Πεδίο του Άρεως, Πανελλήνιος (φάκελος 2)

για φάκελο 1 πιέστε εδώ       ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Πανελλήνιος-Πεδίον Άρεως (2005) Η νομοθεσία για το Πεδίον Του Άρεως

Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

 Πλατεία Πρωτομαγιάς

Κυψέλη,

Λόφος Ελικώνος ή "Αλεπότρυπα",

 

Καταδίκη Κυριακού

07/02/2007

Ο κ. Κυριακού αναμένεται να καταθέσει αίτηση αναστολής της ποινής

Σε φυλάκιση 48 μηνών κατά συγχώνευση χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ καταδικάστηκε από το 3μελες Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου για υπόθεση αυθαίρετων κτισμάτων ο πρόεδρος του ομίλου ΑΝΤ1, Μίνως Κυριακού.
Οι κατηγορίες αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά και παραβάσεις του νόμου περί αιγιαλού για κτίσματα κοντά στο Πόρτο Χέλι, στην περιοχή Ερμιονίδα, στην θέση Μετόχια Αγίου Αιμιλιανού.
Την επόμενη Τρίτη , οπότε και συνεδριάζει το τριμελές Εφετείο Ναυπλίου, ο κ. Κυριακού αναμένεται να καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, η οποία είναι τυπικά άμεσα εκτελεστή, καθώς δεν είναι εξαγοράσιμη.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=38647

 

Όσο υπάρχουν και ευσυνείδητοι δικαστές, υπάρχει ελπίδα

Επιτέλους! βρέθηκαν και κάποιοι δικαστές, που δεν ενέδωσαν σε πιέσεις που είναι βέβαιο πως δέχτηκαν, υπάκουσαν στη συνείδησή τους και καταδίκασαν τον Μίνωα Κυριακού για τις παρανομίες που έχει διαπράξει υπό τα βλέματα των οργάνων της Πολιτείας.

Η υπόθεση των αυθαίρετων κατασκευών στο εξοχικό του στο Πόρτο Χέλι (κατασκευή λιμανιού με καταπάτηση του χειμέριου κύματος και επέκταση της ακτής) χρονολογείται τουλάχιστον περισσότερο από 12 χρόνια.
Υπήρχαν καταγγελίες για σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων, στις οποίες εκώφευαν, τόσο η Πολεοδομία, το Λιμενικό όσο και η Δικαιοσύνη. Στις περιπτώσεις που βρισκόταν κάποιος Εισαγγελέας, ο οποίος ασκούσε δίωξη, οι υποθέσεις σερνόντουσαν επί χρόνια στα δικαστήρια και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές παραγραφόντουσαν.
Γι΄αυτό και η έπληξη που μία δικαστική σύνθεση τόλμησε να αμφισβητήσει το ακαταδίωκτο του μεγιστάνα.

http://www.kentri.gr/3/post-200.html

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ Π. ΑΡΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Για τα γεγονότα της δενδροφύτευσης του Πεδίου του Άρεως (21-4), Καταγγελία 88 Φορέων με αφορμή τα γεγονότα της δενδροφύτευσης στο Πεδίον του Άρεως της 1/4/07 ,  Π. Άρεως: Η Υπερνομαρχία εκθέτει την ΕΛΑΣ (4-4), Το αδίκημα της... δενδροφύτευσης(!) και οι πολιτικές του συνεπαγωγές Του Θοδωρή ΔΡΙΤΣΑ (4-4), Πυρ ομαδόν για την επίθεση εναντίον πολιτών (3-4), Κράτος Κυριακού το Πεδίον του Άρεως (3-4), Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει-Απαράδεκτη η Θέση του Δήμαρχου (3-4), Κατέπεσαν οι κατηγορίες για τη... δενδροφύτευση (3-4),  Συλληφθείσα: Μου ζήτησαν να υπογράψω ένα λευκό χαρτί.. (3-4),  Στο Πεδίον του Άρεως-Καθημερινή (3-4), Πεδίο Άρεως: ΤΡΕΙΣ συλλήψεις δενδροφυτευτών (τρία άρθρα 2-4), Για τα Γεγονότα της Δενδροφύτευσης του Π. ¨Αρεως (Οικολόγοι Πράσινοι, Κοκκινο-Πράσινο, ΠΕΖΗ, Ενεργοί Πολίτες Πειραιά, ΣΥΝ, ΚΚΕ) (1έως3-4), Τα ΜΑΤ επιτίθενται σε κατοίκους που δενδροφύτευαν δημόσια έκταση του Πεδίου Άρεως (1-4),

 

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

                                                              1.4.2007

ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ Η…ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ;

 

Επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ δέχθηκε το πρωί της Κυριακής η ειρηνική κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως.

Λίγο μετά την έναρξη της συμβολικής δεντροφύτευσης σε χώρο του πάρκου και χωρίς καν αφορμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν τις εγκαταστάσεις του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ Γ.Σ. πήραν εντολή να επιτεθούν στους συγκεντρωμένους κατοίκους. Η «συνήθης» κακοποίηση όσων βρέθηκαν στο δρόμο των ΜΑΤ, συμπληρώθηκε με τρεις συλλήψεις κατοίκων που συμμετείχαν στη δεντροφύτευση. Η αστυνομία ξερίζωσε και όσα δεντρύλλια είχαν φυτευτεί.

Ο επίμαχος χώρος έχει εκχερσωθεί παράνομα και χρησιμοποιείται για την πρόσβαση  βαρέων οχημάτων στις εγκαταστάσεις του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ. Μεγάλο μέρος τους είναι επίσης παράνομο, με 6 στρέμματα αυθαίρετης δόμησης μέσα στο πάρκο και πρωτόκολλα κατεδάφισής τους που μένουν ανεκτέλεστα χάρη σε σειρά παρανομιών της διοίκησης. Κλιμάκωση της παρανομίας αποτελεί η επιλογή να διατεθεί για άλλες χρήσεις η πύλη της οδού Ευελπίδων και να διοχετευθεί η κίνηση των φορτηγών μέσα από τους δρόμους του πάρκου, σε νέα είσοδο που ανοίχθηκε με εκχερσώσεις και καταστροφή της βλάστησης.

Πέρα από την υπεράσπιση των χώρων πρασίνου, που τόσο δραματικά λείπουν από την Αθήνα, και τη ριζική μας αντίθεση σε κάθε μορφή βίας και ιδιαίτερα κρατικής, τα σημερινά γεγονότα στο Πεδίο του Άρεως δημιουργούν μια σειρά σοβαρά πολιτικά ερωτήματα:

Τελικά τα ζητήματα της αναπνοής μας συνδέονται άμεσα με την ποιότητα της δημοκρατίας και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς παραμένει ακόμη ζητούμενο να τους δοθεί η απαραίτητη πολιτική προτεραιότητα: λίγους μόνο μήνες μετά την πλειοδοσία υποσχέσεων για «προτεραιότητα στο πράσινο», μόνος επικεφαλής δημοτικού ή νομαρχιακού συνδυασμού που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για τη δεντροφύτευση, ήταν ο Τάσος Κρομμύδας της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων χωρίς ποινικές διώξεις, επαναφύτευση των επίμαχων χώρων από την (αρμόδια) Υπερνομαρχία και πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας στο Πεδίο του Άρεως και όλους τους ελεύθερους χώρους. Απαιτούμε επίσης ανεξάρτητη έρευνα για τη νομιμότητα και την προέλευση των εντολών που εκτέλεσαν τα ΜΑΤ και πλήρη απόδοση πολιτικών και διοικητικών ευθυνών.  

                                                                  Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (T06-04/04/07)

ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ, ΑΔΙΚΗΜΑ Η ... ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Συνέβη Πρωταπριλιά, αλλά δυστυχώς δεν είναι αστείο: Στο Πεδίο του Άρεως τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν «προληπτικό πόλεμο» εναντίον ειρηνικής διαμαρτυρίας των κατοίκων. Για τρεις πολίτες, η συμμετοχή τους στη δεντροφύτευση στο πάρκο στοίχισε 24 ώρες στα κρατητήρια της αστυνομίας. Είναι αυτός τρόπος να μας δείξουν ποιοι κυβερνούν στην πραγματικότητα τη χώρα;

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 1. Η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, την ίδια μέρα.

2. Η ανακοίνωση της «Οικολογικής Αθήνας».

3. Το δελτίο τύπου του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ

ΜΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΝ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ

 o Πανελλήνιος Γ.Σ καί τά αφεντικά του παρανομούν,τά δέντρα ξεριζώνονται από τά ΜΑΤ καί 3 αγωνιστές πολίτες οδηγούνται στά δικαστήρια γιατί έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις μέ τό περιβάλλον,γιατί αγαπούν τήν γειτονιά τους,τήν πόλη τους τήν ίδια

 Mέσα σέ μιά πόλη πού η δομησή της έχει αποκλείσει τούς ελεύθερους χώρους καί τό πράσινο,μέσα στό Αττικό θερμοκήπιο πού ανθίζει τό τσιμέντο,η αποξένωση,η αυτοκίνηση,η υπερ-κατανάλωση καί οι καρκινογόνοι ρύποι, ενεργοί πολίτες  προχώρησαν σέ δενδροφύτευση ενός κομματιού τού πεδίου Αρεως,στό κέντρο τής Αθήνας,πού έχει καταπατηθεί γιά εμπορικούς(όπως συνηθίζεται σέ αυτήν τήν χώρα)λόγους τών συμφερόντων τής διοίκησης τού Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

Καί εδώ ο αυταρχισμός τής εξουσίας  διάλεξε τόν δρόμο τής απαγόρευσης καί τής βίας απέναντι στήν λαϊκή θέληση πού αγωνίζεται γιά τήν διατήρηση ενός μικρού πνεύμονα ζωής,απόδρασης καί αναψυχής στόν κοινό τόπο συμβίωσης καί εργασίας. 

Η απελευθέρωση τών συλληφθέντων πολιτών πού προχώρησαν σέ αυτήν τήν δίκαιη πράξη πού αφορά τήν ίδια τήν ποιότητα ζωής αυτών καί τών παιδιών τους,είναι καθολική απαίτηση χωρίς κανέναν όρο,χωρίς καμία έκκληση!

 πρωτοβουλία αναρχικών/αντιεξουσιαστών από τά νότια προάστια Αθήνας   "Μαύρο καί Κόκκινo"

1/4/07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

το πάρκο και ο Κυριακού

από από τη Γαλέρα 5:51μμ, Κυριακή 1 Απριλίου 2007

Για την «αναβάθµιση» του Γυµναστικού Συλλόγου του, ο πρόεδρος και µεγαλοκαναλάρχης κ. Μ. Κυριακού επιδίδεται σε ασκήσεις αυθαιρεσίας, καταστρέφοντας έναν από τους ελάχιστους πνεύµονες πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας.

Εκατοµµύρια ευρώ έχουν σπαταληθεί κατά καιρούς σε εργολαβίες, παρʼ όλα αυτά η κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως, του µεγαλύτερου πάρκου στο κέντρο της Αθήνας, συνολικής έκτασης 300 στρεµµάτων, παραµένει άθλια. Ο φωτισµός του ελλιπέστατος, οι βρύσες χωρίς νερό, οι φυτεύσεις δεν συντηρούνται ούτε ανανεώνονται, τα παγκάκια, οι πέργκολες, τα κιόσκια καταστρέφονται και δεν αντικαθίστανται. Τα όργανα στις παιδικές χαρές όταν παρουσιάζουν κάποια βλάβη κρίνεται σκοπιµότερο να αποµακρυνθούν, παρά να επισκευαστούν. Μόνιµοι επισκέπτες του κυρίως τα αδέσποτα σκυλιά που ο δήµος Αθηναίων εναποθέτει εκεί. Η υπερνοµαρχία Αθηνών–Πειραιώς, στην οποία και ανήκει διοικητικά το πάρκο, αντί να προσλάβει προσωπικό επαρκές για τη συντήρηση, τον καθαρισµό και τη φύλαξή του, προτιµά τις συµβάσεις µε τις ιδιωτικές εταιρείες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι και οι ίδιοι οι φύλακες περιπολούν µε αυτοκίνητο µέσα στους χώρους που κινούνται και παίζουν παιδιά. Το πάρκο καθαρίζεται επί της ουσίας µόνο περιµετρικά, παράλληλα µε τους κεντρικούς δρόµους. Στα µέσα παρτέρια επικρατεί χάος από τη βρωµιά και τις ακαθαρσίες. Η ίδια η υπερνοµαρχία παραχωρεί ακόµα και άδειες στάθµευσης σε ευνοµούµενους πολίτες µε αποτέλεσµα να καταστρέφονται οι φανοστάτες και η πλακόστρωση, τη στιγµή που κάτω από το πάρκο λειτουργεί όλο το 24ωρο χώρος στάθµευσης. Μέσα σʼ αυτό το παρακµιακό και διαφθορογόνο κλίµα, η δηµοτική αστυνοµία και η τροχαία αρνούνται ουσιαστικά να ελέγξουν την κατάσταση. Παρά τις επανειληµµένες αιτήσεις των περίοικων, οι υπεύθυνοι αρνούνται να δώσουν στη δηµοσιότητα τις συµβάσεις που έχει υπογράψει η υπερνοµαρχία µε ιδιώτες επιχειρηµατίες για εµπορικές χρήσεις µέσα στο πάρκο. Κανείς δεν γνωρίζει ούτε την έκταση που πρέπει να καταλαµβάνουν οι επιχειρήσεις αυτές, ούτε και το ενοίκιο που αποδίδουν. Όµως «αν και σήµερα τα κάγκελα, η δραστική µείωση των εισόδων και η διάνοιξη δρόµων εµφανίζονται ως τα κύρια προβλήµατα του Πεδίου του Άρεως µια παλιά αµαρτία που επιδεινώνεται µε το πέρασµα του χρόνου παραµένει η σοβαρότερη ίσως πληγή του: Ο λόγος για το σκάνδαλο του Πανελλήνιου Γυµναστικού Συλλόγου» (Ελευθεροτυπία, 9/2/2003).

Παρανοµίες: Παζλ για δυνατούς παίχτες

Το χρονικό της υπόθεσης ξεκινά το 1988, όταν η Κτηµατική Εταιρεία Δηµοσίου, µε τη σύµφωνη γνώµη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., παραχωρεί στον Πανελλήνιο Γυµναστικό Σύλλογο τη χρήση 5,6 γειτονικών στρεµµάτων για τις ανάγκες των αθλητικών του εγκαταστάσεων, δεσµεύοντάς τον, να µην πειράξει το πράσινο που υπήρχε στην έκταση αυτή. (Με αλλεπάλληλες νοµοθετικές ρυθµίσεις, το πάρκο είχε κηρυχθεί από το 1900 «κοινόχρηστος χώρος», υπαγόµενος από το 1930 σε ειδική κρατική προστασία, ενώ, το 1977, η τότε κυβέρνηση χαρακτήρισε τον Πανελλήνιο «χώρο κοινόχρηστων αθλητικών εγκαταστάσεων»).
Η έξαρση της αυθαίρετης οικοδοµικής δραστηριότητας µέσα στο πάρκο συντελέστηκε µετά την ανάληψη της προεδρίας του Π.Γ.Σ. από τον γνωστό επιχειρηµατία και µεγαλοκαναλάρχη Μίνωα Κυριακού το 1997. Η παρουσία ενός τόσο ισχυρού οικονοµικού παράγοντα βοήθησε στην «αναβάθµιση» των δραστηριοτήτων και των εγκαταστάσεων (κατασκευή νέων κτισµάτων, βελτίωση και εκσυγχρονισµός παλαιότερων) του εν λόγω αθλητικού συλλόγου, βοήθησε όµως και στην κατάλυση κάθε νόµου µε άµεσο αντίκτυπο την καταστροφή του πρασίνου που υπάρχει στο πάρκο! Καθώς οι εργασίες ανέγερσης των νέων κτισµάτων αλλά και οι επεµβάσεις στα προϋπάρχοντα δεν διέθεταν άδεια, στο διάστηµα 1998-2001 διενεργούνται στον Πανελλήνιο επανειληµµένες αυτοψίες από τη Διεύθυνση Πολεοδοµίας του Δήµου Αθηναίων (Τµήµα Αυθαιρέτων), που διαπιστώνουν την αυθαιρεσία και ζητούν από το αστυνοµικό τµήµα Κυψέλης την άµεση διακοπή των εργασιών στα συγκεκριµένα κτίσµατα, τα οποία κρίνονται κατεδαφιστέα. Και όµως το αστυνοµικό τµήµα Κυψέλης, ενώ πολλές φορές ειδοποιήθηκε από τους περίοικους για τα έργα, ουδέποτε συνέλαβε υπεύθυνους ή εργαζόµενους σε αυτά.
Απαντώντας σε ερώτηση των τότε βουλευτών του ΣΥΝ Σπύρου Δανέλλη και Στέλλας Αλφιέρη, ο υπουργός Δηµόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης υπογράµµιζε στις 2/3/2000 ότι η αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου του διενήργησε σε δύο περιπτώσεις έλεγχο στον Π.Γ.Σ. (4/11/1998 και 10/2/2000) και ότι και οι δύο έλεγχοι διαπίστωσαν εκτέλεση οικοδοµικών εργασιών χωρίς άδεια, µε αποτέλεσµα να υποβληθούν µηνύσεις κατά των υπευθύνων. «Προς τις υπηρεσίες µας», κατέληγε η
τοποθέτηση του υπουργού, «δόθηκαν πρόσθετες εντολές και οδηγίες, τόσο για την εντατικοποίηση της αστυνόµευσης, όσο και για την τήρηση διακοπής των οικοδοµικών εργασιών στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυµναστικού Συλλόγου». Και ως προς την «τήρηση της διακοπής των εργασιών», η αποτελεσµατικότητα του υπουργείου φάνηκε το αµέσως επόµενο διάστηµα, κατά το οποίο τα αυθαίρετα του Πανελληνίου ολοκληρώθηκαν δίχως πρόβληµα. Ως προς την «αστυνόµευση», ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε κάνει ήδη σαφές πώς αντιλαµβάνεται το ζήτηµα της ασφάλειας του πάρκου, όταν, στην ίδια απάντησή του, επαιρόταν ότι «κατά το παρελθόν έτος, από το Πεδίον του Άρεως και την εγγύς περιοχή προσήχθησαν για έλεγχο 1.765 άτοµα, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί»...
Η απίστευτη γραφειοκρατική κωλυσιεργία µε την ανταλλαγή εγγράφων µεταξύ δήµου, νοµαρχίας και υπουργείου σχετικά µε τα αυθαίρετα και τη διατεταγµένη αλλά συνεχώς αναβαλλόµενη κατεδάφισή τους είναι ενδεικτικό στοιχείο της διαπλοκής. Σηµειώνουµε απλώς τι απάντησε η Κτηµατική Εταιρεία του Δηµοσίου στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά µε τις αιτιάσεις των πολιτών, σύµφωνα µε τις οποίες κόπηκαν δέντρα κατά τις εργασίες κατασκευής των αυθαιρέτων του Πανελληνίου. (Θυµίζουµε ότι η Κτηµατική Εταιρεία Δηµοσίου είναι εκείνη που παραχώρησε τα 5,6 στρέµµατα στον Πανελλήνιο µε την προϋπόθεση να µην πειραχθεί το πράσινο.): «Δεν υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί η καταγγελθείσα κοπή δέντρων, αφού δεν είχε γίνει καταγραφή του ενυπάρχοντος πρασίνου κατά την έναρξη του χρόνου της παραχώρησης» (5/10/2001)».(Ελευθεροτυπία, 9/2/2003).
Χρήµατα λοιπόν δεν υπάρχουν για να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα, ο δήµος προφασίζεται ότι δεν διαθέτει συνεργεία για την κατεδάφισή τους, τα πρόστιµα (395.826,20 ευρώ) για τις παρανοµίες δεν εισπράττονται, αφού ο δικαστικός επιµελητής ψάχνει και δεν βρίσκει κινητή ή ακίνητη περιουσία του Π.Γ.Σ., και τα κοµµένα δέντρα δεν µετρήθηκαν εγκαίρως. Η αρµόδια Δ.Ο.Υ. δεν εφαρµόζει τη δέσµευση του αποδεικτικού ενηµερότητας του εν λόγω συλλόγου, παρότι της έχει ζητηθεί. Τέσσερις δικάσιµες που φτάνουν στο ακροατήριο µε εναγόµενο το δεκαπενταµελές διοικητικό συµβούλιο του Π.Γ.Σ. και τον πρόεδρό του για τις αυθαιρεσίες στο πάρκο, παίρνουν συνεχώς αναβολές για τυπικούς και ασήµαντους λόγους. Ακολουθώντας αυτή την τακτική η πενταετία περνά και βγαίνει απαλλακτικό βούλευµα. Το ανύπαρκτο ενδιαφέρον της ενάγουσας πολεοδοµίας ήταν τέτοιο που δεν µπήκε στον κόπο να στείλει δικηγόρο προκειµένου να υποστηρίξει τις θέσεις της.
Αν και, από το 1977, οι χώροι του Π.Γ.Σ. έχουν χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστες αθλητικές εγκαταστάσεις, επιτρέποντας την είσοδο ακόµα και σε εκείνους που ήθελαν να αθληθούν χωρίς να είναι µέλη του, µόνο ως τέτοιος δεν λειτουργεί πια. Άλλωστε στα κτίρια του Πανελληνίου γίνονταν και κάποια από τα µαθήµατα του Ι.Ε.Κ. «Φλόγα» ιδιοκτησίας του κ. Κυριακού. Η εµπορευµατοποίηση του χώρου είναι περισσότερο από προφανής! Σε κάθε εκδήλωση του Π.Γ.Σ. πλήθος πολιτικών αστέρων, κυρίως του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. δίνουν το παρών πλάι στον κ. Κυριακού, αδιαφορώντας για τις παρανοµίες. Άλλωστε τη δόξα ουδείς εµίσησε και ο όµιλος ΑΝΤ1 µπορεί να τους την εξασφαλίσει, µε το αζηµίωτο φυσικά...

http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=323

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Νομαρχιακή Κίνηση Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου 82, 185 36 Πειραιάς, Τηλ., Φαξ: 210 4519833

Πειραιάς 2/4/2007

Απαράδεκτη Καταπάτηση Δημόσιων Χώρων και Δημοκρατικών Δικαιωμάτων

Που είναι η υπεύθυνη του Πεδίου του Άρεως Φ. Γεννηματά;

Άλλο ένα κρούσμα αδικαιολόγητης βίας, προπηλακισμών και συλλήψεων των ΜΑΤ, με αφορμή συμβολική δεντροφύτευση σε χώρο του Πεδίου του Άρεως, παράνομα εκχερσωμένο για τη διέλευση οχημάτων στις εγκαταστάσεις του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ, που περιλαμβάνουν 6 στρέμματα αυθαίρετης δόμησης μέσα στο κοινόχρηστο πάρκο. Η Επιτροπή Σωτηρίας του Πεδίου του Άρεως, έχοντας άδεια για  τη συμβολική διαμαρτυρία από την Υπερνομαρχία, μόνη αρμόδια για το πάρκο, βρέθηκε να κατηγορείται για «διακεκριμένη φθορά δημόσιας περιουσίας» και «απείθεια κατά της αρχής», ανυπόστατες φυσικά κατηγορίες, που όμως μας θέτουν το ερώτημα είναι αδίκημα η προστασία των καταπατημένων κοινόχρηστων χώρων από ειρηνικές πρωτοβουλίες πολιτών; Πέρα όμως από την υπεράσπιση των χώρων πρασίνου, που τόσο δραματικά λείπουν από το Λεκανοπέδιο, προκύπτουν και άλλα ερωτήματα:

·        Ποιος έδωσε στα ΜΑΤ την εντολή να δράσουν σαν ιδιωτικός στρατός του καταπατητή του πάρκου,  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ;

·        Που είναι οι θέσεις της Υπερνομάρχη Φ. Γεννηματά, για την καταπάτηση σε δημόσιο χώρο της αρμοδιότητάς της και ποια ήταν η αντίδρασή της;

Οι «Ενεργοί Πολίτες» είναι σταθερά στο πλευρό των πολιτών, που αντιστέκονται στην εκμετάλλευση  δημόσιων χώρων από ιδιωτικά συμφέροντα με τη συναίνεση της κυβέρνησης, και στην υπονόμευση της ποιότητας ζωής, αναφαίρετο δικαίωμα των δημοκρατικών κοινωνιών, με σκοπό τον πλουτισμό των λίγων. Ζητάμε να πάψει η Κυβέρνηση και η Υπερνομαρχία  να «σφυρίζουν αδιάφορα» στις αποδεδειγμένες και επικυρωμένες από τη Δικαιοσύνη παρανομίες εις βάρος των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αθήνας, και να προβούν άμεσα στην εκτέλεση των πέντε (!) αποφάσεων κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων του πάρκου. Είναι απαράδεκτο και λυπηρό  να μη γίνεται αντιληπτή η ανάγκη προστασίας των δημόσιων χώρων, που αφανίζονται.

Για τους Ενεργούς Πολίτες

Εύη Καρακώστα   Νομαρχιακή Σύμβουλος Πειραιά

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Απρόκλητη επίθεση ΜΑΤ εναντίον κατοίκων...

Αναίτια και απρόκλητα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προπηλάκισαν, απώθησαν και χτύπησαν, κατοίκους, ηλικιωμένους, ακόμη και μικρά παιδιά, διότι τόλμησαν να προχωρήσουν σε συμβολική... δεντροφύτευση, προχτές, στο Πεδίον του Αρεως! Χώρο που, με ευθύνη της Υπερνομαρχίας (ΠΑΣΟΚ) και της διοίκησης του Δήμου Αθήνας (ΝΔ), υποβαθμίζεται και σταδιακά καταπατείται από τον «Πανελλήνιο ΓΣ», πρόεδρος του οποίου είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μ. Κυριακού.

Η επίθεση αυτή, «εντάσσεται στη γενικότερη όξυνση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας, που έχει στόχο την καταστολή των λαϊκών αγώνων και την τρομοκράτηση των εργαζομένων», σημειώνουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις 1ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως», την Κυριακή το πρωί κάτοικοι της περιοχής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στη συνεχή καταπάτηση του Πάρκου. Ιδιαίτερα, διαμαρτυρήθηκαν και για την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης (ΠΑΣΟΚ) της Υπερνομαρχίας να παραχωρήσει σε ιδιώτες κατά 50% την πλατεία Πρωτομαγιάς, του Πεδίου του Αρεως.

Παράλληλα, επιχείρησαν να κάνουν συμβολική δεντροφύτευση μπροστά από τις παράνομες εγκαταστάσεις του «Πανελλήνιου». Ομως, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εκτελώντας άνωθεν εντολές, τους απώθησαν χτυπώντας τους, με ασπίδες και κλομπ. Ανάμεσά τους ήταν εκπρόσωποι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και ο Κώστας Μαρκέτης, νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Συνελήφθησαν τρεις κάτοικοι, οι Θοδ. Κοκκινάκης, Α. Σαΐντ και Μαρ. Βήχου, (διαμερισματική σύμβουλος, με την «Ανοιχτή Πόλη»). Σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας και για απείθεια κατά της αρχής, ενώ μεταφέρθηκαν στο Αστ. Τμήμα Κυψέλης.

Να σημειωθεί πως οι παράνομες εγκαταστάσεις του «Πανελλήνιου», έχουν κηρυχτεί πέντε φορές κατεδαφιστέες από την Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας. Απόφαση, που, καμιά από τις διοικήσεις του Δήμου τα τελευταία χρόνια, δεν υλοποίησε, επιτρέποντας σιωπηλά το συνεχές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι, διαμαρτυρόμενοι για αυτή την εξέλιξη, προχώρησαν σε πορεία προς το ΑΤ Κυψέλης. Εκεί, ο αξιωματικός υπηρεσίας, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν εντολής της ΓΑΔΑ. Χτες, εξάλλου, κατά την παραπομπή των συλληφθέντων στον εισαγγελέα, η κατηγορία για διακεκριμένη φθορά απορρίφθηκε, μετά και από ανακοίνωση της Υπερνομαρχίας ότι είχε δώσει άδεια στην Επιτροπή Αγώνα, ενώ η κατηγορία για απείθεια, πρόκειται να διερευνηθεί και οι τρεις συλληφθέντες, αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Υπερασπίζονται τα συμφέροντα»

Στην ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις, 1ου - 6ου - 7ου Διαμερίσματος, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σημειώνουν: «Η αναίτια αυτή επίθεση καταδείχνει ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη, επιστρατεύουν άμεσα τους κατασταλτικούς μηχανισμούς προκειμένου να υπερασπιστούν, τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, που λυμαίνονται και το χώρο του αθλητισμού». Και σε άλλο σημείο: «Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με την πάλη τους να αντισταθούν και να ανατρέψουν την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας, που χαρίζει τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους σε μεγαλοκαρχαρίες όπως ο κ. Κυριακού».

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καταγγέλλει «τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ» και «δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους αγώνες των κατοίκων για πάρκο ανοιχτό στο λαό, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα».

Η ΝΑΣ καταγγέλλει ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης «τη διοίκηση της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιά, που παρά τις «οικολογικές ευαισθησίες» που διατυμπανίζει ότι έχει η πρόεδρός της κ. Γεννηματά, επέδειξε στάση ανοχής και συγκάλυψης στις μέχρι τώρα εξελίξεις». Αποδέχτηκε δηλαδή την ασφαλτόστρωση τμήματος κοινόχρηστου πρασίνου, κατασκευή εξόδου του «Πανελληνίου» στο τμήμα αυτό και γενικά τις επεκτατικές του βλέψεις.

Προκλητικός ο δήμαρχος

Το θέμα συζητήθηκε και στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, εμφανίστηκε προκλητικότατος, λέγοντας: «Προτιμώ ένα αθλητικό σωματείο στο οποίο αθλούνται 15.000 παιδιά, ακόμα και εάν έχει καταπατήσει πέντε στρέμματα»!!!

Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», τόνισε πως «πρόκειται για βαθύτατα πολιτικό ζήτημα» και πως το ερώτημα που μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι «αν θα αποδεχτούμε τη λογική που εμπορευματοποιεί και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, διότι περί αυτού πρόκειται». «Η σύλληψη και η παραπομπή σε δίκη, τελικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός», τόνισε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο από τη μια καταδικάζει τις συλλήψεις, αλλά αποφεύγει να δηλώσει συμπαράσταση στους αγώνες των κατοίκων για τη σωτηρία των ελεύθερων χώρων. Για το λόγο αυτό, η «Συμπαράταξη», κατέθεσε δικό της ψήφισμα, το οποίο, όμως, δεν εγκρίθηκε.

Από την πλευρά της η Υπερνομαρχία ανακοίνωσε ότι «δε ζήτησε καμία προστασία, πόσο μάλλον την επέμβαση από τις αστυνομικές αρχές». Δε λέει όμως γιατί δε δέχεται τις επανειλημμένες προτάσεις της ΝΑΣ «για άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών και την πλήρη αποκατάσταση του χώρου».

Ριζοσπάστης 3-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Φάουλ του Νικήτα Κακλαμάνη

Μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Να που μιλάνε...
Στο «ντιμπέιτ» των υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας «Με τα μάτια της Ελλης» (ΑΝΤ1) ο Νικ. Κακλαμάνης εδέησε να μιλήσει και για τα αυθαίρετα του «Πανελληνίου» (ήτοι του καναλάρχη Μ. Κυριακού) στο πολύπαθο Πεδίον του Αρεως:
Από τα 370 στρέμματα συνολικά του πάρκου -είπε- προτιμώ τα πέντε στρέμματα που έχουν εκχωρηθεί για να αθλείται η νεολαία, από το απερίγραπτο χάλι στα άλλα 365...
Με δεδομένη τη θέση του Σπ. Χαλβατζή και του Αλ. Τσίπρα κατά των αυθαιρέτων (για τα οποία υπάρχουν και ανεκτέλεστα πρωτόκολλα κατεδάφισης) και με αιδήμονα σιωπή του Κ. Σκανδαλίδη, μου μπήκαν ψύλλοι στ' αυτιά από την εμμονή της Ελλης Στάη να τοποθετηθεί στο θέμα ειδικά ο Νικ. Κακλαμάνης: Μπας και ολόκληρο το «ντιμπέιτ» στήθηκε στον ΑΝΤ1 ακριβώς γι' αυτό...
Καλά μελετημένος και με πρόχειρα νούμερα για όλα, ο αυριανός δήμαρχος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στην τσιμεντούπολη. Ενθαρρύνοντας την αυθαιρεσία των ισχυρών θα τα προστατέψει;  Γ.Β. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/10/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΡΕΙΣ συλλήψεις δενδροφυτευτών * Τους πάνε και για δίκη! * Υπερνομαρχία: Εμείς στείλαμε και γεωπόνους

Πάρκο και παιδία του Αρεως

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Είναι τρελά αυτά τα ΜΑΤ», όπως θα έλεγε και ο Οβελίξ εάν έβλεπε τα όσα διαδραματίστηκαν χθες το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

Ομάδα κατοίκων, μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως τη στιγμή που προέβαιναν σε συμβολική δενδροφύτευση διαμαρτυρίας στον χώρο του πάρκου, δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ, προπηλακίστηκαν, ενώ τρεις εξ αυτών συνελήφθησαν.
Φύτευαν πικροδάφνες και ο λόγος της διαμαρτυρίας τους ήταν «οι παράνομες και αυθαίρετες τσιμεντένιες δομήσεις (εντός του κοινόχρηστου πάρκου) από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο που επεκτείνονται και για τις οποίες υπάρχουν ήδη πέντε πρωτόκολλα κατεδάφισης από την πολεοδομία», όπως είπε η εκ των διαδηλωτών Ηλέκτρα Στροβολάκη.
Μετά τις συλλήψεις οι περίπου 80 συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης όπου κρατούνταν οι τρεις διαδηλωτές, κλείνοντας παράλληλα και την Πατησίων.

Κατά τη διάρκεια της πορείας φώναζαν με μεγάφωνα: «Το πάρκο είναι του λαού, δεν είναι τσιφλίκι του Κυριακού» και «το πάρκο ανήκει στα παιδιά και όχι στα συμφέροντα τα ιδιωτικά». Οταν έφτασαν στο Τμήμα τούς περίμενε μια διμοιρία των ΜΑΤ, είχαν τοποθετήσει ακόμα και οδόφραγμα, ενώ μόλις οι διαδηλωτές τούς πλησίασαν αυτοί κατέβασαν τα προστατευτικά τζαμάκια στα κράνη τους.
«Τέλεσα το αδίκημα της δενδροφύτευσης», λέει η δικηγόρος Μαρία Ζουγανέλη που προπηλακίστηκε, ενώ απορεί «πώς απαιτεί κάποιος να έχει δικαίωμα στο αυθαίρετο;».
Το ΚΚΕ, αποκαλώντας τον κ. Κυριακού «μεγαλοκαρχαρία», καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκαν όσοι ειρηνικά διαμαρτύρονταν και την εντάσσει «στους κυβερνητικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών». Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας χαρακτηρίζει τον κ. Κυριακού ως «καταπατητή του Πεδίου του Αρεως», ενώ στο ίδιο μήκος και οι Οικολόγοι Πράσινοι που έκαναν λόγο για «ιδιωτικοποίηση των ΜΑΤ» και ότι «έδρασαν σαν ιδιωτικός στρατός» του κ. Κυριακού.

Η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, η οποία έχει και την ευθύνη διαχείρισης του πάρκου, διευκρίνισε ότι «όχι μόνο συμφώνησε με τη δενδροφύτευση στο Πεδίον του Αρεως, αλλά πρότεινε τη συνδρομή γεωπόνων για καλύτερα αποτελέσματα και δεν ζήτησε καμία προστασία από τις αστυνομικές αρχές».
Με τις κατηγορίες της απείθειας κατά της αρχής και της διακεκριμένης φθοράς συνελήφθησαν τρία μέλη της Επιτροπής που θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα. Μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Θοδωρής Κοκκινάκης και η εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη, Μαρίνα Βήχου. Την εποπτεία του ανήλικου γιου της που είδε τη μητέρα του με χειροπέδες, ανέλαβαν μέλη της Επιτροπής. Στην ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη ξεκινάει ως έτσι: «Μοιάζει πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι».
Η Αστυνομία ξερίζωσε τα λιγοστά δενδρύλλια. Μάλλον επειδή δεν βρίσκονταν μέσα σε ζαρντινιέρες...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δενδροφύτευση με επεισόδια

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ δενδροφύτευση έγινε χθες στο Πεδίον του Άρεως. Τα επεισόδια άρχισαν όταν μέλη της Επιτροπής για την Προστασία του πάρκου και κάτοικοι της περιοχής έσπασαν πεζοδρόμια και επιχείρησαν να φυτέψουν δένδρα εντός των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου Συλλόγου, για τις οποίες έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και η διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Μαρίνα Βήχου. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο και εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για απείθεια και διακεκριμένη φθορά. Από την πλευρά της Υπερνομαρχίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το Πεδίον του Άρεως, διευκρινίστηκε πως «δεν ζήτησε καμία προστασία, πόσω μάλλον την επέμβαση από τις αστυνομικές αρχές», ενώ σε ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «όχι μόνο συμφώνησε η Υπερνομαρχία με τη δενδροφύτευση στο Πεδίον του Άρεως, αλλά πρότεινε τη συνδρομή γεωπόνων για καλύτερα αποτελέσματα».
ΤΑ ΝΕΑ , 02/04/2007

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΕΖΗ - Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών http://www.pezh.gr                 Τ.Θ. 3188 Αθήνα 10210                   E-mail: pezh@pezh.gr

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 3-4-2007

ΤΟ “ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ” ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Είναι γνωστό ότι η αστυνομία αρνείται να προστατεύσει τα δικαιώματα των πεζών. Και ότι αρνείται να στείλει έστω και ένα τροχονόμο για να διώξει τα χιλιάδες παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες από τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους και τους άλλους χώρους των πεζών. Και ότι, ακόμα και όταν τυχαίνει να είναι παρόντες αστυνομικοί, έχουν εντολή να επικαλούνται καταχρηστικά και στρεψόδικα την αρχή της επιείκειας με σκοπό να ενθαρρύνουν την καταπάτηση των χώρων των πεζών. Και προσπαθεί να δικαιολογεί την παράνομη αδιαφορία της για τη βία που υφίστανται καθημερινά οι πεζοί στις μετακινήσεις τους (ιδιαίτερα μάλιστα οι πιο αδύναμοι: υπερήλικες μικρά παιδιά, άτομα με αναπηρίες κλπ) με τον ισχυρισμό ότι θέλει να αστυνομεύει με ανθρώπινο πρόσωπο!

Το αποκορύφωμα όμως αυτού του απάνθρωπου (στην πραγματικότητα) προσώπου της αστυνομίας φάνηκε την Κυριακή 1 Απριλίου στο πεδίο του Άρεως. Η αστυνομία, που είναι σκοπίμως απούσα όταν τα δικαιώματα των πεζών παραβιάζονται, έστειλε ειδικές δυνάμεις και συνέλαβε περίοικους του που πραγματοποιούσαν δενδροφύτευση μέσα στο πάρκο!

Δυστυχώς γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η αστυνομία και ενθαρρύνει τη βία κατά των πεζών με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων που συνδέονται με τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία, και εξασκεί και η ίδια βία εναντίον όσων προσπαθούν να προστατέψουν το περιβάλλον. Αυτή είναι η συμβολή της στις προσπάθειες για να παραδοθεί “στις νεότερες γενιές και τα παιδιά μας ένα περιβάλλον αντάξιο του πολιτισμού μας” όπως ακούσαμε πρόσφατα σε κάποιες βαρύγδουπες διακηρύξεις.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

ΣΥΝ: Το παρακράτος καθοδήγησε τις συλλήψεις στο Πεδίον του Άρεως

Tην ενέργεια του αστυνομικού τμήματος Κυψέλης και των αστυνομικών της ΓΑΔΑ, να συλλάβουν φιλήσυχους πολίτες που θέλησαν να κάνουν δεντροφύτευση στο Πεδίον του Αρεως, καταγγέλλει το Τμήμα του ΣΥΝ για τα Σώματα Ασφαλείας. "Η ενέργειά τους αυτή ήταν φασιστική, παράνομη και καταχρηστική. Θυμίζει άλλες σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, όπου ένα απροσπέλαστο παρακράτος υπαγόρευε πολιτικές, τακτικές και συμπεριφορές εναντίον οποιουδήποτε δεν αποδείκνυε εθνικόφρονη στάση, που έπρεπε να εκφραστεί με την απόλυτη παραδοχή της παραφροσύνης σε όλες τις εκδοχές των παράνομων δραστηριοτήτων των ημετέρων και των αφεντικών τους", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΑΥΓΗ 4-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μου ζήτησαν να υπογράψω ένα λευκό χαρτί...

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου, εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος της "Ανοιχτής Πόλης" στο 6ο Διαμέρισμα, συνελήφθη μαζί με άλλους κατοίκους διότι συμμετείχε στη δενδροφύτευση. Απευθυνόμενη χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες κράτησής της στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου μεταφέρθηκε σιδηροδέσμια από τον τόπο του... εγκλήματος. Κατά τη μεταγωγή της από τη ΓΑΔΑ χθες το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι συνθήκες θύμιζαν τη μεταγωγή του Κουφοντίνα!
Η Μαρίνα είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας:
"Θα ήθελα να καταγγείλω τη στάση της αστυνομίας. Παρότι δήλωσα την ιδιότητά μου ως διαμερισματικός σύμβουλος και ως δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με συνέλαβαν και με μετέφεραν με χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί μου ζήτησαν να υπογράψω ένα χαρτί στο οποίο δεν αναφερόταν η κατηγορία. Σε ερώτησή μου πώς θα υπογράψω ένα χαρτί χωρίς την κατηγορία, μου απάντησαν ότι θα τη συμπληρώσουν μετά. Θέλω επίσης να αναφερθώ στη μεταφορά μου στη ΓΑΔΑ και στις συνθήκες κράτησής μου. Με μετέφεραν με ένα κομβόι αστυνομικών οχημάτων, που έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα λες και είχαν συλλάβει τον μεγαλύτερο τρομοκράτη. Στη ΓΑΔΑ το κελί στο οποίο πέρασα το βράδυ είχε
ακαθαρσίες και άκουγα γύρω μου τις κραυγές των άλλων κρατουμένων που ήταν χρήστες ναρκωτικών και υπέφεραν. Ζήτησα να πάω στην τουαλέτα και το αίτημά μου ικανοποιήθηκε μετά από 30 λεπτά. Ζήτησα επίσης να τηλεφωνήσω από το καρτοτηλέφωνο που υπάρχει στον χώρο και αυτό το αίτημά μου ικανοποιήθηκε μετά από 30 λεπτά. Το πρωί με μετέφεραν ξανά με χειροπέδες στην Ευελπίδων".

ΑΥΓΗ 3-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πυρ ομαδόν για την επίθεση εναντίον πολιτών

Την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας εναντίον πολιτών, οι οποίοι προέβησαν σε συμβολική δενδροφύτευση στο Πεδίον του Αρεως, καταδικάζει με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει επίσης τη σύλληψη τριών πολιτών, μεταξύ των οποίων και της εκλεγμένης διαμερισματικής συμβούλου Μαρίνας Βήχου, με την κατηγορία της «απείθειας κατά της αρχής και της διακεκριμένης φθοράς».

Στο ψήφισμα, το οποίο εξεδόθη κατόπιν προτάσεως της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», εκφράζεται «η έντονη δυσαρέσκεια για την άσκηση αυτόφωρης ποινικής δίωξης κατά των τριών πολιτών» και προστίθεται ότι «οι πολίτες που αγωνίζονται ειρηνικά για τη διατήρηση ενός από τους βασικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες».
Με πρόταση της παράταξης του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη απαλείφθηκε από το ψήφισμα το σημείο που ανέφερε ότι:

«Συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους πολίτες που αγωνίζονται για την προστασία των ελεύθερων χώρων του δήμου μας. Συμπαραστεκόμαστε στους τρεις συλληφθέντες και ζητάμε την παύση κάθε ποινικής δίωξης εναντίον τους».
Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση ψηφίσματος, στην οποία συμπεριελάμβανε και το σημείο που απαλείφθηκε από το τελικό ψήφισμα.
Η Υπερνομαρχία Αθηνών σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «όχι μόνον δεν ζήτησε καμία προστασία, πόσο μάλλον την επέμβαση της Αστυνομίας. Αντίθετα, η Υπερνομαρχία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με την επιτροπή των κατοίκων και στην περίπτωση της προγραμματισμένης δενδροφύτευσης όχι μόνο συμφώνησε, αλλά πρότεινε τη συνδρομή γεωπόνων για καλύτερα αποτελέσματα».
Η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς καθιστά επίσης σαφές ότι από το 2003 που ανέλαβε υπερνομάρχης η Φώφη Γεννηματά, «δεν έγινε καμιά παραχώρηση ούτε καταπάτηση έκτασης στο Πεδίον του Αρεως».
Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ - πρόσκειται στο ΚΚΕ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση επιστρατεύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, επιτέθηκαν στους κατοίκους, προστατεύοντας τον καταπατητή μεγαλοεπιχειρηματία Κυριακού, που αυθαίρετα και παράνομα έχει προσεταιριστεί και τσιμεντοποιήσει σημαντικό μέρος από τον κοινόχρηστο χώρο στο Πεδίον του Αρεως».   Μ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/04/2007

 

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας οδηγήθηκαν χθες η διαμερισματική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη, Μαρίνα Βήχου και άλλα δύο μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία και φύλαξη του Πεδίου του Αρεως, που συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να φυτέψουν δενδρύλλια σε χώρο του Αλσους.

Επρόκειτο για μια συμβολική κίνηση με την οποία εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους επειδή, όπως υποστηρίζουν, έχει καταπατηθεί τμήμα του Αλσους από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.
Ο εισαγγελέας άφησε και τους τρεις ελεύθερους, διατάσσοντας τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία θα διενεργήσει το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης. Στόχος της έρευνας θα είναι να διαπιστωθεί αν τα τρία μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία και τη φύλαξη του Πεδίου του Αρεως διέπραξαν το αδίκημα της απείθειας.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την προστασία που παρέχει η Αστυνομία σ' αυτούς που παρανομούν, υποστηρίζοντας ότι για την καταπάτηση του τμήματος του Αλσους υπάρχουν αποφάσεις της Πολεοδομίας οι οποίες δεν εκτελούνται.
Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του δημοτικού συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης, Αλέξη Τσίπρα, «είναι προφανές ότι στο Πεδίο του Αρεως επιτρέπεται η αυθαίρετη καταπάτηση εκτάσεων, αλλά όχι η δενδροφύτευση».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/04/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει την αστυνομική αυθαιρεσία και τη δίωξη

Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η παρέμβαση της αστυνομίας και καταγγέλλεται η σύλληψη και η αυτόφωρη δίωξη των τριών πολιτών υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, πλην ΚΚΕ, μετά από πρωτοβουλία της "Ανοιχτής Πόλης", που έθεσε το θέμα προ ημερησίας διάταξης.
Το ψήφισμα έχει ως εξής: "Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και καταγγέλλει τη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συμβολικής δενδροφύτευσης που πραγματοποιήθηκε χθες (σ.σ.: προχθές) στο Πεδίον του Άρεως από κατοίκους της περιοχής. Καταδικάζουμε την απρόκλητη επιχείρηση διάλυσης από την αστυνομία της ειρηνικής παρέμβασης των πολιτών, τους προπηλακισμούς και τη σύλληψη τριών πολιτών, μεταξύ των οποίων και της εκλεγμένης με την Ανοιχτή Πόλη διαμερισματικής συμβούλου Μαρίνας Βήχου, με την κατηγορία της απείθειας κατά της αρχής και της διακεκριμένης φθοράς.
Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την άσκηση αυτόφωρης ποινικής δίωξης κατά των τριών πολιτών. Οι πολίτες που αγωνίζονται ειρηνικά για τη διατήρηση ενός από τους βασικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες".
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πρόταση της παράταξης Κακλαμάνη απαλείφθηκε από το ψήφισμα το τελευταίο σημείο που ανέφερε: "Συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους πολίτες που αγωνίζονται για την προστασία των ελεύθερων χώρων του δήμου μας. Συμπαραστεκόμαστε στους τρεις συλληφθέντες και ζητάμε την παύση κάθε ποινικής δίωξης εναντίον τους". Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει και η Ανοιχτή Πόλη, "ούτως ή άλλως, δεν περιμέναμε από αυτούς που με τις αποφάσεις τους εκχωρούν και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας να είναι αλληλέγγυοι με αυτούς που αγωνίζονται για τη διάσωσή τους".
Να σημειωθεί τέλος ότι η παράταξη του ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία, επιφυλασσόμενη να καταθέσει άλλο, δικό της ψήφισμα...

Να γκρεμιστούν!
Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε με έμφαση να επαναλειτουργήσει η Επιτροπή Κατεδαφίσεων του Δήμου και διερωτήθηκε: "Οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους μας; Αν είσαι πολίτης και διαμαρτύρεσαι, συλλαμβάνεσαι, αν είσαι μεγαλοεπιχειρηματίας και φυτεύεις τσιμέντο, η αστυνομία σε προστατεύει;". Ο Ρήγας Αξελός ρώτησε: "Ποιος κάλεσε τα ΜΑΤ αφού η Νομαρχία δεν τα κάλεσε; Εκλήθησαν από τον Πανελλήνιο; Τότε αυτό σημαίνει πως τα ΜΑΤ υπακούουν σε συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες". Η Άννα Φιλίνη υπενθύμισε: "Το δημοτικό συμβούλιο, με τη δική μας αρνητικό ψήφο, είχε αποφασίσει οι κατασκευές εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι προσωρινές και μετά να γκρεμιστούν".

Το "δίλημμα" του δημάρχου
Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αν και δέχθηκε να εκδοθεί ψήφισμα, στην ουσία με την τοποθέτησή του εναντιώθηκε στον αγώνα των κατοίκων για την προστασία του Πεδίου του Άρεως. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το ζήτημα του Πεδίου του Άρεως αφορά 273 στρέμματα, στα οποία εμφανίζονται διάφορα προβλήματα παραβατικότητας και εγκατάλειψης. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές του Πανελληνίου, με το πρόσχημα ότι στον εν λόγω σύλλογο γυμνάζονται 15.000 παιδιά, είπε: "Προτιμώ ένα αθλητικό σωματείο που έχει καταπατήσει πέντε στρέμματα, παρά να τα πάρουμε και να τα κάνουμε στα χάλια που είναι το Πεδίον του Άρεως"! Δηλαδή ο δήμαρχος έθεσε το ψευδοδίλημμα: "Τσιμεντοποίηση ή αχούρι;".

ΑΥΓΗ 3-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
Καταδικάζει τις συλλήψεις που έγιναν στο Πεδίον του Άρεως

ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΗ των προχθεσινών επεισοδίων και των συλλήψεων τριών ατόμων, που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση στο Πεδίον του Άρεως, προχώρησε με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων.

Εξετάζοντας χθες την υπόθεση, ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση, καθώς δεν προέκυπταν εις βάρος των συλληφθέντων επαρκείς ενδείξεις ενοχής για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Η έρευνα ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της απείθειας. Αντιθέτως, για την πράξη της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται με βάση την προανακριτική διαδικασία.

Εισηγούμενος το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτα τα προχθεσινά επεισόδια και ζήτησε να καταδικαστούν οι αστυνομικές ενέργειες. Με δεδομένο εξάλλου πως η αρμόδια για τη διαχείριση του χώρου Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς δεν ζήτησε την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει γνωστό ποιος κάλεσε τα ΜΑΤ.

Στο ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Αλέξης Τσίπρας και ψηφίστηκε από το συμβούλιο, αναφέρεται: «Καταδικάζουμε την απρόκλητη επιχείρηση διάλυσης από την Αστυνομία της ειρηνικής παρέμβασης των πολιτών, τους προπηλακισμούς και τη σύλληψη τριών πολιτών». Από την πλευρά του πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε πως προτιμά να αθλούνται χιλιάδες παιδιά, παρά ο χώρος να εγκαταλειφθεί.
ΤΑ ΝΕΑ , 03/04/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επίθεση ΜΑΤ σε πολίτες που έκαναν δενδροφύτευση

«E» 2/4

Στο Αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα τρία μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία και Φύλαξη του Πεδίου του Αρεως, τα οποία συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια επεισοδίων με τα ΜΑΤ, έξω από τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου.

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν επίθεση από την Αστυνομία, όταν πήγαν να δενδροφυτεύσουν μια περιοχή που όπως λένε έχει καταπατήσει ο Πανελλήνιος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Πρωτοβουλία είχε ζητήσει άδεια δενδροφύτευσης από τη Νομαρχία, η οποία όμως την ανακάλεσε όταν ανέφεραν το σημείο όπου ήθελαν να φυτέψουν δένδρα.

Παρ όλα αυτά οι κάτοικοι πήγαν χθες το μεσημέρι, αλλά όταν επιχείρησαν να σκάψουν έναν δρόμο μέσα στο πάρκο, δέχτηκαν την επίθεση από τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή που κατάληξε στη σύλληψη των Κων/νου Κοκκινάκη, Αχιλλέα Σαϊντ και Μαρίας Βήχου.

Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ο Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος έχει καταπατήσει την περιοχή και υπάρχουν αποφάσεις και πρωτόκολλο κατεδάφισης από την Πολεοδομία, ενώ έχει επιβληθεί και πρόστιμο, το οποίο ουδέποτε ο δήμος πήγε να εισπράξει.

Με αφορμή τα επεισόδια στο Πεδίον του Αρεως, η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς τονίζει πως «δεν ζήτησε καμία προστασία, πόσο μάλλον την επέμβαση από τις αστυνομικές αρχές».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοικτή Πόλη» Αλέξης Τσίπρας καταδικάζει την επέμβαση των ΜΑΤ και ζητεί την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Έθνος 3-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κατέπεσαν οι κατηγορίες για τη... δενδροφύτευση

Το... "έγκλημα" της δενδροφύτευσης από προχθές το βράδυ έχει τρεις γνήσιους "εκπροσώπους" του! Τη διαμερισματική σύμβουλο της "Ανοιχτής Πόλης" Μαρίνα Βήχου, τον εκπρόσωπο της επιτροπής αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Άρεως Θοδωρή Κοκκινάκη και τον Αχιλλέα Σαϊντ, πολίτη αυτής της πόλης, που Κυριακή πρωί πήρε τη γυναίκα του και το παιδί του για να συμμετάσχει σε δενδροφύτευση και βρέθηκε στη ΓΑΔΑ! Κι όπως κάθε έγκλημα, έτσι κι αυτό είχε ένα "θύμα": στην προκειμένη περίπτωση τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου, στον οποίο δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο Μίνως Κυριακού. Εκεί όπου οι "εγκληματίες" επιχείρησαν να σπάσουν τα τσιμέντα που αυθαίρετα και παράνομα είχε τοποθετήσει εκεί ο άρχων του ΑΝΤ1 και να φυτέψουν πικροδάφνες!
Δεκάδες άτομα προσήλθαν χθες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για να συμπαρασταθούν στους "εγκληματίες" που συνελήφθησαν από άνδρες των ΜΑΤ, που αυτοπροσκλήθηκαν (;) στον χώρο και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, πρωτοφανείς: διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας (σ.σ.: άραγε ποιανού την περιουσία;) και απείθεια.
Η πρώτη κατηγορία κατέπεσε στο εισαγγελικό γραφείο, αφού έγινε αμέσως αντιληπτό ότι δεν μπορεί να σταθεί πουθενά, ενώ για τη δεύτερη διατάχθηκε από τον εισαγγελέα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο χώρος στον οποίο φέρεται ότι διαπράχθηκε η απείθεια είναι δημόσιος ή ιδιωτικός...
Τελικά οι τρεις, όπως ήταν φυσικό, αφέθηκαν ελεύθεροι, υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των πολιτών που είχαν μαζευτεί.

ΑΥΓΗ 3-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κράτος Κυριακού το Πεδίον του Άρεως

"Τη φόρμα" τους θέλησαν να διατηρήσουν μετά την προσωρινή παύση των φοιτητικών διαδηλώσεων οι άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι επιτέθηκαν την Κυριακή το πρωί στους κατοίκους που προχώρησαν στη δενδροφύτευση έκτασης του πάρκου του Πεδίου του Άρεως, συλλαμβάνοντας μάλιστα τρεις εξ αυτών.
Η συμβολική ενέργεια δενδροφύτευσης είχε διοργανωθεί από την Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως και αφορούσε έκταση μέσα στο Πεδίο, εκτός του Πανελληνίου, δικαιοδοσίας της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς. Οι κάτοικοι προχώρησαν σε αυτή την πράξη με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις αυθαίρετες και παράνομες -και με τη βούλα της πολεοδομίας- τσιμεντένιες δομήσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου μέσα στον χώρο του πάρκου, για τις οποίες υπάρχουν ήδη πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Στο επίμαχο δε σημείο έχει κατασκευαστεί μια μεταλλική δίοδος, προκειμένου να διέρχονται τα φορτηγά τροφοδοσίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, εστιατορίων, κ.λπ., του Πανελληνίου, και αυτό παρότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα, που μπορεί να έχει θύματα ακόμη και μικρά παιδιά (δίπλα στη μεταλλική αυτή κατασκευή υπάρχει παιδική χαρά!), καθώς τα οχήματα προκειμένου να προσεγγίσουν τη δίοδο μπαίνουν σε μεγάλο βάθος μέσα στο Πάρκο, όπου παίζουν παιδιά και κυκλοφορούν δεκάδες πολίτες μεγάλης κυρίως ηλικίας.
Τα ΜΑΤ, λοιπόν, απάντησαν σε αυτή τη διαμαρτυρία με βίαιες απωθήσεις και προπηλακισμούς των κατοίκων, που τόλμησαν... να σκάψουν λάκκους προκειμένου να φυτεύσουν πικροδάφνες. Οι αστυνομικοι μάλιστα συνέλαβαν τρία άτομα για την "εγκληματική" αυτή ενέργεια, τη Μαρίνα Βήχου, διαμερισματική Σύμβουλο του 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, και τους Θεόδωρο Κοκκινάκη και Αχιλλέα Σαϊντ, μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως. Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν όλο το βράδυ, προκειμένου να παρουσιαστούν την επομένη το πρωί ενώπιον του αυτοφώρου. Σημειωτέον, τα ΜΑΤ μετά την επίθεση ξερίζωσαν όσα δέντρα πρόλαβαν να φυτέψουν οι "εγκληματίες" κάτοικοι.
Τη βίαιη συμπεριφορά των ΜΑΤ και τις συλλήψεις ακολούθησε πορεία των κατοίκων προς το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης, κατά την οποία φώναζαν το σύνθημα "Το Πάρκο είναι του λαού και όχι τσιφλίκι του Κυριακού".
Η στάση της αστυνομίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, που έκαναν λόγο για απροκάλυπτη προάσπιση των παράνομων συμφερόντων του προέδρου του Πανελληνίου Γ.Σ. Μίνωα Κυριακού, στον οποίο άλλωστε δεν ανήκει το σημείο της δενδροφύτευσης, αφού υπάγεται στη δικαιοδοσία της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς, που έχει και την ευθύνη διαχείρισης του πάρκου. Ωστόσο, τόσο η Υπερνομαρχία όσο και ο Δήμος Αθηναίων σιωπούν για τη συνεχιζόμενη εκτροπή που αφορά τα 5 κτίρια που έκτισε παράνομα ο Πανελλήνιος καταπατώντας 5 στρέμματα του Πάρκου την περίοδο 1999-2000 και για τα οποία έχουν εκδοθεί 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων από την Πολεοδομία Αθήνας (περίοδος 2000-01).

ΑΥΓΗ 3-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αδίκημα η δενδροφύτευση!

Και αυτό το ακούσαμε στην Ελλάδα της διακυβέρνησης της Ν.Δ.
Δεν είναι τρελοί, βέβαια, οι άνθρωποι της εξουσίας. Να στηρίξουν την πλευρά του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου (και του προέδρου κ. Κυριακού) στη διαμάχη με τους κατοίκους θέλησαν.
Και με μια μέθοδο που θυμίζει μέρες του προδικτατορικού και δικτατορικού καθεστώτος βάφτισαν παρανομία την ενεργοποίηση των πολιτών υπέρ του πράσινου!
Υπάρχουν υπεύθυνοι γι' αυτή την αντιδημοκρατική στάση της αστυνομίας και πρέπει να αναζητηθούν.
Δεν είναι τυχαίο που και η Υπερνομαρχία και ο Δήμος Αθηναίων στέκονται στο πλευρό των συλληφθέντων.
Καιρός είναι η αυτοδιοίκηση με συνέπεια να σταθεί και στο πλευρό του αγώνα για το Πεδίον του Άρεως. Η πλειοψηφία στην Υπερνομαρχία να πάψει να σχεδιάζει την ιδιωτική χρήση τμημάτων του πάρκου -και ειδικότερα της Πλατείας Πρωτομαγιάς. Η πλειοψηφία του Δήμου Αθηναίων να πάρει καθαρή θέση και για την υπόθεση των επεκτάσεων του Συλλόγου.
Επιτέλους, ας επιστρέψουν η λογική και οι σωστές προτεραιότητες για την ποιότητα της ζωής των πολλών...

ΑΥΓΗ 3-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Απρόκλητη επίθεση ΜΑΤ εναντίον κατοίκων...

·   Διαμαρτύρονταν για καταπάτηση δημόσιου χώρου από τον «Πανελλήνιο» του Μ. Κυριακού και έκαναν συμβολική δενδροφύτευση

·   «Η επίθεση αυτή, εντάσσεται στη γενικότερη όξυνση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας», σημειώνουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή

Αναίτια και απρόκλητα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προπηλάκισαν, απώθησαν και χτύπησαν, κατοίκους, ηλικιωμένους, ακόμη και μικρά παιδιά, διότι τόλμησαν να προχωρήσουν σε συμβολική... δεντροφύτευση, προχτές, στο Πεδίον του Αρεως! Χώρο που, με ευθύνη της Υπερνομαρχίας (ΠΑΣΟΚ) και της διοίκησης του Δήμου Αθήνας (ΝΔ), υποβαθμίζεται και σταδιακά καταπατείται από τον «Πανελλήνιο ΓΣ», πρόεδρος του οποίου είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μ. Κυριακού.

Η επίθεση αυτή, «εντάσσεται στη γενικότερη όξυνση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας, που έχει στόχο την καταστολή των λαϊκών αγώνων και την τρομοκράτηση των εργαζομένων», σημειώνουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις 1ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως», την Κυριακή το πρωί κάτοικοι της περιοχής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στη συνεχή καταπάτηση του Πάρκου. Ιδιαίτερα, διαμαρτυρήθηκαν και για την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης (ΠΑΣΟΚ) της Υπερνομαρχίας να παραχωρήσει σε ιδιώτες κατά 50% την πλατεία Πρωτομαγιάς, του Πεδίου του Αρεως.

Παράλληλα, επιχείρησαν να κάνουν συμβολική δεντροφύτευση μπροστά από τις παράνομες εγκαταστάσεις του «Πανελλήνιου». Ομως, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εκτελώντας άνωθεν εντολές, τους απώθησαν χτυπώντας τους, με ασπίδες και κλομπ. Ανάμεσά τους ήταν εκπρόσωποι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και ο Κώστας Μαρκέτης, νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Συνελήφθησαν τρεις κάτοικοι, οι Θοδ. Κοκκινάκης, Α. Σαΐντ και Μαρ. Βήχου, (διαμερισματική σύμβουλος, με την «Ανοιχτή Πόλη»). Σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας και για απείθεια κατά της αρχής, ενώ μεταφέρθηκαν στο Αστ. Τμήμα Κυψέλης.

Να σημειωθεί πως οι παράνομες εγκαταστάσεις του «Πανελλήνιου», έχουν κηρυχτεί πέντε φορές κατεδαφιστέες από την Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας. Απόφαση, που, καμιά από τις διοικήσεις του Δήμου τα τελευταία χρόνια, δεν υλοποίησε, επιτρέποντας σιωπηλά το συνεχές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι, διαμαρτυρόμενοι για αυτή την εξέλιξη, προχώρησαν σε πορεία προς το ΑΤ Κυψέλης. Εκεί, ο αξιωματικός υπηρεσίας, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν εντολής της ΓΑΔΑ. Χτες, εξάλλου, κατά την παραπομπή των συλληφθέντων στον εισαγγελέα, η κατηγορία για διακεκριμένη φθορά απορρίφθηκε, μετά και από ανακοίνωση της Υπερνομαρχίας ότι είχε δώσει άδεια στην Επιτροπή Αγώνα, ενώ η κατηγορία για απείθεια, πρόκειται να διερευνηθεί και οι τρεις συλληφθέντες, αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Υπερασπίζονται τα συμφέροντα»

Στην ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις, 1ου - 6ου - 7ου Διαμερίσματος, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σημειώνουν: «Η αναίτια αυτή επίθεση καταδείχνει ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη, επιστρατεύουν άμεσα τους κατασταλτικούς μηχανισμούς προκειμένου να υπερασπιστούν, τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, που λυμαίνονται και το χώρο του αθλητισμού». Και σε άλλο σημείο: «Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με την πάλη τους να αντισταθούν και να ανατρέψουν την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας, που χαρίζει τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους σε μεγαλοκαρχαρίες όπως ο κ. Κυριακού».

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καταγγέλλει «τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ» και «δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους αγώνες των κατοίκων για πάρκο ανοιχτό στο λαό, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα».

Η ΝΑΣ καταγγέλλει ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης «τη διοίκηση της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιά, που παρά τις «οικολογικές ευαισθησίες» που διατυμπανίζει ότι έχει η πρόεδρός της κ. Γεννηματά, επέδειξε στάση ανοχής και συγκάλυψης στις μέχρι τώρα εξελίξεις». Αποδέχτηκε δηλαδή την ασφαλτόστρωση τμήματος κοινόχρηστου πρασίνου, κατασκευή εξόδου του «Πανελληνίου» στο τμήμα αυτό και γενικά τις επεκτατικές του βλέψεις.

Προκλητικός ο δήμαρχος

Το θέμα συζητήθηκε και στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, εμφανίστηκε προκλητικότατος, λέγοντας: «Προτιμώ ένα αθλητικό σωματείο στο οποίο αθλούνται 15.000 παιδιά, ακόμα και εάν έχει καταπατήσει πέντε στρέμματα»!!!

Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», τόνισε πως «πρόκειται για βαθύτατα πολιτικό ζήτημα» και πως το ερώτημα που μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι «αν θα αποδεχτούμε τη λογική που εμπορευματοποιεί και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, διότι περί αυτού πρόκειται». «Η σύλληψη και η παραπομπή σε δίκη, τελικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός», τόνισε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο από τη μια καταδικάζει τις συλλήψεις, αλλά αποφεύγει να δηλώσει συμπαράσταση στους αγώνες των κατοίκων για τη σωτηρία των ελεύθερων χώρων. Για το λόγο αυτό, η «Συμπαράταξη», κατέθεσε δικό της ψήφισμα, το οποίο, όμως, δεν εγκρίθηκε.

Από την πλευρά της η Υπερνομαρχία ανακοίνωσε ότι «δε ζήτησε καμία προστασία, πόσο μάλλον την επέμβαση από τις αστυνομικές αρχές». Δε λέει όμως γιατί δε δέχεται τις επανειλημμένες προτάσεις της ΝΑΣ «για άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών και την πλήρη αποκατάσταση του χώρου».

Ριζοσπάστης 3-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στο Πεδίον του Αρεως

Το 1988 ή και λίγο παλαιότερα (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) παρεχώρησε στον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο έκταση πέντε και κάτι στρεμμάτων, τα οποία αυθαιρέτως αφήρεσε από το Πάρκο του Πεδίου του Αρεως. Η αλήθεια είναι ότι ο καλός Αθλητικός Σύλλογος είχε ήδη καταπατήσει αυτά τα πέντε και κάτι στρέμματα και η παραχώρηση της ΚΕΔ απλώς αναγνώριζε και επιβράβευε την καταπάτηση!

Δεν περιορίσθηκαν στην καταπάτηση. Στην καταπατηθείσα έκταση ανήγειραν παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα, αφού προηγουμένως εξαφάνισαν κάθε ίχνος πρασίνου, πράγμα που αντίκειται σε βασικό όρο και αυτής ακόμη της χαριστικής παραχώρησης της ΚΕΔ. Και όπως συμβαίνει με όλους τους καταπατητές, συνεχώς επεκτείνουν την αυθαιρεσία και την παρανομία.

Προχθές οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν και ο Σύλλογος κάλεσε δύο ή τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ για να προστατεύσουν τις παρανομίες του.

Και ρωτάμε: Δεν υπάρχει κανένα όργανο της Πολιτείας, κυβερνητικό, διοικητικό, δικαστικό ή της Αυτοδιοίκησης, για να βάλει φραγμό στη χρόνια και κατ’ εξακολούθηση θρασύτατη παρανομία του συμπαθούς κατά τ’ άλλα Αθλητικού Συλλόγου;

Υπερασπίστηκαν την καταπάτηση του άλσους

ΜΑΤ εναντίον πολιτών

Θα μπορούσε να είναι ένα κακοσκηνοθετημένο πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά δυστυχώς διαπράχθηκε... Σε μια επίδειξη ετοιμότητας και αγωνιστικής διάθεσης, τα ΜΑΤ έθεσαν το πρωί της Κυριακής... εκτός μάχης πολίτες που φύτευαν δένδρα στο Πεδίον του Αρεως εκδηλώνοντας για πολλοστή φορά τη διαμαρτυρία τους για τις συνεχείς επεκτάσεις εγκαταστάσεων του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και τη συνακόλουθη υποβάθμιση του άλσους. Τρία άτομα, εθελοντές της δενδροφύτευσης, πέρασαν τη νύχτα στα κρατητήρια, για να αφεθούν την επομένη ελεύθεροι χωρίς να ασκηθούν διώξεις. Την ίδια ώρα, τα πέντε πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων του Πανελληνίου από την Πολεοδομία Αθηνών εκκρεμούν από το 1998

Πεδίον άκρατης αυθαιρεσίας

Συλλήψεις κατά τη διάρκεια δενδροφύτευσης-διαμαρτυρίας για τις αυθαιρεσίες

Της Λινας Γιανναρου

Τελικώς όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και μια εκδήλωση συμβολικού χαρακτήρα και εντελώς «αθώα» -τα «όπλα» των συμμετεχόντων ήταν δενδρύλλια και λουλούδια- να καταλήγει σε επέμβαση των ΜΑΤ και συλλήψεις. Αυτό συνέβη το πρωί της Κυριακής στο Πεδίον του Αρεως, όταν κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν να προχωρήσουν σε προγραμματισμένη δενδροφύτευση-διαμαρτυρία μπροστά από την πύλη του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου εντός του πάρκου, η οποία όπως καταγγέλλουν είναι (και αυτή) αυθαίρετη κατασκευή και για την ανέγερσή της κόπηκαν πολλά δέντρα.

Αγνωστο παραμένει ακόμα ποια εντολή -ή καλύτερα τίνος εντολή- εκτελούσαν οι αστυνομικές δυνάμεις που περίμεναν τους διαδηλωτές -μεταξύ των οποίων και πολλοί ηλικιωμένοι και παιδιά- στο συγκεκριμένο σημείο. Το σίγουρο είναι ότι όταν άρχισαν να σκάβουν λάκκους για την αναδάσωση, ακούστηκε η εντολή «απωθήστε τους». Στα επεισόδια που ακολούθησαν, συνελήφθησαν τρία άτομα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας. Εν τω μεταξύ, τα όργανα της τάξης... ξερίζωσαν τις λίγες πικροδάφνες που οι κάτοικοι είχαν προλάβει να φυτέψουν.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και χθες το πρωί αφέθησαν ελεύθεροι. Ο εισαγγελέας απέσυρε την κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς, ενώ για την κατηγορία της απείθειας θα ακολουθήσει προανάκριση. Κι όμως, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση του Πεδίου του Αρεως είχαν ενημερώσει εδώ και μέρες την αρμόδια για το πάρκο Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς για την εκδήλωση, έχοντας λάβει μάλιστα την έγκριση και συμπαράστασή της. Η Υπερνομαρχία ωστόσο είχε προτείνει η δενδροφύτευση να διεξαχθεί υπό τις οδηγίες γεωπόνων, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τα μέλη της Επιτροπής, καθώς για λόγους συμβολισμού η εκδήλωση έπρεπε να γίνει μπροστά από την πύλη του Πανελληνίου. Σύμφωνα πάντως με το γενικό γραμματέα της υπερνομαρχίας κ. Φ. Αποστολόπουλο, η υπερνομαρχία δεν φέρει ευθύνη για τα επεισόδια. «Δεν υπάρχει καμιά συμμετοχή δική μας. Τα γεγονότα ήταν απαράδεκτα και είμαστε έκπληκτοι από αυτό που συνέβη», τόνισε στην «Κ». «Εμείς μάλιστα είχαμε δώσει εντολή στους σεκιούριτι να μην παρεμποδίσουν την εκδήλωση». Χθες, υπήρξε επικοινωνία, για το θέμα, της υπερνομάρχη Αθηνών – Πειραιώς κ. Φώφης Γεννηματά, με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα. Ο κ. Πολύδωρας φέρεται να ανέφερε ότι τα ΜΑΤ ειδοποιήθηκαν να μεταβούν στο Πεδίον του Αρεως από το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης. «Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος εδώ και χρόνια προχωρεί σε αυθαίρετες κατασκευές, χωρίς ποτέ να τιμωρείται», λέει στην «Κ» ο κ. Ηρακλής Παναγούλης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. «Η πύλη, μπροστά στην οποία θελήσαμε να κάνουμε τη δενδροφύτευση, είναι επίσης παράνομη, ενώ εκτός αυτού χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των αθλητικών εγκαταστάσεων. Καθημερινά από εδώ περνούν φορτηγά, πλάι στις παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά μας».

Τα κτίρια που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη πύλη έχουν χαρακτηριστεί ήδη από το 1998 από την Πολεοδομία Αθήνας αυθαίρετα και κατεδαφιστέα. Εκτοτε, όμως, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της κατεδάφισής τους. «Ουσιαστικά, δηλαδή, χθες (σ.σ. προχθές) τα ΜΑΤ προστάτευαν παράνομα κτίσματα», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Θ. Κοκκινάκης, εκ των τριών που πέρασαν την Πρωταπριλιά στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. «Το ποινικό αδίκημα εναντίον του κ. Μίνωα Κυριακού και των άλλων υπευθύνων του Πανελληνίου έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας, ωστόσο τα πρωτόκολλα κατεδάφισης ισχύουν. Κανείς όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται».

«Πληρώνουμε τα πρόστιμά μας»

Η επίμαχη έκταση των 5,5 στρεμμάτων παραχωρήθηκε το 1988 στον Πανελλήνιο από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, υπό τον όρο ότι «οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν δεν θα θίξουν το σημερινό πράσινο που υπάρχει». Ωστόσο, η ΚΕΔ ποτέ δεν καταμέτρησε τα δένδρα που παραχωρούσε στον Πανελλήνιο, με αποτέλεσμα όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για κοπές να μην είναι σε θέση να ανακαλέσει την απόφασή της. Μια δεκαετία αργότερα, περίπου την εποχή που την προεδρία του ΠΓΣ ανέλαβε ο κ. Μίνως Κυριακού, ξεκίνησε η ανέγερση κτισμάτων χωρίς άδεια. Από το 1998 έως σήμερα, η Πολεοδομία Αθηνών έχει εκδώσει πέντε αποφάσεις κατεδάφισής τους, υποβάλλοντας μήνυση κατά του Συλλόγου. Μετά αλλεπάλληλες αναβολές, το αδίκημα παραγράφηκε. Η «Κ» επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή του ΠΓΣ, ο οποίος, αναφερόμενος στις καταγγελίες περί αυθαίρετων κατασκευών, είπε ότι «ο Πανελλήνιος πληρώνει τα πρόστιμα και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον δήμο».

Καθημερινή 3-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Καταδίκη της επίθεσης

Την επίθεση των ΜΑΤ, την προηγούμενη Κυριακή, εναντίον των κατοίκων που υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο στο Πεδίον του Αρεως, καταδίκασε χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, απαιτώντας ταυτόχρονα την κατεδάφιση των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών στο χώρο, του προέδρου του Πανελληνίου ΓΣ Μ. Κυριακού.

Το θέμα έφερε σε συζήτηση στο σώμα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) καταθέτοντας ψήφισμα καταδίκης της καταστολής των λαϊκών αγώνων και υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων. Σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε και η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες».

Τελικά, ομόφωνα το σώμα με το ψήφισμά του «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τους προπηλακισμούς και την αυτόφωρο ποινική δίωξη κατά πολιτών που αγωνίζονται ειρηνικά για την υπεράσπιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας και απαιτεί να πληροφορηθεί με την επίκληση ποιου φορέα παρευρίσκονταν εκεί τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν τη συμβολική δεντροφύτευση των κατοίκων».

Και συμπληρώνει: «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο στέκεται αλληλέγγυο στους αγωνιζόμενους κατοίκους και φορείς στηρίζοντας τον αγώνα τους. Απαιτεί την άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών στο Πεδίον του Αρεως, την πλήρη αποκατάσταση του χώρου, την προστασία και ανάπτυξη των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων προς όφελος της νεολαίας και του λαού της περιοχής».

Αμεση παρέμβαση του ΚΚΕ

Να σημειωθεί επίσης, ότι άμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ, μετά τη σύλληψη των τριών κατοίκων, κατά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, στην κινητοποίηση στο Πεδίον του Αρεως. Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε για τις συλλήψεις επικοινώνησε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, ζητώντας του την άμεση απελευθέρωσή τους. Η βουλευτής αφού ενημέρωσε τον υπουργό, στη συνέχεια τόνισε πως πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι, διότι η συμβολική δεντροφύτευση σε χώρο πρασίνου, δεν μπορεί να συνιστά παράνομη ενέργεια. Ο υπουργός, αν και αρχικά δέχτηκε, στη συνέχεια, επικαλούμενος την παρέμβαση του εισαγγελέα, δήλωσε ότι δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.

Ριζοσπάστης 4-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Υπερνομαρχία εκθέτει την ΕΛΑΣ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρωτοφανής σύλληψη των τριών επειδή έκαναν το "έγκλημα" να επιχειρήσουν δενδροφύτευση σε χώρο που εντελώς αυθαίρετα και παράνομα έχει ιδιοποιηθεί ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1 Μίνως Κυριακού.
Με ανακοίνωσή της η υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εκείνη κάλεσε τα ΜΑΤ στον χώρο της δενδροφύτευσης. "Η υπερνομαρχία -τονίζεται- δεν ζήτησε καμία προστασία, πόσο μάλλον την επέμβαση από τις αστυνομικές αρχές. Αντίθετα, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με την Επιτροπή των κατοίκων, εκπρόσωποι της οποίας μετέχουν σε συσκέψεις και συνεδριάσεις του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου. Στην περίπτωση της προγραμματισμένης εκδήλωσης -καταλήγει η ανακοίνωση- η υπερνομαρχία όχι μόνο συμφώνησε με τη δενδροφύτευση στο Πεδίον του Άρεως, αλλά πρότεινε και τη συνδρομή γεωπόνων για καλύτερα αποτελέσματα".
ΚΟΕ: Φυγόπονος ο Κυριακού
Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) από την πλευρά της υπενθυμίζει στους αρμόδιους υπουργούς ότι "η προκλητική σύμπλευσή τους με τα άνομα συμφέροντα του Μ. Κυριακού γίνεται ακόμα προκλητικότερη αν ληφθεί υπόψη ότι ο εν λόγω μεγαλοπαράγοντας του αθλητισμού και επιχειρηματίας είναι εκτός των άλλων και φυγόποινος, καθώς πρόσφατα καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη σε τέσσερα χρόνια φυλακή για μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις κι όμως παράνομα παραμένει ελεύθερος"...
Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων
Την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ και τις συλλήψεις των πολιτών καταγγέλλει και το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας, το οποίο αφού αναφέρει το όργιο παρανομιών στο Πεδίον του Άρεως από τον Πανελλήνιο, υπογραμμίζει: "Μπροστά στην έκδηλη αδιαφορία της Νομαρχίας της Αθήνας να περιφρουρήσει την ιδιοκτησία της από την παράνομη διέλευση των οχημάτων του Πανελληνίου, οι κάτοικοι επιδίωξαν να δενδροφυτεύσουν τη δίοδο που βρίσκεται μέσα στο πάρκο, δικαιοδοσίας της Νομαρχίας της Αθήνας, δηλαδή έναν χώρο στον οποίο δεν έχει δικαιοδοσία ο Πανελλήνιος"...

ΑΥΓΗ 4-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα στο πλευρό των κατοίκων

Την αλληλεγγύη του στους φορείς, τους εκπροσώπους δημοτικών κινήσεων και τους κατοίκους, που επιχείρησαν την περασμένη Κυριακή να δεντροφυτεύσουν μικρή έκταση στο Πεδίον του Άρεως και να εμποδίσουν συμβολικά τη διάνοιξη παράνομης εισόδου του Πανελληνίου Γ.Σ. και της νέας επέκτασής του στο χώρο, εκφράζει ομόφωνα με ψήφισμά του το νομαρχιακό συμβούλιο της Αθήνας.
Με το ψήφισμα, το νομαρχιακό συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τους προπηλακισμούς από την αστυνομία και την αυτόφωρη ποινική δίωξη κατά πολιτών, που αγωνίζονται ειρηνικά για την υπεράσπιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας. Απαιτεί, επίσης, να πληροφορηθεί με επίκληση ποιου φορέα παρευρέθηκαν και επενέβησαν τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν τη συμβολική δενδροφύτευση των κατοίκων.
Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση του θέματος στην προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου είχαν οι "Ενεργοί Πολίτες". Ο Σπ. Λυκούδης κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο υιοθέτησαν τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου. Δεύτερο ψήφισμα κατέθεσε και η παράταξη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", η οποία τελικά ψήφισε το αρχικό σχέδιο, αφού προστέθηκε σ' αυτό η απαίτηση για "την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και την άρση κάθε μορφής αυθαιρεσίας που επιχειρεί να αφαιρέσει ζωτικό χώρο του Πεδίου του Άρεως και να επιβάλει τετελεσμένα χρήσεων και εκμεταλλεύσεων".

Γαλανοπούλου Μαρία          Αυγή 5-4-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Για τα γεγονότα της δενδροφύτευσης του Πεδίου του Άρεως

 

Οι πολίτες που βρέθηκαν στη δενδροφύτευση της 1/4/07 στο Πεδίον του Άρεως, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, βρήκαν μπροστά τους την αστυνομία και τα ΜΑΤ. H δενδροφύτευση αφορούσε έκταση του Πάρκου, που ανήκει στη Νομαρχία, μπροστά από μια παράνομη πόρτα τροφοδοσίας του γείτονα Πανελληνίου. Η Πόρτα αυτή είναι παράνομη γιατί οδηγεί μέσα από το Πάρκο. Πίσω από αυτή την πόρτα της δενδροφύτευσης χτίστηκαν το διάστημα 1998-2001 παράνομα κτίρια και υπάρχουν 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων από την Πολεοδομία Αθήνας. 

Όμως, η δενδροφύτευση της έκτασης αυτής του Πάρκου κρίθηκε παράνομη! Το ερώτημα είναι: Από ποιους;

η συντεταγμένη πολιτεία χτύπησε τη δενδροφύτευση.

Η προστασία των συμφερόντων του Πανελληνίου ΓΣ ήταν απροκάλυπτη.

Η συντεταγμένη πολιτεία θέλει να περνούν τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας του Πανελληνίου μέσα από το Πάρκο ενώ ο Πανελλήνιος μπορεί να εξυπηρετείται από τη Μαυρομματαίων και την Κοδριγκτώνος; Μήπως σκοπεύει να δώσει στον Πανελλήνιο όλο το Πάρκο;

Όταν οι δενδροφυτευτές άρχισαν να σκάβουν δόθηκε η εντολή από την αστυνομικίνα του ΑΤ Κυψέλης «απωθήστε τους». Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της με «κάποιους». Ο υπουργός ΔΤ Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι την απόφαση πήρε η διοίκηση του Αστυνομικού τμήματος. Ποιος τελικά έδωσε την εντολή από το τηλέφωνο;

Ο Μίνωας Κυριακού; Μα αυτός καταζητείται για κακούργημα για παράβαση στην Ερμιονίδα και δεν μπορούν να τον βρουν για να τον συλλάβουν τόσους μήνες! Δεν μπορεί η αστυνομία να συνεργάζεται με καταζητούμενους και μάλιστα να παίρνει εντολές από αυτούς! Τότε ποιος από την συντεταγμένη πολιτεία φρόντισε να υπερασπίσει τόσο σθεναρά τα συμφέροντα του παράνομου Πανελληνίου;

Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να διερευνηθεί. Είχε προηγηθεί η αθώωση των 3 συλληφθέντων που είχαν οδηγηθεί με χειροπέδες για διανυκτέρευση στη ΓΑΔΑ, γιατί ο εισαγγελέας δεν δέχτηκε την κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας.

Τα τοπικά κινήματα και οι ανάστατοι πολίτες, μέχρι να βρεθεί ο ένοχος και να τιμωρηθεί,  θεωρούν ότι η αστυνομία και τα ΜΑΤ ενήργησαν ως «ιδιωτικός στρατός» του Κυριακού.

Κατήγγειλαν το γεγονός  και θα συμμετέχουν μαζικά στην νέα δενδροφύτευση που έχει οριστεί για τις 29/4/07, στις 11.00 π.μ. (τόπος συγκέντρωσης το άγαλμα του Κωνσταντίνου).

Σχετικά κείμενα διαφόρων φορέων και του τύπου για την δενδροφύτευση υπάρχουν στο http://www.asda.gr/elxoroi/arews2.htm

Το κείμενο της καταγγελίας βρίσκεται στο: http://www.asda.gr/elxoroi/arews.htm#καταγγελία

Ηλίας Γιαννίρης, Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων  www.asda.gr/elxoroi

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Νέα δενδροφύτευση στο Πεδίον του Αρεως

Λινα Γιανναρου

Να ολοκληρώσουν το έργο που άφησαν ημιτελές την Πρωταπριλιά, ελέω ανώτερης (αστυνομικής) δύναμης, θα επιδιώξουν την ερχόμενη Κυριακή οι κάτοικοι της Κυψέλης. Θα ξαναπάρουν τα φτυάρια, τους κασμάδες και τα δενδρύλλια στα χέρια και θα κατευθυνθούν εκ νέου στο Πεδίον του Αρεως προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολική δενδροφύτευση-διαμαρτυρία για τις «επεκτατικές» τάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου εις βάρος του πάρκου.

Αυτή τη φορά, η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως έχει στο πλευρό της πολλές ακόμη οργανώσεις και φορείς, αλλά και απλούς κατοίκους από όλο το Λεκανοπέδιο. Η επέμβαση των ΜΑΤ στην πρώτη εκείνη επιχείρηση δενδροφύτευσης και η σύλληψη τριών ατόμων (οι οποίοι μάλιστα πέρασαν τη νύχτα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ) ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε την αυθόρμητη συσπείρωση των Αθηναίων ενάντια στις προσπάθειες συρρίκνωσης των αδόμητων χώρων. Απαντώντας στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι προτιμά ένα χώρο όπου αθλούνται χιλιάδες παιδιά αντί ενός παραμελημένου πάρκου, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, μεταξύ άλλων, αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους: «Αθληση των παιδιών σε παράνομα κτίσματα σημαίνει ελλιπείς υποδομές χωρίς τήρηση προδιαγραφών, ελέγχων και χωρίς κανόνες ασφαλείας... Η ανάγκη για χώρους άθλησης στην Αθήνα είναι πολύ μεγάλη. Ο Πανελλήνιος είναι ιστορικός σύλλογος. Αυτή τη στιγμή αποτελεί κερδοφόρο οργανισμό, με καθόλου συμβολικό αντίτιμο». Τα παιδιά έχουν ανάγκη και από χώρους άθλησης και από πάρκα, τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. «Κάπως αλλιώς, όμως. Το πάρκο φροντισμένο και περιποιημένο και ο χώρος άθλησης νόμιμα κατασκευασμένος με τις σημερινές προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας».

Υπενθυμίζεται ότι η Πολεοδομία Αθηνών έχει εκδώσει πέντε πρωτόκολλα κατεδάφισης για κτίρια του Πανελληνίου. «Είναι υποχρέωση του δήμου να εφαρμόσει τα πέντε πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν για τα παράνομα κτίσματα. Είναι το λιγότερο που απαιτούμε», καταλήγει η Επιτροπή Αγώνα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_26/04/2007_224811

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μεταξάς και  Άλσος  Πεδίου  Βαρβ…Αρεως

Θα μπορούσε κάποιος σήμερα να διανοηθεί μέσα στο κέντρο της πόλης να κατασκευάσει ένα αντίστοιχο πάρκο που δεν αποδίδει σημαντικά υλικά κέρδη στη διοίκησή του αλλά πέρα για πέρα καθαρά και ξάστερα είναι όαση πνοής  ζωής και ανάσας ακόμη και για τον πλέον φτωχό συμπολίτη μας και ο οποίος βρίσκει ανθρώπινη ανταπόδοση από την κρατική υπόσταση;;;  

Τούτο φανερώνει την μεγάλη καταβαράθρωση του χαρακτήρα της σύγχρονης διοίκησης και εξουσίας στη χώρα μας σε σημείο που δεν μπορεί να συγκριθεί ηθικά με ένα δικτάτορα παλαιότερων εποχών, σε απόλυτο βαθμό,  τον δημιουργό του συγκεκριμένου πάρκου.

Η Βασίλισσα Φρειδερίκη ιδιοκτήτρια στην εποχή της εστιατορίου στο Μόναχο είχε καταπατήσει δημόσιο χώρο  για ελάχιστα εκατοστά, μόλις 20 !

Τα ιστορικά γεγονότα μας αναφέρουν ότι την επομένη ημέρα οι μπουλντόζες κατέφθασαν και κατεδάφισαν το παράνομο κτίσμα ως καταπατημένο. 

Πολλαπλά τέτοια παραδείγματα συνέβησαν  και επί εποχής Μεσαίωνα δηλαδή στη φεουδαρχική Γερμανία όπου  ο Φρειδερίκος καταπάτησε χώρο όπου  στεγαζόταν  ο υδρόμυλος Μυλωνά, η φράση του Μυλωνά  «Υπάρχουν και στο Βερολίνο Δικαστές» έχει παραμείνει παροιμιώδης στα δικαστικά χρονικά, υπόθεση για την οποία και τελικά δικαιώθηκε ( ο Μυλωνάς ). 

Άραγε ο Ευρωπαϊκός Μεσαίωνας ιστορικά ! προηγείται της Ελληνικής πραγματικότητας, όπως σήμερα  ασφαλώς την βιώνουμε.;;;;  Αυτό σίγουρα εκφράζει με την απορία του ο σύγχρονος πολίτης γύρω από  τους σημερινούς κυβερνώντες.   

Μαρκαράς Πόλ………..  Μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου Αρεως

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ του Πανελληνίου παραμένουν παρ' ότι κρίθηκαν κατεδαφιστέα

Μάχη για το Πεδίον Αρεως

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με έκταση που πλησιάζει τα 300 στρέμματα, είναι σήμερα το μεγαλύτερο από τα ελάχιστα πάρκα της πρωτεύουσας, η μοναδική ανάσα για πυκνοδομημένες γειτονιές, όπως η Κυψέλη, του Γκύζη και η ζώνη γύρω από την πλατεία Βικτωρίας.

Ο λόγος για το Πεδίον του Αρεως, που χαρακτηρίζεται κοινόχρηστο Αλσος και χώρος τιμής για τους ήρωες του '21 με διάταγμα του 1900, και δέχτηκε την πρώτη επιχωμάτωση από τα μπάζα του Ηλεκτρικού, αλλά 107 χρόνια μετά η εικόνα του δεν εμπνέει αισιοδοξία.

Το πράσινο δεν συντηρείται συστηματικά, το κομψό κτίριο του Αλσους υπομένει τη φθορά του χρόνου, η πλατεία Πρωτομαγιάς ετοιμάζεται να εκχωρηθεί σε ιδιώτες, ενώ οι επεκτάσεις των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου παραμένουν εδώ και χρόνια στη θέση τους παρ' όλο που έχουν κριθεί αυθαίρετες και κατεδαφιστέες.

Μάλιστα ο ιστορικός αθλητικός σύλλογος έχει κατασκευάσει τη μοναδική έξοδο οχημάτων σε σημείο που βρίσκεται στην πλευρά του πάρκου και στην ουσία απαγορεύει τη δενδροφύτευση σε κομμάτι του Αλσους γιατί το χρησιμοποιεί επίσης αυθαίρετα ως δρόμο!


Η απαξίωση

Το «κουβάρι» της απαξίωσης ξεκινά από το -συνηθισμένο άλλωστε- αλαλούμ των αρμοδιοτήτων. Η έκταση ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και η συντήρηση ώς το 2000 είχε εκχωρηθεί στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Εδώ και επτά χρόνια αρμόδια είναι η υπερνομαρχία, που υλοποίησε ορισμένα προγράμματα ανάπλασης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση κόλλησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Στο θέμα του πρασίνου έχει λόγο και το υπουργείο Γεωργίας. Τα αυθαίρετα όμως είναι αρμοδιότητα της Πολεοδομίας του Δήμου της Αθήνας, που εδώ και πέντε χρόνια δεν κατεδαφίζει τις διαπιστωμένες παρανομίες του Πανελληνίου γιατί δεν έχει προσωπικό!


«Προτιμώ πέντε στρέμματα παρανομιών, παρά ένα άθλιο πάρκο», ήταν η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων.

Στον Νικήτα Κακλαμάνη απάντησε η Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως, υπογραμμίζοντας: «Και τα δύο είναι απολύτως απαραίτητα. Το πάρκο φροντισμένο και περιποιημένο, ο χώρος άθλησης νόμιμα κατασκευασμένος με σύγχρονες προδιαγραφές λειτ\ουργίας και ασφάλειας».

Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα επισημαίνει ότι η πισίνα για παιδιά έως 6 ετών και οι αίθουσες ενόργανης γυμναστικής λειτουργούν στο υπόγειο, δίπλα στα μηχανοστάσια, με πρόσβαση από ένα στενό διάδρομο στο τέρμα του οποίου υπάρχει πόρτα εξόδου που είναι πάντα κλειδωμένη. Επισημαίνει ακόμη ότι ο Πανελλήνιος έχει θεσπίσει τσουχτερό αντίτιμο για όσους χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του.

Πάρκο προβλημάτων

«Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν πυρασφάλεια γιατί ακριβώς δεν έχουν οικοδομική άδεια», αποκαλύπτει στην «Ε» ο Θοδωρής Κοκκινάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Μας περιέγραψε όμως και τα υπόλοιπα προβλήματα του πάρκου. «Δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης. Οταν ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ είχαμε 85-90 υπαλλήλους. Σήμερα οι μόνιμοι είναι πέντε και υπάρχουν δύο συμβασιούχοι φύλακες.

Η καθαριότητα έχει ανατεθεί σε ιδιωτικό συνεργείο και δεν είναι καλή», μας εξηγεί και επισημαίνει ότι δεν συντηρούνται τα 4 μικρά κτίρια, ενώ έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες που δεν ταιριάζουν στο χώρο. Οι χώροι γύρω από τις εκκλησίες του πάρκου έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ. Εχει δοθεί άδεια για πέντε θέσεις, αλλά δεν τηρείται και η Αρχιεπισκοπή δεν έχει απαντήσει στα επανειλημμένα υπομνήματα.
«Συμφωνούμε με το πρόγραμμα ανάπλασης που έχει εγκρίνει η υπερνομαρχία και προβλέπεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο», σημειώνει ο κ. Κοκκινάκης. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία πολυχώρου στο κτίριο του Αλσους, σε συνδυασμό με παιδικούς σταθμούς.

Ωστόσο η πλατεία Πρωτομαγιάς ετοιμάζεται να μισθωθεί σε ιδιώτες που θα μπορούν να αξιοποιήσουν το χώρο «σύμφωνα με τη φαντασία τους», όπως προβλέπει ο διαγωνισμός, και οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα περιφραχθεί, ενώ μπορεί να ξεφυτρώσει κανένα λούνα παρκ που δεν ταιριάζει στο χώρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/04/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης    Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, 2310.222503/409770, fax 2310.421196, e-mail: ecology-trem@nath.gr, www.ecology-salonika.org

4.6.07

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙ-ΒΡΑΒΕΙΑ

Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς σε πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Τα βραβεία έχουν ένα συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται….

 

2. Βραβείο του Πιστού Σωματοφύλακα

Στον Υπουργό Δημόσιας τάξης κ. Β. Πολύδωρα, για την καθοδήγηση δεκάδων αυθαίρετων ξυλοδαρμών πολιτών από τα ΜΑΤ και την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, με τη χρήση των ΜΑΤ για υπεράσπιση καταπατήσεων ιδιώτη και τη βίαιη καταστολή εκδήλωσης δεντροφύτευσης και εκρίζωση των δενδρυλλίων στο Πεδίο του Άρεως (Αθήνα), τον ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις παράνομες καταπατήσεις πράσινου από τον «Πανελλήνιο», για τα οποία δεν εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, λόγω των εξουσιών που επιτρέπει η κυβέρνηση να έχουν μεγαλοπαράγοντες του τόπου.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ  à  ΠΕΔΙΟ ΒΑΡΒ / ΑΡΕΩΣ  à  ΠΕΔΙΟ ΜΑΜΩΝ / ΑΡΕΩΣ

Αμαρτίες Ελεύθερων Χώρων

Επιστρέφοντας με κάποια εσωτερική αεροπορική πτήση και ιπτάμενη πάνω από την Αττική το τοπίο μας εκπλήσσει αφού ατενίζουμε την Αθήνα και τα προάστια της να μοιάζουν με ένα γκρίζο βυζαντινό ψηφιδωτό από πολυάριθμες κουκίδες πολυκατοικιών και ανύπαρκτο ίχνος  πινελιάς πρασίνου.

Ενώ για τα Ευρωπαϊκά πρότυπα το μέσο ποσοστό πράσινης δενδροφυτευμένης έκτασης κυμαίνεται από

10 – 20  τετρ.μ ανά κάτοικο, η Αθήνα  αιώνια τσιμεντούπολη κρατάει τα σκήπτρα και παραμένει στο χαμηλότερο ποσοστό των 2.5 τετρ.μ πρασίνου ανά κάτοικο.

Η μεταολυμπιακή Αττική βαδίζει στον επικίνδυνο δρόμο που άνοιξαν οι εκσυγχρονιστές πολιτικές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ιδιαίτερα οι χαριστικές πελατειακές πολιτικές σε ιδιώτες εκτάσεων δημοσίων και κοινόχρηστων χώρων.

Έτσι γίνεται ξεκάθαρο γιατί το Ολυμπιακό Πράσινο είναι το μόνο Ολυμπιακό Έργο που δεν υλοποιήθηκε.

( Χαρακτηριστική η εικόνα του ΟΑΚΑ με ούτε ένα δένδρο ). Αν είχε υλοποιηθεί δεν θα υπήρχαν ελεύθερες  δημόσιες εκτάσεις για ιδιωτικοποίηση ή εκποίηση.

Θα υπήρχε η Αχίλλειος πτέρνα που τρέμουν οι κυβερνήσεις των δύο κυρίαρχων κομμάτων: Πράσινο, δένδρα, περισσότερο οξυγόνο, διαχείριση του μητροπολιτικού πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, καλύτερη ποιότητα ζωής.   Κατόπιν τούτου αναζητούν διακαώς την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα Δάση.

Η πορεία είναι αρνητική για τη βιωσιμότητα της πρωτεύουσας. Ανάλογη είναι και η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής.

Σε ημερίδα του ΤΕΕ Μαρτ.2005 ένα από τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν αφορούσαν την ακολουθούμενη  πολιτική πρασίνου που ως γνωστόν αποτελεί βασικό παράγοντα απορρύπανσης σε αστικές περιοχές καθώς και αποτροπής της δημιουργίας του φαινομένου της θερμικής νησίδας  ( Heat island effect  ) στο κέντρο της πόλης.    Αυτός ο σημαντικός ρόλος της βλάστησης στο δομημένο περιβάλλον είναι και η συνεισφορά της στη μείωση του αέρα του περιβάλλοντος χώρου τη θερινή περίοδο, αποτέλεσμα του σκιασμού της περιοχής και της απώλειας θερμότητας μέσω των βασικών λειτουργιών των φυτών για φωτοσύνθεση, διαπνοή και εξάτμιση. Καθώς το φυτό διαπνέει, εξατμίζεται νερό από τα φύλλα του και παγιδεύεται θερμική ενέργεια, ώστε να δροσίζονται τα φύλλα και ο αέρας που τα περιβάλλει, με αποτέλεσμα τη πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος χώρου.   

Σήμερα τα  εθελοντικά τοπικά κινήματα της Αττικής που δραστηριοποιούνται με τα πολυάριθμα προβλήματα των ελεύθερων χώρων υπερβαίνουν τα 80,  οι δε κάτοικοι που τα στελεχώνουν πρωτοστατούν συσπειρώνονται αντιστέκονται, αγωνίζονται.  

Το Πεδίον του Άρεως, που χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστο Άλσος και χώρος τιμής για τους ήρωες του '21 με διάταγμα του 1900, και που δέχτηκε την πρώτη επιχωμάτωση από τα μπάζα του Ηλεκτρικού, 107 χρόνια μετά η εικόνα του δεν εμπνέει αισιοδοξία.

Οι  καταπατήσεις, η γήρανση καθώς και η εγκατάλειψη της βλάστησης  είναι εμφανείς σε όλα τα σημεία.

Με τους αγώνες των κατοίκων και των περιοίκων έχει μέχρι σήμερα αποτραπεί η ολοκληρωτική παράδοση του πάρκου στα συμφέροντα που επιδιώκουν την αλλαγή της χρήσης του.

Τα παζάρια έφυγαν, κάποιες ομάδες αδέσποτων σκύλων  που σχημάτιζαν   αγέλες και  κατακρεουργούσαν τους πολίτες, ( Στοιχεία του ΕΚΑΒ ),  στέλνοντας τους στα γειτονικά νοσοκομεία  απομακρύνθηκαν, τα σχέδια των αρμοδίων, όμως, δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει.

Μετά από το ναυάγιο της απόπειρας τους για περιορισμό της χρήσης του πάρκου, με τον  καγκελόφρακτο εντοιχισμό και την μείωση των εισόδων που συνάντησε   τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων, η νομαρχία και οι άλλοι φορείς συνεχίζουν την απαξίωση του πάρκου και την υποβάθμιση του.  

Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που κατασπαταλήθηκαν σε εργολαβίες, ο φωτισμός του πάρκου είναι ανύπαρκτος,

( σπασμένοι φανοστάτες, σε ενδεχόμενο καύσωνα υποδηλώνουν αδυναμία παραμονής τις νυχτερινές ώρες ), το δε 50% του συνόλου από τα παγκάκια  της προκατοχικής περιόδου δεν έχει αντικατασταθεί,  οι βρύσες στάζουν  με ελάχιστο νερό , οι φυτεύσεις δεν συντηρούνται ούτε ανανεώνονται ( μετά τη πτώση και μεγάλου αριθμού δένδρων.

Φωτογ.αρχείο  ), λόγω έλλειψης συντήρησης και εγκατάλειψης, οι κορμοί μαζί με τις ρίζες τους οδηγήθηκαν για καυσόξυλα με φυσικά τελικό αποδέκτη το κέρδος. 

Το υπάρχον φυτώριο στο εσωτερικό του πάρκου ενώ πολλά θα μπορούσε να προσφέρει στις ανύπαρκτες δενδροφυτεύσεις της Υπερνομαρχίας, λόγω πλήρους απουσίας εργατών, ( μονίμου προσωπικού )  είναι και αυτό εγκαταλελειμμένο, οι δε περιφράξεις  έχουν παραβιαστεί και καταστραφεί.    

Το θεατράκι του αείμνηστου ¨Οικονομίδη¨ εγκαταλελειμμένο, κατακρεουργημένο χωρίς μέλλων, όλοι θυμούνται το παρελθών του ( αρκετοί το τίμησαν: Μουστάκας, Ψάλτης ), τα δε δομικά και διακοσμητικά στοιχεία του  να έχουν καταλήξει για παλιοσίδερα. Ίσως εάν βρισκόταν σε άλλες πολιτισμένες χώρες π.χ στη γειτονική μας Ιταλία δεν θα παρέμενε αναξιοποίητο. 

Η οικονομική  - οικουμενική συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον τεράστιο οβολό της, ( μας )  στη καθημερινή περιποίηση και διατήρηση της βλάστησης σε ευπαρουσίαστα επίπεδα θα τύχει ευρείας εκτιμήσεως, αφού εδώ και αρκετά χρόνια είναι γνωστή η παρουσία της με δύο εκκλησίες, τον Αγ. Χαράλαμπο και τους Ταξιάρχες, καταλαμβάνοντας χώρο πρασίνου που ισοδυναμεί με το 1/5 της έκτασης του πάρκου, ανέχοντας και  επιτρέποντας σε ώρες λειτουργίας τη διέλευση των αυτοκινήτων των «πιστών» στο εσωτερικό του πάρκου!! ( Φωτογραφικό Αρχείο ).

Συγχρόνως η  Νομαρχία αρνείται παράνομα να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις σχετικά με τα έσοδα και έξοδα του πάρκου, προτιμάει να πληρώνει για δύσχρηστες, επικίνδυνες, δύσοσμες και  ρυπογόνες   χημικές τουαλέτες, αντί να καθαρίσει και να λειτουργήσει τις υπάρχουσες ανακαινισμένες  τουαλέτες του πάρκου. 

Και τέλος πάντων πως δικαιολογείται τέτοια αδιαφορία, περιφρόνηση και έλλειψη ψηφοθηρικού «νιτερέσο» από τους εκάστοτε κρατικούς φορείς στο κέντρο της πρωτεύουσας;;

Και ενώ είναι ευρέως γνωστή  η παρουσία των 1.000.000 μεταναστών στο κέντρο και στις γειτονιές πέριξ του Π.Αρεως, εάν υποθετικά  μετακινώντουσαν από τα αριστοκρατικά βόρεια προάστια και για ένα εύλογο χρονικό  διάστημα ερχόντουσαν να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας και στα πέριξ του πάρκου οι 300 βουλευτές και αντίστοιχοι επιχειρηματίες μας άραγε θα υπήρχε κίνητρο, «ελπίδα σωτηρίας» για βελτίωση της ανάσας των φορολογούμενων δημοτών και εν γένει της  ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας;;        

Την 1η Απριλίου 2007 και σαφώς δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, σύμφωνα και με προσχεδιασμένη συγκέντρωση των κατοίκων των πέριξ και μολονότι η υπόσχεση της Κας Υπερνομάρχου για παραχώρηση ελεύθερης συμβολικής δενδροφύτευσης στους χώρους του Πάρκου και πλησίον των καταπατήσεων του ΠΓΣ  ήταν διαβεβαιωμένη οι κάτοικοι βρήκαν μπροστά τους τα ΜΑΤ παρατεταγμένα μπροστά στη πόρτα του Πανελληνίου. Μπροστά στη σθεναρή  διαμαρτυρία των κατοίκων κλήθηκαν ενισχύσεις και ήρθαν άλλες δύο πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ που απώθησαν τους κατοίκους και ξερίζωσαν τα δένδρα που είχαν φυτευτεί.

Συνέλαβαν τρία άτομα τα οποία έσκαβαν λάκκους από τα οποία και τη Διαμερισματική Σύμβουλο του 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.

Η περιοχή δενδροφύτευσης μέσα στο Πάρκο αφορούσε ένα επίμαχο ‘όμορο σημείο που ο Πανελλήνιος με Πρόεδρο τον Μήνωα Κυριακού έχει παράνομα ανοίξει με μια μεγάλη σιδερόφρακτη πόρτα. Η πόρτα αυτή χρησιμεύει για τροφοδοσία των αθλητικών εγκαταστάσεων, εστιατορίων .κλ.π

Τα οχήματα τροφοδοσίας – φορτηγά κλπ μπαίνουν βαθιά μέσα στο πάρκο για να φθάσουν στη πόρτα τροφοδοσίας. Τούτο είναι άκρως επικίνδυνο γιατί σε αυτή την έκταση παίζουν παιδιά και κάνουν ποδήλατο, κυκλοφορούν υπερήλικες, ενώ δίπλα από αυτή τη παράνομα ασφαλτοστρωμένη  δίοδο του Π.Γ.Σ  υπάρχει παιδική χαρά..

Αυτό που είναι προκλητικό  αφορά τα κτίρια που τροφοδοτεί η συγκεκριμένη δίοδος. Πρόκειται για 5 κτίρια που έχει κτίσει παράνομα ο Πανελλήνιος καταπατώντας 5 στρέμματα του Πάρκου  ( μετά την απαραίτητη …… αποψίλωση ) , την περίοδο 1999 – 2000 και για τα οποία έχουν εκδοθεί 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων από την Πολεοδομία Αθήνας ( περίοδος 2000 – 01 ) και για τα οποία ο Δήμος Αθήνας δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε συγκεκριμένη ενέργεια.. 

Ένα μήνα αργότερα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία νέα συμβολική  δενδροφύτευση διασφαλίζοντας τη μη επέμβαση των αστυνομικών οργάνων και ΜΑΤ και με αρκετή παρουσία των κατοίκων δεδομένου ότι ο στόχος της Επιτροπής αγώνας  και των εθελοντικών δραστηριοτήτων της δεν είναι να υποκαταστήσει τiς  εξαγγελθείσες και υποχρεωτικές εργασίες και να τείνει χείρα βοηθείας στο έργο της Υπερνομαρχίας.

Ο υπογράφων και καταγγέλων εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, εκφράζει την αγανάκτηση του για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Νομαρχίας και του Δήμου Αθηναίων στη διαχείριση του Π.Αρεως – Πανελληνίου, την αδιαφορία τους για φυτεύσεις σε αποψιλωμένες περιοχές και νησίδες, συντήρηση και ανάδειξη πρασίνου, φύλαξη του πάρκου ( κατά τα Ευρωπαϊκά δεδομένα )  καταπατήσεις και διαφύλαξη του ιστορικού του χαρακτήρα. 

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ

Κάτοικος.

Μέλος Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου Αρεως

pmarka@hol.gr

www.asda.gr/elxoroi

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δεντροφύτευση στο Πεδίο του Άρεως
Η δεντροφύτευση θα γίνει την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.
Ραντεβού στο άγαλμα του Κωνσταντίνου 11π.μ.
 Η επιτροπή μας, στην προσπάθεια της να επουλώσει κάποιες πληγές του πάρκου μας, θα πραγματοποιήσει την δεύτερη συμβολική δεντροφύτευση που είχε προαναγγείλει, σε αποψιλωμένους χώρους του Πεδίου του Άρεως. Αυτή τη φορά θα δεντροφυτευτεί ο χώρος ανατολικά της πλατείας του άλσους, προς την πλατεία Πρωτομαγιάς, που καταστράφηκε η χλωρίδα του από την προηγούμενη προσπάθεια ανάπλασης εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Υπερνομαρχίας.
Φυτά θα υπάρχουν φέρτε σκαπτικά εργαλεία και αν σας βρίσκεται και κανένα πιτσιρίκι να μαθαίνει!

 

Επιστροφή στην αρχή