ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 21

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 21

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20),

 

Γενικά-Ελλάδα

Γενικά-Αττική

Λεκανοπέδιο-Αθήνα

Ακατάλληλοι να φέρουν όπλο κρίθηκαν οι τρεις από τους πενήντα πρώτους άντρες της ΕΛ.ΑΣ

Οι διεκδικήσεις των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας

Η Αθήνα είναι μια βρόμικη πόλη - η τρίτη πιο βρόμικη μετά από το Λονδίνο και το Παρίσι

η Εθνική Διαδικτυακή Πύλη «Ερμής»

Ο εισαγγελέας περιβάλλοντος δεν ενεργεί αν η τοπική αυτοδιοίκηση ολιγωρήσει, αν η αστυνομία δεν ασχοληθεί, αν οι πολίτες δεν καταγγείλουν

Προσφυγέs από επιτροπές πολιτών για τα χημικά-δακρυγόνα κατά της ΕΛΑΣ και του Υπουργ. Δημόσιας Τάξης

Πώς και γιατί o mr MIG πάει …ΑΕΚ

Εισπρακτικά και ψηφοθηρικά τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους

Η Αθήνα καταφύγιο κοτσυφιών

Τα έργα ΣΔΙΤ στοιχίζουν πολλαπλάσια

ΕΦΥΓΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Nέο δίλημμα: αρχαιολογικός χώρος ή πάρκο;

Κοινόχρηστες οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές

Άθληση για όλα τα παιδιά-ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

Αντέχουν τα εμπορικά κέντρα-Στα περυσινά επίπεδα ο τζίρος

Τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ θυμήθηκε τη συντήρηση του πράσινου σε μεγάλους οδικούς άξονες

 

Παιδιά από όλη την Ελλάδα μιλάνε για τον δικό τους Δεκέμβρη του 2008

«Κόκκινο πανί» για τους τοπικούς φορείς τα μεγάλα εμπορικά κέντρα

 

Καταγγελία για καρτέλ στην Τηλεόραση

Σε 4 ημέρες πουλήθηκαν 13.500 κλιματιστικά

 

«Στημένη» η δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσίευσε «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Τα μπάζα ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε ρέματα και δασικές εκτάσεις

 

 

Σε 17 ημέρες έχουν πουληθεί 66.570 νέα air conditions Προγραμματίζουν και την αλλαγή ψυγείων

 

 

 Επιστροφή

 

Ακατάλληλοι να φέρουν όπλο κρίθηκαν οι τρεις από τους πενήντα πρώτους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. που πέρασαν ήδη από τα ψυχομετρικά τεστ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», δικαιώνοντας όσους επέμεναν για χρόνια στην ανάγκη εξέτασης όλων των αστυνομικών.

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, ξεκίνησε τη Δευτέρα η διαδικασία εξέτασης των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας από ψυχολόγους προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητα τους να φέρουν όπλο. Προτεραιότητα έχουν όσοι υπηρετούν στα τμήματα Ομονοίας, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα και Κυψέλης, καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες πολίτες.

Προς το παρόν απασχολούνται 11 ψυχολόγοι στη διαδικασία ενώ αναμένεται η πρόσληψη επιπλέον 8 άμεσα και η προκήρυξη πρόσληψης άλλων 15 στο επόμενο διάστημα. Τα ψυχομετρικά τεστ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους καθώς πρέπει να εξεταστούν και οι 50.000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.. Ασαφές, ωστόσο, παραμένει αν θα εξεταστούν και οι αξιωματικοί, καθώς η απόφαση για τα ψυχομετρικά τεστ δεν το ορίζει με σαφήνεια.

Η τελική απόφαση όμως για το αν κάποιος θα φέρει πράγματι όπλο δεν θα ληφθεί μόνο από τους ψυχολόγους αλλά από ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για μεροληπτική αντιμετώπιση προς άτομα που έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα.

«Φοβάμαι ότι μόλις ολοκληρωθούν τα τεστ θα βρεθούμε στην πολύ δυσάρεστη θέση να πάρουμε τα όπλα από μεγάλο αριθμό αστυνομικών. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κάλυψη υπηρεσιών. Ακόμη και ένας στους 15 να βρεθεί ότι αντιμετωπίζει προβλήματα περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί θα πρέπει να αποσυρθούν από μάχιμες υπηρεσίες. Αν σ’ αυτούς συνυπολογίσουμε και όσους δεν έχουν ανάλογη εκπαίδευση στα όπλα, τότε ο καθένας καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις για ένα Σώμα στο οποίο υπηρετούν περίπου 50.000 αστυνομικοί», δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.Α [ koboul]

ελήφθη April 11, 2009

 

 Επιστροφή

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 19.00 στα γραφεία του ΑΣΔΑ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου και Δημάρχου Αγ. Βαρβάρας, κ. Λάμπρου Σπ. Μίχου με τη συμμετοχή Δημάρχων Δυτικής Αθήνας, πρώην Δημάρχων – Προέδρων – Αντιπροέδρων του Α.Σ.Δ.Α., ελήφθη το παρακάτω ψήφισμα:

Όλοι εμείς,
Οι σημερινοί και πρώην Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας,
Οι πρώην Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας
που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στην έδρα του Α.Σ.Δ.Α. στο Περιστέρι, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. διαπιστώνουμε πως οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της Δυτικής Αθήνας, αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν καθημερινά με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων που εξακολουθούν, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις να θεωρούν την περιοχή μας ως προνομιακό χώρο για τη συγκέντρωση κάθε ρυπογόνας δραστηριότητας, κάθε χρήσης που ενοχλεί.
Αυτή η πολιτική, αποτέλεσμα μιας ταξικής επιλογής που εξακολουθεί να διαχωρίζει το Λεκανοπέδιο σε προνομιούχα βόρεια προάστια και υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες όπου οι κατοικίες συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα με τις καμινάδες των βιομηχανιών δεν μπορεί να συνεχιστεί.
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!
Εμείς που υπηρετούμε σήμερα σε αιρετά αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αισθανόμαστε το χρέος της ευθύνης που μας αναλογεί απέναντι στις προκλήσεις της εποχής αλλά και τις ανάγκες, τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών της Δυτικής Αθήνας.
Εμείς που παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια μέσα στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Δυτικής Αθήνας, στους Δήμους και τον Α.Σ.Δ.Α., θέλουμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, καταθέτοντας τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των πολιτών αυτής της περιοχής
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενώνουμε τις δυνάμεις μας και στηρίζουμε τον αγώνα του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης στη Δυτική Αθήνα που θα βάζει τους ανθρώπους και την προστασία του περιβάλλοντος, πάνω από τα επιχειρηματικά υπερκέρδη.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αισθανόμαστε την ανάγκη να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε μια άλλη στρατηγική, ένα νέο πλαίσιο που θα συμφιλιώνει την οικονομική ανάπτυξη με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η πρωτοβουλία μας αυτή μπορεί να έχει συνέχεια, αρκεί να κλιμακωθεί συντεταγμένα και στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με στοχευμένες παρεμβάσεις που κινητοποιούν ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ευαισθησίες και κυρίως εξεγείρουν ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ που αρνούνται να υποταχθούν.
Εμείς, έχοντας δουλέψει για πολλά χρόνια σε διαφορετικά μετερίζια της Αυτοδιοίκησης προτείνουμε σήμερα ένα κοινό πλαίσιο δράσης.
Πιστεύουμε ότι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο Α.Σ.Δ.Α. είναι και κρίσιμος και αναντικατάστατος, καθώς μπορεί και πρέπει να συντονίσει και να ενοποιήσει διαφορετικές δράσεις, εντάσσοντας τες στην εξυπηρέτηση κοινών διαδημοτικών στόχων, να εισφέρει τελικά το πολύτιμο κεφάλαιο της μακρόχρονης εμπειρίας, της συσσωρεμένης γνώσης και της επιστημονικής τεχνογνωσίας του εξειδικευμένου στελεχικού του δυναμικού.

Η σημερινή μας συνάντηση:

Το ΟΡΑΜΑ μας συμπυκνώνεται στο αναφαίρετο ΔΙΚΑΙΩΜΑ των πολιτών της Δυτικής Αθήνας, ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να ΖΟΥΝΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ σε ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ που σέβονται το περιβάλλον.
Αυτό το όραμα μπορούμε να το προσεγγίσουμε με διαμόρφωση ενός ΙΣΧΥΡΟΥ και ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ και ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΈΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Αγ. Αναργύρων:
Νίκος Σαράντης
Αιγάλεω: Δημήτρης Καλογερόπουλος
Ζεφυρίου: Φωτεινή Γιαννοπούλου
Ιλίου: Νίκος Ζενέτος
Καματερού: Νικήτας Καμαρινόπουλος
Κορυδαλλού: Σταύρος Κασσιμάτης
Περιστερίου: Ανδρέας Παχατουρίδης
Πετρούπολης: Στέφανος Βλάχος
Χαϊδαρίου: Δημήτρης Μαραβέλιας

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Ζεφυρίου: Ζέρβας Αποστόλης, Λάππας Ιωάννης
Ιλίου: Κουκουβίνος Βασίλης
Περιστερίου: Δημητρακόπουλος Θεόδωρος
Χαϊδαρίου: Ντηνιακός Κυριάκος, Σπηλιόπουλος Κώστας

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΔΑ
Μπιτούνης Παναγιώτης

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΔΑ
Αρβανίτης Θεόδωρος

 

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΑΣΔΑ
Μπουρνάς Βασίλης
Πετρόπουλος Χαράλαμπος
Χριστόπουλος Κώστας

Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ

Λάμπρος Σπ. Μίχος
Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας

 

 Επιστροφή

 

Η Αθήνα είναι μια βρόμικη πόλη - η τρίτη πιο βρόμικη μετά από το Λονδίνο και το Παρίσι

Χριστίνα Βασιλάκη

Από νωρίς το μεσημέρι οι υπερχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους του… «μητροπολιτικού» δήμου της χώρας. Μια ρυπαρή «μοκέτα» από λεκιασμένα και σπασμένα πεζοδρόμια αναδίδει τη μυρωδιά του κέντρου της πόλης: δυσάρεστη.

Οι Αθηναίοι θα πληρώσουν την παραπάνω εικόνα με 131 εκατ. ευρώ, που είναι τα τέλη καθαριότητας για το 2009. Ενα τεράστιο ποσοστό από αυτά, που αγγίζει το 65% -δηλαδή σχεδόν 85 εκατ. ευρώ-, θα «μοιραστεί» στους 2.300 υπαλλήλους της διεύθυνσης. Τα 8 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στις λοιπές δαπάνες της διεύθυνσης. Κι όμως… Η Αθήνα είναι μια βρόμικη πόλη - η τρίτη πιο βρόμικη μετά από το Λονδίνο και το Παρίσι, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του διεθνούς ταξιδιωτικού σάιτ Tripadvisor.

Τι φταίει; Σύμφωνα με το δήμο, «οι ιδιαιτερότητες της πόλης μας», καθώς και η «έλλειψη συλλογικής συνείδησης». Σύμφωνα με τους Αθηναίους, «η ολιγωρία του δήμου». Σύμφωνα με τους ειδικούς, «η μη υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων».

Την ίδια ώρα που η εισφορά του δήμου στην ΕΣΔΚΝΑ συνεχώς αυξάνεται (το ποσό καθορίζεται με βάση τον όγκο των απορριμμάτων), φτάνοντας σήμερα τα 16,5 εκατ. ευρώ, η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, στεντορεία τη φωνή, δηλώνει πως ο όγκος των αστικών απορριμμάτων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 90% αν λειτουργούσαν καλύτερα η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Μιλώντας στον ΕΤ, ο πρόεδρος της ΕΕΑ Φίλιππος Κυρκίτσος εξηγεί: «Το 50% των σκουπιδιών είναι ανακυκλώσιμο. Το 1/3 αυτών το αποτελούν οργανικά απορρίμματα, που όμως δεν είναι μαγειρεμένα -λαχανικά, καφές, λουλούδια, στάχτες κ.λπ.- και μπορούν μέσα από τη διαδικασία της κομποστοποίησης να γίνουν λίπασμα. Το σύνολο αγγίζει το 90%! Ο Δήμος Αθηναίων, όμως, δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει επιθετικά στη διάδοση των παραπάνω μεθόδων. Οι μπλε κάδοι είναι μόλις 1.700, ενώ θα έπρεπε να ξεπερνούν τις 10.000».

Ακόμα και 2.500 να είναι -όπως αναφέρουν τα στοιχεία του δήμου- είναι λίγοι, σύμφωνα με την ΕΕΑ. «Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε», συνεχίζει ο κ. Κυρκίτσος, «ότι τα οφέλη της ανακύκλωσης θα επηρεάσουν και έμμεσα πλην σημαντικά την καθαριότητα της πόλης: Ο ευαισθητοποιημένος πολίτης θα έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο δημόσιο χώρο». Από τη μεριά του, ο δήμος απαντά στο θέμα των μπλε κάδων πως «αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση 3.000 κάδων μετά από μελέτη που έκανε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για το πού και πόσοι πρέπει να τοποθετηθούν, ενώ η ημερήσια αποκομιδή ανακυκλώσιμου υλικού έχει σημειώσει αύξηση τον τελευταίο χρόνο σχεδόν 400%». Οπως προσθέτει μάλιστα ο κ. Δημόπουλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, «σύντομα θα μπουν προγράμματα κομποστοποίησης στα σχολεία για να μυηθούν τα παιδιά».

«Φταίνε οι μετανάστες και οι πορείες»

Οι μετανάστες, οι πορείες και οι βανδαλισμοί είναι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Δημόπουλο, οι ιδιαιτερότητες της Αθήνας που την κάνουν να… ξεχωρίζει στο θέμα της «βρομιάς» από τις άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει άλλη πόλη που να γίνονται τόσο συχνά πορείες και βανδαλισμοί και να ταλαιπωρείται το κέντρο καθημερινά. Ορισμένες μάλιστα περιοχές οι οποίες κατοικούνται κατά κύριο λόγο από μετανάστες είναι ακόμα πιο δύσκολο να διατηρηθούν καθαρές. Στον Αγιο Παντελεήμονα, για παράδειγμα, μένουν 10 και 20 άνθρωποι σε κάθε διαμέρισμα, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να τηρούν τον κανονισμό καθαριότητας». Κι αν ο δήμος υποστηρίζει ότι «κάθε πρωί η Αθήνα είναι μια καθαρή πόλη που στη διάρκεια της ημέρας βρομίζεται», σύμφωνα με τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, «είναι υπερβολή να λέμε ότι για όλα φταίνε οι πολίτες». «Η καθαριότητα», συνεχίζει ο κ. Τζιρτζιλάκης, «είναι πρωτίστως μέριμνα δημοτική και είναι φανερό πως η μεγαλύτερη σημασία δίνεται από το δήμο στη βιτρίνα της πόλης, δηλαδή στο εμπορικό κέντρο. Οι υποβαθμισμένες περιοχές και οι περιοχές όπου ζουν αλλοδαποί είναι εντελώς παραμελημένες». Συμπληρώνοντας, ο κ. Δημόπουλος σχολιάζει πως εμπόδια στον καθαρισμό της πόλης αποτελούν συχνά και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ενώ επίσης υπάρχει ακόμα μια σημαντική ιδιαιτερότητα της πόλης: «Στην Αθήνα συμβαίνουν πολλά πράγματα σε μικρό χώρο και αυτό δυσχεραίνει τη διαχείριση των σκουπιδιών», λέει ο αντιδήμαρχος. «Για παράδειγμα, σε απόσταση δύο μόλις χιλιομέτρων υπάρχουν 20 νοσοκομεία. Επιπλέον, σε κάθε γειτονιά υπάρχουν τόσο μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και εμπορικά καταστήματα και σπίτια. Αυτό πολλαπλασιάζει τον όγκο των απορριμμάτων». Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τζιρτζιλάκη, «η μοναδική ιδιαιτερότητα της ελληνικής πρωτεύουσας είναι ότι οι κάτοικοί της περνούν πολύ χρόνο στο δημόσιο χώρο λόγω καλοκαιρίας». Γι’ αυτό θα έπρεπε η φροντίδα για το δημόσιο χώρο να είναι πολύ μεγαλύτερη...

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=87254

 

 Επιστροφή

 

Αντι-οικολογική η Ελλάδα

Σχεδόν τρεις πλανήτες θα χρειαζόταν η παγκόσμια κοινότητα για να επιβιώσει αν ακολουθούσε τον σύγχρονο τρόπο ζωής των Ελληνών! Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης WWF, που συντάσεται ανά διετία, έχει τίτλο «Ζωντανός Πλανήτης» και καταγράφει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους.

Η τελευταία παγκόσμια καταγραφή παρουσιάστηκε στα τέλη του 2008 και αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα λόγω του διήμερου συνεδρίου για τη βιοποικιλότητα που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα, με οργανώτρια της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη συμμετοχή 230 εκπροσώπων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Το συνέδριο, που αποτελεί πρωτοβουλία του Ελληνα επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σταύρου Δήμα, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή αφού το 2010, το οποίο έχει ανακηρχθεί παγκόσμιο έτος της βιοποικιλότητας, θα γίνει ο απολογισμός της υλοποίησης των στόχων που είχαν τεθεί το 2002. Τα έως τώρα δεδομένα δεν είναι τόσο ενθαρυντικά, καθώς υπολογίζεται ότι σε παγκόμια κλίμακα την περίοδο 1970-2005 η παγκόσμια βιοποικιλότητα έχει μειωθεί κατά 30%. Καταγράφηκε η εικόνα 1.686 σπονδυλωτών κατηγοριών και διαπιστώθηκε ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη στα χερσαία είδη (33%) και τους οργανισμούς του γλυκού νερού (35%), ενώ στα πουλιά είναι μικρότερη (20%).

Αποκαλύφθηκε ότι τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «οικολογικοί οφειλέτες», δηλαδή η εθνική τους κατανάλωση ξεπερνά τη βιολογική φέρουσα ικανότητα της χώρας τους. «Πρωταθλητές» οι ΗΠΑ και η Κίνα που απορροφούν η κάθε μία περίπου το 21% της βιολογικής ικανότητας της Γης!

Η Ε.Ε. και σε αυτόν τον τομέα πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες, δίνοντας έμφαση στην προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αναντικατάστατος, όπως υπογραμμίζεται και στη δέσμευση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την άνοιξη του 2008, χαρακτηρίζεται ο ρόλος των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «NATURA 2000», που αφορούν 25.000 γεωγραφικές ενότητες και καλύπτουν το 17% της επιφάνειας των 27 κρατών-μελών της ενωμένης Ευρώπης. Για την προστασία τους έχει προβλεφθεί η διάθεση 20,3 δισ. ευρώ ώς το 2013.

Η Ελλάδα, γι' άλλη μία φορά, περιλαμβάνεται στις «κακές» περιπτώσεις και καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 148 χώρες του πλανήτη με βάση το οικολογικό της αποτύπωμα, έχοντας μάλιστα χειροτερέψει τις επιδόσεις της σε σχέση με το 2006, οπότε είχε βρεθεί στη 17η θέση. Εχουν ανακηρυχθεί 239 τόποι κοινοτικού ενδιαφέροντος και 163 ζώνες ειδικής προστασίας, που αντιστοιχούν στο 20% της χερσαίας επιφάνειας της χώρας, αλλά τα μέτρα προστασίας δεν εφαρμόζονται στο σύνολό τους.

Η έκθεση του WWF καταγράφει τα εξής αποκαλυπτικά για τη συμπεριφορά μας:

* Ο μέσος Ελληνας χρειάζεται 59 στρέμματα βιολογικά παραγωγικής έκτασης (γη και νερό) για να καλύψει τις ανάγκες του. Είναι υπερδιπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που υπολογίζεται σε 27 στρέμματα, και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την ικανότητα του πλανήτη, που ανέρχεται σε 21 στρέμματα ανά κάτοικο. Βασική αιτία των αρνητικών επιδόσεων είναι η κατανάλωση ενέργειας, που από το 1990 παρουσιάζει συνεχή άνοδο της τάξης του 2,4% τον χρόνο, κατά μέσο όρο.

* Είμαστε ιδιαίτερα σπάταλοι και στην κατανάλωση νερού. Στη χώρα μας αναλογούν 2.389 κυβικά ανά κάτοικο τον χρόνο, έναντι 1.243 που είναι ο παγκόμιος μέσος όρος, ποσότητα που αντιστοιχεί στη χωρητικότητας μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Βασική αιτία είναι η κακή διαχείριση του νερού στον τομέα της γεωργίας, όπου κυραρχεί ο παραδοσιακός αλλά σπάταλος τρόπος άρδευσης, ενώ απουσιάζουν τα σύγχρονα δίκτυα. 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=38656 (26 ή 27-4-09)

 

 Επιστροφή

 

Τα έργα ΣΔΙΤ στοιχίζουν πολλαπλάσια στο λαό

Ο ελληνικός λαός με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα υποχρεωθεί να πληρώσει την κατασκευή των έργων με τουλάχιστον τριπλάσιο κόστος, σε όφελος κάποιων λίγων μεγάλων τεχνικών εταιρειών και των τραπεζών. Αυτό είναι το συμπέρασμα της χτεσινής πρώτης μέρας του διήμερου συνεδρίου για τα Δημόσια Εργα, που συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και οι εργοληπτικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα:

Το κόστος για την κατασκευή ως δημόσιου έργου του Πυροσβεστικού Σταθμού Κιλκίς κόστισε 850 ευρώ το τ.μ., ενώ το κόστος των 7 πυροσβεστικών σταθμών με ΣΔΙΤ εκτοξεύτηκε στα 2.815 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 3,30 φορές περισσότερο!

Οι δύο Σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που κατασκευάστηκαν ως δημόσια έργα στοίχισαν 13,912 εκατ. ευρώ, ενώ οι πέντε σχολές που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ θα στοιχίσουν 100 εκατ. ευρώ!

Καταγγέλθηκε επίσης ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει τον πακτωλό των 19 δισ. ευρώ για «μεγάλα έργα», ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και αυτά των «συμβάσεων παραχώρησης», που χρυσοπληρώνει ο λαός και για την κατασκευή και τη χρήση, τα μικρά έργα στην περιφέρεια είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Ταυτόχρονα, η αδιαφάνεια εξακολουθεί να συνοδεύει την παραγωγή των δημοσίων έργων και μελετών στη χώρα μας, αφού - όπως καταγγέλθηκε στο συνέδριο - αυτή ενισχύεται:

·        Με τις τιμές εργασιών που καθορίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες.

·        Με την άρνηση δημοσιοποίησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κονδυλίων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των έργων.

·        Με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές που φτάνουν ως και 3-4 χρόνια.

·        Με τις απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων που αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

·        Με «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς, που όπως καταγγέλθηκε γίνονται ακόμη και για έργα της Εγνατίας οδού κ.ά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 29 Απρίλη 2009

 

 Επιστροφή

 

Ο «πράσινος» εισαγγελέας

Ø            Κι όμως, για την προστασία του αττικού περιβάλλοντος υπάρχει πλέον και ο αρμόδιος εισαγγελέας, που δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Η απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής, με τις υποτυπώδεις και συχνά ατελέσφορες δομές διοίκησης που αφορούν την οικολογία, δεν αγγίζει μόνο τα υπουργεία, αλλά ακόμη και την Εισαγγελία Αθηνών! Γνωρίζατε, αλήθεια, ότι η πρωτεύουσα για την προστασία του αττικού περιβάλλοντος διαθέτει εισαγγελέα Περιβάλλοντος; Πιθανόν όχι.

*Μην ανησυχείτε, όμως. Σχεδόν κανείς δεν το ξέρει. Το αγνοούν οι τοπικοί άρχοντες, τα κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Περιφρονημένος θεσμός

Παρότι ο θεσμός του εισαγγελέα Περιβάλλοντος στη χώρα μας είναι άγνωστος και περιφρονημένος, στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία, είναι καταξιωμένος όχι μόνο από τη σπουδαιότητα του αντικειμένου του, αλλά και από την υποδομή, την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες που τον πλαισιώνουν.

*Απογοητευμένος δηλώνει ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εισαγγελέας Αθηνών, αρμόδιος για το περιβάλλον, όχι μόνο για την έλλειψη υποδομής, αλλά και για την ανυπαρξία ενδιαφέροντος εκ μέρους της κυβέρνησης. «Πρόσφατα, διά στόματος υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ υπήρξε εξαγγελία ότι θα συσταθεί υπηρεσία κατεδάφισης των αυθαιρέτων. Αναγνωρίζει, λοιπόν, επίσημα η πολιτεία ό,τι μέχρι τώρα δεν κατεδάφιζε λόγω του πολυδαίδαλου της ελληνικής νομοθεσίας. Στην Ελλάδα, όμως, τα θαύματα κρατούν μόνο τρεις ημέρες... Δυστυχώς δεν αισιοδοξώ καθόλου για το περιβάλλον στη χώρα μας», μας δήλωσε.

Η κατάσταση όντως είναι κωμικοτραγική: Από τη μια, η πολιτεία υποτίθεται αναγνωρίζει το αλαλούμ που χαρακτηρίζει το περιβάλλον και κρίνει αναγκαία τη θεσμοθέτηση θέσης ειδικού εισαγγελέα στην πρωτεύουσα και από την άλλη ουδείς ενδιαφέρεται για τη στελέχωση του θεσμού. Περί τίνος πρόκειται;

*Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ορίζει τον εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο οποίος διερευνά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων -που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος- και στη συνέχεια ασκεί ποινική δίωξη κατά των προσώπων που θα εξακριβωθεί ότι είναι υπαίτια των παραβάσεων.

Λειτουργεί αυτεπάγγελτα, δεν είναι απαραίτητες οι καταγγελίες πολιτών, λαμβάνει γνώση από πληροφορίες από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αξιολογεί τις πληροφορίες που έχει και, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, επεμβαίνει. Έχει συνεργασία με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι ωστόσο δεν θεωρούνται προανακριτικοί υπάλληλοι.

Καταπάτηση των αιγιαλών

Αυτή τη στιγμή, αρκετές υποθέσεις βρίσκονται σε προανακριτικό στάδιο, η βασική είναι αυτή της καταπάτησης των αιγιαλών της Αττικής με την οποία ασχολείται εδώ και ενάμιση χρόνο σχεδόν από τη δημιουργία του θεσμού. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη μέχρι να εξακριβωθούν τα πρόσωπα που «κρύβονται» πίσω από τις επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, μπαρ, καφετέριες), για να παραπεμφθούν.

Όπως μας δήλωσε ο εισαγγελέας Κ. Τζαβέλλας, αν η τοπική αυτοδιοίκηση ολιγωρήσει, αν η αστυνομία δεν ασχοληθεί, αν οι πολίτες δεν καταγγείλουν γεγονότα και πράξεις, η υπηρεσία η οποία στερείται στελέχωσης και υποδομής παραμένει στο σκοτάδι.

«Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει ένα πάγιο αίτημα να συσταθεί δικαστική αστυνομία, με προανακριτικούς υπαλλήλους που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία μας και θα ακολουθούν τις οδηγίες μας.

»Σε αυτούς θα συμπεριλαμβάνονται εξειδικευμένοι επιστήμονες όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα π.χ. οικονομικό έγκλημα. Αν αυτό το αίτημα είχε ικανοποιηθεί, θα υπήρχε υποδομή και αποτέλεσμα. Αντίθετα, τώρα, υπάρχει ένας εισαγγελέας, που προσπαθεί να συνεργαστεί με τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του Δημοσίου, στις οποίες ανήκει η αρμοδιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όταν έρθει μία πληροφορία καταπάτησης σε δασική περιοχή, πρέπει να έρθω σε τηλεφωνική επαφή με τον δασάρχη, να έρθει εδώ το δασαρχείο, να ψάξουμε να βρούμε αυτοκίνητο, να παραγγείλουμε διενέργεια προανακριτικών πράξεων από το δασαρχείο, κάτι που γίνεται εκτός της δικής μας υπηρεσίας και χωρίς την άμεση εποπτεία μας. Όλα γίνονται στο παρακαλετό, ακόμη και η ενημέρωση από τους ειδικούς».

Τελειώνοντας, ο εισαγγελέας τονίζει ότι η εκτεταμένη περιβαλλοντική αυθαιρεσία και η ενθάρρυνση της κοινωνικής ανοχής κρύβονται πίσω από τους δήμους, τα υπουργεία και την αναλγησία των υπηρεσιών.

Πολλοί είναι οι φορείς, οι εκπρόσωποι κομμάτων αρμόδιοι για το περιβάλλον, ακόμη και ΜΚΟ, που δεν γνωρίζουν ότι στην Αθήνα για την προστασία του περιβάλλοντος υφίσταται εισαγγελέας Περιβάλλοντος.

Ανύπαρκτες οι υποδομές

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος για το Περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης επισημαίνει ότι είχε ακούσει για το θεσμό έναν χρόνο πριν, αλλά ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα για τον ρόλο του.

*«Ο θεσμός του εισαγγελέα Περιβάλλοντος αποδεικνύεται μία ακόμη κυβερνητική επικοινωνιακή πομφόλυγα, που χάθηκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και την ανυπαρξία υποδομής και υποστήριξης. Απαιτείται η πλήρης αναμόρφωση του δικαιακού μας συστήματος στην κατεύθυνση διαμόρφωσης Τομέα Περιβαλλοντικής Εγκληματικότητας, με αυστηροποίηση ποινών κατά το ανάλογο της εμπορίας ναρκωτικών και με ταυτόχρονη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=40422&ref=search (3-5-09)

 

 Επιστροφή

 

ΕΘΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «ΕΡΜΗΣ»

Ολοκληρωμένη ενημέρωση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με τις συναλλαγές τους με την Δημόσια Διοίκηση (φυσικές ή ηλεκτρονικές), καθώς και επιλεγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών θα παρέχει η Εθνική Διαδικτυακή Πύλη «Ερμής», www.ermis.gov.gr, η οποία  θα λειτουργήσει ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης». Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Πρ. Παυλόπουλος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, στην πρώτη φάση λειτουργίας της, η Πύλη Ερμής παρέχει 100 ηλεκτρονικές υπηρεσίες και 11 ολοκληρωμένες συναλλαγές (4ου επιπέδου), ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιούνται άλλες δέκα, από τις πλέον κρίσιμες και συνήθεις συναλλαγές επιχειρήσεων με το ΙΚΑ (όπως η ασφαλιστική ενημερότητα). Η Πύλη είναι σχεδιασμένη όχι με βάση τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών, όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά με βάση τις ανάγκες των πολιτών και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Επιπλέον, στην Πύλη θα συνδεθούν λειτουργικοί τόποι που θα αναπτυχθούν για την ολική εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού (τόποι για τουρίστες, μαθητές, αγρότες, επιχειρηματίες). Τέλος, εκεί υπάρχουν πληροφορίες για όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς και όλες οι διαδικασίες για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, όπως έκδοση αδειών για επιχειρήσεις.

(ελήφθη 7-5-09)

 

 Επιστροφή

 

Πώς και γιατί o mr MIG πάει …ΑΕΚ

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπου ως γνωστόν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται προσβλέπουν και σε άλλα οφέλη είτε αυτά έχουν να κάνουν με την προσωπική τους προβολή είτε με το πόσο μπορούν να επηρεάζουν τις φίλαθλες μάζες και κατ' επέκταση την πολιτική εξουσία. Όσο ικανός και αν είναι κάποιος επιχειρηματίας η δύναμη που έχει δεν συγκρίνεται με τίποτα με αυτή που διαθέτει αν ταυτόχρονα ρυθμίζει και τις τύχες μιας λαοπρόβλητης ομάδας. Είναι γνωστή εδώ και χρόνια η ρητορική ερώτηση που αποδεικνύει το παραπάνω επιχείρημα: «Τι ... Περισσότερα...

 

 

 Επιστροφή

 

Προσφυγέs για τα δακρυγόνα

Κλιμακώνονται με μαζικές μηνύσεις και αγωγές οι αντιδράσεις για τη χρησιμοποίηση χημικών ουσιών ως κατασταλτικών μέτρων κατά μαζικών διαδηλώσεων

Η χρήση δακρυγόνων... στο «εδώλιο». Και αυτό γιατί όλο και περισσότερο κλιμακώνονται οι αντιδράσεις πολιτών, συνδικαλιστικών εκπροσώπων καθηγητών, δασκάλων και φοιτητών, που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η αλόγιστη και αδικαιολόγητη χρήση των χημικών ουσιών βλάπτει σοβαρά την υγεία και οδηγεί ακόμη και στον θάνατο.

Επίσης παραβιάζει ευθέως τις απαγορευτικές διεθνείς συμβάσεις, αλλά και τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας.

Τα κατασταλτικά αυτά μέτρα -σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες- έχουν να κάνουν με την αδιάκριτη (πολλές φορές) χρήση των χημικών αερίων κατά τη διάρκεια φοιτητικών και μαθητικών κινητοποιήσεων.

Η κατάσταση κορυφώθηκε με τα γεγονότα που ακολούθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ωστόσο οι θιγμένοι πολίτες, με «οπλοστάσιο» τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος, ανοίγουν... τριπλό «μέτωπο» απέναντι στον χημικό «πόλεμο» της αστυνομίας. Ετσι:

Κάτοικοι και φορείς των Εξαρχείων μέσα από επιτροπές προσανατολίζονται να καταθέσουν το προσεχές διάστημα μαζικές μηνύσεις κατά της ΕΛ.ΑΣ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ζητώντας την ποινική ευθύνη των υπευθύνων.

Οπως θα αναφέρουν, η «παράνομη, εγκληματική και εκτεταμένη» χρήση των χημικών αδιακρίτως, ακόμη και σε ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις, έχει καταστρέψει την υγεία τους καθώς με την πρώτη ευκαιρία αντιμετωπίζονται σαν... κατσαριδοκτόνα.

Παράλληλα, εδώ και επτά μήνες αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών της αγωγής που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (ομοσπονδία καθηγητών πανεπιστημίων) κ. Λάζαρος Απέκης, μαζί με άλλους 11 εκπροσώπους καθηγητών της ΟΛΜΕ και φοιτητών, με την οποία ζητούν από το ελληνικό δημόσιο 3,6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά (τα χρήματα αυτά αν επιδικαστούν θα διατεθούν σε ειδικά σχολεία και ΑΕΙ της χώρας).

Οπως επισημαίνουν στην αγωγή, «ούτε στον πόλεμο δεν χρησιμοποιούνται τέτοια χημικά» σαν και αυτά που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει η αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια και ειδικώς σε εκείνα που είχαν γίνει για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Η εκδίκαση της σχετικής αγωγής είχε γίνει στις 24.9.2008 στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και εκκρεμεί η απόφαση.

Επίσης εκκρεμεί (καθώς έχει αναβληθεί επ αόριστον από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο) η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που είχε καταθέσει στις 12 Οκτωβρίου 2006 αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Οπως αναφέρεται σ' αυτή, η διαδήλωση (που είχε γίνει στις 27/6/2006 στο Λαγονήσι, όπου πραγματοποιούνταν σύνοδος υπουργών Παιδείας) «πνίγηκε» στα δακρυγόνα με αποτέλεσμα ο σπουδαστής των ΤΕΙ Πειραιά Ν. Διακογεωργίου να «ψεκαστεί» με τη «φυσούνα» σχεδόν εξ επαφής στην πλάτη και να νοσηλευτεί για μεγάλο διάστημα με εγκαύματα 2ου βαθμού.

ΠΟΙΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ
Στις προαναφερόμενες δικαστικές παρεμβάσεις τους οι πολίτες χαρακτηρίζουν παράνομη και απαγορευτική τη χρήση των δακρυγόνων, παρά το ότι:

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Συνθήκης της Γενεύης του 1925, θεσμοθετήθηκε η πρώτη διεθνής απαγόρευση χημικών ουσιών.

Η χρήση των σύγχρονων δακρυγόνων στον πόλεμο του Βιετνάμ από τις ΗΠΑ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην απόφαση 2603/16-12-1969 σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη καλούνται να δηλώνουν την απαγόρευση αυτών των ουσιών ακόμη και για πολεμική ρήξη.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Παρισιού (1993), η παραγωγή των χημικών ουσιών έχει απαγορευτεί.

n Κατά το Διεθνές Δίκαιο τα χημικά αέρια συνιστούν χημικά όπλα και γι αυτό ρητά απαγορεύεται η χρήση τους ακόμη και μεταξύ εμπόλεμων κρατών. Η δε χρήση τους σε διακρατική σύρραξη συνιστά έγκλημα πολέμου.

Σύμφωνα με το επίσημο εγχειρίδιο του ελληνικού στρατού με τίτλο «Μνημόνιο διμοιρίας καταστολής πλήθους», απαγορεύεται η ρήψη δακρυγόνων βλημάτων σε κατοικημένες περιοχές. Αρα -όπως επισημαίνεται από την κ. Αλέκα Ζορμπαλά (εκ των δικηγόρων της αγωγής κατά του ελληνικού δημοσίου)- οι δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών και της ελληνικής πολιτείας περί μη επικινδυνότητας των χημικών δακρυγόνων είναι αναξιόπιστες.

Επιπροσθέτως οι προσφεύγοντες πολίτες χαρακτηρίζουν «εξευτελιστική» αυτή τη συμπεριφορά «του αστυνομικού κράτους», προσθέτοντας ότι έτσι παραβιάζεται το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ, με το οποίο προστατεύεται το δικαίωμα της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας.

Τέλος, η σχετική πρακτική χαρακτηρίζεται ως «παράνομη», καθώς παραβιάζει τον πυρήνα του δικαιώματος συμμετοχής των πολιτών σε διαδηλώσεις, συναθροίσεις κ.λπ., στερώντας έτσι μια μορφή ελεύθερης πολιτικής έκφρασης.

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ 
almaliotou@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 21/4/2009

 

 Επιστροφή

 

Κοινόχρηστες οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές

Μίνα Μουστάκα

ΦΡΕΝΟ στην αυθαίρετη χρήση των χώρων στάθμευσης στις πιλοτές των πολυκατοικιών βάζει με απόφασή του το Εφετείο Αθηνών, που αναγνωρίζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα όσων θέσεων δεν έχουν παραχωρηθεί κατ΄ αποκλειστική χρήση σε κάποιον εκ των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.

Οι δικαστές του Εφετείου Αθηνών έκριναν ότι τις θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές των πολυκατοικιών που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη έχουν δικαίωμα να τις χρησιμοποιούν ακόμη και όσοι δεν έχουν αγοράσει θέσεις πάρκινγκ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης:

● Είναι κοινόχρηστες όσες θέσεις στάθμευσης δεν έχουν παραχωρηθεί για αποκλειστική χρήση σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας.

● Οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας δεν δικαιούνται να απαγορεύουν την ελεύθερη χρήση των θέσεων που παραμένουν ανεκμετάλλευτες από άλλους ιδιοκτήτες με τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν αγοράσει κάποια από αυτές.

Με βάση τα δεδομένα της εφετειακής απόφασης, οι ιδιοκτήτες σε μία πολυκατοικία δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη μισή πιλοτή, όπου έχουν πουληθεί οι θέσεις στάθμευσης, και να κρατούν κλειστό τον υπόλοιπο χώρο απαγορεύοντας την είσοδο και τη χρήση σε άλλους συνιδιοκτήτες που δεν είχαν αγοράσει θέση πάρκινγκ. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από προσφυγή ιδιοκτήτριας διαμερίσματος σε πολυκατοικία του Χαλανδρίου, στην οποία υπάρχουν συνολικά 19 θέσεις στάθμευσης. Τον Οκτώβριο του 2005 η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια, αν και επί 20ετία στάθμευε το αυτοκίνητό της σε συγκεκριμένη θέση στην πιλοτή, βρέθηκε να ψάχνει πάρκινγκ στους γύρω δρόμους, γιατί οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να της παραδώσουν τηλεχειριστήριο για την πόρτα εισόδου των οχημάτων. Της απαγόρευσαν μάλιστα να αφήνει το αυτοκίνητό της στους αδιάθετους χώρους της πιλοτής με το σκεπτικό ότι εκείνη δεν είχε αγοράσει θέση στάθμευσης.

Το δικαστήριο όμως έκανε δεκτή την αγωγή τής ιδιοκτήτριας και υποχρεώνει τους 17 συνιδιοκτήτες να της επιτρέψουν να χρησιμοποιεί τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4515979&ct=1 (10-5-09)

 

 Επιστροφή

 

Nέο δίλημμα: αρχαιολογικός χώρος ή πάρκο;

Ø      H προστασία των μνημείων σε Φιλοπάππου και Ακαδημία Πλάτωνος συγκρούεται με την εκρηκτική ανάγκη για ελεύθερους χώρους

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Ούτε αμιγείς αρχαιολογικοί χώροι ούτε μόνο αστικά πάρκα. Μέσα στις πόλεις, σχεδόν σε κάθε ελληνική πόλη, επιβιώνουν τα πιο παράδοξα (και τα πιο γοητευτικά, τις περισσότερες φορές) αστικά «μεταίχμια»: κάποιο αρχαιολογικό λείψανο καταμεσής ενός άλσους, ένα μικρό ταφικό μνημείο το οποίο η συλλογική συνείδηση της τοπικής κοινωνίας το περνά από γενιά σε γενιά σαν «τ' αρχαία» ή κάτι σαν οικόπεδο με μια αιώνια χορταριασμένη ανασκαφή στο τέλος του επόμενου δρόμου.

Στην Αθήνα πέφτεις διαρκώς πάνω σε αρχαιότητες. Στον Εθνικό Κήπο, στο Ζάππειο, σε λόμπι ξενοδοχείων. Η διαφορά με άλλες πόλεις είναι ότι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι της πόλης, όπως οι λόφοι Φιλοπάππου (Μουσών), Νυμφών και Πνύκας στην καρδιά της πρωτεύουσας ή η Ακαδημία Πλάτωνος διατηρούν μια διπλή ταυτότητα (και πάρκο και αρχαιολογικός χώρος) που μέχρι σήμερα δεν δημιουργούσε προβλήματα.

Απαγορεύσεις

Με αιχμή του δόρατος την έντονη αντιπαλότητα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες στον λόφο Φιλοπάππου ανάμεσα σε ομάδες κατοίκων και στους αρχαιολόγους, η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα νέο μεγάλο δίλημμα. Τα υπαρκτά ζητήματα προστασίας αρχαιολογικών χώρων που μπορεί να μην έχουν τη σημασία της Ακρόπολης, αλλά βρίσκονται κατά γενική ομολογία σε όχι ιδανική κατάσταση, συγκρούονται με την εκρηκτική ανάγκη της πόλης για ελεύθερους χώρους.

Η «προστασία» φέρνει συνήθως κάγκελα και απαγορεύσεις, ένα νέο, δηλαδή, καθεστώς που ανησυχεί τους περιοίκους, οι οποίοι αισθάνονται ότι απειλείται ένα πολύτιμο μέρος της καθημερινότητάς τους. Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες έκλεισε για τους Αθηναίους ένα δημοφιλές «πέρασμα» πίσω από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αρκετά στρέμματα οργιαστικού πρασίνου. Πριν από λίγους μήνες αποφασίστηκε η μετατροπή του Φιλοπάππου (και των όμορων λόφων Πνύκας και Νυμφών) σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. Κάγκελα και κλείσιμο μιας έκτασης 700 στρεμμάτων τις βραδινές ώρες.

Η διαμάχη

Στην εκστρατεία κατά της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού πρωταγωνιστεί η Συντονιστική Επιτροπή του Φιλοπάππου, καρπός μιας πρώτης λαϊκής συνέλευσης τον Νοέμβριο του 2002, όταν άρχισαν τα έργα περίφραξης στο πλαίσιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας. Για τους περιοίκους η περίφραξη σηματοδοτεί το συμβολικό τέλος στην ύπαρξη των τριών λόφων όπως τους ήξεραν μέχρι σήμερα: σαν έναν ενιαίο ελεύθερο χώρο πρασίνου στην καρδιά της πόλης. Ετσι προχώρησαν στο ξήλωμα σημαντικού τμήματος της περίφραξης, εδραιώνοντας μια μόνιμη εστία αντιπαράθεσης με την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, προχώρησαν σε αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης περί «οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι αρχαιολόγοι της Α΄ Εφορείας από την πλευρά τους βιώνουν τους τελευταίους μήνες έναν ακήρυχτο πόλεμο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς κάποιον πάνω από το κεφάλι μας, να βγάζει φωτογραφίες ή να τραβάει βίντεο», ακούμε μια αρχαιολόγο. Η κ. Ολγα Βογιατζόγλου, υπεύθυνη αρχαιολόγος της Α΄ ΕΠΚΑ για τους τρεις λόφους μαζί με την κ. Καλλιόπη Λαζαρίδου, μας λέει ότι δεν υπάρχει σήμερα κανένα κοινό σημείο επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ίδια θεωρεί ότι η ένταση συντηρείται χωρίς ουσιαστικό λόγο. «Δεν μπαίνει για πρώτη φορά περίφραξη στου Φιλοπάππου», επισημαίνει η κ. Βογιατζόγλου. «Αυτό που κάναμε ήταν να την ανανεώσουμε και να την επεκτείνουμε για να οριοθετήσουμε καλύτερα τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό γίνεται: επανάκτηση των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, αισθητική και λειτουργική εξυγίανση, ένα νοικοκύρεμα, δηλαδή».

Καθησυχαστική

Οι κάτοικοι επιμένουν στο μπλογκ τους (filopappou.wordpress.com) ότι η περίφραξη είναι πιθανότατα προάγγελος της επιβολής εισόδου με εισιτήριο, κάτι που αρνείται πεισματικά η κ. Βογιατζόγλου. «Ποτέ δεν τέθηκε ούτε καν ως ενδεχόμενο κάτι τέτοιο. Ο χώρος θα είναι ανοιχτός και προσπελάσιμος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας απ' όλους», καθησυχάζει. «Στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, απλά θα υπάρχει έλεγχος για να μην οδηγηθούμε στην υποβάθμιση των τελευταίων δεκαετιών. Και τη νύχτα θα παραμένει κλειστός». Κι εδώ υπάρχει έντονη αντίδραση των περιοίκων. Αλλά η υπαγωγή των λόφων σε καθεστώς οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου σημαίνει και την εφαρμογή συγκεκριμένου κανονισμού λειτουργίας. Στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους δεν επιτρέπεται να βγάλεις τον σκύλο σου βόλτα, δεν μπορείς να κάνεις ποδήλατο, δεν μπορείς να κάνεις πικ νικ, δεν μπορείς να παίξεις, αν είσαι παιδί ή λίγο μεγαλύτερος. Η κ. Βογιατζόγλου είναι πάλι καθησυχαστική. Δεν πρόκειται να αποστειρώσουν τους λόφους, αυτό είναι το νόημα όσων μας λέει. «Αλλά ξέρετε, έχουμε αιτήματα για ποδηλατάδες στους λόφους κι αυτό είναι ένα αίτημα που δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτό. Επίσης, θέλουμε τη συνεργασία των ανθρώπων που έρχονται εδώ. Ζητάμε από τους ανθρώπους που βγάζουν τον σκύλο τους βόλτα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί».

Ο τρίτος δρόμος στο αδιέξοδο

Εναν τρίτο δρόμο προτείνει ο νέος αρχαιολόγος Τάσος Σιδέρης, στη διπλωματική - μεταπτυχιακή του εργασία στο ΕΜΠ με τίτλο «Λόφοι Μουσών-Πνύκας-Νυμφών: μία θεώρηση για τη συνολική προστασία και ανάδειξή τους», και υπό την εποπτεία της αναπλ. καθηγήτριας Ελένης Μαΐστρου. Η εργασία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε τριήμερο συνέδριο του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) στη Θεσσαλονίκη και στηρίζεται σε δύο νέες λέξεις-κλειδιά: αυτοπροστασία και ευελιξία. Προτάσσεται, λοιπόν, ένα σύστημα αυτοπροστασίας του χώρου των τριών λόφων που αποσκοπεί στην ελεύθερη προσβασιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο, με διακριτική περίφραξη στα ευάλωτα σημεία των ιστορικών καταλοίπων. Το σύστημα αυτό στηρίζεται σε δύο βασικά στοιχεία: α) στη βαθιά γνώση της ιστορίας των λόφων και των πολλαπλών αξιών τους και β) στη σχεδιασμένα επιμελημένη εικόνα τους ώστε, συν τοις άλλοις, να αποπνέουν τον σεβασμό.

Με τον τρόπο αυτό τα μνημεία θα αυτοπροστατεύονται, θα μπορεί δηλαδή να απουσιάζουν τα περιοριστικά μέτρα (ψηλά κιγκλιδώματα, αυστηρή φύλαξη), χωρίς να κινδυνεύουν από ανθρωπογενείς φθορές. Ενας ακόμα νεωτερισμός που προτείνεται αφορά στην ευελιξία στον σχεδιασμό τόσο σε θεωρητικό επίπεδο (επαναπροσέγγιση ενός θέματος) όσο και σε επίπεδο εφαρμογής. Η ευελιξία, πέραν του ότι εμπεριέχει την έννοια της αναστρεψιμότητας, μπορεί στα λειτουργικά θέματα να μετατρέπει τον σχεδιασμό προκειμένου να γίνει μια νέα έρευνα ή να αλλάξει μία διαδρομή για λόγους νέας προσέγγισης της ανάδειξης.

«Μας στέλνουν στις χασαποταβέρνες»

Η συγγραφέας Μαριάννα Κορομηλά ακούγεται πραγματικά θυμωμένη με όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Αποκαλεί τους αρχαιολόγους «φορμαλιστές». Με τα αρχαία στην πόλη γίνονται υπερπροστατευτικοί, όπως «είμαστε, σαν λαός, και με τα παιδιά μας». Ετσι κατέληξαν οι αρχαιότητες να απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους τουρίστες, αποστειρωμένες με τον κόσμο αποξενωμένο, κλεισμένο στο σπίτι του.

«Δεν είναι δυνατον δημόσιοι χώροι της Αθήνας να κλείνουν, όπως συνέβη με το πέρασμα πίσω από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός (επιμένει «οι Στήλες», όπως τις έλεγε ο παππούς της, γκάγκαρος Αθηναίος) ή αυτό που προσπαθούν τώρα στου Φιλοπάππου. Ξέρω ένα ζευγάρι που ξεκινάει κάθε πρωί από τη γειτονιά μου, το Παγκράτι, και βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα στην Πνύκα. Μια τεράστια, υπέροχη βόλτα που είναι η ζωή τους. Αλλά οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σ' εμάς, ούτε στα Ιδρύματα ούτε στον Δήμο. Και οφείλουμε να αντιδράσουμε. Και, ξέρετε, αν οι λόφοι του Φιλοπάππου θεσμοθετηθούν ως οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι, σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέχουμε να τους προφτάσουμε ανοιχτούς σύμφωνα με τα ωράρια του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι τεράστιο αυτό το θέμα. Είναι σαν να μου στερείς την πόλη μου! Τόσοι άνθρωποι στην Αθήνα και δεν έχουν πού να πάνε έξω από το σπίτι τους. Κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Φτάνει η ώρα να πάρεις σύνταξη και σε πιάνει τρέλα! Τα καφενεία εξαφανίστηκαν, πού θα πάει ο μεγάλος άνθρωπος; Και για τα παιδιά το ίδιο. Μόνο Ιντερνετ καφέ, παιχνίδι έξω μηδέν. Νομίζω θέλουν να μας στείλουν όλους στις χασαποταβέρνες!».

«Μας αφήνουν πάλι απ’ έξω»

«Η βόλτα από το σπίτι μου μέχρι τις Στήλες είναι ένας περίπατος σε μια αλλοτινή όαση, που θεοί και δαίνομες βάλθηκαν να τη μετατρέψουν σε έρημο. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι κάθε μέρα και πιο ορατή, μολονότι κανείς δεν τη βλέπει. Οι αρχαιότητες πίσω από κάγκελα κατάντησαν αξιοθέατες κι επισκέψιμες αποκλειστικά για τουρίστες. Εμείς αποκομμένοι από τα λιθάρια του παρελθόντος. Μόνον στα σχολικά βιβλία διαβάζουμε την περιβόητη συνέχεια. Οι άπονοι άρχοντες του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν και περίφραξη του χώρου πίσω από τον ναό του Διός, κι έτσι στερήθηκαν οι περίοικοι μια κατάφυτη αλάνα χαρά Θεού. Μέχρι να γίνει η περίφραξη, έβλεπα νεαρές μητέρες με μωρά σε καροτσάκια, οικογένειες να λιάζονται τις χειμωνιάτικες Κυριακές, ηλικιωμένες γυναίκες να μαζεύουν σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Επιασα κουβέντα με μια Κρητικιά, μέτοικο σε πολυκατοικία του Μετς. Ηρθε για να φυλάει τα εγγόνια, μαθητούδια του Δημοτικού, οι γονείς γυρνούν αργά από τη δουλειά τους, ποιος να τα κοιτάξει, τους μαγείρευε κιόλας – αλλά “δεν τρώνε τους κοχλιούς, να σε χαρώ · τους κάμω μπουμπουριστούς, μα δεν τους θέλουνε”. Εχασε κι αυτή η ξένη τη διασκέδαση που της προσέφερε έως προχθές η αλάνα με τις σκόρπιες αρχαιότητες. Κλείνει από παντού η πρωτεύουσα και μας αφήνει απέξω».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_10/05/2009_313747

 

 Επιστροφή

 

Η Αθήνα καταφύγιο κοτσυφιών

Οι ακάλυπτοι, οι κήποι πολυκατοικιών και οι μικρές πρασιές αποτελούν ιδανικά μέρη για τη διαβίωση και την αναπαραγωγή τους. Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα συντέλεσαν στη μετακόμισή τους στις αστικές περιοχές  «E» 22/4

Μια μελωδική νότα άγριας ζωής καλημερίζει όλο και περισσότερους Αθηναίους τα τελευταία χρόνια. Τα κοτσύφια έχουν μετακομίσει στην πόλη.

Στήνοντας τις φωλιές τους ανάμεσα στις πολυκατοικίες ανακατεύουν το εντυπωσιακό κελάηδισμά τους με τις κόρνες των αυτοκινήτων, ανοιγοκλείνουν τα κατάμαυρα γυαλιστερά φτερά τους πάνω από τα μπαλκόνια, δημιουργούν μια όαση στην τσιμεντένια πολιτεία της πρωτεύουσας.

Ο πληθυσμός των κοτσυφιών στην Αθήνα και τα προάστιά της γνωρίζει σημαντική αύξηση τον τελευταίο καιρό.

«Εδώ και κάποια χρόνια τα κοτσύφια έχουν πολλαπλασιαστεί κι αυτό γιατί βρίσκουν ένα φιλόξενο περιβάλλον που ευνοεί τη διαβίωση και την αναπαραγωγή τους», εξηγεί ο κ. Τάσος Δημαλέξης, επιστημονικός διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Καταφύγιο στον ταρατσάτο κήπο του δημοσιογράφου του Ν. Νικητίδη βρήκε το ζεύγος των κοτσυφιών που έφυγε από ένα παλιό πεύκο της γειτονιάς του, όταν κουτσουρεύτηκε από τον δήμο.«Το είδος τους δεν έχει ανάγκη μόνο μεγάλα πάρκα για να ζήσει, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε ακάλυπτους, μικρές πρασιές ή κήπους πολυκατοικίας, ενώ στην πόλη δεν κινδυνεύει από τη θηρευτική δραστηριότητα ή άλλα άγρια είδη».

Η τροφή

Επίσης, όπως σημειώνει ο κ. Δημαλέξης «τα φυτά που επιλέγουμε για τους κήπους μας απαιτούν πολύ πότισμα με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται εκεί περισσότερα έντομα ή σκουλήκια. Ετσι, στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Μεσογείου τα κοτσύφια μπορούν να βρουν ευκολότερα την τροφή τους».

Τα κοτσύφια έφτασαν στην πόλη, έχτισαν με μαεστρία τις φωλιές τους και αυξάνονται περιοδικά, καθώς αναπαράγονται με ταχείς ρυθμούς.

«Δεν γεννούν μόνο μία φορά τον χρόνο», συνεχίζει ο κ. Δημαλέξης. «Γεννούν τουλάχιστον δύο φορές και εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να γεννήσουν και τρεις. Μάλιστα, έχουμε σκεφτεί να πραγματοποιήσουμε μία έρευνα για να βρούμε τον αριθμό των κοτσυφιών που ζουν σήμερα στην Αθήνα και να ανακαλύψουμε πόσο πιο πετυχημένη είναι η αναπαραγωγή τους στην πόλη σε σχέση με την παρθένα φύση, όπου αντιμετωπίζουν κινδύνους. Το βέβαιο πλέον είναι πως συναντώνται σε μεγαλύτερη πυκνότητα στην Αθήνα απ ό,τι στα γύρω βουνά».

Μετακινήσεις

Ο ερευνητής Νίκος Προμπονάς, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένα με τα πουλιά της πόλης, σημειώνει πως μετά τις πυρκαγιές της Πάρνηθας όλοι οι πληθυσμοί μετακινήθηκαν προς τα κάτω. «Τις δύο πρώτες εβδομάδες έψαξαν να βρουν τον χώρο τους και ίσως κάποια παρέμειναν».

Ετσι, οι τυχεροί που τα αντικρίζουν γλυκαίνονται με το τραγουδιστό κελάηδισμά τους, έναν ήχο που άλλοτε είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν μόνο στο δάσος, και χαζεύουν το σκαλισμένο χώμα που μένει -από το πέρασμά τους- στις γλάστρες.

«Ακουγα ένα σιγανό τσιι- τσιι όταν πότιζα τα λουλούδια μου, αλλά δεν καταλάβαινα από πού ερχόταν και τι πουλί ήταν. Μέχρι που τον είδα. Ηταν χωμένος μέσα στο πυκνό φύλλωμα μιας γλιτσίνιας και ήταν ένα κοτσυφάκι που πείναγε κι έδινε το στίγμα του στη μάνα του για να το ταϊσει», γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο Flora Attica ο δημοσιογράφος Νίκος Νικητίδης, ο οποίος ανακάλυψε κι εκείνος την αύξηση των κοτσυφιών στη δική του γειτονιά στον Περισσό.

Το Αλσος

«Μερικοί λένε ότι αναγκάστηκαν να κατέβουν στα χαμηλά μετά τις πυρκαγιές της Πεντέλης. Εγώ πιστεύω ότι το Αλσος Βεϊκου, που έχει φυτευτεί αρκετά, αποτελεί την κατάληξη μιας διόδου από την Πεντέλη που η κεντρική αρτηρία της είναι το ρέμα του Χαλανδρίου που φτάνει μέχρι τη Φιλοθέη και μετά (ως πρώην Ποδονίφτης) γίνεται δρόμος που καταλήγει στη Νέα Ιωνία. Ετσι, τα πουλιά έρχονται μέχρις εμάς, όπως παλιότερα κατέβαιναν από την Πεντέλη οι αλεπούδες μέσα από το ρέμα», συμπληρώνει.

Πριν από δύο εβδομάδες, περίπου στα τέλη Μαρτίου, τα ανθρωπόφιλα πουλιά γέννησαν τα αβγά τους και τα πρώτα μικρά κοτσύφια άρχισαν να γεμίζουν τις φωλιές της πόλης.

Στο επόμενο κελάηδισμα που θα το ακούσετε ενώ βρίσκεστε στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό σας, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε καλύτερα έξω από το τζάμι...

ΠΟΥ ΦΩΛΙΑΖΕΙ, ΜΕ ΤΙ ΤΡΕΦΕΤΑΙ

Μαγικό το ερωτικό κελάηδισμά του

Ενα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα πουλιά στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ο κότσυφας. Τα αρσενικά έχουν κατάμαυρο λαμπερό χρώμα και πορφυροκίτρινο ράμφος, ενώ τα θηλυκά κοτσύφια έχουν γκριζοπράσινο φτέρωμα, σκούρο καφέ στον λαιμό και ανοιχτότερο στην κοιλιά. Ο κότσυφας ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό του περπάτημα και το τίναγμα της ουράς του ενώ προχωρά με γρήγορα άλματα ή στέκεται ακίνητος.

Αυτό που, όμως, σε κάθε περίπτωση τον διακρίνει είναι το εντυπωσιακό του κελάηδισμα που παράγεται από τα αρσενικά κοτσύφια και ακούγεται από τον Φλεβάρη μέχρι τα τέλη Ιουνίου ως γλυκό κάλεσμα προς τα θηλυκά. Μπορεί να μην έχει τη διάρκεια της τρίλιας του αηδονιού και του καναρινιού, είναι όμως μελωδικότερο από αυτά. Τον χειμώνα το κελάηδισμα είναι υποτονικό.

Τρέφεται με σκουλήκια, κάμπιες και έντομα που κυνηγά πεταρίζοντας σχεδόν στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ τρώει επίσης ρώγες καρπών, όπως ελιές, μούρα, κούμαρα και φρούτα από οπωροφόρα δέντρα. Εχει την ικανότητα να ανασηκώνει φύλλα με το ράμφος του προκειμένου να αναζητήσει τροφή και χτίζει τις φωλιές του σε χαμηλά δέντρα και θάμνους. Τα θηλυκά γεννούν δύο με τρεις φορές τον χρόνο τέσσερα με πέντε αβγά, τα οποία έχουν ένα χαρακτηριστικό πρασινογάλαζο χρώμα. Η περίοδος της εκκόλαψης διαρκεί από 15 έως 19 μέρες και τα μικρά απολαμβάνουν τη φροντίδα και των δύο γονιών τους για περίπου 20 ημέρες.

Στη χώρα μας πλέον κάποια κοτσύφια διαβιούν μόνιμα, ενώ άλλα το καλοκαίρι μεταναστεύουν σε ψυχρότερα κλίματα και επιστρέφουν το φθινόπωρο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ 

rovva@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 22/4/09

 

 Επιστροφή

 

Αντέχουν τα εμπορικά κέντρα

Στα περυσινά επίπεδα υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί ο τζίρος κατά την εφετινή περίοδο

ΤΟΝΙΑ ΤΣΑΚΙΡΗ

Κάποια εμπορικά σχήματα αντιστέκονται στην οικονομική κρίση, ή τουλάχιστον επηρεάζονται λιγότερο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, όπως τα οργανωμένα και μεγάλα εμπορικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που εμφανίζουν αύξηση επισκεπτών και πωλήσεων ή τουλάχιστον κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ταυτόχρονα, στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται το λιανικό εμπόριο δεν λείπουν τα νέα εγχειρήματα. Τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή εμπορικών κέντρων υλοποιούνται χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις. Πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του ένα νέο εμπορικό κέντρο, στον Ασπρόπυργο, το πρώτο στα δυτικά προάστια της Αττικής. Υπάρχουν και καινούργια εμπορικά κέντρα που λειτουργούν μόνο έξι μήνες, όπως το Gοlden Ηall στο Μαρούσι, για τα οποία δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία με πέρυσι.
Ωστόσο εύλογα παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι αν δεν υπήρχε η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών, ενδεχομένως να εμφάνιζαν καλύτερα μεγέθη. Οι ίδιοι πάντως σημειώνουν πως έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι σε περιόδους κρίσης υπάρχει μια τάση των καταναλωτών προς τα εμπορικά κέντρα και τις συγκεντρωμένες αγορές που συνδυάζουν τη διασκέδαση με τα ψώνια με ταυτόχρονη απομάκρυνση από τα μεμονωμένα καταστήματα και δη τα συνοικιακά, τα οποία αναδεικνύονται στους μεγάλους χαμένους της κρίσης. Βεβαίως, όλοι οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλη την αγορά, με λίγες εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικά Πολυκαταστήματα, η οποία διαχειρίζεται το Αttica, κ. Κων. Λαμπρόπουλο, το συγκεκριμένο πολυκατάστημα «έχει επηρεαστεί σε μικρό βαθμό από την κρίση, γιατί βρίσκεται σε καλό σημείο, έχει επώνυμα είδη και μεγάλη ποικιλία από προϊόντα. Τα μεγέθη του Αttica», προσθέτει ο κ. Λαμπρόπουλος, «είναι συμπαθητικά, σε σχέση βέβαια και με την υπόλοιπη αγορά, η οποία σημειώνει απώλειες 10%-15% όσον αφορά τα καλά και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, ενώ στα μικρότεραη πτώση τζίρου είναι σαφώς μεγαλύτερη».

Για το σύνολο του 2009 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του Αttica θα ανέλθουν στα 110 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 5%, ενώ πριν από την κρίση ο κ. Λαμπρόπουλος είχε κάνει μια εκτίμηση για αύξηση της τάξης του 20%. Οσον αφορά το Αttica, στο καινούργιο εμπορικό κέντρο της Lamda Development, το Golden Ηall, που βρίσκεται στο Μαρούσι, εμφάνισε πωλήσεις 15,5 εκατ. ευρώ από τον Δεκέμβριο 2008 που άρχισε τη λειτουργία του ως και τον Απρίλιο 2009. Για το σύνολο του 2009 ο κ. Λαμπρόπουλος εκτιμά ότι «οι πωλήσεις του Golden Αttica θα αγγίξουν τα 35 εκατ. ευρώ, από 40-45 εκατ. ευρώ που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, πριν από την εμφάνιση της κρίσης».

Σημειώνεται ότι το Αttica στο κέντρο της Αθήνας καταλαμβάνει 25.000 τ.μ., ενώ στο Golden Ηall 11.000 τ.μ. Επιπλέον, ο ίδιος προσθέτει ότι «το Golden Ηall χρειάζεται κάποιο διάστημα για να βρει τον δρόμο του και να αλλάξει η εικόνα που είχε περάσει στους καταναλωτές ότι αφορά μόνο τα μεγάλα πορτοφόλια».

Το Αthens Ηeart είναι ακόμη ένα καινούργιο εμπορικό κέντρο, στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Δεκέμβριο του 2009 και το διαχειρίζεται η ΡΑSΑL Development. Σύμφωνα με τον διευθυντή ανάπτυξης της εταιρείας κ. Αντώνη Χατζηκώστα οι επισκέπτες του Αthens Ηeart από την αρχή λειτουργίας του ως τα τέλη Απριλίου έφτασαν το 1 εκατ., ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 16 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το πρώτο τρίμηνο του 2009 η επισκεψιμότητα του εμπορικού κέντρου Τhe Μall Αthens που κατασκευάστηκε από τη Lamda Development και βρίσκεται στο Μαρούσι αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το ίδιο περυσινό χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο τζίρος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στοιχείο που δείχνει ότι οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι και ψωνίζουν λιγότερα απ΄ ό,τι πέρυσι.

Το ίδιο χρονικό διάστημα το εμπορικό κέντρο Μediterranean Cosmos που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ανήκει στην ίδια εταιρεία επισκέφθηκαν 5% περισσότεροι καταναλωτές. Οσον αφορά τον τζίρο, η εταιρεία αναφέρει ότι υπήρξε ανοδική τάση.

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους η διοίκηση της Lamda Development εκτιμά ότι ο τζίρος στο Τhe Μall Αthens θα ανέλθει περίπου στα 330 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί στα περυσινά επίπεδα, ή θα παρουσιάσει μικρή πτώση, μικρότερη πάντως από το σύνολο της αγοράς, όπου αναμένονται μεγάλες απώλειες. Σημειώνεται ότι το 2008 το Τhe Μall Αthens επισκέφθηκαν 12 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 8,5 εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες του Μediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.
Ο τζίρος του νέου εμπορικού κέντρου Golden Ηall, το οποίο διαχειρίζεται και πάλι η Lamda Development, στο πρώτο τετράμηνο της λειτουργίας του (Δεκέμβριος 2008- Μάρτιος 2009) ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 145-150 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development είναι ικανοποιητικά, δεδομένης της κρίσης, αλλά και του γεγονότος ότι το Golden Ηall διανύει το πρώτο έτος της λειτουργίας του. Το Αttica, Τhe Department Store, στο κέντρο της Αθήνας, το πρώτο τετράμηνο του 2009 εμφάνισε πωλήσεις ύψους 31,6 εκατ. ευρώ, όπως και στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2009 οι πωλήσεις του Αttica αυξήθηκαν κατά 16% και ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 10%, τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά περίπου 14%, ενώ τον Μάιο μέχρι στιγμής κινούνται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Νέα επενδυτικά σχέδια στην Αττική

Η οικονομική κρίση και η πτώση της κατανάλωσης έχει αναγκάσει ορισμένους επιχειρηματίες να επανεξετάσουν τα σχέδια τους για τη δημιουργία νέων εμπορικών κέντρων, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου δεν σημειώνουν ανάλογη επιτυχία με αυτή των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι προχωρούν κανονικά στην υλοποίηση των επενδύσεών τους. Ορισμένα σχέδια πάντως έχουν παγώσει εξαιτίας δικαστικών ή γραφειοκρατικών εμπλοκών.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή εμπορικού κέντρου στη Γυαλού (πρώην κτήμα Καμπά) από την εταιρεία Reds, το οποίο βρίσκεται σε φάση αδειοδοτήσεων. Επίσης, προχωρεί το σχέδιο για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στους Θρακομακεδόνες, στις εγκαταστάσεις του πρώην Ολυμπιακού χωριού, σε έκταση 52.000 τ.μ. Για αυτό το έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η κοινοπραξία J&Ρ Αβαξ- Βιοτέρ και η Ελλάκτωρ. Αντίθετα, το εμπορικό κέντρο στο πρώην Ολυμπιακό Ακίνητο στο Γαλάτσι από τον όμιλο Χαραγκιώνη και Sonae έχει κολλήσει στις αδειοδοτήσεις, λόγω αντιδράσεων από τον Δήμο Γαλατσίου, ενώ η Sonae Sierra ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει όλα τα σχέδια της για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, όπως αυτό στα Γιάννινα. Επίσης, το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό από την εταιρεία Μπάμπης Βωβός έχει παγώσει μετά την προσφυγή 131 πολιτών στο ΣτΕ.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσημα εγκαίνια ένα νέο εμπορικό κέντρο, το West Ρlaza, το οποίο βρίσκεται στον Ασπρόπυργο και στοχεύει να αντλήσει πελατεία από τους 350.000 κατοίκους του Θριάσιου Πεδίου και μεγάλο μέρος από τους 1 εκατ. καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής των δυτικών προαστίων. Την πρόθεση να δημιουργήσει εμπορικό κέντρο στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα έχει ανακοινώσει και η εταιρεία Reds του ομίλου Ελλάκτωρ.

Ο κ. Παν. Τσιγαρίδης, πρόεδρος τηςLC Development, αναφέρει ότι σκοπεύει να επεκτείνει το West Ρlaza σε όμορη έκταση 6.000 τ.μ., στην οποία θα δημιουργήσει κινηματογράφους, το πρώτο οργανωμένο παγοδρόμιο της Αττικής και μια κλειστή πισίνα. Αυτή η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 5 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2010. Ηδη η εταιρεία έχει προσυμφωνήσει οικόπεδο για την επέκταση του εμπορικού κέντρου, ενώ συζητεί με αλυσίδα κινηματογράφων για συνεργασία. Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη παρόμοιων εμπορικών κέντρων στο λεκανοπέδιο Αττικής και στην περιφέρεια.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artid=268555&dt=17/05/2009

 

 Επιστροφή

 

Πυρ για τους ημιυπαίθριους

«Εισπρακτικά και ψηφοθηρικά μέτρα, που στοχεύουν στον εγκλωβισμό των ιδιοκτητών», χαρακτήρισε ο Κ. Μενουδάκος τις εξαγγελίες περί τακτοποίησης των κλεισμένων ημιυπαίθριων που συντηρεί η κυβέρνηση με συχνές διαρροές στον Τύπο.

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ ήταν ο συντονιστής στην ημερίδα που οργάνωσαν χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Μάλιστα με χιουμοριστική διάθεση σημείωσε πως «άμα το δηλώσεις, μπορεί και να το σκυλομετανιώσεις», παραπέμποντας στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στις κατά καιρούς αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο νομικός και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, διά των εκπροσώπων του, αποδοκίμασε το ενδεχόμενο τακτοποίησης, με τον Κωνσταντίνο Γώγο, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να επισημαίνει πως πάνω από 40 χρόνια «η πολιτεία προτείνει στους παρανομούντες μια συναλλαγή, προσφέροντας την υποχώρηση του δικαίου έναντι οικονομικού ανταλλάγματος». Πρόσθεσε πως «το κράτος δικαίου εμπεριέχει την αξίωση της κυριαρχίας του νόμου, την υπεροχή της νομιμότητας έναντι της αυθαιρεσίας» και, απαντώντας εμμέσως σε αυτούς που θεωρούν ότι οι ημιυπαίθριοι είναι «μικρή παράβαση» σε μια χώρα που κυριαρχούν τα αυθαίρετα, τόνισε ότι το κλείσιμό τους και η γενικευμένη εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση οδηγεί σε αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20%. «Είναι βαριά μορφή παρανομίας και με τον ΓΟΚ του 1973 αυτό θα οδηγούσε στην κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής», επισήμανε ο ομιλητής και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον.

Ευθύνη

«Ολοι έχουμε ευθύνη», παραδέχθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Δ. Χριστοφιλόπουλος, επισημαίνοντας πάντως ότι οι ασάφειες της πολεοδομικής νομοθεσίας αποτελούν μέσο διαμόρφωσης πελατειακών σχέσεων.

Την αρχιτεκτονική διάσταση ανέδειξε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Τάσης Παπαϊωάννου, που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των ημιυπαίθριων, αλλά αποκάλυψε ότι «στην πιάτσα της αγοράς βγήκαν στο σφυρί» και στην ουσία λειτούργησαν ως μέθοδος αύξησης των συντελεστών δόμησης, με το κράτος να κάνει για άλλη μια φορά τα «στραβά μάτια». Παρατήρησε ότι με την πάροδο του χρόνου η εξαίρεση έγινε κανόνας και πρόσθεσε: «Φαινομενικά μπορεί να είναι όλοι κερδισμένοι σε ατομικό επίπεδο, αλλά ο μεγάλος χαμένος είμαστε όλοι μας, αφού το αστικό περιβάλλον είναι άναρχο, ακαλαίσθητο, ανοίκειο και αβίωτο». Αναφέρθηκε στις ευθύνες του κράτους και σημείωσε πως ο πολίτης έχει εθιστεί στην παραβατική συμπεριφορά και γνωρίζει πως στο μέλλον όλα θα τακτοποιηθούν πληρώνοντας κάτι παραπάνω.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι φραστικές κόντρες ανάμεσα στο ΤΕΕ και τον πρόεδρο της ένωσης ιδιοκτητών. Ο κ. Παραδιάς επέρριψε ευθύνες στους μηχανικούς για τους ημιυπαίθριους και απέδωσε τη γενίκευσή τους σε αντίδραση κατά της μείωσης των συντελεστών δόμησης στη δεκαετία του '80. Υποστήριξε ότι είναι «καθόλα νόμιμη δόμηση», περιόρισε μάλιστα την παρανομία σε ένα «τζαμάκι» και το πρόβλημα στους «κακόβουλους τρίτους», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτεία δεν κάνει ελέγχους! Πρότεινε την τακτοποίηση του θέματος, με μια εφάπαξ εισφορά 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα για όσα έχουν χτιστεί μετά το 2003, ενώ για τα παλιότερα 500 ευρώ. 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=45697 19-5-09

 

 Επιστροφή

 

Παιδιά από όλη την Ελλάδα μιλάνε για τον δικό τους Δεκέμβρη
Τα γεγονότα του Δεκέμβρη, μέσα από τα μάτια 211 παιδιών από όλη την Ελλάδα, που όμως εκείνες τις μέρες βρίσκονταν στην Αθήνα, παρουσιάζονται από το μαθητικό περιοδικό Schooligans.

Το 97% των παιδιών αναφέρει ότι έγιναν εκείνες τις μέρες πορείες στην πόλη τους και το 75% δηλώνει ότι συμμετείχε. Στην ερώτηση «γιατί πήγες στην πορεία» οι απαντήσεις ποικίλλουν:
-Γιατί έβραζα!
-Γιατί πιστεύω ότι ήταν καθήκον μου σαν πολίτης
-Γιατί κάπως έτσι αποτρέπουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον
-Γιατί ένιωθα υποχρέωση απέναντι στον Αλέξη
-Γιατί μπορεί να ήμουν στη θέση του
-Γιατί δεν είμαι νεοέλληνας
-Γιατί θέλω κάποια στιγμή να κάνω κάτι για να αλλάξει αυτός ο γαμημένος κόσμος
-Γιατί δεν γουστάρω αυτοί που φέρουν το σήμα της πατρίδας μου στο χέρι και στην καρδιά να σκοτώνουν
-Γιατί ένιωσα ότι απειλούνται τα δικαιώματά μου και ότι το κράτος δικαίου για το οποίο έμαθα στο σχολείο δεν υφίσταται

Το 37% των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα δηλώνει ότι οι γονείς τους ενθάρρυναν να πάνε στις πορείες, το 34% τονίζει ότι οι γονείς του δεν πήραν θέση. Ακόμα, το 81% αναφέρει ότι δεν πέταξε αντικείμενα ενώ το 18% παραδέχεται ότι το έκανε. Από αυτούς, το 45% πέταξε νεράτζια, αβγά, γιαούρτια, μπουκάλια νερό, ντομάτες κλπ, το 36% πέτρες, το 9% μολότοφ και το 10% λουλούδια, καφέδες κλπ. Σχετικά με τον ποιον στόχευαν αυτά τα αντικείμενα, το 68% αναφέρει ότι τα πέταξε εναντίον αστυνομικών και το 21% εναντίον τράπεζας.

Τα παιδιά αναφέρουν και για ποιους λόγους πέταξαν αντικείμενα:
-Πέταξα στις τράπεζες γιατί κλέβουν τον κόσμο
- Πετάξαμε μπαλονάκια με χρώμα στους αστυνομικούς. Δώσαμε χρώμα στις θλιμμένες φάτσες τους.
- Γιατί εκείνη τη στιγμή τους μισούσα.
- Πέταξα ένα δακρυγόνο πίσω σε έναν αστυνομικό που με χτύπησε με κλομπ.
- Τους πέταξα πέτρες γιατί μου πέταξαν κι αυτοί.

Επιπλέον, το 40% των παιδιών επισημαίνει ότι τους έχει φερθεί άσχημα αστυνομικός, το 55% δηλώνει το αντίθετο. Στην ερώτηση πως ένιωθαν εκείνον τον καιρό, απαντούν:
-Νευριασμένη με τους μπάτσους που ήταν στον κόσμο τους, με αυτούς που την είδαν επαναστάτες 9ενώ έκαναν αυτά που κατηγορούσαν) και με τον εκθεσά που δεν έκανε ούτε μια τόσο δα συζήτηση μέσα στην τάξη.
-Ότι πολεμάω για κάτι δίκαιο
-Νεκρός
-Ζωντανός
-Πολιτικοποιημένη. Επιτέλους.
-Ένιωθα λες και η πόλη ήταν επιτέλους δική μας.
- Νευριασμένος επειδή όλοι νοιάζονταν μόνο να υπερασπίσουν τις ιδέες τους: πολιτικοί, αναρχικοί, αστυνομικοί.
- Ένιωθα σαν να ήμουν στην ταινία «Sin City». Ήταν περίεργο εκεί που είχες συνηθίσει να κυλάνε όλα ήρεμα και βαρετά σε αυτή την πόλη, να την βλέπεις ξαφνικά να καίγεται. Κάτι μου άρεσε σε αυτό.

Στην ερώτηση αν πιστεύουν πως άλλαξε κάτι μετά των Δεκέμβριο, έδωσαν τις εξής απαντήσεις:
-Τίποτα
-ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
-Μπα...όλοι ξέχασαν.
-Μόνο μέσα μου.
-Μια μικρή αναταραχή συνείδησης στους περισσότερους που χάνεται με τον καιρό.
- Άλλαξε η γνώμη μου για τους αστυνομικούς. Τους μίσησα αν και δεν είναι όλοι ίδιοι.
- Σε μένα, ναι. Στους αστυνομικούς και στους μεγάλους, όχι. Τα ίδια σκατά παρέμειναν.
- Τίποτα. Γιατί είστε όλοι πρόβατα.
- Απλώς ο λαός πήρε επιτέλους το πάνω χέρι για λίγες μέρες
- Μπα. Τις ίδιες μαλακίες θα κάνουν πάντα οι μπάτσοι.
- Ίσως ο κόσμος να έγινε πιο συντηρητικός.
- Απλά βρήκανε στήριγμα για διάφορες μαλακίες όπως το να μας σταματάνε όταν μας βλέπουν με κουκούλα.
- Γίναμε, νομίζω, λιγότερο εγωιστές. Πιστεύω ότι ο καθένας μας έκανε σκέψεις που τον έκαναν καλύτερο άνθρωπο
- Όχι. Όλοι πέσανε για ύπνο πάλι. Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ.
- Τα κανάλια μπήκαν σε μια φάση τρομοκρατίας των πολιτών και κάπως έτσι τέθηκε πάλι το θέμα της χρήσης καμερών
- Κατάλαβαν ότι δεν είμαστε όσο ρομπότ νομίζουν
- εν είμαι πια αμέτοχος σε ό,τι έχει να κάνει με καταπάτηση των δικαιωμάτων μου
- Οι γονείς μας γίνανε πιο κλειστοφοβικοί. Θέλουν να βγαίνουμε πλέον με δόσεις.
- Ο κόσμος δεν κοιμάται πια.
Πηγή: Scooligans

 

ελήφθη από void international voidinternational@gmail.com 21-5-09

 

 Επιστροφή

 

Kαρτέλ και στην TV;

Καταγγελία για καρτέλ με στόχο τη κατανομή της διαφημιστικής πίττας υπέρ συγκεκριμένων μεγάλων καναλιών έχει υποβάλει από καιρό μικρός, αλλά με… βαθιές τσέπες και μεγάλες φιλοδοξίες καναλάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες του “Sofokleous10.gr” που μόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως αρμόδια αρχή, είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει, η καταγγελία αυτή είναι πολύ πιθανό να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις στο χώρο των media, επιτρέποντας στον τηλεοπτικό σταθμό που την υπέβαλε να ανατρέψει τους συσχετισ... Περισσότερα...

(ελήφθη 21-5-09)

 

 Επιστροφή

 

ΕΦΥΓΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης έφυγε σήμερα μετά από σκληρό αγώνα για την υγεία του.

Γεννήθηκε στις 19.8.1941. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, στο Μονπελλιέ και το Παρίσι. Διδασκαλία και έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 2, στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ορσαί, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελλιέ. Έρευνες και μελέτες πάνω στη μεσογειακή οικονομία, την ΕΟΚ, την κινεζική αγροβιομηχανία, την αλιεία στην Ελλάδα κ.λπ., για λογαριασμό ΕΟΚ, ΓΚΑΤΤ, ΟΗΕ (1967-1987). Επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο. Αρθρογραφούσε στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή, τον Πολίτη... Μέλος της Δημοκρατικής 'Aμυνας κατά τη δικτατορία. Ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και μέλος της ΚΕ και της ΕΓ της.  Διετέλεσε μέλος της Π.Γ.  της ΚΠΕ και της Π.Γ. του ΣΥΝ. Ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογίας και Ποιότητας της Ζωής, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έως το 2004, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις τελευταίες εκλογές. Θα θυμόμαστε πάντα τον ευθύ του λόγο, τις πλούσιες γνώσεις του, τη μαχητική του παρουσία. Ο Μιχάλης θα είναι πάντα μαζί μας στους δύσκολους δρόμους για μια Αριστερά που πιστεύει στο σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Ο σύντροφος αγωνιστής αποτέλεσε φωτεινό μυαλό της Ανανεωτικής Αριστεράς, όντας συνεπής στις απόψεις του τις οποίες έκφραζε πάντα με παρρησία, υποδειγματικό ήθος και εντιμότητα.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη 27/05/2009 στις 6μμ στο Νεκροταφείο της Καλλιθέας

(ελήφθη  26-5-09)

 

 Επιστροφή

 

     Σήμερα έφυγε ο γείτονας Μιχάλης Παπαγιαννάκης, καλό του ταξίδι. Κάτοικος της περιοχής, σκυλομπαμπάς, τακτικότατος περιπατητής των λόφων όλο το 24ωρο.

   Ως Ευρωβουλευτής είχε κάνει επερώτηση για την περίφραξη του Φιλοπάππου. Όταν η κα Βογιατζόγλου είχε καλέσει τρεις διμοιρίες ΜΑΤ επειδή ένα γυμνάσιο χόρεψε ελληνικούς χορούς μια Κυριακή στο μικρό νταμάρι, ο κος Παπαγιαννάκης συντάχθηκε με τους κατοίκους που ήταν εκεί και με την παρρησία του συνέβαλε στο να κυλήσουν τα πράγματα ομαλά (και έτσι το είδαμε και αυτό, το γυμνάσιο να χορεύει καλαματιανό με τρεις διμοιρίες ΜΑΤ γύρω γύρω, εν έτει 2003).

   Το τελευταίο που θα αναφέρω έγινε εν αγνοία του. Τον Νοέμβρη του 2007 κάποιοι κάτοικοι γιόρτασαν ονομαστικές εορτές με ένα μεσημεριανό τσιμπουσάκι στον Λουμπαρδιάρη. Πρόσφατα απεδείχθη ότι για αυτήν την μεσημεριανή οικογενειακή γιορτή υπήρχε αναφορά της αρχαιοφύλακος Π., η οποία μάλιστα, συμπεριελήφθη και σε δικογραφία (και έτσι έμαθα και εγώ για αυτήν). Αφού έφυγαν οι εορτάζοντες από τον Λουμπαρδιάρη και πέρασαν και κάποιες ώρες, έβγαλε ο κος Παπαγιαννάκης τον σκύλο του βόλτα και πέρασε από το λιθόστρωτο. Η φύλαξ τα κατάλαβε όλα: η γιορτή των κατοίκων ήταν στημένη από τον πολιτικό φορέα του κου Παπαγιαννάκη που πέρασε προφανώς για να τσεκάρει. Αναφέρει, λοιπόν, η φύλαξ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο κος Παπαγιαννάκης έβγαλε τον σκύλο του βόλτα στο λιθόστρωτο κάποιες ώρες μετά την λήξη της γιορτής. Ίσως καλλίτερα που ο κος Παπαγιαννάκης δεν πληροφορήθηκε ποτέ για αυτήν την αναφορά, ήδη εξάλλου, όταν αυτή έγινε γνωστή, η υγεία του είχε επιδεινωθεί.

   Ευχαριστώ το blog που φιλοξενεί αυτό το σημείωμα. Το ένοιωσα σαν ανάγκη να αποχαιρετίσω, να αποχαιρετίσουμε, τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, έναν πιστό φίλο του λόφου.

  26/5/09
  Στέλλα Μαρκαντωνάτου

δημοσιεύτηκε στο blog της Συντονιστικής Επιτροπής Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου
  http://filopappou.wordpress.com/2009/04/06/1-18/#comments

 

 Επιστροφή

 

«Στημένη» η δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσίευσε «ΤΟ ΒΗΜΑ»

  Η δημοσκόπηση της γνωστής εταιρείας Kapa Research για το ποιος πολιτικός αρχηγός επικράτησε στο debate, ανέβηκε στο site της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 20:18 ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το debate  ξεκίνησε στις 20:10 !!! Μετά από τηλεφωνήματα στο «ΒΗΜΑ» και το σάλο που δημιουργήθηκε στο διαδύκτιο από blogs η σχετική σελίδα του ηλεκτρονικού Βήματος, κατέβηκε. Όμως «ΤΟ ΒΗΜΑ» την ξανανέβασε αργότερα χωρίς …ώρα δημοσίευσης! Ταυτόχρονα η «δημοσκόπηση» δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα στο ΒΗΜΑ(!).

Την αποκάλυψη την έκανε η τηλεόραση χωρίς σύνορα:

  http://www.tvxs.gr/v12848

  Με τέτοιες μεθοδεύσεις θα μας πάμε μέχρι και την παραμονή των εκλογών προκειμένου να διασωθεί ο δικομματισμός.

(ελήφθη 2-6-09)

 

 Επιστροφή

 

δημοτική κίνηση χαιδαρίου

www.politessedrasi.wordpress.com

Δωρεάν Άθληση για όλα τα παιδιά-ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Το κόστος για την άθληση όλων των παιδιών της πόλης μας (περίπου 5.000 παιδιά) δεν ξεπερνάει με μια καλή οργάνωση τις 500.000 Ευρώ το χρόνο και θα προσφέρει μερικές δεκάδες θέσεις σταθερής και μόνιμης εργασίας για νέους γυμναστές. Αν τα χρήματα σας φαίνονται πολλά σκεφτείτε ότι το ελληνικό κράτος, δηλαδή όλοι εμείς, χαρίσαμε στην ΑΕΚ σχεδόν 50.000.000 Ευρώ κι άλλα τόσα στον ΠΑΟΚ στον Άρη στον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό κλπ. κλπ. Αυτά που για τα παιδιά μας είναι πολλά για του διαπλεκόμενους λωποδύτες είναι τα λεφτά μιας βραδιάς.

Απλά εμείς οι πολίτες έχουμε αποδεχτεί το δικαίωμα των απατεώνων να ληστεύουν τη χώρα.

Δείτε περισσότερα>>>>

(ελήφθη 4-6-09)

 

 Επιστροφή

 

 «Κόκκινο πανί» για τους τοπικούς φορείς τα μεγάλα εμπορικά κέντρα

Οι προσφυγές στο ΣτΕ δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα στις εταιρείες του κλάδου

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

Δύσκολες μέρες διάγουν οι επίδοξοι ιδιοκτήτες και διαχειριστές εμπορικών κέντρων, καθώς πυκνώνουν οι αντιδράσεις τοπικών φορέων ενάντια στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις υπερτοπικού χαρακτήρα, γεγονός που ενδεχομένως να συνιστά και μια νέα τάση, καθώς μικρότερης κλίμακας κέντρα δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα. Δεδομένου ότι το ΣτΕ συχνά τάσσεται κατά τέτοιων επενδύσεων, όταν ασφαλώς θίγουν το περιβάλλον ή τη φυσιογνωμία μιας περιοχής, ο προβληματισμός είναι έκδηλος.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων μηνών είναι βέβαια το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, η οριστική τύχη του οποίου θα γίνει γνωστή προς τα τέλη του μήνα, με τις πιθανότητες σήμερα να είναι εναντίον της επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, η Colliers International Hellas προχώρησε σε μία πρωτοφανή τοποθέτηση για το ζήτημα, κάτι που αποτυπώνει και το κλίμα «απελπισίας» που επικρατεί αυτήν την περίοδο, μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου. Η Colliers εστιάζει στις «τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει για τις ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων» η ακύρωση του έργου στον Βοτανικό.

Η τοποθέτηση της Colliers βέβαια μόνο τυχαία δεν είναι, μιας κι έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου για το κέντρο, καλύπτοντας, μεταξύ άλλων, και ζητήματα μισθώσεων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε σημειωθεί ανάλογη παρέμβαση για έργα που βρέθηκαν στο χείλος της ακύρωσης. Σύμφωνα με την Colliers «η μη ολοκλήρωση του εμπορικού θα είναι άλλοθι και δεδικασμένο για να ακυρωθούν ή να μετατεθούν στο μέλλον ανάλογες αναπτύξεις στην Ελλάδα», ενώ στην ανακοίνωση αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν νόμος του κράτους ψηφισμένος κατά συντριπτική πλειοψηφία από 257 βουλευτές να επιτρέπει την επένδυση 150 εκατ. ευρώ έως τώρα και το ΣτΕ να απαξιώνει μονομιάς την έως τώρα διαδικασία;».

Σύντομα, είναι λίαν πιθανό το ενδεχόμενο να βρεθεί ενώπιον του ΣτΕ κι άλλη μία σημαντική επένδυση εμπορικού κέντρου 80 εκατ. ευρώ, αυτή τη φορά στο Γαλάτσι. Πρόκειται για τη δημιουργία 40.000 τ.μ. και 180 καταστημάτων στο αθλητικό κέντρο της Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι, έργο που έχει αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού η κοινοπραξία του ομίλου Χαραγκιώνη και η πορτογαλική Sonae Sierra. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μερίδα του δημοτικού συμβουλίου, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρά στο έργο και μάλιστα δηλώνει, μέσω της δημ. συμβούλου κ. Ελένης Αυλωνίτου, ότι αν κι εφόσον ληφθεί έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, θα γίνει προσφυγή στο ΣτΕ. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_06/06/2009_317522

 

 Επιστροφή

 

Το ΥΠΕΧΩΔΕ «βλέπει» το μπετόν αλλά ξεχνάει το πράσινο

Μέσα στο καλοκαίρι και με θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ θυμήθηκε τη συντήρηση του πράσινου σε μεγάλους οδικούς άξονες, όπως οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη, Καποδιστρίου, Μαραθώνος, Κύμης, Αθηνών, Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος, Σχιστού, Βάρης-Κορωπίου, που ανήκουν στην αρμοδιότητά του.

Τα ξεραμένα αγριόχορτα, ιδιαίτερα πυκνά φέτος λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων, μαζί με τα σκουπίδια δίνουν εικόνα εγκατάλειψης στους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς. Αποδεικνύονται μάλιστα το καλύτερο... προσάναμμα.

Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει η Κατεχάκη, όπου λόγω τροχαίων έχουν υποστεί ζημιές ψηλά δένδρα. Δεν έχουν απομακρυνθεί και δημιουργούν κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και ενώ είχαμε ήδη 3-4 μικροπυρκαγιές σε νησίδες λεωφόρων, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν τα έργα στη λεωφόρο Αθηνών και τη λ. Βάρης-Κορωπίου, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσουν μέσα σ' αυτή την εβδομάδα στη Βουλιαγμένης, την Ποσειδώνος και την Κηφισίας. Αποδίδει τις καθυστερήσεις σε καταγγελία του Συνδέσμου Εργοληπτών Πρασίνου που αφορούσε «φωτογραφικούς» όρους στο διαγωνισμό για έργα συντήρησης, ύψους 6 εκατ. ευρώ. Παραδέχεται ότι μετά από έλεγχο των επιθεωρητών δημοσίων έργων, οι διαγωνισμοί ανακλήθηκαν, τροποποιήθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και έγιναν νέοι διαγωνισμοί, αλλά τον Μάρτιο, όταν έπρεπε να ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης!

«Η έλλειψη πολιτικής για το πράσινο στους δρόμους μας κοστίζει», εξήγησε στην «Ε» ο Κ. Τάτσης από την Πανελλήνια Ενωση Εργοληπτών Πρασίνου, που κατηγορεί ευθέως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ πως έχει κύριο αντικείμενο το... μπετόν! «Αν είχαν διαφορετική αντιμετώπιση, δεν θα διέθεταν μόνον 15 γεωπόνους. Το πράσινο θέλει φροντίδα, επίβλεψη», προσθέτει και μας αποκαλύπτει ότι στο υπό εκπόνηση οργανόγραμμα για το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπει θέσεις μόνον για μηχανικούς Περιβάλλοντος. «Είναι απαραίτητοι, αλλά οι γεωπόνοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ανάγκες των φυτών», επισημαίνει και μας δίνει στοιχεία για την οικονομική αξία των δένδρων, πέρα από την αυταπόδεικτη θετική συμβολή τους στο περιβάλλον, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και την προστασία της υγείας των πολιτών. Με στοιχεία από τον Δήμο του Παρισιού, για ένα δένδρο με 20 χρόνια «ζωής» ξοδεύει για έργα συντήρησης 200 ευρώ το χρόνο. Επομένως η ενδεχόμενη καταστροφή του κοστίζει άμεσα στους πολίτες 4.000 ευρώ, χωρίς την αξία του φυλλώματος και του παρεχόμενου οξυγόνου. «Στην Ελλάδα οδηγοί και δημοτικοί άρχοντες καταστρέφουν δένδρα και κανένας δεν διανοείται να τους ζητήσει να πληρώσουν τη ζημιά», διαπιστώνει ο κ. Τάτσης.

Τον τραγέλαφο της πολιτικής για το πράσινο αποδεικνύει η αντιμετώπιση του γκαζόν που φυτεύεται σε νησίδες αλλά και άλλα σημεία των δρόμων, όπως είναι οι κόμβοι. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ υπολογίζει το κόστος σε 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό, όταν στην πραγματικότητα απαιτούνται περίπου 4,5 ευρώ. «Η μεγαλύτερη τσιγκουνιά γίνεται στο πότισμα», επισημαίνει και αποκαλύπτει ότι η επιλογή για πότισμα με εκτοξευτήρα και όχι με στάγδην άρδευση, εκτός από κακή διαχείριση των υδατικών πόρων, επιβαρύνει τους λογαριασμούς νερού που πληρώνει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Το πράσινο δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ακόμη πληρώσει για έργα που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2008 για την αποκατάσταση του τοπίου στην Αρχαία Ολυμπία. Ολοκληρώθηκαν μέσα σε 20 ημέρες, γεγονός που είχε επισημανθεί με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από όλες τις διεθνείς αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στην τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ενάμιση χρόνο αργότερα το ΕΘΙΑΓΕ, που είχε αναλάβει το έργο, δεν έχει αποζημιωθεί, παρά το γεγονός ότι το κόστος έχει καταβληθεί εγκαίρως από το Ιδρυμα Λάτση. Το γεγονός κατήγειλε η Πανελλήνια Ενωση Εργοληπτών Πρασίνου με υπόμνημα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Πολιτισμού. *

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/06/2009&id=52421

 

 Επιστροφή

 

Economist: «Η χειρότερη ποιότητα ζωής στην Αθήνα»

Η Αθήνα είναι η πόλη που προσφέρει τη χειρότερη ποιότητα ζωής ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Αυτό προκύπτει από την τελευταία μελέτη του βρετανικού οργανισμού Economist Intelligence Unit.

Στόχος του οργανισμού είναι η διεξαγωγή ερευνών επενδυτικού ρίσκου για λογαριασμό κυβερνήσεων αλλά και μεγάλων εταιριών, παρέχοντας ταυτόχρονα αναλύσεις πολιτικών κινδύνων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 140 πόλεις από όλο τον κόσμο, καθεμία από τις οποίες συγκεντρώνει ένα ποσοστό διαβίωσης που την κατατάσσει στην αντίστοιχη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 30 ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες, στη βάση 5 ευρύτερων κατηγοριών: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση, υποδομή.

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έρευνα, η ελληνική πρωτεύουσα παρέχει τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης από όλες τις μεγαλουπόλεις της Δυτικής Ευρώπης, καταλαμβάνοντας την 63η θέση. Σε μια κλίμακα με άριστα το 100%, η Αθήνα έχει δείκτη διαβίωσης της τάξης του 81,2%. Σε σχέση με τις αναπτυγμένες πόλεις της Δυτική Ευρώπης, η Αθήνα προσφέρει οριακά «ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», σύμφωνα με τα κριτήρια της έρευνας. Ειδικά όσον αφορά στους δείκτες της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και των υποδομών, η Αθήνα παρουσιάζει εικόνα... σχεδόν τριτοκοσμική.

Η πόλη που προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής είναι το Βανκούβερ του Καναδά με ποσοστό 98% - κυρίως λόγω των εξαιρετικών υποδομών. Δεύτερη έρχεται η Βιέννη και τρίτη η Μελβούρνη. Ακολουθούν το Τορόντο (Καναδάς), το Περθ (Αυστραλία), το Κάλγκαρι (Καναδάς), το Ελσίνκι, το Σίδνεϊ, η Ζυρίχη και η Γενεύη.

Από τις υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν πόλεις της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης. Έτσι, η Στοκχόλμη βρίσκεται στην 14η θέση, το Παρίσι στην 17η, η Κοπεγχάγη στην 21η, το Βερολίνο στην 22η. Ανάμεσα στις πρώτες 20 βρίσκονται και 2 γερμανικές πόλεις, το Αμβούργο και η Φρανκφούρτη. Το Λονδίνο βρίσκεται μόλις στην 51η θέση ενώ η Ρώμη στην αμέσως επόμενη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ποιότητα ζωής στις δύο αυτές πόλεις έχει υποβαθμιστεί αρκετά.

Πόλεις του Καναδά και της Αυστραλίας κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις στην κλίμακα, όσον αφορά στον τομέα της ανετότερης καθημερινότητας. Στον αντίποδα βρίσκεται η Χαράρε της Ζιμπάμπουε, με δείκτη μόλις 37,5%, γεγονός που την κατατάσσει ως μια από τις πλέον μη βιώσιμες πρωτεύουσες του κόσμου.

Χαμηλά στην κλίμακα των παρεχόμενων συνθηκών διαβίωσης βρίσκεται η Μόσχα (69η), το Πεκίνο (76η), το Γιοχάνεσμπουργκ (92η), το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Σάο Πάολο και η Μπανγκόκ. Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας βρίσκονται στην 100η θέση.

Στον... «πάτο» της βαθμολογίας βρίσκονται οι πόλεις της Ασίας και της Αφρικής. Η Μανίλα καταλαμβάνει την 108η θέση, το Νέο Δελχί και το Κάιρο 114η, η Μουμπάι του Slumdog Millionaire στην 120ή και το Ναϊρόμπι στην 122η θέση.

Η Τεχεράνη, το Καράτσι στο Πακιστάν, καθώς επίσης και το Λάγος (Νιγηρία), παρέχουν τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης σε επίπεδο καθημερινότητας, με δείκτη κάτω από 50%.

Στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Αλγέρι (3η θέση από το τέλος), η Ντάκα – πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές (2η από το τέλος) και η Χαράρε της Ζιμπάμπουε καταλαμβάνει την τελευταία θέση.

http://www.tvxs.gr/v13844 (11-6-09)

 

 Επιστροφή

 

Σε 4 ημέρες πουλήθηκαν 13.500 κλιματιστικά

Γιώργος Φιντικάκης

ΕΣΠΑΣΑΝ τα κοντέρ οι πωλήσεις κλιματιστικών στις πρώτες ημέρες εφαρμογής του επιδοτούμενου από την Κοινότητα προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης. Σε τέσσερις μόλις ημέρες, δηλαδή από την περασμένη Τετάρτη οπότε και έκανε πρεμιέρα μέχρι και το Σάββατο, πουλήθηκαν πανελλαδικά από τις αλυσίδες και τα λιανεμπορικά καταστήματα που συμμετέχουν σε αυτό, 13.500 κλιματιστικά, εκ των οποίων τα 9.000 μόνο στην Αττική.

Σε όλη την Ελλάδα

Ενδεικτικό της μεγάλης ανταπόκρισης που γνωρίζει το πρόγραμμα από το κοινό, είναι ότι μέχρι και την Παρασκευή είχαν πωληθεί 8.300 κλιματιστικά, αλλά μέσα σε μια ημέρα, το Σάββατο, πουλήθηκαν επιπλέον 5.200 συσκευές. Αμέσως μετά την Αττική, στη δεύτερη θέση της λίστας από πλευράς ανταπόκρισης κατατάσσεται η Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) με 1.450 συσκευές, ενώ 2.250 κλιματιστικά έχουν πωληθεί συνολικά στις 8 πιο φτωχές από πλευράς ακαθάριστου εθνικού προϊόντος περιφέρειες της χώρας (Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία- Θράκη, Β. Αιγαίο, Ιόνιο, Ήπειρος, Δ. Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησος). Από εκεί και πέρα 560 κλιματιστικά έχουν πουληθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μόνο 53 στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας (Κοζάνη, Βέροια, Νάουσα, Φλώρινα), όπου λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, το ενδιαφέρον είναι μικρό, όπως αναμενόταν.

Ο στόχος

Αν ο ρυθμός αυτός στις πωλήσεις διατηρηθεί και το επόμενο 20ήμερο, δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί ο στόχος των 20.000 συσκευών που έχει τεθεί ως ενδεικτικός για την Αττική. Σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να διατεθούν επιπλέον χρήματα απ΄ όσα είχε αρχικά υπολογιστεί ότι αναλογούν στο Λεκανοπέδιο. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που ξεπεραστεί ο ενδεικτικός στόχος των 50.000 - 60.000 κλιματιστικών πανελλαδικά στη διάρκεια των έξι μηνών που θα διαρκέσει το πρόγραμμα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4521944&ct=3 16-6-09

 

 Επιστροφή

 

Ειδικοί για τα μπάζα

Το τηλεφώνημα στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων αφορούσε την περισυλλογή δέκα σάκων με μπάζα. «Δεν παίρνουμε πλέον αδρανή υλικά, κύριε, πρέπει να απευθυνθείτε σε μια ιδιωτική εταιρεία», απάντησε ο υπάλληλος.

Τελικά, εντοπίσαμε μία στην περιοχή του Κολωνού, αλλά το ποσό που ζήτησαν για να πάρουν τα μπάζα φάνηκε εξωφρενικό: 110 ευρώ για να φέρουν έναν μικρό κάδο (γνωστό ως σκίπερ) έξω από το σπίτι του πελάτη.

Θα τα ανακυκλώσουν τουλάχιστον ή θα καταλήξουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον;

Κανείς δεν ξέρει, αφού το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, που ψηφίστηκε το 2007, δεν έχει εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., η χώρα μας από του χρόνου πρέπει να ανακυκλώνει το 30% των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Παράγονται από δημόσια και ιδιωτικά έργα και ξεπερνούν ετησίως τους έξι εκατομμύρια τόνους. Δηλαδή, πάνω από 15.000 τόνους ημερησίως!

«Μόνο το 5% επαναχρησιμοποιείται. Μεγάλο μέρος οδηγείται στις αναπλάσεις ανενεργών λατομείων και στις χωματερές. Αλλο τεράστιο κομμάτι πέφτει ανεξέλεγκτα σε ρέματα και δασικές εκτάσεις. Επιπλέον, δεν γίνεται διαχωρισμός των επικίνδυνων υλικών όπως ο αμίαντος, ο μόλυβδος, τα χημικά, τα χρώματα, τα καρκινογόνα PCB από πυκνωτές, τις προστατευτικές επικαλύψεις ξύλων ή μετάλλων, τα καλώδια», επισημαίνει ο Δ. Κιούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Εργων.

Η πολύχρονη περιβαλλοντική επιβάρυνση οφείλεται στο ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προχώρησε έγκαιρα στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΟΕΔΣΑΠ).

Σύμφωνα με το ΣτΕ, πρόκειται για τον αρμόδιο κρατικό φορέα και έπρεπε αυτός να υποβάλει το σχετικό διάταγμα κι όχι ο υπουργός.

Δημιουργήθηκε πρόσφατα και αποτελεί το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό των συστημάτων ανακύκλωσης που έχει η χώρα (και αφορούν κάθε λογής υλικά). Επρεπε να έχει συσταθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Σήμερα βρίσκεται σε φάση αναζήτησης διευθυντή.

Παλιότερα, υπήρχε η Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης. Είχε εγκρίνει 14 συστήματα για την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ. Τα μισά διαθέτουν σχετικό εξοπλισμό όπως ειδικά μηχανήματα θρυμματισμού και διαχωρισμού που παράγουν άμμο, αμμοχάλικο 3Α και σκύρα.

Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία και αδειοδότηση των μονάδων και τη διάθεση των ανακυκλωμένων υλικών.

Ο Δ. Κιούκης αναφέρεται σε «συμφέροντα που εμποδίζουν την ανακύκλωση. Λατομεία που παράγουν πρωτογενή αδρανή υλικά. Κατασκευαστικές εταιρείες που δεν επιθυμούν να επιβαρυνθούν με το έξτρα κόστος. Επιχειρήσεις που επεξεργάζονται μόνο αξιοποιήσιμα υλικά. Επαγγελματίες που κερδοσκοπούν από την ανεξέλεγκτη απόρριψη».

Ανεξέλεγκτες απορρίψεις στην επαρχία

Ομως υπάρχει και η άλλη πλευρά: Τον Οκτώβριο του 2007 η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με χωματουργούς (ιδιοκτήτες μηχανημάτων και φορτηγατζήδες) που προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία.

Σήμερα, οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και τα σπάνια πρόστιμα δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Βουνά της Αττικής όπως ο Υμηττός έχουν μετατραπεί σε «περιζήτητες» μπαζαποθήκες.

Παλιότερα ήταν τα λατομεία Μαρκοπούλου. Πλέον οι δύο «νόμιμοι» χώροι απόθεσης είναι η χωματερή στα Ανω Λιόσια και το λατομείο «Ζωίτσα». Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ανύπαρκτοι οι χώροι απόθεσης.

«Πεντέμισι χρόνια τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει κάνει το παραμικρό. Λες και δεν γνωρίζει ότι αν γίνει σωστά η διαχείριση, το περιβαλλοντικό κέρδος θα είναι ανυπολόγιστο. Οτι θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας στις μονάδες διαχείρισης και θα υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά οφέλη», τονίζει ο Φ. Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Τελευταία, πάντως, έχει παρατηρηθεί μείωση του όγκου των αποβλήτων, που οφείλεται στην πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Μια τραγική ειρωνεία που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό κράτος είναι για τα μπάζα.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/06/2009&id=58346 28-6-09

 

 Επιστροφή

 

Μετά τα κλιματιστικά, θ' αλλάξουμε τα ψυγεία

Σε 17 ημέρες έχουν πουληθεί 66.570 νέα air conditions (DC inverter), ενώ ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 25 εκ. ευρώ για αλλαγές μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου. Ο Κ. Χατζηδάκης δεν προσδιόρισε χρονικά την αλλαγή ψυγείων

Χ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας

Ξεπουλά... το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης με την επιδότηση κατά 35% της αντικατάστασης παλιών κλιματιστικών. Μέσα σε μόνο 17 μέρες, από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του, έχουν πουληθεί 66.570 νέα air conditions σύγχρονης τεχνολογίας (DC Inverter) ή περίπου 4.000 κάθε μέρα. Από αυτά περίπου το 60%, ήτοι 39.570, διατέθηκαν στην Αττική.

Οπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου κοινοτικού προγράμματος θα αυξηθεί κι άλλο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες περισσότερων καταναλωτών. Σημειώνεται ότι είχε ξεκινήσει στα 15 εκατ. ευρώ, πριν από λίγες μέρες είχε φτάσει στα 20 εκατ. ευρώ και σταδιακά εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ. Το «Αλλάζω Κλιματιστικό» υπενθυμίζεται πως θα... «τρέχει» μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2009.

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε χθες τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Ανακύκλωσης στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όπου συγκεντρώνονται και καταστρέφονται όλα τα παλιά κλιματιστικά.

Με το Ε.Κ.ΑΝ. συνεργάζονται 2.670 καταστήματα, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και έχουν την ευθύνη για την ανακύκλωση των παλιών συσκευών.

Περιβάλλον
Ο υπουργός υποστήριξε ότι ήδη το πρόγραμμα πέτυχε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ενώ τόνισε το μήνυμα ευαισθητοποίησης που είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία υλοποίησης της δράσης έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ οι στόχοι που είχαν τεθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκεκριμένα σε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εξοικονομούνται 24 GWh (Γιγαβατώρες) έναντι 15,1 και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται κατά 21,5 kt (χιλιάδες τόνοι) από 13,2 που ήταν ο αρχικός στόχος.

Επανέλαβε, ακόμη, την εξαγγελία του για ανάλογη επιδότηση αντικατάστασης παλιών ψυγείων. Δράση την οποία απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης για το διάστημα 10 με 29 Ιουνίου στην Αττική, αντικαταστάθηκαν 39.597 παλιά κλιματιστικά, στην περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας 8.439, της Στ. Ελλάδας 3.174, του Ν. Αιγαίου 949, της Δ. Μακεδονίας 258 και στις υπόλοιπες οκτώ περιφέρειες (Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Β. Αιγαίου, Δ. Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Πελοποννήσου) 14.153.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που διαθέτουν παλαιές οικιακές συσκευές κλιματισμού εν λειτουργία και επιθυμούν να τις αντικαταστήσουν.

Στις συσκευές αυτές περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι παλαιών συσκευών κλιματισμού (ανεξαρτήτως έτους κατασκευής). Κάθε καταναλωτής μπορεί να αποσύρει έως και δύο συσκευές, αγοράζοντας νέες, τεχνολογίας inverter και υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 35% της λιανικής τιμής πώλησης κάθε νέας συσκευής, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 500 ευρώ. Ο καταναλωτής, κατά την αγορά του νέου κλιματιστικού, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή, δηλαδή αγοράζει τη συσκευή φθηνότερα κατά 35%.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=4412866 2-7-09

 

 Επιστροφή