ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004-ΑΡΧΕΙΟ 3

(Για πρόσβαση στο Αρχείο 1 πιέστε εδώ, Αρχείο 2 πιέστε εδώ)

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Σκούπα” ανοικτών πολεοδομικών θεμάτων με πολυνομοσχέδιο, Ολυμπιακό νομοσχέδιο: Ενας νομοθετικός μπαξές, ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΙ 2004: 5 “όχι” για το 2004, Αθλητισμός, Ντόπινγκ και Ολυμπιακοί Αγώνες, Περιβαλλοντικές-Πολεοδομικές επιπτώσεις από τα Ολυμπιακά Έργα, Το μανιφέστο του Δεθελοντισμού!, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ της Ολυμπιάδας, Ολυμπιάδα 2004: Μποϋκοτάζ, OΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004: ρεκόρ τρομοκρατίας και καταστολής, Αδέσποτα: Οχι στο προμελετημένο έγκλημα, ΓΚΑΛΟΠ: 2004: Τι ελπίζουμε, τι φοβόμαστε, Ολυμπιάδα 2004: Θα υπερβεί τα 5,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, υπόθεση Πάχτα: Τουλάχιστον ξαναθυμηθήκαμε το περιβάλλον, το προφίλ της Συντονιστικής Επιτροπής Σαρωνικού, Ολυμπιάδα 04: Yπαγορευμένα έργα, Σιντριβάνια... χαβούζες, πόσο έτοιμα είναι τα ολυμπιακά έργα;, Μηχανικοί ΕΥΔΑΠ προειδοποιούν για το νερό στην Ολυμπιάδα, πόσο έτοιμα είναι τα Ολυμπιακά Έργα; (2), Eγγραφη δέσμευση εργολάβων OAKA, ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, Μετά την Ολυμπιάδα ο δακτύλιος θα παραμείνει, ΜΗΝ "ΕΙΔΑΤΕ" ΤΑ 282.000 ΔΕΝΔΡΑ;, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, Φτάνει πια με τις φόλες!,

 

 

Σκούπα” ανοικτών πολεοδομικών θεμάτων με πολυνομοσχέδιο
Ανοικτά πολεοδομικά θέματα ορισμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων επιχειρεί να κλείσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Ο μεγάλος “πονοκέφαλος” είναι το δημοσιογραφικό χωριό, που κατασκευάζεται στον Αγιο Θωμά, δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε χώρο που διέθεσε ο Δήμος Αμαρουσίου σε ιδιώτες, έπειτα από διαγωνισμό. Εκτός από την κριτική για τις διαδικασίες ανάθεσης, είχαν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ για τους όρους δόμησης. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είχε προσπαθήσει να περάσει με ένα “τρικ” την πριμοδότηση ορισμένων οικοδομικών τετραγώνων σε βάρος άλλων, μέσα από ένα μεσοσταθμικό συντελεστή δόμησης. Η προσπάθεια προσέκρουσε στο ΣτΕ, χωρίς όμως και να ανακληθούν οι άδειες δόμησης από την Πολεοδομία.
Με το νομοσχέδιο, το υπουργείο συμμορφώνεται στις υποδείξεις του ΣτΕ και καθορίζει συντελεστές δόμησης στα πέντε οικοδομικά τετράγωνα του δημοσιογραφικού χωριού, που κυμαίνονται από 1,9 έως 0,01. Τα ύψη των κτιρίων καθορίζονται από το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), ενώ η κάλυψη κυμαίνεται από 10 έως και 60%. Οι νέες ρυθμίσεις υπόκεινται βεβαίως στην κρίση του ΣτΕ, σε περίπτωση νέας προσφυγής.
Τα σημαντικότερα από τα οικιστικά θέματα που αντιμετωπίζονται με το πολυνομοσχέδιο είναι τα εξής:
* Καθορίζονται οι μετα-ολυμπιακές χρήσεις στον Φλοίσβο και στο λιμάνι της Ζέας, όπου μπορούν να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες, να δημιουργηθούν χώροι διοίκησης, πολιτισμού και αναψυχής. Παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών φορέων, προαναγγέλλεται η κατασκευή νέων κτιρίων πέρα από όσα γίνονται για τους Αγώνες και μόνος περιορισμός είναι εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πράσινο φως για νέα κτίρια δίνεται και στην ακτή της Βουλιαγμένης.
* Νέο τσιμέντο, και μάλιστα για τις ανάγκες της ολυμπιακής φιλοξενίας, ετοιμάζεται και στις κατασκηνώσεις στο Μετόχι της Πάρνηθας, όπου μπορεί να αυξηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις κατά 10% και να καλυφθεί το 5,5% της συνολικής έκτασης με μονώροφα και διώροφα κτίρια.
* Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του κτιρίου του Τάκη Ζενέτου, το γνωστό αφισοντυμένο κτίριο “Φιξ” στη Συγγρού, για τις ανάγκες του μουσείου μοντέρνας τέχνης. Η κατεδάφιση της παλιότερης προσθήκης είχε συναντήσει τις αντιδράσεις των αρχιτεκτόνων, που θεωρούν το κτίριο δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας.
* Για τις νέες υπόγειες -τυπικά, τουλάχιστον- εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής δίνεται η δυνατότητα να καλυφθούν οι υπερβάσεις σε κατασκευές, με απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
* Με ρυθμίσεις που επέχουν τη θέση οικοδομικής άδειας, εγκρίνεται η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές στον Κορυδαλλό και την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ενώ χορηγείται άδεια για την κατασκευή γκαράζ στον Πειραιά, στο χώρο μεταξύ των οδών Ρετσίνα, Υμηττού και Φιλίππου. Οι υπάρχουσες μισθώσεις λύονται μέσα σε τρεις μήνες από την επίδοση του εξώδικου και οι ενδιαφερόμενοι αποζημιώνονται με 16 μισθώματα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2003

επιστροφή στην αρχή

Ενας νομοθετικός μπαξές

Ωραία φάμπρικα έστησε εσχάτως η κυβέρνηση και τη δουλεύει πυρετωδώς: όποιες διοικητικές ρυθμίσεις έχουν σκοντάψει ή ήταν βέβαιον ότι δεν θα περνούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (για λόγους κυρίως περιβαλλοντικής προστασίας, άρα συνταγματικούς) τις φέρνει στη Βουλή και τις επιβάλλει νομοθετικά, με τον “πειθαρχημένο λόχο” που διαθέτει εκεί...
Το μέγιστο ώς τώρα παράδειγμα το δίνει το “ολυμπιακό” πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Σου κόβεται η ανάσα και μόνο με την απαρίθμηση των φωτογραφικών διατάξεων: νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και ανομιών στο Μαρούσι (δημοσιογραφικό χωριό), στη Ν. Φιλαδέλφεια (γήπεδο ΑΕΚ), στην καρδιά της Αθήνας (Πάρκο Ελευθερίας, Αλσος Ριζάρη, Μουσείο Ακρόπολης κ.ά.), στον Πειραιά (μαρίνες Φλοίσβου και Ζέας, πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα), οικοδόμηση μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, εκμίσθωση ακτών με αρχαιολογικούς χώρους, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο σφυρί και πολλά άλλα.
Πραγματικός εύοσμος μπαξές, το πολυνομοσχέδιο θα μείνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά ως μνημείο απαράδεκτης λειτουργίας της Βουλής - αν δεν ξεπεραστεί ώς τις εκλογές, με τη φόρα που 'χει πάρει η κυβέρνηση... Γ.Β. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2003

επιστροφή στην αρχή

Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ της καμπάνιας κατά των Ολυμπιακών της Αθήνας
5 “όχι” για το 2004

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
“And the winner is... Athens”. Αυτό σίγουρα το έχετε ακούσει, ήταν η στιγμή της “Μεγάλης Ανάληψης” που μέχρι και σε τραγούδι έχει χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα όμως με τα συμπεράσματα της διημερίδας που πραγματοποίησε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο η “Καμπάνια Αντί-2004” μαζί με όλα τα μέτωπα αντίστασης κατά των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν η στιγμή της μεγάλης οικονομικής ανάληψης μαζί με τα “2004 χτυπήματα ενάντια σε δημοκρατικές ελευθερίες”. Αυτό που ίσως δεν έχετε ακούσει είναι ότι “Τα Ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να προκαλέσουν έναν αργό και επώδυνο θάνατο”.
**Και εάν αναρωτιέστε πώς “Ολυμπιακά ιδεώδη” μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια πρόταση με “θάνατο”, μια απάντηση θα σας δώσει ο Κώστας Φιλιούσης, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. “Μέχρι σήμερα οι νεκροί στα Ολυμπιακά έργα ανέρχονται στους 11, με πολλά περιστατικά τραυματισμού εργατών, απότελεσμα των άσχημων συνθηκών εργασίας”.
**Για τους θανάτους αθλητών από ντόπινγκ μίλησε η Μαρία Σαρρή, φοιτήτρια Γυμναστικής Ακαδημίας λέγοντας ότι “το δικό μας υφυπουργείο Αθλητισμού, έστω και αργά, κατάλαβε ότι αθλητισμός σε αυτό το επίπεδο δεν έχει να κάνει με την καλή υγεία και ανακοίνωσε ότι θα συστήσει τμήμα αιφνίδιων θανάτων...”.
**Για τους “αιφνίδιους” θανάτους των αδέσποτων μίλησε η Πόπη Μπάκα, συνεργάτιδα στο περιοδικό “Δαίμονας της Οικολογίας”, λέγοντας για την εξόντωση κυρίως σκυλιών επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για καταφύγια. Λόγος που φάνηκε να εισακούστηκε, γιατί τη δεύτερη μέρα της ημερίδας ένας αδέσποτος σκύλος μπήκε στο αμφιθέατρο και παρακολούθησε για λίγο τις συζητήσεις.
**Με όσα ειπώθηκαν εδώ γίνεται το σώσε. Ο Ηλίας Γιαννίρης, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων, είπε ότι πυκνώνουν “οι επιθέσεις κατά των Ελεύθερων Χώρων, όλα σήμερα είναι υπό "εκποίηση", στους κατασκευαστές κάθε είδους παραχωρείται η διαχείριση των έργων για δεκαετίες, η ποιότητα ζωής στην Αθήνα χειροτερεύει και θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο περίπου το 2008, όταν θα εξανεμιστούν ακόμη και αυτά τα λίγα οφέλη των οδικών έργων, όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί”. Σύμφωνα με στοιχεία της “Καμπάνιας Αντί-2004” θα ενταθούν οι χωροταξικές ανισορροπίες μεταξύ κέντρου-περιφέρειας και οι ελεύθεροι χώροι με το πράσινο θα περιοριστούν.
**“Θα είμαστε μια πόλη σε γυάλα” σύμφωνα με τον Δημήτρη Σαραφιανό, από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων. Και προσθέτει, “ένα δισ. δολάρια για ασφάλεια, πάρα πολλές ξένες μυστικές υπηρεσίες, απαγόρευση διαδηλώσεων, πολλές κάμερες, προχωράμε σε μια περίοδο που η ασφάλεια των Ο.Α. θα κυκλώνει τα δημοκρατικά δικαιώματά μας”. “Οι πολίτες ντοπαρίστηκαν από τη μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών και διστάζουν να αντιπαρατεθούν σε αυτό που θεωρούν πλέον εθνική υπόθεση”, σύμφωνα με τον Ηλία Γιαννήρη. Για όλους αυτούς που αντιτίθενται στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, οι συνέπειες θα γίνουν κατανοητές την επόμενη μέρα των αγώνων, όταν θα αρχίσουν να αναζητούνται οι υπεύθυνοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/12/2003

επιστροφή στην αρχή

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι ολυμπιακοί αγώνες επιστρέφουν στη χώρα τους, αρχαίο πνεύμα αθάνατο, ολυμπιακό ιδεώδες, ο εθελοντισμός είναι ύψιστο αγαθό για τη χώρα ενόψει ολυμπιάδας, η Γαρμπή , ο Πλούταρχος , η Πρωτοψάλτη και πολλοί πολλοί άλλοι έγιναν εθελοντές εσύ ακόμα; Δε πήγες στη συναυλία για το επίσημο καούντ νταουν του ενός έτους να πάρεις τζάμπα κονκάρδα με τον Φοίβο , τζάμπα κόκα-κόλα και να δεις τους ακριβοπληρωμένους φίλτατους τραγουδιστές να σου λένε πόσο ωραίο είναι να δουλεύεις τζάμπα για την ολυμπιάδα?

Ολυμπιακοί αγώνες μία ιστορία πολύ παλιά .. Στην αρχαιότητα ήταν ανακάλυψη των θεών για να δούνε ποιος είναι ο καλύτερος και που θα κυριαρχήσει, των πατριαρχικών φύλων για να εκτοπίσουν τη μητριαρχία , αφού έδιωξαν σχεδόν ολοκληρωτικά τη γυναικεία παρουσία με λίγες εξαιρέσεις ιερειών και συμβολικών αγώνων, και ακόμα ήταν τρόπος για να μοιράσει κάποιος πατέρας τη κληρονομιά του ή και να παντρέψει τη κόρη του. Ο μύθος όμως που θέλει το μαντείο των Δελφών να κάνει τους αγώνες μη χρηματικούς και τους αθλητές να κερδίζουν ένα κλαδί ελιάς όπως και πάμπολλα ευρήματα στην αρχαία Ολυμπία , καταδεικνύουν ότι οι αγώνες αυτοί ήταν κάτι σαν υποκατάστατο των μακροχρόνιων διενέξεων των ελληνικών πόλεων . Θυσίαζαν λοιπόν στη παλαίστρα και στο στάδιο τα καλύτερα τους παλικάρια αντί όλο τον ετοιμοπόλεμο πληθυσμό στο πεδίο της μάχης ..Έτσι Κερδίζοντας τους ολυμπιακούς αγώνες κέρδιζαν στο παιχνίδι των εντυπώσεων , έστελναν μήνυμα στους εχθρούς και έκαναν επίδειξη συμμαχιών και δυνάμεων . Δεν είναι καθόλου τυχαίο που γκρέμιζαν τα τείχη μετά τη στέψη κάποιου συντοπίτη τους ως Ολυμπιονίκη. Καθώς ήταν υποκατάστατο του πολέμου για δούνε όλοι ποιος είναι ο καλυτερότερος των καλυτερώτερων , υπήρχαν και οι βαρβαρότητες του πολέμου π.χ. πάλη μέχρι κάποιος να παραιτηθεί ή να πεθάνει! Του λόγου του αληθές υπάρχουν ποιήματα σατυρικά αγνώστου πατρότητας τα οποία καυτηριάζουν τη βαρβαρότητα και την ανοησία της ακραίας ανταγωνιστικότητας Σε ελεύθερη μετάφραση..<< Σ’αυτόν που βασιλεύει στην Ολυμπία (στον Δία) ο πυγμάχος ο Αυλος προσέφερε το κρανίο του , αφού πρώτα μάζεψε τα κόκαλα του ένα προς ένα . Αφού σώθηκε από τους αγώνες της Νεμέας ώ βασιλιά Δία σε σένα θα θυσιάσει και τους αστραγάλους αυτούς που ακόμα έμειναν.>> Στη παγκράτιο πάλη , επιτρέπονταν το στρίψιμο των μελών- οστών , των δακτύλων , η εξάρθρωση , το σπάσιμο των οστών , οι αγκωνιές , οι γονατιές , όλα δηλαδή εκτός του βγάλσιμο των ματιών και τα δαγκώματα . Χαρακτηριστική περίπτωση του παγκρατιαστή Αρραχίων , ο οποίος αναγορεύτηκε νεκρός ολυμπιονίκης , αφού όντας νεκρός κράτησε την αντίσταση στη λαβή που είχε εφαρμόσει στον αντίπαλο του ο οποίος παραιτήθηκε..

Είναι ώρα πιστεύω να παραθέσω άλλο ένα σατυρικό ποίημα.. << Με όλη όση άμιλλα αγωνίζονται οι Έλληνες , εγώ ο Ανδρώλεος όλη την αγωνίστηκα . Μου πήραν στην Ολυμπία το ένα αυτί , στις Πλαταιές ένα βλέφαρο , στα πύθια με σήκωσαν αναίσθητο , ο Δαμοτέλης ο πατέρας μου ετοιμάζεται να με σηκώσει μέσα από το στάδιο με τους συμπολίτες μου νεκρό ή ακρωτηριασμένο…>>

Τη βαρβαρότητα και την άκρατη αυταπάρνηση όπως και τη γυμνότητα τη εξιλέωναν ως μία προσφορά στους θεούς , κάτι σαν τη δικιά μας νηστεία ..

Οι αγώνες είχαν κρούσματα αθλητών που θέλησαν να χρηματιστούν ή να κλέψουν στους αγώνες και η τιμωρία ήταν η ανάρτηση αγαλμάτων , οι λεγόμενοι Ζάνες οι οποίοι κοσμούσαν το δρόμο που ακολουθούσαν οι αθλητές πριν την είσοδο για το στάδιο και μέσα το γυμναστήριο Οι Ζάνες έγραφαν το μέρος καταγωγής του αθλητή ,το όνομα του και το ατόπημα του .. ΝΤΡΟΠΗΗΗΗΗΗ

Τέλος ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο για τους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας είναι ότι υπήρχε ένα είδος φραντσάιζινγκ . Στα ρωμαϊκά χρόνια πωλούνταν το δικαίωμα της τέλεσης αγώνων με την ονομασία ολύμπια και σε άλλες πόλεις.

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες προϊόν του γνωστού ρατσιστή , μισογύνη Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

Έχουμε το θρίλερ με τίτλο “αναβίωση” και θιασώτες τους εκάστοτε εμπλεκόμενους σε κάθε ολυμπιάδα, πρωταγωνιστές ντοπε, σκηνοθέτες αθάνατους, πολύ πολύ μακιγιάζ, πολύ πολύ μοντάζ, και πολύ πολύ παρασκήνιο για να μην αναφέρω τις πολυάριθμες διακοπές για διαφημίσεις, άσε που μετά το πέρας του εκάστοτε επεισοδίου στη σειρά αυτή οι πρωταγωνιστές είτε αχρηστεύονται είτε πεθαίνουν..

Για την ιστορία απόπειρα αναβίωσης μήπως μπορέσει να μαζέψει τη σκορπισμένη Ελλάδα έκανε ο Ευάγγελος Ζάππας και μάλιστα με 4 ολυμπιάδες πριν αυτές του Κουμπερτέν πράγμα που ο Κουμπερτέν έκρυψε εντέχνως.

Την ευθύνη ανάθεσης των Ολυμπιακών αγώνων στην εκάστοτε χώρα για τη διοργάνωσή τους έχει η Δ.Ο.Ε. οι γνωστοί αθάνατοι που είναι μη αιρετοί και διέπονται από ολιγαρχικούς κανόνες ιεραρχίας . Γνωστή έγινε μετά την Ατλάντα η αδυναμία τους για τη κόκα –κόλα η οποία κόκα-κόλα έχει ως βάση την Ατλάντα αν δεν απατώμαι.

Η πλειοψηφία των πόλεων που διοργάνωσαν ολυμπιακούς αγώνες έχουν ‘μπει μέσα’ αφού τα έξοδα είναι υπέρογκα και οι απαίτησης του συμβολαίου της δ.ο.ε. πολλές , λαμπρό παράδειγμα εξαίρεσης του κανόνα , η Ατλάντα που είχε στα νότα της το βαρύ χαρτί “ κόκα-κόλα” και οπ’όσο γνωρίζω μετά το πέρας των αγώνων προέβη σε κερδοσκοπικές ενέργειες του τύπου, ξηλώθηκε το ταρτάν (ελαστικός τάπητας) του στίβου όπου διεξήχθησαν οι αγώνες και πουλήθηκε ως σουβενίρ!

Σε μία αντιπαράθεση με μερικά από τα στελέχη του 2004 του υφυπουργείου αθλητισμού και του παιδείας ( ήρθαν να μαζέψουν εθελοντές στη σχολή) ισχυρίστηκαν ότι η ολυμπιάδα “μας” είναι η πιο αγνή γιατί δεν έχει πολλούς χορηγούς , τους λιγότερους από κάθε άλλη , και όταν ρώτησα αν έτσι κινδυνεύουμε να μπούμε μέσα ως χώρα και να τη πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες , απάντηση δεν έλαβα. Έμαθα όμως μετά από μήνες ότι αυξήσαμε τους χορηγούς όχι βέβαια ότι με αυτή τη κίνηση θα καλύψουμε τα υπέρογκα κόστη διεξαγωγής!

Στο θέμα για τους εθελοντές , στην ίδια αντιπαράθεση , στην ερώτηση μου αν θα πληρώνονταν οι εθελοντές με τα λεφτά που σπαταλήθηκαν στη καμπάνια για την προσέλκυση τους , η απάντηση ήταν ναι θα πληρωνόντουσαν ..

Άλλο φυσικό στοιχείο στις σύγχρονες ολυμπιάδες - είναι η χημεία. Είναι γνωστό εις πάση ότι με νερό και με μπριζόλες όπως έλεγε στο περίπου μία επιφανής αθλήτρια δεν γίνονται ρεκόρ! Προσωπική μαρτυρία μεγάλης αθλήτριας του Ελληνικού στίβου ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες της, αδυνατεί να κάνει παιδιά και κάθε μέρα για να βγει έξω αναγκάζεται να ξυριστεί κόντρα – όχι στα πόδια πάντως , στο πρόσωπο!- για ευνόητους λόγους δε λέμε ονόματα!

Στο παγκόσμιο αθλητισμό έχουμε παραδείγματα αθλητών που μετά το πέρας της καριέρας του αδυνατούν να έχουν μία φυσιολογική ζωή, π.χ. ο Καρλ Λιουις αθλητής των η.π.α ο οποίος δεν μπορεί να περπατήσει ενώ σύμφωνα με τα ρεκόρ που έχει κάνει θα έπρεπε να είναι από τους πιο υγιείς και δυνατούς ανθρώπους του κόσμου. Η Γκιφιθ η οποία έπαθε 3πλή καρδιακή ανακοπή σε διάρκεια μίας πτήσης με κόστος τη ζωή της , οι φήμες την θέλουν να έχει κάνει χρήση φαρμάκων με παρενέργειες την υπερμεγέθυνση των άκρων και των σπλαχνικών οργάνων και παράλληλα θεραπεία με ορμόνες τρελών ανδρών .

Η ανατολικογερμανίδα Heidi Kriger κάνοντας χρήση ORAL TURINABOL αγωνίζονταν στο άθλημα της σφαιροβολίας. Μετά το τέλος της καριέρας της αναγκάστηκε να υποβληθεί σε αλλαγή φύλου. Οι παραπάνω αθλητές δε πιάστηκαν ποτέ ντοπέ , και όπως λέει ο ‘προπονητής των επιτυχιών’ όποιος δεν πιάνεται ντοπέ δεν είναι ντοπέ..

Το δικό μας υφυπουργείο αθλητισμού , έστω και αργά , κατάλαβε ότι αθλητισμός σε αυτό το επίπεδο δεν έχει να κάνει με την καλή υγεία και ανακοίνωσε ότι θα συστήσει τμήμα αιφνίδιων θανάτων…

Σε δημοσίευμα του βήματος της Κυριακής λίγο πριν την ολυμπιάδα του Σίδνεϊ υπήρχε ένα γκάλοπ το οποίο έγινε στους αθλητές που συμμετείχαν στα τράιαλς της Αμερικής ( αγώνες πρόκρισης για την ολυμπιακή ομάδα) με ερώτηση “αν ήξερες ότι σε 5 χρόνια θα πεθάνεις αλλά θα κέρδιζες την ολυμπιάδα θα έκανες χρήση απαγορευμένων ουσιών?” η απαντήσεις ήταν στη πλειοψηφία τους θετικές .

Ο dr. Strasburger είχε προτείνει από τις αρχές του 99 τη μέθοδό του η οποία είναι αρκετά αποτελεσματική ως μέθοδο ανίχνευσης της αυξητικής ορμόνης στο ντόπινγκ κοντρόλ για τους ολυμπιακούς του 2000 πράγμα που η Δ.Ο.Ε. δε δέχτηκε , ο ίδιος ο ερευνητής δήλωσε: “ καταλαβαίνω… αν η μέθοδός μου εφαρμοζόταν δε ξέρω και εγώ πόσους θα πιάναμε… τελικά γίνανε οι ολυμπιακοί των γιγάντων της αυξητικής”

Με την ανάληψη των ολυμπιακών αγώνων , η χώρα μας χρεώθηκε κάτι δις στη Δ.Ο.Ε. για πνευματικά δικαιώματα των αγώνων, οπότε νομικά τουλάχιστον αφού πληρώνουμε πνευματικά δικαιώματα αυτοί οι αγώνες δεν είναι “δικοί μας”. Η εφεύρεση των προγόνων μας όπως διατείνονται μεγαλοστόμως , οι υπεύθυνοι του 2004, μάλλον δεν είναι δικιά μας γιατί αν ήταν θα πλήρωνε η δοε σε μας!

Εν κατακλείδι ο πρωταθλητισμός δεν είναι καλό πράγμα, ουσιαστικό αντί ντόπινγκ δεν υπάρχει , το περιβάλλον υποβαθμίζεται για χάρη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων , απαγόρευση απεργιών και διαδηλώσεων κόκκινες ζώνες και καταστολή , ελεγχόμενη καθημερινότητα , κάμερες παντού, οι μισθοί της Γιάννας ,οι εθελοντισμός για μεγαλύτερα κέρδη πολυεθνικών, διαφημίσεις μας κατακλύζουν με τους χορηγούς και τα προϊόντα τους, μπαίνουν σε πράξη καινούρια καπιταλιστικά συστήματα εμπορείου και εργασίας που βάλλουν τους εργαζόμενους μισθωτούς και αλλάζουν πολλά εργασιακά καθεστώτα σε βάρος πάντα των εργαζόμενων, Ολυμπιακή πορνεία και άλλα ύψιστα ιδανικά..

Τα σύγχρονα Olympics games βαπτίζονται στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ της αρχαίων ολυμπιακών αγώνων.

Ζούμε στην εποχή του υπέρ θεάματος , των ολυμπιακών υπέρ αγώνων , των υπεραθλητών που αγωνίζονται με υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους πληρώνουν οι υπέρχορηγοί , των υπέρ εργολαβιών που φτιάξανε τα γιγάντια έργα για να αγωνισθούν οι υπεραθλητές για το < ωραίο το μεγάλο το δυνατό >, μία κοινωνία με σύνδρομο του φαλλικού οργάνου που πολύ σωστά είχε παρατηρήσει ο Freud .

Και κάπου εδώ υπάρχουμε και εμείς που οφείλουμε να προστατεύσουμε τον κόσμο από αυτούς τους αγώνες που θυμίζουν ανθρωποθυσία εν ονόματι του Καίσαρα στο Κολοσσαίο.. Πρέπει να φανεί η ιστορική αλήθεια να προσέξουμε τον άνθρωπο και όχι να ψάχνουμε τον υπεράνθρωπο , να προτείνουμε μοντέλα υγιούς αθλητισμού, κατάργηση των παγκοσμίων ρεκόρ και στροφή στο νους εν σώματι υγιή.. Δυστυχώς οι σημερινοί αθλητές όχι μόνο ξεχνάνε το νου, αλλά και από το ποσοστό θνησιμότητας και το μέσο όρο ηλικίας των επαγγελματιών αθλητών, φαίνεται ότι μάλλον αφήνουν και το σώμα.. Εδώ οι ολυμπιακοί αγώνες προϋπήρξαν , γεννήθηκαν, άνθισαν παρήκμασαν και πέθαναν.. αναβίωση δεν υπάρχει , μόνο μία κακή νεκροφιλία.. Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας προωθήσουμε αθλητισμό , και πολιτισμό για τον άνθρωπο και όχι για το θέαμα.

ΣΑΡΡΗ ΜΑΡΙΑ (εισήγηση στο διήμερο του ΑΝΤΙ2004, 6-7 Δεκέμβρη 2003, ΕΜΠ)

επιστροφή στην αρχή

Περιβαλλοντικές-Πολεοδομικές επιπτώσεις από τα Ολυμπιακά έργα

Ηλίας Γιαννίρης Αρχιτέκτονας(ΑΠΘ)-Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MPl, Δρ ΕΜΠ) Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας www.asda.gr/elxoroi

(εισήγηση στο: Πολύπλευρες απώλειες και επιπτώσεις από τους Ολυμπιακούς του 2004-Μέτωπα αντίστασης, Διήμερο από την ΑΝΤΙ-2004, 6-7 Δεκεμβρίου 2003, 5:00-9:00 μμ ΕΜΠ.

εισαγωγή

Όταν δημιουργήσαμε την Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα το 1996 οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είχαν αποφασιστεί. Εμείς όμως ανησυχούσαμε γιατί πύκνωναν οι επιθέσεις κατά των Ελεύθερων Χώρων της πόλης. Είχε ήδη όμως διαφανεί το τι θα ακολουθούσε μέσα από το παράδειγμα της άλωσης του Πάρκου Ελευθερίας από το Μέγαρο Μουσικής και τον μεγαλοεκδότη Λαμπράκη. Η τελευταία φάση μάλιστα αυτής της καταπάτησης ενός δημόσιου και κοινόχρηστου ελεύθερου χώρου στο κέντρο της Αθήνας από μια ιδιωτική εταιρεία που πρακτορεύει τη μουσική παίχτηκε πριν από λίγες ημέρες όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τις νεότερες καταπατήσεις και έδωσε τις ευλογίες του στις παρανομίες του Μεγάρου Μουσικής ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού στο νέο Νομοσχέδιο "σκούπα" (το 4ο ή 5ο;) νομιμοποιεί μέσω της Βουλής μεταξύ άλλων και αυτές τις παραβάσεις.

Τότε, με το Μέγαρο Μουσικής, ουσιαστικά άρχισε να φαίνεται καθαρότερα η υλοποίηση από το "εκσυγχρονιστικό" ΠΑΣΟΚ μιας νεοφιλελεύθερης πολεοδομικής πολιτικής που αφορούσε όχι μόνο τα έργα της Ολυμπιάδας αλλά και το Β και Γ ΚΠΣ και διάφορα άλλα επενδυτικά σχέδια.

Σήμερα μπορούμε να περιγράψουμε τα στοιχεία αυτής της πολιτικής:

 1. Τα δημόσια έργα γίνονται με διάθεση, εκ μέρους του δημοσίου, εκτός από πολύτιμους πόρους, και της δημόσιας κοινόχρηστης γης. Πάρκα, πλατείες, παραλίες, δάση, βουνά, βιότοποι, αρχαιολογικοί χώροι όλα σήμερα είναι υπό "εκποίηση". Μοιάζει να κυκλοφόρησε μια άτυπη "πρόσκληση ενδιαφέροντος" σε επιχειρηματικούς κύκλους για σημαντικά "φιλέτα" δημόσιας και κοινόχρηστης γης ανυπολόγιστης αξίας. Η πρόθεση ήταν σαφής: Η επιθυμητή γη προσφέρεται μέσω συγκεκριμένων μηχανισμών του δημοσίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ιδιωτικοποιείται τμηματικά-αποσπασματικά, και εμπορευματικοποιείται. Παράλληλα, στους κατασκευαστές κάθε είδους παραχωρείται η διαχείριση των έργων για δεκαετίες.
 2. Η άτυπη "πρόσκληση ενδιαφέροντος" με συνχρηματοδότη τη δημόσια βρίσκει αμέσως "πελάτες". Σχηματίζονται νέοι επιχειρηματικοί κτηματομεσιτικοί και κατασκευαστικοί κύκλοι που έρχονται να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες, και δηλώνουν και αυτοί μέσω της διαπλοκής έντονα την παρουσία τους και επιβάλουν τις επιθυμίες τους (μάλλον υπαγορεύουν στην πρόθυμη διοίκηση τι να κάνει για να προωθήσει τα συμφέροντά τους). Ο τ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μάλιστα Ευ. Κουλουμπής καταγγέλλει ότι …

"τα μεγάλα συμφέροντα που διαφεντέυουν τα δημόσια έργα έχουν γιγαντωθεί, έχουν γίνει "συνέταιροι" στην πολιτική και κάνουν ότι θέλουν. Και μάλιστα υπό συνθήκες αδιαφάνειας" (Καθημερινή 3-6-2003).

Η Κυβέρνηση παρέχει κάθε διευκόλυνση, γη και πόρους. Μέσω του χρηματιστηρίου διευκόλυνε τις κατασκευαστικές εταιρείες, έκανε ειδική κατηγορία για τις κτηματομεσιτικές (real estate) και ετοιμάζει ειδικές διευκολύνσεις για μεγάλα οικιστικά έργα και αναπλάσεις.

 1. Σημαντικοί οικονομικοί τομείς του δημοσίου και δημόσια αγαθά παραχωρούνται, όπως και τα "φιλέτα" γης, σε επιχειρηματικά συμφέροντα: Η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές κάθε είδους (αέριες, αστικές, περιαστικές), η ασφάλιση, τα δημοκρατικά δικαιώματα, η εργασία, οι ατομικές ελευθερίες, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ακόμη και τα απορρίμματα.
 2. Έχει δημιουργηθεί ειδική νομοθεσία για κάθε επιχειρηματικό ζήτημα που να διευκολύνει την επιχειρηματική συγκέντρωση, και όλοι οι δημόσιοι τομείς σήμερα διαθέτουν ειδικούς φορείς εκποίησης. Η ΚΕΔ, τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, η ΕΤΑ, η ΑΓΡΟΓΗ, η ΕΡΓΟΣΕ, είναι μερικοί από αυτούς τους μοχλούς ιδιωτικοποίησης. Η δικαιοσύνη και οι όποιες αντιστάσεις της αντιμετωπίστηκαν με Συνταγματική αναθεώρηση. Το ίδιο και οι απαλλοτριώσεις και η συνταγματική κατοχύρωση της δασικής γης.
 3. Η Κυβέρνηση, τα Υπουργεία, γενικά το δημόσιο καταστρατηγεί τη νομοθεσία και το Σύνταγμα, τορπιλίζει την όποια προσπάθεια κλαδικών πολιτικών, αδιαφορεί για την μεγιστοποίηση των οικονομικών ωφελειών για αποδοτικές επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος ξεπουλώντας παράλληλα τα κερδοφόρα τμήματα του δημοσίου, αδιαφορεί για προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος σε κρίσιμους τομείς θεμελιωδών αγαθών (νερό, γη, αέρας), αδιαφορεί για τη χειροτέρευση του εμπορικού ισοζυγίου και φυσικά τορπιλίζει την ανάγκη πολιτικών αποκέντρωσης και εξισορρόπησης της σχέσης κέντρων-περιφέρειας.
 4. Στεγανοί μηχανισμοί συσσώρευσης έχουν δημιουργηθεί και προστατεύονται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε προστιθέμενη αξία ούτε διάχυση των ωφελειών στην ευρύτερη κοινωνία. Δεν θα διαφωνήσουμε με τον τ. υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ευ. Κουλουμπή όταν καταγγέλλει ότι …

"Εάν σήμερα, με τον πακτωλό των κοινοτικών πόρων και τα ολυμπιακά έργα, υπάρχει τόσο μεγάλη οικονομική δυσπραγία, που έχει γονατίσει τον ελληνικό λαό, αλήθεια τι θα γίνει μετά;" (Καθημερινή 3-6-2003).

Νέοι κολοσσοί δημιουργούνται παράλληλα στα "παλιά τζάκια". Αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή και αξίζει να θυμηθούμε λίγο πριν το σκάνδαλο Κοσκωτά τον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου να βεβαιώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησής του θα στηριχθεί σε νέα τζάκια. Δεκαπέντε χρόνια μετά βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτού του πολιτικού προσανατολισμού.

 1. Οι όποιες κοινωνικές αντιστάσεις επιδιώκεται να κάμπτονται με αστυνομοκρατία, τρομοκρατία, αυταρχική νομοθεσία, αλλά και μέσω της διαρκούς και πολυδάπανης προπαγάνδας για τη Μεγάλη Ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων που προβάλλεται ως Εθνική Υπόθεση, και που για χάρη της νομιμοποιούνται στη συνείδηση του λαού η διαπλοκή, οι καταστροφικές πολιτικές, ο νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός της χώρας, ακόμη και μέτρα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
 2. Η Κυβέρνηση δίνει όρκους πίστης και προστατεύει σθεναρά το κατεστημένο των Ολυμπιάδων, τους "Αθάνατους", και το μηχανισμό τους που κινεί κολοσσιαία διεθνή συμφέροντα μέσα σε ένα όργιο εξαγορών, διαπλοκής, συμφερόντων της χημικής βιομηχανίας του ντόπινγκ και των αναβολικών, διεθνών μυστικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας των ΜΜΕ. Η Ολυμπιακή Ιδέα δεν βρίσκεται στα χέρια των Διεθνών Οργανισμών αλλά στα χέρια μιας ανεξέλεγκτης ελίτ του Δυτικού, αναπτυγμένου κόσμου. Καμιά συζήτηση δεν περιμένουμε να ανοίξει για αυτό το θέμα από την Ελλάδα, τη μητέρα του θεσμού της Ολυμπιάδας.

Η ποιότητα ζωής στην Αθήνα

Κατά γενική ομολογία χειροτερεύει και θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο περίπου στο 2008, όταν θα εξανεμιστούν ακόμη και αυτά τα λίγα οφέλη των οδικών έργων, όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί. Η Αθήνα και οι κάτοικοί της θα πληρώσουν ακριβά τη στήριξη στα οδικά έργα και στο ΙΧ, για τα γκαράζ που κατασκευάζονται στο Κέντρο (Κάνιγγος, Πλ. Αιγύπτου, Πλ. Αβησσυνίας, Ριζάρη, Ζάππειο, Μουσείο κλπ).

Είναι χαρακτηριστική η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα πεζοδρόμιά μας που αποτρέπει την πεζή κίνηση και αποξενώνει τις ευπαθείς ομάδες από την πόλη.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό των πολιτικών προσανατολισμών της κυβέρνησης και των προτεραιοτήτων της ότι μέσα σε τόσα τρισεκατομμύρια για οδικά ολυμπιακά έργα η κυβέρνηση μερίμνησε ζωηρά για να εξυπηρετηθούν τα εργολαβικά συμφέροντα αλλά δεν ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει έστω έναν ποδηλατόδρομο στην Αθήνα. Αυτό και μόνο το παράδειγμα δείχνει πόσο ετερόφωτη είναι η κυβέρνηση, πόση απόσταση έχει από τα προβλήματα των πολιτών και της πόλης.

Η Κυβέρνηση είναι ο πρώτος παράνομος

 1. Το παράδειγμα του Πεδίου Άρεως. Ο Πανελλήνιος επεκτείνεται μέσα στο Πεδίο του Άρεως κτίζοντας εστιατόρια, καφετέριες, χρεώνεται με 5 πρωτόκολλά κατεδάφισης αυθαιρέτων αλλά ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε ο Δήμος και η Νομαρχία θα κινήσουν κάποια διαδικασία για την κατεδάφισή τους. Ακόμη περισσότερο, το Υπ. Γεωργίας δεν πρόκειται ποτέ να άρει την παραχώρηση της έκτασης που έχει δοθεί στον Πανελλήνιο για χρήση και όχι για ιδιοκτησία. Είναι προφανώς συμφωνημένο μέσα από τη διαπλοκή να καλύψει η κυβέρνηση την προφανή παρανομία.
 2. Το παράδειγμα του Θων. Ως δια μαγείας δύο δημόσιες υπηρεσίες με διορισμένα από την Κυβέρνηση συμβούλια (Νοσοκομείο Σωτηρία, ΕΥΔΑΠ), πουλούν τις ιδιοκτησίες που έχουν στου Θων στον μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό. Ο χώρος χτίζεται μέσα σε γενική κατακραυγή με μια συμπαιγνία που παίχτηκε μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Αθηναίων (Δ. Αβραμόπουλος) και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η πρώτη πράξη της νέας υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ήταν να εγκρίνει την άδεια για το χτίσιμο του Θων.
 3. Το πάρκο Ελευθερίας: Στην κυβέρνηση υπαγορεύτηκε ουσιαστικά από το μεγαλοεκδότη Λαμπράκη η πολιτική της συγκάλυψης της καταπάτησης και νομιμοποίησης των παρανομιών που έκανε η ιδιωτική επιχείρηση Μέγαρο Μουσικής. Κορυφαία πράξη αποτελεί η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις νεότερες επεκτάσεις σε βάρος του Πάρκου και η επαινετική ομιλία του για το σπουδαίο έργο του μεγαλοεκδότη. Θα ακολουθήσει η νομιμοποίηση από τον υπουργό Πολιτισμού των παρανομιών με την επικείμενη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου "σκούπα".
 4. Το νέο Μουσείο Ακρόπολης: Επιλέγεται από την κυβέρνηση μια λάθος θέση, η περιοχή Μακρυγιάννη, σε αντίθεση με τον ΣΑΔΑΣ και το ICOMOS. Ακολουθεί η καταστροφή κηρυγμένων διατηρητέων και των σημαντικών αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται. Στις επόμενες ημέρες η πολεοδομική άδεια του Νέου Μουσείου θα εκδοθεί από ..τη Βουλή με το νέο νομοσχέδιο "σκούπα" και όχι από την πολεοδομία ή κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.
 5. Η Αμερικάνικη Πρεσβεία και οι γύρω χώροι: Η κυβέρνηση, μέσω της διορισμένης διοίκησης του ΜΤΠΥ και εις βάρος των συμφερόντων των δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστικά χαρίζει το παρακείμενο οικόπεδο του ΜΤΠΥ στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Οι γύρω δρόμοι κλείνονται και καταπατούνται (Ευζώνων) ή πεζοδρομούνται και αλλάζουν οι κατευθύνσεις των γύρω δρόμων χωρίς να υπάρχει έγκριση από τη Νομαρχία ή άλλη υπηρεσία. Βέβαια, και η αυθαίρετη μάντρα της Αμερικάνικης Πρεσβείας στον Κηφισό ποταμό, που αποκαλύπτεται κατά τις κατεδαφίσεις συνεργείων του ΥΠΕΧωΔΕ δεν κατεδαφίζεται μετά από παρέμβαση του ..υπουργείου Εξωτερικών!
 6. Γήπεδα στην πόλη: Μέσα σε σκανδαλώδεις καταστάσεις η κυβέρνηση προωθεί το χάρισμα σημαντικών ελεύθερων και δημοσίων εκτάσεων σε κεντρικές περιοχές στις ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Στην περίπτωση του ΠΑΟ η έκταση του γηπέδου ανήκει στο Δήμο Αθηναίων, ενώ τα μισά προσφυγικά της Αλεξάνδρας έχουν αγοραστεί από την ΚΕΔ, δηλαδή με δημόσιο χρήμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια της ΠΑΕ. Απειλούνται όλα τα παρακείμενα σχολικά συγκροτήματα και όλη η περιοχή προς την πλευρά του Λυκαβηττού. Στην περίπτωση της ΑΕΚ η οικοδομική γραμμή μετατίθεται μέσα στο Άλσος Ν. Φιλαδελφείας (υπουργείο Γεωργίας-Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας).
 7. Το υποτιθέμενο εξαγγελθέν Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, το γενικό ξεπούλημα της γης (Πάρνηθα, ΕΟΤ, Μεταολυμπιακή χρήση), του Φιλοπάππου, το υποτιθέμενο εξαγγελθέν Μητροπολιτικό Πάρκο του Γουδή, η περίπτωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η περίπτωση της Ρηγίλλης-Ριζάρη, οι εξελίξεις στο Μαρούσι, το Ολυμπιακό Χωριό, οι συνεχείς υποχωρήσεις στις παρόχθιες περιοχές, τα διάφορα Χωριά Τύπου ανά την Αττική, η εκκλησιαστική περιουσία, η έκταση του Πύργου Βασιλίσσης, οι περιπτώσεις των ΚΥΤ και πολλές άλλες περιπτώσεις αποκαλύπτουν τις σχέσεις "συνεταίρου" που υπάρχουν μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών που διεκδικούν δωρεάν γη για να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή τους επιχειρηματικά σχέδια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος. Όλο και νεότερες υποθέσεις προστίθενται.
 8. Οι πολίτες-τα κινήματα

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι σχετικά γνωστές. Τα τοπικά κινήματα που υπάρχουν επίσης είναι γνωστά. Οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί. Οι αιτίες της κοινωνικής αδράνειας πρέπει να αναζητηθούν. Ας διερευνήσουμε μερικές.

 1. Οι πολίτες ντοπαρίστηκαν από τη μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών και διστάζουν να αντιπαρατεθούν σε αυτό που θεωρούν πλέον Εθνική Υπόθεση.
 2. Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί κυρίως με την χωροταξική πολιτική της διευκόλυνσης των μετεγκαταστάσεων στα βόρεια προάστια και στα Μεσόγεια. Το Κέντρο της πόλης εγκαταλείπεται και νέοι κάτοικοι, από τον τρίτο κόσμο, εγκαθίστανται στο Κέντρο. Οι παλιοί κάτοικοι του Κέντρου είτε δεν ενδιαφέρονται για τις επιθέσεις στους ελεύθερους χώρους είτε δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν για να συμμετέχουν σε απογευματινές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που γίνονται φυσικά στο κέντρο από τους εναπομείναντες κατοίκους.
 3. Οι πολίτες κατευθύνονται σε ατομικές λύσεις στέγασης, και ωθούνται σε εμπλοκή σε συλλογικές οικιστικές παρανομίες που πρωταρχικά κάνει το σύστημα διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης-μεγαλοκαταπατητών. Η λαϊκή συνείδηση είναι γεμάτη συνενοχή για τις παρανομίες που γίνονται και έτσι αμβλύνονται οι όποιες διαθέσεις αντίστασης. Το πελατειακό εκλογικό σύστημα θριαμβεύει και εμποδίζονται οι πολιτικές διέξοδοι από το φαύλο κύκλο.
 4. Η κυβέρνηση δηλώνει με σαφήνεια τις εχθρικές προθέσεις της προς τους πολίτες και παράλληλα έχει ποινικοποιήσει τις αντιστάσεις. Οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι για συγκρούσεις.

Τα τελευταία χρόνια τα κινήματα πολιτών ανάδειξαν τα προβλήματα και αντιστάθηκαν. Όσο πλησιάζει η Ολυμπιάδα, αλλά και η μετά την Ολυμπιάδα περίοδος, η λαϊκή δυσαρέσκεια θα ενταθεί. Πολλοί πολίτες και πολιτικοί, σήμερα αδρανείς ή συνένοχοι, αλλά και ο τύπος, θα τοποθετούνται αρνητικά για τους πολιτικούς χειρισμούς, θα διαπιστώνουν τα αδιέξοδα που έχουν ήδη δημιουργηθεί, θα εναντιώνονται.

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι αφού τα Ολυμπιακά έργα στην μεγαλύτερή τους έκταση έχουν γίνει η ενασχόλησή μας με τις πολεοδομικές-χωροταξικές-περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους είναι άσκοπη. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει στημένος ένας μηχανισμός διαπλοκής που θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την Ολυμπιάδα, και που συνέχεια θα εμφανίζει αρνητικές επιπτώσεις.

Όλοι οι ενεργοί πολίτες πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική διέξοδο της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας. Θα πρέπει να αναδείξουμε σε όλη του την έκταση το έλλειμμα βιωσιμότητας της χώρας μας στην αυγή του 21ου αιώνα.

Πώς θα το κάνουμε; Αυτό πιστεύω ότι είναι το κεντρικό ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει στην επόμενη περίοδο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Όλες οι πηγές της εισήγησης προέρχονται από την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων www.asda.gr/elxoroi

επιστροφή στην αρχή

Το μανιφέστο του Δεθελοντισμού!

Σε μεγάλα κέφια και με πολύ χιούμορ, ο αναγνώστης της “Ε” Σπύρος Τσούγκος πάει κόντρα στο ρεύμα στο θέμα του εθελοντισμού για το 2004. Ιδού το μανιφέστο του Δεθελοντισμού, που ενδεχομένως εμπνεύστηκε την ημέρα των Φώτων:

* Το παγκόσμιο κίνημα του Δεθελοντισμού εμπνέεται από τις πανανθρώπινες αξίες των θερινών διακοπών και της αμειβόμενης εργασίας. Τζάμπα, Αυγουστιάτικα δεν δουλεύει.
* Ο Δεθελοντής δεν ρωτήθηκε αν θέλει να έρθουν οι Ολυμπιακοί στην Αθήνα. Οι Ολυμπιακοί που είναι στον Πειραιά τού φαίνονται ήδη πάρα πολλοί.
* Ο Δεθελοντής έχει παρατηρήσει ότι καμία χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει διεκδικήσει ποτέ μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Αβίαστα έρχεται στο μυαλό του ότι οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, οι Σκανδιναβοί είναι μαλάκες κι εμείς εδώ οι έξυπνοι. Η Ολυμπιάδα για τον Δεθελοντή δεν είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα. Είναι η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.
* Ο Δεθελοντής γνωρίζει ότι στους Ολυμπιακούς χρειάζονται δυόμισι εθελοντές ανά αθλητή και προειδοποιεί ότι κάποιοι εθελοντές μπορεί να βρεθούν κομμένοι στη μέση.
* Ο Δεθελοντής γνωρίζει ότι, για κάθε εθελοντή που κρατάει τα καλάθια με τις φόρμες των αθλητών στο στίβο, αντιστοιχούν δέκα εθελοντές παρκαδόροι στις εγκαταστάσεις του μοντέρνου τρίαθλου. Επίσης δεν συγχέει τους εθελοντές με τους κριτές, οι οποίοι επίσης τριγυρνάνε στους αθλητικούς χώρους, αλλά κάνουν πιο κυριλέ δουλειές.
* Ο Δεθελοντής συμμετέχει στην ολυμπιακή προετοιμασία κάθε μέρα, οδηγώντας ανάποδα σε μονόδρομους, υπερπηδώντας χαντάκια, αποφεύγοντας φορτηγά και μπουλντόζες, χωρίς αναβολικά και χωρίς να αμείβεται με το βαθμό του υπολοχαγού.
* Ο Δεθελοντής δεν βλέπει το λόγο για τον οποίο πρέπει να δαπανήσουμε τέσσερις ετήσιους προϋπολογισμούς της Μέσης Εκπαίδευσης για την ασφάλεια 20 ημερών αγώνων, πολλώ μάλλον που, για να αποσβεστεί το ποσόν, πρέπει να παρακολουθούνται και να δέρνονται συστηματικά οι πολίτες της χώρας για τα επόμενα 78 χρόνια.
* Ο Δεθελοντής έχει προσέξει ότι έχουν εξαφανιστεί τα αδέσποτα από την Αθήνα. Στην πιο αισιόδοξη περίπτωση έχουνε πάει εθελοντές. Το ίδιο ισχύει και με τα δέντρα, για τα οποία έχουν παραγγελθεί εθελοντές σε φυτώρια της Ισπανίας.
* Ο Δεθελοντής γνωρίζει ότι η αφιλοκερδής ενίσχυση μιας κερδοσκοπικής επιχείρησης δικαιολογείται μόνον εάν είναι δουλειά του μπατζανάκη του και πρόκειται να ανταμειφθεί με πλουσιοπάροχο γεύμα και αιώνια υποχρέωση.
* Ο Δεθελοντής γνωρίζει ότι αυτό που του ζητάνε να κάνει τζάμπα, κάποιος άλλος το πληρώνεται ως offshore εταιρεία συμβούλων που είχε την ιδέα.
* Ο Δεθελοντής δεν δελεάζεται με συλλεκτικές καρφίτσες, τιμητικά διπλώματα, ούτε με παντούφλες με τον Φοίβο και την Αθηνά. Αμα είναι να του νομιμοποιήσουν το αυθαίρετο ή να του βάλουν το παιδί του στο Δημόσιο το συζητάει. Αλλά και πάλι γνωρίζει ότι γι' αυτές τις δουλειές υπάρχουν οι εκλογές.
* Ο Δεθελοντής δεν ανησυχεί για την επιτυχή έκβαση των αγώνων. Την εγγυάται η παρουσία στις τάξεις των εθελοντών του συνόλου των γνωστών προσωπικοτήτων της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής.
* Ο Δεθελοντής έχει ήδη βγάλει εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς... Κατάστρωμα για Ικαρία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2004

επιστροφή στην αρχή

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Θα πληρώνουμε μέχρι το... 3004

Μόλις πριν δυο μήνες, στις 16 Οκτωβρίου η πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου πήγε να δώσει συνέντευξη Τύπου για το κόστος της ολυμπιακής Ασφάλειας. Μαζί της στο πάνελ παρακάθονταν ο αρμόδιος ασφαλείας του 2004, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης και ο διευθυντής της αστυνομίας Φ. Νασιάκος. Οι τέσσερις διαβεβαίωσαν τον ελληνικό λαό κι εμάς ότι το κόστος ασφαλείας του 2003 είναι περί τα 600 εκατ. ευρώ, το πολύ πολύ να πάει 10%-20% παραπάνω, μέχρι 720 εκατ. ευρώ δηλαδή. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στην "Ουάσιγκτον Ποστ" που έκαναν λόγο για άλλα μεγέθη: ανέβαζαν το κόστος σε 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Ήθελαν να μας καθησυχάσουν.
Οι τέσσερις δεν φτάνει που έλεγαν ψέματα, ήταν επιπλέον και απρόσεκτοι. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης στις 8 Δεκεμβρίου διαψεύδοντάς τους όχι μόνον ήταν καταιγιστικά αλλά προέρχονταν κι από κρατικές πηγές. Ο βουλευτής είχε απευθύνει ερωτήσεις στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας κι από τις γραπτές απαντήσεις προέκυπτε ότι το κόστος της περίφημης ολυμπιακής ασφάλειας έχει με βεβαιότητα και μέχρι στιγμής ξεπεράσει το 1 δισ. ενώ προσεγγίζει κατά πάσα πιθανότητα τα 1,5 δισ. ευρώ. (Λέμε κατά πάσα πιθανότητα γιατί είναι δύσκολο, έτσι όπως είναι διαρθρωμένες οι δαπάνες να δεις αν υπάρχουν μερικές διπλογραμμένες σε δύο υπουργεία) Με δύο λόγια είναι δυόμισι φορές πάνω από τα 600 εκατομμύρια που υποστήριζε η κ. Αγγελοπούλου και τέσσερις με πέντε φορές περισσότερο από το αντίστοιχο κόστος των Ολυμπιακών της Ατλάντα το 1996, του Σίδνεϊ το 2000 και των χειμερινών του Σολτ Λέικ Σίτυ το 2002 - που έγιναν δηλαδή μετά την 11 Σεπτεμβρίου (Στην Ατλάντα το κόστος ήταν 300 εκατ. δολάρια, στο Σίδνεϊ 210 εκατ. και στο Σολτ Λέικ 310, και θυμίζουμε ότι το δολάριο είναι λίγο φτηνότερο από το ευρώ).
Επιπλέον: το κόστος αυτό δεν είναι τελικό. Όπως υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεν συμπεριλαμβάνει ακόμη τα κόστη των ΝΑΤΟϊκών ΑWAKS που θα αναλάβουν την προστασία των Αγώνων από αέρος και της κινητοποίησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ούτε βέβαια τα επιπρόσθετα κόστη των αναθεωρήσεων άρθρων της συνθήκης ασφαλείας που ζητά η Saic, ή το κόστος άλλων πιθανών μέτρων και εξοπλισμών που ζητούν τώρα οι Αμερικανοί.
Το πού θα φτάσει το τελικό κονδύλι για δαπάνες ασφαλείας που η κατ' όνομα σοσιαλιστική κυβέρνηση του "ΠΑΣΟΚ της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας" (θυμάται κανείς στο κυβερνών κόμμα αυτά τα συνθήματα;) καταβάλλει αυτή τη στιγμή σε αμερικανούς συμβούλους και αμερικανικές προμήθειες εξοπλισμών την ίδια ώρα που εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων στο εσωτερικό, παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Περιορίζονται τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα

"Το κλίμα τρομοφοβίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων θέτει τη χώρα σε ομηρία και θα έχει όλο και πιο επικίνδυνες, άκρως αυταρχικές και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Πρώτη φορά μια ιδιωτική εταιρεία, και μάλιστα η Saic που έχει συνάψει συμβόλαιο με ειδικό ρόλο στην ασφάλεια και τα ΜΜΕ στο Ιράκ(!) εμπλέκεται τόσο πολύ στην Ασφάλεια των Αγώνων. Εγείρονται θέματα συνταγματικής τάξης, πολιτικών δικαιωμάτων, προσωπικών δεδομένων και ατομικών ελευθεριών. Η πανάκριβη ασφάλεια των Αγώνων δεν πρέπει να τεθεί πάνω από τη δημοκρατία", κατέληξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την παρουσίαση των στοιχείων για το περιεχόμενο, τις συμβάσεις και το κόστος ασφαλείας των Αγώνων.
"Η αντίληψη περί ασφάλειας και τα μέτρα καταστολής δεν έχουν ημερομηνία λήξης το 2004. Αποτελούν την τέλεια αφορμή στη βάση της οποίας η ελληνική αστυνομία αποκτά τον κατάλληλο πανάκριβο εξοπλισμό που πληρώνουμε εμείς και με τον οποίο μπορεί να εγκαινιάσει το 'δόγμα ολικής ασφάλειας' κάμπτοντας τις κοινωνικές αντιστάσεις υπό το φόβητρο της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ δηλώνει: 'Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εισερχόμαστε σε μια αστυνομοκρατούμενη κοινωνία και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ' αυτό. Αν χρειαστεί ακόμη και τα στάδια θα φρουρούνται από στρατό'.. Σύμφωνα με τον κ. Νασιάκο 'η μικρή αλλά ισχυρή Ελλάδα θα διαθέσει τη μεγαλύτερη δύναμη ασφαλείας στην ιστορία του θεσμού, τετραπλάσια από τις τελευταίες διοργανώσεις'. Το FΒΙ βράβευσε την ελληνική αστυνομία και πολιτική ηγεσία ως αντάλλαγμα για την άνεση που παρέχουν στο μακρύ πόδι των Αμερικανών το οποίο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών βγάζει ρίζες στη χώρα" σημειώνει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα προσθέτοντας μεταξύ άλλων:
o Για το νέο αστυνομικό δόγμα: "Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ περήφανα παρουσιάζει την αντίληψη του νέους δόγματος περί μηδενικής ανοχής. 'Εμείς δεν ιεραρχούμε τις απειλές με κριτήριο μόνο το επίπεδο της επικινδυνότητας που ενδεχομένως εμπεριέχουν. Βασική φιλοσοφία του δόγματος είναι ότι καμιά απειλή δεν είναι ήσσονος σημασίας για την ελληνική αστυνομία'. Με άλλα λόγια δεν ξεχωρίζουν ανάμεσα σε τρομοκράτες και προσπάθεια παρεμπόδισης, σε παραβατική συμπεριφορά και οργανωμένο έγκλημα περί μη. Είναι γνωστό ότι τυπικά απαγορεύεται η προπαγάνδα κατά της Ολυμπιάδας, ακόμη και η αναγραφή συνθημάτων που τη δυσφημίζουν. Ακόμη και συλλήψεις έχουν γίνει σ' αυτή τη βάση. Ακόμη και οι πιο απλές απειθαρχίες αλλάζουν βάρος αντιμέτωπες μ' αυτό το δόγμα. Αυτά συνέβησαν σε προηγούμενες διοργανώσεις όπου όλες οι κοινωνικές αντιδράσεις αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή καταστολή".
o Για τον εργαλειακό εξοπλισμό ασφαλείας και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων: "Νέες συσκευές ελέγχου, αισθητήρες πάσης φύσεως, ειδικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και πλήθος άλλων… Και κανείς δεν αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει για το θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει, για τα δικαιώματα των πολιτών απέναντί τους, καμία δημόσια συζήτηση δεν προηγήθηκε".
o Για την περιστολή των συνταγματικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών: "Την ίδια στιγμή 'εργασιακή ειρήνη', απαγόρευση απεργιών, διαδηλώσεων συγκεντρώσεων, ακόμη και σε κλειστούς χώρους, εκτεταμένοι έλεγχοι κατά την κρίση των αστυνομικών του 'Αθήνα 2004' αλλά και της ΕΛΑΣ σε πρόσωπα, κατοικίες και οχήματα, εκτεταμένοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, κατάργηση κάθε ωραρίου λειτουργίας σε υπηρεσίες και καταστήματα, ακόμη και υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών είναι μερικά από αυτά που προτείνουν και κάνουν τους ολυμπιακούς κύκλους να μοιάζουν με χειροπέδες. Οι απαγορεύσεις αφορούν τις ολυμπιακές πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Ηράκλειο, Βόλο, και Αρχαία Ολυμπία, στη διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας αλλά και όπου αλλού αποφασιστεί. Οι συντάκτες του προσχεδίου πρότειναν ότι 'η σωματική έρευνα, ο έλεγχος αυτοκινήτων εντός του χώρου των εγκαταστάσεων, της ζώνης ελεγχομένης εισόδου κυκλοφορίας και ελεγχόμενης στάθμευσης θα πρέπει να γίνεται κατά την κρίση των αστυνομικών οργάνων' και αυτό το βαπτίζουν 'κατ' εξαίρεση σχετικό περιορισμό στα ατομικά συνταγματικά δικαιώματα'".
Στην ίδια κατεύθυνση και η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει: "Συνδυασμένες δυνάμεις επιδιώκουν να αναστρέψουν τις κατακτήσεις της τελευταίας 50ετίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα για χάρη ενός στενά προσδιορισμένου προγράμματος ασφαλείας. Η μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια αντί να κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο τον έκανε πιο επικίνδυνο, περιστέλλοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, και υπονομεύοντας το διεθνές κράτος δικαίου, προφυλάσσοντας τις κυβερνήσεις από τον δημόσιο έλεγχο και βαθαίνοντας τις διαιρέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής πίστης και προέλευσης. Για εκατομμύρια ανθρώπους οι πραγματικές πηγές της ανασφάλειας είναι τα διεφθαρμένα συστήματα αστυνόμευσης και απονομής δικαιοσύνης, η βάναυση καταστολή της πολιτικής διαφωνίας, οι διακρίσεις και οι κοινωνικές ανισότητες. Πρέπει να αντισταθούμε στη χειραγώγηση του φόβου αμφισβητώντας την εστίαση του προγράμματος ασφάλειας. Βιώνουμε το παράλογο να υποστηρίζεται ότι οι ενέργειες που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς θα κάνουν ασφαλέστερη την κοινωνία". ΕΠΟΧΗ 21-12-2003

επιστροφή στην αρχή

Ολυμπιακοί αγώνες 2004: Μποϋκοτάζ! Ηλίας Γιαννίρης

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη εποχή. Η Μεγάλη Ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται λίγους μήνες πριν την εκτέλεσή της. Η κατάσταση έχει περιγραφεί γλαφυρά από τον τ. υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τ. πρόεδρο του ΤΕΕ Ευάγγελο Κουλουμπή:
"Λόγω ανικανότητας, αλλά κυρίως λόγω "διαφθοράς" χάθηκαν από το B΄ KΠΣ, όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε, 160 δισ. δρχ. και κινδυνεύουν να χαθούν άλλα 340 δισ. δρχ.
Aλλά και στο Γ΄ KΠΣ δεν "βάλαμε μυαλό" και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ακόμη μεγαλύτερα ποσά!…
Σήμερα η Eλλάδα θα έπρεπε να έχει αλλάξει πρόσωπο.
Yπάρχουν, όμως, σοβαρά προβλήματα με τα δημόσια έργα και οι πολίτες μιλούν πλέον φανερά για ρεμούλες. H χώρα μας όμως τα "μούσκεψε", με αποτέλεσμα, αντί να συγκλίνει με τους άλλους εταίρους, να αποκλίνει.
Oι Kοινοτικοί μας κατηγορούν για κακοδιαχείριση, πανάκριβα έργα, για κακή ποιότητα…
Συμπέρασμα: σε πολλά μεγάλα έργα είχε στηθεί μηχανισμός καταστρατήγησης του υγιούς ανταγωνισμού με αποτέλεσμα τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος…
Αλήθεια τι θα γίνει μετά τους Oλυμπιακούς Aγώνες και το τέλος του Γ΄ KΠΣ; Eχουν συνειδητοποιήσει οι αρμόδιοι σε ποια οικονομική κατάσταση οδηγείται η χώρα;" Μάλιστα ο κ. Κουλουμπής καλεί για "ορισμό εισαγγελέα με αποκλειστικό αντικείμενο την παρακολούθηση των έργων." (Καθημερινή 3/6/03)
Αυτή η ζοφερή εικόνα δυστυχώς είναι πολιτική επιλογή της νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης που πολιτικά στηρίζεται στο μονοκομματικό σύστημα. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Τα δημόσια έργα γίνονται με διάθεση, εκ μέρους του δημοσίου, εκτός από πολύτιμους πόρους, και της δημόσιας κοινόχρηστης γης. Όλα σήμερα είναι υπό "εκποίηση"… Στους κατασκευαστές κάθε είδους παραχωρείται η διαχείριση των έργων αυτών για δεκαετίες.
Σημαντικοί οικονομικοί τομείς του δημοσίου παραχωρούνται σε επιχειρηματικά συμφέροντα: Υγεία, παιδεία, μεταφορές, ασφάλιση, εργασία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, ακόμη και τα απορρίμματα. Έχει δημιουργηθεί ειδική νομοθεσία …και όλοι οι δημόσιοι τομείς σήμερα διαθέτουν ειδικούς φορείς εκποίησης. Η ΚΕΔ, τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, η ΕΤΑ είναι μερικοί…
Έχουν τεθεί σε κίνηση οι ιμάντες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και στη χώρα μας… Όλα υποδηλώνουν την απουσία κλαδικών πολιτικών, μέριμνας για μεγιστοποίηση των οικονομικών ωφελειών, ενδιαφέροντος για προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, πολιτικών αποκέντρωσης και εξισορρόπησης της σχέσης κέντρων-περιφέρειας.
Το αίμα που ρέει στα μεγάλα έργα από εργατικά ατυχήματα, δεν είναι παρά το κόστος αυτής της ξέφρενης πορείας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι καταστροφές στους ελεύθερους χώρους και στο αστικό πράσινο κόβουν την ανάσα μας. Η πρωτοφανής παραίτηση του δημοσίου από δικές του εκτάσεις, με την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας, μετατρέπει το Κτηματολόγιο σε μοχλό ιδιωτικοποίησης... Πολλά άλλα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε.
Το γεγονός είναι ότι σήμερα συντελείται μια μαζική μεταστροφή από το δημόσιο και κοινόχρηστο στο ιδιωτικό, την κεφαλαιοποίηση του κοινού πλούτου, των κοινόχρηστων και δημόσιων αγαθών ξεκινώντας από τα φυσικά αγαθά, τον αέρα, το νερό, τη γη, τη θάλασσα και φτάνοντας στα οικοσυστήματα, στα δάση, στην υγεία των ανθρώπων, στο δικαίωμα στην εργασία, κλπ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα αρκετών επιστημόνων που με αφορμή τους νέους ρύπους που κυκλοφορούν στον αέρα, με άγνωστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία υποστηρίζουν ότι είμαστε όλοι πειραματόζωα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη χημική βιομηχανία, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα διατροφικά σκάνδαλα, το απεμπλουτισμένο και κανονικό ουράνιο. Οι πολίτες βλέπουν το πολιτικό αδιέξοδο. Είναι ενοχοποιημένοι και απενεργοποιημένοι. μετατρέπονται σε μέρος του προβλήματος…
Ίσως η Ολυμπιάδα, επειδή συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της υποκρισίας, της εξωθεσμικότητας, της διαφθοράς, των σκανδάλων, της φενάκης να είναι μια ευκαιρία έκφρασης της δυσαρέσκειας. Εκτός από όποιες συλλογικές αντιδράσεις υπάρξουν (π.χ. μια απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ και την Ολυμπιακή Αθήνα γεμάτη σκουπίδια) ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί μπορούμε να πούμε: "Αυτή η Ολυμπιάδα δεν με αφορά"
Η Ολυμπιάδα, όπως υλοποιείται, δεν αντιστοιχεί σε εκείνο που μας είπαν. Αντί να βελτιώσει χειροτέρευσε καταστάσεις. Είναι ώριμο, λίγους μήνες πριν την Ολυμπιάδα να διαδώσουμε μεταξύ μας το σύνθημα της αποχής από τα προγράμματα εθελοντισμού, από τους αγώνες, από τις αγορές.
Να ρίξουμε το σύνθημα του μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων ως έκφραση της δυσαρέσκειάς μας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. ΕΠΟΧΗ 28-11-2003

επιστροφή στην αρχή

OΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004 : Έτοιμοι για ρεκόρ τρομοκρατίας και καταστολής
Πρώτη απάντηση η διαδήλωση στις 22 Ιανουαρίου

Διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα "Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων - πρόσχημα για την ένταση της κρατικής καταστολής" οργανώνεται για τις 22 Ιανουαρίου στα Προπύλαια, στις 7 μ.μ. Η διαδήλωση συνδιοργανώνεται από την "Καμπάνια Αντι-2004", το "Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ", την "Πρωτοβουλία Αγώνα", την "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001", τις "Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις", την "Αντιεξουσιαστική Κίνηση", Συνδικαλιστικές Παρατάξεις, Φοιτητικά Σχήματα, Δημοτικές Κινήσεις.
Το κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής για τη διαδήλωση - δημοσιεύεται ολόκληρο στη συνέχεια - μπορεί να συνυπογραφεί και από άλλους κοινωνικούς φορείς, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, ενώ η επόμενη συνάντησή της θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στις 8 μ.μ., στο Αυτόνομο Στέκι, (Ζωοδόχου Πηγής 95 97 και Ισαύρων) και είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Για περισσότερες πληροφορίες και υπογραφή του καλέσματος, τηλ. 210/381-5430, fax: 21-/330-2584.

Το Κάλεσμα

"... δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εισερχόμαστε σε μια αστυνομοκρατούμενη κοινωνία και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Ειλικρινά δεν ενοχλούμαι από τα μέτρα. Ο κόσμος στον οποίο μπορούσες να ταξιδέψεις οπουδήποτε, χωρίς κίνδυνο, έχει χαθεί πια. Αν χρειαστεί ακόμα και τα στάδια θα φρουρούνται από στρατό".
(Ζακ Ρογκ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Βήμα, 26/11/2003).
Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια γιορτή χαράς και συναδέλφωσης της παγκόσμιας νεολαίας. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.
Ζούμε μια περίοδο Ολυμπιακής τρομο-υστερίας, στο όνομα της νέας "Μεγάλης Ιδέας", με στόχο την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα καινούργιο "λεξιλόγιο" έχει αρχίσει να κυριαρχεί στην καθημερινή μας ζωή.
* Μιλάνε για "προληπτική δράση αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών", για δόγμα "μηδενικής ανοχής", για δόγμα "ολικής ασφάλειας", το οποίο, όπως λένε, αποβλέπει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης και στη θωράκιση των Ολυμπιακών Αγώνων.
* Μιλάνε για "νέο ρόλο του Στρατού", ο οποίος πλέον θα διαθέτει μια "Ολυμπιακή Μεραρχία" (πάνω από 10.000 Έλληνες στρατιώτες) για την αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού".
* Μιλάνε για Ολυμπιακές "Κόκκινες Ζώνες", για "Ολυμπιακούς εισαγγελείς", για απαγόρευση "πολιτικών μηνυμάτων" γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τους Ολυμπιακούς άξονες, δηλαδή, σε ολόκληρη την Αττική.
* Μιλάνε για ελικόπτερα της αστυνομίας, για αερόπλοιο ZEPPELIN, για αεροπλάνα - ραντάρ AWACS που θα πετάνε πάνω από την Αθήνα και θα καταγράφουν τα πάντα. Για σκάφη του λιμενικού που θα περιπολούν στις θάλασσες, για ειδικά εκπαιδευμένους βατραχάνθρωπους, για Βρετανούς κομμάντος που θα αναλάβουν τη φύλαξη των ακτών και των κρουαζιερόπλοιων - πλωτών ξενοδοχείων που θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.
* Μιλάνε για απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, για απαγόρευση προσέγγισης στα λιμάνια "εις τους μη έχοντες εργασία" ή εισιτήριο για πλοίο.
* Μιλάνε για 1.250 κάμερες ψηφιακής ανάλυσης προσώπων 10.000 υπόπτων, για 50.000 αστυνομικούς, λιμενικούς κ.λπ, για χιλιάδες σενάρια αντιμετώπισης επίθεσης τρομοκρατών, σ' όλη τη χώρα, για σενάριο βιοχημικού πολέμου.
* Μιλάνε ακόμα και για "δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ".
Ζούμε μια περίοδο παγκόσμιας τρομο-υστερίας.
Ασφυκτικός έχει γίνει πλέον ο διεθνής κλοιός πιέσεων προς τη χώρα μας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση ενός ή περισσότερων τρομοκρατικών χτυπημάτων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο ηγεμονισμός των ΗΠΑ εκφράζεται στο ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων με την ουσιαστική ανάθεση σ' αυτές της "ασφαλούς" διεξαγωγής τους. Μια αμερικάνικη εταιρία, η SAIC, η οποία είναι γνωστή για τη στενή της σχέση με τη C.I.A. και το F.B.I., αποτελεί ουσιαστικά τον κύριο προμηθευτή ενός πανάκριβου τεχνικού εξοπλισμού, ο οποίος βεβαίως δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Ένας Βρετανός "Σύμβουλος Ασφάλειας", πρώην πράκτορας της Σκώτλαντ Γιαρντ και μια 7μελής Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή, έχουν αναλάβει να μας μεταδώσουν την εμπειρία τους από προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το αζημίωτο φυσικά...

Αντιστεκόμαστε στην "Ολυμπιακή Τρομοκρατία"

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας είναι μας ανεπιθύμητοι. Στο βαθμό ωστόσο που πραγματοποιούνται παρά τη θέλησή μας, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να εκδηλώσουμε δημόσια την εναντίωσή μας και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας, προσπαθώντας να αποτρέψουμε τη μονιμοποίηση αυτής της κατάστασης και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι, εν ονόματι της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, να ανεχθούμε τον περιορισμό ή τη στέρηση των βασικών κοινωνικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων, την ανάδειξη του στρατού σε ρυθμιστή της καθημερινής μας ζωής, την κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, τη δημιουργία "στεγανών" στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Καλούμε κάθε πολίτη ο οποίος θεωρεί υποχρέωσή του να αντισταθεί στη λογική του "τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα", κάθε πολίτη ο οποίος αρνείται να υποταχτεί στην κρατική καταστολή και να αποδεχτεί την αμερικάνικη επικυριαρχία, να διαδηλώσει μαζί μας, ενάντια στην Ολυμπιακή Τρομοκρατία, ενάντια στον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια. Το κάλεσμα μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί από τους παρακάτω φορείς:
Καμπάνια Αντι-2004, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Πρωτοβουλία Αγώνα, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Συσπείρωση Φοιτητών ενάντια στην Ολυμπιάδα, Ομάδα VIRUS, Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενοι Μηχανικοί, Αριστερή Ριζοσπαστική Παρέμβαση στις γειτονιές του Πειραιά, Αριστερή Αυτόνομη Συσπείρωση στο Χαλάνδρι, Παρέμβαση Πολιτών Ηλιούπολης, Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου, Αριστερό Σχήμα Νίκαιας, Αριστερό Σχήμα Ίλιου.

ΕΠΟΧΗ 4-1-2004

επιστροφή στην αρχή

Οχι στο προμελετημένο έγκλημα
Του ΜΕΝΙΟΥ*

Στις υπουργικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του “προβλήματος” που συνιστούν τα αδέσποτα ζώα της Αθήνας -αποφάσεις που ουσιαστικά ακυρώνουν τον πρόσφατα ψηφισμένο σχετικό νόμο- αναφέρεται ο αναγνώστης μας κύριος Γιάννης Λιναρδάκης (ζωόφιλος πολίτης, όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται) στην επιστολή που ακολουθεί. Η διεύθυνση του κ. Λιναρδάκη είναι: Ελ. Βενιζέλου 21, Ηράκλειο Αττικής. Η επιστολή του έχει ως εξής:

“Κύριε Διαμαντή.
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις υπουργικές αποφάσεις για τα ζώα, και ειδικά για τα αδέσποτα ζώα, σημειώνω πρόχειρα μερικές απορίες για το έγκλημα που από καιρό έχει αποφασισθεί και τώρα ήλθε η ώρα να εκτελεσθεί.
1. Στο άρθρο 7 παρ. 4 του Ν. 3170 αναφέρεται περιοριστικά ο σκοπός της περισυλλογής αδέσποτων σκύλων. Στο άρθρο 7 παρ. 5 του Ν. 3170 αναφέρονται περιοριστικά οι περιπτώσεις που επιτρέπεται η θανάτωση περισυλλεγμένων αδέσποτων σκύλων. Απορώ λοιπόν, πώς θα είναι νόμιμη η θανάτωση περισυλλεγμένων σκύλων;
2. Πουθενά στον Ν. 3170 δεν επιβάλλεται η περισυλλογή (και μάλιστα η μαζική περισυλλογή) των αδέσποτων σκύλων. Απορώ λοιπόν, ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα μιας τέτοιας ενέργειας; Τα περί ασφάλειας των επισκεπτών λόγω Ολυμπιακών Αγώνων είναι ασφαλώς ανοησίες, αφού και μεγάλοι διεθνείς αγώνες έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα και είκοσι κλασικοί μαραθώνιοι πριν από τον φετινό σκυλοκτόνο εικοστό πρώτο, και αναρίθμητοι ποδηλατικοί γύροι και βέβαια άπειρες κοσμοσυγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, χωρίς ουδέποτε να αναφερθεί ατύχημα ή έστω δυσάρεστο συμβάν με αίτιο αδέσποτο ζώο. Αναρωτιέμαι, τώρα θα συμβεί; Και καλά, τόσο γκαντέμηδες είναι οι υπεύθυνοι για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004; Και αν είναι γκαντέμηδες, δεν φοβούνται μήπως γίνει κανένας μεγάλος σεισμός με τα στάδια γεμάτα κόσμο;
3. Στο άρθρο 7 παρ. 4 του Ν. 3170 αναφέρεται επίσης ότι την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία των περισυλλεγμένων σκύλων έχουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3α του ίδιου άρθρου, δηλαδή, οι δήμοι, οι κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία. Επειδή δεν ξέρω, ερωτώ: Υπάρχει διάταξη που να επιτρέπει στα ζωοφιλικά σωματεία τον συστηματικό έλεγχο σε δημόσιο ή ιδιωτικό (κυρίως) χώρο, στον οποίο εκτελείται δημόσια υπηρεσία, και ιδιαίτερα αν πιθανολογείται η τέλεση σε αυτόν τον χώρο παράνομων πράξεων;
4. Πιστεύω πως οι υπουργικές αποφάσεις, αν δεν είναι τελείως παράνομες, είναι οριακά νόμιμες και πάντως εκτός του πνεύματος του Ν. 3170, που από τη διατύπωση της παραγράφου 4 του άρθρου 7 είναι φανερό πως με την περισυλλογή αποβλέπει στην εξασφάλιση της υγείας των σκύλων και όχι στον χρόνιο εγκλεισμό τους. Αν είναι έτσι τα πράγματα, μήπως θα μπορούσε να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή όπου αλλού πρέπει για ακύρωσή τους; Και μήπως η ευρεία δημοσιοποίηση της προσφυγής αυτής (πριν την εκδίκαση και την έκδοση απόφασης) προκαλέσει ηθική καταδίκη (τουλάχιστον, αν δεν είναι δυνατή η ποινική) των πρωταιτίων (υπουργών-δημάρχων) αλλά και κάθε εκτελεστικού οργάνου; Αυτό, επειδή οι εγκληματικές πράξεις είναι κολάσιμες ακόμα και αν γίνονται με την κάλυψη κάποιων συγκυριακών νομικών διατάξεων.
5. Αν δεν είναι η ασφάλεια των επισκεπτών το κίνητρο της μαζικής περισυλλογής των αδέσποτων σκύλων, μήπως είναι κάποιο αθεράπευτο σύμπλεγμα κατωτερότητας που ωθεί τους υπεύθυνους για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην εξαφάνιση των αδέσποτων σκύλων από τους δημόσιους χώρους, ώστε να μην υστερούμε έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων; Αλλά πάλι και αν φανεί ότι υστερούμε γιατί έχουμε πολλούς αδέσποτους σκύλους, θα είναι το μοναδικό ή το σημαντικότερο σημείο υστέρησης; Μήπως δεν υστερούμε και στην οικονομική ανάπτυξη, στην έρευνα, στην παιδεία και σε ένα σωρό άλλους τομείς;
6. Αναφέρθηκε και ότι θα διατεθεί για το λεγόμενο πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολιασμών, 1.000.000 ευρώ. Για σκεφθείτε! Αν οι αδέσποτοι σκύλοι είναι 50.000 άτομα, αντιστοιχούν 20 ευρώ σε κάθε σκύλο. Δεν είναι ένα καταπληκτικό ελληνικό ανέκδοτο;
7. Προβλέπεται, λέει, η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων για την εκπαίδευση και προαγωγή της ζωοφιλίας. Αν καταλαβαίνω, προβλέπεται να χρηματοδοτήσει ο ηθικός αυτουργός της εξόντωσης των ζώων (δηλαδή το υπουργείο Γεωργίας) κάποιους (ποιους άραγε;) για δραστηριότητες για την εκπαίδευση και προαγωγή της ζωοφιλίας. Μήπως χρηματοδοτήσει τους φυσικούς αυτουργούς της εξόντωσης; Μήπως θα κάνουν και κάτι αντίστοιχο των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης; Δεν είναι και αυτό άλλο ένα ελληνικό ανέκδοτο;
* Μερικές παρατηρήσεις:
Κατά το Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης, Ευθανασία είναι ο ανώδυνος θάνατος που προκαλείται ή επισπεύδεται με τη χρήση ιατρικών μέσων, όταν δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.
Αλλά για τους αδέσποτους σκύλους υπάρχει ελπίδα σωτηρίας αν παραμείνουν ελεύθεροι.
Αν εξοντωθούν οι σκύλοι δεν είναι απαραίτητο να εξοντωθεί και η ελληνική γλώσσα ούτε η νοημοσύνη μας.
Η δυνατότητα που παρέχει ο Ν. 3170 για επιβολή της λεγόμενης ευθανασίας στους επικίνδυνους, πάσχοντες από ανίατη ασθένεια ή μη δυνάμενους να αυτοσυντηρηθούν σκύλους, θα είναι το άλλοθι για την εξόντωση του προγραμμένου αριθμού ζώων.Θα είναι βέβαια ένα σαθρό άλλοθι, αφού και ο έσχατος εγκληματίας προβάλλει κάποιο άλλοθι για να δικαιολογήσει τις πράξεις του και, περισσότερο, όταν το άλλοθι αυτό του το παρέχει ο νόμος. Αλλά αλίμονο αν κάθε εγκληματίας γινόταν πιστευτός και δεν τιμωρούνταν.
Οι σκύλοι είναι όντα πιστά αλλά και καλής πίστης. Είναι κρίμα να εξοντωθούν μαζικά για να εξαπατηθούν κάποιοι ξένοι επισκέπτες και να πιστέψουν πως η Ελλάδα είναι η Ουτοπία”.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/01/2004

επιστροφή στην αρχή

ΓΚΑΛΟΠ: 2004: Τι ελπίζουμε, τι φοβόμαστε
Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ
Το υψηλό κόστος και ο φόβος ενός τρομοκρατικού χτυπήματος είναι οι δύο μεγάλες ανησυχίες των πολιτών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ερχόμενου Αυγούστου.

Οκτώ μήνες πριν οι παγκόσμιοι προβολείς στραφούν στην Αθήνα, οι Ελληνες αναγνωρίζουν πόσο σημαντικοί είναι οι Αγώνες για τη χώρα γι' αυτό και απαιτούν να μείνουν έξω από την προεκλογική ατζέντα. Ομως όσο ο χρόνος πλησιάζει, κατεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών τους για τα οφέλη και δηλώνουν απρόθυμοι να γεμίσουν τα στάδια και τα γήπεδα...
Η μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από 11 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2003 από τις εταιρείες MRB - VPRC και Research International σε πανελλαδικό δείγμα 1.876 ατόμων είναι αποκαλυπτική για τα ανάμεικτα συναισθήματα των Ελλήνων. Η άχαρη περίοδος της προετοιμασίας με την Αττική να είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό αλλά και οι επιπτώσεις της διεθνούς τρομοκρατίας επηρεάζουν τη διάθεσή τους.
* Στην πλειονότητά τους (82,3%) οι Ελληνες αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών στην Αθήνα, γι' αυτό και το 85,4% στέλνει μήνυμα στους μονομάχους των εκλογών να μην εμπλέξουν τους Αγώνες στην πολιτική αντιπαράθεση. Οπως αναγνωρίζουν και τις προσπάθειες της χώρας για την προετοιμασία.
* Το 60,8% χαρακτηρίζει το έργο που γίνεται από καλό έως και εξαιρετικό, ποσοστό αισθητά αυξημένο έναντι των προηγούμενων δύο ετών (43% το 2002 και 42,5% το 2001). Ομως στην κλίμακα του αυτοπροσδιορισμού μεταξύ των “ένθερμων υποστηρικτών” και των “έντονα αρνητικών”, η πλειονότητα, (το 54%), επιλέγει μια θέση ενδιάμεση.
* Και οι δείκτες που αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους εξηγούν το γιατί: Το 24,2% τρέμει για το υψηλό κόστος των Αγώνων. Ενας φόβος που αυξάνεται με το χρόνο.
* Αλματώδης η άνοδος και για τον κίνδυνο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Η δημοσκόπηση διεξήχθη το ίδιο διάστημα που εκδηλώθηκαν οι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και οι πολίτες δεν έμειναν απαθείς στο γεγονός.
Το 18,5% ιεραρχεί την πιθανότητα να αποτελέσει στόχο η Ελλάδα της διεθνούς τρομοκρατίας ως το νούμερο δύο πρόβλημα της προετοιμασίας, έναντι 12% το 2001 και 12,8% το 2002. Η τρομοκρατία πέρασε στους δείκτες ψηλότερα και από την ταλαιπωρία που προκαλούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα.
* Εντυπωσιακά στη διετία αυξήθηκε και ο δείκτης (από 3,7% το 2001 σε 6,6% το 2003) για τον κίνδυνο της διαφθοράς με δεδομένα τα τεράστια κονδύλια που δαπανώνται για την προετοιμασία. Ξεπέρασε την ανησυχία για πιθανή εγκληματικότητα ή κακή εικόνα της Ελλάδας από ελλιπή προετοιμασία.
* Οι πολίτες μπορεί πια να μην ανησυχούν για το προφίλ της χώρας και να μην το κατατάσσουν στα “αγκάθια”, αλλά δεν διαβλέπουν και οφέλη. Σημαντική η μείωση (περίπου 3%) όσων προσδοκούσαν βελτίωση της διεθνούς εικόνας μας από τους Αγώνες και ακόμη μεγαλύτερη η απογοήτευση (-9%) για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αύξηση των προσδοκιών παρουσιάζουν μόνο οι δείκτες για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και των υποδομών (19,3% έναντι 14,2% το 2001) αλλά και τη δημιουργία αθλητικών υποδομών (16,9% σήμερα έναντι 13,5% το 2001).
* Την περίοδο των Αγώνων η πλειονότητα των ερωτώμενων, το 67,1%, δηλώνει πως θα βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά μόνο το 43% ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά να παρακολουθήσει από κοντά αγωνίσματα ή τις τελετές.
Μειωμένο ενδιαφέρον εκφράζει το 18,9% των πολιτών, ενώ αρνητικό στην προοπτική είναι το 37,1%.
* Από τη μέχρι τώρα εικόνα πάντως που έχουν διαμορφώσει, το πρώτο έργο που τους έρχεται στο μυαλό όταν αναφέρονται στους Αγώνες είναι το Ολυμπιακό Χωριό και έπονται η Αττική Οδός, η περιφερειακή Υμηττού και το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Εργα δηλαδή που είτε ολοκληρώθηκαν προσφάτως, είτε απασχόλησαν έντονα τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως συνέβη με το Σχινιά στα test events του Αυγούστου.
* Οσο για τον αθλητή που στη συνείδηση των Ελλήνων εκφράζει το ολυμπιακό ιδεώδες; Ο Πύρρος Δήμας στέκει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, με δεύτερο τον Κώστα Κεντέρη και τρίτη -με διαφορά- την Κατερίνα Θάνου. Ο Σπύρος Λούης μετά βίας μπαίνει στη... δεκάδα. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/01/2004

επιστροφή στην αρχή

ΘΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΑ 5,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Παίρνουμε “χρυσό” για τις ολυμπιακές δαπάνες
Του Γ. ΑΓΓΕΛΗ

Η Ελλάδα, η “μικρότερη” στην μεταπολεμική ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων χώρα που ανέλαβε να φιλοξενήσει τους Αγώνες, μπήκε ήδη στην τελική ευθεία για το μεγάλο “ολυμπιακό άλμα”.
Το ότι είναι όμως η μικρότερη χώρα που ανέλαβε μέχρι σήμερα τους Αγώνες δεν την εμποδίζει, όπως δείχνουν και οι “αριθμοί”, να δαπανήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου ΑΕΠ, σε σύγκριση με τις χώρες που έκαναν τους Αγώνες από το 1992 μέχρι και σήμερα.
Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τις επίσημες εκδοχές, θα φθάσει το 4,4% του ΑΕΠ του 2004. Η Ισπανία (Βαρκελώνη 1992) ακολουθεί με 1,6%, η Αυστραλία (Σίδνεϊ 2000) με 1,5% και οι ΗΠΑ (Ατλάντα 1996) με 0,03% του ΑΕΠ.
Από την τσέπη μας
Η Ελλάδα παίρνει και ένα άλλο... “χρυσό” μετάλλιο, καθώς είναι η μόνη χώρα (μαζί με την τέως ΕΣΣΔ) που πληρώνει τους Αγώνες αυτούς κατ' αποκλειστικότητα από τον προϋπολογισμό της...
Το τι θα ωφεληθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μία άλλη... ιστορία, καθώς ακόμα δεν υπάρχει ακριβής υπολογισμός του τι θα “εισπράξει” η εγχώρια οικονομία άμεσα το 2004 ή έμμεσα τα επόμενα χρόνια.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έχει αποφασίσει να ζητήσει από το ΚΕΠΕ να “επικαιροποιήσει” παλαιότερη μελέτη του για τις επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η “παλιά” εκτιμάται ότι δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες εξελίξεις και χαρακτηρίζεται “υπεραισιόδοξη”... Εκείνο που σίγουρα θα εισπράξει η Ελλάδα είναι ότι θα συγκεντρώσει πάνω της την προσοχή των 22 χιλιάδων δημοσιογράφων από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του πλανήτη... Και μόνο το γεγονός αυτό υπολογίζεται ότι μέσω των Αγώνων μπορεί να αναδείξει όλα τα τουριστικά πλεονεκτήματα (αλλά και τα... μειονεκτήματα), ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα μέσα στο 2004, με κορύφωση τους Αγώνες τον Αύγουστο.
Τα επίσημα μεγέθη μιλάνει για συνολικό προϋπολογισμό 6,4 δισ. ευρώ, από τον οποίο τα 4,7 δισ. ευρώ αφορούν τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς έχουν να κάνουν με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και όλα τα έργα υποδομής (μεταφορές, οδικοί άξονες, υπηρεσίες, ασφάλεια κ.λπ.).
Το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ αφορά τον “Αθήνα 2004” και θα καλυφθεί από τα έσοδα των εισιτηρίων, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, των χορηγών κ.λπ. Ανεπίσημα, ωστόσο, το πραγματικό κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 4,7 δισ. ευρώ και θα υπερβεί (ελπίζεται όχι κατά πολύ) τα 5,2-5,4 δισ. ευρώ.
Μέρος των πόρων αυτών, περίπου 1,2 δισ. ευρώ, επενδύεται, μέσω του προγράμματος “Ελλάδα 2004” εκτός λεκανοπεδίου Αττικής, σε έργα, αθλητικά (στάδια), μεταφορών (δρόμοι, κόμβοι, σιδηρόδρομοι, καλλωπισμός πόλεων κ.λπ.), στις τέσσερις ολυμπιακές πόλεις -Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο.
Να μην αποθαρρυνθούν
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι πέραν της κυβέρνησης και η ΔΟΕ ενδιαφέρεται να “συγκρατηθεί” το κόστος των Αγώνων για τον προϋπολογισμό στα προβλεπόμενα επίπεδα, “προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν άλλες χώρες να υποβάλουν υποψηφιότητα για τους Αγώνες στο μέλλον...”.
Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει ενθαρρυνθεί -παρά τις αντίθετες πιέσεις που έχουν ασκηθεί- να καλυφθεί από τις κρατικές υπηρεσίες το πρόσθετο κόστος, π.χ. για την ασφάλεια και να αποφευχθεί η υπογραφή νέων συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες, ιδιαίτερα μετά και τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη. Παρ' όλα αυτά το κόστος της “ασφάλειας” των Αγώνων από 650 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα υπολογίζεται ότι θα ανέβει στα 800-820 εκατ. ευρώ... ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 04/01/2004

επιστροφή στην αρχή

Τουλάχιστον ξαναθυμηθήκαμε το περιβάλλον ... Διδάγματα από την τροπολογία Πάχτα
Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

Μπορεί να έχει και ένα θετικό στοιχείο η υπόθεση της “τροπολογίας Πάχτα”. Τάραξε τα νερά και δίνει την ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο η ανάγκη να συζητιούνται στην προεκλογική περίοδο θέματα πολιτικής, να είναι πολιτική η συζήτηση και η αντιπαράθεση και όχι “παρέλαση”, κυρίως διά των τηλεοπτικών καναλιών, με τις “πορείες” προς τον λαό νυν και μελλοντικών αρχηγών, με τους “ωραίους αγώνες”, με τα χαμόγελα, με τα κασκόλ, με λόγια όπως “ανανέωση” και “αλλαγή” ή “νέα αλλαγή”.
Στο κέντρο ακριβώς της πολιτικής και της ανάγκης για συζήτηση ουσίας βρίσκεται το τεράστιο πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την περίφημη πολιτική της ανάπτυξης -την οποία κυρίως επικαλείται η κυβέρνηση- και με τη διαπλοκή.
Αξονας της κυβερνητικής πολιτικής και μοχλός της προσπάθειάς της για έργα είναι η ανάπτυξη και ο ρυθμός ανάπτυξης, που θα μπορέσουν να προσελκύσουν κεφάλαια, να γίνουν επενδύσεις, οι οποίες έχουν φθάσει σε μηδενικό επίπεδο. Εν ονόματι αυτής της ανάπτυξης η πολιτεία της κυβερνητικής δραστηριότητας έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια επιδόσεις “ζηλευτές”, που στηρίζονται στη λογική και την πρακτική που ακολουθείται, να εκποιείται η δημόσια περιουσία, να ξεπουλιέται, όπως έχει καταγγελθεί επανειλημμένα, κυρίως από την Αριστερά και οικολογικές κινήσεις, ο πλούτος της χώρας, τα δάση, οι ακτές, οι παραλίες, μοναδικές σε φυσικό κάλλος περιοχές, όλα αυτά που αποτελούν “φιλέτα”. Και μέσω της εκποίησης ακολουθείται εισπρακτική πολιτική για να συλλέγονται πόροι, οι οποίοι πηγαίνουν να κλείσουν τρύπες και χαντάκια που μένουν ανοιχτά κατά την εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού.
Μέθοδος που ακολουθείται είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι νόμοι και οι τροπολογίες που ψηφίζονται από τη Βουλή, δηλαδή από την κυβερνητική πλειοψηφία (αλλά και με τη συνδρομή της Ν.Δ. ορισμένες φορές) και σε αρκετές περιπτώσεις για να παρακάμψουν τον σκόπελο που λέγεται Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θέτει φραγμούς, υπερασπιζόμενο το Σύνταγμα και το περιβάλλον, καθώς και τα εμπόδια που βάζουν αρμόδιες υπηρεσίες, π.χ. δασικές, Πολεοδομία και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Η “υπόθεση Πάχτα” δεν είναι μια περίπτωση που προέκυψε ξαφνικά και δεν είναι μεμονωμένη. Εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει και ακολουθεί η κυβέρνηση. Στο προχθεσινό φύλλο της “Ε” (27.1.2004) ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Ευ. Αποστόλου αποκαλύπτει ότι “η ουσία της τροπολογίας είναι η επανενεργοποίηση της παρ. 1 του άρθρου 6 του χουντικού Ν.Δ. 69/1968, με το οποίο αποχαρακτηρίζονταν 17.000 στρέμματα εδαφών δασικού χαρακτήρα”. Εδώ και ένα χρόνο εκκρεμεί στις αρμόδιες υπηρεσίες η υπόθεση του αποχαρακτηρισμού του συνόλου της έκτασης, αλλά και η κυβέρνηση και ο κ. Πάχτας, για λόγους που μόνον οι ίδιοι γνωρίζουν, δεν είχαν την υπομονή να περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Δεν ενήργησε αυτοβούλως ο κ. Πάχτας. Από το 1996 έχει δεθεί νομοθετικά ο έλεγχος του νομοθετικού έργου με την επίβλεψη (και καθοδήγηση) του γραφείου του αυστηρού πρωθυπουργικού συστήματος, στο πλαίσιο του περίφημου εκσυγχρονισμού και της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος θύμισε προχθές αρκετές περιπτώσεις “εγκλημάτων” εις βάρος του περιβάλλοντος και εκχωρήσεων δημόσιας γης στα ιδιωτικά συμφέροντα: Κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου επί των δημοσίων κτημάτων περιοχών εντός σχεδίου, παραχώρηση 115 στρεμμάτων από τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, νόμος για την αγροτική γη, αποχαρακτηρισμός δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, παραχωρήσεις αιγιαλού στο Λαγονήσι και κοινόχρηστων χώρων στο Θων, παραχώρηση 50 στρεμμάτων δάσους στον Καρέα. Και μέσα σ' όλα, η περίφημη Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε., την εισαγωγή της οποίας στο Χρηματιστήριο με χαμηλή τιμή, για να πουληθεί μισοτιμής, φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ ο δασοκτόνος νόμος έχει ανοίξει πολλούς δρόμους για τη λεηλασία και τη “δολοφονία” του περιβάλλοντος.
Με πράξεις ουσιαστικά αυθαίρετες και υπό την κάλυψη της “νομιμότητας”, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, εκχωρήθηκε το Στάδιο Καραϊσκάκη για το ανακαινισμένο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ολυμπιακού, με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις προχώρησε η άδεια για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, σε βαθμό που η Βουλή έγινε ακόμη και πολεοδομικό γραφείο έκδοσης της οικοδομικής άδειας εις βάρος του ρυθμιστικού σχεδίου και του αναγνωρισμένου οικισμού, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις ανέγερσης με σεβασμό στην ιστορία, ενώ νέο έγκλημα είναι καθ' οδόν, με τη βάναυση επέμβαση στο περιβάλλον στο Γουδί για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Δυστυχώς, φαίνεται πως το έγκλημα δεν είναι στιγμιαίο. Εντάσσεται στην αρχή της χωρίς αρχές και άναρχης ανάπτυξης εν ονόματι τής αξιοποίησης του πλούτου και της αμφιλεγόμενης αύξησης της απασχόλησης. Και τηρείται αιδήμων σιγή όταν, παρά την ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεχίζονται καθαρά παράνομα έργα, όπως το κτίριο Τύπου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Αν αναλογισθούμε την εγκατάλειψη και την αλόγιστη εκμετάλλευση υδάτινων πόρων, την καταστροφή οικοσυστημάτων και περιοχών (λιμνών κ.λπ.) φυσικού κάλλους, τη μόλυνση από απόβλητα ποταμών και λιμνών, τη μόλυνση θαλασσών, μπορούμε με θλίψη να διαπιστώσουμε ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά και μεθοδικά η εγκληματική επέμβαση στο περιβάλλον.
Πρόσφατα, μέσα στη δίνη της “υπόθεσης Πάχτα”, ο νέος (υποψήφιος ακόμη) αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία, μιλώντας στο Αγρίνιο, να διακηρύξει τη νέα πολιτική για τη γεωργία, που περιλαμβάνει περιβαλλοντικές αξίες μέσω της προώθησης της βιοτεχνολογίας και της γενετικής, πράγμα που μπορεί άνετα να μεταφρασθεί ότι η νέα ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος τάσσεται υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων στη γεωργία.
Είναι ευτύχημα ότι, επιτέλους, έγινε πανελλήνιο θέμα η καταστροφή και παράλληλα η υπεράσπιση του περιβάλλοντος σε περιοχές μακριά από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Μπορεί να αποτελέσει η περίπτωση της Σιθωνίας απαρχή για επανεξέταση της “περιβαλλοντικής” πολιτικής της κυβέρνησης; Μπορεί να αναγκάσει την επίδοξη για άνοδο στην εξουσία Ν.Δ. να παρουσιάσει τα χαρτιά της για την προστασία, έστω τώρα, του περιβάλλοντος σε πανελλαδική κλίμακα; Ευτυχώς, υπάρχουν νησίδες αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες (όχι παντού) και από τις οικολογικές και αριστερές κινήσεις.
Το δυστύχημα είναι ότι έχει επικρατήσει σιγά σιγά η λογική, όχι απλώς του κέρδους, όχι μόνο της αισχροκέρδειας εν ονόματι της ανάπτυξης, αλλά η λογική της κονόμας, του ξεπουλήματος. Γι' αυτό το έγκλημα είναι διαρκές.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2004

επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Ενα μαζικό κίνημα με έργο και όραμα
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι από τις πλέον παλαιότερες, αλλά και δραστήριες κινήσεις πολιτών της Αττικής. Η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού ξεκίνησε τη δράση της το 1991 και έχει καταφέρει να συσπειρώσει δημοτικές παρατάξεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες.

Η Μαριλένα Ιατρίδου, από τα πιο δραστήρια μέλη της επιτροπής, θα μπορούσε να μιλάει επί ώρες για τα επιτεύγματα της συντονιστικής. “Η πρώτη επιτυχία ήρθε το 1993, όταν αποτρέψαμε τη δημιουργία νυχτερινού κέντρου στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Στη συνέχεια συμβάλαμε στη μαζική κινητοποίηση στο Φάληρο που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του σχεδίου εγκατάστασης καζίνο στο Φλοίσβο. Ασκώντας πολιτική πίεση και δίνοντας στο θέμα δημοσιότητα, πετύχαμε να κατεδαφιστούν δύο νυχτερινά κέντρα στο Παλαιό Φάληρο”, εξηγεί η κυρία Ιατρίδου.
Οσον αφορά τα ολυμπιακά έργα, “καταφέραμε να μην κατασκευαστεί τεχνητό νησί στην παραλία του Ελληνικού, πιέσαμε ώστε να γίνουν μόνο δύο από τα 12 αρχικά προγραμματισμένα γήπεδα στον Φαληρικό όρμο και αποτρέψαμε την κατασκευή δύο ανισόπεδων κόμβων στον Αλιμο.
Το 2000 καταφέραμε να ματαιώσουμε τα σχέδια της παραχώρησης του χώρου του ιπποδρόμου στην Κόκκαλη, όπως και την κατασκευή υπερυψομένου αυτοκινητόδρομου στο Π. Φάληρο και τον Αλιμο.
Τέλος, πρωτοστατούμε στις ενέργειες προκειμένου να μην εισαχθεί η ΕΤΑ ΑΕ στο Χρηματιστήριο.
Ολα αυτά γίνονται με προσφυγές, ημερίδες, οικολογικά χάπενινγκ, συζητήσεις και ενημέρωση τόσο του κόσμου όσο και διαφόρων φορέων. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει γίνει διπλωματική εργασία στο Πολυτεχνείο, με θέμα το πώς παρεμβαίνει το μαζικό κίνημα στην πολεοδομία της περιοχής”, επισημαίνει. Για επικοινωνία: 210-8944564, 210-9828999, 6937713389. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/01/2004

επιστροφή στην αρχή

Yπαγορευμένα έργα

Eπαναφορά των Oλυμπιακών Aγώνων στο μέτρο και την αρμονία που τους αρμόζει και εγκατάλειψη του κερδοσκοπικού γιγαντισμού τους, επαγγέλθηκε η κυβέρνηση, όταν η Aθήνα επελέγη ως διοργανώτρια πόλη. Δυστυχώς, όταν ήρθε η ώρα της πράξης, οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν και οι επιλογές σφραγίσθηκαν από έργα που φέρουν το στίγμα της μεγαλομανίας, της επίδειξης και της άνευ λόγου πολυτέλειας.

Aποφασίσθηκε η εκτέλεση έργων πολλαπλάσιων από όσα πραγματικά χρειάζονταν, προτιμήθηκαν λύσεις άκρως πολυδάπανες, μεγαλεπήβολες – σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τόσο σύνθετες, ώστε να προσεγγίζουν τα όρια τεχνικής ικανότητας κατασκευής τους.

Aυτές οι επιλογές δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα αλαζονικής “ύβρεως” της “ισχυρής Eλλάδας” των κυβερνώντων ή του αρχοντοχωριατισμού τους. Tις επέβαλαν πολύ πιο πεζοί και κερδοφόροι λόγοι:

H μελέτη των έργων αυτών έγινε ουσιαστικά καθ’ υπαγόρευσιν των κατασκευαστών, με καθοριστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τελευταίων.

H πολιτική ηγεσία, δέσμια των κύκλων αυτών μέσω πολλαπλών ιμάντων διαπλοκής, και ο διοικητικός και κρατικός μηχανισμός που είναι βαθύτατα διαβρωμένος σε καίριους αρμούς του από τα ίδια συμφέροντα, όχι μόνο δεν εμπόδισαν, αλλά, αντιθέτως, διευκόλυναν τα μέγιστα την επιβολή των απόψεων κατασκευαστών.

Kατασκευαστών, οι οποίοι από μεν πλευράς τεχνικών ικανοτήτων δεν συγκαταλέγονται βεβαίως μεταξύ των επιφανεστέρων της ηπείρου, από δε πλευράς επιχειρηματικής ηθικής φροντίζουν αποκλειστικά το συμφέρον τους, συχνά χωρίς να ορρωδούν προ μεθόδων που καταστρατηγούν κάθε έννοια κανόνων υγιούς λειτουργίας του ανταγωνισμού, αν όχι και της νομιμότητας.

Tο πρώτο θύμα αυτής της πολιτικής υπήρξε φυσικά η εθνική οικονομία, καθώς πόροι δαπανώνται αφειδώς για έργα μεγάλα, ακριβά και όχι αναγκαία τούτη τη στιγμή, σε αυτήν τη συγκυρία ειδικής οικονομικής κατάστασης που συνεπιφέρει η διοργάνωση ενός τόσο πολυδάπανου γεγονότος, όπως είναι οι Oλυμπιακοί Aγώνες.

Oι συνέπειες του μεγαλομανούς σχεδιασμού, οι οποίες απεκρύπτοντο μέχρι τώρα, αρχίζουν πλέον να γίνονται ορατές. H κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή στεγάστρου στο κολυμβητήριο του OAKA, διεμήνυσε ότι δεν προλαβαίνει να το κατασκευάσει μέχρι τους αγώνες και έτσι αναζητείται λύση εκτάκτου ανάγκης. H εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της Mαραθώνιας Διαδρομής κηρύχθηκε έκπτωτη. H κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει τον θόλο του Kαλατράβα για τον σταθμό της Nεραντζιώτισσας, όπου θα συνδέονται ο ηλεκτρικός και ο προαστιακός σιδηρόδρομος και στο YΠEXΩΔE έχουν αποφασίσει να προτιμήσουν άλλο σχέδιο που έχουν εκπονήσει Γάλλοι μελετητές. H Παγκόσμια Oμοσπονδία Yγρού Στίβου έχει ήδη στείλει τρεις επιστολές, με τις οποίες διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις στο Oλυμπιακό Kολυμβητήριο. H ΔOE ανησυχεί για το τραμ, ενώ πολλοί απορούν αν θα είναι έτοιμος στην ώρα του ακόμη και ο περίφημος θόλος Kαλατράβα στο Oλυμπιακό Στάδιο...

Aς ελπίσουμε ότι στο τέλος θα σωθεί τουλάχιστον η αξιοπρέπεια της χώρας. Tο αντίτιμο, όμως, της προθυμίας της κυβέρνησης να υποταχθεί στις επιθυμίες εκτέλεσης υπερφίαλων ή άκαιρων έργων καθ’ υπαγόρευσιν των διαπλεκομένων κατασκευαστών, θα είναι οπωσδήποτε βαρύτατο για τον ελληνικό λαό.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100103_17/02/2004_94156

επιστροφή στην αρχή

Σιντριβάνια... χαβούζες Όσα δεν ξηλώθηκαν έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης

Θύματα των έργων που γίνονται στην Αθήνα έχουν πέσει τα σιντριβάνια της πόλης. Αρκετά από αυτά “ξηλώθηκαν”, άλλα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ ακόμα και εκείνα που συνεχίζουν να υπάρχουν είναι εγκαταλελειμμένα και βρώμικα.

Τα δύο μεγάλα σιντριβάνια που βρίσκονταν επί της Λεωφόρου Καλλιρρόης “ξηλώθηκαν”. Αυτά στις Πλατείες Βικτωρίας και Συντάγματος, καθώς και στη Φωκίωνος Νέγρη σταμάτησαν να λειτουργούν. Το σιντριβάνι στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την Πατησίων έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη χαβούζα. Όσο για αυτό στην Πλατεία Αργεντινής είναι μια μεγάλη άδεια τρύπα. Την ίδια στιγμή που στη Ρώμη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αξιοποίησης και ανάδειξης των 1.100 σιντριβανιών της πόλης, στην Αθήνα μια λέξη μπορεί να περιγράψει την κατάσταση των μετρημένων στα δάχτυλα σιντριβανιών: Μιζέρια.

“Τα έργα που είναι σε εξέλιξη εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων έφεραν αυτή τη κατάσταση”, εξηγεί ο αντιδήμαρχος της Αθήνας κ. Χρόνης Ακριτίδης. “Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, στην Καλλιρρόης έπρεπε να στρωθούν οι γραμμές του τραμ, οι οποίες σχεδιάστηκαν να περάσουν ακριβώς πάνω από τα σιντριβάνια. H Βικτωρίας ανασκάπτεται ολόκληρη, γιατί ανακατασκευάζεται”, συμπληρώνει. Δεν λείπουν και περιπτώσεις ασυνεννοησίας των αρμόδιων φορέων. Το σιντριβάνι της Πλατείας Αργεντινής το κατασκεύασε πριν από λίγα χρόνια ο Δήμος Αθηναίων. Τώρα το γκρεμίζει το ΠΕΧΩΔΕ, γιατί ανακατασκευάζει την πλατεία.

“Γεμάτα σκουπίδια”

Ακόμα και αυτά που εξακολουθούν να λειτουργούν, πάντως, μοιάζουν εγκαταλελειμμένα. “Κανείς δεν ενδιαφέρεται”, λέει ο κ. Ιωάννης Κρέστας, που μένει σε πολυκατοικία της Πλατείας Αιγύπτου - στη διασταύρωση των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Πατησίων. Απέναντι από το μπαλκόνι του βρίσκεται ένα μεγάλο σιντριβάνι, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια. “Για μεγάλο διάστημα ήταν γεμάτο νερό, με φώτα το βράδυ - ήταν πραγματικά μια όαση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το είχαν αφήσει στη τύχη του. Τα νερά ήταν γεμάτα σκουπίδια, βρώμικα και το σιντριβάνι είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης. Τώρα έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη τρύπα, οι σωλήνες σκουριάζουν και μαζεύονται μόνο κάτι περιστέρια”, λέει ο ίδιος. Ο κ. Ακριτίδης λέει ότι έχει σταματήσει προσωρινά η λειτουργία του εξαιτίας των παράλληλων έργων για το φυσικό αέριο και το υπόγειου πάρκινγκ που είναι σε εξέλιξη στη περιοχή.

Το παραδέχονται

Ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων, πάντως, παραδέχεται ότι η λειτουργία των σιντριβανιών είναι προβληματική στην πόλη. Τα περισσότερα από αυτά είχαν κατασκευασθεί επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου - ήταν μαζί με τα κάγκελα στα πεζοδρόμια τα πλέον πολυδιαφημισμένα έργα του. “Δεν έχουμε το κατάλληλο προσωπικό. Το σιντριβάνι θέλει συνεχή συντήρηση, διαφορετικά μετατρέπεται σε εστία μόλυνσης”, λένε τώρα από την Κοτζιά. Για τον λόγο αυτό δεν είναι στα σχέδια του δήμου η δημιουργία νέων σιντριβανιών. http://ta-nea.dolnet.gr/ 10-3-04

επιστροφή στην αρχή

Καταναγκαστικά έργα! Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

Εμειναν μόνο 166 ημέρες. Ή αλλιώς 22 Κυριακές, μ' αυτή των εκλογών. Εμειναν και 24 έργα ατέλειωτα. Κι ένα μετέωρο, αυτό της στέγης Καλατράβα.

Αν ο λαός ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, το στέγαστρο με κάθε κόστος θα τελειώσει. Πολλές καριέρες παίζονται από την έκβασή του και ουδείς θα διακινδυνεύσει να χρεωθεί το ξήλωμα.

Αν πάλι η Ν.Δ. αναδειχθεί κυβέρνηση, θεωρητικά δεν έχει λόγο να το υπερασπιστεί με πάθος.

Πλην όμως, θα το κάνει. Γιατί αλλιώς όχι μόνο θα πληρώσει ρήτρες δισεκατομμυρίων στους εργολάβους αλλά θα πάρει πάνω της και την αποτυχία. Στη Ρηγίλλης λένε πως δεν θα το ρισκάρουν. Αρα το στέγαστρο θα γίνει. Απλώς θα ζούμε μ' αυτό τον εφιάλτη έως την τελευταία στιγμή.

*Η κυβέρνηση, στην τελική ευθεία των εκλογών, προσπαθεί να κλείσει μια - μια τις εκκρεμότητες. Ελβετική εταιρεία ανέλαβε τελικά τη -μεταλλική- κατασκευή του θόλου στο κολυμβητήριο, ενώ η ΕΡΓΟΣΕ έκλεισε οριστικά πίσω της το κεφάλαιο “σταθμός Καλατράβα στη Νερατζιώτισσα” (με ένα κόστος 6-7 χαμένων εκατ. ευρώ) και επιλέγει μια πιο ελαφριά και πρόχειρη κατασκευή.

Οσο για τα υπόλοιπα; Ο Ευ. Βενιζέλος δεσμεύεται ότι έως τα τέλη Απριλίου όλα τα έργα -αθλητικά και μη- θα είναι έτοιμα. Οι αριθμοί που επιδεικνύει (τα ποσοστά ολοκλήρωσης κάθε κατασκευής) ευημερούν. Τα έργα όμως;

*Ακόμη και τα 15 τα οποία στα χαρτιά χαρακτηρίζονται ως “ολοκληρωμένα”, δεν μπορούν αύριο το πρωί να φιλοξενήσουν τους αγώνες.

Είναι μεν έτοιμα τα κτίρια, αλλά χωρίς εξοπλισμό και χωρίς η λειτουργία τους να έχει δοκιμαστεί. “Εδώ σπίτι χτίζεις και, μέχρι να μονταριστεί η λειτουργία του, βγάζει προβλήματα. Στα γήπεδα μπορούμε να μπούμε έτσι;” αναρωτιέται -και λογικά- στέλεχος της οργανωτικής.

*Μέτρο σύγκρισης της Αθήνας δεν υπάρχει, γιατί η Βαρκελώνη επέλεξε να κατασκευάσει όλα κι όλα 8 γήπεδα -κι αυτά λυόμενες κατασκευές- ενώ το Σίδνεϊ συγκέντρωσε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε ένα συγκρότημα, αντί να τα διασπείρει σε 14 δήμους, λογική που ακολούθησε η Αθήνα. Σε γενικές γραμμές πάντως όλες οι προηγούμενες διοργανώσεις ήταν σε καλύτερη μοίρα από μας στα χρονοδιαγράμματα. Και το παράδειγμα είναι ενδεικτικό:

Το Σίδνεϊ τρεις ή τέσσερις μήνες πριν από την τελετή έναρξης είχε πραγματοποιήσει δοκιμαστικές διοργανώσεις και στα 28 αθλήματα, ενώ εμείς έως σήμερα έχουμε τεστάρει τη λειτουργία 12 εκ των 27 αθλητικών έργων.

*Επίσης, κοινό σημείο δεν υπάρχει και στις υποδομές. Στην Αθήνα οδεύουμε προς τους αγώνες μ' ένα δίκτυο ηλεκτρισμού που είναι αμφίβολο -ακόμη και τώρα- αν θα αντέξει την αυξημένη κατανάλωση, καθώς έως σήμερα μόνο 3 από τα 5 μεγάλα προγραμματισμένα έργα αναβάθμισής του έχουν ολοκληρωθεί. Και με μία ΕΥΔΑΠ που στις χιονοπτώσεις δοκιμάστηκε και μάλλον απέτυχε να λειτουργήσει υπό έκτακτες συνθήκες. Οσο για τη χωματερή; Ούτε λόγος. Η εικόνα της ολυμπιακής Αθήνας είναι επίφοβη, αφού εξαρτάται από έναν και μοναδικό ΧΥΤΑ.

*Με δύο λόγια καμία άλλη πόλη που φιλοξένησε τα τελευταία χρόνια αγώνες δεν είχε προβλήματα ανάλογα με τα δικά μας. Και το σημαντικότερο; Καμία άλλη χώρα δεν διενήργησε εκλογές πέντε μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες...

http://www.enet.gr/online/online_p1_articles.jsp?c=112 1/3/04

επιστροφή στην αρχή

Mηχανικοί EYΔAΠ προειδοποιούν Γιωργος Tερζης

Eντονες επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της EYΔAΠ να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση νερού κατά τη διάρκεια των Oλυμπιακών Aγώνων εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Mηχανικών EYΔAΠ. Tο περιεχόμενο τής ανακοίνωσης, που προέρχεται εκ των έσω της Eπιχείρησης, έρχεται να αθροισθεί στους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν αμέσως μετά την κατάρρευση του συστήματος υδροδότησης τις τρεις ημέρες της χιονόπτωσης στην Aττική.

Mάλιστα, ο επιστημονικός σύλλογος υιοθετεί πλήρως το ρεπορτάζ που κατέγραψε την “επόμενη του χιονιά” η “K” αποδίδοντας τα προβλήματα υδροδότησης στα εν εξελίξει έργα αναβάθμισης των διυλιστηρίων Aχαρνών και Γαλατσίου. “Oι μονάδες δεν λειτουργούσαν στο σύνολο της διυλιστικής τους ικανότητας, πράγμα απολύτως φυσιολογικό και δικαιολογημένο” επισημαίνουν οι απασχολούμενοι μηχανικοί της Eπιχείρησης, προσθέτοντας ότι η EYΔAΠ είχε αντιμετωπίσει “επιτυχώς και χωρίς καμιά διακοπή ανάλογες καταστάσεις”.

Aντί της απόδοσης ευθυνών στους πολίτες και την εικόνα “αλληλοαναίρεσης” που παρουσίασαν τα στελέχη της EYΔAΠ, ο Σύλλογος Mηχανικών στην Eπιχείρηση διερωτάται “γιατί οι υπεύθυνοι δεν πληροφόρησαν έγκαιρα τους καταναλωτές ότι λόγω της ανακαίνισης η παραγωγή πόσιμου νερού δεν θα μπορούσε να καλύψει ομαλά την αυξημένη ζήτηση” ώστε να περιορισθούν και να ελεγχθούν τα προβλήματα. Eπιπλέον, και με δεδομένη την αδυναμία που παρατηρήθηκε, ζητεί να πληροφορεί εάν και για ποιο λόγο καθυστερεί η ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης και κατασκευής νέου υδραγωγείου αλλά και τις αιτίες που δεν έχει προωθηθεί η κατασκευή δεξαμενών “ασφαλείας” στην ανατολική Aττική. Tέλος, επιτίθεται στη διοίκηση της επιχείρησης ως “υπεύθυνης για την έλλειψη στρατηγικής, τις καθυστερήσεις στα έργα και τη διάλυση των υπηρεσιών” ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, παραιτήσεις δεδομένου ότι, όπως επισημαίνεται, “η γενναιότητα και η ανάληψη ευθυνών είναι επιβεβλημένες”.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_67536_03/03/2004_95736 3/3/04

 επιστροφή στην αρχή

Eγγραφη δέσμευση εργολάβων OAKA Tου Φωτη Kολλια

Eντολή για άμεσο ξεκαθάρισμα της κατάστασης που επικρατεί στο συγκρότημα του Oλυμπιακού Σταδίου (OAKA) και ειδικότερα για τον θόλο Kαλατράβα και το σκέπαστρο του Kολυμβητηρίου έλαβε χθες από τον πρωθυπουργό K. Kαραμανλή η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. H κ. Πετραλιά επισκέφθηκε το πρωί τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια πήγε στο Oλυμπιακό Στάδιο όπου διαπίστωσε από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στα ουκ ολίγα εργοτάξια που βρίσκονται ακόμα ανοικτά. Eξαιτίας της σύγχυσης που επικρατεί όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα των έργων στο OAKA, μέσα στις επόμενες ημέρες οι κατασκευαστές θα κληθούν σχεδόν να... ορκιστούν, καθώς θα καταθέσουν εγγράφως δεσμευτικές ημερομηνίες παράδοσης.

“Kινούμαστε σε οριακή τροχιά και η όποια καθυστέρηση θα είναι καθοριστική. Xρειάζεται απ’ όλους περίσσευμα θέλησης και προσπάθειας”, δήλωσε μετά τη χθεσινή επίσκεψη η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, η οποία έχει ζητήσει τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών. Xθες, πάντως, τα στελέχη της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το σκέπαστρο, με βάση τη μελέτη Kαλατράβα, είπαν στην κ. Πετραλιά ότι σύμφωνα με τα τελευταία χρονοδιαγράμματα, που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, το σκέπαστρο θα παραδοθεί στις 20 Iουλίου. Δηλαδή πολλές εβδομάδες αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό και τρεις εβδομάδες μετά το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση και προέβλεπε την παράδοση του έργου στα τέλη Iουνίου. Oι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας υποστήριξαν ότι θα μπορούν να γίνουν πρόβες για την τελετή έναρξης από τις αρχές Iουλίου, αλλά το άγχος των αρμοδίων συνδέεται με τον ελάχιστο χρόνο που απομένει μέχρι την τελετή έναρξης της 13ης Aυγούστου. Mέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες πρέπει να εγκατασταθούν όλα τα απαραίτητα συστήματα για τις τελετές, τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, κ.λπ. Πάντως, η ολίσθηση του σκεπάστρου Kαλατράβα στην τελική του θέση θα ξεκινήσει στις 18 Aπριλίου και θα διαρκέσει 15 ημέρες. Σύγχυση εξακολουθεί, πάντως, να επικρατεί για το σκέπαστρο του Oλυμπιακού Kολυμβητηρίου, καθώς ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής. H κ. Πετραλιά δήλωσε ότι το έργο θα προχωρήσει με βάση τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος προέβλεπε ότι η ομοσπονδία της κολύμβησης θα προωθήσει την κατασκευή σε συνεργασία με ελβετική εταιρεία και εγχώριους υπεργολάβους. Tο έργο πρέπει να ανατεθεί με διαδικασίες εξπρές, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές στα υλικά, ώστε να διευκολυνθεί η επιτάχυνση των εργασιών.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_248385_18/03/2004_97718

Τελεσίγραφο για το ΟΑΚΑ

Ώρα μηδέν για τα ολυμπιακά έργα! Το ερχόμενο Σάββατο κρίνεται το μέλλον του έργου στο ΟΑΚΑ βάσει της μελέτης Καλατράβα, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους με την ολυμπιάδα υπουργούς άμεσες και δραστικές λύσεις για τα προβλήματα των καθυστερήσεων. Προβλήματα που εντόπισαν όλοι οι υπουργοί σε αυτοψίες στα ολυμπιακά έργα.

Με έντονη δυσφορία για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών στο έργο του ΟΑΚΑ, η αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά απευθυνόμενη στους αναδόχους, στους τεχνικούς συμβούλους και τους εκπροσώπους της “Αθήνα 2004”, είπε ότι “κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώσει το κύρος της χώρας” και ζήτησε να βρεθεί μέσα σε δύο ημέρες κοινά αποδεκτή ημερομηνία παράδοσης του έργου, αλλά και εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σε γενικές γραμμές έμεινε ικανοποιημένος από την πορεία των έργων στο Ελληνικό, ωστόσο, διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον περιβάλλοντα χώρο.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο υπουργός Μεταφορών για το έργο του τραμ αφήνοντας αιχμές για την ενημέρωση που έως τώρα είχε την πορεία κατασκευής, ενώ προειδοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι δεν θα ανεχτεί άλλες ολιγωρίες και καθυστερήσεις.

http://www.express.gr/showarticle.php?article=50324&categ=2&lang=1

Mε το μαχαίρι στο λαιμό τα έργα 2004 Aγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο, συσκέψεις Kαραμανλή, Σουφλιάς - Λιάπης στα εργοτάξια και το ΠAΣOK ζητεί τα ρέστα...

Eν έτει 1997, η συντριπτική πλειονότητα των Eλλήνων πανηγύριζε για την ανάληψη της διοργάνωσης των Oλυμπιακών Aγώνων, το εγχείρημα που αποκλήθηκε “εθνική υπόθεση”. Aυτήν την εθνική υπόθεση είχαν αναλάβει να φέρουν εις πέρας οι έως χθες υπουργοί του ΠAΣOK, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να “τρέχουμε αγωνιωδώς για να προλάβουμε”. Mόλις χθες, στο “παρά πέντε” έναρξης των Aγώνων, ο υπουργός ΠEXΩΔE κ. Γ. Σουφλιάς, συμπυκνώνοντας την οριακή κατάσταση, τα ασφυκτικά μικρά περιθώρια, και με ορατό τον κίνδυνο να εκτεθεί διεθνώς και ανεπανόρθωτα η χώρα, δήλωνε ότι “πολλά έργα θα τελειώσουν την τελευταία στιγμή και με την ψυχή στο στόμα”. H λακωνική αυτή διαπίστωση αποτελεί και το μέγα άγχος της νέας κυβέρνησης, που καλείται τώρα σε ελάχιστο χρόνο, να διορθώσει λάθη, παραλείψεις και αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Συσκέψεις επί συσκέψεων υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού κ. K. Kαραμανλή λαμβάνουν χώρα, με μείζον ζητούμενο: λύσεις εδώ και τώρα, αποφάσεις, άμεσα αποτελέσματα ώστε την τελική ώρα η εικόνα που θα “εκπέμψει” η Eλλάδα σε όλον τον κόσμο να είναι η καλύτερη δυνατή.

Eνδεικτικά στο μέτωπο των έργων:

- Eντολή για άμεσο ξεκαθάρισμα της κατάστασης που επικρατεί στο συγκρότημα του Oλυμπιακού Σταδίου (θόλος Kαλατράβα και σκέπαστρο Kολυμβητηρίου) έλαβε η κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά από τον πρωθυπουργό. Kινούματε σε οριακή τροχιά, δήλωσε η ίδια.

- Πρόσθετες πιστώσεις θα ζητήσει ο κ. Σουφλιάς για τη διαμόρφωση του πρασίνου και του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων στο Eλληνικό, όπου η κατάσταση είναι θλιβερή.

- Kυριολεκτικώς στο “κόκκινο” βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του τραμ όπως διαπίστωσε ο υπουργός Mεταφορών κ. Mιχ. Λιάπης, ενός έργου που ολοκληρωνόταν μόνο στα χαρτιά...

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώην υπουργοί Eυάγ. Bενιζέλος και Bάσω Παπανδρέου επεχείρησαν να διασκεδάσουν την πραγματικότητα κάνοντας λόγο για “μικροκομματικά ανακλαστικά”, ωστόσο η λίστα εκκρεμοτήτων της ΔOE, τούς εκθέτει. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_248385_18/03/2004_97719

Kριτική ΠAΣOK γι’ αυτά που οι ίδιοι δεν έπραξαν

Στην αντεπίθεση επιχείρησαν να περάσουν χθες οι υπουργοί και τα στελέχη του ΠAΣOK που είχαν την κύρια ευθύνη της ολυμπιακής προετοιμασίας, εν μέσω των δηλώσεων από τη νέα κυβέρνηση για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις σε έργα ή δράσεις για τους Aγώνες. Σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε η πρώην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και η πρώην υπουργός ΠEXΩΔE Bάσω Παπανδρέου, επαναλήφθηκαν οι γνωστές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα έργα “είτε έχουν τελειώσει είτε θα παραδοθούν σύντομα και εντός χρονοδιαγραμμάτων”. Mάλιστα, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Eυαγ. Bενιζέλος ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να “αποβάλει τα μικροκομματικά αντανακλαστικά” και να μην προσπαθεί να επωφεληθεί από το έργο των προκατόχων της.

Bεβαίως, δεν έχουν την ίδια εικόνα ούτε η ηγεσία της ΔOE, που ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα στην Aθήνα με μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων, ούτε οι νέοι υπουργοί, οι οποίοι δεν κρύβουν το άγχος τους σε κάθε επίσκεψη σε εργοτάξιο ολυμπιακών έργων. O κ. Bενιζέλος συνέχισε να επικαλείται τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία -όπως επισημαίνουν οι μηχανικοί- “έχουν μεταβληθεί τόσες φορές ώστε καθίστανται αναξιόπιστα”. “Γιατί να υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση ένα χρονοδιάγραμμα που είναι εικονικό, όπως συνέβη για παράδειγμα στη Mαραθώνια Διαδρομή ή στον προαστιακό σιδηρόδρομο;” υποστηρίζουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Γι’ αυτό και όλα τα χρονοδιαγράμματα επανεξετάζονται προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα των έργων.

O πρώην υπουργός Πολιτισμού απέδωσε, πάντως, τις συνεχείς μεταβολές στους χρόνους παράδοσης αρκετών έργων σε “διαρθρωτικές ελλείψεις”, προσθέτοντας ότι “το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι για τους Oλυμπιακούς Aγώνες, να είμαστε έτοιμοι για τα δοκιμαστικά γεγονότα και να έχουμε ένα επίπεδο προετοιμασίας το οποίο είναι ικανοποιητικό με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές που εφαρμόζει η ΔOE”.

“H χαρά των εργολάβων”

H κ. Παπανδρέου προχώρησε ακόμα περισσότερο και έφτασε μέχρι του σημείου να υποστηρίξει ότι “εάν συνεχιστεί αυτή η τοποθέτηση περί καθυστερήσεων, αυτό είναι η χαρά των εργολάβων, διότι θα ζητήσουν συμπληρωματικές συμβάσεις”. H νέα κυβέρνηση καλείται, πάντως, να προωθήσει πλήθος συμπληρωματικών συμβάσεων που είχαν συμφωνηθεί επί της περιόδου που ο κ. Bενιζέλος και η κ. Παπανδρέου είχαν την εποπτεία των ολυμπιακών έργων.

H πρώην υπουργός ΠEXΩΔE παραδέχθηκε ότι ο ανάδοχος του πρώτου τμήματος της Mαραθώνιας Διαδρομής είχε προβλήματα από τα τέλη Δεκεμβρίου 2003, χωρίς να εξηγήσει γιατί οι αρμόδιοι άρχισαν τις διαδικασίες αντικατάστασης του αναδόχου (σε ένα έργο που ήταν ήδη καθυστερημένο) δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στα μέσα Φεβρουαρίου. Για τα έργα στον Tύμβο, που ήταν η αιτία ανταλλαγής ανακοινώσεων με τον κ. Γ. Σουφλιά, δήλωσε (παρουσιάζοντας και σχετικό έγγραφο) ότι στις 26 Φεβρουαρίου είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία διαχωρισμού του έργου σε δύο υπο-έργα έτσι ώστε να επιταχυνθεί με την ανάθεση ενός τμήματος σε άλλο εργολάβο.

Περί Kαρτάλη

O κ. Bενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει περισσότερο εξειδικευμένη πληροφόρηση για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας, αλλά περιορίζεται στην καλλιέργεια αρνητικού κλίματος όσον αφορά τα έργα. O ίδιος επανέφερε το θέμα του πρώην γενικού γραμματέα Oλυμπιακών Aγώνων K. Kαρτάλη, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου, χωρίς να μιλήσει. O κ. Kαρτάλης παραιτήθηκε, κατά πληροφορίες, με εντολή του πρώην πρωθυπουργού K. Σημίτη, παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνησή του είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του. Kατά τον κ. Bενιζέλο, “ενώ είπαμε ότι ο κ. Kαρτάλης, ο οποίος δεν έχει τη βουλευτική ιδιότητα και δεν υπόκειται σε κοινοβουλευτικά ασυμβίβαστα, μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εμπειρογνώμονας είτε της Oργανωτικής Eπιτροπής είτε της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής, δεν είχαμε κάποια συνέχεια ή κάποια αξιοποίηση αυτής όλης της προσφοράς”.

Tέλος, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι αν δεν προχωρήσει, με το σημερινό σχέδιο, το νέο Mουσείο της Aκρόπολης, τότε δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ και θα χαθεί ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα της Eλλάδας για την επιστροφή των Eλγινείων Mαρμάρων.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_248733_18/03/2004_97715

επιστροφή στην αρχή

ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ Θα μείνουν οι 293 ηλεκτρονικοί...χαφιέδες;

Θα μας παρακολουθούν στους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά όχι και μέσα στα σπίτια μας. Η κυβέρνηση αποφάσισε και τοποθετεί τελικά 293, μη περιστρεφόμενες, κάμερες στους δρόμους της Αθήνας στο πλαίσιο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ανακοίνωσε από του βήματος της Βουλής ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος, απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, δεν απέκλεισε να συνεχιστεί η χρήση τους και μετά τους Αγώνες. "Η πρόθεση της Αστυνομίας", είπε, "είναι να χρησιμοποιήσει αυτές τις κάμερες, όμως υπάρχει μια παράγραφος στο έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που λέει τα εξής: μέχρι τώρα δεν μας πείσατε εάν θα είναι νόμιμος η χρήση και πώς θα κάνετε τη χρήση. Θα μας δώσετε περισσότερα στοιχεία και μετά θα σας πούμε "ναι" ή "όχι". Αυτό λοιπόν -είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης- θα γίνει μόνο εφόσον έχουμε την έγκριση να προχωρήσουμε στην περαιτέρω χρήση τους".

Προηγουμένως πάντως, επικαλούμενος το υψηλό κόστος, ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε πει πως "δεν είναι δυνατόν, εφόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες προς χάριν της ευταξίας και της ευνομίας, να μη χρησιμοποιηθούν". Προκάλεσε, έτσι, την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ. "Η κυβέρνηση", είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, "πρέπει να πει "όχι" στην παραπέρα χρησιμοποίησή τους. Γιατί τις αγοράσατε; Μπορείτε να τις ενοικιάσετε για τρεις μήνες για τους Αγώνες. Μην επικαλείστε το κόστος και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/05/2004

επιστροφή στην αρχή

Μετά την Ολυμπιάδα ο δακτύλιος θα παραμείνει ολυμπιακός - Ηλεκτρονικά "μάτια" παντού

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με 283 κάμερες, 2.000 ανιχνευτές κυκλοφοριακού φόρτου και 22 πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, φιλοδοξεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να αντικαταστήσει τους σημερινούς τροχονόμους από ηλεκτρονικά "μάτια" και να κάνει ευκολότερη τη ζωή των οδηγών σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Ενα υπερσύγχρονο δίκτυο που θα δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα στους 50 βασικούς δρόμους από την Κηφισιά και την Παιανία έως την παραλιακή, από το Δαφνί και τον Πειραιά έως τον περιφερειακό του Υμηττού και τη Βουλιαγμένη. Από τον ερχόμενο Ιούλιο θα υπάρχει και ειδική ιστοσελίδα με την εικόνα της κυκλοφορίας, ενώ για το μέλλον προβλέπεται να δίνονται οι σχετικές πληροφορίες και μέσω μηνυμάτων SMS.

Το νέο σύστημα με τις κάμερες προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στις 17 Ιουνίου

Το νέο σύστημα προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τις 17 Ιουνίου, να λειτουργήσει με ευθύνη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παρα-ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια να πάρει το "βάπτισμα" σε κανονικές κυκλοφοριακές συνθήκες. Σχεδόν για ένα χρόνο, έως τις 5 Αυγούστου του 2005, θα λειτουργεί με ευθύνη των κατασκευαστών, που θα προχωρούν σε διορθώσεις με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Με αυτά τα δεδομένα, νέες ρυθμίσεις στην κυκλοφορία δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν πριν από το φθινόπωρο του 2005. "Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά", δήλωσε ο Γ. Σουφλιάς κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην "καρδιά" του ηλεκτρονικού συστήματος, αλλά όλες οι ενδείξεις αναφέρουν ότι θα έχουμε διεύρυνση του εξωτερικού, του "μεγάλου" δακτυλίου, αλλά όχι με τη μορφή των μονών-ζυγών.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τόνισε ότι έχει ενημερωθεί η αρμόδια αρχή και παρακολούθησε ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει εγκατασταθεί, το οποίο μπλοκάρει το σύστημα αν κάποιος χειριστής θελήσει να στρέψει τις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες κάμερες σε χώρους κατοικίας.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των φαναριών, κόστους 42,55 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει νέο "στρατηγείο" στο κτίριο του ΟΤΕ στην Πατησίων, όπου βρίσκεται και το παλιό κέντρο ελέγχου της κυκλοφορίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Ολες οι πληροφορίες θα μεταδίδονται με οπτικές ίνες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου δημιουργήθηκε το επιχειρησιακό κέντρο, το ΘΕΠΕΚ. Σε αυτό το χώρο θα βρίσκονται εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων (Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, υπουργεία κ.λπ.), που θα έχουν άμεση πληροφόρηση και θα μπορούν να επέμβουν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους. Το κόστος του ΘΕΠΕΚ ανέρχεται στα 11,74 εκατ. ευρώ, μαζί με τη δεκαετή μίσθωση των απαιτούμενων οπτικών ινών.

Με το νέο σύστημα, όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, έρχονται οι εξής αλλαγές:

* Ρυθμίζεται ο χρόνος των φαναριών ανάλογα με την κυκλοφοριακή εικόνα και έτσι δεν χρειάζεται να παρεμβαίνουν τροχονόμοι που σήμερα διαχειρίζονται την κίνηση χωρίς ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα χρειαστούν τροχονόμοι για την κίνηση του τραμ, αφού το μέσο αυτό έχει προτεραιότητα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβει να δοκιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα.

* Με τις νέες πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων θα δίνονται πολύτιμες πληροφορίες στους οδηγούς, ώστε να αποφασίζουν εγκαίρως για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Θα μπορούν, για παράδειγμα, να γνωρίζουν αν το Σύνταγμα είναι κλειστό, οπότε θα κανονίζουν την πορεία τους.

* Θα εντοπίζονται σε πραγματικό χρόνο όλα τα απρόβλεπτα περιστατικά που επηρεάζουν την κυκλοφορία, όπως ένα παράνομα σταθμευμένο όχημα ή ένα τροχαίο, και θα ειδοποιούνται αυτόματα οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή και με απευθείας συνδέσεις.

Οι ειδικοί του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ θεωρούν ότι τα νέα μέτρα θα φέρουν μικρή βελτίωση της κυκλοφορίας, ενώ ο Γ. Σουφλιάς προανήγγειλε επέκταση του μέτρου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Σχετικά με την "επόμενη ημέρα" οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη δοκιμή του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι ο εξωτερικός δακτύλιος θα επεκταθεί στα όρια του ολυμπιακού δακτυλίου.

Δεν προβλέπεται επιβολή περιοριστικών μέτρων, αφού οι συγκοινωνιολόγοι θεωρούν ότι τα μονά-ζυγά έχουν ξεπεραστεί. Το μέτρο δεν αστυνομεύεται συστηματικά, ενώ έχουν χορηγηθεί πάνω από 150.000 κάρτες ελεύθερης κυκλοφορίας. Επιπλέον οι περισσότεροι κάτοικοι του μικρού δακτυλίου έχουν διπλά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα στάθμευσης.

Ενα σενάριο προβλέπει την επιβολή διοδίων σε επιλεγμένους οδικούς άξονες και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. τις πρωινές ώρες αιχμής. Η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία της κυκλοφορίας, όπως θα διαμορφωθούν μετά την παράδοση όλων των οδικών έργων και την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/05/2004

επιστροφή στην αρχή

ΜΗΝ "ΕΙΔΑΤΕ" ΤΑ 282.000 ΔΕΝΔΡΑ; Στα χαρτιά το πράσινο των 100.000 στρεμμάτων

Στο "κόκκινο" το ...πράσινο αφού, λόγω των χρονικών καθυστερήσεων και των υπερβάσεων των προϋπολογισμών, η πρωτεύουσα χάνει το "στοίχημα" να αποκτήσει νέους πνεύμονες. Οι φυτεύσεις έχουν περιορισμένο χαρακτήρα και γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε είναι ζήτημα αν θα επιζήσουν ώς το φθινόπωρο.

Το μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και της "Αθήνα 2004" τον Σεπτέμβριο του 2001 προέβλεπε ανάπλαση 60 περιοχών και φυτεύσεις σε έκταση 100.000 στρεμμάτων, καθώς και η διαμορφώσεις σε οδικούς άξονες σε μήκος 120 χλμ. Το κόστος των παρεμβάσεων είχε υπολογιστεί σε 84 δισ. δρχ. και περιελάμβανε 282.000 δένδρα, πάνω από 10 εκατ. θάμνους, 56 εκατ. φυτά εδαφοκάλυψης και 15,6 εκ. ανθόφυτα. Από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ελάχιστα πράγματα υλοποιήθηκαν, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη χθεσινή ημερίδα που οργάνωσαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων Εργων Πρασίνου.

"Σε πολλές ολυμπιακές εγκαταστάσεις είχαν γίνει μελέτες για τους χώρους πράσινου, αλλά όταν έφτασε η ώρα της υλοποίησης διαπιστώθηκε ότι τα κονδύλια είχαν τελειώσει για τα έργα", τόνισε ο Γ. Καραντούνιας, αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Στην παρέμβασή του ο μηχανικός Α. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της άρδευσης και αποκάλυψε ότι χάνονται ένα εκατομμύριο κυβικά από το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας και άλλα 20.000 κυβικά από το κέντρο Μεταμόρφωσης, ενώ δεν αξιοποιήθηκαν οι γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ.

Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/05/2004

επιστροφή στην αρχή

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, Του Πάνου Τότσικα

Η Ελλάδα είναι η χώρα που θα διεξάγει τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της (Α.Ε.Π.). Ενώ π.χ. το κόστος των αγώνων της Βαρκελώνης υπολογίζεται στο 1,6% και του Σίδνεϋ στο 1,5% των αντίστοιχων Α.Ε.Π., το κόστος των Ο.Α. της Αθήνας υπολογίζεται στο 4,4% (τουλάχιστον) του Α.Ε.Π.

Κατά τη γνώμη μας, το κόστος των Ο.Α. της Αθήνας το οποίο εμφανίζεται "επισήμως" σε 4,6 δις ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και τετραπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού του φακέλου διεκδίκησης των Αγώνων, ο οποίος ανέρχονταν σε 2,2 δις ευρώ περίπου. Το κόστος αυτό θα πληρωθεί εξ΄ ολοκλήρου από το ελληνικό δημόσιο και σ΄ αυτό δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής "ΑΘΗΝΑ 2004", που ανέρχονται σε 2 περίπου δισ. ευρώ και που θα καλυφθούν από χορηγούς, τηλεοπτικά έσοδα, εισιτήρια κ.λπ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς άλλων, το τελικό κόστος των Ο.Α. του 2004, δεν αποκλείεται να φθάσει στα 12 δις ευρώ (4 τρισ. δρχ.) εφόσον υπάρχουν, σε άσχετους κωδικούς, κονδύλια που αφορούν τους Ο.Α. ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το κόστος για την ασφάλεια των Ο.Α., το οποίο το 2003 ήταν 600 εκ. ευρώ περίπου και φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 1,5 δις ευρώ.

Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις

Ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτινάχθηκε το 2003 στο 105% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π.) ενώ, στον προϋπολογισμό, προβλέπονταν η μείωσή του στο 97,5%

Διάθεση ενός μεγάλου μέρους από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, στην κάλυψη των δαπανών των Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αποτελεί το σωσίβιο για να κλείσει η "μαύρη τρύπα" της Ολυμπιάδας.

Ολοένα και μεγαλύτερη δανειοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ήδη, τον Δεκέμβριο του 2003, η, τότε, ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε και έλαβε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνειο ύψους 1,5 δις ευρώ, για την χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Έργων, ενώ αναζητείται άμεσα άλλο 1,5 δις ευρώ για την κάλυψη των Ολυμπιακών αναγκών.

Συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για βασικές κοινωνικές ανάγκες (παιδεία, υγεία, πρόνοια, απασχόληση, μισθοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων κλπ.), δηλαδή, μείωση του λεγόμενου "κοινωνικού μισθού".

Μεταολυμπιακές ιδιωτικοποιήσεις

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη "...εδώ στην Ελλάδα επιλέξαμε το κρατικίστικο πρότυπο χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν προνοήσαμε εγκαίρως να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια στις υποδομές, πράγμα το οποίο θα ελάφραινε σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος".

Βέβαια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στους αρχικούς στόχους ήταν η λεγόμενη "αυτοχρηματοδότηση" κάποιων Ολυμπιακών Έργων, μόνο που δεν βρέθηκαν ιδιώτες - χρηματοδότες, προφανώς γιατί δεν "μυρίστηκαν" αρκετά κέρδη. Έτσι, το "Ολυμπιακό χωριό" κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, με τα λεφτά των εργαζομένων και με την "συνδρομή", φυσικά, του Ελληνικού Δημοσίου.

Όμως, προκύπτει πλέον το ερώτημα: πως θα συντηρηθούν όλες αυτές οι Ολυμπιακές υποδομές, μετά το τέλος των Αγώνων;

Σύμφωνα με τον προηγούμενο υπουργό Οικονομίας "...πρέπει να αναπληρώσουμε την έλλειψη ιδιωτικής συμμετοχής με μια διαδικασία προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων στην λειτουργία και την αξιοποίησή τους... Μπορούμε να ιδιωτικοποιήσουμε πλήρως ορισμένες υποδομές... διαφορετικά το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των Ολυμπιακών υποδομών σύντομα θα γίνει δυσβάστακτο για τον προϋπολογισμό και ορισμένες απ΄ αυτές ενδέχεται να κινδυνεύσουν να μείνουν ασυντήρητα μνημεία μιας λαμπρής τελετής χωρίς συνέχεια..."

Ωραία λοιπόν! Απαλλοτριώνουμε γη με ειδική - αναγκαστική νομοθεσία και με χρήματα του δημοσίου, κατασκευάζουμε Ολυμπιακά έργα, με χρήματα πάλι του δημοσίου και, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα παραχωρούμε σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, γιατί το δημόσιο δεν μπορεί να τα συντηρήσει...

Λεπτομέρεια: Ένα από τα Ολυμπιακά έργα που προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν είναι και το περίφημο "Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης" (I.B.C.) το οποίο ξεκίνησε με προϋπολογισμό 10 δις δρχ. και τελικά υπολογίζεται ότι στοίχισε 120 δις δρχ. (δηλαδή αύξηση 1200%).

oΥπονόμευση κάθε προσπάθειας για μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη έχουν απορροφηθεί σοβαροί κοινοτικοί πόροι για την συγχρηματοδότηση έργων στην Αττική, ενώ έχει παγώσει η κατασκευή αρκετών έργων στην περιφέρεια, εφόσον ηθελημένα δεν υπήρξε εκταμίευση πόρων από το Γ΄ Κ.Π.Σ. για την περιφέρεια, προκειμένου να πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) οι υπερβάσεις των Ολυμπιακών Έργων που γίνονται στην Αττική.

Επισημαίνεται, ότι ενώ ήδη έχει προχωρήσει αρκετά το Γ΄ Κ.Π.Σ. , η απορρόφηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.) βρίσκεται στο χαμηλό ποσοστό του 15% κατά μέσο όρο και το σημαντικότερο, σε κάποιες από τις φτωχότερες περιφέρειες (Ήπειρο, Β. Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα) η απορρόφηση φθάνει μόλις στον 12 - 13%.

Επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων..

Ήδη σε μια σειρά κλάδους και κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, υπάρχει μια ορατή επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων: αύξηση ωρών απασχόλησης, περικοπή υπερωριακής αμοιβής και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ακόμη και χρησιμοποίηση εντελώς ανασφάλιστων -"παράνομων" ξένων εργατών.

Σε συνάρτηση με την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στα Ολυμπιακά Έργα, βρίσκεται και η μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων: 13 νεκροί οικοδόμοι, έλληνες και ξένοι και εκατοντάδες τραυματισμένοι, αποτελούν τις "παράπλευρες απώλειες" προκειμένου να ολοκληρωθούν στην ώρα τους, Ολυμπιακά Έργα, ή να εισπράξουν οι εργολάβοι - κατασκευαστές το πριμ από την "έγκαιρη" παράδοσή τους (όπως αυτό συνέβη π.χ. στο Ολυμπιακό Χωριό...)ΕΠΟΧΗ 16/5/2004

επιστροφή στην αρχή

Φτάνει πια με τις φόλες!... Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Την ίδια ώρα που οι επίσημοι φορείς, κράτος και, κυρίως, τοπική αυτοδιοίκηση, διαβεβαιώνουν για τις προθέσεις τους υπέρ της προστασίας των ζώων, ένα αποτελεσματικό παρακράτος δρα εναντίον δηλητηριάζοντας ομαδικά σκύλους και γάτες. Το γεγονός ότι 25% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτουν ένα, τουλάχιστον, κατοικίδιο δεν φαίνεται ούτε να τους υποψιάζει για τις επικείμενες αντιδράσεις αλλά ούτε και να τους εμποδίζει...

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έχει αρχίσει. Εχουν μείνει λίγες μέρες για το ραντεβού της χώρας μας με το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του κόσμου.

Οι ιθύνοντες τρέχουν να προλάβουν τη μάχη με το χρόνο και μαζί με αυτούς τρέχουν και οι δήμοι και οι κοινότητες, που πήραν τη σκυτάλη από το υπουργείο Γεωργίας και σύμφωνα με το νόμο (3170/2003) είναι οι αρμόδιοι για την περισυλλογή, τη στείρωση και την αποπαρασίτωση των τετράποδων που κάποιοι εγκατέλειψαν στους δρόμους.

Η κατακραυγή των ζωόφιλων ανά τον κόσμο για την κατάσταση των "συμπαθητικών τετράποδων" στη χώρα μας ανάγκασαν τα πλέον υπεύθυνα χείλη να δηλώνουν υπέρ των αδέσποτων και να μιλούν για την προστασία τους. Την ίδια στιγμή όμως το "παρακράτος" δρα ανενόχλητο. Εδώ και ενάμιση χρόνο χιλιάδες αδέσποτα, αλλά και κατοικίδια βρίσκουν φρικτό θάνατο σε δρόμους, πιλοτές πολυκατοικιών, ακόμη και μονοκατοικίες. Αγανακτισμένοι οι ζωόφιλοι τρέχουν όπως όπως να σώσουν όσα τετράποδα μπορούν. Ενώ οι καταγγελίες διαδέχονται καθημερινά η μία την άλλη.

Με ανοχή

Το οργανωμένο σχέδιο των ανθρώπων που δρουν με την ανοχή των αρμόδιων φορέων έχει βάλει σκοπό να μην κυκλοφορεί ούτε ένα αδέσποτο στις περιοχές διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και από ό,τι φαίνεται το καταφέρνει. Με φόλες, εντομοκτόνα σε υγρή μορφή και άλλα μέσα δεκάδες γάτες και σκυλιά βρίσκουν κάθε 24ωρο τραγικό θάνατο με φρικτούς πόνους. Στις "ολυμπιακές πόλεις" τα αποτελέσματα της βάναυσης εκστρατείας είναι ήδη ορατά. Τα άτυχα τετράποδα έχουν εξαφανιστεί και οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν άγνοια.

Μόνο που οι υπεύθυνοι αυτής της κτηνωδίας, όποιοι κι αν είναι, λησμόνησαν κάτι σημαντικό. Η πρόχειρη λύση και η βάναυση αντιμετώπιση των γλυκύτατων τετράποδων δεν τους άφησαν να σκεφτούν τι θα επακολουθούσε μετά το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσής τους. Η εικόνα ενός σκύλου να κυνηγά, για παράδειγμα, έναν μαραθωνοδρόμο φάνταζε στα μάτια τους ως το πιο πιθανό παρατράγουδο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Την εικόνα μιας πόλης γεμάτης ποντίκια δεν την είχαν σκεφτεί.

Το σκύλο και τη γάτα μπορείς να τα στειρώσεις. Τα τρωκτικά, όχι.

Ηδη σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, ιδιαίτερα τις "ολυμπιακές πόλεις" όπου το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των τετράποδων έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, τα ποντίκια σε μέγεθος "γάτας" άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Χορεύουν τα ποντίκια

Στο Γαλάτσι, το Περιστέρι, τα Λιόσια, το Μαρκόπουλο, τη Νίκαια, το Μαρούσι, το Νέο Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Αττικής, όπου θα φιλοξενηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λείπουν οι γάτες και χορεύουν τα ποντίκια.

Τα γράμματα διαμαρτυρίας των ζωοφιλικών σωματείων και των φιλόζωων από το Ζάππειο, το λόφο του Αρδηττού, τον Πειραιά, την περιοχή του Φιλοπάππου, άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά και από την Υδρα, δείχνουν ότι πίσω από αυτές της δολοφονίες δεν κρύβεται ο "συνήθης ύποπτος", ο στρυφνός γείτονας.

Στην Καλλιθέα, μια περιοχή που -σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων- το σχέδιο εξόντωσης των τετράποδων μπήκε σε εφαρμογή το Φεβρουάριο, τα πρώτα τρωκτικά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Στην απελπισία τους οι ζωόφιλοι, που είδαν μέσα σε ένα μόνο μήνα στην οδό Μαντζαγριωτάκη 200 γάτες νεκρές, ανάμεσά σε αυτές και τα δικά τους κατοικίδια, στράφηκαν παντού για να βρουν το δολοφόνο.

Κανείς δεν γνώριζε τίποτα για τα 14 γατιά που βρέθηκαν μόνο στην αυλή της οδού Μαντζαγριωτάκη, για τις 12 νεκρές γάτες που βρέθηκαν στην οδό Βασιλικής, για τις εκατοντάδες που βρήκαν φρικιαστικό θάνατο στα πεζοδρόμια. "Αρχικά υποψιαστήκαμε τον κακό γείτονα. Ξυπνούσαμε στις 5 το πρωί και παρακολουθούσαμε ποιος μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα. Οταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε ότι το δικό μας περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο και ότι στην απέναντι πολυκατοικία είχαν βρει επτά νεκρές γάτες μέσα σ' ένα 24ωρο συνδυάσαμε και κάποια άλλα περιστατικά", αναφέρει ο Αλέξανδρος Μανούκας, που βρήκε δηλητηριασμένα τέσσερα γατιά στον κήπο του.

"Τις ημέρες εκείνες ο δρόμος που μένουμε είχε κατά μήκος τοποθετημένα στα δέντρα μικρά αλουμινένια πιατάκια με κομμένα λουκάνικα. Οπως διαπιστώσαμε αργότερα τα είχαν αφήσει σε μια μεγάλη ακτίνα από το ποτάμι μέχρι το πάρκο της Καλλιθέας. Τα απορριμματοφόρα του δήμου, που υπό κανονικές συνθήκες περνούσαν όχι νωρίτερα από τις 7 το πρωί, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έρχονταν στις 5 τα ξημερώματα. Είχαμε ακούσει από κάποιον ότι την πρώτη του μηνός ξεκινάει η επιχείρηση - σκούπα για τους σκύλους, δεν είχαμε καταλάβει όμως τι θα επακολουθούσε", επισημαίνει.

Ο κ. Μανούκας δεν ήταν ο μοναδικός που είδε δύο δικές του γάτες και κάποιες αδέσποτες, που τάιζε, νεκρές στον κήπο του. Αλλωστε, σύμφωνα με τον υπολογισμό του, σε όλη την Καλλιθέα πρέπει να έχουν θανατωθεί εκατοντάδες γατιά. Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, επίσης κάτοικος της περιοχής, βρήκε "δολοφονημένες" με τον ίδιο τρόπο τις "άκακες και καθόλου αδέσποτες γάτες" του.

Και οι δύο κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία, τα ΜΜΕ και τα φιλοζωικά σωματεία, ενώ άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές και από άλλους κατοίκους της περιοχής "απαιτώντας τη διαλεύκανση του μυστηρίου που καλύπτει την ομαδική θανάτωση των κατοικίδιων ζώων και των αδέσποτων της Καλλιθέας".

Ο δήμαρχος αγνοεί...

Οι άνθρωποι αυτοί, που προσπάθησαν να σώσουν όσα τετράποδα μπορούσαν, απευθύνθηκαν και στο δήμαρχο της περιοχής, ο οποίος -όπως λένε- δήλωσε αρχικά άγνοια για την κατάσταση που επικρατεί.

Η "Ε" επικοινώνησε με τον κ. Ασκούνη. "Δεν έχω δει ούτε δεκάδες ούτε εκατοντάδες γάτες νεκρές. Δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι κανένα συνεργείο του δήμου δεν μάζεψε γάτες. Δεν υπάρχει αναφορά ότι υπάρχουν ψόφιες γάτες στην πόλη μας", είπε και τόνισε ότι οι φιλόζωοι δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.

"Ως δήμος κάνουμε τα πάντα. Ξοδεύουμε το χρόνο 10-11 εκατομμύρια δραχμές για τις στειρώσεις των αδέσποτων, τον αποπαρασιτισμό και τα εμβόλιά τους", υπογράμμισε. Ωστόσο, μόνο μετά από επιμονή δική μας και καθυστέρηση ενός μήνα πήραμε το "αναλυτικό πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων ζώων του Δήμου Καλλιθέας", το οποίο αναφέρεται στη στείρωση και τον εμβολιασμό 170 αδέσποτων το... 2001.

Εβδομήντα πέντε φιλοζωικά σωματεία, μέλη του Συνασπισμού "Ελληνικός Συνασπισμός κατά των Δηλητηριάσεων", ξεκίνησαν στις 27 Μαρτίου μια πανελλαδική εκστρατεία κατά των δηλητηριάσεων των ζώων.

Με φυλλάδια και αφίσες σε καταστήματα και δημόσιους χώρους τα μέλη των σωματείων προσπαθούν να βάλουν φρένο στα οργανωμένα σχέδια εξόντωσης των τετράποδων. Το έντυπο υλικό έχει φωτογραφίες που σοκάρουν και συμβουλές για παροχή πρώτων βοηθειών.

"Ο πολιτισμός της χώρας μας κρίνεται και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα", αναφέρει η Εφη Δόδουρα, μέλος του φιλοζωικού σωματείου "Αργος", που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δεχθεί ανάλογες καταγγελίες και για τη Θεσσαλονίκη (Νεάπολη, Καλλιθέα, Γηροκομείο, περιοχή Νοσοκομείου).

Τη σοβαρότητα της κατάστασης προδίδει το γεγονός ότι το Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει, σήμερα, την πρώτη ημερίδα που γίνεται στην Ελλάδα με θέμα τη νομική προστασία των ζώων.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης θα απαντηθούν αξιόλογα ερωτήματα, όπως γιατί ο εισαγγελέας δεν ενεργεί αυτεπάγγελτα σε τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα το έγκλημα εις βάρος των ζώων να μένει ατιμώρητο.

Ο νόμος ορίζει ότι αν κάποιος συλληφθεί να κακομεταχειρίζεται ή να σκοτώνει ζώο, τιμωρείται με φυλάκιση 12 μηνών και χρηματική ποινή 5-10.000 ευρώ. Αν τη φόλα που έχει πετάξει όμως σε ένα πάρκο τη φάει ένα παιδάκι, θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση!

Οσοι κρύβονται πίσω από τις μαζικές δολοφονίες πρέπει να σκεφτούν καλά και αυτό το ενδεχόμενο - διόλου απίθανο. Να συλλογιστούν ότι μπορεί να είναι το δικό τους παιδί. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/04/2004

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή