Πεδίο του Άρεως, Πανελλήνιος (φάκελος 4)

για φάκελο 1 πιέστε εδώ  για φάκελο 2     για φάκελο 3 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Πανελλήνιος-Πεδίον Άρεως (2005) Η νομοθεσία για το Πεδίον Του Άρεως

Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

 Πλατεία Πρωτομαγιάς

Κυψέλη,

Λόφος Ελικώνος ή "Αλεπότρυπα",

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΒΑΛΤΟΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΤΕΛΜΑΤΩΣΗ ad calendas graecas

Σύμφωνα με το σύνολο Δικαστικών αποφάσεων - ΦΕΚ καθώς και Γνωμοδοτήσεων Στε και ΝσΚ, παρελθόντων ετών  καθώς και σύμφωνα με αεροφωτογραφίες ΓΥΣ – ΥΠΕΧΩΔΕ για αντιπαραβολή με τις προτεινόμενες Αρχ/ες Μελέτες και συλλογή προσωπικού  αρχείου ψηφιακών φωτογραφιών, σας ανακοινώνουμε ότι:

1.      Έχουν διαχρονικά διαπραχθεί  βάρβαρες καταπατήσεις εντός του Πεδίου του Άρεως,

2.      Η Αρχιτεκτονική Μελέτη αναπλάσεως σε έκταση περίπου 235 στρεμμ. σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη της διαχειρίστριας αρχής της Υπερνομαρχίας Αθηνών και Πειραιώς, προβλέπει νέες καταπατήσεις καθώς επίσης εμπεριέχει νέους δρομίσκους οι οποίοι σύμφωνα με το ΦΕΚ του 79 είναι και άχρηστοι και παράνομοι. Η άνω μελέτη προβλέπει αδιευκρίνιστες γκρίζες ζώνες και νησίδες για το αν και εφόσον δεντροφυτευτούν, ενώ στην παρούσα και στο απώτερο παρελθόν ήσαν δενδροφυτευμένες.

3.      Σύμφωνα με τον συνταχθέντα προϋπολογισμό αγνώστου κριτηρίων των 9150.000 Ευρώ της ως άνω μελέτης, προβλέπεται  ότι το 59% θα απορροφηθεί  και προορίζεται για χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες, ενώ ΜΟΝΟΝ 9% προορίζεται παραδόξως για φυτοτεχνίες.

4.      Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη κατανομή των επιμέρους κονδυλίων, ο καθείς απλός πολίτης αντιλαμβάνεται και ενδεχομένως να διερωτάται,  ότι δεν πρόκειται για την ανάπλαση ενός πάρκου – άλσους, αλλά για την ανέγερση ενός πολυωρόφου ‘Tower’ κτιρίου!!

5.      Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη μελέτη των αποφάσεων και ΦΕΚ από εμάς, τεκμηριώνεται και προκύπτει ότι το Πεδίον του Άρεως είναι Ενιαία – Αδιαίρετη -  Δασώδης – Δασωτέα – κοινόχρηστη  έκταση εντός πόλεως και  η οποία αρχίζει από την Λεωφ. Πατησίων και τελειώνει στους πρόποδες των Τουρκοβουνίων, είναι δε προορισμένη για κοινόχρηστο τόπο αναψυχής – περιπάτου, πνεύμονα πρασίνου, καθώς επίσης και λόγω της παρουσίας  των μνημείων Νεωτέρας εποχής δηλαδή. μετά το 1830, όπου και πραγματοποιούνται καθ’ εκάστη 25ην Μαρτίου, καταθέσεις στεφάνων από επίσημους κρατικούς λειτουργούς και φορείς, είναι επιπλέον και υφίσταται ως Μνημειακό Πάρκο.

6.      Σύμφωνα με το δημοσιευθέν  άρθρο της Υπερνομαρχίας στο Έθνος την 20/9/2008 και με τίτλο «Αλλάζει πρόσωπο σε ένα χρόνο το Πεδίον του Άρεως» ο Κος Γενικός Γραμματέας της Υπερνομαρχίας Φώτης Αποστολόπουλος αναφέρεται ότι το Πεδίο του Άρεως ανήκει στο περιαστικό πράσινο και δεν είναι δασική έκταση.   Ο Κος Γραμματέας είναι απλά ανακριβής καθότι ο συγκεκριμένος όρος απλά δεν ΥΠΑΡΧΕΙ σε κανένα ΦΕΚ και δεν υφίσταται.

·        Η ονομασία «Πεδίον του Άρεως» αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το 1887.

·        Ο όρος αναφορικά με περιαστικό πράσινο είναι Νομικά Ανύπαρκτος.

·        Υφίσταται ο όρος Άλση – Πάρκα  εντός πόλεως ευρισκόμενα, σύμφωνα με την ανάλυση των ΦΕΚ του Συντάγματος από το 1887, Δικαστικές αποφάσεις του  Στε, Γνωμοδοτήσεις Νσκ, Ποινικό Κώδικα, αποφάσεις εγκυκλίους του πρώην Υπουργείου Γεωργίας κ.α 

·        Αρμόδιος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών είναι Νομικά για  δασικές  καταπατήσεις ο αρμόδιος Δασάρχης και ουχί η Πολεοδομία.   

Στις 14/11/08 στην οδό Μαυροματαίων στον Δασικό περίβολο του Green Park που ανήκει στο Πεδίο του Άρεως, πραγματοποιήθηκε σύλληψη εργατών του εργολάβου αναπλάσεως του Π.Α καθότι σύμφωνα με παλαιότερο έγγραφο του Δασαρχείου τα κτίσματα εντός του Πεδίου του Άρεως είναι παράνομα. Και συγκεκριμένα αναφέρεται: “Οι υφιστάμενες σήμερα εγκαταστάσεις και πάσης φύσεως κατασκευές που έγιναν στο παρελθόν επί αναδασωτέας εκτάσεως του Πεδίου του Άρεως, όπως δρόμοι, πλατείες, αναψυκτήρια, θέατρο, κτλ εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου Γ.Σ. στίβο κ.α που εντάχθηκαν στο εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων .......έγιναν χωρίς έγκριση της αρμόδιας δασικής αρχής, και χωρίς άδεια επέμβασης εγκριθείσα αρμοδίως”     

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Την τροποποίηση των επιμέρους κονδυλίων και άρθρων του προϋπολογισμού σεβόμενοι των δασώδη και δασωτέο χαρακτήρα των νησίδων της έκτασης του πάρκου με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού του 9%   για   φυτοτεχνίες και περιορισμό των  προτεινόμενων και αποτυπωμένων στη μελέτη    επιφανειών και στοιχείων από σκυρόδεμα, διαφορετικά την διακοπή της εργολαβίας και υποχρέωση αναδάσωση της έκτασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σχόλια που αφορούν την Συνεργασία των 12+1 και αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας Προέδρων, Πρυτανικών Αρχών, Υπερνομαρχίας, ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ,ΤΕΕ,ΤΕΔΚΝΑ,ΔΣΑ,ΔΣΠ κ.α.

Παρατηρούμε ότι σύμφωνα με όλα όσα καταγράψαμε και στο τεύχος του  Almanac μας 38 σελ.  και που στηρίζονται και βασίζονται σε επίσημες αποφάσεις και ΦΕΚ, πουθενά δεν αναφέρεται ότι μιας τέτοιας μορφής άτυπη πρωτοβουλία έχει ποτέ συσταθεί ή λάβει χώρα.

Έχουμε την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη πλεονάζουσα άτυπη κίνηση Νομικά είναι μη λογοδοτούσα σε κανένα και δεν δεσμεύεται ενώπιον του Νόμου, διαχέοντας μια μορφή Νομικής Εκεχειρίας,  καθότι, οι νόμοι που προστατεύουν τη δασική έκταση και το πράσινο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ υπέρ του Πεδίου του Άρεως.  

Οι θαμώνες Εκπρόσωποι και Κάτοικοι. 

Μαρκαράς Πολύκαρπος  Αρχιτέκτονας Μηχανικός TEE 46487   ΕΔΕ Ms ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΓΓΑ. Υπουργείο Πολιτισμού.  

Γιώργος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής

(Ελήφθη 21-12-2008)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Μπαράζ» εξωδίκων φρενάρει την ανάπλαση στο Πεδίον του Άρεως

Νικολέττα Μουτούση

Από σαράντα κύματα περνάει η ανάπλαση στο Πεδίον του Άρεως: γραφειοκρατία και... βροχή εξωδίκων έχουν οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων: λαμαρίνες και μπάζα «συνοδεύουν» τον περίπατο στο πάρκο τους τελευταίους μήνες, με τη μισή έκτασή του να παραμένει κλειστή από τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διαμορφώσεις στο πλαίσιο της ανάπλασης.

«Αυτήν την εποχή θα έπρεπε να είχε τελειώσει το κομμάτι αυτό του πάρκου και να άρχιζε η ανάπλαση στο υπόλοιπο», αναφέρει η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Κωνσταντίνα Μπέη, υποστηρίζοντας πως δικαιολογημένα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες διαμαρτύρονται καθώς «βλέπουν εδώ και καιρό ένα εργοτάξιο».

«Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με τα συνηθισμένα», σχολιάζει χαρακτηριστικά η κ. Μπέη, παραπέμποντας στην έκδοση αδειών από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, την Πολεοδομία Αθηνών ακόμη και από τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας. Πόλεμος
Κατά την εξέταση των σχετικών αδειών, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με συνεχείς απειλές και εξώδικα, που χαρακτήριζαν ως παράνομα τα έργα ανάπλασης. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε φορά που έφτανε ένα εξώδικο, η κάθε υπηρεσία να επανεξετάζει το θέμα από την αρχή. «Οφείλεται σε έναν πόλεμο, που θεωρώ ύποπτο και που γίνεται από 2-3 ανθρώπους», επισημαίνει η υπερνομάρχης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Επιτροπή Κατοίκων για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, που έχει συμφωνήσει για την ανάπλαση, αφού επί χρόνια πάλεψε για την αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως. «Υπερβολικές» χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις από ορισμένους κατοίκους το μέλος της Επιτροπής Θοδωρής Κοκκινάκης, υποστηρίζοντας πως είναι «τελείως εξωπραγματικά τα εξώδικα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την υπαναχώρηση της Υπερνομαρχίας για τη δημιουργία πίστας skateboard. Όπως λέει, θα γινόταν «σε χέρσο χώρο χωρίς να κοπούν δέντρα», σε έναν- μέχρι τώρασκουπιδότοπο. Ωστόσο, κατά την έγκριση της σχετικής άδειας από το Δασαρχείο υπήρξαν απειλές για μηνύσεις, με το επιχείρημα πως πρόκειται για δασική έκταση. «Υποχωρήσαμε και δεν θα γίνει, προκειμένου να προχωρήσει η άδεια. Είναι, όμως, υποχώρηση εις βάρος της νεολαίας που τόσα χρόνια έχει συνδυάσει τον χώρο με το άθλημα αυτό», υπογραμμίζει η κ. Μπέη.

Μελέτες επί μελετών

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα αποστεωμένο πάρκο», σχολιάζει και ο κ. Κοκκινάκης, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες συμβατές με το πράσινο και υπενθυμίζοντας πως η ίδια η Επιτροπή είχε απορρίψει δύο προηγούμενες μελέτες και πέτυχε να μην προχωρήσουν, με δεδομένο ότι θα ανέτρεπαν τη λογική του πάρκου.

Σημειώνεται εξάλλου ότι, κατά της μελέτης ανάπλασης του πάρκου είχε κατατεθεί και αίτηση αναστολής εργασιών προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία απορρίφθηκε ως προφανώς αβάσιμη. Ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει οι προσπάθειες ορισμένων κατοίκων να μπλοκάρουν τα έργα.

«Θα είμαι ευχαριστημένος εάν είναι έτοιμο τον Απρίλιο του... 2010», προσγειώνει από την πλευρά του τις προβλέψεις ο κ. Κοκκινάκης και αναφέρει πως ως Επιτροπή έχουν άδεια να εξετάζουν την πορεία των έργων. «Η μελέτη είναι σε σωστή πορεία και υπάρχουν τα εχέγγυα πως θα ελέγχουμε τυχόν παρεκκλίσεις» λέει.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4498014&ct=1 (22-1-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μπαράζ» εξωδίκων φρενάρει την ανάπλαση στο Πεδίον του Άρεως

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Ένα ανοιχτό εργοτάξιο εξακολουθεί να είναι το Πεδίον του Άρεως, καθώς τα έργα ανάπλασης προσκρούουν συνεχώς σε ενστάσεις πολιτών. Η Υπερνομαρχία κάνει λόγο για «ύποπτο πόλεμο», ενώ και η Επιτροπή Κατοίκων χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις «υπερβολικές» Από σαράντα κύματα περνάει η ανάπλαση στο Πεδίον του Άρεως: γραφειοκρατία και... βροχή εξωδίκων έχουν οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων: λαμαρίνες και μπάζα «συνοδεύουν» τον περίπατο στο πάρκο τους τελευταίους μήνες, με τη μισή έκτασή του να παραμένει κλειστή από τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διαμορφώσεις στο πλαίσιο της ανάπλασης.

«Αυτήν την εποχή θα έπρεπε να είχε τελειώσει το κομμάτι αυτό του πάρκου και να άρχιζε η ανάπλαση στο υπόλοιπο», αναφέρει η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Κωνσταντίνα Μπέη, υποστηρίζοντας πως δικαιολογημένα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες διαμαρτύρονται καθώς «βλέπουν εδώ και καιρό ένα εργοτάξιο».

«Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με τα συνηθισμένα», σχολιάζει χαρακτηριστικά η κ. Μπέη, παραπέμποντας στην έκδοση αδειών από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, την Πολεοδομία Αθηνών ακόμη και από τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας.

Πόλεμος

Κατά την εξέταση των σχετικών αδειών, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με συνεχείς απειλές και εξώδικα, που χαρακτήριζαν ως παράνομα τα έργα ανάπλασης. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε φορά που έφτανε ένα εξώδικο, η κάθε υπηρεσία να επανεξετάζει το θέμα από την αρχή. «Οφείλεται σε έναν πόλεμο, που θεωρώ ύποπτο και που γίνεται από 2-3 ανθρώπους», επισημαίνει η υπερνομάρχης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Επιτροπή Κατοίκων για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, που έχει συμφωνήσει για την ανάπλαση, αφού επί χρόνια πάλεψε για την αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως. «Υπερβολικές» χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις από ορισμένους κατοίκους το μέλος της Επιτροπής Θοδωρής Κοκκινάκης, υποστηρίζοντας πως είναι «τελείως εξωπραγματικά τα εξώδικα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την υπαναχώρηση της Υπερνομαρχίας για τη δημιουργία πίστας skateboard. Όπως λέει, θα γινόταν «σε χέρσο χώρο χωρίς να κοπούν δέντρα», σε έναν- μέχρι τώρασκουπιδότοπο. Ωστόσο, κατά την έγκριση της σχετικής άδειας από το Δασαρχείο υπήρξαν απειλές για μηνύσεις, με το επιχείρημα πως πρόκειται για δασική έκταση. «Υποχωρήσαμε και δεν θα γίνει, προκειμένου να προχωρήσει η άδεια. Είναι, όμως, υποχώρηση εις βάρος της νεολαίας που τόσα χρόνια έχει συνδυάσει τον χώρο με το άθλημα αυτό», υπογραμμίζει η κ. Μπέη.

 

Μελέτες επί μελετών

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα αποστεωμένο πάρκο», σχολιάζει και ο κ. Κοκκινάκης, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες συμβατές με το πράσινο και υπενθυμίζοντας πως η ίδια η Επιτροπή είχε απορρίψει δύο προηγούμενες μελέτες και πέτυχε να μην προχωρήσουν, με δεδομένο ότι θα ανέτρεπαν τη λογική του πάρκου.

Σημειώνεται εξάλλου ότι, κατά της μελέτης ανάπλασης του πάρκου είχε κατατεθεί και αίτηση αναστολής εργασιών προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία απορρίφθηκε ως προφανώς αβάσιμη. Ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει οι προσπάθειες ορισμένων κατοίκων να μπλοκάρουν τα έργα.

«Θα είμαι ευχαριστημένος εάν είναι έτοιμο τον Απρίλιο του... 2010», προσγειώνει από την πλευρά του τις προβλέψεις ο κ. Κοκκινάκης και αναφέρει πως ως Επιτροπή έχουν άδεια να εξετάζουν την πορεία των έργων. «Η μελέτη είναι σε σωστή πορεία και υπάρχουν τα εχέγγυα πως θα ελέγχουμε τυχόν παρεκκλίσεις» λέει.

ΝΕΑ, 22-1-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Φραγμό σε σχέδια του Δήμου Αθηναίων βάζει για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα η Δικαιοσύνη. Μετά την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό και την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ στην Πατησίων, μία ακόμη απόπειρα ανάπλασης άλσους συναντά σοβαρά εμπόδια. Αφορά την ανάπλαση του άλσους της πρώην Σχολής Ευελπίδων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Αθηναίων, με την κατασκευή ποδηλατοδρόμων, υπαίθριων θεάτρων, αναψυκτηρίων, περιπτέρων, αθλοπαιδιών και χώρων στάθμευσης οχημάτων.
Η υπόθεση συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον της οποίας η εισηγήτρια κ. Μαρία Γκορτζολίδου πρότεινε τη ματαίωση του σχεδιασμού. Η σύμβουλος Επικρατείας τόνισε ότι η ανάπλαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς δεν είναι δυνατή η αλλαγή του δασικού χαρακτήρα του άλσους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι απαγορεύεται εντός του άλσους κάθε εγκατάσταση, εκτός εκείνων που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για τη δημόσια υγεία και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατές με τον χαρακτήρα του οι εγκαταστάσεις που προτίθεται να κατασκευάσει ο Δήμος. Κυρίως όμως εστίασε στην ακυρότητα της δωρεάν παραχώρησης του άλσους στον Δήμο Αθηναίων από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία υλοποιήθηκε το 2007, παρά το γεγονός ότι από το 2001- οπότε είχε και πάλι παραχωρηθεί το άλσος στον δήμο- η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε ακυρώσει την πράξη. Η κ. Γκορτζολίδου τόνισε ότι επιβάλλεται η ανάκληση της παραχώρησης του άλσους στον δήμο, υπογραμμίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών και της νομοθεσίας. Και κατέληξε προτείνοντας να γίνει δεκτή η προσφυγή του δικηγόρου κ. Δ. Φαρμακίδη, που διαμένει στη νότια πλευρά του άλσους. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος προσφεύγει για δεύτερη φορά στη Δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση, επιδιώκοντας τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του άλσους, που, όπως υποστηρίζει, κινδυνεύει να χαθεί και να μεταβληθεί σε απλό κοινόχρηστο χώρο.

(ελήφθη 7-2-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Πόρτα" ΣτΕ στον Κακλαμάνη και για το Άλσος Ευελπίδων  07/02/2009 

"Πάγο" στα σχέδια του δήμου Αθηναίων να "αναπλάσει" το άλσος της πρώην Σχολής Ευελπίδων βάζει με εισήγησή της προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η σύμβουλος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, αφού όπως υποστήριξε δεν είναι δυνατή η αλλαγή του δασικού χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης.

Ταυτόχρονα η σύμβουλος Επικρατείας πρότεινε να ακυρωθεί η δωρεάν παραχώρηση του άλσους από το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο, δικαιώνοντας έτσι κάτοικο της περιοχής που υποστήριζε ότι με τη μεταβίβαση θα χαθεί η δασική μορφή του άλσους και θα μετατραπεί σε απλό κοινόχρηστο χώρο.

Σύμφωνα με τη Μ. Γκορτζολίδου, η κατασκευή ποδηλατόδρομων, υπαίθριων θέατρων, αναψυκτηρίων περιπτέρων, αθλοπαιδιών και χώρων στάθμευσης (!) που "οραματίζεται" ο δήμος Αθηναίων για έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της πολύπαθης πρωτεύουσας δεν είναι συμβατή με το πλαίσιο ανάπλασης του άλσους.

Επίσης πρόσθεσε ότι η ανάκληση της παραχώρησης της έκτασης στον δήμο επιβάλλεται, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα παλαιότερη απόφαση της ολομέλειας που είχε ακυρώσει τη συγκεκριμένη πράξη.

Στην εισήγησή της επίσης η σύμβουλος Επικρατείας έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος δικηγόρου και κατοίκου της περιοχής Δ. Φαρμακίδη και τόνισε ότι εντός του άλσους δεν επιτρέπεται καμία εγκατάσταση εκτός από εκείνες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για τη δημόσια υγεία.

 Συντάκτης : Λαζαρίδου Ε. 

ΑΥΓΗ 7/2

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Φρένο» στα σχέδια του δήμου βάζει το ΣτΕ

«Οχι» στη δήθεν ανάπλαση του άλσους δίπλα στην πρώην Σχολή Ευελπίδων στα όρια της Κυψέλης, λέει το Συμβούλιο Επικρατείας. Στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η εισηγήτρια σύμβουλος Επικρατείας Μ. Γκορτζολίδου ανέφερε ότι η ανάπλαση του δάσους είναι ανέφικτη, καθώς δεν μπορεί να γίνει αλλαγή του δασικού χαρακτήρα του. Επίσης, η εισηγήτρια επισήμανε ότι είναι άκυρη η για δεύτερη φορά δωρεάν παραχώρηση του άλσους που έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο. Να σημειωθεί ότι δίπλα στην πρώην Σχολή Ευελπίδων βρίσκεται μια έκταση με πυκνά πεύκα, που εδώ και μερικά χρόνια η δημοτική αρχή θέλει να αναπλάσει εξαφανίζοντας προφανώς τα πεύκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο ανάπλασης του δήμου προβλέπει περίπτερα, αναψυκτήρια, χώρους στάθμευσης οχημάτων, υπαίθρια θέατρα κ.ά. Η Μ. Γκορτζολίδου ανέφερε ότι δεν είναι συμβατή η παρουσία όλων αυτών μέσα στη δασική έκταση.

Η εισηγήτρια έκανε δεκτή την προσφυγή δικηγόρου, που διαμένει δίπλα στο δάσος και υποστηρίζει ότι με τη μεταβίβαση του άλσους στο Δήμο Αθηναίων θα χαθεί η δασική του μορφή και θα μετατραπεί σε απλό κοινόχρηστο χώρο. Ειδικότερα, η σύμβουλος Επικρατείας ανέφερε ότι επιβάλλεται η ανάκληση της παραχώρησης του άλσους, γιατί έγινε κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι και το 2001 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε ξανά κρίνει άκυρη την παραχώρηση του άλσους στο Δήμο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εισήγηση ως προς το σκέλος που σημείωνε ότι απαγορεύονται οι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις μέσα στο άλσος, εκτός από εκείνες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για τη δημόσια υγεία.  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παράνομο παγοδρόμιο στον... παράνομο Πανελλήνιο  07/02/2009 

Από πρόσκομμα σε πρόσκομμα προσκρούει η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως, με πλήθος εξωδίκων και την ατέρμονη γραφειοκρατία να καθυστερούν την υλοποίηση του έργου, παρατείνοντας σημαντικά την... “κατάληψη” του ιστορικού αυτού πάρκου της Αθήνας από μπουλντόζες και περιφράξεις με συρματόπλεγμα και πλαστικό.

Εν τω μεταξύ οι αυθαιρεσίες του Μ. Κυριακού καλά κρατούν, με νέες κοπές δένδρων και ένα ολοκαίνουριο... παράνομο παγοδρόμιο στις εγκαταστάσεις του παράνομου Πανελλήνιου! Η Κωνσταντίνα Μπέη, υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, και ο Θοδωρής Κοκκινάκης, μέλος της Επιτροπής για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, μίλησαν στην “Αυγή” και κατέθεσαν τις κρίσεις τους για το έργο της ανάπλασης.

Της Μαρίας ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Ο σχεδιασμός του έργου, που ανατέθηκε στον Αλ. Τομπάζη, αρχιτέκτονα γνωστό για την φιλική προς το περιβάλλον δουλειά του, πρώτα από όλα περιλαμβάνει αναδάσωση. Όπως επεσήμανε η Κ. Μπέη, στο πάρκο “θα προστεθούν 1.100 δέντρα και 30.000 θαμνόφυτα και θα δημιουργηθεί ένας βοτανικός κήπος σε σχήμα μινωικού λαβυρίνθου, με ό,τι φυτό υπάρχει στην Αττική, αποκτώντας έτσι ακόμη και βοτανολογικό ενδιαφέρον". Μεταξύ άλλων "θα υπάρξει λωρίδα ποδηλατοδρόμου και θα επιδιορθωθούν οι ήδη υπάρχουσες παιδικές χαρές, θέατρα και εκκλησίες”, τόνισε με ενθουσιασμό η υπερνομάρχης και υποστήριξε ότι το έργο πια θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009 ή τις αρχές του 2010.

Ωστόσο η κ. Μπέη υπογραμμίζει ότι οι σημαντικές αποκλείσεις από το αρχικό χρονοδιάγραμμα οφείλονται στο πλήθος των “προσκομμάτων” που "μπήκαν από μια ομάδα που κινείται από προσωπικές σκοπιμότητες", όπως υποστήριξε. Για τον πανικό που επικρατεί στο κράτος έκανε λόγο στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι "ενώ οι μελέτες έχουν γίνει φύλλο και φτερό, δύο άνθρωποι σταματούν ένα έργο με συνεχή εξώδικα". Καταλήγοντας, η κ. Μπέη τόνισε ότι "και η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, η οποία ναι μεν συμφωνεί, αλλά σηκώνει τα χέρια της ψηλά".

 

Το ζητούμενο είναι η συντήρηση

Ο Θ. Κοκκινάκης δήλωσε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με το έργο, ωστόσο υπογράμμισε ότι “το μεγάλο ζητούμενο εδώ, όπως και για κάθε ελεύθερο χώρο, είναι η συντήρηση, ώστε να μην μαραζώσει και γίνει εύκολη λεία για κάποιον ιδιώτη που θα αναδειχθεί σε... 'ευεργέτη'”. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι "για αυτόν τον σκοπό χρειάζονται 90-95 υπάλληλοι", την ίδια στιγμή που “η Υπερνομαρχία ζητά 50 άτομα, έχουν εγκριθεί τα 17, αλλά τελικά έχουν παραχωρηθεί μόλις πέντε".

Επιπλέον, ο κ. Κοκκινάκης επέμεινε ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να αποτελούν "μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων και όχι συμβασιούχοι με ιδιωτικές εταιρείες” και συνέχισε: “Η πείρα έχει δείξει ότι οι ανανεώσεις των συμβάσεων έχουν πάντα χρονικά κενά, όπως συνέβη και στον λόφο του Στρέφη, με αποτέλεσμα να μένουν οι χώροι εγκαταλελειμμένοι από συντήρηση”. Επίσης, τόνισε ότι το πάρκο θα πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και πως διαφορετικά η Επιτροπή θα αντιδράσει δυναμικά.

 

Αναπλάσεις που έμειναν “στα χαρτιά”

Βέβαια, του παρόντος σχεδίου ανάπτυξης είχαν προηγηθεί άλλα δύο, που εξαιτίας της δυναμικής αντίδρασης των περιοίκων έμειναν στα χαρτιά. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κοκκινάκης, το πρώτο σχέδιο, επί υπερνομαρχίας Θ. Κατριβάνου, προέβλεπε διάνοιξη δύο καθέτων αξόνων στο πάρκο, με 25 μέτρα φάρδος ο καθένας.

Βέβαια, όπως σημείωσε ο κ. Κοκκινάκης, “στα χαρτιά παρουσιάζονταν ως πεζόδρομοι, αλλά υπήρχε έντονος φόβος στον κόσμο ότι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κανονικούς δρόμους, που θα ένωναν τα δικαστήρια με την Πατησίων και τα Εξάρχεια με την Κυψέλη”.

Επιπροσθέτως στα σχέδια υπήρχε και το “κλείσιμο εισόδων και καγκελόφραξη του πάρκου, ενώ κόπηκαν και δένδρα”, υπενθύμισε ο κ. Κοκκινάκης, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με περίπου 500 πολίτες να ξηλώνουν τα κάγκελα και τις πόρτες, αντίδραση που, έπειτα από την έντονη καταστολή που αντιμετώπισε, οδήγησε στον τερματισμό της “ανάπτυξης”.

Ο δεύτερος σχεδιασμός, επί Φ. Γεννηματά αυτήν τη φορά, αφορούσε “φαραωνικές κατασκευές”, όπως τις χαρακτήρισε, όπως ξύλινους υπέργειους δρόμους και χερσοποίηση χώρων πρασίνου, με λίγες... οικολογικές παρεμβάσεις γκαζόν για πικ νικ. “Αντιπαρατεθήκαμε και, δεδομένου του προηγούμενου των κινητοποιήσεων, τον απέσυραν και αυτόν και επιπλέον ζήτησαν πια και τη δική μας άποψη”.

 

Παράνομο παγοδρόμιο στον... παράνομο Πανελλήνιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπόθεση του Πανελληνίου μέσα στο Πεδίον του Άρεως και συγκεκριμένα οι νέες κοπές δένδρων στις οποίες επιδόθηκε η διοίκησή του τον Δεκέμβριο, αλλά και το νεότερο παράνομο εγχείρημά της, το παγοδρόμιο, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κοκκινάκης.

 

“Διαπιστώσαμε την ύπαρξη παγοδρομίου μέσα στις εγκαταστάσεις του ΠΓΣ”, αναφέρει σε σχετικό κείμενό της η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Π. Άρεως προς την Ομοσπονδία Παγοδρομιών Ελλάδος, με το οποίο τη ρωτούσε αν “έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας από την περιφέρεια... και αν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας”.

“Δεν είχαμε ιδέα για το παγοδρόμιο. Δεν έχει δοθεί έγκριση από την Ομοσπονδία!” απάντησε στην “Αυγή” ο Χ. Χατζηαθανασίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγοδρομιών, και εξήγησε ότι ο ίδιος το πληροφορήθηκε από τη σχετική διαφήμιση του ΑΝΤ1 και την Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι “για να πάρεις άδεια γυμναστηρίου, πρέπει συσταθεί επιτροπή με συμμετέχουσα την αρμόδια ομοσπονδία, που εξετάζει αν οι συνθήκες ανταποκρίνονται στους κανονισμούς, διαφορετικά δεν επιτρέπεται να μπουν αθλητές μέσα”. Στη διαφήμιση του παγοδρομίου, ωστόσο, “υπάρχουν αθλητές με στολές, ενώ αναφέρεται ότι στον χώρο θα διεξάγονται και πρωταθλήματα, ενώ θα λειτουργήσει και ακαδημία”, επεσήμανε ο κ. Χατζηαθανασίου.

“Από τη στιγμή που κάτοικοι της περιοχής απευθύνθηκαν σε εμάς, οφείλουμε να το ελέγξουμε και αν αληθεύουν οι περιγραφές, θα προσφύγουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες” κατέληξε.

 

Τι άλλο ετοιμάζει ο Πανελλήνιος;

Συνεχίζοντας, ο κ. Κοκκινάκης υπογράμμισε ότι "μες στα τωρινά Δεκεμβριανά, ο Πανελλήνιος εκμεταλλευόμενος τη φασαρία, περιέντυσε με πράσινο αδιαφανές πλαστικό τα κάγκελα και έκοψε άλλα επτά δένδρα". Η Επιτροπή έχει καταθέσει στην ΚΕΔ και τον δασάρχη τις φωτογραφίες που το μαρτυρούν και περιμένει απαντήσεις.

Επιχειρώντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Κοκκινάκης σημείωσε ότι "η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε στον Πανελλήνιο έξι στρέμματα από το πάρκο, πριν από 20 χρόνια, για ήπια άθληση. Παρά το γεγονός ότι στη συμφωνία απαγορευόταν ρητά η κοπή δένδρων, τελικά κόπηκαν αρκετά και χτίστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις, εκτάσεως 600 τετραγωνικών μέτρων και ύψους αντιστοίχου ενός τριώροφου κτίσματος.

Και όλα αυτά, χωρίς καν να δοθεί άδεια από την πολεοδομία! Έχουμε στα χέρια μας πέντε πρωτόκολλα κατεδάφισης, αλλά η πολεοδομία δεν τολμά να προχωρήσει", σημειώνει ο κ. Κοκκινάκης και εξηγεί ότι "δεν είμαστε ενάντια στον Πανελλήνιο, αλλά στο αυθαίρετο αυτό κτίσμα".

Όταν οι περίοικοι απευθύνθηκαν στην ΚΕΔ για την αυθαιρεσία που συντελούνταν στο πάρκο, εκείνη, διά στόματος του Συνηγόρου του Πολίτη, απάντησε: "Όταν το παραχωρήσαμε δεν είχαμε μετρήσει τα δένδρα και τώρα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα κόπηκαν", μας είπε ο κ. Κοκκινάκης και συνέχισε:

"Υπήρχε και ποινικό αδίκημα, ενάντια στο 15μελές συμβούλιο του Πανελληνίου. Η δίκη αναβλήθηκε τέσσερις φορές, πέρασαν τα πέντε χρόνια και παραγράφηκε το αδίκημα. Το ποινικό το είχε κινήσει η ίδια η πολεοδομία, αλλά δεν έφερνε καν δικηγόρο!".

Όσο για τον δήμο, ο κ. Κοκκινάκης μας ενημέρωσε πως επικαλείται έλλειψη κονδυλίων για να μην τον κατεδαφίσει. "Θέλαμε τουλάχιστον το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση προς την κατεύθυνση της κατεδάφισης, ώστε να το αναλάβουν από εκεί και έπειτα οι ίδιοι οι περίοικοι.

Μετά από παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι δεν συμπράττει σε παρανομίες και αυτονομίες των κατοίκων" τόνισε ο κ. Κοκκινάκης και διερωτήθηκε: "Όμως σε αυτές του κυρίου Κυριακού;".

Συντάκτης : Καλυβιώτη Μαρία 

ΑΥΓΗ 7/2/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών της 2-2-09 (ΑΠ 1920), αναφέρεται ότι για το Πεδίο του Άρεως δεν έχει γίνει κτηματογράφηση και επομένως δεν έχουν συνταχθεί ακόμη οι δασικοί χάρτες. «Έχει γίνει όμως προκήρυξη για κτηματογράφησή του, στα πλαίσια του Εθνικού Κητματολογίου με τις υπ αριθ 9400/1-3-07 και 46250/8-11-07 αποφάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ».

 

Σχόλιο:

Από το 1979 το Δασολογικό ΦΕΚ διατάζει να συνταχθούν Δασικοί Χάρτες για ολους τους Δασικούς Χώρους εντός των Αθηνών οι οποίοι θα αποτελούν και την ασπίδα των δασικών χώρων έναντι κάθε επίδοξου καταπατητή με οποιαδήποτε ιδιότητα και εαν εχει.
Δυστυχώς το αυτό έγγραφο δηλώνει οτι εχει πραγματοποιηθεί προκήρυξη για έργο Κτηματογραφήσεως στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου με διάφορα ΦΕΚ και αποφάσεις του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ.
Αναρωτιώμαστε και απορούμε οτι απο το 79 εως και σήμερα εχουν περάσει 30 ετη και δεν εχει γίνει ουδεμία δασική καταγραφή ενώ θα ειχαν την δυνατότητα;;
Ο ΥΠΕΧΩΔΕ πως εμπλεκεται με τα άλση εντός πόλεως;;
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ήταν ανάγκη να περάσουν 30 έτη για να αποφασίσουν να κάνουν Δασολόγιο;;
Και εαν τελικά το πραγματοποιήσουν, εφόσον το πραγματοποιήσουν αφού ακόμα δεν εγινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Οικολογίας και μέχρις οτου να γίνει θα υποφέρουμε τα πάνδεινα και όποιος προλάβει τον Κύριο είδε. 
Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ
//kyameftopedioareos.blogspot.com

(ελήφθη 6-3-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πολεμάνε με νύχια και με δόντια για το Πεδίον του Αρεως

Η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως έκλεισε ήδη 11 χρόνια ζωής.

Σ' αυτά τα χρόνια οι άνθρωποί της χρειάστηκε να δώσουν πολλούς αγώνες μέσα απ' τους οποίους πέτυχαν αρκετά. Το σημαντικότερο ίσως, ότι η διοικούσα αρχή του πάρκου, η Υπερνομαρχία, άρχισε από ένα σημείο και μετά να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις θέσεις και τις απόψεις τους. Η Επιτροπή άρχισε να έχει λόγο για τα όσα γίνονταν στον χώρο.

Ολα ξεκίνησαν το 1998, αναφέρει ο Θοδωρής Κοκκινάκης, μέλος της Επιτροπής: «Αφορμή ήταν τα κτίσματα του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου. Είδαμε ξαφνικά να κόβονται δέντρα μέσα στο πάρκο και να ξεφυτρώνουν, απ' ό,τι μάθαμε στη συνέχεια, παράνομα κτίσματα, χωρίς άδεια από την Πολεοδομία. Η αιτία για να κινητοποιηθούμε προϋπήρχε: ήταν η φθίνουσα πορεία του πάρκου, ήταν η εγκατάλειψή του που, συν τω χρόνω, μεγάλωνε. Είπαμε λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, είτε κινηματικό είτε νομικό, για να σώσουμε το πάρκο. Κάναμε κάποιες συγκεντρώσεις, μαζέψαμε κόσμο και ασκήθηκε μια πίεση τέτοια ώστε σιγά σιγά άρχισαν να μας λαμβάνουν υπόψη κάποιες αρχές, όπως η Υπερνομαρχία. Κατορθώσαμε να γίνουμε "συνομιλητές" τους χωρίς να είμαστε ένας θεσμοθετημένος φορέας. Είδαν ότι δεν θα περνούσαν τα σχέδιά τους για το πάρκο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας γιατί θα δρούσαμε ακτιβιστικά και θα ήταν δύσκολο να τα εφαρμόσουν. Ηξεραν ότι θα μας έβρισκαν απέναντί τους σε κάθε τι που θα ήταν σε βάρος της ποιότητας της ζωής, του πράσινου και των ελεύθερων χώρων».

Η Επιτροπή κατάφερε να ακυρώσει δύο σχέδια ανάπλασης του πάρκου, ένα του ΥΠΕΧΩΔΕ και ένα της Υπερνομαρχίας, που ήταν ασύμβατα με τη χρήση του πάρκου, να διώξει τα παζάρια και τις εκθέσεις που γίνονταν στον χώρο, να αποτρέψει το κλείσιμο των εισόδων του και την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών όλο το 24ωρο.

Πολέμησε με νύχια και με δόντια, με προσφυγές στα δικαστήρια και με ακτιβιστικές ενέργειες. Στην εκπόνηση του τελευταίου σχέδιου ανάπλασης, που τώρα υλοποιείται, όχι μόνο ρωτήθηκε η γνώμη της Επιτροπής, αλλά οι απόψεις της έγιναν δεκτές. Ο αγώνας όμως δεν σταματάει εδώ. Το ζητούμενο τώρα είναι η συντήρηση του πάρκου, λέει ο κ. Κοκκινάκης. «Πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό που θα ασχολείται αποκλειστικά με το Πεδίον του Αρεως -κάτι που ακόμη δεν έχει προβλεφθεί- και να γίνει κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων του Πανελλήνιου».

Ο κ. Κοκκινάκης πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετές κινήσεις πολιτών στην Αθήνα και στους όμορους δήμους. Μακάρι, προσθέτει, η συνειδητοποίηση του κόσμου να γίνει μεγαλύτερη, να δούμε όλο και περισσότερους σε κινηματικές διαδικασίες, να διεκδικούν πράγματα γιατί, δυστυχώς, αν δεν υπάρχει δυναμική κινηματική δεν σε λαμβάνουν εύκολα υπόψη. Μπορεί με κάποιες νομικές διαδικασίες κάποια μικρά θέματα να τα κερδίσεις αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχεις αποτέλεσμα αν κινηθείς μόνο έτσι, θεσμικά, επισημαίνει.

«Οι επιτροπές και οι κινήσεις πολιτών», θα πει ακόμη, «κάνουν, κατά κάποιον τρόπο, δουλειά μυρμηγκιού. Μπορεί να πετύχεις πράγματα μόνο με συνεχή αγωνιστική επαγρύπνηση και με υπομονή. Πρέπει να μπορείς να περιμένεις τους άλλους, τον κόσμο που θα έρθει, θα φύγει, θα ξανάρθει, να μην απελπίζεσαι και εγκαταλείψεις και εσύ. Πρέπει να περιμένεις ότι κάποια στιγμή οι είκοσι που ξεκίνησαν θα γίνουν πενήντα, εκατό ή διακόσιοι, για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη λαίλαπα που έρχεται για να καταργήσει κάθε ελεύθερο χώρο και να χτυπήσει την ποιότητα της ζωής μας».

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η αντίσταση στις γειτονιές

Των ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ, ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αρ.πρωτ.806/14/4/09

ΑΙΤΗΣΗ

Θαμώνων & Κατοίκων

Πεδίου του Άρεως

Μαρκαρά Πολυκάρπου.Αρχ.Μηχ.

ΤΕΕ 46487.υπ.Δνσης Μελ.Γ.Γ.Α. Υ.Πολιτισμού.

Γ΄ Σεπτεμβρίου 135

ΑΘΗΝΑ 11251

Τηλ 210 8232041

pmarkaras@yahoo.gr

polmarkaras@hotmail.com

www.asda.gr/elxoroi

//kyameftopedioareos.blogspot.com

 

ΑΘΗΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΔΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Υπόψη Γεωργίου Αμοργιανιώτη Δασάρχη

 

Ταχ.Δ/νση: Μεσογείων 239

Ταχ.Κώδικας: 15451. Ν.Ψυχικό

TELEFAΧ 210 37.25.741

 

Πληροφορίες: Γραφείο Δ/ντή

Τηλέφωνο 210 37.25.740

ΚΟΙΝ.

1)                                                                                                                                                      Περιφέρεια Αττικής

α. Γραφείο Γεν Γραμματέα αρ.πρωτ.1561/14/4/09 Κατεχάκη 56 11525 ΑΘΗΝΑ

β. Δ/νση Δασών Περιφέρειας Μεσογείων 239 15451 ΑΘΗΝΑ

2)                                                                                                                                                      Υπουργείο Εσωτερικών   Γεν. Δνση Διοικητικής Υποστήριξης. Δνση Διοίκησης Τμήμα Αποκέντρωσης. Γραφείο Υπουργού.αρ.πρωτ.1470/14/4/09

3 )   Συνήγορο του Πολίτη

       αρ. πρωτ. εγγράφου 7237/14/4/09

                    αρ.πρωτ.φακέλου Πεδίου Άρεως 16705

 

ΘΕΜΑ: Υλοποίηση Προστασίας Δάσους & Αναδασωτέας έκτασης «Πεδίου του Άρεως»

ΣΧΕΤΙΚΑ: Τα υπ’ αριθμών: 522/11.2.09 (Υπουργού εσωτερικών και 11.2.09 αιτήσεως μας) – 341/18.2.09 (Δνση Δασών σχετ. εγγρ. Φυτοτεχνικής Μελέτης) – 401/11/2/09 (Περιφέρεια Αττικής) – 3581/27.8.08 (Περιφέρεια Αττικής Γρ. Γενικού Γραμματέα: κατάλογος νομίμων αιτημάτων) - 748/11.2.09 (Περιφέρεια Αττικής Γρ. Γενικού Γραμματέα) – 1646/10.7.08 (Δνση Δασών Αθηνών) - 2595/29.10.08 (Δνση Δασών Αθηνών: επίσκεψη δασικών υπαλλήλων)- 1852/6.8.08 (Δνση Δασών Αθηνών) – 2671/6.11.08 (Δνση Δασών Αθηνών: Υποβολή νομικού τεύχους μας για το Π.Α) – 2012/27.8.08 (Δνση Δασών Αθηνών) – 2231/18.9.08 (Δνση Δασών Αθηνών) – 2511/16.10.08 (Δνση Δασών Αθηνών) – 154/26.1.09 (Δνση Δασών Αθηνών: Υποβολή Σ. Πίνακα Αντιπαραβολής Δασικών Νησίδων του Π.Α) – 310/17.2.09 (Δνση Δασών Αθηνών) - 4623/01.10.08 (Γραφείου Ναοδομίας Εκκλησίας Ελλάδος) - 2231/20.2.09 (Δνση Δασών Αθηνών: απάντηση περί πρωτοκ. Μηνύσεως, παράνομη εκσκαφή skateboard) - 011617/21.01.09 (Δνση Πολεοδομίας Δήμου: μη έκδοση αδείας δασικού περιβόλου Green Park) – 1638/28.1.09 (Συνήγ. του Πολίτη) – 20467/5.12.08 (Συνηγ. του Πολίτη συμπληρωματικά στοιχεία) – 20061/1.12.08 – 1920/12.8.08

( Δνση Δασών Αθηνών. Δασάρχη ) – 2710/10.11.08 ( Δνση Δασών Αθηνών, Δασάρχη ) – 2847/26.11.03 ( Δνση Δασών Αθηνών, Δασάρχη ) 

Σύμφωνα με το από 310/17-2 -2009 έγγραφο σας προς το ΥΑΑΤ. Δ/νση Προστασίας Δασών κ.Δ.Π. τμ. Αλλαγής Χρήσης Δασικών Γαιών και που κοινοποιείται και στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρεια Αττικής, δηλώνετε ότι εισηγηθήκατε την έγκριση της Φυτοτεχνικής Μελέτης Δεκ.2008 « Ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως» και που σας κατέθεσε η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς.

Αναλυτικά αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγραφο σας, ότι γνωστοποιήσατε ρητά την Δνση της Υπερνομαρχίας το γεγονός «ότι κάθε εργασία η επέμβαση σε χώρους ή κτίρια - υποδομές που δεν περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό του Πεδίου του Άρεως δεν είναι εφικτή καθώς απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία δεδομένου του αναδασωτέου χαρακτήρα της έκτασης», και που δεν έχει αρθεί και «ότι η υπηρεσία θα κινήσει τη διαδικασία περί αυθαίρετων κατασκευών σε αναδασωτέα έκταση».

Δεδομένου λοιπόν:

1) Της ύπαρξης μη αναστρέψιμων καταστάσεων, οι οποίες έστω και με απόφαση του ΣτΕ δύσκολα θα απομακρυνθούν, ιδιαίτερα δε όταν αφορά σκυροδετήσεις τοιχίων και δομικών έργων οπλισμένου σκυροδέματος σε δασικές νησίδες σύμφωνα με το φάκελο Μελέτης Ανάπλασης 2008 και που δύσκολα καθαιρούνται (βλέπετε δεν είναι λεκέδες που εύκολα αφαιρούνται από χρωματισμένη επιφάνεια).

2) Ότι ο υπογράφων  με την ιδιότητα του  απλού  πολίτη υπέβαλε  αίτηση μαζί με άλλους κατοίκους εις το Α.Τ της Κυψέλης  για την σύλληψη των παρανομούντων εις τα έργα των σκυροδετήσεων,  εις την κεντρική πλατεία ¨πρώην σιντριβάνι¨ πλησίον του περιπτέρου ( από 12/3/09 ).

Κατόπιν τούτου αναρωτιόμαστε  όλοι εμείς και δεδομένου ότι η Δασική Υπηρεσία σας προέβη προ μηνών ήδη εις την σύλληψη των παρανομούντων για την περίπτωση του δασικού  περιβόλου  του Green Park, μήπως θα έπρεπε να επαναδραστηριοποιηθεί εκ νέου και να συλλάβει τους παρανομούντες εις τα «μπετά» της άνω πλατείας;;   

Επειδή έχουν προηγηθεί επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες, με σας προσωπικώς αλλά και με την υπηρεσία σας μέσω του πρωτοκόλλου, εντός του έτους 2008 υποβάλλοντας πολλά υποστηρικτικά στοιχεία, πειστήρια και έγγραφα, καθώς και σας είχαμε ενημερώσει στο παρελθόν για το τι έμελλε γενέσθαι.

Επειδή στο σχετικό αναφερθέν 310/17/2/09 έγγραφο σας προηγήθηκε το από 21/1/2009 απαντητικό έγγραφο της Πολεοδομίας του Δήμου της Αθήνας το οποίο δηλώνει ότι δεν εκδίδει άδεια κατασκευής δομικών έργων για τον δασικό περίβολο του Green Park και η από 11/2/2009 υπογραφείσα Άδεια Οικοδομής 183/09 και η οποία αφορά αποκλειστικά και ΜΟΝΟΝ Επισκευή και εσωτερικές αναδιαρρυθμίσεις του υπάρχοντος κτιρίου ΑΛΣΟΥΣ (πρώην Οικονομίδη) του Π.Α περιγεγραμμένου με κόκκινη γραμμή και χωρίς αλλαγή χρήσης.

Επειδή η Φυτοτεχνική Μελέτη Δεκ 08 είναι παράνομη καθότι παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους, δηλ: 

α) Σύμφωνα με το υπ’ αρ. φύλλο "4" τεύχος 4ο 10/1/73 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος σε άρθρον ΜΟΝΟΝ υπ¨αρ.4 Πολεοδομία & Β. Διατάγματα, αναφέρεται ότι η ανώτατη στάθμη επικάλυψης των ως άνω αναγερθησομένων υπογείων, αποθήκης, αφοδευτηρίου του Ι. Ναού Ταξιαρχών και που όπως προκύπτει από Αεροφωτ/φίες ανεγέρθηκαν μεταγενέστερα, εις ουδέν σημείον αυτών επιτρέπεται να υπέρκεινται της φυσικής στάθμης του εδάφους (και που μέχρι σήμερα παραμένουν και αποτυπώνονται στα σχέδια της Μελέτης Ανάπλασης 2008 του Πεδίου του Άρεως).

β) Παραχωρείται και χαρίζεται στην Εκκλησία των Ταξιαρχών (Γενικό Σχέδιο Φύτευσης Δεκ 2008) εκτιμώμενη δασική έκταση 500 τετρ. Μ, και ιδού και η αντίφαση, καθότι στην προηγούμενη Φυτοτεχνική Μελέτη Μαρτίου 2008 με τίτλο ( Σχέδια Λεπτομερειών Υπάρχουσα Κατάσταση – Μελέτη Εφαρμογής; ) δεν εμφανίζεται η καταπάτηση και αποτυπωμένες οι συγκεκριμένες δομικές πλάκες.

Επειδή πλησίον της πλατείας του περιπτέρου, το σιντριβάνι που καθαιρέθηκε εκτιμούμενου πλάτους 4 Μ και όπου κάθε γονιός το θυμάται μαζί με την  πέριξ προϋπάρχουσα περιμετρική έκταση σχήματος δακτυλίου πλάτους τουλάχιστον 6.00 Μ, ήταν φυσικός χλοοτάπητας δηλ. δασική έκταση και που από 13/3/09 κατόπιν αυτοψία μας έχει πραγματοποιηθεί ρίψη σημαντικού όγκου σκυροδεμάτων σε εκτιμώμενη έκταση 755 τετρ. μ. και σε βάθος 1.00 Μ, σύμφωνα με το Τοπογραφικό και Φυτοτεχνικό σχέδιο της ανάπλασης με ένδειξη Υ01.( αιτήσεις στο Α.Τ Κυψέλης 9009/20/142 και προσωπικό Αρχείο φωτό).

Επειδή στις δασικές νησίδες Πλατάνια και Ροδώνα ο όγκος των προς σκυροδέτηση στοιχείων όπως αποτυπώνονται εις το  Τοπογραφικό και Φυτοτεχνικό Σχέδιο της Μελέτης Αναπλάσεως Δεκ 2008 για διαμόρφωση υδάτινων καναλιών είναι εξαιρετικά υπερβολικός, προκαλώντας ζημία στο ριζικό σύστημα και δεν συνάδει με τον δασικό χαρακτήρα και την μελλοντική επιβίωση των δένδρων, καθότι αφαιρεί ζωτικό έδαφος, σφραγίζει, εμποδίζει περαιτέρω την διαπνοή του εδάφους.

Επειδή η ίδρυση του θεάτρου Αλίκη εις τα παρελθόντα έτη δεν συνάδει με το Δασικό χαρακτήρα του Π.Α καθότι βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μ από τα όρια του, όπως επίσης και σύμφωνα με την νομοθεσία δεν θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί, καθότι δεν αποτελεί αρμονικό στοιχείο (ΦΕΚ 1979), Απόφαση Στε 2568/1981, άρθρο 117 παρ.3 Νομοθεσία Πεδίου του Άρεως Συν σελ.39. www.asda.gr/elxoroi.)

Επειδή η υπό βούληση εκσκαφή για κατασκευή του Skateboard ήδη επέφερε καταστροφή εδάφους, άρα και καταστροφή δάσους στη νησίδα και αποτελεί οφθαλμοφανές δείγμα αυθαιρεσίας (αρχείο φωτό). Δηλαδή πραγματοποιήθηκε ενόσω δεν υπήρχε άδεια Πολεοδομικής και Δασικής Αρχής και εν πάση περιπτώσει δεν συνάδει με τον δασικό και μνημειακό διαχρονικό χαρακτήρα του Πεδίου του Άρεως και η συγκεκριμένη νησίδα πρέπει σύντομα να αναδασωθεί.

Επειδή το ελλειπτικό γλυπτό ή Τέμενος και που βρισκόταν πλησίον του κεντρικού περιπτέρου, αυθαιρέτως κατασκευάστηκε το έτος 1997 και ζητάμε μετά την καθαίρεση του την άμεση αναδάσωση της έκτασης σύμφωνα με την δασική νομοθεσία.

Επειδή αναφορικά με την δασική νησίδα του πρώην κτιρ. Άλσους ( Οικονομίδη )  και σύμφωνα με τα δύο σχέδια της Φυτοτεχνικής μελέτης Ανάπλαση Πεδίου του Άρεως Μάρτιος και τροποποιημένο Δεκ.2008, στο περίβολο, περιμετρικά από την πλευρά της ΓΥΣ ατυχώς δεν είναι αποτυπωμένη η δασική βλάστηση και από 3/09 εκτελούνται καθαιρέσεις εκβαθύνσεις εδάφους, εκσκαφές εκτός νομίμου ερυθράς εστιγμένης Ο.Γ γραμμής σε έκταση 5.5 χ 15 Μ  και σε μικτό βάθος 4.50 Μ από την Φ.Σ του εδάφους και  εντός  δασικού, κοινόχρηστου  χώρου του Πεδίου του Άρεως. ΦΕΚ166 Δ/87 άρθρ.9  και  ΦΕΚ 157 Α/11.8.71.

Επειδή η απόφαση του Στε 2568/1981 «ακυρώνει την παράταση της κατ' εξαίρεσιν λειτουργίας δημοσίων θεαμάτων Green Park & Άλσους », συνεπώς και τη χρήση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ όλα τα μετέπειτα έτη, εξ’ όσων αμυδρά μπορούμε να θυμηθούμε μετά την έκδοση της αποφάσεως έως και το 2006, δηλαδή 25 συναπτά έτη, αποκέρδιζαν χρηματικά ποσά από την λειτουργία θεάτρου και ζαχαροπλαστείων – καφετεριών τα οποία τουλάχιστον θα μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια να αποδοθούν και να επενδυθούν για πρόσληψη μονίμου συνεργείου αναδάσωσης, κηπουρών και φυλάκων, (όπως ο νόμος επιτάσσει, ν.998 ΦΕΚ 79).

Επειδή η σημαντική επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι άχρηστοι και τυφλοί, αδιέξοδοι δρομίσκοι του Π.Α αρκετών τετρ. μ πλησίον του δασικού μετώπου της Λεωφ. Αλεξάνδρας θα πρέπει να επανέλθουν σε δασική και αναδασωτέα κατάσταση (Φυτοτεχνική Μελέτη Αναπλάσεως Δεκ.08). Τούτο ενισχύεται υποστηρικτικά και από την πάγια Νομοθεσία και Νομολογία καθώς και από έγγραφο της Δνσης Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκύκλιος 51 αρ.πρωτ.97131/7310 και που ουσιαστικά κοινοποιεί την απόφαση 2588/1992 του ΣτΕ προς τους αποδέκτες Πολεοδομικών Εγκυκλίων και η οποία αναφέρει ότι σύμφωνα και με τον συνδυασμό των διατάξεων του ν.998/79 και άρθρου 24 του Συντάγματος, προκύπτει ότι η μεταβολή της χρήσεως ή του προορισμού των εντός των πόλεων εκτάσεων οι οποίες καλύπτονται από βλάστηση φυσικώς ή τεχνητώς δημιουργούμενη (πάρκα ή άλση) επιτρέπεται πάντως μόνον κατ’ εξαίρεση προς διάνοιξη δημοσίων οδών δια σπουδαίαν ανάγκη επικοινωνίας. και συνεχίζει αναφέροντας: Δεν επιτρέπεται να διαλαμβάνομεν ρυθμίσεις αντιτιθέμενες ημάς προς τις διατάξεις του ν.998/79 και ειδικότερα δεν μπορούν να μεταβάλλουν την κατά προορισμό χρήσην των εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή πολεοδομικής ζώνης ή οικιστικής περιοχής υφισταμένων πάρκων αλσών ή δενδροστοιχιών δια της μετατροπής των έστω και εν μέρει εις οικοδομήσιμους και δη ανεξαρτήτους ων ταύτα χαρακτηρίζονται υπό του εγκεκριμένου σχεδίου ως χώροι κοινοχρήστων πρασίνων ή έχουν εν τοις πράγμασι αποκτήσει τοιούτον χαρακτήρα.

Επειδή αναφορικά με τις καταπατήσεις του ΠΓΣ οφείλετε και επιβάλλεται να κινήσετε την διαδικασία περί σφράγισης – καθαίρεσης, απομάκρυνσης και άμεσης αναδάσωσης της έκτασης των 5661 τ.μ. που παραχωρήθηκαν από την ΚΕΔ και να τα αποδώσετε σε κοινή χρήση.

Επειδή εν κατακλείδι η συσσώρευση των πολλαπλών ως άνω αναφερθέντων γκρίζων ζωνών θα επιφέρει αθροιστικά την μείωση της δασικής ωφέλιμης βλάστησης και ατυχώς την ενδεχόμενη μετάλλαξη του πάρκου μας σε πλατεία,  σύμφωνα με την δήλωση σας και την θέση σας έχετε την δυνατότητα βάσει της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας να επέμβετε σε χώρους ή κτίρια ή υποδομές που δεν περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό του Π.Α. Σας καθιστούμε υπεύθυνο για οποιεσδήποτε δημιουργούμενες μη αναστρέψιμες καταστάσεις εντός του Μνημειακού – Δασικού – Κοινόχρηστου  Πεδίου του Άρεως και ΖΗΤΑΜΕ ως ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΝΝΟΜΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ και της προσβολής της προσωπικότητας μας για τα εκτελούμενα έργα ( συνυπάρχοντες σε αυτό το περιβαλλοντικό αγαθό ),  να μας κοινοποιήσετε τα σχετικά έγγραφα μέσω των οποίων η υπηρεσία σας προέβη εις τις μέχρι σήμερα προβλεπόμενες ενέργειες σε βάρος των παραβατών, και να εφαρμόσετε εδώ και τώρα την δασική νομοθεσία καθώς και να κινήσετε την διαδικασία περί αυθαιρέτων κατασκευών σε αναδασωτέα έκταση.

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ. Μηχ.

Δνση Μελετών ΓΓΑ – Υπουργείο Πολιτισμού

Περισσότερα στο http://www.kyameftopedioareos.blogspot.com

(ελήφθη 2-6-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πολεμάνε με νύχια και με δόντια για το Πεδίον του Αρεως

Ø      Η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως έκλεισε ήδη 11 χρόνια ζωής.

Σ' αυτά τα χρόνια οι άνθρωποί της χρειάστηκε να δώσουν πολλούς αγώνες μέσα απ' τους οποίους πέτυχαν αρκετά. Το σημαντικότερο ίσως, ότι η διοικούσα αρχή του πάρκου, η Υπερνομαρχία, άρχισε από ένα σημείο και μετά να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις θέσεις και τις απόψεις τους. Η Επιτροπή άρχισε να έχει λόγο για τα όσα γίνονταν στον χώρο.

Ολα ξεκίνησαν το 1998, αναφέρει ο Θοδωρής Κοκκινάκης, μέλος της Επιτροπής: «Αφορμή ήταν τα κτίσματα του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου. Είδαμε ξαφνικά να κόβονται δέντρα μέσα στο πάρκο και να ξεφυτρώνουν, απ' ό,τι μάθαμε στη συνέχεια, παράνομα κτίσματα, χωρίς άδεια από την Πολεοδομία. Η αιτία για να κινητοποιηθούμε προϋπήρχε: ήταν η φθίνουσα πορεία του πάρκου, ήταν η εγκατάλειψή του που, συν τω χρόνω, μεγάλωνε. Είπαμε λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, είτε κινηματικό είτε νομικό, για να σώσουμε το πάρκο. Κάναμε κάποιες συγκεντρώσεις, μαζέψαμε κόσμο και ασκήθηκε μια πίεση τέτοια ώστε σιγά σιγά άρχισαν να μας λαμβάνουν υπόψη κάποιες αρχές, όπως η Υπερνομαρχία. Κατορθώσαμε να γίνουμε "συνομιλητές" τους χωρίς να είμαστε ένας θεσμοθετημένος φορέας. Είδαν ότι δεν θα περνούσαν τα σχέδιά τους για το πάρκο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας γιατί θα δρούσαμε ακτιβιστικά και θα ήταν δύσκολο να τα εφαρμόσουν. Ηξεραν ότι θα μας έβρισκαν απέναντί τους σε κάθε τι που θα ήταν σε βάρος της ποιότητας της ζωής, του πράσινου και των ελεύθερων χώρων».

Η Επιτροπή κατάφερε να ακυρώσει δύο σχέδια ανάπλασης του πάρκου, ένα του ΥΠΕΧΩΔΕ και ένα της Υπερνομαρχίας, που ήταν ασύμβατα με τη χρήση του πάρκου, να διώξει τα παζάρια και τις εκθέσεις που γίνονταν στον χώρο, να αποτρέψει το κλείσιμο των εισόδων του και την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών όλο το 24ωρο.

Πολέμησε με νύχια και με δόντια, με προσφυγές στα δικαστήρια και με ακτιβιστικές ενέργειες. Στην εκπόνηση του τελευταίου σχέδιου ανάπλασης, που τώρα υλοποιείται, όχι μόνο ρωτήθηκε η γνώμη της Επιτροπής, αλλά οι απόψεις της έγιναν δεκτές. Ο αγώνας όμως δεν σταματάει εδώ. Το ζητούμενο τώρα είναι η συντήρηση του πάρκου, λέει ο κ. Κοκκινάκης. «Πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό που θα ασχολείται αποκλειστικά με το Πεδίον του Αρεως -κάτι που ακόμη δεν έχει προβλεφθεί- και να γίνει κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων του Πανελλήνιου».

Ο κ. Κοκκινάκης πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετές κινήσεις πολιτών στην Αθήνα και στους όμορους δήμους. Μακάρι, προσθέτει, η συνειδητοποίηση του κόσμου να γίνει μεγαλύτερη, να δούμε όλο και περισσότερους σε κινηματικές διαδικασίες, να διεκδικούν πράγματα γιατί, δυστυχώς, αν δεν υπάρχει δυναμική κινηματική δεν σε λαμβάνουν εύκολα υπόψη. Μπορεί με κάποιες νομικές διαδικασίες κάποια μικρά θέματα να τα κερδίσεις αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχεις αποτέλεσμα αν κινηθείς μόνο έτσι, θεσμικά, επισημαίνει.

«Οι επιτροπές και οι κινήσεις πολιτών», θα πει ακόμη, «κάνουν, κατά κάποιον τρόπο, δουλειά μυρμηγκιού. Μπορεί να πετύχεις πράγματα μόνο με συνεχή αγωνιστική επαγρύπνηση και με υπομονή. Πρέπει να μπορείς να περιμένεις τους άλλους, τον κόσμο που θα έρθει, θα φύγει, θα ξανάρθει, να μην απελπίζεσαι και εγκαταλείψεις και εσύ. Πρέπει να περιμένεις ότι κάποια στιγμή οι είκοσι που ξεκίνησαν θα γίνουν πενήντα, εκατό ή διακόσιοι, για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη λαίλαπα που έρχεται για να καταργήσει κάθε ελεύθερο χώρο και να χτυπήσει την ποιότητα της ζωής μας».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=42585&ref=search (10-5-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΛΟΦΟΣ  ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η υπερομαρχία γράφει στα παλιά της παπούτσια τις γνωμοδοτήσεις των κρατικών δασικών υπηρεσιών και θέλει να παρακάμψει τον νόμο.

Συγκεκριμένα, στις 18 Αυγ. 1982 με αρ. πρωτ. 165105 το Υπουργείο Γεωργίας, Δ/νση Προστασίας Δασών, Τμήμα Αλλαγής χρήσεως δασικών εκτάσεων, γράφει στη Νομαρχία Αττικής:

«Για την εγκατάσταση αναψυκτηρίου κλπ. έργων στο χώρο του ανωτέρω άλσους δεν μπορούμε να δώσουμε …συγκατάθεση, γιατί…….τα εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως υφιστάμενα άλση…..δεν δύνανται να μεταβάλουν προορισμό ή χρήση».

Στις 22/01/09 με αρ. πρωτ. 94 η Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής γνωστοποιεί :

1. δεν έχει αρθεί η δάσωση και αναδάσωση που επιβλήθηκε στον λόφο Φινοπούλου με το ΒΔ 13/3/1915 (ΦΕΚ 105/18-3-1915) και την απόφαση 108424/13-9-1934 του Υπ. Γεωργίας.

2. …δεν έχει δοθεί σχετική έγκριση για την ανέγερση του υφισταμένου εντός του ανωτέρω χώρου κτίσματος, και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του.

3. Δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα σχετική μελέτη αναδάσωσης από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών-Πειραιώς η οποία, σύμφωνα με το Π.Δ. 98/11-2-2000 (ΦΕΚ Α85 15-3-2000) έχει την Δ/νση, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Λόφου Φινόπουλου.

Στις 11-5-2009 με αρ. πρωτ. 331 η Διεύθυνση Δασών Αθηνών γνωστοποιεί:

1. Για τις αυθαίρετες κατασκευές…του 1975 χωρίς την έγκριση της δασικής αρχής, η υπηρεσία μας ..έχει κινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσής τους …

2. Η χαρτογράφηση της δασικής και αναδασωτέας έκτασης του λόφου Φινόπου-λου θα γίνει με τη σύνταξη των δασικών χαρτών στα πλαίσια του εθνικού κτηματολογίου….από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

3. Για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης και γενικότερα την διαχείριση των αναδασωτέων εκτάσεων……..η υπηρεσία μας τόνισε στους αντίστοιχους ΟΤΑ την υποχρέωσή τους να συντάξουν και να εκτελέσουν σχετικές μελέτες στα πλαίσια της εφαρμογής της παρ. 4 του άρθ. 1 του Ν. 3208/03.

4. ….με προτεραιότητα πάντοτε την αναδάσωση των καμένων δημοσίων δασών

Στις 12-5-09 με αρ. πρωτ. 987 η Διεύθυνση Δασών Αθηνών απαντά στην υπερνομαρχία:

«…παρακαλείται να μην προβεί στην μίσθωση των αυθαίρετων κατασκευών για να λειτουργήσουν ως αναψυκτήριο, όπως ρητά τονίζεται ….διαφορετικά θα αναγκαστούμε να επιβάλουμε εις βάρος σας τα εκ του Νόμου προβλεπόμενα.

Συμπέρασμα: αν μέχρι τώρα είχαμε να κάνουμε με τον δήμαρχο Αθηναίων,

            που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, τώρα βλέπουμε την Υπερνομαρχία, που

            ανήκει στην αντιπολίτευση, να κάνει τα ίδια. Όλοι τάχουν βάλει με το πρά-    σινο.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πεδίο Άρεως – Λόφος Φινόπουλου

Η Υπερνομαρχία αρνείται να εφαρμόσει τους ισχύοντες νόμους προστασίας των δασικών εκτάσεων και προχωρεί σε έργα «ανάπλασης»  μέσα στα πάρκα και άλση. Το Πεδίο Άρεως,  ένα από τα θύματα, έχει γίνει θέατρο μιας θηριώδους  παρέμβασης στο πράσινο με μπετόν, καταπάτηση δάσους, συντριβάνια, «δρόμους νερού» και άλλα αμερικάνικης εμπνεύσεως δημιουργήματα, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ !!! Πληροφορούμαστε από αρμόδια χείλη ότι το πραγματικό κόστος της «ανάπλασης» είναι μόνο 2 εκατομμύρια. Όσοι επικαλούνται την διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα εκφοβίζονται από την υπερνομάρχη και απειλούνται με μηνύσεις.

Για την ενοικίαση στον λόφο Φινόπουλου κτιρίου, χαρακτηρισμένου παράνομου, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τραπεζοκαθίσματα,  είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός, ο οποίος όμως ματαιώθηκε λόγω ελλείψεως ορισμένων τυπικών στοιχείων.

 Κηρύχθηκε δεύτερος διαγωνισμός για τις 4 Ιουνίου 2009, στον οποίο προσήλθαν δημότες που αντιτάσσονται στα σχέδια εμπορευματοποίησης της δασικής έκτασης, μαζί με δικηγόρους. Η Επιτροπή αρνούνταν να καταχωρίσει τις δηλώσεις τους στα πρακτικά, ο αντινομάρχης απείλησε με μήνυση, κλήθηκε η αστυνομία και οι δημότες απείλησαν κι αυτοί με μήνυση τους παρισταμένους.

Τελικά οι αρμόδιοι της Επιτροπής «Ανάπτυξης»  προτίμησαν να υποχωρήσουν  και ματαίωσαν κι αυτόν τον διαγωνισμό.

(ελήφθη από Έρση Παπαχρυσάνθου  10-6-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παραδέχεται παρατυπίες του Πανελληνίου η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου

Παρατυπίες του Πανελληνίου στο Πεδίο του Άρεως παραδέχεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέση. Συγχρόνως παραδέχεται ότι δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Πανελληνίου, αναμένοντας στοιχεία από μεριάς του συλλόγου εδώ και δύο χρόνια.

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραδέχεται ότι τον Απρίλιο του 2007 έστειλε στον Πανελλήνιο Γ.Σ. έγγραφο με το οποίο ζητούσε στοιχεία για την "παράβαση των όρων των παραχωρητηρίων" για την έκταση του συλλόγου στο Πεδίο του Άρεως. Από το 1998 η Επιτροπή για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως καταγγέλλει κοπή δένδρων και ανοικοδόμηση αυθαίρετων κτισμάτων από τον αθλητικό σύλλογο. Η κοπή δένδρων συνεχίστηκε ακόμα και μέσα στο 2009, ενώ η ΚΕΔ, παρ' ότι παραδέχεται γνώση των παρατυπιών, δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια, εδώ και δύο χρόνια, αναμένοντας στοιχεία από τον παρανομούντα.

Ο Π. Κοροβέσης κάνει λόγο για "παθητική αναμονή της ΚΕΔ, που ευνοεί μόνο τη λεηλασία του Πεδίου του Άρεως από τον Πανελλήνιο Γ.Σ." και "εγκληματική αμέλεια των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και αδυναμία τους να υπερασπιστούν τους τελευταίους 'πνεύμονες' πρασίνου αλλά και τη δημόσια περιουσία, που λεηλατούνται συστηματικά από τα ιδιωτικά συμφέροντα". Επίσης ο βουλευτής ζητά "να επιστραφεί ο παραχωρηθείς χώρος στους πολίτες της πόλης, φυτεμένος με υψηλό πράσινο και επισκέψιμος από όλους μας".

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/09/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανελλήνιος Γ.Σ. λεηλατεί το Πεδίο του Άρεως την ώρα που  η ΚΕΔ περιμένει …στοιχεία!

Με τον πλέον «επίσημο» τρόπο επιβεβαιώνονται πλέον οι καταγγελίες ότι ο Πανελλήνιος Γ.Σ. προβαίνει σε παράτυπες ενέργειες σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος στο Πεδίο του Άρεως, ενώ το Δημόσιο, παρότι έχει διαπιστώσει παρατυπίες του ΠΓΣ, ανέμενε  στοιχεία …γι’ αυτές τις παρατυπίες από τον ίδιο τον ΠΓΣ για να …δράσει. 

Συγκεκριμένα, μετά από τις επανειλημμένες καταγγελίες της  Επιτροπής για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως από το 1998 για κοπή δέντρων από τον Πανελλήνιο Γ.Σ. για την ανοικοδόμηση αυθαίρετων κτισμάτων του μέσα στον παραχωρηθέντα από την ΚΕΔ χώρο, αλλά και τις τελευταίες κοπές δέντρων που έγιναν το διάστημα 2008-2009 και είδαν  πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, καταθέσαμε σχετική ερώτηση στις 17.06.09.

Μεταξύ των απαντήσεων, η απάντηση τη Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου επιβεβαιώνει ότι «οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Π.Γ.Σ. συνιστούν παράβαση των όρων των παραχωρητηρίων και προς τούτο κινούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες», καθώς «εστάλη στον ΠΓΣ το 3853/769/04/04/2007 έγγραφό μας, με το οποίο ζητούνταν στοιχεία προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή των όρων των παραχωρητηρίων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε λάβει απάντηση».

Ενώ διαπιστώνονται όλα αυτά, εντυπωσιακά αδιάφορη και παθητική είναι η στάση της Πολιτείας. Όντας  «τυπικά εντάξει» η ΚΕΔ περιέπεσε σε παθητική αναμονή, που ευνοεί μόνο τη λεηλασία του Πεδίου του Άρεως από τον Πανελλήνιο Γ.Σ.

Συνιστά πράγματι εγκληματική αμέλεια -στην καλύτερη περίπτωση- η , στα όρια της αδιαφορίας, παθητικότητα των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και  η αδυναμία τους να υπερασπιστούν τους τελευταίους «πνεύμονες» πρασίνου αλλά και τη δημόσια περιουσία, που λεηλατούνται συστηματικά από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Κατόπιν όλων αυτών, ενώνουμε τη φωνή μας με την Επιτροπή Κατοίκων για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς και να εφαρμοστούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να επιστραφεί ο παραχωρηθείς  χώρος ξανά στους πολίτες της πόλης, φυτεμένος με υψηλό πράσινο και επισκέψιμος από όλους μας.

Για τη πληρέστερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτονται η ερώτησή μας καθώς και οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών

Αθήνα 2.7.09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009, τα μέλη της επιτροπής μας Μαρίνα Βήχου, Αχιλλέας Σαϊντ και Θεόδωρος Κοκκινάκης δικάζονται στο 9ο κτίριο πρώην σχολής Ευελπίδων, αίθουσα 7, για τη σύλληψή τους που έγινε τον Απρίλιο του 2007 κατά την δεντροφύτευση στο Πεδίο του Άρεως. Όπως θυμόμαστε, η δεντροφύτευση αυτή είχε σκοπό το κλείσιμο της παράνομης πόρτας προς τα αυθαίρετα του Πανελληνίου και το σταμάτημα της διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από το πάρκο και δίπλα από την παιδική χαρά. Παρʼ όλα αυτά, η αστυνομία δρώντας σαν ιδιωτικός στρατός του κ. Κυριακού, τους συνέλαβε και τους έστειλε αυτόφωρο θέλοντας να εκφοβίσει όσους αντιστέκονται στα περιβαλλοντολογικά εγκλήματα. Ο εκφοβισμός δεν πέρασε και μετά από δύο εβδομάδες, πολύ περισσότερος κόσμος σε κάλεσμα της επιτροπής μας δεντροφύτεψε τον χώρο, ο οποίος παραμένει ακόμα έτσι και ως εκ τούτου η παράνομη πόρτα του Πανελληνίου ανενεργή.

Όσοι θέλουν να συμπαρασταθούν στους δικαζόμενους, μετά τις 12 το μεσημέρι, να παρευρίσκονται στο παραπάνω κτίριο και αίθουσα.

(ελήφθη 13-9-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

                 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 Σεπ 09
Σχετικά με τη δίκη  τριών κατοίκων του πεδίου του Αρεως

   Την Τετάρτη 16/9 δικάζονται στο Πλημμελειοδικείο, με την κατηγορία της «απείθειας κατά της αρχής» τρεις κάτοικοι της περιοχής του πεδίου του Αρεως. Πρόκειται για τη Μαρίνα Βήχου (Διαμερισματική Σύμβουλο), τον Θοδωρή Κοκκινάκη και τον Αχιλλέα Σαίντ που ως μέλη επιτροπής κατοίκων, προασπίζοντες τη νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον και περιουσία, αντιτάχθηκαν στην αυθαιρεσία ιδιωτών καταπατητών του πάρκου επιχειρώντας τη συμβολική δενδροφύτευση της δημόσιας  καταπατημένης και κατεστραμμένης έκτασης.
   Το μεσημέρι της Κυριακής 1/4/2007 η «Επιτροπή Αγώνα για τη Διάσωση του Πεδίου Αρεως» πραγματοποίησε συμβολική δενδροφύτευση στην οποία συμμετείχαν 110 κάτοικοι της περιοχής. Παρ' όλο που η δενδροφύτευση γινόταν σε δημόσιο χώρο (ούτε καν διεκδικούμενο) αρμοδιότητας της Υπερνομαρχίας και εν γνώσει -αν όχι τη συμπαράσταση αυτής της υπηρεσίας-, οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν βάρβαρη και απρόκλητη αιφνιδιαστική επίθεση τριών! διμοιριών των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί διέλυσαν τους συγκεντρωμένους, ξερίζωσαν μετά μανίας τα δεντράκια που είχαν φυτέψει και συνέλαβαν και οδήγησαν στο Αστ. Τμήμα Κυψέλης τρείς κατοίκους.
   Διαπιστώσαμε τότε και συνεχίζουμε δυστυχώς να επιβεβαιώνόμαστε, ότι η στάση των Αρχών απέναντι στα κινήματα πολιτών έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει προς το χειρότερο. Οι πολίτες που υπερασπίζονται δημόσια περιουσία, δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες ζωής αντιμετωπίζονται σε όλα τα επίπεδα ως «εσωτερικοί εχθροί» και τυγχάνουν αντιμετώπισης περίπου τρομοκράτη.

    Το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών συμπαραστέκεται στους διωκόμενους, ζητά την αθώωση τους  και παράλληλα αναρωτιέται, καταγγέλλει και απαιτεί:

      Γιατί, στην πόλη του τσιμέντου,  μια δεντροφύτευση καταλήγει στη σύλληψη τριών πολιτών;
    Γιατί μια δεντροφύτευση έξω από μια παράνομη είσοδο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου η οποία οδηγεί μέσα στο Πάρκο, δηλαδή σε δημόσιο χώρο που ανήκει στην αρμοδιότητα της Υπερνομαρχίας Αθήνας, καταλήγει σε συλλήψεις;
    Γιατί έχει το δικαίωμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, κ. Μίνως Κυριακού, και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, παράνομα να χτίζει καταπατώντας 5 στρέμματα από το δημόσιο πάρκο, το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα της υπερνομαρχίας Αθήνας,;
    Γιατί όταν η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως, την 1/4/07, φύτεψε δεντράκια έξω από την παράνομη είσοδο της καταπατημένης, από τον κ. Κυριακού, περιοχής, αντιμετώπισε τη βία από τα ΜΑΤ, τα οποία εκτός από τις συλλήψεις φρόντισαν να ξεριζώσουν και τα δεντράκια;
     Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ την παραπομπή στο αυτόφωρο, και την συνεχιζόμενη δικαστική ταλαιπωρία εναντίον του Θοδωρή Κοκκινάκη, του Αχιλλέα Σαϊντ και της Μαρίνας Βήχου, τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως, για «απείθεια κατά της αρχής». 
   Καταγγέλλουμε αυτή τη δίωξη, που βαραίνει τόσο την κυβέρνηση, όσο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που εξυπηρετούν διαπλεκόμενα συμφέροντα με τη συνενοχή της Yπερνομαρχίας Αθηνών. 
   Καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη ποινικοποίηση και τρομοκράτηση των κατοίκων της πόλης μας, που διεκδικούν το δημοκρατικό δικαίωμα της υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων. Το δικαίωμα για περισσότερο πράσινο.

     Απαιτούμε την παύση κάθε ποινικής δίωξης των συλληφθέντων
    Απαιτούμε την εφαρμογή των 5 πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων του Πανελληνίου, που έχει εκδώσει η Πολεοδομία Αθηνών.
    Απαιτούμε να ξαναγίνει το Πάρκο χώρος μας, χώρος αναψυχής, χώρος παιχνιδιού και συνομιλίας, χώρος ανθρώπινος για όλους εμάς, τους κατοίκους αυτής της πόλης.
   Απαιτούμε να μάθουμε επιτέλους για τους λόγους και για το ποιός έδωσε τις εντολές επέμβασης των ΜΑΤ εναντίον μιας ειρηνικής και νόμιμης εκδήλωσης κατοίκων. Επισημαίνουμε ότι μη μπορώντας να τους κατηγορήσουν για τίποτα άλλο και προσπαθώντας να δικαιολογησουν τις παράνομες συλλήψεις, τους οδηγούν στο δικαστήριο με τις γελοίες κατηγοριες για «απείθεια». Την άσκηση δηλαδή του δικαιώματός τους να συγκεντρωθούν και να διαδηλωσουν ειρηνικά !

     Αθήνα 12 Σεπτέμβρη 2009

    Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΟ ΠΕΔΙΟ      ΤΟΥ     ΆΡΕΩΣ     ΣΥΡΙΚΝΟΥΤΑΙ    ΚΑΙ    Η   ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ       ΠΗΓΕ       ΠΕΡΙΠΑΤΟ.

Σύμφωνα με το έγγραφο  688/2009 της 17/7  Αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ εις την παρ. 2 και 3 του σκεπτικού αναφέρεται ότι η Ανάδοχος Εργολήπτρια Α.Καπετανίδης ΑΤΕΕ ζητεί με υπόμνημα της την απόρριψη της υπό κρίση αιτήσεως ( εννοεί την αίτηση των αιτούντων κατοίκων οι οποίοι είχαν ζητήσει από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ και Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής και οι οποίοι αρνήθηκαν σιωπηρά να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την  Αναδάσωση της έκτασης του Πεδίου του Άρεως και η οποία αίτηση συζητήθηκε στο ΣτΕ ). 

Σχόλια

Κατόπιν έντονων προσπαθειών μας, πετύχαμε την απομάκρυνση του σε προηγούμενα άρθρα μας αναφερθέντος Υπαίθριου Ελλειπτικού Τεμένους, του υπό πρόθεση κατασκευής Skateboard από οπλισμένο σκυρόδεμα, του υπό πρόθεση ανεγέρσεως Θεάτρου Αλίκη, της υπό πρόθεση ανακατασκευής «ρεσεψιόν» εκδοτηρίου εισιτηρίων ( άρα προτίθεντο να ζητήσουν και εισιτήριο ), την αντικατάσταση των ασφαλτοστρώσεων με πεπιεσμένο χώμα ( προφανώς πορώδες και πιο οικολογικό ), επίσης οι τσιμεντένιες κατασκευές θα αντικατασταθούν από σκληρές χωμάτινες επιφάνειες.   

Αναλυτικά περί σφραγίσεων γής

Σύμφωνα με ότι γνωρίζουμε και με βάση τα στοιχεία της Μελέτης των Σχεδίων Αναπλάσεως 2008, παρατηρούμε ότι εκ του συνόλου των 235 στρεμμ. ουσιαστικά «πάντα σύμφωνα με τα προταθέντα σχέδια», φυτοτεχνούνται ΜΟΝΟΝ τα 175 στρέμματα !!

Τουτέστιν

Δεδομένου ότι στις κάτωθι νησίδες και εκτάσεις που ανήκουν στο Πεδίο του Άρεως:

Η έκταση του Φυτωρίου δεν δενδροφυτεύεται σύμφωνα με τα σχέδια Ανάπλασης και το εγκριθέν από την Δνση της Υπερνομαρχίας , τον Δασάρχη, τον Περιφερειάρχη Φυτοτεχνικό Σχέδιο μελέτης 2008.                                       8 ½   στρεμμάτων.

Η μεγάλη παιδική χαρά με κωδ. Χ01 με διάστρωση σκληρής επιφάνειας αδιευκρίνιστων υλικών δεν δενδροφυτεύεται επαρκώς.                                                                      960 τετρ.μ

Η παιδική χαρά πλησίον της πλατείας Πρωτομαγιάς με κωδ.Χ02 διαστρώνεται με αδιευκρίνιστο υλικό σκληρής επιφάνειας συνεπώς μη πορώδες.                                                 3850 τετρ.μ

Στις υδάτινες διαδρομές των προς σκυροδέτηση καναλιών Ροδώνα και Πλατάνια, αποτυπώνεται και καταγράφεται βάση των εγκριθέντων  σχεδίων μείωση της βλάστησης από 1990 τετρ. μ και  678 τετρ. μ αντιστοίχως.

Περιμετρικά του κτ του Άλσους – πρώην Οικονομίδη, σύμφωνα με τα σχέδια Ανάπλασης 2008, πλακοστρώνεται και αφαιρείται δασική βλάστηση νόμιμα χαρακτηρισμένη από το απώτατο παρελθόν 2375 τετρ.μ   ήτοι 2 ½ στρεμμάτων.

Πραγματοποιείται «σήμερα» Δασική Σφράγιση με μαρμαροκυβόλιθους στον πεζόδρομο προσπέλασης P36 προς πλατεία Πρωτομαγιάς.  401 τετρ.μ

Έχει σκυροδετηθεί  έκτασης θέσεως σιντριβανιού με κωδ. Y03 σε επιφάνεια                                                                 200τετρ. μ.

Παραμένει περιφραγμένη και αποκλεισμένη από την κοινο χρυσία δασική έκταση των κτιρίων του Δντή και της Διοίκησης επιφάνειας κωδ. Α07-Α06-Α05-Α04-Α10-Α02              3710 τετρ. μ.

Πραγματοποιείται και επιβαρύνεται  δασική έκταση του Π.Α με Νέα 4η προς κατασκευή Παιδική Χαρά πλησίον πρώην περιπτέρου με κωδ. Χ03 και διαστρώνεται το δάπεδο της με αδιευκρίνιστη σκληρή επιφάνεια   900 τετρ. μ.

Το πλάτωμα και περιμετρικά της επιχωμένης  σκάφης από Ο.Σ στη θέση πρώην σιντριβάνι Y00, καλύπτεται με μαρμαροκυβόλιθους σε συνολική έκταση           1589.62 τετρ. μ.

Το δάπεδο  από αδιευκρίνιστη σκληρή επιφάνεια  της έκτασης του πρώην περιπτέρου  –περιπτέρου ενηλίκων ΗΟ1 .                                    737.50 τετρ.μ

Η αποτυπωμένη στη μελέτη  διαστρώσεις και κατασκευές  θεάτρου  Ι01 στη δασική νησίδα Αλίκη  σε εκταση   2027 τετρ.μ.  

Δασική παραχώρηση για πλακόστρωση στον υπάρχοντα περίβολο του Ι.Ναού Ταξιαρχών σε επιφάνεια           450 τετρ.μ

Ο Δρομίσκος εισόδου στην προς καταπάτηση έκταση του ΠΓΣ επιφάνειας                                                                    100 τετρ.μ

Η προτεινόμενη προς διάστρωση με αδιευκρίνιστο υλικό σκληρής επιφάνειας Παιδική Χαρά Χ01                    960 τετρ. μ

Οι πλησίον του Μνημείου Ν.Μπότσαρη Σκληρές Επιφάνειες αδιευκρίνιστου συμπιεσμένου υλικού                         762 τετρ.μ

Η  διαχρονικά καταπατηθείσα  Δασική έκταση του προαυλίου χώρου Green Park σε εκτιμώμενη έκταση                1919 τετρ. μ 

Το Οδικό Δίκτυο πεζοδρόμων και δρομίσκων του Πεδίου του Άρεως  σε αδιευκρίνιστη  διάστρωση Μάρμαρο ή Τσιμεντοκονίαμα Σκληρής Επιφάνειας,  σύμφωνα με την αποτυπωθείσα  Αναλυτική Επιμέτρηση              27811.39 τετρ.μ

Η  ανήκουσα στη  Συνολική έκταση  των 235 στρεμμάτων του Π.Α   Μη κοινόχρηστη μέχρι σήμερον, καταπατηθείσα έκταση από τον  Πανελλήνιο Γ.Σ και εκτός Φακέλου Μελέτης Αναπλάσεως  2008.                                                  5661 τετρ. μ

Σύνολο           59090.52 τετρ.μ

 

Κατόπιν τούτου προκύπτει ότι σύμφωνα με την Αναλυτική Επιμέτρηση για την συνολική έκταση του Πεδίου του Άρεως προσδιορίζονται μη κοινόχρηστες εκτάσεις και πραγματοποιείται Σφράγιση γης  60 στρεμμάτων ήτοι 59090.52 τετρ.μ, και συρρίκνωση κατά ¼  η οποία αφαιρούμενη από την συνολική έκταση των 235 στρεμμάτων λογικά μας προϊδεάζει ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Υπευθύνων της Υπερνομαρχίας 6,000.000 Ευρώ   όπως αναφέρουν σε έγγραφα τους,   ή  9% του προϋπολογισμού των 9150.000 Ευρώ ή 820,000 ευρώ προορίζονται παραδόξως να δαπανηθούν για φυτοτεχνίες και να διατεθούν για το εναπομείναν δασικά αξιοποιούμενο των 175 στρεμμάτων.       

ΑΘΗΝΑ 15/10/09

Ανιδιοτελώς οι Θαμώνες.

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ. Μηχ.

Γεώργιος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής Νομικός

Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης  Δικηγόρος Καθηγητής Παν. τ. Υπουργός.

Πηγή πληροφοριών.

Αναφορικά «Περί σφραγίσεως γης – εδάφους»

http//:epitropos.com/2008/10/blog-post_9112.html

Επίτροπος Περιβάλλοντος Κύπρου. κ. Χ. Θεοπέμπτου.

«Αλήθεια οι Έλληνες αντίστοιχοι τι κάνουν»;;

//kyameftopedioareos.blogspot.com

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς 1. ΥΠΕΧΩΔΕ 2. Οικονομίας & Οικονομικών 3. Πολιτισμού-Υφυπουργό Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Νέο κόψιμο δέντρων στο Πεδίο του Άρεως, χωρίς άδεια και με άγνωστο σκοπό

Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες  για την ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως, η εικόνα που παρουσιάζεται εδώ και καιρό, είναι ένα εργοτάξιο, με μπουλντόζες, πλαστικό και συρματοπλέγματα. Εν τω μεταξύ, οι αυθαιρεσίες και οι  παρανομίες συνεχίζονται, με νέες κοπές  δέντρων και την εγκατάσταση καινούργιου παγοδρόμιου, στον «παράνομο»  Πανελλήνιο.

Η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου(Κ.Ε.Δ.) είχε παραχωρήσει πριν από 20χρόνια 6 στρέμματα από το πάρκο για ήπια  άθληση. Σύμφωνα με το παραχωρητήριο, απαγορευόταν ρητά η κοπή δέντρων, διαφορετικά, δεν ισχύει η παραχώρηση . Παρ’ όλα αυτά αρκετά δέντρα κόπηκαν και χτίστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις 1.600 τ.μ. και ύψους αντιστοίχου ενός τριώροφου κτιρίου. Και μάλιστα  χωρίς πολεοδομική άδεια.  Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης, η πολεοδομία δεν τολμά να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.  Το Δεκέμβριο, ο Πανελλήνιος εκμεταλλευόμενος τα γεγονότα, έντυσε με πράσινο αδιαφανές πλαστικό τα κάγκελα και έκοψε άλλα 7 δέντρα (Αυγή 7-2-2009).

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγοδρομιών  Χ. Χατζηαθανασίου, δήλωσε πως δεν έχει δοθεί έγκριση για τη λειτουργία του Παγοδρομίου μέσα στον Πανελλήνιο, όπως απαιτείται, πληροφορήθηκαν δε την ύπαρξή του, από σχετική διαφήμιση στην τηλεόραση. Για να δοθεί άδεια γυμναστηρίου, πρέπει να συσταθεί επιτροπή με συμμετέχουσα την αρμόδια ομοσπονδία, που εξετάζει αν οι συνθήκες ανταποκρίνονται στους κανονισμούς.

Ήδη οι περίοικοι έχουν απευθυνθεί στην Κ.Ε.Δ. για τις αυθαιρεσίες που συντελούνται.

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί & ο Υφυπουργός.

Εφόσον υπάρχει σαφής όρος στο παραχωρητήριο, γιατί δεν έχει αρθεί η παραχώρηση της Κ.Ε.Δ. στον Πανελλήνιο, μετά την παράνομη κοπή των δέντρων;

Με ποια άδεια και για ποιο σκοπό κόπηκαν το Δεκέμβριο, άλλα 7 δέντρα, από το Πεδίο του Άρεως;

Πώς θα λειτουργήσει το παγοδρόμιο, διεξάγοντας μάλιστα πρωταθλήματα, όπως έχει αναγγελθεί, χωρίς τη σχετική άδεια;

Αθήνα  10-2-2009

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΕΔ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ   

Αθήνα, 01 - 07 - 2009

Αριθ. Πρωτ.     7306/3388/ Φ.31.293

Προς

το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας
και Εθνικών Κληροδοτημάτων
Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας - Τμήμα Α'
Κολωνού 2 (υπ' όψη κας Ε. Θεολόγου)
Τ.Κ. 104.37     ΑΘΗΝΑ

ΡΑ Χ. : 210.523 7. 417


ΘΕΜΑ   :    ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ επί κοπής δένδρων στο Πεδίο του Αρεως.

ΣΧΕΤ.    :   Το Λ.Υ/25.06.2009 έγγραφο σας με την συνημμένη 348/17.06.2009 Ερώτηση Βουλευτού.


Επί της πιο πάνω σχετικής Ερώτησης του Βουλευτού κ. Περικλή Κοροβεση που αφορά σε κοπή από τον Πανελλήνιο Γ.Σ., δένδρων σε παραχωρημένο σ' αυτόν από την Κ.Ε.Δ. χώρο, σας γνωρίζουμε τα εξής :

Η Κ.Ε.Δ. επιλήφθηκε του θέματος που αφορά στις ενέργειες του καταγγελλόμενου Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου (Π.Γ.Σ.) και μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την 02.04.2007, ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με το 4773/2145/30.04.2008 έγγραφο μας.

Επιπλέον εστάλη  στον Π.Γ.Σ.  το  3853/769/04.04.2007 έγγραφο μας,  με το οποίο  ζητούνταν στοιχεία

προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή των όρων των παραχωρητηρίων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε λάβει

αττάντηση.

Ήδη η Κ.Ε.Δ. έστειλε και νέο έγγραφο στον Π.Γ.Σ. με αρ. πρωτ. 2136/937/Φ.31.293/26.02.2009, με το οποίο

ζητούνται εξηγήσεις για την κοπή και άλλων επιπλέον δένδρων.

Μετά ταύτα σημειώνουμε ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Πανελληνίου Γ.Σ. συνιστούν παράβαση των όρων των παραχωρητηρίων και προς τούτο κινούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ :

1.         Γραφείο Προέδρου Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Κ. Φωτόπουλου

2,         Υποδιεύθυνση Α.3


 


Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟ^ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΜ/ΣΗΣ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΛ. : 210 64 25 755

Αθήνας-4-2008 Αριθ.πρωτ


Προς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΓΑΣ & ΟΙΚ/ΚΟ.Ν

ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ.ΠΕΡΙΟΥΣ1ΑΣ

& ΕΘΝ. ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Α

Κολωνού 2

104 37 ΑΘΗΝΑ

Υπόψη κας Σερέτη


ΘΕΜΑ: Η υττ αριθ. 6868/08 Ερώτηση Βουλευτή, ΣΧΕΤ.; Το από 18-4-2008 έγγραφο σας.

Η ΚΕΑ έχει προχωρήσει στη παραχώρηση δύο (2) τμημάτων του Β.Κ. 1722 Δημοσίου Ακινήτου, στον Πανελλήνιο Γ.Σ. εμβαδού 20,75 τ.μ. και 5.661 τ.μ. μετά από τα 16-12-1983 και 2-5-1988 παραχωρητήρια για επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με βασική προϋπόθεση να μη θιγεί το πράσινο που υφίστατο κατά τον χρόνο της παραχώρησης, τα οποία και σας επισυνάπτουμε. Σε αυτοψία που έγινε στο υπ' όψιν ακίνητο των 2.4.07 διαπιστώθηκε ότι το σύνολο σχεδόν της παραχωρηθείσας έκτασης έχει καλυφθεί από κτίσματα και διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων, όπου σύμφωνα με τα από 15-3-88 Τοπογραφικό διάγραμμα του κ. Δαλκαλίτση Τοπογράφου Μηχανικού που συνοδεύει το παραχωρητήριο φέρονται ως δασώδεις εκτάσεις, προκειμένου να αποτυπωθεί τα εύρος των επεμβάσεων ζητήθηκε προφορικά από την Δ/νση του Συλλόγου (κ. Μίχα) να προσκομισθεί ενημερωμένο διάγραμμα κάλυψης του χώρου που να εμφανίζονται όλα τα κτίσματα και οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, διευκρινίζοντας την ανάγκη ύπαρξης νόμιμης κατασκευής των ως άνω εγκαταστάσεων.

Παράλληλα εστάλη το 3853/769/4-4-07 έγγραφο προς τον Πανελλήνιο Γ.Σ, με το οποίο ζητούσαμε και γραπτώς τα προαναφερόμενα στοιχεία, προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή των όρων του παραχωρητηρίου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε σχετική ενημέρωση.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Μέριμνας

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ &

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Πληροφορίες: Δρ. Μανταφούνη Τηλ.: 210-6496167

Φαξ: 210-6472017Αθήνα,  16/7/2009

Αρ. Πρωτ: 514/οικ


ΠΡΟΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων [/Βουλευτή κ. Π. Κοροβέση

Θέμα: Απάντηση στην υπ' αριθμ. 348/17-6-2009 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Π.

Κοροβέση

Σγετικά: Το υπ' αριθμ. 15/19-6-2009 έγγραφο του ΥΠ.ΠΟ./ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε.

Σε απάντηση της από 17/6/2009 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Π. Κοροβέση, σας γνωστοποιούμε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έχει, ούτε είχε στο παρελθόν, δικαίωμα χρήσης χώρου του Πεδίου του Άρεως. Συνακόλουθα, η φερόμενη πράξη παραχώρησης της χρήσης χώρου του Πεδίου του Άρεως στο προαναφερόμενο αθλητικό σωματείο δεν έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία μας.

Όσον αφορά δε τη λειτουργία παγοδρομίου, για την έκδοση της σχετικής άδειας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 56Α του ισχύοντος αθλητικού νόμου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ


 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠ. ΑΥΤΟΔ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο.Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ     '

Αθήνα   1   Απριλίου   2009 Αριθ. Πρωτ.: οικ. 19525


Ταχ. Δ/νση Ταχ. Κώδικας Πληροφορίες Αριθ. Τηλεφώνου Αριθ. Fαχ

: Σταδίου 27 101 83-ΑΘΗΝΑ Σμαΐλη 210-3744827 210-3744824

Προς:    τη Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κου Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων ΑΘΗΝΑ


Θέμα : Κοπή δένδρων στο Πεδίο του Άρεως

Σε απάντηση της υπ' αριθ. 14097/10.2.2009 Ερώτησης, του Βουλευτή κ. Περικλή Κοροβέση, η οποία μας διαβιβάστηκε με το υπ' αριθ. 4887Β/6.3.2009 έγγραφο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., σχετικά με την κοπή δένδρων στο Πεδίο του Άρεως από τον «Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο», σας γνωρίζουμε ότι η έκταση που καταλαμβάνει, τόσο το Άλσος Πεδίου Άρεως όσο και οι εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου Γ.Σ. ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι το έτος 1988, παραχωρήθηκε κατά χρήση τμήμα της εν λόγω συνολικής δημόσιας έκτασης, από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στον Πανελλήνιο Γ.Σ.. Ως εκ τούτου, η διοίκηση και διαχείριση του χώρου αυτού, ανήκει στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Περαιτέρω, με το Π.Δ. 98/2000, μεταφέρθηκαν στη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διεύθυνση, συντήρηση και εκμετάλλευση της υπόλοιπης δημόσιας έκτασης του Άλσους Πεδίου Άρεως.

Κατόπιν των ανωτέρω, για ειδικότερη ενημέρωση σας επί των θεμάτων που τίθενται στην Ερώτηση, αρμόδια είναι τα Υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών και Πολιτισμού, προς τα οποία έχει ήδη διαβιβαστεί αντίγραφο της Ερώτησης.


Ο Υφυπουργός

Θανάσης Νάκος

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κλειστόν λόγω ενστάσεων

Ενώ επρόκειτο να αποδοθεί στο κοινό σε έναν μήνα ύστερα από έργα ανάπλασης, το πάρκο δεν έχει ακόμη ανοίξει

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ

Oταν κλαδεύουν τις μουριές στο Πεδίον του Αρεως σημαίνει συναγερμός: «Κόβουν δέντρα στο πάρκο». Η προοπτική της ανάπλασης με σχέδια του Αλέξανδρου Τομπάζη ακούστηκε ως μεγάλη καταστροφή και έσυρε σειρά φημολογιών. Θα γίνει πάρκινγκ, θα αναγερθεί mall, θα περάσουν αυτοκινητόδρομοι, θα ξεριζωθεί ως και η τελευταία τσουκνίδα. Η καχυποψία είναι βάσιμη. Ο Αθλητικός Σύλλογος «Πανελλήνιος» καταπάτησε 5,5 στρέμματα και, παρά τις δικαστικές αποφάσεις για κατεδάφιση, δεν τον κουνάει κανείς. Ηταν επόμενο να αρχίσουν οι διαμαρτυρίες τον Μάρτιο του 2008, όταν αρίβαραν μπουλντόζες με την υπόσχεση να ξηλώσουν την άσφαλτο για να φυτέψουν ροδώνα. Μαζί άρχισαν τα δικανικά προσκόμματα. Ως αποτέλεσμα, ο χώρος παραμένει ακόμη κλειστός κατά τα 2/3. Υποτίθεται ότι με τις καθυστερήσεις θα παραδινόταν στο κοινό τον Δεκέμβριο. Υπήρχε μάλιστα το φόβητρο ότι θα χαθούν τα χρήματα του Γ’ Δ’ ΚΠΣ. Τα κονδύλια τελικά θα κάνουν «γέφυρα» με το επόμενο «πακέτο» και η υπερνομάρχης κυρία Ντίνα Μπέη διαβεβαιώνει ότι τον Μάρτιο του 2010 θα αρχίσουν ξανά οι περατζάδες στα 230 στρέμματα.

Για να ανοίξει το πάρκο πρέπει σε τρεις γείτονες να προσπέσουμε, γονατιστοί να ικετέψουμε μη τυχόν υποβάλλουν νέες προσφυγές. Αυτά έχει η δημοκρατία. Τρεις πολίτες μπορούν να προβάλλουν αντιρρήσεις σε δημόσιο έργο και με τις προσωπικές εμμονές τους να κλειδώνουν το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης. Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Υπήρχε σύλλογος κατοίκων ο οποίος, μόλις μαθεύτηκε ότι θα γίνει ανάπλαση, σκέφτηκε το αυτονόητο απλό: Στην Μπανανία που ζούμε, τα μεγάλα συμφέροντα θα ξεράνουν το τοπίο. Το Πεδίον του Αρεως δεν είναι καταπληκτικό, αλλά δεν παύει να είναι ένας ελεύθερος χώρος όπου τα παιδιά παίζουν μπάλα, οι δρομείς προπονούνται, οι σκύλοι κάνουν τη βόλτα τους και οι μοναχικές καρδιές ψωνίζονται. Πώς είναι αυτό το πάρκο; Τσιμεντένιο απ΄ άκρου εις άκρον. Με σάπια δέντρα που σωριάζονται στις βροχές, ασφαλτοδρόμους, κακοτράχαλα μονοπάτια και κάτι πρασινάδες που μοιάζουν με θάμνους αλλά είναι πνιγηρά ζιζάνια, κάτι σαν μπαομπάμπ. Αυτό όμως είναι το πάρκο μας και είναι αρκετό για να νιώθουμε ευτυχισμένοι όταν το κοιτάζουμε.

Οι ευλόγως καχύποπτοι κάτοικοι έκαναν κάποιες πρώτες μαζώξεις. Πανό, συνθήματα, τα γνωστά. Η Υπερνομαρχία θορυβήθηκε και έτρεξε με τις μακέτες υπό μάλης. Παρουσίασε τα σχέδια βάσει των οποίων ξηλώνεται τσιμέντο 9.000 τ.μ. Οπου δεν υπάρχει χώμα, μπαίνουν κυβόλιθοι και άλλα οικολογικά υλικά. Δεν κόβονται δέντρα. Αυτό σε τι γλώσσα πρέπει να το πει κανείς; Δεν κόβονται. Να υπενθυμίσουμε και κάτι που μαθαίνανε στη Φυσική Ιστορία: δεν είναι όλα τα δέντρα αιωνόβια, εξ ου και σε όλα τα πάρκα του κόσμου γίνονται αναδασώσεις. Με αυτή τη λογική φυτεύονται 1.070 αειθαλή. Η καλή εποχή για να ριζώσουν είναι ο Φεβρουάριος, οπότε αναμένουμε τα πρακτέα. Πέραν τούτων, ο Τομπάζης έφτιαξε μια μακέτα με βοτανικό κήπο, με ποταμάκια να κυλούν ανάμεσα στα πλατάνια και με πίστα σκέιτμπορντ που θα προσέλκυε τα πιτσιρίκια.

Τα σχέδια παρουσιάστηκαν αναλυτικά και όποιος ήθελε να ενημερωθεί, μπορούσε να το πράξει. Ο σύλλογος των κατοίκων επείσθη για τις καλές προθέσεις και είπαν, κομμάτια να γίνει, ας κλείσει το πάρκο για λίγους μήνες προκειμένου να φύγουν τα τσιμέντα και να γίνει κάτι ιδιαίτερο. Αμ δε. Τρεις διαφωνούντες άρχισαν προσωπικό πόλεμο. Με προσφυγές και άλλα νόμιμα μέσα άρχισαν να παρεμποδίζουν τις εργασίες. Είναι προφανές πως όταν ένας πολίτης καταφεύγει στο Δασαρχείο για να καταγγείλει ότι κόβονται δέντρα, θα δοθεί εντολή για αναστολή των έργων. Ωσπου να γίνει αυτοψία, να γραφτεί η έκθεση, να γίνει άρση της αναστολής, περνάει η εβδομάδα. Ετσι χάθηκαν οι μήνες. Σύμφωνα με την Υπερνομαρχία, το πάρκο παραμένει κλειστό επειδή ο αρχιτέκτονας κ. Π. Μαρκαράς από κοινού με τον δικαστικό επιμελητή κ. Γ. Παρασχάκη, εκπροσωπώντας τους εαυτούς τους και μόνον, με τις ενστάσεις τους παρεμπόδισαν την υλοποίηση του έργου. Υπήρξαν συστηματικοί επιστολογράφοι και οι εκκλήσεις τους είχαν απήχηση σε αναρχόμπατσους των Εξαρχείων. Οι αυτόκλητοι τιμωροί προσήλθαν κάποιες φορές ομαδόν με βαριοπούλες και σπρέι για να τα σπάσουν και να επιβάλουν την αισθητική τους.

Ταυτόχρονα ένας δικηγόρος, ο κ. Δ. Φαρμακίδης, έκανε αίτηση αναστολής εργασιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αίτηση απορρίφθηκε τον Ιούλιο του 2009. Γειτονιές ολόκληρες στερήθηκαν τη βόλτα τους για αυτές τις προσωπικές, ανεδαφικές πολεμικές (τουλάχιστον τούτο το δικαιολογητικό προβάλλουν οι ιθύνοντες). Πριν από λίγο καιρό ξανάρχισαν τα έργα και από τον εργολάβο δίδεται χρονοδιάγραμμα. Τον Μάρτιο θα ανοίξει το περιφραγμένο τμήμα και ως τον Ιούλιο θα ολοκληρωθούν οι βελτιώσεις στα σημεία του πάρκου που τώρα είναι ανοικτά. Παρεκτός αν κάποιος άλλος κάτοικος υποβάλει αίτηση ακύρωσης των έργων, επειδή οι τριανταφυλλιές είναι αλλεργιογόνες. Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι, ας καταπιούμε τις διαβεβαιώσεις. Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα: τον ροδώνα και τις εξτραβαγκάντζες ποιος θα τις φροντίζει; Στο Πεδίον του Αρεως επισήμως εργάζεται ένας υπάλληλος, ο τελευταίος της ΕΤΜΟΑ, ο οποίος θα βγει σύντομα στη σύνταξη. Για να είναι καθαρό και περιποιημένο το πάρκο, χρειάζονται τουλάχιστον 60 άτομα. Προσώρας ο εργολάβος ψιλοσυντηρεί την κατάσταση. Για να προσληφθούν οι μόνιμοι πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ, αλλά αυτό έχει αφεθεί στην τύχη του. Οταν έλθει η ώρα, βλέπουμε. Επιπλέον δεν τολμά κανείς να θέσει ορισμένα ζητήματα-ταμπού. Τα σκυλιά θα κυκλοφορούν χωρίς λουρί παντού; Ασφαλώς και δεν μπορούν να εκδιωχτούν, αλλά μήπως είναι κρίμα να σκαλίζουν τον βοτανικό κήπο ή να αποπατούν στον χλοοτάπητα του πικνίκ; Από εδώ και κάτω όμως μπαίνουμε σε ζητήματα αγωγής του νεοέλληνα. Πώς θα γίνει να μην μπαίνει κανείς με το αυτοκίνητο, ούτε αυτοί οι οποίοι εκκλησιάζονται στους δύο ναούς; Είναι προφανές ότι δεν αρκούν ούτε τα 9 εκατ. ευρώ ούτε η ιώβεια υπομονή για να αποκτήσουμε ένα ανθρώπινο πάρκο. Απαιτούνται και κόσμιοι, εχέφρονες επισκέπτες.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=298101&dt=08/11/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΙΤΗΣΗ                                                                                                

 Αθήνα εγγρ.15471/24-11-09

Θαμώνων & Κατοίκων                                                                      

Πεδίου Αρεως                                                                                      

 

Μαρκαρά Πολυκάρπου Αρχ.Μηχ.ΤΕΕ 46487

Γραφείο Δνση κατοικίας Γ’ Σεπτεμβρίου 135 ΑΘΗΝΑ 11251

pmarkaras@yahoo.gr, polmarkaras@hotmail.com, http://kyameftopedioareos.blogspot.com.

 

ΘΕΜΑ : Έργα ανάπλασης Πεδίου του Άρεως  «αποκαθιστώντας την αλήθεια»

α ) Σχετ. Κοινοποιηθέν αντίγραφο εγγράφου 13308/13-7-08 Σ.Π.

β ) Σχετ.εγγραφο 1488/2-07-09 της Δνσης Δασών Αθηνών προς τον ΓΕΔΔ.

γ ) Σχετ.εγγραφο 806/14-4-09  κ.Μαρκαρά Πολυκάρπου Αρχ.Μ    προς την  Δνση Δασών Αθηνών.

Σύμφωνα με το ανω σχετικό  έγγραφο β)  της Δνσης Δασών πρός τον ΓΕΔΔ και το οποίο δεν μου εκοινοποιηθη αλλά μου εστάλλει αντίγραφο μέσω του Σ.Π, αναφέρεται το ονομα μου και η σχετική επώνυμη καταγγελεία μου.       

Επειδή σύμφωνα με το γ) σχετ. και το αποκρυσταλλωμένο περιεχόμενο του  επιθυμούσαμε την επαναδραστηριοποίηση και προληπτική δράση της  Δασικής Υπηρεσίας, δηκτικά επανερχόμενοι  και με αφορμή τα δηλωθέντα εις το εν λόγω εγγραφο β ) εχουμε να διατυπώσουμε τα εξής:

Εις απάντηση στα της παρ.1 του β ) σχετ. εχουμε να δηλώσουμε οτι:

Το αιωνόβιο και πολυταλαιπωρημένο πάρκο μας αποτελούμενο εκ 235 στρεμμάτων εν τοις πράγμασι ειναι δασική και αναδασωτέα εκταση βάσει του Β.Δ της 10ης 12-1902 και της υπ.αρ. 108424/1934 αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας . Κατά συνέπειαν η διεύθυνση και η διοίκηση του καθώς και οιεσδήποτε επεμβάσεις σε αυτό υπόκεινται στους περιοριστικούς όρους των διατάξεων του άρθρου 24 και 117 παρ.3 του Συντάγματος καθώς και του ν.998/79, κατα τις οποίες απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων και οι οποίες επεμβάσεις σε τέτοιες εκτάσεις εχουν ως προυπόθεση την εγκριση της δασικής υπηρεσίας.

Ο δασικός και αναδασωτέος χαρακτήρας του Πεδίου του Αρεως και η υπαγωγή του στις διατάξεις του ν.998/1979 εχει επιβεβαιωθεί πολλάκις τόσο απο το ΣτΕ ( 2568/1981 ) οσο και απο την Δνση Δασών ( εγγραφα αρ.775/7-4-2008 και 1595/4-7-2008 ) αλλά και απο την Γενική Δνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγρ.Ανάπτυξης        ( εγγραφο 102226/4725/16-12-2008 ). Υποψιαζόμαστε ως Μόνη Αρχή αμφισβητούσα το δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα του Πεδίου του Αρεως και τις συνακόλουθες αυτονόητες υποχρεώσεις κατά την ασκηση της οιασδήποτε  αρμοδιότητας επ αυτού  αποτελεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών – Πειραιώς.   http://www.ypernomarhia.gr.   Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών- Πειραιώς, εγκατεστάθη στη διέυθυνση του Πεδίου του Αρεως δυνάμει του π.δ 98/2000, το οποίο ουδόλως μετέβαλε τον δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα του Πεδίου του Αρεως. Ως Διαχειριστική και Διευθύνουσα Υπηρεσία, αδιαφορώντας επιδεικτικώς για το νομικό και πραγματικό καθεστώς του Πεδίου του Αρεως ( οπως αποτυπώνεται και στο περιεχόμενο του προταθέντος  Τοπογραφικού Σχεδίου της Μελέτης Εφαρμογής  - Αναπλάσεως 08 και σύμφωνα και με δηλώσεις εις τον Τύπο οτι το Π.Α ανήκει εις την κατηγορία του περιαστικού πρασίνου !) η Ν.Α Αθηνών – Πειραιώς αφενώς διακηρύσει μεγαλοφώνως οτι το Πεδίο του Αρεως δεν ειναι δασική και αναδασωτέα εκταση αλλά κοινόχρηστος χώρος, εκτός πεδίου αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών. Επι της «απόψεως» αυτής η Ν.Α   Αθηνών – Πειραιώς εβάσισε το δια της υπ.αρ. 40/2007 κατακυρωθέν στην εργολήπτρια «Καπετανίδης ΑΤΕ» και εκτοτε διεξαγόμενο σχέδιο «αναπλάσεως του Πεδίου  του Αρεως».

Το εργο περιλαμβάνει πληθώρα επεμβάσεων που διενεργούνται μέχρι σήμερον, αφενός  κατά παράβαση της υποχρεώσεως αναδασώσεως  ( αποκαταστάσεως της βλαστήσεως, αποξιλώσεως της σκυροστρώσεως, καθαιρέσεως των αυθαιρέτων κτισμάτων ήτοι μπετονένιων σκαφών  και χαρτογραφήσεως ), αφετέρου κατ΄ανεπίτρεπτο μεταβολή του προορισμού του Πεδίου του Αρεως ως δασικής εκτάσεως.          Ενδεικτικά να επισημάνουμε  τις ακόλουθες παράνομες επεμβάσεις   ( οπως αναφέρονται σε πολλαπλά εγγραφα και άρθρα μας ), άλλες απο τις οποίες προεβλέποντο απο τα μετεξελιγμένα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής της Αναπλάσεως αφού ενσωματώθηκαν στο Τοπογραφικό και Φυτοτεχνικό Σχέδιο του 2008 και άλλες που διεξήχθηκαν παντελώς αυθαιρέτως  στο περιφραγμένο εργοτάξιο, κατα την εκτέλεση του εργου. Και προκύπτει το καίριο ερώτημα, βάση ποίας πολ.νομοθεσίας, κανονισμών και προδιαγραφών εντάχθηκαν στο αρχικό Τοπογραφικό Σχέδιο 2008 του δασικού «οικοπέδου» της εκτάσεως του Πεδίου του Αρεως ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΕΣ ΕΚΣΚΑΦΕΣ και αυθαίρετες κατασκευές;;  

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αποφάσεως  2568/1981του ΣτΕ και εις απάντηση στα της παρ.2  οι αναφερόμενοι αιτούντες δεν ζητούν κάν επέκταση του Green Park, τότε λοιπόν πως άραγε προκύπτει οτι  ο κος  Δασάρχης ισχυρίζεται οτι το αναφέρει η σχετική απόφαση;;

Στην ίδια παρ.2 ο κος Δασάρχης θεωρεί ( χωρίς ομως τούτο να αναφέρεται πουθενά στην εν λόγω απόφαση, άρα αποτελεί προσωπική του άποψη ΜΟΝΟ και τίποτε άλλο ) οτι όλες οι υποδομές του Π.Α εξυπηρετούν ως λειτουργικά προσαρτήματα του υφιστάμενου πρασίνου, διατηρούν τον αναδασωτέο χαρακτήρα του Π.Α  και δεν προκαλούν μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης του Π.Α.

Ολα τα ως άνω διατυπωθέντα,  ατυχώς ερχονται σε ευθεία αντίφαση με την παρ.4 του υπ.αρ. εγγράφου 1595/4-7-2008 του ιδίου του κ. Δασάρχου εις το οποίο εγγραφο, βασιζόμενος στα στοιχεία του αρχείου του θεωρεί οτι οι άνω κατασκευές για τις οποίες αναφέρεται   πραγματοποιήθηκαν χωρίς έγκριση της αρμόδιας Δασικής Αρχής και χωρίς εγκριθείσα αρμοδίως άδεια επεμβάσεως...................

( δηλαδή κατά την ταπεινή μας άποψη εννοεί οτι όλες οι άνω κατασκευές δημιουργήθηκαν παράνομα ).  

Εις απάντηση στα της  παρ.3  δηλώνουμε οτι σύμφωνα με τις καθορισμένες υποχρεωτικές συντηρήσεις για την εκταση του Π.Α,  εμείς προσωπικά απο το ετος 2000 μέχρι και σήμερα, ουδεμία συντήρηση και επέκταση διαπιστώσαμε .......

( π.χ αντικατάσταση των αποσαθρωμένων και εξαφανισμένων για καυσόξυλα  κορμών δένδρων, μολονότι αρκετές υπήρξαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ). Αντιθέτως εκείνο που ατυχώς διαπιστώσαμε μέχρις στιγμής ολα αυτά τα χρόνια ειναι η λειτουργία  στο πάρκο μας χημικών τουαλετών ( εις αντικατάσταση των συγκροτημάτων W.C ) και η ΜΗ ενταξη των 8 ½ στρεμμάτων της εκτασης του  Φυτωρίου πλησίον της Μπούσγου ( με δύο μικρές κατασκευές εντός της εκτάσεως ) στην δρομολογούμενη Ανάπλαση του 2008.

Επιπλέον οπως διατυπώσαμε τις απόψεις μας και σε παλαιότερο εγγραφο μας προς τον  Σ.Π, υπενθυμίζουμε οτι αφενός εχουμε επιφυλαχθεί για την συμπεριφορά του Δασάρχη με πληθώρα ανιδιοτελώς συνταχθέντων προειδοποιητικών περι των αυθαιρεσιών εγγράφων  που διαχρονικά του επισημάναμε και αποστείλαμε απ΄αρχής του ετους 2008 και τα οποία στο σχετ. εγγραφο 806/14/4/09 ( δημοσιευθέν και στο κανάλι της Βουλής ), αναφέρονται ως Σχετικά Συνημμένα.  Αφετέρου εως την 12/12/2008 ημερομηνία που συντάχθηκε η εκθεση ελέγχου της υπηρεσίας του Δασαρχείου οπως αναφέρεται, θεωρούμε ως απορίας άξια την αδυναμίαν προσδιορισμού και επισημάνσεως των γκρίζων αυθαίρετων ζωνών στα αρχικά σχέδια  του Τοπογραφικού διαγράμματος  και μετέπειτα της Φυτοτεχνικής Μελέτης ( απο τον Μάρτιο 08 !).   Και ως ειναι γνωστό ο κος Δασάρχης αργότερα για τις «απροσδιόριστες» εργασίες που εγιναν εξω απο τα πλαίσια της εγκριθείσης Φυτοτεχνικής Μελέτης οπως αναφέρει ( με την 250/29.1.2009 απόφαση ΓΓΠΑ ), υπέβαλε πληθώρα πρωτοκόλλων μηνύσεων και πρόσκληση απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών,  οι οποίες .............μέχρις στιγμής δεν εχουν τύχει της εφαρμογής των.  { ( αρθρ. 114 του Ν. 1892/1990     ( ΦΕΚ 101Α /31-7-1990 ). εγγραφο 806/15-5-09 απο τον  Δασάρχη προς τον κ.Μαρκαρά. }.

Εις απάντηση στα της παρ. 4,  δηλώνουμε οτι μας εκπλήσσει  το γεγονός οτι ο ελεγχος αρχιτεκτονικών  εργασιών ( χωματουργικών – οικοδομικών ) , τα δίκτυα υδραυλικών και φωτισμού που αφορούν την συγκεκριμένη Δασική Εκταση  δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ενός Δασάρχη.

Και προτρέχει δηλώνοντας και κρίνοντας οτι δεν ειναι αρμόδιος ο κος Δασάρχης «αφού δεν εμπίπτουν στο επιστημονικό επίπεδο της δασολογικής επιστήμης» για τον έλεγχο της Αρχιτεκτονικής Μελέτης,  ισχυριζόμενος οτι οι ήδη πραγματοποιηθείσες εντός του 2008   τσιμεντένιες σκυροδετημένες κατασκευές............... ..........ανήκουν σε υφιστάμενες υποδομές που εγιναν κατά τον αρχικό σχεδιασμό του Πεδίου του Αρεως ..........με αποτέλεσμα τοιουτοτρόπως να διαψεύδει υπάρχουσες αεροφωτογραφίες απο το ετος 1965 εως σήμερα της ΓΥΣ & ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς και τις ήδη  υπάρχουσες ψηφιακές ημερολογιακές φωτογραφίες ετους 2008 του αρχείου μας, δηλαδή όσες εχουν υποβληθεί στο ΣτΕ καθώς και  οσες εχουν αναρτηθεί στο επίσημο blog: http://kyameftopedioareos.blogspot.com

Και εξακολουθεί και στις επόμενες παραγράφους να ισχυρίζεται οτι ολες οι αυθαίρετες κατασκευές αφορούν επεμβάσεις σε προυπάρχουσες και υφιστάμενες υποδομές και κατα την περιρρέουσα άποψη του δεν συνιστούν μεταβολή του προορισμού του Πεδίου του Αρεως ...............και τοτε λογικά και ορθώς σκεπτόμενοι αναρωτιόμαστε ....γιατί υπεβλήθησαν οι γνωστές μηνύσεις που αφορούν «απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών»;; 

Εις απάντηση στα της παρ. α ) υπενθυμίζουμε οτι αρχές του 2008 και οπως επιθυμεί να αποκαλεί ο κος Δασάρχης τη θέση Πλατάνια, δηλαδή «νησίδα πλατάνια» ή «πλατάνια υδάτινη διαδρομή», πραγματοποιήθηκε η εκσκαφή της τάφρου σε όλο το μήκος και πλάτος της θέσεως Πλατάνια σε βάθος 1.00 Μ  καθώς αργότερα και η εκσκαφή της θέσεως των ογκοδέστατων φρεατίων απο Ο.Σ.  Είναι προφανές, γνωστό και ψηφιακά τεκμηριωμένο οτι στη συγκεκριμένη εκταση υπήρχαν πολυάριθμα δένδρα και πλατάνια με περιμετρικά καθίσματα,  τα οποία ουδέποτε αντικατεστάθησαν απο την Υπερνομαρχία Αθηνών & Πειραιώς και για τα οποία ο κος Δασάρχης ουδεμία μνεία κάνει ως οφειλε.  Επι προσθέτως τίθεται εις ημάς το ερώτημα:  η κατασκευή αυτών των 2 ( δύο ) τεραστίων φρεατίων τα οποία συνδέονται προφανώς με το υδάτινο κανάλι απο οπλισμένο σκυρόδεμα οπως αποτυπώνονται επι των επίσημων σχεδίων Μελέτης Εφαρμογής ( αρχή και τέλος ), σε τι αποσκοπούν .......για την ροή και ανακύκλωση του νερού ή για την εξοικονόμηση νερού;;!  Καθότι υποψιαζόμαστε οτι οι κατασκευές σκυροδετημένων καναλιών στις εκτάσεις Πλατάνια και Ροδώνα      ( βλ. Τοπογραφικό και Φυτοτεχνικό Σχ.εφαρμογής 2008 ) σε σημαντική αυτοφυή δασική εκταση και περιοχή ειναι 

1.      καθ΄υπέρβασην και καθ υπερβολήν και που ΜΟΛΟΝΟΤΙ είναι γνωστό σε όλους οτι μια  Δασική Περιοχή ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και

2.       κατά παράβασην της οδηγίας 85/337 ΕΟΚ Σχεδίων Εργων Υποδομής παρ. ε )  Εργα διευθέτησης ( canalisation ) και ρύθμισης της ροής υδάτων και παρ. στ ) Φράγματα και λοιπές εγκαταστάσεις προς συγκράτηση ή μονιμότερη αποθήκευση των υδάτων. 

Εις απάντηση στα της παρ. γ ) σχετικά με τον περίβολο του Ι.Ναού Ταξιαρχών αντιγράφουμε τα της παρ. α ) του σχετ. εγγράφου 806/14/4/09 σελ.3  οπου δηλαδή:  1 ) Σύμφωνα με το υπ’ αρ.φύλλο ¨4¨τεύχος 4Ο 10/1/73 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος σε αριθμόν ΜΟΝΟΝ υπ΄αρ.΄4 Πολεοδομία & Β.Διατάγματα, αναφέρεται οτι η ανώτατη στάθμη επικαλύψεως των ως άνω αναγερθησομένων υπογείων, αποθήκης, αφοδευτηρίου του Ι.Ναού Ταξιαρχών και που οπως προκύπτει απο Αεροφωτ/φίες ανεγέρθηκαν μεταγενέστερα, εις ουδέν σημείον αυτών επιτρέπεται να υπέρκεινται της φυσικής στάθμης του εδάφους       ( περιορισμός  που υφίσταται και στην ημιυπόσκαφη εγκαταλελημένη τουαλέτα πλησίον της εισόδου για το Π.Α της οδού Μαυροματαίων ).  Μορφολογικά άνεπίτρεπτα  κτίσματα στιλ «παράγκας»  ( και που ομοια πιθανόν να μην υπάρχουν σε άλλα Ιστορικά Μνημειακά Ευρωπαικά πάρκα ) και τα οποία παραμένουν αποτυπωμένα στα υπογραφέντα σχέδια εφαρμογής απο τους μελετητές  – κατασκευαστές  την Υπερνομαρχία  Αθηνών & Πειραιώς και ατυχώς εγκριθέντα απο το Δασαρχείο και τον Περιφερειάρχη.        

2 ) Παραχωρείται και χαρίζεται στην Εκκλησία του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών ( Τοπογραφικό Σχ. Κωδ Ν01 & Γενικό Σχέδιο Φύτευσης Δεκ 2008 ) εκτιμώμενη δασική εκταση 450 – 500 τετρ.μ και ιδού και η αντίφαση καθότι στην αρχική Φυτοτεχνική Μελέτη Μαρτίου 08 με τίτλο ( Σχέδια Λεπτομερειών Υπάρχουσα Κατάσταση – Μελέτη Εφαρμογής ;; ? ) δεν εμφανίζεται η καταπάτηση και αποτυπωμένες οι συγκεκριμένες δομικές πλάκες.  Συγχρόνως επι του περιγράμματος του υπάρχοντος περιβόλου του Ιερού Ναού εμφανής ειναι η παραβίαση δασικής εκτασης για επιπρόσθετη κατασκευή πλακοστρώσεων  ( δηλαδή την  διεύρυνση και επέκταση του

περιβόλου ), ( κωδ. Τ10 του υπογραφέντος Τοπογραφικού & Φυτοτεχνικού σχεδίου απο τους κατασκευαστές – μελετητές την Δ/νουσα Υπηρεσία και εγκριθέν απο το Δασαρχείο ).    

Εις απάντηση στα της παρ.δ,  γνωστοποιούμε τις

( προσδιορίσημες  εργασίες ) και παρατηρούμε ¨ιδίοις ομμασι¨ οτι καθαιρέθηκε  κυκλική δασική νησίδα με χλοοτάπητα και βραχώδες συντριβάνι στο κέντρο, διαμέτρου 4.00 Μ και οτι στην θέση της κατασκευάστηκε εντός του ετους 2009 κυκλική ογκοδεστάτη σκάφη απο μπετόν πάχους τοιχωμάτων 0.30Μ σε βάθος 1.00Μ και σε τετραπλάσια διάμετρο και σε συνολική επιφάνεια 200 τετρ.μ, με κωδικό στα σχέδια Υ03, σύμφωνα με τα εγκριθέντα και υπογραφέντα σχέδια απο τους κατασκευαστές – μελετητές την Δ/νουσα Υπηρεσία, εγκριθέντα απο τον Δασάρχη και Περιφερειάρχη.

Εις απάντηση στα της παρ.ε ) εχουμε να δηλώσουμε τα εξής οτι: αντιθέτως η εγκατάσταση  σκυροδετημένων καναλιών  ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ  ΘΕΣΕΙΣ και κατα μήκος των παρόδων  του οδικού δικτύου της εκτασης του πάρκου και οχι ΜΟΝΟ μία οπως ισχυρίζεται ο κος Δασάρχης. Συγχρόνως σύμφωνα με το εγγραφο 1595 της 4/7/08 του Δασάρχου , στην παρ. 4 αναφέρεται οτι οι υφιστάμενες σήμερα εγκαταστάσεις και κατασκευές, δρόμοι πλατείες κλπ. εγιναν χωρίς εγκριση της αρμόδιας δασικής αρχής και χωρίς άδεια επέμβασης εγκριθείσα αρμοδίως.  ( δηλαδή κατά την ταπεινή μας άποψη εννοεί οτι όλες οι άνω κατασκευές δημιουργήθηκαν παρανόμως  ).  Συγχρόνως σύμφωνα με το εγγραφο του ΓΕΔΔ  Φ 553/09/7552 της 15 – 6 – 09 στην παρ.7 ο ίδιος ο Επιθεωρητής γνωστοποιόντας συστήνει στους εμπλεκόμενους φορείς οτι «κάθε άλλη εργασία που πραγματοποιείται και απαιτεί οικοδομική άδεια ειναι παράνομη».

Απο τα προαναφερθέντα λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα οτι τα σκυροδετημένα κανάλια ειναι  εντελώς αυθαίρετα καθ υπέρβασην και καθ ‘ υπερβολήν. Αναφορικά δε με την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων εχουμε να δηλώσουμε οτι πολλάκις η Φύση μας προλαμβάνει υπενθυμίζοντας οτι   μια Δασική Περιοχή ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ, ΔΙΗΘΕΙ και  ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ.

Εις τα της παρ.στ αναφερθέντα, απαντάμε:

Οτι στην πρώην ασφαλτοστρωμένη πλατεία εμπροσθεν του κτ.Αλσους, παρατηρούμε επιπλέον του παλαιού καθεστώτος νέα διάστρωση σε δασική εκταση. Και για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε στα οσα καταγράψαμε στο εγγραφο 806/14/4/09 και που απευθυνόταν στο Δασάρχη με κοινοποίηση στο Σ.Π – Υπουργό Εσωτερικών - Περιφερειάρχη Αττικής, οτι δηλαδή:   αναφορικά με την δασική νησίδα του πρώην κτ.Αλσους ( Οικονομίδη ) και σύμφωνα με τα δύο σχέδια της Φυτοτεχνικής μελέτης «Ανάπλαση Πεδίου του Αρεως Μάρτιος και τροποποιημένο Δεκ.2008», στο περίβολο περιμετρικά απο την πλευρά της ΓΥΣ ατυχώς δεν ειναι αποτυπωμένη η δασική βλάστηση και που άλλωστε δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί και οτι απο 3/09 εκτελέστηκαν καθαιρέσεις, εκβαθύνσεις εδάφους, εκσκαφές εκτός νομίμου ερυθράς εστιγμένης Οικ.Γρ.   ( οικ.άδεια 183/09 πολ.Αθηνών και που αφορά επισκευή και εσωτερικές αναδιαρρυθμίσεις του υπάρχοντος κτ.Αλσους περιγεγραμμένου με κόκκινη γραμμή και χωρίς αλλαγή χρήσης στο Π.Α ) σε εκταση 5.5 χ 15 Μ και σε μικτό βάθος 4.50 Μ απο την Φ.Σ του εδάφους και εντός δασικής, κοινόχρηστης εκτάσεως του Π.Α. Επι προσθέτως δρά υποστηρικτικά

( αναφορικά με την δασικότητα περιμετρικά του κτιρίου ) το γνωστό εγγραφο 1595 της 4/7/08 και που υπογράφεται απο τον ιδιο  Δασάρχη και χαρακτηρίζει την ανω πλατεία ως δασική και αναδασωτέα, την δε παρελθούσα ασφαλτοστρωμένη πλατεία την θεωρεί ως μη εγκριθείσα αρμοδίως, αρα παράνομη, τουτέστιν και την υπο πρόταση μέχρι σήμερον υλοποιηθήσα πλακόστρωση,  ως ιδίως.     

Με εκτίμηση

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ

Ερση Παπαχρυσάνθου Διερμηνεύς Συνεδρίων

  

Επιστροφή στην αρχή