Αυθαίρετη δόμηση 2

προηγούμενα: (Αυθαίρετη δόμηση 1)

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Αυθαίρετη δόμηση 2

 

Ζητεί επέμβαση εισαγγελέων για κατεδάφιση αυθαιρέτων

Την άμεση ενεργοποίηση των εισαγγελέων για να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα και να ξεπερνιούνται τα εμπόδια και οι δικαιολογίες που συνήθως προβάλλονται, ζητεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σε εγκύκλιο προς τις εισαγγελικές αρχές όλης της χώρας υπογραμμίζεται ότι «η μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για αυθαίρετα χαρακτηρισμένα τελεσίδικα ως κατεδαφιστέα, αμαυρώνει το κύρος της δικαιοσύνης και εμφανίζει το κράτος ως αδύναμο να επιβάλλει την έννομη τάξη και αποθρασύνει τους παραβάτες του νόμου».

Η Εισαγγελία του ΑΠ αναλαμβάνει ρόλο ελεγκτή σε κάθε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να κατεδαφίσουν αυθαίρετο, ερευνώντας προηγουμένως εάν είναι νόμιμοι οι λόγοι που «πάγωσαν» την κατεδάφιση ή είναι ψευδείς και προσχηματικοί (π.χ. επίκληση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, αδυναμία της ΔΕΗ να κόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).

Με εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Κ. Καρούτσος ζητεί να πάρουν όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της μη κατεδάφισης αυθαιρέτων, έστω και αν χρειαστεί γι αυτό η δίωξη όχι μόνο των ιδιοκτητών, αλλά και υπαλλήλων που μπορεί να παρεμποδίζουν ή να μη διευκολύνουν την κατεδάφιση, παραβιάζοντας το καθήκον τους.

Η αφορμή

Αφορμή για την εισαγγελική εγκύκλιο που θα ανάψει «πράσινο φως» για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, έδωσε έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, που επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων (τελεσίδικα χαρακτηρισμένων), που δεν κατεδαφίζονται την προγραμματισμένη ημέρα και παρά την παρουσία και εισαγγελέα.

Ως δικαιολογίες για τη μη κατεδάφιση, εμφανίζονται συνήθως η παρουσία στο αυθαίρετο κάποιου υπερήλικα ή ασθενούς (συνήθως καρκινοπαθούς) και η αδυναμία του υπαλλήλου της ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα, γιατί από τον ίδιο μετρητή συνήθως παίρνει ηλεκτρικό ρεύμα και τμήμα της οικοδομής που έχει ανεγερθεί νόμιμα.

Κατά τον γενικό επιθεωρητή, οποιαδήποτε δικαιολογία από αυτές που δεν είναι νόμιμες, γίνονται εύκολα δεκτές από τους αρμόδιους υπαλλήλους αλλά και τους εισαγγελείς, με συνέπεια ο ισχυρισμός για την παρουσία υπερήλικα ή ασθενούς να σταματά την κατεδάφιση.

Ετσι ζητήθηκε να δοθούν προς τους εισαγγελείς οδηγίες «για να διευκολύνεται η εκτέλεση αποφάσεων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ώστε να εφαρμόζεται επιτέλους ο νόμος και να αλλάξει η επικρατούσα άποψη στην ελληνική κοινωνία ότι κανένα αυθαίρετο δεν κατεδαφίζεται»...Στην εισαγγελική παραγγελία τονίζεται ότι οι εισαγγελείς πρέπει να ενημερώνονται για την ύπαρξη των εμποδίων που κατά τους αρμόδιους υπαλλήλους καθιστούν αδύνατη την κατεδάφιση, για να ερευνούν εάν τα εμπόδια είναι πραγματικά ή προσχηματικά. Στην τελευταία περίπτωση, θα ασκούν διώξεις κατά των υπαλλήλων.

Ως παράδειγμα αναφέρει την άρνηση υπαλλήλου της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα για λόγους που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια ή την επίκληση από τους ιδιοκτήτες του αυθαιρέτου ψευδών πιστοποιητικών για να αποδείξουν ότι εκεί κατοικεί άτομο που δεν μπορεί να μετακινηθεί για λόγους υγείας.

Ο εισαγγελέας οφείλει να ενημερώσει τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας για να ενεργούν ανάλογα, ενώ ο έλεγχος για τη γνησιότητα των ιατρικών βεβαιώσεων ή το αληθινό περιεχόμενο της δήλωσης των υπαλλήλων, θα μπορεί να γίνεται και αργότερα, προκειμένου να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ 23/10.2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Γιατί δεν συμφέρει η ένταξη

Συμφέρει η μη ένταξη ενός ακινήτου στο σχέδιο, αποκαλύπτουν στοιχεία του Δημ. Οικονόμου, καθηγητή Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξηγώντας εμμέσως για ποιο λόγο οι πολεοδομικές μελέτες «τρενάρουν» πάνω από 10 χρόνια.

«Το 80% των πολιτών διαθέτει ακίνητο σε εκτός σχεδίου περιοχή και φιλοδοξεί να χτίσει κάποια στιγμή», είπε στην «Κ.Ε.», αποκαλύπτοντας τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους είναι δύσκολη η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στη χώρα μας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το 45%-50% των οικοδομών στη χώρα μας χτίζεται αυθαίρετα, χωρίς άδεια. Αλλο ένα 30%-35% διαθέτει άδεια αλλά έχει κάνει σημαντικές υπερβάσεις. Οι νόμιμοι, που μεταφράζεται σε... βλάκες, φθάνουν μόλις το 20%!

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκαλύπτει τα εξής:

*Εκτός σχεδίου ακίνητο τεσσάρων στρεμμάτων έχει σήμερα δικαίωμα δόμησης 200 τετραγωνικών.

Σε περίπτωση ένταξής του στο σχέδιο, το οικόπεδο θα μειωθεί στα 2,4 στρέμματα λόγω οφειλόμενης εισφοράς σε γη και ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να χτίσει 950 έως 1.900 τετραγωνικά, αναλόγως του συντελεστή δόμησης που θα θεσμοθετηθεί. Χάνει, όμως, σχεδόν το μισό του οικόπεδο και βεβαίως τη δυνατότητα να προσθέσει όσα αυθαίρετα τετραγωνικά επιθυμεί, αφού στα εκτός σχεδίου ουδείς έλεγχος γίνεται.

*Αν το εκτός σχεδίου ακίνητο είναι 750 τετραγωνικά, σήμερα χτίζει σπίτι 150 τετραγωνικών. Αν μπει στο σχέδιο, μειώνεται στα 630 τετραγωνικά και η δόμηση κυμαίνεται από 250 έως 500.

*Αν πρόκειται για τουριστική επένδυση, με 4 στρέμματα η δόμηση σήμερα είναι 800 τετραγωνικά και αν μπει στο σχέδιο θα διαμορφωθεί στα 950 έως και 1.000.

Χ. ΤΖ.    ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 16/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κάθε μήνα οχτακόσιες καταγγελίες για αυθαίρετα

Ούτε μια ούτε δυο αλλά 800 καταγγελίες το μήνα που αφορούν στην ύπαρξη αυθαίρετων χρήσεων σε οικόπεδα της Ανατολικής Αττικής καλούνται να διαχειριστούν οι αρμόδιοι του τμήματος Πολεοδομίας της νομαρχίας. Αυθαιρεσίες σε κατοικίες σαν κι αυτή του τέως υπουργού, κ. Βασίλη Μαγγίνα, είναι για τους υπευθύνους των πολεοδομικών γραφείων που χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις απλώς καθημερινότητα.

Οι 22 μηχανικοί που απασχολούνται σε καθένα από τα τέσσερα γραφεία -περίπου 80 στο σύνολό τους- αντιμετωπίζουν συνεχώς κρούσματα παράνομων χρήσεων, έπειτα από τις καταγγελίες γειτόνων που έχουν πλέον γίνει ρουτίνα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ασχολούνται με πλήθος άλλων εργασιών και η καταπολέμηση των αυθαιρεσιών είναι μόλις ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων τους, ο φόρτος εργασίας τους αυξάνεται, μόνο και μόνο από τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων, με ρυθμούς γεωμετρικούς.

Ολες οι καταγγελίες αφορούν σε παράνομες χρήσεις στις προστατευόμενες ζώνες Υμηττού και Πεντέλης, με τις περισσότερες εξ αυτών να συμπεριλαμβάνουν το «τέντωμα διαστάσεων», δηλαδή, επέκταση των υπαρχουσών χρήσεων, το κλείσιμο υπαίθριων χώρων -με την ανύψωση οικοδομημάτων- αλλά και την εξ ολοκλήρου κατασκευή αυθαίρετου οικοδομήματος, κατοικίας ή μη.

Οπως σημειώνουν οι αρμόδιοι των πολεοδομικών γραφείων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Αν. Αττικής, αυθαίρετες χρήσεις υπάρχουν ακόμα από τη δεκαετία του ’70, όταν δηλαδή ξεκίνησε να κατοικείται η περιοχή, ωστόσο, η κατάσταση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις την πενταετία ‘80 - ‘85, οπότε η ζώνη άρχισε να «σφίγγει» οικιστικά. Μάλιστα, το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο από την περίοδο που καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας και μετά.

Ειδικότερα, η περιοχή του Υμηττού οριοθετείται από δύο ζώνες προστασίας. Στην πρώτη, την ορεινή, επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κτιρίων αναψυχής και στη δεύτερη, την πεδινή, ανοικοδόμηση ευαγών ιδρυμάτων και γυμναστηρίων. (ΦΕΚ 544 Δ/78). Για την προστατευόμενη περιοχή της Πεντέλης καθορίζονται 5 ζώνες, στο πλαίσιο των οποίων ανοικοδόμηση κατοικίας επιτρέπεται μόνο εντός της τρίτης ζώνης (ΦΕΚ 755 Δ/88).

Ο περιορισμός των ιδιοκτητών γης σε ήπιες μορφές οικιστικής εκμετάλλευσης τους έστρεψε, όπως επισημαίνουν κάτοικοι και πολεοδόμοι, στην παρανομία, καθώς θεωρούν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαγορευτικό ως προς τη χρήση της περιουσίας τους και τη διάθεσή της στην αγορά.

ΜΑΡΟΥΓΚΑ ΑΣΗΜΙΝΑ Ελεύθερος Τύπος Τρίτη, 18.12.07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣτΕ: Να κατεδαφιστούν τα μετά το 1983 αυθαίρετα

Ισχύουν οι μονιμοποιήσεις για τα «πρώτης γενιάς»

Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ

Η νομιμοποίηση των νέας γενιάς αυθαιρέτων εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, τα οποία κτίστηκαν μετά το 1983 και έπρεπε κανονικά να έχουν κατεδαφιστεί, είναι αντισυνταγματική. Αντιθέτως οι νομιμοποιήσεις των παλαιών αυθαιρέτων, εκείνων δηλαδή που κατασκευάστηκαν πριν από το 1983 και «σώθηκαν εφόσον δηλώθηκαν», είναι συνταγματικώς ανεκτές. Αυτό αποφάσισαν οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεχόμενοι την εισήγηση του κ. Ν. Ρόζου και παρέπεμψαν το θέμα για οριστική και αμετάκλητη κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που εξαιρούν από την κατεδάφιση τα αυθαίρετα νέας γενιάς με αφορμή αίτηση της Κοινότητας Εκάλης, η οποία ζητούσε να ανακληθεί άδεια της Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής που επέτρεπε την ανακατασκευή και αποπεράτωση παλαιού κτιρίου. Ο Ν. 1337/1983 προβλέπει ότι «αναστέλλεται η κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί μέχρι 31 Σεπτεμβρίου 1983 και βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως ή εντός οικισμού,αν οι ιδιοκτήτες τους υποβάλλουν την προβλεπόμενη δήλωση». Οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος υπό την προεδρία του κ. Κ. Μενουδάκου, ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος, την πολεοδομική νομοθεσία και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), έκριναν ότι η διατήρηση των νέας γενιάς αυθαιρέτων, αυτών που κτίστηκαν μετά το 1983, έχει ως συνέπεια τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, τη νόθευση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος έχει προβλέψει μόνο τη διατήρηση των αυθαιρέτων παλαιάς γενιάς (κατασκευασμένων πριν από το 1983), αλλά επιφέρει και πολεοδομική επιβάρυνση. Υπογραμμίζουν δε ότι για τα αυθαίρετα νέας γενιάς ισχύει, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, «ο κανόνας της κατεδάφισης».

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ρητώς ότι «απαγορεύεται οποιαδήποτε εξαίρεση από την κατεδάφιση νέων αυθαιρέτων κατασκευών», καθώς ανατρέπονται οι νομοθετικοί κανόνες που έχουν τεθεί, κατ΄ επιταγήν του άρθρου 24 του Συντάγματος, από την πολεοδομική νομοθεσία και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό

Για τα παλαιά αυθαίρετα, σημειώνουν οι δικαστές, προβλέπεται μεν από τη νομοθεσία η κατεδάφισή τους, παρέχεται όμως και η δυνατότητα να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση εφόσον οι ιδιοκτήτες τους υπέβαλαν σχετική δήλωση και η Πολεοδομία τα εξαίρεσε από την κατεδάφιση. Η μη κατεδάφιση των προ του 1983 αυθαιρέτων είναι ανεκτή κατά παρέκκλιση των συνταγματικών επιταγών, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080119&nid=7219662&sn=&spid= ΤΟ ΒΗΜΑ 18-1-2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«ΒΟΜΒΑ» η απόφαση στη νομιμοποίησή τους

Το ΣτΕ κατεδαφίζει το «παράθυρο» για αυθαίρετα

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει ότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ ρητά αναφέρει ότι για τα αυθαίρετα αυτά που χτίστηκαν μετά το 1983 ισχύει ο κανόνας της κατεδάφισης.

Οι δικαστές του Ε' τμήματος του δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι η διάταξη του νόμου 3044/2002, με την οποία εξαιρούνται από την κατεδάφιση οικοδομές που κατασκευάστηκαν με οικοδομική άδεια, η οποία όμως στη συνέχεια ανακλήθηκε από την Πολεοδομία ή με προσφυγή στο ΣτΕ και άνοιξε το παράθυρο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εντός και εκτός σχεδίου πόλεως που χτίστηκαν μετά το 1983, με τη διαδικασία της εξαίρεσης από την κατεδάφιση, προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος, την πολεοδομική νομοθεσία και το γενικό οικοδομικό κανονισμό.
Η απόφαση κλείνει το σημαντικότερο «παραθυράκι» με το οποίο διατηρούνται και αυξάνονται τα αυθαίρετα, που υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο. Μικρό ποσοστό έχει εντοπιστεί από τις Πολεοδομίες, συνήθως έπειτα από καταγγελίες γειτόνων. Κατά κανόνα επιβάλλονται πρόστιμα και εκδίδονται αποφάσεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση.
Δημιουργούνται όμως προβλήματα και για οικοδομές που έχουν χτιστεί με άδειες που στη συνέχεια ανακλήθηκαν. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται εκατοντάδες οικοδομές, μονοκατοικίες ή και πολυκατοικίες, που βρίσκονται σε προάστια όπου ίσχυε το «πανταχόθεν ελεύθερο» σύστημα δόμησης.
Σύμφωνα με την πολυσέλιδη απόφαση που εκδόθηκε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Κ. Μενουδάκου και εισηγητή το σύμβουλο Ν. Ρόζο, η διατήρηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων έχει συνέπεια τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, την ώθηση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος έχει προβλέψει μόνο τη διατήρηση των αυθαιρέτων της παλιάς γενιάς που κατασκευάστηκαν πριν από το 1983. Οπως υπογραμμίζουν, απαγορεύεται οποιαδήποτε εξαίρεση από την κατεδάφιση νέων αυθαίρετων κατασκευών, καθώς ανατρέπονται οι νομοθετικοί κανόνες που έχουν τεθεί, καθ' επιταγήν του άρθρου 24 του Συντάγματος, από την πολεοδομική νομοθεσία και το γενικό οικοδομικό κανονισμό. Για τα παλιά αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1983 δεν υπάρχει, σύμφωνα με τους δικαστές, συνταγματικό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες τους υπέβαλαν σχετική δήλωση και η Πολεοδομία τα εξαίρεσε από την κατεδάφιση.
Πρόκειται για το γνωστό νόμο Τρίτση (1337/1983), ο οποίος κρίθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτός γιατί προέβλεπε πολεοδομικό σχεδιασμό. Το Ε' τμήμα, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση για τελική κρίση στην ολομέλεια του δικαστηρίου, έκρινε αντισυνταγματικό και το νόμο 3207/2003, ο οποίος στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των αναγκών της ολυμπιακής φιλοξενίας επέτρεψε στην Εκάλη, σε περιοχή αμιγούς κατοικίας, τη διατήρηση αυθαίρετου κτίσματος-ξενοδοχείου και άναψε το πράσινο φως για την ανακατασκευή του. Στην απόφαση αναφέρεται ότι οι διατάξεις του επίμαχου νόμου είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αφορμή για την έκδοση της απόφασης αποτέλεσε αίτηση της κοινότητας της Εκάλης, η οποία ζητούσε να ανακληθεί άδεια της Πολεοδομίας της ανατολικής Αττικής για την αποπεράτωση παλαιού ξενοδοχείου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/01/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Γκρέμισμα των αυθαιρέτων υποστηρίζουν οι δήμαρχοι της Αττικής

Η άμεση εφαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού και το γκρέμισμα των αυθαιρέτων ώστε να αυξηθούν οι ελεύθεροι χώροι, ήταν μεταξύ των αιτημάτων που εξέφρασαν οι δήμαρχοι της Αττικής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σε συνάντηση που είχαν μαζί του χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Η Αττική μετά τις πυρκαγιές βρίσκεται στο σημείο μηδέν", τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), Δημ. Καλογερόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ακόμη ότι εξαιτίας της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα στο Λεκανοπέδιο είναι απαραίτητο να γίνει προσπάθεια ώστε όλες οι κοινόχρηστες εκτάσεις να γίνουν χώροι πρασίνου και "να μη δομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό".

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ ζήτησε παράλληλα να δοθεί προτεραιότητα και στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, υπενθυμίζοντας ότι το 2008 εκπνέει η προθεσμία της Ε.Ε. για τη χώρα μας στο θέμα των χωματερών. Επίσης, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στηρίξει τις πρωτοβουλίες της Τ.Α., καθώς όπως είπε "ο δημόσιος λόγος του και το κύρος του είναι αποδεκτά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας".

Από την πλευρά του, ο Καρ. Παπούλιας σημείωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την επίλυση των προβλημάτων της Τ.Α. Κάλεσε δε τους αιρετούς να τον επισκεφθούν ξανά "διότι θέλω να σας βλέπω και να συνομιλώ μαζί σας, να ακούω τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε", όπως είπε. 

: Γαλανοπούλου Μαρία ΑΥΓΗ 23/1/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πρώτα χτίστηκαν και τώρα ... πολεοδομούνται

Τη χρηματοδότηση δεκάδων μελετών πολεοδόμησης, οι οποίες καρκινοβατούν από το 1983 (!) έως και σήμερα και μέσω των οποίων εντάσσονται σε σχέδια πόλης 112.053 στρέμματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ειδικού Ταμείου Εθνικού Ρυθμιστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΕΤΕΡΠΣ) με 18 εκατ. ευρώ η ολοκλήρωση μελετών 20 Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, 130 Πολεοδομικών Μελετών και 7 Μελετών Πράξεων Εφαρμογής που είχαν ανατεθεί από το 1983 έως το 1997 και είχαν μπλοκάρει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Σημειώνουμε ότι πολλές από τις περιοχές αυτές (ενδεικτικά αναφέρουμε Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, Δήλεσι Βοιωτίας, Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας, Καλύβια, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαραθώνας, Λάκκα Αναβύσσου στην Αττική, Αυλίδα Εύβοιας) στο μεταξύ έχουν γεμίσει αυθαίρετα δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς: Δηλαδή ...πολεοδομήθηκαν μόνες τους! Το γεγονός αυτό παραδέχεται και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος σε χτεσινή του δήλωση διευκρινίζει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα σημερινά δεδομένα σε κάποιες περιοχές είναι διαφορετικά από την εποχή ανάθεσης των μελετών και δεν έχει κανένα νόημα η συνέχιση εκπόνησης των αντίστοιχων μελετών πολεοδόμησης. Ομως λύση δίνεται και γι' αυτές τις περιπτώσεις μέσω επανενεργοποίησής τους». Και για να μην ξεχνιόμαστε, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις όσοι είχαν χτίσει ένα αυθαίρετο πρώτης κατοικίας εξακολουθούν να είναι όλα αυτά τα χρόνια όμηροι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επί τέσσερα χρόνια δική του καθυστέρηση να χρηματοδοτήσει τις μελέτες αυτές, δήλωσε ότι αυτό έγινε «λόγω μεγάλου ελλείμματος του ΕΤΕΡΠΣ και αδυναμίας του υπουργείου να καλύψει το σχετικό κόστος»!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις μελέτες, των οποίων η ολοκλήρωση χρηματοδοτείται με σημαντική καθυστέρηση, περιλαμβάνονται και τέσσερις Πράξεων Εφαρμογής της περιοχής του Ελαιώνα, που εκκρεμούν από το 1991 και αφορούν σε τμήματα των Δήμων Αθηναίων, Ταύρου, Αιγάλεω και Περιστερίου.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4389931&publDate=25/1/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προτάσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση

Tον δραστικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης μέσω κατευθύνσεων και μέτρων που θα προβλέπονται από το Eθνικό Xωροταξικό Σχέδιο, ζητεί το TEE με επιστολή του προς τον υπουργό ΠEXΩΔE, Γ. Σουφλιά.

Στην επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και σε όλους τους βουλευτές τονίζεται, ότι «η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπει την ανοργάνωτη χωρική ανάπτυξη και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Eθνικού Xωροταξικού με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και μέτρα».

Tο Eπιμελητήριο επισημαίνει ακόμη ότι η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πλέον την αναγκαιότητα του σχεδιασμού για το σύνολο της χώρας».

το σκεπτικό αυτό το TEE προτείνει την ενσωμάτωση στο Eθνικό Xωροταξικό Σχέδιο ενότητας που θα προβλέπει:

1. Tην ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του σχεδιασμού εντός 15ετίας, που αποτελεί χρονικό ορίζοντα του Eθνικού Xωροταξικού Πλαισίου, ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον περιοχές «εκτός σχεδιασμού».

2. Tην εκπόνηση «Eιδικού Πλαισίου Oικιστικής Aνάπτυξης» με στόχο τη διατύπωση κατευθύνσεων για την ενίσχυση του οικιστικού δικτύου της χώρας, την εφαρμογή αειφορικών στρατηγικών στον αστικό χώρο και στην αστική ανάπτυξη, την επεξεργασία μέτρων πολιτικής γης για την εφαρμογή της αρχής της συμπαγούς πόλης και της προστασίας του περιαστικού χώρου και των αστικών αναπλάσεων.

Aκόμη ζητεί να συμπεριληφθεί το θέμα της παραθεριστικής κατοικίας, ακόμη και αν αυτή απευθύνεται σε ξένη αγορά, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις συνταγματικές επιταγές που διέπουν την οικιστική ανάπτυξη και να ενταχθεί ουσιαστικά στη θεώρηση των τοπικών χωρικών σχεδίων.

3. Tην άμεση κατάργηση των παρεκκλίσεων ως προς την αρτιότητα των γηπέδων και τη δόμηση κατά μήκος των οδών.

4. μεταβατικού χαρακτήρα μείωσης της επιτρεπόμενης δόμησης για όλες τις χρήσεις με δυνατότητα ευνοϊκότερων ή δυσμενέστερων ρυθμίσεων μετά την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του σχεδιασμού των υποκείμενων επιπέδων.

αυτό το σκεπτικό, την άμεση αύξηση της αρτιότητας με ταυτόχρονη μείωση της επιτρεπόμενης δόμησης στον περιαστικό χώρο και στις αναπτυσσόμενες ή υπό ανάπτυξη παράκτιες ή νησιωτικές περιοχές.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9510&pubid=2593120 (15-7-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μπλόκο στην εκτός σχεδίου δόμηση

Ø   Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει σημαντικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη εμπορικών καταστημάτων, γραφείων

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση και μάλιστα με μικρές αρτιότητες βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, «μπλοκάροντας» ως παράνομη διάταξη που προέβλεπε ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα ακόμα και με εμβαδόν μόλις 150 τ.μ.

Αντίθετα το ανώτατο δικαστήριο ενώ «έκοψε» τα οικόπεδα των 150 τ.μ. δέχθηκε (με αφορμή την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Πόρτο Ράφτη) ότι μπορεί να θεωρηθεί εντελώς κατ’ εξαίρεση ως νόμιμη η αρτιότητα των 200 τ.μ. που είχε κριθεί αναγκαία, με βάση αρχική γνωμοδότηση του ΚΣΧΟΠ (Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος), για να διατηρηθεί ο ενιαίος χαρακτήρας και η ήπια οικιστική ανάπτυξη με μικρούς όγκους σε περιοχή β' κατοικίας.

Με την ίδια σημαντική γνωμοδότησή του το Ε' τμήμα του ΣτΕ βάζει σημαντικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη εμπορικών καταστημάτων, γραφείων κ.λπ. σε περιοχές δεύτερης κατοικίας, κρίνοντας ότι «η χρήση γενικής κατοικίας» μπορεί να είναι ανεκτή μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιοχών για τις οποίες εγκρίνεται πολεοδομική μελέτη.

Παράλληλα, το ΣτΕ τονίζει ότι εάν εντελώς κατ’ εξαίρεση ενταχθούν στο σχέδιο πόλης μικρά τμήματα δασικών εκτάσεων που γειτονεύουν με οικισμούς οι δασικοί αυτοί θύλακοι διατηρούν υποχρεωτικά αναλλοίωτο τον δασικό χαρακτήρα τους και απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση ή επέμβαση.

Ειδικά για την αρτιότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων το Ε' Τμήμα υπό τον πρόεδρό του Κ. Μενουδάκο δέχθηκε (58/09) ότι οι πολύ μικρές αρτιότητες δεν εναρμονίζονται με τη φύση και αποστολή των περιοχών β' κατοικίας. Τυχόν θέσπιση μικρών αρτιοτήτων δεν μπορεί να υπαγορεύεται από πραγματικές καταστάσεις, εφόσον έχουν διαμορφωθεί αυθαιρέτως και ύστερα από παράνομη κατάτμηση.

Εξαιρέσεις
Το ΣτΕ δέχεται, επίσης, ότι κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται ο καθορισμός μικρών αρτιοτήτων, με στάθμιση και επιλογή πολεοδομικών κριτηρίων, εφόσον οι σχετικές επιλογές τεκμηριώνονται επαρκώς με βάση στοιχεία, δείκτες και τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά που έχει προσλάβει η περιοχή, εφόσον αυτά δεν διαμορφώθηκαν αυθαίρετα, αλλά κατ’ εφαρμογή του προϊσχύοντος πολεοδομικού καθεστώτος.

Ειδικά για την περιοχή του Πόρτο Ράφτη είχαν εκδοθεί το 1985 και το 1992 δύο Π.Δ. που πρόβλεπαν αρτιότητα 500 και 750 τ.μ. και κατά παρέκκλιση μικρότερες 200 και 250 τ.μ. Τα Π.Δ. ακυρώθηκαν δύο φορές με δικαστικές αποφάσεις του 1995 και του 1999 γιατί δεν στηρίζονταν σε πολεοδομικά κριτήρια και η αιτιολογία τους ήταν πλημμελής.

Το ΚΣΧΟΠ επανήλθε γνωμοδοτώντας υπέρ της αρτιότητας και οικοπέδων 150 τ.μ., κρίνοντας ότι ήταν υποχρεωμένο να εγκρίνει τις σχετικές παρεκκλίσεις που θεσμοθετήθηκαν από τη νομαρχία και τον περιφερειακό διευθυντή Ανατολικής Αττικής το 1995. Ομως, το ΣτΕ έκρινε παράνομη την αρτιότητα των 150 τ.μ., τονίζοντας ότι δεν θεμελιώνεται σε πολεοδομικά κριτήρια ούτε τεκμηριώνεται από ειδική μελέτη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=12498&pubid=7275112

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δορυφορικό «μάτι» στα αυθαίρετα

Ø   Σύστημα παρακολούθησης για τα νέα κτίσματα από το 2010- Νομιμοποιήσεις για τα παλαιότερα

ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Μέσω δορυφόρου του Ελληνικού Συστήματος Εντοπισμού ΗΕΡΟS (ΗΕllenic ΡΟsitioning System), που ανέπτυξε και λειτουργεί η Κτηματολόγιο ΑΕ, θα μπορούν από τις αρχές του 2010 να εντοπίζονται εγκαίρως τα νέα αυθαίρετα κτίσματα. Για τα παλαιά αυθαίρετα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν νομιμοποιήσεις, με την καταβολή των αντίστοιχων προστίμων, στις περιοχές που θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης με ταχύρρυθμες διαδικασίες, βάσει τού υπό κατάρτιση νέου πολεοδομικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο ως τον Ιούλιο. Αντίθετα, τα αυθαίρετα, που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.

Το σύστημα που μελετάται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει ότι οι Πολεοδομίες θα χορηγούν αντίγραφα των νέων οικοδομικών αδειών στον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), ο οποίος με βάση τις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιεί η Κτηματολόγιο ΑΕ και με τη βοήθεια του προηγμένου συστήματος εντοπισμού θέσεων, που βασίζεται στη λειτουργία δορυφόρου, θα γνωρίζει ποια είναι τα νόμιμα κτίσματα σε μια περιοχή. Με βάση αυτό το υπόβαθρο για κάθε νέα οικοδομή ο ΟΚΧΕ θα γνωρίζει αν είναι νόμιμη ή παράνομη.

Στόχος είναι να μην υπάρξει νέα γενιά αυθαιρέτων ή τουλάχιστον να περιοριστούν δραστικά οι δυνατότητες ανέγερσης αυθαιρέτων.

Το όλο σύστημα συνδέεται και με τη μηχανογράφηση των Πολεοδομιών, που προωθείται επίσης από την κυβέρνηση. Μάλιστα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής προβλέπει την ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Αυθαιρέτων, η οποία θα αναλάβει την εφαρμογή της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων. Ωστόσο, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε πως η αρμοδιότητα για τα αυθαίρετα δεν ανήκει πλέον στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μη ξεκαθαρίζοντας αν η νέα υπηρεσία θα υπαχθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ ή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού ΗΕΡΟS αναπτύχθηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ για να καλύψει τις ανάγκες σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Ηδη το σύστημα λειτουργεί για τη σύνταξη των Ενιαίων Χαρτογραφικών Υποβάθρων, την παραγωγή υποβάθρων για τη χάραξη του αιγιαλού κ.ά. Τα έργα αυτά χρησιμοποιούνται ήδη στο πρόγραμμα κτηματογράφησης των 107 περιοχών που είναι σε εξέλιξη, αλλά καλύπτουν και τις ανάγκες σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου για τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, το υπόβαθρο είναι έτοιμο και απομένει η θεσμοθέτηση της συγκριτικής μεθόδου που προαναφέρθηκε για να εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού των αυθαιρέτων.

Την εφαρμογή αντίστοιχου συστήματος έχει προτείνει και το ΤΕΕ, προκειμένου να ελεγχθεί και να περιοριστεί η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα.

Οσο για τα υπάρχοντα αυθαίρετα, αυτά χωρίζονται στα προς κατεδάφιση και στα προς «τακτοποίηση», όπως έχει τονίσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. «Δεν είναι όλα τα αυθαίρετα προς κατεδάφιση» έχει δηλώσει ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο έλεγχος των παρανομιών. Αυτό σημαίνει ότι κτίσματα, στα οποία έχει σημειωθεί περιορισμένη αυθαιρεσία, όπως υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, αναμένεται να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση και να «τακτοποιηθούν» με την καταβολή προστίμων.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=270520&dt=29/05/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ACROPOL, OMONOIA

Η πλήρης ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνου για τα αυθαίρετα

“Σας καλώ να αντιπαραθέσουμε δύο πόλεις: Το Μόναχο και την Αθήνα. Ο σεβασμός της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τα κομψά κτίρια, το πράσινο και η σχεδιαστική συνέπεια του πολεοδομικού ιστού του Μονάχου, απέχουν μακρά απόσταση από την εικόνα της σημερινής Αθήνας. Μιας πόλης κτισμένης σε ένα εξαιρετικά προνομιούχο τοπίο, που όμως ασφυκτιά κάτω από την άναρχη δόμηση και από τα οικοδομικά εξανθήματα…..”

Ωστόσο, καθώς μας υπενθυμίζει εύστοχα  συνάδελφος σε άρθρο του στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ, και οι δύο πόλεις είχαν, κατά κάποιο τρόπο, κοινή αφετηρία, αφού η ίδια ομάδα αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων που την δεκαετία του 1840 σχεδίασε το Μόναχο, σχεδίασε και την Αθήνα.

Όμως, πώς η Αθήνα των σχεδίων του 1840 κατέληξε στη σημερινή της μορφή;

Η ομάδα του 1840 είχε σχεδιάσει την Αθήνα με λεωφόρους που είχαν όλες σημείο αναφοράς την Ακρόπολη, αλλά φαίνεται ότι οι λεωφόροι αυτοί σε μεγάλη έκταση έγιναν δρόμοι με υστερόβουλες παρακαμπτήριες και με σημείο αναφοράς την αυθαίρετη δόμηση.

Η αυθαίρετη δόμηση είτε αφορά σε κτίρια είτε αφορά στο τρόπο συγκρότησης των παρεμβάσεων μας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, είναι πρόβλημα εξαιρετικής κρισιμότητας.

Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο, ιστορικά και γεωγραφικά, να έχει συνδέσει τη μισή και πλέον έκταση της επικράτειας της με την αυθαίρετη δόμηση, όπως επίσης έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με νομοθετικές ρυθμίσεις που υπαγορεύθηκαν από έναν απροκάλυπτο λαϊκισμό. Δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις, εκ του αποτελέσματος τους πλέον,  αποδεικνύεται ότι στόχευαν, στο όνομα της πάταξης της αυθαίρετης δόμησης,  στην επέκταση της. Κάθε νομιμοποίηση μιας προηγούμενης γενιάς συνοδεύονταν από μέτρα που αποδείχθηκαν παντελώς αδύναμα στο να αποκρούσουν την επόμενη, πιο προκλητική γενιά αυθαιρέτων.  Περάσαμε έτσι,  από την περιορισμένη και πυκνοδομημένη στον περιαστικό οικισμό, στη διάσπαρτη, σε όλη την επικράτεια,  αυθαίρετη δόμηση. Περάσαμε από τα προσφυγικά της Καισαριανής  στις βίλες της Μυκόνου. Από τα παράνομα αποχωρητήρια στους περίκλειστους ημιυπαίθριους χώρους. Δημιουργήσαμε οικισμούς χωρίς υποδομές, πλατείες, κτίρια κοινής ωφέλειας, με ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης, όπου κάθε βελτιωτική παρέμβαση στοιχίζει πολλαπλάσια, εάν μπορεί να γίνει.

Γιατί το αυθαίρετο δεν είναι μόνο παράνομο και ακαλαίσθητο, είναι και δαπανηρό. Κάθε αυθαίρετο στοιχίζει πολλαπλάσια, παρότι υστερεί δραματικά σε κανόνες ασφαλείας και σε συνθήκες για ποιότητα ζωής.

Μιλάμε, σε αυτήν την περίπτωση, για τις κατοικίες  πολιτών με χαμηλά εισοδήματα. Αυτών που τα σπίτια πλήττονται περισσότερο από τους σεισμούς. Αυτών που πληρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό πάνω στα εισοδήματα τους για ενέργεια, γιατί τα σπίτια τους έχουν συντριπτικά μεγαλύτερες απώλειες. Αυτών που το περιβάλλον είναι περισσότερο υποβαθμισμένο. «Όπου φτωχός και η μοίρα του». Και όπου φτωχό κράτος και η μοίρα του.

Η αυθαίρετη δόμηση συνδέεται με την υπανάπτυξη, την κρατική αβουλία και την ανέλεγκτη υπερτροφία των ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεν είναι βεβαίως μόνον ελληνικό φαινόμενο η αυθαίρετη δόμηση. Είναι παγκόσμιο. Οι μορφές της είναι ευθέως ανάλογες προς την οικονομική ευμάρεια κάθε κράτους. Η αδυναμία του κράτους να παράσχει στέγη, όταν αυτή η απαίτηση λαμβάνει μαζικό χαρακτήρα, είναι σε πολλές χώρες η ιστορική έναρξη του φαινομένου, σε κάποιες είναι η ζώσα πραγματικότητα. Σε κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία, γκρεμίζουν. Σε άλλες, όπως η Αλβανία, θεωρούν ακόμα αναντικατάστατο δομικό πλούτο τα αυθαίρετα κτισμένα κτίρια.

Δεν θα τολμήσω να ισχυριστώ ότι σε χώρες αναπτυγμένες δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Ο σεισμός της ΄Ακουιλα αποκάλυψε το ρόλο και προνομιακό μερίδιο της μαφίας στο χώρο της στέγασης στην Ιταλία. Δεν έχουμε στην Ελλάδα αντίστοιχη, εθνικής κλίμακας, επιχείρηση. Αλλά έχουμε σε τοπικό επίπεδο, σε  πολλές περιπτώσεις, πολύ ισχυρά τα συμφέροντα που συνδέονται με την οικοδομή και που αποτελώντας κύρια πηγή παραγωγής πλούτου και προσφοράς εργασίας  ελέγχουν τοπικές κοινωνίες, δήμους και πολεοδομίες ενίοτε. Οι τοπικές κοινωνίες επηρεάζουν την κεντρική διοίκηση. Και τούτο θα ήταν θετικό, αν το σύστημα λειτουργούσε με κανόνες. Όμως, το κράτος δεν επιβάλει τους κανόνες του, και δεν έχει σταθερότητα στις επιλογές του. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ το έχει αναλύσει εξαιρετικά αυτό το φαινόμενο (η εισήγηση του υπάρχει στην ιστοσελίδα). Δεν είναι τυχαίο ότι σε Συνταγματικές διατάξεις και στην ερμηνεία τους από το ΣτΕ  υπάρχει αμφισβήτηση στην ικανότητα της εκλεγμένης αυτοδιοίκησης να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στο σχεδιασμό. Υπάρχουν  σημαντικοί  άλλοι λόγοι, όπως είναι η άρνηση μεταφοράς των αναγκαίων πόρων, αλλά το γεγονός αυτό καθαυτό αποτελεί μια σημαντική τροχοπέδη στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Τα πρωταρχικά αίτια της αυθαίρετης δόμησης ανιχνεύονται σωρευτικώς, σε πλείονες τομείς. Ανιχνεύονται στις κυβερνήσεις, αλλά ανιχνεύονται και στους πολίτες, στην ευαισθησία τους και στην προσφορότητά τους να αντιδράσουν. Η αυθαίρετη δόμηση δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό και πολεοδομικό. Είναι θέμα πολιτιστικό, είναι θέμα παιδείας, και κυρίως είναι θέμα πολιτικό.

Είναι βέβαιο, και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές έρευνες, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται ειλικρινά ενάντια στην αυθαίρετη δόμηση. Θα κέρδιζε όποια κυβέρνηση με συνέπεια την κτυπούσε. Γιατί δεν γίνεται; Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ως ικανοποιητική απάντηση ότι όλοι οι πολιτικοί έχουν πάρει το μάθημα τους από την πολιτική τύχη του Μάνου και του Τρίτση. Η απάντηση είναι ότι είμαστε μια φτωχή χώρα σε πλούτο και παραγωγή πολιτικής. Όπου η αυθαίρετη δόμηση λειτουργεί σαν απόθεμα ψήφων σε προεκλογικές περιόδους (δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος που δεν έχει αξιοποιηθεί πραγματικά ή δυνητικά αυτή η δυνατότητα). Αλλά και σαν ρεζέρβα εσόδων για κάλυψη ελλειμμάτων σε χρονιές οικονομικής κρίσης. Στην, αρκετές φορές, τραγελαφική σύγκρουση μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΟΙΟ σε θέματα σχεδιασμού νικητής αναδεικνύεται πάντα το δεύτερο. Πίσω και πάνω από αυτά, οι επιλογές σχετίζονται με αυτά τα συμφέροντα που έχουν συνδέσει την τύχη τους με τις πολιτικές γης. Και από αυτήν την άποψη η συγκυρία είναι διπλά κρίσιμη αυτήν την εποχή. Πρώτον διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ληφθούν μέτρα που περιβαλλοντικά, και οικονομικά μιας και στην Ελλάδα συνδέονται στενά αυτά, θα υπονομεύσουν την πρόοδο της χώρας. Και δεύτερον διότι αυτήν την εποχή υπάρχει έντονη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου που θέλει να επενδύσει στη γη με κανόνες προσαρμοσμένους στις δικές του επιθυμίες και μεταξύ των τοπικών συμφερόντων, που θίγονται από αυτούς, χωρίς να μπορεί ακόμη κανείς να προδικάσει την έκβαση.

Όμως, τι μπορούμε να προσδοκούμε από ένα κράτος που ευθύνεται για αυτό το φαινόμενο και που μαστίζεται από μια σειρά αδυναμίες, και που ειδικότερα:

ü  Δεν προγραμματίζει σε μακροχρόνια βάση

ü  Όχι μόνον δεν ενθαρρύνει την πνευματική εργασία (μελέτη, έρευνα), αλλά τουναντίον δείχνει να την απωθεί. Και τούτο όχι από ιδεοληψία αλλά γιατί τα πορίσματα της συγκρούονται με τις επιλογές του

ü  Πρωτοστατεί στην αυθαιρεσία.(Η ΚΥΑ του 2009 για τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας παραβιάζει σε τρία σημεία τους υπάρχοντες νόμους και είναι εξοργιστική). Ανέχεται και ενθαρρύνει την αυθαιρεσία: ο καταπατητής κάποτε θα δικαιωθεί. Και τούτο έστω και αν δεν ισχύει σε μεγάλο ποσοστό, πάντως συνιστά  κοινή πεποίθηση και αυτό μετρά.

ü  Αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για στέγαση και παροχή υγείας (για αυτό το γρηγορόσημο στην πολεοδομία έχει κοινή αφετηρία με το φακελάκι στο νοσοκομείο)

ü  Λειτουργεί κατά τρόπο μη αξιόπιστο και αντιφατικό. Έτσι ενώ υποτίθεται ότι λαμβάνει σειρά μέτρων που θέλουν να προστατεύσουν τη δόμηση και το περιβάλλον, επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Αλλαγές  επί αλλαγών νόμων, κάνουν πιο εύκολη κάθε παρερμηνεία, και πρόστιμα επί προστίμων (έχουν όλα αποτύχει), στοχεύουν σε εξιλαστήρια θύματα, τους εργαζόμενους στις πολεοδομίες, τους μηχανικούς, τους πολίτες. Εν  τέλει η προβαλλόμενη αυστηρότητα του νόμου δεν είναι παρά προκάλυμμα για την καταστρατήγηση και την παραβίασή του. Το σύστημα είναι απρόσωπο: δεν διστάζει να καταπίνει και Υπουργούς.

Μήπως, λοιπόν, κάθε προσπάθεια είναι μάταιη; Ασφαλώς όχι. Γιατί γνωρίζουμε από τη διεθνή εμπειρία ότι το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης έστω και αν δεν εξαφανιστεί, πάντως μπορεί και θα κτυπηθεί. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο περισσότερα θα περισώσουμε. Γνωρίζουμε ότι χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο συνειδητή από πιο πολύ κόσμο η ανάγκη αυτής της επιλογής. Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι επίπεδο. Οι Κυβερνήσεις οι ίδιες δεν έχουν μια μονοδιάστατη πολιτική.( Δύο τουλάχιστον Υπουργεία, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΕΣΔΑ παίρνουν και θετικά μέτρα, ή συμβάλουν στην αναστολή των αρνητικών). Πέραν του  ΣτΕ, πέραν της έως ένα σημείο παρεξηγημένης αρχαιολογικής υπηρεσίας, υπάρχουν μια σειρά δημόσιοι φορείς και δημόσιοι λειτουργοί που αντιτίθενται στο φαινόμενο. Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες αποφάσεις των αλλαγών έρχονται σαν συνέπεια πολλών μικρών γενναίων παρεμβάσεων και αγώνων. Από κοινωνίες, από φορείς, από πολίτες.

Το ΤΕΕ έχει μία μακρά παράδοση παρεμβάσεων πάνω στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας οφείλει από τη θέση του τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, να τοποθετείται και να πιέζει. Και τούτο το έπραττε και το πράττει πάντοτε αντιπαρερχόμενο τις ασύστατες κατηγορίες ότι δήθεν διέπεται από συντεχνιακή αντίληψη, και ότι δήθεν μεγάλο μέρος ευθυνών βαρύνει τα μέλη του ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ εκφράζει τη συλλογική συνείδηση των μηχανικών. Και σε αυτήν δε χωρά καμιά αυθαιρεσία και καμιά ανοχή στην αυθαιρεσία.

Είναι θέμα ηθικής τάξης και παιδείας. Οι μηχανικοί δεν μαθαίνουν στα θρανία, ούτε διαπαιδαγωγούνται κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους να είναι ιδιωτεύοντες επιστήμονες ή απλά κερδοσκόποι επιχειρηματίες. Μαθαίνουν να είναι ενεργοί πολίτες, να συνεργάζονται και να χρησιμοποιούν τα εφόδια της επιστήμης τους για να αυξάνουν την παραγωγή, να διευκολύνουν την οικονομική δικαιοσύνη, κατά συνέπεια να προωθούν τη Δημοκρατία. Στους μεγάλους πολιτικούς αγώνες της χώρας οι μηχανικοί έχουν επιβεβαιώσει, ως σώμα, πάντα αυτήν την πεποίθηση.

Είναι και θέμα πολιτικής  λογικής. Αλίμονο αν δεχόμασταν ότι οποιαδήποτε ομάδα εργαζομένων, θα μπορούσε να έχει διαφορετική αντίληψη.

Είναι και θέμα μαθηματικής λογικής. Η ποιότητα της δουλειάς του μηχανικού είναι καλύτερη, άρα ελκυστικότερη, και το ύψος της αμοιβής του μεγαλύτερο όταν αυτή γίνεται με βάση κανόνες και προδιαγραφές. Και αθροιστικά,  η ποσότητα της εργασίας είναι μεγαλύτερη.

Θα έπρεπε να είναι ένα σώμα ανόητων καιροσκόπων οι μηχανικοί για να κάνουν άλλη επιλογή. Μην προσδοκά κανείς από το ΤΕΕ αντίθετη ή πιο ελαστική τοποθέτηση. Αυτή η συλλογική βούληση αποτελεί μονόδρομο χρέους για το ΤΕΕ.

Σε ατομικό επίπεδο ποιος δεν θα προτιμούσε να εργάζεται κάτω από συνθήκες που αναδεικνύεται η προσωπικότητα του, το ταλέντο του, η ευφυΐα του, η έμπνευση του, επαγγελματικά και επιστημονικά. Και όμως υπάρχουν και μηχανικοί που συμμετέχουν υπό πολλές ιδιότητες στο «πανηγύρι» της αυθαίρετης δόμησης. Ένα πανηγύρι κρυψίνοιας, αθέμιτου ανταγωνισμού, ψυχικής ανασφάλειας και αγωνίας. Υπάρχουν ερμηνείες για αυτό το φαινόμενο που δεν συνδέονται με τη θεωρεία του εύκολου ή υπερβολικού κέρδους, στην οποία  εύλογα και πρωταρχικά προσφεύγει κάποιος. Θα αναφερθώ σε αυτές.

Ο αριθμός θετικών επιστημόνων και μηχανικών αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μιας χώρας. Η Ελλάδα υστερεί στην τεχνολογική ετοιμότητα, την οργάνωση και τις υποδομές [[1]] ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να μην αξιοποιείται ο μεγάλος αριθμός υψηλού επιπέδου [[2]], [[3]] επιστημόνων και μηχανικών που διαθέτει. Στην αυτή  φράση διατυπώνονται ταυτόχρονα το πρόβλημα και η διέξοδος από αυτό. Στην σημερινή πραγματικότητα δεν υφίσταται αυτή η διέξοδος. Η αναζήτηση εργασίας θέτει τους μηχανικούς μπροστά σε σκληρά διλήμματα. Μια πραγματικότητα που επιβάλει, επίσης,  τους δικούς της κανόνες σε βάρος των κανόνων δικαίου που έχουν νομοθετηθεί.

Αναγνωρίζουμε ως θεμελιώδες το δικαίωμα στην εργασία, το οποίο ασκείται  στο πλαίσιο επίσης θεμελιωδών αξιών και κανόνων. Όπως είναι η ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον.( Οι μηχανικοί δεν μπορεί να είμαστε οι μόνοι θεματοφύλακες των κανόνων και των συναφών περιορισμών προς όφελος της κοινωνίας. Είναι η Πολιτεία που έχει τη βασική υποχρέωση και κοντά σε αυτήν ενεργά και οι πολίτες της, που οφείλουν και μπορούν να επιβάλλουν μια αειφόρο ανάπτυξη. Και όλα αυτά όχι σε

Το ΤΕΕ οφείλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του να περιορίζει τέτοιας φύσης διλήμματα και να επιδιώξει τη θεσμική θωράκιση του έργου του μηχανικού. Παραθέτουμε τις σχετικές προτάσεις μας, που σημειωτέον, συνεπάγονται  ελάχιστο κόστος.

v  Δίκαιο και σαφές το νομικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος. Προσβλέπουν σε αυτό  η εισήγηση του καθηγητή Μυλωνόπουλου για τις υποχρεώσεις του επιβλέποντα μηχανικού , η συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τις διατάξεις που αφορούν δράσεις μηχανικών  που καταρχάς αποδέχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η αλλαγή του άρθρου 286 του ΠΚ, στην οποία θα αναφερθούν μέλη του νομικού συμβουλίου του ΤΕΕ.

v  Καθαρό πεδίο κανόνων, ρόλων, καθηκόντων και κυρώσεων  για όσους συμμετέχουν σε ένα έργο, από τη σύλληψη του έως την ανακύκλωση των υλικών κατασκευής   του. Η πρόταση που θα παρουσιασθεί για το ΜΗΚΙΕ (Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων) σε αυτό αποσκοπεί. Η έντονη συζήτηση στην ημερίδα, προ εβδομάδας, για το ενδεχόμενο δημιουργίας φορέα πιστοποίησης, συνέβαλε στην ίδια κατεύθυνση.

v  Λειτουργία των  Πειθαρχικών οργάνων στο ΤΕΕ  με τρόπο που  θα εδραιώνει καθημερινά την πεποίθηση στον πολίτη και στον μηχανικό ότι Λειτουργεί.

v  Διαφανής, υποστηριζόμενη νομικά και τεχνικά, αλλά  και ελεγχόμενη από το ίδιο, εκπροσώπηση  του ΤΕΕ σε ΕΠΑΕ και ΣΧΟΠ

v  Εκσυγχρονισμός του κώδικα δεοντολογίας που διέπει το επάγγελμα του μηχανικού.

v  Διόρθωση, βελτίωση, επέκταση του συστήματος αμοιβών

v  Αντιμετώπιση κάθε σκέψης ακύρωσης του συστήματος διατίμησης των (ελάχιστων) αμοιβών που ισχύει, και του τρόπου απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Με δεδομένο το επίπεδο προδιαγραφών και κανονισμών και κυρίως την αδυναμία ελέγχου τους είμαστε βέβαιοι ότι προβλέψεις σαν και αυτές που διαρρέει στις εφημερίδες το ΥΠΟΙΟ, αντί να δίνει σε διαβούλευση, ότι περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα  θα σημάνουν  την κατάρρευση κάθε φραγμού ενάντια στον αθέμιτο ανταγωνισμό και κάθε είδους αυθαιρεσία, τη διάλυση των μηχανικών ως ομάδας με οράματα και κανόνες συμπεριφοράς.

[Το 1915 ο επιλεγείς  ως σημαντικότερος Έλληνας των νεότερων χρόνων, ο Γ. Παπανικολάου, δηλώνει: «αν έρθω στην Ελλάδα φοβάμαι ότι θα χαθώ. Ο Αμερικάνος ή Ευρωπαίος όταν του πω ότι είμαι επιστήμων και δεν κάμνω τίποτα άλλο από το να ερευνώ, με θεωρεί όχι μόνο ως χρήσιμο στοιχείο αλλά ως κάτι ανώτερο από τους κοινούς ανθρώπους. Ο Έλλην με θεωρεί απεναντίας ως ένα άχρηστο όν, και όχι μόνο άχρηστον αλλά και επικίνδυνον. Αυτή είναι η εικόνα ενός κράτους σάπιου, ανίκανου να δημιουργήσει κάτι τι και να συνεισφέρει στη γενική πρόοδο της ανθρωπότητας. Όλα ξένα, όλα κλεμμένα, όλα κατά μίμησιν. Δεν είναι ντροπή;». Αυτή η συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους λίγους τότε πρωτοπόρους επιστήμονες ας μην επιβεβαιωθεί απόλυτα σήμερα απέναντι στο ένα σώμα των ελλήνων επιστημόνων.]

Πέντε χρόνια και ένα μήνα ακριβώς πριν, στις 20 Μαΐου 2004 το ΤΕΕ οργάνωσε μια ημερίδα με την ίδια ακριβώς θεματολογία. Κάποιοι ήταν τότε και είναι και σήμερα βασικοί εισηγητές. Συνυπογράφουμε όσα εκεί δήλωσε και όσα εξάγγειλε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ξέρουμε ότι σήμερα δεν θα δήλωνε και δεν θα αναρωτιόταν, όπως τότε: «ως Κράτος είμαστε ανίκανοι να οργανώσουμε το σύστημα ώστε να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος. Τότε γιατί υπάρχει κράτος; Τότε γιατί υπάρχουν τα Πολεοδομικά Γραφεία;».  Νομίζω ότι έχει ήδη απαντηθεί το γιατί ενώ ο Υπουργός, συνεπής στις προθέσεις του, έδωσε για διαβούλευση ένα νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του εξαϋλώθηκε και παρέμεινε το φάντασμα  μιας δέσμευσης, από καιρού εις καιρόν, εξαγγελλόμενη.

Στα πέντε αυτά χρόνια στασιμότητας του Κράτους η ζωή δεν έμεινε στάσιμη.

v  Εγκρίθηκαν μεν  το γενικό και ειδικά χωροταξικά σχέδια (οι θέσεις του ΤΕΕ είναι γνωστές), αλλά μόνο ικανοποίηση δεν μπορεί να διατυπωθεί για την εξέλιξη του προγράμματος πολεοδομικού σχεδιασμού. Έχουν προκηρυχθεί μελέτες για το 22% των 910 ΟΤΑ και από αυτές έχουν ανατεθεί το 65%. Από τις 315 μελέτες έχουν εγκριθεί 35. Μελετητές μένουν απλήρωτοι για μελέτες που ανατέθηκαν προ 15ετίας.

v  Ο όγκος που σωρεύθηκε, στο τέλος του 2005, στις πολεοδομίες σε ένα τρίμηνο ξεπερνούσε τη συνήθη εργασία ενός εννεάμηνου. Τότε ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου, για να καταλαγιάσουν οι καταγγελίες για δημιουργία φούσκας στην οικοδομική δραστηριότητα. Διαπιστώθηκαν δευτερεύουσες παραλείψεις και έγιναν καταγγελίες. Ήταν μια κίνηση υποκρισίας. Το κράτος με την ανεπαρκή στελέχωση των πολεοδομικών υπηρεσιών, με τις αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνευτικές εγκυκλίους, με την στοιχειώδη μηχανογράφηση, με τον ελλιπή εξοπλισμό και τις κακές κτιριακές υποδομές δεν αναγνώρισε εαυτόν ως ηθικό αυτουργό αλλά τιμώρησε τους υπαλλήλους του.

v  Οι πολεοδομίες καταγράφονται ανάμεσα στις τρεις πρώτες υπηρεσίες σε φαινόμενα διαφθοράς σε ένα κράτος που κατατάσσεται παγκόσμια στις τελευταίες θέσεις ως προς την αντιμετώπιση της . Είναι ένα καθεστώς που πρέπει να ανατραπεί. Συμφωνούμε με τις ερμηνείες του φαινομένου που δίνουν τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη, όσο και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Θα τους ακούσουμε σήμερα. Συμφωνούμε και με τις προτάσεις τους. θα καταγράψουμε όμως το γεγονός πως πολλοί εργαζόμενοι στις πολεοδομίες, μέσα στις πιο αντίξοες και προκλητικές καταστάσεις, δίνουν το δικό τους υπεύθυνο και έντιμο αγώνα και ταυτόχρονα ζουν με το διαρκή εφιάλτη της παρουσίας του εισαγγελέα. Οφείλουμε σε αυτούς και ενάντια σε όσους εθίζουν έναν ολόκληρο λαό μέσα από μικροπαραβιάσεις σε ανοχές απέναντι σε κάθε ύψους, άνομη, διαπλοκή, να πιέσουμε για να υπάρξουν αλλαγές.

v  Έχουμε μια θετική παρέμβαση του ΥΠΕΣΔΔΑ, μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας και σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, στον τρόπο λειτουργίας των πολεοδομιών. Τα τρία προγράμματα της ηλεκτρονικής πολεοδομίας θα συζητηθούν σε αρκετή έκταση σήμερα. Το ΤΕΕ τα στήριξε. Αλλά υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα, που οφείλονται στο αρχικό τους στήσιμο. Σφάλμα σύνηθες και όχι τυχαίο.

v  Αυθαίρετο που κατασκευάσθηκε πριν τις 5.3.2004 καταβάλει πολύ χαμηλότερο πρόστιμο. Καταγράφονται πολύ περισσότερα παράνομα κτίσματα πριν από αυτήν την ημερομηνία, παρά μετά. Πέτυχε το στόχο της η αύξηση του προστίμου; Παραποίηση στατιστικών δεδομένων που οφείλεται σε πλαστογράφηση της ημερομηνία κατασκευής του αυθαιρέτου.

Τόσο  η εισηγητική έκθεση του ν/σ του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και τα πορίσματα της διημερίδας του 2004 θα  μπορούσαν να αποτελέσουν μια πλήρη εισηγητική ομιλία. Αυτό το γεγονός από μόνο του επιβεβαιώνει τον χαμένο χρόνο.

Η σημερινή ημερίδα για το ΤΕΕ, νομίζω και για τους ομιλητές, δεν έχει  το νόημα να θέσουμε υπό τη βάσανο του διαλόγου νέες προτάσεις. Αλλά να ενεργοποιήσουμε στην  ουσία τους προτάσεις που μένει να αποδειχθεί από τη συζήτηση ότι όχι μόνο είναι ώριμες αλλά διατηρούν και τη δυναμική τους. Έτσι, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το ΤΕΕ, με γνώση ότι το φαινόμενο τρέφεται από αποσπασματικές ρυθμίσεις, άρα χρειάζεται συνολική πολιτική θετικών και κατασταλτικών μέτρων,  θα καταθέσει:

v  Κανονισμό λειτουργίας ενός παρατηρητήριου που παρακολουθεί το σχεδιασμό της χώρας. Σε συνεργασία με όλους  τους φορείς για όλες τις περιοχές: τα δάση, τις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, τις ειδικές περιοχές, τις περιοχές με ειδικούς όρους. Να μην υπάρχει εκτός σχεδιασμού και χωρίς προσδιορισμό χρήσεων γης περιοχή στην επικράτεια.

v  Τα πορίσματα της πρότασης για την παρακολούθηση με αυτόματο τρόπο και χρήση δορυφορικών εικόνων της δόμησης και τον εντοπισμό της αυθαίρετης, στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονούμε μαζί με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Δεν είναι αμελητέα δράση. Η εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για 1500000 αυθαίρετες κατασκευές, και για ρυθμούς που δεν μειώνονται εντυπωσιακά.

v  Πρόταση για τον διαρκή έλεγχο των κατασκευών, με πρόβλεψη σύστασης υπηρεσίας ελέγχου των κατασκευών σε επίπεδο περιφέρειας  ή και δήμου.

v  Θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες και τις άδειες δόμησης. Μας κατατρέχει, είναι φανερό, το πρόβλημα του χρόνου. Αλλά όχι στην παραπλανητική  ψευδο – εκδοχή του, όταν παρουσιάζεται μόνο ως μείωση του χρόνου έκδοσης των «αδειών».

v  Σχέδιο ΠΔ για το ΜΗΚΙΕ

v  Πλαίσιο προσδιορισμού αρμοδιοτήτων του επιβλέποντα μηχανικού

v  Διάταξη για τον έλεγχο οικιστικής νομιμότητας των μεταβιβαζομένων δομημάτων

v  Πρόταση για την επιτάχυνση των προγραμμάτων e – πολεοδομία

v  Τη θέση μας για τους ημιυπαίθριους χώρους (γνωστή ήδη).

v  Μια σειρά μέτρων που το ΤΕΕ μπορεί να συμβάλει στην προώθηση τους, δεν μπορεί από μόνο του να προωθήσει, όπως: κωδικοποίηση νομοθεσίας,  επιτελικός – ερμηνευτικός ρόλος της ΔΟΚΚ, υπηρεσία κατεδαφίσεων.

Στην αρχή της ομιλίας μου αναφέρθηκα στο Μόναχο. Στις πλατείες, στα κτίρια στον πολεοδομικό ιστό του.

Τώρα, τελειώνοντας σας ζητάω να σκεφτείτε το Δρακοπούλειο στα Πατήσια. Που μετά τον αποχαρακτηρισμό του ως διατηρητέου κτιρίου, θα κερδίσει μια σελίδα στην επόμενη έκδοση της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας με τα κατεδαφιστέα αρχιτεκτονήματα.

Όπως επίσης σας ζητάω να σκεφθείτε την παραλία. Την παραλία που συνήθως εκτείνεται σε εκατοντάδες μέτρα και όλοι έχουμε εγγράψει στο θυμικό μας ως παράγοντα που προσδιόρισε την αισθητική μας και η οποία, πιο επιστημονικά, καταγράφεται σαν ένα ανεπανάληπτο φυσικό οικοσύστημα και βιότοπος. Αυτή που με την πρόσφατη ΚΥΑ, και αφήνοντας μια λωρίδα δίμετρη προς τη θάλασσα, θα διαιρεθεί σε μπακλαβά με διαδρόμους 1 μέτρου και υλικό ξαπλώστρες και ομπρέλες και όπου, όχι σύννομα, ο επιχειρηματίας θα καταστρέψει κάθε μη επίπεδη επιφάνεια και κάθε αυτοφυή βλάστηση.

Είναι δύο παραδείγματα, ενδεικτικά της καθημερινότητάς μας, και για την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και για το μέτρο της ευθύνης του ΤΕΕ.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αδάμαστη η αυθαίρετη δόμηση

 

Ø   Εξυπηρετεί τα συμφέροντα πολλών και ισχυρών, ενώ σε τοπικό επίπεδο είναι κύρια πηγή πλούτου

Του Γιωργου Λιαλιου

Ισως θα ήταν καλύτερα να το πάρουμε απόφαση: η αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Κι αυτό, γιατί εξυπηρετεί πολλούς και ισχυρούς: κυκλώματα εργολάβων και μηχανικών, που ενδιαφέρονται να διατηρηθεί «ζεστή» η παραοικονομία, δημάρχους και νομάρχες που χρησιμοποιούν τις πολεοδομίες ως «μικρομάγαζα» και φυσικά την κεντρική εξουσία, που συντηρεί και ανατροφοδοτεί το κλίμα διαπλοκής με τη διάτρητη πολεοδομική νομοθεσία.

Το αποθαρρυντικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την ημερίδα που διοργάνωσε χθες για το θέμα των αυθαιρέτων το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- απέδωσαν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για τη συνέχιση της αυθαίρετης δόμησης. Ορισμένοι δε έφθασαν στο σημείο να αποδώσουν τη σημερινή άναρχη κατάσταση... στην ύπαρξη δεσμεύσεων στο Σύνταγμα για την προστασία του περιβάλλοντος και να ταχθούν αναφανδόν υπέρ της οικοδόμησης των πάντων υπό το πρίσμα του... «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»!

Μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης έδωσε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής. Οσον αφορά την πολεοδομική νομοθεσία, «έχουμε διαπιστώσει την ύπαρξη εκατοντάδων εγκυκλίων, η σκοπιμότητα των οποίων αμφισβητείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ύπαρξη εγκυκλίων που βασίζονται σε νόμο που έχει καταργηθεί ή τροποποιηθεί... χωρίς όμως οι εγκύκλιοι να έχουν ανακληθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ!». Σχετικά με τις πολεοδομίες, «ανατέθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία δεν διαθέτει ανάλογη ωριμότητα», ενώ «πολλές από τις 178 πολεοδομίες δεν έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς εκδίδουν λιγότερες από 100 άδειες τον χρόνο». Αναφορικά με τις κατεδαφίσεις, «κανένας αιρετός άρχοντας δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος της κατεδάφισης και προφασίζεται την έλλειψη τεχνικών μέσων ή την έλλειψη πιστώσεων». Οσον αφορά τη διαπλοκή, «ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η ασυλία των υπαλλήλων των πολεοδομιών, καθόσον, ως υπάλληλοι ΟΤΑ έχουν το αμετάθετο, τιμωρούνται σε πρώτο βαθμό από το πειθαρχικό συμβούλιο αυτών και μόνο σε δεύτερο βαθμό από υπηρεσιακό συμβούλιο». Σχετικά με τους ελέγχους των νέων κατασκευών, «στην πράξη γίνονται μόνο έπειτα από καταγγελία, σπανίως από αστυνομικά όργανα, ποτέ όμως αυτεπάγγελτα από την πολεοδομία».

Σε τοπικό επίπεδο

Ανεξάρτητα όμως με τα λειτουργικά προβλήματα των πολεοδομιών ή τη διαφάνεια, την αυθαίρετη δόμηση συντηρούν ένα πλήθος συμφερόντων. «Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν πολύ ισχυρά συμφέροντα στον χώρο της οικοδομής που, αποτελώντας κύρια πηγή παραγωγικού πλούτου και προσφοράς εργασίας επηρεάζουν την κεντρική διοίκηση, δήμους και πολεοδομίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γ. Αλαβάνος. «Ταυτόχρονα, η αυθαίρετη δόμηση λειτουργεί σαν απόθεμα ψήφων σε προεκλογικές περιόδους, αλλά και σαν ρεζέρβα εσόδων για την κάλυψη ελλειμμάτων».

Απέναντι στο «πακέτο» συμφερόντων γύρω από την αυθαίρετη δόμηση βρίσκονται βέβαια οι αυθαιρετούχοι, με την απόλυτη πεποίθηση ότι τελικά θα δικαιωθούν και τα κτίσματά τους θα νομιμοποιηθούν. «Κάποιος βέβαια πρέπει να εξηγήσει στους ανθρώπους αυτούς πόσο ανήθικη είναι η ανέγερση αυθαιρέτων, πόσο πολύ βλάπτουν την οικονομία, το περιβάλλον, το κοινωνικό σύνολο», ανέφερε ο κ. Θαν. Αραβαντινός, ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ. «Γι' αυτό ίσως θα έπρεπε να δώσουμε ένα νέο σαφές μήνυμα: ακόμα και να το δηλώσεις, δεν θα το σώσεις! Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100049_26/06/2009_319970

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Αναγκαία η ίδρυση υπηρεσίας κατεδαφίσεων"

Ο διαχωρισμός των πολεοδομικών γραφείων σε αυτά που εκδίδουν οικοδομικές άδειες και σε κείνα που θα ελέγχουν τη νομιμότητα των κατασκευών και η ίδρυση κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων των κραυγαλέων περιπτώσεων αυθαιρέτων, ήταν μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν για την αντιμετώπιση των φαινομένου των αυθαιρέτων στο πλαίσιο ημερίδας του ΤΕΕ με θέμα "Ο έλεγχος των κατασκευών και η αυθαίρετη δόμηση: αρμοδιότητες, νομοθεσία, προτάσεις".

Η πλειοψηφία των ομιλητών περιέγραψε ως μη αναστρέψιμη την κατάσταση, η οποία τροφοδοτείται από την ατιμωρησία, την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, το πολυδαίδαλο της πολεοδομικής νομοθεσίας, την υποστελέχωση των πολεοδομικών υπηρεσιών, αλλά και την κερδοσκοπία στη γη.

Κοινή διαπίστωση, ότι η αυθαιρεσία αποτελεί τον κανόνα και κάθε εξαγγελία για νομιμοποίηση την γιγαντώνει. Οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη, παρ' ότι η αρμοδιότητα κατεδάφισης ανήκει σ' αυτούς, επιλέγοντας να αναφερθούν στις υπαρκτές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι πολεοδομίες σε προσωπικό ή στην περιγραφή του προβλήματος. Π.χ. από τα 25 εκατ. κτίσματα, το 10% έχει κτισθεί χωρίς οικοδομική άδεια, ενώ στα υπόλοιπα, σε ποσοστό περίπου 90%, εντοπίζεται κάποια μικρή ή μεγάλη παρανομία. Ακόμη όμως και στις ελάχιστες περιπτώσεις που ενεργοποιούνται οι αναιμικοί μηχανισμοί ελέγχου, πάντα ύστερα από καταγγελίες, αβέβαιο είναι αν εισπράττονται τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

Όπως αναφέρθηκε, το 2008, στον Δήμο της Αθήνας, επί 1.000 καταγγελιών, το πρόστιμο ανέγερσης που καταλογίσθηκε ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ και διατήρησης σε 4,5 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, αναφέρθηκε στις... λειτουργίες της αυθαίρετης δόμησης, δεξαμενής ψήφων σε προεκλογικές περιόδους ή ρεζέρβας για κάλυψη ελλειμμάτων σε χρονιές οικονομικής κρίσης. Σημείωσε δε πως στα θέματα σχεδιασμού νικητής αναδεικνύεται πάντα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, γεγονός που σχετίζεται με συμφέροντα που έχουν συνδέσει την τύχη τους με τις πολιτικές γης. Επεσήμανε δε ότι η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης απαιτεί συνολική πολιτική θετικών και κατασταλτικών μέτρων. Για τον λόγο αυτόν το ΤΕΕ, μεταξύ άλλων, θα καταθέσει πρόταση για συγκρότηση παρατηρητηρίου, το οποίο θα παρακολουθεί τον σχεδιασμό για όλες τις περιοχές, δάση, εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και τα πορίσματα της πρότασης για την παρακολούθηση με χρήση δορυφορικών εικόνων της δόμησης και τον εντοπισμό των αυθαιρέτων στο πλαίσιο του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανατολική Αττική.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, μίλησε για δαιδαλώδη, αλληλοσυγκρουόμενη και εν πολλοίς αναποτελεσματική νομοθεσία που καλούνται να εφαρμόσουν 178 πολεοδομικές υπηρεσίες, οι οποίες ανήκουν στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. Ανέφερε μάλιστα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εκδίδει εγκυκλίους επί καταργημένων νόμων, ενώ όσον αφορά τις πολεοδομίες σημείωσε πως υπάρχουν πολεοδομίες που εκδίδουν πολύ μικρό αριθμό οικοδομικών αδειών, σε 80 υπηρετούν μόνον μέχρι τρεις διπλωματούχοι μηχανικοί, ενώ σε 12 δεν υπάρχει καν μηχανικός...

ΑΥΓΗ 26/6/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τα λυόμενα αντικαθιστούν και... αυθαίρετα-Ερωτήματα εγείρει η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους πυροπαθείς
Του Γιωργου Λιαλιου
Τα αυθαίρετα στα καμένα δάση της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας... θα αντικατασταθούν με κοντέινερ. Με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οποιοσδήποτε πυρόπληκτος μπορεί να διεκδικήσει την τοποθέτηση λυόμενου οικίσκου στη θέση της πληγείσας κατοικίας του, ακόμα κι αν αυτή χτίστηκε παράνομα μέσα στο δάσος ή είναι αυθαίρετη. Η κίνηση αυτή εγείρει σαφή ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα, αλλά και τη σκοπιμότητά της, καθώς υποστηρίζει παράνομες πρακτικές που συνεργούν στην καταστροφή των δασών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που με παλαιότερη τροπολογία επιτάχυνε τις διαδικασίες κατεδάφισης όσων αυθαιρέτων χτίζονται σε καμένες δασικές εκτάσεις...
Δικαιολογητικά
Το έγγραφο του υπουργείου (αρ.5989/Γ2, 31.8.09) εστάλη πριν από μια εβδομάδα τους δήμους και τις κοινότητες των πυρόπληκτων περιοχών (στις πολεοδομίες... απλώς κοινοποιήθηκε) από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το έγγραφο ορίζει τα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν οι πυρόπληκτοι προκειμένου να τους παραχωρηθεί κοντέινερ για τη στέγασή τους.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά από τους πληγέντες να καταθέσουν στην ΥΑΣ ή στους δήμους:
- Tο δελτίο δευτεροβάθμιου ελέγχου, με το οποίο χαρακτηρίστηκε κίτρινο (επισκευάσιμο) ή κόκκινο (κατεδαφιστέο) το κτίριο.
- Yπεύθυνη δήλωση ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πυρόπληκτος και το συγκεκριμένο κτίριο η μόνιμη κατοικία του.
- Bεβαίωση του δήμου ότι ο πληγείς είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής και
- Aντίγραφα Ε1 και Ε9, προκειμένου να πιστοποιείται ότι το καμένο σπίτι είναι μόνιμη κατοικία και πως ο πυρόπληκτος δεν κατέχει άλλο σπίτι στον ίδιο δήμο.
Αυτό όμως που δεν ζητά το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ο πυρόπληκτος να αποδείξει ότι δεν έχει χτίσει σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, και ότι το σπίτι του δεν είναι αυθαίρετο (λ.χ. με βεβαίωση από το δασαρχείο). Με άλλα λόγια δεν διαχωρίζει τους πυρόπληκτους που είχαν χτίσει νόμιμα από όσους καταπάτησαν δάση ή/και έχτισαν παράνομα! Επίσης δεν ξεκαθαρίζει αν η τοποθέτηση κοντέινερ θα συνεπάγεται αργότερα... και τη σύνδεσή τους με τη ΔΕΗ. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, πάντως, διευκρινίζουν ότι η τοποθέτηση των κοντέινερ αφορά μεν όλους, αλλά θα είναι προσωρινή (για μια διετία), προθεσμία που ωστόσο δεν προκύπτει από το συγκεκριμένο έγγραφο.
«Η κίνηση αυτή παρακάμπτει κάθε σχέση με τη νομιμότητα και ισχυροποιεί τη διακατοχή τής γης και την αυθαιρεσία», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Πολύζος, καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων και αντιπρύτανης του ΕΜΠ. «Βάζοντας κοντέινερ μέσα στα καμένα δάση, αναγνωρίζεις εμμέσως την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση των δασών. Πρόκειται για ένα πολύ λυπηρό γεγονός. Φαίνεται ότι την επομένη της καταστροφής άρχισαν οι «εκπτώσεις» προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα κακώς εννοούμενο κοινωνικό αίσθημα».
Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να επιτρέψει την τοποθέτηση κοντέινερ σε πυρόπληκτες εκτάσεις, ανεξαρτήτως αν ήταν δάση ή όχι, έρχεται σε αντίφαση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά, πως οι αυθαιρετούντες δεν θα λάβουν αποζημιώσεις και ενισχύσεις και πως «ό,τι ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος». Ταυτόχρονα συγκρούεται (στη φιλοσοφία της) με τροπολογία που το υπουργείο θέσπισε προ διετίας, μετά τις πυρκαγιές σε Ηλεία, Εύβοια και Πάρνηθα, με την οποία επιταχυνόταν η κατεδάφιση όσων αυθαιρέτων ανεγείρονταν μέσα σε καμένα δάση μετά το 2007. Από τη νέα ρύθμιση μπορούν να επωφεληθούν τουλάχιστον 208 δικαιούχοι (ιδιοκτήτες των 65 «κόκκινων» και 143 «κίτρινων» που κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα τα κλιμάκια μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ). Ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η ΥΑΣ δέχεται ακόμα και σήμερα αιτήσεις για ελέγχους.
Πηγή : Καθημερινή 9-9-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Υπεύθυνες δηλώσεις τα «πιστοποιητικά» των αυθαιρετούχων

Γιωργος Λιαλιος

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι ανοίγει η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να τύχουν κρατικής αρωγής και οι κάτοχοι παλαιών αυθαιρέτων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Και αυτό γιατί θα αποδειχθεί στην πράξη ιδιαίτερα δύσκολο να πιστοποιηθεί ποιοι από τους αυθαιρετούχους προ του 1983 βρίσκονται ή όχι σε δασική περιοχή, καθώς ουδέποτε κλήθηκαν να το πιστοποιήσουν! Επιπλέον, δίνει σε μελλοντικούς πυρόπληκτους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων το δικαίωμα να διεκδικήσουν ανάλογη αντιμετώπιση και φυσικά ένα ισχυρό επιχείρημα για να βρεθούν σε αυτή τη θέση...

Με την πρόφαση των κοινωνικών λόγων, δηλαδή της ανακούφισης όλων ανεξαιρέτως των πυρόπληκτων (πλην όσων έκτισαν σε δάση), το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δημιουργεί άθελά του περισσότερα προβλήματα από όσα τελικά λύνει. Το υπουργείο ανακοίνωσε προχθές ότι εντάσσει στις ρυθμίσεις για τους πυρόπληκτους (αποζημίωση 10.000 ευρώ και δωρεάν ανακατασκευή, επισκευή ή και επέκταση της κατοικίας) τους κατόχους αυθαιρέτων που το 1983 ακολούθησαν την προτροπή του τότε υπουργού Αντώνη Τρίτση και τα δήλωσαν... για να τα σώσουν.

Ομως, όπως επισημαίνουν έμπειροι πολεοδόμοι, οι αυθαιρετούχοι που συμμετείχαν στη ρύθμιση δεν κλήθηκαν να προσκομίσουν δικαιολογητικά, ότι το κτίριό τους δεν είναι σε δασική έκταση, αρχαιολογικό χώρο ή διακατεχόμενη έκταση. Αντίθετα, απλώς το ισχυρίστηκαν με μια υπεύθυνη δήλωση. Η προσκόμιση των δικαιολογητικών προβλεπόταν στην τρίτη φάση της διαδικασίας (ένταξη στο σχέδιο πόλης ή σε ζώνη οικιστικού ελέγχου), η οποία υλοποιήθηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση του 1983 δεν είναι βέβαιο ότι δεν έχουν χτίσει σε δασική έκταση καθώς ουδέποτε κλήθηκαν να το αποδείξουν. Που με τη σειρά του σημαίνει ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες (μπορεί να είναι διαφορετικοί από εκείνης της εποχής, καθώς μεσολάβησε μια 25ετία) θα πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου στα δασαρχεία και να προσπαθήσουν να ανασύρουν την περίπτωσή τους...

Σε κάθε περίπτωση, στους δήμους και τις κοινότητες της βορειοανατολικής Αττικής το 1983 είχε δηλωθεί μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων (ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, έχει σήμερα πολλαπλασιαστεί αποδεικνύοντας την αποτυχία των, έμμεσων έστω, νομιμοποιήσεων). Χαρακτηριστικά, στη Νέα Μάκρη είχαν τότε δηλωθεί 2.852 αυθαίρετα, στο Μαραθώνα 1.044 αυθαίρετα, στον Αγιο Στέφανο 150 αυθαίρετα, στην Ανοιξη 132 αυθαίρετα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/09/2009_329662

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αποζημιώσεις οικοσκευής και στεγαστική συνδρομή και στα καμένα αυθαίρετα

 

Σταυρογιάννη Λ.

Χωρίς να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ το προαπαιτούμενο, η απόφαση με την οποία οριοθετούνται οι καμένες περιοχές σε Αττική και Εύβοιας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς άρχισε να τάζει δεκαχίλιαρα ως αποζημίωση για την αντικατάσταση της οικοσκευής στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατοικιών που κάηκαν, αλλά και να μοιράζει δωρεάν κρατική αρωγή για ανακατασκευές και επισκευές κτιρίων, ακόμη και αυθαιρέτων.

Στο σχέδιο κοινής υπουργική απόφασης που ανακοίνωσε χθες ο ΥΠΕΧΩΔΕ (χωρίς τη συνυπογραφή του ομολόγου του της Οικονομίας) και καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια (κατασκευή εξ αρχής  και επισκευές) αλλά και την αποζημίωση των 10.000 ευρώ, τη δωρεάν κρατική αρωγή δικαιούνται  οι ιδιοκτήτες των πληγέντων κτισμάτων εφόσον έχουν ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια αλλά και όσων δεν έχουν, των αυθαιρέτων δηλαδή.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται ως προπέτασμα καπνού για την επιδότηση της αυθαιρεσίας στην απόφαση περιγράφονται ως εξής:

"- Το πληγέν κτίσμα δεν έχει οικοδομική άδεια, έχει ενταχθεί στον νόμο 1337/83 με θέμα 'επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και σχετικές ρυθμίσεις' και υπάρχει βεβαίωση του Δασαρχείου ότι αυτό δεν βρίσκεται σε δασική περιοχή.

- Το πληγέν κτίσμα έχει ανεγερθεί προ του έτους 1955, δεν έχει οικοδομική άδεια, αλλά υπάρχει βεβαίωση του Δασαρχείου ότι αυτό δεν βρίσκεται σε δασική περιοχή".

Σε μια χώρα που δεν διαθέτει δασικούς χάρτες και δασολόγιο, απορίας άξιον είναι πώς θα εκδοθεί η βεβαίωση του δασάρχη. Πόσο μάλλον όταν ουδείς  γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αυθαιρέτων, ακόμη και των δηλωθέντων, για να το σώσουν με τον νόμο Τρίτση 1337/83, αφού κατά κανόνα οι πολεοδομίες δεν διαθέτουν πλήρη και λειτουργούντα αρχεία. Οι ιδιοκτήτες θα υποβάλουν αίτηση "εντός των προθεσμιών", που θα καθορίζει νέα απόφαση στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, η οποία θα καθορίσει τους δικαιούχους τής δωρεάν κρατικής αρωγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα κατεστραμμένα κτίρια είναι 100, εκ των οποίων τα 70 κατοικίες, και αυτά που χρειάζονται επισκευή 200, εκ των οποίων 160 κατοικίες, ενώ "το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων".

Το σχεδιο απόφασης προβλέπει ακόμη για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ. Στις τριμελείς ανεβαίνει στα 80 τ.μ. και στις τετραμελείς και άνω στα 95 τ.μ.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=490233

 

Επιστροφή στην αρχή

 

TEE    

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 Σεπτεμβρίου 2009

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΤΕΕ

 

Οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία τάσσονται κατά της αυθαίρετης δόμησης, διχάζονται ως προς το ζήτημα της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων (όχι, όμως, και οι μηχανικοί που είναι σαφώς αντίθετοι στο μέτρο).

Επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει την αυθαίρετη δόμηση με κανέναν τρόπο.

Σχεδόν επτά στους δέκα θεωρεί ότι για το πρόβλημα των αυθαιρέτων στη χώρα μας φταίει το κράτος, τρεις στους είκοσι υποστηρίζουν ότι φταίνε οι πολίτες, δυο στους τριάντα οι κατασκευαστές και ένας στους είκοσι από κοινού κράτος-πολίτες και κατασκευαστές.

Εντυπωσιακό είναι ότι εννιά στους δέκα πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση του ΤΕΕ για την ίδρυση σώματος ελεγκτών μηχανικών, οι οποίοι θα αναλάβουν με συνεχείς ελέγχους να καταπολεμήσουν την αυθαίρετη δόμηση.

Σχεδόν εννιά στους δέκα θεωρούν ότι η πολεοδομική νομοθεσία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και αντιφατική, γεγονός που κάνει την αυθαιρεσία στη δόμηση γενικευμένη και σχεδόν αναπόφευκτη.

Οκτώ στους δέκα συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν πως η αυθαίρετη δόμηση συνιστά παρανομία και πρέπει να τιμωρείται ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος, ενώ ένας στους δυο πιστεύει ότι η αυθαίρετη δόμηση δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γνώμες αυτές δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά ούτε μεταξύ προσώπων διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης, τον τόπο κατοικίας (μεγάλα αστικά κέντρα, ημιαστικά ή αγροτικά) ή την πολιτική (κατά δήλωσή τους) τοποθέτηση.

Ως προς την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που δρομολόγησε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι γνώμες διχάζονται με το 25% να συμφωνεί απόλυτα, το 19% μάλλον να συμφωνεί, το 9% μάλλον να διαφωνεί και το 37% να διαφωνεί απόλυτα.*

Να σημειωθεί ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί, στο αντίστοιχο ερώτημα, τάσσονται κατά συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της «τακτοποίησης». Συγκεκριμένα οι απαντήσεις τους έχουν ως εξής: Συμφωνώ απόλυτα 13%, Μάλλον συμφωνώ 15%, Μάλλον διαφωνώ 15% και Διαφωνώ απόλυτα 51%.

Το 75% των ερωτηθέντων πολιτών, χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ διαφωνεί το 18%. Την ίδια άποψη έχουν ακόμη και όσοι συμφωνούν γενικώς με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους (68%).

Το 53% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας δημιουργίας και στο μέλλον ημιυπαίθριων χώρων στις οικοδομές και το 36% κατά. Στο αντίστοιχο ερώτημα οι μηχανικοί τάσσονται: υπέρ της διατήρησης το 60%, κατά το 35%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης και ειδικότερα των ημιυπαιθρίων, δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τα αντίστοιχα της δημοσκόπησης που είχε κάνει για λογαριασμό του ΤΕΕ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πριν την εξαγγελία των μέτρων για την «τακτοποίηση».

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για λογαριασμό του ΤΕΕ από την Public Issue, με πανελλαδικό δείγμα 615 πολιτών (μη μηχανικών), καθώς και 2.400 διπλωματούχων μηχανικών, στις 22 και 23 Ιουλίου και αποτελεί μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης για την επαγγελματική κατάσταση και απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών που σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί το ΤΕΕ, η επεξεργασία των στοιχείων της οποίας θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα.

* Στο ερώτημα αυτό αισθητή είναι η διαφοροποίηση ως προς την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτηθέντων. Συμφωνούν (απόλυτα ή μάλλον) με το μέτρο το 67% όσων δηλώνουν Δεξιά και ΚΔ, το 37% όσων δηλώνουν Κέντρο, το 35% όσων δηλώνουν Αριστερά Κ.Α. Επίσης, συμφωνούν σε μεγαλύτερο ποσοστό όσοι δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα (49% έναντι 42%).

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οριστικό τέλος στην προοπτική νομιμοποίησης αυθαιρέτων

Γιωργος Λιαλιος

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο σε κάθε νομοταγή πολίτη, αλλά δυστυχώς για την πολιτεία δεν είναι: το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε οριστικό τέλος σε κάθε δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί μετά το 1983. Ταυτόχρονα τονίζει ότι η δυνατότητα εξαίρεσης ενός αυθαιρέτου από την κατεδάφιση επιτρέπεται μόνο για λόγους εξαιρετικού δημοσίου συμφέροντος και ως τέτοια δεν μπορεί να νοείται η όποια οικονομική δραστηριότητα, εφόσον αυτή μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιηθεί... κάπου αλλού.

Εμμεση επίδραση

Οι διαστάσεις της απόφασης θα φανούν μέσα στο επόμενο διάστημα, ωστόσο μοιάζει να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με άλλο τρόπο πλην της κατεδάφισης. Η απόφαση 3500/2009 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να ταράξει τα νερά στο λιμνάζον ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης. Η έμμεση επίδρασή της στη ρύθμιση Σουφλιά για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων είναι μάλλον μια από τα ήσσονος σημασία αποτελέσματά της: το ΣτΕ επιχειρεί να ξεριζώσει έναν ολόκληρο μηχανισμό έμμεσης νομιμοποίησης -συχνά κραυγαλέων- πολεοδομικών αυθαιρεσιών: την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση.

Η δυνατότητα της εξαίρεσης ενός αυθαιρέτου από την κατεδάφιση προβλέφθηκε από τον νόμο Τρίτση (ν.1337/83), υπό δύο προϋποθέσεις: αφορούσε όσα από τα αυθαίρετα που είχαν ανεγερθεί μέχρι εκείνη την περίοδο θα εντάσσονταν στο σχέδιο πόλης (και δεν ήταν σε ρέματα, δάση κ.λπ.). Ωστόσο, η πρόβλεψη του νόμου (εξαίρεση με απόφαση νομάρχη ή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ) επαναφέρθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας μας, με νομοθετικές τροποποιήσεις που έγιναν για τη «νομιμοποίηση» ενός μικρού ξενοδοχείου στην Εκάλη (προ-ολυμπιακοί νόμοι 3044/02, 3207/03). Οπως συνέβη και στην υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ (όπου με προ-ολυμπιακό... οίστρο είχε γίνει προσπάθεια να παρακαμφθούν με νόμο οι αντιρρήσεις του ΣτΕ), η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε την πρακτική αυτή αντισυνταγματική: «Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, αν και εμφανίζεται ως εισάγουσα γενικό κανόνα, επιδιώκει στην ουσία την ανατροπή των δικαστικώς κριθέντων», σημειώνει.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ λοιπόν προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, εξετάζοντας και το μέσο με το οποίο επιχειρήθηκε η «νομιμοποίηση» του ξενοδοχείου: τη δυνατότητα εξαίρεσης από την κατεδάφιση. «Η εξαίρεση από την κατεδάφιση συνεπάγεται τη νόθευση και τη συνεχή ανατροπή του πολεοδομικού σχεδιασμού, ανατροπή που έχει συνέπεια τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης σε μια περιοχή», σημειώνει η απόφαση. Επιπλέον το ΣτΕ τονίζει το αυτονόητο: η εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι τριπλά αντισυνταγματική γιατί αντιβαίνει στις αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, αφετέρου στη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς οι νομοταγείς πολίτες «θα υφίστανται εις το διηνεκές τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες των αυθαιρέτων κατασκευών των γειτόνων τους».

Επανεξέταση υποθέσεων

Η εξαίρεση, σημειώνει το ΣτΕ, επιτρέπεται μόνο για εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και ως τέτοια δεν νοείται η άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, εφόσον δεν συνοδεύεται από μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να γίνει σε άλλη περιοχή, όπου να επιτρέπεται. Οπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να επανακριθούν υποθέσεις αυθαιρέτων που εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση με βάση τους ν. 3044/02 και 3207/03. Και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εξεύρεση άλλης λύσης για τα αυθαίρετα πλην της κατεδάφισης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/11/2009_336669

 

Επιστροφή στην αρχή

 

… Η υπουργός Περιβάλλοντος είχε χθες ενημερωτικές συναντήσεις και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα Μιχάλη Δεκλερή και τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή. Και οι δύο συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. «Θέλω να επαινέσω την υπουργό γιατί είναι πρόσωπο ειλικρινώς αφοσιωμένο στο περιβάλλον και στη βιωσιμότητα και έχει την πρόθεση να κάνει σωστό έργο», δήλωσε ο κ. Δεκλερής.

Ο κ. Ρακιντζής παρέδωσε στην υπουργό Περιβάλλοντος στοιχεία και πορίσματα από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει σχετικά με τον Ασωπό, τις πολεοδομίες και τα αυθαίρετα, ενώ κατέθεσε τις απόψεις του για την ενδυνάμωση της Ειδικής Υπηρεσίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει την ευθύνη του εντοπισμού και της κατεδάφισης αυθαιρέτων μέσα σε αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και τους ενεργειακούς ελέγχους. Στη συνάντηση συμμετείχε και η αρμόδια ειδική γραμματέας Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Μανίνα Νικολοπούλου

ΕΘΝΟΣ 13/11/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Λήψη μέτρων για να εκλείψουν οι αυθαιρεσίες στις οικοδομές

Βάσω Χαραλαμπίδου

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου παραγωγής ιδιωτικών έργων, προκειμένου να εκλείψουν οι αυθαιρεσίες στις οικοδομές και να μην υπάρξουν νέα αυθαίρετα, προτείνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) κ. Ν. Ζυγούρης, ο οποίος τονίζει ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί επιτέλους το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιος και τι κατασκευάζει.

- Ποιες αλλαγές προτείνετε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατασκευή κατοικιών;

«Χρειαζόμαστε ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης. Ενα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να είναι η θεσμοθέτηση του επιτρεπόμενου όγκου, ύψους και κάλυψης του οικοπέδου από την οικοδομή και η κατάργηση του συντελεστή δόμησης. Κινούμενοι μέσα σε ένα συγκεκριμένο στερεό, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν παρανομίες. Επιπλέον με αυτό το καθεστώς μπορούν στο μέλλον, με βάση τον νόμο 1337/1983, να νομιμοποιηθούν χώροι που άλλαξαν χρήση, όπως κλεισμένοι ημιυπαίθριοι, υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών».

- Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία;

«Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να ήταν το γιατί φτάσαμε στο σημείο όπου η αυθαιρεσία είναι ο κανόνας. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν χρειαζόμαστε αποσπασματικά μέτρα, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης. Το ζήτημα των αυθαιρέτων δεν είναι ανεξάρτητο ούτε από το πλαίσιο παραγωγής ιδιωτικών έργων, ούτε από την πολεοδομική νομοθεσία, ούτε από τη χωροταξική και πολεοδομική ανάπτυξη. Σε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη χώρα είναι απαραίτητο να υπάρχει καταγραφή του δομικού πλούτου της, να υπάρχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο. Επειδή το θέμα είναι ευρύτατο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Μέτρα με εισπρακτικό χαρακτήρα που θεσπίζονται κατά καιρούς από τις κυβερνήσεις κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την κατάσταση. Οι ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται σε κάποιο σχέδιο δράσης που θα προκύψει μέσω διαλόγου, όπου θα ακουστούν και θα αναλυθούν οι απόψεις όλων των φορέων. Ο ΣΠΜΕ έχει επεξεργαστεί το πρόβλημα και έχει προτείνει συγκεκριμένες θέσεις».

- Ποια είναι η έκταση της αυθαιρεσίας;

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε σιωπηρά ότι σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχει νόμιμη οικοδομή και να αδιαφορούμε. Εμμέσως με τη στάση μας νομιμοποιούμε την κατάσταση. Αυτή η σιωπηλή αποδοχή της παράνομης αλλαγής χώρων γίνεται με την ανοχή της πολιτείας. Να θυμίσουμε ότι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία η οποία προκύπτει θεωρώντας τους ημιυπαίθριους χώρους κλειστούς (ως χώρους κύριας χρήσης). Να θυμίσουμε ότι το ΙΚΑ, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αυθαίρετα, ζητεί μόνο την καταβολή των επιπλέον ενσήμων. Ολα τα παραπάνω έχουν επηρεάσει την οικονομία των ακινήτων. Επί της ουσίας, με την αποδοχή των αυθαιρεσιών μεγαλώνει η δυνατότητα δόμησης με συνέπεια την αύξηση των τιμών των οικοπέδων και των ποσοστών αντιπαροχής».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=304068&dt=10/12/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι οικισμοί επεκτάθηκαν κατά 30% την τελευταία 20ετία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Κόκκινη γραμμή στην ανεξέλεγκτη επέκταση των οικισμών της Αττικής επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μέσα σε μια 20ετία οι οικισμοί επεκτάθηκαν κατά 30% και αν αυτό συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η Ομόνοια θα... ενωθεί με τη Ραφήνα.

Η Αθήνα επεκτάθηκε κατά 30% μέσα σε 20 χρόνια. Τεράστιες αγροτικές ή δασικές εκτάσεις έγιναν αρχικώς οικόπεδα και ακολούθως κατοικίες Όλη αυτή η κατάσταση όμως έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνώνονται δάση και αγροτική γη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια χάθηκαν από την Αττική 184.187 στρέμματα δάσους που απέκτησαν κυρίως οικιστικό χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Δασικές εκτάσεις έχουν γίνει πόλεις και παραθεριστικοί προορισμοί έχουν μετατραπεί σε περιοχές πρώτης κατοικίας.

Πλέον στο Λεκανοπέδιο έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, κυρίως από το γεγονός ότι το κράτος, όπως επισημαίνει η αρχιτέκτονας- πολεοδόμος κ. Φωτεινή Τούντα, από την Επιστημονική Γραμματεία του ΕΜΠ, «δεν τήρησε ξεκάθαρη στάση απέναντι στο ιδιοκτησιακό ζήτημα των δασών, αφού άλλοτε θεωρεί τα δασοκτήματα δημόσια και άλλοτε ιδιωτικά, με συνέπεια να εδραιωθεί ένα αμφιλεγόμενο καθεστώς».

Η ειρωνεία ωστόσο είναι ότι στα επίσημα... κιτάπια του κράτους τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει! Και το αντιφατικό είναι ότι αυτό δίνει χρήματα για έργα- ακόμη και στις αυθαιρετουπόλεις- την ίδια στιγμή που απαγορεύει την κατασκευή σχολείων...

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την «ερμαφρόδιτη» κατάσταση. «Η άσκηση της δασικής πολιτικής δεν πρέπει να αφήνεται στην κρίση του κάθε Δασαρχείου και της κάθε Τοπικής Αυτοδιοίκησης», λέει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνος Μωραΐτης. «Προωθούμε την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων ώστε η δόμηση να γίνεται σε οργανωμένους οικισμούς και όχι άναρχα».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης, «λίγες πόλεις στον ανεπτυγμένο κόσμο σημείωσαν οικιστική επέκταση περίπου 30% σε μόλις 20 χρόνια. Οι ρυθμοί επέκτασης της πόλης είναι τέτοιοι που σε 15 χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα ενωθεί οικοδομικά η Ομόνοια με τη Ραφήνα».

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα- πολεοδόμο κ. Σπύρο Τσαγκαράτο, «μέσα στην πόλη έχουν δημιουργηθεί δύο διαφορετικές πραγματικότητες. Γειτονιές που δεν ξέρεις πού τελειώνει η μία και πού αρχίζει η άλλη, όπου κάποια σπίτια έχουν ρεύμα και κάποια όχι. Αλληλοεμπλέκονται δασικές με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και παλιοί οικισμοί, όπου όλα είναι αδιευκρίνιστα και εναπόκειται στην κρίση του κάθε δασάρχη και τη διαπλοκή των ντόπιων συμφερόντων. Πρέπει πλέον να πάψει η υποκρισία και να αντιμετωπιστεί η κάθε περιοχή ως ενιαίο σύνολο. Η λύση είναι το σταμάτημα της επέκτασης των οικισμών και όλα τα έργα να γίνονται μέσα σε αυτούς».

Τροχοβίλες με φως, νερό, τηλέφωνο...

Ο αστικός ιστός ειναι πλέον διάχυτος σε όλα τα δάση. «Επί χούντας δόθηκαν άδειες για τροχοβίλες μέσα στα δάση. Σταδιακά αυτές έγιναν σπίτια και με διάφορα παραθυράκια του νόμου πήραν ρεύμα, νερό και τηλέφωνο», επισημαίνει ο δασολόγος- περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Χλύκας. «Σήμερα έχει δημιουργηθεί μια δύσκολη κατάσταση. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων δεν μπορεί να γίνει, ούτε όμως και να κατεδαφίσεις τόσα σπίτια.

Ο προσφυγικός οικισμός είχε έκταση... 3.000 στρεμμάτων!

Με ένα «παραθυράκι» του 1923 και μία νομαρχιακή απόφαση του ΄76 το δάσος του Αγίου Στεφάνου έγινε βίλες Το 1976 με νομαρχιακή απόφαση τα όρια του οικισμού του Αγίου Στεφανου αγγίζουν τα 3.000 στρέμματα, αφού οι οικισμοί προ του 1923 εκφεύγουν των περιορισμών της δασικής νομοθεσίας. Στη συνέχεια, άρχισαν να εκδίδονται οικοδομικες άδειες και το δάσος γύρω από τον οικισμό άρχισε να οικοδομείται. Το 1985 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του 1976 «στερείται κύρους». Από την Πολεοδομία όμως Καπανδριτιου εκδίδονταν κανονικά άδειες. Το 1999 με πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη αμφισβήτησε τη νομιμότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών με τους όρους που ισχύουν για τους οικισμούς προ του 1923. Το σκεπτικό είναι ότι αποκλείεται ένας μικρός προσφυγικός οικισμός του 1923 να καταλάμβανε έκταση μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς προστατεύεται αυτός που έχτισε με άδεια της Πολεοδομίας, η οποία αργότερα κρίθηκε άκυρη; «Στην περιοχή υπάρχουν σαφή διακριτά όρια από το 1940, τα οποία επαναδιατυπώθηκαν με την απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής το 1976. Η κατάσταση είναι τραγελαφική», λέει ο δήμαρχος Αγίου Στεφάνου κ. Παναγιώτης Βορριάς. «Το μεν ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν υπουργείο Περιβάλλοντος) αναγνωρίζει τα όρια, το δε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί όλη την περιοχή δασική».

Η νόμιμη... αυθαίρετη κοινότητα

«Ακόμη και το κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της κοινότητας είναι αυθαίρετο», λέει ο κοινοτάρχης Ανθούσας Τριαντάφυλλος Κουτσικούρης Στην Ανθούσα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κοινοτάρχης κ. Τριαντάφυλλος Κουτσικούρης, «ακόμη και το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της κοινότητας είναι αυθαίρετο! Είμαστε μια αυθαίρετη περιοχή και το παράδοξο είναι πώς συμβιβάζεται να μας χρηματοδοτούν για έργα και να μας αναγνωρίσουν ως κοινότητα, αλλά να μην μπορώ να κάνω συγκεκριμένα έργα, όπως σχολεία και δίκτυο αποχέτευσης».

Στην περιοχή έχουν ενταχθεί στο σχέδιο 125 στρέμματα, από το 1999, και για 3.000 στρέμματα έχει γίνει η ανάρτηση της πολεοδομικής πρότασης, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η περιοχή και να αρχίσει ο συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός.

«Το 50% των σπιτιών της περιοχής είναι αυθαίρετα», λέει ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού. «Η εικόνα της πόλης αλλάζει και επειδή είναι αυθαίρετα δεν μπορούμε ούτε σχολεία να χτίσουμε ούτε υποδομές», επισημαίνει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Φώτης Μαγούλας. «Η ανάπτυξη της Αττικής Οδού μετέτρεψε τα τελευτά 10 χρόνια τις άλλοτε παραθεριστικές κατοικίες σε περιοχές πρώτης κατοικίας», συμπληρώνει.

Η χούντα έδωσε τη χαριστική βολή

Όπως αναφέρει ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος κ. Αντώνης Καπετάνιος «στα τέλη του 19ου αιώνα τα πευκοδάση κάλυπταν περίπου το 60% της Αττικής. Στον Μεσοπόλεμο το ποσοστό κατέβηκε στο 29,50%, ενώ το 1992 τα πευκοδάση στην Αττική καλύπτουν μια έκταση 23,40%». Σύμφωνα με τον ίδιο «η οικοπεδοποίηση των δασών πραγματοποιήθηκε σταδιακά κατά τον Μεσοπόλεμο. Συνεχίστηκε όμως και μεταπολεμικά- με μικρότερους ρυθμούς- μέχρι το 1975 οπότε και ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα. Για πρώτη φορά το 1971 η χούντα νομοθέτησε την οικοδόμηση δασικών εκτάσεων με ιδιωτική πρωτοβουλία δίνοντας τη δυνατότητα δόμησης δασικών εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών. Αυτό απαγορεύτηκε με το Σύνταγμα του 1975. Όμως με την εφαρμοσμένη επί χρόνια πρακτική της “σιωπηρής” και “ανύποπτης” μετατροπής τους σε οικόπεδα, το κακό είχε ήδη συμβεί και ήταν μεγάλο...».

ΝΕΑ, 13-2-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κατεδαφίσεις με 12 υπαλλήλους!

Ø    Σε έναν μήνα πιάνει... δουλειά η νεοσύστατη Υπηρεσία Κατεδαφίσεων που θα υπάγεται στην Ειδική Υπηρεσία  Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Η στελέχωση ωστόσο της νέας υπηρεσίας με 12 υπαλλήλους θεωρείται από  πολλούς ως μη επαρκής για τη διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα με τα αυθαίρετα στην Αττική.

Προκόπης Γιόγιακας

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τους 30 επιθεωρητές περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών ελέγχων σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι τόσοι... Σκοπός της νέας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι ο εντοπισμός και η κατεδάφιση των αυθαιρέτων που θα εντοπίζονται μέσα στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, σε αυτή τη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν τα νέα αυθαίρετα που θα εντοπίζονται στις περιοχές της ΒΑ Αττικής που κάηκαν από τις φωτιές του προηγούμενου καλοκαιριού, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη τι θα γίνει με τα αυθαίρετα που υπάρχουν.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, «αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις με 2 εταιρείες προκειμένου να γίνει μια ανοιχτή ανάθεση και η νέα υπηρεσία να έχει στη διάθεσή της μπουλντόζες- τις οποίες θα πληρώνει ανάλογα τη χρήση- για να προβαίνει μόνη της σε κατεδαφίσεις».

Μέσα στην βδομάδα θα γίνει η προκήρυξη των θέσεων για τους 12 υπαλλήλους που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία και οι οποίοι θα αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Επικεφαλής της υπηρεσίας τίθεται ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος, κ. Παναγιώτης Μέρκος.

Το πρώτο τριήμερο κάθε μήνα, η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων θα ενημερώνεται από το Κτηματολόγιο Α.Ε. για όλα τα νέα κτίσματα που θα «ξεφυτρώνουν» στις εκτός σχεδίου περιοχές. Και το φακέλωμα θα γίνεται δορυφορικά. Το σχέδιο προβλέπει ότι όταν θα εκδίδεται μια οικοδομική άδεια, θα υπάρχουν και οι συντεταγμένες του οικοπέδου που θα στέλνονται στο Κτηματολόγιο.

Επανεξετάζονται οι άδειες

Στο μεταξύ, εξακολουθούν να είναι παγωμένες οι οικοδομικές άδειες για τις εκτός σχεδίου περιοχές των δήμων και κοινοτήτων της Βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού. Η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών παραμένει παγωμένη από τον περασμένο Οκτώβριο- με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με δασικούς, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2010.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4561834&ct=1 23-2-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αρχίζουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ø    Αυτεπάγγελτα θα πραγματοποιηθούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη ΒΑ Αττική από την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην περίπτωση που εντός 10 ημερών δεν πράξουν το ίδιο οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και της πολεοδομίας.

Κ. Τζέλης

Αυτό ανακοίνωσε χθες η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ενημερώνοντας ότι ήδη ελέγχθησαν 25 περιπτώσεις από τις 117 «μεταβολές» στην επιφάνεια του εδάφους των καμένων εκτάσεων, που διαπιστώθηκαν μετά την αποστολή των πρώτων αεροφωτογραφιών από το Κτηματολόγιο την 1η Απριλίου, όπως είχε αποκαλύψει την ίδια μέρα η «Η».

Έλεγχος

Από τον έλεγχο, στις 25 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για οικοδομικές εργασίες σε εντός σχεδίου περιοχές που τελούσαν ωστόσο υπό καθεστώς αναστολής εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και δεν είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία γνωμοδότησης της αρμόδιας Επιτροπής. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι πολεοδομικές υπηρεσίες οφείλουν να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εντοπίστηκαν ακόμη μικρά τεχνικά έργα σε ρέματα, που έγιναν με τη διαδικασία του επείγοντος αμέσως μετά την πυρκαγιά για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας, και διερευνάται η έκδοση των απαραίτητων περιβαλλοντικών όρων. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις αυτοψίες και όπου διαπιστώνουν αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση θα δίνουν εντολή για άμεση κατεδάφιση.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=27161199

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Φύτρωσαν» αυθαίρετα στα καμένα

Ø    Περίπου στο 20% των πρώτων 25 «γκρίζων» περιπτώσεων στα καμένα της ΒΑ Αττικής εντοπίστηκαν μικρές ή και μεγάλες παρανομίες. Πρόκειται για την αξιολόγηση των στοιχείων των αεροφωτογραφιών που εξασφαλίζει το σύστημα του Κτηματολογίου.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Από τη σύγκριση των ευρημάτων ανάμεσα στη «σάρωση» που είχε γίνει στα τέλη Αυγούστου, λίγο μετά τις πυρκαγιές, και της τελευταίας που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο προέκυψαν 117 μεταβολές στην επιφάνεια των καμένων εκτάσεων, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Οι πρώτες αυτοψίες έγιναν ήδη στην Καλλιτεχνούπολη, το Ντράφι και τον ’γιο Σπυρίδωνα στο Πικέρμι, με την παρουσία της Μαργαρίτας Καραβασίλη, της ειδικής γραμματέως των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν συνέχιση εργασιών σε εντός σχεδίου περιοχές, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχει επιβληθεί αναστολή οικοδομικών εργασιών. Η παραβίαση του νόμου θα διαπιστωθεί από τις αρμόδιες πολεοδομίες και θα επιβληθούν πρόστιμα. Εντοπίστηκαν επίσης αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, που έγιναν από δήμους για την προστασία των κατοικημένων περιοχών, αλλά δεν φαίνεται να διαθέτουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Εξονυχιστικές έρευνες θα γίνουν σε 4-5 περιπτώσεις. Πρόκειται για οικοδομές σε εκτός σχεδίου περιοχές. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν από τα πολεοδομικά γραφεία να προσκομίσουν τις άδειες, αν υπάρχουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εμφανείς οι παρανομίες. Για παράδειγμα εντοπίστηκε... πενταώροφη οικοδομή, παρ' όλο που στην εκτός σχεδίου περιοχή επιτρέπονται έως δύο όροφοι. «Αξιοποιήθηκε» η κλίση του εδάφους και κατασκευάστηκαν παράνομα υπόγεια και σοφίτες.

«Θα προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις», δήλωσε στην «Ε» η Μαργαρίτα Καραβασίλη, που παραδέχθηκε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα συντονισμού για να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος για την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων της Αττικής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος της υπουργού Περιβάλλοντος, που θα θέτει σαφή χρονοδιαγράμματα στις υπηρεσίες. «Αν διαπιστωθεί αυθαίρετη δόμηση, οι αρμόδιες πολεοδομίες είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν πρωτόκολλα κατεδάφισης», μας ενημέρωσε και πρόσθεσε ότι για να επισπευστούν οι διαδικασίες, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή στην οποία προΐσταται επιθεωρητής Περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το κενό ώς τη συγκρότηση της 12μελούς ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων. Έχουν υποβληθεί 22 αιτήσεις για μετάταξη από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου αλλά και των πολεοδομιών. Η εξέταση των βιογραφικών θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Με βάση τον νόμο 3818/2010 τα πρωτόκολλα κατεδάφισης υλοποιούνται μέσα σε 10 ημέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σε περίπτωση ολιγωρίας θα παρεμβαίνει η υπό σύσταση υπηρεσία κατεδαφίσεων. Το επόμενο «σαφάρι» αφορά τις βόρειες περιοχές, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι μέσα στον χειμώνα γίνονταν οικοδομικές εργασίες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Ροδόπολης.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=14/04/2010&id=151264

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι παραλίες ανήκουν στον κόσμο, διαμήνυσε από τον ’λιμο ο πρωθυπουργός

Στην παραλία του Αλίμου βρέθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός όπου, παρουσία του ιδίου και της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, ξεκίνησε η κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων. Οι παραλίες ανήκουν στον κόσμο, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η κ. Μπιρμπίλη από την πλευρά της δήλωσε πως το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα εκπονήσουν ένα πρόγραμμα ήπιας ανάπλασης του παραλιακού μετώπου έτσι ώστε να αποδοθεί άμεσα, στο σύνολό του, στο κοινό.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου έως και τη Γλυφάδα και την άμεση απόδοσή του στους πολίτες.

Μιλώντας στον Βήμα FM 99,5, ο γγ της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος προανήγγειλε ότι αντίστοιχες ενέργειες θα γίνουν και στην παραλία του Ελληνικού.

Ανάμεσα στα κτήρια που κατεδαφίζονται στον ’λιμο είναι και το παλαιό νυχτερινό κέντρο «Φαντασία». 

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1135614&lngDtrID=244

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ρίχνουν αυθαίρετο στον Υμηττό

Στην κατεδάφιση κτισμάτων που κατασκευάζονται χωρίς άδεια σε περιοχή εκτός σχεδίου της Παιανίας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος

Μανίνα Νικολοπούλου  

Στην κατεδάφιση αυθαίρετης οικοδομής που άρχισε να κατασκευάζεται στη ζώνη απολύτου προστασίας του Υμηττού προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Παράλληλα ζητεί την ανάκληση άδειας λειτουργίας που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής σε σκοπευτικό σύλλογο μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος προστασίας του βουνού.

Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις εντοπίστηκαν την περασμένη Παρασκευή οι πρώτες κατασκευές οικοδομής (βάση από τσιμέντο, κλειστός βοηθητικός χώρος και δύο υπόστεγα) σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παιανίας, εντός της Ζώνης Α’ Προστασίας Υμηττού, που ανεγειρόταν χωρίς οικοδομική άδεια. Την αυτοψία διενήργησε η Πολεοδομία Μαρκοπούλου, ύστερα από καταγγελία που έγινε στη Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Έκθεση
Συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής και ζητήθηκε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής να σταματήσει τις οικοδομικές εργασίες. Επεβλήθησαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο πρόστιμα για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτου, ύψους 141.120 ευρώ και 70.560 ευρώ αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Πάρνηθας αναμένεται σύντομα η ανάκληση της άδειας που δόθηκε στον σκοπευτικό όμιλο «Ο ΠΑΡΝΗΣ», καθώς η Περιφέρεια προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες, όπως ενημέρωσαν το «Έθνος» χθες συνεργάτες της ειδικής γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτας Καραβασίλη.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος που διαπίστωσαν την παράτυπη λειτουργία του ομίλου διαβίβασαν τη σχετική πράξη βεβαίωσης παράβασης στον εισαγγελέα και εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=11907055

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων με στόχο την είσπραξη 1,4 δισ.

Έρχεται ώς το τέλος του χρόνου νέο πακέτο «τακτοποίησης», αυτή τη φορά για το σύνολο των αυθαιρέτων, των περίπου ενός εκατομμυρίου οικοδομών που σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις έχουν σημαντικές παραβάσεις ή έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Από το καινούργιο πρόγραμμα η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Η προαναγγελία έγινε χθες από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και επιβεβαιώνεται από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, στις οποίες απευθύνθηκε η «Ε».

«Έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας στο υπουργείο Οικονομικών και περιμένουμε την έγκριση», μας εξήγησαν και παράλληλα διευκρίνισαν ότι τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους θα κατατεθούν αποκλειστικά στο «πράσινο ταμείο», που θα ιδρυθεί πολύ σύντομα και θα διατεθούν για έργα αναβάθμισης της ίδιας περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

’λλωστε αυτό προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου (ΦΕΚ 62 Α') και αναφέρει ότι στην υπεύθυνη δήλωση που καταθέτει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στην πολεοδομία σημειώνεται και «η έκταση της γης που προκύπτει από το εμβαδόν του δηλούμενου χώρου με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης του ακινήτου». Με αυτό τον υπολογισμό θα προκύπτει το ισοζύγιο από την επιβάρυνση στο περιβάλλον που έχει υποστεί μια περιοχή με την αύξηση των τετραγωνικών.

Υπάρχει μια μικρή «λεπτομέρεια»: Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, που συνόδευε την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δεν υπολογίζονται τα έσοδα από την τακτοποίηση των παρανομιών που έχουν γίνει μέσα στα όρια των κτιρίων τα οποία καθορίζονται από την οικοδομική άδεια. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόβλεψη του νόμου 3227/2009 που καταργήθηκε έκανε λόγο για έσοδα της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, επομένως, ένα μέρος των εσόδων από τους ημιυπαίθριους να πάει κατ' ευθείαν στο... μαύρο ταμείο του κρατικού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση ποντάρει στα έσοδα από το συνολικό πρόγραμμα για τα αυθαίρετα, για το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται από καιρό προτάσεις στο πλαίσιο των αλλαγών στην πολεοδομική νομοθεσία και την επίσπευση των ήδη δρομολογημένων εντάξεων στο σχέδιο πόλης που καρκινοβατούν τουλάχιστον μία δεκαετία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι προτάσεις που εξετάζονται προβλέπουν:

*Την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων και τον καθορισμό των προστίμων ανάλογα με την έκταση και το είδος της παρανομίας. Θα συνδέονται με την τιμή ζώνης και θα είναι της τάξης του 20%. Πιο μικρότερο ποσοστό προβλέπεται για την πρώτη κατοικία, ενώ θα είναι μεγαλύτερο για βίλες με μεγάλο εμβαδόν.

* Την εξαίρεση από τα μέτρα κτισμάτων που βρίσκονται σε ειδικές περιοχές, όπως δάση, αιγιαλός και παραλία, ρέματα, αρχαιολογικοί χώροι, ζώνη οικολογικής προστασίας και παραδοσιακοί οικισμοί.

* Τη θέσπιση αυστηρών επιβαρύνσεων για όσους δεν θα δηλώσουν τις παρανομίες, με πρόστιμο ανέγερσης στο 50% της τιμής ζώνης και διατήρησης τουλάχιστον 10% τον χρόνο.

* Τη διάθεση μεγάλου μέρους των εσόδων από τα πρόστιμα για έργα ανάπλασης, κατά τα πρότυπα των ημιυπαίθριων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να καταρρεύσουν τα μέτρα στο ΣτΕ, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση αυθαιρέτων μετά το 1983 (νόμος 3337 του Αντ. Τρίτση).

Είναι οι πρώτες σκέψεις για το θέμα, σε συνδυασμό με μέτρα όπως το μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, οι ηλεκτρονικές πολεοδομίες, η απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας και ο συστηματικός έλεγχος των νέων οικοδομών για να μην έχουμε νέα γενιά αυθαιρέτων. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με τον νόμο 3843/2010 με το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των οικοδομικών αδειών που θα εκδοθούν από την 1η/1/2011.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03/05/2010&id=157970

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Ψαλίδι» στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Τη μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων προανήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπεται «τακτοποίηση» των παράνομων κτισμάτων.

Τόνισε ότι τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά» για οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί μετά την 1η/1/2004, αλλά σημείωσε με έμφαση ότι το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μάλιστα έχει σπεύσει να περιλάβει στο μνημόνιο σταθερότητας έσοδα της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ για το 2011.

Η Τίνα Μπιρμπίλη παραδέχτηκε πως δεν προχωρά με τους αναμενόμενους ρυθμούς η εφαρμογή των μέτρων για τους ημιυπαίθριους, τα υπόγεια και τις πιλοτές που έχουν αλλάξει χρήση.

Υπολογίζεται ότι ώς τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 500 δηλώσεις στην Αττική.

Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί κάποια μέτρα για την καλύτερη οργάνωση των πολεοδομικών, που θα ανακοινώσει πιθανότατα μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Πάντως το βασικό αντικίνητρο είναι η αμοιβή των μηχανικών για τη σύνταξη της προβλεπόμενης έκθεσης και την παρουσίαση του φακέλου, που φτάνει τα 280 ευρώ.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15/06/2010&id=173060

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τεράστια τα πρόστιμα - άπειρα τα αυθαίρετα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τα «τσουχτερά» πρόστιμα αυθαιρέτων αποδείχθηκαν στην πράξη ότι δύσκολα επιβάλλονται από τις πολεοδομίες, ακόμη πιο δύσκολα εισπράττονται από τις εφορίες και, το σπουδαιότερο, δεν λειτούργησαν ως «μπαμπούλας» για τους πολίτες. Έξι χρόνια μετά τη θέσπισή τους, φαίνεται πως ήρθε η ώρα των μειώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά τη θέσπιση γενναίων εκπτώσεων που θα φθάνουν έως και το 80%, σε όσους προσέλθουν στην «περαίωση» των αυθαιρέτων τους.

Σε αντίθεση με τα όσα θεσμοθετήθηκαν για τις παρανομίες σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, σοφίτες, υπόγεια κ.λπ., οι δηλώσεις δεν θα συνεπάγονται «τακτοποίηση», αφού είναι σαφές ότι το ΣτΕ θεωρεί αντισυνταγματική οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση. Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, συνεργάτες της Τίνας Μπιρμπίλη διαβεβαιώνουν ότι δεν προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση και επανεξετάζεται μόνο το ύψος των προστίμων από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

Με αυτά τα δεδομένα, το δέλεαρ για τους ιδιοκτήτες θα είναι οι μειώσεις των προστίμων και οι εκπτώσεις σε όσους καταβάλλουν εφάπαξ τις οφειλές τους.

Οι έλεγχοι

Το φόβητρο για να πιεστούν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι έλεγχοι από το νέο σώμα των ορκωτών μηχανικών, που προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2011, και κυρίως τα ηλεκτρονικά «μάτια», οι δορυφορικές εικόνες που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τις παράνομες οικοδομές. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμάται ότι σε όλη τη χώρα οι οικοδομές που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια φθάνουν τις 400.000. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν περίπου 200.000 κτίρια που έχουν σοβαρές παρανομίες στην οικοδομική τους άδεια, π.χ. έχτισαν περισσότερα τετραγωνικά. Στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν κατασκευές σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Η πρώτη επιχείρηση τακτοποίησης αυθαιρέτων έγινε το 1983, με το σύνθημα «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις» και υποσχέσεις ότι θα αποτραπεί νέα γενιά αυθαιρέτων. Με το νόμο 1337 του Αντώνη Τρίτση θεσμοθετήθηκαν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων και υποβλήθηκαν περίπου 320.000 δηλώσεις. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει κάποιες δόσεις. Στη συνέχεια οι διαδικασίες πάγωσαν, λόγω της υποστελέχωσης των πολεοδομικών γραφείων, και η αυθαίρετη δόμηση συνεχίστηκε...

Τον Σεπτέμβριο του 2003, με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, δόθηκε νέα αμνηστία στους αυθαιρετούχους, που είχαν δικαίωμα με μια δήλωση και κάποια δικαιολογητικά να συνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ. Η σύνδεση θα ίσχυε για τρία χρόνια, με δυνατότητα να παραταθούν για άλλα τρία, ώστε να ολοκληρωθούν οι εντάξεις νέων περιοχών στο σχέδιο. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε η εξέταση των φακέλων, που φαίνεται πως... χάθηκαν ανάμεσα στα δημαρχεία και τις πολεοδομίες. Σε αυτή τη φουρνιά είχαν προσέλθει περίπου 70.000 ιδιοκτήτες.

Με τον ίδιο νόμο άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων για νέα αυθαίρετα. Οι τιμές ώς τότε ήταν κοινές και κυμαίνονταν από 58 έως 300 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανεξάρτητα αν πρόκειται για βίλα στη Μύκονο ή για κατοικία μισθοσυντήρητου στον Ασπρόπυργο. Υπήρχε μάλιστα ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς, με έκπτωση 30% αν ο ιδιοκτήτης δεν υπέβαλε ένσταση. ’λλο ένα 10% προβλεπόταν για εφάπαξ καταβολή της οφειλής, ενώ αν ήταν πρώτη κατοικία και συνέτρεχαν και άλλες προϋποθέσεις, η μείωση μπορούσε να φθάσει ώς το 80%.

Ο υπολογισμός

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο άλλαξε ο τρόπος που υπολογίζονται τα πρόστιμα και πλέον διαμορφώνονται με βάση την αντικειμενική αξία της κάθε περιοχής, τη χρήση του ακινήτου (π.χ. κύρια ή παραθεριστική κατοικία, ξενοδοχείο κ.λπ.) και το εμβαδόν του. Έτσι, το πρόστιμο ανέγερσης για 100 τετραγωνικά στη Μύκονο φθάνει τα 200.000 ευρώ και στον Ασπρόπυργο τα 35.000. Τα αντίστοιχα πρόστιμα διατήρησης ήταν 100.000 και 17.500 ευρώ για κάθε χρόνο διατήρησης. Οι «καμπάνες» σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλές, αλλά δεν απέδωσαν, αφού οι πολεοδομίες έχουν μειώσει τις αυτοψίες, που γίνονται μόνον μετά από κάρφωμα κάποιου γείτονα.

Ιδιαίτερα πολύπλοκη είναι η διαδικασία ώς την τελεσίδικη κατακύρωση του προστίμου, με αποτέλεσμα να βαλτώνουν πολλές περιπτώσεις. Με τις ενστάσεις η καθυστέρηση μπορεί να φθάσει και τα έξι χρόνια! Το οφειλόμενο ποσό διαβιβάζεται στην αρμόδια ΔΟΥ και αρχίζει νέος κύκλος γραφειοκρατίας για να βρεθεί η εφορία του ιδιοκτήτη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αυθαίρετο που χρησιμοποιείται ως εξοχική κατοικία. Δεν υπάρχει εικόνα από την είσπραξη των προστίμων, που γίνεται με τη διαδικασία περί δημοσίων εσόδων.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/09/2010&id=208014

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μοντέλο Τρίτση για τα αυθαίρετα

Σε λύση του τύπου «δήλωσέ το για να το σώσεις» προσανατολίζεται το ΥΠΟΙΚ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυθαιρέτων και να γεμίσει τα κρατικά ταμεία με 1,5 δισ. ευρώ

Β.Σ. Κανέλλης

Στην «τακτοποίηση» εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη την Ελλάδα προχωρά σύντομα η κυβέρνηση με στόχο να εισπράξει την επόμενη τριετία ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ελήφθη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κάτω από το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης και της ανάγκης να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και να μειωθεί το έλλειμμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», έχει ήδη δοθεί εντολή στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, με μια ρύθμιση - «πακέτο» η οποία δεν θα προσκρούει στο Σύνταγμα και φυσικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. ’λλωστε, ήδη το ΣτΕ έχει προειδοποιήσει ότι είναι αντισυνταγματική οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης αυθαιρέτων μετά το 1983, ενώ έχει πάει κι ένα βήμα παραπέρα ζητώντας και την κατεδάφισή τους.

Θέλοντας να ξεπεράσει τα εμπόδια, η κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει στο μοντέλο της «τακτοποίησης» για κάποιες δεκαετίες, όπως συνέβη και με τους ημιυπαίθριους χώρους. Μάλιστα, τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα θα συνδεθούν και αυτά με το «Πράσινο Ταμείο» προκειμένου να περάσει η ρύθμιση ευκολότερα από το ΣτΕ. Παράλληλα, θα δηλώνεται ρητά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση στο μέλλον και ότι η ανοχή με τα αυθαίρετα έχει λήξει.

Αυτό που σκέπτονται οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι το «μοντέλο Τρίτση», δηλαδή «αν το δηλώσεις και το πληρώσεις θα το σώσεις». Στόχος η συγκέντρωση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ το 2011 από τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα ενώ τα συνολικά έσοδα στην τριετία μπορούν να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση σκέπτεται να θεσπίσει και εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των ιδιοκτητών στη ρύθμιση και το ποσό του προστίμου που θα πληρώσουν. «Δεν είναι δυνατόν να πληρώσει το ίδιο αυτός που έχει αυθαίρετο μαντρί και ένας που στην ίδια περιοχή έχει κτίσει βίλα», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Ουσιαστικά οι έχοντες θα πληρώνουν μεγαλύτερο πρόστιμο διατήρησης κάθε χρόνο και με βάση τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.

Από τη ρύθμιση πιθανότατα θα εξαιρούνται κτίσματα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους ενώ θα υπάρξουν ειδικές αναφορές για αυθαίρετες πρώτες κατοικίες σε εκτός σχεδίου περιοχές ή για πολυτελή εξοχικά στα νησιά.

Στο σχέδιο που επεξεργάζονται νομικές υπηρεσίες του κράτους, είναι η γενναία μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης ενός αυθαιρέτου. Σήμερα, αν πιαστεί κάποιος ιδιοκτήτης πληρώνει πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας και 5% επί της αντικειμενικής για κάθε χρόνο διατήρησης της παρανομίας. Στις σκέψεις είναι, λοιπόν, η μείωση έως και 50% των προστίμων αυτών και με έκπτωση αν πληρωθούν εφάπαξ κι όχι σε δόσεις. Έτσι, δεν θα υπάρχει «τακτοποίηση», η ρύθμιση δεν θα αντιβαίνει το Σύνταγμα και τα Ταμεία θα γεμίσουν αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων θα σπεύσουν να πληρώσουν για να απαλλαγούν από το άγχος των συνεχών ελέγχων και των υψηλών προστίμων.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης μπαίνουν και τα παλαιότερα ανείσπρακτα πρόστιμα για αυθαίρετα. Το σχέδιο είναι να γίνει ρύθμιση τύπου «περαίωσης» ώστε να πληρωθούν κάποια ποσά, χωρίς προσαυξήσεις και σε πολλές δόσεις.

Πάντως, στο «παιχνίδι» των αυθαιρέτων έχουν μπει εσχάτως -και λόγω εκλογών- και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι οι οποίοι πιέζουν να γίνει ρύθμιση για τα αυθαίρετα πριν από τις εκλογές.

Τέλος περίπου 100.000 ιδιοκτήτες καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, η συνολική επιφάνεια των οποίων ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Για περαίωση

Η Τίνα δεν έχει πει την τελευταία λέξη...

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», αμέσως μετά τις εκλογές θα «πέσει» στο τραπέζι το μοντέλο της «τακτοποίησης» που θα ακολουθηθεί ενώ ήδη εντός της κυβέρνησης γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να ξεπεραστούν οι έντονες αντιρρήσεις που έχει εκφράσει για το θέμα η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός πολύ πρόσφατα έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους «περαίωση» στα αυθαίρετα.

Ωστόσο, οι πιέσεις από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι έντονες προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αύξησης των εσόδων, κι ένας από τους τρόπους είναι τα αυθαίρετα. Οι αντίθετες απόψεις έχουν ήδη προκαλέσει ενδοκυβερνητικές διαμάχες οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με «θύμα» την κ. Μπιρμπίλη, εφόσον τελικά δεν συναινέσει σε μια ρύθμιση έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

·         1,5 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση έως το 2013 από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων

·         600 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για φέτος ως έσοδα από τους ημιυπαίθριους χώρους

·         270 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2011

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=36110949

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παρεκκλίσεις τέλος από την ’νοιξη στη δόμηση εκτός σχεδίου

Tου Kασσιανού Tζέλη 

Μετά τις περιοχές Natura, η ηγεσία του υπουργείου φιλοδοξεί τώρα να περάσει και σε όλες τις εξω-αστικές περιοχές την πολιτική της για σταδιακό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, ξεκινώντας από την κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων. αυτές, σύ΅φωνα ΅ε το υπουργείο, αποτελούν και τη ρίζα του κακού, αφού δημιουργούν παραθυράκια που ευνοούν την αυθαιρεσία και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Με βάση τις παρεκκλίσεις, σή΅ερα ΅πορεί κάποιος να οικοδομήσει και στα 2 στρέμματα και σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπεται η δόμηση ακόμα και στα 1.200 τ.΅. ή στα 750 τ.΅. Με τον τρόπο αυτό οικοδομήθηκαν ολόκληροι οικισμοί που ξεφύτρωσαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από το πουθενά.

O στόχος πλέον είναι, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, να υπάρχει ένα κτίσ΅α ΅έσα στο οικόπεδο των 4 στρε΅΅άτων. Επιπλέον, σχεδιάζεται και η αύξηση των ορίων αρτιότητας σε ορισ΅ένες περιοχές. Σή΅ερα το όριο αρτιότητας είναι 4 στρέ΅΅ατα, εκτός από την Aττική, όπου το όριο είναι στα 20 στρέ΅΅ατα. Σε αυτό το όριο ενδέχεται να «΅πει» και η εκτός σχεδίου δό΅ηση σε περιοχές του νο΅ού Θεσσαλονίκης ή και σε άλλες τουριστικές κυρίως περιοχές που πλήττονται από την αυθαίρετη εκτός σχεδίου δό΅ηση. Aκό΅α, προωθείται ο περιορισ΅ός των εντάξεων στα σχέδια πόλεως, η επέκταση των Zωνών Oικιστικού Eλέγχου κυρίως στην Aττική και η αύξηση των προστατευό΅ενων περιοχών, έτσι ώστε να καλύψει το 1/3 του νο΅ού. Eπίσης, θα προωθηθεί πλαίσιο για την προστασία των ορεινών όγκων της δυτικής Aττικής (Πατέρας, Γεράνεια, Πάστρα, Kιθαιρώνας, περίπου 500.000 στρέ΅΅ατα), ΅ελέτη για την οργάνωση και προστασία του κτή΅ατος Tατοΐου (περίπου 9.500 στρέ΅΅ατα) που αφορά στη ΅ετατροπή των παλαιών ανακτόρων σε χώρους φιλοξενίας υψηλών προσώπων και πολιτιστικών εκδηλώσεων και την εκμετάλλευση των βοηθητικών κτηρίων ΅ε χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης, δημιουργία «θε΅ατικού ιστορικού πάρκου εξόρυξης μεταλλεύματος» στη Λαυρεωτική, δηλαδή την ίδρυση ενός εκτεταμένου υπαίθριου ΅ουσείου και την επέκταση των ορίων προστασίας του Y΅ηττού προς το νότο κατά 2.200 στρέ΅΅ατα και τη διασύνδεσή του ΅ε το παραλιακό ΅έτωπο (Φασκο΅ηλιά), αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας των ορεινών όγκων Πεντέλης, Λαυρεωτικής και Aιγάλεω, και δη΅ιουργία αυστηρότερου πλαισίου για τα νησιά της Aττικής (Σαλα΅ίνα, Aίγινα, Aγκίστρι αλλά και Πόρος - Tροιζηνία, Yδρα, Σπέτσες, Kύθηρα - Aντικύθηρα), ΅ε θέσπιση ζωνών χρήσεων γης, περιορισ΅ών δό΅ησης και οριοθέτηση των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.

ΠPOΣEXΩΣ OI AΠOΦAΣEIΣ

νέες ρυθ΅ίσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους και ανα΅ένεται να ανακοινωθούν στις αρχές της άνοιξης. Σχεδόν παράλληλα θα ανακοινωθεί και το νέο επικαιροποιη΅ένο ρυθ΅ιστικό σχέδιο της Aττικής και της Θεσσαλονίκης, ΅έσω του οποίου σχεδιαζόταν αρχικά να περάσουν οι παραπάνω ρυθ΅ίσεις για τον εξω-αστικό χώρο. Bασική αιχ΅ή του νέου ρυθ΅ιστικού σχεδίου είναι η ανάσχεση της πολεοδο΅ικής επέκτασης των δύο ΅εγάλων πόλεων και κυρίως της Aθήνας ΅ε την παροχή κινήτρων προς τους πολίτες ώστε να επιστρέψουν στο κέντρο. Προπο΅πός γι’ αυτό θα είναι το σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής «Γεράνι», την «πίσω αυλή» του κέντρου της Aθήνας που ορίζεται από τις οδούς Aθηνάς - Eυριπίδου - Eπικούρου - Πειραιώς και σή΅ερα χαρακτηρίζεται από έντονη τάση γκετοποίησης και αυξημένη παραβατικότητα. H υπουργός Περιβάλλοντος Tίνα Mπιρ΅πίλη ανα΅ένεται να ανακοινώσει ότι ΅εταξύ των κινήτρων που θα δοθούν θα είναι επιδοτήσεις ενοικίου και ΅έρους του τραπεζικού δανεισ΅ού για αγορά πρώτης κατοικίας ή επαγγελ΅ατικής στέγης, καθώς και επιδότηση του κόστους βελτίωσης των κατοικιών στο πρότυπο του προγράμματος «Eξοικονο΅ώ κατ’ οίκον». Aνοιχτό είναι ακό΅η το ενδεχόμενο οι κάτοικοι της περιοχής αυτής να απολαμβάνουν ΅ειω΅ένα δη΅οτικά τέλη, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα παγώ΅ατος ή ακό΅η και ΅είωσης των αντικειμενικών αξιών, πράγ΅α που θα επιδράσει και στη φορολογία των ιδιοκτητών.

PYΘMIΣTIKO ΣXEΔIO...

σημειωθεί, πάντως, ότι πρόκειται για ΅ία περιοχή στην οποία τα τελευταία χρόνια τα στοιχεία της γκετοποίησης και της παραβατικότητας έριξαν στο ναδίρ τις τι΅ές της γης, δίνοντας το δικαίω΅α σε ορισμένους επιχειρηματίες να αποκτήσουν ΅εγάλο αριθ΅ό ακινήτων, τα οποία τώρα όλα δείχνουν ότι θα αποκτήσουν υπεραξίες.

Όλα όσα θα ισχύσουν για το «Γεράνι» ανα΅ένεται ΅ε βάση το νέο ρυθμιστικό σχέδιο να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές του υποβαθμισμένου σή΅ερα κέντρου της Aθήνας. H δεύτερη στη σειρά τέτοια περιοχή θα είναι, σύ΅φωνα ΅ε πληροφορίες, η ευρύτερη περιοχή των Πατησίων και ειδικότερα η περιοχή που ορίζεται από τις οδού Πατησίων - Καυταντζόγλου - Aχαρνών - Mάρνη και τη Πλατεία Bάθη, ΅ία έκταση που αριθ΅εί πάνω από 90.000 κατοίκους.

Σχεδιάζεται η αύξηση των ορίων αρτιότητας σε ορισ΅ένες περιοχές. Σή΅ερα το όριο αρτιότητας είναι 4 στρέ΅΅ατα, εκτός από την Aττική, όπου το όριο είναι στα 20 στρέ΅΅ατα. Σε αυτό το όριο ενδέχεται να «΅πει» και η εκτός σχεδίου δό΅ηση σε περιοχές του νο΅ού Θεσσαλονίκης ή και σε άλλες τουριστικές κυρίως περιοχές που πλήττονται από την αυθαίρετη εκτός σχεδίου δό΅ηση.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=94455166

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ώρα κρίσης για τη δόμηση εκτός σχεδίου

 

Hρθε η στιγμή να ανοίξει ένα θέμα που κακοποίησε τη Φύση, το τοπίο και έπνιξε με μπετόν χωρίς όρια όλη τη χώρα.

Του Γιωργου Λιαλιου

Ένα νομοθετικό διάταγμα του 1923 έμελλε να καθορίσει την τύχη της ελληνικής υπαίθρου. Από τα προσφυγικά και τα αγροτόσπιτα έως τη δεκαετία του '60, περάσαμε στο αναφαίρετο δικαίωμα στο εξοχικό, και στην οικιστική έκρηξη των δεκαετιών του '70 και του '80 στις παράκτιες περιοχές και στα νησιά. Για να φθάσουμε τις δύο τελευταίες δεκαετίες στις υπερπολυτελείς βίλες... στη μέση του πουθενά και τις ξεχειλωμένες πόλεις. Αλήθεια, μήπως έφθασε η ώρα να επανεξετάσουμε σοβαρά τη δόμηση στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές;

Μια ρύθμιση του σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα, που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες, έφερε με ένταση το θέμα στην επικαιρότητα. Η υπόθεση των περιοχών Natura δείχνει να ήταν ένα «κρας τεστ» του υπουργείου Περιβάλλοντος στις αντιδράσεις που θα δεχθούν ανάλογες ρυθμίσεις περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης. Ευκαιρίες υπάρχουν πολλές: το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, αλλά και το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται να αλλάξει τους όρους δόμησης σε μια μεγάλη ομάδα μικρών νησιών. Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα η εκτός σχεδίου δόμηση θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο, με πρώτο «θύμα» τις παρεκκλίσεις.

Στην πραγματικότητα η Πολιτεία έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και 25 χρόνια υποστηρίζει σταθερά στη νομολογία του την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. «Το ΣτΕ έχει πολλές φορές κρίνει ότι η εκτός σχεδίου περιοχή δεν προορίζεται για δόμηση και οι όποιοι περιορισμοί είναι επιτρεπτοί», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, κ. Κώστας Μενουδάκος. «Η κατεύθυνση της νομοθεσίας θα πρέπει να είναι η απαγόρευση της εκτός σχεδίου, με πρώτο βήμα την κατάργηση των παρεκκλίσεων».

Η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει μόνο σε νομικό επίπεδο, αλλά και σε επιστημονικό.

«Από το 1923 έως σήμερα, το ελληνικό κράτος, σε μια καθαρά πελατειακή λογική, έφθασε να συνδέσει σχεδόν απόλυτα τη γη με το δικαίωμα στην οικοδόμηση. Το αποτέλεσμα είναι προφανές σε όλους: η εξαφάνιση της ισορροπίας μεταξύ της πόλης και της υπαίθρου, η κακοποίηση της Φύσης και του τοπίου και η μεγάλη σπατάλη πόρων, βασισμένη στην ανοχή του ελληνικού κράτους», εκτιμά ο κ. Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος, καθηγητής πολεοδομικής νομοθεσίας και πολιτικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ο θεσμός της εκτός σχεδίου, μαζί με την έλλειψη θεσμοθετημένων χρήσεων γης και τη συνεπαγόμενη διαφοροποίηση της φορολογικής κλίμακας δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό», λέει στην «Κ» η αρχιτέκτων - πολεοδόμος κ. Ράνια Κλουτσινιώτη. «Έχουμε καταλήξει να θεωρείται το σύνολο της επικράτειας οικόπεδο προς εκμετάλλευση».

Το ζητούμενο, λοιπόν, σήμερα είναι τι θα μπορούσε ρεαλιστικά να γίνει. «Είναι δύσκολο, ίσως ανέφικτο να καταργήσεις άμεσα την εκτός σχεδίου», λέει ο κ. Χριστοφιλόπουλος. «Μια λύση θα μπορούσε να είναι να τεθεί ένας χρονικός ορίζοντας 8-10 ετών για την πλήρη κατάργησή της. Σε αυτό το διάστημα, όποιος ήθελε να οικοδομήσει τη γη του θα μπορούσε, άρα δεν θα είχε τη δυνατότητα να εγείρει αίτημα αποζημίωσης. Ενώ η Πολιτεία θα προσπαθούσε να κάνει παρεμβάσεις στον χώρο ώστε να δημιουργήσει ζώνες προστασίας των πιο πολύτιμων οικοσυστημάτων και να προχωρήσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό».

«Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση όλων των πολεοδομικών παρεκκλίσεων και στη μείωση των τετραγωνικών που επιτρέπεται να κτίσει κάποιος στις εκτός σχεδίου περιοχές», εκτιμά η κ. Κλουτσινιώτη. «Παράλληλα, θα πρέπει να απαγορεύσει πλήρως τη δόμηση στα δάση, στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και τις περιοχές δίπλα στο εθνικό οδικό δίκτυο και να ασχοληθεί με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Ο Στέφανος Μάνος έκανε πριν από 30 χρόνια μια πολύ δραστική παρέμβαση: θέσπισε την κατώτατη αρτιότητα των 20 στρεμμάτων στην Αττική σε μια εποχή που γινόταν χαμός με τα αυθαίρετα και τελικά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε».

Ένα καθεστώς από το 1923

Το 1923, υπό την πίεση των προσφυγικών ρευμάτων, η πολιτεία δημιούργησε για πρώτη φορά ένα πολεοδομικό καθεστώς που διαχώριζε τη γη σε εντός και εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές. «’ρχισε όμως η πελατειακή πίεση και η πολιτεία ανέχθηκε τη δόμηση στην ύπαιθρο, αρχικά για τις οικοδομές που είχαν «πρόσωπο» σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο», εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής πολεοδομικής νομοθεσίας και πολιτικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος.

Το διάταγμα του 1923 παρέμεινε ουσιαστικά σε ισχύ μέχρι το 1978, οπότε και αναθεωρήθηκε, χωρίς όμως ουσιαστικές αλλαγές. «Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ήρθε ο Στέφανος Μάνος να εκσυγχρονίσει την πολεοδομική νομοθεσία. Οι νόμοι του είχαν τη φιλοδοξία για κάτι καλύτερο· για παράδειγμα, αύξησε τις αρτιότητες στις εκτός σχεδίου περιοχές... και δεν εξελέγη βουλευτής! Ήρθε λοιπόν ο Αντώνης Τρίτσης και έκανε τον 1337/83. Ο νόμος αυτός προέβλεπε τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου για την εκτός σχεδίου δόμηση, τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), τις οποίες «βάφτισε» χωροταξικά σχέδια... επειδή η Ε. Ε. ζητούσε σχεδιασμό για να χρηματοδοτήσει έργα».

Οι ΖΟΕ έδωσαν το δικαίωμα στον νομοθέτη να επιλέξει μια περιοχή, να τη χωρίσει σε τμήματα και να θεσπίσει αυστηρότερους όρους δόμησης για καθένα από αυτά. «Το 1985 τέθηκε ως κατώτερο όριο αρτιότητας τα 4 στρέμματα, αλλά εξετάζοντας το θέμα πελατειακά δεν μπήκαν προϋποθέσεις. Αν είχες 4 στρέμματα, έχτιζες. Αντίθετα, μπήκαν παρεκκλίσεις ώστε να χτίζεις και σε μικρότερα οικόπεδα. Αν λ. χ. το οικόπεδο είχε σχηματιστεί πριν από το 1962 έχτιζες και στα 750 τ. μ.».

Ακόμα και αυτές οι παρεκκλίσεις του 1985 καταστρατηγήθηκαν. «Η επόμενη νομοθετική παρέμβαση έγινε το 1997, με τον ν. 2508 που προέβλεψε ότι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια πρέπει να ταυτίζονται με τα όρια του δήμου, άρα να περιλαμβάνουν και εκτός σχεδίου περιοχές. Όμως ο πολεοδομικός σχεδιασμός καθυστερούσε πολύ και έτσι η κατάσταση παρέμεινε ως είχε». Η τελευταία αναφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση έγινε στο εθνικό χωροταξικό. «Ήταν μια γενικόλογη αναφορά για τον περιορισμό της. Τόσο γενικόλογη, που έμεινε εκεί...».

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Όσοι έχουν ταξιδέψει -και ιδίως οδηγήσει- σε μια βορειοευρωπαϊκή χώρα έχουν σίγουρα απολαύσει τα αδιατάρακτα από την ανθρώπινη παρέμβαση τοπία. Γιατί υφίσταται αυτή η τεράστια διαφορά με τη χώρα μας; Δεν πρόκειται για κοινωνικό θέμα, αλλά για πολεοδομικό. Η δόμηση σε περιοχές εκτός πόλεων και οικισμών είναι άγνωστη ως έννοια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, αντίθετα με τη χώρα μας, στη βόρεια Ευρώπη σχεδόν το σύνολο της έκτασης των κρατών διέπεται από ένα συγκεκριμένο καθεστώς δόμησης και χρήσεων γης.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο «εξωαστικός» χώρος στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 95% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Από τη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση διέπεται σήμερα περίπου το 67% της χώρας, ενώ μόλις το 11% της υπαίθρου διαθέτει διατάγματα για τις χρήσεις γης και τους ειδικούς όρους δόμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία φθάνει το 95%, στη Γαλλία το 50% και στη Δανία το 100%!

Όσον αφορά τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται, με ελάχιστες εξαιρέσεις που εξετάζονται κατά περίπτωση και με αυστηρές προδιαγραφές. Για παράδειγμα, στη νότια Γαλλία, στην Προβηγκία, επιτρέπεται μόνο η αναπαλαίωση παλαιών αγροικιών ή εξοχικών, αλλά όχι η ανέγερση νέων.

Εκτός σχεδίου δόμηση με βάση μια γενική νομοθεσία, όπως στην Ελλάδα, συναντάμε στις ΗΠΑ, αλλά με πολύ διαφορετικά δεδομένα. Οι αρτιότητες είναι τεράστιες, ούτως ώστε να εξασφαλίζουν ότι οι κατοικίες προορίζονται για αγροικίες. Ενώ στις περιοχές κοντά στις πόλεις η δόμηση εκτός σχεδίου υπόκειται σε πολύ υψηλή φορολογία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_30/01/2011_430494

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τα νέα σενάρια για τα αυθαίρετα

Αυξημένες εισφορές αναμένεται να επιβληθούν σε όσους έχουν χτίσει σε δασικές ή καταπατημένες εκτάσεις

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ως το φθινόπωρο, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος προβλέπεται να παρουσιάσει την πρόταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο.

Οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν για την Πεντέλη έδειξαν ότι τα δύο τρίτα των αυθαιρέτων βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες περιοχές. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που ως υπουργός Οικονομικών ήταν ο επισπεύδων για τα έσοδα από τις πολεοδομικές ατασθαλίες, τώρα δεν δείχνει να βιάζεται και δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το χρονοδιάγραμμα δεν προκύπτει μόνον από τις επίσημες δηλώσεις, αλλά και από το γεγονός ότι το αργότερο ώς το τέλος Οκτωβρίου το υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε σχέση με τα περίπου 3.000 κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί μέσα σε δάση, όπως φάνηκε από τις αναρτήσεις των πρώτων δασικών χαρτών σε τρεις περιοχές της Αττικής, Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες περιοχές και δεν υπάρχει νόμιμη δυνατότητα τακτοποίησής τους.

Από την άλλη, όμως, δεν είναι εύκολη και η κατεδάφισή τους και με αυτό το δεδομένο το υπουργείο Περιβάλλοντος από πολλούς μήνες αναζητούσε λύσεις που να μην προσκρούουν στο σύνταγμα.

Μια ιδέα που είχε εξεταστεί από καιρό αναφέρεται στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, που σημαίνει ότι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία έχουν κατασκευαστεί μέσα σε δάση θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα πρόστιμα, μεγάλο μέρος των οποίων θα διατεθεί για έργα αναδάσωσης σε γειτονικές περιοχές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει έμφαση στην καταγραφή του προβλήματος και η πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι να χωριστούν τα αυθαίρετα σε δύο μεγάλες ομάδες:

*Παρανομίες σε νόμιμες άδειες, που κατά τους αρμόδιους αφορούν το 70% των αυθαιρέτων. Θεωρείται η πιο εύκολη κατηγορία, καθώς πρόκειται για παραπλήσιες περιπτώσεις με αυτές των ημιϋπαίθριων και των άλλων παρανομιών σε πιλοτές, υπόγεια, σοφίτες κ.λπ., που όμως έχουν γίνει μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής.

Οι υπερβάσεις της νόμιμης άδειας αφορούν κυρίως αύξηση της κάλυψης του οικοπέδου και του ύψους του κτιρίου, πέρα από τα θεσμοθετημένα όρια. Δεν αποκλείεται η τακτοποίηση σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνει και με μεταφορά συντελεστή δόμησης, που αναμένεται να ξεπαγώσει με νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Θα προβλέπονται επίσης παράβολα και εισφορές υπέρ του «πράσινου» ταμείου, κατά την επιτυχημένη συνταγή των ημιυπαίθριων.

*Κατασκευές χωρίς οικοδομική άδεια, που είναι και οι δυσκολότερες περιπτώσεις, αφού καλύπτουν στεγαστικές ανάγκες χαμηλών εισοδημάτων. Εκτιμάται ότι αυτή η κατηγορία αφορά παλαιότερες εποχές και έχει σχεδόν μηδενιστεί τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση καταυλισμούς οικονομικών μεταναστών και Ρομά. Οι προτάσεις που εξετάζονται προβλέπουν ευνοϊκότερη ρύθμιση για διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων, όπου οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να προπληρώσουν για την ταχύτερη ένταξή τους σε σχέδια πόλης. Αυξημένες εισφορές θα καταβάλουν οικισμοί που βρίσκονται σε δασικές ή καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

Τα μεμονωμένα αυθαίρετα θα κριθούν κατά περίπτωση και εξετάζεται το ενδεχόμενο σε κραυγαλέες παρανομίες να προβλεφθούν τσουχτερά πρόστιμα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αναγκαστούν να τα παραχωρήσουν στο κράτος και τα δημόσια πια κτίρια να μην κατεδαφιστούν, αλλά να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς.

Στόχος του υπουργείου είναι να κλείσει όλα τα παλιά «τεφτέρια» που αφορούν ολοκλήρωση διαδικασιών οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 1983 και το 2003, αλλά χάθηκαν στα συρτάρια των πολεοδομιών.

Με το νόμο Τρίτση είχαν υποβληθεί 470.000 δηλώσεις, για τις οποίες πληρώθηκε μόνον η πρώτη δόση, ενώ με τις ρυθμίσεις της Βάσως Παπανδρέου είχαν υποβληθεί άλλες 80.000 φάκελοι που αναζητούνται μεταξύ δήμου και πολεοδομίας.

Το σημαντικότερο επιχείρημα του Γ. Παπακωνσταντίνου απέναντι στο ΣτΕ είναι η υπόσχεση ότι θα μπει «κόκκινη γραμμή» σε νέα γενιά αυθαιρέτων, με υπέρογκα πρόστιμα και κατεδαφίσεις. Ως δικλείδα ασφαλείας ο νέος υπουργός προωθεί τη θεσμοθέτηση πιστοποιητικού πολεοδομικής νομιμότητας που θα επισυνάπτεται στα συμβόλαια όλων των μεταβιβάσεων ακινήτων (γονικές παροχές, αγοραπωλησίες κ.λπ.).

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Νόμιμα όλα τα καταπατημένα

Ethnos.gr - Σαβ, 14 Ιαν 2012

Νόμιμα όλα τα καταπατημένα

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο <<τακτοποίησης>> χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, μετά τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο εξετάζουν ένα πλαίσιο που θα διέπει τους όρους απόκτησης νόμιμων τίτλων για τις εκτάσεις αυτές, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Bόμβα" από ΣτΕ στο νόμο για τα αυθαίρετα

ΑΘΗΝΑ 03/04/2012

«Πάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων νέας γενιάς που η ανέγερσής τους βεβαιώνεται με «ελαστικούς» τρόπους απόδειξης του χρόνου κατασκευής τους (ιδιωτικά έγγραφα), επαναφέροντας το «ρολόι» στο καθεστώς των προϋποθέσεων νομιμοποίησης προ της 28ης Ιουλίου 2011 (ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4014/2011), έτσι ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής μόνο με αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα.

Την ίδια στιγμή οι δικαστές έβαλαν φραγμούς στις συνεχείς παρατάσεις υποβολής αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ' αριθμ. 180/2012 απόφασή της (διαδικασία αναστολών) έκρινε ότι με την διαδικασία που ακολουθείται για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Για το λόγο αυτό μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) των κατοίκων του Αμαρουσίου που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι σύμβουλοι Επικρατείας απαγόρευσαν να υποβάλλονται αιτήσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων βάσει δικαιολογητικών πέραν αυτών που προβλέπονται στον αρχικό νόμο 4014/2011.

Παράλληλα, οι δικαστές διέταξαν την διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων εκείνων που έχουν ήδη υποβληθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μεταγενέστερων νόμων 4042/2012 και 4030/2011, που τροποποίησαν τον αρχικό 4014/2011.

Με άλλα λόγια θα συνεχιστεί η επεξεργασία των αιτήσεων εκείνων που στηρίζουν την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής μόνο σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα και όχι σε ιδιωτικά έγγραφα ή βεβαιώσεις.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ το άρθρο 24 του Ν. 4014/2011 (η ισχύς του οποίου άρχισε στις 28.7.2011) προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την απόδειξη του χρόνου ολοκλήρωσης της κατασκευής, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν, οφείλουν να προσκομίζουν «δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες» από τις οποίες να αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής.

Όμως ακολούθησε ο Ν. 4030/2011 (που τροποποίησε τον Ν. 4014/2011) με τον οποίο παρασχέθηκε η δυνατότητα αποδείξεως του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής (εάν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες) και με «ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».

Στη συνέχεια εκδόθηκε από την Βουλή ο Ν. 4042/2012 (τροποποίησε και πάλι το Ν. 4014/2011) με τον οποίο προβλέφθηκε η δυνατότητα απόδειξης του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ακόμη και με «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης υπογραμμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων συνεχώς παρατείνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακόμη, η προθεσμία υποβολής των αναγκαίων δικαιολογητικών παρατάθηκε μέχρι 30.9.2012, ενώ έχει παρασχεθεί η νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος για νέα παράταση των προθεσμιών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δικαστές τους απασχόλησε έντονα το γεγονός ότι οι συνεχείς παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων και η μεγάλη «ελαστικότητα» που επέρχεται για τα αναγκαία εκείνα έγγραφα (πέραν των αρχικών προβλεπομένων με το Ν. 4014/2011) που απαιτούνται για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου, επιτρέπουν καθημερινά την ανέγερση νέων αυθαίρετων μετά την 28η Ιουλίου 2011, δηλαδή μετά την εφαρμογή του Ν. 4014/2011.

Επίσης, τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε ακόμη ότι από τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να μετατραπεί σε ένα «νόμιμο» και μόνιμο εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων αυθαιρέτων σε βάρος του δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και επικαλούνται ότι θίγονται με το Ν. 4014/2011 που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «πράσινου ταμείου».

Για να θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον τους (νομιμοποίηση κατάθεσης αίτησης στο ΣτΕ) επικαλούνται το ενδιαφέρον τους για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του, το ενδιαφέρον του για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος ανάπτυξης της χώρας κ.λπ

http://www.nooz.gr/greece/bomva-apo-ste-sto-nomo-gia-ta-au8aireta
 

Επιστροφή στην αρχή

 

’ναρχη μεταβολή στις καλύψεις γης σε περιοχές της Ελλάδας

 

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Πώς καταγράφεται στο χώρο η οικιστική επέκταση των πόλεων; Πώς απλώνονται οι τουριστικές υποδομές σε παραλίες και ορεινά θέρετρα; Πώς αποτυπώνεται η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα στα ορεινά και πώς συνδέεται αυτό το φαινόμενο με την αντίστροφη συνολική αύξηση των γεωργικών εκτάσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας;

Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απάντηση η έρευνα «Χαρτογράφηση των αλλαγών κάλυψης γης σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας: 1945-2009» που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Μέσα από τη φωτοερμηνεία και ανάλυση περισσότερων από 250 αεροφωτογραφιών των τελευταίων 65 χρόνων αποτυπώνεται η κατάσταση για επτά επιλεγμένες περιοχές της χώρας, με στόχο να αποτελέσουν απτά παραδείγματα των διαχρονικών μεταβολών των καλύψεων γης, και να γίνουν κατανοητές στο ευρύ κοινό οι επιπτώσεις που αυτές επιφέρουν συνολικά στο χώρο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν τις σημαντικές πιέσεις που ασκεί η οικιστική ανάπτυξη στο φυσικό περιβάλλον. Η επέκταση των μεγάλων αστικών κέντρων συνοδεύεται από την τουριστική ανάπτυξη τόσο στα παράλια όσο και σε ορεινές περιοχές, όπως στο Λιβάδι Παρνασσού και τα Τρίκαλα Κορινθίας. Στα πεδινά, και ιδιαίτερα σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση σε υδάτινους πόρους όπως λίμνες και ποτάμια, ευνοείται η εντατική επέκταση των γεωργικών εκτάσεων, ενώ παρατηρείται απώλεια δασών λόγω αυξημένων πιέσεων για μετατροπή της χρήσης τους. Αντίθετα, στα ορεινά (Έβρος, Ζαγοροχώρια) αποτυπώνεται με σαφήνεια η πύκνωση και επέκταση των δασών η οποία προκαλείται από την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας, της ορεινής γεωργίας, των δασικών οικονομικών δραστηριοτήτων (π.χ. ρητινοσυλλογή) και τη δασικής διαχείρισης.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάζονται μέσα από το www.oikoskopio.gr/casestudies, μια χρηστική διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει με εύληπτους χάρτες τη διαχρονική (1945-2009) μεταβολή στις καλύψεις γης για κάθε μία από τις επιλεγμένες περιοχές. Οι βασικές τάσεις που καταγράφονται είναι οι εξής:

Η μελέτη των τάσεων αλλαγής των καλύψεων γης της χώρας μας καταδεικνύει τις άναρχες και βίαιες αλλαγές της χρήσης του φυσικού χώρου, και για άλλη μία φορά υπογραμμίζει την ανάγκη ορθολογικής μακροπρόθεσμης χωροταξικής οργάνωσής του. «Όλο και συχνότερα προβάλλεται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα διαθέτει ανεκμετάλλευτη γη, η οποία θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε αναπτυξιακή διαθεσιμότητα. Ξεχνούν όσοι προωθούν αυτές τις απόψεις ότι ο χώρος αποτελεί έναν πολύτιμο, αλλά πεπερασμένο εθνικό πόρο που θέτει τα φυσικά όρια στην ανάπτυξη και στην ποιότητα της ζωής ΅ας. Ξεχνούν ότι ο χώρος που διατίθεται σε κάποια χρήση καθίσταται αυτόματα ΅η διαθέσιμος σε όλες τις άλλες και ότι συνήθως το κόστος των λανθασμένων χωροταξικών επιλογών ξεπερνά κατά πολύ το όφελος από την άνευ όρων παράδοση στην “ανάπτυξη” της γης», σημειώνει ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων του WWF Ελλάς κ. Κωνσταντίνος Λιαρίκος. Η σωστή οργάνωση της χρήσης της γης φέρνει σημαντικά και διατηρήσιμα οφέλη – αναπτυξιακά και δημοσιονομικά, τα οποία ξεπερνούν το όποιο βραχυπρόθεσμο επενδυτικό διακύβευ΅α.

Η επιλογή των περιοχών βασίστηκε στα αποτελέσματα της πανελλαδικής χαρτογράφησης των αλλαγών στις καλύψεις γης το διάστημα 1987-2007, δεδομένα που επίσης απεικονίζονται στο Οικοσκόπιο και θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε έντυπη μορφή με τίτλο «’τλας αλλαγών κάλυψης γης: 1987-2007».

Δείτε εδώ την τεχνική αναφορά της έρευνας. http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=889:2012-05-21-12-38-11&catid=70:2008-09-16-12-10-46&Itemid=90 http://www.wwf.gr/images/pdfs/case_studies.pdf

Περισσότερες πληροφορίες: Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια Δράσεων Επιστημονικής Τεκμηρίωσης & Υποστήριξης,            210-3314893      p.maragou@wwf.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κατασκευές και οι τροπολογίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, την διπλή ανάπλαση Αλεξάνδρας - Βοτανικού και την πολιτική των υδάτων

January 23, 2013

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/12074

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κατασκευές και οι τροπολογίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, την διπλή ανάπλαση Αλεξάνδρας - Βοτανικού και την πολιτική των υδάτων.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.
Αυθαίρετα
Ακόμη ψηφίστηκε η τροπολογία - η οποία ενσωματώθηκε ως άρθρο στο νομοθέτημα - η οποία εισάγει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων. Σύμφωνα με την ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013 θα έχει καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του προστίμου. Επίσης παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου 2013 (από 31 Ιανουαρίου 2013) η προθεσμία μέσα στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων και ημιϋπαίθριων μπορούν να τα μεταβιβάσουν εφόσον έχουν καταβάλλει το 30% του συνολικού προστίμου. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες να αδειοδοτηθούν με την καταβολή του 30% του προστίμου επίσης μέχρι τις 31 Μαίου του 2013.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, αφού τόνισε ότι δεν λύνεται με τις ρυθμίσεις αυτού το νομοσχεδίου ένα θέμα που χρονίζει για δεκαετίες κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν σε Ειδική ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία με προτάσεις και απόψεις για την οριστική λύση του θέματος των αυθαιρέτων. Μετά από την διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που προανήγγειλε.
Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ βάζει τέλος στην προοπτική νομιμοποίησης των εκτός σχεδίου αυθαιρέτων

04 Ιουνίου 2013

Ανυπέρβλητα «εμπόδια» στη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου υπάρχει άναρχη οικιστική ανάπτυξη και αυθαίρετα, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιμένοντας στη θέση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μετά τις 31-1-83 εκτός οικιστικών περιοχών είναι καταδαφιστέες.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, σε μία τέτοια περιοχή (όπου αναπτύχθηκε και «νέα γενιά αυθαιρέτων, δεν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να κτίσουν και αυτοί, επειδή το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξε ανοχή στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα ούτε επειδή υπάρχουν τέτοιες περιοχές που εξυπηρετήθηκαν από οδικό δίκτυο και δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης κ.λπ. Η μακρόχρονη κρατική αδράνεια δεν μπορεί να στηρίξει την προσδοκία ότι μια τέτοια περιοχή θα μετεξελιχθεί νόμιμα σε οικιστική.
Το κράτος -κατά το ΣτΕ- μπορεί νόμιμα να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζοντας σημαντικά τη δόμηση, γιατί η μακρόχρονη ανοχή του δεν σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση να διατηρηθεί η πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά ούτε ότι επιβάλλεται να διαιωνιστούν τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου ακίνητα.

Από την άλλη, το δικαστήριο κρίνει ότι θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να αξιώσουν αποζημίωση σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπου στερούνται ουσιωδώς τη χρήση της ιδιοκτησίας τους (σε σχέση με τον προορισμό της), εφόσον αποδείξουν με αγωγή στα δικαστήρια ότι το βάρος του περιορισμού που τους επιβάλλεται ξεπερνά το εύλογο όριο ανοχής και αλληλεγγύης, που δέχεται το Σύνταγμα.
Παράλληλα το ΣτΕ επιμένει ότι για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν πριν από τις 31-1-83, η κρίση για οριστική εξαίρεσή τους, από την κατεδάφιση θα ήταν επιτρεπτή μόνο εάν είχε προηγηθεί ένταξη της περιοχής όπου βρίσκονται σε πολεοδομικό σχέδιο και είχε επομένως καταστεί οικιστική, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν η γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα καθιστούσε πολύ δυσχερή ή και αδύνατο τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε σύμφωνο με το Σύνταγμα, Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή των Μεσογείων, κατά το σκέλος που πρόβλεψε τη ένταξη τμήματος της Ραφήνας σε ζώνη πρασίνου («μπλοκάροντας» έτσι τη δόμηση) με στόχο να διατηρηθούν άθικτα τα σημεία σε δασικές περιοχές γύρω από την οικιστική ζώνη και να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Ιδιοκτήτες ακινήτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι τέθηκαν υπέρμετροι περιορισμοί στην ιδιοκτησία τους που παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την ισότητα, την αναλογικότητα καθώς και το 1ο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για την κατοχύρωση περιουσιακών δικαιωμάτων.
Μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι η επίμαχη ιδιωτική έκταση έχει αποκτήσει οικιστικό χαρακτήρα με ανάπτυξη κατοικιών και δίκτυα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. και οι περιορισμοί δόμησης παραβιάζουν τη δικαιολογημένη προσδοκία τους για μελλοντική ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, αφού το κράτος (με πράξεις και παραλείψεις) επέτρεψε ή ανέχθηκε για πολλά χρόνια τη δημιουργία οικισμού.

Το ΣτΕ δέχθηκε, όμως, ότι η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα μιας περιοχής εκτός σχεδίου, δεν συνεπάγεται υποχρέωση του κράτους για διατήρηση της δημιουργηθείσας πραγματικής κατάστασης ούτε για ένταξή της στο σχέδιο πόλης, έστω και αν η οικιστική ανάπτυξη έγινε ανεκτή για μακρό χρονικό διάστημα. Ούτε όμως επιβάλλεται για το κράτος η διαιώνιση ευνοϊκών ρυθμίσεων ούτε η ιδατήρηση και νομιμοποίηση αυθαίρετων οικιστικών συνόλων, ιδίως όταν η ένταξή τους στο σχέδιο δεν εναρμονίζεται με τον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό.

εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

http://topstory.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=371:%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%89%CE%BD

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μετά την απόφαση συνταγματικότητας του νόμου

Δηλώθηκαν 875.000 αυθαίρετα - Έσοδα 1,4 δισ.ευρώ από την τακτοποίησή τους

http://www.protothema.gr/environment/article/477014/anoigei-o-dromos-gia-na-dilothoun-ola-ta-authaireta/ 19-5-2015

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή

 

 

 

 [[1]]  “The Global Competitiveness Report 2008-2009” http://www.weforum.org/documents/GCR0809/index.html

[[2]]  “Science, Technology and Competitiveness, key figures report 08/09” http://ec.europa.eu/research/era/pdf/key-figures-report2008-2009_en.pdf

[[3]]  “Benchmarking IT industry competitiveness 2008” http://global.bsa.org/2008eiu/study/2008-eiu-study.pdf