ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 26

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 26

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20), (κείμενα 21), (κείμενα 22), (κείμενα 23) (κείμενα 24) (κείμενα 25)

 

Γενικά-Ελλάδα

Γενικά-Αττική

Λεκανοπέδιο-Αθήνα

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για τις δηλώσεις Ντερούζ για την αξιοποίηση της εθνικής περιουσίας

ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ,  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ για την κλιματική αλλαγή

Πρωτεύουσα του αποχετευτικού αλαλούμ η Αθήνα

10/5/2011 Ομιλία-συζήτηση με τον Σερζ Λατους για το στοίχημα της αποανάπτυξης

22-2-2011, ΗΜΕΡΙΔΑ, «Βιωσιμότητα των Δημόσιων Υπαίθριων Χώρων στην Πόλη»,

Μέσω ΕΣΠΑ και ΠΕΠ Αττικής χρηματοδοτούνται με 24,3 δις. αναπλάσεις

Απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία κοινόχρηστων και χώρων πράσινου (2 άρθρα)

«Αθήνα ‘α-πολίτης-τη’ πόλη;»

60 εκατ. ευρώ για Βιοκλιματικές Αστικές Αναπλάσεις

 

Μια άλλη πόλη είναι εφικτή»: Μελέτες και έρευνες για το κέντρο της Αθήνας

Οι έλληνες μετανάστες στην Αμερική, η Χρυσή Αυγή και οι μετανάστες του Αγ. Παντελεήμονα

 

ΤΗΕ ΕΑRTH festival

πρωτοβουλία ηλεκτρονικής δικτύωσης «ένας άλλος κόσμος»

 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή

 

Απόσπασμα από τη Συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας «Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – Κανκούν 2010», Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, 3-12-2010 για τη Συγκέντρωση στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 4  Δεκεμβρίου 2010, 11:30 π.μ. – 2.00 μ.μ., με αφορμή τη  ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ  ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, 29 / 11  -   10 / 12/ 2010. Συμμετείχε στους διοργανωτές και η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.   

 

ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ,  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΡΑ

 

 

Η ανθρωπότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της  στο Μεξικό για μια νέα συμφωνία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το πρωτόκολλο του Κιότο (1997) λήγει το 2012. και η προηγούμενη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη  (Δεκέμβριος 2009) δεν κατέληξε σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα στους ισχυρούς του πλανήτη. Αποδείχθηκε η απροθυμία των κυβερνήσεων, κυρίως του Βορρά (ΗΠΑ, Καναδάς, ΕΕ) αλλά και των ραγδαία αναπτυσσόμενων χωρών του Νότου (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) να προβούν σε λύσεις των τεράστιων οικολογικών και κοινωνικών προβλημάτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτή η ασύγγνωστη ανευθυνότητα απέναντι στο μέλλον του πλανήτη είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας των αγορών και της ασυδοσίας του κεφαλαίου όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης.

 Η συνάντηση στο Κανκούν θα είναι μια αποφασιστική στιγμή για το κίνημα της κλιματικής δικαιοσύνης και το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κοινωνικό κίνημα , το οποίο έχει δείξει τον δρόμο για την υπέρβαση του σημερινού ακραία νεοφιλελεύθερου  μοντέλου ανάπτυξης, που οδηγεί στην καταστροφή εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες του Νότου και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες στις χώρες του Βορρά. Θα είναι, επίσης, μια σημαντική ευκαιρία να προωθηθεί η Συμφωνία των Λαών που προέκυψε από την «Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για την κλιματική αλλαγή και τα δικαιώματα της Μητέρας Γης» στη Βολιβία (Κοτσαμπάμπα), τον Απρίλιο του 2010, ως απάντηση στην αποτυχία των κυβερνήσεων στην Κοπεγχάγη.

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Ν’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ , ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

 

Διεκδικούμε από τη σύνοδο του ΟΗΕ στο Κανκούν να ψηφίσει μια δίκαιη διεθνή δεσμευτική συμφωνία που να προβλέπει τη δραστική μείωση των ρύπων :

 

1.      Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990

2.      Στις αναπτυγμένες χώρες – που ευθύνονται για το 75% της κλιματικής αλλαγής – κατά 40% μέχρι το 2020 και στο 0% μέχρι το 2050

3.      Αλληλεγγύη και ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες με άμεση  καταβολή, ως πρώτη δόση, 110 δις ευρώ από τις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες

4.      Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο (εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, κ.λπ.)

 

Η  ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 

 

Στην Ελλάδα, η πολιτική της κατ’ ευφημισμόν «πράσινης ανάπτυξης», που προωθεί η  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί υποταγή των οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμων επιλογών στους νέους τομείς κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται περιβαλλοντικά και κοινωνικά επικίνδυνες επενδύσεις παραγωγής ενέργειας, όπως έγινε στον Αστακό, διαιωνίζονται ρυπογόνες ενεργειακές επιλογές, απαξιώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον αντιπεριβαλλοντικό τρόπο που χωροθετούνται, δεν προκρίνονται πολιτικές και μέτρα εξοικονόμησης, η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται περαιτέρω  και η ενέργεια εκχωρείται στους ιδιώτες, σε βάρος της οικολογικής αειφορίας και των μικρών καταναλωτών.

Το νερό εμπορευματοποιείται με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων, ενώ συνεχίζεται η πολιτική των μεγάλων καταστροφικών έργων –  φραγμάτων κ.λπ. – διαχείρισης των υδάτινων πόρων στον αγροτικό χώρο.

Η δημόσια γη, οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι, τα περιαστικά δάση  και οι ορεινοί όγκοι δεν προστατεύονται επαρκώς, αντίθετα τμήματά τους εκχωρούνται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση με την εγκατάσταση ασύμβατων περιβαλλοντικά χρήσεων.

Το εθνικό σύστημα μεταφορών εξακολουθεί να στηρίζεται στα ιδιωτικά μέσα,  με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αυτοκινητόδρομων και σταθμών διοδίων, επιλογή περιβαλλοντικά επιζήμια και οικονομικά καταστροφική για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Ο ΟΣΕ και οι δημόσιες συγκοινωνίες ιδιωτικοποιούνται και  απαξιώνονται, ενώ δεν υπάρχει δημόσιο μεταφορικό σύστημα που να εξυπηρετεί το σύνολο της χώρας.

 

ΚΟΙΝΕΣ   ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ  ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ  

 

Μέσα από συντονισμένους αγώνες, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κινήματα της Αττικής έχουν αναδείξει σημαντικά θέματα που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επιμένουμε στις παρακάτω θέσεις, οι οποίες είναι κοινά επίδικα κινητοποιήσεων.

 

1.      4  Μητροπολιτικά Πάρκα σε Ελληνικό,  Γουδή, Ελαιώνα, Δραπετσώνα. Επίσης, Κτήμα Βεϊκου.

2.      Προστασία των Ορεινών Όγκων (περιαστικών δασών): Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο.

3.      Ανάσχεση της βιομηχανικής ρύπανσης και μέτρα απορρύπανσης στο Θριάσιο Πεδίο. Όχι στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής .

4.      Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών. Πλήρης ανάπτυξη συστήματος δημόσιων μέσων μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό – ιδιαίτερα Δυτικά και προς τον Πειραιά, Τραμ), συνεχή δίκτυα πεζών διαδρομών και ποδηλατοδρόμων.

5.      Όχι στον αντισυνταγματικό νόμο για επενδύσεις με fast track μηχανισμούς παράκαμψης της περιβαλλοντικής και άλλης νομοθεσίας

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Αγίων Αναργύρων- Καματερού «Αλληλεγγύη», Αθήνας  «Ανοιχτή Πόλη»,  Αλίμου  «Άνω – Κάτω στο Καλαμάκι», Αμαρουσίου «Κόντρα στον Καιρό», Αρτέμιδας- Σπάτων «Νέα Πόλη», Ιλίου «Αριστερό Σχήμα Ιλίου», Κηφισιάς – Ερυθραίας – Εκάλη «Πολίτες», Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς», Μοσχάτου – Ταύρου  «Δράση Τώρα», Ν. Ηράκλειου «Δίκτυο Πολιτών Ν. Ηρακλείου», Νέας Ιωνίας  «Αριστερή Όχθη», Νέας Σμύρνης «Στροφή Νέας Σμύρνης», Νίκαιας «Κόντρα στο Ρεύμα», Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση - Οικολόγοι Πράσινοι», Χολαργού- Παπάγου «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού–Παπάγου», Ωρωπού «Ενεργοί Πολίτες», Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση « Νίκη για την Αγία Παρασκευή», Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα», Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό, Δημοτικός Συνδυασμός «Ενότητα για την Ιωνία», Δίκτυο Πολιτών Ν. Ηράκλειου «Αξιοπρέπεια – Αντίσταση – Αλληλεγγύη», Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας, Παμπειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο «Το Λιμάνι της Αγωνίας», Περιφερειακή    Κίνηση  « Ελεύθερη Αττική»

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Green Attack, Επιτροπή Πολιτών για τη Σωτηρία του Ελαιώνα,  Κίνηση Πολιτών Γέρακα, Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS, Οικολογικός Σύλλογος Χαϊδαρίου «ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.», Ομάδα Πολιτών Πανοράματος, Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Αττικής, Πανελλήνια Ένωση Ενεργών Πολιτών για την Υγεία και το Περιβάλλον, Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ», Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, Περιβαλλοντική Κίνηση «Πευκίτες», Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιστερίου, Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες τεχνολογίες, Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση του Υμηττού, Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων για τις κεραίες, Νέα Ιωνία, Φίλοι της Φύσης «Friends of Nature», Φίλοι του Πυριτιδοποιείου – Αιγάλεω, Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

 

 Επιστροφή

 

Πρωτεύουσα του αποχετευτικού αλαλούμ η Αθήνα

 

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

Στα «χαρτιά» μένουν έως και 50 χρόνια χωρίς να εφαρμόζονται, ρυμοτομικά και χωροσταθμικά σχέδια πόλης σε ιστορικές περιοχές της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να στερούνται αποχετευτικών δικτύων. Ξέχειλοι βόθροι, απαρχαιωμένα δίκτυα ή και παντελής έλλειψη δικτύων στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στον Ελαιώνα, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον Λόφο Κυνοσάργους, στα Παπανδρέικα και στο Ρέμα Προμπονά.

Ενώ και στη συνοικία του Μεταξουργείου οι εγκαταλελειμμένες παλιές κατοικίες δεν είναι συνδεδεμένες με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό. Την ίδια ώρα τα υπόγεια δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, φυσικού αερίου, ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας, δεν είναι αποτυπωμένα, παρά τις διαχρονικές πιέσεις του Δήμου Αθηναίων, για συνολική αποτύπωση, αλλά και υποχρεωτική διέλευση από συγκεκριμένο τμήμα.

Κάθε φορά που δημιουργούνται βλάβες οι αρμόδιες υπηρεσίες σκάβουν στα «τυφλά», καθώς δεν υπάρχει τοπογραφική αποτύπωση του υπάρχοντος δικτύου. Και εάν δεν αποκαλυφθεί, τότε κατασκευάζουν νέο, παράπλευρα, το οποίο όμως και πάλι δεν χαρτογραφείται!

Έτσι, η μια υπηρεσία εκτελεί έργα πάνω στο δίκτυο της άλλης και συνεχώς γίνονται ζημιές, αφού ελλείψει διαγραμμάτων το ζήτημα έχει αφεθεί στην τύχη.

«Η κατασκευή του συνόλου του αποχετευτικού δικτύου της πόλης των Αθηνών, δυσχεραίνεται από την αδυναμία υλοποίησής του σε ορισμένες περιοχές, λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων», εξηγεί η πολεοδόμος κ. Τασία Λαγουδάκη, συνεργάτης του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων και όπως λέει: «Στην περιοχή του Ελαιώνα εκκρεμεί η εφαρμογή ολοκληρωμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, με συνέπεια την αδυναμία της ΕΥΔΑΠ, να προβεί στη σύνταξη μελετών των κεντρικών αποχετευτικών δικτύων και κατόπιν να υλοποιηθούν από τον δήμο τα δευτερεύοντα δίκτυα.

Ελαιώνας
Για τον Ελαιώνα με Π.Δ. του 1995 υπάρχει εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλεως και τα τελευταία 4 χρόνια ολοκληρώσαμε τις πράξεις εφαρμογής του». Συγκεκριμένα, η Δ/νση Σχεδίου Πόλης του Δήμου Αθηναίων προχώρησε τις υψομετρικές μελέτες δρόμων, οικοδομικών τετραγώνων και κοινόχρηστων χώρων, που εγκρίθηκαν ακολούθως από τη νομαρχία.

Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) συχνά προχωρούν στην αναθεώρηση του Π.Δ. του ’95, που αφορά επιμέρους ζητήματα. Για παράδειγμα, τη μετατόπιση δρόμων και την ανάδειξη του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ, που όμως για 150 χρόνια υπήρξε η χαβούζα της Αθήνας.

«Το γεγονός αυτό "τινάζει στον αέρα" την εφαρμογή του επικυρωμένου Σχεδίου Πόλεως και δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσα χρόνια θα περάσουν για να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο», επισημαίνει η κ. Λαγουδάκη: «Για την προσωρινή μετατόπιση ενός φαναριού στην οδό Μαρκόνι για να διανοίξουμε τον δρόμο για να περάσει ο αγωγός αποχέτευσης, το υπ. Υποδομών μας ενημέρωσε ότι θα πρέπει να καταρτίσει κυκλοφοριακή μελέτη, για την εκπόνηση της οποίας απαιτούνται πάνω από 2 χρόνια».

Όσον αφορά τα χιλιόμετρα αποχέτευσης που εκκρεμούν να κατασκευαστούν, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν εξαιτίας της μη εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων. Την τελευταία τριετία οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, μετ’ εμποδίων, έχουν κατασκευάσει αποχετευτικό δίκτυο μήκους 7 χλμ. στην Ακαδημία Πλάτωνος, 6 χλμ. στου Ψυρρή και 3 χλμ. στην περιοχή του Αγίου Σώστη στον Νέο Κόσμο.

Δίκτυα ακαθάρτων

Την τελευταία τετραετία το Τμήμα Αποχέτευσης της Διεύθυνσης Κατασκευών του Δήμου Αθηναίων κατασκευάζει εντός των ορίων του - κατά μέσο όρο - κεντρικά αποχετευτικά δίκτυα ακαθάρτων συνολικού μήκους περίπου 7.000 μέτρων και συνδέει περίπου 600 ακίνητα με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων.

Συγκεκριμένα, υλοποιεί τα δευτερεύοντα κεντρικά αποχετευτικά δίκτυα ακαθάρτων, του επονομαζόμενου «οριστικού δικτύου ακαθάρτων», δίκτυα δηλαδή των οποίων η προβλεπόμενη διατομή δεν υπερβαίνει τα τριάντα εκατοστά, κατασκευάζοντας ταυτόχρονα τις συνδέσεις με όλα τα προβαλλόμενα σε αυτά παρόδια ακίνητα.

Ψυρρή - Ακαδημία Πλάτωνος

Αποχέτευση 200 ετών και μελέτες σε εκκρεμότητα

«Η ιστορική συνοικία του Ψυρρή διαθέτει πολύ παλιό δίκτυο αποχέτευσης, σε πολλά σημεία με πήλινους αγωγούς ηλικίας τουλάχιστον 200 ετών.

Το δίκτυο αυτό ήταν δύσκολο να αντικατασταθεί, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω περιορισμών από την αρχαιολογική υπηρεσία υπήρχε λανθασμένη κλίση, με αποτέλεσμα να αυτολιμνάζουν τα λύματα στους αγωγούς», λέει η κ. Λαγουδάκη:

«Τελικά ολοκληρώσαμε την α’ φάση του έργου και το νέο δίκτυο καλύπτει πάνω από τη μισή συνοικία. Εκκρεμεί η β’ φάση του έργου, το τμήμα από την πλατεία Ηρώων μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.

Για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος υπάρχει εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο του 1965 και δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα. Η Δ/νση Σχεδίου Πόλης του Δήμου Αθηναίων έχει έτοιμη την πρόταση προσαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί με περισσότερο πράσινο και κοινωνικές υποδομές. Το πρόβλημα είναι η οριστικοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, για την οποία εκκρεμεί σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η οποία καθυστερεί τα έργα.

Καθυστερήσεις
Οι μελέτες των αποχετευτικών δικτύων υπάρχουν, όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν, διότι δεν έχει εφαρμοστεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Επιπροσθέτως, εκκρεμούν πολλές αιτήσεις ιδιωτών για άρσεις χαρακτηρισμού ιδιοκτησίας.

Για το σύνολο του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν 26 Πολεοδομικές Μελέτες σε εκκρεμότητα στο ΥΠΕΚΑ από τη δεκαετία του '80, οι οποίες πρέπει να επικαιροποιηθούν προτού εγκριθούν.

Επίσης, για την περιοχή της Πλάκας υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες αποχετευτικών δικτύων, ωστόσο δεν μπορούν να υλοποιηθούν, λόγω ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων μεγάλης αξίας, σε πολύ μικρό βάθος από τη σημερινή στάθμη του οδοστρώματος.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία να επιβάλλει κατά περίπτωση αποφάσεις, οι οποίες να καθιστούν την όποια κατασκευή ανίκανη στο να δίνει αποδεκτή και οριστική λύση στην απορροή λυμάτων».

Οικισμοί της πρωτεύουσας

Παραμένουν εκτός σχεδίου, μόλις δύο βήματα από το Σύνταγμα

Ως εντός και εκτός Σχεδίου Πόλης χαρακτηρίζονται δύο άλλοι οικισμοί της πρωτεύουσας, λόγω δασικών θεμάτων, αλλά και ζητημάτων ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο Λόφος Κυνοσάργους, παρά το γεγονός ότι κατοικείται από τη δεκαετία του ’60, καθώς και τα Παπανδρέικα στα Τουρκοβούνια.

«Η περιοχή του Λόφου Κυνοσάργους που βρίσκεται πάνω από την περιμετρική οδό Μπαρμπάνου, είναι μεν περιοχή δομημένη, εκκρεμεί δε δικαστική απόφαση για το δασικό θέμα.

Τούτο έχει ως συνέπεια την αδυναμία σύνταξης ολοκληρωμένης μελέτης αποχετευτικών δικτύων από την ΕΥΔΑΠ και επομένως της δυνατότητας κατασκευής των σχετικών δικτύων από τον Δήμο. Τα ίδια ισχύουν και για τα Παπανδρέικα, τον οικισμό που απλώνεται στην κορυφή των Τουρκοβουνίων, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα μεταξύ του Δημοσίου και των ιδιοκτητών των σπιτιών αυτών ή των κληρονόμων τους.

Σημειωτέον ότι το Αττικό Άλσος με Προεδρικό Διάταγμα του 1978 χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος πρασίνου», εξηγεί η κ. Λαγουδάκη.

Το 1964, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου, παραχωρήθηκε έκταση 300 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια, σε άπορες οικογένειες από την Κρήτη. Την περίοδο της επταετίας έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης, ωστόσο οι κάτοικοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους.

Όσον αφορά στο Ρέμα Προμπονά, ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπλασης «Οξυγόνο», έχει προγραμματίσει μελέτες και για την κατασκευή δικτύου ακαθάρτων, έργο το οποίο ωστόσο έχει «σκοντάψει» και όπως λέει η κ. Λαγουδάκη: «Για την περιοχή του ρέματος Προμπονά (Ποδονίφτης), ενώ υπάρχουν οι μελέτες του αποχετευτικού δικτύου που πρέπει να κατασκευαστεί στις παρυφές του ρέματος Προμπονά, δηλαδή στην οδό Επικλέους, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Εξαιτίας της μη ολοκληρωμένης διάνοιξής της σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα και της μη ολοκληρωμένης διευθέτησης του ρέματος. Με αποτέλεσμα, ο Δήμος Αθηναίων μέχρι σήμερα να εφαρμόζει προσωρινές λύσεις, ενώ εκτός σχεδίου είναι και η έκταση του Βιοτεχνικού Πάρκου Προμπονά».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=47138959

 

 Επιστροφή

 

ASPIS - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ

«Βιωσιμότητα των Δημόσιων Υπαίθριων Χώρων στην Πόλη»

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011, Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα

Πρόγραμμα Ημερίδας

9:00 – 9:30 Προσέλευση – εγγραφή συμμετεχόντων

9:30 – 10:00 Χαιρετισμοί: κα Μαρία Καλτσά, Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ

κα Άννα Σκιαδά Αρχιτέκτων, Εκπρόσωπος Δήμου Αθηναίων

10:00 – 10:30 Παρουσίαση προγράμματος ASPIS - Κριτήρια Βιωσιμότητας Υπαίθριων Χώρων στην Πόλη, Δρ Φούλη Παπαγεωργίου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος,Γενική Διευθύντρια PRISMA

1η Θεματική Ενότητα: Σχεδιασμός και Βιωσιμότητα

10:30 – 12:00 Συντονιστής Ηλίας Γιαννίρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Αρχ/νων Μηχ/κωνΠολυτεχνείου Κρήτης, Υπεύθυνος Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων

«Η είσοδος της φύσης στην πόλη», Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ΑρχιτέκτωνΜηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π.

«Κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι στο Δήμο της Αθήνας: προκλήσεις και προοπτικές» Κλεοπάτρα Μπασιά, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διευθύντρια Μελετών Δήμου Αθηναίων

«Η εξασφάλιση των δημοσίων χώρων στις ελληνικές πόλεις: Θεσμικά εργαλεία και προβλήματα διοικητικής δράσης», Ευαγγελία Μπαλλά, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Κύκλος Ποιότητας Ζωής

«Μελέτη Ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως», Σοφία Παρασκευοπούλου,Αρχιτέκτων Μηχανικός, Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη και Ανδρέας Ι. Μπαρμπούτσης, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Συζήτηση

2η Θεματική Ενότητα: Χρήση ελεύθερων χώρων και συμμετοχή των πολιτών

12:30 – 14:00 Συντονιστής Γεώργιος Ζαφειρακίδης Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας

«Συμμετοχή των πολιτών: η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως», Θοδωρής Κοκκινάκης, εκπρόσωπος Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως

«Αστικό Περιβάλλον, προβλήματα και προτάσεις προς μια βιώσιμη πόλη. Το παράδειγμα της Ελευσίνας», Ερμιόνη Φρεζούλη, Υπεύθυνη Πολιτικής Δικτύου Μεσόγειος SOS

«Ελεύθεροι χώροι: παιδαγωγικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις», Μαριάννα Τσεμπερλίδου, Φυσιογνώστρια, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 3η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης Αττικής

«Αδόμητοι – πράσινοι χώροι στο αστικό περιβάλλον: προνομιακό πεδίο ανάπτυξης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων», Ευγενία Πανώριου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Συζήτηση

Εργαστήρια, Στρογγυλό Τραπέζι

14:00 – 14:45 Εργαστήρια

14:45 – 15:30 Στρογγυλό Τραπέζι Συμπερασμάτων. Συντονίστρια Φούλη Παπαγεωργίου

Ανακοίνωση συμπερασμάτων από τα Εργαστήρια, σύντομες παρεμβάσεις από:

• Καθηγητή Ηλία Γιαννίρη, Υπεύθυνο Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων

• Δρ Έφη Φουσέκη, Διευθύντρια ΣΕΠΕΔ- ΥΠΔΒΜΘ

Μάρω Ευαγγελίδου, Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο, Μέλος ΔΣ Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

• Κώστα Τενεκετζή, Συντονιστή Τομέα Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Συμπεράσματα, Κλείσιμο Ημερίδας

περισσότερα στο http://www.prismanet.gr/

 

 Επιστροφή

 

Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου
24.2.2011

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ;

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για τις δηλώσεις Ντερούζ

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των δηλώσεων του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σερβάς Ντερούζ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο κ. Ντερούζ είχε αναφερθεί στις υποδείξεις «των πιο σημαντικών ανθρώπων της Ελλάδας» ότι «το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνο της καθολικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας», υποδείξεις που φαίνεται να υιοθετεί. Αντίστοιχα εμφανίζεται να απορρίπτει τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για περιορισμένη δυνατότητα εσόδων από τη δημόσια περιουσία.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του αξιωματούχου της και αν θεωρεί συμβατές με τη θέση του δημόσιες δηλώσεις που κάνουν αξιολογική διάκριση μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών ως περισσότερο και λιγότερο «σημαντικών». Ρωτά επίσης την Κομισιόν:

«Άλλο αξιοποίηση της ήδη εμπορικής περιουσίας του Δημοσίου, όπως κτίρια που δεν επιτελούν  δημόσιες λειτουργίες, και άλλο αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος», δήλωσε ο ΜιχάληςΤρεμόπουλος. «Ο στόχος της άντλησης 50 δις ευρώ θα αποδειχθεί πιθανότατα ανέφικτος, καθώς δε φαίνεται να στηρίζεται σε άλλα στοιχεία πέρα από τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας που τον είχε προτείνει ως… αντίδοτο στο Μνημόνιο. Στο βωμό του, όμως, θα θυσιαστούν μεγάλοι ελεύθεροι χώροι όπως το Ελληνικό σε πόλεις με δραματικό έλλειμμα πρασίνου, ενώ ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές όπως το Δέλτα του Νέστου θα κατακερματιστούν με μεγάλα συγκροτήματα.  Τέτοιες επιλογές, που μεταφέρουν βάρη του χρέους σε αγαθά που αφορούν και τις επόμενες γενιές, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Ο κ. Ντερούζ είχε πάντως την ειλικρίνεια να μας αποκαλύψει ότι, μέσω της τρόικας, πολιτική  χαράζουν και ελληνικοί κύκλοι που συνομιλούν απευθείας μαζί της. Στην περίπτωση αυτή μας ανησυχούν λιγότερο οι υπαινιγμοί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μπορεί να είναι «λιγότερο σημαντικοί» σε σύγκριση με τους συνομιλητές του κ. Ντερούζ, και περισσότερο το ενδεχόμενο οι τελευταίοι να προωθούν ανεξέλεγκτα σε βάρος της  βιωσιμότητας της χώρας, ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές ή και ιδιωτικά τους συμφέροντα».

 

Για περισσότερες πληροφορίες:   Μιχάλης Τρεμόπουλος           6982 689868

                                                      Γιάννης Παρασκευόπουλος   6979 952070

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

 

Θέμα: δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. για το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας. 

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ως επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., ο κ. Ντερούζ φέρεται να έχει δηλώσει (1) ότι «οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής, μου έχουν πει επανειλημμένως… “κάνεις λάθος και χάνεις τον στόχο, το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνο της καθολικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Το ίδιο δημοσίευμα τον εμφανίζει επίσης να «απορρίπτει την εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος της δημόσιας γης αποτιμάται μόνο θεωρητικά αλλά είναι πρακτικώς αδύνατον να πωληθεί αφού είτε προστατεύεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία (Νatura) είτε εντάσσεται σε αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες είτε απλώς ουδείς επιθυμεί να την αποκτήσει». Η συγκεκριμένη εκτίμηση αποτελεί το συμπέρασμα εξειδικευμένης μελέτης του πολιτικού ιδρύματος του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος (2).

 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

·         Συμμερίζεται την εκτίμηση ότι «το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι η καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας»;

 (1)    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=384161&dt=13/02/2011

(2)    http://www.istame-apapandreou.gr/files/PDFs/2010/policy_brief_tefxos_9_dimosiaperiousia_Nov2010_web.pdf

(3)    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231078241

 

 Επιστροφή

 

ΑΘΗΝΑ - ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πληρώνει ο λαός αναπλάσεις, τις καρπώνεται το κεφάλαιο

Μέσω ΕΣΠΑ και ΠΕΠ Αττικής χρηματοδοτούνται αφειδώς ιδιώτες να «αναπλάσουν» περιοχές. Οχι προς κάλυψη λαϊκών αναγκών, αλλά προσέλκυση επιχειρήσεων και παραπέρα κερδοφορία τους...ούτε το γεγονός πως όπου αναπλάστηκαν περιοχές μόνο κερδισμένο ήταν το μεγάλο κεφάλαιο. Δικές του ανάγκες ικανοποιήθηκαν

Ρόλο κλειδί στην επιχείρηση κατάληψης της Αθήνας από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, παίζει το αντιλαϊκό «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ). Χρηματοδοτεί με 24,3 δισ. ευρώ (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι) μεγαλοκαρχαρίες, ώστε να «αναπλάσουν» επίτηδες υποβαθμισμένες περιοχές, να αλλάξουν χρήσεις γης με βάση τα συμφέροντά τους, να οριοθετήσουν ζώνες «επιχειρηματικότητας», προκειμένου να θησαυρίσει πάλι το μεγάλο κεφάλαιο. Οσοι έσπευσαν με τη δύναμη του χρήματός τους και πήραν κοψοχρονιά ρημαγμένη σήμερα γη και κτίρια.

Λόγω της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΕΕ, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, μεγάλα τμήματα της Αθήνας υποβαθμίστηκαν, με έλλειψη υποδομών, μεθοδευμένη προώθηση εκεί προσφύγων, αστέγων κ.λπ. Μεγάλα συμφέροντα βρήκαν ευκαιρία να «τοποθετηθούν». αγοράζοντας γη από απογοητευμένους κατοίκους σε τιμές εξευτελιστικές. Πλέον, ξεκινά η δεύτερη φάση του σχεδίου τους, η αναβάθμιση αυτών των (δικών τους πλέον) περιοχών, και μάλιστα με δημόσιο χρήμα. Στόχος, αργότερα, να βγάλουν στο πολλαπλάσιο την αρχική «επένδυσή» τους μεταπωλώντας ή μισθώνοντάς την.

Τέτοιο εργαλείο στα χέρια τους είναι π.χ. το Πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και προβλέπει αναπλάσεις σε πλατεία Θεάτρου, οδό Μενάνδρου, Αγ. Παντελεήμονα, πλατεία Αττικής, Αγ. Νικόλαο Αχαρνών, Κολωνό, Ελαιώνα. Αλλο ένα είναι το ΕΣΠΑ, που όπως ομολογείται στα επίσημα κυβερνητικά κείμενα, εξυπηρετεί τα προβλεπόμενα στη «Στρατηγική της Λισαβόνας» (παράταση επαγγελματικού βίου, συνεχής κατάρτιση και επανακατάρτιση με βάση τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, πετσόκομμα μισθών, «ελεύθερες» απολύσεις, συντάξεις πείνας κ.λπ., ό,τι έφερε ως «μνημόνιο» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την κρίση).

Με τις «αναπλάσεις» τους δεν μπορούν να κρύψουν τη φτώχεια και την ανεργία που καλπάζουν στις γειτονιές της Αθήνας...

Το ΕΣΠΑ διαρθρώνεται σε επιμέρους Προγράμματα. Ξεχωρίζει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής, με συνολική δημόσια δαπάνη 3.561.000.000 ευρώ συν κοινοτική συμμετοχή 2.438.000.000. Στους στόχους του συγκαταλέγονται «Η βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας σαν Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο» και «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω της ενθάρρυνσης (...) της επιχειρηματικότητας».

Χρεώνονται οι εργάτες, κονομάνε οι επιχειρηματίες

Τι θέλουν για Αθήνα και Αττική: «Η αυξημένη κινητικότητα κεφαλαίου και εργασίας, απόρροια της παγκοσμιοποίησης, έχει οδηγήσει σε έναν ανταγωνισμό των πόλεων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η ποιότητα του αστικού χώρου αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο στη λήψη αποφάσεων για την επιλογή του τόπου εγκατάστασης οικονομικών δραστηριοτήτων (...) Η βελτίωση του αστικού χώρου επιχειρείται είτε μέσω της δημιουργίας πολιτιστικών και ψυχαγωγικών πόλων έλξης, είτε αναβάθμισης της εικόνας της πόλης μέσω μετασχηματισμών του αστικού τοπίου».

Αρα χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες, το χώρο ζωής και εργασίας της λαϊκής οικογένειας, να δοθεί σε ιδιώτες κατασκευαστές άφθονο δημόσιο χρήμα, να φτιάξουν για άλλους μεγαλοκαρχαρίες περιοχές - βιτρίνα όπου θα ξεζουμίζουν εργαζόμενους - λάστιχο, δίχως κανένα δικαίωμα οι τελευταίοι στις υποδομές, στους χώρους που πλήρωσαν να αναβαθμιστούν. Δίχως ικανοποίηση γνήσιων λαϊκών αναγκών για διαβίωση σε προσεγμένο αστικό περιβάλλον, εργασία με πλήρη δικαιώματα, αναψυχή, Παιδεία, Πολιτισμό. Κι όλο αυτό το πακέτο να πλασαριστεί ως τάχα αναβάθμιση της περιοχής τους και της ποιότητας ζωής.

Το ΠΕΠ στις σχεδιαζόμενες «παρεμβάσεις» περιλαμβάνει την «αξιοποίηση μητροπολιτικών πάρκων», τις «αναπλάσεις όψεων κτιρίων για αισθητική αναβάθμιση περιοχών» κ.λπ. Μιλά ανοικτά για αλλαγή χρήσεων γης, «αξιοποίηση των παλαιών βιομηχανοστασίων, ενδεχομένως σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων». Ειδικότερα, ορίζει ότι οι όποιες παρεμβάσεις «μπορούν πλέον να γίνουν σε συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (σ.σ.: ΣΔΙΤ όπου ο ιδιώτης μπαίνει και εκμεταλλεύεται επί δεκαετίες έργα, υποδομές, ακίνητα), περιλαμβάνοντας τη δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων, κτιρίων γραφείων, κατοικίας υψηλών προδιαγραφών, χώρων πρασίνου και αναψυχής». Αλλού μιλά για «κινητοποίηση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών», «εταιρικά σχήματα» από δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ) και ιδιώτες όπου θα κληθούν να παράσχουν υπηρεσίες τους και πανεπιστήμια, ΜΚΟ, «Συλλογικά Οργανα Εργαζομένων».

Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα, μέχρι στιγμής στο ΠΕΠ Αττικής, ειδικά για το Δήμο Αθηναίων (και παράλληλα με τα σχεδιαζόμενα έργα από το «Αθήνα 2014») έχουν ενταχθεί «αναπλάσεις» της πλατείας Αθ. Διάκου στα Θυμαράκια, της πλατείας Μεσολογγίου στο Παγκράτι (συν πεζοδρομήσεις δυο παράπλευρων δρόμων), της πλατείας Αγ. Θωμά στου Γουδή, με συνολική δημόσια δαπάνη περίπου 3,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο ΠΕΠ Αττικής εντάχθηκε και η «ανάπλαση» του Πεδίου του Αρεως (εντός ορίων του Δήμου Αθηναίων) με συνολική δημόσια δαπάνη περίπου 5,4 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, δηλαδή, για παρεμβάσεις στοχευμένες ακριβώς σε πηγμένες από το μπετόν περιοχές, πολύβουες, υποβαθμισμένες λόγω της πολιτικής που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται, ώστε από τη μια πλευρά να δοθεί ένα πλασματικό, όμορφο σκηνικό πόλης για να κρυφτεί η ανεργία, η φτώχεια, η στεναχώρια που καλπάζει σήμερα σε κάθε λαϊκό σπίτι. Από την άλλη, ακριβώς στην πολιτική «αξιοποίησης» γης, «ανάδειξης υπερτοπικών πόλων» και άλλων τέτοιων μεγαλοστομιών, να διαμορφωθούν νέες επιχειρηματικές πιάτσες όπου κάποια «κοράκια» θα τα κονομήσουν πουλώντας ή μισθώνοντας έγκαιρα αγορασμένα ακίνητα σε μεγαλοκεφαλαιούχους. Κεφαλαιοκράτες που, με βάση το «όραμα» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, θα σπεύσουν εδώ επιδοτούμενοι κι αφορολόγητοι, να εκμεταλλευτούν το απογυμνωμένο από διακαιώματα πάμφθηνο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό.

«Μπίζνες» παντού

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής κι άλλα τέτοιας μεγάλης κλίμακας έργα ανάπλασης όπως η «Αποκατάσταση - Αναδιάρθρωση του Αττικού Αλσους» με συνολική δημόσια δαπάνη 2,26 εκατ. ευρώ. Αλλά και μικρότερα σε λοιπούς δήμους του Λεκανοπεδίου. Αλλωστε, παντού παραμονεύουν «παράσιτα», για να ληστέψουν δημόσια χρήματα αναλαμβάνοντας έργα ή για να νέμονται μεταξύ τους αργότερα τις αναπλασμένες περιοχές. Ετσι, κονδύλια από το δημόσιο κορβανά έχουν ήδη εγκριθεί για δουλειές σε: Πειραιά (συνολική δημόσια δαπάνη 3 εκατ. ευρώ για τη «βελτίωση της λειτουργικότητας κοινόχρηστων χώρων και αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος»), Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Ηλιούπολη, Μοσχάτο, Κρυονέρι, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Δραπετσώνα, Πεύκη, Αγίους Αναργύρου, Αλιμο, Χολαργό, Αργυρούπολη, Καισαριανή, Ηράκλειο, Μελίσσια, Αγία Παρασκευή, Κερατσίνι, Βουλιαγμένη, Νέα Ερυθραία, Χαϊδάρι, Ταύρο, Αγιο Στέφανο, Βούλα, Νέα Σμύρνη, Καματερό, Βριλήσσια, Ανοιξη, Νίκαια, Ζωγράφου, Νέα Ιωνία, Κηφισιά, Ανω Λιόσια, Ιλιον, Κορυδαλλό, Παπάγου, Περιστέρι, Χαλάνδρι, Ελληνικό, Παλαιό Φάληρο, Γαλάτσι, Βάρη, Πέραμα, Μαρούσι, ως και τον Πόρο για «διαμόρφωση και ανάπλαση» της παραλίας του.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 27/2/2011

 

 Επιστροφή

 

Απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία κοινόχρηστων και χώρων πράσινου

Κοινόχρηστους χώρους και οάσεις πράσινου θα αποκτήσουν δώδεκα δήμοι στην Αττική και άλλοι 15 στην υπόλοιπη χώρα, μετά από απαλλοτριώσεις με πόρους του Πράσινου Ταμείου, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγραμματισμού και εφαρμογής εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Πρόκειται για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΥΠΕΚΑ που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο με την απελευθέρωση των πρώτων χώρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επεκτείνεται τώρα σε πολλές περισσότερες περιοχές σε όλη τη χώρα. Προωθούμε την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη, προσφέροντας ανάσα σε υποβαθμισμένες περιοχές, που είναι επιβαρυμένες από την πυκνή δόμηση ή υποφέρουν από την έλλειψη ανοιχτών και πράσινων χώρων» υπογραμμίζει η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

Το ΥΠΕΚΑ, μετά την ψήφιση του ν.3843/2010 που όριζε ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα των αυθαιρεσιών (ημιυπαίθριοι, κ.λπ.) θα διατεθούν για να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον, όπως με αστικές αναπλάσεις και με την απόκτηση χώρων πράσινου, ζήτησε από όλους τους δήμους της χώρας να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, βάσει του προγραμματισμού εφαρμογής εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων για την απαλλοτρίωση ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών. Ζητήθηκε, επίσης, η πρόταση να συνοδεύεται από συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία και προτεραιότητες για την απαλλοτρίωση των χώρων, ανάλογα με την πολεοδομική σημασία τους στην οργάνωση και λειτουργία της κάθε πόλης και ανάλογα με το στάδιο των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης. Αυτό ήταν σημαντικό, ώστε να αξιολογηθεί η ωριμότητα και η προτεραιότητα ένταξης των προτεινομένων χώρων σε προγράμματα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν, συνολικά μέχρι σήμερα, 22 δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και 54 δήμοι στην υπόλοιπη χώρα, αποστέλλοντας στοιχεία για την ένταξη συγκεκριμένων χώρων και ποσών που θα χρειαστούν για την απαλλοτρίωσή τους.

Το ΥΠΕΚΑ απευθύνει πρόσκληση στους νέους δήμους που συγκροτήθηκαν με τον Καλλικράτη, να υποβάλλουν βελτιωμένες και πληρέστερες προτάσεις υπό το πρίσμα της νέας τους οργάνωσης και αναγκών τους.

Από την εξέταση των παραπάνω αιτημάτων και αφού αξιολογήθηκαν όλα τα στοιχεία, προκύπτει ωριμότητα για υλοποίηση συγκεκριμένων απαλλοτριώσεων για τους παρακάτω ΟΤΑ:

Περιφέρεια Αττικής

ΟΤΑ - ΔΗΜΟΙ ΣΚΟΠΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΜΒΑΔΟ σε τ.μ. ΠΟΣΟ σε ευρώ

1 Αθηναίων Χώροι πράσινου - Κοινόχρηστοι -Ο.Τ. 44 περ. 88 (Σεπόλια) -Ο.Τ. 108α περ. 94 (Άνω Πατήσια) 4.300 8.400 Σύνολο: 12.700 5.500.000,00 9.000.000,00 Σύνολο: 14.500.000,00

2 Αγίων Αναργύρων Χώροι πράσινου - Κοινόχρηστοι -Ο.Τ. 314 -Ο.Τ. 518Α , 519Α , 519Β 860 1.400 Σύνολο: 2.260 129.000,00 210.000,00 Σύνολο: 339.000,00

3 Αιγάλεω Χώροι πράσινου -Ο.Τ.244 (Οδοί Χίου-Οικονόμου-Θεοτόκου) -Ο.Τ. 985 -Ο.Τ. 972 (Δωρίδος & Περιστερίου) -Ο.Τ. 383 (Σικελιανού & Ιερά Οδός) 1.500,00 1.044,45 765,00 300,00 Σύνολο: 3.609,45 770.000,00 348.532,35 250.000,00 180.000,00 Σύνολο: 1.548.532,35

4 Γαλατσίου Χώροι πράσινου Ο.Τ. 104 &104α , Λόφος Παιδιού-Γκράβα 2.000,00 1.700.000
5 Μοσχάτου Χώρος πράσινου Ο.Τ. 1 1.721,65 700.000,00

6 Ταύρου Χώρος πράσινου Ο.Τ. Γ88 & Γ173 3.420,00 500.000,00

7 Νίκαιας Χώροι πράσινου -Ο.Τ. 310 (Οφρυνίου, Παρασκευοπούλου κ.λπ.) -Ο.Τ. (Οδοί Αντιόχειας, Τζαβέλα κλπ) -Ο.Τ. (Οδοί Βρυούλων, Γερβ. Γρεβενών κλπ) 2.577,00 1.586,00 632,00 Σύνολο: 4.795 1.100.000 600.000,00 270.000,00 Σύνολο: 1.970.000,00
8 Πειραιά Κοινόχρηστοι Χώροι, Πράσινο κ.λπ. -Ο.Τ. 234 (Υμηττού, Μαραθώνος κλπ) -Πλατεία (Γρ. Λαμπράκη & Μικράς Ασίας -Πλατεία (Νάξου, Γρανικού, Πωγωνιανής κλπ) 3.320,00 150 τμ 2.000 τμ Σύνολο: 11.201 1.500.000 120.000,00 2.700.000 Σύνολο: 4.570.000,00

9 Κερατέας Χώρος πράσινου Ο.Τ. 65(παραλία Κερατέας) 2.792 1.200.000,00

10 Κρωπίας Κοιν. Χώρος Κ.Χ. 101 6.700 2.680.000,00

11 Ελευσίνας Χώρος πράσινου Ο.Τ. 251 1.709 900.000,00

12 Καματερού Χώρος πράσινου Ο.Τ. 577 & 578 1.680 252.000,00

ΣΥΝΟΛΟ 48.857,10 30.609.532,35

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΝΑΚΩΝ 103.919,55 62.260.709,96

Υπόλοιπη χώρα

ΟΤΑ - ΔΗΜΟΙ ΣΚΟΠΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΜΒΑΔΟ σε τ.μ. ΠΟΣΟ σε ευρώ

1 Θεσσαλονίκης Κοινόχρηστοι χώροι - πράσινο -Οδός Καρακάση (Μαρτίου) -Εκτάσεις γειτνιάζουσες στα Βυζαντινά Τείχη -Οδοί Αγίου Δημητρίου & Κατσιμίδου 2.000 1.600 960 Σύνολο: 4.560 3.934.800,00 900.000,00 3.837.000,00 Σύνολο: 8.671.800
2 Πυλαίας Θεσσαλονίκης Χώρος πράσινου -αναψυχής Ο.Τ. Γ64 Περιοχή «Κωνσταντινοπολιτών» 2.300 1.454.543,00

3 Καβάλας Χώρος πράσινου Οδοί Τενέδου & Χρυσ. Σμύρνης (Παγοποιείο) 4.800 1.874.800,00
4 Συκεών Θεσσαλονίκης Χώρος πράσινου κ.λπ. Περιβάλλον χώρος του μνημειακού συνόλου «Επταπυργίου» 4.410 3.500.000,00

5 Ωραιοκάστρου Κοιν. χώρος Ο.Τ.40 880 525.120,00

6 Καστοριάς Χώρος πράσινου Ο.Τ. 258 Α 1.700 496.707,30

7 Κω Κοιν. χώρος - πράσινο Ο.Τ. 188 1.350 568.000,00

8 Κομοτηνής Χώροι πράσινου Περιοχή άλσους Αγίας Παρασκευής 4.000 3.500.000,00
9 Πατρέων Κοιν. Χώροι - πλατείες Ο.Τ. 1773 (πρώην Ρομάντζα) & Ο.Τ. 1195Α 3.000 2.934.359,00
10 Τρίπολης Χώρος πράσινου Ο.Τ. 139 Γ 6.000 3.000.000,00

11 Ελ. Βενιζέλου Χανιών Πάρκο Ο.Τ. 764 1.560 396.200,00

12 Ναυπακτίας Κοιν. χώρος - πράσινο Ο.Τ. 124 (Πλ. Παπαχαραλάμπους) 2.762,45 969.692,86

13 Αιγινίου Πιερίας Χώροι πράσινου Ο.Τ. 13 α, 35, 56β, 64, 65, 72β, 36δ, 153β, 57 α, 199, 203, 154, 185 13.340 97.918,00

14 Νέας Ιωνίας Βόλου Χώροι πράσινου Ο.Τ. Γ419, Ο.Τ.771, Ο.Τ.764 2.130 362.037,45
15 Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Χώρος πράσινου Οδοί Ελ. Βενιζέλου & Ι. Κράγια 2.090 3.300.000,00

ΣΥΝΟΛΟ 55.062,45 31.651.177,71

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=94683165

 

 Επιστροφή

 

Παρέμβαση σωτηρίας σε υποβαθμισμένες περιοχές

Αισθητικές αναπλάσεις και παροχή κινήτρων με στόχο να συγκρατηθεί και να τονωθεί ο πληθυσμός και η υγιής οικονομική δραστηριότητα.

Του Γιωργου Λιαλιου

Νόμο - πλαίσιο, για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας σε συνεχώς υποβαθμισμένες περιοχές πρόκειται να παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Φιλόδοξος στόχος είναι η υπέρβαση από τα συνήθη όρια των αισθητικών - πολεοδομικών παρεμβάσεων και η παροχή κινήτρων οικονομικού χαρακτήρα που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, με στόχο να συγκρατηθεί και να τονωθεί ο πληθυσμός και η υγιής οικονομική δραστηριότητα σε μια περιοχή. Πρώτο –πιλοτικό– πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου - πλαισίου θα είναι η περιοχή Γεράνι, πίσω από την Ομόνοια, η οποία πρόσφατα μελετήθηκε εκτενώς χάρη σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα.

Εκτός από το νέο πλαίσιο για τις υποβαθμισμένες περιοχές– γειτονιές, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τα σχέδια για στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάπλαση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής (με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής), ενώ θα ακολουθήσει και η πλατεία Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

Έτοιμο

Το νέο πλαίσιο είναι έτοιμο και το υπουργείο Περιβάλλοντος περιμένει να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να παρουσιαστεί εν συνόλω μαζί με τις προτάσεις του τελευταίου. «Στις περιοχές που υποβαθμίζονται με ταχείς ρυθμούς, η υφιστάμενη νομοθεσία για τις αναπλάσεις δεν επαρκεί. Δεν θα φέρει αποτέλεσμα απλώς να φτιάξουμε έναν πεζόδρομο και να κάνουμε μια ανάπλαση. Χρειαζόμαστε μια βαθιά αναζωογόνηση», εξηγεί στην «Κ» η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Μαρία Καλτσά. «Ένα πλέγμα δράσεων με κρίσιμες παραμέτρους και κίνητρα που να ενεργοποιούνται άμεσα, ώστε να προκαλέσουν ταχεία μόχλευση του ενδιαφέροντος».

Ποια είναι τα κίνητρα αυτά; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο άξονάς τους αφορά: την επιδότηση του ενοικίου πρώτης κατοικίας, την επιδότηση του τραπεζικού δανεισμού για αγορά κατοικίας ή για μικρές επαγγελματικές δραστηριότητες, τη μείωση ή το πάγωμα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα των δημοτικών φόρων και τελών, τη μείωση του συντελεστή προσδιορισμού του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ακόμα και την παροχή κινήτρων για την ανακατασκευή ή την αναβάθμιση ενός κτιρίου, όπως την ανάληψη μέρους του κόστους από το Δημόσιο.

Αυτή τη φορά, καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία των μέτρων θα παίξει ο ιδιωτικός τομέας. «Δεν μπορεί το κράτος να κάνει θαύματα με ίδιους πόρους σε περίοδο κρίσης», εξηγεί η κ. Καλτσά. «Το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί και με κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά θα βασίζεται στη συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα».

«Ομπρέλα»

Ο νόμος που θα παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά δημιουργεί τη θεσμική «ομπρέλα». «Θα δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τις βαθιά νοσούσες περιοχές, το οποίο θα εξειδικεύεται κατά περίπτωση», λέει η ίδια.

Πρώτο πεδίο εφαρμογής θα είναι η περιοχή Γεράνι –στην Ομόνοια– μια περιοχή με ταχεία και «σκληρή» υποβάθμιση. Στο Γεράνι, η Πολιτεία έχει για πρώτη φορά γνώση του τι πραγματικά συμβαίνει, χάρη σε ένα πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. «Στο Γεράνι μόνο το 3% - 4% των χρήσεων είναι κατοικία. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να φέρουμε κατοίκηση, όχι μόνο από ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες», εξηγεί η κ. Καλτσά. «Το ζήτημα είναι να γίνει μίξη πληθυσμών και επαγγελματικών χρήσεων, ώστε η περιοχή να έχει ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Να δημιουργήσουμε κίνητρα στους πολίτες ώστε να κατοικήσουν εκεί και στους ιδιοκτήτες ώστε να αξιοποιήσουν την περιουσία τους». Εκτός από τα οικονομικά κίνητρα στο Γεράνι, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε κάποια παρέμβαση «πιλότο» λ.χ. στην ανακαίνιση ενός κτιρίου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_30/01/2011_430754

 

 Επιστροφή

 

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Μια άλλη πόλη είναι εφικτή»: Μελέτες και έρευνες για το κέντρο της Αθήνας

 

Το κέντρο της Αθήνας μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα ποιοτικό αστικό περιβάλλον, με σεβασμό στον κάτοικο και επισκέπτη της πόλης, τόνισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη διάρκεια της ημερίδας «Αθήνα: Μια άλλη πόλη είναι εφικτή», που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο, στο Μουσείο Μπενάκη.

«Τα προβλήματα του κέντρου έχουν συσσωρευτικά προκαλέσει την κρίσιμη πλέον αλλοίωση της φυσιογνωμίας του. Επιλέξαμε να προσεγγίσουμε συστηματικά και με προσοχή το πολύπλοκο αυτό θέμα. Αναζητήσαμε τη συνεργασία ειδικών, με γνώσεις και εμπειρία στην διερεύνηση και αναγνώριση των -συχνά μη ορατών- χαρακτηριστικών των περιοχών που πάσχουν από έντονη αποσάθρωση. Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι να αποκαλύψει αυτές τις πολύ σοβαρές και σε βάθος διαπιστώσεις» υπογράμμισε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

«Είναι αυτονόητο ότι η ανασυγκρότηση της περιοχής δεν είναι έργο ενός μόνο Υπουργείου. Είναι ένα πολιτικό και διεπιστημονικό πρόβλημα που η λύση του απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο και προσεκτικούς χειρισμούς με διάρκεια που θα εμπλέκουν όλους τους φορείς, το Κεντρικό Κράτος, τον Δήμο, τους επιστημονικούς φορείς, τις επιχειρήσεις, την Κοινωνία των Πολιτών» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και ειδικοί επιστήμονες που παρουσίασαν μελέτες και στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση του κέντρου της Αθήνας καθώς και κρίσιμες διαπιστώσεις για την αναβάθμισή του, εστιάζοντας στις περιοχές Γεράνι, Πλατεία Βάθης, Άνω και Κάτω Πατήσια και Πανεπιστημίου.

Ο φορέας SARCHA (School of ARCHitecture 4 All) παρουσίασε μια πιλοτική έρευνα για την περιοχή Γεράνι που περιλαμβάνει μια χαρτογράφηση των ανθρώπινων, υλικών και φυσικών πόρων της περιοχής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εστιάζει στη δημιουργία συνθηκών συμμετοχής των ατόμων στη διαμόρφωση και την «από κοινού νομή» των πόρων του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν. Τα δεδομένα της έρευνας μετατράπηκαν σε χάρτες που απεικονίζουν διαφορετικές εθνότητες και τις δραστηριότητές τους, ευάλωτες ομάδες και παράνομες δραστηριότητες στο δρόμο, αναλυτικά στοιχεία του κτιριακού αποθέματος και των άκτιστων εν δυνάμει κοινοχρήστων χώρων,  οσμές και συνθήκες φυσικού φωτισμού της περιοχής που υποδηλώνουν το επίπεδο της δημόσιας υγιεινής.

Ακόμη, παρουσιάσθηκε μια έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την «Πολεοδομική ανασύνθεση της κεντρικότητας στη σύγχρονη μεγάλη Αθήνα». Ώριμοι γνώστες του κέντρου της Αθήνας που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτό, συνδυάστηκαν με τη νέα γενιά ερευνητών που διεκδικούν μια καλύτερη πόλη για όλους τους κατοίκους. Πρόκειται για ευρύτερη διεπιστημονική συνεργασία και καταγραφή, οι διαπιστώσεις της οποίας θα προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημεία εφαρμογής «βελονισμού», αλλά και πιθανών στρατηγικών παρεμβάσεων στο κέντρο πόλης.

Ένα άλλο σημείο της Αθήνας που απασχόλησε τις εργασίες της ημερίδας ήταν η οδός Πανεπιστημίου, ως άξονας γύρω από τον οποίο μπορεί να σχεδιαστεί η ανασυγκρότηση του Κέντρου. Παρουσιάστηκε ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το οποίο διερευνάται το ενδεχόμενο ένταξης της Πανεπιστημίου σε έναν πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό δακτύλιο που θα συνδέσει τον περίπατο των αρχαιολογικών χώρων με τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης. Περιλαμβάνεται η αναγνώριση της λεωφόρου Αμαλίας, ολόκληρης της ζώνης ανάμεσα στην Ακαδημίας και τη Σταδίου και της οδού Πατησίων μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Αιγύπτου, με σαφή προτεραιότητα στον πεζό. Πρόθεση είναι από την Πανεπιστημίου να διέρχεται μόνο η γραμμή του τραμ, που θα καταλήγει στο τέρμα της οδού Πατησίων, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο των κεντρικών συνοικιών.

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΟΡΣΑ) παρουσίασε μία μεθοδική συλλογή, καταγραφή και αξιολόγηση για μελλοντική αξιοποίηση όλων των παλαιότερων μελετών για τα Πατήσια.

Η παρουσίαση δεν περιλαμβάνει τις προτάσεις του ΥΠΕΚΑ, αλλά διαπιστώσεις των ερευνών με ενδεχόμενες προτάσεις δράσεων που διατυπώνουν οι αρμόδιοι ερευνητές. Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ θα παρουσιαστούν άμεσα και σε συντονισμό με τα άλλα Υπουργεία. Ζητούμενο για το Υπουργείο υπήρξε η επεξεργασία των διαπιστώσεων, ώστε οι προτάσεις για προγράμματα και δράσεις, που άμεσα θα ανακοινωθούν, να προσεγγίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni%5B524%5D=874&language=el-GR

 

Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη

Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη

Ενημερωτικό σημείωμα για περιοχή Γεράνι

Ενημερωτικό σημείωμα για την πολεοδομική ανασύνθεση της κεντρικότητας

Ενημερωτικό σημείωμα για την ανασυγκρότηση του Κέντρου με άξονα την Πανεπιστημίου

Ενημερωτικό σημείωμα για μελέτη περιοχής από Πλατεία Βάθης έως και Άνω και Κάτω Πατήσια

Αφίσα ημερίδας

Πρόγραμμα ημερίδας

Φωτογραφικό Υλικό

Γεράνι 1

Γεράνι 2

Γεράνι 3

Γεράνι 4

Γεράνι 5

Γεράνι 6

Πανεπιστημίου

Τεύχος Αθήνα - Γεράνι

 

 Επιστροφή

 

60 εκατ. ευρώ για Βιοκλιματικές Αστικές Αναπλάσεις

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni%5B524%5D=954&language=el-GR

 Στη βελτίωση της ζωής και του περιβάλλοντος για τους κατοίκους περιοχών με κλιματικό πρόβλημα, καθώς και στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και την ανάσχεση της κλιματικής μεταβολής στοχεύει το Πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αστικές Αναπλάσεις» που παρουσιάστηκε σήμερα από την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Καθ. Μάνθο Σανταμούρη.

 Η έλλειψη ολοκληρωμένου αστικού σχεδιασμού, οι ασφυκτικά δομημένες περιοχές, ο ανεπαρκής αερισμός των οδών και των γειτονιών, η έλλειψη πρασίνου, η αύξηση της ανθρωπογενούς θερμότητας από οχήματα και κλιματιστικά μηχανήματα αποτελούν τις βασικές αιτίες των προβλημάτων κλιματικής μεταβολής και θερμικής υποβάθμισης της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

 Το πρόγραμμα αφορά σε βιοκλιματικές επεμβάσεις σε αστικές περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικό κλιματικό πρόβλημα και έχει ως κεντρικούς στόχους την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την επιβράδυνση και τελικώς την αναστροφή της αστικής κλιματικής μεταβολής και τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων που σχετίζονται με αυτή. Επιλέξιμα είναι έργα που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους κλιματικούς στόχους και διαθέτουν πλήρως ώριμες μελέτες.

Το ΚΑΠΕ ως ενδιάμεσος φορέας είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη, επιλογή, παρακολούθηση, επιστημονική και οικονομική αξιολόγηση των έργων. Ήδη έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή εκτέλεσης και αξιολόγησης του προγράμματος που αποτελείται από διακεκριμένους και έμπειρους επιστήμονες και τέλος Μαΐου θα υπάρξει επίσημη πρόσκληση από το ΚΑΠΕ προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας που διαθέτουν περιοχές με αποδεδειγμένο κλιματικό πρόβλημα. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή για δύο περίπου μήνες. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και από το Ταμείο Συνοχής με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ  και υπολογίζεται ότι θα χρηματοδοτηθούν περίπου 10- 12 έργα.

 Το ΚΑΠΕ θα παρακολουθεί στενά κάθε έργο, όσον αφορά στην τήρηση των προδιαγραφών που έχουν τεθεί και θα μετρά σε όλη τη διάρκεια την απόδοση και τα χαρακτηριστικά όλων των στοιχείων, προϊόντων και συστημάτων που εγκαθίστανται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας στο αμέσως πρόσεχες διάστημα.

 Παρουσίαση της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη

Παρουσίαση του Προέδρου του ΚΑΠΕ, Μ.Σανταμούρη

 Προδιαγραφές του Προγράμματος

(ελήφθη 19-4-2011)

 

 Επιστροφή

 

Την Τρίτη 10 Μάη στις 19:30 στο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο ΜΑΧ) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «το στοίχημα της αποανάπτυξης» και ομιλητή τον καθηγητή Σερζ Λατούς του Πανεπιστημίου Paris-Sud.

          Ο Λατούς σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Λιλ στη Γαλλία, στο Κονγκό και στο Λάος. Από το 2002 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αποανάπτυξης.

          Τη στιγμή που η χρεοκοπία της χώρας είναι χρεοκοπία του μοντέλου ανάπτυξης, ο Λατούς σε ρήξη με το ωφελιμιστικό φαντασιακό του καπιταλιστικού κόσμου, που μας οδήγησε εδώ, προτείνει νέες μορφές κοινωνικής, παραγωγικής και οικολογικής συμβίωσης.

          «Η μεγέθυνση και η ανάπτυξη είναι δύο μύθοι της οικονομίας που οδηγούν τον κόσμο στον αφανισμό». Ως εκ τούτου προτείνει την κατασκευή «συμβιωτικών, αυτόνομων, οικονόμων κοινωνιών» με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει «αναδιανομή, αναδόμηση, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση κ.α.». Το πρόγραμμα αυτό - χωρίς να αποτελεί  «ετοιμοπαράδοτο μοντέλο»- συνιστά μια «ουτοπία κινητήρια και δημιουργική» για να διερευνήσουμε «τρόπους συλλογικής άνθησης που δε θα καταστρέφουν το περιβάλλον και τον κοινωνικό δεσμό».

          Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Αυτόνομο Στέκι, το περιοδικό Πανοπτικόν, οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων, ο Σπόρος και ο Σκόρος.

 

Ρεπορτάζ:

*ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ: SERGE LATOUCHE

<http://3.bp.blogspot.com/-wwbFU5xupOs/TcmpDYONzZI/AAAAAAAABsg/W7BPgXmuqQA/s1600/LatoucheTV.jpg>

Χθες το βράδυ ο Σερζ Λατούς, εμπνευστής του προτάγματος της απο-ανάπτυξης επισκέφθηκε την Αθήνα για μια ομιλία στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε να ακούσει τις απόψεις του, οι οποίες παραμένουν επίκαιρες και ανατρεπτικές για τα δεδομένα όχι μόνο της συντηρητικής αλλά και της "αριστερής" ελλάδας.

Κεντρική ιδέα του προτάγματός της από-ανάπτυξης παραμένει η επανατοπικοποίηση της παραγωγής, ο περιορισμός του οικολογικού αποτυπώματος, η επαναχρησιμοποίηση, ο οικοσχεδιασμός και, σε μακρό-οικονομικό επίπεδο, η απομάκρυνση από την στοχοποίηση του ΑΕΠ ως μονάδας μέτρησης της κοινωνικής ευημερίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του επάνω στο επίκαιρο θέμα της οικονομικής κρίσης για την οποία επιχειρηματολόγησε ότι ούτε η ανάκαμψη ούτε η λιτότητα θα φέρει τις επιζητούμενες λύσεις.

<http://2.bp.blogspot.com/-8lpRU9nIPxk/TcmpKtICc1I/AAAAAAAABsk/Ct6Qx7mY-UY/s1600/%25CF%2586%25CF%2589%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25B9%25CC%2581%25CE%25B1.jpg>

Αναφέρθηκε επίσης στην χρήση του ποδηλάτου, στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και προέταξε την μείωση των ωρών εργασίας ως ικανό εργαλείο ενάντια στην οικονομική κρίση.

Μετά την κρίση λοιπόν, σύμφωνα με τον Latouche, η λύση δεν είναι η ανάκαμψη του ΑΕΠ, που θα μας φέρει στο ίδιο σημείο με πριν, σε μετωπική σύγκρουση με τον αφανισμό μας. Ούτε όμως και μια επιλεκτικά εφαρμοσμένη πολιτική λιτότητας που θα πλήξει τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Η αποαναπτυξη είναι μια διαδικασία γενικευμένης ελάττωσης της παραγωγής και της κατανάλωσης, "αποχρηματικοποίησης" των ανθρώπινων σχέσεων, και επανίδρυσης της κοινωνίας στην βάση της απλότητας (small is beautiful), της συντροφικότητας και του διαλόγου.

Αμήν.

Μάθε περισσότερα για την αποανάπτυξη εδώ <http://degrowth.eu/> και εδώ<http:

//en.wikipedia.org/wiki/Degrowth

>

*Γρηγόρης θ. Μαλτέζος* Ενεργειολόγος Μηχανικός    ΤΗΛ : *6932.313.108*

 www.Energy.Net.gr ,eco-aegina.blogspot.com

 

 Επιστροφή

 

το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό περιοδικό Greek Architects στο link http://www.greekarchitects.gr/gr/index.php?about=164&id=4059 εγκαινιάζει ένα κύκλο μηνιαίων video-παρουσιάσεων με τίτλο «Αθήνα ‘α-πολίτης-τη’ πόλη;» και αντικείμενο τα προβλήματα της πρωτεύουσας σε σχέση με την ποιότητα ζωής και την δυνατότητα της να παράγει κοινωνικό πολιτισμό, αλλά και το ζήτημα της ενεργού στάσης και συμμετοχής των πολιτών της.

Υπεύθυνος συντονιστής της πρωτοβουλίας είναι ο καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολ. Κρήτης Α.Δ.Τριποδάκης.

Πριν από κάθε παρουσίαση, θα προηγείται η ανάρτηση στην σχετική σελίδα του περιοδικού μιας σειράς ερωτημάτων, αναφερομένων στο εκάστοτε εξεταζόμενο θέμα και ανοικτών στο ευρύ κοινό.

Στην κάθε παρουσίαση-ενότητα θα εξετάζονται εισαγωγικά οι απαντήσεις στα ερωτήματα, όπως και αυτές που θα συγκεντρωθούν σε ζωντανές συνεντεύξεις με κατοίκους της πόλης και θα ακολουθούν ένα συνοπτικό σχόλιο του συντονιστή, μια συζήτηση με προσκαλεσμένους συνομιλητές και τα συμπεράσματα και προτάσεις της ενότητας.

 

 Επιστροφή

 

ΤΗΕ ΕΑRTH festival

Iδέα :

 Η δημιουργία ενός μεγάλου νεολαιίστικου οικολογικού Φεστιβάλ αφιερωμένου στην αγάπη για την Γη και την προστασία του περιβάλλοντος που θα φέρει σε άμεση βιωματική επαφή χιλιάδες νέους με τον τόπο του Ελληνικού. Οι άνθρωποι που θα έχουνε οικειοποιηθεί και απολαύσει τον χώρο του Ελληνικού θα είναι και αυτοί που θα τον υπερασπιστούν με όλη τους την δύναμη. Το πρόγραμμα και η αισθητική του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει όλες τις διαφορετικές κουλτούρες των νέων έτσι ώστε να σπάει κάθε διαχωρισμό και να μπορεί να συμπεριλάβει ένα πολύ ευρύτερο κοινωνικό δυναμικό.

Στόχος :

Η σύνδεση του ζητήματος του Ελληνικού με ευρύτερες οικολογικές ανησυχίες και η ανάδειξη του Ελληνικού ως τόπος αναψυχής, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι η εκδήλωση μας θα επιτύχει να τοποθετήσει το πρόβλημα του Ελληνικού  μέσα  στα καθημερινά ζητήματα της διαβίωσης, της υγείας, της αναψυχής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Περιεχόμενα :

Το Διήμερο θα περιλαμβάνει 2 χρονικές ζώνες :

 α) Απογευματινή Ζώνη συζητήσεων – Ενημερωτικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων

 β) Νυχτερινή Ζώνη ψυχαγωγίας- συναυλίες – πάρτι με την παράλληλη προβολή σε κινηματογραφική οθόνη πίσω από την κεντρική εξέδρα ντοκιμαντέρ και εικόνων οικολογικής ευαισθητοποίησης ενάντια στην καταστροφή του πλανήτη και συνεχείς αναφορές στον αγώνα για την υπεράσπιση του Ελληνικού.

Επίσης ο χώρος του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ζώνη αλληλέγγυου εμπορίου και παζάρι βιολογικών προϊόντων.

1η Μέρα ---- Ημέρα αφιερωμένη στις βιολογικές καλλιέργειες, τις οικοκοινότητες και το αλληλέγγυο εμπόριο                        Πρόσκληση σε κοινότητες και άτομα να παρουσιάσουν το σκεπτικό τους , ομιλίες, συζητήσεις, παζάρι προϊόντων.

2η Μέρα ---Ημέρα αφιερωμένη στο Διεθνές Κίνημα Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και την παρουσίαση του Αγώνα για την Υπεράσπιση του Ελληνικού.                                                                                                                                                                          Πρόσκληση στους βασικούς διοργανωτές- ακτιβιστές του Κινήματος ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Την ίδια ημέρα θα γίνει ομιλία- παρουσίαση για το ζήτημα του Ελληνικού.

Κάθε βραδιά θα περιλαμβάνει συναυλίες- dj sets – προβολές και εμβόλιμα ηχητικά spotς καλέσματος συμμετοχής όλων μας στον αγώνα υπεράσπισης του Ελληνικού. Επίσης, κάθε βράδυ στην κεντρική σκηνή την ώρα που θα ολοκληρώνεται η προσέλευση του κόσμου θα γίνεται σύντομη αλλά πλήρης παρουσίαση του ζητήματος του Ελληνικού και κάλεσμα συμμετοχής στον αγώνα προς όλους τους παραβρισκόμενους.

Προπαγάνδιση  :

1) Δίκτυο αφισοκολλητών θα απλώσει αφίσες στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας.

2) Θα μοιραστούν χέρι-χέρι 30.000 flyer σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης και σε όλα τα μεγάλα εμπορικά φεστιβάλ του καλοκαιριού.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι με αυτόν τον τρόπο  να φέρει το ζήτημα του Ελληνικού σε επαφή με τους χιλιάδες ανθρώπους που θα παρευρίσκονται σε όλα τα εμπορικά καλοκαιρινά φεστιβάλ ( Rockwave, Φεστιβάλ Αθηνών, Synch κ.λ.π.)

3) Από λίστες, μπλόγκς, facebook και ιστοσελίδες θα σταλούν περισσότερα από 30000 emails και θα δημοσιευθεί το λινκ του αγώνα για το Ελληνικό σε όλο το ίντερνετ

Προτεινόμενες Ημερομηνίες  :

Θεωρούμε ιδανική ημερομηνία την Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουλίου, όμως εάν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ αυτήν την ημερομηνία τότε θα μπορούσε να διοργανωθεί Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Ιουλίου 2011.

Διοργάνωση- Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κενό Δίκτυο

Προσκλήσεις Συμμετοχής γίνονται προς  : Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, Διεθνές Κίνημα Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή,  Ηλιόσποροι, Οικολόγοι Πράσινοι, Νοσότρος, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Κινήσεις Πολιτών από την ευρύτερη Περιοχή του Ελληνικού, Δίκτυο Οικοκοινότητα, Δίκτυα και φάρμες Βιολογικών Καλλιεργητών, Δίκτυο για το Αλληλέγγυο Εμπόριο.

Μέχρι την διοργάνωση του Φεστιβάλ φυσικά είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και άλλες συμμετοχές

Το Φεστιβάλ θα κάνει ανοιχτή πρόσκληση για την συμμετοχή εθελοντών ακτιβιστών. Το Φεστιβάλ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτό-οργανωμένο και δεν δίνονται αμοιβές για τους διοργανωτές, τους καλλιτέχνες και τους ακτιβιστές.

Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας και ελπίζουμε στην συμμετοχή σας και αρωγή για την διοργάνωση του THE EARTH festival

KENO ΔΙΚΤΥΟ [ Θεωρία, Ουτοπία, Συναίσθηση, Εφήμερες Τέχνες ]

http://voidnetwork.blogspot.com

επαφή :

voidinternational@gmail.com

τηλέφωνο:

6951407792

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις ανάμεσα στο Κενό Δίκτυο και τους ανθρώπους από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού για κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές και ηχοσυστήματα μικρότερης εμβέλειας που θα λειτουργήσουν σαν πόλοι έλξης προς την περιοχή και ως μορφές ευαισθητοποίησης για τον Αγώνα μας.

Μια πρώτη ιδέα που βολιδοσκοπείται είναι η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης 2.30 ωρών

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το +Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών .

Οι τεχνικές λεπτομέρειες μιας υψηλής ποιότητας θεατρικής παράστασης απαιτούν πραγματογνωμοσύνη του χώρου και ειδικές συζητήσεις (σκηνικά, φώτα, ήχος, μεταφορές κ.λ.π.) που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να ξέρουμε αν γίνεται να διοργανωθεί η παράσταση στους χώρους του Ελληνικού. Είναι πολύ πιθανό επίσης να απαιτείται ένα προαιρετικό αντίτιμο (2-4 ευρώ) για την κάλυψη των εξόδων, πράγμα που επίσης πρέπει να συζητηθεί.

Οι υπόλοιπες ιδέες (κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές και συναυλίες ή ηχοσυστήματα μικρότερης εμβέλειας)  είναι ανοιχτές προς πραγμάτωση και θα ενεργοποιηθούν μετά την αποσαφήνιση των ειδικών τεχνικών λεπτομερειών.

 

 Επιστροφή

 

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στο στόχαστρο της Κου Κλουξ Κλαν.

Διαβάστε προσεχτικά την αντιμετώπιση που είχαν οι Έλληνες μετανάστες τον περασμένο αιώνα και συγκρίνετε με αυτά που κάνουν σήμερα οι νεοναζί «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» στην Αθήνα σε μετανάστες.

 Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στο στόχαστρο της Κου Κλουξ Κλαν.

Γράφει ο Ηλίας Κουγιεμήτρος*

                               

Οι πρώτες ελληνικές οικογένειες μεταναστών στην Αμερική, επιζητούσαν να μένουν η μία κοντά στην άλλη για προστασία, καθώς αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα από τους Αμερικανούς. Τους θεωρούσαν, τους πιο ανεπιθύμητους μετανάστες. Το κατακάθι της Ευρώπης. Δεν τους θεωρούσαν καν λευκούς, αλλά μιγάδες. Οι Εργοδότες τους έβαζαν να κάνουν τις πιο επικίνδυνες δουλειές και τους πλήρωναν με τα μικρότερα μεροκάματα.

Χωρίς να το θέλουν,  οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες, με τη διαφορετικότητά τους, έγιναν θύματα των ρατσιστών. Αντιμετωπίστηκαν ως εισβολείς που απειλούσαν τις θέσεις εργασίας και τα χρηστά ήθη των ‘‘γνήσιων’’ Αμερικανών, ενώ κατηγορήθηκαν ως

υπεύθυνοι για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Η λέξη “Έλληνας” εκστομιζόταν εναντίον τους ως βρισιά.

Τους αποκαλούσαν “dirty Greeks”, “den katalaveni”, newcomers με τα παράξενα ονόματα.

Πολλοί αναγκάστηκαν να κόψουν τα επίθετά τους και να αλλάξουν τα μικρά τους ονόματα. Ο Αθανάσιος θα γίνει Tom. Ο Κωνσταντίνος θα γίνει Gus. Ο Δημήτρης θα γίνει Jim. O Παναγιώτης, Pete. O Ηλίας, Louis . . .

Οι Έλληνες δε θα αργήσουν να μπουν στο στόχαστρο και της  Ku Klux Klan. Η φοβερή αυτή ρατσιστική οργάνωση ταλαιπώρησε αφάνταστα τους Έλληνες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του  1920 κάνοντας επιδρομές σε ελληνικές συνοικίες (πως να γνωρίζουν,

βέβαια, οι αμόρφωτοι Αμερικανοί ρατσιστές ότι τα δύο πρώτα γράμματα της επωνυμίας τους ΚΚΚ προέρχονται από την ελληνική λέξη ΚύΚλος;)

Οι πρώτοι αυτοί μετανάστες έβλεπαν, να λεηλατούνται και να καταστρέφονται τα καταστήματά τους, που έστησαν με πολύ κόπο αποταμιεύοντας όσα χρήματα μπορούσαν, αφού δούλεψαν για χρόνια ολόκληρα σε ορυχεία και εργοστάσια Το  1909,  στη πολιτεία Omaha, πυρπολήθηκε ολόκληρη ελληνική συνοικία. Στη πολιτεία  Idaho  δεν τους ήθελε κανείς για γείτονες. Στην πολιτεία California, το  1913  σ’ ένα εστιατόριο έγραφε μια ταμπέλα στην είσοδο: “ Pure American. No Rats. No Greeks ’’.

Το 1918 στο Τορόντο του Καναδά, ένας όχλος από 5000 ανθρώπους θα προβεί σε βανδαλισμούς και θα  καταστρέψει όσα ελληνικά μαγαζιά συναντήσει και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πλιάτσικο.

Η Ελληνική Ομογένεια από τότε μέχρι τις μέρες μας, έχει προοδεύσει κι έχει κάνει τεράστια άλματα. Μέχρι και την προεδρία των ΗΠΑ, έχει διεκδικήσει (με τον Δουκάκη). 

Για να φτάσει ως τη σημερινή της άνθιση και καταξίωση πέρασε δεκαετίες ολόκληρες με σκληρούς αγώνες, προσπάθειες και μεγάλες στερήσεις. Σήμερα, οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την πορεία των πρώτων Ελλήνων μεταναστών, μπορούν να ανατρέξουν στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του αειμνήστου Μπάμπη Μαρκέτου ‘‘Οι Ελληνοαμερικανοί’’, εκδόσεις Παπαζήση.

Αναφορά στην  ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν (και στην ιστορία της λέξης).

Η ΚΚΚ ήταν (και είναι) μία μυστική οργάνωση που υποστήριζε την υπεροχή των Λευκών έναντι των Μαύρων και δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1865. Στις αρχές του 20ου αιώνα δεν κυνηγούσαν μόνο τους Μαύρους αλλά όποιον δεν έμοιαζε με τα μούτρα τους (η ψευδαίσθηση ανωτερότητας είναι το ίδιον όλων των ρατσιστών). Οι δύο πρώτες ¨λέξεις” της επωνυμίας , Κου Κλουξ, προέρχονται από την ελληνική λέξη ΚύΚλος (σύμβολο ενότητας και μυστικότητας), ενώ το Κλαν, προέρχεται από το αγγλικό clan (:κλίκα, λέσχη)

 

* Ο κ. Ηλίας Κουγιεμήτρος γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από γονείς μετανάστες. Ασκεί το  επάγγελμα του οδοντιάτρου στην Αθήνα. Είναι έφορος δημοσίων σχέσεων και πολιτιστικών στο Αρκαδικό Χωριό. Το Αρκαδικό Χωριό είναι ένας πρότυπος οικισμός που δημιουργήθηκε από επαναπατριζόμενους απόδημους Αρκάδες και βρίσκεται στην Κυνουρία, Αρκαδίας.

(ελήφθη 17-5-2011)

 

 Επιστροφή

 

Ένας άλλος κόσμος
www.enasalloskosmos-community.net 
 
Ζούμε μια παρατεταμένη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πνευματική κρίση. 
Το κλίμα φόβου κι ανασφάλειας εστιάζει πάνω στα προβλήματα και τις πληγές του παρελθόντος, όχι στις βαθύτερες αιτίες και τις βιώσιμες λύσεις, τις δημιουργικές αντιστάσεις και τις ρεαλιστικές ουτοπίες. 
Απέναντι σε ένα σύστημα που στηρίζεται στην διάσπαση και τον ατομισμό, τον παραγωγισμό και τη μονεταριστική οικονομία, τον υλικό πλουτισμό και την αλόγιστη κατανάλωση, εμείς αντιπροτείνουμε την συνεργασία, την ανταλλαγή και την συλλογική δράση. 
Υπάρχουν ήδη διάσπαρτες δεκάδες πρωτοβουλίες από τα κάτω που αποδεικνύουν στην πράξη ότι ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός, εδώ και τώρα, όχι απλά εφικτός.
Πρακτικές που εφαρμόζονται από πάντα και στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την οικολογία και σε ένα άλλο τρόπο ζωής, όπου θα ζούμε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερα σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό μας.
Βασικός παράγοντας έμπνευσης για την πρωτοβουλία ηλεκτρονικής δικτύωσης «ένας άλλος κόσμος» αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ "Φόρος τιμής στην Καταλονία II" [Manuel Castells, Joana Conill (2010), συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός: Ηλιόσποροι] και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για πληροφόρηση και ενδυνάμωση ανάλογων πρακτικών στην Ελλάδα.
Αυτή η πρωτοβουλία αφορά την δημιουργία μιας πλατφόρμας δικτύωσης για να φέρει σε επαφή, διαδραστικά και λειτουργικά, οργανώσεις, ομάδες, πρωτοβουλίες και μεμονωμένα άτομα που ασχολούνται με:
 
Ανταλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο
Τράπεζες χρόνου- κοινωνικά νομίσματα 
Καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, συνεταιριστικές επιχειρήσεις 
Εργατικές- αγροτικές κολεκτίβες
Βιολογική καλλιέργεια, permaculture, φυσική καλλιέργεια
Αστικούς αγρούς
Φυσική δόμηση
Ενεργειακή αυτονομία από ΑΠΕ
Πολιτιστικό ακτιβισμό
Ανοιχτό λογισμικό
Ελεύθερη παιδεία
Χαριστικά παζάρια
Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων
 
Μέσα από αυτή την δικτύωση θα δημιουργηθεί ένα κύτταρο ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών, υπηρεσιών και αγαθών το οποίο αφενός θα ενδυναμώσει τα μέλη του και αφετέρου θα ενισχύσει πρακτικά την δημιουργία αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας δεξιότητες, ικανότητες, ένα αίσθημα κοινότητας και αισιοδοξία.
 
Το λογισμικό εργαλείο που επιλέξαμε για να υποστηρίξουμε αυτή την πλατφόρμα λέγεται AGORA και προωθείται υπό την άδεια Copyleft, είναι ένα ελεύθερο λογισμικό φτιαγμένο για συλλογική εργασία από απόσταση.
Το λογισμικό, προσαρμοσμένο στα ελληνικά, θα λειτουργεί στην αρχή σαν ένας διαδικτυακός χώρος εσωτερικού διαλόγου (φόρουμ) για τα μέλη, τα οποία θα έχουν πρόσβαση με ειδικό κωδικό, και στη συνέχεια του εγχειρήματος θα αποκτήσει εξωτερική εμφάνιση σαν ιστοσελίδα όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρίσκει συγκεντρωμένες πληροφορίες για τα διάφορα μέλη της κοινότητας "ένας άλλος κόσμος".
 
Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα λοιπόν σε συλλογικότητες, πρωτοβουλίες και άτομα που ασχολούνται με τα παραπάνω θέματα να συμμετέχουν σε αυτή τη δικτύωση και να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο κόσμο εδώ και τώρα. 
 
Για να συμμετάσχετε ενεργά στείλτε ένα email σήμερα στο iliosporoi@yahoo.gr Θα σας αποσταλεί μετά ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός για να συμμετέχετε στην ηλεκτρονική δικτύωση. 
 
Για την πρωτοβουλία σύστασης της κοινότητας ηλεκτρονικής δικτύωσης "ένας άλλος κόσμος":
Ηλιόσποροι - δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία, www.iliosporoi.net / iliosporoi@yahoo.gr 
European Village - www.european-village.org / info@european-village.org 
 
Παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα:
fasouli.wordpress.com  
www.lets.net.gr  
www.ovolos.gr  
www.forfree.gr  
www.jaba.gr   
www.xariseto.gr  
www.xarizo.blogspot.com 
www.skoros.espiv.net  
www.sporos.org  
www.tem-magnisia.gr  
www.enow.gr  
www.antikatanalwtiko.espiv.net  
www.logo-timis.gr  
www.freecycle.org  
freecycle.wikispaces.com/freecycle_gr  
www.ftiaxno.gr  
www.tzaba.gr  
www.peliti.gr 
www.nuestromundo.gr 
oikodiktyo.espivblogs.net  
spame.tumblr.com 
www.nosotros.gr  
topikopoiisi.blogspot.com  
 
Φυσική δόμηση
www.cob.gr 
saligaroi.blogspot.com 
www.freeandreal.org 
 
Καλλιέργειες - σπορεία
www.oiko-em.gr 
www.peliti.gr  
www.naturalfarming.eu/  
astikohorio.blogspot.com/  
www.votanikoskipos.blogspot.com 
eleftherosagros.blogspot.com/ 
sporilimnou.blogspot.com/  
www.aegilops.gr 
parkingparko.blogspot.com/ 
http://agroselliniko.blogspot.com 
 
Συλλογικά καφενεία
pagkaki.org 
www.european-village.org  
 
Οι παραπάνω σύνδεσμοι αποτελούν ορισμένες από το σύνολο των προσπαθειών στον ελλαδικό χώρο. 
(ελήφθη 26-5-2011)

 

 Επιστροφή