Πεδίο του Άρεως, Πανελλήνιος (φάκελος 3)

για φάκελο 1 πιέστε εδώ  για φάκελο 2     ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Πανελλήνιος-Πεδίον Άρεως (2005) Η νομοθεσία για το Πεδίον Του Άρεως

Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

 Πλατεία Πρωτομαγιάς

Κυψέλη,

Λόφος Ελικώνος ή "Αλεπότρυπα",

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δεντροφύτευση στο Πεδίο του Άρεως
Η δεντροφύτευση θα γίνει την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.
Ραντεβού στο άγαλμα του Κωνσταντίνου 11π.μ.
 Η επιτροπή μας, στην προσπάθεια της να επουλώσει κάποιες πληγές του πάρκου μας, θα πραγματοποιήσει την δεύτερη συμβολική δεντροφύτευση που είχε προαναγγείλει, σε αποψιλωμένους χώρους του Πεδίου του Άρεως. Αυτή τη φορά θα δεντροφυτευτεί ο χώρος ανατολικά της πλατείας του άλσους, προς την πλατεία Πρωτομαγιάς, που καταστράφηκε η χλωρίδα του από την προηγούμενη προσπάθεια ανάπλασης εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Υπερνομαρχίας.
Φυτά θα υπάρχουν φέρτε σκαπτικά εργαλεία και αν σας βρίσκεται και κανένα πιτσιρίκι να μαθαίνει!

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δενδροφύτευση - κραυγή

Το πάρκο στο Πεδίον του Αρεως, ένας πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί.

«Πριν από 15 χρόνια είχε 95 άτομα μόνιμο προσωπικό του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπεύθυνο για τη συντήρηση, το φωτισμό και τη φύλαξή του, τώρα έχει μόνο 4 άτομα», είπε στην «Ε» ο Θοδωρής Κοκκινάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως.
«Μετά τις 6 το απόγευμα δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μέσα στο πάρκο, είναι πίσσα σκοτάδι», είπε στην «Ε» η 24χρονη φοιτήτρια Φαίη Κεφαλιάκου και μέλος της επιτροπής. «Το πάρκο είναι βρώμικο, κανείς δεν φροντίζει τα δέντρα, τα γερασμένα πέφτουν κάτω», είπε στην «Ε» η 62χρονη συνταξιούχος Φωτούλα Δημαρόγκωνα, μέλος της επιτροπής.
Χθες το πρωί μέλη της επιτροπής έδωσαν ραντεβού στο άγαλμα του Κωνσταντίνου για να φυτεύσουν 30 δενδρύλλια -πικροδάφνες, λυγαριές και αγγελικές- στο χώρο ανατολικά της πλατείας του άλσους, κάτω από την πλατεία Πρωτομαγιάς. Το σημείο που επέλεξαν να γίνει η δενδροφύτευση δεν είναι τυχαίο: από εκεί θα ξεκινούσε ο ένας από τους 2 δρόμους - φάρδους 20 μέτρων (!)- που εντασσόταν στα τότε σχέδια ανάπλασης της Υπερνομαρχίας, πριν από περίπου 6 χρόνια. Τα μέλη της επιτροπής είχαν τότε αποτρέψει με την αντίδρασή τους μια ανάπλαση που για το σχεδιασμό της θα έπρεπε να κοπούν δέντρα.
«Είχαμε επισκεφτεί -μέλη της επιτροπής- αρχές Οκτωβρίου, την υπερνομάρχη Κωνσταντίνα Μπέη ζητώντας να δούμε τα καινούργια σχέδια ανάπλασης. Μας είχε πει ότι προβλεπόταν να υπογραφεί σύμβαση με την εργοληπτική εταιρεία τον Νοέμβριο και ότι η ανάπλαση θα ξεκινούσε άμεσα και θα ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο του 2008, ακόμα, όμως, ούτε η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί», είπε στην «Ε» η Μαρίνα Βήχου, διαμερισματική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης και μέλος της επιτροπής.
Τα μέλη της επιτροπής φώναζαν και το σύνθημα «Το πάρκο είναι του λαού και όχι τσιφλίκι του Κυριακού», αναφερόμενοι στην έκταση των 5 στρεμμ. που καταλαμβάνει ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος. «Η ΚΕΔ παραχώρησε την έκταση στον Κυριακού, αλλά όχι για να χτίσει, εκείνος όμως και έχτισε και έκοψε δέντρα», είπε στην «Ε» ο κ. Κοκκινάκης.
«Στείλαμε επιστολή στο δήμαρχο Αθηναίων τον Ιούνιο του 2007 ζητώντας την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων του Πανελληνίου και αναδάσωση του καταπατημένου χώρου, και τον Οκτώβριο μας απάντησαν από την Πολεοδομία του δήμου ότι δεν γίνεται λόγω έλλειψης κονδυλίων και συνεργείου κατεδάφισης. Δεχόμαστε εμείς ως επιτροπή με δικά μας έξοδα να κατεδαφίσουμε τα αυθαίρετα, αρκεί να μας καλύψει ο δήμος νομικά», είπε στην «Ε» ο κ. Κοκκινάκης.

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των κατοίκων για τα αυθαίρετα του Πεδίου του Άρεως

Οκτώ ολόκληρα χρόνια ο Δήμος Αθηναίων δεν εφαρμόζει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των πέντε αυθαίρετων κατασκευών του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου στο Πεδίον του Άρεως. Η στερεότυπη απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι η Πολεοδομία δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους ή τα αναγκαία συνεργεία.

Όταν όμως οι κάτοικοι της περιοχής πρότειναν μια άλλη λύση ως έχοντες έννομο συμφέρον που απορρέει από το Σύνταγμα, να αναλάβουν δηλαδή οι ίδιοι με δικά τους μέσα και με την εποπτεία των αρμόδιων υπαλλήλων του δήμου την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, αφού τους χορηγηθεί άδεια από την Πολεοδομία, ποια ήταν η απάντηση που πήραν; Απόλυτη σιωπή...

Όλα αυτά μέχρι χθες, οπότε το θέμα έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Ρήγας Αξελός. Ο δημοτικός σύμβουλος της "Ανοιχτής Πόλης" μετέφερε στο συμβούλιο το σχετικό αίτημα των κατοίκων και της Επιτροπής για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, όπως το εξέφρασαν σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο Αθηναίων με ημερομηνία 7.7.2007 την οποία κοινοποίησαν τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην πρόεδρο της Βουλής. Θύμισε δε την "προτίμηση" που έχει δηλώσει δημοσίως ο δήμαρχος Αθηναίων στις αυθαίρετες κατασκευές του Πανελληνίου, με την αιτιολογία ότι εκεί γυμνάζονται παιδιά.

Η αντίδραση του Νικ. Κακλαμάνη, πάντως, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε. "Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυθαίρετες ενέργειες" δήλωσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος Αθηναίων συνεχίζοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων και την έμμεση πλην σαφή συγκάλυψη των συμφερόντων Κυριακού.

Γαλανοπούλου Μαρία         ΑΥΓΗ 15/1/08

 

Επιστροφή στην αρχή

            

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 210-3300384, 210-3816077

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 11 Φεβρουαρίου ο Π.Γ.Σ. πραγματοποιεί την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Για άλλη μια χρονιά η τελετή Θα γίνει μέσα στα παράνομο και αυθαίρετα κτίρια του συλ­λόγου στο πεδίο του Άρεως. Αυτήν την τελετή καλούνται να τιμήσουν με την παρουσία τους διάφοροι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης.

Οι κάτοικοι των όμορων συνοικιών και κύριοι Χρήστες του Πεδίου του Άρεως, Θέλω­ντας να προστατεύσουν τη νομιμότητα, καλούν τους επώνυμους καλεσμένους του Κου Κυριακού να αποφύγουν να συνδέσουν τα ονόματά τους με την ύπαρξη και την παράνο­μη διατήρηση αυτών των κτιρίων τα οποία στερούν χώρους πρασίνου από τους πολίτες της Αθήνας. Η αποχή από αυτήν την τελετή είναι μια απόδειξη για τη μη ύπαρξη διαπλο­κής ενός πολιτικού με τα Μ.Μ.Ε.

Η επιτροπή μας σας ενημερώνει ότι παρακάμπτοντας τις αστήρικτες δικαιολογίες του Κου Κακλαμάνη περί μη ύπαρξης κονδυλίων για κατεδάφιση, ζήτησε την άδεια να κατε­δαφίσει τα αυθαίρετα κτίρια με δικά της μέσα. Η άδεια αυτή δεν δόθηκε από το δήμαρχο της Αθήνας με τη δικαιολογία ότι δεν συμπράττει σε παράνομες πράξεις. Αν η ανά­γκη του Κου Κακλαμάνη για προβολή από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του Κου Κυριακού τίθεται πάνω από την νομιμότητα και την ανάγκη των πολιτών για πράσινο και ελεύθε­ρους χώρους, δεν θα καταφέρει να μας πείσει ότι παρανομούμε γκρεμίζοντας παράνομα και αυθαίρετα κτίρια. 0 αγώνας μας για την υπεράσπιση της νομιμότητας θα συνεχιστεί.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Υ.Γ.: Αν ο Κος Κυριακού ενδιαφερόταν πραγματικά για τα παιδιά και τους νέους που αθλούνται στον Π.Γ.Σ., δεν θα εγκαθιστούσε μέσα στους αθλητικούς του χώρους κεραία κινητής τηλεφωνίας. Για μεγαλύτερο οικονομικό όφελος θέτει σε κίνδυνο από την ακτι­νοβολία τους αθλούμενους και τους περίοικους.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παρατημένη Αθήνα

Του Παύλου Θ. Κάγιου pkagios@dolnet.gr

ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ότι έχουμε τα πολλά πάρκα στην Αθήνα, άντε να πεις ας... πάει στα κομμάτια που σε δύο απ΄ αυτά βασιλεύει η πλήρης εγκατάλειψη (Εθνικός Κήπος και Πεδίον του Άρεως). Όταν όμως όλα κι όλα τα πάρκα της πρωτεύουσας είναι τα δύο προαναφερθέντα, τότε εκτός από το ότι είναι ντροπή μας αυτή η έλλειψη πρασίνου, καταντάει απαράδεκτο το γεγονός ότι, ακόμα κι αυτά, είναι στα μαύρα τους τα χάλια.

Πρόσφατα με έφεραν τα βήματά μου στον Εθνικό Κήπο, για να διαπιστώσω με ντροπή πως ούτε καν τα «ζωάκια»- πάπιες, πουλιά, αλογάκια κ.ά.- που όλοι θυμόμαστε από τις παιδικές μας βόλτες, δεν υπάρχουν εκεί! Λες και μαζί με την υπογεννητικότητα που μας πλήττει ως έθνος, εξαφανίστηκαν και τα... ζωάκια από τον Εθνικό Κήπο. Και άντε να πεις, δεν έχουμε ζωάκια, αλλά έχουμε ζηλευτούς κήπους λουλουδιών με συνθέσεις γεμάτες φαντασία. Ούτε κατά διάνοια, φυσικά, κάτι τέτοιο. Με αυτό ως προηγούμενο, σκέφτηκα να περάσω και από το Πεδίον του Άρέως. Ε, εδώ, τρόμαξα! Η πλήρης εγκατάλειψη και ντροπή. Μόνο τα αιωνόβια δέντρα στέκουν- όσα δεν έχουν αποψιλωθεί...- και τίποτα γύρω τους δεν θυμίζει πάρκο. Παγκάκια σπασμένα, φωτιστικά ξεχαρβαλωμένα, τόνοι σκουπιδιών παντού! Εξασκώντας... το μάτι μου τις επόμενες μέρες, παρατήρησα ότι ίδια κι απαράλλαχτη κατάσταση επικρατεί και στις κατ΄ ευφημισμόν «πλατείες» και στα «πάρκα» της υπόλοιπης Αθήνας(χωρίς να σταθώ στο αίσχος της Πλατείας Ομονοίας). Πώς, βέβαια, να είναι αλλιώτικη η εικόνα, όταν δεν υπάρχει μια αρμόδια υπηρεσία στην οποία να υπάγονται όλα αυτά και την τύχη τους την ορίζουν είτε το ΥΠΕΧΩΔΕ είτε η Νομαρχίαμέχρι πριν από λίγο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςείτε ο Δήμος Αθηναίων; Αλλά μήπως και στο θέμα της καθαριότητας, όπου είναι ο τελευταίος μόνο αρμόδιος, είναι καλύτερη η εικόνα; Μπα.

Σκουπίδια και μόνο σκουπίδια παντού. Κι όμως, κάπου υπάρχει ελπίς... «Το μέλλον είναι το περιβάλλον και ο πολιτισμός», άκουσα να λέει ένας ηλικιωμένος. Μόνο αν αυτό το κατανοήσουμε εμείς οι πολίτες, υπάρχει περίπτωση κάτι να αλλάξει. Έτσι κι αλλιώς, οι κυβερνήσεις αγρόν ηγόρασαν. Κι αυτό στην κυριολεξία, αν δεις με τι εμπορικά κέντρα- βλέπε: ΤΣΙΜΕΝΤΟσχεδιάζουν να γεμίσουν το «Πάρκο Ελληνικού»!

NEA 7-2-2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ: Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα

Κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα χτες το απόγευμα

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χτες η προγραμματισμένη κινητοποίηση κατοίκων και φορέων στο Πεδίον του Αρεως, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, ενάντια στα αυθαίρετα του «Πανελληνίου ΓΣ», συμφερόντων του μεγαλοεπιχειρηματία Μ. Κυριακού.

Οι κάτοικοι, που συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στην παράνομη πύλη εισόδου των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου, η οποία έχει κατασκευαστεί σε καταπατημένο χώρο του πάρκου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα διαδήλωσαν και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις συνεχιζόμενες καταπατήσεις του πάρκου. «Το πάρκο είναι του λαού και όχι τσιφλίκι του Κυριακού», φώναζαν. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά και ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη» Μανώλης Δανδουλάκης.

Ριζοσπάστης 12-2-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΙΚΟΝΕΣ εγκατάλειψης και αυθαίρετων κατασκευών- Πεδίον Α(γ)ρεως

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

Ανθρωποι σκυφτοί, με ένα χαρτοφύλακα στο χέρι, κατεβαίνουν βιαστικά τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ελάχιστοι σηκώνουν το κεφάλι για να κοιτάξουν γύρω τους. Ακόμα λιγότεροι θα προτιμήσουν να κόψουν δρόμο και να περάσουν μέσα από το Πεδίον του Αρεως, για να φτάσουν γρηγορότερα στον προορισμό τους.

Οι λιγοστοί επισκέπτες του πάρκου είναι κυρίως αλλοδαπές μητέρες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, που συνηθίζουν να παίζουν τάβλι και πρέφα κοντά στο μοναδικό περίπτερο του πάρκου, και μερικοί από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
Μία μέρα πριν από την ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών για την ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως από την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά, η «Ε» έκανε τη δική της βόλτα στο Πεδίον του Αρεως.
Οι κάτοικοι μιλούν για ένα πάρκο εγκαταλειμμένο. Δέντρα και φυτά έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, τα σκουπίδια είναι παρατημένα παντού και οι υπάλληλοι των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που έχουν αναλάβει τη φύλαξη και τον καθαρισμό του πάρκου, άφαντοι...
Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος
Οι μικρές δάφνες που κατάφεραν να δενδροφυτεύσουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Πεδίον του Αρεως, βρίσκονται ακόμα στη θέση τους, μπροστά από την έξοδο οχημάτων των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου μέσα στο πάρκο.
Μετά από μία περίοδο αναταραχής, με τα ΜΑΤ να παρεμβαίνουν για να σταματήσει η Επιτροπή τη δενδροφύτευση, πλέον τα αυτοκίνητα ανεφοδιασμού δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον Πανελλήνιο, μέσα από το Πεδίον του Αρεως.
Σίγουρα, οι δάφνες είναι το μικρότερο από τα προβλήματα της επιτροπής, αναφορικά με τον αθλητικό σύλλογο. «Μιλάμε για 5,5 στρέμματα του πάρκου γεμάτα με αυθαίρετες κατασκευές. Ολοι το γνωρίζουν, αλλά τόσα χρόνια παραμένουν αμετακίνητες», υποστηρίζει η δικηγόρος Χριστίνα Πηγάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα.
Ο χώρος που παραχωρήθηκε στον Πανελλήνιο από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το 1988, έχει γίνει το επίκεντρο πολλών αντιδράσεων και διαμαρτυριών. Αιτία οι αυτοψίες που έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς η διεύθυνση Πολεοδομίας και έχει καταδείξει τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν στις διάφορες εγκαταστάσεις του αθλητικού συλλόγου.
Παρά τα έγγραφα και τα όσα έχει καταγγείλει η Επιτροπή Αγώνα για τις παράνομες επεμβάσεις, καμία κατεδάφιση δεν έχει γίνει. Αν και το Πεδίον του Αρεως ανήκει στη δικαιοδοσία της Υπερνομαρχίας, η ίδια δηλώνει αναρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ακόμα και ο Δήμος Αθηναίων έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα συνεργεία κατεδάφισης.

Θέατρο «Αλσος»
Σπασμένα τζάμια, ξηλωμένα κάγκελα, γκράφιτι σε κάθε λευκό σημείο των τοίχων. Στην οροφή τα καλλιγραφικά γράμματα θυμίζουν ότι αυτό το ερείπιο ήταν κάποτε το Θέατρο «Αλσος».
Το θέατρο του Οικονομίδη έκλεισε πριν από μερικά χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα αξιοποιήσιμο κτίριο στο κέντρο του Πεδίου του Αρεως. Κάποτε έσφυζε από ζωή, καθώς το κοινό συγκεντρωνόταν εκεί για να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις.
Σήμερα η εικόνα είναι θλιβερή. Ο αύλειος χώρος έχει γεμίσει από σίδερα, μπάζα και γυμνά καλώδια, ενώ το θέατρο έχει καταληφθεί από άστεγους και αδέσποτα σκυλιά, που περιφρουρούν σθεναρά τον χώρο τους.
Σύμφωνα με τη νομικό Χριστίνα Πηγάκη, οι δύο πρόσφατες προτάσεις που έχουν γίνει για την εκμετάλλευση του κτιρίου, ακόμα δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Από τη μια πλευρά ο Δήμος Αθηναίων έχει προτείνει να δοθεί ο χώρος για να κατασκευαστεί ένας παιδικός σταθμός, ενώ η Υπερνομαρχία θέλει να διαθέσει τον χώρο για εμπορικούς σκοπούς.

Ανάγκες του Πάρκου
Στην ιστοσελίδα της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιά, το Πεδίον του Αρεως περιγράφεται ως εξής: «Ενα ασφαλές και λειτουργικό Πάρκο μέσα από την περίφραξή του, την κατασκευή τριών νέων παιδικών χαρών, τον ηλεκτροφωτισμό του με παραδοσιακά φωτιστικά, τη συστηματοποίηση του καθαρισμού των χώρων και των αγαλμάτων, τη διαμόρφωση υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες».
Η περίφραξη υπάρχει και τα αγάλματα είναι πράγματι καθαρά, αλλά ο υπόλοιπος χώρος ασθενεί. Κατεστραμμένα παγκάκια και σκουπίδια πεταμένα παντού, πλαισιώνουν τα γέρικα δέντρα του πάρκου και τη «ζούγκλα» που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη φροντίδας.
Οσο για τις τρεις παιδικές χαρές, στις δύο τα παιδιά αναγκάζονται να παίζουν ανάμεσα σε αιχμηρά κλαδιά δέντρων, που κανείς δεν έχει μαζέψει. Στην τρίτη και κεντρικότερη του πάρκου, μονάχα τα δοκάρια έχουν παραμείνει όρθια, ενώ τα παγκάκια έχουν καταληφθεί από άστεγους. Τα περισσότερα φωτιστικά -παραδοσιακά και μη- έχουν καταστραφεί, νερό για τους περαστικούς δεν υπάρχει, παρά μόνο στο ένα και μοναδικό περίπτερο του πάρκου, τα περισσότερα φυτά στα παρτέρια έχουν ήδη μαραθεί.
«Green Park»
Τόπος εκκίνησης το εγκαταλειμμένο κτίριο της καφετέριας «Green Park», η οποία έκλεισε πριν από μερικές εβδομάδες. Αιτία για το λουκέτο ήταν τόσο η λήξη της μίσθωσης της καφετέριας, όσο και οι πολύχρονες προσπάθειες των κατοίκων, που αντιδρούσαν για τις αυθαίρετες κατασκευές του καταστήματος.
Οι καρέκλες και τα τραπεζάκια, που έφυγαν μαζί με την επιχείρηση, άφησαν πίσω αρκετά τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου, αποδεικνύοντας ότι μόνο πράσινος δεν διατηρήθηκε ο χώρος της καφετέριας, παρά τον τίτλο της, «Πράσινο Πάρκο».
Ομως, ο θόρυβος από τις εργασίες για να γκρεμιστούν όλες οι αυθαιρεσίες του καταστήματος, σε συνδυασμό με την κυκλοφοριακή κίνηση και τα κορναρίσματα που προκαλούν οι αφετηρίες του ΚΤΕΛ, δεν συντελούν σε μια «ήσυχη βόλτα» στο πάρκο.
Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, το ΚΤΕΛ Αττικής μεταφέρθηκε στην οδό Μαυρομματαίων από την πλατεία Αιγύπτου, ύστερα από παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί υπόγειο πάρκινγκ. Αυτή η προσωρινή μεταφορά φαίνεται πως νομιμοποιήθηκε καθώς τα έργα τελείωσαν, αλλά οι αφετηρίες παραμένουν ως έχουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/03/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ανάπλαση με υπογραφή για το Πεδίον του Αρεως

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Με δαπάνη εννέα εκατ. ευρώ και την υπογραφή ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, εκείνη του Αλέξανδρου Τομπάζη, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα, αναπλάθεται το Πεδίον του Αρεως, προκειμένου να δοθεί προς χρήση στους πολίτες σ’ ένα χρόνο. Χθες η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Ν. Μπέη παρουσίασε τον συνολικό σχεδιασμό του έργου (εκτός από την ειδική αρχιτεκτονική μελέτη, το έργο της ανάπλασης αποσκοπεί να χαρίσει στην Αττική έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου) εκθέτοντας λεπτομερώς τους σκοπέλους που έπρεπε να ξεπεραστούν «προκειμένου να εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής».

Η κ. Μπέη ερωτηθείσα για τα αυθαίρετα που βρίσκονται εντός των ορίων του άλσους «πέταξε το γάντι» στην πολεοδομία Αθηνών, λέγοντας ότι είναι υπόθεση δική της να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά έωλος και άνευ προγραμματισμού ο τρόπος με τον οποίο θα συντηρηθεί το ανακαινισμένο Αλσος. Η κ. Μπέη δήλωσε ότι τώρα άρχισαν οι συζητήσεις με τον Δήμο της Αθήνας προκειμένου να αναλάβει εκείνος το έργο της συντήρησης, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό κορβανά.

Οι παρεμβάσεις

Στόχος του νέου σχεδιασμού είναι η αύξηση του πρασίνου και η λειτουργικότητά του. Από τις παρεμβάσεις ξεχωρίζει η δημιουργία μινωικού λαβύρινθου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο βοτανικός κήπος, ο ροδώνας, με όλα τα είδη τριανταφυλλιάς, ο χώρος για skateboard και η υδάτινη διαδρομή. Θα φυτευτούν περίπου 94.000 φυτά και δένδρα, καθώς και 16.000 τ.μ. γκαζόν και 24.000 τ.μ. μεσογειακού γκαζόν (δεν είναι τόσο υδρόφιλο) θα αποκατασταθούν και θα ανασκευαστούν τα δύο θέατρα που βρίσκονται εντός των ορίων του πάρκου (θέατρο Αλίκη και θέατρο Αλσους). Θα αποκατασταθούν τα αγάλματα, θα επανασχεδιαστεί ο βασικός άξονας που διατρέχει το πάρκο, ενώ μεγάλες επεμβάσεις θα γίνουν και στον φωτισμό του χώρου. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τομπάζης, η ανάπλαση θα γίνει με υλικά που θα αλλάξουν το μικροκλίμα του πάρκου, ενώ το σύνολο σχεδόν του κήπου θα καλυφθεί από χώμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Πεδίον του Αρεως είναι ο μεγαλύτερος κήπος της Αθήνας με έκταση που φτάνει τα 230 στρέμματα. «Το πάρκο βρίσκεται σε χέρια ανθρώπων που ξέρουν να το φροντίσουν με αγάπη και μεράκι» είπε η πρώην υπερνομάρχης κ. Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε ότι και στη δική της θητεία το αντιμετώπισε ως κρίκο μιας αλυσίδας που μαζί με τους υπόλοιπους χώρους (Ελαιώνας, Γουδή, Ελληνικό) αποτελούν τους πνεύμονες τις Αττικής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/03/2008_261733

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Σχέδιο ανάπλασης με πράσινο και χώρους διασκέδασης

ΣΕ ΑΝΑΣΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ για την Αττική φιλοδοξεί να μετατρέψει το Πεδίον του Άρεως η Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς, που χθες ανακοίνωσε τα σχέδια ανάπλασης του χώρου.

«Σήμερα ανοίγουμε ένα παράθυρο για να μπει καθαρός αέρας στο σπίτι μας», τόνισε η υπερνομάρχης Ντίνα Μπέη, ενώ από την πλευρά της η πρώην υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως τα έργα στο Πεδίον του Άρεως αποτελούν την αρχή για τη διαφύλαξη και των υπόλοιπων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου, όπως το Ελληνικό ή το Γουδή.

Σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης του χώρου, προβλέπεται αύξηση των περιοχών πρασίνου μέσα στο πάρκο, καθώς και η δημιουργία βοτανικού κήπου σε σχήμα λαβυρίνθου, όπου θα φυτευτούν 35 είδη δέντρων, 40 είδη θάμνων και 130 είδη αγριολούλουδων.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ροδώνας- μία διαδρομή με τριανταφυλλιές- χώρος για σκέιτμπορντ, τρέξιμο και ποδήλατο, ενώ θα αναπλαστούν τόσο το πρώην υπαίθριο θέατρο «Αλίκη» όσο και το θέατρο «Άλσος». Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τον φωτισμό του πάρκου και για την περίφραξή του.

«Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, συμβαδίζουν με την ιστορία του πάρκου, ενώ δεν προβλέπεται να χτιστούν άλλα κτίρια ή να προστεθούν εμπορικές χρήσεις», υποστήριξε η κ. Μπέη.

TA NEA 5-3-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Ανάπλαση» με ... αυθαίρετα

«Αναρμόδια» για τις αυθαίρετες κατασκευές του «Πανελληνίου ΓΣ» στο Πεδίον του Αρεως, δήλωσε χτες η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά, Ντίνα Μπέη, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των παρεμβάσεων ανάπλασης του άλσους. Και όπως είναι προφανές, οι παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν, θεωρούν δεδομένα τα αυθαίρετα.

Στεκόμενη στο γράμμα του νόμου, η Ντ. Μπέη είπε ότι αρμόδια για την κατεδάφιση των κτιρίων είναι η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, αποποιούμενη τις ευθύνες της υπερνομαρχίας, ως θεσμικό όργανο που από τη μία έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης του άλσους και από την άλλη υποτίθεται ότι υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε τη διατυπωμένη θέση του δημάρχου Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη, ότι προτιμά «ένα αθλητικό σωματείο στο οποίο αθλούνται 15.000 παιδιά, ακόμα κι αν έχει καταπατήσει πέντε στρέμματα».

Εχει σημασία να τονίσουμε ότι για τις παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν χτες στη συνέντευξη Τύπου (Μινωικός Λαβύρινθος στο Βοτανικό Κήπο, Ροδώνας, χώρος σκέιτμπορντ κ.ά.) το διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο δεν είναι απολύτως ενημερωμένο. Προηγήθηκε προχτές μια σύντομη ενημέρωση του σώματος που δεν επέτρεψε στους συμβούλους να διαμορφώσουν άποψη για το σύνολο της μελέτης. Τα έργα γίνονται με τη μέθοδο μελέτη - κατασκευή, το κόστος του προϋπολογίζεται στα 9 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4449576&publDate=5/3/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παράδεισος στις μακέτες...

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με 94.000 νέες φυτεύσεις, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν ώς την άνοιξη του 2009, το Πεδίον του Αρεως θα είναι «ένα παράθυρο για να μπει καθαρός αέρας στο λεκανοπέδιο».

Το πρόγραμμα για το μεγαλύτερο πνεύμονα στην καρδιά της πρωτεύουσας περιλαμβάνει επίσης ένα βοτανικό κήπο με φυτά της Αττικής, σε σχήμα μινωικού λαβύρινθου, ροδώνα με όλα τα είδη τριανταφυλλιών και μια υδάτινη διαδρομή δίπλα σε πλατάνια, ενώ για τις νεότερες ηλικίες σχεδιάζεται γωνιά για σκέιτμπορντ και ποδηλατόδρομος. Συμβολική η παρέμβαση μπροστά από το άγαλμα της Αθηνάς, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία ελαιώνα.
Το κτήριο του Αλσους, γνωστό από τις παραστάσεις του Γ. Οικονομίδη, θα απαλλαγεί από τις νεότερες προσθήκες και το αρχικό κομμάτι, που θεωρείται λαμπρό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, θα διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις πολιτισμού και εκθέσεις. Αναδεικνύονται επίσης το αναψυκτήριο «Γαρδένια» και το περίπτερο.

Τα σχέδια για την ανάδειξη των 230 στρεμμάτων, στα οποία δεν περιλαμβάνονται ο Πανελλήνιος και οι εγκαταστάσεις της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, παρουσίασαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρώην και η σημερινή υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ. «Είναι φιλί ζωής για την πρωτεύουσα», είπε η Φώφη Γεννηματά, που αναφέρθηκε στις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες ώς την ολοκλήρωση των μελετών και την έναρξη των έργων που τοποθετούνται σε ένα δεκαήμερο. Τόνισε ότι με το κονδύλι των 1,2 εκατ. ευρώ που είχε διατεθεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ διαμορφώθηκαν οι τρεις παιδικές χαρές και έγιναν τα πρώτα έργα συντήρησης, κυρίως των αγαλμάτων.
Η Ντίνα Μπέη υποσχέθηκε ότι η υπερνομαρχία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων σε συνεργασία με τους 66 δήμους που ανήκουν στην αρμοδιότητά της. Από τις ερωτήσεις φάνηκε ότι είναι ακόμη ανοικτό το θέμα της φύλαξης και συντήρησης, τομείς για τους οποίους γίνονται ήδη συζητήσεις με την περιφέρεια και το Δήμο Αθηναίων, ενώ έχει ζητηθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Οπως τόνισε, θα αξιοποιηθούν και εθελοντές. Οσο για τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, διαβεβαίωσε ότι στοχεύουν στην αύξηση του πράσινου, θα γίνουν με σεβασμό στο ύφος και την ιστορία του τόπου, με διάλογο με τους κατοίκους και χωρίς εκχώρηση της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν η παρουσίαση της μελέτης από τον Αλέξανδρο Τομπάζη, εκπρόσωπο της πολυμελούς ομάδας που επιλέχθηκε έπειτα από αξιολόγηση. Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας έδωσε έμφαση στην οικολογική διάσταση των παρεμβάσεων, με ειδικές αναφορές στα υλικά και το φωτισμό τα οποία επιλέχθηκαν με βάση την ενεργειακή συμπεριφορά τους. Ξεκίνησε την παρουσίαση με την εικόνα μιας χελώνας-υπηκόου του πάρκου και πρόσθεσε ότι συμβολίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει για το Αλσος, διαβεβαιώνοντας ότι, όπως συνέβη και με το μύθο με το λαγό, στο τέλος η προσπάθεια θα ευδοκιμήσει.
Το πρόγραμμα προβλέπει τη διατήρηση του περιμετρικού δακτυλίου, αλλά ως αντιστάθμισμα στις σκληρές επιφάνειες περιλαμβάνει ένα δίκτυο μονοπατιών με «πατημένο» χώμα. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την κομποστοποίηση υλικών από τα κλαδέματα που θα εξασφαλίσουν οικολογικό λίπασμα για τις φυτεύσεις. Εμφαση δίνεται στο υδάτινο στοιχείο, που επιδρά θετικά στη διαμόρφωση του μικροκλίματος. Εκτός από την υδάτινη διαδρομή, θα υπάρχουν πίδακες. Τα υπολείμματα του θεάτρου «Αλίκη» θα απομακρυνθούν και στο χώρο θα διαμορφωθεί μια ξύλινη εξέδρα που θα υποδέχεται χάπενινγκ. «Δεν θα προστεθεί ούτε ένα τετραγωνικό μπετόν. Το πράσινο θα είναι το άλφα και το ωμέγα», υπογράμμισε και ευχήθηκε στο μέλλον να συμπληρωθούν οι παρεμβάσεις με κατάλληλα γλυπτά που θα συνδυαστούν με τα αγάλματα.
Την πράσινη «ταυτότητα» του Αλσους περιέγραψε ο Α. Μπαρμπούτσης, που έχει κάνει τη φυτοτεχνική μελέτη. Σήμερα υπάρχουν 4.388 δένδρα και πάνω από 11.000 θάμνοι. Οι νέες φυτεύσεις θα φτάσουν τις 94.000 και περιλαμβάνουν 1.178 δένδρα, 17.000 θάμνους κυρίως με είδη που επιβραδύνουν τη φωτιά, καθώς και πάνω από 50.000 ανθόφυτα. Για την άρδευση του πάρκου θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες γεωτρήσεις, ενώ επιλέχθηκαν φυτά εδάφους που δίνουν την αίσθηση του γκαζόν αλλά δεν έχουν τόσες ανάγκες σε νερό. Σε όλες τις φυτεύσεις θα χρησιμοποιηθούν είδη της χλωρίδας της Αττικής, όπου φύονται 35 είδη δένδρων, 40 είδη θάμνων και 130 αγριολούλουδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Deja vu

Της Άννας Δαμιανίδη

Ξανά παρουσιάστηκε ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως σε μακέτες. Αυτή τη φορά τις υπογράφει ο Αλέξανδρος Τομπάζης, αρχιτέκτονας αναγνωρισμένος· έχει φτιάξει κτίρια βιοκλιματικά, κι όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ίσως δεν γνωρίζει ότι ανέλαβε την τρίτη ή την τέταρτη πρόταση που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια. Εμείς πάλι, σαν γείτονες, έχουμε μια εμμονή, τις παρακολουθούμε όλες. Όλη την εξέλιξη, όλη την ιστορία, όλα τα στάδια.

Την εποχή που δούλευαν τα θέατρα και τα σιντριβάνια, την εποχή που ξεράθηκαν τα γρασίδια, την εποχή που έδιωξαν τις πάπιες από τη λιμνούλα, την εποχή που έδιωξαν και την ίδια τη λιμνούλα. Την εποχή της μεγάλης παιδικής χαράς, την εποχή της φθοράς της, την εποχή που φύτευαν τα παρτέρια, την εποχή που φύτευαν τα περίπτερα του παζαριού, την εποχή που πάρκαραν τα αυτοκίνητα, την εποχή που πάρκαραν τα σκουπίδια.

Και τέλος την εποχή με τις μακέτες. Όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι και κάπως συμμαζεύτηκε η κατάσταση, αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δηλαδή, όχι πια μεγάλη παιδική χαρά και φύλακες, και γυναίκες να προσέχουν ποιος μπαίνει, και λουλούδια κάθε άνοιξη.

Μικρές παιδικές χαρές, χαλίκι κάτω, δεν πειράζει, παιδιά μεταναστών πηγαίνουν, ας σκληραγωγούνται, και σεκιούριτι. Και φυσικά όχι τουαλέτες στα τρία παλιά μικρά κτίρια, χρειάζονται προσωπικό με βάρδια, μόνο χημικές. Κι ό,τι δέντρο πεθάνει, ό,τι ξεραθεί πάει καλιά του, αλλά ας αφήσουμε τους ανθρώπους να ονειρεύονται: Ας εμφανίζουμε κάθε τόσο ωραίες μακέτες. Τις οποίες παρουσιάζει η Φώφη Γεννηματά, πρέπει να τους έχει αδυναμία. Προτάσεις εξαίσιες, μόνο χρηματοδότηση δεν έχουν βρει, και ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση, ε, δεν πειράζει. Αφού σημασία έχει να ονειρευόμαστε, μην ξεχνάτε παρακαλώ τις ακριβές τουαλέτες στη μακέτα, τσάμπα είναι.

TA NEA 6-3-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ

«Θα διορθώσουμε τα αδιόρθωτα»

«Το καινούργιο μέσα στο παλιό» είναι το στίγμα των αλλαγών που σχεδίασε ο Αλέξανδρος Τομπάζης για τη «μεταμόρφωση» του Πεδίου του Άρεως

Της Παρασκευής Κατημερτζή

 

Ήπιες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις, σεβασμό του παλιού, δροσιά, καθαρότερο αέρα και πολύ πράσινο, ροδώνες και ελαιώνες στο κέντρο της Αθήνας υπόσχεται να φέρει η ανάπλαση του πάρκου 230 στρεμμάτων στο Πεδίον του Άρεως, που αρχίζει σε δέκα ημέρες με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ και σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.

«Οι αλλαγές συνοψίζονται σε λίγες λέξεις: το καινούργιο μέσα στο παλιό», λέει ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, που βρέθηκε επικεφαλής μιας πολυπρόσωπης ομάδας μελετητών οι οποίοι ανέλαβαν να αποκαταστήσουν το Πεδίον του Άρεως στην πρώτη μορφή του και να το κάνουν μια ανάσα ζωής στο ταλαιπωρημένο κέντρο της Αθήνας.

 

Δουλέψατε πάνω σε κάποια ιδέα;

Υπήρχε εξ αρχής μια προμελέτη των υπηρεσιών της Υπερνομαρχίας- στην οποία ανήκει ο χώρος-

 

«Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το ύφος και το πνεύμα του παλιού πάρκου, να αυξήσουμε το πράσινο, να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα», λέει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης

με τις χαράξεις, τους δρόμους, τους πεζόδρομους και δουλέψαμε με αυτήν ως βάση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις επεμβάσεις;

Ήπιες, με σεβασμό στον χαρακτήρα του πάρκου και έμφαση στο πράσινο. Όλες μαζί οι επεμβάσεις θα είναι σημαντικές, σαν να βλέπετε έναν ξαναβιωμένο χώρο. Στην ανάπλαση του πάρκου του Πεδίου του Άρεως προσπαθήσαμε μέσα στο παλιό περιβάλλον να βάλουμε το καινούργιο χωρίς να το παραβιάσουμε, μέσα από μια ουσιαστική και αληθινή αναβάθμιση.

 

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επεμβάσεις;

Δεν γκρεμίζουμε τίποτα. Απλώς ξαναφτιάχνουμε τον χώρο και βάζουμε πολύ πράσινο. Δημιουργείται ένας πεζόδρομος από πατημένο χώμα και μονοπάτια για τους πεζούς, αφαιρείται η άσφαλτος- η οποία γενικά δεν έχει θέση σ΄ ένα πάρκο, διότι είναι μαύρη, ανεβάζει τη θερμοκρασία-, φροντίζουμε να μην υπάρχει φωτορρύπανση, δηλαδή φώτα που φωτίζουν τον ουρανό και το φως τους χάνεται και θερμαίνει την ατμόσφαιρα.

Τα φώτα φωτίζουν κατευθείαν στη γη και φροντίζουμε να είναι όσο πιο ανθεκτικά γίνεται. Με την εκτεταμένη φύτευση, την εγκατάσταση εξατμιστήρων, τον ψεκασμό, κάποια σιντριβάνια και ένα τεχνητό ρυάκι που θα έχει κι έναν μικρό καταρράκτη λίγο πίσω από το άγαλμα της Αθηνάς της Βαρβακείου, θα δίδεται στους επισκέπτες περισσότερη δροσιά.

 

Υπάρχουν καινούργια στοιχεία;

Μια καινούργια είσοδος. Ανοίγουμε μια πολύ πιο σωστή καινούργια είσοδο προς την Πλατεία

Δεν θα εφαρμοσθεί ούτε αυτήν τη φορά ο νόμος ότι το 1% της δαπάνης ενός δημοσίου έργου διατίθεται για την τοποθέτηση έργων τέχνης

Πρωτομαγιάς για την επικοινωνία του πάρκου με την πλατεία.

 

Τι προβλέπετε για την περίφραξη;

Περίφραξη υπάρχει στα σημεία όπου λείπει ή θα πρέπει να διορθωθεί. Σκεπτόμαστε δύο λύσεις: σίδηρο κορτό- που σκουριάζει και αποκτά ένα σκούρο ζεστό χρώμα- ή κάγκελα βαμμένα.

 

Από πλευράς έργων τέχνης;

Θα συντηρηθούν τα παλιά αγάλματα- οι προτομές των ηρώων κ.ά., - και επειδή δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για νέα έργα, θα τοποθετηθούν κοντά στις εισόδους κάποιες επίπεδες μεταλλικές κατασκευές.

Δηλαδή, δεν θα εφαρμοσθεί ούτε αυτήν τη φορά ο νόμος ότι το 1% της δαπάνης ενός δημοσίου έργου διατίθεται για την τοποθέτηση έργων τέχνης;

Όταν θα εφαρμοσθεί, το προσυπογράφω. TA NEA 6-3-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

From: reinamnimon@yahoo.com
Date: Thu, 3 Apr 2008
Subject: pedio areos

Simera to mesimeri, diasxizontas to pedio tou areos, diapistosa oti ekei pou einai h megali
strogili plateia me to periptero kai tous papoudes, exoun perasei sirmatoplegma apo akri se
akri wste na mi mporeis na peraseis pros ta kato dil. pros mauropmataion/patisiwn. To idio
kai sto monopati pros aleksandras. Wstoso de fainotan na ginontai kapoies ergasies. Rotisa
papoudes alla mou apantisan asinartisies. Mporoume na mathoume ti erga ginontai?

 

Επιστροφή στην αρχή

 

                                                Π Ε Δ Ι Ο            Α Ρ Ε Ω Σ

            ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ           ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Το Πεδίον του Άρεως δεν είναι ιδιωτικός χώρος. Ανήκει στον φορολογούμενο Ελληνικό Λαό όπου εκπρόσωπος του είναι η Υπερνομαρχία Αθηνών.  Κατόπιν τούτου, ως ένας κατεξοχήν δημόσιος χώρος σε διαρκή λειτουργία δεν εννοείται να περιφράσσεται κατά το δοκούν  περιορίζοντας την χρήση του από τους πολίτες, την απαιτούμενη πρόσβαση και διέλευση των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και των οργάνων ασφαλείας, το οπτικό πεδίο των πεζών (περίφραξη με λινάτσα και συρματόπλεγμα) την φυσική τους ανάγκη ( πλαστικές τουαλέτες W.C ερμητικά κλειστές) καθώς και τη διάθεση  πόσιμου νερού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μόνιμων θαμώνων, στο πρώην θέατρο Αλίκη κατά την διάρκεια των καθαιρέσεων, από λάθος του χειριστή της μπουλντόζας κατέρρευσε ένα υγιές δένδρο ύψους περίπου 20 μ., ( σύμφωνα και με διασταυρωμένες πληροφορίες τα δένδρα είναι πολύ περισσότερα ), ο οποίος στη συνέχεια προσπαθώντας να καλύψει το λάθος του έσκαψε και τεμάχισε τον κορμό με τη ρίζα και ενταφίασε όλα τα υπολείμματα μέσα στα μπάζα. 

Τέτοιες πρακτικές σε μια χώρα ημικαραφλή μας δυσαρεστούν, συνεπώς απαιτείται η καθημερινή επιστασία των εργασιών προς αποφυγήν παρόμοιων καταστρεπτικών λαθών, καθώς επίσης και η λεπτομερής καταγραφή και αποτύπωση των υπαρχόντων δένδρων του πάρκου ώστε, να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των νέων που πρόκειται να προστεθούν.

Ο εκάστοτε εργολήπτης δεν εννοείται να καταλαμβάνει όλη την έκταση του χώρου για να εκτελέσει τα έργα του. Το συγκεκριμένο πολύπλοκο έργο δεν είναι οδοποιία ή πεζοδρόμηση όπου εκτελούμε κάποια έργα τη χρονική στιγμή και τα ολοκληρώνουμε πολύ αργότερα. 

Ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει εξ ολοκλήρου περιφράξει όλη την έκταση εν μέσω Ανοίξεως, λίγο πριν το Πάσχα και με την προοπτική το πάρκο να παραμείνει σε αχρηστία τους αναγκαίους για την χρήση του εαρινούς μήνες και πιθανών εσαεί.

Είναι γνωστό και απαιτητό τα δημόσια έργα να εκτελούνται σε διαδοχικές φάσεις, ούτως ώστε ο εργολάβος κατασκευαστής αφού ολοκληρώσει κάποιο αρχικό στάδιο κατόπιν να το αποδίδει στην υπηρεσία ανάθεσης (παραλαβή σταδίου).  Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρεί στις επόμενες προγραμματισμένες φάσεις του έργου, μια  πρακτική που έχει αναμφισβήτητα τα οφέλη της καθώς λειτουργεί προς όφελος του πολίτη δικαιούχου και χρήστη. Εκτός τούτου αυτό βοηθά και στον καλύτερο έλεγχο της κατασκευής, δεδομένου ότι η τμηματική υλοποίηση του έργου παρακολουθείται ευκολότερα και από τους πολίτες και έτσι σε ενδεχόμενο ατύχημα εντός του δημόσιου δενδροφυτευμένου και μνημειακού αυτού πάρκου, ο εργολάβος να μην δύναται να δηλώσει ότι δεν ευθύνεται για κάποια καταστροφή κατά την εκτέλεση του έργου.

Μία σύντομη αναφορά στο παρελθόν, βασισμένη σε μαρτυρίες των καθημερινών χρηστών του πάρκου, θα μας φρεσκάρει την μνήμη και θα καταδείξει το τρόπο με τον οποίο κατασπαταλήθηκαν τα χρήματα του ελληνικού κράτους και κατ’ επέκταση του Έλληνα φορολογούμενου. 

Σε παλαιότερες καλύτερες εποχές το πάρκο μας είχε 20 υπαλλήλους που αργότερα περιορίστηκαν στους 5 (στοιχεία Δ/ντή Πεδίου Άρεως).  Οι αρμόδιοι  πριν από την κα Γεννηματά και την περίοδο πριν το πέρας της Ολυμπιάδας του 2004, δεν έδιναν χρήματα για σπόρους προκειμένου να λειτουργήσει το φυτώριο, μολονότι ήταν γνωστό στους θαμώνες ότι προέκυπταν έσοδα από το  επεκτατικό Green Park καθώς και από τα  δυο κεντρικά εν λειτουργία περίπτερα.

Επίσης κατά την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας έχω την εντύπωση ότι μετά την περαίωση του έργου η πλατεία βρέθηκε σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν αρχικά.

Στην ανάπλαση της πλατείας Βικτωρίας, μιας  άλλης κεντρικής πλατείας όπου λειτουργεί και ο σταθμός του Μετρό οπου σήμερα διαστρώνουν την πραγματια τους οι διάφοροι πακιστανοί και φιλικά προσκείμενοι στη χώρα μας, αφαιρέθηκαν από τα εκτελούμενα έργα το πράσινο, το σιντριβάνι, η παιδική χαρά και οι βρύσες.

Έχουμε πλέον κακή πείρα από τις ελληνικές αστικές αναπλάσεις. Για αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη τα έργα ανάπλασης στο Πεδίον του Άρεως  να γίνουν με μια τέτοια οργάνωση κατά στάδια και φάσεις, ώστε και να μην θίγεται το κοινό συμφέρον της καθημερινής αναψυχής των επισκεπτών και περιοίκων, αλλά και να μπορεί να γίνεται έλεγχος για την καθημερινή πορεία των έργων και την δραστηριότητα του εργολάβου.  

 

Σύντομες παρατηρήσεις σχετικά με την υπάρχουσα μελέτη.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη μελέτη θεωρούμε  ότι οι αρχιτεκτονικές και δομικές επεμβάσεις υλικών δεν αλλοιώνουν τη μορφολογία του πάρκου.

·        Μαζικές δραστηριότητες ποδηλατικές και μπάλα για τα παιδιά και τους μεγάλους λόγω ελλείψεως χώρου και διάστρωσης χλοοτάπητα   πρόκειται να περιοριστούν κάπως.

·        Εφόσον μεγάλο μέρος της ασφαλτοστρωμένης επιφάνειας του πάρκου αντικατασταθεί επιτυχώς με χλοοτάπητα και βλάστηση τούτο θα μειώσει αποτελεσματικά την ακτινοβολία εδάφους   albedo. “

·        Η διάστρωση στους διαδρόμους πρόσβασης μεταξύ Ροδόνα και εκκλησίας Ταξιαρχών με « σκληρές επιφάνειες » και « επιμελημένο χώμα » όπως αναφέρεται στο υπόμνημα των σχεδίων δεν παρεμποδίζει ενδεχόμενη μελλοντική διέλευση των αυτοκινήτων.

·        Στη θέση Πλατάνια είχαν χαθεί λόγω έλλειψης συντήρησης και εγκατάλειψης στο παρελθόν σημαντικός αριθμός δένδρων.

              Στη πρόταση διαμόρφωσης του συγκεκριμένου χώρου με   ¨υδάτινη διαδρομή¨ στοιχείο προς ανεπάρκεια  στο μέλλον, δεν θα υπάρχει ικανοποιητικός χώρος για φύτευση και  πύκνωση νέων  δένδρων. 

·        Μεταξύ του περιφερειακού δρόμου της εισόδου από το άγαλμα της ¨Αθηνάς¨ και πλησίον της εισόδου για την ράμπα της υπόγειας διάβασης της Λεωφ. Αλεξάνδρας και περίφραξης του Π. Άρεως, υπάρχει μονοπάτι  αδιέξοδος δρόμος μέσα από μια  δενδροφυτευμένη   περιοχή έως το ύψος του προς διαμόρφωση Βοτανικού κήπου (αριστερά της εισόδου Μπούσγου)  σε αυτά τα σημεία είναι απαραίτητο να αυξηθεί η πύκνωση των  δένδρων.

                  Για το χώρο στο υπάρχον φυτώριο δεν γίνεται μνεία.

            Ο νέος χώρος διαμόρφωσης “Skateboard” όπως αναφέρεται, σε γειτνίαση με το χώρο του αγάλματος της Αθηνάς, καταλαμβάνει έκταση όπου η μελλοντική δενδροφύτευση και πύκνωση είναι αδύνατη.

·        Στο υπόμνημα του πίνακα ¨Υπαίθριοι χώροι  - περιοχές πρασίνου της Φυτοτεχνικής Μελέτης θα πρέπει να εφαρμοστεί ¨ενιαίος βαθμός επέμβασης και συντήρησης¨ για το σύνολο του πάρκου.

·        Οι επισκέπτες, θαμώνες και αθλητές δρομείς του πάρκου έχουν πικρή εμπειρία από τις « ποιοτικές » διαστρώσεις με λιθόστρωτο στο κεντρικό άξονα πίσω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου.

·        Η φυτοτεχνική Μελέτη εξαιρετικής προσπάθειας είναι ασαφής. Σε υπάρχων υπόμνημα σχεδίων της μελέτης δεν αναφέρεται το σύνολο των καταγεγραμμένων υπαρχόντων δένδρων με πράσινα φυλλώματα  ανά νησίδα πρασίνου και στο σύνολο του πάρκου ούτως ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης πόσα άλλα μελλοντικά θα προστεθούν. 

·        Σχετικά με τις επεκτατικές βλέψεις στο Green Park και προκλητικά εμφανιζόμενες καταπατήσεις στα σχέδια της νεοδιαμορφομένης μελέτης τι μέλλει γενέσθαι; και άραγε η έκταση θα επανέλθει στην πρότερα κατάσταση ώστε να αποδοθεί στο πάρκο;  Αναμφίβολα το αυτό ισχύει και για τα περίπου 5 στρέμματα του Π.Γ.Σ.

Οι κάτοικοι θαμώνες και αυτοί που αγαπούν το πάρκο ουδέποτε θα πρέπει να θαμπώνονται από τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα των εργοληπτικών και μελετητικών γραφείων.  Διερωτώμεθα για τα συγκεκριμένα αν πραγματοποιήθηκε ο προβλεπόμενος διαγωνισμός ανάθεσης και εάν δημοσιεύθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στο ΦΕΚ.

Σημαντική επιτυχία και ανάδειξη για το οπισθοδρομικά κάπως καθυστερημένο κέντρο Αθήνας της πρόκειται να είναι η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Μελέτης.

Και όπως ο αείμνηστος μεγάλος Αμερικανός Αρχιτέκτων Frank Lloyd Wright αναφέρει στα συγγράμματα του ότι η…………………………………………………. ¨η Αλήθεια είναι Θεία Δύναμης¨….. σύντομα και εμείς θα επανέλθουμε. 

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ. Μηχ. 

Μέλος Επιτροπής κατοίκων για την προστασία του Πεδίου Άρεως

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΕΛΜΑΤΩΣΗ   ΣΤΟ  ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ

Στη χώρα με το πιστοποιημένο χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο υπενθυμίζουμε ότι το κεντρικότατο πάρκο της Αθήνας δεν είναι ιδιωτικός χώρος.

Μαζί με όλες τις άλλες περιοχές κοινωνικής αντίστασης των Ελεύθερων χώρων της Αττικής το πάρκο μας ανήκει στον φορολογούμενο Ελληνικό Λαό, όπου εκπρόσωπος του είναι η Υπερνομαρχία Αθηνών.

Ο διαχρονικά καταπονημένος αυτός χώρος σήμερα τυγχάνει να είναι μια συνωστισμένη έκταση σε καθημερινή λειτουργία περιφραγμένη και απομονωμένη  από τον εργολάβο κατά τα 2/3 και με ένα οπτικό πεδίο κατά πολύ περιορισμένο  ( εμφανής περίφραξη με κοτετσόσυρμα και με επικάλυψη ακριβή πράσινη λινάτσα σε σημεία που δεν εκτελούνται επικεντρωμένες εργασίες ).

Πολλαπλές είναι οι μαρτυρίες μονίμων θαμώνων όπου κατά την διάρκεια των καθαιρέσεων από λάθη του χειριστού των σκαπτικών μηχανημάτων κατέρρευσαν υγιή δένδρα ( πρώην θέατρο Αλίκη ).

Στις 5-12-2008 και από ώρα 14.00 έως και 20.00 επισημάνθηκε μεγάλη διαρροή νερού που κατηφόριζε από κεντρικότατο σημείο του πάρκου έως τις παρυφές της πλατείας Αιγύπτου και που πιστοποιήθηκε και από το εγκαίρως εμφανιζόμενο συνεργείο του ΣΚΑΙ καθώς και από τους θαμώνες λόγω ανεξέλεγκτων εργασιών των σκαπτικών μηχανημάτων της εργολήπτριας εταιρείας.

Συνήθως η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η διοίκηση των έργων ανήκει στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία του φορέα κατασκευής που έχει και την ευθύνη,

( Διευθύνουσα υπηρεσία ή την Επιβλέπουσα υπηρεσία ) η οποία λογικά ενεργεί ότι απαιτείται για την καλή και έγκαιρη εκτέλεση των έργων τον έλεγχο της ποιότητας των υλικών καθώς και των χαρακτηρισμό των εδαφών και φυσικά ορίζει τους τεχνικούς υπαλλήλους που θα ασχοληθούν ειδικότερα  με την επίβλεψη.

Αλήθεια γιατί άραγε τα έργα εντελώς αναπάντεχα,  μας πάγωσαν στο πάρκο ;;;

Εν μέσω θέρους ατυχώς εμείς οι ψηφοφόροι αυτής της έμμεσης Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού υποδεχόμαστε την ατμάμαξα του καύσωνα με το νέο «Τοίχος του Αίσχους» φτιαγμένο από λινάτσα και κοτετσόσιρμα.     Άραγε το αξίζουμε ;;;

Αλήθεια αυτοί οι λιγοστοί «βαλκάνιοι»  εργάτες που πήγαν και γιατί σταμάτησαν τις εργασίες τους οι οποίες είχαν αρχίσει πριν το Πάσχα του 2008 και οπωσδήποτε για ένα γεγονός που δυνατόν να είχε προβλεφθεί;; Αλήθεια τι προέκυψε και έφυγαν;;

Υπάρχουν διάχυτες  υπόνοιες και πληροφορίες ότι τα έργα σταμάτησαν διότι υπεβλήθησαν ενστάσεις από Δικηγόρο σχετικά με το νομικό καθεστώς του προτεινόμενου προς κατασκευή «Skateboard»  και θεάτρου Αλίκη.

Εάν αυτό αληθεύει ερωτώ κατά πόσο ακόμη θα ταλαιπωρείται ο επισκέπτης του πάρκου και οι περίοικοι από το δαιδαλώδες αλαλούμ που έχει προκύψει  λόγω του αποκλεισμού με λινάτσες και συρματοπλέγματα της σκαμμένης έκτασης στους εσωτερικούς δρόμους και πλατείες.

Αναμένομε την συνέχεια επί της οθόνης και ευελπιστούμε οι συναρμόδιες υπηρεσίες σύντομα να καταφέρουν να ........ξεμπλέξουν τα γρανάζια τους. 

Πολύκαρπος Μαρκαράς Αρχ.Μηχ

Μέλος Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου Αρεως.

polmarkaras@hotmail.com , pmarkaras@yahoo.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΕΛΜΑΤΩΣΗ   ΣΤΟ  ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ

Ανταπάντηση του κου Μαρκαρά Πολυκάρπου Αρχιτέκτονα Μηχανικού στην απάντηση της Υπερνομάρχου Αθηνών και Πειραιώς κας X.Μπέη ( ΤΕΕ 2491 9/6/08 )

Επειδή συντασσόμαστε πλήρως με την κα Μπέη σύμφωνα και με τις παρελθούσες συναντήσεις μας για την Αναγέννηση του Πεδίου Άρεως, διευκρινίζουμε τα εξής.

Απαιτούμε να δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός της ανάθεσης μελέτης και εργοληπτικής σύμβασης για το πάρκο.

Επειδή η κα Υπερνομάρχης έχει άγνοια προφανώς καθότι δεν είναι τακτικός θαμώνας του πάρκου ( ενώ εμείς είμαστε), την ενημερώνουμε ότι έχει υποβληθεί πρωτόκολλο μήνυσης κατά της εργολήπτριας εταιρείας ( 2 – 06 – 08 ) για παράνομη υλοτόμηση ( επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο και φωτογραφικό υλικό ).

Όλα τα ως άνω διαψεύδουν την δήλωση της κας Υπερνομάρχου ότι ........«κανένα δένδρο  δεν κόπηκε ποτέ». 

Σύμφωνα με την δήλωση της κας Υπερνομάρχου ότι..... «συντηρούμε την υπάρχουσα βλάστηση», θέλουμε να δηλώσουμε ότι καμία συντήρηση δεν πραγματοποιήθηκε στη παρούσα φάση για τους εξής κάτωθι λόγους.  

α) Πως συντηρούνται αφού δεν υπάρχει ούτε ένας κηπουρός ή κάποιο άτομο;;  

β) Πως συντηρούνται αφού ο  Αρμόδιος για τα Δάση υποβάλλει μηνύσεις;;

 

Επιστροφή στην αρχή

 

sas enimerwnw oti sto sxedio anaplasis tou p arews den exei katargithei i paranomi

exsodos toy PANELLINIOY pros to p. arews.

PREPEI N ADISTATHOUME KAI NA DIAMARTYRITHOUME PROS TIN NOMARXIA.

(ελήφθη από agi2002d@hotmail.com, 30-6-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  ΤΩΝ  ΕΝ  ΕΛΕΩ  ΘΑΜΩΝΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ  ΠΕΔΙΟΥ  ΆΡΕΩΣ

Οι υπογράφοντες μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Άρεως, θαμώνες του πάρκου και εκπροσωπώντας πολυάριθμους άλλους περιοίκους και φίλους μας  θέλουμε να  δηλώσουμε τα κάτωθι.

Σύμφωνα  με το ΦΕΚ 303/24/12/2003 δεν είναι επιθυμητή από εμάς η εγκατάσταση νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων ξένων προς την λειτουργία και την γαλήνια ατμόσφαιρα του πάρκου, καθώς επίσης και η εγκατάλειψη,  αφαίρεση δένδρων και βλάστησης προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπών.

Σήμερα οι αεροφωτογραφίες που διαθέτουμε  ΓΥΣ – ΥΠΕΧΩΔΕ, ετών 1979 – 1981 – 2002 – 2005 – 2007 ( αεροφωτογραφία Google Earth ),  αποδεικνύουν εμπράκτως την ευρύτερη διαχρονική καταπάτηση δασικών νησίδων και σε συγκεκριμένα επίμαχα σημεία, σύμφωνα με το σχέδιο «Πρόταση» «Χρήσεις Γης» της υπόψιν Αρχιτεκτονικής Μελέτης του  κ.Τομπάζη.( Φωτογραφικό υλικό αρχείου Επιτροπής ).

( ΦΕΚ 289.Α ).παρ.1.Αρθρο 11.Ν.998/28/29.12.1979.

Πέριξ της περιοχής του αναψυκτηρίου  Green Park καταπατημένη έκταση από τον πρώην ενοικιαστή, εκτιμώμενης επιφάνειας ενός στρέμματος και μέχρι σήμερα επίσημα μη αποδοθείσα στο Π. Άρεως.

Ενίσχυση της βλάστησης των «γκρίζων ζωνών», όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο πρότασης «Χρήσεων Γης» της Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

α ) Πέριξ της ζώνης του οικοδομήματος του πρώην θεάτρου    Οικονομίδη.

β ) Της πευκόφυτου έκτασης μεταξύ του Ναού του Αγ.Χαραλάμπους   και της Μεγ. παιδικής χαράς.

Στη δασική νησίδα της περιοχής « Θέση Πλατάνια» σύμφωνα με την υπάρχουσα  Μελέτη, πρόκειται να κατασκευαστεί εγκιβωτισμένο σε όλο το μήκος της έκτασης, υδάτινο κανάλι από σκυρόδεμα.

Στο τυφλό αρχικά δασικό αδιέξοδο πέρασμα πλησίον της περίφραξης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παράλληλα στον εσωτερικό περιφερειακό δακτύλιο και που καταλήγει στον αποτυπωμένο στη μελέτη Βοτανικό κήπο.

          ( ΦΕΚ 289 Α ).παρ.1.Αρθρο 15.Ν.998/28/29.12.1979.

          ( ΦΕΚ 289 Α ).παρ.1.Αρθρο 48.Ν.998/28/29.12.1979.

Στη δασική έκταση που αφορά τη χωροθέτηση της προτεινόμενης  «θορυβώδους» δραστηριότητας του «Skateboard», εκτιμώμενης  σύμφωνα με την προταθείσα μελέτη επιφάνειας 500 τετρ. Μέτρων σκυροδετημένης  υπόβασης,  όπου στο παρελθόν υπήρχε χώρος πυκνής βλάστησης και ήταν χώρος εναπόθεσης κλάδων από τους μόνιμους αρμόδιους κηπουρούς του πάρκου.

Επειδή κατ΄ άρθρον του Συντάγματος η ανάπτυξης και προαγωγή του Αθλητισμού, αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Αλλά προστασία του Αθλητισμού νοείται υπάρχουσα ουχί επί ζημία άλλων προστατευομένων ωσαύτως υπό του Συντάγματος αγαθών, στην προκειμένη περίπτωση αφαίρεση δασικής βλάστησης.

Ο εναπομείναν συγκεκριμένος χώρος πρασίνου δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με περισσότερες αθλητικές και παρεμφερείς δραστηριότητες υπάρχοντος του ΠΓΣ ο οποίος ούτως ή άλλως καλύπτει πολλαπλές αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.

( ΦΕΚ 289 Α ).παρ.3.Αρθρο 45.Ν.998.28/29.12.1979.

Στο χώρο του πρώην θεάτρου Κατράκη – Αλίκη όπου στο παρελθόν ήταν  δασική έκταση. ( ΦΕΚ 289 Α ).παρ.1.Αρθρο 15.Ν.998.28/29.12.1979.

Επί παλαιότερων «κυβερνητικών πολιτικών»,  πλησίον του μοναδικού σήμερα εν λειτουργία κεντρικού περιπτέρου, δασική έκταση 50 τετραγωνικών μέτρων, αυθαιρέτως  μετατράπηκε σε υπαίθριο «Ναό» με αρχιτεκτονική πύλη και προφανώς ουχί γλυπτό, αδιευκρίνιστου σκοπού και λειτουργίας με βάση πλάκας εδάφους πάχους 0.15 μ από σκυρόδεμα και ελλειπτικά περιμετρικό  ανάπτυγμα από  κολωνοσίδερα  μετά υπερκείμενου προβολέα τριπλού φωτισμού πολλαπλών κατευθύνσεων..

Την τακτική παραχώρηση και συνεπώς καταπάτηση λόγω ανοχής εκτάσεων του πάρκου και περιβόλων των Ιερών Ναών Αγ.Χαραλάμπους και Ταξιαρχών, ως θέσεων στάθμευσης των τροχοφόρων των πιστών, και πολλαπλή αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος με την διακίνηση, στάθμευση σειράς αυτοκινήτων εντός του πάρκου.

( ΦΕΚ 289 Α ).Ν.998/28/29.12.1979.Αρθρο 48 παρ.1.

( ΦΕΚ 289 Α ).Ν.998/28/29.12.1979.Αρθρο 36 παρ. β

Την χρονίζουσα καταπατημένη  δασική έκταση από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο¨.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τακτικών θαμώνων και μελών της Επιτροπής «πέντε» συνολικά πρωτοκόλλων κατεδάφισης και σύμφωνα με αεροφωτογραφίες παρελθόντων ετών ΓΥΣ και ΥΠΕΧΩΔΕ αποκαλύπτεται εξ ακολουθητέα ως  «παρακολούθημα» σε σχέση αλληλεξάρτησης  και αλληλεπίδρασης με την γειτονική έκταση, καταπάτηση δασικής έκτασης, κοπή δένδρων, χάριν αλλότριων σκοπών, διάνοιξη σιδηρόφρακτης εισόδου μεταξύ του καταπατημένου τμήματος των 5,5 στρεμμάτων και του εσωτερικού χώρου του πάρκου.

Επισημαίνονται τα εξής  ότι Διάταγμα του 1900 έχει κηρύξει το πάρκο μας «κοινόχρηστο χώρο» σχετική πράξη που επικυρώθηκε και με το νόμο 6171/1930.   

Τα όρια του Γυμναστικού Συλλόγου καθορίστηκαν νομοθετικά το 1946 ενώ, το 1977 Π.Δ χαρακτήρισε το χώρο του ΠΓΣ «χώρο κοινόχρηστων αθλητικών εγκαταστάσεων» δηλαδή αθλητικές εγκαταστάσεις «δωρεάν για τους πολίτες» και υπό τον όρο ( Μάιος 1988) να μην θιγεί το πράσινο της συγκεκριμένης έκτασης.

( Ελευθεροτυπία 23/1/2005 ). 

Αναφορικά με την Μελέτη θεωρούμε ότι αποκαλυπτικά προσεγγίζει το περιοριστικό όριο του 5% - 10% ( ανώτατο όριο 10 στρέμματα ) κάλυψης για εγκατάσταση κτισμάτων εντός του χώρου του πάρκου.

( ΦΕΚ 289  ) παρ.4 του άρθρου 49. και   ( ΦΕΚ 303 Ν.3208 ) Άρθρο 71 παρ.6. 

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΦΕΚ 289 Α Ν.998 της 28/29.12.1979 διαμαρτυρώμεθα διότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιστημονικές εργασίες των ειδικών επιστημόνων περί Δασών, τακτικών θαμώνων, περιοίκων οι οποίοι έχουν και έννομο συμφέρον και δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν στις επιτροπές ιδιώτες βιομήχανοι ξύλου, ιδιώτες δασοκτήμονες κλπ. και να μην συμμετέχουν οι πραγματικοί χρήστες του πάρκου.    

Είναι γνωστή η ύπαρξη κεντρικής παροχής ύδατος από το υδραγωγείο πλησίον της παιδικής χαράς – πλατείας πρωτομαγιάς με διχαλωτούς μεγάλης διατομής αγωγούς οι οποίοι διακλαδώνονται μέσα στο εσωτερικό του πάρκου, εδώ προκύπτει το  ερώτημα  που διοχετεύονται αυτές οι ποσότητες υδάτων;;

Με δεδομένη την σημερινή ανύπαρκτη για την συγκεκριμένη έκταση καθημερινή  συντήρηση και άρδευση του πάρκου, λόγω διακοπής των εργασιών της εργολαβίας  ( απρογραμμάτιστων νομικών εκκρεμοτήτων και πολεοδομικών εγκρίσεων ),  αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μετά την οριστική παραλαβή του έργου  η μελλοντική καθημερινή συντήρηση του ;; ( όχι σε ιδιώτη ).

Ολοκληρώνοντας επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στις αρμόδιες Υπηρεσίες ότι η γενικότερη πολιτική της Ε.Ε και του Ελληνικού κράτους, των Επιστημονικών Ενώσεων ( Δασολόγων, Περιβαλλοντολόγων, Γεωπόνων, Υδροβιολόγων, Αρχιτεκτόνων, Φυτοτεχνικών, Οικολόγων, Κλιματολόγων ), συμφωνούν και συνηγορούν με την Διακήρυξη μας περί αυξήσεως και πύκνωσης της βλάστησης εντός και γύρω των πόλεων, οι οποίες θα μειώσουν την θερμική διαστρωμάτωση «φαινόμενο θερμικής νησίδας» και  θα αυξήσουν την απορρόφηση ως είναι γνωστό των ρυπαντών.

Στη παρούσα συγκυρία απαιτείται από τους εμπλεκόμενους φορείς σύνεση, καθότι γνωστός είναι ο κίνδυνος διακοπής της εν λόγω χρηματοδότησης.( ΦΕΚ 289 Α ).παρ.1.Αρθρο 42.Ν.998/28/29.12.1979.

Κατόπιν τούτου οι ως άνω αναφερθείσες διατυπώσεις μας δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν.

1 )    Τροχοπέδη στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε.( 9.150.000 Ευρώ ), όπου προς δόξα του χρονίζοντος  διακυρησώμενου ενδιαφέροντος της Ν.Α δια το περιβάλλον και το πράσινο, ατυχώς κατανέμονται  στην  αντίστοιχη εξίσωση.    59% > 32% > 9%     ήτοι αντιστοίχως για οικοδομικές εργασίες – ( ΗΛΜ – Αποχ. – υδραυλικά – αρδευτικά ) και μόνον 9%  για   φυτοτεχνίες.

Στην ποιοτική εκτέλεση του έργου καθώς και αναβάθμιση του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου στο ρυπασμένο κέντρο της Αθήνας.

www.iospress.gr  .

www.asda.gr/elxoroi.

TEE δελτίο 2491 ( 9/6/08 )

ΤΕΕ δελτίο 2340 ( 18/4/05)

                                                                             Αθήνα 2008-07-31

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ.Ρώμης.Πτυχ.ΕΔΕ. Ms Ενέργεια – Περιβάλλον.Παν.Πειραιώς – ΕΜΠ.

ΓΓΑ-Υπουργείο Πολιτισμού

Θαμώνας. Μέλος Επιτροπής Αγώνα Π.Αρεως

polmarkaras@hotmail.com.    pmarkaras@yahoo.gr.

 

(ελήφθη 18-8-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιθυμούμε να δηλώσουμε με την παρούσα, ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την προστασία του πάρκου μας αλλά δεν είμαστε πλέον μέλη της «Επιτροπής του Πεδίου του Άρεως» με αρχηγούς – καθοδηγητές τους  Θοδωρή Κοκκινάκη, Βέρα Καραγιάννη, Φωτούλα Δημαρόγκονα για τους εξής συνοπτικά λόγους.

( βλ. παλαιότερες διατυπώσεις τους ΤΕΕ 2349 27/6/05 )

 

 • Έχουν παρακρατήσει φωτογραφικό υλικό,  απαραίτητο για Δικαστική χρήση καθώς και αγωνιστικό πανό που αφορά το Πεδίο Άρεως, σύνεργα δενδροφύτευσης – αξίνα.
 • Συστηματικά αρνήθηκαν να μας ενημερώνουν και να συνεννοούνται μαζί μας, όταν ήμασταν όλοι μέλη της ιδίας επιτροπής.
 • Μόνον κατόπιν επίμονων προσπαθειών μας, καταφέραμε να πάρουμε το DVD σχετικά με την προμελέτη που αφορά το έργο ανάπλασης της Υπερνομαρχίας για το Πεδίο του Άρεως.
 • Όταν μελετήσαμε το συγκεκριμένο DVD με μεγάλη μας στενοχώρια και κατάπληξη παρατηρήσαμε ότι στην Αρχιτεκτονική Μελέτη, υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» δηλαδή:
  1. Στην υπάρχουσα Αρχιτεκτονική Μελέτη του συναδέλφου κου  Αλέξανδρου Τομπάζη συνοδευόμενη από την Φυτοτεχνική Μελέτη, η καταπατημένη εκτιμούμενη έκταση ενός στρέμματος που αφορά το Green Park  εμφανίζεται ως μη ανήκουσα στο Πεδίο του Άρεως και συνεπώς μέχρις στιγμής μη αποδοθείσα ως δασική, δηλαδή γκρίζα ζώνη. Έτσι πληροφορηθήκαμε ότι το συγκεκριμένο κέντρο διασκεδάσεως, πρόκειται να εκμισθωθεί σε ιδιώτη αντί μισθώματος 17000 Ευρώ, και συντόμως να επανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει. Σήμερα λοιπόν μήνα Σεπτέμβριο επισημάναμε με έκπληξη και όνειδος ότι ο περιβάλλον χώρος αποψιλώνεται και αποξυλώνεται και διαστρώνεται με μεταλλικές σχάρες για υπόβαση και επάνω σε αυτά διαμόρφωση ξύλινου καταστρώματος στην ήδη καταπατημένη περίπου ενός ( 1 ) στρέμματος έκταση.  
  2. Πλησίον του κεντρικού περιπτέρου, υπάρχει καταπατηθείσα έκταση  50 τετρ. μ από το 1997, η οποία έχει διαμορφωθεί σε Ναό; απροσδιορίστου θρησκείας ποίος ξέρει τι;
  3. Το αφιλόξενο θορυβώδες Skateboard σκυροδετημένης κάλυψης 500 τετρ. μ με κερκίδες δεν συνάδει με την Νομικά Κατοχυρωμένη, Δασική, Με Νεώτερα Μνημεία,  Κοινόχρηστη  εντός πόλεως έκταση – δηλ. Άλσος – Πάρκο.

Σε όλα τα ως άνω η επιτροπή Άγρον Ηγόρασε.

Επιφυλασώμεθα και για περαιτέρω ενημέρωση του Ελληνικού κοινού, καθότι υπάρχουν και άλλα πολλά στοιχεία τα οποία ενδιαφέρουν τον Ελληνικό Λαό.

ΑΘΗΝΑ   28/9/08

Τα Αποσκηρτισαντα Μέλη ( Θαμώνες του Πεδίου του Άρεως )

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ

Γιώργος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής

(ελήφθη 16-10-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προς Υπουργείο Πολιτισμού Γενική Δνση Αναστηλώσεων Μουσείων και Τεχνικών Έργων. Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής Λυσίου και Κλεψίδρας 1 105.55 Πλάκα Αθήνα                              

Γ.Γ.Α Υπουργείου Πολιτισμου Δνση Γ.Σεπτεμβρίου 135 Τηλ 210 8232041

Αίτηση των

Γεωργίου Παρασχάκη Δικαστικού Επιμελητή                              

Μαρκαρά Πολυκάρπου   Αρχ. Διπλ. Μηχ. ΤΕΕ 46487, pmarkaras@yahoo.gr polmarkaras@hotmail.com

Αμφότεροι εκπρόσωποι  πολυάριθμων κατοίκων και θαμώνων.

Μέλη Επιτροπής του Πεδίου του Άρεως. 

Θέμα : Παρεμπόδιση Λειτουργίας Νεωτέρων Μνημείων ( Μετά το 1830 μ.χ )  του  Πεδίο του Άρεως.

Σύμφωνα με τα ΦΕΚ 289 Α.Ν. 998/28/29.12.1979 το Πεδίο του Άρεως χαρακτηρίζεται γενικά δασώδης έκταση. Σύμφωνα με την υπ.αρ.2568/1981, απόφαση του Δ τμήματος του Στε, το Πεδίο του Άρεως έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστο Άλσος.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 303 της               24/12/2003 τεύχος 1.Νόμος 3208 άρθρο 3 παρ.ε και άρθρο 4, κάθε εκτέλεση έργου και εργασιών εντός της ζώνης του Π.Α με ακτίνα εμβέλειας 3000 μ. από μνημεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους, υποχρεώνει  τους εκτελούντες τα έργα να ζητήσουν και να λάβουν την θετική γνώμη της υπηρεσίας προστασίας αρχαιοτήτων, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Γνωστοποιούμε ότι ήδη έχουμε υποβάλλει στην άνω υπηρεσία αντίστοιχη αίτηση

( αρ. Πρωτ.4771.19.09.2008 )  

Σας γνωστοποιούμε ότι στο Πεδίο του Άρεως, υπάρχει ένα Μνημείο το οποίο υπάγεται στην αρμοδιότητα σας και είναι Πανελλήνιας εμβέλειας, ίσως και το σπουδαιότερο σχετικά με την επανάσταση του 21. «Ο τάφος του Αλεξάνδρου Υψηλάντη», ο οποίος καθημερινά βανδαλίζεται και πολιορκείται από τους συμμετέχοντες πιστούς σε τελετές της Εκκλησίας των Ταξιαρχών καθώς και από τα μετακινούμενα και παρκαρισμένα αυτοκίνητα τους.

Επίσης το Πεδίο του Άρεως βρίθει από μνημεία νεώτερης εποχής, δηλαδή της αρμοδιότητας σας και μετά το 1830. Συγκεκριμένα η Λεωφόρος Ηρώων όπου βρίσκονται όλες οι προτομές όλων των Ηρώων και Ηρωίδων της απελευθέρωσης της Ελλάδος από τον Τουρκικό ζυγό,  το Μνημείο του  Αντισυνταγματάρχη του Ιερού Λόχου Τσιγάντε στο Ρίμινι της Ιταλίας, το άγαλμα της Ελευθερίας πλησίον της πλατείας Πρωτομαγιάς, το πανύψηλο και θεόρατο άγαλμα της προστάτιδας της πόλης μας θεάς Αθηνάς το οποίο στήθηκε το 1952 και όπου σύμφωνα με το ΥΕΘΑ τιμήθηκαν οι πεσόντες Βρετανοί, Νεοζηλανδοί,  Αυστραλοί ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που θυσιάστηκαν για την Ελλάδα και με μαρμάρινο λέοντα στο μεγάλο βάθρο, το πανύψηλο και θεόρατο μπρούτζινο άγαλμα του Έφιππου Βασιλέα Κωνσταντίνου με βάση από πανάκριβη αφρόπετρα, το μνημείο του Νότη Μπότσαρη, το οποίο είναι τοποθετημένο σε αυτήν την συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται, καθότι πρέπει να ελέγχει προοπτικά την διάταξη των προτομών των Ηρώων και Ηρωίδων της Λεωφόρου Ηρώων εντός του Πεδίου του Άρεως και άλλα πολλά. Είναι ΝΤΡΟΠΗ όταν ο Ποινικός Κώδικας μας τιμωρεί σαν κακούργημα τον βανδαλισμό αγαλμάτων, μνημείων, προτομών και συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε δίωξη που είχε ασκήσει ο Κος Εισαγγελέας σε βανδάλους των Προπυλαίων της Αθήνας, τα οποία αγάλματα ανήκουν στην αρμοδιότητα σας εφόσον είναι νεώτερα και  μετά το 1830.

Και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις υποβληθείσες Μελέτες, ανάπλασης του Π.Α, αντιλαμβανόμαστε ότι η ήδη πραγματοποιηθείσα εκχέρσωση και εκσκαφή για την δημιουργία του θορυβώδους  Skateboard δεν θα συνάδει με το σύνολο των προαναφερθέντων μνημείων.  Επίσης οι ηχητικές δονήσεις και ταλαντώσεις που θα δημιουργηθούν πάνω στην σκυροδετημένη υπόβαση, εκτιμώμενης κάλυψης 500 τετρ. μ, θα είναι καταστροφή για τα μνημεία της αρμοδιότητας σας. Δεν είναι όμως ότι κινδυνεύουν και τα μνημεία, κινδυνεύουν και οι άνθρωποι, οι οποίοι θαυμάζουν, παρατηρούν, σχολιάζουν, μορφώνονται επάνω σε αυτά...καθότι λόγω της ύπαρξης του διάχυτου θορύβου και των δονήσεων και έλλειψης της γαλήνιας ατμόσφαιρας,  παρεμποδίζεται η απαιτούμενη αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία για τον επιτόπιο θαυμασμό και την μελέτη των.  

Συμπληρωματικά σας γνωστοποιούμε καθότι δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα, την ύπαρξη επί παλαιότερων κυβερνητικών πολιτικών, πλησίον του μοναδικού σήμερα εν λειτουργία κεντρικού περιπτέρου και σε απόσταση 100 μ. από τον τάφο και το μνημείο του Υψηλάντη, πραγματοποιήθηκε εκχέρσωση  έκτασης 50 τετρ. μ, η οποία αυθαιρέτως μετατράπηκε σε υπαίθριο ημικυκλικής μορφής Ναό; ή Τέμενος; με αρχιτεκτονική πύλη και προφανώς ουχί γλυπτό, αδιευκρίνιστου σκοπού και λειτουργίας με βάση πλάκας εδάφους από άοπλο σκυρόδεμα πάχους 0.10 και υπερκείμενου μπρούτζινου μακρόστενου τραπεζιού 4.00 x 0.85 και με ειδική κονίστρα ( από άμμο ) και με περιμετρικά ελλειπτικό ανάπτυγμα κολονοσίδερων ύψους 2.40,  μετά υπερκείμενου προβολέα τριπλού φωτισμού πολλαπλών κατευθύνσεων, γενικά μη αποδεκτό από τους θαμώνες και σε εν αχρηστία.

Ο συγκεκριμένος στο κάτω μέρος της αρχιτεκτονικής πύλης, φέρει πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «Αναγέννηση», ΄Σύμβολο Επικοινωνίας¨ και φιλοτεχνηθέν από Βασσάλου το έτος 1997.

Αναφέρουμε επίσης ότι όπισθεν του Ιερού Ναού και των συνοδευόντων  κτισμάτων της, υπάρχει και ένας τάφος του ιδρυτού της Εκκλησίας των Ταξιαρχών με ένδειξη.............................................

 Ο συγκεκριμένος τάφος δεν συνάδει με τα μνημεία του Πεδίου του Άρεως, τα οποία είναι υπό την αρμοδιότητα σας και καθότι δεν είναι μνημείο αφενός και δεν ανήκει σε κανέναν ήρωα της Επανάστασης του 21 αφετέρου, ούτε του έπους του 41 και ούτε έχει χαρακτηρισθεί από υπηρεσία κρατική ως ήρωας.   Συνεπώς ο εν λόγω τάφος δεν συνάδει με τα υπόλοιπα μνημεία του πάρκου.                                   

Σχόλια

Κατόπιν έρευνας μας δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε επίσημα έγγραφα τα οποία ενδεχομένως νομιμοποιούν τον αυθαίρετο ασκεπή υπαίθριο ημικυκλικό Ναό; ή Τέμενος;

Είναι ΝΤΡΟΠΗ να γειτνιάζει με τον τάφο του Υψηλάντη τη  Λεωφ.  Ηρώων του Π.Α, με το πανύψηλο επιβλητικό μαρμάρινο άγαλμα της προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Θεάς Αθηνάς.  

Δίπλα ( κολλητά θα λέγαμε, πλησίον των  παράνομων  καταπατήσεων  του κέντρου Green Park, απόφαση Στε υπ.αρ.2568/1981), υπάρχει μια σημαντική προτομή περιστοιχιζόμενη από χαμηλού ύψους κιγκλίδωμα, του πρώτου Ηπειρώτη Επαναστάτη, Έλληνα του Νότη Μπότσαρη. Πληροφορούμεθα και σύμφωνα με την από 20/6/2008, αίτηση των Κων Δημητρίου και Μαρίνας Φαρμακίδη στο Δ τμήμα του Στε αμφότεροι στο επάγγελμα Δικηγόροι,   ότι  η πρώην καφετέρια Green Park, θα ανακατασκευασθεί με την πρόθεση να λειτουργεί  ως νυκτερινό κέντρο διασκεδάσεως και να εκμισθωθεί σε ιδιώτη αντί μισθώματος 17000 Ευρώ δηλαδή σε κυκλοφορία στον περιβάλλοντα χώρο μεθυσμένων ατόμων, τα οποία ψάχνουν πέριξ του χώρου της προτομής και σε απόσταση τουλάχιστον 30 μ για περισσότερες θεοσκότεινες απολαύσεις.  Πιστεύουμε ότι θα είναι όνειδος για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της Ε.Ε, οι οποίοι αντιστοίχως επιθυμούν κατά τον αυτόν τρόπο και απαιτούν να σέβονται όλοι τα μνημεία τους. 

Εν κατακλείδι αιτούμεθα να ενεργοποιηθείτε και  να προβείτε εις την διακοπή ως  αρμόδια υπηρεσία :

1.                                                                                                                                                          Της εγκατάστασης και υλοποίησης του Skateboard.

2.                                                                                                                                                          Της επέκτασης ( εκτιμάται ότι ένα στρέμμα είναι ήδη καταπατημένο ) και της λειτουργίας του Green Park, ως νυκτερινού κέντρου.

3.                                                                                                                                                          Να τοποθετήσετε προστατευτικό κιγκλίδωμα περιμετρικά του τάφου του Αλεξάνδρου Υψηλάντη που έχει επανειλημμένως βανδαλιστεί με πολλαπλούς χρωματισμούς.

4.                                                                                                                                                          Να τοποθετήστε προστατευτικό  κιγκλίδωμα περιμετρικά του αγάλματος της Αθηνάς και να απαγορεύσετε ως αρμόδια υπηρεσία για τα νεώτερα μνημεία μετά το 1830,  εποχούμενους οι οποίοι βανδαλίζουν προκαλώντας φθορά στα μάρμαρα και κάνουν Skateboard πάνω στο βάθρο.

5.                                                                                                                                                          Να τοποθετήσετε προστατευτικό κιγκλίδωμα περιμετρικά της προτομής του Νότη Μπότσαρη.

6.                                                                                                                                                          Σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Δασάρχη της Νόμιμα Δασικής Κοινοχρήστου έκτασης του Π.Α, να καθαιρέσετε το προαναφερθέν Τέμενος; και Υπαίθριο Ναό; και να

7.                                                                                                                                                          υποδείξετε αναφορικά με την εκχερσωθείσα έκταση την επαναφορά της σε δασική .........ήτοι στην προτέρα κατάσταση.

 

Μετά τιμής και συναδελφικά                                                   

Μαρκαρας Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ.

Γεώργιος Παρασχάκης  Δικαστικός Επιμελητής           

(Ελήφθη 28-10-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΆΡΕΩΣ ΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ   ΦΕΚ΄  ΝΟΜΟΥΣ – ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ   ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ  -   ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Μια φορά και ένα καιρό σε μια χώρα που λεγόταν Ελλάδα την διοικούσε ένας Βασιλεύς επονομαζόμενος Γεώργιος Α από τον Πύργο των Κουκουβαγιών της Βαυαρίας.

Ο Βασιλεύς τούτος υπακούοντας στις ανάγκες του λαού του έβγαλε ένα φιρμάνι

( ΦΕΚ ) 201 την 27/7/1887, το οποίο ρυθμίζει το χώρο του Πεδίου του Άρεως πάνω στο αντίστοιχο σχεδιάγραμμα με ερυθρές εστιγμένες γραμμές.

Το σχεδιάγραμμα αυτό προσδιορίζει  επακριβώς το χώρο του Π.Α ο οποίος αρχίζει από την Λεωφόρο Πατησίων και τερματίζει εκεί ψηλά στο βουνό του Πολυγώνου.  

Τα χρόνια πέρασαν , ο Βασιλεύς ζούσε ακόμα και λαβών υπόψη τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων και αφού συμφώνησαν μαζί τους όλο το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, διατυπώνουν μια από τα ίδια, χρησιμοποιώντας όμως μια ανάρμοστη και ατυχή έκφραση αποκαλώντας το πάρκο ¨Πλατείαν Άρεως. ¨ΦΕΚ 228 της 23 Σεπτεμβρίου του 1900.

Διαχρονική Παρεμβολή

Ένα αιώνα αργότερα κάποιοι από την Νομαρχία Αττικής στις 14/6/84 με αριθμό πρωτ. 13979 προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την ως άνω ατυχή διατύπωση κάνουν έκκληση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, λαμβάνοντας φυσικά αρνητική απάντηση, ήτοι να μεταβληθεί το όνομα του Πεδίου του Άρεως σε ¨πλατεία Άρεως¨ ούτως ώστε ως είναι εύλογο  να είναι δυνατή η οικοδόμηση, εκμετάλλευση του και κατ΄ επέκταση η είσπραξη των ανάλογων αντιτίμων από τις εκμισθώσεις καφετεριών, αναψυχής, αθλοπαιδιών, κολυμβητικών δεξαμενών.  

Δυο χρόνια αργότερα από τις τότε  ληφθείσες διατυπώσεις με το υπ αριθμ. Φύλλο 229 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 10/12/1902 ο ίδιος ο Βασιλεύς διορθώνει το προηγούμενο «ατόπημα», ( άραγε τι θα μπορούσε κάποιος κακόβουλος να επικαλεσθεί πια ;; ) Αφού η απόφαση του Βασιλιά είναι καταπέλτης.

Συγκεκριμένα, κηρύσσει  δασωτέα την ανήκουσα στο Δημόσιο έκταση, γνωστή υπό το όνομα έκταση του Πεδίου του Άρεως ή Πολύγωνο, ένθα ευρίσκονται οι στρατώνες του Ιππικού και η Σχολή των Ευελπίδων εκ 476 στρεμμάτων και 800 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με το ανάλογο προεκδοθέν διάγραμμα.

Με την υπ΄αριθμ.196 της 12/6/1926 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η τότε κυβέρνηση αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Θεόδωρο Πάγκαλο και το αντίστοιχο Υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίζει και διατάσσει στο άρθρο 1 του παρόντος περί δημοσίων δενδροστοιχιών και κήπων Αθηνών, ότι το Κράτος μέσω του αρμοδίου Υπ. Γεωργίας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, αναλαμβάνει τις δαπάνες συντήρησης των Δενδροστοιχιών, ( ήδη το Πεδίο του Άρεως  έχει χαρακτηριστεί ως δασωτέα περιοχή και Κήπος )  και συγκεκριμένα τον καθαρισμό, το πότισμα, συντήρηση και βελτίωση των κήπων, πρόσληψη απαιτούμενων υπαλλήλων, φυλάκων, εργατών κ.λ.π, την  σύνταξη του προϋπολογισμού δαπανών και να προτείνει εις το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας μέτρα προς εξεύρεση πρόσθετων πόρων χρησιμοποιούμενων αποκλειστικώς για εγκαταστάσεις συντήρησης και επέκτασης των δενδροστοιχιών και κήπων!   

1934. Με το ΦΕΚ 133 της 16 Οκτωβρίου, καθώς και με άρθρο στον ημερήσιο τύπο στης 31/7/1934 ανακοινώθηκε ότι το Π.Α θα διαμορφωθεί εις πάρκο. Το θέμα τούτο συνεζητήθη και ελήφθη η σχετική απόφαση εις την τελευταία συνεδρίασιν του Ταμείου Μονίμων Οδοστρωμάτων.  Ο τότε υπουργός Γεωργίας Θεοτόκης αποφάσισε  και κήρυξε ως αναδασωτέα την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου συμπεριλαμβάνεται και το Πεδίον  του Άρεως, αφού ενέκρινε ως βάσιμη τη γνωμοδότηση πολλαπλών φιλοδασικών οργανώσεων της περιφέρειας όπως  προκύπτει ότι τα δάση του Λεκανοπεδίου Αττικής, τα εις το συνημμένο σχεδιάγραμμα του Δασαρχείου Αναδασώσεων Αττ/τίας περιλαμβανόμενα και οριζόμενα ως κάτωθι, κέκτηνται εξαιρετικής σημασίας από απόψεως, αισθητικής, υγιεινής,  τουριστικής και προστατευτικής δια την πρωτεύουσα του Κράτους και την περιοχή αυτής, ότι ταύτα έχουν αραιωθεί και καταστραφεί τοσούτον ώστε να μην δύνανται να ανταποκριθώσιν εις τους σκοπούς ους λόγω της θέσεως και της σημασίας των προόρισαν ίνα εκπληρώσιν και προς τούτο επιβάλλεται να ληφθώσιν εξαιρετικά μέτρα δια την προστασία και την πλήρωσιν της δασικής βλαστήσεως αυτών, ιδόντες και τας διατάξεις του άρθρου 148 και 150 του νόμου 4173 περί δασικού Κώδικα, ( συνεπώς ) κηρύσσομε ως δασωτέαν την περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής οριζόμενη, ( άρα και το εμπεριεχόμενο Πεδίον του Άρεως ).

Αριθμός Φύλλου 282. Εφημερίς της Κυβερνήσεως της 19/8/1941

Μάλιστα! Μέσα στο λιοπύρι του πολέμου και της κατοχής, το τότε Υπουργικό συμβούλιο ψήφισε το συγκεκριμένο Ν. Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο  το Πεδίο του Άρεως περιέρχεται εις το ΕΤΜΟΑ ( Ειδικό Ταμείο Μονίμων Οδοστρωμάτων

Αθηνών ) και ήτοι η αποκλειστική Διεύθυνση, Συντήρηση, Επέκταση και Εκμετάλλευση  του κήπου του Πεδίου του Άρεως, είναι μέριμνα του.

Ειδικός δενδροκόμος από της ιδρύσεως του ως άνω κήπου, θεωρείται εφεξής εις την υπηρεσία του Ταμείου, ο οποίος θα επιμελείται  τη φύτευση και συντήρηση.   

Σήμερα παραμένουμε άναυδοι και άφωνοι καθότι θα αποδείξουμε ότι Η Πολιτεία από την εποχή του πολέμου μέχρι και σήμερα εν τη ροή του παρόντος «Almanac»,  όχι μόνον δεν διευκόλυνε και ενήργησε για την επέκταση του συγκεκριμένου πάρκου, αλλά τουναντίον με την διαχρονική ανοχή της προσέφερε,  συρρίκνωση, γήρανση, φθορά της βλάστησης  πτώση αρκετών δένδρων λόγω αποσάθρωσης ( που μολονότι ενήμερη ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν ), καθότι  σταδιακά αφαιρέθηκε η λειτουργία των ουρητηρίων και εστράφη στις δασικές νησίδες, ανοχή για   προσθήκη παράνομων εγκαταστάσεων και  ουδεμία ενέργεια για πρόσληψη των απαιτούμενων δενδροκόμων.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΑΣΑΡΧΗ

Σύμφωνα με έγγραφο του Δασάρχη Αθηνών στις 4/7/08 και με αριθμ. πρωτοκ.1595, προκύπτει σύμφωνα με το ΦΕΚ 289 Ά /29.12.79 ότι το έτος 1979 αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία της προστασίας του περιβάλλοντος των Αλσών εντός των πόλεων της Ελλάδος.

Καθότι για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας εξαιρουμένης της Αρχαίας εποχής εισακούεται η άποψη ενός επιστήμονα Δασολόγου - Δασάρχου.

Προκύπτουν λοιπόν από το ίδιο έγγραφο του κου Δασάρχου, ότι όλες οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Πεδίου του Άρεως είναι παράνομες , εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων στίβου και αυτών που γειτνιάζουν με το Μπάσκετ του Πανελληνίου Γ.Σ, οι οποίες υλοποιήθηκαν εις τα απώτερα παρελθόντα έτη.   Φυσικά οι επίσης και αφορούσες τα 5661 μαζί με την σιδηρόφρακτη πόρτα εδόθησαν πριν την Ολυμπιάδα από την Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου.

Και πιο αναλυτικά η άνω παραχώρηση των 5661τ.μ έγινε με έναν και ΑΠΑΡΑΒΑΤΟ ΟΡΟ: Να μην ΘΙΧΤΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ της συγκεκριμένης ζώνης.

Δυστυχώς ο συγκεκριμένος όρος διαχρονικά καταστρατηγήθηκε και μια απλή επίσκεψη στη συγκεκριμένη ζώνη από την είσοδο της οδού Μαυροματαίων και στο όμορο τμήμα μεταξύ Π.Γ.Σ και Π.Α. όπου ξεπροβάλλουν τα παράνομα κτίσματα και η διάστρωση με ¨¨ταρτάν¨, θα σας πείσει.

Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος. Τεύχος 1ον Αρ. φύλλου 157.11/8/1971.Φ. Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με ένδειξη ¨5΄.

Η συγκεκριμένη επιτρέπει κατ΄ εξαίρεση την λειτουργία Δημοσίων θεαμάτων στο εσωτερικό του Δασικού χώρου του Πεδίου του Άρεως και στο κέντρο Άλσος του Οικονομίδη.

Σχόλια

Από τον προηγούμενο αιώνα η Πολιτεία μέσω της Κρατικής Νομοθεσίας δεν αποδέχεται κτιριακές εγκαταστάσεις εντός των αλσών, εκτός αν υπάρχουν εξαιρετικά σπουδαίοι λόγοι Δημοσίου Συμφέροντος.

Και καλά οι Εκκλησίες και τα «πανωσηκώματα», όπου και θα αναφερθούμε αργότερα, αλλά οι  Άρτοι και τα Θεάματα ?;; του κέντρου Άλσους – Οικονομίδη εντός της ζώνης ακτίνας της Ακροπόλεως και στον αντίποδα του Αρχαιολογικού Μουσείου, τι το ιδιαίτερο έχουν άραγε με πολιτιστική χροιά να αναδείξουν και να προσφέρουν;;

Η αντίδραση του Ελληνικού λαού σε αυτές τις ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΡΩΚΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ήταν να πιέσει την πολιτεία να νομοθετήσει οικολογικά.

Στο υπ΄ αριθμ. φύλλο  ¨4¨ τεύχος 4ο  της 10/1/1973 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, σε άρθρον ΜΟΝΟΝ υπ. αριθμ.4 με τίτλο Πολεοδομία Β. Διατάγματα, «Περί Τροποποιήσεως του Ρυμοτομικού Σχεδίου Αθηνών», Εγκρίνεται στον Ναό των Ταξιαρχών διαμόρφωση υπογείου χώρου για ανέγερση αποθήκης και αφοδευτηρίου.

Στη δεύτερη παρ. αναφέρεται όμως ότι: Η ανώτατη στάθμη της επικαλύψεως  των ως άνω αναγερθησομένων υπογείων, αποθήκης και αφοδευτηρίου εις ουδέν σημείων αυτών επιτρέπεται να υπέρκεινται της φυσικής στάθμης του εδάφους.  

Σχόλια

Σύμφωνα με την μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία, είναι φανερό ότι ο Νόμος αυτός αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του θρησκευτικού αισθήματος των πολιτών το οποίο εκείνη την εποχή τεχνηέντως « Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», ήταν αρκετά υψηλό.

Μολονότι εκείνη την περίοδο η υπάρχουσα θρησκευτική ανάγκη εκείνης της εποχής ήταν διάχυτη και αυξημένη, πιστεύουμε ότι ήταν υπερβολικό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και καλά όλα αυτά έστω ας τα δεχτούμε.

Βάση του ως άνω Διατάγματος, ούτως ή άλλως η καταστροφή του  περιβάλλοντος και της βλαστήσεως ήταν  δεδομένη και είχε επέλθει στην εν λόγω καλυπτόμενη δασική   έκταση.

Καθότι η προτεινόμενη υπόσκαφη κατασκευή δύο τόσο μεγάλων δωματίων

( αφοδευτηρίου – ειδικού δωματίου ) προϋποθέτει λόγω των απαραίτητων σκυροδετήσεων αποψίλωση, εκχέρσωση, απορίζωση  κοπή δένδρων, και εκσκαφή για βάθος τουλάχιστον 4.00 μ, και για μια επιφάνεια πολύ μεγαλύτερη των δύο δωματίων όπου στο  επισυναπτόμενο Διάγραμμα του εν λόγω ΦΕΚ, σε κλίμακα 1/500, η Εκκλησία των Ταξιαρχών μαζί με τους αναφερθέντες  χώρους των υπογείων παρουσιάζεται σε έντονη ογκομετρική δυσαναλογία.

Και όπώς ιδίοις όμμασι  μπορούμε να παρατηρήσουμε σήμερα, άνω της επιτρεπομένης «Φυσικής Στάθμης του Εδάφους» των εγκεκριμένων υπογείων έχουν ανεγερθεί σημεία και τέρατα που στην οικοδομική ορολογία αποκαλούνται «πανωσηκώματα», αρχικά δε λυόμενα με πέργολες και κατόπιν σταδιακή ανέγερση οικήματος από τοιχοποιία τριών  δωματίων πρόσφατα σοβατισμένων, τουλάχιστον εκ των οποίων το ένα εκ των τριών είναι γραφείο ιερέως και τα άλλα είναι «ειδικό δωμάτιο» και αφοδευτήριο με ανώτατη στάθμη τα τέσσερα 4μ και 

( κάλυψη 80 – 100 τ.μ ), πάνω από την στάθμη του φυσικού εδάφους και για μια έκταση ακαθόριστη, απεριόριστη, ασαφή, εντός νομοθετικά πιστοποιημένης δασικής εκτάσεως.

Σήμερα  η συγκεκριμένη έκταση περίπου 2 στρεμμάτων, αναπτύσσεται σε ένα μεγάλο περιβάλλοντα χώρο πέριξ της εκκλησίας των Ταξιαρχών,  ο οποίος όπως πιστοποιείται έχει πλακοστρωθεί πράγμα που έχει οδηγήσει σε κατάληψη και σφράγιση ( διαπνοής ) μεγάλης έκτασης του χώρου του άλσους και περαιτέρω καταπάτηση της από τα οχήματα του ιερέως και των συμμετεχόντων πιστών στα εκάστοτε μυστήρια.     

Στις 8 Ιουλίου 1977 στο τέταρτο τεύχος με αριθμό φύλλου 229 και σε άρθρον μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Δ. Τσάτσος και ο υπουργός Δημ. Έργων Χριστόφορος Στράτος εγκρίνουν τροποποίηση ( άκυρη κατά την άποψη μας ) του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών εντός του άλσους του Πεδίου του Άρεως για

κατασκευή ανοικτής κολυμβητικής δεξαμενής, ανοικτής δεξαμενής εκμαθήσεως και υπόγειων αποδυτηρίων.

Απάντηση σε αυτή την ερασιτεχνική προσπάθεια μετάλλαξης και μετάπτωσης του Πεδίου του Άρεως σε αθλητικές εγκαταστάσεις δίνει η υπ¨ αριθμ 1139/1978 απόφαση του Δ τμήματος του Στε ( το οποίο συνεδρίασε στις 28/2/1978 ) δημοσία, το οποίο συμβούλιο χαρακτηρίζει το Πεδίο του Άρεως «Κήπο του Άρεως» και με λίγα λόγια κρίνει ότι ο νομοθέτης δείχνει έντονο ενδιαφέρον και μεριμνά ώστε να αναθέσει τη συντήρηση σε ειδικό φορέα και ότι τα όρια του έχουν ήδη προσδιοριστεί και δεν γίνεται κατά νόμο να μεταβάλλει τον τοιούτον χαρακτήρα του, και ακυρώνει το προηγούμενο αναφερθέν διάταγμα των κυρίων ( Τσάτσου – Στράτου ).      

Σχόλια: Όλα αυτά αποδεικνύουν την αγωνιώδη προσπάθεια της πολιτείας για εξεύρεση μεν Ελεύθερων χώρων Αθλητισμού, αδυναμίας της όμως δε να απαλλοτριώσει χώρους για τον συγκεκριμένο σκοπό, αφού ανέχθηκε και επέτρεψε την άναρχη και πυκνή δόμηση , ( αντιπαροχή ) σε όλο το Λεκανοπέδιο των Αθηνών.

1979.Με το ΦΕΚ 289 Α Ν.998/28/29.12.1979. Ο περίφημος «Δασοκτόνος νόμος θα μπορούσε να είναι «Δασοπόνος» νόμος και στον  οποίο αναλυτικά αναφερόμαστε. 

Άρθρο 2 παρ 1. Τα δάση και οι δασικαί εν γένει εκτάσεις συνιστούν εθνικό κεφάλαιο η δε προστασία τους αποτελεί υποχρέωση τόσο των κρατικών οργάνων εν τη ασκήσει των αρμοδιοτήτων των όσων και των πολιτών.

Άρθρο 3 παρ 2. Ως δασική έκταση νοείται πάσα έκτασης της επιφάνειας του εδάφους καλυπτόμενη υπό αραιάς ή πενιχράς, υψηλής ή θαμνώδους ξυλώδους βλαστήσεως, οιασδήποτε διαπλάσεως κ.λ.π.

Άρθρο 3 παρ 3. Εις τα δάση ή τις δασικές εκτάσεις αντιστοίχως περιλαμβάνονται και η εντός αυτών οιασδήποτε φύσεως ασκεπείς εκτάσεις, χορτολιβαδικαί ή μη, βραχώδεις εξάρσεις και γενικώς ακάλυπτοι χώροι.

Άρθρο 3 παρ.4. Εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται και οι εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών ευρισκόμενες εκτάσεις, οι οποίες καλύπτονται από δασική βλάστηση φυσικώς ή τεχνικώς δημιουργημένη ( πάρκα και άλση ), ως και οι οποιεσδήποτε δημιουργούμενες δενδροστοιχίες ή δασικές φυτείες.

Άρθρο 5 παρ.1. Η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ως και η λήψης των υπό του παρόντος νόμου προβλεπομένων ειδικότερων μέτρων, ανήκει στην αρμοδιότητα της Δασικής υπηρεσίας.

 Άρθρο 5 παρ.2. Η μέριμνα για την ανάπτυξη, βελτίωση, αναδάσωση, προστασία των πάρκων, αλσών και των εντός των πόλεων ή οικιστικών περιοχών, δενδροστοιχιών, ανήκει εις τους οικείους Ο.Τ.Α, ή στους Νομίμους τοποθετηθέντες να ασκούν τη διαχείριση.

Επίσης η ως άνω μέριμνα που αφορά τα δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα, άλση και δενδροστοιχίες, οι οποίες τυγχάνουν να βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων, ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.  Οι ως άνω υπηρεσίες και οργανισμοί, δύνανται πάντως να ζητούν την συνδρομή της Δασικής υπηρεσίας, όποτε τούτο χρειαστεί. Οι Δασικές υπηρεσίες απαιτείται να συνεργάζονται με τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, ή άλλα νομικά πρόσωπα ΝΠΔΔ, εφόσον πρόκειται περί λήψεως ιδιαίτερων μέτρων, προστασίας, ή πραγματοποίησης των οποίων περιλαμβάνεται και στην αρμοδιότητα των παραπάνω υπηρεσιών ή των άνω νομικών τούτων προσώπων.

Εξαιρετικά αποκαλυπτική παρουσιάζεται η 4η Έκθεση του WWF για την περιβαλλοντική Νομοθεσία.

( προστασία δασικών  εκτάσεων κ.α ) στην Ελλάδα.

Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή.

www.wwf.gr/images/stories/docs/assessmentgreenspaces.pdf.

Σχόλια που αφορούν την Συνεργασία των 12+1

Μνημόνιο συνεργασίας για το περιβάλλον υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2008, οι Πρόεδροι και Πρυτανικές αρχές 12 μεγάλων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, με σκοπό τη διεκδίκηση, διάσωση και θεσμοθέτηση των  τελευταίων Ελεύθερων Χώρων πρασίνου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.  Το Μνημόνιο υπέγραψαν η Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς και οι πρόεδροι των  ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΔΣΑ, ΔΣΠ,  Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αθηνών, ΕΜΠ, Γεωπονικού.

Η συγκεκριμένη κρίνωμεν ότι είναι δημιουργία      μιας άτυπης σύμπραξης προσωπικοτήτων υποστηριζόμενη και από τη συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αποσκοπεί  στο να συμβάλλει στην δημιουργία, διατήρηση και συντήρηση των τελευταίων εναπομεινάντων Ελεύθερων Χώρων Πρασίνου του Λεκανοπεδίου. 

Παρατηρούμε ότι σύμφωνα με όλα όσα καταγράψαμε πριν και σύμφωνα με αυτά που θα καταγράψουμε αργότερα  ( βασισμένα όλα σε ΦΕΚ και αποφάσεις ),  πουθενά δεν αποτυπώνεται  ότι μία τέτοιας μορφής άτυπη πρωτοβουλία, έχει ποτέ λάβει χώρα. 

Έχουμε την εντύπωση ότι η άτυπη αυτή οργανωμένη κίνηση Νομικά είναι «μη λογοδοτούσα σε κανένα» , και δεν δεσμεύεται ενώπιον του Νόμου, διαχέοντας μια μορφή Νομικής Εκεχειρίας καθότι, οι νόμοι που προστατεύουν τη δασική έκταση και το πράσινο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ υπέρ του Πεδίου του Άρεως.   

Άρθρο 5 παρ.3.ΦΕΚ 289. Στο ιδιαίτερο αυτό άρθρο  ακόμη και εάν έχει ανατεθεί σε ιδιωτική επιχείρηση κάποιο συγκεκριμένο έργο ( εταιρεία security, Ιδιωτική εταιρεία φυτωρίου κ.λ.π ), θέτονται  όρια και προδιαγραφές ώστε να μην θίγεται το πράσινο αφού ανήκει στην επίβλεψη, διαχείριση του Υπουργείου Γεωργίας.

Ασπίδα προστασίας για μελλοντικές καταπατήσεις, ( βαρβαρότητες, πανωσηκωματα, σκυροδετημένα κανάλια, υπαίθριους ναούς, θορυβώδεις εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών, εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων κ.λ.π ), αποτελεί η παρ.3 του άρθρου 5, η οποία θέτει

πλαφόν σε κάθε δραστηριότητα, ( έστω και νόμιμα ανατεθείσα ) σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή υπηρεσίες ΝΠΔΔ ή των δραστηριοτήτων δημοσίων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ορίζει ότι κάθε δραστηριότητα τους, θα πρέπει να ενεργείται έτσι ώστε να μην θίγει τα υπό την διαχείριση ή υπό την επίβλεψη του υπουργείου Γεωργίας, ευρισκόμενα δάση, δασικές εκτάσεις,  πέραν των δια των διατάξεων του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων της δασικής υπηρεσίας ή του Υπουργείου Γεωργίας τιθεμένων ορίων.

Σχόλια

Σύμφωνα με τα  όσα υπέπεσαν στην αντίληψη μας σχετικά με το ΦΕΚ 303/2003, η άνω αναφερθείσα από εμάς παρ. 3 του άρθρου 5 του ΦΕΚ 1979, δεν έχει αντικατασταθεί από το νεώτερο ΦΕΚ του 2003, ως εκ τούτου ισχύει.  Άρα θα πρέπει κατά την ταπεινή μας άποψη, η δασική υπηρεσία και ο προϊστάμενος της υπουργός Γεωργίας, αφού ( του το επιβάλλει η παρ.3 ) θα πρέπει να βάλει πλαφόν στην αχόρταγη όρεξη οικοδομικού επεκτατισμού του Πεδίου του Άρεως.   

Άρθρο 7 .Στο συγκεκριμένο άρθρο επισημαίνουμε τα εξής σχόλια. Δεν νοείται να υπάρχει στο Συμβούλιο Δασικής Πολιτικής μόνον ένας εκπρόσωπος των σωματείων φίλων των δασών και του περιβάλλοντος  και να απαιτείται  η παρουσία ενός ιδιώτη βιομηχάνου ξύλου. Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.

 Άρθρο 11. παρ.1.Επιτρέπεται η φωτογράφηση και αεροφωτογράφηση κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμφαίνεται ο Δασικός χαρακτήρας της φωτογραφιζόμενης περιοχής και τα όρια μέχρι των οποίων εξικνείται το δάσος ή η δασική έκτασης και ώστε να εμφαίνεται η μορφολογία του εδάφους και το είδος και τα είδη της δασικής βλαστήσεως μέσα στην περιοχή, καθώς και τα  τυχόν ιδιαίτερα εκάστου τμήματος αυτής χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με  το άρθρο 12 του ΦΕΚ 289 και τις παρ.1-2-3-4,  επισημαίνεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί βάρβαρες διαχρονικές καταπατήσεις όπως τούτο τεκμηριώνεται και από τις αερό – φωτογραφίες και συγκεκριμένα όπως καταγράψαμε και στα προηγούμενα αναφερθέντα φύλλα της κυβερνήσεως, συνεπώς  η μορφολογία του εδάφους του Π.Α  θα πρέπει να είναι δασώδης.

Τούτο επικουρικά εμφαίνεται και στο άρθρο 13 του ιδίου ΦΕΚ όπου επιβάλλει εις τα Δασολόγια της Δασικής υπηρεσίας να αποτυπώνονται  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δασικής βλαστήσεως του Π.Α ,( κατηγορία δασών, είδος βλαστήσεως, πυκνότης, ηλικία, ή άλλες προσδιοριστικές της βλαστήσεως λεπτομέρειες ) καθώς και να σημειώνονται και οι αναδασωτέες και αποψιλωμένες εκτάσεις, τομέων ( νησίδων )  βλάστησης λόγω διαχρονικής καταστροφής. 

Η Μελέτη των Αρχιτεκτονικών γραφείων του έργου του 2008 σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Υπερνομαρχίας  περιλαμβάνει και δρομίσκους τυφλούς ή μη, οι οποίοι αφενός μεν δεν αποσκοπούν  σε  κάποια συγκεκριμένη χρησιμότητα, αφετέρου ξυρίζουν την νομικά χαρακτηριζόμενη δασώδη βλάστηση. Τούτο αντίκεινται στο άρθρο 15 του παρόντος ΦΕΚ παρ.1 ότι κάθε δασική οδός θα πρέπει υποχρεωτικά να εξυπηρετεί  ΜΟΝΟΝ την σημειακή επέμβαση προς συντήρηση, προστασία της βλαστήσεως, και όχι επεμβάσεις οικοδομικού χαρακτήρα. ( Θέατρο Αλίκη – Cafeteria Green Park -  Π.Γ.Σ ( Μονοπάτι – πέρασμα για το σιδηρόφρακτο, δίφυλλο άνοιγμα πόρτας επί του ορίου της καταπατημένης περιοχής των 5.5 στρεμμάτων ) -  Θέατρο Οικονομίδη – Υπαίθριο Ναό ή Τέμενος με αρχιτεκτονική πύλη, αδιευκρίνιστου σκοπού και λειτουργίας και την  υπό μελέτη και ήδη διαμορφωθείσα εκσκαφή για  εγκατάσταση  του Skateboard ). ( Αρχείο αεροφ/ών ).     

Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 12 αιτούμεθα όχι μόνον ως έχοντες έννομο συμφέρον ως θαμώνες, κάτοικοι, ιδιοκτήτες ακινήτων ( σύμφωνα και με το άρθρο 14 παρ.1 ),τους υπάρχοντες  δασικούς  χάρτες και σύμφωνα με την ως άνω παρ. του ως άνω άρθρου και που όπως αναφέρεται φυλάσσονται αριθμούμενοι και αρχειοθετούμενοι από την κεντρική Δασική υπηρεσία ( ήδη εν τη ροή του εγγράφου έχουν ζητηθεί ).

Οι Δασικοί αυτοί χάρτες σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 4 έχουν αποσταλεί στο Δήμο Αθηναίων και επίσης εφόσον δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις εντός διμήνου  καθίσταται οριστικώς και επαναυποβάλλονται στην κεντρική Δασική υπηρεσία προς επικύρωση από τον υπουργό Γεωργίας. 

Άρθρο 16.Εις τα ως άνω αναγραφόμενα συνηγορεί και το άρθρο 16 παρ.1 το οποίο αναφέρει ότι η διευθέτηση των χειμάρρων ( Αναφερόμαστε στην  πρόταση σκυροδέτησης και εγκιβωτισμού καναλιού σημαντικού πλάτους, στη θέση Πλατάνια ) και οι εκτελέσεις πάσης φύσεως  έργων εντός του Πεδίου του Άρεως πραγματοποιούνται μόνον με την μέριμνα της Δασικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.6 συν τις άλλοις είναι απαγορευτικά επικίνδυνη η κυκλοφορία και  στάθμευση αυτοκινήτων εντός της δασικής έκτασης σε συνδυασμό με το άρθρο 23 παρ.1-α. το οποίο λέει ότι επιτρέπεται ΜΟΝΟΝ από 1η; Μαίου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, κατόπιν αδείας της Δασικής αρχής ή επί παρουσία οργάνου αυτής, ( και ουχί κατόπιν εντολής της εκάστοτε Νομαρχίας, πάγια πρακτική τα τελευταία χρόνια ) ( αρχείο φωτό ).

Κατά την ταπεινή μας άποψη η συνταχθείσα μελέτη από τα Αρχιτεκτονικά Γραφεία κατόπιν οδηγιών και  εντολών της Νομαρχίας, θα έπρεπε να λάβει υπόψη της εκτός από τις καθημερινές  κατακραυγές των κατοίκων, θαμώνων  αφενός και εκτός από το προκλητικό ποσοστό του 59% που αφορά τις προτεινόμενες οικοδομικές εργασίες του προτεινόμενου προϋπολογισμού της εργολαβίας  αφετέρου και την παρ.1 και 2 του άρθρου 42 του αυτού ΦΕΚ το οποίο ουσιαστικά και με λίγα λόγια απαιτεί την υψηλή επιστασία από την Δασική υπηρεσία.

 Άρθρο 45. Εις το βαρέως στοιχειοθετημένο συγκεκριμένο άρθρο, ομοιάζον με το μύλο του γνωστότατου περιστρόφου και με την έννοια που δυνατόν προσδίδει και την προσωπική κρίση που μπορεί να έχει ο καθένας από μόνος του, διαδραματίζονται πράματα και θάματα.

Δηλαδή ενώ στις παρ.1&3 διαμορφώνεται μια εικόνα «καταπέλτης» και συγκεκριμένα στη παρ.1 αναλύεται και δεν επιτρέπεται ουδεμία επέμβαση στην δασική έκταση του Πεδίου του Άρεως, στη παρ.3 διατηρεί ακέραιη και αδιάβλητη την παρ.1 και θέτει σαν εναλλακτική λύση να μην επιτραπεί ουδεμία εγκατάσταση εντός του Π. Άρεως εφόσον και ΜΟΝΟΝ  εάν για τον συγκεκριμένο σκοπό υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν και να υλοποιηθούν εκτός Πεδίου του Άρεως, πράγμα το οποίο προτείνουμε και εμείς.   

Με την παρ.9 αλλοιώνεται ο φιλοδασικός χαρακτήρας των προηγούμενων άρθρων διότι αφήνει άλλες διοικητικές αρχές να εκτελέσουν δραστηριότητες εντός του Π.Α,

( έτσι  πίστεψαν όσοι ευελπιστούσαν να εκτελέσουν οικοδομικές εργασίες εντός του Π.Α,  πλάνη όμως οικτρά διότι μια μικρή φρασούλα ξαναλλοιώνει την δασοκτόνον έννοια της παρ.9 ). «Συντρεχόντων των λοιπών νομίμων όρων».

Κατά την ταπεινή μας άποψη η φράση  « οι συντρέχοντες νόμιμοι όροι» μας  παραπέμπει σε αυτά που δηλώνουν οι προηγούμενες 1&3 παρ. δηλαδή ουδεμία αλλοίωση του δασικού χαρακτήρα του Π.Α και της φυσικής βλάστησης.

Σχόλια: Είναι λυπηρό κατά την άποψη μας αντί να εξηγηθεί το άρθρο Δασοπονικά,

( σύμφωνα με την αρχαιοελληνική έννοια πονώ = προσέχω = πόνημα δηλ. το πονάμε το πάρκο μας ), εξηγείται Δασοκτονικά.

Αρθρο 48 παρ.1. Η συγκεκριμένη παρ. είναι καταπέλτης.

Ουδεμία διάνοιξης οδών επιτρέπεται εντός του Π.Α εφόσον δεν λαμβάνεται πρόνοια η διαφύλαξη του δασώδους χαρακτήρα του. Αλλά και ακόμη οι ήδη υπάρχοντες οδοί, απαιτείται ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε πραγματική αρμονία με την βλάστηση - πανίδα και για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον.

Στα αυτά πλαίσια κινείται και η παρ.2,  η οποία απαγορεύει κάθε έργο κτίσμα ή εγκατάσταση κατά μήκος δασικών οδών και πάντα σε αρμονία με τα προλεγχθέντα μας, σύμφωνα και με τα προηγούμενα ΦΕΚ, άρθρα και παραγράφους.

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να σχολιάσουμε ότι για το αφορών θέμα και για τις  δυσανάλογα εγκατεστημένες  οικοδομικές  κατασκευές  οι οποίες υπάρχουν ήδη από το παρελθόν και σε σύγκριση με το σύνολο των στρεμμάτων της έκτασης του Π.Α  καθώς  και αυτές που βρίσκονται υπό μελέτη ( Skateboard ), συνηγορεί και το παρόν άρθρο το οποίο χαρακτηρίζεται ως καταπέλτης και στις δύο παραγράφους του, εναντίον κάθε κτίσματος το οποίο παρεμβαίνει και αλλοιώνει τον δασώδη χαρακτήρα του Π.Α.  

Στις διατυπώσεις μας συνηγορεί και η παρ. 4 του ιδίου άρθρου η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση λυόμενων κιοσκιών- περιπτέρων πικ-νικ, ξύλινου τύπου, έτσι ώστε να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την βλάστηση.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο Νομοθέτης έχει πλήρη γνώση του  τι σημαίνει δασική έκταση καθώς και  της σπουδαιότητας της,  τουλάχιστον στο παρόν άρθρο αφού

περιοριστικά προδιαγράφει και τοποθετεί το οικολογικό και σε αρμονία με το δασικό περιβάλλον κιόσκι του πικνικ σε απόσταση 200 μ. τουλάχιστον από κάθε δημόσια ή δασική οδό!!

Στο σημείο αυτό έχοντες ανά χείρας την κορδέλα και υποβοηθούμενη από το τοπογραφικό όργανο βλέπουμε ότι η παρανόμως διαμορφωμένη εκσκαφή για εγκατάσταση Skateboard απέχει 10 μ από την υπάρχουσα εσωτερική οδό το δε ήδη καθαιρεθέν θέατρο Αλίκη βρίσκεται σε απόσταση 50 μ αντιστοίχως!

Άρθρο 49 παρ.1. Τα εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως,  πολεοδομικής ζώνης ή εντός οικιστικής περιοχής υφιστάμενα πάρκα, άλση και δενδροστοιχίαι δεν δύνανται να μεταβάλλουν τον προορισμό ή την χρήση. Σε αυτό συνηγορεί και η παρ.2 του ιδίου άρθρου, η οποία απαιτεί και την συνυπογραφή του υπουργού Γεωργίας, δηλαδή ακόμη και εάν πρόκειται και για κάποιο έργο «υπερβολικά κοινωφελές» όπως ισχυρίζεται η αρμόδια Τεχνική υπηρεσία της Υπερνομαρχίας, θα πρέπει πρώτον το εντασσόμενο – προσαρτημένο τμήμα να διατηρεί ανέπαφο και αναλλοίωτο τον Δασικό  χαρακτήρα και δεύτερον να δημιουργηθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, όρους των προηγούμενων και κατώτερων αναλυτικά επεξηγηματικών νόμων, ΦΕΚ.

Στο Άρθρο 60 παρ. 2 του Ν.998 σχετικά  με τα Πολιτιστικά έργα και τις εκδηλώσεις και σχετικά με το προτεινόμενο και ενταγμένο στη Μελέτη Πνευματικό Κέντρο Άλσους πρώην Οικονομίδη, αναφέρεται: Μουσεία, αρχαιολογικαί σχολαί, πνευματικά κέντρα και παντός είδους εγκαταστάσεις εξυπηρετούσαι πολιτικάς εκδηλώσεις επιτρέπεται να κατασκευασθούν εντός δασών ή δασικών εκτάσεων κατόπιν κοινής αποφάσεως των Υπουργών Γεωργίας και Πολιτισμού και Επιστημών μετά γνώμη του Συμβουλίου Δασικής Πολιτικής. Η δυνατότητα   αυτή δεν επιτρέπεται εις τους πυρήνας των Εθνικών Δρυμών. 

Ο Νομοθέτης στο άρθρο 71 παρ.1 του παρόντος ΦΕΚ 289 Α, τιμωρεί με φυλάκιση και χρηματική ποινή κάθε εργολάβο, υπεργολάβο, κατασκευαστή εντολέα του, και κάθε τρίτον που επιχειρεί άνευ δικαιώματος ή υπέρβαση του παρόντος νόμου και επιδιώκει την ανέγερση οποιουδήποτε είδους κατασκευής οριστικής ή προσωρινής εντός του Π.Α.

·        Λυόμενη τέντα αθλητικών δραστηριοτήτων και άλλες εγκαταστάσεις  Π.Γ.Σ,

·        Εκχέρσωση και δημιουργηθέν σκάμμα για τοποθέτηση του θορυβώδους Skateboard, άρθρο 24 του Συντάγματος και Ν.1650/86. 

·        Απροσδιορίστου χαρακτήρα υπαίθριο ημικυκλικό ναό ή τέμενος.  

·        Ανοχή ούτως ώστε  ο  πρώην ενοικιαστής του κέντρου διασκεδάσεως ζαχαροπλαστείου Green Park,  μπόρεσε διαχρονικά να επεκτείνει τα τραπεζοκαθίσματα, εξέδρες, πλατφόρμα  του, κατατρώγοντας παρανόμως έκταση βλαστήσεως εκτιμούμενης σε 1700 τετρ.μ    

Τόσο αμείλικτος θέλει να είναι ο Νομοθέτης με τους καταπατητές του Π.Α. που τιμωρεί με τις ίδιες ποινές πάσης φύσεως υπαλλήλους, εργάτες, και συμπράττοντες.

Η τυχόν έφεση όλων των ανωτέρω προσώπων δεν αναστέλλει την τιμωρία τους. 

Στη δε παρ.2  ο Νομοθέτης γίνεται ακόμα πιο αμείλικτος, καθότι επιβάλλει και δήμευση των προϊόντων της καταπάτησης καθώς και των αντικειμένων που χρησίμευσαν για την καταπάτηση.

Η Δασική αρχή διατάσει και εν άρνηση του υπόχρεου ( καταπατητή )εκτελεί άνευ ετέρας διατυπώσεως την κατεδάφιση των κτισμάτων.  Στη δε παρ.3 ο Νομοθέτης κλίνει τον κύκλο της Νομοθεσίας διότι αναφέρει ρητά ότι: όποιος εκχερσώνει το Π.Α ( βλ. Skateboard και απροσδιορίστου φύσεως υπαίθριος Ναός) τιμωρείται με τις ανωτέρω ποινές.

Συνεχίζει δε να επιδεικνύει το σκληρό πρόσωπο του νόμου διότι τιμωρεί με τις ίδιες ποινές και εκείνους οι οποίοι κατ΄ εντολή ή παρότρυνση ή υποβοήθηση τέλεσαν τις παραβάσεις. Ορίζει δε ότι η τυχόν έφεση τους δεν αναστέλλει την τιμωρία τους, καθώς και δημεύει τα προϊόντα της καταπάτησης και τα αντικείμενα της παραβάσεως ( Γερανούς, Σκαπτικά μηχανήματα, Μπουλντόζες ).

Παρατηρούμε ότι ο Νομοθέτης διατηρεί την παρ.1 εντός εισαγωγικών και την τροποποιεί με το υπ. αριθμ. ΦΕΚ 2145/1983. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ανοίγονται αντιοικολογικά παραθυράκια, όμως στην παρ. 2-3-4-5-6 επιμένει, επανέρχεται και τιμωρεί τους παραβάτες.

Τα συμπεράσματα δικά σας.        

Η υπ’αρ. 2568/1981 απόφαση του Δ τμήματος Στε αφορά τους μακαρίτες Αλίκη Βουγιουκλάκη και Γεώργιο Οικονομίδη που  προκαλούν την υπ’ αρ. 42/16/2/81 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου περί παρατάσεως της κατ’ εξαίρεση λειτουργίας των Δημοσίων Θεαμάτων εις τον χώρο του Πεδίου του Άρεως.

Κάτοικοι, θαμώνες του Π.Α, αιτούν από το ως άνω Δικαστήριο την ακύρωση της ως άνω πράξεως του υπουργικού συμβουλίου.

Το  Δικαστήριο απεφάνθη ότι η ιδιότητα του Π.Α ως κοινόχρηστου άλσους προσεδώθη  εις αυτό δια ειδικών νομοθετικών διατάξεων.

Το άρθρο 16 παρ.1 του Συντάγματος μας υπενθυμίζει ότι  η  προστασία της Τέχνης νοείται υπάρχουσα ουχί επί ζημία άλλων προστατευομένων ωσαύτως  υπό του Συντάγματος αγαθών. Ως εκ τούτου αβασίμως επικαλείται την ως άνω διάταξη η παρεμβαίνουσα επιχειρηματίας του επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θεάτρου, ισχυριζόμενη ότι χάριν της Τέχνης είναι συνταγματικώς ανεκτές οι εις τα άλση επεμβάσεις. 

Επίσης το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το Green Park προκαλεί ανεπίτρεπτο μεταβολή του προορισμού της εκτάσεως του Π.Α και ως εκ τούτου της κατά προορισμού χρήσεως αυτού από του κοινού.

Υποστηρικτική Απόφαση

Υπ.Αρ. 2189/1982 Δ΄ τμημ.Στε

Οι αιτούντες ζητούν ακύρωση της υπ’ αρ.222 /6 της 6/14.10.81 πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου περί παρατάσεως της κατ¨εξαίρεσην λειτουργίας των δημοσίων θεαμάτων στο χώρο του Π.Α και που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 302 της 14/10/81.

Η συγκεκριμένη Υπουργική πράξη ενέκρινε την παράταση των δύο θερινών θεάτρων για εν έτος δηλαδή από 1/1/82 – 31/12/82 του αυτού έτους που αφορά τα θέατρα της οδού Μαυροματαίων – Green Park και Αλίκη πλησίον της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Εδώ επισημαίνουμε ότι  το Ειδικό Ταμείο Μονίμων Οδοστρωμάτων ( ΕΤΜΟΑ ) στο οποίο είχε ανατεθεί η μόνιμη Διαχείρισης του Πεδίου του Άρεως ως κλάδου ( φορέα του ΥΠΕΧΩΔΕ ) είχε εκδώσει την 3404/82 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σε αγωγή έξωσης κατά του θεάτρου Αλίκη της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Σχόλιο: ( Το Δασαρχείο λάμπει δια της απουσίας του ).

Μεταξύ άλλων το Δικαστήριο χρησιμοποιεί το εξής σκεπτικό επί της υπ.αρ.2568/81 αποφάσεως του ιδίου Δικαστηρίου . Αναφέρει ότι τα άρθρα 24 παρ.1 και 117 παρ.3 και 4 του Συντάγματος θεσπίζουν ένα ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις ( συμπεριλαμβανομένου και του Π.Α σε αυτές ) δηλαδή Δασική Έκταση εντός πόλεως ευρισκομένη και ουχί «Περιαστικό Πράσινο» ( όπως ισχυρίζεται ο κος Φώτης Αποστολόπουλος  της Υπερνομαρχίας στο ....  ΕΘΝΟΣONLINE, την 20/9/2008 ), όρος όπως προκύπτει Νομικά και πραγματικά ανύπαρκτος.

Ο Νόμος 998/79 υποστηρίζει επίσης ότι προστατεύονται και δεν μπορούν να αλλάξουν προορισμό και τα πάρκα ή Άλση μέσα στις οικιστικές περιοχές.

Δεν προσκρούει στο Σύνταγμα το ν.δ 917/71 ( εμείς διαφωνούμε ) το οποίο παρά τις ως άνω  απαγορεύσεις επιτρέπει κατ΄εξαίρεση την παραχώρηση δικαιωμάτων εντός κοινοχρήστων χώρων ( οικοδομήσιμων εγκαταστάσεων ). 

Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι αυτή η δυνατότης θα πρέπει να παρέχεται μόνον όταν συνεχίζεται να εξυπηρετείται η κοινοχρησία  ή έστω και να μην αναιρείται. Θα πρέπει δηλαδή  η εν λόγω εγκατάσταση να εξυπηρετεί τον Δασικό και Κοινόχρηστο χαρακτήρα του Άλσους, επίσης δε να μην έχει σαν συνέπεια την μεταβολή της χρήσεως του Άλσους. Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι εγκαταστάσεις του Green Park, οι οποίες έγιναν σε μεταγενέστερο χρόνο από την διαμόρφωση ως κοινοχρήστου του Πεδίου του Άρεως, προκάλεσαν ουσιώδη μεταβολή του χώρου που καταλαμβάνουν και αναιρούν την Κοινοχρησία καθότι παρεμποδίζεται η άνετη προσπέλαση σε αυτό, λόγω της μόνιμα εγκατεστημένης καγκελόφρακτης περίφραξης.  

Επίσης οι εγκαταστάσεις των δύο θεάτρων προκαλούν ανεπίτρεπτη μεταβολή του προορισμού του Πεδίου του Άρεως και παρεμποδίζουν την ελεύθερη χρήση και πρόσβαση  από το κοινό καθότι δεν είναι εκ κατασκευής διαμορφωμένες για θεατρικές παραστάσεις χωρίς να βλάπτουν τη βλάστηση, δηλαδή κατά την άποψη μας διαμορφώθηκαν αφού είχε εδραιωθεί  και διακηρυχθεί η χρήσης του Πεδίου του Άρεως ήδη ως  χώρος αναψυχής  από το ευρύτερο κοινό και είχε γίνει αποδεκτή η συνεισφορά του Ως ΦΙΛΤΡΟ  ΕΞΥΓΙΑΝΣΗς  και καθαρισμού  της επιβαρημένης ατμόσφαιρας,  η δε ανέγερση τους προκάλεσε διαχρονικά ανεπανόρθωτη βλάβη στην ποιότητα της ατμόσφαιρας , όπως ούτως ή άλλως  και ανεπανόρθωτη βλάβη στην ελεύθερη πρόσβαση – χρήση από το ευρύτερο κοινό όπως είναι και ο καθεαυτού  προορισμός των. ( Αρχείο Αεροφ/ών )

Σχόλια

Η ανίχνευσης από το Δικαστήριο των σχετικών λαθών εν έτη 1982 δυστυχώς συνεχίστηκε και μέχρι της μέρες μας.

Αναλυτικότερα ο προηγούμενος ενοικιαστής του Green Park διαχρονικά διέπραξε καταπάτηση εις βάρος της Δασικής περιοχής του Π.Α περιφράσσοντας τον κορμό των δένδρων του Π.Α με μπετόν και διαστρώνοντας το δασικό έδαφος με μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές καταστρώματος  ¨deck¨ και οριοθετώντας τον καταπατημένο χώρο με μεταλλικά κάγκελα ιδίου τύπου με τα πράσινα των οδών και μετατοπίζοντας τα συγκεκριμένα,  κατατρώγοντας σφραγίζοντας και ενταφιάζοντας δασική έκταση του Πεδίου του Άρεως ( Φωτ. Αρχείο ). Τούτο εμφαίνεται και από τα ήδη υπάρχοντα παλαιού τύπου παγκάκια και τα οποία γειτνιάζουν στο κτίριο του Green Park και ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα του επιχειρηματία, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της χρήσης από το ευρύτερο κοινό του πάρκου.   

Και ευλόγως διερωτώμεθα καθότι αυτή η καταπάτηση υιοθετήθηκε και στις πρόσφατες Αρχιτεκτονικές Μελέτες της προτεινόμενης εργολαβίας.  Πρέπει πράγματι να ακριβοπληρώνουμε και να πίνουμε τον καφέ μας κάτω από τα φυλλώματα των δένδρων του νομικά κατοχυρωμένου δασικού πάρκου μας, στα ακριβοπληρωμένα τραπεζοκαθίσματα του επιχειρηματία;;

Η φύση δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και προς κατανάλωση, είναι η μάνα που μας γέννησε, που την σεβόμαστε και την τιμούμε, την διατηρούμε και την ανανεώνουμε, ΟΧΙ με τσιμέντα και καφενεία αλλά με φροντίδα, συντήρηση και αγάπη.

Οι ιδιώτες επιχειρηματίες ΔΕΝ θα φροντίσουν το Άλσος, ΔΕΝ  θα διώξουν τον κόσμο της νύχτας, ΔΕΝ θα ανανεώσουν την εξαφανισμένη βλάστηση, ΔΕΝ θα φροντίσουν για την ασφάλεια γιατί δεν είναι η δουλειά τους. Είναι επιχειρηματίες που θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους μέσα στο ωραίο περιβάλλον. Κάποια μέρα δεν θα υπάρχει πια φυσικό περιβάλλον και οι επιχειρηματίες θα τραβήξουν παραπέρα, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.  Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα, γι¨ αυτό ξεσηκώνονται παντού οι πολίτες.  

Σύμφωνα λοιπόν με την ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ:

Η Διοίκηση έχει ευθεία υποχρέωση να λαμβάνει υπόψη κατά την μόρφωση της κρίσης της, προκειμένου για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν ή έστω έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ανάγκη προστασίας του. Σε περίπτωση σύγκρουσης της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης οφείλει να συνεκτιμά και να σταθμίζει όλους τους παράγοντες που συνθέτουν το εθνικό συμφέρον και τελικά να προτείνει λύση που εξυπηρετεί καλύτερα το συμφέρον αυτό.            

Σύμφωνα με τον Νόμο υπ’αρ.1644/1986 ΦΕΚ  Ά τεύχος 131.άρθρο 23 ( όλες οι παράγραφοι ) πραγματοποιείται μια αποτυχημένη εκ των πραγμάτων προσπάθεια να περάσει η διαχείριση του Πεδίου του Άρεως στη δικαιοδοσία του Δήμου της Αθήνας, με τον απαράβατο δεσμευτικό  όρο, σύμφωνα με την παρ. 5 και 6 του ιδίου άρθρου  ότι πρέπει να συντηρεί με ευθύνη και δαπάνη του τη βλάστηση, να την διαχειρίζεται, να την προστατεύει και να μην οικοδομεί απολύτως τίποτα.

Υποστηρικτική  Απόφαση

281/1990 απόφαση του ΄Δ τμήματος του Στε.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη το Δ τμήμα του Δικαστηρίου αποδέχεται ότι κακώς κόπηκαν  δεκαπέντε ( 15 )  δένδρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τελόγλειο, καθότι υπήρχε προϋπόθεση και δέσμευση για αντικατάσταση τους με τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό. Τα συγκεκριμένα είχαν προσδιοριστεί αριθμητικά και κατά είδος ( 12 πεύκα και 3 κυπαρίσσια ). 

Σχόλια

Παρατηρούμε ότι το Δικαστήριο θέτει ψηλά τον πήχη και με φωτεινά γράμματα υπενθυμίζει και  υπογραμμίζει τα άρθρα 24 παρ. 1 και 117 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος.

Συνεπώς μας χαροκοπούν τα σχόλια του Δικαστηρίου τα οποία αναφέρουν ότι: σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Νόμος 1337/1983 άρθρο 40 παρ. 2,  όποτε απαιτείται έκδοση αδείας από την οικεία πολεοδομική αρχή, για εκτάσεις καλυπτόμενες από Δασική βλάστηση, καθότι θα πρέπει να επιδιώκεται η διαφύλαξη της υφιστάμενης Δασικής βλαστήσεως , να επιλέγεται η λύση που έχει την ελάχιστη δυνατή και  ανώδυνη επέμβαση στην εν λόγω δασική έκταση. Φυσικά τα ως άνω αφορούν έργα εγκεκριμένα από την οικεία  πολεοδομική αρχή.

Υποστηρικτική Απόφαση.

2282/1992 της Ολομέλειας του Στε.

Η κρινόμενη αίτηση φέρεται νομίμως για περαιτέρω συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από την υπ¨αριθμ.1158/1991 απόφαση του Δ¨ τμήματος του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με την εν λόγω αίτηση των οικολογικών σωματείων ζητείται η ακύρωση της παραλείψεως της Διοικήσεως να ανακαλέσει το από 23/25/11/1977 πρ. διάταγμα περί εγκρίσεως του ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού κ.λ.π. εις θέσιν Αγία Τριάς της Κοινότητας Αφιδνών Αττικής ( ΦΕΚ 482 τ.Δ ) και που εκδηλώθηκε με την άπρακτη πάροδο τριμήνου από της υποβολής σχετικού αιτήματος στη Διοίκηση. Τα Οικολογικά Σωματεία επικαλούνται ότι σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα και ζητούν την ανάκληση του, παρανόμως υπήχθη σε ρυμοτομικό σχέδιο δασική έκταση με αποτέλεσμα  την εκχέρσωση και καταστροφή της. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι δάσος , χαλέπιας πεύκης που αθεμίτως ρυμοτομήθηκε σε εφαρμογή του ν.δ.886/1971 και που αντιστρατεύεται το άρθρο 24 του Συντάγματος. 

Το Δικαστήριο υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ.3 του Συντάγματος, η αποκατάσταση της αποψιλωθήσας ή καταστραφείσας δασικής έκτασης η οποία έχει γίνει παράνομα ( με τρόπο παράνομο ), πρέπει να αποκατασταθεί δίχως χρονικό περιορισμό και να επαναφερθεί στην προτέρα αρχική της δασώδη κατάσταση.

 Αβίαστα λοιπόν συνάγεται η αδυναμία υπαγωγής σε σχέδιο πόλεως δασικών εκτάσεων, αφού η υπαγωγή αυτή θα συνεπαγόταν την εκχέρσωση των και την ολική ή μερική καταστροφή της μορφής του δάσους.

Οι απαγορεύσεις αυτές του συντακτικού νομοθέτη οφείλονται εις την πρόθεση να αποδοκιμάσει την τάση οικοπεδοποιήσεως δασικών εκτάσεων που πραγματοποιείτο από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Σχόλια

Έχουμε την εντύπωση ότι το άνω άρθρο του Συντάγματος είναι αξιοποιήσιμο και στο Πεδίο του Άρεως καθότι έχουν αποψιλωθεί  5661τ.μ βλάστησης και δένδρων στο παραχωρηθέν τμήμα  στον ΠΓΣ μεταξύ του Πεδίου του Άρεως και Μαυροματαίων 

με την προϋπόθεση και ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗΝ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗ Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ

( Δένδρα και θάμνοι ).

Υποστηρικτική Απόφαση.

1118/1993 απόφαση του Ε’ τμήματος.

Το 1991 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης με το 7/3/1991 έγγραφο του προς τον Δήμο Φιλοθέης ζητούσε τον αποχαρακτηρισμό τμήματος κοινόχρηστου δασικού χώρου εμβαδού 1200 τ.μ για ανέγερση νέου μεγαλύτερου Ναού. Το  Δημοτικό συμβούλιο Φιλοθέης με την υπ.αρ. 76/26/31/1991 απόφαση του τάχθηκε υπέρ. Ο Δασάρχης Πεντέλης ( ως άλλος Γουλιέλμος Τέλος ) στο υπ. αρ. 2042 της 2/5/1991 έγγραφο του δεν το επέτρεψε και τάχθηκε κατά, το δε Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ.αρ.1118/1993 απόφαση του Ε’ τμήματος του με αντιπρόεδρο τον Κο Δεκλερή τάχθηκε επίσης κατά.  

Υποστηρικτική  Απόφαση.

Η υπ’ αριθμ. 2588/1992 απόφαση του Έ τμήματος του Στε, με αντιπρόεδρο τον Κο Δεκλερή, ακυρώνει το Π. Διάταγμα το οποίο επιζητούσε την χαρακτηρισμένη νομικά ως δασική περιοχή του Ψυχικού να την μετατρέψει σε αθλητικούς χώρους.

Σχόλια

Το ως άνω δικαστήριο ανακοινώνει ότι δεν μπορούν να μεταβάλλουν την κατά προορισμό  χρήσιν τα Νομικά χαρακτηρισμένα άλση, πάρκα, δια της μετατροπής τους ( έστω και εν μέρει ) σε οικοδομήσιμες εκτάσεις. 

Από αυτήν την απόφαση φάνηκε ότι ο τοπικά αρμόδιος Δήμος του Ψυχικού, ήταν αρνητικός και εδώ συχνά παρατηρούμε ότι οι τοπικά αρμόδιοι Δήμοι είναι πάντα αρνητικοί έστω και αν ο Νόμος 1644/1986 ΦΕΚ Α τεύχος 131 άρθρο 23, προσπαθεί

( αποτυχημένα κατά την ταπεινή μας άποψη ) να παραδώσει τα πάρκα στο Δήμο Αθηναίων. 

Από την εν λόγω απόφαση εμφαίνεται  ότι ο τότε αρμόδιος Νομάρχης είχε εγκρίνει δημοπρασία για την κατασκευή δύο γηπέδων τένις εις το εν λόγω άλσος του Ψυχικού.

Το δε Δικαστήριο θεωρεί τελικά ότι δεν είναι επιτρεπτή η μεταβολή του δασικού χαρακτήρα του άλσους και η μετάλλαξη του έστω και εν μέρει σε χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΦΕΚ 88 της 28/5/1993.Ν.2145 αρθρ.46.παρ.1-2-3-4

Το συγκεκριμένο άρθρο επιβεβαιώνει και επαυξάνει τις ποινές που έχουμε προαναφέρει στο ΦΕΚ του 1979, προσθέτοντας δε και νέα στοιχεία στη παρ. 3-4.

Στη παρ.3, ορίζει ότι εφαρμόζονται οι ως άνω περιγραφείσες ποινές και για προσύμφωνα μεταβίβασης δασικών εκτάσεων.

Στη δε παρ.4 τιμωρούνται και οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι συντάσσουν προσύμφωνα ή συμβόλαια καθώς και οι πληρεξούσιοι τους.

Υποστηρικτική Απόφαση

55/1993 της Ολομ. Του Στε

Επί αιτήσεως του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Πορτοράφτη, κατά του Υπουργού Γεωργίας και κατά της υπ. αριθμ. 6128/12/12/89, εκδοθείσης εντολής,  της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, κατόπιν κοινοποιηθείσας διαμεσολάβησης του Δασάρχου Πεντέλης, δια της οποίας πράξης είχαν απορρίψει ρητώς το αίτημα του άνω Συλλόγου. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη απόφαση, ήταν απορριπτική για τον αιτούντα σύλλογο αλλά εμείς σταχυολογούμε ορισμένα αποφθέγματα της ολομέλειας του Στε.

Το Δικαστήριο αποφαίνεται, ότι όπου επιβάλλει το Δημόσιο συμφέρον για αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων, θα πρέπει να σταθμίζονται παράλληλα από την μία πλευρά της ζυγαριάς τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα και από την

άλλη μεριά της ζυγαριάς το γενικότερο δημόσιο συμφέρον. Διαπιστώνει ότι ακόμη και εν ελλείψει προστατευτικής νομοθετικής διατάξεως, η Διοίκηση έχει ευθεία υποχρέωση να ρυθμίζει θέματα που αφορούν ή έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και προφανώς  να λαμβάνει τα κατάλληλα εκείνα μέτρα, η  να απέχει από την έκδοση δυσμενών για το περιβάλλον πράξεων.  

Το Δικαστήριο προληπτικά αναφέρει ότι το Άρθρο 117 παρ.3 του Συντάγματος, επιβάλλει την αναδάσωση των εκτάσεων, ( γκρίζων ζωνών ) που εκχερσώθηκαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ.

Επίσης αποφαίνεται ότι είναι παράνομος ο δι΄ αυτού χαρακτηρισμός δασικής εκτάσεως, υστέρως εκχερσωθείσης ως οικοδομήσιμου, ως εκ τούτου δεν αναιρείται η εκ του Συντάγματος υποχρέωση προς αναδάσωση.

Αίτημα μας Φυσικά να αναδασωθούν επειγόντως όλες οι εκχερσωθείσες δασικές νησίδες:

Skateboard - Ελλειπτικός Ναός ή Τέμενος; απροσδιορίστου χρήσης -  Περίβολος ενός στρέμματος του Green Park  - Περίβολος κτιρίου πρώην Αλσος Οικονομίδη -  νησίδα Πλατάνια – νησίδα Ροδόνα  -   Εκχερσωθείσα έκταση στον πρώην θέατρο Αλίκη.

Σχόλια

Σύμφωνα λοιπόν με την προηγούμενη απόφαση του Στε,  βλέπουμε ότι το Δικαστήριο επιμένει ότι θα πρέπει μόνο για υπερβολικά σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος να πραγματοποιούνται κατασκευαστικές, δομικές επεμβάσεις. Και αναρωτιόμαστε είναι τόσο εξαιρετικά σοβαρός ο λόγος δημοσίας ωφελείας για την περίπτωση του Πεδίου του Άρεως,  η παραβίαση των σχετικών νομοθεσιών εδώ και ένα αιώνα και που αφορά την κατασκευή 500 τετρ.μ  σκυροδετημένης πίστας με κερκίδες  ως υπόβασης για την στήριξη του θορυβώδους επί 24 ώρου βάσεως αθλήματος του Skateboard, όταν όπως σας έχομε προαναφέρει η νομοθεσία προβλέπει ως εναλλακτική λύση σε αυτήν την περίπτωση (δημιουργίας αθλοπαιδιών ), κατόπιν και προσωπικής μας πρότασης  να τις τοποθετεί σε πλησιέστερο δυνατόν χώρο και για την συγκεκριμένη περίπτωση πάντα σε χώρο του Πεδίου του Άρεως, 300 μ μακρύτερα σε απόσταση, στην ήδη διαμορφωμένη πλατεία Πρωτομαγιάς, η οποία διαθέτει τις υποστηρικτικά   απαιτούμενες  σκυροδετημένες επιφάνειες για το συγκεκριμένο άθλημα.   

ΦΕΚ 69 της 12/4/1995.Ν.υπ.αρ.2300 σελ. 3355 σε παρ.8 αναφέρει, ότι επιτρέπεται κάτω υπό όρους και προϋποθέσεις, η λειτουργία θερινών κινηματογράφων και θεάτρων. Με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ ορίζεται ο αριθμός, χρόνος και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των θερινών κινηματογράφων, ή θεάτρων και του κέντρου τα οποία ως συγκρότημα θα λειτουργήσουν στο μέλλον ως Δημοτική Επιχείρηση.

Σχόλια

Το παρόν ΦΕΚ και  Νόμος μας θυμίζει την επιβεβαίωση του νόμου 1644/1986 ΦΕΚ 131 τεύχος 1ο άρθρο 23, τιτλοφορούμενο «Παραχώρηση αλσών και κήπων στο Δήμο Αθηναίων» το οποίο στη παρ.1 αναφέρει ότι με: Κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Γεωργίας, παραχωρούνται δωρεάν και μεταβιβάζονται κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στο Δήμο Αθηναίων μεταξύ άλλων και το άλσος της Σχολής Ευελπίδων ( πρώην Πολυγώνου ).

Στη παρ. 5 του ιδίου άρθρου ο Δήμος Αθηναίων υποχρεούται με ευθύνη και δαπάνες του να συντηρεί και να βελτιώνει την βλάστηση, να διοικεί, να διαχειρίζεται, να εκμεταλλεύεται, να φυλάττει και γενικά να προστατεύει με οποιονδήποτε τρόπο το ως άνω αναφερθέν άλσος της Σχολής Ευελπίδων ( πρώην Πολυγώνου ).

Στη παρ. 6 απαγορεύει τη δημιουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης.         

Στη παρ. 7 δηλώνει ότι η ως άνω παραχώρηση ανακαλείται με τον τρόπο που έγινε οποτεδήποτε, εφόσον ήθελε επιχειρηθεί αλλαγή του προορισμού τη χρήσης τους ή του χαρακτήρα του άλσους.

Σχόλια

Παραχωρείται μέρος του Πεδίου του Άρεως, το οποίο έχει νομικά χαρακτηριστεί, απανωτά, συνεχώς, επανειλημμένα από το 1870 και συνεχίζει να χαρακτηρίζεται έως και σήμερα ως ένα αυτούσιο, αδιαίρετο, ενοποιημένο και ενιαίο δασικό σύστημα. Καθότι η ευρισκόμενη εντός των ερυθρών εστιγμένων γραμμών περιοχή από την οδό Πατησίων έως το τέρμα της οδού Ευελπίδων, εκεί ψηλά στους πρόποδες των Τουρκοβουνίων, χαρακτηρίζεται ως ένα ενιαίο Πεδίον του Άρεως

ΦΕΚ 201 /27/7/1887. 

Και ερωτώμεθα ενδείκνυται  αυτή η τμηματική παραχώρηση και ο κατακερματισμός;; Είναι  σωστό να διαμορφώνεται μελλοντική Νομοθεσία για μελλοντικές καταστάσεις και μάλιστα εκ του πονηρού ούτως ώστε να δρομολογείται  εμπορική εκμετάλλευση εις βάρος των φορολογούμενων δημοτών και εις βάρος των περιορισμένων κοινόχρηστων χώρων ( και συγκριτικά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες);;

ΦΕΚ 200 της 27/8/1998.τεύχος 1 Ν.2637.άρθρο 62.ολες οι παρ.

Στο συγκεκριμένο άρθρο δύναται ο Υπουργός Γεωργίας κατόπιν ¨Προεδρικού Διατάγματος¨, να ρυθμίζει με απόφαση του τοπικά θέματα – τεχνικά, λεπτομερειακά.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 289 Ά Ν.998 του 1979, στο άρθρο 4 παρ. δ, αναφέρεται και εξομοιώνεται το Πεδίο του Άρεως ως Δάσος και Δασική έκταση για αναψυχή του πληθυσμού.

Αλλά, θα μπορούσε να ισχύει η παρ. 2 και 2α καθότι αναφέρεται σε σχέση Δάσους με χώρους ανθρώπινης εγκατάστασης και αναμφισβήτητα ευρισκόμενο ως Άλσος εντός οικιστικής περιοχής. Αλλά θα μπορούσε να ισχύσει η παρ. ε¨ που ομιλεί για Δάση κείμενα πέριξ αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων και εντός  ζώνης ακτίνας 3χλμ.

Αλλά σύμφωνα και με την παρ. ζ¨ τυγχάνει να είναι Δάσος, κείμενο εντός της Περιφέρειας του Νομού Αττικής.

Υποστηρικτικά  και στο άρθρο 19.ΦΕΚ 289 Ά/79, τιτλοφορούμενο «Προστασία χλωρίδας και Πανίδας», αναφέρεται ότι  εκδιδόμενο Προεδρικό Διάταγμα,  κατόπιν προτάσεως των υπουργών Συντονισμού και Γεωργίας ( Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ), μπορεί να θέσει τοπικά, σύμφωνα και με το πιο πριν άρθρο ως Βιότοπο το Πεδίο του Άρεως, πάντα φυσικά  με τη συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας καθώς  και μαζί με τις υπηρεσίες  προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και άλλων ενδιαφερομένων.

Αιτούμεθα λοιπόν σύμφωνα και με τα ανωτέρω κατόπιν προτάσεως δικής μας και του αρμοδίου Δασάρχου καθώς και του Υπουργού Γεωργίας να εκδοθεί Π.Δ το οποίο, θα χαρακτηρίζει το Πεδίο του Άρεως όπως αυτό εμφαίνεται δια των ερυθρών εστιγμένων γραμμών, στα ΦΕΚ του Βασιλέως Γεωργίου Ά  1887 – 1900-1902 ως ενιαίο βιότοπο, υψίστης σημασίας, ούτως ώστε να δύναται να εμπίπτει και συνεπώς να προστατεύεται από τις ευεργετικές νομοθεσίες του ( ΦΕΚ 2003 κλπ ).

Να δημιουργηθεί επίσης Τοπική Δασική Αστυνομία πρόληψης φθορών και καταστροφών για το Π.Α στην οποία,  αποδεδειγμένοι εθελοντές πολίτες όπως και εμείς, οι οποίοι θα τεθούν υπό την επίβλεψη του τοπικά αρμόδιου Δασάρχη, ώστε να εφαρμόζονται

( καθότι δεν εφαρμόζονται ) οι νόμοι προστασίας, πρόληψης για τα εδάφη, την βλάστηση, την πανίδα, και την απομάκρυνση τροχοφόρων και κακόβουλων επισκεπτών.             

ΦΕΚ 223 της 8/10/2001.Ν.2945, αρθρο 25.

Σύμφωνα με το ως συγκεκριμένο  άρθρο, θα μπορούσε να παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δήμο Αθηναίων. Οι απαράβατοι όμως όροι που θέτονται με το συγκεκριμένο άρθρο είναι οι εξής: Ο Δ. Αθηναίων, υποχρεούται με ευθύνη και δαπάνες του να συντηρεί και να βελτιώνει την βλάστηση, να διοικεί, να διαχειρίζεται, να προστατεύει, να φυλάγει διατηρώντας στο ακέραιο και μακροχρόνια  τον δασικό χαρακτήρα του Π.Α. Επίσης απαγορεύει τη δημιουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης εντός του Π.Α. 

Ο παρών Νόμος ΦΕΚ 303 24/12/2003.Ν.3208, είναι τόσο απόλυτος και περιλαμβάνει τόσο πολλές υποπεριπτώσεις, ώστε σε συνδυασμό με τα προηγούμενα ΦΕΚ και δικαστικές αποφάσεις, θέτει ένα αυστηρότατο πλαίσιο για τον δασώδη, δασωτέο, και αναδασωτέο χαρακτήρα του Π.Α.

Στα εν λόγω άρθρα ΄1΄ εκτός από τον ορισμό του δάσους και την υπαγωγή του Π.Α σε δασώδη έκταση, θέτεται ξεκάθαρα και η πλευρά της πανίδας η οποία εντάσσεται μαζί με την χλωρίδα σε ένα αδιαίρετο αλληλοεξαρτώμενο δασωγενές σύνολο. 

Επίσης το εν λόγω άρθρο είναι πάρα πολύ θετικό καθότι κηρύσσει αυτομάτως αναδασωτέες  τις εκτάσεις που απώλεσαν για οποιαδήποτε λόγο την δασική βλάστηση.

Και στην παρ.5 του ιδίου άρθρου, υπάγει τα εντός των πόλεων πάρκα, άλση στο δασικό οικοσύστημα, ούτως   ώστε κανένας μα κανένας ποτέ να αμφισβητήσει ή να εκφράσει υπόνοια ότι το Πεδίο του Άρεως δεν είναι το τέταρτο δασικό οικοσύστημα  -  δασοβιοκοινότητα  της Ελλάδος σύμφωνα με το δημοσιευθέν άρθρο της επιστήμονος  κάς Σού Παπαδάκου στο περιοδικό Γαιόραμα της δεκαετίας του 80  

Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 71 της παρ.6, αναφέρεται:

Τα δάση της περίπτωσης ε’ της παρ.1 του άρθρου 69, που προορίζονται για αισθητική απόλαυση και αναψυχή, υπόκεινται σε διαχείριση ως δάση – πάρκα και επιτρέπεται σε αυτά η κατασκευή έργων και η εκτέλεση εργασιών που συντηρούν και εμπλουτίζουν τη βλάστηση, βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου, εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών και διευκολύνουν τη σωματική άσκηση και την πνευματική ανάταση του ανθρώπου. Η κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων, απαραίτητων για την λειτουργία των  πάρκων, επιτρέπεται μόνο στο αναγκαίο μέτρο και σε εκτάσεις που δεν έχουν δασική βλάστηση, η δε συνολικά καταλαμβανόμενη από τις ανωτέρω εγκαταστάσεις έκταση δεν μπορεί να υπερβεί το πέντε τοις εκατό ( 5% ) της συνολικής έκτασης και κατ ανώτατο όριο τα δέκα στρέμματα. ( Και άραγε για την περίπτωση του Π.Α που θα βρεθούν 10 στρέμματα όταν 5.5 έχει ο Π.Γ.Σ + Τουαλέτες + κτίριο Αλσος Οικονομίδη + κτίριο Green Park + εγκαταστάσεις Δντή πάρκου );;;;;;

Ο Υπουργός Γεωργίας με αποφάσεις του εξειδικεύει το είδος των έργων και των εργασιών που επιτρέπονται ως αναγκαία για την επίτευξη των ως άνω σκοπών. 

ΦΕΚ.303.24/12/2003.Ν.υπ.αρ.3208.αρθρο 3.παρ.ε και άρθρο 4.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα άρθρα, κάθε εκτέλεση έργου και εργασιών εντός της ζώνης  του  Π.Α και που  εφόσον βρίσκεται σε ακτίνα μικρότερη των 3000 μ. από μνημεία και ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους ήτοι

( Ακρόπολη – Αρχαιολογική Αγορά, Θησείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Λεωφ. Ηρώων Πεδίου Άρεως, Μνημείο Αλεξάνδρου Υψηλάντη  και Μνημείο Λοχαγού Βαράταση της Λεγεώνας των Φιλελλήνων αμφότερα στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας των Ταξιαρχών του Π.Α, Μνημείο Τσιγάντε Π.Α, Ιστορικά Διατηρητέα Κτίρια αναγνωρισμένα του νυν Πρωτοδικείου Αθηνών – Δικαστήρια Ευελπίδων, Γραφεία Σχολής Ευελπίδων, Άγαλμα της Ελευθερίας πλησίον των Γραφείων της Σχολής Ευελπίδων ) ,θα πρέπει να λάβει υπόψη τους ως άνω νόμους,  οι οποίοι αναφέρουν ότι θα πρέπει να προηγείται  ( έγγραφη ) θετική γνώμη ( δηλ. έγκριση ) της υπηρεσίας Προστασίας Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το σχετικό έχει  επίσης καταγραφεί και αναφέρεται και στο ΦΕΚ 289 Α/1979 άρθρα 4 παρ ε.  

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι το Πεδίο του Άρεως βρίθει από νεώτερα μνημεία

( δηλαδή μετά το 1830 ). Αυτά υπάγονται στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής της Γενικής Δνσης Αναστήλωσης, ( άρα και συντήρησης ) Μουσείων και Τεχνικών Έργων, που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και εδρεύει στην Αθήνα.

Σχόλια

Αναρωτιόμαστε δίπλα σε μνημεία νεωτέρων Ελλήνων αλλά και παλαιοτέρων επιτρέπεται να υπάρξουν χωροπηδάδικα και κέντρα διασκεδάσεως;; Όλα αυτά  συνάδουν με τον μνημειακό κοινόχρηστο και δασώδη χαρακτήρα του Πεδίου του Άρεως;; 

Στην παρ.4 του άρθρου 19 λαμβάνεται,  μέριμνα για την διατήρηση της Βιοποικιλότητας σε όλα της τα επίπεδα δηλαδή, Γενετικής,  Ειδών, Οικοσυστημάτων και Τοπίου και με την απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει Διαχείριση. Αλλά και από τον 2001.Ν.2945 ΦΕΚ 223, το οποίο θέτει πλαίσια για κάθε ενδεχόμενη παραχώρηση χρήσης, διαχείρισης, φύλαξης, συντήρησης στον Δ.Α. 

Και το ερώτημα μας είναι  από τις 24/12/2003 που εκδόθηκε ο παρών νόμος και ο Ν.2945 ΦΕΚ 223 της 8/10/2001 άρθρο 25 παρ.1-2-3-4. και μέχρι σήμερα έτος 2008 ποία συγκεκριμένη διαχείριση πραγματοποιήθηκε;;;

Και είναι πασιφανές.

α ) Ποία συστηματική, ουσιαστική,  πιστοποιημένη επιμέλεια διαχείρισης και μέριμνα πραγματοποιήθηκε που αφορά το πότισμα, την   πυρασφάλεια, δενδροφύτευση, ( επισημαίνεται παντελής έλλειψης κηπουρών, όσο για τα δενδρύλλια αυτά είναι πάμφθηνα και βρίσκονται παντού ).

β ) Ποία μέριμνα ελήφθη για την διατήρηση της Βιοποικιλότητας και διαχείρισης  αφού το πάρκο δεν ποτίζεται, έχει γκετοποιηθεί, απομονωθεί, περιθωριοποιηθεί

( μόνιμη εγκατάσταση συρματοπλέγματος και λινάτσας ) και

στο εσωτερικό της έκτασης του στάσιμου επί πολλούς μήνες εργοταξίου της εργολήπτριας  δεν πραγματοποιούνται δενδροφυτεύσεις,  πότισμα, φύλαξη, πλην της περιστασιακής προγραμματισμένης  εμφάνισης της αστυνομίας για διασφάλιση εκτέλεσης των αιτούμενων μυστηρίων και  εκκλησιών;;

(Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και άλλοι Ελεύθεροι Χώροι ).

Ακόμη σύμφωνα  με τα όσα αποτυπώνονται στο ίδιο άρθρο ¨1¨ παρ.3. επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η χρήση χημικών ουσιών η οποία μπορεί να προκαλέσει φθορά, βλάβη, διάβρωση, αποσάθρωση  στα ανεκτίμητης αξίας  δένδρα.

Δρατώμεθα της ευκαιρίας  σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες  και αδιάψευστα στοιχεία από διαδυκτιακούς κόμβους του Internet, Skai, www.oikologio.gr κ.λ.π,  αλλά και με φήμες από θαμώνες του Π.Α να ανακοινώσουμε, ότι   υποψιαζόμαστε  ότι με σκοπό την αποψίλωση και εκχέρσωση δασικής νησίδας έχουν λάβει χώρα  απώλειες δεκάδων δένδρων στη θέση Πλατάνια και που ποτέ δεν αντικατεστάθησαν ήτοι, χρησιμοποιήθηκαν σακουλάκια που περιείχαν χημικές και άκρως διαβρωτικές ουσίες, εγκιβωτισμένα και θαμμένα στις ρίζες των δένδρων.

Έτσι το σχετικό άρθρο αναφέρει:

Δηλητηριάζουν τα δένδρα στα Ιλίσια, περιοχή Αγ.Χαραλάμπους. 

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο  άρθρο πιστοποιείται ότι βρέθηκαν στη βάση των δένδρων τρυπημένες σακούλες γεμάτες δηλητήριο που τα ξεραίνει. 

Τα στοιχεία απεστάλησαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ( Αρθρο 26 Ν 3147 / 2003 ΦΕΚ 135 Α και παρ. 3 Αρθρο 19 του ΦΕΚ 303/24/12/2003 ), αυτό εξέτασε το υγρό και αποφάνθηκε ότι το αποτέλεσμα της βιοδοκιμής ήταν θετικό

 ( αρ.πρωτοκ.6945/13/12/07 ).

Η αντίστοιχη επιτροπή κατοίκων έχει αποστείλει τα ως άνω περιγραφέντα στοιχεία στον Εισαγγελέα.

Κατόπιν τούτου  σύμφωνα λοιπόν και με τα ως άνω διαψεύδονται  οι  ισχυρισμοί  της πρώην διοικούσας ηγεσίας της Υπερνομαρχίας, όπου προφανώς  εν αγνοία δήλωνε ότι  η πτώση δεκάδων δένδρων στη κεντρική θέση Πλατάνια του Π.Α και σε συγκεκριμένη ζώνη  ενός στρέμματος εντός της εκτάσεως των 230 στρεμμάτων του Νοτίου τμήματος του Π.Α είχε προκληθεί  από  καιρικά φαινόμενα και τον άνεμο!

 ( ΤΕΕ 2340 13/4/05 ). 

Στο άρθρο¨ 1¨ προστίθεται η παρ. 5, η οποία επισημαίνει ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση ξύλινων λυόμενων οικημάτων, ήπιας δόμησης σε επιλεγμένες θέσεις κατόπιν  εγκρίσεως από το Υπουργείο Γεωργίας - Αγροτικής Ανάπτυξης, στοιχεία τα οποία συγκρινόμενα με την μελέτη του Αρχ. Τομπάζη όπου αποτυπώνονται περίπτερα αποτελούμενα από μεταλλικούς κοίλους στατικούς φορείς, αποδεικνύουν ότι στον  προτεινόμενο σχεδιασμό της μελέτης   δεν ελήφθησαν υπόψη. 

Οι συγκρινόμενες κατασκευαστικές προτάσεις της Μελέτης για τα περίπτερα, απέχουν παρασάγγας  από την επιλογή γνωστών  οικολογικών υλικών ήπιας δόμησης  και  σε αρμονία με τον Νομικά χαρακτηρισμένο Δασώδες χαρακτήρα του Π.Α ( π.χ δομικά υλικά πέτρας πελεκητής ή ξύλου και χρήσεις κεραμοσκεπών ευρείας χρήσης σε γνωστούς παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας ). 

Σύμφωνα με το άρθρο ¨3¨ η Δνση Δασών Περιφέρειας και η Κεντρική Δασική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, τηρούν σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή κάθε άλλο χρήσιμο και προσδιοριστικό στοιχείο  της βλάστησης. Αναφέρουμε ότι έχουμε υποβάλλει αιτήσεις   στη Δνση Δασών Περιφέρειας, στην κεντρική Δασική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας και στον Εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών για να μας δοθούν.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 και την παρ. 2 του ΦΕΚ 303 και καθότι υπάρχει αξιόπιστο και διαθέσιμο υλικό, αποδεικνύεται ότι η αποτύπωση δασικών εκτάσεων μέσω αεροφωτογραφικού υλικού και συμπλήρωση με φωτοερμηνευτικά στοιχεία, αποτελεί τον προσωρινό Δασικό χάρτη.    

Σύμφωνα με το άρθρο 70 του ιδίου ΦΕΚ 303/24/12/2003 ευχόμαστε να υπαχθεί το Πεδίο του Άρεως Θεού θέλοντος στο νομικό καθεστώς και στον χαρακτηρισμό ως προστατευτικού. Διότι εάν τύχαινε τέτοιας μορφής διαχείρισης θα ήταν τέτοια που θα είχε σαν αποτέλεσμα να αποτρέψει την διαχρονική λόγω εγκατάλειψης, υποβάθμιση, διάβρωση  και γήρανση της  βλάστησης. Επίσης η δασοπονική διαχείριση θα απέβλεπε στην εγκατάσταση και λειτουργία Υδροπονικού Δάσους, απαρτιζόμενο  από κατάλληλα δασοπονικά είδη, κατά προτίμηση αειθαλή και θα ελαμβάνοντο ιδιαίτερα μέτρα για την διατήρηση και τη βελτίωση της βλάστησης.    

Σύμφωνα με το άρθρο 270 ΦΕΚ 303  περί Κυρώσεων και απαγόρευση υλοτομίας και βασιζόμενοι και σε άλλα συμβάντα και περιστατικά εγκληματικών πράξεων δηλητηριασμού δενδροστοιχιών και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της Ελλάδος μας τίθεται το ερώτημα αν ποτέ η πολιτεία έδωσε το καλό παράδειγμα και προέβη σε άσκηση διώξεων και εφαρμογή ποινών. Καθότι μήπως οι σύγχρονοι εγκληματίες των δένδρων και φίλοι των μπετατζήδων εφαρμόζουν πλέον δόλιες πρακτικές καταπόνησης φθοράς και εξολόθρευσης των δένδρων;;

    Υποστηρικτική Απόφαση

Συνεδρίαση της 11/1/1994 του Γ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αρ. γνωμοδοτήσεως 11.

Το ως άνω Συμβούλιο σε ερώτημα που του ετέθη για το ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης των δενδροστοιχιών που βρίσκονται κατά μήκος των Εθνικών και Επαρχιακών οδών, εντός του Κωπαίδικού πεδίου μεταξύ άλλων γνωμοδότησε ότι η μέριμνα για την ανάπτυξη, βελτίωση, αναδάσωση, προστασία των πάρκων ανήκει εις τους οικείους ΟΤΑ, ή σε άλλους ορισθέντες αρμόδιους.  Η μέριμνα για δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα, άλση και δενδροστοιχίες οι οποίες ευρίσκονται εντός Αρχαιολογικών χώρων, ανήκει εις τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.  

Περαιτέρω το ΝΣΚ αποφαίνεται ότι από τις διατάξεις των άρθρων 117 και επόμενων κεφαλαίων Α - Β - Γ – Δ, του τμήματος Β’ «Διαχείριση Δημοσίων Δασών», σε συνδυασμό με τα άρθρα 62 επομ. του Ν.Δ 86/1969 «Περί Δασικού Κώδικα», η Διαχείριση των Δημοσίων Δασών εκτελείται από την Δασική Υπηρεσία. 

Το ΝΣΚ επίσης αποφαίνεται ότι οι Δενδροστοιχίαι οπουδήποτε και εάν έχουν δημιουργηθεί, ( εντός η εκτός των πόλεων, υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν.998/79 ). Αναφέρει επίσης,  ότι οι ευρισκόμενες δενδροστοιχίες εντός Αρχαιολογικών χώρων, υπάγονται στη διαχείριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Υποστηρικτική Απόφαση

974/2005 του Ε  τμήματος του Στε.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του χαρακτήρα και προορισμού των Δημοσίων εκτάσεων και δασών.

Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι στο άρθρο 3 του Ν.998/1979 «Περί Προστασίας των Δασών και των Δασικών εν γένει της χώρας» (Φ. 289 Α ), ορίζεται ότι «εις τας διατάξεις του παρόντος» Νόμου υπάγονται και οι εντός των πόλεων ευρισκόμενες εκτάσεις, οι οποίες καλύπτονται από δασική βλάστηση, τεχνητά ή φυσικά δημιουργούμενη ( πάρκα και άλση ).

Επίσης οι δικαστές αποφαίνονται, ότι:

«Τα εντός των πόλεων υφιστάμενα πάρκα – άλση ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ»

Στηριζόμενοι στις ανωτέρω διατάξεις που εξομοιώνουν με Δάση και παρέχουν την ιδιαίτερη Συνταγματική προστασία και στα άλση – πάρκα που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο και εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου

( βλ. Στε 281/1990, ολομ.55/1993 ) και σε αρμονία με τις προστατευτικές του περιβάλλοντος διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, προκύπτει ότι δεν επιτρέπεται η μεταβολή της χρήσεως ή του προορισμού των εντός σχεδίου πόλεων κοινόχρηστων εκτάσεων, οι οποίες καλύπτονται από βλάστηση που έχει δημιουργηθεί φυσικώς ή τεχνητός ( πάρκα- άλση ), ειμή μόνον κατ¨ εξαίρεση για τις περιπτώσεις που ο Δασικός Νόμος περιοριστικός καθορίζει.  

Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι στο πλαίσιο των ως άνω ρυθμίσεων προστασίας, δασών – αλσών πρέπει να ερμηνευθούν  επίσης και οι διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.1577 / 1985 ( ΓΟΚ ), οι οποίες επιτρέπουν ορισμένες κατασκευές, εντός κοινόχρηστων χώρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα «περίπτερα», που ως τοιαύτα «περίπτερα» νοούνται μόνον μικρές κατασκευές οι οποίες δεν οδηγούν σε καταστροφή της Δασικής βλαστήσεως και σε σφράγιση ( διαπνοή ) του εδάφους, δεν αναιρούν δηλ. τον προορισμό του άλσους ως υποκατάστατου του φυσικού περιβάλλοντος εντός της πόλεως.

Σαφώς, προκύπτει επίσης ότι ως περίπτερα δεν δύνανται να νοηθούν εστιατόρια και κέντρα διασκεδάσεως, τα οποία αυτά καθαυτά ως εκ των διαστάσεων των αλλά ως και εκ της λειτουργίας των, οδηγούν σε ουσιώδεις φθορές και βλάβες των δασικών οικοσυστημάτων και σε αποκλεισμό της χρήσεως από το ευρύ κοινό.( πρβλ Στε 1118/1993, 1318/2001, 1972/2002 ολ. και Π.ε 258/2001

Σχόλια 

Δρατώμενοι από την συγγενική και υποστηρικτική απόφαση των Δικαστών οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ( Δικαστές – Οικολόγοι ), συνεχίζουμε να

επιμένουμε στα ως άνω λεχθέντα μας, ότι το Πεδίο του Άρεως θα πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά Δασώδες ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΣΥΝΟΛΟ ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΜΕΝΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ.

Θεωρούμε επίσης ότι σύμφωνα με την απόφαση οι Δικαστές, κατευθύνουν την κοινωνία σε μια πλέον πιο εξευγενισμένη,  σωστή,  ευαισθητοποιημένη προσέγγιση αντιμετώπισης των αλσών πάρκων, όχι σαν αλάνες για ένταξη απολυταρχικών εργολαβιών, αλλά ως υποκατάστατων του φυσικού περιβάλλοντος εντός των πόλεων.

Υποστηρικτική Απόφαση Στε 3142/2006.ολομ.

Με τη  συγκεκριμένη απόφαση κατόπιν πολλαπλών αιτήσεων των Δικηγόρων  Δημητρίου και Μαρίνας Φαρμακίδη - Μάρκου  ζητήθηκε  από το Στε να εκδοθούν πράξεις κατεδάφισης κτισμάτων και εγκαταστάσεων εντός του άλσους της Σχολής Ευελπίδων, ( νομικά και λογικά τμήμα του Πεδίου του Άρεως ),  κήρυξης των ως άνω αποψιλωθέντων τμημάτων ως αναδασωτέων, χαρτογράφηση, καθώς επίσης και η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων από την καταπατημένη έκταση του.

Τελικά το Δικαστήριο αποδέχτηκε ότι με την απόφαση 77250/3866/10/7/1991 των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Γεωργίας, το άλσος της Σχολής Ευελπίδων παραχωρήθηκε δωρεάν και μεταβιβάστηκε στο Δήμο Αθηναίων, κατά κυριότητα νομή και κατοχή.

Έτσι τελικά απεφάνθη στους αιτούντες ότι οι επεμβάσεις που δημιουργήθηκαν στο υπόψη άλσος,  ( εγκαταστάσεις και τραπεζοκαθίσματα ) συνιστούσαν ανεπίτρεπτη μεταβολή του προορισμού του άλσους.

Πιο συγκεκριμένα η ως άνω παραχώρηση στο Δήμο Αθηναίων πραγματοποιήθηκε υπό ορισμένες προϋποθέσεις.  Σύνταξη πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, με επισήμανση στο Δήμο να μεριμνήσει για την αποκατάσταση και επαναφορά του άλσους στην πρωτέρα κατάσταση και με γραπτή δέσμευση της μη μεταβολής και αλλαγής της χρήσης του.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η δημιουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης εντός του χώρου του άλσους και σε αντίθετη περίπτωση η ως άνω υπουργική απόφαση ανακαλείται αυτοδικαίως από τους ιδίους υπουργούς. Επίσης ορίζεται ότι ο Δήμος

Αθηναίων με την παραλαβή του Άλσους θεωρείται κατά αμάχητων τεκμήριο ότι έκανε αποδεκτούς τους όρους της παρούσας, η δε παράβασης τούτων των όρων δημιουργεί υποχρέωση της Διοίκησης να ανακαλέσει την πράξη αυτή.

Επειδή ο Δήμος συν της άλλοις είχε παραχωρήσει τμήμα της έκτασης  του άλσους σε επιχειρήσεις εστίασης δηλ. ( ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία ), το άνω Δικαστήριο υποχρεώνει τη Διοίκηση ( την Τριάδα των Υπουργών ) να ανακαλέσουν την παραχώρηση τους. 

Σχόλια   

Θεωρούμε ότι ο Δ.Α ήταν απροετοίμαστος να προχωρήσει στην υπόψη  παραλαβή, επίσης θεωρούμε ότι η ως άνω παραχώρηση των τριών υπουργών έπρεπε να γίνει μετά την σύμφωνη γνώμη των εξής:

 1. Αρμοδίου Δασάρχου αναφορικά με την αποτυπωμένη και πιστοποιημένη δασωτέα περιοχή.
 2. Επιτροπής κατοίκων του Πεδίου του Άρεως και ιδιοκτητών των πέριξ ακινήτων, ως τελικοί χρήστες και έχοντες έννομο συμφέρον.
 3. Θα έπρεπε να στηριχθούν και να ελάμβαναν υπόψη τους την ισχύουσα από το 1870 και εντεύθεν Νομοθεσία. 

Ο  Δήμος απεκαλύφθη αμέσως και θεωρούμε ότι εξεδήλωσε εξ¨ αρχής της αδηφάγες κερδοσκοπικές βλέψεις και διαθέσεις του, κατά παράβαση όλων των προαναφερομένων  γνωστών υποστηρικτικών αποφάσεων και αναλυτικών ΦΕΚ.  

Υποστηρικτικό Υπηρεσιακό Σημείωμα

Της 31/7/2006 με αριθμό πρωτοκόλλου 3064

Τμήμα Αλλαγής Χρήσης Δασικών Γαιών

 Θέμα: Αυθαίρετο κτίσμα σε κοινόχρηστο χώρο.

Η ως άνω υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – πρώην Γεωργίας, δίνει σχετική ερμηνεία για το καθεστώς προστασίας αυτής της μορφής των εκτάσεων, στη παρ.2Α περ. α της υπ. αρ. 110418/894/27/12/2001 εγκυκλίου διαταγής του Υφυπουργού Γεωργίας, σύμφωνα με την οποία ως πάρκα ή άλση, νοούνται όλοι οι γενικά κοινόχρηστοι χώροι που σύμφωνα με το ισχύον εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, προορίζονται για την διατήρηση, βελτίωση, ή ανάπτυξη χώρων πρασίνου, ανεξάρτητα αν φέρουν Δασική βλάστηση ή όχι και ανεξάρτητα από την τυχόν ειδικότερη ορολογία με την οποία αναφέρονται στα εγκεκριμένα Διαγράμματα και Μελέτες.    

Υποστηρικτικό Σημείωμα

Υπ.Αρ. 3080/2007 Απόφαση του Ε τμήματος του Στε.

Σύμφωνα με την εν λόγω αίτηση οι 33 αιτούντες απαιτούν να ακυρωθεί η υπ.αρ.2031/17/8/2001 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής

( Δ΄785 ) με την οποία κηρύχθηκε ως αναδασωτέα έκταση 2 στρεμμάτων και 37.τ.μ. στη θέση Αγία Μαρίνα στον Κάλαμο του Ν.Αττικής, όπου οι αιτούντες προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας.

Οι αιτούντες ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να ακυρωθεί η άνω απόφαση του Γ.Γ.Περ.Αττικής, καθότι προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας και ιδιοκτησίας αφού έχουν διαμερίσματα με νόμιμη οικοδομική άδεια και που εκδόθηκε το 1970 και όπως αναθεωρήθηκε με πράξεις της αρμόδιας Πολεοδομίας. Κατ επέκταση ισχυρίζονται ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτική αναδάσωση. Η πλειοψηφία του Δικαστηρίου εδέχθη ότι οι αιτούντες δικαίως ζητούν την κατοχύρωση των αιτημάτων τους, καθότι όλα αυτά έλαβαν χώρα πριν το χρονικό όριο του 1975, η δε μειοψηφία θεώρησε ότι η σχετική υπόθεση έπρεπε να είχε τεθεί υπόψη της Δασικής Υπηρεσίας ούτως ώστε να την είχε συνεκτιμήσει. Ούτως η άλλως διέθεταν έγγραφα του Δασαρχείου Καπανδριτίου  τα οποία αναφέρουν ότι η μεταβολή της δασικής έκτασης επήλθε λόγω της ανεγέρσεως της οικοδομής τους πριν το χρονικό όριο του 1975.

Ένεκα τούτων το Δικαστήριο παραπέμπει την συγκεκριμένη υπόθεση σε άλλη επταμελή σύνθεση.

Σχόλια

Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Δηλαδή μας θυμίζει ένα κλέφτη που μπήκε σε ένα σπίτι, έκλεψε 1000 Ευρώ και όταν τον έπιασαν ισχυρίστηκε ότι από τα 1000 Ευρώ τα 900 ήταν δικά του.

Διότι σύμφωνα με την υπ¨αριθμ. απόφαση 2282/1992 της ολομέλειας του Στε αναφέρει ότι κατάτμηση της δασικής ιδιοκτησίας επιτρεπόταν μόνον κατόπιν προηγούμενης αδείας του Υπουργείου Γεωργίας και μόνον υπό τον όρο της εξυπηρέτησης και της δασοπονικής εκμετάλλευσης ( άρθρο 216.Ν.4173/29, άρθρο 60.παρ.1.Ν.Δ.86/1969 ). Αυτό ισχύει ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις που επιτρεπόταν η παραχώρηση δημοσίων και κοινοτικών δασικών εκτάσεων, αλλά μόνον για την εξυπηρέτηση γεωργικών και δενδροκομικών σκοπών.  Η παραχώρηση δε αυτή τελούσε πάντα υπό των όρων της θεραπείας των σκοπών αυτών, η εγκατάλειψη των οποίων δημιουργούσε υποχρέωση ανακλήσεως της, άσχετα από κάθε χρονικό περιορισμό και την δημιουργία πραγματικών καταστάσεων.

ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ

Γιατί η Πολεοδομία δρομολογεί τέτοιας μορφής άδειες;;;

Επίσης επωφελούμεθα της ευκαιρίας να παραλληλίσουμε την συγκεκριμένη υπόθεση με τις γκρίζες ζώνες του  Πεδίο του Άρεως καθότι το Δικαστήριο αναφέρει και είναι και απόλυτα σύμφωνο με τα γνωστά υποστηρικτικά άρθρα για το περιβάλλον του Συντάγματος και του ΦΕΚ του 79 και πιο συγκεκριμένα επιμένουμε και εμείς στα εξής ότι πριν το χρονικό όριο του 1975 η περιοχή που επιθυμούν να εγκαταστήσουν το Skateboard, πλησίον του αγάλματος της Αθηνάς ήταν χαρακτηρισμένη Δασική έκταση εντός πόλεως ευρισκομένη και είναι και ακόμη.

Κατόπιν τούτου πως και με ποίο δικαίωμα εκχερσώνουν και  εγκιβωτίζουν την συγκεκριμένη έκταση με όγκους σκυροδεμάτων και γιατί οι αρμόδιοι Δασάρχες του παρελθόντος δεν έδειξαν την δέουσα ευαισθησία,  αφού είναι γνωστό ότι ( καθίσταται αδύνατος η ανατροπή της ήδη ισχύουσας καταστάσεως ) ;;

Αναφέρομε αυτά,   καθότι το Δικαστήριο στη παράλληλη υπόθεση που εκδίκασε λέγει ότι : Περαιτέρω κατά την διάταξη του δευτέρου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 38 του. Ν. 998/1979 η υποχρέωση κήρυξης ως αναδασωτέας, καταστραφείσας, δασικής έκτασης, υφίσταται και για καταστραφέντα ή αποψιλωθέντα Δάση ή Δασικές εκτάσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου καταστροφής ή αποψίλωσης τους εφόσον μέχρι της 11ης Ιουνίου 1975 δεν είχαν χρησιμοποιηθεί δι΄έτερον σκοπόν, ώστε να καθίσταται αδύνατος η ανατροπή της εκ της χρησιμοποιήσεως ταύτης δημιουργηθείσας καταστάσεως. ( αντιπαραβολή με αεροφωτογραφίες  για την δασική κάλυψη ).    

Επίσης το Δικαστήριο αναφέρει ότι κατά την έννοια των διατάξεων αυτών, κάθε αποψιλούμενη δασική έκταση  Δημόσια ή Ιδιωτική κηρύσσεται υποχρεωτικώς ως αναδασωτέα με μόνη την αντικειμενική διαπίστωση της συνδρομής των κατά τα την ανωτέρω συνταγματική διάταξη προϋποθέσεων, η δε απόφαση περί αναδασώσεως, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη ως προς τον χαρακτηρισμό της εκτάσεως ως Δάσους ή Δασικής εκτάσεως. 

Υποστηρικτικό Υπηρεσιακό  Σημείωμα

Εγγραφο της 20/3/2008 Α.Π  ΟΙΚ 87991/3814 πε.

Του τμήματος Αλλαγής Χρήσης Δασικών Γαιών της Γενικής Δνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – πρώην Γεωργίας.

Αφορών Θέμα: Πάρκα – Άλση, Νομική Προστασία Δενδροστοιχιών του Υφυπουργού Κ.Κηλτίδη.

Αποσαφηνίζεται η έννοια πάρκου όπου, η υπάρχουσα βλάστηση δυνατόν να έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και άλσος όπου η βλάστηση είναι φυσική. Και τα δύο είδη αποτελούν διακριτές έννοιες, για τις οποίες ισχύουν οι ίδιοι κανόνες προστασίας.

Ο ΓΟΚ αναφέρεται γενικά σε κοινόχρηστους χώρους ( παρ 2 αρθρ.242 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας – Διάταγμα 14/7/1999. ΦΕΚ 580/27/7/1999 ) και περιλαμβάνει άλση, πλατείες και γενικά ελεύθερους χώρους που προορίζονται για κοινή χρήση, ενώ η Δασική Νομοθεσία εξειδικεύει αναφερόμενη σε πάρκα και άλση εντός των πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Από την μέχρι σήμερα νομολογία, προκύπτει ότι ως Πάρκα ή Άλση  αντιμετωπίζονται και οι εκτάσεις που στο σχέδιο πόλης μπορεί να μην

χαρακτηρίζονται ως χώροι κοινόχρηστου πρασίνου, αλλά έχουν αποκτήσει εν τοις πράγμασι τέτοιο χαρακτήρα ( Στε 2588/1992, Στε 1118/1993. Γνωμοδότηση της ΝΣτΚ 2568/198 και 1006/1983 ).

Επίσης με την υπ.αριθμ.110418/894/27/12/2001 Εγκύκλιο Υφυπουργού Γεωργίας, ως πάρκα και άλση νοούνται όλοι γενικά οι κοινόχρηστοι χώροι, που σύμφωνα με το ισχύον Εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο προορίζονται για την διατήρηση, βελτίωση, ή ανάπτυξη χώρων πρασίνου, ανεξάρτητα από τον αν φέρουν δασική βλάστηση ή όχι και ανεξάρτητα από την τυχόν ειδικότερη ορολογία με την οποία αναφέρονται στα εγκεκριμένα Διαγράμματα και Μελέτες. Μάλιστα σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, όλες αυτές οι εκτάσεις θα

αποτυπώνονται στους Δασικούς Χάρτες με τον τεχνικό προσδιορισμό Άλση κωδικός Αλ. 

Αίτηση αναστολής Έργων εντός του Πεδίου του Άρεως αρ.984/9.6.2008 των Δικηγόρων και κατοίκων της περιοχής Κων Δημητρίου και Μαρίνας Φαρμακίδη.

Οι αιτούντες ζητούν από το Δ τμήμα του Στε, τα εξής.

 1. Ισχυρίζονται ότι σύμφωνα με την απόφαση 2568/1981 το κέντρο διασκεδάσεως Green Park, είναι παράνομο και ότι το κυρίως ημικυκλικό κτίριο της οδού Μαυροματαίων θα επανακατασκευαστεί και μαζί με την

περιβάλλουσα καταπατηθήσα  έκταση εκτιμούμενη σε 1750 τετρ.μ, θα εκμισθωθεί σε ιδιώτη, αντί μισθώματος 17000 Ευρώ. 

 1. Προωθείται επανακατασκευή του πρώην θεάτρου, του Άλσους Οικονομίδη και προωθείται επέκτασης του, προς δημιουργία στεγασμένου ( Πολυχώρου ).
 2. Δημιουργείται δια ανακατασκευής και επεκτάσεως ( Πολυσήμαντος χώρος ) με κερκίδες περιμετρικά στη θέση του πρώην θεάτρου Αλίκη.
 3. Κατασκευάζεται αθλητικός χώρος με κερκίδες για το άθλημα Skateboard, με προοπτική να λειτουργεί και τη νύχτα, τα πάντα εις βάρος της βλαστήσεως και με αποκλεισμό της κοινοχρησίας.

Επίσης οι αιτούντες ισχυρίζονται ότι το επίμαχο άλσος του Πεδίου του Άρεως, το οποίο βρίσκεται εκτός του Σχεδίου της Πόλεως των Αθηνών, το μεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα έκτασης δυνάμει του Β. Διατάγματος της 10.12.1902 ΦΕΚ 229, το δε ως ευρισκόμενο εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, έχει επανακηρυχθεί αναδασωτέα έκτασης δυνάμει της υπ’ αριθμ. 108424/13.9.1934 αποφάσεως του Υπ. Γεωργίας

( ΦΕΚ 133/16.10.1934 ) εχούσης κατά τα παγίως κάνει δεκτά υπό του Στε γενόμενα.         ( 2778/ 1988 Ολ. 688/1996 ) κλπ,  γενικό ατομικό χαρακτήρα και διατηρούσης και σήμερον την ισχύ της. Η κατά τα άνω κεκηρυγμένη αναδάσωση δεν έχει οποτεδήποτε αρθεί. Συνεπώς τούτο υπάγεται εις το καθεστώς προστασίας του άρθρου 117 παρ.3 του Συντάγματος και 45 παρ. 1-2-3-4 και 9.ν.998/1979 πάσα δε διάταξη τυπικού δε

νόμου, ορίζουσα τα αντίθετα είναι ανεφάρμοστη, ενώ και κάθε Διοικητική πράξη ερειδωμένη επί τοιαύτης διατάξεως είναι ακυρωτέα.

Οι αιτούντες ζητούν την μη μετάπτωση και υποβιβασμό του άλσους από αυτοτελές Δασικό Οικοσύστημα εις απλούν Αστικό ( Ομότιμο με τις Πλατείες και τα πεζοδρόμια ) κοινόχρηστο χώρο, πράγμα που με τα βεβαιότητας θα υποβιβάσει τις συνθήκες της διαβιώσεως μας εις το μεγαλύτερο Νυχτερινό Κέντρο της Αθήνας.

Εν κατακλείδι οι αιτούντες ζητούν από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία αναπότρεπτων καταστάσεων σε βάρος της βλαστήσεως και οριστική απώλεια του Δασικού χαρακτήρα του Άλσους.

Σχόλια

 • Αναφορικά με το θέμα του προϋπολογισμού του έργου των 9150.000 Ευρώ, η ερώτηση είναι γιατί περί της υπάρξεως του ΦΠΑ ;;
 • Γιατί παραδόξως  κονδύλια που θα απορροφηθούν και προορίζονται για Δασική Έκταση Νόμιμα χαρακτηριζόμενη, πρέπει να αφορούν σε ποσοστό 59% Οικοδομικές εργασίες και μόνον 9% να διοχετευτούν σε εργασίες φυτοτεχνικές ;; 
 • Γιατί ο Διαχειριστικός φορέας του Πεδίου του Άρεως θα πρέπει αποκλειστικά ολα αυτά τα χρόνια να αποκομίζει χρήματα και να συνεχίζει από την λειτουργία κατά μεγάλου μέρους του παρανόμου και καταπατούντος  κέντρου Διασκεδάσεως του Green Park, αφού κάτι σχετικό δεν υπονοείται;;;

Ναι, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων!! Όπου οι Νόμοι δεν εφαρμόζονται και το Περιβάλλον καραφλιάζεται!

Για τι είδους Άλσος ομιλούμε, για άλσος που αποτελείται από δένδρα ή από «πολυχώρο» ο οποίος διαδέχεται το κέντρο Άλσος και καταπατεί εκ νέου Δασική Έκταση;;

 Γιατί να υπάρχει μια θορυβώδης αθλητική δραστηριότητα εντός Δασικής έκτασης και όχι μόνον, καθότι εκεί κοντά υπάρχουν σωρεία μνημείων, δηλαδή Άγαλμα Αθηνάς – Λεωφόρος Ηρώων – Προτομή Νότη Μπότσαρη – Τάφος του Υψηλάντη κ.α.

 • Ούτως ή άλλως προϋπόθεση εγκατάστασης της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι κατ’ ανάγκη η  απαιτούμενη αποψίλωση, εκχέρσωση για διαμόρφωση εκσκαφής  ( που έχει ήδη ολοκληρωθεί άνευ αδείας ;;; ) σκυροδέτηση  ακόμη και σε επικλινές έδαφος με κερκίδες και τοποθέτηση  με κατάλληλες πλάκες τελικής διάστρωσης  σε  μια επιφάνεια 500 περίπου τετρ. μέτρων.

      ( Μινιατούρα του γηπέδου του Παναθηναικού );;   

Επίσης έχουμε να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας 108424/13.9.1934 ( ΦΕΚ 133/16.10.1934 ) η οποία κάνει δεκτά τα αποφθέγματα του Στε 2778/1988 ΟΛ. 688/1996 και διατυπώνει ότι η συγκεκριμένη έκταση του Π.Α ως ευρισκόμενη εντός λεκανοπεδίου Αττικής έχει επανακηρυχθεί αναδασωτέα  και η οποία και μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί.

Σχολιάζοντας ένα άλλο σημείο στη σελίδα 3 της αιτήσεως των Δικηγόρων, ότι «ως κάτοικοι πληττώμεθα από την προσβαλλόμενη πράξη, διότι αυτή συνεπάγεται, ματαίωση της αναδάσωσης στο διηνεκές, παρεμπόδιση διαδικασίας φυσικής αναδάσωσης και υποβιβασμό των συνθηκών διαβίωσης»

Μήπως ενδεχόμενος αυτός είναι και ο στόχος  η υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο της Αθήνας, ούτως ώστε τα ακίνητα μας να χάσουν την αγοραία  αξία τους;;

Μήπως ο τελικός στόχος είναι μέσω του υποβιβασμού και υποβάθμισης του Πεδίου του Άρεως, το οποίο έχει αναθρέψει γενιές και γενιές καλών και άξιων πολιτών και έχει αναδείξει στελέχη του πολιτικού βίου είναι και να συμπαρασυρθούν οι τιμές των πέριξ ακινήτων και αναθερμάνει η κτηματαγορά;;

Εξ’ άλλου κάτι το οποίο είναι πασιφανές και συνηγορεί προς αυτή την τάση της υποβάθμισης και εγκατάλειψης του κέντρου της Αθήνας, είναι και η καθημερινή

παρουσία εξαρτημένων ( ναρκομανών ) , 300 μ από το Πεδίο του Άρεως και εγκατάσταση και περιφορά τους στο πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, ακριβώς πλάι στο

μεγαλύτερο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας, γεγονός το οποίο ευθύνεται τα πλείστα και στοίχισε φέτος τη ζωή γνωστής επιστήμονας και Αρχαιολόγου. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΤΙΤΛΟΣ του ΕΡΓΟΥ

 « Η ΠΑΡΑΦΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ»

Δεν είναι σωστό να καταστρέφουμε τη φύση για να κερδοσκοπούμε εις βάρος της,

Διότι αυτό....... είναι παραφύση.

Εδώ απορρέει μια αντίφαση, από την μια πλευρά σπρώχνονται οι πολίτες στο περιθώριο αφού εγκλωβίζονται στο Διαδίκτυο καταγγέλλοντας ( βλέπε ιστοσελίδα των Ελεύθερων Χώρων. www.asda.gr/elxoroi. και www.oikologio.gr ),  όπου επώνυμοι και ανώνυμοι μη έχοντες ισχύ να υπερασπιστούν το πράσινο τους και από την άλλη πλευρά έχουμε μια πολιτεία η οποία αφήνει σειρά ανοικτών παραθύρων για βίαιες, βάναυσες καταπατήσεις των δασικών εκτάσεων μέσα από την νομοθεσία της.  Η οποία νομοθεσία διατηρεί ένα φιλοοικολογικό χαρακτήρα μεν ( ΦΕΚ του 1979 ) και από την άλλη αφήνει

ανοιχτά όμως παράθυρα για την καταπάτηση των φιλοοικολογικών νόμων,

π.χ ( απαγορεύεται η δημιουργία εγκαταστάσεων εντός του Πεδίου του Άρεως, εκτός εάν υπάρχει μεγάλο κοινωφελές συμφέρον και αναμφίβολα τηρείται η εξαρχής τεθείσα προϋπόθεσης, δηλαδή ...Η μη κερδοφορία εις βάρος της λειτουργίας και υπόστασης ενός Άλσους – Πάρκου ).

Τέτοιας μορφής συμβάντα  από το σκοτεινό παρελθόν έχουν  λάβει χώρα και εντός του Π.Α όταν η πολιτεία δια των

συναρμοδίων υπουργών, προσπάθησε να το καταστρέψει οριστικά, επιδιώκοντας να ανεγείρει ( Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Μουσείο Πασσά, Κολυμβητήριο με αποδυτήρια ).

Αυτό μας δημιουργεί την εντύπωση ότι η Πολιτεία, ζυγίζει με δυο μέτρα και δυο σταθμά, ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ στους αναλαμβάνοντας τα έργα, εταιρείες και φορείς να καπηλευτούν πολλά κονδύλια, που προέρχονται είτε από το υστέρημα του Ελληνικού λαού μέσω της άνισης και άγριας φορολογίας , είτε με κονδύλια προερχόμενα από την Ε.Ε για τα οποία η Ελλάδα θα είναι υπόχρεη αφενός και υπόλογος αφετέρου.       

 Ελπίζουμε το αφιλοκερδές παραγχθέν έργο, να βρει στην κοινωνία την δέουσα και αναμενόμενη     ανταπόκριση.

Αύγουστος 2008

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ

ΜΑΡΚΑΡΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧ.

(ελήφθη 31-1-2009 και αντικατέστησε το προηγούμενο κείμενο τους, από pol markaras polmarkaras@hotmail.com)

 

Επιστροφή στην αρχή