Αυθαίρετη δόμηση 1

(Αυθαίρετη δόμηση 2)

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Αυθαίρετη δόμηση 1

Έχουν καταγραφεί 15.569 αυθαίρετα στην Αττική. Η εισαγγελική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δημ. Φράγκου αφορά παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο της ΔΕΗ για 4.000 αυθαίρετα. Τελεσίδικες αποφάσεις για κατεδάφιση αυθαιρέτων έχουν ακυρωθεί μετά από προσφυγές των ιδιοκτητών τους στα διοικητικά δικαστήρια. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει κονδύλια για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που όμως δεν ζητούν οι Νομαρχίες και οι δήμοι. Οι δήμοι και οι νομαρχίες παίρνουν το 50% των προστίμων που επιβάλλονται στα αυθαίρετα, ωστόσο βεβαιώνουν μόνο το 5 έως 10% των οφειλομένων προστίμων. (Ελευθεροτυπία 29-1-99).

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τα δασικά "οικόπεδα"

Στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης που περιλαμβάνουν δάση το ΣτΕ δεν επέτρεπε την αλλαγή χρήσης τους και την πολεοδόμησή τους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ με ειδική διάταξη που προωθεί επιδιώκει να αποχαρακτηρίζονται οι "δασικοί θύλακες" και να πολεοδομούνται. (Πηγή: Βήμα 4-7-99) Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εντάσσονται στο σχέδιο χωρίς περιορισμό και να οικοπεδοποιούνται δάση και δασικές εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου. Επίσης, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες θα μπορούν να προβαίνουν σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις χωρίς το εμπόδιο των δασικών.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κατήγγειλε ότι "οικοδομικοί συνεταιρισμοί, κερδοσκοπικές εταιρείες διαπλεκομένων συμφερόντων, και φάμπρικα κατασκευής μελετών ανύπαρκτων έργων" τρωνε τα δάση. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε έρευνα στις 31-8-99. (Πηγή: Ελευθεροτυπία 1-9-99)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Κλιμάκια του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μετά από ελέγχους που έκαναν στα 4 δασαρχεία της Αττικής ανακάλυψαν ότι περισσότερα από 230.000 στρ δασικής έκτασης κινδυνεύουν να γίνουν τσιμέντο, αφού σχεδόν όλες οι υποθέσεις που φτάνουν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων χαρακτηρίζονται αγροτικές. Στο Δασαρχείο Πεντέλης από Σεπτ 97 έως Φεβ 99 είχαν υποβληθεί 1442 αιτήματα για χαρακτηρισμό εκτάσεων, εκδόθηκαν 130 πράξεις και τελεσιδίκησαν 250 αιτήματα. Στο Δασαρχείο Λαυρίου δεν τηρείται βιβλίο (!) και δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Στο Δασαρχείο Καπανδριτίου έχουν υποβληθεί 542 αιτήσεις, και έχουν ικανοποιηθεί οι 172. Στο Δασαρχείο Πάρνηθας έχουν υποβληθεί 171 αιτήσεις (Σεπτ 97-Ιούλ 98) και έχουν εξεταστεί οι 69 (αφορούν 35.580 στρ).

Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών, στο Νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο (2664/98) "προβλέπεται η κατάρτιση δασικών χαρτών από ειδικό τμήμα δασικών χαρτογραφήσεων που δημιουργείται στις διευθύνσεις δασών Νομαρχιακού Επιπέδου, το οποίο πρέπει να στελεχωθεί αμέσως. Με τον τρόπο αυτό αλλάζει και ο τρόπος έκδοσης των πράξεων χαρακτηρισμού" (Βήμα 5-9-99).

 

επιστροφή στην αρχή

 

Έκθεση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποκαλύπτει ότι το έγκλημα εκτός από τα ναρκωτικά, τις συμμορίες προστασίας, την παραχάραξη νομισμάτων, την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών, τα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης, το λαθρεμπόριο καυσίμων-τσιγάρων-αρχαίων-όπλων-ανθρωπίνων οργάνων κλπ επεκτείνεται και στο παράνομο εμπόριο γης. "Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που παραδίδονται κάθε χρόνο στις φλόγες στη συνέχεια οικοπεδοποιούνται εν μια νυκτί και κάτω από τη μύτη των αρμόδιων κρατικών αρχών. Τα κυκλώματα των εμπρηστών και καταπατητών, από τα πλέον οργανωμένα και συμπαγή, έχουν πολυετή δράση στη χώρα μας και παραμένουν βασικά ασύλληπτα". (ΒΗΜΑ 12-12-99)

 

επιστροφή στην αρχή

 

"Ύστερα από αυτοψία σε 12 αυθαίρετα που είχαν παρανόμως ηλεκτροδοτηθεί, που διενήργησαν υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας διαπιστώθηκε ότι: (1) Επρόκειτο για κτίσματα εμβαδού μέχρι και 712 τ.μ. (2) οι αυθαίρετες κατασκευές είχαν κτιστεί σε εκτάσεις για τις οποίες δεν υπήρχε βεβαίωση ότι δεν ήταν δασικές, αρχαιολογικοί χώροι κλπ, (3) οι Πολεοδομικές υπηρεσίες δεν είχαν φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί η διαδικασία αυθαιρέτων βάσει του Ν. 1337/83." (Καθημερινή 11-11-1999).

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μετά την παραπομπή του Νομάρχη Αν. Αττικής κ. Φράγκου ο εισαγγελέας επικέντρωσε την έρευνά του στο πολεοδομικό γραφείο Αχαρνών διαπίστωσε παραβάσεις και εκτίμησε ότι στο Μενίδι τα αυθαίρετα που ηλεκτροδοτήθηκαν αγγίζουν τις 2000. Ο εισαγγελέας απάγγειλε κατηγορία σε βάρος του πρώην Δημάρχου Αχαρνών Αναστ. Μουστακάτου. (Ελευθεροτυπία 12-1-2000)

"Κατατίθεται εντός του Μαϊου (99) στη Βουλή με το οποίο νομιμοποιούνται περίπου 250.000 αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στο γιαλό και στην παραλία. Πρόκειται για οικόπεδα, τουριστικές, βιομηχανικές και αλιευτικές εγκαταστάσεις..." (Εκτενές αφιέρωμα ΒΗΜΑ 20-4-1999).

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εφ όσον περάσει η δίμηνη προθεσμία χωρίς να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, οι αυθαίρετες κατασκευές που δεν παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις θα μπορούν να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων. Έτσι επιδιώκει το ΥΠΕΧΩΔΕ να προστατέψει τον πολίτη από την αυθαιρεσία των πολεοδομιών αντί να οργανώσει και στελεχώσει καλύτερα τις πολεοδομίες. Μεταφέρεται έτσι το πάρε-δώσε σε άλλο επίπεδο και μπορούν να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων κάθε είδους κατασκευές (Πηγή: Βήμα 4-7-99) (σ.τ.σ. Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι νόμιμη δόμηση κάθε χρήσης σε περιοχές μη-μελετημένες.)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Φως νερό τηλέφωνο προτίθεται να δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε 150.000 αυθαίρετα σε όλη τη χώρα που βρίσκονται σε περιοχές που πρόκειται να μπουν στο σχέδιο πόλεως, προτού γίνουν οι αναγκαίες πράξεις εφαρμογής. Πολλά από αυτά επιβαρύνονται με πρόστιμα 5-10 εκατομμυρίων που επίσης εξετάζει να μειώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση. Όσα κτίσματα έχουν κατασκευαστεί σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό και περιοχές ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους, καμένες εκτάσεις και καταπατημένες εκτάσεις εξαιρούνται από αυτές τις διατάξεις. (ΒΗΜΑ 30-11-99)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Με νέα ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ θα δίνεται η δυνατότητα για σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας, όπως γίνεται με τις πολυκατοικίες. Επίσης, θα είναι η δυνατή η κατάτμηση της ενιαίας εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας σε περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες. (Κυριακάτικη 19-12-1999)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Απαλλάσσεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, των κατηγοριών για την παράνομη ηλεκτροδότηση 1843 αυθαιρέτων στη Σαλαμίνα ο πρώην Νομάρχης Πειραιά και Νήσων Χρ. Φωτίου καθώς και όλα τα μέλη της τότε νομαρχιακής επιτροπής. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η παράνομη ηλεκτροδότηση πραγματοποιήθηκε για κοινωνικοοικονομικούς λόγους αφού πολλοί από τους ιδιοκτήτες ήταν ασθενείς. Ωστόσο, στο πόρισμε ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναφέρονται ιατρικά πιστοποιητικά μη σοβαρών ασθενειών όπως κωλικοί, ημικρανίες και ισχιαλγίες. (Ελευθεροτυπία 29-1-2000)

 

επιστροφή στην αρχή

 

26 Κοινοτάρχες (Πολυδένδρι, Αφίδνες, Άγιος Στέφανος, Άνοιξη, Ροδόπολη, Γραμματικό, Μαραθώνας, Κρυονέρι, Βαρνάβας, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Δροσιά, Νέα Παλάτια, Σκάλα Ωρωπού, Συκάμινος, Ωρωπός, Αυλώνας, Μαλακάσα, Καπανδρίτι) ζητούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μην θεσμοθετηθεί Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) αλλά να προωθηθούν Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ωστόσο, ο Οργανισμός της Αθήνας προωθεί την ΖΟΕ, όπως στην Λαυρεωτική και στον Ασπρόπυργο, για να περιορίσει την κατάτμηση και οικοπεδοποίηση της εκτός σχεδίου περιοχής και την αυθαίρετη δόμηση. Πρόκειται για 630.000 στρέμματα, από τα οποία 240.000 στρέμαμτα αφορούν τους ορεινούς όγκους της Μαυροσουβάλας, του Γραμματικού και του Μαραθώνα όπου βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι όπως το Αμφιαράειο, ο Ραμνούντας, ο Τύμβος Μαραθώνα κλπ, αξιόλογη γεωργική γη, και περιοχές που έχουν καεί και κηρυχθεί αναδασωτέες. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν 70.000 μόνιμοι κάτοικοι και 150.000 παραθεριστές. (Ελευθεροτυπία 14-1-2000)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Με ειδική νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα αυθαίρετα κτίσματα που υδροδοτήθηκαν παράνομα από δήμους της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. (Ελευθεροτυπία 7-1-2000)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Με προεκλογική εγκύκλιο το Υπουργείο Γεωργίας αναστέλλει την έκδοση αποφάσεων για πρόστιμα σε παράνομα οικόπεδα, κτίσματα, εκχερσώσεις, αναστέλλει την αποστολή δικαστικών αποφάσεων για πρόστιμα, αναστέλλει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Τόσο ο Υπουργός Γεωργίας (κ. Ανωμερίτης) όσο και ο υφυπουργός (κ. Βρεττός) εκλέγονται στην Αττική σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες καταπατήσεις και όπου δρουν κυκλώματα (Ελευθεροτυπία 1-3-2000)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μείωση σε 2% αντί για 10% στο κατώτατο ποσοστό ετήσιας προσαύξησης του προστίμου διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων και αύξηση των μηνιαίων δόσεων καταβολής προστίμων σε 48 προβλέπει τροπολογία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (Ελευθεροτυπία 26-5-2000)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τεχνάσματα Λαλιώτη με τα εκτός σχεδίου. Καταργείται σταδιακά η νόμιμη δόμηση αφού πρώτα... γίνουν τσιμέντο σχεδόν όλα, μέχρι το 2015 που θα ισχύσει το νομοθέτημα...

Τη σταδιακή “κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου περιοχής δόμησης” ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης, ως έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου για τον “εξωαστικό χώρο”. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για τη “δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού πρόληψης και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης”, θα αποτελούσε την πεμπτουσία της ουσιαστικής προστασίας των εκτός σχεδίου περιοχής και κατ' επέκταση την προστασία του ζωτικού χώρου των πόλεων. Αυτό βέβαια θα συνέβαινε αν την ίδια ώρα αυτών των ανακοινώσεων, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν νομοθετούσε ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και αν δεν υπήρχαν βάσιμες ανησυχίες ότι δεν θα έχει απομείνει... τίποτα για προστασία, όταν έρθει η ώρα του σχετικού νομοθετήματος, καθώς ο σχετικός προγραμματισμός έχει επίσημο χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2015...

Οι ανησυχίες αυτές κάθε άλλο παρά αόριστο χαρακτήρα έχουν, καθώς αυτή την περίοδο το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) των Μεσογείων, με το οποίο θεσμοθετείται η μείωση του ορίου αρτιότητας για δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές από 20 στρέμματα, που ισχύει σήμερα, σε 10 στρέμματα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γενικό Πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αναφέρει ως πρώτο βήμα για τη σταδιακή κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης, την κατάργηση των παρεκκλίσεων!

Το Γενικό Πλαίσιο για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό που παρουσίασε χθες ο κ. Λαλιώτης, μετά τη σχετική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ουσιαστικά αφορά τις κατευθύνσεις για τον προσδιορισμό των χρήσεων -ανά την επικράτεια- για κατοικία και παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και για τον προσδιορισμό των περιοχών προστασίας. Το πλαίσιο αυτό θα εξειδικευθεί με τη θεσμοθέτηση των χωροταξικών σχεδίων των 12 περιφερειών της χώρας, πλην της Αττικής, καθώς και με τη θεσμοθέτηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο κ. Λαλιώτης, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αποτελούν τα θεμέλια του σχεδιασμού αυτού χωρίς, όμως, να εισέλθει σε λεπτομέρειες περί του τι ακριβώς προβλέπουν.

Το σημαντικότερο από αυτά είναι η ολοκλήρωση του Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδίου για την Αειφόρο και Ισόρροπη Ανάπτυξη, το οποίο με τις κατευθυντήριες γραμμές του προσδιορίζει τις προτεραιότητες για τη χάραξη και άσκηση χωροταξικής πολιτικής σε εθνική κλίμακα. Το Σχέδιο περιγράφει και τεκμηριώνει τις εξής γενικές κατευθύνσεις:

- Τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα και πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

- Τα δίκτυα, τις υποδομές, τα έργα και τα προγράμματα για την ανάπτυξη της χώρας.

- Τις διαπεριφερειακές γεωγραφικές, πληθυσμιακές και γεωοικονομικές ενότητες.

- Την αναβάθμιση των δύο μητροπολιτικών κέντρων (Αττική και Θεσσαλονίκη).

- Τη διαφοροποίηση και ανάπτυξη κρίσιμων περιοχών (ορεινές, παράκτιες κ.λπ.).

- Την καταγραφή και την οριοθέτηση των φυσικών αποθεμάτων σε συνδυασμό με την προστασία και τη διαχείριση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν τεθεί σε δημόσιο διάλογο και αφού συζητηθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού (που έχει ήδη συγκροτηθεί) και εγκριθούν από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, θα ψηφιστούν και από το Κοινοβούλιο. Οπως είπε ο κ. Λαλιώτης, αυτό θα γίνει έως το τέλος του 2001.

Οσον αφορά στην προστασία των ευαίσθητων περιοχών μέσα από τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων δόμησης και άλλων ρυθμίσεων, ο κ. Λαλιώτης ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προώθησε την εκπόνηση σημαντικού αριθμού Ειδικών Χωροταξικών Μελετών, οι οποίες χρησιμοποιούν ως μηχανισμούς εφαρμογής τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ).

Μέχρι το 1999 είχαν θεσμοθετηθεί 88 ΖΟΕ, που καλύπτουν περίπου 8% της χώρας, ενώ άλλες 36 πρόκειται να θεσμοθετηθούν μέχρι το τέλος του 2002. (Καθημερινή 8-6-2001)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Με τη δημιουργία “τράπεζας γης” σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που θα προκαλέσουν τα μέτρα που προωθεί για την εκτός σχεδίου δόμηση. Στην “τράπεζα” αυτή, θα μπορεί να προσφεύγει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που δεν θα ενταχθεί σε οικιστική ζώνη, αλλά έχει τις προϋποθέσεις να χτίσει νόμιμα. Θα υπολογίζεται η αξία του ακινήτου του, με βάση ορισμένα κριτήρια τα οποία θα του εξασφαλίζουν το “εισιτήριο” για να το ανταλλάξει με ένα άλλο οικόπεδο του Δημοσίου, αντίστοιχης αξίας, που μπορεί να οικοδομηθεί. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου είναι η εκπόνηση του κτηματολογίου, το οποίο αναμένεται να εντοπίσει “χαμένα” δημόσια ακίνητα αξίας πάνω από ένα τρισ. δραχμές, αλλά και η προώθηση των πράξεων εφαρμογής στις περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο, που θα δημιουργήσουν το αναγκαίο απόθεμα γης από τις εισφορές των οικοπέδων. Σήμερα, στις εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός της Αττικής, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να βγάλει νόμιμη άδεια για κατοικία 200 τετραγωνικών, αρκεί να διαθέτει έκταση με εμβαδόν τουλάχιστον 4 στρέμματα. Ειδικά για την Αττική, το όριο έχει καθοριστεί στα 20 στρέμματα, εκτός από τα οικόπεδα που υπήρχαν προ του 1985. Το καθεστώς αυτό θα ανατραπεί, υπό δύο προϋποθέσεις:

1. Την ολοκλήρωση του προγράμματος εντάξεων 650.000 στρεμμάτων, που έχει ξεκινήσει από το 1994 και σε μεγάλο βαθμό έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το συνταγματικό δικαστήριο εκτιμά ότι δεν μπορεί να προωθείται η ένταξη νέων περιοχών χωρίς προηγούμενο χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο χώρας, περιφέρειας και νομού.

2. Τον καθορισμό των χρήσεων γης (οικιστική, βιομηχανική, εμπορική, τουριστική, δασική, κ.λπ.) με ειδικά διατάγματα για κάθε περιοχή, ώστε να ξέρει κάθε υποψήφιος αγοραστής τι μπορεί να κάνει στο ακίνητο που σκοπεύει να αποκτήσει. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αγοράσει αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή που έχει χαρακτηριστεί με διάταγμα αγροτική, δεν θα μπορεί να χτίσει κατοικία. Δικαιούται να χτίσει κάποια αποθήκη ή βοηθητικά κτήματα για αγροτική χρήση. Αυτός που σήμερα διαθέτει ακίνητο θα μπορεί να καταφύγει στην “τράπεζα γης”.

Αφού προωθηθούν αυτά τα βασικά μέτρα, θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση των παρεκκλίσεων που έχουν θεσπιστεί για την εκτός σχεδίου δόμηση με το προεδρικό διάταγμα του 1978 για ακίνητα που έχουν πρόσοψη σε κοινοτικούς δρόμους. Συγκεκριμένα:

* Οσα υπήρχαν πριν από τις 12 Νοεμβρίου 1962 αρκεί να έχουν εμβαδόν 750 τετραγωνικά, πρόσοψη 10 και βάθος 15 μέτρα τουλάχιστον για να μπορέσουν να βγάλουν νόμιμη άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα αυτή θα καταργηθεί.

* Οσα υπήρχαν πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου 1964 αρκεί να έχουν εμβαδόν 1.200 τετραγωνικά, πρόσοψη 20 και βάθος 35 μέτρα τουλάχιστον για να μπορούν να βγάλουν νόμιμη άδεια. Και αυτή η παρέκκλιση προβλέπεται να καταργηθεί, αλλά μετά το 2004.

* Οσα υπήρχαν πριν από τις 17 Οκτωβρίου 1978 και έχουν εμβαδόν 2 στρέμματα, πρόσοψη 25 και βάθος 40 μέτρα τουλάχιστον, έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας. Το δικαίωμα αυτό θα διατηρηθεί στο ακέραιο.

* Διατηρείται, επίσης, το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας για κατοικία 200 τετραγωνικών σε ακίνητα με εμβαδόν τουλάχιστον δύο στρέμματα εφόσον βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων (σε ευθεία γραμμή) από το κέντρο οικισμού προ του 1923. Η δυνατότητα αυτή, που θεσπίστηκε με το νόμο 2508/1997, δεν ισχύει για περιπτώσεις όπου έχει γίνει αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου με βάση το διάταγμα του 1985.

* Το υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθούν αυστηρότερα μέτρα για τα νησιά του Αιγαίου. Σε περιπτώσεις όπως η Μύκονος και η Πάρος το όριο αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές που θα ενταχθούν σε οικιστικές ζώνες θα αυξηθεί από τα 4 στα 8 στρέμματα. Επίσης, σε 28 μικρά νησιά το εμβαδόν της κατοικίας θα μειωθεί από τα 200 στα 100, τα οποία μπορεί να γίνουν 120 εφόσον θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακά υλικά, κυρίως πέτρα και όχι μπετόν. Τα σχετικά διατάγματα αναμένεται να εκδοθούν ώς το φθινόπωρο. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/06/2001)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΑΦΟΥ έκρινε παράνομη τη μελέτη για την Καλλικράτεια Χαλκιδικής: ΣτΕ: Κατεδαφιστέα όλα τα μετά το '83 αυθαίρετα Αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την ένταξη αυθαιρέτων εξοχικών κατοικιών στο σχέδιο πόλης θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δέχεται ότι δεν είναι επιτρεπτή η ένταξη στο σχέδιο πόλης αυθαιρέτων που έχουν κτισθεί μετά τις 31-1-1983, τα οποία επαναλαμβάνει ότι πρέπει να κατεδαφιστούν. Οπως έχει επανειλημμένα κρίνει το ΣτΕ, η κατεδάφιση κάθε αυθαίρετης κατασκευής αποτελεί τον κανόνα, με μόνη εξαίρεση όσα αυθαίρετα έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης μέχρι της 31-1-1983 και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 1337/83. Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, η πολεοδόμηση περιοχών δεύτερης κατοικίας είναι νόμιμη και συνταγματική μόνο όταν τηρείται η σωστή αναλογία μεταξύ οικοδομημένων, ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων και δεν παραβιάζονται οι κατάλληλοι για τον προορισμό του οικισμού, όροι δόμησης.

Η Καλλικράτεια

Μόνο στην περίπτωση αυτή ο πολεοδομικός σχεδιασμός γίνεται κατά τους κανόνες της οικείας επιστήμης, όπως επιτάσσει το άρθρο 24 του Συντάγματος, χωρίς να ρυμουλκείται από καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετα. Ετσι, όσα αυθαίρετα κτίσματα υπάρχουν στις περιοχές αυτές, θεωρούνται ότι δεν υπάρχουν! Απαγορευτική είναι η ένταξη και για περιοχές που παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού με περιορισμένους αδόμητους χώρους, μεγάλες οικιστικές συσπειρώσεις αυθαίρετων κτισμάτων κακής μάλιστα ποιότητας (π.χ. λυόμενα) και μεγάλη κατάτμηση ιδιοκτησιών. Με βάση το σκεπτικό αυτό, κρίθηκε τελικά παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η έγκριση πολεοδομικής μελέτης δεύτερης κατοικίας σε περιοχή της Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Στο πρακτικό του (303/2002), το ΣτΕ ερμηνεύοντας το νόμο 2242/1994 εκτιμά ότι η περιοχή δεύτερης κατοικίας έχει προορισμό την ικανοποίηση αναγκών για αναψυχή και διακοπές, σε αντιδιαστολή με τις αστικές περιοχές όπου η δόμηση είναι πυκνότερη. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί παραθεριστικό κέντρο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Εκεί έχουν κατασκευασθεί μονοκατοικίες, ως επί το πλείστον λυόμενες και σε μεγάλο ποσοστό αυθαίρετες, με μεγάλη κατάτμηση ιδιοκτησιών, γεγονός που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο οικισμό ως τον πλέον πυκνοδομημένο της χώρας. Στις περιοχές εξοχικής κατοικίας, αναφέρει το ΣτΕ, απαιτούνται όμως ελεύθεροι χώροι και πολεοδομική οργάνωση που να συνάδει με το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής και να αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Για να συμβεί μάλιστα αυτό, πρέπει, κατά το ΣτΕ, ο χώρος και ο πληθυσμός στους οποίους αναφέρεται το σχέδιο να είναι περιορισμένοι, ή σε περίπτωση μεγάλης ενότητας να παρεμβάλλονται μεταξύ των οικισμών εκτεταμένοι αδόμητοι χώροι, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες μεγάλης πόλης.

Η αρτιότητα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Καλλικράτειας, η αρτιότητα των οικοπέδων, σύμφωνα με το σχέδιο Διατάγματος, καθορίζεται με βάση τα παράνομα κατατμημένα οικόπεδα. Για το λόγο αυτόν, ορίζεται αρτιότητα των οικοπέδων τα 200 και 400 τ.μ., αλλά έχει και αυξημένο συντελεστή δόμησης, παράμετροι που δεν αντιστοιχούν σε παραθεριστική περιοχή. Επίσης, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα κρίθηκε παράνομο και για άλλους λόγους. Σύμφωνα με το πρακτικό, δεν έχει προηγηθεί η κατασκευή βασικών έργων υποδομής (ύδρευση, ενέργεια, οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο, διαχείριση λυμάτων κ.ά.), δεν γίνεται διάκριση μεταξύ κοινόχρηστων χώρων και περιοχών κοινωφελών εγκαταστάσεων και δεν προβλέπει εάν τηρήθηκαν τα ποσοστά κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων τα οποία προβλέπονται στο δομικό σχέδιο. Ακόμη προβλέπεται η κατασκευή πολεοδομικού κέντρου που είναι ασυμβίβαστο με το χαρακτήρα της περιοχής. Δύο δικαστές του δικαστηρίου είχαν μάλιστα την άποψη ότι το Διάταγμα για την ένταξη στο σχέδιο πόλεως περιοχών δεύτερης κατοικίας, αυθαίρετων όμως κτισμάτων, προσκρούει στο Σύνταγμα, το οποίο επιβάλλει την ανάπτυξη όλων των οικισμών της χώρας βάσει επιστημονικού σχεδιασμού. Η πλειοψηφία όμως έκρινε ότι νομίμως προτάθηκε το Διάταγμα, ανεξαρτήτως της υπάρξεως και αυθαιρέτων στη συγκεκριμένη περιοχή. (ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/07/2002)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Φαύλος κύκλος αυθαιρέτων

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία "μπλοκάρεται" προεδρικό διάταγμα για την ένταξη στο σχέδιο πόλεως οικισμών εξοχικής κατοικίας στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής ανοίγει μία ακόμη φορά τον ασκό του Αιόλου σε σχέση με τα αυθαίρετα κτίσματα.

Η "φωτιά" που άναψε το ΣτΕ δεν φαίνεται να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις για τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα. Την επομένη η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, έσπευσε να δηλώσει ότι η απόφαση "δεν έχει γενικό χαρακτήρα καθώς αναφέρεται σε συγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη, η οποία θα αναμορφωθεί με βάση τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία" και συμπλήρωσε ότι "δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων".

Και πώς θα μπορούσε, αλήθεια, να σταματήσει τη στιγμή κατά την οποία ο αριθμός των αυθαιρέτων στην Ελλάδα είναι αδύνατον όχι μόνον να καταγραφεί αλλά ακόμη και να υπολογιστεί κατά προσέγγιση; Οταν στα μέσα της δεκαετίας του '90 επίσημες πηγές μιλούσαν για 350 χιλιάδες κτίσματα που στερούνται άδειας, ειδικοί περί τα χωροταξικά έκριναν ότι ο αριθμός τους πρέπει να είναι διπλάσιος.

**"Εάν προσθέσουμε τα κτίρια που έχουν οικοδομηθεί καθ' υπέρβαση της άδειας, με κάλυψη των ημιυπαίθριων χώρων ή ακόμη και με πρόσθετους ορόφους τότε πιθανόν να αναφερόμαστε σε εκατομμύρια", τονίζει ο αρχιτέκτων-μηχανικός, μέλος της διοίκησης του ΤΕΕ, Αντώνης Μαούνης.

* Το 1923 ψηφίστηκε το πρώτο νομοθετικό διάταγμα περί σχεδίων πόλεων. Οσον αφορά την Αθήνα, οι ρυθμίσεις αφορούσαν το κέντρο (Ομόνοια-Σύνταγμα) και τις γύρω συνοικίες (Μεταξουργείο, Κολωνάκι, Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηπους).

* Εκτοτε οι κρατικές αρχές δεν εκπονούν ρυμοτομικά σχέδια και στα τέλη της δεκαετίας του '50 η πόλη επεκτείνεται άναρχα.

* Την περίοδο της δικτατορίας αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης και το δικαίωμα υψούν των οικοπέδων χωρίς να έχουν προηγηθεί σχετικές μελέτες και εντάσσονται εκ των υστέρων στο σχέδιο πόλης ολόκληρες συνοικίες που έχουν κτισθεί με γνώμονα την ιδιωτική πρωτοβουλία.

"Η πολιτεία άφησε για δεκαετίες την πρωτοβουλία στους ιδιώτες και δημιουργήθηκε ένα πλέγμα συνενοχής. Οποιος είχε κάνει ακόμη και μικρές παρανομίες έδειχνε ανοχή στις μεγαλύτερες. Ετσι δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος στους κερδοσκόπους", λέει ο Αντώνης Μαούνης.

Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, κυρίως σε αιγιαλούς και δασικές περιοχές.

Η "συγκομιδή" όμως αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της αυθαιρεσίας:

**Το Μάρτιο του 1993 γκρεμίζονται ορισμένα μικρά σπίτια σε δασικές περιοχές της Νέας Μάκρης και της Σταμάτας.

**Το Μάιο του 1994 κατεδαφίζονται δύο υπό ανέγερση οικοδομές στα Καλύβια Αττικής και μάντρες οικοδομικών υλικών στο κτήμα Βεΐκου στο Γαλάτσι.

**Τον Ιούλιο του 1995 σειρά έχουν 5 παραπήγματα-καντίνες στην Ανάβυσσο, ενώ η κατεδάφιση αυθαιρέτου στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου προσκρούει στην απειλή για απόπειρα αυτοκτονίας των ιδιοκτητών.

**Τα επόμενα χρόνια λειτουργούν εκ νέου οι καντίνες της Αναβύσσου, ενώ οι Αθηναίοι εξακολουθούν να διασκεδάζουν στα "παράνομα" νυχτερινά κέντρα της παραλιακής.

**"Εάν υπήρχε πολιτική βούληση το πρόβλημα των αυθαιρέτων θα μπορούσε να περιοριστεί", τονίζει ο δασολόγος Λευτέρης Φραγκιουδάκης. "Παρά τους νόμους, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις κατά καιρούς αποφάσεις δικαστηρίων, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων βρίσκουν διαύλους μέσα απ' τη διοίκηση όχι μόνον να μην γκρεμίζονται οι οικοδομές αλλά και να συνδέονται με κοινωφελείς οργανισμούς όπως ΔΕΗ και ΟΤΕ. Αρκετά πολεοδομικά γραφεία έδιναν άδεια ηλεκτροδότησης σε αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων με απλή δήλωση του νόμου 105 εκ μέρους του ιδιοκτήτη ότι το ακίνητό του δεν είναι δασικό".

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια κίνηση που θα περιόριζε δραστικά την αυθαίρετη δόμηση θα ήταν η υποχρεωτική μνεία της οικοδομικής άδειας σε κάθε πράξη μεταβίβασης ή γονικής παροχής ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό το κτίσμα θα έμενε μετέωρο χωρίς ουσιαστική εμπορική αξία και δύσκολα οι ιδιοκτήτες θα αποφάσιζαν την ανέγερσή του.

"Παρ' όλο που υπήρξαν παρόμοιες προτάσεις ουδέποτε, έγιναν νόμος", τονίζει ο Λ. Φραγκιουδάκης.

**Ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος Πάνος Τότσικας επισημαίνει ότι μετά το νόμο 1337/83, που επιχείρησε να ελέγξει την αυθαίρετη δόμηση, η κρατική μέριμνα ατονεί. "Η νομοθεσία γίνεται ολοένα ελαστικότερη και εκπονούνται μελέτες για ένταξη περιοχών χιλιάδων στρεμμάτων κυρίως παραθεριστικής κατοικίας στο σχέδιο πόλεως, ακόμη κι αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις". (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/07/2002)

 

επιστροφή στην αρχή

 

250.000 αυθαίρετα στο σχέδιο-

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο περιοχών αυθαιρέτων, καθώς η αρμοδιότητα αυτή μετά από δικαστικές δοκιμασίες 6 χρόνων επανέρχεται στους δήμους, τις νομαρχίες και τις περιφέρειες, ενώ το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ θα έχει πλέον λόγο μόνον σε ειδικές περιπτώσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όπως οι εθνικοί δρόμοι και οι παράκτιες ζώνες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους δήμους να προεισπράττουν το 10% της εισφοράς σε χρήμα που θα δώσουν οι ιδιοκτήτες με την ένταξη του ακινήτου τους στο σχέδιο, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση των μελετών.

Αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν μπλοκάρει από το 1996 την ένταξη περίπου 100.000 στρεμμάτων και την έμμεση νομιμοποίηση 250.000 αυθαιρέτων, που μπορούν να τακτοποιηθούν με την έκδοση εκ των υστέρων οικοδομικής άδειας και την καταβολή ενός μικρού προστίμου. Το συνταγματικό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι οι αιρετοί νομάρχες δεν αποτελούν πλέον "όργανα του κράτους" και επομένως δεν μπορεί να ασκούν πολεοδομικές και χωροταξικές αρμοδιότητες, που τους είχαν ανατεθεί με το νόμο 2218/1994 και το διάταγμα του ίδιου χρόνου.

Εκτός από την εμπλοκή, οι αποφάσεις αυτές άφηναν ουσιαστικά στον αέρα τις εντάξεις που είχαν εγκριθεί από το 1994 με νομαρχιακές αποφάσεις σε 20 νομούς της χώρας, αλλά ακόμα και τις οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες πολεοδομίες! Για τρία χρόνια υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και νομάρχες έσπευδαν να αποποιηθούν τις ευθύνες, ώς τον Νοέμβριο του 1999, οπότε ο τότε υπουργός Κώστας Λαλιώτης παραδέχθηκε το πρόβλημα και σταμάτησε και τυπικά η εκπόνηση μελετών για ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο.

Με τις νέες ρυθμίσεις η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει πλέον την αρμοδιότητα για τροποποιήσεις των εγκεκριμένων σχεδίων, εκτός από τα δύο πρώτα οικοδομικά τετράγωνα από την ακτή και εφόσον βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων. Εγκρίνει επίσης τις εντάξεις νέων περιοχών στο σχέδιο, τις πολεοδομικές μελέτες σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς και τις επείγουσες αλλαγές στα σχέδια λόγω επειγόντων στεγαστικών προγραμμάτων, όπως ο ΟΕΚ.

Προϋπόθεση για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων είναι η έκδοση σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο περιφερειάρχη και, κυρίως, η τήρηση ορισμένων κανόνων. Για παράδειγμα, με τις νομαρχιακές αποφάσεις θα πρέπει να μη μειώνονται οι κοινόχρηστοι χώροι, να μην αυξάνονται οι όροι δόμησης για τις τροποποιήσεις των σχεδίων και να γίνονται επίσης σεβαστές οι κατευθύνσεις που προβλέπονται από τις χωροταξικές μελέτες.

Με άλλη διάταξη στον ίδιο νόμο δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προεισπράττουν το 10% των εισφορών σε χρήμα που αναλογεί σε κάθε ιδιοκτησία που εντάσσεται στο σχέδιο πόλης για να χρηματοδοτηθούν οι πολεοδομικές μελέτες, καθώς και οι μελέτες εφαρμογής. Οι προκαταβολές αυτές συμψηφίζονται με τις εισφορές σε γη και χρήμα που οφείλει κάθε ιδιοκτησία με την ένταξή της στο ρυμοτομικό σχέδιο.

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ διατηρεί την αρμοδιότητα για την έγκριση εντάξεων στο σχέδιο περιοχών που βρίσκονται εκατέρωθεν σημαντικών οδικών αξόνων, όπως οι εθνικοί δρόμοι, η Εγνατία, η Αττική Οδός, κ.λπ. Εχει τον τελικό λόγο σε πολεοδομικές μελέτες περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη των 500 μέτρων από την ακτή, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους και γενικά σε προστατευόμενες περιοχές. Επίσης, εγκρίνει τους όρους δόμησης σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς της χώρας. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/09/2002)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εντός τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Αρκούν πλέον τα δύο στρέμματα για να εκδοθεί νόμιμη οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση έως και 200 μέτρων από τα όρια των εγκεκριμένων σχεδίων. Το καθεστώς δόμησης σε αυτές τις προνομιούχες περιοχές ξεκαθάρισε με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο άρθρο 9 του νόμου 3044/2002 για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

Διευκρινίζεται ότι για να εκδοθεί νόμιμη οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχές απαιτείται οικόπεδο τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων κα ειδικά στην Αττική 20, ενώ σε ορισμένα νησιά έχει ήδη αυξηθεί το όριο στα 6 και τα 8 στρέμματα.

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί

* Η ευεργετική διάταξη της δόμησης "εντός ζώνης" υπήρχε από παλιά, με βάση το άρθρο 14 του διατάγματος του 1923. Ομως εδώ και μερικά χρόνια, με την εφαρμογή του οικιστικού νόμου δημιουργήθηκε κομφούζιο και οι περισσότερες πολεοδομίες έφεραν εμπόδια στους ιδιοκτήτες που ήθελαν να χτίσουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν χορηγούσαν άδεια.

* Το πρόβλημα ανέκυψε με το διάταγμα του 1985, που έδινε δικαίωμα επέκτασης των σχεδίων πόλης. Ταυτόχρονα όμως καταργούσε το δικαίωμα έκδοσης άδειας σε οικόπεδα δύο στρεμμάτων, που πριν από την επέκταση βρίσκονται εντός ζώνης αλλά τελικά δεν είχαν ενταχθεί στο σχέδιο. Ετσι βρέθηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες που αγόρασαν οικόπεδο αλλά στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να χτίσουν.

* Η νέα ρύθμιση επαναφέρει το καθεστώς της δόμησης εντός ζώνης γιά όλους τους οικισμούς, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει επέκταση του σχεδίου. Επιπλέον επεκτείνει το ευεργετικό μέτρο και σε όλους τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, καθώς και στους οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί για την αστική αποκατάσταση δικαιούχων του υπουργείου Γεωργίας. Οι διατάξεις εκτιμάται ότι καλύπτουν τις ανάγκες περίπου 200.000 ιδιοκτητών.

Αντιθέτως, είναι "μαύρα τα μαντάτα" για ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές τα οποία έχουν πρόσοψη σε εθνικό, νομαρχιακό ή δημοτικό δρόμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατ' εξαίρεση, δίνεται το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε οικόπεδα με εμβαδόν από 2 έως και 1,2 στρέμματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αρκούν και τα 750 μέτρα.

Η άποψη της υπουργού Βάσως Παπανδρέου είναι ότι αυτές οι ειδικές διατάξεις έχουν ουσιαστικά κάνει "τσιμέντο" τις περισσότερες εκτός σχεδίου περιοχές. Μάλιστα, με τη βοήθεια δημάρχων και νομαρχών, έχουν βαφτιστεί "δημοτικοί δρόμοι" όλα τα αγροτικά μονοπάτια της ελληνικής επαρχίας.

Αλλαγές και για τα νησιά

Αυστηρότερα μέτρα προβλέπονται για τα νησιά. Ηδη οι παρεκκλίσεις για δόμηση σε κοινοτικούς δρόμους έχει για την Πάτμο, την Πάρο και τη Σίφνο, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα η Σέριφος, η Κύθνος και η Ανδρος. Οι σημαντικές αυτές αλλαγές, που περιλαμβάνουν και γενικότερους, αυστηρότερους όρους δόμησης, όπως π.χ. απαγόρευση για τις πισίνες, έχουν συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις από τοπικούς φορείς.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι στις εκτός σχεδίου περιοχές θα μπορούν να είναι ασφαλείς όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν οικόπεδα τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων και ειδικά στις εντός ζώνης περιοχές αυτοί που έχουν δύο στρέμματα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα ήταν φρόνιμο να σπεύσουν γιά την έκδοση άδειας, με βάση την οποία θα μπορούν να χτίζουν νόμιμα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εάν ρίξουν τα μπετά, τότε μπορεί να κάνουν αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και να έχουν δικαίωμα επ' αόριστο να συνεχίσουν το υπόλοιπο χτίσιμο. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/09/2002)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ενα στα δύο σπίτια εκτός σχεδίου εντελώς αυθαίρετο Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Σε γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης. Ο όρος αυτός είναι εντελώς άγνωστος στις οργανωμένες χώρες και δεν υφίσταται ούτε στο εύρος αλλά ούτε και με το καθεστώς που απαντά στην Ελλάδα. Ηδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του, και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχει αποδεχθεί ότι στα τέλη του 2004, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι εντάξεις των 120.000 στρεμμάτων, θα καταργηθεί η έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης.
4 στρέμματα
Τα πρώτα βήματα έγιναν σε νησιά (Σίφνος, Κύθνος, Πάτμος, Σέριφος, Τήνος), ενώ ακολουθούν αλλά 24 ειδικά διατάγματα για νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις και θεσπίζεται όριο αρτιότητας τα 4 στρέμματα. Σε ειδικές περιοχές προστασίας το όριο ανεβαίνει στα 6 στρέμματα. Για πρώτη φορά καθορίζονται ζώνες όπου απαγορεύεται η δόμηση, ανεξάρτητα από το εμβαδόν του ακινήτου.
Από την άλλη, στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 80% των νοικοκυριών διαθέτει κάποιο οικόπεδο σε περιοχές εκτός σχεδίου, στο οποίο είτε ήδη έχει χτίσει αυθαίρετο είτε περιμένει ώστε να προχωρήσει με τις νόμιμες διαδικασίες. Το 80-85% των οικοδομών στις εκτός σχεδίου περιοχές είναι αυθαίρετες και στην... καλύτερη περίπτωση έχουν γίνει σοβαρές υπερβάσεις στην οικοδομική άδεια που έχει δοθεί. Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού θεωρεί ότι έχει ένα σοβαρό περιουσιακό στοιχείο που απαξιώνεται με την υλοποίηση των νέων κατευθύνσεων. Αυτό και μόνο αρκεί για να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη ακόμη και για την απλή συζήτηση του προβλήματος.
Ο Δημήτρης Οικονόμου, καθηγητής Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα μόλις το 11% του εξωαστικού χώρου διαθέτει διατάγματα για τις χρήσεις γης και τους ειδικούς όρους δόμησης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία φθάνει το 95%, στη Γαλλία το 50% και στη Δανία το 100%. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαγορεύεται η δόμηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις που εξετάζονται κατά περίπτωση και με αυστηρές προδιαγραφές. Η δόμηση με βάση μια γενική νομοθεσία, όπως στην Ελλάδα, συναντάται στις ΗΠΑ αλλά με πολύ διαφορετικά δεδομένα, π.χ. η αρτιότητα μπορεί να φθάνει στα δεκάδες εκτάρια.
Υπερβάσεις
Δίνει όμως και μια άλλη διάσταση στο θέμα. Επισημαίνει ότι ο εξωαστικός χώρος στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 95% της συνολικής επιφάνειας της χώρας, από τον οποίο το 22% καλύπτουν οι δασικές εκτάσεις. Το 67% διέπεται από τη γενική νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά, όπως αποκαλύπτει, τελικά μόνον το 15-20% έχει χτίσει νόμιμα! Ενα 30-35% έχει κάνει υπέρβαση της νόμιμης άδειας, ενώ το 50% είναι εντελώς αυθαίρετο. Θεωρεί, λοιπόν, ότι “η δυνατότητα νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης διευκολύνει και την αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση”. Κατ' αρχάς, επισημαίνει ότι δυσκολεύει τον εντοπισμό και τον έλεγχο τόσο των παράνομων κτισμάτων όσων και αυτών που έχουν ξεκινήσει με νόμιμη άδεια αλλά στη συνέχεια έκαναν υπερβάσεις.
Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Χωροταξίας, είναι ότι παρέχει “ιδεολογική νομιμοποίηση”. Εξηγεί ότι από τη στιγμή που άλλοι πολίτες, με περίπου τις ίδιες προϋποθέσεις, μπορούν να χτίσουν εκτός σχεδίου νομίμως, τότε η αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση παύει να έχει χαρακτήρα “περιβαλλοντικού εγκλήματος”, να είναι δηλαδή πράξη που εξ ορισμού καταστρέφει το περιβάλλον, το τοπίο και τη χωρική οργάνωση. Θεωρεί ότι αυθαίρετη αλλά και νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση συνεπάγεται, εκτός από καταστροφή του τοπίου, απώλεια πολύτιμων δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία και ακόμη υποβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας των δρόμων και αδυναμία μεταγενέστερων επεκτάσεων λόγω των παρόδιων χρήσεων. Κυρίως όμως συνεπέγεται προσανατολισμό της οικιστικής ανάπτυξης, όχι με βάση τη φυσική, χωροταξική και πολεοδομική καταλληλότητα, αλλά με τις προελεγμένες από την εκτός σχεδίου δόμηση περιοχές.
Ο πολεοδόμος Γιάννης Πυργιώτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εντεταλμένος σύμβουλος του “Αθήνα 2004”, θεωρεί ότι οι τιμές της γης είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εκτός σχεδίου ανάπτυξη των οικισμών. Πιστεύει ότι το κόστος των όποιων ρυθμίσεων θα πρέπει να επιμεριστεί ανάμεσα σε αυτούς που χάνουν το δικαίωμα δόμησης και σε αυτούς που θα ενταχθούν στο σχέδιο. Παρ' όλο που δεν υφίσταται “οικοδομικό κεκτημένο” στις εκτός σχεδίου περιοχές, μπορεί να προωθηθεί ρύθμιση για να αποζημιωθούν αυτοί που τελικά θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους.
Προτάσεις
Τα μέτρα που μελετούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνουν τις εξής δυνατότητες:
*Αποζημίωση όσων ιδιοκτητών επιθυμούν μέσα από την Τράπεζα Γης που θα δημιουργηθεί σε κάθε οικιστική ενότητα από τις εισφορές σε γη και χρήμα των ιδιοκτησιών που θα πολεοδομηθούν.
*Μεταφορά συντελεστή δόμησης σε άλλες περιοχές.
*Εξασφάλιση κονδυλίων μέσα από σύγχρονα φορολογικά “εργαλεία”, όπως η θέσπιση τέλους πρασίνου κ.λπ.
*Θεσμοθέτηση αγοράς για την απόκτηση επιπλέον συντελεστή δόμησης στις εντός σχεδίου περιοχές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/01/2003

 

επιστροφή στην αρχή

 

Διαιωνίζουν την αυθαιρεσία, παραβιάζουν το Σύνταγμα

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα

Πλήττουν καθ' ολοκληρία και εκτρέπουν από τη συνταγματική, επιστημονική και τεχνική βάση την παραγωγή ασφαλούς και βιώσιμης κατοικίας οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των αυθαιρέτων, επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΝ Α. Ξηροτύρη με δήλωσή της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "τελικά τι επιδιώκεται με το νομοσχέδιο και τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για έκδοση εγκυκλίου;

- Μερική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων πριν από την ψήφιση του ν/σ και πριν από την ένταξη των περιοχών στα σχέδια πόλεως. Η παραβίαση του Συντάγματος καλά κρατεί.

- Πλήρη νομιμοποίηση με 'απλή δήλωση' μηχανικού για τη στατικότητα του αυθαιρέτου, ενώ τα λοιπά αρχιτεκτονικά και τεχνικά στοιχεία του κτίσματος δεν ελέγχονται. Αλήθεια, η κ. Παπανδρέου ανακάλυψε τις δηλώσεις και τις επί χάρτου ρυθμίσεις για την παραγωγή κατοικίας; Σκοπεύει μήπως να σώσει τη χώρα από τις ενοχλητικές επιστήμες και επιστήμονες: Χωροταξία - Πολεοδομία - Αρχιτεκτονική - Μηχανική - Αττικό Περιβάλλον Δομές κα Δίκτυα;

- Αποποιείται των ευθυνών του κράτους, τελικά των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (επί 20 χρόνια) που δεν κατέγραψε τη δημόσια γη, δεν καθόρισε τις χρήσεις γης, δεν εξειδίκευσε τον όποιο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και δεν κατάρτισε ποτέ Εθνικό Κτηματολόγιο. Όπως και των ευθυνών για την ανυπαρξία οποιασδήποτε στεγαστικής πολιτικής, ιδιαίτερα για τους ασθενέστερους και τους κατοίκους της υπαίθρου, που συνθλίβονται από το σύστημα της αντιπαροχής και ανακουφίζονται με την ελπίδα να το ξεπεράσουν με ένα αυθαίρετο, όμηροι στη συνέχεια για τη νομιμοποίησή του.

- Αποδίδει ευθύνες στον δημόσιο υπάλληλο, χωροτάκτη, δασάρχη, τοπογράφο που με αεροφωτογραφίες (λες και είχε άλλο μέσο) καθόρισε μεγάλες εκτάσεις της χώρας ως δασικές χορτολιβαδικές (κατά την κ. Παπανδρέου με ένα δένδρο ή ένα πουρνάρι). Και εμείς που αγωνιζόμασταν για το άρθρο 24 του Συντάγματος...".

Συνάντηση ΤΕΔΚΝΑ - Β. Παπανδρέου

Εκ των υστέρων ζήτησε τη γνώμη των δημάρχων της Αττικής η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου για το νομοσχέδιο που αφορά τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις και τα αυθαίρετα. Το προεδρείο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής χρειάστηκε μάλιστα να καταθέσει το ίδιο αίτημα προκειμένου να δει την υπουργό για το θέμα.

Χθες τελικά έγινε η πρώτη επαφή της Βάσως Παπανδρέου με την αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ. Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Π. Φιλίππου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα πρόστιμα προς τους δήμους, ενώ τόνισαν ότι ένας από τους βασικούς λόγους για την ύπαρξη των αυθαιρέτων είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες στην υλοποίηση των σχεδίων πόλης. Εμφανίστηκαν πάντως θετικοί στην ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων για κοινωνικούς λόγους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ελέγχου.

Από την πλευρά της, η υπουργός αντέτεινε ότι τα πρόστιμα αφορούν μόνο τα Πολεοδομικά Γραφεία, τα οποία κανένας από τους δήμους της Ανατ. Αττικής -όπου και το πρόβλημα- δεν διαθέτει. Είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης για την εξεύρεση ταχύτερων και πιο ευέλικτων διαδικασιών γύρω από την προώθηση των σχεδίων πόλης. ΑΥΓΗ 24-9-03

 

επιστροφή στην αρχή

 

Προτρέπουν τους πολίτες να χτίσουν αυθαίρετα μέχρι να ψηφισθεί ο νόμος! Του Γιάννη ΑΛΑΒΑΝΟΥ*

Το επίπεδο της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα κρίνεται από ορισμένες ενέργειες, μέτρα ή ρυθμίσεις που εφαρμόζονται η εξαγγέλλονται σε δύο κρίσιμες περιόδους. Μετά από καταστροφές (πλημμύρες, σεισμοί κ.ά.) και προεκλογικά. Σε αυτές τις περιόδους δεν πρέπει να ικανοποιείται το "λαϊκό αίσθημα" και οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί ως αποτέλεσμα προσδοκιών από συνεχείς και μερικές φορές επικίνδυνες παραλείψεις της πολιτείας. Πάγια θέση του ΤΕΕ είναι πως τέτοιου είδους ρυθμίσεις, όπως αυτές που περιέχονται στο νομοσχέδιο "άδεια δόμησης, πολεοδομικές και άλλες διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων", πρέπει να αποφασίζονται σε "ανύποπτο" χρόνο και ύστερα από διάλογο μεταξύ των κομμάτων, των επιστημονικών συλλόγων, των κοινωνικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και μόνον από την προαναγγελία εκπόνησης του εν λόγω νομοσχεδίου είχαμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας. Τον Απρίλιο μάλιστα καταθέσαμε λεπτομερείς και συγκεκριμένες προτάσεις για όλα αυτά τα θέματα, οι οποίες αγνοήθηκαν. Προτάσεις τις οποίες έχει επεξεργαστεί το ΤΕΕ από το 1999. Είναι προφανές γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν επιθυμούσε τον διάλογο. Η φιλοσοφία μας είναι παντελώς διαφορετική. Έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Ειδικά οι ρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση προσβάλλουν τους πολίτες, οι οποίοι σέβονται τους νόμους, διπλά. Αφενός καταπατείται το αίσθημα δικαίου και αφετέρου εισπράττουν τις συνέπειες από τις καταπατήσεις του γείτονά τους. Επιπλέον οι ίδιοι οι αυθαιρετούντες ζημιώνονται πολλαπλά. Πρώτον: το κόστος των κατασκευών τους είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο νόμιμο. Δεύτερον: Συνήθως σε αυτές τις κατασκευές δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Έχει αποδειχτεί ότι μετά από πλημμύρες και σεισμούς οι ζημιές στις περιοχές αυθαιρέτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερες και περισσότερες. Τρίτον: καταδικάζονται να ζουν σε πολεοδομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες πολλές φορές "τεταρτοκοσμικές". Αλλά και στην πολιτεία κοστίζει η παρέμβαση στις περιοχές αυτές, εφόσον βέβαια λάβει τα αναγκαία μέτρα, π.χ δίκτυα αποχέτευσης, δημιουργία κοινόχρηστων χώρων κ.ά. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης λύνεται μόνο με προληπτικά μέτρα. Οι ρυθμίσεις κατασταλτικού και εισπρακτικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου ακυρώνουν και το θεσμικό πλαίσιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Τουλάχιστον μέχρι τώρα η νομοθεσία έβαζε όρια. Έστω και θεωρητικά, "αντιμετώπιζε" το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Τώρα το νομοσχέδιο με τη φιλοσοφία αποδέχεται την ύπαρξη των αυθαιρέτων εσαεί. Βεβαίως δεν αναφέρομαι στην "προτροπή" του νομοσχεδίου προς τους πολίτες: Χτίστε αυθαίρετα μέχρι να ψηφισθεί για να τα νομιμοποιήσετε στη συνέχεια! * Ο Γιάννης Αλαβάνος είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

ΑΥΓΗ 21-9-03

 

επιστροφή στην αρχή

 

Και εισαγγελέας αυθαιρέτων Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ερχεται και ειδικός εισαγγελέας για τα αυθαίρετα. Η πρόταση από τη Βάσω Παπανδρέου, και έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος και έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος θεσμός ώς το τέλος Νοεμβρίου, αφού δεν απαιτούνται θεσμικές ρυθμίσεις για την υλοποίησή του.

Εισαγγελέας Περιβάλλοντος θα ορίζεται ανά εφετειακή περιφέρεια και μπορεί να είναι εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας Εφετών. Θα ασκεί εποπτεία σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση, τη ρύπανση αλλά και την άναρχη υπαίθρια διαφήμιση. Πρόκειται για παραβάσεις που εμπίπτουν στις ειδικές ποινικές διατάξεις των νόμων 1650/1986, 1337/1983 και 2946/2001, οι οποίες στην πράξη παραμένουν ανενεργές.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θέτει επίσης το θέμα της καθυστέρησης στην προδικασία, την εκδίκαση των υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη και την απόδοση ευθυνών. Με αυτό το δεδομένο, προτείνει να τεθεί χρονικό περιθώριο στην περαίωση των σχετικών δικών, με περιορισμό των λόγων και του αριθμού των επιτρεπόμενων αναβολών.

Η επιστολή της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εστάλη στις 17 Οκτωβρίου 2003, όταν η συζήτηση για τις κατεδαφίσεις παράνομων εγκαταστάσεων στις παραλίες της Αττικής βρισκόταν στο "φόρτε" της, ενώ η δημοσιογραφική έρευνα έφερνε στο φως τις ανεπάρκειες και τις αντιφάσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Οπως είναι γνωστό, συγκροτήθηκε ήδη επιτροπή από τους συναρμόδιους φορείς, η οποία με ευθύνη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ θα μελετήσει όλους τους φακέλους των τελεσίδικων αποφάσεων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Ανατολική Αττική και θα εντοπίσει τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν στη διεκπεραίωση των μέτρων.

Η κ. Παπανδρέου στην επιστολή της ζητά από τον κ. Πετσάλνικο να εξετάσει μήπως απαιτείται να ληφθούν μέτρα σε διοικητικό ή θεσμικό επίπεδο ώστε να προστεθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα πολεοδομικά θέματα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες ρυθμίσεις.

* Το πρώτο "όχι" στο νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα για την προσωρινή σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα της ΔΕΗ και της ύδρευσης, ήρθε από το Δήμο Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Πρόκειται για την "πρωτεύουσα" των αυθαιρέτων, όπου τα παράνομα κτίσματα ξεπερνούν τις 10.000 και αφορούν κυρίως παραθεριστική κατοικία. Πολύ πρόσφατα έχουν εγκριθεί οι μελέτες για έξι περιοχές, επομένως οι ενδιαφερόμενοι αυθαιρετούχοι δεν έχουν ανάγκη να επωφεληθούν από τα μέτρα, αφού μπορούν να ζητήσουν την έκδοση νόμιμης οικοδομικής άδειας και να συνδεθούν μόνιμα με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Επιπλέον έχει ξεκινήσει και η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ).

Ο δήμαρχος της Καλλικράτειας πάντως ζητά να καταργηθεί η ειδική διάταξη του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για την προσωρινή σύνδεση των αυθαιρέτων, καθώς και πόρους ώστε να μπορούν οι δήμοι να αστυνομεύσουν την αυθαίρετη δόμηση και να πάρουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2003

 

επιστροφή στην αρχή

 

Γη, ρεύμα και ύδωρ
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Και παροχές σε... είδος περιλαμβάνει το προεκλογικό “πακέτο” της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι το “ταμείο” δεν αντέχει σε άλλα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα.

Η Βάσω Παπανδρέου, κατά κύριο λόγο, αλλά και το υπουργείο Γεωργίας ανέλαβαν να προωθήσουν σειρά μέτρων με σαφή “φιλολαϊκό” χαρακτήρα.
Η άμεση σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα της ΔΕΗ και της ύδρευσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών επέκτασης των σχεδίων πόλης, η αλλαγή του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών είναι μέτρα θετικά αλλά αυτονόητα από δεκαετίες για μια ευνομούμενη χώρα.
Τα αμφισβητούμενα
Ωστόσο, η ρύθμιση του ιδιοκτησιακού στα εντός σχεδίου αμφισβητούμενα ακίνητα, καθώς και η νέα που αναμένεται να ακολουθήσει για τον εξωαστικό χώρο, οι διασαφηνήσεις των χαρακτηριστικών των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αποτελούν “γραμμάτια” που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί τουλάχιστον από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Η κυβέρνηση, αφού επί χρόνια βολεύτηκε με αυτή την αοριστία, επιχειρεί τώρα να εκμεταλλευθεί την εξυγίανση του σάπιου συστήματος, προσδοκώντας και πάλι εκλογικά οφέλη.
Το εύρος των παροχών δίνουν ορισμένοι αριθμοί:
* Τα αυθαίρετα κτίσματα στη χώρα μας φθάνουν τις 300.000 και, αν προστεθούν αυτά που έχουν καραμπινάτες υπερβάσεις των οικοδομικών αδειών, φθάνουν το ένα εκατομμύριο κατασκευές.
* Μόνον στους πρώτους 341 δήμους όπου ξεκίνησε το κτηματολόγιο και αποκαλύφθηκαν τα ιδιοκτησιακά προβλήματα σε όλο τους το μεγαλείο, διαπιστώθηκε ότι 220.000 ιδιοκτησίες, περίπου το 15% του συνόλου, έχει αμφισβητούμενους τίτλους.
* Ολόκληρες οι Κυκλάδες και πάνω από 3 εκ. στρέμματα γης στην ηπειρωτική Ελλάδα -κατά κανόνα παραλιακής- αποχαρακτηρίζονται από δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις και μπορούν να οικοδομηθούν σχετικά γρήγορα.
* Πάνω από 300 περιοχές, συνολικής έκτασης 120.000 στρεμμάτων, περιμένουν επί χρόνια -από 5 έως και 14!- για να μπουν στο σχέδιο πόλης και σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
* Πάνω από 200 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, με περισσότερα από 500.000 μέλη, περιμένουν από τη δεκαετία του '70 να τους δοθεί άδεια για να αρχίσουν να μοιράζουν τους κλήρους στα μέλη τους.
* Περίπου 70.000 οικοδομικές άδειες εκδίδονται κάθε χρόνο και υπολογίζεται ότι άλλοι 20.000 ιδιοκτήτες ταλαιπωρούνται επί μήνες στις πολεοδομίες καταφεύγοντας στο γνωστό “γρηγορόσημο”.
* Να μην ξεχνάμε και τις 100.000 οικογένειες παλιννοστούντων που μένουν σε αυθαίρετα και περιμένουν τη στεγαστική αποκατάστασή τους με προγράμματα που καθυστερούν λόγω των εμπλοκών στην πολεοδόμηση.
Η “μετάφραση” των αιτημάτων -δίκαιων στην πλειονότητά τους- σε ψήφους αποκαλύπτει την κινητήρια δύναμη των κυβερνητικών μέτρων που προωθούνται μέσω του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και θα υλοποιηθούν μέσα από τρία βασικά νομοσχέδια, μερικά προεδρικά διατάγματα και αρκετές υπουργικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα:
* Ως τα μέσα Δεκεμβρίου προβλέπεται να έχει ψηφιστεί το πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο, με το οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα των αυθαιρέτων, η επιτάχυνση των νέων εντάξεων στο σχέδιο και η αλλαγή του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών.
* Με χωριστό νομοσχέδιο θα επικυρωθούν οι γενικές αρχές χωροταξικού σχεδιασμού, προϋπόθεση για να εγκριθούν τα πολεοδομικά σχέδια από το ΣτΕ.
Πολεοδομικός σχεδιασμός
Εχουν ήδη εκδοθεί τα 12 προεδρικά διατάγματα με τα περιφερειακά χωροταξικά των ισάριθμων περιφερειών της χώρας, που διευκολύνουν τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς και ανοίγουν το δρόμο για το ξεμπλοκάρισμα των οικοδομικών συνεταιρισμών και των υποθέσεων ιδιωτικής πολεοδόμησης. Η Αττική καλύπτεται από το Ρυθμιστικό και τα ειδικά διατάγματα για τις υπόλοιπες χωρικές ενότητες.
Ηδη έχουν εκδοθεί τα διατάγματα για τα Μεσόγεια, τη Λαυρεωτική και τους ορεινούς όγκους της, ενώ ακολουθούν η βόρεια Αττική και η ευρύτερη Μεγαρίδα.
* Σε νέο “κόσκινο” βρίσκεται το δασικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή ώς το τέλος του χρόνου.
* Με ειδική τροπολογία, που θα ενταχθεί πιθανότατα στο πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο, θα ρυθμιστεί το ιδιοκτησιακό στις εκτός σχεδίου αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες. Η επιστημονική επιτροπή έχει υποβάλει τις προτάσεις της, αλλά η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει με δυσπιστία την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ρύθμιση του θέματος, εφόσον όμως εξασφαλίσει την συγκατάθεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει συζήτηση με πρωτοβουλία του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου για το θέμα του ιδιοκτησιακού.
* Με μία ή δύο υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, καθώς και οι διευκολύνσεις για την καταβολή τους σε δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 50%.
* Στο δρόμο προς τη θεσμοθέτηση βρίσκεται, μετά από τις τελικές διορθώσεις από το ΣτΕ, το προεδρικό διάταγμα για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, που θα επιτρέψει να καλυφθούν οι παραβάσεις σε νόμιμες οικοδομές, όπως το αυθαίρετο κλείσιμο των πιλοτών και των ημιυπαίθριων χώρων και η αλλαγή της χρήσης στα υπόγεια πολυκατοικιών. Θα ακολουθήσει και η έκδοση ειδικής υπουργικής απόφασης. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 16/11/2003

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΑ

Κράταγαν στα συρτάρια τα πρωτόκολλα κατεδάφισης

Τριάντα έξι πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων μόνον στην Ανατολική Αττική, που χρονολογούνται ακόμη και από το 1992, παρέμεναν ανεκτέλεστα στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι ευθύνες αποδίδονται σε υπαλλήλους, ενώ ευθύνες για άσκηση πιέσεων σε βάρος της Ρουμπίνης Σταθέα, προκειμένου να προχωρήσει, παράνομα, στην κατεδάφιση ενός κτίσματος στο Λαγονήσι, στοιχειοθετούνται σε βάρος του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κανελλόπουλου και αναζητούνται για τον τότε προϊστάμενό του, υφυπουργό Απ. Φωτιάδη...

Από το πόρισμα αναδεικνύεται μια απίστευτη εικόνα χάους, αλλά και εκτεταμένων κρουσμάτων διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στις κατεδαφίσεις. Ετσι, ζητείται να αποδοθούν ευθύνες για παράβαση καθήκοντος και υπεξαγωγή εγγράφων στους υπαλλήλους όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, από τους προκατόχους προϊσταμένους ή αναπληρωτές της Ρουμπίνης Σταθέα στην Κτηματική Υπηρεσία Αν. Αττικής, μέχρι τους υπαλλήλους του Πολεοδομικού Γραφείου Μαρκοπούλου και της Περιφέρειας Αττικής, είτε διότι κρατούσαν στα συρτάρια τους και δεν προωθούσαν πρωτόκολλα κατεδάφισης είτε διότι εξαφάνισαν πρωτόκολλα. Ολοι αυτοί, σύμφωνα με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ραΐου, που διενήργησε την έρευνα, είχαν σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους και συγκεκριμένα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων παράνομο όφελος. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/05/2004

 

επιστροφή στην αρχή

 

Αυθαιρεσίες στον υδρότοπο Ωρωπού...

"Αδιαφορώντας παντελώς για τις επιπτώσεις των έργων στο περιβάλλον του Ωρωπού και την υποβάθμιση της περιοχής, ο δήμος αγνόησε τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων φορέων. Οι εργασίες σταμάτησαν μόνο με την επιβολή προστίμων και τις απειλές για περαιτέρω ενέργειες. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσον η διακοπή των εργασιών είναι προσωρινή ή μόνιμη" σχολιάζει Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία είχε καταγγείλει επιχωματώσεις, διανοίξεις δρόμων στον υδρότοπο. Αυθαίρετες και παράνομες εργασίες με προφανή σκοπό την οικοπεδοποίηση.

Η οργάνωση αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας της περιοχής, καθώς "φιλοξενεί περισσότερα από 140 είδη πουλιών, πολλά εκ των οποίων είναι προστατευόμενα, π.χ.: αγριόπαπιες, κύκνοι, φλαμίνγκο, γλαρόνια, ψαραετοί και φιδαετοί. Ταυτόχρονα αποτελεί κύριο μεταναστευτικό σταθμό, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η λιμνοθάλασσα Ωρωπού είναι ένας από τους τελευταίους υδρότοπους της Αττικής". Η ΕΟΕ έχει προβεί σε τέσσερις συνολικά καταγγελίες προς τους αρμόδιους εθνικούς φορείς στο διάστημα των τελευταίων 8 μηνών, ενώ αυτεπάγγελτα έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση ο εισαγγελέας. Αυγή 05/11/2004

 

επιστροφή στην αρχή

 

Περισσότερα εργαλεία στους καταπατητές

Πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων, καθώς και ρυθμίσεις που υπερβαίνουν ή αντιτίθενται στο νόμο 3208/2003 περιλαμβάνει η πρόσφατη εφαρμοστική εγκύκλιος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Μπασιάκου. Ο λόγος προφανής: να δοθούν ακόμη περισσότερα "εργαλεία" στους υφιστάμενους και επίδοξους καταπατητές -μικρούς και μεγάλους- για να καταστρέψουν τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση.

Τα παραπάνω επισημαίνουν δασολόγοι με πολυετή θητεία στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου. Επισημάνσεις που έγιναν και στην ηγεσία του υπουργείου, χωρίς φυσικά να εισακουσθούν.

Το μέγεθος της αυθαιρεσίας του υπουργείου είναι τέτοιο που οδήγησε την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) -ο πρόεδρος της οποίας μάλιστα πρόσκειται στην κυβερνητική παράταξη- να αποφασίσει την περασμένη Τετάρτη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκυκλίου. Την αντίθεσή του στην εγκύκλιο Μπασιάκου εξέφρασε και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), το οποίο δεν αποκλείεται επίσης να προσφύγει στο ΣτΕ.

Οι αντισυνταγματικές διατάξεις

Το βασικό στοιχείο στο οποίο έχει κτισθεί ο δασοκτόνος νόμος είναι ο νέος ορισμός του δάσους που περιγράφεται στο άρθρο 1. Η ερμηνεία η οποία επιχειρείται στην εγκύκλιο ξεπερνά σε αντισυνταγματικότητα τον ίδιο το νόμο. Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει ότι μια έκταση μπορεί να θεωρηθεί δάσος -ακόμη και αν είναι μικρότερη από τρία στρέμματα- \εάν οι κόμες των δένδρων είναι σε επαφή με γειτονικές δασικές εκτάσεις\ εμβαδού άνω των τριών στρεμμάτων, διατύπωση που θεωρείται καταρχην αντιεπιστημονική. Όμως ο νόμος προβλέπει ότι "η δασοβιοκοινότητα υφίσταται και το δασογενές περιβάλλον δημιουργείται και σε εκτάσεις με μικρότερο εμβαδό από 0,3 εκτάρια, όταν λόγω της θέσης τους βρίσκονται \σε σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης\ με άλλες γειτονικές εκτάσεις που συνιστούν δάσος ή δημόσια έκταση". Τίποτε περί επαφής, δηλαδή. Επιπλέον, η ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 24 του Συντάγματος ορίζει: "Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά".

Η εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση και με την τελευταία φράση της ερμηνευτικής δήλωσης αφού θεωρεί δασική έκταση αυτή που αποτελείται από δασοπονικά είδη σε θαμνώδη μορφή, \αφήνοντας απέξω την περίπτωση της υψηλής βλάστησης\.

Αντίθετη στο νόμο που υποτίθεται ότι ερμηνεύει

Η εγκύκλιος που εξεδόθη για να εφαρμοστεί ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά στο νόμο ή είναι και αντίθετες προς αυτόν. \Ενδεικτική είναι η διάταξη της εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία \η ανάκληση των παραχωρητηρίων ρητινευόμενων δασών "θα περιορίζεται στην έκταση του μεταβιβασθέντος\ ή διανεμηθέντος τμήματος του παραχωρητηρίου αυτού που υπάρχει παραβίαση των όρων και δεν θα περιλαμβάνει όλη την έκταση του παραχωρητηρίου". Το παραπάνω έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 14, παρ. 3 του Ν. 3208/2003 το οποίο προβλέπει ότι "σε περίπτωση παραβίασης των όρων του παραχωρητηρίου και μεταβολής της χρήσης του παραχωρηθέντος δάσους, με ολική ή ουσιώδη μερική αποψίλωσή του, το παραχωρητήριο ανακαλείται με απόφαση του γ.γ. της οικείας Περιφέρειας".

Επιπλέον, το γεγονός ότι η εγκύκλιος θεωρεί ως μη δασικές τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που χαρακτηρίσθηκαν ως δασικές ως ευρισκόμενες επί άβατων κλιτύων ορέων αφενός δεν στηρίζεται πουθενά από τον Ν. 3208/2003 και αφετέρου σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναιρεθεί ο χαρακτήρας μιας έκτασης που κρίθηκε με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα με προφανή σκοπό \τη νομιμοποίηση των οικοδομικών συνεταιρισμών\ και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους είναι η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι δασάρχες θα πρέπει \να συνεργαστούν με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς\ για να συλλέξουν στοιχεία προκειμένου να γίνει ανταλλαγή των εκτάσεων. Το παραπάνω παραβιάζει το άρθρο 1, παρ. 16 του Ν. 3208/2003, όπου προβλέπεται ότι το παραπάνω έργο θα εκτελέσει 5μελής επιτροπή η οποία συγκροτείται με βάση κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ και απαρτίζεται από δύο υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας, δύο του Οικονομίας και έναν του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο κ. Μπασιάκος δεν διστάζει, τέλος, να υπερβαίνει και των αρμοδιοτήτων του, σπεύδοντας να καθορίσει αντάλλαγμα χρήσης για τις επεμβάσεις σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι αυτό θα καθορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει και άλλα "μαργαριτάρια", όπως ότι αποδέχεται αποφάσεις των δικαστηρίων, τα οποία έκριναν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και όχι τον χαρακτήρα των εκτάσεων ή να επικαλείται το ν.δ. 86/1969, το οποίο έχει ήδη καταργηθεί με τον νόμο 998/1979. Αυγή 05/11/2004

 

επιστροφή στην αρχή

 

Πρωταθλητές της αυθαιρεσίας Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Κάποτε ήταν ο “μπάρμπας στην Κορώνη”, σήμερα είναι “ο κολλητός του δημάρχου”. Για να γλιτώσεις το αυθαίρετο από την κατεδάφιση, να ανοίξεις μαγαζί, να πάρεις επιδότηση για το κτήμα και να πάρεις αναπηρικό επίδομα, είτε θα ακολουθήσεις τον γολγοθά της απρόσωπης γραφειοκρατίας είτε θα κάνεις ένα τηλεφώνημα στον συστημένο άνθρωπο με το κατάλληλο πόστο στο δήμο της περιοχής.

Από τις 1.198 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων στη Θεσσαλονίκη εκτελέστηκαν μόλις οι... 42.Αυτό που όλοι οι πολίτες αναγνωρίζουν ως “καθεστώς” σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, το επιβεβαιώνει εμμέσως και η τελευταία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Ο ετήσιος απολογισμός του ΣΕΕΔΔ για το 2003 περιλαμβάνει δεκάδες περιπτώσεις παρανομίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ελεγκτές, βέβαια, δεν προχωρούν τόσο ώστε να αποδείξουν σε πόσες από αυτές υπήρξε χρηματισμός ή απλή μεσολάβηση συγγενών και φίλων.

“Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί απλώς να υπήρξε κακοδιοίκηση λόγω άγνοιας της νομοθεσίας”, διευκρινίζει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Λάμπρος Γεωργακόπουλος. “Η έρευνα δεν μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα αν δεν ενεργοποιηθεί ο έλεγχος των “πόθεν έσχες” των δημοσίων υπαλλήλων”, προσθέτει. Σε κάθε περίπτωση, πρωταθλητές στο σπορ της κακοδιοίκησης αποδεικνύονται οι δήμοι και οι νομαρχίες και ειδικότερα οι διευθύνσεις πολεοδομίας και οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα αυθαίρετα κτίσματα

*Οπως αποδεικνύει η έρευνα που έγινε για υποθέσεις αυθαιρέτων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, πέρσι κατεδαφίστηκαν μόνο 42 από τα 1.198 αυθαίρετα για τα οποία τελεσιδίκησε υπόθεση κατεδάφισης. Οι διαδικασίες που μπλόκαραν τις κατεδαφίσεις ήταν κατά περίπτωση η καθυστέρηση βεβαίωσης προστίμων από τις ΔΟΥ, η μη έγκριση συνεργείου κατεδάφισης από τον νομάρχη, ενώ το διάστημα που μεσολαβούσε έδινε παράταση πολλών μηνών στους αυθαιρετούντες.

*Ακόμη και για νόμιμες κατασκευές, όμως, υπάρχουν τρόποι να γλιτώσει κανείς χρόνο και γραφειοκρατία. Ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες από πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων, ότι κάποιοι συνάδελφοί τους διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους στην πολεοδομία μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ οι ίδιοι χρειάζεται να περιμένουν μήνες.

*Μια καλή γνωριμία στον δήμο και ειδικά μεταξύ των μελών διοικητικού συμβουλίου των δημοτικών επιχειρήσεων λύνει τα χέρια κάθε ενδιαφερόμενου επιχειρηματία. Οπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ, υπάρχουν στελέχη δημοτικών επιχειρήσεων που βεβαιώνουν ψευδώς ότι ένα έργο είναι επείγον ώστε να ανατεθεί άρον άρον σε ιδιώτες (δήμος Κορωπίου). Σε άλλη περίπτωση μπορεί να ξεφυτρώσουν καντίνες και χημικές τουαλέτες επάνω στον αιγιαλό (δήμος Αρτέμιδος) ή να λειτουργούν περίπτερα που οι δικαιούχοι τους έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια (δήμος Καβάλας).

*Και βέβαια χωρίς μερικές καλές γνωριμίες, δύσκολα στήνεις και κρατάς ανοιχτό ένα μαγαζί. Μια επιτυχημένη τακτική είναι να ανοίγεις το μαγαζί μόνο με την εγγραφή στην αρμόδια ΔΟΥ, αφού, μέχρι να δώσει άδεια ο δήμος, να γίνει υγειονομικός έλεγχος, να πάρεις μελέτη πυρασφάλειας και άδειες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, περνάνε μερικοί μήνες. Κι αν όσο λειτουργείς παράνομα σε μηνύσει ο δήμος, το δικαστήριο συνήθως αναβάλλεται και τελικά ματαιώνεται ώσπου να βγει η άδεια. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/10/2004

 

επιστροφή στην αρχή

 

 Τόποι μόνιμης διαμονής οι «εξοχές» της Αττικής

Καθώς ολόκληρη η Αττική μετατρέπεται σε ένα ενιαίο πολεοδόμημα, περιοχές που άλλοτε προσείλκυσαν χιλιάδες οικογένειες για τη δημιουργία της παραθεριστικής τους κατοικίας, σήμερα σταδιακά μετατρέπονται σε περιοχές πρώτης κατοικίας. Ιδιαίτερα στη βόρεια και ανατολική Αττική, μετά τη δημιουργία των υποδομών που συνόδευσαν το αεροδρόμιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν να μετακομίσουν μόνιμα στο παλαιό εξοχικό της οικογένειας ή να το αντικαταστήσουν με ένα νέο κτίριο. Την ίδια στιγμή, η απόκτηση εξοχικής κατοικίας –συνήθως σε οργανωμένα οικοδομικά συγκροτήματα, ή αναπαλαιωμένα σπίτια σε οικισμούς– δείχνει να γίνεται απρόσιτη για τον μέσο αστό και να αφορά πλέον μόνο τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα.

Αλλαγή προτύπου

«Το πρότυπο παραγωγής της παραθεριστικής κατοικίας στις αρχές της δεκαετίας του ’60 διαφέρει κατά πολύ από το σημερινό», εξηγεί στην «Κ» η καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κ. Ελίζα Παναγιωτάτου. «Τότε, αντικατοπτρίζοντας και την οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών, η παραθεριστική κατοικία κατασκευαζόταν κυρίως με αυτεπιστασία και συχνά χωρίς άδεια (αυθαίρετα). Σήμερα, το πρότυπο αυτό τείνει να εκλείψει και να αντικατασταθεί είτε με την επί παραγγελία κατασκευή είτε με την κατασκευή πολυκατοικιών - μεγάλων συγκροτημάτων από οργανωμένες εταιρείες παραγωγής κατοικιών είτε ακόμη με αντιπαροχή».

Εν τω μεταξύ, οι παλαιές παραθεριστικές περιοχές της Αττικής εντάσσονται στο ενιαίο πολεοδόμημα της Αθήνας, χωρίς όμως τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων. «Μια σημαντική εξέλιξη στις περιοχές όπου παλαιότερα “ανθούσε ο παραθερισμός”, στη βόρεια και ανατολική Αττική, είναι η σταδιακή μετατροπή των οικισμών δεύτερης κατοικίας σε τόπους μόνιμης διαμονής, χωρίς όμως την απαραίτητη διασφάλιση δικτύων και υποδομών», εξηγεί η κα. Παναγιωτάτου. «Στις περιοχές αυτές, ένα ευρύ φάσμα μικροαστικών στρωμάτων που επένδυσε σε παραθεριστική κατοικία, υλοποιώντας το κυρίαρχο πρότυπο ιδιοποίησης αυτού του προϊόντος, βρίσκεται εγκλωβισμένο σε συνθήκες υποβάθμισης. Στην πραγματικότητα και σε μικρό σχετικά διάστημα οι επενδύσεις και οι προσδοκίες τους απαξιώνονται».

Αυξάνεται ο πληθυσμός

Χαρακτηριστική της ταχείας μετατροπής περιοχών από παραθεριστικής σε πρώτης κατοικίας είναι η περίπτωση της ανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα «Στρατηγικό Πλαίσιο Χωρικής Ανάπτυξης για την Αττική», συνολικά ο πληθυσμός στα Μεσόγεια αυξήθηκε από 129.500 κάτοικοι το 1991 σε 190.800 το 2001. Στην ίδια έρευνα εκτιμάται ότι «το 2015 ο πληθυσμός στην περιοχή θα κυμανθεί ανάμεσα σε 235.000 - 244.000 κατοίκους, ενώ σημαντικός αριθμός παραθεριστικών κατοικιών θα έχουν μετατραπεί σε μόνιμες».

Μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη είχε και το βόρειο τμήμα της Αττικής, τόσο το παραλιακό (Ευβοϊκός), όσο και το ηπειρωτικό. Ο πληθυσμός εξελίχθηκε από 44.100 κατοίκους το 1981 σε 72.300 το 1991 και τελικά 94.243 το 2001, ενώ το 2015 εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 114.000 - 118.000 κατοίκους. «Αυτή η αύξηση του πληθυσμού αναμένεται να απορροφηθεί στις εντός σχεδίου ή εντός ορίων περιοχές των οικισμών και των παραθεριστικών τους αναπτύξεων», αναφέρει η μελέτη.

Η απόκτηση εξοχικής κατοικίας δεν είναι πλέον υπόθεση του μεσοαστού, αλλά των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων. Η αξία της γης σε παραθαλάσσιες και παραθεριστικές περιοχές έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ αντιστοίχως υψηλό είναι και το κόστος κατασκευής. Χρειάζονται πλέον περισσότερες από 100.000 ευρώ για την απόκτηση εξοχικού. «Η πρόσβαση λοιπόν και η κάλυψη της ανάγκης για παραθεριστική κατοικία αφορά όλο και περισσότερο μεσαίες και υψηλές κοινωνικο-εισοδηματικές κατηγορίες, ενώ αποκλείει τα χαμηλά και μεσοαστικά στρώματα», εξηγεί η κ. Παναγιωτάτου. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και τη φυσιογνωμία των εξοχικών. «Τα υψηλά κοινωνικο-εισοδηματικά στρώματα φαίνεται να έχουν και πιο “ορθολογικές” επιλογές, κυρίως λόγω των οικονομικών τους δυνατοτήτων. Οι επιλογές τους παρουσιάζουν συγκριτικά λιγότερα προβλήματα ως προς την ποιότητα του οικιστικού και πολεοδομικού περιβάλλοντος στους τόπους εγκατάστασης».

Οι πέντε τύποι της άναρχης ανάπτυξης

Η εξοχική κατοικία βασίστηκε στην άναρχη ανάπτυξη, υποβαθμίζοντας σταδιακά περιοχές φυσικής ομορφιάς. Πριν από λίγα χρόνια, μια έρευνα του Tμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών μελέτησε τις κοινωνικές και πολεοδομικές διαστάσεις του φαινομένου (επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας ήταν η καθηγήτρια κ. Ελίζα Παναγιωτάτου). Σύμφωνα με την έρευνα, πέντε είναι οι βασικοί διαφορετικοί τύποι άναρχης ανάπτυξης των εξοχικών στην Ελλάδα:

1. Σε παράκτιες ζώνες στον ευρύτερο περιαστικό χώρο (π.χ. Λούτσα, Ραφήνα, Ανάβυσσος). Είναι ο συνηθέστερος τύπος στην Αττική. Οδήγησε σταδιακά σε αστικοποίηση και σε εκτεταμένη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. «Ο οικιστής της Ραφήνας, για παράδειγμα, βρέθηκε –σε μικρό σχετικά διάστημα– να κατοικεί σε μια μικρή πόλη, άναρχα χτισμένη, χωρίς βασικές υποδομές όπως δρόμους και κοινόχρηστους χώρους», εξηγεί στην «Κ» η αρχιτέκτονας - πολεοδόμος κ. Φραίη Καμούτση, που συμμετείχε στην έρευνα.

2. Στην περιφέρεια υφιστάμενων οικισμών (π.χ. Λουτράκι, Παροικιά Πάρου). «Κλασικό παράδειγμα είναι οι οικισμοί των νησιών των Κυκλάδων: δόμηση με υπερβολικά υψηλή πυκνότητα και υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων σε ευαίσθητες περιοχές, με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμισή τους».

3. Σε παρόδιες περιοχές ή ζώνες ευρύτερου τουριστικού ενδιαφέροντος. Προβληματική για τα νησιά αλλά και για πολλές παραθεριστικές περιοχές είναι και η υπερφόρτωση των οδικών τους αξόνων και των παραλιών με εξοχικά. «Αποτέλεσμα είναι η υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων, η εξαφάνιση του φυσικού τοπίου και η σταδιακή υποβάθμιση. Στην κατηγορία αυτή θα εντάσσονται, φοβάμαι, σε λίγα χρόνια η Μύκονος και η Σαντορίνη», εξηγεί η κ. Καμούτση.

4. Στα όρια των υφιστάμενων παραδοσιακών οικισμών. Η κυριότερη επίπτωση εδώ είναι η κοινωνική και πολιτιστική αλλοίωση των περιοχών. «Οταν ένας παραδοσιακός οικισμός κινεί το ενδιαφέρον και οι οικιστές αγοράζουν και αναπαλαιώνουν σπίτια για εξοχικά, όπως έγινε π.χ. στο Πήλιο ή στην Αράχωβα, αναπόφευκτα ο τοπικός πληθυσμός εκτοπίζεται από έναν εποχικό - τουριστικό».

5. Σε εκτός σχεδίου περιοχές μέσω οργανωμένων οικοδομικών συνεταιρισμών. Τους τρόπους που αναπτύχθηκε στην Αττική η παραθεριστική κατοικία και τη συνεπακόλουθη επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών καταγράφει και το ερευνητικό πρόγραμμα «Στρατηγικό Πλαίσιο Χωρικής Ανάπτυξης για την Αττική» (που ολοκληρώθηκε πέρυσι, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπλ. καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ κ. Κλειτώ Λεοντίδου - Γεράρδη). Σύμφωνα με την πηγή αυτή, «η παραλία του Σαρωνικού, από Γλυφάδα έως Σούνιο χαρακτηρίζεται από καλής ποιότητας ακτές και συγκριτικά ικανοποιητικό περιβάλλον παραθεριστικής κατοικίας». Οι παραλίες του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού χαρακτηρίζονται από ακτές καλής ποιότητας, αλλά μεγάλα προβλήματα ποιότητας περιβάλλοντος από τις παραθεριστικές κατοικίες. Στις παραλίες Ελευσίνας - Μεγάρων εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα από την παραθεριστική κατοικία που χρειάζονται ρύθμιση. Τέλος, στη νησιωτική Αττική και στην Τροιζηνία «η παραθεριστική κατοικία είναι επίσης διαδεδομένη και παρουσιάζει ανάλογα προβλήματα με αυτά της ηπειρωτικής Αττικής, αλλά σε μικρότερο βαθμό».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100002_16/04/2006_180892

 

επιστροφή στην αρχή

 

Με τη δημιουργία «τράπεζας γης» σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που θα προκαλέσουν τα μέτρα που προωθεί για την εκτός σχεδίου δόμηση. Στην «τράπεζα» αυτή, θα μπορεί να προσφεύγει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που δεν θα ενταχθεί σε οικιστική ζώνη, αλλά έχει τις προϋποθέσεις να χτίσει νόμιμα. Θα υπολογίζεται η αξία του ακινήτου του, με βάση ορισμένα κριτήρια τα οποία θα του εξασφαλίζουν το «εισιτήριο» για να το ανταλλάξει με ένα άλλο οικόπεδο του Δημοσίου, αντίστοιχης αξίας, που μπορεί να οικοδομηθεί. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου είναι η εκπόνηση του κτηματολογίου, το οποίο αναμένεται να εντοπίσει «χαμένα» δημόσια ακίνητα αξίας πάνω από ένα τρισ. δραχμές, αλλά και η προώθηση των πράξεων εφαρμογής στις περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο, που θα δημιουργήσουν το αναγκαίο απόθεμα γης από τις εισφορές των οικοπέδων. Σήμερα, στις εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός της Αττικής, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να βγάλει νόμιμη άδεια για κατοικία 200 τετραγωνικών, αρκεί να διαθέτει έκταση με εμβαδόν τουλάχιστον 4 στρέμματα. Ειδικά για την Αττική, το όριο έχει καθοριστεί στα 20 στρέμματα, εκτός από τα οικόπεδα που υπήρχαν προ του 1985. Το καθεστώς αυτό θα ανατραπεί, υπό δύο προϋποθέσεις:

1. Την ολοκλήρωση του προγράμματος εντάξεων 650.000 στρεμμάτων, που έχει ξεκινήσει από το 1994 και σε μεγάλο βαθμό έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το συνταγματικό δικαστήριο εκτιμά ότι δεν μπορεί να προωθείται η ένταξη νέων περιοχών χωρίς προηγούμενο χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο χώρας, περιφέρειας και νομού.

2. Τον καθορισμό των χρήσεων γης (οικιστική, βιομηχανική, εμπορική, τουριστική, δασική, κ.λπ.) με ειδικά διατάγματα για κάθε περιοχή, ώστε να ξέρει κάθε υποψήφιος αγοραστής τι μπορεί να κάνει στο ακίνητο που σκοπεύει να αποκτήσει. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αγοράσει αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή που έχει χαρακτηριστεί με διάταγμα αγροτική, δεν θα μπορεί να χτίσει κατοικία. Δικαιούται να χτίσει κάποια αποθήκη ή βοηθητικά κτήματα για αγροτική χρήση. Αυτός που σήμερα διαθέτει ακίνητο θα μπορεί να καταφύγει στην «τράπεζα γης».

Αφού προωθηθούν αυτά τα βασικά μέτρα, θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση των παρεκκλίσεων που έχουν θεσπιστεί για την εκτός σχεδίου δόμηση με το προεδρικό διάταγμα του 1978 για ακίνητα που έχουν πρόσοψη σε κοινοτικούς δρόμους. Συγκεκριμένα:

* Οσα υπήρχαν πριν από τις 12 Νοεμβρίου 1962 αρκεί να έχουν εμβαδόν 750 τετραγωνικά, πρόσοψη 10 και βάθος 15 μέτρα τουλάχιστον για να μπορέσουν να βγάλουν νόμιμη άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα αυτή θα καταργηθεί.

* Οσα υπήρχαν πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου 1964 αρκεί να έχουν εμβαδόν 1.200 τετραγωνικά, πρόσοψη 20 και βάθος 35 μέτρα τουλάχιστον για να μπορούν να βγάλουν νόμιμη άδεια. Και αυτή η παρέκκλιση προβλέπεται να καταργηθεί, αλλά μετά το 2004.

* Οσα υπήρχαν πριν από τις 17 Οκτωβρίου 1978 και έχουν εμβαδόν 2 στρέμματα, πρόσοψη 25 και βάθος 40 μέτρα τουλάχιστον, έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας. Το δικαίωμα αυτό θα διατηρηθεί στο ακέραιο.

* Διατηρείται, επίσης, το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας για κατοικία 200 τετραγωνικών σε ακίνητα με εμβαδόν τουλάχιστον δύο στρέμματα εφόσον βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων (σε ευθεία γραμμή) από το κέντρο οικισμού προ του 1923. Η δυνατότητα αυτή, που θεσπίστηκε με το νόμο 2508/1997, δεν ισχύει για περιπτώσεις όπου έχει γίνει αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου με βάση το διάταγμα του 1985.

* Το υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθούν αυστηρότερα μέτρα για τα νησιά του Αιγαίου. Σε περιπτώσεις όπως η Μύκονος και η Πάρος το όριο αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές που θα ενταχθούν σε οικιστικές ζώνες θα αυξηθεί από τα 4 στα 8 στρέμματα. Επίσης, σε 28 μικρά νησιά το εμβαδόν της κατοικίας θα μειωθεί από τα 200 στα 100, τα οποία μπορεί να γίνουν 120 εφόσον θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακά υλικά, κυρίως πέτρα και όχι μπετόν. Τα σχετικά διατάγματα αναμένεται να εκδοθούν ώς το φθινόπωρο. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/06/2001)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τα Αυθαίρετα στην Αττική Στα 20.000 τα αυθαίρετα στην Αττική, αποκαλύπτουν στοιχεία της ΔΕΗ Της Xρυσας Λιαγγου

Tο μέγεθος της αυθαίρετης δόμησης στην Aττική αποκαλύτουν τα στοιχεία της ΔEH για τις αιτήσεις ηλεκτροδότησης που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της επιχείρησης. Mέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2004 είχαν υποβληθεί συνολικά από τους Δήμους της Aττικής 17.200 αιτήσεις για ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων, ενώ ένας αριθμός 2.720 αιτήσεων αναμένεται να μεταβιβαστεί το επόμενο διάστημα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αυθαίρετων κτισμάτων στα 20.000 περίπου.

Tα “σκήπτρα” της αυθαίρετης δόμησης διατηρεί η περιοχή της Aνατολικής Aττικής (από Kορωπί μέχρι Σπάτα). Στο αρμόδιο γραφείο της ΔEH οι αιτήσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων, μεταφέρονταν από τους δήμους με σακούλες σκουπιδιών. Aπό τις 17.200 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ήδη στη ΔEH, οι 11.000 προέρχονται από την περιοχή της Aνατολικής Aττικής, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων άρχισε να καταφθάνει στα γραφεία της ΔEH της Mεσογείων, μετά τον Mάιο του 2004.

Aπό τις συνολικά υποβληθείσες αιτήσεις για ηλεκτροδότηση, 9.400 έχουν ήδη συνδεθεί με το δίκτυο της ΔEH, 932 έχουν σταλεί στο Δασαρχείο για έλεγχο, 4.000 εκκρεμούν για μελέτη (συμβατότας με το πλαίσιο του νόμου), 1.531 βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, ενώ για 1.290 αιτήσεις εκκρεμούν μελέτες για πληρωμή.

Aπό τα στοιχεία προκύπτει ότι η ΔEH, η οποία επιφορτίστηκε από τον νόμο 3212/03 με την υποχρέωση ηλεκτροδότησης των αυθαιρέτων, έχει ικανοποιήσει μέχρι στιγμής ποσοστό 54,8% των αιτήσεων, ενώ εκτιμά ότι μέχρι τον Iούνιο θα έχει ηλεκτροδοτηθεί το σύνολο των αιτήσεων. Mε βάση τον σχετικό νόμο, η ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων είναι διάρκειας 3 ετών, οπότε και επανεξετάζεται στη βάση της ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης και την έκδοση της απαιτούμενης άδειας.

Στο θέμα της ηλεκτροδότησης των αυθαιρέτων επανήλθε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Aνάπτυξης Δ. Σιούφας, με αφορμή, όπως ο ίδιος τόνισε, “παράπονα ορισμένων πολιτών για τον καθορισμό της σειράς προτεραιότητας και γενικότερες αρρυθμίες και καθυστερήσεις”. O υπουργός κάλεσε χθες τη διοίκηση της ΔEH να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σύμφωνα με τη νομοθεσία και όπως ανακοίνωσε η ΔEH προχώρησε στα παρακάτω μέτρα:

- Αποσπάσθηκαν υπάλληλοι-μελετητές στις υπηρεσίες της ΔΕΗ, με μεγάλο αριθμό αιτήσεων για ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων, από άλλες υπηρεσίες.

- Οι αιτήσεις των πολιτών καταχωρίζονται στο μηχανογραφικό σύστημα “ΕΡΜΗΣ” με αναγραφή του γεωγραφικού διαμερίσματος, οπότε και τους αποδίδεται αριθμός παροχής, βάσει του οποίου παρακολουθείται στη συνέχεια η προτεραιότητα.

- Oπου απαιτείται, γίνεται συνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο για τη σύνδεση καταναλωτή και ορίζεται επαφή, για την αυτοψία, από τον μελετητή της ΔΕΗ, με έγγραφη και ονομαστική ενημέρωσή του, εντός δεκαημέρου πριν από την επίσκεψη.

- Στις ενημερωτικές επιστολές στους καταναλωτές της η ΔΕΗ κάνει σαφή αναφορά σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότησή τους.

- Η συνεννόηση και η ενημέρωση γίνεται μόνο από αρμόδιο γραφείο της ΔΕΗ και όχι από συμβεβλημένο με τη ΔΕΗ εργολάβο κατασκευής. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_614366_27/01/2005_131706

 

επιστροφή στην αρχή

 

Eντός σχεδίου τα νέα αυθαίρετα! Tο κόλπο με το ημιυπόγειο και τη σοφίτα κάνει τα 200 νόμιμα τ. μ. ακόμα και 600τ.μ.

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Πτώση στα... εκτός σχεδίου αυθαίρετα φέρνει η οικονομική ύφεση, ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται έκρηξη αυθαιρεσιών στα εντός σχεδίου με... άδεια! Έως τον Μάιο, πάντως, αναμένεται να παρουσιαστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το σχέδιο νόμου για την έκδοση αδειών δόμησης, στο οποίο θα περιληφθούν και ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα που έλαβαν ρεύμα με τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τετραώροφα, τριώροφα, δώματα, κανονικά διαμερίσματα και... πολυκατοικίες ακόμα και 600 τετραγωνικών μέτρων - σε οικόπεδα με άδεια για σπίτι... 60 τ.μ. - ξεφυτρώνουν με ταχύτατους ρυθμούς σε περιοχές-φιλέτα της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο, εκεί όπου επιτρέπεται μόνο παραθεριστική κατοικία και διώροφα. “Οι κλασικοί αυθαίρετοι σχεδόν δεν υπάρχουν πια›, τονίζει ο Πέτρος Φιλίππου, πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. “Τώρα μιλάμε για αυθαίρετα με άδεια›.

Τα νέου τύπου αυθαίρετα εμφανίζονται, πλέον, ως κανόνας σε περιοχές με υψηλή ζήτηση κατοικίας. Είναι χαρακτηριστικό πως σε περιοχές παραθεριστικής κατοικίας όπως είναι το Λαγονήσι, σχεδόν όλες οι νεόκτιστες οικοδομές έχουν τουλάχιστον... έναν όροφο επιπλέον.

Βεβαίως, στην άδεια δόμησης που εκδίδεται από την Πολεοδομία φαίνεται πως ο επιπλέον όροφος είναι ημιυπόγειος. Οι “νεοαυθαίρετοι› - κυρίως μικροκατασκευαστές - χρησιμοποιούν το “κόλπο του ημιυπόγειου› για να αυξήσουν ακόμα και στο διπλάσιο τα τετραγωνικά των σπιτιών, τα οποία στη συνέχεια πωλούν σε ιδιώτες.

Νόμιμα στα “χαρτιά›

“Βεβαίως, "στα χαρτιά" το οίκημα φαίνεται νόμιμο›, τονίζει στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής, το οποίο “για ευνόητους λόγους› επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. “Στην πράξη όμως, έχουμε σπίτια ακόμα και 600 τετραγωνικών μέτρων εκεί όπου επιτρέπονται 200 τ.μ., όλα τα υπόγεια γίνονται κανονικά ισόγεια με πόρτες και παράθυρα, ενώ η υπέρβαση καθ' ύψος πλέον είναι ο κανόνας›.

Το θέμα των ελέγχων από τις Πολεοδομίες θεωρείται και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως σημείο-κλειδί για την προστασία του περιβάλλοντος. Το TEE, στο πλαίσιο του διαλόγου με το αρμόδιο υπουργείο για τον νόμο που αφορά την έκδοση των αδειών δόμησης, προτείνει να υπάρξει υποχρεωτικός έλεγχος όλων των οικοδομών σε κάποια φάση της ανέγερσής τους και όχι δειγματοληπτικά, όπως γίνεται σήμερα. “Σήμερα η παρανομία βράζει›, τονίζει ο Θόδωρος Δραγκιώτης, γενικός γραμματέας του TEE. “Στις περιοχές με έντονη οικιστική πίεση - όπως είναι η Ανατολική Αττική - και μεγάλη αξία της γης, η πονηρή χρήση του ημιυπαίθριου και του ημιυπόγειου δίνει τη δυνατότητα να πας στο άλλο άκρο, της πλήρους αυθαιρεσίας. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια›.

50.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων πήραν ρεύμα

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, πλέον των 50.000 ιδιοκτητών αυθαιρέτων πήραν ρεύμα σε όλη τη χώρα με τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Μόνο στην Αττική, ο σχετικός αριθμός υπολογίζεται σε 10.000-11.000. Όπως τονίζουν από την ΚΕΔΚΕ, σε ένα-δύο χρόνια εκπνέει η προθεσμία της τριετίας που έδινε ο νόμος Παπανδρέου για να τα νομιμοποιήσουν και τότε, “όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους›...

“Εμείς θα βλέπαμε θετικό να υπάρξει παράταση στην υποβολή αιτήσεων για να πάρουν ρεύμα όσοι για κάποιο λόγο δεν πρόλαβαν, αλλά θα θεωρούσαμε καταστροφικό να δοθεί παράταση για την τριετία. Όποιος πήρε ρεύμα πρέπει να νομιμοποιήσει το ακίνητό του. Και ένας τρόπος είναι να αγοράσει και άλλη γη ώστε να αυξήσει την αρτιότητά του αφού μιλάμε για εκτός σχεδίου ακίνητα›, λέει στα “NEA› ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος.

Σήμερα παρατηρείται ύφεση στα αυθαίρετα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Πιερία, την Κοζάνη, την Ημαθία, τα Τρίκαλα, το Ηράκλειο και σε άλλους νομούς όπου παλαιότερα “φύτρωναν› σπίτια και βίλες μέσα στο δάσος και πάνω σε λόφους, το φαινόμενο έχει περιοριστεί. http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18211&m=N15&aa=1

 

επιστροφή στην αρχή

 

Aυθαίρετα: φυτρώνει η 5η γενιά

Όσο καθυστερούν οι μελέτες τα κυκλώματα οργιάζουν     Μαρία Νταλιάνη

Πρώτη κατοικία αποτελεί πλέον το ένα τρίτο των αυθαιρέτων στην Ελλάδα, εξαιτίας του πολεοδομικού αλαλούμ και της γραφειοκρατίας. Παρά το «στοπ» στη διαδικασία της ρευματοδότησης, ήδη, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, η 5η γενιά αυθαιρέτων είναι γεγονός!

Την ίδια στιγμή, οι εντάξεις περιοχών στα σχέδια πόλης - και οι προαπαιτούμενες μελέτες - εξακολουθούν να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχουν συγκεκριμένα «παρακυκλώματα», τα οποία σκοπίμως καθυστερούν την ολοκλήρωση του μελετών, ενώ ταυτόχρονα «αφήνουν χώρο» για να... ξεφυτρώσουν αυθαίρετα.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις για οικοπεδοποίηση δέχεται η Αττική - στο Λεκανοπέδιο πάνω από 230.000 στρέμματα βρίσκονται «υπό ένταξη» την τελευταία εικοσαετία. Την ίδια στιγμή, από το 1985 μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη τη χώρα εκκρεμούν οι πολεοδομικές μελέτες για άλλα 350.000 στρέμματα, τα οποία επίσης θεωρούνται «υπό ένταξη»...

Ευθύνες για την κατάσταση απέδωσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Αλαβάνος, τονίζοντας πως «από το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα μια ουσιαστική καταγραφή των προβλημάτων που αφορούν στην αναποτελεσματικότητα του πολεοδομικού σχεδιασμού, πλην της συχνής γενικής αναφοράς στις "χρονοβόρες διαδικασίες"».

Έλλειψη σχεδιασμού

Όπως τονίστηκε χθες, σε ημερίδα με θέμα «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, οι βασικότεροι παράγοντες που οδηγούν σε έκρηξη αυθαιρέτων είναι - μεταξύ άλλων - η έλλειψη πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με τη «χρόνια διαμάχη μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και Συμβουλίου της Επικρατείας», αλλά και η γραφειοκρατία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος Πάρις Κουκουλόπουλος επισήμανε πως είκοσι χρόνια από τότε που άρχισαν να καταρτίζονται Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε ολόκληρη τη χώρα, «δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 50% των μελετών από το σύνολο των εγκεκριμένων πολεοδομικών ενοτήτων» και ζήτησε πλήρη αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κινούμενη άμμο» τη διαμάχη ΥΠΕΧΩΔΕ - Συμβουλίου της Επικρατείας για τις πολεοδομικές αρμοδιότητες, που έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δαιδαλώδης η νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος απέδωσε ευθύνες στη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ - αφού, όπως υπογράμμισε, «δεν έδωσαν την αναγκαία προτεραιότητα στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό κι ένα από τα αποτελέσματα που πληρώνει η χώρα, είναι οι καθυστερήσεις ή ακόμα και ακυρώσεις επενδυτικών προγραμμάτων».

«Στην Αττική πολεοδομούν τα κυκλώματα»

TO ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ των καθυστερήσεων υπογράμμισε με τα ίδια μελανά χρώματα ειδικά για την Αττική και ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Πέτρος Φιλίππου.

Ο μέσος όρος ολοκλήρωσης των πολεοδομικών μελετών κυμαίνεται από 10 σε 12 χρόνια, ενώ αντίστοιχα για να γίνουν μετά οι πράξεις εφαρμογής, περνούν από 4 έως 6 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, τρεις είναι οι λόγοι αυτής της χαοτικής κατάστασης στην Αττική: Ο Οργανισμός Αθήνας «ο οποίος λειτουργεί εντελώς ξεκομμένα από τις πραγματικές ανάγκες των δήμων και πόλεων, ενώ δείχνει προσηλωμένος σε ένα μοντέλο ανάπτυξης της πόλης καθ' ύψος και όχι σε έκταση», η χρόνια διαμάχη μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΣτΕ «με αποτέλεσμα να πολεοδομούν οι δικαστές» και τα «παρακυκλώματα» που δραστηριοποιούνται γύρω από το ζήτημα της ένταξης στο σχέδιο πόλης.  http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18482&m=N13&aa=1

 

επιστροφή στην αρχή

 

Tο Δημόσιο στο Ευρωδικαστήριο για τα αυθαίρετα

Mπαράζ προσφυγών στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται σύντομα από ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα εισπράξουν υπέρογκες αποζημιώσεις από το κράτος εξαιτίας της ανοχής του απέναντι στα αυθαίρετα κτίσματα. Kαι τούτο διότι με αυτά μειώνονται η θέα και η αξία της δικής τους νόμιμης ιδιοκτησίας, παραβιάζεται η νομιμότητα και υποβαθμίζονται οι παραδοσιακοί οικισμοί.

Tο «πράσινο φως» για τη δικαίωσή τους και την εφιαλτική προοπτική για το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει τεράστιες αποζημιώσεις σε όλη τη χώρα άναψε απόφαση του Eυρωδικαστηρίου στο Στρασβούργο, που καταδίκασε τη χώρα μας επειδή δεν έχει εξασφαλίσει ένα σύστημα προσφυγών που να υποχρεώνει το κράτος να εφαρμόζει στην πράξη τις δικαστικές αποφάσεις.

Eκπληκτικό είναι, πάντως, το γεγονός (και απόλυτα ενδεικτικό της παθογένειας και διάβρωσης του μηχανισμού εφαρμογής της νομιμότητας, παρά τις βαρύγδουπες και χωρίς αντίκρισμα προεκλογικές εξαγγελίες του K. Kαραμανλή) ότι το υπουργείο Oικονομικών πλήρωσε την αποζημίωση περίπου 40.000 ευρώ προς τη θιγόμενη ιδιοκτήτρια ακινήτου στη Φολέγανδρο -όπως επέβαλε το Eυρωδικαστήριο- αλλά πάλι δεν φρόντισε να κατεδαφίσει το αυθαίρετο κτίσμα (τοιχίο μήκους 14 μ. και ύψους 2,5 μ.) που παραμένει προκλητικά ανέγγιχτο από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, που επί 19 χρόνια αδρανούν να εφαρμόσουν τον νόμο!

Aυτή την αδράνεια και άρνηση εφαρμογής του νόμου θα πληρώσει τώρα πολύ ακριβά το Δημόσιο, καθώς τον δρόμο του Eυρωδικαστηρίου θα ακολουθήσουν άμεσα εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, που ζήτησαν αντίγραφο της δικαστικής απόφασης κι ετοιμάζονται να αξιώσουν μεγάλες αποζημιώσεις για την επιλεγμένη ψηφοθηρική αλλά και εισπρακτική πολιτική του κράτους.

Oι προσφυγές θα κατατεθούν κυρίως από ιδιοκτήτες ακινήτων σε νησιά (Iθάκη, Πάτμο, Σαντορίνη κ.α.) και άλλες περιοχές (Xαλκιδική, Aττική κ.λπ.) που «στενάζουν» από αυθαίρετη δόμηση παραθεριστικής κατοικίας, ενώ η πολιτεία παρακολουθεί αδιάφορη τον βιασμό του περιβάλλοντος, κάθε έννοιας υποδομής, αλλά και των δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών, αφού ικανοποιεί οικονομικές της ανάγκες με την είσπραξη προστίμων, αντί της εφαρμογής της νομιμότητας.

Nομικοί κύκλοι μιλούν για επερχόμενη «εκδίκηση της νομιμότητας απέναντι στην αυθαιρεσία της κρατικής μηχανής». Kαι προβλέπουν την επέλευση ενός οικονομικού σοκ για το Δημόσιο, μέσω Eυρωδικαστηρίου, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα καταδικάσει τη χώρα με τις αποζημιώσεις που διεκδικούν όσοι πολίτες δικαιώθηκαν από κρατικές υπηρεσίες ή αρμόδια δικαστήρια για τις αυθαιρεσίες γειτόνων τους, αλλά η δικαίωση αυτή έμεινε μόνο «στα χαρτιά» ή «στο συρτάρι», χωρίς να συνοδευτεί με την αυτονόητη αποκατάσταση της νομιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρατικές υπηρεσίες μελετούν ήδη σχέδια αντιμετώπισης της εφιαλτικής για το κράτος προοπτικής. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: AΛ. AYΛΩNITHΣ  (Έθνος 2-5-06)

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Στο σφυρί» οι καταπατημένες εκτάσεις!

Η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο, ξεπουλά στους ίδιους τους καταπατητές - με δόσεις και με εκπτώσεις - 3,5 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας καταπατημένης γης...

«Αυτή τη γη την κληρονομήσαμε από τα παιδιά μας», έλεγε ένα παλιό σοφό ινδιάνικο ρητό. Η κυβέρνηση, όμως, αντίθετα, ρετουσάροντας ένα νομοσχέδιο που βρήκε στα συρτάρια της από την εποχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμη να προχωρήσει στο γενικό ξεπούλημα δημόσιας γης που βρίσκεται υπό την κατοχή των καταπατητών, ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη και μία από τις βασικές παραμέτρους σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει την εξαγορά της καταπατημένης γης - εντός και εκτός σχεδίου - από τους ίδιους τους καταπατητές και μάλιστα με σημαντικές... εκπτώσεις σε σχέση όχι μόνο με τις εμπορικές, αλλά και τις αντικειμενικές αξίες! Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα βγουν συνολικά «στο σφυρί» 3,5 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας γης. Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι τα έσοδα που θα εισπράξει από το ξεπούλημα των καταπατημένων εκτάσεων θα ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ, μειώνοντας αντίστοιχα την «τρύπα» των κρατικών ελλειμμάτων. Ωστόσο, βασικός στόχος δεν είναι άλλος - πέρα από τον καθαρά εισπρακτικό και ψηφοθηρικό του χαρακτήρα - από την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της γης και την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

- Μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την ισχύ του νόμου, οποιοσδήποτε κατέχει παράνομα ακίνητο του Δημοσίου, με κτίσμα ή χωρίς, θα μπορεί να ζητήσει την εξαγορά του από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

- Το Δημόσιο θα μπορεί να αρνηθεί την εξαγορά αν πρόκειται για ακίνητο περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής αξίας. Ωστόσο, και αυτό θα είναι συζητήσιμο, αφού οι αιτήσεις εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί ανά νομό και θα απαρτίζεται από δικαστικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον προϊστάμενο της εφορίας, τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας, έναν μηχανικό του Δημοσίου, και έναν γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού.

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγορά του ακινήτου είναι να αποδείξει ο καταπατητής ότι το κατέχει αυθαίρετα για τουλάχιστον 20 χρόνια πριν την 1η Γενάρη 2004 (σ.σ. πιθανότατα ως ημερομηνία να προσδιοριστεί τελικά η 1η Γενάρη 2006).

- Οι εκτάσεις που θα μπορούν να εξαγοράσουν οι καταπατητές είναι: Μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο εντός σχεδίου, εκτός αν αυτό που απομένει από την καταπατηθείσα έκταση δεν είναι άρτιο, οπότε θα πρέπει να το εξαγοράσει και αυτό. Μέχρι 40 στρέμματα εκτός σχεδίου αγροτικών και αγροκτηνοτροφικών εκτάσεων. Μέχρι 10 στρέμματα για κάθε άλλη περίπτωση.

Εκπτώσεις και ...δόσεις!

Για το τίμημα της εξαγοράς λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία, ενώ όπου δεν υπάρχει λαμβάνεται η εμπορική αξία, μειωμένη κατά 20%. Ωστόσο, σε άλλες παραγράφους, προβλέπεται ότι εκτός από τις αντικειμενικές αξίες το τελικό τίμημα το διαμορφώνει και ο χρόνος κατοχής του ακινήτου από τον καταπατητή.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το τίμημα εξαγοράς μειώνεται κατά 0,25% επί της αντικειμενικής αξίας για κάθε χρόνο κατοχής. Η έκπτωση αυτή αναφέρεται σε ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία φτάνει μέχρι τα 50.000 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι το τίμημα αυτό θα καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις. (Ριζοσπάστης 3-5-06)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Στοπ στις... εκτός σχεδίου αποζημιώσεις

ΤΟΥ ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗ

Με απόφασή του το ΣτΕ βάζει «φρένο» στις υπέρογκες οικονομικές αξιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που ζητούν αποζημιώσεις, γιατί δεν μπορούν να κτίσουν μεγάλες επιφάνειες στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ταυτόχρονα, με δικαστική εισήγηση προτείνεται να απορριφθεί η πρώτη αγωγή που διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ «πάγωσε» με εγκύκλιό του τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) μετά το 1997, όταν κρίθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις του ν. 2300/95.

Το ανώτατο δικαστήριο έβαλε τέλος στις τεράστιες αποζημιώσεις που ζητούνται όταν ορίζονται από την πολιτεία Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπου μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση, στα όρια αρτιότητας κ.λπ.

Με βαρυσήμαντη απόφαση για την προστασία του περιβάλλοντος, το ΣτΕ δέχεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν προσφέρονται καταρχήν για οικιστική ανάπτυξη, αλλά για γεωργική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση κ.λπ. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να αξιώσει αποζημίωση επειδή με τα μέτρα που παίρνει η πολιτεία για τη δημιουργία ΖΟΕ περιορίζει τη δυνατότητα δόμησης. Και τούτο διότι δεν περιλαμβάνεται η οικοδομική εκμετάλλευση στις επιτρεπτές χρήσεις των ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου σε εκτός σχεδίου περιοχή θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση, εφόσον με την ένταξή του στη ΖΟΕ περιορίζεται μια χρήση του ακινήτου από αυτές που επιτρέπονται στην εκτός σχεδίου ζώνη, όπως είναι η γεωργική, η κτηνοτροφική ή άλλη σχετική εκμετάλλευση.

Μάλιστα το ΣτΕ ανέτρεψε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου κρίνοντας ότι εσφαλμένα είχε επιδικάσει αποζημίωση σχεδόν 1 εκατ. ευρώ (με τους νόμιμους τόκους) σε ιδιοκτήτη μεγάλης έκτασης σε νησί, που ύστερα από την ένταξή της σε ΖΟΕ μπορούσε να κτίσει κατοικία 80 τ.μ., γεωργική αποθήκη 50 τ.μ., καθώς το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας ορίστηκε σε 8 στρέμματα.

Ζήτησε 12 εκατ. ευρώ
Ο ιδιοκτήτης με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 1997 (όταν ορίστηκε η ΖΟΕ) αξίωσε υπέρογκη αποζημίωση ύψους 3,9 δισ. δρχ. (περίπου 12 εκατ. ευρώ) υπολογίζοντας τη συνολική αξία του ακινήτου σαν να ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο σε όλη την έκτασή του.

Το ΣτΕ απέρριψε, επίσης, αγωγές αποζημίωσης και για περιορισμούς που μπήκαν στο κτίσιμο ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, κρίνοντας νόμιμες τις σχετικές δεσμεύσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εισήγηση που έγινε στο ΣτΕ να απορριφθεί αγωγή αποζημίωσης ύψους 1 εκατ. ευρώ που διεκδικεί ιδιοκτήτης ακινήτου, επειδή δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τον τίτλο που είχε για «Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης», αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέστειλε τον θεσμό, λόγω των αντισυνταγματικοτήτων που εντόπισε το ΣτΕ στην ισχύουσα νομοθεσία.

Η αναμενόμενη απόφαση θα αποτελέσει πιλότο και για τις χιλιάδες νέες υποθέσεις που θα προκύψουν τώρα, αφού επίκειται σε μερικές εβδομάδες η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ που θα κρίνει αντισυνταγματικές και ανίσχυρες και τις διατάξεις του τρίτου κατά σειρά νόμου που έγινε για τη ΜΣΔ...

Έθνος 11-3-07

 

επιστροφή στην αρχή

 

Κληρονόμησα αυθαίρετο – τι να το κάνω;

Η οδύσσεια ενός Ελληνα που πληρώνει φόρους και δημοτικά τέλη για ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό, ανύπαρκτο για την Πολιτεία

Του Γιωργου Λιαλιου

«Το να αποκτήσω αυθαίρετο δεν ήταν επιλογή μου. Τώρα δεν ξέρω τι να το κάνω, μάλλον θα περιμένω να δω τι θα γίνει με τις νομιμοποιήσεις. Iσως κακώς δεν το πούλησα εξαρχής». Ο Βαγγέλης Β. πλέκει αμήχανα τα δάκτυλά του καθώς διηγείται την περιπέτεια της οικογένειάς του. Πριν από δύο χρόνια κληρονόμησε από συγγενείς του ένα αυθαίρετο σπίτι στα Καλύβια Θορικού στην Ανατολική Αττική· μαζί κληρονόμησε και ένα πλήθος προβλημάτων, που ποτέ δεν είχε φανταστεί. Και πλέον αναρωτιέται αν θα ήταν προτιμότερο να μην το είχε κληρονομήσει ποτέ...

Και φόρο και ΤΑΠ και τέλη

Ο Βαγγέλης Β. είναι ιδιωτικός υπάλληλος και πατέρας ενός παιδιού (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Το 2005 κληρονόμησε από στενούς συγγενείς του ένα οικόπεδο 250 τ.μ. με ένα σπίτι 100 τ.μ. στην περιοχή Γαλάζια Ακτή, η οποία υπάγεται στον Δήμο Καλυβίων Θορικού. «Το σπίτι είναι αυθαίρετο. Οι θείοι μου το αγόρασαν τη δεκαετία του ’80, οπότε και πωλούνταν κατατμημένα όλα τα οικόπεδα στην περιοχή. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όλοι οι ιδιοκτήτες στην περιοχή ξεκίνησαν να χτίζουν και έτσι αποφάσισαν να χτίσουν και εκείνοι, με την προοπτική να κατοικήσουν μόνιμα στην περιοχή. Σε δύο χρόνια ολοκλήρωσαν το σπίτι και πήραν ρεύμα από έναν γείτονα που ήταν φίλος τους».

Λίγα χρόνια αργότερα, όμως οι θείοι του Βαγγέλη πέθαναν και του κληροδότησαν το οικόπεδο με το αυθαίρετο στα Καλύβια. «Κατ’ αρχήν πληρώσαμε φόρο κληρονομιάς. Κατόπιν δηλώσαμε το σπίτι στην εφορία και πληρώσαμε τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ). Επιπλέον, αρχίσαμε να πληρώνουμε κανονικά δημοτικά τέλη. Oλα αυτά για ένα σπίτι το οποίο επισήμως για την Πολιτεία... δεν υφίσταται», εξηγεί ο Βαγγέλης.

Το πανηγύρι της ηλεκτροδότησης

Λίγο μετά την απόκτηση της κατοικίας, ο γείτονας από τον οποίο ηλεκτροδοτούνταν το σπίτι, τους έκοψε το ρεύμα. Ο Βαγγέλης άρχισε να αναζητεί τρόπο να ηλεκτροδοτήσει το σπίτι. «Oταν βγήκε η εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων το 2003, οι θείοι μου είχαν προβλήματα υγείας και δεν ασχολήθηκαν. Οταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία εμείς, τότε μάθαμε τι πανηγύρι είχε γίνει. Πολλοί είχαν υποβάλει “λευκές” αιτήσεις ηλεκτροδότησης, χωρίς να έχουν καν σπίτι, προσκομίζοντας φωτογραφίες... άλλων σπιτιών. Ορισμένοι δημοτικοί άρχοντες πήραν αριθμούς πρωτοκόλλου για αιτήσεις, τις οποίες κράτησαν και διοχέτευσαν πέρυσι προεκλογικά, παρότι είχε λήξει προ πολλού η προθεσμία. Αίτηση λοιπόν δεν μπορούσαμε να υποβάλουμε.

»Στη συνέχεια μάθαμε για κάποιους μηχανικούς στην περιοχή που σε “βοηθούσαν” να πάρεις ρεύμα έναντι 4-5.000 ευρώ. Ευτυχώς δεν απευθυνθήκαμε σε αυτούς: αργότερα μάθαμε αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που εξαπατήθηκαν και φυσικά δεν μπορούσαν να κάνουν καμία καταγγελία, αφού είχαν χρηματίσει για κάτι παράνομο. Κάποιοι άλλοι από το δήμο μάς πρότειναν να πάμε στο οικόπεδο... ένα τροχόσπιτο και να το δηλώσουμε ως επαγγελματική στέγη για να πάρουμε ρεύμα. Aλλοι μας είπαν να βρούμε γιατρό για να δηλώσουμε νεφροπαθείς».

Ο Βαγγέλης και η σύζυγός του άρχισαν πριν από μερικούς μήνες να ερευνούν τη διαδικασία νομιμοποίησης. «Πήγαμε στο νομάρχη, στην πολεοδομία, σε όλους. Ολοι μας έλεγαν το ίδιο πράγμα: έχετε δίκιο αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, το πρόβλημα εξαρτάται από τον δήμο. Ο δήμος μάς λέει ότι εξαρτάται από το ΥΠΕΧΩΔΕ». «Και εν τω μεταξύ σε όλη την Ανατολική Αττική έχουν στηθεί μικρομάγαζα νομιμοποιήσεων», λέει η σύζυγος, Μαρία. «Αλλος για ρεύμα, άλλος για νέα οικοδομική άδεια... και κάθε τόσο μια νέα ρύθμιση. Κανείς δεν ξέρει να σου δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση για το τι πρέπει ή επιτρέπεται να κάνεις».

Να το γκρεμίσουν;

Πριν από λίγο καιρό, ο Βαγγέλης απευθύνθηκε και σε έναν μηχανικό της περιοχής. «Μας είπε να κάνουμε υπομονή γιατί ετοιμάζεται νέος νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και θα βγει προεκλογικά. Μας είπε επίσης πως στην περιοχή έχει χτίσει και γνωστός δήμαρχος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, καθώς και διάφοροι μεγαλοσχήμονες που πιέζουν για να βρεθεί λύση. Υποστήριξε ότι η περιοχή κοντεύει να μπει στο σχέδιο πόλης – αν και απ’ ό,τι ξέρω κοντεύει... τα τελευταία είκοσι χρόνια. Εν τω μεταξύ το αυθαίρετο δεν μπορείς ούτε να το πουλήσεις ούτε να το ενοικιάσεις νομίμως – αν και πολλά αυθαίρετα είναι νοικιασμένα. Το τελευταίο διάστημα μαθαίνουμε ότι ορισμένοι εργολάβοι στην Ανατολική Αττική αγοράζουν μαζικά οικόπεδα, ειδικά τα πιο “προβληματικά”, δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό και εάν όλο αυτό το παιχνίδι είναι προσχεδιασμένο».

Ο Βαγγέλης και η σύζυγός του δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα κάνουν με το αυθαίρετο, το οποίο τους έχει ήδη κοστίσει πολύ σε χρήμα και χρόνο. «Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ακόμη και να το γκρεμίσουμε», εξομολογούνται.

Μια ιστορία που δεν έχει τέλος...

Η ανέγερση αυθαιρέτων δεν έχει τέλος. Οι ανύπαρκτοι ή διαβρωμένοι μηχανισμοί ελέγχου, η ανοχή των τοπικών κοινωνιών και των αρχόντων τους και φυσικά η απουσία σταθερής πολιτικής από πλευράς Πολιτείας ενθαρρύνουν την παράνομη οικοδόμηση και δημιουργούν απάνθρωπες πόλεις, χωρίς σχεδιασμό και βασικές υποδομές. Οι εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλης αποδεικνύεται ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, παρά μόνο... το μετακινούν. Τι κάνει το κράτος απέναντι σε όλα αυτά; Στην καλύτερη περίπτωση, στέκει αμήχανο απέναντι στις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος και στις ευθύνες του. Στη χειρότερη περίπτωση, ενθαρρύνει έμμεσα ή άμεσα με τους μηχανισμούς του τη δημιουργία τοπικών «μικρομάγαζων», που πωλούν αυθαίρετη δόμηση και νομιμοποίηση.

Ως μέσο ανακοπής της αυθαιρεσίας οι τοπικές κοινωνίες προτείνουν την επέκταση των σχεδίων πόλεως. Στα είκοσι χρόνια, που μεσολάβησαν από τον πρώτο νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ως τον τελευταίο, εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης περισσότερα από 600.000 στρέμματα. Η ανέγερση αυθαιρέτων όμως ουδόλως ανασχέθηκε. Τελευταίως, η Πολιτεία εκφράζει την πρόθεση να αντιμετωπίσει το ζήτημα, μέσα από τη θέσπιση του πρώτου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου της χώρας και μέσα από γενικευμένες αλλαγές στις χρήσεις γης. Ομως η ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού δεν συνεπάγεται απαραίτητα καλό πολεοδομικό σχεδιασμό και δυστυχώς οι πηγές του προβλήματος, η διάτρητη πολεοδομική νομοθεσία και η απουσία ελέγχου, φαίνεται ότι θα παραμείνουν ως έχουν...

Διαρκής έλεγχος και αστυνομία κατασκευών

Του Κωστα Βαρελιδη*

Βασική προϋπόθεση για τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης είναι ο πραγματικός έλεγχος των κατασκευών όπως γίνεται σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη. Στη χώρα μας ο έλεγχος αυτός γίνεται κατά κανόνα μετά από κάποια καταγγελία: είτε από κάποιον γείτονα, που θεωρεί ότι βλάπτονται τα συμφέροντά του, ή από κάποιο εξωραϊστικό σύλλογο που έχει ευγενέστερα κίνητρα. Η ίδια η διαδικασία ελέγχου των καταγγελιών είναι χρονοβόρα, γραφειοκρατική και αναποτελεσματική και σπάνια οδηγεί σε βεβαίωση προστίμου ή κατεδάφιση.

Για να περιοριστούν τα μειονεκτήματα του συστήματος ελέγχου δόμησης πρέπει καταρχήν οι οικοδομές να ελέγχονται κατά το στάδιο κατασκευής τους, πριν ολοκληρωθούν και μεταβληθούν σε τετελεσμένα γεγονότα. Οταν η αυθαίρετη δόμηση διαπιστώνεται ενώ εκτελείται, κάθε μέτρο διοικητικό, οικονομικό κ.λπ. είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί. Χρειάζεται επίσης να συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία ελέγχου της δόμησης (αστυνομία κατασκευών) που να λειτουργεί ανεξάρτητα από τα σημερινά τμήματα αυθαιρέτων των πολεοδομικών γραφείων και να βασίζεται στην ατομική ευθύνη του μηχανικού που ελέγχει. Τέλος, πρέπει να γίνεται έλεγχος εφαρμογής των εγκεκριμένων σχεδίων από μηχανικό ώστε να μην μεταβιβάζονται τα αυθαίρετα και να μη χρησιμοποιείται ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης για να νομιμοποιεί αυθαίρετα υπόγεια, αντί για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

* Ο κ. Κ. Βαρελίδης είναι πολιτικός μηχανικός, μέλος μόνιμης επιτροπής ΓΟΚ και πολεοδομικών εφαρμογών του ΤΕΕ.

Καθημερινή 22-4-07

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΤΗΣΙΑ έκθεση για διαφθορά-κακοδιοίκηση-300.000 αυθαίρετα στην Αττική

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Χώρα των αυθαιρέτων και της αυθαιρεσίας η Ελλάδα με 300.000 αυθαίρετα κτίσματα μόνο στο νομό Αττικής, κράτος χελώνα, αργό και δυσκίνητο με διαδικασίες που αναιρούν στην πράξη την απονομή δικαιοσύνης, με τους κάθε λογής αρμοδίους να ενθαρρύνουν αντί να τιμωρούν την κακοδιοίκηση και πολίτες να μη φοβούνται κανέναν και να καταγγέλλουν τη διαφθορά μόνον όταν διακυβεύεται κάποιο δικό τους συμφέρον.

Κάπως έτσι «χαρτογράφησε» τη διαφθορά ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, παρουσιάζοντας χθες την ετήσια έκθεσή του. «Ο αγώνας κατά της διαφθοράς, είπε, είναι μακρύς, δύσκολος και αντιμετωπίζει πλείστα εμπόδια, όπως απροθυμία αρμόδιων οργάνων για αποτελεσματική δράση, ανυπαρξία επαρκούς τεχνογνωσίας και κάλυψη, αν όχι ενθάρρυνση, των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς από τους πολιτικούς προϊσταμένους κυρίως των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η έκθεση κατακυρώνει πρωταθλητές διαφθοράς για άλλη μία φορά τις Εφορίες και την Πολεοδομία, τα νοσοκομεία, τους δήμους και τις νομαρχίες. Ιδιαίτερα προβληματικοί οι τομείς της υγείας με σπατάλες και υπερτιμολογήσεις και το περιβάλλον με πλήθος αυθαιρέτων στην Αττική και άναρχη δόμηση στα νησιά και την περιφέρεια.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας δεν μπορούν να κατεδαφίσουν σήμερα ένα αυθαίρετο καθώς είναι υποστελεχωμένες και το κόστος είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τόνισε ο κ. Ρακιντζής αναφέροντας χαρακτηριστικά την υπόθεση ενός παράνομου WC τριών τετραγωνικών μέτρων στην Πάργα. Για την κατεδάφισή του που είχε αποφασιστεί έγιναν επί τέσσερα χρόνια μειοδοτικοί διαγωνισμοί και δημοπρασίες που δεν κατέληγαν όμως σε αποτέλεσμα καθώς κηρύσσονταν άγονοι. Αποτέλεσμα: το WC, παρ' ότι παράνομο, παραμένει στη θέση του.

Κατεδαφίσεις

Ο γενικός επιθεωρητής είπε ότι οι πολεοδομικές υπηρεσίες αποτελούν ένα συνολικά προβληματικό τομέα και ότι το πρόβλημα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων που ξεφυτρώνουν από παντού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων που θα είχε ως έργο να επεμβαίνει άμεσα και να κατεδαφίζει τουλάχιστον τα αυθαίρετα που αποτελούν κραυγαλέες περιπτώσεις παρανομίας.

Το σύστημα υγείας και κυρίως το τμήμα διαχείρισης των νοσοκομείων ως προς την προμήθεια υγειονομικού υλικού επίσης βαρύνεται με σπατάλες και υπερτιμολογήσεις, τόνισε ο γενικός επιθεωρητής. «Γίνεται φοβερή σπατάλη, είπε ο κ. Ρακιντζής, και υπερτιμολογήσεις που φτάνουν μέχρι και το 1.500% της αξίας των υλικών, και ανέφερε την... αμαρτωλή διαδρομή ενός ιατρικού μηχανήματος που εισήχθηκε στη χώρα μας από την Αυστραλία, υπήρχαν όμως ενδιάμεσοι σταθμοί στην Κύπρο και άλλες χώρες με αποτέλεσμα να ανεβεί αστρονομικά η τιμή του. Ο έλεγχος επίσης στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης για την προμήθεια οξυγόνου σε φιάλες -μια υπόθεση που χρονολογείται από το 1999-αποκάλυψε σημεία και τέρατα με δαπάνες που δεν μπορούν να αποδοθούν και να δικαιολογηθούν με τίποτα, με εικονικά τιμολόγια, με σοβαρές παρατυπίες και ζημιά για το Δημόσιο που έφτασε πάνω από 150.000 ευρώ, ανέφερε με έμφαση ο κ. Ρακιντζής. Οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να σταματήσει τη ροή της προμήθειας του υγειονομικού υλικού, είπε ο κ. Ρακιντζής κι έτσι το πρόβλημα γίνεται δυσεπίλυτο, ενώ επισήμανε ότι ένας λεπτομερής έλεγχος μεταξύ προμηθειών, φαρμακευτικών εταιρειών και παροχών τους προς τους γιατρούς μπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες «υπόγειες διαδρομές», αναφέροντας χαρακτηριστικά δωροδοκίες γιατρών με προσφορές ταξιδιών από τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα.

Ατιμωρησία
Ιδιατερα οξύς ήταν ο γενικός επιθεωρητής στο θέμα της ατιμωρησίας. Οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά κανόνα παραγράφονται πριν να εκδικαστούν, δήλωσε χθες στην «Ε». «Αλλά και οι πολίτες που καταφεύγουν σε εμάς και καταγγέλλουν παρανομίες, μόλις ικανοποιηθεί σε ένα βαθμό το δικό τους προσωπικό συμφέρον υπαναχωρούν, ανασκευάζουν και οι αναφορές μένουν μετέωρες».
Ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις ελαστικών ποινών ο γενικός επιθεωρητής ανέφερε εκείνη του εκπαιδευτικού ο οποίος αν και διακινούσε μαζί με άλλα 15 άτομα εικόνες παιδικής πορνογραφίας στο Ιντερνετ τιμωρήθηκε πειθαρχικά με τέσσερις μήνες παύση των καθηκόντων του, αλλά και την περίπτωση του πρώην υπευθύνου του Λογιστηρίου του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο οποίος καταδικάστηκε τρεις φορές ισόβια και πειθαρχικά του είχε επιβληθεί η ποινή της παύσης τριών μόλις μηνών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/06/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ αναστέλλει προσφυγές στη Θέμιδα και κατεδαφίσεις

Συγχωροχάρτι σε αυθαίρετα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

«Συγχωροχάρτι», και μάλιστα επ' αόριστον, σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χτιστεί σε δάση και δασικές περιοχές, δίνει στην ουσία τροπολογία των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Γεωργίας Ε. Μπασιάκου.

Με την απροκάλυπτα προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση, που κατατέθηκε αιφνιδίως χθες το μεσημέρι στο νομοσχέδιο για τα... τελωνεία, αναστέλλονται οι προσφυγές στα δικαστήρια και το ΣτΕ, καθώς και οι κατεδαφίσεις, για κάθε είδους κτίσματα (βίλες, ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής, κ.λπ.) μέχρι να εκπονηθούν και να επικυρωθούν οι δασικοί χάρτες!

Η διάταξη αφορά κυρίως οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται σε αμφισβητούμενες δασικές περιοχές, καθώς και ιδιώτες. Είναι ενδεικτικό ότι μόνον στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πάνω από 30.000 αυθαίρετα, που στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε δασικές ζώνες. Στην ουσία όμως «λύνει τα χέρια» και σε κάθε ενδιαφερόμενο, που μπορεί πλέον να χτίσει, αφού δεν θα διωχθεί, ούτε θα κατεδαφιστεί το αυθαίρετο κτίσμα.

Αφορμή για την επίμαχη διάταξη, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, είναι οι δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών (2725 και 2726/2006), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η κατεδάφιση αυθαιρέτων, προκειμένου οι δασικές υπηρεσίες να προσκομίσουν κυρωμένα αντίγραφα με θετική γνωμάτευση για τον αμετάκλητο χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης. Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για δικαστικές διενέξεις και χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν σοβαρότατη οικονομική επιβάρυνση. Δεν γίνεται ωστόσο λόγος για τις σοβαρότατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ενώ ως προκάλυμμα αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις είναι μεγάλες στις ασθενέστερες τάξεις.

Σημείο-κλειδί είναι η έλλειψη χρονικού περιορισμού για την αναστολή των διώξεων και των κατεδαφίσεων, αφού επαφίεται στην ολοκήρωση των δασικών χαρτών. «Δεν φαίνονται ούτε στο απώτερο μέλλον, στην ουσία η αναστολή είναι επ' αόριστον», είπε στην «Ε» ο Νίκος Χλύκας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών. Μας ενημέρωσε ότι οι δασικοί χάρτες ξεκίνησαν πριν από μια 25ετία, αλλά ουδέποτε επικυρώθηκαν. Πριν από μερικά χρόνια, στο πλαίσιο του Κτηματολογίου, συντάχθηκαν δασικοί χάρτες για περίπου 7 εκατ. στέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. «Διαβιβάστηκαν στις δασικές υπηρεσίες, αλλά ουδέποτε αναρτήθηκαν, ούτε επικυρώθηκαν», μας εξήγησε.

Απόδειξη της ακύρωσης αυτών των χαρτών είναι ο νέος διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» για την εκπόνηση δασικών χαρτών. Οπως είχε αποκαλύψει η «Ε» (11/5/2007), προβλέπεται να γίνουν δύο καταγραφές. Η μία αφορά 95,3 εκατ. στρέμματα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και η άλλη 82,9 εκατ. στρέμματα που προκύπτουν από νεότερα στοιχεία, όπως οι αεροφωτογραφήσεις του 1960 και επιμέρους καταγραφές του υπουργείου Γεωργίας. Η δημοπράτηση έχει οριστεί για τις 25 Ιουνίου και η ολοκλήρωση των χαρτών προβλέπεται να γίνει σε 13 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ακόμη και αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, οι χάρτες θα είναι έτοιμοι στα τέλη του 2009 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πολύπλοκη διαδικασία επικύρωσης. Εκτός από τη διαφορά των 12,4 εκατ. στρεμμάτων, υπάρχει και το περιθώριο σφάλματος, που κυμαίνεται από 10 έως και 20%, ανάλογα με τον χρόνο των αεροφωτογραφιών, που στην πράξη θα αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Ολόκληρο το κείμενο της επίμαχης τροπολογίας έχει ως εξής: «οι οριζόμενες στις παραγράφους 3 και 5 του άρθρου 114 του νόμου 1892/1990, όπως αντικαστάθηκαν από τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 45 του νόμου 2145/1993 προθεσμίες για την άσκηση των προβλεπομένων στις διατάξεις αυτές προσφυγών, ως και οι προθεσμίες για την άσκηση των ενδίκων μέσων της έφεσης και της αναίρεσης κατά περίπτωση ενώπιον του ΣτΕ, αναστέλλονται μέχρι την κατάρτηση και κύρωση των προβλεπομένων από τη διάταξη του άρθρου 27 του νόμου 2664/1998 δασικών χαρτών».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/06/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΕ ΚΑΙ ΔΣΑ-Οχι στην ντροπολογία για τα αυθαίρετα στα δάση

«Επιβραβεύουν αυτούς που τολμούν να παρανομούν», επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Γιάννης Αλαβάνος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές όλων των κομμάτων με την έκκληση να μην ψηφίσουν την τροπολογία με την οποία αναστέλλονται επ' αόριστον οι διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε δασικές περιοχές.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η επίμαχη ρύθμιση, η οποία προωθήθηκε από τους κυρίους Αλογοσκούφη και Μπασιάκο για να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που αφορά την αναμόρφωση του... τελωνειακού κώδικα, δεν συνυπογράφεται από τον συναρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης. Στην ουσία όμως αποκαλύπτουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία οδηγεί σε κίνημα κατά των δασικών χαρτών, αλλά και κατά του άρθρου 24 του Συντάγματος περί προστασίας των δασών, το οποίο επιχείρησε να αναθεωρήσει η κυβέρνηση αλλά χωρίς επιτυχία.

Με την κοινή επιστολή τους οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων επιστημονικών φορέων της χώρας που έχουν λόγο στο θέμα των δασών, αναδεικνύουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη ψήφιση της τροπολογίας και επισημαίνουν ότι «θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας επιβολής των νομαρχιακών αποφάσεων περί κατεδάφισης των αυθαιρέτων, κτισμάτων και εγκαταστάσεων, την κατάρτιση και κύρωση δασικών χαρτών. Η εν λόγω διάταξη, κατ' ουσίαν, διατηρεί στο διηνεκές την αμφισβήτηση που τεχνηέντως δημιουργείται από ορισμένους επιτήδειους σχετικά με το δασικό ή μη χαρακτήρα συγκεκριμένων εκτάσεων, ενώ εξαρτά εν τέλει την τήρηση της νομιμότητας από την έκδοση μελλοντικών και αβέβαιων πράξεων της διοίκησης, όπως είναι η κύρωση των δασικών χαρτών».

Θέτουν τους δύο υπουργούς προ των ευθυνών τους και επισημαίνουν ότι στην ουσία καλύπτουν όσους καταπατούν δάση και δημόσιες δασικές εκτάσεις ή αλλάζουν τη χρήση ιδιωτικών δασικών εκτάσεων για οικονομική εκμετάλλευση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του δασικού πλούτου της χώρας και παραβιάζουν το δικαίωμα στο περιβάλλον όλων των πολιτών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά των δύο προέδρων ότι η επίμαχη τροπολογία μετατρέπει «τη μεμονωμένη προσπάθεια πολιτών να αποδείξουν ότι η έκταση που διεκδικούν δεν ανήκει σε δάσος ή δημόσια δασική έκταση, σε μαζικό κίνημα κατά της κύρωσης των δασικών χαρτών, που είναι και η προϋπόθεση ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου, σε κίνημα κατά των συγκεκριμένων επιταγών του άρθρου 24 του Συντάγματος».

Υπενθυμίζεται ότι οι δασικοί χάρτες που έχουν εκπονηθεί από το Κτηματολόγιο καλύπτουν 3,5 εκατ. στρέμματα, που αποτελεί μικρό τμήμα των δασικών εκτάσεων. Βρίσκονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2002 και δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί και επικυρωθεί, εκτός από μία περιοχή!

Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δελτίο Τύπου        14 Ιουνίου 2007

Η τροπολογία που διαψεύδει τον Πρωθυπουργό

Σε πλήρη αντίθεση με όσα δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, έρχεται η τροπολογία που κατατέθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, στο σχέδιο νόμου για τον νέο τελωνειακό κώδικα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η Κυβέρνηση ουσιαστικά αναστέλλει προεκλογικά τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους καταπατητές δημόσιων δασικών εκτάσεων και ενθαρρύνει περαιτέρω υποβάθμιση του φυσικού μας χώρου, με προσωπική βεβαίως ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Και όμως, από λόγια πάμε καλά, καθώς μόλις χθες ο Πρωθυπουργός δήλωνε προς τον υπερασπιστή του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κεκτημένου Αλ Γκορ ότι «οι σκεπτικιστές και οι αρνητές, εκείνοι που έχουν απελπιστεί, μπορεί να πουν ότι η δική σας φωνή είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Δόξα τω Θεώ, εδώ δεν είναι έρημος, τουλάχιστον όχι ακόμη. Για να μη γίνει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δική σας φωνή δεν θα είναι η μόνη που θα διαλαλεί την άβολη αλήθεια για τον πλανήτη μας. Με υπερηφάνεια σας δηλώνω ότι η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας ολόθερμος σύμμαχος, δεσμευμένος στην κοινή μας προσπάθεια. Για όλους μας, είναι ένα ζήτημα ηθικής τάξης.»

«Όμως ο δασικός πλούτος της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο κεφάλαιο όλων των πολιτών στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Σε καιρούς τόσο δύσκολους για το μέλλον του πλανήτη και ειδικά για μια χώρα περιβαλλοντικά ανυπάκουη, όπως η Ελλάδα, η προεκλογική θυσία του φυσικού μας πλούτου με το πρόσχημα της κοινωνικής παροχής προς οικονομικά ασθενείς ομάδες συνιστά απαράδεκτη κώφευση στην «άβολη αλήθεια» της επείγουσας ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος. Πώς λοιπόν προτίθεται ο Πρωθυπουργός να αποδείξει στην πράξη τη χθεσινή δέσμευσή του;».

To WWF Ελλάς καλεί όλους τους βουλευτές, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, να καταψηφίσουν την απαράδεκτη τροπολογία που απειλεί να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα δάση μας.
Περισσότερες πληροφορίες:

Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς, 210-3314893, tnantsou@wwf.gr <mailto:tnantsou@wwf.gr>

 

επιστροφή στην αρχή

 

Αποσύρθηκε η τροπολογία για την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις

Αποσύρθηκε η τροπολογία για την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε διασικές εκτάσεις, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκο.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ την Πέμπτη τονίζεται ότι «με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας διευκρινίζουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς δεν έχει υπογράψει την τροπολογία που συζητάει η Βουλή για την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις».

Η συγκεκριμένη τροπολογία προκάλεσε έντονη κόντρα την Τετάρτη στη Βουλή, καθώς η αντιπολίτευση έκανε λόγο για προεκλογικό ρουσφετολογικό μέτρο υπέρ των ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων και νομιμοποίηση καταπατήσεων που οδηγεί στην καταστροφή των δασών.

Επιπλέον, αυτή η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα (μέχρι τη σύνταξη των νέων δασικών χαρτών, έργο το οποίο εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια) σε όποιον ήθελε να κτίσει σε δασική έκταση και εκ των υστέρων να μπορεί να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο κτίσμα. 

Όπως δήλωσε ο κ. Μπασιάκος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συναινετική πρόταση, η κυβέρνηση θα αποσύρει την τροπολογία και θα επανέλθει μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς αλλά και την αξιοποίηση της εμπειρίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η κυβέρνηση δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, ούτε τέθηκε θέμα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, σημείωσε ο κ. Μπασιάκος. 

Την έντονη διαφωνία τους είχαν εκφράσει επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Αλαβάνος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός.

Την τροπολογία είχαν παρουσιάσει στις 8 Ιουνίου οι υπουργοί Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι δύο υπουργοί είχαν επικαλεσθεί δικαστικές αποφάσεις που αναβάλουν τη λήψη οριστικής απόφασης για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, μέχρι να προσκομιστούν κυρωμένα αντίγραφα για το ακατάλληλο του χαρακτήρα των επίμαχων εκτάσεων.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ.Γείτονας και Γ.Φλωρίδης σημείωσαν ότι η τροπολογία δεν έφερε τις υπογραφές των κατ' εξοχήν αρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης και ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ.Τζέκης είπε ότι η τροπολογία ήταν προεκλογικού χαρακτήρα, ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δραγασάκης χαρακτήρισε ως θετική κίνηση την απόσυρση.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=809750&lngDtrID=251


επιστροφή στην αρχή

 

Κυβερνητική υποχώρηση για την αναστολή κατεδαφίσεων

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου και της Κατερίνας Γαλανού

Η σθεναρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η καταλυτική παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά ανάγκασε χθες τον Ευάγγ. Μπασιάκο να πάρει πίσω την επίμαχη τροπολογία που προέβλεπε την αναστολή επ αόριστον των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις ως τη σύνταξη του δασολογίου.

Επί διήμερο στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι με τη ρύθμιση παρέχει προεκλογικό συγχωροχάρτι στους καταπατητές και ανάβει το πράσινο φως για νέα γενιά αυθαιρέτων τώρα και στο μέλλον, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση της τροπολογίας.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και αναγνώρισε ότι σε κάποιες φτωχές περιοχές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω αμφισβήτησης του χαρακτήρα τους, κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει κατηγορηματικά μια γενική εξαίρεση που παραδίδει τη χώρα στο έλεος των καταπατητών, αλλά συζητά μια ρύθμιση για την αναστολή των προστίμων, όπως εξήγησε ο Γ. Φλωρίδης.

Την ίδια θέση επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και στην επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο, ο οποίος αναζήτησε στο... παρά πέντε της συζήτησης συναίνεση για να περάσει η ρύθμιση. Ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι για μικροπολιτικά και προεκλογικά παιχνίδια η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να συνεργήσει στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Αν η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει μια ρύθμιση που έγινε στο παρελθόν για να μην εξοντωθούν από τα πρόστιμα άνθρωποι σε φτωχές περιοχές όπου υπάρχει αμφισβήτηση δεν διαφωνούμε, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, ξεκαθάρισε, όμως, ότι με άλλοθι την ανυπαρξία κτηματολογίου δασολογίου και σαφούς ορισμού αιγιαλού δεν μπορεί να δίνεται το σύνθημα χτίστε παντού. Την απόσυρση της τροπολογίας απαίτησε ως τέλος το ΚΚΕ, καθώς όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Γκατζής δεν έχουμε κανένα δίλημμα για παζάρεμα. Επιμένουμε στην απόσυρσή της. Αμφισβήτησε δε εντόνως ότι θα συνταχθούν σύντομα οι δασικοί χάρτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Ο Γ. Δραγασάκης από το ΣΥΝ προειδοποίησε ότι η Βουλή ετοιμάζεται να διαπράξει ένα ακόμη έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και ένα

πολιτικό και ηθικό λάθος. Αναγνώρισε και εκείνος ότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα σε κάποιες περιοχές και αντιπρότεινε στη ρύθμιση -ως ελάχιστη γραμμή άμυνας- να οριστεί συγκεκριμένο χρονικό όριο 1 έτους που θα ισχύσει η αναστολή.

Σε εμφανώς δυσχερή θέση, ο Ευάγγ. Μπασιάκος, επιχείρησε να τηρήσει τα προσχήματα, υπερασπιζόμενος αρχικώς τη ρύθμιση έως ότου τελικώς δηλώσει ότι την αποσύρει. Προσπάθησε να κρυφθεί πίσω από την αυτοκριτική ομιλία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δρυ, όταν το 2003 εισηγήθηκε στη Βουλή ρύθμιση για αναστολή πληρωμής προστίμων για τα αυθαίρετα.

Πρόστιμα
Δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ούτε ότι χαρίζουμε πρόστιμα. Εισηγούμαστε την αναστολή των κατεδαφίσεων ως ότου υπάρχει μια βάση για να στηριχθεί η διοίκηση και πει ποια είναι τα αυθαίρετα, δικαιολογήθηκε ο υπουργός επικαλούμενος και την αδυναμία των δικαστηρίων να καταλήξουν στον ορισμό της έννοιας δάσους. Οσον αφορά στην απουσία της υπογραφής τόσο του Γ. Σουφλιά όσο και του Α. Παπαληγούρα, ο κ. Μπασιάκος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν γιατί η ρύθμιση δεν μπαίνει σε θέματα ουσίας για την προστασία των δασών. Τελικώς ο Ευάγγ. Μπασιάκος οδηγήθηκε στην απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας υποσχόμενος ότι αν δεν βρεθεί κοινός τόπος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να την επανακαταθέσει.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=311384


επιστροφή στην αρχή

 

Τα πρόστιμα δεν ανέκοψαν τον υψηλό ρυθμό ανέγερσης αυθαιρέτων

Προκόπης Γιόγιακας

«ΤΟ 77% των κτιρίων στην Κερατέα είναι αυθαίρετα. Και δεν γίνεται τίποτα για να μπει φραγμός στην ολοένα και αυξανόμενη αυθαίρετη δόμηση». Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Ιατρού, «από τα συνολικά 26.000 κτίσματα- νόμιμα και αυθαίρετα- που υπάρχουν στην Κερατέα τα 20.000 είναι αυθαίρετα. Και από αυτά, περίπου 3.000 κτίσματα είναι κτισμένα σε δασική έκταση».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «τα αυθαίρετα στην Ελλάδα ξεπερνούν σήμερα το ένα εκατομμύριο». Από αυτά, όπως επισημαίνει ο Θοδωρής Δραγκιώτης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, «περίπου 150.000 βρίσκονται σε δασική έκταση».

Ρύθμιση- παραθυράκι

Αυτά τα δασικά αυθαίρετα δεν είχαν συμπεριληφθεί στην τελευταία ρύθμιση για την ηλεκτροδότησή τους που προώθησε η πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ενώ επιβαρύνονται και με βαριά πρόστιμα διατήρησης. Έτσι, παραθυράκι για την «εξυπηρέτηση» των ιδιοκτητών τους αποτέλεσε η αιφνιδιαστική κατάθεση- την προηγούμενη εβδομάδα- της επίμαχης προεκλογικής τροπολογίας των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία αποσύρθηκε χθες μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, αλλά και την παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.
Στην Αττική, τη μερίδα του λέοντος στα αυθαίρετα κατέχουν το ανατολικό τμήμα του νομού και η Σαλαμίνα, ενώ μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων υπάρχει επίσης στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη. Από τις εκτιμήσεις της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής προκύπτει «ότι τα αυθαίρετα κυμαίνονται μεταξύ 150.000 έως 200.000. Από αυτά, περίπου 30.000 κτίσματα βρίσκονται σε δασική ή αμφισβητούμενη δασική περιοχή»

Η ανέγερση αυθαιρέτων «νέας γενιάς» ειδικά στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, λένε από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Η εκτίμηση είναι ότι «πριν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών- που διαμορφώνουν και το ύψος των προστίμων, τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις έχουν παγώσει, ιδίως για όσα έχουν χτιστεί πριν από το 2003- ο ρυθμός ήταν περίπου 500 νέα αυθαίρετα τον χρόνο, ενώ μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τα αυθαίρετα κτίσματα είναι γύρω στα 150 τον χρόνο»

Σιωπηρή παράταση

Στο μεταξύ, σιωπηρή παράταση για άλλη μία τριετία χωρίς έλεγχο από τις Πολεοδομίες παίρνουν περίπου 150.000 αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ηλεκτροδοτήθηκαν με τον νόμο του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής, λιγότερα από δύο στα δέκα αυθαίρετα έχουν ηλεκτροδοτηθεί με νόμιμο τρόπο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς αποκρούει κάθε σκέψη για νομιμοποίησή τους μέσω νομοθετικής ρύθμισης και η όποια λύση παραπέμπεται για μετά τις εκλογές.

«Δεν σκοπεύω να δώσω λύση για τα αυθαίρετα προ των εκλογών. Θα δώσω λύση μετά τις εκλογές», τόνισε πρόσφατα ο κ. Σουφλιάς. Στόχος πάντως του ΥΠΕΧΩΔΕ- έστω και μετά τις εκλογές- είναι να νομιμοποιηθούν υπό όρους, εκτός από τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Τα χαμένα δάση

Σε ό,τι αφορά τις δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με στοιχεία από το Κτηματολόγιο Α.Ε., από τις αεροφωτογραφήσεις που έγιναν την περίοδο 1945-1960 προκύπτει ότι τα δάση, οι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις κάλυπταν έκταση περίπου 95 εκατ. στρεμμάτων. Από την απογραφή όμως που έγινε το1992 προκύπτει μείωση κατά 13 εκατ. στρέμματα.

Όπως έλεγαν από το ΤΕΕ, «αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των αυθαιρέτων». Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, «η εκτίμηση είναι ότι από τις 100.000 οικοδομικές άδειες που εκδίδονται κατά μέσο όρο ετησίως, 25%- 30% περιέχει αυθαιρεσίες- υπερβάσεις, αλλαγές χρήσεων, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων»

Φραγμό- σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ- στην επίλυση του προβλήματος των αυθαιρέτων είναι ο πολύ μεγάλος χρόνος που αναλώνεται- στην καλύτερη περίπτωση μία δεκαετία- προκειμένου να ολοκληρωθεί μια πολεοδομική μελέτη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 127 πολεοδομικές μελέτες που άρχισαν το 1996 ολοκληρώθηκαν μόνο οι 37,

ενώ οι 90 έμειναν στον αέρα αφού δεν εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070615&nid=4986125&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

 

επιστροφή στην αρχή

 

300.000 αυθαίρετα «πνίγουν» την Αττική- Η χρόνια έλλειψη πολιτικής βούλησης για ριζικές λύσεις «κατεδαφίζει» το μέλλον

Του Γιαννη Ελαφρου

Εκτός από αυθαίρετα κτίσματα έχουμε και αυθαίρετες τροπολογίες. Ενίοτε φιλοδοξούν να καλύψουν τις οικοδομικές αυθαιρεσίες και να ικανοποιήσουν το «λαό των αυθαιρετούντων», ειδικά όταν πλησιάζουμε σε εκλογική περίοδο. Μερικές φορές, οι αυθαίρετες τροπολογίες «κατεδαφίζονται». Στην περίπτωση των κτισμάτων οι κατεδαφίσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Κατέρρευσε υπό το βάρος των διαμαρτυριών η κυβερνητική τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου (με τις υπογραφές των υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) και η οποία ανέστελλε κάθε κατεδάφιση αυθαιρέτου μέσα σε δάσος ή δασική έκταση μέχρι να κυρωθεί τελεσίδικα ο δασικός χάρτης της περιοχής. Μόνο που επικυρωμένοι δασικοί χάρτες δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά, ενώ η κατάρτισή τους –υπό τις παρούσες συνθήκες– είναι αβέβαιη. Αρα, με την τροπολογία αυτή, δινόταν συγχωροχάρτι σε όσους έκτισαν μέχρι τώρα αυθαίρετα, ενώ άναβε και το «πράσινο φως» για μαζική οικοδόμηση παράνομων κτισμάτων. Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ακύρωνε το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ που φιλοτεχνεί ο πρωθυπουργός. Τελικά, ο κ. Ευ. Μπασιάκος απέσυρε την τροπολογία την περασμένη Πέμπτη γιατί δεν «υπάρχει συναινετική πρόταση», δηλώνοντας ότι θα επανέλθει «μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς» (ο οποίος προφανώς θα έπρεπε να προηγηθεί της κατάθεσης).

Εάν η κυβερνητική «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων αποκρούστηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα της αυθαίρετης οικοδόμησης στην Ελλάδα δεν είναι εξαιρετικά επείγον, πόσω μάλλον που εξαπλώνεται συνεχώς. Δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα του παρελθόντος, αλλά για μια απειλή –και μια πρόκληση– του μέλλοντος. Σήμερα υπολογίζεται ότι το ένα στα τέσσερα σπίτια που κτίζονται είναι αυθαίρετα, ενώ μεγάλο μέρος βρίσκεται μέσα σε δάση ή πάνω στον αιγιαλό. Μια βόλτα να κάνει κανείς στην ταχύτατα οικοδομήσιμη Ανατολική Αττική συνειδητοποιεί το μέγεθος του προβλήματος.

Τρία κύματα

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται το τρίτο κύμα των αυθαιρέτων, το οποίο είναι και το πιο καταστροφικό για το περιβάλλον.

- Το πρώτο κύμα, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 αφορούσε φθηνές κατασκευές, στις παρυφές των πόλεων, σε υποβαθμισμένες γενικά περιοχές, που στέγασαν νέους και μεγαλύτερους εργαζόμενους, οι οποίοι κατέβαιναν από το χωριό στην πόλη. Κάλυψε την ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής και ειδικά εργατικής κατοικίας από την πολιτεία.

- Το δεύτερο κύμα άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του ’70 και σκόπευε στην ανέγερση εξοχικής κατοικίας.

- Το τρίτο κύμα, που αναπτύσσεται από τη δεκαετία του ’90 και μετά, αφορά την οικοδόμηση μεγάλων οικοδομημάτων, συνήθως πρώτης κατοικίας, σε περιοχές εκτός σχεδίου. Η Αθήνα - Αττική, αλλά και η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, «ξεχειλώνουν» από το φαινόμενο της έκρηξης των προαστίων, χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό. Η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς πολλές φορές τα σπίτια αυτά κτίζονται σε δασικές εκτάσεις ή σε παράλια, ενώ δεν λείπουν και μεγάλα κτίρια για οικονομικές δραστηριότητες, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η εξάπλωση των εξοχικών.

Εάν δεν ληφθούν σοβαρά και συστηματικά μέτρα, η πίεση των αυθαιρέτων θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον και απειλεί να ανατινάξει κάθε προσπάθεια πολεοδομικού σχεδιασμού. Κι όμως υπάρχουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

1 Οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση απαιτεί διαρκή έλεγχο από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, άμεση παρέμβαση για επιβολή του νόμου. Οταν τα αυθαίρετα που κατεδαφίζονται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα είναι ελάχιστα –και πάντα ήσσονος αξίας–, όταν οι πολεοδομικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και συνώνυμες με τη διαφθορά, τότε οι νόμοι είναι μόνο για το θεαθήναι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία που εφαρμόζεται η άμεση κατεδάφιση του αυθαιρέτου από «κομάντος» της πολεοδομίας –ειδικά εάν βλάπτει δάσος, παραλία ή πολιτιστικό - αρχαιολογικό χώρο– τα παράνομα κτίσματα μειώθηκαν αποφασιστικά.

2 Το νομικό πλαίσιο πρέπει να παραμείνει σταθερό. Κάθε φορά που η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ή πολύ περισσότερο προχωρά σε νομιμοποιήσεις παρανομιών ή σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη και πρόστιμα, στέλνει μήνυμα πολλαπλασιασμού των αυθαιρέτων. Οπως σημειώνει ο κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, τέως γενικός διευθυντής Προστασίας Δασών, πριν από τις προηγούμενες εκλογές, το 2003, κατατέθηκε ρύθμιση με την οποία απαλλάσσονταν οι αυθαίρετοι οικιστές εντός δασών από την καταβολή της προβλεπόμενης ειδικής αποζημίωσης. Τι μπορούμε να περιμένουμε άραγε μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Χωροταξικός σχεδιασμός

3 Η Πολιτεία πρέπει με συγκεκριμένο και οργανωμένο τρόπο, στο πλαίσιο ενός συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού συμβατού με τα οικοσυστήματα, να δημιουργήσει χώρους υποδοχής της ζήτησης για κατοικία. Ετσι ώστε να σταματήσει η «ιλαρά» της εκτός σχεδίου δόμησης και των αυθαιρέτων. Εγιναν ορισμένες προσπάθειες: Από το 1983 και τον νόμο 1337 έως τον τελευταίο νόμο 3212 του 2003 εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης ως περιοχές πρώτης και δεύτερης κατοικίας περίπου 600.000 στρέμματα, με 700 προεδρικά διατάγματα και αποφάσεις. Η έλλειψη όμως ισχυρών μηχανισμών ελέγχου δεν έλυσε τα προβλήματα. Η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη στα Μεσόγεια, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, είναι ενδεικτική. Σήμερα, έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται τριακόσια και πλέον Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε επίπεδο Δήμου. Δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα κανένα!

4 Η απόλυτη προστασία των δασών, των ορεινών όγκων, των παραλιών, της δημόσιας περιουσίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, συνταγματικά κατοχυρωμένη. Δυστυχώς, δασικοί χάρτες δεν υπάρχουν για το 94% των ελληνικών δασών. «Από το 1997 το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει διατάξει την άμεση κατάρτιση δασολογίου, εντός του εύλογου χρόνου, ο οποίος είναι λιγότερος του έτους. Το δασολόγιο δεν έχει καταρτιστεί κατά τρόπο προκλητικό. Πρέπει να τονιστεί ότι οι χαρακτηρισμοί που δίνουν σήμερα τα δασαρχεία για το εάν μια έκταση είναι δασική ή όχι έχουν προσωρινό χαρακτήρα», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχαήλ Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος. «Οι δασικοί χάρτες έπρεπε να προηγηθούν του κτηματολογίου. Ετσι θα είχαμε μείωση του κόστους και διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας», τονίζει ο κ. Θανάσης Μπουζινέκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων. «Η μέθοδος που χρησιμοποιεί για την αποτύπωση των δασών η Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι προβληματική και σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε δασολόγιο, αλλά σε σπατάλη δημόσιου χρήματος», συμπληρώνει, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων.

Η άναρχη δόμηση σε αριθμούς

- Το 25% - 30% των κτισμάτων στην Ελλάδα παρουσιάζουν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις ή είναι παράνομα.

- Τη δεκαετία 1991 - 2001, στις 124.000 κατοικίες που ανεγείρονταν κάθε χρόνο οι 31.000 (25%) ήταν αυθαίρετες (έρευνα ΙΟΒΕ).

- Από τα 7 εκατομμύρια οικοδομές που έχει η Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 1,5 - 1,7 εκατομμύρια είναι αυθαίρετες.

- Τα αυθαίρετα που βρίσκονται στην Αττική ξεπερνούν τις 300.000.

Κεντρική υπηρεσία κατεδαφίσεων

«Επιβεβαιώθηκε η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων παρά την ύπαρξη τελεσίδικων αποφάσεων». Οχι, δεν πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή, αλλά για τοποθέτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, στην Εκθεσή του για το 2005. Το πρόβλημα δεν είναι στις πολεοδομίες, αλλά στην «έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη διενέργεια των κατεδαφίσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού». Οι ετήσιες εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης φωτίζουν ορισμένες πλευρές του διάτρητου καθεστώτος που επιτρέπει την παντοκρατορία των αυθαιρέτων. Ενα πρώτο πρόβλημα είναι ότι αρκετές φορές καθυστερεί η συγκρότηση των Επιτροπών Κρίσεων και Ενστάσεων Αυθαιρέτων. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αφορούσε πολεοδομία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία τρία χρόνια μετά τις εκλογές δεν είχε συστήσει την εν λόγω επιτροπή.

Ιδιότυπη «τρομοκρατία»

Ετσι, όταν εντοπιζόταν ένα αυθαίρετο από την Πολεοδομία και γινόταν η έκθεση αυτοψίας, οι θιγόμενοι κατέθεταν ένσταση. Καθώς όμως δεν μπορούσε να εξεταστεί, λόγω έλλειψης επιτροπής, σταματούσαν τα πάντα! Ούτε κατεδάφιση προχωρούσε ούτε καν πρόστιμα... Δεν λείπει και μια ιδιότυπη «τρομοκρατία» εναντίον των πολιτών που προβαίνουν σε καταγγελίες για αυθαίρετα. Σύμφωνα με διαμαρτυρίες πολιτών στον Γενικό Επιθεωρητή, μετά την καταγγελία τους ακολούθησε έλεγχος των πολεοδομικών υπηρεσιών και στο δικό τους ακίνητο! Προφανώς πρόκειται για διαδικασία που αποσκοπεί στην αποθάρρυνση των καταγγελιών. Ας σημειωθεί ότι οι πολεοδομίες επιχειρούν ελέγχους μόνο ύστερα από καταγγελίες...

Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή «δεν γίνεται συστηματική συσχέτιση ανάμεσα στις αναθεωρήσεις αδειών και τις αρχικές άδειες», ενώ ακόμα συχνότερο είναι το φαινόμενο να πραγματοποιείται «πλημμελώς η βεβαίωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης με αποτέλεσμα την απώλεια αρκετών εκατομμυρίων το χρόνο». Ο Γενικός Επιθεωρητής προχωρεί και σε μία ενδιαφέρουσα πρόταση στη φετινή του έκθεση, τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, κάτι σαν την παλιά ΜΟΜΑ, με το απαραίτητο προσωπικό και μηχανήματα, «η οποία θα επεμβαίνει και θα κατεδαφίζει, αφού τελεσιδικήσει το σχετικό πρωτόκολλο, τις κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρέτων».

Το «μήνυμα» της Πολιτείας

«Η κατάρτιση και κύρωση δασικών χαρτών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και την προστασία του περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των αυθαιρέτων», τονίζει ο τέως Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Ελευθέριος Φραγκιουδάκης.

«Αλλά είναι γνωστό ότι για τη σύνταξη των δασικών χαρτών απαιτούνται προδιαγραφές που καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, βάσει νόμου του 2003, και οι οποίες ακόμα δεν έχουν εκδοθεί. Επιπλέον, απαιτείται χρηματοδότηση, την οποία επίσης ελέγχουν οι υπουργοί. Θα ανταποκριθούν; Αλλιώς, το μήνυμα που στέλνει διαρκώς η Πολιτεία είναι: “Μη βλέπετε τι λένε οι νόμοι για την προστασία των δασών και το ισχύον Σύνταγμα. Κτίστε αυθαίρετα και εμείς θα αποφασίσουμε αν και πότε θα νομιμοποιηθούν”».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/06/2007_231026

 

επιστροφή στην αρχή

 

Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα

Να εκτελούνται οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κ. Καρούτσος, διότι, όπως επισημαίνει, σε αντίθετη περίπτωση αμαυρώνεται το κύρος της Δικαιοσύνης και το κράτος εμφανίζεται αδύναμο να επιβάλει την έννομη τάξη, με αποτέλεσμα να αποθρασύνονται οι παραβάτες του νόμου.

Με εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, ο κ. Καρούτσος τους ζητεί να είναι παρόντες και να εποπτεύουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, καθώς και να ελέγχουν εάν τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι ιδιοκτήτες τους για να ματαιώσουν την κατεδάφιση είναι πραγματικά ή όχι.

Επικαλείται ενδεικτικά περιπτώσεις που οι υπάλληλοι της ΔΕΗ αρνούνται να διακόψουν το ρεύμα επειδή ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου υποστηρίζει ότι στο ακίνητο μένει άτομο το οποίο για λόγους υγείας δεν μπορεί να μετακινηθεί

Η εισαγγελική εγκύκλιος εκδόθηκε, καθώς στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης υπάρχει μεγάλος αριθμός φακέλων για κατεδάφιση αυθαιρέτων, που τελικά δεν κατεδαφίζονται παρά την παρουσία εισαγγελέων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ζητεί επέμβαση εισαγγελέων για κατεδάφιση αυθαιρέτων

Την άμεση ενεργοποίηση των εισαγγελέων για να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα και να ξεπερνιούνται τα εμπόδια και οι δικαιολογίες που συνήθως προβάλλονται, ζητεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σε εγκύκλιο προς τις εισαγγελικές αρχές όλης της χώρας υπογραμμίζεται ότι «η μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για αυθαίρετα χαρακτηρισμένα τελεσίδικα ως κατεδαφιστέα, αμαυρώνει το κύρος της δικαιοσύνης και εμφανίζει το κράτος ως αδύναμο να επιβάλλει την έννομη τάξη και αποθρασύνει τους παραβάτες του νόμου».

Η Εισαγγελία του ΑΠ αναλαμβάνει ρόλο ελεγκτή σε κάθε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να κατεδαφίσουν αυθαίρετο, ερευνώντας προηγουμένως εάν είναι νόμιμοι οι λόγοι που «πάγωσαν» την κατεδάφιση ή είναι ψευδείς και προσχηματικοί (π.χ. επίκληση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, αδυναμία της ΔΕΗ να κόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).

Με εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Κ. Καρούτσος ζητεί να πάρουν όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της μη κατεδάφισης αυθαιρέτων, έστω και αν χρειαστεί γι αυτό η δίωξη όχι μόνο των ιδιοκτητών, αλλά και υπαλλήλων που μπορεί να παρεμποδίζουν ή να μη διευκολύνουν την κατεδάφιση, παραβιάζοντας το καθήκον τους.

Η αφορμή

Αφορμή για την εισαγγελική εγκύκλιο που θα ανάψει «πράσινο φως» για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, έδωσε έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, που επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων (τελεσίδικα χαρακτηρισμένων), που δεν κατεδαφίζονται την προγραμματισμένη ημέρα και παρά την παρουσία και εισαγγελέα.

Ως δικαιολογίες για τη μη κατεδάφιση, εμφανίζονται συνήθως η παρουσία στο αυθαίρετο κάποιου υπερήλικα ή ασθενούς (συνήθως καρκινοπαθούς) και η αδυναμία του υπαλλήλου της ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα, γιατί από τον ίδιο μετρητή συνήθως παίρνει ηλεκτρικό ρεύμα και τμήμα της οικοδομής που έχει ανεγερθεί νόμιμα.

Κατά τον γενικό επιθεωρητή, οποιαδήποτε δικαιολογία από αυτές που δεν είναι νόμιμες, γίνονται εύκολα δεκτές από τους αρμόδιους υπαλλήλους αλλά και τους εισαγγελείς, με συνέπεια ο ισχυρισμός για την παρουσία υπερήλικα ή ασθενούς να σταματά την κατεδάφιση.

Ετσι ζητήθηκε να δοθούν προς τους εισαγγελείς οδηγίες «για να διευκολύνεται η εκτέλεση αποφάσεων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ώστε να εφαρμόζεται επιτέλους ο νόμος και να αλλάξει η επικρατούσα άποψη στην ελληνική κοινωνία ότι κανένα αυθαίρετο δεν κατεδαφίζεται»...Στην εισαγγελική παραγγελία τονίζεται ότι οι εισαγγελείς πρέπει να ενημερώνονται για την ύπαρξη των εμποδίων που κατά τους αρμόδιους υπαλλήλους καθιστούν αδύνατη την κατεδάφιση, για να ερευνούν εάν τα εμπόδια είναι πραγματικά ή προσχηματικά. Στην τελευταία περίπτωση, θα ασκούν διώξεις κατά των υπαλλήλων.

Ως παράδειγμα αναφέρει την άρνηση υπαλλήλου της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα για λόγους που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια ή την επίκληση από τους ιδιοκτήτες του αυθαιρέτου ψευδών πιστοποιητικών για να αποδείξουν ότι εκεί κατοικεί άτομο που δεν μπορεί να μετακινηθεί για λόγους υγείας.

Ο εισαγγελέας οφείλει να ενημερώσει τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας για να ενεργούν ανάλογα, ενώ ο έλεγχος για τη γνησιότητα των ιατρικών βεβαιώσεων ή το αληθινό περιεχόμενο της δήλωσης των υπαλλήλων, θα μπορεί να γίνεται και αργότερα, προκειμένου να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ 23/10.2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Κάθε μήνα οχτακόσιες καταγγελίες για αυθαίρετα

Ούτε μια ούτε δυο αλλά 800 καταγγελίες το μήνα που αφορούν στην ύπαρξη αυθαίρετων χρήσεων σε οικόπεδα της Ανατολικής Αττικής καλούνται να διαχειριστούν οι αρμόδιοι του τμήματος Πολεοδομίας της νομαρχίας. Αυθαιρεσίες σε κατοικίες σαν κι αυτή του τέως υπουργού, κ. Βασίλη Μαγγίνα, είναι για τους υπευθύνους των πολεοδομικών γραφείων που χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις απλώς καθημερινότητα.

Οι 22 μηχανικοί που απασχολούνται σε καθένα από τα τέσσερα γραφεία -περίπου 80 στο σύνολό τους- αντιμετωπίζουν συνεχώς κρούσματα παράνομων χρήσεων, έπειτα από τις καταγγελίες γειτόνων που έχουν πλέον γίνει ρουτίνα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ασχολούνται με πλήθος άλλων εργασιών και η καταπολέμηση των αυθαιρεσιών είναι μόλις ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων τους, ο φόρτος εργασίας τους αυξάνεται, μόνο και μόνο από τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων, με ρυθμούς γεωμετρικούς.

Ολες οι καταγγελίες αφορούν σε παράνομες χρήσεις στις προστατευόμενες ζώνες Υμηττού και Πεντέλης, με τις περισσότερες εξ αυτών να συμπεριλαμβάνουν το «τέντωμα διαστάσεων», δηλαδή, επέκταση των υπαρχουσών χρήσεων, το κλείσιμο υπαίθριων χώρων -με την ανύψωση οικοδομημάτων- αλλά και την εξ ολοκλήρου κατασκευή αυθαίρετου οικοδομήματος, κατοικίας ή μη.

Οπως σημειώνουν οι αρμόδιοι των πολεοδομικών γραφείων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Αν. Αττικής, αυθαίρετες χρήσεις υπάρχουν ακόμα από τη δεκαετία του ’70, όταν δηλαδή ξεκίνησε να κατοικείται η περιοχή, ωστόσο, η κατάσταση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις την πενταετία ‘80 - ‘85, οπότε η ζώνη άρχισε να «σφίγγει» οικιστικά. Μάλιστα, το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο από την περίοδο που καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας και μετά.

Ειδικότερα, η περιοχή του Υμηττού οριοθετείται από δύο ζώνες προστασίας. Στην πρώτη, την ορεινή, επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κτιρίων αναψυχής και στη δεύτερη, την πεδινή, ανοικοδόμηση ευαγών ιδρυμάτων και γυμναστηρίων. (ΦΕΚ 544 Δ/78). Για την προστατευόμενη περιοχή της Πεντέλης καθορίζονται 5 ζώνες, στο πλαίσιο των οποίων ανοικοδόμηση κατοικίας επιτρέπεται μόνο εντός της τρίτης ζώνης (ΦΕΚ 755 Δ/88).

Ο περιορισμός των ιδιοκτητών γης σε ήπιες μορφές οικιστικής εκμετάλλευσης τους έστρεψε, όπως επισημαίνουν κάτοικοι και πολεοδόμοι, στην παρανομία, καθώς θεωρούν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαγορευτικό ως προς τη χρήση της περιουσίας τους και τη διάθεσή της στην αγορά.

ΜΑΡΟΥΓΚΑ ΑΣΗΜΙΝΑ Ελεύθερος Τύπος Τρίτη, 18.12.07

 

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή