ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 16

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 16

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20)

Γενικά-Ελλάδα

Γενικά-Αττική

Λεκανοπέδιο-Αθήνα

Παραίτηση Σουφλιά ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Στο χρηματιστήριο η MIG Real Estate

Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εμφανίζουν πλέον σημάδια κορεσμού για εμπορικά κέντρα

Το μοντέλο Δήμα, το μοντέλο Σουφλιά και ο απών πρωθυπουργός

Προβάδισμα για χτίσιμο στην Αττική δίνει το Εθνικό Χωροταξικό (8 άρθρα)

100.000 κυβικά μέτρα νερού χάνονται καθημερινά στην Αττική

Επιτακτική η ανάγκη σύστασης υπουργείου Περιβάλλοντος, της Ασημ. ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ

Φυτά σε όλες τις ταράτσες, σε μπαλκόνια και ακάλυπτους χώρους ο στόχος τουΥΠΕΧΩΔΕ -

η επιβάρυνση λόγω επιτοκίων θα σκάσει τη φούσκα των ακινήτων;

Για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε στέκια τοπικών κινημάτων

Συνέντευξη του Δημάρχου για τις Πράσινες Ταράτσες,

Το αντισεισμικό σχέδιο παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Χωροτάξιο: Χωρίς Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, με υποβάθμιση του περιβάλλοντος

κριτική για τις Πράσινες ταράτσες

 

WWF: Ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος: ναι, αλλά όχι μόνο του!

Δακτύλιο στους Δήμους και αναλογικά τέλη κυκλοφορίας προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ-επιφυλακτικοί οι Δήμαρχοι

 

Φαλκιδεύουν το άρθρο 24 με τον χωροταξικό σχεδιασμό

 

 

 

 Επιστροφή

 

Μόνο με «αντιπαροχή» προχωρούν τα εμπορικά κέντρα σε μεγάλες πόλεις

Τα κτιρια κατασκευάζονται μόνο αφού υπογραφούν προσύμφωνα μίσθωσης με έναν μεγάλο πελάτη

Του Γιαννη Σιωτου

Η μάχη των εμπορικών κέντρων σύντομα θα γενικευτεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς οι δύο μεγαλύτερες αγορές της χώρας, δηλαδή η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εμφανίζουν πλέον σημάδια κορεσμού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πληθωρισμός των εμπορικών κέντρων, η κατασκευή των οποίων έχει προγραμματισθεί για την επόμενη τριετία, σε συνδυασμό με το νέο «πρόσωπο» που εμφανίζει η αγορά, έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές στην απόφαση να αναζητήσουν άλλες επιλογές. Ετσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να στραφούν στην διέξοδο που προσφέρουν τα μικρότερα εμπορικά κέντρα, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες είτε αστικών περιοχών που γειτνιάζουν είτε μικρότερων πόλεων της περιφέρειας και τα οποία χαρακτηρίζονται από πολλούς ως παρθένες αγορές.

«Η επόμενη μέρα των εμπορικών κέντρων δεν είναι τόσο διαυγής όσο πριν από 5 χρόνια, όταν η αγορά διψούσε για τέτοιες αναπτύξεις. Σήμερα, στις μεγαλύτερες αγορές, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η προοπτική κορεσμού είναι πλέον ορατή, ενώ αγορές όπως της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, λόγω μεγέθους, δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Ετσι, το νέο μεγάλο στοίχημα είναι οι μικρότερες αγορές είτε αυτές βρίσκονται σε μικρότερα αστικά κέντρα είτε σε περιφερειακές αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίος επιχειρηματίας του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος συμπλήρωνε ότι «αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι που ασχολούνται με την συγκεκριμένη αγορά είναι ότι τον χορό τον σέρνει ο πελάτης-μισθωτής και ειδικότερα οι μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που αποτελούν ονόματα-κράχτες».

Ενας σημαντικός παράγων που ωθεί τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ανάπτυξη εμπορικών κέντρων στην αναζήτηση ευκαιριών στην περιφέρεια είναι και το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες λιανεμπορικές αλυσίδες προγραμματίζουν την επέκταση τους σε περιφερειακές αγορές, στις οποίες δεν έχουν παρουσία και ως εκ τούτου αποτελούν δυνάμει μισθωτές.

Ομως, το μεγάλο πρόβλημα που διαφαίνεται στην αγορά είναι η αναδιάρθρωση που συντελείται στον χώρο του λιανεμπορίου και η οποία έχει δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά, τα οποία μελλοντικά θα επηρεάσουν και την πορεία των δραστηριοτήτων και των εμπορικών χώρων.

Το ένα χαρακτηριστικό αφορά τους υψηλούς βαθμούς συγκέντρωσης της αγοράς, καθώς χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται τα μερίδια της αγοράς των 100 μεγαλύτερων λιανεμπορικών αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης, τροφίμων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα η αναζήτηση επιχειρήσεων που θα μισθώσουν χώρους είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διαπιστωθεί και ο βαθμός κινδύνου της συγκεκριμένης επένδυσης. Μεσοπρόθεσμα, όμως, και καθώς ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία των συγκεκριμένων αλυσίδων στην ελληνική αγορά, οι όροι θα αντιστραφούν, αφού θα είναι σε θέση να επιβάλλουν τους όρους τους. Φυσικά, από την άλλη πλευρά, αυτοί που θα δουν τη διαπραγματευτική τους θέση να αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο είναι οι μικροί, οι οποίοι ουσιαστικά θα πληρώσουν για μία ακόμα φορά τον λογαριασμό.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του όγκου των λιανικών πωλήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2007/2008 ο όγκος των λιανικών πωλήσεων (αξία των πωλήσεων αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός) σημείωσε άνοδο κατά 3,4% έναντι αύξησης 6% το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Με δεδομένα τα στοιχεία που αφορούν το επιχειρηματικό κλίμα αλλά και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να ανακοπεί στο άμεσο μέλλον, αλλά είναι πολύ πιθανόν να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Σε μια τέτοια προοπτική είναι πολύ πιθανόν να αναθεωρηθούν πολλά από τα επενδυτικά πλάνα τα οποία επεξεργάζονται σήμερα οι εταιρείες ανάπτυξης.

Σε κατάσταση αναμονής οι κατασκευαστικές εταιρείες

«Ολοι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αναμονής, καθώς τα σημάδια που έρχονται από την αγορά δεν διευκολύνουν την εκτέλεση φιλόδοξων επενδυτικών πλάνων. Από εδώ και πέρα, και μέχρι να βεβαιωθούμε ότι η ύφεση στην διεθνή οικονομία απομακρύνεται, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις μας. Σίγουρα, θα πρέπει κάθε απόφαση να σταθμίζεται με βάση το αν υπάρχουν υπογεγραμμένα μισθωτήρια, τα έσοδα των οποίων θα εξασφαλίζουν το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού», τόνιζε χαρακτηριστικά αναλυτής μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας και συμπλήρωνε «στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο άνοιγμα καινούργιων αγορών κυρίως στην περιφέρεια, όπου ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος σε σχέση με τις λεγόμενες ώριμες αγορές, αλλά ο ρυθμός μεταβολής της καταναλωτικής δαπάνης εξακολουθείνα κινείται σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με τις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας».

Σημειώνεται ότι ήδη αρκετές εταιρείες του κλάδου υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα ανάπτυξης εμπορικών κέντρων σε πόλεις όπως: η Λάρισα, το Ηράκλειο, ο Βόλος, τα Ιωάννινα και η Πάτρα.

Τα τελευταία deals στην ελληνική αγορά                                                                                         

Μπορεί η αγορά κατοικίας να περνάει μια δύσκολη περίοδο, όμως, στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων επικρατεί μια αξιοσημείωτη κινητικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων η Pasal Development ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της με δύο νέα ακίνητα σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Tο πρώτο είναι ένα ακίνητο επιφανείας 50.000 τ.μ. και αγοράστηκε έναντι 4 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά στη Θεσσαλονίκη αφορά έκταση στην οποία υπάρχει κτιριακό συγκρότημα αποτελούμενο από ένα πολυώροφο κτίσμα με δύο υπόγεια, συνολικού εμβαδού 23.655 τ.μ, και από ένα διώροφο κτίριο εμβαδού 5.188 τμ. Tο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 5,2 εκατ. ευρώ. Eπίσης, οι υπάρχουσες πληροφορίες φέρουν την Pasal Development να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Eταιρεία Eπενδύσεων σε Aκίνητη Περιουσία Eurobank Properties για την πώληση του υπό ανάπτυξη εμπορικού κέντρου επί της λ. Πειραιώς 180. Aπό την πλευρά της η Πειραιώς Eπενδύσεων σε Aκίνητη Περιουσία ανακοίνωσε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση δύο ακινήτων στην περιοχή της Λάρισας αντί συνολικού τιμήματος 1.85 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνουν σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων και εστιατόριο. Η συναλλαγή αυτή θα έχει αποτέλεσμα την πραγματοποίηση κεφαλαιακών κερδών ύψους 456.000 ευρώ.

Mια ακόμα ενδιαφέρουσα υπό διαπραγμάτευση συμφωνία αφορά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, την αγορά ακινήτου από βιομηχανικό όμιλο στην περιοχή του Aμαρουσίου. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα γραφεία του βιομηχανικού ομίλου, με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα σενάρια να κάνουν λόγο για ενοποίηση των δύο ακινήτων και τη δημιουργία ενός ακόμα εμπορικού κέντρου στο Mαρούσι. Kινητικότητα επικρατεί και στις τράπεζες, οι οποίες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων τους απελευθερώνουν σημαντικά ακίνητα, κυρίως στο κέντρο της πόλης, που δεν αφήνουν αδιάφορους τους θεσμικούς, αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές με οικονομική επιφάνεια...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_13/04/2008_266270

 

 Επιστροφή

 

100.000 κυβικά μέτρα νερού χάνονται καθημερινά στην Αττική

Του Γιωργου Λιαλιου

Περίπου 100.000 κυβικά μέτρα ή 12-15% του παραγόμενου από τα διυλιστήρια νερού χάνεται κάθε ημέρα σε όλη την Αττική, εξαιτίας διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θεωρείται μικρό σε σχέση με τις απώλειες στο επαρχιακό δίκτυο ύδρευσης, οι οποίες ανέρχονται στο 40% ή ακόμα και στο 50% του νερού που αντλείται! Κύρια αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι τόσο η παλαιότητα του δικτύου, όσο η κακή του διαχείριση: Για παράδειγμα, οι διαφορές στην πίεση «τινάζουν στον αέρα» το δίκτυο, δημιουργώντας διαρροές ακόμα και μέσα στα σπίτια! Μεγάλες απώλειες νερού στις πόλεις προκαλούνται και από ζημιές στους αγωγούς κατά τη διάρκεια έργων, αλλά και εξαιτίας της χρήσης ακατάλληλων υλικών για τους αγωγούς και τις συνδέσεις τους.

Οι «αφανείς» διαρροές

Η ΕΥΔΑΠ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της χώρας, έχοντας την ευθύνη των περισσοτέρων δήμων της Αττικής, με 8.078 χλμ. αγωγών και 1,8 εκατ. συνδέσεις.

«Υπολογίζουμε ότι οι πραγματικές απώλειες στο δίκτυο κυμαίνονται περίπου στο 12% του νερού που παράγεται καθημερινά από τα διυλιστήρια», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής Δικτύου της ΕΥΔΑΠ, κ. Στέφανος Γεωργιάδης. «Από αυτό, οι εμφανείς διαρροές -για παράδειγμα, η θραύση ενός αγωγού κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών- είναι μόνο το 2-3%. Το υπόλοιπο είναι οι λεγόμενες «αφανείς» διαρροές, οι οποίες δεν γίνονται αισθητές παρά μόνον ύστερα από πολλούς μήνες. Το πρόβλημα των «αφανών» διαρροών είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς η επισκευή τους δεν συμφέρει».

Τα δίκτυα ύδρευσης της πρωτεύουσας αντικαθίστανται μόνον αν υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. «Το δίκτυο αλλάζει όταν εξαντλείται ο χρόνος αντοχής του ή όταν θέλουμε να δώσουμε περισσότερη πίεση νερού και εκτιμάμε πως οι υπάρχοντες αγωγοί δεν θα την αντέξουν», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης. «Πιο συνηθισμένη αιτία αλλαγής ενός δικτύου είναι οι μεταβολές πολεοδομικού χαρακτήρα: Οταν διαπλατύνεται ή βυθίζεται ένας δρόμος, όταν χαράσσονται νέα οικοδομικά τετράγωνα».

Οπως εκτιμούν οι ειδικοί της ΕΥΔΑΠ, αλλά και οι επιστήμονες και οι εργολάβοι έργων ύδρευσης, η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη από την Αττική. «Ελάχιστες δημοτικές εταιρείες ύδρευσης είναι καλές, όπως στη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Κω. Οι υπόλοιπες μετρούν απώλειες από 25% έως και 50%», λέει ο κ. Γεωργιάδης. Ενα τυπικό παράδειγμα είναι το Ηράκλειο, στο οποίο τις απώλειες καταγράφει αυτή την περίοδο ο τέως πρόεδρος του συνδέσμου μελετητών κ. Παν. Αντωναρόπουλος. «Οι απώλειες στο Ηράκλειο είναι τεράστιες, ξεπερνούν το 40% - λέει στην «Κ». Αυτό δυστυχώς είναι χαρακτηριστικό των περισσότερων ελληνικών πόλεων, στις οποίες οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης ούτε παρακολουθούν τα δίκτυα ούτε καν γνωρίζουν τη θέση τους».

Το πρόβλημα της αποτύπωσης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης είναι σημαντικό, καθώς δυσχεραίνει την επισκευή των αγωγών, ενώ φέρνει τους εργολάβους μπροστά... σε απρόοπτα! «Στην Αττική, η ΕΥΔΑΠ γνωρίζει από ποιες οδούς περνούν οι αγωγοί, αλλά δεν ξέρει ακριβώς από ποιο σημείο!» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μανόλης Αφτιάς, επίκουρος καθηγητής στον τομέα Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ. «Μάλιστα, το κράτος ζητεί από τους εργολάβους πριν από ένα έργο να κάνουν δοκιμαστικές τομές στον δρόμο και να εντοπίσουν τα δίκτυα με δική τους ευθύνη! Στην επαρχία βέβαια κανείς δεν έχει ιδέα από πού περνούν οι περισσότεροι αγωγοί. Η κατάσταση αυτή θα έπρεπε σιγά σιγά να αλλάξει, να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με τη χρήση GIS (γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών), η οποία να ενημερώνεται όχι μόνο για την ακριβή θέση των αγωγών, αλλά και για τη χρήση τους, την ηλικία και τις βλάβες τους».

Λάθος τιμολόγηση

Η σωστή τιμολόγηση του νερού συνδέεται, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, με τη σωστή χρήση του, ακόμα και τον περιορισμό των διαρροών. «Οι χαμηλές τιμές στο νερό που βάζουν οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για μικροπολιτικούς λόγους, τις οδηγούν σε περιορισμένα έσοδα», λέει στην «Κ» ο κ. Στεφ. Γεωργιάδης, διευθυντής δικτύων της ΕΥΔΑΠ. «Οι ΔΕΥΑ που δεν επιβιώνουν οικονομικά δεν έχουν χρήματα για έργα και επενδύσεις, δεν βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους. Κάθε περιοχή πρέπει να κοστολογεί το νερό ανάλογα με το πόσο κοστίζει η μεταφορά, η επεξεργασία και η διανομή του. Αν έχει λίγο νερό και είναι πολυέξοδη η μεταφορά του, το νερό πρέπει να είναι πιο ακριβό. Με αυτή τη λογική, σημασία έχουν και τα πάγια, αλλά και η θέσπιση ελάχιστης κατανάλωσης στις τουριστικές περιοχές».

Οι τέσσερις κύριες αιτίες των διαρροών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σημαντικότερες αιτίες διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης είναι οι εξής:

1. Κακή διαχείριση της πίεσης του δικτύου. Σε πολλές περιοχές, ιδίως στα νησιά, δίνεται πολύ υψηλή πίεση στο νερό ώστε να καταλήξει ικανοποιητικά στα άκρα του δικτύου. Η πίεση καταπονεί ή καταστρέφει το δίκτυο, ενώ προκαλεί διαρροές ακόμα και μέσα στο σπίτι: στο πλυντήριο, στο καζανάκι, στις βρύσες. Ενδεικτικό υψηλής πίεσης είναι ότι το νερό βγαίνει από τη βρύση θολό, σαν γάλα, εξαιτίας του αέρα και καθαρίζει μετά λίγα δευτερόλεπτα.

2. Κακή σύνδεση των αγωγών με τα σπίτια. Αν δεν γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και τα κατάλληλα υλικά, τότε μέσα σε 1-2 χρόνια αρχίζει η απώλεια νερού.

3. Χρήση παλαιών δικλίδων (βάνες) για την απομόνωση τμημάτων του δικτύου. Οι νέας τεχνολογίας ελαστικές βάνες εμφράξεως έχουν ζωή 30-40 χρόνια με ελάχιστες απώλειες.

4. Μεγάλη ηλικία των δικτύων. Τα παλαιά δίκτυα φθάνουν σε τέτοιο σημείο που καταστρέφονται σχετικά εύκολα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100029_13/04/2008_266325

 

 Επιστροφή

 

Προβάδισμα για χτίσιμο στην Αττική

Φουντώνει η κόντρα του ΥΠΕΧΩΔΕ με το Τεχνικό Επιμελητήριο για τη μη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, καθώς διατηρείται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων

Το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο «πριμοδοτεί» οκτώ περιοχές

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Οκτώ περιοχές στην Ανατολική Αττική παίρνουν προτεραιότητα για ένταξη στο σχέδιο πόλης με το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ «πριμοδοτεί» την οικοδομή σε περιοχές μεγάλης ζήτησης, τουριστικά μέρη και νησιά. Παράλληλα, επιδιώκεται η ένταξη νέων περιοχών να γίνεται στο μισό από τον χρόνο που απαιτείται σήμερα, ο οποίος κυμαίνεται από 13 έως 20 χρόνια.

Την ίδια ώρα, φουντώνει η κόντρα του υπουργείου με το ΤΕΕ για τη μη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης- στο Χωροταξικό Πλαίσιο υπάρχει απλώς μία γενικόλογη αναφορά περί περιορισμού της. Όπως προβλέπεται από το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, παραμένει η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων για τις εκτός σχεδίου περιοχές για την κατοικία.

Σημειώνεται ότι προβλέπονται μεν αυστηρότεροι όροι δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά αυτοί θα διαμορφωθούν ανά περιοχή, μέσω της αναθεώρησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΑΠ).

Το δασολόγιο. Μέσα σε 4 χρόνια- από την ψήφισή του- θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δασολόγιο και να ξεκαθαρίσει ποιο έτος βάσης θα ληφθεί υπόψη για τις αεροφωτογραφίες, ενώ μέσα σε έναν χρόνο θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων. Ακόμη με το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο ανοίγει η πόρτα και για την επιβολή διοδίων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθούν οι απαραίτητες μελέτες από τα αρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, «αρχικά θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν οι φορείς να πουν τις απόψεις τους. Στη συνέχεια, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα 15 ημερών, ώστε οι θέσεις που θα εκτεθούν στη Διαρκή Επιτροπή να εξεταστούν εκ νέου, και στη συνέχεια το τελικό κείμενο να πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια. Σκοπός του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υποστηρίζει «ότι δεν έγινε επαρκής διάλογος πριν κατατεθεί στη Βουλή, ενώ χωροθετούνται έργα χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες».

Από το ΤΕΕ υποστηρίζουν ότι πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ θα έπρεπε να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις και να είναι μεγαλύτερες οι αρτιότητες σε παράκτιες, νησιωτικές και περιαστικές ζώνες.

«Παρωδία». Για «χωροταξική παρωδία» κάνουν λόγο οι υπεύθυνοι περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Σπύρος Κουβέλης και Γιάννης Μανιάτης, ζητώντας την απόσυρσή του. «Πρόκειται για ένα κείμενο που διαπνέεται από την κατασκευαστική και αναπτυξιακή λογική της δεκαετίας του ΄70. Αντί για την επίλυση των προβλημάτων, το Σχέδιο εξασφαλίζει τη διαιώνισή τους, καθώς και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων», επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080419&nid=8248242&sn=&spid=876

 

«Πράσινες» ενστάσεις

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ

Με καθυστέρηση δεκαετιών, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, όχι μόνο δεν οριοθετεί στρατηγική προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά νομιμοποιεί την άγρια ανάπτυξη που η χώρα γνώρισε στο παρελθόν, το μοντέλο της οποίας μάλιστα υπόσχεται να συνεχίσει!

Οι, δυστυχώς, απαισιόδοξες αυτές προβλέψεις βασίστηκαν στον ειδικό επιστημονικό έλεγχο του Σχεδίου από το Εθνικό Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και αναλύθηκαν από διακεκριμένα μέλη του, σε ημερίδα με θέμα «Επιστημονική Κριτική του Γενικού Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου», την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα των ευεργετών του Λαϊκού Πανεπιστημίου της εταιρείας των Φίλων του Λαού, με τη συμμετοχή του επιστημονικού κόσμου αλλά και των πολιτών να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
«Ο άνθρωπος πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιχαήλ Δεκλερής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου και αντιπρόεδρος του ΣτΕ (ε.τ.), παρομοιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις κατευθύνσεις του νέου σχεδίου, το οποίο, όπως συμπλήρωσε, αντί να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των κατεστραφέντων δασικών και φυσικών οικοσυστημάτων, υδατικών και παράκτιων συστημάτων και την ανάκτηση της γεωργικής γης, συνεχίζει την πολιτική της ανοχής απέναντι στις περιβαλλοντικά καταστροφικές δράσεις της βαριάς βιομηχανίας και αδιαφορεί ταυτόχρονα για την ανάπλαση του επίσης κατεστραμμένου αστικού περιβάλλοντος.
«Το σχέδιο πάσχει από θεμελιώδεις και αθεράπευτες νομικές πλημμέλειες», είπε η Μαρία Καραμανώφ, σύμβουλος Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ του επιμελητηρίου, αναλύοντας γλαφυρά το πώς το σχέδιο μοιάζει να επιδιώκει ό,τι υποτίθεται πως θα έπρεπε να αντιστρατεύεται. «Αντί να ξεκινά από την αρχή της προστασίας και της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων και να προχωρά προς την ανάκτηση της δασικής, παράκτιας και γεωργικής γης, με την παράλληλη σύμπραξη των συγκοινωνιακών, ενεργειακών ή τουριστικών υποδομών να κατευθύνεται προς την υιοθέτηση νέων μοντέλων ήπιας ανάπτυξης, επιμένει να τοποθετεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων του την εξορυκτική δραστηριότητα και την άναρχη και προβληματική βιομηχανική και οικιστική ανάπτυξη, που τόσα έχει στοιχίσει στον τόπο», επισήμανε. «Ουσιαστικά αντιστρατεύεται το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας», πρόσθεσε.
Τραγελαφικές αντιφάσεις του σχεδίου, αναφορικά με τους συντελεστές δόμησης και τις μετρήσεις που -υποτίθεται- πως έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, παρουσίασε, προκαλώντας το γέλιο, ο Ιωσήφ Στεφάνου, καθηγητής Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Χρησιμοποιώντας τις αρχές της απλής αναλογικής ανέφερε πως, με βάση αυτά που αναφέρονται στις -δήθεν- μετρήσεις της ελληνικής γης, η οικιστική ανάπτυξη βάσει των σημερινών συντελεστών δόμησης θα επέτρεπε -βάσει των παραγόμενων (υποθετικών) υπολογισμών- τη στέγαση δεκάδων -τουλάχιστον!- εκατομμυρίων ανθρώπων στη μικρή μας χώρα(!).

Για την ανάγκη προστασίας των αρχαιολογικών χώρων μίλησε ο Δημήτριος Θανασούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων, εντοπίζοντας ως βασικό πρόβλημα του σχεδίου την παραμονή όλων εκείνων των παραγόντων που συντηρούν την υποβάθμιση και μουσειακή αντιμετώπιση μιας τόσο ζωντανής και, μελλοντικά, πολλά υποσχόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς και παρακαταθήκης.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=31259728

 

ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στη Βουλή το σχέδιο επέλασης του μεγάλου κεφαλαίου

Στη Βουλή κατέθεσε χτες η κυβέρνηση το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές της ΕΕ.

Οι προβλέψεις του σχεδίου «δένουν» απόλυτα με τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και με αυτά για τα Παράκτια Οικοσυστήματα και τους Ορεινούς Ογκους, που βρίσκονται στο στάδιο σύνταξης.

Είναι ενδεικτικό ότι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν παλιού και νέου τύπου τουριστικές εγκαταστάσεις (αγροτουρισμός, παραθεριστικοί οικισμοί για πώληση ή ενοικίαση, γήπεδα γκολφ κ.ά.) ακόμη και σε εθνικούς δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε ακτές και σε βραχονησίδες...

Ως κρίσιμα εργαλεία για την εφαρμογή των αρχών του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου προβλέπονται:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κεφάλαιο για τον αγροτικό τομέα, όπου το χωροταξικό σχέδιο χρησιμοποιείται για να προωθηθούν οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ για τη συρρίκνωση επιδοτήσεων, του αριθμού των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.

Παρότι γίνεται λόγος για «ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης», αυτή περιορίζεται κυρίως σε δύο μητροπολιτικά κέντρα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και σε μερικούς ακόμη πόλους (Λάρισα, Πάτρα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Χανιά, Ηράκλειο κ.ά.), αλλά και κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων που ήδη έχουν παραδοθεί σε ιδιωτικούς ομίλους.

Προβλέπεται επίσης η προοπτική επιβολής διοδίων μέσα στις πόλεις, ενώ για «χρυσωθεί το χάπι» της ιδιωτικής πολεοδόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, δεν καταργούνται οι αρτιότητες των 4 στρεμμάτων (20 στρέμματα για την Αττική) ούτε οι παρεκκλίσεις τους.

Το Σχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα συζητηθεί σε πρώτη φάση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν οι φορείς να πουν τις απόψεις τους και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια αφού μεσολαβήσουν 15 μέρες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17/4/2008

 

Το σχέδιο χωροταξικού παγιώνει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος

Οχι μόνον δεν θεραπεύει στρεβλώσεις του παρελθόντος το σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού το οποίο έρχεται με καθυστέρηση τουλάχιστον 40 ετών, αλλά τις παγιώνει, παρατηρεί η Α. Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, πρώην βουλευτής, υπεύθυνη από την ΚΠΕ του Συνασπισμού για το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Δημ. Έργων. Όπως επισημαίνει:

- Το σχέδιο δεν έχει την πολιτική βούληση, δεν προωθεί γενναίες κατευθύνσεις και ρυθμίσεις, στερείται ουσιαστικών προτάσεων για να αρθούν έστω και σταδιακά οι αδυναμίες. Κύριος κορμός του παραμένει το στρεβλό αναπτυξιακά και κοινωνικά αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα αναπτυξιακής διαδικασίας, όσον αφορά τους πόλους ανάπτυξης, την οικιστική πολιτική, τα μεγάλα δίκτυα κυρίως τα οδικά, την περιφερειακή δομή για την αποτελεσματική λειτουργία και διασύνδεση του κράτους με την Αυτοδιοίκηση.

- Δεν διαφοροποιείται από την παλαιά απόφαση του ΕΣΧ και από το ΕΣΠΑ, που είναι αναπτυξιακό πρόγραμμα, με μικρότερο χρονικό ορίζοντα. Ενώ τελικά εισάγει τους όρους κοινωνική συνοχή, αειφορία, ισόρροπη ανάπτυξη εντούτοις, επειδή υιοθετεί τις νεοφιλελεύθερες πολικές τάσεις, προτάσσει τον στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας έναντι όλων των άλλων, όπως και τους στόχους της αξιοποίησης φυσικών και πολιτιστικών πόρων, έναντι αυτού της διαφύλαξης και προστασίας τους.

- Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη βαρύτητα που έχει ο τομέας των μεταφορών στο ΕΣΧ, παρόλα αυτά τα κριτήρια για τις επιλογές όσον αφορά τους πόλους και τους άξονες ανάπτυξης, για την χωρική διάρθρωση των μεταφορών, για τις επικοινωνίες και την άρση των αδυναμιών δεν φαίνονται μέσα στο σχέδιο. Δεν δίνεται η δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών, δεν υπάρχουν θαλάσσιοι άξονες που να συνεχίζουν τους χερσαίους άξονες ή που να αξιοποιούν κάποιους κόμβους, λιμάνια και λοιπά προς κάπου.

- Η εκτός σχεδίου, αυθαίρετη δόμηση δεν υπάρχει ως αυτοτελές θέμα όταν στην Ελλάδα είναι ίσως η μεγαλύτερη πηγή προβλημάτων σε όλα τα επιμέρους πεδία και χωρικής οργάνωσης και περιβάλλοντος και απαιτούνται σαφείς επιλογές, όπως η κατάργηση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης σε συνδυασμό με μια άμεση και γενική αύξηση της αρτιότητας, π.χ. στα 10 ή 20 στρέμματα, και σαφές χρονοδιάγραμμα για την οριστική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

- Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου, δεν αναδεικνύεται στην ουσία παρά μόνο στα λόγια, π.χ. θεσμική προστασία, διαχειριστικές μελέτες ΝΑΤURΑ που πρέπει να γίνουν και άλλες τόσες κ.λπ. Δεν υπάρχουν δηλαδή οι δείκτες που να μας δίνουν μια ποσοτική διάσταση των κρίσιμων προβλημάτων, ούτε και η πολιτική π.χ. για την διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων, την γενναία στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων κ.λπ.

- Εντελώς δε συγκεχυμένη είναι η πολιτική του σχεδίου αυτού για την αγροτική ανάπτυξη, την ύπαιθρο και τη γεωργική γη, όταν αυτά για τη χώρα μας είναι οι βασικοί οικονομικοί και ταυτόχρονα και περιβαλλοντικοί πόροι, που η συνύπαρξή τους θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται και να κατευθύνεται από ένα Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. 

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 18/4/2008

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ
Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια 11473 ΑΘΗΝΑ  Τηλ/φαξ 210-3823.850
decleris@environ-sustain.gr   |   www.environ-sustain.gr
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 18 Απρ. 2008
Ημερίδα   «Επιστημονική Κριτική του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου»
Παρασκευή  18  Απριλίου  2008
Εν' όψει της επικειμένης εγκρίσεως και εφαρμογής του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Χώρας, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος έκρινε αναγκαίο να υποβληθεί το Σχέδιο αυτό στον προσήκοντα ειδικό επιστημονικό έλεγχο, ώστε να γίνουν φανερές οι ελλείψεις και αδυναμίες του που πρέπει να διορθωθούν. Για τον σκοπό αυτό, το Επιμελητήριο, στα πλαίσια του Διαρκούς Σεμιναρίου για την καλλιέργεια και διάδοση των Αρχών και Αξιών της Βιωσίμου Αναπτύξεως, οργάνωσε την Παρασκευή 18 Απριλίου ειδική Ημερίδα με θέμα την «Επιστημονική Κριτική του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου», στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Εταιρείας των Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 12, Αθήνα).  Στην Ημερίδα συμμετείχαν η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών
Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και μίλησαν οι κ.κ.: Μιχαήλ Δεκλερής, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος,  Ιωσήφ Στεφάνου, Καθηγητής Χωροταξίας - Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Δημήτριος Αθανασούλης, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Νικόλαος Μπόκαρης, Δασολόγος, Πρόεδρος ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων), Ηλίας Φρυτζαλάς, Χωροτάκτης, M.Sc. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εκπρόσωπος ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων).
 
Δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου και επ. Αντιπροέδρου ΣτΕ κ. Μιχαήλ Δεκλερή
Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο έρχεται πολύ αργά, όταν έχει πια διαμορφωθεί μη βιώσιμη κατάσταση στη χώρα.  Επομένως, πρωταρχικός σκοπός του έπρεπε να είναι η Περιβαλλοντική Αποκατάσταση, και δη των καταστραφέντων δασικών και φυσικών οικοσυστημάτων, των υδατικών και παρακτίων συστημάτων, η οριοθεσία της γεωργικής γης και η ανάκτηση του σφραγισμένου εδάφους.  Επιβάλλεται, επίσης, η μετεγκατάσταση της βαρείας βιομηχανίας, που έχει καταστρέψει πολύτιμους κόλπους, όπως ιδίως της Ελευσίνος, τον Παγασητικό και τον Θερμαϊκό, η αποκατάσταση του Φαληρικού Όρμου, αλλά
και η ανάπλαση του επίσης κατεστραμμένου αστικού περιβάλλοντος των μεγάλων πόλεων. 
Τίποτε όμως απ' αυτά δεν προβλέπεται στο Σχέδιο, που νομιμοποιεί απλώς την άγρια ανάπτυξη του παρελθόντος, την οποία και συνεχίζει.  Συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί με κανένα τρόπο βιώσιμο χωροταξικό σχέδιο, όπως επιβάλλει ο θεμελιώδης κανών της βιωσιμότητος, ισχύων τόσο στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όσο και στο Σύνταγμα της Χώρας. 
Η κ. Μαρία Καραμανώφ, μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Σύμβουλος Επικρατείας, είπε, μεταξύ άλλων: 
«Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού πάσχει δύο θεμελιώδεις και αθεράπευτες νομικές πλημμέλειες.  Η πρώτη συνίσταται στην κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της βιωσιμότητος, η οποία δίνει απόλυτη προτεραιότητα στη διαφύλαξη και αποκατάσταση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας.  Αντ' αυτής, το Χωροταξικό Πλαίσιο επιλέγει ένα παρωχημένο μοντέλο άγριας ανάπτυξης με κυρίαρχο σκοπό τη μετατροπή της Ελλάδος σε βασικό «κόμβο» των διεθνών δικτύων διαμετακομιστικού εμπορίου και μεταφοράς ενεργείας.  Όλες οι δημόσιες πολιτικές προσανατολίζονται στην εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού με κύρια σημεία της την ad hoc χωροθέτηση ενός δυσανάλογου για τις ανάγκες της χώρας αριθμού ενεργοβόρων και περιβαλλοντοκτόνων συγκοινωνιακών έργων (χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων), την ένταση της εξορυκτικής δραστηριότητος με κριτήριο την ζήτηση και όχι την προστασία των πόρων, την νομιμοποίηση των υφισταμένων προβληματικών βιομηχανικών συγκεντρώσεων, την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου τουρισμού που ισοδυναμεί με άναρχη οικιστική ανάπτυξη, την θυσία της γεωργικής γης στον τουρισμό και την οικιστική εξάπλωση, την νομιμοποίηση παράνομων ενεργειακών έργων, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου κ.λπ.  Όσο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, περιορίζονται σε οριοθετημένους θύλακες οιονεί μουσειακού τύπου, οι οποίοι λειτουργούν πράγματι στο περιθώριο της ανάπτυξης και στο μέτρο που δεν την παρενοχλούν.  Τα πραγματικά οφέλη των ανωτέρω στρατηγικών επιλογών για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές δεν προσδιορίζονται ούτε καν με οικονομικά κριτήρια, ενώ αποσιωπάται τελείως το περιβαλλοντικό τους κόστος.  Έτσι μάλλον εξηγείται η δεύτερη νομική πλημμέλεια του Πλαισίου, η οποία συνίσταται στην έλλειψη της αναγκαίας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 2001/42ΕΚ), ώστε να διασφαλίζεται ο βιώσιμος χαρακτήρας του χωροταξικού σχεδιασμού, πλημμέλεια η οποία καθιστά το παρόν Πλαίσιο εξαιρετικά ευάλωτο σε περίπτωση δικαστικής αμφισβητήσεως ενώπιον Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών δικαστηρίων».
Ο Καθηγητής Χωροταξίας - Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο κ. Ιωσήφ Στεφάνου σημείωσε:  «Στη Συνέντευξη Τύπου ο Κύριος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τονίζει ότι με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο επιδιώκεται «.Η προστασία του περιβάλλοντος και η συνετή διαχείριση του χώρου με τον περιορισμό παραγόντων υποβάθμισης του χώρου, όπως η υπέρμετρη αστική εξάπλωση και η διάσπαρτη δόμηση». Παράλληλα όμως τονίζει «1. Δεν είναι δυνατό να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση.» και «2......δεν καταργείται η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων για την κατοικία» ενώ ταυτόχρονα, με τον νέο θεσμό της τουριστικής κατοικίας διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης ουσιαστικά για παραθεριστική κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές.  Ένα απλό ερώτημα τίθεται σ' αυτή την δογματική αξιωματική θέση του αδύνατου της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης (σημ: καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν κτίζει εκτός θεσμοθετημένων ορίων).  Έχει μετρήσει ποτέ το ΥΠΕΧΩΔΕ το μέγεθος των εκτάσεων των εντός σχεδίου περιοχών της Ελλάδας; Το σύνολο των εκτάσεων αυτών, που είτε ανήκουν σε πόλεις ή οικισμούς με ρυμοτομικό σχέδιο, είτε σε αραιοκατοικημένα χωριά, πολίχνες, ή γενικότερα αραιοδομημένες οικιστικές συγκεντρώσεις υπαίθρου που ο πληθυσμός τους κυμαίνεται από 1 έως 2000 κατοίκους και έχουν οριοθετημένη εντός σχεδίου περιοχή χωρίς ρυμοτομικό, είναι τόσο μεγάλο που θα έφθανε, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα που το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ υιοθετεί, να καλύψει ανάγκες υπερπολλαπλάσιες του ελληνικού πληθυσμού και των επισκεπτών που ετησίως δεχόμαστε ή που μπορούμε να δεχτούμε στα επόμενα 15 χρόνια.  Γιατί χρειαζόμαστε την εκτός σχεδίου δόμηση;  Και αν για ορισμένη χρήση (π.χ. τουρισμό) είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων κελυφών σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, γιατί αυτή δεν επιλέγεται να πολεοδομηθεί προς τον σκοπό αυτό με σχέδιο, σύστημα και ειδικούς όρους δόμησης όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο;» 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Δημήτριος Αθανασούλης δήλωσε πως «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι η σύνταξη, θεσμοθέτηση και εφαρμογή τόσον ενός γενικού όσο και ειδικών πλαισίων χωρικής οργάνωσης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη και ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση των παθογενειών που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν την πολιτιστική κληρονομία της χώρας. Το παρόν Πλαίσιο του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις που υπάρχουν, καθώς έχει σοβαρότατες ελλείψεις και ασάφειες που επιτρέπουν τη διατήρηση των υφιστάμενων αρνητικών παραγόντων.  Ένα Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού θα πρέπει να διέπεται από τόλμη και να λειτουργεί σαν ένα ασφαλές πλαίσιο για την βιώσιμη ανάπτυξη, στοιχεία που το παρόν Σχέδιο δεν διαθέτει».
Ο κ. Νικόλαος Μπόκαρης, Δασολόγος, Πρόεδρος ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων), επεσήμανε στην ομιλία του:  «Για τους ειδικούς επιστήμονες, δασολόγους και περιβαλλοντολόγους, η προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί στοιχειώδες και επιζητούμενο δεδομένο του χωροταξικού σχεδιασμού, είναι συνδεδεμένη με την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων και τη διαφύλαξη της οντότητας τους ως φυσικών πόρων, και όχι με τη θυσία τους στο βωμό «αναπτυξιακών» σκοπιμοτήτων, ή τη μείωση του βαθμού προστασίας τους.  Το Σχέδιο Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου που κατατέθηκε αντιμετωπίζει υποκριτικά και αντιεπιστημονικά το θέμα της προστασίας και της καταγραφής των δασικών οικοσυστημάτων.  Ακυρώνεται ουσιαστικά η σημαντικότερη συνιστώσα του χωροταξικού σχεδιασμού, που είναι η διάκριση του χαρακτήρα των παραγωγικών εκτάσεων της χώρας με την ακριβή καταγραφή των χρήσεων γης και κυρίως των δασών που αποτελούν και δημόσια περιουσία.  Η μεθοδολογική προσέγγιση που κατονομάζεται στο Σχέδιο ως «πρόγραμμα οριοθέτησης των δασών και δασικών εκτάσεων», δεν είναι παρά μια αδρομερής καταγραφή των δασών από το γραφείο, χωρίς επαλήθευση των μετρητικών στοιχείων στο έδαφος, (μονοσκοπική φωτοερμηνεία) που προσδίδει μεγάλο περιθώριο λάθους (30%) στο προϊόν που θα παραχθεί και υποκριτικά κατονομάζεται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε ως δασικός χάρτης, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι.  Ουσιαστικά, με την αντιεπιστημονική προσέγγιση του θέματος του δασολογίου,
ακυρώνονται οι δασικοί χάρτες, δηλ. το δασολόγιο, που είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε σήμερα για την ανάδειξη, την ακριβή οριοθέτηση και τη αειφορική διαχείριση των δασικών εκτάσεων και την προστασία της δημόσιας περιουσίας.  Ενώ, από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται λόγος για την κύρωση των δασικών χαρτών, η οποία από ότι φαίνεται είναι άγνωστη έννοια για τους συντάκτες του χεδίου.   Ένα πρόσθετο αρνητικό στοιχείο του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης αποτελεί η μη αποτελεσματική προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και των εδαφικών πόρων της χώρας, ιδιαίτερα στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές που δέχονται σοβαρές πιέσεις από άλλες χρήσεις.  Δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση για την προστασία της γεωργικής γης, η χρήση της οποίας «καθορίζεται», σύμφωνα με το Πλαίσιο, από «τις ανάγκες επέκτασης οικισμών και την οικονομική ανάπτυξη», ενώ η γεωργία και η εντατική κτηνοτροφία προτείνεται να διατηρηθεί μόνο στις «γόνιμες πεδινές περιοχές» της χώρας (οι οποίες ταυτίζονται με τις «παραδοσιακές» γεωργικές περιφέρειες της χώρας). 
Ο κ. Ηλίας Φρυτζαλάς, Χωροτάκτης, M.Sc. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εκπρόσωπος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, σημείωσε στην ομιλία του:  «Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν διορθώνει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα, αλλά μάλλον τα διαιωνίζει, ούτε και προβλέπει για τα δυνητικά προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν.  Καθώς φαίνεται, το ΓΠΧΣ έγινε απλώς . για να γίνει (για να καλύψει το βιβλιογραφικό κενό).  Πρόκειται για ένα μη ολοκληρωμένο και μη συνεκτικό αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο κατά καιρούς έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη.  Το ΓΠΧΣ θα πρέπει να αποτελεί μέσο προστασίας του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς), ρύθμισης των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο χώρο και, γενικότερα, προάσπισης της βιώσιμης και
αειφόρου ανάπτυξης.  Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ ζητά την άμεση απόσυρση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και να ξεκινήσει νέα διαδικασία επεξεργασίας νέου χωροταξικού σχεδίου, προσαρμοσμένου στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες της χώρας μας»._
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
 

 Επιστροφή

 
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ                                                                                                                                 21.4.2008
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία της Άννας Φιλίνη στην ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ για τις επιπτώσεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου στο Νομό Αττικής
Από χρόνια περιμέναμε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, διότι είναι απαραίτητο ως εργαλείο για να μπει επί τέλους μια τάξη στη χωρική ανάπτυξη της επικράτειας. Το Χωροταξικό Σχέδιο όμως που τελικά κατατέθηκε είναι κατώτερο των προσδοκιών. Κυρίως όμως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που χρονίζουν. Αντίθετα, σε πολύ σοβαρά θέματα, ενισχύει τη στρεβλή ανάπτυξη της χώρας, όπως είναι ο υδροκεφαλισμός της χώρας. Δεν εμποδίζει την οικολογική καταστροφή, διότι δεν βάζει φρένο στην άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση και στην καταστροφή των δασών, των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών (NATURA) και των ακτών. 
Το Σχέδιο έχει σημαντικές αποκλίσεις από την παραληφθείσα και εγκεκριμένη μελέτη, που εκπονήθηκε από ομάδα διακεκριμένων μελετητών. Οι σημαντικότεροι φορείς, οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι, δηλαδή το ΤΕΕ, ο ΣΑΔΑΣ, ο ΣΕΠΟΧ, καθώς και η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, που συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το καταψήφισαν. Το Σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να υπάρξει νέο, διορθωμένο, με ριζικά διαφορετικούς άξονες. 
Καταρχήν δεν αμφισβητεί το ισχύον αθηνοκεντρικό μοντέλο της χώρας, με δευτερεύουσα μητρόπολη τη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά δεν προτείνονται νέοι πόλοι ανάπτυξης στην χώρα και τα ‘δίπολα’ που προτείνονται είναι πλέον ξεπερασμένα. Ο βαλκανικός αλλά και ο μεσογειακός ρόλος της χώρας είναι υποβαθμισμένος. Ο νησιωτικός χώρος του Αιγαίου παραμένει εξαρτημένος από την Αθήνα και έχουν ξεχαστεί οι ιδιαιτερότητες του πολυνησιωτικού χώρου της Ελλάδας. 
Η ανάπτυξη της χώρας ακολουθεί τους σημερινούς οδικούς άξονες δίχως νέες αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Συνεχίζουν να απαξιώνονται ο σιδηρόδρομος και οι θαλάσσιοι διάδρομοι ενώ προτάσσονται συνεχώς οι αυτοκινητόδρομοι. Ο σιδηρόδρομος στη Δυτική Ελλάδα απουσιάζει, ενώ γενικά απουσιάζει η έννοια των συνδυασμένων μεταφορών (ακτοπλοϊκών, αεροπορικών).Δεν δίνονται κατευθύνσεις για την προστασία των υδάτινων πόρων, ενώ φωτογραφίζονται μεγάλα αντιπεριβαλλοντικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.
Επίσης στο Σχέδιο νόμου δεν υπάρχει πρόβλεψη (χρονοδιάγραμμα) για τον περιορισμό ή την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ δεν μεταβάλλεται η ισχύουσα νομοθεσία για την αρτιότητα και τις παρεκκλίσεις. Για περιοχές με έντονα προβλήματα υπερδόμησης και αυθαίρετης δόμησης, όπως η Αττική, το ΥΠΕΧΩΔΕ παραπέμπει στα υφιστάμενα εργαλεία σχεδιασμού (ζώνες οικιστικού ελέγχου, ΠΕΡΠΟ, ΠΟΤΑ κλπ). Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, καθώς και αντιστοιχία με το ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα με το ΠΕΠ Αττικής.
Ακόμη, προβλέπει ‘νέο Καποδίστρια’ σε μια 4ετία για δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες με τη μείωσή τους, χωρίς να καθορίζει τα κριτήρια. Σχεδιάζεται το κλείσιμο των χωματερών, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των σκουπιδιών. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία ταμείου γης στις πόλεις, χωρίς να δίνονται οι κατάλληλες διευκρινίσεις.
Για την Αττική τονίζουμε επιπλέον ορισμένα χαρακτηριστικά ζητήματα. Ο γιγαντισμός της Αθήνας και η υπερσυγκέντρωση στην Αττική του μισού πληθυσμού της χώρας δεν μπαίνουν σε μια τροχιά έστω σταδιακής αντιστροφής. Αντίθετα, δεν αντιμετωπίζεται η επιτακτική ανάγκη ανακοπής της οικιστικής επέκτασης στους ορεινούς όγκους και τις ακτές. Δεν γίνεται ρητή αναφορά στις αναδασώσεις μετά τις πυρκαγιές και εγκαταλείπονται οι δασικές εκτάσεις, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά το άρθρο 24 του Συντάγματος και δεν λαμβάνονται πια υπόψη οι αεροφωτογραφίες από το 1945, αλλά από το 1960. Τα παραπάνω σημαίνουν σταδιακό αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων και εντάξεις αυτών στο σχέδιο πόλης. Εκτός των παραπάνω ο πολιτισμός δεν αναγνωρίζεται ως βασικός άξονας για την ανάδειξη της Αθήνας και της Αττικής.
Τέλος, οι κίνδυνοι από το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ αφορά και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουριστική ανάπτυξη κατευθύνεται στις παράκτιες περιοχές της Αττικής. Η τουριστική ανάπτυξη, με το νέο μοντέλο παραθεριστικής κατοικίας και τα μεγάλα συγκροτήματα –ακόμη και αν αυτά δεν υπερβαίνουν τους 3 ορόφους- θα πνίξει από άποψη δόμησης τις ακτές μας.
 

 Επιστροφή

 
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 Αθήνα 21, Απριλίου 2008
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Ζητήματα νομιμότητας Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου
O Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς κατέθεσε στις 16.4.2008 στη Βουλή προς ψήφιση το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, το οποίο θα συζητηθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, δυνάμει της παρ. 8 του άρθρου 79 του Συντάγματος. 
Με το εν λόγω Πλαίσιο επιχειρείται η κατανομή και η οργάνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στον εθνικό χώρο και αποτυπώνεται η κυβερνητική αναπτυξιακή  πολιτική, χωρίς όμως να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, που από κοινού με την οικονομική και κοινωνική παράμετρο, αποτελούν τους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση της χώρας να εκτιμά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για σχέδια και προγράμματα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην προετοιμασία και θέσπιση σχεδίων και προγραμμάτων με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως ρητά αναφέρεται στην οδηγία 2001/42/ΕΚ σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, που έχει ήδη μεταφερθεί στην εθνική έννομη τάξη. 
Ως  «σχέδια και προγράμματα» νοούνται, μεταξύ άλλων,  τα σχέδια και προγράμματα, που εκπονούνται ή/και εγκρίνονται από μια αρχή σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο ή που εκπονούνται από μια αρχή προκειμένου να εγκριθούν, μέσω νομοθετικής διαδικασίας, από το Κοινοβούλιο ή την Κυβέρνηση, 
Ωστόσο, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας δεν εκπονήθηκε  προηγούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περίπτωση του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου.
Όπως προκύπτει, άλλωστε από το D (2008)ENV. A2/SA/3839/18.3.2008 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το εν λόγω σχέδιο εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2001/42/ΕΚ καθώς επίσης και στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Δυνάμει του εν λόγω εγγράφου της Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αιτιολογήσει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα την παράλειψή της  να υποβάλει το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο στη διαδικασία της προηγούμενης εκτίμησής του στο περιβάλλον.
Περαιτέρω, το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, προωθήθηκε στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί πραγματική διαβούλευση καθώς δεν διασφαλίστηκε η πραγματική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων ούτε και η αποτελεσματική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό εντείνεται συνεχώς η αίσθηση ότι οι πολίτες παραμερίζονται κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον, αφού αυτές κατευθύνονται τελικά από ορισμένους που αποφασίζουν για τους πολίτες ερήμην τους.
Οι ως άνω παραλείψεις επισημάνθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης προς την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, πλην όμως δεν ελήφθησαν υπόψη. Σημειώνεται ότι  το Εθνικό Συμβούλιο, οι συνεδριάσεις του οποίου ήταν έντονες και συγκρουσιακές, γνωμοδότησε τελικά κατά πλειοψηφία υπέρ του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου, χωρίς όμως να κατορθώσει να διαμορφώσει ένα ενιαίο κείμενο γνωμοδότησης. Επισημαίνεται πάντως ότι στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου δεν προβλέπεται παραδόξως η συμμετοχή εκπροσώπου των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ούτε ειδικού εμπειρογνώμονα δικαίου του περιβάλλοντος. 
Είναι αλήθεια ότι η  περιβαλλοντική διάσταση αποτελεί πάντα ενοχλητική παράμετρος στα αναπτυξιακά σχέδια. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ουσιαστικές τροποποιήσεις στο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής παραμέτρου, είναι βέβαιο ότι η χώρα απειλείται με την επιβολή μας νέας καταδίκης για παράβαση του κοινοτικού δικαίου περιβάλλοντος, ενώ σε περίπτωση ακύρωσής του, συμπαρασύρονται όλα τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (ΑΠΕ, Βιομηχανίας, Τουρισμού), τα οποία θα εκδοθούν δυνάμει αυτού.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 Επιστροφή

 
Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο... ευχών και εκπτώσεων κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Σουφλιάς
Σχέδιο-μπετόν  Χτίστε: Εκτός σχεδίου - Πάνω στο κύμα
Με άφθονα αδρανή υλικά, αφού τα λατομεία παραμένουν

 
Και κάποια με χρονοδιάγραμμα

 
- Σε 4 χρόνια δασικοί χάρτες και νέος «Καποδίστριας»

 
- Σε 1 χρόνο κλείσιμο των χωματερών

 
- Ως το 2012 χάρτες για προστατευόμενες περιοχές

 
Διαφημίζεται ως το επόμενο βήμα των... μεταρρυθμίσεων, αλλά: διατηρείται η εκτός σχεδίου δόμηση στα 4 στρέμμ., δεν προστατεύονται οι παράκτιες ζώνες και «νοικοκυρεύει» τις τουριστικές εγκαταστάσεις σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Υποσχέσεις για δασικούς χάρτες και νέο «Καποδίστρια» σε μια 4ετία. Το σχέδιο Σουφλιά έχει απορριφθεί από το ΤΕΕ, τους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους. Να αποσυρθεί, λένε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. 
Χωρο-αταξία με ευχολόγιο
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Με καίριες... εκπτώσεις κατατέθηκε τελικώς χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα επικυρώνεται το γενικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, που εκπόνησε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και, με βάση τους κυβερνητικούς διθύραμβους, εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις της Ν.Δ.
Το σχέδιο, που στην ουσία αποτελεί ευχολόγιο χωρίς προοπτικές και δεσμεύσεις, προβλέπεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων.

 
Θα ακολουθήσει ένα 15ήμερο συνόψισης των προτάσεων και στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής.

 
Το αρχικό σχέδιο είχε παρουσιαστεί από τον κ. Σουφλιά στις 31 Ιουλίου. Η συζήτηση στο εθνικό συμβούλιο χωροταξίας ολοκληρώθηκε σε 5-6 συνεδριάσεις και το κείμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο καθοριστικών φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο σύλλογος αρχιτεκτόνων και ο σύνδεσμος πολεοδόμων - χωροτακτών.

 
Η σημαντικότερη «έκπτωση» αφορά την αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης, για την οποία δημοσίως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υφίσταται και θα έχει σημείο αναφοράς τα υπάρχοντα όρια αρτιότητας, για τα οποία είπε: «Ο Ελληνας είναι δεμένος με τα τέσσερα στρέμματα».

 
Το αρχικό σχέδιο του περασμένου Ιουλίου μιλούσε για «σταδιακό περιορισμό και βαθμιαία υποκατάσταση» της εκτός σχεδίου δόμησης, σε αυτό που κατατέθηκε στη βουλή περιορίζεται σε «βαθμιαία υποκατάσταση» με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις και ζώνες ελέγχου σε κρίσιμες περιοχές, όπου ασκούνται οι μεγαλύτερες πιέσεις, όπως οι περιαστικές, νησιωτικές, παράκτιες και τουριστικές περιοχές.

 
Στην προηγούμενη παράγραφο έχει πάντως φροντίσει να αφήσει «παραθυράκι» για αλλαγές στις Ba ζώνες προστασίας, όπου ορίζει ότι η δόμηση θα επιτρέπεται «σε ειδικές και περιορισμένες περιπτώσεις», έτσι ώστε να μη χρειάζεται η πατέντα με τα... αναψυκτήρια.

 
Στα ευχολόγια του νομοσχεδίου εντάσσεται η αναφορά για τα δάση, όπου προβλέπεται η σύνταξη δασικών χαρτών μέσα σε μία τετραετία. Δεν υπάρχει ούτε καν μνεία στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

 
Αποκαλυπτικές των κυβερνητικών θέσεων είναι οι θέσεις για τους εξής τομείς:

 
**ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Επιτρέπεται η κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, όπως δίκτυο NATURA, ορεινός όγκος, μικρά νησιά με χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. Προτείνεται μόνον «ο περιορισμός της διάσπαρτης εκτός σχεδίου δόμησης».

 
**ΑΚΤΕΣ. Γίνεται απλώς λόγος για «αποφυγή χωροθέτησης» χρήσεων που δεν σχετίζονται με τη θάλασσα και εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει καταστήσει σαφές ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος όλων των δραστηριοτήτων σε ζώνη 100 μέτρων από το όριο αιγιαλού.

 
* ΛΑΤΟΜΕΙΑ. Διατηρείται η εξορυκτική δραστηριότητα στις υφιστάμενες περιοχές και διασφαλίζεται η δυνατότητα επέκτασης σε περιοχές που θα εντοπιστούν νέα κοιτάσματα με μια γενικόλογη αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μια αμφίσημη διάταξη περί μικρότερου κόστους στην κάλυψη των αναγκών παραγωγικών δραστηριοτήτων και έργων.

 
Προβλέπονται επίσης:

 
** Κλείσιμο όλων των περίπου 1.500 ανεξέλεγκτων χωματερών μέσα σε έναν χρόνο. Η χώρα μας είχε δεσμευτεί έναντι της Κομισιόν να έχει εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή ώς τα τέλη του 2008.

 
**Συνενώσεις δήμων, νομαρχιών και περιφερειών με χρονικό ορίζοντα την επόμενη τετραετία. Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά, αλλά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τάσσεται υπέρ της μείωσης των αντίστοιχων μεγεθών στο μισό σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, που σημαίνει 6-7 περιφέρειες, 25-26 νομαρχίες και περίπου 500 δήμοι.

 
** Μητροπολιτική αυτοδιοίκηση για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που ενισχύονται πολλαπλώς.

 
* Εφαρμογή διοδίων πόλης εφ' όσον το κρίνουν σκόπιμο οι δήμοι και μέτρα ενίσχυσης των οχημάτων με χαμηλή εκπομπή καυσαερίων.

 
** Δημιουργία «ταμείου γης» στις πόλεις, χωρίς να δίνονται άλλες εξηγήσεις.

 
* Επέκταση της καταγραφής των προστατευόμενων περιοχών κατά 80 ώς το 2013, έναντι 60 σήμερα, σε σύνολο σχεδόν 300. *
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/04/2008
 

 Επιστροφή

 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΟΚ ΦΟΒΟΥΜΕΝΗ ΤΗ ΦΟΥΣΚΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Οι πλειστηριασμοί... αντικειμενικά
Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Σε εποχή πολιτικής οξύτητας και κοινωνικής έντασης έγινε και το αναπάντεχο.
Η κυβέρνηση υιοθετεί επισήμως μία από τις 5 προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για ανακούφιση των δανειοληπτών και ετοιμάζει πακέτο μέτρων κατά της υπερχρέωσης, αμέσως μετά το Πάσχα.

 
Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε στην «Ε»: Δεν φοράμε παρωπίδες. Ανεξάρτητα από ποιο κόμμα προέρχεται, ό,τι είναι καλό το υιοθετούμε.

 
Η υιοθετούμενη πρόταση αφορά την κατώτατη τιμή του ακινήτου, όταν αυτό βγαίνει στον πλειστηριασμό για χρέη προς τις τράπεζες. Η τιμή αυτή δεν θα μπορεί να είναι κατώτερη από την αντικειμενική.

 
Η δικομματική κόντρα για την υπερχρέωση των νοικοκυριών θα κρατήσει πάντως πολύ. Η Λούκα Κατσέλη δήλωσε στην «Ε» ότι το ΠΑΣΟΚ αφουγκράζεται την κοινωνική κατακραυγή και θα καταθέσει πρόταση νόμου μετά το Πάσχα για μέτρα υπέρ των δανειοληπτών. Πρόσθεσε ότι ανάλογο πακέτο μέτρων παρουσίασε πρόσφατα στην Ισπανία ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Θαπατέρο και σημείωσε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει ανοίξει η συζήτηση για την υπερχρέωση των νοικοκυριών, ως σοβαρότατη οικονομική και κοινωνική παρενέργεια της διεθνούς πιστωτικής κρίσης και της διεθνούς κερδοσκοπίας που έχει αναπτυχθεί.

 
Αλογοσκούφης και Κατσέλη πρόκειται να συναντηθούν μετά το Πάσχα και να συζητήσουν την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την υπερχρέωση -την οποία η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή με τις δηλώσεις στην «Ε» του υπουργού Οικονομίας- προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βγαίνει στον πλειστηριασμό ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική, όσες φορές και αν χρειαστεί να επαναληφθεί ο πλειστηριασμός.

 
«Υπάρχει πρόβλημα»

 
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε στην «Ε» ότι όντως υπάρχει πρόβλημα για τους δανειολήπτες που καλούνται πλέον να δώσουν περισσότερους τόκους. Ο κόσμος ζορίζεται, είπε χαρακτηριστικά, για δύο λόγους:

 
Πρώτον, διότι τελειώνει η περίοδος χάριτος με χαμηλό επιτόκιο (είχε φθάσει π.χ. για τα στεγαστικά δάνεια στο 3,5%) και αρχίζει να λειτουργεί το κυμαινόμενο, που είναι σαφώς υψηλότερο.

 
Και δεύτερον, η διεθνής κρίση πίεσε τα επιτόκια, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κυμαινόμενα, προς τα πάνω.

 
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ισχύ της αντικειμενικής τιμής. Εχει νόημα η πρόταση αυτή, είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε -γνωρίζοντας την κατάσταση- ότι αυτό που συμβαίνει με τους πλειστηριασμούς είναι «σκότωμα» των ακινήτων και πρέπει να σταματήσει.

 
Το «σκότωμα» συνίσταται ως γνωστόν στη συνεχή μείωση της αρχικά προσφερόμενης τιμής μέσω ματαίωσης και εν συνεχεία επανάληψης των πλειστηριασμών, έτσι ώστε ο δανειολήπτης-οφειλέτης να μην παίρνει σχεδόν τίποτε από τον πλειστηριασμό των ακινήτων του.

 
Πιθανολογείται ότι η κυβερνητική απόφαση για την επεξεργασία πακέτων μέτρων για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ελήφθη κατά την επίσκεψη του κ. Αλογοσκούφη στον πρωθυπουργό, στις αρχές της εβδομάδας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορίες ή εκτιμά ότι με την επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω επιτοκίων θα σκάσει η φούσκα των ακινήτων, και γι' αυτό σπεύδει να προχωρήσει σε μέτρα που θα αμβλύνουν την οξύτητα του προβλήματος.

 
Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει από την πλευρά του να επικεντρώσει το ζήτημα της οικονομικής «καθημερινότητας», εκτός από την υπερχρέωση και στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, στοιχείο της οποίας είναι και η αύξηση των μισθών. Το θέμα θα τεθεί από την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ κατά την επίσκεψή του στον υπουργό Οικονομίας.

 
Παράγοντες της υπουργείου Οικονομίας απορρίπτουν τόσο την επιβολή νέων φόρων όσο και την περαιτέρω ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Υποστηρίζοντας τη θέση τους, υπενθυμίζουν ότι φέτος το ΕΚΑΣ και η αγροτική σύνταξη αυξήθηκαν κατά 20%. Επίσης, οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται στο 27% από 29% και του χρόνου στο 25%. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/04/2008
 

 Επιστροφή

 
Στο χρηματιστήριο η MIG Real Estate
ΤΗΝ ΩΡΑ που η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει στασιμότητα, ενώ στο εξωτερικό βρίσκεται σε ύφεση, και η αγορά μετοχών βρίσκεται σε φάση υποχώρησης, η Marfin Investment Group έχει φιλόδοξα σχέδια και για τη θυγατρική της εταιρεία MIG Real Estate (κατέχει το 50%), που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. 
Φιλοδοξεί να τη βάλει στο Χρηματιστήριο και, με κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ, να αντλήσει ποσό 150-200 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιαγορά. Παράλληλα θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο επίσης 150-200 εκατομμύρια ευρώ. 

 
Αυτά τουλάχιστον μεταφέρει στις τράπεζες εκπρόσωπος της διοίκησης στο πλαίσιο των επαφών του για τη δημιουργία του σχήματος των αναδόχων, των τραπεζών δηλαδή που θα αναλάβουν να πουλήσουν μετοχές της εταιρείας στους επενδυτές.

 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι η αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτουν οι εταιρείες του ομίλου MIG. Η εταιρεία ακίνητης περιουσίας θα αγοράσει, π.χ., ακίνητα από τη Vivartia ή από τα θεραπευτήρια «Υγεία» και «Μητέρα» (εταιρείες τις οποίες ελέγχει η MIG) και στη συνέχεια θα τα μισθώσει στις ίδιες για να εισπράττει τα σχετικά ενοίκια. 

 
Αυτή είναι μια τακτική εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ελλάδα, μέσω της οποίας μεγάλοι όμιλοι πετυχαίνουν: α) να ενισχύσουν τη ρευστότητα των μητρικών τους εταιρειών και β) να κεφαλαιοποιήσουν τις αξίες των ακινήτων που κατέχουν. Αυτό άλλωστε κάνουν οι τραπεζικοί όμιλοι Eurobank και Πειραιώς μέσω των ελεγχόμενων θυγατρικών τους Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και Πειραιώς ΑΕΕΑΠ. 

 
Η MIG Real Estate Α.Ε. θα είναι η τρίτη εταιρεία του είδους στο Χρηματιστήριο, εάν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει ο όμιλος. Μέχρι τώρα έχει στην ιδιοκτησία της δέκα εμπορικά ακίνητα, τα οποία έχουν μισθωθεί στη Citibank, την Τράπεζα Πειραιώς και τη Millennium Bank. Υπενθυμίζεται πως η MIG Real Estate είναι η πρώην Αττικά Ακίνητα, η οποία ανήκε στον Β. Κάκκαβα, και η MIG απέκτησε το 50% μέσω αύξησης κεφαλαίου 26 εκατ. ευρώ.
Χ. Ι.    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 27/04/2008
 

 Επιστροφή

 
OIKOLOGOI PRASINOI ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ *www.ecogreens.gr - *email: *ecogreen**@**otenet**.**gr*
*Αθήνα*: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825   *Θεσσαλονίκη*: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
22.4.2008
Παραίτηση Σουφλιά ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι
Η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με την οποία η χώρα μας αποκλείεται από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, εκθέτει τη χώρα και είναι δηλωτική της απουσίας πολιτικής βούλησης από μεριάς της κυβέρνησης για τα ζητήματα περιβάλλοντος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κουραστεί να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική για το περιβάλλον σαν να μην έχει υποχρεώσεις. Η υστέρηση αυτή είναι κυρίως ζήτημα προτεραιοτήτων και δευτερευόντως ζήτημα προσώπων.
Ο επικεφαλής του κυβερνητικού τομέα που αφορά (και) το περιβάλλον κος Γ. Σουφλιάς έχει αποδείξει πως είναι ένας ικανός πολιτικός, όμως για άλλα ζητήματα, εκτός από τα περιβαλλοντικά, για τα οποία συχνά φαίνεται να μην τα κατανοεί πλήρως και να σκέφτεται με όρους της δεκαετίας του '50 και του '60.
Μόνιμος απολογητής κάθε περιβαλλοντικής υστέρησης της χώρας, αδυνατεί να διαβουλευτεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον με τους οποίους συγκρούεται διαρκώς και δημόσια, εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό τη χώρα. Αδυνατεί να ανταποκριθεί στον πολιτικό του ρόλο να εξασφαλίζει τα στοιχειώδη και συνεχίζει να «δικάζει» τους προκατόχους του και τους υφισταμένους του, ύστερα μάλιστα από 4 χρόνια δικής του θητείας.
Συνολικά *προσωποποιεί τη γενικότερη απουσία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για τα ζητήματα βιωσιμότητας της χώρας*.
Θεωρώντας ότι ο εξευτελιστικός αποκλεισμός μας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, *ζητάμε την άμεση παραίτηση του Υπουργού κου Γ. Σουφλιά*.
Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες και επαρκείς δεσμεύσεις για αλλαγή πολιτικής, όσο ακόμα είναι καιρός.
Η Εκτελεστική Γραμματεία
*Πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6976 448442*
 

 Επιστροφή

 
Το μοντέλο Δήμα, το μοντέλο Σουφλιά και ο απών πρωθυπουργός 
Έχει άραγε προηγούμενα ο \Σταύρος Δήμας\ με τον \Γιώργο Σουφλιά\; Ή μήπως έχουν προσωπικά; Ποιος ξέρει, μπορεί και να 'χουν. Οι μακρές διαδρομές και των δύο στη Ν.Δ., στην πολιτική γενικότερα, μπορεί κάπου να διασταυρώθηκαν άσχημα. Και τώρα να βγαίνουν τα παλιά τεφτέρια. 
Του Βασίλη ΠΑΪΚΟΥ 
Όμως δεν πρόκειται βεβαίως περί αυτού. Η πραγματικότητα εδώ σήμερα κραυγάζει. Σύμφωνα μ' αυτήν την πραγματικότητα ο \Σταύρος Δήμας\, ο επίτροπος Περιβάλλοντος στην Ε.Ε., μάλλον κάνει καλά τη δουλειά του. Ενώ ο \Γιώργος Σουφλιάς\ ως υπουργός -και Περιβάλλοντος- δεν κάνει καλά τη δουλειά του. 
Ο Σταύρος Δήμας, απ' ό,τι φαίνεται, φροντίζει και πασχίζει για το περιβάλλον στην Ευρώπη. Και, κατά καθήκον, δεν κάνει διακρίσεις υπέρ της χώρας του. Δεν κάνει διακρίσεις ούτε υπέρ της κυβέρνησης, η οποία τον επέλεξε για την Κομισιόν. Της κυβέρνησης του δικού του κόμματος. 
Μ' αυτή την έννοια ο Σταύρος Δήμας κάνει καλά τη δουλειά του. 
Από την άλλη μεριά ο Γιώργος Σουφλιάς, με φήμη σοβαρού πολιτικού θα πρέπει να πούμε, παρέχει πλέον μια πολιτική εικόνα ελάχιστα συμπαθή. Την εικόνα ενός πεισματάρη πολιτικού, ο οποίος διεκδικεί το απυρόβλητο και το πολιτικά ακαταδίωκτο. Ο Γιώργος Σουφλιάς δεν μιλάει πολύ, κι αυτό είναι καλό. Από την άλλη αρνείται να εξηγήσει, ν' απολογηθεί ακόμη για "λαδιές" της αρμοδιότητάς του, κι αυτό είναι κακό. Προπάντων επειδή δείχνει περιφρόνηση προς τους πολίτες αλλά και προς την ίδια την κυβέρνησή του. Προς τον πρωθυπουργό και αρχηγό του. 
 
Περιφρόνησε ο Γιώργος Σουφλιάς την αυτονόητη ανάγκη να δώσει εξηγήσεις (σαφείς και πειστικές) για το σπίτι του στην Ανάβυσσο. Υπουργός Περιβάλλοντος αλλά και Χωροταξίας αυτός. 
Περιφρόνησε την αυτονόητη ανάγκη να δώσει εξηγήσεις (σαφείς και πειστικές) για τις χαριστικές αναθέσεις στον μηχανικό του. Περιφρονεί τώρα την αυτονόητη ανάγκη να δώσει εξηγήσεις (σαφείς και πειστικές) για το στραπάτσο από τον ΟΗΕ για το Κιότο. 
Και βέβαια είναι ο ίδιος υπουργός, ο Γιώργος Σουφλιάς, που ακύρωσε το πολιτικά υπερώριμο αίτημα για την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος. Επιμένοντας πεισματικά και άκρως παράλογα ότι το περιβάλλον μπορεί να παντρεύεται διοικητικά με το τσιμέντο. 
Αλλά πέραν όλων αυτών. Πέραν της πολιτικής φυσιολογίας και του εν γένει ταμπεραμέντου του κ. Γιώργου Σουφλιά. Πέραν και της ενδεχόμενης βεντέτας του με τον κ. Σταύρο Δήμα. Κάπου πρέπει να υπάρχει ένας πρωθυπουργός. Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Ποιος ξέρει. Το βέβαιο είναι ότι γι' άλλη μια φορά δηλώνει εκκωφαντικά απών. Γιατί; Ποιος ξέρει. Ίσως για να βγαίνει ατσαλάκωτος στις δημοσκοπήσεις...  
ΑΥΓΗ 25/4/08
 

 Επιστροφή

 
Επιτακτική η ανάγκη σύστασης υπουργείου Περιβάλλοντος 
Της Ασημίνας ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ* 
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι συνέπεια των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, με επακόλουθα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πολύ συχνότερα κύματα καύσωνα και ισχυρές βροχοπτώσεις, τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες με μεγαλύτερη ένταση. 
Γι' αυτό η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των εθνών σύμφωνα με την αρχή των κοινών, αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών του ΟΗΕ και των αντίστοιχων δυνατοτήτων. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκπέμπει περίπου το 14% των αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου (ΑΦΘ) στον κόσμο, από το 1990 δεσμεύθηκε οικειοθελώς να σταθεροποιήσει έως το έτος 2000 τις εκπομπές CO2 στα επίπεδα που βρίσκονταν το 1990. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και εφαρμογή της Συνθήκης Πλαισίου των Η.Ε. για τις Κλιματικές Αλλαγές που υπογράφηκε το 1992 και του Πρωτοκόλλου του Κιότο του 1997. Ενώ στη διάσκεψη του Μπαλί άσκησε σημαντικές πιέσεις για συγκεκριμένο στόχο μείωσης της εκπομπής των ΑΦΘ κατά 25% έως 40%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020. 
Ήδη κατά τις διαπραγματεύσεις για το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι 15 τότε χώρες της Ε.Ε., και η Ελλάδα, υιοθέτησαν τον στόχο: να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές ΑΦΘ κατά 8% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το έτος 2012. 
Μια βασική επιλογή του πρωτοκόλλου του Κιότο είναι το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2005. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν θέσει όρια στις ποσότητες CO2, που μπορούν να εκπέμπουν ετησίως περίπου 11.500 μονάδες παραγωγής και ενεργειοβόρα εργοστάσια, που ευθύνονται για το ήμισυ περίπου των εκπομπών CO2 στην Ε.Ε. 
Επιπλέον πέρυσι όλες οι χώρες της Ε.Ε., υιοθέτησαν τους στόχους του εαρινού Συμβουλίου του 2007 για περαιτέρω μείωση των εκπομπών ΑΦΘ κατά 20% έως το 2020, 20% εξοικονόμηση ενέργειας, 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, ενώ συμμετέχουμε επίσης στο σύστημα εμπορίας ρύπων. 
Ωστόσο η Ελλάδα έχει ήδη παραβιάσει το στόχο για αύξηση των εκπομπών ΑΦΘ μέχρι το 2012 μόνο κατά 25% , σε σχέση με το 1990, και σήμερα η αύξηση αυτή ξεπερνά το 30% . 
Ακόμη και με τη λανθασμένη μέτρηση του ποσοστού των εκπομπών ΑΦΘ με αφετηρία το 1990 και με τις ελλιπείς μετρήσεις που ακολούθησαν και αποτέλεσαν την αιτία για την καταδίκη από τον ΟΗΕ, η χώρα μας έχει ξεπεράσει τα όρια των υποχρεώσεών της και είναι εύλογη η ανησυχία όλων μας, πλην της κυβέρνησης, πόσο επί πλέον του 30% είναι το πραγματικό ποσοστό αύξησης των εκπομπών. 
Και αυτό γιατί δεν απειλούμεθα μόνο με καταδικαστικές αποφάσεις και σχετικούς διασυρμούς, αλλά γιατί απειλείται η ζωή μας και προσβάλλεται ανεπανόρθωτα το Περιβάλλον. 
Δυστυχώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της, αφού εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, η ΔΕΗ ήδη πληρώνει ρύπους εντούτοις επιμένει στον λιθάνθρακα. Απουσιάζει ένας κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός με ικανό χρονικό ορίζοντα και μία αποτελεσματική πολιτική και εθνικό σχέδιο, εξειδικευμένο κατά τομέα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Απουσιάζει η πολιτική ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως και της προστασίας των δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων, που αποτελούν κύριους παράγοντες αναστροφής του φαινομένου του Θερμοκηπίου. 
Βρισκόμαστε πολύ πίσω, καταλαμβάνουμε την 41η θέση σε σύνολο 53 χωρών όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το χειρότερο δεν ξέρουμε να μετρούμε το χάλι μας. 
Οι πολίτες όλο και περισσότερο κατανοούν ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης και μιας πολιτικής για την ανάπτυξη, που αφήνει εκτός τους περιβαλλοντικούς δείκτες. 
Γι' αυτό βιώνουμε σήμερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στους δασικούς της πνεύμονες, μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές και την αδυναμία να ληφθούν μέτρα. 
Γι' αυτό διασύρεται παγκόσμια με την πρόσφατη απόφαση-καταδίκη του ΟΗΕ να την αποπέμψει από τους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο, λόγω της αδυναμίας της να δημιουργήσει αξιόπιστους μηχανισμούς για την μέτρηση και παρακολούθηση των εκπομπών ρύπων. 
Επιτέλους! Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές. Να Θωρακισθεί η χώρα και το φυσικό της περιβάλλον με τα θεσμικά εργαλεία, που το Σύνταγμα επιβάλλει: Χωροταξικό σχεδιασμό, Δασολόγιο και Κτηματολόγιο. 
Να δημιουργηθούν στέρεες και αξιόπιστες δομές και μηχανισμοί για τον έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος. 
Είμαστε υπό το μηδέν και η σύσταση του ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος και των υποστηρικτών αυτού Οργανισμών και Υπηρεσιών, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., είναι άμεση ανάγκη και η αρχή της λύσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. 
*Η Ασημίνα Ξηροτύρη είναι πρ. βουλευτής, υπεύθυνη του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Έργων Υποδομής, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ  
ΑΥΓΗ 25/4/08
 

 Επιστροφή

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Την τελευταία περίοδο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια γενικευμένη επιχείρηση τρομοκράτησης κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών χώρων. Μετά τη σειρά εμπρηστικών επιθέσεων περασμένων ετών σε αυτοοργανωμένους χώρους και την πρωτοφανή ένταση της καταστολής απέναντι στο φοιτητικό κίνημα τα τελευταία δύο χρόνια, ένα νέο μπαράζ επιθέσεων ξεκίνησε την περίοδο των Χριστουγέννων και περιλαμβάνει ήδη διάρρηξη στα γραφεία των 4ων πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, απόπειρα εμπρησμού στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Θερσίτη», επίθεση στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Περιστερίου, επίθεση με βόμβα μολότοφ στον πολιτικό-πολιτιστικό χώρο «Λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου 94», εμπρησμό στο στέκι της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια», εμπρησμό στα γραφεία της δημοτικής κίνησης «Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου», επίθεση στον εξωραϊστικό σύλλογο ο «Ιλισός», διάρρηξη του γραφείου της δικηγόρου υπεράσπισης των κατηγορούμενων φοιτητών του περσινού κινήματος, συνεργασία ΜΑΤ και ακροδεξιών εναντίον αντιφασιστών, χρήση πλαστικών σφαιρών στην πορεία ενάντια στο ασφαλιστικό και εμπρησμό στο «κτήμα Πραποπούλου», ενώ στην επαρχία καταγγέλλονται ακόμα μεγαλύτερες βαναυσότητες, όπως ξυλοδαρμοί και απαγωγές αγωνιστών.
Το σκηνικό της εντεινόμενης κρατικής βίας και τρομοκρατίας της τελευταίας περιόδου, συμπληρώθηκε από την πρόσφατη δημοσίευση στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στη στήλη του «Ιού» εγγράφων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής που αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μια πρωτοφανή επιχείρηση παρακολούθησης και τρομοκράτησης, η οποία ξεπερνά κάθε όριο «νομιμότητας», παραπέμπει στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και προσβάλλει με τον πλέον βάναυσο τρόπο τις κατακτημένες ελευθερίες και δικαιώματα του ελληνικού λαού.
Οι επιθέσεις αυτές είναι πυκνές και μεθοδευμένες αποδεικνύοντας μια συντονισμένη επιχείρηση προληπτικής τρομοκράτησης και καταστολής πολιτικών χώρων και αγωνιστικών συλλογικοτήτων εργαζομένων, κατοίκων και νεολαίας, που συμβάλλουν στη συγκρότηση πολιτικών και κοινωνικών αντιστάσεων. Συγχρόνως με την πολιτική τρομοκρατία, έξαρση παρουσιάζουν και οι επιθέσεις σε μετανάστες από ακροδεξιά στοιχεία, οι οποίες γίνονται απόλυτα ανεκτές από την αστυνομία, αν δεν ενθαρρύνονται κιόλας.
Σε μια περίοδο όπου η κοινωνική δυσαρέσκεια οξύνεται και οι κοινωνικοί αγώνες κλιμακώνονται, αμφισβητώντας όλο και περισσότερο την πολιτική των κυβερνήσεων, η μόνη απάντηση που απομένει από την πλευρά του κράτους είναι η βία, η καταστολή και η ενεργοποίηση κάθε είδους μηχανισμού τρομοκράτησης, ως συμπλήρωμα στην άσκηση της επίσημης πολιτικής. Η επιλογή από την κυβέρνηση τέτοιας κλίμακας έντασης της καταστολής, δημιουργεί το πεδίο και τις προϋποθέσεις ώστε να απελευθερωθούν και να λειτουργήσουν παράλληλα και συμπληρωματικά διάφορες «παρακρατικές δυνάμεις», καθώς μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι απροκάλυπτα πια φασιστικές συμμορίες δρουν ταυτόχρονα ή σε συνεργασία με τους «επίσημους» μηχανισμούς καταστολής.
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, η οικοδόμηση στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας (κρίσιμους χώρους για το κεφάλαιο), συλλογικοτήτων, παρεμβάσεων κλπ. εξηγεί τον πραγματικό λόγο των επιθέσεων. Η προάσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας (εργαζομένων, νεολαίας, ανέργων) απέναντι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του κράτους και του κεφαλαίου, τόσο σε σχέση με την καπιταλιστική αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων και τις αντιδραστικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και για τα ζητήματα των νέων εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού κλπ., προφανώς και ενοχλεί!
Η μόνη ικανή απάντηση είναι η κλιμάκωση της δράσης και της συμβολής μας στην ένταση των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Με την επιμονή στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, την «από τα κάτω» παρέμβαση, τη συγκρότηση επιτροπών κατοίκων και λαϊκών συνελεύσεων, για να ξανατεθούν οι κοινωνικές ανάγκες στο προσκήνιο!
Καλούμε κάθε σύλλογο εργαζομένων και σωματείο, κάθε κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα και κάθε εργαζόμενο-κάτοικο να καταδικάσει τις πρακτικές αυτές και να συστρατευτεί μαζί μας για την απόκρουση κάθε αντιλαϊκής επίθεσης που θα επιχειρηθεί στο μέλλον, αλλά και κάθε είδους κρυφής ή φανερής ενέργειας τρομοκράτησης, με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς που όλοι πια γνωρίζουμε.
 
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ
ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 
Υπογράφουν οι:
Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εξαρχείων
ΑΝεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Αιγάλεω 
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Αριστερή Κίνηση Ιλίου-Πετρούπολης-Καματερού
Αριστερή Παρέμβαση Καλλιθέας
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα 
Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της πόλης (Ν. Σμύρνη)
Αριστερό Σχήμα Ιλίου
Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση Χαλανδρίου
Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης
Αυτόνομο Στέκι (Εξάρχεια)
Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Ν. Ιωνία 
Κατάληψη ROSA NERA (Χανιά)
Λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου 94 (Εξάρχεια)
Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη 
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα 
ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ (Άνω Γλυφάδα-Ελληνικό)
Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου - Εκτός των τειχών
 

 Επιστροφή

 
Διαγωνισμός για «πράσινες» πόλεις
Φυτά σε όλες τις ταράτσες, σε μπαλκόνια και ακάλυπτους χώρους ο στόχος τουΥΠΕΧΩΔΕ
ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
Να πρασινίσουν οι πόλεις επιδιώκει το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην επίτευξη ειδικών στόχων τους οποίους θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως εξοικονόμηση ενέργειας, περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βελτίωση της εικόνας των πόλεων. Για τον σκοπό αυτόν προκηρύσσεται σήμερα πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με θέμα «Μελέτες ιδεών φύτευσης δωμάτων - στεγών και πιλοτικές εφαρμογές». Η παράδοση των μελετών θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου 2008.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται και η αλλαγή του μικροκλίματος των ελληνικών πόλεων, οι οποίες στην πλειονότητά τους πάσχουν από έλλειψη χώρων πρασίνου, καθώς διαθέτουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη. Στόχος είναι να πάψουν οι ταράτσες των κτιρίων να λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές το καλοκαίρι και ως «ψυγεία» τον χειμώνα, ενώ φυτεύσεις μπορούν να γίνουν και σε άλλα σημεία των κτιρίων, όπως μπαλκόνια, ακάλυπτοι χώροι κτλ. Ωστόσο η εφαρμογή των λύσεων που θα επιλεγούν αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών, καθώς το εγχείρημα δεν συνοδεύεται από οικονομικά κίνητρα ούτε είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι, με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, θα ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, αφού θα έχουν οφέλη μέσω της αειφόρου περιβαλλοντικής, οικονομικής και αισθητικής αναβάθμισης των πόλεων, ενώ το όλο εγχείρημα προβλέπει και προτάσεις όσον αφορά τον συνδυασμό φύτευσης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με θέμα «Μελέτες ιδεών φύτευσης δωμάτων- στεγών και πιλοτικές εφαρμογές» που προκηρύσσει το ΥΠΕΧΩΔΕ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο εναρμόνισης της κοινοτικής οδηγίας 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εθνικό μας δίκαιο, η οποία σε πρώτη φάση περιλαμβάνει σχέδιο νόμου που προτείνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Ο διαγωνισμός «περιβαλλοντικής παρέμβασης» (οι προτάσεις των αρχιτεκτόνων θα υποβληθούν σε ένα από τα δύο σκέλη και οι καλύτερες θα βραβευθούν) προκηρύσσεται με στόχο να αναδειχθούν πιλοτικές μελέτες για την επίτευξη ειδικών στόχων, όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η βελτίωση της εικόνας του αστικού τοπίου, μέσα από τη χρήση αποτελεσματικών τεχνικών που θα αξιοποιούν ολόκληρο το φάσμα των δυνατοτήτων που παρέχονται σήμερα. Επίσης εξυπηρετεί τους στόχους του ΥΠΕΧΩΔΕ για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα οφέλη που απορρέουν από παρόμοιες παρεμβάσεις, την ωφελιμότητα και τις προοπτικές από την υιοθέτηση παρόμοιων λύσεων με έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση.
http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080502&nid=8371943&sn=&spid=
 

 Επιστροφή

 
Δήμος Αθηναίων

 
Κατηγορία Άρθρου: Ομιλίες & Συνεντεύξεις

 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 5 Μαΐου 2008
Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη με αφορμή την 1η Έκθεση «Πράσινες Ταράτσες- Ολάνθιστα Μπαλκόνια»
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Να σας καλημερίσουμε. Θα ξεκινήσουμε με ένα βίντεο 4 λεπτών, δε θα σας ταλαιπωρήσουμε. Θα είμαστε σύντομοι εδώ. Και μετά θα ανέβουμε για να πάρουμε ένα καφέ ή ένα αναψυκτικό πάνω στην ταράτσα όπως τη φτιάξαμε, τη διαμορφώσαμε δηλαδή στην τελική της μορφή και εκεί μιλάμε και πιο χαλαρά.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αύριο όπως ξέρετε ξεκινάει για μία εβδομάδα αντί για ανθοκομική έκθεση όπως κάναμε πέρσι, η πρώτη έκθεση για πράσινες ταράτσες στο Δήμο της Αθήνας. Είναι μια έκθεση που φιλοδοξεί να αλλάξει το γκρίζο τοπίο της πόλης μας. Μια έκθεση που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ανάσα δροσιάς για όλους τους Αθηναίους και όλες τις Αθηναίες.
Μπορεί βέβαια το χρώμα και το άρωμα των λουλουδιών να ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας, αλλά ταυτόχρονα μας υπενθυμίζουν και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο περιβάλλον. Και επειδή όπως γνωρίζετε ο Δήμος της Αθήνας έχει εντάξει  τον παράγοντα περιβάλλον δομικά σε όλες του τις πολιτικές, κάτι το οποίο αντί να χαροποιήσει έχει ενοχλήσει κάποιους, από φέτος σας καλώ να δείτε την έκθεση αυτή σαν ένα μικρό σχολείο απ' το οποίο ξεκινάει η περιβαλλοντική μας εκπαίδευση.
Σκοπός μας δεν είναι μόνο να φέρουμε το δημότη κοντά στο πράσινο για λίγες μόνο μέρες, αλλά επιδιώκουμε να φέρουμε το πράσινο στα σπίτια μας. Για να γίνει ωστόσο αυτό πραγματικότητα, οφείλουμε να τηρήσουμε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ώστε να μη βλάψουμε τη στατικότητα του κτιρίου, αλλά και να μην έχουμε προβλήματα υγρασίας.
Εδώ ανοίγω μια παρένθεση, γιατί κατά σύμπτωση βρισκόσαστε μέσα σε μια αίθουσα που λίγο μετά την ορκωμοσία μου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του '07, διότι είχε φτιαχτεί για τις ανάγκες του 2004., δεν τη φτιάξαμε εμείς την πράσινη ταράτσα, εμείς  την αναμορφώσαμε έτσι όπως θα τη δείτε.
Δεν είχε φτιαχτεί όμως με τις προϋποθέσεις που έπρεπε, με αποτέλεσμα εδώ μέσα να υπάρχει υγρασία, στην άλλη γωνία του κτιρίου να υπάρχει υγρασία και σύμφωνα με έκθεση που μας έκανε ο κ. Καρύδης όχι μόνο και υγρασία. Χρειάστηκε να γίνει διπλός και πολύ μεγάλος κόπος. Φώναξα τον κ  Μοσχονά, πήραμε όλα τα παρτέρια από πάνω, γιατί δεν είχε υπολογιστεί τι; Δεν είχε κανείς υπολογίσει πόσο γίνεται αυτό το μεγάλο παρτέρι όταν βρέξει, όπου υπερδιπλασιάζεται το βάρος του και είχε υπολογιστεί  το βάρος του χώματος, τα δέντρα σε κανονικές συνθήκες, 

 
Άρα, αυτό το βάρος έπρεπε να είχε υπολογιστεί αν το σηκώνει το κτίριο και όχι το αρχικό που το βάζει σε νορμάλ κατάσταση, γιατί με το αυτόματο πότισμα όπως ξέρετε είναι τόσο νερό όσο να ζήσει το δέντρο. Τη βροχή χρειάζεται να υπολογίσεις. Γι' αυτό και το επισημαίνω αυτό σαν παράδειγμα, για να πω τι εννοούμε λέγοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Για το λόγο αυτό ακριβώς, η έκθεση αύριο πέραν του τι θα βλέπουν οι επισκέπτες, θα δίνει και δωρεάν τεχνογνωσία ώστε όσοι το επιθυμούν από τους συμπολίτες μας, να μπορέσουν να κάνουν τα σπίτια τους οάσεις δροσιάς και πνεύμονες οξυγόνου, αλλά με τελείως ασφαλή τρόπο.
Έτσι, θα μπορούμε όχι μόνο να κοιτάμε ψηλά και να χαιρόμαστε το πράσινο, αλλά και να για να μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον του κόσμου μας και του πλανήτη μας με αισιοδοξία. Αλλά αυτό για να γίνει πρέπει πρώτα να φροντίσουμε να κάνουμε το δικό μας περιβάλλον πιο πράσινο, πιο ανθρώπινο, πιο οικολογικό.
Σας καλωσορίζω εσάς από σήμερα σε αυτή την έκθεση. Θέλω να σας παρακαλέσω το κομμάτι που λέγεται πράσινες ταράτσες, πράσινα μπαλκόνια όσο μπορείτε να το στηρίξετε, κάθε μέρα πρέπει όλο το χρόνο να προσπαθούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας. Πιστεύω πάρα πολύ για το συγκεκριμένο τουλάχιστον κομμάτι ότι η ευαισθητοποίηση γίνεται καλύτερα από τον έντυπο τύπο, παρά από μισό λεπτό, αν δειχθεί και αυτό, στην τηλεόραση.
Και εάν πράγματι το πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια, να βοηθήσετε ώστε να ευαισθητοποιήσουμε όσους μπορούμε περισσότερους. Λεπτομέρειες θα σας πει τώρα αμέσως ο κ. Μοσχονάς. Απλά θέλω να διευκρινίσω, γιατί μου αρέσει να είμαι απόλυτα συγκεκριμένος, δύο πράγματα σε σχέση με αυτά που θα ακούσετε από τον Άγγελο και αυτά που είδατε.
Εκεί ήταν δύο ειδών αναπλάσεις. Αναπλάσεις που έγιναν εξ αρχής καινούργιες, όπως είναι το πάρκο στο νέο σταθμό του Κεραμεικού. Το πάρκο δηλαδή Κεραμεικού δεν είναι η κορεάτικη αγορά, είναι το πάρκο που περιβάλλει το σταθμό του Κεραμεικού στο γκάζι, πίσω ακριβώς από την Τεχνόπολη ή όπως είναι το πάρκο του ΦΙΞ, το λέμε ΦΙΞ που είναι το κτίριο στη Συγγρού που θα γίνει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
Επειδή όντως στην αρχική σύμβαση με το Αττικό Μετρό ήταν υποχρέωση του Αττικό Μετρό να κάνει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και βεβαίως δεν λέει ποτέ όχι, αλλά αν θα καθόμουν εγώ σα Δήμαρχος να περιμένω πότε το Αττικό Μετρό θα μου αναπλάσει τους χώρους γύρω απ' τους σταθμούς, θα είχε λήξει η πρώτη δημαρχιακή περίοδος και ακόμη θα περίμενα τις αναπλάσεις.
Βεβαίως δε θα τους τα χαρίσω. Ήδη για το ένα τους στείλαμε τη «λυπητερή» να τα πληρώσουν. Δεν πρόκειται να τους τα χαρίσω. Αλλά δεν μπορούσα και να περιμένω πότε θα μου φτιάχνανε τους περιβάλλοντες χώρους. 

 
Ή άλλα που υπήρχαν με πιο χαρακτηριστικό, γιατί είναι σημείο που μια φορά τουλάχιστον το χρόνο όλοι έχετε πάει στο σταθμό Λαρίσης, το πάρκο στο σταθμό Λαρίσης το οποίο υπήρχε σα πάρκο, αλλά ήταν τελείως εγκαταλειμμένο. Και είπαμε εκεί να του κάνουμε ουσιαστικό lifting, για να χρησιμοποιήσω μια λέξη της μόδας.

 
Όπως επίσης πρέπει να σας πω και νιώθουμε πάρα πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, ότι εδώ και μία εβδομάδα περίπου στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης Eco-Μεσόγειος, που έκανε ένα πολύ πετυχημένο Συνέδριο πριν 10 ημέρες, υπάρχει πλέον ανηρτημένη -μας το ζήτησαν δηλαδή και το έβαλα- η πράσινη χάρτα του Δήμου της Αθήνας.
Αυτό είναι μία αναγνώριση από ΜΚΟ  διεθνούς φήμης και αξιοπιστίας. Και εδώ είναι που σας είπα ότι αντί να χαίρονται όλοι, κάποιοι στενοχωρήθηκαν. Στενοχωρήθηκαν γιατί η Μεσόγειος έβαλε στην ιστοσελίδα της την πράσινη χάρτα του Δήμου της Αθήνας. Κάποιοι άλλοι στενοχωρήθηκαν γιατί πρεσβείες ξένες με πρώτη τη Γαλλική Πρεσβεία, η τελευταία που μας το ζήτησε ήταν η Αμερικανική Πρεσβεία και τους το μεταφράσαμε στα εγγλέζικα και τους τη  στείλαμε, ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για την πράσινη χάρτα.
Ωραία, εντάξει, μπορεί να μην είχαν μάθει κάποιοι ότι το περιβάλλον δεν έχει χρώμα πολιτικό. Είναι μερικά πράγματα τα οποία δεν έχουν χρώματα κομματικά, ούτε πολιτικά, ούτε κομματικά. Είναι θέμα ο κάθε άνθρωπος πως το βλέπει με δική του ευαισθησία. Και μπορεί να έχουν παραξενευτεί.
Εμείς θα συνεχίσουμε με πολύ συγκεκριμένο πράγμα το θέμα περιβάλλον. Εξάλλου σας υπενθυμίζω, εσείς το ξέρετε απλά το υπενθυμίζω, ότι έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις απ' τη στιγμή που ενταχθήκαμε στο C-40. Δεν εντάσσεται και αποκοιμάσαι εκεί. Έχεις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που πέραν του πρασίνου  είναι και πολλές άλλες δράσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τη μείωση ενέργειας, ψυχρά υλικά, τα οποία εάν θέλουμε να είμαστε και του χρόνου στο C-40, θα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα.
Και κλείνοντας απλά, επειδή είναι σε σημείο που εκεί σίγουρα περνάτε μια φορά τη βδομάδα, μπορεί από το σταθμό Λαρίσης μια φορά το χρόνο, αλλά εκεί μια φορά τη βδομάδα, δείτε πως έχει φωτιστεί το κομμάτι της Ερμού από τη διασταύρωσή του με την Αθηνάς μέχρι το σταθμό κάτω που είναι με το νέο φωτισμό, με μειωμένη ενέργεια τουλάχιστον κατά 30% και με πολύ καλύτερη απόδοση.
Ήταν ο πιλοτικός δρόμος τον οποίο ξεκινήσαμε γιατί θέλαμε να δούμε και τώρα έχει προγραμματίσει το ηλεκτρολογικό που είναι και αυτό στην ευθύνη του κ. Μοσχονά, να ξεκινήσουμε πλέον με πιο συστηματικό τρόπο, αλλά θέλαμε πρώτα να το δούμε πως φωτίζεται. Δείτε αν ενθυμείστε την Ερμού πως ήταν, δείτε την τώρα πως είναι η Ερμού και από άποψη φωτισμού και από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Μια καλύτερη ποιότητα ζωής θέλει ένα καλύτερο περιβάλλον. Και καλύτερο περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αρκετό πράσινο. Όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης αποφάσισε να κατέβει, κάναμε μια συζήτηση πριν γίνει το πρόγραμμα. Του είπα τότε έχοντας την εμπειρία γιατί ήμουν 4 χρόνια νωρίτερα, ότι δε θα μπορούσε να αυξήσει το πράσινο της πόλης εάν δεν αξιοποιηθούν οι ταράτσες.
Του εξήγησα όμως και πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα και για τεχνικούς και για οικονομικούς και για πολλούς λόγους. Με την απάντηση «εγώ είμαι για τα δύσκολα, θα το βάλω στο πρόγραμμα, εσύ βρες λύση», ξεκινήσαμε τότε.
Σήμερα, τι μπορούμε να πούμε. Κάνουμε την έκθεση. Σε αυτή την έκθεση έχουμε φωνάξει κάθε κατασκευαστή για να δώσει δική του λύση που μπορεί να είναι διαφορετική από τον άλλον. Θα δείτε λύσεις που είναι από τεχνολογίες Γερμανίας, Αγγλίας, με διαφορετικό τρόπο, με κινητά, με σταθερά. Και εμείς σα Δήμος προτείνουμε και τη δική μας λύση, που είναι με κινητά στοιχεία. Ένα είναι αυτό. Θα μπορέσει ο κάθε πολίτης να επιλέξει αυτό που του αρέσει, να δει πως γίνεται, να ρωτήσει, να ενημερωθεί.
Διότι αν δεν ενημερωθούν οι πολίτες, οποιαδήποτε εκστρατεία και να κάνουμε εμείς, θα αποτύχει. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα, να ενημερωθεί ο πολίτης. Ακόμα, απέναντι φτιάξαμε και ένα μπαλκόνι και το διακοσμήσαμε. Αυτή είναι μια δουλειά που την κάναμε εμείς ως Δήμος, ακριβώς γιατί δεν αποβλέπουμε μόνο στην πράσινη ταράτσα, αλλά και στα πράσινα μπαλκόνια.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 400 χιλιάδες διαμερίσματα στην πόλη. Σκεφτείτε τι δυνατότητες πρασίνου υπάρχουν στα μπαλκόνια τους. Τίποτα άλλο. Μόνο στα μπαλκόνια τους. Την ίδια ώρα όμως που προχωράμε αυτή τη διαδικασία η οποία είναι δύσκολη και το επαναλαμβάνω, δε δημιουργούμε ενθουσιασμούς, έχει νομικά προβλήματα. Π.χ. όλη η πολυκατοικία πρέπει να αποφασίσει, η πλειοψηφία της ή τα 2/3.
Βρισκόμαστε σε επαφή με το Σύλλογο Ιδιοκτητών για να λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Τονίζουμε ότι πρέπει να προσεχθεί το στατικό μέρος και το θέμα της μόνωσης. Βρήκαμε λύσεις όπου δεν υπάρχει ταράτσα στην πόλη που να μην αντέχει 200 κιλά και οι λύσεις που υπάρχουν απέναντι είναι 50, 70. Αυτή που κάναμε εμείς 84 κιλά με βρεγμένο το χώμα, αυτή που είδατε πριν στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΝΑ Τσαμαδού 8.
Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε περίπτωση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά η ταράτσα. Θέλουμε ταράτσες που αντί να αντανακλούν τη ζέστη του καλοκαιριού, να αντανακλούν και να βγάζουν οξυγόνο το καλοκαίρι. Μπορούμε με αυτό τον τρόπο να διαφοροποιήσουμε κατά πολύ το μικροκλίμα της πόλης.
Θα δώσουμε όμως και άλλη μια μάχη με τους πολίτες στην ενημέρωση εννοώ, στους ακάλυπτους χώρους. Οι ακάλυπτοι χώροι, υπάρχουν 40.000 κτίρια, 400.000 διαμερίσματα. Καταλαβαίνετε ότι ένα δέντρο να μπορούσαμε να πείσουμε να μπει, αυτό το δέντρο τι διαφορά θα έκανε.
Είναι 40.000 οι ακάλυπτοι χώροι και λέγαμε το 20% εάν πετύχουμε να βάλει, είναι 8.000 δέντρα. 8.000 δέντρα στην πόλη, ξαφνικά, από το πουθενά. Και εδώ δείτε πως δένουν όλα τα πράγματα. Στη χάρτα πρασίνου είχε αναγγείλει ο Δήμαρχος ότι θα γίνει πρασινοδομία. Ακριβώς τώρα ερχόμαστε εδώ που χρειάζεται η πρασινοδομία για να δει, να εγκρίνει, να επιδιώξει όλα αυτά.
Διότι η πολεοδομία η ίδια καθαρά έχει μάθει το κτίριο, το στατικό. Εδώ να η άλλη υπηρεσία που θα έρθει να βοηθήσει, να εγκρίνει, να προσέξει, για να μη γίνουν ζημιές, πως θα γίνουν οι ταράτσες. Όπως βλέπετε προχωράμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, πάνω στο οποίο αυξάνουμε το πράσινο της πόλης.
Με αυτή την έκθεση δεν τελειώνουμε. Αρχίζουμε. Με αυτή την έκθεση θέλουμε να αρχίσουμε το διάλογο με τους πολίτες, έχουμε βγάλει 35.000 φυλλάδια, μοιράζονται στους πολίτες, θέλουμε το διάλογο μαζί τους, θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου για να πάρουμε προτάσεις. Μιλάμε με το Σύλλογο Ιδιοκτητών.

 
Σήμερα στην έκθεση, θα το δείτε αύριο που ξεκινάει, μετέχει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ της Δράμας, της Άρτας και της Χαλκίδας. Βλέπετε ότι είναι μια οργανωμένη προσπάθεια που στόχο έχει να επιλύσει όλα τα προβλήματα ώστε να φτιάξουμε μια καλύτερη πόλη.
Και τελειώνοντας θα μου επιτρέψτε να σας πω το εξής. Ο κ. Νικήτας  Κακλαμάνης είναι Δήμαρχος 16 μήνες, έχουν τελειώσει 16 έργα. 10 παλιά που αναπλάστηκαν και 6 καινούργια, ένα έργο το μήνα περίπου έρχεται η αναλογία. Και μέχρι το τέλος του χρόνου μ' αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα έχουμε περάσει τα 24.
Έχετε έναν κατάλογο. Αυτός ο κατάλογος δεν αμφισβητείται, έχουν φυτευτεί 5.800 δέντρα στην πόλη. Σας λέω ότι πήγα στα Διαμερίσματα και παρουσία της αντιπολίτευσης έδωσα που έχουν φυτευτεί με ακριβή σημεία και φυσικά είπα να τα ελέγξετε και να μας κρίνετε αν λέμε ψέματα και φυσικά κανένας δεν διαφώνησε γιατί είναι πραγματικότητα.
Στόχος, λοιπόν, είναι περισσότερο πράσινο. Αυτό υλοποιείται και με τη Χάρτα Πρασίνου και με το μακροχρόνιο σχεδιασμό που υπάρχει και με τις απαλλοτριώσεις που έχουν δρομολογηθεί και με τις πράσινες ταράτσες και με τα μπαλκόνια και με τους ακάλυπτους και με κάθε σημείο της Αθήνας που μπορεί να αξιοποιηθεί για πράσινο. 

 
Αυτά θέλω να πω. Ευχαριστώ.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πριν σας δώσω το λόγο να ρωτήσετε αν θέλετε κάτι θέλω να σας πω, από σήμερα, ότι στις 14 του μηνός το πρωί 09:30-10:00 αν θυμάμαι καλά στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού,  θα παραλάβει ο Δήμος της Αθήνας τα πρώτα 16 από τα 32 νέα απορριμματοφόρα τα οποία θα κινούνται με φυσικό αέριο.
Το λέω όχι τόσο για αυτό, που κι αυτό έχει τη σημασία του, γιατί σαφέστατα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό, αλλά όσοι θα μπορέσετε να έρθετε, θα σας κάνουμε μια μικρή βόλτα εφ' όσον έχετε κέφι και χρόνο να δείτε το Λυκαβηττό.
Και να σας πω και μια ιστορία άλλη τώρα για το Λυκαβηττό. Ο Λυκαβηττός, έχουν φυτευτεί 34.000 θάμνοι. Ο κ Μοσχονάς  μου είπε, ότι θα είναι ευτυχής εάν χάσουμε το 20% μόνο, γιατί πάντα στους θάμνους υπάρχει ένα χάσιμο είτε ανταγωνίζονται μεταξύ τους, είτε και για διάφορους άλλους λόγους. Ένας από τους λόγους σας το λέω να το ξέρετε, γιατί θα είναι κάτι που θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά, είναι τα οικόσιτα σκυλάκια, τα οποία πάνε και σκάβουν με το πόδι και ο μικρός θάμνος, τον ξεριζώνουν, εκτός την άλλη γνωστή ιστορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τα ζώα, αλλά πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες.
Εγώ πήγα  να δω τις αμυγδαλιές που φυτέψαμε πρόσφατα  για να κάνουμε έναν αμυγδαλεώνα, ο οποίος ήταν  μια ομορφιά, γιατί ήταν μεγάλες αμυγδαλιές.
Αυτό το λέω, γιατί; Γιατί ο Λυκαβηττός είναι ένας ωραίος λόφος μέσα στην πόλη, σχετικά εύκολα προσβάσιμος, μπορεί να τον βλέπουν όλοι οι Αθηναίοι και όλοι οι επισκέπτες αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν πάει να καθίσουν.

 
Και υπάρχουν τώρα άλλοι λόφοι, αυτό που σας έχω πει σε ανύποπτο χρόνο, αλλά εδώ πλέον η υπομονή εξαντλείται και θα γίνει κατάληψη, όπως έγινε στο Ωδείο. Τον  πήραμε τον περιβάλλοντα χώρο, αφού εμείς τον καθαρίζουμε, εμείς τον σκαλίζουμε, εμείς τον φυτεύουμε, τώρα εμείς θα τον ποτίσουμε, γιατί δεν είχε, γι' αυτό ξεραινόταν αυτό πάρκο γύρω από το Ωδείο, δεν είχε νερό.
Θα βάλουμε νερό, θα φυτέψουμε και άλλα δέντρα. Θα μπει και μία ταμπέλα που θα λέει: «Δήμος της Αθήνας» τελείωσε και να δούμε αν θα εμφανιστεί ποτέ ο ιδιοκτήτης, περί δημοσίου ομιλώ, γιατί εκεί δεν είναι ιδιώτη, περί δημοσίου ομιλώ.
Ο Λόφος του Αρδηττού, αναξιοποίητος και μη χρησιμοποιούμενος από τους Αθηναίους, ανήκει στο Ζάππειο και από το Ζάππειο στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή τι είναι η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει έναν ολόκληρο λόφο μέσα στην Αθήνα, τον οποίο όμως εμείς φυλάμε το καλοκαίρι, εμείς εκχερσώνουμε δωρεάν όλα αυτά για λόγους πυρκαγιάς το καταλαβαίνετε. Εμείς θα βάλουμε φώτα διότι δεν φωτίζεται, παρόμοια ιστορία με το  Λόφο Φιλοπάππου.
Τα ψέματα θα τελειώσουν. Τελειώνοντας το 2008 ή θα πάνε οι ιδιοκτήτες τους και θα κάνουν αυτό που πρέπει ή διαφορετικά θα κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει, αλλά τέρμα το τσάμπα. Θα τους πάρουμε και θα βάλουμε ταμπέλα «Δήμος Αθηναίων» και θα τους χειριστούμε εμείς. Δεν γίνεται αλλιώς δηλαδή.
Όποιοι ξένοι Δήμαρχοι έρχονται ή αν δείτε την ιστορία που σας λέω τώρα εσάς που άλλοι την ξέρετε, άλλοι την ψυλλιάζεστε, μπορεί να είναι και κανένας δυο που να την ακούνε σήμερα, βάζουν τα γέλια, το θεωρούν τελείως εξωπραγματικό ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αυτό θα γίνει όπου βρίσκουμε σκόρπιο ελεύθερο χώρο και ο ιδιοκτήτης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και μιλώ πάντα για το δημόσιο. Γιατί ο ιδιώτης εντάξει, υπάρχουν νόμοι, είναι άλλοι οι κανόνες. Έχω δώσει εντολή και νομίζω ότι τελειώνοντας το καλοκαίρι γιατί οι διαδικασίες είναι λίγο χρονοβόρες,  θα ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση ενός αιτήματος και ονείρου ετών στην περιοχή στα Πατήσια της ..., το οποίο έχω δώσει εντολή να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση από τη στιγμή πλέον που έχουμε τα λεφτά από το δάνειο που πήραμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Και μ' αυτό κλείνω, υπενθυμίζοντας ότι οι ευαισθησίες είναι καλές, αλλά για να μετουσιωθούν όμως σε πράξη χρειάζονται χρήματα αφού δυστυχώς τίποτα σ' αυτή τη ζωή δεν είναι τσάμπα.
Όταν, λοιπόν, έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για τα 50 εκατομμύρια του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και γνωρίζουν όλοι, ότι αυτό στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα πάει σε επενδύσεις και σε απαλλοτριώσεις και το καταψηφίζουν, αυτοί που το καταψήφισαν δεν δικαιούνται να ομιλούν για ευαισθησίες και για απαλλοτριώσεις.
Και από τούδε και στο εξής σας το λέω, θα κάνω ονομαστικές ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα δίνω στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που καταψηφίζουν τέτοιες προτάσεις και που ταυτόχρονα καταγγέλλουν τη δημοτική Αρχή ότι δεν κάνει  απαλλοτριώσεις και να μου πούνε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσα να κάνω απαλλοτριώσεις χωρίς να πληρώσω.
Μιλάω για απαλλοτριώσεις κυρίως που ανήκουν στους ιδιώτες έτσι, εκεί είναι οι πολλές. Διότι δεν μπορούμε άλλα να λέμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα να λέμε έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και απευθείας μετάδοση από τον «98,4», θα μάθουν όλοι οι Αθηναίοι και όλες οι Αθηναίες αν ο κ. Κακλαμάνης που καταγγέλλει τον Μοσχονά  ότι δεν φτιάχνει χώρους πρασίνου, ότι δεν απαλλοτριώνει χώρους, εάν ταυτόχρονα λέει ναι ή όχι σε ένα δάνειο που θα είναι γι' αυτό το σκοπό.
Τα ψέματα τελειώσανε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, λυπούμαι, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και από εκεί και πέρα μετά από 2,5 χρόνια οι συμπολίτες μας θα βγάλουν τα συμπεράσματα. Λοιπόν, πριν σας κεράσουμε καφέ, είμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι θέλετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε, ότι παρέχετε δωρεάν τεχνογνωσία, εννοείτε ότι τους παραπέμπετε στους ιδιώτες κατασκευαστές; Γιατί φαντάζομαι ότι αυτό πρέπει να γίνεται σε ένα πρακτικό επίπεδο, να τους δίδετε τα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μια πράσινη ταράτσα.
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Όπως σας είπα, υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις. Υπάρχουν και οι λύσεις των κινητών, αν πάτε απέναντι να τις δείτε, έχουν δημιουργηθεί ολόκληρες γωνιές ή και επάνω. Αυτό του το δείχνουμε πως γίνεται, το βλέπει, του λέμε π.χ. θα δείτε αν πάτε απέναντι, ότι ακόμα και για βαριά στοιχεία, δηλαδή δέντρο ολόκληρο που είναι μέσα σε γλάστρα, του λέμε, εάν η γλάστρα είναι πλαστική και είναι με φυτόχωμα, όχι χώμα, ζυγίζει 80 κιλά. 

 
Δηλαδή απέναντι στην έκθεση αύριο κάντε μια βόλτα, θα δείτε, αυτό είναι ο ίδιος να επιλέξει, θέλει να βάλει ψηλά δέντρα, θέλει να βάλει μικρά δέντρα, του δείχνουμε πώς να τα στήσει. Άρα, λοιπόν, δικαίωμά του αν θέλει να επιλέξει ιδιώτες.
Υπάρχουν τεχνογνωσίες απέναντι θα δείτε, που κάποιος έφτιαξε μία ταράτσα, ιδιώτης είναι, έχει την τεχνογνωσία και θέλει πότισμα τα λουλούδια του μία φορά το μήνα, έχει επιλέξει τέτοια λουλούδια. Υπάρχουν πολλές λύσεις. Οι λύσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι όλες μπορεί να τις κάνει ένας πολίτης μόνος του. Δίνουμε όμως λύση στον πολίτη αν θέλει να την κάνει και μόνος του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω σε συνέχεια της ερώτησης που έγινε από την κυρία, πέρα από την προτροπή, πέρα από την παρουσίαση της όποιας τεχνογνωσίας και της βοήθειας, υπάρχει περίπτωση να ενισχύσετε και οικονομικά την προσπάθεια αυτή και αν όχι άμεσα οικονομικά, ίσως με φυτά;
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Κοιτάξτε, τα φυτά είναι συνάρτηση της πρόσβασης που δημιουργείται. Επειδή οι βάσεις που δημιουργούνται δεν είναι ίδιες, δεν μπορείς να πεις, ότι εγώ στο «Χ» μίγμα θα βάλω αυτά τα φυτά, γιατί δεν πάνε. 

 
Εκείνο το οποίο θα αντιμετωπίσουμε και γι' αυτό μιλάμε για διάλογο είναι το εξής. Να υπάρξουν κάποια κίνητρα και κάποια τεχνική βοήθεια όπου όμως αυτό θα το δούμε μέσα από έναν διάλογο και με τους διάφορους Συλλόγους με πρώτον το Σύλλογο των Ιδιοκτητών και παράλληλα μέσα απ' αυτό το διάλογο σας θυμίζω, ότι θα χρησιμοποιήσουμε και την τεχνολογία που έχουμε πια στα χέρια μας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου που έγινε με τις προσόψεις.
Από εκεί και πέρα πρέπει να κοστολογηθεί το ενδιαφέρον, για να δούμε τι μπορούμε να δώσουμε. Κοιτάξτε, άπειρα λεφτά κανένας δεν μπορεί να δώσει, ούτε είναι όποιος πρόλαβε τον Κύριο ήθελε. Όλα αυτά θέλουν έναν διάλογο, θέλουν μια δήλωση, θέλουν μια διαδικασία.
Γιατί να σας πω ένα παράδειγμα ας πούμε. Έρχεται κάποιος και λέει εντάξει, δώστε μου εμένα 50 γλάστρες για την ταράτσα μου. Για την ταράτσα του ή για το εξοχικό του; Πώς διασφαλίζουμε το Δήμο; Άρα μας χρειάζεται κάτι άλλο, δεν μας χρειάζεται η αίτηση ενός. Μας χρειάζεται η αίτηση του διαχειριστή της πολυκατοικίας.  Σας λέω ένα μικρό παράδειγμα για να με καταλάβετε.
Θα υπάρξει, λοιπόν, όλη αυτή η διαδικασία που θα είναι όσο μπορούμε πιο απλή, όσο μπορούμε όμως σίγουροι γι' αυτό που κάνουμε και γι' αυτό που δίνουμε και όσο μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Να σας πω, να συμπληρώσω εγώ σ' αυτό. Ακούστε, το πρόγραμμα της πρόσοψης παραδείγματος χάρη, δεν βγάζει ο Δήμος δικούς του πόρους, είναι επιδοτούμενο όπως ξέρετε και κατορθώσαμε και πήραμε και παράταση και πολύ καλά έκανε το Υπουργείο Οικονομικών και την έδωσε.
Σας λέω, λοιπόν, ότι η πρώτη προσπάθεια που θα γίνει και κατά πάσα πιθανότητα, δεν σας το λέω κατά πάσα βεβαιότητα, θα κάνω ένα ταξίδι εγώ αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλλες να μιλήσω με τον κ. Δήμα, είναι να μπορεί να υπάρχει μέσα στα πλαίσια του Δ' ΚΠΣ η δυνατότητα επιδοτήσεως, όπως είναι στις προσόψεις, γι' αυτό το πράγμα. 

 
Οπότε ένα μέρος μπορεί. Το δεύτερο, το οποίο όπως σας είπε ο Άγγελος έχουμε ξεκινήσει μια κουβέντα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών τον κ. Παραδιά, ο οποίος θα είναι αύριο εκεί και θα μιλήσει και είχε ορισμένες ιδέες από τις οποίες κάποιες κι εμείς τις βρίσκουμε ελκυστικές. Εκεί χρειάζεται η συνεργασία με το κράτος. 

 
Δηλαδή παραδείγματος χάρη τουλάχιστον στις νέες οικοδομές,  είτε είναι ιδιώτη που είναι μια μικρή, ένα διώροφο σπίτι, είτε πολύ περισσότερο ενός εργολάβου που φτιάχνει μια πολυκατοικία, να φτιαχτεί η προδιαγραφή εξ αρχής για πράσινη ταράτσα, να έχει κάποια κίνητρα οικονομικά κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Αυτό όπως καταλαβαίνετε, θέλει συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών και με τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τουλάχιστον. Άρα είναι ένα σημείο που πρέπει να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση, διότι έχετε δίκιο μπορεί και άλλοι να θέλουν, αν και το κόστος μη νομίζετε ότι είναι τόσο πολύ μεγάλο για μία πράσινη ταράτσα, όχι με την κλασική μορφή του γκαζόν κάτω κλπ., αλλά την κινητή όπως θα δείτε επάνω. Δεν είναι τόσο μεγάλο το κόστος, είναι σίγουρο.
Σκεφτόμαστε επίσης αν μπορέσουμε και είναι ελεύθερη η Πλατεία Συντάγματος εκείνη την ημέρα να κάνουμε για μία εβδομάδα και ανθοκομική έκθεση στο Σύνταγμα. Είμαστε σε επικοινωνία με το Σύλλογο των Ανθοκόμων της Αττικής, όπου ενδεχομένως να δεχτούν κι εκείνοι,  να προσφέρουν φυτά σε τιμή κόστους, πολύ χαμηλά δηλαδή για όποιον θέλει για το συγκεκριμένο όμως πρόγραμμα.
Και ένα τελευταίο που ξέχασε ο Άγγελος να πει είναι, ότι το Σεπτέμβριο υπολογίζουμε, να έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τους όρους και τη διαδικασία για το διαγωνισμό για το βραβείο της Πράσινης ταράτσας και του Πράσινου μπαλκονιού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με καλύψατε. Απλώς ήθελα να ρωτήσω η πρόταση που είχατε κάνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την ευθύς εξ αρχής κατασκευή, όταν κατασκευάζεται να προβλεφθούν πρασιές, να προβλεφθεί αυτό τις ταράτσες κλπ. έχει βρει ευήκοα ώτα;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Επειδή εγώ ναι μεν δεν πρόκειται να γυρίσω ξανά στην λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή, προέρχομαι όμως απ' αυτή, εγώ αυτά που λένε, ευήκοα ώτα τα οποία  λέω ότι θεωρητικά βρήκα, δεν τα λαμβάνω και πολύ υπόψη μου.
Θα τα λάβω υπόψη μου όταν δω τα ευήκοα ώτα αυτά που είπαν, ότι τους ενδιαφέρουν, να γράφονται σε μια κόλλα χαρτί και να φτιαχτεί μία διαταξούλα, μία τροπολογία και να πάει στη Βουλή. Έτσι, άλλο ευήκοα ώτα που σου λέω, ότι τα βρήκα, αλλά από εκεί μέχρι να πάει στη Βουλή αυτό, ο δρόμος είναι μακρύς. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Τότε θα σου πω ναι, τα βρήκα. Τώρα κρατώ επιφυλάξεις αν τα βρήκα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν εγώ θέλω να φτιάξω την ταράτσα μου και μετά έρθει η Πολεοδομία, γιατί το άκουσα κι αυτό το πράγμα και έχω μπλεξίματα τι θα γίνει;
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Ένα λεπτό. Εάν είναι κινητά...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κινητά τι θα πει, δεν κατάλαβα;
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Κινητά θα πει γλάστρες, ζαρντινιέρες κλπ. δεν χρειάζεται καθόλου η Πολεοδομία. Από την άλλη μεριά πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό το οποίο όμως προσέξτε με είναι λίγο αμφισβητούμενο. Δηλαδή οι καταγγελίες λένε, ότι  δεν είχε κάνει σωστή μόνωση και έπαθε ζημιά το κτίριο.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Καταγγελίες των από κάτω, και όχι μόνο στο Δήμο, αλλά και στα αστικά δικαστήρια.
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Γι' αυτό μας είδατε και πριν και λέμε. Να απλοποιηθεί η διαδικασία, αλλά δεν μπορεί να καταργηθεί σε μια μόνιμη κατασκευή και να γίνει μια ζημιά στην πολυκατοικία, γιατί τότε αντί να πετύχουμε τη διαφήμιση και το όμορφο της πόλης, θα έχουμε δυσφημίσει την ίδια την προσπάθεια που κάνουμε.

 
Γι' αυτό μας βλέπετε, ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί και με την Πολεοδομία, πόσο μπορεί να απλοποιηθεί. Είπα κάτι στην αρχή και το επαναλαμβάνω. Ξεκινάμε, δεν τελειώσαμε, ξεκινάμε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια.
Και να σας θυμίσω κάτι. Πολλοί από εσάς κάνατε χρόνια Δημοτικό. Πόσα χρόνια ακούτε πράσινες ταράτσες; Εγώ τις ακούω από το '90. Είναι 2008. Δεν είναι ένα τυχαίο ότι δεν έγιναν. Ήταν οι μεγάλες δυσκολίες που έχουν. Απλά...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να βάλω δέντρα στην ταράτσα μου θέλω άδεια;
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Όχι, αν βάλεις δέντρα όχι. Αλλά αν κάνεις μόνιμη κατάσταση, θέλει άδεια Πολεοδομίας αυτή τη στιγμή όπως είναι δηλαδή τα δεδομένα. Εάν πας να βάλεις χώμα χωρίς...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα γιατί να πάω να το κάνω;
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Να σου πω, δεν μπλέκεις γραφειοκρατικά, κανένα μπλέξιμο. Και μάλιστα και αυτή ακόμα τη διαδικασία στόχος του Δημάρχου είναι να μειωθεί, αλλά δεν μπορεί να γίνει και ανεξέλεγκτα, γιατί κάποιος νόμισε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Κοίταξε, τεχνογνωσία για να βρεις, η τεχνογνωσία θα σου κάνουμε μία έκθεση. Θα δεις 11 κατασκευαστές που μπορείς να διαλέξεις εσύ ότι αυτόν νομίζεις, να δεις τον ανταγωνισμό τους, να δεις τις τιμές ή να δεις οτιδήποτε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν λύσεις που μπορείς να τις κάνεις και ο ίδιος. Αυτά είναι τα δύο πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι τιμές πώς είναι;
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Θα τις δείτε. Δεν θέλω να χαρακτηρίσω, είναι υποκειμενικό το τι είναι ακριβό και το τι είναι φτηνό. Άρα λοιπόν επειδή αύριο...
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κατ' αρχήν σε μία πολυκατοικία παιδιά δεν είναι ενός, αν έχει 20 διαμερίσματα και κάνει 2.000,00 ευρώ, λέω νούμερα τυχαία η όλη κατασκευή της πράσινης ταράτσας, μιλάμε για 100,00 ευρώ το διαμέρισμα.
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Εντάξει, δεν θα έρθει τόσο λίγο.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι, λέω. Δηλαδή δεν είναι ενός ανθρώπου η πληρωμή αυτό το πράγμα. Δεύτερον επειδή είπες για τη διαδικασία, θα είναι ακριβώς όπως είναι η πρόσοψη. Θα φτιαχτεί ειδικό γραφείο στην Πολεοδομία, όπου θα πηγαίνεις θα παίρνεις το χαρτί σου, πέραν...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φυσικά από το 2009 τώρα;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι - όχι καθόλου, δεν εννοώ καθόλου αυτό. Εννοώ το τι θα πρέπει να πας να ξέρεις. Πέραν του ότι αν ξέρεις Internet, θα μπορείς να μπεις στο Internet στην Ιστοσελίδα του Δήμου και αυτά που σου λέω, να πας να τα πάρεις εγγράφως από εκεί, να τα βγάλεις από το Internet. Εγώ θα πρέπει να πάω στην Πολεοδομία, γιατί δεν ξέρω να χειρίζομαι κομπιούτερ, θα πάω να τα πάρω από εκεί.
Δεν θα επιδοτείται. Την τεχνογνωσία που λέω. Στην πρόσοψη που λες, ότι μπορεί να πάει ένα χρόνο πίσω, είναι γιατί επιδοτείται, δίνεις λεφτά. Μακάρι να πάρουμε πρόγραμμα και ας γίνεται μετά έξι μήνες ή οκτώ, αρκεί να επιδοτείται.
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Και σας θυμίζω για τις προσόψεις, ότι έχουν υπερβεί τα 3.500 σπίτια, 3.500 πολυκατοικίες, που σημαίνει ότι δεν ήταν τόσο πολύ γραφειοκρατικά, δε θα προχωρούσαν 3.500 υποθέσεις. Αλλά δεν είναι δυνατό να καταργηθεί η πολεοδομία στον απόλυτο βαθμό της, με αποτέλεσμα κάποιος να πάει να κάνει ζημιά σε μια ολόκληρη πολυκατοικία. Δε γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος έχει ενοχληθεί που εντάξατε τον παράγοντα περιβάλλον δομικά σε όλες τις πολιτικές του Δήμου;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δείτε π.χ. πάρτε τα πρακτικά του Συνεδρίου της ECO - MESOGEIOS δείτε ποιοι μίλησαν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Εγώ, όταν κάποιοι είναι απόντες δεν αναφέρομαι ονομαστικά. Είναι πολύ απλό ή πάρτε τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου και δείτε. Είναι απλό πράγμα.
Α. ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Μου επιτρέπετε; Ξέρεις ποιοι ενοχλούνται; Εκείνοι οι οποίοι είχαν στηρίξει την πολιτική τους υπόσταση σε παραμύθια. Διότι είναι παραμύθι ότι η Αθήνα έχει 2,4 πράσινο, γιατί έχει 6,84. Όταν και λέω ένα απλό, μικρό παράδειγμα. Και όταν μηδενίζεις το ό,τι γίνεται προσπαθώντας να κάνεις αντιπερισπασμούς με δήθεν φυτεύσεις, τότε δείχνει ποιοι ενοχλούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας, εγώ είχα ακούσει μια πρόταση για μεγάλα κτήρια δημόσιου τομέα που θα γίνονταν οι πράσινες ταράτσες. Αυτά έχουν προχωρήσει;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Καταρχήν δεν είπαμε μεγάλα κτήρια δημόσιου τομέα. Είπα ενδεικτικά, εγώ είχα κάνει μια πρόταση σε ένα από τα κτήρια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Βέβαια δεν ήξερα ότι είναι ενοικιαζόμενα, αυτό τουλάχιστον το ένα, όχι της Χαριλάου Τρικούπη, το άλλο που είναι στους Αμπελόκηπους. Δεύτερον πρόκειται για μια πάρα πολύ παλιά πολυκατοικία.
Αντίθετα επανέφερα την πρόταση, τώρα που θα μεταστεγαστούν, το ένα έχει γίνει, τα Υπουργεία σε καινούρια κτήρια, εκτός μάλιστα Αθηνών 2 - 3 και τους είπα, δείτε τουλάχιστον αυτό. Κάνετε εγκαίνια στα καινούρια Υπουργεία σας, αν όχι με πράσινες ταράτσες, με πράσινα μπαλκόνια που είναι πάρα πολύ εύκολο, μα είναι πάρα πολύ εύκολο εκεί και το κόστος, για ένα Υπουργείο είναι ελάχιστο.
Σε τελική ανάλυση τους υπενθύμισα ότι δεν πληρώνουν τα Υπουργεία τέλη καθαριότητας στο Δήμο της Αθήνας, σε κανένα Δήμο για δημόσια κτήρια και επομένως κερδίζουν αρκετά λεφτά για να μπορούν να τα ξοδεύουν στο να κάνουν πράσινα μπαλκόνια ή πράσινες ταράτσες. Ούτε ένα Υπουργείο δεν πληρώνει τέλη καθαριότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπήρχε και μια πρόταση του κ. Μάνου για την Εθνική Τράπεζα, για κάποια άλλα κτήρια;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η Εθνική Τράπεζα δεν είναι πια δημόσιο κτήριο. Αντίθετα εγώ έχω εντοπίσει 1 - 2 καινούρια κτήρια, κατά σύμπτωση που λέτε τράπεζα, που φτιάχνονται και σκέφτομαι, να στείλω μια ευγενική επιστολή και να κάνω και ένα ευγενικό τηλέφωνο, αλλά δεν μπορώ να επιβάλλω βέβαια….
 

 Επιστροφή

 

«Πράσινος» αποπροσανατολισμός

«H δημοτική αρχή και ο δήμαρχος επιχειρούν για ακόμα μια φορά (μετά από τη Χάρτα Πρασίνου) να μεταθέσουν τις πολιτικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την εφιαλτική κατάσταση στην πόλη, στις πλάτες των κατοίκων και εργαζομένων». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων με θέμα «Πράσινες ταράτσες, φυτεμένοι ακάλυπτοι, ολάνθιστα μπαλκόνια», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

«Σαν Συμπαράταξη δεν είμαστε αντίθετοι σε εκθέσεις φυτών και φυτεμένων ταρατσών» και «ασφαλώς είμαστε υπέρμαχοι της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των κατοίκων». «Ομως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στη δημοτική αρχή να αποπροσανατολίσει τους κατοίκους από την πραγματική ουσιαστική λύση για την πολύπαθη Αθήνα, που δεν είναι άλλη από την αγωνιστική προώθηση μιας διαφορετικής πολιτικής, που θα αντιτίθεται στα μεγάλα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, θα υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία, τα δημόσια πάρκα, τα δάση και τις παραλίες, το αστικό και περιαστικό πράσινο».

Χτες, μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο της έκθεσης με κεντρικό σύνθημα - όπως αναγραφόταν στο πανό τους - «Οι ελεύθεροι χώροι στο λαό και όχι στο μεγάλο κεφάλαιο».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 7/5/08

Διαβάστε το Δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

 

 Επιστροφή

 

Φαλκιδεύουν το άρθρο 24 με τον χωροταξικό σχεδιασμό

"Προσπάθεια φαλκίδευσης του Συντάγματος και εσαεί πολεοδόμησης" με άξονα το νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, κατήγγειλε ο Θανάσης Λεβέντης. Υπογράμμισε δε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν οικοδομήσει την εκμετάλλευση του πολιτικού οφέλους πάνω στην ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στο άρθρο 24 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η Ν.Δ. προτείνει να αλλάζουν χαρακτήρα δάση και δασικές εκτάσεις και για τις ανάγκες χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει "όλη η χώρα να πολεοδομηθεί", συνέχισε και υπενθύμισε τις ελλείψεις σε υποδομές, τα αυθαίρετα που περιμένουν να νομιμοποιηθούν, τα σκουπίδια, την έλλειψη αποχέτευσης σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Ο Θ. Λεβέντης διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπάρχει "και προσδιορισμός χρήσεων γης και χωροταξικός σχεδιασμός, όχι όμως στην κατεύθυνση που τώρα πάει να πλαγιοκοπηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ".

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, πρόσθεσε ο Θ. Λεβέντης, έπρεπε να προβλέπει λαϊκά δημοψηφίσματα, αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής αντί υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό, διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας, να προβλέπει ίσα δικαιώματα (κοινωνικά, εκλέγειν και εκλέγεσθαι) για όλους τους πολίτες και να θεσπίζει την απλή αναλογική. 

Πουλακίδας Κώστας         ΑΥΓΗ 8/5/08

 

 Επιστροφή

 
Το αντισεισμικό σχέδιο παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων
Το Αντισεισμικό Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων παρουσίασε χθες η δημοτική αρχή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των δημοτικών κτιρίων, την ενημέρωση των πολιτών, την καταγραφή των κατάλληλων ελεύθερων χώρων καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την ανάπτυξη σχεδιασμού οργανωμένης εκκένωσης δημοτικών κτιρίων
Ταυτόχρονα ο δήμος θα προμηθευτεί όχημα με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και με ηλεκτρονική διασύνδεση με το κέντρο επιχειρήσεων του δήμου, ενώ θα παράσχει και το λεγόμενο «κουτί επιβίωσης» για παιδιά.
Στο μεταξύ στη χθεσινή συνεδρίαση τέθηκε και το θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων των δημοτικών αστυνομικών, με τη χρήση του GPS από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Κ. Σκανδαλίδη.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, πάντως, διαβεβαίωσε πως «δεν τίθεται θέμα παρακολούθησης», αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από την οποία αναμένεται απάντηση. Επίσης αντίστοιχο ερώτημα έχει αποσταλεί και στον Δημόκριτο, ώστε να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την επικινδυνότητα του συστήματος. 
Σημειώνεται ότι το Σύστημα Ηλεκτρονικής Καταγραφής και αποθήκευσης Συμβάντων και Παραβάσεων για τη Δημοτική Αστυνομία, το οποίο ύστερα από σχετική μελέτη εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συναντά την αντίδραση των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι για τον λόγο αυτόν έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
http://www.ethnos.gr/summary.asp?catid=11424&tag=8362

 

 Επιστροφή

 

Χωροτάξιο: Χωρίς Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, με υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Την αρνητική θέση του ΣΥΝ, τόσο επί της αρχής όσο και στις επιμέρους ενότητες του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, εξέφρασε ο αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Βαγγέλης Αποστόλου, ανοίγοντας χθες τις εργασίες ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΥΝ για το θέμα αυτό. 
Σημείωσε ότι δεν έχουν υπάρξει οι προϋποθέσεις για τον καθορισμό χρήσεων γης, όπως είναι το εθνικό κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις θέσεις του ΣΥΝ επί του Σχεδίου, ο Β. Αποστόλου είπε: 
1. Η χωροταξική και περιφερειακή ανάπτυξη που αναζητά το Σχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί γιατί: 
- Προτάσσει συνεχώς την αρχή της ανταγωνιστικότητας και αγνοεί τη χωρική συνοχή, την έννοια της ποιότητας, την επάρκεια των φυσικών πόρων και την αρχή της αειφορίας. Δηλαδή, όλα όσα πρέπει να αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. 
- Παραβλέπει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον νησιωτικό και ορεινό χαρακτήρα της χώρας μας. 
- Αναφέρεται σε ένα παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο ανάπτυξης, που βασίζεται σε πόλους-πόλεις και άξονες ανάπτυξης.
2. Η δημιουργία βιώσιμων διοικητικών ενοτήτων, που σχεδιάζεται, είναι πρόχειρη, ανεφάρμοστη και κυρίως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού: 
- Αναφέρεται στη γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς να προσδιορίζονται ο τρόπος, τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση των Περιφερειών της. 
- Προβλέπει συγκεντρωμένες αναδιαρθρώσεις σε θέματα που είναι ανοικτά, τόσο για τους φορείς της Αυτοδιοίκησης -ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ- όσο και για το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. 
- Ενισχύει περαιτέρω το αθηνοκεντρικό κράτος, πριμοδοτώντας το για μια ακόμη φορά σε βάρος των μικρότερων πόλεων και τελικά της ισόρροπης ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας. 
3. Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον με την υλοποίηση του Σχεδίου θα είναι δυσμενέστατες, αφού: 
- Δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο θέμα των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας. 
- Θυσιάζει εκατομμύρια στρεμμάτων δασικού χαρακτήρα εδαφών στην οικιστική ανάπτυξη, αφού όχι μόνο προχωρεί στην οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων με μεθοδεύσεις που επιτρέπουν αποκλίσεις κατά 30%, αλλά και χρησιμοποιεί ως εργαλείο τον δασοκτόνο νόμο του ΠΑΣΟΚ 3202/03. 
- Επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση, αφού εξακολουθούν να ισχύουν οι ρυθμίσεις που έχουν γεμίσει όλη τη χώρα με τσιμέντο. Θα μπορούσε, τουλάχιστον σε επίπεδο Αττικής, που έχει μεταβληθεί σε μια απέραντη τσιμεντούπολη, να έχει καταργηθεί εντελώς. 

 
Ασ. Ξηροτύρη: Παγιώνεται η στρεβλή κατάσταση 
Η υπεύθυνη του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη τόνισε ότι με το συγκεκριμένο Σχέδιο παγιώνεται η υφιστάμενη στρεβλή κατάσταση, δεν αποκαθίστανται πληγές από την πολιτική του παρελθόντος, δεν βελτιώνεται η χωρική κατανομή των πόρων, αλλά και δεν βοηθούνται οι αυτοδιοικητικές μονάδες στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων υποδομής και ανάπτυξης.
http://www.avgi.gr/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=489104&-w=&-V=hpress_int&-P (13-5-08;)

 

 Επιστροφή

 
Δακτύλιος στους Δήμους 
Εξοστρακίζονται από το κέντρο της Αθήνας τα ρυπογόνα αυτοκίνητα και τα δίχρονα μηχανάκια μέσα στην επόμενη διετία, ενώ ελεύθερα θα κινούνται τα οχήματα με χαμηλές εκπομπές καυσαερίων και διοξειδίου του άνθρακα. Οι δήμοι της πρωτεύουσας αλλά και οι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας καλούνται να συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των «βρώμικων» οχημάτων με την επιβολή διοδίων ή ακόμα την εφαρμογή Πράσινου Δακτυλίου ανάλογα με όσα θα ισχύσουν στην Αθήνα. Αυτά περιέχονται, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Προβλέπεται ακόμα η εφαρμογή ενός νέου συστήματος τελών κυκλοφορίας, μέσω του οποίου θα επιβαρύνονται τα οχήματα και τα δίκυκλα ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα (και όχι ανάλογα με τον κυβισμό, όπως ισχύει σήμερα). Μπαίνει επίσης -ξανά- στο τραπέζι των συζητήσεων το μέτρο της απόσυρσης, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ το θεωρεί απαραίτητο για μια αποτελεσματική πολιτική εκσυγχρονισμού του στόλου των αυτοκινήτων. 
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες τις βασικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου που θα τεθεί σε διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, προκειμένου να εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Εκτός από τις οδικές μεταφορές, προβλέπονται μέτρα για τη βιομηχανία και τις κεντρικές θερμάνσεις των κτιρίων, ενώ υιοθετείται σειρά παρεμβάσεων για τη δημιουργία ενός αξιόπιστού συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 
Η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στηρίζεται στη βασική περιβαλλοντική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Στόχος είναι η μείωση των ρύπων, που αποτελούν το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, και είναι το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πιστεύει πως με τη χρήση του φυσικού αερίου στις δύο πρώτες κατηγορίες οι εκπομπές σωματιδίων θα μηδενιστούν. 
ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ «ΧΛΙΑΡΑ» ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ 

 
«Χλιαρά» υποδέχτηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομίας τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιά. Είναι χαρακτηριστικό πως κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν: «Περιμένουμε επίσημες προτάσεις, τις οποίες θα αξιολογήσουμε».
Από την παραπάνω αντίδραση προκύπτει αφενός ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες προτάσεις και αφετέρου πως ο τελικός λόγος για την αξιολόγησή τους ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ 

 
 
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ -Με βάση τις εκπομπές θα υπολογίζονται τα τέλη
Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται στη βάση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όλων των οχημάτων (ΙΧ, δίκυκλα, φορτηγά κ.λπ.), σύμφωνα με τις ενδείξεις των εκπομπών καυσαερίων που δίνουν τα εργοστάσια κατασκευής και η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων. Για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά προβλέπεται διάρθρωση των χρεώσεων κατά 4 κατηγορίες: Στην πρώτη κατηγορία (κλάση Α) κατατάσσονται τα οχήματα με μηδενικές ή πολύ χαμηλές εκπομπές. 
Στη δεύτερη και στην τρίτη κατηγορία (κλάσεις Β και Γ) κατατάσσονται τα οχήματα με μέτριες και υψηλές εκπομπές ρύπων, ενώ στην τέταρτη κατηγορία (κλάση Δ) κατατάσσονται τα οχήματα με πολύ υψηλές εκπομπές. Τα αυτοκίνητα Α κλάσης δεν θα καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας. Τα αυτοκόλλητα των τελών κυκλοφορίας θα έχουν διαφορετικούς χρωματισμούς ανάλογα με την κλάση στην οποία ανήκει το όχημα. 
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο εντός ΕΕ, από το 2012 τα αυτοκίνητα των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι κατώτερες των 130 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο θεωρούνται μηδενικών ή πολύ χαμηλών εκπομπών. Εξ αντικειμένου, λοιπόν, πριμοδοτούνται τα υβριδικά αυτοκίνητα, καθώς και τα μικρά και ελαφρά αυτοκίνητα, μερικά εκ των οποίων κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα. 
Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων είναι απαραίτητη για την έκδοση των περιβαλλοντικών τελών. Ο κ. Σουφλιάς αναγνώρισε πως σημειώνονται πολλά «παρατράγουδα» κατά την έκδοση της ΚΕΚ. Υπογράμμισε την ανάγκη ελέγχου από το κράτος, ενώ επεσήμανε πως απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και από τους πολίτες. 
Νέος «Πράσινος Δακτύλιος»

 
Εξοστρακίζονται τα ρυπογόνα ΙΧ 
Αντικαθίσταται ο γνωστός Δακτύλιος της Αθήνας με έναν νέο, Πράσινο Δακτύλιο, στον οποίο θα κυκλοφορούν τα οχήματα ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν. Για την κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων και των ελαφρών φορτηγών στον Πράσινο Δακτύλιο το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει τα εξής:
Τα οχήματα των κλάσεων Β και Γ καθώς και τα καταλυτικά (μετά το 1993) συνεχίζουν να κινούνται με το σύστημα των μονών - ζυγών.
Τα οχήματα της Δ κλάσης και τα συμβατικής τεχνολογίας (πριν από το 1993) θα εισέρχονται στον Πράσινο Δακτύλιο μόνο τα Σαββατοκύριακα. 
Τα αυτοκίνητα της κλάσης Α θα κινούνται ελεύθερα.
Οι περιορισμοί του νέου Δακτυλίου δεν αφορούν τα ταξί.
Τα όρια του Πράσινου Δακτυλίου θα συμπίπτουν εν πολλοίς με τα όρια του σημερινού Δακτυλίου της πρωτεύουσας, δήλωσε ο κ. Σουφλιάς. Θεωρείται πάντως βέβαιο πως θα υπάρξουν σοβαρές τροποποιήσεις, ώστε να συμπεριληφθούν οδικοί άξονες με μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, που σήμερα είναι εκτός Δακτυλίου ή αποτελούν όριά του. Αντίστοιχοι Πράσινοι Δακτύλιοι μπορεί να γίνουν και στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως και σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα επιβολής διοδίων, η σχετική απόφαση όμως ανήκει στην αρμοδιότητα των δήμων. Το Εθνικό Σχέδιο αναφέρει πως αν κάποιος δήμος κρίνει απαραίτητη την εισαγωγή συστήματος περιορισμού της εισόδου των αυτοκινήτων στις κεντρικές του περιοχές ή τη χρέωση της εισόδου των οχημάτων σε κεντρικές περιοχές του, αυτό πρέπει να γίνεται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα του οχήματος. Στην Αθήνα η αρμοδιότητα του Πράσινου Δακτυλίου παραμένει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως ο Δήμος Αθηναίων θα αποφασίσει για το αν θα επιβληθούν διόδια. Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, τόσο ο Πράσινος Δακτύλιος όσο και τα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας μπορούν να εφαρμοστούν από το 2010.
ΙΧ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ-Αναγκαία η απόσυρση του γερασμένου στόλου
Χαρακτηρίζεται ως το «απόλυτα αναγκαίο» μέτρο για τα αυτοκίνητα άνω της δεκαπενταετίας, προκειμένου να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Τα οχήματα ευθύνονται για το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των ΙΧ αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών είναι 12 έτη (ενώ στην Ευρώπη των 15 είναι 7 έτη), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των βαρέων φορτηγών είναι μεγαλύτερος των 17 ετών (12 έτη, αντίστοιχα, στην Ευρώπη). Το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητεί μεν την παροχή οικονομικών κινήτρων για την αντικατάσταση των γερασμένων οχημάτων, παραπέμπει όμως το θέμα στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας. 
Σύμφωνα με την ομάδα μελετητών του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπό τον καθηγητή Ι. Ζιώμα, η πιο ρυπογόνος ομάδα οχημάτων είναι τα ηλικιωμένα φορτηγά δημοσίας χρήσης καθώς και τα δίχρονα μηχανάκια. 
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ-Τέλος μέχρι νεωτέρας
Ταφόπλακα στην πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έβαλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χθες, με την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε πως η πετρελαιοκίνηση δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού ένας από τους βασικούς στόχους είναι η μείωση των εκπομπών των αιωρουμένων σωματιδίων που προκαλούνται σε μεγάλο ποσοστό από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. 
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ-Υποχρεωτική αντικατάσταση του καυστήρα
Επιβάλλεται η αλλαγή των καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου εντός 3 χρόνων από τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή και τη διαπιστωμένη δυνατότητα σύνδεσης με την κάθε οικοδομή. 
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-Αντιρρυπαντική τεχνολογία
Προώθηση των βέλτιστων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών στις 140 μεγάλες βιομηχανίες που είναι διασπαρμένες σε όλη την Ελλάδα (ΔΕΗ, διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργία κ.ά.). Ηδη έχει εκδοθεί το 1/3 των υπουργικών αποφάσεων για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων κάθε βιομηχανικής μονάδας και ακολουθούν οι υπόλοιπες.
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

 
nikolopoulou@pegasus.gr ΕΘΝΟΣ 13/5/08
 

 Επιστροφή

 

Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι για τον "πράσινο" δακτύλιο

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν οι δήμαρχοι της χώρας τις προχθεσινές εξαγγελίες Σουφλιά περί "πράσινου" δακτυλίου, τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει κάθε όχημα και δυνατότητα εφαρμογής διοδίων στο κέντρο των πόλεων.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ένωσης, οι δήμαρχοι θα τοποθετηθούν αφού λάβουν τις γραπτές προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. "Εμείς δεν παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι", ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ στις αρχές Ιουνίου, ύστερα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Πάντως, αρκετοί δήμαρχοι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην επιβολή διοδιών, όπως ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Γ. Κουράκης και ο δήμαρχος Πάτρας Α. Φούρας.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει όμως προκαλέσει στους αιρετούς η πρόταση για απαλλαγή υβριδικών ή οχημάτων με χαμηλούς ρύπους από τα τέλη κυκλοφορίας, με δεδομένο ότι τα τέλη αποτελούν βασικό πόρο για τους δήμους. Πρόσφατα δε με απόφαση του Γ. Αλογοσκούφη, οι δήμοι θα παίρνουν το 90% των τελών κυκλοφορίας έναντι του 40% που λάμβαναν μέχρι τώρα.

Οι δήμαρχοι τάσσονται έτσι, κατ' αρχήν, υπέρ άλλης μορφής κινήτρων για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων. Σύμφωνα δε με την ενημέρωση που έκανε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ ο Νικ. Κακλαμάνης, ύστερα από επικοινωνία που είχε για το θέμα με τα συναρμόδια υπουργεία, το μέτρο δεν προβλέπεται να ψηφισθεί από την παρούσα Βουλή. 

Γαλανοπούλου Μαρία         ΑΥΓΗ 14/5/08

 

 Επιστροφή

 

Δελτίο Τύπου          14 Μαϊου 2008

 Ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος: ναι, αλλά όχι μόνο του!

 Την ανάγκη δημιουργίας ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού συστήματος διαμόρφωσης και εφαρμογής περιβαλλοντικής πολιτικής, το οποίο θα πλαισιώσει και θα υποστηρίζει το αναγκαίο πλέον Υπουργείο Περιβάλλοντος, επισήμανε σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

 Σε σχετική συνέντευξη τύπου, η οργάνωση έδωσε σε δημόσιο διάλογο μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για εθνικό σύστημα περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. Το WWF Ελλάς εκτιμά ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, καθώς και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεχόμενων προκλήσεων που προκύπτουν από την ανάγκη για σωστή εφαρμογή των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της χώρας έναντι του διεθνούς δικαίου.

 Η πρόταση του WWF Ελλάς συνοψίζεται στις εξής παρεμβάσεις:

Α)  Αναβάθμιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ώστε να συμμετέχει στη διαδικασία επεξεργασίας νομοσχεδίων περιβαλλοντικού περιεχομένου και να αποτελέσει περιβαλλοντικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Βουλής και της κοινωνίας.

Β) Αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, που θα αποτελέσει τον κεντρικό φορέα χάραξης της περιβαλλοντικής πολιτικής και παρακολούθησης της κατάστασης του περιβάλλοντος. 

Γ) Αντιπρόεδρο Αειφόρου Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα τον συντονισμό των τομέων της κυβερνητικής δράσης που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη. Προτείνεται επίσης, η σύσταση από τον Πρωθυπουργό διυπουργικών επιτροπών για το περιβάλλον.  

Δ) Αναβάθμιση των μηχανισμών περιβαλλοντικού ελέγχου, με προτεραιότητα στην ίδρυση Αρχής Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων, τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των ελεγκτικών σωμάτων και τη διεύρυνση των μέσων άσκησης ελέγχου. 

 «Ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αποτελεί λύση από μόνο του. Ας σκεφτούμε τι θα συμβεί σε καταστάσεις συνεχιζόμενης πολιτικής και κοινωνικής απαξίωσης για το περιβάλλον: η μοναξιά ενός περιβαλλοντικού υπουργείου που δε θα έχει πλαισιωθεί από ένα αποτελεσματικό πλέγμα θεσμών διαμόρφωσης και εφαρμογής περιβαλλοντικών πολιτικών μάλλον δε θα βελτιώσει την κατάσταση», δηλώνει η Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Πολιτικής του WWF Ελλάς.

 «Η περιβαλλοντική κρίση υπαγορεύει γενναίες αλλαγές στον τρόπο διαμόρφωσης των αναγκαίων πολιτικών και μηχανισμών αντιμετώπισής της. Μέσα από αυτή την πρόταση, το WWF Ελλάς ανοίγει ένα δημόσιο διάλογο που ποτέ δεν έγινε και διατυπώνει ένα σύστημα που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της χώρας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου πλαισίου θα αποτελέσει ισχυρή απόδειξη πολιτικής βούλησης, όταν αυτή υπάρξει», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

 Επισυνάπτεται ολόκληρη η έκθεση-πρόταση του WWF Ελλάς με τίτλο «Πολιτεία για το Περιβάλλον: πρόταση για εθνικό σύστημα διακυβέρνησης».

Δείτε δηλώσεις της Θεοδότας Νάντσου, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, στο http://www.youtube.com/watch?v=GR8os8sboqQ

 Περισσότερες πληροφορίες:

Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής, 210-3314893, 698 2471722, tnantsou@wwf.gr

Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου, 210-3314893, 6982471724, m.panteri@wwf.gr

 

 Επιστροφή