ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 21

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 21

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20),

 

Γενικά-Ελλάδα

Γενικά-Αττική

Λεκανοπέδιο-Αθήνα

Οι μεγάλες μπίζνες του κράτους σε καιρούς κρίσης

Χώροι Πρασίνου: γιατί δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα; του Ν. Χλύκα

Μάνος Χατζηδάκις για την εξέγερση των νέων το Μάιο 1986

400 πόλεις θέλουν να ξεπεράσουν τον ενεργειακό στόχο της ΕΕ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Γιώργος Μαυρουλέας (6-1-2009)

Για το προπαγανδιστικό 4σέλιδο του Δ. Αθηναίων στην free-press LIFO

Μέχρι τις 9 Μαρτίου δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τα τελη διέλευσης των δικτύων επικοινωνιών

Βιοκλιματικά έργα σε δρόμους πλατείες του Λεκανοπεδίου

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μιλάει για ... «επικοινωνιακά» λάθη και ετοιμάζει νέα φιέστα στις 4-3-09

ΤΕΕ: Πρωτοβουλία για την Αυθαίρετη Δόμηση

Οι Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Αττικής - ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας φτάνουν τα 10,3 MW

Κριτική: Απαράδεκτη η Χάρτα Πρασίνου του Δ. Αθηναίων που ισχύει από 1-1-09

Κάθε κατοικία έχει και... ημιυπαίθριο

Tα σχέδια για δημιουργία Μητροπολιτικών Πάρκων δεν υλοποιούνται ποτέ

WWF: περιβαλλοντική ανασκόπηση του Δήμου Αθηναίων

Τα μεγαθήρια εμπορικά κέντρα δεν ταιριάζουν στο μέγεθος και το περιβάλλον της Ελλάδας

Μελέτη για τη σωτηρία της Πρωτεύουσας

Το φυτώριο του Δ. Αθηναίων έχει 18.000 φυτά και οι κάτοικοι φυτεύουν από μόνοι τους

Οι πρυτάνεις αντιδρούν στην παραγγελία Σανιδά για τα υπό κατάληψη κτίρια

Απαγόρευση νέων επεκτάσεων και παραλία Σαρωνικού με σχετικές χρήσεις γης

εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής του Δήμου Αθηναίων επιχείρησε ο Νικήτας Κακλαμάνης

Οι υποβαθμισμένες περιοχές πληρώνουν υπερδιπλάσια για ψύξη και θέρμανση

Κατατέθηκε τη Μ. Δευτέρα 13-4-09 το σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας

Αλλαξαν πρόσωπο 5.000 κτίρια της Αθήνας-Απολογισμός του προγράμματος «Πρόσοψη» πέντε χρόνια μετά

 

 Επιστροφή

 

Μάνος Χατζιδάκις, Άρθρο στο περιοδικό “Το Τέταρτο”, Μάιος 1986…

ΔΕΚ 11

http://www.poiein.gr/archives/3741/index.html

Κατηγορία: Only on Sunday, καταχώρηση από: Σπύρος Αραβανής

 «…Μια μωβ σκιά Μαΐου ξάπλωσε στον τόπο. Οσα συνέβησαν στα Εξάρχεια και στη Νομική Σχολή. Και στην οδό Σκουφά και Σόλωνος, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους ενόχλησαν τους Ελληνες πολίτες και αγανάκτησαν τον Τύπο ολόκληρο. Γιατί δεν τους εξολοθρεύουν και δεν τους σπάνε το κεφάλι. Γιατί δεν ρίχνουν δακρυγόνα. Και η Σύγκλητος και οι φοιτητές όλων των παρατάξεων, όλοι αγανακτισμένοι με τα τριάντα-εκατό παιδιά που δεν το βάζουν κάτω, δεν εννοούνε να παραδεχτούν πως η όποια ελευθερία ανήκει μόνο στους αστυνομικούς και τους ηλικιωμένους. Που δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καταδιώκονται αδιάκοπα, προπηλακίζονται ατελείωτα και συνεχώς υποχρεούνται να δέχονται εξευτελισμούς. Κι ο προπηλακισμός αρχίζει από τον δάσκαλο, τον επιστάτη του σχολείου, από τον οδηγό και τον εισπράκτορα του λεωφορείου, απ’ τον καθηγητή και τον δημόσιο λειτουργό ώς τον δημόσιο υπάλληλο, από τους αξιωματικούς κι εκπαιδευτές στο κέντρο κατατάξεως ώς τον τυχαίο μοτοσικλετιστή της τροχαίας που θα του ζητήσει άδειες, ταυτότητες και πιστοποιητικά. Ως τον γιατρό του νοσοκομείου που θα τον πάνε σηκωτό, ύστερα από τη γροθιά του οργάνου της τάξεως. Και το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Εξύβριση αρχής - έτσι ονομάζεται η απαίτηση εξηγήσεων. Χειροδικία κατά της αρχής - έτσι είθισται να αποκαλείται η ενστικτώδης κίνηση του αμυνόμενου νέου. Και η ιστορία δεν έχει τέλος. Η ανωνυμία και η εισαγγελική αρχή θα του προσφέρει ή μια τραυματική αγανάκτηση ισόβια ή τον επιζητούμενο από την πολιτεία ευνουχισμό του. Αυτή είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και, δυστυχώς, γνησίως ελληνική τα πρόσφατα και τελευταία σαράντα χρόνια - όσα είχα δηλαδή την ευτυχία να ζήσω σαν επώνυμος πολίτης εις τούτον τον ένδοξον κατά τα άλλα τόπον μας.

Μια μωβ σκιά Μαΐου σκέπασε την Αθήνα. Κι όμως δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος, μια εφημερίδα ν’ αγανακτήσει και να διαμαρτυρηθεί, να καταγγείλει την αλήθεια για αυτό το τρίγωνο του αίσχους. Σκουφά, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους. Κι άρχισε μια σκόπιμη, ύποπτη κι έντεχνη σύγχυση τριών ασχέτων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι νεαροί των Εξαρχείων να παρουσιάζονται ίδιοι με τους αλήτες των γηπέδων, τους επονομαζόμενους χούλιγκανς, και επιπλέον να καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη, με στήλες ολόκληρες των θλιβερών εφημερίδων μας, ότι οι νέοι αυτοί, οι αναρχικοί, είναι οι βομβιστές και ίσως οι πιθανοί δράστες των δολοφονιών ή εμπρησμών. Και φυσικά, όταν με το καλό τελειώσει η δίωξη των εκατό, σαράντα ή είκοσι παιδιών και η όλη επιχείρηση στεφθεί με «επιτυχία», να πάρει τις διαστάσεις ενός πραγματικού θριάμβου… κατά του εγκλήματος. Την ίδια ώρα που δολοφονούνται εκδότες και οι δολοφόνοι δεν ανευρίσκονται. Δολοφονούνται πολίτες και οι δολοφόνοι δεν αποκαλύπτονται. Πεθαίνουν νέοι από ξυλοδαρμούς και οι δράστες κυκλοφορούν ανενόχλητοι και, τέλος, δεν… ανακαλύπτονται.

Την ίδια ώρα η πολιτεία αγανακτεί διότι υπάρχουν μερικά ζωντανά της κύτταρα που αντιδρούν άτεχνα, ανοργάνωτα, ίσως μ’ αφέλεια, σ’ όλην αυτή την οργανωμένη κρατική ασχήμια, αντί να βλογάμε τον Θεό που βρίσκονται ακόμη μερικοί που δεν συνήθισαν στην «παρουσία του τέρατος». (…) Κορίτσια κι αγόρια με γυαλιά, έτσι καθώς κοιτάτε με απορία κι αγανάκτηση για ό,τι συμβαίνει γύρω σας, είμαι μαζί σας. Και σας αγαπώ»

 

 Επιστροφή

 

Αλλαξαν πρόσωπο 5.000 κτίρια της Αθήνας-Απολογισμός του προγράμματος «Πρόσοψη» πέντε χρόνια μετά
Τετάρτη, 14.01.09
Αλλαξαν πρόσωπο 5.000 κτίρια της Αθήνας
Σαράντα χρόνια μετά την ανέγερσή της, η διώροφη κατοικία στην οδό Ελλανικού -πίσω από το Καλλιμάρμαρο- παρέμενε ρυπαρή και παραμελημένη. Χρειάστηκαν μόνο τρεις μήνες για να βαφτεί, να απαλλαγεί από ένα αυθαίρετο δώμα και εν τέλει να δώσει τη θέση της σε μια αστραφτερή όψη. Είναι ένα από τις εκατοντάδες κτιρίων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων το 2008 κι ένα από τις 5.000 που ανέπλασαν αισθητικά τις όψεις τους από το 2003 -οπότε και τέθηκε σε λειτουργία.
Αρχικά με τη συνεισφορά της κοινοπραξίας «Νέα εικόνα για την Αθήνα» και τα δύο τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ), το πρόγραμμα «Πρόσοψη» επιδιώκει την αισθητική αναβάθμιση της πόλης μέσα από την εξωτερική αποκατάσταση και συντήρηση των κτιρίων. Εκκίνηση για τη διαδικασία είναι η αίτηση των ιδιοκτητών, για να ακολουθήσουν επιτόπια αυτοψία από αρχιτέκτονα, δωρεάν σύνταξη τεχνικής έκθεσης και χρωματική μελέτη σε συνεργασία με τους ενδιαφερομένους. «Παρέχονται δωρεάν έγκριση των εργασιών, άδεια κατάληψης πεζοδρομίου και νομικο-τεχνικές συμβουλές. Προϋπόθεση είναι η αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών και η αντικατάσταση των κεραιών από μια κεντρική», εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος Κωνσταντίνα Τσαμουρτζή. Αν οι όροι τηρηθούν, οι ιδιοκτήτες (μετά το τέλος των εργασιών) λαμβάνουν επιδότηση από το δήμο που φθάνει και τις 2.400 ευρώ.
Η ελευθερία επιλογής χρωματισμών και τεχνοτροπίας κατά την επισκευή πάντως φαίνεται ότι προκαλεί σύγχυση, καταλήγοντας σε αυτό που οι αρχιτέκτονες ονομάζουν φαινόμενο Disney. «Συχνά οι πολίτες δεν ακολουθούν τις συστάσεις μας. Βάφουν τα κτίρια χρωματιστά, μπογιατίζουν το αρτιφισιέλ αντί να το πλύνουν, τρίβουν τα μάρμαρα. Αντιμετωπίζουν εμάς ως τεχνικό σύμβουλο αλλά δίνουν το πράσινο φως στις προτάσεις του μπογιατζή», παρατηρεί ο τεχνολόγος της «Πρόσοψης» Κώστας Ζώης.
Οι παρεμβάσεις που έχει να επιδείξει ο σκληρός πυρήνας της Αθήνας είναι ποικίλες: από το καλλωπισμένο νεοκλασικό στη συμβολή Ακαδημίας και Λυκαβηττού, τις μεσοπολεμικές κατοικίες της Βουκουρεστίου, της Μασσαλίας και της 3ης Σεπτεμβρίου που μακιγιαρίστηκαν με μπογιά αντί να καθαριστούν από εξειδικευμένα συνεργεία, ως τις πιο σύγχρονες πολυκατοικίες της Φωκίωνος Νέγρη, της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Αχαρνών που άστραψαν μετά την αποκατάσταση. «Το πρόγραμμα έχει αποδώσει ποσοτικά επειδή παρότρυνε πολλούς ιδιοκτήτες να ασχοληθούν με τη συντήρηση των κτιρίων τους και συνέβαλε στο πρόσκαιρο νοικοκύρεμα αρκετών δρόμων της πόλης. Υπήρξε όμως δραματική έλλειψη τεχνογνωσίας και κριτηρίων για τη συντήρηση αρχιτεκτονικών έργων με αποτέλεσμα την αισθητική υποβάθμισή τους και συχνά τη μη αναστρέψιμη αλλοίωσή τους», διαπιστώνει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Τουρνικιώτης.
Η μεσοποπολεμική κατοικία στη Ναυαρίνου, έργο του αρχιτέκτονα Βασίλη Δούρα, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Το αρτιφισιέλ έχει θαφτεί κάτω από πολλές στρώσεις μοβ πλαστικού. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που βάφεται αφού -όπως ήταν αναμενόμενο λόγω του αρχικού υλικού της- ξεφλούδισε μετά την πρώτη επισκευή. «Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με σεβασμό στην αρχιτεκτονική των κτιρίων. Για να γίνει αυτό πρέπει να επιβάλλονται σαφείς προδιαγραφές και να προσφέρονται συμβουλευτική υποστήριξη και επίβλεψη έργων από ειδικευμένους τεχνικούς της Δημοτικής Υπηρεσίας», προτείνει ο καθηγητής του ΕΜΠ.
«Το 70% των κτιρίων που εντάσσονται στο πρόγραμμα υπόκειται σε σωστές αναπλάσεις», καθησυχάζουν από την ΑΕΔΑ. Για να προκύψει αυτό το ποσοστό όμως, οι ομάδες επιστημόνων της -ελλείψει θεσμικών εργαλείων- παρίστανται σε γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών, καθοδηγούν τεχνίτες, παρουσιάζουν αρχειακό υλικό με κτίρια που αποκαταστάθηκαν βάσει των οδηγιών τους, σε μια προσπάθεια να «εκπαιδεύσουν τους κατοίκους». «Ιδιοκτήτες κτιρίου στο Παγκράτι ακύρωσαν συμφωνία που είχαν κλείσει σε μπογιατζή γιατί πείστηκαν ότι το σπίτι τους είναι καλύτερο να πλυθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης. Κτίρια που έχουν απολέσει το αρχιτεκτονικό τους στίγμα επαναδιαπραγματεύονται την αισθητική τους, άλλοτε σαν τονωτική ένεση στην υπανάπτυκτη αστική κουλτούρα των Αθηναίων, άλλοτε σαν σφραγίδα αυτής. Το βέβαιο είναι πως η αναβάθμιση της Αθήνας περνάει υποχρεωτικά από την αναβάθμιση των κτιρίων της. Οπως υπενθυμίζει ο κ. Τουρνικιώτης, «η δημόσια όψη της πόλης ανήκει σε όλους και έχουν όλοι τις υποχρεώσεις τους».

«Να μας γίνει συνείδηση η συντήρηση»
Το καλοκαίρι του 2004, η Μαρία Δανιήλ έκανε αίτηση στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» για τη νεοκλασική κατοικία της στην περιοχή του Φιλοππάπου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τρεις μήνες μετά, παρόλο που το σπίτι της ήταν γωνιακό, συνεπώς με δύο όψεις προς αποκατάσταση. «Εξεπλάγην με το πόσο ευέλικτο ήταν το πρόγραμμα», λέει η ίδια σήμερα αναγνωρίζοντας ότι στη δική της περίπτωση τα πράγματα απλοποιήθηκαν δεδομένου ότι δεν υπήρχαν συνιδιοκτήτες. Επιπλέον, η ανάπλαση προσόψεων σε νεοκλασικά κτίρια γίνεται βάσει όρων που επιβάλλει η ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου), άρα δεν υπάρχει περιθώριο να παρεκκλίνουν - τουλάχιστον ως προς τις χρωματικές επιλογές. «Η δική μου εμπειρία είναι θετική και εκτιμώ πως αν οι αναπλάσεις προσόψεων γίνονταν σωστά και μαζικά, η Αθήνα θα πήγαινε ένα βήμα μπροστά», τονίζει η κ. Δανιήλ. «Είναι ανάγκη να μας γίνει συνείδηση η συντήρηση των κτιρίων».

Συνεχής επίβλεψη στο εξωτερικό
Από τη Βαρκελόνη και το Αμστερνταμ ως το Παρίσι και τη Ρώμη, οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης εφαρμόζουν προγράμματα συστηματικής συντήρησης των όψεων όλων των κτιρίων ανεξαιρέτως και υπακούοντας τους κανονισμούς που ορίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Οπως σημειώνει ο κ. Τουρνικιώτης, ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα ανάπλασης «είναι το πρόγραμμα του Παρισιού που επιβάλλει τη συντήρηση όλων των όψεων το αργότερο κάθε δέκα χρόνια, σύμφωνα πάντα με προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στην αρχιτεκτονική». Τα έξοδα αποκατάστασης βαρύνουν τους ιδιοκτήτες, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου παρακολουθούν συστηματικά την εξέλιξη της επισκευής των προσόψεων, εκδίδουν την άδεια των εργασιών και ελέγχουν την εφαρμογή της. «Οι παλιές πολυκατοικίες από πωρόλιθο θα ήταν κατάμαυρες σε όλο το Παρίσι έπειτα από 100 ή 200 χρόνια ζωής, αν δεν τις έπλεναν κάθε τόσο. Σκεφτείτε πως αν τις έβαφαν επί τόσα χρόνια, άλλοτε κίτρινες, άλλοτε ροζ κι ύστερα γαλάζιες, θα είχαν καταλήξει σαν γριές κοκότες!», εξηγεί με χιούμορ ο καθηγητής του Μετσόβιου, αντιπαραθέτοντας τη γαλλική με την ελληνική πρακτική. Αντίστοιχο με το αθηναϊκό πρόγραμμα αποκατάστασης είχε εφαρμοστεί στη Βαρκελόνη, με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και αναβαθμίστηκαν 2.800 κτίρια.
ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ
Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=69942

 

 Επιστροφή

 

Χώροι πρασινου  05/02/2009 

Του Νίκου Χλύκα

Σύμφωνα με τα δεδομένα η Αθήνα θεωρείται η πρωτεύουσα με τη μικρότερη αναλογούσα επιφάνεια πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα δεδομένα αυτά και μάλιστα το πράσινο δεν είναι αναλογικά κατανεμημένο ανά περιοχή της πόλης. Αντιθέτως, είναι συγκεντρωμένο σε συγκεκριμένες εστίες, όπως το Πεδίον του Άρεως, ο Εθνικός Κήπος, ο λόφος του Αρδηττού, ο Λυκαβηττός κ.λπ. Επίσης, το περιαστικό της πράσινο, δηλαδή οι ορεινοί όγκοι της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Υμηττού και του Ποικίλου Όρους, εκτός των παρεμβάσεων που έχουν δεχθεί και έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης όλων των χρήσεων που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν εντός του αστικού ιστού, όπως νεκροταφεία, σχολεία, στρατόπεδα, πάρκο κεραιών, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κ.λπ., έχουν υποστεί και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές και τις «διάφορες νόμιμες παρεμβάσεις».

Αξιολογώντας τα προαναφερόμενα διαπιστώνεται ότι υπάρχει σημαντικό περιβαλλοντικό έλλειμμα στην πόλη, το οποίο έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με τις συνθήκες περιβάλλοντος που βιώνουν, οι οποίες επηρεάζουν το μικροκλίμα των κατά τόπους περιοχών.

Οι διαπιστώσεις αυτές είναι καταγεγραμμένες σε συνέδρια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και άλλων φορέων, καθώς και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από χρόνια. Διερωτάται κανείς γιατί δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα;

Καλόπιστα και χωρίς διάθεση απόδοσης ευθυνών επισημαίνουμε ότι για τη λήψη των όποιων μέτρων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη πολιτικής και στρατηγικής πάνω στο ζήτημα προστασίας και διαχείρισης του πρασίνου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ο φορέας διαχείρισης των περιοχών, ο οποίος θα έχει την ευθύνη, θα χαράσσει την πολιτική και θα βρίσκει τα κονδύλια για την υλοποίησή της.

Σήμερα, για τους ορεινούς όγκους, δηλαδή Υμηττό, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ποικίλο Όρος, την ευθύνη έχει η Δασική Υπηρεσία, αλλά παρεμβαίνουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους συνδέσμους τους (π.χ. Σύνδεσμος Προστασίας Πεντελικού Όρους, Σύνδεσμος Προστασίας Υμηττού κ.λπ.) και η κατάσταση είναι η ακόλουθη: εκτός του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, όπου εκπόνησε τη μελέτη προστασίας και διαχείρισης το Δασαρχείο Πάρνηθας, προ της πυρκαγιάς, οι υπόλοιποι ορεινοί όγκοι δεν διαθέτουν διαχειριστικό σχέδιο.

Οι χρηματοδοτήσεις για έργα προστασίας δεν γίνονται βάσει ενός προγράμματος έργων που έχει συντάξει η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία αλλά κατά το δοκούν, και μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία υποχρηματοδοτείται. Οι δασικοί χάρτες, που έχουν συνταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου και καλύπτουν μεγάλο μέρος των ορεινών όγκων, δεν οριστικοποιήθηκαν, γιατί δεν προχώρησαν οι διαδικασίες ανάρτησης και κύρωσης λόγω του γεγονότος ότι κάποιοι περιμένουν την αλλαγή του  νόμου 3208/2003.

Το αστικό πράσινο είναι κατακερματισμένο από διοικητικής άποψης σε διάφορους φορείς, όπου ο καθένας χαράσσει την πολιτική του για τον χώρο που του ανήκει. Είναι προφανές από τα προαναφερόμενα ότι με βάση το καθεστώς αυτό δεν μπορεί όχι να εφαρμοσθεί αλλά ούτε καν να χαραχθεί πολιτική για το πράσινο.

Αυτό που προέχει είναι η οργάνωση και η εκδήλωση πολιτικής βούλησης αντιμετώπισης του προβλήματος πάνω σε μία σταθερή και υγιή βάση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, γιατί διαφορετικά θα συζητάμε για μικροπαρεμβάσεις σε οδικούς άξονες της πόλης, λες και πρόκειται για μεγάλα έργα. Επίσης, καλό θα ήταν να γίνει μία καταγραφή του τι πράσινο έμεινε και σε τι κατάσταση είναι σήμερα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς και ποιοι φορείς έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης ώστε να ληφθούν μέτρα για την αναβάθμισή του.

ΑΥΓΗ 5/2/2009

 

 Επιστροφή

 

Το χρονικό, πως ο Κακλαμάνης «εξαγόρασε» τo free press LIFO, Με αφορμή τη δημοσίευση στην εφημερίδα του προκλητικού προπαγανδιστικού τετρασέλιδου του Δήμου. (ελήφθη 14-2-09)

 

 Επιστροφή

 

Οι μεγάλες μπίζνες του κράτους σε καιρούς κρίσης

ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ στρέφεται στους έλληνες επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια για να μην υποχρεωθεί να κλείσει την Ολυμπιακή. Η πρόταση του αντιπροέδρου της ΜΙG κ. Α. Βγενόπουλου έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση, καθώς αποτελεί «ανάχωμα» στις πιέσεις των Βρυξελλών για λουκέτο, παρότι δημιουργεί ερωτήματα για το αν προηγήθηκε παρασκήνιο και για τον ρόλο του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα ακόμη και από το νέο του πόστο. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου με δήλωσή του προς «Το Βήμα» ξεκαθαρίζει το τοπίο, τονίζοντας ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης ισχύει για όλους: «Οποιος επιχειρηματίας θέλει, περιλαμβανομένου και του κ. Βασιλάκη, μπορεί να έλθει για την Ολυμπιακή!». Πέραν της Ολυμπιακής, η κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει την τύχη των λιμανιών, καθώς τα σχέδια εισόδου ιδιωτών που οδήγησαν στην παράλυση (λόγω απεργιών) στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ προχωρούν με βήμα σημειωτόν. Παρότι έχει υπογραφεί η σύμβαση με την Cosco, για να μπουν οι Κινέζοι στο λιμάνι του Πειραιά απαιτείται να εγκριθεί η σύμβαση παραχώρησης από τη Βουλή, ενώ μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση θα κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο. Κατά τις πληροφορίες, προτίθεται να παραχωρήσει απευθείας την κατασκευή του έργου της νέας προβλήτας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα). Αντίθετα με το φιάσκο της Ολυμπιακής και τη δυστοκία για τον εκσυγχρονισμό των λιμένων, υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται επιτυχής η πώληση του 25% και η είσοδος της Deutsche Τelekom στον ΟΤΕ. Ερωτηθείς ο κ. Παπαθανασίου αν η κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει και πρόσθετο πακέτο στους Γερμανούς, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση». Σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, για τον οποίο υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση λόγω του ετήσιου τζίρου του - ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ- και των υψηλών κερδών. Επίσης το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στρατηγική ιδιωτικοποίησης ή συνεργασιών που θα επιλέξει η κυβέρνηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο μπορεί να παίξει ρόλο «οχήματος» εξυγίανσης ιδιωτικών τραπεζών που τυχόν κινδυνεύουν εν μέσω κρίσης. Επίσης, σε εκκρεμότητα παραμένει η αξιοποίηση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς και στη ΔΕΠΑ, που αποτελούν τομείς αιχμής (μεταφορές και ενέργεια) για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Ωστόσο το πολιτικό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται και η εκλογική ατμόσφαιρα στην οικονομία δεν επιτρέπουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=254315

 

 Επιστροφή

 

400 πόλεις θέλουν να ξεπεράσουν τον ενεργειακό στόχο της ΕΕ

10/02/2009

Περισσότερες από 350 πόλεις ανά την Ευρώπη δεσμεύθηκαν, υπογράφοντας το «Σύμφωνο των Δημάρχων», να επιτύχουν αποτελέσματα πέραν του στόχου της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα για περικοπή των εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020.

Η υπογραφή έλαβε χώρα σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα της ολομέλειας (Ημικύκλιο) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών, οι εκπρόσωποι εξήντα και περισσότερων εκατομμυρίων πολιτών θα συνεργαστούν για να επιτύχουν την κοινή επιδίωξη αλλαγής του περιβάλλοντός μας και σοφότερης χρήσης της ενέργειας.

Πάνω από 100 δήμαρχοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στην εναρκτήρια τελετή στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, ο αρμόδιος για την Ενέργεια Ευρωπαίος Επίτροπος Andris Piebalgs, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Luc Van den Brande, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Alejo Vidal Quadras και οι δήμαρχοι της Βουδαπέστης Gábor Demszky, του Αμβούργου Ole von Beust, της Μαδρίτης Alberto Ruiz Gallardón, της Ρίγας Jānis Birks και του Växjö (Σουηδία) Bo Frank.

Ταυτόχρονα, έτσι που να συμπίπτει με την τελετή, εγκαινιάστηκε σήμερα ο νέος δικτυακός τόπος του Συμφώνου των Δημάρχων με στόχο να χρησιμεύσει ως δικτυακή πύλη και δομή στήριξης για τις συμμετέχουσες πόλεις και τους πολίτες των. Ο νέος δικτυακός τόπος www.eumayors.eu προσφέρει νέα και εικόνες του Συμφώνου εν δράσει, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις συμμετέχουσες πόλεις.

«Το πλείστο της ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη καταναλώνεται στις αστικές περιοχές. Ο αγώνας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί στις πόλεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η δέσμευση την οποία αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι από όλα τα σημεία της Ευρώπης, υπογράφοντας το Σύμφωνο των Δημάρχων, μας στέλνει ηχηρό μήνυμα ελπίδας, ειδικότερα στις δύσκολες στιγμές που ζούμε τώρα», δήλωσε ο Επίτροπος Piebalgs.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Luc Van den Brande, ομιλώντας στην τελετή υπογραφής, δήλωσε τα εξής: "Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί εξαίρετη πρωτοβουλία που θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών. Οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρώπης για περιστολή της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου θα επιτευχθούν μόνον εφόσον οι Ευρωπαϊκές τοπικές και περιφερειακές αρχές ενώσουν τις προσπάθειές τους και ενεργήσουν ως εταίροι. Το Σύμφωνο δεν προορίζεται για τις μεγάλες πόλεις και μόνο: ακόμη και μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις, ακόμη και ολόκληρες περιφέρειες, θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν να υπογράψουν το Σύμφωνο και να αναδειχθούν εγγυητές του περιβάλλοντος. Η Επιτροπή των Περιφερειών διερευνά επίσης την ιδέα δημιουργίας ενός δικτύου πόλεων και περιφερειών που έχουν προσυπογράψει το Σύμφωνο, βοηθώντας τις έτσι να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες ορθής πρακτικής."

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. MEMO/09/59

 

 Επιστροφή

 

Δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ που αφορά και το Δήμο μας

ΘΕΜΑ: Ο τρόπος υπολογισμού των τελών διέλευσης και των τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών από δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις.

Μέχρι τις 9 Μαρτίου υπάρχει νέα δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) σχετικά με τον καθορισμό των τελών διέλευσης και χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών. (Η ΕΕΤΤ είχε πραγματοποιήσει διαβούλευση για το ίδιο θέμα και το 2007, και είχε υποβάλει στο ΥΜΕ εισήγηση για την έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης αποφάσισε την επανάληψη της  διαβούλευσης για την επικαιροποίηση των απόψεων των φορέων.

Αντικείμενο είναι η έκδοση κανονισμού για τη μεθοδολογία και τον τρόπο υπολογισμού των τελών διέλευσης και των τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών από δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις.

Ο κ. Κ. Μουστάκας μας ενημέρωσε για το θέμα με e-mail, με πολλές και ενδιαφέρουσε επισημάνσεις:
Από τήν ανάγνωση του σχεδίου που σας το επισυνάπτω, είναι ξεκάθαρο ότι στόχος τους είναι η ελαχιστοποίηση των εμποδίων που συνήθως θέτουν οι Δήμοι για την ανάπτυξη νέων δικτύων (που αφορούν κύρια τους νέους παρόχους), αλλά και του κόστους που θα έχουν οι πάροχοι (δηλαδή ελαχιστοποίηση των εσόδων των Δήμων).
Δεν προβλέπεται δυνατότητα άρνησης, επιβολής τροποποιήσεων σε διαδρομές, ούτε ανταποδοτικά οφέλη για τους Δήμους.
Μάλιστα, σε εποχή ελεύθερης αγοράς, τίθεται πλαφόν στην τιμή που μπορούν να ζητήσουν οι Δήμοι, ενώ ορισμένα στοιχεία του κόστους των προ-τιμολογούνται κατάλληλα ή προ-καταλαμβάνονται ως ΜΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ!

Καμιά βέβαια προσπάθεια για την προστασία των καταναλωτών που έχουν απαυδήσει από τα συνεχή χαντάκια και τις ανωμαλίες στους δρόμους (έχω την εντύπωση ότι έχουμε ένα από τους υψηλότερους δείκτες κατανάλωσης ελαστικών και αμορτισέρ στην Ευρώπη).
Καμιά μέριμνα για το έμμεσο κόστος στη μελλοντική λειτουργία των Δήμων, που επιβαρύνεται εσαεί με τις παρεμβάσεις αυτές στην υποδομή τους (κάθε νέο δημοτικό έργο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά τα δίκτυα, να τα προστατεύει και να τα αποκαθιστά όταν τα κόβει, κλπ).
Καμιά μέριμνα για τα κυκλοφοριακά προβλήματα κατά την εκτέλεση των έργων και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Καμιά μέριμνα για συντονισμό των έργων των νέων δικτύων με εκείνα των άλλων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Φυσικό αέριο, ΕΥΔΑΠ), για τα οποία βέβαια δεν υπάρχει ανάλογη νομοθεσία και δεν είναι γνωστό εάν και πως θα μπορούσε να εναρμονιστεί. (Εδώ να αναφέρουμε ότι στη Γερμανία υπάρχει ανεξάρτητη Αρχή, η BNetzA, για ΟΛΑ τα δίκτυα, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Όμως αυτό φαίνεται είναι μυστικό που το κατέχουν μόνον εκεί ).
Στη διαβούλευση βέβαια μπορούν να πάρουν μέρος όλοι και να εκφράσουν απόψεις, αντιρρήσεις κλπ.
Δεν είναι όμως πιθανό ότι αυτές θα μεταβάλουν το χαρακτήρα του κανονισμού, αυτός είναι δεδομένος στο όνομα ανάπτυξης νέων δικτύων και του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις της ΕΕ.
Φαίνεται ότι ο μόνος χαμένος απ’ όλα αυτά τα παιχνίδια είναι ο καταναλωτής.
Που μένει απελπιστικά ανυπεράσπιστος απέναντι σε πολλά εναλλακτικά δίκτυα, πολλές εναλλακτικές κεραίες, πολλά βενζινάδικα κ.ο.κ. να τον “δουλεύουν” κανονικά. Ένα αχρείαστο, αντιπαραγωγικό και αποπνικτικό μανδύα δηλαδή, που τον περιβάλλει, τον απομυζά και τον εκμεταλλεύεται, σ’ ένα σύστημα άδικο, και καταπιεστικό, στο οποίο ο άνθρωπος είναι πάντα (ως πότε;) ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΡΟΧΟΣ.

Η δική μας θέση 

Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ζητάει από την Δημοτική Αρχή να πάρει πρωτοβουλία τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο ΑΣΔΑ, ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση πάρει μέρος στη δημόσια διαβούλευση. 
Το κείμενο βάσης για τη διαβούλευση: keimeno.pdf
Παράδειγμα υπολογισμού τελών: upologismos-telwn.pdf
Το site της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων http://www.eett.gr/
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

(ελήφθη 12-2-09)

 

 Επιστροφή

 

«Δεν υποχωρώ, θα συνεχίσω τα έργα»

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής στην Αθήνα και στις 4 Μαρτίου θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής η παρουσίαση των πεπραγμένων της. Μια πρόγευση έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στο δημαρχιακό μέγαρο. «Βρίσκομαι εδώ και θα συνεχίσω να βρίσκομαι με την ψήφο και εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, για να λειτουργώ ως δήμαρχος των λύσεων και όχι των προβλημάτων», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να λυθούν τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η έκδοση του απαιτούμενου προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα κάνει πράξη το τοπικό δημοψήφισμα, που έχει περιληφθεί στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο δήμαρχος τόνισε ότι περισσεύουν τα ψέματα, και έκανε λόγο για «κέντρο Τσίπρα» και «κατ' επάγγελμα προοδευτικούς δημοκράτες και περιβαλλοντολόγους», που αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών στο θέμα του γηπέδου.

«Γι αυτό», όπως είπε, «επιχείρησαν αντιπερισπασμό και χάλασαν τον κόσμο για τα δέντρα στην Κυψέλη».
Για το υπόγειο πάρκινγκ στην Κύπρου και Πατησίων, τόνισε ότι είναι μια ιστορία που ξεκίνησε το 1980 και σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο να επιλυθεί το ασφυκτικό για τη ζωή της γειτονιάς πρόβλημα της στάθμευσης.

Ο κ. Κακλαμάνης είπε χαρακτηριστικά πως «τα δώδεκα δέντρα που έκαναν σημαία τους στο διοικητικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας, οι σύντροφοί του και οι δήθεν κάτοικοι της Κυψέλης κρύβουν απλώς και συνειδητά το δάσος μέσα στο οποίο θέλουν να θάψουν το πτώμα μιας Αθήνας, που δεν θέλουν να αλλάξει».

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως το τελευταίο δεκαήμερο σπατάλησαν 150 δέντρα σε αφίσες προκειμένου να υβρίσουν το δήμαρχο.

«Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ», κατέληξε, «ότι ενδεχομένως έγιναν επικοινωνιακά λάθη, δεν θα αποδεχθώ όμως την ομηρία της πόλης μας από οργανωμένες μειοψηφίες και αδρανείς γραφειοκρατίες».  (ΑΘΗΝΑ 984 Τετ 11/02/2009 - 13:11)

 

 Επιστροφή

 

Sent: Wednesday, February 11, 2009 1:32 PM
Subject: {PEEGEP:1673} .... ΧΑΡΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.. Η' ΠΑΡΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΜΙΛΑΣ....
Εχει κανείς ασχοληθεί σοβαρά με το κείμενο του Δήμου περί της "Χάρτας Πρασίνου ?"
Ποιανού ιδέα ήταν αυτό το "παιδικό" αλλά σκόπιμα "σκόπιμο" κείμενο ?
Δεν φαίνεται εκ "πρώτης αναγνώσεως" η Υπηρεσία Πρασίνου να έχει βάλει το χερακι της και μάλλον αποτελεί προϊόν αλεξιπτωτιστών Συμβουλατόρων των οποίων ελέγχονται η εμπειρία σε θέματα πρασίνου πόλης, η καλή και επαρκής γνώση της πόλης, οι τίτλοι και τα κίνητρα για να ομιλούν και να γράφουν τέτοιες εκθέσεις πρασίνου τρίτης δημοτικού.... Πάντως, ας με συγχωρήσουν οι συντάκτες, αλλά κάτι σαν "καθηγητικό ευχολόγιο" μου ακούγεται όταν το διαβάζω... φαίνεται όμως να έχει και τον σκοπό του... Μήπως τελικά ο μάγειρας θέλει τη Γεωτεχνική Υπηρεσία να μεταλλαχθεί σε Πρασινοδομία, Τμήμα Φυτοδημιουργίας (αυτό τι σας λέει ???) ή κάτι σαν "κοματάκι" πολεοδομίας...???  Στα νεκροταφία οι ταφόπλακες έχουν πολλά ονόματα και σχήματα...
Εν ολίγοις, μπορεί να Οσμίζεται κανείς την "αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Πρασίνου και συναφών Αρμοδιορτήτων" στον Δήμο Αθηναίων ή είναι απλώς καχύποπτος ?
Ποιοί συνέταξαν την περιβόητη αυτή Χάρτα ?  Κάποιοι Πληρώθηκαν γι' αυτό το κείμενο ? Ρωτήθηκαν οι γεωτεχνικοί Φορείς του τόπου ???? π.χ. ΓΕΩΤΕΕ (!!!!!!!!!......)
Ομιλούν για Τεύχος Οδηγιών προστασίας αττικής χλωρίδας και πανίδας.... Αλλή μία "βροντώδης" ανακάλυψη της πυρίτιδας απο τα διάφορα ηεφτέρια μας για να ακούν οι ανήξεροι, οι απονήρευτοι και οι κατατρεγμένοι... και να χαίρονται.....
ΑΣΚΟΥΣΤΕ και ΤΟΥΤΟ, Ενεργοποίηση της Δημοτικής αστυνομίας για τη διαφύλαξη του Πρασίνου.... (Αρθρο 12 παρ. 3)...... Μετά τα γεγονότα της Κύπρου & Πατησίων τα σχόλια δικά σας, τα γέλια όλων μας και η απέχθεια δικαιολογημένη. Πολύ υποκρισία για το τίποτε... Καλύτερα να τους έλειπε και η ΧΑΡΤΑ και όλα αυτά τα "περιβαλλοντικά φρου φρού"...
Σ'αυτή τη Χάρτα των 23 σελίδων, Χρησιμοποιούν με τόση ευκολία περιβαλλοντικούς όρους για την πόλη, οι οποίοι καμιά θέση και σχέση έχουν με το αστικό πράσινο.... (ισσοροπία φύσης....., βιότοποι της πανίδας..., αστική φύση, φυσικά οικοσυστήματα, βιοποικιλότητα στην πόλη, βιολογική κηποτεχνία...., χαρτογράφηση προβλημάτων..... και πολλά περισσότερα τέτοια προκλητικώς αόριστα και πολύ αστεία..)...
Σταματώ εδώ, αλλά σας συνιστώ να κάνετε τον κόπο να το διαβάσετε, αξίζει (http://www.cityofathens.gr/files/XARTA.pdf)
Αν σας ελκύει η σαφήνεια, η αρμονία η τάξη και η πιότητα, σας συνιστώ να μην μπείτε στον κόπο να διαβάσετε ΧΑΡΤΑ.... προτιμήστε τη Μιραράκη με τα χαλιά.... καλύτερα θα περάσετε

 

 Επιστροφή

 

ΤΕΕ: Πρωτοβουλία για την Αυθαίρετη Δόμηση           

Μαρτίου 5, 2009

Σε προεκλογικές περιόδους ή περιόδους οικονομικής κρίσης (συντρέχουν και οι δύο στην παρούσα συγκυρία) εμφανίζονται συνήθως οι ευνοϊκές - χαριστικές διατάξεις υπέρ όσων αυθαιρετούν, με συνέπεια την ένταση και έκταση της αυθαίρετης δόμησης, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και τη συναφή εισροή πόρων στα ταμεία του κράτους. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για τους Υμιυπαίθριους Χώρους εντάσσονται στην ίδια λογική.
Με τον τρόπο αυτό, όμως, η Πολιτεία δυναμιτίζει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά τη Χώρα, ενώ παράλληλα υπονομεύει το ρόλο του μηχανικού.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, με εμπεριστατωμένη εισήγησή του, προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να ηγηθεί πρωτοβουλίας για την αυθαίρετη δόμηση, με αναλυτικό σχέδιο παρέμβασης. Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση.

Α. ΠΕΡΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

1. Η αυθαίρετη δόμηση είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Τα χαρακτηριστικά της καταγράφηκαν στο Συνέδριο που πραγματοποίησε το ΤΕΕ προ διετίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Κάθε χώρα έχει δικά της, ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά χαρακτηριστικά που την προσδιορίζουν. Η έκταση, όμως, η μορφή και οι μεταλλάξεις της σε κάθε χώρα είναι ευθέως ανάλογες του επιπέδου ανάπτυξης τους. Αντίστροφα, ένας από τους καθαρότερους δείκτες προσδιορισμού του πραγματικού επίπεδου ανάπτυξης μιας χώρας, είναι τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της αυθαίρετης δόμησης.

2. Στην Ελλάδα το φαινόμενο απέκτησε μόνιμα δομικά χαρακτηριστικά μετά το διωγμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και την ανάγκη να στεγασθούν οι πρόσφυγες. Σε μια χώρα, που πλέον καταγράφεται [λόγω του συστήματος της αντιπαροχής] ως έχουσα, μαζί με την Ισπανία, τον μεγαλύτερο οικιστικό πλούτο στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό της, τα φαινόμενα που τώρα συνοδεύουν την αυθαίρετη δόμηση είναι τελείως διαφορετικά, αλλά οι τρόποι αντιμετώπισης της παραμένουν στα ίδια επίπεδα (αν)αποτελεσματικότητας, σε νομικό και πραγματικό επίπεδο.

3. Ιδιαίτερα σε περιόδους προεκλογικές και οικονομικής κρίσης [συντρέχουν και οι δύο στην παρούσα συγκυρία] εμφανίζονται συνήθως οι ευνοϊκές - χαριστικές διατάξεις υπέρ όσων αυθαιρετούν, με συνέπεια την ένταση και έκταση της αυθαίρετης δόμησης, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και τη συναφή εισροή πόρων στα ταμεία του κράτους. Με τον τρόπο αυτό, όμως, δυναμιτίζεται περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά η χώρα.

4. Υπάρχει ήδη ένα νομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις προβλέψεις του Συντάγματος, την ισχύουσα νομοθεσία και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Aν και το πλαίσιο αυτό περιορίζει την έκταση των «χαριστικών» μέτρων που μπορούν να ληφθούν στις περιόδους αυτές, δεν «αγγίζει» τους κατ’ ουσία υπεύθυνους.

5. Άλλωστε, κατά το «ό,τι νόμιμο και ηθικό», αυτό που είναι νόμιμο σίγουρα δεν συμφωνεί με την πραγματική κατάσταση στη χώρα, η οποία έχει διαμορφωθεί όχι μόνο με την ανοχή αλλά με την έμμεση παρότρυνση του κράτους. Σχεδόν για έναν αιώνα το κράτος, μέσω των εκάστοτε πολιτικών και υπευθύνων, ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να ικανοποιήσει τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών, κάνει όμως τα στραβά μάτια για να τις ικανοποιήσουν μόνοι με αυθαίρετο τρόπο, τους τιμωρεί με υψηλά πρόστιμα, αν τυχόν καταγγελθούν από κάποιον τρίτο που μπορεί είτε να θίγεται είτε να επιδιώκει ισότητα στην παρανομία και καλλιεργεί πάντα την πεποίθηση -εύλογη σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας- ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να νομιμοποιήσουν κάθε παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή. Mε τον ίδιο κυνισμό, το κράτος αντιμετωπίζει τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες αυθαιρεσίες, τόσο τους οικονομικά ασθενέστερους όσο και τους εκπροσώπους μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

6. Είναι προφανές, ότι οι ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση, ειδικότερα για την εν τοις πράγμασι αύξηση του συντελεστή δόμησης με την κάλυψη των ημιυπαιθρίων χώρων, γκαράζ, πιλοτής κλπ, ανήκουν, κατά κύριο λόγο, στο κράτος. Δευτερευόντως στους ιδιοκτήτες γης και κατασκευαστές που, αφενός, αξιοποιούν κερδοσκοπικά το κλείσιμο των χώρων αυτών και, αφετέρου, θέλουν να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στο πεδίο ενός σκληρού  ανταγωνισμού. Ευθύνη, ωστόσο, φέρουν και οι αγοραστές που αποδέχονται να παρανομούν, εκμεταλλευόμενοι έναν μη νόμιμο χώρο στο ακίνητό τους, αν και, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν επιλογή να μην το πράξουν ενώ προσθέτως καλούνται να πληρώσουν υψηλό φόρο για το χώρο αυτό στην οικεία ΔΟΥ.

7. Κάθε μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων, οποιασδήποτε τάξης ή μεγέθους, γεννά την επόμενη γενιά αυθαιρέτων, εκτός αν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα αποφάσεων που θα την αποτρέψουν. Επειδή αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, η πιο φιλόδοξη και ειλικρινής, στις προθέσεις της, αντίστοιχη προσπάθεια του Τρίτση, το πλέγμα που θα διαμορφωθεί θα πρέπει να είναι σαφές, πειστικό και υλοποιήσιμο. Εάν δεν πληροί αυτές τις τρεις προϋποθέσεις οποιαδήποτε συζήτηση για μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων, δεν είναι απλά άκαιρη και ατυχής, αλλά είναι άκρως επικίνδυνη.

8. Δεν αξιοποιήθηκε η υπάρχουσα, θετική ή αρνητική, νομοθετική εμπειρία. Η προσφυγή [ως ουσία μεμονωμένου μέτρου αφού συνοδεύεται με εξαγγελία άλλων μη εφαρμόσιμων μέτρων] σε επιβολή προστίμων, μικρών, μεσαίων, μεγάλων, υπερβολικών, έχει αποτύχει. Κάθε διακήρυξη κατά της αυθαίρετης δόμησης που περιορίζεται, στην πράξη, σε αυτό το μέτρο είναι αποτυχημένη και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινός λαϊκισμός, το μέγεθος του οποίου είναι ανάλογο με το ύψος του προβλεπόμενου προστίμου.

9. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων αλλά και των πολιτών έχουν κατανοήσει την ωφελιμότητα της ύπαρξης ελεύθερων ημιυπαίθριων χώρων, που, προς το παρόν, περιορίζονται να αποτυπώνονται μόνο στα συμβόλαια ιδιοκτησίας και στα διαγράμματα κάτοψης. Η διατήρηση των χώρων αυτών, ως ελεύθερων, βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την εξάλειψη της διάθεσης ανοχής που επιδεικνύει το κράτος και τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, με επιτόπιες αυτοψίες και επιθεωρήσεις που κρίνονται αναγκαίοι για την εξασφάλιση της νομιμότητας των κτιρίων.

10. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει αυτή τη φορά συγκεκριμένες και σαφείς κατευθύνσεις σε ένα πλαίσιο που θα ενισχύει αφενός την ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες και αφετέρου την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να αποσιωπά το πρόβλημα και χωρίς να διατηρεί στο διηνεκές επιβαρυντικές για τους πολίτες και το περιβάλλον καταστάσεις. Οφείλει να το πράξει και για καθαρά πρακτικούς λόγους αν δεν θέλει να ακυρώσει [πράγμα καθόλου απίθανο] μέτρα ιδιαίτερα θετικά, όπως είναι οι επιθεωρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα ίδια κτίρια.

11. Συμπερασματικά, το πρόβλημα δεν πρέπει και δεν μπορεί να κρυφθεί κάτω από το χαλί, μαζί με όσους το επιθυμούν αυτό.

Β. ΠΛΕΓΜΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

1. Να μην υπάρχουν εκτός σχεδιασμού, χωρίς προσδιορισμό χρήσεων γης, περιοχές στην Ελλάδα. Χρηματοδότηση, επιτάχυνση των διαδικασιών του πολεοδομικού σχεδιασμού.

2. Να συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία ελέγχου της δόμησης. Θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τα σημερινά τμήματα αυθαιρέτων που λειτουργούν στα πολεοδομικά. γραφεία. Η υπηρεσία αυτή πρέπει να βασίζεται στην ατομική ευθύνη του τεχνικού που ελέγχει για κάποια συγκεκριμένη και καθορισμένη περιοχή εποπτείας του. Να περιορισθεί η δυνατότητα ανεξέλεγκτης απασχόλησης των υπηρεσιών πολεοδομίας με ασύστατες καταγγελίες. Τα σημερινά τμήματα αυθαιρέτων να παραμείνουν ως δεύτερος βαθμός ελέγχου και ως μηχανισμός βεβαίωσης προστίμων και εκτέλεσης διοικητικών ποινών (ενστάσεις, πρόστιμα).

3. Να προστεθεί στο άρθρο 5 παρ.1 του Ν. 651/77, στο πρώτο εδάφιο η εξής παράγραφος: «Εάν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο βρίσκεται και κτίσμα ο ίδιος μηχανικός ή υπομηχανικός θα βεβαιώνει ότι κατασκευάσθηκε σύμφωνα με νόμιμη οικοδομική άδεια ή ότι αυτό εξαιρέθηκε της κατεδάφισης με τα Ν.1337/83 ή ότι τηρήθηκε γι΄αυτό η διαδικασία του Νόμου…………» . Χωρίς την βεβαίωση αυτή δεν θα επιτρέπεται η μεταβίβαση του ακίνητου.

4. Να εφοδιασθούν όλοι οι φορείς ΤΑ με το πρόγραμμα καταγραφής των νέων οικοδομών με χρήση δορυφορικών εικόνων, με την ολοκλήρωση της πιλοτικής ερευνητικής προσπάθειας του ΤΕΕ και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής,

5. Να εκτελούνται οι κατεδαφίσεις. Δημιουργία ειδικών συνεργείων, που θα υπακούουν σε ένα κέντρο έκδοσης εντολών.

6. Να απλουστευθούν ώστε να γίνουν πιο σύντομες οι διαδικασίες ενστάσεων και βεβαιώσεων προστίμων και να εξασφαλισθεί η είσπραξη των προστίμων με τη διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

7. Να προβλεφθούν διατάξεις για την: Οργάνωση, λειτουργία, γεωγραφική κατανομή, ελάχιστη σύνθεση εργαζομένων για τα πολεοδομικά γραφεία.

8. Να επανακαθοριστεί η χωροθέτηση των πολεοδομικών υπηρεσιών της Χώρας ύστερα από ειδική ταξινόμησή τους σε κατηγορίες με κριτήρια όπως τον πληθυσμό , την έκταση , τη δυσκολία μετακινήσεων (νησιώτικες περιοχές κ.λ.π. ) τη σπουδαιότητα ( παραδοσιακοί οικισμοί κ.λ.π. ), με τη συνεργασία των Υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και του ΤΕΕ.

9. Να περιοριστούν τα αποκεντρωμένα Πολεοδομικά Γραφεία και να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες στις έδρες των νομών. Αυτό θα γίνει μετά από επανεκτίμηση της κατάστασης κατά περίπτωση και συσχετίζοντας το κόστος λειτουργίας της Υπηρεσίας με το παραγόμενο έργο ποσοτικό και ποιοτικό.(π.χ. την αναγκαιότητα ύπαρξης και πια κριτήρια των πολεοδομικών γραφείων Δήμων κλπ)

10. Να καταργηθούν όλες οι αποκεντρωμένες ΕΠΑΕ και να λειτουργούν οι μεν πρωτοβάθμιες σε επίπεδο νομού των δε δευτεροβάθμιες σε επίπεδο περιφέρειας. Για την Αττική προτείνεται η διατήρηση των πρωτοβάθμιων επιτροπών στις Δ/νσεις Πολεοδομιών.

11. Να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πολεοδομία. Ολοκλήρωση των τριών προγραμμάτων, διόρθωση των προφανών αστοχιών, εισαγωγή και λειτουργία για όλες τις πολεοδομίες

12. Να κωδικοποιηθεί η πολεοδομική νομοθεσία.

13. Η ΔΟΚΚ να είναι η μόνη υπηρεσία που θα ερμηνεύει τις πολεοδομικές διατάξεις.

14. Να βελτιωθεί ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

15. Να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές συνεργασίας ΤΕΕ και Πολεοδομικών Υπηρεσιών με σκοπό να αντιμετωπισθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία εποπτεύουσα αρχή των πολεοδομικών γραφείων, άρα συντονισμός.

16. Nα παρέχεται ολοκληρωμένη προστασία, τόσο στον εργοδότη, όσο και στο μηχανικό και κατά τις μεταξύ τους σχέσεις.

ΤΟ ΤΕΕ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ

ΠΗΓΗ http://leftengineers.wordpress.com/2009/03/05/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%85%ce%b8%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b7-%ce%b4%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%b7/

 

 Επιστροφή

 

Κάθε κατοικία έχει και... ημιυπαίθριο        

Του Γιωργου Λιαλιου

Την κατάργηση των ημιυπαίθριων, αλλά και όλων των διακρίσεων των χώρων σε ένα κτίριο σε υπόγεια, αποθήκες, κ.ά. προτείνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων, ως μόνο μέσο για την καταπολέμηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Οπως υποστηρίζει, το κράτος θα πρέπει να ορίζει μόνο τον όγκο του κτιρίου, που στη συνέχεια θα αξιοποιείται από τον μηχανικό σύμφωνα με τους κτιριοδομικούς και τους άλλους κανονισμούς. Η πρόταση αυτή έρχεται ενόσω ανθίζει η... «ημιυπαιθριολογία», με σενάρια νομιμοποίησης διά καταβολής προστίμου.

Κάθε κατοικία που κτίζεται σήμερα εκτιμάται ότι περιλαμβάνει έναν ημιυπαίθριο χώρο 10 - 15 τμ., που έχει παράνομα μετατραπεί σε δωμάτιο. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι ημιυπαίθριοι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. «Η θέσπιση των ημιυπαίθριων είναι εξ’ ορισμού μια από τις παράλογες διακρίσεις της νομοθεσίας. Διακρίσεις σε υπόγεια, εξώστες, αποθήκες κλπ. που προϋποθέτουν πολλούς και παράλογους ελέγχους και οδηγούν σε παρανομίες. Τα ξεμπαζωμένα υπόγεια που μετατρέπονται σε ισόγειες κατοικίες είναι ένα ανάλογο παράδειγμα: δείτε το Ντράφι, όπου όλα τα σπίτια θα έπρεπε να είναι διώροφα και είναι... πενταώροφα!», λέει στην «Κ» ο κ. Β. Λυρούδιας, νέος πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Σύμφωνα με τον κ. Λυρούδια, το πρόβλημα των πολεοδομικών παρανομιών σε κτίρια που χτίστηκαν με άδεια αντιμετωπίζεται μόνο με ριζικές λύσεις. «Πρέπει όλες οι διακρίσεις σε χώρους μέσα στο κτίριο να καταργηθούν, όπως και η έννοια του συντελεστή δόμησης. Αντί αυτών, να θεσμοθετηθεί το “ιδεατό στερεό”, δηλαδή ένας συγκεκριμένος όγκος κτιρίου στον οποίο ο μηχανικός θα εφαρμόζει ελεύθερα τον κτιριοδομικό κανονισμό. Εντός του όγκου αυτού το κράτος δεν θα αναμειγνύεται περισσότερο». Οσον αφορά τους υφιστάμενους ημιυπαίθριους, ο πρόεδρος των αρχιτεκτόνων υποστηρίζει την άμεση νομιμοποίησή τους με την καταβολή εφάπαξ προστίμου. «Η νομοθεσία δίνει αυτό το περιθώριο», σημειώνει. Οι ημιυπαίθριοι θεσπίστηκαν με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) του 1985 σε έκταση ίση με το 40% του κτιρίου, ποσοστό που μειώθηκε σε 20% με τον ΓΟΚ του 2000. «Επειδή η Πολιτεία δεν ελέγχει τίποτα, το παράνομο “κλείσιμο” των ημιυπαίθριων έχει παγιωθεί και οι υποψήφιοι αγοραστές μιας κατοικίας τους πληρώνουν “κάτω από το τραπέζι”», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μ. Φραγκουδάκης, μέλος της ομάδας εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τα αυθαίρετα. «Οι συνέπειες είναι πολλές, με κύρια την μορφολογική αλλοίωση του κτιρίου. Π.χ., εκμεταλλευόμενοι τα “επιπλέον” τετραγωνικά, οι κατασκευαστές μπορούν να κάνουν μικρότερα διαμερίσματα και να κερδίσουν ακόμα και έναν όροφο. Με το κλείσιμο των ημιυπαίθριων, τα κτίρια γίνονται κουτιά με μπαλκόνια, όπως το ’70».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_04/03/2009_305552

 

 Επιστροφή

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ --- Σειρά Πράσινη Πόλη

         Αυτό που κύρια απουσιάζει από τη σύγχρονη πόλη είναι η αμεσότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Επέρχεται σταδιακά απομόνωση των ατόμων. Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις μάλιστα κυριολεκτικά δε γνωρίζουμε ποιος μένει στο διπλανό διαμέρισμα. Ο άνθρωπος κινείται άγνωστος μεταξύ αγνώστων με την καχυποψία ως το πρώτο πράγμα που αισθάνεται κάποιος για αυτόν που γνωρίζει για πρώτη φορά. Αυτή η καχυποψία διαχέεται μέσα στην κοινωνία της πόλης και διαβρώνει όλες τις σχέσεις αυξάνοντας (ως θερμοκήπιο) την αποξένωση και την απομόνωση.

       Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι αυτή που κυρίως αποδομεί την κοινωνικότητα και κατά συνέπεια την κοινωνία. Αλλά ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον και όταν απομακρύνεται από την κοινωνία (ως ουσία: επικοινωνία, συμμετοχή και μερισμό δηλαδή) αισθάνεται άγχος και στρες-ανασφάλεια. Απομακρύνεται δηλαδή από την ίδια του τη φύση.Ο άλλος (ο συνάνθρωπος δηλαδή ) για τον άνθρωπο παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Η ίδια του η ζωή και η ύπαρξη γεννά νόημα μόνο σε σχέση με την ύπαρξη του άλλου.

         Παλαιότερα ακόμα και σε μεγάλες πληθυσμιακά πόλεις, η κοινωνικότητα παρέμενε ισχυρή μέσα από τις γειτονιές. Σήμερα ο όρος αυτός αποτελεί παρελθόν σχεδόν για το σύνολο της πόλης. Σημαντικός λόγος για την εξαφάνιση της γειτονιάς βρίσκεται στην αλλαγή του τρόπου δόμησης. Παλαιότερα αυτό που ενίσχυε τη γειτονιά, ήταν η ύπαρξη αυλής. Η αυλή ήταν ο χώρος όπου έβλεπαν όλες οι κατοικίες, και βρισκόταν στο κέντρο της "πολυκατοικίας", η οποία δεν είχε τη φιλοσοφία της καθ' ύψος ανάπτυξής της αρχιτεκτονικά, που απομόνωνε τους γείτονες, αλλά η κοινωνικότητα ήταν αυτονόητη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

         Ακόμη και η μη ύπαρξη αυλής δεν έκοβε την κοινωνικότητα των κατοίκων αφού τα στενά σοκάκια, η σύμπλεξη των κατοικιών (η ταράτσα του ενός ήταν αυλή-βεράντα για τον άλλο), η πλατεία με τα καφενεία και τα μαγαζιά όπου συγκεντρώνονταν τα απογεύματα δεν έκοβαν την επικοινωνία αλλά την ενίσχυαν. Τη μεγάλη αλλαγή την έφεραν δύο κυρίως μηχανικές επινοήσεις: το ασανσέρ που επέτρεψε την καθ' ύψος δόμηση, και η εκρηκτική διάδοσή του αυτοκίνητου, που απέκοψε με την κυκλοφορία του στους δρόμους την επικοινωνία των γειτόνων, και έκλεισε τα παράθυρα και τις πόρτες για να μην μπαίνει η σκόνη τους στο σπίτι. Μικρά πράγματα δηλαδή που οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στην ίδια την κοινωνία. Και αυτό ασφαλώς είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που στοχεύει στην υπερκατανάλωση για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων.  Αποκοπτόμενος ο άνθρωπος από την κοινωνία αισθάνεται ένα ψυχολογικό κενό το οποίο προσπαθεί να γεμίσει με την κατανάλωση. Αλλά η μίμηση της ζωής δεν φέρνει ευτυχία.

Η επαναφορά της γειτονιάς λοιπόν είναι το ζητούμενο. Όμως μπορεί πλέον να συζητάμε για κάτι τέτοιο μέσα στις πολυκατοικίες και τους γεμάτους από αυτοκίνητα δρόμους;

Μπορούμε αλλά με σταδιακά βήματα:

1) Μια αρχιτεκτονική επανάσταση που θα λαμβάνει υπόψη της αυτή την αναγκαιότητα. Αυτό θα πρέπει να γίνει αίτημα της κοινότητας των αρχιτεκτόνων και πρέπει να ξεκινήσει μέσα από τα Πολυτεχνεία. Όμως κάθε ιδέα περνάει χρόνος για να γίνει κίνημα και μετά να υλοποιηθεί. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει γρήγορα είναι να υιοθετηθεί από τα κινήματα πόλης που θα το διαδώσουν στην κοινωνία. [Αρχιτεκτονικές ιδέες, δηλαδή συγκεκριμένες προτάσεις δόμησης-διάταξης των κατοικιών στο χώρο που θα συμβάλουν στην αύξηση της κοινωνικότητας και γενικότερα πάνω σ' αυτό το θέμα θα τεθούν σε επόμενο άρθρο]

2) Δραματική αύξηση των πεζόδρομων. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το αυτοκίνητο πρέπει να περιοριστεί σημαντικά μέσα στην πόλη. Είτε το θέλουμε είτε όχι. Είτε έχουμε βολευτεί είτε όχι, το αυτοκίνητο είναι καταδίκη και καταδικασμένο να ακινητοποιηθεί από την υπερβολική συγκοινωνιακή συμφόρηση.

3) Αλλαγή στις αστικές συγκοινωνίες, που πρέπει να μπορούν να συνδέσουν με νέες διαδρομές απομακρυσμένα σημεία της πόλης. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξουν δύο προϋποθέσεις: α) να τοποθετηθούν σε περιφερειακές διαδρομές μικρά βαν, λεωφορειάκια των 10-12 ατόμων και β) με υψηλού επιπέδου, γρήγορη και εύκολα προσβάσιμη πληροφόρηση του κοινού για τις επιλογές των λεωφορείων, τη συχνότητα με την οποία περνούν και το μέσο όρο κάλυψης της διαδρομής. Η σύγχρονη τεχνολογία σήμερα επιτρέπει αυτή τη δυνατότητα.

4) Να χωροθετηθούν και να ονομασθούν οι γειτονιές σε κάθε Δήμο. Να τεθεί ως στόχος ένας πολυχώρος για κάθε γειτονιά, που θα αποτελέσει μέρος συγκέντρωσης των κατοίκων και τον οποίο θα διαχειρίζονται εθελοντικά οι ίδιοι. Η έννοια του πολυχώρου δεν είναι η διασκέδαση μόνο αλλά και η δημιουργικότητα και το βήμα διαλόγου και παρουσίασης ιδεών, αλλά και ο πλουραλισμός έκφρασης και επιλογής δράσεων και εκδηλώσεων που ως στόχο θα έχουν την ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης ταυτότητας στη γειτονιά. Γι' αυτό και για την αποφυγή φαινομένων αποκλεισμού της ποιότητας θα πρέπει να υπάρχει καταστατικό λειτουργίας τους, που θα πρέπει να είναι ενιαίο για όλη την πόλη και θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ των κινημάτων της πόλης και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών.

5) Να υπάρξει μια γενικότερη εστίαση της κοινωνίας της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιλογή λύσεων που προάγουν την κοινωνικότητα σε κάθε επίπεδο: από το σχεδιασμό μέχρι τις αποφάσεις, από την εργασία μέχρι τη διασκέδαση, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, από το ασήμαντο μέχρι το πολύ σημαντικό κλπ.

6) Μια εξαιρετική ιδέα που ήδη έχει προταθεί, είναι οι διάδρομοι πρασίνου μέσα στην πόλη. Οι πράσινοι διάδρομοι αποτελούν μια ρεαλιστική και σχετικά εύκολη λύση που μπορούν να συμβάλουν στην αισθητική βελτίωση (και όχι μόνο) της πόλης. [προσωπικά βλέπω σ' αυτή την πρόταση και ένα επιπλέον μέσο για το δροσισμό της πόλης καθώς θα λειτουργούσαν και σαν ψήκτρες μέσα σ' αυτήν. Αρκεί βέβαια να ήταν αρκετά πυκνοί ώστε να κατατέμνουν το αστικό τοπίο.] Για παράδειγμα στην Αθήνα γνωρίζουμε ότι έχει προταθεί στο Δήμο οι πράσινες διαδρομές να περνούν από ενδιαφέροντα σημεία της πόλης (μνημεία, μουσεία, πολυχώρους κλπ) και να είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να μπορεί κάποιος να κινείται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο μέσα σ' αυτές.

         Αναφερόμενοι στη γειτονιά και στην ύπαρξη σχέσεων στις παλιές πόλεις δεν εξιδανικεύουμε το παρελθόν. Άλλωστε δεν είχαμε κάποια σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις και τότε. Όμως ένας νέος κύκλος από ένα υψηλότερο σημείο της σπείρας, μπορεί και αποτελεί μια ελπίδα για μια πιο ανθρώπινη και ήπια για τους πολίτες της και το περιβάλλον, πόλη.

06 Ιανουαρίου 2009,

Γιώργος Μαυρουλέας,

Πρόεδρος του ΠΑΣΕΜ (Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιριών Μόνωσης),

Πολιτικός Επιστήμονας, Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

http://www.solon.org.gr:80/index.php/2008-07-16-12-47-53/82-2008-07-15-14-55-16/595-prasini-polh.html

 

 Επιστροφή

 

κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Δήμαρχο Αθηναίων

Αθηνάς 63

10 552 Αθήνα

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2009

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή την ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, την κορυφαία εκδήλωση παγκόσμιας συλλογικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής, επιτρέψτε μας να επιχειρήσουμε μια περιβαλλοντική ανασκόπηση που ελπίζουμε πως τελικά θα συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της πόλης.

Έχοντας με απογοήτευση διαπιστώσει ότι η Δημοτική Αρχή δεν ανταποκρίθηκε σε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, τις οποίες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς έχει προτείνει σχετικά με τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία και οικολογική αναβάθμιση του Λόφου Στρέφη, θεωρούμε σημαντικό να επισημάνουμε και τα εξής σημεία που εκτιμούμε πως αποτελούν ορόσημα σε μια περιβαλλοντικά αμφίβολη πορεία του Δήμου Αθηναίων:

- Η περιορισμένη δραστηριότητα του Δήμου στο κορυφαίο ζήτημα της διεκδίκησης αδόμητων χώρων και μετατροπής τους σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής αποτελεί κρίσιμο ζήτημα που οφείλουμε να επισημάνουμε.

- Το πρόσφατο περιστατικό της κοπής μεγάλων δέντρων σε υφιστάμενο πάρκο επί των οδών Πατησίων και Κύπρου, με στόχο τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης δικαιολογημένα προκάλεσε έντονη αντίδραση από πολλούς κατοίκους της πόλης. Εκτιμούμε πως ο Δήμος οφείλει να τιμήσει την πρόβλεψη της «Χάρτας Πρασίνου», στην οποία αναφέρεται ρητά ότι ρόλος του είναι να «μεριμνά για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση όλων των φυτικών ειδών και κάθε χώρου πρασίνου, ανεξάρτητα με το μέγεθός του». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καταστροφή υφιστάμενου πάρκου με δασική κάλυψη, έστω και περιορισμένης έκτασης, με στόχο τη δημιουργία ενοικιαζόμενων θέσεων στάθμευσης και ενδεχομένως την κηποτεχνική διαμόρφωση της ταράτσας του μετά από ένα με δυο χρόνια αποτελεί επιλογή που προφανώς επιδεινώνει την ποιότητα ζωής στη συγκεκριμένη γειτονιά.

- Η απουσία του Δήμου Αθηναίων από τις φωνές που ζητούν άμεση δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, σε περιοχή που εμπίπτει κυρίως στα δικά του όρια, αδυνατίζει σοβαρά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του Δήμου. Μειώνει επίσης τις πιθανότητες επίτευξης ενός ξεκάθαρου κοινωνικού αιτήματος με σαφώς θετική περιβαλλοντική επίδραση στο σύνολο του λεκανοπεδίου.

- Το αδικαιολόγητα ελλιπές πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων. Ο περιορισμός των δράσεων ανακύκλωσης στο πρόγραμμα με τους μπλε κάδους, ο οποίος είναι ήδη πολύ περιορισμένος συγκριτικά με άλλους δήμους και η απουσία σταθερής ενημέρωσης, μειώνουν το ποσοστό συμβολής του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας στην προσπάθεια μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

- Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Αθηναίων στη συμμαχία C40, ο Δήμος όφειλε να ολοκληρώσει σχέδιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής, το οποίο όμως, εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν υφίσταται.

- Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δήμου Αθηναίων 2007-2010 περιλαμβάνονται πολλές, γενικόλογες δράσεις για το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη, χωρίς να προκύπτει κάποιο σχέδιο εξειδίκευσής τους.

- Στα, λίγα κατά την άποψή μας, παραδείγματα θετικής περιβαλλοντικής συνεισφοράς του Δήμου κατά την τελευταία διετία, συγκαταλέγουμε τη δημιουργία πάρκου στη Λαμπρινή, τη διεκδίκηση καταπατημένου οικοπέδου στα Κουντουριώτικα, καθώς και τον εμπλουτισμό κάποιων από τις πολλές πλατείες και τα πάρκα της πόλης που υποφέρουν από την εγκατάλειψη. Θετική επίσης μπορεί να θεωρηθεί η διαμόρφωση του πρώτου ταρατσόκηπου σε κτίριο του ΟΝΑ στα Εξάρχεια, αν και η ουσιαστική συμβολή της φύτευσης των ταρατσών στο αστικό περιβάλλον εξαρτάται από τον σχεδιασμό και τη δημιουργία «ρευμάτων» που θα συνδέονται με ορεινούς όγκους ή μεγάλους χώρους υψηλού πρασίνου. Με την επιφύλαξη ότι ο Δήμος Αθηναίων ενδεχομένως να έχει διοργανώσει άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες διέλαθαν την προσοχή μας, εκτιμούμε πως οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της δημοτικής αρχής μιας περιβαλλοντικά τόσο επιβαρημένης πόλης επιδέχονται σίγουρα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Αναμένοντας, αξιότιμε κ. Δήμαρχε, με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στην ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, ευελπιστούμε πως αυτή θα αποτελέσει την απαρχή μιας ουσιαστικής και αδιαμφισβήτητα θετικής περιβαλλοντικής παρέμβασης του Δήμου στην πολύπαθη Αθήνα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Καραβέλλας

Διευθυντής WWF Ελλάς

 

 Επιστροφή


O Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά για τα Mall

 Τα μεγαθήρια εμπορικά κέντρα δεν ταιριάζουν στο μέγεθος και το περιβάλλον της Ελλάδας
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με την ευκαιρία της Ημερίδας που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας με θέμα: «Τροποποίηση του Ν. 3377/05 στο θέμα της εμπορικής χωροταξίας και τον περιορισμό των Εμπορικών Κέντρων στο Λεκανοπέδιο (Βοτανικός) » στην οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του Β. Κορκίδη, επισημαίνει τα εξής:
Η ολοένα και μεγαλύτερη εμφάνιση των μεγάλων εμπορικών κέντρων, δημιουργεί ραγδαία ανακατανομή δυνάμεων στο λιανεμπόριο. Έχει εκτιμηθεί, ότι ως το 2011 θα υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα εκμισθωμένης επιφάνειας σε τέτοιες επιχειρήσεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα δομηθεί την επόμενη διετία.
Αναρωτιέται κάποιος εάν υπάρχει χώρος για άλλα εμπορικά κέντρα στην Αττική. Και όμως, για ορισμένους, η υφιστάμενη κατάσταση επιτρέπει τη δημιουργία άλλων 10 μεγάλων εμπορικών κέντρων. Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται σε ένα στοιχείο : Η Ελλάδα κατέχει την 20η θέση – μεταξύ 25 χωρών – σε ότι αφορά τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, καθώς ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος επιφάνειας εμπορικών κέντρων ανά 1.000 κατοίκους είναι 200 τ.μ., ο αντίστοιχος ελληνικός δείκτης ήταν το 2006 48 τ.μ., σήμερα είναι μόλις 55 τ.μ. και εκτιμάται ότι θα φτάσει
 τα 104 τ.μ., σε τρία χρόνια. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στην εν λόγω αγορά και μελετώντας τα στοιχεία αυτά κάποιος μπορεί να διαπιστώσει, ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που ενδέχεται να καταστεί μοιραίος λόγω της υπερσυγκέντρωσης επιχειρηματικών δυνάμεων στο REAL ESTATE των νέων μεγάλων εμπορικών κέντρων που θα καταστρέψει κάθε ισορροπία στο ελληνικό εμπόριο.
Η άναρχη επέκταση των μεγάλων εμπορικών κέντρων στο λεκανοπέδιο θεωρείται ιεραρχικά, μαζί με το παρεμπόριο, το σοβαρότερο πρόβλημα του εμπορίου. Σε σχετική μάλιστα ερώτηση για το αν η δημιουργία εμπορικών κέντρων επηρεάζει την αγοραστική κίνηση των μικρών και μεσαίων καταστημάτων του εμπορικού κέντρου και των περιφερειακών αγορών, σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, το 82% απάντησε θετικά, το 6% ότι η επίδραση είναι μέτρια και μόνο το 5% απάντησε αρνητικά, ενώ το 7% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.
Με αφορμή το νέο εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, «τίθεται σε αμφισβήτηση» η δυνατότητα των πολιτών να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη για θέματα περιβάλλοντος και ειδικώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πιο συγκεκριμένα η αρμοδιότητα αυτού να αναστέλλει προσωρινά την πορεία εργασιών ή την ισχύ αποφάσεων μέχρι την οριστική εκδίκαση των αντίστοιχων υποθέσεων. Εννέα μεγάλες περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επισημαίνουν, με αφορμή το θέμα αυτό, πως η λειτουργία του ΣτΕ αποτελεί ουσιαστικό και αναντικατάστατο μέσο
 των πολιτών για τον έλεγχο ιδιωτικών και κρατικών έργων. Στον Βοτανικό πολίτες, περιβάλλον και δικαιοσύνη έχουν δικαιώματα.
Θεωρούμε ότι, είτε προτού ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, είτε κατά το στάδιο της άσκησης των ενδίκων μέσων, για έργα που επιβαρύνουν το περιβάλλον και επηρεάζουν το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας, είναι απαραίτητη η ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Τα τεράστια εμπορικά κέντρα είναι τελικώς ορατά στο λεκανοπέδιο, ως κακέκτυπη απομίμηση μιας Αμερικάνικης – Ευρωπαϊκής τακτικής.
Οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση αυτής της επέκτασης εστιάζονται:
1. Στην εκ νέου μελέτη και επανεξέταση της εφαρμογής της εμπορικής χωροταξίας, χωρίς εξαιρέσεις, σε πανελλήνια εμβέλεια αξιοποιώντας το πρόσφατο εθνικό χωροταξικό σχέδιο.
2. Στην αξιοποίηση πόρων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Ενίσχυση των Υφιστάμενων Επιχειρήσεων στις Αστικές και Ημιαστικές Περιοχές της Χώρας».
3. Στην καταγραφή των δυνατοτήτων ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους, όπως υποδομές, εμπορευματικών υποδομών μεταφορών, θέσεων στάθμευσης, Μ.Μ.Μ., όρους προστασίας του περιβάλλοντος και προϋποθέσεις ασφάλειας και δικαίου για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.
4. Στην συγκέντρωση ανά περιοχή πληροφοριακών στοιχείων των αρνητικών επιπτώσεων από την άναρχη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και
5. Στην ενημέρωση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αγοράς με τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώνουμε, ώστε να στοιχειοθετήσουμε το αίτημά μας για αναθεώρηση του άρθρου 43 της συνθήκης της Ε.Κ. για την ελευθερία της εγκατάστασης υπερμεγεθών εμπορικών κέντρων χωρίς περιορισμούς.
Τα μεγαθήρια εμπορικά κέντρα, απειλούν με ένα ανεπανόρθωτο οικολογικό αποτύπωμα, δεν εναρμονίζονται με το αττικό τοπίο, ούτε με το πολιτιστικό και αισθητικό περιβάλλον, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στις αξίες της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων και των εμπόρων που επέλεξαν να ζήσουν εδώ. Στο κάτω – κάτω δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα, στη χώρα του μέτρου.
Λέμε ναι στην ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη ισόρροπη και για όλους. Το παραδοσιακό εμπορικό περιβάλλον των πόλεων έχει δικαιώματα, όπως έχουν οι ενεργοί πολίτες δικαιώματα επί του περιβάλλοντος. Ας μην τα περιορίσουμε εξαιτίας ολίγων επενδυτών της υπερβολής.
Αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε όπως σκεφτόμαστε έως τώρα, θα συνεχίσουμε να καταλήγουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα, να παρακολουθούμε μια άναρχη επέκταση μεγαθήριων σε κάθε ελεύθερο χώρο, σε κάθε γωνιά, σε κάθε μαρίνα και σε κάθε αθλητική ή πολιτιστική εγκατάσταση.

http://www.portnet.gr/content/view/3128/39/

(ελήφθη 11-3-09)

 

 Επιστροφή

 

Καταπράσινη (στις μακέτες) η Αθήνα

Tα σχέδια για δημιουργία Μητροπολιτικών Πάρκων δεν υλοποιούνται ποτέ και οι περιοχές μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους.

Εδώ πάρκο, εκεί πάρκο, πού είναι το πάρκο; Αυτό αναρωτιούνται οι κάτοικοι σε Γουδή, Ελληνικό και Ελαιώνα, που τα τελευταία 15 χρόνια πάρκα ακούν και πάρκα δεν βλέπουν. Την ίδια στιγμή περισσότερα από 20.000 στρέμματα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μικρές «οάσεις» για το Λεκανοπέδιο, μένουν αναξιοποίητα, καθώς τα σχέδια για τη δημιουργία Μητροπολιτικών Πάρκων καταλήγουν πάντα στο συρτάρι. Επιπλέον, η Αθήνα, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 10.000 στρέμματα πρασίνου στους κατοίκους της, αν αξιοποιήσει τις δημόσιες εκτάσεις της, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, η σύγκριση της Αθήνας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Aναλογία πρασίνου

Σύμφωνα με μελέτες, σε έναν κάτοικο της Αθήνας αναλογούν 2,5 τ.μ. πρασίνου, τη στιγμή που για έναν κάτοικο του Παρισιού φτάνουν τα 8,5 τ.μ., του Λονδίνου τα 9 τ.μ. και του Βερολίνου τα 13 τ.μ. Ετσι σήμερα ο απολογισμός των ελεύθερων χώρων μετράει δύο «χάρτινα» Μητροπολιτικά Πάρκα σε Γουδή και Ελληνικό, ένα στον Ελαιώνα, που φαίνεται ότι θα αργήσει να «ανθίσει», και εκείνο της Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντ. Τρίτσης, που θυμίζει το «φάντασμα» ενός πάρκου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων κ. Νίκος Σαράντης εξηγεί ότι «το πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, που αποτελεί κυριολεκτικά μία ανάσα για 1 εκατ. κατοίκους, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, καθώς τον τελευταίο χρόνο δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία του». Στο Ελληνικό ακόμη περιμένουν το Μητροπολιτικό Πάρκο με τα δεκάδες χιλιάδες δέντρα αλλά φαίνεται ότι τα σχέδια έχουν «παγώσει». «Η τελευταία πρόταση του υπουργείου έχει μπει στην άκρη και δεν αναμένουμε εξελίξεις σύντομα, οπότε προγραμματίζουμε δενδροφυτεύσεις και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», λέει ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης. Ωστόσο υπάρχουν πάρκα, όπως στη Νίκαια, όπου οι εκτάσεις δεσμεύτηκαν για ολυμπιακά έργα και η ευκαιρία χάθηκε.

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Εκταση:  5.300 στρέμματα χώρος πρασίνου

Ιστορικό: Τη δεκαετία του ’70, με εντολή της κυβέρνησης, πραγματοποιούνται δύο μελέτες για τη μεταφορά του αεροδρομίου, που συνηγορούν στο ότι ενδεδειγμένη τοποθεσία είναι τα Σπάτα. Το 1995, εν όψει της μεταφοράς, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αναθέτουν στο ΕΜΠ μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου, αλλά ολοκληρώνεται μόνο η πρώτη φάση. Το 2001 το αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέρεται στα Σπάτα και η κυβέρνηση Σημίτη ανακοινώνει τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου. Την ίδια χρονιά όμως παραχωρούνται περίπου 200 στρέμματα στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου. Το 2002 δίνονται 55 στρέμματα στην Τραμ Α.Ε. για τη δημιουργία γραφείων και αμαξοστασίου. Το Νοέμβριο του 2004 παραχωρούνται στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. τα 2.210 στρέμματα που περιέλαβαν ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Το Δεκέμβριο του 2003 πραγματοποιείται διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη της καλύτερης πρότασης για το πάρκο. Η μελέτη παραδίδεται το καλοκαίρι του 2007 και παρουσιάζεται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στις 2 Αυγούστου 2007. Η πρόταση ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης δεν ανακοινώθηκαν ποτέ και η πρόταση «πάγωσε».

Χρηματοδότηση: Υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή πραγματικότητα: Η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Ορισμένες από τις εγκαταστάσεις έχουν παραχωρηθεί για αθλητικές δραστηριότητες και εμπορικές εκθέσεις.

Πρόταση: Προέβλεπε ότι η έκταση θα καλυφθεί από 40.000 έως 60.000 δένδρα και 17.500 θάμνους. Επιστήμονες έπειτα από αξιολόγηση της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα δημιουργηθούν 1.300.000 τ.μ. κτίρια επιχειρήσεων, εμπορικά κέντρα και κατοικίες, δηλαδή μία πόλη 25 χιλιάδων κατοίκων με 8 έως 10 χιλιάδες κατοικίες.

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελαιώνα

Εκταση: 8.300 στρέμματα

Ιστορικό: Το 1985 θεσμοθετείται το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, που προβλέπει το 70% της περιοχής να χρησιμοποιηθεί για Βιομηχανικά-Βιοτεχνικά Πάρκα και το 30% για κατοικίες. Το 1990 το ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιεί μία νέα συνολική μελέτη και το Φεβρουάριο του 1991 δημοσιεύει τα αποτελέσματα σε Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό προβλέπει την κατάργηση των βιομηχανικών ζωνών και προτείνει μικτές χρήσεις με εμπορικά καταστήματα και κατοικίες. Το 1994, ύστερα από εντολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ετοιμάζεται από τον Οργανισμό Αθήνας και το ΕΜΠ νέα μελέτη. Το 1995 το Προεδρικό Διάταγμα Λαλιώτη ορίζει περίπου 2.000 στρέμματα κοινόχρηστο πράσινο και τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Επιπλέον, προβλέπονται απαλλοτρίωση του οικοπέδου έκτασης 100 στρεμμάτων της ΕΤΜΑ και δημιουργία ενός ενιαίου πυρήνα κοινόχρηστου πρασίνου περίπου 350 στρεμμάτων. Το 2003 η ΕΤΜΑ με επιστολή ανακοινώνει απομάκρυνση των δραστηριοτήτων της και ζητά να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα Λαλιώτη. Εξαιτίας όμως του κόστους, που υπολογίστηκε σε 45 εκατ., η πρόταση δεν προχωρά. Το Νοέμβριο του 2005 το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει τη συνεργασία δήμου και Εθνικής Τράπεζας και τη δημιουργία της εταιρίας «Διπλή Ανάπλαση». Τον Ιούνιο του 2006 κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τη «Διπλή Ανάπλαση». Τον Οκτώβριο 2008 κάτοικοι προσφεύγουν στο ΣτΕ και ζητούν αναστολή των εργασιών. Σήμερα το ΣτΕ έχει αποφασίσει υπέρ της αναστολής μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Η σημερινή πραγματικότητα: Μία ζώνη υποβαθμισμένη, με μπάζα και σκουπίδια.

Πρόταση: Σε μία έκταση 250 στρεμμάτων στον Ελαιώνα θα δημιουργηθούν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ένα εμπορικό κέντρο και στα περίπου 135 στρέμματα που απομένουν θα γίνει πάρκο. Επιπλέον, η έκταση 17 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρας θα γίνει πράσινο και θα κατασκευαστεί ένα μικρό κτίριο, ως μουσείο του ΠΑΟ.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Εκταση: 965 στρέμματα ο πυρήνας του πάρκου και επιπλέον 4.500 στρέμματα ένας ενιαίος χώρος πρασίνου.

Ιστορικό: Το 1977 ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας με το νόμο 732 παραχωρεί 965 στρέμματα στους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται καθώς τα οικόπεδα που θα δίνονταν σε αξιωματικούς στην περιοχή του Παπάγου είναι εντός της Β’ ζώνης Υμηττού. Μέχρι σήμερα είναι σε ισχύ αφού δεν υπάρχει άλλος που να τον καταργεί. Το 1985 η κυβέρνηση δημιουργεί τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για να υλοποιήσει το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, που προέβλεπε -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία του πάρκου στο Γουδή. Το 1994 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης εξαγγέλλει τη δημιουργία «Ασκληπιείου Πάρκου» που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το 1997 ο ΟΡΣΑ αναθέτει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη μελέτη για τη δημιουργία πάρκου στο Γουδή που ολοκληρώνεται 2 χρόνια αργότερα. Η πολιτική όμως αλλάζει ώστε να επισπευστούν τα ολυμπιακά έργα. Το 2000 χωροθετείται το συγκρότημα κλειστών ολυμπιακών εγκαταστάσεων του μπάντμιντον, με την υποχρέωση να απομακρυνθεί έξι μήνες μετά το τέλος των Αγώνων. Παράλληλα, εξαγγέλλεται η δημιουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, Στρατιωτικής Ακαδημίας, Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και νέου νοσοκομείου, αλλά και κτιρίων που θα στεγάσουν υπουργεία.

Η σημερινή πραγματικότητα: Ιδιοκτήτης των 550 στρεμμάτων είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τα εναπομείναντα 400 στρέμματα ανήκουν στους Δήμους Αθήνας και Ζωγράφου.

Πρόταση: Προέβλεπε τη δημιουργία πάρκου με πυρήνα 950 στρεμμάτων υψηλού πρασίνου και τη δημιουργία μίας ζώνης 4.500 στρεμμάτων με πράσινο που θα κάλυπτε τα τμήματα ανάμεσα από τα υφιστάμενα κτίρια.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

Εκταση: 1.140 στρέμματα

Ιστορικό: Το πάρκο είναι μέρος ενός κτήματος 2.500 στρεμμάτων που αγοράστηκε το 1848 από τη βασιλική οικογένεια. Το 1862, με την κατάργηση της βασιλείας του Οθωνα, σταματούν οι εργασίες και ένα χρόνο μετά το κτήμα περνάει στην εποπτεία του υπ. Οικονομικών. Το 1987 ο Οργανισμός Αθήνας εκπονεί τις πρώτες μελέτες και κατοχυρώνεται ο ενιαίος χαρακτήρας της έκτασης, που κινδύνευε να «σπάσει» σε μικρότερα οικόπεδα. Το 1993 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, που ήταν ο κύριος ιδιοκτήτης, παραχωρεί το κτήμα στον Οργανισμό Αθήνας, που σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά στη δημοπράτηση της πρώτης φάσης του έργου για τη δημιουργία ενός πρότυπου Οικολογικού Πάρκου. Η πρώτη φάση δεν ολοκληρώνεται, ενώ και η δεύτερη φάση που θα αποκαθιστούσε τα προβλήματα δεν παραδίδεται ποτέ στον Οργανισμό Αθήνας. Το 2001 την ευθύνη του πάρκου ανέλαβε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και ένα χρόνο αργότερα ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου.

Χρηματοδότηση: Την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν άμεσα 1,4 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών και τη βελτίωση των υποδομών, ενώ κάθε χρόνο θα διατίθενται 400.000 ευρώ για τη συντήρηση του πάρκου.

Η σημερινή πραγματικότητα: Οι πέντε τεχνητές λίμνες του πάρκου που φιλοξενούν πλήθος πουλιών έχουν μετατραπεί σε ένα βούρκο αποβλήτων. Το σύστημα ανακύκλωσης νερού δεν λειτούργησε ποτέ. Ετσι σήμερα οι περισσότερες υποδομές είτε είναι ημιτελείς είτε έχουν πέσει σε αχρηστία. Για παράδειγμα, στις αίθουσες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που θα γίνονταν μαθήματα σε παιδιά λειτουργούν σήμερα τα γραφεία κτηματογράφησης. Ο φωτισμός επιδιορθώθηκε από τον ΑΣΔΑ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατάληψης. Το Θεματικό Πάρκο Βιολογικών & Παραδοσιακών Προϊόντων NATURASHOP είναι ερημωμένο και οι καλλιέργειες έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 15-3-2009

 

 Επιστροφή

 

Ξηλώνουν άσφαλτο, βάζουν γκαζόν

ΑΠΟ ΤO MΑΡΟΥΣΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ 15 ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΙΣΤΟ.

Οι πλατείες Γαρδέλη, Ηρώων και Αγίας Λαύρας θα ανακατασκευαστούν προκειμένου να φιλοξενήσουν υπόγεια πάρκινγκ χωρητικότητας 1.000 αυτοκινήτων. Της Στέλλας Xαραμή, φωτό: Χρήστος Κισατζεκιά

Βιοκλιματικό κωδικό αποκτούν οι δημόσιοι χώροι της Αθήνας. Με αιχμή του δόρατος τη βελτίωση των συνθηκών στους ελεύθερους χώρους της πόλης, η Νομαρχία Αθηνών χρηματοδοτεί έργα ανάπλασης σε 15 δήμους του Λεκανοπεδίου. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που εκπονεί μελέτες για τέσσερις δήμους, επιχειρεί να ανακουφίσει το πρόβλημα της κλιματικής μεταβολής στον αττικό ιστό μπολιάζοντάς τον με ψυχρά υλικά και δόσεις πρασίνου. Η μεγαλύτερη, ίσως, παρέμβαση που δρομολογείται σε αυτό το πλαίσιο αφορά στο πολύπαθο ιστορικό κέντρο του Αμαρουσίου και το καλαθοφόρο όχημα που κλείνει, μεσημέρι Τρίτης, την οδό Βασιλίσσης Σοφίας σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών ανάπλασής του. Το συνεργείο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διενεργεί μετρήσεις στους δημόσιους χώρους της πόλης, προκειμένου «να αποκατασταθεί στη συνείδηση των κατοίκων η σημασία του κέντρου ως του κατεξοχήν σημείου συνάντησης για εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά και αναψυχή», εξηγεί ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Η αποτύπωση και μελέτη των κλιματολογικών παραμέτρων θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπλαση, που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει μια επιφάνεια 280 στρεμμάτων. «Αυτό ήταν και το αίτημά μας. Να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στο κέντρο του Αμαρουσίου ώστε να εξυπηρετηθούν κάτοικοι και έμποροι», τονίζει ο Χρήστος Σαμόγλου - καθώς παρακολουθεί το σταθμό μετρήσεων του Πανεπιστημίου να παρκάρει έξω από το κατάστημά του. «Οι κατασκευές που έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή τροφοδοτούν το ΚΑΤ! Οι πεζοί δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια, ενώ το καλοκαίρι η ζέστη είναι ανυπόφορη». Τα προβλήματα που προέκυψαν ύστερα από την παρέμβαση διαπιστώνονται σε κάθε απόπειρα μετακίνησης πεζών και αυτοκινηστών. Τα υλικά που επένδυσαν τα πεζοδρόμια δυσκολεύουν τη βάδιση και σε πολλά σημεία το οδόστρωμα υποχωρεί, δεκάδες αυτοκίνητα καταλαμβάνουν πεζοδρόμια λόγω της δραματικής μείωσης των θέσεων στάθμευσης, οι πεζόδρομοι πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχόπτωση καθώς δεν έχει προβλεφθεί η διέξοδος των ομβρίων. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη διαμόρφωση κεντρικών αξόνων και πλατειών, τη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων και την κατασκευή πεζογεφυρών. Οι οδοί Β. Σοφίας, Λέκκα - Χατζηαντωνίου -Παπαφλέσσα, Θησέως, 28ης Οκτωβρίου -Μιλτιάδου - Κυριακού θα «στρωθούν» με ανθεκτικά βιοκλιματικά υλικά, τα πεζοδρόμια που τις περιβάλλουν θα υπερυψωθούν, θα φυτευτούν και θα επενδυθούν με κεραμικές πλάκες που μειώνουν τη θερμοκρασία. Οι πλατείες Γαρδέλη, Ηρώων και Αγίας Λαύρας θα ανακατασκευαστούν, προκειμένου να φιλοξενήσουν στα σπλάχνα τους υπόγεια πάρκινγκ χωρητικότητας 1.000 αυτοκινήτων, επιτρέποντας έτσι και τη διαπλάτυνση των κρασπέδων. Στους πεζόδρομους των 26.000 τ.μ. θα κυριαρχήσουν τα γήινα υλικά σε συνδυασμό με το ξύλο και το νερό, ενώ θα χωροθετηθούν γέφυρες στις οδούς  Αναβρυτών και Δ. Γούναρη, προκειμένου να αποκαταστήσουν την πρόσβαση των γειτονιών της Κοκκινιάς και του Σωρού με το κέντρο. «Εδώ και 15 χρόνια το Μαρούσι είναι ένα απέραντο εργοτάξιο», λέει η οπτικός Μαριάννα Νταγιάκου αντιδρώντας στην είδηση της νέας ανάπλασης. «Η πόλη ρημάζει. Μειώνεται διαρκώς το αγοραστικό κοινό, οι δρόμοι μποτιλιάρονται, τα γραφεία ξενοικιάζονται». Ο Παντελής Ζερντελές, κάτοικος της περιοχής εδώ και πενήντα χρόνια, είναι διατεθειμένος να δείξει κατανόηση, «αρκεί να φύγουν οι κακοτεχνίες». Η ανατροπή στο Μαρούσι – όπως και στους υπόλοιπους δήμους- θα είναι η αποδέσμευση των δημόσιων χώρων από την άσφαλτο και το μπετόν. Οπως διαπιστώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ματθαίος Σανταμούρης, «είναι μια κακοφτιαγμένη πόλη, το κόστος της οποίας πληρώνουμε -σε κατανάλωση ενέργειας και ρύπους».

Ανάπλαση του Υμηττού

Στο Δήμο Υμηττού οραματίζονται ένα δίκτυο ελεύθερων χώρων περιπάτου. Η ανακαίνιση πέντε πλατειών και η αναβάθμιση τριών λόφων είναι ο πυρήνας του σχεδιασμού ώστε να «ξαναβγάλουμε τους Υμηττιώτες στο δρόμο», εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Ζούπας. Ο χάρτης των έργων περιλαμβάνει τις πλατείες Αγίας Φωτεινής, Υμηττού, Δημαρχείου, Δημοπούλου και Ελευθέρας Κύπρου που θα ντυθούν με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και τους επισκέπτες – καθώς και τρεις άξονες που τις περιβάλλουν. Την ίδια ώρα, τα πάρκα–λόφοι Πέτρου και Παύλου και Αρη Αλεξάνδρου, που συνθέτουν ένα δίκτυο πρασίνου έκτασης 60 στρεμμάτων, ενοποιούνται και γίνονται απολύτως προσβάσιμα μέσα από ένα πλέγμα πεζόδρομων. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τα πλεονεκτήματα του Υμηττού: την αίσθηση της γειτονιάς, τη χαμηλή δόμηση, την αυλή. Και να παροτρύνουμε τον κόσμο να ζήσει την πόλη του», σημειώνει ο κ. Ζούπας. Αφετηρία είναι οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, και η κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία ολοκληρώνεται σύντομα.

Τι λέει η Νομαρχία

Η μεταβολή των χρήσεων γης, η αυξανόμενη δόμηση της πόλης, η καταστροφή του αστικού πρασίνου είναι τα δεδομένα που έλαβε υπ’ όψιν η Νομαρχία Αθηνών - Πειραιώς προκειμένου να προβεί σε στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση του κλίματος της Αθήνας. Βάσει αυτής της παραδοχής, τα έργα σε δεκαπέντε γειτονιές της Αθήνας (Μαρούσι, Υμηττός, Αγία Παρασκευή, Αγιος Δημήτριος, Νέα Ερυθραία) βασίζονται σε συγκεκριμένες τεχνικές: αύξηση του αστικού πρασίνου, χρήση «ψυχρών» υλικών και ψυχρών πηγών που ρίχνουν την πλεονάζουσα θερμότητα και κατάλληλη διάταξη και χρήση των δημόσιων χώρων.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ,16-3-2009

 

 Επιστροφή

 

Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Αττικής - ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας

 

 

 

 

 

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Νομός

Θέση

ΙΣΧΥΣ (MW)

Καύσιμο

Κατάσταση αδειοδότησης

 

 

 

 

 

 

Υφιστάμενες μονάδες

 

 

 

 

 

ΔΕΗ Α.Ε

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΛΑΥΡΙΟ

450

πετρέλαιο

σε λειτουργία

ΔΕΗ Α.Ε

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΛΑΥΡΙΟ

1.121

φυσικό αέριο

σε λειτουργία

ΔΕΗ Α.Ε

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

360

φυσικό αέριο

σε λειτουργία

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΘΗΒΑ

147

φυσικό αέριο

σε λειτουργία

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΑΝΤΙΚΥΡΑ

334

φυσικό αέριο

έτοιμη για λειτουργία

ΔΕΗ Α.Ε

ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΛΙΒΕΡΙ

300

πετρέλαιο

σε λειτουργία

 

 

 

2.712

 

 

Αδειοδοτημένες νέες μονάδες

 

 

 

 

 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ - ΔΕΗ ΑΕ..

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

880

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΑΤΤΙΚΗΣ

Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ

390

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ΑΛΦΑ ΑΛΦΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

400

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε - ENDESA

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΑΝΤΙΚΥΡΑ

412

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΘΗΒΑ

435

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ΑΘΗΝΑ ΑΕΤΒ & ΤΕ

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΘΗΒΑ

100

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ ΑΕ

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΘΙΣΒΗ

422

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ENELCO A.E

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ

447

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΚΑΜΑΡΙ

120

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ΔΕΗ Α.Ε

ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΛΙΒΕΡΙ

417

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE - ENDESA

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ

396

φυσικό αέριο

άδεια παραγωγής

 

 

 

4.419

 

 

Νέες αιτήσεις

 

 

 

 

 

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΔΟΜΟΚΟΣ

880

φυσικό αέριο

αίτηση

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε - ENDESA

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΑΝΤΙΚΥΡΑ

600

λιθάνθρακας

αναστολή σχεδίου

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ

ΕΥΒΟΙΑΣ

ΜΑΝΤΟΥΔΙ

460

λιθάνθρακας

αναστολή σχεδίου

ΔΕΗ ΑΕ - ΑΓΕΤ

ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΛΙΒΕΡΙ

800

λιθάνθρακας

αναστολή σχεδίου

ΔΕΗ ΑΕ - ΛΑΡΚΟ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΛΑΡΥΜΝΑ

800

λιθάνθρακας

αναστολή σχεδίου

 

 

 

3.540

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνολική ισχύς (MW)

 

 

10.671

 

 

(ελήφθη 18-3-09)

 

 Επιστροφή


Εχουμε 18.000 φυτά, χώρους δεν έχουμε

Στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων παράγονται εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα για τις πλατείες και τα πάρκα, αλλά… Της Χριστίνας Βασιλάκη

Την ώρα που οι Αθηναίοι φτιάχνουν αυτοσχέδια πάρκα στο κέντρο της πόλης – Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής–, ο δήμος κόβει και τα ήδη υπάρχοντα δέντρα για να φτιάξει πάρκινγκ – Κύπρου και Πατησίων. Την ώρα που η αναρχία στη δόμηση και η επέλαση των εμπορικών κέντρων συνεχίζεται σε βάρος των διεκδικούμενων ελεύθερων χώρων, το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων παράγει εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα και θάμνους ετησίως που προορίζονται για τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης. Κι όμως περισσότερα από 18.000 έτοιμα φυτά –2.700 δέντρα και 15.000 θάμνοι– παραμένουν κλεισμένα στα συρματοπλέγματα του φυτωρίου της οδού Κατεχάκη, ενώ 2.500 μικροί χώροι στον Δήμο Αθηναίων –σύμφωνα με τη Χάρτα Πρασίνου– παραμένουν αναξιοποίητοι. «Ολοι οι ελεύθεροι χώροι έχουν φυτευθεί», υποστηρίζει ο δήμος που… εύχεται να υπήρχαν κι άλλοι. «Και εμείς γιατί δεν τους βλέπουμε;», αναρωτιούνται εύλογα κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Οι ελεύθεροι χώροι της πόλης είναι όλοι καλυμμένοι και φυτεμένοι. Δυστυχώς δεν μας λείπουν τα φυτά, αλλά οι ελεύθεροι χώροι για να τα βάλουμε», λέει ο Δημήτρης Κυριακάκης, διευθυντής του φυτωρίου, ενώ ο Παντελής Αλτόγλου, υπεύθυνος φυτευτικής παρέμβασης, συμπληρώνει: «Μακάρι να βλέπαμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα φυτά να κοσμούν τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης». Οι κάτοικοι της Αθήνας, ωστόσο, δεν είναι ευχαριστημένοι από το υπάρχον αστικό πράσινο. «Δεν είναι μόνο ότι το πράσινο στην πόλη είναι λίγο. Το χειρότερο είναι ότι όσο πάει και λιγοστεύει στις περιοχές μάλιστα που το έχουν ανάγκη, όπως η Κυψέλη και τα Πατήσια», λέει ο Αλέξανδρος Πραντούνας από την οργάνωση «GREEN ATTACK» και συνεχίζει: «Τα 4.500 δέντρα που υποστηρίζει ο δήμαρχος ότι φύτεψε πέρυσι είναι λίγα, γιατί μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνει κάτι δενδρύλλια που τίποτα δεν προσφέρουν στο περιβάλλον, ενώ ονομάζει “χώρους πρασίνου” τις ζαρντινιέρες και το γκαζόν».

Παρτέρια

Η Ελλη Μποτονάκη από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων προσθέτει: «Φυτέψαμε μόνοι μας τα παραμελημένα παρτέρια της γειτονιάς. Οσα μάλιστα από αυτά είναι φροντισμένα είναι χάρη στους κατοίκους». Διαφορετική εικόνα έχει ο κ. Κυριακάκης, ο οποίος σημειώνει: «Οι χώροι πρασίνου είναι σε σχετικά καλή κατάσταση», προσθέτοντας μάλιστα πως η περιποίησή τους «είναι ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς το προσωπικό που είναι διαθέσιμο». Οσον αφορά πάντως τα άμεσα σχέδια του δήμου για φύτευση πρασίνου ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Γιώργος Ξεπαπαδάκος, λέει: «Εκτός από την άμεση φύτευση 2.700 έτοιμων δέντρων και περισσότερων από 15.000 θάμνων, έχουμε προγραμματίσει την ανάπλαση μίας πλατείας ανά δημοτικό διαμέρισμα. Ξεκινάμε μάλιστα από την πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι και την πλατεία Θυμαρακίων, στα Πατήσια».

Αριθμοί

▪ 60 τ.μ. είναι η φυτεμένη έκταση του φυτωρίου του Δήμου Αθηναίων

▪ 2.700 δέντρα είναι έτοιμα να μεταφυτευθούν σε κάποιο χώρο στην πόλη

▪ 6.612 νέα δέντρα μπήκαν στο φυτώριο τα τελευταία δύο χρόνια.

▪ 22.770 δέντρα βρίσκονται στο φυτώριο σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης.

▪ 250.000 ανθόφυτα διακινούνται μέσα από το φυτώριο.

Ψηφοφορία

Πόσα δέντρα έχει το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο κατοικείτε;

1-5                               23%

6-10                             12,1%

11-15                           13,4%

15-20                           11,1%

Περισσότερα από 20   30,2%

 Kανένα2%                 10,2%

 

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ,19-3-2009

 

 Επιστροφή

 

Οι πρυτάνεις «δείχνουν» την πολιτεία  Αντιδρούν στην παραγγελία Σανιδά για τα υπό κατάληψη κτίρια

Αποστολος Λακασας

Μακροχρόνιες καταλήψεις σε πανεπιστήμια; «Μα, έως τώρα όταν είχε χρειαστεί, ενημερώναμε τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, οι οποίες πρέπει να πω, ήταν αυτές που τελικά αποφάσισαν να μην ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους». Είναι ενδεικτική η παραπάνω δήλωση πρύτανη κεντρικού ΑΕΙ στην «Κ», ο οποίος σχολίασε την πρόσφατη πρωτοβουλία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου «να ανοίξει» το ζήτημα δημόσιων κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη, ζητώντας από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να «διευκρινίσουν» την ταυτότητα των καταληψιών, όπως και εάν στα υπό κατάληψη κτίρια γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ή κατασκευάζονται όπλα...

Παρότι υπό κατάληψη κτίρια υπάρχουν πολλά και ανήκουν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, ανακλαστικά τα φώτα μετά την παραγγελία του ανώτατου εισαγγελέα κ. Γ. Σανιδά, στράφηκαν στα πανεπιστήμια, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις πρυτάνεων οι οποίοι είπαν μεταξύ άλλων στην «Κ» ότι «συνήθως οι καταλήψεις γίνονται από φοιτητές με απόφαση συλλόγων. Δεν έχουμε μακροχρόνιες καταλήψεις κτιρίων από εξωπανεπιστημιακούς».

«Διαρκής η επικοινωνία»

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Κίττα στην «Κ»: «Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών και είμαι βέβαιος και οι πρυτανικές αρχές όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σέβονται τις θέσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών και βεβαίως αυτή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Λειτουργούμε πάντοτε στο πλαίσιο του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη και το δημόσιο συμφέρον σε συνδυασμό με το αγαθό της κοινωνικής γαλήνης, όπως άλλωστε και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, αλλά και τα ανώτατα κρατικά στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τη διασφάλιση της τάξης. Με τα οποία μάλιστα, πάντοτε βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία κατά την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων που αναφύονται από τα φαινόμενα της -τελευταία όλο και αυξανόμενης- βίας».

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στα πανεπιστήμια μετά την παραγγελία Σανιδά διότι όλα έχουν υπό κατάληψη κτίρια, έστω κι αν κάποια από αυτά έως τώρα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για διδασκαλία και έρευνα», συμπληρώνει στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Στην Κρήτη

Αλλοι πανεπιστημιακοί ανέφεραν στην «Κ» ότι οι εισαγγελείς και η αστυνομία δεν χρειάζονται άδεια των πρυτάνεων για να παρέμβουν σε όσα κτίρια ανήκουν στην περιουσία των ιδρυμάτων και τώρα τελούν υπό κατάληψη από εξωπανεπιστημιακούς. Και αυτό διότι τα κτίρια αυτά δεν καλύπτονται από το ακαδημαϊκό άσυλο (δηλαδή, δεν είναι χώροι όπου γίνεται διδασκαλία και έρευνα). Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει ζητηθεί η παρέμβαση της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτίρια. Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το κτίριο «Ευαγγελισμού» στο κέντρο του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη εδώ και μία δεκαετία από εξωπανεπιστημιακούς. Παρότι η Σύγκλητος του ιδρύματος έχει ζητήσει την παρέμβαση των αρχών αλλά και κάτοικοι έχουν καταθέσει μηνύσεις, τίποτε δεν έγινε. «Εάν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να παρέμβει. Δεν υπάρχουν φοιτητές, δεν πρόκειται περί πανεπιστημιακού ασύλου», τόνισε -μιλώντας στην «Κ»- ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννης Παλλήκαρης.

«Ηταν καιρός η Πολιτεία να ενδιαφερθεί για τη δημόσια περιουσία» προσθέτει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Στα Χανιά, από τον Ιούνιο του 2004 εξωπανεπιστημιακοί έχουν καταλάβει το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, το οποίο ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και προορίζονταν να στεγάσει την Σχολή Καλών Τεχνών του ιδρύματος. «Τα ίδια τα πανεπιστήμια είναι σαφές ότι αδυνατούν να προσταστεύσουν την περιουσία τους, καθώς δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δομές. Εξάλλου, σύμφωνα με την ισχύουσα από το 1982 νομοθεσία, η δημόσια δύναμη έχει την υποχρέωση να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια και τη δημόσια περιουσία. Βέβαια, το γεγονός ότι βγήκε ο ανώτατος εισαγγελέας και ζητεί ευθύνες δείχνει την αδράνεια τόσο των πανεπιστημιακών αρχών αλλά και της πολιτείας για το θέμα», καταλήγει ο κ. Γρυσπολάκης.

Ταχύτερη η διαδικασία για άρση του ασύλου

Με σαφώς ταχύτερη διαδικασία μπορεί βάσει του νέου νόμου-πλαισίου να δίνεται από τις αρχές ενός ιδρύματος «πράσινο φως» για άρση του ασύλου σε σχέση με τον παλαιότερο νόμο (από το 1982). Βέβαια, σε περίπτωση τέλεσης εγκλημάτων εντός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος δεν χρειάζεται καμία άδεια από τις ακαδημαϊκές αρχές για επέμβαση της αστυνομίας (παρουσία βέβαια εισαγγελέα). Ειδικότερα, το άρθρο 3 του νέου νόμου, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από το 2007, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

- Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους ΑΕΙ στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ. Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή άδειας του αρμόδιου οργάνου του ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

- Αρμόδιο όργανο για την πρόσκληση ή άδεια της προηγούμενης παραγράφου είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ, με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Τα όργανα αυτά συνέρχονται άμεσα, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από καταγγελία. Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, τηρουμένων των διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού του οικείου ιδρύματος και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμοδίου οργάνου του ΑΕΙ επιτρέπεται μόνον εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_29/03/2009_309076

 

 Επιστροφή

 

Μελέτη για τη σωτηρία της Αθήνας

Ø      Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προτείνει γενναία μέτρα για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο και την πολεοδομική εξέλιξη της Αττικής

Του Γιωργου Λιαλιου

Γενναία μέτρα για το μέλλον και την περιβαλλοντική σωτηρία του Λεκανοπεδίου και ευρύτερα της Αττικής προτείνει μελέτη επιστημόνων, με επίκεντρο την ανάσχεση της καλπάζουσας οικιστικής επέκτασης, τη θέσπιση αυστηρών όρων δόμησης, τη φραγή «εισόδου» στα σχέδια πόλης περιοχών αυθαιρέτων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, η υιοθέτηση των οποίων απαιτεί πολιτική τόλμη, περιλαμβάνονται στη μελέτη για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που, εάν υιοθετηθεί, θα αντικαταστήσει το ξεπερασμένο Σχέδιο του 1985, το οποίο εδώ και χρόνια έχει ακυρωθεί στην πράξη από τον υπερτροφισμό της πρωτεύουσας.

Οι επιστήμονες ζητούν τη διατήρηση της γεωργίας στην Αττική και τονίζουν την ανάγκη αυστηρής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, ως «απόθεμα» για τις επόμενες γενεές. Ταυτόχρονα, προτείνουν ως ελάχιστο όριο κατάτμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές τα 20 στρέμματα και τη μείωση των συντελεστών δόμησης, όπου είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Η μελέτη για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (κείμενο κατευθύνσεων και μέτρων που ορίζουν τον τρόπο που θα αναπτυχθεί η πόλη μέσα στα επόμενα χρόνια) εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Χωροταξίας κ. Δημήτρη Οικονόμου σε συνεργασία με επιστήμονες του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ). Η μελέτη βρίσκεται «ανάμεσα» στον ΟΡΣΑ και το ΥΠΕΧΩΔΕ για επεξεργασία και (πιθανές) τροποποιήσεις.

Δυσαναλογία

Οπως σημειώνεται στη μελέτη, η «δυσαναλογία της Αθήνας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα έχει ενταθεί», καθώς στην Αττική βρίσκεται περίπου το 40% του πληθυσμού και το 50% της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας. Εχει αλλάξει όμως και ο τρόπος λειτουργίας της πόλης, καθώς μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων διαχέεται σε μιαν ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, μια ζώνη ημερησίων μετακινήσεων που υπερβαίνει τα όρια της Αθήνας καθεαυτής, ακόμα και της περιφέρειας Αττικής.

Οσον αφορά την πολεοδομική εξέλιξη της Αττικής, η μελέτη προτείνει:

1. Μητροπολιτικό συγκρότημα Αθήνας - Πειραιά.

Παραμένει κύρια περιοχή συγκέντρωσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων. Βασική προτεραιότητα, η αναγέννηση του υφιστάμενου ιστού με έμφαση στο ιστορικό κέντρο, τις περιοχές με γηρασμένα κτίρια και μεγάλες πυκνότητες και τις πολεοδομικά υποβαθμισμένες περιοχές

2. Δυτική Αττική

Προτείνει να αποτελέσει απόθεμα γης για τη μελλοντική εσωτερική αποκέντρωση της Αττικής. Η αποκέντρωση θα γίνει μέσω νέων μορφών χωρικής ανάπτυξης σε θέσεις με καλή προσπελασιμότητα.

3. Βόρεια Αττική

Θα παίξει ρόλο φυσικού αποθέματος της Αθήνας και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να ληφθούν ισχυρά μέτρα προστασίας των φυσικών, παράκτιων και εκτός σχεδίου περιοχών. Οι διαδικασίες περαιτέρω ανάπτυξης θα έχουν αποδέκτες τους υφιστάμενους οικισμούς α΄ και β΄ κατοικίας.

4. Ανατολική Αττική

Η μελέτη ζητεί την απαγόρευση νέων επεκτάσεων των οικισμών. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει σημαντικές οικονομικές και διαπεριφερειακές λειτουργίες, αποτελώντας τον δεύτερο πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Βασική επιλογή, ωστόσο, είναι οι πιέσεις να κατευθυνθούν στο εσωτερικό των υφισταμένων οικισμών. Η οργάνωσή τους και η οργάνωση των εκτός σχεδίου περιοχών της Ανατολικής Αττικής θα είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες του νέου ρυθμιστικού. Εξαίρεση στην απαγόρευση νέων επεκτάσεων θα είναι οι οργανωμένες περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων.

5. Νότια Αττική

Η περιοχή θα παίξει ρόλο φυσικού αποθέματος και υποδοχής δραστηριοτήτων α΄ και β΄ κατοικίας και αναψυχής. Οι οικιστικές πιέσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν στο εσωτερικό των υφισταμένων οικισμών. Η οργάνωσή τους και η οργάνωση των εκτός σχεδίου περιοχών θα είναι και αυτή στις απόλυτες προτεραιότητες του νέου ρυθμιστικού.

6. Νησιωτικό τμήμα

Η μελέτη προτείνει την ήπια ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας Αττικής, με σεβασμό σε νησιωτικό και παράκτιο τοπίο.

Οσον αφορά στην οργάνωση του χώρου στην Αττική, προτείνονται μια σειρά από παρεμβάσεις που θα κλείσουν «πληγές» του παρελθόντος. Πιο συγκεκριμένα:

- Να καλυφθεί όλος ο εξωαστικός χώρος (περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμών) από σχέδια χρήσεων γης και καθεστώτα προστασίας (λ.χ. ΖΟΕ) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, λ.χ. δύο έτη από την έγκριση του νέου ρυθμιστικού.

- Ο εξωαστικός χώρος να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: αναπτυξιακές ζώνες (με επιλεκτική εντατικοποίηση της ανάπτυξης), ζώνες ήπιας ανάπτυξης (με διατήρηση του υπαίθριου χαρακτήρα, αποφυγή διάσπαρτης δόμησης) και ζώνες προστασίας (απαγόρευση δόμησης, προστασία περιβάλλοντος και τοπίου η άμεση προτεραιότητα).

- Ελάχιστο όριο κατάτμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές να είναι τα 20 στρ. (εκτός από τα Κύθηρα, όπου θα είναι τα 10 στρ.).

- Ολες οι παρεκκλίσεις στην αρτιότητα να καταργηθούν.

- Σε διάστημα ενός έτους να καθοριστούν οι ζώνες γεωργικής προτεραιότητας.

- Να προωθηθούν μεγάλης κλίμακας αναπλάσεις, με προτεραιότητα στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, την αναγέννηση των ιστορικών κέντρων της Αθήνας και του Πειραιά, την ανάκτηση θαλάσσιου μετώπου, τις αναπλάσεις Ελαιώνα και Ελληνικού.

Οσον αφορά το μοντέλο οικιστικής ανάπτυξης στην Αττική, η μελέτη είναι κατηγορηματική: η οικιστική ανάπτυξη πρέπει να διοχετεύεται μέσα στους υφιστάμενους οικισμούς και τις πόλεις, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διάχυση της πόλης, ενώ ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4,0 και όπου το υπερβαίνει πρέπει να μειωθεί.

Αναλογική μείωση πρέπει να υπάρξει στους συντελεστές μεταξύ 2,0 και 4,0.

Μέτρα για την αντιμετώπηση της αυθαίρετης δόμησης στην Αττική

Ιδιαίτερα «αυστηρή» είναι η αναφορά που γίνεται στη μελέτη για την αυθαίρετη δόμηση στην Αττική, καθώς ζητείται να μην επιτρέπεται για κανένα λόγο η σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και να καταργηθούν όλες οι αντίθετες διατάξεις. Ταυτόχρονα, προβλέπει τη δημιουργία -στο ΥΠΕΧΩΔΕ ή στην Περιφέρεια- ειδικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων. Επίσης προτείνει:

- Τη διατήρηση της γεωργίας στην Αττική, σε δύο άξονες: με καλλιέργειες βιώσιμες και ανταγωνιστικές ή καλλιέργειες που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τοπίου.

- Τον εκσυγχρονισμό της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας, με έμφαση στη βελτίωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων. Πιο συγκεκριμένα, ζητεί τη δημιουργία νέων οργανωμένων υποδοχέων των παραγωγικών δραστηριοτήτων για τη μετεγκατάσταση των οχλουσών. Ταυτόχρονα, ζητεί τη λήψη μέτρων για την αποθάρρυνση της διάσπαρτης εγκατάστασης βιοτεχνιών/βιομηχανιών.

- Την εντατικοποίηση των αναπλάσεων σε περιοχές με έντονα προβλήματα, ιδίως σε όσες μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες βελτίωσης ευρύτερων ζωνών.

- Την αναβάθμιση και την οργάνωση σε ενιαία βάση του συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100021_05/04/2009_310006

 

 Επιστροφή

 

Αποψη: Απαγόρευση νέων επεκτάσεων

Tης Kλειτους Γεραρδη*

Oι εξελίξεις στους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, των κλιματικών αλλαγών και των φαινομένων κοινωνικής περιθωριοποίησης καθιστούν την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας πιο αναγκαία από ποτέ για να αναδειχθεί ο ρόλος της Αθήνας ως διεθνούς κέντρου και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Επιγραμματικά, το νέο ρυθμιστικό θα έπρεπε να προωθήσει την αποφυγή εξάπλωσης του αστικού συγκροτήματος, που γίνεται εις βάρος του περιαστικού και εξωαστικού χώρου, ο οποίος πρέπει να προστατευθεί ως ζωτικός χώρος. Πιο συγκεκριμένα, θα έπρεπε να περιλαμβάνει:

- Ελάχιστη περαιτέρω εξάπλωση της κατοικίας μόνο εντός των ΓΠΣ που έχουν ήδη εγκριθεί και είναι αρκετά (κυρίως στην Ανατολική Αττική) με οργανωμένα, κατά το δυνατόν, προγράμματα δόμησης.

- Οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και υποδομών σε κατάλληλους χώρους, σε περιοχές εκτός του λεκανοπεδίου.

- Αναπλάσεις υποβαθμισμένων πυκνοδομημένων περιοχών.

- Στροφή της οικοδομικής δραστηριότητας από την κατασκευή στην επισκευή και αναβάθμιση των παλαιών κατοικιών.

- Παρέμβαση του κράτους και των ΟΤΑ προς διευκόλυνση της παροχής «κοινωνικής κατοικίας».

- Ισόρροπη κατασκευή κοινωνικού εξοπλισμού, με προτεραιότητα των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων (δυτική Αθήνα, Πειραιάς, Θριάσιο).

- Σχεδιασμό του περιαστικού χώρου ως ελεύθερου χώρου με ελάχιστες δραστηριότητες αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης. Δημιουργία μεγάλων «πάρκων πρασίνου» στα όρια του αστικού συγκροτήματος.

- Απομάκρυνση από το θαλάσσιο μέτωπο των εγκαταστάσεων που δεν έχουν σχέση με τη θάλασσα (λ.χ. γήπεδα ποδοσφαίρου, νυχτερινά κέντρα).

* Η κ. Κλειτώ Γεράρδη είναι αναπλ. καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100037_05/04/2009_310005

 

 Επιστροφή

 

Πληρώνουν υπερδιπλάσια για ψύξη και θέρμανση

Κατά 127% ακριβότερα πληρώνουν τη θέρμανση και 95% την ψύξη οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων γειτονιών της πρωτεύουσας σε σχέση με τα ακριβά προάστια, λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης, και επιπλέον ζουν σε σπίτια με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Η επιβάρυνση οφείλεται στο γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας με το περιορισμένο πράσινο και την πυκνή δόμηση, όπως και οι δυτικές συνοικίες, έχουν τους θερινούς μήνες έως και 10 βαθμούς διαφορά θερμοκρασίας σε σχέση με τα νότια προάστια. Ενδεικτικά στο Αιγάλεω, για τις ανάγκες κλιματισμού, η ετήσια επιβάρυνση φτάνει τα 430 ευρώ ανά οικογένεια!

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από τον Μάνθο Σανταμούρη, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στην ημερίδα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, που οργάνωσε η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με συντονίστρια την Αννυ Ποδηματά. Οι πολύχρονες μετρήσεις της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου απέδειξαν ότι η έλλειψη πράσινου και η εντατική δόμηση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει πιο συχνή την εμφάνιση καύσωνα τους θερινούς μήνες. «Πριν από δύο χρόνια είχαμε πέντε καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι», αποκάλυψε ο κ. Σανταμούρης. Εκείνη την περίοδο η ομάδα έκανε μετρήσεις σε 60 κατοικίες χαμηλών εισοδημάτων και διαπίστωσε ότι το 50% του χρόνου η εσωτερική θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη των 34 βαθμών, που είναι ανεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό. «Μετρήσαμε διαστήματα 145 διαδοχικών ωρών με θερμοκρασίες πάνω από 34 βαθμούς», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μόνο στο Αιγάλεω το πρόσθετο κόστος λόγω αύξησης των αναγκών κλιματισμού ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ. Η μέση επιβάρυνση μιας οικογένειας λόγω χρήσης κλιματιστικού είναι 100 ευρώ, αλλά στα χαμηλά εισοδήματα φτάνει τα 195 ευρώ. Απέδωσε τη διαφορά στην ποιότητα κατασκευής των κατοικιών, αφού τα υψηλά εισοδήματα κατά κανόνα ζουν σε καινούργια σπίτια, με μόνωση και διπλά τζάμια. Είναι αποκαλυπτικά τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία ένα γυάλινο κτίριο της δεκαετίας του '70 καταναλώνει 300 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό επιφανείας τον χρόνο, έναντι 40 που χρειάζεται ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων και μόλις 5 που αρκούν για μια κατασκευή που ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

«Η κρίση και η κλιματική αλλαγή έχουν καθαρά ταξικό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Σανταμούρης, που μίλησε για την ενεργειακή ένδεια. Υπολογίζεται ότι το 2004 το 1,63% του πληθυσμού είχε πρόβλημα πληρωμής των λογαριασμών καυσίμων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα χαμηλά εισοδήματα ήταν 16%. Δύο χρόνια αργότερα, το αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού έφτασε στο 8,4% και στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα εκτινάχθηκε στο 36%. Σημείωσε μάλιστα ότι οι αυξημένες ανάγκες ενέργειας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών έχει επιπτώσεις στην εθνική οικονομία. Για παράδειγμα, σε κανονικές συνθήκες το κόστος της κιλοβατώρας κοστίζει στη ΔΕΗ 3-4 λεπτά, ενώ σε περιόδους υψηλής ζήτησης το κόστος τριπλασιάζεται.

Το «μυστικό» για τη μείωση της κατανάλωσης βρίσκεται στη χρήση νέων υλικών, όπως δείχνει το παράδειγμα της Στοκχόλμης, όπου το κόστος θέρμανσης είναι 45 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό, έναντι 120 στη μεσογειακή Αθήνα. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά υπογράμμισε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των κτιρίων με κοινοτικά προγράμματα τα οποία μένουν αναξιοποίητα και πρόσθεσε: «Λείπει η πολιτική βούληση». Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μας, που έχει ήδη καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την Οδηγία για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, ενώ ήδη η Ε.Ε. ετοιμάζει την αναθεώρησή της με πιο προχωρημένα μέτρα. *

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&id=33630

 

Οι υποβαθμισμένες περιοχές πληρώνουν υπερδιπλάσια για ψύξη και θέρμανση.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Κατά 127% ακριβότερα πληρώνουν τη θέρμανση και 95% την ψύξη οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων γειτονιών της πρωτεύουσας σε σχέση με τα ακριβά προάστια, λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης, και επιπλέον ζουν σε σπίτια με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Διαβάστε το άρθρο από το site της Ελευθεροτυπίας

(ελήφθη 10-4-09)

 Επιστροφή

 

Τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων επιχείρησε χτες ο δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, τόσο με συνέντευξη Τύπου, όσο και με φιέστα που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής όπου παρουσίασε το έργο των δύο πρώτων χρόνων της θητείας του. Εκεί επιδίωξε να εμφανίσει πως ο δήμος βρίσκεται «δίπλα στους πολίτες».

«Επιχειρεί με τη φιέστα που οργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», «να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων και κατοίκων της Αθήνας, για την εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά με την ανεργία, τη φτώχεια, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την δυσβάσταχτη φορολογία και τα ολοένα αυξανόμενα τέλη, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, των δημοτικών υπηρεσιών, την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση των δημοτικών χώρων και της δημόσιας γης, των τελευταίων ελεύθερων χώρων της πόλης μας».

Ο Νικ. Κακλαμάνης εξέφρασε όλες τις γνωστές του θέσεις. Θεώρησε ως «πρόβλημα» τις «700 περίπου συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο». Επίσης, ζήτησε τη λήψη «σκληρών μέτρων» για την πρόληψη εισόδου των μεταναστών από την Τουρκία, με ενίσχυση από τη EUROPOL. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έξω από το Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση

Οπως τονίζει η «Συμπαράταξη», «δύο χρόνια τώρα η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ πρωτοστατεί στην εφαρμογή των κατευθύνσεων εργοδοσίας - κυβέρνησης και Ευρωένωσης, προωθώντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου στην καθαριότητα, στο πράσινο, με την ελεγχόμενη στάθμευση και τα πάρκινγκ, ακόμα και στα νεκροταφεία. Προσλαμβάνει εκατοντάδες εργαζόμενους με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, δηλαδή προσωρινή δουλειά - "ομηρία" χωρίς δικαιώματα και με αποδοχές "πείνας"».

Και η «Συμπαράταξη», καταλήγει: «Ζούμε καθημερινά "στο πετσί μας" την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η Δημοτική Αρχή της Αθήνας. Ζούμε καθημερινά στο πετσί μας την εφιαλτική πραγματικότητα και η "μαγική εικόνα" που προσπαθεί να παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή δεν πείθει κανέναν. Μονόδρομος για τους εργαζόμενους και κατοίκους της Αθήνας είναι να εντείνουμε τους αγώνες μας για τα δικαιώματά μας τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και στο χώρο κατοικίας μας. Να οργανώσουμε ακόμα περισσότερο την πάλη μας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τους».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 9 Απρίλη 2009   

 

 Επιστροφή