ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 5

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 5

(Κείμενα 1), (Κείμενα 2), (Κείμενα 3), (Κείμενα 4)  (Κείμενα 5) (Κείμενα 6) (κείμενα 7) (κείμενα 8) (κείμενα 9) (κείμενα 10)

(κείμενα 11) (κείμενα 12) (κείμενα 13) (κείμενα 14) (κείμενα 15), (κείμενα 16) (κείμενα 17), (κείμενα 18), (κείμενα 19), (κείμενα 20)

ενοποίηση ακάλυπτων χώρων, ΕΡΓΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ- Τα τέσσερα αμαρτήματα,  «Μητροπολιτική Διακυβέρνηση» ζητούν οι δήμαρχοι, Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (UNEP), Περιφρονεί η Ελλάδα το κοινοτικό περιβαλλοντικό δίκαιο, Ποια δομή και βαθμίδες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; (Του Γ. Σκλαβούνου), Νέο βιβλίο: Οι "Τόποι ανθρώπων" του Νίκου Μπελαβίλα,  100 ευρώ ... γρηγορόσημο: ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ θα κληθούν να πληρώσουν τη σωστή λειτουργία των Πολεοδομιών, Εχθρικός προς το περιβάλλον ο προϋπολογισμός, Φυτεύσεις Δήμου Αθηναίων, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Δικάζεται γιατί απαγόρευσε τις χαφιεδο-κάμερες!, Αστικά ακίνητα 100 στρ θα ξεπουλήσει το ελληνικό Δημόσιο, Θεματική Στρατηγική για το Αστικό Περιβάλλον από την Ε.Ε., Το περιβάλλον σταθερά στο περιθώριο, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Μια ξεχασμένη υπόθεση (15-1), ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ: Δίκη Δημάρχου για καταστροφή κεμερών, ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ «Γκρεμίζεται» από την αδιαφορία, ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΤΡΥΠΕΣ,  Η κ. Μπακογιάννη απολογείται στην τάξη της,  Ο απολογισμός έργου του Δήμου Αθηναίων για την ευρύτερη περιοχή  Αμπελοκήπων είναι μηδενικός, Προς την Παγκόσμια Δήμαρχο,  ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ της Δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη

ΕΩΣ ΚΑΙ 3.000 τ.μ. πρασίνου-κοινόχρηστου χώρου σε κάθε τετράγωνο

Πολυκατοικίες: Τι μπορεί ν' αλλάξει Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ελεύθεροι χώροι έως και 3.000 τ.μ., εξοικονόμηση ενέργειας, μειωμένοι ρύποι στο περιβάλλον και καθαρισμός του αέρα είναι μερικά από τα άμεσα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η ανάπλαση τετραγώνων πολυκατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι επιτυχίες αυτές ίσως να θεωρηθούν μηδενικές αν ληφθεί υπόψη το πλέον σύγχρονο πρόβλημα των μεγαλουπόλεων που χτυπά την πόρτα και της ελληνικής μεγαλούπολης και είναι η μοναξιά και η μελαγχολία, που οι εκδηλώσεις της στην Ευρώπη παρουσιάζονται με επικίνδυνη αύξηση στις αυτοκτονίες καθώς και χωρίς λόγο αντικοινωνική συμπεριφορά.
Οι παρεμβάσεις
Με κατάλληλες παρεμβάσεις -εγκατάσταση κεντρικού συστήματος θέρμανσης-ψύξης, καλύτερη μόνωση, φύτευση στις ταράτσες, οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων- ακόμα και τα παλιά κτίρια μπορούν να ανανεωθούν αισθητικά, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, εξοικονομώντας συνάμα έως και 700 ευρώ το χρόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ψυχολογικά οφέλη που προκύπτουν από τη βελτίωση της ποιότητας διαμονής.
Το “οικολογικό τετράγωνο” (ή αλλιώς “τετράγωνο Ρήγας Ρηγόπουλος”) μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια πολυκατοικιών, είτε παλαιάς είτε νέας κατασκευής, τονίζουν οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, τέτοιου είδους ανάπλαση θα μπορούσε να γίνει στις εργατικές πολυκατοικίες της οδού Φραντζή στο Νέο Κόσμο, στις εργατικές της Αγ. Αννης στου Ρέντη -μάλιστα έχει υποβληθεί και πρόταση προς το δήμο- ή στις προσφυγικές της λ. Αλεξάνδρας. Το κόστος για τις παρεμβάσεις που στόχο έχουν να αλλάξει προς το καλύτερο η ποιότητα ζωής των κατοίκων υπολογίζεται σε περίπου 5.000 ευρώ ανά οικογένεια. Ποσόν που οι ειδικοί εκτιμούν όμως ότι μπορεί να αποσβεσθεί μέσα σε 8,5 χρόνια.
Στην εξοικονόμηση της ενέργειας βοηθούν και άλλες παρεμβάσεις, όπως: η βελτίωση των μονώσεων, ο χρωματισμός του με κατάλληλα χρώματα (απορροφητικά ή ανακλαστικά ανάλογα με την τοποθεσία του κτιρίου), η φύτευση της ταράτσας, η τοποθέτηση εξωτερικών “εντοιχισμένων” ηλιακών καμινάδων (με τη ροή αέρα ψύχεται ή θερμαίνεται το κτίριο στο εσωτερικό του). Το κόστος μπορεί να μειωθεί επίσης και από τη διαχείριση των απορρίμματων. Οι ερευνητές προτείνουν την τοποθέτηση εντοιχισμένων κάδων, όπου θα γίνεται και ο διαχωρισμός των υλικών (αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί, οργανικά) με αποτέλεσμα να μένει για τη χωματερή μόλις το 15% των σκουπιδιών.
“Αν όλη η Αθήνα προχωρούσε σε τέτοιες παρεμβάσεις και τα οικοδομικά τετράγωνα πολυκατοικιών μετατρέπονταν σε "οικολογικά" η πόλη θα αποκτούσε δεκάδες ελεύθερους χώρους με πράσινο. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι θα μειωνόταν 1,5-2°C, ενώ τις ώρες αιχμής ηλεκτρικού φορτίου λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας θα ήταν περιττή η λειτουργία ακόμα και δύο σταθμών παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ!”, μας λέει ο Μιχάλης Βραχόπουλος, μηχανολόγος-μηχανικός, αναπληρωτής καθηγητής στο ΤΕΙ Χαλκίδας, ένας από τους επιστήμονες που μελέτησαν το “οικολογικό τετράγωνο” και για το οποίο έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας με πολυπαραμετρικές προσεγγίσεις στο αντικείμενο.
Την ομάδα αποτελούσαν ακόμη ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ρήγας Ρηγόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Κώστας Θεοφύλακτος, ομάδα Ε.Π. του ΤΕΙ Χαλκίδας και της ΑΣΠΑΙΤΕ, ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανολογίας στο ΤΕΙ Χαλκίδας, καθώς και ομάδα από την εταιρεία “Εναλλακτικές Εφαρμογές”.
Οι ίδιοι επιστήμονες τονίζουν ότι η εγκατάσταση κεντρικών συστημάτων θέρμανσης-ψύξης και η απομάκρυνση των λεβήτων από τα υπόγεια είναι μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στα τετράγωνα των πολυκατοικιών.
“Με τη λειτουργία κεντρικής μονάδας η απόδοση θα είναι καλύτερη, μειώνεται το κόστος συντήρησης, ενώ οι κάτοικοι κερδίζουν χώρο. Οι χώροι όπου βρίσκονταν οι λέβητες και οι δεξαμενές πετρελαίου μπορούν, για παράδειγμα, να γίνουν υπόγεια γκαράζ”, συνεχίζει ο Μιχάλης Βραχόπουλος. “Το κεντρικό σύστημα ψύξης μάλιστα -είναι εύκολο να εγκατασταθεί και σε παλιές πολυκατοικίες (ειδικά στις πολύ παλιές)- βελτιώνει αισθητικά την όψη των κτιρίων, αφού απομακρύνονται τα κλιματιστικά από τα μπαλκόνια.Υπολογίζεται ότι σε ένα οικοδομικό τετράγωνο πολυκατοικιών μπορεί να δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος ακόμη και 3.000 τ.μ. Σε αυτό μπορεί να δημιουργηθεί ένας κήπος, μια τεχνητή λίμνη μια παιδική χαρά, μικρό θέατρο ή γήπεδο, ό,τι έχουν ανάγκη και επιθυμούν οι κάτοικοι. Δημιουργείται δηλαδή ένα "χωριό" μέσα στην πόλη, όπου μπορούν να περπατήσουν τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και τα παιδιά”.
Τα οφέλη μπορούν να οριστούν συγκεκριμένα:
1 Οφελος σε εγκατεστημένη ισχύ κλιματισμού ανά τετραγωνικό μέτρο 25%, που απορροφά πλήρως το κόστος μετατροπής των εγκαταστάσεων από εγκαταστάσεις θέρμανσης σε εγκαταστάσεις κλιματισμού και 75 ευρώ /100 τ.μ. και έτος. Από τη μείωση της θερμοκρασίας του τοπικού περιβάλλοντος κατά το θέρος προκύπτει οικονομικό όφελος 47 ευρώ /100 τ.μ. κατ' έτος.
2 Από τη δυνατότητα αναψυχής προκύπτει όφελος 77 ευρώ /100 τ.μ. κατ' έτος
3 Μηδενισμός της επίπτωσης των απορριμμάτων με προκύπτων όφελος 0,85 ευρώ /m2 κατ' άτομο.
4 Από τον παιδικό σταθμό προκύπτει όφελος 1,83 ευρώ /παιδί κατά τ.μ. Και από μετακινήσεις το όφελος ορίζεται σε 0,29 ευρώ .
5 Από διαχείριση υδάτων προκύπτει όφελος 183 ευρώ /100 τ.μ. κατ' έτος.
Οι αναπλάσεις επιφέρουν όμως και άλλα κοινωνικά πλεονεκτήματα. Αυξάνεται η κοινωνικότητα των κατοίκων καθώς μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους στους νέους κοινόχρηστους χώρους που δημιουργούνται. Μπορούν μάλιστα να αναπτυχθούν νέες θέσεις εργασίας με τη δημιουργία παιδικών σταθμών ή ΚΑΠΗ στον ίδιο χώρο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2005

επιστροφή στην αρχή

ΕΡΓΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ- Τα τέσσερα αμαρτήματα

Τέσσερα είναι τα βασικότερα «αμαρτήματα» στα έργα που εκτελούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση: «Στους δήμους γίνεται πάρτι», μας είπε στέλεχος αρμόδιου οργανισμού, που έσπευσε να προσθέσει ότι ανάλογη είναι η εικόνα στους δήμους και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι οι παιδικές ασθένειες στη νέα -για τα ελληνικά δεδομένα- υπόθεση της αποκέντρωσης.
Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των ελέγχων του ανεξάρτητου συμβούλου, του ΕΣΠΕΛ, καθώς και από όσα ακούγονται σε δημοτικά γραφεία, προκύπτουν τα εξής:
1 Καταγράφονται παρατράγουδα στις διαδικασίες ανάθεσης των έργων. Υπάρχουν τόνοι από εξώδικες διαμαρτυρίες που κάνουν λόγο για «φωτογραφικές» διατάξεις σε διαγωνισμούς. Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ ακούγονται πολλά, λίγα φθάνουν στη Δικαιοσύνη, αφού οι διαμαρτυρόμενοι δεν συνεχίζουν με τεκμηριωμένες προσφυγές.
2 Παρατηρούνται συστηματικές κατατμήσεις έργων σε όλους τους δήμους της χώρας. Το «μυστικό» είναι πως με την κατάτμηση προκύπτουν έργα μικρότερου προϋπολογισμού, τα οποία ανατίθενται χωρίς διαγωνισμό, συνήθως με αδιαφανή κριτήρια. Δεν είναι μόνο ότι επιλέγονται οι φίλα προσκείμενοι στη δημοτική αρχή, αλλά παίρνουν «αντίδωρο» περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Ετσι, οι δήμοι αναθέτουν την κατασκευή του δεξιού πεζοδρομίου σε έναν εργολάβο και του αριστερού σε άλλο, με πρόσχημα ότι δεν ήταν έτοιμη η μελέτη!
3 Θριαμβεύουν οι κακοτεχνίες. Κακής ποιότητας υλικά, ποσότητες και προδιαγραφές μικρότερες από τις αναφερόμενες στη μελέτη είναι μερικά από τα ευρήματα των ελεγκτών. Πιο ανησυχητικά όμως είναι τα πράγματα στα έργα που γίνονται με εθνικούς πόρους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι περιορισμένοι, ενώ πρέπει να προστεθεί και η συνήθης γραφειοκρατεία.
Για να κινηθούν οι διαδικασίες, πρέπει να γίνει καταγγελία, να ενημερωθούν οι επιθεωρητές δημόσιων έργων που θα κάνουν τους ελέγχους. Μετά την υποβολή της έκθεσής τους, θα κινηθούν οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, που συνήθως χρονίζουν. Χαρακτηριστική περίπτωση το «τρίγωνο Φραγκόπουλου» στην Κηφισιά, που κόστισε διπλάσια ποσά σε σχέση με τα προβλεπόμενα.
4 Επικρατεί χάος στον τομέα του κόστους των έργων. Οι μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται από τους εργολάβους συνήθως αντισταθμίζονται από τις συνεχείς αναπροσαρμογές των προϋπολογισμών κατά τη φάση της κατασκευής. Οι συνηθέστερες μέθοδοι για τους φουσκωμένους προϋπολογισμούς είναι οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες και κυρίως οι συμπληρωματικές συμβάσεις. Χ. ΤΖ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 26/06/2005

επιστροφή στην αρχή

«Μητροπολιτική Διακυβέρνηση» ζητούν οι δήμαρχοι

Στον «διοικητικό παραλογισμό» που επικρατεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, επικέντρωσαν τις ομιλίες τους κορυφαίοι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο χθεσινό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) για τη «Μητροπολιτική Διακυβέρνηση».

Οι δήμαρχοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μητροπολιτική οργάνωση των μεγάλων πόλεων, καθώς, αναφερόμενοι στη σημερινή κατάσταση, έκαναν λόγο για «τραγέλαφο», με τα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος να καθορίζονται από πολλούς άλλους φορείς και υπηρεσίες, πλην των ίδιων των δήμων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Αττικής, την οποία επικαλέστηκε στην ομιλία της η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, όπου εμπλεκόμενοι φορείς και αρμόδιοι είναι όλα τα υπουργεία, η περιφέρεια, η υπερνομαρχία, τρεις νομαρχίες, 88 δήμοι, 66 κοινότητες και μεγάλος αριθμός φορέων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Για την αντιμετώπιση της εν λόγω δαιδαλώδους κατάστασης, η κ. Μπακογιάννη πρότεινε τη δημιουργία Μητροπολιτικού Δημοτικού Οργανισμού, ο οποίος θα αναλάβει υπερτοπικού χαρακτήρα αρμοδιότητες (π.χ. δημοτική αστυνομία, διαχείριση απορριμμάτων, κοινές συγκοινωνίες κ.λπ.).
Με τη θέση της δημάρχου Αθηναίων συντάχθηκαν, ανεξαρτήτως τύπου και φορέα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος και οι πρόεδροι της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος και της ΤΕΔΚΝΑ Πέτρος Φιλίππου. Η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε επίσης υπέρ της άμεσης εκλογής του περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ, διαφοροποιούμενη από τις επιλογές της κυβέρνησης.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης εκλογής περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβουλίου και έκανε σαφές ότι για την κυβέρνηση οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης είναι οι δήμοι και οι νομαρχίες αντίστοιχα. Για τον μητροπολιτικό φορέα ο κ. Νάκος παρέπεμψε στις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί.
Στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω μείωσης του αριθμού των δήμων, ενώ η κ. Μπακογιάννη υπέρ της μείωσης του αριθμού των περιφερειών.   Μ.Σ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/06/2005

επιστροφή στην αρχή

Συμφωνίες για το Αστικό Περιβάλλον

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP)

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2005

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι για πρώτη φορά  στην Ιστορία, η πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη ζει πλέον σε πόλεις κι ότι η συνεχιζόμενη αστικοποίηση θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο άνθρωποι τη βδομάδα να μετακομίζουν στις πόλεις, δημιουργώντας έτσι μια νέα δέσμη περιβαλλοντικών προκλήσεων και ευκαιριών, και

ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ότι ως Δήμαρχοι πόλεων σε όλη τη Γη έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ηγηθούμε στο δρόμο της ανάπτυξης αληθινά αειφόρων αστικών κέντρων που βασίζονται σε πολιτιστικά και οικονομικά κατάλληλες τοπικές δράσεις, και

ΕΝΘΥΜΟΥΜΕΝΟΙ ότι το 1945 οι ηγέτες 50 εθνών συγκεντρώθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο για να διαμορφώσουν και να υπογράψουν τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, και

ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ της σημασίας των υποχρεώσεων και του πνεύματος του Συνεδρίου της Στοκχόλμης του 1972 για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, της Πασκόσμιας Συνόδου του Ρίου του 1992 (UNCED), του Συνεδρίου της Κωνσταντινούπολης του 1996 για τους Ανθρώπινους Οικισμούς, των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιερτηρίδας του 2000, και της Παγκόσμιας Συνόδου του 2002 στο Γιοχάνεσμπουργκ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, βλέπουμε τις Συμφωνίες για το Αστικό Περιβάλλον που περιγράφονται παρακάτω σαν μια συνεργατική επέκταση των προσπαθειών να προχωρήσει παραπέρα η βιωσιμότητα, να πολλαπλασιαστούν οι δυναμικές οικονομίες, να προωθηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, και να προστατευτούν τα φυσικά συστήματα του πλανήτη,

ΓΙ’ ΑΥΤΟ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ, σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του 2005, εμείς οι υπογράφοντες Δήμαρχοι που έχουμε συνέλθει για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της παγκόσμιας συνεργασίας. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την πλατφόρμα συνεργασίας και να χτίσουμε ένα οικολογικά βιώσιμο, οικονομικά δυναμικό, και κοινωνικά δίκαιο μέλλον για τους πολίτες των πόλεών μας, και

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ότι καλούμε σε δράση τους συναδέλφους μας Δημάρχους σε όλο τον κόσμο για να υπογράψουν τις Συμφωνίες για το Αστικό Περιβάλλον και να συνεργαστούν μαζί μας για να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες, και

ΑΚΟΜΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι υπογράφοντας αυτές τις Συμφωνίες για το Αστικό Περιβάλλον, δεσμευόμαστε να μετακινήσουμε τα ζωτικά θέματα της βιωσιμότητας στην κορυφή της νομοθετικής μας ατζέντας. Εφαρμόζοντας τις Συμφωνίες για το Αστικό Περιβάλλον, σκοπεύουμε να κάνουμε πραγματικότητα το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και ασφαλές περιβάλλον για όλα τα μέλη της κοινωνίας μας.

 

 

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΌ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2005

Θέματα:

Ενέργεια Ανανεώσιμη Ενέργεια / Επάρκεια Ενέργειας / Κλιματική Αλλαγή

Μείωση Απορριμμάτων Μηδέν σκουπίδια / Ευθύνη του κατασκευαστή / Ευθύνη του καταναλωτή

Αστικός Σχεδιασμός Πράσινα κτίρια / Αστικός σχεδιασμός / Φτωχογειτονιές

Αστική Φύση Πάρκα / Αποκατάσταση οικοτόπων / ’γρια Ζωή

Μεταφορές Δημόσιες μεταφορές / Καθαρά οχήματα / Μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση

Περιβαλλοντική Υγεία Μείωση των τοξικών / Συστήματα υγιεινής διατροφής / Καθαρός Αέρας

Νερό Πρόσβαση στο νερό και επάρκεια / Προστασία των πηγών ου νερού / Μείωση σπατάλης νερού

 

Ενέργεια

Δράση 1 Υιοθεσία και εφαρμογή μιας πολιτικής για να αυξήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να καλύπτουν το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης, μέσα σε επτά χρόνια.

Δράση 2 Υιοθεσία και εφαρμογή μιας πολιτικής μείωσης κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας μέσα σε επτά χρόνια, δια μέσου της εξοικονόμησης ενέργειας, ρύθμισης του χρόνου ζήτησης ενέργειας και μέτρων προστασίας/ συντήρησης του δικτύου.

Δράση 3 Υιοθεσία ενός σχεδίου της πόλης για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% ως το 2030, και το οποίο περιλαμβάνει ένα σύστημα μέτρησης και ελέγχου επαλήθευσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Μείωση απορριμμάτων

Δράση 4 Καθιέρωση μιας πολιτικής ώστε να επιτευχθεί μηδενική εισροή απορριμμάτων στις χωματερές και τα εργοστάσια καύσης ως το 2040.

Δράση 5 Υιοθεσία ενός νόμου για την πόλη που θα μειώνει τη χρήση κατά τουλάχιστον 50% μέσα σε 7 χρόνια μιας κατηγορίας προϊόντων τοξικών ή μη ανανεώσιμων που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Δράση 6 Εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης «φιλικών προς το χρήση», με στόχο τη μείωση κατά 20% της κατά κεφαλήν διάθεσης απορριμμάτων σε χωματερές και εργοστάσια καύσης μέσα σε 7 χρόνια.

 

Αστικός σχεδιασμός

Δράση 7 Υιοθέτηση μιας πολιτικής που καθιερώνει ένα σύστημα προδιαγραφών «πράσινων κτιρίων» που εφαρμόζεται σε όλα τα δημοτικά κτίρια.

Δράση 8 Υιοθέτηση αρχών και πρακτικών αστικού σχεδιασμού που προωθούν την υψηλότερη πυκνότητα, τη μεικτή χρήση, γειτονιές που είναι κατάλληλες για περπάτημα, ποδήλατο και προσβάσιμες στα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίες συνδυάζουν τη χρήση γης και τις μεταφορές με συστήματα ανοιχτών χώρων για διασκέδαση και οικολογική αποκατάσταση.

Δράση 9 Υιοθέτηση μιας πολιτικής ή εφαρμογή ενός προγράμματος που δημιουργεί περιβαλλοντικά χρήσιμες θέσεις εργασίας σε φτωχογειτονιές ή παραγκουπόλεις.

 

Αστική Φύση

Δράση 10 Διασφάλιση ότι υπάρχει ένα δημόσιο πάρκο ή ελεύθερος χώρος για ψυχαγωγία σε απόσταση 500 μέτρων από κάθε κάτοικο της πόλης.

Δράση 11 Καταγραφή της υπάρχουσας φυτοκάλυψης στην πόλη και, στη συνέχεια, καθιέρωση ενός στόχου που βασίζεται σε οικολογικά και κοινοτικά κριτήρια  για να φυτέψουμε και να διατηρήσουμε την φυτοκάλυψη σε όχι λιγότερο από το 50% των διαθέσιμων πεζοδρομίων.

Δράση 12 Υιοθέτηση νομοθεσίας που θα προστατεύει τους κρίσιμους για το οικοσύστημα φυσικούς διαδρόμους και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά οικοτόπων – κλειδιά (π.χ. χαρακτηριστικά νερού, φυτά που παράγουν τροφή, καταφύγια για την άγρια ζωή, χρήση ντόπιων ιθαγενών ειδών φυτών κλπ) από την μη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Μεταφορές

Δράση 13 Δράση και εφαρμογή μιας πολιτικής που επεκτείνει τη φτηνή κάλυψη με δημόσιες μεταφορές σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από κάθε κάτοικο της πόλης μέσα σε 10 χρόνια.

Δράση 14 Καθιέρωση νόμου που καταργεί την βενζίνη που περιέχει μόλυβδο (όπου αυτή ακόμη χρησιμοποιείται), που μειώνει σταδιακά το επίπεδο θείου σε καύσιμα ντήζελ και βενζίνη, μαζί με τη χρήση προχωρημένων μεθόδων ελέγχου εκπομπών σε όλα τα λεωφορεία, ταξί και δημόσια μέσα μεταφοράς για να μειωθούν οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων και αερίων που προκαλούν νέφος από αυτά τα μέσα μεταφοράς κατά 50% σε 7 χρόνια.

Δράση 15 Εφαρμογή μιας πολιτικής για μείωση του ποσοστού των ταξιδιών οχημάτων με 1 μόνο άτομο κατά 10% μέσα σε 7 χρόνια.

 

Περιβαλλοντική υγεία

Δράση 16 Κάθε χρόνο, εντοπισμός ενός προϊόντος χημικού ή σύνθετου που χρησιμοποιείται μέσα στην πόλη και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και υιοθέτηση νομοθεσίας που θα μειώνει ή σταματά τη χρήση του από τη δημοτική αρχή.

Δράση 17 Προαγωγή της δημόσιας υγείας και των περιβαλλοντικών ωφελειών με την υποστήριξη τοπικά παραγόμενων βιολογικών προϊόντων. Διασφάλιση ότι 20% όλων των υπηρεσιών της πόλης (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων) θα προσφέρουν τοπικά βιολογικά τρόφιμα μέσα σε 7 χρόνια.

Δράση 18 Καθιέρωση ενός Δείκτη Ποιότητας Αέρα που θα μετράει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με σκοπό να μειωθούν κατά 10% σε 7 χρόνια οι ημέρες που οι ρύποι κατατάσσονται σύμφωνα με το Δείκτη αυτόν ως «μη υγιείς» ή «επικίνδυνες».

 

Νερό

Δράση 19 Ανάπτυξη πολιτικών ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό με στόχο να γίνει προσβάσιμο σε όλους μέχρι το 2015. Για πόλεις με κατανάλωση πόσιμου νερού μεγαλύτερη από 100 λίτρα κατά κεφαλήν την ημέρα, υιοθεσία κι εφαρμογή πολιτικών μείωσης της κατανάλωσης κατά 10% έως το 2015.

Δράση 20 Προστασία της οικολογικής ακεραιότητας των πηγών πόσιμου νερού της πόλης (π.χ. υδροφόρα στρώματα, ποτάμια, λίμνες, υγρότοποι και συνδεόμενα οικοσυστήματα)

Δράση 21 Υιοθεσία οδηγιών διαχείρισης των υγρών αποβλήτων του Δήμου και μείωση των μη επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων κατά 10% σε 7 χρόνια, μέσα από την επεκτεινόμενη χρήση ανακυκλωμένου νερού και μέσα από την εφαρμογή μιας διαδικασίας βιώσιμου αστικού σχεδιασμού για τη γραμμή διαχωρισμού υδάτων, διαδικασίας η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων που επηρεάζονται και βασίζεται σε στέρεες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές.

Συμφωνίες για το Αστικό Περιβάλλον Όραμα και Εφαρμογή

 

ΟΙ 21 ΔΡΑΣΕΙΣ που συνιστούν τις Συμφωνίες για το Αστικό Περιβάλλον είναι οργανωμένες κατά περιβαλλοντικά θέματα. Είναι αποδεδειγμένα πρώτα βήματα προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Όμως, για να επιτύχουμε μια μακράς διάρκειας βιωσιμότητα, οι πόλεις θα πρέπει προοδευτικά να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε όλες τις θεματικές περιοχές.

Η εφαρμογή των Συμφωνιών για το Αστικό Περιβάλλον θα απαιτήσει έναν ανοιχτό, διαφανή και συμμετοχικό διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις κοινοτικές ομάδες, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλους βασικούς συντελεστές. Η εφαρμογή των Συμφωνιών θα ωφελήσει όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση μιας προσεκτικής εκτίμησης των διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων με τη χρήση της επιστήμης που διατίθεται.

Η έκκληση για τη δράση που αναφέρθηκε προηγουμένως τις περισσότερες φορές θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κονδυλίων σαν αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης πόρων και των βελτιώσεων στην υγεία και τη γενική ευζωία των κατοίκων της πόλης.

Η εφαρμογή τω Συμφωνιών μπορεί να γίνει μοχλός στην εντεινόμενη ισχύ κάθε πόλης για να προωθήσει κι ακόμη να απαιτήσει από τους προμηθευτές πρακτικές υπεύθυνες περιβαλλοντικά, που σέβονται τα εργατικά κι ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τώρα και ως την Παγκόσμια Ημέρα της Γης του 2012, οι πόλεις θα εργαστούν για την εφαρμογή όσο δυνατόν περισσότερων από τις 21 Δράσεις. Η ικανότητα των πόλεων να ενεργοποιήσουν τοπικούς περιβαλλοντικούς νόμους και πολιτικές διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Όμως, η επιτυχία των Συμφωνιών τελικά θα κριθεί στη βάση των δράσεων που έγιναν. Γι’ αυτό οι Συμφωνίες μπορούν να εφαρμοστούν μέσω προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ακόμη και όπου οι πόλεις δεν έχουν την απαιτούμενη νομοθετική εξουσία για καθιέρωση νόμων.

Ο στόχος είναι οι πόλεις να διαλέγουν Δράσεις κάθε χρόνο. Για να αναγνωρίζουμε την πρόοδο των πόλεων στην εφαρμογή των Συμφωνιών, ένα Πρόγραμμα Πράσινων Αστεριών Πόλεων θα δημιουργηθεί. Στο τέλος των 7 χρόνων, μια πόλη που έχει εφαρμόσει

 

19 έως 21 Δράσεις θα αναγνωρίζεται σαν μια Πόλη 4 αστέρων

15 ως 18 Δράσεις θα αναγνωρίζεται σαν μια Πόλη 3 αστέρων

12 έως 14 Δράσεις θα αναγνωρίζεται σαν μια Πόλη 2 αστέρων

8 έως 11 Δράσεις θα αναγνωρίζεται σαν μια Πόλη ενός αστέρα.

επιστροφή στην αρχή

Περιφρονεί η Ελλάδα το κοινοτικό περιβαλλοντικό δίκαιο 

 

    Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα         

Κακές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας περιβάλλοντος, η οποία συνεχίζει τις παραβιάσεις ή αδιαφορεί για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Περιβάλλοντος Στ. Δήμα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, για 41 υποθέσεις έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον αυτού, από τις συνολικά 58 που εκκρεμμούσαν στην Κομισιόν μέχρι στις 13 Ιουλίου. Εξ αυτών, οι 16 αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων, 13 σχετίζονται με την προστασία της φύσης, 11 είναι σχετικές με την προστασία των υδάτων, 8 για την ατμοσφαιρική ρύπανση, 6 την οδηγία για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, 4 σε άλλους τομείς της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στην απάντηση του επιτρόπου επισημαίνεται ότι "η Επιτροπή, θεωρώντας ότι η Ελλάδα παρέλειψε τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έχει ήδη ξεκινήσει για 41 υποθέσεις διαδικασία επί παραβάσει σύμφωνα με το άρθρο 226 ή το άρθρο 228 της συνθήκης E.Κ.".
Το άρθρο 228 αφορά νέα παραπομπή για μη συμμόρφωση με την πρώτη καταδικαστική απόφαση και δεύτερη καταδίκη συνεπάγεται επιβολή χρηματικού προστίμου. Επίσης, πάντα μέχρι 13 Ιουλίου, δεν είχαν κοινοποιηθεί από την Ελλάδα στην Επιτροπή τα εθνικά μέτρα για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιό 10 οδηγιών. Πρόκειται για τις:
- 2001/18/ΕΚ περί σκόπιμης ελευθέρωσης γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον,
- 2001/80/ΕΚ για τον περιορισμό των εκπομπών στην ατμόσφαιρα ορισμένων ρύπων,
- 2001/81/ΕΚ σχετικά με εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους,
- 2002/3/ΕΚ σχετικά με το όζον στον ατμοσφαιρικό αέρα,
- 2001/42/ΕΚ σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων,
- 2002/49/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου,
- 2002/88/ΕΚ μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδιακών ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης των οδικών κινητών μηχανημάτων,
- 2003/73/ΕΚ σχετικά με την τοποθέτηση διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης στα δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα με κινητήρα,
- 2003/108/ΕΚ για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και την
- 2003/4/ΕΚ για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές έχουν κινήσει τις προβλεπόμενες από το εθνικό δίκαιο διαδικασίες για τη μεταφορά των προαναφερόμενων οδηγιών, δίχως εντούτοις να έχουν εκδοθεί εισέτι οι αναγκαίες νομοθετικές πράξεις! Για αρκετές εξ αυτών το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ανακοινώσει στο παρελθόν την ενσωμάτωσή τους μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων που την ημερομηνία ανακοίνωσής τους ήταν σχέδια ΚΥΑ χωρίς την συνυπογραφή των άλλων υπουργών! Ο Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την απάντηση του επιτρόπου, σχολίασε: "Ο Έλληνας επίτροπος κ. Δήμας παραθέτει τη μαύρη βίβλο των αντιπεριβαλλοντικών επιδόσεων των ελληνικών αρχών και επί ΠAΣΟΚ και επί Ν.Δ. Ελπίζω αυτή τη φορά η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να απαντήσει επί της ουσίας, χωρίς να οχυρώνεται πίσω από προσχήματα ότι όλα αυτά αποτελούν 'αντιπολιτευτικές υπερβολές'!
Από διακηρύξεις υπέρ του περιβάλλοντος έχουμε χορτάσει. Αυτό που απουσιάζει εξακολουθητικά από την πολιτική των κυβερνήσεων είναι η συνέπεια λόγων και έργων".  ΑΥΓΗ 1-9-2005

επιστροφή στην αρχή

Ποια δομή και βαθμίδες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;     Του Γεράσιμου Σκλαβούνου

Δεκαέξι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η σχετική συζήτηση άνοιξε και... άναψε. Και στο χώρο της αριστεράς και ευρύτερα. Εγκαινιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς με το σχετικό εισηγητικό κείμενο και την πανελλαδική σύσκεψή τους και άναψε στην αυτοδιοικητική συνδιάσκεψη του ΣΥΝ.
Στη συνδιάσκεψη κυριάρχησε ως πεδίο αντιπαράθεσης το θέμα των συνεργασιών, αλλά τέθηκε, με ιδιαίτερη επιμονή από τη μεριά της μειοψηφίας, και το θέμα της δομής και των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό το θέμα συζητήθηκε και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, σε συναινετική δικομματική βάση, πλην του Γ΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, όπου η κυβέρνηση επιμένει στη μη θεσμοθέτηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Η πλειοψηφία του ΣΥΝ διεκδικεί τον Γ΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, αλλά για τα υπόλοιπα δείχνει να αποφεύγει τη συζήτηση σε αντίθεση με τη μειοψηφία που με ιδιαίτερη επιμονή υπερασπίζεται το σχέδιο «Καποδίστριας» και θέλει ακόμα περισσότερα... Περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων, κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αντικατάστασή της από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που κι αυτή θα προκύψει από μεγενθύσεις των σημερινών Περιφερειών, θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης με αποδυνάμωση των επί μέρους δήμων των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων. Συμπερασματικά, μια εκπληκτική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσίας από τα κάτω προς τα πάνω, μια εκπληκτική δηλαδή διαδικασία αποξένωσης (ή αλλοτρίωσης) των «από τα κάτω», οι οποίοι βλέπουν συνέχεια τα κέντρα λήψης των αποφάσεων να απομακρύνονται από αυτούς, να ακυρώνονται οι οποιεσδήποτε δυνατότητες άσκησης της άμεση και συμμετοχικής δημοκρατίας και να κατισχύει αντίθετα η αντιπροσωπευτική, η αποστεωμένη δημοκρατία, και η αυτοδιοίκηση να μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε ετεροδιοίκηση. Παράλληλα, καμιά κουβέντα, καμιά πρόταση, καμιά διεκδίκηση για θεσμοθετημένα υποχρεωτικά συμβούλια γειτονιάς και συνοικίας (που μπορούν πράγματι να ενεργοποιήσουν τους πολίτες), τελικά αποδοχή της σημερινής δομής και του μεγέθους των αστικών δήμων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τερατώδεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, κ.ά.), ισοδυναμούν με μικρά κράτη (Κύπρος, Μάλτα, Λουξεμβούργο), και ουδεμία σχέση έχουν με μια πραγματικά πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Το σχέδιο «Καποδίστριας», και τα σχέδια «Καποδίστριας» που ακολουθούν, είναι σχέδια αποδυνάμωσης και όχι ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν κατανοούμε τη σημασία των λέξεων. Είναι σχέδια που ξεκίνησαν στην «εκσυγχρονιστική» φάση του ΠΑΣΟΚ και ακυρώνουν ή αποδυναμώνουν τα όποια προοδευτικά μέτρα είχε πάρει στην προηγούμενη περίοδο του (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Συμβούλια Περιοχών, θεσμοθέτηση κάποιας δυνατότητας λειτουργίας συμβουλίων γειτονιάς, συνοικίας, πολεοδομικών επιτροπών γειτονιάς κ.ά.)
Δεν είναι τυχαίο ότι εμπνευστής και διαχειριστής του σχεδίου «Καποδίστριας», ήταν το πλέον νεοφιλελεύθερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (και παραμένει), που παράλληλα έβαλε τη σφραγίδα του αυταρχισμού του σε όποια μέτρα πήρε από υπουργική θέση. Νεοφιλελευθερισμός και αυταρχισμός τελικά είναι αλληλένδετα. Δεν δίστασε μάλιστα να πλαστογραφήσει την ιστορική αλήθεια, βαπτίζοντας το σχέδιο «Καποδίστριας», τη στιγμή που ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν διανοήθηκε ποτέ να καταργήσει και να συνενώσει τις κοινότητες που κληροδοτήθηκαν από την Τουρκοκρατία, αλλά αντίθετα οργάνωσε ελεύθερες εκλογές σ’ αυτές, με στόχο την αποδυνάμωση της εξουσίας των κοτζαμπάσηδων. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις των κοινοτήτων με σκοπό τη δημιουργία μεγάλων δήμων έγιναν αργότερα, από τους Βαυαρούς.
Το δημιούργημα των Βαυαρών ακυρώθηκε το 1912 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος επανασύστησε τις αγροτικές κοινότητες και διατήρησε τους δήμους μόνο στα αστικά κέντρα. Η ελληνική αστική τάξη βρισκόταν τότε στην αυθεντική φιλελεύθερη φάση της, πριν περάσει στην αυταρχική-δικτατορική, και τώρα στη νεοφιλελεύθερη, που διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό.
Το επιχείρημα των συνενώσεων κατά τους υποστηρικτές τους; Ότι πρέπει να δημιουργηθούν ισχυροί δήμοι, «ανταγωνιστικοί» κατά τον Χρ. Παλαιολόγο («Αυγή» 26/6/05), «η ουσιαστική ισχυροποίηση του Α΄ βαθμού» κατά τον Κ. Πουλάκη («Αυγή» 22/6/05). Ωσάν οι μονάδες της Τ.Α. να είναι πολυεθνικές εταιρίες που πρέπει να είναι ισχυρές και ανταγωνιστικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την διαχείρισή τους (ανταποδοτικότητα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, πρόσθετη φορολόγηση πολιτών, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών), και σε πλήρη ευθυγράμμιση με το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα (το αποδοκιμαζόμενο από τους λαούς), όπου η «ανταγωνιστικότητα» κλίνεται σε όλες τις πτώσεις. Ισχυροί δήμοι λοιπόν, για μια ισχυρή Ελλάδα, σε μια ανταγωνιστική Ευρώπη! Η μεταφορά του δαρβινικού αγώνα για την επιβίωση και της φυσικής επιλογής στη σημερινή κοινωνία. Ωστόσο στην αρχαία Αθήνα (την οποία όλοι εκθειάζουν ως πρότυπο δημοκρατίας αλλά κανείς δεν προσπαθεί να μιμηθεί ως προς την αμεσότητά της) το κύτταρο της αυτοδιοικητικής δομής δεν ήταν οι «ισχυροί δήμοι», αλλά οι αμεσοδημοκρατικοί δήμοι. Σε ένα σύνολο 95.000 ελεύθερων πολιτών, από τους οποίους 35-40.000 οι ενήλικοι άνδρες ενεργοί πολίτες, υπήρχαν αρχικά 100 και αργότερα 120 δήμοι, καθώς και η κεντρική «εκκλησία του δήμου», η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, που λειτουργούσε και αυτή αμεσοδημοκρατικά.
Σε κάθε δήμο επομένως αναλογούσαν 800 ελεύθεροι πολίτες και 300-330 ενεργοί πολίτες. Έτσι με την άμεση συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, διέπρεψαν σε όλα τα πεδία και δημιούργησαν έναν πολιτισμό που υπερείχε κάθε άλλου, προηγούμενου, σύγχρονου ή επόμενου.
Συμπερασματικά. Απαιτούνται αυτοδιοικητικές μονάδες μικρού μεγέθους για να ανθίσει η άμεση και η συμμετοχική δημοκρατία. Στις αγροτικές κοινότητες ελάχιστο μέγεθος πληθυσμού 300-400 άτομα σε συνάρτηση με την έκτασή τους (π.χ. 20.000 στρ.). Επιπλέον συμβούλια περιοχών ανά ομάδες κοινοτήτων για τη διαχείριση των κοινών προβλημάτων (τεχνική υποδομή και απορρίμματα, περιβάλλον κ.ά.). Στις αστικές περιοχές δήμοι 20.000 κατοίκων με υποχρεωτική θεσμοθέτηση συμβουλίων γειτονιάς και συνοικίας. Κατάργηση επομένως όλων των μεγάλων «δήμων» που ξεπερνούν τους 20.000 κατοίκους.
Δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση σε νομαρχιακό επίπεδο. Νομοί είναι οι περιοχές που διαρθρώνονται γύρω από ένα αστικό κέντρο και έχουν σαφή γεωγραφικό και ιστορικό προσδιορισμό. Τριτοβάθμια αυτοδιοίκηση ανά περιφέρεια. Ούτε σκέψη για καταργήσεις και συγχωνεύσεις ιστορικών περιφερειών με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως Θεσσαλία, Ήπειρος, Κρήτη κ.ά.
Στις αστικές περιοχές η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να διαχειρίζεται όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Οι μητροπολιτικές περιοχές διαιρούνται σε νομαρχιακά αυτοδιοικητικά διαμερίσματα ανά 700.000 κατοίκους περίπου. Την ενιαία διαχείριση της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας μπορεί προσωρινά να την εξασφαλίσει η υπερνομαρχία. Επειδή όμως απαιτείται ενιαία διαχείριση των προβλημάτων στο σύνολο της Αττικής, μόλις θεσμοθετηθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες αυτές πρέπει να αναλάβει το εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο. Και εννοούμε αρμοδιότητες που τώρα έχει η κεντρική διοίκηση: συγκοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση, πολεοδομικός-χωροταξικός σχεδιασμός, περιβάλλον, κοινωνική και στεγαστική πολιτική κ.ά. Δεν είναι νοητή η αφαίρεση των ισχνών αρμοδιοτήτων που τώρα έχουν οι δήμοι και η μεταβίβασή τους σε ανώτερο επίπεδο.
Αυτό είναι ένα σύνολο προτάσεων και διεκδικήσεων, που κατά τη γνώμη μας μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση του χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης, και να την αποσπάσουν από την ετερονομία. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και τα κινήματα να βρουν αντικείμενο δράσης σ’ αυτές τις εκλογές. ΕΠΟΧΗ 3-7-05

επιστροφή στην αρχή

Οι "Τόποι ανθρώπων" του Νίκου Μπελαβίλα

Τα κείμενα του \Νίκου Μπελαβίλα\ τα έχουν γνωρίσει και τα έχουν χαρεί, πολλές φορές, οι αναγνώστες της \"Αυγής"\ τα τελευταία χρόνια. Στη στήλη των "Συναντήσεων" κυρίως, ο Ν. Μπελαβίλας κατάφερε, μέσα στον "στενό κορσέ" των 500-600 λέξεων, γράφοντας για τις πόλεις, την αρχιτεκτονική, το περιβάλλον, το τοπίο και τη σχέση μας με αυτά, να αναδείξει ουσιαστικές όψεις τους, και, επίσης, την πολιτική τους ουσία: "Γράφοντας για ζητήματα εκ πρώτης όψεως απολιτικά ή τεχνοκρατικά, όπως συνηθίζεται να ονομάζονται, όταν έφθανα στην τελευταία παράγραφο του καθενός κειμένου, συνειδητοποιούσα για άλλη μια φορά τη βαθιά τους σχέση με την πολιτική", λέει ο ίδιος.
Τα κείμενα αυτά των "Συναντήσεων" (μαζί με λίγα ακόμα) τα συγκέντρωσε ο συγγραφέας (καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και ταυτόχρονα δραστήριος πολίτης της αριστεράς, μέσα από τις γραμμές του "Λιμανιού της Αγωνίας", στον Πειραιά, και αλλού) σε ένα ωραίο τομίδιο, με τον τίτλο "Τόποι ανθρώπων. Σχόλια για τον χώρο και την πολιτική". Το βιβλίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή, συνέκδοση της "Αυγής" και του περιοδικού \"Πολίτης"\. "Σχολιάζοντας θέματα τα οποία βρίσκονται κοντά ή μέσα στο πεδίο μελέτης των επιστημών του χώρου, όπως η αρχιτεκτονική, η πολεοδομία, η χωροταξία, οφείλουμε να αποφασίσουμε αν θα σηκώσουμε ή όχι την κουρτίνα. Πίσω από την κουρτίνα κρύβονται η φτώχεια και ο πλούτος, τα κοινωνικά στρώματα, η αδυναμία ή η δύναμη να προσεταιρισθούμε τον χώρο της καθημερινής μας διαβίωσης, να τον μοιρασθούμε με άλλους, να τον αποσπάσουμε από άλλους που τον έχουν ανάγκη", γράφει ο Ν. Μπελαβίλας στην εισαγωγή του, δίνοντας το στίγμα του τόμου.
Σε μας δεν απομένει παρά να χαρούμε που τα άρθρα αυτά, καίρια σχόλια για τον άνθρωπο, τον χώρο και την πολιτική, βρίσκουν για δεύτερη φορά, συγκεντρωμένα, το δρόμο τους προς τον αναγνώστη. Αυγή 2-10-2005  περισσότερα βιβλία για τους Ελεύθερους Χώρους

επιστροφή στην αρχή

100 ευρώ ... γρηγορόσημο: ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ θα κληθούν να πληρώσουν τη σωστή λειτουργία των Πολεοδομιών       Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Επίσημο «γρηγορόσημο› για τους ιδιοκτήτες και χάος στο καθεστώς έκδοσης των οικοδομικών αδειών συνεπάγεται το νομοσχέδιο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Η δέσμευσή του για έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα σε 40 εργάσιμες ημέρες παραμένει κενό γράμμα, όπως άλλωστε και οι ισχύουσες ρυθμίσεις, αφού δεν προβλέπονται μέτρα για τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για σειρά δικαιολογητικών (Δασαρχεία, Αρχαιολογία κ.λπ.). Το νέο σύστημα -εφόσον θεσμοθετηθεί- αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά, με χρονικό ορίζοντα το 2007.
Ο κ. Σουφλιάς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη: οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετη εισφορά, της τάξης του 0,5-1%, επί του συμβατικού προϋπολογισμού της οικοδομής και να πληρώσουν ουσιαστικά το κόστος της στελέχωσης και σωστής λειτουργίας των πολεοδομικών γραφείων. Υπολογίζεται ότι για μια κατοικία 100 τετραγωνικών ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να επωμιστεί πρόσθετα βάρη της τάξης των 100 ευρώ.
Τα κενά στις Πολεοδομίες
Το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, υπολογίζει τα κενά στις Πολεοδομίες σε 2.000. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή εικόνα και επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει στοιχεία τις επόμενες ημέρες. Ανεπισήμως στις υπηρεσίες γίνεται λόγος για περίπου 1.000 κενές οργανικές θέσεις, που σε κάθε περίπτωση ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών. «Η στελέχωση των πολεοδομικών γραφείων αποτελεί κομβικό σημείο για την επιτυχία των νέων μέτρων›, παραδέχτηκε ο κ. Σουφλιάς και εξήγγειλε ένα πολύπλοκο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει:
* Κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών γραφείων που λειτουργούν στη χώρα, με ευθύνη των περιφερειαρχών. Η διαδικασία προβλέπεται να υλοποιηθεί σε τρεις μήνες και θα γίνει με βάση τον αριθμό των αδειών που εκδίδει κάθε γραφείο, αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, π.χ. νησιά, απομακρυσμένες περιοχές.
* Εκδοση από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ οργανογραμμάτων για πολεοδομικά γραφεία, ανάλογα με την κατηγορία τους.
* Καθορισμό των κενών θέσεων των Πολεοδομιών από τους δήμους και τις νομαρχίες.
Υπάρχει μια έμμεση απειλή για τους δήμους, για τους οποίους ο υπουργός είπε ότι θα υποχρεωθούν να παραδώσουν τις Πολεοδομίες στους νομάρχες αν δεν συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα.
Το νομοσχέδιο διατηρεί τα 18 δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας, καθώς και τη δυνατότητα υποβολής τους σε δύο στάδια, τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% των οικοδομών, που όμως θα ξεκινήσουν από το 2007.
Αυτοψίες
Αναφέρει ότι απαιτείται αυτοψία πριν από τη σύνδεση της νέας οικοδομής με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, αλλά αυτό θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2007, ενώ θεσπίζει και την προσωρινή σύνδεση διάρκειας ενός χρόνου.
Κάνει λόγο για υποχρεωτική παρουσία δύο υπαλλήλων της Πολεοδομίας στην τελική φάση της σκυροδέτησης, αλλά είναι υπό την αίρεση της στελέχωσης των Πολεοδομιών, που προβλέπεται να γίνει τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου, ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις για δυσπρόσιτες περιοχές. «Καταργείται ο νόμος 3212›, είπε ο κ. Σουφλιάς, παρά το γεγονός ότι διατηρεί πολλά στοιχεία του νομοθετήματος της Βάσως Παπανδρέου.
Στα θετικά των νέων προβλέψεων περιλαμβάνεται η υποχρέωση των Πολεοδομιών να εκδίδουν ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων και να αιτιολογούν μέσα σε 10 ημέρες την απόρριψη του φακέλου της οικοδομικής άδειας. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 14/10/05)

επιστροφή στην αρχή

Εχθρικός προς το περιβάλλον ο προϋπολογισμός

 Ο \Μιχάλης Παπαγιαννάκης\, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, τόνισε ότι το φυσικό περιβάλλον θεωρείται μέρος της παραγωγής, δίχως όμως να είναι συμφωνημένο ότι θα καταβάλλεται το κόστος για την καταστροφή του. Αυτό συμβαίνει στην ενέργεια, συμβαίνει στις μεταφορές, στις συγκοινωνίες, στη βιομηχανία, στη γεωργία.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα από πράγματα που είναι καταστροφικά για το περιβάλλον, όπως είναι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Επίσης δεν προβλέπει φόρους πράσινου, όπως είναι η φορολόγηση της κατάχρησης της ενέργειας. Και οι δαπάνες που αφορούν το περιβάλλον μειώνονται και είναι χαρακτηριστική η μείωση των δαπανών για τους σιδηροδρόμους.
Διαιωνίζονται οι περιφερειακές ανισότητες
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ \Α. Ξηροτύρη\ τόνισε ότι ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις και δημόσια έργα δεν γίνεται. Δεν έχει βελτιωθεί, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δεν έχουν περιοριστεί οι περιφερειακές ανισότητες.
Είναι πλέον δεδομένη η τεράστια απώλεια κοινοτικών πόρων από την περιφέρεια και αυτό αυξάνει το χάσμα. Η περιφέρεια δεν αναπτύσσεται, η ανεργία αυξάνεται. Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει καταρρεύσει. Δεν έγιναν έργα που επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητας και τονώνουν την τοπική οικονομία.
Χωρίς μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό
Ο \Π. Κόλιας\, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ένα μακροχρόνιο αναπτυξιακό πρόγραμμα κι έτσι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κόλλησε στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν 8-8,5 δισ. συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ κι αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Θα διακινδυνεύσουμε να μην εισπράξουμε το σύνολο των πόρων του Γ' ΚΠΣ.    ΑΥΓΗ 15-12-05

επιστροφή στην αρχή

Φυτεύσεις Δήμου Αθηναίων (ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Ενημερώστε μας αν αληθεύει για την περιοχή σας στο igiann@tee.gr)

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2005 ο Δήμος Αθηναίων:

- Αναδάσωσε μεγάλους χώρους πρασίνου όπως ο λόφος Φιλοπάππου, το ’λσος Συγγρού, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, το Λόφο Λαμπράκη

- Δημιούργησε ένα νέο άλσος στην περιοχή Αλεπότρυπα στην Κυψέλη
- Αναμόρφωσε το άλσος της πρώην Σχολής της Χωροφυλακής
- Φύτευσε την πρώτη δεντροστοιχία από νεαρά  πλατάνια στη λεωφόρο Πανεπιστημίου
- Αναμόρφωσε το χώρο του παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ στην Πατησίων

- Αναμόρφωσε το παρόχθιο άλσος του Ποδονύφτη
- Ολοκλήρωσε  τη νέα πλατεία στη συμβολή των οδών Ποπλίου και Λένορμαν.
- Δημιούργήσε  ένα νέο μικρό άλσος στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Αχιλλέως και το παρκάκι Χέλντραιχ
- Απαλλοτρίωσε περίπου 20 στρέμματα με δαπάνη 6.000.000€  στην περιοχή Λαγουμιτζή που θα μετατραπούν σε όαση πρασίνου
- Προσέθεσε περίπου 3280 δέντρα σε νέες και παλιές δεντροστοιχίες των δρόμων της Αθήνας  και άλλα 1540 σε πάρκα, πλατείες και χώρους πρασίνου

- Φύτευσε χιλιάδες εποχικά λουλούδια σε διάφορα σημεία στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.

http://www.cityofathens.gr/portal/site/AthensPortal/menuitem.751dd1b96a0a59d37d4139c3500000a0/?vgnextoid=fb2d2de712f12010VgnVCM100000d2a4673eRCRD (εισροή στο Παρατηρητήριο 20-12-2005)

επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Δικάζεται γιατί απαγόρευσε τις χαφιεδο-κάμερες!

Η σημερινή δίκη αφορά μία από τις κινητοποιήσεις που έγιναν το Γενάρη του 2004, στην οποία συμμετείχε ο Στέλιος Μπενετάτος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας

Στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά δικάζεται σήμερα ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, γιατί ο Δήμος Νίκαιας απαγόρευσε την εγκατάσταση των καμερών παρακολούθησης εντός των ορίων της πόλης.

Συγκεκριμένα, σε μια συμβολική πολιτική πράξη στις 28 Γενάρη 2004 ο δήμαρχος, μαζί με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και κατοίκους της πόλης προχώρησε στο χρωματισμό δύο καμερών που είχαν εγκατασταθεί στην πόλη (Π. Ράλλη - Γρ. Λαμπράκη και Λαοδικείας - Ανακρέοντος) θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσει την ανάγκη προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών των κατοίκων της.

Οι κάμερες που είχαν εγκατασταθεί στη Νίκαια, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, δε διασφάλιζαν ότι είναι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αφού η ίδια η ιστορία απέδειξε ότι σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν τέτοιες κάμερες, έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ατόμων και συνδικαλιστικών πράξεων (πορείες, λαϊκές κινητοποιήσεις) και δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στον κυκλοφοριακό χάρτη, ο οποίος λειτουργεί ως πρόσχημα.

«Η ίδια η ιστορία της πόλης της Νίκαιας - τονίζεται στην ανακοίνωση - δεν ανέχεται την ύπαρξη των σύγχρονων χαφιέδων παρακολούθησης, οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης δηλώνουν την αντίθεσή τους με τα συστήματα παρακολούθησης της καθημερινής τους ζωής.

Χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι η προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των κατοίκων της πόλης, και η εναντίωση σε κάθε μέσο που κάνει καθημερινότητα την καταστολή, την παρακολούθηση και την υπονόμευση της μαζικής λαϊκής δράσης.

Ο λαός της Νίκαιας έχει ήδη δηλώσει την εναντίωσή του με τις κάμερες παρακολούθησης, και στην ίδια ρότα συνεχίζει και η Δημοτική Αρχή της πόλης, δηλώνοντας την αντίθεσή της στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης». Ριζοσπάστης 11-1-2006

επιστροφή στην αρχή 

Αστικά ακίνητα 100 στρ θα ξεπουλήσει το ελληνικό Δημόσιο

Ακίνητα αξίας 1,8 δισ. ευρώ σε νευραλγικά σημεία της Aττικής θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο, αμέσως μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Σε ορισμένα από τα ακίνητα που θα πωληθούν, όπως για παράδειγμα κτίρια που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επέκταση του θεσμού του «sale-lease back» και στο Δημόσιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου έχουν καταρτίσει ήδη λίστες με τα υπό πώληση-ανάπτυξη ακίνητα του Δημοσίου και ανάλογα με τη θέση κάθε ακινήτου θα προβλέπονται και οι προτάσεις της ΚΕΔ και της ηγεσίας του υπουργείου Oικονομικών για την αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν είτε μέσω των συμπράξεων με ιδιώτες (δηλαδή, μακροχρόνια μίσθωση) ή με συμμετοχή του Δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές με τη μορφή συνεκμετάλλευσης, είτε με απευθείας πώληση είναι: Οι χώροι εμπορικής υποστήριξης (ΧΕΥ) - κόμβοι της Αττικής οδού. Ειδικότερα:

1) στον κόμβο της Μαγούλας έκταση 14.500 τετραγωνικών μέτρων,

2) στον κόμβο των Ανω Λιοσίων έκταση 3.900 τ.μ.,

3) στη Μεταμόρφωση 1.800 τ.μ.,

4) στον κόμβο Ηρακλείου 3.700 τ.μ.,

5) στον κόμβο Κύμης Αμαρουσίου 6.700 τ.μ.,

6) στον κόμβο Νεραντζιώτισσας 7.000 τ.μ.,

7) στον κόμβο Κηφισιάς 4.275 τ.μ.,

8) στον κόμβο Χαλανδρίου - Πεντέλης 4.150 τ.μ.,

9) στον κόμβο Χαλανδρίου - Δουκίσσης Πλακεντίας 6.000 τ.μ.,

10) στον κόμβο Γέρακα 9.500 τ.μ.,

11) στον κόμβο Παλλήνης 6.000 τ.μ.,

12) στον κόμβο Μαραθώνος 6.000 τ.μ.,

13) στον κόμβο Κάντζας 7.000 τ.μ.,

14) στον κόμβο Παιανίας 7.800 τ.μ.,

15) στον κόμβο Καρέλα 7.300 τ.μ.,

16) στον κόμβο Σπάτων 7.500 τ.μ.

17) στον κόμβο Κορωπίου έκταση 8.800 τ.μ.

Τα παραπάνω ακίνητα που θα εκποιήσει-αξιοποιήσει το Δημόσιο ξεπερνούν τα 100 στρέμματα και μάλιστα προκειμένου να τύχουν του ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών θα αλλάξουν οι όροι δόμησης, ενώ δεν αποκλείεται και στις ευρύτερες περιοχές που βρίσκονται να τροποποιηθούν και οι χρήσεις γης. Με στόχο την άμεση είσπραξη δημοσίων εσόδων το Δημόσιο σκοπεύει να πωλήσει και κυβερνητικά κτίρια τα οποία ωστόσο θα εκμισθώσει στη συνέχεια για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών (π.χ. το κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος που έχει ανάγκη επισκευής). ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11-1-2006

επιστροφή στην αρχή

Η Επιτροπή δημοσίευσε στις 13.01 κείμενο για Θεματική Στρατηγική για το Αστικό Περιβάλλον για να βοηθήσει τα κράτη μέλη και τις τοπικές αρχές να βελτιώσουν την περιβαλλοντική απόδοση των Ευρωπαϊκών πόλεων.

 Δελτίο Τύπου:

http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/06/34&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

FAQs:

http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/06/9&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=fr

Η Επικοινωνία από την Επιτροπή:

http://europa.eu.int/comm/environment/urban/pdf/com_2005_0718_en.pdf

επιστροφή στην αρχή

Το περιβάλλον σταθερά στο περιθώριο

Της Λούλης ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Την πολύ κακή κατάσταση των προηγούμενων ετών σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του αστικού και εξωαστικού χώρου, την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της χώρας, την υστέρηση στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου περιβάλλοντος και πλήθος άλλων εκκρεμοτήτων, διαδέχθηκε το 2005 η υποβάθμιση των προβλημάτων αυτών. Επιπλέον, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, σε μια χώρα όπου βασιλεύει η ανομία, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αναθεώρηση του Συντάγματος, περιλαμβανομένων και των διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος, δομημένου και φυσικού. Είχε προηγηθεί η εξειδίκευση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά (συνέντευξη στο "Βήμα"): "Αντιμετώπιση του τεραστίου θέματος των χαρακτηρισμένων ως δασικών εκτάσεων" και αφαίρεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αρμοδιότητας να κρίνει τη συνταγματικότητα νόμων και πράξεων της διοίκησης με δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου.
Όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ορθής εφαρμογής του άρθρου 24 του Συντάγματος και αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο των πολιτών έναντι των αυθαιρεσιών της διοίκησης καθ' υπαγόρευση της εκτελεστικής εξουσίας. Τη συνταγματική απαγόρευση αλλαγής της χρήσης των δασών και δασικών εκτάσεων επεχείρησε να κατεδαφίσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της Ν.Δ. το 2001 με την τότε αναθεώρηση ανεπιτυχώς μετά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ. Η εξειδίκευση του ΠΕΧΩΔΕ "δένει" με προηγούμενες ανακοινώσεις του. Τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας Σχέδιο Νόμου για την απλούστευση των διαδικασιών σύνταξης και λειτουργίας του βαλτωμένου Κτηματολογίου, πιστός στα βήματα της προκατόχου του, η οποία μοίρασε αδιακρίτως τίτλους ιδιοκτησίας για τα εντός σχεδίου ακίνητα, προανήγγειλε "ρυθμίσεις" για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, όπου, λόγω ακριβώς του χαρακτήρα τους, ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Τον αποχαρακτηρισμό και την επιβράβευση της αρπαγής την προσδιόρισε ως "κρυμμένες αξιώσεις του δημοσίου που προκαλούν ανεπίτρεπτη κοινωνική αναστάτωση".
Η απαξία και υποβάθμιση των πρώτων συνθετικών του ΥΠΕΧΩΔΕ κυριάρχησαν άλλωστε τη χρονιά που μας αφήνει. Ακόμη και τα εύκολα, π.χ. οι εκδηλώσεις για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (21 Σεπτεμβρίου) εγκαταλείφθηκαν, κατ' εξοχήν, θέματα αρμοδιότητας ΠΕΧΩ, όπως αυτό της επεξεργασίας θεσμικού πλαισίου για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα ή της μεταολυμπιακής χρήσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που συνδέονται με τη λειτουργία της πόλης παραπέμφθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία. Και σημειολογικά η μοναδική συνέντευξη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εκτός κτιρίου Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ήταν τον Μάιο, όπου παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη του πλήθους των παράνομων χωματερών μέχρι το 2008, θεωρώντας ότι με αυτό έκλεισε το θέμα και επιμένοντας ότι από εκεί κι ύστερα αρμόδιες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων είναι οι περιφέρειες και ο ΟΤΑ. Αλλά και το πρόβλημα της λυματολάσπης, η οποία συσσωρεύεται πλέον στην Ψυττάλεια έως ότου κατασκευασθεί η μόνιμη μονάδα ξήρανσης το πρώτο εξάμηνο του 2007, κατά τις εξαγγελίες του υπουργού αντιμετωπίσθηκε με απίστευτη προχειρότητα και μοναδικό κριτήριο την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά σε ένα κορεσμένο λεκανοπέδιο με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας χρόνια τώρα να εξαρτάται από έναν και μοναδικό ΧΥΤΑ. Από τη μέθοδο της αεριοποίησης στις αρχές του χρόνου, μια μορφή καύσης, μετά τις αντιδράσεις, επελέγη αυτή της εδαφοποίησης στη χωματερή ’νω Λιοσίων, όπου και αυτή σταμάτησε από τον Σεπτέμβρη προς αναζήτηση άλλων, ακόμη και εξαγωγής στο σπαρασσόμενο από εμφύλιο Σουδάν. Υποτίθεται ότι η επιλογή μεθόδου ή μεθόδων διαχείρισης θα είχε γίνει εντός Δεκεμβρίου. Τον ίδιο μήνα, βάσει των υποχρεώσεων έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας και του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα καταγραφής των δικαιωμάτων ρύπων των 141 επιχειρήσεων που εμπίπτουν σε αυτό, ένα είδος μητρώου δηλαδή. Πλήρης απραξία. Το εθνικό σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων ρύπων εγκρίθηκε από την Ε.Ε. εκπρόθεσμα τον Ιούνιο και ήταν το τελευταίο.
Αλλά και οι βαρύγδουπες εξαγγελίες και εν μέρει ανεδαφικές του Γ. Σουφλιά εκεί κοντά στον Ιανουάριο, μετά την έξοδό του από του Μαξίμου, ή από την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ (αρχές Φλεβάρη) όπως "Φεβρουάριο, Μάρτιο προχωράμε στην αλλαγή του συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, προχωράμε με ταχύτητα στη θεσμοθέτηση των ζωνών οικιστικού ελέγχου, ρυθμιστικών σχεδίων, δίνουμε έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος ή εντός διμήνου θα ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης για την υλοποίηση του εθνικού χωροταξικού, η οποία προβλέπεται να είναι έτοιμη στο τέλος του έτους" έμειναν λόγια.
Η μελέτη για την εκπόνηση του εθνικού χωροταξικού βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, ενώ ανατέθηκε η εκπόνηση των μελετών για τα ειδικά χωροταξικά σχέδια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού και της βιομηχανίας. Η σπουδή της κυβέρνησης να καλύψει άλλη μια υστέρηση, όπως προκύπτει από την πολιτική της, δεν οφείλεται στην επιθυμία της να βάλει τάξη στον χώρο οριοθετώντας τις περιοχές που χρήζουν προστασίας, αλλά πηγάζει από τη βιασύνη της να "συμβάλλει στο ξεκίνημα νέων επενδύσεων". Ζώνη οικιστικού ελέγχου θεσμοθετήθηκε μια και μοναδική αυτή για την εκτός σχεδίου περιοχή της Μυκόνου κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συμφερόντων ιδιοκτητών γης, ακυρώνοντας κάθε έννοια προστασίας. Το σχετικό Π.Δ. περιλαμβάνει το σύνολο των διατάξεων που το Ε' τμήμα του ΣτΕ σε δύο πρακτικά επεξεργασίας το 2002 και το 2005 είχε κρίνει παράνομες Π.χ. οι οικοδομικές άδειες να εκτελεστούν με τις προϊσχύουσες διατάξεις, απόσταση κτισμάτων 50 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού, ανέγερση κατοικιών στη γεωργική γη.
Το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο και ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν λύνει προβλήματα, αλλά τα παραπέμπει στο μέλλον π.χ. υποστελέχωση πολεοδομιών. ’λλη διάταξή του ανατρέπει τον όποιο σχεδιασμό, αφού προβλέπει ότι ακόμη και αν αλλάξει το πολεοδομικό καθεστώς εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας θα εκτελεστεί με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

Βροχή οι καταδίκες, ακολουθούν τα πρόστιμα
Προ ολίγων ημερών διευθετήθηκε μια εκκρεμότητα ετών. Η κύρωση της συνθήκης που αφορά την πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Εκ των υστέρων ενσωματώθηκαν οι εξής οδηγίες στο εθνικό δίκαιο, για τις οποίες η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2005 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: 2001/18 για τη σκόπιμη απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ΦΕΚ 1334/Β"21/9/2005, καταδίκη ΔΕΚ 27ης Ιανουαρίου, 2002/3 για το όζον στον ατμοσφαιρικό αέρα με την ίδια ημερομηνία δημοσίευσης, 2001/80 για τις εκπομπές αερίων από μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης ΦΕΚ Β 992/14/7/2005 (εδώ απεσύρθη η προσφυγή της Ε.Ε. στις 10 Νοεμβρίου, 2001/81 για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών ορισμένων ρύπων με ίδια ημερομηνία και αφού στις 2 Ιουνίου προηγήθηκε καταδίκη, 20076/76 για την αποτέφρωση των αποβλήτων ΦΕΚ Β 759/6/6.2005 με καταδίκη 13 Ιανουαρίου του 2005 Δεκέμβριος - Ιανουάριος του 2005. Καταδίκες, και δεν είναι οι μόνες, εισέπραξε η Ελλάδα και για την παράνομη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών τον Οκτώβριο, "διαπιστώθηκε ότι τον Μάιο του 2005 εξακολουθούσαν να λειτουργούν στη χώρα 1.458 έναντι 1.125 τον προηγούμενο χρόνο" επισημαίνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Κομισιόν στις 20 Δεκεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, το τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή για τη γνωστή υπόθεση του Κουρουπητού. Αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα να κλείσουν οι χωματερές μέχρι το 2008 επίκειται πρόστιμο για μη συμμόρφωση με την πρώτη απόφαση. Κάτι που αναμένεται να γίνει με ημερήσιο πρόστιμο 30.000 ευρώ την άνοιξη για τη σταθερά ελλιπή προστασία του βιότοπου της θαλάσσιας στη Ζάκυνθο. Εδώ συνέβη και το πρωτοφανές. Τοποθετήθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πρόεδρος στον φορέα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου, συγγενής πρώτου βαθμού εξ αγχιστείας ιδιοκτήτη αυθαιρέτων σε περιοχή προστασίας για να αντικατασταθεί στη συνέχεια. Στο κεφάλαιο προστατευόμενες περιοχές, εκτός από λειτουργίες οι φορείς διαχείρισης έμειναν στην κατάψυξη, ενώ ο διορισμός 11 προέδρων σε ισάριθμους φορείς τον Αύγουστο είναι καταφανώς παράνομος, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διαθέτουν τα προσόντα που προσδιορίζει η νομοθεσία και κάποιοι εξ αυτών είχαν αντιταχθεί δημόσια με τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών που καλούνται τώρα να εγγυηθούν τη διαχείρισή τους. Η μοναδική περιοχή που χαρακτηρίσθηκε με ΦΕΚ Εθνικό Πάρκο τον Ιούνιο, ήταν της Πίνδου! Αυγή 30-12-06

επιστροφή στην αρχή

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Μια ξεχασμένη υπόθεση

Ρεπορτάζ Στέλιος Αναστασιάδης, Πάνος Εγγλέζος

Πολλές φορές, τα μεγάλα λόγια, δημιουργούν μια άλλη πραγματικότητα. Σου δημιουργούν την αίσθηση ότι κάτι γίνεται, ότι κάτι τρέχει. Και ίσως να τρέχει. Μόνο, που τα λόγια, οι βαρύγδουπες εκφράσεις, οι φιέστες, δεν κρατούν πολύ. Έρχεται η ώρα του απολογισμού. Και όσο και αν θες να μετατρέψεις τη γύμνια σου σε όμορφη φορεσιά, αυτό δεν γίνεται. Γιατί η γύμνια φαίνεται, φωνάζει… Κάπως έτσι είναι τα πράγματα με τον αθλητισμό στην Αθήνα, γυμνός! Κι όμως, ο δήμος Αθηναίων, κάνει πως δεν καταλαβαίνει και επιχειρεί με χίλιους και δυο τρόπους να καταγράψει έργο, και ας μην υπάρχουν στάδια, ας έχουν εξαφανιστεί οι αλάνες, ας μην υπάρχουν υποδομές, ας είναι τα παιδιά κλεισμένα στα διαμερίσματα – κλουβιά, ας έχει παραδώσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία τη χαρά και την απόλαυση του αθλητισμού, ας προτιμά να επενδύει σε άλλους τομείς. Ας χαρίζει, μαζί με την Πολιτεία, χιλιάδες στρέμματα σε μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες. Αυτή το «βιολί» της: ο αθλητισμός στην Αθήνα πάει καλά!
Πριν λίγες ημέρες, ο δήμος Αθηναίων, εξήγγειλε πρόγραμμα «αθλοπαιδιές». Θετική η προσπάθεια, το επικροτούμε. Ωστόσο, η αυτονόητη αυτή ενέργεια δεν μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της ακινησίας. Όσο οι αυλές των σχολείων μένουν κλειστές, όσο το τσιμέντο κυριαρχεί σε αυτές και παντού, όσο η πόλη θα αναπτύσσεται πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες, όσο το αυτοκίνητο θα είναι ελεύθερο να καταπατά τα δικαιώματα των πεζών, όσο θα αποκλείονται πολίτες με ειδικές ανάγκες, όσο τα ταξικά κριτήρια θα υπερέχουν, όσο οι αλάνες θα αποτελούν αναμνηστικές φωτογραφίες παλαιότερων χρόνων, τόσο η πρωτεύουσα θα μοιάζει με «απόμαχη αθλήτρια» που έχει ξεχάσει, που έχει κορεστεί, που έχει βαρεθεί να κινείται.

Τι υπάρχει στο δήμο Αθηναίων των εκατομμυρίων πολιτών σε επίπεδο αθλητισμού; Πόσο υπερήφανη μπορεί να αισθάνεται η δήμαρχος της πρωτεύουσας για τις υποδομές, για τους χώρους άθλησης, για τις ανύπαρκτες αλάνες, για τα προγράμματα γύμνασης και άθλησης των πολιτών και κυρίως των παιδιών και των νέων;

Στην ουρά για να μπουν στο γήπεδο

Είναι μάλλον αυτονόητο, καθώς φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, ότι μόνο για υπερηφάνεια δεν μπορούμε να μιλάμε. Η Αθήνα, πάσχει βαρύτατα. Πρόκειται για μια πόλη που ο αθλητισμός, ο μαζικός, ο λαϊκός έχει διαγραφεί από το λεξιλόγιο και κυρίως από την καθημερινότητά της. Σε ολόκληρη την έκτασή της, αν εξαιρέσουμε φυσικά το γήπεδο του Παναθηναϊκού, υπάρχουν όλα και όλα δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα^ η «αλάνα του Ρουφ» και το πιο μοντέρνο, σύγχρονων προδιαγραφών γήπεδο της Αλεπότρυπας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά γύρω στις δέκα στον αριθμό ποδοσφαιρικές ομάδες περιμένουν στην κυριολεξία στην ουρά για να προπονηθούν ή να δώσουν επίσημους αγώνες. Ο Τριφυλιακός, ο Αστέρας Εξαρχείων, ο Ολυμπιακός Κυψέλης, η Αθηναΐδα, ο Γκυζιακός, ο ’τλας Κυψέλης, ο Πήγασος, ο Κρόνος, ομάδες που αγωνίζονται σε διάφορες αθηναϊκές κατηγορίες, δίνουν μάχη εκτός αγωνιστικών χώρων για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ελάχιστες ώρες εντός των δύο και μοναδικών γηπέδων. Αυτή είναι η εικόνα για το ποδόσφαιρο, το λαϊκότερο άθλημα, όπως λένε, που όμως αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» για χιλιάδες νέους και παιδιά που ζουν σε μια πόλη εχθρική και απρόσιτη, ελάχιστα νεανική και ζωηρή, μια πόλη που αποκλείει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους μειονεκτούντες, τους οικονομικά ανίσχυρους.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η κάθε ομάδα που δρα στα όρια του δήμου Αθηναίων, έχει στο δυναμικό της περί τα τριακόσια παιδιά, αθλητές διαφόρων κατηγοριών, (τζούνιορ, παίδες, έφηβοι, άντρες, γυναίκες), ο συνολικός αριθμός των αθλούμενων αγγίζει τους 3.000! Πώς άραγε μπορούν να χωρέσουν σε δύο και μόνο γήπεδα τόσα παιδιά; Πώς θα έχουν κίνητρο νέοι και γονείς για να ξεκινήσουν την όμορφη περιπέτεια του αθλητισμού; Και πώς θα μετακινηθούν με σιγουριά και ασφάλεια μικρά παιδιά από τα Πετράλωνα, τη Ριζούπολη και τα Πατήσια προς το Ρουφ;
Γι’ αυτό, ίσως, το λόγο οι γονείς των μικρότερων παιδιών προτιμούν να «παρκάρουν» τα παιδιά τους στους ολοένα και περισσότερους ιδιωτικούς παιδότοπους των κλειστών χώρων, των κάποιων τετραγωνικών ή οι πλουσιότεροι (πόσοι είναι άραγε αυτοί;) στα πανάκριβα κλαμπ τύπου «κλαμπ Ρότσα», στο κλειστό του Πανελλήνιου κ.λπ. Ξανά δηλαδή η περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία, οι νόμοι της αγοράς, το κέρδος. ’νθρωποι του αθλητισμού, μιλούν για ταξικότητα και στο χώρο του αθλητισμού, και για του λόγου το αληθές, μας παραπέμπουν στις αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα βόρεια προάστια και στην «αθλητική ανομβρία» που επικρατεί στη λαϊκή Δύση και στις φτωχογειτονιές της Αθήνας.
Ακόμα και όταν αναφέρονται σε έργα, αυτά αφορούν συμφέροντα μεγάλων αθλητικών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η ιστορία του Ελαιώνα και τα σχέδια για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, στηρίζονται στην αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου, ώστε, να αποφέρει κέρδος για τη επιχείρηση, με την πλήρη εμπορευματοποίηση της περιοχής, με ένα γήπεδο που θα περιστοιχίζεται από πολλά The Mall. Πρόκειται για μια τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, με κινηματογράφους, μπουτίκ και καταστήματα διασκέδασης, με περιορισμένο το χώρο πρασίνου, κοντολογίς για μια ελάχιστα αθλητική παρέμβαση στο δήμο. Και αν αυτή είναι περίπου η εικόνα που θα υπάρχει σε λίγα χρόνια στην περιοχή, άγνωστη είναι η τύχη του ιστορικού γηπέδου της αθηναϊκής ομάδας. Αθλητικοί παράγοντες, αλλά και κάτοικοι της περιοχής των Αμπελοκήπων, ζητούν να μετατραπεί ο χώρος σε αθλητικό πολυκέντρο, με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοιχτό για όλο τον κόσμο που επιθυμεί να αθληθεί. Όνειρα…

Χάος παντού

Αλλά μην νομίζετε ότι η εικόνα είναι καλύτερη ως προς τα γήπεδα 5x5, τα κολυμβητήρια, τις μπασκέτες, τα κλειστά γυμναστήρια, ακόμα και τον σχολικό αθλητισμό και τις όποιες υποδομές διαθέτουν τα τσιμεντένια σχολικά κτίρια. Αυλές ερμητικά κλειστές, που όμως αποτελούν και μια απολύτως ρεαλιστική λύση για αθλητισμό για όλους και όλες. Ελάχιστα είναι τα κλειστά γυμναστήρια, στα Εξάρχεια (λόφος του Στρέφη) και στο Γουδί, ενώ οι υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για μπασκέτες σε κάθε μικρή γειτονιά, μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγονται σήμερα. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, να σημειώσουμε ότι στον κατά πολύ μικρότερο δήμο του Περιστερίου υπάρχουν πέντε κλειστά γυμναστήρια, στη Νέα Σμύρνη τρία κ.λπ.
Η γη στο Δήμο της Αθήνας είναι ακριβή και οι ελεύθεροι χώροι ελάχιστοι. Η πολιτική που εφαρμόζει ο δήμος, ως φαίνεται, είναι πολιτική του κέρδους. Προτιμά να γεμίζει τους δρόμους και τις πλατείες με τραπεζοκαθίσματα παρά να επενδύει σε αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις. Στο Θησείο, για παράδειγμα, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο «φίδι» από τραπεζοκαθίσματα, σε σημεία που κάλλιστα θα ήταν χώροι άθλησης και περιπάτου. Αυτοί όμως, δεν αποφέρουν τα πολυπόθητα κέρδη… Αντίθετα, τεράστια είναι τα έσοδα από τα καταστήματα της νύχτας. Ο δήμος, λοιπόν, επενδύει σε άλλες «ψυχαγωγικές» δραστηριότητες, ενώ ο αθλητισμός περιορίζεται σε αποσπασματικές ενέργειες, σε κινήσεις εντυπωσιασμού και κυρίως σε δημόσιες σχέσεις, που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής που εφαρμόζει ο δήμος. Τα φώτα, οι μεγαλοστομίες, οι φιέστες και τα πανηγύρια περισσεύουν, σε αντίθεση με τη δουλειά υποδομής που αποτελεί μια ξεχασμένη υπόσχεση από δήμο και Πολιτεία. Ακόμα και η ποδηλατοδρομία, θεσμός του δήμου, φέτος για άγνωστο λόγο δεν πραγματοποιήθηκε. Βήματα προς τα πίσω ή κυνική παραδοχή ότι τα ποδήλατα και οι ποδηλάτες δεν έχουν καμία θέση στην πόλη των αυτοκινήτων;

Μετανάστες και αθλητισμός

Πάνω από 70% των αθλούμενων στα σωματεία της Αθήνας είναι παιδιά μεταναστών, κυρίως από την Αλβανία. Τα παιδιά των μεταναστών είναι αυτά που πλαισιώνουν τις ομάδες, αν και σε αρκετές περιπτώσεις στερούνται αυτή τη δυνατότητα, καθώς ο νόμος θέτει σαφή εμπόδια. Για παράδειγμα, ενώ ένα παιδί έως 15 χρονών μπορεί να αποκτήσει δελτίο σε αθηναϊκή ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, ένα παιδί 15 χρονών και ενός μήνα αδυνατεί και ας είναι δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Το ό,τι τα μεταναστόπουλα είναι αυτά που συγκροτούν τον κορμό των αθηναϊκών ομάδων, καταδεικνύει μια ακόμα πλευρά, που δεν είναι άλλη από την αποχαύνωση των ελληνόπουλων, τον περιορισμό τους σε τέσσερις τοίχους, την εντατικοποίηση και την εξάντλησή τους σε ένα διαρκές «μαραθώνιο», σχολείο, φροντιστήριο, αγγλικά, διάβασμα και πάλι τα ίδια. Δεν είναι τυχαία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2004 στην περιοχή των Πετραλώνων, όπου σε ένα δείγμα τριακοσίων παιδιών η μεγάλη πλειοψηφία απάντησε ότι η μεγαλύτερη έλλειψή τους είναι το παιχνίδι – αθλητισμός, η δεύτερη ο ελεύθερος χρόνος και η τρίτη η διασκέδαση. Αλλά ακόμα και αν βρεθεί ο ελεύθερος χρόνος, ο έφηβος και ο νέος των μικροαστικών οικογενειών δεν επιλέγει τις «αλάνες» του Ρουφ, ή τις σακατεμένες μπασκέτες της γειτονιάς, αλλά τις πολυτελείς εγκαταστάσεις –και άρα ακριβοπληρωμένες- του Πανελλήνιου, που ολοένα και τρωει το χώρο του Πεδίου του ’ρεως και τα διάφορα ιδιωτικά κλαμπ.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Ίσως να μην χρειαζόταν καμία αναφορά στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ενασχόληση με τον αθλητισμό για να αντιληφθεί κανείς ότι υπάρχει πλήρης ακινησία σε αυτόν τον τομέα. Είναι όμως και το πρόγραμμα «αθλοπαιδιές» του Οργανισμού Νεολαίας και ’θλησης του δήμου, που γεννά ερωτηματικά και σε αναγκάζει σε πικρόχολα σχόλια. Γιατί η αναφορά από τους υπεύθυνους του ΟΝΑ, στους μαθητές με ειδικές ανάγκες, η συνεχής επανάληψη στην επιτυχία των παραολυμπιακών αγώνων, δεν συνοδεύεται με τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες, τα μη βλέποντα και τα κωφά, να μπορούν να αθλούνται με σχετική, έστω, αξιοπρέπεια. Γιατί αν τα παιδιά του γενικού πληθυσμού ζουν σε ένα τσιμεντένιο σχολείο και σε μια γειτονιά λίαν επικίνδυνη και απρόσιτη για αυτά, πόσο περισσότερο για τους μαθητές των ειδικών σχολείων, για τα παιδιά και τους νέους που είναι καθηλωμένα, για παράδειγμα, σε αναπηρικό καρότσι. Πώς άραγε αντιλαμβάνεται ο δήμος Αθηναίων τη συμμετοχή των παιδιών αυτών στις «αθλοπαιδιές»; Ποια είναι τα ειδικά προγράμματα που εντάσσουν τα παιδιά στο παιχνίδι και την άθληση, όταν όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι στα σχολεία και γενικότερα στην πόλη δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη, όπως είναι οι ράμπες, οι ειδικές τουαλέτες και κυρίως οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι και γυμναστές; Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον ΟΝΑ την περασμένη Πέμπτη, οι ομιλητές και οι ομιλήτριες πήραν άριστα στο «μάθημα της έκθεσης», έδωσαν ρεσιτάλ στις γενικολογίες, μετατρέποντας το μαύρο σε άσπρο. Παρουσίασαν μια εικονική πραγματικότητα, υποτιμώντας, βέβαια, ότι σε αυτή την πόλη δεν ζουν μόνοι τους, ζούμε και εμείς.

Τι κάνει η αριστερά;

Και ερχόμαστε στα δύσκολα ή μάλλον στα δυσάρεστα, αυτά που αφορούν και εμάς. Και η αριστερά τι κάνει; Ποιος είναι ο ρόλος και ο λόγος της; Ποια η παρέμβασή της; Ενώ σε επίπεδο γειτονιάς οι άνθρωποι της αριστεράς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του λεγόμενου ερασιτεχνικού αθλητισμού, αυτό δεν συμβαδίζει πάντα με τις κεντρικές επιλογές των κομμάτων της. Το ΚΚΕ έχει βρει τη λύση: δώστε λεφτά στα σωματεία! Και μέχρι εδώ όλα καλά ή περίπου καλά. Γιατί, τα χρήματα τα οποία δίδονται, λίγα είναι η αλήθεια, ακόμα και αν ήταν περισσότερα δεν εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον για τον μαζικό και λαϊκό αθλητισμό. Μήπως δεν γνωρίζουμε ότι τα χρήματα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους κάποια σωματεία, δεν πηγαίνουν στα τμήματα υποδομής (που πολλές φορές είναι και ανύπαρκτα), αλλά σε παράλογες και άνευ νοήματος μεταγραφές από επαρχιακές ομάδες, μέσα από το πρίσμα του πρωταθλητισμού; Από την πλευρά της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, –αν και όχι πάντα και όχι όλοι- διακατέχεται από ένα είδος διανοουμενίστικου ελιτισμού, που επί του πρακτέου σημαίνει: τι δουλειά έχουμε εμείς με τέτοια; Χρειάζεται άραγε ιδιαίτερη προσπάθεια για να αντικρούσει κανείς αυτή τη λογική; Εποχή 15-1-2006

επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ: Δίκη Δημάρχου για καταστροφή κεμερών

Δικάζεται αύριο ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, επειδή, μαζί με φορείς της πόλης, απενεργοποίησαν δύο καμεροχαφιέδες

Στο στόχαστρο έχει μπει η πολιτική δράση του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου. Αύριο Τετάρτη, στις 9 το πρωί, ο δήμαρχος δικάζεται στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά (Σκουζέ 3 - 5) επειδή το Γενάρη του 2004 μαζί με φορείς και κατοίκους της πόλης απενεργοποίησαν δύο κάμερες παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί εντός των ορίων της πόλης και παρεμπόδισαν τη λειτουργία και την εγκατάστασή τους.

Ηταν μια συμβολική πολιτική πράξη που είχε ως στόχο τη διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κατοίκων της πόλης, αφού, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, περίτρανα έχει αποδειχθεί ότι όπου τοποθετήθηκαν κάμερες παρακολούθησης με το άλλοθι της ρύθμισης της κυκλοφορίας, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την παρακολούθηση πολιτικών και συνδικαλιστικών πράξεων (πορείες, απεργίες, συλλαλητήρια).

Με αφορμή τη δίωξη που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην τελευταία του συνεδρίαση έλαβε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας Συμπαραστέκεται στον Δήμαρχο Στ. Μπενετάτο που διώκεται για την αυτονόητη στάση του να υπερασπιστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα πολιτών. Καταδικάζει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης. Επαναβεβαιώνει της θέλησή του να μη δεχτεί μηχανισμούς παρακολούθησης στην πόλη της Νίκαιας. Καλεί τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο στον διωκόμενο Δήμαρχο». «Η Δημοτική Αρχή της πόλης, επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της, συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια σε κάθε μηχανισμό παρακολούθησης και ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης με όπλο της τη μαζική και οργανωμένη δράση των κατοίκων της Νίκαιας». Ριζοσπάστης, 31-1-2006

επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ «Με το λαό της πόλης συνεχίζουμε τον αγώνα»

Τις ευχαριστίες του δημόσια σε όλους όσοι παραβρέθηκαν προχτές στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου δικαζόταν για «απείθεια και φθορά καμερών παρακολούθησης εντός των ορίων της Νίκαιας», και η οποία τελικά αναβλήθηκε, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος:

«Θεωρώ, τονίζει, ότι το ζήτημα δεν έχει νομικές, αλλά ουσιαστικές πολιτικές προεκτάσεις, που αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων της πόλης. Ως Δημοτική Αρχή είναι χρέος μας να κινούμαστε με αίσθημα υπεράσπισης της προστασίας των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και της αξιοπρέπειας του λαού και σ' αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε.

Με τη μαζική συμπαράσταση την ημέρα της δίκης από μαζικούς φορείς της πόλης, την εκπαιδευτική κοινότητα, εργαζόμενους του Δήμου και κατοίκων της πόλης, δείξαμε για άλλη μια φορά σαν πόλη ότι αντιστεκόμαστε στην όξυνση της καταστολής. Αποδείχτηκε ότι όταν η Δημοτική Αρχή είναι κομμάτι του λαού της πόλης υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματά του».

Η όξυνση της καταστολής και της παρακολούθησης (κάμερες σε δρόμους και εργασιακούς χώρους, παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων, μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό, τρομονόμος, αντικομμουνιστικό μνημόνιο, κ.ά.), επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι απόρροια της όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων. Οσο θα μεγαλώνει η αντίδραση του λαού, τόσο θα μεγαλώνει και η καταστολή.

Εμείς, μαζί με το λαό της πόλης, συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα μας για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού και της πόλης. Ριζοσπάστης 3-2-06

επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ

«Επιχειρείται ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης»

Τη δικαστική δίωξη της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου στον αγώνα κατά της εγκατάστασης καμερών και μέσων παρακολούθησης της ελεύθερης κίνησης και δράσης των πολιτών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα» Νίκαιας.

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιχειρείται η ποινικοποίηση του συνόλου της πολιτικής και κοινωνικής δράσης, η παραπέρα τρομοκράτηση για να αναχαιτιστεί κάθε αντίσταση στο νέο ηλεκτρονικό φακέλωμα και κλιμακώνεται η επίθεση στα συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες με πρόσχημα «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Στόχος, τονίζεται, είναι η χειραγώγηση των πολιτών για την ανεμπόδιστη εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντιδημοκρατικών σχεδιασμών που απευθύνει η ΕΕ στις κυβερνήσεις των κρατών -μελών της και την ευθύνη για την πραγματοποίηση ή όχι αυτών των σχεδίων και στη χώρα μας έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο που άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Καμία νομιμοποίηση δεν μπορεί να δώσει ο ελληνικός λαός σ' αυτά τα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα. Η μεθόδευση αυτή πρέπει να συναντήσει την ισχυρή αντίδραση και αντίσταση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των μαζικών φορέων και των οργανώσεων υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Η τρομοκρατία μέσω των δικαστικών μεθόδων δε θα περάσει.

Τέλος, η Δημοκρατική Ενότητα καλεί:

επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ «Γκρεμίζεται» από την αδιαφορία

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ ΑΕ), επισημαίνουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και Β. Νικολαΐδου. «Πριν λίγες μέρες - σημειώνεται σχετικά στο κείμενο της Ερώτησης - οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΟΣ ΑΕ, για μια ακόμη φορά, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και καιρό».

Και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα εμπαίζονται από τους αρμόδιους και δεν επιλύονται τα οξυμένα προβλήματα της επιχείρησης». Οπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «από 25/5/2004 έως 17/5/2005, η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο και από 11/8/05 χωρίς Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο».

«Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, εκτός των άλλων - επισημαίνεται στην Ερώτηση - είναι η αδυναμία της ΔΕΠΟΣ να προχωρήσει στην ανάληψη έργων και να έχει οδηγηθεί η επιχείρηση σε οικονομικό αδιέξοδο. Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί το Γενάρη του 2006, ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τους φόρους για το τελευταίο διάστημα».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Β. Νικολαΐδου, ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

επιστροφή στην αρχή

ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΤΡΥΠΕΣ
Ντόρα εναντίον αθηναϊκών γειτονιών

Εν όψει της επί μακρόν φημολογούμενης και άμεσα επικείμενης υπουργοποίησής της, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε στον φετινό δημοτικό απολογισμό χρώμα πανηγυρικό. Μετέφερε το πράγμα από το δημοτικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μουσικής, πληρώνοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τα λεφτά του Δήμου γι’ αυτό. Ετοίμασε τον κατάλληλο πολυτελή φάκελο – τι ιλουστρασιόν χαρτί και φωτογραφίες χαμογελαστών παιδακίων προς τον ελληνικό και διεθνή Τύπο! Συνόδευσε την ομιλία της με τις αναγκαίες μουσικές. Κάλεσε τη μισή Ν.Δ. που παραβρέθηκε χειροκροτώντας τη δημοφιλέστερη νεοδημοκράτισα πολιτικό και πιθανή αυριανή δελφίνα. Κάλεσε και τις κάμερες να πάρουν το σύνολο της παράστασης που πράγματι είχε σχεδιαστεί τέλεια. Μοναδική παραφωνία: οι ακτιβιστές από τις γειτονιές της Αθήνας, τα Σεπόλια, το Γουδί, του Γκύζη, τους Αμπελόκηπους, την ’νω Κυψέλη, τον Νέο Κόσμο, τον Κεραμεικό, που μαζεμένοι έξω από το Μέγαρο υπενθύμιζαν την αδιαφορία του δήμου απέναντι στις ενέργειές τους για την προστασία των αθηναϊκών γειτονιών από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που υφαρπάζουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης.
Η αντι-κίνηση ξεκίνησε, μάθαμε, από μια πρωτοβουλία των Σεπολιωτών. Που η Ντόρα προσπάθησε να αποφύγει τελευταία στιγμή, αλλά δεν τα κατάφερε. Την προηγούμενη μέρα, ο Δήμος Αθηναίων που για πολύ καιρό αδιαφορούσε, μαθαίνοντας τι ετοιμάζουν οι Σεπολιώτες, οι Νεοκοσμιώτες, ίσως κι άλλοι, τους πήρε ξαφνικά τηλέφωνο προτείνοντας συνάντηση για το ίδιο πρωί στις 12 της επίσημης τελετής. Μην μας χαλάσουν τη δημόσια εικόνα! Όμως οι Σεπολιώτες, θεωρώντας το πράγμα κοροϊδία, κινητοποιήθηκαν και βρέθηκαν εκεί μαζί με πολλούς άλλους! Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο απολογισμός στις γειτονιές»!
Οι Αθηναίοι έξω, η Ντόρα μέσα, ξεκινούσε πλέον τον αυτοπανηγυρικό της. Τι καλή δήμαρχος που ήμουν εγώ! Η ομιλία της υπήρξε, ομολογουμένως, έξυπνη. Είχε, υποθέτουμε, τη στήριξη καλών επαγγελματιών της επικοινωνίας. Η γνωστή στον χώρο τριπλή συνταγή:
Α. Δώσε την έμφαση σε νούμερα, σε εμφανίζουν ως αντικειμενικό,
Β. Πες αλήθειες, κι ας είναι το ένα δέκατο της πραγματικότητας
Γ. Δείξε κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία – είναι ανάγκη των ημερών – κι ας στερείται ουσίας» εφαρμόστηκε με συνέπεια και εκτελέστηκε άψογα!
Δεύτερο άμεμπτο στοιχείο του απολογισμού Ντόρας: τα περιέλαβε σχεδόν όλα: περιβάλλον, πράσινο και ελεύθεροι χώροι, κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη, πολιτισμός, υπηρεσίες εξυπηρέτησης του δημότη, οικονομικά του Δήμου, θέμα απορριμμάτων, θεσμικά. Κατά συνέπεια, το παραχθέν έργο φάνηκε πολύ-πολύ! Καθώς τα ζητήματα είναι πολλά, η «Εποχή» θα επιχειρήσει να τα διερευνήσει προκειμένου να διαπιστώσει τα πραγματικά δεδομένα τους, με μια σειρά δημοσιευμάτων στα προσεχή φύλλα της. Θα ζητήσουμε γι’ αυτό τη βοήθεια ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα τα δημοτικά της Αθήνας και, βεβαίως, των ακτιβιστών από τις γειτονιές. Ανοίγοντας σήμερα τη συζήτηση αναφερόμαστε ενδεικτικά σε ένα κρίσιμο θέμα που η Ντόρα αποσιώπησε τελείως: τη ρύπανση. Λες κι η πόλη μας δεν είναι μια από τις μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης!

Ζήτω η βιτρίνα!

Κατά τα άλλα, μένοντας σε ένα επίπεδο πρώτων εντυπώσεων επί του δημοτικού έργου της Αθήνας που πανηγυρικά παρουσιάστηκε, υπάρχει κάτι που μπορεί να επισημανθεί άμεσα:
Κατά την κ. Μπακογιάννη, το παραχθέν έργο του Δήμου είχε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν η φάση των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά την οποία «σχεδιάστηκε, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στην πόλη στην Αθήνας». Το δεύτερο ήταν το μετά τους Αγώνες στάδιο που περιλάμβανε «την υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων που αναδείκνυαν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Δήμου», οι οποίες «αυτονόητα αποφασίστηκε να μην έχουν χαρακτήρα βιτρίνας» και στόχευαν «στη βελτίωση της πόλης και της ζωής των κατοίκων της». Ορίστε; Πώς είπατε;
Η Ντόρα αναφέρθηκε γεμάτη ενθουσιασμό στους Ολυμπιακούς, παρακάμπτοντας το μέγα ζήτημα ότι επιβάρυναν την πόλη με κάμποσο ακόμη τσιμέντο και χρήσεις.Και παρέλειψε να δει το ότι ακόμη κι έτσι, τα έργα που έγιναν, συγκρινόμενα με όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει ή με την πολεοδομική, χωροταξική δουλειά που έγινε στην ολυμπιακή Βαρκελώνη, αποτέλεσαν σταγόνα εν τω ωκεανό! (όπως έχει επισημανθεί και σε φιλοκυβερνητικές ακόμη εφημερίδες π.χ. Καθημερινή).
Κατά δεύτερον, ποιες παρεμβάσεις του Δήμου στο δεύτερο στάδιο δεν είχαν χαρακτήρα βιτρίνας και βελτίωσαν τη ζωή μας και την πόλη μας; Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ασφαλτόστρωση δρόμων, την ανακατασκευή πεζοδρομίων, τον φωτισμό, τα λουλούδια, τις προσόψεις κτιρίων και τις ανακατασκευές πλατειών. Ανακατασκευή πλατειών είπατε; Μα τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων σώθηκαν την τελευταία στιγμή χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων της. Ως πότε θα κυνηγάμε τους, προφανώς, αλλεργικούς στο χώμα δημοτικούς μας άρχοντες για να προστατέψουμε ό,τι δέντρο και χώμα έχει απομείνει στη δόλια μεγα-πόλη. Τι να κάνουν τα λουλούδια της Ακαδημίας οι κάτοικοι των Σεπολίων; Πόσους αγώνες πρέπει να δώσουν ακόμη για να αποκρούσουν τον μεγαλοεργολάβο Βωβό οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων; Πόσα στρέμματα από το Γουδί θα φαγωθούν μέχρι να δεήσει να πάρει πρωτοβουλία ο Δήμος Αθηναίων; Και ναι μεν βάφονται προσόψεις στην Πατησίων, μόλις όμως φύγεις από την κεντρική αρτηρία, στους εσωτερικούς δρόμους της Κυψέλης και των Πατησίων τα τελευταία εναπομείναντα νεοκλασικά μετατρέπονται σε πολυκατοικίες με ταχύτατους ρυθμούς. Κι αν όλα αυτά δεν είναι βιτρίνα, τότε τι είναι; ΕΠΟΧΗ 12-2-06

επιστροφή στην αρχή

Η κα δήμαρχος...

Το πάτημα ενός κουμπιού του τηλεχειριστηρίου μάς έφερε πρόσωπο με πρόσωπο. Εγώ στον καναπέ μου κατάκοπη. Εκείνη στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, φρέσκια, περιποιημένη, με ένα σικάτο ακριβό κοστούμι (η τιμή ενός περίπου ανάλογου, σε μια βιτρίνα της οδού Βουκουρεστίου, μου είχε προκαλέσει ίλιγγο), να δηλώνει πως έχει καθαρή συνείδηση και να αποσπά το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού της. Η επιλογή της να «απολογηθεί» για τα πεπραγμένα της ως δημάρχου Αθηναίων σε ένα - όνομα και πράγμα - Μέγαρο, είπε πολλά περισσότερα από όσα είπαν τα χείλη της.

Στο Μέγαρο κι όχι στις φτωχογειτονιές της Αθήνας. Με κοστούμι κι όχι ρούχα β΄ διαλογής απ' αυτά που απλώνονται στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Νύχτα κι όχι στο φως της ημέρας που φωτίζει τις ασχήμιες μιας πόλης την οποία ούτε αγάπησε η κ. Μπακογιάννη, ούτε φρόντισε, ούτε καν θέλει να ξέρει ότι υπάρχει και ούτε την ενδιαφέρει σε τελική ανάλυση. Ενας θώκος ήταν ο δημαρχιακός, ένα συν στο βιογραφικό της, που τον αφήνει για να μεταπηδήσει στον επόμενο και όταν θα εγκαταλείπει κι αυτόν για κάποιον τρίτο, σίγουρα θα δηλώνει και πάλι πως έχει καθαρή τη συνείδησή της...

Η κ. Μπακογιάννη απολογείται στην τάξη της. Κι απέναντί της, ναι, έχει καθαρή συνείδηση, δεν την πρόδωσε, κάθε άλλο... Η κ. Μπακογιάννη και η τάξη της όμως είναι μια ισχνή μειοψηφία και στην Αθήνα. Γιατί Αθήνα είναι ο κόσμος της Κυψέλης, του Βοτανικού, του Μεταξουργείου, του Κολωνού. Οχι του Μεγάρου. Είναι η Αννα, η Μαρία, η Σόνια. Ο Κώστας, ο Νίκος, ο Γιώργος. Αυτοί που κυνηγούν το μεροκάματο και το λάχανο με τη χαμηλότερη τιμή στους πάγκους. Αυτοί που ξαγρυπνούν με τα εξώδικα των τραπεζών ανά χείρας. Αυτοί που αναπνέουν τον μολυσμένο αέρα στην Αχαρνών και την Πατησίων. Ελληνες και ξένοι εργάτες, που μετράνε κάθε μέρα περισσότερες ανάγκες και λιγότερες δυνατότητες να τις ικανοποιήσουν. Αυτοί, που στο μικρό κομμάτι ουρανού που τους αναλογεί από τα ισόγεια και τα υπόγεια, μετράνε τους ήλιους και τα φεγγάρια μιας ζωής στενόχωρης, αλλά περήφανης, με αξιοπρέπεια.

Αυτός ο κόσμος δεν τέμνεται πουθενά με τον κόσμο της κάθε κ. Μπακογιάννη. Είναι αλλού. Σε μέρη που τα mules της κ. δημάρχου δεν μπορούν να περπατήσουν. Σε απόμερες ταβέρνες τραγουδά τους καημούς του, διαβάζοντας στους τοίχους στιχάκια γραμμένα από το ίδιο το χέρι του Ρίτσου, μοιράζεται σαρδέλα στη λαδόκολλα, το ίδιο τραπέζι με αγνώστους, το σαγηνευτικό κελάηδισμα ενός κλαρίνου. Σε στέκια μυστικά συνομολογεί απόφαση και δέσμευση να αλλάξει τη ζωή του, αλλάζοντας τον κόσμο. Σε δρόμους γνωστούς όπου κάνει τη δέσμευση πράξη. Ο κόσμος μας είναι πολύ ωραίος, κ. Μπακογιάννη. Και θα γίνει καλύτερος όταν πάρει απόφαση να ξεφορτωθεί εσάς και ό,τι εκπροσωπείτε. Οταν κάνει τα παντός είδους Μέγαρα εστίες της δικής του εξουσίας, του δικού του πολιτισμού, της δικής του αισθητικής.  Ριζοσπάστης 14-2-06

επιστροφή στην αρχή

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Ο απολογισμός έργου του Δήμου για την ευρύτερη περιοχή  Αμπελοκήπων είναι μηδενικός. Τίποτα δεν έπραξε η κυρία Μπακογιάννη.

Η υπόθεση ΘΩΝ έμεινε στα συρτάρια του Δήμου παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ των κατοίκων και της ποιότητας ζωής.

Το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων, που είναι ακόμη σε διπλοβάρδια,  αγνοήθηκε. Οι γονείς και οι κάτοικοι δίνουν μόνοι τους τον αγώνα για να σωθούν τα μοναδικά πλέον οικόπεδα για την κατασκευή ανθρώπινων σχολείων. Απέναντί τους είχαν και συνεχίζουν να έχουν τους εργολάβους και τον Δήμο που τους στηρίζει.

Η ανάπλαση της Ευρύτερης Περιοχής Κουντουριώτικων, από τον Περιφερειακό του Λυκαβηττού μέχρι τη Κεδρηνού, που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο, έχει συρρικνωθεί στην τηλεοπτική εξαγγελία μιας αμφιλεγόμενης REAL ESTATE «ανάπλασης» του οικοπέδου του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Στο μεταξύ δίπλα, στις δημοτικές εκτάσεις των Κουντουριώτικων, αλωνίζουν οικοπεδοφάγοι και νονοί της νύχτας. Οι Προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας από μνημείο της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου έχουν καταντήσει μνημείο της σύγχρονης κρατικής και δημοτικής .

 Το άλσος στην οδό Κονεμένου, κοντά στο υπουργείο Εθνικής ’μυνας είναι μια ακόμη περίπτωση κοινόχρηστου χώρου που αν δεν χάθηκε ακόμη οφείλεται στην προσφυγή των κατοίκων στα δικαστήρια.

Η εγκατάλειψη των υπαρχόντων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, η έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης των δρόμων και των πεζοδρομίων, η έλλειψη πολιτικής για την άνετη και ασφαλή κυκλοφορία των πεζών είναι αυτό που βιώνουμε καθημερινά στους Αμπελοκήπους.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 Το Δ.Σ.

επιστροφή στην αρχή

9/2/2006: Ντόρα Μπακογιάννη: «Το έργο μας για μια σύγχρονη, φιλική, ανθρώπινη Αθήνα».

  Σε μια πολυπληθή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε το έργο της δημοτικής αρχής τα τρία τελευταία χρόνια. Η Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι τήρησε τη δέσμευσή της πως θα βάλει τα δυνατά της για να κάνει την πόλη της Αθήνας πιο σύγχρονη, πιο φιλική και πιο λειτουργική για τους πολίτες και τους επισκέπτες της και να προετοιμάσει τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με απόλυτη επιτυχία, υλοποιώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στην Αθήνα. Παράλληλα παρουσίασε τα έργα που έγιναν στην πόλη μας και όσα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη διπλή ανάπλαση που ετοιμάζεται στο Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Αθήνα.

 Η βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής ξεκίνησε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου που ερμήνευσε έργα Μότσαρτ και Σκαλκώτα. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Δήμαρχος Αθηναίων η οποία αναφέρθηκε στην ομιλία της αναλυτικά σε όλα τα έργα που έγιναν στην πόλη την τελευταία τριετία. Έργα που τα βλέπουν και τα ζουν καθημερινά οι Αθηναίοι και αφορούν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τις προσόψεις των ακινήτων, το πράσινο, την καθαριότητα, τις αναπλάσεις περιοχών, την κοινωνική πρόνοια και την προβολή της πόλης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μίλησε ακόμα για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε λίγους μήνες στην πόλη και θα δώσει μια λύση σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα των Αθηναίων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και στις διευκολύνσεις που καθιέρωσε ο Δήμος Αθηναίων προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

 Η Δήμαρχος Αθηναίων στάθηκε και σε ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα για την πρωτεύουσα, αυτό της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μας. Ο Δήμος Αθηναίων, όπως είπε η Δήμαρχος Αθηναίων, υλοποιεί αυτόν τον καιρό ένα ευρύτατο πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων στην πόλη, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος.

 Τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτοβουλίες, δράσεις και έργα που έγιναν για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αθήνας, τόνισε ότι η Αθήνα κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι με σκληρή δουλειά, με σχέδιο και όραμα, το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν. Αναφερόμενη στην μελλοντική πορεία της Αθήνας, παρουσίασε τις τρεις βασικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχτεί: Πρώτον, στη συνέχιση της επέκτασης του μετρό και των άλλων μέσων σταθερής τροχιάς. Δεύτερον, στη σωτηρία των ελεύθερων χώρων και που έχουν απομείνει και η δημιουργία νέων, με διάθεση μεγάλων ποσών για απαλλοτριώσεις, που μόνο από το κεντρικό κράτος μπορεί να προέλθουν. Τρίτον, στο όραμα μιας κυκλοφορικά λειτουργικής Αθήνας, με ελεγχόμενη στάθμευση όπου αυτό απαιτείται, με επέκταση και απρόσκοπτη ροή των μέσων μαζικής μεταφοράς και, τέλος, ακόμα και με αποκλεισμό από καίριες περιοχές της πόλης των μη δημόσιων μέσων μεταφοράς.   Στο τέλος της ομιλίας της η Δήμαρχος Αθηναίων ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της για τη συμβολή τους στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε σε όλους τους Αθηναίους και της Αθηναίες που βοήθησαν για να γίνουν όλα αυτά τα βήματα προόδου. "Η Αθήνα, αυτά τα τρία χρόνια, έκανε σημαντικά βήματα προόδου. Έγινε έργο που δημιουργεί μια πιο όμορφη, πιο σύγχρονη, πιο φιλική Αθήνα. Έργο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο που αξίζει και ανήκει σε όλες τις Αθηναίες και σε όλους τους Αθηναίους.",  ολοκλήρωσε την ομιλία της καταχειροκροτούμενη.

 Στο τέλος της εκδήλωσης η Δήμαρχος Αθηναίων τίμησε για  την προσφορά τους στο Δήμο Αθηναίων τρεις επιφανείς συμπολίτες μας: τον Ιωάννη Δούρο Δουρούτη, για την δωρεά των παλαιών κτιρίων στο Μεταξουργείο, όπου θα μεταστεγαστεί η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων,  την Πολυτίμη Καλφοπούλου για τη δωρεά του κτιρίου που στεγάζει το νέο Δημοτικό Ιατρείο της οδού Σόλωνος και την Ασημίνα Παπαλουκά για τη δωρεά της συλλογής των έργων του πατέρα της, του μεγάλου  Έλληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. Η συλλογή αυτή θα στεγαστεί στο σημερινό κτίριο της Πινακοθήκης, μόλις ολοκληρωθεί η μεταστέγασή της στο Μεταξουργείο.

 http://www.cityofathens.gr   

επιστροφή στην αρχή

Ανοικτή Επιστολή

 Προς την Παγκόσμια Δήμαρχο                                              Αθήνα, Γενάρης 2006

 Κυρία Ντόρα Μπακογιάννη

     Κυρία Δήμαρχε,

Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία Σας,  στη διεθνή σκηνή. Αυτό μας γεμίζει με εθνική υπερηφάνεια! Σας ευχόμαστε από βάθους καρδιάς να πετύχετε, πολύ σύντομα,  τους στόχους Σας για υψηλά επιτεύγματα..

Το παράπονό μας ,όμως,  εδώ στην Κυψέλη, είναι ότι ζούμε σε σκουπιδότοπο, και δεν έχουμε τα φτερά του  « γλάρου »  για να πετάξουμε μακρυά,  σε μιαν άλλη πόλη της Ευρώπης όπου οι Δήμαρχοι δεν λαμβάνουν διεθνείς διακρίσεις, πλην όμως, οι δημόσιοι χώροι της πόλης τους είναι πεντακάθαροι.

Σας στέλνουμε λίγες φωτογραφίες που τραβήξαμε τα Χριστούγεννα  για να δείτε τι αντικρύζαμε στους δρόμους μας, όσοι μείναμε στη γειτονιά μας και δεν πήγαμε στα χειμερινά θέρετρα των γαλλο-ελβετικών άλπεων,  και άλλα εξωτικά μέρη του πλανήτη μας.

Ελπίζαμε ότι με την εκλογή μιας γυναίκας στο Δήμο Αθηναίων   θα βλέπαμε την καθαριότητα και το  νοικοκυριό  που χαρακτηρίζουν συνήθως τις γυναίκες των Αθηνών.

Μήπως υπάρχει, στα στελέχη σας, κάποια ρατσιστική τάση; 

Γιατί πως να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ των διαμερισμάτων του Δήμου μας, όταν το απορριμματοφόρο, από μερικές γειτονιές, περνάει   δύο φορές τη μέρα  και από άλλες κάνει πέντε μέρες να φανεί! Τόσες έκανε τα Χριστούγεννα να περάσει από τον Αι Γιώργη της Κυψέλης. και τους γύρω δρόμους

(ξημερώματα  Παρασκευής 23/12 μέχρι  ξημερώματα  Τετάρτης 28/12 ).

Και να σκεφθεί ο κάθε πικραμένος, τι θα βιώναμε σ΄αυτή τη γειτονιά αν είχαμε το χειρότερο Δήμαρχο στη διεθνή κλίμακα αξιολόγησης…

Καλή χρονιά  για όλους μας και  μια καθαρή πόλη το 2006!

Ομάδα  Κατοίκων   Κυψέλης

επιστροφή στην αρχή

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ της Δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη

 

  Κυρίες και κύριοι,  Πριν αναλάβου΅ε τη διοίκηση του ∆ή΅ου Αθηναίων προ τριά΅ισι ετών περίπου, είχα΅ε δεσ΅ευθεί  ότι θα «δίνου΅ε λογαριασ΅ό» στις Αθηναίες και στους Αθηναίους. Συνεπείς στη δέσ΅ευση ΅ας,  όπως και πέρσι, ερχό΅αστε σή΅ερα να παρουσιάσου΅ε ΅προστά σας το έργο που έγινε.

 Σε όλους τους το΅είς δώσα΅ε το στίγ΅α ΅ιας πόλης που αλλάζει. Μιας πόλης που γίνεται πιο  σύγχρονη, πιο φιλική, πιο λειτουργική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

 Κυρίες και κύριοι,  Η υπόσχεσή ΅ου στον αθηναϊκό λαό ήταν ότι «θα βάλω τα δυνατά ΅ου».

 Ενώπιόν του λοιπόν είχα΅ε παρουσιάσει ένα πρόγρα΅΅α συγκροτη΅ένο και κοστολογη΅ένο. Ήταν η  πρότασή ΅ας για την Αθήνα, σε ΅ια κρίσι΅η για την πόλη κα΅πή, την διεξαγωγή των Ολυ΅πιακών  Αγώνων του 2004.

 Το πρόγρα΅΅ά ΅ας ήταν ένα ολοκληρω΅ένο σχέδιο για την πόλη. Βάλα΅ε τον πήχη ψηλά από την  αρχή. Είχα΅ε υψηλές φιλοδοξίες για την πόλη ΅ας. Απλώς αποφύγα΅ε να υποσχεθού΅ε  περισσότερα απ’ όσα ή΅ασταν βέβαιοι ότι ΅πορούσα΅ε να κάνου΅ε.

 Κάθε χρόνο διαπιστώνα΅ε ό΅ως, ΅ε ΅εγάλη χαρά, ότι, στους περισσότερους το΅είς, είχα΅ε  ξεπεράσει τον στόχο που είχα΅ε θέσει. Αυτό ήταν για ΅ας ΅ια τεράστια ηθική ικανοποίηση και για  τους θεσ΅ούς και την αξιοπιστία τους, πιστεύω, ΅ια ση΅αντική κατάκτηση. Ελπίζω λοιπόν ότι και  σή΅ερα, ΅ε την αδιάψευστη δύνα΅η των αριθ΅ών και των στοιχείων που θα σας παραθέσω, να  συ΅΅εριστείτε και σεις την πίστη ΅ας ότι, για άλλη ΅ια φορά, όχι απλώς τηρήσα΅ε τις υποσχέσεις  ΅ας, αλλά και καταφέρα΅ε να πραγ΅ατοποιήσου΅ε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι υποσχεθήκα΅ε!  Κυρίες και κύριοι,  Φίλες και φίλοι,  Τρία χρόνια τώρα, η ό΅ορφη και γοητευτική προσπάθεια στον ∆ή΅ο της Αθήνας ήταν ΅ια περίοδος  πλούσια σε έργο, σε συγκινήσεις και, ευτυχώς, σε ση΅αντικές επιτυχίες.

 Ζήσα΅ε πολλά!  Βλέπου΅ε την Αθήνα ΅ας να γίνεται πάλι επίκεντρο της παγκόσ΅ιας προσοχής και να αποσπά τον  θαυ΅ασ΅ό εκατο΅΅υρίων ανθρώπων.

 Βλέπου΅ε γειτονιές να αλλάζουν όψη.

 Βλέπου΅ε τα κεντρικά ση΅εία της πόλης να ο΅ορφαίνουν.

 Το πράσινο να αυξάνεται.

 Κτίρια να αλλάζουν όψη.

 Την Αθήνα να αποκτά χρώ΅α.

 Βλέπου΅ε να δη΅ιουργούνται νέοι θεσ΅οί, στην πρόνοια, στον αθλητισ΅ό, στην εξυπηρέτηση του  πολίτη.

 Βλέπου΅ε τους δρό΅ους και τις πλατείες της Αθήνας να ζωντανεύουν, να γε΅ίζουν από ήχους και  εικόνες πολιτισ΅ού.

 Βλέπου΅ε τον ∆ή΅ο της Αθήνας να γίνεται πιο ισχυρός, πιο δυνατός, να πατά γερά στα πόδια του  και να αποτελεί στήριγ΅α για τους πολίτες του.

 Και πάνω απ’ όλα, οι Αθηναίοι αισθάνονται ξανά περήφανοι για την πόλη τους.

 Αγαπούν την Αθήνα!  Αυτό θεωρώ ότι είναι και το ΅εγαλύτερο κέρδος απ’ αυτή την ε΅πειρία: Ότι αγαπήσα΅ε ξανά την  Αθήνα! Ότι νοιώσα΅ε ξανά περήφανοι γι’ αυτήν!  Αν κάτι ΅ένει απ’ αυτή την ιστορία είναι η χαρά και η περηφάνια ότι αξιωθήκα΅ε να ζήσου΅ε ΅ια απ’  τις πιο ΅εγάλες στιγ΅ές της χώρας ΅ας, ΅ία απ’ τις πιο ΅εγάλες στιγ΅ές της Αθήνας ΅ας.

 Μια εποχή που ό΅οιά της δεν ξέρω αν η δική ΅ου γενιά θα αξιωθεί να ξαναζήσει.

 Αγαπητοί ΅ου φίλοι,  Τώρα που ξεκινήσα΅ε την τελευταία περίοδο αυτής της διαδρο΅ής, νοιώθω χαρού΅ενη, πλήρης και  ΅ε τη συνείδησή ΅ου καθαρή, ότι τήρησα τη δέσ΅ευσή ΅ου: Υποσχέθηκα να βάλω τα δυνατά ΅ου  και έβαλα τα δυνατά ΅ου για να κάνω την Αθήνα ΅ας καλύτερη.

 Ήταν για ΅ένα ΅ια ευκαιρία ζωής να προσφέρω έργο σε ΅ια καίρια εποχή για την πρωτεύουσα της  Ελλάδος.

 Γι’ αυτό και θέλω να ξεκινήσω την παρουσίαση του απολογισ΅ού εκφράζοντας την απέραντη  ευγνω΅οσύνη ΅ου στους Αθηναίους και τις Αθηναίες που πριν από τριά΅ισι χρόνια ΅ου έδωσαν την  ευκαιρία, ΅ε την ε΅πιστοσύνη τους, ΅ε τη ΅εγάλη πλειοψηφία του 61%, να εργαστώ συστη΅ατικά και  σκληρά για την Αθήνα.

 Φίλες και φίλοι,  Το έργο της θητείας ΅ας χωρίζεται σε δύο ουσιαστικά φάσεις: η πρώτη ήταν η περίοδος της  Ολυ΅πιακής προετοι΅ασίας.

 Έπρεπε να προετοι΅άσου΅ε την Αθήνα ΅ας για τη ΅εγαλύτερη πρόκληση της νεότερης ιστορίας της  και να ανταποκριθού΅ε στις ανάγκες ενός πρωτόγνωρου σε ΅έγεθος και απαιτητικού σε δυσκολίες  εγχειρή΅ατος. Το κορυφαίο αυτό γεγονός, εκ των πραγ΅άτων, προσδιόρισε τους άξονες και το  περιεχό΅ενο της πολιτικής ΅ας.

 Η περίοδος της προετοι΅ασίας της πόλης για τους Αγώνες ήταν ένας δρό΅ος ταχύτητας, ένα  «σπριντ» 18 ΅ηνών, για να προλάβου΅ε να ετοι΅αστού΅ε για την Ολυ΅πιάδα.

 Για να πετύχου΅ε τον στόχο ΅ας σχεδιάσα΅ε, εξασφαλίσα΅ε τη χρη΅ατοδότηση και υλοποιήσα΅ε το  ΅εγαλύτερο επενδυτικό πρόγρα΅΅α που έγινε ποτέ στην πόλη των Αθηνών.

 Αυτό περιελά΅βανε την αισθητική και λειτουργική αναβάθ΅ιση της Αθήνας. Σειρά ολόκληρη  πολύπλευρων δράσεων και επενδύσεων. Επενδύσεων για τα τεχνικά έργα της πόλης, για το  πράσινο, για την καθαριότητα, για τις προσόψεις των κτιρίων, τις αναπλάσεις γειτονιών και πολλών  άλλων χώρων της πόλης.

 Βασικά στοιχεία αυτής της περιόδου ήταν η οικονο΅ική ισχυροποίηση του ∆ή΅ου, ο  εκσυγχρονισ΅ός των υπηρεσιών του, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και άλλων προγρα΅΅άτων, η  ενίσχυση των υποδο΅ών του στην κοινωνική πρόνοια και στη συντήρηση όλων όσων πετύχα΅ε και  κερδίσα΅ε την περίοδο των αγώνων.

 Αυτά στην πρώτη φάση. Μετά τους Ολυ΅πιακούς Αγώνες, το βάρος έπεσε στην υλοποίηση ΅εγάλων  παρε΅βάσεων που θα αναδείκνυαν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του ∆ή΅ου.

 Παράλληλα ΅ε αυτά, διαρκής στόχος ΅ας ήταν η προβολή της Αθήνας, η ενίσχυση της εικόνας της  στο εσωτερικό και – κυρίως – στο εξωτερικό, η οποία θα στήριζε, ΅ε τη σειρά της, την οικονο΅ική  ανάπτυξη της u960 πόλης.

 ∆εν θέσα΅ε καν το ερώτη΅α αν θα προχωρούσα΅ε σε επιλεγ΅ένες παρε΅βάσεις – «παρε΅βάσεις  βιτρίνας» – ή αν θα σχεδιάζα΅ε ένα πρόγρα΅΅α δράσεων ΅ε στόχο τη βελτίωση της πόλης και της  ζωής των κατοίκων της Αθήνας. Για ΅ας η ΅όνη επιλογή ήταν το δεύτερο.

 Το επιλέξα΅ε συνειδητά, παρά το ότι γνωρίζα΅ε ότι συχνά αυτού του είδους τα εγχειρή΅ατα είναι  δύσκολα, ΅ια που σε ΅ια πόλη όπως η Αθήνα η ποιότητα της ζωής δεν βελτιώνεται εύκολα.

 Γνωρίζα΅ε ότι η συνείδησή ΅ας δεν θα ήταν ήσυχη, αν δεν δίνα΅ε έ΅φαση στους το΅είς εκείνους που  σχετίζονται ά΅εσα ΅ε την καθη΅ερινότητα των κατοίκων της Αθήνας.

 Στην ποιότητα των δρό΅ων ΅ας. Στην ποιότητα των πεζοδρο΅ίων ΅ας. Στην ανάγκη για φροντίδα  όσων συ΅πολιτών ΅ας έχουν κινητικά προβλή΅ατα.

 Στον φωτισ΅ό, ο οποίος έπρεπε και να ενισχυθεί και να ανανεωθεί. Σχεδιάσα΅ε καλά, ΅ελετήσα΅ε  κάθε θέ΅α ολοκληρω΅ένα και πραγ΅ατοποιήσα΅ε περισσότερα απ’ ό,τι σχεδιάσα΅ε. Ανα΅φίβολα,  υπάρχουν πολλά ακό΅α που πρέπει να γίνουν!  Στην Α’ φάση έγινε τεράστιο έργο ΅ε τις πολλαπλές επενδύσεις που κάνα΅ε ενόψει των Ολυ΅πιακών  Αγώνων:  • Ασφαλτοστρώθηκαν 450 δρό΅οι σε όλα τα δη΅οτικά δια΅ερίσ΅ατα. Το συνολικό ε΅βαδόν ήταν  περίπου 783.000 τ.΅. νέας ασφάλτου  • Ανακατασκευάστηκαν 287.000 τ.΅. πλατειών και πεζοδρο΅ιών  • Ανανεώθηκε ο ηλεκτροφωτισ΅ός σε 260 δρό΅ους.

 • ∆η΅ιουργήθηκαν περισσότερες από 7.000 ρά΅πες για τους συνανθρώπους ΅ας ΅ε ειδικές  ανάγκες και δεκάδες χιλιό΅ετρα νέων πεζοδρο΅ίων ΅ε όδευση τυφλών.

 Ολοκληρώθηκαν επίσης ση΅αντικά έργα ανάπλασης σε κο΅βικά ση΅εία της πόλης, όπως:  • Η συνολική αναβάθ΅ιση της Βαρβακείου Αγοράς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής  • Το βιο΅ηχανικό συγκρότη΅α της Τεχνόπολης, στο Γκάζι, ως σύγχρονος χώρος εκθέσεων και  συνεδρίων  • Η ανάπλαση της πλατείας Αβησσυνίας και της ευρύτερης περιοχής γύρω από την οδό Θησείου  • Το ∆η΅αρχιακό Μέγαρο  • Ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου  Οι παρε΅βάσεις αυτές κάλυψαν το σύνολο των δια΅ερισ΅άτων της Αθήνας.

 Παράλληλα ενισχύσα΅ε και ανανεώσα΅ε τον στόλο καθαριότητας της πόλης ΅ε 235 νέα οχή΅ατα.

 Κυρίως απορρι΅΅ατοφόρα, ΅ηχανικές σκούπες για το καθάρισ΅α των δρό΅ων και πλυστικά κάδων  και πεζοδρο΅ίων. Ψηφίσα΅ε νέο κανονισ΅ό και αναδιοργανώσα΅ε την Υπηρεσία Καθαριότητας.

 Ο σύγχρονος εξοπλισ΅ός που προ΅ηθευτήκα΅ε πριν την Ολυ΅πιάδα ΅άς επιτρέπει σή΅ερα να  διατηρού΅ε υψηλά το επίπεδο της καθαριότητας της πόλης ΅ας.

 Ξεκινήσα΅ε επίσης, και προχωρά πλέον σή΅ερα, το πρόγρα΅΅α ανακύκλωσης του ∆ή΅ου, το οποίο  εφαρ΅όζεται πιλοτικά από το 2005 και σταδιακά θα επεκταθεί σε ολόκληρη την πόλη.

 ∆υστυχώς, κυρίες και κύριοι, αν και δαπανήσα΅ε περίπου 35.000.000 Ευρώ για τον εξοπλισ΅ό της  καθαριότητας, αν και αλλάξα΅ε δο΅ές και σχέδια δράσης ο το΅έας της καθαριότητας κινδυνεύει από  τις λανθασ΅ένες επιλογές για πολλά χρόνια στον το΅έα της διαχείρισης των αστικών απορρι΅΅άτων.

 Αυτό είναι το ΅εγαλύτερο πρόβλη΅α της αυτοδιοίκησης, αλλά και ένα απ’ τα ΅εγαλύτερα  προβλή΅ατα της κοινωνίας ΅ας στο σύνολό της .

 Το πρόβλη΅α αυτό το έχου΅ε σή΅ερα ΅προστά ΅ας, κυρίες και κύριοι.

 Αν λάβου΅ε ΅άλιστα υπόψη ΅ας ότι σή΅ερα το απόγευ΅α κλείνει για ΅ια ακό΅η φορά ο ΧΥΤΑ της  Αττικής και ότι θα γε΅ίσουν ξανά οι δρό΅οι των δή΅ων του λεκανοπεδίου ΅ε απορρί΅΅ατα,  καταλαβαίνετε το ΅έγεθος της απειλής.

 Οφείλου΅ε ό΅ως να κάνου΅ε δύο βασικές παραδοχές: η πρώτη είναι ότι η πολιτική - εθνική,  περιφερειακή και τοπική- που ακολουθήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια απέτυχε πλήρως.

 Οι δη΅ότες της Αθήνας δεν ΅πορούν να καταβάλουν κάθε χρόνο 14 εκατο΅΅ύρια ευρώ στο φορέα  διαχείρισης του ΧΥΤΑ στην Αττική και να ΅ην έχουν ανάλογη παροχή υπηρεσιών.

 ∆εύτερη παραδοχή: η αυτοδιοίκηση, ΅ε τα συλλογικά της όργανα δεν θέλησε και δεν τόλ΅ησε  να αναλάβει, ουσιαστικά κα΅ιά ευθύνη για το θέ΅α αυτό. Η κατάσταση αυτή δεν ΅πορεί να  συνεχισθεί άλλο. ∆εν ΅πορεί η Ελλάδα να είναι η ΅όνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην  οποία η ανακύκλωση στην ουσία δεν υπάρχει, δεν ΅πορεί να είναι η ΅όνη χώρα στην οποία  λειτουργούν αυθαίρετες χω΅ατερές.

 Ως κοινωνία πρέπει να βάλου΅ε ΅ια τελεία. Οφείλου΅ε - αυτοδιοίκηση και κεντρική εξουσία – να  αναζητήσου΅ε νέες πολιτικές. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και νέες τεχνολογίες, αρκεί το κεντρικό  κράτος και η αυτοδιοίκηση να έχου΅ε την πολιτική βούληση να προχωρήσου΅ε.

 Φίλες και φίλοι,  Πολύ ση΅αντικό ήταν και το έργο που έγινε στον το΅έα του πρασίνου. Πριν τις εκλογές είχα΅ε  υποσχεθεί 10.000 αναπτυγ΅ένα δέντρα στους δρό΅ους, τα πάρκα και τις πλατείες της πόλης ΅ας.

 Φυτεύθηκαν ήδη 16.300 ΅εγάλα δέντρα, 117.350 θά΅νοι και πάνω από 600.000 ανθοφόρα φυτά!  Καταφέρα΅ε να ξεπεράσου΅ε τον στόχο ΅ας κατά πολύ!  Πετύχα΅ε επίσης να αναλάβει ο ∆ή΅ος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την ευθύνη για δύο από  τους ση΅αντικότερους χώρους πρασίνου στην πόλη, τους οποίους διαχειριζόταν ως τώρα το κράτος:  τον Εθνικό Κήπο, αλλά και τον λόφο του Λυκαβηττού. Έτσι, για πρώτη φορά, προχωρούν πλέον -  και για τους δύο χώρους - ση΅αντικά έργα ανάπλασης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου και της  ιστορίας τους.

 Αναβαθ΅ίζονται επίσης πολλοί άλλοι χώροι πρασίνου. Ενδεικτικά αναφέρω το ’λσος της Σχολής  Ευελπίδων, το ’λσος Προ΅πονά στη Ριζούπολη, το Πάρκο στην Ακαδη΅ία Πλάτωνος και άλλα  πολλά.

 ∆εν θα στα΅ατήσου΅ε ό΅ως εδώ, ΅ια που ΅ε την απελευθέρωση και την αξιοποίηση νέων χώρων θα  δη΅ιουργηθούν νέες εστίες πρασίνου, το οποίο έτσι θα αυξηθεί ακό΅α περισσότερο.

 Κυρίες και κύριοι,  Μια ΅ικρή επανάσταση έγινε, όπως ξέρετε, και στην αισθητική της πόλης. Περίπου 3.000 προσόψεις  πολυκατοικιών ανακαινίστηκαν, βάφτηκαν και έδωσαν χρώ΅α στην πόλη ΅ας. Περιοχές ολόκληρες,  όπως το ∆ουργούτι, αναπλάστηκαν ΅έσα από το πρόγρα΅΅α «Προσόψεις». Αυτό το πρόγρα΅΅α  ό΅ως συνεχίζεται και σή΅ερα - και αγκαλιάζεται από τους Αθηναίους - ενώ παράλληλα προχωρεί  και η ένταξή του στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγρά΅΅ατα Αττικής.

 Στο ση΅είο αυτό θέλω να προσθέσω ότι το συγκεκρι΅ένο πρόγρα΅΅α του ∆ή΅ου Αθηναίων  διδάσκεται πλέον ως πρότυπο παράδειγ΅α επιτυχούς σύ΅πραξης δη΅όσιου και ιδιωτικού το΅έα στο  πανεπιστή΅ιο Harvard των Ηνω΅ένων Πολιτειών.

 ∆εν ξεχάσα΅ε επίσης, φίλες και φίλοι, και τα αδέσποτα της πόλης ΅ας, που ήταν ΅ια συνεχής αιτία  δυσφή΅ισής της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

 Με το πρόγρα΅΅α των αδεσπότων, τη στείρωση, την ιατροφαρ΅ακευτική περίθαλψη περισσότερων  των 1.500 ζώων και το πρόγρα΅΅α υιοθεσίας, ο ∆ή΅ος Αθηναίων αντι΅ετώπισε, ΅όνος αυτός, ΅ε  επιτυχή και αξιόπιστο τρόπο, ένα πρόβλη΅α που εξέθετε την χώρα ΅ας διεθνώς.

 Το πρόγρα΅΅α εθελοντισ΅ού για την πόλη των Αθηνών αποτέλεσε ΅ια ΅εγάλη καινοτο΅ία που  διαφή΅ισε την πόλη. Τώρα ανοίγει έναν καινούργιο ορίζοντα συ΅΅ετοχικής δράσης των πολιτών στα  δρώ΅ενα της πόλης.

 Ο ∆ή΅ος Αθηναίων υλοποιεί πλέον και ένα ευρύτατο πρόγρα΅΅α δη΅ιουργίας σύγχρονων  πολιτιστικών χώρων και υποδο΅ών. Στα κτίρια Χάνσεν στο Μεταξουργείο, που έχουν δωρηθεί από  το συ΅πολίτη ΅ας κ.∆ούρο ∆ουρούτη, θα στεγασθεί η νέα, σύγχρονη, ∆η΅οτική Πινακοθήκη  Αθηνών. Το παλιό κτίριο του Βουστασίου, στην Κολοκυνθού, θα στεγάσει ΅ετά την ανακαίνισή του  το Πρότυπο Κέντρο ∆η΅ιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΅ε Ειδικές Ανάγκες.

 Παράλληλα δη΅ιουργήσα΅ε νέους θεσ΅ούς και αναβαθ΅ίσα΅ε παλαιότερους όπως την Αθηναϊκή  Αποκριά, την Ευρωπαϊκή Η΅έρα Μουσικής, το Φεστιβάλ Τζαζ, το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Χορού, την  Ελληνική Εβδο΅άδα Μόδας και τα Ανασυγκροτη΅ένα Μουσικά Σύνολα.

 Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς και των Αποκριών, το  πολιτιστικό πρόγρα΅΅α κατά τους καλοκαιρινούς ΅ήνες, και ΅εγάλες εικαστικές παρε΅βάσεις, όπως  η έκθεση «Athina by Αrt» ΅ε εκατοντάδες έργα που τοποθετήθηκαν σ’ όλη την πόλη, ση΅άδεψαν τις  πολιτιστικές δράσεις της τριετίας.

 Η τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας και η καθιέρωσή της ως ελκυστικού προορισ΅ού για όλη την  διάρκεια του έτους, είναι στρατηγική επιλογή του ∆ή΅ου Αθηναίων. Τα χρόνια αυτά αναλήφθηκαν  ση΅αντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διεθνή προβολή της Αθήνας. Στόχος ΅ας είναι η  αξιοποίηση της δυνα΅ικής που απέκτησε η πόλη από την διοργάνωση των Ολυ΅πιακών Αγώνων και  να αναδειχθεί διεθνώς το «νέο» πρόσωπο της σύγχρονης Αθήνας ως ευρωπαϊκής ΅ητρόπολης.

 Γι΄ αυτό συστάθηκε ο Οργανισ΅ός Τουριστικής και Οικονο΅ικής Ανάπτυξης Αθηνών ο οποίος  αποτελεί ΅ια καινοτό΅ο πρωτοβουλία για την αυτοδιοίκηση.

 Επανεκδόθηκε και πωλείται πλέον και στα βιβλιοπωλεία ο εξαιρετικός τουριστικός οδηγός της πόλης  «∆ιαδρο΅ή στην ιστορία της Αθήνας» και εκπονήθηκε ένα ΅ακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο δράσης  για την τουριστική και οικονο΅ική ανάπτυξη.

 Γίνεται ΅ια δουλειά ουσίας που αποδίδει και φέρνει αποτέλεσ΅α. Απόδειξη είναι τα τελευταία  στοιχεία όλων των φορέων της αγοράς που δείχνουν ότι η Αθήνα ΅παίνει ξανά στον τουριστικό  χάρτη, ως επιλογή τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού τουρισ΅ού.

 Ση΅αντικές δράσεις ανελήφθησαν για την καλύτερη λειτουργία u964 της πόλης. Σπουδαιότερη όλων, ήταν  η συγκρότηση της νέας ∆η΅οτικής Αστυνο΅ίας, ΅ε 650 αστυνο΅ικούς, σύγχρονη εκπαίδευση και  εξοπλισ΅ό, η οποία κάνει την παρουσία της σε όλες της γειτονιές της Αθήνας, ΅ε 154 περιπολίες  η΅ερησίως και την οποία βελτιώνου΅ε συνεχώς. Ιδιαίτερα χρήσι΅α επίσης ήταν τα Τοπικά  Συ΅βούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, αλλά και οι εκστρατείες του ∆ή΅ου για κοινωνικά θέ΅ατα,  όπως π.χ. η εκστρατεία κατά της αντικοινωνικής στάθ΅ευσης.

 Για την αντι΅ετώπιση του προβλή΅ατος της στάθ΅ευσης και τη διευκόλυνση της κίνησης στο  ιστορικό και ε΅πορικό κέντρο της πόλης των Αθηνών, ξεκινά η εφαρ΅ογή συστή΅ατος ελεγχό΅ενης  στάθ΅ευσης.

 Μετά από ολοκληρω΅ένες ΅ελέτες σκοπι΅ότητας, κυκλοφοριακών αναγκών και περιβαλλοντικών  επιπτώσεων, ΅ετά από εξαντλητικές δη΅όσιες διαδικασίες, καλά οργανω΅ένες και προσεκτικά  θε΅ελιω΅ένες, επελέγη από το ∆ή΅ο ένα σύγχρονο σύστη΅α ελεγχό΅ενης στάθ΅ευσης. Στηρίζεται  στη χρήση της κάρτας στάθ΅ευσης και της κινητής τηλεφωνίας.

 Το νέο σύστη΅α, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Είναι φθηνό και εύχρηστο.

 Λα΅βάνει ειδική ΅έρι΅να για τους ΅όνι΅ους κατοίκους των περιοχών, και πιστεύου΅ε ότι θα πετύχει  να περιορίσει τα απαράδεκτα φαινό΅ενα της αντικοινωνικής στάθ΅ευσης και να διευκολύνει την  κίνηση στο κέντρο της πόλης.

 Φίλες και φίλοι,  Μεγάλη ση΅ασία έχει για την πόλη ΅ας και η δη΅ιουργία από τον «Αθήνα 9,84» του ξενόγλωσσου  σταθ΅ού AIR 104,4 που εκπέ΅πει πρόγρα΅΅α σε δώδεκα γλώσσες. Είναι ΅ια πρωτοβουλία για τους  αλλοδαπούς που ζουν στην πόλη ΅ας και για όσους την επισκέπτονται. Μια πρωτοβουλία ΅ε την  οποία ο ∆ή΅ος πετυχαίνει την καλύτερη ενσω΅άτωση των ανθρώπων αυτών στην ελληνική  κοινωνία.

 Κορυφαία προτεραιότητά ΅ας, βεβαίως, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, ήταν η εξυπηρέτηση του πολίτη.

 Μέσα σε ΅ία διετία δη΅ιουργήθηκαν 7 ΚΕΠ, ένα σε κάθε δια΅έρισ΅α, ενώ αναβαθ΅ίστηκε και  διευρύνθηκε η «Γρα΅΅ή του ∆η΅ότη – 195»., συγκροτώντας έτσι, το «∆ίκτυο Αθήνα» και  προσφέροντας ένα ευρύ φάσ΅α υπηρεσιών στους κατοίκους της πόλης ΅ας.

 Αναβαθ΅ίστηκε επίσης η δικτυακή πύλη του ∆ή΅ου Αθηναίων, ανοίγοντας έναν αξιόπιστο δίαυλο  επικοινωνίας της πόλης στο διαδίκτυο που παρέχει υπηρεσίες και ά΅εση πληροφόρηση σε όλους  τους χρήστες του internet.

 Τους τελευταίους 22 ΅ήνες/TT2 1 , πάνω από 750 χιλιάδες Αθηναίοι έχουν διεκπεραιώσει αιτή΅ατά τους σε  σχέση ΅ε τον ∆ή΅ο ΅έσω του ∆ικτύου Αθήνα.

 Ση΅αντική είναι επίσης ή ίδρυση ενός ΚΕΠ για τους αλλοδαπούς της Αθήνας, το οποίο αποτελεί  ΅εγάλο στήριγ΅α για τις χιλιάδες ΅εταναστών που ζουν στην πόλη ΅ας.

 Φίλες και φίλοι,  Το ση΅είο, ό΅ως, στο οποίο θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο είναι αυτό της κοινωνικής πρόνοιας.

 Και αυτό γιατί θεωρώ την κοινωνική πρόνοια ως την κατ’ εξοχήν δραστηριότητα που θα έπρεπε να  περνάει ΅έσα απ’ την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Στόχος ΅ας ήταν η ενίσχυση και η αναβάθ΅ιση των υπαρχουσών και η δη΅ιουργία νέων υπηρεσιών  κοινωνικής πρόνοιας.

 Αντι΅ετωπίσα΅ε πλέον το ζήτη΅α ΅ε στόχο να δη΅ιουργήσου΅ε ΅όνι΅ες υποδο΅ές, οι οποίες θα  στηρίζουν και στο ΅έλλον τους συ΅πολίτες ΅ας που έχουν ανάγκη.

 Οργανώθηκε λοιπόν και λειτούργησε το Ίδρυ΅α Αστέγων του ∆ή΅ου, για να καλύψει τις κύριες  ανάγκες σίτισης, στέγασης, ένδυσης και υπόδησης. Στα πλαίσια αυτής της κεντρικής πολιτικής  επιλογής δη΅ιουργήσα΅ε ΅ια ΅όνι΅η στέγη για το Κέντρο Σίτισης Αστέγων του ∆ή΅ου, σε δη΅οτικό  κτίριο στην οδό Πειραιώς, στο οποίο εξυπηρετούνται καθη΅ερινώς περισσότεροι από 1000 άστεγοι  της πόλης ΅ας.

 Για την ενίσχυση της πολιτικής στήριξης των αστέγων, ο ∆ή΅ος Αθηναίων προχωρεί, στο πλαίσιο  προγρα΅΅ατικής σύ΅βασης ΅ε τον Ερυθρό Σταυρό, στη δη΅ιουργία, στο κτίριο της 3ης Σεπτε΅βρίου,  ενός πρωτοποριακού Κέντρου φροντίδας για τους αστέγους. Μιας σύγχρονης δο΅ής που θα  καλύπτει τις ανάγκες σίτισης, φιλοξενίας, ιατρικής περίθαλψης, πλυντηρίων, λουτρών και  προσωπικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης.

 Στην Ακαδη΅ία Πλάτωνος επίσης δη΅ιουργήθηκε η πρώτη παιδική χαρά για παιδιά ΑΜΕΑ ενώ  συστήθηκε και το πρώτο, σε επίπεδο ∆ή΅ων, Γραφείο Ειδικού Αθλητισ΅ού, το οποίο διοργάνωσε  πολλές αθλητικές εκδηλώσεις για άτο΅α ΅ε αναπηρία που ζουν στην Αθήνα.

 Αναπτύξα΅ε, παράλληλα, ειδικό πρόγρα΅΅α δράσης και παρε΅βάσεων για το πρόβλη΅α της  ουσιοεξάρτησης, ΅ε δράσεις στα σχολεία και δη΅ιουργία δικτύου συνεργαζο΅ένων φορέων.

 Προχωρά΅ε το πρόγρα΅΅α ΅ας για την ίδρυση του κέντρου απεξάρτησης «Επιλογή». Με τη  συνεργασία της ΕΡΤ εξασφαλίσα΅ε στην Αυλίδα ΅ιαν έκταση 30 στρε΅΅άτων για την κατασκευή του  κέντρου, υπό την εποπτεία του ΚΕΘΕΑ.

 Ση΅αντικές εκστρατείες έγιναν επίσης και για θέ΅ατα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την  υγεία. Πάνω από 40.000 δη΅ότες ΅ας ΅ετείχαν στα προγρά΅΅ατα προληπτικής ιατρικής για τον  καρκίνο του ΅αστού, τον διαβήτη και τις αλλεργίες.

 Ενισχύθηκαν τα ∆η΅οτικά Ιατρεία, τα οποία ΅πορούν πλέον να εξετάζουν όλους τους  ασφαλισ΅ένους και να συνταγογραφούν, ενώ δια΅ορφώθηκαν και παραδόθηκαν και τα νέα,  πρότυπα, ∆η΅οτικά Ιατρεία στην οδό Σόλωνος.

 Ιδιαίτερη ΅έρι΅να λάβα΅ε για τα θέ΅ατα της Τρίτης Ηλικίας. Αναβαθ΅ίστηκαν όλοι οι χώροι που  στεγάζουν τις Λέσχες Φιλίας του ∆ή΅ου ΅ας, ενώ, ΅έσα στο 2005, δη΅ιουργήθηκαν και δύο νέες.

 Προχωρού΅ε δε στη δη΅ιουργία 12 ακό΅α νέων Λεσχών Φιλίας ΅έσα στο 2006.

 Συνολικά, πάνω από 4.000 ΅έλη των Λεσχών Φιλίας συ΅΅ετείχαν σε προγρά΅΅ατα εκδρο΅ών,  πολιτιστικών περιπάτων και εκδηλώσεων.

 Ενισχύθηκε επίσης το πρόγρα΅΅α «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο εξυπηρετεί πλέον γύρω στα 700  άτο΅α.

 Ση΅αντικές ήταν και οι δράσεις ΅ας για τα παιδιά. Λειτουργούν πλέον 92 Παιδικοί Σταθ΅οί σ’ όλη  την πόλη. Σ’ αυτούς φιλοξενούνται περίπου 6.000 παιδιά, ηλικίας από 18 ΅ηνών έως 6 ετών.

 Ανακατασκευάστηκαν πλήρως - και λειτουργούν ήδη - δυο νέοι παιδικοί σταθ΅οί στο  Χριστοδουλάκειο Ίδρυ΅α, στους Α΅πελοκήπους, και άλλοι δυο στο Νέο Κόσ΅ο.

 Προγρα΅΅ατίσθηκε επίσης η κατασκευή 8 νέων παιδικών σταθ΅ών. Πρόκειται για το ΅εγαλύτερο  πρόγρα΅΅α δη΅ιουργίας παιδικών σταθ΅ών από τον ∆ή΅ο Αθηναίων. ∆η΅ιουργήθηκαν , επίσης, 25  νέες παιδικές χαρές, ενώ συνολικά παραδόθηκαν 43 ανανεω΅ένοι χώροι οι οποίοι είναι  κατανε΅η΅ένοι και στα επτά δη΅οτικά δια΅ερίσ΅ατα του ∆ή΅ου.

 Φίλες και φίλοι,  Ιδιαίτερη φροντίδα επιδείξα΅ε και στα θέ΅ατα ΅εταναστών, που αποτελούν πλέον ση΅αντικό ΅έρος  του πληθυσ΅ού της Αθήνας. Πέρα από το ειδικό ΚΕΠ για τους αλλοδαπούς και τον ξενόγλωσσο  σταθ΅ό, δη΅ιουργήθηκε το ∆ιαπολιτισ΅ικό Κέντρο, ΅έσα από το οποίο παραδίδονται ειδικά  προγρά΅΅ατα εκ΅άθησης ελληνικών, Ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και άλλων δεξιοτήτων, σε  ΅ετανάστες.

 ∆η΅ιουργήσα΅ε επίσης ειδικό παιδικό σταθ΅ό στο Νέο Κόσ΅ο, που υποδέχεται παιδιά από 16  διαφορετικές χώρες.

 Παράλληλα αυξήθηκε από 5%, που ήταν πριν δύο χρόνια, σε 25% το ποσοστό των παιδιών  ΅εταναστών στους δη΅οτικούς ΅ας παιδικούς σταθ΅ούς.

 Οι γυναίκες ΅ετανάστριες – θύ΅ατα κακοποίησης και ενδο-οικογενειακής βίας – αλλά και οι  αλλοδαποί άστεγοι έχουν, αντίστοιχα, δωρεάν πρόσβαση στον Ξενώνα που λειτουργεί ο ∆ή΅ος  Αθηναίων για την στήριξη των θυ΅άτων κακοποίησης και στο βραδινό πρόγρα΅΅α σίτισης αστέγων.

 ∆ωρεάν πρόσβαση έχουν επίσης όλοι οι ΅ετανάστες στα ∆η΅οτικά Ιατρεία.

 Κυρίες και κύριοι  Όλα όσα σας ανέφερα είναι έργα χειροπιαστά. Έργα που δη΅ιουργούν ΅ια πιο σύγχρονη, πιο  ό΅ορφη, πιο λειτουργική και φιλική Αθήνα. Έργα που πλέον αποτελούν ΅έρος της καθη΅ερινότητάς  ΅ας.

 Οι επιτυχίες αυτές ανέτρεψαν πολλά στερεότυπα για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Απέδειξαν  ότι οι ∆ή΅οι ΅πορούν - και πρέπει - να αναλα΅βάνουν ευθύνες και πρωτοβουλίες. Μπορούν – και  πρέπει – να παράγουν πολιτική, ΅ε αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο.

 Με αυτή την αντίληψη πορευθήκα΅ε κι ε΅είς, ειδικά κατά την ΅ετα – ολυ΅πιακή περίοδο, όταν ρίξα΅ε  το βάρος στην προώθηση αναπτυξιακών έργων του ∆ή΅ου και στη δη΅ιουργία υποδο΅ών για την  εξυπηρέτηση του πολίτη.

 Για να ανταποκριθού΅ε στους στόχους ΅ας προωθήσα΅ε συγκεκρι΅ένες αλλαγές ΅ε στόχο την  οικονο΅ική ισχυροποίηση του ∆ή΅ου, αλλά και την οικονο΅ική αυτονο΅ία και ανεξαρτησία του.

 ∆ιεκδικήσα΅ε τα έσοδα που δικαιού΅αστε. Αξιοποιήσα΅ε επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες  χρη΅ατοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους. Περιορίσα΅ε τις σπατάλες που συνήθως γίνονται από  δη΅όσιους φορείς. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσ΅α ο ∆ή΅ος Αθηναίων να αποκτήσει πλέον  οικονο΅ική ισορροπία, ισχύ και ευρωστία.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι, ΅έσα σε ΅όλις ΅ία τριετία, τα έσοδα του ∆ή΅ου αυξήθηκαν από 298 σε 411  εκατο΅΅ύρια ευρώ, αύξηση ΅εγαλύτερη από 35%.

 Το κάνα΅ε δε αυτό επιλέγοντας να περιορίσου΅ε την ετήσια αύξηση των δη΅οτικών τελών, αυστηρά  στο ύψος του πληθωρισ΅ού, αποφεύγοντας έτσι την επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού ΅ε πρόσθετες  δαπάνες.

 Θα σταθώ σε ΅ια διάσταση της οικονο΅ικής πολιτικής ΅ας, η οποία αποτυπώνει τις κοινωνικές ΅ας  προτεραιότητες: Καθιερώσα΅ε από φέτος, για πρώτη φορά, τη ΅είωση κατά 50% των δη΅οτικών  τελών που πληρώνουν οι πολύτεκνες οικογένειες στον ∆ή΅ο Αθηναίων.

 Κυρίες και κύριοι,  Φίλες και φίλοι,  Επειδή πιστεύω ότι ο ετήσιος οικονο΅ικός απολογισ΅ός για την τοπική αυτοδιοίκηση έχει ΅ια  ιδιαίτερη ση΅ασία, γιατί πρέπει να «δίνου΅ε λογαριασ΅ό» στους δη΅ότες ΅ας, θα σας παρουσιάσω,  ΅ε δύο ΅όλις αριθ΅ούς, την οικονο΅ική πορεία ΅ας το 2005.

 Την χρονιά που πέρασε ο ∆ή΅ος είχε πρωτογενές πλεόνασ΅α 7.000.000 Ευρώ. Οι λειτουργικές  δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7,7%, σε ποσοστό ανάλογο δηλαδή ΅ε την αύξηση των λειτουργικών  εσόδων, που ήταν 7,3%, γεγονός που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της  οικονο΅ικής ισορροπίας του ∆ή΅ου.

 Εκεί ό΅ως που η πρόοδος είναι άκρως εντυπωσιακή είναι η αύξηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά  και εθνικά προγρά΅΅ατα, η οποία από 2 εκατο΅΅ύρια το 2002, ξεπέρασε τα 51 εκατο΅΅ύρια το 2005.

 Η οικονο΅ική ΅ας αυτή πολιτική, επιβραβεύθηκε και αναγνωρίσθηκε από την αξιολόγηση του  διεθνούς οργανισ΅ού Moody’s Investor Service, ενός από τους τρεις εγκυρότερους οργανισ΅ούς  παγκοσ΅ίως, ο οποίος αξιολόγησε τον ∆ή΅ο Αθηναίων ΅ε πιστοποιητικό Α2, το οποίο θεωρείται ως  ανωτέρας κατάταξης και ΅ε χα΅ηλό πιστοληπτικό κίνδυνο.

 Εί΅αστε περήφανοι γιατί ανάλογη αξιολόγηση στην Ελλάδα έχουν ΅όνον τέσσερις οργανισ΅οί: η  Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα, η ∆ΕΗ και, τώρα πλέον, ο ∆ή΅ος Αθηναίων. Αυτό αρκεί  για να αντιληφθεί κανείς την ισχυρή θέση που κατέκτησε ο ∆ή΅ος ΅ας ΅έσα σε πολύ ΅ικρό χρονικό  διάστη΅α.

 Η υψηλή αυτή αξιολόγηση ανοίγει νέα περίοδο για τον ∆ή΅ο Αθηναίων, αλλά και για τα οικονο΅ικά  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην χώρα ΅ας.

 Ο ∆ή΅ος Αθηναίων ΅πορεί πλέον να σχεδιάζει την αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική της  πόλης χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς δεσ΅εύσεις και χωρίς να υποθηκεύει τα έσοδά του και τα τέλη που  καταβάλλουν οι δη΅ότες.

 Υπό το ίδιο αυτό πρίσ΅α, της πολιτικής ενεργητικών παρε΅βάσεων, δρο΅ολογήθηκαν ΅ία σειρά  δράσεις ΅ε στόχο να δώσουν προοπτική ανάπτυξης σε υποβαθ΅ισ΅ένες περιοχές της Αθήνας.

 Το 1930 ο ΅εγάλος Κρητικός πολιτικός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ΅ιλώντας στη Βουλή, για τις χρήσεις  γης στην περιοχή Γουδί, έλεγε «∆ιότι είνε προφανές ότι αν πρόκειται να επιφυλάξω΅εν τον χώρο  Γουδί, δι΄ ους σκοπούς κοινής ωφελείας υποστηρίζεται, οφείλο΅εν να απαλλοτριώσω΅εν α΅έσως  και τον χώρον τούτον και να τον παραχωρήσω΅εν προς τους σκοπούς τούτους». Έχει ση΅ασία ότι,  σή΅ερα πλέον, έχουν δη΅ιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε, στο Γουδί, να γίνει ένα ΅εγάλο,  σύγχρονο, οργανω΅ένο, ΅ητροπολιτικό πάρκο.

 __Αισθάνο΅αι ό΅ως ικανοποίηση διότι στο ∆ή΅ο Αθηναίων την τριετία αυτή ακολουθήσα΅ε τη ρήση  του Ελευθερίου Βενιζέλου. ∆απανήσα΅ε εκατο΅΅ύρια Ευρώ για να απαλλοτριώσου΅ε και να  αγοράσου΅ε τους τελευταίους ελεύθερους χώρους σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

 Ο ∆ή΅ος Αθηναίων έκανε πράξη τη δέσ΅ευσή του για την προστασία των τελευταίων αδό΅ητων  χώρων, από την τσι΅εντοποίηση.

 Τέτοιοι χώροι είναι η έκταση πέντε στρε΅΅άτων ΅εταξύ των οδών Λαγου΅ιτζή και Χέλτντραϊχ, στο  Νέο Κόσ΅ο στην οποία έχει ήδη δη΅ιουργηθεί ένα νέο ΅εγάλο πάρκο για τα παιδιά της περιοχής.

 Τα τριά΅ισι στρέ΅΅ατα του παλιού κινη΅ατογράφου «ΑΒ» στα Πατήσια, τα οποία θα συνδεθούν ΅ε  το παρακεί΅ενο πάρκο του Φιξ.

 Τα επτά΅ισι στρέ΅΅ατα στο παλιό εργοστάσιο της Θερ΅ίδας, στη Ριζούπολη - και ΅ερικά ακό΅η  ΅ικρότερης έκτασης που βρίσκονται υπό απαλλοτρίωση.

 Κυρίες και κύριοι,  Θα ΅ου επιτρέψτε στο ση΅είο αυτό ΅ια προσωπική εξο΅ολόγηση:  Πριν από 13 χρόνια, ως Υπουργός Πολιτισ΅ού, βρήκα χα΅ένη στη γραφειοκρατία ΅ια παλιά ιδέα  του Πικιώνη, την οποία είχε δουλέψει η Μελίνα Μερκούρη για την περιοχή της Ακρόπολης.

 Συγκροτήσα΅ε τότε το σχέδιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

 Εξασφαλίσα΅ε επίσης την πρώτη χρη΅ατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός ολοκληρω΅ένου  προγρά΅΅ατος που θα άλλαζε την εικόνα του ιστορικού κέντρου.

 Στις αρχές του 2005, ΅ε την απαλλοτρίωση της παλιάς «Κορεάτικης Αγοράς», στη διασταύρωση του  πεζοδρό΅ου της Ερ΅ού ΅ε την οδό Πειραιώς στον Κερα΅εικό, το έργο αυτό ολοκληρώνεται. Σή΅ερα  κατασκευάζεται στο ση΅είο αυτό ένας ΅εγάλος χώρος πρασίνου ως κατάληξη του πεζοδρό΅ου και  ως πρόδρο΅ος των ΅ελλοντικών αλλαγών στην περιοχή.

 ∆εν υπάρχει ΅εγαλύτερη προσωπική ικανοποίηση απ’ αυτήν που νιώθει ένας πολιτικός που  ονειρεύεται και σχεδιάζει από το να βλέπει ολοκληρω΅ένο ένα έργο, στη δη΅ιουργία του οποίου έχει  συ΅βάλει. Από το να βλέπει τον ενθουσιασ΅ό των δη΅οτών και των επισκεπτών της Αθήνας, που  σή΅ερα περπατούν στον πεζόδρο΅ο της ενοποίησης, τον ΅εγαλύτερο αρχαιολογικό περίπατο της  Ευρώπης.

 Κυρίες και κύριοι,  Κατά τη διάρκεια της θητείας ΅ου είχα την ευκαιρία και τη δυνατότητα, ΅έσα από το ∆ή΅ο Αθηναίων,  να δρο΅ολογήσω το δεύτερο ΅εγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που θα γίνει στην πόλη ΅ετά από  εκείνο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

 Το έργο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αυτή είναι η κορυφαία  παρέ΅βαση της ΅ετα – Ολυ΅πιακής περιόδου, ΅ε αφορ΅ή το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

 Πρόκειται για το ΅εγαλύτερο επενδυτικό πρόγρα΅΅α αστικής παρέ΅βασης και αναβάθ΅ισης που έχει  γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

 ∆η΅ιουργούνται ελεύθεροι χώροι πρασίνου, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας,  εγκαταστάσεις ε΅πορικών και πολιτιστικών χρήσεων, χώροι αναψυχής, υπόγειοι και επιφανειακοί  χώροι στάθ΅ευσης - και έργα υποδο΅ής κοινής ωφέλειας.

 Με το ΅εγάλο αυτό επενδυτικό σχέδιο δη΅ιουργείται στο Βοτανικό ένα σύγχρονο επιχειρη΅ατικό,  ε΅πορικό και πολιτιστικό κέντρο δράσης, ΅ε αστικό πράσινο, το οποίο θα ΅εταφέρει ένα ση΅αντικό  τ΅ή΅α ανάπτυξης της Αθήνας σε ΅ια περιοχή που θα έχει εξαιρετικές συγκοινωνιακές υποδο΅ές.

 Ταυτόχρονα, η κορεσ΅ένη περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αναβαθ΅ίζεται και αποκτά την  προοπτική να αναδειχθεί σε σύγχρονο χώρο αναψυχής στην καρδιά της Αθήνας.

 Κυρίες και κύριοι,  Με τη διπλή ανάπλαση:  • ∆ια΅ορφώνονται οι προϋποθέσεις για να γίνει πράξη το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί,  ως ενιαίος και αποκλειστικός χώρος πρασίνου και αναψυχής.

 ∆η΅ιουργούνται 120 στρέ΅΅ατα πραγ΅ατικού αστικού πρασίνου στον Βοτανικό και  άλλα 17 στρέ΅΅ατα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

 • ∆ίνεται, σε κατάλληλο χώρο, ΅ακροπρόθεσ΅η και ολοκληρω΅ένη λύση για το γήπεδο του  Παναθηναϊκού, παρέχοντας στην ιστορική ο΅άδα της Αθήνας, ΅όνι΅η στέγη ΅έσα στα όρια  της πόλης.

 • Κατασκευάζονται τα αναγκαία έργα υποδο΅ής κοινής ωφέλειας, αξίας 127  εκατο΅΅υρίων Ευρώ, που απουσιάζουν από την περιοχή του Βοτανικού και από την  ευρύτερη έκταση του Ελαιώνα.

 • ∆η΅ιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, που προβλέπεται να φτάσουν τις 4000 την  περίοδο της κατασκευής και τις 1800 ΅ετά την αποπεράτωση του έργου.

 Επαναλα΅βάνω, φίλες και φίλοι:  Πρόκειται για την ΅εγαλύτερη αστική παρέ΅βαση στην Αττική των τελευταίων χρόνων και σίγουρα  την ΅εγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ ∆ή΅ος. Μια παρέ΅βαση που θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας  ΅ας, θα τονώσει την οικονο΅ία της και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων  της.

 Φίλες και φίλοι,  Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ΅ε τη βοήθεια των ΅εγάλων έργων που ξεκίνησαν στις αρχές της  δεκαετίας του ‘90 και ολοκληρώθηκαν ΅ε την ευκαιρία και των Ολυ΅πιακών Αγώνων, βελτιώθηκε  ση΅αντικά η ζωή των τεσσάρων εκατο΅΅υρίων Ελλήνων που κατοικούν εδώ.

 Τώρα ήρθε πλέον η ώρα να σχεδιαστεί η πορεία της πόλης και για τις επό΅ενες δεκαετίες. Στο  σχεδιασ΅ό αυτό, κατά τη γνώ΅η ΅ου, οι βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι τρεις: 

Πρώτον, η συνέχιση της επέκτασης του ΅ετρό και των άλλων ΅έσων σταθερής τροχιάς.

 Έτσι ένα πυκνό δίκτυο θα καλύψει όλο το λεκανοπέδιο και θα ΅ειώσει αποφασιστικά την ανάγκη της  χρήσης αυτοκινήτου στην πόλη.

 ∆εύτερον, η σωτηρία των ελεύθερων χώρων και που έχουν απο΅είνει και η δη΅ιουργία νέων, ΅ε  διάθεση ΅εγάλων ποσών για απαλλοτριώσεις, που ΅όνο από το κεντρικό κράτος ΅πορεί να  προέλθουν.

 Τρίτον, το όρα΅α ΅ιας κυκλοφορικά λειτουργικής Αθήνας, ΅ε ελεγχό΅ενη στάθ΅ευση όπου αυτό  απαιτείται, ΅ε επέκταση και απρόσκοπτη ροή των ΅έσων ΅αζικής ΅εταφοράς και, τέλος, ακό΅α και  ΅ε αποκλεισ΅ό από καίριες περιοχές της πόλης των ΅η δη΅όσιων ΅έσων ΅εταφοράς.

 Κυρίες και κύριοι,  Όλο αυτό το διάστη΅α ο ∆ή΅ος Αθηναίων πρωταγωνίστησε και στην προσπάθεια συγκρότησης  ΅ιας νέας, σύγχρονης, διοικητικής και αυτοδιοικητικής δο΅ής της χώρας.

 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό ση΅είο: από τις αποφάσεις και τις  επιλογές ΅ας το επό΅ενο διάστη΅α θα εξαρτηθεί αν θα προσαρ΅οστού΅ε στα σύγχρονα ευρωπαϊκά  πρότυπα.

 Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται η Νέα ∆η΅οκρατία, η οποία δείχνει να έχει  συνείδηση των απαιτήσεων αυτών.

 Οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης αποτελούν επιλογές στήριξης της Αυτοδιοίκησης:  Η ρύθ΅ιση ουσιαστικών θε΅άτων για την καλύτερη λειτουργία των οργανισ΅ών της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης.

 Η προώθηση της ΅ερικής απασχόλησης.

 Η ρύθ΅ιση των ληξιπρόθεσ΅ων χρεών των ΟΤΑ. Η άρση των καταλογισ΅ών.

 Η ψήφιση του πλαισίου για το νέο αναπτυξιακό πρόγρα΅΅α της Αυτοδιοίκησης, «Θησέας», και η  προώθηση της αναθεώρησης του Κώδικα ∆ή΅ων και Κοινοτήτων, όλα αυτά είναι ση΅αντικές,  θετικές, αποφάσεις της κυβέρνησης.

 ∆εν πρέπει ό΅ως να στα΅ατήσου΅ε εδώ. Πρέπει να ξεκινήσει τώρα ο ουσιαστικός διάλογος της  κυβέρνησης, των κο΅΅άτων, της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων για θέ΅ατα  συγκεκρι΅ένα και επείγοντα.

 Φίλες και φίλοι,  Τα τρία αυτά χρόνια συναναστράφηκα και συζήτησα ΅ε ∆η΅άρχους απ’ όλη την χώρα και από όλα  τα πολιτικά κό΅΅ατα.

 ∆ιαπίστωσα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει στελέχη ΅ε τεράστιες δυνατότητες προσφοράς στις  τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην χώρα συνολικά.

 Τα στελέχη αυτά αποτελούν ένα ανεκτί΅ητο, και σε ΅εγάλο βαθ΅ό, ανεκ΅ετάλλευτο πολιτικό  κεφάλαιο, το οποίο οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες ενός απηρχαιω΅ένου συστή΅ατος δεν  αφήνουν να αξιοποιηθεί.

 Αγωνίζο΅αι ως ∆ή΅αρχος, και θα αγωνιστώ και στο ΅έλλον, να προχωρήσει η ΅εγάλη ΅εταρρύθ΅ιση  για την Αυτοδιοίκηση και την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Θα αγωνίζο΅αι πάντα να γίνουν  πράξη τα βασικά αιτή΅ατα και οι κεντρικοί πολιτικοί στόχοι της Αυτοδιοίκησης.

 Αυτά είναι:  • Η οικονο΅ική ανεξαρτησία και η αυτονο΅ία της.

 • Οι ευέλικτες δο΅ές λειτουργίας της.

 • Η δη΅ιουργία Μητροπολιτικών ∆ή΅ων στην Αθήνα και σε άλλες ΅εγάλες πόλεις της χώρας.

 • Οι ΅εγάλες ΅εταρρυθ΅ίσεις στη διοικητική δο΅ή της Ελλάδας, ΅ε την εκλογή αιρετού  Περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συ΅βουλίου  • Η συνταγ΅ατική θέσπιση της Περιφέρειας ως δεύτερου βαθ΅ού αυτοδιοίκησης.

 Όλα αυτά είναι κεντρικές επιλογές για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσ΅ατικό κράτος, για ένα  κράτος κοντά στον πολίτη.

 Κυρίες και κύριοι,  Φίλες και φίλοι,  Σε ΅ια βραδιά όπως η αποψινή, θέλεις να ΅ιλήσεις από καρδιάς. Να ΅ιλήσεις για συναισθή΅ατα, για  ε΅πειρίες, για ανθρώπινες στιγ΅ές.

 Έπρεπε ό΅ως να ΅ιλήσω και για αριθ΅ούς και στατιστικές.

 Και έπρεπε να το κάνω διότι πίσω απ’ τους αριθ΅ούς κρύβεται ΅ια απλή αλήθεια: ότι οι ΅εγάλες  αλλαγές δεν γίνονται από ΅όνες τους.

 Ότι οι επιτυχίες δεν έρχονται χωρίς κόπο.

 Και ότι, για να πετύχου΅ε όσα πετύχα΅ε, χρειάστηκε θέληση, δουλειά και ΅εθοδικότητα.

 Πίσω από κάθε αριθ΅ό που ακούσατε υπήρχε ένας σχεδιασ΅ός. Πίσω από κάθε στατιστικό  στοιχείο, υπήρχε ένας ΅εθοδικός προγρα΅΅ατισ΅ός και χιλιάδες άνθρωποι που δούλεψαν για να  υλοποιηθεί.

 Μια αναφορά λοιπόν στους ανθρώπους που δούλεψαν για να αλλάξει η πόλη ΅ας, για να αλλάξει η  Αθήνα, είναι η ελάχιστη αναγνώριση που ΅πορού΅ε να τους αποδώσου΅ε.

 Το σύνολο του ∆η΅οτικού Συ΅βουλίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων - και αυτό λειτούργησε  προς όφελος της πόλης ΅ας. Όλες οι δη΅οτικές παρατάξεις, στα περισσότερα κρίσι΅α θέ΅ατα,  λειτούργησαν ΅ε υπεύθυνο και εποικοδο΅ητικό τρόπο. Θεωρώ ΅εγάλο επίτευγ΅α ότι τα  ση΅αντικότερα θέ΅ατα στο ∆η΅οτικό ΅ας Συ΅βούλιο αποφασίσθηκαν ο΅όφωνα. ∆η΅ιουργήσα΅ε,  όλοι ΅αζί, ένα πλαίσιο πολιτικής ε΅πιστοσύνης - και τολ΅ώ να πω ότι ο ∆ή΅ος Αθηναίων αποτελεί  παράδειγ΅α προς ΅ί΅ηση.

 Μέρος λοιπόν της επιτυχίας για τα όσα κάνα΅ε ασφαλώς ανήκει και σε αυτούς.

 Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που δήλωσαν ενεργώς συ΅΅έτοχοι στη δη΅ιουργική  προσπάθεια που κάνου΅ε. Θα σταθώ στους ΅εγάλες ευεργέτες που προχώρησαν αυτά τα χρόνια σε  ση΅αντικές δωρεές που υπηρετούν το κοινό καλό και την πόλη.

 Θα επιση΅άνω επίσης την συ΅βολή που είχαν οι χορηγοί, ΅ικροί και ΅εγάλοι, διαφόρων δράσεων  του ∆ή΅ου. Πρόσωπα και εταιρείες που συνέβαλαν ΅ε τις δυνά΅εις τους να δη΅ιουργήσου΅ε  καλύτερες συνθήκες και αποτελεσ΅ατικότερες υπηρεσίες για τους δη΅ότες ΅ας.

 Ο ∆ή΅ος Αθηναίων την περίοδο αυτή άνοιξε έναν καινούργιο δρό΅ο. Οικοδό΅ησε σχέση κοινωνικής  ε΅πιστοσύνης και λειτούργησε ΅ε πνεύ΅α συνεννόησης και α΅οιβαιότητας.

 Θα σταθώ επίσης τώρα και θα ευχαριστήσω από καρδιάς τους αφανείς ΅ας ήρωες: τους  εργαζο΅ένους του ∆ή΅ου Αθηναίων. Πριν από την ε΅πλοκή ΅ου ΅ε τη διοίκηση του ∆ή΅ου, ΅ου είχε  δοθεί ΅ια εικόνα α΅φισβήτησης και επιφύλαξης, ανάλογη ΅ε αυτή που έχουν και πολλοί άλλοι  Αθηναίοι.

 Ζώντας τους από κοντά, και δουλεύοντας σκληρά ΅αζί τους, διαπίστωσα ότι διαθέτουν γνώσεις,  ικανότητες, φιλότι΅ο και επαγγελ΅ατισ΅ό.

 Η συνεργασία ΅ου ΅αζί τους είναι πολύτι΅η. Θέλω να τους συγχαρώ για όλα όσα έκαναν, για όσα  κάνουν και για όσα θα συνεχίσουν να κάνουν.

 Ένα ΅εγάλο ευχαριστώ, ΅έσα απ’ την καρδιά ΅ου, θέλω επίσης να πω στους συνεργάτες ΅ου, στους  αντιδη΅άρχους, στους Προέδρους u964 των ∆η΅οτικών Οργανισ΅ών και στους εντεταλ΅ένους δη΅οτικούς  συ΅βούλους.

 Με σκληρή καθη΅ερινή δουλειά τί΅ησαν την ε΅πιστοσύνη των Αθηναίων και εί΅αι σίγουρη ότι έχουν  πολλά να προσφέρουν ακό΅α.

 Θέλω επίσης να εκφράσω και δη΅οσίως την αγάπη και τις ευχαριστίες ΅ου, στα στελέχη του  Γραφείου ΅ου. Στους ανθρώπους που ΅ε ακολουθούν σε κάθε ΅ου βή΅α, σε κάθε ΅ου επιλογή.

 Στους ανθρώπους που ΅ε στηρίζουν ΅ε τη δουλειά τους και την αγάπη τους, τόσο στις ό΅ορφες, όσο  και στις δύσκολες στιγ΅ές.

 Φίλες και φίλοι,  Όλα ό΅ως όσα περιγράφονται σ’ αυτό το συνοπτικό απολογισ΅ό είναι πάνω απ’ όλα επιτυχία των  Αθηναίων πολιτών.

 Γιατί τίποτα από όσα πετύχα΅ε δεν θα είχε γίνει πραγ΅ατικότητα χωρίς τη συ΅΅ετοχή και τη  συ΅παράσταση των κατοίκων αυτής της πόλης.

 Το ΅εγαλύτερο κεφάλαιο της Αθήνας είναι οι πολίτες της.

 Ο πολιτισ΅ός της ση΅ερινής Αθήνας είναι ο πολιτισ΅ός της καθη΅ερινότητας των κατοίκων της.

 Εκεί πρέπει να αναζητήσου΅ε και τις δυνατότητες και τις αδυνα΅ίες ΅ας.

 Τα χρόνια αυτά περπατώ όλες τις γειτονιές της πόλης. Συζητώ ΅ε τους συ΅πολίτες ΅ου και πιστεύω  ότι πιάνω τον σφυγ΅ό τους.

 Μαζί ζού΅ε τις ανησυχίες, τα άγχη, την κούραση, τις εντάσεις, τις ελπίδες, τις προσδοκίες ΅ας.

 Μαζί ζού΅ε την αγωνία να προλάβου΅ε να τελειώσου΅ε τα έργα, τις αναπλάσεις, το νέο ΅ας πράσινο  και την καθαριότητα.

 Αλλά και ΅αζί δακρύσα΅ε από συγκίνηση και υπερηφάνεια την στιγ΅ή της επιτυχίας.

 Τη στιγ΅ή που όλος ο κόσ΅ος κοίταζε την Αθήνα και την κα΅άρωνε!  Γι’ αυτό και το ξαναλέω: το ΅εγαλύτερο κέρδος απ’ αυτήν την πορεία δη΅ιουργίας είναι ότι αλλάξα΅ε  την ψυχολογία των ανθρώπων αυτής πόλης.

 Ότι αγαπήσα΅ε ξανά την Αθήνα!  Ότι εί΅αστε πια περήφανοι και αισιόδοξοι γι’ αυτήν!  Κυρίες και κύριοι,  Αγαπητές φίλες,  Αγαπητοί φίλοι,  Συ΅πολίτες ΅ου,  Κοιτάζου΅ε ΅προστά ΅ε ΅εγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ΅ε ΅εγαλύτερη ε΅πιστοσύνη και ΅ε τη σιγουριά  ότι ΅πορού΅ε πλέον να κάνου΅ε πολλά.

 Η Αθήνα κοιτάζει το ΅έλλον ΅ε αισιοδοξία.

 Πιστεύω ότι ΅ε σκληρή δουλειά, ΅ε σχέδιο και ΅ε όρα΅α, το ΅έλλον ΅πορεί να είναι καλύτερο από  το παρόν. Αρκεί ο καθένας ΅ας να επιδείξει την προσωπική και ηθική ευθύνη που απαιτείται για να  πράξει το σωστό.

 Αυτή η πεποίθηση ΅άς καθοδήγησε τα τρία τελευταία χρόνια στη ∆η΅αρχία της Αθήνας.

 Αυτή ΅ας καθοδηγεί και στο ΅έλλον.

 Η Αθήνα, αυτά τα τρία χρόνια, έκανε ση΅αντικά βή΅ατα προόδου.

 Έγινε έργο που δη΅ιουργεί ΅ια πιο ό΅ορφη, πιο σύγχρονη, πιο φιλική Αθήνα.

 Έργο που δη΅ιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.

 Ένα αύριο που αξίζει και ανήκει σε όλες τις Αθηναίες και σε όλους τους Αθηναίους.

 Σας ευχαριστώ από καρδιάς.»    

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή