ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 10

 Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 9.1

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20)

 

Για λίγους και δυνατούς πλέον το real estate, Το κίνημα των μπλόγκερ διεκδικεί..., Έλληνες και κλιματιστικά, Καμπανάκι για το περιβάλλον και την ΕΤΑ από δικηγόρους - μηχανικούς, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ,  Η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη, Η Αρχή προστασίας Ξήλωσε κάμερες στο δήμο Δροσιάς, Μηδενικές επιδόσεις για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, Ανυδρη και άγονη η Ελλάδα του 2070- Τα εφιαλτικά σενάρια των ειδικών, Δεκατρείς πρώην υπουργοί και υφυπουργοί ΧΟΠ και ΠΕΧΩΔΕ τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος, Σε επείγουσα διαβούλευση καλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι- 11 συγκεκριμένες προτάσεις, "Ώριμες οι συνθήκες για παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή", ΕΝΑΣ στους δύο κατοίκους θέλει να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, ΠΙΑΣΤΗΚΕ από την Αρχή Προστασίας να παρακολουθεί πορεία- Κοροϊδία ΕΛ.ΑΣ. με τους καμεροχαφιέδες, Πόλεις αντεργκράουντ, το μέλλον, Σπίτι ΑΥΤΟΝΟΜΟ ενεργειακά, η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα, Η «πράσινη» εξέγερση των πολιτών, Η Αυτοδιοίκηση Αττικής θα τολμήσει;   Του Θόδωρου ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, Blog-day για το περιβάλλον, Ευρωπαϊκή οικολογική πρωτεύουσα προτείνει στην ΕΕ ο …Κακλαμάνης!!, ΑΝΟΜΒΡΙΑ, ΞΗΡΑΣΙΑ, ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ...ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ, Τρεις στις 4 μονάδες ρυπαίνουν εκτός ορίων (2 άρθρα),  ηλεκτρονικές ψηφοφορίες του Ελεύθερου Τύπου, 

 

 

Για λίγους και δυνατούς πλέον το real estate

Του Γιαννη Σιωτου

Σε μονόπολη δισεκατομμυρίων για μεγάλους και λιγοστούς παίκτες εξελίσσεται πλέον το real estate, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιώτες με μεγάλη ρευστότητα και θεσμικοί επενδυτές προσπαθούν να πάρουν θέσεις στην αγορά είτε μέσω αγορών γης είτε μέσω σημαντικών επενδύσεων σε επαγγελματικά ακίνητα. Σύμφωνα με τις απόψεις αναλυτών, η αγορά ακινήτων -εκτός της κύριας κατοικίας- βρίσκεται πλέον σε διαδικασία συγκέντρωσης ανάλογης με εκείνη που σημειώθηκε στις κατασκευαστικές και το ζητούμενο είναι αν στη διάρκεια της πορείας αυτής θα υπάρξουν -και σε ποιο βαθμό-επιχειρηματικοί γάμοι.

Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι «πρωταγωνιστές» των εξελίξεων θα είναι οι Ελληνες θεσμικοί, κυρίως μέσω των εταιρειών επενδύσεων, και οι ξένοι θεσμικοί, οι οποίοι ήδη έχουν κάνει εντονότερη την παρουσία τους στη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι ιδιώτες, οι οποίοι λόγω συγκυριών έχουν αποκτήσει υψηλή ρευστότητα την οποία διοχετεύουν είτε σε απευθείας αγορές είτε μέσω συμμετοχών σε fund τα οποία δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Βαλκανικής. Το παζλ συμπληρώνουν οι κατασκευαστικές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ξεκινήσει να επενδύουν στη συγκεκριμένη αγορά κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα.

«Οι αλλαγές στην αγορά είναι ραγδαίες, καθώς χρήματα υπάρχουν, αλλά όλοι ψάχνουν για τα κατάλληλα ακίνητα. Για παράδειγμα, η ανάπλαση της Δραπετσώνας αλλά και η επένδυση της Εθνικής στη Μαγούλα είναι τεράστια επενδυτικά σχέδια, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει ευρύτερες συνεργασίες, οι οποίες ξεκινούν από τη χρηματοδότηση, συνεχίζουν στην κατασκευή και καταλήγουν στα δίκτυα διάθεσης», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος διευκρίνιζε ότι «ζητούμενο είναι πλέον τα επενδυτικά σχέδια και τα κατάλληλα ακίνητα και πολύ λιγότερο τα κεφάλαια». Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτόν περιέγραψε τις νέες τάσεις της αγοράς οι οποίες απαιτούν εκτεταμένες συνεργασίες επιχειρηματικών σχημάτων τα οποία μπορεί να δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους, αλλά έχουν συμπληρωματικό ρόλο στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, το παιγνίδι στην αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια θα παιχθεί σε τρία μέτωπα:

- Στα οργανωμένα σχέδια ανάπλασης περιοχών, ενδεχομένως και οικοδομικών τετραγώνων σε κεντρικές συνοικίες των μεγάλων πόλεων.

- Στην οργανωμένη δόμηση για εξοχική κατοικία, είτε σε επίπεδο μεγάλων τοπικών επενδύσεων είτε στο πλαίσιο νέων και υφιστάμενων ξενοδοχειακών.

- Στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Τα επαγγελματικά

Πρόσφατα επικεφαλής του τομέα της αγοράς ακινήτων σε μεγάλη εμπορική τράπεζα έλεγε σε ανεπίσημη συνάντηση ότι «λεφτά υπάρχουν, τετραγωνικά δεν βρίσκονται», υπονοώντας με τον τρόπο αυτόν ότι το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά είναι η περιορισμένη προσφορά αποδοτικών και προσοδοφόρων επαγγελματικών ακινήτων.

Μια πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό εταιρείας real estate, μάλλον τον δικαιώνει. Η προσφορά γραφειακών χώρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, συγκεντρώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε συγκεκριμένους χωροταξικούς τομείς, καθώς η ανάδειξη νέων περιοχών είναι μία διαδικασία που «τρέχει» με πολύ αργά βήματα. Για παράδειγμα, η Δυτική Αττική, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία οικιστικής έκρηξης, εμφανίζει περιορισμένη προσφορά επαγγελματικών χώρων. Τα στοιχεία της έρευνας εμφανίζουν ότι το 2005 προχώρησε η κατασκευή 34 αμιγώς κτιριακών χώρων, το 2006 ο αριθμός των επενδύσεων υποχώρησε στις 25, ενώ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2007 σχεδιάστηκαν μόλις 7 επενδύσεις. Ανάλογη είναι και η εικόνα που διαμορφώνεται στην ευρύτερη ζώνη του Πειραιά με 30 επενδύσεις γραφειακών χώρων τον χρόνο (περίοδος 2005 - 2007), ενώ στην Αντολική Αττική οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται φθάνουν τις 100.

«Μετά τη θεαματική υποχώρηση των τιμών στους γραφειακούς χώρους όλοι είναι επιφυλακτικοί, καθώς καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την υψηλή διαθεσιμότητα. Αλλωστε, το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή για τους περισσότερους μισθωτές είναι ο περιορισμός του κόστους. Οι μόνοι που πληρώνουν ενοίκια που εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις είναι οι τράπεζες για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν και τα οποία έχουν περιληφθεί στο χαρτοφυλάκιο θυγατρικών τους εταιρειών επενδύσεων» τόνιζε χαρακτηριστικά κατασκευαστής.

Ανάλογη είναι πάντως και η εικόνα που διαμορφώνεται και στην αγορά εμπορικών χώρων, όπου ο όγκος των επενδύσεων είναι σημαντικά υψηλότερος αλλά παρ' όλα αυτά όλη η αγορά είναι διατακτική περιμένοντας να δει και να κρίνει την πορεία των εμπορικών κέντρων, τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Αξιοπρόσεκτη όμως θεωρείται η αύξηση των επενδύσεων σε εμπορικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, σε αντίθεση με τη Αθήνα και τον Πειραιά όπου καταγράφεται σταθερότητα στην προσφορά νεότευκτων εμπορικών ακινήτων.

«Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αγορά να στρέφεται σε ακίνητα από το υφιστάμενο απόθεμα, τα οποία έχουν εξασφαλισμένη εμπορική προβολή» επισήμανε το ιδιο στέλεχος προσπαθώντας να ερμηνεύσει το γεγονός ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά αντίθετα ανεβαίνουν. «Πρόκειται για την κλασική περίπτωση όπου η υφιστάμενη προσφορά δεν αρκεί να καλύψει τη ζήτηση η οποία είναι επιλεκτική και επικεντρωμένη στις προδιαγραφές που έχει θέσει».

Με δεδομένα όλα αυτά, μοναδική διέξοδος είναι οι «συνασπισμοί» κεφαλαίων και τεχνογνωσίας προκειμένου να επιμεριστεί το τεράστιο επενδυτικό κόστος του ανοίγματος νέων αγορών, που προβάλλει πλέον ως μονόδρομος.

Εξοχική κατοικία

Η αγορά της εξοχικής κατοικίας για τους περισσότερους ανθρώπους της αγοράς είναι η επόμενη μεγάλη «δεξαμενή» κερδών, με την προϋπόθεση όμως ότι στο παιγνίδι θα μπούν οι ξένοι είτε με τον «μανδύα» του επενδυτή είτε με την ιδιότητα του αγοραστή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το χωροταξικό για τον τουρισμό θα είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει σε «γάμους» ξενοδόχων και κατασκευαστών. Παράλληλα στο παιγνίδι είναι και οι τράπεζες, οι οποίες πέρα από το ενδιαφέρον τους για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων εμπλέκονται και ως ιδιοκτήτες σημαντικών εκτάσεων-φιλέτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους από προβληματικά δάνεια επιχιερήσεων.

Η άλλη κατηγορία παικτών είναι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι διοχετεύουν την υψηλή ρευστότητά τους σε αγορές μεγάλων εκτάσεων γης σε νησιά και άλλα τουριστικά θέρετρα. Ηδη, υποθηκοφύλακες σε τουριστικά θέρετρα αναρωτιούνται για τις αγοραπωλησίες μεγάλων κομματιών γης από εταιρείες που πραγματοποιούνται στις περιοχές τους. «Ρωτούν, ψάχνουν και διαπραγματεύονται για μεγάλα κομμάτια γης. Δεν κάνουν ουρές για να αγοράσουν, αλλά ψάχνουν για εκτάσεις πάνω απο 100 στρέμματα», έλεγε μεσίτης που δραστηριοποιείται σε νησί των κεντρικών Κυκλάδων.

Ερωτήματα έχει δημιουργήσει η στάση των κατασκευαστικών οι οποίες προς το παρόν εμφανίζονται επιφυλακτικές στο να προχωρήσουν στο μεγάλο άλμα. Τα έργα είναι περιορισμένα και βρίσκονται κυρίως σε Κρήτη, Ρόδο, Κυκλάδες και Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τις απόψεις στελεχών κατασκευαστικών επιχειρήσεων, η μεγάλη καθυστέρηση των ήδη υφισταμένων κατοικιών καθιστά τις σκέψεις για τα επόμενα βήματα ιδιαίτερα προσεκτικές. Πάντως, η πρόσφατη κίνηση της LAMDA η οποία απέκτησε σημαντική έκταση στη Αίγινα ίσως επιταχύνει τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη αγορά, με την εντονότερη δραστηριοποίηση και των άλλων εισηγμένων κατασκευαστικών.

Ιδιαίτερα έντονο εμφανίζεται το ενδιαφέρον αλλοδαπών ομίλων, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει… πράξη. «Οσοι προσπάθησαν να κάνουν στο παρελθόν δουλειές με την εξοχική κατοικία ανακάλυψαν την ελληνική γραφειοκρατία και την πολυνομία και οι περισσότεροι εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Αυτή η αρνητική εμπειρία αποτρέπει τις άμεσες κινήσεις, αφού οι αγορές θα πρέπει να πεισθούν ότι κάτι έχει αλλάξει. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ισπανική έκρηξη ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη δραστηριοποίηση επενδυτικών γκρουπ στη συγκεκριμένη αγορά» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος εισηγμένης κατασκευαστικής και συμπλήρωνε ότι «το παιγνίδι είναι πλέον για μεγάλους παίκτες, γι' αυτό και ο ένας χρειάζεται την προίκα του άλλου».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_22/07/2007_235222

 

Επιστροφή

 

Το κίνημα των μπλόγκερ διεκδικεί...

Η κινητοποίηση των πολιτών για την Πάρνηθα αναδεικνύει την ευρύτερη δυναμική του

Του Ματθαιου Τσιμιτακη

Ενα από τα πράγματα που εντυπωσίασαν στη συγκέντρωση της Κυριακής 8 Ιουλίου για την Πάρνηθα ήταν η ανομοιομορφία των διαμαρτυρομένων. Οικογένειες με παιδιά, ποδηλάτες, οικολόγοι, οι συνήθεις αριστεροί και… οι ιστολόγοι (bloggers). Φορώντας μπλουζάκια που διαφήμιζαν τις ιστοσελίδες τους και μιλώντας τη δική τους αργκό, τριγυρνούσαν μέσα στο πλήθος με ψηφιακές κάμερες στα χέρια και χαμόγελα ενθουσιασμού. Από την επόμενη μέρα το ελληνικό Διαδίκτυο γέμισε βίντεο, φωτογραφίες, αναφορές και συζητήσεις γύρω από τη διαδήλωση. Ηταν άραγε, αυτή, η πρώτη «δική τους» συγκέντρωση; Και αν ναι (όπως τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί στην μπλογκόσφαιρα), τι σημαίνει; Μιλάμε για το κίνημα των blogs ή για μια παραπλανητικά υπερτιμημένη μόδα, ανθρώπων που συζητούν μέσω των υπολογιστών τους;

Δεν πέρασαν δυο μέρες αφότου ξέσπασε η φωτιά της Πάρνηθας και η κοινωνία των Ελλήνων netizens (έτσι αποκαλούνται οι πολίτες του Διαδικτύου) γέννησε δυο πρωτοβουλίες αναδάσωσης, ένα ακηδεμόνευτο πολιτικά κάλεσμα διαμαρτυρίας, πρωτοβουλίες έρευνας και τεκμηρίωσης της καταστροφής και στήριξε ουσιαστικά την αυτόκλητη διαδήλωση της Κυριακής.

Πολύ πριν συμβούν αυτά (τον Μάρτιο) η καμπάνια «Φτάνει πια», μια πρωτοβουλία των Ελλήνων bloggers κατηγορούσε από το Διαδίκτυο την ελληνική αστυνομία για αναξιοπιστία και μη σεβασμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Αφορμή ήταν η βίαιη στάση της τελευταίας ενάντια στο φοιτητικό κίνημα τον χειμώνα που πέρασε. Τα blogs έπαιξαν ακόμα ρόλο στην οργάνωση των χειμερινών φοιτητικών καταλήψεων, ανέδειξαν τους φόβους της γενιάς των επισφαλώς εργαζομένων (γενιά των 700 ευρώ), αποκάλυψαν βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα, αλλά και τον ρόλο των οργανώσεων χούλιγκαν των ποδοσφαιρικών ομάδων και πολλά ακόμη.

Για την Αμαλία

Κορυφαία υπόθεση της ελληνικής μπλογκόσφαιρας όμως είναι η υπόθεση της Αμαλίας Καλυβινού. Οταν στις 25 Μαΐου έφευγε από τη ζωή η τριαντάχρονη Αμαλία από καρκίνο, όλοι πιστεύαμε ότι η ελληνική κοινωνία παραμένει υπό τηλεοπτική «καταστολή», μην μπορώντας να εκφράσει την αγανάκτησή της έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια. Δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

Η οργή που σιγοβράζει για τα φακελάκια στα νοσοκομεία και που περιέγραφε η Αμαλία στο blog της ξέσπασε στο Διαδίκτυο. Σήμερα στο Google η φράση «για την Αμαλία», που έγινε σύνθημα της online διαμαρτυρίας η οποία εκδηλώθηκε αυθόρμητα, δίνει 575.000 αποτελέσματα, τα περισσότερα από τα οποία πράγματι είναι αναφορές στην υπόθεση της Καλυβινού. Την 1η Ιουνίου, ημέρα που οι bloggers όρισαν ως μέρα μνήμης της Αμαλίας, το blog της επισκέφθηκαν 56.116 χρήστες του Διαδικτύου από 30 χώρες. Εκατόν είκοσι οργανώσεις δέχθηκαν και έστειλαν πάνω από 120.000 e-mails εκείνες τις ημέρες. Τα σχετικά βίντεο ανέβηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων της πλατφόρμας youtube και περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έψαξαν εκείνη την μέρα στη μηχανή αναζήτησης Google πληροφορίες γι’ αυτήν. Επειτα από όλα αυτά οι bloggers που πήραν την πρωτοβουλία να κινητοποιήσουν τους χρήστες του Διαδικτύου συνέστησαν κίνημα με διεκδικητικό πλαίσιο προς τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση και κύριο μέσο τη συλλογή υπογραφών.

Τα πολιτικά καφενεία του 21ου αιώνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, από το ένα εκατομμύριο Ελληνες περίπου που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ιστολογούν ή παρακολουθούν τα ιστολόγια εκατό χιλιάδες. Η κοινότητά τους όμως εμφανίζει αυξητικές τάσεις χάρη στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην ελληνική κοινωνία. Σε μια εκδήλωση προσφάτως για τη σχέση τους με την πολιτική ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Χατζιδάκης το ονόμασε «τα κοινωνικό-πολιτικά καφενεία του 21ου αιώνα, τα νέα πηγαδάκια της Ομόνοιας».

Στην ίδια εκδήλωση ο δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΝ στην Αθήνα Αλέξης Τσίπρας είδε στα κοινωνικά δίκτυα τους φορείς κοινωνικό-πολιτικής συνειδητοποίησης μιας νέας τάξης πολιτών. «Ο ιστός είναι αντιφατικός και μέσα στις αντιφάσεις του ανοίγονται βραχύβιες ακόμα οάσεις πολιτικής ενδυνάμωσης στις οποίες επωάζονται κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις», λέει η Κορίνα Πατέλη που διδάσκει on line δημοσιογραφία στο Τμήμα Επικοινωνίας και μάρκετινγκ της ΑΣΟΕΕ. «Η διάρκεια και η δύναμή τους σε χώρες όπου το Ιnternet δεν χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ο ιστός, είναι κυριολεκτικά το πρώτο μέσο που παντρεύει την ιδιότητα του καταναλωτή με αυτήν του πολίτη, ανοίγονται εύφορα πεδία, των οποίων τα πολιτικά αιτήματα θα δούμε σύντομα». Βραχύβιες ή όχι οι διεκδικήσεις αυτές; Ολα δείχνουν ότι ένα τμήμα της κοινωνίας του καναπέ σηκώθηκε, βάδισε μέχρι την καρέκλα του υπολογιστή και συγκροτεί τώρα κοινότητες που ξεκινούν επικοινωνιακό αντάρτικο, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η κοινωνία είναι ακόμα ζωντανή, αναζητεί το στίγμα της και έχει άποψη για τα πράγματα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_22/07/2007_235245

 

 Επιστροφή

 

Έλληνες και κλιματιστικά

Από το http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=819799&lngDtrID=244

Με έντονα ανοδικούς ρυθμούς, υπερδιπλάσιους σε σχέση με πέρυσι, κινούνται οι πωλήσεις των κλιματιστικών στην Ελλάδα, προφανώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας έρευνας και ανάλυσης GfK Hellas, κατά το φετινό Ιούνιο πουλήθηκαν 119.000 κλιματιστικά, έναντι 67.700 μονάδων πέρυσι, ήτοι αύξηση 132%.
Η εγχώρια αγορά των κλιματιστικών σημείωσε επίσης τον Ιούνιο αύξηση κατά 170,5% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα (Μάιος 2007), όταν οι καταναλωτές αγόρασαν σχεδόν 44.000 μονάδες.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, τα καταστήματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μεγάλη ζήτηση. Υπάρχει έλλειψη σε όλες τις γνωστές μάρκες και τα μοντέλα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αγοράζει όποια διαθέσιμη συσκευή βρίσκει, ακόμα και τις μονάδες στα ράφια των καταστημάτων.
Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2006 πουλήθηκαν 110.550 μονάδες, ενώ για την ίδια περίοδο φέτος πουλήθηκαν 204.000 μονάδες, με την αύξηση να φτάνει το 84%.

Υποθέτοντας εύλογα πως όλα αυτά λειτουργούν ταυτόχρονα, για την κάλυψη της πρόσθετης ζήτησης μόνο από τις φετινές αγορές κλιματιστικών χρειαζόμαστε σχεδόν μισό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Κατά τ'άλλα, φταίει ο ...ιμπεριαλισμός για την κλιματική αλλαγή.
Τάσος Κρομμύδας (στάλθηκε στο Παρατηρητήριο 25/7-2007)

 

 Επιστροφή

 

Καμπανάκι για το περιβάλλον από δικηγόρους - μηχανικούς

Την αντίθεσή τους σε κυβερνητικές εξαγγελίες για εκποίηση κρατικών ακινήτων προς χάριν της «ανάπτυξης», εκφράζουν η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τονίζοντας ότι «οδηγούν σε περαιτέρω τσιμεντοποίηση, χωρίς καμία μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, και μάλιστα σε μία περίοδο περιβαλλοντικών καταστροφών».

Σε κοινή τους αντίδραση οι δύο φορείς επικρίνουν τις εξαγγελθείσες ανακοινώσεις για μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και που τόσα περιβαλλοντικά δεινά έχουν επισωρεύσει.

Σύμφωνα με τους δικηγορικούς συλλόγους υπό τον Δ. Παξινό και το ΤΕΕ υπό τον Ι. Αλαβάνο, οι εξαγγελίες για «ανάπτυξη τουριστικών και άλλων υποστηρικτικών υποδομών υψηλών προδιαγραφών», καθώς και η έγκριση διαδικασιών που προτάθηκαν (!) από την ΕΤΑ για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται (τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, τουριστικά κτήματα, κ.λπ.) είναι εκτός του πνεύματος των κοινοτικών διατάξεων και του νόμου 3422/05. Με τον τελευταίο κυρώθηκε η διεθνής Σύμβαση του Ααρχους που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και υποχρεώνει τις κρατικές αρχές να δίνουν με διαφανή τρόπο και αμελλητί όλες τις περιβαλλοντικές πληροφορίες στο κοινό, για να μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες, προβάλλοντας αντιρρήσεις ή και προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

Ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις της ΕΤΑ, οι δύο φορείς επαναλαμβάνουν τις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση να ελέγχει προληπτικά το Συμβούλιο της Επικρατείας όλα τα νομοσχέδια που αφορούν το περιβάλλον, να περιοριστεί η εκτός σχεδίου δόμηση, να κυρωθούν συντομότατα οι δασικοί χάρτες, να κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ορεινά τοπία, ευαίσθητα οικοσυστήματα, να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τον εμπρησμό δασών και τη ρύπανση, να δημεύονται τα μέσα και οι εγκαταστάσεις που ρυπαίνουν-μολύνουν το περιβάλλον, να δημιουργηθεί αυτοτελές υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ EΘΝΟΣ 28/7/2007

 

Επιστροφή

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ
[ΗΜ. ΚΑΤΑΧ. 01-08-2007]
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το WWF Ελλάς απαντούν στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 21 Ιουνίου 2007 το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού.
Κατά την ανακοίνωση:
Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες .
Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους, μετά από δεκαετίες, χωροταξικό σχεδιασμό, που αποτελεί την ουσιαστικότερη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την κοινωνική και οικονομική συνοχή και την προστασία και ανάπτυξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας.
Οι πέντε οικολογικές οργανώσεις απαντάμε:
Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις επικροτούν την προσπάθεια για την προώθηση, έγκριση και εφαρμογή ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας. Τονίζουν όμως ότι η χωροταξία δεν είναι αυτοσκοπός. Ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την κοινωνική, οικονομική συνοχή και πρωτίστως την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αν, όμως γίνει λανθασμένα μπορεί να αποτελέσει μέσο για την υποβάθμιση όλων των παραπάνω. Στη σημερινή συγκυρία, όπου το περιβάλλον δέχεται σκληρά πλήγματα, όπως με τραγικό τρόπο μας υπενθυμίζουν οι εκατοντάδες πυρκαγιές, πρέπει να ήμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πως σχεδιάζουμε το χωροταξικό μέλλον της χώρας.
Κατά την ανακοίνωση:
Στο πλαίσιο αυτό, ο δημόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει πρέπει να είναι καλόπιστος, με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις, με επιχειρήματα και όχι αφορισμούς. Μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που συμμετέχουν στη διαβούλευση έχουν ανταποκριθεί σ’ αυτή την ανάγκη.
Ανάλογη και ακόμα πιο υπεύθυνη στάση περιμέναμε –και εξακολουθούμε να περιμένουμε- από τις οικολογικές οργανώσεις που έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου. Οφείλουν να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα και γνώση του αντικειμένου. Όχι με την επιπολαιότητα που έδειξαν χθες. Να κοιτάξουν επιτέλους την ουσία του θέματος και όχι τη στείρα δημιουργία εντυπώσεων –όπως, δυστυχώς, ορισμένες συνηθίζουν…
Επειδή, λοιπόν, χθες ελέχθησαν πολλές ανακρίβειες που διαστρεβλώνουν πλήρως το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα.
Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις εθνικής εμβέλειας, δεκάδες φορείς, δεκάδες ακαδημαϊκοί, εκατοντάδες πολίτες, ο μελετητής που εκπόνησε τη μελέτη επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό έχουν δημόσια τοποθετηθεί ότι το τελικό σχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση είναι βαθύτατα προβληματικό. Μόλις πρόσφατα και ο μελετητής που είχε αναλάβει την εκπόνηση την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ) του Χωροταξικού δήλωσε ότι αρνήθηκε να την υπογράψει μετά τις παρατηρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ . Λυπούμαστε που η ανακοίνωση ομιλεί περί αναξιοπιστίας εκείνων που ασκούν εποικοδομητική κριτική με συγκεκριμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρατηρήσεις, αλλά και με υπευθυνότητα και γνώση του αντικειμένου. Τονίζεται ότι οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν διατυπώσει εποικοδομητικές προτάσεις για βελτιώσεις σε επιμέρους θέματα των άλλων Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και μόνο σε αυτή την περίπτωση ζητούν την απόσυρση του. Δυστυχώς δεν είναι οι οργανώσεις αλλά οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίες κατέστησαν την διαδικασία αναξιόπιστη. Μεταξύ αυτών:
1. η μη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας από τον Μάρτιο 2004 μέχρι την έκδοση των Χωροταξικών Πλαισίων
2. η εκ των υστέρων δημοσιοποίηση της ΣΜΠΕ (κατά παράβαση της οδηγίας 2001/42/ΕΕ)
3. η αναστροφή της λογικής του σχεδιασμού. Δεν προηγήθηκε όπως όφειλε των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων ΑΠΕ, Τουρισμού και Βιομηχανίας, το υπέρτερο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο
4. η μη δημοσιοποίηση της χωροταξικής μελέτης.
Κατά την ανακοίνωση:
1. Είναι παντελώς ψευδές ότι το Ειδικό Πλαίσιο προωθεί την «τσιμεντοποίηση» των τουριστικών περιοχών. Αντιθέτως, προστατεύει το περιβάλλον κι έτσι στηρίζει ακόμα περισσότερο τον τουρισμό. Θεσπίζονται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, μπαίνει τέλος στην αναρχία και περιορίζεται η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων που είναι μία από τις σημαντικότερες πληγές για το περιβάλλον και ιδιαίτερα το τοπίο.
Ενδεικτικά:
- Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας απαγορεύεται πλέον η διάσπαρτη δόμηση εκτός των οικισμών και επιτρέπεται μόνο εντός αυτών.
- Αυξάνονται σημαντικά τα όρια αρτιότητας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες τουριστικά περιοχές (στις αναπτυσσόμενες από 4 στρέμματα έγινε 8 και στις αναπτυγμένες από 4 στρέμματα έγινε 15).
- Μειώνεται στο μισό η μέγιστη πυκνότητα τουριστικών καταλυμάτων (κλίνες ανά στρέμμα). Από 10 έως 15 κλίνες που ισχύει σήμερα, γίνεται 6.
- Αυξάνεται σημαντικά η απόσταση από τον αιγιαλό, ιδιαίτερα στις επίπεδες παράκτιες περιοχές (από τα 50 στα 100 μέτρα).
Όλα αυτά δεν τα είδαν οι κύριοι που έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου; Όλα αυτά τα ονομάζουν «τσιμεντοποίηση» διαστρεβλώνοντας την αλήθεια;
Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:
Όντως, κινείται προς θετική κατεύθυνση ο περιορισμός της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι ταυτόχρονα προωθείται η διάσπαρτη δόμηση μεγάλων μονάδων, ιδίως παραθεριστικής κατοικίας (CONDO). Μέσω των CONDO προωθείται το ξεπέρασμα της εμπλοκής του ΣτΕ στην ανάπτυξη μαζικής παραθεριστικής κατοικίας με την μετονομασία της σε τουριστική επένδυση.
Η ΚΥΑ ουσιαστικά τοποθετείται υπέρ της παραθεριστικής κατοικίας και εναντίον των ξενοδοχείων. Έχει αποδειχθεί ότι η παραθεριστική κατοικία είτε αυτόνομα είτε με τη μορφή των CONDO είναι ανταγωνιστική του τουρισμού, όχι μόνο διότι αξιοποιεί τους ίδιους πόρους αλλά διότι προωθείται στις ίδιες περιοχές όπου μπορούσε να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι βάσει μελετών μία κλίνη παραθεριστικής κατοικίας αποφέρει οικονομικά πολύ λιγότερο δημιουργώντας 16 φορές λιγότερη απασχόληση από ότι μια κλίνη ξενοδοχείου. Το αμιγές ξενοδοχείο ανεξάρτητα από την κατηγορία του θα έχει υποχρέωση να μην διαθέτει πάνω από 6 κλίνες ανά στρέμμα. Καταρχήν θετικό. Όμως την ίδια στιγμή ένας επενδυτής που αξιοποιεί τις ρυθμίσεις για τα CONDO, μέσω των πολεοδομικών εργαλείων [Περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ), Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ)] θα μπορεί να κτίζει 60% περισσότερες κλίνες από ότι αν αξιοποιούσε τις ρυθμίσεις για τα ξενοδοχεία. Συνεπώς, οδηγούνται οι επενδυτές να επιλέξουν αποκλειστικά την παραθεριστική κατοικία μέσω των CONDO.
Αλλά και χωρίς τη χρήση των πολεοδομικών εργαλείων ΠΕΡΠΟ, ΠΟΑΠΔ και ΠΟΤΑ ο συντελεστής δόμησης είναι 0,2 που σε οικόπεδο έκτασης 150 στρεμμάτων σημαίνει δομημένη επιφάνεια 30000 τμ, ή 900 κλίνες όσες δηλαδή προβλέπονται και για τα ξενοδοχεία. Και πάλι, οι επενδυτές ωθούνται να προτιμήσουν το γρήγορο κέρδος που προσφέρει η κτηματομεσιτική δραστηριότητα.
Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη δόμηση ολόκληρων χωριών χωρίς πολεοδομικό σχέδιο. Πρόκειται δηλαδή για ιδιωτική ανάπτυξη εκτός σχεδίου δόμησης χωρίς τις διαδικασίες πολεοδόμησης και χωρίς καμία πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κατά την ανακοίνωση:
2. Σχετικά με την «παραθεριστική κατοικία», τα όσα ειπώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δείχνουν είτε σκοπιμότητα είτε άγνοια του θέματος.
Η «παραθεριστική κατοικία» είναι ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί στο Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.
Υπογραμμίζουμε όμως ότι οι όροι που προδιαγράφουν την ανάπτυξη του θεσμού είναι πολύ αυστηροί και εξασφαλίζουν πλήρως την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποιητική ένταξη στο τοπίο των τουριστικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, οι σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις :
- Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν παραθεριστικές κατοικίες έως 30% επί του ποσοστού των υποδομών φιλοξενίας (σημειώνεται ότι η πρόταση των μελετητών ήταν μεγαλύτερη, συγκεκριμένα 30% έως 40% επί του συνόλου της εγκατάστασης).
- Μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 150 στρεμμάτων.
- Διέπονται από τους αυστηρούς όρους δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές, δηλαδή χαμηλούς συντελεστές δόμησης (0,2), χαμηλά ύψη, υποχρεωτική διάσπαση όγκων.
Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:
Από την μελέτη ξένων εμπειριών συνάγεται ότι η παραθεριστική κατοικία δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε τουριστικό προϊόν. Εξ’ ορισμού ο τουρισμός προέρχεται από την λέξη tour- «γύρος» και ενυπάρχει μέσα στη λέξη τουρισμός η έννοια του μη σταθερού. Υπάρχουν χώρες που ονομάζουν την προώθηση της παραθεριστικής κατοικίας- τουριστική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τουριστική πολιτική και ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιγράψει τέτοιες αμφισβητήσιμες πολιτικές. Η Ελλάδα με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά της θα μπορούσε να ηγείται και να αποτελεί διεθνές πρότυπο τουριστικής πολιτικής και όχι να ακολουθεί αποτυχημένα πρότυπα χωρών με πολύ λιγότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Τα αρνητικά αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της παραθεριστικής κατοικίας είναι πολλά, σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Ένα από τα αποτελέσματα είναι και η δημιουργία ενός τείχους μεταξύ κοινωνίας και παραλίας.
Όταν ο επενδυτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο των CONDO και να πουλήσει το 70% της δομημένης επιφάνειας για παραθεριστική κατοικία, ποιος θα επιλέξει την μορφή επένδυσης που του επιτρέπει την πώληση μόνο του 30%;
Κατά την ανακοίνωση:
Συνεπώς και όσα λέγονται για «παραθεριστική κατοικία σε ποσοστό 70%», είναι εντελώς ψευδή. Το 70% έχει να κάνει με θέματα διαχείρισης ξενοδοχείων, όπως είναι ο θεσμός των «Condo Hotel» που καμία σχέση δεν έχει με την παραθεριστική κατοικία. Μάλιστα, ακριβώς το ίδιο ποσοστό 70% ισχύει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα για τον παρόμοιο θεσμό του «time sharing».
Όλα τα παραπάνω και άλλα που περιέχονται στο Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο». Μάλιστα, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έχει δηλώσει σαφώς ότι δεν θα κάνουμε τα λάθη της Ισπανίας.
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ούτε αυτά τα είδαν οι κύριοι που έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου; Ούτε για όλα αυτά δεν βρήκαν μια λέξη να πουν; Και επιπλέον, πώς παραποιούν με τόση ευκολία την πραγματικότητα;
Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:
Ο θεσμός της χρονομίσθωσης (time sharing) δεν είναι παρόμοιος με τα CONDO. Πράγματι η χρονομίσθωση είναι μια διαδικασία διαχείρισης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Έχει τη δυνατότητα ο επιχειρηματίας να διαχειρίζεται το ξενοδοχείο του είτε στη βάση της ημερήσιας μίσθωσης είτε, για το 70%, σε μακροχρόνια μίσθωση, αλλά μόνο για συγκεκριμένο και σύντομο διάστημα κάθε έτους. Όμως η ιδιοκτησία παραμένει στον ξενοδόχο. Ο θεσμός, είτε επιτυχής σε ορισμένες περιπτώσεις, είτε αποτυχημένος σε άλλες, είναι σαφώς περισσότερο τουριστικός και η συμπεριφορά του χρήστη σαφώς πλησιέστερη σε εκείνη του τουρίστα.
Αντίθετα τα CONDO θα χρησιμοποιηθούν κατά βάση για δόμηση παραθεριστικής κατοικίας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και ενστάσεις για την λειτουργικότητά τους (θέματα συντήρησης, ομοιομορφίας, αισθητικής κτλ). Γιατί λοιπόν δεν αποσύρεται αυτή η πρόταση, ιδιαίτερα όταν είναι θεσμοθετημένη η χρονομίσθωση;
Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός ήταν κατ’ αρχήν θετικός για το Ισπανικό πρότυπο. Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μαζική αντίδραση –ακόμα και της Υπουργού Τουρισμού- ξαναδιατύπωσε τις δηλώσεις του χωρίς όμως να αλλάξει το παραμικρό στο Χωροταξικό Πλαίσιο.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του χωροταξικού:«Η λεγόμενη τουριστική κατοικία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τουριστική ανάπτυξη. Αξίζει να σας πω ότι στην Ισπανία, από τους περίπου 55 εκατ. τουρίστες που επισκέπτονται σε ετήσια βάση τη χώρα, τα 37 εκατ. έχουν αγοράσει κατοικία εκεί». Αντίθετα η εξέλιξη στην Ισπανία αποτελεί σήμερα διεθνώς παράδειγμα προς αποφυγήν.
Κατά την ανακοίνωση:
3. Επιπλέον λαμβάνονται πολύ σοβαρά μέτρα αυξημένης προστασίας για περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος :
- Στις περιοχές «Natura» ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια ειδική πρόβλεψη και ίσχυε ποσοστό κάλυψης 20%, το Ειδικό Πλαίσιο θέτει ανώτατο όριο 2%.
- Στα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες, επίσης μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται ότι δεν μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα τουριστική αναπτύξη πάνω σ’ αυτά. Από το γενικό αυτό κανόνα μπορούν να εξαιρεθούν, υπό προϋποθέσεις, μόνο έως πέντε (5) από αυτά στο σύνολο του εθνικού χώρου, στα οποία δοκιμαστικά μπορεί να γίνουν σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις σε ποσοστό κάλυψης έως 2%.
Ούτε για αυτά βρήκαν κάτι να πουν οι κύριοι που έδωσαν συνέντευξη τύπου χτες;
Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:
Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη με βάση την οδηγία 92/43/ΕΚ να προστατεύσει τις περιοχές του δικτύου NATURA. Τονίζουμε ότι για την συντριπτική πλειονότητα των περιοχών αυτών δεν υπάρχει ακόμα καν σαφής οριοθέτηση και διαμόρφωση χρήσεων. Ας προχωρήσει λοιπόν τάχιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ στη θεσμική θωράκιση των περιοχών αυτών πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε αναφορά σε δόμηση και μάλιστα μειζόνων κλιμάκων και όγκων. Ειδικά για τις δασικές περιοχές του δικτύου NATURA, τονίζουμε επίσης για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το δασολόγιο.
Αναφορικά με τις 5 βραχονησίδες αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για πέντε νησιά; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε αυτή την επιλογή; Ποια είναι η επιστημονική τεκμηρίωση της επιλογή του αριθμού; Ποια είναι αυτά τα πέντε; Αν δεν έχουν ήδη επιλεγεί με ποια κριτήρια θα επιλεγούν;
Κατά την ανακοίνωση:
4. Όσο για το αν έπρεπε να βγει πρώτα το Εθνικό Χωροταξικό ή τα Ειδικά Πλαίσια, θυμίζει μάλλον το ερώτημα «αν έκανε η κότα το αυγό η το αυγό την κότα»… Είναι γνωστό σε όλους ότι η προετοιμασία του Εθνικού και των Ειδικών Πλαισίων προχωρά ταυτόχρονα. Κατά συνέπεια, το ένα τροφοδοτεί το άλλο και κάθε ένα που ολοκληρώνεται παρουσιάζεται και δίνεται προς δημόσια διαβούλευση. Και μάλιστα, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα και το Εθνικό Χωροταξικό.
Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:
Αναφορικά με το χωροταξικό σχεδιασμό μπορούμε να δηλώσουμε ότι των ειδικών χωροταξικών πλαισίων πρέπει αυτονόητως να προηγείται το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο βάσει των βασικών αρχών του χωροταξικού σχεδιασμού. Ακόμα αν είχαν συνεκπονηθεί τα πλαίσια θα έπρεπε να συμπαρουσιαστούν. Άλλως δημιουργείται απλώς εξ υπαρχής αρνητικό δεδομένο για το Γενικό Χωροταξικό.
Κατά την ανακοίνωση:
Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Χωροταξικό Σχεδιασμό και καλούμε όλους –και τις οικολογικές οργανώσεις που έδωσαν χτες συνέντευξη τύπου- να συμμετέχουν στο διάλογο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλοπιστία.
Οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντάμε:
Το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε και τη δυνατότητα και τη νομική υποχρέωση να καλέσει και εμάς και πολλούς άλλους φορείς σε διάλογο στην διαδικασία προπαρασκευής των χωροταξικών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία καθώς και διεθνή πρακτική. Στην περίπτωση μας δεν το έκανε. Το αποτέλεσμα είναι ένα χωροταξικό που θεωρούμε επιζήμιο για τον τουρισμό της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθεί και να προχωρήσει ο διάλογος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλοπιστία, από μηδενική βάση.
Ζητάμε την απόσυρση του υπό συζήτηση χωροταξικού του Τουρισμού
Επειδή:
1. Φοβόμαστε ότι δεν στοχεύει στη χωροταξική οργάνωση του τουρισμού στην Ελλάδα πρωτίστως, αλλά στην ενίσχυση της κτηματομεσιτικής και εργολαβικής δραστηριότητας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στον τουρισμό, και στο περιβάλλον όπως καταδεικνύονται και από το αρνητικό ισπανικό μοντέλο.
2. Ανησυχούμε για το πώς ο προϋπολογισμός θα αντέξει την επιδότηση της παραθεριστικής κατοικίας από εθνικούς πόρους μέσω του αναπτυξιακού νόμου, και τις επιπτώσεις που θα έχει αφενός στις ανάγκες για άλλες επενδύσεις και τη δυνατότητα κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και αφετέρου στον στόχο της μείωσης του δημοσίου χρέους;
3. Εκτιμούμε με βάση την ισπανική εμπειρία ότι θα προκαλέσει υπερθέρμανση πολλών τοπικών οικονομιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.
4. Θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε (χωρίς ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της χωροταξικής μελέτης και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικής εκτίμησης) θίγει την αξιοπιστία σχεδιασμού, εις βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος της χώρας.
5. Διαβλέπουμε κινδύνους για προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000», αρχαιολογικούς χώρους και ακατοίκητα νησιά.
6. Κρίνουμε ότι με βάση τη λογική αλλά και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2742/1999) η κατάρτιση των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού πρέπει να έπεται του Γενικού Πλαισίου, ώστε πρώτα να τεθεί το πλαίσιο ρυθμίσεων που θα διέπουν τον εθνικό χώρο και να είναι δυνατός ο συντονισμός των ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τα χωροταξικά ανά τομέα.
Ζητάμε την κατάθεση νέου χωροταξικού που να αρμόζει στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και να σέβεται την φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου.

http://www.ellinikietairia.gr/?action=read&id=501

 

Επιστροφή

 

 Η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη

 «Η Επιτροπή πληροφορεί το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ότι, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει..., η Ελλάδα δεν της έχει κοινοποιήσει ακόμη μέτρα για την ενσωμάτωση της οδηγίας σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη στο ελληνικό δίκαιο.» Αυτό απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, παρατηρούσε ότι: «Σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 1, της οδηγίας 2004/35/ΕΚ της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας, "Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2007. Πληροφορούν αμέσως την Επιτροπή σχετικά". Και ζητούσε από την Κομισιόν να του κοινοποιήσει τις πράξεις με τις οποίες ενσωματώθηκε η εν λόγω οδηγία στο ελληνικό δίκαιο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της ΝΔ ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας καταγράφει μία ακόμη ελληνική υστέρηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο κ. Σουφλιάς αντί να χρησιμοποιεί κοινοτικούς πόρους για να προπαγανδίζει εξωραϊζοντας το ισχνό κυβερνητικό έργο για το περιβάλλον, οφείλει να εφαρμόσει και στην Ελλάδα την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.»

09-08-2007 http://www.papadimoulis.gr/fullarticle.php?id=1359

 

Επιστροφή

 

Ξήλωσε κάμερες σε δήμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ -ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

almaliotou@pegasus.gr

Με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων διέταξε την άμεση απεγκατάσταση τεσσάρων καμερών από πλατεία δήμου, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο προσβάλλει αδικαιολόγητα τους πολίτες και συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους. Οπως επισημαίνεται, στην πλατεία Καραολή-Δημητρίου του Δήμου Δροσιάς που είχαν εγκατασταθεί οι κάμερες, υπήρχαν μόνο λίγα παγκάκια και μία πέργκολα τα οποία, ως περιουσιακά στοιχεία, ανήκαν στον καταγγελλόμενο δήμο.

Σύμφωνα όμως με την Αρχή, η αξία της εν λόγω δημοτικής περιουσίας δεν ήταν τόσο σημαντική ώστε να δικαιολογεί την εγκατάσταση τεσσάρων καμερών.

Η απόφαση (αριθμός 51/2007) δεν έκανε δεκτό τον προβαλλόμενο ισχυρισμό από την πλευρά του δήμου, σύμφωνα με τον οποίο, το κύκλωμα είχε τοποθετηθεί για την προστασία της δημοτικής περιουσίας, ώστε σε περίπτωση βανδαλισμών και καταστροφών να παραδοθεί στις διωκτικές αρχές το σχετικό υλικό για τον εντοπισμό των δραστών.

Τo σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αρχής, αποτελεί υποχρέωση του δήμου να προστατεύει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Παράλληλα, η προστασία της δημοτικής περιουσίας κρίνεται ως «υποδεέστερη», συγκρινόμενη με την προσβολή που επέρχεται στην ιδιωτικότητα των πολιτών με τη χρήση των καμερών. Επιπροσθέτως, η σχετική αιτίαση του δήμου περί βανδαλισμών κ.λπ. κρίνεται ως «μη βάσιμη», καθώς -όπως αναφέρεται- «διαπιστώθηκε ότι επί μακρόν χρονικό διάστημα ουδεμία πράξη καταστροφής είχε γίνει» στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την καταγγελία που είχε κάνει δημότης στην Αρχή Προστασίας, το οπτικό πεδίο των καμερών κάλυπτε ευρεία έκταση μέσα και γύρω από (την εν λόγω) πλατεία, ενώ κάποιες από αυτές φαινόταν να εστιάζουν σε παρακείμενες οικίες.

Επίσης, δεν υπήρχε σε κανένα σημείο εκεί πινακίδα που να ενημερώνει ότι ο χώρος παρακολουθείται. Έθνος 14/8/2007

 

Επιστροφή

 

Μηδενικές επιδόσεις για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Τον κίνδυνο μιας ακόμη καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς ενάμιση και πλέον χρόνο μετά τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας ακόμη δεν έχει εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία 91/2002 σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Το καμπανάκι χτύπησε ο αρμόδιος για την ενέργεια επίτροπος Άντρις Πίεμπαλγκς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

"Η 4η Ιανουαρίου 2006 ήταν η προθεσμία για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει" επεσήμανε ο επίτροπος στην απάντησή τους.

Επιπλέον, ο επίτροπος, σχολιάζοντας τις εφαρμοζόμενες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα, τις χαρακτήρισε ανεπαρκείς και επεσήμανε την απουσία συγκεκριμένων προτάσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. "Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη διάθεση ποσού 23 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για διάφορα περιβαλλοντικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των ενεργειακών επιδόσεων στα κτίρια. Το Ελληνικό Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς αναφέρει τον ανεπαρκή αριθμό των πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας στον ελληνικό οικοδομικό τομέα, που θα απαιτούσε 'την εφαρμογή επιπλέον μέτρων περιβαλλοντικής πολιτικής', χωρίς τίποτα το πιο συγκεκριμένο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: "Η ελληνική κυβέρνηση σέρνεται για πολλοστή φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφάρμοσε μια οδηγία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για την ελληνική οικονομία και το δημόσιο και τα νοικοκυριά. Με ευθύνη της κυβέρνησης η Ελλάδα παραμένει η πιο ενεργοβόρα και πολύ εξαρτημένη από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας χώρες της Ε.Ε.". Αυγή 7-9-07

 

 Επιστροφή

 

Ανυδρη και άγονη η Ελλάδα του 2070- Τα εφιαλτικά σενάρια των ειδικών

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μελλοντικό σενάριο. Σημάδια της είδαμε το χειμώνα, ζήσαμε τούτο το δραματικό καλοκαίρι, που απεδείχθη το πιο ζεστό της τελευταίας πεντηκονταετίας. Πώς ακριβώς θα εξελιχθεί είναι, εν μέρει, στο χέρι μας. Εξαρτάται από τις μεθόδους ανάπτυξης που θα διαλέξουμε και άρα την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποκαλύπτει ότι οι αλλαγές θα είναι καταιγιστικές. Το 2070 η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα είναι 41 βαθμοί, από 33 σήμερα. Οι βροχές θα μειωθούν κατά 80%, ενώ πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας μας θα έχουν σβηστεί από το χάρτη λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η μελέτη, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Κ», διερευνά με ακρίβεια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε τέσσερις ζωτικούς τομείς. Στην ενέργεια, τη γεωργία, τους υδατικούς πόρους και τις παράκτιες περιοχές. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα υπάρξει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, η απόδοση των καλλιεργειών θα διαφοροποιηθεί δραστικά, ενώ η πρωτεύουσα θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα επάρκειας νερού.

Καυτή, ξερή, άγονη η Ελλάδα του 2070

Δραματική εικόνα από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών δίνει πρόσφατη μελέτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Οσα ζήσαμε το καλοκαίρι που πέρασε, λόγω καύσωνα, δεν είναι παρά μια πρόγευση αυτού που θα συμβεί στο μέλλον. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο στη χώρα μας, που σήμερα είναι στους 33 βαθμούς Κελσίου, θα σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς τις επόμενες δεκαετίες, ενώ παράλληλα θα σημειωθεί μείωση βροχοπτώσεων κατά μέσο όρο της τάξης του 20%, που τους καλοκαιρινούς μήνες θα φτάνει το 80%. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο μέσος όρος αύξησης θα είναι τουλάχιστον 3,5 βαθμοί στα επόμενα χρόνια. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, θα επηρεάσει διαφορετικά τις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών για την Ελλάδα, σε τέσσερις τομείς –ενέργεια, γεωργία, υδατικοί πόροι και παράκτιες περιοχές– μελέτησε η Ομάδα Ενεργειακού Σχεδιασμού, Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Ανάπτυξη στο πλαίσιο προγράμματος του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε χρονικό διάστημα δύο ετών και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2007.

Τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας θα υπάρξει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, η απόδοση των καλλιεργειών θα διαφοροποιηθεί δραστικά, μεγάλες παράκτιες εκτάσεις θα πλημμυρίσουν, ενώ η πρωτεύουσα θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα επάρκειας νερού. Ολα αυτά, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό όσον αφορά τόσο τα μέτρα για την επιβράδυνση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών όσο και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μελλοντικό σενάριο. Σημάδια της είδαμε φέτος τον χειμώνα, ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι. Πώς ακριβώς θα εξελιχθεί είναι, εν μέρει, στο χέρι μας. Εξαρτάται από τις μεθόδους ανάπτυξης που θα διαλέξουμε, άρα τη μελλοντική αύξηση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου. Δεν είναι ο καύσωνας, οι υψηλές θερμοκρασίες, που δείχνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει, είναι η συχνότητα εμφάνισης αυτών των ακραίων φαινομένων, τονίζει ο κ. Δημήτρης Λάλας. Στην Αθήνα την τριαντακονταετία 1961-1990 είχαμε συνολικά 28 ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, από το 2071 - 2100 οι ημέρες που το θερμόμετρο θα σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 580 έως 1.078, ανάλογα με την αύξηση των εκπομπών που θα έχουμε.

Το διοξείδιο του άνθρακα

Η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (κυρίως διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται απ’ όλες τις διαδικασίες καύσης) έως το 2100 υπολογίζεται ότι θα είναι από 62%-250%, ανάλογα με τα μέτρα μείωσης των εκπομπών που ενδεχομένως θα εφαρμοστούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει συγκέντρωση 850-950 ppm CO2 στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με 380 ppm, σήμερα. Πρόκειται για σενάρια εξέλιξης των παγκόσμιων εκπομπών τα οποία κατά γενική παραδοχή είναι ρεαλιστικά, σύμφωνα με τον κ. Λάλα. Οι εκπομπές αυτές θα φέρουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου και άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 0,35 - 0,45 μέτρα. Τα δεδομένα αυτά αφορούν τις αλλαγές στο κλίμα συνολικά του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙPCC (Διεθνής Οργανισμός για τις Κλιματικές Αλλαγές).

Η ομάδα Ενεργειακού Σχεδιασμού για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Αστεροσκοπείου Αθηνών εξειδίκευσε τα συγκεκριμένα στοιχεία για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρείται σημαντική αύξηση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας σε ολόκληρη την περιοχή, κυρίως όμως σε χώρες των Βαλκανίων, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον μήνα Ιούλιο αυξάνεται έως και 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ελλάδα η αύξηση είναι της τάξης των 6,1 - 8,9 βαθμών Κελσίου στις νότιες περιοχές, ενώ στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 6,5 - 10,7 βαθμούς Κελσίου. Λίγο μικρότερη είναι η αύξηση που παρατηρείται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, και κυμαίνεται στις νότιες περιοχές μεταξύ 3,9 - 8,9 βαθμών Κελσίου και 3,4 - 9,9 στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιουλίου για την Αθήνα από 33 βαθμούς σήμερα, θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Μείωση βροχοπτώσεων

Δραματική θα είναι και η μείωση της μέσης τιμής των βροχοπτώσεων, περίπου 20%, αλλά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα φτάσει το 80%. Τον Δεκέμβριο, μήνα με τις περισσότερες βροχές, η μείωση των βροχοπτώσεων είναι σημαντική κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές της Α. Μεσογείου αλλά και τη Δυτική Ελλάδα όπου η μέση βροχόπτωση την περίοδο 2071-2100 θα κυμαίνεται περίπου στο 60-70% της σημερινής. Ωστόσο, στη Βορειοανατολική Ελλάδα, στα νησιά του Α. Αιγαίου και την Κρήτη η μείωση θα είναι μικρότερη. Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια: η μέση βροχόπτωση θα κυμαίνεται περίπου στο 20-30% της σημερινής. «Ειδικά στις περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας η μείωση της βροχόπτωσης τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εξαιρετικά μεγάλη και ανησυχητική γιατί τροφοδοτεί με νερό μεγάλα ποτάμια τα οποία διασχίζουν τη χώρα μας», τονίζει η κ. Ελενα Γεωργοπούλου, ερευνήτρια στην ομάδα που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη μελέτη. Το μέσο ύψος βροχής ανά μήνα μειώνεται σημαντικά, άρα μπορούμε να μιλήσουμε για πιο ξηρό κλίμα. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σημειώνεται Ιούλιο και Αύγουστο (κατά 64-77%) με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στην Αθήνα και τη μικρότερη στη Θεσσαλονίκη.

Το μέλλον, λοιπόν, διαγράφεται πιο ζεστό και σαφώς πιο ξηρό. «Μια γεύση πήραμε αυτό το καλοκαίρι», λέει η κ. Γεωργοπούλου. «Φανταστείτε έναν Ιούλιο με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών και ενδιαμέσως να υπάρχουν και θερμοκρασίες γύρω στους 50», προσθέτει ο κ. Λάλας. Ο πληθυσμός της πόλης, εξηγεί, ασφαλώς θα επιδιώξει να μετακινηθεί προς ψυχρότερες περιοχές. «Εκεί να δείτε οικιστικές πιέσεις στην Πάρνηθα, για παράδειγμα, αφού η Πάρνηθα έχει υψόμετρο 1.000 μέτρα και άρα θερμοκρασία περίπου 6-7 βαθμούς χαμηλότερη», συμπληρώνει.

1 Ενέργεια

Οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν δραματικά τον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας. Από τη μία σαφώς θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης κατά 5% (μέση τιμή για όλο το χρόνο), επιπλέον αυτής που έτσι και αλλιώς αναμένεται να υπάρξει λόγω της ανάπτυξης. Η αύξηση αυτή τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι μεγαλύτερη από 13%-23%. Ωστόσο, εκείνο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο είναι η μείωση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων που μπορεί να φτάσει και το 50%.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν με ευθύνη της ΔΕΗ 15 μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3017,8 MW. H ΔΕΗ προγραμματίζει για τα επόμενα χρόνια τη λειτουργία 7 νέων υδροηλεκτρικών μονάδων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 622 MW. To 2005 η υδροηλεκτρική παραγωγή στη χώρα έφθασε τα 5,6 GMh συμβάλλοντας κατά 10% στη συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μείωση της παραγωγικής δυνατότητας των εν λόγω εργοστασίων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. «Η παραγωγικότητα των υδροηλεκτρικών συγκροτημάτων στον Αχελώο και στον Αλιάκμονα αναμένεται να περιορισθεί κατά 30 - 50%», τονίζει ο κ. Σεβαστιανός Μοιρασγέντης. Οι μειώσεις μάλιστα σε κάποιες υδροηλεκτρικές μονάδες αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες και να φθάσουν στα επίπεδα του 70%, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των βροχοπτώσεων στην περιοχή, ενώ σε άλλες περιοχές όπως στη λίμνη Πλαστήρα εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερες.

Εκείνο που πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα, αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ότι σε κάποιες περιόδους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, θα υπάρξει εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση που θα πρέπει να καλυφθεί. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση ενέργειας τον χειμώνα μπορεί να είναι σημαντικά περιορισμένη.

2 Γεωργία

Στο σχολείο μαθαίναμε ότι η Ελλάδα έχει εύκρατο κλίμα και ότι στη χώρα μας ευδοκιμούν συγκεκριμένα φυτά. Οπως φαίνεται, σύντομα τα βιβλία της μελέτης περιβάλλοντος θα χρειαστεί να αλλάξουν. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των κλιματικών αλλαγών σε μια σειρά καλλιεργειών και συγκεκριμένα τον αραβόσιτο, το σιτάρι, το βαμβάκι και τα αμπέλια, που αποτελούν το 43% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα (Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρος και Πελοπόννησος) και βέβαια συνεισφέρουν σημαντικά στο αγροτικό εισόδημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παραγωγή του αραβόσιτου την περίοδο 2071-2100 αναμένεται να μειωθεί σημαντικά για όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν έως και 55% ανάλογα με τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται. Στην περίπτωση του σιταριού τα αποτελέσματα παρουσίασαν μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των περιοχών –μείωση από 67% έως και αύξηση της τάξης του 15%– δεδομένου ότι πρόκειται για καλλιέργεια που συχνά δεν αρδεύεται και άρα επηρεάζεται από την ξηρασία. Οσον αφορά την καλλιέργεια βαμβακιού, η παραγωγή κυμαίνεται από -29% μέχρι +21%. Παρουσίασε αύξηση στη Θράκη, αφού η αύξηση της θερμοκρασίας θα επιτρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος της καλλιέργειας, και μείωση σε Μακεδονία και Θεσσαλία, επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει την ανάπτυξη του καρπού. Η επίδραση της αλλαγής στο αμπέλι είναι περισσότερο πολύπλοκη, καθώς ο χρόνος ζωής των αμπελώνων είναι μεγάλος· έτσι, σε κάποιες περιοχές και ποικιλίες θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση ενώ σε άλλες μεγάλη μείωση.

Συνολικά, ωστόσο η αξία παραγωγής θα μειωθεί κατά 40%, εφόσον βέβαια οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. «Οι προσαρμογές που μπορούν να γίνουν στη γεωργία είναι σχετικά εύκολες, όπως αλλαγή της ημερομηνίας σποράς και χρήση άλλων ποικιλιών, περισσότερο προσαρμοσμένων σε θερμότερα κλίματα», τονίζει η κ. Μαίρη Βιταλιώτου.

3 Υδατικοί πόροι

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους είναι εξαιρετικά σημαντικές, σύμφωνα με τον ερευνητή κ. Ηλία Ταρναρά. Οπως φαίνεται, εφόσον επαληθευτούν τα συγκεκριμένα σενάρια ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς, που μάλιστα από ορισμένους κρίνονται ως μετριοπαθή, η Αθήνα θα διαθέτει κατά 50% λιγότερο νερό από αυτό που έχει ανάγκη για την ύδρευση των κατοίκων της.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις αναμενόμενες μεταβολές στη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων για τρεις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές και συγκεκριμένα τις υδρολογικές λεκάνες του Μόρνου, του Εύηνου και του Βοιωτικού Κηφισού ακριβώς λόγω της σύνδεσης των αποθεμάτων τους με την ύδρευση της πρωτεύουσας.

Οι ετήσιες ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας είναι σήμερα 400 εκατ. κ.μ. νερό τον χρόνο με τις υπάρχουσες βέβαια συνθήκες. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ο συνολικός αξιοποιήσιμος όγκος νερού θα είναι ίσος με 125,4 εκατομμύρια κ.μ. ενώ εφόσον επικρατήσουν καλύτερα σενάρια και ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ο συνολικός αξιοποιήσιμος όγκος μπορεί να φτάσει και τα 202,6 εκατ. κ.μ. νερό. Αν πραγματοποιηθούν έργα υποδομής και γίνει δυνατό να αξιοποιηθούν όλα τα υδατικά αποθέματα των τριών λεκανών, ο διαθέσιμος όγκος νερού δεν θα ξεπεράσει τα 321,5 εκατ. κ.μ. νερό, δηλαδή σημαντικά μικρότερος από τον απαιτούμενο για τις ανάγκες ύδρευσης της πρωτεύουσας.

4 Παράκτιες περιοχές

Η στάθμη της θάλασσας σύμφωνα με τις περισσότερο μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα ανέβει κατά περίπου 60 εκατοστά. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι αύξηση της στάθμης κατά 1 ή 2 μέτρα είναι επίσης ένα ρεαλιστικό σενάριο. Συνολικά αναμένεται ότι θα χαθούν περίπου 310.000 - 560.000 στρέμματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς θα πλημμυρίσουν. Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο χώρας το ποσοστό αυτό είναι μικρό, σε τοπικό επίπεδο οι αρνητικές επιπτώσεις αναμένονται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η εκτίμηση της ανόδου κατά 60 εκατοστά, ένα ή δύο μέτρα ασφαλώς αφορά το σύνολο των θαλάσσων, ενώ κατά περιοχή οι επιπτώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

Οι περιοχές της Ελλάδας που θα επηρεαστούν περισσότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι τα Δέλτα του Εβρου και του Νέστου, η περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, η Λήμνος, η περιοχή του Παγασητικού Κόλπου, η Κέρκυρα, η περιοχή του Αμβρακικού, η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου, η περιοχή του κόλπου Κυλλήνης, η Κρήτη και η Ρόδος. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 47% της έκτασης που θα χαθεί, βρίσκεται στις παραθαλάσσιες ζώνες, το 16-27% είναι καλλιεργούμενη έκταση, το 6-9% είναι περιοχές με θαμνώδη βλάστηση.

Οι βασικές επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι εκτός από τις πλημμύρες και η μετατόπιση των υγροτόπων, η διάβρωση των ακτών, η επιδείνωση των παράκτιων πλημμυρών, η αύξηση της αλατότητας του νερού των ποταμών στις εκβολές και η χειροτέρευση της ποιότητας νερού. Οσον αφορά τέλος την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, υπάρχουν και πολύ χειρότερα σενάρια, όπως αυτό που εκτιμά ότι οι παγετώνες της Γροιλανδίας θα εξαφανιστούν οπότε η θάλασσα θα ανέβει κατά 7 περίπου μέτρα.

Ζήσαμε το πιο θερμό καλοκαίρι της 50ετίας!

 

Τρεις παρατεταμένοι και ισχυροί καύσωνες, ενώ σημειώθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ σε όλη τη χώρα

Του Γιαννη Ελαφρου

Το πιο θερμό καλοκαίρι τουλάχιστον των τελευταίων 50 χρόνων ήταν το φετινό πύρινο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Με τρεις καύσωνες, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν μετρήσεις, με θερμοκρασίες - ρεκόρ σε μια σειρά περιοχές, το καλοκαίρι έγινε... κακοκαίρι. Τις συνέπειες τις νιώσαμε στο πετσί μας. Ταυτόχρονα, η φετινή έξαρση της ζέστης στην Ελλάδα αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα ανόδου των θερμοκρασιών, που παρατηρείται τα τελευταία 30 χρόνια. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ήδη εδώ και ας κάνουν οι πολιτικοί και οι διαχειριστές της εξουσίας, παγκόσμια, ότι δεν το αντιλαμβάνονται...

Το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει όντως μια ιδιαιτερότητα, σημειώνει ο μετεωρολόγος και συνεργάτης της «Κ» κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, «η οποία συνίσταται στα εξής: Σημειώθηκαν τρεις παρατεταμένοι και ισχυροί καύσωνες. Παρατηρήθηκαν μέγιστες τιμές θερμοκρασίας πρωτοφανείς, τουλάχιστον για τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα. Σε αρκετές περιοχές ήταν το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών, με βάση τις μέσες μέγιστες τιμές του τριμήνου».

Οι τρεις καύσωνες

Ο κ. Ζιακόπουλος μας δίνει τη «γεωγραφία» των τριών φαινομένων καύσωνα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου καύσωνα (19-28 Ιουνίου 2007) επηρεάστηκε κυρίως η Ανατολική και Νότια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν υψηλότατες τιμές σε Αθήνα και ανατολική Πελοπόννησο. Στην πρωτεύουσα, ο σταθμός της Νέας Φιλαδέλφειας κατέγραψε 46,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Αργος έπιασε 46,4 και στο Αστρος 46 βαθμούς Κελσίου. «Στο Αστεροσκοπείο η θερμοκρασία έφτασε στους 44,8 βαθμούς Κελσίου, που είναι η υψηλότερη τιμή από τα τέλη του 19ου αιώνα», υπογραμμίζει ο κ. Ζιακόπουλος. «Ο Ιούνιος του 2007 ήταν σε ορισμένες περιοχές ο θερμότερος Ιούνιος από το 1955, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα με τη μέση μέγιστη τιμή να φθάνει τους 33,9 βαθμούς».

Στον δεύτερο καύσωνα (18-25 Ιουλίου 2007) επηρεάστηκε κυρίως η Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, όπου καταρρίφθηκαν και πάλι ρεκόρ δεκαετιών σε μια σειρά πόλεις (Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα). «Ο Ιούλιος ήταν γενικά πολύ ζεστός. Στην Αθήνα η μέση μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 36,1 βαθμούς Κελσίου, η τρίτη κατά σειρά τιμή από το 1955. Το ρεκόρ κρατά ο Ιούλιος του 2000 με 36,3 βαθμούς Κελσίου», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος.

Ο τρίτος καύσωνας (21-26 Αυγούστου 2007) επηρέασε βασικά τη Δυτική Ελλάδα και είναι φανερό ότι συνέβαλε στο φούντωμα των καταστροφικών πυρκαγιών της Δυτικής Πελοποννήσου. «Οι καταβατικοί ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι ανέβασαν για αρκετές ημέρες τη θερμοκρασία σε επίπεδα πάνω από τους 40 βαθμούς στην Ηπειρο, στη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο», εξηγεί ο συνεργάτης της «Κ». «Στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα ο καύσωνας αυτός ήταν ηπιότερος, η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα, ειδικότερα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Αυγούστου ήταν 35,1 βαθμούς Κελσίου (το ρεκόρ είναι 35,8 βαθμοί από το 1998)».

Αλλά δεν ήταν μόνο οι τρεις καύσωνες. Υψηλότατη ήταν και η μέση μέγιστη θερμοκρασία του φετινού καλοκαιριού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού στη Νέα Φιλαδέλφεια, η τιμή διαμορφώθηκε στους 35 Κελσίου, η υψηλότερη των τελευταίων 52 ετών! Η αμέσως επόμενη υψηλή τιμή καταγράφηκε το 1998 (34,7 βαθμοί Κελσίου), ενώ την τριετία 1999 - 2001 κινήθηκε στους 34,3 - 34,4 βαθμούς. Το 2003 είχε πιάσει 34,5 βαθμούς.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Συνολικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, έξι φορές η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που ήταν σπάνιο παλαιότερα. Πρόκειται για μια σημαντική τάση ανόδου, εάν συνυπολογίσουμε ότι η μέση μέγιστη τιμή των θερινών μηνών της 30ετίας 1961-1990 (η οποία ονομάζεται Κανονική Τιμή) είναι 32,6 βαθμοί Κελσίου. «Υπάρχει αδιαμφισβήτητη άνοδος της θερμοκρασίας στην πρωτεύουσα μετά το 1975, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα θερμοκρασιών», υπογραμμίζει ο κ. Ζιακόπουλος.

Το καυτό καλοκαίρι που περάσαμε, ένα από τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών, είχε ένα δραματικό απολογισμό: εκατομμύρια στρέμματα καμένων εκτάσεων, χαμένες ζωές. Αλλά και γενικευμένη δυσφορία στις πόλεις, θερμοπληξίες (τουλάχιστον 366 περιστατικά, εκ των οποίων 18 θανατηφόρα στους δύο πρώτους καύσωνες), επιβάρυνση της υγείας, καταπόνηση χλωρίδας και πανίδας, πρωτοφανή κατανάλωση ενέργειας. Ισως τα καλοκαίρια δεν θα είναι πια τόσο ανέμελα, όσο παλιότερα...

 

Ζέστη ακόμη και τη νύχτα

Του Μιχαλη Πετρακη*

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία του καλοκαιριού έχει τραβήξει προς τα πάνω. Συνέβαλαν σημαντικά και τα θερμικά επεισόδια, οι καύσωνες, που είχαμε φέτος. Η τάση αυτή είχε ανιχνευθεί από την ανάλυση των μοντέλων κλιματικής αλλαγής, αλλά πλέον καταγράφεται στην πραγματικότητα. Η συχνότητα εμφάνισης υψηλών τιμών είναι τριπλάσια τα τελευταία 15 χρόνια απ’ ό,τι παλιότερα.

Ιδιαίτερα πρέπει να μας ανησυχήσει το τι συμβαίνει με την ελάχιστη θερμοκρασία, δηλαδή με το πόσο πέφτει η θερμοκρασία τη νύχτα. Η πτώση αυτή ανακουφίζει τους κατοίκους και την πόλη, βοηθά στην αντιμετώπιση της ζέστης της ημέρας.

Oμως, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα τσιμεντοποιημένα προάστια, η άναρχη δόμηση, τα κτίρια – τέρατα που έχουμε οικοδομήσει (όπως στο Μαρούσι), διαμορφώνουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, που κρατά τη ζέστη και μειώνει τη θερμοκρασιακή διαφορά ημέρας – νύχτας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι κάηκαν τα περιαστικά δάση της Αθήνας μειώνει τη δυνατότητα δροσισμού της πόλης. Τα χρόνια που έρχονται μπορεί να είναι πολύ χειρότερα. Πρέπει να πάρουμε μέτρα...

* Ο κ. Μ. Πετράκης είναι διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Καθημερινή 9-9-07

 

 Επιστροφή

 

Ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος

Δεκατρείς πρώην υπουργοί και υφυπουργοί ΧΟΠ και ΠΕΧΩΔΕ τάσσονται υπέρ της δημιουργίας νέου αυτόνομου επιτελικού φορέα

Του Γιωργου Λιαλιου

Υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος τάσσονται οι διατελέσαντες υπουργοί ή υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ. Οπως υποστηρίζουν, η ανάγκη δημιουργίας νέου σχήματος είναι πλέον επιτακτική, μετά και τις τελευταίες καταστροφές. Το νέο υπουργείο, όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να έχει επιτελικό ρόλο και να συγκεντρώνει αρμοδιότητες διασπασμένες σήμερα σε διάφορα υπουργεία.

Κοινό υπουργείο για θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Στις δύο πρώτες κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση, στο κυβερνητικό σχήμα υπήρχε μόνο υπουργείο και υφυπουργείο Δημοσίων Εργων (με επικεφαλής αντιστοίχως τους κ. Χριστόφορο Στράτο και Κυπριανό Μπίρη το 1974 - 77 και τους κ. Νικόλαο Ζαρντινίδη και Στέφανο Μάνο το 1977-80).

Το 1980 ο τότε υφυπουργός κ. Στ. Μάνος εισηγήθηκε τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (γνωστό ως ΥΧΟΠ): «Η πρότασή μου έγινε δεκτή», λέει στην «Κ» ο κ. Μάνος. «Ωστόσο έμεινα εκεί μόνο για διάστημα δύο μηνών, διότι όταν παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ανέλαβε στη θέση του ο Γεώργιος Ράλλης, τοποθέτησε στη θέση μου τον Γεώργιο Πλυτά. Ετσι η μελέτη που είχαμε εκπονήσει για τη νέα δομή του υπουργείου ουδέποτε εφαρμόστηκε και κακοφόρμισε, ενώ το υπουργείο στελεχώθηκε σταδιακά με ακατάλληλο προσωπικό».

Η ίδρυση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1981 - 85), υπουργός ΧΟΠ τοποθετήθηκε ο Αντώνης Τρίτσης, με υπουργό Δημοσίων Εργων τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Μετά τις εκλογές του 1985 «ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε να συνενώσω τρία υπουργεία: Δημοσίων Εργων, Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Θα έπρεπε όμως να είχα ενώσει τα υπουργεία Μεταφορών και Δημοσίων Εργων και όχι τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων. Πιστεύω ότι έκανα το μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής μου σταδιοδρομίας», λέει στην «Κ» ο πρώτος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Ευάγγελος Κουλουμπής. «Οπως αργότερα αποδείχθηκε, το περιβάλλον επισκιάστηκε από δημόσια έργα και το μοντέλο αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα».

«Ας είμαστε ειλικρινείς: στόχος της ύπαρξης κοινού υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα δημόσια έργα, έστω και αν αυτό συνεπάγεται παραχωρήσεις στα θέματα του περιβάλλοντος», συμπληρώνει ο κ. Θοδ. Κολιοπάνος (υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ 1996 - 2000). «Ο διαχωρισμός του υπουργείου είναι απαραίτητος και για έναν επιπλέον λόγο: για να υπάρξει αναδιανομή ορισμένων αρμοδιοτήτων. Για παράδειγμα, οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση των υδάτων μοιράζονται σήμερα σε πέντε υπουργεία: ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Ανάπτυξης, Υγείας και Οικονομικών. Καταλαβαίνετε τι σύγχυση, τι συγκρούσεις και τι αλληλεπικαλύψεις υπάρχουν».

Προσπάθησαν τον διαχωρισμό

Πολλοί από όσους υπηρέτησαν το ΥΠΕΧΩΔΕ από τη θέση του υφυπουργού πρότειναν ακόμα και κατά τη διάρκεια της θητείας τους (στους πολιτικούς κύκλους βέβαια και όχι δημόσια) τον διαχωρισμό του υπουργείου. Σε κάποιους, η αντίθεση εξελίχθηκε σε πολιτική σύγκρουση: «Το 2002, λίγο πριν από τον ανασχηματισμό, έκανα μια ολοκληρωμένη πρόταση στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τη δομή, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες ενός αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πιστεύω ότι είχαμε φτάσει κοντά, άλλωστε το υποστήριζε και ο Θέμελης. Αντέδρασαν όμως πρωτοκλασάτα στελέχη, καθώς θα μειωνόταν το επιχειρησιακό βάρος του υπερυπουργείου στο οποίο στρογγυλοκάθονταν», λέει ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος (υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ 2000 - 1). «Η θεωρία “μεγαλύτερο αντικείμενο, περισσότερη εξουσία” ήταν αυτή που κυριάρχησε και πρυτανεύει ακόμη και σήμερα. Ο Σημίτης υποχώρησε».

Στο μόνο που διαφωνούν οι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ είναι το ποιο θα πρέπει να είναι το τελικό σχήμα.

Ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος (υπουργός Δημοσίων Εργων 1981-84) υποστηρίζει τη δημιουργία ενός δημόσιου ενιαίου φορέα που θα έχει τη συνολική ευθύνη για το φυσικό περιβάλλον. «Ο φορέας αυτός θα μπορούσε μελλοντικά να έχει τη μορφή ενός ξεχωριστού υπουργείου για το περιβάλλον, τα δάση, το νερό και τη γεωργία, με την απαραίτητη αποκεντρωμένη δομή». Η κ. Βάσω Παπανδρέου (υπουργός ΠΕΧΩΔΕ 2001-2004) υποστηρίζει την υπαγωγή των δημοσίων έργων στο υπουργείο Μεταφορών.

Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι υπέρ της δημιουργίας ενός «παντοδύναμου» υπουργείου Περιβάλλοντος, με πλήρη ανασχεδιασμό και ανανέωση προσωπικού. Ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής (αναπληρωτής υπουργός και κατόπιν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ το 1990-93) πιστεύει ότι το υπουργείο θα πρέπει να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των δασών, ενώ ο κ. Χρήστος Βερελής (υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ 1996-2000) θεωρεί ότι το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα για την άσκηση χωροταξικής πολιτικής.

Στέφανος Μάνος

υφυπουργός Δημοσίων Εργων 1977-80, υπουργός ΧΟΠ 1980-81, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ 1990-91

Χρειάζεται ένα παντοδύναμο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο να επιβάλλει την πολιτική σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα και να συντονίζει τις σχετικές δράσεις. Ομως, αν απλά χωριστεί το υπάρχον σχήμα, τότε θα δημιουργηθεί ένα υποβαθμισμένο από πλευράς προσωπικού υπουργείο. Πρέπει να ανασχεδιαστεί πλήρως, να γίνει εξαρχής μια μεγάλη προσπάθεια.

Ακης Τσοχατζόπουλος

υπουργός Δημοσίων Εργων 1981-84

Μετά την πρόσφατη πρωτοφανούς έκτασης εθνική καταστροφή, αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου για την προστασία του εναπομείναντος φυσικού πλούτου. Εκτιμώ ότι η προστασία του φυσικού πλούτου απαιτεί αποκέντρωση. Πρέπει να μεταφερθούν εξουσίες για την προστασία, την πρόληψη και την ανάπτυξη των δασών στην περιφέρεια. Πρέπει να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα αποκλειστικά αρμόδιου για τη διαχείριση των δασών, την πρόληψη των κινδύνων και την καταστολή τους, που θα είναι αποκεντρωμένος σε όλη την Ελλάδα, θα διαθέτει υποδομή, εξοπλισμό και όλα τα μέσα. Αυτός ο νέος δημόσιος ενιαίος φορέας θα έχει τη συνολική ευθύνη για το φυσικό περιβάλλον. Στην αρμοδιότητά του πρέπει να περιληφθεί και η διαχείριση και προστασία του υδάτινου πλούτου της χώρας. Ο φορέας αυτός θα μπορούσε μελλοντικά να έχει τη μορφή ενός ξεχωριστού υπουργείου για το περιβάλλον, τα δάση, το νερό και τη γεωργία, με την απαραίτητη αποκεντρωμένη δομή.

Ευάγγελος Κουλουμπής

υπουργός ΠΕΧΩΔΕ 1985-89

Οπως αποδείχθηκε, τα ζητήματα του περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι κάτω από τη σκιά του υπουργείου Δημοσίων Εργων. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό υπουργείο με ρόλο συντονιστή σε όλα τα σχετικά θέματα, όπως τα δάση και το νερό. Επίσης θα έπρεπε να επανεξεταστεί η κατανομή αρμοδιοτήτων για τις πολεοδομίες, καθώς το αποκεντρωμένο σχήμα δεν έχει αποδόσει τα αναμενόμενα.

Κώστας Λιάσκας

υπουργός ΠΕΧΩΔΕ 1989-1990

Αντικειμενικά, εξαιτίας των αντιτιθέμενων ρόλων ενός υπουργείου Περιβάλλοντος και ενός Δημοσίων Εργων, ο διαχωρισμός θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την προστασία της φύσης. Για παράδειγμα, θα προσεγγίσει πληρέστερα τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων: όταν καλείται να τις υπογράψει ο ίδιος υπουργός, τότε οδηγείται σε αποφάσεις κατ’ οικονομία. Πάντως, η ενίσχυση των θεμάτων περιβάλλοντος δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέσω ενός υπουργικού σχήματος: στις ΗΠΑ την ευθύνη έχει η πανίσχυρη Επιτροπή Περιβάλλοντος. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.

Αχιλλέας Καραμανλής

αναπληρωτής και μετά υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, 1990-93

Το θέμα αυτό πάντα μας απασχολούσε. Πιστεύω ότι τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα μεγάλο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο θα υπάγεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων τόσο για τα θέματα της προστασίας της φύσης, όσο και για τα θέματα χωροταξίας, οικισμού και πολεοδομιών. Δεν συμφωνώ με τη στάση του σημερινού υπουργού ΠΕΧΩΔΕ· τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ενωση λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για το μέλλον όλων μας, θα πρέπει οι αποφάσεις αυτές να είναι ξεκάθαρες και στη χώρα μας.

Κώστας Λαλιώτης

υπουργός ΠΕΧΩΔΕ 1993-2001

Πιστεύω ότι χρειάζεται μια γενικότερη αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ το υπουργείο Δημοσίων Εργων να αναλάβει την κατασκευή όλων των υποδομών του υπουργείου Μεταφορών. Επί των ημερών μου πάντως το κοινό υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ λειτούργησε σωστά, καθώς το περιβάλλον ήταν ισοδύναμο με τα δημόσια έργα. Σήμερα πιστεύω ότι χρειάζεται ένα σχήμα με ισχυρή επιτελική συγκρότηση και παρεμβατικό ρόλο, ώστε να μπορεί ο υπουργός του να λειτουργεί απερίσπαστος. Η ανάγκη ενός τέτοιου σχήματος γίνεται πιο επιτακτική και από την Ευρωπαϊκή Ενωση: στο ΕΣΠΑ (4ο ΚΠΣ) το περιβάλλον είναι σε άμεση συνάρτηση με όλες τις τομεακές πολιτικές.

Βάσω Παπανδρέου

υπουργός ΠΕΧΩΔΕ 2001-04

Βεβαίως και συμφωνώ με το διαχωρισμό του υπουργείου, ο οποίος άλλωστε περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να δημιουργηθεί κατά τα πρότυπα άλλων επιτυχημένων ευρωπαϊκών παραδειγμάτων. Να συμπεριλάβει και την ευθύνη χάραξης της δασικής πολιτικής και να διατηρήσει τη χωροταξία. Πιστεύω ότι τα Δημόσια Εργα θα πρέπει να ενωθούν με το υπουργείο Μεταφορών.

Γιάννης Τσακλίδης

υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ 1988-89, 1994-96, 2001-04

Μέχρι σήμερα καλώς ήταν ενιαίο το υπουργείο, γιατί ήταν πρώτη προτεραιότητα η προώθηση των μεγάλων έργων· σε αντίθετη περίπτωση ενδεχομένως θα υπήρχαν καθυστερήσεις ή θα χάνονταν ευκαιρίες. Με τα προβλήματα που δημιουργούνται τώρα πιστεύω ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό υπουργείο, με εποπτεία σε όλα τα θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Το οποίο όμως θα κινείται με προσοχή ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της χώρας.

Θόδωρος Κολιοπάνος

υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ 1996-2000

Κοινό υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων δεν υπάρχει σε καμία χώρα· οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί όλα τα έργα πρέπει να κατασκευάζονται από ένα υπουργείο και να μην αναλαμβάνει το κάθε υπουργείο τα δικά του. Σε ένα χωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος πιστεύω ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί, εκτός από τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των δασών και των υδάτων και το κομμάτι της ενέργειας.

Χρίστος Βερελής

υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ 1996-2000

Συμφωνώ με τη δημιουργία ενός υπουργείου Περιβάλλοντος, πιστεύω όμως ότι πρέπει να συνδυαστεί και με τους απαραίτητους πόρους. Οσον αφορά τη δικαιοδοσία του, το χωριστό υπουργείο θα πρέπει να αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι του υπουργείου Ανάπτυξης, κυρίως σε όσα αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ηλίας Ευθυμιόπουλος

υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, 2000-01

Η πολύ παλιά αυτή πρόταση του περιβαλλοντικού χώρου, ξανάρχεται μετά τις πυρκαγιές. Παρά το ότι ήμουν ένθερμος υποστηρικτής, τώρα μου φαίνεται ανούσια. Ακόμη κι αν πραγματοποιηθεί, θα πέσει θύμα ανίκανων και ημιμαθών υπουργών και μιας λούμπεν γραφειοκρατίας. Νομίζω πια ότι δεν λείπει το υπουργείο, αλλά η κουλτούρα μιας πολιτικής και κοινωνικής προοπτικής (ας πούμε ευρωπαϊκού τύπου). Τα αυταρχικά καθεστώτα του ’50 και του ’60 και στη συνέχεια ο δημοκρατικός πολτός που ακολούθησε, την έχουν πνίξει για πολλές δεκαετίες.

Νάσος Αλευράς

υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ 2000-01

Ο λόγος που επέβαλλε την ενοποίηση των δύο υπουργείων, η ανάγκη ταχείας προώθησης μεγάλων έργων, έχει πλέον εκλείψει. Επιπλέον το περιβάλλον βρίσκεται σήμερα σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Υπάρχει όμως ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού σε μεγάλο βάθος χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν σωρρευμένα προβλήματα και να υπάρξουν καθαρές κατεθύνσεις στη χωροταξική πολιτική. Για να δημιουργηθεί ένα νέο ισχυρό υπουργείο δεν αρκεί να αλλάξουν οι πινακίδες στην είσοδο των υπουργείων, χρειάζονται πόροι και κατάλληλα καταρτισμένοι υπάλληλοι.

Ροδούλα Ζήση

υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ 2001-04

Ενα ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος θα εξέφραζε ισχυρή πολιτική βούληση. Ταυτόχρονα θα λειτουργούσε καλύτερα και ως σχήμα, με ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές. Για παράδειγμα, να αναλάμβανε τα θέματα δασών και υδάτινων πόρων από το Γεωργίας και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, τα θέματα ενέργειας, βιομηχανίας και καινοτομίας από το Ανάπτυξης. Μελλοντικά θα μπορούσε να ασκήσει και διπλωματία, όπως στη Γερμανία, όπου το υπουργείο Περιβάλλοντος διαδίδει διεθνώς τις γερμανικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

Καθημερινή 9-9-07

 

 Επιστροφή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Πυρκαγιές, καύσωνας και κλιματική αλλαγή: Σκηνές από ταινία προσεχώς (αν δεν κάνουμε αμέσως κάτι…)

Σε επείγουσα διαβούλευση κομμάτων και οργανώσεων καλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Καταθέτουν πακέτο 11 συγκεκριμένων προτάσεων

Σε λιγότερο από ένα μήνα, δεύτερο καταστροφικό κύμα καύσωνα συγκλονίζει την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τη θερμοκρασία να είναι στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η Ουγγαρία ήδη θρηνεί 500 νεκρούς, η Ρουμανία 30, ενώ σε όλες τις χώρες πυρκαγιές μαίνονται, αγροτικές σοδειές καταστρέφονται, εκατομμύρια πολίτες αναγκάζονται να ζουν χωρίς ηλεκτρικό. Την ίδια στιγμή η Αγγλία ζει τις καταστροφικότερες πλημμύρες τουλάχιστον των τελευταίων 60 ετών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και συχνότερα και εντονότερα με την αλλαγή του κλίματος που προκαλεί η αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας από τον άνθρωπο. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και αλλάζει σε πρωτοφανή βαθμό κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Μονόδρομος για την πρόληψή της είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Δεκαετίες κοντόφθαλμων αναπτυξιακών πολιτικών έχουν οδηγήσει τη χώρα μας να έχει την πιο σπάταλη και ρυπογόνο οικονομία στην ΕΕ των 15. Το πρόβλημα χρειάζεται τολμηρές απαντήσεις που θα αλλάζουν ριζικά το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Σίγουρα δεν αρκεί η «εν λευκώ» εξουσιοδότηση που πιστεύει πως έχει η κυβέρνηση ούτε μια κλειστή σύσκεψη των 4 πολιτικών αρχηγών, που οι πολιτικές τους θέσεις βρίσκονται πολύ πιο πίσω ακόμα και από εκείνες των αδελφών τους κομμάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές και τον καύσωνα που φανερώνουν μια εικόνα καταστροφής της χώρας, χρειάζεται μια επείγουσα, ευρεία και ανοικτή διαβούλευση με τη συμμετοχή όχι μόνο όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των οργανώσεων και κινήσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταθέτουμε τις προτάσεις μας σε 3 βασικούς άξονες:

Απόλυτη προστασία και κατοχύρωση της δασικής γης

Βελτίωση του μικροκλίματος μέσα στις πόλεις

Έκτακτα μέτρα τις μέρες του καύσωνα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω σε άμεση σύνδεση με την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, τα συγκεκριμένα μέτρα για την οποία πρέπει να αποκτήσουν απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε επιμέρους κυβερνητική πολιτική.

Ακολουθούν σε Παράρτημα οι 11 Προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

                                                                                                            Η Εκτελεστική Γραμματεία

Για επικοινωνία:Τάσος Κρομμύδας 6945 940916  www.ecogreens.gr , email: ecogreen@otenet.gr

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

11 επείγουσες προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

 1. Άμεση εγκατάλειψη της αναθεώρησης των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος
 2. Απόλυτη προτεραιότητα στην κατάρτιση δασολογίου με βάση αεροφωτογραφίες και το Σύνταγμα
 3. Κατάργηση όλων των διατάξεων νόμου που προωθούν τον αποχαρακτηρισμό δασικής γης
 4. Άμεσο πάγωμα της εκτός σχεδίου δόμησης με προτεραιότητα τους νομούς με έντονες οικιστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με προγράμματα πολεοδόμησης και ανταλλαγών γης.
 5. Επείγοντα μέτρα για την φυσική αναγέννηση και αναδάσωση της δασικής βλάστησης που κάηκε και για την αντιπλημμυρική προστασία
 6. Επανεξέταση όλων των σχεδίων για ανοικοδόμηση σε μεγάλους ελεύθερους χώρους (όπως Ελληνικό, Ελαιώνας, πρώην Ιππόδρομος). Μέτρα για τους μικρότερους χώρους που κινδυνεύουν να χαθούν.
 7. Αποξήλωση και μεταφορά σε πόλεις εκτός των Αθηνών όλων των προσωρινών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
 8. Συγκέντρωση των εσόδων από τους υπάρχοντες φόρους στα ακίνητα σε ειδικό Ταμείο για απόκτηση νέων ελεύθερων χώρων.
 9. Επείγουσα μείωση των οικοδομικών συντελεστών στις πυκνοκατοικημένες περιοχές και πάγωμα των οικοδομικών αδειών μέχρι τότε.
 10. Προγράμματα με δωρεάν τεχνικές συμβουλές και χρηματοδοτική στήριξη για πράσινες ταράτσες και βελτίωση της μόνωσης των κτιρίων. Επένδυση επιφανειών (πλατείες, πεζοδρόμια, ταράτσες) με υλικά που δεν απορροφούν θερμότητα.
 11. Τις μέρες του καύσωνα, ενίσχυση της μαζικής συγκοινωνίας με αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της κίνησης ΙΧ και φορτηγών

 

 Επιστροφή

 

"Ώριμες οι συνθήκες για παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή"

Συντάκτης : Πανταζίδης Ν

Τη σημασία της προάσπισης του περιβάλλοντος στη Βουλή και το γεγονός ότι "δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους Έλληνες οικολόγους αλλά όλους τους Ευρωπαίους" θέλησαν να αναδείξουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στα γραφεία τους. Εκπρόσωποι των Ευρωπαίων Πράσινων "επιστρατεύτηκαν" για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο συνδυασμό και τον εκλογικό τους αγώνα, καθώς και για να αναφερθούν στα ζητήματα του περιβάλλοντος της χώρας μας, με έμφαση στην προστασία των δασών και τη ρύπανση των υδάτων.

"Στην τελική ευθεία για τις εκλογές επιλέξαμε να κορυφώσουμε την προεκλογική καμπάνια μας με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων Πράσινων για να δείξουμε ότι υπάρχει πανευρωπαϊκή, οικολογική αλληλεγγύη" είπε χαιρετίζοντας τους συνομιλητές του, ο Ν. Χρυσόγελος, υποψήφιος στη Β' Αθήνας και συντονιστής της εκστρατείας του συνδυασμού, ενώ σχετικά με την πολύχρονη πολιτική απουσία του συνδυασμού ο κ. Χρυσόγελος εξήγησε πως "οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για τους Οικολόγους στην Ελλάδα". Ωστόσο, "το ελληνικό οικολογικό κίνημα δεν ξεπετάχτηκε ξαφνικά μέσα από τις στάχτες" ανέφερε ο Γ. Περδίκης, βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Κύπρου, εννοώντας προφανώς τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

"Οι πυρκαγιές δεν είναι η μόνη καταστροφή"

Από την εκδήλωση της αλληλεγγύης μεταξύ των Οικολόγων διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών ξεκίνησε ο Άρνολντ Κασόλα, βουλευτής των Ιταλών Πρασίνων, πρώην γραμματέας του ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Ο κ. Κασόλα μίλησε για τη σημασία της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης των "Ελλήνων Πράσινων" σε μια χώρα όπου "τα περιβαλλοντικά ζητήματα υπερέχουν".

Τονίζοντας ότι τα περιβαλλοντικά θέματα δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στις πυρκαγιές, ο Ιταλός βουλευτής αναφέρθηκε στην καταστροφή του Ασωπού, όπου οι δείκτες χρωμίου είναι σε πολύ επικίνδυνα, υψηλά επίπεδα, λόγω των εργοστασιακών λυμάτων, ενώ διερωτήθηκε "πού είναι το κράτος" στην περίπτωση του ναυαγίου της Σαντορίνης. Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Κασόλα ανακοίνωσε την έλευση του Πράσινου Ιταλού υπουργού Περιβάλλοντος Αλφόνσο Πεϊκοράριο Σκάνιο ως κορύφωση της προεκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων.

Στο ίδιο κλίμα, ο Χρ. Δουλκερίδης, πρόεδρος του κοινοβουλίου των γαλλόφωνων των Βρυξελλών και βουλευτής των Βέλγων Πρασίνων, με τη σειρά του εξήγησε ότι "πρέπει να καταλάβουμε πως όταν οι οικολόγοι είναι παρόντες στη Βουλή δεν έρχονται μόνο με κατηγορίες αλλά κυρίως με προτάσεις", ενώ η Μ. Βασιλάκου, επικεφαλής των Πρασίνων στη Βιέννη και υποψήφια δήμαρχος στην πόλη αυτή, μεταξύ άλλων, επέκρινε τον τρόπο που η διακομματική επιτροπή χειρίζεται τα θέματα του χρόνου των κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που "ουσιαστικά έχει αποκλείσει του Οικολόγους Πράσινους".

Νίκος ΛΙΟΝΑΚΗΣ  ΑΥΓΗ 12/9

 

 Επιστροφή

 

ΕΝΑΣ στους δύο κατοίκους θέλει να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα

Η φυγή, όνειρο των Αθηναίων

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους του Δήμου Αθηναίων, για την ακρίβεια το 44,7%, θα ήθελε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα λόγω των κακών περιβαλλοντικών συνθηκών.

Η τάση φυγής από το πάλαι ποτέ «κλεινόν άστυ» γίνεται ακόμα πιο εμφανής, αν συνυπολογιστεί ότι οι απογοητευμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 69,5%) διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι και επιπλέον (ποσοστό 66,4%) ζουν στη σημερινή γειτονιά τους περισσότερα από 20 χρόνια!
Τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι κατά σειρά το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και το νέφος, τομείς που ενοχοποιούν κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση και μάλιστα τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών. Οι πολίτες όμως εμφανίζονται απογοητευμένοι, αν και σε μικρότερο βαθμό, από τις υπηρεσίες καθαριότητας, την κατάσταση των δρόμων και την περιποίηση των χώρων πρασίνου, κατηγορίες που φέρνουν στη σέντρα τη δημοτική αρχή της Αθήνας. Αν συνεκτιμηθούν και οι τρεις τελευταίοι παράγοντες, το ποσοστό των δημοτών που βρίσκουν απωθητική την πρωτεύουσα ανέρχεται στο 52,7%, ενώ είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 4,3% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τις συνθήκες διαβίωσης.
Η ανησυχητική -αν και αναμενόμενη- εικόνα προκύπτει από την επιστημονική έρευνα των μεταπτυχιακών σπουδαστών του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την εποπτεία του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά. Διεξήχθη από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου 2007, με άλλα λόγια πριν από την καταστροφή της Πάρνηθας, που θεωρείται η «χαριστική βολή» στο νεφόπληκτο λεκανοπέδιο. Προέκυψε από τηλεφωνικές συνεντεύξεις στις οποίες πήραν μέρος 1.273 κάτοικοι του πρώτου δήμου της χώρας. Πρόκειται για δείγμα-μαμούθ για κοινωνική δημοσκόπηση, στο οποίο αντιπροσωπεύεται με διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια το μορφωτικό επίπεδο, η ταξική και ηλικιακή διαστρωμάτωση του πραγματικού πληθυσμού.
Ανικανοποίητοι...
Εκπροσωπούνται αναλογικά και τα εφτά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, αλλά οι απαντήσεις στην έρευνα δείχνουν ότι στην πράξη δεν ισχύει το ρεφρέν «λαός και Κολωνάκι». Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι ο μεγαλύτερος βαθμός ικανοποίησης εμφανίζεται σε ...υποβαθμισμένες γειτονιές, όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια και η πλατεία Αττικής. Το Κολωνάκι, η Πλάκα αλλά και η ζώνη γύρω από την Ακρόπολη, που είναι οι πιο ευνοημένες περιοχές κατοικίας και θεωρούνται η βιτρίνα της πρωτεύουσας, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές. Ισως γιατί οι κάτοικοι στο 1ο διαμέρισμα έχουν πιο αυξημένες απαιτήσεις...
Εντελώς αντίστροφη είναι η εικόνα στο αίσθημα ασφάλειας που βιώνουν οι δημότες, όπου οι καλές συνοικίες δηλώνουν στον ένα ή τον άλλο βαθμό ευχαριστημένες σε ποσοστό που αθροίζεται στο 52,5%, όταν στο 3ο διαμέρισμα (Βοτανικός, Πετράλωνα, κ.λπ.) το 51,4% δηλώνει κατηγορηματικά ότι αισθάνεται ανασφάλεια.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημαντικότερα προβλήματα της πρωτεύουσας, έτσι όπως προκύπτουν από την έρευνα της ομάδας ειδικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Τα προβλήματα
*Το 89,8% αξιολογεί ως σημαντικό το κυκλοφοριακό, που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες (ποσοστό 53,1%) και λίγο λιγότερο τους εργαζομένους (48,7%), προφανώς γιατί οι τελευταίοι χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες. Με βάση τις γεωγραφικές συντεταγμένες, οι πιο αγανακτισμένοι -και δικαίως- είναι οι κάτοικοι του 6ου διαμερίσματος (Πατήσια, Κυψέλη κ.λπ.).
*Το 77,6% φτάνει σε απόγνωση λόγω της έλλειψης χώρων στάθμευσης. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 81,3% για τις ηλικίες από 30-44 ετών και εξοργίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες (ποσοστό 78,6%), ίσως γιατί έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στον συγκεκριμένο τομέα. Και εδώ η πρωτιά ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Πατησίων.
*Το 73,9% θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ άλλο ένα 15,4% αρκετά σημαντικό. Εδώ η ευαισθησία ταιριάζει περισσότερο στις γυναίκες, 76,9% έναντι 70,5% για τους άνδρες. Οι λιγότερο προβληματισμένες είναι οι μεγάλες ηλικίες, με ποσοστό 68% στους άνω των 60 και των δύο φύλων, ενώ σε σχέση με την επαγγελματική κατάσταση προηγούνται οι εργαζόμενοι (76,4%). Πιο ευαισθητοποιημένες εμφανίζονται οι γειτονιές του 6ου διαμερίσματος. Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι και τα υπόλοιπα διαμερίσματα ακολουθούν με πολύ μικρές διακυμάνσεις.
Δεν είναι ενθαρρυντική η εικόνα των πολιτών από τις υπηρεσίες του δήμου. Το 52,1% δεν είναι ικανοποιημένο, παρά το γεγονός ότι το 58,2% διαπιστώνει βελτίωση το τελευταίο εξάμηνο. Πιο αναλυτικά:
*Το 47% δεν είναι ικανοποιημένο από τη δημοτική αστυνομία, ενώ άλλο ένα 22,5% είναι ελάχιστα. Επαρκής όμως κρίνεται ο φωτισμός των δρόμων.
*Το 33,8% είναι αγανακτισμένο από τις υπηρεσίες καθαριότητας και άλλο ένα 25,4% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο. Οι πιο προβληματικές περιοχές είναι το 6ο διαμέρισμα.
*Το 41,1% κρίνει απαράδεκτη την εικόνα των δρόμων και το 23,8% λίγο ικανοποιητική. Την πρωτιά έχει το 7ο διαμέρισμα, που αφορά πολυπληθείς συνοικίες όπως οι Αμπελόκηποι. Εκτός από τις λακκούβες, σημαντικός παράγοντας είναι η συντήρηση του πρασίνου, τομέα που βρίσκει προβληματικό το 42,3% των ερωτηθέντων.
*Ακόμη υψηλότερα εμφανίζονται τα ποσοστά απογοήτευσης από τις υποδομές. Το 46% θεωρεί απαράδεκτη την εικόνα στις παιδικές χαρές, το 50,4% τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το 44,1% τα δημοτικά ιατρεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/10/2007

 

 Επιστροφή

 

ΠΙΑΣΤΗΚΕ από την Αρχή Προστασίας να παρακολουθεί πορεία- Κοροϊδία ΕΛ.ΑΣ. με τους καμεροχαφιέδες

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στα πράσα πιάστηκε για δεύτερη φορά η Ελληνική Αστυνομία να παρακολουθεί παράνομα με κάμερες την πορεία φοιτητών που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο των μεγάλων πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων.

Με τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στις εγκαταστάσεις της στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, συνέλαβε την ΕΛ.ΑΣ. να παρανομεί, με τις κάμερες να είναι στραμμένες στους διαδηλωτές καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, επιβεβαιώνοντας με πανηγυρικό τρόπο τις καταγγελίες ότι δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την επιτήρηση της κυκλοφορίας αλλά για να παρακολουθούν ελεύθερα τους πάντες.
Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας, Δημ. Γουργουράκης, παρά την απόφαση της Αρχής (εκδόθηκε το 2005) που επιτρέπει τη λειτουργία των καμερών μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και απαγορεύει τη χρήση του συστήματος για λόγους ασφαλείας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης παραβίασε τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η Αρχή.
Πρόστιμο
Το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι οι κάμερες λειτουργούσαν δήθεν για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, δικαιολογία που δεν έγινε δεκτή (όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ελεγκτής της Αρχής, από όποιο σημείο περνούσε η πορεία ακολουθούσαν οι κάμερες), με αποτέλεσμα να του επιβάλει πρόστιμο.
Είναι η δεύτερη φορά που το υπουργείο αγνοεί την απόφαση της Αρχής. Τον Σεπτέμβριο του 2006 τιμωρήθηκε με πρόστιμο 3.000 ευρώ διότι και πάλι έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στις 49 κάμερες που προϋπήρχαν του συστήματος C4I δεν είχε εγκατασταθεί λογισμικό απόκρυψης εικόνων, 13 κάμερες ήταν ενεργές παρ' όλο που δεν θα έπρεπε να λειτουργούν, ενώ ο χρόνος τήρησης των εικόνων που καταγράφονταν από το ηλεκτρονικό σύστημα υπερέβαινε τις 7 ημέρες. Σημειώνεται ότι το θέμα της χρήσης των καμερών εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση ισχύει το απαγορευτικό καθεστώς (ανεστάλη μόνον η αφαίρεσή τους).
Με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το 2006, ο κ. Γουργουράκης αποδοκίμασε τη δημοσιοποίηση του ονόματος του γιου του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση, που συνελήφθη για ληστεία. Διευκρινίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του γνώμη, τόνισε πως ο συλληφθείς δεν είναι δημόσιο πρόσωπο ώστε να δοθεί το όνομά του στη δημοσιότητα και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός να υπάρχει συλλογική και οικογενειακή ευθύνη. «Είναι δυνατόν να ευθύνεται η οικογένεια ή ένας κομματικός σχηματισμός για τις πράξεις ενός ενήλικου;».
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στις ανεξάρτητες Αρχές, είπε ότι δεν υπάρχει πιο λανθασμένη άποψη από το ότι λειτουργούν αυθαίρετα, καθώς εποπτεύονται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανέφερε ότι μόνο μία απόφαση της Αρχής που προσβλήθηκε στο ΣτΕ ακυρώθηκε, και αυτή για τυπικούς λόγους.
Για άλλη μία φορά επισήμανε την ανάγκη στελέχωσης της Αρχής με υπαλλήλους και κυρίως ελεγκτές. Οπως είπε, την τελευταία τριετία 20 ελεγκτές είτε έχουν παραιτηθεί είτε δεν έχουν αποδεχθεί το διορισμό τους, διότι οι αποδοχές τους είναι χαμηλές, γεγονός που δημουργεί προβλήματα αναποτελεσματικότητας της Αρχής, εν όψει και της σωρείας των υποθέσεων που καλείται να εξετάσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/10/2007

 

 Επιστροφή

 

Πόλεις αντεργκράουντ, το μέλλον

ΕΠΑΝΩ χώροι κατοικίας και αναψυχής ΚΑΤΩ οχλούσες χρήσεις που δεσμεύουν μεγάλες εκτάσεις

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οταν το 1995 ο Εμίρ Κουστουρίτσα παρουσίαζε το βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών «Underground», για το Βελιγράδι του 1941, είχε προφανώς στο νου του την ιλαροτραγική αλληγορία για μια εποχή αποπροσανατολισμού στη μικρή Γιουγκοσλαβία. Εννιά χρόνια αργότερα, ο Βόσνιος σκηνοθέτης «δικαιώθηκε», αφού ήρθε στο φως υπόγεια πόλη στο Βελιγράδι ύψους 6 ορόφων από την εποχή Τίτο, που λειτουργούσε ως καταφύγιο καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου.

Με σκοπό την απελευθέρωση πολύτιμων εκτάσεων για ζωτικές χρήσεις γης, όπως η κατοικία, το πράσινο ή η αναψυχή, τη δημιουργία πόλεων... κάτω από τις πόλεις, πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου το 11ο Διεθνές Συνέδριο του Επιστημονικού Οργανισμού ACUUS (Associated Centers for Urban Underground Development) με τίτλο: «Underground Space: Expanding the Frontiers».
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας & Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο συνέδριο παρευρέθησαν κορυφαίοι επιστήμονες στα θέματα της υπόγειας ανάπτυξης, απ' όλον τον κόσμο. Συνολικά συμμετείχαν 220 σύνεδροι από 18 χώρες, παρουσιάστηκαν πάνω από 90 επιστημονικές ανακοινώσεις ενώ έγιναν ενδιαφέρουσες ανοικτές συζητήσεις για το μέλλον της αξιοποίησης του υπόγειου χώρου των αστικών περιοχών.
Μέσα από το συνέδριο δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, μέσω της αξιοποίησης της «τρίτης διάστασης», αυτή τη φορά κατά βάθος.
Βασικοί άξονες του συνεδρίου «Underground Space: Expanding the Frontiers» είναι να συγκεντρώσει και να μεταδώσει την εμπειρία αξιοποίησης του υπόγειου χώρου, να παρουσιάσει και να αναλύσει επιτυχημένα παραδείγματα και, τέλος, να εστιάσει στα πιο κρίσιμα ζητήματα που χρειάζεται να απαντηθούν για την περαιτέρω και πιο συστηματική αξιοποίηση του υπόγειου χώρου. Επομένως, αποτελεί ένα βήμα διαλόγου για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων που ασχολούνται με την έρευνα, το σχεδιασμό, καθώς και τη διαχείριση όλων των τύπων υπογείων έργων στις αστικές περιοχές.

Οπως μας δήλωσε ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, «αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η διερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων στα φλέγοντα προβλήματα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων και ειδικά των μεγα-πόλεων (mega-cities) με χρήση του υπόγειου χώρου. Η κύρια ιδέα είναι ότι πολλές από τις χρήσεις γης, οι οποίες είναι περιβαλλοντικά οχλούσες ή καταναλώνουν άσκοπα τη λιγοστή ελεύθερη επιφάνεια των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, μπορούν να μεταφερθούν υπόγεια, απελευθερώνοντας πολύτιμες εκτάσεις για ζωτικές χρήσεις γης, όπως η κατοικία, το πράσινο ή η αναψυχή».
«Η δημιουργία υπογείων έργων σε αστικές περιοχές προσφέρει σημαντικές λύσεις και μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής. Στην Ελλάδα, όλοι γνωρίζουν το μετρό και τις λύσεις που δίνει. Η υπόγεια ανάπτυξη, όμως, δεν σταματά μόνο σε τέτοιου είδους έργα. Στις αναπτυγμένες χώρες, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, ολόκληρα εργοστάσια ή κέντρα επεξεργασίας απορριμμάτων κατασκευάζονται υπόγεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στο Viikinmaki της Φινλανδίας, το οποίο επεξεργάζεται το σύνολο των λυμάτων της πόλης του Ελσίνκι, όπου το συγκρότημα έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί υπόγεια, έχοντας μηδενικές επιπτώσεις στην επιφάνεια. Δεν θα μπορούσαμε, ας πούμε, να κάνουμε το ίδιο στην Αθήνα, στη Μεταμόρφωση, όπου είναι γνωστό το έντονο πρόβλημα των οσμών από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων; Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, όπου κάτω από το κέντρο της πόλης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί μια παράλληλη υπόγεια πόλη, μια "πόλη κάτω απ' την πόλη". Στο Μόντρεαλ, λόγου χάρη, όπως είδαμε στην παρουσίαση του Jaques Besner, έχει διαμορφωθεί για τους πεζούς ένα υπόγειο δίκτυο συνολικής έκτασης 32 χλμ., στο οποίο αναπτύσσονται εμπορικά κέντρα, χώροι συνεδρίων, μουσεία, αλλά και συνδέονται μέσω αυτού 12 υπόγειοι σταθμοί Μετρό και σιδηροδρομικοί σταθμοί. Η υπόγεια αυτή πόλη είναι ο λόγος που το Μόντρεαλ διατηρεί την εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του ακόμα και εν μέσω ενός ιδιαίτερα κρύου χειμώνα, που νεκρώνει τα πάντα στην επιφάνεια».
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και στην Ιαπωνία, μια χώρα η οποία επίσης συστηματικά αξιοποιεί τον υπόγειο χώρο των μεγαλουπόλεών της. Πέρα από τα πάμπολλα υπόγεια εμπορικά κέντρα, και με στόχο την αποφόρτιση της επιφάνειας, οι κυκλοφοριακές συνδέσεις μεταξύ των ουρανοξυστών γίνονται με τοπικές σήραγγες. Ακόμα και η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται αυτόματα μέσω ειδικών συστημάτων συλλογής από τους ουρανοξύστες και με υπόγεια μεταφορά.
Μιας που αναφερόμαστε στην Ιαπωνία, μια χώρα με έντονη σεισμικότητα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπόγειες εγκαταστάσεις είναι πιο ασφαλείς σε περιπτώσεις σεισμών από τις επιφανειακές κατασκευές.
»Ενα άλλο εντυπωσιακό παράδειγμα αξιοποίησης του υπόγειου χώρου προέρχεται από τη Βοστόνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, Είναι η περίπτωση του έργου "Big-Dig", όπου δαπανήθηκαν 15 δισ. για την πλήρη υπογειοποίηση όλων των οδικών αρτηριών στο κέντρο της πόλης. Αυτό έγινε για να ξαναζωντανέψει το κέντρο της πόλης, να ξαναπάρει ζωή και αξία μια περιοχή η οποία είχε γεμίσει με αυτοκίνητα. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα. Υπάρχουν ήδη σκέψεις για την υπογειοποίηση τμημάτων μεγάλων λεωφόρων της Αθήνας, όπως η περίπτωση της λεωφ. Αλεξάνδρας ή της Μεσογείων, γεγονός που πραγματικά θα έδινε άλλες προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών αυτών».

Θα μπορούσε όμως ο Ελληνας να ζήσει ή να περάσει μέρος της καθημερινότητάς του σε έναν υπόγειο χώρο; Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του κ. Καλιαμπάκου:
«Το θέμα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας συνιστά μια τυπική μεγαλούπολη των 4,5 εκατ. κατοίκων που συνωστίζονται σε 3,5 χιλ. τετρ. χιλιόμετρα. Υποφέρει από τα ίδια τυπικά συμπτώματα: ασφυκτική έλλειψη ελεύθερων χώρων, έντονο κυκλοφοριακό, πολύ υψηλές τιμές γης. Το ζήτημα είναι να απαλλάξουμε την επιφάνεια απ' ό,τι περιττεύει ή ενοχλεί και να ξαναδώσουμε μια ευκαιρία στις πόλεις μας να ξαναοργανώσουν το χώρο τους με έναν τρόπο πιο φιλικό για τον άνθρωπο. Πάντως, όπως δείχνουν και παραδείγματα από όλο τον κόσμο, θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τους υπόγειους χώρους σαν ένα σκοτεινό, υγρό περιβάλλον και να τους αντιμετωπίσουμε ακριβώς όπως είναι σήμερα, σαν χώρους λειτουργικούς, φτιαγμένους με γνώμονα την ασφάλεια και την υψηλή αισθητική».
Αυτό ακριβώς κάνουν ως Πολυτεχνείο στο Λαύριο, όπου κατασκευάζουν αυτή τη στιγμή, μέσα στο χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου, έναν υπόγειο χώρο αποθήκευσης ειδικών αποβλήτων που θα συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της εξυγίανσης του χώρου. Είναι ο πρώτος τέτοιος χώρος στην Ελλάδα που προσφέρει αυξημένη ασφάλεια και λειτουργικότητα, ενώ εξασφαλίζει πολύ υψηλή περιβαλλοντική προστασία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2007

 

 Επιστροφή

 

Σπίτι ΑΥΤΟΝΟΜΟ ενεργειακά, με ηλιακούς συλλέκτες και πρωτοποριακή τεχνολογία

Χωρίς πετρέλαιο και ΔΕΗ!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν θα ξαναπληρώσετε πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν θα δείτε ποτέ τον λογαριασμό της ΔΕΗ να διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα αναπνέετε «φρέσκο» αέρα και ταυτόχρονα θα συμβάλλετε στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Σας φαίνεται όνειρο; Η ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, το έκανε πράξη. Οχι στο εξωτερικό, στην Ελλάδα! Το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά πιλοτικό κτίριο, στο λεκανοπέδιο Αττικής, είναι πλέον πραγματικότητα.
Πρόκειται για μια ιδέα της εταιρείας «Sol Energy Hellas», η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα της συγκεκριμένης εταιρείας από το 2000 έως το 2006 μείωσαν τις εκπομπές CO2 κατά 104.000 τόνους, ενώ εξοικονόμησαν:
* Σε ενέργεια 270.000 Mwh.
* Σε πετρέλαιο 40.000.000 λίτρα.
* Σε χρήματα: 30.000.000 ευρώ.

Το έργο, που εγκαινιάστηκε χθες, φιλοδοξεί να παρέμβει καθοριστικά στον τομέα της ενεργειακής βελτιστοποίησης των κτιρίων με ενσωμάτωση ήπιων εφαρμογών για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και κλιματισμού. Τα αποτελέσματα είναι αύξηση της συμμετοχής της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και η μείωση της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης σε CO2.
Οι τεχνολογίες που ενσωματώθηκαν και αναπτύχθηκαν στο κτίριο, που ονομάστηκε «Προμηθεύς Πυρφόρος», είναι οι εξής:
- Παραγωγή θερμού νερού από επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης για θέρμανση και κλιματισμό.
- Εποχική αποθήκευση θερμότητας σε μη μεταλλικές δεξαμενές.
- Ηλιακή ψύξη.
- Ηλιακά υποβοηθούμενη αφύγρανση με στερεά υλικά.
- Αβαθής γεωθερμία - γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
- Παθητικός ενεργειακός σχεδιασμός (ειδικού τύπου θερμομόνωση, προσανατολισμός, διπλοί υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμψιμότητας και υψηλής ανακλαστικότητας, αλουμίνια με θερμοδιακόπτη, εξειδικευμένος φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης).
- Επιτοίχια και ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμός.
- Προκλιματισμός νωπού αέρα μέσω κεντρικών κλιματιστικών μονάδων διπλού στοιχείου.
- Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες.
- Σύστημα αυτοματισμών με εξελιγμένη στρατηγική ελέγχου για βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση.
Η συμβολή του «Δημόκριτου» στο κτίριο αυτό ήταν ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η αξιολόγηση ενός νέου τύπου θερμικού ηλιακού συλλέκτη, η ένταξη συστημάτων ηλιακού κλιματισμού και το σύστημα αποθήκευσης της θερμότητας. Το ΕΜΠ μελέτησε την ανθεκτικότητα σκυροδέματος σε μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες 10-80 βαθμών Κελσίου και το ΑΠΘ επιμελήθηκε το λογισμικό και την ανάλυση δεδομένων, καθώς και τις μελέτες θερμομόνωσης, θέρμανσης και κλιματισμού.
Οπως εξήγησε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος της Sol Energy Hellas κ. Ηλίας Νομικός, το κόστος μιας τέτοιας κατασκευής μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό της συμβατικής, αλλά ο χρόνος απόσβεσης δεν θα ξεπεράσει τα 4 έως 6 χρόνια, ανάλογα με τον όγκο του κτιρίου. «Εχουμε αναθέσει στο Πολυτεχνείο να μελετήσει και να υπολογίσει πόσα εξοικονομούμε εμείς στον «Προμηθέα Πυρφόρο», ένα κτίριο 600 τ.μ. Θα έχουμε τα αποτελέσματα σε λίγες μέρες, αλλά με πρόχειρους δικούς μας υπολογισμούς θεωρούμε ότι θα γλιτώνουμε περί τα 20.000 ευρώ ετησίως».
Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων ή ενέργειας. Πρόκειται, όπως τονίζει ο κ. Νομικός, για δημιουργία υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης ή εργασίας. «Είναι πολύ σημαντικό να μη ζεις και να μη δουλεύεις σε "άρρωστα" κτίρια. Η ιδανική εφαρμογή του πιλοτικού αυτού προγράμματος θα ήταν τα μεγάλα κτίρια της Αθήνας και δη τα δημόσια. Ηδη η τεχνολογία μας εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του εξωτερικού και μέρος αυτής σε συγκροτήματα στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί σε υφιστάμενα κτίρια μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέρος του προγράμματος».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/10/2007

 

 Επιστροφή

 

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ανακοίνωση τύπου

Θεσσαλονίκη, 03.10.2007

ΕΛΛΑΔΑ, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων συνεχίζοντας τη δράση για τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία και αφού το φαινόμενο της αρκούδας χορεύτριας έχει λυθεί με τη λειτουργία του Καταφυγίου της Αρκούδας στο Νυμφαίο της Φλώρινας, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καταθέτει επιστολή σε όλους του αρμόδιους κρατικούς φορείς με το αίτημα η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα.

Πλήρης φάκελος της πρότασής μας κατατίθεται στα Υπουργείς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Παιδείας.

Για το ίδιο ζήτημα, την προσεχή Τρίτη εκπρόσωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες σε συνάντηση εργασίας με τους Ευρωβουλευτές για την κατάργηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Δίκτυο ENDCAP*.

Καλούμε τους πολίτες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή.

Υπογράψτε στη σελίδα www.arcturos.wordpress.com  και οι υπογραφές όλων μας θα κατατεθούν στην Ευρωβουλή αλλά και στους αρμόδιους φορείς της χώρας, ως μέσο πίεσης για την ενδυνάμωση του αιτήματός μας.

Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν ως τη Δευτέρα θα κατατεθούν και στο Δήμο Πολίχνης, Θεσσαλονίκης που από αύριο φιλοξενεί το Τσίρκο MEDRANO με σκοπό τη διακοπή των παραστάσεών του.

Ακόμη, καλούμε τους πολίτες, γονείς και εκπαιδευτικούς να μην επισκέπτονται τσίρκο με ζώα ακόμη κι αν έχουν δωρεάν εισιτήρια. Δεν είναι διασκέδαση. Πρόκειται για παραστάσεις πόνου και εξευτελισμού. Τα παιδιά μας δικαιούνται ψυχαγωγίας στη φύση και περιβαλλοντικής αγωγής και όχι ψευδείς εικόνες εγκλεισμού και άσκοπης επίδειξης της άγριας ζωής.

Εκδρομές σε κοντινά και μακρινά δάση προσφέρουν βιωματική προσέγγιση για τη φύση και καλλιεργούν την αγάπη για το περιβάλλον.

Με την πεποίθηση ότι η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης των άγριων ζώων και αντιπροτείνουμε το καθεστώς διαβίωσης σε ημιελεύθερο περιβάλλον για άγρια ζώα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο διαβίωσης.

Με την παράκληση να δημοσιευθεί-μεταδοθεί

Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Βάσω Πετρίδου

Επικοινωνία/ευαισθητοποίηση κοινού

2310 555920

vpetridou@arcturos.gr

 

*  Το δίκτυο END CAP (END the Keeping of Wild Animals in CAPtivity)δημιουργήθηκε μετά από  πρωτοβουλία του παγκοσμίας εμβέλειας Ιδρύματος Born Free το 2005  που έχει ως στόχο να ελέγξει και να ξεσκεπάσει την εκμετάλλευση των αγρίων ζώων σε αιχμαλωσία και να βάλει ένα τέλος στην άδικη αιχμαλωσία τους. Στο END CAP συμμετέχουν ΜΚΟ αλλά και πολίτες από την Ισπανία, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο κ.ά. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου και συντονιστής της ομάδας εργασίας των Καταφυγίων Άγριας Ζωής για την Ευρώπη.

Συνημμένο παραθέτουμε απόσπασμα από προηγούμενη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών και Οικολογικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης

• Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.
• Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στη διάρκεια της εκπαίδευσης.
• Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.
• Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προϊόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
• Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα (κλουβιά-κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).
• Η παντελής έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι κανένα τσίρκο δεν περιλαμβάνει κτηνίατρο στο προσωπικό του.
• Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή κονσέρβες ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.
• Όπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες.

 

 Επιστροφή

 

Η «πράσινη» εξέγερση των πολιτών

 ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ ΛΑΓΙΟΥ kallipateira@pegasus.gr

Ολα δείχνουν πως η συνειδητοποίηση της ανάγκης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, έστω και μέσα από την πύρινη τραγωδία του καλοκαιριού, γεννά ένα νέο «πράσινο κίνημα».

Οι πολίτες συσπειρώνονται σε δεκάδες οργανώσεις και δημοτικά σχήματα, σε μια ύστατη προσπάθεια να θωρακιστεί το περιβάλλον, και αντιδρούν σε σχεδιασμούς τσιμεντοποίησης, διάνοιξης δρόμων σε βουνά, σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες, παράνομες διεκδικήσεις, καταπατήσεις δημόσιας περιουσίας σε όλη τη χώρα...

Δυναμικές κινητοποιήσεις

Το οικολογικό μέτωπο είναι πλέον ευρύστερνο, ο πυρήνας του ωστόσο βρίσκεται στην Αττική. Οι πολίτες μάχονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο και τη διάσωση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στον ασφυκτικά δομημένο ιστό της πρωτεύουσας.

Από την Καισαριανή μέχρι το Περιστέρι, από το Ελληνικό έως τον Πειραιά ομάδες κατοίκων δραστηριοποιούνται δυναμικά διεκδικώντας το αυτονόητο, την αύξηση του πρασίνου στην Αθήνα, όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι μόλις 2.5 τ.μ., ενώ στα δυτικά προάστια είναι μόνο ένα τετραγωνικό μέτρο πράσινο ανά κάτοικο.

Μόνο τη Δευτέρα έγιναν τρεις ανοιχτές συγκεντρώσεις πολιτών. Στην Καισαριανή για το ζήτημα της επέκτασης της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου σε δασική έκταση του Υμηττού, στην Πλατεία Μπουρναζίου για το «Κτήμα Πουλή» που κινδυνεύει να οικοδομηθεί και στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Η κοινωνική ανταπόκριση για περιβαλλοντικές δράσεις μεγαλώνει, αφού η οικολογική κρίση λόγω των Κλιματικών Αλλαγών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Το «Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών» θα πραγματοποιήσει ημερίδα στις 17 Οκτωβρίου στις 6.00 μ.μ. στο ΤΕΕ με θέμα: «Πάρνηθα - Πεντέλη - Υμηττός - Ποικίλο Ορος. Τα βουνά της Αττικής εκπέμπουν SOS. Δράσεις για τη σωτηρία τους, κοινωνικός έλεγχος».

Αντιδράσεις μέσω εντύπων και διαδικτύου

Ασπίδα προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και των θεσμών είναι η δράση των δεκάδων οργανώσεων, οι οποίες αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφική κερδοσκοπία που πολιορκεί τη δημόσια γη και περιουσία.

Σε όλη την Ελλάδα, στις πόλεις, ακόμη και στα χωριά, παντού υπάρχει μια φωνή αντίδρασης, η οποία εκφράζεται μέσα από εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η σελίδα της «Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης» με την ιστοσελίδα www.ecology-salonika.org, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Οικο-Ενημέρωση» της «Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, η σελίδα www.ecocrete.gr, η οποία είναι το βήμα των οικολογικών και περιβαλλοντικών ομάδων Κρήτης κ.ά. Στο «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) συσπειρώνονται 64 οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε το 19ο Συνέδριο του «ΠΑΝΔΟΙΚΟ» στην Κέρκυρα με θέμα «Κλιματικές Αλλαγές», στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων και διοργανώθηκε από την «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας».

Οι περιοχές που απειλούνται με τσιμεντοποίηση

Μπλόκο των κατοίκων στα... ιερά σχέδια

Εκταση 20.000 στρεμμάτων διεκδικούν στο Ποικίλο Ορος, στον μοναδικό πνεύμονα που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα διυλιστήρια Ασπροπύργου και τη Δυτική Αθήνα, η Μητρόπολη Λαμίας, η Μονή Κλειστών και το υπουργείο Αμυνας.

Δημόσιες, ιδιωτικές και δασικές εκτάσεις 7.500 στρεμμάτων διεκδικεί μόνο η Μητρόπολη και με αγωγές που έχει καταθέσει εμφανίζεται ιδιοκτήτρια 3.500 στρεμμάτων δάσους στο βουνό και 4.000 στρεμμάτων εντός του σχεδίου πόλης του Περιστερίου (το 1/3 της έκτασης του Δήμου).

Συνεχείς είναι οι καταγγελίες κατοίκων του Περιστερίου ότι η Μητρόπολη τους εξαναγκάζει να καταβάλουν χρηματικό ποσό, προκειμένου να άρει τις αξιώσεις της επί των ακινήτων τους.

Μέχρι τώρα εκατοντάδες ιδιοκτήτες έχουν καταβάλει από 2.500 έως 10.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος του «Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου» Δημήτρης Κούνδουρος, με αποτέλεσμα να τον μηνύσει για «συκοφαντική εξύβριση» ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί την Ιερά Μητρόπολη κ. Κοναξής, ζητώντας ως αποζημίωση το ποσό των 300.000 ευρώ.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 28 Νοεμβρίου και όπως μας είπε ο κ. Κούνδουρος: «Η μήνυση αυτή κατατέθηκε εναντίον μου επειδή τον Ιούνιο του 2006 σε ημερίδα του συλλόγου κατήγγειλα τις μεθοδεύσεις του Μητροπολιτικού Ναού της Λαμίας, με τις οποίες διεκδικεί μια τεράστια έκταση, εκβιάζοντας ταυτόχρονα τους πολίτες που έχουν μικρές περιουσίες στη διεκδικούμενη περιοχή».

Η Μονή Κλειστών εξάλλου φέρεται ως ιδιοκτήτρια 13.000 στρεμμάτων στο Ποικίλο Ορος, έκταση που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού στο ύψος του Σκαραμαγκά και την οποία έχει ενοικιάσει σε επιχείρηση που θα κατασκευάσει νεροτσουλήθρες.

Επειτα από προσφυγή κατοίκων του Χαϊδαρίου στο ΣτΕ κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το Συμβούλιο Επικρατείας διέταξε την αναστολή των εργασιών.

Ομως η απόφαση δεν εφαρμόζεται και οι επιχειρηματίες συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο, με παρατηρητές τον Δήμο Χαϊδαρίου, την Πολεοδομία και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής...Ανταλλάγματα για τον δήμο

Ο μοναδικός αδόμητος χώρος στο Μπουρνάζι Περιστερίου, το «Κτήμα Πουλή», έκτασης 4 στρεμ., δρομολογείται να οικοδομηθεί. Από το 1993 το μισό κτήμα έχει χαρακτηριστεί χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά η απαλλοτρίωσή του εκκρεμεί και ο Δήμος Περιστερίου τώρα ετοιμάζεται να το αποχαρακτηρίσει, με αντάλλαγμα έκταση περίπου 700 τ.μ., την οποία θα του παραχωρήσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία. Τη Δευτέρα ο «Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μπουρναζίου» κάλεσε σε συγκέντρωση στην ομώνυμη πλατεία τους πολίτες, όπου αποφασίστηκε κορύφωση των κινητοποιήσεων, μέχρι και κλείσιμο της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως. Στα χαρακώματα οι δήμοι με το ΥΠΕΧΩΔΕ

Το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφαίνεται ότι εάν η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ θα απενταχθούν άλλα περιβαλλοντικά έργα στην Αττική από την κοινοτική χρηματοδότηση. Ενώ ο Δήμος Ελληνικού υποστηρίζει πως το σύνολο της δαπάνης αντιστοιχεί σε μικρό μέρος των κονδυλίων που προβλέπονται για έργα περιβαλλοντικής σημασίας. Την Πέμπτη οι Δήμοι Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού απέστειλαν επιστολή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά ζητώντας συνάντηση. Οι δήμοι διαφωνούν να εξαιρεθεί από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το έργο κατασκευής του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, από την εμπορική χρήση του οποίου, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα δημιουργηθεί Ταμείο Πρασίνου για έργα ανάπλασης σε όλη την Αττική. Ωστόσο, ο Δήμος Ελληνικού σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το πράσινο ταμείο είναι πρόφαση για να μην αντιδράσουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου στην εκποίηση περίπου 1.000 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθεί μια νέα πόλη. Σημειωτέον ότι η επίτροπος Ντ. Χούμπνερ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του πάρκου διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε ποτέ αίτημα χρηματοδότησης του έργου, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν μπορεί να καλύψει το 85% της δαπάνης του.

Ασπίδα στην κληρονομιά

Σωστικές εργασίες στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης πραγματοποιεί ομάδα πολιτών, καθώς η πολύμηνη επικοινωνία τους με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων του Δήμου Αθηναίων κ. Ακριτίδη για την αναγκαιότητα επισκευής του παλιού οικοδομήματος δεν απέδωσε καρπούς... Ετσι οι πολίτες με τη βοήθεια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Διάβαση» και του Διαπολιτισμικού Μεταβατικού Κέντρου «Μosaic» επισκευάζουν το ιστορικό κτίσμα. Με στόχο τη διάσωση και άλλων ιστορικών κτιρίων της Κυψέλης οι πολίτες αποφάσισαν να ιδρύσουν σύλλογο. «Θα ονομάζεται "Πολιτιστική Κυψέλη" και θα δραστηριοποιηθούμε για να διασώσουμε τα 1.000 ιστορικά κτίρια της Κυψέλης», εξηγεί η εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» Μαρίνα Βήχου.

Ζητούν να γίνει πράσινο το 30%

Ζωτικής σημασίας είναι για την Αθήνα

ο Ελαιώνας, μια έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων. Σήμερα η περιοχή είναι τραγικά υποβαθμισμένη με πλήθος βιοτεχνιών που ρυπαίνουν από τη μια πλευρά και τσιγγάνους από την άλλη, που καίνε καλώδια για να ανακτήσουν τον χαλκό, δουλειά που τους δίνει το μεροκάματο, αλλά γεμίζει διοξίνες το περιβάλλον... Στον Ελαιώνα θεσμοθετήθηκε η αύξηση του κτιριακού όγκου σε βάρος των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. Για τον λόγο αυτόν η «Επιτροπή για τη διάσωση του Ελαιώνα» επιμένει στην εφαρμογή των Π.Δ. του 1995 και του 1996 που ορίζουν το ποσοστό πρασίνου στο 30%.

Προσφυγή κατά της επέκτασης της Μονής

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι κάτοικοι της Καισαριανής, προκειμένου να ματαιώσουν την «ιερή» τσιμεντοποίηση δασικής έκτασης του Υμηττού εμβαδού 2.433 τ.μ. Η έκταση παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Καισαριανής με απόφαση του γ.γ. Περιφέρειας Αττικής για την ανέγερση νέας πτέρυγας της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.

Ομως η έκταση ανήκει στη Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, η οποία από το 1974 έχει χαρακτηριστεί «Αισθητικό Δάσος». Οι κάτοικοι της Καισαριανής δηλώνουν ότι θα είναι σε επιφυλακή και θα αγωνιστούν, ώστε το δάσος να παραμείνει δάσος.

ΕΘΝΟΣ 14/10/07

Σχόλιο του Παρατηρητηρίου: Το ΕΘΝΟΣ δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια αναλυτικά κείμενα. Βέβαια ήταν αναμενόμενο να μην έχει ούτε λέξη για τον Προαστιακό και τις κινητοποιήσεις για την υπογειοποίησή του, έργο που συμμετέχει και εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα.

 

 Επιστροφή

 

Η Αυτοδιοίκηση Αττικής θα τολμήσει;   Του Θόδωρου ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι κοινή δυστυχώς η διαπίστωση ότι οι κάτοικοι της Αττικής, οι δημότες της περιφέρειας της πρωτεύουσας, νιώθουν τη ζωή τους να δυσκολεύει καθημερινά, αφού τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο και το περιβάλλον έχει φθάσει στο κατώτερο δυνατό επίπεδο, ενώ η κεντρική πολιτική εξουσία ούτε θέλει, ούτε ίσως μπορεί, με βάση τις επιλογές της, να παρέμβει επιχειρώντας να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Παρακολουθούμε όλοι την τραγική διγλωσσία της κυβέρνησης, που όταν έχουμε πυρκαγιές υπόσχεται αναδάσωση την οποία ξεχνά αμέσως μετά, τσιμεντάρει το Ελληνικό, ενώ μπορεί με κοινοτικές επιδοτήσεις να το κάνει πάρκο, δεν ανοίγει τις παραλίες στους πολίτες, καλύπτοντας τους καταπατητές που, αποθρασυμένοι, σύρουν δημάρχους στα δικαστήρια (Φιλίππου, Κορτσίδης), φυτεύει ΧΥΤΑ πρόχειρα, παρακολουθεί τα λύμματα να τρέχουν στους δρόμους στη μισή Αττική (ανατολικά) και δεν προχωρεί σε χωροταξικό σχεδιασμό που θα μπορούσε να δώσει μία άλλη κατεύθυνση στην πιο πυκνοδομημένη περιοχή της χώρας.

Και η Αυτοδιοίκηση; Στερημέννη από τις αναγκαίες αρμοδιότητες, στραγγαλισμένη κυριολεκτικά από οικονομικά μέσα, αφυδατωμένη πολιτικά από τοπικές, πολλές φορές έριδες, δυστυχώς έγινε μέρος του προβλήματος αντί για καταλύτης προς επίλυσή του.

Υπάρχει άμεση αναγκαιότητα για ριζική αλλαγή των δεδομένων. Τα συνέδρια της ΤΕΔΚΝΑ (19-20 Οκτωβρίου) και της ΚΕΔΚΕ (14, 15, 16 Νοεμβρίου) θέτουν επιτακτικά το θέμα των μεγάλων, αναγκαίων για τον πολίτη μεταρρυθμίσεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει:

Α. Αποφασιστική ενίσχυση των δήμων με πόρους ικανούς για την επιτυχία της αποστολής τους. Δηλαδή άμεση επιστροφή των υπεξαιρεθέντων (σύμφωνα με τον πρωθυπουργό όταν ήταν αντιπολίτευση) ύψους 2,5 δισ. ευρώ και απόδοση στην Τ.Α. των χρημάτων που σύμφωνα με το Σύνταγμα (αρ. 102) πρέπει να παίρνουν για μεταφορόμενες αρμοδιότητες.

- Ριζική αύξηση στο ποσοστό ΑΕΠ που δίνεται στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε επιτέλους να πλησιάσουμε τα δεδομένα των χωρών της Ε.Ε., χωρίς βέβαια περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν ενώ τα φορολογικά έσοδα του κράτους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 12,5% το αντίστοιχο κομμάτι των φόρων που πάει στην Τ.Α. (θεωρητικά πάντα) να αυξάνεται κατά 6,5%.

Β. Πέραν των οικονομικών υπάρχει και η άμεση αναγκαιότητα θεσμικών μεταρρυθμίσεων που να ενισχύουν τους δήμους, αλλά και να δημιουργούν τον β' βαθμό αυτοδιοίκησης, που στην μεν υπόλοιπη Ελλάδα πρέπει να είναι η περιφέρεια με εκλεγμένο συμβούλιο και περιφερειάρχη, στη δε Αττική και Θεσσαλονίκη η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση με αιρετά όργανα και με αρμοδιότητες που θα υπερβαίνουν εκείνες της περιφέρειας και θα καλύπτουν όλες τις μητροπολιτικές λειτουργίες (προγράμματα ανάπτυξης, περιβάλλον, χωροταξικός σχεδιασμός, κοινωνική πολιτική, συγκοινωνίες κ.ά.). Με πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογικη.

Γ. Τέλος, και όχι βέβαια τελευταίο, άμεσα επιτακτικό καθήκον προβάλλει για την Αττική το ζήτημα του περιβάλλοντος.

Πρέπει να διεκδικήσουμε:

- τη διατήρηση των μεγάλων ελεύθερων χώρων αδόμητων και τη μετατροπή του σε κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου: στρατόπεδα, Ελληνικό κ.ά.,

- τη συστηματική, με κοινοτικές πιστώσεις, δενδροφύτευση των καμένων εκτάσεων και γενικά όσων αδόμητων χώρων μπορούμε στην Αττική,

- τη μη αναθεώρηση του άρθρου 24,

- την εφαρμογή, επιτέλους, ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και αποχέτευσης ακαθάρτων,

- τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας,

- την προώθηση ενός χωροταξικού σχεδιασμού και την αναστολή μέχρι τότε της εκτός σχεδίου δόμησης με πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Όλα αυτά συνιστούν στοιχεία μιας άλλης λογικής και πολιτικής από αυτήν που ακολουθείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε ανάγκη μιας διαφορετικής πορείας που θα κάνει την αυτοδιοίκηση πρωτοπόρο στις διεκδικήσεις για μια διαφορετική ποιότητα ζωής, για μια ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινωνικά δρώμενα.

Το συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία αλλαγών στην Αττική. Προτείνουμε να συγκληθούν περιφερειακές συσκέψεις κατά ομάδες δήμων και ανοικτές συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια όπου θα συζητηθούν οι τρεις αυτές κατηγορίες θεμάτων (οικονομικό, θεσμικό, περιβάλλον) και να καταλήξουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκησή τους σε συνεργασία και συμπόρευση με την ΚΕΔΚΕ. Όπου χρειαστεί (για τα θεσμικά) τη διεξαγωγή θεματικού συνεδρίου και την κατάληξη σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις.

Οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση οδηγούν σε σύγκρουση με την κεντρική εξουσία. Αυτό πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν.

Εμείς, ως αριστερά με προγραμματικές εναλλακτικές προτάσεις και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις (Ελληνικό, Λαγονήσ) δώσαμε και δίνουμε το στίγμα της πολιτικής μας για την προάσπιση του δημόσιου χώρου, για διαφορετική συγκρότηση του δημόσιου τομέα (κράτος, αυτοδιοίκηση). Έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας και οφείλουμε να τον διαβούμε με ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστική.

 

* Ο Θόδωρος Γκοτσόπουλος είναι μέλος του Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ 

ΑΥΓΗ 21/10/2007

 

 Επιστροφή

 

Blog-day για το περιβάλλον

Αλλη μια διαδικτυακή κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα το πρωί και για 24 ώρες, στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες blogs από όλο τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που -όπως συνηθίζεται στον ψηφιακό κόσμο- ξεκίνησε από ένα μικρό πυρήνα που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελούνταν από μόλις τρία άτομα και σταδιακά αγκαλιάστηκε από έναν μεγάλο αριθμό φορέων αλλά και μεμονωμένων ανθρώπων, καθένας από τους οποίους διατηρεί το δικό του ιστολόγιο (ή blog).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην κινητοποίηση μετέχουν περισσότερα από 14.000 blogs τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν συνολικά 12 εκατ. αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Εκ πρώτης όψεως ο αριθμός μπορεί να δείχνει μικρός, όπως όμως προκύπτει και από το blog που διατηρεί ο επίτροπος της Ε.Ε. για το περιβάλλον Στ. Δήμας, τις τελευταίες τρεις ημέρες δήλωσαν συμμετοχή περίπου 5.000 ιστολόγια και ώς αργά χθες το βράδυ υπήρχαν διαρκώς νέες εγγραφές.
Ο Στ. Δήμας συμμετέχει στην «πράσινη» Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Blogs (που είναι και ο τίτλος της κινητοποίησης) με μια ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιείται μέσω του Διαδικτύου και με την ελεύθερη συμμετοχή κάθε χρήστη. Συγκεκριμένα, ο επίτροπος θα είναι ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο δικό του blog (στη διεύθυνση http://blogs.ec.europa.eu/dimas/), όπου ο καθένας θα μπορεί να υποβάλει ερωτήσεις ή ακόμα και τα δικά του σχόλια σχετικά με τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ενα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της Ημέρας Δράσης είναι ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο κείμενο το οποίο θα πρέπει να δημοσιεύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοχοι ιστολογίων. Ο καθένας μπορεί να γράψει κάτι για το περιβάλλον από την οπτική γωνία που προτιμά. Με τα λόγια των διοργανωτών, «σε ένα blog που αφορά την οικονομία μπορεί να δημοσιευτεί ως θέμα η εξοικονόμηση χρημάτων με την υιοθέτηση φιλικών, προς το περιβάλλον, πρακτικών στα νοικοκυριά. Με τον ίδιο τρόπο ένα blog που αφορά την πολιτική μπορεί να περιλαμβάνει ως θέμα τη βαρύτητα που έχει το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στην πολιτική ζωή». Οι ίδιοι επισημαίνουν πως οι δημοσιεύσεις χρειάζεται απλώς να έχουν κάποια σχέση με το περιβάλλον και διευκρινίζουν πως ο βασικός σκοπός «είναι να οδηγηθεί το θέμα του περιβάλλοντος στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να εκφραστούν συγκεκριμένες απόψεις».
Περισσότερες πληροφορίες για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Blogs, την οποία υποστηρίζει και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, βρίσκονται στη διεύθυνση http://blogactionday.org/, όπου υπάρχουν και οδηγίες για συμμετοχή στην εκδήλωση.   Ν.Μ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2007

 

 Επιστροφή

 

Ευρωπαϊκή οικολογική πρωτεύουσα

Η Κομισιόν καλωσορίζει την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων για τη δημιουργία ευρωπαϊκής οικολογικής πρωτεύουσας βάσει του μοντέλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Τη δημιουργία οικολογικής πρωτεύουσας συστήνει ο αρμόδιος επίτροπος Σταύρος Δήμας, ο οποίος επισημαίνει: «Η Επιτροπή θα ήθελε να τονίσει τη σημασία των πόλεων απέναντι στο στόχο της Ε.Ε. για αειφόρο ανάπτυξη, εφ' όσον στις πόλεις διαμένει το 80% των Ευρωπαίων πολιτών. Το γεγονός ότι οι πόλεις μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο στην αειφόρο ανάπτυξη, θα βοηθήσει στις προσπάθειες για περισσότερες δράσεις σε ιδιωτικό επίπεδο». Μετά τη θετική ανταπόκριση που βρήκε η πρόταση του δημάρχου της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη από τον επίτροπο Περιβάλλοντος είναι ανάγκη, είπε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομμάτης, να προετοιμαστεί άμεσα: Ο σχεδιασμός του εγχειρήματος από τις δημοτικές αρχές -και ακολούθως σε συνεργασία με την Κομισιόν- να προωθηθεί ως εισήγηση στα κοινοτικά όργανα προκειμένου οι 27 πρωτεύουσες της Ενωσης να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Φ. ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2007

 

 Επιστροφή

 

Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας

ΑΝΟΜΒΡΙΑ, ΞΗΡΑΣΙΑ, ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ...ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

 Ορισμοί σχετικοί με το νερό, που όλο και πιο συχνά τους συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Ειδικά στην περιοχή της Ιεράπετρας, όπου το νερό αποτελεί φυσικό πόρο προτεραιότητας.

Συμβαίνει ο νομός Λασιθίου να είναι από τους πιο ξηροθερμικούς νομούς της χώρας μας. Το κλίμα σ’ αυτόν είναι το τυπικό Μεσογειακό, που ως γνωστό χαρακτηρίζεται από μεγάλες θερινές περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες και από μικρούς σε διάρκεια ήπιους χειμώνες.

Ανομβρία είναι η έλλειψη βροχής. Φαινόμενο αποκλειστικά κλιματολογικό. Αν ανατρέξουμε στα μετεωρολογικά στατιστικά στοιχεία, θα δούμε και άλλες χρονιές με πολύ χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και ειδικότερα οι αυξημένες καύσεις προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφονται. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν απασχολεί μόνο τα σχολικά βιβλία, αλλά και την καθημερινότητά μας. Προσδιορίζεται πλέον και ποσοτικά.

Η ξηρασία μπορούμε να πούμε πως είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας. Εξ’ αιτίας της έλλειψης βροχής δημιουργούνται τα ελλείμματα τόσο στα επιφανειακά όσο και στα υπόγεια νερά.

Ως λειψυδρία ορίζεται η έλλειψη ή η ανεπάρκεια του νερού. Γιατί όμως συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε και να την αποδίδουμε στην παρατεταμένη ανομβρία; Έλλειψη ή ανεπάρκεια νερού δημιουργείται και από τη μη ορθολογική χρήση του, είτε στην περίπτωση που το έχουμε σε επάρκεια, είτε στην περίπτωση που κάνουμε χρήση των υπέργειων ή υπόγειων αποθεμάτων του.

Μήπως μ’ αυτόν τον τρόπο εφησυχάζουμε και τακτοποιούμε και τη συνείδησή μας; Μήπως μας είναι ευκολότερο να αποδίδουμε τη νέα μας πραγματικότητα σε κάτι γενικό, απροσδιόριστο και ασαφές, παραβλέποντας το γεγονός πως είναι μεγάλες, ίσως μεγαλύτερες οι δικές μας ευθύνες; Φτάσαμε στο παρα-πέντε, αλλά μυαλό δε βάζουμε….

 Ζούμε σ’ έναν παραλογισμό. Ενώ μιλάμε για «διαχείριση υδατικών πόρων», συνεχίζουν να απουσιάζουν οι στρατηγικές, οι σχεδιασμοί και οι εφαρμογές σε όλα τα επίπεδα. Ενώ αυξάνει ο προβληματισμός για το αν θα καταφέρνουν στο μέλλον οι αγρότες να ποτίζουν τα δέντρα και τις καλλιέργειές τους, παραμένει ο προγραμματισμός της δημιουργίας υδροβόρων γηπέδων γκολφ!!!! Τα περιοριστικά μέτρα αντί να γίνονται αυστηρότερα, γίνονται ηπιότερα. Οι παράνομες γεωτρήσεις γίνονται ανεξέλεγκτα, τη στιγμή που οι νομοταγείς αντιμετωπίζουν πολύμηνες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σε λίγο καιρό όλοι μαζί θα αντλούμε θάλασσα!! Ποιος θα μας φταίει τότε; Ενώ υπάρχει η δυνατότητα με μικρής κλίμακας τεχνικά έργα χαμηλού κόστους να εμπλουτίσουμε τους υδροφορείς, συνεχίζουμε να μιλάμε για εκτροπές ποταμών και χτίσιμο φραγμάτων που και χρόνο απαιτούν και ακριβά κοστίζουν. Θα γινόμαστε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα ή θα προσπαθήσουμε επιτέλους να αποκτήσουμε συμπεριφορές «πρόληψης»; Θα μάθουμε καμιά φορά να μετράμε τα μεγέθη των δραστηριοτήτων μας; Στη «φέρουσα ικανότητα» μόνο φιλολογικά αναφερόμαστε. Θα καταφέρουμε ποτέ να μετρήσουμε τα ξενοδοχεία και τα θερμοκήπια σε συνάρτηση με τους πόρους που έχουμε διαθέσιμους;

Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε συνθήκες παρατεταμένης λειψυδρίας. Και τότε θα είναι αργά. Δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω για να διορθώσουμε τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας. Ίσως να ζούμε το μεγαλείο της ματαιοδοξίας. Βάζοντας το οικονομικό κέρδος να διατρέχει τα πάντα, καταφέρνουμε και οδηγούμαστε συλλογικά και συνολικά στην καταστροφή.

Με αυτά τα δεδομένα, κατανοούμε και το γιατί μιλάμε όλο και συχνότερα για την αφαλάτωση. Τελικά η κατάσταση που βιώνουμε δεν μας άλλαξε καθόλου. Για μια ακόμη φορά καταφεύγουμε στην υποτιθέμενη εύκολη λύση. Βλέπουμε τη θάλασσα άφθονη και ονειρευόμαστε τη λύση του προβλήματος του νερού.

Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Η αφαλάτωση δεν είναι πανάκεια. Για να μετατραπεί το θαλασσινό νερό σε γλυκό χρειάζεται ενέργεια. Στη χώρα μας για την παραγωγή ενέργειας απαιτούνται καύσεις. Γιατί να πιστέψουμε αυτήν τη φορά, ότι η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές; Έγινε το παραμικρό στη χώρα μας που να εντάσσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην καθημερινότητά μας; Ότι γίνεται είναι ενταγμένο μόνο μέσα σε «επιχειρηματικά» πλαίσια. Τελευταίο παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά. Επίσης, μην ξεχνάμε πως η παραγωγή ενέργειας κοστίζει. Ποιος θα κληθεί να την πληρώσει; Έχει κανείς την αυταπάτη ότι θα διατεθεί από κάπου ή από κάποιον δωρεάν; Εμείς θα κληθούμε να την πληρώσουμε. Ως συνήθως…

 Η αφαλάτωση δεν είναι αθώα. Για την δημιουργία ενός κυβικού γλυκού νερού απαιτείται άντληση τριών περίπου κυβικών θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού. Το υπολειπόμενο από την επεξεργασία νερό απορρίπτεται πάλι στη θάλασσα με τη μορφή του αλμόλοιπου. Αυτό θα είναι αυξημένης αλατότητας και επιβαρυμένο με σημαντικές ποσότητες χλωρίνης και χημικών. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό πως το αντλούμενο νερό προχλωριώνεται για την προστασία των μεμβρανών που χρησιμοποιούνται ως φίλτρα. Χρησιμοποιούνται επίσης και ποσότητες χημικών ως αντικαθαλωτικά. Τα αποπλύματα των μεμβρανών των συστημάτων αφαλάτωσης θα απορρίπτονται και αυτά στη θάλασσα μαζί με το αλμόλοιπο.

Που θα απορρίπτεται αυτό το αλμόλοιπο; Η ισορροπία των εκεί οικοσυστημάτων προφανώς δεν μας απασχολεί. Και όταν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε βάθος χρόνου μπορεί κανείς να προσδιορίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μια τέτοιας πρακτικής; Οι μελέτες αφαλάτωσης απαντάνε σ’ αυτά τα ερωτήματα;

Με λύπη, διαπιστώνουμε ακόμη μια φορά να ενδιαφέρει και να απασχολεί η επιφάνεια και όχι η ουσία του προβλήματος.

 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ                                www.ecocrete.gr

 

 Επιστροφή

 

Τρεις στις 4 μονάδες ρυπαίνουν εκτός ορίων

Μόνο το 25% των εγκαταστάσεων λειτουργούν χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον! Τρεις στις τέσσερις μονάδες ρυπαίνουν με εκτός ορίων εκπομπές καυσαερίων, παράνομη διοχέτευση υγρών λυμάτων και ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων.

Είναι η εικόνα που προκύπτει από τους 604 έως τώρα ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος, του σώματος που συγκροτήθηκε στα τέλη του 2003. Εχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 306 περιπτώσεις, στις οποίες έχουν διαπιστωθεί περίπου 900 παραβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ρυπαίνουσα επιχείρηση βαρύνεται με 2-3 υπερβάσεις ή παρανομίες.
Το συνολικό ύψος των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί ανέρχεται σε 10,18 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και τα υπόλοιπα από περιφερειάρχες και νομάρχες. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα εισπραχθέντα ποσά, γιατί, όπως μας είπαν συνεργάτες του κ. Σουφλιά, τα πρόστιμα εισπράττονται από τους δήμους και -το σπουδαιότερο- στη συντριπτική τους πλειονότητα οι τιμωρημένοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δεν περιλαμβάνονται επίσης οι μονάδες που ρυπαίνουν τον Ασωπό με εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσίες, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πρόστιμα που θα επιβληθούν.
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, πάντως, έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις ώς τα μέσα Οκτωβρίου, από τους οποίους προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
*Τα πρωτεία στις ρυπαίνουσες δραστηριότητες έχουν οι βιομηχανίες, αλλά παραβάσεις διαπιστώθηκαν επίσης από ελέγχους που έγιναν σε χωματερές, σταθμούς μεταφόρτωσης σκουπιδιών, αλλά και εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
*Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούσαν χωρίς να διαθέτουν περιβαλλοντική άδεια, ενώ και αυτές που διέθεταν την παραβίαζαν. Διαπιστώθηκαν επίσης αυθαίρετες παρεμβάσεις.
*Οι περισσότεροι έλεγχοι (222 στο σύνολο) έγιναν στην περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν οι νομοί Βοιωτίας (72), Θεσσαλονίκης (43), Εύβοιας (24), Κυκλάδων (19), Αιτωλοακαρνανίας (19), Μαγνησίας (17) και Κορινθίας (16).
*Στην περιοχή του Ασωπού, τα πρώτα πρόστιμα βεβαιώθηκαν από τις αρχές του 2004 και παρ' όλο που ώς τώρα ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ, δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά.
*Το μεγαλύτερο πρόστιμο έχει επιβληθεί στα λατομεία Μαρκοπούλου (1 εκατ. ευρώ, για κάθε περίπτωση), ενώ τη συχνότερη εμφάνιση στον κατάλογο έχουν οι ανά την επικράτεια μονάδες της ΔΕΗ. Υπάρχουν επίσης αρκετά γνωστά ξενοδοχεία.
Σε δήλωσή του, ο κ. Σουφλιάς αναφέρει ότι οι έλεγχοι θα είναι «συνεχείς και εντατικοί», ενώ επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για τετραπλασιασμό των προστίμων, που θα φτάνουν ώς τα 2 εκατ. ευρώ. Αναφέρει ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των επιθεωρητών και σήμερα είναι 38. Ουσιαστικά όμως απαλλάσσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών, σημειώνοντας πως αρμόδιες για τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους είναι οι περιφέρειες, οι νομαρχίες και οι δήμοι.

Χ.ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2007

 

 Επιστροφή

 

Πρόστιμα 10 εκατ. ευρώ σε 290 εταιρείες και φορείς για ρύπανση

Του Κασσιανού Τζέλη

Τα ονόματα των εταιρειών που έχουν «συλληφθεί» από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ρυπαίνουν καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Στη «μαύρη λίστα» φιγουράρουν σημαντικά ονόματα επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικά ρεπορτάζ της «Η». Με τη δημοσίευση των αναλυτικών στοιχείων των ελέγχων και των προστίμων ο Γιώργος Σουφλιάς επιχειρεί να σηματοδοτήσει έναν νέο γύρο ακόμη πιο αυστηρών ελέγχων και να κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει, καθώς ο ίδιος είναι αντίθετος με τον διαχωρισμό του υπουργείου και τη δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για το περιβάλλον. Σύντομα αναμένονται και τα αποτελέσματα για Ασωπό και Κορώνεια όπου, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, «θα εξαντληθεί κάθε όριο αυστηρότητας».

Εως 2 εκατ. ευρώ
Ο Γ. Σουφλιάς λίγες μέρες μετά τις εκλογές κάλεσε τον γενικό επιθεωρητή περιβάλλοντος Γ. Δερμιτζάκη στο γραφείο του και, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, του έδωσε την χαρακτηριστική εντολή «να αλλάξει τα φώτα» όλων των παραβατών. Επιπλέον, ο υπουργός όπως επανέλαβε χτες, τετραπλασίασε το ανώτατο όριο των προστίμων που μπορεί να επιβάλει και το οποίο πλέον είναι 2 εκατ. ευρώ από 500.000 ευρώ και ανάκληση άδειας λειτουργίας για όσους δεν συμμορφώνονται. Ωστόσο, άφησε αιχμές για την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν προχωρήσει σε 604 ελέγχους. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 10.184.454 σε 306 περιπτώσεις για 290 εταιρείες, οι οποίες επιπλέον παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα για περαιτέρω κυρώσεις. Σ αυτές τις περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί περίπου 900 διαφορετικές παραβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις, οι περισσότερες των περιπτώσεων (40% περίπου) αφορούν κακή διαχείριση στερεών ή υγρών αποβλήτων. Το 15,4% των παραβατών διαπιστώθηκε ότι λειτουργούν χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ το 11,5% διαπιστώθηκε να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα. Ακόμη, το 6,2% των περιπτώσεων αφορούν εταιρείες που δεν είχαν ανανεώσει τους περιβαλλοντικούς όρους, το 6% διαπιστώθηκε ότι ρύπαινε τον περιβάλλοντα χώρο, το 4,8% έκανε κακή διαχείριση των ορυκτελαίων και το 3,4% διαπιστώθηκε ότι υπερέβαινε τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια θορύβου. Διαπιστώθηκαν ακόμη σε μικρότερα ποσοστά, πολεοδομικές παραβάσεις (2,1%), επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, κακή διαχείριση συσκευασιών, ελαστικών κι άλλων προϊόντων, επεμβάσεις σε αιγιαλό και παραλίες κ.λπ.

«Πρωταθλήτρια» στις παραβάσεις είναι η ΔΕΗ ( 27,98€ -0,07%) στην οποία έχουν επιβληθεί 10 πρόστιμα ενώ στη λίστα είναι και άλλα σημαντικά ονόματα όπως η Cosmote, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ, η Lavifarm, η ΦΑΓΕ, η ΙΟΝ, η Pepsico ΗΒΗ, η ΕΛΦΙΚΟ, η ΕΛΒΑΛ, η Μινέρβα, η Μαϊλλης, η FANCO, η ΤΙΜ, η Vodafone, η Softex, η Grecotel

, η ΑΓΕΤ, η Δωδώνη, η Όλυμπος, η ΕΤΕΚΑ, η EL PETROL, η ΕΛΑΪΣ, η Ελληνική Χαλυβουργία, η Σαρακάκης κ.ά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/10/2007

 

 Επιστροφή

 

Παραδείγματα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες του Ελεύθερου Τύπου

Τις ψηφοφορίες βρίσκετε στο: http://www.e-tipos.com/interactivity/polls?selectedpoll=445

 

Πόσα δέντρα έχει το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο κατοικείτε;

 

1 - 5  (60)                                26,4%

6 - 10   (27)                             11,9%

11 - 15   (29)                           12,8%

15 - 20   (24)                           10,6%

Περισσότερα από 20   (69)     30,4%

Κανένα  (18)                           7,9%

Σύνολο ψήφων: 227

Η ψηφοφορία είναι ενεργή από 25/10/07

 

 

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τις συνθήκες ζωής στην περιοχή σας;

 

Απόλυτα  (32)                         5,1%

Πολύ  (63)                               10,1%

Αρκετά  (167)                          26,8%

Λίγο  (188)                              30,2%

Καθόλου  (172)                       27,7%

Σύνολο ψήφων: 622

Η ψηφοφορία είναι ενεργή από 19/10/07

 

 

Η δημιουργία νέων πάρκινγκ στην Αθήνα ανακουφίζει από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα προβλήματα στάθμευσης;

 

Ναι  (244)                                                                    37,9%

Όχι, γιατί το πάρκινγκ είναι ακριβό  (182)                  28,3%

Όχι, γιατί τα πάρκινγκ δεν επαρκούν  (68)                  10,6%

Όχι, γιατί δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός  (150)     23,3%

Σύνολο ψήφων: 644

 

ΠΗΓΗ http://www.e-tipos.com/greece?voteresult=0&pollVotedId=400 31-10-07

 

 Επιστροφή