ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 29

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 29

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20), (κείμενα 21), (κείμενα 22), (κείμενα 23) (κείμενα 24) (κείμενα 25) (κείμενα 26) (κείμενα 27) (κείμενα 28)

 

Γενικά-Ελλάδα

Γενικά-Αττική

Λεκανοπέδιο-Αθήνα

Ημέρα Περιβάλλοντος 2013: εφαρμογή αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών

επίσημη παρουσίαση του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

Έναρξη Λειτουργίας Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων

Άρειος Πάγος: Αυτόφωρο για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα

Αποφασίστηκε  να γίνει κοινό blog/site των αστικών αγρών της Πρωτεύουσας

κοράκια κάνουν βόλτα στην Αθήνα

Η δημιουργία και η συντήρηση ενός πάρκου υψηλού πρασίνου παράγουν πολλές θέσεις εργασίας,

Νατάσσα Τσιρώνη

Κοινό blog/site αστικών αγρών

Πόλεμος χαμηλής έντασης στις κοινωνικές αλληλέγγυες δομές

Απαλλαγή από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εκατοντάδες κτίρια

ΤΑΙΠΕΔ: Πώληση 35 ακινήτων με διαδικασίες εξπρές

Ένας αποχαιρετισμός στον Κωστή Σπανόπουλο

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ για τη στεγαστική κρίση

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ -ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ 8 ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Βιώσιμες γειτονιές την εποχή της κρίσης- Συνάντηση εργασίας για την προώθηση κοινωνικών παρεμβάσεων

Ο Φίλιππος Συρίγος μας αποχαιρέτησε, παραμένει όμως στη μνήμη όλων μας

ΨΗΦΙΣΜΑ για το Ελληνικό και τον Υμηττό μετά από Παρέμβαση Π. Τότσικα στην  Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση στη Γενεύη, 24-26 /1/2014

Η σημασία των ονομάτων των πλατειών της Αθήνας,

Από πού πήραν το όνομά τους γνωστές περιοχές της Αθήνας

Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τα μέτρα της επιδεινούμενης πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση

Απόρριψη από το ΣτΕ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ- Δήλωση Μαριλένας Ιατρίδου και Ελένης Πορτάλιου

Οι άστεγοι λιγότεροι από τα άδεια σπίτια!

Ανασκόπηση: 5 Ιουνίου και κάθε ημέρα - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Για την απώλεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου

26/11/2014, έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Παντελόγλου

Για την απώλεια του Μιχαήλ Πρωτοψάλτη

Τι προβλέπει το Πακέτο Γιούνκερ για την Αττική

Για την απώλεια του Λεωνίδα Λουλούδη

Ορνιθολογική: Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ

Ελένη Πορτάλιου ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

 

Επιστροφή

 

Μια «σχεδία» στα ταραγμένα νερά της ελληνικής καθημερινότητας

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία». 

Την Τετάρτη θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της πόλης. 

Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία» είναι έτοιμο για το παρθενικό του ταξίδι. Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει την πορεία του στα ταραγμένα νερά της ελληνικής εκδοτικής και ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας. Σε καιρούς θυελλώδεις, η «σχεδία» ξεκινάει αυτό το ταξίδι όχι για να ανακαλύψει την εκδοτική αμερική που τόσα χρόνια διέλαθε της προσοχής κάποιων άλλων. Ξεκινάει αυτό το ταξίδι για να δώσει φωνή και ελπίδα και προοπτική στους πιο αποκλεισμένους της ελληνικής γης, που βιώνουν στις πιο ακραίες τους μορφές τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αυτοί –και μόνον αυτοί- είναι οι πωλητές του περιοδικού. Πρώτα σε αυτούς απευθύνεται και μέσω αυτών στην κοινωνία ολόκληρη. Αυτό είναι το μοντέλο παγκοσμίως.  

Για όλα αυτά όμως, θα μιλήσουμε στην επίσημη παρουσίαση του περιοδικού που θα γίνει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, στις 14:00).

Εχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν η αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, Πολιτισμού και Άθλησης κ. Νέλλη Παπαχελά, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ανεξάρτητης μη κυβερνητικής οργάνωσης PRAKSIS κ. Τζανέτος Αντύπας, ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, η γνωστή καλλιτέχνης Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο διευθυντής σύνταξης της «Σχεδίας» Χρήστος Αλεφάντης. Επίσης, μέσω skype, θα μιλήσει από την έδρα της στη Γλασκόβη για την πρωτοβουλία και τα περιοδικά δρόμου παγκοσμίως, η διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου κ. Lisa MacLean. Συντονιστής της παρουσίασης θα είναι ο δημοσιογράφος Μιχάλης Λεάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί και θα βρίσκονται στη συνέντευξη Τύπου, παρέχοντας για της παρουσίας τους την υποστήριξή τους στη «σχεδία», γνωστοί συνάνθρωποί μας από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και του αθλητισμού.

Η «Σχεδία» είναι η δημοσιογραφία της αλληλεγγύης, στην πράξη.

Το πρώτο τεύχος θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στους δρόμους της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Περιοδικό Δρόμου "σχεδία"

Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα

Τ: 213 0231220

www.shedia.gr

info@shedia.gr

f: shedia.streetaper

tw: _shedia

 

Επιστροφή

 

5 Ιουνίου… και κάθε ημέρα,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

28/5/2013

Καταστατικό Πρωτ. Αθηνών 13751/2012, 11/9/2012 – ΑΦΜ:998133930, ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Θερμοπυλών 92,12461 – Mail: desk@nfgr.org 

URL: http://nfgr.org - http://naturefriends-gr.blogspot.gr

 

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σφαίρας, επηρεάζει δυσμενώς και περιθωριοποιεί  όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα τη νεολαία. Η κρίση αυτή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στα «χολερικά χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου» και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ανθρωπιστική κρίση: Αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, ανεργία 21%, έλλειψη ελπίδας, αδιαφορία για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον(Ανακοίνωση των ΦτΦ, Ιούνιος 2012)

Ένα χρόνο μετά την παραπάνω ανακοίνωση που εκδώσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2012, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε όλα τα επίπεδα. Η επίσημη ανεργία τον Ιανουάριο του 2013 σκαρφάλωσε στο 27,2%, η δε πρόβλεψη του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το τέλος του 2013 την ανεβάζει στο 30,2%. Η ανεργία στους νέους έφτασε στο 59,9%, ενώ στις ηλικίες μέχρι 24 ετών εκτινάχθηκε στο 64,2%.

Στον τομέα του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος γίνονται βήματα προς τα πίσω, με αποτέλεσμα οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Η κρίση χτυπάει αλύπητα το περιβάλλον, όμως πού είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος;» (10/12/2012).

Οι ΦτΦ επιβεβαιώνουν ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και οι συνεργάτες του ήταν στην χώρα μας, ήταν όμως απών από την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (Ντόχα, Κατάρ 26/11/-7/12/2013) και πανταχού παρών στη δρομολόγηση και εφαρμογή αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών όπως:

1.       τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη,

2.       την αντιορθολογική/αντιοικονομική/αντιοικολογική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων,

3.       την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την παραχώρηση της παραλίας του Σαρωνικού στα μεγάλα συμφέροντα,

4.       την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ,

5.       την μη προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής (2011),

6.       τη συνέχιση των έργων για την εκτροπή του Αχελώου,

7.       την κατάργηση και συγχώνευση των  Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  από 29 σε 14,

8.       τη νομιμοποίηση καταπατήσεων γης και αυθαιρέτων κτισμάτων,

9.       τη μη προώθηση της κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών (οι γειτονικές παραλίμνιες χώρες την έχουν κυρώσει),

10.    τη διάλυση του Πράσινου Ταμείου (επιταχύνεται και με την πρόσφατη απομάκρυνση του προέδρου κ.Σερράου που διορίστηκε το 2011 με τετραετή θητεία),

11.   τη βεβήλωση των ορεινών όγκων και του τοπίου από καταστροφικές «επενδύσεις»,  ακόμα και σε περιοχές NATURA, όπως οι ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου,

12.   τα αφύλακτα δάση με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φαινόμενα της λαθροϋλοτομίας και της λαθροθηρίας,

13.   το ξεπούλημα νησίδων που είναι καταφύγιο των μεταναστευτικών πουλιών και σημαντικοί βιότοποι κ.λπ.

 

Το περιβάλλον υποβαθμίζεται προς όφελος ενός σχεδιασμού ανάπτυξης χωρίς κανόνες που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4146/2013 «για τη διαμόρφωση αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές επενδύσεις» και με τον οποίο, κατά παράβαση του Συντάγματος, νομιμοποιείται η ιδιωτική πολεοδόμηση, η εκποίηση δημοσίων εκτάσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η ιδιωτική χρήση των κοινόχρηστων αγαθών (αιγιαλός) και υποβαθμίζεται η προστασία των μνημείων.

Δεν είναι τυχαίο η προσπάθεια εκποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης μαζί με το Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, η κατάχωση της αρχαίας Ιεράς Οδού (στο ύψος του Σκαραμαγκά), η απόσπαση και μεταφορά της Μέσης Οδού των Βυζαντινών χρόνων από το σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Οι ΦτΦ πιστεύουν ότι το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και οι Αισθητικές Αξίες που προστατεύονται από κοινού με το άρθρο 24 του Συντάγματος καθώς και από το ν.1650/1986 αποτελούν τη μεγάλη «προίκα» της Ελλάδας για μια άλλου τύπου ανάπτυξης προς όφελος της φύσης και της κοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας και στο μέτρο που μας αναλογεί, θα προβάλλουμε τα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και θα συμβάλλουμε στην προσέλκυση ενός ειδικού τουριστικού κοινού που είναι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Με αφορμή την 5η Ιουνίου, καλούμε τα κινήματα πολιτών, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να συντονίσουν τους αγώνες τους για την προστασία και την ανάδειξη της φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της χώρας μας. Οι ΦτΦ συνδιοργανώνουν με την Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 8:30μ.μ, εκδήλωση με θέμα «Το Περιβάλλον στην εποχή του μνημονίου. Όνειρο ήταν και πάει;» με ομιλητές την κα. Μαρία Καραμανώφ και τον κ. Μάριο Χαϊνταρλή (ELEFSINA HOTEL, Δήμητρας & Ρήγα Φεραίου).

Η εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, η πείνα και η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγεία, η ειρήνη και η συνεργασία των λαών, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις κ.λπ. είναι θέματα που δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιοι οργανισμοί. Χρειάζεται η κοινή δράση των πολιτών στην Ευρώπη και στον κόσμο για να υπερασπίζουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές κατακτήσεις και να τις εμπλουτίζουμε με άλλες όπως το δικαίωμα στον τουρισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, στη μείωση του χρόνου εργασίας κ.λπ.

Οι ΦτΦ συμμετέχουν στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων/Alter Summit για την αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις του στη φύση και στις κοινωνίες, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 7 και 8 Ιουνίου.

… κάθε ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

 

Επιστροφή

 

Συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος ζητά ο ΑΠ

Άρειος Πάγος: Αυτόφωρο για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα

06/06/2013

Συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την διαδικασία του αυτοφώρου προκειμένου για περιβαλλοντικά εγκλήματα ζήτησε η Αντεισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, ο Αντεισαγγελέας κ.Δ.Δασούλας, με τρεις σχετικές εγκυκλίους του, εφιστά την προσοχή των Εισαγγελικών Λειτουργών της επικράτειας αναφορικά με την περιβαλλοντική προστασία, εν όψει και των κινδύνων της θερινής περιόδου και ζητά πιστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

Ειδικότερα, στην πρώτη εγκύκλιο ο κ.Δασούλας, τονίζει τη σημασία του περιβάλλοντος για την ποιότητα ζωής και την εθνική οικονομία, υπενθυμίζοντας τη συνταγματική πρόβλεψη προστασίας των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας του, ανάγκη που καθιστά επιτακτική ο πολλαπλασιασμός των περιβαλλοντικών εγκλημάτων και οι κίνδυνοι που ενέχει η θερινή περίοδος.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «λόγω του ότι κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, παρατηρείται έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως δε με την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη, απόρριψη και διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων, ανακύπτει πρόδηλη η ανάγκη, λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, για συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση των εισαγγελικών λειτουργών καθώς και των επιφορτισμένων με την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων», ενώ εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, «θα πρέπει, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος, οι παραβάτες αυτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα».

Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά αποκλειστικά στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, λόγω θερινής περιόδου, με τον αντιεισαγγελέα να ζητά από τους κατά τόπους συναδέλφους του να παραγγείλουν στις αρμόδιες πυροσβεστικές αρχές να εντείνουν τους προληπτικούς ελέγχους δασοπροστασίας, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες πυρκαγιάς σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, αλλά και σε χωματερές.

Σ’ αυτά τα πλαίσια μάλιστα ο κ.Δασούλας κάνει αναφορά και σε παλαιότερη, σχετική εγκύκλιο του 2007 του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά, σύμφωνα με την οποία οι δασικές υπηρεσίες εάν διαπιστώσουν παραβάσεις (ανέγερση κτισμάτων εντός δασών, περιφράξεις, υλοτόμηση, εκχέρσωση, κ.λπ.) πρέπει να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.

Με την τρίτη εγκύκλιο, παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με το ζήτημα της ηχορύπανσης από τα νυχτερινά κέντρα κλπ. Ειδικότερα, υπενθυμίζονται οι σοβαρές επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην ανθρώπινη υγεία καθώς και η σχετική υγειονομική διάταξη, η παράβαση της οποίας επισύρει υψηλές χρηματικές ποινές καθώς και ποινές φυλάκισης έως ένα έτος. Σύμφωνα με τον κ.Δασούλα, τυχόν παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας συνεπάγεται άμεση σύλληψη, των φυσικών προσώπων που εκμεταλλεύονται την εκάστοτε επιχείρηση, γι αυτό θα πρέπει «οσάκις διαπιστώνεται παράβαση των σχετικών διατάξεων, οι παραβάτες αυτών, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου πλημμελήματος, να συλλαμβάνονται, να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να παραπέμπονται υποχρεωτικά στο δικαστήριο κατά την αυτόφωρη διαδικασία», ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και η προσωρινή αφαίρεση των αδειών λειτουργίας των επίμαχων καταστημάτων.

 

Επιστροφή

 

Η δημιουργία και η συντήρηση ενός πάρκου υψηλού πρασίνου παράγουν πολλές θέσεις εργασίας

Νατάσσα Τσιρώνη

Ιούλιος 5, 2013

 

Η μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αθήνας οφείλεται στην έλλειψη 50.000στρ. χώρων πράσινου. Απαιτείται η δημιουργία όλων των μεγάλων πάρκων που είχαν προβλεφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (Ελληνικό, Ελαιώνας, Γουδή), αλλά και πολλών μικρότερων (γειτονιάς, συνοικίας).

Αντ’ αυτού, με αφορμή την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και με δόλωμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η υπερδόμηση των ελεύθερων χώρων βαφτίζεται πλέον ‘ανάπτυξη’ και η εκποίησή τους ‘δημόσιο συμφέρον’ αφού θα μειώσει, δήθεν, το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Φυσικά, το ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων σε επίδοξους επενδυτές ήταν πάντα στόχος των εκάστοτε κυβερνήσεων, απλά τώρα γίνεται με σκανδαλώδεις πολεοδομικούς και οικονομικούς όρους, όπου το δημόσιο συμφέρον υπονομεύεται εξόφθαλμα. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν ‘παγώσει’ την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Η δημιουργία όμως θέσεων εργασίας παραμένει τεράστιο δέλεαρ για τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους πολίτες.

Δυστυχώς, μόνο στην Ελλάδα οι πολίτες αγνοούν ότι η δημιουργία και η συντήρηση ενός πάρκου υψηλού πρασίνου δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας. Αρκεί η επίσκεψη στις ιστοσελίδες μεγάλων πάρκων ανά τον κόσμο, για να διαπιστώσει κανείς πόσες ειδικότητες απαιτούνται σε τομείς όπως: μελέτες οργάνωσης και προγραμματισμού, εκπόνηση προϋπολογισμού, διενέργεια διαγωνισμών για μελέτες-συμβάσεις-προμήθειες, μελέτες φυτικής παραγωγής και αστικής πανίδας, υποστήριξη φυτών, διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, κατασκευή και συντήρηση διοικητικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων (υγιεινής, ενημέρωσης, εστίασης, στάθμευσης) και εξοπλισμού (παγκάκια, περιφράξεις, κρήνες, κιόσκια, παιδικές χαρές, σύστημα άρδευσης), κλπ.

Απαιτούνται:

• Ειδικοί: αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, τοπογράφοι, κηποτέχνες, διακοσμητές, πολιτικοί μηχανικοί, γεωτεχνικοί, μηχανικοί ηλεκτρολογικών-μηχανολογικών- υδραυλικών έργων, γεωπόνοι, γεωλόγοι, προγραμματιστές, περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι, ζωολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, δασολόγοι, δασοπόνοι, βοτανολόγοι, λογιστές, ειδικοί ΑΠΕ και πληροφορικής, ιατρικό προσωπικό.

• Τεχνίτες: εργοδηγοί, κηπουροί όλων των ειδικοτήτων, μελισσοκόμοι, ξυλουργοί, σιδεράδες, τζαμάδες, αλουμινάδες, πλακάδες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μπογιατζήδες, εργάτες, μάγειροι, σερβιτόροι, συνεργεία καθαρισμού κτηρίων και περιβάλλοντα χώρου, συνεργεία οχημάτων και μηχανημάτων, κλπ.

• Διοικητικό προσωπικό: διαχειριστές και διοικητές, υπεύθυνοι προσωπικού, γραμματείς, θυρωροί, φύλακες, προσωπικό υποδοχής, ξεναγοί, οδηγοί, λογιστές, ταμίες, μεταφραστές, επικοινωνιολόγοι, παραγωγοί και δημοσιογράφοι.

Ενδεικτικά, ο Δήμος Παρισιού (χωρίς τα προάστια), στα 24.000στρ. χώρων πράσινου (πάρκα, κήποι, κλπ) και τις κτηριακές εγκαταστάσεις τους (διοικητικές-βοηθητικές) απασχόλησε, το 2012, 3.924 άτομα ως τεχνίτες, ειδικούς και διοικητικό προσωπικό.

Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι! Η απόκρυψη αυτής της αλήθειας γίνεται σκόπιμα από όσους μας οδήγησαν στην κρίση, δημιουργώντας τη φούσκα της δόμησης και της κατανάλωσης.

Αποσιωπάται το ότι η υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά Αθήνα, παρά τα μοναδικά αρχαιολογικά της αξιοθέατα, απωθεί τους τουρίστες, και ότι τα πάρκα αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, αυξάνοντας την απασχόληση σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Το Bois de Boulogne (8.460στρ.) και το Bois de Vincennes (9.950στρ.) στο Παρίσι έχουν αντίστοιχα 5.922.000 και 5.970.000 επισκέπτες ετησίως. Ένα πάρκο 110στρ. στην Angers είχε, σε 180 μέρες λειτουργίας το 2012, 260.000 επισκέπτες!

Αποσιωπάται το ότι έχουμε ήδη μεγάλη συσσώρευση κενού κτιριακού αποθέματος.

Ποιες οικονομοτεχνικές μελέτες αποδεικνύουν την βιωσιμότητα νέων επενδύσεων σε γραφεία, κατοικίες, καταστήματα, ξενοδοχεία; Καμία!

Αντίθετα, έχει αποδειχθεί πχ. ότι τα νέα Mall οδηγούν σε κλείσιμο τα καταστήματα των τοπικών κέντρων! Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται δηλαδή στα Mall, χάνονται αλλού. Χάνονται μάλιστα θέσεις αυτοαπασχολούμενων ενώ δημιουργούνται θέσεις υπαλλήλων, με χαμηλότερες αποδοχές. Η δόμηση δεν σημαίνει πάντα ανάπτυξη. Η δόμηση γεννά μόνο πρόσκαιρες θέσεις εργασίας στην οικοδομή, για κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους μετανάστες. Το κέρδος το καρπούνται λίγοι μεγαλοεργολάβοι, το κόστος το χρεώνεται η κοινωνία και το περιβάλλον.

Οι θέσεις εργασίας δεν πρέπει επομένως να λειτουργούν ως άλλοθι για την συνέχιση του καταστροφικού μοντέλου ανάπτυξης που βασίστηκε στη υπερδόμηση και μας οδήγησε ως κοινωνία στην χρεοκοπία. Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι θέσεις εργασίας θα γεννηθούν, όχι κτίζοντας κι άλλα αζήτητα κτήρια, αλλά αυξάνοντας τις παραγωγικές δραστηριότητες.

 

Επιστροφή

 

Έναρξη Λειτουργίας Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων

Πηγή: http://mdmgreece.gr/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%88%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%94%CE%BF%CE%BC%CF%8E%CE%BD-%CE%86%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8E%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A6%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF-%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD
 

05-07-2013

Η παρούσα οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε παρατεταμένη ύφεση, ωθώντας στα όρια της φτώχειας ακόμη και τις μέχρι πρότινος υγιείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, δημιουργήθηκε το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης  με τη συνέχιση λειτουργίας ή τη δημιουργία νέων Κοινωνικών Δομών για την εφαρμογή ενός συνόλου ενεργειών καταπολέμησης της φτώχειας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι Κοινωνικές Δομές  Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας οι οποίες θα λειτουργήσουν στους μεγαλύτερους  Δήμους όλης της χώρας, θα παρέχουν μία δέσμη ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους όπου με διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία θα τους προσδίδουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό υποστήριξη στις καθημερινές τους ανάγκες.

Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων

Το μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία»  στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προβαίνει στην επίσημη έναρξη λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Υπνωτηρίου στην περιοχή της Αθήνας.

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη λειτουργία ενός διευρυμένου δικτύου Κοινωνικών Δομών, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθούν οι εξής Δομές:

1. Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων - PRAKSIS

2. Δομή παροχής συσσιτίου – EQUAL SOCIETY

3. Κοινωνικό φαρμακείο – Γιατροί του Κόσμου

4. Γραφείο Διαμεσολάβησης - ΚΛΙΜΑΚΑ

5. Υπνωτήριο – Γιατροί του Κόσμου

Στόχος είναι η ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων ευρισκομένων σε κατάσταση φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων, μέσα από ενέργειες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, οι οποίες θα παρέχονται από το σύνολο των ανωτέρω αναφερόμενων Κοινωνικών Δομών προς τους ωφελούμενους.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πράξη αποσκοπεί στην ανακούφιση και σταδιακή αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίσταται μεγάλο μέρος του πληθυσμού πληττόμενο από την κοινωνικοοικονομική κρίση.

Αποτέλεσμα και παράλληλος ειδικότερος στόχος του έργου είναι η δημιουργία 28 νέων θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους έως 30 ετών, μέσω της πρόσληψής τους για τις ανάγκες ανάπτυξης και λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Οι ωφελούμενοι του έργου είναι οι άστεγοι, οι άποροι (ασφαλισμένοι και μη ασφαλισμένοι) & οι άνεργοι (ασφαλισμένοι και μη ασφαλισμένοι) οι οποίοι ανάλογα την κατηγορία που ανήκουν θα εξυπηρετούνται και από τις αντίστοιχες κοινωνικές δομές. Πιο συγκεκριμένα απεικονίζεται στο παρακάτω πίνακα: (βλέπε πηγή)

 Για να γίνει η κατηγοριοποίηση του ωφελούμενου   έτσι ώστε να εξυπηρετείται και από τις κατάλληλες κοινωνικές δομές πρέπει αρχικά να προσέλθουν στο Γραφείο Διαμεσολάβησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι να αποκτήσει την κάρτα ωφελούμενου και να προωθηθεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του στις αντίστοιχες δομές.

 

Γραφείο Διαμεσολάβησης

Το γραφείο διαμεσολάβησης είναι η καρδιά του συστήματος των κοινωνικών δομών καθώς σε αυτό προσέρχονται αρχικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ωφεληθούν από κάποια δράση των κοινωνικών δομών. Είναι η δομή η οποία παρέχει πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης σε ωφελούμενα άτομα σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της φτώχειας και την προώθηση τους στις αντίστοιχες  δομές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης θα στελεχωθεί από προσωπικό αποτελούμενο από 2 άτομα, επαγγελματίες ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ θα στεγασθεί σε χώρο στο κέντρο της πόλης, στον Κεραμεικό, επί της οδού Δεκελέων 50, σε κτίριο προσβάσιμο σε ΑμΕΑ και άμεσα προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η Δομή θα λειτουργεί με σταθερό ωράριο, Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00 – 17:00.

 

Κοινωνικό Φαρμακείο - Φορέας Λειτουργίας: Γιατροί του Κόσμου

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, όπως άλλωστε διατυπώνεται στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Τα άτομα που ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν από σοβαρές ασθένειες ακόμα και να πεθάνουν από πρόωρο θάνατο. Παράλληλα πλήθος μελετών επιβεβαιώνει την αποχή πολλών ατόμων χαμηλού εισοδήματος από τη χρήση των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα όταν πρέπει να καταβάλουν κάποια οικονομική δαπάνη.

Μεταξύ φτώχειας και υγείας υπάρχει μια σχέση αλληλεπίδρασης που τεκμηριώνεται από πλήθος ερευνών και μελετών. Η φτώχεια οδηγεί στην εμφάνιση ασθενειών καθώς αναγκάζει τα άτομα να διαβιούν σε υποβαθμισμένο περιβάλλον, να τρέφονται ανεπαρκώς και να εργάζονται σε επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συγχρόνως, η ασθένεια προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση την απασχόληση και το εισόδημα.

Σήμερα ολοένα και περισσότερα άτομα βιώνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ένα πολυδιάστατο και δυναμικό φαινόμενο που απορρέει από την περιορισμένη πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά και η ισότιμη πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες και δομές υγείας είναι ένας από τους κύριους άξονες προτεραιοτήτων στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής παγκοσμίως.

Σκοπός της λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι η φαρμακευτική περίθαλψη των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ώστε να είναι ευχερέστερη η κοινωνικό-προνοιακή τους αποκατάσταση. Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργήσει σε υφιστάμενη Δομή Φαρμακείου των Γιατρών του Κόσμου, η οποία λειτουργεί παράλληλα με το πρόγραμμα Ανοιχτό Πολυιατρείο, από το 1997, με στόχο την δωρεάν παροχή φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς που αν και έχουν ανάγκη φαρμάκων, δεν έχουν την οικονομική ή/ και ασφαλιστική δυνατότητα να τα προμηθευτούν.

Το Φαρμακείο εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας (Σαπφούς 12), άμεσα προσβάσιμο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο προβλέπεται να παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε τουλάχιστον 100 άτομα μηνιαίως, τα οποία έχουν ελάχιστη έως και μηδαμινή πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι κυρίως: άνεργοι/ανασφάλιστοι, άποροι, υπερήλικες / χαμηλοσυνταξιούχοι, άστεγοι, μετανάστες, μονογονεϊκές / πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων προκειμένου να εξασφαλίσει τη δωρεάν προμήθεια του σε φαρμακευτικά σκευάσματα και προϊόντα από φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακευτικούς συλλόγους και τοπικούς συλλογικούς φορείς. Επίσης, δεδομένου ότι πολλές επιδημιολογικές και κοινωνικές έρευνες καταδεικνύουν την αγορά υπερβολικής ποσότητας φαρμάκων από τις ελληνικές οικογένειες, η επιστροφή και διάθεση των αχρησιμοποίητων φαρμάκων στους άπορους πολίτες, αποτελεί μία ορθή πρακτική. Το προσωπικό της Κοινωνικής Δομής θα απαρτίζεται από 3 άτομα των εξής ειδικοτήτων: 2 φαρμακοποιοί και 1 κοινωνικός λειτουργός, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά με σταθερό ωράριο (9:00 – 17:00).

 

Υπνωτήριο - Φορέας Λειτουργίας: Γιατροί του Κόσμου

Το κέντρο της Αθήνας, αποτυπώνει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται από την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ειδικότερα, στο πεδίο της έλλειψης στέγης και της χωρικής τοποθέτησης του φαινομένου, στην Αθήνα υπολογίζονται 52 σημεία που βρίσκουν καταφύγιο πολίτες που δεν διαθέτουν στέγη. Αν και η ανάγκη αποκέντρωσης των υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αναγνωρίζεται ως πρωτίστης σημασίας, η λειτουργία ενός Υπνωτηρίου στο κέντρο της Αθήνας θεωρείται επιτακτική και πρωτεύουσας σημασίας, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων ζει ή κινείται στο κέντρο της Αθήνας.

Η δομή θα λειτουργεί επί της οδού Αλικαρνασσού 49, στο κέντρο της Αθήνας, σημείο άμεσα προσβάσιμο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης.

Το υπνωτήριο θα λειτουργεί καθημερινά με σταθερό ωράριο (21.00μμ έως 12.00 πμ.) και θα προσφέρει διανυκτέρευση σε τουλάχιστον 50 αστέγους ανά ημέρα. Η Κοινωνική Δομή θα στελεχωθεί από επταμελές προσωπικό των εξής ειδικοτήτων: 2 διοικητικούς υπαλλήλους, 4 άτομα προσωπικό καθαριότητας και 1 κοινωνικό λειτουργό.

Για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής απαιτείται η σύνδεση της κοινωνίας με τις επιχειρήσεις καθώς και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για την ενεργό συνεισφορά τους στην εθνική αυτή προσπάθεια αναγνωρίζοντας ότι το φαινόμενο της φτώχειας μας αφορά όλους και η εξάλειψή του μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το άθροισμα πολλών μικρών ενεργειών από όλους τους ανθρώπους. Το όλο εγχείρημα αποτελεί το στοίχημα κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

 

Επιστροφή

 

Απαλλαγή από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εκατοντάδες κτίρια

RE+D Magazine

12-07-2013

Χαράς ευαγγέλια για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και developers οι οποίοι πλέον απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατάθεσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία.

Σύμφωνα με ΚΥΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος, πρόκειται για κτήρια γραφείων μικρότερα των 20.000 τ.μ., εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα καταστημάτων, υπεραγορές (super markets) και πολυκαταστήματα μικρότερα των 5.000 τ.μ., χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων μικρότεροι των 500 θέσεων, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου όπως κρεαταγορές, ιχθυαγορές, λαχαναγορές (στεγασμένοι και ημιστεγασμένοι χώροι) μικρότερες των 10.000 τ.μ., εκθεσιακά κέντρα μικρότερα των 10.000 τ.μ., μουσεία μικρότερα των 10.000 τ.μ., θέατρα και κινηματογράφοι με λιγότερους από 2.000 θεατές, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης (συγκροτήματα σχολείων, πανεπιστημίων κλπ. με έκταση μικρότερη των 75 στρεμμάτων), καθώς και γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις (ανοικτά ή κλειστά) με λιγότερους από 5.000 θεατές.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27907

Το υπουργείο σημειώνει ακόμη πως ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ανάγκης περιοδικής αδειοδότησης για όλα τα υφιστάμενα κτηριακά έργα αυτού του είδους, για τα οποία έως σήμερα έπρεπε ανά 5ετία ή 10ετία να ανανεώνεται η περιβαλλοντική τους άδεια.

 

Επιστροφή

 

Distress...κοράκια κάνουν βόλτα στην Αθήνα

RE+D Magazine

11-07-2013

Αυξάνονται οι επισκέψεις ξένων και δεν είναι... τουρίστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα κορυφαία στελέχη ξένων funds τα οποία έχουν έρθει σε επαφές με τράπεζες, ξενοδόχους και στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Στόχος τους είναι να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που κρύβονται στην Ελλάδα και να προχωρήσουν σε distress αγορές. Τα ραντεβού έχουν κλειστεί εδώ και καιρό καθώς τραπεζίτες από τις 4 συστημικές τράπεζες (ιδιαίτερα εκείνες που είναι υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ) σκέφτονται να προχωρήσουν σε πωλήσεις μη τραπεζικών δραστηριοτήτων αλλά και πακέτων κόκκινων (κι όχι μόνο) δανείων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «κοράκια» των αγορών έχουν βάλει στο μάτι ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων σε όλη την Ελλάδα αλλά και πακέτα μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

Οι ξένοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και την ελληνική οικονομία αλλά και την πολιτική κατάσταση καθώς τα πρώτα πράγματα που ρωτούν είναι αν θα εμφανιστεί ξανά το Grexit (ήδη τελευταίες έρευνες ξένων εταιρειών μιλούν για πιθανότητα 30%) αλλά κι αν θα υπάρξει σταθερότητα στην κυβέρνηση.

Θεωρούν τέλος ότι από τον Σεπτέμβριο, αν δεν προκύψει κάποια άλλη έκπληξη, θα γίνουν πολλές συμφωνίες που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά. Συμφωνίες οι οποίες μπορεί να σχετίζονται και με δημόσια asset.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27892

 

Επιστροφή

 

Ο Φίλιππος Συρίγος μας αποχαιρέτησε, παραμένει όμως στη μνήμη όλων μας

14 Οκτ. 2013

Ο μεγάλος εμπνευστής του ελληνικού μπάσκετ, Φίλιππος Συρίγος, δεν είναι πλέον ανάμεσα μας. Νικήθηκε από την ανίατη αρρώστια όπως και κατά το παρελθόν νικήθηκε αρκετές φορές απ' όλους εκείνους που πρωτοστάτησαν σε συμβάντα και εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό, που ντρεπόμαστε σήμερα ακόμα και να τα ...φέρουμε στη μνήμη μας.

Τι να πρωτοθυμηθούμε από την πλούσια δημοσιογραφική (και όχι μόνο) πορεία του; Τη σταθερή εναντίωση του (δυο φορές) στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα;  Τις έρευνές του γύρω από το ντόπινγκ ανάμεσα στους έλληνες πρωταθλητές; Τα αντίστοιχα απέναντι σε σκοτεινά κυκλώματα (παράγκες, "στημένα") του ελληνικού ποδοσφαίρου ρεπορτάζ του; Ή ακόμα, την πραγματική κοστολόγηση των "Ολυμπιακών έργων", που δυστυχώς η επίσημη Πολιτεία ακόμα την κρατάει "επτασφράγιστο μυστικό" σχεδόν μια δεκαετία από την αποπεράτωση τους; Όλα αυτά τέλος 
πάντων, που μέχρι και σε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του οδήγησαν γνωστούς - άγνωστους δράστες. 
Πέρα από αυτά, ο Φίλιππος Συρίγος έδωσε, κυρίως μέσα από τις ζωντανές μεταδόσεις του, μαθήματα εκφοράς της ελληνικής γλώσσας. Με το πλούσιο λεξιλόγιο του, τον ρυθμό και το ύφος του. Ως ένας σύγχρονος δραματουργός, που δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Ίσως ένας από τους πιο πολυαγαπημένους "αιρετικούς" της εποχής.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια μας σε όλους τους οικείους του.

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=4988:2013-10-14-09-54-39&catid=1:press-releases

 

Επιστροφή

 

Κοινό blog/site αστικών αγρών

βασικές αρχές - στόχοι

Η κίνηση αυτή της δικτύωσης/δημιουργίας ενημερωτικής πλατφόρμας των αστικών αγρών δεν επιχειρεί να «σκεπάσει» τις ομάδες των αγρών. Αντίθετα, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό blog/site, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί συνολικά να δει τους αγρούς της Αθήνας (αρχικά και εν συνεχεία -γιατί όχι- και άλλων πόλεων) και όπου ο κάθε αγρός, διατηρώντας την ιδιαιτερότητά του,  να μπορεί να προβάλλει τις δράσεις που επιθυμεί να γνωστοποιήσει. Η δημιουργία ενός κοινού blog θα διευκόλυνε την διάδοση της αστικής γεωργίας, την ιδέα της βιώσιμης πόλης κι ενός άλλου τρόπου ζωής. Ακόμη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την γνωριμία μας με αντίστοιχα δίκτυα του εξωτερικού, που θα διευκόλυνε στη διοργάνωση και τον προγραμματισμό επισκέψεών τους.

Ο κοινός αυτός διαδικτυακός τόπος θα δέχεται να συμπεριλάβει αγρούς που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

καλλιεργούν με σεβασμό τη γη (φυσική, βιολογική, ή βιοδυναμική καλλιέργεια)

πρεσβεύουν τον σεβασμό στον συνάνθρωπο/συμπολίτη (όχι ρατσισμός, μισαλλοδοξία ή άλλα φασιστικά ιδεώδη)

λειτουργούν συνεργατικά, αλληλέγγυα και εφαρμόζουν την αρχή της δίκαιης κατανομής

Πολύ σημαντικό είναι να τονιστεί ότι δικαίωμα διαχειριστή θα διατηρεί ο κάθε αγρός για να ανεβάζει αναρτήσεις με τον όρο:

Η κάθε ανάρτηση θα γίνεται εξ ονόματος της ομάδας του αγρού

και ως τέτοια θα υπογράφεται.

Πιο συγκεκριμένα το blog/site αυτό θα φιλοξενεί:

- με αλφαβητική σειρά παρουσίαση των αστικών αγρών: Κάθε αγρός θα αναλάβει να φτιάξει ένα μικρό κείμενο, συνοδευόμενο από 1-2 φωτογραφίες, παρουσιάζοντας με λίγα λόγια ποιος ο  χαρακτήρας του αγρού, που βρίσκεται (χάρτης), πότε είναι ανοιχτός για επισκέψεις γνωριμίας, τηλέφωνα επικοινωνίας, αντίστοιχη υπερσύνδεση με την ιστοσελίδα/ blog.

- αναρτήσεις από εκδηλώσεις, γιορτές, ανοιχτές  συγκεντρώσεις, σεμινάρια, προσκλήσεις, κάλεσμα για εθελοντική βοήθεια

- κείμενα με σκέψεις, συμπεράσματα από πειράματα, καλλιεργητικές τεχνικές, γενικότερα πληροφορίες χρήσιμες γύρω από το θέμα της οικολογικής γεωργίας.

- ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που σχετίζονται με το θέμα της οικολογίας π.χ. φεστιβάλ, εκδηλώσεις, σεμινάρια για παραδοσιακούς σπόρους, φυσική δόμηση, κατασκευές, βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες κ.α.

- Άλλες εκδηλώσεις που γίνονται στον χώρο των αγρών, ακόμη κι αν δεν είναι άμεσα συνυφασμένες με το θέμα της καλλιέργειας π.χ.  δημιουργία σαπουνιού, μεταποίηση, χρήση βοτάνων, θεραπεία κ.α.

- Υπερσυνδέσεις        

όλων των ενδιαφερόμενων αγρών

ταινιών, ντοκιμαντέρ

βίντεο με καλλιεργητικές τεχνικές, κατασκευές κ.λπ.

άρθρων, ebooks

Κρίνουμε πολύ σημαντικό ότι θα μπορούσαμε ακόμη και να συντονιστούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε υλικά: π.χ. αν κάποιος αγρός βρίσκει κοπριά, φυτά, εργαλεία κ.α. δωρεάν ή σε μια πολύ καλή τιμή, δεν θα ήταν χρήσιμο να γίνουν συνολικά παραγγελίες και μοίρασμα στους αγρούς ή έστω να δοθεί αυτή η πληροφορία; Ή αν κάποιος αγρός χρειάζεται βοήθεια για κάποια κατασκευή ή εργασία που απαιτεί πολλά άτομα, γιατί να μην συνεισφέρουμε όσοι το επιθυμούμε;

Μιλούμε δηλ. γενικά για μοίρασμα/ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σπόρων, υλικών, πόρων και εργασίας.

Σκοπός μας δεν είναι να κλειστούμε στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών μας ή μέσα στους φράχτες των αγρών μας και να επικοινωνούμε μέσω υπολογιστή, αλλά η σύσφιξη σχέσεων, η γνωριμία μεταξύ μας, η κοινή δράση και η από κοινού ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας.

Θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ όμορφο να γίνει μελλοντικά ένας κύκλος επισκέψεων, όπου ο κάθε αγρός ανοίγει τις πόρτες του και προσκαλεί σε συνάντηση τους άλλους αγρούς, όπου γνωριζόμαστε προσωπικά, ανταλλάσουμε γνώση, σπόρους και λαχανικά, χαιρόμαστε σε ένα μικρό γλέντι με φαγητό φτιαγμένο από τα χέρια μας με τους καρπούς των αγρών μας. Γιατί όχι στο μέλλον να μην κάνουμε από κοινού μια εκδήλωση με θέμα την αστική γεωργία, να παρουσιάσουμε τα προϊόντα των αγρών μας και να προσκαλέσουμε τους συμπολίτες να μας γνωρίσουν;

Πιστεύουμε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι καιρός για ένωση και συνεργασία. Ο όρος «συλλογικότητα» δεν μπορεί να αφορά μια ομάδα ανθρώπων και να τελειώνει εκεί. Οι ιδέες και η πρόταση για έναν άλλο τρόπο ζωής και συνύπαρξης, οι εμπειρίες που προκύπτουν από τις ομάδες των αγρών είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσουν, να ρεύσουν προς τα έξω, να ακουστούν πιο δυνατά. Ενώνοντας τις φωνές μας, το κοινό μας μήνυμα θα ακουστεί καλύτερα.

Με εκτίμηση                                      

Γιώτα Καραδήμα & Έλενα Γκώγκου

 

Επιστροφή

 

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

 

Α.   Η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ

Η στεγαστική κρίση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και αποτυπώνεται με τα παρακάτω στοιχεία.

Χιλιάδες περιπτώσεις ακραίας αστεγίας (άστεγοι στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα).

Αδυναμία καταβολής ενοικίου από νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αδυναμία καταβολής της δόσης του στεγαστικού δανείου στις τράπεζες λόγω απορίας. Τα ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε καθυστέρηση υπολογίζονται σε 180-200.000 πανελλαδικά, εκ των οποίων 150-180.000 είναι σε καθεστώς προστασίας. Αν ισχύσει η άρση αυτού του καθεστώτος από 1/1/2014 τότε θα βγουν σε πλειστηριασμό οι παραπάνω κατοικίες. Επίσης, περίπου 100-150.000 δάνεια επαγγελματιών, με υποθήκη πρώτη κατοικία, βρίσκονται στο κόκκινο.

Ιδιότυπη δήμευση της μικρής ιδιοκτησίας με συνεχή χαράτσια και φόρους, ανεξάρτητα αν αυτή δεν αποφέρει κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες της.

Την ίδια στιγμή το υπάρχον οικιστικό απόθεμα μπορεί να καλύψει το σύνολο των στεγαστικών αναγκών του πληθυσμού.

 

Β.  Η στεγαστική κρίση είναι αποτέλεσμα της σταδιακής διαδικασίας εμπορευματοποίησης και της καθοριστικής εμπλοκής του χρηματοπιστωτικού τομέα στις διαδικασίες παραγωγής και απόκτησης κατοικίας.

Οι τιμές της κατοικίας υπερδιπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες και η μεγαλύτερη αύξηση τιμών αφορά την Αθήνα. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας κατέστησαν άνεργους ή φτωχούς εκατομμύρια εργαζόμενους, με αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής του ενοικίου ή του δανείου στις τράπεζες.

 

Γ.   ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΣΤΕΓΩΝ, ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Η Ανοιχτή Πόλη υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κινήματος πολιτών που στερούνται, λόγω των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών, το Δικαίωμα στην Κατοικία.

Διεκδικούμε :

Άμεση λύση στο πρόβλημα της αστεγίας με δημοτικές και δημόσιες δομές έκτακτης ανάγκης.

Προστασία από πλειστηριασμούς της ενυπόθηκης πρώτης κατοικίας στις περιπτώσεις των κόκκινων δανείων.

Προστασία από πλειστηριασμό της ενυπόθηκης πρώτης κατοικίας στις περιπτώσεις των επαγγελματικών δανείων.

Διαγραφή ή ρύθμιση δανείων και χρεών.

Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με τις αναγκαίες αλλαγές ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες κοινωνικής κατοικίας.

Διάθεση του υπάρχοντος δημόσιου οικιστικού αποθέματος σε δικαιούχους.

Ενεργοποίηση των κλειστών ιδιωτικών κατοικιών προς ενοικίαση σε δικαιούχους, είτε με  επιδότηση ενοικίου είτε με μεσολάβηση του δημοσίου και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες.

 

Δ.   Η Ανοιχτή Πόλη μετέχει και υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δράσης για το Δικαίωμα  στην Κατοικία και την Πόλη.

 

Επιστροφή

 

ΤΑΙΠΕΔ: Πώληση 35 ακινήτων με διαδικασίες εξπρές

15 Σεπ 2013

Διαδικασίες-εξπρές για την πώληση ή αξιοποίηση 35 ακινήτων-φιλέτων του Δημοσίου, προωθούν το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ Α.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκμετάλλευση ενός από τα καλύτερα ολυμπιακά «φιλέτα», αυτό του «Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου».

Tον Νοέμβριο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των 76 στρεμμάτων της πλαζ Βουλιαγμένη που περιλαμβάνει το κτίριο της Ωκεανίδας (εστιατόριο – αναψυκτήριο), περίπτερα, κυλικεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική χαρά και βοηθητικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 776 τ.μ.

Προς αξιοποίηση μέσα στον Νοέμβριο θα βγουν επίσης τα δύο πάρκινγκ που βρίσκονται στην οδό Ζαλοκώστα και στην πλατεία Πρωτομαγιάς (στην Ευελπίδων) καθώς και το εστιατόριο στην παραλία Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί και να γίνουν ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τουλάχιστον είκοσι ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ.

Tην ερχόμενη Τρίτη θα δημοπρατηθεί ακίνητο στο Μοσχάτο αλλά και τριώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Σμολένσκυ στο Νέο Φάληρο.

Στις 19 Σεπτεμβρίου βγαίνει  σε ηλεκτρονική δημοπρασία τριώροφο κτίριο στο Κολωνάκι αλλά και πέντε αυτοτελή κτίρια σε οικόπεδο 3,2 στρεμμάτων στον Ταύρο και παραθαλάσσια έκταση 44 στρεμμάτων στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής.

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα γίνουν δύο δημοπρασίες. Η πρώτη αφορά γωνιακό κατάστημα 429 τ.μ. στο Πολύγωνο με τιμή 310 χιλ. ευρώ και η δεύτερη ένα τετραώροφο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 9 στο Σύνταγμα με αρχική τιμή 3,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μισθωμένο ακίνητο που χρησιμοποιείται ως γραφεία.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ακόμη διαγωνισμοί για ακίνητα στο Κολυμβάρι Χανίων, στη Νέα Προποντίδα στη Χαλκιδική, και για τρία κτίρια στην Αθήνα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να βγει από το ΤΑΙΠΕΔ η δημοπράτηση του ποσοστού 43% που διαθέτει το Δημόσιο στην ιστορική Στοά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη.

Στο σφυρί θα βγει τμήμα του εργοταξίου στο Ρίο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, συνολικής έκτασης άνω των 16 στρεμμάτων.

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε επίσης:

Πουλήθηκε ο Αστέρας Βουλιαγμένης για 400 εκ. ευρώ

Πηγή: http://aftodioikisi.gr/epixeiriseis/taiped-polisi-35-akiniton-me-diadikasies-expres

 

Επιστροφή

 

Ανοιχτή Πόλη

Δελτίο Τύπου 22/10/2013

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ -ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ 8 ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 

 

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την κατακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση, με τη μέθοδο του sale-and-lease-back, 28 ακινήτων του Δημοσίου συνολικού εμβαδού 270.460 τ.μ. - μεταξύ αυτών 5 Υπουργείων (Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 Κτιρίων ΔΟY και 5 Αστυνομικών Κτιρίων (όπως ΓΑΔΑ και Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης), στις κτηματικές εταιρείες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ αντί συνολικού τιμήματος 261,31 εκ. ευρώ. 

Μεταξύ των κτιρίων αυτών περιλαμβάνονται 8 κτίρια εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων, εναντίον της εκποίησης των οποίων θα προσφύγουν στο ΣτΕ μέλη της Ανοιχτής Πόλης, επικαλούμενα το έννομο συμφέρον τους που αφορά στην προάσπιση εξαιρετικά σημαντικής  δημόσιας  περιουσίας. 

Δ/νση Εγκλημ. Ερευνών ΕΛΑΣ, Αθηνών & Αντιγόνης 2-6, εμβ. 16.742 τ.μ.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βασ. Σοφίας 15, εμβ. 6.139 τ.μ. 

Υπουργείο Πολιτισμού,  Μπουμπουλίνας 20-22, εμβ. 5.253 τ.μ., διατηρητέο νεότερο μνημείο

Αρχηγείο Αστυνομίας Αθηνών, Αλεξάνδρας 173 & Δημητσάνας, εμβ. 29.486 τ.μ.

Γενικό Χημείο του Κράτους ,    . Τσόχα 16, εμβ. 7.270 τ.μ.

ΔΟΥ Αθηνών Α ,  Αναξαγόρα 6-8, εμβ. 3.263 τ.μ.

ΔΟΥ Αθηνών ΙΖ , Δαμάρεως 173-175, εμβ. 2.744 τ.μ.

ΔΟΥ Αθηνών ΙΘ , Ευελπίδων & Λευκάδος 47A, εμβ. 1.778 τ.μ.

Η εκποίηση αποτελεί ένα τερατώδες σκάνδαλο για τους παρακάτω λόγους

1.   Μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωνε νοίκι για τα κτίρια αυτά. Σήμερα θα εισπράξει 261,31 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν εντός 10 ημερών στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας, έναντι ενός μη βιώσιμου χρέους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το δημόσιο δεσμεύεται να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκ. ευρώ συνολικά: μια απόδοση ενοικίου, και μάλιστα εγγυημένη, πολύ πάνω από τις σημερινές τρέχουσες αξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα  αλλά οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, το ετήσιο κόστος  θα είναι αρκετά υψηλότερο, καθώς το δημόσιο θα επιβαρύνεται επιπλέον τόσο με την ετήσια ασφάλιση των 28 κτιρίων όσο και με την τακτική συντήρησή τους, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο με την έκτακτη «βαριά συντήρηση».

2.    Με το πέρας των 20 χρόνων το Ελληνικό Δημόσιο αποκτά δικαίωμα προαίρεσης αγοράς, δηλαδή δικαίωμα να εξαγοράσει όποια κτίρια το ενδιαφέρουν, αλλά στην τότε αγοραία τιμή τους. Σε άλλη περίπτωση  οι σημερινοί αγοραστές μπορούν να τα διαθέσουν όπως θέλουν. Με άλλα λόγια, από τη μία το τίμημα της σημερινής πώλησης δίδεται στους δανειστές και, από την άλλη, ετοιμάζεται δεύτερη καταβολή υπεραξίας στο μέλλον υπέρ των σημερινών αγοραστών.

3.   Οι δύο κτηματικές εταιρείες είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένων με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, κατά 90% στην περίπτωση της Εθνικής (Πανγαία) και κατά 100% στην περίπτωση της Eurobank (Eurobank Properties). Στην πραγματικότητα, τα 28 ακίνητα προστίθενται στην «προικοδότηση» των δύο κτηματικών εταιρειών για την πώλησή τους, καθώς έχει κλείσει η πώληση της Πανγαίας σε ισραηλινών συμφερόντων fund με έδρα την Ολλανδία, ενώ η Eurobank μαζί με τις θυγατρικές της προσφέρεται ήδη για άμεση ιδιωτικοποίηση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Η απώλεια πολύ αξιόλογων από πλευράς μεγέθους και θέσης δημόσιων ακινήτων στερεί το κράτος από σημαντικά κτίρια, τα οποία μπορούν λόγω του χαρακτήρα τους να στεγάσουν δημόσιες, δημοτικές και κοινωνικές υποδομές. Πρόκειται για υφαρπαγή από τις τράπεζες δημόσιας περιουσίας την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικές κατοικίες κινδυνεύουν, επίσης, λόγω ενυπόθηκων δανείων στις τράπεζες. 

 

Εξάλλου  το ΤΑΙΠΕΔ  προχωρεί σε ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό για τα παρακάτω ακίνητα εντός του δήμου Αθηναίων στα οποία περιλαμβάνονται και δύο δημοτικά  κτίρια .

Αναγνωστοπούλου 35,  Κολωνάκι, εμβ. 208,00 τ.μ.  (γη με  κτίσμα)

Δημοκρίτου  & Τσακάλωφ, Κολωνάκι, εμβ. 150, 69 τ.μ.  (γη με  κτίσμα)

Ερμού 19,  εμβ. 176,50 τ.μ.  (γη με  κτίσμα)

Θέατρο «Εμπρός» , Ψυρρή, εμβ. 410,60 τ.μ. (γη με  κτίσμα)

Πλατεία Πρωτομαγιάς,  εμβ.  6.380,30 τ.μ. (γη με  κτίσμα)
Κτίριο Πυροσβεστικής, Σαρρή & Παλαμήδου Ρήγα,  Ψυρρή εμβ. 1.883,12 τ.μ. (γη με  κτίσμα)

Η  Ανοιχτή Πόλη καλεί τον δήμο Αθηναίων να αντιδράσει σ’ αυτή την υφαρπαγή δημόσιας ιδιοκτησίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Οφείλει  να υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία , ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού φορέα, η οποία ανήκει στην πόλη της Αθήνας, στους δημότες της και στο σύνολο του ελληνικού λαού. Από τη μεριά μας θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτές τις εκποιήσεις, που εκτός των άλλων συνιστούν απιστία σε βάρος του δημοσίου από την πλευρά αυτών που θεωρούν τη δημόσια περιουσία τσιφλίκι τους.

 

Επιστροφή

 

Πόλεμος χαμηλής έντασης στις κοινωνικές αλληλέγγυες δομές

 

Το πρωί της Πέμπτης, 24/10/13, κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών και υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΦ), παρουσία εισαγγελέα, έκαναν έφοδο στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και στη ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, κατόπιν καταγγελιών «για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών». Στην περίπτωση των Γιατρών του Κόσμου, δεν ήταν η πρώτη φορά που στοχοποιούνταν ως εν δυνάμει επικίνδυνο καρτέλ. Περίπου ένα μήνα πριν είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος από επόπτες υγείας της Περιφέρειας με αφορμή αντίστοιχες καταγγελίες. Παρά το γεγονός ότι κατά την πρώτη έφοδο διαπιστώθηκε πως η λειτουργία του φαρμακείου ήταν νόμιμη, η έφοδος της Πέμπτης στηρίχθηκε σε νέα υποτιθέμενη επώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η οργάνωση διακινεί ανεξέλεγκτα πέριξ της Ομόνοιας δίγραμμα φάρμακα. Πρόκειται για τα σκευάσματα που λαμβάνουν ψυχικά πάσχοντες και χορηγούνται αυστηρά και μόνο με ιατρική συνταγή, καθώς περιέχουν στη σύστασή τους ναρκωτικές ουσίες.

Εδώ να σημειώσουμε το εξής: δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι συγκεκριμένοι χώροι που δέχτηκαν έφοδο παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Ο πρώτος λόγος της εφόδου σχετίζεται με την ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη μετάβαση των υπηρεσιών υγείας από «δημόσιο σύστημα» σε κερδοφόρα ιδιωτική μπίζνα. Το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων, οι απολύσεις προσωπικού, η ανεπάρκεια προμηθειών, το εισιτήριο των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία που θα ισχύσει από 1/1/14, είναι μόνο μερικά από τα δεδομένα που σκιαγραφούν τους στόχους της κρατικής στρατηγικής για την υγεία.

Ο δεύτερος λόγος της εφόδου, σχετίζεται με το ποιους και ποιες στηρίζουν οι παραπάνω χώροι και το σε ποιους και ποιες είναι ανοιχτοί: σε μετανάστες, άνεργες, οροθετικές, τοξικοεξαρτημένους, άστεγους και ανασφάλιστους. Σε όσους και όσες, δηλαδή, εκ των πραγμάτων αποκλείονται από το νέο σχέδιο για την υγεία και θεωρούνται περιττοί. Όσο ο αριθμός των περιττών αυξάνεται με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς, τόσο πιο σημαντική και –κυριολεκτικά- σωτήρια θα καθίσταται η λειτουργία ανάλογων χώρων και δομών. Αντίστοιχα, όσο ταχύτερα αυξάνεται ο αριθμός των περιττών, τόσο πιο επιτακτική θα είναι και η ανάγκη της φυσικής τους εξόντωσης από την πλευρά του κράτους. Δεν έχεις λεφτά; Κάτσε σπίτι σου και ψόφα. Βρέθηκες να μένεις στο δρόμο γιατί έχασες τα πάντα; Ψόφα λοιπόν γιατί χαλάς την όμορφη εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και διώχνεις τους τουρίστες.     

Κατά την εκτίμησή μας, η έφοδος στους παραπάνω χώρους ήταν μόνο η αρχή. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, το κράτος ξεκινά με μια ελαφριά σφαλιάρα πριν χτυπήσει σε πλήρη ισχύ. Η σφαλιάρα ελέγχει τις πιθανές αντιστάσεις και τον αντίκτυπο που θα έχει μια μελλοντική επίθεση πλήρους ισχύος, ενώ ταυτόχρονα προλειαίνει το έδαφος ώστε παρόμοια «επεισόδια» να θεωρούνται φυσιολογικά, νόμιμα και αναπόφευκτα.

Στο πλαίσιο της παραπάνω λογικής ερμηνεύουμε και αυτό που συνέβη έξω από το Αυτόνομο Στέκι την Πέμπτη, 24/10/13. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, 5 μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ σταματούν έξω από την είσοδο του Στεκιού. Επτά μέλη της ομάδας αυτομόρφωσης της αυτοδιαχειριζόμενης δανειστικής βιβλιοθήκης ετοιμάζονται εκείνη την ώρα να μπουν στο Στέκι για να ξεκινήσουν την εβδομαδιαία κουβέντα τους. Πραγματοποιείται εξακρίβωση των στοιχείων τους, καταγραφή των διευθύνσεων των σπιτιών τους και διενεργείται έλεγχος στα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εξονυχιστική έρευνα της τσάντας της συντρόφισσας που είχε κλειδιά του Στεκιού. Χαρακτηριστική ήταν και η απορημένη ερώτηση μπάτσου «στις 18:00 δεν ανοίγει σήμερα το Στέκι;» (οι συντρόφισσες και σύντροφοι είχαν συμφωνήσει να μαζευτούν νωρίτερα). Μαντεύουμε πως η ερώτηση αυτή δεν σχετίζεται με πιθανή αγωνία του μπάτσου ότι θα έχανε την συζήτηση για «Το Κράτος και ο Ιστορικός του Ρόλος» του Κροπότκιν  

Κατά την άποψή μας, τα παραπάνω γεγονότα δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Αποτελούν ενδείξεις και αποδείξεις μίας ακόμα τακτικής στο πλαίσιο της ευρύτερης κρατικής στρατηγικής για την πειθάρχηση –και ενδεχομένως, πλήρη εξόντωση- των από κάτω. Γιατί οι από κάτω, παρά τις αντίξοες συνθήκες, παρά τη ραγδαία φτωχοποίησή τους εξακολουθούν να είναι δημιουργικοί. Εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι, εξακολουθούν να είναι αλληλέγγυοι με όσους κρίνουν ότι το χρειάζονται, εξακολουθούν να ενώνουν τις δυνάμεις, τις ικανότητες και τις επιθυμίες τους –και φτιάχνουν θαύματα. 

Για να το θέσουμε απλά: όσοι και όσες αντιστέκονται, με οποιονδήποτε τρόπο, στην συστηματική τους εξαθλίωση, είναι εχθροί. Όσοι και όσες αναζητούν μέσω της συλλογικοποίησής τους νέους τρόπους, διαφορετικούς από αυτούς που επιτάσσει ο καπιταλισμός, για να καλύψουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, είναι εχθροί. 

Εχθρός λοιπόν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Εχθροί ακόμα και οι Γιατροί του Κόσμου. Κι ακόμα πιο εχθρικά αντιμετωπίζονται οι δεκάδες συλλογικές κουζίνες, οι αυτοδιαχειριζόμενες βιβλιοθήκες, οι ομάδες προβολών, τα αντικαθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, οι αυτοοργανωμένες θεατρικές ομάδες και οι δομές υγείας, τα παιδικά στέκια, οι ομάδες αυτομόρφωσης, τα αυτοδιαχειριζόμενα μπαρ και καφενεία. Και πού στεγάζονται όλ’ αυτά τα ποταπά, εχθρικά και ύποπτα εγχειρήματα; Εκεί που ήταν αναμενόμενο: στις απανταχού εστίες ανομίας, στα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και τις καταλήψεις που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ανάπτυξη του παράλληλου ανύπαρκτου σύμπαντος που ευαγγελίζεται το κράτος.   

Βάσει λοιπόν των παραπάνω, εμείς, στο Αυτόνομο Στέκι, είμαστε αποδεδειγμένα εχθροί τους. Κι αυτό γιατί, εδώ και χρόνια, συνειδητά επιλέξαμε να στήσουμε, να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε οικονομικά δομές όχι μόνο της συνέλευσής μας, αλλά και συλλογικοτήτων εντός και εκτός Στεκιού. Στόχος μας ήταν η αναπαραγωγή των δομών και η ενδυνάμωσή τους. Και τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της πρώτης συλλογικής κουζίνας που στεγάστηκε στο Στέκι, βλέπουμε με μεγάλη μας χαρά ότι ο αριθμός των αυτοοργανωμένων δομών πολλαπλασιάζεται, η φύση και η δράση τους ποικίλλουν, εμπλουτίζονται και ενδυναμώνονται. Ταυτόχρονα οι δομές που στεγάζονται στο Στέκι έχουν συμβάλλει δυναμικά στη δημοσιοποίηση της δράσης ποικίλων συλλογικοτήτων και αγώνων, έχουν ενισχύσει οικονομικά (μέσω της ελεύθερης συνεισφοράς αλληλέγγυων) ομάδες, σωματεία και άτομα, έχουν παράξει πλήθος πολιτικών κειμένων και έχουν συνενώσει άτομα εκτός και εντός κινήματος, «άπειρους» και «έμπειρους», υπό την σκέπη κοινών αναγκών, επιθυμιών και οραμάτων.

Στο λεξικό στο λήμμα “δομή” βρίσκουμε: «η εσωτερική διάρθρωση η οποία συνδέει τα επί μέρους όμοια ή ανόμοια στοιχεία ενός συνόλου». Αυτή η σύνδεση μεταξύ όμοιων και ανόμοιων στοιχείων, ή πιο απλά, η σύνδεση μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων είναι η “μαγική” ιδιότητα των δομών. Πάνω από μία κατσαρόλα, όσο λίγα ελληνικά και να ξέρει ένας μετανάστης, όσο λίγα γαλλικά και να ξέρουμε εμείς θα συνεννοηθούμε μια χαρά. Στις δομές μοιραζόμαστε τον κάματο, το άγχος και την ικανοποίηση. Δημιουργούμε συλλογικά, και παράγουμε υπηρεσίες που την υλική και ηθική αξία τους, την καρπωνόμαστε οι ίδιοι και οι ίδιες.

Όμως οι δομές δεν πρέπει να είναι μόνο μία νησίδα επιβίωσης μέσα στην κόλαση του καπιταλισμού. Ούτε να έχουν ως μοναδικό στόχο το να μας βοηθήσουν να συνεχίζουμε τις ζωές μας παράλληλα με τον καπιταλισμό. Οι δομές μας βοηθούν να καλύψουμε τις ανάγκες μας και μέσα από το αξιακό πλαίσιο λειτουργίας τους (αντιεμπορευματικές, οριζόντιες, ενισχυτικές των αγώνων, ούτε με το νόμο, ούτε με την παρανομία αλλά αυτοθεσμισμένες) πλήττουν την κυρίαρχη αντίληψη. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά τους με τις δομές που κατά καιρούς δημιουργεί το κράτος (“αυτοδιοίκηση”) ή οι διάφορες ΜΚΟ ή η Εκκλησία. Για παράδειγμα, στις δομές η ποιότητα δεν είναι ανάλογη του χρήματος και το βίωμα αυτό είναι, ίσως, ο πιο αποτελεσματικός και ευχάριστος τρόπος για να αποδυναμώσουμε το φαντασιακό του καπιταλισμού μέσα στο κεφάλι μας.

Εν τέλει, οι δομές αποτελούν έναν από κοινού συμφωνημένο τρόπο με τον οποίο ιδανικά εκφράζουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Κι όταν οι επιθυμίες και οι ανάγκες εκφράζονται συλλογικά, αντιεμπορευματικά, αντι-ιεραρχικά, επίμονα, δυναμικά και με πείσμα, το κράτος δεν μπορεί παρά να τις εχθρεύεται.

Επομένως, χωρίς αμφιβολία, όσα συνέβησαν το πρωί και το απόγευμα της Πέμπτης, ήταν ένα πρώτο σκούντημα, ένα τράβηγμα του αυτιού σε μας, στα «άτακτα» και «άνομα» παιδιά αυτής της κοινωνίας που εξακολουθούν να σκέφτονται αυτόνομα και μακριά από την παγωμένη αγκαλιά του κράτους. Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος και πώς θα κλιμακωθεί. Δε θεωρούμε καθόλου απίθανο κάποια στιγμή να χαρακτηριστούμε και εμείς ως εγκληματική οργάνωση που υποθετικά οργάνωνε «τρομοκρατικές» επιθέσεις με τις κατσαρόλες και τα εκρηκτικά μπαχαρικά των κουζινών, διάβαζε βιβλία ανατρεπτικού περιεχομένου με περίεργους μουσάτους τύπους στο εξώφυλλο ή/και έκανε πλύση εγκεφάλου στους θεατές των προβολών της με κρυμμένα υποσυνείδητα μηνύματα για την επανάσταση ανάμεσα στα καρέ των ταινιών.

Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι για το οποίο θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους εν δυνάμει «παιδαγωγούς» που θέλουν να μας βάλουν στον «ίσιο δρόμο»: είμαστε ξύλα απελέκητα, απείθαρχα και αποφασισμένα. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να κουβεντιάζουμε, να γελάμε και να ονειρευόμαστε, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να μαγειρεύουμε, να γράφουμε εισηγήσεις, να διαβάζουμε «κακά» βιβλία μέχρι να στραβωθούμε, να βλέπουμε ταινίες, ν’ ακούμε μουσική και να χορεύουμε, να κάνουμε πορείες, να κολλάμε αφίσες και να μοιράζουμε κείμενα στη γειτονιά. Θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε δομές, όσες θέλουμε, ό,τι είδους θέλουμε και όπου θέλουμε, ανοιχτές σε ντόπιους και μετανάστες, γυναίκες και άνδρες, λεσβίες και διεμφυλικούς, παιδιά και ενήλικους, σκύλους και γάτες, τρελούς και λιγότερο τρελούς, τοξικοεξαρτημένους, οροθετικές, άστεγους και άνεργες. Θα συνεχίσουμε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

 

Αυτόνομο Στέκι, 25/10/13

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 95-97 και ΙΣΑΥΡΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΗ- ΕΞΑΡΧΕΙΑ

autonomo_steki@yahoo.gr

http://autonomosteki.espivblogs.net

 

Επιστροφή

 

Ένας αποχαιρετισμός στον Κωστή Σπανόπουλο

Θλιβερά κτύπησε η καμπάνα της Παναγίας στη Ζάτουνα, στις 19 Νοεμβρίου 2013, για να αναγγείλει θάνατο, όπως γίνεται κάθε φορά που κάποιος συμπατριώτης εγκαταλείπει τα εγκόσμια. Το πρωί της ίδιας ημέρας, έφυγε από την ζωή, ο Ζατουνίτης Κωστής Σπανόπουλος.

 Ήταν γιος του Γεωργίου Σπανόπουλου και είχε γεννηθεί στην Αθήνα. Η θλιβερή είδηση του θανάτου του, πέταξε μονομιάς από την Αθήνα και έφτασε στον τόπο της καταγωγής του, την Ζάτουνα αλλά και ο πόνος του χαμού του κάθισε στις καρδιές των συγγενών του, των δικών  του ανθρώπων, των συμπατριωτών του, των παλιών του συναδέλφων και όλων των συναγωνιστών του. Το χωριό του το γνώρισε από τα παιδικά του χρόνια και του πρόσφερε πλούσια τις όποιες υπηρεσίες του.

Ήταν ένας δυνατός και ακούραστος αγωνιστής στο  οικολογικό κίνημα – και ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα – και έφυγε πολύς νέος. Μόλις 63 χρόνων. Αυτός ήταν ο Κωστής Γ. Σπανόπουλος, γιατί στη Ζάτουνα, όλοι τον φώναζαν Κωστή ή και ακόμη απλά «οικολόγο». Ο Κωστής δεν ήταν μια σταγόνα στον καταρράκτη της οικολογίας και προόδου. Υπήρξε ένα κύμα δυναμικό, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που πολύ σύντομα κατόρθωσε να αναγνωριστούν οι αγώνες του, η ηθική του, η ευαισθησία του, ο ορθός και σταθερός
λόγος του, για την αγάπη του για τον συνάνθρωπο, για την παράδοση, για τον λαϊκό πολιτισμό μας. Ήταν άνθρωπος της δημιουργίας και συνεχώς άνοιγε δρόμους. Όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους, την αποφασιστικότητά του, τη δυναμική συμμετοχή του στις συζητήσεις, στις δράσεις. Υπήρξε για χρόνια Μέλος στο Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών. Πέρα από τις όποιες του ασχολίες και  την επαγγελματική του ενασχόληση στο Φωταέριο, έβρισκε χρόνο και για τον Σύνδεσμο. Πρώτος και οργανωτικός στις εκδηλώσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Ζάτουνα. Εργάστηκε για την Αδελφοποίηση της Ζάτουνας με το Ναύπλιο και ασχολήθηκε με  τους αγώνες δρόμου, στη Ζάτουνα αφιερωμένους στον Σταϊκόπουλο. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας στο Δ.Σ του συλλόγου «ΜΟΥΣΕΙΟ – ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», με ιδέες και λόγο καταγγελτικό.

Τεράστια η προσφορά του στην Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, ως Γραμματέας και ως Πρόεδρος, όπου διοργάνωσε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό και είχε συναντηθεί με 4 αρχηγούς κρατών.

Ο Κωστής δεν υπήρξε μόνο ένας αγωνιστής οικολόγος. Υπήρξε και λόγιος. Πέρα από τις πολυάριθμες συνεργασίες του, με εφημερίδες και περιοδικά, ραδιόφωνο, ως δημοσιογράφος, υπήρξε και ένας ακούραστος ιστορικός ερευνητής, έχοντας μια εμμονή στην έρευνα για την πορεία του Φωταερίου στην Ελλάδα. Έγραψε δυο πολύτιμα βιβλία, μετά από μακροχρόνιες έρευνες στα αρχεία του Φωταερίου, που όχι μόνον ξεχώρισαν στο είδος της μελέτης και γραφής του, αλλά τιμήθηκαν ως πρωτοπόρα, μοναδικά. Το πρώτο του βιβλίο, έχει τον τίτλο: «Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΦΩΤΑΕΡΙΟ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ ΤΟΥ 1914» (2002) και το δεύτερο, έχει τίτλο: «ΔΙΑ-ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ» (2012). Στις 374 σελίδες του κατέγραψε την ιστορία του Φωταερίου στην Αθήνα από το 1857. Μάλιστα εργάστηκε στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής για 30 χρόνια. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να τελειώσει δυο του ακόμη έργα. Ένα για το Φωταέριο στο Βόλο και ένα για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος. Για να μπορέσουμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα παραθέτουμε, σε συντομία τις κυριότερες δραστηριότητές του.

Υπεύθυνος του Πειραματικού Πανεπιστημίου Δήμου Ν. Ψυχικού *

Μέλος σε πολλές Διεθνείς Επιτροπές και Κινήσεις

* Μέλος κινήσεων για την Ειρήνη

* Γραμματέας και Πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων & Τεχνών

* Υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής στήριξης των Οικολόγων Εναλλακτικών, με απόσπαση στη Βουλή των Ελλήνων

* Δίδαξε σε σεμινάρια σε Δήμους, ΕΟΤ, ΟΛΠ

* Περίπου 15 χρόνια συμπλήρωσε στο ραδιόφωνο, ΕΡΑ και ΑΘΗΝΑ 9,84

* Ιδρυτικό μέλος της ΓΕΝΟΒΑ 2001

* Εκδότης οικολογικών περιοδικών

* Μέλος στη Διεθνή Επιτροπή για την διάσωση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς

* Εκπροσώπησε πολλές φορές την Ελλάδα στο εξωτερικό σε διεθνή συνέδρια*

Είχε κατέλθει ως υποψήφιος Βουλευτής στο Ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων, και ως υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς.

Το λιγοστά αυτά λόγια για τον Κωστή Γ. Σπανόπουλο, ας είναι λίγα λουλούδια που θα τον συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία. Για όσους τον γνώρισαν η μνήμη του θα παραμένει ζωντανή.

http://www.zatounanews.gr/koinonika/item/66-thanatos-kostas-g-spanopoulos

 

Επιστροφή

 

Βιώσιμες γειτονιές την εποχή της κρίσης

Συνάντηση εργασίας για την προώθηση κοινωνικών παρεμβάσεων

 

Συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο αυτή την Κυριακή 17/11/2013, ώρα 11:00, για την προώθηση κοινωνικών παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας με πρωτοβουλία των πολιτών για την κοινωνική, παραγωγική, οικολογική, ενεργειακή και πολιτισμική ανασυγκρότησή τους. Στόχος είναι η αλληλοενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η ανταλλαγή απόψεων, η διαμόρφωση προτάσεων και η ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων μέσω της δικτύωσης και της συνεργασίας ώστε να γίνουν οι γειτονιές μας βιώσιμες, αλληλέγγυες και ανθρώπινες.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει με τις παρακάτω εισηγήσεις και παρουσιάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και θα ακολουθήσει συζήτηση.

«Πολιτικές και πρακτικές για βιώσιμες γειτονιές σε Ευρωπαϊκές πόλεις και η κατάσταση στην Αθήνα», Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

«Αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα», Γιώργος Δημαράς, Περιφερειακός Σύμβουλος της Αττικής Οικολογικής Απάντησης

«Δικτύωση του Δήμου Αθηναίων με ομάδες πολιτών», Αμαλία Ζέπου, Υπεύθυνη Δικτύωσης με Ομάδες Πολιτών του Γραφείο Δημάρχου Αθηναίων

«Η ανάγκη για δίκτυο πρασίνου την περίοδο της κρίσης και ο ρόλος των κινημάτων πόλης», Ηλίας Γιαννίρης, τ. Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας – Αττικής

«Δράσεις πολιτών για την αναζωογόνηση των γειτονιών. Εμπειρίες από το Μεταξουργείο και το Ψυρρή», Μαρία Πετεινάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, διοργανώτρια εναλλακτικών περιηγήσεων για μια διαφορετική ανάγνωση της Αθήνας (Alternative Tours of Athens)

«Το σχολείο της γειτονιάς ως κέντρο της τοπικής κοινότητας», Παναγιώτης Πήλιουρας, Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής

«Η προβολή και η διάχυση των αποτελεσμάτων των σχολικών δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», Κώστας Μανδυλάς, Διευθυντής 3ου Επαγγελματικού Λυκείου Ταύρου

«Ο ρόλος του σχολείου στην τοπική κοινωνία», Μανώλης Πούλιος, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αγίων Αναργύρων - Καματερού

«Τα προβλήματα στα σχολεία από την οπτική τόσο του γονιού όσο και του εκπαιδευτικού», Ράνια Καλαντζή, Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου

«Η ανάγκη στήριξης δράσεων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στα σχολεία και ενδυνάμωσης οργανωμένων μεταναστευτικών κοινοτήτων στις γειτονιές», Μιχάλης Αφολάνιο, εκπρόσωπος του πολιτιστικού κέντρου αφρικανικής τέχνης ANASA

«Οι επιπτώσεις από τις περικοπές και το κλείσιμο νοσοκομείων στις παροχές υγείας των πολιτών», Στράτος Τσελάς, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων (το οποίο έκλεισε πρόσφατα)

«Χορεύοντας μαζί: Θεραπευτικές δραστηριότητες ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», Αγάθα Κάτσια, Χοροθεραπεύτρια – Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια, Υπεύθυνη ομάδας χοροθεραπείας της Κοινωνικής Λέσχης του Κέντρου Ημέρας Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην Κοινότητα “Franco Basaglia”, Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας

πληροφορίες: τηλ. 210-2525421, e-mail: steki.ano.patisia@gmail.com.

 

Επιστροφή

 

Άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους

 

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ!

ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ!

 

Διακήρυξη της

Εθνικής  Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

                                                                                     

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε πλέον σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την ώρα που η ανεργία και η φτώχεια γιγαντώνονται καθημερινά. Αγωνιζόμαστε πλέον για να συγκρατήσουμε τα αυτονόητα: την αξιοπρεπή αντιμετώπισή μας από το Κράτος και την Πολιτεία. Αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό των οικονομικών επιτελείων και της Τρόικας. Σήμερα, 3 Δεκέμβρη 2013, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διατρανώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς και επιδεινούμενης πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση. 

 

Η αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξης και η πολιτική λιτότητας που η Πολιτεία εφαρμόζει έχουν οδηγήσει:

Στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων μας από τις σκληρές, άδικες και οριζόντιες πολιτικές.

Στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας λόγω της ανυπαρξίας πολιτικών και προγραμμάτων για την εργασία.

Στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών μας.

Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας και στον κίνδυνο αφανισμού σημαντικών δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας.

Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας και στην πρωτοφανή μείωση του ύψους και του είδους των φαρμάκων και των θεραπευτικών μεθόδων, μέσων και προθέσεων.

Στην έλλειψη συντονισμένων πολιτικών για το φάρμακο, που οδηγεί στην αύξηση των προσωπικών μας δαπανών, την ώρα που το εισόδημά μας καταρρέει

Στην κατάρρευση του πολλά υποσχόμενου συστήματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, μέσω της δραστικής περικοπής των κονδυλίων, της κινητικότητας των γιατρών και των εργαζομένων και του κλεισίματος των Μονάδων.

Στην ανεπαρκή χρηματοδότηση και στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που έχουν δημιουργήσει με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία.

Στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας.

Στη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, στις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, στην ανεπάρκεια του συστήματος μεταφοράς των μαθητών.

Στη λειτουργία των ΚΕΠΑ ως κοινωνικό σφαγείο, το οποίο κρατά φυλακισμένους δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και κόβει τις συντάξεις και τα επιδόματα λόγω της ανεπάρκειάς του.

Στη δραστική μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.

 Στη συνεχή υπο-χρηματοδότηση των Οργανώσεων μας, αποδυναμώνοντας τη φωνή των πιο αποκλεισμένων ανάμεσα στους αποκλεισμένους.

Οι εργαζόμενοι με αναπηρία στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί με τον πιο σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης. Δεν έχει υπάρξει για αυτούς καμιά απολύτως προστασία ούτε από τις μειώσεις που τα μνημόνια επέβαλαν, ούτε από τις απολύσεις: είναι από τα πρώτα θύματα της κρίσης.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ:

 

Η  αναπηρία και οι προστατευτικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί ως σήμερα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να ευθύνονται για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας! 

Η αναπηρία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να στοχοποιείται μέσω κατηγοριών περί αναπήρων μαϊμού που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας, ενισχύουν την κοινωνική προκατάληψη απέναντί μας, δικαιολογούν την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να μας προστατεύσει  και οδηγούν σε έναν σύγχρονο Καιάδα περιθωριοποίησής μας!  Για τους αναπήρους μαϊμού ευθύνονται οι υπηρεσίες, οι γιατροί και οι πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων που εξέθρεψαν αυτό το σύστημα της συναλλαγής και της διαπλοκής! 

Η ελληνική Πολιτεία στη παρούσα συγκυρία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιτρέψει τη συνέχιση πολιτικών που οδηγούν στη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Αντίθετα οφείλει να μας προστατεύσει με συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές!

ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:

  Να μην ισχύσει η περικοπή του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους με αναπηρία κάτω των 65. Να εξαιρεθούμε από όλα τα σκληρά και άδικα μέτρα που έχουν ήδη μειώσει δραματικά τα εισοδήματά μας (μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων, επιβολή έκτακτων εισφορών κ.λπ.). Να προσδιοριστεί εδώ και τώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα της κρίσης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζονται πολιτικές κάθε είδους και μορφής. Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση.

  Να χρηματοδοτηθεί με συστηματικό τρόπο ο ΕΟΠΥΥ ώστε να παρέχει ποιοτικές και επαρκείς ασφαλιστικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Να μην μείνει κανένας άπορος πολίτης με αναπηρία ή χρόνια πάθηση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χορήγηση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης.

  Να σταματήσει η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας. Να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κοινωνικό σύστημα φροντίδας, με την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο σύστημα αυτό, που ανήκουν φύσει και θέσει. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας  (ΚΗΦΗ, ΚΕΚΥΚΑμεΑ κλπ). 

  Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός των ΣΥΔ (Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης).

  Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία και όσοι προστατεύουν άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε μέτρο διαθεσιμότητας, εφεδρείας και απολύσεων. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.

  Να δοθεί άμεση λύση για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠΑ σε κάθε πόλη της χώρας, ώστε να αποφυλακιστούν τα δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις(νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικοί, αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι, διαβητικοί κλπ.), που ζουν σε άθλιες οικονομικές συνθήκες, αναμένοντας την εξέταση/επανεξέτασή τους. Να δοθεί παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.

  Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, να μην κλείσει κανένα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. 

  Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κ.λπ.).

  Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε πολίτη με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας. Να αποσυνδεθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) από το ΚΑΤ και να ιδρυθούν νέα Κέντρα Αποκατάστασης στην περιφέρεια.

  Να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ.  Να διασφαλιστεί οριστικά η λειτουργία του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι για την προστασία των μοναχικών, άπορων, ανασφάλιστων, ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και γονέων ΑμεΑ.

  Να σχεδιαστεί επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους. Η σχολική χρονιά να ξεκινά την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές- οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων να ξεκινούν τον Σεπτέμβρη και όχι τα Χριστούγεννα. Να παρέχεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μαθητή με αναπηρία και χρόνια πάθηση η αναγκαία υποστήριξη. Να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη, ανοιχτή και φιλική σ’ εμάς και να αρθούν όλες οι διατάξεις που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ρατσιστικές και αποτρόπαιες συμπεριφορές.

  Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα, προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται οι ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας.

  Να σχεδιαστούν διακριτά μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία που ζουν σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.

  Να διασφαλίσει η Πολιτεία την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των Οργανώσεών μας σε όλα τα επίπεδα. Η αυτο-οργάνωση και η αυτοδιάθεση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας  αποτελεί ύψιστη δημοκρατική λειτουργία. Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς.

 

ΣΥΣΣΩΜΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης κεκτημένων δικαιωμάτων μας, προκειμένου να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να ικανοποιούμε τις προσωπικές και κοινωνικές ανάγκες και υποχρεώσεις μας.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και συμπεριφοράς που προσβάλει την αξιοπρέπειά μας. 

Αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση όλων των μορφών φιλανθρωπίας (επαιτεία, εράνους, τηλεμαραθώνιους κ.λπ.).

Αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Αγωνιζόμαστε για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων από εμάς, όπως είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μετανάστες με αναπηρία.

Αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στη λαίλαπα της λιτότητας, για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας.

 

Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί…

ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2013, όπως και κάθε ημέρα, αγωνιούμε αλλά και αγωνιζόμαστε από κάθε γωνιά της χώρας, ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στο κοινωνικό περιθώριο. Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για την τραγική θέση που έχουμε περιέλθει.

Δεν θα πληρώσουμε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας την κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε.

 

Επιστροφή

 

Η σημασία των ονομάτων των πλατειών της Αθήνας

January 24, 2012

 Αποσπάσματα από το βιβλίο "Οδωνυμικά- Η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας", της Μάρως Βουγιούκα και του Βασίλη Μεγαρίδη

 

Αμερικής

Περιβάλλεται από τις οδούς Πατησίων, Μηθύμνης, προεκτ. Λευκωσίας και Σπάρτης. Παλαιότερα η πλατεία αυτή λεγόταν «Αγάμων». Το όνομα είχε δοθεί από τον λαό επειδή τότε ήταν ερημική και αποτελούσε κέντρο ερωτικών συναντήσεων και επειδή στο «άθλημα» αυτό επιδίδονταν τότε περισσότερο οι άγαμοι. Αρχικά λεγόταν επίσημα και πλατεία Ανθεστηρίων, επειδή στην περιοχή της, όπου τότε δεν υπήρχε κανένα σπίτι, γιορταζόταν η Πρωτομαγιά. Η σημερινή πλατεία Αμερικής, σύμφωνα με την Πράξη Ονοματοθεσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δόθηκε προς τιμή των ΗΠΑ, για τον φιλελληνισμό που επέδειξαν οι κάτοικοί τους.

 

Ανεξαρτησίας (Βάθης)

Η πλατεία αυτή είναι περισσότερο γνωστή ως «Πλατεία Βάθης», όνομα που προέρχεται από παλαιά ονομασία της θέσεως (Βάθη), γιατί από εκεί περνούσε ο δρόμος του Μενιδίου (Αχαρνών) μέσα από την κοίτη του ρέματος του Κυκλοβόρου. Το ρέμα αυτό στη συνέχεια καλύφθηκε και αποτέλεσε την σημερινή οδό Μάρνη. Η πλατεία ονομάστηκε επίσημα «Ανεξαρτησίας» για να τιμηθεί η απελευθέρωση και ανεξαρτησία της Ελλάδας μετά την επανάσταση του 1821. Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αχαρνών, Μάρνη, Καματερού, Μαιζώνος και Λιοσίων.

 

Βικτωρίας

Βικτωρία Αλεξανδρινή (1819-1901): Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν κόρη του Εδουάρδου, Δούκα του Κεντ, και της πριγκήπισσας Λουΐζας Βικτωρίας. Ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 18 χρονών και έμεινε σ' αυτόν επί 64 χρόνια. Παντρεύτηκε το γερμανό πρίγκηπα Αλβέρτο του Σάξ-Κόμπουργκ-Γκότα το 1840 και απέκτησε πολλά παιδιά. Ήταν ικανή βασίλισσα και θεωρήθηκε σύμβολο της ακμής και της ισχύος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η βασιλεία της σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή και νοοτροπία για τη Μεγάλη Βρετανία (Βικτωριανή εποχή). Στις μέρες της έγινε η ένωση των Επτανήσων (που ήταν υπό Βρετανική προστασία) με την Ελλάδα (1864). Στο θρόνο τη διαδέχθηκε ο γιος της Εδουάρδος, πρίγκηψ της Ουαλλίας, ως Εδουάρδος Ζ'.Η πλατεία αυτή λεγόταν άλλοτε πλατεία «Κυριακού» από το Δήμαρχο Αθηναίων Παναγή Κυριάκο (1870-1879), που είχε εκεί κοντά το σπίτι του. Οι εργασίες διαμορφώσεώς της άρχισαν το 1872. Η ονομασία Πλατεία Βικτωρίας δόθηκε προς τιμήν της βασίλισσας της Αγγλίας, οι πολιτικοί όμως αντίπαλοι του Παν. Κυριάκου, τότε δημάρχου, έλεγαν ότι δόθηκε προς τιμήν της . κόρης του Βικτωρίας.

 

Βεΐκου (Γαργαρέττα)

Βεΐκος Λάμπρος (+1827): Σουλιώτης οπλαρχηγός και αγωνιστής του 1821, γιος του επίσης οπλαρχηγού Φώτου Βεϊκου. Όταν ο Αλή Πασάς κατέλαβε το Σούλι (1802) κατέφυγε στην Κέρκυρα, από όπου ξαναγύρισε στην πατρίδα του, για να αγωνιστεί εναντίον του Αλή Πασά. Κατέβηκε κατόπιν στηνεπαναστατημένη Ελλάδα, μπήκε στο πολιορκημένο Μεσολόγγι και από εκεί στάλθηκε στην Ύδρα για να συγκεντρώσει βοήθεια για τους πολιορκημένους. Αργότερα πολέμησε με τον Καραϊσκάκη και τον Κίτσο Τζαβέλα. Σκοτώθηκε στη μάχη του Αναλάτου (στη σημερινή περιοχή του Αγίου Σώστη της λεωφόρου Συγγρού). Η πλατεία (και η συνοικία) αρχικά ονομάστηκε «Γαργαρέττα» πήρε την ονομασία της από την μεσαιωνική οικογένεια Γαργαρέττα, που είχε κτήματα στην περιοχή της.

 

Εξαρχείων

Η πλατεία αυτή, όπως και ολόκληρη η συνοικία αυτή των Αθηνών, πήρε την ονομασία της από κάποιο Έξαρχο (Ηπειρώτη) που κατά τα χρόνια του Γεωργίου Α' είχε παντοπωλείο στην γωνία των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού.

 

Κάνιγγος (σωστότερα Κάννινγκος)

Κάννινγκ, Γεώργιος (Canning 1770-1827): Bρεττανός πολιτικός και φιλέλληνας, από το Λονδίνο. Διακρίθηκε ως υπουργός των Εξωτερικών. Την εποχή εκείνη η πολιτική της Αγγλίας, όπως και των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων (Ιερά Συμμαχία), ήταν γενικά υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από φόβο όμως προς την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα, ο Κάννιγκ απηύθυνε το 1823 διακοίνωση στην Τουρκία καλώντας την να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τους χριστιανούς. Το 1825 διέταξε την κυβέρνηση των Ιονίων Νήσων να θεωρούν τους Έλληνες επαναστάτες ως εμπόλεμους. Δεν δέχθηκε πρόταση των Ελλήνων να πάρει υπό την προστασία του τον Αγώνα τους, τους έδωσε όμως υποσχέσεις για τη μεσολάβηση του. Είναι από τους πρωτεργάτες του Πρωτοκόλλου των Μεγάλων Δυνάμεων «Περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος», που υπογράφτηκε στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου 1827. Πέθανε στις 27 Ιουλίου 1827, δηλ. σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτού. Μαρμάρινος ανδριάντας του, έργο του Βρετανού γλύπτη Τσάντρεϋ (Chantray) βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία.

 

Κλαυθμώνος

Το όνομα αυτής της πλατείας οφείλεται στο ότι στην προ του 1909 περίοδο, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν μόνιμοι. Τότε λοιπόν οι απολυμένοι, οι «Παυσανίες» όπως τους έλεγαν, πήγαιναν εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν στην πλατεία αυτή και με κλάματα και θρήνους («κλαυθμούς») παρακαλούσαν να τους ξαναπροσλάβουν. Δεδομένου ότι τέτοιες απολύσεις συνέβαιναν τακτικά σε κάθε αλλαγή κυβερνήσεως, οι σκηνές αυτές ήταν αρκετά συχνές στην πλατεία. Ανάδοχος της ονομασίας ήταν πάντως ο συγγραφέας και κατόπιν ακαδημαϊκός Δημ. Γρ. Καμπούρογλου, που πρώτος ονόμασε την πλατεία «Κλαυθμώνος» σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878. Η πλατεία Κλαυθμώνος είναι ο πρώτος χώρος που δεντροφυτεύτηκε στην Αθήνα. Για το σκοπό αυτό ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος έστειλε τον ειδικό κηποτεχνικό Σμάρατ. Στη δυτική πλευρά της υπήρχαν οι τρεις συνεχόμενες οικίες των Βούρου, Μαστρονικόλα και Αφθονίδου, όπου έμειναν αρχικά οι βασιλείς Οθων και Αμαλία μετά τους γάμους τους. Στα σπίτια αυτά (όσα σώζονται) στεγάζεται σήμερα το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών». Στην πλατεία υπήρχαν επίσης τα κτίρια των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Πολλές περιπέτειες πέρασε η επίσημη ονομασία της πλατείας. Στο αρχικό σχέδιο της πόλεως των Αθηνών (του von Klentze) λεγόταν «Πλατεία Αισχύλου». Κατόπιν ονομάστηκε «Πλατεία Νομισματοκοπείου» γιατί εκεί ήταν το κτίριο του Νομισματοκοπείου. Στη συνέχεια η πλατεία ονομάστηκε «25ης Μαρτίου», όνομα που κράτησε για πολλά χρόνια. Κατόπιν μετονομάστηκε σε «Πλατεία Δημοκρατίας» και μετά πήρε και επίσημα πλέον το όνομα με το οποίο ήταν πάντοτε γνωστή, «Πλατεία Κλαυθμώνος». Τέλος τον Ιούνιο του 1989 μετονομάστηκε σε «Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως» με την αφορμή των αποκαλυπτηρίων του ομώνυμου μνημείου στην πλατεία.

 

Κολιάτσου

Κολιάτσος, Στυλιανός (+ 1878): Στρατιωτικός και πολιτικός που έδρασε στο γ' τέταρτο του 19ου αιώνα.Η οικογένεια Κολιάτσου είχε κτήματα στην περιοχή που είναι σήμερα η πλατεία και η ομώνυμη συνοικία. Ο Στυλιανός Κολιάτσος ήταν αξιωματικός της χωροφυλακής επί Οθωνος και εκλέχτηκε πληρεξούσιος στη Β' Εθνοσυνέλευση (1864) και πολλές φορές βουλευτής. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για το Σύνταγμα της χώρας. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων από το 1866 έως το 1878 και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (1866-1874).Βρίσκεται μεταξύ των οδών Πατησίων, Καλλινίκου και Σίφνου.

 

Κολωνακίου

Η επίσημη ονομασία είναι Πλατεία Φιλικής Εταιρείας. Η ονομασία προέρχεται από κάποιο παλαιό στύλο (κολωνάκι) που υπήρχε εκεί κοντά (υπάρχει και σήμερα στο κηπάριο της πλατείας) και που μάλλον ήταν «αποτρεπτικό» νόσων και θεομηνιών. Ο στύλος αυτός έδωσε το όνομά του στη σημερινή συνοικία, μια από τις καλύτερες της Αθήνας. Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η περιοχή του Κολωνακίου πάνω από την Δεξαμενή λεγόταν παλαιότερα «Κατσικάδα»,γιατί Λιδωρικιώτες γαλατάδες έβοσκαν εκεί τις κατσίκες τους, στις πλαγιές του Λυκαβηττού.

 

Κουκάκη (και όχι Κουκακίου)

Κουκάκης Γεώργιος: Εργοστασιάρχης σιδερένιων κρεβατιών, που πρώτος έκτισε σπίτι στην περιοχή αυτή και της έδωσε το όνομά της. Το σπίτι αυτό βρισκόταν στην ανατολική γωνία των οδών Δημητρακοπούλου και Γεωργ. Ολυμπίου και κατεδαφίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα.Η πλατεία σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Βεΐκου, Ορλωφ, Ματρόζου και Γεωργ. Ολυμπίου.

 

Κυνοσάργους

Κυνόσαργες ένα από τα τρία μεγάλα γυμναστήρια των αρχαίων Αθηνών. Ανήκε στο δήμο Διομείας και βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλεως στα νότια του ναού του Ολυμπίου Διός στην αριστερή όχθη του Ιλισού, όπου σήμερα η συνοικία Κυνοσάργους (παλιότερα Κατσιπόδι). Το γυμναστήριο του Κυνοσάργους ιδρύθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα. Εκεί εγυμνάζοντο οι νέοι που ένας από τους γονείς τους δεν ήταν Αθηναίος (νόθοι). Η ονομασία προέρχεται από έναν «κύνα αργόν» (σκύλο λευκό ή ταχύ) που άρπαξε κομμάτια από το ζώο τη στιγμή της θυσίας στον Ηρακλή στον οποίο ήταν αφιερωμένο το άλσος που περιέβαλε το γυμναστήριο. Στο σημείο που άρπαξε τα κομμάτια το ζώο σύμφωνα με χρησμό του Μαντείου ιδρύθηκε το γυμναστήριο για να εξευμενιστεί ο Ηρακλής. Η διάκριση μεταξύ γνήσιων και νόθων Αθηναίων καταργήθηκε όταν ο Θεμιστοκλής (που η μητέρα του δεν ήταν Αθηναία) έπεισε γνήσιους Αθηναίους να γυμνάζονται στο Κυνόσαργες.

 

Μαβίλη

Η πλατεία ονομάστηκε προς τιμήν του Ιθακήσιου ποιητή Λορέντζου Μαβίλη (1860-1912). Από οικογένεια ευγενούς καταγωγής σπούδασε στη Γερμανία και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και, ως θερμός πατριώτης, πήρε μέρος στις πολεμικές περιπέτειες του έθνους στην Κρήτη (1896) και στην Ήπειρο (1987) όπου και τραυματίστηκε. Το 1910 εκλέχθηκε βουλευτής. Στη Βουλή πρωτοστάτησε στους αγώνες για τη Δημοτική γλώσσα. Σε μια αγόρευσή του είπε «δεν υπάρχει γλώσσα χυδαία υπάρχουν μόνο χυδαίοι άνθρωποι». Πήρε μέρος στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ως λοχαγός στο εθελοντικό σώμα των Γαριβαλδινών. Σκοτώθηκε στη μάχη του Δρίσκου στην Ήπειρο.Η πλατεία παλιότερα λεγόταν «Στέγη Πατρίδος» επειδή σε μικρή απόσταση υπήρχαν οι προσφυγικές πολυκατοικίες του ομώνυμου Οργανισμού.

 

Μεταξουργείου

Η ονομασία της προήλθε από εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων που ιδρύθηκε εκεί το 1835. Το εργοστάσιο εγκαταστάθηκε στην ημιτελή οικία του πρίγκιπα Καντακουζηνού (που διατηρείται ακόμα και σήμερα στις οδούς Μεγ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου, Γιατράκου). Το Μεταξουργείο είναι από τις παραδοσιακές συνοικίες της Αθήνας και από εκεί ξεκινούσαν οι αποκριάτικες «ατραξιόν» της παλιάς πόλης όπως το«Γαιτανάκι».

 

Μοναστηρακίου

Πήρε το όνομά της από το «Μέγα Μοναστήριον της Παντανάσσσης» που ιδρύθηκε στον 10ον αιώνα. Εκεί ύφαιναν τους «αμπάδες» φθηνά και χονδρά υφάσματα που έγιναν παράδοση για την περιοχή (απ' όπου και η ονομασία της Αμπατζήδικα). Με την πάροδο του χρόνου τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν και ερειπώθηκαν, έμεινε μόνον η μικρή εκκλησία (τρίκλιτη βασιλική) της Παντανάσσης) που σκεπάστηκε από χώματα και μόνο ένα μέρος της ήταν πάνω από το έδαφος. Γύρω στα 1760 κτίστηκε το τούρκικο τζαμί που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η πλατεία Μοναστηρακίου λεγόταν παλαιότερα και Πλατεία της Παλιάς Στρατώνας (από τους στρατώνες που υπήρχαν τότε στην περιοχή).

 

Ομόνοιας

Η αρχική της ονομασία ήταν Όθωνος προς τιμήν του πρώτου βασιλέως. Τη σημερινή της ονομασία πήρε το 1863 γιατί εκεί συμφιλιώθηκαν οι δύο αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις, των Ορεινών και των Πεδινών, που είχαν δημιουργηθεί μετά την έξωση του Όθωνος. Οι Ορεινοί πήραν την ονομασία αυτή, γιατί μαζί τους είχε συνταχθεί το ορεινό πυροβολικό, ενώ οι Πεδινοί πήραν το όνομά τους σε αντίθεση με τους Ορεινούς. Οι Ορεινοί ήταν με το μέρος του Κω/νου Κανάρη ενώ οι Πεδινοί με το μέρος του Δημητρίου Βούλγαροι. Μεγάλη αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των δύο παρατάξεων έγινε στις 18-21 Ιουνίου με 120 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι αντιμαχόμενοι συμφιλιώθηκαν τελικά στην πλατεία με την μεσολάβηση των πρεσβευτών των μεγάλων δυνάμεων.

 

Παγκρατίου

Η ονομασία της περιοχής πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο οφείλεται στο ότι εκεί ήταν, κατά την αρχαιότητα, το ιερό του Παγκρατίου Ηρακλέους (ως προστάτη του αγωνίσματος του παγκρατίου που ήταν συνδυασμός πυγμαχίας και πάλης).

 

Παλαιών Ανακτόρων (Συντάγματος)

Βρίσκεται στο χώρο του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Το κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων (όπου σήμερα βρίσκεται η Βουλή των Ελλήνων κτίστηκε για να στεγάσει το βασιλέα Όθωνα. Αρχικά ο Όθων ήθελε να κτίσει το ανάκτορό του στην Ακρόπολη επενέβη όμως ο πατέρας του, ο φιλέλληνας βασιλιάς Λουδοβίκος Α' της Βαυαρίας, και έτσι αποσοβήθηκε το ανοσιούργημα. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1836 και το έργο τελείωσε το 1840. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών ανέγερσης του κτιρίου ανέλαβε ο πατέρας του Όθωνα Λουδοβίκος Α'. Η Βουλή στεγάστηκε εκεί το 1922. Αργότερα, η πλατεία ονομάστηκε για να τιμηθεί το Σύνταγμα, ο πρώτος Καταστατικός Χάρτης της Χώρας, που ρυθμίζει τον τρόπο οργάνωσης της πολιτικής εξουσίας και τι σχέσεις της με τους πολίτες. Το πρώτο Σύνταγμα αποφασίστηκε να δοθεί από τον Όθωνα ύστερα από την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 με αρχηγούς τους Δημ. Καλλέργη, Ι. Μακρυγιάννη κ.α. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση του 1844. Τότε απέκτησαν για πρώτη φορά οι Έλληνες το δικαίωμα ψήφου.

 

Πλάκας (Φιλομούσου Εταιρείας = Προεπαναστατικής απελευθερωτικής οργάνωσης)

Για την προέλευση του ονόματος της συνοικίας αλλά και της πλατείας της Πλάκας υπάρχουν πολλές εκδοχές: Κατά τον Δημ. Καμπούρογλου η ονομασία οφείλεται σε μία μεγάλη πέτρινη πλάκα που βρέθηκε κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου Διονύσου). Κατά άλλη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από την αλβανική λέξη «πλιάκα» που σημαίνει παλαιός. Επικράτησε κατά την εγκατάσταση Αρβανιτών «γκαγκαρέων» κατά τον 17οαιώνα στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη που ήταν έρημη και εγκαταλελειμμένη μετά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Οι αρβανίτες αυτοί έλεγαν ότι κατοικούν στην «πλιάκα» (παληά) Αθήνα και έτσι έμεινε το όνομα.

 

Ρηγίλλης

Ρήγιλλα Αππία-Αννια (Β΄ μ.Χ αιώνας): σύζυγος του Αθηναίου σοφιστή και πολιτικού Ηρώδου του Αττικού. Πέθανε λίγο μετά το γάμο τους που έγινε γύρω στο 143 μ.Χ. Ο Ηρώδης κατηγορήθηκε τότε από τους εχθρούς του ότι ήταν υπαίτιος του θανάτου της, αθωώθηκε όμως μετά από δίκη στη Ρώμη και στη μνήμη της ίδρυσε στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Ακροπόλεως το Ηρώδειον (Ωδείον Ηρώδου του Αττικού) που ονομάστηκε «επί Ρηγίλλη». Κατ' άλλους η Ρηγίλλα πέθανε γύρω στο 160 μ.Χ. Ο Ηρώδης ο (υιός του) Αττικού Τιβέριος-Κλαύδιος (103-179 μ.Χ.) γεννήθηκε στον Μαραθώνα, πήρε εξαιρετική μόρφωση και ήταν ένας από τους καλύτερους ρήτορες της εποχής του και δάσκαλος Ρωμαίων αυτοκρατόρων (ως ο Μάρκος Αυρήλιος). Πήρε ανώτατα αξιώματα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Ύπατος & άρχων των Αθηνών). Είχε μεγάλη περιουσία και διέθεσε πολλά χρήματα σε έργα κοινής ωφελείας στην Κόρινθο, Δελφούς, Θερμοπύλες και την Αθήνα. Μεταξύ των δωρεών του ήταν και το Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο αναμαρμαρώθηκε με δωρεά του Γ. Αβέρωφ προκειμένου να τελεσθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.

 

Φιλοπάππου

Φιλόπαππος Γάιος - Ιούλιος - Αντίοχος (Α΄ αιώνας μ.Χ.): Ύπατος και άρχων των Αθηνών από την Συρία (εγγονός του βασιλιά της Συρίας Αντίοχου Δ'). Ευεργέτησε την Αθήνα και ανακηρύχθηκε Αθηναίος πολίτης. Στον ομώνυμο λόφο απέναντι από την Ακρόπολη έκτισε το ομώνυμο μνημείο εις μνήμην του παππού του κ.α επιφανών. Κατά την αρχαιότητα ο λόφος του Φιλοπάππου ονομαζόταν «Μουσείον» (από τον εκεί τάφο του ποιητή Μουσαίου) ή λόφος Μουσών επειδή παλιά ήταν αφιερωμένος στις μούσες. Από τον λόφο του Φιλοπάππου ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης βομβάρδισε την Ακρόπολη και κατέστρεψε τον ναό της Απτέρου Νίκης (1687)

 

Μάρω Βουγιούκα - Βασίλης Μεγαρίδης, "Οδωνυμικά - Η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας", Δήμος Αθηναίων, Πολιτισμικός Οργανισμός 1977.

 http://www.greekcafemagazine.com/plateies-athinas

 

Επιστροφή

 

Γνωριζοντας τις περιοχες της πολης μας...

Από πού πήραν το όνομά τους γνωστές περιοχές της Αθήνας;

 

Πόσες φορές έχει τύχει να χαζεύετε τις στάσεις του ηλεκτρικού ή του μετρό και να φτιάχνετε σενάρια με το μυαλό σας για την προέλευση των ονομάτων των περιοχών της Αθήνας; Σίγουρα κάθε όνομα κρύβει από πίσω τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Εμείς, ψάξαμε, βρήκαμε και συγκεντρώσαμε σε μία σύντομη λίστα την προέλευση των ονομάτων, κάποιων από τις πιο γνωστές περιοχές των Αθηνών.

Εξάρχεια: Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον παντοπώλη από την Ήπειρο, Έξαρχο,  ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα διατηρούσε μεγάλο κατάστημα στη διασταύρωση των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού.

Κουκάκι: Η ονομασία του προέρχεται από τον εργοστασιάρχη Γεώργιο Κουκάκη. Ο Κουκάκης στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ένας από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής ο οποίος δραστηριοποιήθηκε και επαγγελματικά στην περιοχή διατηρώντας βιοτεχνία σιδερένιων κρεβατιών.

Πατήσια: Για τη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν διάφορα πιθανά σενάρια. Λέγεται ότι στο παρελθόν ονομάζονταν Αγά-Πατήσια από τη φράση «Αγά…πάτα ίσια!» που φώναζαν τα παιδιά της περιοχής σε ένα μεθύστακα Τούρκο αγά που τρίκλιζε διαρκώς και τα καταδίωκε.  Επικρατέστερη βέβαια φαίνεται να είναι η άποψη του αρχιτέκτονα και λαογράφου Κώστα Μπίρη σύμφωνα με την οποία τα Πατήσια πήραν το όνομά τους από τον αρχαίο Δήμο Βάτης και συγκεκριμένα από τον επιρρηματικό τύπο Βάτησι.

 

Θησείο: Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι πήρε το όνομά του πιθανά από κάποια θυσία  που έγινε στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα όμως, η ονομασία προήλθε από ένα λάθος. Παλαιότερα το Ναό του Ηφαίστου που βρίσκεται στην περιοχή τον αποκαλούσαν λανθασμένα «Θησείο» επηρεασμένοι από τις  ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του Θησέα που υπάρχουν στο ναό.

Μεταξουργείο: Από το 1835 υπήρχε στην περιοχή ένα εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων που έδρευε στην ημιτελή κατοικία του Πρίγκιπα Κατακουζηνού, οικία που διατηρείται ακόμα και σήμερα στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μυλλέρου και Γιατράκου.

Σεπόλια: Στην αρχαιότητα ήταν γνωστά ως «Μύλοι των Αθηνών» γιατί εκεί οι Αθηναίοι άλεθαν το σιτάρι. Το  τωρινό όνομά της περιοχής προέρχεται από τη λέξη «εξωπόλια» χαρακτηρισμός που δινόταν σε πόλεις που βρίσκονταν εκτός σχεδίου πόλεως και δεν είχαν ασφαλτόστρωση. 

Πλάκα: Η επικρατέστερη ερμηνεία για το όνομα «Πλάκα» είναι αυτή που τη συνδέει με την αρβανίτικη λέξη «πλάκα= πλάκου, παλιό, αρχαίο». Κατά τον 16ο αιώνα Αρβανίτες κατοίκησαν την περιοχή που είχε εγκαταλειφθεί και ερημωθεί και ονόμασαν την περιοχή Πλακ΄Αθήνα. Φεύγοντας από την περιοχή οι νέοι κάτοικοι κράτησαν την επωνυμία Πλάκα.

Κολωνάκι: Η αριστοκρατική περιοχή πήρε το όνομά της από ένα «κολωνάκι» ύψους περίπου δυόμιση μέτρων που είχε τοποθετηθεί στην πλατεία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, για προληπτικούς λόγους.

Χαλάνδρι: Το Χαλάνδρι στην αρχαιότητα άνηκε στο Δήμο Φλύας. Η λέξη «φλύας» προέρχεται από το ρήμα «φλεί» που σημαίνει ευδοκιμώ, καρποφορώ και η γη του Χαλανδρίου είναι πλούσια σε βλάστηση. Η τωρινή του ονομασία οφείλεται στον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα Χαλά στον οποίο ανήκαν μεγάλες εκτάσεις γης κατά την τουρκοκρατία.

Μετς: Στην επωνυμία της μπυραρίας «Μετς», που άνοιξε ο γιος του ιδρυτή της ζυθοποιίας Φιξ, οφείλει η περιοχή το όνομά της. Παλαιότερα η περιοχή ονομαζόταν και «παντρεμενάδικα».


Ψυχικό: Λέγεται ότι πήρε το όνομά του επειδή εκεί άφησε την τελευταία του πνοή ο μαραθωνομάχος Φειδιππίδης που ήρθε τρέχοντας να αναγγείλει τη νίκη των Αθηναίων έναντι των Περσών. Μία δεύτερη εκδοχή θέλει την Οσία Φιλοθέη που είχε εκτάσεις γης στην περιοχή, να ανοίγει πηγάδι για να ξεδιψούν οι περαστικοί και οι αγρότες. Πράξη που χαρακτηρίστηκε ως ψυχικό εκ μέρους της και για τον λόγο αυτό την τίμησαν δίνοντας στην περιοχή αυτήν την ονομασία. 

Ψυρρή ή Ψυρή: Οφείλει το όνομά της σε ένα νησιώτη από τα Ψαρά ο οποίος έφτασε στην περιοχή και έκτισε και μία εκκλησία που σήμερα δεν υπάρχει πια. Αυτός μετονομάστηκε σε Ψυρής που σημαίνει Ψαριανός και μετέπειτα πήρε και η περιοχή Ψυρή το όνομά της. Ψυρή όμως με ένα ρ και όχι με δύο όπως έχουμε συνηθίσει.

 

Επιστροφή

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς που συμμετέχουμε στην Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση της Γενεύης  «Εναλλακτικές απέναντι στις οικολογικές προκλήσεις», συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία προωθούν την ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στην Αθήνα και την εκτεταμένη δόμησή του, καθώς και την κατασκευή ασύμβατων εγκαταστάσεων στο ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας γειτονικό όρος Υμηττός.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδιά της αυτά και να προωθήσει την πρόταση των Δημοτικών αρχών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου στα πλαίσια ενός ευρύτερου πόλου πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Γενεύη, 26 Ιανουαρίου 2014.

 

Η Αττική, πεδίο κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού.*

Στην Ελλάδα, πραγματοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες ένας βαθύς κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός.  Η διακηρυγμένη στρατηγική της δεκαετίας του ’80 για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη έχει εκ των πραγμάτων εγκαταλειφθεί. Στην Αθήνα, τη πρωτεύουσα της χώρας, συγκεντρώνεται  ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας και ο μεγαλύτερος όγκος των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η αποβιομηχάνιση έχει οδηγήσει είτε στο κλείσιμο ενός σημαντικού αριθμού εργοστασίων στην περιφέρεια της χώρας είτε στη μεταφορά τους σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Ήδη το πραγματικό ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 30 % του θεωρητικά ενεργού πληθυσμού της χώρας και το 60% των νέων.

Η απόφαση, τη δεκαετία του’80, κατασκευής του νέου αεροδρομίου στον χώρο του κάμπου των Μεσογείων, στην Ανατολική Αττική, οδήγησε στην  μετατροπή της υφιστάμενης έως τότε γεωργικής γης σε περιοχή εμπορικών δραστηριοτήτων και κατοικίας, διαμορφώνοντας έναν τρίτο οικιστικό πόλο στην Αττική μετά το Λεκανοπέδιο της Αθήνας και το Θριάσιο Πεδίο, Δυτικά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, συνέβαλαν στην ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων στην Αττική ενώ παράλληλα με το εξωφρενικά μεγάλο κόστος τους, που ξεπέρασε τα 20 δις ευρώ έναντι 2,2 δις ευρώ του αρχικού φακέλου διεκδίκησης, επέφεραν οικονομική αιμορραγία στην χώρα, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος και προκάλεσαν δάνεια και τόκους που θα πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμη οι φορολογούμενοι πολίτες της χώρας.

Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες το ισχύον από το 1985 Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ανατράπηκε εκ των πραγμάτων, προκειμένου να κατασκευαστούν πανάκριβες φαραωνικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ελεύθεροι, δημόσιοι, παραλιακοί χώροι δομήθηκαν και απέκτησαν νέες χρήσεις, οι ορεινοί όγκοι της Αττικής έγιναν αντικείμενο οικιστικών επεκτάσεων (Ολυμπιακό Χωριό στην Πάρνηθα, Κέντρο Υψηλής Τάσης  της ΔΕΗ  στον Υμηττό).

Σήμερα , δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Αττική δέχεται μια νέα επίθεση:  Σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης, επιχειρείται η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, για λόγους περικοπών των δημοσίων δαπανών, υποτίθεται, ενώ παγώνει η ψήφιση του υπό αναθεώρηση Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής. Στην ουσία, καταργείται ο όποιος πολεοδομικός - χωροταξικός σχεδιασμός  και προγραμματισμός και αφήνεται ελεύθερο το πεδίο δράσης των  λεγόμενων «επενδυτών» αλλά και των κάθε είδους διεκδικητών και καταπατητών της δημόσιας γης.

 Στην Αθήνα,  ενώ η υπέρμετρη ατμοσφαιρική ρύπανση διογκώνεται από την ανεξέλεγκτη χρήση ξύλων για θέρμανση των κατοίκων, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το πανάκριβο πετρέλαιο για να ζεσταθούν, το υφιστάμενο πράσινο στην Αθήνα περιορίζεται σε λιγότερο από 2,5 τ.μ ανά κάτοικο, τη στιγμή που στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσεγγίζει ή ξεπερνά τα 10 τ.μ ανά κάτοικο.

Παράλληλα, προωθείται η κατασκευή νέων  βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στον ορεινό όγκο του Υμηττού, όπως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ, προγραμματίζονται νέοι αυτοκινητόδρομοι, ενώ επιχειρείται η αναίρεση ακόμη και του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα κάποιων καταπατητών δημόσιας γης καθώς και όσων έχουν χτίσει αυθαίρετες κατοικίες μέσα στα προστατευόμενα όρια του Υμηττού.

Ο σημαντικότερος ωστόσο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα είναι η μετατροπή μιας σχεδόν  αδόμητης σήμερα έκτασης 6.200 στρεμμάτων, δηλαδή του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά στις ακτές του Σαρωνικού Κόλπου, σε ένα πυκνοδομημένο πολεοδομικό συγκρότημα, με δυνατότητα δόμησης 1.720. 000 τ.μ, για χρήσεις εμπορικές, τουριστικές, πολυτελούς κατοικίας κ.α. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους επίδοξους «επενδυτές» δημιουργίας Καζίνο, καθώς και της επέκτασης των κτιριακών-εμπορικών εγκαταστάσεών τους στο χώρο της παραλίας και του αιγιαλού, ακόμη και μέσα στον θαλάσσιο χώρο.

Η επίσημη δικαιολογία γι’ αυτό τον πολεοδομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζεται στην περιοχή του Ελληνικού και της παραλίας του Σαρωνικού, είναι ότι θα εξασφαλιστούν κάποια χρήματα προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος από το χρέος της χώρας, καθώς και κάποιες νέες θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα που θα έρθουν στη χώρα  θα είναι ασήμαντα, ενώ οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες και πολύ άσχημα αμοιβόμενες, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Από  όσα αναφέρονται παραπάνω, είναι προφανές ότι τα σχέδια που προωθούνται στο Ελληνικό, δεν ανταποκρίνονται και δεν εξυπηρετούν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας, αλλά τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των ενδιαφερόμενων «επενδυτών», οι οποίοι επιπλέον καρπούνται υπάρχουσες εγκαταστάσεις υποδομής για τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει ήδη πληρώσει πολλά δις ευρώ, όπως την Μαρίνα για 1200 σκάφη του Αγίου Κοσμά (η οποία κατασκευάστηκε στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων ως «Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας»), τις επεκτάσεις των δικτύων του Μετρό και του Τράμ, κά.

Απέναντι σ’ αυτά τα κερδοσκοπικά σχέδια, οι Δημοτικές Αρχές και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού, συσπειρώνονται και προωθούν τα δικά τους σχέδια, τα οποία  καλύπτουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες: Η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου που τόσο λείπει από την σημερινή Αθήνα, με παράλληλες δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις καθώς και διάφορες κοινωφελείς δραστηριότητες, αποτελεί μια πρόταση «από τα κάτω», η οποία στηρίζεται από την εξαιρετική έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η οποία έχει κατατεθεί και συζητηθεί δημόσια.

Το επόμενο διάστημα, τόσο το ζήτημα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού όσο και της προστασίας του Υμηττού μπαίνουν στην τελική τους φάση. Θεωρώντας ότι αποτελούν και τα δύο καθοριστικής σημασίας ζητήματα για τον μετασχηματισμό της Αθήνας,  αλλά και σημαντικής σημασίας ζητήματα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, λόγω της διαχρονικής ιστορικότητας της Αθήνας, κάνουμε έκκληση να εγκριθεί και να ξεκινήσει από αυτή την Συνάντηση μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την διάσωση τόσο του Ελληνικού  όσο και του Υμηττού και την μετατροπή τους σε ένα ευρωπαϊκό Πόλο Πολιτισμού.

 

Πάνος Τότσικας, Πολεοδόμος

Μέλος της  «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο  στο Ελληνικό»

και της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού»

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

*Παρέμβαση στην  Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση στη Γενεύη, 24-26 /1/2014.

 

Επιστροφή

 

Οι άστεγοι λιγότεροι από τα άδεια σπίτια!

25/02/2014

11 εκατομμύρια ήταν το 2011 τα άδεια σπίτια στην ΕΕ ενώ οι άστεγοι αριθμούν 4,1 εκατομμύρια!

Σοκ και έκπληξη προκαλούν τα 11 εκατ. άδεια σπίτια που θα μπορούσαν να στεγάσουν άνετα και μάλιστα πάνω από δυο φορές όλους τους άστεγους της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε από την ΕΕ η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Οι μεσίτες λένε ότι είναι μία «σοκαριστική σπατάλη ο υπερβολικός αριθμός σπιτιών που μένουν άδεια, ενώ εκατομμύρια φτωχοί ζητούν στέγη».

«Είναι απίστευτο. Είναι ένας μαζικός αριθμός», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Empty Homes, που αγωνίζεται για να καταστούν διαθέσιμα σε άστεγους άδεια σπίτια.

«Τα σπίτια έχουν χτιστεί για να ζουν άνθρωποι μέσα σ' αυτά, εάν αυτό δεν γίνεται κάτι σίγουρα πάει λάθος στην αγορά κατοικίας», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι τα 11 εκατ. άδεια σπίτια στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι οι κατάλληλοι χώροι, αλλά είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αστέγων.

 «Είναι σκάνδαλο ότι τόσα πολλά σπίτια έχουν επιτρέψει να μείνουν κενά. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερα για να μπουν στην αγορά κατοικίας αυτά τα άδεια σπίτια. Το πρόβλημα των αστέγων διευρύνεται σε όλη την ΕΕ. Ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί είναι να μπουν στην αγορά τα άδεια σπίτια», αναφέρει ο διευθυντής της FEANTSA, μία οργάνωση για τους άστεγους της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στην Ισπανία κενά είναι περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια σπίτια ενώ 2 εκατ. άδειοι χώροι παραμένουν σε Γαλλία και Ιταλία, 1,8 εκατ. στη Γερμανία και περισσότερα από 700.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, η εικόνα φυσικά είναι παρόμοια, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός άδειων σπιτιών στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και  την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, περίπου 300.000 σπίτια είναι άδεια στην Ελλάδα και 400.000 στην Ιρλανδία.

Πολλοί από αυτούς τους χώρους βρίσκονται σε απομακρυσμένα θέρετρα διακοπών που είχαν χτιστεί τις εποχές των “παχέων αγελάδων” στη δόμηση λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το διάστημα 2007 - 2008 και έμειναν αναξιοποίητοι.

Στην κορυφή αυτών των 11 εκατ. άδειων σπιτιών - πολλά εκ των οποίων αγοράστηκαν ως επένδυση από ανθρώπους που δεν επρόκειτο να μείνουν ποτέ σε αυτά - υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μισοχτισμένα που γκρεμίστηκαν σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι τιμές των υπαρχουσών ιδιοκτησιών.

Τον προηγούμενο μήνα οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα που ζητά από την Κομισιόν να αναπτύξει μία στρατηγική για τους αστέγους χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Η έρευνα του Guardian αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των σπιτιών στην πιο ακριβή περιοχή του Λονδίνου, το «Billionaires Row» είναι άδεια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που έμειναν ερείπια μένοντας άδεια για περίπου 25 χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία ισπανική απογραφή, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, έδειξε ότι περισσότερα από 3,4 εκατ. σπίτια ήταν άδεια. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Τα περισσότερα από τα κενά σπίτια βρίσκονται στην Ισπανία, η οποία είδε την μεγαλύτερη δομική έκρηξη στα μέσα της δεκαετίας του 2000, κυρίως από Βρετανούς και Γερμανούς που αγόραζαν σπίτια στον ήλιο.

Στη Γαλλία τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το INSEE δείχνουν ότι 2,4 εκατ. σπίτια ήταν άδεια το 2012 από 2 εκατ. που ήταν το 2009.

Η Ιταλία αναμένεται να δώσει στοιχεία για τις άδειες κατοικίες από την απογραφή που έγινε το καλοκαίρι. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας το 2011 υπήρχαν 2,7 εκατομμύρια το 2011 και το 2012 εκτιμάτο στα 2 εκατ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από 700 εκατ. σπίτια είναι άδεια, ενώ στην Πορτογαλία 735.000 κατοικίες είναι άδειες, ένας αριθμός που αυξήθηκε κατά 35% από το 2001, σύμφωνα με την απογραφή του 2011

Πηγή: Σε 11 εκατομμύρια ανέρχονται τα άδεια σπίτια στην ΕΕ

Το βρήκαμε στο http://www.biozo.gr/node/758

 

Επιστροφή

 

Για την απώλεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου

7/4/2014

 

1.Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (όχι ο γνωστός χορογράφος) πέθανε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης από καρδιακό πρόβλημα, στη διαδρομή από τα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων  προς το νοσοκομείο.

Για όσους δεν τον ήξεραν, ήταν από τους πολύ "παλιούς" του οικολογικού χώρου: στη βασική τριάδα της "Νέας Οικολογίας" τη δεκαετία του 1980 μαζί με το Μ.Μοδινό και τον Η.Ευθυμιόπουλο, συμμετείχε στους Οικολόγους Εναλλακτικούς και στη συνέχεια ακολούθησε διαφορετικούς δρόμους.

Με καλές σπουδές για το περιβάλλον σε εποχές που λίγοι το ήξεραν - αλλά και με τεχνοκρατική προσέγγιση γι' αυτό, που τον έφερνε σε μεγάλη απόσταση από τη δική μας νεώτερη κινηματική γενιά - ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και έγινε καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο.

Από το 1992, όταν διαλύθηκαν οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, τον συναντούσα αραιά και σποραδικά:

- στην αρχή κάποιες φορές στη συντακτική επιτροπή της Νέας Οικολογίας, όσο έβγαινε ακόμη το περιοδικό.

- αρκετά χρόνια αργότερα, την περίοδο 2001-2002, όταν ερχόταν για ένα διάστημα στην τότε Πράσινη Πολιτική. Τον θυμάμαι ομιλητή σε μια (μικρή) εκδήλωση για το κλίμα στην Κολοκοτρώνη 31 το Νοέμβριο του 2001, και "επισπεύδοντα" στην άκαρπη διερεύνηση για οικολογικό ψηφοδέλτιο στο Δήμο Αθηναίων στις δημοτικές του 2002.

- τον ξανασυνάντησα αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα, ως τον άνθρωπο που προσπαθούσε επίμονα να μας πείσει να υιοθετήσουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι την υποψηφιότητα του (μεταπτυχιακού του φοιτητή) Αντώνη Γάκη για την περιφέρεια Αττικής. Στην προσπάθεια αυτή αφιέρωσε και την τελευταία του σύσκεψη, στα γραφεία μας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης: πέθανε από καρδιακό πρόβλημα λίγο μετά, στο ταξί που τον πήγαινε στο νοσοκομείο.

Περίμενα ότι κάτι θα γραφόταν στη δική μας λίστα για το θάνατό του. Βλέποντας ότι οριστικά δεν πρόκειται να γραφτεί τίποτα, πήρα την πρωτοβουλία να καταθέσω εγώ τα λίγα πράγματα που σας έγραψα.

Καλό του ταξίδι.

Γιάννης Παρασκευόπουλος

 

2.Ο Δημήτρης (παιδί του παλιού εκδότη Παπαϊωάννου) εκτός από Οικολόγος ήταν και Αντιστασιακός κατά της Χούντας αλλά δεν το κοινοποιούσε. Είμαστε από το 1963 στη ΧΑΝ και από εκεί μαζί με τον Γιώργο Ανωμερίτη την Κάτια Χουλιαρά και άλλους έκαναν μια ομάδα αντίστασης. Αλλά τους εντόπισε η ασφάλεια το τέλος του 1969 και πέρασαν στρατοδικείο και φυλακίστηκαν μέχρι την αμνηστία. Δεν ήμουν στην ομάδα αυτή αλλά σε άλλη διαφορετική με την ίδια τύχη.

Αλησμόνητος φίλος και σύντροφος, ζωή σε μας να τον θυμόμαστε

Αποστόλης Παπαγεωργίου

Υ.Γ. Ας προσθέσω ότι στην αρχική ομάδα της Νέας Οικολογίας ήταν και ο Κίμωνας ο Χατζημπίρος ο καθηγ. του Πολυτεχνείου.

 

3.Τον θυμάμαι από την εποχή των Οικολόγων Εναλλακτικών, συμμετείχε μέσω της ομάδας-περιοδικό "Νέα Οικολογία", την διαχειριστική άποψη της τότε πολιτικής οικολογίας. Συλλυπητήρια σε όλους μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

 

4.Πολύ τον εκτιμούσα. Όταν ήμουν διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ο Δημήτρης είχε συμμετάσχει σε μια εκδήλωση ενός εργαστηρίου σκέψης που λειτουργούσε τότε (γύρω στο 1997-98). Μας έκανε μια παρουσίαση για την κλιματική αλλαγή και έγινε πολύ γόνιμη συζήτηση. Ήταν πολύ καλός, αν και αρκετά απογοητευμένος. Είχε ακολουθήσει μια δική του πορεία, και δεν έκανε αντίστοιχες επιλογές με του Η. Ευθυμιόπουλου ή του Μοδινού. Έφυγε ένας ευγενής και πολιτισμένος "δικός μας". Συλλυπητήρια στους δικούς του.

Ηλίας Γιαννίρης

 

5.Ένας καθυστερημένος αποχαιρετισμός

Τον γνώριζα και εγώ. Όχι με την οικολογική του ταυτότητα αλλά με την επιστημονική. Συναντηθήκαμε μερικές φορές τα 3 τελευταία χρόνια αλλά και παλαιότερα. από το 1998. Ήταν και παραθεριστής στο κοντινό Λουτράκι. Ευγενής και γνώστης πολλών θεμάτων. Καλό Ταξίδι και ελαφρύ το χώμα.

Λάμπρος Μπουκλης

 

Επιστροφή

 

Μιχαήλ Πρωτοψάλτης
σήμερα πέθανε ο Μιχάλης ο Πρωτοψάλτης 20-5-2014

Ο Μιχαήλ Πρωτοψάλτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 από γονείς φιλολόγους. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τη Μέση Εκπαίδευση στη σχολή Μωραΐτη, σπούδασε Σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, Ηλεκτρονικά στα ΚΑΤΕΕ Αθήνας και Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το Φεβρουάριο του 1973 στα κυνηγητά γύρω από την κατάληψη της Νομικής και λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου, στη διαδήλωση μετά το μνημόσυνο του Παπανδρέου παίρνει το βάπτισμα του πυρός. Στην εξέγερση του Νοέμβρη η συλλογική ψυχική ανάταση του μαζεμένου κόσμου έξω από το κατειλημμένο Πολυτεχνείο, η αίσθηση ότι οι ίδιοι άνθρωποι είναι οι δημιουργοί της ιστορίας τους και η μέθεξη στην εξέγερση, στη γιορτή χωρίς αρχή και τέλος, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα. Στην ιωαννιδική δικτατορία μαζί με συμμαθητές του φτιάχνει μια μικρή αντιστασιακή ομάδα.
Στη Μεταπολίτευση αναμιγνύεται ενεργά στο αναρχικό κίνημα της εποχής, εκδίδει το περιοδικό «Ο Κόκκορας που Λαλεί στο Σκοτάδι», συμμετέχει σε αναρίθμητες επιτροπές αλληλεγγύης σε κρατουμένους και υπεράσπισης πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 1978-79 συμμετέχει στις αυτόνομες ομάδες και στις φοιτητικές καταλήψεις και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πρωταγωνιστεί στην έκδοση της αναρχικής εφημερίδας «Αλληλεγγύη». Για τη δράση του επανειλημμένα έχει συλληφθεί, διωχθεί και φυλακιστεί ενώ έχει υποστεί 13 (!) κατ’ οίκον έρευνες από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αναθεωρεί πολλά από τα θέσφατα του αναρχισμού (κυρίως σε θέματα βίας και μη συμμετοχής στους θεσμούς), εκδίδει το αντιεξουσιαστικό-εναλλακτικό περιοδικό «Άνθη του Κακού» και στα τέλη της ίδιας δεκαετίας προσχωρεί στην Οικολογική Εναλλακτική Ένωση Πολιτών, γίνεται από τα ιδρυτικά μέλη των Οικολόγων Εναλλακτικών και υποψήφιος για το ευρωπαϊκό και εθνικό κοινοβούλιο στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 1989-90.
Το 1998 ιδρύει τις εκδόσεις «Βιβλιοπέλαγος», έναν πολιτικοποιημένο εκδοτικό οίκο που εκδίδει ως επί το πλείστον ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ιστορικά, οικολογικά και φεμινιστικά βιβλία καθώς και κόμιξ. Από το 2001 το «Βιβλιοπέλαγος» επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στη διακίνηση βιβλίου διακινώντας τίτλους από δεκάδες ανεξάρτητους, προοδευτικούς και ποιοτικούς εκδοτικούς οίκους και πολιτικές συλλογικότητες, στην προσπάθεια να αναδειχθούν ζητήματα που η τηλεόραση και τα μεγαθήρια της πληροφόρησης υποβαθμίζουν.
Πολιτικά εμπνέεται από τη θεωρία της κοινωνικής οικολογίας του Μάρεϊ Μπούκτσιν.
Σήμερα εργάζεται ως φυσικός ενώ παράλληλα διευθύνει τις εκδόσεις «Βιβλιοπέλαγος» και το ομώνυμο πρακτορείο διακίνησης βιβλίου.
Είναι πατέρας δύο παιδιών.

Γιώργος Μπλιώνης: Θυμάμαι ότι έγραφε πάντα το όνομά του "Μιχαήλ" για να θυμίζει Μπακούνιν!

 

διαβάστηκε στην κηδεία του Μιχάλη Πρωτοψάλτη σαν αποχαιρετιστήριο, απο εμένα (Αποστόλης Λούλης)

Αγαπημένε  Μιχάλη, φίλε και σύντροφε

Ο οικολογικός χώρος που γνώρισες μου ανέθεσε, τώρα που φεύγεις, να σου πω δυο λόγια:

Ό,τι αδυνατεί ο νους να καταλάβει η καρδιά το μετατρέπει σε παραίσθηση...

Έχουμε την εντύπωση ότι μας κάνεις πλάκα ή  έχεις οργανώσει κάποια κασκαρίκα.

Ότι μας μάζεψες εδώ για να μας προλογίσεις την τελευταία έκδοση του ‘’Βιβλιοπελάγους’’

Ήσουν όμως Μιχάλη ασυμβίβαστος για την ελευθερία!

Καμία συνομωσία δεν σ’ έτρεφε εκτός από μία: Πώς θα σμίξει αρμονικά η αυτονομία με την αλληλεγγύη και τη συνεργατικότητα !

Αφιέρωσες στον Μπούκτσιν πέλαγος βιβλίων και μετά το χαμό του ακόμα, εσύ συνέχισες να εκδίδεις βιβλία του.

Θυμάμαι την αφίσα που βγάλαμε μαζί το ΄89 με τα πράσινα και κόκκινα χείλη που καλούσε το κόκκινο και το πράσινο να συνευρεθούν σε Ευρωπαϊκές κι εθνικές εκλογές για να δημιουργήσουν μιαν άλλη πραγματικότητα !

Κάτι τεύχη απ’ τα « Άνθη του Κακού» που σου είχαν ξεμείνει, τα έδινες μαζί με τα προεκλογικά φυλλάδια και τις προκηρύξεις των Οικολόγων Εναλλακτικών...

Γι αυτές τις αφίσες, ανεβασμένοι στο παπί σου , οργώναμε την Αθήνα, ανεμίζοντας τον κουβά με την κόλα και το πινέλο!

Ήσουν πεισμένος ότι η αλήθεια της  Οικολογίας είναι βαθειά αντεξουσιαστική γι΄ αυτό κι έκλεισες τελευταίος την πόρτα του κόμματος !

Μετά απογοητεύτηκες από το πράσινο και συνέχισες το ψάξιμό σου στα προσφιλή σου χρώματα: το κόκκινο και το μαύρο!

Ο οικολογικός χώρος σου οφείλει πολλά Μιχάλη !

Ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που πέρναγε τελευταία ο χώρος ήσουν κοντά, με ενδιαφέρον κι αγάπη!

Να ξέρεις, όπως ήμασταν στη σκέψη σου, έτσι είσαι και θα είσαι κι εσύ στη σκέψη μας!

Κοίτα ‘κει πάνω στα σύννεφα, ό,τι καλύτερο, είναι να στήσεις ένα περίπτερο της ‘’Αναρχικής Ευρώπης’’ που δεν πρόλαβες να στήσεις εδώ κάτω...

Γιατί εδώ, τα πάντα, ακόμα κι εμείς, ζούμε ‘’με νοίκι’’, ενώ ‘κει πάνω, οι άγγελοι θάναι παντοτινοί ψηφοφόροι σου...

Αγαπημένε σύντροφε και φίλε γεια σου

Οι ‘’πρώην’’ οικολόγοι σύντροφοί σου

 

Επιστροφή

 

27/5/2014

Δήλωση Μαριλένας Ιατρίδου και Ελένης Πορτάλιου

για την απόρριψη από το ΣτΕ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της  Επικρατείας με την απόφασή της 1906/2014 έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι κάτοικοι Αθηνών και εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ Ιγνάτιος Γρυπογιάννης, Αλέξανδρος Μερσινιάς και Βασίλειος Τσόκαλης.

Η προσφυγή έγινε στο πλαίσιο  μιας ομάδας εργασίας που ανέλαβε, λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2012, να αντικρούσει το ΤΑΙΠΕΔ με μια σειρά προσφυγές κατά των ιδιωτικοποιήσεων στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Στην ομάδα αυτή της πρώτης σειράς προσφυγών μετείχαν οι Κατερίνα Θεοδωράτου (δικηγόρος), Αριστείδης Θωμόπουλος (δικηγόρος),  Μαριλένα Ιατρίδου, Βασίλης Παπαστεργίου (δικηγόρος), Σίσσυ Πετράκου (δικηγόρος), Νέστορας Πολίτης (δικηγόρος), Ελένη Πορτάλιου, Πόλυς Τακόπουλος (δικηγόρος), Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (δικηγόρος). Από πλευράς προσφευγόντων στην ομάδα για την ΕΥΔΑΠ μετείχε ο Βασίλης Τσόκαλης. 

Για τη σύνταξη της προσφυγής αξιοποιήθηκε το σχετικό νομικό έργο του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, του Δημήτρη Μπελαντή (δικηγόρου) και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού.

Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς γι’ αυτή τη νίκη. Παρ’ όλ’ αυτά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ασύγγνωστη αδιαφορία που συναντούμε όσον αφορά γενικά τις προσφυγές από τον καθ’ ύλην αρμόδιο ΣΥΡΙΖΑ και ενίοτε από τα ενδιαφερόμενα σωματεία στην αξιοποίηση των ένδικων μέσων που αποτελούν σημαντικό όπλο των αγώνων μας. Οι γενικόλογες διαμαρτυρίες, εντός και εκτός Βουλής, εφ’ όσον δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα έργα (κίνημα, προσφυγές), μπορεί να προβάλλουν τους διαμαρτυρόμενους δεν σώζουν όμως ούτε τα δημόσια αγαθά ούτε την κοινωνία.    

Μαριλένα Ιατρίδου Ελένη Πορτάλιου

 

Επιστροφή

 

Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece

http://www.nfgr.org http://naturefriends-gr.blogspot.gr http://www.nfi.at

Ανθέων 72, Χαϊδάρι, 124 61 |   Mail: desk@nfgr.org

 

29/5/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

5 Ιουνίου και κάθε ημέρα - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Γράφαμε το 2012 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σφαίρας..»

Δύο χρόνια αργότερα, η κατάσταση στο φυσικό και στο αστικό περιβάλλον και η ποιότητα ζωής αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτουν νομοσχέδια, ψηφίζουν νόμους και υπογράφουν υπουργικές αποφάσεις που μας πάνε δεκάδες χρόνια πίσω. Σε τίτλους ορισμένα αντιπεριβαλλοντικά παραδείγματα:

 

1.                  Καταθέτουν το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». «Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.» [Ανακοίνωση του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος 15 Μαΐου 2014, που συνυπέγραψαν 86 οργανώσεις, μεταξύ αυτών και οι ΦτΦ]

2.                  Ενενήντα παραλίες έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα, μεταξύ αυτών οι παραλίες «Σίμος» και «Σαρακίνικο»  στην Ελαφόνησο και οι θίνες της Κυπαρισσίας.

3.                  Καταργούνται οι Οργανισμοί των Ρυθμιστικών Σχεδίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων.

4.                  Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος χωρίς το απαραίτητο προσωπικό υπολειτουργεί.

5.                  Οι διαδικασίες για την κατάρτιση του δασικών χαρτών έχουν σταματήσει για να «μαγειρευτούν» ρυθμίσεις που να νομιμοποιούν τα αυθαίρετα κτίσματα εντός των δασικών περιοχών.

6.                  Αποκαλύπτεται συνεχώς η προχειρότητα  των δέκα τεσσάρων διαγωνισμών με ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να σταματήσει η χρηματοδότηση των έργων από την Ε.Ε.

7.                  Ρύποι και ανεξέλεγκτα βιομηχανικά ή βιοτεχνικά απόβλητα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη όπως π.χ. με την επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), με τη ρύπανση .των ποταμών (Αχέροντα, Καλαμά κ.λπ.) στην Ήπειρο, Λιμνών (Κουμουνδούρου), κ.λπ).

8.                  Περιοχές Natura δεν προστατεύονται, όπως π.χ. με την κατασκευή του εργοστάσιου του πετρελαϊκού σταθμού στο Πρασονήσι (νότια της Ρόδου), κ.λπ.

9.                  Το αστικό πράσινο είναι ελάχιστο σε σχέση με τον πληθυσμό της Αθήνας, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα της χώρας μας να έχει την 4η μικρότερη αναλογία πράσινου ανά κάτοικο (ΟΟΣΑ, Environmental sustainability in metropolitan areas, 2014). Ένας ακόμα λόγος που κάνει ισχυρότερο το αίτημα, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Μητροπολιτικό πάρκο, σύμφωνα με την πρόταση του ΕΜΠ.

10.              Οι «ισχυροί» της γης προγραμματίζουν να «εξουδετερώσουν» τα χημικά της Συρίας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την πλήρη συνενοχή της κυβέρνησης σε αυτό το οικολογικό έγκλημα.

11.              Συνεχίζεται η εξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα με την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

12.              Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες της εταιρείας «Ελληνικός χρυσός» συνεχίζουν τη λεηλασία της φύσης στη Χαλκιδική με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης.

13.              Στη Βόρεια Εύβοια σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η πρώτη ΒΙΠΕ με βιομηχανίες υψηλής όχλησης με βλαπτικές συνέπειες στον τουρισμό και στη γεωργία.

14.              Απλουστεύονται οι διαδικασίες «για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας» σε βάρος της τοπικής οικονομίας, του τοπίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.

15.              Η συμφωνία για την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων ειδών που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό και οι οποίες αγωνίζονται με ποικίλους τρόπους (διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις, συλλογή υπογραφών κ.ά.) για την ανάσχεση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον ή και την ματαίωση των ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων.

Οι ΦτΦ/NFGR εκτιμούν ότι για την υπεράσπιση του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χρειάζεται να καλλιεργηθεί μια  «συλλογική συνείδηση» που δεν θα αντιμετωπίζει τη λεηλασία της φύσης και τα κοινωνικά προβλήματα διάσπαρτα και ξεχωριστά, αλλά που θα τα ερμηνεύει ως μέρος ενός συνόλου, ως αποτελέσματα του άκρατου ανταγωνισμού και της «κερδοφορίας»  πέρα και πάνω από θεσμικούς και ηθικούς κανόνες. Μια «συλλογική συνείδηση» που δεν θα περιορίζεται μόνο στην κριτική για ένα θέμα, αλλά που θα αναζητά λύσεις, θα υποβάλλει προτάσεις, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, θα προστατεύει και θα προβάλλει σε εθνικό - ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τα θετικά της χώρας μας (βιοποικιλότητα, τοπίο, ιστορία, πολιτισμό, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αειφόρο ανάπτυξη) και θα δημιουργεί, ένα νέο μοντέλο γνωριμίας και αρμονικής «συμβίωσης» του ανθρώπου με τη φύση.

 

Οι ΦτΦ/NFGR θεωρούν ότι «…χρειάζεται επειγόντως μια πολιτιστική, επιστημονική επανάσταση… ο ιδεολογικός πυρήνας (της επανάστασης)  πρέπει να είναι η παραδοχή ότι η επείγουσα ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του κλίματος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με επάρκεια όσο θα κυριαρχεί το μοντέλο της «χωρίς όρια οικονομικής ανάπτυξης…» (NFI Χάρτα για το Κλίμα, 2008).

 

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

 

Επιστροφή

 

Λεωνίδας Λουλούδης:  Έφυγε ένας από τους πρωτοπόρους της οικολογικής σκέψης στην Ελλάδα

 

1.Από: Margarita Karavasili

Πιο λίγοι.. πιο φτωχοί !!!

Έφυγε ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΣ!

Πριν από λίγη ώρα, στο Αρεταίειο, άφησε την τελευταία του πνοή ο Λεωνίδας Λουλούδης (1947-2014).

Ο Λεωνίδας Λουλούδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθήνας και στο University of Reading Αγγλίας.

Ήταν Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Διευθυντής του Γεωργικού Μουσείου του. Τα έτη 2003-2010 διετέλεσε Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Δίδασκε, από το 1990, Πολιτική Προστασίας του Αγροτικού Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική.

Συμμετείχε στις συντακτικές επιτροπές των περιοδικών Ο Πολίτης και Νέα Οικολογία. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 επιστημονικές εργασίες και εκπονήσει περί τα 20 ανταγωνιστικά διεθνή ερευνητικά προγράμματα, στα περισσότερα ως επιστημονικός υπεύθυνος της ελληνικής συμμετοχής.

Η συμμετοχή του στην ελληνική βιβλιογραφία περιλαμβάνει, εκτός της αρθρογραφίας, τα έργα "Πολιτοικολογία", εκδ. Στοχαστής 1986, "Φύση, Κοινωνία και Επιστήμη στην εποχή των Τρελών Αγελάδων. Διακινδύνευση και Αβεβαιότητα" (με τη συνεργασία των Β. Γεωργιάδου και Γ. Σταυρακάκη), εκδ. Νεφέλη 1999. Έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: "Ύπαιθρος Χώρα. Η Ελληνική Αγροτική Κοινωνία στο τέλος του 20ου αιώνα" (με τη συνεργασία του Χ. Κασίμη), εκδ. Πλέθρον 1999, "Το Αγροτικό Τοπίο. Το παλίμψηστο αιώνων γεωργικού μόχθου" (με τη συνεργασία Ν. Μπεόπουλου και Α.Ι.Τρούμπη), εκδ. Κτήμα Μερκούρη, Κορακοχώρι Ηλείας 2005, "Αγροτικότητα, Κοινωνία και Χώρος. Μνήμη Στάθη Δαμιανάκου" (με τη συνεργασία των Ε. Ζακοπούλου και Χ. Κασίμη), εκδ. Πλέθρον 2008, "Ελληνική Γεωργία και Αγροτική Πολιτική" (με τη συνεργασία Κ. Κριμπά), εκδ. Ακαδημίας Αθηνών 2009 ενώ, προσεχώς, θα εκδοθεί από τον Αρμό, με δική του εισαγωγή και επιμέλεια (συμμετέχουν Σ. Σφενδουράκης, Α.Ι. Τρούμπης, Γ. Στάμου, Κ. Σταμάτης και Σ. Πυρίντσος), ο συλλογικός τόμος "Τα αγκάθια του καλού. Τι σκιάζει την αλήθεια στην Δημόσια Οικολογία".

Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε τακτικά στη μηνιαία επιθεώρηση Athens Review of Books. Ζούσε στην Αθήνα.

 

2. Από: Μιχάλης Μιχελής

...Συμμετέχοντας επί μια εξαετία (2003-2009) στο διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, γνωστότερου ως WWF, παρατήρησα ότι κάτι άλλαζε στη στρατηγική της. Σταδιακά αλλά σταθερά η οργάνωση εγκατέλειπε ένα προς ένα θέματα διαχείρισης και προστασίας της άγριας φύσης, στα οποία μέχρι τότε είχε να επιδείξει ένα εξειδικευμένο και συγκεκριμένο έργο, για να εστιασθεί σε έναν κυρίως, γενικό και αφηρημένο, στόχο: την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής («υπερθέρμανσης») του πλανήτη, η οποία προκαλείται, σύμφωνα με το δόγμα της IPCC, από ανθρωπογενή αίτια. Αυτή η στροφή πολιτικής, υπαγορευόμενη πιεστικά από το διεθνές κέντρο της μητρικής οργάνωσης, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες, δεχόταν λοιπόν σαν τεκμηριωμένη βεβαιότητα του τύπου αίτιο-αιτιατό τη σχέση μεταξύ του ανθρωπογενούς παραγομένου διοξειδίου του άνθρακα (ή CΟ2) και της αλλαγής του κλίματος. Καθώς δεν είχα τις ειδικές γνώσεις να αμφισβητήσω αυτή τη βεβαιότητα, δύο γεγονότα άλλης τάξεως, άσχετης με την επιστημονική συζήτηση, άρχισαν να με ενοχλούν σε αυτή τη μονολιθική στροφή της οργάνωσης. Το πρώτο ήταν ότι η εστίαση στην κλιματική αλλαγή απορροφούσε σημαντικούς πόρους σε έμψυχο και υλικό δυναμικό. Το δεύτερο, και σημαντικότερο για εμένα, ήταν ότι η ορθότητα αυτής της πολιτικής αντιμετωπιζόταν, σε κάθε κλιμάκιο της οργάνωσης από καθ' όλα αξιόλογους συνεργάτες, περίπου ως ιερή αγελάδα, την οποία μόνο ασεβείς, θα διανοούνταν να θίξουν. Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να δεχθώ ότι συνάδει με τη νέα ορθολογικότητα, που πίστευα ότι όφειλε να κομίσει στο δημόσιο και ιδιωτικό γίγνεσθαι η πολιτική οικολογία...

 

Επιστροφή

 

Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ - Διαδραστικός χάρτης-Πολύ χρήσιμο εργαλείο από την Ορνιθολογική: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1673 http://files.ornithologiki.gr/docs/TAIPED/map.html

 

Επιστροφή

 

from ILIOSPOROI included below]

http://www.iliosporoi.net/2013-02-18-17-56-45/52-2011-11-24-19-52-53/2011-11-24-20-29-10/514-2012-01-12-14-51-13

Αλληλεγγύη και αντίσταση.

Το κίνημα από τα κάτω αναπτύσσεται, λειτουργεί πέρα από τη κρίση και κάνει τις ουτοπίες του πραγματικότητα. Ήδη χιλιάδες άνθρωποι σε όλη στην Ελλάδα παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους και γίνονται μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος.

Πολλές πρωτοβουλίες που περιμένουν τη δική σου συμμετοχή, ή να αναλάβεις μια αντίστοιχη πρωτοβουλία.

Στην έλλειψη χρημάτων απαντάμε με αλληλέγγυα ανταλλαγή χωρίς χρήματα και χαριστικά παζάρια. Στη έλλειψη τροφής απαντάμε με αυτοκαλλιέργεια, αυτοδιαχειριζόμενους κήπους και διατήρηση παραδοσιακών σπόρων. Στην ανεργία απαντάμε με συνεταιρισμούς και εργασιακές κολεκτίβες, στην έλλειψη στέγασης με κοινωνικές καταλήψεις στέγης και οικοκοινότητες, ενώ στην έλλειψη συντροφικότητας με συλλογικές κουζίνες. Στο έλλειμμα δημοκρατίας και την πολιτική ολιγαρχία απαντάμε με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις γειτονιών και παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας γιατί δεν πάει άλλο.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για απαισιοδοξία και μεμψιμοιρίες.

Οι ουτοπίες μας είναι η πραγματικότητα του αύριο. Ηλιόσποροι

Κατέβασε ΕΔΩ τη λίστα σε PDF (327 KB) και συνημμένη.

Ηλιόσποροι - δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook /// iliosporoi twitter

 

Επιστροφή

 

Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων

17-10-2014

Διαμαρτυρία Δευτέρα 20-10-14 στις 11:00 έξω από το ΤΑΙΠΕΔ και Κοινή Συνέντευξη Τύπου 13:30 στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

 

Οι αγώνες της κοινωνίας ενάντια στην αδικαιολόγητη και επιζήμια για την ελληνική οικονομία αποκρατικοποίηση των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων, δημιούργησε την ανάγκη του συντονισμού των δράσεων των τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων. Από τη  Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο, τα Χανιά, την Καβάλα και το Άκτιο (την πρώτη ομάδα ιδιωτικοποίησης) όλοι μαζί ενώνουμε τη φωνή μας απέναντι σε ό,τι προσβάλει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, απέναντι σε ό,τι υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

 

·            Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια ανήκουν στο λαό. Δεν αποτελούν λεία του ΤΑΙΠΕΔ και των επίδοξων επενδυτών. 

 

·            Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας - κερδοφορίας τους.

 

·            Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια είναι καίριες αναπτυξιακές υποδομές του ελληνικού κράτους και η ιδιωτικοποίησή τους, όχι μόνο θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στις τοπικές μικροοικονομίες, αλλά θα δημιουργήσει κενό σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. 

 

·            Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια ανήκουν στα ιδιόχρηστα πράγματα. Το ξεπούλημά τους είναι αντικείμενο στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, αντιτιθέμενο στην εθνική ασφάλεια και την αρχή της αναλογικότητας.

 

Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους, να υπερασπιστούμε συνολικά την ακεραιότητα των κοινόχρηστων αναπαλλοτρίωτων πραγμάτων αυτής της πολιτείας. Ζητούμε να ακυρωθούν άμεσα οι δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες για το σκοπό αυτό. Η “Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων” διαρκώς διευρύνεται, ήδη οργανώνει συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και συγκεντρώνει τα ψηφίσματα και τις υπογραφές των πολιτών. Η επιζήμια ιδιωτικοποίηση των Αεροδρομίων, που προκλητικά αγνοεί τη βούληση της  συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δεν θα περάσει.

 

Η κοινή πρωτοβουλία τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, θα δώσει Συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13:30 στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος) και στις 11:00 θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από το κτίριο που στεγάζεται το ΤΑΙΠΕΔ (Κολοκοτρώνη 1 κ' Σταδίου). Θα δημιουργηθεί Επιτροπή για το συντονισμό των δικαστικών αγώνων της πρωτοβουλίας.

 

 

Πρόσωπα, θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες,

της “Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων”

 

 

·                     Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος

·                     Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

·                     Δήμος Χανίων

·                     Δήμος Αποκορώνου

·                     Δήμος Καντάνου - Σελίνου

·                     Δήμος Κισσάμου

·                     Δήμος Πλατανιά

·                     Δήμος Σφακίων

·                     Δήμος Γαύδου

·                     Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος

·                     Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής

·                     resis ΤΑΙΠΕΔ Θεσσαλονίκης

·                     Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή

·                     Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας

·                     Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδος Θεόδωρος Χαλικιάς

·                     Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Ελευθέριος Νιοτόπουλος

·                     Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Αλέκος Μιχαλάς

·                     Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Διονύσης Στραβοράβδης

·                     Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Διονύσης Τσούκας

·                     Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Γιάννης Φοντάνας

·                     Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Σπύρος Γαλιατσάτος

·                     Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Αγγελική Παπαδάτου

·                     Αντιδήμαρχος Κέρκυρας Γιώργος Ραιδεστινός

·                     Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Μορφίδης Κώστας

·                     Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Λασκαρίδης Παντελής

·                     Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Τουρτούρης Σπύρος

·                     Έπαρχος Ιθάκης Τσιντίλας Σπύρος

·                     Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας Βέρρος Αριστείδης

·                     Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας Ιωαννίδης Ηλίας

·                     Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας Σωτηριάδης Σωτήρης

·                     Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νέστου Αμπεριάδης Περικλής

·                     Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παγγαίου Μπόνος Θεόδωρος

·                     Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θάσου Παπαφιλίππου Βασίλης

·                      Πρόεδρος ΟΣΥΠΑ, Βασίλης Αλεβιζόπουλος

·                     Σωματείο υπάλληλων ΥΠΑ Κέρκυρας

·                     Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων

·                     Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

·                     Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας

·                     Εργατικό Κέντρο Χανίων

·                     Δικηγορικός Σύλλογος Ν. Χανίων

·                     Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κέρκυρας

·                     Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κεφαλλονιάς

·                     Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Δυτ. Κρήτης

·                     Επιμελητήριο Χανίων

·                     Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης

·                     Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας

·                     Οικονομικό Επιμελητήριο Κέρκυρας

·                     Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Αργοστολίου

·                     Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων

·                     Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

·                     Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισσάμου

·                     Σύλλογος Καταστηματαρχών - Επιχειρηματιών Πλατανιά «Ο Ιάρδανος»

·                     Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων Κέρκυρας

·                     Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (HATTA) Κέρκυρας

·                     Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων

·                     Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων Ν. Χανίων «ΑΠΤΕΡΑ»

·                     Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων 

·                     Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτ. Κρήτης

·                     Υπεραστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας

·                     Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας

·                     Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων

·                     Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης

·                     Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Χανίων

·                     Σύλλογος Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Χανίων

·                     Ένωση Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων

·                     Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

·                     Πρωτοβουλία ενάντια στην εκποίηση των Αλυκών Λευκίμμης

·                     Κίνημα ενάντια στην εκποίηση του Ερημίτη Κασσιώπης Κέρκυρας

·                     Σύλλογος Προστασίας Υλαϊκού Λιμένα Κέρκυρας

·                     Πρωτοβουλία Πολιτών Κεφαλλονιάς

·                     Ένωση Βενζινοπωλών Ν. Χανίων

·                     Σύλλογος Εστίασης

·                     Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Διανομής Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων

·                     Σύλλογος Λογιστών Ν. Χανίων

·                     Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Σαμοΐλης

·                     Βουλευτής Κεφαλλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

·                     Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής

·                     Βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης

·                     Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός

·                     Βουλευτής Αιτ/νίας Τριανταφύλλου Μαρία

·                     Βουλευτής Αιτ/νίας Βαρεμένος Γιώργος

·                     Βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας

·                     Βουλευτής Θεσσαλονίκης Αμανατίδου Λίτσα

·                     Βουλευτής Θεσσαλονίκης Αμανατίδης Γιάννης

·                     Βουλευτής Θεσσαλονίκης Γαϊτάνη Ιωάννα

·                     Βουλευτής Θεσσαλονίκης Κουράκης Τάσος

·                     Βουλευτής Θεσσαλονίκης Χαραλαμπίδου Δέσποινα

·                     Βουλευτής Δράμας Καραγιαννίδης Χρήστος

 

Επιστροφή

 

Οικολόγοι Πράσινοι- μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

28.11.2014

Καλό ταξίδι, Θανάση Παντέλογλου…. Να έχουν συνέχεια και αποτέλεσμα οι αγώνες για το νερό, την υγεία, τη ζωή!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποχαιρετούν τον αγωνιστή Θανάση Παντέλογλου που έχασε προχθές τη μάχη ενάντια στον εχθρό που πολέμησε με πάθος για χρόνια.

Ο Θανάσης, με τους αγώνες του για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη ρύπανση με βαρέα μέταλλα του Ασωπού και των υδάτινων πόρων γενικότερα, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη των προβλημάτων από την αδιέξοδη βιομηχανική ανάπτυξη, που με πελατειακό τρόπο στήριξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες. Η χρεοκοπία του οικονομικού μοντέλου αυτού στις μέρες μας  αποδεικνύει με τον πιο ζοφερό τρόπο, ότι δεν οδηγούν σε βιώσιμη ευημερία και προοπτική βιομηχανικές επενδύσεις που στηρίζονται στην παρανομία, την εγκληματική αδιαφορία για τη δημόσια υγεία, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ασύδοτη εκμετάλλευση ανθρώπων και φυσικών πόρων.

Βαρύ χρέος για όλους να έχουν συνέχεια και αποτέλεσμα οι αγώνες του Θανάση Παντέλογλου, στους οποίους οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν την τιμή να συμπορευτούν στα πλαίσια της κεντρικής τους καμπάνιας για την ρύπανση στον Ασωπό. Η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ως κοινωνικού συλλογικού αγαθού αποτελεί κρίσιμο κομμάτι του καινούργιου δρόμου για το ξεπέρασμα της κρίσης. Για τον άνθρωπο και τη φύση, για ένα βιώσιμο μέλλον!

 

Επιστροφή

 

Τι προβλέπει το Πακέτο Γιούνκερ για την Αττική

Επεξεργασία: Ηλίας Γιαννίρης

 

Ευρωπαϊκή επενδυτική επίθεση: ειδική ομάδα της ΕΕ υποδεικνύει 2.000 πιθανά σχέδια αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Στις 9 Δεκεμβρίου, η ειδική ομάδα της ΕΕ για τις επενδύσεις δημοσίευσε έκθεση από την οποία προκύπτει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις στην Ευρώπη. Υποδεικνύει περίπου 2.000 σχέδια σε όλη την Ευρώπη για πιθανές επενδύσεις αξίας 1,3 τρισ. ευρώ, από τα οποία σχέδια αξίας μεγαλύτερης των 500 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να υλοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο πίνακας των έργων για όλες τις χώρες στο http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/docs/project-list_part-1_en.pdf

 

Η Ελλάδα είναι στη σελίδα 214

 

Εκεί βρίσκουμε για την Αττική:

Project/έργο

Total investment cost (EUR) bn:

Συνολικό επενδυτικό κόστος (δις. Ευρώ)

29. SALAMINA ISLAND SUBMARINE ROAD LINK

Concession to build and operate a 1.1km road link between Salamina island and Perama in Attica to replace the inadequate ferry links. The project includes 16.4 km of additional road works to improve accessibility and safety of the road network on both sides of the new route

 

Υποθαλάσσιο τούνελ Σαλαμίνα-Πέραμα

0.35

30. ATHENS RING ROAD SOUTHERN EXTENSION

Concession to connect the Athens ring road to the Southern Suburbs of Elliniko, Voula, Vouliagmeni etc. in order to bypass the city centre and divert transit traffic to the ring road. The project involves the construction of a tunnel and upgrading of existing roads to connect Attica Odos with Vouliagmenis Avenue on a 12 km stretch

 

Σήραγγα Υμηττού

0.35

168. Upgrade of the Athens coastline

The Faliron Project is the last stage of a major land reclamation intervention that forms part of projects aiming to create a seafront destination pole for Athens by upgrading an area of 40 hectares while incorporating flood protection works for the adjacent dense urban communities. The project provides for leisure and recreation activities and a landsea interface for sea transport and linkages to coastal communities and the islands. It complements other initiatives and projects in the pipeline as the Niarchos Culural Centre, the Athens Convention Hall, the Alimos Marina and the Hellinikon site, integrating the development of additional high-end accommodation.

 

Μετατρέπεται σε λιμάνι ο Φαληρικός όρμος, μάλλον σε σχέση με κρουαζιερόπλοια. Αναψυχή, ξενοδοχεία κλπ σε σύνδεση με το έργο του Νιάρχου (Φάληρο-παλιός ιππόδρομος), το Λατσοχωριό, το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

0.25

170. Conference centre

Leveraging of the planned conversion of the Tae Kwon Do stadium to an international Conference Centre as a flagship project, including commercial space development. PPP project of total cost = 70 m Euros, gov. contribution = 40 m Euros

 

Επανέρχεται το συνεδριακό κέντρο του Tae Kwon Do με εμπορικές χρήσεις.

0.04

174. Creation of touristic complex in Keramikos- Metaxourgio. KM Oliaros private investor

Urban touristic village in the Athens historic Centre that will offer 700 beds, in the form of Hotel rooms, studios, furnished apartments, with an urban context that will house retail, art, theatre and offices. Public contribution in urban infrastructure and financial incentives. Private investment ca 70 m € , Additional funding required.

 

Κατασκευή 700 κλινών στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

0.12

 

 

Ελάδα: Number of projects TOTAL : 174 projects προϋπολογισμού:

41.49 (100%)

Ελλάδα: Για το Περιβάλλον: 14 έργα (8%) προϋπολογισμού:

0.935 (2%)

Μόνο το 8% των έργων για το Περιβάλλον, που αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού ποσού.

 

 

Επιστροφή

 

ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου «ΤΑΙΠΕΔ – Όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας», Β’ έκδοση

Εκδήλωση : Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

Συντονιστής : Γεράσιμος Αρσένης, αντιπρόεδρος ΔΣ του ΙΜΔΑ, τ. Υπουργός

Ομιλητές/τριες : Μαρία Καραμανώφ, σύμβουλος Επικρατείας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος ΤΕΕ,  Ελένη Πορτάλιου, καθ. Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού,   Αριστείδης Θωμόπουλος, δικηγόρος, Αριστοτέλης Κοσκινάς, πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας. 

 

Εισήγηση: Ελένη Πορτάλιου

 

ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

 

Α.  Οι παγκόσμιες τάσεις υφαρπαγής της δημόσιας γης καθώς και της μικρής ατομικής και της κοινής ιδιοκτησίας (αγροτική γη, κατοικία) αποτελούν σήμερα τη μεγάλη, ήδη πραγματοποιούμενη, απειλή για τη χώρα μας. Όπως αναφέρει ο Κωστής Χατζημιχάλης στο πρόσφατο βιβλίο του «Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης» : «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες βασίζονται σε προηγούμενη μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας, το δημόσιο (με τους δήμους, τα ΝΠΔΔ και τους εποπτευόμενους οργανισμούς) υποστηρίζει ότι το 60% της συνολικής έκτασης της ελληνικής επικράτειας είναι δημόσια γη εκτός ή εντός συναλλαγής (περιλαμβάνει δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, βουνοκορφές, λιμάνια, κλπ). Η κοινή διεκδίκηση από δημόσιο και εκκλησία/ιδιώτες του 10% της συνολικής έκτασης της χώρας, δηλαδή 13.000 τετρ. χιλ. , όσο υπερβολική και αν φαντάζει, είναι ενδεικτική για το μέγεθος του προβλήματος της δημόσιας γης στην Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η υφαρπαγή γης.»

Το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2011 με τον Ν 3896/2011 και σταδιακά έχουν περιέλθει στην κατοχή του πλήθος ακίνητα διαφόρων κατηγοριών : λιμάνια αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, εθνικοί οδοί, τουριστικά οικόπεδα στα οποία περιλαμβάνονται προστατευόμενες περιοχές, δημόσια κτίρια, αλλά και φορείς ιδιοκτησίας/διαχείρισης κοινών αγαθών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Επίσης η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, η ΛΑΡΚΟ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΔΙΕ και ο ΟΠΑΠ. Με πρόσχημα την είσπραξη εσόδων για την αποπληρωμή του χρέους, η δημόσια περιουσία υφαρπάζεται και αποδίδεται σε ιδιώτες έναντι πινακίου φακής, με καταστρατήγηση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και με αδιαφανείς σκανδαλώδεις διαδικασίες.

Να σημειώσουμε πάντως, ότι χάρις στις κοινωνικές αντιστάσεις, τις δικαστικές προσφυγές αλλά και τις γραφειοκρατικές εμπλοκές πολύ λίγα ακίνητα έχει καταφέρει να εκποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Επομένως ο αγώνας συνεχίζεται.

 

Β. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ

Από τη δεκαετία του 2000 τα κινήματα για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων - με μαζικότητα, παναττική δικτύωση και συντονισμό - έχουν θέσει το αίτημα της δημιουργίας 3 Μητροπολιτικών Πάρκων στην Αττική : το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισσίων, το οποίο θεσμοθετήθηκε μεν αλλά δεν έχει υλοποιηθεί επί εδάφους, το Μητροπολιτικό Πάρκο στη Δυτική Αττική με κέντρο τον Ελαιώνα- εδώ διασώθηκε από την οικοδόμηση η μεγάλη έκταση που διεκδικούσαν ο επιχειρηματίας Βωβός και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός - και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Οι συγκρούσεις για το τελευταίο ξεκίνησαν ήδη από το 2007 όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς εξήγγειλε τη δημιουργία μιας πόλης, με τις ελάχιστες εκτιμήσεις 10.000 κατοίκων, ένα επιχειρηματικό, εμπορικό, τουριστικό, πολιτιστικό, αθλητικό κέντρο με ακριβή κατοικία, το οποίο περιελάμβανε και νέες μεταφορικές υποδομές - ελικοδρόμιο, μαρίνα, νέα περιφερειακή Υμηττού.

Τα σχέδια αυτά δεν προχώρησαν και η περιοχή των 6.200 στρ. πέρασε στην Ελληνικό Α.Ε. η οποία ιδρύθηκε το 2011 (το τέως αεροδρόμιο πέρασε το 2011 και η παραλιακή ζώνη Αγίου Κοσμά το 2012). Τα σχέδια της Ελληνικό Α.Ε. αφορούσαν στην εκποίηση του 70% της γης. Στη συνέχεια παραχωρούνται οι μετοχές της στο ΤΑΙΠΕΔ και αργότερα το δικαίωμα της επιφάνειας για 99 χρόνια επί της συνολικής έκτασης, πράγμα που ισοδυναμεί με κυριότητα για τον χρόνο αυτό. Επίσης, αργότερα παραχωρείται και το 30% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας. Χαρακτηριστικό των σταδιακών αυτών διαφοροποιήσεων είναι ότι η Α’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση/εκποίηση του ακινήτου σε ιδιώτη αναφερόταν στο 70% της έκτασης ενώ στη συνέχεια εκποιήθηκε το 100%.

Η εκποίηση της δημόσιας γης του Ελληνικού είναι χαριστική, γίνεται με σκανδαλώδεις αδιαφανείς διαδικασίες και παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

 

Β1.  Εκποίηση έναντι πινακίου φακής

Με λογιστικές αλχημείες εμφανίζεται το τίμημα που δίνει η εταιρεία να είναι 915 εκατ. ευρώ. Εάν όμως αφαιρέσουμε τους τόκους που δεν καταβάλλονται, καθώς σήμερα θα δοθεί μόνο το 1/3 του ποσού και τα υπόλοιπα σε βάθος χρόνου, προκύπτει ότι θα καταβληθούν τελικά μόλις 426 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι μόνο τα Ολυμπιακά Ακίνητα που περιλαμβάνονται στο χώρο έχουν εκτιμηθεί σε 343 εκατ. €. Το σκάνδαλο όμως δεν σταματά εδώ. Γιατί, καθώς το δημόσιο μπορεί να χρηματοδοτήσει με δημόσιο χρήμα την «επένδυση» και ο «επενδυτής» μπορεί να πουλήσει μέρος της έκτασης, είναι σίγουρο ότι η Lamda Development θα βγάλει τελικά το πενιχρό τίμημα που θα πληρώσει για την αγορά του Ελληνικού.

 

Β2.  Αδιαφανείς σκανδαλώδεις διαδικασίες

Σύμφωνα με το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που με την 197/2014 Πράξη του έκρινε ότι «κωλύεται η υπογραφή του ελεγχόμενου σχεδίου σύμβασης» γιατί α) η προκήρυξη του διαγωνισμού έπρεπε να απευθύνεται και σε φυσικά και όχι μόνο σε νομικά πρόσωπα και β) η προκήρυξη προέβλεπε την πώληση του 70% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» (στην οποία ανήκει το 100% των δικαιωμάτων επιφανείας και το 30% των δικαιωμάτων κυριότητας έκτασης 6.203 στρεμμάτων και των επ’ αυτών εγκαταστάσεων) ενώ τελικά παραχωρείται το 100% των μετοχών της Εταιρείας, έχουμε αλλαγή των όρων διακήρυξης από τη μια φάση στην άλλη του διαγωνισμού.

Να σημειώσουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προσέφυγε στο 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο δεν εξέδωσε αρχικά την πλήρη απόφασή του αλλά απόσπασμα αυτής με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις 19/12 δικάζεται στο Ακροατήριο η αίτηση αναθεώρησης της Περιφέρειας Αττικής που έγινε σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα του Ελληνικού,  καθώς και άλλων προσφευγόντων.

 

Β3.  Παραβίαση εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Η παραβίαση του Ελληνικού συντάγματος αφορά στην πώληση κοινοχρήστων πραγμάτων που ανήκουν στη δημόσια κτήση : μαρίνα, δάσος. Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά είναι ο μοναδικός λιμένας που παραχωρείται κατά κυριότητα.

Η παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας αφορά στην παραβίαση της οδηγίας 2001/42/ΕΚ, δηλαδή στην εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης παραβιάζεται η διεθνής σύμβαση AARCHUS για την πρόσβαση σε πληροφορίες και τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα. 5 σημεία συνιστούν παραβιάσεις του άρθρου 107 και των επόμενων της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επενδυτή. Συγκεκριμένα : χορήγηση άδειας καζίνο, απαλλαγή από κάθε φόρο σχετικό με εκμετάλλευση και ιδιοκτησία ακινήτου, υποχρέωση δημοσίου ν’ αναλάβει τη δαπάνη μετεγκατάστασης των εγκατεστημένων σήμερα υπηρεσιών, σύσταση διοικητικού φορέα για την αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση οποιωνδήποτε ανταποδοτικών τελών και ανάλογων χρεώσεων, καταβολή ανταλλάγματος στη Lamda Development για τις υπηρεσίες του δημοσίου που θα παραμείνουν. 

 

Να σημειώσουμε ότι η εύνοια του Ελληνικού κράτους  στην επιχειρηματική οικογένεια Λάτση είναι καθεαυτή σκανδαλώδης. Θυμίζουμε ότι οφείλει στο δημόσιο 2 δις από την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και ότι η εμπλοκή της Lamda Development στο Ελληνικό γίνεται για την ενίσχυση της μετοχής της. Πρόκειται για μια εταιρεία με καθόλου καλά οικονομικά σε σχέση με την επένδυση που ισχυρίζεται ότι θα πραγματοποιήσει. Αυτό βεβαίως το ευχόμαστε - να μην οικοδομήσει δηλαδή τον χώρο εάν τελικά της παραχωρηθεί - σε κάθε περίπτωση όμως θα ενισχύσει τη δυναμικότητά της με μια τεράστια έκταση γης υψηλής χρηματιστηριακής αξίας.

 

Γ.  Η  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύμφωνα με την πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος (ΕΑΠ) ΕΜΠ, το Ελληνικό  μπορεί να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο με μια πολύ χαμηλού κόστους επένδυση, όπως έγινε με τα παραδείγματα των αεροδρομίων σε Βερολίνο (Γερμανία) και Κίτο (Εκουαδόρ). Μπορούν, επίσης, να αξιοποιηθούν περίπου 350 κτίρια τόσο για τις σημερινές χρήσεις όσο και για νέες οι οποίες αφορούν στην πρόταση που ακολουθεί. Τα έξοδα λειτουργίας του χώρου θα καλυφθούν από το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας - τη μαρίνα δηλαδή του Αγίου Κοσμά, η οποία είναι διεθνών/υψηλών προδιαγραφών.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αποτελέσει ένα κέντρο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που θα λειτουργεί, για 8 τουλάχιστον μήνες το χρόνο, ως εστιακό σημείο για τον πολιτιστικό και φυσιολατρικό τουρισμό στην παράκτια ζώνη, από το ΣΕΦ μέχρι το Λαύριο και τα νησιά του Σαρωνικού. Το Κέντρο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα αιμοδοτείται από καλλιτεχνικές και περιβαλλοντικές διοργανώσεις ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας (εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια, κλπ.), όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις οι οποίες επένδυσαν ανάλογα, κυρίως στον πολιτισμό.

Η Αθήνα διαθέτει στο παράκτιο μέτωπο σημαντικά μνημεία φύσης και πολιτισμού που προσελκύουν τοπικό, υπερτοπικό και διεθνές ενδιαφέρον. Οι ήπιες περιβαλλοντικά και σημαντικές πολιτισμικά δράσεις θα αιμοδοτήσουν, με τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, την τοπική οικονομία (μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα εστίασης, ανενεργά διαμερίσματα στις γύρω περιοχές λόγω της φούσκας ακινήτων κ.λπ.) και θα στηρίξουν την καλλιτεχνική δραστηριότητα ομάδων από όλους τους τομείς των τεχνών. Ταυτόχρονα θα διατηρήσουν ανοιχτή την παράκτια ζώνη και το Μητροπολιτικό Πάρκο για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής. 

 

Επιστροφή

 Επιστροφή

 

 

Τα νέα δεδομένα μπορούν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους ότι, ακόμη κι αν απεμπλακούμε από τη σύγχρονη κρίση που έχει αλλάξει τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας, μια άλλη κρίση, βαθύτερη και μόνιμη, απειλεί να αλλάξει στην κυριολεξία τον ελληνικό χάρτη και την ποιότητα ζωής μας.

Μέσα από ενδεικτικούς χάρτες και σχεδιαγράμματα, ο χρήστης του Οικοσκοπίου μπορεί να διαπιστώσει πως θα μεταβληθούν στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 2012-2050 και 2071-2100, εννέα παράμετροι που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές. Ταυτόχρονα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, η κατάσταση παρουσιάζεται ακόμη πιο εφιαλτική. Ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευρήματα είναι τα εξής:

Η αύξηση της συχνότητας, της σφοδρότητας και της έκτασης των πυρκαγιών ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Αν σε αυτές προσθέσει κανείς και τις ανθρωπογενείς απειλές που παρατηρούνται κατά κόρον στη βόρεια Μεσόγειο, όπως οι αλλαγές χρήσεων γης, ο κατακερματισμός των δασικών εκτάσεων και η υπερεκμετάλλευση των πόρων, δημιουργείται ένα «εμπρηστικό μείγμα» για τις αντοχές προσαρμογής των οικοσυστημάτων, έναντι του οποίου όλες οι μεσογειακές χώρες οφείλουν να αμυνθούν με τις κατάλληλες πολιτικές.
Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη των αναγκαίων στρατηγικών προσαρμογής των δασικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

«Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις επιβάλλουν την ενεργό μέριμνα της Πολιτείας, η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με καλύτερα συντονισμένες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός στρατηγικών για την προσαρμογή των δασών στην κλιματική αλλαγή, εφαρμόζοντας αναθεωρημένα διαχειριστικά μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των γενετικών πόρων, καθώς και ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα δασοπροστασίας» ανέφερε η Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

«Η διαδικτυακή αυτή εφαρμογή επιτρέπει στον ενεργό πολίτη αλλά και στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να επικεντρωθούν στις περιοχές ενδιαφέροντός τους και να δουν με λεπτομέρεια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τόπο επιλογής τους. Είναι η πρώτη φορά που αυτό παρουσιάζεται στον ελλαδικό χώρο και αναμένουμε να το εμπλουτίσουμε και με άλλες παραμέτρους- ενδείξεις κλιματικών αλλαγών που όντως είναι δυσοίωνες αλλά και πολύ διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή», ανέφερε ο υπεύθυνος ερευνητής για το πρόγραμμα CLIMRUN από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δρ. Χ. Γιαννακόπουλος, υπεύθυνος ερευνητής Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,cgiannak@meteo.noa.gr, τηλ: 2108109128
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632,i.kantas@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:

 

 Επιστροφή

 

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο «σπάει» το επιχειρηματικό απόρρητο: Ελεύθερη η πρόσβαση σε αποφάσεις που αφορούν εγκαταστάσεις με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

16 Ιανουάριος 2013

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62010CJ0416:EL:HTML

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2013-01/cp130001el.pdf

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=493204

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο «σπάει» το επιχειρηματικό απόρρητο

Ελεύθερη η πρόσβαση σε αποφάσεις που αφορούν εγκαταστάσεις με σημαντικές

περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Το κοινό πρέπει να έχει πρόσβαση σε πολεοδομικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν

 κατασκευή εγκαταστάσεων που έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μάλιστα,

δεν δύναται να γίνει επίκληση της προστασίας του επιχειρηματικού απορρήτου

προκειμένου να μη παρασχεθεί η πρόσβαση στις αποφάσεις αυτές.

Αυτό υπογραμμίζει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απαντώντας σε

προδικαστικό ερώτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας -

δημουργώντας "δεδικασμένο" για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και για την Ελλάδα.

Η υπόθεση ξεκινά το 2006, όταν η Περιφερειακή Αρχή Πολεοδομικού Σχεδιασμού της

Μπρατισλάβα εξέδωσε πολεοδομική απόφαση σχετικά με τη δημιουργία χώρου υγειονομικής

ταφής απορριμμάτων σε λάκκο εξορύξεως γης για πλινθοποιεία, ο οποίος αποκαλείται

«Nová jama» (νέο όρυγμα).

Στη συνέχεια, η σλοβακική επιθεώρηση περιβάλλοντος κίνησε ολοκληρωμένη διαδικασία

στο πλαίσιο της οποίας ιδιώτες, κάτοικοι του Δήμου του Pezinok, ζήτησαν να

δημοσιευθεί η πολεοδομική απόφαση. Το όργανο αυτό αδειοδότησε τη δημιουργία και

εκμετάλλευση του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων χωρίς όμως προηγουμένως να δημοσιεύσει την εν λόγω απόφαση.

 

 

Κατόπιν διοικητικής προσφυγής, το δευτεροβάθμιο όργανο προστασίας του περιβάλλοντος

επικύρωσε την απόφαση αυτή, αφότου είχε δημοσιεύσει την πολεοδομική απόφαση.

Οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στα σλοβακικά δικαστήρια και το Ανώτατο Δικαστήριο της

Δημοκρατίας της Σλοβακίας ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) να

διευκρινίσει το περιεχόμενο του δικαιώματος του κοινού να μετέχει στις διαδικασίες

αδειοδοτήσεως σχεδίων τα οποία έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Με σημερινή απόφασή του, το ΔΕΕ  διαπιστώνει ότι η πολεοδομική απόφαση σχετικά με τη

δημιουργία του ΧΥΤΑ είναι ένα από τα μέτρα βάσει των οποίων θα ληφθεί η τελική

απόφαση αδειοδοτήσεως ή μη αδειοδοτήσεως της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Σε αυτήν,

μεταξύ άλλων περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του

σχεδίου, τους όρους που τίθενται στον φορέα εκμεταλλεύσεως για να περιορίσει τις

επιπτώσεις αυτές κλπ.