ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ

Η Ολυμπιακή Ιδέα και ...ντοπάρεται το 80% των Ελλήνων αθλητώνΣαν τιμαριούχοι όλης της χώρας συμπεριφέρονταιΟι πολιτικοί λόγοι για το ΣχινιάΠρέσινγκ σε Φλωρίδη για τα έργαΈνα χάπενινγκ κατά Ευθυμιόπουλου για την Ολυμπιάδα 2004 ►Ο Προϋπολογισμός της Ολυμπιάδας 2004Το παρόν της Αθήνας και το μέλλον της Αττικής (Λουκάς Κυριακόπουλος)Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ορνιθολογικής για το Σχινιά            ► Οικονομικά συμφέροντα θέλουν το Κωπηλατοδρόμιο στο ΣχοινιάΟι υπερβάσεις σε έργα του 2004, οδηγούν σε περικοπέςΟλυμπιακοί αγώνες 2004: υπερεντατική εκμετάλλευση της δημόσιας και ιδιωτικής γης, κερδοσκοπία και αυθαιρεσία στο Μαρούσι    Κανό σε άγρια νεράΟλυμπιακά Οδικά Έργαμνημόνια συνεργασίας υπογράφει ο ΑΘΗΝΑ 2004 με ΔήμουςΟ Προϋπολογισμός στο 1,5 τρις χωρίς τραμ και προαστιακόΣε λυόμενα οι Ολυμπιακές ΕγκαταστάσειςΗ Ολυμπιάδα σε κρίσιμο σημείοΤο μετέωρο βήμα των αθλητικών εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς της ΑθήναςΤα κακά του 2004 Ευάγγελος Βενιζέλος: “Μη μιλάτε για τέντες, μιλήστε μου για όραμα...”Βενιζέλος ερωτά -Βενιζέλος απαντά Τι ζητάει η ΔΟΕΖητούνται εθελοντές ή κορόιδα; Το 2002 κρίνει το 2004 Η θέση του προέδρου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας χήρεψε πάλι 957 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝΗ Φάνη Πάλλη - Πετραλιά για τα προβλήματα του 2004 ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ:: “Υπάρχουν ολυμπιακά έργα που δεν έχουν ξεκινήσει” Το τραμ το τελευταίο! Το τρένο έχει χαθεί Η χαμένη προίκα της Αθήνας Τα έργα... γκαραντί

  

Η Ολυμπιακή Ιδέα και ...ντοπάρεται το 80% των Ελλήνων αθλητών

Ο καθηγητής αθλητιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπ. Θεσ/νίκης Αστέριος Δεηληγιάννης, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 5ο διεθνές συνέδριο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη, 18-21 Νοεμβρίου) κατήγγειλε ότι "καρκίνους, καρδιοπάθειες μέχρι και θάνατο προκαλεί η ανεξέλεγκτη λήψη αναβολικών, τα οποία, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, χρησιμοποιεί το 80% των Ελλήνων αθλητών. Στις ημέρες μας, η ανεξέλεγκτη χρήση και ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός λήψης εργογόνων βοηθημάτων από αθλητές, όπως τα αναβολικά στεροειδή και την αυξητική ορμόνη για την αύξηση της απόδοσης, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις". Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γιγής επισήμανε ότι η ανεξέλεγκτη χρήση αναβολικών προκαλεί σοβαρές διαταραχές που μπορεί να έχουν κατάληξη το θάνατο. Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού, ιδίως στο χώρο του στίβου και της κολύμβησης, έχουν πεθάνει από υπερβολική χρήση αναβολικών, τα οποία ευθύνονται για καρκίνους ήπατος και γεννητικών οργάνων και για καρδιοπάθειες. "Ειδικά οι κολυμβητές παίρνουν τόνους αναβολικών, το καταλαβαίνετε και μόνο από τη φωνή τους που είναι σα να βγαίνει από τα βάθη. Μόνο οι αρσιβαρίστες δεν κάνουν χρήση αναβολικών" πρόσθεσε ο κ. Γιγής. (Ελευθεροτυπία, 12-11-99).

Από έρευνα που πραγματοποίησε η αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Ραπτοπούλου- Γιγή και παρουσίασε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδας (18-11-99), προκύπτει ότι από 198 αθλητές που μετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 98% απάντησε θετικά στο ερώτημα αν θα έπαιρνε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο θα εγγυόταν την επιτυχία. Η χρήση των αναβολικών-ανδρογόνων στεροειδών έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας, υπογράμμισε η αναπλ. Καθηγήτρια (Ελευθεροτυπία, 19-11-99).

Στην πρώην Ανατολική Γερμανία ο γιατρός Λόθαρ Κίπκε, που είχε αναλάβει την επίβλεψη του προγράμματος κολύμβησης της χώρας από το 1975 έως το 1985 καταδικάστηκε για χορήγηση αναβολικών και πρόκληση σωματικών βλαβών σε 58 αθλητές κολύμβησης. Οι δίκες συνεχίζονται και για άλλους αξιωματούχους της Αθλητικής Ομοσπονδίας. Πολλοί αθλητές και αθλήτριες έφεραν στη ζωή παιδιά με γενετικά προβλήματα, και είδαν στο σώμα τους σημαντικές μεταλλάξεις όπως αλλαγή στον τόνο της φωνής και ανάπτυξη τριχοφυίας στο πρόσωπο. (Καθημερινή 13-2-2000)

επιστροφή στην αρχή

Σαν τιμαριούχοι όλης της χώρας συμπεριφέρονται Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

“... Πήγαινα στον Μαραθώνα κι έκλαιγα πάνω στον τύμβο των Μαραθωνομάχων...” ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Την εύλογη απορία του εξέφρασε ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης την περασμένη Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις για να αποτραπούν η βεβήλωση του Μαραθώνα και η ανεπανόρθωτη καταστροφή του Σχινιά με τα ολυμπιακά έργα:
“Απαρατήρητη και ακατανοήτως ασχολίαστη πέρασε, σε μονόστηλα των εφημερίδων, η πληροφορία ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ιράν συναπεφάσισαν στην Αθήνα να στηθεί στον ιερό χώρο του Μαραθώνα κοινό... ελληνοπερσικό μνημείο, σε ανάμνηση της ιστορικής μάχης! Από πού αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εξωτερικών να διαχειρίζεται όπως του καπνίσει τον ιστορικότερο χώρο μας; Και με ποιο δικαίωμα ο ΥΠΕΧΩΔΕ αποφεύγει το δημοκρατικό διάλογο για το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο και αδιαφορεί για την κατακραυγή;”. Η απάντηση εμπεριέχεται ίσως στην περιβόητη φράση, ακριβώς, του Κ. Λαλιώτη, “ήρθαν οι ενοικιαστές να διώξουν τους ιδιοκτήτες”. Μπορεί να την εξεστόμισε για τις εσωτερικές έριδες του ΠΑΣΟΚ, κραδαίνοντας τους αδιαφιλονίκητους τίτλους της “ιστορικής ηγεσίας” του, αλλά αποκαλύπτει, κατ' επέκταση, το ιδιοκτησιακό σύνδρομο και την καθεστωτική αλαζονεία των κυβερνώντων. Με περίπου είκοσι χρόνια στη διαχείριση της εξουσίας θεωρούν πια ολόκληρη τη χώρα κάτι σαν οικόπεδό τους -κτηθέν διά χρησικτησίας. Σαν τιμαριούχοι συμπεριφέρονται όταν διαχειρίζονται τη δημόσια γη, τα μνημεία μας, τις ακτές μας, τα δάση μας - ό,τι συνολικά συνθέτει και συναποτελεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αυτού του τόπου.
Από την επικαιρότητα πρόχειρα τα δείγματα:
*Με τις πρώτες προσφορές αρχίζει τυπικά από σήμερα η τρομακτικών διαστάσεων εκποίηση (ή εκχώρηση για 99 χρόνια...) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για εκμετάλλευση της δημόσιας παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού και άλλων ακτών της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, “ιδιοκτησίας” του ΕΟΤ (από την εποχή της χούντας) και της νεότευκτης Α.Ε. “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα” (από πέρυσι, με ΠΑΣΟΚικό νόμο).
*Κατά παράβαση (“παρέκκλιση”, το λένε) της προστατευτικής νομοθεσίας μας (και της κοινοτικής;) και σε βάναυση σύγκρουση με την τοπική κοινωνία, που σύσσωμη διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή, η κυβέρνηση καταφέρει πρόσθετο καίριο πλήγμα στην περιβαλλοντικά βεβαρημένη περιοχή του Θριασίου, επιτρέποντας νέα γιγαντιαία επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ -και μάλιστα, σε δασική έκταση, κατά τους εξεγερμένους κατοίκους, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
*Για να μη χαθεί (μαζί με το μονοπώλιό της στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας) η παράδοση της ΔΕΗ, ως του μέγιστου καταστροφέα της ελληνικής φύσης, μεγάλοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βάλθηκαν να κερδοσκοπήσουν, κατασκευάζοντας με τη δική τους περιβαλλοντική ευαισθησία υδροηλεκτρικά έργα (έχουν ήδη υποβληθεί 14 αιτήσεις για μεγάλα και 215 για μικρά). Κάθε ποτάμι και φράγμα είναι η προοπτική -κι αλίμονο στην ορεινή Ελλάδα...
Το πιο χαρακτηριστικό, ωστόσο, δείγμα το παρέχουν (με τη χωροθέτησή τους να περιφρονεί και να κακοποιεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας) τα ολυμπιακά έργα, που υποτίθεται ότι θα αναβάθμιζαν περιβαλλοντικά την κακοπαθημένη πρωτεύουσα. Με το κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά, πρωτίστως, ο κυβερνητικός αυταρχισμός ξεπερνά κάθε όριο: Βεβηλώνεται ο Μαραθώνας, ο πλέον σημαντικός ιστορικός μας χώρος και παγκόσμιο σύμβολο και καταστρέφεται, μια για πάντα, ένας προστατευόμενος από τις διεθνείς συμβάσεις και την κοινοτική νομοθεσία υγροβιότοπος, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία και διεθνώς και η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά κάθε διάλογο, κωφεύει προκλητικά σε εκκλήσεις και διαμαρτυρίες, εμμένει αδιάλλακτα στην επιλογή της, χωρίς να αντιμετωπίζει καν τις εναλλακτικές λύσεις.
Και μόνο το (σχεδόν ομόφωνο) ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, της πόλης που έδωσε την ιστορική μάχη και, επιτέλους, φέρεται ότι διοργανώνει την “Ολυμπιάδα 2004” θα προβλημάτιζε μία καλοπροαίρετη και με στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία κυβέρνηση -και πάντως, όφειλε να μην αφήσει αδιάφορους κάθε Ζακ Ρογκ και τον συρφετό των “αθανάτων” της ΔΟΕ.
Επισημαίνουμε, ενδεικτικά, ορισμένες από τις άλλες αντιδράσεις:
*Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούνται στη Βουλή (Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΝ και Κόμμα Φιλελευθέρων).

*Η Ακαδημία Αθηνών, με επιστολή στον Κ. Σημίτη. Με έκκλησή τους, επίσης, στον πρωθυπουργό 249 προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, μεταξύ των οποίων 50 περίπου ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCΟΜΟΣ). Οι πιο σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
*Η Αρχαιολογική Εταιρεία σε νέα (8-3-2001) επιστολή της προς τον ΥΠΠΟ Ευ. Βενιζέλο τεκμηριώνει αδιάσειστα το χώρο της μεγάλης μάχης και καταρρίπτει ως επιστημονικά ανεδαφικές και παράλογες τις καινοφανείς θεωρίες ότι εκεί που θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο ήταν... θάλασσα, όταν έγινε η μάχη.
*Δεκάδες καθηγητές, κυρίως ιστορικοί και αρχαιολόγοι,από μεγάλα ξένα πανεπιστήμια (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κ.ά.) με εκκλήσεις τους ζητούν να αποτραπεί η βεβήλωση του ιστορικού χώρου.
*Με επιστολή τους στους “Τάιμς” ο πρόεδρος και τα μέλη του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (μεταξύ αυτών και ο φιλέλλην ιστορικός Νίκολας Χάμοντ) καλούν τον ΥΠΠΟ Ευ. Βενιζέλο και την κυβέρνηση να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί μια εναλλακτική κατάλληλη τοποθεσία: “Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ -τονίζουν χαρακτηριστικά- έγραψε ότι η Μάχη του Μαραθώνα ήταν σημαντικότερη για την ίδια τη βρετανική ιστορία απ' ό,τι η Μάχη του Χάστινγκς”.
*Σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα (3-3-2001) οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης “Βασιλική Ενωση για την Προστασία των Πουλιών”, Κέβιν Στάντρινγκ και Πένι Σίμσον, ανέπτυξαν διεξοδικά για ποιους λόγους το κωπηλατοδρόμιο “θα καταστρέψει ανεπιτρεπτί” τον βιότοπο του Σχινιά, που προστατεύεται από την κοινοτική νομοθεσία και μπορεί να αποκατασταθεί. Τέλος,
*Η Διεθνής Ομοσπονδία Αρχιτεκτόνων Τοπίου εκφράζει την έντονη ανησυχία της ότι τα ολυμπιακά έργα θα προσβάλουν και θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το ιστορικό τοπίο του Μαραθώνα και θα καταστρέψουν ένα σημαντικό παραλιακό οικοσύστημα.
Τι αντιπαραθέτει σ' όλα αυτά η κυβέρνηση; Τους παραληρηματικούς μονολόγους του όλο και πιο αψίθυμου και υβριστικού Κ. Λαλιώτη. Τις αντιφάσεις της: Λαλιώτης και Καλαντζόπουλος (του “Αθήνα 2004”) να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις (χάθηκαν οι λίμνες Υλίκη, Ιωαννίνων, Πλαστήρα, Καϊάφα κ.ά.) και ο Ευθυμιόπουλος να επιμένει ότι υπάρχουν άλλες πρόσφορες λύσεις, αλλά ο Σχινιάς επελέγη ακριβώς για να... αναβαθμιστεί. Ούτε μία γνώμη ιστορικού ή αρχαιολόγου, ότι δεν θα πληγεί βάναυσα ο ιστορικός τόπος. Ούτε μία σοβαρή επιστημονική μελέτη, ότι με τις λίμνες του κωπηλατοδρομίου και τις άλλες εγκαταστάσεις δεν θα καταστραφεί για πάντα ο υγροβιότοπος με τη μοναδική βιοποικιλότητα. Τη χωρίς επιχειρήματα εμμονή του Κ. Σημίτη, ότι “το θέμα έκλεισε και η απόφαση έχει ληφθεί”.
Α, και την ομόθυμη σύμπραξη του Δήμου Μαραθώνα (και μώλο ήθελε να φτιάξει στον ιστορικό χώρο, και για τα ξενοδοχεία πολυεθνικής έστεργε και για το σκουπιδομάνι και τ' αυθαίρετα όχι τις ευθύνης του) και των απειλητικών προς κάθε αντιφρονούντα κατοίκων, που μυρίζονται “ψητό” και οραματίζονται ανάπτυξη α λα... Σπάτα.
Σε άρθρο του υπό τον τίτλο “Η ιστορική αλήθεια και τα έργα του 2004” (“Βήμα”, 11-3-2001), ο αρχαιολόγος ακαδημαϊκός Σπ. Ιακωβίδης καταλήγει: “Ο,τι και να λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, η ιστορική αλήθεια είναι αυτή. Σε αυτούς εναπόκειται να τη σεβαστούν ή να προχωρήσουν στην ωμή και ασύστολη πολιτική του "απεφασίσαμεν και διατάσσομεν" καταλαμβάνοντας στην Ιστορία τη θέση, την οποία επαξίως κατέχουν ο Ηρόστρατος, οι Βάνδαλοι, οι Σταυροφόροι του 1204, οι Τούρκοι και ο Ελγιν”. Και τώρα οι Ταλιμπάν -θα πρόσθετα... (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/03/2001)

επιστροφή στην αρχή

Πρέσινγκ σε Φλωρίδη για τα έργα

Ενα μήνα πριν από την τελευταία επίσκεψη του Ζακ Ρογκ στην Αθήνα -αφού, εφόσον εκλεγεί, θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο ως πρόεδρος της ΔΟΕ- η αντιπαράθεση μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 και της Γ.Γραμματείας Αθλητισμού έρχεται στην επιφάνεια. “Σπίθα” για την έναρξη των εχροπραξιών ήταν η επιστολή Ρογκ, όπου δίδονται συγχαρητήρια στην Γ. Αγγελοπούλου για το σύνολο των ελληνικών προσπαθειών, πλην εκείνων του Γ. Φλωρίδη... Ο υφυπουργός απέδωσε τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις στην “επιλεκτική”, όπως την χαρακηρίζει, ενημέρωση που έλαβε ο “δόκτωρ” από την οργανωτική επιτροπή (γίνεται λόγος για ένα σημείωμα του διευθυντή ολυμπιακών έργων Θεόδωρου Γιαννακόπουλου, όπου ασκείτο δριμεία κριτική σε επιλογές της ΓΓΑ. Το παρασκήνιο της διυπουργικής επιτροπής, που συνεδρίασε στα μέσα της εβδομάδας για να ασχοληθεί με τις δημοπρατήσεις μεγάλων έργων (μεταξύ άλλων στο Γαλάτσι, τη Νίκαια και τα Α. Λιόσια) είναι άκρως αποκαλυπτικό: *Η Γ. Αγγελοπούλου επιχείρησε να ασκήσει πίεση στον Γ. Φλωρίδη, ζητώντας επίμονα συγκεκριμένες ημερομηνίες για την έναρξη των εργασιών στα έργα ευθύνης του. *Παράγοντες της οργανωτικής επιτροπής χαρακτηρίζουν “εικονικές” τις δημοπρατήσεις τριών συγκεκριμένων έργων (Γαλάτσι, Νίκαια, Α. Λιόσια), κατηγορώντας τον υφυπουργό ότι δεν έχει προχωρήσει στη διανομή των τευχών με τις δημοπρατήσεις σε κατασκευαστικές εταιρείες. Αυτό, δηλώνουν, σημαίνει ότι “οι δημοπρατήσεις γίνονται μόνο στα χαρτιά”. Στην αντιπαράθεση εμπλέκεται και το όνομα του Κ. Λαλιώτη, καθώς αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν πιέζει αρκετά τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες των δημοπρατήσεων. Σενάρια τον θέλουν να επιδιώκει την ανάληψη αρμοδιοτήτων υπουργού Ολυμπιακών Αγώνων, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των έργων της ΓΓΑ. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/04/2001)

επιστροφή στην αρχή

Ένα χάπενινγκ κατά Ευθυμιόπουλου για την Ολυμπιάδα 2004

Ενα χάπενινγκ από την πλευρά των φορέων που αντιτίθενται στους Ολυμπιακούς Αγώνες σημάδεψε τη χθεσινή ημερίδα για τα ολυμπιακά έργα και το μέλλον της πρωτεύουσας, που οργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και η Διεθνής Ενωση Αρχιτεκτόνων. Δύο πανό, το ένα μαύρο με την ένδειξη “Αθήνα” και το άλλο λευκό με το σύνθημα “όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24”, υψώθηκαν μόλις ανέβηκε στο βήμα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος. Ο κ. Ευθυμιόπουλος προανήγγειλε πρόγραμμα παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, στις εισόδους της πρωτεύουσας, στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 80 δισ. δραχμών, που θα παρουσιαστούν πολύ σύντομα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Δεν παρέλειψε να απευθυνθεί σε όσους αντιτίθενται στα σχέδια για το Σχινιά, διαβεβαιώνοντας δημόσια ότι είναι αστήρικτες οι πληροφορίες πως μετά τους Αγώνες δεν θα ανεγερθούν ξενοδοχεία και καζίνα. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κώστας Λιάσκας συμφώνησε με το πρόγραμμα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το κωπηλατοδρόμιο, αλλά υπενθύμισε ότι οι μηχανικοί “θέλουν τους Αγώνες για την πόλη και τη χώρα και όχι την πόλη και τη χώρα στην υπηρεσία των Αγώνων”. Κατήγγειλε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο “Αθήνα 2004” με τη SEMA και την εταιρεία του κ. Ρομέρο, τονίζοντας ότι θα εκμεταλλευθούν τους Αγώνες χωρίς κανένα όφελος για τις ελληνικές επιχιερήσεις, αποδίδοντας ευθύνες “στο πολιτικό σύστημα και τις πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσει”. Ο πρόδρος των αρχιτεκτόνων Τάκης Γιωργακόπουλος επισήμανε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση, που θα επωμιστεί την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφέρθηκε στα προωθούμενα έργα, υπογραμμίζοντας ότι κανένα από αυτά δεν έχει αρχιτεκτονική μορφή. Ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο-σκούπα που θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, επιλύει προβλήματα με τα ολυμπιακά έργα και δίνει τη δυνατότητα για ανάπλαση χώρων όπως το Ζάππειο, που σήμερα δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι κληροδότημα. Ο διευθύνων σύμβουλος του “Αθήνα 2004” Γιάννης Πυργιώτης ανακοίνωσε ότι από τα 138 έργα που απαιτούνται για τους Αγώνες, τα 42 αφορούν προγράμματα αναπλάσεων. “Η Ελλάδα ζήτησε τους Αγώνες για να επαναφέρει το ολυμπιακό πνεύμα στον ορθό δρόμο”, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, ενώ έντονα επικριτικός ήταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. (Ελευθεροτυπία 3-4-2001)

επιστροφή στην αρχή

 2004: Ενα τρισ. 382 δισ. δρχ. και... βλέπουμε Των Φ. Καλλιαγκόπουλου Ν. Τσιούτσια

Η έντονη ανησυχία για το τελικό ύψος του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν κατέστη δυνατόν να διασκεδαστεί χθες το βράδυ στη Βουλή, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά την ενημέρωση των βουλευτών από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλο, τον πρώην υπουργό κ. Θ. Πάγκαλο, τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Ν. Αλευρά και την πρόεδρο του Αθήνα 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Ο υπουργός, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των κ.κ. Μ. Κεφαλογιάννη (Ν.Δ.), Α. Σκυλάκο (ΚΚΕ) και Ασημίνα Ξηροτύρη (ΣΥΝ) ήταν πολύ προσεκτικός: “Αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός που σχετίζεται με τα έργα ανέρχεται σε 1 τρισ. 382 δισ. δραχμές. Ο τελικός προϋπολογισμός θα διαμορφωθεί στο τέλος Μαΐου, αλλά η εκτίμηση είναι πως θα κυμαίνεται σε αυτό το ύψος περίπου. Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν υπεραισιόδοξοι τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα όσο και ως προς το κόστος. Προσωπικά προτιμώ να μην υπάρχουν αυτοδεσμεύσεις αλλά να προχωράμε με πολύ δουλειά και λίγα λόγια. Και φυσικά ουδείς πρέπει να παραβλέψει ότι στην Ολυμπιάδα υπάρχουν και έκτακτα γεγονότα”. Οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Μ. Κεφαλογιάννης, Ε. Μεϊμαράκης και Φάνη Πετραλιά διερωτήθησαν εάν τελικώς ο προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 2 περίπου τρισ., ενώ οι εκπρόσωποι της Αριστεράς επισήμαναν πως τελικά ο προϋπολογισμός “είναι μονίμως κυλιόμενος προς τα πάνω”. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίσθηκε γενικώς αισιόδοξος, τονίζοντας εξαρχής πως βρισκόμαστε αυτή την εποχή σε “πολύ ενδιαφέρουσα φάση”, με δεδομένη την προχθεσινή σύσκεψη της διυπουργικής και την επίσκεψη του κ. Ρογκ στις 2 Μαΐου, καθώς και τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων στα μέσα Μαΐου. Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως σε 10 περίπου ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή “νομοσχέδιο - σκούπα” το οποίο θα αντιμετωπίζει τα εξής θέματα: ρυμοτομίας, πολεοδομίας, όλα τα έργα με απ' ευθείας ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για το καθένα χωριστά, τη λειτουργία του 2004, τις παράπλευρες προετοιμασίες, τις απαλλοτριώσεις, τις διαφημίσεις, την αισθητική, τα άυλα αγαθά (σύμβολα, χορηγίες), χωροθετήσεις, έργα ΔΕΗ και παραολυμπιάδα. Η κ. Αγγελοπούλου παρουσίασε και πάλι τα διαδικαστικά θέματα, δηλαδή τον αριθμό των προγραμμάτων, υποπρογραμμάτων και δράσεων που απαιτούνται, και τόνισε πως απαιτείται η στήριξη όλων των Ελλήνων. Οπως ανέφερε, τα πιλοτικά προγράμματα θα δοκιμασθούν το 2003 ώστε η χώρα να είναι παντοιοτρόπως έτοιμη, ενώ για την τιμή του εισιτηρίου είπε πως μια καλή τιμή που σκέφτεται το 2004 είναι περί τις 12.000 δραχμές. Η αξιωματική αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της και τις ερωτήσεις της στο θέμα της διαφάνειας και των υπερβάσεων. Ο κ. Κεφαλογιάννης και η κ. Πετραλιά τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχουν δημοπρατηθεί τα έργα όπως το Γυμναστήριο της Νίκαιας, αλλά να δίνονται με απ' ευθείας αναθέσεις και φωτογραφικές διατάξεις. - “Οταν έχεις σε κάθε έργο 10 και 14 αναδόχους, τι φωτογραφικές διατάξεις μπορείς να περάσεις;” διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας. - “Είναι δυνατόν να δίνονται σε Ολυμπιακά έργα εκπτώσεις της τάξης του 6,5%, δηλαδή οι χαμηλότερες που δόθηκαν ποτέ για δημόσιο έργο;” ανταπάντησε η Ν.Δ. (Καθημερινή 27-4-2001)

επιστροφή στην αρχή

Το παρόν της Αθήνας και το μέλλον της Αττικής Λουκάς Κυριακόπουλος

Τα Μεσόγεια με την χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη που ήδη έχει ξεκινήσει, αντιγράφουν την άναρχη ανάπτυξη της πρωτεύουσας

Η αποπεράτωση του αεροδρομίου στα Σπάτα, τα ολυμπιακά έργα του πρώτου τμήματος της Αττικής Οδού, στρέφουν πάλι το ενδιαφέρον όλων μας στην πρωτεύουσα και το μέλλον της. Η Αθήνα, ως μέγεθος και ως νόημα συνιστά συνήθως τον οδηγό των εξελίξεων στη χώρα. Εκφράζει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα, αλλά και σηματοδοτεί κατευθύνσεις. Ως χώρος συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια πολεμικών γεγονότων, ως πηγή απασχόλησης κατά τη βιομηχανική ανάπτυξη και ως τόπος έδρας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ήταν κάθε φορά η κατάρα, η ανοχή ή η ευχή, αφού άλλοτε προσέφερε διέξοδο, κάποτε απομυζούσε πόρους και πάντοτε συμβόλιζε την εξουσία. Τώρα πρέπει να στεγάζει ένα μεγάλο πληθυσμό με εισοδήματα και απαιτήσεις, πρέπει επομένως να διασφαλίζει τεχνική υποδομή, ποιότητα ζωής, ευκαιρίες αναψυχής και πολιτισμού, και σύντομα να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάτω από αυτές τις απαιτήσεις, η πόλη χρειάζεται έκταση για την εγκατάσταση νέων λειτουργιών και δικτύων. Από την εποχή του Κλεάνθη και του Σάουμπερτ, μέχρι την εποχή του Βασιλειάδη, του Δοξιάδη και του Κονδύλη και ακόμη μέχρι την υπουργία του Μάνου και του Τρίτση, τα κοινωνικά προβλήματα (κατοικία, εργοστάσιο) ζητούσαν τεχνικές λύσεις (δρόμο, νερό, αποχέτευση) και απαιτούσαν την πολιτική βούληση (απαλλοτριώσεις, αυθαίρετα, αντιπαροχή, συγκροτήματα). Αυτές οι επιλογές καταλήγουν σε συγκεκριμένους σταθερότυπους δείκτες συντελεστών δόμησης, ποσοστό ακάλυπτου οικοπέδου, χρήσεις γης, δημόσιοι χώροι, ελεύθεροι χώροι κ.λπ., κ.λπ. Η κατάτμηση σε μικρά οικόπεδα, δίνει την ευκαιρία για ιδιωτική, ιδιόκτητη, αυτοτελή και ανεξάτητη κατοικία, ενώ η πολυώροφη κοινόχρηστη πολυκατοικία, με οριζόντια ιδιοκτησία προσφέρει κοινές εξυπηρετήσεις και εξοικονόμηση κόστους κατασκευής και επιβάρυνσης οικοπέδου όμως στο σύνολο της πόλης η προσφερόμενη πολεοδομημένη γη είναι ένα προϊόν που η τιμή του καθορίζεται από τη ζήτηση και τη ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους. Οι συντελεστές δόμησης, τα ποσοστά ακάλυπτου, οι εισφορές καθορίζουν την κατανομή των δαπανών υποδομής στους ιδιοκτήτες της γης. Οσο μεγαλύτερες εκτάσεις προσφέρονται τόσο αυξάνουν οι δημόσιες δαπάνες που κατανέμονται και όσο μικρότερες εκτάσεις εγκρίνονται για πολεοδόμηση περιορίζεται η προσφορά, αυξάνει η ζήτηση και επομένως η αξία της γης. Οσο καλύτερη χρήση γίνεται υφισταμένων εγκαταστάσεων τόσο γίνεται ευκολότερη εξυπηρέτηση. Η επέκταση της ευρύτερης πρωτεύουσας προς τον Βορρά μέχρι τη Θήβα και τη Χαλκίδα συγκέντρωσε με τη βοήθεια και της τότε νομοθεσίας βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ η ανάπτυξη σειράς οικισμών εξοχικής κατοικίας στις παράλιες περιοχές οδήγησε στην επέκταση προς την Ανατολική Αττική. Η ζήτηση για καλύτερη και μεγαλύτερη κατοικία, η ανάγκη για νέες θέσεις εργοστασίων μετά τον σεισμό επιβάλλουν την ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου μεταφορών, ύδρευσης, ενέργειας κ.λπ. ώστε με ταχεία αξιόπιστη συγκοινωνία να φέρνουμε αυτές τις μακρινές περιοχές πιο κοντά μας με μικρότερη χρονοαπόσταση ώστε να μειωθεί το κοινωνικό κόστος χαμένου χρόνου μεταφοράς των εργαζομένων, οι εξοχικές κατοικίες να γίνουν κύριες και να αυξηθούν οι ελεύθεροι χώροι. Για πολλά χρόνια είχε φανεί η διακύμανση της αξίας γης να αντικατοπτρίζει την κατανομή των πυκνοτήτων. Μέχρις ότου οι αυξημένες πυκνότητες προκάλεσαν αυξημένη κυκλοφορία στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο και δημιούργησαν την κυκλοφοριακή συμφόρηση που υποβάθμισε την αξία του κέντρου και ώθησε τη μετακίνηση στα προάστια. Επομένως, ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών που μειώνει τις χρονοαποστάσεις προσδίδει νέα ζωή στο κέντρο, ταχύτερη μεταφορά κατοικία - τόπος εργασίας, περισσότερη ικανοποίηση από τους ακάλυπτους ελεύθερους χώρους. Μελέτες της δεκαετίας του '70 προέβλεπαν αλματώδη αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας με τις υφιστάμενες (τότε) τάσεις να φθάνει τα 6 - 6,5 εκ. κατοίκων. Για το έτος 2000 το χωροταξικό της “Πρωτεύουσας Δοξιάδη” προέβλεπε πληθυσμό 4.300.000 και έκταστη 39.000 εκτ. Το “Πρωτεύουσα 2000” του Σ. Μάνου προέβλεπε πληθυσμό 4.300.000 και έκταση 38.500 εκτ. Στο “Αθήνα πάλι Αθήνα” του Α. Τρίτση προτείνεται η επέκταση του Πολεοδ. Σχεδίου στις σημερινές (1983) διαμορφωμένες περιοχές αυθαιρέτων Α' και Β' κατοικίας, περιοχές πυκνής κατάτμησης στα όρια και περιοχές των σημερινών οικοδομικών συνεταιρισμών. Αν η Αθήνα κάτω από τις συνθήκες της μεταπολεμικής εποχής κτίσθηκε άναρχα και χωρίς σχεδιασμό, να τώρα η ευκαιρία έγκαιρα να σχεδιασθεί η Ανατολική Αττική, η οποία είναι τώρα μπροστά μας έτοιμη να υποστεί την καταπάτηση και την εκμετάλλευση από 500 χιλιάδες υποψήφιους νέους κατακτητές. Πώς θα γλυτώσουμε την καταστροφή; Πώς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον; Πώς θα επιτύχουμε ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της; Τι κανόνες θα ακολουθήσουμε; Απαγορεύσεις; Πρόστιμα; Ποινές; Μα αφού δεν εφαρμόζονται!

Ατομικά συμφέροντα

Καταρχήν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διερεύνηση της κάθε φάσης επιπτώσεων, η συζήτηση με στοιχεία και η πλήρης ενημέρωση.

Επίσης σκόπιμο είναι οι κατευθύνσεις να οδηγούν και να προστατεύουν τα νόμιμα ατομικά συμφέροντα. Ενας ιδιωτικός κήπος ωφελεί και τον γείτονα, ένα τοπικό άλσος συμφέρει όλους τους παρόδιους. Οταν λοιπόν ένας άλλος ιδιώτης αντί για κήπο κάνει χοιροστάσιο ή όταν κάποιος άλλος κατακτά το άλσος, δεν τεκμηριώνεται “νομικά” απόφαση αποζημίωσης για τη βλάβη;

Γιατί πέτυχε η Πλάκα και αργότερα του Ψυρρή; Διότι υπήρξε συνέχεια πολιτικής βούλησης, διότι έγιναν γρήγορα πολλές και σωστές αναπαλαιώσεις και επεμβάσεις ώστε φάνηκαν τα αποτελέσματα, απεκτήθη γόητρο και πραγματοποιήθηκαν υπεραξίες. Εάν ένας εξωτερικός παράγων (extemality) προκαλεί ζημία δεν υπάρχει ευθύνη;

Το Σύνταγμα και η νομοθεσία δίδουν δυνατότητες που συχνά ξεχνούμε. Για το άρθρο 24.1 συζητήσαμε πολύ τελευταία, όμως με την εφαρμογή του 24.2 μπορεί να έχει καθορισθεί αν μια περιοχή είναι οικιστική ή αγροτική και επομένως αν επιτρέπεται η ίδρυση χοιροστασίου. Με το άρθρο 24.3 μπορούν να βρεθούν οι δαπάνες για την απόκτηση και θετικού εξωτερικού παράγοντα που προκαλούν οφέλη ώστε να ισοσταθμίσουν τις ζημίες. Σε εφαρμογή αυτών των άρθρων εψηφίστηκαν οι αντίστοιχοι Νόμοι.

Με το άρθρο 78.4 δεν αντίκειται... συμμετοχή του Κράτους εις την αυτόματη υπερτίμηση παρακείμενης ιδιωτικής περιουσίας και τέλος με το άρθρο 1106.2 επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιοποίηση δωρεάς κ.λπ. Ακόμη περισσότερο μπορεί με την υπάρχουσα νομοθεσία να γίνει μεταφορά συντελεστή για την αποφυγή απαλλοτρίωσης ή ιδιωτική συγχρηματοδότηση (Β.Ο.Τ. κ.λπ.) καθώς και περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης... Ετσι ανοίγονται οι προοπτικές για ιδιωτική δραστηριότητα με ποιοτικά εγγυημένη κατασκευή και λειτουργία.

Τα βουνά της Ελβετίας είναι ωραιότερα από τα ελληνικά; 'Η μήπως οι Ελβετοί είναι ευφυέστεροι και τη φύση τους προστατεύουν και επιπλέον εισπράττουν τα οφέλη από τους τουρίστες που τα επισκέπτονται; Η ανάπτυξη του Παρνασσού δείχνει τον δρόμο για το ελληνικό πρότυπο ανάπτυξης. Ακόμη, ας συγκρίνουμε τις τιμές και τα έσοδα από την Κυανή Ακτή της Γαλλίας με οφέλη από τις γαλάζιες ελληνικές ακρογιαλιές.

Πολιτιστική κληρονομιά

Αφού έχουμε ήδη μπει στη λογική της κατανάλωσης ας δούμε την οικονομική πλευρά του θέματος. Πολύ συχνά αναφερόμαστε στο ΑΕΠ (δηλ. την ολική αξία χρήματος όλων των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στη διάρκεια ενός έτους) σαν μια ένδειξη της εικόνας του εθνικού πλούτου. Ομως μια ακόμη πλευρά του εθνικού πλούτου ιδιαίτερα στην Ελλάδα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να αξιολογείται είναι το φυσικό περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά. Και γι' αυτό τον σκοπό πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα λογαριασμών που θα χρησιμοποιείται σε αναλύσεις κόστους ωφέλειας όταν πρόκειται να λαμβάνονται αποφάσεις επεμβάσεων.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς για να ξεκινήσει το στήσιμο αυτού του λογιστικού πλάνου είναι να καθορίσει τις έννοιες. Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει το γεωγραφικό υπόβαθρο με τα σύνολα αδρανών ή ζώντων στοιχείων που βρίσκονται πάνω σε αυτό και των οποίων τη διατήρηση και την ανανέωση θεωρούμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε, γιατί χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση ή αντίθετα με την αδιαφορία σε όσες τρέχουσες εξελίξεις συμβαίνουν κινδυνεύει να υποβιβασθεί ή να εξαφανισθεί. Επομένως μέρος του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν τα δάση, τα ποτάμια, οι ακτές αλλά και το τοπίο, τα κοιτάσματα, καθώς και η ανεμπόδιστη δυνατότητα απόλαυσης της θέας, του ήλιου και των ανέμων. Η γεωγραφική διαμόρφωση μπορεί κατ' επέκταση να περιλάβει κτίσματα που έχουν πια ενσωματωθεί στο τοπίο όμως οι ξηρολιθίες των νησιών του Αιγαίου, οι κρήνες και τα καλντερίμια. Εκεί άλλωστε το φυσικό περιβάλλον συναντάται με την πολιτιστική κληρονομιά.

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελείται από έργα του ανθρώπου κινητά ή ακίνητα που έγιναν σε διάφορες εποχές. Περιλαμβάνει όχι μόνο τα μνημεία ή τα δημόσια κτίρια αλλά (σύμφωνα και την Χάρτα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αρχιτεκτονική κληρονομιά) περιλαμβάνει σύνολα κτιρίων μικρότερης σημασίας, χαρακτηριστικά χωριά και οικισμούς που δεν θέλουμε να αλλοιωθεί η συνολική όψη.

Περιλαμβάνει ακόμη τεχνικά έργα όπως οι ανεμόμυλοι και οι περιστεριώνες και όσα άλλα που με επιστημονικά κριτήρια θεωρούμε ότι χαρακτηρίζουν μια εποχή, έναν δημιουργό ή μια ιστορική περίοδο. Τέλος, περιλαμβάνουν εικόνες και έργα τέχνης με παιδευτικό χαρακτήρα αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως μια συλλογή φωτογραφιών ή φιλμ που μπορούν να φωτίζουν ιστορικά γεγονότα ή να θυμίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Είναι φανερό ότι για την κατάρτιση του γενικού αυτού λογιστικού συστήματος, δεν μπορεί να υπάρχει ένα ενιαίο κριτήριο μέτρησης που θα ήταν άλλωστε το χρηματικό κριτήριο. Για ορισμένα στοιχεία όπως το ιδιωτικό δάσος, κατασκευές που έχουν ενσωματωθεί στο τοπίο, συλλογές κ.λπ., μπορεί να ληφθεί υπόψη η ωφέλεια με βάση την αξία που δαπανήθηκε κάποτε από τον αρχικό ιδιοκτήτη. Η κοινή ωφέλεια όμως περιέχει την οικονομική ωφέλεια, την οικολογική, την κοινωνική και την πολιτισμική ωφέλεια.

Ετσι, π.χ. η αξία ενός δάσους μπορεί να εκτιμηθεί με βάση την απόδοσή του σε ξυλεία. Αυτή η αξία όμως δεν αντανακλά την κοινή ωφέλεια που περιλαμβάνει τη διατήρηση της χλωρίδας, τη συγκράτηση των νερών της βροχής, την επιρροή του στο κλίμα, τη διέξοδο που προσφέρει ως χώρος αναψυχής και ως στοιχείο του τοπίου. Μία μέθοδος μπορεί να συνίσταται στην εκτίμηση των απαιτούμενων δαπανών για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από τη μη ύπαρξη του δάσους όπως έργα περισυλλογής ομβρίων, έργα προστασίας του εδάφους από τη διάβρωση, συστήματα βελτίωσης από τη μεταβολή του μικροκλίματος, αναπλήρωση της έλλειψης αναψυχής και φυσικής ζωής κ.λπ.

Ανάλογα πρέπει να αντιμετωπισθεί η μέτρηση της κατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επιμέρους λογαριασμούς όπως ο βαθμός συντήρησης των μνημείων σε σχέση με την πλήρη κατάρρευση, ο βαθμός αλλοτρίωσης των οικιστικών συνόλων σε σχέση με την ολοκληρωτική μεταβολή και ακόμη ο βαθμός μείωσης της επιρροής του ελληνικού πνεύματος σε σχέση με τον πλήρη αφελληνισμό.

Ο κ. Λουκάς Κυριακόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Kαθημερινή 29-4-2001

επιστροφή στην αρχή

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης οικολογικής καταστροφής

Ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας χαρακτηρίζει ο Κώστας Βασιλάκης, πρόεδρος της “Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας”, μιλώντας στο “Ρ”, τον υγροβιότοπο του Σχοινιά. Γι' αυτό το λόγο - όπως εξηγεί - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την ελληνική πλευρά να εντάξει την περιοχή στο πρόγραμμα “NATURA 2000”. “Αν δεν ενταχθεί, τότε σίγουρα η υπόθεση θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”, επισημαίνει.

- Γιατί είναι τόσο σημαντική οικολογικά η περιοχή;

- Για δύο λόγους. Για τους οικοτόπους που έχει, δηλαδή τα έλη γλυκού νερού και το δάσος της Κουκουναριάς που είναι το ένα από τα τρία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο προστατεύεται ή θα έπρεπε να προστατεύεται από την Κοινοτική νομοθεσία και θα έπρεπε να είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι φιλοξενεί 176 διαφορετικά είδη πουλιών από τα οποία αρκετά προστατεύονται από την Κοινοτική νομοθεσία.

Η οικολογική σημασία της περιοχής έχει αναγνωριστεί από το 1996 όταν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων έκανε την καταγραφή των περιοχών που έπρεπε να ενταχθούν στο δίκτυο NATURA 2000. Αυτή η καταγραφή, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η περιοχή του Σχοινιά, παραδόθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να τη στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

- Αυτό όμως δεν έγινε...

- Το 1997 πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτσι ο κατάλογος των περιοχών που έστειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προστασία, δεν περιείχε το Σχοινιά... Ακριβώς γιατί είχε στο μυαλό του να κάνει τα Ολυμπιακά έργα.

- Πολλά έχουν ακουστεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του υγροβιότοπου και τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο.

- Η έκταση που βρίσκεται πίσω από το βάλτο, είναι ιδιοκτησίας του Μουσείου Μπενάκη. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη είναι και ο κύριος Πυργιώτης, εντεταλμένος σύμβουλος της “Αθήνα 2004”. Αυτό το είχε παραδεχτεί και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου.

- Για ποιο λόγο όμως θέλουν να γίνει εκεί;

- Γιατί δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η περιοχή διαφορετικά, δεν μπορεί να αλλάξει η φύση της περιοχής. Επειδή είναι κληροδότημα προς το Μουσείο Μπενάκη, δεν μπορεί να το μετατρέψει και να το πουλήσει. Κατασκευάζοντας εκεί το Κωπηλατοδρόμιο και με την απαλλοτρίωση που θα γίνει, μπορεί να εκμεταλλευτεί την έκτασή του.

- Πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αναψυκτήρια και ταβέρνες στην περιοχή. Θεωρείτε σημαντική την απόφαση;

- Είναι πράγματι σημαντική. Οι δικές μας επισημάνσεις όσον αφορά τις ταβέρνες τα αναψυκτήρια και την κατοικία που θα γίνονταν εκεί και για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν και επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να ακυρώσει - στα συγκεκριμένα σημεία - το ΠΔ.

- Αρκετοί κάτοικοι του Μαραθώνα έχουν πειστεί ότι θα αποκομίσουν κέρδη από την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου. Είναι έτσι;

- Τους κατοίκους και το δήμο τούς χρησιμοποιούν βάζοντάς τους μπροστά και λέγοντας ότι θα έρθει ανάπτυξη στην περιοχή. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι ότι η ανάπτυξη που θα έρθει δε θα έρθει γι' αυτούς... (Ριζοσπάστης 29-4-2001)

επιστροφή στην αρχή

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ: Οικονομικά συμφέροντα θέλουν το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά

Ο Βασίλης Δωροβίνης, αντιπρόεδρος της “Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” σε συνέντευξή του στο “Ρ” κάνει λόγο για οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να κατασκευαστεί το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά. Επισημαίνει ακόμα ότι δεν είναι μόνο το Κωπηλατοδρόμιο που θα προκαλέσει την αλλοίωση του τόπου, αλλά και το Ολυμπιακό Κέντρο Σλάλομ, που θα κατασκευαστεί στο Ριζάρι.

“Οι δύο αυτές εγκαταστάσεις θα γίνουν μέσα στο πεδίο της μάχης του Μαραθώνα. Κάτι που έχει τεκμηριώσει επαρκώς η Αρχαιολογική Εταιρεία. Ο Μαραθώνας, συνεχίζει, όπως αποδείχτηκε είναι μια μεγάλη έκταση όπου μόνο εκεί θα μπορούσαν να αναπτυχθούν δύο αντίθετοι στρατοί από τους οποίους ο ένας είχε τουλάχιστον 60.000 άνδρες και ο άλλος 10.000. Αραγε, κολυμπώντας πήγαιναν οι φάλαγγες;”.

- Η κυβέρνηση επιμένει πως ο υδροβιότοπος του Σχοινιά σήμερα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένος. Και πώς με το Εθνικό Πάρκο θα αναβαθμιστεί...

- Συγνώμη, αλλά ποιος παραμέλησε το χώρο και είναι έτσι; Το ελληνικό κράτος τον παραμέλησε. Και κάποια τοπικά συμφέροντα. Αυτά εκφράζονται από διαφόρους τοπάρχες στο Μαραθώνα. Υπάρχει μια διάχυτη φαιδρότητα στη διαχείριση αυτού του θέματος. Αυτό το επιχείρημα δείχνει μια βαθύτατη πολιτική και κοινωνική μιζέρια. Μια μιζέρια και μια ανικανότητα της ελληνικής διοίκησης και του ελληνικού κράτους να αναλάβει τις ευθύνες του και να λάβει τα σωστά μέτρα.

Αλλωστε, αποδείχτηκε με τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι ο τρόπος, με τον οποίο χαρακτηρίστηκε “Εθνικό Πάρκο Σχοινιά” με το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι εντελώς ασύμβατος με τις πάγιες ιδέες και αντιλήψεις περί Εθνικών Πάρκων, που έχουν επικρατήσει ακόμα και στον ΟΗΕ. Σε τελευταία ανάλυση αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι συμβατός ούτε με το νόμο 1650 του 1986 για την προστασία του περιβάλλοντος.

- Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιμονή της κυβέρνησης;

- Εχουμε κάποιες διάσπαρτες πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Κάποιοι εξηγούν αυτή τη μεγάλη επιμονή με το εξής επιχείρημα: Επειδή αυτές οι εγκαταστάσεις, το Κωπηλατοδρόμιο και το Κέντρο Σλάλομ, θα είναι δίπλα, σκοπεύουν να ιδρύσουν εκεί ένα Πάρκο φυσικό, το λεγόμενο “Εθνικό Πάρκο Σχοινιά” στο χώρο του Κωπηλατοδρομίου και δίπλα στο Ριζάρι ένα Πάρκο Αναψυχής με χρήσεις τουριστικές.

Θα ήθελα να αναφέρω δύο περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η στάση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται και από αλαζονεία της εξουσίας. Η Ακαδημία Αθηνών έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία εκφράζει την ομόθυμη αντίθεσή της και τον καλεί - ομόφωνα - να αναθεωρήσει την επιλογή της θέσης κατασκευής του Κωπηλατοδρομίου. Μέχρι σήμερα η Ακαδημία Αθηνών δεν έχει πάρει ούτε μία απάντηση! (Ριζοσπάστης 29-4-2001)

επιστροφή στην αρχή

Οι υπερβάσεις σε έργα του 2004, οδηγούν σε περικοπές

Ο προϋπολογισμός των έργων της Ολυμπιάδας δεν αποκλείεται να αποδειχθεί το νέο “πεδίο ενδοκυβερνητικής μάχης”, αφού με τις υπερβάσεις που έχουν κατατεθεί το συνολικό κονδύλι που απαιτείται ξεπερνά τα 2 τρισ. δραχμές! Ήδη στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτή η χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων με αυτούς τους προϋπολογισμούς και έχουν ξεκινήσει σκέψεις και συζητήσεις για περικοπές.

Στις αρχές του έτους το σύνολο των εγκεκριμένων δαπανών για τα Ολυμπιακά έργα ξεπερνούσαν τα 1,2 τρισ. δραχμές, τον Μάρτιο ανέβηκαν στα 1,4 τρισ. τον Απρίλιο στα 1,7 τρισ. ενώ σήμερα ο προϋπολογισμός αισίως έχει ανέλθει στα 2 τρισ, με προοπτική να τα ξεπεράσει. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι το εάν τελικά θα εγκριθεί το σύνολο των δαπανών αυτών, ή θα ξεκινήσουν οι “περικοπές” με αποτέλεσμα ένα νέο γύρο τριβών μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και των άλλων υπουργών. Κάτι που δεν απέκλειαν στελέχη του ΥΠΕΘΟ, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια ιεράρχηση των δαπανών αφού δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των έργων με αυτούς τους προϋπολογισμούς...

Όπως εξηγούσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δύο είναι οι σοβαρότερες αιτίες των υπερβάσεων: το “βάπτισμα” των έργων ως Ολυμπιακών και το “φούσκωμα” των προϋπολογισμών του κάθε έργου μετά την αρχική του έγκριση. Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία, πρωταθλητές στις υπερβάσεις δαπανών των προγραμμάτων τους είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ (120 δισ.), το υπ. Μεταφορών (λόγω κυρίως των αυξημένων κονδυλίων για το τράμ), η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ( 90 δισ. λόγω αύξησης των προϋπολογισμών των γυμναστηρίων), το Δημόσιας Τάξης (60 δισ. για την πυροσβεστική) και το υπ. Εθνικής ʼμυνας (38 δισ. για την μεταφορά του Κέντρου Επισκευών της Αεροπορίας από το Ελληνικό στην Ελευσίνα). Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπερβάσεις των προϋπολογισμών με απόσταση λίγων μηνών είναι σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις το αρχικό κόστος με το οποίο το έργο εντασσόταν στο πρόγραμμα διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται. Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Το Κυρίως Κέντρο Τύπου τον Ιούλιο του 2000 είχε προϋπολογισμό 11,3 δισ. δραχμές και τον Απρίλιο του 2001 17,5 δισ.

-Το κλειστό γυμναστήριο στα Λιόσια είχε αρχικό κόστος τον Ιούλιο του 2000 9,6 δισ. και τον Απρίλιο του 2001 το κόστος ανέβηκε στα 28,6 δισ.

-Το γήπεδο του τένις από αρχικό προϋπολογισμό 6 δισ. έφθασε τον Απρίλιο στα 12 δισ.

-Το Διεθνές Κέντρο Αναμεταδόσεων (IBC) τον Ιούλιο του 2000 εντάχθηκε με κόστος 10,7 δισ. και τον Απρίλιο αναθεωρήθηκε στα 30 δισ.

Όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης οι προϋπολογισμοί είναι παραφουσκωμένοι και αναφέρουν ενδεικτικά ότι στην Ευρώπη η κατασκευή μιάς κλειστής εγκατάστασης 5.000 θεατών κοστίζει 7-8 δισ. δραχμές έναντι των προϋπολογισμών που έχουν εμφανισθεί ύψους 15-20 δισ. δραχμών. Επίσης οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι μια μετεγκατάσταση στρατοπέδου δεν κοστίζει παραπάνω από 10 δισ.δρχ.

Οι υπερβάσεις δαπανών κατά φορέα υλοποίησης (ποσά σε δισ. δρχ)

Φορέας έργων

Εγκεκριμένο πρόγραμμα

Υπερβάσεις

Υπ. Υγείας Πρόνοιας

Υπ. Μεταφορών

Υπ. Εθνικής Αμυνας

Λιμενικό Σώμα

Υπ. Δημόσιας Τάξης (πυροσβεστική)

Υπ. Δημόσιας Τάξης (εκτός πυροσβεστικής)

ΥΠΕΧΩΔΕ

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Υπ. Πολιτισμού

Αθήνα 2004

Διάφορα

Σύνολο

65

70

6

0

0

100

400

160

38

360

35

1.234

15

100

38

50

60

-

120

90

20

-

-

493

(ΝΕΑ 5/5/2001)

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ σε έργα υποδομής και εγκαταστάσεις ώστε το τελικό κόστος των Ολυμπιακών να μην ξεπεράσει το 1,5 τρισ. Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Τρόμαξε ακόμη και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) από τη σπατάλη πόρων που είχαν ζητηθεί από τα ελληνικά υπουργεία, δήθεν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Και επισήμανε -στο πλαίσιο των επισκέψεων παραγόντων στην Αθήνα- ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν στην πόλη της Παλλάδος Αθηνάς οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες του κόσμου. Προέταξε, μάλιστα, για το σκοπό αυτό δύο επιχειρήματα: Πρώτον, δημιουργείται αρνητική εικόνα στην ελληνική κοινή γνώμη για τα βάρη που επωμίζεται, με πιθανή συνέπεια να υπάρξει οικονομική αποτυχία των Αγώνων. Δεύτερον, πιθανόν να δημιουργηθεί αρνητική εικόνα και στη διεθνή κοινή γνώμη και να αποθαρρυνθούν στο μέλλον άλλες υποψήφιες χώρες, λόγω του υψηλού κόστους της ολυμπιακής διοργάνωσης. Τις απόψεις αυτές της ΔΟΕ συμμερίζονται απόλυτα, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι Ελληνες κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι έχουν και τους δικούς τους λόγους να “συμμαζέψουν” το κόστος των έργων και υπηρεσιών, με δεδομένη την ισχνότητα τόσο του φετινού όσο και των επόμενων προϋπολογισμών. Μάλιστα, ενώ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των έργων υποδομής -που στις περισσότερες των περιπτώσεων μόνον έμμεση και μακρινή σχέση έχουν με το 2004-, υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να λύσει όλα τα προβλήματα υποδομής μέσα σε 3 χρόνια. Γι' αυτό και το οικονομικό επιτελείο ανέλαβε, με προεξάρχοντες τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον αρμόδιο υφυπουργό Χρ. Πάχτα, το δύσκολο -και άχαρο- έργο να περικόψει σε ανεκτά επίπεδα τον προϋπολογισμό της Ολυμπιάδας.

Ο πρώτος προϋπολογισμός της Ολυμπιάδας συντάχθηκε σε γενικές γραμμές τον Ιούλιο του 2000. Προέβλεπε σύνολο δαπανών 1,2 τρισ. δρχ. μέχρι το 2004. Εκτοτε, όμως, όπως εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος, άνοιξε η όρεξη. Κάθε υπουργείο ήθελε, μέσω της Ολυμπιάδας, να λύσει το πρόβλημα των αναγκών και του προϋπολογισμού. Ετσι, π.χ., αντί των 5 πυροσβεστικών αεροπλάνων που απαιτούνται για τις έκτακτες ανάγκες των 15-20 ημερών του 2004, εζητούντο 50 αεροπλάνα. Εζητούντο πολλαπλάσιες των αναγκών προσλήψεις αστυνομικών. Αντί μικρού αριθμού γιατρών για έκτακτες ανάγκες, προτεινόταν να προσληφθούν καθηγητές πανεπιστημίου ως επικεφαλής των ομίλων συνεργατών τους. Εζητούντο θωρακισμένα οχήματα, λιμενικά έργα τουριστικής υποδομής κ.ο.κ. Οπως ζητήθηκε μια δεκάδα και πλέον κόμβων στην Κηφισίας μέχρι τη Συγγρού, ενώ, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά υπουργός, “θα λύναμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα των 15-20 ημερών με τρεις τροχονόμους και θα εξοικονομούσαμε, έτσι, 15 δισ. δρχ. από τους ανισόπεδους κόμβους”. Με την κατάσταση αυτή, το οικονομικό επιτελείο εκτίμησε ότι ήταν ορατός ο κίνδυνος το κόστος των Ολυμπιακών να ξεπεράσει κατά πολύ το 1,5 τρισ. δρχ. Ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Πάχτας ακούστηκε από συνεργάτη του να μονολογεί: “Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απλώσουμε τον τραχανά. Ούτε να αποδεχθούμε ότι βρήκαμε παπά να θάψουμε τους ζωντανούς. Δεν θα πληρώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το κόστος του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης ούτε θα επιτύχουν οι Ολυμπιακοί ή θα διοργανωθούν καλύτερα αν εξωραΐσουμε ως πύλη εισόδου την Ηγουμενίτσα”. Με την επίγνωση του κινδύνου μεγάλων υπερβάσεων, το οικονομικό επιτελείο έλαβε γρήγορα αποφάσεις. Με βάση όλα, πλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία (απαλλοτριώσεις, καθυστερήσεις λόγω αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχαιολογικά προβλήματα κ.λπ.), προσδιόρισε το συνολικό κόστος σε 1,350 τρισ. δρχ. Προσδιόρισε ακόμη από απρόβλεπτες δαπάνες (πιέσεις των αναδόχων των έργων για δεύτερη, τρίτη βάρδια κ.λπ.) επιπλέον κόστος 150 δισ. δρχ., ήτοι συνολικό κόστος (και ανυπέρβλητο) 1,5 τρισ. δρχ. Ετσι, άρχισαν οι επαφές Παπαντωνίου - Πάχτα με τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς για περικοπές δαπανών, ενώ προσδιορίστηκαν και οι άξονες των περικοπών. Κάθε υπουργείο, αποφασίστηκε, θα προχωρήσει σε ιεράρχηση των αναγκών του. Εάν κριθεί ότι οι προτεινόμενες δαπάνες ολυμπιακών έργων πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε, τότε το υπουργείο θα εντάσσει τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του εις βάρος κάποιας άλλης, δεύτερης, ιεράρχησης. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν προχθές με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, σήμερα συναντώνται με τον υπουργό Μεταφορών, Χρ. Βερελή, και την προσεχή Τρίτη με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη.
Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε επίσης ότι θα μείνουν “ανέγγιχτες” οι εξής παρεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί, ιδιαίτερα στην ελληνική επαρχία:
* Θα διατεθούν οπωσδήποτε 200 δισ. δρχ. για κατασκευή προπονητηρίων των αθλητών σε ολόκληρη τη χώρα.
* “Απείραχτη” θα μείνει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, που είναι και το “κλου” της ελληνικής διοργάνωσης.
* Θα γίνει οπωσδήποτε η παρέμβαση στην Αρχαία Ολυμπία.
* Θα εκσυγχρονισθούν, ως “πύλες εισόδου” στη χώρα, τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Αλεξανδρούπολης, του Πειραιά και της Πάτρας.
* Για τις ανάγκες του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου (Ολυμπιακού Πρωταθλήματος) θα γίνουν παρεμβάσεις στις πόλεις διεξαγωγής του, δηλαδή Ηράκλειο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βόλο. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/05/2001)

επιστροφή στην αρχή

Ολυμπιακοί αγώνες 2004:

υπερεντατική εκμετάλλευση της δημόσιας και ιδιωτικής γης, κερδοσκοπία και αυθαιρεσία στο Μαρούσι

Παράγοντες της κεντρικής διοίκησης σε πλήρη σύμπνοια με τη δημοτική αρχή της πόλης, με αφορμή την πραγματοποίηση του 40% των αθλημάτων των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στο ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, προωθούν, -και μέσω του λεγόμενου νομοσχεδίου ‘σκούπα’ του ΥΠΕΧΩΔΕ που κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή- πολεοδομικές ρυθμίσεις που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων και την λεηλασία και τσιμεντοποίηση των δασικών και ελεύθερων χώρων του Μαρουσιού.

            Στην περιοχή γύρω από το Στάδιο και κυρίως επί της Λ. Κηφισίας,αλλά και σε περιοχές εκτός σχεδιου και δασικές, θα συσσωρευτούν, τεράστια κτίρια γραφείων, εκθέσεων, υπεραγορών υπουργείων κ.ά. χωρίς συνολικό σχεδιασμό και χωρίς να είναι αναγκαία για τους Ολ. αγώνες , με μεταφορά συντελεστή δόμησης, επιβολή επιβαρυντικών χρήσεων γης και με επέκταση του ‘’υπερτοπικού κέντρου’’, ενώ ήδη η περιοχή είναι υπερκορεσμένη από τέτοια κτίρια που δημιουργούν το 80% της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης και ρύπανσης.

Σε όλες αυτές τις περιοχές υπάρχει δημόσια γη, βασικός παράγοντας κόστους σε βάρος των επιχειρηματιών των έργων. Στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών είναι τα δημόσια ή ΝΠΙΔ κτήματα, όπως το Αμαλίειο, το κτήμα Μιμηκόπουλου στον Παράδεισο (δασικά), η ιδιοκτησία του Ο.Ε.Κ. στο Ψαλίδι, ακόμα και το ίδιο το δάσος Συγγρού.

Η μεθόδευση όλων αυτών γίνεται και με πρωτοφανείς διαδικασίες, από τον δήμαρχο Αμαρουσίου: Εκατοντάδες στρέμματα γης έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα για δημοτικό όφελος, σε διάφορες περιοχές του Μαρουσιού (για τη δημιουργία πάρκων, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά.) και στη συνέχεια αναζητείται επενδυτής να τα οικοδομήσει για άλλο σκοπό. Αυτή η μεθοδολογία δεν ακολουθείται μόνο σε περιοχές όπου μπορεί έστω να προβληθεί η ανάγκη κατασκευής ολυμπιακών έργων, αλλά ακόμα και πλατείες από τις ελάχιστες που υπάρχουν, ακόμα και προαύλια σχολείων, παραδίδονται στην ιδιωτική εκμετάλλευση!

Στην Αναθεώρηση του Σχεδίου πόλης -ΦΕΚ 130/Δ/01- προβλέπεται -πλαγίως πλην σαφώς- η νόθευση των περιοχών κατοικίας με επαγγελματικές χρήσεις. Για την ακύρωσή της καταθέσαμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 23/4/01.

Καταγγέλλουμε ακόμα, την εν κρυπτώ, έκδοση Διάταγματος (ΦΕΚ 264/Δ/00), που με πρόσχημα την ‘’ανάπλαση’’ περιοχών του Μαρουσιού, στην ουσία αυξάνει τον Συντελεστή δόμησης από 20 έως 25%!

Όλα αυτά μεθοδεύονται ερήμην των μονίμων κατοίκων της πόλης, εναντίον της ήδη υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής τους. Μιλάμε για την πλήρη μετάλλαξη του Μαρουσιού. Ήδη τα πράγματα είναι δυσάρεστα, κυρίως στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λ. Κηφισίας, λόγω των νομίμως και παρανόμως συσσωρευμένων κτιρίων γραφείων, αλλά στο άμεσο μέλλον, λόγω των δήθεν ολυμπιακών σχεδιασμών και του κυκλοφοριακού φόρτου που τους συνοδεύει αλλά και της λειτουργίας της Αττικής οδού σε ανοικτό όρυγμα που διχοτομεί την πόλη σε μήκος 3.5 χλμ., το Μαρούσι θα απολέσει τα ήδη συρρικνωμένα γνωρίσματα περιοχής κατοικίας ενώ θα υπάρξουν δυσμενέστατες επιπτώσεις και για όλες τις περιοχές που εξυπηρετούνται απο τη Λ. Κηφισίας.

Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά.

Η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών που συστήθηκε τον Απρίλιο για να αντιμετωπίσει την ‘ολυμπιακή’ λαίλαπα στην περιοχή, οργανώνει μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση και πορεία στο κεντρο του Μαρουσιού στις 24 Μαϊου στις 8.30 μ.μ.

Σαν Ολ. Έργα, προβλέπεται να εγκατασταθούν στο Μαρούσι 1) το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (MBC) - με βάση την προκήρυξη- συνολ. έκτασης 75.000 τ.μ., και κατά πληροφορίες από την ‘’Αθήνα 2004’’ 100.000 τετρ.μ., με αύξηση του Συντελεστή Δόμησης του ΟΑΚΑ από 0.2 σε 0.4 (Ν. 2833/2000) και 2) το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ (IBC) έκτασης 42.000 τ.μ. (με το Νόμο 2730/2000 με τον οποίο δόθηκε στο Ο.Τ.1082 Σ.Δ. 3! ενώ ο ισχύων στην περιοχή είναι 0.8), κτίρια που μετά το 2004, θα αλλάξουν χρήση (επέκταση ΕΛΕΞΠΟ). Ας σημειωθεί ότι με την υπ’ αριθ.1027/1999 του ΣΤΕ, η προβλεπόμενη τότε αύξηση, στην τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Αμαρουσίου, του Σ.Δ. του ΟΑΚΑ από 0.2 σε 0.3, απορρίφθηκε ως επιβαρύνουσα υπέρμετρα το περιβάλλον.

Το ‘’ΧΩΡΙΟ ΤΥΠΟΥ’’, δυναμικότητας 1600 κρεββατιων, μεθοδεύεται να υπαχθεί εκ των υστέρων στα απαραίτητα Ολ. Έργα με πρόταση του Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Ολλανδική ΜDC, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ευνοϊκές υπέρ της κατασκευάστριας εταιρείας πολεοδομικές ρυθμίσεις. Στόχος τους όμως είναι η κατασκευή σε έκταση 45 στρεμ. του Οργ. Εργατικής Κατοικίας (εκτός σχεδίου), 75.000 !! τετρ. μέτρων υπερτοπικής εμβέλειας εμπορικού κέντρου, κτιρίου γραφείων και ξενοδοχείου, πολυκινηματογράφων, με Σ.Δ. πολλαπλάσιο του max. προβλεπομένου 0.8 για τις εντασσόμενες στο σχέδιο πόλης περιοχές και όπου στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αμαρουσίου προβλέπεται κατασκευή μόνο κατοικιών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

επιστροφή στην αρχή

Κανό σε άγρια νερά

“Απορία” εκφράζει ο Ευ. Βενιζέλος. “Εκπληκτος” δηλώνει ο Κ. Λαλιώτης. Ποιος μπορεί, λοιπόν, να εξηγήσει την παραλίγο μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυβερνητικών στελεχών, με αντικείμενο τη χωροθέτηση του αθλήματος κανό-καγιάκ; “Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχαν ενημερωθεί εγκαίρως σχετικά με τα προβλήματα της χωροθέτησης στο Ριζάρι του Μαραθώνα. Ο ίδιος ο Κ. Λαλιώτης, μάλιστα, είχε προθυμοποιηθεί να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις”, δηλώνει συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου.
Και η Γ. Αγγελοπούλου; Ηταν και αυτή ενήμερη για τις προθέσεις του υπουργού Περιβάλλοντος; “Το γεγονός είναι πάντως ότι συνέπλευσαν”, μας απαντά με νόημα η ίδια πηγή.

Τα “μέτωπα”
Την ίδια στιγμή, ο Κ.Λαλιώτης εμφανίζεται ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της ΔΟΕ, υπερθεματίζοντας στις παρατηρήσεις του “Αθήνα 2004” για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ολυμπιακής φιλοξενίας. Το πρόγραμμα εμπίπτει στην ευθύνη του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, που δεν άργησε να ανταποδώσει τις αιχμές, υπονοώντας ότι είναι οι πολεοδομικές υπηρεσίες που ευθύνονται για τα χωροταξικά προβλήματα στην ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν είναι μόνος, πάντως, απέναντι στο διπλό μέτωπο Βενιζέλου-Χριστοδουλάκη. Ολα δείχνουν ότι θα έχει στο πλευρό του τη διοίκηση της Οργανωτικής Επιτροπής, με την οποία έχει αποκαταστήσει έναν κώδικα επικοινωνίας. Ενας εκ των συνεργατών της Γ. Αγγελοπούλου το παραδέχεται, με μία σειρά ρητορικές ερωτήσεις:
“Γιατί να μην έχουμε προβλήματα συνεννόησης με κανένα άλλο υπουργείο; Γιατί δεν παραξηγήθηκε ποτέ ο Ευθυμίου ή ο Πρωτόπαπας; Είναι αλήθεια ότι συνεργαζόμαστε ικανοποιητικά με το ΠΕΧΩΔΕ, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει αμοιβαία διάθεση κατανόησης. Ο Γ. Πυργιώτης, που έχει αναλάβει την παρακολούθηση των έργων για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής, μπορεί να το επιβεβαιώσει. ”Αντίθετα, δύσκολα θα βρείτε κάποιον που μπορεί να εξηγήσει γιατί το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού μέχρι και την παραμονή της άφιξης του Ζακ Ρογκ. Και είναι ανεξήγητη η μόνιμη καχυποψία της γ.γ. Αθλητισμού”, τονίζει ο συνομιλητής μας. Πόσο “τυχαία”, όμως, μπορεί να θεωρηθεί η σύμπτωση των απόψεων του Κ. Λαλιώτη με εκείνες της Γ. Αγγελοπούλου και στην περίπτωση του προγράμματος φιλοξενίας;
Τα ξενοδοχεία
Πηγές από το “Αθήνα 2004” υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης προετοιμασίας ξενοδοχείων. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στις πρόσφατες παρατηρήσεις των επιθεωρητών της ΔΟΕ, κατά την τελευταία επίσκεψή τους: “Οταν μιλούσε ο κ. Ρογκ για ποιότητα, αναφερόταν ακριβώς στις υπηρεσίες που θα προσφέρουμε στην ολυμπιακή οικογένεια και στους θεατές των Αγώνων. ”Χρειαζόμαστε 23.000 δωμάτια και έχουμε εξασφαλίσει μόνο 12.500”, καταλήγει ο συνομιλητής μας. Είναι πλέον σαφές ότι στο περιβάλλον της Γ. Αγγελοπούλου δεν υπάρχουν υποστηρικτές των Βενιζέλου-Χριστοδουλάκη. Εξίσου ασφαλής εκτίμηση μπορεί να γίνει για το μέλλον του ολυμπιακού τουρνουά κανό-καγιάκ, με την αλλαγή της χωροθέτησης να θεωρείται σίγουρη: “Αν δεν επρόκειτο να γίνει η μετακίνηση, δεν θα έφτανε το θέμα στον Κ. Σημίτη”, παρατηρούν παράγοντες του “Αθήνα 2004” και των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ-Πολιτισμού. Αυτό, όμως, είναι και το μοναδικό σημείο στο οποίο συμπίπτουν... (Του ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/05/2001)

επιστροφή στην αρχή

Ολυμπιακά Οδικά Έργα

Με “βήμα χελώνας” προχωρούν τα περισσότερα από τα ολυμπιακά έργα, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, οι οποίες δεν αποσκοπούν παρά μόνον στον εξωραϊσμό της εικόνας που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την Ολυμπιάδα του 2004. Και οι καθυστερήσεις αφορούν στο σύνολο, σχεδόν, των έργων. Τόσο αυτών που είναι αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όσο και των έργων την ευθύνη υλοποίησης των οποίων έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι παλινωδίες και η έλλειψη προγραμματισμού είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και συνθέτουν την όλη πορεία και εικόνα τους. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν έργα, όπως της αναβάθμισης υφιστάμενων οδικών αξόνων (Κηφισίας, Ποσειδώνος, Συγγρού, Σταυρού - Ραφήνας) και των προσβάσεων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, για τα περισσότερα από τα οποία, ακόμη, δεν έχουν δημοσιευθεί οι προβλεπόμενες διακηρύξεις. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από την ημερομηνία δημοσιεύσεως της διακήρυξης μέχρι την υπογραφή της συμβάσεως, κατά μέσο όρο, απαιτούνται εκατό ημέρες, χωρίς σε αυτές να συνυπολογίζεται ο χρόνος που απαιτείται, προκειμένου γιά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, προσφυγών κ.λπ.

Από καιρού, τεχνικοί κύκλοι “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου”, επισημαίνοντας ότι τα εναπομείναντα χρονικά περιθώρια ευρίσκονται, πλέον, σε οριακό σημείο, ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις ακολουθούμενες διαδικασίες και τι πραγματικά υποκρύπτεται πίσω από την κυβερνητική πρακτική, μιλώντας, ακόμη, και για μια συντονισμένη προσπάθεια ανάθεσης των έργων, έξω από διαδικασίες διαγωνισμού. Προς τεκμηρίωση, μάλιστα, αυτής της άποψης εκφράζουν το εξής σκεπτικό: η αναγκαιότητα κατασκευής πολλών μαζί έργων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι δεδομένη. Οπως δεδομένο είναι και το γεγονός ότι η πληθώρα των έργων που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα θα έχει επιπτώσεις τόσο στο κόστος των έργων, όσο και στις σχέσεις κυβέρνησης και τεχνικών εταιρειών, σχέσεις που, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώνται από την παράμετρο “κόστος”, που για τους δεύτερους μεταφράζεται σε “κέρδη”.

Εν τω μεταξύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί διαδικασίες ώστε να κηρύσσονται έκπτωτοι οι ανάδοχοι που δεν μπορούν να προχωρήσουν τα έργα, ενώ από την Κοινοτική Οδηγία 9337 παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που κάποιος διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος ή ασύμφορος, να έλθει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με κάποια ομάδα εργολάβων και να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του έργου.

Υπό το πρίσμα αυτό, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους, σχετικά με τον τρόπο και τις διαδικασίες τελικής ανάθεσης των έργων, για τα οποία η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην αποδεχθεί μεγάλες εκπτώσεις. Το βάσιμο ή όχι του προαναφερθέντος προβληματισμού -όπως αυτός εκφράζεται από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης- θα αποδειχθεί στην πράξη. Εως τότε, όμως, η ύπαρξη και μόνον αυτού του κλίματος πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Κώστα Λαλιώτη, στην ευθύνη του οποίου -πέραν των γενικότερων διαδικασιών ανάθεσης των έργων και της κατασκευής των λεγόμενων πέντε “ορφανών”- είναι και η κατασκευή 34 ακόμη έργων και συγκεκριμένα: 27 οδικών, δύο έργων διαχείρισης της κυκλοφορίας, δύο έργων αναπλάσεων και πρασίνου και τριών έργων που αφορούν σε επεκτάσεις του μετρό. Αλλά, ας επανέλθουμε στις σημειούμενες καθυστερήσεις. Φταίει αποκλειστικώς και μόνον το ΥΠΕΧΩΔΕ; Σαφώς και όχι. Κι αυτό γιατί, σε αρκετές περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων, φορείς (ΓΓΑ και “Αθήνα 2004”) έχουν επιδείξει τεράστια ολιγωρία σε ό,τι αφορά την κοινοποίηση των κατά καιρούς ζητουμένων, από το υπουργείο, στοιχείων.

Οπως, για παράδειγμα έγινε και προ εξαμήνου στην περίπτωση των έργων πέριξ του ΟΑΚΑ, οπότε παρενέβη ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, κ. Γιάννης Χρυσικόπουλος, “χτυπώντας το καμπανάκι του τελευταίου γύρου”, με την επισήμανση ότι “η σημειούμενη καθυστέρηση θα έχει ως επακόλουθο την καθυστέρηση της δημοπράτησης των απαιτούμενων έργων, με ανεπιθύμητες ασφαλώς συνέπειες”.

Τα έργα αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ως επί το πλείστον οδικά έργα, τα οποία αφορούν σε αναβάθμιση των υφιστάμενων κεντρικών οδικών αξόνων και σε συνδέσεις με βασικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Επίσης, περιλαμβάνονται οδικές συνδέσεις με αθλητικά κέντρα εκτός Αττικής, έργα διαχείρισης της κυκλοφορίας, καθώς και έργα αναπλάσεων και πρασίνου. Ειδικότερα, η πορεία των συγκοινωνιακών έργων της Αττικής έχει ως εξής:

Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου Αντικείμενο: κατασκευή λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας. Μήκος: 8 χλμ. Προϋπολογισμός: 45,45 δισ. Χρονοδιάγραμμα: ολοκλήρωση Ιούνιος 2004. Υλοποίηση: τα πάντα, σχεδόν, βρίσκονται σε μηδενικό σημείο. Πρόκειται για τον οδικό άξονα λεωφ. Τροχιοδρόμων (Α. Παπανδρέου) - Δραπετσώνας - Κερατσινίου, συνολικού μήκους 8 χλμ. και προϋπολογισμού 46 δισ. δρχ., που θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους και το Ταμείο Συνοχής. Πέραν της αναβάθμισης και των διαπλατύνσεων (2+2 λωρίδες) του υφιστάμενου οδικού δικτύου προβλέπεται επίσης η κατασκευή σηράγγων άλλων οδικών έργων, που όμως δεν προχωρούν, εξαιτίας της απαίτησης του Δήμου Πειραιά για πλήρη υπογειοποίησή του. Κάτι, που αρνείται κατηγορηματικά το ΥΠΕΧΩΔΕ. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη και τα πάντα σχεδόν βρίσκονται σε μηδενικό σημείο. Σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό μέρος, προβλέπονται τέσσερα έργα - οδικά τμήματα και συγκεκριμένα: Νέο Φάληρο - Ακτή Κονδύλη (2,4 χλμ.), Ακτή Κονδύλη - Κ2 (η γέφυρα του ΟΛΠ, στη Δραπετσώνα - περιοχή αρχαιοτήτων) μήκους 1,2 χλμ., το οδικό τμήμα ΟΛΠ - Λιπάσματα - Ακροκέραμο (3,3 χλμ., εκ των οποίων 1,1 χλμ. είναι έτοιμο και 1,8 σε εξέλιξη), Ακροκέραμο - ΔΕΗ Κερατσινίου (1,2 χλμ.) και το τμήμα από την έξοδο της σήραγγας της ΔΕΗ μέχρι τον Κόμβο Σταυριανού. Σε ό,τι αφορά το κόστος -τον προϋπολογισμό του έργου- αναλυτικά επιμερίζεται ως εξής: Ν. Φάληρο - Ακτή Κονδύλη (15 δισ.), Ακτή Κονδύλη - Λιπάσματα (20,15 δισ.) και οδικό τμήμα Λιπασμάτων (10,30 δισ.).

Οδικά έργα Ολυμπιακού Δακτυλίου Αντικείμενο: Σειρά οδικών έργων (διαπλατύνσεις υφιστάμενων οδικών αξόνων, ανισόπεδοι κόμβοι κ.λπ.). Μήκος: 47 χλμ. Προϋπολογισμός: 158 δισεκατομμύρια δραχμές. Χρονοδιάγραμμα: Μάρτιος 2004, για το σύνολο του έργου. Υλοποίηση: Εχει αρχίσει η κατασκευή ορισμένων τμημάτων και, με εξαίρεση τα έργα της Αττικής Οδού, η διαδικασία για τα περισσότερα των έργων βρίσκεται στο στάδιο των μελετών. Ο Ολυμπιακός Δακτύλιος ορίζεται από τέσσερις κλάδους: την Αττική Οδό (βόρειος κλάδος), τις λεωφ. Συγγρού - Καλλιρρόης - Βασ. Κωνσταντίνου - Βασ. Σοφίας - Κηφισίας (ανατολικός), το τμήμα της Ποσειδώνος από τον Κηφισό έως τη Συγγρού και εν συνεχεία Ποσειδώνος μέχρι τον Αγ. Κοσμά (νότιος) και τη λεωφ. Κηφισού - το τμήμα από την Αττική Οδό μέχρι τη λεωφ. Ποσειδώνος (δυτικός). Ο βόρειος κλάδος, μήκους 5,4 χλμ., ορίζεται από τμήμα της Αττικής Οδού και συγκεκριμένα τα τμήματα: εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας - λεωφ. Κύμης και Κύμης-Κηφισίας. Η κατασκευή του βόρειου κλάδου προχωρεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Το μεν πρώτο τμήμα (εθνική οδός - λεωφ. Κύμης) έχει ήδη παραδοθεί και τον Δεκέμβριο του 2002 πρόκειται να παραδοθεί και το τμήμα Κύμης - Κηφισίας. Στα έργα του ανατολικού κλάδου, μήκους 15,2 χλμ., περιλαμβάνεται η αναβάθμιση - διαπλάτυνση (3+3 λωρίδες) των υφιστάμενων οδικών αξόνων και η κατασκευή τεσσάρων ανισόπεδων κόμβων, στους Αμπελοκήπους, στα Σίδερα Χαλανδρίου, στην Αγ. Βαρβάρα (περιοχή Χαλανδρίου) και στον Φάρο (περιοχή Νέου και Παλαιού Ψυχικού), στην κατασκευή των οποίων, όμως, αντιτίθενται οι τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, περί τον Ιούνιο (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ), αναμένεται να δημοσιευθεί η διακήρυξη των έργων, για τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Περιβαλλοντικού Ελέγχου (ΕΥΠΕ) οι σχετικές μελέτες. Στα έργα του νότιου κλάδου, μήκους 11,2 χλμ., περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού άξονα και η διαπλάτυνσή του (4+4 λωρίδες) στο τμήμα Συγγρού - Κηφισού και η κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων και συγκεκριμένα: συμβολή Ποσειδώνος - Αμφιθέας, Αλίμου - Ποσειδώνος και υπογειοποίηση της Παραλιακής στην συμβολή της με την Καλαμακίου. Εντός του μηνός αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες, τον Ιούνιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα δημοσιευθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού και στον Μάρτιο του 2004 (σύμφωνα πάντρα με το χρονοδιάγραμμα) τοποθετείται η ολοκλήρωση των έργων. Δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις πέντε εργολαβίες που αφορούν την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή του Κηφισού με την Ποσειδώνος και σε τέσσερα τμήματα του Κηφισού, τα οποία αποτελούν τον δυτικό κλάδο, μήκους 15,2 χλμ., του ολυμπιακού δακτυλίου. Από τις πέντε αυτές εργολαβίες, τον Ιούνιο αναμένεται να δημοσιευθεί η διακήρυξη για τον ανισόπεδο κόμβο, ενώ σε ό,τι αφορά τα τέσσερα τμήματα του Κηφισού, δύο ήδη εκτελούνται και δύο ανατίθενται στα τέλη του μηνός.

Σύνδεση λεωφ. Κύμης με Ολυμπιακό Χωριό Αντικείμενο: Λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, η οποία ορίζεται από τα τμήματα Αττικής Οδός - εθνική οδός και σύνδεση του Ολυμπιακού Χωριού με την εθνική οδό. Μήκος: 10,4 χλμ. Προϋπολογισμός: 77,16 δισ. δρχ. Χρονοδιάγραμμα: Μάρτιος 2004, ολοκλήρωση του συνόλου του έργου. Υλοποίηση: Οι μελέτες έχουν γίνει και τον Ιούνιο αναμένεται να δημοσιευθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού. Προβλέπεται η κατασκευή νέας λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας (2+2 λωρίδες), την οποία θα απαρτίζουν τα τμήματα: Αττική Οδός - εθνική οδός, μήκους 4,1 χλμ. και εθνική οδός - Ολυμπιακό Χωριό (6,3 χλμ.). Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί οι προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες και έχουν υποβληθεί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τον Ιούνιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να δημοσιευθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού, ενώ στον Μάρτιο του 2004 τοποθετείται η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 77,16 δισ. δρχ. (44 δισ. το τμήμα Αττική οδός - εθνική οδός και 32,33 δισ. το τμήμα εθνική οδός - Ολυμπιακό Χωριό) και θα καλυφθεί από το εθνικό πρόγραμμα.

Λεωφόρος Βάρης - Κορωπίου Αντικείμενο: αναβάθμιση του οδικού άξονα και επέκτασή του μέχρι την Αττική Οδό. Μήκος: 12,5 + 2 χλμ. η επέκταση. Προϋπολογισμός: 19,75 δισ. δρχ. Χρονοδιάγραμμα: Μάρτιος 2004. Υλοποίηση: το πρώτο χλμ. του άξονα και η παράκαμψη Κορωπίου - ανισόπεδος κόμβος αεροδρομίου. Προβλέπεται η αναβάθμιση και διαπλάτυνση (2+2 λωρίδες) του οδικού άξονα Βάρης - Κορωπίου (μήκους 12,5 χλμ.) και η επέκτασή της προς την Αττική Οδό, σε μήκος 2 χλμ. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από εθνικούς πόρους και στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί στην ΕΥΠΕ οι περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό μέρος έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο χλμ. του άξονα Βάρης - Κορωπίου, καθώς και η παράκαμψη Κορωπίου - ανισόπεδος κόμβος αεροδρομίου. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου τοποθετείται στον Μάρτιο του 2004.

Εργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περί το ΟΑΚΑ Αντικείμενο: έργα (ανισόπεδοι κόμβοι κ.λπ.) και παρεμβάσεις περί το ΟΑΚΑ. Προϋπολογισμός: 21 δισ. δρχ. Χρονοδιάγραμμα: Μάρτιος 2004. Υλοποίηση: περιβαλλοντικές μελέτες. Πρόκειται για σειρά έργων και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων περί το ΟΑΚΑ, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 21 δισ. δρχ. Τα βασικότερα έργα αφορούν την κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων: Καποδιστρίου - Κηφισίας, Κύμης - Νεραντζιωτίσσης και Κύμης - Σπ. Λούη και τον Ιούλιο προβλέπεται η δημοσίευση της διακήρυξης του διαγωνισμού. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΥΠΕ οι προβλεπόμενες περιβαλλοντικές μελέτες. Αναλυτικά -πέραν των τριών προαναφερθέντων ανισόπεδων κόμβων- μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής έργα και παρεμβάσεις:

- Εξωτερικός δακτύλιος, ο οποίος ορίζεται από τη λεωφόρο Κηφισίας, τη Σπύρου Λούη, τη λεωφόρο Κύμης και από βορρά συμπληρώνεται με τον οδικό άξονα Αρτέμιδος - Νεραντζιωτίσσης, δίνοντας πρόσβαση στο ΟΑΚΑ, από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες που το περιβάλλουν.

- Αναδιάταξη και βελτίωση του υφιστάμενου ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της Κηφισίας με τη Σπ. Λούη.

n Κατάργηση της υφιστάμενης σηματοδοτούμενης αριστερής στροφής από την Κηφισίας προς ΙΑΣΩ και CONTINENT, η πρόσβαση στα οποία προτείνεται να γίνεται μέσω ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της Κηφισίας με τις οδούς Αρτέμιδος και Παραδείσου.

- Σύνδεση της Σπ. Λούη και της Καποδιστρίου μέσω της Αγ. Γεωργίου - Λαυρίου, της οποίας προτείνεται η υποβάθμιση σε ανοικτό τεχνικό, προκειμένου να απαλειφθούν οι όποιες οχλήσεις και η δημιουργία ανισόπεδου ημικόμβου στη συμβολή της με την Καποδιστρίου.

Λεωφόρος Σταυρού - Ραφήνας Αντικείμενο: κατασκευή νέας λεωφόρου. Μήκος: 12 χλμ. Προϋπολογισμός: 38 δισ. δρχ. Χρονοδιάγραμμα: Μάιος 2004. Υλοποίηση: Μελέτη τμήματος Σταυρός - Πικέρμι. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο, το οποίο, ουσιαστικώς, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αφού μέχρι στιγμής μόνον οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΥΠΕ. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 38 δισ. δρχ., ενώ η δημοσίευση της διακήρυξης του διαγωνισμού τοποθετείται στον Ιούλιο. Αντιρρήσεις για το έργο εκφράζονται τόσο από την Αρχαιολογία όσο και από κατοίκους της περιοχής Λιοφύτι. Μέχρι στιγμής, έχει υποβληθεί μόνον η μελέτη του τμήματος Σταυρός - Πικέρμι, ενώ οι υπολειπόμενες εργασίες έχουν το εξής χρονοδιάγραμμα: μελέτη υπολειπόμενου τμήματος Πικέρμι - Ραφήνα και ολοκλήρωση συνολικής μελέτης (Ιούνιος 2001), δημοπράτηση (Ιούλιος 2001), ολοκλήρωση κατασκευής (Μάιος 2004).

Επιμέρους εργα Τέλος, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί οι διακηρύξεις των διαγωνισμών για σειρά επιμέρους έργων, και συγκεκριμένα: Μαραθώνια Διαδρομή (εκτιμώμενος προϋπολογισμός 25 δισ., στον Μάιο τοποθετείται η δημοσίευση της διακήρυξης), προσπελάσεις Ιπποδρόμου (12,3 δισ., Αύγουστος, προβλήματα με Αρχαιολογία), σύνδεση με Αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου (είναι υπό ανάθεση η εκπόνηση των αναγκαίων περιβαλλοντικών μελετών, προκειμένου να υποβληθούν στην ΕΥΠΕ), σύνδεση με Αθλητικό Συγκρότημα Νίκαιας (1,50 δισ., Οκτώβριος) και σύνδεση με Συγκρότημα Σκοποβολής Μαρκόπουλου, για το οποίο αναμένεται, τον Σεπτέμβριο, να δημοσιευθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού.

Αυτή είναι η εικόνα την οποία παρουσιάζουν, σήμερα, τα οδικά έργα που αφορούν την Ολυμπιάδα του 2004.

Το εάν είναι δικαιολογημένοι ή όχι οι φόβοι που εκφράζονται σχετικά με την πορεία τους και το κατά πόσο θα είναι έτοιμα στους χρόνους που πρέπει, σύντομα θα φανεί. Οι υποψήφιοι ανάδοχοι δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση του 2004. Εκφράζουν, ωστόσο, επιφυλάξεις σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης, και συγκεκριμένα, κατά πόσο οι σημειούμενες καθυστερήσεις αποσκοπούν στην απευθείας ανάθεσή τους. Αλλά και εάν ακόμη δεν δοθούν με απευθείας αναθέσεις, υπάρχει ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι: πόσο θα αυξηθεί το τελικό κόστος των έργων, από τις επισπεύσεις, που θα ζητηθούν, των εργασιών, ώστε τα έργα να είναι έτοιμα στους δεσμευτικούς χρόνους που έχουν υποβληθεί στη ΔΟΕ; Γιατί ακόμη και στο 10 - 15% να καθορισθεί το πριμ επίσπευσης των εργασιών, αθροίζονται αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές, τα οποία θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος πολίτης. Και όλοι ξέρουμε πού, τελικώς, θα πάνε... Οχι, μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό... Εννοούμε ότι θα πάνε για εργασίες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν προβλεθεί και δρομολογηθεί καλύτερα... Καταλάβατε, έτσι; Και καταλάβατε και γνωρίζετε. Οπως γνωρίζω και εγώ, ότι δεν έχω να δώσω τα δεκάδες εκατομμύρια δραχμές που ίσως μου ζητούσαν ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, εάν δεν σας μιλούσα για εργασίες που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, αλλά... (Του Δημήτρη Λάππα Καθημερινή 21-5-2001)

επιστροφή στην αρχή

Μνημόνια Συνεργασίας υπογράφει ο ΑΘΗΝΑ 2004 με Δήμους

Μνημόνια συνεργασίας και συναντίληψης υπέγραψε την Τρίτη ο “Αθήνα 2004” με τους Δήμους Νέας Φιλαδέλφειας και Καλλιθέας, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την καλύτερη προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

“Με τα μνημόνια συνεργασίας διατυπώνεται η επιθυμία των δήμων να συμβάλουν ουσιαστικά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τους οποίους θεωρούν ως μια μείζονα εθνική πρόκληση και ταυτόχρονα μια προσδοκία για ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, με οφέλη ευρύτερα των Αγώνων” επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε κάθε μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται:

* Η συνεργασία σε προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ενδυνάμωσης της συλλογικής βούλησης των κατοίκων του δήμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

* Η συνεργασία στα προγράμματα επιλογής και κατάρτισης ανθρώπινων πόρων και ειδικότερα επιλογής, κατάρτισης και φιλοξενίας εθελοντών.

* Η αναβάθμιση και χρήση χώρων στο άμεσο περιβάλλον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (αθλητικών και μη) και των προπονητικών κέντρων, καθώς και εγκαταστάσεων φιλοξενίας, τουρισμού και αναψυχής.

* Η συνεργασία στη διαμόρφωση προγράμματος πολιτισμού, τελετών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα όσων έχουν στόχο την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

* Η συνεργασία σε θέματα μέριμνας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

* Η συνεργασία στη διαδικασία προστασίας του Ολυμπιακού συμβόλου και του εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

* Η συνεργασία στην εφαρμογή προγράμματος αισθητικών παρεμβάσεων, αναπλάσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεων, επεμβάσεων στον αστικό εξοπλισμό, εξυγίανσης του δημόσιου χώρου, οπτικής απορρύπανσης και γενικότερα βελτίωσης της εικόνας της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

* Η ανάπτυξη και χρήση νέων καινοτομικών προγραμμάτων, δράσεων και υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, τηλεματικής και Διαδικτύου, που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στο μέτρο που αφορούν σε προτεραιότητες του δήμου.

Αντίστοιχα μνημόνια αναμένεται να υπογραφούν με Δήμους της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Βόλου, πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών, καθώς και με συνολικά 25 Ολυμπιακούς δήμους της Αττικής. Πηγές: ΑΠΕ, ΜΠΕ (in.gr 29-5-2001)

επιστροφή στην αρχή

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ασανσέρ για το 2004, χωρίς τραμ, προαστιακό

Μια δεύτερη απόπειρα προσέγγισης του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επιχειρεί η κυβέρνηση μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο 1,5 τρισ. δραχμές και μια ορθότερη κατανομή των δαπανών, χωρίς όμως και πάλι να είναι βέβαιο ότι απεικονίζεται πλήρως το οικονομικό μέγεθος και κόστος της διοργάνωσης. Θεωρείται πιθανόν ο νέος προϋπολογισμός ν' αναθεωρηθεί ξανά και να υπερβεί τα σημερινά δεδομένα. Γι' αυτό το λόγο, ο Κώστας Σημίτης ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να φροντίσουν ώστε να τηρηθούν χωρίς παρεκκλίσεις οι δαπάνες των υπουργείων τους. Η εκτίμηση είναι πως το τελικό ύψος θα φτάσει το 1,7 τρισ. δραχμές. “Τώρα, που έχουμε ακριβή γνώση του κόστους, πρέπει να μείνουμε στα νούμερα αυτά”, είπε στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός.
Ο προϋπολογισμός μοιάζει με ασανσέρ. Η πρώτη καταγραφή προσδιορίστηκε στο 1,1 τρισ. δρχ. Η δεύτερη στο 1,3, ενώ κατόπιν οι προτάσεις των εμπλεκομένων υπουργείων προς την κυβέρνηση τον έστελναν στα 2 τρισ. δρχ. Αποτέλεσμα όλων αυτών των διαδικασιών ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την περικοπή των περιττών υποχρεώσεων για να “καθίσει” στο 1,5 τρισ. δραχμές.
Συγκρίσεις ανάμεσα στον τελευταίο προϋπολογισμό και τους προηγούμενους είναι δύσκολο να γίνουν. Κι αυτό, διότι οι αρχικές εκτιμήσεις έχουν αναθεωρηθεί και οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν.
Το κόστος των απαραίτητων ολυμπιακών έργων ανέρχεται σε 906 δισ. δρχ. από 790 τον περασμένο Σεπτέμβριο (αύξηση 14%), ενώ τα αναγκαία ολυμπιακά έργα εγγίζουν τα 154 δισ. δρχ. από 234 δισ. δρχ. (μείωση 34%). Σημαντική αύξηση της τάξης του 19% παρουσιάζεται στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2004”, το οποίο αφορά έργα που θα γίνουν στην περιφέρεια και το οποίο από 363 δισ. δρχ. έφτασε τα 432 δισ. δρχ. τον Ιούνιο.
Οι διαφορές του νέου προϋπολογισμού σε σχέση με τον προηγούμενο αφορούν τις υπερβάσεις ορισμένων υπουργείων (εξαιτίας των καθυστερήσεων στην κατασκευή των έργων, τις νέες ανάγκες που καταγράφονται) και τις περικοπές διαφόρων προγραμμάτων ή έργων. Οι μεγαλύτερες υπερβάσεις παρατηρούνται στα έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στον αρχικό προϋπολογισμό, τα έργα της αρμοδιότητας του Γ. Φλωρίδη είχε εκτιμηθεί ότι θα στοιχίσουν 165 δισ. δραχμές. Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό το κονδύλι εκτοξεύτηκε στα 300,88 δισ. δραχμές. Μικρότερες είναι οι υπερβάσεις των υπολοίπων φορέων που θα κατασκευάσουν έργα, ακόμη και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει αναλάβει έναν μεγάλο αριθμό.
Οι νέες ανάγκες που προστέθηκαν αφορούν κυρίως τον τομέα της ασφάλειας, τις υποδομές για την κατασκευή των Δημοσιογραφικών Χωριών, κυρίως δε τις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Αξιοσημείωτες είναι οι περικοπές των δαπανών στον τομέα των μεταφορών. Τόσο η κατασκευή του τραμ όσο και του προαστιακού σιδηροδρόμου δεν υπολογίζονται στον νέο προϋπολογισμό καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, κρίθηκαν επιλέξιμα έργα για χρηματοδότηση από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και τα δύο έργα, ωστόσο, θα εξυπηρετήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται ο αντίστοιχος της Οργανωτικής Επιτροπής και η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού από τον ΟΕΚ.
* Πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τη Γιάννα Αγγελοπούλου.
* Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
* Το “Associated Press”, σε χθεσινό τηλεγράφημά του από την Αθήνα, έθετε το “καυτό” θέμα της φιλοξενίας. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε τη συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους ξενοδόχους και τον “Αθήνα 2004”, ωστόσο ο δημοσιογράφος αναρωτιόταν πού θα φιλοξενηθούν οι δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2001

επιστροφή στην αρχή

Τραγικές οι καθυστερήσεις των έργων για το 2004 Σε λυόμενα...

Του ΜΑΝ. ΔΡΑΚΟΥ
Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι να στραφεί η προσοχή και η κουβέντα του κλιμακίου της ΔΟΕ στα (εν πολλοίς) θεωρητικά σχέδια για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Διότι, αν ο Ρογκ, ο Οσβαλντ και οι άλλοι “αθάνατοι” αφοσιωθούν στη (μηδαμινή) πρόοδο της εξέλιξης των έργων και των χρονοδιαγραμμάτων, τότε πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης θα χάσουν τον ύπνο και τις θέσεις τους.
Ο Βέλγος πρόεδρος της ΔΟΕ είχε ζητήσει στην τελευταία επίσκεψή του (τον περασμένο Μάιο) από την ελληνική αντιπροσωπεία να προχωρήσει στο στάδιο των κατασκευών: “Την επόμενη φορά που θα έρθω στην Αθήνα, θέλω να χτίζονται αθλητικές εγκαταστάσεις”, είχε πει τότε. Μάλλον θ' απογοητευθεί, διότι τα περισσότερα έργα βρίσκονται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού.
Ηδη αρκετά μέλη της ΔΟΕ, που για ευνόητους λόγους διατηρούν την ανωνυμία τους, διατυπώνουν την άποψη ότι η Αθήνα και να θέλει δεν προλαβαίνει στο διάστημα που απομένει ώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 να φέρει σε πέρας το σύνολο των κατασκευών. Ως εκ τούτου, η επόμενη λύση, το εναλλακτικό σχέδιο είναι η μετατροπή των αθλητικών εγκαταστάσεων από μόνιμες σε προσωρινές, δηλαδή σε λυόμενες. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και την ποιότητα των Αγώνων.
Ο Ρογκ ήρθε χθες το απόγευμα και σήμερα λέγεται ότι θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Για πρώτη φορά επισήμως και σε μεγάλο βαθμό.(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/09/2001)

επιστροφή στην αρχή

Σε Κρίσιμο σημείο η Ολυμπιάδα 2004

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι η πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μπαίνει σε νέα φάση από την επόμενη εβδομάδα. Από τη μια, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα σημάνει (ενδεχομένως) την τοποθέτηση νέων προσώπων στα εμπλεκόμενα υπουργεία. Από την άλλη, η ΔΟΕ έρχεται το Νοέμβριο στην Αθήνα, αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και χωρίς διάθεση να δεχθεί “εκπτώσεις”, μεταθέσεις, αναβολές ή ματαιώσεις στα προγράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Αθήνα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, παίζει το τελευταίο χαρτί για να πείσει την ΔΟΕ ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά ενόψει του 2004.
* Αν κι αυτή τη φορά τα έργα δεν τσουλήσουν, το κόστος θα είναι οδυνηρό για την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.
* Αν οι υποδομές δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα, στο “Αθήνα 2004” γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να είναι καταστροφικές. Και κανείς δεν έχει διάθεση να χρεωθεί ένα φιάσκο!
Υπ' αυτή την έννοια, ο Κώστας Σημίτης και η Γιάννα Αγγελοπούλου έχουν μια κοινή ανησυχία και αγωνία. Τα κατά καιρούς σενάρια περί διατάραξης των σχέσεων των δύο πλευρών κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Κι από τις δύο πλευρές υπάρχει εκτίμηση, που δεν τορπιλίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η σχέση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του “2004” έγινε ισχυρότερη στη Μόσχα, στη διάρκεια της Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον περασμένο Ιούλιο. Το κλίμα στην Αθήνα ήταν βαρύ. Η κυβέρνηση κλυδωνιζόταν και ο Κώστας Σημίτης δοκιμαζόταν προσωπικά. Το ταξίδι στη Μόσχα (για τη συνάντηση με τον Πούτιν) συνδυάστηκε με την υπόθεση του 2004 και στη ΔΟΕ.
Ο πρωθυπουργός θα είχε τη δυνατότητα να ξεφύγει από τη δυσμενή συγκυρία στο εσωτερικό και παράλληλα να συναντήσει το νέο πρόεδρο της ΔΟΕ, που όλοι εύχονταν να ήταν ο Ζακ Ρογκ.
* Παρ' ότι στη ΔΟΕ δεν δέχονται συνήθως κανέναν πλην των μελών στις συνεδριάσεις τους, για τον Κώστα Σημίτη έγινε η εξαίρεση. Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ανακοίνωσε στους “αθανάτους”, την παρουσία του πρωθυπουργού στις εργασίες της συνόδου.
* Λίγο αργότερα, ο Κ. Σημίτης χειροκροτήθηκε θερμά για την ομιλία του από τους 120 “αθανάτους”, ενώ ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ προέβλεπε ότι “η Αθήνα θα διοργανώσει φανταστικούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004”.
* Η σεμνή τελετή ολοκληρωνόταν, την επομένη, με τον Κώστα Σημίτη να παρευβρίσκεται στην ανακοίνωση του αποτελέσματος, που ανέδειξε νέο πρόεδρο της ΔΟΕ τον Ζακ Ρογκ. Στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να μην αντέδρασαν επίσημα, ωστόσο ανεπισήμως κάποια στελέχη από τη “Ρηγίλλης” δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για το “πανηγυράκι της Μόσχας”, όπως έλεγαν.
Οπως είναι προφανές, η Γιάννα Αγγελοπούλου βρέθηκε στο στόχαστρο, διότι θεωρήθηκε (και όχι άδικα) ότι συνέδραμε αποφασιστικά στα όσα διαδραματίστηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα. Λίγους μήνες αργότερα, η εικόνα άλλαξε. Ηταν η πρώτη επίσκεψη του νέου προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, και του νέου “επιθεωρητή” της Συντονιστικής Επιτροπής στην Αθήνα, για τον καθιερωμένο έλεγχο της πορείας προετοιμασίας της Αθήνας. Τα συμπεράσματα δεν ήταν καθόλου κολακευτικά για την κυβέρνηση. Η ίδια η Γιάννα Αγγελοπούλου ζήτησε “έργα και όχι λόγια” για την προώθηση του εγχειρήματος. Στη Νέα Δημοκρατία μόλις άκουγαν τα λόγια της προέδρου του “Αθήνα 2004”, ξέχασαν γρήγορα τη... Μόσχα κι έτρεχαν στα φαξ, για να βγάλουν ανακοινώσεις για την πλημμελή προετοιμασία και τις ευθύνες της κυβέρνησης!
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ως ο άμεσα θιγόμενος υπουργός, παραχώρησε ειδική συνέντευξη τύπου (την επομένη της αναχώρησης των “αθανάτων” από την Αθήνα), γιατί θεώρησε ότι η εικόνα που δόθηκε προς την κοινή γνώμη από τα μέσα ενημέρωσης ήταν άδικη για την πρόοδο της προετοιμασίας της Ολυμπιάδας. Παράλληλα, άφησε κάποιες αιχμές, για τη στάση της Γιάννας, στο όλο θέμα. Αλλά μέχρι εκεί... Δεν είναι τυχαίο ότι όσες φορές ο τύπος περίμενε “ομηρικές μάχες” στις συνεδριάσεις της διυπουργικής δεν... άνοιγε μύτη! Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος, το τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και την πίεση της ΔΟΕ. Αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο συζήτησής με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, στις δύο κατ' ιδίαν συναντήσεις τους, το τελευταίο δεκαήμερο. Λόγος για πρόσωπα δεν θα μπορούσε να γίνει. Αλλωστε, ούτε ο πρωθυπουργός θα έβαζε σε διαδικασία ελέγχου το νέο κυβερνητικό σχήμα ούτε η πρόεδρος του “Αθήνα 2004” ασχολείται.
Το μεγάλο πρόβλημα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εξακολουθούν να είναι οι μηχανισμοί. Οχι ποιος θα εποπτεύει. Αυτό το κάνει η διυπουργική υπό τον Κώστα Σημίτη και το κάνει καλά. Αλλά ποιος θα “τρέξει” την ιστορία. Ολες αυτές οι επιτροπές, οι υπο-επιτροπές από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων απέτυχαν παταγωδώς. Εγιναν πιο γραφειοκρατικοί κι από τους γραφειοκράτες. Το μεγάλο ζητούμενο εξακολουθεί να είναι ένας οργανισμός που από το πρωί μέχρι το βράδυ θα “κυνηγάει” τις υπηρεσίες των υπουργείων και θα λύνει ζητήματα χωρίς να δημιουργεί ακόμη περισσότερα, που θα βραχυκυκλώνουν το ήδη βραχυκυκλωμένο σύστημα. Αν το βρει ο Κώστας Σημίτης, θα 'χει δώσει και τη λύση στο μέγα πρόβλημα. (Του ΜΑΝ. ΔΡΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/10/2001)

επιστροφή στην αρχή

Το μετέωρο βήμα των αθλητικών εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Η “Κ.Ε” εξετάζει σήμερα την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, σε ένα τρίπτυχο:

*Τη σχέση των προϋπολογισμών της κυβέρνησης μεταξύ τους, η οποία -μην σας κάνει εντύπωση- έχει διαφορές.
*Τη σχέση του προϋπολογισμού των αθλητικών έργων με το φάκελο υποψηφιότητας που κατατέθηκε στη ΔΟΕ και βάσει του οποίου κερδίσαμε τη διοργάνωση του 2004.

*Τη σύγκριση των χρονοδιαγραμμάτων στις κατασκευές. Πότε λέγαμε στο φάκελο υποψηφιότητας ότι θα είναι έτοιμα τα έργα και τι λέμε σήμερα...

Τα συμπεράσματα

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία αντιλαμβανόταν και συνεχίζει να αντιλαμβάνεται την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δύο είναι οι βασικές παραδοχές: Ακόμη και σήμερα, δεν είναι γνωστό πόσο θα στοιχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οπως, επίσης, παραμένει άγνωστο πότε και σε ποια κατάσταση θα παραδοθούν τα έργα για να γίνει η διοργάνωση. Αν παραδοθούν διότι κι αυτό είναι εξαιρετικό αμφίβολο καθώς στην ΔΟΕ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τους δουλεύουμε αγρίως...

Δύο επίσημα έντυπα του ελληνικού κράτους, ένα από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού κι ένα από το υπουργείο Πολιτισμού, διαφωνούν για τον προϋπολογισμό των έργων.

Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει στην αρμοδιότητά του τα έργα κατασκευής της γενικής γραμματείας Αθλητισμού. Ομως οι δημοπρατήσεις που έγιναν κι εξακολουθούν να γίνονται γύρω από τα έργα παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον κρατικό προϋπόλογισμό.

*Για παράδειγμα, στον κρατικό προϋπολογισμό η κατασκευή του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης προβλέπεται ότι θα στοιχίσει 25,8 δισ. δραχμές ενώ το έργο δημοπρατήθηκε από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού στα 38,6 δισ. δρχ.

*Ανάλογες διαφορές, πότε προς τα πάνω και πότε προς τα κάτω, παρατηρούνται σχεδόν σε όλα τα έργα κι είναι προφανές ότι, με αυτή τη λογική, το προϋπολογισθέν 1,5 τρισ. δραχμές του Προγράμματος από τις Δημόσιες Επενδύσεις για τους αγώνες δεν ισχύει πια.

Πρόσφατα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ισχυρίστηκε πως η ΔΟΕ δεν αναγκάζει την Ελλάδα να κάνει τόσο καλά και τόσο ακριβά τα έργα αλλά αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, από τη στιγμή που γίνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις, να γίνουν καλές, για να μείνουν στις επόμενες γενιές.

*Εφερε, δε, ως παράδειγμα την ανακατασκευή του Καυταντζογλείου. Ομως στο φάκελο υποψηφιότητας, το Καυταντζόγλειο παρουσιαζόταν... ως έτοιμη (!) εγκατάσταση και δεν χρειαζόταν την παραμικρή προσθήκη για να γίνουν αγώνες του Ολυμπιακού τουρνουά!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η κυβέρνηση είναι πια πολύ πιθανόν να μην έχει διαβάσει ούτε το φάκελο υποψηφιότητας, και τα στελέχη της να μην γνωρίζουν τι λέγαμε τότε, τι λέμε και τι κάνουμε σήμερα...

*Τα περισσότερα από τα έργα της γενικής γραμματείας Αθλητισμού δημοπρατούνται σε διαφορετικές τιμές από ό,τι προϋπολογίσθηκαν. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις στο τελικό ύψος του κόστους των έργων. Ομως εδώ μπαίνει και μια άλλη παράμετρος. Οτι η κυβέρνηση πήγαινε στα τυφλά στο ραντεβού με τα έργα...
Οι διαφορές

*Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι διαφορές στον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων σε σχέση με το φάκελο υποψηφιότητας, που κατατέθηκε στη ΔΟΕ το 1997: Το συνολικό κόστος των αθλητικών έργων σύμφωνα με το φάκελο υποψηφιότητας ήταν 330 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 132 δισ. δραχμές, με σημερινές τιμές.

Σήμερα, με τις πιο πρόχειρες εκτιμήσεις, φτάνει τα 585 δισ. δραχμές. Μόνον οι εγκαταστάσεις. Γιατί ο συνολικός προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κοντά στο 1,5 τρισ. δραχμές, χωρίς σ' αυτόν να συμπεριλαμβάνεται ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής “Αθήνα 2004”, ο οποίος είναι μεν ισοσκελισμένος αλλά συνεισφέρει σε αυτόν το κράτος με ποσοστό 14% λόγω του ναυαγίου με το Ολυμπιακό Βιντεολόττο.

*Στο φάκελο αναγράφονταν λογικά ποσά ανακατασκευής ή κατασκευής κάποιων εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα, το Καυταντζόγλειο (που θεωρείται από τα ευπρεπή γήπεδα στην Ελλάδα) με ένα ποσό 400 εκατ. δραχμών θα μπορούσε να γίνει ένα γήπεδο ολυμπιακών προδιαγραφών.

*Στην Ευρώπη, για να χτιστεί ένα στάδιο (όπως αυτό στο Γαλάτσι) απαιτούνται το πολύ 5 δισ. δραχμές, από τη φάση της χωροθέτησης μέχρι την παράδοση του έργου. Στην Ελλάδα του 2004, το ίδιο στάδιο στοιχίζει περισσότερο από 15 δισ. δραχμές.

Το ίδιο στις περισσότερες από τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

*Η Νίκαια από 4,8 δισ. δραχμές στο φάκελο θα στοιχίσει 15,7. Ο Αγιος Κοσμάς (η ιστιοπλοΐα) από 6,5 σε 20. Το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο από 9 σε 62 δισ. δραχμές. Το Κέντρο Κωπηλασίας από 10 έφτασε 36 δισ. δραχμές. Το σκοπευτήριο από 4,8 σε 18 δισ. δραχμές και η κατασκευή ενός γηπέδου μπιτς βόλεϊ από 2,5 δισ. έφτασε (με τ' αντιπλυμμυρικά) τα 50 δισ. δραχμές.

Η πιο λογική εκτίμηση για την αύξηση του κόστους είναι ότι στις τιμές του φακέλου δεν είχαν υπολογισθεί οι απαλλοτριώσεις αλλά και πάλι οι διαφορές δεν δικαιολογούνται. Τα έργα πήραν την πάνω βόλτα λόγω των καθυστερήσεων και των μειωμένων εκπτώσεων από τις κατασκευαστικές εταιρείες ή και από άλλους αστάθμητους παράγοντες.

*Σε αυτά τα έργα δεν αναφέρεται το Ολυμπιακό Χωριό, το πιο δαπανηρό και πολύπλοκο εγχείρημα, που θα στοιχίσει περίπου 120 δισ. δραχμές.

Μεγάλες διαφορές δεν υπάρχουν μόνο στους προϋπολογισμούς του ίδιου του κράτους αλλά και στα χρονοδιαγράμματα που κατά καιρούς έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, για το πέρας της κατασκευής.

*Από τον Σεπτέμβριο του 1997 μέχρι και σήμερα, τα χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει ριζικά, όπως και οι ίδιες οι χωροθετήσεις πολλές φορές. Ακόμη (για παράδειγμα) εκκρεμεί η χωροθέτηση του σλάλομ στο κανό, που “έφυγε” από το Ριζάρι (για ν' αποφορτισθεί η περιοχή) και “πήγε” στο Ελληνικό.

*Τα χρονοδιαγράμματα πήγαν πίσω τουλάχιστον δύο χρόνια. Κι αν σε αυτή τη διετία προσθέσει κανείς και μια διετία, όπου η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τότε, στη σούμα, πρέπει να καλυφθεί μια ολόκληρη τετραετία, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!

Τα χρονοδιαγράμματα κυλάνε προς τα πίσω: Υπολογίζεται ότι ώς τα τέλη του 2001, θα έχουν δημοποπρατηθεί όλα τα έργα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πρώτο πέρασμά του από το υπουργείο Πολιτισμού, ισχυριζόταν ότι το 2001 θα ήταν έτος κατασκευών. Σήμερα, μιλάει για “αισιόδοξη προσέγγιση” εκείνης της εποχής ώστε να δικαιολογήσει την ασυνέπεια των λόγων με τις πράξεις του.

Οι διαφορές των χρονοδιαγραμμάτων στον φάκελο υποψηφιότητας σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα είναι χαώδεις.

*Κατ' αρχάς πολλά από τα έργα του φακέλου δεν έγιναν. Στο “Δέλτα” του Φαλήρου υπολογιζόταν η απομάκρυνση του Ιπποδρόμου και η κατασκευή ενός Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου. Δεν έγινε ποτέ. Σχέδια για τη μεταφορά του Ιπποδρόμου υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Στα χαρτιά.

Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν όλη αυτή η εγκατάσταση είναι δυνατόν να μεταφερθεί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο, όπου έχει γίνει η χωροθέτηση του Ιππικού Κέντρου και του νέου Ιπποδρόμου.

Ακριβό ΟΑΚΑ

Στον φάκελο ήταν δεδομένο ότι κάποια στάδια δεν χρειάζονταν την παραμικρή προσθήκη. Κλασικό παράδειγμα η περίπτωση του ΟΑΚΑ. Το γήπεδο παρουσιάστηκε στον φάκελο, ως ετοιμοπαράδοτο. Με μερικές μόνο ολυμπιακές προσαρμογές, όπως η αλλαγή του ταρτάν και η κάλυψη με σκέπαστρο των πάνω εξεδρών.

*Η σημερινή εικόνα είναι εντελώς διαφορετική: Το ΟΑΚΑ υπολογίζεται ότι θα κλείσει το Μάρτιο του 2002 και μέσα σε διάστημα δύο ετών (ώς το Μάρτιο του 2004) πρέπει να έχει χτιστεί σχεδόν από την αρχή, μετά την μελέτη του ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.

*Ομως δεν είναι μόνο το κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, που πρέπει να ανακατασκευαστεί αλλά ολόκληρο το σύμπλεγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το κέντρο κολύμβησης. Το γήπεδο του τένις. Το ποδηλατοδρόμιο.

Στην περιοχή του Αμαρουσίου πρέπει να γίνουν μια σειρά από οδικά έργα, για να βελτιωθεί η πρόσβαση στο ΟΑΚΑ και στο Ολυμπιακό Χωριό.

Ολες αυτές οι υποδομές δεν ήταν δυνατόν και δεν ήταν και αναγκαίο να προβλεφθούν στον φάκελο υποψηφιότητας αλλά παίζουν ρόλο, σε μια πόλη που θέλει να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες.

*Μερικά παραδείγματα του φακέλου σε σχέση με την εκτίμηση της κυβέρνησης το Μάιο του 2001 σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα είναι ενδεικτική της κατάστασης:

*Ορισμένες παρατηρήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στον φάκελο αναφερόταν ότι τα τέσσερα ποδοσφαιρικά γήπεδα ήταν σχεδόν έτοιμα, με 20.000 θέσεις το καθένα και μόνο το Πανθεσσαλικό χρειαζόταν πρόσθετες εργασίες για να παραδοθεί προς χρήση.

*Οι συντάκτες του φακέλου δεν γνώριζαν ή εν γνώσει τους έδιναν στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή λανθασμένη εικόνα.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του φακέλου υποψηφιότητας, τα περισσότερα από τα στάδια (νέες ή παλιές εγκαταστάσεις) θα ήταν έτοιμα στα μέσα του 2002. Κι αυτό είχε τη δική του σημασία.

Η Πολιτεία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει τις εγκαταστάσεις για τις περιβόητες ολυμπιακές προσαρμογές. Για να μπορέσει, ακολούθως, η Οργανωτική Επιτροπή να προχωρήσει στον εξοπλισμό τους και μέσα στην επόμενη διετία (2002-2004) να μπορέσει να δοκιμάσει τη λειτουργικότητά τους.

Αβεβαιότητα
Με τις σημερινές συνθήκες ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει για το χρόνο παράδοσης των εγκαταστάσεων. Και, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος (υπό την προϋπόθεση ότι τα στάδια θα παραδοθούν εγκαίρως, δηλαδή πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) για να κριθεί η λειτουργικότητά τους, για να δοκιμασθούν χρονόμετρα, για να εγκατασταθούν οι τηλεοπτικές συνδέσεις, τα κυκλώματα, τα μόνιτορ, για να μπορέσει -με απλά λόγια- να δουλέψει το γήπεδο, σε συνθήκες Ολυμπιακών Αγώνων.
*Η ΔΟΕ θεωρεί ότι ένα διάστημα εφτά ετών είναι ικανό για μια πόλη, να οργανώσει τις υποδομές της και να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες.

*Για μια οποιαδήποτε πόλη ή χώρα, είναι αρκετός ο χρόνος. Για την Αθήνα και την Ελλάδα... (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/11/2001)

επιστροφή στην αρχή

Τα κακά του 2004

Οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 συζητήθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχθές το βράδυ, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, η νεοσύστατη δημοτική παράταξη “Κίνηση Για Μια Εναλλακτική - Κινηματική Παρέμβαση”. Αναφερόμενος στις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο Γεράσιμος Σκλαβούνος, μέλος της Κίνησης, έκανε λόγο για: “προσπάθεια καθαγιασμού των πάντων στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τελικό στόχο την εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων και τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής μεγάπολης παροχής υπηρεσιών, σε βάρος της υπόλοιπης Ελλάδας”. Υποστήριξε ότι θα σπαταληθούν δεκάδες δισ. για προσωρινές εγκαταστάσεις, τη στιγμή που σε πολλές περιοχές είναι τεράστια η έλλειψη αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών.
Τη διαφορά προτεραιοτήτων μεταξύ της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού επισήμανε ο Πάνος Τότσικας, μέλος της Κίνησης, έτσι όπως αυτή προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες) και από δημοσκόπηση που δημοσίευσε πρόσφατα η “Ε” (μόνο το 6% συμφωνεί με αυτή την προτεραιότητα). “Η διοργάνωση των Αγώνων συνεπάγεται ένα πλήθος πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων, όπως λανθασμένο προσανατολισμό των δημόσιων δαπανών, διόγκωση του δημόσιου χρέους, διείσδυση ξένων μυστικών υπηρεσιών, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όπως το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, και περιορισμό της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους, όπως προκύπτει από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τη ΔΟΕ”.
“Μια χρυσή ευκαιρία της κυβέρνησης να προχωρήσει στο δρόμο της κατάργησης της ελευθερίας των πολλών στο όνομα της ασφάλειας και της αισθητικής των λίγων”, χαρακτήρισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ο Κώστας Διάκος, πρόεδρος του συλλόγου Λυκαβηττός. (Β.Διον. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/11/2001)

επιστροφή στην αρχή      

Ευάγγελος Βενιζέλος: “Μη μιλάτε για τέντες, μιλήστε μου για όραμα...”

Συνέντευξη στον Γεωργίο Π. Μαλούχο

Τρεις ημέρες πριν από τη νέα επίσκεψη του αντιπροέδρου της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ στην Αθήνα και η δημόσια συζήτηση περί τα ολυμπιακά έχει “ανάψει” για τα καλά εντός και εκτός Βουλής. Αιτία, υπήρξε το δημοσίευμα της “Κ” της περασμένης Κυριακής, στο οποίο παρουσιάστηκαν η τελευταία απόρρητη έκθεση Οσβαλντ για την πορεία της προετοιμασίας, καθώς και οι σχετικοί πίνακες της ΔΟΕ για τα ολυμπιακά έργα. Η “Κ” δημοσιεύει σήμερα μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα του 2004, με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δίνει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για τον ολυμπιακό προυπολογισμό, τις καθυστερήσεις των έργων, τις σχέσεις της κυβέρνησης και ειδικά τις δικές του με την κ. Αγγελοπούλου, τις “τέντες”, την ξενοδοχειακή υποδομή, το όραμα των Αγώνων και πολλά άλλα.

- Είμαστε 1.000 ημέρες πριν από τους Αγώνες και χρειάζεται ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να κανονιστεί ο ολυμπιακός προϋπολογισμός. Τελικά, πού θα φτάσει;

- Κατ' αρχάς, 1.000 ημέρες είναι σχεδόν τρία χρόνια. Δεν είναι τόσο μικρή όσο φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού η απόσταση αυτή, αν λάβει κανείς υπόψη του δύο πράγματα. Πρώτον, την αντίστοιχη επιτυχή εμπειρία του Σίδνεϊ και, δεύτερον, το γεγονός πως ως προς τα κατασκευαστικά έργα καθυστερήσεις και προβλήματα εμφανίζονται πριν από την οργάνωση του εργοταξίου και την έναρξη των τεχνικών εργασιών. Τα προβλήματα εμφανίζονται στη χωροθέτηση, στις περιβαλλοντικές αντιρρήσεις, στα αρχαιολογικά ευρήματα, στις δικαστικές αμφισβητήσεις. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι -με καθυστερήσεις βεβαίως και με προβλήματα τα οποία ποτέ δεν τελειώνουν- έχουμε φτάσει τώρα στη φάση των εργοταξίων. Ακολουθούμε δε το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει τελικά διαμορφωθεί, με αυστηρό και όσο γίνεται πιο πιστό τρόπο. Αυτή είναι -αν θέλετε- και η εμπειρία του τελευταίου χρόνου, κατά τον οποίο έχω επανέλθει στο υπουργείο Πολιτισμού και έχω μία γενικότερη συντονιστική ευθύνη, μία εποπτεία όλης της ολυμπιακής προετοιμασίας.

- Αφού πάτε πρώτα στις καθυστερήσεις, να σας πώ ότι ο κόμβος Κηφισού και Ποσειδώνος, ο οποίος κλείνει τον Ολυμπιακό Δακτύλιο, πρέπει να ξανασχεδιαστεί από την αρχή. Αρα, για ένα από τα πιο σύνθετα έργα, το “πακέτο” περιβάλλον, αρχαία, Συμβούλιο της Επικρατείας, ενστάσεις κ.ο.κ., για το οποίο μιλήσατε, δεν έχει καν ξεκινήσει...

- Η απάντησή μου αφορά κατά βάση τα ολυμπιακά έργα με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή τα έργα που θα φιλοξενήσουν ολυμπιακά αγωνίσματα ή την ολυμπιακή οικογένεια ή το επικοινωνιακό επιτελείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα οδικά έργα τα χειρίζεται, όπως γνωρίζετε, το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα οδικά έργα στην Αττική είναι ένα μεγαλεπήβολο και συνεχές σχέδιο. Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Ενα μεγάλο μέρος του ΓΜ' ΚΠΣ αφορά έργα οδικής υποδομής σε όλη τη χώρα και βεβαίως στην Αττική. Αρα, από την άποψη αυτή, των γενικών υποδομών, σημασία έχει να έχουμε το 2004 νέες υποδομές, κυρίως όμως να έχουμε νέες λειτουργίες.

Σας δίνω δύο παραδείγματα, το ένα είναι το δικό σας. Ηταν μεγάλη πολιτική συζήτηση τελικά η μορφή που θα πάρει η Λεωφόρος Ποσειδώνος. Εάν θα γίνει ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος, που θα αποκλείει τους παράκτιους δήμους από την πρόσβασή τους στη θάλασσα και τη φυσιολογική τους σχέση με το θαλάσσιο μέτωπο ή αν θα γίνει μια πιο ήπια ρύθμιση. Και καταλήξαμε με βάση πολιτικά, κοινωνικά, πολεοδομικά και λειτουργικά κριτήρια στην ήπια λύση. Δεν ήταν αυτό η πρώτη επιλογή των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ηταν μια απόφαση του πρωθυπουργού και της Διυπουργικής Επιτροπής. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους κόμβους της Κηφισίας. Οταν έχει μία τόσο έντονη αντίδραση πολλών οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οταν υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν είναι κοινωνικά αποδεκτή ή όχι μια τέτοια παρέμβαση, καταλήγεις εκ των πραγμάτων σε μία λύση, η οποία να είναι χρονικά και τεχνικά εφικτή μέχρι το 2004, η οποία σε συνδυασμό με λειτουργικές λύσεις θα διευκολύνει την κίνηση της πόλης την περίοδο των Αγώνων. Τα έργα αυτά είναι συνέχεια του τεράστιου κατασκευαστικού προγράμματος του Β' ΚΠΣ. Αλλάζει η μορφή της χώρας. Μπορείτε να ασκήσετε κριτική σε καθυστερήσεις ή σε επιλογές για το ένα ή το άλλο μεγάλο έργο. Αυτά τα ζήσαμε και στην περίπτωση του μετρό και στην περίπτωση του αεροδρομίου των Σπάτων.

- Στο μετρό όμως δεν υπήρχε “ημέρα μηδέν” να πιέζει. Δεν νιώθετε ότι θα σας “στραγγαλίσουν” οι εργολάβοι όταν έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα ημερομηνιών;

- Οχι, διότι οι τεχνικές εταιρείες -για να χρησιμοποιήσω έναν λιγότερο “φορτισμένο” όρο- έχουν μπροστά τους την τεράστια προοπτική του Γ' ΚΠΣ και στα έργα αυτά, τα τεχνικά έργα το κόστος και οι τιμές είναι διαμορφωμένες με ένα αρκετά σταθερό και σαφή τρόπο. Στην έκθεση Οσβαλντ, ένα σημαντικό ζήτημα είναι η επάρκεια του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα. Είναι μια ευκαιρία να σας ενημερώσω πως την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία μου εδώ με τη συμμετοχή του κ. Αλευρά, στην οποία είχαν κληθεί το προεδρείο του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών και όλες οι ανάδοχες εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πρακτικά ήταν παρών όλος ο κατασκευαστικός κλάδος, που διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους για την επάρκειά του και για τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις συμβατικές προθεσμίες. Η αδυναμία ανταπόκρισης σε συμβατικές υποχρεώσεις έχει τεράστιες επιπτώσεις για μια εταιρεία ή για μια κοινοπραξία.

- Αλλά ακόμα χειρότερες για μία χώρα αν χάσει τις ημερομηνίες...

- Ναι, αλλά η χώρα δεν είναι η κυβέρνηση. Στη χώρα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας. Οπως περιλαμβάνεται όλο το πολιτικό σύστημα. Εν πάση περιπτώσει, εάν κάποιος έχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έχει αντιστρόφως έλλειψη εμπιστοσύνης στην αντιπολίτευση, έχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην Οργανωτική Επιτροπή, έχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις κατασκευαστικές εταιρείες και στην αγορά, τότε φοβούμαι ότι η κρίση εμπιστοσύνης είναι απαράδεκτη και καθολική. Αφορά τη χώρα συνολικά και αυτό νομίζω ότι είναι άδικο και εν πάση περιπτώσει είναι και αδιέξοδο.

Η απευθείας ανάθεση του ΟΑΚΑ στον κ. Καλατράβα

- Ο αρχιτέκτων Καλατράβα πήρε το έργο του ΟΑΚΑ με ανάθεση ή με διαγωνισμό;

- Με ανάθεση και με σύμβαση που τη συνήψε η Οργανωτική Επιτροπή.

- Γιατί; Δεν έπρεπε να γίνει διαγωνισμός;

- Θα σας εξηγήσω. Ο Σαντιάγο Καλατράβα είναι ένας διάσημος αρχιτέκτων, που έχει ειδική εμπειρία σε κατασκευές ανάλογες με αυτές που πρέπει να γίνουν στο ΟΑΚΑ για την αισθητική ενοποίηση και αναβάθμισή του, ώστε το ΟΑΚΑ να γίνει όχι μόνο ένας λειτουργικός χώρος ενιαίος, αλλά και ένα μνημείο εποχής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως ξέρετε, η Εθνική Πινακοθήκη σε συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση έτυχε να οργανώσουν μία μεγάλη έκθεση του Καλατράβα. Ο Καλατράβα με δική του πρωτοβουλία παρουσίασε σχέδια που αφορούν την Αθήνα και το ΟΑΚΑ. Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που τα επαίνεσαν, αλλά θέσαμε σε μία τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην κ. Λαμπράκη, στον κ. Φατούρο και στον κ. Κονταράτο, να αξιολογήσουν το έργο αυτό από πλευράς ποιότητας αρχιτεκτονικής, μεγαλογλυπτικής, που είναι ένας κλάδος στον οποίο ανήκει ο κ. Καλατράβα, ο οποίος συνδυάζει τις ιδιότητες του αρχιτέκτονα, του πολιτικού μηχανικού και του γλύπτη. Είδαμε ότι πάνω από 10 ευρωπαϊκές πόλεις ή μεγάλοι ευρωπαϊκοί φορείς ανέθεσαν απευθείας στον Καλατράβα τέτοιου είδους μελέτες, εφαρμόζοντας την ίδια διαδικασία...

- Είναι νόμιμο αυτό;

- Απολύτως νόμιμο και σε κοινοτικό επίπεδο.

- Θα κάνετε και άλλες απευθείας αναθέσεις;

- Οχι. Αλλωστε, πρέπει να θυμάστε ότι είναι απευθείας ανάθεση μελέτης. Και πληροφορήσαμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εφαρμόσαμε στην περίπτωση αυτή μία προβλεπόμενη -από τις κοινοτικές οδηγίες- διαδικασία, η οποία είχε εφαρμοστεί από σωρεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πάλι για τον Καλατράβα.

- Ομως, η ΔΟΕ στις παρατηρήσεις της για το ΟΑΚΑ λέει “παιδιά προσέξτε, διότι όλο αυτό το μεγάλο έργο που χτίζετε μπορεί...”

- Μα, είναι σωστή η παρατήρηση της ΔΟΕ. Είναι απολύτως σωστή η παρατήρησή της, διότι θα αναπτυχθούν σταδιακά επτά διαφορετικά εργοτάξια. Γι' αυτό η Ειδική Υπηρεσία Ολυμπιακών Εργων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έχει ετοιμάσει σχέδιο συντονισμού και ειδικό κυκλοφοριακό σχέδιο μέσα στο ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια της παράλληλης λειτουργίας του εργοταξίου.

- Πώς ακούτε τη λέξη “τέντες”;

- Νομίζω ότι η χρήση του όρου τέντες είναι ηθελημένα απαξιωτική. Είναι γνωστό ότι θα υπάρχουν και προσωρινές κατασκευές, αλλά δεν είναι καθόλου τέντες. Είναι πολύ σοβαρές και ακριβές κατασκευές οι προσωρινές. Υπάρχει ένα μεγάλο προσωρινό κλειστό γυμναστήριο με βάση το σχέδιο στον Φλοίσβο, υπάρχει προσωρινό γυμναστήριο στο Ελληνικό. Οι κατασκευές αυτές είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θέλει η ΔΟΕ και από αυτές που είχε το Σίδνεϊ, ακριβώς επειδή εμείς δεν θέλουμε να δαπανήσουμε σε προσωρινές κατασκευές. Προτιμούμε να δαπανήσουμε περισσότερο, αλλά σε μόνιμες κατασκευές που λύνουν για δεκαετίες ολόκληρες το πρόβλημα της στέγασης των ομοσπονδιών.

- Να πούμε δυο λέξεις για την ουσία των Αγώνων.

- Χαίρομαι που το θέτετε, γιατί δυστυχώς γίνεται μία άνιση κατανομή του ενδιαφέροντος σε σχέση με την ολυμπιακή προετοιμασία. Την αντιμετωπίζουμε ως κατασκευαστικό πρόβλημα, ενώ είναι ένα πρόβλημα πρωτίστως αθλητικό, επικοινωνιακό, ιδεολογικό, αν θέλετε τουριστικό, πολύ περισσότερο από κατασκευαστικό γεγονός.

- Πάμε στο τουριστικό. Οι κλίνες που έχετε στην Αθήνα, που προβλέπονται ως διαθέσιμες, είναι λιγότερες και από την ολυμπιακή οικογένεια.

- Οχι. Κατ' αρχάς, ας μη μιλάμε για κλίνες, διότι μετράμε με μονάδα μέτρησης το δωμάτιο στα θέματα αυτά. Υποχρέωσή μας είναι 21.000 δωμάτια για την ευρύτατη ολυμπιακή οικογένεια. Και έχουμε ένα έλλειμμα της τάξεως -εννοώ θεωρητικό- των 2.000 δωματίων, αλλά αν οι ξενοδόχοι που ήδη έχουν υπογράψει συμβάσεις αυξήσουν τη διαθεσιμότητα από το 80% των ξενοδοχείων του στο 90% ή πολύ περισσότερο στο 100%, αυτό θα καλυφθεί και πολύ περισσότερο θα καλυφθεί μέσα από την προοπτική κατασκευής νέων ξενοδοχείων στην Αττική μέχρι το 2004. Με τους τουρίστες λοιπόν όπου δεν υπάρχει τυπική υποχρέωση, αλλά υπάρχει ουσιαστική υποχρέωση, η φιλοξενία γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες κλίνες, πέραν του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και φυσικά στο περίσσευμα κλινών στο πολεοδομικό συγκρότημα και μέσα από ένα σύστημα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, το οποίο αναγκαστικά πρέπει να αναπτυχθεί. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα σχέδια που επεξεργάζεται η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το υπουργείο Ανάπτυξης.

“Αυθεντικοί” Αγώνες

- Εχουμε υποσχεθεί Αγώνες διαφορετικούς, με όραμα...

- Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τον όρο “αυθεντικούς” Αγώνες, διότι αυτό είναι το στοιχείο που αναζητούν από εμάς. Μία αυθεντικότητα των ιδεών, μία αυθεντικότητα των τόπων.

- Πόσο έχει προετοιμαστεί αυτό; Πώς θα οργανωθεί; Ποιος θα το “χτίσει”;

- Η πρωτοβουλία ανήκει αναμφισβήτητα στην Οργανωτική Επιτροπή. Θα έλεγα ότι έναν δεύτερο λόγο έχουν όλα εκείνα τα υπουργεία τα οποία είναι στραμμένα προς το εξωτερικό. Βεβαίως πρέπει να “χτιστεί”. Είναι κάτι για το οποίο φαντάζομαι ότι σύντομα θα έχουμε κάποια παρουσίαση από την Οργανωτική Επιτροπή.Οπως φυσικά πολύ μεγάλη σημασία έχει από την άποψη αυτή η τελετή έναρξης των Αγώνων που την ετοιμάζει η Οργανωτική Επιτροπή και η τελετή λήξης.

- Εχετε εικόνα πώς πάνε οι προετοιμασίες;

- Είναι στον προγραμματισμό της Διυπουργικής Επιτροπής που έχουμε κάνει με τον πρωθυπουργό. Ολα αυτά τα προγράμματα θα παρουσιαστούν αναλυτικά από την Οργανωτική Επιτροπή.

- Αισθάνεστε ασφαλής με την πορεία αυτών των προγραμμάτων που χειρίζεται η Οργανωτική Επιτροπή;

- Δεν έχω κάποια ανησυχητική ένδειξη.

1,5 τρισ. δρχ + 1,7 δισ. δολ. ολυμπιακός προϋπολογισμός

- Ας επιστρέψουμε στον προϋπολογισμό. Γιατί χρειάζεται αυτή η ειδική σύσκεψη;

- Μα δεν πρόκειται για σύσκεψη που θα καθορίσει τον προϋπολογισμό. Πρόκειται για μία σύσκεψη η οποία θα κάνει επισκόπηση της τήρησης του προϋπολογισμού και θα αποσαφηνίσει επίσης και ορισμένους βασικούς όρους. Οποιαδήποτε δημόσια επένδυση στη χώρα από τώρα έως το 2004 δεν συνιστά κονδύλι του ολυμπιακού προϋπολογισμού.

- Πάμε συγκεκριμένα, δώστε νούμερα...

- Αρχίζω από το βασικό νούμερο, για το οποίο νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί και η μεγάλη παρεξήγηση. Το 1,5 τρισ. δραχμές που είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι το ανώτατο όριο της πραγματικής δημόσιας δαπάνης που έχουμε προγραμματίσει να γίνει για όλες αυτές τις κατηγορίες έργων σε όλη την επικράτεια από εθνικούς πόρους, δηλαδή όχι με τη μέθοδο των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όχι με τη μέθοδο -για παράδειγμα- που εφαρμόζεται στο Γ' ΚΠΣ.

-Πέρα από την κρατική δαπάνη υπάρχει και η εταιρεία “Αθήνα 2004”.

- Ο “Αθήνα 2004” έχει τον δικό του προϋπολογισμό, τον δικό του εταιρικό προϋπολογισμό, ο οποίος κινείται στο ύψος του 1,7 δισ. δολαρίων και ο οποίος δεν έχει αναθεωρηθεί. Θα συζητήσουμε βέβαια στη σύσκεψη αυτή και για τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

- Και τα overlays;

- Τα overlays είναι προσαρμογές όλων των εγκαταστάσεων, είτε οι εγκαταστάσεις αυτές είναι βαρύτατες είτε είναι ελαφρές, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τους Αγώνες.

- Σε πόσα χρήματα τα υπολογίζετε;

- Αυτό είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα της σύσκεψης που θα γίνει και έχει αναλάβει τώρα η Ομάδα Παρακολούθησης Εργων, δηλαδή η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής, να προσδιορίσουν με βάση πια το ολοκληρωμένο σχέδιο των υποδομών τι προσαρμογές χρειάζονται ώστε να γίνει και κατανομή του κόστους. Κανονικά βέβαια το κόστος αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2004.

Στενές επαφές με τη Γιάννα

- Σπεύσατε να χαρακτηρίσετε “παρωχημένο” το δημοσίευμα της “Κ” την περασμένη Κυριακή, που παρουσίαζε τους πίνακες της ΔΟΕ και την επιστολή Οσβαλντ...

- Ναι, και ήθελα να σας εξηγήσω γιατί το είπα αυτό. Χαρακτήρισα όχι το δημοσίευμα, αλλά το υλικό παρωχημένο, διότι οι εξελίξεις είναι πράγματι ταχύτατες στα θέματα αυτά. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, λοιπόν, έχουμε τέσσερα νέα εργοτάξια, οκτώ νέους διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν, 12 νέες δημοπρατήσεις. Αυτό αλλάζει πλήρως την εικόνα σε σχέση με το παιχνίδι των χρωμάτων.

- Αν είναι έτσι, γιατί δεν δημοσιοποιείτε από μόνοι σας αυτό το υλικό;

- Συμφωνώ. Δεν είμαι εγώ αποδέκτης της έκθεσης. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Πιστεύω ότι η ειλικρινής, πλήρης και άμεση ενημέρωση μπορεί να δώσει απάντηση σε πολλά ερωτήματα, και κυρίως να αλλάξει το κλίμα. Γι' αυτό και δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η επόμενη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής. Η τελική εκτίμηση του κ. Οσβαλντ θα διατυπώνεται απευθείας προς την κυβέρνηση, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, και στη συνέχεια βέβαια θα γίνεται η δημόσια ανακοίνωση σε μία συνέντευξη που θα την οργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή ως άμεσος εταίρος και συνεργάτης της ΔΟΕ.

- Αρα, σε απλά ελληνικά, “αδειάσατε” την κ. Αγγελοπούλου.

- Καθόλου. Στη συνέντευξη δεν υπάρχει κανένας λόγος έτσι να είναι παρούσα η κυβέρνηση, διότι θα έχει προηγηθεί η συζήτηση επί των τελικών εκτιμήσεων της επίσκεψης. Και νομίζω ότι αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο αποτελεσματική, πολύ πιο απλή και επιτρέπει και μία πλήρη και διεξοδική ενημέρωση της κοινής γνώμης.

- Θα πρέπει να πάμε και στις σχέσεις με την κ. Αγγελοπούλου...

- Στην αρχή πρέπει να σας πω ότι ήμουν πιο ανεκτικός στις φήμες αυτές. Τώρα πρέπει να σας πω ότι η ανακύκλωση όλης αυτής της φημολογίας και της αδικαιολόγητης έμφασης στα θέματα αυτά με στενοχωρεί, διότι θεωρώ ότι βλάπτει πολύ την ουσία των θεμάτων. Με την κ. Αγγελοπούλου λοιπόν -θέλω να το αποσαφηνίσω αυτό- έχουμε στενή, σχεδόν καθημερινή επαφή. Μία φιλική ειλικρινή επαφή, που αποδίδει πρακτικά αποτελέσματα. Και νομίζω ότι θα αναγνωρίσετε και στην κ. Αγγελοπούλου και σε εμένα, αν μη τι άλλο, τη στοιχειώδη ευφυΐα να αντιλαμβανόμαστε ότι το εγχείρημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, η επιτυχία του είναι επιτυχία όλων εμπλεκομένων, η αποτυχία του είναι αποτυχία όλων των εμπλεκομένων.

- Δεν θα αλλάξει το υπάρχον σχήμα αρμοδιοτήτων;

- Οχι βέβαια. Είναι τεράστιο το έργο που έχει επωμιστεί η Οργανωτική Επιτροπή. Για παράδειγμα, στην τελευταία Διυπουργική Επιτροπή, εν όψει της επίσκεψης της ΔΟΕ, δεν συζητήσαμε μόνο για έργα. Συζητήσαμε και για τον εθελοντισμό, για τα εισιτήρια, για τον προϋπολογισμό του 2004, για τις προμήθειες του 2004, δηλαδή για θέματα που είχαν τεθεί στο κείμενο που δημοσιεύσατε και τα οποία φυσικά θα απασχολήσουν και την επόμενη συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής. (Καθημερινή 18-11-2001)

επιστροφή στην αρχή              

Βενιζέλος ερωτά - Βενιζέλος απαντά

Του Δημήτρη Καπράνου

Ποιος είπε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά ή στα ευρύτερης σημασίας τεχνικά έργα; Ποιος είπε ότι δεν έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα; Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει αγαστή συνεργασία κυβέρνησης - Αθήνα 2004; Ποιος είπε ότι η κ. Αγγελοπούλου έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει ο υπουργός Πολιτισμού; Κατά τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ουδέν εκ των ανωτέρω περιέχει έστω και ψήγματα αληθείας, ενώ ο κύριος υπαίτιος για ό,τι κακό έχει γίνει μέχρι τώρα στον συγκεκριμένο τομέα είναι η... αξιωματική αντιπολίτευση!

Ο κ. Βενιζέλος, χειμαρρώδης και ασταμάτητος, υποκατέστησε -σχεδόν- τους δημοσιογράφους, αφού υπέβαλε... στον εαυτό του οκτώ “κρίσιμα” ερωτήματα, στα οποία και -φυσικά- απάντησε χωρίς δυσκολίες. Μιλώντας χθες προς τα μέλη της Ενώσεως Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο κ. Βενιζέλος ερώτησε, μεταξύ άλλων, τον εαυτό του:

- Θα είναι ασφαλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004;

- Βεβαίως και θα είναι. Και δεν υπάρχει άλλη δυτική χώρα σήμερα που να είναι τοσο ασφαλής όσον η Ελλάς.

- Θα είναι στην ώρα τους έτοιμα τα έργα;

- Βεβαίως και θα είναι, αφού το έχουν υποσχεθεί οι Ελληνες κατασκευαστές, που είναι, μάλιστα, ενοχλημένοι από τη συνεχή φημολογία για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

- Εγιναν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό των έργων;

- Οχι, δεν έγιναν. Ολα τα κονδύλια που έχουν μέχρι στιγμής διατεθεί ευρίσκονται εντός των ορίων .

- Υπήρξαν καθυστερήσεις;

- Ναι, υπήρξαν, αλλά μέσα στα όρια του αναμενομένου...

Πρωτοτυπία ή υπερβολική αυτοπεποίθηση; Μήπως αλλαγή πολιτικής, που θα βασίζεται ότι “για όλα φταίει η μη συνεργάσιμη και χωρίς πρόγραμμα Νέα Δημοκρατία”; Ο,τι και να συμβαίνει, ο κ. Βενιζέλος έδειξε χθες ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή εδάφους από τα “οχυρά” του.

- Γιατί με ρωτάτε αν υπάρχει περίπτωση παραιτήσεως της κ. Αγγελοπούλου; Υπάρχει κανείς που θα εγκατέλειπε μια θέση μάχης που αφορά όλη τη χώρα; Η κ. Αγγελοπούλου θα ήταν η τελευταία που θα έκανε κάτι τέτοιο(!), είπε ο υπουργός Πολιτισμού, αφήνοντας έτσι το θέμα “στον καιρό”...

Τα δημοσιεύματα

Οσο για τα κατά καιρούς δημοσιεύματα στον Τύπο, μάλλον δεν είναι τόσο καλοπροαίρετα και, τέλος πάντων, θα μπορούσαν οι εφημερίδες, παράλληλα με τα παράπονα του κ. Οσβαλντ, να δημοσίευαν -κατά τον κ. Βενιζέλο- και τα “καλά” που έλεγε για τους Αγώνες ο κ. Ρογκ στον Guardian...

Μπορεί, βέβαια, όλα να πηγαίνουν καλά, αλλά ο κ. Οσβαλντ, έρχεται αύριο, παρά το ότι δεν είναι ακόμη απολύτως καλά μετά το ατύχημα που είχε και την επέμβαση στο πόδι του. “Λόγω του ατυχήματος, θα συναντηθούμε στο ξενοδοχείο του και όχι στο υπουργείο”, είπε ο υπουργός, που ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα παρίσταται -γιατί δεν είναι αναγκαίο- εκπρόσωπος της κυβερνήσεως στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο συντονιστής της ΔΟΕ. (Καθημερινή 21-11-2001)

επιστροφή στην αρχή    

Τι ζητεί η ΔΟΕ

Τι μας ζητεί τώρα η ΔΟΕ; Να αυξήσουμε την τιμή του εισιτηρίου στα διόδια της Αττικής Οδού, ώστε να περιοριστεί η κίνηση των οχημάτων (!) και να παραχωρήσουμε δύο λωρίδες σε καθεμία από τις κεντρικές αρτηρίες για τη μετακίνηση των αθλητών τις ημέρες των Αγώνων. Δηλαδή, από τις τρεις που έχει η Κηφισίας μείνει ελεύθερη μόνο η μία...

Τα αιτήματα που τέθηκαν από τη ΔΟΕ είναι και άλλα:
**Η μεταφορά του Ιπποδρόμου είναι πλέον οριακή. Καλού κακού εξετάστηκε και το σενάριο να μην λειτουργήσει ο ιππόδρομος στο Δέλτα του Φαλήρου το καλοκαίρι του 2004, ώστε να πραγματοποιηθούν εκεί τα αγωνίσματα ιππασίας της Ολυμπιάδας.
**Οι “αθάνατοι” ζήτησαν κι άλλα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου στην Αττική. Εδώ ένα και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί (Καραϊσκάκη), θα βρούμε ξαφνικά τρία;
**Μεταφορές. Ο προαστιακός θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, είπαν οι δικοί μας “τεχνοκράτες”, επιφυλάξεις εξέφρασε ο κ. Φελί από τη ΔΟΕ. Ο καθ' ύλην αρμόδιος για τα συγκοινωνιακά, κ. Bovy, διαπίστωσε ότι τα τελεταία 60 χρόνια το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αθήνας... είναι ίδιο.
**Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει γρήγορα λύση στο θέμα της κατασκευής της νέας λεωφόρου Βάρης Κορωπίου. “Μειώστε το πλάτος και βάψτε μια γραμμή στη μέση. Αλλά... κάντε το!” ακούστηκε να λέει ο κ. Bovy. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 25/11/2001)
   

 

Μπορεί να ήταν ευγενής στις διατυπώσεις του, αλλά φρόντισε να παραθέσει περισσότερα από 20 έργα και τομείς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις και προβλήματα. Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ντένις Οσβαλντ, εφάρμοσε τη λογική του “μαστιγίου και του καρότου” κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του τακτικού ελέγχου της ΔΟΕ για την πρόοδο των ολυμπιακών έργων. Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για το επίπεδο συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή. Παράλληλα, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της φημολογίας που τη φέρει στα πρόθυρα της παραίτησης. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Οσβαλντ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη από τον οποίο, όπως είπε, απέσπασε τη δέσμευση ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ υποστήριξε ότι η απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης από τη χθεσινή συνέντευξη, που συζητήθηκε εκτενώς τις τελευταίες ημέρες, δεν συνδέεται με διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών (κυβέρνησης και ΔΟΕ). Οπως είπε, είχε ήδη συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό και είχαν συμφωνήσει να μην υπάρχει κυβερνητική παρουσία στη συνέντευξη. Ούτως ή άλλως, ο συγκεκριμένος έλεγχος των “Αθανάτων” ήταν “κουτσός”, όχι μόνο γιατί ο κ. Οσβαλντ ήρθε με σπασμένο πόδι.

Το κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής ήταν ολιγομελές και ασχολήθηκε μόνο με πέντε συγκεκριμένους τομείς της διοργάνωσης: τις μεταφορές, το Ολυμπιακό Χωριό, τις κατασκευές και τη φιλοξενία. Και στους πέντε τομείς, τα στελέχη της ΔΟΕ βρήκαν αρκετή πρόοδο, αλλά ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Στην ουσία, οι “Αθάνατοι” θεωρούν ότι δεν πρέπει να ακυρωθεί ή να καθυστερήσει κανένα από τα έργα, ενώ πρέπει άμεσα να παρουσιαστούν ρεαλιστικά εναλλακτικά σενάρια για τα έργα που ματαιώθηκαν.

“Το έργο που εκκρεμεί είναι τεράστιο, καθώς υπάρχουν συσσωρευμένες καθυστερήσεις”, είπε ο κ. Οσβαλντ, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια κούρσα με τον χρόνο. Οι προβληματισμοί της ΔΟΕ επικεντρώνονται σε μια σειρά από έργα -Μαρκόπουλο, Ελληνικό, Φάληρο, προαστιακός σιδηρόδρομος και τραμ- και σε τομείς όπως οι μεταφορές (κυρίως το κυκλοφοριακό) και οι δοκιμαστικοί αγώνες (test events).

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής υποστήριξε, πάντως, ότι “εξεπλάγη θετικά” από την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, αφού έχουν γίνει αρκετές αναθέσεις έργων. Επισήμανε, όμως, ότι τα έργα που ανατέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες “έχουν πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα”.

Εκτενέστατες υπήρξαν οι παρατηρήσεις της ΔΟΕ για το θέμα των μεταφορών. Ο κ. Οσβαλντ υποστήριξε ότι μετά τη ματαίωση ορισμένων έργων (όπως οι περισσότεροι κόμβοι της Κηφισίας, της Ποσειδώνος κ.λπ.), “το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα πρέπει να προσλάβει και νέα στελέχη στην αστυνομία, ώστε να λειτουργήσει ομαλά η κυκλοφορία στην Αθήνα”. Αρκετός χρόνος αφιερώθηκε και στο πρόγραμμα κατασκευής του οδικού δικτύου.

Οδικά έργα: Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού στην Αθήνα καθιστά πιο δύσκολη την κατάσταση όσον αφορά την κυκλοφορία. Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς κάθε χρόνο κυκλοφορούν χιλιάδες νέα αυτόκίνητα στην πρωτεύουσα. Για παράδειγμα, ο “Αθήνα 2004” και η ΔΟΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πείσουν τους επισκέπτες να κλείσουν θέσεις στα κρουαζιερόπλοια, γιατί οι τελευταίοι θεωρούν ότι θα χρειάζονται αρκετή ώρα μέχρι να φτάσουν από τον Πειραιά στους αγωνιστικούς χώρους. Γι' αυτό και η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε την κατασκευή δύο γεφυρών (η μία θα ενώνει τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά με το λιμάνι και η δεύτερη τον σταθμό του Φαλήρου με το Στάδιο “Ειρήνης και Φιλίας”).

Κόμβος Σταυρού: Η έγκαιρη κατασκευή του κόμβου στον Σταυρό, όπου δημιουργείται παράλληλα μεγάλος σταθμός του προαστιακού σιδηροδρόμου και του μετρό, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Οσβαλντ με τον πρωθυπουργό. Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ είπε ότι ο κ. Σημίτης “γνωρίζει το πρόβλημα” και θα “προσέξει πάρα πολύ” ώστε ο συγκεκριμένος κόμβος να παραδοθεί προ των Αγώνων.

ΟΑΚΑ: Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες όσον αφορά οδικά έργα για την πρόσβαση στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου. Στο ΟΑΚΑ θα γίνουν αναδιαμορφώσεις και βελτιώσεις σε διάφορες εγκαταστάσεις (όπως το στέγαστρο στο στάδιο).

Ολυμπιακό Χωριό: “Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το έργο προχωρεί”, δήλωσε ο κ. Οσβαλντ, επισημαίνοντας, όμως, το θέμα με τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων.

Φιλοξενία: Το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη φιλοξενία της Ολυμπιακής Οικογένειας και των επισκεπτών συζητήθηκε εκτενώς κατά το τελευταίο διήμερο. Ο κ. Οσβαλντ υποστήριξε χθες ότι η Οργανωτική Επιτροπή έχει δεσμευθεί για 13.000 κλίνες και άλλες 3.000 κλίνες σε κρουαζιερόπλοια. Δεν έχει, όμως, υπάρξει λύση στο έλλειμμα 3.000 θέσεων. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ υποστήριξε ότι αν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τότε οι νέες κλίνες δεν θα έχουν παραδοθεί πριν από τους Αγώνες.

“Αν η κατασκευή ξενοδοχείων ξεκινήσει μετά τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2002, τότε δεν θα προλάβουμε”, κατέληξε. Οι καθυστερήσεις στις νέες μονάδες συνδέονται κυρίως με την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην έκδοση των σχετικών αδειών από τους συναρμόδιους φορείς. Η Οργανωτική Επιτροπή εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια και προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερες καμπίνες σε κρουαζιερόπλοια.

Από σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκαν οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησής της. Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα σε ερώτηση που αφορούσε τις διαρροές των τελευταίων ημερών περί παραιτήσεώς της και συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων του “Αθήνα 2004”. Με την ίδια επιμέλεια απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε κυβερνητικά στελέχη. “Προσωπικά έχω θαυμάσιες σχέσεις με όλους και δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά”, είπε η κ. Αγγελοπούλου. Υποστήριξε, όμως, ότι “με ενδιαφέρει, όπως κάνω εγώ τη δουλειά μου, να δω να κάνουν και οι άλλοι τη δουλειά τους”. Η ίδια έδειξε ενοχλημένη από το κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, προσθέτοντας ότι “η ένταση και ο αποπροσανατολισμός από τις πραγματικές διαστάσεις του εγχειρήματος δεν βοηθάει”. Μέσα από μια εκτενέστατη παρουσίαση των αρμοδιοτήτων της Οργανωτικής Επιτροπής, η κ. Αγγελοπούλου επιχείρησε να μεταφέρει στην κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο σύνολο σχεδόν των έργων για την Ολυμπιάδα. “Η κυβέρνηση είναι αυτή που έδωσε εγγύηση στη διάρκεια της διεκδίκησης πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να οργανώσει καλά τους Αγώνες”, υποστήριξε. Η πρόεδρος του “Αθήνα 2004” πρόσθεσε ότι “τα προβλήματα δεν λύνονται με το να κρύβονται”. Αντίθετα, “πρέπει να τα βλέπουμε και να βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις”. Η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε ότι οι ρόλοι μεταξύ κυβέρνησης και Οργανωτικής Επιτροπής είναι διακριτοί, αλλά “η εργασία πρέπει να είναι παράλληλη, αποτελεσματική και να διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια προετοιμασίας των Αγώνων”. Ενα παράδειγμα που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης είναι ενδεικτικό του έργου που πρόκειται εκτελεστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2004: για κάθε μία από τις 37 ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα συνδυαστούν οι υπηρεσίες από 40 διευθύνσεις της Οργανωτικής Επιτροπής για θέματα που ξεκινούν από την ασφάλεια και καταλήγουν στη διατροφή. Η Οργανωτική Επιτροπή θα εκπαιδεύσει, θα διαχειριστεί και θα συντονίσει 150.000 εργαζομένους και εθελοντές. Το συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε από την κ. Αγγελοπούλου ως επιχείρημα για το σημαντικό έργο που έχει αναλάβει η Επιτροπή. (Καθημερινή 24-11-2001)     

επιστροφή στην αρχή            

Ζητούνται εθελοντές ή κορόιδα;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ

Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι με τον εθελοντισμό κάτι δεν πάει καλά... Μα τι το φυσικότερο; Ιδού λοιπόν το γιατί:

1. Οταν αποφασίστηκε να μπει η χώρα στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, κανείς δεν κάθησε να μιλήσει με ειλικρίνεια και σοβαρότητα στον κόσμο. Να του εξηγήσει δηλαδή ποια θα μπορούσαν να είναι τα κέρδη από το τεράστιο αυτό εγχείρημα, αλλά και ποιες θυσίες θα απαιτούνταν. Με λίγα λόγια, απουσίασε ο πλατύς και αποδοτικός διάλογος με την κοινωνία, που τελικά, παρά τις όποιες συναισθηματικές προδιαθέσεις, παρέμεινε αμήχανος παρατηρητής των εξελίξεων.

2. Για να προσφέρει κάποιος εθελοντική εργασία, πρέπει να έχει πειστεί γιατί το κάνει. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στην προκειμένη περίπτωση, αφού η χώρα συνεχίζει να πορεύεται προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς στόχο και εν μέσω συνεχών αντιπαραθέσεων. Η αναβάθμιση των Αγώνων και η αναβάπτισή τους στο αρχαίο πνεύμα το αθάνατο, που προβάλλεται κατά κόρον, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, δεν πείθουν. Πρώτον, γιατί ως στόχοι είναι ουτοπικοί και δεύτερον, ακόμα και αν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, θα αποτελούσαν κυρίως μια προσφορά προς τη ΔΟΕ, η οποία έχει το προνόμιο να εκμεταλλεύεται το προϊόν. Εμείς τι θα κερδίσουμε, άραγε, από ενδεχόμενες ψευτοαναβαθμίσεις και αναβαπτίσεις;
3. Στη φάση της διεκδίκησης, η κυβέρνηση αλλά και η αρμόδια επιτροπή του 2004, με τη συνεχή προπαγάνδα που είχαν αναπτύξει, την αποπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, δημιούργησαν την εντύπωση στον κόσμο ότι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η χώρα θα είχε μόνο κέρδη και μάλιστα άμεσα, δηλαδή ζεστό χρήμα!

Σιγά σιγά όμως, το παραμύθι άρχισε να αποκαλύπτεται. Και καθώς, ο προϋπολογισμός του κράτους εκτινάσσεται όλο και σε μεγαλύτερα ύψη, και παράλληλα η πολυδιαφημισμένη προίκα της Αθήνας συνεχώς περιορίζεται, για τον κόσμο δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί, ότι ακόμη μια φορά καλείται να πληρώσει για να κερδίσουν κάποιοι άλλοι. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, θα ήταν ασφαλώς αστείο, αν περίμενε κανείς ότι ο λαός και κυρίως οι νέοι θα έσπευδαν να προσφέρουν -εκτός όλων των άλλων- και εθελοντική εργασία! Πόσο μάλλον, που οι οικονομικά ισχυροί δεν έδωσαν (ως όφειλαν) το παράδειγμα της ανιδιοτελούς προσφοράς, με χορηγίες σαν εκείνες του 1896.

Ζητούνται λοιπόν εθελοντές ή, μήπως, κορόιδα; Ετσι σκέπτεται ο περισσότερος κόσμος και μεταξύ μας, δεν έχει άδικο. Μετά τις περικοπές που υπέστη η προίκα της Αθήνας (περιορισμός των έργων που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων), θα περίμενε κανείς ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για τους Αγώνες θα πήγαινε προς τα κάτω. Αμ δε...

Στην τελευταία διυπουργική, ο πρωθυπουργός συνέστησε ακόμη μία φορά σύνεση στις δαπάνες, ενώ κατόπιν, ο εκπρόσωπος τύπου ανήγγειλε αναθεώρηση του προϋπολογισμού εντός του 2002. Το 1,5 τρισ., για το οποίο έγραφα το 1996 και κάποιοι με θεωρούσαν τρελό ή προβοκάτορα, είναι ένα όριο το οποίο η κυβέρνηση, όσες περικοπές και αν κάνει, είναι αδύνατον να μην ξεπεράσει. Για να αποδειχθεί έτσι, ποιοι είχαν συναίσθηση και ευθύνη για το τι έλεγαν και έγραφαν και ποιοι ονειροβατούσαν μέσα σε πλήρη και πολύ επικίνδυνη άγνοια. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 23/12/2001  

επιστροφή στην αρχή            

Το 2002 κρίνει το 2004

Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

Το 2004 κρίνεται μέσα... στο 2002: Είναι το έτος-σταθμός για την επιτυχία των Ολυμπιακών της Αθήνας, καθώς το 40% των έργων θα γίνουν μέσα στη χρονιά. Από τα 500 προγράμματα, τα 200 θα “τρέξουν” τώρα!
1. Κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν οι 110 κατασκευές που πρέπει να θεμελιωθούν -στο σύνολό τους- το αργότερο ώς το Μάρτιο! Το παραπάνω ούτε ακούγεται, ούτε είναι εύκολο, με δεδομένο πως τα “ώριμα” έργα είναι μετρημένα στα δάχτυλα: Από τις 20 και πλέον ολυμπιακές κατασκευές της Γραμματείας Αθλητισμού, 11 είναι στη φάση της μελέτης, 8 στο στάδιο της δημοπράτησης, ενώ το μόνο που έχει ξεκινήσει είναι το Σπίτι της Αρσης Βαρών, στη Νίκαια. Τα κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι τα έργα θα σταματήσουν να αποτελούν σημείο αιχμής μετά το πρώτο εξάμηνο του 2002, αφού θα έχουν μπει σε τροχιά, έστω και με χρονοδιαγράμματα πιεσμένα.

2. Το βάρος της διοργάνωσης θα το σηκώσει η “Αθήνα 2004”. Και μόνο η κατάρτιση της λίστας των 60.000 εθελοντών ώς τα τέλη του 2002, φτάνει για να αποδειχθεί το μέγεθος της “βόμβας” που έχει στα χέρια της η Γιάννα Αγγελοπούλου. Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον για τη συστράτευση των Ελλήνων στο εγχείρημα εξαντλείται σε γενικότητες. Ομως μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να υπάρχουν ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις υποψήφιων, καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στα τέλη του 2002 θα αρχίσει η εκπαίδευση του “άμισθου στρατού” των αγώνων.

3. “Αγκάθι” είναι και η τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια, που πρέπει να καθοριστεί επίσης μέσα τη χρονιά. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Τα στάδια πρέπει να γεμίσουν, η τιμή πρέπει να είναι ελκυστική για τον κόσμο αλλά και προσοδοφόρα για την οργανωτική, ενώ αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί η διανομή τους, που κινδύνεψε να τινάξει στον αέρα Σίδνεϊ, όταν εισιτήρια που προορίζονταν για σχολεία διοχετεύθηκαν στη -μαύρη- αγορά...

4. Η φιλοξενία είναι ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο. Καθώς είναι αμφίβολο αν προλαβαίνουν πλέον να ανεγερθούν στην Αθήνα νέες ξενοδοχειακές μονάδες, η οργανωτική αναζητεί αγωνιωδώς λύση. Αν μέχρι τα μέσα της χρονιάς δεν εξασφαλιστούν οι κλίνες για τη φιλοξενία της ολυμπιακής οικογένειας και των θεατών (και λείπουν μερικές χιλιάδες), κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο του τουρισμού.

5. Η αρχική αισιοδοξία για τους εθνικούς χορηγούς των αγώνων, τα μαζεμένα δισεκατομμύρια του ΟΤΕ, της Alpha Bank, της Δέλτα και της ΦΑΓΕ, που έδωσαν “φτερά” στην “Αθήνα 2004”, δυστυχώς, δεν είχαν την ίδια συνέχεια. Το χορηγικό πρόγραμμα έχει “κολλήσει” τον τελευταίο καιρό ενώ απέλπιδες προσπάθειες γίνονται για την εξεύρεση χορηγού στον τομέα της ναυτιλίας.

6. Η “Αθήνα 2004” αντιμετωπίζει κι έναν ακόμη πονοκέφαλο. Αναζητεί περίπου 800 εξειδικευμένα στελέχη στην αγορά. Σήμερα, το προσωπικό της εταιρείας αριθμεί 700 εργαζομένους, ενώ στα τέλη του 2002 πρέπει να είναι περίπου 1.600. Και αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή. Γιατί ελάχιστοι ενδιαφέρονται να αφήσουν τη δουλειά τους (και χωρίς σπουδαία κίνητρα) για να απασχοληθούν μόνο για δύο χρόνια.

7. Το σοβαρότερο όμως που έχουν να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση και οργανωτική είναι η κάλυψη του κενού της επικοινωνιακής πολιτικής. Η εσωστρέφεια που διακρίνει μέχρι σήμερα το εγχείρημα, η πίτα των τρισεκατομμυρίων που μοιράζεται, όπως επίσης και οι εσωτερικές τριβές, καθιστούν πολύ δύσκολη τη συμμετοχική διαδικασία που απαιτείται για τους αγώνες. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει εντός και εκτός της χώρας, ενώ κορυφαίοι επικοινωνιολόγοι προβλέπουν πως μετά τους αγώνες του Σολτ Λέικ, το Φεβρουάριο, η Αθήνα θα δεχτεί μπαράζ επιθέσεων για το βαθμό της προετοιμασίας της και για την ασφάλειά της. Καλή χρονιά και καλή δύναμη! ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/12/2001

επιστροφή στην αρχή

Η θέση του προέδρου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας χήρεψε πάλι.

Μετά τον Μιχάλη Κακογιάννη ήρθε η σειρά του Τίτου Πατρίκιου να εγκαταλείψει την καρέκλα του υποβάλλοντας παραίτηση στον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος την έκανε δεκτή με μια λακωνικότατη δήλωση. Τόσο απλά τα πράγματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ο Τ. Πατρίκιος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους (θέλει να ασχοληθεί με το ποιητικό έργο). Ο κ. Βενιζέλος τον συμμερίστηκε και στη συνέχεια τον διευκόλυνε να πάει στο σπίτι του. Προσωρινά ορφανός λοιπόν ο \Πολιτισμός των Πολιτισμών\ που οραματίστηκε ο κ. Βενιζέλος, "ορφανοί" κι εμείς που δεν γνωρίζουμε ακόμη τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν σε απόσυρση τον Τίτο Πατρίκιο, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, όταν τουλάχιστον δεχόταν να αναλάβει τη θέση του προέδρου της \Πολιτιστικής.\). Ο περί (και) ασήμαντων θεμάτων λαλίστατος -συνήθως- Ε. Βενιζέλος θεώρησε ορθόν να σιωπήσει αυτή τη φορά αφού το "αίτημά" του περί προσωπικών και όχι πολιτικών λόγων έγινε δεκτό από τον Τ. Πατρίκιο. Στάση που διευκολύνει τον υπουργό να προχωρήσει στην αντικατάστασή του με πρόσωπο της απολύτου πλέον εμπιστοσύνης του.

Έτσι ή αλλιώς και για όσο διάστημα προϊστατο ο Τ. Πατρίκιος οι τελικές επιλογές του Ε. Βενιζέλου ήταν. Φαίνεται λοιπόν πως ο "διακοσμητικός" αυτός ρόλος ήταν ασύμβατος με την προσωπικότητα του ποιητή. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ 30-12-2001

επιστροφή στην αρχή

957 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ... Η χαμένη προίκα της Αθήνας

Του ΦΙΛΙΠΠΑ ΣΥΡΙΓΟΥ

Επέστρεφα την περασμένη Πέμπτη από Χαλκίδα. Παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ, υπήρχε ωραία λιακάδα και η διαδρομή μέχρι τη Βαρυμπόμπη ήταν ταχύτατη και απολαυστική: μόλις 35 λεπτά, χωρίς ποτέ το πόδι μου να σπρώξει το γκάζι χαμηλά στο πάτωμα. Από εκεί και μετά και ιδιαίτερα μέχρι να φτάσω στην Κατεχάκη, έζησα ένα δράμα.

Στην Τατοΐου σημειωτόν. Από το σταθμό της Κηφισιάς μέχρι τη Λεωφόρο, απελπισία. Σ' όλη την Κηφισίας, μέχρι να στρίψω για τον περιφερειακό ούτε θυμάμαι πόσες χριστοπαναγίες είπα... Συνολικά, από τη Βαρυμπόπη στη Βούλα, το ρολόι έγραψε μία ώρα και 15 λεπτά! Αυτή είναι η Αθήνα, η ολυμπιακή πόλη του 2004.
Στην αρχή μας είπαν ότι αυτή η καταραμένη από πλευράς κυκλοφοριακών προβλημάτων πόλη, το 2004 θα είναι ένας παράδεισος. Μετά, όταν λόγω έλλειψης χρόνου και χρημάτων τα πράγματα άρχισαν να σφίγγουν, θυμήθηκαν ότι τα περισσότερα από τα έργα που θα βελτίωναν τις συνθήκες κυκλοφορίας στην Αθήνα και στο Λεκανοπέδιο δεν ήταν υποχεωτικά από τη ΔΟΕ. Και στο τέλος, μπροστά στα αδιέξοδα, που είχαν δημιουργήσει η ανευθυνότητα, η προχειρότητα και η τσαπατσουλιά, ανακοίνωσαν ότι η λεγόμενη “προίκα της Αθήνας” περικόπτεται δρασικά! Και έτσι, αντί για νέους δρόμους και ανισόπεδες διαβάσεις, απλώς θα έχουμε περισσότερους τροχονόμους, για να δίνουν προτεραιότητα στα ολυμπιακά οχήματα κατά τη διάρκεια των Αγώνων!

Θα τρελαθούμε, λοιπόν; Η Κηφισίας έχει μόλις τρεις λωρίδες στην άνοδο και άλλες τόσες στην κάθοδο. Σήμερα είναι μια αδιάβατη λεωφόρος και το 2004 θα είναι ο κύριος δρόμος για και από το ΟΑΚΑ, το μεγαλύτερο ολυμπιακό συγκρότημα με το ολυμπιακό στάδιο (75.000), το κλειστό στάδιο (20.000), το τένις (10.000), τα κολυμβητήρια (15.000), το ποδηλατοδρόμιο (7.000), το διεθνές κέντρο τηλεόρασης (10.000) και το κεντρικό κέντρο τύπου (10.000).

Θα υπάρχουν βράδια, δηλαδή, που περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα πρέπει να πάνε στο ΟΑΚΑ και να επιστρέψουν, κατόπιν, στα σπίτια τους! Με ποιους τρόπους, άραγε και σε πόσες ώρες; Από της τρεις λωρίδες της Κηφισίας και μέσω τις παρακαμπτήριας με πλάτος για ένα μόνο αυτοκίνητο, που βγάζει στη Σπύρου Λούη; Σοβαροί να είμαστε...

Είπαν ότι, εκείνες τις ημέρες, θα απαγορεύσουν την κυκλοφορία στους Αθηναίους που δεν θα κινούνται για τους Αγώνες. Θα νεκρώσουν το σύμπαν δηλαδή, για να είναι δυνατή η έγκαιρη άφιξη των αθλητών από το Ολυμπιακό Χωριό των Θρακομακεδόνων, στο κέντρο ιστιοπλοΐας στον Αγιο Ανδρέα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας...

Αλλά έστω κι έτσι, είναι εντελώς αμφίβολο, αν θα μπορέσει να γίνει η δουλειά. Γιατί το χωριό δεν θα διαθέτει κύρια οδική σύνδεση και το πηγαινέλα θα γίνεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου. Γιατί η Κορωπίου-Βάρης δεν διαπλατύνεται ούτε κατά ένα μέτρο, γιατί η Κηφισίας θα μείνει αυτή που είναι, γιατί το φτωχό σε έκταση μετρό, δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, γιατί, γιατί, γιατί... ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/12/2001

επιστροφή στην αρχή            

Η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά για τα προβλήματα του 2004

Του ΜΑΝ. ΔΡΑΚΟΥ

“Η ΝΕΑ Δημοκρατία δεν αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Επισημαίνει λάθη και παραλείψεις, στο εθνικό εγχείρημα”. “Η Νέα Δημοκρατία εμπόδισε τις απ' ευθείας αναθέσεις, όμως ο Ελληνας φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει δυο και τρεις φορές πάνω, από την τσέπη του, τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στις κατασκευές των έργων, ενώ ένα μεγάλο ζήτημα είναι η ποιότητά τους”. Αυτά κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα για την πορεία οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είπε σε συνέντευξή της στην “Ε”, η Φάνη - Πάλλη Πετραλιά καθώς και για την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εγχείρημα. Η τομεάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας ιεράρχησε το ενεργειακό και την ασφάλεια ως τα δύο κορυφαία προβλήματα της διοργάνωσης, υποστήριξε ότι το εναλλακτικό σενάριο της κυβέρνησης σε σχέση με τη ματαίωση των οδικών έργων είναι η ...“σφυρίχτρα του τροχονόμου”, ενώ έκανε λόγο για την “απογοήτευση του πολίτη”, η οποία δεν προσμετράται στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις!
- Φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε πως είναι ευτύχημα που η χώρα δεν διοργανώνει... Χειμερινούς αλλά Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με την εικόνα της πόλης στην πρόσφατη κακοκαιρία.
“...Και βέβαια είναι ευτύχημα που δεν διοργανώνουμε Χειμερινούς Αγώνες, αλλά μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι μπορεί να μας επιφυλάσσει ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζονται εξίσου ...“αποτελεσματικά” και δεν εννοώ μόνο τις πυρκαγιές. Με τρόμο σκέφτομαι, αν, ο μη γένοιτο, τον Αύγουστο του 2004 δεν φυσήξουν τα μελτέμια που συνήθως φυσάνε και έχουμε για τρεις-τέσσερις μέρες θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς! Η οργάνωσή είναι τέτοια, καθώς ξέρετε, που στη μελέτη για το Ολυμπιακό Χωριό δεν είχαν προβλεφθεί κλιματιστικά - και αυτό διαπιστώθηκε εκ των υστέρων!..”
- Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και η έλλειψη συντονισμού είναι, για τη Νέα Δημοκρατία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004;
“Πράγματι, μπορεί να πει κανείς ότι από την έλλειψη συντονισμού εκπηγάζουν σχεδόν όλα τα άλλα προβλήματα, που μορφοποιούνται είτε ως καθυστερήσεις είτε ως υπερβάσεις στο κόστος πολλών έργων και δραστηριοτήτων είτε στην οργάνωση. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 15 θεσμοθετημένα όργανα που έχουν αρμοδιότητες στο 2004, χώρια οι δεκάδες άτυπες επιτροπές και υποεπιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο των οργάνων αυτών. Και δεν υπάρχει φυσικά κανείς υπεύθυνος”.
- Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Οργανωτική Επιτροπή οριοθέτησε δύο μεγάλα προβλήματα. Το ενεργειακό και την ασφάλεια. Η ΔΕΗ μπορεί ν' αντέξει ένα τέτοιο φορτίο και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν, αν δεν μπορέσει;
“Και τα δυο θέματα είναι τεράστια. Οι πρόσθετες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα απαιτεί η ταυτόχρονη λειτουργία των δεκάδων ενεργοβόρων αθλητικών εγκαταστάσεων, των δεκάδων αθλητικών χωριών και άλλων τόπων διαμονής, η λειτουργία εκατοντάδων τηλεπικοινωνιακών μονάδων κ.λπ. είναι πολύ μεγάλες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα είναι καλοκαίρι και ότι ένας τυχόν καύσωνας θα θέσει σε ταυτόχρονη λειτουργία και τα κλιματιστικά όλης της Ελλάδας. Αν δεν προβλέψουμε από τώρα την κατάσταση προσθέτοντας τις πιθανές καταναλώσεις - καλύπτοντας έτσι το σύνολο της ζήτησης συν ένα περιθώριο για τυχόν βλάβες- τότε ενδέχεται να τρέχουμε και να μη φτάνουμε την τελευταία στιγμή. Οσο για την Ασφάλεια των Αγώνων, εξελίχθηκε δυστυχώς στο σοβαρότερο πρόβλημα, αφού η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει την ιστορική συγκυρία και να επιβάλει από την αρχή την Ολυμπιακή Εκεχειρία ως μείζον παγκόσμιο ζήτημα. Το πρόβλημα εντάθηκε μετά τις 11 Σεπτεμβρίου και εντάθηκε ακόμα περισσότερο και με τη σκόπιμη ή μη ανάμειξη της δράσης της διαβόητης "17 Νοέμβρη". Φανταστείτε πόσες εκατοντάδες χιλιάλιάδες έλεγχοι και διπλοέλεγχοι θα πρέπει να γίνουν τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατά οποιοδήποτε τρόπο μετέχοντες, στους Αγώνες. Από τα μέλη των αποστολών ώς τους 60.000 εθελοντές...”.
- Οι ξένοι αναρωτιούνται πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις, σε μια πόλη που αντιμετωπίζει φρικτό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τι πιστεύετε; Θα μείνουν ή θα φύγουν οι Αθηναίοι, εκείνες τις μέρες του Αυγούστου του 2004, και πώς θα μετακινηθούν, όταν όλοι οι δρόμοι θα 'ναι αποκλεισμένοι;
“Δεν αναρωτιούνται μόνον οι ξένοι. Κυρίως αναρωτιούνται οι Ελληνες και, κυριότερα, όσοι από τους κατοίκους της Αθήνας είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν καθημερινά τις λεγόμενες “ολυμπιακές λεωφόρους” ταχείας κυκλοφορίας, όπως είναι η Κηφισίας. Και τα ερωτηματικά γίνονται αγωνία ύστερα από την κατάργηση της κατασκευής των ανισόπεδων κόμβων στην Κηφισίας και στην Ποσειδώνος, που θα έδιναν συνεχή ροή στην κυκλοφορία. Βεβαίως, είναι Αύγουστος και οι Αθηναίοι λείπουν. Και μάλιστα, η κυβέρνηση για να το διασφαλίσει αυτό συζητά την παροχή ελκυστικών πακέτων διακοπών στο εξωτερικό αυτή την περίοδο! Από την άλλη όμως, υπολογίζουμε να έχουμε και γεμάτα γήπεδα. Θα διακινούνται κατά μέσο όρο 330.000 άνθρωποι την ημέρα, και μάλιστα ταυτόχρονα. Φοβούμαι ότι ο τροχονόμος, το κλείσμο των δρόμων, η σφυρίχτρα είναι το μόνο κυκλοφοριακό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση!”
- Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ότι μπορεί να οργανώσει αρτιότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες απ' ό,τι μια πιθανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πώς το ερμηνεύετε;
“Οπως ίσως γνωρίζετε, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ενδιαφέρον για το 2004 είναι απογοητευτικά χαμηλό, κυμαίνεται από 4% έως 6,8%. Αυτό σημαίνει ότι από τους 1.000 ερωτώμενους οι 40 έως 60 εκφράζουν άποψη για την πορεία του 2004. Ακόμα και 1-2 άτομα να εκφράσουν άποψη υπέρ της κυβέρνησης τελικά, ως ποσοστό, βγαίνει ότι η “πλειοψηφία” πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να οργανώσει αρτιότερα τους Ολυμπιακούς! Αξιόπιστο θα ήταν αν γινόταν μια έρευνα αποκλειστικά για το 2004, όπου θα μετριόταν η απογοήτευση της κοινής γνώμης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από το 2004, απογοήτευση καταγεγραμμένη άλλωστε από τις ίδιες τις εταιρείες: Το Δεκέμβριο του 1977 το 95% των Ελλήνων εξέφραζε το μεγάλο ενδιαφέρον του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα το ποσοστό αυτό, όπως σας είπα, κυμαίνεται μεταξύ 4% και 6,8%!”
- Μια τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής “Αθήνα 2004”, Γιάννα Αγγελοπούλου απ' ό,τι την κυβέρνηση. Τι λέει αυτό;
“Δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Καταγράφει από τη μια τη δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι σε αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση και σε αυτά τελικά που κάνει για το 2004, όλα αυτά τα χρόνια, από την άλλη το συνεπές και ορατό έργο που κάνει η κυρία Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, φυσικά”.
- Η Νέα Δημοκρατία κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις εκθέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για να ασκεί αντιπολίτευση. Σε ποιο βαθμό ισχύει;
“Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο για τα αθλητικά αλλά γενικότερα για όλα τα πολιτικά ή οικονομικά ή άλλα μεγάλα ζητήματα, στο εξωτερικό εκφράζεται εθνικά, συμπαρατάσσεται με την κυβέρνηση της χώρας, ακόμα και αν διαφωνεί. Αυτό το ασκεί ως αρχή. Οσον αφορά τώρα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ευθύς εξαρχής ανακοίνωσε ότι τους αντιμετωπίζει ως εθνική υπόθεση, ως υπόθεση όλων των Ελλήνων. Και αυτή την αρχή έκτοτε εφαρμόζει. Δεν αντιπολιτεύεται στον τομέα αυτό. Επισημαίνει λάθη, παραλείψεις, αδιαφάνεια, υπερβολές. Αγωνιά για την πορεία της προετοιμασίας και υποδεικνύει λύσεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ευθύς εξαρχής αντιμετώπισε το 2004 "ως κομματικό λάφυρο" και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει συνένοχος και να συγκαλύψει”.
- Ενα βασικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν θα επιτρέψει τις όποιες αναθέσεις έργων. Ωστόσο, στα περισσότερα και μεγαλύτερα κατασκευαστικά προγράμματα δεν έγιναν αναθέσεις...
“Και αυτό το στόχο είχε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, να εμποδίσει, δηλαδή, τις αναθέσεις. Και το καταφέραμε. Βέβαια, η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο της “μελετοκατασκευής”, που για όσους γνωρίζουν σημαίνει ανάθεση από το παράθυρο”.
- Πιστεύετε ότι θα είναι έτοιμες όλες οι εγκαταστάσεις στην ώρα τους, οι άνθρωποι του “Αθήνα 2004” θα τρέχουν την τελευταία στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων;
“Οι εγκαταστάσεις, βάσει του προγραμματισμού του Φακέλου, βρίσκονται τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω. Οι περισσότερες από αυτές θα άρχιζαν να κατασκευάζονται το 1998 και να παραδίδονται το 2000 και οι τελευταίες το 2002. Εχουμε 2002 και πολλές δεν έχουν καν ξεκινήσει! Ολες έχουν οριακό χρόνο παράδοσης, οι περισσότερες τους πρώτους μήνες του 2004. Εκτός από το εξόφθαλμο ότι ένα απρόβλεπτο γεγονός θα μπορούσε να απειλήσει την παράδοσή τους, τίθεται πια και θέμα κόστους και ποιότητας. Με δύο λόγια. Τα έργα θα γίνουν γιατί δεν μπορεί να μη γίνουν, αλλά θα στοιχίσουν στον Ελληνα φορολογούμενο δυο και τρεις φορές πάνω απ' ό,τι αν ξεκινούσαν εγκαίρως και η ποιότητά τους δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθεί. Και το γεγονός αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης”.
- Αν ήσασταν μέλος της κυβέρνησης του... ΠΑΣΟΚ και αρμόδια υπουργός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τι δεν θα είχατε κάνει απ' ό,τι έχει κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τι θα κάνατε απ' ό,τι ο ίδιος δεν έχει πράξει;
“Πρώτον, δεν θα ήμουν ποτέ μέλος μιας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αφού διαφωνώ ριζικά με την πολιτική του. Για να μη θεωρήσετε, όμως, ότι αποφεύγω την ερώτηση, αν ήμουν υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων το πρώτο που δεν θα έκανα ήταν να εξαγγείλω διαδικασίες, χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμούς που δεν θα ήμουν βεβαία ότι θα τηρηθούν. Αυτό, δε, που θα έκανα είναι πρώτο να συσπειρώσω, πραγματικά και όχι με λόγια, όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου πάνω σε ένα μίνιμουμ αποδεκτό πρόγραμμα για την επιτυχία της Ολυμπιάδας και δεύτερον να συντονίσω, επιτέλους, όλα τα όργανα της ορχήστρας σε ένα σκοπό. Να μην παίζει άλλο καλαματιανό, άλλο τσάμικο και άλλο σκληρό ροκ, όπως συμβαίνει σήμερα!” (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/01/2002)

επιστροφή στην αρχή            

ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ (ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ): “Υπάρχουν ολυμπιακά έργα που δεν έχουν ξεκινήσει”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γ. ΑΓΓΕΛΗ
Το 82% των έργων υποδομής της Ολυμπιάδας είναι έτοιμα και η προσοχή στρέφεται τώρα στη διοργάνωσή της, υποστηρίζει ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, σε συνέντευξή του στην “Οικονομία”, αλλα παραδέχεται ότι υπάρχουν και έργα που δεν έχουν ακόμα αρχίσει, και τα ονομάζει.. Οσο για τον προϋπολογισμό για τον οποίο θα γίνουν ειδικές συσκέψεις αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση, δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αύξησης των δαπανών, και ότι οι “ενδιαφερόμενοι” υπουργοί πρέπει να “κόψουν” δαπάνες, αν θέλουν κάπου αλλού να τις αυξήσουν.
ΕΡ.: Πριν από το τέλος του μήνα έρχονται εκπρόσωποι της ΔΟΕ. Θα έχουμε πάλι διαπίστωση προβλημάτων καθυστέρησης;
ΑΠ.: Θα μπορούσαμε να είχαμε εκτελέσει Ολυμπιακούς Αγώνες με τις υπάρχουσες υποδομές. Ηταν επιλογή της κυβέρνησης να βάλει κάποιους φιλόδοξους στόχους, γιατί θεωρούμε ότι οι νέες υποδομές θα προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία. Από τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τη διεκδίκηση και τα πρόσθετα έργα που αποφάσισε η κυβέρνηση, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καλύψει το 82% των στόχων μας. Δηλαδή 2,5 χρόνια πριν από τους Αγώνες, στον τομέα των υποδομών το 82% έχουν ήδη κατασκευαστεί το διάστημα 2000-2001.
ΕΡ.: Τότε πού υπάρχει πρόβλημα;
ΑΠ.: Τα προβλήματα προέρχονται από το ότι... τα χρονικά περιθώρια δεν είναι αστείρευτα. Πρέπει μέχρι το φθινόπωρο του 2002 να γίνουν τα test events και μέχρι τότε πρέπει να έχουμε υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των προτεραιοτήτων μας. Πιστεύουμε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι αρκετά για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, αλλά, όπως γνωρίζετε, υπήρχε η πρώτη περίοδος της ωρίμανσης των έργων στην οποία η πρόοδος των έργων δεν είναι ορατή. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ορατά τα εργοτάξια και σε κάθε επίσκεψη της ΔΟΕ θα αντιμετωπίζουμε λιγότερα προβλήματα και θα ρίχνουμε το βάρος στα γενικότερα θέματα της οργάνωσης των Αγώνων.
ΕΡ.: Παρ' όλα αυτά, έχετε έργα που έχουν πραγματικό πρόβλημα....
ΑΠ.: Ναι, υπάρχουν έργα που χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση. Τα έργα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει. Τέσσερα είναι τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Δύο εξ αυτών είναι οδικά και μπορούν να ολοκληρωθούν έως την έναρξη των αγώνων, η λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου και το τραμ. Ομως τα υπόλοιπα δυο είναι “καθαρά” ολυμπιακά έργα: η δημιουργία του Ιππικού Κέντρου στον Μαρκόπουλο και η ολοκλήρωση των κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και του slalom στο Ελληνικό, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Αύγουστο του 2002.
ΕΡ.: Αυτά δεν έχουν καν αρχίσει....
ΑΠ.: Πράγματι το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου είναι πολύπλοκο έργο. Θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.200 στρεμμάτων όπου θα μετεγκατασταθούν οι 1.500 στάβλοι που τώρα βρίσκονται στο Φάληρο. Το βασικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τομές που διενεργούνται, μια και η περιοχή συνιστά αρχαιολογικό χώρο. Διενεργούνται 30 αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή. Στο Ελληνικό, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, πρέπει να φύγει η επισκευαστική βάση της πολιτικής αεροπορίας που σήμερα εδρεύει στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και να κλείσει τυπικά το αεροδρόμιο. Παράλληλα με το έργο πρέπει να ολοκληρωθούν οι αντιπλημμυρικές εργασίες (όπως και στον Αγ. Κοσμά), ενώ πρέπει να κατασκευαστεί και το αμαξοστάσιο του τραμ.
ΕΡ.: Και με το τραμ τι θα γίνει τελικά;
ΑΠ.: Το τραμ διασχίζει την κατοικημένη περιοχή της Ν. Σμύρνης σε μήκος 25 χλμ., περιλαμβάνοντας 45 στάσεις. Πρέπει να αποφύγουμε τις μεγάλες αναστατώσεις του πληθυσμού και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Τα έργα πολιτικού μηχανικού και τροχαίου υλικού έχουν πλέον ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί έστω και μία ημέρα πριν από την έναρξη των αγώνων.
ΕΡ.: Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, πάντως, ο προϋπολογισμός των έργων θα χρειασθεί αναθεώρηση προς τα πάνω βεβαια...
ΑΠ.: Εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς. Πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός του 2004 έχει κλείσει στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό το καλοκαίρι που πέρασε.
ΕΡ.: Εννοείτε το 1,5 τρισ. δραχμές.
ΑΠ.: Λίγο πιο κάτω από το 1,5 τρισ. δραχμές. Δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης στην παρούσα φάση. Επικαιροποιήσεις θα υπάρξουν, αλλα πάντα μέσα στο όριο αυτό. Να πω ένα παράδειγμα: Εχουμε ένα όφελος 80 δισ. με βάση τα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Μας κόστισαν τελικά λιγότερο από όσο είχαμε υπολογίσει. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύψουμε άλλες ανάγκες που είχαμε αφήσει στην άκρη. Δηλαδή, μέσα σε αυτό το 1,5 τρισ. θα υπάρξουν αλλαγές, αλλά αυτές δεν θα αλλάξουν την οροφή.
ΕΡ.: Ο κ. Βενιζέλος είχε στο μυαλό του τα πρόσθετα έργα του αρχιτέκτονα Καλατράβα, για παράδειγμα, όταν μιλούσε για αναθεώρηση;
ΑΠ.: Και αυτό το είχαμε προϋπολογίσει στον πίνακα του 1,5 τρισ., αλλά με έναν αστερίσκο, γιατί δεν είχαμε σαφή προϋπολογισμό, απλά το είχαμε υπολογίσει περί στα 40 δισ. Με βάση την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του έργου καταλήξαμε σε ένα ύψος 42 δισ. δραχμών που δεν απέχει σχεδόν καθόλου από αυτά που είχαμε υπολογίσει. Τέτοιου είδους οριστικοποιήσεις θα έχουμε και στους επόμενους μήνες μέχρι τα μέσα του 2002, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και θα έχει οριστικοποιηθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων. Στους επόμενους μήνες θα υπάρχει μια επικαιροποίηση με διάφορες αυξομειώσεις, αλλά η κατεύθυνση που υπάρχει είναι ότι δεν θα υπερβούμε το 1,5 τρισ. που έχουμε αποφασίσει. Αν υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες, τα υπουργεία πρέπει να αυξομειώσουν εσωτερικά το πρόγραμμά τους και να περικόψουν άλλες δαπάνες.
ΕΡ.: Οσον αφορά τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας;
ΑΠ.: Η απόφαση για απόλυτα ασφαλείς αγώνες προκύπτει και από τα γεγονότα, αλλά και προϋπήρχε. Δουλεύουμε σταθερά για τη μέγιστη ασφάλεια των αγώνων και δεν θα λυπηθούμε μέσα για να την πετύχουμε. Υπάρχουν προϋπολογισμοί που καλύπτουν το σύνολο της ασφάλειας της χώρας, όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλες τις γωνιές της χώρας που θα γίνουν Αγώνες. Με αυτή την έννοια, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
ΕΡ.: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ανάληψη των Ο.Α. είναι μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά πρέπει να παραδεχθείτε ότι, μέχρι τότε, τα προβλήματα θα σας κυνηγούν...
ΑΠ.: Κατ' αρχάς θα ήθελα να σας επισημάνω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πολυσήμαντο γεγονός με σημαντικές θετικές επιδράσεις, σε όλα τα επίπεδα, που θα γίνουν αισθητές τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, με χαρακτήρα κάθε άλλο παρά παροδικό. Ο αναμενόμενος αντίκτυπος της Ολυμπιάδας είναι σημαντικά μεγαλύτερος στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες, ακριβώς γιατί είμαστε μια μικρή χωρα. Αν αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, τότε οι Αγώνες αυτοί θα είναι οι Αγώνες του αιώνα για την Ελλάδα. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε το προνόμιο να ζήσουμε αυτό το μοναδικό για τη ζωή όλων των Ελλήνων γεγονός. Πρέπει να αντιληφθούμε τους Ολυμπικαούς Αγώνες όχι μόνο ως κορυφαίο αθλητικό γεγονός, αλλά κυρίως ως μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χωρας.
ΕΡ.: Αλλά από τι θα εξαρτηθεί αυτή η “επιτυχία”;
ΑΠ.: Το πόσο σημαντικά θα ωφεληθεί η χώρα από τους Αγώνες εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Από την επιτυχία της διοργάνωσης των Αγώνων και τις εντυπώσεις που θα αφήσει. Από το βαθμό αξιοποίησης των δυνατοτήτων που διανοίγονται σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τουρισμό, τις ξένες επενδύσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις κατασκευές, γενικά από την επιτυχημένη διεξαγωγή των Αγώνων. Από τις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί. Αν στα παραπάνω ανταποκριθούμε θετικά και ιδιαίτερα αν οι έλληνες επιχειρηματίες και το κράτος αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές δυνατότητες με κατάλληλες πρωτοβουλίες, τότε το τελικό καθαρό όφελος θα είναι πολύ σημαντικό, θα είναι πραγματικά η “προίκα” της χώρας.
ΕΡ.: Πού νομίζετε ότι θα υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος;
ΑΠ.: Η κυριότερη πηγή οφέλους από την άποψη του μακροχρόνιου αναπτυξιακού αποτελέσματος συνδέεται με τον τουρισμό στην περιφέρεια. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθούν σε βάθος οι δυνατότητες ανάπτυξης του τουριστικού τομέα ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση υλοποιεί ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης. Εχουμε προγραμματισμένα έργα ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πρόγραμμα “Ελλάδα 2004” δαπάνης 432 δισ. δρχ. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 13/01/2002)

επιστροφή στην αρχή            

Το τραμ το τελευταίο!

Ιδιαίτερα μακρύς είναι ο κατάλογος των έργων που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Είναι αυτά που ξεκίνησαν ή πρόκειται να ξεκινήσουν, και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσής τους τυπικά λήγουν λίγο πριν από τους Αγώνες. Μια “στραβή”, για παράδειγμα μια παρατεταμένη κακοκαιρία, αρκεί για να ανατραπούν τα πάντα. Πολύ περισσότερο που τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά.
Υπάρχει όμως και ένα σοβαρότερο εμπόδιο: Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από το Γ' ΚΠΣ και επομένως θα υπόκεινται στο διαρκή έλεγχο των επιθεωρητών, στην περικοπή κονδυλίων σε περίπτωση που -κατά τις ελληνικές συνήθειες- δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις σε προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα.
Με βάση αυτή την παράμετρο όλα τα έργα βρίσκονται στην “κόψη του ξυραφιού”, με πιο επισφαλή τα:
1. ΤΡΑΜ. Τα έργα προβλέπεται να ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα, αλλά εκκρεμούν οι προσφυγές κατοίκων της παραλιακής, που διαμαρτύρονται για την αλλοίωση που θα επιφέρει το νέο αυτό μεταφορικό μέσο στο περιβάλλον.
2. ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ. Είναι θέμα ημερών η ανακήρυξη του μειοδότη για τον κλάδο που θα κατασκευαστεί κατά μήκος της Αττικής Οδού, από το Μενίδι ώς το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, και θεωρείται απολύτως απαραίτητο. Στις 30 του μηνός δημοπρατείται και το επίσης κρίσιμο τμήμα από το Μενίδι ώς τις Τρεις Γέφυρες. Δεν γνωρίζουμε κάποιον που θα στοιχημάτιζε για το αίσιο τέλος των έργων, ακόμη και αν όλα πάνε “ρολόι” και γίνει το μεγάλο θαύμα. Τα δύο αυτά έργα, μαζί με το μετρό και τον Ηλεκτρικό, θα σηκώσουν το κύριο βάρος στις μετακινήσεις των θεατών. Ομως και τα δύο βρίσκονται σήμερα κάτω και από το “κόκκινο”. Δεν είναι τυχαίο ότι στο “2004” έχουν ετοιμαστεί σενάρια για την περίπτωση που δεν θα είναι έτοιμα πριν από τους Αγώνες. (κΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/01/2002)

επιστροφή στην αρχή      

Το τρένο έχει χαθεί
Ελλειψη κονδυλίων και χρόνου για την κατασκευή έφεραν τις σημαντικότερες “εκπτώσεις” στον κατάλογο των οδικών έργων. Είναι δεδομένο ότι αυτά τα έργα έχουν χάσει το “τρένο”, αφού τα οικονομικά δεδομένα δεν διαγράφονται ιδιαίτερα ρόδινα μετά το 2006, οπότε τελειώνει το Γ' ΚΠΣ. Κάθε δημόσιο έργο απαιτεί τη λεγόμενη “περίοδο ωρίμανσης”, το χρόνο για τη μελέτη και τη δημοπράτηση που στην καλύτερη περίπτωση απαιτεί μια διετία. Ολα αυτά ήταν γνωστά το Μάιο του 2000, όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτης, παρουσίαζε κατάλογο με 17 μεγάλα οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 242 δισ. δραχμών, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά η ήδη υπό κατασκευή Αττική Οδός. Λίγο αργότερα υπέγραψε και μνημόνιο συναντίληψης με τη Γ. Αγγελοπούλου, στο οποίο κατονομάζονται όλα αυτά τα έργα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο κατάφεραν να δημοπρατήσουν τα περισσότερα έργα. Κάποια όμως αποδείχθηκαν ότι είναι ο “αδύνατος κρίκος” και έτσι δεν περιλαμβάνονται. Τα έως τώρα “μείον” είναι τα εξής:
*Οι αρχικοί σχεδιασμοί για τον ανατολικό κλάδο του Ολυμπιακού δακτυλίου, που δημιουργείται από τις λεωφόρους Συγγρού, Β. Κωνσταντίνου, Β. Σοφίας και Κηφισίας, προέβλεπαν τέσσερις νέους κόμβους και βελτίωση άλλων τριών, ενώ υπό κατασκευήν είναι αυτός στη συμβολή με την Αττική Οδό, κοντά στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.
*Από το περασμένο καλοκαίρι έχει εγκαταλειφθεί οριστικά το πρόγραμμα για τον κόμβο στο ύψος του ξενοδοχείου “Χίλτον”, ενώ επισήμως ομολογείται ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για την κατασκευή ενός σύνθετου κόμβου στους Αμπελόκηπους, στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.
*Με... ζιγκ-ζαγκ θα μετακινούνται οι αθλητές και οι προπονητές τους από το ΟΑΚΑ ώς το Ολυμπιακό Χωριό, αφού το πρώτο τμήμα της νέας λεωφόρου που θα συνδέει τους πόλους δεν μπορεί να ετοιμαστεί. Διαπιστώθηκαν τεχνικά προβλήματα, ενώ είχε ξεχαστεί το κόστος των απαλλοτριώσεων που επιπλέον απαιτούν και χρόνο.
*Η ανάγκη να προωθηθούν προηγουμένως τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και οι κρυμμένες αρχαιότητες, οδηγούν σε ετεροχρονισμό της κατασκευής της παράκαμψης του Κορωπίου, που αποτελεί τμήμα της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου. Μέσα στο γενικότερο κλίμα των καθυστερήσεων ενέσκηψαν και οι αντιρρήσεις των ιδιοκτητών στις γνωστές ψησταριές της Βάρης.
*Τεχνικά προβλήματα έφεραν εκτός καταλόγου και τη λεωφόρο Τροχιοδρόμων, που είναι το μοναδικό οδικό ολυμπιακό έργο στην περιοχή του Πειραιά. Ενα τμήμα της, από το Ν. Φάληρο ώς την ακτή Καλλιμασιώτη, κατασκευάζεται, αλλά μετ' εμποδίων. Τα άλλα δύο, ώς τον κόμβο του τελωνείου και το Σχιστό, βρίσκονται υπό μελέτη.
*Μια σειρά από μεγάλα έργα, όπως η σήραγγα στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, που θα συνδέσει τα νότια προάστια με το νέο αεροδρόμιο και τις βορειο-ανατολικές περιοχές της Αττικής, αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να χωρέσει, λόγω υψηλού κόστους.
*Στον ίδιο παρονομαστή βρίσκεται και η επέκταση της Αττικής Οδού προς το Λαύριο.
Ετσι, οι σχεδιασμοί άλλαξαν και πάλι και τα έργα αυτά θα προωθηθούν με χωριστό διαγωνισμό και θα κατασκευαστούν με ιδιωτικά κεφάλαια και αποπληρωμή με την είσπραξη διοδίων, κατά το σύστημα της Αττικής Οδού. Μετά το 2006. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/01/2002)

επιστροφή στην αρχή            

Η χαμένη προίκα της Αθήνας

“Καπνός” φαίνεται πως θα αποδειχθεί ένα σημαντικό μέρος από την πολυδιαφημισμένη “προίκα” των Ολυμπιακών Αγώνων προς την πρωτεύουσα. Το ίδιο το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με επίσημα στοιχεία, ομολογεί ευθέως ότι τα έργα υποδομής, που είχαν δρομολογηθεί από καιρό για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πρωτεύουσα, δεν θα παραδοθούν στην ώρα τους. Σε έκθεση του Νοεμβρίου του 2000, που είχε δοθεί στον κ. Ρογκ και περιγράφει με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα των έργων, σημειώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τα περισσότερα έργα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2001. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν από τότε ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν “σφικτά”: Δεκατέσσερις μήνες αργότερα, δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή ούτε ενός νέου έργου. Από την ημέρα της ανάληψης των αγώνων είδαν το φως δεκάδες κατάλογοι με έργα υποδομής, με διάφορες παραλλαγές. Μέσα στο κλίμα ευφορίας, κάποιοι ξέχασαν το “αρχαίο πνεύμα αθάνατο” και πήραν θέση στο βατήρα περιμένοντας το λάκτισμα για μια “ολυμπιάδα έργων”, όπου οι εργολάβοι θα διεκδικούσαν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Λίγο αργότερα, όμως, άρχισαν και οι... διαρροές: Μεγάλα οδικά έργα ξεχάστηκαν στην πορεία. Επεκτάσεις μετρό, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος προχωρούν με ρυθμούς “ένα βήμα μπρος και δύο πίσω”. Αναπλάσεις περιοχών δεν έχουν καν ξεκινήσει. Ακόμη και το περίφημο μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό κινδυνεύει να πέσει σε... κενό αέρος μαζί με την “Ολυμπιακή”.
Το Ελληνικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής τσαπατσουλιάς. Οι αρχικοί προγραμματισμοί προέβλεπαν τη φιλοξενία τριών αθλημάτων. Στη συνέχεια και όταν ακυρώθηκαν οι σχεδιασμοί για το σημερινό Ιππόδρομο, τα αθλήματα διπλασιάστηκαν και από το περασμένο καλοκαίρι έγιναν εφτά, όταν μετακόμισε και το σλάλομ που επρόκειτο να κατασκευαστεί στο Ριζάρι Μαραθώνα.
*Ομως ο δεύτερος, μετά το ΟΑΚΑ, ολυμπιακός πόλος κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ώς τις 30 του μηνός πρέπει να ελευθερωθεί η επισκευαστική βάση που σήμερα χρησιμοποιείται για τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Δέκα ημέρες πριν δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, αφού, λόγω διαφωνιών με τους εργολάβους, δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας τεχνικής βάσης στα Σπάτα. Δεν είναι τυχαίο ότι, λόγω και των προβλημάτων στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” κατά τη πρόσφατη κακοκαιρία, διοχετεύονται προτάσεις που συνιστούν να παραμείνει το Ελληνικό ανοιχτό ως εφεδρικό.
*Θολό το τοπίο και σε άλλη παρέμβαση που συνδέθηκε με τους αγώνες. Ο λόγος για την ανάκτηση του θαλάσσιου μετώπου που θα αποκαταστήσει την από αρχαιοτάτων χρόνων σχέση του υγρού στοιχείου με την πρωτεύουσα της χώρας. Είναι μια πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον αείμνηστο Γ. Κανδύλη στον φάκελο της ελληνικής υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση της χρυσής Ολυμπιάδας του 1996! Δέκα χρόνια αργότερα, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα, ενώ μόλις το περασμένο καλοκαίρι χρειάστηκε να μετατεθούν έργα αφού τα... μπουζούκια είχαν κερδίσει τη μάχη.
*Ενα σημαντικό “στοίχημα” που έχει εγκαταλειφθεί από καιρό είναι η ανάπλαση της δυτικής Αθήνας, σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση σημαντικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι σχεδιασμοί που είχαν ανακοινωθεί για τη φιλοξενία αθλημάτων στη Δραπετσώνα και τον Ασπρόπυργο “ξεχάστηκαν”, εξανεμίζοντας τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για αλλαγές στις υποβαθμισμένες αυτές γειτονιές.
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, όπως άλλωστε περιγράφονται στο μνημόνιο που υπέγραψαν η Γιάννα Αγγελοπούλου με τον Κώστα Λαλιώτη λίγες ημέρες πριν ο τελευταίος εγκαταλείψει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αφορούν το πράσινο και τις μεγάλες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να αυξηθεί το πράσινο της πρωτεύουσας κατά 15.000 στρέμματα και να γίνουν φυτεύσεις στους βασικούς οδικούς άξονες που υπολογίζονται σε 120 χλμ. Είναι προγράμματα που -με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η πεζοδρομήσεις γύρω από την Ακρόπολη- δεν έχουν καν δρομολογηθεί. Ηδη από το πρόγραμμα για τις νέες πεζοδρομήσεις αφαιρέθηκε η Β. Ολγας, κοντά στο Παναθηναϊκό στάδιο, αφού διαπιστώνονται “συντροφικά μαχαιρώματα” μέσα στις υπηρεσίες του υπουργείου, όπου το -Δ.Ε. (όπου -Δ.Ε. τα δημόσια έργα) διαφωνεί με τους σχεδιασμούς του ΠΕΧΩ- (όπου -ΠΕΧΩ είναι οι διευθύνσεις πολεοδομικού σχεδιασμού)! Ο χρόνος, που πλέον είναι αμείλικτος, αλλά και η παρουσία της Β. Παπανδρέου στο υπ. ΠΕΧΩΔΕ έχουν αλλάξει τους κανόνες στο παιχνίδι. Η νέα υπουργός, με τα έως τώρα δείγματα γραφής που έχει δώσει, φαίνεται ότι δεν θα διστάσει να “ψαλιδίσει” τους καταλόγους των έργων και να προχωρήσει στην υλοποίηση μόνον όσων μπορεί να διασφαλίσει πόρους. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/01/2002)

επιστροφή στην αρχή            

Τα έργα... γκαραντί
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται πίσω από το μεγαλύτερο πριμ προς τους εργολάβους που έχει δοθεί από καταβολής του ελληνικού κράτους. Ο λόγος για την επέκταση της γραμμής του μετρό μέχρι το Σταυρό, η οποία με τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2004. Αν κάτι πάει στραβά, πιθανότατα θα τιναχθεί στον αέρα ολόκληρο το σύστημα των ολυμπιακών μεταφορών, που είναι και το πιο αδύνατο σημείο της διοργάνωσης. Στη σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία προβλέπεται πριμ-μαμούθ της τάξης των 5 εκατ. δραχμών ημερησίως για κάθε ημέρα παράδοσης του έργου πριν από την προβλεπόμενη. Ανάλογα πριμ έχουν προβλεφθεί και στις συμβάσεις κατασκευής των υπόλοιπων. Η εικόνα των έργων, έχει ως εξής:
1. ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ. Ενα τμήμα της, από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ώς τη διασταύρωση με τη λ. Κηφισίας, αποτελεί τον βόρειο ολυμπιακό δακτύλιο. Το τμήμα από την εθνική οδό ώς τη λεωφόρο Κύμης παραδόθηκε στην κυκλοφορία τον Μάρτιο, το υπόλοιπο ώς τη λεωφόρο Κηφισίας βρίσκεται υπό κατασκευή και προβλέπεται να παραδοθεί στα τέλη του 2003.
2. ΚΗΦΙΣΟΣ. Τα έργα κάλυψης του ποταμού και της μετατροπής του σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας συνεχίζονται σε δύο μέτωπα. Το τμήμα από Π. Ράλλη ώς τον κόμβο της λεωφόρου Καβάλας προβλέπεται να παραδοθεί -μετά την παράταση- τον ερχόμενο Ιούνιο. Στην περιοχή του Ρέντη το κομμάτι θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2003.
Προβλήματα υπάρχουν στο τελευταίο κομμάτι, από τις εκβολές ώς τη διασταύρωση με την παραλιακή, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Εχουν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ από τοπικούς φορείς, για τις οποίες υπάρχουν απορριπτικές εισηγήσεις.
3. ΚΗΦΙΣΙΑΣ. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών κόμβων βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα έργα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2001.
4, ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ. Αφορά τη διαμόρφωση της παραλιακής από την Αμφιθέας ώς την Αλίμου, που έχει κατακυρωθεί σε εργολάβο αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα. Εχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο αναμένεται να απορρίψει τις μελέτες για τον ανισόπεδο κόμβο. Τα έργα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη.
5. ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ. Στην τελική φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη σύνδεση του κωπηλατοδρόμιου στο Σχοινιά με τη λεωφόρο Μαραθώνος, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες δημοπράτησης για τις συνδέσεις με το οδικό δίκτυο του νέου σκοπευτήριου στο Μαρκόπουλο, καθώς επίσης των αθλητικών κέντρων στη Νίκαια, στα Ανω Λιόσια και το Γαλάτσι. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/01/2002)

επιστροφή στην αρχή