ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 6

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 6

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20)

Ένας χώρος για την πόλη στο 4ο ΕυρΚΦ, Για τα ζητήματα πόλης στο 4ο Ευρ.Κ.Φ,  Οι περιοχές που ευνοούνται από τις παρεμβάσεις Δήμου Αθηναίων – ΥΠΕΧΩΔΕ, Η επιτυχία των υπερκαταστημάτων κάνει τους ξένους να «φλερτάρουν» με την ελληνική αγορά, Megara Minus Του Κωστη Χατζημιχαλη, Κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη από Σπ. Χαλβατζή και Φ. Κουβέλη, Ευρωπαϊκά παραδείγματα Πόλεων, Μονοπώλιο 80% στα Δημόσια Έργα, Πώς γίνονται οι καταπατήσεις με τις ευλογίες του δημοσίου, Υπουργοποίηση της Δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη, σαν μια αντιπροσωπευτική περίπτωση εκφρασμένης συνέπειας …πολιτικού λόγου!, Η δήμαρχος και το περιβάλλον,  το επίπεδο της ποιότητας ζωής στην Αττική από δορυφόρο, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΗΠΟΥ & ΤΟΥ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ, μολότοφ ενάντια σε κάμερες, αντί φυτεύσεων, καθαρισμός και αποψίλωση των λόφων της Αθήνας, "Λουκέτο" σε κέντρα διασκέδασης,  Οι Πρότυπες Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων (ΠΛΑΒΙΠ) παραμένουν στην πόλη, Το ΣτΕ για ασφαλή βενζινάδικα, ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ –εκδηλώσεις 16-17 Μαΐου 2006, Mητρώο για τις λακκούβες και τις κακοτεχνίες, Xιλιάδες αρχαία της Aττικής Οδού μένουν στον... δρόμο, Αθήνα: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ σε ποιότητα ζωής, Γρήγοροι ρυθμοί αστικοποίησης την τελευταία δεκαετία, πλούσια περιβαλλοντική πληροφορία από το ΕΚΚΕ, Η ζωή στα πρώην προάστια της Αθήνας, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, Nέο SΟS από τον Σαρωνικό, Να προάγουμε τη συνείδηση της Δυτικής Αττικής, Σχέδιο σωτηρίας για την πρωτεύουσα από το ΕΜΠ, Το Φόρουμ και οι ελεύθεροι χώροι, Ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας 40 δισ. ευρώ των ΔΕΚΟ,  Ποδοσφ. Ομάδες, χάρισμα χρεών και δικαιώματα ΕΡΤ: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΩ την ΕΡΤ στο λογαριασμό ΔΕΗ;;,

 

επιστροφή στην αρχή

 (παρακαλούμε διαδώστε σε όσους/ες πιθανά ενδιαφέρονται)

Ένας χώρος για την πόλη στο 4ο ΕυρΚΦ

Φίλοι/ες από πόλεις της Ευρώπης,

Θα θέλαμε να προτείνουμε το στήσιμο ενός χώρου για την πόλη στα πλαίσια του 4ου ΕυρΚΦ, που θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στην Αθήνα.

Γιατί?

Πιστεύουμε (μετά τις εμπειρίες σε Φλωρεντία, Παρίσι, Λονδίνο) πως είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ειδικός χώρος συνάντησης, διαλόγου και δικτύωσης για τους ακτιβιστές σε θέματα πόλης από όλες τις μεριές -ή και πέρα από- την Ευρώπη.

Ένας χώρος για την πόλη με σεμινάρια και εργαστήρια, μια «βιτρίνα» τοπικών αντιστάσεων και δημιουργίας, διακριτός αλλά και σε επικοινωνία με τα άλλα θέματα και τους διάφορους συμμετέχοντες στις διαδικασίες του ΕυρΚΦ και των υπο-δημιουργία αυτόνομων χώρων..

Σήμερα:

Οι πόλεις έχουν κεντρική θέση στις νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές πολιτικές, τις αντιφάσεις και συνέπειές τους. Οι πόλεις «ανταγωνίζονται» για την προσέλκυση κεφαλαίου, για θεαματικές τεράστιες διοργανώσεις, λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας ενάντια στον «άλλο» ή στον «εσωτερικό εχθρό», κυριλοποιόντας περιοχές ενώ απαξιώνονται άλλες. Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντικά προβλήματα, κοινωνικές ασυνέχειες, απουσία δημοκρατίας

– ζητήματα για τα οποία μάχονται οι κοινωνικές / πολιτικές συλλογικότητες της πόλης. Τα

κοινωνικά κινήματα στον αστικό χώρο διαμορφώνουν έναν αντιθετικό λόγο και πειραματίζονται με εναλλακτικές...

Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε τα παραπάνω και να μάθουμε ο ένας από την άλλη. Έτσι, συγκροτήσαμε μια μικρή ομάδα εργασίας εδώ στην Αθήνα, σκοπός της οποίας είναι η διευκόλυνση της δικτύωσης, συζήτησης και σχεδιασμού ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες/ πρωτοβουλίες / άτομα στην Ευρώπη. Σκόπιμα αφήσαμε το πλαίσιο αρκετά ανοιχτό, ώστε η διαδικασία να είναι ανοιχτή και πολλαπλή.

(Ενδεικτικά) θέματα προς συζήτηση:

- Ο πολιτισμός της Ολυμπιάδας δεν είναι δικός μας!

- Επιχειρηματικές πόλεις - Τοπική/περιφερειακή αναδιάρθρωση u964 του κράτους

- Κοινωνικός διαχωρισμός – Εξέγερση στην πόλη

- Εμπειρίες των κινημάτων πόλης την εποχή του ‘glocalisation’

- Εναλλακτικές στην καθημερινή ζωή και δημιουργικότητα στην πόλη

- ...

Πως να προχωρήσουμε:

1. Διαδώστε την ιδέα σε άλλα άτομα και ομάδες που πιθανά ενδιαφέρονται να εμπλακούν.

Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα email στην οποία σας προσκαλούμε να γραφτείτε για να αρχίσουμε να συζητάμε μια πιθανή δομή συμμετοχής και επίσης να συγκεκριμενοποιήσουμε τα θέματα που θέλουμε να καταπιαστούμε. Αν ενδιαφέρεστε να γραφτείτε στη λίστα, απλά στείλτε ένα email στη διεύθυνση urbanforum06@lists.riseup.net ή επισκεφθείτε τη σελίδα http://lists.riseup.net/www/info/urbanforum06

(Η λίστα email θα περιλαμβάνει και άτομα / ομάδες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες – συνεπώς η

κυρίαρχη γλώσσα εργασίας θα είναι τα αγγλικά. Ωστόσο, μπορείτε να γράφετε και στα ελληνικά

και θα αναλάβουμε –στο μέτρο των δυνατοτήτων μας– να μεταφράζουμε τα email σας.)

2. Υπάρχουν οι εξής δυνατότητες για συμμετοχή κατά τη διάρκεια του ΕυρΚΦ:

- Το στήσιμο ενός ειδικού χώρου για την πόλη (κοντά στους άλλους χώρους που θα

οργανωθούν) όπου θα μπορεί να εκτεθεί η δουλειά διάφορων ομάδων, να οργανωθούν

εργαστήρια και συζητήσεις και να αράζουμε. Θα υπάρχει εξοπλισμός για να προβάλλονται βίντεο, να στηθούν εκθέσεις φωτογραφίας και να παρουσιαστεί το όποιο υλικό υπάρξει.

- Να προτείνουμε σεμινάρια (ένα, δύο, ...) που θα συμπεριληφθούν στο επίσημο

πρόγραμμα του ΕυρΚΦ και θα υποστηριχθούν από μετάφραση. Το κόστος κάθε σεμιναρίου

μάλλον θα είναι περίπου 300 Ευρώ και θα προτείναμε να μαζέψουμε χρήματα και να ζητήσουμε από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν να συνεισφέρουν (αν αυτό είναι δυνατό) με ότι μπορούν.

Η διαδικασία για την οργάνωση ενός σεμιναρίου περιγράφεται στις οδηγίες του ΕυρΚΦ και

βασικά περιλαμβάνει την υποβολή μιας πρότασης που πρέπει να υποστηριχθεί από όσο το δυνατό περισσότερες ομάδες. Για περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία του προγράμματος του ΕυρΚΦ: www.fse-esf.org)

Στέλνουμε αυτές τις ιδέες ως προτάσεις – ανοιχτές σε αλλαγές, αναμορφώσεις και αλλαγές –ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία u948 διαλόγου και συνεργασίας, στην οποία ελπίζουμε ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε και να συνδιαμορφώσετε. Περιμένουμε τις απαντήσεις και συνεισφορές σας το συντομότερο δυνατό – ειδικά καθώς η διαδικασία διαβούλευσης για το ΕυρΚΦ έχει ξεκινήσει και θα προχωρήσει μέχρι την επόμενη Προπαρασκευαστική Συνέλευση στη Βιέννη, στις αρχές Ιανουαρίου 2006.

12-12-2005 ΟμάδαΕργασίαςΓιαΤοΧώροΓιαΤηνΠόληΣτηνΑθήνα

επιστροφή στην αρχή

Για τα ζητήματα πόλης στο 4ο Ευρ.Κ.Φ.

Είναι σε όλους και όλες γνωστό ότι το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ θα γίνει 4-7 Μαΐου στο Ελληνικό. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι πως σε αυτό, τα ζητήματα που αφορούν την πόλη και τα κινήματά της θα «έχουν την τιμητική τους»: Μετά την τελευταία ευρωπαϊκή προπαρασκευαστική της Βιέννης, προστέθηκε μια επιπλέον (η 17η) θεματική περιοχή στις ήδη υπάρχουσες, με τίτλο «Local Mobilizations – Urban Politics».
Οι λόγοι πολλοί: η προπέρσινη θετική εμπειρία του αυτόνομου Λονδρέζικου Urban Forum το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων και δικτύων για μεγαλύτερη «διακριτότητα» και ορατότητα των ζητημάτων πόλης, η συγκυρία στην Ελλάδα όπου πολλές τοπικές κινήσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια «ανασκουμπώνονται» για δύσκολες μάχες.
Για την οργάνωση του «Χώρου για την Πόλη στο 4ο Ευρ.Κ.Φ.», που θα περιλαμβάνει τόσο γεγονότα διαλόγου (σεμινάρια, εργαστήρια) αλλά και ένα θεματικό χωρίο όπου θα εκτεθούν έντυπα υλικά, θα προβάλλονται εικόνες και θα γίνονται μικρότερες συζητήσεις, έχει συγκροτηθεί εδώ και δυο μήνες περίπου μια ευρωπαϊκή λίστα e-mail, προσπελάσιμη στη διεύθυνση http://lists.riseup.net/www/info/urbanforum06.
Σε αυτή, αλλά και στον ηλεκτρονικό χώρο όπου κατατίθενται οι προτάσεις για τα γεγονότα του Ευρ. Κ.Φ. http://workspace.fse-esf.org/ έχουν ήδη υπάρξει συνεισφορές συλλογικοτήτων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ελλάδα. Αν και η διαδικασία υποβολής προτάσεων συνεχίζεται για όλο το Φεβρουάριο, φαίνεται πως στο 4ο Ευρ.Κ.Φ. θα συγκροτηθούν τραπέζια διαλόγου και θα ανταλλαχθεί εμπειρία γύρω από ζητήματα όπως: νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις στον αστικό χώρο, πόλη και κοινωνικός αποκλεισμός, δημοκρατία και συμμετοχή στην πόλη, κινήματα και αντιστάσεις κ.ά.
Αυτό που μοιάζει να λείπει ακόμη από όλη αυτή την ανοιχτή πανευρωπαϊκή διαδικασία είναι η μαζικότερη ενεργή συμμετοχή τοπικών κινήσεων και ενεργών πολιτών από όλη την Ελλάδα.
Μια καλή πρώτη ευκαιρία είναι η πανελλαδική συνέλευση του Ελλ.Κ.Φ. το διήμερο 18-19 Φλεβάρη στο Πολυτεχνείο. Στα πλαίσιά της, προτείνουμε να ξανασυναντηθεί (μετά από καιρό) η θεματική «Πόλη και Περιβάλλον», για να παρουσιαστούν αναλυτικά όσα αφορούν τα ζητήματα πόλης στο 4ο Ευρ.Κ.Φ. και να συζητηθεί η περαιτέρω παρέμβαση μας.
Όσοι και όσες ενδιαφέρεστε προσέλθετε! Χ.Κ. ΕΠΟΧΗ 12-2-06

επιστροφή στην αρχή

Οι περιοχές που ευνοούνται από τις παρεμβάσεις Δήμου Αθηναίων - ΥΠΕΧΩΔΕ

Συνολικά, 38 σημεία της Αθήνας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα θα επηρεαστούν ευνοϊκά από τις διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται στην αγορά ακινήτων του Δήμου Αθηναίων. Ο δήμος σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ επεξεργάζονται Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.), που θα διαφοροποιούν αισθητά την ισχύουσα εικόνα.

Συνολικά, 38 σημεία της Αθήνας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα θα επηρεαστούν ευνοϊκά από τις διατάξεις των Π.Δ. που θα εκδοθούν για κάθε περιοχή ξεχωριστά. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν το Κολωνάκι, ο Νέος Κόσμος, τα Σεπόλια, το Γουδί, οι Αμπελόκηποι, η Κυψέλη, του Γκύζη, ο Κολωνός, τα Aνω Πατήσια, ο Aγιος Ελευθέριος, τα Πετράλωνα (Aνω και Κάτω), το Κουκάκι, ο Βοτανικός, το Παγκράτι και τα Ιλίσια.

Oπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι αλλαγές θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους που κατοικούν στις παραπάνω γειτονιές. Ποια είναι όμως η φιλοσοφία των πολεοδομικών παρεμβάσεων; Σύμφωνα με πληροφορίες, κατ' αρχάς, το σύνολο των νέων οικοδομών αναμένεται να είναι χαμηλότερο σε ύψος, από ένα έως και δύο ορόφους, ανάλογα με την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, κάτι που καθυστέρησε να συμβεί στην Αθήνα, από τη στιγμή που η οικοδομή έπαψε προ πολλών ετών (αναφερόμαστε πάντα στο κέντρο της πόλης) να έχει τον χαρακτήρα «κοινωνικού αγαθού», όπως ίσχυε κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Τότε θεσπίστηκαν για πρώτη φορά «κοινωνικοί» συντελεστές δόμησης (σε συνδυασμό με το θεσμό της αντιπαροχής), προκειμένου να στεγαστούν όλοι εκείνοι που έρχονταν στην Αθήνα από την περιφέρεια, σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, στο πλαίσιο της κορύφωσης του κύματος αστυφιλίας. Οι λόγοι αυτοί εξέλιπαν την τελευταία 20ετία, αλλά η πόλη συνέχισε να αναπτύσσεται οικοδομικά με τους ίδιους όρους, φτάνοντας σήμερα να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά, όσον αφορά τη συγκέντρωση κατοίκων ανά οικοδομικό τετράγωνο.

Τροποποιήσεις όμως -και μάλιστα σημαντικές- θα γίνουν και όσον αφορά τις χρήσεις γης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα από τα παρακάτω σημεία, αλλά και σε άλλα, όπως η περιοχή Νιρβάνα, η Ριζούπολη, το Γηροκομείο στους Αμπελοκήπους, το Δουργούτι, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Αττικής, ο Aγιος Παύλος και το Γκαζοχώρι, δρομολογούνται σημαντικές παρεμβάσεις, που αφορούν την απομάκρυνση των οχλουσών χρήσεων, όπως τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ, αυξάνονται οι χώροι πρασίνου, με τη θεσμοθέτηση νέων και ενισχύεται το δίκτυο των πεζόδρομων. Παράλληλα, οι περιοχές μετατρέπονται σε αμιγούς κατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση πλην της κατοικίας.

Για παράδειγμα, στο Κολωνάκι όλες οι οδοί που καταλήγουν στον περιφερειακό του Λυκαβηττού μετατρέπονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (πενταετία) να απομακρυνθούν όλες οι χρήσεις, που σήμερα δεν αφορούν κατοικία.

Από το Μάρτιο του 2005, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει στα χέρια του πολεοδομικές μελέτες για τις περισσότερες από τις προαναφερθείσες περιοχές, ενώ για τις υπόλοιπες οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί ακόμα νωρίτερα. Φαίνεται όμως ότι πλέον δεν απέχουμε από την έκδοση των Π.Δ., μιας και διαπιστώνεται η απαραίτητη πολιτική βούληση για μια τέτοια σημαντική αλλαγή.

Σημειωτέον ότι οι συνέπειες στην αγορά ακινήτων των εν λόγω περιοχών της Αθήνας μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν για τις αξίες των ακινήτων. Στοιχεία όπως το πράσινο, οι πεζόδρομοι και η μη παρουσία οχλουσών χρήσεων έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την αξία των ακινήτων μιας περιοχής και όχι μόνο των νεόδμητων.

Αντίστοιχες θετικές συνέπειες θα έχει και ο περιορισμός του συντελεστή δόμησης για τις νέες κατασκευές, μιας και θα επιτραπεί μια ηπιότερης μορφής δόμηση. Ωστόσο, πλέον το συντριπτικό τμήμα της Αθήνας έχει οικοδομηθεί, με αποτέλεσμα οι λιγοστές νέες οικοδομές που γίνονται κάθε χρόνο να μην αρκούν για να αλλάξουν ιδιαίτερα το τοπίο.

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των αλλαγών είναι βεβαίως η απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων των Π.Δ., που όπως έχουμε αναφέρει βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας πριν από την έκδοσή τους. Μάλιστα, για 10 περιοχές υπάρχουν ήδη Π.Δ., τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται πλήρως μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να απαιτείται περαιτέρω εγρήγορση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καθημερινή 14-2-06

επιστροφή στην αρχή

Η επιτυχία των υπερκαταστημάτων κάνει τους ξένους να «φλερτάρουν» με την ελληνική αγορά

Attica, Mall και Markt, «κράχτες» για νέους επενδυτές

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

Την όρεξη μεγάλων επενδυτών και πολυεθνικών επιχειρήσεων από τον χώρο του λιανεμπορίου και των εμπορικών κέντρων έχει ανοίξει η επιτυχία των πρώτων μεγάλων αναπτύξεων του είδους στη χώρα μας.

Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας του Attica στο κέντρο της Αθήνας, του The Mall και του πρώτου υπερκαταστήματος της Media Markt στο Μαρούσι, αλλά και του Mediterranean Cosmos και του City Gate στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζονται από τις εταιρείες - ιδιοκτήτριες απολύτως επιτυχημένοι, άποψη που φαίνεται να αφουγκράζεται και η αγορά.
Ετσι, πληθαίνουν και οι επενδυτές ακινήτων που πλέον καλοβλέπουν την ελληνική αγορά, αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες από το χώρο του λιανεμπορίου (retailers) που επιδιώκουν παρουσία στην Ελλάδα.
Νέοι εμπορικοί πόλοι
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι προσπάθειες ανάπτυξης και νέων εμπορικών πόλων στην Αττική. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η προωθούμενη από τον όμιλο Θεοδωρίδη ανάπτυξη επί της οδού Πειραιώς, η ριζική ανακαίνιση του παλαιού Μινιόν, οι προσπάθειες της Sierra Χαραγκιώνης τόσο στο μέτωπο του Aegean Park στον Πειραιά όσο και σε αυτό της μετατροπής ολυμπιακών ακινήτων σε εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, η ανάπτυξη εμπορικού κέντρο στην Κάντζα από το γκρουπ LSGIE (La Societe Generale Immobilliere Espana) που έχει συμφωνήσει να αγοράσει την έκταση από τη REDS του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής, η οποία με τη σειρά της προωθεί την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου στο άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας της στη Γυαλού.
Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι εξελίξεις στο διαγωνισμό του ΟΕΚ για τη μετατροπή σε εμπορικό κέντρο της Διεθνούς Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά και η ολοκλήρωση των εμπορικών αναπτύξεων στην περιοχή του αεροδρομίου.
Και σύνθετες υποδομές
Την ίδια στιγμή, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη και άλλου τύπου σύνθετων εμπορικών υποδομών, όπως θεματικά πάρκα, μικτές οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις, ψυχαγωγικά πάρκα, κέντρα τύπου factory outlet και big box (μεγάλα εκπτωτικά κέντρα πώλησης προϊόντων από μεγάλες αλυσίδες).
Το γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζει υψηλούς δείκτες κατανάλωσης εδώ και πολλά χρόνια οδηγεί όλο και περισσότερες ξένες αλυσίδες από διάφορους χώρους (ένδυση, υπόδηση, λιανεμπόριο, ψυχαγωγία, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη κ.ά.) να επιδιώκουν την επέκτασή τους εδώ. Ο ανταγωνισμός είναι έντονος, όπως αποδεικνύει, π.χ., η μάχη που δίνεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε εγχώριες και ξένες δυνάμεις σε όλους σχεδόν τους τομείς του εμπορίου.
Μεγάλα ονόματα
Πέρα από τα γνωστά ονόματα, αυτή την περίοδο και άλλες σημαντικές αλυσίδες του εξωτερικού ψάχνουν την ελληνική αγορά. Μεταξύ αυτών η Debenhams, η Η&Μ, αλλά και η Fnac και η Media Markt για νέα σημεία πώλησης. Την ίδια στιγμή, η Zara και τα Starbucks διευρύνουν διαρκώς το δίκτυό τους, ενώ τα ΙΚΕΑ ετοιμάζονται για το τρίτο τους κατάστημα. Η Leroy Merlin (βασικός ανταγωνιστής της Praktiker) οργανώνει την είσοδό της στην Ελλάδα, όπως και η αλυσίδα σουπερμάρκετ Aldi. Από το Μάρτιο ξεκινά την παρουσία της στην Ελλάδα και η Tengelmann, μέσω των καταστημάτων Plus. Ανάλογη επιθυμία έχει εκφραστεί και από αλυσίδες σαν τη Wal Mart, την Tesco, την αλυσίδα καλλυντικών Parfois, τη Vasco Santos κ.ά. Επίσης, η εταιρεία Bata έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Elite, η γερμανική αλυσίδα Bijou Brigitte σχεδιάζει την ανάπτυξη δικτύου με επτά σημεία πώλησης στην Αττική, ενώ η Sephora επεκτείνεται και στην περιφέρεια (Βόλος, Κέρκυρα, Σέρρες, Ρόδος κ.ά.). Ο όμιλος Μαρινόπουλου φέρνει στη χώρα μας την αλυσίδα οπτικών Grand Optical, ενώ από τη Θεσσαλονίκη ξεκινούν τη δράση τους στην Ελλάδα τα καλλυντικά Douglas και τα καταστήματα αθλητικών ειδών Foot Locker.
Και στη Θεσσαλονίκη
Τη στιγμή που κορυφώνεται η μάχη στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις σημαντικότερες πιάτσες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση επιδεινώνεται για τις μικρές τοπικές αγορές, με οδυνηρές συνέπειες για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζονται ως καταστήματα.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, μόνον οι παραδοσιακές εμπορικές πιάτσες υψηλής προβολής (Ερμού και Τσακάλωφ στο κέντρο της Αθήνας, Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά, Μεταξά στη Γλυφάδα, Σωτήρος στον Πειραιά και Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη) δείχνουν σημάδια αντίστασης.
Αντιθέτως, σε μικρότερες τοπικές αγορές η κρίση των τελευταίων ετών επιδεινώνεται. Δεκάδες καταστήματα παραμένουν ξενοίκιαστα για πολλούς μήνες και τα ενοίκια συνεχώς πέφτουν. Η κατάσταση αυτή αφορά πλέον και περιοχές που ως όμορες των παραδοσιακών αγορών εμφάνιζαν μέχρι πρόσφατα σχετικά υψηλή ζήτηση, αλλά και εμπορικές πιάτσες σε μεγάλα προάστια (π.χ. Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέα Ιωνία - Νέο Ηράκλειο, Περιστέρι κ.α.).
Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία επίσης έρχεται αντιμέτωπη με την έναρξη λειτουργίας του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos.
Χωρίς «αέρα»
Πάντως, υπάρχει μερίδα αναλυτών που θεωρεί ότι ενδεχομένως θα υπάρξει επίδραση και στις παραδοσιακές αγορές, επειδή τα εμπορικά κέντρα προσφέρουν φθηνότερες και μεγαλύτερες λύσεις, χωρίς μάλιστα την υποχρέωση καταβολής «αέρα». Για παράδειγμα, στο The Mall οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονται μεταξύ 50 και 70 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως και δεν καταβάλλεται αέρας.
Οι τιμές αυτές είναι πολύ φθηνότερες από αυτές που ισχύουν στα πλέον προβεβλημένα εμπορικά σημεία της Αττικής.
Στην Ερμού ένα κατάστημα υψηλής προβολής ενοικιάζεται από 140 έως και 180 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, ενώ ο αέρας ξεκινά από τα 3.000 ευρώ/τ.μ. και μπορεί να φτάσει τα 4.500 ευρώ/τ.μ. Στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ τα μισθώματα κινούνται από 130 έως 170 ευρώ/τ.μ. και ο αέρας από 3.000 έως και 5.000 ευρώ/τ.μ. Επειδή η προσφορά στο κέντρο της Αθήνας είναι περιορισμένη όλο και αυξάνονται τα ενοίκια στη Σταδίου, όπου πλέον φτάνουν μέχρι και τα 160 ευρώ/τ.μ.
Στην Κολοκοτρώνη της Κηφισιάς τα ενοίκια είναι από 80 έως και 130 ευρώ/τ.μ. και ο αέρας ξεκινά από τα 2.500 ευρώ/τ.μ. και φτάνει μέχρι και τα 3.500 ευρώ/τ.μ. Από 80 έως 100 ευρώ/τ.μ. νοικιάζονται τα καταστήματα στην οδό Σωτήρος στον Πειραιά, με τον αέρα να κινείται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ/τ.μ. Στην οδό Μεταξά στη Γλυφάδα οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από τα 90 ευρώ/τ.μ. και μπορεί να αγγίξουν τα 150 ευρώ/τ.μ., με τον αέρα να είναι συνήθως 2.500-3.000 ευρώ/τ.μ.
Ακριβότερη αγορά στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή της οδού Τσιμισκή, όπου καταγράφονται μισθώματα έως και 130 ευρώ/τ.μ. με τον αέρα σε εξαιρετικές περιπτώσεις να φτάνει σε επίπεδα Κολωνακίου (έως και 5.000 ευρώ/τ.μ.). ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/02/2006

επιστροφή στην αρχή

Megara Minus Του Κωστη Χατζημιχαλη

Το παλαιό Megaron, η ολοκλήρωση πριν ένα χρόνο του νέου Megaron Plus, και το ομόλογό τους στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να υλοποιούν τη φαντασίωση του κ. Χρ. Λαμπράκη για "[...] δύο κέντρα που θα ακτινοβολούν και θα εκπέμπουν τα πολιτιστικά τους μηνύματα σε συντονισμό, ένα από την Αττική και το άλλο από τη Βόρεια Ελλάδα, μπορούν να γίνουν η αφετηρία της γένεσης μιας νέας πολιτιστικής πραγματικότητας στον τόπο μας"^1^.
Πράγματι, τα ιδρύματα στις δύο πόλεις έχουν δημιουργήσει αντίστοιχους αν και ανισοβαρείς πόλους μουσικού κυρίως πολιτισμού. Ωστόσο, η "νέα πολιτιστική πραγματικότητα" που επαγγέλλονται οι εμπνευστές και διαχειριστές των δύο ιδρυμάτων περιορίζεται στις ακριβές, αστυνομοκρατούμενες και γενναιόδωρα επιχορηγούμενες, από το κράτος και τους ιδιώτες, παραστάσεις. Οι σημαντικές κρατικές επιχορηγήσεις στα δύο "μη κρατικά" αυτά ιδρύματα είναι μια καλή προσομοίωση για το τι μας περιμένει και με τα "μη κρατικά πανεπιστήμια": τα ελληνικά ΑΕΙ μπορεί να βρεθούν σε αντίστοιχη θέση με την υποβαθμισμένη Εθνική Λυρική Σκηνή που δεν έχει δικό της κτίριο και δεν μπορεί να προγραμματίσει τις παραστάσεις της ή την παραμελημένη Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, που δεν έχει πόρους για να καλέσει ένα ξένο σολίστ και δεν έχει μόνιμο χώρο για τις πρόβες της.
Μηνύματα όμως εκπέμπουν και οι διαδικασίες που γέννησαν τα δύο μέγαρα, οι οποίες όχι μόνο δεν ακτινοβολούν πολιτισμό αλλά αντιθέτως καλύπτονται από το σκότος της διαπλοκής και του τσαμπουκά που διακρίνει τα "μεγάλα έργα" στον τόπο μας. Θυμίζω, για την ιστορία, ότι ο κ. Λαμπράκης και ο σύλλογος "Φίλων της Μουσικής", με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, αποπεράτωσαν το ημιτελές υφιστάμενο κτίριο επί της Βασ. Σοφίας και έδωσαν μια αξιοπρεπή αίθουσα συναυλιών στο αθηναϊκό κοινό. Μετά ήρθε η όρεξη για την όπερα και μερικές ακόμη αίθουσες για τι οποίες εξέδωσαν οικοδομική άδεια για υπόγειο, πολυώροφο πάρκινγκ και αποθήκες για τις ανάγκες του πρώτου μεγάρου, καταστρέφοντας έτσι το Πάρκο Ελευθερίας και απαλλοτριώνοντας μια πολυκατοικία. Οι έγκαιρες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις, πρώτα από το περιοδικό |Αντί|, έπειτα από άλλα έντυπα της Αριστεράς και οι κινητοποιήσεις των πολιτών αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΜΕ με τη σιωπή που επιβάλλει το Συγκρότημα. Τις πολλαπλές παρανομίες κάλυψαν εκ των υστέρων νομοσχέδια της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, όπως εξάλλου και το τεράστιο κόστος, που στέρησε από άλλα πολιτιστικά ιδρύματα πόρους από τα ΚΠΣ.
Στη Θεσσαλονίκη, μια αντιστοίχως "ακτινοβολούσα πολιτισμό" διαδικασία, όρισε με νόμο τα αρχιτεκτονικά σχέδια του μεγάρου χωρίς --άκουσον-άκουσον-- να έχει συμφωνηθεί το οικόπεδο όπου θα ανεγειρόταν. Αφού περιφέρθηκε σε διάφορες θέσεις, κατέληξε στη σημερινή, στην παραλία δίπλα στο Ποσειδώνιο. Όπως ήταν αναμενόμενο, και το Megaron της συμπρωτεύουσας κόστισε πολλαπλάσια του αρχικού προϋπολογισμού, απορρόφησε τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και φυσικά εγκαινιάστηκε κατόπιν εορτής.
Μηνύματα επίσης εκπέμπει και η αρχιτεκτονική των δύο μεγάρων, δυστυχώς χειρότερα και μονιμότερα από τις διαδικασίες κατασκευής τους. Οι δύο συμπρωτεύουσες έχασαν μια σπάνια ευκαιρία να αποκτήσουν δύο εμβληματικά κτίρια προβολής μέσα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και σε θέση της πόλης που να τους αρμόζει. Χάθηκε η ευκαιρία για δύο τοπόσημα διεθνούς εμβέλειας, ικανά να προσελκύουν επισκέπτες ως κτίσματα, πέραν των θεατών-ακροατών που τα επισκέπτονται έτσι κι αλλιώς. Το Megaron Plus κρύβει σε βάθος 40 μέτρων και κάτω από τεχνικό λόφο με γκαζόν τις παρανομίες του, αλλά και την ανώνυμη, χωρίς προσωπικότητα αρχιτεκτονική του. Γλίτωσαν έτσι όσοι σχεδίασαν το μείζον πρόβλημα αυτών των κτιρίων: την ογκώδη φόρμα τους, αυτή ακριβώς που έπλασαν με μαεστρία ο Χανς Σαρούν στο Βερολίνο, ο Γιορν Ούτσον στο Σίδνεϋ, ο Σαρλ Γκαρνιέ στο Παρίσι, ο Χένιγκ Λάρσεν στην Κοπεγχάγη και ο Φρανκ Γκέρι στο Λος Άντζελες και πολλοί άλλοι. Αν όμως η εναλλακτική πρόταση για επίγεια όπερα είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου ένας ακατέργαστος, νεο-βυζαντινός και άκρως συντηρητικός όγκος αντιπαρατίθεται στην οριζοντιότητα του Θερμαϊκού --προς τον οποίον στρέφει περιφρονητικά τα οπίσθιά του--, τότε χωρίς δισταγμό θα προτιμούσα να ήταν και αυτή υπόγεια ή για την ακρίβεια υποθαλάσσια. Ίσως έτσι να συνδυάζονταν και με φυσικό ενυδρείο και ίσως να γλίτωνε η πόλη από το άλλο υποθαλάσσιο έργο που της ετοιμάζουν.
Εκτός όμως από τις υπέργειες-υπόγειες διαφορές τους, τα δύο μέγαρα έχουν πολλά κοινά σημεία. Χαρακτηρίζονται από μια μικρομεσαία γυαλιστερή αισθητική, με προβλέψιμους χώρους, με ακριβές, λειτουργικές αλλά χωρίς φαντασία λεπτομέρειες. Όπως ακριβώς προκύπτουν όλα τα αντίστοιχα κτίρια από τις μελετοκατασκευές: άλλοι κάνουν τα προσχέδια, άλλοι την εφαρμογή και άλλοι την επίβλεψη. Το αποτέλεσμα; Μια ανώνυμη αρχιτεκτονική μέσου όρου, συμβατική για να μην ενοχλεί τους πολιτικούς που θα την εγκαινιάσουν, χωρίς να λέει τίποτα. Αρκεί να έχει πολύ μάρμαρο, γυαλί, επίχρυσα κολωνάκια, πάφλο και μικρά ανάγλυφα στα σόκορα των θεωρείων, ξύλινες επενδύσεις, βυζαντινίζουσες ψεύτικες αψίδες, πολυέλαιους στα φουαγιέ και εξεζητημένες καρέκλες για τα διαλείμματα. Όπως ακριβώς στα καθιστικά των μεγαλογιατρών στις βίλες του Πανοράματος (σχόλιο Νίκου Παπαμίχου) ή στις "εξαιρετικές αίθουσες μνημοσύνων" (σχόλιο Πέτρου Μαρτινίδη). Με δύο λόγια, Megara Minus.
1. |Το Βήμα|, 11.1.92, στην παρουσίαση των σχεδίων του μεγάρου της Θεσσαλονίκης.
Ο Κωστής Χατζημιχάλης διδάσκει στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών|

ΑΥΓΗ 5-2-06

επιστροφή στην αρχή

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Η άλλη Αθήνα»

«Εξαγγελία έμεινε η ανακύκλωση»

«Η σημερινή δημοτική αρχή έμεινε μακριά από τα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα της πόλης. Επένδυσε στην Ολυμπιάδα του 2004 ώστε να διαμορφώσει τη βιτρίνα μιας "λαμπερής Αθήνας", εγκαταλείποντας ουσιαστικά τις γειτονιές που δεν εντάχθηκαν στις ολυμπιακές παρεμβάσεις. Οι πόροι που διοχετεύτηκαν μονομερώς σε έργα εντός του ολυμπιακού δακτυλίου αποτελούν τώρα αντικείμενο διαμάχης δημάρχου και ΥΠΕΧΩΔΕ για το ποιος "πλήρωσε". Και οι δύο όμως είναι υπεύθυνοι για την απουσία σχεδίου και διάθεσης πόρων για αναπλάσεις στις γειτονιές, αναβάθμιση των κοινωνικών τους υποδομών και στήριξη της κατοικίας. Στο κορυφαίο για την πρωτεύουσα πρόβλημα των δημόσιων ελεύθερων χώρων το έργο της δημοτικής αρχής υπήρξε κατώτερο των αναγκών της πόλης. ...Στις εξαγγελίες έμεινε το ζωτικής σημασίας θέμα ανακύκλωσης των σκουπιδιών...».


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Συμπαράταξη για την Αθήνα» «Δεν είπε λέξη στον απολογισμό για...»

«Η κ. Μπακογιάννη στον απολογισμό της: Δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ότι με ευθύνη της δημοτικής αρχής έχουν χαθεί ελεύθεροι χώροι στα όρια του Δήμου της Αθήνας. Δεν είπε τίποτα για δεκάδες οικόπεδα που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχουν δεσμευτεί για σχολεία και αποδεσμεύονται επειδή δεν αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες τους. Δεν είπε ότι λείπουν δεκάδες παιδικοί σταθμοί στο Δήμο της Αθήνας και ότι τον περασμένο χρόνο απορρίφθηκαν πάνω από 2.000 αιτήσεις για φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Δεν είπε λέξη για την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς που προσεγγίζουν περίπου το 200% στην τριετία. Δεν είπε τι έκανε ώστε να μην έχουμε το 26% των σχολείων να λειτουργούν σε διπλοβάρδιες...».  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2006

επιστροφή στην αρχή

Γενικές "θεραπείες" για πιο ανθρώπινες πόλεις Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα         

Η ανάπτυξη των δικτύων αστικών μεταφορών, η εξοικονόμηση ενέργειας στα υφιστάμενα κτίρια, ο κατάλληλος σχεδιασμός χρήσεων γης ώστε να σταματήσει η κατανάλωση πολύτιμης περιαστικής γης είναι μερικά από τα γιατρικά που προτείνει η Κομισιόν ώστε να αντιμετωπισθεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος των πόλεων. Η Επιτροπή έχει δημοσιοποιήσει "τη στρατηγική της για το αστικό περιβάλλον" 11.1.2006 και προβάλλει ως επιτυχημένα παραδείγματα, προς μίμηση, τα αλληλοσυμπληρούμενα μέτρα και πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Κοπεγχάγη και τη Νάντη της Γαλλίας. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τέσσερις στους πέντε πολίτες ζουν σε αστικές περιοχές. Σε αυτήν περιγράφονται τα προβλήματα, οι αιτίες που τα δημιουργούν αλλά σκιαγραφούνται και οι λύσεις.
Όπως αναφέρεται, "οι περισσότερες πόλεις αντιμετωπίζουν τα ίδια περιβαλλοντικά προβλήματα όπως είναι η κακή ποιότητα του αέρα, μεγάλη κυκλοφορία και συμφόρηση, ηχορύπανση, κακή ποιότητα δομημένου περιβάλλοντος, εγκαταλελειμμένες περιοχές, εκπομπές
αερίων του θερμοκηπίου, η άναρχη δόμηση, δημιουργία αποβλήτων και λυμάτων.
Οι αιτίες των προβλημάτων αυτών εμπεριέχουν αλλαγές του τρόπου ζωής (αυξανόμενη εξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο, αύξηση των νοικοκυριών ενός ατόμου, αύξηση της κατά κεφαλήν χρήσης των πόρων) και δημογραφικές μεταβολές, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη στις εκπονούμενες λύσεις. Οι λύσεις αυτές πρέπει να προσβλέπουν στο μέλλον, να περιλαμβάνουν πρόληψη των κινδύνων, όπως πρόβλεψη των επιπτώσεων των κλιματικών μεταβολών (π.χ. μεγάλες πλημμύρες) ή την προοδευτική μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Τα περιβαλλοντικά προβλήµατα στις πόλεις είναι ιδιαίτερα σύνθετα διότι οι αιτίες τους είναι αλληλένδετες. Μια τοπική πρωτοβουλία επίλυσης ενός προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε νέα προβλήματα αλλού και να έρχεται σε αντίθεση με πολιτικές σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Παραδείγματος χάριν, οι πολιτικές για
τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα με την αγορά καθαρών λεωφορείων μπορεί να υπονομευθεί από την αύξηση της μετακίνησης με ιδιωτικό αυτοκίνητο εξαιτίας των αποφάσεων χρήσης γης (π.χ. κατασκευή χώρων στάθμευσης στα αστικά κέντρα). Τα προβλήματα που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος
συχνά συνδέονται με υποβόσκοντα κοινωνικο-οικονομικά προβλήµατα.
Αναγνωρίζεται ευρέως ότι οι επιτυχημένες τοπικές αρχές χρησιμοποιούν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος υιοθετώντας μακροπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια δράσης, όπου αναλύονται λεπτομερώς οι δεσμοί μεταξύ των διαφόρων πολιτικών και υποχρεώσεων, ακόμη και στα διάφορα διοικητικά επίπεδα. Οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. χρήση γης, θόρυβος, ποιότητα του αέρα) μπορούν να εκπληρωθούν πιο αποτελεσματικά σε
τοπικό επίπεδο, εφόσον ενταχθούν σε ένα τοπικό πλαίσιο στρατηγικής διαχείρισης". ΑΥΓΗ 12-2-06

Βλέπε και Θεματική Στρατηγική για το Αστικό Περιβάλλον από την Ε.Ε. (12-1-06),

 

Κοπεγχάγη: Σύστημα ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης

Βάσει της δανέζικης νομοθεσίας η Κοπεγχάγη υιοθέτησε μια τοπική στρατηγική, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση του περιβάλλοντος στην πόλη. Αυτή στηρίχθηκε από άλλες εξειδικευμένες στρατηγικές σε διαφορετικούς τομείς, π.χ. κυκλοφορία, απόβλητα, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που είχε ήδη εκπονηθεί για ολόκληρη την πόλη με την επωνυμία "Dogme 2000". Παρ' ότι η εφαρμογή της "τοπικής ατζέντας" 21 δεν έχει ολοκληρωθεί, αξιοπρόσεκτες βελτιώσεις έχουν καταγραφεί από τη δημοτική αρχή σε πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν την ποιότητα του αέρα, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την χρήση της ενέργειας, την ανακύκλωση, ενώ ένας αριθμός κτιρίων έχει κατασκευασθεί με τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας και βιοκλιματικές μεθόδους. Η δημοτική αρχή πιστεύει ότι ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα. Από τότε που η πόλη παρουσίασε και εφάρμοσε τις περιβαλλοντικές πολιτικές της αυξήθηκαν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ήδη επιχειρήσεις επανεγκαταστάθηκαν. Οι ιδιοκτησίες τώρα στην απορρυπασμένη παραλία έχουν ζήτηση και τα ενοίκια ανεβαίνουν. Η δουλειά με τις εθνικές μειονότητες για την ανάπτυξη λύσεων σε περιβαλλοντικά θέματα οδήγησε σε μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη αυτών των μειονοτήτων και σε καλύτερες σχέσεις με τη δημοτική αρχή. Η ίδια η δημοτική αρχή έγινε πιο αποτελεσματική στον σχεδιασμό και στη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος, ενώ η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στο δήμο έχει αυξηθεί συγκριτικά με πριν.

Ναντ: Σε πλήρη εφαρμογή σχεδίου αστικών μετακινήσεων
Είκοσι τέσσερις δήμους και πληθυσμό 569.000 κατοίκους αφορά το σχ;eδιο μετακινήσεων της Νάντης. Με εργαλείο τη νομοθεσία προβλέπεται ο έλεγχος και η μείωση των μετακινήσεων με Ι.Χ. και θεσπίστηκαν δεσμευτικοί στόχοι (μείωση κατά 50% όλων των ιδιωτικών μετακινήσεων ώς το 2010) σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών θορύβου, μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος. Η δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται επικεντρώνεται στην ανάπτυξη συλλογικών μέσων μεταφοράς, τη διαχείριση και τον έλεγχο της στάθμευσης, πριμοδότηση της χρήσης του ποδηλάτου. Επίσης δίδεται ιδιαίτερη υποστήριξη σε επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς προκειμένου να υιοθετήσουν προγράμματα ελέγχου των μετακινήσεων. Ήδη καταγράφεται ετήσια αύξηση της ζήτησης των συλλογικών μέσων μεταφοράς σε ποσοστό 6-7%.
Τα βασικά μέτρα του προγράμματος που εφαρμόστηκαν έχουν αποφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Ήτοι: πλήρης αντικατάσταση του στόλου των λεωφορείων με 150 νέα τα οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η πόλη διαθέτει τον πιο "καθαρό" στόλο λεωφορείων στην Ευρώπη. Επικεντρώνονται στα εξής:
- Χρηματοδότηση επεκτάσεων επιλεγμένων τμημάτων του συστήματος μεταφορών (τραμ, λεωφορείων, τρένου) ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία των δρομολογίων και να διευρυνθεί η πρόσβαση όλων των πολιτών.
- Ενιαία πολιτική τιμολόγησης για το σύνολο του δικτύου των συλλογικών μέσων μεταφοράς.
- Ανάπτυξη σε εθελοντική βάση σχεδίων μετακίνησης με τους βασικούς εργοδότες της περιοχής. Μέχρι τώρα υπεγράφησαν 13.
- Επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και ανάπτυξη υπηρεσιών ενοικίασης ποδηλάτου. Το μήκος του δικτύου σήμερα είνα 300 χλμ.
- Ολοκληρωμένη πολιτική στάθμευσης η οποία ευνοεί τους μόνιμους κατοίκους, τη στάθμευση μικρής διάρκειας για τους επισκέπτες και ανάπτυξη του συτήματος "PARK and Ride" (στάθμευση Ι.Χ. και επιβίβαση σε ΜΜΕ) σε επιλεγμένες περιοχές κοντά στους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Περιλαμβάνονται ακόμη και χώροι για στάθμευση ποδηλάτων. ΑΥΓΗ 12-2-06

επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ: Τα μονοπωλεί μια δράκα ελληνικών και ξένων ομίλων

Το 80% των έργων που δημοπρατήθηκαν από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ μοιράστηκε μεταξύ εννέα ελληνικών εταιριών και μερικών ευρωπαϊκών κολοσσών

Μια χούφτα εννέα ελληνικών και μερικών ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων λυμαίνονται και σήμερα τον πακτωλό των δημοσίων έργων της χώρας, όπως επίσημα ομολογεί με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ, επισυνάπτοντας και σχετικούς πίνακες που το αποδεικνύουν!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα επιδιώκοντας προφανώς να πείσει για τις ικανότητές να κάνει «δίκαιη» μοιρασιά και διασπορά της «πίτας» των έργων μεταξύ των «μεγάλων» του κλάδου. Το μόνο, όμως, που κατορθώνει είναι να αποδείξει ότι και επί των ημερών της ΝΔ συνεχίζεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου στον κατασκευαστικό τομέα, μετά την εξίσου «λαμπρή» περίοδο επί ΠΑΣΟΚ, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους...

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει συνάψει συμβάσεις για δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,4 δισ. ευρώ. Από τα έργα αυτά τα 2,41 δισ. ευρώ (το 54,50% του συνόλου) μοιράστηκαν μεταξύ εννέα ελληνικών ομίλων της μεγαλύτερης (7ης) Τάξης εργοληπτικού πτυχίου. Αλλα 1.132,20 εκατ. ευρώ (25,50%) είναι το μερίδιο μεγάλων επώνυμων ευρωπαϊκών εταιριών που συμμετείχαν σε κοινοπραξίες σε έργα του μετρό. Οι δύο αυτές κατηγορίες εταιριών μοιράστηκαν έργα προϋπολογισμού 3,55 δισ. ευρώ, δηλαδή το 80% όσων δημοπράτησε το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο των τελευταίων δύο ετών! Το υπόλοιπο 20% (888,24 εκατ. ευρώ) μοιράστηκε στις εκατοντάδες ελληνικές εταιρίες με εργοληπτικό πτυχίο 6ης Τάξης και κάτω.

Από τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους που μοιράστηκαν το 54% των έργων προηγείται η ΑΤΤΙΚΑΤ, με έργα προϋπολογισμού 560,2 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν: ΜΗΧΑΝΙΚΗ (380), ΑΚΤΩΡ (344), ΑΕΓΕΚ (296,8), ΑΘΗΝΑ (265), ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ (221), J&P ΑΒΑΞ (210,5), ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ (78,5) και ΤΕΡΝΑ (63).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία υπέρ ακόμη πιο λίγων μεγάλων ελληνικών και σε βάρος των πολλών μικρότερων θα γίνουν ακόμη πιο συντριπτικά όταν υπογραφούν οι περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» για τα οδικά έργα, που, εκτός των άλλων, θα φορτώσουν τον ελληνικό λαό με πανάκριβα διόδια... Ριζοσπάστης 24-2-06

επιστροφή στην αρχή

Δικαίωση των καταπατητών

Aντί κυρώσεων, νομιμοποίηση του εγκλήματος

Είναι πάγια τακτική της Πολιτείας. Αντί να επιβάλλει κυρώσεις στους καταπατητές της δημόσιας γης, που έχουν ιδιοποιηθεί πάνω από 3,5 εκατ. στρέμματα δημόσιων εκτάσεων, τους ενθαρρύνει με νομιμοποιήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών, με νομοθέτημά του, μελετά την παραχώρηση τίτλων για 1,8 εκατ. στρέμματα καταπατημένων (περίπου 62.100 δημόσια κτήματα) έναντι μικρού τιμήματος (η ρύθμιση θα φέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 700 εκατ. ευρώ). Το Εθνικό Κτηματολόγιο, που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την κατασπάραξη της δημόσιας γης, κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Σε δέκα χρόνια έχει κτηματογραφηθεί μόλις το 4,1% της ελληνικής επικράτειας...

Καταπατήσεις με ευλογίες του Δημοσίου

Εκατομμύρια στρέμματα του κράτους περνούν σε επιτήδειους, που πετυχαίνουν τη νομιμοποίησή τους έναντι ευτελούς τιμήματος

Του Γιωργου Λιαλιου

Η δημόσια περιουσία, δηλαδή η περιουσία των πολιτών, καταπατείται συστηματικά από επιτήδειους και κυκλώματα, που εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας και την απουσία ελέγχων. Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία τούς ενθαρρύνει, νομιμοποιώντας συστηματικά την αυθαιρεσία. Το μόνο που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την κατασπάραξη της δημόσιας γης είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο, το οποίο όμως κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε, μόλις το 4,1% της ελληνικής επικράτειας έχει κτηματογραφηθεί...

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι δημόσιες εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί κυμαίνονται στα 3,5 εκατομμύρια στρέμματα, ήτοι 95-100.000 τεμάχια γης. Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο πρώτος νόμος που αναφέρεται σε επιβολή προστίμων για τη διατήρηση καταπατήσεων και αυθαιρέτων ανάγεται στο 1955 (ν. 3275/55), και μάλιστα ορισμένες διατάξεις του βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε ισχύ. Από το 1977 έως σήμερα έχουν γίνει τρεις προσπάθειες για τη συλλογική νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων και αυθαιρέτων, με τους νόμους 709/77, 1337/83 και 2508/97. Σε εκατοντάδες άλλους νόμους προβλέπονται διάφορες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, τα πρόστιμα, τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και άλλα.

Η προσπάθεια νομιμοποίησης καταπατημένων εκτάσεων επανέρχεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφορά την παραχώρηση νόμιμων τίτλων για έκταση 1,8 εκατ. στρεμμάτων (περίπου 62.100 δημόσια κτήματα), έναντι ενός πολύ μικρού τιμήματος (300-500 ευρώ/στρέμμα). Θεωρητικά το Δημόσιο μπορεί να αρνηθεί την εξαγορά εφόσον το ακίνητο είναι ιδιαίτερης σημασίας (περιβαλλοντικής ή άλλης), στην οποία περίπτωση θα υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης... άλλου δημόσιου ακινήτου στον καταπατητή! Το νομοσχέδιο προωθείται ταχύτατα, καθώς τα 700 εκατ. ευρώ που θα φέρει στα κρατικά ταμεία είναι εξαιρετικά πολύτιμα στη συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, γι' ακόμα μια φορά η δημόσια γη δεν αντιμετωπίζεται ως κτήμα του συνόλου των πολιτών, αλλά ως περιουσία του κράτους, την οποία εκποιεί κατά βούλησιν.

Πάντως, μοναδικός τρόπος ανάσχεσης της κλοπής της δημόσιας γης είναι η κατάρτιση του εθνικού κτηματολογίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Κτηματολόγιο Α.Ε., έως το τέλος Ιανουαρίου είχαν κτηματογραφηθεί 1,1 εκατ. γεωτεμάχια (5,4 εκατ. στρέμματα), τα οποία αντιστοιχούν σε 3,4 εκατ. δικαιώματα. Δηλαδή έχει κτηματογραφηθεί το 4,1% της ελληνικής επικράτειας, ενώ οι φάσεις του προγράμματος που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν συνολικά το 6,4% της χώρας.

«Φοβάμαι ότι όσο πιο πολύ αργεί, τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιάννης Αλαβάνος. «Αν καθυστερήσει πολύ, τελικά θα συμπιεστεί από τους νέους χρόνους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τελικά ίσως καταλήξει σε ένα πιο περιορισμένο αποτέλεσμα. Το ΤΕΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κατέθεσαν πριν από έναν χρόνο τις προτάσεις τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο τα βήματα που έχουν γίνει είναι ελάχιστα».

Τα «παράθυρα» και οι απάτες αυθαιρεσίας

Απίστευτες μεθόδους καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων αποκαλύπτει η κτηματογράφηση της χώρας. Αν και η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ήδη έρχονται στο φως εκτεταμένες απάτες που έφεραν εις πέρας οργανωμένα κυκλώματα καταπατητών ή επιτήδειοι που γνωρίζουν καλά τα «παραθυράκια» νόμων και τους «κατάλληλους» ανθρώπους στις αρμόδιες υπηρεσίες...

«Πιστεύω ότι όσο προχωράει το Κτηματολόγιο θα βλέπουμε περισσότερα», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιάννης Αλαβάνος. «Οι απάτες που συνήθως αποκαλύπτονται αφορούν καταπατήσεις και αλλαγές στο μέγεθος των οικοπέδων. Οι απάτες που είναι καλά στημένες νομικά είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν».

Οι μέθοδοι των καταπατητών, όσο απίστευτες και αν δείχνουν, είναι βασισμένες σε «παραθυράκια» του νόμου, βάσει των οποίων κατοχυρώνονται. Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις.

Οι ανώδυνες αγωγές

Ο καταπατητής κάνει αγωγή σε ένα τρίτο πρόσωπο (συνεργάτη του), ζητώντας να αναγνωριστεί η κυριότητά του στο ακίνητο που θέλει να καταπατήσει. Η υπόθεση πηγαίνει στα δικαστήρια, όπου ο συνεργάτης δηλώνει πως αποδέχεται ότι ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι ο καταπατητής. Κατόπιν τούτου, το δικαστήριο αναγκάζεται να κάνει δεκτό το αίτημα του ενάγοντος και τον αναγνωρίζει ως ιδιοκτήτη του οικοπέδου!

Οι πλειστηριασμοί

Ο οικοπεδοφάγος Α καταπατάει ένα δημόσιο ακίνητο σε μια πλαγιά της Αττικής και επικαλείται χρησικτησία. Ο οικοπεδοφάγος Β αγοράζει το οικόπεδο από τον οικοπεδοφάγο Α: συντάσσει συμβόλαιο αγοράς ακινήτου, αλλά καταβάλλει στο κράτος φόρο μόνο επί της αξίας του δηλωμένου τιμήματος και όχι και τον φόρο που αναλογεί στην εκτίμηση του εφόρου. Το Δημόσιο προκειμένου να εισπράξει τη διαφορά (του φόρου) πλειστηριάζει το ακίνητό του(!), το οποίο και αγοράζει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο. Ο συμβολαιογράφος εκδίδει την «περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης» και ο καταπατητής αποκτά νομότυπο τίτλο.

«Αόρατες μεταβιβάσεις»

Για να μεταβιβάσεις ένα ακίνητο δεν είναι απαραίτητο να σου ανήκει! Κάποιος άνθρωπος (αδαής ή «μέσα στο κόλπο») μεταβιβάζει στον καταπατητή ένα οικόπεδο που δεν του ανήκει (π.χ. σε μια οποιαδήποτε βουνοπλαγιά), λέγοντας ότι το απέκτησε με χρησικτησία. Συντάσσεται συμβόλαιο μεταβίβασης κι έτσι το συμβόλαιο ιδιοκτησίας μεταγράφεται. Με αυτόν τον τρόπο ο καταπατητής μπορεί να εμφανίζεται ως κάτοχος ακίνητης περιουσίας (πολλές φορές μεγάλης αξίας) χωρίς αυτή να υπάρχει. Η απάτη γίνεται αντιληπτή αν εμφανιστεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή αν ο καταπατητής επιχειρήσει να χτίσει. Η «απάτη» αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε ανθρώπους με «οικονομική επιφάνεια», που προσπαθούν να εμφανίσουν δραστηριότητα και περιουσία προκειμένου να δανειοδοτηθούν.

Τα ανύπαρκτα ακίνητα

Ανακοινώνεται ότι τμήματα νησιού του Ιονίου πρόκειται να κτηματογραφηθούν. Κάτοικοι ή και καταγόμενοι από το νησί σπεύδουν να δηλώσουν ότι κατέχουν κτήμα σε κάποιο βουνό (χωρίς πολλές λεπτομέρειες). Μάλιστα, εμφανίζουν ντόπιους μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν ότι π.χ. ο παππούς τους είχε κτήμα στο συγκεκριμένο σημείο. Στις κλήσεις να δηλώσουν τα όρια του οικοπέδου, δεν εμφανίζονταν. Στόχος, να πάρουν τα περισσευούμενα οικόπεδα, όσα δεν αναζητούσε κανείς, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι στο Ιόνιο δεν ισχύει το τεκμήριο του Δημοσίου (δεν ισχύει ότι κάθε μη ιδιωτικό κτήμα είναι δημόσιο). Χαρακτηριστικά, σε περιοχές του νησιού αντιστοιχεί ένα οικόπεδο αγνώστου ιδιοκτήτη σε δέκα υποψήφιους... νυμφίους!

«Η κατάρτιση Κτηματολογίου είναι ο μόνος τρόπος για να διαβεβαιώσουμε ότι στο μέλλον δεν θα έχουμε άλλες καταπατήσεις εδαφών», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος. «Μάλιστα, όταν στο μέλλον η βάση δεδομένων του Κτηματολογίου συνδεθεί και με άλλες υπηρεσίες, όπως οι Πολεοδομίες (όπως συνηθίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες), τότε η εικόνα θα είναι πλήρης. Oσο το Kτηματολόγιο καθυστερεί, τόσο συνεχίζεται η αυθαιρεσία».

Καταπατήσεις με ευλογίες του Δημοσίου

Εκατομμύρια στρέμματα του κράτους περνούν σε επιτήδειους, που πετυχαίνουν τη νομιμοποίησή τους έναντι ευτελούς τιμήματος

Του Γιωργου Λιαλιου

Η δημόσια περιουσία, δηλαδή η περιουσία των πολιτών, καταπατείται συστηματικά από επιτήδειους και κυκλώματα, που εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας και την απουσία ελέγχων. Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία τούς ενθαρρύνει, νομιμοποιώντας συστηματικά την αυθαιρεσία. Το μόνο που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την κατασπάραξη της δημόσιας γης είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο, το οποίο όμως κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε, μόλις το 4,1% της ελληνικής επικράτειας έχει κτηματογραφηθεί...

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι δημόσιες εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί κυμαίνονται στα 3,5 εκατομμύρια στρέμματα, ήτοι 95-100.000 τεμάχια γης. Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο πρώτος νόμος που αναφέρεται σε επιβολή προστίμων για τη διατήρηση καταπατήσεων και αυθαιρέτων ανάγεται στο 1955 (ν. 3275/55), και μάλιστα ορισμένες διατάξεις του βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε ισχύ. Από το 1977 έως σήμερα έχουν γίνει τρεις προσπάθειες για τη συλλογική νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων και αυθαιρέτων, με τους νόμους 709/77, 1337/83 και 2508/97. Σε εκατοντάδες άλλους νόμους προβλέπονται διάφορες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, τα πρόστιμα, τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και άλλα.

Η προσπάθεια νομιμοποίησης καταπατημένων εκτάσεων επανέρχεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφορά την παραχώρηση νόμιμων τίτλων για έκταση 1,8 εκατ. στρεμμάτων (περίπου 62.100 δημόσια κτήματα), έναντι ενός πολύ μικρού τιμήματος (300-500 ευρώ/στρέμμα). Θεωρητικά το Δημόσιο μπορεί να αρνηθεί την εξαγορά εφόσον το ακίνητο είναι ιδιαίτερης σημασίας (περιβαλλοντικής ή άλλης), στην οποία περίπτωση θα υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης... άλλου δημόσιου ακινήτου στον καταπατητή! Το νομοσχέδιο προωθείται ταχύτατα, καθώς τα 700 εκατ. ευρώ που θα φέρει στα κρατικά ταμεία είναι εξαιρετικά πολύτιμα στη συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, γι' ακόμα μια φορά η δημόσια γη δεν αντιμετωπίζεται ως κτήμα του συνόλου των πολιτών, αλλά ως περιουσία του κράτους, την οποία εκποιεί κατά βούλησιν.

Πάντως, μοναδικός τρόπος ανάσχεσης της κλοπής της δημόσιας γης είναι η κατάρτιση του εθνικού κτηματολογίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Κτηματολόγιο Α.Ε., έως το τέλος Ιανουαρίου είχαν κτηματογραφηθεί 1,1 εκατ. γεωτεμάχια (5,4 εκατ. στρέμματα), τα οποία αντιστοιχούν σε 3,4 εκατ. δικαιώματα. Δηλαδή έχει κτηματογραφηθεί το 4,1% της ελληνικής επικράτειας, ενώ οι φάσεις του προγράμματος που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν συνολικά το 6,4% της χώρας.

«Φοβάμαι ότι όσο πιο πολύ αργεί, τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιάννης Αλαβάνος. «Αν καθυστερήσει πολύ, τελικά θα συμπιεστεί από τους νέους χρόνους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τελικά ίσως καταλήξει σε ένα πιο περιορισμένο αποτέλεσμα. Το ΤΕΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κατέθεσαν πριν από έναν χρόνο τις προτάσεις τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο τα βήματα που έχουν γίνει είναι ελάχιστα».

140.000 οικόπεδα χωρίς ιδιοκτήτη

Ενα δεύτερο πρόβλημα που προέκυψε κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης είναι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη». Τα οικόπεδα που δεν έχουν αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη τους ανέρχονται στις 140.000 και ως επί το πλείστον ανήκουν σε κατοίκους εξωτερικού. Εφ’ όσον δεν αναζητηθούν από κανέναν, τα οικόπεδα αυτά περνούν στην κυριότητα του Δημοσίου μέσα σε επτά έτη από τη στιγμή ίδρυσης κτηματολογικού γραφείου. Καθώς ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση των πρώτων τριών πιλοτικών φάσεων του Εθνικού Κτηματολογίου, αποκτάται πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πλήθος των ακινήτων που δεν διεκδίκησε κανείς. Αυτά κυμαίνονται στις 110.000 και υπολογίζεται ότι ανήκουν κατά τα 2/3 σε αλλοδαπούς ή Eλληνες κατοίκους εξωτερικού, που δεν έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία κτηματογράφησης ώστε να καταχωρίσουν τους τίτλους τους. Από το υπόλοιπο 30% των περιπτώσεων, εκτιμάται ότι περισσότερες από τις μισές αφορούν ιδιοκτήτες που δεν ενεπλάκησαν για οποιονδήποτε λόγο στη σχετική διαδικασία, ενώ ένα 10% του συνόλου αφορά τα πραγματικά «ορφανά» ακίνητα, τα οποία δεν ανήκουν πλέον σε κάποιον άνθρωπο ή ίδρυμα (π.χ. ο ιδιοκτήτης τους πέθανε άκληρος). Μια δεύτερη κατηγορία ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη αφορά τα περίπου 30.000 ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από το σύνολο των ιδιοκτητών τους.

Στο Δημόσιο σε επτά χρόνια

Και στις δύο περιπτώσεις, τα δικαιώματα που δεν θα αναζητηθούν θα περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου μέσα σε επτά έτη από τη στιγμή ίδρυσης κτηματολογικού γραφείου. Η ανάρτηση αυτή πραγματοποιήθηκε το 2003 - 2004, επομένως η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων θα λήξει –ανάλογα με την περίπτωση κάθε περιοχής– το αργότερο το 2010. Τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε, ανάμεσα σε άλλες ρυθμίσεις για την «επανέναρξη» του Κτηματολογίου, τη λήψη μέτρων για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα από 100 - 1.500 ευρώ σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση ή την υποβάλουν εκπρόθεσμα. Tο πρόστιμο θα κυμαίνεται ανάλογα με το... πόσο εκπρόθεσμη ήταν η δήλωση. Ταυτόχρονα, στις περιπτώσεις «αγνώστου ιδιοκτήτη» η διόρθωση θα γίνεται με την «εκούσια διαδικασία», όπου αποφαίνεται ο κτηματολογικός δικαστής και όχι μέσω δικαστικής διαδικασίας, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρα. Καθημερινή 26-2-06

επιστροφή στην αρχή

Υπουργοποίηση της Δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη, σαν μια αντιπροσωπευτική περίπτωση εκφρασμένης συνέπειας …πολιτικού λόγου!

Απολαύστε:

●Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (3-3-2002), στις απαρχές της δημοτικής της σταδιοδρομίας:

ΕΡΩΤΗΣΗ.: « Ο δήμαρχος που θα εκλεγεί θα εξαντλήσει την τετραετία»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Βεβαίως πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία»

●Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (20/6/2004) η ίδια σθεναρή επιμονή:

«...Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο στόχος μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία μου. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους Αθηναίους και να τους πω: αυτό σας υποσχέθηκα, αυτό κάνω».

●Στο «ΜΕΓΚΑ» και στην εκπομπή «Ντιμπέιτ» (την ίδια χρονική περίοδο) είπε ακριβώς τα ίδια.

●Στο ΒΗΜΑ, περίπου πριν έναν χρόνο (στις 6-2-2005):  η κυρία Μπακογιάννη δεσμεύεται ρητώς ότι θα παραμείνει στον δήμο ως το τέλος της τετραετίας...:

- ΕΡΩΤΗΣΗ: «Άρα μου λέτε ότι θα είστε δήμαρχος ως το τέλος της τετραετίας»

-ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ναι, θα είμαι».

επιστροφή στην αρχή

Η δήμαρχος και το περιβάλλον

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι πλέον παρελθόν για τον Δήμο Αθηναίων. Η Καλύτερη Δήμαρχος της Χρονιάς για το 2004 (το 2003 καλύτερος δήμαρχος ανεδείχθη ο δήμαρχος Τιράνων) πέρασε το μισό της θητείας της κάνοντας πι αρ -για πάρτη της, όχι για την Αθήνα- στο εξωτερικό. Απέφυγε μεν τις ακραίες σπατάλες και τις ακραίες φιγούρες του προκατόχου της. Δεν έλυσε όμως κανένα απολύτως από τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας, που όλα περιστρέφονται γύρω από την ποιότητα ζωής. Η Αθήνα παραμένει η πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη. Φύτεψε δέντρα η δήμαρχος; Ελάχιστα, κατά κανόνα ακατάλληλα για τις κλιματικές συνθήκες και το χώμα της Αττικής. Κι αυτά τα δέντρα κόβονται και ξεπατώνονται από συνεργεία έργων, από φορτηγά που δεν χωράνε να περάσουν, από κωλόγριες που νομίζουν ότι θα σκαρφαλώσει ο μετανάστης του υπογείου να τις βιάσει. Οι υπηρεσίες του δήμου αδιαφορούν. Απλώς όπου υπάρχει καταγγελία ότι κόπηκε δέντρο, πάνε και βάζουν μια πλάκα στο πεζοδρόμιο να καλυφθεί η τρύπα. Η ανακύκλωση παραμένει πιλοτική επι χρόνια, με μερικές δεκάδες διάσπαρτους κάδους που γεμίζουν και περνούν μέρες μέχρι να τους αδειάσει. Επί των ημερών της Ντόρας Μπακογιάννη στην Αθήνα διεξήχθησαν οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες της ιστορίας. Τι κέρδισαν οι Αθηναίοι; Βάφτηκαν με έκπτωση μερικές προσόψεις πολυκατοικιών. Σιγά τα ωά. Γ.Κ. ΑΥΓΗ 26-2-06

επιστροφή στην αρχή

ΕΡΓΑΣΙΑ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ακτινογραφεί το Λεκανοπέδιο

Αττική των ανισοτήτων και από δορυφόρο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι «θερμότεροι» δήμοι του Λεκανοπεδίου είναι η Αγία Βαρβάρα, το Ελληνικό και το Χαϊδάρι, ο πιο «πράσινος» είναι η Εκάλη, ο λιγότερο άνεργος είναι η Φιλοθέη, οι πιο «πυκνοκατοικημένοι» η Νέα Σμύρνη και η Καλλιθέα.

Για τους δήμους του Λεκανοπεδίου ο λόγος, αφού χαρτογραφήθηκαν από ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων και επίγειων δεδομένων με σκοπό να καταγραφεί το επίπεδο της ποιότητας ζωής στην Αττική.
Η χαρτογραφική ακτινογραφία του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας είναι ιδιαίτερα ταξική, εμφανίζει μείζονες διαδημοτικές ανισότητες που συνδέονται ή εξηγούνται από τον τρόπο ανάπτυξης του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και επαναφέρει την ανάγκη για άμεση αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου αλλά και τον επαναπροσδιορισμό της διοικητικής δομής της πόλης στην κατεύθυνση της μητροπολιτικής διοίκησης. Υψηλή ποιότητα ζωής εμφανίζουν οι δήμοι Εκάλη, Κηφισιά, Φιλοθέη και Ψυχικό, ενώ πολύ χαμηλή ποιότητα ζωής εμφανίζουν οι δήμοι Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ταύρος, Μοσχάτο και Καλλιθέα.
Η εργασία με τίτλο «Μελέτη της ποιότητας της ζωής με χρήση δορυφορικών και επίγειων δεδομένων», η οποία προετοιμάστηκε από τον Τομέα Εφαρμογών Φυσικής (ερευνητική ομάδα Τηλεπισκόπησης) του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνους τον αναπληρωτή καθηγηγή Κώστα Καρτάλη και την ερευνήτρια Μαρίνα Σταθοπούλου, παρουσιάζεται αύριο σε διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο με θέμα «Εφαρμογές της δορυφορικής τηλεπισκόπησης σε αστικές περιοχές».
Πεδίο εφαρμογής της μελέτης είναι η Νομαρχία Αθηνών, η οποία αποτελείται από συνολικά 48 δήμους και κοινότητες. Η ποιότητα ζωής μελετάται μέσω ενός αθροιστικού δείκτη που περιλαμβάνει τις παρακάτω 7 μεταβλητές: επιφανειακή θερμοκρασία εδάφους, αστικό πράσινο, αστικές χρήσεις (εκφράζεται ως το ποσοστό εδαφικής κάλυψης από βιομηχανικές/εμπορικές εγκαταστάσεις, συγκοινωνίες, ορυχεία/λατομεία, χωματερές και εργοτάξια οικοδομής), πληθυσμιακή πυκνότητα (κάτοικοι/τ. χλμ), ποσοστό ανεργίας, επίπεδο εκπαίδευσης (ποσοστό αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ), μέση αντικειμενική αξία ακινήτων (Α/τ.μ.).
Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, «η προσέγγιση αυτή ακολουθείται πλέον από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος αλλά και από τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες πολλών χωρών καθώς επιτρέπει την άμεση αναγνώριση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα αλλά και τη συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξής της σε συνάρτηση με παρεμβάσεις που δρομολογούνται.
Σε ορισμένους μάλιστα δήμους στο εξωτερικό, ο απολογισμός των δημοτικών αρχών για τα πεπραγμένα τους συνοδεύεται από χάρτες που αντιστοιχούν χρονικά στην έναρξη και στη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής».
«Οι πρώτες δύο μεταβλητές προσδιορίζονται από δορυφορικά δεδομένα (Landsat ΕΤΜ+_6/8/1999), οι χρήσεις γης προέρχονται από τη γεωγραφική βάση δεδομένων Corine Land Cover 2000 (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος και ΥΠΕΧΩΔΕ) ενώ οι υπόλοιπες μεταβλητές αποτελούν στοιχεία τελευταίας απογραφής (2001) από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία» μας λέει ο καθηγητής. «Αρχικά υπολογίστηκε κάθε μεταβλητή και έγινε ταξινόμηση των τιμών κάθε μεταβλητής σε 10 τάξεις. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 με την οποία βαθμολογήθηκαν οι τάξεις κάθε μεταβλητής ανάλογα με το εάν χαρακτηρίζεται θετική ή αρνητική η μεταβλητή. Μία θετική μεταβλητή σημαίνει ότι συμβάλλει θετικά στην ποιότητα ζωής, άρα οι μεγάλες τιμές της θα αντιστοιχούν σε υψηλή ποιότητα ζωής (π.χ. αστικό πράσινο). Αντίθετα, μια αρνητική μεταβλητή σημαίνει ότι συμβάλλει αρνητικά στην ποιότητα ζωής, και έτσι μεγάλες τιμές της μεταβλητής θα υποδηλώνουν χαμηλή ποιότητα ζωής (π.χ. ποσοστό ανεργίας)».
Σύμφωνα με τον αθροιστικό δείκτη που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την εργασία, προκύπτει ότι:
**Η Νέα Σμύρνη και η Καλλιθέα είναι τα πιο πυκνοκατοικημένα προάστια της Αθήνας σε αντίθεση με την Κηφισιά, το Ελληνικό, τη Νέα Πεντέλη, την Πεντέλη, το Χαϊδάρι και την Εκάλη που εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό αστικής πυκνότητας.
**Η Αγία Βαρβάρα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, ενώ το μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται στη Φιλοθέη.
**Το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης (σε ό,τι αφορά αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ) παρατηρείται σε Αγ. Βαρβάρα, Καματερό, Ιλιον, Αιγάλεω, Περιστέρι και Ταύρο, ενώ το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σημειώνεται σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη.
**Το Ψυχικό έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική αξία ακινήτων, ενώ στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται οι Δήμοι Μεταμόρφωσης, Αγ. Βαρβάρας, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Καματερού, Δάφνης, Ιλίου, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγ. Αναργύρων και Ταύρου.
**Το Ελληνικό εμφανίζεται ως ο δήμος με το μεγαλύτερο ποσοστό εδαφικής κάλυψης από αστικές χρήσεις (κύρια λόγω του αεροδρομίου), ενώ το Ψυχικό έχει το μικρότερο ποσοστό.
**«Θερμότεροι» κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται οι Δήμοι Αγ. Βαρβάρας, Ελληνικού, Χαϊδαρίου, Καματερού, Αιγάλεω, Μοσχάτου και Ταύρου, ενώ «ψυχρότεροι» οι Δήμοι Εκάλης, Κηφισιάς, Νέας Πεντέλης και Λυκόβρυσης.
**Το περισσότερο αστικό πράσινο έχει η κοινότητα της Εκάλης, ενώ «λίγο» πράσινο έχουν Αγ. Βαρβάρα, Ελληνικό, Νέα Χαλκηδόνα, Δάφνη, Αιγάλεω, Περιστέρι, Αγ. Δημήτριος, Καλλιθέα, Αγ. Ανάργυροι, Μοσχάτο, και Ταύρος.
«Ολες οι μεταβλητές ενσωματώνονται (υπερτίθενται) σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών και για κάθε δήμο/κοινότητα υπολογίζεται το συνολικό άθροισμα της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν» προσθέτει η Μαρίνα Σταθοπούλου. «Στη συνέχεια γίνεται ταξινόμηση της συγκεντρωτικής βαθμολογίας με χρήση πέντε τάξεων που περιγράφουν την ποιότητα ζωής κάθε δήμου/κοινότητας της Νομαρχίας Αθηνών: πολύ χαμηλή, χαμηλή, μέτρια, καλή και υψηλή.
Σημειώνεται ότι η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται από περιβαλλοντικές υπηρεσίες αρκετών χωρών καθώς εξασφαλίζεται η άμεση παρακολούθηση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον. Σημειώνεται επίσης ότι ο αθροιστικός δείκτης μπορεί να συμπεριλάβει και άλλες μεταβλητές, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση ενέργειας, η αέρια ρύπανση κ.ά.». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/03/2006

επιστροφή στην αρχή

ΔΡΑΣ.Ε. Μη Κρατική Οργάνωση

Τ.Θ. 60583 Τ.Κ. 153 05  Τηλ.: 210-6009533

www.drase.gr  e-mail:actvd@yahoo.gr

Αγία Παρασκευή 4 Μαρτίου 2006

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ: ΤΟΥ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΗΠΟΥ & ΤΟΥ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ

H Mη Kυβερνητική O. ΔΡΑΣ.Ε. (Δράσεις Εθελοντών), που δραστηριοποιείται στο νομό Αττικής και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, πραγματοποιεί διαγωνισμό για την ανάδειξη: α) του πιο πράσινου κήπου β) του πιο πράσινου μπαλκονιού.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κάτοικοι του νομού Αττικής που διαθέτουν: α) μπαλκόνι ή β) κήπο.

Oι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό με μία υποψηφιότητα μπαλκονιού ή κήπου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά έως την 25η Απριλίου, ημέρα Τρίτη, τουλάχιστον μία φωτογραφία για την υποψηφιότητά τους, δίνοντας πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο) στην παρακάτω διεύθυνση:

ΔΡΑΣ.Ε. Τ.Θ. 60583 Τ.Κ. 153 05 για την Επιτροπή Διαγωνισμού,

ή ηλεκτρονικά στο email: drase@in.gr

Η Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από γεωπόνο, αρχιτέκτονα τοπίου, περιβαντολλόγο, αρχιτέκτονες, παρκοτέχνη.

Τα βραβεία για τους δύο πρώτους είναι: πλήρη επιστημονική υποστήριξη για ένα έτος και έπαινος.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν δωρεάν ένα βιβλίο-οδηγό 80 σελίδων με 300 έγχρωμες φωτογραφίες για τον Υμηττό με τίτλο «Μονοπατάδες στον Υμηττό».

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στον τοπικό και ημερήσιο Τύπο και στο site: www.drase.gr στις 2 Μαϊου 2006.

Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2006.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-6001974, 210-6009533, 210-6006820 και στην ιστοσελίδα:www.drase.gr

επιστροφή στην αρχή

Επίθεση σε κάμερες

Επίθεση με βόμβες μολότοφ ενάντια σε κάμερες της αστυνομίας σημειώθηκε χτες λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι έξω από το κτίριο των γραφείων της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως. Μία ομάδα 20 ατόμων με κουκούλες, αφού έκαψε ένα ΚΑΦΑΟ κάμερας στη Γ' Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια, έβαλε φωτιά σε ένα ακόμα ΚΑΦΑΟ κάμερας της Αστυνομίας, στην κεντρική νησίδα της Πατησίων στη διασταύρωση με την Αλεξάνδρας. Αργότερα, άλλο ένα ΚΑΦΑΟ κάμερας αστυνομίας έγινε στάχτη, αυτή τη φορά στην Πλατεία Αιγύπτου, στα Εξάρχεια. Ριζοσπάστης 3-3-06

επιστροφή στην αρχή

αντί φυτεύσεων, καθαρισμός και αποψίλωση των λόφων της Αθήνας

Ο Δήμος Αθηναίων διακηρύσσει ότι στις 12.4.2006 ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:30-10:45 π.μ. ενώπιον της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, Γενική Γραμματεία, Λιοσίων 22, 4ος όροφος, αίθουσα Δημαρχιακής Επιτροπής, θα διεξαχθεί ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές για την εργασία καθαρισμού και αποψίλωσης των λόφων: Λυκαβηττού, Στρέφη, Αγ. Ιωάννου Κυνηγού, Κολωνού, Φιλοπάππου, Ευελπίδων, καθώς και των αλσών: Συγγρού - Ιλισίων, Γρ. Λαμπράκη, Θησείου, Ακαδ. Πλάτωνος, Χωροφυλακής και Παγκρατίου, προϋπολογισμού 418.803,84€  Πηγή: http://www.cityofathens.gr

επιστροφή στην αρχή

"Λουκέτο" σε κέντρα διασκέδασης

Κλείνουν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας τέσσερα μεγάλα κέντρα διασκέδασης στην πρωτεύουσα, λόγω ελλείψεων σχετικά με την πυρασφάλεια και την υγιεινή. Οι δημοτικοί σύμβουλοι επέρριψαν ευθύνες στην Πολεοδομία, ενώ ο δήμαρχος μίλησε και για παραλείψεις από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ.
Όπως αναφέρεται στην Ελευθεροτυπία της Τρίτης, πρόκειται για τα κέντρα «Βοτανικός», «Αρείων» στην οδό Πειραιώς και το «διπλό» Club 22 στη λεωφόρο Ποσειδώνος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αρκετά μέλη του επέρριψαν ευθύνες στην Πολεοδομία, η οποία θα έπρεπε να κάνει ελέγχους σε όλα τα κέντρα της Ιεράς Οδού, του Θησείου και της περιοχής του Ψυρρή.
Ο δήμαρχος Θ.Μπεχράκης αναφέρθηκε στις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δεν ορίζει τις χρήσεις γης σε διάφορες περιοχές. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να επαναφέρει την πρόταση του Δήμου για αλλαγή του νοθετικού πλαισίου.
Πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, έως ότου ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι αιτήσεις αναστολής της απόφασης, θα έχει λήξει η χειμερινή περίοδος λειτουργίας των κέντρων. «Eθνος» Online 21-3-2006, 09:52

επιστροφή στην αρχή

ΒΙΟΖΩ, Τηλ: 21-02282632, Φαξ:  21-02282632, Κινητό: 697-9734591, Ηλ.Ταχ: biozo@email.com

 Κερδίσαμε την πρώτη μάχη: Οι Πρότυπες Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων (ΠΛΑΒΙΠ) παραμένουν, επεκτείνονται και ας ευχηθούμε, θα ελέγχονται πιό οργανωμένα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑ&Τ), ικανοποιώντας τα αιτήματα καταναλωτών και παραγωγών, μας υποσχέθηκαν ότι απεδέχθησαν τις προτάσεις μας, οι ΠΛΑΒΙΠ να μην διαλυθούν διαχεώμενες μέσα στις υπάρχουσες συμβατικές λαϊκές αγορές, αλλά να παραμείνουν αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα, στους χώρους που σήμερα υπάρχουν, να λειτουργούν απόγευμα και να ενταχθούν στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών σαν αυτόνομη οντότητα. Οι υφυπουργοί κ. Παπαθανασίου και κ. Κοντός δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την διαβούλευση και τον διάλογο για να καθοριστούν οι συμμετοχές, οι αδειοδοτήσεις, η εποπτεία και ο έλεγχος των αγορών και των παραγωγών.

«Ήταν μια μεγάλη πρώτη νίκη των καταναλωτών και παραγωγών βιολογικών προϊόντων, η συνέχιση λειτουργίας των ΠΛΑΒΙΠ. Χαιρετίζουμε τις σημερινές αποφάσεις της πρώτης διαβούλευσης υπουργείων, καταναλωτών και παραγωγών. Περιμένουμε αυτή η διαβούλευση να συνεχιστεί στα πολύ ευαίσθητα θέματα των όρων συμμετοχής των παραγωγών στις ΠΛΑΒΙΠ, της εποπτείας τους, του κανονισμού λειτουργίας τους και του ελέγχου της βιολογικότητας των προϊόντων, που φθάνουν σε αυτές, δήλωσε ο Γιωργάκης Κωστής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ» και συνέχισε, Περιμένουμε από την κυβέρνηση την εξασφάλιση των καταναλωτών με την συμμετοχή των εκπροσώπων τους στην εποπτεία της λειτουργίας του νέου συστήματος. Ζητάμε συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Η ΒΙΟΖΩ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της συμμετείχε μαζί με τους εκπροσώπους των παραγωγών και των Δήμων στην εποπτεία αυτών των αγορών, βοηθώντας καθοριστικά στην ορθή λειτουργία τους

επιστροφή στην αρχή

Το ΣτΕ για ασφαλή βενζινάδικα

Εξήντα πέντε πλημμέλειες που αφορούν κυρίως την ασφαλή λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά τη διάρκεια επεξεργασίας σχετικού προεδρικού διατάγματος. Βασικές διατάξεις του διατάγματος με τις οποίες τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των βενζινάδικων κρίθηκαν παράνομες από τους ανώτατους δικαστές, ενώ απευθύνονται συστάσεις προς την πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες από επικίνδυνες δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να επανεξεταστεί αν πρέπει να αυξηθεί η ελάχιστη απόσταση των 20 μέτρων που πρέπει να έχουν τα πρατήρια από αποθήκες εύφλεκτων ή εκρηκτικών υλών καθώς και η διάταξη που προβλέπει μεγάλη αύξηση της επιτρεπόμενης χωρητικότητας των δεξαμενών των πρατηρίων. Κατά την επεξεργασία του διατάγματος, κόπηκαν οι ρυθμίσεις με τις οποίες:
* Προτείνεται η συνέχιση της λειτουργίας των πρατηρίων που δεν έχουν προσαρμοστεί μέχρι σήμερα στους όρους που θέτει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
* Δίνεται η δυνατότητα στους νομάρχες να αυξάνουν τις ελάχιστες αποστάσεις εγκατάστασης και λειτουργίας μεταξύ των βενζινάδικων.
Επίσης, το ΣτΕ υποχρεώνει όσους υποβάλλουν δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας πρατηρίων υγρών καυσίμων, να διαθέτουν και απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/04/2006

επιστροφή στην αρχή

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΕΔΚΝΑ «Πλημμυρόσημα» στους δήμους!

Με νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ μεταβιβάζονται στους δήμους και τις νομαρχίες αρμοδιότητες αντιπλημμυρικών έργων, χωρίς αντίστοιχη μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων, με αποτέλεσμα να φορτωθεί με πρόσθετα τέλη ο λαός...

Εκτός από τα «κτηματόσημα», το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου με άλλες διατάξεις προαναγγέλλει και νέα χαράτσια σε άλλους τομείς, όπως διάφορα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής, με μοχλό μάλιστα επιβολής και είσπραξης τους δήμους και τις νομαρχίες!

Ειδικότερα, με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου φορτώνει στους δήμους του Λεκανοπεδίου τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων, επισημαίνοντας στην εισηγητική έκθεση ότι «οι δαπάνες θα εξασφαλίζονται πλέον από τους ίδιους τους δήμους», οι οποίοι προφανώς θα επιβάλουν στο εξής και πρόσθετα τέλη ως ...«πλημμυρόσημα». Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις νομαρχίες της Αττικής, οι οποίες πλέον αναλαμβάνουν, χωρίς βέβαια και αντίστοιχη εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, την αρμοδιότητα, εκτός από τον καθαρισμό, της συντήρησης και αστυνόμευσης των ρεμάτων, καθώς και «επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης σε ρέματα προς αποτροπή επαπειλούμενου κινδύνου»!

Με άλλη διάταξη του ίδιου άρθρου παρέχεται η δυνατότητα τόσο στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όσο και τους ΟΤΑ της Αττικής να εκπονούν μελέτες και να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Με μία και μόνη προϋπόθεση - τονίζεται στην Εισηγητική Εκθεση - εφόσον «προτίθενται να τα εκτελέσουν με δικούς τους πόρους»!

Και εδώ, λοιπόν, ακολουθείται η πάγια τακτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να φορτώνουν πρόσθετες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς βέβαια να τους χορηγούν και τους κατάλληλους πόρους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι δήμοι είτε να καταφεύγουν στην άμεση φορολογία για να κατασκευάσουν τα έργα αυτά, είτε να τα προωθούν με τις περιβόητες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), μεταβιβάζοντας και πάλι το κόστος κατασκευής και λειτουργίας στο λαό.

Με τις πλάτες της ΤΕΔΚΝΑ!

Το εντυπωσιακότερο, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τις φορομπηχτικές αυτές αρμοδιότητες για την κατασκευή των επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική - αντί να απαιτήσει από την κυβέρνηση να τα κατασκευάσει αμέσως - τη ζήτησε η ίδια η ΤΕΔΚΝΑ! Συγκεκριμένα, τη ζήτησε με επιστολή του προέδρου της Π. Φιλίππου, στελέχους του ΣΥΝ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, όπως αναφέρει και το σχετικό Δελτίο Τύπου, το οποίο μάλιστα εκδόθηκε στις 4 Απρίλη, δηλαδή μόλις δύο μέρες πριν ανακοινωθεί επίσημα το νομοσχέδιο!

Να, λοιπόν, άλλη μία περίπτωση όπου οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, βάζουν «πλάτη» για να κατασκευάζονται τα αναγκαία στη βάση της ανταποδοτικότητας... Ριζοσπάστης 8-4-06

επιστροφή στην αρχή

ΔΡΑΣ.Ε. Δράσεις Εθελοντών

Δερβενακίων 125 Τ.Κ. 15343, Τηλ. 210-6009533 κιν. 6977-221972, www.drase.gr

1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.Κ.Ο. & ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ σε συνεργασία με την Εθελοντική Οργάνωση ΔΡΑΣ.Ε. (Δράσεις Εθελοντών) στο πλαίσιο Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος διοργανώνει την 1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με τη συμμετοχή  Μη Κυβερνητικών Μη κερδοσκοπικών οργανώσεων & Τοπικών φορέων .

Ο διήμερος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στις 16 & 17 Μαΐου 2006 στο πάρκο του Αϊ Γιάννη ( ΞΥΛΙΝΑ) είσοδος από Λ. Εθνικής Αντιστάσεως (έναντι Δημοτικού Γηπέδου ‘’Μιχάλης Κρητικόπουλος’’ Καισαριανή, όπου θα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος και θα φιλοξενεί δράσεις και δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς. Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει: εκθέσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών-ντοκυμαντέρ, θέατρο σκιών, βραβεύσεις, κ.α.

Ο εκθεσιακός χώρος του πάρκου θα παραμένει ανοικτός για το κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ.  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (ελήφθη στο Παρατηρητήριο 27-4-2006)

επιστροφή στην αρχή

Mητρώο για τις λακκούβες και τις κακοτεχνίες

Μαρία Νταλιάνη

ΒΙΒΛΙΟ τήρησης... λακκουβών θα τηρούν εφεξής δήμοι, νομαρχίες, Περιφέρειες και αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι λακκούβες, αλλά και οι κακοτεχνίες στους δρόμους, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα πρέπει να επιδιορθώνονται εντός 10 ημερών, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν τη σχετική αυτοψία σε διάστημα δύο ημερών από την καταγγελία. Για να συμβούν όλα αυτά όμως θα πρέπει ο πολίτης να ανακαλύψει πρώτα ποιος είναι ο «αρμόδιος φορέας»...

Τις καταγγελίες για προβλήματα συντήρησης δρόμων που δημιουργούν κινδύνους για την οδική ασφάλεια θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες γραπτώς μέσω φαξ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή επιστολής, τις οποίες η υπηρεσία θα είναι υποχρεωμένη να καταχωρεί στο «ειδικό βιβλίο».

Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

Πριν ξεκινήσει όμως η... τήρηση του βιβλίου λακκούβας θα προηγηθεί «ξεκαθάρισμα» αρμοδιοτήτων για το ποιος φορέας έχει τη συντήρηση, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα κρατήσει την ευθύνη για τις οδούς «που έχουν πρωτεύουσα σημασία για την κυκλοφορία των οχημάτων». Όπως προκύπτει από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, αρμοδιότητες για συντήρηση οδών θα έχουν και οι Περιφέρειες και οι Νομαρχίες (τους δρόμους θα επιλέξουν οι περιφερειάρχες) ενώ ό,τι «περισσέψει» θα πάει στους δήμους και τις κοινότητες. Οι δήμοι και οι κοινότητες θα έχουν την ευθύνη της καθαριότητας των οδών που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων ανεξαρτήτως της συντήρησής τους, η οποία περιλαμβάνει τις λακκούβες, τα στηθαία, τις νησίδες, τη σήμανση και τον ηλεκτροφωτισμό.

Αυτοψία σε 2 ημέρες

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν αυτοψία εντός δύο εργάσιμων ημερών από οποιαδήποτε καταγγελία και εφόσον διαπιστωθεί επικινδυνότητα της βλάβης για την οδική ασφάλεια, θα πρέπει να αποκαθίσταται. Ελέγχους όμως πρέπει να κάνουν αυτεπαγγέλτως και οι ίδιες οι υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα - ανεξαρτήτως τού αν υπάρχουν ή όχι καταγγελίες. Όλη αυτή η διαδικασία θα καταγράφεται σε ειδικό «Πρωτόκολλο Αντιμετώπισης Βλάβης» το οποίο συντάσσεται και υπογράφεται από τον υπάλληλο ή τους υπαλλήλους που ορίζονται υπεύθυνοι. http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18509&m=N15&aa=2

επιστροφή στην αρχή

Xιλιάδες αρχαία της Aττικής Οδού μένουν στον... δρόμο
ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στοιβαγμένα σε αποθήκες και άπλυτα ακόμη χιλιάδες ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά την κατασκευή της Αττικής Οδού φαίνεται πως θα μείνουν μακριά από το βλέμμα όσων θα ήθελαν να γνωρίσουν την εικόνα της Αττικής στην αρχαιότητα. Μια εικόνα που συμπληρώθηκε με αναρίθμητα χαμένα έως σήμερα κομματάκια του παζλ - από την αρχαιότερη Νεολιθική Εποχή έως τα βυζαντινά χρόνια - λόγω των ανασκαφών που έγιναν για την κατασκευή της Αττικής Οδού και που παρουσιάζονται για πρώτη φορά συνολικά μέσα από έκδοση που υπογράφουν οι αρχαιολόγοι Γ. Σταϊνχάουερ, Ο. Κακαβογιάννη, Δ. Σκιλάρντι, M. Πλάτωνος, Αικ. Παντελίδου, Δ. Χριστοδούλου, Δ. Λιώνης, Φ. Νέζερη, M. Στάθη και E. Μαυρομάτη.

Ο αρχαιότερος γνωστός νεολιθικός οικισμός της Αττικής - και ένας από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει πολεοδομικό σχεδιασμό - στην Παλλήνη, ο μοναδικός ταφικός περίβολος στο Πούσι Λέδι (Παιανία) με μνημειακά βάθρα, αλλά και το αρχαίο ιερό κοντά στην είσοδο του αεροδρομίου - πιθανόν του Ερμή - με τα γοητευτικά ειδώλια της Αφροδίτης, αλλά και πολλών κρατικών σταθμίων (ένδειξη χρήσης του χώρου και ως αγορανομείου) ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ευρήματα. Την ώρα που ένα πλέγμα αρχαίων δρόμων από το Μαρκόπουλο έως την Ελευσίνα (μέσα από μια τομή πλάτους 100 μ.) αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του οδικού δικτύου της Αττικής, αγροτόσπιτα, το επιτύμβιο μιας μητέρας που μιλά στα ορφανά παιδιά της και μικροί ναοί «ζωντανεύουν» την εικόνα.

Οι αρχαιότητες όμως που σώθηκαν - αρκετές διαλύθηκαν ή καταχώθηκαν για να περάσει η Αττική Οδός - έχουν αφεθεί στην τύχη τους. «Μόνο στην περιοχή των Μεσογείων δεν έχει ούτε καν πλυθεί το 40% των ευρημάτων, ενώ του υπολοίπου 60% δεν έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση και η καταγραφή», λέει στα «NEA» η αρχαιολόγος Όλγα Κακαβογιάννη. Όσο για μουσείο; «Κανείς δεν είχε προνοήσει για κάτι τέτοιο και το υπάρχον της Βραυρώνας είναι ασφυκτικά γεμάτο. Δυστυχώς, το υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνει προγραμματισμό, δεν προβλέπει για την επόμενη πενταετία. Είναι όνειδος που η Αθήνα δεν έχει ένα μουσείο που να διηγείται την ιστορία της και για να δημιουργηθεί νέο απαιτείται τουλάχιστον μία εικοσαετία».

INFO

Το αρχαιολογικό λεύκωμα «Αττικής Οδού περιήγηση» παρουσιάζεται την Τετάρτη στις 19.00 στο ξενοδοχείο «Attica Holiday Inn» (Αττική Οδός μεταξύ εξόδων 17 και 18, Παιανία). Πληρ. τηλ. 210-6682.282  ΤΑ ΝΕΑ , 10/04/2006

επιστροφή στην αρχή

Αθήνα: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ σε ποιότητα ζωής-Η Βαγδάτη της Δυτ. Ευρώπης

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Αθήνα είναι η πόλη της Δυτικής Ευρώπης με τη χειρότερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με σχετική έρευνα για 215 χώρες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποίησε η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Mercer.

Στην παγκόσμια κατάταξη η Ζυρίχη αποτελεί την πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο το 2006, η Αθήνα βρίσκεται στην 79η θέση, ενώ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Βαγδάτη κατατάσσεται τελευταία.
Οπως και πέρυσι, η Γενεύη και το Βανκούβερ συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα, ενώ το Μπανγκί στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και η Μπραζαβίλ στη Δημοκρατία του Κονγκό συντροφεύουν τη Βαγδάτη στην κατάταξη των πόλεων με τη χείριστη ποιότητα ζωής.
Το Αμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Αμβούργο, το Παρίσι, η Λυών, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη συγκεντρώνουν πάνω από 100 μονάδες και βρίσκονται στις 50 πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στη Δ. Ευρώπη και στον κόσμο.
Αλμα του Σικάγου
Το Σικάγο είναι η πόλη η οποία έκανε την μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτό το διάστημα, σκαρφαλώνοντας στην 41η θέση από την 52η, χάρη στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ το Κάιρο βρέθηκε στον αντίποδα, πέφτοντας εννέα θέσεις, στην 131η θέση, στη σειρά κατάταξης των 215 πόλεων που βαθμολογήθηκαν.
Τα κριτήρια της Mercer για τη βαθμολόγηση μιας πόλης βασίζονται σε 39 βασικές παραμέτρους για την ποιότητα ζωής, από την πολιτική σταθερότητα, τη λειτουργία των σχολείων, των μπαρ και των εστιατορίων έως και το περιβάλλον. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/04/2006

επιστροφή στην αρχή

Αθήνα: Τσιμέντο να γίνει;      του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Με ποσοστό 11,5% «αστικοποιήθηκε» μέσα σε μία δεκαετία η χώρα μας.

Η Αθήνα απλώθηκε προς τα νότια προάστια και τα ανατολικά, επεκτάθηκε το πολεοδομικό συγκρότημα, «κοκκίνισε» ο άξονας (ουσιαστικά ταυτίζεται με τη χάραξη της Εγνατίας οδού), που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα από την ανατολική Μακεδονία και Θράκη μέχρι τη δυτική Μακεδονία, πύκνωσαν τα αστικά κέντρα στη Θεσσαλία, ενώ παρατηρήθηκε αυξημένη δόμηση στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, καθώς και στην παράκτια ζώνη Αχαΐας και Ηλείας.
Σε αριθμητικά μεγέθη η αύξηση σε αστικές περιοχές ανέρχεται σε 270 τ.χλμ., τα οποία αναλύονται σε 90 τ.χλμ. αστικών κατασκευών και 51 τ.χλμ. διάσπαρτης δόμησης (141 τ.χλμ. αστικών κατασκευών συνολικά ή 141.000 στρέμματα), 35 τ.χλμ. οδικών αξόνων, 73 τ.χλμ. βιομηχανικών χρήσεων, 6 τ.χλμ. αθλητικών κατασκευών και κατασκευών αναψυχής και 15 τ.χλμ. λιμένων ή αεροδρομίων.
Επισημαίνεται ότι τα 141 τ.χλμ. των αστικών κατασκευών αντιστοιχούν σε έκταση 400 φορές αυτής του δομημένου τμήματος του Ολυμπιακού Χωριού στην Αττική.
Η αύξηση των εκτάσεων που καταλαμβάνουν οι αστικές περιοχές (173 τ.χλμ. από τα συνολικά 270 τ.χλμ. ή περίπου 64%) έγινε σε βάρος αγροτικών εκτάσεων που άλλαξαν χρήσεις στη διάρκεια της δεκαετίας 1990-2000.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του Τομέα Εφαρμογών Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βασίστηκε στη συγκριτική εξέταση των βάσεων δεδομένων CORINE (πρόκειται για γεωγραφική βάση δεδομένων για την κάλυψη και τις χρήσεις γης στην Ευρώπη, που για την Ελλάδα έχει φορέα υλοποίησης το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας).
Η εξάπλωση του αστικού ιστού της Αττικής και της περιφέρειας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενός συγκροτημένου εθνικού χωροταξικού σχεδίου αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, προβλήματα τα οποία τους οδηγούν συχνά στην εγκατάλειψη των περιοχών τους και στη μετακίνησή τους προς μικρά ή μεγαλύτερα αστικά κέντρα, ενώ σημαντικό μερίδιο έχει και η πολυδαίδαλη πολεοδομική νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστα Καρτάλη, και τις ερευνήτριες Μαρίνα Σταθοπούλου και Κατερίνα Κατσιαμπάνη, «όπως φαίνεται από τους χάρτες, ενώ το 1990 η πυκνότητα αστικών περιοχών (που συμβολίζονται με κόκκινες κουκίδες) είναι σχετικά αραιή (με εξαίρεση το πολεοδομικό συγκρότητα της Αθήνας και δευτερευόντως αυτό της Θεσσαλονίκης), η αντίστοιχη πυκνότητα το έτος 2000 είναι εντυπωσιακά αυξημένη.
Σε ό,τι αφορά την Αττική και με βάση τους ρυθμούς που αστικοποιείται, σε δύο δεκαετίες από σήμερα η Αθήνα και τα Μεσόγεια, αλλά και μέρος από τα νότια προάστια προς το Λαύριο και την Ανατολική Αττική (Νέα Μάκρη, Ραφήνα κ.α.), θα αποτυπώνονται ως ενιαία οικιστική ενότητα».
Ο Κώστας Καρτάλης συμπληρώνει: «Πρώτη προτεραιότητα είναι, κατά συνέπεια, η θέσπιση πολιτικών για την ανάσχεση της επέκτασης της Αθήνας.
Το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό ή όχι εξαρτάται από την πολιτική βούληση. Δυστυχώς, το μόνο αναπτυξιακό στοιχείο της Αττικής σήμερα είναι η αγορά και πώληση γης.
Ο μεταολυμπιακός δυναμισμός, που έδινε τη δυνατότητα για την ανάδειξη της Αθήνας-Αττικής σε διεθνές μητροπολιτικό κέντρο, δεν αξιοποιήθηκε». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/2006

επιστροφή στην αρχή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η Ομάδα Περιβάλλοντος ΙΑΑΚ/ΕΚΚΕ, γνωστοποιεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους Φορείς και άτομα, ότι το υλικό των ερευνών, μελετών και συνολικού έργου της κατά τα τελευταία έτη είναι προσβάσιμο, σε συνοπτική μορφή, στην «Περιβαλλοντική Γωνιά» στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΚΚΕ, στη διεύθυνση:

http://www.ekke.gr/estia

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη «σελίδα» μας υπάρχουν:

1.    Βάση δεδομένων για τους Φορείς που έχουν σχέση με το Περιβάλλον (επιμέρους ενημέρωση 2003).

2.    Βάση δεδομένων για τις Μη Κυβερνητικές Οικολογικές-Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (ενημέρωση 2006).

3.    Βάση δεδομένων για τις Μη Κυβερνητικές Οικολογικές-Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που σχετίζονται με τους "Ελεύθερους Χώρους"

4.    Θέματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε)

επιπλέον στην κατηγορία «Περιβαλλοντικές Εκδόσεις» είναι διαθέσιμα για αντιγραφή (download) τα παρακάτω βιβλία:

1.      «Ομαδικές Περιβαλλοντικές δραστηριότητες, σχέδια εργασίας και συνεργασία (Οδηγός - βοήθημα για νέους και συμβούλους ομάδων)» του Μ. Μιχαηλίδη (2003)

2.      α) «Προστατευόμενες Φυσικές Περιοχές» της Θ. Λαζαρέτου και

β) «Προδιαγραφές μελετών διαχείρισης περιβάλλοντος οικολογικά ευαίσθητων περιοχών» του Γ. Καρέτσου (2002)

3.      α) «Βασικές αρχές της Οικολογίας από τη σκοπιά της διαχείρισης» του Σ. Σφενδουράκη και

β) «Η επιστήμη της Οικολογίας και η διαχείριση - προστασία του περιβάλλοντος» του Κ. Κορφιάτη (2002)

4.      «Περιβαλλοντικά Προβλήματα και Δίκαιο» της Θ. Λαζαρέτου (2002)

στην κατηγορία «Φιλοξενούμενες - Εκδόσεις» είναι διαθέσιμα για αντιγραφή (download) τα βιβλία:

1.    «Το Νερό στη Φύση, στην Ανάπτυξη, στην Προστασία του Περιβάλλοντος», του Δρ. Θεόδωρου Σ. Κουσουρή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

2.    Geneva Green Guide - UNEP,

3.    «Διαχείριση Απορριμμάτων - Η Ευθύνη της Πολιτείας και των Πολιτών», Πρακτικά Ημερίδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων (Π.Ο.Σ.Ε.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.), 3-12-2003.

4.    «Η Λειτουργία Ειδικών Κριτηρίων Περιβαλλοντικής Προστασίας στις Διαδικασίες Χωροθέτησης Έργων και Παραγωγικών Δραστηριοτήτων», Διδακτορική διατριβή που εκπόνησε ο δρ. Πολιτικός Μηχανικός Δημήτρης Τσίρος, 2001

5.    «Πράσινο Επιχειρείν» του Ιωάννη Ζήση. Έκδοση: Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚΟ.), Χρηματοδότηση Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.), Αθήνα 2004

6.    United Nations Environment Programme for the Geneva Environment Network with the financial support of the Swiss Agency for the Environment, Forests and Landscape

7.    «Οδηγός Διαχείρισης & Ανάδειξης Κοιλάδας Σπερχειού & Μαλιακού Κόλπου: Πράσινη Συναίνεση», Πρόγραμμα Natura, Φορέας Υλοποίησης: ΜΚΟ "Σόλων" (νέο)

8.    «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής», ΜΚΟ "Σόλων για τη σύνθεση και τον οικολογικό πολιτισμό στον 21ο αιώνα" (νέο)

9.    «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Παύλος Κοσμίδης, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (1995-2003), Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής (νέο)

στην ενότητα «Συνεργασίες-Φιλοξενία» περιέχονται άρθρα, δημοσιεύσεις, εισηγήσεις σε συνέδρια, ανακοινώσεις από συνεργαζόμενους Φορείς-άτομα, σχετικά με:

α) Θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

β) Γενικά Περιβαλλοντικά Θέματα, όπως:

-«Η Συστημική Σκέψη και Πράξη (Systems Thinking, Systems Practice) στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Και την Αγωγή Υγείας», ΥΠ.Ε.Π.Θ. Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθηνών, Μάρτιος 2005 Αθήνα

-Εισηγήσεις εκδήλωσης «Το Πρωτόκολλο του Κιότο - Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση», ΓΣΕΕ - Greenpeace, ATTAC Ελλάς, 16 Φεβρουαρίου 2005 Αμφιθέατρο ΓΣΕΕ

-«Ελληνικοί Υδάτινοι Πόροι: Μια Ρεαλιστική Προσέγγιση» Εισηγήσεις Συνεδρίου, 16 Μαΐου 2005, Ξενοδοχείο Divani Caravel

- «Η Διαμόρφωση Οικολογικής Σκέψης και Συμπεριφοράς, ως Κορυφαίες Επιδιώξεις των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Οικο-περιβαλλοντικής Ψυχολογίας στη Μετεκπαίδευση των Δασκάλων», Δρ. Αρτέμης Μ. Αθανασάκης, "Μάρασλειο Βήμα" Άρθρο Τεύχος 7/2005 (νέο)

- «Η Συμβολή της Γεωμυθολογίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Εισήγηση του Dr. rer. nat. Ηλία Δ. Μαριολάκου στο Συνέδριο του Κ.Π.Ε. Στυλίδας Υπάτης, 1-4/2/2001 (νέο)

- «Οι Έριδες μεταξύ των Θεών στην Ελληνική Μυθολογία. Μία Γεωμυθολογική - Φυσικογεωλογική Προσέγγιση», Εισήγηση του Dr. rer. nat. Ηλία Δ. Μαριολάκου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 21 Νοεμβρίου 2005 (νέο)

- «Φράγματα Ανάσχεσης Χειμαρρικής Ροής», Ομιλία του Μανώλη Γλέζου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 26 Μαΐου 1997 (νέο)

στην κατηγορία «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» περιέχονται:

-  «Κατάλογοι, ταινιών και video, Εκπαιδευτικού Οπτικοακουστικού Υλικού» το οποίο παρέχουν: α) Υπ. Πολιτισμού, β) η Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ)

-  Εκδόσεις ΠΕΕΚΠΕ:

-  «Βασικά Κείμενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»: [διαθέσιμα για ανάγνωση ή/και αντιγραφή (download)]

α) "Η Χάρτα του Βελιγραδίου"

β) "Η Διακήρυξη της Τιφλίδας"

γ) "Η Διάσκεψη της Μόσχας"

δ) "Το Κεφάλαιο 36 της Ημερήσιας Διάταξης 21 (Agenda 21)"

-  «Για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» περιοδικό της ΠΕΕΚΠΕ - Τεύχη 1 έως 22 διαθέσιμα για αντιγραφή (download)

- «Άκρως ΕκπαιδευτΟΙΚΟ» Ατάκτως εκδιδόμενο περιοδικό του παραρτήματος Αττικής της ΠΕΕΚΠΕ - Τεύχη 1 έως 22 διαθέσιμα για ανάγνωση ή/και αντιγραφή

-  «Συλλογή των Ελληνικών Βιβλίων, των Διδακτορικών Διατριβών & του Εκπαιδευτικού Υλικού που έχει γραφεί για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (2η εμπλουτισμένη έκδοση)»

-  Υπερσύνδεση (hyperlink) με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής (Κε.Π.Α.) του Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την περιοδική έκδοση του Κέντρου:

-  "Περιβαλλοντική Αγωγή - Θέματα και Προβληματισμοί" (τεύχη σε pdf & doc)

- Προγράμματα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Συντονιστικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 19-5-2004

στην «Παραλαβή Αρχείων» υπάρχει διαθέσιμο για ανάγνωση/αντιγραφή το "Ευρετήριο (κατάλογος) των Μη Κυβερνητικών Οικολογικών - Περιβαλλοντικών Οργανώσεων" (ΜΚΟ-ΠΟ, ενημέρωση 2006 στοιχεία ταυτότητας των οργανώσεων").

Ο Διευθυντής ΙΑΑΚ/ΕΚΚΕ

Ο υπεύθυνος της Ομάδας Περιβάλλοντος

ΙΑΑΚ/ΕΚΚΕ

Καθ. Θωμάς Μαλούτας

Κων/νος Τσακίρης

επιστροφή στην αρχή

Η ζωή στα πρώην προάστια

Tου Νικου Βατοπουλου

Αν μένει κανείς στην Αθήνα μπορεί να κάνει μερικές, κοντινές εκδρομές. Στο Χαλάνδρι, στη Γλυφάδα, στην Αγία Παρασκευή... Τα άλλοτε προάστια της πρωτεύουσας έχουν περάσει προ πολλού σε μία άλλη ενδιάμεση κατάσταση και έχουν κατακτήσει το στάτους της πόλης μέσα στην πόλη. Οι αλλαγές στον μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, που φάνηκε να ολοκληρώνονται σ’ ένα πρώτο επίπεδο την περασμένη δεκαετία, με αποκορύφωμα το 2004, φαίνεται ότι ωριμάζουν πλέον σε κάτι άλλο.

Ποια θα είναι η φύση και η λειτουργία αυτού «του άλλου» θα εξαρτηθεί από τις μετακινήσεις των πληθυσμών, την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, αλλά κυρίως από την επένδυση κάθε τοπικής κοινωνίας, κάθε δήμου στην ποιότητα ζωής.

Η ποιότητα ζωής στα μεσοαστικά πρώην προάστια της Αθήνας είναι άνιση ακόμη και μέσα στα όρια κάθε δήμου. Είναι αποτέλεσμα της αλματώδους ανοικοδόμησης που κάλυψε αλάνες και αντικατέστησε τις παλιές μονοκατοικίες με πολυώροφες οικοδομές, που και αυτές ποικίλλουν σε ποιότητα. Η αρχιτεκτονική σφραγίδα είναι κοινή και δίχως έμπνευση. Εξαίρεση αποτελούν οι νέες πολυκατοικίες με υπογραφή, που είναι πλέον αρκετές. Νεότεροι αρχιτέκτονες με παιδεία (όπως ο Μέμος Φιλιππίδης ή ο Γιάννης Αίσωπος), παλαιότερα γραφεία όπως του Γιώργου Αποστολάκου (με τις ιδιαίτερα «θερμές» σε χρώματα και προσωπικότητα πολυκατοικίες) ή τα γραφεία προχωρημένου ντιζάιν (όπως το γραφείο ISV) δείχνουν ένα δρόμο που ακολουθούν και άλλοι, λίγοι μεν (αφού οι πελάτες-εργοδότες είναι μετρημένοι) αλλά υπαρκτοί.

Η ομοιομορφία των πρώην προαστίων και νυν πόλεων της Αττικής είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει. Με την πρόσφατη αναζωπύρωση της αντιπαροχής που σάρωσε σπίτια και κήπους (σε όλη την Ελλάδα) και που δυστυχώς έστρωσε ράμπες για γκαράζ εκεί που υπήρχαν δέντρα 30 και 50 χρόνων, το πρώην αθηναϊκό προάστιο μετατρέπεται γοργά σ’ ένα παράδοξο υβρίδιο αστικής ζωής με σαφώς ελλειμματική ποιότητα. Η ταύτιση των προαστίων με τις υπνουπόλεις, όπως προέκυψε και αναπαράχθηκε από την Αμερική του ’50, δεν ισχύει πλέον για πολλά «πρώην» προάστια της Αθήνας. Το μοντέλο αυτό ωθείται σε μεγαλύτερες ακτίνες μακριά από τα πολυδύναμα δορυφορικά κέντρα που είναι οι πολυάνθρωπες αττικές πόλεις. Αυτές οι πόλεις βασίζουν την ευημερία τους στην ανάπτυξη εμπορικής κίνησης και στην παροχή υπηρεσιών. Λόγω της ανεπηρέαστης ισχύος του αθηναϊκού κέντρου, οι αναδυθείσες αυτές πόλεις έχουν ελάχιστη ή μηδαμινή πολιτιστική ζωή, άνυδρες από ερεθίσματα πέραν των καταναλωτικών. Είναι βασισμένες στο μεσοαστικό όνειρο της κατανάλωσης. Γι’ αυτό και οι ονειρικοί κήποι των άλλοτε προαστίων αντικαθίστανται από φέτες γκαζόν φυτεμένες με πανομοιότυπους, βραχύβιους θάμνους. Είναι ένας συμβολισμός που πολλά έχει να πει για τις προτεραιότητες των νέων κατοίκων.

Οι πόλεις της Αττικής, στην παραλία της, στην ενδοχώρα και στα ορεινά, μοιράζονται ένα αντιφατικό όνειρο, αυτονομίας και αλληλεξάρτησης, ιδιότητες φαινομενικά απαραίτητες για την επιβίωσή τους και την οικονομική τους ευημερία. Η ευημερία αυτή «ψηφίζεται» από τον αριθμό των ανθρώπων που θέλουν να μετεγκατασταθούν, αλλά σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται ακόμη από την παροχή καθημερινών διευκολύνσεων. Το κριτήριο της ομορφιάς δεν είναι ψηλά στην ιεραρχία. (Καθημερινή 15-4-06)

επιστροφή στην αρχή

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Τετάρτη 10 Μάη, 10.30 π.μ. συγκέντρωση Γερανίου και Πειραιώς και πορεία στο Υπουργείο Εμπορίου
Με την απόφαση του υπουργείου εμπορίου (Κ1-186/18-1-06): «Δικαίωμα απόκτησης άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών έχουν τα φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, οι οποίοι έχουν υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ομογενείς  Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες που προέρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ και τον Πόντο, ηλικίας από 20 έως 65 ετών, οι οποίοι κατείχαν κατά την 30-6-05 άδεια άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου από δήμους ή κοινότητες στις παρυφές των λαϊκών αγορών».
Με αυτή την απόφαση, όλοι εμείς οι μετανάστες μικροπωλητές, βγαίνουμε στην
παρανομία με το ζόρι.
Κι ας έχουμε άδειες παραμονής. Κι ας εκπληρώνουμε τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας. Κι ας ήμασταν κάτοχοι αδειών πώλησης από δήμους ή κοινότητες, μέχρι πρόσφατα.
Αυτή είναι μια απροκάλυπτα ρατσιστική διάταξη, που χτυπάει το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην εργασία αλλά και στην επιβίωση εμάς και των οικογενειών μας.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στην ασυδοσία των μεγάλων πολυεθνικών του εμπορίου. Επιλέγει ως στόχους της όλους εμάς του «μικρούς», όπως αντίστοιχα κάνει με τους Έλληνες εργαζόμενους.
Καλούμε τους υπόλοιπους μετανάστες εργαζόμενους, τους έλληνες εργαζόμενους, τη νεολαία, τα συνδικάτα, τις αντιρατσιστικές οργανώσεις, να στηρίξουν τον αγώνα μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·       την απόσυρση της ρατσιστικής διάταξης
ΟΤΑΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, ΤΟΤΕ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ
Επικοινωνήστε μαζί μας: Elvis Ekhaguosa 6947290242, Prendi Angjelin 6948594505, Happiness Godwin  6932799828, Ibrahim Ghazl 6973939344 (ελήφθη στο Παρατηρητήριο 8-5-2006)

επιστροφή στην αρχή

Οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι κινδύνου μετά τις τελευταίες μετρήσεις. Kατά 30% μειώθηκαν τα ψάρια
Nέο SΟS από τον Σαρωνικό
Tοξικά και λύματα τον «επιστρέφουν» σιγά σιγά στη δεκαετία του 1980
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

SOS εκπέμπει ο Σαρωνικός: μετρήσεις που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα επιστημονικά κλιμάκια του ΠΕΡΠΑ, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.

«H σημερινή κατάστασή του απέχει πολύ από αυτή που επικρατούσε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, τότε που όλη η θαλάσσια περιοχή από την Ελευσίνα έως το Σούνιο ήταν νεκρή από κάθε είδους ζωή, εκτός από τα παθογόνα μικρόβια. Όμως απέχει, δυστυχώς, και από την πολύ ικανοποιητική εικόνα που παρουσίαζε η θάλασσα την περίοδο 1994 - 2000», λένε οι ερευνητές. «Βεβαίως», αναφέρει δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας ο μαθηματικός - ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Τριανταφύλλου, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σαρωνικός Κόλπος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτει, σε κάποιο βαθμό, μηχανισμούς αυτοάμυνας, καθώς είναι βαθύς, ανοικτός κόλπος και διαπερνάται από ρεύματα».

Τα απόβλητα. Τα τελευταία (Ιανουάριος 2005) στοιχεία του ΠΕΡΠΑ έδειξαν ότι τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην οικολογική τους κατάσταση υφίστανται οι βιοκοινωνίες της Ψυττάλειας και του Κερατσινίου, του Κόλπου της Ελευσίνας και της δυτικής λεκάνης (κοντά στη Σαλαμίνα). Εκεί παρατηρήθηκε μείωση του οξυγόνου και φαινόμενα ευτροφισμού σε βάθος 90 μέτρων - συνθήκες στις οποίες δεν μπορούν να ζήσουν τα ψάρια. Ειδικά στην περιοχή της Ελευσίνας καταλήγουν μη επεξεργασμένα βιομηχανικά απόβλητα από 1.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αυτά επιβαρύνουν με επικίνδυνες - ακόμα και καρκινογόνες - ουσίες τη θάλασσα. Απόβλητα ναυπηγείων, μονάδων σιδήρου και χάλυβα, εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου, τσιμέντου, χαρτοβιομηχανιών και μονάδων παραγωγής απορρυπαντικών και τροφίμων ρυπαίνουν συνεχώς τον Σαρωνικό.

Τα φυτοφάρμακα. Ανοιχτή πληγή αποτελούν και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που ανιχνεύτηκαν στη περιοχή μεταξύ Ελευσίνας και Σαλαμίνας, τα οποία προφανώς έφτασαν εκεί μέσω των ρεμάτων. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι πολλές και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών και οι πολλές καμένες δασικές εκτάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα ρέματα, να είναι ορμητικά και να διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες νερών (με ίχνη φυτοφαρμάκων από γεωργικές εκτάσεις) στη θάλασσα.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους επιστήμονες είναι τα παθογόνα μικρόβια που ανιχνεύτηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά - από το Πέραμα και το Κερατσίνι έως το Νέο Φάληρο. «Τα εξετάζουμε με προσοχή. Είναι άγνωστο από πού προήλθαν», συμπληρώνουν.
Ρύπανση στις ακτές λουομένων

Ο μεγαλύτερος εχθρός του Σαρωνικού είναι τα βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, χρώμιο κ.λπ.) που απειλούν κάθε είδος θαλάσσιας ζωής και μεταφέρονται και στην τροφική αλυσίδα. Χαρακτηριστικό της ρύπανσης από αυτά είναι το γεγονός ότι οι μετρήσεις που έγιναν στην ακτογραμμή από τον Άγιο Διονύσιο ως το Έδεμ Παλαιού Φαλήρου (παραλία στην οποία κάνουν μπάνιο κάθε καλοκαίρι χιλιάδες λουόμενοι) κατέδειξαν πως υπάρχουν, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, υπερβάσεις ακόμη και 87% των επιτρεπομένων ορίων μολύβδου στα ιζήματα του βυθού. Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση «Ζητήματα προτεραιότητας στο μεσογειακό περιβάλλον» (EEA Report No 4) που συνέταξαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency EEA) και το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών .
Ο πιο βρώμικος βυθός

Ο Σαρωνικός Κόλπος διαθέτει, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον πιο βρώμικο βυθό σε όλη τη Μεσόγειο. Ο θαλάσσιος πυθμένας του Σαρωνικού παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό στερεών απορριμμάτων (251 ανά 1.000 τ.μ.), όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 15 απορρίμματα. Κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο - βρέθηκαν ακόμα και βαρέλια με υπολείμματα από έλαια αυτοκινήτου. Η πιο βρώμικη περιοχή του Σαρωνικού μάλιστα εντοπίζεται κοντά στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, απέναντι από την Παλαιά Φώκαια. Εκεί εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός στερεών απορριμμάτων (251 ανά 1.000 τ.μ.), όπως προκύπτει από την έρευνα σε 59 ακτές (βάθους από 0 έως 25 μέτρα) που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ζωολογίας - Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον λέκτορα κ. Στέλιο Κατσανεβάκη.

Μειώθηκε στο 70% ο πληθυσμός των ψαριών που ζούσαν πριν από 5 χρόνια

Ως δείκτη για την ποιότητα των νερών οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών χρησιμοποιούν το σύνολο των φυτών και ζώων που ζουν στον βυθό. Κατέγραψαν λοιπόν ότι «είδη όπως ο σκορπιός, ο σαλούβαρδος, τα μπαρμπούνια, οι λίχνοι, η στύρα, οι λείτσες, ακόμα και οι σχετικά ανθεκτικοί ροφοί, οι μπακαλιάροι, τα λυθρίνια, οι κουτσομούρες, μειώνονται. Ο σημερινός πληθυσμός τους υπολογίζεται στο 70% - 80% του αντίστοιχου πληθυσμού πριν από 4 ή 5 χρόνια. Τα μόνα είδη που διατηρούν τις πληθυσμικές... δυνάμεις τους είναι τα θράψαλα και οι μοσχιοί».

«Μέχρι το 1994 όλα τα λύματα του Λεκανοπεδίου ουσιαστικά "χύνονταν" ανεξέλεγκτα στο Κερατσίνι. Οι ρύποι εξαπολύονταν από τους οχετούς και "κυκλοφορούσαν" στην επιφάνεια της θάλασσας. Μετά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού οι ρύποι διαχέονται σε μεγαλύτερο βάθος και αρκετά μακρύτερα», επισημαίνουν οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ οι οποίοι μελέτησαν επί μακρόν τις επιπτώσεις στις κοινωνίες φυτών και ψαριών εξαιτίας της λειτουργίας του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού. «Ταυτόχρονα με τη λειτουργία της Ψυττάλειας παρατηρήθηκε βελτίωση των φυκιών που ζουν στα βράχια των νότιων ακτών της Σαλαμίνας σε βάθος έως και ένα μέτρο. Τα επεξεργασμένα λύματα είναι πλέον στα βαθιά και δεν επηρεάζουν τα φύκη παρά μόνο τον χειμώνα λόγω των ανέμων». «Όμως», συμπληρώνουν, «οι βιοκοινωνίες των ζώων που ζουν στον βυθό (οι μετρήσεις έγιναν στα 20-90 μέτρα), παρουσιάζουν ξαφνικά διαταραχές που είναι περισσότερες όσο πιο κοντά βρίσκονται αυτά στην Ψυττάλεια». ΤΑ ΝΕΑ , 15/04/2006

επιστροφή στην αρχή

να προάγουμε την ΔΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

...Στις 3 Μαρτίου 2006 παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο από τον Τομέα Εφαρμογών Φυσικής (ερευνητική ομάδα Τηλεπισκόπησης) του Πανεπιστημίου Αθηνών,  η εργασία με θέμα: «Μελέτη της ποιότητας ζωής με χρήση δορυφορικών και επίγειων δεδομένων».

Οι υπεύθυνοι της εργασίας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Κάρταλης και η ερευνήτρια Μαρίνα Σταθοπούλου.

Η μελέτη αφορούσε τους 48 δήμους και κοινότητες της Νομαρχίας Αθηνών. Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την ταξική πολιτική επιλογή ανισοτήτων  των εκάστοτε κυβερνήσεων....

Υψηλή ποιότητα ζωής παρουσιάζουν οι δήμοι: Εκάλη, Κηφισιά, Φιλοθέη και Ψυχικό, ενώ την χαμηλότερη ποιότητα ζωής οι δήμοι: Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ταύρος, Μοσχάτο και Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

·        Η Αγία Βαρβάρα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας,

·        Το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης καταγράφεται στους δήμους: στην Αγ.Βαρβάρα, Περιστέρι, Καματερό, Ίλιον, Αιγάλεω και Ταύρο και το υψηλότερο στο Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη.

·        Οι θερμότεροι δήμοι κατά την διάρκεια της ημέρας είναι: Αγ.Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Καματερό, Αιγάλεω, Μοσχάτο, Ταύρος, Ελληνικό και το ψυχρότερο οι δήμοι: Εκάλης, Κηφισιάς, Νέας Πεντέλης και Λυκόβρυσης.

·        Το λιγότερο αστικό πράσινο έχουν η Αγ.Βαρβάρα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ταύρος, Νέα Χαλκηδόνα, Δάφνη, Μοσχάτο και το περισσότερο η Εκάλη.

Πρωταθλήτρια προς τα κάτω, όσον αφορά την ποιότητα ζωής η Δυτική Αθήνα και ιδιαίτερα ο Δήμος της Αγ.Βαρβάρας παρά τις όποιες βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές να υπερασπίσουμε τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που γλίτωσαν από την τσιμεντοποίηση, να απαιτήσουμε μέτρα για την βελτίωση των κοινωνικών παροχών που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την ανεργία.

Μέσα από το δελτίο αυτό, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν, θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε την ιδέα της «Δυτικής συνείδησης», ότι δηλαδή οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας οφείλουν να συντονίσουν τους αγώνες τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να προβάλλουν την ιστορία τους, τον νεώτερο πολιτισμό τους και τις κατακτήσεις τους.

Στην προσπάθεια αυτή θα έχουμε συνεργάτες από την Δυτική Αθήνα αλλά και σημαντικά στελέχη της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης απ΄ όλη την Αθήνα.

Η επικοινωνία μας θα είναι κάθε Πέμπτη (........άλλων υποχρεώσεων επιτρέποντος...)

Κώστας Φωτεινάκης

(στάλθηκε στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ στις 11-5-06)

επιστροφή στην αρχή

Σχέδιο σωτηρίας για την πρωτεύουσα

Ανάσχεση της οικιστικής επέκτασης προς τη ΒΑ Αττική και γενική ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας προβλέπει μελέτη του ΕΜΠ

Του Γιωργου Λιαλιου

Τα Μεσόγεια δομούνται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ τα ανατολικά παράλια της Αττικής μετατρέπονται από παραθεριστικές περιοχές σε πρώτης κατοικίας. Το Θριάσιο Πεδίο παλεύει με τη ρύπανση και την υποβάθμιση, ενώ βόρεια Αττική και Μεγαρίδα αρχίζουν σιγά σιγά να χάνουν τις γεωργικές τους εκτάσεις. Και στο κέντρο όλων αυτών, το Λεκανοπέδιο των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων: η πιο πυκνοδομημένη πόλη στη χώρα βλέπει τις κεντρικές της περιοχές να εγκαταλείπονται έναντι των προαστίων και την έλλειψη χώρων πρασίνου να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της.

Απέναντι σε όλα αυτά είναι περισσότερο από προφανής η ανάγκη σχεδιασμού για το μέλλον της Αττικής. Το «στρατηγικό πλαίσιο χωρικής ανάπτυξης για την Αθήνα-Αττική» είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από δωδεκαμελή επιστημονική ομάδα (με επιστημονική υπεύθυνο την καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κ. Κλειτώ Γεράρδη) για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού της περιφέρειας Αττικής, από κοινού με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (που βρίσκεται υπό αναθεώρηση). Ανάμεσα στους κύριους πυλώνες του, το σχέδιο προτείνει την ανάσχεση της οικιστικής επέκτασης προς τη βόρεια και ανατολική Αττική, την οργανωμένη ανάπλαση περιοχών του κέντρου Αθήνας και Πειραιά, τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στο Θριάσιο, την προστασία της γεωργίας και κτηνοτροφίας στον νομό και την ανάπτυξη μεγάλων πάρκων και χώρων πρασίνου. Επίσης προτείνει τη διοικητική επέκταση της Αττικής προς τους γειτονικούς νομούς Βοιωτίας και Κορινθίας, αλλά και την «επιστροφή» των νησιών (πλην Σαλαμίνας και Αίγινας) στους γειτονικούς τους νομούς Αργολίδας και Λακωνίας.

Λεκανοπέδιο - Περισσότερο πράσινο, καλύτερες συγκοινωνίες

Η διατήρηση, πάση θυσία, των ελεύθερων χώρων, η ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου Αθήνας και Πειραιά για την επιστροφή των κατοίκων, η ολοκλήρωση μεγάλων πάρκων και η δικτύωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ανάμεσα στις κινήσεις που προτάσσει το ερευνητικό πρόγραμμα για την εξέλιξη των πέντε μεγάλων περιοχών του Λεκανοπεδίου. Η μελέτη χωρίζει το Λεκανοπέδιο σε πέντε μεγάλες χωρικές ενότητες και προτείνει ξεχωριστές δράσεις για την καθεμία:

1. Για το κέντρο της Αθήνας (με πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 826.000 - 855.000 έως το 2015) η μελέτη προτείνει τη συγκράτηση του πληθυσμού μέσω παρεμβάσεων βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος, την ολοκλήρωση του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, την ανάδειξη και ανάπλαση σημαντικών πλατειών και την αύξηση και αναβάθμιση δημόσιου χώρου και πρασίνου. «Ο Δήμος Αθηναίων επί σειρά ετών χάνει μέρος του πληθυσμού του, που μετακινείται προς περιφερειακές περιοχές. Μοναδικός τρόπος για επανάκαμψη των κατοίκων στην Αθήνα είναι οι παρεμβάσεις βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος», εξηγεί η κ. Κλειτώ Γεράρδη.

2. Για τον Πειραιά και τους περί αυτόν δήμους (569.000 κάτοικοι το 2001 που υπολογίζεται ότι θα μειωθούν σε 520-535.000 έως το 2015) προτείνει την προώθηση των μεγάλων παρεμβάσεων (όπως την ανάπλαση περιοχής λιπασμάτων Δραπετσώνας - Κερατσινίου με δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου), την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών κατοικίας στον Πειραιά και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά. Για Υδρα, Σπέτσες, Τροιζηνία, Μέθανα και Πόρο προτείνει τη διοικητική ένταξή τους στον νομό Αργολίδας, ενώ των Κυθήρων και Αντικυθήρων στον νομό Λακωνίας.

3. Για τη νότια Αθήνα (598.000 κάτοικοι το 2001, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν σε 665.000 - 690.000 έως το 2015) θεωρείται σημαντική η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού προς τα νοτιοανατολικά και η αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών αναψυχής. «Η περιοχή Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης, Φαλήρου έχει χάσει τον παλαιό προαστιακό της χαρακτήρα και αποτελεί τρόπον τινά επέκταση του δήμου της Αθήνας προς τη θάλασσα. Η παραθαλάσσια περιοχή εξακολουθεί να διατηρεί τουριστικό χαρακτήρα, ενώ εξελίσσεται σε νέο επιχειρηματικό κέντρο», σημειώνει η κ. Γεράρδη.

4. Για το βόρειο Λεκανοπέδιο (590.000 κάτοικοι το 2001, αναμένεται να φτάσουν τους 742.000 - 768.000 έως το 2015) προτείνει να δοθεί έμφαση στην οργάνωση του μητροπολιτικού κέντρου Αμαρουσίου και την ανάπτυξη των αλσών Τουρκοβουνίων και Συγγρού.

5. Για τη δυτική Αθήνα (584.000 κάτοικοι το 2001, ενδέχεται να φτάσουν τους 600.000 έως το 2015) σημαντική θεωρείται η προσέλκυση λειτουργιών υγείας και εκπαίδευσης. Παράλληλα προτείνεται η καλύτερη σύνδεσή της με μέσα μαζικής μεταφοράς με το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, ώστε να σπάσει το φράγμα Bορρά - Nότου.

Ανατολική Αττική - Περιορισμός της άναρχης δόμησης

Η ανάσχεση της ξέφρενης οικιστικής ανάπτυξης και ο περιορισμός της αυθαιρεσίας πρέπει να είναι οι κύριες προτεραιότητες για την ανατολική Αττική. Ειδικά για τα Μεσόγεια θεωρείται επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η γεωργική γη και να ενισχυθεί. Στην περιοχή της Λαυρεωτικής η ανάπτυξη είναι πιο λελογισμένη και η ενίσχυση του Λαυρίου με υποδομές αναμένεται να συμβάλει στην ορθή ανάπτυξη της περιοχής.

Η περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής καλύπτει όλο το νότιο τμήμα του νομού και υποδιαιρείται σε δύο μεγάλες ενότητες: τα Μεσόγεια (Γέρακας, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Αρτεμις, Σπάτα, Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο Μεσογαίας) και τη Λαυρεωτική (Καλύβια, Κερατέα, Σαρωνίδα, Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Λαύριο, Αγιος Κωνσταντίνος και Κουβαρά). Ο πληθυσμός της περιοχής ήταν 190.850 κάτοικοι το 2001 με σημαντική αύξηση από το 1991 (129.500).

Οικολογική ισορροπία

Οπως σημειώνει το ερευνητικό πρόγραμμα, η σημασία της ανατολικής Αττικής στην περιφερειακή οικονομία και την οικολογική ισορροπία της Αττικής είναι μεγάλη. Ειδικά στα Μεσόγεια, οι δήμοι και οι κοινότητες αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς σε πληθυσμό και συγκέντρωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ειδικά η ζώνη της Παλλήνης, του Γέρακα και των Γλυκών Νερών έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε περιοχή ισχυρής συγκέντρωσης δραστηριοτήτων εμπορίου, χονδρεμπορίου, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και επιχειρήσεων, τάση που θα ενταθεί.

«Ειδικά στα Μεσόγεια είναι επιτακτική η ανάγκη ανάσχεσης της οικιστικής ανάπτυξης, τόσο της παραθεριστικής όσο και της πρώτης κατοικίας, αλλά και ελέγχου της άναρχης δόμησης», λέει η κ. Γεράρδη. «Πρέπει να μείνουμε στα όρια των περιοχών που έχουν πολεοδομηθεί. Η οικιστική ανάπτυξη, ει δυνατόν, θα έπρεπε να γίνει με νέες, οργανωμένες μορφές. Πρέπει επίσης να δοθεί ειδική έμφαση στην περιοχή του Ιπποδρόμου, ώστε να αποτελέσει πόλο πρασίνου και αναψυχής».

Για την περιοχή της Λαυρεωτικής, η πτωτική πορεία που οφειλόταν στην αποβιομηχάνιση του Λαυρίου έχει τα τελευταία χρόνια εξομαλυνθεί. «Η πόλη αρχίζει να μετατρέπεται σε κέντρο μεταφορών, αναψυχής και πολιτισμού. Με την επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού μέχρι το Λαύριο θα ενισχυθεί ο ρόλος της περιοχής».

Ανάμεσα στις υποδομές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και να ενισχύσουν την νοτιοανατολική Αττική αναφέρεται επίσης η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων στα Σπάτα και στην Παλλήνη (αντί της άναρχης ανάπτυξης επιχειρήσεων κατά μήκος της Αττικής οδού), η χάραξη νέου εσωτερικού δρόμου από τη Βάρη έως την Ανάβυσσο, ώστε να αποσυμφορηθεί ο παραλιακός και η δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας, από Ζέα προς Λαύριο με ενδιάμεσους σταθμούς.

Βόρεια Αττική - Να διατηρηθούν οι αγροί

Η συνεχής ρύπανση του Ασωπού και η έλλειψη υποδομών στις παλαιές παραθεριστικές περιοχές είναι τα κύρια προβλήματα της βόρειας Αττικής. Η περιοχή παρουσιάζει μια περιορισμένη τάση αστικοποίησης, τουλάχιστον σε σχέση με τα Μεσόγεια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σημαντικό θεωρείται να διατηρηθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός χαρακτήρας ορισμένων περιοχών, τόσο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για την τροφοδοσία της Αττικής. Ο πληθυσμός της περιοχής ήταν 94.240 κάτοικοι το 2001. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πληθυσμός της περιοχής θα φθάσει τους 114.000 - 118.000 κατοίκους έως το 2015.

«Εκτιμάμε ότι η βόρεια Αττική θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται από τη σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη των παλαιών οικιστικών της κέντρων, όπως ο Μαραθώνας, το Γραμματικό και το Καπανδρίτι. Αντίθετα, σημαντική θα είναι η ανάπτυξη πρώτης κατοικίας στα νοτιοανατολικά ώς τον Αγιο Στέφανο και παραθεριστικής κατοικίας στα παράλια του Ευβοϊκού», λέει η κ. Γεράρδη. «Η περιοχή δεν χρειάζεται νέες οικιστικές επεκτάσεις. Τα κατά τόπους κέντρα της, όπως ο Μαραθώνας και το Καπανδρίτι, χρειάζονται ανάπλαση των κεντρικών τους σημείων, με τη δημουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ώστε να γίνουν πιο βιώσιμα για τους κατοίκους. Πρέπει επίσης να οργανωθούν τα τέσσερα βιομηχανικά πάρκα (Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου, Ανοιξης, Αυλώνα). Διοικητικά, το ερευνητικό πρόγραμμα προτείνει την ένταξη στην περιφέρεια Αττικής των περιοχών Οινοφύτων και Σχηματαρίου, που συνδέονται πιο στενά με την Αθήνα, απ’ ό,τι με τη Θήβα».

Οσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής, η έρευνα θεωρεί θεμελιώδη την απορρύπανση του Ασωπού, που δέχεται λύματα από επιχειρήσεις στη Βοιωτία και την Αττική. «Επίσης, να καθαριστεί η περιοχή του Σχινιά από τις παράνομες επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι αρχαιολογικοί χώροι και να δημιουργηθούν ένας ή δύο οργνωμένοι χώροι αναψυχής. Η περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει, όπως και η νοτιοανατολική Αττική, συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, ενδεχομένως ακόμα και στα σημερινά όρια με τη Βοιωτία, που ούτως ή άλλως προτείνουμε να μεταβληθούν».

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα, τέλος, σημαντικός για την περιοχή θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι ο πρωτογενής τομέας με την προώθηση ειδικών καλλιεργειών για την τροφοδοσία της Αθήνας.

Δυτική Αττική - Ειδική φροντίδα για το περιβάλλον

Την παροχή ειδικής φροντίδας σε επίπεδο περιβάλλοντος και τη σταδιακή απομάκρυνση μέρους των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το Θριάσιο Πεδίο προτείνει το ερευνητικό πρόγραμμα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής. Κομβικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούνται η μετακίνηση του λιμένα της Ελευσίνας και η εξυγίανση της παραλίας του Ασπροπύργου.

Η περιοχή της δυτικής Αττικής χωρίζεται στις περιοχές του Θρασίου (δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας, Ασπροπύργου, Φυλής, Ερυθρών, Βιλλίων, Οινόης) και της Μεγαρίδας (κοινότητα Νέας Περάμου και δήμος Μεγάρων), η οποία προτείνεται να επεκταθεί με τη διοικητική υπαγωγή στην Αττική των δήμων Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. Ο πληθυσμός της το 2001 ήταν 114.400 κάτοικοι, αυξημένος κατά 20.000 σε σχέση με το 1991 (οι περίπου 10.000 ήταν παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ, που εγκαταστάθηκαν στον Ασπρόπυργο). Ανάλογη αναμένεται ότι θα είναι η αύξηση έως το 2015.

«Το Θριάσιο είναι η πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Αττικής, καθώς συγκεντρώνει τις περισσότερες οχλούσες δραστηριότητές της», λέει η κ. Γεράρδη. «Στόχος μας, λοιπόν, πρέπει να είναι να αφαιρούμε σταδιακά τις δραστηριότητες αυτές και να πραγματοποιούμε γενναίες παρεμβάσεις σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Σημαντικές κινήσεις θα είναι η εξυγίανση και απόδοση στο κοινό της παραλίας Ασπροπύργου, καθώς και η μετακίνηση του λιμένα Ελευσίνας, ώστε το σημερινό λιμάνι να συνδεθεί με τον αρχαιολογικό χώρο. Απολύτως απαραίτητη είναι η οργάνωση του βιομηχανικού πάρκου του Θριασίου, ώστε να πολεοδομηθεί, να αποκτήσει σωστούς δρόμους, χώρους πρασίνου κ.ά., η προστασία των φυσικών πόρων (δάση, ρέματα, εναπομείνασα γεωργική γη) και τέλος η ανάπλαση του οικιστικού δικτύου με προσθήκη πρασίνου. Στη δυτική Αττική θα μπορούσαν να χωροθετηθούν νέα επιχειρηματικά πάρκα (με επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα) στα Μέγαρα ή στο βόρειο Ασπρόπυργο. Ανάμεσα στις υποδομές που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της δυτικής Αττικής προτείνεται η χάραξη εναλλακτικού άξονα Σχηματαρίου - Ελευσίνας, ώστε να αποσυμφορηθεί η Μαλακάσα. Αντίθετα με το Θριάσιο, η περιοχή των Μεγάρων «θεωρείται ακόμα σε καλή κατάσταση, ενώ οι οικισμοί δεν έχουν αστικοποιηθεί έντονα», εξηγεί η κ. Γεράρδη. «Στην περιοχή αυτή θα πρέπει να συνδεθεί το πεδινό με το ορεινό κομμάτι, το οποίο και είναι απαραίτητο να παραμείνει ως πνεύμονας της Αττικής και χώρος αναψυχής της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα προτείνεται η διατήρηση του πρωτογενούς τομέα, η ενθάρρυνση της βελτίωσης της παραγωγικότητας σε γεωργικά προϊόντα πολύτιμα για την πρωτεύουσα».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100018_07/05/2006_183095

επιστροφή στην αρχή

Το Φόρουμ και οι ελεύθεροι χώροι

Του Ηλία Γιαννίρη igiann@tee.gr, υπεύθυνου του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων www.asda.gr/elxoroi

 

Όσοι ασχολούμαστε με τους ελεύθερους χώρους ξέρουμε ότι υπάρχει από το 1996 η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα. Φέτος η Επιτροπή κλείνει δέκα χρόνια δράσης. Επίσης έχουν περάσει επτά χρόνια από την έναρξη της ιστοσελίδας της (www.asda.gr/elxoroi) και πέντε χρόνια από την πρώτη έκδοση του περιοδικού «Ελεύθεροι Χώροι» (θα κυκλοφορήσει το Νο 17).

Η Συντονιστική Επιτροπή είναι μια τακτική διαρκής ανοιχτή συνέλευση αποτελούμενη από εκπροσώπους 25 περίπου συλλόγων και κινήσεων, που γίνεται περίπου μία φορά το μήνα. Στην συνάντησή μας γίνεται ενημέρωση από τους παρευρισκόμενους για τα νεότερα της περιοχής τους, για τις προγραμματιζόμενες δράσεις, για τις ανάγκες συντονισμού, αλληλοϋποστήριξης και κοινών δράσεων. Εκλέγεται εκ περιτροπής μια Γραμματεία Συντονισμού που έχει την ευθύνη της έκδοσης των δελτίων τύπου και της δημοσιοποίησης των δράσεων, των επαφών και των οικονομικών του περιοδικού. Επίσης, ορίζει εκ περιτροπής την συντακτική ομάδα του περιοδικού.

Δεν υπάρχουν δομές που να επιτρέπουν προσωπικούς αριβισμούς, πρωτοκαθεδρίες, προεδρεία κλπ. Αντίθετα, πρόκειται για ένα κίνημα συλλογικοτήτων που είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να προσφέρει. Πρόκειται για κινηματικές διαδικασίες που υπάρχουν επειδή υπάρχει η μεταξύ μας η κοινή πεποίθηση ότι ο αγώνας για τους ελεύθερους χώρους είναι κοινός από περιοχή σε περιοχή. Συχνά έχουμε διαπιστώσει την αδυναμία των κομματικών μηχανισμών διαφόρων κομμάτων να «κυριαρχήσουν» στην Συντονιστική Επιτροπή. Γιατί, από τον τρόπο λειτουργίας της (διαβούλευση και ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων, ελεύθερη συμμετοχή σε όποια συλλογικότητα θέλει να συμμετέχει, πολλή δουλειά σε όσους θέλουν να συμμετέχουν κλπ) αποκλείονται όσοι επιδιώκουν την κομματική εκμετάλλευση της Επιτροπής. Επί δέκα χρόνια, όλοι όσοι συμμετέχουμε, έχουμε διασφαλίσει την αυτοτέλεια της Συντονιστικής Επιτροπής.

Με τη σημερινή ορολογία, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας θα μπορούσε να λέγεται και «Δίκτυο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας» ή «Διαρκές Φόρουμ Ελεύθερων Χώρων Αθήνας». Μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής δεν υπήρξε ομοφωνία για τη συνολική συμμετοχή της Συντονιστικής στο 4ο ΕΚΦ. Η συμμετοχή αφέθηκε στην κρίση κάθε συλλογικότητας ξεχωριστά. Έτσι, στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ συμμετείχαν το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (με την έγκριση της Συντονιστικής Επιτροπής) και όσες συλλογικότητες ήθελαν.

Ειδικότερα, στο «Χώρο για την Πόλη» του Φόρουμ βρέθηκαν πολλοί από εμάς, της Αθήνας και των γύρω Δήμων, και συνυπήρχαμε με άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου και τον Πειραιά, και άλλες πόλεις όπως το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη κλπ. Τα ταμπλό της Αθήνας (περίπου 20) καταλάμβαναν το μισό εκθεσιακό χώρο. Συμμετείχαμε στις συζητήσεις για την Μεταολυμπιακή Αθήνα και για την Ελληνική Πόλη. Διακινήσαμε ευρύτατα το περιοδικό «Ελεύθεροι Χώροι». Ενημερώσαμε για τα προβλήματα των ελεύθερων χώρων της Αθήνας. Συζητήσαμε με αρκετούς ξένους αντιπροσώπους. Προβάλαμε βίντεο και εικόνες από πολλές περιοχές. Δικτυωθήκαμε με πολλούς νέους φορείς στην Αθήνα, στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πιστεύω ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση όσων συμμετείχαν ότι ο απολογισμός της ευπρόσωπης συμμετοχής μας είναι θετικός. Και το ίδιο το κίνημα των Ελεύθερων Χώρων θα βγει κερδισμένο. Τα κοινωνικά κινήματα της πόλης δεν έλειψαν από αυτό το πολύχρωμο και πολυεθνικό πλήθος, από την εναντίωση στον πόλεμο και την αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα που ακούστηκε όταν η μεγαλειώδης πορεία περνούσε έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και έξω από το Μέγαρο: «Δίπλα από το σπίτι της τρομοκρατίας, είναι οι καταπατητές του Πάρκου Ελευθερίας».

Το ξέραμε και το επιβεβαιώσαμε ότι η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση που απεργάζεται πολέμους, καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, επιβολή των μεταλλαγμένων, ενίσχυση των διακρίσεων, υποστήριξη του ρατσισμού και αδιαφορία μπροστά στα κέρδη ακόμη και για την κλιματική αλλαγή,  θέλει να κάνει εμπόρευμα και τα πεζοδρόμια, τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, τις πλατείες, τις παραλίες, τα βουνά μας, και εν τέλει την ίδια μας την υγεία και την ανάσα. Ξέρουμε ότι ο αγώνας για τους ελεύθερους χώρους είναι αγώνας προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Για μας ελεύθεροι χώροι και ελεύθεροι πολίτες ταυτίζονται. Και συνεχίζουμε. (ΕΠΟΧΗ 14-5-06)

επιστροφή στην αρχή

Ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας 40 δισ. ευρώ των ΔΕΚΟ

Tην ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ, η οποία, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς ενδέχεται να υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ, προτίθεται να αρχίσει να αξιοποιεί το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομίας.  «Πιλότο» στην όλη προσπάθεια αναμένεται να αποτελέσουν πέντε επιχειρήσεις, ο ΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ, η ΔΕΠΟΣ, η ΚΕΔ και η ΕΤΑ, οι οποίες κατέχουν ή διαχειρίζονται τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαχειριστικό σκέλος θα αναλάβει η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, ενώ το εκτελεστικό θα ανατεθεί σε μια εταιρία με στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. ΕΞΠΡΕΣ  18/05/2006 - 08:37

επιστροφή στην αρχή

Ποδοσφ. Ομάδες, χάρισμα χρεών και δικαιώματα ΕΡΤ: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΩ την ΕΡΤ στο λογαριασμό ΔΕΗ;; - ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ..

 Πριν απο λιγες ημερες, η διοικηση της Ελληνικης Ραδιοφωνιας Τηλεορασης, ανακοινωσε με περηφανια την συμφωνια της με τις 2 κατα τεκμηριο κορυφαιες Ελληνικες ποδοσφαιρικες ομαδες, τον Ολυμπιακο και τον Παναθηναικο, για την εξασφαλιση των τηλεοπτικων τους δικαιωματων. Ο Ολυμπιακος συμφωνησε στα 14,5 εκατομμυρια Ευρω για την περιοδο 2006-2008, ενω ο Παναθηναικος (συμφωνα με δημοσιογραφικες πηγες) στα 16 εκατομμυρια Ευρω για το διαστημα 2007-2010. Η ειδηση μαλιστα επικοινωνηθηκε απο τους κρατικους τηλεοπτικους & ραδιοφωνικους σταθμους ως ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ της ΕΡΤ & απαρχη μιας νεας εποχης για το αθλητικο τμημα της.

Τι σημαινει αυτο για σενα αγαπητε Ελληνα πολιτη, ποδοσφαιροφιλε η μη;

Σημαινει ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ οτι καλεισαι να ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 30,5 εκατομμυρια Ευρω (και κατι ψιλα), ητοι 10,4 δισ. δραχμουλες, στην επομενη 3ετια. Λεφτα τα οποια η (ηδη υπερχρεωμενη απο υπεραριθμο προσωπικο και τηλεοπτικα πανηγυρακια) ΕΡΤ δεν υπαρχει περιπτωση να βρει απο αλλους πορους, πλην των μηνιαιων εισφορων σου!!

Την στιγμη που ο ΑLPHA (ιδιωτικος σταθμος με πληρως οργανωμενο τμημα πωλησης διαφημιστικου χρονου) καταφερε φετος να εισπραξει λιγοτερα απο 2,3 εκατομμυρια Ευρω για τα αντιστοιχα παιχνιδια του Ολυμπιακου (περιπου 145.000 Ευρω ανα παιχνιδι), η ΕΡΤ καλειται να εισπραξει τα υπερτριπλασια, απλα για να μην ζημιωθει!!! Δηλαδη 485.000 Ευρω ανα αναμετάδοση, κατι πρακτικως αδύνατον με βαση το κοστος μοναδας του τηλεοπτικου χρονου και την διαρκεια της αναμεταδοσης. Τα ιδια φυσικα θα ισχυσουν και για το πακετο του Παναθηναικου. 
Σημειωτεον οτι ο ανταγωνιστης της ΕΡΤ στα δικαιωματα του Ολυμπιακου (ALPHA) προσεφερε λιγοτερα απο 5 εκατομμυρια Ευρω....με αλλα λογια, η ΕΡΤ προσεφερε 45% περισσοτερα απο τον ανταγωνιστη, χωρις ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΦΑΝΗ ΛΟΓΟ για την μεγαλη αυτη διαφορα....

Η φραση-κλισε "κοινωνικη προκληση" σε περιοδους ανεχειας & ανεργειας, μαλλον ωχρια...

Ο κ. Παναγοπουλος - προεδρος/τσαρος/αυτοκρατωρ της ΕΡΤ- δηλωσε οτι ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για τις αντιδρασεις των πολιτων (βλ. εμμεσων μισθοδοτων) και οτι "το σχεδιο ανατασης της ΕΡΤ θα προχωρησει με καθε κοστος!" 

Καθε κοστος λοιπον; ΝΟ PROBLEM mister.  Γιατι εγω ΔΕΝ προτιθεμαι να χρηματοδοτησω το γαιτανακι δημοσιων σχεσεων σας αγαπητε κυριε Τζεγκις Χαν-καναλαρχη. ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΩ ΣΥΝΔΡΟΜΗ: 

Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να ΜΗΝ πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους. Δηλαδή: εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ( π.χ. τηλεοπτικό πρόγραμμα) μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε μπορείς να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ να πληρώσεις ΜΟΝΟ το δεύτερο. Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδέχεσαι (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο. Το ΤΠκΔ ενημερώνει τον πιστωτή για την κατάθεσή σας και αυτός δεν έχει πλέον δικαίωμα να απαιτεί αυτά τα χρήματα (οπότε και να σου κόψει το ρεύμα). Το υπόλοιπο ποσό ΜΠΟΡΕΙ να το διεκδικήσει δικαστικά!
ΚΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ «ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ» ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ.
ΕΝΑ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ και ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ. ΚΟΦΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ.....ΝΑ ΔΩ ΜΕΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΦΟΥΚΑΡΑ ......

ΣΤΕΙΛΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙΣ ΛΙΣΤΑΣ ΣΟΥ. ΜΗΝ ΤΟ ΚΡΑΤΑΣ ... (Εστάλη στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ 18-5-06)

επιστροφή στην αρχή