Πλατεία Πρωτομαγιάς

Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

Πεδίο του Άρεως-Πανελλήνιος

Κυψέλη,

Λόφος Ελικώνος ή "Αλεπότρυπα",

 

 

Όταν τα προβλήματα χρονίζουν: Πλατεία Πρωτομαγιάς-Από κάτω πάρκινγκ και από πάνω ... πάρκινγκ! Αλλά και αυθαίρετα.

Πριν από 2 χρόνια η Αρχιτέκτων Φ.Μηταράκη-Μπαζού, τ.Δ/ντρια Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχε στείλει μια σειρά προτάσεων για την Πλατεία Πρωτομαγιάς, πάνω από το γκαράζ της Ευελπίδων, και τις αυθαιρεσίες της. Ευχαρίστως δημοσιεύουμε σήμερα εκείνο το κείμενο γιατί... ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ. Ας κινητοποιηθούν οι περίοικοι. Ας ασχοληθεί  η Νομαρχία. Εκλογές έρχονται. Δημοσιεύουμε το κείμενο που παραλήφθηκε στο Παρατηρητήριο στις 27-2-2006)

 

ΘΕΜΑ: Η αξιοποίηση της Πλατείας Πρωτομαγιάς ως κοινοχρήστου χώρου της ευρύτερης περιοχής του Δήμου της Αθήνας   

 Σχετικό: η από 24-03-2004 προμελέτη «Ανάπλασης Πεδίου του Άρεως».

ΑΘΗΝΑ 30-04-2004

Λόγω της μακράς και επίπονης εργασίας μου στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχαμε –κατά καιρούς ( από το 1970-2002) – αντιμετωπίσει το θέμα των «πράσινων και ελεύθερων χώρων στο Λεκανοπέδιο Αθηνών». Είχαν γίνει  από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας τότε (με μελετητές διαφόρων ειδικοτήτων και εθνικότητας) αλλά κύρια επί Στέφανου Μάνου και Αντώνη Τρίτση, προσπάθειες αύξησης των ελευθέρων χώρων της Αθήνας με α) πεζοδρομήσεις ( πχ το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνα, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων κλπ) β) φυτεύσεις λόφων της πόλης των Αθηνών (Σελεπιτσάρη κλπ) γ) μελέτες και θεσμοθέτηση ζωνών προστασίας των βουνών(Υμηττός κλπ.) για την εξασφάλιση του αναγκαίου –κατά το δυνατόν- πρασίνου κλπ.

Επειδή από τότε μέχρι σήμερα αρκετά έχουν γίνει αλλά και πολλά έχουν καταστρατηγηθεί  θα  πρέπει να γίνουν  τα πιο κάτω:

το θέμα των μελετών που έχουν γίνει ή που γίνονται- με σκοπό είτε την  επικαιροποίηση τους είτε την αντιμετώπιση νέων δεδομένων - θα πρέπει να περιλαμβάνει  ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ  διαχρονική παρακολούθηση και αστυνόμευση( με την μορφή της επιτήρησης )  κάθε χώρου γιατί ακόμα στην χώρα μας δεν έχει γίνει κατανοητό ότι ο δημόσιος χώρος αποτελεί προέκταση του ιδιωτικού χώρου  όχι μόνο από την Πολιτεία αλλά και από τους κατοίκους της .

Όσο αφορά στην σχετική μελέτη προτείνεται:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Συγκεκριμενοποίηση των έργων» σ’ότι  προτείνεται για την Πλατεία Πρωτομαγιάς - λόγω του προηγούμενου και διότι  παρισφρύουν άτομα με ανεξέλεγκτες δράσεις και καταστρέψουν ότι υπάρχει ή πρόκειται  να  δημιουργηθεί( με την  παράνομη στάθμευση και την  κυκλοφορία μοτοποδηλάτων κλπ.- να προστεθεί ότι: «όποιοι παρκάρουν επί της πεζοδρομημένης πλατείας  θα έχουν  μια αυστηρή «κλήση που θα ανέρχεται σε πχ 100 Ευρώ κλπ .Θα γνωρίζετε-πιστεύω- ότι κάτω από την πλατεία λειτουργεί  parking  500 –περίπου –θέσεων  που έγινε για να ελευθερωθούν οι υπέργειοι χώροι.

Επίσης να προστεθεί ότι «όταν ο χώρος δίδεται για πρόσκαιρες λειτουργίες- πχ πασχαλινή αγορά, έκθεση βιβλίου κλπ- οι υπεύθυνοι  θα αποκαταστήσουν ο τι ζημιές έχουν γίνει αλλιώς θα πληρώνουν για τις καταστροφές ανάλογα με τις ζημιές (καταπάτηση πράσινου, σπάσιμο  των πλακοστρώσεων, καθίζηση της πλατείας σε διάφορα σημεία),ύστερα από επιμετρήσεις που θα γίνονται.

Είναι προφανές ότι οι ασθενείς ομάδες του πληθυσμού δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν –μικρά παιδιά με καρότσια άτομα με ειδικές ανάγκες- γιατί οι διαβάσεις και ο χώρος είναι «μπλοκαρισμένος» και σε λίγο –φοβούμαι-ότι ο χώρος θα εγκαταλειφθεί  από όποιους δικαιούχους (κατοίκους της περιοχής και εν γένει κατοίκους του Δήμου Αθηναίων).

Κατόπιν αυτών που ανέφερα θα  παρακαλούσα να επιδειχθεί κάποιο ενδιαφέρον σ’ ότι έχω επισημάνει ώστε- επί τέλους- να μην πετάγονται χρήματα του δημοσίου άδικα αλλά και να μην καταστρέφεται ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ αυτός ΧΩΡΟΣ που είναι τόσο αναγκαίος για την περιοχή.

Φ.Μηταράκη-Μπαζού Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.,Πολεοδόμος-Χωροτάκτης(M.Sc.), μέλος T.E.E.,μέλος Σ.Ε.ΠΟ.Χ., τ.Δ/ντριας Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Καυκάσου 12.ΤΚ 11362, Τηλ/fax.2108811862 e.mail : bazos @ tee.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ: ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ κατοίκων και αντιπολίτευσης Τη δίνουν σε ιδιώτες

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και κατοίκους της περιοχής συνάντησε η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για παραχώρηση της πλατείας Πρωτομαγιάς σε ιδιώτες αλλά τελικώς, και μετά από τρίωρη συζήτηση, πέρασε με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της παράταξης «Υπέρ-Λαού» (ΛΑΟΣ).

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε η συζήτηση στο Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την εισήγηση που έφερε ο αντινομάρχης Αθηνών Γ. Καστρινάκης και αφορά έκταση στο πάνω μέρος του Πεδίου του Αρεως κάτω από την πρώην Σχολή Ευελπίδων.
Η υπερνομάρχης Φ. Γεννηματά τόνισε ότι «υπάρχει ζήτηση», επισημαίνοντας ότι η αξιοποίηση της πλατείας θα αποφέρει έσοδα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση του πάρκου συνολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από επιχειρήσεις λούνα παρκ και γήπεδα 5 επί 5, αλλά η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι η αξιοποίηση θα γίνει ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό, οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από αρμόδια επιτροπή και την τελική απόφαση θα κληθεί να λάβει και πάλι το διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο.
Ως αντίβαρο στις αντιδράσεις, η υπερνομάρχης δήλωσε ότι θα μείνει ελεύθερο για τους πολίτες το 50% της έκτασης (στην εισήγηση αναφερόταν τουλάχιστον 30%) και ότι η μίσθωση θα είναι μικρής διάρκειας, ενδεχομένως όση και η θητεία της σημερινής διοίκησης που λήγει έως το 2010.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της παραχώρησης ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας είπε ότι 45 δήμοι στην Αττική νοικιάζουν ήδη τις πλατείες τους.
Η νομαρχιακή σύμβουλος Φωτεινή Πιπιλή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «παγκόσμια πρωτοτυπία δημοπράτησης με σκοπό το χρήμα ενός χώρου που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο», δηλώνει ότι θα πολεμήσει με κάθε τρόπο στον αγώνα να μείνουν ανοικτοί οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι και μιλά για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απρόσκοπτης κυκλοφορίας των πολιτών στους δημόσιους χώρους.
Η δικηγόρος Χριστίνα Πηγάκη, που μίλησε μεταξύ άλλων ως εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής, προανήγγειλε ότι θα γίνει προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια με βάση την αντισυνταγματικότητα της παραχώρησης και διαμαρτυρήθηκε για την άρνηση της υπερνομαρχίας να δεχθεί έως τώρα αντιπροσωπεία των κατοίκων.

Α.Χ.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/03/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πάγωσε το ΣτΕ μελέτη ανάπλασης του άλσους της Ευελπίδων

 «Πάγωσε» προσωρινά το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μελέτη ανάπλασης του Αλσους της πρώην Σχολής Ευελπίδων, που εκπονήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ανέστειλε προσωρινά τις άδειες που έχουν χορηγηθεί σε δύο καταστηματάρχες επί των οδών Σούτσου και Βαλτινών, προκειμένου να βγάζουν τραπεζάκια έξω από 8 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2007.

Οπως τονίζουν οι ανώτατοι δικαστές, οι παραχωρούμενοι χώροι στους καταστηματάρχες «δεν ανακτούν τη δασική μορφή τους, αλλά αντιθέτως παραμένει η κάλυψη των χώρων αυτών με τσιμέντο και χαλίκι, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης τους και τον επόμενο χρόνο».

Επιπροσθέτως, από το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνεται ότι τα τραπεζοκαθίσματα, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις (μπετόν κ.λπ.) «εμποδίζουν τη φυσική αναδάσωση και την αποκατάσταση της φυσικής μορφής του Αλσους και στερούν από τους Αθηναίους τη δυνατότητα να απολαύσουν τμήμα του Αλσους». ΕΘΝΟΣ 1/8/2007

 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το ΣτΕ έκοψε τη φόρα στον Δήμο Αθηναίων για το Άλσος Ευελπίδων

Συντάκτης : Λαζαρίδου Ειρήνη       

"Πάγωσε" από το Συμβούλιο της Επικρατείας η μελέτη ανάπλασης του Άλσους της πρώην Σχολής Ευελπίδων που εκπονήθηκε από το δήμο Αθηναίων, καθώς ο δήμος ενώ είχε την υποχρέωση να επαναφέρει το Άλσος στην προηγούμενη δασική του μορφή, προχώρησε σε επεβάσεις (κατασκευή γηπέδων, άδειες για τραπεζοκαθίσματα κ.ά.) που "συνιστούν ανεπίτρεπτη μεταβολή του προορισμού του Άλσους.

Η παραχώρηση του Άλσους από το υπουργείο Γεωργίας στο δήμο Αθηναίων έχει γίνει τέσσερις φορές από το 1991 και τέσσερις φορές έχει ακυρωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ. Οι κάτοικοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι ο δήμος επιλέγει την πολυδάπανη ανάπλαση του χώρου το κόστος της οποίας φτάνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ, αντί να προχωρήσει σε αναδάσωση που κοστίζει μόλις 100.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο δήμος έχει εκμισθώσει χώρους σε επαγγελματίες για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ενώ ταυτόχρονα τόσο ο περιφερειάρχης Αττικής όσο και ο διευθυντής δασών παρά τις συνεχείς οχλήσεις των περίοικων από το 2002 δεν έχουν εκδώσει πράξη αναδάσωσης του Άλσους.

Τέλος το ΣτΕ, ανέστειλε προσωρινά τις άδειες που χορήγησε ο δήμος Αθηναίων σε δύο καταστηματάρχες επί των οδών Σούτσου και Βαλτινών, κρίνοντας ότι η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων "εμποδίζει τη φυσική αναδάσωση και την αποκατάσταση της φυσικής μορφής του Άλσους και στερεί από τους Αθηναίους τη δυνατότητα να απολαύσουν τμήμα του Άλσους". (Αυγγή 1-8-2007),

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Μη μας στερείτε το άλσος της Σχολής Ευελπίδων»

Του ΔΗΜ. ΜΠΕΗ*

Τα πάρκα, τα άλση, τα δάση, αστικά και περιαστικά, πρέπει να είναι εμπλουτισμένα με ελαφρές εγκαταστάσεις, συμβατές πάντοτε με το περιβάλλον, για να προσελκύουν τους πολίτες να τα επισκέπτονται και να παραμένουν σ' αυτά.
Με τις ελαφρές αυτές εγκαταστάσεις οι χώροι πρασίνου αποκτούν ζωντάνια, δεν γίνονται χώροι ξεχασμένοι και νεκροί ούτε καταφύγιο ναρκομανών. Θα πρέπει να υπάρχουν αναψυκτήρια για να κάθονται οι μητέρες με τα παιδιά, οι μεγάλοι και οι νεολαίοι. Να υπάρχουν παιδικές χαρές και παιδότοποι. Να υπάρχουν γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα (όχι βέβαια γήπεδα αγώνων) για τους νέους, γιατί όχι και τους μεγαλύτερους.
Σε πρόσφατη ημερίδα οι φορείς Ανάπτυξης του Ποικίλου Ορους μιλούσαν για τον αγώνα και τις προσπάθειές τους να προσελκύουν τους δημότες τους στον αναβαθμιζόμενο χώρο πρασίνου. Στην ημερίδα αυτή άκουσα και τη φράση «πρέπει να μπάσουμε τον κόσμο στο δάσος».
Οταν στη θητεία μου ως δημάρχου ξεκινήσαμε την «πράσινη επανάσταση» δημιουργώντας άλση και πλατείες και γεμίζοντας τους δρόμους της Αθήνας με δέντρα, πραγματοποιήσαμε και τις αναπλάσεις των λόφων και πάρκων της πόλης μας, που τότε εμφάνιζαν συμπτώματα ερήμωσης (Λυκαβηττός, Φιλόπαππος, Στρέφη, Σχολή Ευελπίδων, λόφοι Λαμπράκη, Φινόπουλου, Κολωνού, Αγ. Ιωάννου Ν. Κόσμου, άλσος Παγκρατίου, Ακαδ. Πλάτωνα κ.ά.). Τότε τα ασθενικά δέντρα ξαναζωντάνεψαν και οι χώροι γέμισαν από πράσινο χαμηλής φύτευσης, θάμνους και φυτά μεσογειακής ζώνης και βλάστησης.
Φτιάχναμε μονοπάτια περιπάτου, ρεματιές με χρησιμοποίηση πέτρας και ξύλινα γεφυράκια, εγκαθιστούσαμε δίκτυα ύδρευσης και πυρόσβεσης. Επρόκειτο για αναπλάσεις με οικολογικά κριτήρια όπου οι αρχιτέκτονες απέφευγαν το μπετόν και δούλευαν με την πέτρα και το ξύλο.
Στους λόφους και τα πάρκα που αναπλάσαμε αλλά και στους νέους χώρους πρασίνου που αποκτούσαμε, φτιάχναμε και παιδότοπους, παιδικές χαρές, ανοιχτά αθλητικά κέντρα, μικρά πέτρινα θεατράκια κ.λπ. Οπου υπήρχαν παλιά κτίσματα τα μετατρέπαμε σε αναψυκτήρια, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την προσέλευση και παραμονή των επισκεπτών. Με τις παρεμβάσεις αυτές όλοι αυτοί οι χώροι πρασίνου κατεκλύζοντο πλέον από κόσμο όλων των ηλικιών.
Κατά την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών συναντήσαμε και αντιδράσεις από ελάχιστους «κακότροπους» περίοικους, οι οποίοι είχαν την αντίληψη ότι οι χώροι πρασίνου είναι για προσωπική τους ικανοποίηση. Δεν ήθελαν παιδικές χαρές και χώρους άθλησης, τους ενοχλούσε ο κόσμος, οι νέοι, τα παιδιά μέσα στα πάρκα. Θυμάμαι ότι παλαιότερα υπήρχε στο Λυκαβηττό μια μικρή παράγκα, η οποία φιλοξενούσε προσκοπάκια που έδιναν το «παρών» τα πρωινά της Κυριακής. Υπήρξαν τότε περίοικοι που, αντί να χαίρονται από τις ευχάριστες φωνές των μικρών προσκόπων, διεμαρτύροντο και τελικά πέτυχαν να τους διώξουν!
Παρόμοιο θέμα εμφανίζεται σήμερα στο άλσος Σχολής Ευελπίδων, όπου ένας, «κακότροπος» θα 'λεγα, περίοικος επί δεκαπέντε χρόνια κάνει δικαστικό πόλεμο κατά του Δήμου Αθηναίων, ουσιαστικά κατά των πολιτών της Αθήνας, και αξιώνει να ξηλωθεί το γήπεδο αθλοπαιδιών που είναι μέσα στο άλσος, ως και δύο ξύλινες παράγκες όπου οι δενδροκηπουροί τοποθετούν τα εργαλεία τους. Αξιώνει επίσης να απαγορευθεί τους καλοκαιρινούς μήνες η τοποθέτηση στο άκρο του άλσους τραπεζοκαθισμάτων από καφενεία που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του άλσους. Είναι τα τραπεζοκαθίσματα όπου βρίσκουν καταφύγιο οι Αθηναίοι που δεν έχουν στη γειτονιά τους πάρκο και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε εξοχή. Εχουν όμως και αυτοί οι Αθηναίοι το δικαίωμα να καθήσουν με την οικογένειά τους ή με παρέα τούς φίλους τους μέσα στο άλσος.
Δυστυχώς ο «κακότροπος» περίοικος «δικαιώθηκε» με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Είναι γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελεί το προστάτη του περιβάλλοντος και των δασών από τις «επιθέσεις» της κεντρικής εξουσίας, η οποία πολλές φορές για κομματικές συνήθως εξυπηρετήσεις βγάζει νόμους και διατάγματα βλαπτικά για το περιβάλλον και τα δάση. Δεν ξεχνάμε την οργή του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού εναντίον του ΣτΕ, το οποίο αντιδρούσε στις κυβερνητικές περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ψηφίσει νόμο για να αφαιρέσει από το Ε' τμήμα του ΣτΕ την αρμοδιότητα να εκδικάζει υποθέσεις με αντικείμενο τη προστασία των δασών, του αιγιαλού κ.λπ. Ηταν τότε που μέλη του ΣτΕ με δήλωσή τους κατήγγειλαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επεδίωκε να είναι ελεύθερη σε ενέργειες που έβλαπταν το περιβάλλον. Είναι ευτύχημα ότι η αυθαιρεσία αυτή της κυβέρνησης συνάντησε την αντίδραση ολόκληρου του ΣτΕ και οι αποφάσεις όλων των τμημάτων του είχαν και έχουν γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και δεν υποκύπτουν σε αυθαιρεσίες.
Στην περίπτωση όμως του άλσους Σχολής Ευελπίδων πιστεύω ότι το ΣτΕ δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα. Με τις δραστηριότητες του Δήμου Αθηναίων δεν έγινε καμία «αλλαγή του προορισμού της χρήσης ή του χαρακτήρα του άλσους», όπως αναφέρεται σε παλαιά απόφαση του ΣτΕ. Τουναντίον το άλσος, σύμφωνα και με τον προορισμό του, γίνεται πιο λειτουργικό, προσελκύει τους Αθηναίους να το επισκέπτονται και να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα στο πράσινο. Το άλσος «προσφέρει τις υπηρεσίες του» σε όλους τους Αθηναίους, στους οποίους και ανήκει, και δεν αρκείται να ικανοποιεί το προσωπικό συμφέρον του περίοικου.
Δεν είναι νοητό ότι θα διώξουμε τους νέους από τον αθλητικό χώρο και από το άλσος γιατί δεν θέλει να τους βλέπει και να τους ακούει ένας περίοικος. Δεν θα απαγορεύσουμε σε έναν οικογενειάρχη να πάρει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, να καθήσει στο άλσος σε καρέκλες καφενείου που βρίσκεται εκτός του άλσους. Διερωτώμαι, αν έφερνε καρέκλες από το σπίτι του θα του απαγορεύαμε να παραμείνει στο άλσος; Τα άλση δικαιούνται να τα νέμονται και να τα χαίρονται όλοι οι Αθηναίοι.
Πιστεύω ότι το ΣτΕ πρέπει να ξαναδεί το θέμα του άλσους Σχολής Ευελπίδων και να μην το στερήσει από τους Αθηναίους. Το ΣτΕ με τη νομολογία του πρέπει να στηρίζει τους δήμους, οι οποίοι με σεβασμό στο δάσος προσπαθούν να «μπάσουν τον κόσμο σε αυτό». Το ΣτΕ πρέπει να παραμείνει ο μόνιμος φύλακας που αποτρέπει ενέργειες που εμπορευματοποιούν το δάσος.
* Πρ. δήμαρχος Αθηναίων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/08/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Πόλεμος» για το άλσος Ευελπίδων

Στα δύο οι κάτοικοι του Γκύζη για τη χρήση του δάσους

Μήλον της Εριδος είναι το δάσος της πρώην Σχολής Ευελπίδων για τους κατοίκους του Γκύζη, οι οποίοι έχουν χωριστεί στα δύο για τη χρήση του πάρκου. Αν και οι περισσότεροι ζητούν την ανάπλασή του, κάποιοι άλλοι αντιδρούν έντονα σε αυτήν την εξέλιξη, καθώς υποστηρίζουν ότι η έκταση πρέπει να παραμείνει δάσος προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας.

Κύριο αίτημα των κατοίκων της περιοχής τoυ Γκύζη, που επιζητούν την αξιοποίησή του, είναι να επιτραπεί στους καταστηματάρχες της περιοχής να βγάλουν στο πάρκο τραπεζοκαθίσματα, γεγονός που συνέβαινε και παλαιότερα. «Τα τραπεζάκια ήταν στην αρχή του άλσους, καθόσουν στο κέντρο της Αθήνας και νόμιζες ότι ήσουν στην εξοχή. Από τότε που έκλεισαν τα μαγαζιά η περιοχή ερήμωσε», δηλώνει ο Φωκίωνας Τριανταφυλλίδης, ενώ η Αγλαΐα Καραβέλα τονίζει: «Δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Θέλουμε, τώρα το καλοκαιράκι, να βγούμε λίγο από το σπίτι μας, να πιούμε έναν καφέ, ένα ουζάκι εδώ που βαστάει η τσέπη μας και δεν μπορούμε. Είμαστε είτε κλεισμένοι στα κουτιά μας είτε καθόμαστε σαν φυλακισμένοι στα μπαλκόνια. Και καλά εμείς που βλέπουμε και πάρκο, οι πίσω πολυκατοικίες μέσα στα στενά; Τα γεροντάκια; Παλαιότερα έβγαιναν οι μητέρες το πρωί με τα παιδιά τους και είχαν κάπου να καθίσουν. Τώρα;».

Το αίτημα αυτό, ωστόσο, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους κατοίκους της περιοχής του Γκύζη. Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να υπάρξουν παρεμβάσεις στο χώρο. Μεταξύ αυτών κι ένας δικηγόρος (δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση του ονόματός του), ο οποίος έχει προσφύγει για το θέμα αυτό τρεις φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει δικαιωθεί. «Οι κάτοικοι αντιδρούν στη λειτουργία ταβερνείων μέσα στο δάσος. Εδώ στη Διεύθυνση Δασών έχουν έρθει κατ’ επανάληψη σύλλογοι, οι οποίοι δεν θέλουν μια τέτοια εξέλιξη. Δεν είναι μόνο ο εν λόγω δικηγόρος που έχει κάνει προσφυγές. Εξάλλου με αποφάσεις του ΣτΕ τα πάρκα και τα άλση δεν επιδέχονται τέτοιες δραστηριότητες», δηλώνει στον ΕΤ ο Γιώργος Αμοργανιώτης, από τη Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος συνεχίζει: «Το τμήμα αυτό όπως και τα περισσότερα άλση είναι εκτάσεις οι οποίες στο παρελθόν έχουν κριθεί αναδασωτέες. Χρήσεις οι οποίες επιτρέπονται από πλειάδα αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για την προστασία του δάσους, έτσι ώστε να είναι ένας χώρος φυσικός και όχι μαζικής χρήσης. Σχετικά με το συγκεκριμένο πάρκο (90 στρέμματα), το οποίο είναι επίσης αναδασωτέο, έγιναν από το Δήμο Αθηναίων (έχει παραχωρηθεί στο δήμο) κάποιες αυθαίρετες κατασκευές που κρίθηκαν κατεδαφιστέες με δικαστικές αποφάσεις και τρέχουν κάποια πρόστιμα».

Οι κάτοικοι, παρ’ όλα αυτά, καταγγέλλουν ότι η στάση αυτή των Αρχών βλάπτει τόσο τους ίδιους και τους καταστηματάρχες που αναγκάζονται να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, όσο και το ίδιο το δάσος. «Το δασάκι έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Εχει γίνει καταβρόμικο. Οπου και να πας μέσα θα βρεις σύριγγες. Τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν. Οι μπασκέτες είναι μισοκατεστραμμένες. Και αν κατευθυνθεί κανείς και λίγο πιο πέρα στη Βαλτινών, έχουν ρίξει μπάζα και σκουπίδια. Τόσο χάλια δεν ήταν ποτέ. Οι μόνοι που το προσέχουν είναι αυτοί που έχουν σκύλο και τον πάνε βόλτα. Από την άλλη, οι μαγαζάτορες έδωσαν τόσα λεφτά να φτιάξουν τα μαγαζιά τους και τώρα κλείνουν το ένα μετά το άλλο», καταγγέλλει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Η Αγλαΐα Καραβέλα μάς περιγράφει εικόνα εξαθλίωσης μέσα στο δάσος. «Δεν τολμάς να μπεις το βράδυ. Ερχονται διάφοροι, πίνουν μπίρες και σπάνε τα μπουκάλια. Πριν από λίγο καιρό μαζέψαμε ένα παιδί το οποίο είχε πέσει αναίσθητο από ουσίες. Μέσα είναι όλα κατεστραμμένα και ο δήμος δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει. Ούτε παγκάκι δεν έχει. Εχουμε την τύχη να είμαστε σε πάρκο στο κέντρο της Αθήνας και δεν μπορούμε να το χαρούμε. Παλιά ήταν χαρά Θεού εδώ. Τώρα είναι η κόλασή μας».

 

Οι καταστηματάρχες

Ο Γιώργος Πλατής και ο αδελφός του Δημήτρης έχουν μεζεδοπωλείο στην περιοχή. «Εμείς παίρναμε άδεια για το πάρκο από το 1987. Πέρυσι ο δήμος μάς έδωσε άδεια και μπήκαμε στις 10 Ιουνίου και για 40 ημέρες. Υστερα από απόφασή του το ΣτΕ ανέστειλε τις άδειες και δεν έχει εκδικαστεί ακόμη η υπόθεση. Εχουν περάσει δυο καλοκαίρια και ακόμη περιμένουμε. Σήμερα στη Βαλτινών έχουν κλείσει τρία μαγαζιά». Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν συγκεντρώσει 4.500 υπογραφές, προκειμένου τα καταστήματα να βγάλουν ξανά τραπεζοκαθίσματα. «Ο δήμος πήρε και φέτος την απόφαση ομόφωνα να μας παραχωρήσει άδειες. Την έστειλε στον περιφερειάρχη, ο οποίος δεν την υπέγραψε, καθώς το ΣτΕ δεν έχει ακόμη εκδικάσει την υπόθεση της αναστολής των αδειών», λέει ο Γιώργος Πλατής αγανακτισμένος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από πηγές της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής. Ο συνάδελφός του, Βασίλης Ζωχιός, τονίζει: «Το βράδυ ο φωτισμός είναι περιορισμένος. Εμείς προστατεύουμε την περιοχή. Οταν είχε πιάσει φωτιά, οι κάτοικοι τρέξαμε. Εμείς στην ουσία είμαστε οι φύλακες του πάρκου». Ο Θεόδωρος Κοκκινάκης, μέλος της επιτροπής αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως, γνωρίζει χρόνια την αντιδικία των κατοίκων. «Από παλιά υπάρχει το θέμα με τους μαγαζάτορες. Οταν έβγαλαν τα τραπεζοκαθίσματα από το πάρκο υπήρξε αντίδραση από τον κόσμο. Η ύπαρξη ενός αναψυκτηρίου ή μεζεδοπωλείου σε έναν τέτοιο χώρο δεν είναι απαγορευτική, αρκεί να υπάρχει η αίσθηση του μέτρου».

Υποστηρίζει το αίτημα των κατοίκων ο δήμος

Αγωγή κατά δικηγόρου, ο οποίος σε αναφορά του είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή για δόλο

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Νικόλαος Βαφειάδης, μιλώντας στο ΕΤ σχετικά με το θέμα, τονίζει: «Υποστηρίζω τους κατοίκους και είναι δίκαιο το αίτημά τους.
Οι άνθρωποι οι οποίοι βγάζουν τραπεζοκαθίσματα φυλάσσουν και το χώρο. Οπως έχει η κατάσταση σήμερα λίγος κόσμος πάει στο άλσος. Αν και η ανάπλασή του είχε ενταχθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα (700.000 ευρώ) τα έργα πήραν αναστολή μετά την προσφυγή δικηγόρου στο ΣτΕ. Η μελέτη προέβλεπε αναδάσωση, γήπεδα και γενικότερα έργα. Γνωρίζουμε ότι η έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική. Εμείς, όμως, δεν θα κόβαμε δέντρα, ανάπλαση θα κάναμε. Δεν θα ρίχναμε καν τσιμέντο. Το δάσος είναι για να πηγαίνει ο πολίτης και να ευχαριστιέται, δεν είναι για να το κοιτάμε απ’ έξω. Επιπλέον, ο εν λόγω δικηγόρος πήρε αναστολή και για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων. Το βασικό είναι ότι υπάρχουν 4.500 υπογραφές και ο κόσμος έχει εξαγριωθεί».
Ο κ. Βαφειάδης αποκαλύπτει ότι η δημοτική αρχή έχει υποβάλει αγωγή στο δικηγόρο και ζητεί χρηματική αποζημίωση, καθώς «στην αναφορά του υποστηρίζει ότι υπάρχει δόλος, ενώ μας έχει στείλει απειλητικά έγραφα, με τα οποία μας απαγορεύει να δώσουμε άδειες τραπεζοκαθισμάτων. Τόσο ο κ. Κακλαμάνης όσο ο κ. Ακριτίδης κι εγώ ζητάμε αποζημίωση με αγωγή 300.000 ευρώ έκαστος και τα χρήματα θα τα δώσουμε στην ανάπλαση του δάσους, αφού χάσαμε το πρόγραμμα της Ε.Ε. Η ιστορία πάντως έχει ξεκινήσει επί δημαρχίας Μπέη».
Ο Γιώργος Αμοργιανιώτης, της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής, δηλώνει: «Στη μελέτη του Δήμου Αθηναίων τα φυτοτεχνικά του πρέπει να ήταν γύρω στο 10-15% και τα υπόλοιπα κατασκευές, πλακοστρώσεις, μονοπάτια, φωτισμοί, σΙντριβάνια, περιφράξεις με τσιμέντο, τοίχοι. Το Συμβούλιο Επικρατείας δεν βγάζει έτσι αποφάσεις. Σκοπός είναι η ήπια αναψυχή. Υποτίθεται ότι η αναδάσωση είναι για να αποκατασταθεί η πανίδα».

Ο κ. Αμοργιανιώτης αναφέρει ότι υποχρέωση του δήμου, σύμφωνα με το παραχωρητήριο του πάρκου, είναι να το καθαρίζει, να το διατηρεί, να το συντηρεί, να το βελτιώνει.

«Δεν έχει κάνει τίποτα. Κανείς δεν λέει να μη λειτουργεί το κάθε άλσος για την αναψυχή του κόσμου. Αν πάτε στο εξωτερικό, θα δείτε πόσο πεντακάθαρα είναι και ότι δεν υπάρχουν μέσα δραστηριότητες, παρά το γεγονός ότι εκεί είναι η έκτασή τους 10πλάσια και 20πλάσια από των δικών μας. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να περπατούν λίγο σε χώμα, δεν χρειάζεται να βάζουν παντού τσιμέντα. Η αγωνία όλων των δημάρχων είναι να κατασκευάσουν κάποια πράγματα και στη συνέχεια καμία φροντίδα για τη συντήρηση».

 

 

ΓΑΡΝΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 10.09.08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Πόρτα" ΣτΕ στον Κακλαμάνη και για το Άλσος Ευελπίδων  07/02/2009 

"Πάγο" στα σχέδια του δήμου Αθηναίων να "αναπλάσει" το άλσος της πρώην Σχολής Ευελπίδων βάζει με εισήγησή της προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η σύμβουλος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, αφού όπως υποστήριξε δεν είναι δυνατή η αλλαγή του δασικού χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης.

Ταυτόχρονα η σύμβουλος Επικρατείας πρότεινε να ακυρωθεί η δωρεάν παραχώρηση του άλσους από το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο, δικαιώνοντας έτσι κάτοικο της περιοχής που υποστήριζε ότι με τη μεταβίβαση θα χαθεί η δασική μορφή του άλσους και θα μετατραπεί σε απλό κοινόχρηστο χώρο.

Σύμφωνα με τη Μ. Γκορτζολίδου, η κατασκευή ποδηλατόδρομων, υπαίθριων θέατρων, αναψυκτηρίων περιπτέρων, αθλοπαιδιών και χώρων στάθμευσης (!) που "οραματίζεται" ο δήμος Αθηναίων για έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της πολύπαθης πρωτεύουσας δεν είναι συμβατή με το πλαίσιο ανάπλασης του άλσους.

Επίσης πρόσθεσε ότι η ανάκληση της παραχώρησης της έκτασης στον δήμο επιβάλλεται, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα παλαιότερη απόφαση της ολομέλειας που είχε ακυρώσει τη συγκεκριμένη πράξη.

Στην εισήγησή της επίσης η σύμβουλος Επικρατείας έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος δικηγόρου και κατοίκου της περιοχής Δ. Φαρμακίδη και τόνισε ότι εντός του άλσους δεν επιτρέπεται καμία εγκατάσταση εκτός από εκείνες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για τη δημόσια υγεία.

 Συντάκτης : Λαζαρίδου Ε. 

ΑΥΓΗ 7/2

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιστροφή στην αρχή