ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 13

 Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 13

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20)

 

Η Περιβαλλοντική Συνείδηση του Έλληνα,

Πρώτο πρόβλημα για τους Ελληνες το περιβάλλον και τα αυθαίρετα,

Ο Δήμαρχος Αθηναίων παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τη Χάρτα Πρασίνου

ΚΡΥΦΟ ΧΡΗΜΑ 4 δισ. ευρώ διαχειρίζονται 17 υπουργοί

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ: Δικαστές στη μάχη για το περιβάλλον!,

Πράσινες «σταγόνες» στα δημόσια κτίρια,

Δέκα νέα έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 878 εκατ (2 άρθρα,),

70% μείωση στις νέες οικοδομικές άδειες,

Αξονας Μουσείων στο κέντρο της Αθήνας,

Ουραγοί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για το περιβάλλον,

Λιγότερες κατασκευές λόγω υπερπροσφοράς,

Αμόρε: Το πρώτο θύμα της ατολμίας του ΥΠΠΟ να λύσει το πρόβλημα των επιχορηγήσεων,

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΞΕΝΙΑ- Υπογράψτε ηλεκτρονικά,

Η συνολική εγκληματικότητα δεν επηρεάστηκε από την πανοπτική επιτήρηση-Η Βρεττανική εμπειρία,

μια ηλεκτρονική πόλη καλλιτεχνών στα σκαριά,

«Επενδυτές» έτοιμοι για 15.000 τουριστ. κατοικίες και 20 γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα

ΕΡΕΥΝΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών για το «πράσινο» προφίλ των Αθηναίων,

Αστικό πράσινο για να αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή,

Χωρίς πόρους από τον Απρίλιο η συντήρηση των δρόμων στην Ελλάδα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για καθαρή πόλη

Χωρίς... ΣΔΙΤ άλλαξε όψη το "Ιπποκράτειο" της Αθήνας!,

πρέπει η Τ.Α. να ασχολείται με την υγεία

 

 

 

 Επιστροφή

 

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2008

 Θέμα: Η Περιβαλλοντική Συνείδηση του Έλληνα -Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 3η Πανελλαδική Δημοσκόπησης

 Η πρώτη πανελλαδική έρευνα για το περιβάλλον παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2001, ενώ η δεύτερη τον Απρίλιο του 2005 . Τα αποτελέσματα της τρίτης κατά σειρά δημοσκόπησης είναι άκρως ενδιαφέροντα διότι, συγκρινόμενα με τις δυο προηγούμενες έρευνες, καταδεικνύουν σαφή μετατόπιση των θέσεων των πολιτών υπέρ του περιβάλλοντος σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που τους τέθηκαν .

 Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Επικοινωνίας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στα τηλέφωνα: 210 32 25 245, εσωτερικά 4&8 .

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

 Συνοψίζοντας στα βασικά αποτελέσματα της έρευνας:

         Σταθερά από το 2001, τα θέματα περιβάλλοντος κατέχουν τις 2 πρώτες θέσεις μεταξύ των κοινωνικών ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες .

        Τα τελευταία τρία χρόνια, ο αριθμός των ερωτώμενων  που δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχει αυξηθεί σημαντικά, από 74% σε 87% .

        Η ρύπανση του αέρα και στη συνέχεια των υδάτινων πόρων και των ακτών/θαλασσών, αλλά και η καταστροφή των δασών και τα σκουπίδια αποτελούν τα προβλήματα του περιβάλλοντος που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αυθόρμητες αναφορές .

        Όπως ήταν αναμενόμενο, από τα γεγονότα του προηγούμενου καλοκαιριού, σε αυτή τη μέτρηση, περισσότεροι αναφέρθηκαν στην καταστροφή του οικοσυστήματος από τις  πυρκαγιές από ότι το 2005, όχι όμως από ότι το 2001 .

        Πρέπει να τονιστεί, ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία  η αυθόρμητη αναφορά στην αλλαγή του κλίματος (από 6,5% σε 12,6% και σε 20,6% το 2007) .

        Σχεδόν όλοι οι ερωτώμενοι συμφωνούν ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση .

        Επίσης, είναι ξεκάθαρη θέση σχεδόν όλων, ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος .

        Τούτο επιβεβαιώνεται από τα απροσδόκητα υψηλά ποσοστά των φιλοπεριβαλλοντικών απαντήσεων σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου, τη δημιουργία ενός Υπουργείου Περιβάλλοντος & Χωροταξίας ανεξάρτητου από τα Δημόσια Έργα, το Χωροταξικό του Τουρισμού και τέλος, την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης .

        Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι είναι ορθό ένας βουλευτής να διαφοροποιείται από το κόμμα του όταν δεν συμφωνεί με την πολιτική του κόμματος σε θέματα περιβάλλοντος .

        Μόλις 3 στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ενημέρωση που λαμβάνουν για ζητήματα του περιβάλλοντος, λίγο περισσότεροι σε σχέση με το 2005 .

        Ακόμη μικρότερο κομμάτι του πληθυσμού (μόνο 2 στους 10), αναφέρουν ότι τα μέσα παρέχουν ικανοποιητική ενημέρωση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος, στο οποίο πιθανό να οφείλεται εν μέρει και η ακόμα χαμηλή ενεργοποίηση των πολιτών σε συγκεκριμένες δράσεις .

 Αναστασία Αριτζή

Τμήμα Επικοινωνίας, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Τηλ: 210 3225245, εσωτ . 8 Email: sepi@ellinikietairia . gr

 

 Επιστροφή

 

Πρώτο πρόβλημα για τους Ελληνες το περιβάλλον

Τη ρύπανση και τα καυσαέρια καταδεικνύει ως τη σοβαρότερη απειλή το 51,4%. Περιβαλλοντική αγωγή στα σχολεία ζητεί το 68%. Αυξημένη η συμμετοχή στην ανακύκλωση σε σχέση με το 2005 «E» 24/1

Περισσότερο από την Παιδεία, την εγκληματικότητα ή ακόμη και την οικονομική δυσχέρεια φαίνεται να προβληματίζει τους Ελληνες η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Για το περιβαλλοντικό πρόβλημα αποδίδουν, μάλιστα, την κύρια ευθύνη στους εαυτούς τους, ενώ παράλληλα ζητούν να καταστεί υποχρεωτική η περιβαλλοντική αγωγή στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, ένας στους δύο πολίτες κρίνει θετικό για το περιβάλλον τον διαχωρισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ σε υπουργείο Περιβάλλοντος & Χωροταξίας και σε υπουργείο Δημοσίων Εργων. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την πανελλαδική δημοσκόπηση με θέμα «Η περιβαλλοντική συνείδηση του Ελληνα» που παρουσιάστηκε, χθες, από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ως η σοβαρότερη απειλή για το περιβάλλον καταδεικνύεται η ρύπανση και τα καυσαέρια με ποσοστό 51,4%, ενώ ακολουθούν η μόλυνση των υδάτινων πόρων και η καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές.

Κι αν τα θέματα αυτά προβλημάτιζαν -με βάση αντίστοιχες έρευνες- και στο παρελθόν τους Ελληνες, στις απαντήσεις που δόθηκαν εντείνονται για πρώτη φορά οι αναφορές στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη -με ποσοστό 20% έναντι 12,6% που καταλάμβανε το 2005.

Οσον αφορά τις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, υπερδιπλασιασμό εμφανίζει το ποσοστό εκείνων που συμμετέχουν στην ανακύκλωση (39% έναντι 18% το 2005), ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων σε ποσοστό 51% προσπαθεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος αποφεύγοντας τη ρίψη σκουπιδιών εκτός κάδων.

Οπως προκύπτει από τα ευρήματα, οι Ελληνες ενημερώνονται κατά κύριο λόγο για τα περιβαλλοντικά θέματα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σημαντικά ανοδική τάση εμφανίζει και το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν το Διαδίκτυο, για να ενημερωθούν σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, με το Ιντερνετ να θεωρείται ως πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι φορείς που μπορούν περισσότερο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σε σχέση με θέματα περιβάλλοντος είναι το κράτος, τα σχολεία -με ποσοστό 68% έναντι 49% το 2005- και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, κ. Καρράς, θα σταλούν στον Ευρωπαίο επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Σταύρο Δήμα αλλά και στο υπουργείο Παιδείας.

ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Μέτρα για τα αυθαίρετα ζητεί το 51%

Η δημοσκόπηση για την περιβαλλοντική συνείδηση του Ελληνα περιείχε και ειδικά ερωτήματα.

Το 76% υποστηρίζει ότι συμφωνεί με ρυθμίσεις που θα αποτρέψουν την εκτεταμένη δόμηση παραθεριστικής κατοικίας σε νησιά και ακτές, ενώ το 51% υποστηρίζει ότι θα πρέπει το κράτος να λάβει μέτρα για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, με την πλειοψηφία εξ αυτών να είναι κάτοικοι της Αθήνας.

Αντιθέτως, τη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων φαίνεται ότι υποστηρίζουν περισσότεροι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, ενώ την άποψη ότι το κράτος δεν θα πρέπει να καταργήσει τους νόμους που επιτρέπουν την εκτός σχεδίου δόμηση στηρίζουν περισσότερο οι κάτοικοι της Πελοποννήσου και του Ιονίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ  ΕΘΝΟΣ 24/1/2008

 

 Επιστροφή

 

Δέκα νέα έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 878 εκατ.

Με την εγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή και αυτού του πακέτου, τα έργα που υλοποιούνται με σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Του Βασιλη Ζηρα

Σε ιδιώτες ανατίθεται πλέον ακόμη και τμήμα της εκπαίδευσης των πιλότων των στρατιωτικών ελικοπτέρων, στο πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε χθες την υλοποίηση δέκα νέων έργων με ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 878 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση των χειριστών των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ μαζι με τον ΦΠΑ προβλέπει ότι ο ιδιώτης θα αναλάβει την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση ενός Πρότυπου Κέντρου Εξομοιωτών Πτήσης, καθώς και την εκπαίδευση πιλότων της Αεροπορίας Στρατού, μέσω εξομοιωτών για διάστημα 22 ετών. Ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο θα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει εξομοιωτές κι άλλων τύπων αεροσκαφών, στρατιωτικών και πολιτικών στους οποίους θα παρέχει εκπαίδευση και σε άλλους φορείς, ιδιωτικούς ή δημόσιους. Στη σύμβαση θα προβλέπεται μάλιστα ειδική τιμολογιακή πολιτική για την εκπαίδευση χειριστών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η εκπαίδευση των πιλότων των ελικοπτέρων πραγματοποιείται σε εξομοιωτές πτήσης του εξωτερικού. Υλοποιώντας το έργο αυτό με ΣΔΙΤ, το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται με εφάπαξ δαπάνη 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του εξομοιωτή και κατανέμει το κόστος της σύμπραξης σε βάθος 22 ετών.

Στο πακέτο των έργων που ενέκρινε χθες η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ περιλαμβάνονται ακόμη:

- Η κατασκευή συντήρηση και διαχείριση κατοικιών, βρεφονηπιακών σταθμών και χώρων άθλησης για τα στελέχη του Στρατού και της Αεροπορίας, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

- Η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε 23 αποθήκες πυρομαχικών. Η σύμβαση θα είναι διάρκειας 10 ετών και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ. Η φύλαξη και η διαχείρισή τους θα εξακολουθήσει να ανήκει στις Ενοπλες Δυνάμεις.

- Η τεχνική διαχείριση των κτιρίων της Σχολής Ευελπίδων και η παροχή άλλων υπηρεσιών για διάστημα 15 ετών.

- Η κατασκευή νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου Μεθάνων σε έκταση του Δημοσίου. Ο ιδιώτης αναλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και εκμετάλλευση των νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, συνολικής δυναμικότητας 250 κλινών, για διάστημα 26 ετών.

- Η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων νομού Θεσσαλονίκης, για 29 χρόνια προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ.

- Η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση πέντε κλειστών γυμναστηρίων και δύο κολυμβητηρίων και συγκεκριμένα των κλειστών γυμναστηρίων των Δήμων Αίγινας, Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου, Μαραθώνα και Μαρκόπουλου και τα κολυμβητήρια των Δήμων Βάρης και Σπάτων, για διάρκεια 27 ετών.

- Η κατασκευή φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Ο ιδιώτης θα αναλάβει επίσης την συντήρηση, ασφάλιση και εκμετάλλευση περιορισμένων εμπορικών χώρων για διάστημα 28 ετών.

- Η κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση, ασφάλιση και εκμετάλλευση περιορισμένων χώρων του κτιρίου της Νομαρχίας Ημαθίας για 26 χρόνια, με ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος 24 εκατ. ευρώ.

- Τα κτίρια των αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών προϋπολογισμού 32,4 εκατ. ευρώ.

Με την έγκριση και αυτού του πακέτου, ο προϋπολογισμός των έργων που έχει αποφασιστεί να κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ ξεπερνά πλέον τα 4 δισ. ευρώ.

Καθημερινή 31-1-08

 

 Επιστροφή

 

Το Δημόσιο «νοικάρης» των... φυλακών του

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ

Σε οριακό σημείο έχει αρχίσει να φθάνει η έγκριση και προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) λόγω της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που διαμορφώνει μελλοντικά στον προϋπολογισμό.

Τα ΣΔΙΤ, ως ιδιωτικά έργα που έχουν δημόσια χρήση επιβαρύνουν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τον προϋπολογισμό των επόμενων ετών, με ετήσιο «ενοίκιο» χρήσης των δεκάδων έργων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
Η χθεσινή διυπουργική επιτροπή ενέκρινε την προώθηση 10 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 845,5 εκατ. ευρώ, με τα οποία ο προϋπολογισμός των έργων ΣΔΙΤ που έχει εγκριθεί για να προχωρήσουν ξεπερνά πλέον τα 4 δισ. ευρώ.
Το 1/10 Δημοσίων Επενδύσεων
Με το νέο πακέτο έργων αυξάνεται ο αριθμός των έτοιμων προς δημοπράτηση έργων σε 6 και ο προϋπολογισμός τους σε 549 εκατομμύρια ευρώ. Οι συμβάσεις των πρώτων και «ωριμότερων» έργων εξ αυτών αναμένεται να υπογραφούν το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας διευκρινίζουν ότι ο κύκλος των μη ανταποδοτικών έργων ΣΔΙΤ, δηλαδή των έργων που δεν μπορούν να έχουν έσοδα που να καλύπτουν ολόκληρο ή μέρος του «ενοικίου» χρήσης τους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα ΣΔΙΤ που θα ακολουθήσουν θα είναι κατά βάση έργα τα οποία θα μπορούν να έχουν δικά τους έσοδα, ώστε να μην επιβαρύνουν το ΠΔΕ.
Το υπουργείο Οικονομίας έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο όριο το 10% ετησίως του προϋπολογισμού του ΠΔΕ να «ξοδεύεται» για την αποπληρωμή έργων ΣΔΙΤ. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι μειώνεται κατά το 10% ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ ετησίως καθώς το ποσό αυτό θα χρησιμοποιείται τα επόμενα χρόνια ως «ενοίκιο» για ιδιωτικά έργα δημόσιας χρήσης και όχι για τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων όπως ήταν μέχρι σήμερα.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση της διυπουργικής ανακοίνωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα δημοσιευθούν δύο νέοι διαγωνισμοί έργων μέσω συμπράξεων, που αφορούν την κατασκευή και συντήρηση τριών νέων φυλακών και δύο διοικητηρίων.
Τα 10 νέα έργα που ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ αφορούν:
1. Κατασκευή οικημάτων στέγασης βρεφονηπιακών σταθμών και πολυχώρων άθλησης σε μονάδες του Στρατού ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ,
2. Εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε 23 θέσεις αποθήκευσης πυρομαχικών, προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ
3. Πρότυπο κέντρου εξομοιωτών πτήσεως, προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ
4. Τεχνική διαχείριση (συντήρηση, επισκευές και καθαριότητα των κτιρίων) της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, προϋπολογισμού 46,5 εκ. ευρώ
5. Νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου (ΚΛΑΠ) Μεθάνων
6. Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Νομού Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ
Κολυμβητήρια, φοιτητικές εστίες
7. Πέντε κλειστά γυμναστήρια και δύο κολυμβητήρια προϋπολογισμού 55,5 εκ. ευρώ
8. Φοιτητικές εστίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 135,5 εκ. ευρώ
9. Κτίριο Διοικητηρίου στη Βέροια, με προϋπολογισμό 24 εκ. ευρώ
10. Ενταξη των κτιρίων των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας και του Α' Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών στο έργο της υλοποίησης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋπολογισμού 32,4 εκ. ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2008

 

 Επιστροφή

 

(Το παρατηρητήριο υπογράμμισε με κίτρινο τους πόρους που θα μπορούσαν να τροφοδοτούν ένα Πράσινο Ταμείο)

 

ΚΡΥΦΟ ΧΡΗΜΑ 4 δισ. ευρώ διαχειρίζονται 17 υπουργοί

Χάσανε το λογαριασμό

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Ούτε ένα ούτε δύο ...ευρώ, αλλά περισσότερα από 4 δισ. ευρώ «κρυφό χρήμα» διαχειρίζονται οι 17 υπουργοί της κυβέρνησης.

Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς μοιράζουν από δω κι από κει κάπου 4 δισ. ευρώ (τόσα υπολογίζονται για το 2008) χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Την εξουσία της αδιαφάνειας, τους τη δίνουν νόμοι επί νόμων που προβλέπουν τη σύσταση των Ειδικών Λογαριασμών. Τους 213 φθάνουν οι ειδικοί λογαριασμοί, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αντιστοιχώντας σε πληρωμές 4,1 δισ. ευρώ βάσει του τρέχοντος προϋπολογισμού και εισπράξεις 5,03 δισ. ευρώ. Κοντά 1 δισ. ευρώ εκτιμάται να είναι το περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς -μόνο που είθισται πάντα ο στόχος αυτός (του περισσεύματος) να είναι ανέφικτος.
Η ιστορία των Ειδικών Λογαριασμών ξεκινάει σχεδόν από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, εκεί στη δεκαετία του 1860 με το νόμο ΣΙΒ (212 βάσει ελληνικής αρίθμησης), οπότε και προβλέπεται η δημιουργία λογαριασμών που εξυπηρετούν κοινωνικές, μισθολογικές και άλλες ειδικές ανάγκες. Επονται, το Νομοθετικό Διάταγμα 321/1969, ο νόμος 2362/1995 και ύστατος ο νόμος 2771 του 1999. Και βέβαια κάθε Λογαριασμός συνοδεύεται από ειδική διάταξη νόμου περί λειτουργίας του.
Οι Ειδικοί Λογαριασμοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ευέλικτο εργαλείο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνήσεων για να μοιράζουν λεφτά σε όποιον επιθυμούν και χωρίς να ελέγχονται από κανέναν. Συνεπώς, η ολική κατάργησή τους σηματοδοτεί απώλεια ισχυρής εξουσίας, που τους δίνει το «ζεστό χρήμα».
Στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών της Μεταπολίτευσης έχουν δοθεί υποσχέσεις και έχουν γίνει ουκ ολίγες απόπειρες για να χυθεί «άπλετο φως» στη διαχείριση των κονδυλίων αυτών. Με λίγα λόγια, την ενσωμάτωση των Ειδικών Λογαριασμών στον προϋπολογισμό. Και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έχει υποσχεθεί την ενσωμάτωση των Λογαριασμών στον προϋπολογισμό μιλώντας για εξασφάλιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όφελος της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Τι συνιστούν, όμως, οι περίφημοι Ειδικοί Λογαριασμοί, που γεμίζουν με εκατοντάδες ευρώ τα χέρια των ιθυνόντων;
Πρόκειται για έσοδα του κράτους από διάφορους φόρους, ή τέλη ή παράβολα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες, καθώς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα χρήματα αυτά διοχετεύονται απευθείας (ως ενισχύσεις ή κρατήσεις) στους Λογαριασμούς που έχουν συσταθεί από τα υπουργεία ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Μέσω των λογαριασμών αυτών πληρώνονται από επιδόματα εργαζομένων μέχρι μυστικά κονδύλια...
Ουδείς γνωρίζει πού πάνε αυτά τα χρήματα. Το έπακρον της αδιαφάνειας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα υπουργεία υποβάλλουν μόνο ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό για τα κονδύλια και δεν αναλύουν πουθενά πού πάει και το τελευταίο ευρώ, όπως σημείωνε στην «Ε» στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών φιλοδοξεί να αλλάξει το σημερινό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η αρχή έγινε με την καταγραφή των Ειδικών Λογαριασμών, που αισίως φθάνουν τους 213! Την προηγούμενη δεκαετία ξεπερνούσαν τους 400... Μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εντάσσει τους λογαριασμούς σε τρεις ευρύτερες κατηγορίες:
1Υπό ενσωμάτωση, δηλαδή όσους θα ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Σχεδόν 80 Ειδικοί Λογαριασμοί των υπουργείων εκτιμάται ότι θα αλλάξουν μορφή και θα είναι πλέον εμφανείς στον προϋπολογισμό. Ως τέτοιοι καταγράφονται τα επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων (όπως τα ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ κ.λπ. που παίρνουν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί από τις δεκαετίες του '80 και του '70, αντίστοιχα) και που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό (όχι βέβαια με ανάλογη ενσωμάτωση στις αποδοχές).
2Σε κατάργηση. Πρόκειται για Λογαριασμούς που έπαυσε να υπάρχει ο λόγος για τον οποίο συστάθηκαν. Σε πρώτη φάση θα καταργηθούν και μάλιστα άμεσα κάπου 10 εξ αυτών των Λογαριασμών, όπως της «χρηματοδότησης μελετών για ενέργεια και φυσικούς πόρους» του υπουργείου Ανάπτυξης, που είχε συσταθεί σχεδόν προ δεκαετίας ή των «ασφαλιστικών κινδύνων μεταφορικών εταιρειών» του υπουργείου Μεταφορών. Για την κατάργησή τους μπορεί «να μην χρειαστεί καν νομοθετική ρύθμιση», σημείωνε στην «Ε» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι την ευχέρεια αυτή παρέχει ο τελευταίος νόμος τους 1999.
3Απείραχτοι. Δυο μεγάλες ειδικές κατηγορίες, της «έρευνας» (λειτουργούν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα) και της «λειτουργίας απογευματικών ιατρείων των Νοσοκομείων» (φθάνουν τους 79) δεν πρόκειται να καταργηθούν ή να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό, όπως έλεγε ο ίδιος παράγοντας. Και διευκρίνιζε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνει ακόμα πιο αυστηρός ο διαχειριστικός έλεγχος. Δηλαδή, θα υπάρχει υποχρέωση υποβολής αναλυτικού απολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με πλήρη καταγραφή ακόμα και του τελευταίου ευρώ από εισπράξεις και κυρίως από πληρωμές.
Πρόθεση των επιτελών της οδού Πανεπιστημίου είναι η ολοκλήρωση του νέου επιτεύγματος μέχρι τα τέλη του έτους, οπότε και ο επόμενος προϋπολογισμός του 2009 που θα κατατεθεί στη Βουλή να ενσωματώνει τους 80 Λογαριασμούς των υπουργείων και φυσικά να περιορίζει αισθητά σε λιγότερους από 100 τους «απείραχτους» Λογαριασμούς.


Μαύρες τρύπες παντού

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πετάτε με αεροπλάνο; Παίρνετε τραπεζικό δάνειο; Αγοράζετε βενζίνη; Παίζετε στοίχημα; Πηγαίνετε σε κάποιο μουσείο; Χρησιμοποιείτε φιάλη υγραερίου; Επιλέγετε απογευματινό ιατρείο σε δημόσιο νοσοκομείο; Είστε ήδη τροφοδότης των ειδικών λογαριασμών με τους οποίους υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς δείχνουν την πολιτική τους γαλαντομία...
Ως εργαλείο διαχείρισης, οι ειδικοί λογαριασμοί υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Θεωρητικώς, χτυπούν τη γραφειοκρατία, καθώς δεν χρειάζεται τα χρήματα να πηγαινοέρχονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην ελληνική πραγματικότητα, μοιάζουν με το πλυντήριο στο γνωστό ανέκδοτο: Οπου μια αγροτική οικογένεια αγοράζει δύο πλυντήρια για να μπορεί να τοποθετεί επάνω τους με ασφάλεια τη σκάφη. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν υπέρμετρα οι ειδικοί λογαριασμοί που είναι εκτός προϋπολογισμού. Οσοι δηλαδή επιτρέπουν σε αυτόν που τους διαχειρίζεται να μεταφέρει κονδύλια κατά το δοκούν, χωρίς να χρειάζεται κεντρική έγκριση και να υφίσταται τον αντίστοιχο έλεγχο.
Ολα για τον πολιτισμό
Σεπτέμβριος 2007, τρεις μήνες πριν από τη βουτιά στο κενό του Χρ. Ζαχόπουλου. Στην κυβέρνηση, που έχει μόλις επανεκλεγεί, επικρατεί ευφορία και ο Μιχάλης Λιάπης ως νέος υπουργός Πολιτισμού υπόσχεται νοικοκύρεμα και δηλώνει αντίθετος με την κατασπατάληση των πόρων σε μικρά και ασήμαντα γεγονότα, που χρηματοδοτούνται από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΠΑΠ.
Πολλούς μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2007, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης αναγγέλλει περιχαρής τη μονιμοποίηση 750 υπαλλήλων. Για να δείξει το πόσο συμβάλλει ο ίδιος στο «νοικοκύρεμα», ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι επί 15ετία, πληρώνονταν κατά 90% από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου.
Φεβρουάριο του 2006, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης μιλά για την έναρξη πιλοτικής λειτουργίας της Ακαδημίας Τεχνών. Με τι λεφτά; Οικονομικό πρόβλημα δεν τίθεται, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, γιατί «υπάρχει και ο ειδικός λογαριασμός του ΥΠΠΟ ως όπλο για τέτοιες ανάγκες»...
Τελικώς τι ισχύει από τα παραπάνω; Ολοι οι υπουργοί έλεγαν αλήθεια, αλλά ο παρ' ολίγον αυτόχειρας τους κορόιδευε; Η ουσία ίσως βρίσκεται σε αυτά που κατήγγειλαν οι αρχαιολόγοι, αφού ξέσπασε το σκάνδαλο. Οτι δηλαδή, αν και υποβάλλουν σχέδια που εγκρίνονται, «οι Εφορείες Αρχαιοτήτων στενάζουν από προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που καθιστούν το έργο τους εξαιρετικά δυσχερές». «Οι περισσότερες σωστικές ανασκαφές που σήμερα διενεργούνται επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου!», επισημαίνουν. Τώρα, ποιος σώζεται από τις ανασκαφές αυτές είναι άλλο θέμα...
Οταν η Νέα Δημοκρατία κράδαινε ακόμη τη ρομφαία της διαφάνειας ως αντιπολίτευση, φώναζε με κάθε ευκαιρία για την κατάργηση ή τον περιορισμό των ειδικών λογαριασμών. Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης αργότερα, οι λογαριασμοί ζουν και βασιλεύουν.
Μιας μορφής ειδικοί λογαριασμοί είναι και τα περιώνυμα απόρρητα ή «μυστικά κονδύλια», με τα οποία περιφρουρούν την εθνική ασφάλεια και προάγουν τα εθνικά συμφέροντα (όπως... υποκλοπές) τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, Αμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μακεδονίας-Θράκης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Στον προϋπολογισμό για το 2007 υπήρχε μια πρόβλεψη 37,8 εκατ. ευρώ για τα κονδύλια αυτά. Ομως, στο πρώτο εννιάμηνο είχαν ήδη ξοδευτεί 150,6 εκατ. ευρώ. Και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε πετύχει ρεκόρ αταξίας: αντί για τα προβλεπόμενα 7 εκατομμύρια είχε ήδη ξοδέψει στο εννιάμηνο 77 εκατ. ευρώ! Ισως γιατί δυσκολεύεται να εισπράξει χρήματα από άλλον ειδικό λογαριασμό που συστήθηκε για τη φύλαξη των γηπέδων. Δηλαδή έναν λογαριασμό στον οποίο ΠΑΕ και ΚΑΕ όφειλαν να δίνουν το 10% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για να πληρώνονται οι αστυνομικοί και να ανέχονται με καρτερικότητα τα πλαστικά μπουκαλάκια του νερού. Αντε όμως να πάρεις χρήματα από αθλητικό σωματείο...
Ειδικοί λογαριασμοί συστήνονται στο υπουργείο Αμυνας όποτε ξεκινά η διαδικασία για την προμήθεια κάποιου στρατιωτικού υλικού. Ο λογαριασμός ανοίγει με απλή καταγραφή του ποσού και κλείνει με το ποσόν που ξοδεύτηκε. Τους υπόλοιπους χειρισμούς αναλαμβάνει ο αρμόδιος υπουργός. Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν λογαριασμοί που χρηματοδοτούνται από μεταφορικά και προξενικά ναυτιλιακά τέλη. Μέσα από τέτοιους λογαριασμούς χρηματοδοτούνται και πλείστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ποικίλου σκοπού.
Εις υγείαν

Ατασθαλίες έχουν διαπιστωθεί και στους ειδικούς λογαριασμούς του χώρου της Υγείας. Πρόκειται για 79 λογαριασμούς με τον κωδικό ΕΛΑΠΙ (Ειδικός Λογαριασμός Απογευματινών Ιατρείων) που έχουν συσταθεί στα νοσοκομεία. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται όταν επιλέγουμε απογευματινό ιατρείο είναι ουκ ολίγα. Για το 2008 προβλέπονται μάλιστα συνολικές εισπράξεις 52,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε ότι με χρήματα από τους ΕΛΑΠΙ θα λυθούν προβλήματα που χαντακώνουν τα δημόσια νοσοκομεία, όπως η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Παλαιότερα, ο τότε υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος εξέφραζε τη λύπη του που δεν εφαρμόστηκε τροπολογία η οποία έδινε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να παίρνουν χρήματα από τους ΕΛΑΠΙ και να προσλαμβάνουν συμβασιούχους εκτός ΑΣΕΠ. Ομως...
Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας διαπίστωσε ήδη από το 2006 σε διαχειριστικό του έλεγχο ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονταν στον ΕΛΑΠΙ συγκεκριμένου νοσοκομείου πήγαιναν μεταξύ άλλων: Για αγορές μαγνητικών καρτών στάθμευσης, για οδοιπορικά και έξοδα διαμονής προσωπικού άλλων ειδικοτήτων και, το καλύτερο, για 93 προσλήψεις συμβασιούχων χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και χωρίς το προσωπικό αυτό να αφορά λειτουργία απογευματινών ιατρείων.
Ελκη...
Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας κατέληξε με συστάσεις ώστε να περιγραφεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το πού μπορεί να πηγαίνουν τα χρήματα. Ενδεχομένως αυτό να συνέβη, και έτσι στο σχεδιασμό της η κυβέρνηση λέει ότι θα καταργήσει πολλούς ειδικούς λογαριασμούς αλλά θα διατηρήσει εκείνους των νοσοκομείων, αλλά και όσους αφορούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι εάν δεν υπήρχαν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), τα Πανεπιστήμια θα είχαν κλείσει προ πολλού. Σε αυτούς συγκεντρώνονται χρήματα από κοινοτικά προγράμματα, μελέτες Δημοσίου και ιδιωτών και κρατική επιχορήγηση. Σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα κονδύλια των τακτικών προϋπολογισμών. Προσφέρουν επίσης την ευελιξία που προϋποθέτει η επιστημονική έρευνα. Ομως, κάποιες φορές γίνονται αιτία μεγάλων προβλημάτων και κλυδωνισμών.
Ενδεικτική η περίπτωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου καθηγητές-μέλη της επιτροπής που διαχειρίζεται τον ΕΛΚΕ, εγκαλούνται διότι χρησιμοποίησαν τα κονδύλια για σκοπούς που είναι άσχετοι με την έρευνα. Πόσο άσχετη όμως με την έρευνα είναι η πληρωμή της υπαλλήλου που καθαρίζει το αμφιθέατρο ή ο εργολάβος που το ανακαινίζει;
«Παράλογη πολιτική»
Σε μία συνέντευξή του («Κ.Ε.», 5/11/2006) ενόψει του προϋπολογισμού για το 2007, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλούσε για «μια τελείως παράλογη επιδοματική πολιτική» τα προηγούμενα χρόνια. «Ανάλογα, δηλαδή, με το ποιος υπουργός είχε ποιον ειδικό λογαριασμό, δίνονταν επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους. Και θα έλεγα ότι από τις χειρότερες περιπτώσεις είναι το υπουργείο Οικονομίας».
Πίσω από την αφοπλιστική ειλικρίνεια του κ. Αλογοσκούφη κρύβονται δεκάδες ειδικοί λογαριασμοί στους οποίους σωρεύονται ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Από αυτούς πληρώνονται τα ειδικά επιδόματα των εφοριακών και των τελωνειακών. Από τα χρήματα που συγκεντρώνονται μέσω της εισφοράς του νόμου 128/75 στα τραπεζικά δάνεια, καλύπτονται οι καταπτώσεις των εγγυήσεων που δίνει το Δημόσιο για τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ.
Ενας από τους ειδικούς λογαριασμούς που καταργήθηκαν, αφού προηγουμένως χρηματοδότησαν διάφορα σωματεία στους πολιτιστικούς τους σκοπούς, είχε συσταθεί στο πρώην υπουργείο Εμπορίου. Στο λογαριασμό αυτό είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1 εκατ. ευρώ από τα ποσά που πλήρωναν όσοι πήγαιναν να αγοράσουν για πρώτη φορά φιάλη υγραερίου.
Το υπουργείο Μεταφορών έχει λογαριασμό μέσω του οποίου επιδοτούνται όσοι πραγματοποιούν μεταφορές σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Αυτός ο λογαριασμός όμως είναι πολύ μικρός σε σχέση με εκείνον του Γιουροκοντρόλ. Αυτός συγκεντρώνει τέλη από την υπερπτήση των αεροσκαφών και χρηματοδοτεί τα επιδόματα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και άλλων ειδικοτήτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σε άλλο λογαριασμό συγκεντρώνονται χρήματα από τα παράβολα για τις ιατρικές εξετάσεις των οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
Ειδικός λογαριασμός με έσοδα από το κράτος χρηματοδοτεί και την αγορά των βουλευτικών αυτοκινήτων.
Εσοδα από οικοδομικές άδειες, τέλη στα καύσιμα και άλλες εισφορές πριμοδοτούν τις αμοιβές και τις συντάξεις των μηχανικών του Δημοσίου.
Εσοδα από πράξεις στα υποθηκοφυλακεία πριμοδοτούν δράσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τα έσοδα ειδικών λογαριασμών προέρχονται από εισφορές υπέρ ΝΑΤ και πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβιάσεις νομοθεσίας περί προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2008

 

 Επιστροφή

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ: Δικαστές στη μάχη για το περιβάλλον!

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Η οικολογική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη είναι η ζωντανή απόδειξη της απαράδεκτης πορείας που ακολουθεί σήμερα η ανθρωπότητα. Ποτέ άλλοτε τα ανθρώπινα δικαιώματα για το περιβάλλον δεν ήταν τόσο κατοχυρωμένα από το εσωτερικό και διεθνές δίκαιο, αλλά και ποτέ άλλοτε οι μελλοντικές γενιές δεν κινδύνευαν τόσο όσο σήμερα από τις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Το δίκαιο δείχνει να λειτουργεί σαν να είναι «χάρτινο», εγκλωβισμένο σε διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις χωρίς αντίκρισμα!
* Υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις πριν είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα;
Τα κρίσιμο αυτό ερώτημα απασχόλησε τη διεθνή διάσκεψη των ανώτατων δικαστών του κόσμου, που συνήλθαν για 8η φορά στην Ινδία (Νέο Δελχί και Λακνάου) το Δεκέμβριο 2007, όπου μετείχαν πρόεδροι και δικαστές ανωτάτων δικαστηρίων από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, τη Μογγολία, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Μάλτα, μέχρι την Παραγουάη, την Κένυα, τη Ναμίμπια, την Τανζανία, το Τσαντ και το Μπενίν.
* Στο επίκεντρο της διάσκεψης ήταν η επισκόπηση της κατάστασης και η διερεύνηση της δυνατότητας των δικαστών να ασκήσουν επιρροή σε διεθνείς οργανισμούς και στα διεθνή δικαστήρια για τη σωτηρία των δύο δισεκατομμυρίων παιδιών του κόσμου.
* Οι ανώτατοι δικαστές έδειξαν αποφασισμένοι να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών. Μία δέσμευση που ανέλαβαν ενώπιον 30.000 μαθητών του μοντεσοριανού σχολείου του Λακνάου (του μεγαλύτερου, κατά το βιβλίο Γκίνες, σχολείου του κόσμου), οι οποίοι συμμετείχαν συμβολικά στις εργασίες της διάσκεψης και υπέβαλαν σχετική έκκληση εκ μέρους των παιδιών όλου του κόσμου. Η εξοικείωση των παιδιών με το δίκαιο και τους δικαστές αποτέλεσε άλλωστε έναν από τους βασικούς στόχους: «Τα παιδιά πρέπει να συνηθίσουν να βλέπουν στο πρόσωπο του δικαστή όχι έναν τιμωρό, αλλά έναν αποτελεσματικό σύμμαχό τους στον αγώνα τους για επιβίωση».

Η ελληνίδα εκπρόσωπος
* Η Ελλάδα συμμετείχε πρώτη φορά στο συνέδριο και εκπροσωπήθηκε από τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία τόνισε ότι για να είναι οι δικαστές σε θέση να πετύχουν στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, πρέπει από τα κράτη να προβλεφθεί ο κατάλληλος μηχανισμός συνεχούς παρακολούθησης των παραβιάσεων του Δικαίου. «Το δύσκολο αυτό έργο δεν μπορούν να επωμισθούν μόνοι τους οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, γιατί τόσο τα οικονομικά βάρη όσο και οι πολλαπλές πιέσεις υπερβαίνουν συχνά τις δυνατότητές τους. Πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη δημόσια αρχή, κατά προτίμηση δικαστική, όπως ο εισαγγελέας περιβάλλοντος, ο οποίος θα επιτηρεί συνεχώς την κατάσταση και θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα όπου αυτό χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.
* Στη διάσκεψη επισημάνθηκε επίσης ότι οι δικαστές μέσα από το οχυρό της εθνικής τους δικαιοδοσίας έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, με την κατάλληλη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη, ένα συμπαγές μέτωπο νομολογίας. Το ενιαίο αυτό μέτωπο δύσκολα θα μπορεί να αγνοηθεί και να παρακαμφθεί τόσο από εθνικούς νομοθέτες, όσο και από διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν τις πράξεις τους προς τις επιταγές του.

rpsoul@enet.gr  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 03/02/2008

 

 Επιστροφή

 

04-02-2008: Ο Δήμαρχος Αθηναίων παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τη Χάρτα Πρασίνου

Την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας Χάρτας Πρασίνου εξήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, δίνοντας στη δημοσιότητα τρεις νέες καινοτόμες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα δράσεις. Στόχος των εξαγγελιών του Δημάρχου είναι η ποιοτική και ποσοτική βελτίωση, καθώς και η προστασία του πρασίνου στα όρια Δήμου Αθηναίων. "Βάζουμε κανόνες για τη φύτευση και την προστασία του πρασίνου", δήλωσε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ότι "όσο επικίνδυνη είναι η αυθαίρετη δόμηση, τόσο λάθος είναι και η αυθαίρετη διαχείριση του πρασίνου".

Ο κ. Κακλαμάνης παρουσίασε στοιχεία για το πράσινο στην πόλη αλλά και τον Ελαιώνα καταρρίπτοντας μύθους για τα ποσοστά πρασίνου στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων, προϊόν πολύμηνης και συστηματικής καταγραφής, αντιστοιχούν 6,84 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου σε κάθε κάτοικο. Επίσης, παρουσίασε ειδικότερα στοιχεία για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα και δεσμεύθηκε ότι ο επιθυμητός στόχος, που βασίζεται στα διεθνή σταθερότυπα, είναι 7,25 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο για το σύνολο του Δήμου και για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα ξεχωριστά.

Οι τρεις νέες καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση του πρασίνου στην Αθήνα είναι:

 

 Επιστροφή

 

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Νικήτας Κακλαμάνης, δήμαρχος Αθήνας, παρουσίασε τη λεγόμενη «Χάρτα Πρασίνου», ισχυριζόμενος πως σε κάθε κάτοικο, αντιστοιχούν...6,84 τετραγωνικά μέτρα! «Η τσιμεντοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων, προφανώς, έχει οδηγήσει στην παραπέρα μείωση του πρασίνου κάτω απ' τα 2,5 τ.μ./κάτοικο», δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο Μ. Δανδουλάκης. «Το συμπέρασμα της Χάρτας Πρασίνου, είναι τραγελαφικό, αφού συνυπολογίζουν λόφους και άλλους μεγάλους χώρους πρασίνου, κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους κατοίκους της Κυψέλης, των Αμπελοκήπων και του Παγκρατίου που δεν έχουν ένα στοιχειώδες αλσύλλιο κοντά στα σπίτια τους».

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4405449&publDate=5/2/2008

 

 Επιστροφή

 

Παρουσιάστηκε η «Χάρτα Πρασίνου για την Αθήνα»

 

Το τσιμέντο «πνίγει» την Αθήνα και τους κατοίκους της την ίδια στιγμή που οι χώροι πρασίνου στην ελληνική πρωτεύουσα δεν επαρκούν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητας ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, το πράσινο που αναλογεί σε κάθε έναν κάτοικο του δήμου είναι μόλις 6,84 τ.μ. Παλαιότερες έρευνες, πάντως, έδιναν ακόμη λιγότερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα, μόλις 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ ανάλογο είναι και το πράσινο που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της τραγικής εικόνας της ελληνικής πρωτεύουσας σε ό,τι αφορά την απουσία πρασίνου είναι τα στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε κάθε κάτοικο της Βόννης η αναλογία πρασίνου αγγίζει τα 35 τ.μ., στο Αμστερνταμ τα 27 τ.μ., ενώ στη Ρώμη, το Λονδίνο και στο Παρίσι τα 9 τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο πρέπει να αγγίζει τα 9 τ.μ. προκειμένου οι πόλεις να θεωρούνται βιώσιμες για τους κατοίκους.

Μέτρα
Ο κ. Κακλαμάνης παρουσίασε χθες την «Χάρτα Πρασίνου για την Αθήνα», ένα κείμενο-πλαίσιο συμφωνίας με τους πολίτες για σειρά μέτρων που θα βελτιώσουν την εικόνα της πρωτεύουσας και θα την κάνουν τα επόμενα χρόνια πιο... πράσινη. Τα στοιχεία της έρευνας έχουν ως εξής:

-  Για καθένα από τους 907.540 κατοίκους (βάσει της απογραφής του 2001 με προσαύξηση 15%) αναλογούν 6,84 τ.μ. πρασίνου. Από αυτά, τα 1,57 τ.μ. αντιστοιχούν στις νησίδες πρασίνου - πλατείες, ενώ τα 5,27 τ.μ. ανά κάτοικο αντιστοιχούν σε πάρκα.

-  Στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα, που περιλαμβάνει το κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο - Ομόνοια - Πλάκα), η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο αγγίζει τα 8,9 τ.μ.

-  Στο δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα, που περιλαμβάνει τις νοτιοανατολικές συνοικίες, από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο, το πράσινο είναι 7,6 τ.μ. ανά κάτοικο.

-  Στο τρίτο διαμέρισμα, που περιλαμβάνει τις νοτιοδυτικές συνοικίες, είναι 8,9 τ.μ. ανά κάτοικο.

-  Στο τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα, που περιλαμβάνει τις δυτικές συνοικίες (Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνος, Σεπόλια μέχρι Πατήσια), είναι μόλις 5,9 τ.μ. ανά κάτοικο.

-  Στο πέμπτο διαμέρισμα, που περιλαμβάνει τις βορειοδυτικές συνοικίες, είναι 6,7 τ.μ. ανά κάτοικο.

-  Στο έκτο δημοτικό διαμέρισμα, που είναι οι βόρειες κεντρικές συνοικίες όπως Πατήσια, Κυψέλη, είναι 5,9 τ.μ. ανά κάτοικο.

-  Στο έβδομο διαμέρισμα, που περιλαμβάνει τις βορειοανατολικές συνοικίες, όπως Αμπελόκηποι, Ερυθρός κ.λπ., είναι 6,9 τ.μ. ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με τα σχέδια του δήμου, τα επιθυμητά τετραγωνικά μέτρα πρασίνου θα πρέπει να αυξηθούν στα 7,25 τ.μ. ανά κάτοικο, τόσο για το σύνολο του δήμου όσο και για κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Στις δράσεις που προωθεί ο δήμος είναι η αύξηση του πρασίνου, η βελτίωση του υπάρχοντος, η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, η προστασία του πρασίνου και τα πρόστιμα σε όσους δεν το σέβονται, και τέλος η επιβράβευση ακόμη και με διαγωνισμούς για το καλύτερο πράσινο κτίριο, εκθέσεις κάθε Μάιο για τις «πράσινες» στέγες κ.λπ.

Η καταγραφή έδειξε, επίσης, ότι 80.000 δέντρα υπάρχουν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας.

Απαλλοτριώσεις 248 στρεμμάτων

Σημαντικό ζήτημα για τον δήμο Αθηναίων αποτελούν οι απαλλοτριώσεις χώρων με στόχο τη δημιουργία πρασίνου. Ο δήμος στοχεύει στην απαλλοτρίωση 248 στρεμμάτων, ενώ στον προϋπολογισμό του 2008 προβλέπονται για απαλλοτριώσεις 112,5 εκατ. ευρώ. Από τα 248 στρέμματα που θέλει ο δήμος να απαλλοτριώσει:

Εχει καθοριστεί τιμή για τα 36 στρέμματα και το κόστος τους ανέρχεται σε 30,8 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο κόστος για τα 44 στρέμματα αγγίζει τα 77,6 εκατ. ευρώ.

Θα δοθούν αποζημιώσεις για 132 στρέμματα σε ιδιοκτήτες στην περιοχή του Ελαιώνα, μετά την αφαίρεση της εισφοράς σε γη, με εκτιμώμενο κόστος 79 εκατ. ευρώ.

Θα δοθούν αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες για 36 στρέμματα στην περιοχή ανάπλασης του Βοτανικού, με εκτιμώμενο κόστος 79 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον δήμο, εκκρεμούν 2.500 υποθέσεις για απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων κοινωφελών χώρων, με συνέπειες δικαστικούς αγώνες, ταλαιπωρία των ιδιοκτητών και απώλεια ζωτικών χώρων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&tag=2617&pubid=865147 5-2-08

 

 Επιστροφή

 

Κοντά στο επιθυμητό όριο το πράσινο στην Αθήνα

Κόντρα σε εκείνους που αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι απέραντη τσιμεντούπολη πήγε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος υποστήριξε ότι σε κάθε κάτοικο της πόλης αντιστοιχούν συνολικά 6,84 τ.μ. πρασίνου.

Σύμφωνα με την καταγραφή που διενήργησε ο δήμος, προκύπτει ότι η αναλογία πρασίνου στην πρωτεύουσα είναι κοντά στο επιθυμητό δηλαδή 7,25 τ.μ.

Ο κ. Κακλαμάνης πάντως δεν δήλωσε ικανοποιημένος για το ποσοστό πρασίνου που υπάρχει σήμερα στην πόλη, ωστόσο όπως είπε, στόχος του ήταν με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου να δώσει τέλος «στο παραμύθι σκοπιμότητας και λαϊκισμού» σχετικά με το πράσινο που αντιστοιχεί στους Αθηναίους.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη «Χάρτα Πρασίνου» αφορούν αποκλειστικά τον Δήμο Αθηναίων, και συγκεντρώθηκαν με αρκετή δυσκολία, καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για τους ελεύθερους χώρους και τους ιδιοκτήτες τους.

Ειδικότερα, από την καταγραφή 51 μεγάλων χώρων πρασίνου και 1.041 μικρών προέκυψαν τα εξής:

Στους 907.540 κατοίκους της Αθήνας αναλογούν: 5,27 τ.μ. πρασίνου από τα πάρκα της πόλης και 1,57 τ.μ. από νησίδες και πλατείες.

Τα δένδρα που υπάρχουν στους δρόμους ανέρχονται σε 80.000, δηλαδή ένα δένδρο ανά 30 μέτρα.

Προσεχώς ο δήμος θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «πράσινες ταράτσες», ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει τη δημιουργία «πράσινων μπαλκονιών» με τη διοργάνωση ετήσιων διαγωνισμών και την απονομή χρηματικών βραβείων (1.500-1.000-500 ευρώ). ΕΘΝΟΣ 5-2-08

 

 Επιστροφή

 

Σε αυτή την πόλη -σύμφωνα με τη δημοτική αρχή - αντιστοιχούν 6,84 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο... 

«Μνημείο υποκρισίας». Ετσι χαρακτηρίζει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με χτεσινή ανακοίνωσή της, τη «Χάρτα Πρασίνου» που πρόσφατα παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης. Οπως τονίζεται σχετικά, «η δημοτική αρχή επιχειρεί να κρύψει τις πολιτικές ευθύνες της, καθώς και τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, για την εφιαλτική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, σε μια πόλη που "ασφυκτιά" από το τσιμέντο, το νέφος και το κυκλοφοριακό».

«Η Αθήνα», τονίζεται, «με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη "βωβή" στήριξη των δημοτικών τους παρατάξεων στο δήμο, έχει γίνει βορά σε εργολάβους και επιχειρηματίες». Και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα της Χάρτας (σ.σ.: ότι αντιστοιχούν 6,84 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο και 1 δέντρο ανά 30 μέτρα) «είναι τόσο τραγελαφικά και εξωπραγματικά που μόνο αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν στους πολύπαθους κατοίκους της Αθήνας».

«Οι εναπομείναντες μεγάλοι και μικρότεροι ελεύθεροι χώροι τσιμεντοποιούνται ο ένας μετά τον άλλο, ενώ και οι ελάχιστοι υπάρχοντες δημόσιοι χώροι πρασίνου βρίσκονται στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου», επισημαίνεται. Και τονίζει ότι τα «απαράδεκτα "συμπεράσματα" της λεγόμενης Χάρτας», αποτελούν, στην ουσία, μια «απέλπιδα προσπάθεια» της δημοτικής αρχής, «να αποποιηθεί των πολιτικών της ευθυνών»...

Η «Συμπαράταξη» επισημαίνει πως αυτό που άμεσα χρειάζεται είναι:

Προστασία, ουσιαστική συντήρηση και αναβάθμιση των μεγάλων και μικρότερων χώρων πρασίνου της πόλης. Προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε όλες τις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες.

Απαλλοτριώσεις των καταγεγραμμένων και άλλων ελεύθερων χώρων, με παράλληλη διαμόρφωσή τους σε πάρκα ψηλού και πυκνού πρασίνου.

Μεγάλα πάρκα ψηλού πρασίνου, «πνεύμονες πρασίνου», στον Ελαιώνα, στο Γουδή, στο Πεδίον Αρεως, στο Αττικό Αλσος, στους Λόφους της Αθήνας.

Προστασία του περιαστικού πρασίνου (ορεινοί όγκοι του Λεκανοπεδίου, Ελληνικός Ιππόδρομος κλπ.).

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 8/2/08

 

 Επιστροφή

 

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας – Αττικής

www.asda.gr/elxoroi

Δελτίο Τύπου

Αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του Δ. Αθηναίων η Χάρτα Πρασίνου;

Λίγες ημέρες μετά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Αθηναίων για τη Χάρτα Πρασίνου (04-02-2008), και την ανακοίνωση υπερτιμημένων στοιχείων για το πράσινο της Αθήνας, η Χάρτα Πρασίνου στις 15-02-2008 το πρωί εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο ! (επιβεβαίωση έως 2:48 μμ)

Ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε ισχυριστεί ότι στο Δήμο του αντιστοιχούν 6,84 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, τη στιγμή που για το Λεκανοπέδιο είναι γνωστό ότι αντιστοιχούν 2,55 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο και στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 7,25.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου που περιείχε τη Χάρτα Πρασίνου είναι http://www.cityofathens.gr/files/Xarta_Prasinou_Final.pdf.

Στην περίπτωση που ο Δήμαρχος κατάλαβε ότι τα στοιχεία του δεν ήταν σωστά και απέσυρε τη Χάρτα Πρασίνου από το διαδίκτυο, αναμένουμε ως δημότες να μας το ανακοινώσει ανοιχτά με τον ίδιο τρόπο που ανακοίνωσε την Χάρτα του, δηλαδή, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου. Διαφορετικά, η τακτική του δεν θα διαφέρει από τη γνωστή τακτική «πες-πες κάτι θα μείνει».

Στην περίπτωση όμως που πρόκειται για τεχνικό λάθος της ιστοσελίδας του Δήμου, και η Χάρτα εξαφανίστηκε όχι σκόπιμα, ας επισημάνουμε στο Δήμαρχο ότι τα 6,84 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο που υπολογίζει ο ίδιος, αντιστοιχούν σε περίπου 25 Πεδία του Άρεως ή 39,2 Εθνικούς Κήπους και ότι αυτά πρέπει να υπάρχουν κάπου μέσα στο Δήμο.

Ο κ. Κακλαμάνης, παρουσιάζοντας στοιχεία για το πράσινο στην πόλη αλλά και τον Ελαιώνα, και μάλιστα καταρρίπτοντας μύθους για τα ποσοστά πρασίνου στα όρια του Δήμου Αθηναίων, δεν πρωτοτύπησε. Μια παρόμοια λαθροχειρία είχε επιχειρήσει το Μάιο του 2006 ο συνάδελφός του Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος, όταν ανακοίνωσε ότι η αναλογία για το Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 5,52 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο!

Ο τρόπος υπολογισμού των δυο δημάρχων είναι κοινός. Υπολογίζουν αστικό και περιαστικό πράσινο μαζί, όπως επίσης αρχαιολογικούς χώρους, πλατείες, πρασιές κλπ.

Αλλά, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια:

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι η έκταση καθαρού πρασίνου είναι 521762 τετρ μέτρα. Με πληθυσμό το 2001 363987 κατοίκους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει με μια απλή διαίρεση, έχει 1,4 τετρ μέτρα αστικό πράσινο ανά κάτοικο.

Και η Αθήνα;

Σύμφωνα με μελέτη του πρόσφατα εκλειπόντος δασάρχη Γ. Ντούρου για την Αθήνα, το 1982 (πληθυσμός 885737 κατ.) το αστικό πράσινο 2150,298 κατανέμεται σε 29 πάρκα. Προκύπτουν 2,4 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο για το Δήμο Αθηναίων.  Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, επίκουρος καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ρητά αναφέρει ότι το 1984, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το αστικό πράσινο συνολικά στο Λεκανοπέδιο ήταν λίγο περισσότερο από του Δήμου Αθηναίων, 2,58 τετραγωνικά μέτρα.

Δεν είναι δυνατόν μετά από 25 χρόνια ο Δήμος Αθηναίων να αύξησε τόσο πολύ το πράσινο ώστε σήμερα να είναι 6,84!

 

15-2-2007

 

Πηγές:

Μάϊος 05, 2006 http://www.thess.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=166)

http://www.asda.gr/elxoroi/ntouros.htm

ΤΑ ΝΕΑ , 13-10-2001

Περισσότερα ενημερωτικά στοιχεία στις εξής διευθύνσεις:

1.      Περιπτώσεις που η πολιτική του Δ. Αθηναίων χειροτερεύει την πόλη της Αθήνας (Π 13-11-2007), http://www.asda.gr/elxoroi/OAElxoroi2.htm#Δήμος 

2.      Πόσα τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο έχει η Αθήνα (Π 14-11-2007) http://www.asda.gr/elxoroi/OAElxoroi2.htm#τετραγωνικά

3.      Κυψελη: Ελεύθεροι χώροι και ποιότητα ζωής-Μια καταγραφή (Π 22-11-2007) http://www.asda.gr/elxoroi/OAElxoroi2.htm#κυψέλη 

4.      Κατάλογος 2008 των περιοχών κοινωνικών αντιστάσεων του Λεκανοπεδίου που σχετίζονται με ελεύθερους χώρους (Ιανουάριος 2008) http://www.asda.gr/elxoroi/katalBantist.htm

5.      για τη σχέση δέντρων-πράσινου-οξυγόνου στην Αθήνα (Π 5-12-2007) http://www.asda.gr/elxoroi/OAElxoroi2.htm#οξυγόνο 

6.      Ενημερωτικό Δελτίο 2  Οι Ελεύθεροι Χώροι  στο δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη 2007 (Π  14-1-2008) http://www.asda.gr/elxoroi/OAElxoroi2.htm#ΕΔ2 

7.      Δείτε εδώ περισσότερα για τη Χάρτα Πρασίνου (από την ιστοσελίδα του Δ. Αθηναίων) http://www.cityofathens.gr/files/Xarta_Prasinou_Final.pdf

Πληροφορίες:

Ηλίας Γιαννίρης, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής,

τηλ  6974185330, igiann@tee.gr

 

 Επιστροφή

Πράσινες «σταγόνες» στα δημόσια κτίρια

Ø      Η εξοικονόμηση ενέργειας από το κράτος αρχίζει με τη δεντροφύτευση σε τρεις στέγες του υπουργείου Μεταφορών

Κώστας Ντελέζος

Πράσινα κτίρια που θα έχουν... δέντρα στις ταράτσες τους, ενώ για τον φωτισμό τους θα χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκά συστήματα, αποφάσισε να δημιουργήσει το υπουργείο Μεταφορών, πρώτο από όλες τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Στόχος του υπουργείου είναι να αρχίσουν και στην Ελλάδα τα πρώτα βιοκλιματικά έργα, που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε δύο ειδικές συσκέψεις που έγιναν χθες στο υπουργείο Μεταφορών, αποφασίστηκε η προώθηση σειράς έργων για την κατασκευή πράσινων ταρατσών κατ΄ αρχάς σε τρία κτίρια που ανήκουν στο υπουργείο ή σε φορείς εποπτευόμενους από αυτό. Οι ταράτσες των κτιρίων αυτών θα πρασινίσουν με τη χρήση φυτών, που θα συντηρούνται και θα μεγαλώνουν με μικρή κατανάλωση νερού. Ειδικότερα, αποφασίστηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκπονηθούν οι μελέτες και να αρχίσει... η δεντροφύτευση των ταρατσών των κτιρίων που στεγάζουν: το υπουργείο Μεταφορών (στην περιοχή Παπάγου), τη διοίκηση των ΗΣΑΠ (στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αθηνάς) και τις υπηρεσίες του ΟΣΕ, στο Μεταξουργείο (στην οδό Καρόλου). Στα πλεονεκτήματα των πράσινων ταρατσών περιλαμβάνεται η σημαντική βελτίωση της θερμομόνωσης της στέγης των κτιρίων, καθώς αποφεύγεται η πυράκτωση του τσιμέντου ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, αλλά και η εκπομπή θερμότητας τις νύχτες. Παράλληλα, δημιουργείται ένας μικρός κήπος στις ταράτσες των κτιρίων με περιβαλλοντολογικά και αισθητικά αποτελέσματα και οφέλη, που βοηθάει ταυτόχρονα στην καταπολέμηση του «φαινομένου του θερμοκηπίου» και στη διατήρηση του μικροκλίματος της περιοχής.

Εγκαθιστούν και φωτοβολταϊκά

Επίσης, στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια-κατασκευές και χώρους οργανισμών, εποπτείας του υπουργείου Μεταφορών. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η σύνταξη προτάσεων για την εγκατάσταση πιλοτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων, για κάθε φορέα ξεχωριστά. Όλες οι προτάσεις θα υποβληθούν προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές.

Σε πρώτη φάση, φωτοβολταϊκά συστήματα πρόκειται να εγκατασταθούν: στο αεροδρόμιο Κυθήρων (εγκατάσταση ισχύος 100 ΚW), στο αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό (ισχύος 150 ΚW), στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα (ισχύος 20 ΚW) και στο κεντρικό κτίριο του σταθμού των ΗΣΑΠ, στον Πειραιά (ισχύος 80 ΚW). Επίσης, φωτοβολταϊκά συστήματα πρόκειται να εγκατασταθούν στους σταθμούς των ΗΣΑΠ «Αττική» και «Ειρήνη» (εγκατάσταση ισχύος από 35 ΚW στον καθένα), στο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ στον Κόκκινο Μύλο (ισχύος 35 ΚW), στο εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο (ισχύος 100 ΚW), καθώς και στους σταθμούς του ΟΣΕ, σε Ρουφ, Ρέντη και Κόρινθο (ισχύος από 30 ΚW στον καθένα).
Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, «το πρόγραμμα του υπουργείου για τις πράσινες μεταφορές, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, αρχίζει να υλοποιείται». Στόχος είναι, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, «οι αποφάσεις για κατασκευή έργων εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο στο κτίριο του υπουργείου Μεταφορών όσο και στα κτίρια άλλων οργανισμών του υπουργείου, να αποδώσουν άμεσα καρπούς και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση».

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080205&nid=7386031&sn=&spid=876

 

 Επιστροφή

 

Αξονας Μουσείων στο κέντρο της Αθήνας

Η Νέα Μεγάλη Πινακοθήκη να χτιστεί στα Κουντουριώτικα και το Μουσείο Β. και Ε. Γουλανδρή στο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Του Παναγιωτη Τετση

Τις προάλλες διάβασα την είδηση ότι μεταξύ YΠΕΧΩΔΕ και εκπροσώπων του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή συζητήθηκε και επήλθε προσυμφωνία περί νέας τοποθεσίας για την οικοδόμηση του πολύπαθου Μουσείου του Ιδρύματος και η οποία προσδιοριζόταν σ’ ένα τμήμα της εκτάσεως του παλαιού Αεροδρομίου του Ελληνικού (άλλοτε Χασάνι) και ότι αναμενόταν η συγκατάθεση του δημιουργού της αρχιτεκτονικής μελέτης, του Πέυ, ο οποίος επανειλημμένως έχει εκφραστεί και επιμείνει για κεντρικό σημείο της πόλεως. Θα ευχόμουν να μη συμφωνήσει. Παρεμβάλλω το «θα ευχόμουν» γιατί κατανοώ τις σκέψεις και προθέσεις του· για τον απλό λόγο, που κλείνει το πρακτικό μέρος της εύκολης προσβάσεως ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στον επισκέπτη. Η είδηση αναρρίπησε σκέψεις τις οποίες συντηρώ, όσο μπορώ, σε εγρήγορση, για την τύχη ή ακριβέστερα, για την ανέχεια μουσείων ζωγραφικής στη χώρα μας. Από την πλευρά μουσείων αρχαιότητος γλυπτικών έργων και παρεμφερών, ο τόπος μας ορθότατα επαίρεται: Αρχαιολογικό, το νεο-οικοδομηθέν της Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και πολλών άλλων. Ζωγραφικής αρχαιότητος λίγα σπαράγματα: οι συλλογές Βυζαντινού Μουσείου, Μουσείου Θεσσαλονίκης ή οι συλλογές εικόνων του Μουσείου Μπενάκη και Κανελλοπούλου, τα σπουδαία μοναστήρια και εκκλησιές με τις πλούσιες συλλογές τους. Ομως εκείνα που μας λείπουν είναι του νεότερου πολιτισμού, του πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος.

Στην πρωτεύουσα

Η Ελλάδα δεν είχε καμιά ελπίδα πνευματικής αναγεννήσεως, όταν στη γεμάτη σφρίγος Δύση εκτινάσσετο ο τότε νεότερος πολιτισμός κι ήμασταν στο περιθώριο έχοντας επιπλέον στη ράχη μας τον απαίδευτο κατακτητή. Γνωρίζουμε το πώς ξεκίνησαν τα μεγάλα μουσεία, τα διάσημα τώρα: παλάτια και συλλογές βασιλιάδων, ηγεμόνων σ’ αυτές τις εποχές ανθήσεως γραμμάτων και τεχνών, η ευνοούμενη αρχαιοκαπηλία και η «πλιατσικολογία» προσφιλής τρόπος των κατακτητικών εκστρατειών. Οσο για του Νέου Κόσμου, είναι ευνόητο πως όταν ρέει πακτωλός χρημάτων μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις.

Η Αθήνα μέχρι το σήμερα δεν έχει παρά την Εθνική Πινακοθήκη και η οποία είναι πτωχή με ελάχιστα έργα μεγάλων καλλιτεχνών, που αν δεν στηριζόταν στη γενναιοδωρία της συλλογής του Ιδρύματος Αλεξάνδρου Σούτζου και προσφάτως του αντιστοίχου Κουτλίδη, θα ήταν πάμπτωχη. Το δε κτίριό της, μετά αριθμό περιπετειών και συνεχούς αγώνος του Μαρίνου Καλλιγά, οικοδομήθηκε και πρωτολειτούργησε πριν από τριάντα πέντε χρόνια και ακολούθως με σοβαρότητα από τον Δημήτρη Παπαστάμο. Η Πινακοθήκη συν τω χρόνω προήλθε εις πνηγηρή κατάσταση πιεζόμενη από την έλλειψη χώρων ώστε να αναγκαστεί να επεκταθεί περιφερειακά σε δύο σταβλικά οικήματα του Στρατού στου Γουδή τα οποία παραχωρήθηκαν (επί ενοικίω) μετεσκευάσθησαν και μεταμορφώθησαν υποδειγματικά ώστε να στεγάζουν τις συλλογές γλυπτικής. Ενα άλλο παράρτημα με εξαιρετικούς χώρους –αποτέλεσμα επιμονής Γεωργίου Ράλλη– σε προάστιο της πόλης της Κέρκυρας όπου στεγάζεται κατά χρονικά διαστήματα μέρος των συλλογών της· στο Ναύπλιο με εκθέματα εθνικού περιεχομένου και εις την Σπάρτη. Στην Αθήνα προσθέτουμε τα εργαστήρια των γλυπτριών Ραυτοπούλου και Μενεγάκη όπως και το σημαντικό Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα. Καλοί όλοι αυτοί οι κλάδοι, μα ο κορμός λειψός.

Από καιρό υπάρχει μελέτη επεκτάσεως εις βάθος του κτιρίου της και συζητήσιμου ύψους, μα τούτα δεν θα είναι παρά θεραπεία μιας δεκαετίας ή δεκαπενταετίας.

Η συλλογή Γουλανδρή

Η άλλη πτυχή είναι η άτυχη συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή που δεν βρισκόταν μέχρι τώρα τόπος για να αράξει. Πέθαναν και οι δύο δωρητές δίχως να έχουν τη χαρά να ιδούν την πραγμάτωση εκείνου που ήλπιζαν. Ακούγονται τόσα και τόσα για την τύχη αυτής της συλλογής· συκοφαντίες, ψέματα, αλήθειες; Το Ιδρυμα επιμόνως βεβαιώνει ότι έχει υποβάλει αρμοδίως κατάλογο της δωρεάς και με σαφήνεια για το κάθε έργο τέχνης. Ετσι, πέρα από τη μέγιστη πνευματική προσφορά υπάρχει και η υλική που είναι τεράστια. Των έργων των μεγάλων καλλιτεχνών της συλλογής οι αξίες σε χρήματα, με τις σημερινές τιμές, είναι απλησίαστες, διαστημικές, ακόμα και για τα μεγάλα μουσεία· όσο για το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε σκέψη. Οι άτυχοι ευεργέτες δεν είχαν συλλάβει την περιπέτεια που θα ακολουθούσε.

Μια φωτεινή προοπτική είναι η εγκατάσταση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Φιξ)· εργολαβικές εγκαταστάσεις είναι δείγμα πως κάτι κινείται. Αίτημα παλιό, πριν από σαράντα χρόνια, από πολλούς που μερικοί δεν είναι πια εν ζωή (Σπητέρης, Μάνος Παυλίδης πρόσφατα πεθαμένος)· μεταμόρφωση ενός υπέργηρου κτιρίου, καθόλου όμως ευκαταφρόνητου σε έκταση.

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε πιο ευνοημένη τα τελευταία χρόνια. Ενώ άλλοτε ο μόνος φάρος τεχνών ήταν η «Τέχνη» πολύτιμος πνευματικός οδηγός όπως και η αίθουσα του Λαχά, τώρα εκτός από το τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου που υπήρξε εφαλτήριο και εξετίναξε ψηλά τις καλλιτεχνικές προσδοκίες, δύο Μουσεία της σύγχρονης τέχνης που το ένα πλουτίσθηκε με τη συλλογή Κωστάκη των πρωτοπόρων Ρώσων και με την αξιέπαινη δωρεά του Αλέξανδρου Ξύδη, υπόσχονται την ανοιχτή τους αγκαλιά σε μελλοντικές δωρεές. Η Πινακοθήκη Ρόδου, δημιούργημα του Ανδρέα Ιωάννου, η Πινακοθήκη Λάρισας - Συλλογή Κατσίγρα, η Συλλογή Τέλλογλου κληροδοτημένη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, η Πινακοθήκη Χανίων όπως και οι Συλλογές Πορταλάκη, Κουβουτσάκη, Περδίου, το Μουσείο Γουναροπούλου, το Μουσείο Σπυροπούλου και άλλες που ίσως μου διαφεύγουν για να αναφέρω, συμβάλλουν, κατά δύναμη, εις την παιδεία μας. Οι συλλογές οι πέριξ των Αθηνών ατυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι προσιτές με άνεση σε ευρύτερο κοινό που διψά...

Οι λύσεις πρέπει να έχουν προοπτική πλέον των 200 ετών

Πιστεύω ότι η Εθνική Πινακοθήκη θα μπορούσε να αναλάβει την αποστολή μιας καλής μάνας, δηλαδή: ένα κτίριο επιβλητικό σε όγκο και έκταση, μεγάλο, οικοδομημένο με προσοχή, σοφία, λιτότητα, για να είναι κατάλληλο ώστε να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις συλλογές της με όσα έργα των «μεγάλων» διαθέτει, αλλά και των άξιων προσοχής «μικροτέρων κι εξίσου μεγάλων» των οποίων δεν γνωρίζουμε πλήρως ή διόλου το έργο (νεώτεροι τους αγνοούν). Θα μπορούσε, και είναι το σημαντικότερο, να είναι αιτία αναπτύξεως εμπιστοσύνης προς το Ιδρυμα τούτο, ώστε να γίνει μαγνήτης προς προσέλκυση δωρητών και δωρεών μεγάλων συλλογών, να διαθέτει αίθουσες προς άνετη έκθεσή των, όπου και θα είναι αφιερωμένες με την αναγραφή του ονόματος του δωρητού. Νομίζω ότι θα εξέλειπαν οι δισταγμοί όταν οι συλλέκτες βεβαιώνονταν ότι η συλλογή τους θα προβάλλετο και θα εδέχετο πολλαπλάσιους επισκέπτες από όσους στους ιδιωτικούς χώρους και πως αυτές θα είχαν τη συνεχή απαραίτητη φροντίδα συντηρήσεως και ότι δεν θα αποθηκεύοντο σε χώρους στεγασμένους με ελενίτ.

Περιπέτεια

Σήμερα, μ’ αυτές τις συνθήκες, η Πινακοθήκη στερείται ενός μέλλοντος· χάνει· αλλά και η συλλογή Γουλανδρή το ίδιο. Δεν προβλέπονται γενναιοδωρίες. Είναι γνωστό πως η Μίνα Παπαλουκά επί έτη είχε την έγνοια να βρει χέρια και στέγη προς υιοθεσία της συλλογής των έργων του πατέρα της· και είναι γνωστό πως το συζητούσε με το Ιδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή - για την Πινακοθήκη ούτε συζήτηση - αλλά όπως περιεπλάκη το θέμα του, την εμπιστεύθηκε - και όπως φαίνεται σε άξια, αυτά του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Εάν ο πολιτισμός είναι μέλημα πρώτης βαθμίδος όπως διατείνονται πάντοτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή, που στην προηγούμενη θητεία της είχε επικεφαλής στο υπουργείο τον πρωθυπουργό, ας δείξει εμπράκτως τις καλές προθέσεις της να φροντίσει και για τον σύγχρονο πολιτισμό μας, ο οποίος μετά την ανεξαρτησία είχε την λαμπερή εκτίναξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι έργα των πλαστικών τεχνών που αντέχουν στην κρισάρα του χρόνου είναι σταθερής αξίας και διεκδικούν, όσο καμιά άλλη τέχνη την αθανασία και γι’ αυτό τους αξίζει μια στέγη προστασίας.

Για τούτο το λόγο δίχως περιστροφές να κάνω προτάσεις· δύο, για δύο Ιδρύματα τέχνης την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή. Λαμβάνοντας υπόψη την επιμονή του Πέυ ότι ένα Μουσείο δεν γίνεται παρά να είναι στην καρδιά της πόλης με εύκολη πρόσβαση (κάτι ξέρει περισσότερο από εμάς) για τούτο τολμώ να προτείνω: Για την Πινακοθήκη, την «Νέα Μεγάλη Πινακοθήκη» την έκταση στην οποία κτίστηκαν τα «προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και για το Μουσείο Γουλανδρή τον Παναθηναϊκό. Και στις δύο υποδεικνυόμενες τοποθεσίες προβάλλονται αντιρρήσεις. Στην πρώτη, η ασέβεια στη μνήμη του ξεριζωμού. Θα μπορούσε η μνήμη αυτή να συντηρηθεί ισχυρότερη της διατηρήσεως των κτισμάτων (στα ελάχιστα που κατοικούνται πόσοι απόγονοι των κατατρεγμένων υπάρχουν;) αν το οικοδόμημα στέγαζε Ιδρυμα Πνεύματος, όταν μέγα μέρος της συγχρόνου διανοήσεως έχει ρίζες στην Ιωνία, παρά από ένα κήπο επισφαλή λόγω ορεκτικών επιχειρηματικών βλεμμάτων. Ο δεύτερος ισχυρισμός περί δείγματος ελάχιστου της νεωτέρας αρχιτεκτονικής με επίδραση του Bauhaus, θα έβρισκα τον παραλληλισμό ατυχή. Πολυκατοικίες που κρατούν μνήμες ξεριζωμού και φέρνουν προς την τότε μοντέρνα αρχιτεκτονική βρίσκονται και σε άλλα σημεία της Αθήνας: Δουργούτι, Ασύρματος, Καισαριανή και αλλού. Οσο για την έκταση του Παναθηναϊκού πως διεκδικείται από πολλούς, ότι θα ιδρυθεί μουσείο σχετικό εκεί και ότι γαλούχησε σ’ αυτήν τον αθλητισμό επί γενιές και γι’ αυτό έχει ιερότητα ο τόπος, νομίζω πως η φιλόστοργη αυτή διάθεση μπορεί να καλυφθεί στις νέες εγκαταστάσεις του με καλύτερο και τελειότερο τρόπο.

Θέλουν καλοπέραση...

Γιατί η επιμονή σ’ αυτήν την τοποθεσία κι όχι ακτινωτά; Είναι ο ίδιος λόγος τον οποίο επικαλείται ο Πέυ. Δηλαδή να έχει την ευχέρεια ο επισκέπτης να βγαίνει από ένα μουσείο και να μπαίνει, μετά από κάποια βήματα, σε άλλο (Μόναχο, Αμστερνταμ, Μαδρίτη, Παρίσι). Οι ευνοϊκές συνθήκες για τον επισκέπτη, η δίχως ταλαιπωρία πρόσβαση στον χώρο της τέχνης έχουν ως επακόλουθο την πνευματική προετοιμασία και την ενίσχυση της ευδαίμονος διαθέσεώς του. Ο προβαλλόμενος ισχυρισμός ότι θα ευκολύνεται από κάποια γραμμή του τρένου ή τραμ ούτε αυτό είναι δελεαστικό (η απόσταση έως το μετρό, ανεβοκατέβασμα κλιμάκων, πορεία διαδρόμων και απόσταση μετρό - Μουσείο) έστω κι αν ο χρόνος εκμηδενίζεται. Να το πω απλοϊκά: η τέχνη και τα μουσεία είναι «είδη πολυτελείας» δηλαδή θέλουν καλοπέραση... δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αισθητική χαρά και απόλαυση κάτω από συνθήκες δοκιμασίας.

Στην περίπτωση πραγματοποιήσεως των προτεινομένων ολοκληρώνεται η ομάδα πνευματικών Ιδρυμάτων και Μουσείων σε έναν άξονα. Αρχίζοντας από το Κέντρο: Ιδρυμα Θεοχαράκη, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Πολεμικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, η υπάρχουσα Πινακοθήκη, πιθανώς γλυπτοθήκη και εκθεσιακός χώρος, Μέγαρο Μουσικής και εκθεσιακός χώρος επίσης. Πιθανόν Μουσείο Γουλανδρή (Παναθηναϊκός) και Νέα Εθνική Πινακοθήκη (Προσφυγικά).

Στα παραχωρηθέντα κτίσματα σταύλων στου Γουδή τα διασκευασθέντα ως γλυπτοθήκη, είναι επεισοδιακή σε ημέρες εγκαινίων η συρροή επισκεπτών, όπως και από τις επισκέψεις μαθητών με τα λεωφορεία της αξιέπαινης πρωτοβουλίας των σχολείων, με την ελάχιστη επιθυμία των μαθητών να έλθουν σε επαφή με την τέχνη και με τη μέγιστη διαφυγή από την οχληρότητα των μαθημάτων και επίδοση εις νωχέλεια λίγο ώς πολύ στα παιδιά που οδηγούνται ομαδικά απουσιάζει η πρωτογενής επιθυμία αυτής της επαφής. Πρέπει να παίρνουμε υπόψη ως επισκέπτη εκείνον που θέλει κι όχι εκείνον που οδηγείται άβουλα, εκείνον ο οποίος προσέρχεται από φλογερή επιθυμία.

Τα νοσοκομεία

Αν εντοπίζουμε τα πνεματικά Ιδρύματα-Μουσεία σε έναν άξονα, ένας παράλληλος άξων υπάρχει στα νοσοκομεία· εκτός του νέου Αττικού, αραδιάζονται τα άλλα: Ευαγγελισμός, Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., Ναυτικό Νοσοκομείο, Αιγινήτειο, Ευγενίδειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρας, Ιπποκράτειο, Ερυθρός, Ντυνάν, Νοσημάτων Θώρακος, Γενικό Κρατικό και τα Στρατιωτικά. Για να ’ναι έτσι μαζί το ένα πίσω από το άλλο θα υπάρχει κάποια αιτία, κάποιος λόγος. Προφανώς οι γιατροί την γνωρίζουν. Το ίδιο και εμείς οι καλλιτέχνες και οι περί την τέχνη την ξέρουμε πολύ καλά για τα Μουσεία μας.

Οσοι πιστεύουν ότι όσα έγραψα δεν είναι ανυπόστατα κι αν συμμερίζονται, προβληματίζονται με τις έγνοιες αυτές, οι καλλιτέχνες, ιδιαίτερα οι νέοι και οι φιλότεχνοι ας επιμείνουν γιατί πρέπει να τεθεί το πρόβλημα. Εκτοξεύουμε μεμψημοιρία και θρηνολογήματα για την έλλειψη προβολής της τέχνης πέραν των συνόρων μας· ας αρχίσουμε πρώτα εντός των συνόρων μας μέσα από μια πολύ καλά οργανωμένη Εθνική Πινακοθήκη. Ενα Μουσείο δεν είναι για 10-20-30 χρόνια, είναι για εκατό-διακόσια και πέραν. Ο Μαρίνος Καλλιγάς έκανε ό,τι μπορούσε, για τότε το ακατόρθωτο. Μετά πολλά χρόνια θα φανεί το απαραίτητο αν ώς τότε δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυτά ή άλλα προτεινόμενα από άλλους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_27/01/2008_256727

 

 Επιστροφή

 

70% μείωση στις νέες οικοδομικές άδειες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Καψιμάλη ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μπορεί η ζήτηση στην αγορά κατοικίας να είναι μειωμένη, ωστόσο οι τιμές των ακινήτων δεν πέφτουν, ούτε πρόκειται να πέσουν. Θα έπρεπε μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Δημήτρη Καψιμάλη, τα ακίνητα να πωλούνται σε ακόμη υψηλότερες τιμές, αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν το κόστος του οικοπέδου, των υλικών και της παροχής των υπηρεσιών που, όπως λέει, συνεχώς αυξάνονται.

Υπάρχουν αδιάθετα, ετοιμοπαράδοτα σπίτια;

Το 2005 οι κατασκευαστές κτιρίων εξέδωσαν διπλάσιες οικοδομικές άδειες προκειμένου να αποφύγουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Αυτή η ενέργειά τουςμαζί με την αναμενόμενη ύφεση στις πωλήσεις για το 2006, το 2007 και το 2008- οδήγησε σε προσφορά ακινήτων μεγαλύτερη της απορρόφησης

Πόσα είναι αυτά;

Πραγματικά στοιχεία αδιάθετων σπιτιών δεν έχουμε.

Στην πράξη τι σημαίνει αυτό για την οικοδομή;

Ότι οι περιστασιακοί κατασκευαστές του 2004 και του 2005 θα αποχωρήσουν από τον κλάδο.

Πόσο μειωμένη υπολογίζετε ότι ήταν πέρυσι η ζήτηση στην κτηματαγορά σε σχέση με το 2006;

Το 2007 ήταν ανάλογο του 2006.

Πώς κινείται ο ρυθμός έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών;

Οι κατασκευαστές μελετούν τα πραγματικά στοιχεία της κτηματαγοράς για τα χρόνια που έρχονται και από ό,τι διαπιστώνουμε υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία από πλευράς αριθμού πωλήσεων σπιτιών. Γι΄ αυτό τον λόγο οι συνάδελφοι έχουν μειώσει τις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών περίπου 70%.

Αφού η ζήτηση είναι περιορισμένη, γιατί δεν πέφτουν οι τιμές;

Το ακίνητο αποτελείται από οικόπεδο, παροχή υπηρεσιών και υλικά. Με βάση την άνοδο των ανωτέρω τριών παραγόντων, οι τιμές των ακινήτων θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερες. Αφού όμως οι τιμές των ακινήτων στην πλειονότητά τους κινούνται στα επίπεδα του 2005, αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα προσφέρονται σε καλύτερες τιμές από αυτές στις οποίες θα έπρεπε να είχαν διαμορφωθεί.

Αληθεύει ότι πολλοί εργολάβοι προτιμούν να κρατούν αδιάθετα τα σπίτια τους, αντί να τα πωλήσουν σε μειωμένη τιμή;

Οι κατασκευαστές προτιμούν να επενδύουν τη μεγάλη ρευστότητα που απέκτησαν μέχρι το 2005 σε ακίνητα που μισθώνουν, αντί να τα πωλήσουν σε μειωμένη τιμή.

Για φέτος αναμένεται αύξηση της ζήτησης;

Ήδη η αγορά δείχνει μια ανοδική τάση και πιστεύω πως, αν δεν έχουμε αύξηση των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2008, τότε θα είναι ετησίως ανοδική.

Πώς θα επιδράσουν φέτος στην αγορά οι φορολογικές

Η απαλλαγή φόρου για αγορά πρώτης κατοικίας, για γονική παροχή και κληρονομιά είναι σημαντική ενίσχυση για την τόνωση της κτηματαγοράς και ήδη τα σημάδια αυτής της τόνωσης είναι ορατά.

Σε επίπεδο τιμών, τι προβλέπετε να γίνει;

Οι τιμές, εκτός των περιοχών πλησίον του Μετρό και των προνομιούχων θέσεων, θα κινηθούν στα επίπεδα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2007.

Υπάρχουν δυνατότητες για «παζάρια» στις τιμές;

Μόνο στους περιστασιακούς κατασκευαστές, όπου πιθανόν το προϊόν το οποίο θα αγοράσει ο επενδυτής να κρύβει ποιοτικές εκπλήξεις.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για εκπτώσεις έως και 20% από την αρχική τιμή...

Απάντησα.

Ειδικά όσα σπίτια κατασκευάστηκαν το 2006, δεν θα έπρεπε να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή απ΄ ό,τι τα σημερινά;

Σίγουρα οι κατασκευές του 2006 και του 2007 είναι πιο προσιτές από αυτές που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται μετά το 2008.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει η μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων;

Στις περιφερειακές πόλεις, το 2006 και το 2007 η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της Αττικής και υπάρχουν πράγματι επενδυτικές ευκαιρίες εκεί.

Τι πρέπει να προσέχει ο αγοραστής;

Να αγοράζει ακίνητο από οργανωμένη οικοδομική επιχείρηση

Ο φόρος κατοχής θα επηρεάσει την αγορά;

Δεν θα επηρεάσει την αγορά αρνητικά, διότι εφαρμόζεται με μικρό ποσοστό 1 τοις χιλίοις

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών τι θα προκαλέσει στην αγορά;

Δεν θα επηρεάσει την αγορά αρνητικά, διότι εφαρμόζεται με μικρό ποσοστό 1 τοις χιλίοις

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών τι θα προκαλέσει στην αγορά;

Αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες τον Μάρτιο του 2008, τότε η πορεία της κτηματαγοράς θα πληγωθεί θανάσιμα και αναμένεται να προκύψει πρόβλημα απασχόλησης για τους συνεργάτες μας εργατοτεχνίτες.

Είχατε ζητήσει να μην επιβληθεί φόρος κατοχής για μία 7ετία στα απούλητα σπίτια...

Πιστεύω ότι θα γίνει αυτή η ρύθμιση.

Το μέλλον της κτηματαγοράς στην Ελλάδα;

Μπαίνει σε νέους δρόμους.

Φαίνεται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη για κοινοπραξίες, να εκσυγχρονιστούμε και να προτείνουμε το προϊόν μας και σε επενδυτές του εξωτερικού.

Η παρουσία των ξένων επενδυτών θα αυξηθεί;

Οι αγοραπωλησίες από ξένους αυξάνεται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο.

http://www.tanea.gr/ColumnCategory.aspx?d=20080123&nid=7254292&sn=&spid=876

 

 Επιστροφή

 

Το πρώτο θύμα της ατολμίας και της αδυναμίας του υπουργείου Πολιτισμού να λύσει το χρόνιο πρόβλημα των επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου, είναι το Αμόρε. http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite3_13_01/02/2008_220505

 

 Επιστροφή

 

H διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ανακοίνωσε με περηφάνια την συμφωνία της με τις 2 κατά τεκμήριο κορυφαίες Ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων Ο Ολυμπιακός συμφώνησε στα 14,5 εκατομμύρια Ευρώ για την περίοδο 2006-2008, ενώ ο Παναθηναϊκός (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές) στα 16 εκατομμύρια Ευρω για το διάστημα 2007-2010. Η είδηση μάλιστα επικοινωνηθηκε από τους κρατικούς τηλεοπτικούς & ραδιοφωνικούς σταθμούς ως ΜΕΓΆΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ της ΕΡΤ & απαρχή μιας νέας εποχής για το αθλητικό τμήμα της.
> Τι σημαίνει αυτό για σένα αγαπητέ Ελληνα πολίτη, ποδοσφαιρόφιλε η μη?
> Σημαίνει ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ οτι καλείσαι να ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 30,5 εκατομμύρια Ευρω (και κατι ψιλα), ητοι 10,4 δις δραχμουλες, στην επομενη 3ετια. Λεφτά τα οποια η (ηδη υπερχρεωμενη από υπεραριθμο προσωπικο κ τηλεοπτικα πανηγυρακια) ΕΡΤ δεν υπαρχει περιπτωση να βρει από αλλους πορους, πλην των μηνιαιων εισφορων σου!!
> Την στιγμη που ο ΑLPHA (ιδιωτικος σταθμος με πληρως οργανωμενο τμήμα πωλησης διαφημιστικου χρονου) κατάφερε φετος να εισπραξει λιγοτερα από 2,3 εκατομμύρια Ευρω για τα αντιστοιχα παιχνιδια του Ολυμπιακου (περιπου 145.000 Ευρω ανα παιχνιδι), η ΕΡΤ καλειται να εισπραξει τα υπερτριπλασια απλα για να μην ζημιωθει!!! Δηλαδη 485.000 Ευρω ανα αναμετάδοση, κατι πρακτικως αδύνατον με βαση το κοστος μοναδας του τηλεοπτικου χρονου + τηv διαρκεια της αναμεταδοσης. Τα ιδια φυσικα θα ισχυσουν και για το πακετο του Παναθηναικου.
> Σημειωτεον οτι ο ανταγωνιστης της ΕΡΤ στα δικαιωματα του Ολυμπιακου (ALPHA ) προσεφερε λιγοτερα από 5 εκατομμύρια Ευρω....με αλλα λογια, η ΕΡΤ προσέφερε 45% περισσότερα από τον ανταγωνιστή, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΦΑΝΗ ΛΟΓΟ για την μεγάλη αυτή διαφορά....
> Η φραση-κλισε "κοινωνικη προκληση" σε περιόδους ανέχειας & ανεργείας, μάλλον ωχριά...
> Ο κ. Παναγοπουλος - πρόεδρος / τσάρος / αυτοκράτωρ της ΕΡΤ- δήλωσε οτι ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για τις αντιδράσεις των πολιτών (βλ. εμμέσων μισθοδοτών του) και οτι "το σχέδιο ανάτασης της ΕΡΤ θα προχωρήσει με κάθε κόστος!"
> Κάθε κόστος λοιπόν ΄? ΝΟ PROBLEM mister .
Γιατι εγω ΔΕΝ προτίθεμαι να χρηματοδοτήσω το γαιτανάκι δημόσιων σχέσεων σας αγαπητέ κυριε Τζεγκις Χαν-καναλαρχη.
ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΩ ΣΥΝΔΡΟΜΗ:
> Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να ΜΗΝ πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους.
> Δηλαδή: εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ( π.χ. τηλεοπτικό πρόγραμμα) μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς ( π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε μπορείς να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ να πληρώσεις ΜΟΝΟ το δεύτερο.
> Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδέχεσαι (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο. Το ΤΠκΔ ενημερώνει τον πιστωτή για την κατάθεσή σας και αυτός δεν έχει πλέον δικαίωμα να απαιτεί αυτά τα χρήματα (οπότε και να σου κόψει το ρεύμα).
Το υπόλοιπο ποσό ΜΠΟΡΕΙ να το διεκδικήσει δικαστικά!
> ΚΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
> ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ «ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ» ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ.
> ΕΝΑ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ και ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!
> ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ. ΚΟΦΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ.....ΝΑ ΔΩ ΜΕΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΦΟΥΚΑΡΑ .
> ΣΤΕΙΛΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΣΟΥ.
> ΜΗ ΤΟ ΚΡΑΤΑΣ ...

(ελήφθη 5-2-08)

Υπενθύμιση: Το Παρατηρητήριο είχε ξαναδημοσιεύσει για το θέμα: Βλέπε Ποδοσφ. Ομάδες, χάρισμα χρεών και δικαιώματα ΕΡΤ: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΩ την ΕΡΤ στο λογαριασμό ΔΕΗ;;

 

 Επιστροφή

 

Λιγότερες κατασκευές λόγω υπερπροσφοράς

Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ανησυχητικά μηνύματα της μείωσης της ζήτησης και της αύξησης της υπερπροσφοράς ακινήτων φαίνεται να έχουν λάβει οι κατασκευαστές και προχωρούν σταδιακά στη μείωση της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές παρενέργειες στην οικονομία η οποία εν πολλοίς βασίζεται στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, στην ανέγερση νέων οικοδομών και στην πραγματοποίηση σημαντικών ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων επενδύσεων

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2007 η οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτικήδημόσια) στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 72.013 άδειες, που αντιστοιχούν σε 18.986,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφανείας και σε 72.950 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, έναντι 74.912 αδειών, 20.357 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων επιφανείας και 76.577 χιλιάδων κυβικών μέτρων όγκου της αντίστοιχης περιόδου 2006. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 3,9% στον αριθμό των αδειών, κατά 6,7% στην επιφάνεια και κατά 4,7% στον όγκο

Το σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας τον μήνα Νοέμβριο 2007 στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 6.746 άδειες που αντιστοιχούν σε 1.857 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφανείας και 7.248 χιλιάδες κυβικά μέτρα οικοδομικού όγκου, έναντι 6.837 αδειών, 1.763 χιλιάδων τ.μ. επιφανείας και 6.820 κυβικών μέτρων όγκου του Νοεμβρίου 2006. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 1,3% στον αριθμό αδειών

Κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2007, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 3,7% στον αριθμό των αδειών, κατά 6,1% στην επιφάνεια και κατά 3,7% στον όγκο.

Στην περιφέρεια Αττικής, ο οικοδομικός όγκος ανήλθε σε 19.150 χιλιάδες κυβικά μέτρα, έναντι 20.860 χιλιάδων κυβικών μέτρων της αντίστοιχης περιόδου 2006 (μείωση 8,2%). Στην υπόλοιπη χώρα ο οικοδομικός όγκος ανήλθε σε 52.706 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 53.777 χιλιάδων κυβικών μέτρων της αντίστοιχης περιόδου 2006 (μείωση 2%).

Τον Νοέμβριο 2007 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 6.709 άδειες που αντιστοιχούν σε 1.846 χιλιάδες τ.μ. επιφανείας έναντι 6.796 αδειών, 1.722,3 χιλιάδων τ.μ. επιφανείας και 6.537,3 χιλιάδων κυβικών μέτρων όγκου του Νοεμβρίου 2006. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση 1,3% στον αριθμό των αδειών.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080209&nid=7431120&sn=&spid=1376

 

 Επιστροφή

 

Ακούσατε, ακούσατε!

Ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, φωτογράφοι, καλλιτεχνικές ομάδες, συνθέτες, συγγραφείς, εκφωνητές, ζωγράφοι, δεξιοτέχνες, χορευτές, animators, σεναριογράφοι, γραφίστες, στιχουργοί, σκιτσογράφοι, ποιητές καταφθάνουν στην πολιτεία του bankit για να δείξουν τη δουλειά και το ταλέντο τους!

Στην καλλιτεχνική πολιτεία, που έχει για διαμερίσματα όλες τις τέχνες, οι χαρούμενοι κάτοικοι καλημερίζονται με τραγούδια, ποιήματα, χορούς, ζωγραφιές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς! Γέλια και χειροκροτήματα ακούγονται από παντού και μικρά καλλιτεχνικά θαύματα συμβαίνουν καθημερινά από τον Ιούνιο του 2007! Αν είσαι και εσύ καλλιτέχνης και θέλεις να κατοικήσεις στην πολιτεία μας, θα σε υποδεχτούμε με χαρά και χωρίς να σου κοστίσει τίποτα! Έχουμε αμέτρητα δωμάτια που περιμένουν να γεμίσουν από χρώματα, μουσικές και μεγάλα λαμπερά χαμόγελα! Αλλά ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι καλλιτέχνης αλλά αγαπάς τις τέχνες, μπορείς απλά «να έρθεις για καφέ» στην πολιτεία μας. Σου υποσχόμαστε πως θα ζήσεις αξέχαστες στιγμές στην πρώτη

 «Art-ificial city» που φτιάχτηκε για να βρεθούν, να συνομιλήσουν, να εμπνευστούν όσοι αγαπούν τη δημιουργία!

Κάνε κλικ στο www.bankit.gr

Ανυπομονούμε να σε υποδεχτούμε!

Φιλικά, η ομάδα του bankit.gr

 

 Επιστροφή

 

Ουραγοί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για το περιβάλλον

Γιωργος Λιαλιος

Χαμηλή απορροφητικότητα εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα έργα περιβάλλοντος που χρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ, καθώς και τα έργα του ΟΣΕ και όσα υλοποιούνται στο βόρειο Αιγαίο. Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ κινείται σήμερα περίπου στο 66%, ενώ οι καθυστερήσεις αποδίδονται από την Επίτροπο τόσο στην καθυστερημένη έναρξη των προγραμμάτων, όσο και σε αδυναμία των δικαιούχων -σε πολλές περιπτώσεις δήμων ή κρατικών φορέων- να τα «προχωρήσουν» με γρήγορους ρυθμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δημ. Παπαδημούλη, η Επίτροπος Χούμπνερ διευκρινίζει ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου η απορρόφηση κοινοτικών πιστώσεων από την Ελλάδα ήταν 15,14 δισ. ευρώ, ήτοι 65,78%. Πιο αργή εξέλιξη καταγράφεται στα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα «Σιδηρόδρομοι - αεροδρόμια - αστικές συγκοινωνίες», «Περιβάλλον» και «Τεχνική βοήθεια», όπως και το περιφερειακό «Βόρειο Αιγαίο» και το πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας «Κομοτηνή».

Οπως σημειώνει η Επίτροπος, μερικά από τα έργα με τη μικρότερη απορρόφηση κονδυλίων είναι η κατασκευή του νέου τμήματος Λιανοκλάδι - Δομοκός και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) και η προώθηση της οδηγίας για την ποιότητα των υδάτων. Σύμφωνα με την κ. Χούμπνερ, ανάμεσα στις αιτίες της χαμηλής απορροφητικότητας ορισμένων έργων είναι «η καθυστέρηση που σημειώθηκε κατά την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2000-2006 και η συνεχής αδυναμία ορισμένων τελικών δικαιούχων σχετικά με τη διοίκηση των έργων», ενώ «οι πυρκαγιές του Αυγούστου ενδέχεται να προκαλέσουν πρόσθετες καθυστερήσεις στην εκτέλεση μερικών προγραμμάτων».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_07/02/2008_258359

 

 Επιστροφή

 

Ξαναφτιάχνοντας τον Δημόσιο Χώρο στη Μεγαλούπολη

Το Παράδειγμα των αυτοδιαχειριζόμενων κήπων της Νέας Υόρκης

''Το αμερικανικό αστικό οικόπεδο με τα σκουριασμένα του κονσερβοκούτια, τα σπασμένα του γυαλιά και τα σκουπίδια του διασκορπισμένα χαοτικά ανάμεσα σε αγριόχορτα και χαμόκλαδα, αντανακλά σε μικρογραφία τα λεηλατημένα υπολείμματα δασών, υδάτινων οδών, ακρογιαλιών και κοινοτήτων.»

(M. Bookchin, Τα Όρια της Πόλης)

Στη Νέα Υόρκη, μια μεγαλούπολη η οποία για πολλούς ανθρώπους αντιπροσωπεύει αυτό που δε θα έπρεπε να είναι ο πλανήτης Γη, χιλιάδες κάτοικοι έχουν κατά καιρούς αναλάβει την πρωτοβουλία να μεταμορφώσουν αχρησιμοποίητα κομμάτια γης σε κοινοτικούς κήπους. Στη Νέα Υόρκη των μέσων της δεκαετίας του ΄90, υπήρχαν 11000 άδεια κομμάτια γης στην ιδιοκτησία της πόλης. Μόνο στο Χάρλεμ, η πόλη έχει στην ιδιοκτησία της 1500 τέτοιους χώρους και 1800 εγκαταλελειμμένα κτίρια. Αυτά τα άδεια οικόπεδα ήταν γεμάτα σωρούς από σκουπίδια. Σε αρκετές περιπτώσεις, ομάδες κατοίκων από τη γύρω περιοχή πήραν την πρωτοβουλία να μεταμορφώσουν τους χώρους αυτούς σε ζώνες πρασίνου. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, στη Νέα Υόρκη, υπήρχαν περίπου 700 κοινοτικοί κήποι συνολικής έκτασης σχεδόν 800 στρεμμάτων, έκταση δηλαδή τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το βοτανικό κήπο του Μπρούκλιν. Ακούγεται αρκετό, ωστόσο δεν καλύπτει ούτε το ένα δέκατο των άδειων χώρων της πόλης. Η δημιουργία και η διατήρηση τέτοιων κήπων απελευθέρωσε μια εκπληκτικά θετική κοινωνική δυναμική. Γείτονες γνωρίζονται μεταξύ τους, Πορτορικανοί, Αγγλοσάξωνες, Δομινικανοί, Κολομβιανοί, Πολωνοί και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων δουλεύουν μαζί φυτεύοντας δέντρα και κηπευτικά, ζωγραφίζοντας επιβλητικές τοιχογραφίες, επενδύοντας χρήματα και μόχθο, οργανώνοντας ρεσιτάλ ποίησης και συναυλίες τζαζ. Με λίγα λόγια κάνουν τα πάντα για να συντηρήσουν και να φροντίσουν αυτούς τους κήπους οι οποίοι κατάφεραν να γίνουν το μέσο για την κοινωνική οργάνωση, την πολιτιστική αναγέννηση, την οικολογική ανάπλαση και τη διανοητική ανύψωση.

Δεν μετατράπηκαν όμως όλα τα οικόπεδα σε κήπους. Άλλα έγιναν παιδικές χαρές, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά για τον εξοπλισμό τους. Αρκετά από τα οικόπεδα τα ανέλαβαν τα τοπικά σχολεία για να τα χρησιμοποιήσουν ως εκπαιδευτικά κέντρα, όπου οι νέοι της κάθε περιοχής έκαναν μαθήματα γεωργίας και οικολογίας. Η μεταμόρφωση των οικοπέδων βοήθησε στην επανένταξη του φυσικού κόσμου μέσα σε αυτές τις κοινότητες του γκέτο.

Οι ομάδες των καλλιεργητών - αξιοποιώντας τις προγονικές παραδόσεις της η κάθε μια - κατάφεραν να αντλήσουν από όλα τα στρώματα της κοινότητας (νέοι, γέροι κλπ.) που συχνά μένει αποκομμένη από τη διαδικασία ανάπτυξης. Οι κήποι έδωσαν φρέσκα, υγιεινά, οργανικά προϊόντα, βελτιώνοντας τη διατροφή και μειώνοντας το κόστος της τροφής για τους καλλιεργητές της κοινότητας. Αυτό ενίσχυσε την αυτοδυναμία της κοινότητας με ένα σημαντικό συμβολικό τρόπο και η εκπαίδευση στις καλλιέργειες οδήγησε σε σχέδιά για την επέκτασή τους με την κατασκευή θερμοκηπίων στις ταράτσες.
Οι κάτοικοι που έλαβαν μέρος σε τέτοιες κινήσεις συνδύασαν την κριτική ανάλυση των προβλημάτων τους με την άμεση δράση. Ήταν απλές πράξεις μα τα αποτελέσματά τους ήταν βαθύτατα. Τα οικόπεδα αρχικά μεταμορφώθηκαν από ανθρώπους που κινούνταν από τη βαθιά ανάγκη να αναμορφώσουν το περιβάλλον τους. Ενήργησαν χωρίς την επίσημη άδεια της πόλης? στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήρθαν σε αντίθεση με τις αρχές της πόλης.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο έργο, απέκτησαν μια αίσθηση υπερηφάνειας και επιτυχίας. Ορισμένες μάλιστα συμμορίες νέων αναμίχθηκαν στο κίνημα.

Χωρίς να θέλουμε να εκθειάσουμε τα όσα συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (ας μην ξεχνάμε, πολλές απ' αυτές τις προσπάθειες έχουν σημαντικούς δεσμούς με τον ανορθολογισμό, καθώς διάφοροι πολίτες μετέτρεψαν αρκετούς κήπους σε τόπους θρησκευτικής λατρείας) δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως κάτι σημαντικό συνέβη εκεί: οι άνθρωποι είδαν πως όταν θέλουν να πετύχουν κάτι, αυτό θα γίνει με δικιά τους πρωτοβουλία και οργάνωση. Αναγνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες αυτές είναι αποσπασματικές και στην πλειοψηφία τους δεν περιέχουν επαφή με την πολιτική αρένα, ωστόσο έχουν να μας δείξουν κάτι, κι αυτό είναι ότι οι σύγχρονοι πολίτες δεν είναι πλήρως αποβλακωμένοι. Ακόμη και μέσα από τη μερικότητα τέτοιων κινήσεων, η ανάγκη πολλών ατόμων να νοιώσουν πως ανήκουν σε μια κοινότητα (γεωγραφικά και όχι εθνικά ορισμένη) είναι προφανής.

Οι κήποι της Νέας Υόρκης είναι μικρόσκοσμοι δημοκρατίας όπου οι άνθρωποι καθιερώνουν μια αίσθηση κοινότητας και συνάμα μια αίσθηση ότι ανήκουν στη γη.

Τέτοιες πρωτοβουλίες ήρθαν μέσα από την ίδια την κοινότητα, από έναν ντόπιο πυρήνα που ανέλυσε το πρόβλημα και αναζήτησε μια ανασχηματιστική λύση. Δεν περίμεναν από τις αρχές της πόλης να προσφέρουν τις λύσεις? δημιούργησαν τις δικές τους. Διεκδίκησαν από τις αρχές την υλική βάση της κοινότητάς τους, τη γη. Τα παραπάνω είναι προφανές πως ενοχλούν την εξουσία (σε όποια μορφή κι αν έχει λάβει στη συγκεκριμένη περίσταση). Δεν είναι τυχαίο πως ο γνωστός Ρούντολφ Τζουλιάνι - σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτικούς συμμάχους του, τις εταιρείες ανοικοδόμησης, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και διάφορους άλλους κερδοσκόπους - πρωτοστάτησε το 1977 στην ισοπέδωση με μπουλντόζες ενός από τους πλέον φημισμένους τέτοιους κήπους. Αξίζει ν΄ αναφερθεί ότι αφορμή για την επίθεση που έκανε στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, το 1968, η εθνοφρουρά χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, σφαίρες και ελικόπτερα ενάντια στους άοπλους φοιτητές στάθηκε η προσπάθεια των τελευταίων να μετατρέψουν ένα άδειο οικόπεδο σε Δημοτικό Πάρκο.

Υποσημείωση: οι πληροφορίες για τη δημιουργία κοινοτικών κηπων στη Ν. Υόρκη προέρχονται από το κείμενο του Carmelo Ruiz Guerilla Gardens and Urban Ecology, το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή κειμένων με τίτλο ''Anarchy in Action''.


Η Περίπτωση της Αθήνας

''Το να υλοποιήσεις την ελευθερία σημαίνει πριν απ΄ όλα ν΄ αφαιρέσεις από έναν αλλοτριωμένο πλανήτη μερικά τμήματα της επιφάνειάς του.''

(Α.Κοtanyi - R.Vaneigem, Στοιχειώδες πρόγραμμα του γραφείου Ενωτικής Πολεοδομίας)

Υπάρχουν άραγε τρόποι να πολεμήσουμε την κυριαρχία της αστικής πολεοδομίας μέσα σ΄ ένα τεράστιο χωνευτήρι όπως είναι μια μεγαλούπολη; Μπορεί να αναγεννηθεί η έννοια αλλά και η μορφή του Δημόσιου χώρου τη στιγμή που το κράτος επιβάλλεται μέσα από την πολεοδομική και την αστυνομική καταστολή σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ η οικονομία της αγοράς έχει μετατρέψει τους δρόμους και τις πλατείες σε τόπους λατρείας της κατανάλωσης και του εμπορεύματος; υπάρχουν σημεία στην πόλη που δύνανται να αναδειχτούν σε χώρους ελευθερίας όταν όλη οι δρόμοι της μεγαλούπολης ελέγχονται από εκατοντάδες κάμερες και χιλιάδες κρατικούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς αστυνομικούς, ενώ οι πλατείες έχουν καταληφθεί από τα τραπεζάκια των καφετεριών; πού μπορούν οι άνθρωποι να συνευρεθούν και να επικοινωνήσουν σε ανοιχτό δημόσιο χώρο δίχως αυτή η συνεύρεση να σχετίζεται με την οποιαδήποτε εμπορευματική διαδικασία; πώς μπορεί να σπάσει η εξατομίκευση και η ιδιώτευση που επιβάλει η αστική πολεοδομία και ο μητροπολιτικός τρόπος ζωής; πού μπορούν να βρεθούν τα χωροταξικά σημεία εκείνα που να είναι γνώριμα, προσεγγίσιμα καθημερινά και ζωντανά στους ανθρώπους ώστε να πάρει και οστά η έννοια της κοινότητας;

Το παράδειγμα των εκατοντάδων κοινοτικών κήπων που δημιούργησαν κάτοικοι της Ν. Υόρκης στις γειτονιές τους αποτελεί μία από τις μορφές έμπρακτης απάντησης στα παραπάνω ερωτήματα.
Θεωρούμε πως τέτοια σημεία, προκειμένου να μπορούν ν΄ αποτελέσουν ζωντανά σημεία συνεύρεσης για ανθρώπους με κοινά προβλήματα και βιώματα, μπορούν να δημιουργηθούν σε επίπεδο συνοικίας ή γειτονιάς στα πλαίσια της δραστηριοποίησης αυτόνομων τοπικών συλλογικοτήτων.

Η κατάληψη ή η ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο άδειων οικοπέδων και η διαμόρφωσή τους σε αυτοδιαχειριζόμενους κήπους μπορεί να επιτευχθεί από πρωτοβουλίες ριζοσπαστών κατοίκων που ζουν στην ίδια περιοχή. Η μετατροπή τέτοιων οικοπέδων σε κήπους μπορεί να φέρει σε επαφή τον κάτοικο της μεγαλούπολης έστω και μ΄ ένα κομμάτι της γης όχι μέσα από μία εκδρομική ή ακόμα χειρότερα τουριστική αντιμετώπιση αλλά σαν ένα γεγονός ζωντανό στην καθημερινή του ζωή. Τα σημεία αυτά μπορεί να πάψουν να αποτελούν πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα και να αποτελέσουν κέντρα γνώσης για πράγματα που οι άνθρωποι της μεγαλούπολης στάθηκε αδύνατο να μάθουν αλλά και κέντρα παραγωγής μιας μικρής μερίδας των τροφίμων τους από τους ίδιους. Η δημιουργία τέτοιων κήπων, σε περιοχές όπου ακόμα διατηρείται η έννοια αλλά και το χρώμα της γειτονιάς, μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στο αστικό περιβάλλον, αναζωπυρώνοντας την ιδέα της εναρμονισμένης πόλης με το φυσικό περιβάλλον (η ουτοπία της Κηπούπολης) και ασκώντας έμπρακτη κριτική στην αστική πολεοδομία (η πραγματικότητα της τσιμεντούπολης). Ακόμα όμως και σε περιοχές όπου οι πολυκατοικίες δεν έχουν αφήσει χώρο παρά για την αρτηριοσκληρωτική κυκλοφορία των αυτοκινήτων, πιθανότατα υπάρχουν ακόμα κάποια ''τυφλά'' σημεία, κατάλληλα για οικειοποίησή τους από κάποια αυτόνομη πρωτοβουλία των γύρω κατοίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης αποτελεί η κατάληψη του κτήματος στη συμβολή των οδών Πάτμου και Καραβία στα Κάτω Πατήσια, σε μια περιοχή της Αθήνας κυριολεκτικά πηγμένη από το τσιμέντο. Στο κτήμα αυτό, εδώ και δέκα χρόνια, οι καταληψίες κάτοικοι έχουν δημιουργήσει έναν μοναδικό ανοιχτό χώρο συνεύρεσης για τη γειτονιά, χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους κτιριακούς χώρους, φροντίζοντας τις δεκάδες των δέντρων και εκτρέφοντας πουλερικά.

Κι αν δεν υπάρχουν οι χώροι ή οι διαθέσεις για τη δημιουργία κήπων στην μεγαλούπολη, υπάρχουν αρκετά κτίρια - μονοκατοικίες σε κάθε περιοχή που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε τόπους συνάντησης (στέκια) από αυτόνομες τοπικές πρωτοβουλίες. Τέτοιοι χώροι μπορούν να λειτουργήσουν ''ως πεδία ΘΕΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ που διασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή, την αυτόνομη συλλογικοποίηση και την αντίστοιχη ευθύνη...''(Ευτοπία, τ. 4), γεγονός άλλωστε που συμβαίνει με τα ήδη υπάρχοντα στέκια σε συνοικίες της Αθήνας αλλά και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις.

Ευτοπία http://www.eutopia.gr/

(Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο στις 7-2-08)

 

 Επιστροφή

 

 

Η επίθεση Του Σ. Χατζηγάκη κατά του ΣτΕ

Το πιο ανεξάρτητο ελληνικό δικαστήριο (Το ΣτE) υπήρξε πάντοτε (όπως και επί Χούντας) αντικείμενο επιθέσεων από μέρους των Κυβερνήσεων και κυρίως εκείνων της Δεξιάς.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προστέθηκε αρχικά να αποδυναμώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την πρότασή της για σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επειδή η συνταγματική αναθεώρηση καρκινοβατεί μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από η σχετική διαδικασία σκέφτηκαν να αποδυναμώσουν το ΣτΕ, με νόμο, αλλοιώνοντας όλες τις συνθέσεις των Τμημάτων, μετακτνώντας όλους τους δικαστές του! Πρόσχημα ήταν το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι δικαστές του ΣτΕ υπηρετούν περισσότερο από 5 χρόνια στα αντίστοιχα τμήματα, έχοντας, έτσι, αποκτήσει πολύτιμη πείρα στα συγκεκριμένα εκάστοτε αντικείμενα (κοινωνικοασφαλιστικά, φορολογικά, υπαλληλικά, περιβαλοντολογικά κλπ).

Σκέφτηκαν λοιπόν να ορίσουν με νόμο την υποχρεωτική μετακίνηση όλων των δικαστών με υπηρεσία (καθένας στο τμήμα του) άνω των 5 ετών: Ελπίδα τους: 11 αδρανοποίηση του ΣτΕ αμέσως, με την υποχρεωτική μετακίνηση όλων εκείνων των δικαστών που γνωρίζουν καλά τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν την Κυβέρνηση Και κυρίως: Οργάνωση του Κράτους, καθεστώς υπαλλήλων  (Γ’ Τμήμα), δημόσια έργα και προμήθειες (Δ’ τμήμα), προστασία περιβάλλοντος (Ε’ Τμήμα). Κυρίως, βέβαια, στοχεύουν τους προέδρους των Τμημάτων αυτών: Γ. Σταυρόπουλο (Γ’), Μ. Βροντάκη (ΔΟ, Κ. Μενουδάκο (Ε.). (Σημειωτέον ότι το Ε.’ Τμήμα ασχολείται και με την επεξεργασία όλων που σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων).

Σχετικό σχέδιο νόμου, Που περιείχε την πιο πάνω υποχρεωτική μετακίνηση όλων των δικαστών καθώς και. σύσταση νέου ειδικού Τμήματος δημοσίων έργων και προμηθειών (χωρίς πρόβλεψη θέσεων δικαστών, γραμματέων κλπ.) κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικό αφού με αυτό επιχειρείται με μετακίνηση όλων σχεδόν των Αντιπροέδρων, Συμβούλων και παρέδρων του ΣτΕ, παρά τη θέληση της Ολομέλειας, με προφανή επιδίωξη τη δημιουργία νέων συνθέσεων δικαστών σε όλα τα τμήματα, που θα ήσαν πιο ευνοϊκές προς τις πράξεις που εκδίδει η Κυβέρνηση (η Εκτελεστική Εξουσία).

Η κρίση αυτή της αντισυνταγματικότητας από την Ολομέλεια του ΣτΕ εξόργισε τον Σ. Χατζηγάκη, Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος, εδώ και μέρες, εξυβρίζει καθημερινά το ΣτΕ και τους δικαστές του αλλά και τους απειλεί με πειθαρχικές διώξεις Έφτασε στο σημεία να αποδίδει στους δικαστές του ΣτΕ ιδιοτελή κίνητρα!

Όποιος πιστεύει ότι το ΣτΕ πρέπει να τύχει υποστήριξης αυτή τη δύσκολη ώρα, ας το δηλώσει δημόσια.

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 8-2-08)

 

 Επιστροφή

 

ΕΡΕΥΝΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών για το «πράσινο» προφίλ των Αθηναίων

Βλέπουμε το δάσος, κοιτάμε το δάχτυλο

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους στο Λεκανοπέδιο (ποσοστό 44,8%) δηλώνει ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής αποτελεί λύση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης αλλά και του πλανήτη, όμως στην πράξη δεν δείχνει -τουλάχιστον ώς τώρα- να κάνει πράξη τις καλές του προθέσεις.

Μόλις το 12,9% κλείνει την τηλεόραση από το κουμπί και όχι από το βολικότερο τηλεκοντρόλ, παρ' όλο που είναι γνωστό ότι οι ηλεκτρικές συσκευές όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής καταναλώνουν ενέργεια. Το 19,1% άλλαξε τους λαμπτήρες για να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ το 18,1% δεν έχει κάνει ποτέ ανακύκλωση. Αν προσθέσουμε ότι το 54,4% μετακινείται συνήθως με το Ι.Χ. του και το 40,4% διαμαρτύρεται για το κυκλοφοριακό, τότε έχουμε το πλήρες αλαλούμ για το «πράσινο» προφίλ του μέσου Αθηναίου.
Είναι μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία της τηλεφωνικής έρευνας για το περιβάλλον που πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ευθύνη του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, πήραν μέρος 1.300 άτομα με ηλικία άνω των 18 ετών, από τα οποία το 54,1% είναι γυναίκες. Εχει ενδιαφέρον ότι πάνω από το ένα τρίτο (38,8%) του δείγματος κατοικεί σε υποβαθμισμένη περιοχή, με σοβαρά προβλήματα ηχορύπανσης (32,6%) και έλλειψης πρασίνου (36,1%), ενώ δεν είναι ευκαταφρόνητο το ποσοστό (32,6%) που χαρακτηρίζει προβληματική την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Εχει ενδιαφέρον ότι πιο ευαισθητοποιημένες εμφανίζονται οι γυναίκες (49%) έναντι των ανδρών (44,3%), καθώς και οι ερωτηθέντες με ηλικία ώς 44 χρόνων (49,6%). Με κριτήριο την εκπαίδευση, τα πρωτεία κατέχουν οι έχοντες πανεπιστημιακό πτυχίο (50,3%), ενώ με βάση την εργασιακή κατάσταση υπερέχουν οι μισθωτοί (52,2%), οι φοιτητές (45,1%), αλλά και οι άνεργοι (43,8%).
Η ανακύκλωση, το βαρόμετρο της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, είναι σχεδόν άγνωστη έννοια για το 65% των πολιτών! Το 18,1% των ερωτηθέντων δεν τη γνωρίζει, το 19,3% ανακυκλώνει σπάνια, το 22,6% μερικές φορές. Η ευθύνη των δήμων, ιδιαίτερα του Δήμου Αθηναίων, είναι μεγάλη. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 29,7% των νοικοκυρών δεν συμμετέχει σε τέτοιες προσπάθειες. Η αποτύπωση αυτή δεν εμποδίζει πάντως τους ερωτηθέντες να διαμαρτύρονται σε ποσοστό 32,5% για τους γεμάτους κάδους των σκουπιδιών που έχουν στη γειτονιά τους.
Ιδιαίτερα πενιχρά είναι τα αποτελέσματα της εκστρατείας για την αντικατάσταση των λαμπτήρων, αφού μόλις το 19,1% έχει πάρει μέτρα, ενώ το 41,7% απαντά ότι οι κλιματικές αλλαγές επιβαρύνονται από την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Ισως γιατί η ενημερωτική καμπάνια δεν είχε ακόμη ξεκινήσει όταν έγινε η σφυγμομέτρηση. Κατά τα άλλα, το 48,8% των ερωτηθέντων εκφράζει την ανησυχία του ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την οικογένειά του και τον ίδιο στο μέλλον, ενώ το 59,7% ενημερώνεται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Είναι ενθαρρυντικό ότι το 54,4% προσέχουν ως καταναλωτές και δεν αγοράζουν ρυπογόνα προϊόντα, αν και δεν είναι σαφές ακόμα και για ειδικούς ποιο θεωρείται «πράσινο».
Το πιο παρήγορο πάντως είναι ότι σχεδόν έξι στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 56,2%) είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα το 58% είναι έτοιμο να αναλάβει δράση αν αποδειχθεί ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς και οι δημοτικοί άρχοντες δεν επιδείξουν την ανάλογη ευαισθητοποίηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2008

 

 Επιστροφή

 

Η συνολική εγκληματικότητα δεν επηρεάστηκε από την πανοπτική επιτήρηση

Πρέπει πρώτα ν' αναζητηθούν τα αίτια

«Οι κάμερες δεν μειώνουν την εγκληματικότητα... Η Ελλάδα δεν γνωρίζει τι εγκληματικότητα έχει, κατά συνέπεια δεν ξέρει ποια αντιεγκληματική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει».
Η άποψη αυτή δεν ανήκει σε έναν απλό αναγνώστη των στατιστικών στοιχείων της εγκληματικότητας του 2007 στη χώρα μας· ανήκει στον εγκληματολόγο Γιάννη Πανούση που -ούτε λίγο ούτε πολύ- λέει: όταν δεν ξέρεις το πρόβλημα, δεν μπορείς να το λύσεις.
Ο εγκληματολόγος και πρόεδρος του Τμήματος ΜΜΕ & Επικοινωνίας, μιλώντας στην «Ε», επισημαίνει -για πολλοστή φορά την τελευταία 10ετία- την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός Ινστιτούτου Αντιεγκληματικής Πολιτικής, το οποίο θα επεξεργάζεται τους δείκτες της εγκληματικότητας από στοιχεία «αντικειμενικά, αξιόπιστα και μετρημένα», τα οποία θα εστιάζουν στα αίτια του εγκλήματος.
«Τα στοιχεία που μας δίνουν οι στατιστικές κατά βάση αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δίωξη -εν μέρει και τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία- όχι όμως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το έγκλημα», επισημαίνει. Οι δείκτες της εγκληματικότητας, άλλωστε -εξηγεί-, προέρχονται από την Αστυνομία και όχι από τη Δικαιοσύνη, κατά συνέπεια ό,τι έχει καταγραφεί, έχει υπολογιστεί χωρίς να υπάρχει το δικαστικό αποτέλεσμα της κάθε μίας υπόθεσης.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη στοιχείων που αφορούν τις ηλικίες, το φύλλο των συλληφθέντων, τα επαγγέλματά τους, τη γεωγραφική κατανομή, το κοινωνικό κόστος και άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά, δεν δίνουν τη δυνατότητα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Πολλώ δε μάλλον να ειπωθεί σε ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. πως «αρκετά από τα εγκλήματα του δρόμου θα είχαν αποφευχθεί εάν λαμβάνονταν από τα θύματα τα στοιχειώδη μέτρα αποφυγής της θυματοποίησής τους», ιδιαίτερα στη χώρα που, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «έχει τη μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικού ανά πολίτη στην Ευρώπη».
Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν το έτος 1993, τη χρονιά δηλαδή κατά την οποία υπήρξε έξαρση της εγκληματικότητας, και τη δεκαετία 1997-2007, ο κ. Πανούσης επισημαίνει πως στις ανθρωποκτονίες και στους βιασμούς τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο φαίνονται.
«Στις ανθρωποκτονίες υπάρχει πτώση. Πτώση ή σταθερότητα υπάρχει και στους αριθμούς που αφορούν τους δράστες. Υπάρχει όμως σταθερότητα και στις εξιχνιάσεις, όταν θα περίμενε κανείς αύξηση με τα μέσα που διαθέτουν πλέον οι Αρχές στη διάθεσή τους. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι αν οι ανθρωποκτονίες αφορούν συζυγοκτονίες ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Είναι άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο», εξηγεί. «Οι λόγοι τέλεσης του εγκλήματος και οι ιδιότητες των προσώπων είναι αυτά που μπορούν να μας τρομάξουν, όχι οι αριθμοί», συμπληρώνει, ενώ, αναφερόμενος στους βιασμούς, εξηγεί πως υπάρχει πτωτική τάση τόσο στη διάπραξη του αδικήματος όσο και στις εξιχνιάσεις.
Προφανή αύξηση στη λεγόμενη «μικροεγκληματικότητα» -στις ληστείες, τις διαρρήξεις και τις κλοπές τροχοφόρων- διαπιστώνει ο εγκληματολόγος. «Ανεβαίνουν οι δείκτες της εγκληματικότητας σε ό,τι έχει σχέση με βία, χρήματα και περιουσία», αναφέρει, επισημαίνοντας παράλληλα πως «και πάλι δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για κλοπές επιβίωσης, για ανθρώπους που κλέβουν για να ζήσουν ή για κλοπές από οργανωμένα κυκλώματα, δεν ξέρουμε τα ποσά των ληστειών και των διαρρήξεων για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».
«Σημαντική αύξηση καταγράφεται στις κλοπές τροχοφόρων. Και πάλι όμως δεν γνωρίζουμε αν οι κλοπές αυτές αφορούν, για παράδειγμα, υποθέσεις χρήσης ή αν πρόκειται για κυκλώματα που πωλούν τα οχήματα αυτά στο εξωτερικό», συμπληρώνει.
«Οι κάμερες, που έχουν τοποθετηθεί παντού με το πρόσχημα της ασφάλειας, γιατί δεν έχουν αποφέρει τα αποτελέσματα που επικαλούνται κάποιοι για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους;», τον ρωτάμε.
«Οι κάμερες αυτές καθαυτές δεν μειώνουν την εγκληματικότητα. Δεν μειώνουν τους λόγους για τους οποίους εγκληματεί κάποιος. Αυτός που θέλει να κάνει κάτι, μετακινείται χωρικά, μεταφέρει αλλού την εγκληματικότητα ή βρίσκει τρόπους για να κάνει ό,τι κάνει. Τα αίτια που είναι πίσω από την πράξη του, όμως, παραμένουν τα ίδια. Η εγκληματικότητα δεν θα μειωθεί, αν δεν αναζητηθούν αυτά», απαντά.
Αυτό το μαρτυρούν, άλλωστε, και οι αριθμοί. Την τελευταία 10ετία (1997-2007), σε όλη τη χώρα, διαπράχθηκαν: 1.491 ανθρωποκτονίες και 1.409 απόπειρες, 1.851 βιασμοί και 731 απόπειρες, 22.992 ληστείες και 1.605 απόπειρες, 561.851 κλοπές-διαρρήξεις και 15.701 απόπειρες, 215.040 κλοπές τροχοφόρων και 1.510 απόπειρες.
Από τις ανθρωποκτονίες εξιχνιάστηκαν οι 2.260 και συνελήφθησαν 3.111. Από τις υποθέσεις που αφορούσαν βιασμούς εξιχνιάστηκαν οι 1.909 και έγιναν 2.284 συλλήψεις. Εξιχνιάστηκαν 8.045 ληστείες και έγιναν 9.838 συλλήψεις, ενώ εξιχνιάστηκαν και 93.221 κλοπές-διαρρήξεις και έγιναν 75.749 συλλήψεις. Οσον αφορά τις κλοπές τροχοφόρων, εξιχνιάστηκαν οι 86.797 και έγιναν 13.285 συλλήψεις. Στις εξιχνιάσεις δεν έχουν υπολογιστεί οι συλλήψεις του 1997, αφού δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία.

 

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Τα συστήματα παρακολούθησης δεν μείωσαν το αίσθημα φόβου

Την ειδική επιστημονική μελέτη, που εκπόνησε τον Φεβρουάριο του 2005 το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (Home Office Research Study 292, Martin Gill, Angela Spriggs, Assessing the impact of CCTV, Φεβρουάριος 2005) είχε χρησιμοποιήσει η ακέφαλη σήμερα Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να απαντήσει στο τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης που, με το πρόσχημα της ασφάλειας, ζητούσε άδεια «για απευθείας λήψη και επεξεργασία της εικόνας».
«Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά για την αποτελεσματικότητα των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι στις περισσότερες περιοχές όπου υπήρχε εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, η εγκληματικότητα δεν μειώθηκε και ότι, όπου μειώθηκε, αυτό δεν είναι βέβαιο ότι οφειλόταν στην παρουσία καμερών. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θεωρούσαν ότι η παρουσία των καμερών δεν τους έκανε να νιώθουν ασφαλέστεροι. Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, η τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης είναι αποτελεσματική σε σχέση με τη μείωση της εγκληματικότητας και την προστασία αγαθών σε μικρής κλίμακας φυλασσόμενους χώρους, όπως χώρους στάθμευσης, αποθήκες εμπορευμάτων κ.λπ. Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις που να καταδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματική σε μεγάλης κλίμακας χώρους, όπως είναι οι δημόσιοι χώροι», ανέφερε στο έγγραφό της, στις 12 Αυγούστου του 2005, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Αναλυτικά η μελέτη, που αποτελεί διεξοδική ανάλυση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της χρήσης καμερών παρακολούθησης, αναφέρει ότι: «Δεν μειώθηκαν τα "αυθόρμητα" εγκλήματα, σε αντίθεση με τα "προμελετημένα"». Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης δεν είχαν ιδιαίτερα αποτελέσματα». «Σε άλλα σημεία υπήρξε αύξηση της εγκληματικότητας και σε άλλα μείωση», σημειώνουν στη μελέτη, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση οφειλόταν σε αυτές.
Στο ερώτημα «αν οι κάμερες μείωσαν το "αίσθημα φόβου"», οι απαντήσεις των πολιτών που συμμετείχαν σε αυτή ήταν συγκεχυμένες. Ενα πολύ μικρό ποσοστό δήλωσε ότι πρέπει να έχουν αντιληφθεί την ύπαρξη κάμερας για να αισθανθούν ασφαλείς, ενώ το μεγαλύτερο δήλωσε ότι η γνώση ύπαρξης κάμερας δεν μειώνει την ανησυχία των πολιτών να πέσουν θύματα εγκληματικής πράξης.
Περισσότερο αποτελεσματικές αποδείχτηκαν οι κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε εισόδους και εξόδους. Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι οι πολίτες σπάνια αλλάζουν συμπεριφορά μετά την τοποθέτηση κάμερας, ενώ μόλις το 15% δήλωσαν ότι επισκέφθηκαν μέρη στα οποία δεν είχαν πάει, επειδή τοποθετήθηκαν σε αυτά κάμερες.
Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι κάμερες λειτουργούν αποτρεπτικά: όταν κάποιος φοβάται ότι θα τον πιάσουν στα πράσα, όταν κάποιος φοβάται ότι το υλικό που θα καταγραφεί από τις κάμερες θα χρησιμοποιηθεί για την καταδίκη του και όταν κάποιος έχει απορρίψει ούτως ή άλλως -ανεξάρτητα από την ύπαρξη της κάμερας- την απόφασή του να προβεί σε εγκληματική πράξη.
Αντίθετα, οι κάμερες δεν έχουν αποτέλεσμα σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το «μεγάλο αδελφό» και να μην πιαστούν από αυτόν.
Ενα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης είναι το εξής: «Η αστυνομία επαναπαύεται στην ύπαρξη των καμερών». Τα «ηλεκτρονικά μάτια» μειώνουν τα αντανακλαστικά της, με αποτέλεσμα να μην κάνει σωστά τη δουλειά της.

Ελευθεροτυπία 16-2-08

 

 Επιστροφή

 

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΞΕΝΙΑ- Υπογράψτε ηλεκτρονικά την έκκληση του ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ακόμη κι’ αν δεν είστε αρχιτέκτονες… στη διεύθυνση

http://www.sadas-pea.gr/xenia_petition.htm

Λίγα λόγια…

Το πρόγραμμα των τεχνικών υπηρεσιών του ΕΟΤ για τη μελέτη και ανέγερση των Ξενία, που ξεκίνησε το 1950 από τον Χ.Σφαέλλο έμελλε να εξελιχθεί την περίοδο 1957-1967 σε πραγματικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής σκέψης, με τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Μελετών και με άξιους συνεργάτες σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής. Με βάση ένα στερεό και ουσιαστικό θεωρητικό υπόβαθρο, όπως αυτό παρουσιάζεται στα κείμενα του Άρη Κωνσταντινίδη, κατά το σχεδιασμό επιδιώκεται η επιλογή του κατάλληλου χώρου και προσανατολισμού, η ένταξη στο τοπίο, η σχέση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, η απλότητα και σαφήνεια της μορφής, η ειλικρίνεια στη χρήση των υλικών, η τυποποίηση στην κατασκευή, αλλά και η ένταξη των μονάδων αυτών στη ζωή του κάθε τόπου. Το εγχείρημα έδωσε μία από τις σημαντικότερες ενότητες δημοσίων κτιρίων μεταπολεμικά σχεδιασμένων υπό μια συνολική αρχιτεκτονική θεώρηση. Τα Ξενία αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες ως μία σύγχρονη, καθαρή και ειλικρινή αρχιτεκτονική έκφραση, που με συνέπεια ερμήνευσε τις αρχές του μοντέρνου κινήματος μέσα από ένα κώδικα πολιτισμικής εντοπιότητας.

ΞΕΝΙΑ ΞΑΝΑ

Tα Ξενία, αποτέλεσμα ενός σπουδαίου εγχειρήματος συνολικής ποιοτικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης, τελούν σήμερα υπό καθεστώς σοβαρής απειλής. Η κατεδάφιση, απαξίωση και εγκατάλειψη, αλλά και η κακοποίηση από σύγχρονες ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις της συγκεκριμένης κτιριακής υποδομής του ΕΟΤ έχει από καιρό προκαλέσει αντιδράσεις της ελληνικής και ξένης αρχιτεκτονικής κοινότητας. Ο ΣΑΔΑΣ- Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε εγρήγορση στέλνοντας πλήθος εγγράφων στους αρμόδιους φορείς, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει επεξεργαστεί το θέμα και έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για την άμεση προστασία και ανάδειξη των Ξενία. Η απόφασή του με τίτλο «Χαρακτηρισμός και αποκατάσταση των κτιριακών έργων του ΕΟΤ – Σύσταση Δικτύου Ξενία», προτείνει το χαρακτηρισμό των πιο αξιόλογων Ξενία ως διατηρητέων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, ώστε οι μονάδες αυτές αφού συντηρηθούν με βάση τα αρχικά σχέδια και οργανωθούν κατάλληλα να αποτελέσουν ένα δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.

Μετά και τις κατεδαφίσεις των Ξενία Ηρακλείου και Ιωαννίνων και τη συνεχιζόμενη κακοποίηση και εγκατάλειψη των υπολοίπων, η υπόθεση της προστασίας, ανάδειξης και διατήρησής τους είναι κρίσιμη και πιο επίκαιρη από ποτέ. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των αρχών και ανάσχεσης των καταστροφικών πρακτικών, που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και με στόχο την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ κάνει έκκληση δήλωσης συμπαράστασης με τη συλλογή υπογραφών.

Έχουμε χρέος να προστατεύουμε την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και να την παραδίδουμε ακέραιη στις επόμενες γενιές.

ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων
Βρυσακίου 15 & Κλάδου, Αθήνα,  210 3215146-7, e-mail: info@sadas-pea.gr

 

 Επιστροφή

 

Χωρίς... ΣΔΙΤ άλλαξε όψη το "Ιπποκράτειο" της Αθήνας!

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ένας άνθρωπος με μεράκι, όρεξη για δουλειά και όραμα, ένας οικονομολόγος ο οποίος βρίσκεται στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου της Αθήνας "Ιπποκράτειο", ο Δημήτρης Βανδώρος, είναι η ψυχή και ο εγκέφαλος της μεταμόρφωσης της εικόνας και της καθημερινότητας του νοσοκομείου. Ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος είχε στις σκέψεις του την κατάργηση του "Ιπποκρατείου", καθώς το θεωρούσε ένα νοσοκομείο με τριτοκοσμική ξενοδοχειακή υποδομή, πολύ παλιό και ανεπίδεκτο διορθώσεων και βελτιώσεων. Τις ίδιες σκέψεις διατηρούσε και ο πρώην υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης. Όμως, ο Δημ. Βανδώρος γκρέμισε πανηγυρικά αυτά τα απαισιόδοξα και καταστροφικά σχέδια για ένα ιστορικό νοσοκομείο που έχει ήδη κλείσει 85 χρόνια λειτουργίας.

Στο άρτι εκδοθέν βιβλίο του με τίτλο "Γενικόν Νοσοκομείον Αθηνών 'Ιπποκράτειον'. 85 χρόνια", ο Δημ. Βανδώρος εκθέτει το σημερινό θαύμα. Ένα πλήρως ανακαινισμένο νοσοκομείο, με μοντέρνους μονόκλινους, δίκλινους και τρίκλινους θαλάμους, όλοι με λουτρό, τηλεόραση και ενδοεπικοινωνία με το νοσηλευτικό προσωπικό, με υπερσύγχρονες αίθουσες χειρουργείων και εξετάσεων, με ζηλευτό ξενοδοχειακό εξοπλισμό, με σεβασμό για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Να σκεφθεί κανείς ότι το "Ιπποκράτειο" διέθετε πριν από την ανακαίνιση μόνον... οκτάκλινους θαλάμους χωρίς λουτρό! Το συνολικό κόστος για τη ριζική ανακαίνιση του νοσοκομείου δεν ξεπέρασε τα 2,7 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας έφθασε μόνο τις 740.000 ευρώ! Ο μέσος όρος κλινών ανά θάλαμο είναι τώρα στο... 2,92, ενώ ανακαινίσθηκαν πλήρως 452 κλίνες όλων των τύπων και 137 θάλαμοι και λουτρά. Ο Δημ. Βανδώρος αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο δωρεές και διαθέσιμα του νοσοκομείου και παρουσιάζει το θαύμα που δημιουργήθηκε μέσα σε δύο μόλις χρόνια, από το 2005 έως το 2007.

Φυσικά, δεν ανακαινίσθηκαν μόνο οι χώροι νοσηλείας, τα χειρουργεία και τα εξεταστήρια, αλλά και οι χώροι του επισκεπτηρίου, της αναμονής, οι διάδρομοι, ο περιβάλλων χώρος, η βιβλιοθήκη, τα γραφεία των γιατρών και των νοσηλευτών, τα πάντα. Και όλα αυτά, βεβαίως, έλαβαν χώρα χωρίς το νοσοκομείο να αναστείλει τις δραστηριότητές του ούτε για μία ώρα!

Τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος προωθούν τις λεγόμενες συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή και την ανακαίνιση νοσοκομείων, ο διοικητής του "Ιπποκρατείου" της Αθήνας αποτελεί πρόκληση! Αποδεικνύει πως είναι δυνατό να γίνει η καλύτερη δουλειά για την αναβάθμιση του ΕΣΥ χωρίς αστρονομικές δαπάνες, χωρίς εισβολή ιδιωτικών, ιδιοτελών και κερδοσκοπικών συμφερόντων στο δημόσιο σύστημα και, συνεπώς, χωρίς ιδεοληψίες παρωχημένης νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και κοπής.

Άραγε ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει καλέσει ποτέ τον Δημ. Βανδώρο στο γραφείο του προκειμένου να συζητήσει τις απόψεις και τον τρόπο δουλειάς αυτού του θαυμάσιου και άξιου ανθρώπου ο οποίος μεταμόρφωσε άρδην το "Ιπποκράτειο" σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων;

http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=480657&-w=&-V=hpress_int&-P

 

 Επιστροφή

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ανοιχτή Πόλη του 2ου διαμερίσματος σας ζητά συγγνώμη για την αναβολή της εκδήλωσης που οφείλεται σε λόγους ανωτέρας καιρικής (και κλιματικής) βίας.

Η εκδήλωσή μας θα πραγματοποιηθεί , με προσκεκλημένους συνομιλητές φορείς, συλλογικότητες και πολίτες της περιοχής,  την Τετάρτη 27-2-2008, στις 19.00 στην αίθουσα του Διαμερισματικού Συμβουλίου (Φιλολάου 159, 4ος όροφος).

ΘΕΜΑ: Αστικό πράσινο για να αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αύξηση της θερμοκρασίας και συνέπειές της στο κέντρο της Αθήνας»

Ελένη Πορτάλιου, αν. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π, δημοτική σύμβουλος, «Διαμόρφωση  μιας Χάρτας Πρασίνου για την Αθήνα»

Ελπίδα Αλεβίζου, σύμβουλος 2ου διαμερίσματος, «Κινητοποιήσεις στο 2ο διαμέρισμα»

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η εκδήλωσή μας εντάσσεται στην προσπάθεια  να συγκροτήσουμε σε κάθε διαμέρισμα και στο σύνολο του δήμου της Αθήνας , με τη συμμετοχή επιστημόνων, φορέων, κινημάτων και πολιτών, μια Χάρτα Πρασίνου που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, θα κατατεθεί στο Δημοτικό και τα Διαμερισματικά Συμβούλια  και θα αποτελέσει ένα εγχειρίδιο αγώνων για τη σωτηρία της πόλης.

 

 Επιστροφή

 

Όμιλοι έτοιμοι να κατασκευάσουν 15.000 τουριστικές κατοικίες

ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ σχήματα δηλώνουν έτοιμα να προωθήσουν άμεσα τη δημιουργία τουλάχιστον 15.000 τουριστικών κατοικιών και 20 γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα! Η πελατεία για τις επιχειρήσεις αυτές θεωρείται εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι η Ελλάδα μέσα στα ερχόμενα χρόνια αναμένεται να αποτελέσει το... εξοχικό της Ευρώπης! Ωστόσο, «κλειδί» για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών θεωρείται το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, βάσει του οποίου θα καθοριστεί σε κάθε νομό της χώρας τι είδους επενδύσεις θα μπορούν να γίνουν και με ποιους όρους.

«Το χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα για τη δημιουργία ενός λειτουργικού πλαισίου για επενδύσεις με ξεκάθαρους κανόνες και προτεραιότητες, προκειμένου να αναπτυχθεί ισόρροπα ο τουρισμός σε κάθε περιοχή της χώρας», τόνισε χθες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος, από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Τourism & Ρroperty, που οργάνωσε η εταιρεία Real Τravel Α.Ε. στην Αθήνα.

«Η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας θα πραγματοποιηθεί κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε Κόστα Ντελ Σολ. Με πλήθος τουριστικών κατοικιών δηλαδή, για τις οποίες η κυβέρνηση Θαπατέρο έδωσε εντολή να γκρεμιστούν. Οι νέες τουριστικές υποδομές θα είναι ενταγμένες στο ελληνικό φυσικό τοπίο».

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080221&nid=7553990&sn=&spid=631

 

 Επιστροφή

 

Χωρίς πόρους από τον Απρίλιο η συντήρηση των δρόμων

Μία σταθερή πηγή χρηματοδότησης για τη συντήρηση του οδικού δικτύου καταργείται από την πρώτη Απριλίου, καθώς οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων με σύμβαση παραχώρησης θα εισπράττουν το αντίτιμο των διοδίων!

Το "κενό" αναδεικνύει το ΤΕΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι τα ΤΕΟ (Ταμεία Εθνικής Οδοποιίας) έως τώρα ήταν ο βασικός χρηματοδότης όλων των φορέων συντήρησης του οδικού δικτύου και προειδοποιεί πως το έργο της συντήρησης κινδυνεύει να δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα με συνέπεια τη ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών οδικής ασφάλειας, αφού δεν έχει προβλεφθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Το ΤΕΕ εστιάζει και στη νέα κατανομή αρμοδιοτήτων από 1η Ιανουαρίου 2008, βάσει του νόμου Ν. 3481/06, ο οποίος προβλέπει, με αποφάσεις των γενικών γραμματέων των περιφερειών, εκχώρηση αρμοδιοτήτων ως προς την εποπτεία και τη συντήρηση του οδικού δικτύου αυξάνοντας το μήκος των οδικών αξόνων για τους οποίους η ευθύνη περνά από τις περιφέρειες προς τις νομαρχίες και τους δήμους. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνεται κατά πολύ η ευθύνη νομαρχιών και δήμων χωρίς να συνοδεύεται και από αποκέντρωση πόρων.

Όπως υπογραμμίζει το ΤΕΕ "έως σήμερα οι νομαρχίες είχαν στην αρμοδιότητά τους τη συντήρηση 31.000 χλμ. και οι δήμοι περίπου 63.000 χλμ., μεγέθη ιδιαίτερα σημαντικά". Και προσθέτει: "Είναι προφανές ότι η ήδη διαπιστωμένη πλημμελής συντήρηση του νομαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου θα επιδεινωθεί σωρεύοντας νέα προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Άλλωστε η εικόνα της Αττικής τις ημέρες της χιονόπτωσης, με πολλούς δρόμους να παραμένουν χωρίς αποχιονισμό, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με αυτή την επισήμανση, έστω και αν ο αποχιονισμός είναι πράγματι η πιο δαπανηρή διαδικασία στη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Με το λιώσιμο του χιονιού, τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι φορείς που έχουν την ευθύνη συντήρησης θα πρέπει να δώσουν τη μάχη της "λακκούβας", αφού το ήδη πλημμελώς συντηρημένο οδόστρωμα θα υποστεί και θα μεγεθύνει τα προβλήματά του δημιουργώντας νέες παγίδες για τους οδηγούς".

Το ΥΠΕΧΩΔΕ συγχαίρει εαυτόν

Αυτοσυγχαίρεται το ΥΠΕΧΩΔΕ "διότι ο μηχανισμός μας λειτούργησε καλύτερα από άλλη φορά και οι στόχοι μας επετεύχθησαν", ενώ προσπερνά το πρόβλημα της χρηματοδότησης που θα δημιουργηθεί από τον Απρίλιο, παρότι παραδέχεται ότι "μέχρι και το 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδοτούσε από το ΤΕΟ τις περιφέρειες για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία του εθνικού οδικού δικτύου".

Όμως, παρότι οι περιφέρειες μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και νομαρχίες και δήμους από τους πόρους των διοδίων, το ΥΠΕΧΩΔΕ, στη χθεσινή δισέλιδη ανακοίνωσή του, δείχνει ως μόνους αρμόδιους τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών. Και αυτοθαυμαζόμενο συνεχίζει:

"Μέχρι το 2006 που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς εισηγήθηκε στη Βουλή τον νόμο για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία των δρόμων, επικρατούσε πλήρης σύγχυση αρμοδιοτήτων. Με βάση τον νόμο 3481/2006 και την προοπτική εφαρμογής του ύστερα από ενάμιση χρόνο ξεκαθαρίσαμε πλήρως το θέμα και καταγράφηκαν ποιοι δρόμοι ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι υπόλοιποι κατανεμήθηκαν με αποφάσεις των γενικών γραμματέων των περιφερειών στις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ κράτησε στην αρμοδιότητά του την ευθύνη των Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΠΑΘΕ κ.λπ.) και των μεγάλων κεντρικών δρόμων της Αττικής, όπως η Κηφισίας, η Μεσογείων, η Κατεχάκη, η Λεωφ. Βουλιαγμένης, η Συγγρού, η Κηφισού κ.ά.

Είναι γνωστά, λοιπόν, με κάθε λεπτομέρεια τα τμήματα των δρόμων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του κάθε φορέα και όφειλαν όλοι να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και από πλευράς χρηματοδότησης και από πλευράς μέσων για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία των δρόμων".

Για την Αττική υποστηρίζει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ "δεν παραχώρησε ούτε έναν δρόμο στους δήμους και τις νομαρχίες, αλλά απεναντίας ανέλαβε την ευθύνη δρόμων που προηγουμένως άνηκαν στην αρμοδιότητά τους".

Ταυτόχρονα απορρίπτει, επικαλούμενο το Σύνταγμα, την πρόταση για συγκρότηση φορέα που θα έχει την εποπτεία για τη συντήρηση του συνόλου του οδικού δικτύου της Αττικής. 

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 20/2/08

 

 Επιστροφή

 

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για καθαρή πόλη

Εκστρατεία καθαριότητας με σύνθημα "Βρες το σωστό σημείο" ξεκινά ο Δήμος Αθηναίων. Η καμπάνια έχει ως στόχο να δείξει στους κατοίκους της πρωτεύουσας την πραγματικότητα που δημιουργούν με τις καθημερινές τους συνήθειες και να τους ευαισθητοποιήσει για την καθαριότητα της πόλης.
Παρουσιάζοντας τη νέα εκστρατεία χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι η καθαριότητα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Κάλεσε τους δημότες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που αρχίζει, ενώ υποσχέθηκε ότι η επιχείρηση - στο πλαίσιο της οποίας θα αποκτηθεί από το δήμο και νέος εξοπλισμός με τη μέθοδο leasing - δεν θα περιοριστεί μόνο στο κέντρο, αλλά θα καλύψει όλες τις γειτονιές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νικ. Κακλαμάνης, σε καθημερινή βάση πραγματοποιείται αποκομιδή 70 τόνων ανακυκλώσιμου υλικού (αύξηση 350% σε σχέση με το 2006) από 2.500 σημεία της πόλης. Σχετικά με τα απορριμματοφόρα, από 38 το 2006 σήμερα λειτουργούν 75, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 240% των δρομολογίων. Ακόμη, έχουν ήδη περισυλλεγεί 3.600 εγκαταλελειμμένα οχήματα και μοτοσυκλέτες.
Όπως ανακοινώθηκε, από τον Μάρτιο θα είναι στη διάθεση του Δήμου Αθηναίων απορριμματοφόρα που λειτουργούν με φυσικό αέριο, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, εξασφαλίστηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον δήμο Αθηναίων χρήματα από το Γ' ΚΠΣ για την προμήθεια 10 οχημάτων, από τα οποία τα τρία είναι κινητοί σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Με τη μέθοδο leasing, σχεδιάζεται η προμήθεια 50 επιπλέον οχημάτων, που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Η ενημερωτική καμπάνια του δήμου θα διαρκέσει ένα μήνα. Περιλαμβάνει αφίσες, καταχωρίσεις στον τύπο, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, καθώς και διανομή ενημερωτικού υλικού από ειδικά περίπτερα τόσο σε κεντρικά σημεία της πόλης όσο και στα διαμερίσματα.

Γαλανοπούλου Μαρία          ΑΥΓΗ 21/2/08

 

 Επιστροφή

 

Μπορεί και πρέπει η Τ.Α. να ασχολείται με την υγεία ;

Αν πρέπει να ασχολείται με ποιό τρόπο να το κάνει, πώς δηλαδή μπορεί να προστατεύσει την υγεία των πολιτών ;     

Θα ξεκινήσω απο τον ορισμό της υγείας, γιατι δεν είναι τόσο αυτονόητο οσο φαίνεται. Τι είναι η υγεία , απο τι εξαρτάται  και ποιές είναι πράγματι οι υπηρεσίες υγείας.

Γιατροί , νοσηλευτές, νοσοκομεία, φάρμακα, θεραπείες, όλα αυτά είναι υπηρεσίες  αντιμετώπισης της ασθένειας.

Η μεγαλύτερη ισότητα στην ασθένεια είναι να  χρειαζόμαστε όλο και λιγότερο τις υπηρεσίες που αναφέραμε.

Η μεγαλύτερη ισότητα στην ασθένεια είναι η υγεία.

Λοιπόν σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Ως υγεία ορίζεται η δυναμική κατάσταση που περιλαμβάνει την φυσική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία.

Οι προυποθέσεις της καλής υγείας λοιπόν σύμφωνα με τον ΠΟΥ( Aλμα-Ατα 1978) είναι :

απελευθέρωση απο τον φόβο του πολέμου

ίσες ευκαιρίες για όλους

ικανοποίηση βασικών αναγκών όπως καλή διατροφή, βασική εκπαίδευση, νερό και εγκαταστάσεις υγειινής, αξιοπρεπής κατοικία και περιβάλλον, ασφαλής εργασία.

 Είναι φανερό οτι η υγεία δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους ειδικούς και τους τεχνοκράτες υγείας, ούτε μόνο την πολιτική του υπουργείου υγείας.

Η υγεία εξαρτάται απο απο τις γενικότερες πολιτικές που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται.

Ενα παράδειγμα

Ερευνητές απέδειξαν οτι μόλις το 8-10% του διπλασιασμού του προσδόκιμου επιβίωσης τον τελευταίο αιώνα, οφείλεται στην ιατρική πρόοδο. Το υπόλοιπο 90% οφείλεται σε άλλους λόγους. Παράδειγμα  η φυματίωση. Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα απο φυματίωση, έπεφτε ραγδαία στην Ευρώπη πολύ πριν την ανακάλυψη του εμβολίου και των φαρμάκων και οφείλεται στην βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

Το χρήμα , λόγω κέρδους σπαταλιέται στο 10%. Πολλά δις στα φάρμακα και στα νοσοκομεία και ελάχιστα σε αυτό το 90% που αφορά την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πρόληψη. 

Δεν μπορούμε λοιπον να μιλάμε για υγεία  σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο άνιση, με ανεργία και ανασφάλιστη εργασία..

 Δεν  μπορούμε να μιλάμε για υγεία θεοποιώντας την «ανάπτυξη» τα κέρδη και τους καταναλωτικούς παραδείσους.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγεία με τέτοια περιβαλλοντική πολιτική, με ατμοσφαιρική ρύπανση και αδιαφορία για των έλεγχο των βλαπτικών αερίων, με απελευθέρωση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών, ούτε με αυτο το μοντέλο ανάπτυξης των πόλεων χωρίς πράσινο και ελεύθερους χώρους.

 Με λίγα λόγια η ανισότητα που παράγει ο καπιταλισμός εχει ως παράγωγο την ανισότητα στην υγεία, γι’ αυτό και η μεγαλύτερη συνισφορά στην υγεία την δική μας και των γύρω είναι ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του συστήματος.

 Είναι ο αγώνας για αξιοπρεπή κατοικία για όλους, για εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφάλιση, αλλά και για αξιοπρεπείς συντάξεις με ανθρώπινα όρια ηλικίας.

Ειναι ο αγώνας για περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους και για την προστασία τους απο την επιδρομή των επιχειρηματιών-επενδυτών.

Η Τ.Α. πώς μπορεί να παρέμβει στο θέμα της υγείας ;

Εχοντας υπ’οψιν τα παραπάνω ο δρόμος είναι συγκεκριμένος.

Οι δήμοι πρέπει να προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τους κατοίκους τους, όλες εκείνες τις συνθήκες που προάγουν την καλή υγεία. Στα θέματα γενικότερης πολιτικής πρέπει να διεκδικούν μαζί με τους πολίτες μια άλλη κοινωνία, χωρίς ανισότητες και με κοινωνική φροντίδα του κράτους. Ενός κράτους που θα διασφαλίζει ίση, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία χωρίς ανεργία και με ασφαλή δουλειά.

  Στα θέματα δε που αφορούν τη γειτονιά τους η παρέμβαση των δήμων μπορεί να είναι σπουδαία για την υγεία, με πεδίο δόξης λαμπρό.

Θα πολεμά όσα βλάπτουν την υγεία και δυστυχώς στις πόλεις που ζούμε αυτά είναι πολλά, ενω θα προασπίζεται οσα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και άρα την καλή υγεία.

Να φέρω λίγα παραδείγματα

-στην πυκνή δόμηση μπορεί να απαντήσει με μείωση του Σ.Δ.

-προάσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου που βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής

-παρεμβάσεις στον αστικό ιστό που διευκολύνουν την βάδιση, την φυσική άσκηση όλων των ηλικιών, την χρηση ποδηλάτου κλπ.

-απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που αποδεδειγμένα πλέον ασκούν βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά σημεία παρέμβασης και δράσης για την Τ.Α. στο θέμα  της υγείας, οσον αφορά την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Αυτό το πεδίο, της πρόληψης και της αγωγής υγείας είναι και το πεδίο που πρέπει να ασχολείται η Τ.Α. και όχι τα δημοτικά ιατρεία όπως στήνονται σε όλους τους δήμους με ενα πιεσόμετρο και ενα στηθοσκόπιο, χωρίς σχέδιο και χωρίς αποτελεματικότητα αφου δεν συνδέονται με νοσοκομείο. Στήθηκαν για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις πόλεις αλλά ουσιαστικά δεν προσφέρουν. Αυτο είναι αντικείμενο των κέντρων υγείας αστικού τύπου συνδεδεμένων με το ΕΣΥ.

Οι δήμοι πρέπει με οργανωμένο σχέδιο, ενιαίο στις πόλεις,τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικών ενώσεων δήμων  να παρέμβουν στην υγεία με  ΝΠΔΔ που το Δ.Σ. και το ανθρώπινο δυναμικό τους θα αποτελείται οχι μόνο απο τεχνοκράτες της υγείας αλλά και απο όλες εκείνες τις ειδικότητες που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την υγεία μας, όπως πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, βιολόγοι, γεωπόνοι κλπ.

Στόχος η συντονισμένη και με σχέδιο διαμόρφωση όλων εκείνων των συνθηκών σε τοπικό επίπεδο που θα εξασφαλίσουν την υγεία των κατοίκων.

Νίκαια 20/2/08 

Παναγιώτης  Μακρίδης         Ιατρός Βιοπαθολόγος Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας ( Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας)

εισήγηση του Τάκη Μακρίδη, Δημοτικού Συμβούλου στην εκδήλωση «περί υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια με τη συμμετοχή πολυάριθμου κοινού.

 

 Επιστροφή

 Επιστροφή