ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 11

 Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 11

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20)

 

Περιβαλλον, υγεία και ποιότητα ζωής, «Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει σημαντικό έργο», Ευαγγ. Αποστόλου: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΟΥΦΛΙΑ, Μ. Καραβασίλη: Η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Ενεργειακή Απόδοση,  Δήλωση Σουφλιά για την δράση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Η ΕΕ μας στέλνει στα δικαστήρια και για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, Οι πολίτες του κόσμου έτοιμοι για θυσίες για να νικηθεί το θερμοκήπιο,  «Απούσα σε όλους τους τομείς η περιβαλλοντική πολιτική», Όμιλος Προβληματισμού για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Για την πρόταση του Νικ. Κακλαμάνη για τη θεσμοθέτηση της οικολογικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, για το ύψος των κτιρίων στην Αθήνα, Οι κοινωνικά ευαίσθητοι πολίτες είναι εδώ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 

 

Παρακολουθησα σημερα 2/11/07 σαν εκπροσωπος των Ο.Π. την ημεριδα με θεμα <<Περιβαλλοντικη Διαχειρηση στις Υπηρεσιες Υγειας>> στο ξενοδοχειο stratos vassilikos στην Αθηνα.
Σας μεταφερω μερικα ενδιαφεροντα στοιχεια απο την ομιλια του Περιβαλλοντολογου Φωτη Κουρμουση:

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική για το περιβάλλον και την υγεία (2003)
Στόχος: μείωση της επιβάρυνσης της υγείας από ασθένειες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες
Άξονες:

η ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ανταπόκρισης στον τομέα του περιβάλλοντος και της υγείας
η ενοποίηση των επιμέρους στρατηγικών του περιβάλλοντος (συγκεκριμένα οι πολιτικές για τις χημικές ουσίες, το θόρυβο, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη ρύπανση των υδάτων, την ακτινοβολία, την ποιότητα εσωτερικού αέρα, τις φυσικές καταστροφές και τα βιομηχανικά ατυχήματα) καθώς και της υγείας (συγκεκριμένα για τη μείωση του καπνίσματος, την ασφάλεια τροφίμων, τη χρήση εντομοκτόνων, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τα χημικά προϊόντα)
η επικέντρωση στην υγεία των παιδιών και στην υγεία στο χώρο εργασίας
η διακρατική εφαρμογή και η συνεργασία με τις υπό ένταξη χώρες

ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Συνεργασία Ε.Ε. με Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Διεθνείς διασκέψεις: 4η πανευρωπαϊκή υπουργική συνδιάσκεψη για το περιβάλλον και την υγεία (2004): «το μέλλον για τα παιδιά μας»
Εκθέσεις:
Έκθεση για το περιβάλλον και την υγεία (2006)
Έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών (2002)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΔΡΑΣΕΙΣ
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης (2004–2010) για το περιβάλλον και την υγεία
Προωθεί μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των επιμέρους πολιτικών για το περιβάλλον και την υγεία
Τομείς δράσης:
υγειονομία του πόσιμου νερού
ατυχήματα και τραυματισμοί
ποιότητα αέρα
χημικά, θόρυβος, λοιποί περιβαλλοντικοί φυσικοχημικοί παράμετροι και
υγεία – ασφάλεια στην εργασία
Εθνικά προγράμματα δράσης

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ  ΑΡΙΘΜΟΙ
20 εκατομμύρια ευρωπαίοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
100 χιλιάδες κάτοικοι που διαβιούν σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις πέθαναν το 2004 εξαιτίας καρδιο-πνευμονικών οιδημάτων
η μέση προσδοκώμενη διάρκεια ζωής μειώθηκε κατά 9 μήνες κατά μέσο όρο στη διάρκεια του έτους 2000 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
περισσότεροι από 20 χιλιάδες ευρωπαίοι πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της μείωσης του στρατοσφαιρικού όζοντος (φαινόμενο της «τρύπας του όζοντος»)
ο καρκίνος (και συγκεκριμένα η λευχαιμία και ο όγκος στον εγκέφαλο) είναι η κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας μικρότερης των 15 ετών που διαβιούν σε βιομηχανικές ζώνες
7% των ευρωπαίων παιδιών ηλικίας έως 10 ετών πάσχουν από άσθμα η αντιμετώπιση του οποίου επιφέρει συνολικό κόστος για την κοινωνία τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως
παρά την έντονη ερευνητική δραστηριότητα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη με βεβαιότητα αν η έντονη χρήση των κινητών τηλεφώνων αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου
η παρουσία μολύβδου εντός του ανθρώπινου σώματος έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων χρήσης αμόλυβδης βενζίνης στα οχήματα
οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα αποτελούν βέβαια ένδειξη επερχόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία
35 χιλιάδες ευρωπαίοι πέθαναν από υπερβολική ζέστη κατά τον κύμα καύσωνα που επικράτησε στην Ευρώπη το 2003

ΩΦΕΛΗ
Βελτίωση της υγείας:
Αποφυγή  σε ευρωπαϊκό επίπεδο περίπου 43-180 χιλιάδων περιπτώσεων άσθματος
Αποφυγή 15 χιλιάδων θανάτων εξαιτίας φαινομένων ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Αποφυγή κοινωνικού κόστους άσθματος (3 δισεκατ. €)
Αποφυγή κοινωνικού κόστους ατμοσφαιρικής ρύπανσης (305-875 δισ. €)
Πρόληψη παρά αντιμετώπιση / αποκατάσταση
Συνεργασία σε Ευρωπαϊκό / διεθνές επίπεδο
Ενσωμάτωση περιβαλλοντικής στρατηγικής σε όλες τις πολιτικές
Εφαρμογή περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το περιβάλλον δεν επηρεάζει μόνο τη χλωρίδα ή την πανίδα, αλλά επηρεάζει έντονα και τον άνθρωπο.
Η βέλτιστη ποιότητα του περιβάλλοντος συνεπάγεται και καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

 

 Επιστροφή

 

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει σημαντικό έργο»

Στο κείμενο του «Ιού» της 14/10 («Το περιβάλλον του κ. υπουργού») απαντά ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σταύρος Καλογιάννης. Δημοσιεύουμε τα βασικά σημεία της επιστολής του, μαζί με την απάντηση του «Ιού».

Η απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την κυβερνητική πολιτική στο περιβάλλον:
Κύριε Διευθυντά,
Στο κείμενο που ακολουθεί κατατίθενται στοιχεία που δεν δέχονται αμφισβήτηση, σχετικά με αρκετές ανακρίβειες στο κείμενο του «Ιού»:
1 Ανοικτές υποθέσεις της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Μάρτιο του 2004 εκκρεμούσαν 52 υποθέσεις καταγγελιών εφαρμογής για το περιβάλλον, ενώ σήμερα εκκρεμούν 28. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν υπάρχει κανένα «τελεσίγραφο της Κομισιόν».
Οσον αφορά το όζον ενσωματώσαμε ήδη στο εθνικό μας δίκαιο τον Κανονισμό 2037/2000 και αρχειοθετούνται από την Επιτροπή οι παλιές καταγγελίες εναντίον της χώρας μας.
Για την περαιτέρω προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, προωθείται η εκπόνηση μελέτης η οποία βρίσκεται στη φάση της κατάθεσης προσφορών.
2 Σχετικά με την προστασία της χελώνας καρέτα-καρέτα στη Ζάκυνθο, η υπόθεση που είχε ξεκινήσει το 1998 και είχε φθάσει σε στάδιο προστίμου, έκλεισε οριστικά, μετά τα μέτρα τα οποία λάβαμε.
Σε ό,τι αφορά τον Κουρουπητό είναι η μοναδική περίπτωση μέχρι σήμερα για την οποία η Ελλάδα υποχρεώθηκε, τον Ιούλιο 2000, στην καταβολή προστίμου 20.000 ευρώ ημερησίως, για το περιβάλλον!
Τον Φεβρουάριο 2001 η Επιτροπή δέχθηκε να αναστείλει το πρόστιμο επειδή προσωρινά ο Κουρουπητός έκλεισε και γινόταν προσωρινή αποθήκευση στο Μεσομούρι.
Το 2002, όμως, η Επιτροπή ξεκίνησε νέα υπόθεση καταγγελίας λόγω μη σύννομης λειτουργίας του Μεσομουρίου. Από το 2004 προχωρήσαμε στο κλείσιμο και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Μεσομουρίου, στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κορακιά, ενώ ολοκληρώνεται και η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Κουρουπητού, και έτσι κλείσαμε οριστικά την παλιά εκκρεμότητα.
3 Στο θέμα της ενσωμάτωσης Οδηγιών ο «Ιός» συγχέει κοινοτικές Οδηγίες, αυθαίρετα κτίσματα και αρμοδιότητες άλλων υπουργείων! Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει καμία εκκρεμότητα με την εφαρμογή περιβαλλοντικών Οδηγιών και αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει στον συντάκτη σας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:

α. Την Οδηγία για τη θαλάσσια ρύπανση, η οποία είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
β. Την Οδηγία για τα δάση, η οποία δεν υπάρχει.
γ. Την Οδηγία για τον περιορισμό της ενέργειας, η οποία είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης.
δ. Την Οδηγία για την προστασία της ορνιθοπανίδας, η οποία είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ε. Τέλος, η Οδηγία για το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών, έχει ενσωματωθεί από το 2004.
-Σε ό,τι αφορά το επιπλέον κόστος της Εγνατίας, διότι οι συντάκτες σας αναφέρουν ότι, δήθεν, η Επιτροπή δεν θα χρηματοδοτούσε το έργο εάν δεν διαθέταμε τα χρήματα που διαθέσαμε για την προστασία του λύκου και της αρκούδας, σας πληροφορούμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε διαθέσει το 1/3 του διατεθέντος ποσού και να μην μας πει τίποτα η Επιτροπή.
Είναι πολύ δυσάρεστο και αφόρητα μονομερές ό,τι καλό κάνουμε να αποδίδεται σε υποχρέωση έναντι της Ε.Ε. και όχι σε ευαισθησία προς το περιβάλλον.
4 Πλήρης η διαστρέβλωση και στο θέμα της Ψυττάλειας. Καμία ελλιπής λειτουργία δεν υπάρχει στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ξήρανσης της Ευρώπης που κατασκευάσαμε.
Το εργοστάσιο ολοκλήρωσε επιτυχώς την τετράμηνη δοκιμαστική λειτουργία του και σήμερα ξηραίνει κατά τρόπο υποδειγματικό το σύνολο της παραγόμενης λυματολάσπης.
5 Χωροταξικός Σχεδιασμός. Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχει εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό. Με απόφαση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρήσαμε στην εκπόνηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Εντός του 2008 θα έχουν θεσμοθετηθεί όλα τα χωροταξικά πλαίσια και η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί το μαύρο πρόβατο της Ε.Ε. και στο θέμα αυτό.
Είναι αναληθές ότι αποκλείστηκαν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Στα μέλη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται εκπρόσωποι τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όσοι προβλέπονται από τη νομοθεσία.
6 Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο ισχυρισμός του συντάκτη ότι οι κτηματογραφήσεις, που είναι έτοιμες, δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία είναι αβάσιμος διότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 91 κτηματολογικά γραφεία έναντι 22 που παραλάβαμε. Καλύπτουν 310 διαμερίσματα τα οποία έχουν κτηματογραφηθεί, εκ των 399 στα οποία είχε ξεκινήσει η κτηματογράφηση.
Για τις περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους (π.χ. καταπατημένες περιοχές, ακίνητα με οθωμανικούς τίτλους, μπαζωμένα ρέματα και αιγιαλοί), τηρείται αυστηρά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ουδεμία έκταση που χαρτογραφήθηκε παραχωρήθηκε σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.
Αλλωστε, καμία σχετική αρμοδιότητα δεν έχει η Κτηματολόγιο Α.Ε. ή το ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα αυτό. Οι εκτάσεις αυτές ανήκουν και τις διαχειρίζεται το υπ. Οικονομικών. Το δασολόγιο δεν είναι αρμοδιότητα της Κτηματολόγιο Α.Ε., η οποία καταγράφει την πραγματικότητα στις υπό κτηματογράφηση περιοχές και τα στοιχεία παραδίδονται στη συνέχεια στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για την κατάρτιση του δασολογίου.
7 Για τους ΧΥΤΑ πρέπει να τονίσω μία ακόμα φορά ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και όχι του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, από 6% που ήταν το 2004 το ποσοστό ανακύκλωσης, σήμερα ξεπερνάει το 24%.
Το ζητούμενο σήμερα είναι να γίνουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα δίκτυα αποχέτευσης και τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία είναι, κυρίως, αντικείμενο των δήμων, των νομαρχιών και των περιφερειών.
8 Επικίνδυνα απόβλητα. Την τελευταία τριετία διενεργούμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την πλήρη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα σχετικά με την παραγωγή και διαχείριση των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων. Εχουμε εκπονήσει και εφαρμόζουμε τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισής τους.
Σημειώνω ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ως επιτελικό Υπουργείο έχει καθορίσει τους κανόνες και οφείλουν όλοι υπουργεία, περιφέρειες, νομαρχίες, δήμοι, να επιβλέπουν την τήρησή τους.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ελέγχει δειγματοληπτικά την τήρηση των κανόνων.
9 Προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000».
Μέχρι τον Μάρτιο του 2004 είχαν θεσμοθετηθεί 5 προστατευόμενες περιοχές, ενώ σήμερα είναι 15. Παράλληλα ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται την ομαλή λειτουργία και χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης. Εχουμε εγκρίνει το σύνολο των 108 Κανονισμών λειτουργίας των φορέων, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2004 είχαν εγκριθεί μόλις 9!
Επίσης, αντιμετωπίσαμε τα οικονομικά θέματα των Φορέων Διαχείρισης με τη διάθεση ποσού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΠΠΕΡ και στη νέα προγραμματική περίοδο (2007 - 2013) εξασφαλίσαμε 180 εκατ. ευρώ για όλους τους φορείς, δείχνοντας το ενδιαφέρον μας για τον φυσικό πλούτο της χώρας.
Με έμφαση γράφουν οι συντάκτες σας ότι «αφήνουμε την Κορώνεια να ξεραθεί». Είμαι σίγουρος ότι δεν εννοούν ότι μπορούσαμε να προκαλέσουμε βροχές. Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να χρηματοδοτήσουμε την Νομαρχία Θεσσαλονίκης για να κατασκευάσει τα έργα που προβλέπονται στο συνολικό σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης. Αυτό έγινε.
10 Κλιματική αλλαγή. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική, μέσα από μια δέσμη μέτρων, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Καταρτίσαμε και εφαρμόζουμε το 1ο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών για την περίοδο 2005-2007, στο οποίο εντάσσονται 139 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οποίες υποχρεώνονται να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 2,1%.
Στο 2ο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών για την περίοδο 2008-2012, προτείναμε ακόμη αυστηρότερη μείωση, κατά 8,9%. Για το 2ο Σχέδιο, που αφορά 150 επιχειρήσεις, είμαστε σε διαβούλευση με την Ευρ. Επιτροπή και θα οριστικοποιήσουμε τη μείωση των εκπομπών το επόμενο διάστημα. Και εδώ το δημοσίευμα έχει ανακρίβειες, διότι απομονώνεται μία μόνο φράση του υπουργού. Δεν αρνηθήκαμε να μειώσουμε περαιτέρω τις εκπομπές, αλλά ισχυριζόμαστε ότι με την εφαρμογή του συνόλου των μέτρων που προβλέπουμε δεν χρειάζεται τέτοια μείωση. Εάν η Επιτροπή επιμείνει, θα πάμε σε πρόσθετη μείωση 8,5%.
Οσο για το πρόστιμο στη ΔΕΗ, η ίδια ανακοίνωσε ότι θα εκσυγχρονίσει τις μονάδες της ώστε να μειωθούν οι ρύποι.
Σε ό,τι αφορά στους υδάτινους πόρους, έχουμε συστήσει την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης έχουν συσταθεί Δ/νσεις Υδάτων ανά Περιφέρεια που είναι αρμόδιες για την ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των υδατικών πόρων, στις λεκάνες απορροής που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.
Παράλληλα, έχουμε αναθεωρήσει το Εθνικό Πρόγραμμα διαχείρισης των υδατικών μας πόρων το οποίο θα συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση της προσφοράς και ζήτησης του νερού και στο σχεδιασμό δράσεων για την προστασία και αναβάθμιση των ποτάμιων και λιμναίων οικοσυστημάτων της χώρας.
11 Αναπλάσεις - οικιστικά σχέδια. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο συντάκτης σας σε αναπλάσεις που «πραγματοποιούνται με σκόντο στο περιαστικό και αστικό πράσινο» και μνημονεύει το Ελληνικό.
Ομως, όπως έχουμε κατ' επανάληψη αναλυτικά εξηγήσει, στο Ελληνικό προωθούμε το μεγαλύτερο Πάρκο της Ευρώπης με αυτοχρηματοδότηση, οικοδομώντας λιγότερο από 10% της επιφάνειάς του. Ουδέποτε επικαλεστήκαμε ότι δεν εντάσσεται το Πάρκο στην 4η προγραμματική περίοδο.
12 Εντατικοποίηση ελέγχων. Και εδώ πλήρης σύγχυση με πολεοδομίες, καταπατήσεις, κ.λπ. Ουδεμία σχέση έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ με όλα αυτά, αφού οι πολεοδομίες ανήκουν στους Δήμους και στις Νομαρχίες, που υπάγονται στο υπ. Εσωτερικών.
13 Είναι αναληθές ότι το Life+ είναι «αγνοημένο πρόγραμμα». Το αντίθετο μάλιστα. Εχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ οι προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν έως 30/11/2007 και στη συνέχεια θα αποσταλούν για αξιολόγηση και έγκριση στην Ε.Ε. έως 15/1/2008.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/10/2007

 

Το περιβάλλον και το «αναρμόδιο» υπουργείο

Η απάντηση του «Ιού»: «Καλοδεχούμενη η αναλυτική επιστολή του κ. Καλογιάννη, διότι σπάνια οι υπουργοί μπαίνουν στον κόπο να απαντήσουν σε ενοχλητικά δημοσιεύματα. Παρατηρούμε, μάλιστα, ότι το κύριο επιχείρημά του επιβεβαιώνει το κείμενό μας: Μας εγκαλεί, ο κ. υφυπουργός, ότι αποδίδουμε ευθύνη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για ζητήματα αρμοδιότητας άλλων υπουργείων. Ομως έτσι ομολογεί άθελά του ότι στα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι διακοσμητικό. Επιβεβαιώνει έτσι την ανάγκη ξεχωριστού υπουργείου περιβάλλοντος, που έχει υποδειχθεί από την αντιπολίτευση αλλά και από τον επίτροπο Περιβάλλοντος.
*Επικαλείται ο κ. υφυπουργός τη μείωση του αριθμού καταγγελιών κατά της Ελλάδας από την Ε.Ε.
Ξεχνάει, όμως, ότι οι καταγγελίες που απομένουν δεν αφορούν ένα μικρό περιστασιακό θέμα αλλά τα μείζονα ζητήματα περιβαλλοντικών παραβάσεων (νερά, απόβλητα, αέρας, αυθαίρετα κ.λπ.). Πολλές δε από αυτές που «έκλεισαν» έχουν απλά παγώσει προσωρινά, με νέες δηλαδή προθεσμίες «συμμόρφωσης».
Ο κανονισμός για το όζον ενσωματώθηκε στα χαρτιά και οι ζώνες ειδικής προστασίας βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης μελετών.
*Ο φάκελος καρέτα καρέτα έκλεισε για την ώρα, επειδή τα αυθαίρετα στην παραλία είναι ευθύνη του κάθε κράτους και όχι της Ε.Ε.
Οσο για τον κάθε Κουρουπητό, ισχύει το ίδιο. Δυο μήνες είναι το τελεσίγραφο της προειδοποίησης της Ε.Ε. -διά χειρός κ. Δήμα- για το νέο κύτταρο της Φυλής που βαδίζει στον ένδοξο δρόμο του Κουρουπητού λόγω σωρείας παρανομιών.
*Ως προς την εκπρόθεσμη και καθυστερημένη ενσωμάτωση όλων ανεξαιρέτως των οδηγιών, μας πληροφορεί ότι για τη θαλάσσια ρύπανση υπεύθυνο είναι το Ναυτιλίας, για τον περιορισμό της ενέργειας το Ανάπτυξης, για την πανίδα το Γεωργίας, για τους ΧΥΤΑ η αυτοδιοίκηση, για τις παραχωρήσεις εκτάσεων το Οικονομικών και πάει λέγοντας.
Τους πολίτες, όμως, τους ενδιαφέρει συνολικά το περιβάλλον και όχι ποιανού αρμοδιότητα είναι η κάθε παράβαση ή καθυστέρηση.
*Μας κατηγορεί ότι λέμε ανακρίβειες για την Ψυττάλεια, όταν μόλις στις 5/10 μέσα στη Βουλή ο άλλος υφυπουργός, κ. Ξανθόπουλος, δηλώνει ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα και ότι η δοκιμαστική φάση θα τελειώσει το 2008.
Ακόμα κι αν δεν πιστέψουμε την κακή αντιπολίτευση για τις απορροφήσεις, κανείς δεν ξεχνάει τον πόλεμο Σουφλιά-Αλογοσκούφη (τέλη του 2005) όταν ο δεύτερος κατηγορούσε τον πρώτο για τη μη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
*Η θλιβερή ιστορία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που δεν συνεδρίασε ποτέ από το 2003 και ανασυστάθηκε το 2007 για να συνεδριάσει... προσεχώς, είναι ενδεικτική όσο και η κατάργηση της επιτροπής ΦΥΣΗ. Ακόμα και στο επίσημο Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού η ημερομηνία γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου είναι κενή, διότι απλούστατα σχετική συνεδρίαση δεν έχει γίνει.
Τον Φεβρουάριο του 2007 όλοι οι αρμόδιοι φορείς κατήγγειλαν την «απαράδεκτη και καταχρηστική στάση της Πολιτείας, απέναντι σ' ένα θεσμοθετημένο όργανο, την περίοδο κατά την οποία εξελίσσονται σοβαρές χωροθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις στον ελλαδικό χώρο, χωρίς η πολιτεία και το ΥΠΕΧΩΔΕ να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις τους. Καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να ενεργοποιήσει άμεσα το θεσμοθετημένο αυτό όργανο». Ακολουθούν οι υπογραφές ΓΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΝΑΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΟΕΕ, ΞΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΕΠ, WWF, Ελληνική Εταιρεία, ΣΑΔΑΣ.
Ολα τα χωροταξικά σχέδια έγιναν ερήμην των αρμόδιων φορέων στο γραφείο του υπουργού και συναντούν την καθολική αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
*Στο εθνικό κτηματολόγιο το ΥΠΕΧΩΔΕ βγάζει πάλι την ουρά του απέξω στις παραχωρήσεις, στις καταπατήσεις και στις αναδασώσεις και παραμένει στο σχέδιο επί χάρτου, τηρώντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο! Ποιος θα σώσει, λοιπόν, το δάσος, το υπέδαφος και τους αιγιαλούς; Το υπουργείο Οικονομικών, η ΚΕΔ ή οι ξένοι επενδυτές;
*Για τους ανύπαρκτους ΧΥΤΑ, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα παραπέμπει τις ευθύνες στους δήμους και στις νομαρχίες, αλλά για το ποσοστό ανακύκλωσης, που αυξήθηκε, τα εύσημα τα αποδίδει στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
*Για τα επικίνδυνα απόβλητα το ΥΠΕΧΩΔΕ ελέγχει δειγματοληπτικά και αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση. Ολα τα άλλα αφήνονται στους δήμους, στις περιφέρειες και στο υπ. Εσωτερικών. Ο Αξιός, ο Εβρος, ο Ασωπός όμως δεν θα σωθούν με τις αποτυπώσεις και τα πρόστιμα κατά των «άγνωστων» υπευθύνων. Οσο για την Κορώνεια, ας πείσει πρώτα ο κ. υφυπουργός τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.
*Από τις 230 υπό προστασία περιοχές οι πλήρως θεσμοθετημένες έγιναν 15 κατά τον υφυπουργό.
Τα 50 εκατ. του ΕΠΠΕΡ είναι το σύνολο από το 2000 μέχρι το 2007. Δεν μας μιλάει, όμως, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περιοχές Natura (όσες δηλαδή δεν κάηκαν). Το κρεμασμένο μόνο στην ιστοσελίδα του υπουργείου πρόγραμμα LIFE+ είδε τη δημοσιότητα, από τις σελίδες του «Ιού».
*Για τη ΔΕΗ και την απόφασή της να εκσυγχρονιστεί θα μας επιτραπεί να αμφιβάλλουμε όταν ο υπουργός δήλωνε ότι αν μπούνε περιορισμοί στη ΔΕΗ και σε 150 ρυπογόνους βιομηχανίες θα πάει η Ελλάδα 80 χρόνια πίσω. Οι μειώσεις παραμένουν μόνο σχεδιασμοί και οδηγίες με παζάρια και ελλιπή στοιχεία που πηγαινοέρχονται στην Ε.Ε.
*Για τους υδάτινους πόρους επικαλείται το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης, που όμως δεν το έχει δει ακόμα κανένας από τους φορείς του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων.
Η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση, με την Ιταλία, στην υλοποίηση της οδηγίας για τα ύδατα.
*Για το σίριαλ του Ελληνικού, ο μεν υπουργός αρνείται το αίτημα ευρωβουλευτών να χρηματοδοτηθεί από το 4ο ΚΠΣ, ο δε υφυπουργός δηλώνει τώρα ότι «ουδέποτε επικαλεστήκαμε ότι αυτό δεν θα γίνει». Διαλέγετε και παίρνετε!
*Λέξη δεν λέει ο υφυπουργός τέλος για το περιβαλλοντικό έκτρωμα του Αχελώου, για τον Ελαιώνα, τη Ζαχάρω κ.λπ. και κυρίως για την ταπεινωτική καταδίκη της Ελλάδας στην επιμονή της αλλαγής του άρθρου 24.
*Οσο για τον κ. Σουφλιά, παραμένει ο υπουργός των οδικών αξόνων, των Βωβουπόλεων και των γηπέδων γκολφ, ενώ οι ευθύνες για το περιβάλλον εξακολουθούν να βαρύνουν τα... άλλα υπουργεία.

Ο Ιός

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/10/2007

 

 Επιστροφή

 

Οι νέες παραπομπές της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη ανταπόκρισή της σε ζητήματα Ενεργειακής Απόδοσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νομική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας -μεταξύ άλλων χωρών- για άλλα δύο σοβαρά ζητήματα: για τη μη ενσωμάτωση της οδηγίας 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στο εθνικό της δίκαιο (ως όφειλε έως τις 4 Ιανουαρίου 2006) και για την μη κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης,1 έως τις 30 Ιουνίου του 2007, που απαιτείται από την Οδηγία 2006/32 (η οποία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο), προκειμένου να αναφέρει τους στόχους που έχει θέσει, το νέο θεσμικό πλαίσιο, τους μηχανισμούς και τα κίνητρα που έχει θεσπίσει κλπ., προκειμένου η συνολική εγχώρια κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί κατά τουλάχιστον 9% για την περίοδο 2008-2016.

Οι συχνές-πυκνές παραπομπές της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως πρόσφατα και τα τσουχτερά πρόστιμα που πληρώνει δεν αρκούν να «συνετίσουν» την Ελληνική Πολιτεία, που εξακολουθεί να «κωφεύει» και έτσι να παραμένει στο περιθώριο των εξελίξεων, καθηλωμένη σε αναπτυξιακές επιλογές του παρελθόντος που ικανοποιούν ίσως την εκλογική της πελατεία αλλά συσσωρεύουν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και δημιουργούνται συχνά μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές ζημιές. Παράλληλα, αφήνει ανεξέλεγκτη την αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας με τον λιγότερο βιώσιμο, τον πιο πρόχειρο και φτηνό τρόπο: λιγνίτης και μαζούτ για ηλεκτροπαραγωγή, αυτοκινητόδρομοι για τις μεταφορές, ενεργοβόρα κτίρια για τις οικιστικές ανάγκες.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση Οδηγιών στο εθνικό μας δίκαιο είναι συχνά «κενό γράμμα» καθότι αφενός δεν βασίζεται σε ικανούς θεσμούς και μηχανισμούς και αφετέρου η ίδια η Πολιτεία φαίνεται να τις αγνοεί και δεν συμμορφώνεται σε αυτές. Αναρωτιόμαστε: Όταν η ίδια η Πολιτεία δίνει το «κακό» παράδειγμα, τι να περιμένουμε τότε από τη Βιομηχανία και τις άλλες επιχειρήσεις; Όταν δεν επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και δεν εφαρμόζει τις διατάξεις «περί συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις για έργα και προγράμματα για το περιβάλλον», τι περιθώρια δράσης έχουν οι ενεργοί πολίτες;

Το ότι η Ελλάδα στην πιο κρίσιμη αναπτυξιακή της φάση στερείται Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποδηλώνει περίτρανα την έλλειψη ενδιαφέροντος για ότι συντελείται στην Ευρώπη στα ζητήματα ανάπτυξης, καθώς κάθε διαδικασία γίνεται έξω από τις σύγχρονες αντιλήψεις για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης με μόνο αναπτυξιακό άξονα τα «Μεγάλα Έργα». Απουσιάζει η κατάλληλη υποδομή που θα της επέτρεπαν, εφόσον υπήρχε πολιτική βούληση, να συμπορευτεί με τα άλλα κράτη μέλη στην κοινή προσπάθεια για την «πράσινη ενεργειακή επανάσταση» και να θεσπίσει καινοτόμα νομοθετήματα, κατάλληλες πολιτικές κινήτρων και κρατικών ενισχύσεων και να προωθήσει καινοτόμες εφαρμογές ενεργειακής απόδοσης, ώστε να υποστηρίξει τη στροφή προς μια ριζική αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας.

Ταυτόχρονα εξακολουθεί να είναι η πιο σπάταλη και "βρώμικη" ενεργειακά χώρα στην Ε.Ε. και να παρουσιάζει μια από τις υψηλότερες αναλογίες εισαγόμενης ενέργειας και σταθερά αυξητική τάση της ζήτησης σε ενέργεια, η οποία σε συνδυασμό με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη τιμή των ορυκτών καυσίμων, έχει σοβαρή επίπτωση τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στο περιβάλλον (φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Ωστόσο, η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Ενεργειακής Πολιτικής της Ευρώπης, καθώς συμβάλλουν από κοινού στην επίτευξη τριών βασικών στόχων της κοινοτικής ενεργειακής πολιτικής: της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της ανταγωνιστικότητας, της αειφόρου ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών του κλίματος. Αποδίδεται μεγάλη σημασία στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των δομικών προϊόντων, όπου υπάρχει μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας και δραστικού περιορισμού της κατανάλωσης πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας και για το λόγο αυτό έχει εκδοθεί σειρά κοινοτικών Οδηγιών τη σημασία των οποίων η χώρα μας δε θέλει να κατανοήσει.

Ακόμη και Οδηγίες που έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο δεν τις εφαρμόζει:

• Σύμφωνα με την Οδηγία 89/106/ΕΟΚ «για την ομαλή και ελεύθερη διακίνηση και εμπορία δομικών προϊόντων μεταξύ κρατών-μελών» τα δομικά προϊόντα πρέπει -μεταξύ άλλων- να εξοικονομούν ενέργεια και να συγκρατούν θερμότητα. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν κατάργησε τα υφιστάμενα τεχνικά και άλλα εμπόδια και δεν έχει παρέμβει στον τρόπο παραγωγής τους.

• Με την Οδηγία 93/76/ΕΟΚ για «τη σταθεροποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων», αν και θέσπισε «όρους και προϋποθέσεις» δεν ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πλήρης εφαρμογή της.

Αγνοεί τα όποια Σχέδια Δράσης, Αποφάσεις ή Οδηγίες της ΕΕ που έχουν εκδοθεί όπως:

• «Για την ενεργειακή απόδοση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα: προς μια στρατηγική ορθολογικής χρήσης της ενέργειας» (1998), που δρομολόγησε συζητήσεις για υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρώπη,

• το «Σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα» (2000),

• την Οδηγία 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης για τα νέα κτίρια, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων κτιρίων άνω των 1.000 τ.μ. όταν ανακαινίζονται και την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων

• την Πράσινη Βίβλο (2005) για την ενεργειακή απόδοση2 σκοπός της οποίας είναι η επίτευξη των εξής τριών κύριων στόχων: βιώσιμη ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια εφοδιασμού,

• την Οδηγία 2005/32/ΕΚ που θέσπισε απαιτήσεις για τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια,

• την Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες (κατήργησε την Οδηγία 93/76/ΕΟΚ), που θέσπισε έναν ενδεικτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας που ισχύει για τα κράτη μέλη, υποχρεώσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικών προμηθειών για τις εθνικές δημόσιες αρχές, προώθηση ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακών υπηρεσιών, πιστοποίηση υλικών και προϊόντων κλπ., όπου εκτιμάται ότι η εφαρμογή της θα αποφέρει κέρδος περίπου 40 εκατ. ΤΙΠ (τόνους ισοδύναμου πετρελαίου), έως το 2020.

• Το «Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση: Αξιοποίηση του δυναμικού» (2006), που καλύπτει περίοδο έξι ετών (2007-2012) που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση του δυναμικού ενεργειακής απόδοσης κατά πλέον του 18%, που ανέκαθεν υπήρχε, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας που συνεπάγεται ανάπτυξη τεχνικών, προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και μεταβολή της συμπεριφοράς, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να διατηρηθεί, παράλληλα, η ίδια ποιότητα ζωής.

Η υλοποίηση του στόχου μείωσης κατά 20% της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας έως το 2020, θα επιτρέψει τον περιορισμό των επιπτώσεων στις κλιματικές αλλαγές και της εξάρτησης της ΕΕ από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων. Ο στόχος αντιστοιχεί με ετήσια εξοικονόμηση 1,5% περίπου έως το 2020 και διασφαλίζει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 100 δις ευρώ και 390 εκατομμυρίων Tόνων Ισοδυνάμου Πετρελαίου, μειώνοντας παράλληλα, μέχρι το 2012 τις εκπομπές του CO2 της Ε.Ε., κατά περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής που απαιτείται σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο (κατά 780 εκατομμύρια τόνους ετησίως).

Λίγα είναι τα κράτη μέλη που δεν έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στα ζητήματα ενεργειακής απόδοσης. Η Ελλάδα όμως είναι η μόνη που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε στον τομέα των κτιρίων και δομικών προϊόντων.

Προτάσεις υπήρξαν και υπάρχουν. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Έτσι, σε μια εποχή που απαιτεί συντονισμό και άμεσες εντατικές δράσεις ενεργειακής απόδοσης, ο δημόσιος τομέας και οι τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες αν και θα έπρεπε να διαδραματίζουν υποδειγματικό ρόλο και η εκπαίδευση, η κατάρτιση, οι εταιρίες ενεργειακών υπηρεσιών να αναδεικνύουν ικανά στελέχη διαχείρισης ενέργειας και ενεργειακών επιθεωρήσεων περί άλλων τυρβάζουν.

Κρίμα! Πολλές είναι οι ευκαιρίες που χάθηκαν και πολλές περισσότερες αυτές που εξακολουθούν να χάνονται: Το Έβδομο Πρόγραμμα-Πλαίσιο Έρευνας και Ανάπτυξης (2007-2013) και η ενεργειακή συνιστώσα του Προγράμματος-Πλαισίου για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία μένουν αναξιοποίητα. Λίγες έως ελάχιστες είναι οι επενδύσεις σε ενεργειακώς αποδοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες της αγοράς και απουσιάζουν παντελώς οι μηχανισμοί και τα συστήματα κρατικών ενισχύσεων που αποσκοπούν στην περιβαλλοντική προστασία. Παντελής είναι και η έλλειψη δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των δημόσιων αρχών, των καταναλωτών και της βιομηχανίας όσον αφορά την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, είναι οι σοβαρές επιπτώσεις, σε πλανητικό επίπεδο, από το υφιστάμενο καθεστώς διαχείρισης της ενέργειας. Ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου η εθνική και διεθνής οικονομία δοκιμάζονται από τη συνεχή αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Η απεξάρτηση από αυτό αλλά και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα έχει γίνει πια κοινά αποδεκτή αναγκαιότητα. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο φθηνότερος και εξυπνότερος τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής κρίσης της εποχής μας και τα περιθώρια μοιάζουν πρακτικά απεριόριστα. Το σπάταλο (ενεργειακά) δημόσιο πρέπει να κάνει την αρχή. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μπορεί να ξεκινήσει άμεσα από τα κτίρια που ζούμε και εργαζόμαστε.

1 Και όμως το 1995 είχε ήδη εκπονηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης με τίτλο «Ενέργεια 2001» για την πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα, που υποστήριζε ουσιαστικά το Ελληνικό Πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή παρέχοντας σειρά μέτρων ενεργειακής απόδοσης για νέα και υφιστάμενα κτίρια και οικιστικά σύνολα, διαδικασία ενεργειακής πιστοποίησης και βαθμονόμησης των κτιρίων, και μέσων για υλοποίηση αυτών (θεσμικά, διοικητικά, οικονομικά κίνητρα, κλπ.) στη βάση του οποίου ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο η Οδηγία 93/76/ΕΟΚ για τον «περιορισμό και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της ενεργειακής απόδοσης». Για «άγνωστους» λόγους η Πολιτεία όχι μόνο δεν εφάρμοσε τίποτε από όλα αυτά, αλλά και τα «έθαψε».

2 «Ευρωπαϊκή στρατηγική για αειφόρο, ανταγωνιστική και ασφαλή ενέργεια»

Μαργαρίτα Καραβασίλη 

ΑΥΓΗ 4/11/2007

 

 Επιστροφή

 

Oι κλιματικές αλλαγές και τα κινήματα της πόλης

Το τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες ενός βομβαρδισμού από τα Μ.Μ.Ε., ασυνήθιστου μέχρι τώρα, για την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, η κοινή γνώμη απαιτεί τη λήψη μέτρων για τις κλιματικές αλλαγές, που θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ανθρωπότητας .

Εφέτος δόθηκαν στην δημοσιότητα και νέα συμπεράσματα από την διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (IPCC).

Η διακυβερνητική επιτροπή (IPCC) σημειώνει, ότι οι μεταβολές στο κλίμα και η υπερθέρμανση του πλανήτη, οφείλονται κατά κύριο λόγο [υπολογίζεται στο 90%] σε ανθρωπογενείς παράγοντες.

Η Κλιματική αλλαγή έχει έρθει; Σύμφωνα με τους επιστήμονες της IPCC, η απάντηση είναι όχι ακόμα. Υπάρχει ακόμα καιρός να γίνουν βήματα για να σώσουμε τον πλανήτη μας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής υπογράφτηκε το πρωτόκολλο του Κυότο (με «λαμπρή» εξαίρεση τις Η.Π.Α., την Αυστραλία, την Ινδία και την Κίνα), ενώ παράλληλα οι ηγέτες της Ε.Ε. ανακοίνωσαν «μέτρα», που προβλέπουν την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πρόσφατα η WWF σε μελέτη της παρουσιάζει μερικές αρχές για ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, με κύριο άξονα τα θετικά σημεία των ενεργειών αυτών, να υπερτερούν των αρνητικών.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες στα Ηνωμένα Έθνη, 80 ηγέτες κρατών και πολλοί αντιπρόσωποί τους (παρούσα και η κα. Μπακογιάννη), συμφώνησαν να συνάψουν μια νέα συνθήκη για το περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το 2007 ίσως είναι ο πιο πλούσιος χρόνος από γεγονότα και δράσεις για το περιβάλλον στη χώρα μας. Σε αυτό συνέβαλε η τεράστια οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και η προεκλογική περίοδος επέβαλλε ώστε να συζητηθούν έντονα πολλά οικολογικά ζητήματα και έτσι να αφυπνιστούν συνειδήσεις.

Ο ρόλος των ΜΜΕ με την προβολή οικολογικών ζητημάτων συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τα κόμματα, κύρια ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρώτος πρόβαλε τα ζητήματα της οικολογίας σε πολιτικό επίπεδο.

Όμως, η αντιμετώπιση της κατάστασης, που δημιουργήθηκε μετά το κάψιμο περίπου 3,6 εκατ. στρεμμάτων γης το καλοκαίρι, χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση με διεπιστημονική συμμετοχή. Είναι ανάγκη να καταστρωθεί μια πολιτική με νέα αντίληψη. Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, όμως, δείχνουν ότι μάλλον αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό.

Ζούμε, σήμερα, σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα, που από τον τρόπο που αναπτύχθηκε έχει σοβαρά ζητήματα. Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε, δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα. Δεν διατηρήθηκαν ελεύθεροι χώροι, η χρήση τσιμέντου έγινε γενική, ενώ η ασφαλτόστρωση εξαφάνισε το μεγαλύτερο μέρος της γόνιμης γης.

Η πολιτική που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ιδίως από την κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προοιωνίζει καμιά θετική εξέλιξη. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 (για τον αποχαρακτηρισμό των δασών) από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Παράλληλα προωθούνται και συντελούνται σημαντικές πολεοδομικές αλλαγές, γήπεδο Π.Α.Ο., Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, αεροδρόμιο Ελληνικού, συνοδικό μέγαρο, καταπάτηση και περίφραξη ακτών, σχεδιασμός νέων οδικών αξόνων στον Υμηττό κα., που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής. Η άρνηση της παρούσας κυβέρνησης να δημιουργήσει Υπουργείο Περιβάλλοντος ανεξάρτητο από τα Δημόσια Έργα, δημιουργεί, αν μη τι άλλο, καχυποψία για το πόσο «περιβαλλοντική πολιτική» θέλει να ακολουθήσει.

Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη εφέτος το καλοκαίρι, έκαναν την κατάσταση στο λεκανοπέδιο τραγική, με απρόβλεπτες συνέπειες για το κλίμα της Αττικής.

Ό ρόλος των κινημάτων πόλης, κατά την γνώμη μας, περιγράφεται με σαφήνεια στο ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ:

«Υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους, το φυσικό περιβάλλον -τα δάση, τις ακτές, το πράσινο- τη δημόσια υγεία, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στο χώρο, τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τις ήπιες μορφές ενέργειας, την ανακύκλωση, τον έλεγχο της χρήσης της πόλης με κριτήριο τις συλλογικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον».

Ως εκ τούτου φρονούμε ότι τα κινήματα πόλης, θα πρέπει να στραφούν σε ενέργειες και δράσεις τέτοιες, που θα έχουν σαν κύριο άξονα την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, να παρεμβαίνουν δυναμικά και να διεκδικούν τέτοιες λύσεις, που δυστυχώς σήμερα, η Πολιτεία και οι Τοπικοί άρχοντες δεν θέλουν να αναλάβουν. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

    Οργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών δράσεων, στον δήμο, στα ΚΑΠΗ, στα σχολεία. Στόχος, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Eίναι φανερό ότι καμιά πολιτική δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς τη συναίνεση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών,

     Έλεγχος όλων των δημοτικών και δημόσιων κτιρίων στην περιοχή του Δήμου, και αλλαγή του τρόπου κατασκευής τους προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. Εκπόνηση σχεδίων για την μετατροπή τους από τα συνηθισμένα σήμερα ενεργοβόρα κτίρια, σε κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον.

    Στροφή σε νέες πηγές ενέργειας, με την χρήση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών του δήμου. Πχ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας για φωτισμό μικρών δρόμων, στάσεων λεωφορείου, θέρμανσης και ψύξης κτιρίων.

    Υιοθέτηση πρωτοβουλιών για την αποθάρρυνση της χρήσης αυτοκινήτων και αντικατάστασής τους με την χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς. Ανάπτυξη τοπικών δημοτικών και διαδημοτικών λεωφορειακών γραμμών, με χρήση οχημάτων που βασίζονται σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, απαίτηση για επέκταση μέσων σταθερής τροχιάς [μετρό, τραμ, προαστιακός] και σε άλλες περιοχές, με προτεραιότητα την κάλυψη περιοχών με πολλές μετακινήσεις, π.χ. Πανεπιστημιούπολη, Νοσοκομεία κλπ.

    Ανάληψη δράσεων για την ανακύκλωση των σκουπιδιών. Χρήση κάποιων προϊόντων ανακύκλωσης για την παραγωγή ενέργειας, οργανικών λιπασμάτων και χρήση του οικονομικού οφέλους που προκύπτει για επενδύσεις τέτοιες, που .σκοπό θα έχουν την μείωση της χρήση ορυκτών καυσίμων

    Συμμετοχή της Τ.Α. σε επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Οι περισσότεροι δήμοι του Πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών, στερούνται ελεύθερων χώρων και έτσι είναι αδύνατο να αναπτύξουν συστήματα παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την συμμετοχή τους σε ανάλογες επενδύσεις.

    Αλλαγή νοοτροπίας στα δημόσια και δημοτικά έργα. Σταμάτημα της τσιμεντοποίησης και δημιουργίας ελεύθερων χώρων με πράσινο, χώρους αναψυχής με χώμα κλπ. Η κατασκευή πλατειών, δρόμων και πεζοδρομίων με την σημερινή νοοτροπία (τσιμέντο, άσφαλτος, μαλτεζόπλακες) δεν βοηθά στην απορρόφηση ρυπαντών από «φυσικούς καθαριστές» (βακτηρίδια), καταστρέφει τεράστιες εκτάσεις γόνιμου εδάφους, μειώνει την φυτοκάλυψη και εμποδίζει τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κατασκευών και της ύπαρξης γόνιμου χώματος.

    Απαίτηση για επιβολή νέων σύγχρονων κτιριοδομικών κανόνων και προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης στις κατασκευές, με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και οικολογικής δόμησης.

    Διασφάλιση των ελεύθερων χώρων και πρόβλεψη απόκτησης και δημιουργίας νέων. Οι ελεύθεροι χώροι γίνονται πάντα θύματα της όρεξης των κάθε είδους διεκδικητών Όπως είναι γνωστό είναι πολύ λίγοι και ποτέ δεν είναι αρκετοί. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά από κάθε είδους καταπατητές και να εκπονηθούν προγράμματα απαλλοτρίωσης των μη χαρακτηρισθέντων.

    Προώθηση σημαντικών αλλαγών στην διαχείριση των υδάτινων πόρων και την καταπολέμηση της σπατάλης του νερού. Να αναδιαρθρωθούν και να επισκευαστούν τα δίκτυα διανομής, για την μείωση απωλειών. Να ληφθούν μέτρα ελέγχου και βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων και να εφαρμοσθεί η σχετική Νομοθεσία.

    Σταμάτημα κάθε σκέψης για «αξιοποίηση» των δασών και προώθηση μιας συνολικής πολιτικής αναβάθμισής τους (ιδιαίτερα των περιαστικών). Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, όλες οι περιοχές που κάηκαν. Να μην επανέλθει το θέμα αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση.

    Δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, ανεξάρτητου από τα δημόσια έργα. Η μέχρι σήμερα εμπειρία του ενιαίου υπουργείου είναι αρνητική.

    ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής προτείνονται διάφοροι τρόποι, μερικοί σοβαροί, μερικοί ευφάνταστοι και άλλοι μη αποτελεσματικοί. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αναστροφή της κατάστασης είναι η ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ.

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Είναι γνωστή η υποχρηματοδότηση για υλοποίηση έργων και ενεργειών των Δήμων και η κατακράτηση από την Κεντρική Διοίκηση πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι λοιπόν θα πρέπει τα κινήματα να πιέσουν προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης προϋπολογισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την μεταφορά πόρων για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών, αύξησης της κρατικής επιχορήγησης και αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών πηγών (κοινοτικά κονδύλια, αναπτυξιακοί νόμοι κλπ).

Σημαντικό είναι, να αντισταθούν στην αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους συντηρητικούς -και όχι μόνο- κύκλους καλλιεργείται η ιδέα της καθιέρωσης «πράσινης φορολογίας». Στην αντίληψη αυτή πρέπει να αντισταθούμε.

Μείωση της ηχορύπανσης, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων.

Ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Δηλαδή να απελευθερωθεί το μέτωπο της πόλης στη θάλασσα. Ο αγώνας του Δήμου Ελληνικού δείχνει τον δρόμο.

Εμπέδωση της «πράσινης συνείδησης» σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες.

Κλείνοντας, αναφέρουμε ότι η 8η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τις κλιματικές αλλαγές. Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, θα γίνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, διαδηλώσεις με το συγκεκριμένο θέμα.

To ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ σχεδιάζει μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

Χαρά ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

H Xαρά Kαφαντάρη είναι γεωλόγος, e mail: harla@in.gr

Σημείωση: Στοιχεία αντλήθηκαν από την υπό δημοσίευση μελέτη: "Η κλιματική αλλαγή και η κατεύθυνση δράσης των κινημάτων πόλης στο πλαίσιο της Τ.Α., των Χ. Καφαντάρη, Α. Αργυρίου, γεωλόγων. 

ΑΥΓΗ 4/11/2007

 

 Επιστροφή

 

Δήλωση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για την δράση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Οι έλεγχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία του Περιβάλλοντος είναι συνεχείς και εντατικοί και αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία απολογισμού της δράσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος άρχισε να λειτουργεί το 2004, έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό έργο, με περισσότερους από 600 ελέγχους, περίπου 900 βεβαιωμένες παραβάσεις σε 306 περιπτώσεις και συνολικά πρόστιμα άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Διπλασιάσαμε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (από 19 σε 38) και θα τους αυξάνουμε συνεχώς, με στόχο να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι. Παράλληλα, τετραπλασιάζουμε το ανώτατο όριο των προστίμων που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων. Από 500.000 ευρώ, το ανώτατο όριο των προστίμων θα διαμορφωθεί στα 2 εκατ. ευρώ.
Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν αυτούς που έχουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη συνεχούς ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι αδειοδοτούσες αρχές (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες).
Φυσικά, το ΥΠΕΧΩΔΕ διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, παρεμβαίνει σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και ανταποκρίνεται σε καταγγελίες που αφορούν και δραστηριότητες που το ίδιο δεν αδειοδοτεί. Επαναλαμβάνω ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι έργο εθνικής σημασίας και θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολίτες να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία και αποφασιστικότητα».
Απολογισμός δράσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ
Συνολικά 604 ελέγχους έχουν υλοποιήσει από τις αρχές του 2004 έως και σήμερα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο αριθμός των υποθέσεων όπου υπήρξε τελικά εισήγηση για επιβολή προστίμου ανέρχεται σε 306 και το συνολικό ύψος των προστίμων φτάνει τα 10.184.454 ευρώ.
Σημειώνεται ότι και οι 306 περιπτώσεις, όπου διαπιστώθηκαν περιβαλλοντικές παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα, παραπέμφθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς για ποινικές κυρώσεις.
Στο σύνολο των 306 υποθέσεων που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν βεβαιωθεί περίπου 900 παραβάσεις.
Κατόπιν εισήγησης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, από τις Περιφέρειες έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1.066.900 ευρώ, από τις Νομαρχίες ύψους 3.964.534 ευρώ και από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ 5.153.020 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Νόμο, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ εισηγούνται την επιβολή προστίμων ως εξής:
- στον οικείο Νομάρχη, όταν το πρόστιμο δεν ξεπερνά το ποσό των 58.694,06 ευρώ
- στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, για πρόστιμα από 58.694,06 ευρώ – 146.735,14 ευρώ
- Στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όταν το πρόστιμο υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ

ΠΗΓΗ http://www.econews.gr/index.php?itemid=545

 

 Επιστροφή

 

Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

πρόγραμμα

9-10-11 Νοεμβρίου 2007  Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007 (Εναρκτήρια συνεδρία σε ολομέλεια )

15:00-17:00   Προσέλευση-εγγραφές

Προεδρείο:

Εκπρόσωπος ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος ΠΕΕΚΠΕ, Γενικός Γραμματέας ΠΕΕΚΠΕ, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

17:00-17:45 Έναρξη συνεδρίου-Χαιρετισμοί

17:45-19:15  Εισηγήσεις προσκεκλημένων ομιλητών

Γιώργος  Φαραγγιτάκης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΕΕΚΠΕ

«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Η σημερινή πραγματικότητα και η σχέση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την εκπαίδευση για την αειφορία»

Μιχαήλ Σκούλλος,Διευθυντής Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος MIO-ECSDE, GWP-Med, Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

«Μετεξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) προς Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ): Ομοιότητες και Διαφορές»

Ευγενία Φλογαΐτη,

Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ Πανεπιστήμιου Αθηνών

«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση / Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία»

19:15-19:30  «Η πορεία της ΠΕ μέσα από εικόνες και μουσική - Περιβάλλον - κοινωνία - εκπαίδευση: το οδοιπορικό μιας δύσβατης γοητευτικής πορείας»

Αθανασάκης Μ. Αρτέμης, Διδάσκων Μαρασλείου Διδασκαλείου Δ..Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Φουαγιέ (εξωτερικός χώρος) αμφιθεάτρου AULA  Συνεδρία παρουσίασης ανηρτημένων ανακοινώσεων  (posters)

19:30-20:30   Υπεύθυνοι: Φαρμάκης Γιάννης, Σαλαπατάρας Στέλιος, Καλαΐτζής Γιώργος, Μανουσάκης Γιώργος, Τραγαζίκης Παναγιώτης

Αρ. 1

Περιοδικό της ΠΕΕΚΠΕ  «Για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Αρ. 2

Δημητρίου Δωρίτα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στις Φυσικές Επιστήμες, Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Ένα διαδικτυακό μαθησιακό πρόγραμμα για την επιμόρφωση προϋπηρεσιακών εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης στη δυναμική οικοσυστημάτων και τη βιοποικιλότητα»

Αρ. 3

Καρούντζου Γεωργία, Εκπαιδευτικός Α΄/θμιας Εκπ.

Φλεβάρη Δέσποινα, Εκπαιδευτικός Α΄/θμιας Εκπ.

«Οι δυσκολίες των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και προτάσεις για την επιμόρφωση τους σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

Αρ. 4

Καρυδά – Θουλιώτη Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Α΄/θμιας Εκπ.

Μιχάλης Κασούτας, Υποψ. Διδάκτορας, Εκπαιδευτικός Α΄/θμιας Εκπ.

«Διεθνής δεκαετία της εκπαίδευσης για την αειφόρο ή βιώσιμη ανάπτυξη 2005-2014: Η Προβληματική γύρω από την Εκπαίδευση για την αειφόρο ή βιώσιμη ανάπτυξη»

Αρ. 5

Τσελεκτσίδου Π., Υπεύθυνη Π.Ε. της Δ.Δ.Ε. Ν. Καβάλας

Λαμπροπούλου Τ., Καθηγήτρια Πληροφορικής 6ο Γυμν. Καβάλας

«Υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας»

Αρ. 6

Κουβούνας Θεοφάνης, Εκπαιδευτικός Β΄/θμιας Εκπ., ΠΕ 14

«Παραπήνειες Παραγωγικές. Μονάδες»

Αρ. 7

Καρούντζου Γεωργία,  Υποψ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Εκπαίδευση για Βιώσιμη ανάπτυξη. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Διαπολιτισμική Αγωγή. Παιδαγωγικές προσεγγίσεις με κοινά χαρακτηριστικά»

Αρ. 8

Παρασκευά-Χατζηχαμπή Δήμητρα *, Υποψήφια Διδάκτωρ στον Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής, ΕΚΠΑ

Κορφιάτης Κωνσταντίνος, Λέκτορας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Κύπρου

Χατζηχαμπής Χαρ. Ανδρέας, Επιστημ. Υπεύθυνος Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ)

Αριανούτσου Μαργαρίτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Τα φυτά της Κύπρου: ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών και εκπαιδευτικών για την οικολογία και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση»

Αρ. 9

Παπαζήση Χ., Δρ. Οικολογίας, Υπεύθ. Π.Ε. Β΄ Δ/νσης Δ.Ε. Αθήνας,

Παπαζήση Ε., Διευθύντρια 21ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών

«Εκπαίδευση  για την αειφόρο ανάπτυξη  και αειφόρος τουρισμός»

Αρ. 10

Χατζηχαμπής Χαρ. Ανδρέας*, Επιστημ. Υπεύθυνος Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ)

Παρασκευά-Χατζηχαμπή Δήμητρα,  Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Παν. Κύπρου,  Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες 

«“Η πανίδα της χερσονήσου του Ακρωτηρίου”,  ένα ολοήμερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης»

Αρ. 11

Νικητάκη  Μαρία, Εκπαιδευτικός στο  1ο  Δημοτικό Σχολείο  Βούλας, μεταπτυχιακό  στα  Παιδαγωγικά  στο Universite Libre  de Bruxelles

«Δουλεύοντας  από  κοινού την  παγκόσμια  περιβαλλοντική  χάρτα»

Αρ. 12

Γιαννακόπουλος Δημήτρης, Βασιλοπούλου Ευαγγελία, Εκπαιδευτικοί-Μεταπτυχιακοί φοιτητές Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

«Περιβαλλοντική εκπαίδευση και Μουσειακή αγωγή: Ένα πρόγραμμα εφαρμογής στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή»

Αρ. 13

Γιαννακόπουλος Δημήτρης, Βασιλοπούλου Ευαγγελία, Εκπαιδευτικοί-Μεταπτυχιακοί φοιτητές Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

«Από τη Φυσική Ιστορία στην Αειφορία: Εφαρμογή εκπαιδευτικού σεναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για τα δάση, με τη χρήση του Αβακίου (E- Slate)»

Αρ. 14

Βίτους Χριστίνα, Δασκάλα,  Μετεκπαιδ. Μαράσλειου Διδασκαλείου

«Ήχοι της φύσης με ανακυκλωμένα υλικά»

Αρ. 15

Καρυπίδης Γεώργιος, Παπαχατζή Αγορίτσα, Βασιλειάδου Μαγδαληνή, Παντελίδης Δημήτριος, Θεοδοσάκη Ζωή, Εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Παρανεστίου

«Από τον Παρανέστιο παράδεισο… στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

Αρ. 16

Βεργοπούλου Σοφία*, MSc Χημικός , Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου (Σκούλλος Μιχάλης, Καθηγητής , Τμήμα Χημείας, Ε.Κ.Π.Α.

«Η λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην πορεία εφαρμογής της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη»

Αρ. 17

Τρισεύγενη Πουλοπούλου*, Φιλόλογος  Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

Πίσχου Χαρά, Μουσικός,  Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

«“Η διαχείριση του νερού στην πόλη μας”: λα σι ντο ρέ…ει το νερό στο χρυσοπράσινο φύλλο»

Σημείωση: Στο χώρο της συνεδρίας αναρτημένων ανακοινώσεων θα αναρτηθούν και posters με θέμα τις δασικές πυρκαγιές, posters παραρτημάτων της χώρας και poster του ΚΠΕ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Οι συνεδρίες των προφορικών ανακοινώσεων γίνονται  παράλληλα σε τέσσερις αίθουσες Α,  Β,  Γ & Δ

(Κάθε προφορική ανακοίνωση θα έχει διάρκεια 15 λεπτών και θα διατίθενται 5 λεπτά για ερωτήσεις από τους συνέδρους)

Αίθουσα Α: «Ερευνητικές εργασίες»  - 1η συνεδρία

Προεδρείο:  Σωτηράκου Μαρία, Λάμπρος Ιωάννης,  Μαρδίρης Θεόδωρος, Παναγιωτίδου Βαρβάρα, Περδικάρη Σοφία

09:00-09:20

Καζταρίδου Αλίκη, Δασκάλα 1ου Δ.Σ. Καστοριάς

«Οι επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

09:20-09:40

Χριστοδούλου Νικόλαος, ΜΑ, PhD, Εκπ/κός Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης

«Βιοφιλικές και βιοφοβικές στάσεις των μαθητών/τριών απέναντι στους έμβιους οργανισμούς στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

09:40-10:00

Παναγιωτίδου Βαρβάρα, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ4

Τζήκας Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 70

Σταγιάννη Αικατερίνη*, Δασκάλα-Βιολόγος, Εκπ/κός Κ.Π.Ε. Κισσάβου-Μαυροβουνίου

Γκαλμπογκίνης Μιχάλης, Γυμναστής, Εκπ/κός Κ.Π.Ε. Κισσάβου-Μαυροβουνίου

Ντιβέρη Παναγιώτα, Δασκάλα, Αν. Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Κισσάβου-Μαυροβουνίου

«Διερεύνηση των αντιλήψεων εκπαιδευτικών Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.)-Αειφορίας»

10:00-10:20

Σωτηροπουλου Δήμητρα, Γεωπόνος, MSc Φυτικής Παραγωγής ΓΠΑ, Υποψ. Δρ. Φυτικής Παραγωγής ΓΠΑ, Εκπ/κός ΚΠΕ Αργυρούπολης

«Το περιβάλλον και η γεωργία μέσα από την οπτική της Π.Ε.»                        

10:20-10:40

Περδικάρη Σοφία*, Υπ. ΠΕ Α/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κοντογιάννη Αλκηστις, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Μελέτη και αξιολόγηση της ικανότητας περιβαλλοντικής δράσης παιδιών προσχολικής ηλικίας»

10:40-11:00

Ματζάνος Δημήτριος, Δάσκαλος, MSc ΠΕ Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Αειφορία και τοπικό περιβάλλον: Διαθεματική προσέγγιση της Κοιλάδας του Αίθωνα με τη μέθοδο Project»

11:00-11:30

Διάλειμμα

Αίθουσα Β: «Εργασίες σχετικές με σχολικά προγράμματα»  - 1η συνεδρία

Προεδρείο: Παντής Ιωάννης,  Δασκολιά Μαρία, Παπαζήση Χριστίνα, Φαρμάκης Γιάννης, Ορεινός Θεόδωρος

09:00-09:20

Μπιτσάκου Μαρία, Καθηγήτρια Β/θμιας Εκπαίδευσης

«Η ρύπανση της θάλασσας»

09:20-09:40

Λάζαρης Αντώνιος, Βιολόγος, ΠΕ:04

«Διαχείριση αστικών λυμάτων: Η περίπτωση του βιολογικού καθαρισμού της Ανατολικής Αττικής»

09:40-10:00

Λάππα - Κελέση Βασιλική, Υπεύθυνη ΠΕ Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ευρυτανίας

«Ο λαϊκός πολιτισμός στην υπηρεσία της Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης»

10:00-10:20

Βασιλάκη Ασπασία, Νηπιαγωγός

«Ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας στο νηπιαγωγείο. Από τόσο νωρίς;»

10:20-10:40

Αναστασοπούλου Ελένη, Νηπιαγωγός

«Μια θάλασσα στο νηπιαγωγείο μας»

10:40-11:00

Στέρπη Χριστίνα, Εκπ/κός Φυσικής Αγωγής, 6ο Δημ. Σχ. Χαλκίδας

«Ελιά, ο ευλογημένος καρπός»

11:00-11:30

Διάλειμμα

Αίθουσα Γ: «Εκπαιδευτικό υλικό»  - 1η συνεδρία

Προεδρείο:    Τρούμπης Ανδρέας, Δημοπούλου Μαρία, Ιωάννου Θάνος, Νομικού Χριστίνα, Χριστοπούλου Έφη

09:00-09:20

Κουβούνας Θεοφάνης, Εκπ/κός ΠΕ 14, Β/θμιας Εκπ/σης Λάρισας

«Η Πόλη που ζω»

09:20-09:40

Κουσκολέκα Νέλλη, Χημικός-Εδαφολόγος, Msc, PhD, Ερευνήτρια-Συγγραφέας

Άννα Ταμπούκου*, Γεωπόνος, Καθηγήτρια Β/θμιας Εκπαίδευσης, 2ο Γυμνάσιο Βούλας

«Το εκπαιδευτικό πακέτο: Έδαφος - Ένας ολόκληρος κόσμος»

09:40-10:00

Κατερίνα Πλακίτση1*, Νίκος Κολιός2, Σπυράτου Ειρήνη1, Μανώλη Βάγια1, Ραπανάκης Παναγιώτης3, Παγγέ Πολυξένη1, Καλδρυμίδου Μαρία1

1Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών

2Εκπ/κός Α/θμιας Εκπαίδευσης, 3Μετ. φοιτητής

«Αλληλεπιδραστικά περιβάλλοντα μάθησης με θέμα: “Περιβάλλον - Η προστασία του δάσους”»

10:00-10:20

Μπαμπίλα Ελένη*, Υπεύθυνη ΠΕ Α΄ Δ/νσης Α/θμιας Αθηνών

Δημοπούλου Μαρία,  Υπεύθυνη ΠΕ Α΄ Δ/νσης Α/θμιας Αθηνών Ζόμπολας Αναστάσιος, Εκπαιδευτικός, 1ο Δ.Σ. Ζωγράφου

Φραντζή Αντιόπη, Εκπαιδευτικός, 7ο Δ.Σ. Αθηνών,

Χατζημιχαήλ Μαριάννα, Υπεύθυνη ΠΕ Β΄ Δ/νσης Α/θμιας Αθηνών

Το μάθημα της Γεωγραφίας ως όχημα προς την Εκπαίδευση για την Αειφορία

10:20-10:40

Φλώρου Δήμητρα,  Υπεύθυνη ΠΕ Δ΄ Δ/νσης Α/θμιας Αθηνών

Χατζημιχαήλ Μαριάννα,  Υπεύθυνη ΠΕ Β΄ Δ/νσης Α/θμιας Αθηνών

«Μαθηματικά και Περιβαλλοντική Αγωγή: Η αλληλεπίδραση δυο επιστημονικών πεδίων με στόχο την Εκπαίδευση για την Αειφορία»

10:40-11:00

Παναγιωτίδου Λητώ* , Εκπ/κός Β/θμιας, ΠΕ19, 2ο Γυμνάσιο Νάουσας

Θωμά Ραλία*, Εκπ/κός Α/θμιας, 4ο Δ.Σ Σαλαμίνας

«Υγροβιότοποι της Ελλάδας. Ένα εκπαιδευτικό λογισμικό υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία»

11:00-11:30

Διάλειμμα

Αίθουσα Δ: «Θεματικά δίκτυα και ΚΠΕ»  - 1η συνεδρία

Προεδρείο:    Σκαναβή Κωνσταντίνα, Αγγελίδης Ζήσης, Μάναλης Παντελής, Σταγιάννη Κατερίνα, Τσιροπούλου Σοφία

09:00-09:20

Τσιμπλούλης Γεράσιμος, Δάσκαλος, Εκπ/κός του ΚΠΕ Μακρινίτσας

«Η πολιτισμική διάσταση των προγραμμάτων του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας:

Λαϊκός Πολιτισμός και Περιβάλλον μέσα από την οπτική της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας»

09:20-09:40

Αγγελίδης Ζήσης*, Αθανασίου Χρυσούλα, ΚΠΕ Ελευθερίου - Κορδελιού

Ιωάννης Φαρμάκης, Υπ. ΠΕ Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσσαλονίκης

«Ελληνικός θερμαλισμός: Εκπαίδευση για την Αειφορία»

09:40-10:00

Σμπαρούνης Θεμιστοκλής, Βιολόγος, MSc Οικολογίας, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Αργυρούπολης,

«Η συμβολή των εθνικών θεματικών δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζονται απο ΚΠΕ στην προαγωγή της εκπαίδευσης για την αειφορία»

10:00-10:20

Ζωδιάτου Έλενα*, Πασσά Μαριάνα, Σταυρόπουλος Ανδρέας

Εκπαιδευτικοί Κ.Π.Ε. Κλειτορίας,

«Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Αγωγής για μαθητές Ειδικών Σχολείων»

10:20-10:40

Θεοδωρίδου Σοφία, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Έδεσσας

Τσιγγενοπούλου Ευαγγελία, Αναπλ. Υπεύθυνης του Κ.Π.Ε. Έδεσσας

Κολίνη Καλλιόπη*, Δασκάλα, Νηπιαγωγός, Εκπ/κός του ΚΠΕ Έδεσσας, Σαββαντόγλου Κωνσταντίνος, Χημικός, Εκπ/κός  του ΚΠΕ Έδεσσας, Τεστέμπαση Αθηνά, Χημικός Μηχανικός, Εκπ/κός του ΚΠΕ Έδεσσας

 «Εκπαιδευτικό υλικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας»

10:40-11:00

Καλδέλλη Ηλ. 1*, Σπυρόπουλος Γ. 2, Κωφόπουλος Γ.1, Κονδύλη Αιμ. 3, Καλδέλλης  Κ.Ι.2

(1) ΚΠΕ Ευεργέτουλα-Λέσβου, (2) Εργ. Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος, ΤΕΙ Πειραιά, (3) Εργαστήριο Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων, ΤΕΙ Πειραιά

«Η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών στην αειφόρο ανάπτυξη. Εκπαίδευση στη λειτουργία πειραματικής εγκατάστασης»

11:00-11:30

Διάλειμμα

Αίθουσα Α: «Ερευνητικές εργασίες» - 2η συνεδρία

Προεδρείο:  Σκορδούλης Κωνσταντίνος, Κορφιάτης Κων/νος, Νικολάου Κώστας, Παρασκευόπουλος Στέφανος, Σκρίνης Ευάγγελος

11:30-11:50

Νικολάου Κώστας, Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Αν. Καθηγητής (ΠΔ407/80) Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Διδάσκων ΕΑΠ

«Σχετικά με την ποιότητα του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα των σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη»

11:50-12:10

Ράγκου Πολυξένη*, Καραμέρης Αθανάσιος, Καστάνη Λουίζα,  Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Σπουδαστήριο Δασικής Αναψυχής, Περιβαλλοντικής Αγωγής και Κοινωνιολογίας

«Διερεύνηση των αντιλήψεων των φοιτητών Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. σχετικά με τις έννοιες “περιβάλλον” και “αειφόρος ανάπτυξη”».

12:10-12:30

Κορφιάτης Κωνσταντίνος*, Λέκτορας Τμήματος Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Χοβαρδάς Τάσος, Διδάκτορας Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ

«Μεθοδολογία αξιολόγησης συνεργατικής μάθησης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

12:30-12:50

Γραμμένου Ελπίδα, εκπ/κός, απ. Διδασκαλείου ΤΕΠΑΕ Νηπιαγωγών

Παπαδοπούλου Πηνελόπη, Βιολόγος, Υπεύθυνη Π.Ε., Δρ Επιστημών της Αγωγής του ΑΠΘ

«Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στη προσχολική αγωγή: Μια ερευνητική προσέγγιση»

12:50-13:10

Λάσκαρης Σταύρος, Εκπαιδευτικός, Οικονομολόγος  

«Οικονομία-επιμόρφωση στην Π.Ε. και επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών»

13:10-13:30

Μπάρμπας Τάσος*, Εκπαιδευτικός Α/θμιας, M.Sc., Υπ. Διδάκτορας

Παρασκευόπουλος Στέφανος, Αν. Καθηγητής, Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου, Παιδ. Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας στην εκπαίδευση:  η συμβολή των ντοκιμαντέρ φύσης»

13:30-17:00

Μεσημβρινό διάλειμμα

Αίθουσα Β: «Εργασίες σχετικές με σχολικά προγράμματα» - 2η συνεδρία

Προεδρείο:  Μυλωνάς Μωυσής, Βασσάλα Παρασκευή, Καινούργιου Σοφία, Σούρμπη Αλεξάνδρα, Χατζημιχαήλ Μαριάννα

11:30-11:50

Μιχαήλ Μιχαήλ*, Κορφιάτης Κώστας & Κωνσταντίνου Κων/νος

Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Η καλλιέργεια στάσεων σχετικά με την κατανάλωση και διαχείριση του νερού με τη χρήση ιστοεξερευνήσεων»

11:50-12:10

Κρομυάδου Χαρίκλεια, Φιλόλογος, Υπεύθυνη ΠΕ Αρκτούρου

«Χαρτογράφοι του Βέρνου και του Βαρνούντα»

12:10-12:30

Κουκλιάτη Όλγα*,   Μπαρχαμπά Μαρία

Δασκάλες, Δημοτικό Σχολείο Λευκών - Κώστου Πάρου

«Πρίγκιπες και πριγκίπισσες στον κήπο»

12:30-12:50

Βασιλούδης Ιωάννης,  Δάσκαλος, 8ο Δ.Σ. Αμαρουσίου

«Πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη: μελέτη περίπτωσης»

12:50-13:10

Γιαννακοπούλου Σωτηρία*, Χημικός, 4ο Γυμνασίου Αργυρούπολης 

Κατσίρη Παναγιώτα, Θεολόγος, 4ο Γυμνασίου Αργυρούπολης 

«Εις το βουνό εκεί ψηλά υπάρχουν φρύγανα πολλά - Το φρυγανικό οικοσύστημα του Υμηττού»

13:10-13:30

Κορκής   Άγγελος, Χημικός του Γενικού Λυκείου Πύλης Τρικάλων

«Βιοαντιδραστήρας»

13:30-17:00

Μεσημβρινό διάλειμμα

Αίθουσα Γ: «Εκπαιδευτικό υλικό» - 2η συνεδρία

Προεδρείο:  Κόκκοτας Παναγιώτης, Παπαδημητρίου Βασιλική,  Μπαζίγου Κατερίνα, Τσελεκτσίδου Τούλα, Σφακιανάκη Μαρία

11:30-11:50

Λιαράκου Γεωργία, Λέκτορας, ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου

Μουστάκας Λουκάς *, Παπαβασιλείου Βασίλης,   Παπαδομαρκάκης Ιωάννης, Εκπ/κοί, Υπ. Διδ/κτορες Παν. Αιγαίου  

Χαντζιάρα Θεώνη, Εκπ/κός, Μεταπτυχιακό Παν. Αιγαίου

«“Ενέργεια – Περιβαλλοντική Ρύπανση” με την τεχνική της Χαρτογράφησης Εννοιών»

11:50-12:10

Κόκκοτας Π., Πήλιουρας Π.*, Μαλαμίτσα Αικ., Σταμούλης Ευθ., Αντωνίου Α., Λαθούρης, Δ. Μαυρογιαννάκης Μ.

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

«“Μικροί επιστήμονες σε δράση για την προστασία του πλανήτη”: Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με τη χρήση και την αξιοποίηση των ΤΠΕ»

12:10-12:30

Φιλίππου  Άννα, Κώστας Κορφιάτης, Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

«“Αλυκή”: Ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

12:30-12:50

Φραντζή Αντιόπη*, Νομικός, Εκπ/κός Α/θμιας Εκπ/σης, Μάναλης Παντελής, Υπεύθυνος  ΠΕ Β/θμιας Πειραιά, Πλατανιστιώτη  Σοφία, Βιολόγος, Εκπ/κός Β/θμιας Εκπ/σης, Σκαρμπαδώνης  Σταμάτης, Εκπ/κός Α/θμιας Εκπ/σης, Στεφανόπουλος  Νίκος, Υπεύθυνος  Π.Ε. Α/θμιας Δ' Αθήνας, Τσελεκτσίδου Τούλα, Υπεύθυνη Π.Ε. Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Καβάλας, Βαβούρη Αλίκη, Υπεύθυνη Δικτύων και Προγραμμάτων Π.Ε. ΕΕΠΦ

«“Στην αυλή των Οικολογικών Σχολείων… σαν στο σπίτι μας”, εκπαιδευτικό υλικό για προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

12:50-13:10

Ασημακοπούλου Αικατερίνη*,  Εκπ/κός Β/θμιας Εκπαίδευσης, Med

Σπυράτου Ειρήνη, Εκπ/κός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Med

«Η αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού στη διδασκαλία εννοιών και φαινομένων που σχετίζονται με τη λιθόσφαιρα και την υδρόσφαιρα»

13:10-13:30

Καλογεροπούλου Φωτεινή, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής

«Οι λαϊκές ονομασίες των μηνών ως μέσο για την Περιβαλλοντική Αγωγή στην Α/θμια Εκπαίδευση»

13:30-17:00

Μεσημβρινό διάλειμμα

Αίθουσα Δ: «Θεματικά δίκτυα, ΚΠΕ και θεωρητικές» - 2η συνεδρία

Προεδρείο:   Χατζημπίρος Κίμωνας, Γεωργόπουλος Αλέξανδρος,  Δίτσιου Μαλαματή, Σχίζα Κωνσταντίνα, Φουσέκη Έφη

11:30-11:50

Παρασκευά-Χατζηχαμπή Δήμητρα*, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Παν. Κύπρου, Κωνσταντίνος Κορφιάτης, Λέκτορας ΠΕ Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Παν. Κύπρου, Χατζηχαμπής Χαρ. Ανδρέας, Επιστημ. Υπεύθυνος Κυπριακού ΚΠΕΕ

«Η συμβολή των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην προϋπηρεσιακή κατάρτιση εκπαιδευτικών: Αξιολόγηση προγράμματος στην οικολογία φυτών»

11:50-12:10

Φουσέκη Έφη, Υπ. ΠΕ, Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας

Παυλικάκης Γιώργος*, Υπ. ΠΕ, Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας,                                

Δίτσιου Μαλαματή, Υπ. ΠΕ, Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας

«Εθνικό θεματικό δίκτυο “Άμπελος, πολύτιμον της Μεσογείου αγαθόν”. Η εμπειρία από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας»

12:10-12:30

Σταυροπούλου Ν.*, Παπακωνσταντίνου Κ., Κιζήλου Κ., Κούρτη Ι., Κυριακόπουλος Κ. & Χείρας Γ., ΚΠΕ Ακράτας

«Τα προγράμματα του ΚΠΕ Ακράτας και η σύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία»

12:30-12:50

Καλαμπαλίκη Θάλεια, Νηπιαγωγός–Φιλόλογος, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ευβοίας

«“Αναζητώντας το πράσινο στη φύση και στα παραμύθια”: Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για  μαθητές προσχολικής και  πρώτης  σχολικής ηλικίας»

12:50-13:10

Γεωργόπουλος Αλέξανδρος, Αν. Καθηγητής, ΤΠΑΕ-ΑΠΘ

«Επί τέλους, πόσο διεπιστημονική καταφέραμε να κάνουμε την ΠΕ;»

13:10-17:00

Μεσημβρινό διάλειμμα

Αίθουσα Α: «Θεωρητικές εργασίες» - 3η συνεδρία

Προεδρείο: Μάργαρης Νικόλαος, Τσελέντης Βασίλης, Κούσουλας Γιώργος, Σπανού Μάγδα, Τζανετουλάκου Γεωργία

17:00-17:20

Γκαλμπογκίνης Μιχάλης, M.Sc., εκπαιδευτικός Κ.Π.Ε. Κισσάβου-Μαυροβουνίου

«Περιβάλλοντας φίλια τον αθλητισμό. Η περίπτωση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου 2006 στη Γερμανία»

17:20-17:40

Κούσουλας Γεώργιος, Υπεύθυνος  ΠΕ  Β΄ Δ/νσης  Β/θμιας  Αθήνας

«Καταναλωτισμός και περιβάλλον»

17:40-18:00

Φαραγγιτάκης Γιώργος, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Αργυρούπολης

«Τα Κέντρα ΠΕ: Αρνητικές πτυχές στην ανάπτυξη του θεσμού»

18:00-18:20

Παπαδόπουλος Αθανάσιος*, Δάσκαλος, Δρ Ειδικής Αγωγής, Διδάσκων ΜΔΔΕ Παν. Αθηνών, Χατζή Μαρία, Δασκάλα, Υπ. Διδάκτορας ΦΕ, ΠΤΔΕ Παν. Αθηνών, Κόκκοτας  Παναγιώτης, Ομ. Καθηγητής Διδ. ΦΕ, ΠΤΔΕ Παν. Αθηνών

«Η συμμετοχή των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

18:20-18:40

Σπανού Μαγδαληνή, Υπ. ΠΕ Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά

«Τα περιβαλλοντικά ατυχήματα, μια έγκαιρη προειδοποίηση προς τον άνθρωπο»

18:40-19:10

Διάλειμμα

Αίθουσα Β: « Εργασίες σχετικές με σχολικά προγράμματα» - 3η συνεδρία

Προεδρείο:  Σαλαπατάρας Στέλιος, Μπαμπίλα Ελένη, Παλαιοπούλου Ρέα, Παπαθανασίου Δημήτρης, Φλώρου Δήμητρα

17:00-17:20

Βασιλάκη Αναστασία , Εκπ/κός ΠΕ14, 5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης

«Παραδοσιακά-βιολογικά προϊόντα & τεχνολογία τροφίμων»: ένα παράδειγμα ενσωμάτωσης  της  Π.Ε. σε μάθημα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης»

17:20-17:40

Δεληγιάννη Ζωή*, Γκίκα Ειρήνη,  Δασκάλες,  14o Δημ. Σχ. Χαϊδαρίου, Καρίμαλη Αγλαϊα, Υπεύθυνη Π.Ε Γ΄ Δ/νση Π.Ε Αθήνας

«Η θάλασσα, που  μας ενώνει»

17:40-18:00

Κατωπόδη Ανδρονίκη, Νηπιαγωγός, 3ο Νηπιαγωγείο Γέρακα Ανατολικής Αττικής

«Συνεργασία Νηπιαγωγείου με Ειδικό Σχολείο στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: “Τρέχει, τρέχει…το νερό”»

18:00-18:20

Σταυρόπουλος Ανδρέας, Δάσκαλος, Κ.Π.Ε. Κλειτορίας

«Γνωρίζω καλυτέρα τον τόπο μου: Η διαθεματική σύνδεση του περιβάλλοντος, της τοπικής ιστορίας και της φυσιογνωμίας μιας περιοχής με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα μέσα από την ΠΕ»

18:20-18:40

Σιόλα Παναγούλα, Μαστοράκη  Μαρία, Δημ. Σχ. Χιλιομοδίου

«Η υπερ-κατανάλωση φυσικών πόρων στο δικό μας κόσμο»

18:40-19:10

Διάλειμμα

Αίθουσα Γ: «Ερευνητικές εργασίες» - 3η συνεδρία

Προεδρείο:   Φλογαΐτη Ευγενία, Σπυροπούλου Δήμητρα, Ρεμπάπη Τίνα, Χριστοδούλου Νικόλαος, Αγγελίδου Ευαγγελία

17:00-17:20

Σπυροπούλου Δήμητρα*, Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,

 Αντωνακάκη Τριανταφυλλιά, Δεληγιάννη Δήμητρα, Μπούρας Σαράντος,  Φαρμάκης Κων/νος, Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο Π.Ι.

«Μελέτη θεσμικών παραγόντων στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής παιδείας των μαθητών/τριών του Λυκείου»

17:20-17:40

Μαλαματή Δίτσιου* Υπ. ΠΕ Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας, Γιώργος Παυλικάκης, Υπ. ΠΕ Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας, Έφη Φουσέκη, Υπ. ΠΕ, Δ/νσης Β/θμιας  Εκπ/σης Α΄ Αθήνας

«Καταγραφή επιμορφωτικών αναγκών των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

17:40-18:00

Σχίζα Κωνσταντίνα, Υπ. ΠΕ, Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας

«Βιωσιμότητα: «Ποιοι» και «γιατί» μιλούν γι’ αυτήν;»

18:00-18:20

Βασάλα Παρασκευή, Υπ. ΠΕ, Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κεφαλληνίας

«Μελέτες πεδίου στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο πλαίσιο των σχολικών περιπάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

18:20-18:40

Καρυδά Ελένη,  Σχολικής Σύμβουλος, Δρ. Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών

Μιχάλης Κασούτας, Μ.Ed., Υπ. Διδάκτορας Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών

«Βιώσιμος ή αειφορικός καταναλωτισμός: Οι καταναλωτικές συνήθειες των μαθητών σε σχέση με την αγορά προϊόντων και τη διαχείριση απορριμμάτων»

18:40-19:10

Διάλειμμα

Αίθουσα Δ: «Διδακτικές προτάσεις» - 3η συνεδρία

Προεδρείο: Κατσίκης Απόστολος, Πλακίτση Αικατερίνη, Μπλάντζας Νίκος, Πουλοπούλου Τρισεύγενη, Καραγιάννης Αθανάσιος

17:00-17:20

Χατζηλεοντιάδου Σοφία*, Δρ. Πολ. Μηχανικός, Μέλος ΣΕΠ, ΕΑΠ

Χατζηλεοντιάδης Λεόντιος, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΑΠΘ

«Εικονικά περιβάλλοντα μάθησης: Ένα νέο Σημείο Αναφοράς για την Εκπαίδευση για την Αειφορία»

17:20-17:40

Ριζάκη Αικατερίνη*, Υποψήφια Διδάκτορας, Π.Τ.Δ.Ε. Παν. Αθηνών

Κόκκοτας Παναγιώτης, Ομ. Καθηγητής, Π. Τ. Δ. Ε. Παν. Αθηνών

«Η κατανόηση της έννοιας της ενεργείας ως προϋπόθεση για την οικολογική κατανόηση. Μια διδακτική πρόταση της έννοιας της ενέργειας με βάση το μοντέλο των ενεργειακών αλυσίδων στη στοιχειώδη εκπαίδευση»

17:40-18:00

Μανδρίκας Αχιλλέας*, Υπ. διδάκτορας ΠΤΔΕ Αθηνών, Παρκοσίδης Ιωάννης,  Υπ. διδάκτορας ΠΤΔΕ Αθηνών, Στούμπα Αρτεμησία,  Υπ. διδάκτορας ΠΤΔΕ Αθηνών, Αντωνοπούλου Μαρία,  Υπ. διδάκτορας ΠΤΔΕ Αθηνών, Τσιλίδης Μιχαήλ, Μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΤΔΕ Αθηνών,  Χαλκίδης Άνθιμος, Δρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠΤΔΕ Ιωαννίνων,  Σκορδούλης Κων/νος,  Καθηγητής ΠΤΔΕ Αθηνών

«Διδακτική πρόταση για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών για την αειφορία: η περίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης»

18:00-18:20

Αθανασόπουλος Α., Ιωάννου Α*.,  Μπαζίγου Κ., Νομικού Χ., Σωτηροπούλου Δημ., Τραγαζίκης Παν., Εκπαιδευτικοί

«Παιδαγωγικές δραστηριότητες με θέμα το νερό προσανατολισμένες στην αειφορία»

18:20-18:40

Βίγκλας Παναγιώτης, Εκπαιδευτικός ΚΠΕ Μακρινίτσας

Γκράσσος Γεώργιος*, Εκπαιδευτικός ΚΠΕ Μακρινίτσας

«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες. H Χρήση του Παγκοσμίου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (G.P.S.) σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

18:40-19:10

Διάλειμμα

Αίθουσα Α: «Ερευνητικές εργασίες» - 4η συνεδρία

Προεδρείο: Δημητρίου Αναστασία, Δημόπουλος Παναγιώτης, Αθανασάκης Αρτέμης, Μουλίνου Άννα, Τσαλίκη Ελισάβετ

19:10-19:30

Τσαλίκη Ελισάβετ, Εκπαιδευτικός Βιολόγος, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση

«Η ενδυνάμωση μέσα από τη διερεύνηση των προθέσεων των παιδιών για συμμετοχή σε δράσεις για την προστασία του δάσους»

19:30-19:50

Κουμανζέλης Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός,

Κεχαγιάς Θεόδωρος*, Εκπαιδευτικός, 11ο Δημ. Σχολ. Αργυρούπολης

«Αναζήτηση των κυρίαρχων τάσεων που αφορούν τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες μέσα από την έρευνα περιληπτικών και των αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα»

19:50-20:10

Τζιότζιου  Λένα*, Υπεύθυνη ΠΕ Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων,

Μηλιώνης Γιάννος, Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αυγέρου Πένυ, Φοιτήτρια Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων

«Περιβαλλοντική  Αγωγή  &  Μ.Μ.Ε.»

20:10-20:30

Χριστακάκης  Γεώργιος*, Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Οχημάτων στη Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση

Χατζηλεοντιάδου Σοφία, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος ΣΕΠ, ΕΑΠ

«Επαγγελματικές πρακτικές στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης: Καταγραφή αντιλήψεων μαθητών ειδικότητας ΤΕΕ γύρω από τα απόβλητα των οχημάτων»

Αίθουσα Β: « Συνεργασίες » - 4η συνεδρία

Προεδρείο:  Ορφανός Στέλιος,  Καλεράντε Ευαγγελία, Βούλγαρης Γεώργιος, Ξυλόκοτα Αναστασία, Τσεμπερλίδου Μαριάννα

19:10-19:30

Δρ. Ζωγραφάκης Νικόλαος, Διευθυντής Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης,

Δασενάκης Δημήτριος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης

Καταντωνάκη Μαρία, Χημικός, Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης

«“Ενημέρωση και παρακίνηση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη βελτίωση της ενεργειακής συνείδησης και συμπεριφοράς (FEE)”: Σχολικό Έτος 2002-2003»

19:30-19:50

Χαρακάκος Χ. Νίκος, Καθηγητής Θεολογίας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σ.Ε.Π., Διδάκτωρ Θεολογίας και Φιλοσοφίας, 1ου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων

«Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με τη στήριξη της UNESCO και της ECPP (environmental crime prevention program)»

19:50-20:10

Ορφανός Σ., Δρ. Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Υπεύθυνος ΠΕ Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Δωδεκανήσου

Φατσέα Α.,  Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Β/θμιας Εκπ/σης, Διπλωματούχος του Π.Μ.Σ.του Παν/μιου Αιγαίου

«Η συμβολή του τύπου στην ενίσχυση των σχολικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η περίπτωση της Νότιας Δωδεκανήσου»

Αίθουσα Δ: «Διδακτικές προτάσεις» - 4η συνεδρία

Προεδρείο: Βατρικάς Τάσος, Μανδρίκας Αχιλλέας, Μαργαρίτη Σπυριδούλα, Παυλικάκης Γιώργος, Κρητικού Ελένη

19:10-19:30

Κυριακού Κυριάκος*, Υπ. διδάκτορας ΠΤΔΕ Αθηνών, Γκιόλμας Αριστοτέλης, Υπ. διδάκτορας ΠΤΔΕ Αθηνών, Μανδρίκας Αχιλλέας, Υπ. διδάκτορας ΠΤΔΕ Αθηνών,  Ταμπάκης Κων/νος, Υπ. διδάκτορας ΠΤΔΕ Αθηνών, Ψωμιάδης Πλούταρχος, Υπ. διδάκτορας ΠΤΔΕ Αθηνών, Σκορδούλης Κων/νος, Καθηγητής ΠΤΔΕ Αθηνών

«Εκπαίδευση εκπαιδευτικών για την αειφορία: πειραματική μελέτη της φωτοσύνθεσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών»

19:30-19:50

Ιωάννου Αθανάσιος, Φυσικός, Εκπ/κός ΚΠΕ Αργυρούπολης

«Διδακτική πρόταση για την εκπαίδευση ενηλίκων, ειδικότερα  εργαζομένων σε Ο.Τ.Α, σε περιβαλλοντικά θέματα»

19:50-20:10

Βατρικάς Αναστάσιος*, 1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας, Υποψ. Διδάκτορας, Τόγια Αντωνία, 2ο Τ.Ε.Ε. Ραφήνας

«Ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

20:10-20:30

Πολυχρόνου  Ζωή, Δασκάλα,, 2ου  Δημοτικού  Σχολείου  Χαλκίδας

«Θαλασσινές  εικόνες»

Επίσης στα προεδρεία θα συμμετέχουν οι Αλεξοπούλου Ιωάννα, Δημητρίου Σοφία Κινικλή Μαρία, Κυριακίδης Κυριάκος, Μαστρογιάννης Ευστάθιος, Παναγιωτίδης Παναγιώτης, Στράγγα Σοφία, Τρικαλίτη Αγγελική

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

9:30-10:30

Στρογγυλό τραπέζι για τις δασικές πυρκαγιές

Προεδρείο:

Καραμάνος Ανδρέας, Αριανούτσου Μαργαρίτα, Σκούλλος Μιχαήλ, Μαρδίρης Θεόδωρος, Παπακωνσταντίνου Κώστας, Ντάνης Αντώνης

10:30-11:30

Ολομέλεια σύνοψης - Στρογγυλό τραπέζι συμπερασμάτων του συνεδρίου

Προεδρείο:

Εκπρόσωπος ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος ΠΕΕΚΠΕ, Γενικός Γραμματέας ΠΕΕΚΠΕ, Εκπρόσωπος Επιστημονικής Επιτροπής, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Διάλειμμα 11:30-12:00

12:00-14:30

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΕΚΠΕ

 

  Επιστροφή

 

Η ΕΕ μας στέλνει στα δικαστήρια και για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Ο Κ.Καραμανλής ισχυριζόταν την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει το περιβάλλον ως πρώτη προτεραιότητα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Ελλάδα ότι το κάνει μόνο στα λόγια.

 «Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα νομοθετικό μέτρο όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα απέστειλε επιστολή προς την Επιτροπή στις 8 Σεπτεμβρίου 2006 αναφέροντας ότι είχε εκπονηθεί σχετική νομοθεσία και επρόκειτο να εκδοθεί σύντομα, ωστόσο καμία από τις διατάξεις της οδηγίας δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη επισήμως στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή».

Τα παραπάνω αναφέρει στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ερώτηση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Λαμπρινίδη και της πρώην ευρωβουλευτού και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με τις σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Η Επιτροπή απηύθυνε στις ελληνικές αρχές στις 4 Ιουλίου 2006 αιτιολογημένη γνώμη για παράλειψη κοινοποίησης και εν συνεχεία στις 27 Ιουνίου 2007 προσέφυγε στο Δικαστήριο για παράλειψη κοινοποίησης."

Οι δύο ευρωβουλευτές, στην ερώτησή τους προς την Επιτροπή είχαν τονίσει τη σοβαρή απώλεια που έχει η χώρα μας στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της οδηγίας θα σήμαινε οικονομικώς συμφέρουσα εξοικονόμηση ενέργειας ύψους 28 % στον κτιριακό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει ποσοστό 40 % της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη!

«Με την εγκληματική ολιγωρία της, η ελληνική κυβέρνηση υπονομεύει όχι μόνο την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, αλλά και τους ζωτικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών», δήλωσαν οι δύο ευρωβουλευτές

ΕΘΝΟΣ  6/11/2007

 

Επιστροφή

 

Οι πολίτες έτοιμοι για θυσίες για να νικηθεί το θερμοκήπιο

Μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πρέπει να κάνουν οι απλοί πολίτες στους πολιτικούς καθώς αποδεικνύονται περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Τέσσερις στους πέντε κατοίκους του πλανήτη δηλώνουν πανέτοιμοι να κάνουν θυσίες, ακόμα και να επιβαρυνθούν οικονομικά, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διενήργησαν δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό του BBC.

Το 83% των πολιτών δείχνει περισσότερο πρόθυμο από τις κυβερνήσεις τους να προσπαθήσουν για έναν καλύτερο και πιο καθαρό πλανήτη.

Στην έρευνα, που διεξήχθη σε 21 χώρες, συμμετείχαν 22.182 άτομα.

Ακόμα και οι πολίτες των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών παγκοσμίως, της Κίνας και των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι προτίθενται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειές τους ώστε να βρει την πολυπόθητη ισορροπία ο πλανήτης.

Σε 14 από τις συνολικά 21 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 61% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε πως η τιμή των καυσίμων θα πρέπει να αυξηθεί - τα καύσιμα επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητα των κατοίκων των ΗΠΑ και της Γηραιάς Ηπείρου -με εξαίρεση την Ιταλία και τη Ρωσία- τάσσεται υπέρ της ανατίμησης των καυσίμων.

Καύσιμα
Για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, οι απόψεις των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα διίστανται.

Σε διεθνές επίπεδο, το 50% τάσσεται υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα ορυκτά καύσιμα, ενώ το 44% αντιτίθεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα ευνοούν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, από 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου, έως το τέλος του 21ου αιώνα, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες και θυελλώδεις ανέμους.

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες, με εξαίρεση την Κίνα και την Ινδονησία, δεν αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο αύξησης των ενεργειακών φόρων.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειονότητα φάνηκε δεκτική απέναντι στην αύξηση της σχετικής φορολογίας, μόνο σε περίπτωση που εξοικονομούνταν χρήματα για τη δημιουργία ενεργειακών πλεονασμάτων και φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ    ΕΘΝΟΣ  6/11/2007

 

Επιστροφή

 

 

«Απούσα σε όλους τους τομείς η περιβαλλοντική πολιτική»

Αν και η ανάγκη να παρθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά ύστερα από την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού, ωστόσο «στη χώρα μας απουσιάζει παντελώς μια περιβαλλοντική πολιτική και δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας», τόνισε ο Εύθυμης Παπαδημητρίου, καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε προχθεσινή εκδήλωση με θέμα το περιβάλλον που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα με τον ήλιο, τους ανέμους και τη θάλασσα θα έπρεπε να είναι ένα τεράστιο εργαστήριο παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας». Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές στάθηκαν ανίκανες να λύσουν το πρόβλημα της κυκλοφοριακής κίνησης και της στάθμευσης των αυτοκινήτων στην Αττική».
Ο Νίκος Μπελαβίλας, λέκτορας Πολεοδομίας στο ΕΜΠ και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, είπε ότι «ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνει πάρκο στο Ελληνικό, όταν το κόστος των οικοδομικών εργασιών για κτίρια αναλογικά είναι δεκαπλάσιο». Αναφερόμενος στο «πρωτοφανές», όπως το χαρακτήρισε, φαινόμενο των πυρκαγιών του καλοκαιριού σε όλη τη χώρα, υποστήριξε ότι «έχουμε βρεθεί στα όρια, στην κόκκινη γραμμή, το βάρος της περιβαλλοντικής καταστροφής δεν μας επιτρέπει ούτε να το διανοηθούμε να κοπεί ούτε ένα δέντρο».
Ο Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού «ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ», μίλησε για «την αριστερή χωροταξική πρόταση, που είναι η ανάπλαση χώρων στις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου».

ΝΑΥ.ΚΑΡ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2007

 

 Επιστροφή

 

Όμιλος Προβληματισμού για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη

Δελτίο Τύπου -

Πρόσκληση σε Εκδήλωση

O ΟΠΠΕΡΑΑ, (Όμιλος Προβληματισμού για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη), διοργανώνει την πρώτη δημόσια παρουσία του και σας προσκαλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:

Η Οικολογική Πολιτική και η Πολιτική Οικολογία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Η εκδήλωση προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 18.30, στην αίθουσα Tricky Trick Art, Αιόλου 48-50, γωνία με Κολοκοτρώνη, 1ος όροφος.

Τι είναι ο Ο.Π.ΠΕΡ.Α.Α.

Ο Όμιλος Προβληματισμού για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, (ΟΠΠΕΡΑΑ), ιδρύθηκε για να διαδραματίσει το ρόλο ενός Οικολογικού Forum, μιας σύγχρονης δηλαδή Αγοράς για τη διακίνηση ιδεών και την ανάληψη πρωτοβουλιών στο χώρο της Πολιτικής Οικολογίας.

Ο ΟΠΠΕΡΑΑ υποστηρίζει τη συλλογική δράση για την προάσπιση των κοινών αγαθών και επιδιώκει τον επαναπροσανατολισμό του πολιτικού συστήματος στην κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου χώρου.

Πρόκειται για μια νεοϊδρυθείσα Δεξαμενή Σκέψης, ένα σύγχρονο βήμα διαλόγου και δημόσιας παρέμβασης, που επιδιώκει να συνδυάσει:

• την αξιοπιστία του επιστημονικού λόγου,

• την κοινωνική ευαισθησία των οικολογικών οργανώσεων,

• τη δημιουργικότητα της τέχνης και

• το ρεαλισμό της εφαρμοσμένης πολιτικής

Τι δεν είναι ο Ο.Π.ΠΕΡ.Α.Α.

Ωστόσο ο Ο.Π.ΠΕΡ.Α.Α δεν είναι:

• Μια νέα επιστημονική οργάνωση, παρόλο που κάποια από τα ιδρυτικά στελέχη του προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο.

• Μια ακόμη ΜΚΟ με οικολογική κατεύθυνση και χαρακτήρα. Ο ΟΠΠΕΡΑΑ σέβεται την αυτονομία του οικολογικού κινήματος, αναγνωρίζει τον κοινωνικό του ρόλο και θα προσπαθήσει να δράσει συμπληρωματικά με αυτό.

• Μια νέα πολιτική κίνηση και πολύ περισσότερο ένας νέος πολιτικός φορέας, με φιλοδοξίες συμμετοχής ή και εκπροσώπησης σε μαζικούς ή άλλους χώρους. Τα ιδρυτικά του στελέχη άλλωστε είναι γνωστά για τις διακριτές πολιτικές θέσεις και εντάξεις τους και διατηρούν την αυτονομία των πολιτικών τους απόψεων.

Τα ιδρυτικά μέλη του Ο.Π.ΠΕΡ.Α.Α:

• Βάσω Κανελλοπούλου

• Μαργαρίτα Καραβασίλη

• Σάκης Κουρουζίδης

• Γιώργος Μπάλιας

• Ιωσήφ Μποτετζάγιας

• Γιάννης Μυλόπουλος

• Ευθύμης Παπαδημητρίου

• Μιχάλης Προμπονάς

• Λουκία Ρικάκη

• Γιάννης Σακιώτης

• Κώστας Σκορδούλης

• Γιάννης Σχίζας

• Κίμων Χατζημπίρος 

ΑΥΓΗ 2/12/2007

 

 Επιστροφή

 

Ανέκδοτο του Νικήτα Κακλαμάνη

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

«Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;» Αυτή ήταν η αντίδραση διακεκριμένου επιστήμονα σε θέματα περιβάλλοντος όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνη για τη θεσμοθέτηση της οικολογικής πρωτεύουσας της Ευρώπης κατά τα πρότυπα της πολιτιστικής.
*Ο δήμαρχος Αθηναίων, που θεωρείται ικανός χειριστής στην επικοινωνία, με επιστολή του στους προέδρους της Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο, και του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Πέτερινγκ, και στους 27 δημάρχους των πρωτευουσών της Ε.Ε., εισηγείται την ιδέα του με τον εξής πρόλογο: «Μέσα από τις επιλογές του σήμερα δημιουργούμε τον κόσμο του αύριο».
Είναι δύσκολο να μην μπει κανείς στον πειρασμό να υπενθυμίσει ότι οι «επιλογές του σήμερα» είναι: η Αθήνα-σκουπιδότοπος. Η Αθήνα της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της αυξανόμενης συρρίκνωσης των ελεύθερων χώρων. Η Αθήνα των κατειλημμένων πεζοδρομίων, της κυκλοφοριακής κόλασης, της μικρότερης αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο.
Οζον πάνω απ' τα όρια
Αν και θα ήταν άδικο να χρεωθούν στο σημερινό δήμαρχο όλα τα δεινά της Αθήνας (ακόμη και αν η παράταξή του την διευθύνει επί μία εικοσαετία), η απόσταση που την χωρίζει από τις άλλες πρωτεύουσες είναι χαώδης.
*Η Αθήνα έχει τη χειρότερη ποιότητα ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με στοιχεία του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, η ετήσια μέση τιμή του όζοντος φτάνει τα 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (mg/m3), όταν στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι σαφώς κάτω από 80.
*Πρώτη είναι και στα μικροσωματίδια (ΡΜ10), με 53 mg/m3. Πλην της Ρώμης και του Αμστερνταμ, (40 και 39 mg/m3), οι άλλες πόλεις είναι πολύ πιο κάτω. Εκεί ειδικά που η διαφορά της Αθήνας είναι τεράστια είναι οι ημέρες υπέρβασης των «ορίων ποιότητας» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά ξεπερνιούνται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα για τα ΡΜ10 και μία στις τρεις μέρες για το όζον.
Ο καθηγητής Ν. Μουσιόπουλος, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, είναι κατηγορηματικός: «Οσο κυκλοφορούν ανενόχλητα στην Αθήνα υπέργηρα πετρελαιοκίνητα οχήματα, οι συγκεντρώσεις εισπνεύσιμων σωματιδίων θα βρίσκονται σε επίπεδα απειλητικά. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν εφαρμόζεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα η νομοθεσία για τον έλεγχο καυσαερίων».
*Με 150 χιλιάδες νέα αυτοκίνητα κάθε χρόνο δεν μπορούμε να τρέφουμε προσδοκίες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης:
«Η αναλογία σήμερα στο Λεκανοπέδιο είναι 400 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχετα στα 600, άρα, θα ανέβουμε κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Με το 55%, όμως, των βασικών αξόνων σε κατάσταση κορεσμού κι αν συνεχιστεί η αδράνεια το 2010 όλη η πόλη θα είναι πρακτικά ακίνητη», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Συγκοινωνιολόγων Γ. Χανδάνος.
Ποδήλατα και Ι.Χ.
Τους Αθηναίους, όμως, το κυκλοφοριακό δεν τους πτοεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, είναι πρώτοι στη χρήση Ι.Χ., με επτά (!) μετακινήσεις εβδομαδιαίως. Την ίδια στιγμή ο κάτοικος του Λονδίνου και του Αμστερνταμ κινεί το αυτοκίνητό του μόνο τρεις φορές την εβδομάδα.
*Η σύγκριση μπορεί να γίνει ακόμη πιο απογοητευτική: Σε παλαιότερη έρευνα του συγκοινωνιολόγου-πολεοδόμου Θ. Βλαστού, αν. καθηγητή στο ΕΜΠ, εξετάζεται και το ποσοστό λεωφορειοδρόμων σε σχέση με το συνολικό μήκος του δικτύου λεωφορείων.
Στο Βερολίνο ανέρχεται στο 7,60%, στη Ρώμη στο 5,40%, ενώ στην ταλαίπωρη Αθήνα φτάνει το 0,30%.
*Εκτός από ένα άρτιο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο Γ. Χανδάνος προτείνει «πριμοδότηση και ενίσχυση των εναλλακτικών μετακινήσεων». Πού να μείνει, όμως, χώρος για ποδήλατο και πεζή μετακίνηση όταν στην περιοχή του δακτυλίου υπάρχουν 30 με 35 χιλιάδες παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα!
«Η παρουσία του ποδηλάτου είναι ένα αλάνθαστο κριτήριο ποιότητας για το αστικό περιβάλλον», μας λέει ο Θ. Βλαστός, ο οποίος από το 2003 έχει εκπονήσει μελέτη -που παραμένει αναξιοποίητη- για την ένταξη του ποδηλάτου σε 13 δήμους, έπειτα από ανάθεση του υπουργείου Μεταφορών: «Η Αθήνα δεν επωφελήθηκε της ευκαιρίας, προφανώς διστάζοντας να αφαιρέσει άσφαλτο από το αυτοκίνητο».
*Τι γίνεται αλλού; «Στο Παρίσι χάρη στην αποφασιστική πολιτική του δήμου κατασκευάστηκαν για τους ποδηλάτες 33 χλμ. αποκλειστικής υποδομής και διαμορφώθηκαν 314 χιλ. για τη συνύπαρξή τους με άλλα μέσα. Μέχρι το 2010 εξαγγέλθηκε η κατασκευή άλλων 300 χλμ. Η Γαλλία έχει να επιδείξει ακόμη προχωρημένες πολιτικές αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων μέσω ηλεκτρονικών καρτών».
Τα χαμένα πάρκα
Στην Κοπεγχάγη η χρήση του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις αγγίζει το 34% (μεγαλύτερο και από το ποσοστό χρήσης της δημόσιας συγκοινωνίας στην Αθήνα).
*Αναπόφευκτη είναι και η σύγκριση στα τετραγωνικά πρασίνου που αναλογούν σε κάθε κάτοικο. Πρώτο είναι το Αμστερνταμ με 27 τ.μ. και τελευταία η Αθήνα με 2,5, η οποία με το πέρασμα των χρόνων χάνει συνεχώς πράσινο: Το 1940 αντιστοιχούσαν 12 τ.μ. ανά κάτοικο, το 1965 6 τ.μ. και το 1977 μόλις 4 τ.μ.!
Λογικό, λοιπόν, οι κάτοικοι αυτής της πόλης να μάχονται για το αυτονόητο: «Χρειάστηκαν 30 χρόνια διεκδίκησης των κατοίκων για τη δημιουργία του Πάρκου ΚΑΠΑΨ (Αμπελόκηποι) και του Πάρκου Λαγουμιτζή (Ν. Κόσμος), ενώ άλλοι αγώνες δεν απέδωσαν (Κτήμα Θων). Οι πλατείες καταστρέφονται από υπόγεια γκαράζ και οι λόφοι είναι εγκαταλειμμένοι. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Πεδίον Αρεως, το πράσινο στον Ελαιώνα δεν είναι στις προτεραιότητες του δήμου.
»Πολλοί χαρακτηρισμένοι χώροι πράσινου παραδίδονται για χτίσιμο. Με τέτοια πολιτική, είναι θράσος η πρόταση του δημάρχου για "Οικολογική Πρωτεύουσα της Ευρώπης"», σχολιάζει ο Η. Γιαννίρης, πολεοδόμος και συντονιστής του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/12/2007

βλέπε και file:///C:/elxoroi/articles91.htm#οικοπρωτεύ

 

 Επιστροφή

 

ΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, αρχιτέκτων-καθηγητής Πολυτεχνείου

Με τρομάζουν τα «γυάλινα τέρατα», με τρομοκρατεί η χαμηλή δόμηση

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι επιχειρείται μία άνευ προηγουμένου επίθεση κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε ό,τι αποτελεί τον ανεπανάληπτο φυσικό πλούτο αυτής της χώρας με πρόφαση την αναπτυξιακή της πορεία (βλέπε προσπάθεια αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά δάση, ακτές, εκτός σχεδίου δόμηση, τουρισμό κ.λπ.). Μήπως η συζήτηση που έχει ανοίξει για τους ουρανοξύστες εντάσσεται και αυτή στα γενικότερα σχέδια «αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού» κάθε σπιθαμής γης που έχει απομείνει άκτιστη;
Η ανέγερση ουρανοξυστών (όπως και οιουδήποτε άλλου κτιρίου) πρέπει κάθε φορά να εξετάζεται μεμονωμένα σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού ή τεχνητού τοπίου και κυρίως κάτω από ποιους όρους και συνθήκες αυτή συντελείται. Αλλωστε, μόνον το ύψος δεν λέει τίποτε για τη μορφή μιας περιοχής ή μιας πόλης γενικότερα. Υπάρχει και η κρίσιμη παράμετρος του συντελεστή δόμησης που καθορίζει καταλυτικά την πυκνότητα του αστικού περιβάλλοντος. Θα μπορούσε, λοιπόν, υπό προϋποθέσεις να κατασκευαστούν στον τόπο μας ψηλά κτίρια (όχι όμως γιγάντιοι ουρανοξύστες) σε περιοχές που δεν θα τραυμάτιζαν το τοπίο, αφήνοντας ενδιαμέσως μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου.
Οι ουρανοξύστες, πάντως, δεν επιλύουν το οικιστικό πρόβλημα των μεγα-πόλεων και τον εκρηκτικό πολλαπλασιασμό των παραγκουπόλεων όπου ζουν τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του πληθυσμού της γης. Η εικόνα των άστεγων Αμερικανών που ζουν σε χαρτοκιβώτια στις αστραφτερές εισόδους των ουρανοξυστών του Μανχάταν διαλύει κάθε αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον των διαρκώς διογκούμενων αστικών σχηματισμών παγκοσμίως.
Οσο με φοβίζουν τα πανύψηλα και άχρηστα «γυάλινα τέρατα» των πολυεθνικών εταιρειών όπου γης, άλλο τόσο με τρομοκρατεί η φαινομενικά «αθώα» χαμηλή δόμηση που σαν αρρώστια κατατρώγει τα πάντα και εξαπλώνεται σαν επιδημία, μέσα σε δάση, αγροτικές εκτάσεις, δίπλα σε ακρογιαλιές, πάνω στην κορυφογραμμή των βουνών... Η εικόνα του Λεκανοπεδίου της Αθήνας (και όχι μόνο) που καλύπτεται παντού από μια ισοπαχή πυκνή αστική μάζα, πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Ας αφήσουμε ελεύθερους, λοιπόν, τους τελευταίους άκτιστους χώρους του Ελληνικού, του Βοτανικού ή της Δραπετσώνας, κυρίως όμως το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης που τόσα έχει υποφέρει! Κι αν πάρουμε την απόφαση να κτίσουμε ένα μικρό μέρος τους, τότε να απαλλοτριώσουμε ως αντιστάθμισμα αντίστοιχους χώρους προκειμένου να γίνουν πάρκα μέσα στο σώμα της πόλης και κυρίως στις πιο επιβαρημένες συνοικίες της που σήμερα ασφυκτιούν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/12/2007

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ν. ΤΟΜΠΑΖΗΣ, αρχιτέκτων

Θα συμφωνούσα για κτίρια ψηλότερα των 27 μέτρων

«Δεν θα είχα πρόβλημα, αντίθετα θα συμφωνούσα, αν σε κάποιες περιοχές των πόλεων στη χώρα μας επιτρέπονταν ψηλότερα κτίρια από τα 27 μέτρα που σήμερα επιτρέπονται (π.χ. στην Αθήνα σε κάποια ακτίνα μακριά από την Ακρόπολη και τα βουνά). Βρίσκω αυτόν τον περιορισμό του ύψους πολύ περιοριστικό για μια αρχιτεκτονική σύνθεση. Παράλληλα μ' αυτό βρίσκω ότι είναι πολύ σημαντικό να επιτρέπεται, ακόμη και να πριμοδοτείται, η ανάμειξη των διαφόρων λειτουργιών, δηλαδή του ύπνου και της εργασίας. Η μεικτή χρήση γης (πολύ περισσότερο από τη σημερινή επιτρεπόμενη «γενική κατοικία») και ζωντανό αστικό περιβάλλον δημιουργεί και μειώνει τις μετακινήσεις. Είναι μια προσέγγιση έντονα οικολογική. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αμφιβάλλω αν ένα κτίριο μπορεί να παράγει ενέργεια για πέντε άλλα κτίρια. Οι αυξημένες πυκνότητες (μέχρι κάποιο όριο φυσικά) είναι μια οικολογική απάντηση στις αχανείς κηπουπόλεις με τις πολύ χαμηλές πυκνότητες και τα αντίστοιχα με τις μονοκαλλιέργειες προβλήματα των υπνουπόλεων». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/12/2007

Τα 10 ψηλότερα κτίρια της Αθήνας

1. Πύργος Αθηνών, 103 μέτρα, περιοχή Αμπελοκήπων.
2. Εμπορικό κέντρο Πειραιά, 85 μέτρα, περιοχή λιμανιού.
3. Πύργος Απόλλων, 80 μέτρα, οδός Ριανκούρ.
4. Πύργος Atrina, 80 μέτρα, Παράδεισος Αμαρουσίου,
5. Ξενοδοχείο President, 68 μέτρα, λεωφόρος Κηφισίας, Αμπελόκηποι,
6. Ξενοδοχείο Hilton, 65 μέτρα, λεωφόρος Β. Σοφίας.
7. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 62 μέτρα, λεωφόρος Κατεχάκη.
8. Κτίριο ΟΤΕ, 62 μέτρα, λεωφόρος Κηφισίας, Μαρούσι.
9. Συγκρότημα κατοικιών, 58 μέτρα, λεωφόρος Μεσογείων, Κάτω Χαλάνδρι.
10. Κτίριο Athens Expo, 54 μέτρα, λεωφόρος Κηφισίας, περιοχή Γηροκομείου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/12/2007

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, ζωγράφος

Πύργους ναι ουρανοξύστες όχι

«Οπως απλώνεται η Αθήνα και κάθε πόλη, βλέπουμε να καταστρέφεται σιγά σιγά η γη. Βλέπουμε αγρούς, ελαιώνες και αμπελώνες να εξαφανίζονται και τη θέση τους να παίρνουν οι μεζονέτες, η άσφαλτος της φύσης. Δεν υπάρχει χειρότερο από αυτό, είναι σαν τις σφηκοφωλιές. Γι' αυτό προτιμότερο είναι ένα υψηλό κτίριο, στα μέτρα του περιβάλλοντος τόπου βέβαια. Δεν εννοώ πανύψηλους ουρανοξύστες, αλλά κτίρια σαν πύργους που ν' αφήνουν γύρω τους ελεύθερη φύση, να κυκλοφορούν άνθρωποι και αέρας. Ετσι θα έχουμε περισσότερο φυσικό χώρο.
Εξ άλλου σε νησιά και χωριά βλέπουμε πανύψηλες εκκλησίες χωρίς να χαλά το μέρος όπου βρίσκονται. Ο καλός αρχιτέκτονας βρίσκει την ιδανική λύση. Δεν υπάρχει δόγμα πουθενά. Εγώ βλέπω ψηλά κτίρια, χρωματιστά». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/12/2007

 

 Επιστροφή

 

Οι κοινωνικά ευαίσθητοι πολίτες είναι εδώ

Ολο και πιο πολλοί, όλο και πιο δυναμικοί, δημιουργούν νέα κινήματα και μάχονται για το δικαίωμα να ζουν σε ανθρώπινο περιβάλλον

Των Σπυρου Καραλη - Ελενας Καρανατση

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες». Είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα περιβαλλοντικών κινημάτων και ομάδων πολιτών που συνασπίζονται σε νέες μορφές συλλογικής δράσης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε συμφέροντα ιδιωτών και πολιτικές που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Ο αριθμός τους αυξάνεται προοδευτικά συνιστώντας εξέλιξη με σαφείς πολιτικές διαστάσεις την ώρα μάλιστα που τα δεκάδες μικρά και μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά σε κυβερνητικές και κομματικές ατζέντες, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ελληνική φύση. Οι πολίτες συνειδητοποιούν τη γενικότερη αδυναμία της πολιτικής σήμερα να αφουγκραστεί την αγωνία τους για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, συγκροτούνται σε τοπικά κινήματα υπερκομματικού χαρακτήρα και παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Είναι κάθε ηλικίας, ενεργοί και όχι του καναπέ, με κοινωνικές ευαισθησίες, πολίτες που αρνούνται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις εκ του μακρώθεν, αλλά συμμετέχουν κι όταν χρειάζεται συγκρούονται προσπασπιζόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα να ζουν σε καθαρό περιβάλλον.

Τους είδαμε στην εκστρατεία της «Κ» και του ΣΚΑΪ για τον Κηφισό, στις κινητοποιήσεις για τον Ασωπό και τα λατομεία Μαρκόπουλου, για τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στο Πεδίον του Αρεως, στου Φιλοπάππου, στη δενδροφύτευση στα Καλύβια, και αλλού. Η «Κ» δίνει σήμερα το λόγο στους πολίτες αυτούς επιχειρώντας να καταγράψει την εμπειρία τους, κυρίως όμως, τις ειδικές συνθήκες που οδήγησαν ανθρώπους της διπλανής πόρτας να κάνουν τη δουλειά τών, συνήθως απόντων σε αυτές τις υποθέσεις, αρμόδιων υπηρεσιών. Σημειώνουμε ότι, το ερχόμενο Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές κινήσεις και κινήματα πόλης, καθώς επίσης φορείς πολιτών και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών, θα δώσουν ένα ακόμη δυναμικό παρών στην πλατεία Συντάγματος, με αίτημα να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια ημέρα ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν παντού στον κόσμο με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στο Μπαλί.

Το εξασθενές χρώμιο ένωσε τους κατοίκους στη Βοιωτία

Στα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και την Αυλίδα εάν δεν ύψωναν το ανάστημά τους ένας ιερέας, ένας χημικός μηχανικός και ένας εκδότης τοπικής εφημερίδας τότε οι κάτοικοι θα εξακολουθούσαν να πίνουν δηλητηριασμένο νερό με το φονικό εξασθενές χρώμιο. Ο παπα-Ιωάννης Οικονομίδης, ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου και ο εκδότης Χρήστος Παναγόπουλος ήταν οι τρεις που έκαναν την αρχή (το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις ύστερα από συνεχή δημοσιεύματα, πρώτα στην «Κ» και ακολούθως από το σύνολο των ΜΜΕ). Ο παπα-Ιωάννης άρχισε να ασχολείται με το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό πριν από 7 χρόνια. Μαζί με τον Θανάση Παντελόγλου ξεκίνησε να προειδοποιεί για την απειλή του εξασθενούς χρωμίου τους κατοίκους, έγραφαν και μοίραζαν τα «Περιβαλλοντικά Στιγμιότυπα», φυλλάδια που ενημέρωναν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις βιομηχανίες.

Ο παπα-Γιάννης όπως τον ξέρουν στα Οινόφυτα, ένας νέος άνθρωπος καταρτισμένος, με καθαρό λόγο και απόψεις. Μιλώντας στην «Κ» επικαλείται την Ορθόδοξη Πατερική παράδοση για να υπερτονίσει ότι το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του συνιστά πρωτίστως πνευματική υπόθεση και κατακεραυνώνει την προκλητική αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών «όχι μόνο στην περίπτωση του Ασωπού αλλά συνολικά στα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις τοπικές κοινωνίες, η πολιτεία μέσω των αρμόδιων οργάνων της διαδραματίζει στην πραγματικότητα αντιδραστικό ρόλο. Είναι πλέον σαφές ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν ελεγκτής εκείνων που αυθαιρετούν διότι απλούστατα σε πάμπολλες περιπτώσεις συνεργεί, ανέχεται και καλύπτει τους αυθαιρετούντες. Εχει χάσει την αξιοπιστία του στη συνείδηση της κοινωνικής βάσης. Σε αυτό το σημείο ακριβώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών. Πολίτες ενεργοί που θα ελέγχουν την κρατική αδιαφορία και θα παρεμβαίνουν δυναμικά όπου και όταν χρειάζεται για να προασπίσουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως λ.χ. στην περίπτωσή μας η πρόσβαση στο καθαρό νερό».

Η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής αγρυπνά μέρα-νύχτα για τον Κηφισό

Τον έχουν αποκαλέσει «Ρομπέν του Κηφισού», «Ρομπέν των δασών», «Ρομπέν των ρεμάτων», κ.ά. λόγω του αδιάκοπου αγώνα που δίνει εδώ και τριάντα χρόνια για το φυσικό περιβάλλον. Στα εβδομήντα πέντε του πλέον, ο Παναγιώτης Τσίτουρας δικαιούται να κατέχει τον τίτλο του «πατριάρχη» της μαχόμενης οικολογίας στην Αττική. Υπερδραστήριος, ακούραστος, με γλώσσα που τσακίζει κόκκαλα και φυσική κατάσταση που θα ζήλευαν εικοσάρηδες, ανεβαίνει πλαγιές και κατεβαίνει χαράδρες για να φωτογραφήσει αυθαιρεσίες, συγκρούεται με καταπατητές, χτυπάει πόρτες υπουργικών γραφείων, βρίσκεται μονίμως σε δικαστικές διαμάχες. Τον γνωρίζουν από την καλή και από την ανάποδη, όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί που διετέλεσαν υπουργοί Περιβάλλοντος την τελευταία τριακονταετία και άπαντες άκουσαν ουκ ολίγες φορές τα εξ αμάξης από το στόμα του. Τον συναντήσαμε σε εκδήλωση για τον Κηφισό στη Νέα Φιλαδέλφεια και τ’ ακούσαμε και εμείς. «Τι έγινε με τον Κηφισό; Καλά τα πήγατε μαζί με τον ΣΚΑΪ, αλλά το αφήσατε. Γιατί; Αφού οι καταπατητές συνεχίζουν τη δουλειά τους...».

Ο κ. Τσίτουρας πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη διάσωση του ποταμού, ολομόναχος στην αρχή, και από το 1994 με την Οικολογική Εξόρμηση Αττικής στην οποία είναι πρόεδρος. «Εχουμε περισσότερα από 150 ενεργά μέλη και κάπου 2.000 εγεγραμμένους. Τι άνθρωποι είναι τα μέλη μας; Είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι, κάθε ηλικίας, με μόρφωση δημοτικού ή πανεπιστημίου, άλλοι ευκατάστατοι άλλοι μεροκαματιάρηδες. Ολοι όμως, αγαπούν τη φύση και μάχονται για την προστασία της. Μέρα νύχτα παλεύουμε με το παρακράτος που μπάζωσε τα ρέματα, ρύπανε τον ποταμό, καταπάτησε τις όχθες του. Διότι περί παρακράτους πρόκειται και είναι όλοι χωμένοι σε αυτό. Δημαρχαίοι, κοινοτάρχες, υπάλληλοι σε πολεοδομίες. Δεν έχει τέλος η αυθαιρεσία τους. Αυτοί που αυθαιρετούν δεν καταλαβαίνουν από ευγένειες και από απλές καταγγελίες. Θέλουν κυνήγημα... Δεν γίνεται αλλιώς...».

Σύγκρουση με ΜΑΤ-καταπατητές για να σωθεί το Πεδίον του Αρεως

Οι εικόνες πολιτών, γυναικών και ανδρών που συγκρούονταν με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας μεταδόθηκαν με αρνητική διάθεση από αρκετά τηλεοπτικά ΜΜΕ καθώς κανονικοί άνθρωποι παρουσιάστηκαν περίπου σαν κοινοί τραμπούκοι διότι τόλμησαν να απαιτήσουν το στοιχειώδες που δεν ήταν άλλο από το να σταματήσει ο γιγαντισμός των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου στο Πεδίον του Αρεως σε βάρος του πάρκου. «Η υπόθεση των αυθαιρέτων κτιρίων του Πανελληνίου είναι μια ιστορία που αναδεικνύει σε όλο το μεγαλείο της την αυθαιρεσία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά που επικρατεί στο ελληνικό κράτος και κατεξευτελίζει κάθε έννοια νομιμότητας, διαφάνειας, κράτους δικαίου και δημοκρατίας», σημειώνει ο κ. Πάνος Τότσικας, μέλος του Παναττικού Δικτύου για την προστασία των ελεύθερων χώρων που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της επιτροπής κατοίκων της Κυψέλης και συνεχίζει: «Η παρέμβασή μας στο Πεδίον του Αρεως όπως και οι άλλες κινητοποιήσεις στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα υποδηλώνουν το εμφανές πλέον, αίσθημα ασφυξίας που αισθάνονται οι πολίτες από τη συνεχή λεηλασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία. Καταδεικνύουν επίσης την αδιαφορία των αρμοδίων αλλά και την αδυναμία συνολικά των πολιτικών κομμάτων να αφουγκραστούν τον ρυθμό της κοινωνίας και να παρέμβουν σε ζητήματα καθημερινότητας. Μέσα από τα διαρκώς αυξανόμενα κινήματα συλλογικότητας συμπερασματικά εξάγεται η αφερεγγυότητα των πολιτικών δυνάμεων και η γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος, παράλληλα όμως αναδεικνύεται ένα εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα. Η δύναμη της οργανωμένης δράσης των ενεργών πολιτών που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Είναι ένα κίνημα που επεκτείνεται προς όφελος της ποιότητας ζωής και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Οι κάτοικοι αγωνίζονται για ελεύθερη πρόσβαση στου Φιλοπάππου

Με τα μυαλά... στα κάγκελα ξεκίνησαν τη δική τους μάχη για την «ελευθερία» του λόφου του Φιλοπάππου κάποιοι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά στη γειτονιά όταν στις δημοτικές εκλογές του 2003 υψώθηκαν τα πρώτα κάγκελα, για να περιφραχθεί ένα από τα πλέον ιστορικά σημεία της πόλης.

Το πρώτο κάλεσμα απηύθυνε ο κ. Γιάννης Γιαννατσής και ευτυχώς για την έκβαση της υπόθεσης ανταποκρίθηκαν πολλοί. «Δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε ότι το σχέδιο της πολιτείας ήταν να περιφραχθεί όλη η περίμετρος του λόφου και να αφεθούν μόνο επτά είσοδοι ελεγχόμενες με φύλακες», λέει στην «Κ» ο κ. Γιαννατσής.

Η δυσαρέσκεια φούντωσε όταν αποκλείστηκε η πρόσβαση των πολιτών από την πλευρά των Ανω Πετραλώνων, καθώς και όταν τσιμεντώθηκε το τμήμα από το λιθόστρωτο μονοπάτι του Δημήτρη Πικιώνη προς την Πνύκα. «Αυτό ήταν. Το θεωρήσαμε μεγάλη ιεροσυλία. Το Νοέμβριο του 2002 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη λαϊκή συνέλευση με τη συμμετοχή 500 ατόμων κάθε ηλικίας και πολιτικής πεποίθησης και ομόφωνα αποφασίστηκε να δράσουμε με μεθόδους άμεσης δημοκρατίας. Πήραμε τη γειτονιά στα χέρια μας. Ετσι γκρεμίστηκαν τα κάγκελα»...

Εκτοτε συγκλήθηκαν περισσότερες από 30 λαϊκές συνελεύσεις και πολλάκις απομακρύθηκαν τα κάγκελα. Και μολονότι το κίνημα των πολιτών του Φιλοπάππου είχε κατορθώσει να διατηρήσει ελεύθερο τον χώρο, μια πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που εισηγείται τη μετατροπή του Φιλοπάππου σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο ήρθε πριν από μερικές εβδομάδες να ταράξει και πάλι τα νερά. Η γνώση είναι δύναμη. Με αυτή την άποψη πορεύεται ως ενεργός πολίτης ο Ακης Παπασαράντης, μέλος του Κινήματος για την προστασία του Φιλοπάππου και εξηγεί ότι «σήμερα είμαστε όλοι μια γροθιά και αγωνιζόμαστε με καλύτερους όρους διότι γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τα θέματα. Υπάρχει πλήρης σύμπνοια». Ο ίδιος αισθάνεται ως ζωτικό του χώρο τον λόφο, γι’ αυτό δηλώνει ότι «το τι θα πράξουμε, για να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του χώρου δεν έχει όρια. Θα το κάνουμε κι ας μας έχει κοστίσει χιλιάδες εργατοώρες. Ο λόφος είναι ενταγμένος στη ζωή μας κι αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», λέει ο κ. Παπασαράντης.

Παναττική επιτροπή κατά των κεραιών κινητής

Το μόνο δάσος που δεν θέλουν να βλέπουν οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες αυτής της χώρας είναι το δάσος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Οχι για λόγους αισθητικής μόνο αλλά πρωτίστως για την ίδια τους την υγεία.

Οταν πριν από τρία χρόνια κατατέθηκε το σχετικό με την κινητή τηλεφωνία νομοσχέδιο, μια ομάδα 5 - 6 ανθρώπων αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αφορμή ήταν η παράνομη τοποθέτηση μιας κεραίας στο Γαλάτσι, που πυροδότησε τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Με γνώμονα την προστασία του πλέον πολύτιμου αγαθού συστάθηκε ο πρώτος πυρήνας αντιδρώντων πολιτών, για να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στα σχέδια των μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που έδειχναν να υλοποιούνται με πολιτική συναίνεση.

Σήμερα, η παναττική επιτροπή αποτελείται από 60 - 70 τοπικές επιτροπές, εκατοντάδες μόνιμα μέλη και χιλιάδες ενεργούς πολίτες που κατά καιρούς προστρέχουν σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις.

Για τον Αντώνη Πολυχρόνη, η δράση κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι πλέον τρόπος ζωής. «Και πού δεν πήγαμε. Στη Βουλή, στα υπουργεία, στο Πανεπιστήμιο. Αγωνιστήκαμε για να ξηλωθούν παράνομες κεραίες και σε πολλές περιπτώσεις τα καταφέραμε. Αυτό που δεν κερδίσαμε ακόμα είναι να τεθούν οι αποστάσεις ασφαλείας των 300 μέτρων από χώρους πρόσβασης του κοινού στο ίδιο ύψος με την κεραία, καθώς και από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία, ώστε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να μην είναι επιβλαβής», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Πολυχρόνης Ο κόσμος δείχνει να έχει πλέον αφυπνιστεί και να αναλαμβάνει ρόλο ενεργού πολίτη. Σε κάθε περιοχή που υψώνεται άλλο ένα τείχος κεραιών με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες ο κόσμος δεν περιμένει πια με σταυρωμένα χέρια αλλά τα χρησιμοποιεί για να ξηλώσει την κεραία που τοποθετήθηκε δίπλα στο σχολείο του παιδιού του.

«Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων για την απομάκρυνση κεραιών όμως εκείνο που προέχει είναι η αναθεώρηση του νομοσχεδίου», εξηγεί στην «K» ο νομικός σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της Παναττικής Eπιτροπής κ. Kώστας Διάκος.

Δύναμη αντίστασης στην πολιτική φθορά

Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος*

«Τα νέα κοινωνικά κινήματα, οι ενώσεις πολιτών, οι γνήσιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που γίνονται γύρω από κρίσιμους τομείς δημοσίου ενδιαφέροντος είναι τα νέα πολιτικά υποκείμενα της αντίστασης στην πολιτική φθορά και στη λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος. Eίναι δύναμη αλλαγής και διεύρυνσης της δημοκρατίας, εμπλουτισμού της πολιτικής και ενεργοποίησης της κοινωνίας, που επιβάλλεται να αναδειχτούν σε συνταγματικής περιωπής συλλογικότητες, ως επιπρόσθετος αυτόνομος πυλώνας συμμετοχής και αντιπροσώπευσης πέραν των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού, εάν θέλουμε να σπάσουμε τον κομματισμό του κράτους, τις διαβρώσεις των θεσμών και την παραταξιοποίηση της κοινωνίας.

* Ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος είναι δικηγόρος, τέως πρόεδρος του ΣΥΝ.

Η δράση των Κινήσεων ευαισθητοποιεί τον κόσμο

Γιάννης Μπουτάρης*

«Παρατηρούμε ότι όλο και μεγαλύτερη είναι η ανταπόκριση και η διάθεση των πολιτών να συμμετέχουν και επεμβαίνουν στα συμβαίνοντα. Το σύστημα εξουσίας όμως που υπάρχει, τουλάχιστον σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι εξαιρετικά αυταρχικό, ξένο και απωθητικό για τον πολίτη. Μοιάζει σαν να υπάρχει για να υπάρχει κι όχι για να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Οι συναρμοδιότητες και οι συνυπευθυνότητες υπουργείων, αλλά και υπηρεσιών χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για να μην ταράζουν τα νερά. Οι τοπικοί άρχοντες έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες απ’ αυτές που εμφανίζουν στον λόγο τους. Ωστόσο, δεν έχουν αντιληφθεί τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη ζωή των πόλεων πια (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σκουπίδια, κοινωνική μέριμνα, σχολεία, περιβάλλον κ.λπ.). Η δράση των Κινήσεων, εν τέλει, ευαισθητοποιεί ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δυστυχώς όμως το αποτελέσματα είναι ακόμη πάρα πολύ φτωχά».

* Ο κ. Γ. Μπουτάρης είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», μέλος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Οι πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Θάνος Μικρούτσικος*

«Κάνω σε προσωπικό επίπεδο την αυτοκριτική μου, διότι ενώ συμμετείχα παλαιότερα σε συζητήσεις σχετικά με το περιβάλλον και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, υποτίμησα τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Είναι πλέον σαφές ότι διεθνώς συνιστά το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Είναι επίσης σαφές ότι υπάρχουν δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν επιθυμούν την επίλυσή του. Η μόνη λύση είναι πάρουν οι πολίτες την υπόθεση στα χέρια τους. Συντάσσομαι μαζί τους...».

*Ο κ. Θ. Μικρούτσικος είναι μουσικοσυνθέτης.

Να αφήσουμε κάτι καλό στις επόμενες γενιές...

Γιάννης Ζουγανέλης*

«Επιτέλους! Καλό είναι να ξεσηκώνονται οι βολεμένοι που ασχολούνται με το προσωπικό και όχι με την προσωπικότητα, με την ιδιοκτησία και όχι με την αλληλεγγύη. Ολοι είμαστε ο άλλος του άλλου. Ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός γιατί όταν δεν είναι, η εξουσία, που δεν διαθέτει ανθρωπιά, βρίσκει χώρο να αυθαιρετήσει. Τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει ο πολίτης. Οφείλει απέναντι στον εαυτό του να είναι ο ρυθμιστής της Πολιτείας, για να φωτίσει πρωτίστως τη δική του καθημερινότητα και να παραδώσει κάτι καλό στις επόμενες γενιές».

* Ο κ. Γ. Ζουγανέλης είναι ηθοποιός-μουσικός.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_02/12/2007_250870

 

 Επιστροφή

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές – οικολογικές συλλογικότητες, συνδικάτα, επιστημονικές οργανώσεις

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ  (1.00 Μ.Μ.),

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ

Α.  ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αγορά Πολιτών Κυψέλης, Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης, Αχελώου Ρούς, ΒΙΟΖΩ, GREEN ATTACK, Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού, Διαρκής Κίνηση Πολιτών Χαΐδαρίου, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, Δίκτυο Οργανώσεων για μία Εναλλακτική Αγροτική Πολιτική, Δίκτυο Πολιτών Χολαργού, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων Petrola και μονάδων ηλ/γής Χαλυβουργικής, Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τον Προαστιακό στον Ταύρο, Επιτροπή Κατοίκων Ζέας, Επιτροπή Κατοίκων Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ, Επιτροπή Πολιτών 4ου Διαμερίσματος, Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, Ιστοσελίδα Ενουρανοίς, Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ηλιούπολης, Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS, Κίνηση πολιτών Μοσχάτου ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ, Κοινότητα Ανοικοδόμησης, MOnuMENTA ηλεκτρονικό περιοδικό, Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κατοίκων Θησείου Πετραλώνων Φιλοπάππου Κουκακίου, Περιβαλλοντικός Όμιλος Πετρούπολης, Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου, Πευκίτες - περιβαλλοντική ομάδα Σταμάτας, ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ –ΙΣΣΕΣ, Πολίτες για  Προστασία Υγείας & Περιβάλλοντος από Νέες Τεχνολογίες, Πολιτιστικός Σύλλογος Πετραλώνων, Πρωτοβουλία για τη διάσωση και αξιοποίηση της Columbia, Πρωτοβουλία για τις ΚΕΡΑΙΕΣ κινητής τηλεφωνίας, Πρωτοβουλία Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για υπόγειο Προαστιακό, Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού, Πρωτοβουλία Πολιτών Παλλήνης ενάντια στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος, Πρωτοβουλία  Κατοίκων & Φορέων Γαλατσίου – Ν. Ιωνίας, Ρομπέν των Δασών – Σύλλογος Δασοπροστασίας, Σύμπραξη Ναρκών Συστοιχίας (CMC), Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου, Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Ν. Σμύρνης για τον χώρο του Πανιωνίου, FRIENDS OF NATURE,

Β.  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΑΔΕΔΥ, ΔΣΑ, ΔΟΕ, ΕΚΑ, ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, ΟΛΜΕ, ΟΤΟΕ, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας, ΤΕΕ,

Γ.  ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Δίκτυο για την Υπεράσπιση Κοινωνικών & Πολιτικών Δικαιωμάτων, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Ένωση Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας και Α.Ο Αστέρας Καισαριανής, ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ, Οικοσοσιαλιστικό Ελληνικό Δίκτυο, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Φοιτητικοί σύλλογοι. διάφορων σχολών, WWF – Ελλάς,.

Β.  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ 

Ανθρώπινη πόλη (Κερατσίνι), Ανθρώπινη Πόλη (Νίκαιας), Ανθρώπινη Πόλη με Ενεργούς Πολίτες (Γλυφάδας), Ανοιχτή Πόλη (Αθήνας), Ανοιχτή Πορεία Δράσης (Αγίων Αναργύρων), Αντίσταση με τους Πολίτες (Χαλανδρίου), Άνω Κάτω στο Καλαμάκι (Αλίμου), Αριστερή Όχθη (Νέας Ιωνίας), Δημοτική Κίνηση Πολιτών (Καλλιθέας), Δημοτική Συνεργασία για το  Ελληνικό (Δημ. Κορτζίδης), ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ (Ν. Αττικής), Ενεργοί Πολίτες Αρτέμιδος (Λούτσα), Ηράκλειο η επόμενη μέρα (Ν. Ηρακλείου), Κόντρα στον Καιρό (Μαρούσι), Λιμάνι της Αγωνίας (Πειραιάς), Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη (Δάφνη), Μιά πόλη για όλους (Νίκαιας), Οικολογική Αθήνα (Αθήνας), Πάμε Αλλιώς (Κορυδαλλού), Πόλη να ζείς (Ταύρος), Πολίτες σε Δράση (Χαΐδάρι), Πολίτες σε Κίνηση (Υμηττός), Συμμαχία για την Υπερνομαρχία (Ν. Αττικής),

Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης (ομιλίες, δενδροφυτεύσεις, περιβαλλοντικές ξεναγήσεις κ.λ.π.) σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΟΛΜΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για παρουσίαση του θέματος της κλιματικής αλλαγής στους μαθητές / μαθήτριες σε όλα τα σχολεία της χώρας και το ίδιο θα γίνει σε αρκετά δημοτικά σχολεία.

Κάθε συλλογικότητα χρειάζεται να προβάλει στην περιοχή της ή τον χώρο δράσης της την εκδήλωση: αξιοποιώντας την ιστοσελίδα, τη λίστα ηλεκτρονικών διευθύνσεων , με διανομή έντυπου υλικού και αφισοκόλληση ( υλικά υπάρχουν στην Αγορά Κυψέλης , εφημερίδα Εποχή – Ακαδημίας 62 , Στέκι Μεταναστών -  Τσαμαδού 13 ).

 Διευθύνσεις επικοινωνίας :

Αλωνιάτης Αποστόλης 6944243094 aloniati@hol.gr, Βρασιβανοπούλου Μήτση 6945853523 mvrasi@yahoo.gr, Καφαντάρη Χαρά,  6974775279 harla@in.gr, Κορωνάκης Τάσος 6944740587 tkoronakis@gmail.com, Κωνσταντίνου Πέτρος 6932828964  jspg@otenet.gr,  Μαρτέν Νίκος  2103453877 nikmarten@yahoo.gr, Πορτάλιου Ελένη 2107512560 portel@central.ntua.gr, Τότσικας Πάνος 6979145366  ptots@tee.gr, Χαλάτσης Δημήτρης, 6948034131 halatsisd@yahoo.gr, Φωτεινάκης Κώστας  6932638523 prosanatolismoi@hotmail.com

 

Επισυνάπτουμε  το κοινό κείμενο των συνεργαζόμενων φορέων

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ  ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

 ΟΛΟΙ / ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 1.00 Μ.Μ.

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Στο διάστημα 4–15/12 συνέρχεται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπαλί.

Στην Ελλάδα, εκατοντάδες περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών και κινήματα πόλης συνεργαζόμαστε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συνδικάτα , φορείς και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών για ένα ΚΟΙΝΟ, ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Διεκδικούμε να ληφθούν τώρα αποφάσεις για τη σωτηρία του πλανήτη

Στέλνουμε μήνυμα στην παγκόσμια σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων. 

 

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή οικολογική κρίση, που στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή με τον πιο δραματικό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι φετινές πυρκαγιές που κατέστρεψαν 3. 0000 000 στρέμματα δασικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, η ξηρασία και οι πλημμύρες από τη διάβρωση των εδαφών, το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, όλ’ αυτά τα φαινόμενα  συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και αποτελούν σήματα κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας και του πλανήτη.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και  για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα σημερινά ακραία φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα ενισχυθούν πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Αν οι σημερινοί πόλεμοι σε Ιράκ Αφγανιστάν, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, γίνονται για το πετρέλαιο, οι αυριανοί θα γίνονται για το νερό. Ήδη οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική και οι υπεύθυνοι ισχυροί του πλανήτη σπεύδουν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Η Ελλάδα θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν τις σημερινές επιλογές, δηλαδή το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. 

Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά γι αυτό πρέπει να δούμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου, των βιομηχανικών συγκροτημάτων που παράγουν με ρυπογόνα καύσιμα, των κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και ν’ αλλάξουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές τους συνήθειες.   

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς δείκτες. Δεν εφαρμόζει ακόμα και τις ανεπαρκείς δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.

Το σημερινό ενεργειακό πρότυπο, που στηρίζεται μονόπλευρα στα ορυκτά καύσιμα, είναι ήδη  εξαιρετικά ρυπογόνο και παρ’ όλ’ αυτά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) προχωρεί σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα.

Το ΙΧ αυτοκίνητο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις μετακινήσεις, ενώ κατασκευάζονται νέα, απαράδεκτα περιβαλλοντικά τεχνικά έργα, όπως η επέκταση  της Αττικής Οδού, για την εξυπηρέτησή του. 

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν αναβαθμίζονται επαρκώς και το ποδήλατο θεωρείται μέσο ψυχαγωγίας και όχι μετακίνησης.

Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι θετική, όμως οι ανεμογεννήτριες πρέπει να χωροθετούνται σύμφωνα με τις δυνατότητες των τοπικών οικοσυστημάτων και όχι με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος.

Ενώ τα προβλήματα της επάρκειας και της διαχείρισης του νερού οφείλονται σ’ ένα εξαντλητικό γεωργικό πρότυπο και στις συνθήκες ξηρασίας που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπισή τους γίνεται με οικολογικά απαράδεκτα μεγάλα τεχνικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.

Τα δάση, το αστικό και περιαστικό πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι μένουν απροστάτευτοι και παραδίδονται σε κάθε είδους νόμιμες και παράνομες κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα.

Όλα τα κινήματα πόλης, που δώσαμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον Δήμο μας, συναντιόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές, με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς,  τις κινήσεις πολιτών και κάθε ενεργό πολίτη, για να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη κούρσα της ανάπτυξης που συμβάλλει την κλιματική αλλαγή και οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη.

Είμαστε όλοι, φορείς και άτομα, που συμφωνούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις, συνδιοργανωτές μιας μεγάλης πολύχρωμης συγκέντρωσης - διαδήλωσης στο Σύνταγμα, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής.  Προβάλλουμε τα κοινά αιτήματα συλλογικά και ταυτόχρονα κάθε συλλογικότητα εκφράζει ελεύθερα το δικό της στίγμα.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να συμμορφωθεί επιτέλους η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο, αναλαμβάνοντας εγχώριες δράσεις,  και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να μην αλλάζει καταστροφικά το κλίμα. 

Να περιοριστεί  δραστικά η χρήση  ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.

Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.

Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης. 

Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Να μην επεκταθεί η Αττική οδός στον Υμηττό. Όχι σε αυτοκινητόδρομους που καταστρέφουν το περιβάλλον.

Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.

Να κηρυχθούν  αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να προστατευτούν τα δάση της Αττικής χωρίς εξαιρέσεις, όπως έγινε με το καζίνο στην Πάρνηθα. Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.

Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους χώρους της Αττικής.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση  της πυρηνικής ενέργειας , η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο. 

Αγωνιζόμαστε για την καθολική απαγόρευση παραγωγής, εγκατάστασης, αποθήκευσης πυρηνικών , χημικών και βιολογικών όπλων.

 

 Επιστροφή