ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 8

 Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 8

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20)

 

Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22 (Νοε-06), Αδέσποτα: Κάτι θα άλλαζε στην Ελλάδα (Νοέ-06), Ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων με τη μέθοδο «ΣΔΙΤ» (26-11), «Εκαψαν» 11 κάμερες, Το κινητό σας έχει αυτιά και μάτια... (19-11), Οικολόγοι Πράσινοι: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ; (Δεκ 06), Είναι επιβλαβής η χρήση κινητού σε Ι.Χ. και μετρό (1-12),  «ΓΑΙΑ - ΟΣΕ»- Στο... παζάρι η αμύθητη ακίνητη περιουσία (10-12), Αρνητική εισήγηση στο ΣτΕ για τις τρομοκάμερες (11-1-07), ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΙΧΟΥΣ (Ιαν 07),  Eως 15% κάτω η αντιπαροχή τους τελευταίους έξι μήνες (5-1), Τρια Νομοσχέδια για τους κτηματομεσίτες (6-1), «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση του αιγιαλού» (26-1), σχέδιο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και του Πειραιά (31-1), ΟΣΕ: Τον ... εκτροχιάζουν προς όφελος των ιδιωτών (δύο άρθρα)  (10-12-06), ΠΕΠ Ολοκληρωμένες δράσεις αστικής ανάπτυξης, ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ: ανενεργό από το Δεκέμβριο του 2003 (12-2), Αυτές είναι οι 32 παράνομες κάμερες (11-2), Κριτική: Κυβέρνηση και Περιβάλλον (15-2), Πυρηνικό εργοστάσιο; Δεν πολεμάς τη Χολέρα με Πανούκλα (18-2), Στο κόκκινο τα χρέη των δήμων (28-2), Real Estate: Big business στις αναπλάσεις,  Σουφλιάς και κλιματική αλλαγή: Όταν το θράσος περισσεύει (27-2), Κατάργηση της Ανεξαρτησίας των ΜΚΟ

 

 

 

 

Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22

MΙΑ ΕΚΘΕΣΗ μνήμης, που πραγματεύεται τον ερχομό των προσφύγων του 1922 από τη Μικρά Ασία και την εγκατάστασή τους στην Αττική μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, από τις 2 Οκτωβρίου ως και τις 21 Μαρτίου του 2007.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22», περιλαμβάνει φωτογραφίες, έργα τέχνης, κειμήλια, χάρτες και επίσημα έγγραφα της εποχής, που αποτυπώνουν το πολιτικoκοινωνικό πλαίσιο στην Αττική του Μεσοπολέμου, ενώ παράλληλα φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφύγων.

Η έκθεση μας ξεναγεί στις πρώτες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων στην Αττική, στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, αλλά και στις προσπάθειες του ελληνικού κράτους και άλλων φορέων για την αποκατάστασή τους. Παρουσιάζεται επίσης η «μεταμόρφωση» που υπέστη το αστικό τοπίο της Αττικής, με τη δημιουργία των νέων οικισμών, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν άμεσα τους νεοαφιχθέντες και έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Μουσείο-Αρχείο της ΕΡΤ, το υπουργείο Εξωτερικών, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Αθλητικό Μουσείο του Δήμου Αθηναίων, τη ΧΕΝ, το Λύκειο των Ελληνίδων, τους δήμους Καισαριανής, Ραφήνας, Νέας Σμύρνης και από ιδιωτικές συλλογές. H επιμέλεια της έκθεσης είναι του Τάκη Μαυρωτά.

Η μεγαλύτερη υποδοχή πληθυσμών

Τον Αύγουστο του 1922, μετά την ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, χιλιάδες πρόσφυγες διαπεραιώθηκαν στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 1922 έφτασαν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, συναποκομίζοντας μεγάλο μέρος της κινητής περιουσίας τους, ενώ αυτοί της κεντρικής και της νότιας Μικράς Ασίας ήρθαν το 1924 και το 1925, με τη φροντίδα της Μικτής Επιτροπής Ανταλλαγής Πληθυσμών. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1922. Το 1928 απογράφηκαν 1.221.849, στους οποίους όμως περιλαμβάνονταν και όσοι είχαν έρθει από τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και αλλού.

Ο προσφυγικός αυτός πληθυσμός χαρακτηριζόταν όχι μόνο από οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, αλλά και από πολιτιστικές και γλωσσικές ιδιαιτερότητες.

Οι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα σε τραγική κατάσταση. Οι περισσότεροι είχαν εγκαταλείψει βιαστικά τα σπίτια τους, φέρνοντας μαζί τους ελάχιστα ή και κανένα κινητό αγαθό. Οι αρρώστιες και ο ψυχικός τραυματισμός κατέβαλαν τους ταλαιπωρημένους, υποσιτισμένους και υποτυπωδώς στεγασμένους πρόσφυγες.

Οι πρώτες πιεστικές ανάγκες (διατροφή, στέγαση, ιατρική περίθαλψη) αντιμετωπίστηκαν στοιχειωδώς από το κράτος, από ιδιώτες, καθώς και από ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Καταβλήθηκε προσπάθεια οι πρόσφυγες να στεγαστούν με την επίταξη άδειων ακινήτων, μέτρο που αποδείχτηκε ανεπαρκές.

Η αποκατάσταση διακρίθηκε σε αγροτική και αστική. Η αστική αποκατάσταση περιλάμβανε μόνο στέγαση και όχι πρόνοια για εύρεση εργασίας, ενώ λίγοι ήταν οι πρόσφυγες που αποκαταστάθηκαν «αγροτικώς», δηλαδή τους παραχωρήθηκε και γεωργικός κλήρος.

Στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε 46 οικισμούς. Με την έλευση των προσφύγων και την ίδρυση των προσφυγικών συνοικισμών, οικίστηκαν οι ως τότε ακατοίκητες ή αραιοκατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα η Αθήνα και ο Πειραιάς να συνενωθούν σε ένα ενιαίο αστικό συγκρότημα. Από το 1920 ως το 1928 ο πληθυσμός της Αττικής αυξήθηκε κατά 68%.

Παράλληλα, συστάθηκαν προσφυγικοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί και χορηγήθηκαν άτοκα στεγαστικά δάνεια. Παρ' όλ' αυτά, πολλές οικογένειες προσφύγων που δεν κατάφεραν να αποκατασταθούν, θα ζήσουν για πολλά χρόνια σε χαμόσπιτα, δημιουργώντας παραγκουπόλεις, κυρίως γύρω από τους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι η πληθώρα των φορέων που ενεργοποιήθηκαν για την εξασφάλιση στέγης στους πρόσφυγες, η μεταξύ τους συνεργασία και κυρίως το μέγεθος του εγχειρήματος συνιστούν μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της πολεοδομικής και της οικιστικής ανάπτυξης του ελληνικού κράτους.

Παρά το γεγονός ότι η αστική αποκατάσταση αφορούσε μόνο την παροχή στέγης -σε αντίθεση με την αγροτική, που εξασφάλιζε και παραγωγική απασχόληση- υπήρξαν μέτρα, έστω και περιορισμένα, για την ίδρυση βιομηχανιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς, κυρίως μονάδων ταπητουργίας και υφαντουργίας.

Οι περισσότεροι άνδρες πρόσφυγες απασχολήθηκαν ως εργάτες, ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών, περιπλανώμενοι πωλητές ή ήταν περιστασιακά εργαζόμενοι. Αρκετοί εργάστηκαν στην οικοδόμηση των προσφυγικών συνοικισμών ή σε άλλα δημόσια έργα. Οι γυναίκες απασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία και δευτερευόντως ως καθαρίστριες, πλύστρες ή υπηρέτριες. Την περίοδο αυτή αυξάνεται και η παιδική εργασία.

Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, τις βιαστικές και πρόχειρες υλοποιήσεις των σχεδιασμών, η αποκατάσταση των προσφύγων έχει κριθεί επιτυχημένη και από πολλούς θεωρείται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του ελληνικού κράτους.

Η Μικρασία στην Αττική

Πειραιάς, Δραπετσώνα, Νίκαια, Κερατσίνι: Ο Πειραιάς γνωρίζει το 1928 τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή «έκρηξη», με διπλασιασμό του πληθυσμού του, που φτάνει τους 251.659 κατοίκους (1920: 133.428 κατ.) μετά την άφιξη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την εγκατάστασή τους σε συνοικισμούς γύρω από τη παλιά πόλη - τους σημερινούς δήμους Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα κ.ά.

Νέα Ιωνία: Η περιοχή, γνωστή τότε ως Ποδαράδες, ιδιοκτησιακά ανήκε στο Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου και είχε ως μόνους κατοίκους τις οκτώ οικογένειες των βοσκών και καλλιεργητών του κτήματος. Υπήρξε ο χώρος όπου εγκαταστάθηκαν 500 οικογένειες ταπητουργών προσφύγων από τη Σπάρτη της Πισιδίας, με σκοπό την οργάνωση της ταπητουργίας και το «μπόλιασμά» της στην ελληνική πραγματικότητα. Η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων ίδρυσε στους προσφυγικούς συνοικισμούς εργοστάσια ταπητουργίας, με αποτέλεσμα μεγάλη συσσώρευση βιομηχανικών καταστημάτων.

Νέα Σμύρνη: Στις 14 Αυγούστου 1923, 20 μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, υπογράφτηκε από το Ν. Πλαστήρα το νομοθετικό διάταγμα «Περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως γηπέδου παρά την λεωφόρο Συγγρού», ενώ τον επόμενο χρόνο δημοσιεύθηκε το «Νέο Σχέδιο Αθηνών», το οποίο περιλάμβανε τον «Αστικό συνοικισμό των εκ Σμύρνης προσφύγων».

Η πόλη άρχισε να οικοδομείται το 1926 και το 1928 ο οικισμός είχε πληθυσμό 210 κατοίκους. Στη διάρκεια της δεκαετίας του '30 η Νέα Σμύρνη μεταβλήθηκε σε πραγματική πόλη και ο πληθυσμός της, από 6.500 το 1934, έφτασε στις παραμονές του Β΄ Π. Πολέμου τους 15.000 κατοίκους.

Νέα Χαλκηδόνα: Ο πρώτος οικισμός αναπτύχθηκε δυτικά του χειμάρρου Ποδονίφτης, που σήμερα ονομάζεται Περισσός. Ήταν καθαρός, με πόσιμο νερό μέχρι το 1928. Το 1907 εμφανίζεται με πληθυσμό 19 κατοίκων, ενώ το 1920 η ΕΣΥΕ απογράφει 110 κατοίκους που ζούσαν σε αγροικίες.

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού έγινε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όταν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, σε οικόπεδα και σπίτια που παραχωρήθηκαν από το τότε υπουργείο Οικισμού. Το 1927 οι πρώτοι πρόσφυγες κατοικούν τα καλαίσθητα πέτρινα με κεραμοσκεπή σπίτια του νέου συνοικισμού.

Νέα Φιλαδέλφεια: Το 1927 κατοικήθηκε για πρώτη φορά ο προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας, ανατολικά και δυτικά του καρόδρομου που οδηγούσε στα βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και ανάμεσα στους ποταμούς Κηφισό, Ποδονίφτη και Γιαμπουρλά, όπως οριοθετείται. Στην απογραφή του 1928 η Νέα Φιλαδέλφεια εμφανίζεται ως χωριό του δήμου Αθηναίων και το όνομά της το πήρε επίσημα το 1932. «Νονός» ο δικηγόρος, τέως υπουργός, βουλευτής Π. Διαμαντόπουλος, πρόσφυγας από τη Φιλαδέλφεια της Μ. Ασίας.

Βύρωνας: Ο δήμος του Βύρωνα γεννήθηκε και αυτός από τις στάχτες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το 1922 οι πρώτοι πρόσφυγες ζήτησαν καταφύγιο στις πλαγιές του Υμηττού. Τον Ιανουάριο του 1924, μπροστά στο διοικητήριο, γίνεται η μετονομασία της συνοικίας σε «Βύρωνα», με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από το θάνατο του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ολόκληρη σχεδόν η περιοχή μεταξύ Ιλισού και Υμηττού είχε κηρυχθεί αναδασωτέα και είχε αναδασωθεί μέχρι το 1920. Η μεταξύ Πύργου Βασιλίσσης και Φιλαδέλφειας περιοχή, 3.000 στρεμμάτων, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα για να αποτελέσει το μέγα άλσος της πρωτεύουσας.

Τα γεγονότα όμως της Μικρασιατικής καταστροφής και η έλευση των προσφύγων ανέτρεψαν τα σχέδια της Δασικής Υπηρεσίας και στις αναδασωτέες εκτάσεις ιδρύθηκαν οι προσφυγικοί οικισμοί Καισαριανής, Βύρωνα, Ν. Ελβετίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας κλπ. Υπολείμματα αυτού του μεγάλου πάρκου, στα βόρεια της Αθήνας, είναι το άλσος του Πύργου της Βασιλίσσης και το άλσος της Φιλαδέλφειας.
Βουλή των Ελλήνων-Εκθεσιακός Χώρος, Μητροπόλεως 1 & Φιλελλήνων

http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1261368

 

 Επιστροφή

 

Κάτι θα άλλαζε στην Ελλάδα. 

Πριν λίγα χρόνια, όταν ψηφίστηκε ο ΝΟΜΟΣ 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003 όλοι πίστεψαν πως επιτέλους κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.


 Σύμφωνα με το νέο νόμο, θα έπρεπε:

1. Ο ιδιοκτήτης σκύλου να:


2. Ο κτηνιατρικός σύλλογος να.


3. Ο έμπορος ζώων να:


4. Οι Δήμοι να.

Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις στα παραπάνω, πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι, τι από όλα αυτά έχει δημιουργηθεί ή λειτουργεί σύμφωνα με το Νόμο.


Αλλά πάνω από όλα:

Αν πιστεύετε πως θέλετε και εσείς να κάνετε κάτι για όλα αυτά, πατήστε ΕΔΩ για να συμμετάσχετε στην e-Διαδήλωση και να στείλετε e-mail διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς και τα ΜΜΕ

Είναι σημαντικό το email αυτό οι αρμόδιοι να το παραλάβουν πολλές χιλιάδες φορές

Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν είμαστε μόνο θεατές

 

τα email  αποστέλονται απο το www.b2b12.com/ ως προσφορά

 Επιστροφή

 

Ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων με τη μέθοδο «ΣΔΙΤ»

Των ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΝΙΚΟΛΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Ετοιμοι για την ιδιωτικοποίηση κρατικών νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ». «Οι επιχειρηματίες της Υγείας ποντάρουν στο Δημόσιο» και στις «ευκαιρίες του ΕΣΥ».

Οι τίτλοι από τις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων δεν αφήνουν περιθώριο για ερωτήματα. Γι' αυτό, άλλωστε, ο κλάδος υγείας εδώ και μήνες πραγματοποιεί ένα χρηματιστηριακό ράλι χωρίς προηγούμενο. Σε τι προσβλέπουν οι επιχειρηματίες;
Κλειδί είναι το κακόηχο αρκτικόλεξο ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα). Σημειολογικό ενδιαφέρον έχει ότι στη χώρα μας επιλέχθηκε η χρήση του όρου ΣΔΙΤ (κατ' αναλογία του αγγλικού ΡΡΡ, «public private partnership»), αντί του PFI (Πρωτοβουλία Ιδιωτικής Χρηματοδότησης), που χρησιμοποιείται διεθνώς για τέτοιου είδους συμπράξεις, αλλά αποφεύχθηκε προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους.
Ο νόμος για τις ΣΔΙΤ ψηφίστηκε το 2005 από το υπουργείο Οικονομίας. Στον χώρο της υγείας, διευκολύνει την εμπλοκή των ιδιωτών όχι μόνο στην κατασκευή νέων μονάδων, αλλά και στη διαχείρισή τους, είτε αυτό αφορά ολόκληρο το νοσοκομείο είτε κάποια τμήματά του.
* Η κεντρική ιδέα πίσω από το νόμο είναι απλή και συμφέρει: Το κράτος αναθέτει σε ιδιώτες να φτιάξουν για λογαριασμό του νέα νοσοκομεία και σε αντάλλαγμα τους παραχωρεί την εκμετάλλευση υπηρεσιών στα νοσοκομεία αυτά για δεκαετίες. Ετσι, αναπτύσσει το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να είναι υποχρεωμένο να πληρώσει αμέσως το κόστος γι' αυτό.
«Υπάρχει ψωμί»
Από την άλλη, ο βασικός λόγος που οι ιδιώτες φλερτάρουν τόσο επίμονα με το Δημόσιο είναι ο προφανής, αφού όπως έγραψε πρόσφατα η «Κ.Ε.», «υπάρχει πολύ ψωμί». Παράλληλα, όπως λέει στέλεχος μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου, «η ελληνική αγορά δεν φαίνεται να σηκώνει άλλες ιδιωτικές μονάδες, γι' αυτό στρέφονται στη συνεργασία με το Δημόσιο».

* Ενα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο: η κυβέρνηση προγραμματικά είχε εναποθέσει τις φιλοδοξίες της για κοινωνική πολιτική στην υγεία στις συμπράξεις. Ομως, η επιλογή διεθνούς χρηματοοικονομικού συμβούλου δεν έχει προχωρήσει (θα ολοκληρωνόταν εντός του 2006). Και σε κανένα από τα σχέδια για τρία νέα νοσοκομεία (Μεταμοσχευτικό στο Λεκανοπέδιο, Παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη, Πανεπιστημιακό στην Αθήνα), που είχε ανακοινώσει ο Ν. Κακλαμάνης, δεν φαίνεται πρόοδος.
* Στον αντίποδα, οι επιχειρηματίες της υγείας βρίσκονται σε οργασμό σχεδίων και σχετικών ανακοινώσεων.
Ισως η σημαντικότερη ήταν η συμφωνία μεταξύ του μεγαλύτερου ομίλου υγείας στη χώρα μας, του Ιατρικού Κέντρου, με τη γερμανική Asklepios Kliniken, η οποία αγοράζοντας το 8,33% έγινε ο στρατηγικός επενδυτής της ελληνικής εταιρείας.
Τι είναι αυτό που καθιστά τη συμφωνία τόσο ελκυστική; Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, «ο στρατηγικός επενδυτής έχει μεγάλη εμπειρία στην ιδιωτικοποίηση κρατικών μονάδων στη Γερμανία, κάτι που προϊδεάζει για τις κινήσεις και στη χώρα μας».
* Το φλερτ μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν είναι απρόσωπο. Τον Ιούνιο του 2006, ο πρόεδρος της Dubai Holding (εταιρείας αραβικών συμφερόντων που εξαγόρασε τη Marfin, στην οποία ανήκει το ΥΓΕΙΑ) συναντήθηκε αποκλειστικά με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Υγείας Δ. Αβραμόπουλο.
Το «Ασκληπιείο»

Το ΥΓΕΙΑ, ως γνωστόν, συμφώνησε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να κατασκευάσει τρία νέα νοσοκομεία στο οικόπεδο του τελευταίου στη Βούλα - συμφωνία που όμως αφήνει εκκρεμές το καθεστώς του σημερινού Ασκληπιείου, νοσοκομείου ενταγμένου στο ΕΣΥ.
* «Με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί, η διαδικασία των ΣΔΙΤ», λέει ο Παναγιώτης Κοντολέων, γ.γ. της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας (ΕΙΝΑΠ), «δεν αποδίδει. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ο ασθενής του δημόσιου νοσοκομείου για να κερδίζουν οι επιχειρηματίες χρήματα, χωρίς μάλιστα να τους επιβληθεί περιορισμός στα κέρδη, όπως ισχύει στη Γαλλία».
Κανείς από το υπουργείο δεν κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση, αν και ο υπουργός δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών. Επισήμως, στους ιδιώτες θα παραχωρούνται μόνο μη ιατρικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, η ασφάλεια και η εστίαση του νοσοκομείου για ένα διάστημα 20 - 30 ετών.
* Ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναρωτιέται: «Οι επιχειρηματίες υποτίθεται πως θα χτίσουν ολόκληρα νοσοκομεία για λογαριασμό του Δημοσίου. Είναι δυνατόν να τους αρκεί η καθαριότητα και το catering;».
* Το σχέδιο για παραχώρηση μη ιατρικών υπηρεσιών παρουσιάζει μία ακόμα αντίφαση. Οι ιδιώτες θα αναλάβουν να εκμεταλλεύονται υπηρεσίες τις οποίες, πολλοί από αυτούς, ακόμα και στα δικά τους νοσοκομεία τις παραχωρούν σε τρίτους. Πώς, λοιπόν, στα δημόσια νοσοκομεία τούς συμφέρει να τις αναλάβουν οι ίδιοι;   ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 26/11/2006

 

 Επιστροφή

 

«Εκαψαν» 11 κάμερες

Εκτός λειτουργίας είναι από χθες τα ξημερώματα 11 κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας. Το εμπρηστικό μπαράζ ξεκίνησε δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι δράστες έβαλαν φωτιά στα καφάο από ισάριθμες κάμερες και εξαφανίστηκαν.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για τις κάμερες που βρίσκονταν: στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Ακρόπολη, στη διασταύρωση των οδών Κύμης και Κασταμονής, στη Νέα Ιωνία, στις συμβολές της οδού Αχαρνών με την οδό Δικέλας και την οδό Καυταντζόγλου, αντίστοιχα, στα Πατήσια, στη συμβολή των οδών Δικαιάρχου και Φιλολάου, στο Παγκράτι, στη συμβολή της λεωφ. Συγγρού με την οδό Φραντζή, Νέος Κόσμος, στη διασταύρωση της λεωφ. Κηφισίας με την οδό Ριζαρίου, στο Μαρούσι, στη συμβολή της λεωφ. Μεσογείων με την οδό Ειρήνης, στην Αγία Παρασκευή και στη συμβολή της λεωφ. Θηβών με την οδό Μακρυγιάννη, στου Ρέντη.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, καμία ομάδα δεν είχε αναλάβει την ευθύνη του εμπρηστικού μπαράζ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/11/2006

 

 Επιστροφή

 

Το κινητό σας έχει αυτιά και μάτια...

Οι συνομιλίες, τα μηνύματα, ακόμη και τα αποθηκευμένα δεδομένα, μπορούν άνετα να γίνουν αντικείμενο υποκλοπής

Του Γιαννη Σουλιωτη

Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, αρκετό καιρό πριν ξεσπάσει η θύελλα αποκαλύψεων για τα ερασιτεχνικά βίντεο στα σχολεία, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου βρήκε δημοσιευμένες σε μηνιαίο ανδρικό περιοδικό δικές της, γυμνές φωτογραφίες που είχε αποθηκευμένες στο κινητό της τηλέφωνο. Από την έρευνα της Αστυνομίας, που ακολούθησε, προέκυψε ότι άγνωστος είχε καταφέρει να υποκλέψει το επίμαχο υλικό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα κενά ασφαλείας της τεχνολογίας Bluetooth που διαθέτουν πλέον όλες οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας για την ασύρματη μεταφορά δεδομένων από τηλέφωνο σε τηλέφωνο.

Μήνες πριν από το συγκεκριμένο συμβάν, οι διωκτικές αρχές είχαν καταφέρει να εξαρθρώσουν μεγάλο δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών και να συλλάβουν τους «εγκεφάλους» του κυκλώματος, υποκλέπτοντας τις συνομιλίες των μελών του καρτέλ μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

Την άνοιξη του 2004 πάλι, πριν έρθει στο φως της δημοσιότητας η γνωστή υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, ειδικοί στον χώρο των τηλεπικοινωνιών είχαν εντοπίσει σε κινητά τηλέφωνα κώδικες, αντίστοιχους με τους «ιούς» που μολύνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Διαδίδονταν με ταχείς ρυθμούς από κινητό σε κινητό είτε μέσω γραπτών μηνυμάτων είτε μέσω της θύρας Bluetooth και επέτρεπαν στο «δημιουργό» τους όχι μόνο να υποκλέπτει τις επικοινωνίες μέσω του τηλεφώνου, αλλά και όλα τα δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα στην εσωτερική μνήμη της συσκευής, όπως φωτογραφίες, ονόματα και τηλεφωνικούς αριθμούς από την ατζέντα του χρήστη!

Εκ των έσω το 95% των υποκλοπών

Σήμερα, σύμφωνα με τα πλέον επίκαιρα στοιχεία που αποκαλύπτουν ειδικοί σε θέματα ασφαλείας τηλεπικοινωνιών, αντίστοιχες πρακτικές και μεθόδους μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι οι πάροχοι. Στο πρόσφατο συνέδριο για το Ηλεκτρονικό Εγκλημα που διεξήχθη στην Αθήνα, ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος ασφαλείας του ΟΤΕ και αντιπρόεδρος του Εθνικού Φορέα πρόληψης Τηλεπικοινωνιακής Απάτης (ΕΦΤΑ) κ. Μιχάλης Μαβής υποστήριξε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν πλέον και υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις όχι με κάποια περίπλοκη και δαπανηρή μέθοδο, αλλά με την αποστολή ενός και μόνο γραπτού μηνύματος SMS ή MMS που εγκαθιστά στη συσκευή– «στόχο» ειδικό λογισμικό!

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς θεωρήθηκε ότι πλήττει το εταιρικό προφίλ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ανεξάρτητα από το εάν στην πραγματικότητα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες διά νόμου να διαθέτουν λογισμικό υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Δεν ενημερώνουν

«Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να διαθέτουν τεχνολογία υποκλοπών, καθώς κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μπορεί να τους ζητηθεί να προχωρήσουν σε παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Πληροφορίες, ωστόσο, για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου λογισμικού δεν δίνονται ποτέ στη δημοσιότητα, ενώ επιπλέον οι χρήστες της κινητής τηλεφωνίας δεν ενημερώνονται ποτέ για τους κινδύνους που διατρέχουν παρότι οι ίδιοι οι πάροχοι θα όφειλαν να το κάνουν», τονίζει στην «Κ» ο κ. Μαρίνος Παπαδόπουλος, δικηγόρος και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Προχωράει μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι στο 95% των περιπτώσεων οι υποκλοπές γίνονται «εκ των έσω», με τη συμμετοχή ή έστω την ανοχή των παρόχων, κάτι που άλλωστε φαίνεται να επαληθεύεται στην περίπτωση του περίφημου σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Κάποιοι το ξέρουν

Εξάλλου, και κορυφαίος αξιωματικός της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μιλώντας στην «Κ» υποστήριξε ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις τα κινητά τηλέφωνα και οι τηλεπικοινωνίες γενικά παρακολουθούνται με τη συναίνεση της ίδιας της εταιρείας», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις στην «Κ» του κ. Χρήστου Δουληγέρη, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά και αναπληρωματικού μέλους της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Τόνισε μεν ότι οι πάροχοι δεν έχουν λόγο να υποθάλψουν το ίδιο τους το προϊόν, υποστήριξε όμως ότι έχει διαπιστωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις «οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ πραγματοποιούν όλες σχεδόν τις παρακολουθήσεις αξιοποιώντας γνωριμίες που έχουν με υπαλλήλους εντός των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας».

Προστατευθείτε...

Η ίδια η τεχνολογία, η ενημέρωση των χρηστών κινητής τηλεφωνίας και η αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των τηλεπικοινωνιακών μέσων είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση στα κενά ασφαλείας και τον κίνδυνο υποκλοπών.

Συσκευές κρυπτογράφησης

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού και σε κάποιο βαθμό και στην Ελλάδα, τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, οι μυστικές υπηρεσίες και τα υψηλόβαθμα στελέχη που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας κάνουν χρήση ειδικής τεχνολογίας κρυπτογράφησης, όπως η συσκευή «Snapshield», που διατίθεται στο εμπόριο από την εταιρεία Tadiran Communications. Πρόκειται για μικρές συσκευές που προσαρμόζονται στο κάτω μέρος των τηλεφωνικών συσκευών (όπως τα hands free). Xρησιμοποιούν προηγμένους αλγόριθμους κρυπτογράφησης, που το σπάσιμό τους είναι πρακτικά αδύνατο. Η συσκευή πωλείται στο εμπόριο.

Προγράμματα προστασίας από ιούς

Σε ό,τι αφορά τους κώδικες που εγκαθίστανται εν αγνοία του χρήστη στο κινητό του τηλέφωνο, η λύση είναι η χρήση ειδικού λογισμικού ασφαλείας, παρόμοιου με αυτό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οσοι διαθέτουν συσκευές τελευταίας γενιάς (smartphones) μπορούν να εγκαταστήσουν αυτόματο λογισμικό antivirus όπως και firewall. Η ίδια πρακτική συνιστάται και για όσους πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (VOIP).

Aρχιτεκτονικές δικτύων

Υπάρχουν αρχιτεκτονικές τηλεφωνικών δικτύων και δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών (για τις περιπτώσεις που οι τηλεφωνικές κλήσεις γίνονται μέσω Η/Υ), που περιορίζουν τους κινδύνους υποκλοπών. Τέτοια είναι το VPN (Virtual Private Networ) και το FMS (Fraud Management System).

Ενημέρωση

Οι ειδικοί σε θέματα τηλεπικοινωνιακής απάτης επισημαίνουν ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν θα εκλείψει ποτέ και ως εκ τούτου η βασικότερη μέθοδος αντιμετώπισής του είναι η έγκαιρη ενημέρωση του κοινού.

Πώς μπορούν εύκολα και γρήγορα να σας «παγιδέψουν»

Απο–κρυπτογράφηση

Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή μη των παρόχων σε υποθέσεις υποκλοπών, ο μύθος που ήθελε τις συνδιαλέξεις μέσω κινητών να υποκλέπτονται δύσκολα και μόνο με χρήση προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης, κατέρρευσε. Το επιχείρημα όσων υποστήριζαν το απαραβίαστο της επικοινωνίας ήταν ότι η συνδιάλεξη είναι κρυπτογραφημένη και μόνο κάποιος «γκουρού» της τεχνολογίας, που είχε στη διάθεσή του το καλύτερο υπολογιστικό σύστημα του... πλανήτη, θα μπορούσε να σπάσει τα κλειδιά κρυπτογράφησης.

Κι όμως, σήμερα η παραβίαση του αλγορίθμου κρυπτογράφησης του ευρωπαϊκού δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM είναι ζήτημα, όχι ωρών, αλλά δευτερολέπτων! Για παράδειγμα, ερευνητές από το Weizmann Institute του Ισραήλ και το Berkley της Καλιφόρνιας κατάφεραν μέσα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο και χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή περιορισμένων δυνατοτήτων να βρουν το κλειδί κρυπτογράφησης του αλγόριθμου Α5/1! Εντυπωσιακότερες ήταν οι επιδόσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας «Technion» του Ισραήλ, οι οποίοι έσπασαν τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης κινητών, 3ης γενιάς αυτή τη φορά, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου!

Βαλίτσες

Οι πιο χαρακτηριστικές συσκευές παρακολούθησης, που αξιοποιούν τις αδυναμίες του συστήματος κρυπτογράφησης, υποκλέπτοντας και αποκωδικοποιώντας το σήμα στον «αέρα», είναι οι περιβόητες «βαλίτσες» των μυστικών υπηρεσιών. Ο κ. Παναγιώτης Νάστου, πληροφοριακός ελεγκτής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εξηγεί στην «Κ»: «Οι συγκεκριμένες συσκευές παίζουν τον ρόλο της κεραίας. Παρεμβάλλονται ανάμεσα στο κινητό και τον σταθμό βάσης του παρόχου, υποκλέπτουν το σήμα και στη συνέχεια το αποκωδικοποιούν. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάτοχος της βαλίτσας μπορεί και ακούει το περιεχόμενο της συνομιλίας και υποκλέπτει τα δεδομένα που αποστέλλονται από ένα κινητό στο άλλο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως από τις μυστικές υπηρεσίες αλλά και σε υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας».

Συσκευές «κοριοί»

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές, όμως, έπαψαν προ πολλού να αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των υπηρεσιών ασφαλείας. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νάστου, μπορεί κάποιος εύκολα με τη χρήση ειδικού λογισμικού να παγιδέψει ένα κινητό τηλέφωνο, όπως ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν με την τοποθέτηση της λεγόμενης «ψείρας» στο ακουστικό των συσκευών σταθερής τηλεφωνίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της συσκευής–«κοριού». Δεν διαφέρει σε τίποτα από τα συνηθισμένα κινητά, στην πραγματικότητα όμως μπορεί ακόμα κι όταν είναι απενεργοποιημένη να καταγράφει καθαρά τις συνομιλίες που γίνονται στον χώρο στον οποίο βρίσκεται. «Πρόκειται για συσκευές που παίζουν τον ρόλο κοριού. Καλώντας το νούμερο που αντιστοιχεί στη συσκευή ή ακόμα και στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα SMS, ενεργοποιείται το μικρόφωνο της συσκευής και καταγράφει τις συνομιλίες που γίνονται στον χώρο, δίχως κανείς να το αντιληφθεί» εξηγεί στην «Κ» αστυνομικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετατροπή γίνεται εύκολα, με χαμηλό κόστος και στοιχειώδη εξοπλισμό. Στην ουσία, μέσω ενός SMS ή ενός MMS που αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον λογισμικό της συσκευής. «Το κινητό τηλέφωνο ακόμα και όταν είναι σβηστό μπορεί να εκτελέσει κάποιες λειτουργίες, όπως η ενεργοποίηση του ξυπνητηριού. Επομένως, με μια απλή μετατροπή μπορεί να προγραμματιστεί να ανοίγει το ακουστικό» εξηγεί ο κ. Νάστου. Η ίδια περίπου τεχνική, η εξ αποστάσεως δηλαδή αναβάθμιση του λογισμικού, χρησιμοποιείται και για τη μετατροπή του τηλεφώνου σε συσκευή επανεκπομπής, το γνωστό «ντουμπλάρισμα». «Είναι σαν να ανοίγει μια πόρτα από την οποία επαναπροωθούνται όλα τα δεδομένα προς μια δεύτερη συσκευή» σημειώνει ο κ. Δουληγέρης.

Μέσω σειριακού αριθμού

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ο υποκλοπέας γνωρίζει τον σειριακό αριθμό (την ταυτότητα) της συσκευής. Αξιωματικοί της Ασφάλειας τονίζουν ότι, γνωρίζοντας τον κωδικό, είναι δυνατή η ενεργοποίηση του μηχανισμού υποκλοπών με την αποστολή ενός ειδικά κατασκευασμένου γραπτού μηνύματος ή μιας εικόνας (ΜMS). «Ουσιαστικά ντουμπλάρω το κινητό και μπορώ να ακούω τη συνομιλία, να δέχομαι τα μηνύματα που αποστέλλονται στο κινητό–στόχο. Το θύμα δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι έχει πέσει θύμα υποκλοπής», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, γνωρίζοντας τον σειριακό αριθμό της συσκευής, ο υποκλοπέας μπορεί να προγραμματίσει το δικό του κινητό μετατρέποντάς το σε «σκιά» του κινητού–στόχου. Αν συμβεί αυτό μπορεί να δέχεται τα μηνύματα και τις κλήσεις που γίνονται στο κινητό–στόχο.

Επιθέσεις με ιούς

Για τους «γκουρού» πάντως της ασφάλειας τηλεπικοινωνιών, το έτος ορόσημο ήταν το 2004. Τότε, μεταξύ άλλων, τα κινητά τηλέφωνα έγιναν για πρώτη φορά στόχος κακόβουλου κώδικα, όπως είναι οι ιοί, τα «σκουλήκια» και οι «δούρειοι ίπποι», που μέχρι τότε έπλητταν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το 2004, για παράδειγμα, ένα «μολυσμένο» με δούρειο ίππο παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα με την επωνυμία «Μοsquito» βρέθηκε να στέλνει μηνύματα σε τηλέφωνα υψηλής χρέωσης εν αγνοία του κατόχου του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, το σκουλήκι «Carib» εντοπίστηκε να διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς από κινητό σε κινητό μέσω της ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ένα ακόμα κατασκοπικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Skull» έθεσε εκτός λειτουργίας όσες συσκευές πρόλαβε να μολύνει.

Τα εν λόγω προγράμματα μπορούσαν να καταστρέψουν ολοσχερώς τη συσκευή, να υποκλέψουν τις επικοινωνίες αλλά και τα δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα στην εσωτερική μνήμη του τηλεφώνου, όπως για παράδειγμα ονόματα, φωτογραφίες, τηλέφωνα και διευθύνσεις. «Οπως συμβαίνει στην περίπτωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όταν ένας ιός εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο μπορεί και αντιγράφει και μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο στον πράκτορα όλες τις κινήσεις που κάνει ο κάτοχος της συσκευής, τους αριθμούς που καλεί, τα μηνύματα που στέλνει», αναφέρουν στην «Κ» γνώστες του αντικειμένου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή «phising» στα κινητά τηλέφωνα, η οποία εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το κινητό τηλέφωνο θα αναλάβει πρόσθετες «αρμοδιότητες», όπως η αγορά εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η καταβολή του αντιτίμου για τη στάθμευση σε δημόσιους χώρους.

Κλωνοποίηση κάρτας Sim

Λιγότερο διαδεδομένη είναι η τεχνική της κλωνοποίησης του κινητού μέσω της αντιγραφής της κάρτας Sim, καθώς προϋποθέτει τη φυσική πρόσβαση του υποκλοπέα στο κινητό του θύματος, κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό. Αντιγράφοντας πάντως την κάρτα του κινητού, μπορεί κάποιος να κλέψει το σήμα που εκπέμπεται προς το πραγματικό κινητό παρακολουθώντας τις κινήσεις του κατόχου του.

Καθημερινή 19-11-06

 

 Επιστροφή

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ;

 Νωπό είναι ακόμη το κλίμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπου το σύνολο πρακτικά των υποψηφίων ζητούσαν να αντιστραφεί η έντονη απουσία ελεύθερων και πράσινων χώρων στο Λεκανοπέδιο. Την ίδια όμως στιγμή, οι εξελίξεις κινούνται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση: 

       Στο Γουδή η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο παραμένει στο ψυγείο, μονιμοποιείται με αντισυνταγματικό νόμο η προσωρινή κατασκευή του Μπάντμιντον και η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ επιχειρεί να εμποδίσει την προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ αποκρύπτοντας τα σχετικά στοιχεία. Κερασάκι στην τούρτα, η προεκλογική πρόταση του  Αρχιεπισκόπου για νέα Μητρόπολη εις βάρος του Μητροπολιτικού Πάρκου και η επικίνδυνη «κατανόηση» του πρωθυπουργού.

       Στον Ελαιώνα επιλέχθηκε για το νέο γήπεδο-εμπορικό κέντρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκταση χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου από το 1995, με το μνημόνιο συνεργασίας να υπογράφεται μόλις 6 μέρες πριν τις εκλογές.

       Στο Ελληνικό προωθείται επισήμως η εκποίηση 1000 στρεμμάτων για πολυτελείς κατοικίες.

 Τελευταία εξέλιξη η συμφωνία της κυβέρνησης με το Ίδρυμα Νιάρχου για χρηματόδοτηση της κατασκευής νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εθνικής Βιβλιοθήκης και Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου στον χώρο του πρώην Ιππόδρομου στο Δέλτα Φαλήρου. Στην εξέλιξη αυτή συμπράττει και η τοπική δημοτική αρχή, αφού πρώτα φρόντισε να «διασφαλίσει» την επανεκλογή της αποσιωπώντας τα σχετικά στοιχεία από τους πολίτες.

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουμε αντίρρηση να χρηματοδοτούνται (και) με ιδιωτικά κεφάλαια δημόσιες επενδύσεις για τον πολιτισμό, αρκεί να μην παραδίδεται στους χρηματοδότες ο έλεγχος της δημόσιας πολιτιστικής πολιτικής. Έχουμε όμως δύο άλλες βασικότατες αντιρρήσεις:

 Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητη την προώθηση δύο βασικών «μεταρρυθμίσεων», που θεωρούνται στοιχειώδεις σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαίκές χώρες:

 Η παραλία της Αθήνας δεν είναι ούτε δωρεάν οικόπεδο για επίδοξους εθνικούς ευεργέτες ούτε χώρος εξάσκησης για μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής και της χωροταξίας. Αποτελεί μια από τις τελευταίες διεξόδους για την επανασύνδεση της πόλης με τη φύση αλλά και για την αναψυχή εκατομμυρίων πολιτών. Η ανάπλασή της λοιπόν οφείλει να υπηρετεί την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παράκτια ζώνη και την κάλυψη του ελλείμματος σε χώρους πρασίνου.

                                                            Η Συντονιστική Γραμματεία Αττικής των Οικολόγων Πράσινων 1-12-06

 

 Επιστροφή

 

Είναι επιβλαβής η χρήση κινητού σε Ι.Χ. και μετρό

Αλεξανδρα Κασσιμη

Σύντομες συνομιλίες, χρήση του κινητού τηλεφώνου μόνο όταν το σήμα είναι ισχυρό, προτίμηση στο σταθερό τηλέφωνο όταν αυτό βρίσκεται κοντά και αποθάρρυνση της χρήσης κινητών από τα παιδιά συνιστά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Και να γιατί όπως τονίζεται χαρακτηριστικά: Οταν η ποιότητα του σήματος δεν είναι ικανοποιητική τότε το κινητό «ψάχνοντας» σήμα εκπέμπει περισσότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ετσι, καλό είναι η αποφυγή χρήσης κινητού σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα ασανσέρ, τα υπόγεια, το μετρό και το αυτοκίνητο. Παράλληλα επιβάλλεται η χρήση εξαρτημάτων αποδέσμευσης των χεριών (hands free), ενώ κατά την ομιλία στο κινητό, η συσκευή καλό θα είναι να είναι όσο πιο απομακρυσμένη γίνεται από το κεφάλι του χρήστη.

Η αντικειμενική και ολοκληρωμένη πληροφόρηση του κοινού για θέματα κινητής τηλεφωνίας αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα χθεσινής ημερίδας, που οργάνωσε η ΕΕΤΤ με θέμα «Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας, Υπεύθυνος Διάλογος για την Εγκυρη Ενημέρωση και την Προστασία των Πολιτών». «Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν υπεύθυνα για τους κινδύνους αλλά και για πιθανόν λανθασμένες φοβίες που έχουν σχηματίσει», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης. Παράλληλα ο κ. Αλεξανδρίδης υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι προκειμένου να είναι εφικτή η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ασύρματων δικτύων που περιλαμβάνουν τους σταθμούς βάσης αλλά και τις κεραίες για να πραγματοποιείται η μετάδοση και λήψη των σημάτων. Οσο θα διευρύνεται η χρήση και οι υπηρεσίες των κινητών τηλεφώνων τόσο επιτακτικότερη γίνεται η ανάγκη για «σωστή» σχεδίαση και εγκατάσταση σταθμών βάσης που θα εξασφαλίζει την ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους χρήστες.

Η πύκνωση του δικτύου με την εγκατάσταση σταθμών βάσης (κεραιών) ωφελεί διπλά καθώς, παρά το γεγονός ότι επικρατεί η αντίθετη πεποίθηση, μειώνει την ισχύ που εκπέμπει το κινητό, σύμφωνα με τον δρ. Νικ. Βλασσόπουλο, προϊστάμενο διεύθυνσης φάσματος της ΕΕΤΤ. Αυτό ισχύει διότι όταν υπάρχουν περισσότερες κεραίες η συσκευή του κινητού βρίσκεται πιο κοντά σε κάποια από αυτές ενώ παράλληλα μειώνεται και η ισχύς που εκπέμπει η κάθε κεραία διότι καλύπτει μικρότερη περιοχή και εξυπηρετεί περιορισμένη τηλεπικοινωνιακή κίνηση.

Το κλειδί για την ασφαλέστερη παρουσία των κεραιών «ανάμεσά μας» είναι ο σωστός σχεδιασμός των κατασκευών και της εγκατάστασής τους.

Καθημερινή 1-12-06

 

 Επιστροφή

 

«ΓΑΙΑ - ΟΣΕ»- Στο... παζάρι η αμύθητη ακίνητη περιουσία

Αρχίζει το «μεγάλο φαγοπότι» με την «ΕΡΓΟΣΕ»

Το 1995 ιδρύεται η πρώτη θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ, η «ΕΡΓΟΣΕ», στην οποία ανατίθενται πλέον ουσιαστικά «εν λευκώ» η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ, καθώς και η κατασκευή έργων, άνω των 550 δισ. δραχμών τότε, χωρίς να είναι γνωστό αν τα έργα αυτά θα είναι προς όφελος των ελληνικών σιδηροδρόμων ή των μεγαλοεργολάβων.

Στο καταστατικό προβλέπεται ότι η «ΕΡΓΟΣΕ» θα μπορεί να ανήκει και σε ιδιώτες μέχρι 49%, αλλά και να διοικείται πάλι από ιδιώτες, μόνο με μια απλή απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου! Η «ζωή» της εταιρείας καθορίζεται στα 50 χρόνια, ενώ ανοίγει ο δρόμος - κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη - για αποσπάσεις υπαλλήλων του ΟΣΕ στην «ΕΡΓΟΣΕ», για τη στελέχωση των υπηρεσιών της. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι από τότε δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, στο καταστατικό της «ΕΡΓΟΣΕ» ορίζεται ρητά ότι ο γενικός διευθυντής προσλαμβάνεται από την «ελεύθερη αγορά», ενώ στο «σύμβουλο διαχείρισης» παραχωρούνται και μεταβιβάζονται, χωρίς ανταλλάγματα, όλα τα πάσης φύσεως δικαιώματα και υποχρεώσεις του ΔΣ του ΟΣΕ, που αφορούν το επενδυτικό πρόγραμμα 1995 - 1999, ύψους άνω των 550 δισ. δραχμών! Το «μεγάλο φαγοπότι» για τα νέα αφεντικά του ΟΣΕ, αρχίζει σε πρώτη φάση με την ανάθεση τεσσάρων έργων στην «ΕΡΓΟΣΕ». Πρόκειται ουσιαστικά για την... προικοδότηση της «ΕΡΓΟΣΕ» με 110 δισ. δρχ., που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων. Συνολικά η «ΕΡΓΟΣΕ» καλείται να «μοιράσει» κονδύλια άνω του 1,5 τρισεκατομμυρίου δραχμών από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, που υπολογιζόταν αρχικά ότι θα είναι το «φαγοπότι» του Οργανισμού μέχρι το 2005.

Σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, το 2001 ιδρύεται η θυγατρική «ΓΑΙΑΟΣΕ», με σκοπό την ...«αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Μιας περιουσίας, που η λογιστική της και μόνο αξία αποτιμάται σε 2 δισ. ευρώ και είναι η δεύτερη στην Ελλάδα, μετά την εκκλησιαστική περιουσία. Στην πραγματικότητα, γίνεται λόγος για μια περιουσία το εύρος και η πραγματική αξία - τιμή της οποίας δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί και σε κάθε περίπτωση είναι πολλαπλάσια της λεγόμενης λογιστικής αξίας.

Το Μάρτη του 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προσλαμβάνονται οι πρώτοι «σύμβουλοι» στη «ΓΑΙΑΟΣΕ». Εργο των «συμβούλων» είναι η καταγραφή και εκτίμηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η «αξιοποίηση» (διάβαζε εκποίηση) της περιουσίας. Αυτή ακριβώς την πολιτική εκποίησης της περιουσίας του ΟΣΕ, που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε να συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο που η «νέα διακυβέρνηση» δεν αρκείται στην... απογραφή του ΠΑΣΟΚ και ανακοινώνει (Ιούλης 2005) νέο διαγωνισμό για την ανάδειξη «αναδόχου», ο οποίος θα αναλάβει την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ! Ριζοσπάστης 10-12-06

 

 Επιστροφή

 

Αρνητική εισήγηση στο ΣτΕ για τις τρομοκάμερες

Eισήγηση κατά της χρήσης των καμερών από την ΕΛ.ΑΣ. για σκοπό άλλο από τη διαχείριση της κυκλοφορίας θα καταθέσει η σύμβουλος Ειρήνη Σαρπ κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας"
Με την ίδια εισήγηση ζητείται να επικυρωθεί το πρόστιμο των 3.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους διαπιστώθηκε πως παρανομεί, καθώς είχε σε λειτουργία κάμερες που ήταν σε πλατείες, δημόσιους χώρους κ.λπ., παρά την απαγόρευση της Αρχής, ενώ κρατούσε παράλληλα αρχείο βίντεο πάνω από το επιτρεπόμενο χρονικό όριο.
Σύμφωνα με την πρόταση της κ. Σαρπ, η εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών πρέπει να περιορίζεται μόνον στη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων κα μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταγραφούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο που καθιερώνει τις αρμοδιότητές της. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που η Αστυνομία μπορούσε να χρησιμοποιήσει σύστημα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, αυτό δεν θα ήταν συμβατό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και με το Σύνταγμα.
Εξάλλου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς άσκησε αναίρεση για την αποφυλάκιση του Ιάκωβου Γιοσάκη και της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια. Οι αναιρέσεις θα συζητηθούν "κεκλεισμένων των θυρών" στο Ποινικό Τμήμα του Α.Π. στο τέλος του μήνα. Αυγή 11-1-2007

 

 Επιστροφή

 

(σ.τ.σ. Μας είναι άγνωστη η πατρότητα του συλλέκτη. Απλά λάβαμε ένα μήνυμα που τα περιείχε στις αρχές Γενάρη 2007. Τα συνθήματα σε τοίχους είναι και αυτά άξια παρατήρησης. Γι’ αυτό και τα δημοσιεύουμε. Αν έχετε κι άλλα, στείλτε τα στο igiann@tee.gr )

 

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΙΧΟΥΣ ......

 ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΤΟΥΡΑ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΑΣΤΟΥΡΑ

 ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ

  ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΞΑΝΑ....Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΟΣ ΞΑΝΑ

  ΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ

  Ένα απ' τα καλύτερα που έχω δει γραµµένο σε τοίχο είναι "ΩΡΑΙΟΣ ΤΟΙΧΟΣ!!!"

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ (Ξενοκράτους στο Κολωνάκι)

  5 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΚΛΑΜΟΥΡΙΑ...5 ΜΕΡΕΣ ΤΡΩΣ ΑΓΓΟΥΡΙ, ΜΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΙΣΑΙ ΜΟΥΡΗ.

  ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΠΕΛΕΚΑΝΟΙ

  O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

  Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗ

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΥΚΟΝΟ

  ΓΑΥΡΟΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ

  ΣΤΟΥΣ 3 ΡΩΣΟΥΣ ΔΩΡΟ ΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ

  ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ

  ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΠΑΝΩ Η ΦΟΥΝΤΑ

  ΞΕΝΟΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  Η ΚΑΛΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΑ

  Ο ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ.....ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΓΑΜΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ

  ΑΝ Ο ΔΗΜΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΣ

  Εξω απο Γρηγορη Μικρογευµατα "ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΛΩΡΟΙ ΤΡΩΝΕ ΣΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ..."

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ

  ΤΟΥ ΚΝΙΤΗ ΤΟΥ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΟΙΤΑΖΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ

  Δώστε στους Πασόκους να πιούνε κανα µπάφο να δούνε τον Αντρέα να ßγαίνει από τον τάφο

  ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ COPIES ΚΤΩΝΤΑΙ

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΩΡΑΙΕΣ...ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΤΟΡ MODELS

  ΤΟ LIFE STYLE ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΣΕ ΝΟΥΜΕΡΑ

  Απεναντι απο παραλία στον Ωρωπο "ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΝΙΟ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ"

  ΧΟΝΤΡΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ

  ΑΡΑΖΩ ΑΡΑ...ΖΩ

  Η ßια δεν ειναι λυση, η Λια οµως ειναι Βισση...

  ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΞΟΝΑ

  ΤΑ ΓΚΑΖΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

  ΓΑΜΙΕΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ

  'ΠΑΝΤΑΖΗ ΓΑΜΙΕΣΑΙ'' (ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟ)

  'Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΣΚΑΤΑ'

  ''ΜΠΕΟ ΠΟΥΛΟ''( ΓΕΦΥΡΑ ΑΜΦΙ8ΕΑΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΡΟΥ)

  ''Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ OFF'' 

  ΠΑΟ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ -ΜΑΡΑΚΙ ΣΑΓΑΠΩ

  ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΣΟΥ Ο ΠΑΤΟΣ,ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ ΓΕΜΑΤΟΣ

  Ελενίτσα σ'αγαπώ.....και ας τους έχεις πάρει όλους. 

  Θεσσαλονική....η µόνη πόλη που γράφεται µε δύο σίγµα και προφέρεται µε δύο λου.

  φονιάδες των χοντρών,διαιτολόγοι

  ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

  ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ........... ΑΛΛΟΙ ΣΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ

  ΑΝ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΗΤΑΝ ΕΡΓΟΧΕΙΡΟ ΘΑ ΕΙΧΕΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ ΣΟΥ...

  ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΘΑΡΗ. ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

 Επιστροφή

 

Eως 15% κάτω η αντιπαροχή τους τελευταίους έξι μήνες

Β. ΚΑΝΕΛΛΗΣ

Νέο τοπίο στον κλάδο της οικοδομής δημιουργεί η πτώση της αντιπαροχής τους τελευταίους έξι μήνες. Mεγάλοι χαμένοι όσοι οικοπεδούχοι δεν έδωσαν μέσα στο 2005 και το πρώτο εξάμηνο του 2006 τη γη που διέθεταν με αντάλλαγμα τουλάχιστον τη μισή οικοδομή. O θεσμός της αντιπαροχής -με τον οποίο κτίστηκαν επί δεκαετίες χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη την Eλλάδα- περνά κρίση προς όφελος αυτή τη φορά των εργολάβων οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν οικόπεδα δίνοντας λιγότερα διαμερίσματα στον οικοπεδούχο. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς μέσα στο 2006 καταγράφηκε υποχώρηση από 5% έως 15% στα ποσοστά αντιπαροχής, ανάλογα με την περιοχή. Aν η πτώση συνεχιστεί και το 2007, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη πιο χαμηλά ποσοστά, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών πώλησης των κατοικιών, με δεδομένο μάλιστα ότι τους νέους μήνες η κτηματαγορά είναι εντελώς "παγωμένη", η ζήτηση είναι ελάχιστη και το απόθεμα διαμερισμάτων στο Λεκανοπέδιο είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Αιτίες Oι αιτίες της υποχώρησης των ποσοστών είναι πολλές και διαφορετικές:

H έκρηξη της ζήτησης το 2005 οδήγησε τους εργολάβους στην απόκτηση οικοπέδων προκειμένου να κτίσουν νέα σπίτια. Aυτές οι κατοικίες -οι περισσότερες χωρίς την επιβάρυνση του ΦΠA- "έπεσαν στην αγορά" το 2006 και ένα μεγάλο μέρος παραμένει απούλητο. Eπομένως, όσο η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση τα οικόπεδα θα παραμένουν ελεύθερα.

Oι κατασκευαστές αποφεύγουν να κλείσουν συμφωνίες αντιπαροχής καθώς όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση στην κτηματαγορά και το 2007. Eτσι, περιμένουν αυτή ακριβώς την ύφεση για να διαπραγματευτούν με τους οικοπεδούχους πιέζοντας με το δίλημμα: "ή δίνετε τη γη με χαμηλότερα ποσοστά ή μένει αναξιοποίητη".

O "τυφώνας" της φορολογίας και ειδικά ο ΦΠA 19% επί της αντικειμενικής αξίας των διαμερισμάτων που τελικά παραλαμβάνει από τον κατασκευαστή ο οικοπεδούχος, από την οποία έχει αφαιρεθεί η αντικειμενική αξία του οικοπέδου που αντιστοιχεί στα διαμερίσματα που παίρνει. Mην έχοντας κεφάλαια να προπληρώσουν τον φόρο, οι οικοπεδούχοι δέχονται χαμηλότερα ποσοστά αντιπαροχής αρκεί ο κατασκευαστής να καταβάλει τον φόρο που αναλογεί.

Oι ρυθμίσεις που έρχονται για να βάλουν "φρένο" σε ημιυπαίθριους χώρους και παράνομες κατασκευές (κλειστά υπόγεια, play room, πάρκινγκ κατά παράβαση των νόμων) προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στους κατασκευαστές.

Oι τελευταίοι μπορεί να έδιναν μέχρι πρότινος τη μισή οικοδομή στον οικοπεδούχο, ωστόσο, "ρέφαραν" τη ζημιά πουλώντας τα λεγόμενα "κρυφά" τετραγωνικά. Στο άμεσο μέλλον αυτό θα είναι δύσκολο, κάνοντας έτσι πιο διστακτικούς τους εργολάβους.

Tέλος, πολλοί κατασκευαστές έχοντας ζεστό χρήμα από τις πωλήσεις διαμερισμάτων το 2005 επιλέγουν την αγορά γης και την ολοκληρωτική εκμετάλλευση από τους ίδιους παρά την αντιπαροχή.

Eχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές του... 65%

Oσο οι κατασκευαστές δεν πουλάνε σπίτια τόσο αποφεύγουν να προσεγγίσουν ιδιοκτήτες γης και να κλείσουν αντιπαροχή.

Tο ενδιαφέρον για αγορά οικοπέδου βρίσκεται στο ναδίρ και οι φορολογικές επιβαρύνσεις με βασικό σημείο της επιβολή ΦΠA καθιστούν ασύμφορη τη συμφωνία οικοπεδούχου - κατασκευαστή. Πλέον οι ακραίες περιπτώσεις όπου ο εργολάβος αναγκαζόταν να δώσει έως και το 65% της οικοδομής έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και οι ιδιοκτήτες γης δεν μπορούν να "εκβιάσουν" για να πάρουν περισσότερα τετραγωνικά.

Για το τι μέλλει γενέσθαι οι απόψεις διαφοροποιούνται, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πολιτική γης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η ένταξη στο σχέδιο πόλεως χιλιάδων στρεμμάτων, κυρίως στην Aνατολική Aττική, θα ανοίξει το "παιχνίδι" της οικοδομής. H εσωτερική μετανάστευση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και η ανέγερση περισσότερων σπιτιών θα συμβάλλει στη μείωση της ζήτησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Aυτό δεν σημαίνει πάντως ότι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη οικοδομήσιμων οικοπέδων δεν θα διατηρήσουν τα υψηλά ποσοστά αντιπαροχής. Για παράδειγμα στο κέντρο και τις πέριξ αυτού συνοικίες ο θεσμός θα συνεχίσει να είναι δημοφιλής και δεν πρόκειται να περάσει καμιά κρίση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eνωσης Kατασκευαστών Kτιρίων, Δημήτρη Kαψιμάλη, "ο θεσμός θα λειτουργεί υπέρ του οικοπεδούχου όσο δεν υπάρχουν οικόπεδα κατάλληλα για ανέγερση κατοικιών.

Eφόσον δεν υποχωρήσει δραματικά η ζήτηση για καινούργια σπίτια, τα ποσοστά θα διατηρηθούν στα πολύ υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών".

Aπό την άλλη όσοι οικοπεδούχοι δεν έδωσαν την περιουσία τους πριν από δύο χρόνια βλέπουν την αξία της να κάνει limit down αφού θα πάρουν λιγότερα διαμερίσματα απ ό,τι ίσως υπολόγιζαν.

Ποιες περιοχές δεν αγγίζει η κρίση

Mε δύο ταχύτητες κινείται η αντιπαροχή στην Aττική: Σε περιοχές όπου η ζήτηση για νέα σπίτια παραμένει ισχυρή και τα οικόπεδα είναι ελάχιστα τα ποσοστά αντιπαροχής κυμαίνονται από 40% έως 50%. Oπου, όμως, η ανάπτυξη είναι αργή και η οικοδομήσιμη γη καλύπτει τη ζήτηση και σε συνοικίες που οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων είναι χαμηλές, εκεί τα ποσοστά κινούνται από 25% έως 35%

Tο κέντρο της Aθήνας, ορισμένα ακριβά προάστια στα νότια και βόρεια της πρωτεύουσας, αλλά και συνοικίες με υψηλό δείκτη ζήτησης για νέα διαμερίσματα θα παραμείνουν οι πρωταθλητές της αντιπαροχής και το 2007.

Στη Bουλιαγμένη, το 2004 το ποσοστό της αντιπαροχής κυμαινόταν από 50% έως 60%, το 2005 κινήθηκε στο 55% με 65%, σε ακραίες περιπτώσεις έφτασε το 70%. Σήμερα για τα πιο προνομιούχα οικόπεδα το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 55%.

Στο Ψυχικό Στο Nέο και το Παλαιό Ψυχικό όπου η ζήτηση είναι υποτονική τα ποσοστά της αντιπαροχής δεν έχουν αλλάξει από πέρυσι, ενώ ίδια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Kηφισιά, την Eκάλη, το Kολωνάκι και σχεδόν σε όλες τις ακριβές συνοικίες της Aθήνας. Στις γειτονιές αυτές η αντιπαροχή βρίσκεται γύρω στο 45% με 47%.

Στο Παγκράτι το ποσοστό κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 40% και στα ίδια επίπεδα είναι η αντιπαροχή στο γειτονικό Bύρωνα.

H μείωση των ελεύθερων οικοπέδων στο Xαλάνδρι σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για νεόδμητα διαμερίσματα έχει εκτοξεύσει την αντιπαροχή στο 40% με 47%, ενώ γύρω στο 45% έφτασε η αντιπαροχή σε Bριλήσσια και Mαρούσι.

Στον Πειραιά η αντιπαροχή έχει φτάσει το κατώτερο επίπεδο στο 35% και στο ανώτερο (κέντρο) στο 50%.

Στην πυκνοκατοικημένη Kυψέλη στην οποία, όμως, δεν υποχωρεί η ζήτηση για κατοικίες η αντιπαροχή φτάνει το 50%.

Πιο χαμηλά, γύρω στο 35% με 40% κυμαίνονται τα ποσοστά στις "φτωχές" συνοικίες όπως Περιστέρι, Nέα Iωνία, Nέα Φιλαδέλφεια κ.α.

Έθνος 5-1-07

 

 Επιστροφή

 

Τρία νομοσχέδια - τομές για την οικονομία το 2007

Του Προκoπη Χατζηνικολaου

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα καταθέσει στη Βουλή εντός του 2007 τρία νομοσχέδια φορολογικού ενδιαφέροντος…

Δημόσια ακίνητα

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου. Ακίνητα αξίας 1,8 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν μέσω του θεσμού του sale-lease back.Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους στη Βουλή θα προβλέπει την αξιοποίηση των φιλέτων του Δημοσίου που βρίσκονται στα πιο νευραλγικά σημεία της Αττικής οδού, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Σε ορισμένα από τα ακίνητα που θα πωληθούν, όπως για παράδειγμα κτίρια που στεγάζονται υπηρείες του Δημοσίου, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επέκταση του θεσμού του sale-lease back και στο Δημόσιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου έχουν καταρτίσει ήδη λίστες με τα υπό πώληση ακίνητα του Δημοσίου και ανάλογα με τη θέση κάθε ακινήτου θα προβλέπονται και οι προτάσεις της ΚΕΔ για την αξιοποίησή τους. Το νομοσχέδιο δίνει στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων, τις εξής δυνατότητες:

1. Sale and Leaseback

Το Δημόσιο θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις πώλησης και ταυτόχρονης επαναμίσθωσης με όρους που θα συμφωνούνται από τα συμβαλλόμενα μέρη και που θα μπορούν να περιλαμβάνουν και υπέρ του Δημοσίου δικαίωμα επαναγοράς του ιδίου ακινήτου μετά τη λήξη της μίσθωσης.

2. Sale, Construct and Leaseback:

Θα μπορεί επίσης το Δημόσιο να συνάπτει συμβάσεις πώλησης με ταυτόχρονη συμφωνία πραγματοποίησης κατασκευών, ανακατασκευών ή/και ανακαινίσεων κ.λπ. επί του ακινήτου από τον αγοραστή και με όρους που θα συμφωνούνται από τα συμβαλλόμενα μέρη και που θα μπορούν να περιλαμβάνουν υπέρ του Δημοσίου και το δικαίωμα επαναγοράς του ιδίου ακινήτου μετά τη λήξη της μίσθωσης. Πέραν της προφανούς άντλησης πόρων, το συγκεκριμένο σχήμα θα μπορούσε να επιτρέψει στο Δημόσιο να προβεί σε κατασκευές και ανακατασκευές επί της ακίνητης περιουσίας του σε περιπτώσεις που λόγω έλλειψης χρημάτων μπορεί να ήταν δύσκολο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Long Leases

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στο Δημόσιο να συνάπτει συμβάσεις μακροχρόνιων μισθώσεων, με διάρκεια μέχρι 99 έτη και με όρους που θα συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη. Ο ισχύων νόμος περί μισθώσεων (ν. 3130/2003) αντιμετωπίζει τις μισθώσεις του Δημοσίου ως προσωρινές λύσεις και δεν δίνει στο Δημόσιο ευελιξία αναφορικά με τη διάρκειά τους, αφού κατά βάση του επιβάλλει να μισθώνει για 12 έτη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_917188_06/01/2007_211256

 

 Επιστροφή

 

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση του αιγιαλού»

Την άμεση απόσυρση ως αντισυνταγματικού του «ψευδεπίγραφου» νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για την οριοθέτηση του αιγιαλού ζητούν εκπρόσωποι του νομικού και επιστημονικού κόσμου.

Οπως καταγγέλλουν οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ι. Αλαβάνος, Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Κουσουλής, ο δήμαρχος Καλυβιών Π. Φίλιππου και η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος Ιωάννα Κουφάκη, το νομοσχέδιο οδηγεί ουσιαστικά στην εκποίηση αιγιαλού και παραλίας, τα οποία ανήκουν στον ελληνικό λαό και δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση.
«Η συνεχιζόμενη», αναφέρουν, «εκποίηση εθνικού πλούτου με νομοσχέδια που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και συμφέροντα και που όχι μόνον δεν προσφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη, αλλά οδηγούν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στην άλογη εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος, θα πρέπει να αφυπνίσει όλους τους Ελληνες πολίτες. Είναι εθνική υπόθεση».
Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη προκειμένου να αποτραπεί το καταστροφικό εγχείρημα και τονίζουν ότι θα έλθουν σε επαφή με όλους τους θεσμικούς κοινωνικούς φορείς για την κλιμάκωση των κινήσεών τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/01/2007

 

 Επιστροφή

 

Ενοποίηση χώρων πρασίνου

Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την ενοποίηση των χώρων πρασίνου στην παραλιακή ζώνη από το Πέραμα ώς τη Γλυφάδα επιδιώκει η Υπερνομαρχία Αθηνών και Πειραιώς, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και του Πειραιά.

Η πρόταση της υπερνομαρχίας, η οποία εγκρίθηκε ήδη από το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών-Πειραιώς, προβλέπει την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής μέσω της διεύρυνσης, ανάδειξης και ενοποίησης των χώρων πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής, αθλητισμού και δικτύου πεζοδρόμων. Συγχρόνως, προτείνεται να βελτιωθεί η πρόσβαση στις ακτές, να δημιουργηθεί η απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία, καθώς και να αναβαθμιστεί το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος αυτής της κίνησης, στην οποία συμμετέχουν, ανάμεσα σε άλλους, δήμοι, περιβαλλοντικές ενώσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εμπορικοί σύλλογοι και επιμελητήρια της περιοχής, είναι να προωθηθεί η πρόταση αυτή και να χρηματοδοτηθεί το κόστος της εφαρμογής της μελέτης υλοποίησης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2007

 

 Επιστροφή

 

Τον ... εκτροχιάζουν προς όφελος των ιδιωτών

Ετοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για το διαχωρισμό της υποδομής από την εκμετάλλευση

Την πολιτική ...θυγατροποίησης του ΟΣΕ που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση τεσσάρων θυγατρικών (ΕΡΓΟΣΕ, Προαστιακός ΑΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και Θριάσιο ΑΕ) συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Το ΔΣ του ΟΣΕ ενέκρινε το «επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο», ενώ η κυβέρνηση έχει έτοιμο από τις αρχές του 2006 το Προεδρικό Διάταγμα 41/2005, με το οποίο προωθούνται ο πλήρης διαχωρισμός της υποδομής από την εκμετάλλευση, όπως ορίζει η κοινοτική Οδηγία και η περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΣΕ, με άρση της μονιμότητας, υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας κλπ.

Η «ανασυγκρότηση του ΟΣΕ» σε εφαρμογή του υπό υπογραφή τότε ΠΔ 41/2005, ανατέθηκε έναντι αδράς αμοιβής τον Ιούλη του 2005, με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, στην εταιρεία - «σύμβουλο» «Τραντέμκο ΑΕ». Στις 25 Αυγούστου 2005 ο... χρυσοπληρωμένος «σύμβουλος» της κυβέρνησης υπέβαλε στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών και τη διοίκηση του ΟΣΕ την πρότασή του για το ...μέλλον του ΟΣΕ και των εργαζομένων στον Οργανισμό. Προτάσεις πλήρως εναρμονισμένες με τις εντολές των Βρυξελλών για το ξεπούλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων και το σάρωμα εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του «συμβούλου», η «οικονομική εξυγίανση του ομίλου ΟΣΕ θα μπορεί να αρχίσει να επιτυγχάνεται από το 2008 με ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας» και υπό την προϋπόθεση ότι «θα έχει μειωθεί το προσωπικό και εξορθολογιστεί η σύνθεσή του με φυσική αποχώρηση υφιστάμενου και πρόσληψη νέου (από σχεδόν 8.900 άτομα σήμερα σε 5.000 άτομα το πολύ)».

Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» του «συμβούλου» προβλέπει:

ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ οι στυλοβάτες

Σε ρόλο στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος ό,τι κερδοφόρου υπάρχει στο δημόσιο τομέα, αναδείχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια οι ελεγχόμενες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων. Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) η συνδικαλιστική πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, στην ουσία έκανε ό,τι περνά από το χέρι της για να «περάσει» η καταστροφική πολιτική για τον ΟΣΕ και τους εργαζόμενους σ' αυτόν. Η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΟΣ στήριξε από την αρχή την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Καταστρατηγώντας ομόφωνες αποφάσεις Συνεδρίων των σιδηροδρομικών για διατήρηση και περαιτέρω κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, τοποθετούνται θετικά στην τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του Οργανισμού και την ίδρυση θυγατρικών, ζητώντας απλά να συμμετέχουν στο ...διάλογο για τις διαδικαστικές μεθόδους που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση. Αποκορύφωμα της συναίνεσης και της υποταγής στην υπέρ του κεφαλαίου πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, που τήρησαν όλα αυτά τα χρόνια - και εξακολουθούν να τηρούν μέχρι σήμερα - οι παρατάξεις του δικομματισμού ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, είναι το 28ο Συνέδριο της ΠΟΣ.

Τότε (Οκτώβρης 1998) οι παρατάξεις του δικομματισμού απεμπολώντας οριστικά και αμετάκλητα το πάγιο - ομόφωνο αίτημα όλων των σιδηροδρομικών για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ, ενέκριναν «πρόγραμμα δράσης», στο οποίο πλέον γίνεται λόγος μόνο για «τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης». Οσον αφορά το επίμαχο θέμα της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων τομέων του ΟΣΕ, μέσω των θυγατρικών, οι δύο αυτές παρατάξεις συμφώνησαν, αρκεί «η δημιουργία θυγατρικών να αφορά μόνο εξωσιδηροδρομικές δραστηριότητες»!

Ριζοσπάστης 10-12-06

 

 Επιστροφή

 

«ΓΑΙΑ - ΟΣΕ»

Στο... παζάρι η αμύθητη ακίνητη περιουσία-

Αρχίζει το «μεγάλο φαγοπότι» με την «ΕΡΓΟΣΕ»

Το 1995 ιδρύεται η πρώτη θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ, η «ΕΡΓΟΣΕ», στην οποία ανατίθενται πλέον ουσιαστικά «εν λευκώ» η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ, καθώς και η κατασκευή έργων, άνω των 550 δισ. δραχμών τότε, χωρίς να είναι γνωστό αν τα έργα αυτά θα είναι προς όφελος των ελληνικών σιδηροδρόμων ή των μεγαλοεργολάβων.

Στο καταστατικό προβλέπεται ότι η «ΕΡΓΟΣΕ» θα μπορεί να ανήκει και σε ιδιώτες μέχρι 49%, αλλά και να διοικείται πάλι από ιδιώτες, μόνο με μια απλή απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου! Η «ζωή» της εταιρείας καθορίζεται στα 50 χρόνια, ενώ ανοίγει ο δρόμος - κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη - για αποσπάσεις υπαλλήλων του ΟΣΕ στην «ΕΡΓΟΣΕ», για τη στελέχωση των υπηρεσιών της. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι από τότε δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, στο καταστατικό της «ΕΡΓΟΣΕ» ορίζεται ρητά ότι ο γενικός διευθυντής προσλαμβάνεται από την «ελεύθερη αγορά», ενώ στο «σύμβουλο διαχείρισης» παραχωρούνται και μεταβιβάζονται, χωρίς ανταλλάγματα, όλα τα πάσης φύσεως δικαιώματα και υποχρεώσεις του ΔΣ του ΟΣΕ, που αφορούν το επενδυτικό πρόγραμμα 1995 - 1999, ύψους άνω των 550 δισ. δραχμών! Το «μεγάλο φαγοπότι» για τα νέα αφεντικά του ΟΣΕ, αρχίζει σε πρώτη φάση με την ανάθεση τεσσάρων έργων στην «ΕΡΓΟΣΕ». Πρόκειται ουσιαστικά για την... προικοδότηση της «ΕΡΓΟΣΕ» με 110 δισ. δρχ., που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων. Συνολικά η «ΕΡΓΟΣΕ» καλείται να «μοιράσει» κονδύλια άνω του 1,5 τρισεκατομμυρίου δραχμών από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, που υπολογιζόταν αρχικά ότι θα είναι το «φαγοπότι» του Οργανισμού μέχρι το 2005.

Σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, το 2001 ιδρύεται η θυγατρική «ΓΑΙΑΟΣΕ», με σκοπό την ...«αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Μιας περιουσίας, που η λογιστική της και μόνο αξία αποτιμάται σε 2 δισ. ευρώ και είναι η δεύτερη στην Ελλάδα, μετά την εκκλησιαστική περιουσία. Στην πραγματικότητα, γίνεται λόγος για μια περιουσία το εύρος και η πραγματική αξία - τιμή της οποίας δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί και σε κάθε περίπτωση είναι πολλαπλάσια της λεγόμενης λογιστικής αξίας.

Το Μάρτη του 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προσλαμβάνονται οι πρώτοι «σύμβουλοι» στη «ΓΑΙΑΟΣΕ». Εργο των «συμβούλων» είναι η καταγραφή και εκτίμηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η «αξιοποίηση» (διάβαζε εκποίηση) της περιουσίας. Αυτή ακριβώς την πολιτική εκποίησης της περιουσίας του ΟΣΕ, που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε να συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο που η «νέα διακυβέρνηση» δεν αρκείται στην... απογραφή του ΠΑΣΟΚ και ανακοινώνει (Ιούλης 2005) νέο διαγωνισμό για την ανάδειξη «αναδόχου», ο οποίος θα αναλάβει την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ!

Ριζοσπάστης 10-12-06

 

 Επιστροφή

 

ΠΕΠ Ολοκληρωμένες δράσεις αστικής ανάπτυξης

Από 1η Νοεμβρίου 2006 μέχρι 10 Ιανουαρίου 2007 θα υποβάλλονται στις τράπεζες οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα «ΠΕΠ Ολοκληρωμένων Δράσεων Αστικής Ανάπτυξης».

Το πρόγραμμα αυτό, που προκηρύσσεται για πρώτη φορά, στοχεύει κυρίως στην αναζωογόνηση ορισμένων συνοικιών κάποιων Δήμων της χώρας με την ενίσχυση των επιχειρήσεών τους για ανακαίνιση – εκσυγχρονισμό, ή ακόμα και με την ενθάρρυνση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στη ζώνη, με στόχο την ανάπλασή της. Έτσι, ενώ το πρόγραμμα είναι πολύ περιορισμένο γεωγραφικά (αφορά βασικά μία ζώνη από κάθε έναν από 73 Δήμους της χώρας, με έμφαση στις πρωτεύουσες των Νομών και στους μεγάλους Δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης), έχει πλατύ αντικείμενο όσον αφορά τις προς ενίσχυση δραστηριότητες. Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Σχεδόν όλη τη μεταποίηση (με κυριότερες εξαιρέσεις τον καπνό, τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τη ναυπηγική).
- Τα τουριστικά καταλύματα (δωμάτια, διαμερίσματα, κάμπινγκ και μικρά ξενοδοχεία), μόνον για εκσυγχρονισμό.
- Τους περισσότερους κλάδους του εμπορίου, με εξαίρεση πάλι τον καπνό και τα αγροτικά προϊόντα, μεταποιημένα ή μη,
- και τους περισσότερους κλάδους των υπηρεσιών, ακόμα και εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία.
Από τις υπηρεσίες εξαιρούνται κυρίως:
- οι μεταφορές (πλην ταξιδιωτικών πρακτορείων και ιδιωτικών ταχυδρομικών γραφείων που είναι επιλέξιμα),
- η εκπαίδευση (πλην εκπαίδευσης για ενηλίκους κλπ),
- η υγεία και πρόνοια (πλην παραϊατρικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων κοινωνικής μέριμνας, που είναι επιλέξιμες).
Εφόσον οι επιχειρήσεις είναι υφιστάμενες (δηλ. έχουν συσταθεί πριν την υποβολή της πρότασης), πρέπει να έχουν μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών ή μέσο ετήσιο σύνολο ισολογισμού τριετίας από 10.000 μέχρι 10.000.000 ευρώ και να απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους. Οι προτάσεις μπορούν να έχουν προϋπολογισμό από 10.000 μέχρι 165.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, μέχρι και το 60% της επένδυσης. Από τα υπόλοιπο 40%, το μισό πρέπει να διαθέτει ο επενδυτής, ενώ για το άλλο μισό μπορεί να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα βρίσκονται στην ιστοσελίδα: www.ependyseis.gr , κάτω από τον τίτλο «σε ορισμένες περιοχές, για ολοκληρωμένα αστικά». Εκεί μπορεί κανείς να βρει, ανοίγοντας την «κυα προκήρυξης» μια σειρά από 12 ζιπαρισμένα κείμενα, τα κυριότερα των οποίων είναι:
- η βασική απόφαση (1ΚΥΑολοκλ.αστ.)
- το παράρτημα Α, (2ΚΥΑπαραρτ.) στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα όρια των ζωνών του κάθε Δήμου που έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα,
- το παράρτημα Δ’ (5ΚΥΑπαραρτ) με τις επιλέξιμες επιχειρήσεις των κλάδων της μεταποίησης,
- το παράρτημα Ε’ (6ΚΥΑπαραρτ) με τις επιλέξιμες επιχειρήσεις των τουριστικών καταλυμάτων, και
- το παράρτημα ΣΤ’ (7ΚΥΑπαραρτ) με τις επιλέξιμες επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα και των κατασκευών.
Ακόμα, υπάρχουν τα έντυπα υποβολής, τα στοιχεία για την αξιολόγηση των προτάσεων κλπ.
Επισημαίνεται ότι καθώς το πρόγραμμα αφορά πολύ περιορισμένες γεωγραφικά ζώνες, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ξεκινήσουν την ενημέρωσή τους από το παράρτημα Α ώστε να δουν εάν η θέση της επιχείρησής τους τους επιτρέπει να υποβάλουν πρόταση, συνεχίζοντας με το παράρτημα των επιλέξιμων δραστηριοτήτων που τους αφορά.
Ειδικά για την Αττική, το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τις πιο κάτω ζώνες στους πιο κάτω Δήμους:
- Ρώσικα – Αγ. Βαρβάρα, στον Δ. Αγίας Βαρβάρας
- Βουστάσιο Κολοκυνθούς, (στο 4ο Δημ. Διαμέρισμα), στον Δ. Αθηναίων,
- Κέντρο-πρώην εργοστάσιο ΒΙΑΜΥΛ στον Δ. Αγ. Ιωάννη Ρέντη,
- Κέντρο Ασπροπύργου, στον Δ. Ασπροπύργου
- Γεροβουνό, στον Δ. Καματερού,
- Άνω Δεξαμενή-Σχιστό, στον Δ. Κορυδαλλού,
- Συνοικία Μελί, στον Δ. Μεγαρέων
- Ανθούπολη, στον Δ. Περιστερίου,
- παράλια και λιμενική ζώνη Γαλατά, στον Δ. Τροιζήνας.
Λεπτομέρειες για τους δρόμους που περικλείουν τις προς ενίσχυση ζώνες, στο παράρτημα Α.

http://www.info3kps.gr/

http://www.eommex.gr/

ΠΗΓΗ: http://astika.ependyseis.gr/

 

 Επιστροφή

 

Α.Π. 35753 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Θέμα:            Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Σ.Χ.Σ.Α.Α.)

  Με πρωτοβουλία του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2007, συνάντηση των Φορέων που απαρτίζουν το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Σ.Χ.Σ.Α.Α.), όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επαναλειτουργία του θεσμού.

 Σύμφωνα με το Ν. 2742/7-10-1999, θεσμοθετήθηκε Συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους των παρακάτω  επιστημονικών και κοινωνικών Φορέων:

Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ)

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)

Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) 

Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ)

Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ)

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ)

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ)

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ)

Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)

Σύνδεσμο Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ)

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

WWF HELLAS

Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος & Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων

 Σύμφωνα με το Ν. 2742/7-10-1999 άρθρο 4 :

 «…Το Συμβούλιο αποτελεί όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα ιδιαίτερης σημασίας, που αφορούν στην άσκηση της εθνικής χωροταξικής πολιτικής και πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης. Έργο του Συμβουλίου είναι η υποβολή γνωμοδοτήσεων ή εγγράφων παρατηρήσεων και η διατύπωση προτάσεων επί της ακολουθητέας εθνικής χωροταξικής πολιτικής και πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης και επί των αναγκαίων μέτρων και ενεργειών για την εφαρμογή τους. Ειδικά, το Συμβούλιο γνωμοδοτεί για το περιεχόμενο του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και συμμετέχει περιοδικώς με γνώμες και παρατηρήσεις στη διαδικασία παρακολούθησης, αξιολόγησης και αναθεώρησής τους. Οι γνωμοδοτήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις του Συμβουλίου ζητούνται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, προς τον οποίον και διαβιβάζονται  …».

 «…Το Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά μια φορά το εξάμηνο, εκτάκτως δε οσάκις παραστεί ανάγκη μετά από γραπτή πρόσκληση του Προέδρου του …».

 Το Ε.Σ.Χ.Σ.Α.Α. συγκροτήθηκε σε σώμα στις 28 Ιουνίου 2001, με την 15148/2263 Απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και με Πρόεδρο τον καθηγητή κο Βασενχόβεν Λουδοβίκο. Έκτοτε συνεδρίασε σε τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως αρκετές φορές. Είχε εποικοδομητική παρέμβαση προς την Πολιτεία, διεκπεραιώνοντας και γνωμοδοτώντας σε αρκετά και σοβαρά ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού.

 Δυστυχώς όμως το όργανο αυτό είναι ανενεργό από το Δεκέμβριο του 2003, παρότι αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, προς τη Διοίκηση και τον Υπουργό Χωροταξίας, που άπτονται της εθνικής χωροταξικής πολιτικής και πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης.

 Θεωρούμε απαράδεκτη και καταχρηστική τη στάση της Πολιτείας, απέναντι σ’ ένα θεσμοθετημένο όργανο, που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος επιστημονικών και κοινωνικών Φορέων, την περίοδο κατά την οποία εξελίσσονται σοβαρές χωροθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις στον ελλαδικό χώρο, χωρίς η Πολιτεία και το ΥΠΕΧΩΔΕ να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις τους.

 Καλούμε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να ενεργοποιήσει άμεσα το θεσμοθετημένο αυτό όργανο.

 Τονίζουμε ότι σοβαρές χωροθετικές ρυθμίσεις (Εθνικό Χωροταξικό, ΧΥΤΑ, Χωροταξικά Περιφερειών κλπ.), πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς Φορείς που συμμετέχουν.

 Η απουσία γνωμοδότησης του Ε.Σ.Χ.Σ.Α.Α., είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα νομιμότητας πράξεων της Διοίκησης, που έχουν εκδοθεί χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση του οργάνου. 

  Οι εκπρόσωποι των Φορέων:

 Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Καπετανάς Δημήτρης

 Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ)  Αμοιρίδης Ιωάννης

 Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) Μπανιάς Νικόλαος και Κλουτσινώτη Ουρανία

 Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)  Ασημακόπουλος Δημήτρης

 Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) Τσιφόρος Γιάννης

 Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) Δήμου Σταυρούλα

 Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) Μπαθρέλλος Γεώργιος

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) Φασιανός Χρήστος

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) Φωκάς Γεράσιμος

 Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) Λουκάκης Παύλος

 Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ) Λαδιάς Χρίστος

 WWF HELLAS Καραβέλας Δημήτριος

 Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος & Πολιτιστικής Κληρονομιάς  Καρράς Κώστας

 ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων Γεωργακόπουλος Παναγιώτης

Αθήνα 12 Φεβρουαρίου 2007  

 

 Επιστροφή

 

Αυτές είναι οι 32 παράνομες κάμερες

Του ΝΙΚΟΛΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οταν «οι κουκουλοφόροι σπάνε κάμερες» επεμβαίνει ο νόμος. Οταν, στο ίδιο θέμα, το κράτος παραβιάζει τις αποφάσεις της Αρχής και του Συμβουλίου της Επικρατείας, τι γίνεται;

- Το σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας, το περιβόητο C4I, αποτελείται από 293 κάμερες. Νόμιμες;

- Οχι όλες! Τριάντα δύο από αυτές, ως γνωστόν, είχαν κριθεί παράνομες από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, ενώ και το ΣτΕ διέταξε να μη λειτουργούν.

Υπήρχε, όμως, ένα «πρακτικό» πρόβλημα: Η Αρχή κατονόμαζε τις απαγορευμένες κάμερες με τον κωδικό τους, αλλά όχι τη διεύθυνσή τους. Ετσι, οι πολίτες ήξεραν πως κάποιες είναι παράνομες, όχι όμως ποιες!
Για λόγους «μυστικότητας» (!), το χωροδιάγραμμα των 293 καμερών (το οποίο φέρει πάνω του το λογότυπο της γνωστής SAIC και όχι του υπουργείου Τάξης) ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η «Κ.Ε.» δημοσιεύει πρώτη φορά τις διευθύνσεις των 32 καμερών που, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «απαγορεύεται η λειτουργία τους» και «πρέπει να αφαιρεθούν».
Μάτι στα Εξάρχεια

Πρόκειται φυσικά για κάμερες που ζώνουν τα Εξάρχεια (10 από τις 32), κάμερες που παρακολουθούν το Ζάππειο, τους φιλότεχνους (και τα ζευγαράκια) στο θέατρο Λυκαβηττού, τους φοιτητές (στην Πολυτεχνειούπολη) αλλά και τα μαγαζιά στο Κολωνάκι. Κάμερες σε πλατείες (Κυψέλης, Κουμουνδούρου, Κολιάτσου), λόφους (Στρέφη), πάρκα (Ελευθερίας). Και, φυσικά, στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, πάντα για τη διαχείριση του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους.

Τέλος, υπάρχει και μία κάμερα στραμμένη σε όσους έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο, και κατοικούν, πλέον, στο Α' Νεκροταφείο!

Οι επίμαχες κάμερες δεν αφαιρέθηκαν ποτέ γιατί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου εκκρεμεί η υπόθεση. Αλλά εξακολουθούν να είναι παράνομες, εφόσον, σύμφωνα με τον Αγγελο Βρεττό, δικηγόρο της Δημοκρατικής Συσπείρωσης (της ένωσης πολιτών που προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αφαίρεση όλων των καμερών), «δεν έχει αλλάξει το νομικό καθεστώς, ούτε έχει βγει απόφαση που να αναιρεί την προηγούμενη.

»Αυτό το οποίο ανεστάλη από το ΣτΕ είναι η αφαίρεσή τους, και όχι το ότι κρίθηκαν παράνομες».

* Το ιστορικό της παρανομίας: Σύμφωνα με την Αρχή όλες οι κάμερες του C4I πρέπει να εξυπηρετούν τη διαχείριση της κυκλοφορίας και κανέναν άλλο σκοπό.

* Το 2005, με την απόφαση 58/05, η Αρχή αποφάνθηκε πως έπρεπε να «αφαιρεθούν οι κάμερες των οποίων η θέση δεν δικαιολογείται». Σύνολο: 32 κάμερες παράνομες, γιατί «είναι εγκατεστημένες σε δρόμους περιορισμένης κυκλοφορίας, πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους και χώρους συνάθροισης πολιτών».

* Η κυβέρνηση προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.

* Το τμήμα αναστολών του ΣτΕ ανέστειλε την απόφαση της Αρχής, υπό τον όρο ότι οι κάμερες δεν θα λειτουργούν.

* Ομως η αστυνομία δεν σεβάστηκε ούτε την απόφαση του ΣτΕ. Ετσι, όταν αρκετούς μήνες μετά, ελεγκτές της Αρχής επισκέφτηκαν απροειδοποίητα τον ΘΕΠΕΚ (Θάλαμο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.), βρήκαν δώδεκα από τις «απαγορευμένες» κάμερες να λειτουργούν κανονικά!

Ανάμεσά τους και αυτή στη συμβολή των οδών Σούτσου και Λυκαβηττού.

Στόχος, ένα σπίτι

Πρόκειται για την κάμερα που «βλέπει» προς το σπίτι της Αλίκης Μαραγκοπούλου, πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων, και τα γραφεία του ιδρύματος! Την παρακολούθηση είχε καταγγείλει η κ. Μαραγκοπούλου αλλά...

Για την ιστορία, ο έλεγχος αποκάλυψε επίσης πως η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούσε παρανόμως (α) να καταγράφει ήχο, (β) να αποθηκεύει άνω των 7 ημερών το υλικό, (γ) να μην τοποθετεί λογισμικό απόκρυψης στις 49 κάμερες που προϋπήρχαν του C4I.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/02/2007

 

 Επιστροφή

 

Κυβέρνηση και Περιβάλλον

Ομάδα  Κοινωνικής  Εγρήγορσης

 15-2-2007      
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έχουν περάσει τρία περίπου χρόνια άσκησης της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση και θα προσδοκούσε κανείς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, αντίθετα όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν μέχρι σήμερα αναληφθεί, συνδέονται αποκλειστικά με τον τομέα των δημόσιων έργων. Όμως τα δημόσια έργα είναι άλλο κεφάλαιο και η περιβαλ-λοντική πολιτική διαφορετικό, κάτι που δεν πρέπει να συγχέεται στον κεντρι-κό σχεδιασμό, ούτε να υποτάσσεται στον προγραμματισμό αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.Το περιβάλλον δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπερδεύεται με άλλες δραστηριότητες αλλά να αποτελεί κύριο και αυτοτελή κεντρικό άξονα και πλήρως διακριτό πυλώνα πολιτικής.

Η έλλειψη αυτής της ευαισθησίας και η άγνοια πάνω σε βασικά περιβαλ-λοντικά ζητήματα, μας οδήγησε και στην περιπέτεια της αναθεώρησης του Συντάγματος, μία πρωτοβουλία αχρείαστη, που έγινε κυρίως με οπτική μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και που οδήγησε στο γνωστό αδιέξοδο, αφού έλειπε ο οραματισμός και η αρχική ειλικρινής πρόθεση.

Δεν είναι μόνο η αναθεώρηση του άρθρου 24, που πλήττει κατευθείαν το περιβάλλον αλλά και η ίδρυση Συνταγματικού δικαστηρίου, αφού το επιδιωκόμενο είναι να αφαιρεθεί από το ΣτΕ ο χειρισμός  υποθέσεων που αφορούν στη  συνταγματικότητα νόμων, που σχετίζονται κύρια με το φυσικό  περιβάλλον. Η συνολική πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος έγινε στην τελείως λάθος κατεύθυνση και ήταν αποτέλεσμα μιάς παντελούς έλλειψης νομοθετικής πολιτικής, εκ μέρους της κυβέρνησης, όλα αυτά τα χρόνια, όσον αφορά τον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η λέξη περιβάλλον, στο κυβερνητικό λεξιλόγιο, είναι περίπου ανύπαρκτη έως ενο-χλητική και όλα αυτά που βιώνουμε είναι απλά παρενέργειες αυτής της πολιτικής πραγματικότητας, της έλλειψης δηλαδή στοιχειώδους παιδείας, πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο για την ανθρωπότητα ζήτημα.

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ το τμήμα του περιβάλλοντος είναι ανενεργό, με από-τέλεσμα ολόκληρες διευθύνσεις, όπως η Γενική Δ/νση Νερών, να βρίσκο-νται χωρίς αντικείμενο εργασίας με βασικό αίτιο την ανυπαρξία κεντρι-κού σχεδιασμού και συναφούς υποστηρικτικής δράσης.

Αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο τομέας δάση είναι τελείως παραμελημένος και παραγκωνισμένος και αφήνεται να λειτουργεί χωρίς την παρουσία του Υπουργού, με μόνη προσφορά του την αποχαρακτη-ριστική ερμηνευτική του εγκύκλιο υπ’αρ.πρωτ1099/26-10-2004 να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δελτίο τύπου μας.

Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας είναι τα πάντα στον τομέα περιβάλλον να έχουν τελματώσει και αναμενόμενες νομοθετικές και διοικητικές πρωτο-βουλίες να μην υπάρχουν καθόλου.
Mε τo νόμo 3044/2002 ιδρύθηκαν 25 φορείς διαχείρισης προστατευ-όμενων περιοχών στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 92/43. Στα διοικητικά συμβούλια αυτών των φορέων διαχείρισης έχουν διοριστεί άτομα, που αφ’ενός έχουν άλλη κύρια απασχόληση και γι’ αυ-τούς το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι απλώς ένα πάρεργο, δεν έχουν χρόνο ούτε μεράκι και δεν ασχολούνται, αφ’ετέρου έχουν διοριστεί πρό-σωπα με παλαιοκομματική λογική,  που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, καθώς δεν κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα και γνώσεις. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που έχουν την γνώση να μην έχουν το χρόνο και οι άλλοι που έχουν το χρόνο να μην έχουν τη γνώση και βέβαια να μη λειτουργούν οι φορείς. Άλλωστε έχουν πλήρη αδυ-ναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, αφού, για κανένα από αυτούς , δεν έχουν συσταθεί έστω και περιορισμένες οργανικές θέσεις. Προσλαμβάνονται συμβασιούχοι, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, που μόλις μάθουν μερικά πράγματα, φεύγουν, χωρίς να προλάβουν να ειδικευτούν και έτσι δημιουρ-γείται ασυνέχεια στη λειτουργία των φορέων.

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει δημιουργηθεί ουδείς υποστηρικτικός μηχανισμός που θα διευκόλυνε τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να αποτελούν εικονική πραγματικότητα, γιατί απλούστατα δεν ενδια-φέρεται κανείς. Η όποια χρηματοδότηση ορισμένων φορέων από τους κοινο-τικούς πόρους δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία σαφή διαχρονική πολιτική για τις προστατευόμενες περιοχές, γιατί κάποια στιγμή θα τελειώσουν τα λεφτά της Ευρωπαικής Ενωσης και θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να κατά- βάλει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες συντήρησης, οπότε καταλαβαίνει κανείς τι έχει να γίνει. Αποκορύφωμα της πολιτικής αδιαφορίας είναι το γεγονός, ότι αρκετά χρόνια μετά την θεσμοθέτηση πολλών φορέων, οι προστατευόμενες περιοχές για τις οποίες δημιουργήθηκαν δεν διαθέτουν νομικό καθεστώς.

Όσον αφορά τη ρύπανση του περιβάλλοντος, δηλαδή ατμοσφαιρική ρύ-πανση, διαχείριση απορριμμάτων επικίνδυνα απόβλητα, ηχορύπανση και υδάτινη ρύπανση, ο κεντρικός σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος και ο κεντρικός έλεγχος αποσπασματικός. Η όποια ενεργοποίηση περιορίζεται μόνο στην απορρόφηση των κονδυλίων και η όποια επέμβαση γίνεται μόνο αν υπάρξει σοβαρό και άμεσα εμφανές πρόβλημα ή κάποια καταγγελία ή ξεσηκωμός τοπικού πληθυσμού, μετά από λίγο όμως όλα αυτά ξεχνιούνται.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απλή μετάφραση των κοινοτικών οδηγιών στα ελληνικά δεν σημαίνει ότι δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους, δηλαδή εκτός από την οδηγία οφείλει το ΥΠΕΧΩΔΕ να δια-μορφώσει σχέδιο δράσης και υποστηρικτικούς διοικητικούς και οικονομικούς μηχανισμούς, για την πραγματική εφαρμογή της νομοθεσίας.

Αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, που αρμόδια είναι κατά σειρά τα Υπουργεία Μεταφορών, Υγείας, Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλα ών ουκ εστί αριθμός, κανείς δεν κάνει τίποτα, καθώς η πολυαρμοδιότητα και η πολύ-διάσπαση έχουν βραχυκυκλώσει τα πάντα. Μάλιστα πάρα πολλές οδηγίες της Ευρωπαικής Ενωσης, λόγω αυτής της κατάστασης, δεν έχουν ακόμα ενσωμα-τωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Στη διαχείριση απορριμμάτων βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο κατασκευής ΧΥΤΑ,τη στιγμή που στην Ευρώπη, με οδηγία, βρίσκονται ένα βήμα προ της κατάργησης των ΧΥΤΑ. Στη χώρα μας δεν έχει εφαρμοστεί το σύστημα δια-λογής απορριμμάτων στην πηγή και κάποιες προσπάθειες με ειδικούς κάδους ορισμένων δήμων έχουν καταλήξει σε αποτυχία, λόγω κακής διαχείρισης ή έλλειψης χρημάτων ή έλλειψης παιδείας ή έλλειψης προσωπικού κ.λπ.

Όσον αφορά τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, το τι γίνεται με αυτά είναι άγνωστο, υποτίθεται πως πάνε στη Γερμανία αλλά στην ουσία κανείς δεν ξέρει που αποτίθενται. Επρόκειτο να γίνουν χώροι για τη διάθεσή τους, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί κανένας, αφού κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Για την ηχορύπανση δεν υπάρχει τίποτα. Για την υδάτινη ρύπανση έχουμε ήδη ξοδέψει 6 από τα 9 χρόνια, που μας έδωσαν προθεσμία για την προσαρ-μογή μας στην οδηγία πλαίσιο 2000/60/ΕΚ, για την διαχείριση των νερών και ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα,  ενώ το έργο που πρέπει να επιτελεστεί για να προσαρμοστούμε είναι τεράστιο. Άλλες χώρες που έχουν ξεκινήσει την προσαρμογή προ πενταετίας, τουλάχιστον, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να προλάβουν τις προθεσμίες. Είναι ένα τιτάνιο έργο, που θέλει 10 χρόνια για να γίνει και εμείς δεν το έχουμε καν ξεκινήσει. Φανταστείτε τι πρόστιμα θα κληθούμε να πληρώσουμε μετά τη λήξη της προθεσμίας προσαρμογής.

To Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν αξιοποιείται επαρκώς. Στην ουσία είμαστε πιο πίσω από πλευράς ελέγχων, απ’ότι τη δεκαετία του 70, όπου με βάση την υγειονομική διάταξη του 1965, οι νομίατροι των νομαρ-χιών έκαναν ελέγχους σε ρυπαίνουσες βιομηχανίες, επέβαλαν πρόστιμα και σαν αποτέλεσμα είχαμε και μερικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων σε βιομηχανίες, που λειτουργούν ακόμα μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τις εντάξεις στο σχέδιο, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα έπρεπε να έχει βρει έναν τρόπο για να ξεμπλοκάρει τις πολεοδομικές μελέτες, που έχουν μπλοκα-ριστεί από αποφάσεις του ΣτΕ, διαμορφώνοντας μία πιο ολοκληρωμένη νομοθεσία, υπό το φως και του ισχύοντος Συντάγματος. Πιστεύουμε ότι   ένας πιο σαφής, στοιχειοθετημένος και επεξεργασμένος, συνολικός πολεοδομικός νόμος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις υπέρβασης αυτής της άγονης αντιπαράθεσης Υπουργείου – ΣτΕ, που δείχνει και το μέγεθος του ελλείμματος πολεοδομικής πολιτικής.
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει αναληφθεί καμία σοβαρή και ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, σε αντιστοιχία με την πολυπλοκότητα και το μέγε-θος των προβλημάτων περιβάλλοντος, ενώ έχουν ψηφιστεί πολλά άλλα νομο-θετήματα για τα δημόσια έργα και τις μελέτες των δημόσιων έργων.

Η δεσμευση του περιβάλλοντος στο άρμα των δημόσιων έργων έγινε για να χειραγωγηθούν και να ελεγχθούν οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος στα δημόσια και αναπτυξιακά έργα και όχι οι επιπτώσεις των έργων στο φυσικό περιβάλλον. Με περισσή γενναιότητα, πρόσφατα, ο πρώην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ.Κουλουμπής, που συνένωσε τα δύο Υπουργεία, δήλωσε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της καριέρας του.

H εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να ανασχεδιαστεί, στο ανώτατό της επί-πεδο, σύμφωνα και με τα λόγια του Πρωθυπουργού, κατά τέτοιο τρόπο ώστε το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθεί αυτοτελές Υπουργείο Περιβάλλο-ντος και Χωροταξίας, όπως υπήρχε αρχικά. Ένα ανεξάρτητο Υπουργείο Πε-ριβάλλοντος είναι στρατηγικό όργανο, διαμορφώνει πολιτικές συνειδήσεις, εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα, πράγματα που ούτε κατά διάνοια δεν κάνει σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Για όλα αυτά φταίει το κράτος, που κατ’αρχάς αρνήθηκε να δημιουργήσει περιβαλλοντική συνείδηση, ξεκινώντας τα προγράμματα απ’όλες τις βαθμί-δες της εκπαίδευσης, ακόμη και από το νηπιαγωγείο. Έχουν περάσει τρεις γενιές χωρίς καθοδήγηση σε περιβαλλοντικά  ζητήματα,  βαδίζουμε στην τέταρτη γενιά και παραμένουμε ανεκπαίδευτοι.

Tέλος θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να βαφτίσει έργο περιβάλλοντος το μετρό της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας 400 εκατομμύρια ευρώ από το περιβάλλον στο εν λόγω έργο. Η φαεινή αυτή ιδέα δεν έχει καμία τύχη, αφού ανάλογη πρωτοβουλία για τις επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας, απορρίφθηκε ασυζητητί από την Επιτροπή. Η εκκρεμότη-τα μάλιστα αυτή, που είναι χαρακτηριστική μικροπολιτικής σκέψης και αδια-φορίας για το περιβάλλον, δεν μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε έγκαιρα τα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

 Για πληροφορίες: τηλ. 9340470 - 6972803818

 

 Επιστροφή

 

ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΤΕΕ/Τμ. Δωδεκανήσου, Μητροπόλεως 4, Ρόδος, Τ.Κ. 85100, Ελλάδα

Τηλ.. (0030)6936656947, FAX: (0030) 2241022462

URL: http://www.manw.org - E-mail: info@manw.org

Ρόδος, 18/2/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόρρητη εισήγηση για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα:

Να πάρει αμέσως θέση η Κυβέρνηση και τα Κόμματα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο θέμα» έχει υποβληθεί εισήγηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Στην εισήγηση αναφέρεται οτι «είναι σκόπιμο και χρήσιμο η ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και σταδιακής ψυχολογικής προετοιμασίας (!!!) της κοινής γνώμης για χρήση της πυρηνικής ενέργειας». Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπυ ασκούν πιέσεις για την κατασκευή πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας, προβάλλοντας το επιχείρημα οτι η πυρηνική ενέργεια είναι πλέον καθαρή. (!!!)

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας. Καλεί την Κυβέρνηση και τα Κόμματα να πάρουν θέση γι αυτήν την εξέλιξη,  για να σταματήσει άμεσα το παιχνίδι με τη φωτιά. Επιπρόσθετα ζητάμε για άλλη μιά φορά από την Κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες και να κάνει χρήση των διεθνών συνθηκών για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων που σχεδιάζουν  στη γειτονιά μας η Τουρκία, η Βουλγαρία και σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις η Αίγυπτος.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου οργάνωσε δύο διεθνείς συναντήσεις το 2005 και το 2006 στη Ρόδο για να φωτίσει όλες τις πλευρές της πυρηνικής απειλής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτών των συναντήσεων αλλά και  όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα:

-Είναι μύθος η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας, για την οποία δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας, δεν μπορεί να αποκλείσει την πυρηνική εκτροπή.

-Είναι μύθος οτι παράγεται  φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ιδιαίτερα σε περιοχές σεισμογενείς. Το υψηλό κόστος εγκατάστασης  και λειτουργίας σε συνδυασμό με το μικρό χρόνο λειτουργίας ενος αντιδραστήρα, καθώς και η διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων και του ασφαλούς κλεισίματος ενός πυρηνικού σταθμού, κάνουν τελείως αντιοικονομική την επένδυση. Δεν είναι τυχαίο οτι αντιδραστήρες κατασκευάζονται σε όλο τον Κόσμο μόνο με κρατικές επιδοτήσεις.

-Εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα, η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ενεργά για πολλούς αιώνες, των εγκαταστάσεων των πυρηνικών εργοστασίων συμπεριλαμβανομένων.

Και όλα αυτά σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις καταστροφικές συνέπειες ενός ατυχήματος από βλάβη στον αντιδραστήρα,  είτε στις δεξαμενές φύλαξης των αποβλήτων, είτε κατά τη μεταφορά τους, είτε από ένα τρομοκρατικό χτύπημα.

Τι απομένει ως επιχείρημα? Οτι η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με ρύπους που ενισχύουν την αλλαγή του κλίματος. Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας επικαλούνται το Πρωτόκολλο του Κιότο, τις εκθέσεις για την κλιματική αλλαγή. Τους απαντάμε: Είναι ένας ακόμα μύθος η καθαρή και χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια από αντιδραστήρες. Τόσο η μόλυνση με ραδιενεργά αέρια κατά τη λειτουργία τους, όσο και η ρύπανση με μεγάλες ποσότητες αερίων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία διαχείρισης του πυρηνικού καυσίμου και των αποβλήτων, καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.

Και κάτι τελευταίο: Ναι να κλείσουμε το κεφάλαιο πετρέλαιο. Όχι όμως να ανοίξουμε το κεφάλαιο πυρηνικά. Δεν πολεμάς τη χολέρα με την πανούκλα.

Η λύση βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι οι τομείς, στους οποίους έξακολουθεί η ευλογημένη χώρα του Αιόλου και του Ήλιου Απόλλωνα να βρίσκεται στον πάτο, παρά τα αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Οι ευθύνες όλων και πρωτίστως αυτών που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις, κάτι παραπάνω από προφανείς.

 

 Επιστροφή

 

Στο κόκκινο τα χρέη των δήμων

Στο "κόκκινο" βρίσκονται τα ταμεία πολλών δήμων, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την εύρυθμη λειτουργία τους. Με τα χρέη των ΟΤΑ να ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ και δύο στους τρεις δήμους να έχουν συνάψει δάνεια για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, οι αιρετοί έχουν φθάσει στο σημείο να ζητούν την παρέμβαση του ιδίου του πρωθυπουργού για ρύθμιση οφειλών, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα βάλουν λουκέτο.

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση αρκετούς δήμους είναι κυρίως δύο. Πρώτον, η κακοδιαχείριση τα τελευταία χρόνια σε αρκετούς από αυτούς και, δεύτερον, η απροθυμία της κυβέρνησης να τους αποδώσει όλους τους πόρους που τους αναλογούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από το 2002 μέχρι σήμερα οι παρακρατηθέντες πόροι της Αυτοδιοίκησης έχουν φθάσει τα 582 εκατ. ευρώ. Απλήρωτοι συμβασιούχοι, προμηθευτές που απειλούν με κατασχέσεις δημοτικής περιουσίας αν δεν λάβουν όσα τους χρωστούν, απλήρωτες δόσεις δανείων και απαιτήσεις ασφαλιστικών ταμείων είναι τα αποτελέσματα της κατάστασης αυτής.

Ο κατάλογος με τους δήμους που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα είναι μακρύς: Πειραιάς, Άνω Λιόσια, Μενίδι, Νίκαια, Πέραμα, Περιστέρι, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Βύρωνας. Χθες, σ' αυτόν προστέθηκε και ο δήμος Αμαρουσίου. Σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι κληρονόμησε χρέος ύψους 280 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ πρόσθεσε ότι το έλλειμμα του δήμου σε μηνιαία βάση αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Πατούλης ανέφερε ότι οι δανειακές οφειλές, μαζί με τα ληξιπρόθεσμα, τις προσαυξήσεις και τους τόκους υπερημερίας, ανέρχονται σε περίπου 156 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις του Αμαρουσίου οδηγούνται πλέον σε κλείσιμο, αφού λειτούργησαν με μοναδικό σκοπό να προσλάβουν προσωπικό με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Ζήτησε έτσι την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για να βρεθεί λύση.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε ζητήσει πρόσφατα και ο δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρέος των 146 εκατ. ευρώ που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ με κινητοποιήσεις διεκδικεί πόρους για την αντιμετώπιση των χρεών του δήμου Νίκαιας - φθάνουν τα 43 εκατ. ευρώ - ο δήμαρχος της πόλης Στ. Μπενετάτος. Πάντως, και στο δήμο της Αθήνας τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Νικ. Κακλαμάνη τα χρέη μόνο στον ΟΤΕ φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ.

Γαλανοπούλου Μαρία  Αυγή 28-2-07

 

 Επιστροφή

 

"Real Estate: Big business στις αναπλάσεις" τιτλοφορείται άρθρο του δημοσιογράφου, κ. Κ. Λάμπρου, στην ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα capital.gr.  

 Οι αναπλάσεις εμφανίζονται ως το τελευταίο εύρημα των επενδυτών ακινήτων πού καίγονται για υπεραξίες.  Στόχος τους είναι υποβαθμισμένα ή ανενεργά εν δυνάμει φιλέτα σε προνομιακά σημεία της πόλης, κατάλληλα ως υπερτοπικοί πόλοι ψυχαγωγίας και αναψυχής, πολυχώροι πολιτισμού και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, κλπ.  

 Το άρθρο θέτει τον καλοπροαίρετο αναγνώστη προ του διλήμματος: Ή σκουπίδια και υποβάθμιση στους χώρους που δεν έχουν ακόμα κτισθεί ή...  πράσινο με big business!  Το σκέτο φροντισμένο δάσος, δημόσιο αγαθό και ανάσα ζωής με ελάχιστο κόστος, είναι, λέει, οικονομικώς ανέφικτο! Όσοι διαφωνούν, λαϊκίζουν και πρέπει ν' αλλάξουν ριζικά νοοτροπία! Οι ασύδοτες σπατάλες ΟΤΑ και κεντρικής Διοίκησης σε πλήθος αχρήστων έργων και προγραμμάτων αποσιωπώνται πλήρως. 

 Το Δάσος Συγγρού είναι σαφέστατα εν δυνάμει φιλέτο σε προνομιακό σημείο του λεκανοπεδίου. Ως υπερτοπικός πόλος ψυχαγωγίας και αναψυχής θα ήταν χρυσωρυχείο. Το small business βρίσκεται ήδη εντός του: όποιος πληρώνει, χρησιμοποιεί όποιους χώρους θέλει, για ό,τι θέλει. Το κύριο νομικό ανάχωμα στην εμπορευματοποίηση, ο σκοπός του Κληροδοτήματος, δηλ., η αποκλειστική του χρήση για εκπαίδευση γεωργών και κηπουρών και μόνον, παραβιάζεται. Ποιός ή ποιοί ετοιμάζονται  για το επόμενο βήμα, την  "ανάπλαση";  Και τι μέλλει γενέσθαι στο Δάσος Συγγρού; 

 Το πλήρες άρθρο "Real Estate: Big business στις αναπλάσεις" εδώ.

 

 Επιστροφή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ  www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

27/2/2007

Σουφλιάς και κλιματική αλλαγή: Όταν το θράσος περισσεύει....

Καθυστερημένο αποκριάτικο καλαμπούρι ή πρόωρο πρωταπριλιάτικο αστείο θυμίζουν οι δηλώσεις του κου Σουφλιά περί “ολοκληρωμένης πολιτικής” της Ελλάδας σχετικά με την κλιματική αλλαγή, απαντώντας σε κριτική του Επίτροπου Περιβάλλοντος κου Δήμα.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 10 “μέτρα” που επικαλείται, τα 6 αφορούν εφαρμογή στη χώρα μας Ευρωπαϊκών Οδηγιών, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ ετοιμάζεται με πολυετή καθυστέρηση, το περί περιβαλλοντικών ελέγχων στις βιομηχανίες είναι εντελώς άσχετο (όπως επίσης και το περί αντιμετώπισης της ρύπανσης στις πόλεις) ενώ άφωνους μας αφήνει ο ισχυρισμός περί προώθησης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Και βέβαια παραλείπει να αναφέρει τις ενστάσεις του Υπουργείου του σε αρκετές από τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που ο ίδιος οικειοποιείται καθώς και στις τεράστιες καθυστερήσεις στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική νομοθεσία..

Όσο και να δικαιολογείται ο κος Σουφλιάς, δεν μπορεί να κρύψει την ουσιαστική απουσία εθνικής στρατηγικής για το σημαντικότερο περιβαλλοντικό -και όχι μόνο- πρόβλημα της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή:

Στην ηλεκτροπαραγωγή εξακολουθούμε να έχουμε τον πιο “βρώμικο” ηλεκτρισμό στην Ευρώπη λόγω της εμμονής στην καύση λιγνίτη και μαζούτ (στα νησιά) ενώ χρόνο με το χρόνο η χώρα πέφτει στην κατάταξη των χωρών με βάση την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών.

Στις μεταφορές αυτοκινητόδρομοι συνεχίζουν να κατασκευάζονται τη στιγμή που ο σιδηρόδρομος έχει μείνει δεκαετίες πίσω σε επενδύσεις και κανένα μέτρο αποθάρρυνσης της χρήσης ΙΧ στις πόλεις δεν προχωρεί ουσιαστικά.

Στις οικοδομές εξακολουθούμε να κατασκευάζουμε ενεργοβόρα κτίρια, με τη θέρμανση κτιρίων να είναι ο τομέας με την μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών αερίων την τελευταία 15ετία

Τέλος, η απουσία συγκεκριμένων κινήτρων σε συνδυασμό με την χαμηλή φορολόγηση και τιμολόγηση της ενέργειας δεν αφήνουν κανένα σημαντικό περιθώριο εξοικονόμησης.

Μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ριζικά μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και ο δρόμος είναι δεδομένος: εξοικονόμηση-ορθολογική χρήση ενέργειας και μέγιστη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό που λείπει είναι η σχετική πολιτική βούληση, πολύ περισσότερο από έναν Υπουργό που 2 χρόνια τώρα έχει κάνει τα λιγότερα για το περιβάλλον από οποιονδήποτε προκάτοχό του.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για πληροφορίες

Τάσος Κρομμύδας

6945940916

 

 Επιστροφή

 

Κατάργηση της Ανεξαρτησίας - Αυτονομίας των Ενώσεων Καταναλωτών και ποδογέτησή τους από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τους καταναλωτές

ΟΧΙ στις Κυβερνητικές Οργανώσεις Καταναλωτών

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΒΙΟΖΩ

Αθήνα, 24-2-2007

Μετατροπή των μη κυβερνητικών Οργανώσεων Καταναλωτών σε εξαρτημένες από την εκάστοτε κυβέρνηση οργανώσεις καταναλωτών, προβλέπει το προσχέδιο νόμου, που κατέθεσε στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ, που συνήλθε χθές και η οποία διέκοψε τις εργασίας της για τις 14 Μαρτίου 2007, ώστε να ενημερωθούν όλα τα μέλη και να μελετηθεί καλά το νέο προσχέδιο νόμου για το καταναλωτικό κίνημα.

Πιο συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ, διαφωνεί, μετά από μία γρήγορη παρουσίαση του προσχεδίου με τα σημεία:

       Στο άρθρο 22 αναφέρεται ότι η εκπροσώπηση των καταναλωτικών οργανώσεων και του κινήματος δεν θα γίνεται από εκλεγμένους αλλά από τους διορισμένους αντιπροσώπους των καταναλωτών, από τον Υπουργό Ανάπτυξης στο Εθνικό Συμβούλιο Αγοράς και Καταναλωτή (ΕΣΑΚ) !!! Η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ  θεωρεί ότι όλο το άρθρο 22 είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό, πέρα για πέρα αντιδημοκρατικό και απαιτεί να αποσυρθεί.

       Η επίσημη με την βούλα κατάλυση της ανεξαρτησίας των Ενώσεων Καταναλωτών από τα τραστ, τις αλυσίδες και τα μεγάλα συμφέροντα εισάγεται στο άρθρο 19, όπου κατοχυρώνεται η εξαγορά ή η δημιουργία ενώσεων καταναλωτών από κερδοσκοπικά συμφέροντα. Εισάγονται για πρώτη φορά στην §6 οι δωρεές! Και κατοχυρώνεται στην §8, με άρνηση βέβαια, ότι «Λοιπά φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται σε εμπορικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούν ενώσεις καταναλωτών με ποσό πέραν των 1.000 ευρώ ανά έτος». Δηλαδή μια μεγάλη εταιρεία κάνει την δική της καταναλωτική οργάνωση, που της δίνεται από την «κόρη την σοσιαλίστρια», μια γερή δωρεά και ο κάθε υπάλληλός της δίνει μια φορά τον χρόνο 1000 ευρώ! Και το μεγάλο φαγοπότι από τους δήθεν «εκπροσώπους των καταναλωτών» έχει αρχίσει!

       «Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω» είναι το πνεύμα της §10 του άρθρου 19, όπου με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης συστήνεται τριμελής επιτροπή πιστοποίησης των Ενώσεων Καταναλωτών! Και πιο κάτω στην §23 συμπληρώνει με απαράδεκτο τρόπο τις αρμοδιότητες της επιτροπής πιστοποίησης με δικαίωμα ότι αν μια ένωση «ΔΕΝ συμμορφωθεί με τας υποδείξεις» διαγράφεται! Και μάλιστα χωρίς δικαστική απόφαση.

Δηλαδή αν η ΒΙΟΖΩ είναι ενάντια στα μεταλλαγμένα ή στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, και έρχεται σε αντίθεση έτσι με τις κατευθυνόμενες επιστημονικές απόψεις ότι δήθεν «τα μεταλλαγμένα κάνουν καλό στην υγεία», τότε η επιτροπή πιστοποίησης μπορεί να θεωρήσει ότι η ΒΙΟΖΩ παραπλανεί και διαδίδει «στο καταναλωτικό κοινό αναληθών πληροφοριών», καθώς και ότι γίνεται «παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου», και χωρίς καν δικαστική απόφαση να την διαγράψει από Ένωση Καταναλωτών !!!

Επειδή το σχέδιο παρουσιάστηκε μία μέρα πριν από την Γενική Συνέλευση και δεν ήταν δυνατόν να μελετηθεί σε όλο του το βάθος, η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ, διέκοψε τις εργασίες της για τις 14 Μαρτίου 2007, ημέρα Τετάρτη, εξουσιοδότησε το ΔΣ να βρεί αίθουσα και τόπο και να αναρτήσει ανακοινώσεις και το σχέδιο νόμου, ώστε να ενημερωθούν οι καταναλωτές, να μελετηθεί το σχέδιο και να προετοιμαστεί καλύτερα η συζήτηση.

Γιωργάκης Κωστής

Πρόεδρος του ΔΣ της ΒΙΟΖΩ

Για να δείτε το νέο σχέδιο νόμου για τους καταναλωτές, πατήστε εδώ

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

ΒΙΟΖΩ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210-522.23.23, 697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org

Στείλτε την γνώμη σας στην ΒΙΟ.ΖΩ

 

 Επιστροφή