ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 17

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 17

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20)

Γενικά-Ελλάδα

Γενικά-Αττική

Λεκανοπέδιο-Αθήνα

Εκτός οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από τη συζήτηση για το χωροταξικό!

Αμεσα θα παρεμβαίνουν οι εισαγγελείς για καταπατητές και γκρέμισμα αυθαιρέτων, λέει ο Σανιδάς

Ανάσα δροσιάς οι «πράσινες» στέγες

ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: Να αποσυρθεί

Ποιες είναι οι 48 βρώμικες ακτές της Αττικής

εμπεριστατωμένες οδηγίες για τη Βαμβακίαση

Αφρική γίνεται η Ελλάδα

Δοκιμάζεται η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα -Ερευνα της Public Issue για την «Κ»

Υπερπροσφορά ακινήτων και μειωμένη η ζήτηση

Ο Πατριάρχης… οικολόγος

Διευκρινήσεις του WWF για την έντονη κριτική από το Ριζοσπάστη

O καταστροφέας του Ελαιώνα, δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης "έφαγε πόρτα"

Απίστευτο! Για το ...C4I θα πάνε... ...τα χρήματα των πυροπλήκτων;

δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας

Πλύσιμο και ταινίες με ειδική κόλλα κατά της βαμβακίασης

Οι Ελληνες θα έκαναν θυσίες με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, έδειξε έρευνα της Κάπα Research

Διήμερο συζητήσεων, για “τη ζωή που μας αρνούνται σε μια πόλη που μας ανήκει» στις 21 και 22 Ιούνη

τα απορριμματοφόρα μποτιλιάρουν τους δρόμους της Αθήνας μέρα μεσημέρι, επειδή οι δημότες είναι απείθαρχοι!

Κάθετη πτώση στις κατασκευές

 

Δ. Αθηναίων: Κακόπιστους πολίτες και αύθονο πράσινο έχει η Αθήνα

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υπογράμμισε την κακή λειτουργία των δήμων όσον αφορά τα θέματα περιβάλλοντος

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

 

 

Διόδια και πεζοδρομήσεις στην Αθήνα

 

 Επιστροφή

                                                                                                          

Εκτός οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από τη συζήτηση για το χωροταξικό!

Με κυβερνητική επιβολή αποκλείστηκαν χθες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής του χωροταξικού σχεδίου! Και μάλιστα την ώρα που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωνε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις και τροποποιήσεις από τα κόμματα και τους φορείς... Τη φίμωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη Βουλή κατήγγειλε η Άννα Φιλίνη.

Η Α. Φιλίνη και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πρότειναν στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής τη συμμετοχή στη συζήτηση -εκτός άλλων φορέων- και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρκτούρος, η οποία εκπροσωπεί τις 10 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας και είναι μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης. Στη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη συμμετοχή φορέων στη συζήτηση, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα τη συμμετοχή 11 φορέων, εκ των οποίων και τον Αρκτούρο. Στη συνέχεια παρασκηνιακά, και ύστερα από παρέμβαση εκπροσώπου της Ν.Δ., ο οποίος ανέβηκε στο προεδρείο και μίλησε με τον προεδρεύοντα Θανάση Μπούρα, χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ανατράπηκε η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής και απορρίφθηκε η συμμετοχή του Αρκτούρου.

"Επιβεβαιώνεται η αντιπεριβαλλοντική και αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης στο σοβαρό θέμα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου. Η φίμωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων από τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση έρχεται ως συνέχεια της καταστρατήγησης του διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης" δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο "διαλλακτικός" υπουργός...

 

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς εμφανίσθηκε ως οπαδός του διαλόγου, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο έχει απορριφθεί από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς.

Ο υπουργός είπε μάλιστα ότι θα ζητήσει να μην εισαχθεί άμεσα το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να υπάρξει χρόνος για αλλαγές "σε μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που θα αποτελεί τον αναπτυξιακό οδηγό της χώρας για τα επόμενα 15 χρόνια".

Ο Γ. Σουφλιάς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδεικνύει μόνο κριτικό πνεύμα, αλλά όχι και προτάσεις. Υποστήριξε ότι δεν ακολουθεί το ισπανικό μοντέλο με τις 20όροφες πολυκατοικίες κτισμένες πάνω στο κύμα, λέγοντας ότι "και οι ίδιοι οι Ισπανοί είδαν ότι έκαναν τεράστιο σφάλμα και προσανατολίζονται να τις κατεδαφίσουν".

 

ΣΥΡΙΖΑ: Εναλλακτική αντίληψη για την ανάπτυξη

 

Τη διαφορετική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της χώρας ανέδειξε η Α. Φιλίνη επισημαίνοντας ότι το χωροταξικό δεν στηρίζεται στα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτύξει η Ελλάδα και είναι το περιβάλλον, οι ακτές και ο πολιτισμός. Περιγράφοντας την αντίληψη της κυβέρνησης για τον χωροταξικό σχεδιασμό είπε ότι συνίσταται στην παραδοχή ότι υπάρχουν συμφέροντα που προτιμούν να συνεχιστεί η άναρχη ανάπτυξη και γι' αυτό δεν γίνεται καμία παρέμβαση.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, προκειμένου να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των φορέων και να ληφθούν υπόψη τα περιφερειακά σχέδια. Επεσήμανε μάλιστα ότι το χωροταξικό σχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε το ΕΣΠΑ, που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αλλά ούτε και με το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο.

"Ενισχύεται το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που έχει ήδη η χώρα", τόνισε η Α. Φιλίνη, επισημαίνοντας τον αθηνοκεντρισμό και τον υδροκεφαλισμό που κυριαρχεί στο νομοσχέδιο. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η ανάπτυξη με βάση τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, σημείωσε ζητώντας "να μπει μία πορεία αντιστροφής" αυτού του μοντέλου, καθώς, εκτός των άλλων, αφήνει εκτός τις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες καταδικάζονται να επικοινωνούν με την υπόλοιπη επικράτεια μέσω της Αθήνας και απουσιάζει η σύνδεση των νησιών μεταξύ τους.

Ανάλογες παρατηρήσεις έκανε η Α. Φιλίνη και για την δυτική Ελλάδα, η οποία δεν έχει σιδηροδρομικό άξονα. Αναφερόμενη στην εκτός σχεδίου δόμηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζεται, αλλά αντίθετα τηρούνται οι υφιστάμενες παρεκκλίσεις που βοηθούν στην άναρχη ανάπτυξη. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει προστασία της αγροτικής γης.

Για "προπαγανδιστική χωροταξική εκστρατεία της κυβέρνησης, που στηρίζεται σε δέκα μύθους, και για ένα νομοσχέδιο" που κατατίθεται χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι έγινε προσπάθεια υφαρπαγής της θετικής γνωμοδότησης των επιστημόνων και των κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου που είναι κομματικά στελέχη αρχικά υπέγραψαν, αλλά υποχρεώθηκαν, μετά από εγκλήσεις και ύβρεις, να αναιρέσουν την αρχική τους στάση, απάντησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

"Αντιλαϊκό κατασκεύασμα" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. 

Πουλακίδας Κώστας         ΑΥΓΗ 15/5/08

 

 Επιστροφή

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

Να αποσυρθεί το αντιλαϊκό σχέδιο

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Την απόσυρση του «Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου» της κυβέρνησης που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση. Το χαρακτήρισε «αντιλαϊκό κατασκεύασμα» που στόχο έχει την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την εμπορευματοποίηση της γης, την κατάργηση του όποιου προστατευτικού πλαισίου υπάρχει για την προστασία του περιβάλλοντος και την αλλαγή των χρήσεων της γης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα.

Αντικρούοντας τα διάφορα ιδεολογήματα που ακούγονται από πολλές πλευρές περί «ισόρροπης ανάπτυξης», αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ηλείας: Ο νομός αυτός, είπε, είναι ο πιο ισόρροπα αναπτυγμένος οικιστικά νομός της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή είναι και από τους τελευταίους σε οικονομική ανάπτυξη, κατάσταση που θα χειροτερέψει μετά τις φωτιές του καλοκαιριού. Τόνισε, επίσης, ότι άσχετα από όσα λέγονται για «Αθηνοκεντρικό κράτος» γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι είτε ζουν στην επαρχία είτε στην Αθήνα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση, είπε, είναι ψευδεπίγραφη και αυτό που πρέπει να μπει στο επίκεντρο του προβληματισμού είναι τι είδους ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει και για ποιον θα υπάρχει. Η χωροταξία, τόνισε, είναι ένα εργαλείο που δεν προσδιορίζει το μοντέλο της ανάπτυξης, το θέμα είναι τι θέλει κάποιος να λύσει με τη χωροταξία και σε ποιον τελικά ανήκει η γη, αφού διαφορετικά είναι τα πράγματα εάν η γη είναι κοινωνική περιουσία και διαφορετικά εάν ανήκει σε ιδιώτες.

Με την πρόταση της κυβέρνησης, συνέχισε, επιδιώκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να εισέλθει το μεγάλο κεφάλαιο της ΕΕ στα Βαλκάνια και όλα αυτά σε συμμόρφωση της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Για το ΚΚΕ, είπε, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η πολιτική γης είναι συνδεδεμένα με τις σχέσεις παραγωγής και την ιδιοκτησία της γης, η οποία πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είπε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εγκριθεί το «Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο».

Ριζοσπάστης 15 Μάη 2008

 

 Επιστροφή

 

Αφρική γίνεται η Ελλάδα

Την τύχη της χαμένης Ατλαντίδας κινδυνεύουν να έχουν πολλά ελληνικά νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που απειλητικά προχωρεί με γοργούς ρυθμούς λόγω της μόλυνσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Μούμα, καθηγητή Διεθνούς Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Fletcher School, συγγραφέα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές και κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης του 2007, οι επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι η συνεχής άνοδος των θερμοκρασιών, η οποία θα δημιουργήσει κλίμα ανάλογο των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Αποτέλεσμα θα είναι το φρέσκο νερό να γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξαφανίσει νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές.

Τις απόψεις αυτές ο διακεκριμένος αναλυτής τις εξέθεσε σε ένα πρωτότυπο ντιμπέιτ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής και στο οποίο ήλθε σε αντιπαράθεση με τον επίσης καθηγητή Διεθνών και Επιχειρηματικών Σχέσεων του Fletcher School Μπρους Μακέινζ Εβερετ.

Ο δρ Μούμα τόνισε ότι το 2007 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά όλων των εποχών παγκοσμίως, με τις περισσότερες ερημοποιήσεις εκτάσεων σε Αφρική, Αμερική και Αυστραλία, έντονους τυφώνες και λιώσιμο περισσότερου πάγου στη Γροιλανδία. Οι πάγοι θα συνεχίσουν να λιώνουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απώλεια αρκτικού πάγου το 2007 ήταν 1 εκατ. τετραγωνικά μίλια πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Από την πλευρά του ο υπερασπιστής της οικονομικής σκοπιάς στο ντιμπέιτ δρ Εβερετ τόνισε ότι οι επιστήμονες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο θέμα των προβλέψεων για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον χρόνο και την ένταση με την οποία αυτές πρόκειται να συμβούν.

Στόχοι
Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ρεαλιστικότερων στόχων, που θα λαμβάνουν υπόψη και την οικονομική διάσταση πέρα από την περιβαλλοντική. Σύμφωνα με τον Εβερετ, τέτοιος στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% μέχρι το 2020 και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση κατά 70% μέχρι το 2050.

Το σενάριο για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα πρέπει να έχει 100ετή ορίζοντα, και όχι 30ετή όπως συμβαίνει σήμερα και θα πρέπει να περιλαμβάνει προβλέψεις για την αύξηση του πληθυσμού, του ΑΕΠ, τις μελλοντικές ανάγκες για ενέργεια, τις δυνατότητες για προσφορά καυσίμων και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ

ΕΘΝΟΣ 15/5/08

 

 Επιστροφή

 

Ευλόγησε την οικολογία

Ζήτημα ηθικής τάξεως χαρακτήρισε τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας χθες το βράδυ στην τελετή κατά την οποία του απενεμήθη το βραβείο «Woodrow Wilson».

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος, που βρίσκεται από την Τρίτη στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο οικολογικό πρόβλημα εκτενώς, αναλύοντας ηθικές και οικονομικές παραμέτρους και κάλεσε κάθε κάτοικο της Γης σε υπεύθυνη στάση με στόχο την προστασίας της φυσικής κληρονομιάς.

«Κατά την επιδίωξην του στενώς εννοουμένου υλικού κέρδους, κινδυνεύομεν να μετατρέψωμεν τον ωραιότατον πλανήτη μας εις θάλαμον δηλητηριωδών αερίων», είπε ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει πολλές φορές αναφερθεί στα διεθνή ΜΜΕ ως «Πράσινος Πατριάρχης» για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε και για τα ηθικά διλήμματα που ανακύπτουν από την τεχνολογική πρόοδο, λέγοντας «το μέγιστον εκ των προβλημάτων της συγχρόνου εποχής, το οποίον λαμβάνει μορφήν πνευματικής διαταραχής είναι το γεγονός ότι η τεχνική γνώσις έχει απομακρυνθεί από πάσαν έννοιαν ηθικής, κατά δε την έμπρακτιον εφαρμογήν αυτής παράγει ιδίαν ηθικήν, την αυτονομημένην ηθικήν, την πέραν και μακράν της αγάπης προς το Θεόν και τον πλησίον».

Η κύρια αιτία
Ευθύνες για το οικολογικό πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα σοβαρότερα του σύγχρονου ανθρώπου, ο κ. Βαρθολομαίος επέρριψε κυρίως στον υπερκαταναλωτισμό του δυτικού κόσμου. «Οι κάτοικοι του ανεπτυγμένου κόσμου, κυρίως οι απερίσκεπτοι καταναλωταί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής, έχουν αυστηράν την ηθικήν υποχρέωσιν να περιορίσουν τον καταναλωτισμόν, ο οποίος συνιστά την κυρίαν αιτίαν της προκλήσεως ανηκέστου βλάβης εις το περιβάλλον».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκλεισε την ομιλία του απευθύνοντας ένα μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη: «Προσκαλούμεν πάντα άνθρωπον να αναπτύξει ηθικόν κριτήριον, ουχί αυτονομημένον, αλλά εστραμμένον προς τον Θεόν, το «μέτρο πάντων των χρημάτων» και με γνώμονα αυτό το κριτήριον να αναπτύξη μιαν στάση ζωής αποσκοπούσα εις την προστασίαν του περιβάλλοντος».

Σήμερα το πρωί ο κ. Βαρθολομαίος συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ενώ το μεσημέρι παρατίθεται προς τιμήν του γεύμα από την υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Βαρθολομαίος θα αναχωρήσει από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη αύριο το πρωί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ 
vonatsou@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 16/5/08

 

 Επιστροφή

 

Καταπατητές στο στόχαστρο

Αμεσα θα παρεμβαίνουν οι εισαγγελείς για να διώκονται ποινικά και να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι κτίζουν σε δασικές εκτάσεις και ιδίως καμένες, καθώς και όσοι καταπατούν τον αιγιαλό.

Παράλληλα οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίζεται η κατεδάφιση κάθε αυθαίρετης κατασκευής σε δάση ή παραλίες, ενώ θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων, εφόσον προκύψει ότι δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την αυθαίρετη δόμηση ή δεν την κατήγγειλαν.

Τη διαβεβαίωση αυτή, έδωσε χθες ο εισαγγελέας του ΑΠ Γ. Σανιδάς στους πέντε προέδρους διαφόρων συλλόγων που τον επισκέφθηκαν ως μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΕΘΝΟΣ 21/5/08

 

 Επιστροφή

 

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ «ΓΚΡΙΖΕΣ» ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Ανάσα δροσιάς οι «πράσινες» στέγες

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Στον... ουρανό γυρνά το βλέμμα ο Δήμος Αθηναίων, αναζητώντας λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδείνωση του αστικού μικροκλίματος. Οι λύσεις αυτές έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των «γκρίζων» επιφανειών σε μπαλκόνια και ταράτσες, ώστε τα τετραγωνικά μέτρα που μένουν ανεκμετάλλευτα να μετατραπούν σε φυσικές νησίδες πρασίνου.

Η έκθεση με τίτλο «Πράσινες ταράτσες-ολάνθιστα μπαλκόνια», που ανοίγει τις πύλες της σήμερα στην Πλατεία Κοτζιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαΐου, έχει σκοπό να ενημερώσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας για το πώς θα δημιουργήσουν τέτοιες «ανάσες δροσιάς», φέρνοντας το πράσινο στα σπίτια τους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, είπε πως στόχος είναι αυτή η έκθεση να λειτουργήσει σαν ένα μικρό σχολείο από το οποίο ξεκινά η περιβαλλοντική μας εκπαίδευση. «Ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με φορείς και συλλόγους, όπως ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων, προκειμένου να γίνουν προτάσεις για το ποια μορφή μπορούν να πάρουν τα κίνητρα προς τους δημότες, ενώ και μέσα από την έκθεση θα παρέχεται δωρεάν η τεχνογνωσία για όποιον εκδηλώσει το ενδιαφέρον του», είπε. Σύμφωνα με μελέτες, οι πράσινες στέγες περιορίζουν τα φορτία κλιματισμού και θέρμανσης σε ποσοστό μέχρι και 30%. Η ιδέα φύτευσης των ταρατσών ώστε να λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και ως πνεύμονες πρασίνου γνωρίζει ήδη μεγάλη αποδοχή στο εξωτερικό.
«Θα ξεκινήσουμε διάλογο με τους πολίτες και θα ακούμε κάθε άποψη, ακόμα και μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου», είπε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας, Αγγελος Μοσχονάς. Μια πρώτη πρόταση που καταθέτει από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων είναι να προχωρήσουν οι κάτοικοι σε φύτευση δέντρων στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών. «Υπάρχουν 40.000 ακάλυπτοι χώροι στην Αθήνα. Μόνο το 20% αυτών να φυτευθούν, θα έχουμε επιπλέον 8.000 δένδρα στην πόλη».
Σημειώνεται ότι το κόστος μετατροπής μιας συμβατικής ταράτσας σε κήπο δεν είναι απαγορευτικό, αφού διαμορφώνεται ανάλογα με το τι θέλουν οι ένοικοι κάθε πολυκατοικίας να δημιουργήσουν. Ο ίδιος ο δήμος, δίνοντας το «καλό παράδειγμα», προχώρησε στη δημιουργία μιας απλής «πράσινης» ταράτσας στο δημαρχιακό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά.
Στην έκθεση θα λάβουν μέρος 11 κατασκευαστές που θα ενημερώνουν το κοινό, ενώ μετέχουν και εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ Δράμας, Αρτας και Χαλκίδας. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/2008

σχετικό: «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ» (Ανακοίνωση Μάιος 08)

 

 Επιστροφή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΟΣΙΑΣ

    S. O. S στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Αττικής

     Νέοι τοξικοί ψεκασμοί για την βαμβακίαση πεύκων

    Έρευνα για τις επιπτώσεις, αντιπροτάσεις και μέτρα..

 

Αδιαφορώντας παντελώς για την δημόσια υγεία το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης αγνοεί τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας(!) και προτείνει για τρίτη χρονιά μαζικούς ψεκασμούς με τοξικά φυτοφάρμακα στα πεύκα της Αττικής για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης χωρίς καμία μελέτη για τις επιπτώσεις σε ανθρώπους, ζώα και πεύκα! .

 Ανίκανο να λύσει την τεράστια οικολογική καταστροφή που με ευθύνη του δημιούργησε το Υπουργείο( προκρίνοντας ανεύθυνα μαζικούς «εμβολιασμούς» με το έντομο Μαρσαλίνα για αύξηση της μελισσοκομίας) προχωράει σε νέες αυθαιρεσίες.

Με πρόσφατη προκλητική δήλωση  του εκπροσώπου του κ. Κ. Καραμήτρου (προϊστάμενου του τμήματος φυτοφαρμάκων) σε ημερίδα (5 Μαρτίου 2008 στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) το Υπουργείο δηλώνει πως σκοπεύει «να παρακάμψει το μικρό νομικό πρόβλημα της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας  καθώς διαθέτει τα νομικά όπλα» και προτρέπει τους παρόντες δημάρχους κι αντιδημάρχους να συνεχίσουν τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα κατά της βαμβακίασης προσθέτοντας πως για οποιοδήποτε πρόβλημα «αναλαμβάνει την ευθύνη ο ίδιος ο Υπουργός»!

Το Υπουργείο αντί να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες που προώθησε ψεκασμούς με καρκινογόνα φυτοφάρμακα (insegar, applaud) σε μαζική κλίμακα στην Αττική (όπου ζει πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας) και αντί να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε παράνομους τους ψεκασμούς δηλώνει με θράσος ότι θα παρακάμψει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κράτους και θα συνεχίσει την ίδια τακτική!

Σε ερώτηση αν το Υπουργείο αναλαμβάνει την ευθύνη των περασμένων ψεκασμών στις πόλεις με απαγορευμένα -σήμερα- φυτοφάρμακα που τις περασμένες 2 χρονιές καταδίκασε το ΣτΕ και αν σκοπεύει κάθε χρονιά να προτείνει νέα φυτοφάρμακα που θα απαγορεύονται την επομένη  δεν απάντησε.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν παράπονα στο Υπουργείο για προβλήματα υγείας κατοίκων από τους ψεκασμούς δήλωσε πως «υπήρξαν σχετικά τηλεφωνήματα αλλά καμία έγγραφη καταγγελία οπότε δεν τίθεται πρόβλημα»! Τέτοιος κυνισμός!

Για τα προτεινόμενα φυτοφάρμακα από το Υπουργείο όχι μόνο δεν προηγήθηκε καμία μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο αλλά δεν ρωτήθηκαν καν οι αρμόδιοι φορείς (πλην του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου) που καθοδηγεί «επιστημονικά» τις απόψεις του Υπουργείου δίνοντας  για τρίτη χρονιά άλλοθι στις ενέργειες του Υπουργείου, άγνωστο για ποιες σκοπιμότητες

Αλλά από πού κι ως που είναι αρμόδιο το Μπενάκειο να γνωμοδοτήσει για την χρήση γεωργικών φαρμάκων όχι σε γεωργικά φυτά αλλά σε δέντρα; Με ποιο επιστημονικό θράσος αυτοδιορίζεται ως αρμόδιο για την δημόσια υγεία ενώ για τα εντομοκτόνα που προτείνει για ψεκασμούς σε αστικές περιοχές δεν έχουν καν προηγηθεί μελέτες; Γιατί το Υπουργείο δεν απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και γιατί αδιαφόρησε να συνεργαστεί με πανεπιστημιακούς φορείς και το Υπουργείο Υγείας αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας πέραν των πεύκων;

 

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας

Πέρυσι το Υπουργείο πρότεινε το ψεκασμό των πεύκων της Αττικής με διάφορα  επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εντομοκτόνα. Το ΣτΕ (Δ’ Τμ.), με την υπ΄ αριθ. 390/2008 απόφασή του, έκρινε σχετική αίτηση ακυρώσεως, που υπέβαλε  η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη που είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο Περιβάλλον και Υγεία, Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία

 Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης που αφορούσαν στα εντομοκτόνα ΧΕΛΛΟΝΑ, TRIONA, SAVONA, SAF-Τ-SIDE, ΑΡΡLAUD και ADMlRAL 10 ΕC, με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη χρήση τους είναι παράνομη, διότι δεν συνιστά μέτρο αντιμετώπισης απρόβλεπτου κινδύνου που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί με άλλα μέσα, κατά την έννοια του άρθ. 8 παρ. 4 του Π.Δ. 115/1997.

Κι όμως το Υπουργείο έβγαλε άδεια και όχι πλέον κατ΄ εξαίρεσιν αυτών των ίδιων εντομοκτόνων (!) διευρύνοντας οριστικά την χρήση τους πέρα από γεωργική χρήση και για χρήση στα πεύκα χωρίς επαναλαμβάνουμε καμία μελέτη προηγουμένως. Η ενέργεια αυτή θεωρείται εγκληματική τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Τα φυτοφάρμακα που εγκρίνει φέτος για ψεκασμούς είναι τα ίδια που ακύρωσε το Συμβούλιο επικρατείας με εξαίρεση το  SAF-Τ-SIDE, που απoσύρθηκε από την εταιρία και το ΑΡΡLAUD ενώ προστέθηκε το φερόμενο ως βιολογικό TETRASTOP.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της προηγούμενης χρονιάς μετά από καταφυγή και πάλι της κας Νικολοπούλου σύμφωνα με την οποία ανεστάλη η έγκριση διαθέσεως στην αγορά του φυτοφαρμάκου Insegar (που είχε εγκρίνει το Υπουργείο) καθώς περιείχε την ουσία Fenoxycarb λόγω της αποδεδειγμένης καρκινογόνου δράσης του (βλ. απόφαση 647/2006 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ).

Την ευθύνη όμως του Υπουργείου που επέτρεψε να ψεκαστούν καρκινογόνα φυτοφάρμακα ανεξέλεγκτα στην Αττική δεν ανέλαβε ποτέ κανείς! Ούτε μας είπαν γιατί τα ενέκριναν ενώ ήταν απαγορευμένα σε άλλες χώρες και την Αμερική..

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ψεκασμών με εντομοκτόνα στον άνθρωπο και τα ζώα;

Τα εντομοκτόνα αυτά που ψεκάζονται κατά τόνους και σε μεγάλο ύψος δημιουργούν μια χρόνια, μη αναστρέψιμη τοξικότητα στον οργανισμό κι είναι απολύτως επικίνδυνα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στα παιδιά και τα ζώα που έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν πέρυσι και πρόπερσι τέτοια εποχή διάφοροι κάτοικοι με ζαλάδες, ιλίγγους, πονοκεφάλους κι άλλα αφού οι συγκεκριμένοι «διαταράκτες ορμονών» όπως λέγονται πλήττουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργούν μη ορθή νευρολογική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των εμβρύων, υπογονιμότητα, προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα (λιποειδική πνευμονία) κι αλλεργίες.
 Ταυτοχρόνως τα φυτοφάρμακα γνωστά για τις αυξήσεις των καρκινογενέσεων στην επαρχία καθώς και για την αύξηση του άσθματος, των παιδικών λευχαιμιών και των αλλεργιών υποθηκεύουν ακόμη και το μέλλον μας αφού τα εντομοκτόνα διασπείρονται στον υδροφόρο ορίζοντα κι έτσι καταλήγουν πολλαπλασιαστικά μέσω του νερού και των τροφών ξανά κα ξανά στο σώμα μας..

Τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα ήταν εγκεκριμένα μόνο για γεωργική χρήση. Άλλωστε, σύμφωνα με τα δελτία ασφαλείας που τα συνοδεύουν επιβάλλεται η λήψη μέτρων (απομάκρυνση ανθρώπων και ζώων) από τους χώρους χρήσης τους. Η εγκεκριμένη δοσολογία σε θερμοκήπια διαφέρει παντελώς από τη δοσολογία στην οποία μπορούν να εκτεθούν χωρίς βλάβη άνθρωποι και ζώα. Ο ψεκασμός των πεύκων με τα φυτοφάρμακα που περιελάμβαναν οι αποφάσεις του Υπουργείου το 2007 συνεπαγόταν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων των περιοχών που καταλαμβάνονταν από τις επίδικες αποφάσεις αλλά και των πουλιών και ζώων.  Άλλο να ψεκάζεις σε χαμηλό ύψος σε απομονωμένα θερμοκήπια κι άλλο σε ύψος 20 μέτρων (πεύκα) σε  πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είναι γνωστό, εξάλλου, από τη διεθνή βιβλιογραφία  ότι η δράση τους παραμένει σε ισχύ για μήνες μετά το ψεκασμό

Στη διεθνή βιβλιογραφία τα στοιχεία για τις βλαπτικές επενέργειες των εντομοκτόνων στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι γνωστά και συντριπτικά. . Η έκθεση σ’ αυτά συνδέεται με μη-Hodgkin λεμφώματα. Η δράση των εντομοκτόνων στο έμβρυο είναι γνωστό ότι σχετίζεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές στο ορμονικό σύστημα, αλλά και με καρκινογενέσεις σ’ ενήλικα άτομα των οποίων η μητέρα είχε εκτεθεί σ΄ αυτά στη διάρκεια της κύησης. Υπάρχει μελέτη που συσχετίζει τον καρκίνο των όρχεων των ενηλίκων ανδρών με το γεγονός ότι οι μητέρες τους εκτέθηκαν σ’ εντομοκτόνα κατά τη διάρκεια της κύησης. Πρόσφατα, μάλιστα, έχει περιγραφεί από τους Skakebeake και Toppari η συσχέτιση της ενδομήτριας έκθεσης του άρρενος εμβρύου με την υπογονιμότητα, δηλαδή την ελάττωση του αριθμού σπερματοζωαρίων, αλλά και συγγενείς ανωμαλίες, όπως η κρυψορχία και η υποσπαδία, ανωμαλίες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην εμφάνιση καρκίνου των όρχεων στην ενήλικη ζωή.

 

Ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Οι βλαπτικές επιπτώσεις της ελεύθερης χρήσης των εντομοκτόνων σε αστικές περιοχές δεν είναι λιγότερο σημαντικές: Ο αέρας των αστικών περιοχών είναι ήδη επιβαρημένος από αιωρούμενα σωματίδια και καυσαέρια. Ο ψεκασμός ευρείας αστικής περιοχής μ’ εντομοκτόνα επιβαρύνει κι άλλο το περιβάλλον, γιατί όταν στεγνώσει η τοξική ουσία, η σκόνη της παρασύρεται από τον αέρα και προσθέτει ρυπογόνα υλικά στην ατμόσφαιρα. Κι ύστερα η τοξική σκόνη των ψεκασμένων περιοχών με το πότισμα  και τη βροχή μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα στην Ανατολική ειδικά Αττική είναι τεράστιο καθώς ο υδροφόρος της ορίζοντας είναι ήδη φοβερά επιβαρημένος από τον Ασωπό και το εξασθενές χρώμιο καθώς και άλλους ρύπους, κάδμιο, μόλυβδο κ. λ. π.

Επίσης η χρήση ακόμη και των «εγκεκριμένων» φυτοφαρμάκων διέπεται, ούτως ή άλλως, από τις ειδικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου που συγκροτούν το λεγόμενο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τους Κινδύνους (risk regulation).

Οι διατάξεις αυτές αποτελούν σύγχρονη εκδοχή της κοινοτικής αρχής της προφύλαξης και της πρόληψης, αρχή που υιοθετεί και το Σύνταγμά μας και διδάσκεται στην Νομική Σχολή της Αθήνας. Πρόκειται για Οδηγίες, από τις οποίες ο ιδιώτης μπορεί ν΄ αντλήσει ευθέως δικαιώματα έναντι της διοίκησης του κράτους μέλους, για την αποτροπή προσβολής της ανθρώπινης υγείας και των περιβαλλοντικών αγαθών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, η χρήση των φυτοφαρμάκων τελεί διαρκώς υπό τον όρο ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διάταξη νόμου αλλά και κάθε απόφαση της διοίκησης θα πρέπει να ερμηνεύεται και εν τέλει να εφαρμόζεται με βάση την αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου. Κι αυτό είναι το μόνο που δεν φροντίζει να κάνει σήμερα το Υπουργείο.

 

Είναι τουλάχιστον αποτελεσματικά τα εντομοκτόνα στην βαμβακίαση ή τζάμπα ψεκαστήκαμε;

Σε άρθρο τους (12 Μαρτ. 2006) στην «Καθημερινή» οι Πάνος Πετράκης, Bασίλης Pούσσης και Kωνσταντίνος Bάγιας* έλεγαν πως όχι μόνον δεν είναι αποτελεσματικά τα εντομοκτόνα αλλά «αντίθετα, αυξάνεται η επικινδυνότητα πληθυσμιακών εξάρσεων του φυτοφάγου εντόμου. Eπιπλέον, το έντομο αυτό, όπως και όλα τα άλλα έντομα της ταξινομικής ομάδας, έχουν πολλές προσαρμογές που τα καθιστούν άτρωτα στα εντομοκτόνα. Ακόμα και σε αγροτικές καλλιέργειες, που ο έλεγχος των παρασίτων είναι προσφορότερος δεν έχει επιτευχθεί ποτέ έλεγχος με εντομοκτόνα».

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην χορήγηση οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας ακόμη και του πλέον καρκινογόνου –νυν απαγορευμένου- Insegar από το υπουργείο Γεωργίας τον Μάρτιο του 2003, πουθενά δεν αναγραφόταν ότι καταπολεμά την βαμβακίαση των πεύκων! Πιο συγκεκριμένα, το πεδίο εφαρμογής του περιορίζεται στα εσπεριδοειδή, τα μηλοειδή, τη ροδακινιά, το αμπέλι και την ελιά. Επιπλέον, στις οδηγίες της εταιρείας Syngenta που παράγει το Insegar πουθενά δεν αναφερόταν ότι συνίσταται για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης. Άρα τόσο ο δήμος Αγ.. Παρασκευής όσο κι ο δήμος Δροσιάς που από όσο γνωρίζουμε ψέκασαν μαζικά στους πολίτες τους το καρκινογόνο αυτό μόνο κακό τους έκαναν καθώς η κατάσταση των πεύκων παραμένει η ίδια. Το ίδιο συνέβη και με το άλλο καρκινογόνο το applaud  και τα άλλα. Πολλοί δήμοι μπέρδευαν μάλιστα τους λεγόμενους θερινούς πολτούς με τον βασιλικό πολτό! Θεωρώντας τους λόγω αγνοίας αβλαβείς!

 

Τι έκαναν και τι μπορούν να κάνουν οι δήμοι;

Πρόπερσι οι δήμοι Αθηνών, Ψυχικού, Αγίου Στεφάνου, Χολαργού, Γαλατσίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, οι κοινότητες Δροσιάς και Διονύσου και άλλες περιοχές στο Λεκανοπέδιο χρησιμοποίησαν εντομοκτόνα. .Ήταν η πιο επιβαρυντική χρονιά. Η πλειονότητα χρησιμοποίησε Admiral, λιγότεροι το Triona και το ΧΕΛΛΟΝΑ και μόνο ο δήμος Δροσιάς και Αγίας Παρασκευής χρησιμοποίησαν το πλέον τοξικό Insegar. Πέρυσι οι πλέον ευσυνείδητοι δήμοι δεν ψέκασαν με εντομοκτόνα. Μάλιστα ο υποστηριζόμενος από την Ν. Δ δήμαρχος  Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, που είναι γιατρός έπλυνε απλώς τα πεύκα με μηχανική μέθοδο  βάζοντας μετά χαμηλά στους κορμούς ειδικές ταινίες με οικολογική κόλλα για να εμποδίσει την νέα άνοδο των εντόμων στο πεύκο.. Ο ίδιος δηλώνει στην εφ. Αμαρυσία (3 Μάη 2008): «Αντιμετωπίζουμε την βαμβακίαση με την μηχανική μέθοδο που είναι εύκολη, ακίνδυνη κι αποτελεσματική χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον διαφυλάσσοντας την υγεία των κατοίκων..». Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, πέρυσι ζήτησε αλλά δεν πήρε έγγραφη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας σχετική με  την χρήση των εντομοκτόνων που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Γεωργίας. Αντιλαμβάνεστε..

   Μιλήσαμε με αρκετούς δημάρχους και το ενδιαφέρον για μια οικολογική λύση βλέπουμε να μεγαλώνει. Για παράδειγμα ο δήμος Βύρωνα χρησιμοποίησε χλιαρό νερό με διάλυμα σαπουνιού «Αρκάδι» με πιεστικό μηχάνημα χωρίς καν λίγο πετρέλαιο που διευκολύνει, έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα με τα εντομοκτόνα που ούτως ή άλλως αναγκάζεται κανείς να τα ψεκάζει κάθε χρονιά. Το ίδιο έκανε κι ο δήμος Πεντέλης, ενώ την οικολογική συνταγή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών που σας δίνουμε παρακάτω ακολουθούν διάφοροι δήμοι. Στον Κορυδαλλό ο δήμος έκανε διασπορά ανταγωνιστών του εντόμου με μεγάλη επιτυχία. Οι δήμαρχοι αυτοί όχι μόνον επέλεξαν να μην επιβαρύνουν άσκοπα το περιβάλλον αλλά εξοικονομούν πολλά χρήματα και γλιτώνουν και τις πιθανές μηνύσεις των κατοίκων αλλά και των τοπικών φορέων. Σημειώνεται ότι ακόμη κι η απόφαση του Υπουργείου με αριθμό πρωτοκόλλου 118722 της 9/5/2007 «επέτρεψε» μεν πέρυσι κατ’ εξαίρεσιν όπως αναφέρει, την διάθεση του εντομοκτόνου Triona για αστικές και περιαστικές περιοχές αλλά προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε διαπιστώσει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία και τις αποκρύψει διώκεται ποινικά! Αυτό στην πράξη αφήνει αιχμάλωτους τους δήμους σε πιθανές προσφυγές πολιτών στο 5ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας ενώ το ίδιο το Υπουργείο βγάζει και την ουρά του απ’ έξω.. Η δε προσφυγή για αναστολή ψεκασμών, εφόσον μάλιστα δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων στο ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να ευοδωθεί την ίδια ημέρα, εφόσον γίνει καταφυγή στην λεγόμενη «αρχή προφύλαξης», γνωστό διεθνώς δικαστικό όρο.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες μπορούν να δράσουν άμεσα και πως οι δήμοι που απερίσκεπτα χρησιμοποιούν εντομοκτόνα είναι και νομικά εκτεθειμένοι. Η δε αναστολή σε έναν δήμο δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και για τους υπόλοιπους, όπως έγινε παλαιότερα και με τους αεροψεκασμούς. Φυσικά οι μηνύσεις μπορούν να γίνουν και αναδρομικά καθώς υπάρχουν πολλές παρατυπίες και παραλογισμοί σε ότι έγινε πρόπερσι με το Insegar. Έτσι λοιπόν μόνο παραπλανητική για τους δήμους είναι η δήλωση του κ. Καραμήτρου να προχωρήσουν άφοβα οι δήμοι.

 

 Τι να κάνουμε;

Το πρόβλημα της βαμβακίασης είναι υπαρκτό και επικίνδυνο για τα πεύκα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση που δεν είναι οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα που είναι επικίνδυνοι για μας και δεν το λύνουν κιόλας. Διαμαρτυρόμαστε στις δημοτικές αρχές για τον κίνδυνο στον οποίο μας υποβάλλουν και για την αναποτελεσματικότητα της μεθόδου. Αν χρειαστεί υποβάλλουμε μηνύσεις ή καταφεύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, τους γείτονές μας και προστατεύουμε όσο μπορούμε την περιοχή μας, εμάς, τα παιδιά και την περιουσία της φύσης. Όπου γίνονται ψεκασμοί ζητάμε σήμανση και «καραντίνα» για λίγες μέρες τουλάχιστον, ειδικά στα σχολεία, νοσοκομεία και παιδικές χαρές. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε ομάδες εθελοντών και μαθητών, και τέλος παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Παρακάτω σας δίνουμε απλές οδηγίες που πήραμε από τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης από εμάς, τους ιδιώτες, αποφεύγοντας τα καρκινογόνα εντομοκτόνα. Ας μην επιτρέψουμε να γίνουν οι λίγες πευκόφυτες ζώνες που απομένουν  περιοχές μαζικών αποβλήτων.

Όπως είδαμε παραπάνω τα εντομοκτόνα εκτός από επικίνδυνα για την υγεία  δεν είναι καν αποτελεσματικά αφού κάνουν τα εναπομείναντα έντομα ανθεκτικότερα και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο όπου χρειάζονται όλο και πιο ισχυρά εντομοκτόνα χωρίς να υποχωρεί η προσβολή.

Αντίθετα, η απομάκρυνση των ξεραμένων κλαδιών, το πλύσιμο με νερό και βούρτσα και το ψέκασμα με μίγμα από νερό, ελάχιστο -0,18%- πράσινο σαπούνι (που πνίγει αναπνευστικά το έντομο) και προαιρετικά ελάχιστο -0,18%- πετρέλαιο (για γαλακτοματοποίηση του μίγματος-δημιουργία φιλμ επικάλυψης ) είναι μέχρι σήμερα  η μόνη εναλλακτική μέθοδος καταπολέμησης διεθνώς με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να κάνει το έντομο ανθεκτικότερο ούτε να εξαφανίζει τους φυσικούς του εχθρούς. Αν προστεθεί μάλιστα και ταινία με κόλλα στο κορμό του δένδρου μετά την επέμβαση έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.  Στόχος  δεν είναι η πλήρης εξάλειψη του εντόμου αλλά η επαναφορά της φυσικής ισορροπίας.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τους ψεκασμούς ζητάμε την λιγότερο επιβλαβή λύση. Φέτος το Υπουργείο προτείνει τα εντομοκτόνα Admiral 10 EC, ΧΕΛΛΟΝΑ EC, TRIONA, SAVONA και TETRASTOP. Έ είναι καλύτερα π χ. να ψεκαστούμε με το TETRASTOP που -φέρεται τουλάχιστον από τον κατασκευαστή του ως βιολογικό- από το TRIONA( αν και δεν προτείνουμε το TETRASTOP διότι δεν γνωρίζουμε αν είναι ασφαλές).

       Το εγκεκριμένο TRIONA όμως που αναφέρεται ως «θερινός πολτός» περιέχει:

  1. Λάδι ( Hydrotreated Light Naphtenic Distillate) κατά 82% με σήμανση κινδύνου Τ και φράση R 45-53
  2. Αμμωνία κατά 0,4% με σύμβολα αντίστοιχα C και R 34
  3. Triton X100 κατά 0,3% με σύμβολα Xn και R 22-41
  4. Κρεσυλικό Οξύ κατά 0,1% με σύμβολα T και R 24/25 -34
  5. Καζεΐνη κατά 0,3%
  6. Νερό κατά 16,9%                                       (πηγή: Basf-Agro)

             Σύμφωνα με τη σήμανση των επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων, τα    παραπάνω σύμβολα σημαίνουν:

Τ :       Τοξικό          /Τοξική ουσία που εισπνεόμενη ή απορροφώμενη μέσω του δέρματος ακόμα και σε μικρές ποσότητες προκαλεί θάνατο ή οξεία ή χρόνια βλάβη της υγείας/

C :       Διαβρωτικό  /Καταστρέφει σε επαφή ζώντες οργανισμούς

Xn :     Επιβλαβές  /Ίδια περιγραφή με τις τοξικές

R  34 : Προκαλεί εγκαύματα

R  45 : Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

R  53 : Δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον

R  22 :  Επιβλαβές σε κατάποση

R  41 :  Κίνδυνος σοβαρών οφθαλμικών βλαβών

R  24 : Τοξικό σε επαφή με δέρμα

R  25 : Τοξικό σε κατάποση                   (πηγή: Επίσημες Οδηγίες ΕΟΚ, ΕΕ)

      Τα συμπεράσματα δικά σας!

                                                                                              Βασιλίκα Σαριλάκη

                                                                           Δημοσιογράφος, Οικολογική Κίνηση Δροσιάς

                                                                                                    sarilaki@otenet.gr

·        Oι κ. B. Pούσσης και K.Bάγιας είναι αναπληρωτές καθηγητές του Tμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Aθηνών, ο κος Πετράκης είναι εντομολόγος στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών..

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΙΑΣΗΣ

  Υλικά

Σε 17 lt νερό βρύσης (1 τενεκές λαδιού) , προσθέτουμε:

1.      30 ml πετρέλαιο (½ φλιτζάνι του καφέ ) και

2.      30 ml πράσινο σαπούνι πλυντηρίου σε μορφή νιφάδων (flakes).

Το παραπάνω μίγμα διαλύεται ως εξής:

 Σε ένα μπουκάλι 1,5 lt (π.χ. από coca cola) προσθέτουμε ένα ποτήρι κατά προτίμηση ζεστό νερό και τα 30 ml πετρέλαιο και τα 30 ml πράσινο σαπούνι. Τα αναμιγνύουμε χτυπώντας τα και προσθέτουμε  το γαλακτώδες μίγμα στα 17 lt νερού.

 Τρόπος εφαρμογής:

Με ψεκαστικό όχι απαραίτητα υψηλής πίεσης ψεκάζουμε τα πεύκα ώστε να διαβρωθούν οι «βαμβακάδες» στον κορμό. Αν μπορούμε χρησιμοποιούμε  εκεί πού μπορούμε σκούπα/βούρτσα για καλύτερη απομάκρυνση των ωόσακκων. Προσέχουμε να μην παρασύρονται ωόσακκοι ή/και βαμβακομάζες από το νερό του ψεκαστικού.

Προφυλάξεις

  1. Να μη χρησιμοποιείται πολύ νερό ψεκασμού γιατί αυτό θα δράσει αρνητικά στο ριζικό σύστημα του πεύκου.
  2. Το καθάρισμα αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως και μόνο αν υπάρχουν έντονες βαμβακάδες. Ποτέ προληπτικά!

 

 Επιστροφή

 

Δοκιμάζεται η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα

Ερευνα της Public Issue για την «Κ» καταγράφει τις θετικές και αρνητικές απόψεις των πολιτών για την καθημερινότητα, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την ψυχαγωγία σε δέκα μεγάλες πόλεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Η έρευνα της Public Issue για την «Ποιότητα Ζωής στις Μεγάλες Πόλεις της Ελλάδας», πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2008, για λογαριασμό της «Καθημερινής». Στη μέτρηση, περιλαμβάνονται συνολικά δέκα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, με κριτήριο το πληθυσμιακό μέγεθος του αντίστοιχου δήμου και τη σχετική αντιπροσώπευση των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας. Κατά σειρά κατάταξης περιλαμβάνονται: Θεσσαλονίκη (385.406 κάτοικοι), Πειραιάς (181.933), Πάτρα (168.530), Ηράκλειο (135.761), Λάρισα (131.095), Βόλος (85.001), Ιωάννινα (67.384), Καβάλα (59.222), Σέρρες (55.996), Χανιά (55.838). Ο συνολικός πληθυσμός των εν λόγω περιοχών υπολογίζεται αθροιστικά σε 1,3 εκατ. κατοίκους. Αντιπροσωπεύει περίπου το 20% (1/5) του αστικού πληθυσμού της χώρας και περίπου το 50% του πληθυσμού των μεγάλων ελληνικών πόλεων, με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Σε κάθε πόλη, χωριστά, επελέγη ένα δείγμα 400-500 κατοίκων, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού της πόλης.

Η κατασκευή του δείκτη

Για την κατασκευή του δείκτη χρησιμοποιούνται συνολικά 24 επιλεγμένες μεταβλητές (ερωτήσεις), οι οποίες αποτυπώνουν εμπειρικά -στο μέτρο του δυνατού- τις σημαντικότερες παραμέτρους του σύγχρονου τρόπου ζωής των κατοίκων των μεγάλων ελληνικών πόλεων. Συγκεκριμένα: τις συνθήκες κατοικίας και διαμονής, την απασχόληση, τη μετακίνηση, το κόστος διαβίωσης, τις δυνατότητες μόρφωσης, την επάρκεια των υπηρεσιών υγείας, την κατάσταση του περιβάλλοντος, τον βαθμό κοινωνικής συνοχής και την αναψυχή. Μεθοδολογικά, αυτό επιτυγχάνεται με την εμπειρική μέτρηση-αποτύπωση: 1) Του βαθμού ικανοποίησης από τις υπηρεσίες συλλογικής κατανάλωσης και τις υποδομές που παρέχει μια πόλη: (π.χ. δημόσιες συγκοινωνίες, υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες παιδείας κ.λπ.). 2) Των διαμορφωμένων κοινωνικών αντιλήψεων (perceptions) για την εικόνα της πόλης, σχετικά με τις δυνατότητες απασχόλησης, την αγορά ακινήτων, το περιβάλλον, τον βαθμό ενσωμάτωσης των μεταναστών, τις δυνατότητες διασκέδασης κ.ά. 3) Των εκτιμήσεων και των προσδοκιών για τις τάσεις εξέλιξης της πόλης και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής της. 4) Των υποκειμενικών παραστάσεων για το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων κατασκευάζεται μια τριθέσια κλίμακα ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής στην πόλη (-, 0, +), όπου «-» υποδηλώνει το ποσοστό των δυσαρεστημένων από την ποιότητα ζωής στην πόλη, «0» το ποσοστό των ουδέτερων (ούτε ικανοποιημένοι/ούτε δυσαρεστημένοι) και «+» το ποσοστό των ικανοποιημένων από την ποιότητα ζωής στην πόλη (βλέπε παραπλεύρως, τα σχετικά διαγράμματα των πόλεων).

Στη συνέχεια, με βάση τον λόγο των γνωμών που υποδηλώνουν «ικανοποίηση» προς τις γνώμες που υποδηλώνουν «δυσαρέσκεια» (δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ζωής στην πόλη που διαμένουν, έναντι του ποσοστού των ατόμων που δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένοι), προκύπτει ο Δείκτης Ικανοποίησης από την Ποιότητα Ζωής στις Πόλεις (UrbaLife SatisfactioIndex - ULSI). Από τον τρόπο υπολογισμού του προκύπτει, κατά συνέπεια, ότι τιμή 100 στον δείκτη ικανοποίησης σημαίνει πως στη συγκεκριμένη πόλη υφίσταται απόλυτη ισοδυναμία ικανοποιημένων/δυσαρεστημένων κατοίκων από την ποιότητα ζωής, που αυτή παρέχει. Τιμή 200 στον δείκτη υποδηλώνει, ότι ο αριθμός των πολιτών που αισθάνεται ικανοποιημένος από την ποιότητα της ζωής του είναι διπλάσιος από εκείνους που εκφράζουν δυσαρέσκεια για την υφιστάμενη ποιότητα ζωής τους. Τέλος, τιμή 50 σημαίνει, ότι το ποσοστό των δυσαρεστημένων από την ποιότητα ζωής σε μια πόλη είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των ικανοποιημένων.

Η κατάταξη των πόλεων

Η συνολική κατάταξη των ελληνικών πόλεων, με βάση τις τιμές που καταγράφουν στον εν λόγω δείκτη δίδεται στο σχετικό διάγραμμα και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Το 2008, οι Ελληνες οι πιο ικανοποιημένοι με την ποιότητα ζωής που διαθέτουν συναντώνται στα Χανιά (Δ=130), στη Λάρισα (Δ=129, η με διαφορά ανάμεσα στις δύο πόλεις είναι ελάχιστη) και στα Γιάννενα (Δ=115).

Αντιθέτως, οι κάτοικοι του Πειραιά (Δ=53), της Θεσσαλονίκης (Δ=67), και της Πάτρας (Δ=75), καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας από την ποιότητα ζωής τους. Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής (100, βλέπε διάγραμμα κατάταξης).

Το μέγεθος μετράει!

Φυσικά, οι λόγοι που διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις και αντιλήψεις των πολιτών για την πόλη τους διαφέρουν σημαντικά από πόλη σε πόλη και θα παρουσιαστούν από την «Καθημερινή», αναλυτικά, στα αφιερώματα που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, από μια πρώτη ανάγνωση του δείκτη προκύπτει ότι το μέγεθος της πόλης παίζει σημαντικό ρόλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις (με εξαίρεση τη Λάρισα) το μέγεθος της πόλης και η ποιότητα της ζωής φαίνεται να συνδέονται αντίστροφα.

Οσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της πόλης, τόσο μικρότερη είναι η ικανοποίηση από την ποιότητα ζωής που δηλώνουν οι κάτοικοί της. Και αντιστρόφως, όσο μικρότερη είναι η πόλη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση από τη ζωή που δηλώνεται. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση, ότι η ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρέχει μια πόλη, δεν εξασφαλίζει αυτομάτως στα μάτια των κατοίκων της και την καλύτερη αξιολόγηση της εικόνας της.

Καθημερινή 24/5/08

 

 Επιστροφή

 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΩΣ 135% ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ

Υπερπροσφορά ακινήτων αλλά μειωμένη η ζήτηση

Της ΕΛΙΖΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Η μεγάλη πτώση των πωλήσεων δεν αναμένεται να επιφέρει αισθητή πτώση στις τιμές

Τα ξεθωριασμένα πωλητήρια που βρίσκονται αναρτημένα σχεδόν σε κάθε κολόνα και πολυκατοικία της Αθήνας μόνο ένα πράγμα δείχνουν. Οτι όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες πουλάνε αλλά όλο και λιγότεροι είναι πλέον αυτοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν.
Το γεγονός επιβεβαιώνεται τόσο από τους παράγοντες της αγοράς όσο και από το πλήθος των αγγελιών που δημοσιεύονται σε εφημερίδες. Αυτές δείχνουν αύξηση της προσφοράς πωλούμενων ακινήτων έως και 135% την τελευταία τριετία (μέσος όρος 81%). Την ίδια στιγμή οι κτηματομεσίτες μιλούν για πτώση αγοραπωλησιών μέχρι και 40%.
Βασικοί λόγοι περιορισμού της ζήτησης; Οι σημαντικά αυξημένες τιμές των ακινήτων, ειδικά των νεόδμητων, που σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, συνεχίζουν την «ανηφόρα» αλλά και το αυξανόμενο κόστος των δανείων λόγω ανόδου των επιτοκίων.
Παρότι όμως η ζήτηση έχει περιοριστεί, η προσφορά ακινήτων καλά κρατεί. Μεγαλώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το χάσμα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μια μικρή μερίδα ιδιοκτητών που αναγκάζονται να πουλήσουν τα σπίτια τους μόνο και μόνο για να «προλάβουν» τις τράπεζες.
Αδυνατούν
Αυτή η ομάδα αντιπροσωπεύει κάτω από το 5% των υποψήφιων πωλητών που περνάνε το κατώφλι ενός μεσιτικού γραφείου, εκτιμούν οι ίδιοι. Πρόκειται για όσους αγόρασαν το ακίνητο τους με στεγαστικό δάνειο και στην πορεία είδαν ότι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην εξόφλησή του.
Ετσι, προτιμούν να το πουλήσουν ώστε να εξοφλήσουν την τράπεζα και να κρατήσουν στην τσέπη τους τη διαφορά μεταξύ υπολειπόμενου χρέους και τιμής πώλησης.
Βάσει στοιχείων της εφημερίδας αγγελιών «Χρυσή Ευκαιρία», αν συγκρίνουμε το πρώτο τετράμηνο του 2005 και το αντίστοιχο διάστημα του 2008, προκύπτει εκτόξευση της προσφοράς ακινήτων (κατοικίες και επαγγελματική στέγη) από 51% μέχρι και 135%. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της «Κ.Ε.».
* Στο κέντρο της Αθήνας οι δημοσιευμένες αγγελίες (δεν συμπεριλαμβάνονται οι επαναλαμβανόμενες) άγγιξαν τις 55.395 κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2008. Αύξηση κατά 66% σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Η μικρότερη άνοδος προσφοράς σημειώθηκε στα νότια προάστια.
* Από την άλλη, στο Υπόλοιπο Αττικής, η αύξηση της προσφοράς έχει αγγίξει το 135%. Αρκετά υψηλή είναι η άνοδος των προς πώληση ακινήτων και στην επαρχία που φέτος (α' τετράμηνο) σε σχέση με το 2005 ο αριθμός των αγγελιών αυξήθηκε κατά 124%.
Οσο για το σύνολο της χώρας, οι καταχωρήσεις πωλήσεων στην «Χρυσή Ευκαιρία» έφτασαν στις 260.210 από τις 143.473 τρία χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τους μεσίτες, η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να καλυτερεύει καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές είναι απίθανο να ακολουθήσουν αισθητά πτωτική πορεία ώστε να τονωθεί η ζήτηση.
Από τη μια είναι οι κατασκευαστές που δηλώνουν ότι έχουν αυξημένο κόστος που περιορίζει το περιθώριο κέρδους τους. Αρα και τις εκπτώσεις που μπορούν να κάνουν. Από την άλλη, η αγορά των «μεταχειρισμένων» ακινήτων ακολουθεί κάποιες φορές από κοντά τις τάσεις στις τιμές των καινούργιων. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει περιπτώσεις μεμονωμένων κατασκευαστών με πολλά αδιάθετα ακίνητα, που έχουν «λυγίσει» ή πρόκειται να «λυγίσουν» κάνοντας «εκπτώσεις» στις τιμές.
Ορισμένα μεσιτικά γραφεία μπορεί να μην έχουν δει σημαντική πτώση των αγοραπωλησιών που γίνονται μέσω του δικτύου τους ή άλλα να σημειώνουν ακόμη και αύξηση σε σχέση με το περσινό α' τρίμηνο. Ομως η εικόνα είναι πολύ πιο γκρίζα αν συγκρίνει κάποιος τις σημερινές αγοραπωλησίες με αυτές της «χρυσής» περιόδου του 2003-2004. Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός των ακινήτων που έχει αλλάξει χέρια είναι πεσμένος κατά 30% έως και 40%, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Μικρότερα
Επίσης, πέρα από τον περιορισμό στις αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες και επαγγελματικά), χρόνο με το χρόνο μειώνονται τα τετραγωνικά μέτρα που πωλούνται συνολικά. Ετσι ενώ το 2005 τα «best sellers» ήταν οι κατοικίες κοντά στα 120 τ.μ., φέτος το ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως στα μικρότερα ακίνητα. Αυτά των 90 τ.μ. κατά μέσο όρο.
Τα επαγγελματικά ακίνητα... που «κινούνται» είναι αυτά που η αξία τους κυμαίνεται κοντά στα όρια ενός μεγάλου διαμερίσματος. Πρόκειται κυρίως για γραφεία και ιατρεία.
Στο χώρο της κατοικίας έντονη είναι η στροφή των αγοραστών προς σπίτια και διαμερίσματα «μεγαλύτερης ηλικίας». Δεκαετίας ή και δεκαπενταετίας που κοστίζουν 20% - 30% λιγότερο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 25/05/2008

 

 

 Επιστροφή

 

Ο κ. Κακλαμάνης τώρα και στο πάρκο Αντ. Τρίτσης

Ιούνιος 4, 2008

H ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων) αποφάσισε να δείξει τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες και για το λόγο αυτό διοργανώνει “Πράσινη εβδομάδα” (5-7 Ιουνίου) στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στα δυτικά.

Η “πράσινη εβδομάδα” εκτός των γνωστών εκθέσεων με θέμα το περιβάλλον, περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά κ.λπ., περιλάμβανε και συναυλία μέσα στο πάρκο με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σάκη Μπουλά, Χρήστο Θηβαίο, Μπλε.  Για όποιον/α δεν γνωρίζει στο πάρκο Αντ. Τρίτσης διαβιούν πλήθος άγριων πουλιών και είθισται να ρωτάται πάντα η γνώμη της  Ορνιθολογικής Εταιρείας, που έχει παρατηρητήριο μέσα στο πάρκο, και βάζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για όλες τις εκδηλώσεις. Φυσικά και στην προκειμένη περίπτωση δεν ρωτήθηκε. Επειτα από έντονες πιέσεις και ενημέρωση από συλλογικότητες της περιοχής, οι προαναφερθέντες καλλιτέχνες αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην “περιβαλλοντική” φιέστα της ΚΕΔΚΕ και του κ. Κακλαμάνη. Μπράβο τους!!

Το πάρκο Αντ. Τρίτσης βρίσκεται στη φάση απαξίωσής του με στόχο τη μελλοντική “αξιοποίησή” του… Η γνωστή δηλαδή τακτική που είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Περισσότερα για το πάρκο “Αντ. Τρίτσης” και τους αγώνες που γίνονται για τη διάσωσή του μπορείτε να βρείτε εδώ http://www.a-po-drasi.gr/

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008, στις 8.00 μ.μ. θα εγκαινιάσει την έκθεση και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης μετά την εντολή για την καταστροφή του Ελαιώνα θα μιλήσει στο Πάρκο για τη σωτηρία του περιβάλλοντος!!!!

Προτείνουμε να πάμε να παρακολουθήσουμε την παράσταση του “Circo Atene”! Τέτοιες μεγαλειώδεις παραστάσεις με πολλά ταρατατζούμ δεν πρέπει κανείς να τις χάνει… Τι λέτε;

ΠΗΓΗ http://elaionas.wordpress.com/

 

Τρίτη, 3 Ιούνιος 2008

O καταστροφέας του Ελαιώνα, δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης "έφαγε πόρτα"

Ναι... Είναι το Πάρκο Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης! Έχει σχεδόν εγκαταλeiφtεί και μόνο η επιμονή της Ορνιθολογικής και ορισμένων επίμονων συλλογικοτήτων το διατηρούν ακόμα πάρκο.
--------------------------
Από πολίτες και συλλογικότητες που αγωνίζονται για την ποιότητα ζωής, τους ελεύθερους χώρους στο Καματερό, τους Αγίους Αναργύρους, στο Ίλιον κ.α. λάβαμε το παρακάτω μήνυμα:
"
Σας ενημερώνουμε, ότι μετά από παρέμβασή μας, οι καλλιτέχνες Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Σάκης Μπουλάς και Μπλε αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην φιέστα που ετοίμαζε ο ΑΣΔΑ μέσα στο Πάρκο Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008, την οποία θα εγκαινίαζε ο δήμαρχος Αθηναίων και καταστροφέας του ελαιώνα Νικήτας Κακλαμάνης."
Επισκεφτείτε το blog της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα για περισσότερα σχόλια και εικαστική παρέμβαση
http://www.elaionas.wordpress.com
Σχόλιο: η υποκρισία των δημοτικών ΑΡΧΟΝΤΩΝ έχει και όρια... Οι "πολεμοκάπηλοι μιλανε για ειρήνη" (Μπρέχτ?) και οι "καταστροφείς των ελεύθερων χώρων και βάνδαλοι του ιστορικού Ελαιώνα για την αξία του περιβάλλοντος" - ΟΥΣΤ βρε!!!!!!!!!!!!

Αναρτήθηκε από ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ στις Τρίτη, Ιούνιος 03, 2008

 

 Επιστροφή

 

Τετάρτη, Ιούνιος 04, 2008

Απίστευτο! Για το ...C4I θα πάνε... ...τα χρήματα των πυροπλήκτων;

Βουίζει το υπ. Δημ. Τάξης. Τι απαντά η κυβέρνηση;

Πρόσφατα δημιουργήθηκε θέμα με τα 160 εκατ. ευρώ του Ταμείου Πυροπαθών που "χάθηκαν" καθώς η κυβέρνηση τα μετακίνησε σε ...άλλο λογαριασμό για να τα "επενδύσει" - πού άραγε;

Μέχρι τώρα, σαφείς απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Υπάρχουν όμως επίμονες πληροφορίες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον ένα τμήμα από τα χρήματα που δόθηκαν ως δωρεές για τους πυρόπληκτους του περασμένου Αυγούστου, θα δοθούν για την πληρωμή του γνωστού σκανδαλώδους συστήματος ασφαλείας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων! Που συνδέεται και με τις μίζες της Siemens...

Μεταφέρουμε τις πληροφορίες και ρωτάμε την κυβέρνηση αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο...

# posted by press.gr@hotmail.com @ 8:29:00 πμ

ΠΗΓΗ http://press-gr.blogspot.com/2008/06/c4i.html

 

 Επιστροφή

 

κ. Στέφανο Λουκά Εκδότη & Διευθυντή
Εφημερίδας «Ριζοσπάστης»
Λεύκης 134 , 145 68 Κρυονέρι
A.Π.: 186/5-08
Αθήνα, 28 Μαΐου 2008
Αξιότιμοι φίλοι και αναγνώστες του Ριζοσπάστη,
Διαβάζουμε με ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία την άποψη που εκφράζει σταθερά η εφημερίδα για τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις εδώ και κάποια χρόνια. Άποψη απολύτως θεμιτή και σεβαστή, καθώς οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις αποτελούμε αυτορυθμιζόμενο, ελεύθερο δηλαδή από οποιαδήποτε «κηδεμονία», χώρο έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών και προφανώς δεν διεκδικούμε το αλάνθαστο.
Επιτρέψτε μας να σταθούμε στα τελευταία δημοσιεύματα του «Ρ», με τα οποία η δική μας οργάνωση, το WWF Ελλάς, υφίσταται έντονη κριτική για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Εκφράζουμε παράλληλα μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι όλες οι εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες που διατυπώνονται στον «Ρ» της Κυριακής 25 Μαίου και στο φύλλο της 27 Μαίου δεν περιλαμβάνουν κάποια άποψη δική μας, καθώς ο δημοσιογράφος δεν επικοινώνησε με την οργάνωση για να ζητήσει κάποια δήλωση ή διευκρίνηση. Εκφράζουμε επίσης απορία για τον πηχυαίο ισχυρισμό ότι το δημοσίευμα είναι «αποκαλυπτικό», καθώς το μνημόνιο με το ΥΠΑΑΤ αναρτήθηκε και παραμένει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, στη θέση http://www.wwf.gr/images/stories/Press/mou-wwf-ypaat-final%20draft.pdf Παρακαλούμε όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να το διαβάσουν, ώστε να κρίνουν οι ίδιοι το περιεχόμενό του.
Επί της ουσίας τώρα. Όχι, ρητά όχι, το WWF Ελλάς δεν αναλαμβάνει τη διαχείριση των δασών της χώρας. Όχι και πάλι όχι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εκχωρεί κανένα απολύτως από τα απολύτως σεβαστά και κρίσιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κράτους στην εποπτεία, διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου της Ελλάδας. Όχι, κατηγορηματικά όχι, αυτό το μνημόνιο συνεργασίας δεν υποβαθμίζει καθόλου τον ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας, ούτε και αφαιρεί καμία αρμοδιότητα από τους δασικούς υπαλλήλους. Αντίθετα, αν ο δημοσιογράφος είχε επιδιώξει πλήρη γνώση για την εντατική και αγωνιστική δουλειά μας για την προστασία των δασών, θα είχε σίγουρα κάνει αναφορά στην έκθεση για την δασοπροστασία που δημοσιοποιήσαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην έκθεση αυτή, η οποία είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα μας http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1810&Itemid=381, υποστηρίζουμε την αδήριτη και αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για σοβαρή ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να αναδειχθεί ουσιαστικά ο ρόλος των δασαρχείων για τη διαχείριση των δασών και την πρόληψη των πυρκαγιών. Ζητάμε επίσης ουσιαστικό συντονισμό μεταξύ της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και στο πεδίο της κάθε πυρκαγιάς, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον έλεγχο της φωτιάς. Στις θέσεις του WWF Ελλάς, μοναδικός, αλλά κρίσιμος ρόλος για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις ομάδες εθελοντών είναι η συνεισφορά στο έργο φύλαξης, κατάσβεσης και περιφρούρησης καμένων, καθώς και η διατύπωση εμπεριστατωμένων προτάσεων για βελτίωση του συστήματος.
Αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες του Ριζοσπάστη, το μνημόνιο στο οποίο άδικα επιτίθεται η εφημερίδα εκφράζει μια από τις λίγες στιγμές συνεργασίας της Πολιτείας με κοινωφελείς, μη-κερδοσκοπικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που δύσκολα αντιμετωπίζεται χωρίς ανοιχτές συνεργασίες με φορείς που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία που δυστυχώς το κράτος δεν διαθέτει. Τονίζουμε επίσης και υπογραμμίζουμε ότι αυτή η συνεργασία δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό αντίκρισμα. Όλες οι δράσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο έχουν ήδη ξεκινήσει και το WWF Ελλάς απλώς δεσμεύεται να παραδώσει τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς στο Υπουργείο, ως συνεισφορά στην προσπάθεια για προστασία των ελληνικών δασών. Όπως ρητά αναφέρει το μνημόνιο, η περίπτωση οικονομικής ενίσχυσης κοινών δράσεων θα εξετάζεται ξεχωριστά, όπως δηλαδή συμβαίνει με κάθε φορέα ο οποίος αναλαμβάνει να εκτελέσει κάποια δράση στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου. Τέλος, το ζήτημα της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων αφορά διάκριση ρόλων και συνεισφοράς σε αυτή τη συνεργασία, ιδιαίτερα αν σε αυτήν εμπλακούν πανεπιστημιακοί ή άλλοι ανεξάρτητοι ερευνητές.
Με αυτό μνημόνιο το WWF Ελλάς καλείται να συνεισφέρει συμβουλευτικά προς ένα Υπουργείο που, προς τιμή του, ζητάει απόψεις από φορείς που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των δασών. Όχι, το WWF Ελλάς ούτε θα υποδείξει ούτε θα επιβάλει άποψη για τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν σε αναδασώσεις. Το μνημόνιο δηλώνει σαφώς ότι το WWF θα λειτουργήσει συμβουλευτικά προς ένα Υπουργείο που ζητάει να ακούσει απόψεις και να συζητήσει πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Οι αποφάσεις για το μέλλον του δασικού μας πλούτου αποτελούν υποχρέωση του Υπουργείου και κανένας δεν επιδιώκει να αφαιρέσει αυτόν τον ρόλο από το ΥΠΑΑΤ.
Είναι νομίζουμε σημαντικό να τονιστεί ότι ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει υπάρξει καθοριστικός για την προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού. Δεν θα θέλαμε εδώ να απαριθμήσουμε αγώνες που έχουμε δώσει, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε χωρίς. Ούτε ζητάμε επαίνους και δάφνες. Νομίζουμε όμως ότι το δικαίωμα κοινωνικής οργάνωσης σε φορείς εκτός πολιτικών κομμάτων δεν θα έπρεπε να θεωρείται εκ προοιμίου κατακριτέο, αλλά μάλλον να ενθαρρύνεται. Άλλωστε, η κάθε μη-κυβερνητική οργάνωση είναι εδώ για να κριθεί με βάση το έργο που προσφέρει ή δεν προσφέρει σε μια κοινωνία που χρειάζεται απεγνωσμένα λύσεις και διεξόδους σε κορυφαία και πολυδιάστατα προβλήματα, όπως η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Καραβέλλας
Διευθυντής WWF Eλλάς

 

 Επιστροφή

 

Σύμφωνα με έρευνα του Tμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα νερά του Aσωπού ξεπερνούν τις οριακές τιμές της  Eυρωπαϊκής Eνωσης. Πού βρέθηκαν υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων. Στα δείγματα νερού και ιζήματος από τις 93 παραλίες, εξετάστηκαν από το  επιτελείο του ΠAKOE οι ακόλουθες φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι: θολερότητα (TSS), θερμοκρασία, οξύτητα - αλκαλικότητα (pH), βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (B. O. D. ), χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (C. O. D. ), διαλυμένο οξυγόνο (D. O. ), φώσφορος και φωσφορικά  (P-P04), άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά (N-N03), κολοβακτηριοειδή (TOTAL COLIFORMS) και κολοβακτηρίδια (FECAL OLIFORMS).

'Tο ΠAKOE εκπονεί τα τελικά συμπεράσματα για την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα των παραλίων, βάσει στατιστικής μεθοδολογίας. Δηλαδή εξετάζεται η συνεργιστική δράση όλων των παραμέτρων', εξηγεί ο πρόεδρος  του  ΠAKOE, χημικός -γεωλόγος Παναγιώτης Xριστοδουλάκης.

Yψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, που ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες οριακές  τιμές  της EE που είναι 100 κολοβακτηρίδια ανά 100 μιλιλίτρ νερού, βρέθηκαν στα  ύδατα των ακτών: Kόρινθος Ποσειδώνιο προς Λουτράκι, Σουσάκι , Aγιοι Θεόδωροι  II, Eλευσίνα αρχή, Eλευσίνα 500 μέτρα μετά, Λουτρόπυργος αρχή, Aσπρόπυργος,  Aκτή Θεμιστοκλέους αρχή, Aκτή Θεμιστοκλέους Διογένης, Bοτσαλάκια, Aκτή  EOT  Bούλα, Aστήρ Bουλιαγμένης, Bραυρώνα, Aρτέμιδα, Σχοινιάς και Xαλκούτσι ποτάμι. H ύπαρξη υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων οφείλεται στην απορροή αποχετεύσεων στη θάλασσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΟΕ 20% περισσότερη ρύπανση φέτος σε σχέση με πέρυσι 'Φέτος προστέθηκαν στη λίστα των απαγορευτικών για κολύμβηση παράκτιων  περιοχών ακόμη τέσσερις ακτές: νομαρχίας Kορίνθου, Ποσειδώνιο Kορίνθου  προς  Λουτράκι, Nέας Περάμου προς το στρατόπεδο και αυτή της Aρτέμιδος' επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠAKOE και προσθέτει: 'H μόλυνση και η ρύπανση  στις 93 παραλίες που πραγματοποιήσαμε μετρήσεις είναι κατά 20% μεγαλύτερη  σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Δερματολογικά προβλήματα
Φέτος η ρύπανση από λάδια και από γράσα είναι δραματική. Oι τιμές των νιτρικών και των φωσφορικών, ρύποι οι οποίοι προέρχονται από λύματα, λιπάσματα και απορρυπαντικά, είναι διπλάσιες από πέρυσι. Eπίσης ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι τιμές των κολοβακτηριδίων   κάθε καλοκαίρι σύμφωνα με την Eθνική Στατιστική Yπηρεσία έχουμε αύξηση γυναικολογικών και δερματολογικών προβλημάτων, εξαιτίας της θαλάσσιας μόλυνσης'. 'Tο γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες αυτές ορισμένες έχουν και γαλάζια  σημαία, συμβαίνει γιατί οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας τις πραγματοποιούν τον  Aπρίλιο. Παίρνουν ένα δείγμα καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Διότι για να είναι ένα δείγμα αξιόπιστο θα Πρέπει οι δειγματοληψίες να  γίνονται διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην επιφάνεια,  στα 5 εκατοστά , στα 30 εκατοστά και στο ίζημα. O Aπρίλιος δεν είναι μήνας αιχμής για τις παραλίες και επιπλέον τα ξενοδοχεία είναι άδεια. Θα πρέπει ακολούθως να εξετάζονται οι βιολογικοί  και  να διαπιστώνεται εάν λειτουργούν σωστά και αν οι
υπερχειλίσεις τους διαρρέουν στη θάλασσα. Eπίσης θεωρώ ότι οι μετρήσεις θα πρέπει να   γίνονται από ανεξάρτητους φορείς.

Tο ΠAKOE συνιστά στους πολίτες να προσέχουν σε ποια νερά κολυμπούν. Nα  μην κολυμπούν όταν η θάλασσα πρασινίζει, γιατί τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν. Aν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια και απόβλητα βόθρων.

Νεοπλασίες και δερματίτιδες
Eπομένως να μην μπαίνουν σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο και  σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια και απόβλητα βόθρων. Oι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες. Nα  μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. H ύπαρξη λάσπης υποδηλώνει την ύπαρξη μολύβδου και υδραργύρου, που την  ανατάραξη μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα και τους πόρους του δέρματος'.

 Ποιες είναι οι 48 βρώμικες ακτές
 *       1. Πέραμα
 *       2. Aκτή Θεμιστοκλέους (αρχή)
 *       3. Aκτή Θεμιστοκλέους (Tσακός)
 *       4. Aκτή Θεμιστοκλέους (Διογένης)
 *       5. Bοτσαλάκια
 *       6. Eδεμ
 *       7. Kαλαμάκι
 *       8. EOT Aλίμου (Γαλάζια σημαία)
 *       9. Γλυφάδα
 *       10. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (A)
 *       11. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (B)
 *       12. Aκτή EOT Bούλα
 *       13. Aστήρ Bουλιαγμένης
 *       14. Bάρκιζα
 *       15. Aκτή EOT Bάρκιζα
 *       16. Λαγονήσι
 *       17. Παλαιά Φώκαια
 *       18. Λαύριο
 *       19. Δασκαλειό Kερατέας
 *       20. Aυλάκι
 *       21. Bραυρώνα
 *       22. Aρτέμιδα
 *       23. Pαφήνα
 *       24. Nέα Mάκρη
 *       25. Σχοινιάς
 *       26. Σκάλα Ωρωπού
 *       27. Xαλκούτσι (Ποτάμι 1)
 *       28. Xαλκούτσι (Πηγαδάκια 2)
 *       29. Kόρινθος (Nομαρχία)
 *       30. Kόρινθος (500μ. Πατρα)
 *       31. Kόρινθος (Ποσειδώνιο προς Λουτράκι)
 *       32. Iσθμια I
 *       33. Iσθμια II
 *       34. Σουσάκι
 *       35. Motor Oil
 *       36. Aγιοι Θεόδωροι II
 *       37. Aλσος Kέντρο
 *       38. Kινέττα (Camping Costa)
 *       39. Eλευσίνα αρχή
 *       40. Eλευσίνα ( 500 μέτρα μετά)
 *       41. Eλευσίνα (Kαφέ O Φονιάς)
 *       42. Nέα Πέραμος OTE
 *       43. Nέα Πέραμος (μετά το στρατόπεδο)
 *       44. Nέα Πέραμος (στα 400 μέτρα )
 *       45. Λουτρόπυργος (αρχή)
 *       46. Λουτρόπυργος
 *       47. Aσπρόπυργος
 *       48. Aσπρόπυργος
  _____
Από έγκυρη πηγή έμαθα ότι δυστυχώς ΟΛΕΣ οι παραλίες πλην Πόρτο Γερμενού  στην Αττική έπρεπε να έχουν μαύρη σημαία. Λυπάμαι αλλά Κάλαμος,
Κερατέα είναι  τίγκα στα κολοβακτηρίδια.

(Ελήφθη 28-5-08  από AN-KYKLOS kyklos@ath.forthnet.gr)

 

 Επιστροφή

 

Κολλήστε, σκουπίστε, τελειώσατε

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ -ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Η βαμβακίαση, η γνωστή μας μαρσαλίνα, έχει εξελιχθεί σε χρόνια επιδημία, αφού ταλαιπωρεί και καταστρέφει πάνω από δέκα χρόνια τα πεύκα της χώρας.

Οι πολίτες έχοντας αποδεχθεί την ασυνέπεια των δημόσιων υπηρεσιών αναζητούν πλέον μόνοι τους λύσεις: Αλλοι ακολουθούν ό,τι γράφεται στα ΜΜΕ (!), άλλοι εφαρμόζουν τις οδηγίες των δήμων τους και άλλοι κόβουν τα «μολυσμένα» πεύκα.
Οι επιστήμονες παρ' ότι θεωρούν ότι για την ξήρανση των πεύκων η βαμβακίαση παίζει σημαντικό ρόλο, επισημαίνουν ότι η κατάσταση επιβαρύνεται κι από τις κλιματικές αλλαγές που πλήττουν την Μεσόγειο, όπως η ξηρασία, η υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και οι αέριοι ρύποι.
Το πρόβλημα αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκο και για να αντιμετωπισθεί είναι απαραίτητη η αμερόληπτη συνεργασία επιστημόνων, οικολογικών οργανώσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακολουθεί την πεπατημένη: για τρίτη χρονιά ψεκάζει με φυτοφάρμακα τα πεύκα της Αττικής. Μια μέθοδος αναποτελεσματική, αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία που παραβλέπει τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες απαγορεύουν ρητά τους ψεκασμούς σε περιοχές κατοικίας.

Τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα
Πέρυσι το ΣτΕ με την υπ' αριθ. 390/2008 απόφασή του ακύρωσε αποφάσεις της διοίκησης που αφορούσαν τα εντομοκτόνα Xellona, Triona, Savona, Saf-T-Side, Applaud Admiral.
Φέτος, τα φυτοφάρμακα που εγκρίνουν οι αρμόδιοι του υπουργείου είναι... τα ίδια (!) που ακύρωσε το ΣτΕ, με εξαίρεση το Saf-T-Side, που απεσύρθη από την εταιρεία και το Applaud, ενώ προστέθηκε και το φερόμενο ως βιολογικό Tetrastop.

Η απόφαση του ΣτΕ προέκυψε έπειτα από προσφυγή της Πολυξένης Νικολοπούλου-Σταμάτη, αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ανώτατο δικαστήριο έχει αναστείλει και την έγκριση διάθεσης του φυτοφαρμάκου Insegar (που είχε εγκριθεί από το υπουργείο), καθώς περιείχε την ουσία Fenoxycarb λόγω της καρκινογόνου δράσης του (απόφαση 647/2006 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ).
Επικοινωνήσαμε με την Πολυξένη Νικολοπούλου, η οποία μας είπε:
«Είναι εκτός κάθε λογικής η επιμονή στους ψεκασμούς του υπουργείου. Είναι απαράδεκτο να αγνοούν τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το υπουργείο και οι επιστήμονες που προέρχονται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που διαβεβαιώνουν ότι τα φάρμακα που επιλέγονται για τους ψεκασμούς είναι ακίνδυνα, ουσιαστικά ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας παροτρύνοντας στην ανεξέλεγκτη χρήση εντομοκτόνων. Το δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα είναι τουλάχιστον αυτονόητο. Αυτός είναι ο λόγος που προσφεύγω τρίτη φορά στο ΣτΕ».

Τι κάνουν, όμως, πολίτες και δήμοι; Ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου; Οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής έχουν σταματήσει να ψεκάζουν, εκτός από τους δήμους Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής και Παπάγου.
Στο Δήμο Αμαρουσίου εδώ και δύο χρόνια πλένουν τα πεύκα με νερό από τις γεωτρήσεις του δήμου, κολλώντας μετά σε αυτά μια ειδική οικολογική ταινία. Τα πεύκα του δήμου κατά 60% έχουν γλιτώσει από τη βαμβακίαση.
Ο δήμαρχος Γ. Πατούλης υποστηρίζει ότι άλλο είναι οι ψεκασμοί που γίνονται στους αγρούς με τις απαραίτητες προφυλάξεις και εντελώς διαφορετικοί αυτοί που εφαρμόζονται στους αστικούς ιστούς όπου τα μπαλκόνια είναι δίπλα στα πεύκα και ο δημότης δεν είναι προφυλαγμένος:

«Ως ιατρός αλλά και ως άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνω ότι για να υπάρχει ασφάλεια της δημόσιας υγείας από τους ψεκασμούς στις κατοικήσιμες περιοχές θα έπρεπε να κοινοποιηθεί οδηγία μόνο από το αρμόδιο υπουργείο που είναι το υπουργείο Υγείας και όχι βεβαίως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Τι ακριβώς, όμως, είναι οι οικολογικές ταινίες που πολλοί δήμοι επέλεξαν να τοποθετήσουν -γλιτώνοντας έτσι τον εφιάλτη των ψεκασμών- και από πού ξεκίνησε; Είναι μία «εφεύρεση» της διευθύντριας πρασίνου του δήμου Ρέντη, της γεωπόνου Αννας Κακουλάκη. Κοστίζει ελάχιστα και ξεκίνησε πειραματικά και τώρα, όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες που παραθέτουμε, εφαρμόζεται σε όλα τα πεύκα με απόλυτη επιτυχία.
Η μέθοδος βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: στον βιολογικό κύκλο του εντόμου, στην παρακολούθηση, και στην εξαπόλυση ενός άλλου ωφέλιμου εντόμου (κρυπτόλαιμος). Τα έντομα της μαρσαλίνας φθάνουν το κάτω μέρος του φλοιού και το απομυζούν, με αποτέλεσμα την ξήρανση του δένδρου. Το έντομο κρύβεται στις σχισμές του πεύκου και εδώ εντοπίζεται και η δυσκολία της καταπολέμησής του. Η επιτυχία είναι να «πιαστεί» το έντομο τη στιγμή της κινητικότητάς του, δηλαδή Μάρτιο-Απρίλιο, Μάιο-Ιούνιο, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, που βγαίνει για να βρει νέες θέσεις ωοτοκίας.

Η εφαρμογή της μεθόδου
Η Αννα Κακουλάκη μάς εξηγεί πώς εφαρμόζεται η μέθοδός της: «Στη σωστή χρονική στιγμή επικαλύπτουμε ταινίες 10 πόντων με ειδική κόλλα (μαστίχη) που χρησιμοποιείται στη βιολογική γεωργία. Τυλίγεται ο κορμός χαμηλά και κάτω από το ύψος των δύο μέτρων. Εάν ο πληθυσμός της μαρσαλίνας είναι αυξημένος, τότε προηγείται πλύσιμο με μέτρια πίεση ώστε να κατεβάσουμε τα έντομα. Σκοπός μας είναι να μην καταστρέψουμε εντελώς το έντομο, αλλά να το κρατήσουμε σε πληθυσμιακή ισορροπία. Η κόλλα διαρκεί οκτώ μήνες, δεν εξατμίζεται, δεν απομακρύνεται από τη βροχή. Τον Ιούνιο επίσης εξαπολύουμε τον κρυπτόλαιμο ψηλά στα κλαριά για να βοηθήσουμε επιπλέον τη μείωση του πληθυσμού της μαρσαλίνας».
*Ρωτήσαμε, τέλος, εάν οι αρμόδιοι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενδιαφέρθηκαν για αυτή την απλή αλλά τόσο αποτελεσματική μέθοδο. Η αρνητική της απάντηση καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε.

rpsoul@enet.gr  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/06/2008

 

 Επιστροφή

 

«Τιμωρία» με... μποτιλιάρισμα

Παιδαγωγική αξία στο... μποτιλιάρισμα φαίνεται πως έχει ανακαλύψει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Νικ. Κακλαμάνης, που αποκάλυψε χθες πως τα απορριμματοφόρα βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας μέρα μεσημέρι, επειδή οι δημότες είναι απείθαρχοι!
Σε ερώτηση της «Ε» σχετικά με αυτή την πρακτική, που καθιστά αδιάβατους ακόμα και κεντρικούς δρόμους τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής, ο δήμαρχος είπε ότι τα απορριμματοφόρα βγαίνουν «διότι οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και βγάζουν τα σκουπίδια όποια ώρα το θυμηθούν.
Ενα απλό συμπέρασμα που προκύπτει από τα λεγόμενα του Νικ. Κακλαμάνη είναι ότι, επειδή δεν είναι δυνατή η αστυνόμευση, ακόμη και στο εμπορικό κέντρο της πόλης, τα σκουπιδιάρικα κυκλοφορούν όποτε βολεύει ή όποτε γεμίσουν οι κάδοι και έτσι τιμωρούνται οι υπαίτιοι και, βέβαια, οι περαστικοί πεζοί ή εποχούμενοι. Ισως, τελικά, ισχύει η αρχή της συλλογικής ευθύνης.

Ν.Μ.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2008

 

 Επιστροφή

 

Συνέντευξη με τον Άγγελο Μοσχονά Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας με τις αρμοδιότητες: της Δ/νσης Κοινοχρήστων Χώρων & Πρασίνου, της Δ/νσης Ηλεκτρολογικού και Δ/νσης Συντήρησης & Αυτεπιστασίας  "προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για την πόλη μας."

 

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε με την χάρτα πρασίνου, τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα;

Για πρώτη φορά έγινε μια καταγραφή του πρασίνου όλης της πόλης. Στην καταγραφή αυτή δεν είναι μόνο τα κομμάτια του Δήμου Αθηναίων, αλλά είναι και τα κομμάτια που ανήκουν σε άλλους φορείς και τα οποία δυστυχώς δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα περισσότερα ή οι ίδιοι οι φορείς που τα έχουν δηλώνουν πως δεν τα έχουν, σε μια προσπάθεια να τα φτιάξει ο Δήμος και μετά να θυμηθούν την "ιδιοκτησία" τους. Θα σας πω ένα πάρα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, που δεν είναι γνωστό. Το 1998 το Μουσείο (Πατησίων) ζήτησε και κατάφερε επί Βενιζέλου τότε Υπουργού, νομοθετικά το πράσινο του ευρύτερου χώρου να πάει στο Μουσείο. Πηγαίνετε τώρα να το δείτε. Να δείτε το χάλι του. Ζήτησε και πήρε νομοθετικά πράσινο, χωρίς να μπορεί να το συντηρήσει. Αυτές δεν είναι λογικές. Για αυτό έγινε η "Χάρτα Πρασίνου". Όλο το πράσινο αυτό να έρθει στη διαχείριση του Δήμου Αθηναίων και να βρεθούν και οι ανάλογοι πόροι. Πρόσφατα στη γωνία Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου, είχε παρατηθεί ένα άλλο άλσος, όπου κανένας δεν το αναγνώριζε ως δικό του. Ούτε το ωδείο που είναι δίπλα -παρότι είναι δικός του περιβάλλοντας χώρος, ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρότι βρέθηκε ταμπέλα δική του παρατημένη στο χώρο από δεκαετίες. Όμως όταν μιλάμε για ένα καλύτερο περιβάλλον στην πόλη, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λογική. Ο Δήμος λοιπόν τι λέει; Δώστε μου όλους τους χώρους και θα συζητήσουμε και τα ενδεχόμενα του τι πρέπει να καταβάλλεται, που σίγουρα έπρεπε ή ήδη τα καταβάλλετε σε διάφορους εργολάβους. Χαρακτηριστικά θα σας πω, στο δρόμο που πάμε για τον σταθμό Πελοποννήσου, υπάρχει παρκάκι του ΟΣΕ. Όταν πήγαμε να το δεντροφυτέψουμε και ξεκινήσαμε να ποτίσουμε τα δέντρα, βγήκαν κάποιοι και απείλησαν τους εργάτες. Αυτό λοιπόν είναι ένα παράδειγμα για το τι τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Με την "Χάρτα Πρασίνου" λοιπόν καταγράφουμε τα πάντα. Σημαντική βοήθεια της "Χάρτας Πρασίνου" υπάρχει και για έναν άλλο λόγο. Καλή η προπαγάνδα κάποιων, ειδικά γιατί μπορεί να είναι αστήρικτη, σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Είναι ξεκάθαρο πως το πράσινο που αναλογεί σε κάθε κάτοικο είναι 6,84, όταν κάποιοι ήθελαν να λένε ότι είναι 2,5. Αυτό δεν άρεσε σε εκείνους που ψαρεύουν σε θολά νερά. Με την "Χάρτα Πρασίνου" ξεκαθαρίσουν τα πράγματα από την προπαγάνδα και έρχεται και μπαίνει η προοπτική που έχει ο Δήμος για το πράσινο. Για πράσινες ταράτσες, φυτεμένους ακάλυπτους χώρους, μπαλκόνια με λουλούδια .και πολλά άλλα Σε αυτήν αναγράφεται επίσης πως 248 στρέμματα θα απαλλοτριωθούν. Ήδη υπάρχουν στον προϋπολογισμό 112 εκατομμύρια για απαλλοτριώσεις και αρκετές από αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

 

Θα μας δώσετε ένα παράδειγμα για τις προοπτικές που λέτε;

Κοιτάξτε επειδή έγινε μια δουλειά ολοκληρωμένη, μας έδωσε τη δυνατότητα να καταρτίσουμε και προτάσεις για τους πολίτες. Η πόλη έχει περίπου 40.000 κτίρια, αν τα μισά από αυτά έβαζαν στον ακάλυπτό τους χώρο ένα δέντρο -κάτι που δεν είναι ούτε ακριβό, ούτε δύσκολο- θα αποκτούσε ξαφνικά η πόλη 20.000 δέντρα και κανένας δεν μπορεί να πει πως μια πολυκατοικία δεν μπορεί να δώσει εφάπαξ 35-40 ευρώ για να πάρει ένα καλό δέντρο. Κάτι που θα βοηθούσε αφάνταστα την πολυκατοικία, το μικροκλίμα της και φυσικά όλη την πόλη. Σε πολλούς μάλιστα ακάλυπτους χώρους θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες κατασκευές, περισσότερα δέντρα, θάμνοι, ίσως και ένα καθιστικό που θα δώσουν το κάτι παραπάνω σε μια πόλη απρόσωπη. Για παράδειγμα,. πράσινες ταράτσες έχει όλη η Ευρώπη, καιρός να αποκτήσουμε και εμείς. Ως Δήμος φτιάξαμε πρώτα μια, είδαμε πως γίνεται και είμαστε σίγουροι για αυτό που προτείνουμε. Υπάρχουν τεχνικές για να γίνουν ολοκληρωμένες ταράτσες, υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις, όπως με γλάστρες και κινητά στοιχεία, όπου μπορούν να γίνουν θαυμάσια καθιστικά, δημιουργώντας έναν ιδιωτικό κήπο για την πολυκατοικία.

 

Ποια είναι τα κίνητρα για να μπει στην διαδικασία δημιουργίας μια πράσινης ταράτσας ο πολίτης;

Σε πρώτη φάση ήρθε η έκθεση που είχε δυο στόχους, να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να το ενημερώσουμε για τις δυνατότητες που έχει να το κάνει. Πιστεύω πως τα μεγαλύτερα κίνητρα είναι δυο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μια καλύτερη πόλη, κάτι που δεν είναι υποχρέωση μόνο κάποιων ή μόνο του Δήμου, αλλά ισχύει για όλους μας. Και δεύτερον, τα κέρδη για το κτίριο, γιατί το καλοκαίρι θα είναι πιο δροσερό και δεν θα έχει μια ταράτσα να "ανάβει", αντίθετα θα έχει μια ταράτσα που παράγει οξυγόνο. Τον χειμώνα θα βοηθάει επίσης στην καλύτερη μόνωση, γιατί η μόνωση του ταρατσόκηπου βοηθάει και για την ενέργεια μέσα στο κτίριο. Εμείς σαν Δήμος από τον Σεπτέμβριο θα βγούμε με πιο ολοκληρωμένες προτάσεις, με τεχνικές οδηγίες και επιπλέον διερευνούμε την δυνατότητα επιδότησης της προσπάθειας αυτής από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Όμως δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ακριβό. Θα μπορούσε κάποιος, ειδικά με κινητά στοιχεία, να κάνει θαύματα με ελάχιστο κόστος.

 

Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, που πήρε αρκετή διάσταση, μιλώ για το θέμα με τις νερατζιές στην Κανάρη και τις αντιδράσεις των κατοίκων

Καταρχήν δεν υπάρχει αντίδραση των κατοίκων, υπάρχει αντίδραση μερικών κατοίκων. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Δεύτερον, θεωρώ ότι η Αθήνα έχει πάρα πολλά προβλήματα και βασικό είναι να αυξηθεί το πράσινό της και το τελευταίο πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολεί τους Αθηναίους είναι το είδος των δέντρων που θα μπουν σε ένα δρόμο, έστω και αν αυτός λέγεται Κανάρη. Τρίτον, τα δέντρα αυτά είχαν κλείσει το χρόνο ζωής τους ή πολλά από αυτά ήταν κοντά να ολοκληρωθεί ο χρόνος ζωής τους, την ίδια ώρα αλλάζαμε τα πεζοδρόμια. Έχετε σκεφτεί ότι μετά από 5-7 χρόνια θα αρχίζαμε να αλλάζουμε ούτως ή άλλως τα δέντρα αυτά, γιατί θα ξεραίνονταν και θα έπρεπε να ξαναχαλάσουμε τα πεζοδρόμια που πληρώθηκαν με λεφτά δημοτών για να αντικαταστήσουμε τα δέντρα. Ενώ τώρα έγινε μια και έξω, χωρίς πρόσθετο κόστος.

 

Υπάρχουν ενστάσεις και για το είδος των δέντρων

Σχετικά με το είδος των δέντρων, τα δέντρα μπαίνουν με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν....

Αν θέλουμε να το πάρουμε με βάση την κληρονομιά των  δέντρων, και οι νεραντζιές έχουν κληρονομηθεί στη γη από την Κίνα. Και οι ευκάλυπτοι είναι δέντρο της Αυστραλίας. Υπάρχει κανείς που θέλει να τους καταργήσουμε; Το κυριότερο είναι πως οι βραχυχίτωνες έχουν μπει και στη Σταδίου. Δεν ξέρω πόσοι θεωρούν ήσσονος σημασίας δρόμο την Σταδίου και πρωτεύοντα δρόμο την Κανάρη. Εμένα θα μου επιτρέψετε να θεωρώ την Σταδίου. Γιατί τότε που μπήκαν οι βραχυχίτωνες στη Σταδίου δεν μίλησε κανείς; Ως εκ τούτου λοιπόν κάποιοι διαφωνούν, για να διαφωνούν. Και η κακοπιστία φαίνεται και από κάτι άλλο. Διαφωνεί ο σύλλογος "Λυκαβηττός". Στο Λυκαβηττό έγινε ένα τεράστιο έργο, που ολοκληρώθηκε. Φυτεύτηκαν 500 νέα δέντρα, 34.000 θάμνοι και έφυγαν πάρα πολλά ξερά και δέντρα που είχαν συμπληρώσει το χρόνο ζωής τους. Ο σύλλογος "Λυκαβηττός" δεν είδε, δεν άκουσε, δεν έμαθε τίποτα από αυτά που έγιναν στο Λυκαβηττό. Αλλά είδε, άκουσε και έμαθε μόνο για την Κανάρη. Αυτό δείχνει ποιος είναι καλόπιστος και ποιος κακόπιστος.

 

Ας πάμε σε ένα άλλο θέμα που και αυτό έχει σηκώσει αρκετή συζήτηση, αναφέρομαι στο θέμα «Ελαιώνας – Διπλή ανάπλαση»

Καταρχήν στον Ελαιώνα είναι ένα έργο μακροπρόθεσμο. Όποιος πιστεύει πως θα πατηθεί ένα κουμπί και θα φτιαχτεί ο Ελαιώνας, κάνει λάθος. Πρέπει να αντιμετωπιστεί σειρά πολεοδομικών θεμάτων. Ο τελικός στόχος όμως δεν αλλάζει. Που είναι να αυξηθεί κατά πολύ το πράσινο και μια περιοχή που ήταν περιοχή παραγωγής νέφους για όλη την Αττική, θα μετατραπεί σταδιακά σε μια περιοχή πρασίνου. Όποιες και να είναι οι χρήσεις που θα πάνε, σίγουρα επιβαρύνουν πολύ λιγότερο το περιβάλλον από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Καταλαβαίνετε πως θα βελτιωθεί κατά πολύ η εικόνα της Αθήνας και ειδικά της περιοχής. Όπως είναι βέβαιο ότι τα στρέμματα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα γίνουν πάρκο σε μια από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας. Όποιοι μιλάνε για Ελαιώνα, εγώ θα τους καλέσω να πάμε μια βόλτα εκεί, κάθε καλόπιστο κάτοικο, γιατί τότε θα δει τι είναι σήμερα, ώστε να συγκρίνει με το έργο που θα πραγματοποιηθεί. Γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει πως τώρα μιλάμε για Ελαιώνα, χωρίς καμία ελιά! Ήδη ξεκινήσαμε εργασίες στα 30 πρώτα στρέμματα και συνεχίζουμε. Και συμβολικά ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κακλαμάνης, μαζί με παιδιά από σχολεία φύτεψαν τις πρώτες 300 ελιές. Όμως, αυτή είναι η αρχή δεν είναι το τέλος. Συνεχίζουμε στον Ελαιώνα με βήματα σταθερά και όχι με φευ βολάν. Προχωρούμε στην αναμόρφωσή του, γιατί όπως είπα και πριν χρειάζονται έργα, υποδομές και πάρα πολλά άλλα για να αλλάξει ριζικά η εικόνα.

 

Έχει περάσει ενάμιση χρόνος θητείας του Νικήτα Κακλαμάνη στον δημαρχιακό θώκο. Εσείς είστε από τους πιο έμπειρους στον δήμο. Ποια είναι τα σχόλια σας από το δικό σας πόστο για το έργο στον δήμο;

Έχουμε να κάνουμε με έναν απίθανα μεγάλο απολογισμό στους 16 μήνες. Ήδη διανύουμε τον 17ο και έχουν φυτευτεί 5.802 δέντρα, 60.000 θάμνοι, έχουν γίνει 6 νέα έργα πρασίνου, έχουν ολοκληρωθεί 10 αναπλάσεις με εμπλουτισμό, ανανέωση και αύξηση του πρασίνου και άλλα 7 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Και φυσικά σε αυτά θα πρέπει να προσθέσετε την προσπάθειά μας για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, και τις προσπάθειες που κάνουμε σε κάποιους δρόμους για την μείωση της ενέργειας -που χρειαζόμαστε για φωτισμό- τουλάχιστον κατά 30% με λάμπες νέας τεχνολογίας. Να προσθέσω σε αυτό πως ο δρόμος ο οποίος έγινε με νέα τεχνολογία -γιατί θέλαμε να τον δούμε πρώτα και σαν εφαρμογή- είναι η Ερμού από το Μοναστηράκι μέχρι την Αποστόλου Παύλου. Ήδη ετοιμάζουμε και ένα νέο, εκτεταμένο πρόγραμμα που το πειραματιζόμαστε, αρχικά σε συγκεκριμένα σημεία για να δούμε τα αποτελέσματά του, για να αλλάξουμε χιλιάδες λάμπες με αντίστοιχες νέας τεχνολογίας, που δεν θα μειώνουν τον φωτισμό -επιμένω σε αυτό που λέω- αλλά θα μειώνουν κατά πολύ την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Όλα αυτά δείχνουν πως πρώτη προτεραιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη είναι το πράσινο και το περιβάλλον και βλέπετε πως σε πολλά επίπεδα, αλλά με σταθερή γραμμή, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για την πόλη μας.

13.06.08

http://www.athinapoli.gr/athens/index.php?option=com_content&task=view&id=1163&Itemid=9

 

 Επιστροφή

 

Τους νέους αυτοκινητοδρόμους της Αττικής παρουσίασε στους δημάρχους ο κ. Σουφλιάς

ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Κατά τη διάρκεια πολύωρης συνάντησής τους χθες βράδυ στο υπουργείο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς παρουσίασε αναλυτικά στους δημάρχους Βύρωνα, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και στην εκπρόσωπο του Δήμου Γλυφάδας τους νέους αυτοκινητοδρόμους της Αττικής

Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε στους δημάρχους ότι το όλον πλέγμα των νέων δρόμων της Αττικής απαίτησε προϋπολογισμό 650- 700 εκατ. ευρώ, για να ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ με τα νέα οδικά τμήματα που προστέθηκαν αλλά και με τις βελτιώσεις που ζήτησαν εκ των προτέρων οι δήμοι και ο οποίες έγιναν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποδεκτές. Μάλιστα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε ότι ακόμη και οι πέντε κόμβοι του υπογείου κατά 90% άξονα Κατεχάκη- Ποσειδώνος θα είναι επίσης υπογειοποιημένοι στο μεγαλύτερο τμήμα τους, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί ο οικιστικός ιστός των περιοχών από τις οποίες θα διέρχεται. Επίσης ανέφερε την ειλημμένη απόφαση για την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού σε μήκος 1,4 χλμ. και την ενοποίηση του υπέργειου χώρου με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Οσο για το Πάρκο Ελληνικού ο κ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι θα υλοποιηθούν τα σχέδια και θα προσαρμοστούν κατά το δυνατόν στις επιθυμίες των δημάρχων της περιοχής. Με τους νέους δρόμους, εξήγησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα συνδεθεί το Πάρκο Ελληνικού και με την υπόλοιπη Αττική.

Πάντως ο δήμαρχος Καισαριανής σε ανακοίνωσή του εκφράζει τις αντιρρήσεις τους για τη συνδετήρια οδό κατά μήκος της Πανεπιστημιούπολης, την οποία επιθυμεί υπόγεια, και τονίζει ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά του την Πέμπτη 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί προειδοποιητική συγκέντρωση και συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στο εν λόγω σημείο.

* Την απουσία του Πειραιά από τον σχεδιασμό των νέων οδικών αξόνων του Λεκανοπεδίου, τους οποίους ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επισήμανε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά κ. Παν. Φασούλας, υπογραμμίζοντας ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πλέον τεράστιες, καθώς αφήνουν το λιμάνι χωρίς σύνδεση με το Εθνικό οδικό δίκτυο. «Καταδικάζουν την πόλη σε μαρασμό. Ενας ακόμη κρίκος προστέθηκε στην αλυσίδα που καθηλώνει τον Πειραιά. Τα Ποσειδώνια φεύγουν, ο Δήμος οδηγείται σε οικονομικό αφανισμό, το λιμάνι χωρίς τα απαιτούμενα οδικά έργα είναι το επόμενο θύμα. Καταγγέλλουμε την πολιτική αυτή και διεκδικούμε την άμεση ένταξη στα σχεδιαζόμενα οδικά έργα της Αττικής, της επέκτασης της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου ως το λιμάνι του Πειραιά» δήλωσε ο κ. Φασούλας.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080604&nid=8741708&sn=&spid=

 

 Επιστροφή

 

Αποκλειστική έρευνα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το τι πιστεύουν οι Ελληνες

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

-         Οι Ελληνες θα έκαναν θυσίες με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, έδειξε έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος»

-         Το 96,7% είναι διατεθειμένο να κάνει ανακύκλωση, το 83,4% να περιορίσει την κατανάλωση νερού και το 79,4% να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων

-         Εννέα στους δέκα θα πλήρωναν παραπάνω για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά το 76,2% διαφωνεί με αύξηση στο ηλεκτρικό

Μ ε σοβαρά ελλείμματα στην περιβαλλοντική πολιτική, χωρίς αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, αποκλεισμένη από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καθώς κρίθηκε ότι παραβαίνει τους κανόνες του για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, γιορτάζει σήμερα η Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι έλληνες πολίτες όμως βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Σε πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές που έγινε για λογαριασμό του «Βήματος», η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος στη χώρα μας οδεύει από το κακό στο χειρότερο (89,6%) και ότι είναι διατεθειμένο να συμβάλει στην προστασία του με προσωπικές... θυσίες

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας

Το 96,7% των Ελλήνων θα προχωρούσε σε διαχωρισμό απορριμμάτων με σκοπό την ανακύκλωση και το 90,2% σε ανακύκλωση συσκευασιών, το 83,4% θα περιόριζε την κατανάλωση νερού και το 79,4% θα μείωνε τον όγκο των απορριμμάτων του. Ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι τα χέρια τους είναι «δεμένα» όσον αφορά την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι η διαχείριση των φυσικών πόρων, η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προστασία των φυτών, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος, του κλίματος και των υδάτινων πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, εννέα στους δέκα πολίτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για την κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αν αυτό βοηθήσει στον περιορισμό του «φαινομένου του θερμοκηπίου». Εν τούτοις, το 76,2% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με την προοπτική να αυξηθεί ο φόρος στην ηλεκτρική ενέργεια ώστε να περιοριστεί η χρήση της. Μεγάλο είναι και το ποσοστό (56,8%) όσων διαφωνούν με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα με στόχο οι πολίτες να οδηγούν λιγότερο ή να αγοράζουν οχήματα με χαμη λότερη κατανάλωση καυσίμων. Βεβαίως, όταν δεν πλήττεται η τσέπη τους, σχεδόν όλοι (99,2%) συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές επικίνδυνων αερίων από τις βιομηχανίες.

Εννέα στους δέκα υποθέτουν ότι στα επόμενα 20 με 30 χρόνια οι ενεργειακές πηγές που θα συμβάλουν περισσότερο στην κάλυψη των αναγκών θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (87%). Σημαντική συμμετοχή πιστεύουν ότι θα έχει και το φυσικό αέριο, ενώ ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες ανέφερε ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τη λύση μπορεί να δώσουν η πυρηνική ενέργεια, το πετρέλαιο και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα.

Η πιο συνήθης αιτία πολέμου τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με το 46,9% των ερωτηθέντων, θα είναι τα αποθέματα ενέργειας. Αντίθετα, όπως πιστεύει το 35,8% των πολιτών, η πρόσβαση στα αποθέματα νερού θα είναι η αιτία που θα τους πυροδοτεί. Αλλες αιτίες πολέμου που ανέφεραν οι Ελληνες οι οποίοι ερωτήθηκαν είναι η τρομοκρατία (5,8%), οι θρησκευτικές διαφωνίες (4,6%) και τα πυρηνικά όπλα (4,4%).

Το μάθημα των πυρκαϊών

Με νωπές τις μνήμες από τις περυσινές καταστρεπτικές πυρκαϊές οι Ελληνες βάζουν πρώτο στη λίστα με τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, το 44,4% πιστεύει ότι οι περυσινές καταστροφές δεν ενεργοποίησαν τους αρμοδίους προκειμένου να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα απέτρεπαν την επανάληψη αντίστοιχων καταστροφών. Αυτά, κατά τα λεγόμενά τους, θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η δημιουργία ειδικού σώματος δασοπυροσβεστών και δασοφυλάκων, η ενίσχυση του τομέα των εναέριων μέσων δασοπροστασίας και η ενεργοποίηση των πολιτών στις διαδικασίες πυροπροστασίας.

Στην ιεραρχία των σημαντικότερων προβλημάτων, μετά την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ακολουθούν η έλλειψη περιβαλλοντι κής παιδείας και ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, η μη αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι εκπομπές ρύπων από τη βιομηχανία και τα αυτοκίνητα, η έλλειψη ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής αναπτυξιακής πολιτικής και η ρύπανση των υδάτων. Είναι αξιοπερίεργο ότι πολύ χαμηλά στη λίστα των προβλημάτων βρίσκονται ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, όπως η οικοδόμηση σε δασικές περιοχές και η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών από τους αγρότες, η έλλειψη χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα, η μη παροχή κινήτρων για τη χρήση οικολογικών συσκευών και αυτοκινήτων

Το 81,7% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτηρίζουν την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας από απελπιστική ως κακή και θεωρούν ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι μεγαλύτερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει βεβαίως και ένα 0,1% που θεωρεί ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα βρίσκεται σε... άριστη κατάσταση!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 7 στους 10 Ελληνες θεωρούν ως μείζον πρόβλημα για τον πλανήτη τις κλιματικές αλλαγές. Το 55,7% κρίνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι ανθρωπογενείς οικολογικές καταστροφές (βιομηχανικά ατυχήματα, διαρροές πετρελαίου, τοξικές ουσίες στο περιβάλλον) και το 35,5% η συρρίκνωση του φυσικού περιβάλλοντος

Με δεδομένο ότι ο πλανήτης απειλείται, οι Ελληνες δηλώνουν ότι η χώρα μας πρέπει να συμμορφωθεί με τις διατάξεις των Συμφωνιών του Κιότο και της Βόννης για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αεριών που ευθύνονται για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Οκτώ στους δέκα συμφωνούν με την άποψη ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα αποδεδειγμένο γεγονός και είναι συνέπεια της εκπομπής ρύπων από αυτοκίνητα και εργοστάσια». Ωστόσο, έξι στους δέκα είναι από λίγο ως καθόλου ενημερωμένοι για τις δύο διεθνείς Συμφωνίες του Κιότο και της Βόννης και μόνο 8,7% θεωρεί ότι είναι πολύ καλά ενημερωμένο. Οσο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το 77,2% πιστεύει ότι είναι από αρκετά ως πολύ ενημερωμένο.

Ακόμη κι αν η βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος αντιβαίνει προς την οικονομική ανάπτυξη, η πλειονότητα των Ελλήνων (91%) κρίνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετη άποψη έχει μόνο το 5,1%

Σχεδόν οκτώ στους δέκα επιθυμούν αλλαγή του σημερινού αναπτυξιακού και οικονομικού μοντέλου της χώρας μας με προσανατολισμό στην αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και έμφαση στις οικολογικές παραγωγικές διαδικασίες. Βέβαια υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών (18,1%) που θεωρεί ότι η πρόταση που ακούγεται για πράσινη οικονομία και πράσινη ανάπτυξη είναι «λόγια του αέρα». Την ακραία άποψη της «κατάργησης της βιομηχανικής παραγωγής» αλλά και όλων των ρυπογόνων μορφών παραγωγής ενέργειας υιοθετεί ένα 2,6%.

Οσον αφορά τα πρόσφατα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η πλειονότητα συμφωνεί ότι πρέπει να υιοθετηθούν. Τα μέτρα αφορούν την καθιέρωση κινήτρων για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων, την υποχρεωτική αντικατάσταση των καυστήρων των πολυκατοικιών με νέους φυσικού αερίου, τη δημιουργία «πράσινων δακτυλίων» κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε όλα τα αστικά κέντρα και την αναμόρφωση των τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων. Από τα κόμματα του Κοινοβουλίου, τις πιο σωστές θέσεις για τα θέματα του περιβάλλοντος έχει το... κανένα. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει το 47,6% των ερωτηθέντων. Το 13,1% θεωρεί ότι πιο σωστές θέσεις έχει το ΠαΣοΚ, το 12,4% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 11,9% η ΝΔ, το 4,5% το ΚΚΕ και το 2,2% το ΛΑΟΣ. Τέλος, το 85,3% πιστεύει ότι επιβάλλεται η άμεση δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080605&nid=8753303&sn=&spid=

 

 Επιστροφή

 

Οικοδομική δραστηριότητα υπό κατάρρευση

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τον Μάρτιο όμως παρουσιάζεται σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική (36% στο τρίμηνο, 60% τον Μάρτιο).

Τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2008, η οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική-δημόσια), στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 14.216 άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.760,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 14.295,9 χιλιάδες m3 όγκου, έναντι 19.267 αδειών, 4.835,0 χιλιάδων τ.μ. επιφάνειας και 18.263,7 χιλιάδων κ.μ. όγκου, της αντίστοιχης περιόδου 2007. Παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση 26,2% στον αριθμό των αδειών, 22,2% στην επιφάνεια και 21,7% στον όγκο.

Στην περιφέρεια παρατηρήθηκαν τα εξής:

Αν. Μακεδονία & Θράκη -29,6. Κεντρική Μακεδονία -24,3. Δυτική Μακεδονία 12,1. Θεσσαλία -27,0. Ήπειρος -7,2. Ιόνια Νησιά -26,5. Δυτική Ελλάδα -26,8. Στερεά Ελλάδα -0,4. Πελοπόννησος -7,1. Αττική -36,0. Βόρειο Αιγαίο -2,4. Νότιο Αιγαίο -7,8. Κρήτη -8,7.
Το Μάρτιο υπήρξε μείωση 46,6% στον αριθμό αδειών, 50,3% στην επιφάνεια και 51,0% στον όγκο. Ανά περιφέρεια έχουμε τα εξής:

Αν. Μακεδονία & Θράκη -51,2. Κεντρική Μακεδονία -48,4. Δυτική Μακεδονία -40,2. Θεσσαλία -55,8. Ήπειρος -35,7. Ιόνια Νησιά -41,0. Δυτική Ελλάδα -49,9. Στερεά Ελλάδα -32,6 . Πελοπόννησος -58,1. Αττική -60,4. Βόρειο Αιγαίο -34,2. Νότιο Αιγαίο -44,3. Κρήτη -51,4.

Η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας, η οικοδομή, απειλείται και μαζί συρρικνώνεται η απασχόληση των Ελλήνων Μηχανικών και των συναφών κλάδων. (5-6-08)

 

 Επιστροφή

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες...

...και με «όραμα» επενδυτές και ΕΣΠΑ

Με ...όραμα την ενίσχυση του Δήμου Αθηναίων ως μητροπολιτικής πρωτεύουσας στο χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε χτες το στρατηγικό σχεδιασμό του 4ετούς επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου έως το 2010, με το οποίο προωθείται η μετατροπή της πόλης σε ελκυστικό τόπο για επενδύσεις.

«Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εντάσσεται απολύτως στις κοινοτικές προτεραιότητες ανάπτυξης και ιδιαίτερα στη στρατηγική της Λισαβόνας, όπου η έμφαση δίνεται στην ανάγκη να γίνει η οικονομία της ΕΕ η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία του κόσμου. Κέρδη για την πλουτοκρατία, ακρίβεια, ανεργία, μερική απασχόληση, πάγωμα μισθών, συντάξεις πείνας, ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας για τα λαϊκά στρώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στέλιος Λάμπρου.

Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από τους ίδιους τους άξονες του επιχειρησιακού προγράμματος, το οποίο - όπως είπε και ο δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης - αποτελεί προϋπόθεση για την πιστοποίηση ενός δήμου στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), που ανοίγει νέους δρόμους για τη μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού περιλαμβάνονται οι συνεργίες με την κεντρική διοίκηση και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η βελτίωση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων (σ.σ. βλέπε ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων), κ.ά.

Είναι φανερό, όπως τόνισε στην τοποθέτησή του και ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Μ. Δανδουλάκης, ότι «ο θεσμός της ΤΑ και κάθε δήμος ξεχωριστά μετατρέπονται ακόμα περισσότερο, με μια σειρά νόμους και διατάξεις, σε μοχλό υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ». Μάλιστα, για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων επιβάλλει την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των δήμων από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας και αποτελούν έτσι «πολιτικό τετελεσμένο» για τέσσερα χρόνια.

Ενδεικτικό πάντως του τύπου ανάπτυξης που εξυπηρετεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι ότι συντάχθηκε μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, από ομάδα τεχνοκρατών και επιστημόνων. Μάλιστα, επικεφαλής της ομάδας εργασίας που εκπόνησε το πρόγραμμα εσωτερικής οργάνωσης του δήμου είναι το στέλεχος του ΣΥΝ και πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς Χρ. Παλαιολόγος.

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, καταψήφισε μεν το στρατηγικό σχεδιασμό, ωστόσο δε διατύπωσε καμία διαφωνία επί της πολιτικής φιλοσοφίας του προγράμματος. Αντίθετα, το βρήκε ένα «ενδιαφέρον πόνημα» που στερείται κριτικής ανάλυσης και ...ποιοτικής ανάγνωσης της πραγματικότητας και επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί όταν θα ξαναέρθει το θέμα για ψήφιση. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ απείχε από την ψηφοφορία, υποσχόμενη να συμβάλει με παρατηρήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα, ενώ διεκδίκησε την ...πατρότητα των επιχειρησιακών προγραμμάτων που ξεκίνησαν επί υπουργίας Κ. Σκανδαλίδη.

Ριζοσπάστης 10-6-08

 

 Επιστροφή

 

αποστέλλουμε δελτίου τύπου-πρόσκληση για το διήμερο που συνδιοργανώνουν Αντικαπιταλιστικές Κινήσεις Πόλεις για ζητήματα ελεύθερων χώρων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 21-22/6 στο Λόφο του Στρέφη στην Αθήνα.
Η ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια συντονισμού των αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης της Αττικής και θα παρουσιάσει στο διήμερο δύο εισηγήσεις, μία για τη Χωροταξική Αναδιάρθρωση στην Αττική (με αναφορές στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού) και μία για τους νέους αυτοκινητόδρομους (έκτακτη).
Η είσοδος στο διήμερο είναι ελεύθερη, τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει ανοιχτή δημόσια συζήτηση και στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα των κινήσεων, προβολές βίντεο και μπαράκι.
Θα χαρούμε να σας δούμε.
ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ
Ήβης 79, Άνω Γλυφάδα
prwkat.blogspot.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διήμερο συζητήσεων, για “τη ζωή που μας αρνούνται σε μια πόλη που μας ανήκει» διοργανώνουν αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλεις, στο λόφο του Στρέφη (θεατράκι), στις 21 και 22 Ιούνη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν:

οι αναδιαρθρώσεις στην πόλη, που ενισχύουν το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης και εντείνουν την εκμετάλλευση κάθε ελεύθερου χώρου

η πλήρης υποταγή του φυσικού πλούτου στην αγορά, γεγονός που οδηγεί στην καταστροφή του και «στρώνει το έδαφος» για πυρκαγιές όπως της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού

οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από τις διαδικασίες επιχειρηματικοποίησης της και ολοκλήρωσής της ως τοπικό κράτος

η δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου («Καποδίστριας 2»), αλλά και τα μέτωπα αντίστασης, το περιεχόμενο και οι μορφές οργάνωσης τους.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίναμε αναγκαία τη συνεύρεση, τη συζήτηση και το συντονισμό των συλλογικοτήτων που υπάρχουν ή γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια και προσπαθούν να απαντήσουν στην επίθεση σε τοπικό επίπεδο από αντικαπιταλιστική σκοπιά. Καλούμε τις συλλογικότητες και τον κόσμο που ανησυχεί, προβληματίζεται και θέλει να αγωνιστεί για μια άλλη πόλη να ανταλλάξουμε αγωνιστικές εμπειρίες, αναλύσεις και προβληματισμούς.

Το διήμερο συζητήσεων συνδιοργανώνουν οι Αντικαπιταλιστικές Κινήσεις Πόλης:

Αγωνιστική Κίνηση Αντι-ΘΕΣΕΙΣ Αγ. Βαρβάρας,

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εξαρχείων

Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Αιγάλεω - ΑΝ.Α.Σ.Α.

Αριστερή Κίνηση Ιλίου-Πετρούπολης-Καματερού

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση Χαλανδρίου

Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Νέας Ιωνίας

Εκτός των τειχών – Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση στο Μαρούσι

Μια Πόλη Ανάποδα - Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης

Μαχόμενη ΑΡΙστερή ΔΑφνη – Μ.ΑΡΙ.ΔΑ.

ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ – ΠΡΩ.ΚΑΤ.

Οι θεματικές των συζητήσεων είναι:

Σάββατο 21 Ιούνη: «Ελεύθεροι χώροι και μέτωπα παρέμβασης»

Κυριακή 22 Ιούνη: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεσμικές αλλαγές»

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7.30 μμ. και η διαδικασία θα είναι ανοιχτή για τοποθετήσεις συλλογικοτήτων, αγωνιστών και οποιουδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη συζήτηση. Στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα των κινήσεων, οπτικοακουστικό υλικό, αφίσες και θα λειτουργεί μπαράκι.

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 10-6-08)

 

 Επιστροφή

 

ΓΡΑΜΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

 

7 Ιουνίου 2008

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ολόψυχα για την συμπαράσταση και τα καλά σας λόγια έως τώρα. Παρότι έχει περάσει ένας μήνας από την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μην ανανεώσει την προβολή του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και της Θεματικής Βραδιάς για την επόμενη τηλεοπτική χρονιά, συνεχίζουν να φτάνουν  μηνύματα και ψηφίσματα συμπαράστασης από πολίτες, συλλόγους και προσωπικότητες. (μπορείτε να τα δείτε στην συνέχεια).

Πιστεύω ότι το κύμα διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική μου περίπτωση ή την τύχη μιας εκπομπής. Αφορά το δικαίωμα των πολιτών στην ελευθερία της έκφρασης και την ενημέρωση, πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι χρηματοδοτούν την δημόσια τηλεόραση. Αφορά την παραγκωνισμένη νέα γενιά των 700 συν-πλην ευρώ (που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου), την έλλειψη αξιοκρατίας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Ένας τροχονόμος που με σταμάτησε πρόσφατα έξω από την Βουλή συνόψισε πολύ καλά όλα αυτά τα συναισθήματα: "Γι' αυτό αυτή η χώρα", μου είπε, "δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά".

Με δεδομένο τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των ΜΜΕ στην κοινωνική και πολιτική ζωή, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ανεξάρτητα και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Αν οι εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια συνεχιστούν, είναι ζήτημα χρόνου το πότε οι πολίτες στην Ελλάδα δεν θα είναι καθόλου ενημερωμένοι για την ίδια τους την χώρα. Υπάρχει και θα υπάρχει ποταμός "ειδήσεων", αλλά στην πραγματικότητα οι Έλληνες θα είναι χειρότερα πληροφορημένοι από τους ανθρώπους του Μεσαίωνα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εμείς στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού. Θέλουμε να αποτελέσει έναν τόπο αδέσμευτης και ανεξάρτητης ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Ξεκινήσαμε πειραματικά με το banana-republic.gr και παρά την ελάχιστη ενημέρωση ή το ελλιπές περιεχόμενο του banana, η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική. Για να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι απαιτούνται χρήματα. Για να είναι ανεξάρτητο, τα χρήματα αυτά πρέπει να προέρχονται από όσους ενδιαφέρονται για τίμια ενημέρωση και ψυχαγωγία που δε θα προσβάλλει την αισθητική τους.

Το μήνυμα λοιπόν που σας γράφω αποτελεί και ένα είδος σφυγμομέτρησης των απόψεων και των αντιδράσεων σας στην παρακάτω πρόταση: το αρχικό κεφάλαιο να συγκεντρωθεί από μετοχές αξίας πχ 100 ευρώ που θα αγοράσουν όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο εγχείρημα. Οι μέτοχοι του σταθμού όπως και οι «ιντερνετοτηλεθεατές» θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προγράμματος στέλνοντας τα δικά τους βίντεο και εκφράζοντας την γνώμη τους ,με όπλο τα εργαλεία αμφίδρομης επικοινωνίας τα οποία το διαδίκτυο προσφέρει. Εννοείται ότι η εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διέπεται από τους νόμους μιας ανώνυμης εταιρείας και τα οικονομικά της θα είναι διαφανή σε όλους τους μετόχους. Η συνέχεια της μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα από διαφημίσεις, οι οποίες αυξάνονται στο ίντερνετ με γεωμετρική πρόοδο.

Προς τη δημιουργία διαδικτυακών τηλεοπτικών σταθμών κινούνται σήμερα μια σειρά από παράγοντες, από δημοσιογράφους μέχρι κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Με την ενεργοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης οι σταθμοί αυτοί θα μπορούν να προβάλλονται όχι μόνο στην οθόνη του υπολογιστή αλλά και της τηλεόρασης. Το δικό μας μεγάλο  πλεονέκτημα είναι ότι αντίθετα με τους υποψήφιους ανταγωνιστές, που θα  θελήσουν να ελέγξουν το νέο μέσο, εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ελευθερία και τις δυνατότητες συμμετοχής που το ίδιο το διαδίκτυο προσφέρει.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι πρέπει να πάρουμε μέρος στο καινούριο πεδίο που ανοίγεται αντί να το αφήσουμε έρμαιο στις δυνάμεις της παραπληροφόρησης και της απληστίας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό, που θα αναδείξει νέες δημιουργικές δυνάμεις στον αρτηριοσκληρωμένο τηλεοπτικό χώρο, θα κάνει γνωστή τη δουλειά άξιων νέων ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στα κατεστημένα ΜΜΕ και θα προωθήσει τις ιδέες της δημοκρατίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Πέρα από το να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου, θα ήθελα την γνώμη σας για το εγχείρημα.

Φιλικά,

Στέλιος Κούλογλου

7 Ιουνίου 2008

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Η επιστολή είναι δημοσιευμένη στο Νέο Forum του Banana-Republic.gr. Θα θέλαμε να καταθέσετε εκεί τις ιδέες και τις απόψεις σας.

 

LINKS: 

- Επισκεφθείτε το πειραματικό site της ομάδας του ΡΧΣ!

- Ψήφισμα Συμπαράστασης από το Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων

- Επιστολή του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων

- Επιστολή του Γιώργου Νταλάρα

- E-mail Τηλεθεατών

- Τον Οκτώβριο στους κινηματογράφους το νέο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου

- Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα

 

 Επιστροφή

 

Κάθετη πτώση στις κατασκευές - Εκτροχιασμός στα δημόσια έσοδα

Ο όγκος των νέων κτιρίων υποχώρησε κατά 33%, ενώ η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό έφθασε στο 1,3 δισ. ευρώ το α Δ πεντάμηνο του έτους

Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά την κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, άλλος ένας δείκτης που μετράει τον όγκο των κατασκευών σημειώνει κατακόρυφη μείωση, βυθίζοντας την οικοδομή σε μεγαλύτερη κρίση. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τον Μάιο τα έσοδα έτρεξαν με μόλις 2,1% και 5,3% το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου (έναντι ετήσιου στόχου 12,1%), προκαλώντας «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους ο γενικός δείκτης παραγωγής στις κατασκευές, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν χθες, μειώθηκε κατά 36,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007, λόγω της πτώσης του δείκτη παραγωγής οικοδομικών έργων (δηλαδή κτιρίων) κατά 33,4% και κυρίως του δείκτη παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού κατά 37,6%. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο που βλέπει τον κυριότερο «πυλώνα» του ΑΕΠ- δηλαδή την οικοδομή και κατ΄ επέκταση τις επενδύσεις- να καταρρέει εφέτος, κάτι το οποίο αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Ο γενικός δείκτης παραγωγής στις κατασκευές, που προκύπτει από απευθείας έρευνα στις κατασκευαστικές εταιρείες και μάλιστα στις μεγαλύτερες από αυτές και αφορά πραγματοποιηθείσα κατασκευαστική δραστηριότητα, το πρώτο τρίμηνο του 2008, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, σημείωσε άνοδο 2,8%, όμως σε σύγκριση με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής του. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην άνοδο του δείκτη παραγωγής οικοδομικών έργων κατά 2,2% και στην αύξηση κατά 3,2% του δείκτη παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού.

Προς πλήρη εκτροχιασμό οδηγούνται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008  σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσιάζουν «μαύρη τρύπα» 1,31 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,3% ή 1.030 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 12,1% και ανήλθαν στα 20,4 δισ. ευρώ, έναντι 19,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2007.

Ακόμη πιο ζοφερή είναι η εικόνα για την πορεία των εσόδων τον περασμένο μήνα αφού ανήλθαν σε 4,62 δισ. ευρώ, έναντι 4,52 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις κατά 2,1%. Τα συνολικά έσοδα από τα τελωνεία και τις ΔΟΥ παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% και διαμορφώθηκαν στα 4,25 δισ. ευρώ, έναντι 4,21 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007, ενώ ο υπόλογος συμψηφισμού αυξήθηκε κατά 19% και ανήλθε στα 369 εκατ. ευρώ, έναντι 310 εκατ. ευρώ. Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 11% ή 85 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 856 εκατ. ευρώ, έναντι 771 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007

Αν συνεχιστεί η πτωτική αυτή πορεία των εσόδων το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να σωθεί ο εφετινός προϋπολογισμός ούτε από την είσπραξη του ενιαίου τέλους στα ακίνητα, ο οποίος αναμένεται να βαρύνει περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά μετά το καλοκαίρι.

Από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που ανακοινώθηκαν χθες, στο τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου 2008 το έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 92,8% και διαμορφώθηκε στα 4,24 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ.

Εκτός από τον εκτροχιασμό των εσόδων, στο παραπάνω τετράμηνο και οι πρωτογενείς δαπάνες κινήθηκαν εκτός στόχου, αφού αυξήθηκαν με ρυθμό 12,2% έναντι ετήσιου στόχου 8,3%. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αυξήθηκαν κατά 40,3% στο ίδιο διάστημα, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος μειώθηκαν κατά 13,7%.

* Στην αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να πραγματοποιούν αποτελεσματικούς ελέγχους και  στην  υπερβολικά αισιόδοξη και υπερεκτιμημένη με βάση τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας πρόβλεψη για την πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού αποδίδει μεταξύ άλλων το ΠαΣοΚ τον εκτροχιασμό των εσόδων στο πεντάμηνο.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080614&nid=8857998&sn=&spid=1376

 

 Επιστροφή

 

Διόδια και πεζοδρομήσεις στην Αθήνα

Φιλόδοξο σχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Της Μαρίας Μόσχου

Φιλόδοξο σχέδιο με πεζοδρομήσεις οδών στο κέντρο της Αθήνας, απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, διόδια στο πλαίσιο του μεγάλου δακτυλίου, μεταφορά των αφετηριών πολλών λεωφορειακών γραμμών, αλλά και ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων και νέων λεωφορειολωρίδων ακόμα και αντίθετης κυκλοφορίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Μεταξύ των μέτρων είναι και η πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς η οποία μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε μια δυναμικά αγορά και να «απογειώσει» τις τιμές των εμπορικών ακινήτων.

Η πεζοδρόμηση θα γίνει από την πλατεία Μοναστηρακίου μέχρι και την πλατεία Ομονοίας. Ο δήμαρχος επανέλαβε και την επιθυμία του να κλείσει εντελώς το ιστορικό κέντρο της πόλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της χώρας.

Κόκκινο στα ι.χ.

Εν τω μεταξύ, να αποκλειστούν τα αυτοκίνητα από το Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα εξετάζει ήδη ο Δήμος Αθηναίων.

Η ηγεσία του δήμου δηλώνει έτοιμη για δεύτερη φορά να επιχειρήσει το πείραμα το οποίο πριν από 13 χρόνια απέτυχε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το κλείσιμο του Εμπορικού Κέντρου και της Πλάκας θα περιλαμβάνει την περιοχή που περικλείεται από τους δρόμους Σταδίου, Φιλελλήνων, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μοναστηράκι, Αθηνάς, Ομόνοια. Σε πρώτη φάση θα κλείσει η Πλάκα και θα ακολουθήσει το Εμπορικό Τρίγωνο.

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα των αστικών διοδίων για την είσοδο των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις άλλες ελληνικές πόλεις της χώρας μας που παρουσιάζουν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα όπως η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.

Μια από τις πιο λεπτομερείς παρουσιάσεις για την επιβολή διοδίων είναι αυτή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Ευάγγελου Ματσούκη. Το ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής διοδίων που έχει υποβληθεί προβλέπει ότι η περίμετρος που πρέπει να «προστατεύεται» από τα διόδια είναι ο δακτύλιος, καθώς πρόκειται για μια περιοχή όπου εδώ και 25 χρόνια υπάρχουν περιοριστικά μέτρα (μονά - ζυγά).

Οι ώρες που θα λειτουργούν τα διόδια θα είναι μεταξύ 6 π.μ. και 8 μ.μ. από Δευτέρα έως Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή η ώρα λήξης ορίζεται στις 3 μ.μ. Την ίδια στιγμή προωθείται η δημιουργία δύο μεγάλων ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα μήκους 21,4 χιλιομέτρων.

Ο πρώτος μήκους 13 χλμ. και προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, θα συνδέει δύο πάρκα, της Σχολής Χωροφυλακής στη λεωφόρο Μεσογείων και των Ιλισίων, μέσω του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης.

Ο δεύτερος θα συνδέει το Παναθηναϊκό Στάδιο με το Φαληρικό Όρμο, ακολουθώντας πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και συγκεκριμένα τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Θησείο, τον Ταύρο και την Καλλιθέα, θα διέρχεται από σταθμούς του ΗΣΑΠ, θα συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και θα συναντάται στο Φαληρικό Όρμο με τον μελλοντικό παραλιακό ποδηλατοδρόμο μεταξύ Τουρκολίμανου και Βάρκιζας. Το μήκος του θα είναι 8,4 χλμ, ο προϋπολογισμός του 1,2 εκατ. ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9510&pubid=2229133

 

 Επιστροφή

 

Ατιμώρητοι οι παραβάτες στο Δημόσιο

Εκθεση-καταπέλτης του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή

Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

- «Η Ποινική Δικαιοσύνη δεν τιμωρεί εύκολα τους επίορκους υπαλλήλους» επισημαίνει ο κ. Ρακιντζής, γεγονός που «καθιστά το κράτος αναξιόπιστο»

- Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υπογράμμισε την κακή λειτουργία των δήμων όσον αφορά τα θέματα περιβάλλοντος

- Τόνισε ότι η ολιγωρία των ελεγκτικών αρχών έχει ως αποτέλεσμα «ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα τα αδικήματα να έχουν παραγραφεί»

Μπορεί η διαφθορά στο Δημόσιο να έχει προσλάβει ευρείες διαστάσεις, αλλά η ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων που παρανομούν είναι... διασφαλισμένη. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή που εδόθη χθες στη δημοσιότητα μετά και την επίδοσή της στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή . Με 13 αθωωτικές αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων «ξεπλύθηκε» υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών του Χολαργού που είχε παραπεμφθεί για έκδοση 38 πλαστών αδειών οδήγησης. Τελικά τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 18 μηνών, αλλά έπειτα από παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το γεγονός αυτό, το οποίο ανέφερε ο κ. Ρακιντζής κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για το 2007, είναι ενδεικτικό του καθεστώτος ατιμωρησίας που κατορθώνουν να διασφαλίσουν οι επίορκοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Τα πειθαρχικά όργανα του Δημοσίου συνήθως κωφεύουν, ενώ η Δικαιοσύνη σηκώνει τα χέρια. Και αυτό γιατί τα «παραθυράκια» που διασφαλίζουν την ατιμωρησία των υπαλλήλων δεν είναι μόνο πολλά, αλλά παραμένουν και ορθάνοιχτα μετά την ολιγωρία την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση. «Η Ποινική Δικαιοσύνη δεν τιμωρεί εύκολα υπαλλήλους» επισημαίνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός που «καθιστά το κράτος αναξιόπιστο και δεν βοηθάει τη διοίκηση και την κοινωνία».

Στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή για το 2007 υπογραμμίζεται με έμφαση ότι ένας από τους παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης είναι «η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και η εν πολλοίς ανεπάρκεια των δικαστηρίων να επιβάλουν τον νόμο,κυρίως στα οικονομικά εγκλήματα,όπου πολλοί διαφεύγουν διά της μεθοδευμένης παραγραφής των αδικημάτων, όπως και η σε μεγάλο βαθμό ποινική και πειθαρχική ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει δημιουργήσει τους παρανομούντες αίσθημα ασυδοσίας».

Ο κ. Ρακιντζής το 2007 απέστειλε στον εισαγγελέα και στα πειθαρχικά όργανα του Δημοσίου 575 υποθέσεις παραβατικής συμπεριφοράς υπαλλήλων, επί συνόλου περίπου 2.800 υποθέσεων που ελέγχθηκαν είτε από την ίδια την Αρχή είτε από τα άλλα ελεγκτικά σώματα.

Ο ίδιος άσκησε 18 πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υπαλλήλων συντάσσοντας παραπομπές και κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος για «ευθεία πειθαρχική αγωγή». Επιπλέον άσκησε 194 ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών οργάνων της διοίκησης για επίορκους υπαλλήλους, ενώ καταγράφηκαν 74 περιπτώσεις στις οποίες είτε είχαν επιβληθεί επιεικείς ποινές είτε απηλλάγησαν οι κατηγορούμενοι.

Τη διασφάλιση της τιμωρίας των υπαλλήλων που παρανομούν υπηρετεί και η προτροπή του κ. Ρακιντζήπρος τα μέλη των ελεγκτικών μηχανισμών «να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα,διότι πολλές φορές, ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα,τα πειθαρχικά αδικήματα έχουν παραγραφεί» Με αφορμή το σλόγκαν για την επανίδρυση του κράτους κάνει λόγο για «αυθάδεια της εξουσίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «όλοι να δώσουμε το παράδειγμα αφοσίωσης στο έργο μας με συνεχή, αποτελεσματική, χωρίς παρεμβάσεις εργασία». Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως για τα θέματα της καθημερινότητας που αφορούν την προστασία και τη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, αλλά και για τα θέματα περιβάλλοντος, με αιχμή τα αυθαίρετα.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080620&nid=8925727&sn=&spid=

 

 Επιστροφή