Πεδίο του Άρεως, Πανελλήνιος  (1)

(2) ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Πανελλήνιος-Πεδίον Άρεως (2005) Η νομοθεσία για το Πεδίον Του Άρεως

Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

 

 Πλατεία Πρωτομαγιάς

Κυψέλη,

Λόφος Ελικώνος ή "Αλεπότρυπα",

Πεδίο του Άρεως και Πανελλήνιος (1)

Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Αιγίνης 80-82, Τ.Κ. 11362, Αθήνα Τηλέφωνα επικοινωνίας:8814717, 8214596, 8225295

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2000

Θέμα: Υπόμνημα για την ανάγκη λήψης μέτρων Προστασίας του Πεδίου του Άρεως και πρόσκληση συμμετοχής σε συγκέντρωση.

 Σας διαβιβάζουμε υπόμνημα της Επιτροπής και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να προστατευτεί ο πολύτιμος χώρος πρασίνου του Άλσους.

Παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε την άποψη των υπηρεσιών σας για την κατάσταση που υπάρχει στο Πεδίο του Άρεως και τις ενέργειες σας στα ζητήματα που αναφέρονται στο υπόμνημα.

Τέλος, σας διαβιβάζουμε ανακοίνωση της Επιτροπής μας για ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνουμε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ. στο Άλσος (Αναψυκτήριο Οικονομίδη) και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

 ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Πρόεδρο της Βουλής ΥΠΕΧΩΔΕ Υπ. Γεωργίας Περιφέρεια Αττικής Νομαρχία Αθήνας Ευρωβουλευτές Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων Διαμερισματικοί Σύμβουλοι Δήμου Αθηναίων Τύπος

Υπόμνημα Για την ανάγκη λήψης μέτρων Προστασίας του Πεδίου του Άρεως

Ιανουάριος 2000

Η Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε το 1998 από περίοικους που βλέπουν το Πάρκο να υποβαθμίζεται καθημερινά. Σκοπός της Επιτροπής είναι να προστατέψει το Άλσος του Πεδίου του Άρεως από την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση, την απώλεια του κοινόχρηστου χαρακτήρα του, την καταπάτηση και την οικοδόμηση.

Κατά καιρούς το Άλσος έχει υποστεί απειλές για επεμβάσεις που έχουν αποτραπεί μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων (Γκαράζ, ανοικοδόμηση κλπ). Σήμερα το Άλσος απειλείται από τις παράνομες επεκτάσεις του Πανελληνίου με συνεχές κόψιμο δέντρων, από τις συνεχείς εμπορικές εκθέσεις, περιοδικά Λούνα-Πάρκ στην πάνω πλατεία, από την ανεξέλεγκτη είσοδο αυτοκινήτων και την μετατροπή του σε χώρο στάθμευσης.

Σαν να μην έφταναν αυτά, το Άλσος είναι απεριποίητο, αφύλαχτο, βρώμικο. Πέρσι δηλητηριάστηκαν μαζικά οι γάτες δίπλα από τον Πανελλήνιο, στο σημείο που επεκτείνονται τα νέα κτίσματα. Κατά καιρούς τα περιστέρια ψοφούν ομαδικά. Οι πάπιες της μικρής λιμνούλας στην μεγάλη Παιδική Χαρά έχουν εξαφανιστεί προ πολλού. Οι Παιδικές Χαρές, τα εγκαταλειμμένα Θέατρα, οι λιμνούλες και τα σιντριβάνια είναι σε κακή κατάσταση. Η μικρή Παιδική Χαρά έκλεισε, ενώ γύρω της υψώνονται τα νέα αυθαίρετα κτίρια του Πανελληνίου. Ο δρόμος των Ηρώων μετατρέπεται και αυτός καθημερινά σε εμποροπανήγυρη.

Κάποτε το Πεδίο του Άρεως ήταν χώρος ησυχίας, περιπάτου, περισυλλογής, παιχνιδιού, όχι μόνο για τους περίοικους αλλά και για όλη την Αθήνα. Σήμερα υποβαθμίζεται καθημερινά.

Ο χώρος του Άλσους του Πεδίου του Άρεως είναι κοινόχρηστος βάσει του από 20/7/1900 Διατάγματος (ΦΕΚ 228 Α’) και κηρυγμένο κοινόχρηστο άλσος με το Νόμο 617/1934. Με το Ν.Δ. 137/1946 (άρθρο 6) καθορίστηκε ότι τα όρια του Άλσους αυτού είναι τα κράσπεδά των οδών που το περιβάλλουν.

Επομένως ο Πανελλήνιος Γ.Σ. απλώς φιλοξενείται στον κοινόχρηστο χώρο, δεν έχει την ιδιοκτησία του και δεν έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του.

Παράνομες είναι και οποιεσδήποτε άλλες χρήσεις. Αυτό έχει αποφασιστεί επανειλημμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως το 1978 με την πράξη 1139, με την οποία ακύρωσε το Π.Δ. της 3/6/1977 (ΦΕΚ229Δ’) που επέτρεπε την κατασκευή ανοιχτής κολυμβητικής δεξαμενής και υπογείων αποδυτηρίων.

Επίσης, με την πράξη του Σ.τ.Ε. 2568/1981 ακυρώθηκε η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 42/1981 περί λειτουργίας δημοσίων θεαμάτων στο Πεδίο του Άρεως, δηλαδή των κέντρων Άλσος και Γκρήν-Πάρκ, και των Θεάτρων Χατζίκου και Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το από 28/5/1977 Π.Δ. (ΦΕΚ 189Δ’) χαρακτήρισε τον χώρο του Πανελληνίου ως χώρο κοινόχρηστων αθλητικών εγκαταστάσεων. Παρ’ όλα αυτά ο Πανελλήνιος έχει περιφράξει τον χώρο και τον έχει εμπορευματοποιήσει. Επιτρέπει την είσοδο μόνο σε μέλη του και σε συνδρομητές που πληρώνουν μηνιαία εισφορά. Φύλακες απαγορεύουν την ελεύθερη μετακίνηση μέσα στον Πανελλήνιο. Φυλάκια με σκοπιές φυτρώνουν γύρω-γύρω.

Παρά την ύπαρξη αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του Πάρκου και του Πανελληνίου, ο Νομάρχης Αθηνών Ευτύχης Κοντομάρης, με μια παράνομη απόφασή του το 1990 (ΦΕΚ 94Δ’, 23-2-1990) ενέκρινε την επέκταση του χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανελληνίου, με προσάρτηση έκτασης 5,5 στρεμμάτων πρασίνου. Και πάλι όμως δεν δόθηκαν όροι δόμησης για την ανέγερση αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων σε αυτή.

Τώρα έρχεται ο Δήμος Αθηναίων και με την 1245/21-5-1998 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Άλσος (Οικοδ. Τετράγωνο 135, Πρ. 78) και την οικοδόμησή του με αθλητικές εγκαταστάσεις. Το αίτημα εξετάζεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει τη γνωμοδότησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αθηνών (ΦΕΚ 80Δ’/1988) στο χώρο που έχει καταλάβει ο Πανελλήνιος προβλέπει μόνο πράσινο. Ο Νόμος 998/79 “περί προστασίας των δασών” απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης ή προορισμού για τα εντός σχεδίου πόλεως υφιστάμενα πάρκα, άλση και δεντροστοιχίες.

Εκείνο όμως που καταρρακώνει εντελώς κάθε έννοια νομιμότητας είναι ότι ο Πανελλήνιος προχώρησε στην κατασκευή κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων κτιρίων μη-αθλητικής χρήσης χωρίς να έχει οικοδομική άδεια. Μετά από επανειλημμένες καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα, η Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων διενέργησε αυτοψία, διαπίστωσε την παρανομία και συνέταξε πρωτόκολλο χαρακτηρισμού αυθαιρέτων, επιβολής προστίμων και έναρξης διαδικασίας κατεδάφισης.

Ο Δήμος Αθηναίων όμως, με έγγραφό του προς τον Συνήγορο του Πολίτη (Α.Π. Πολεοδ. 52504/26-5-1999), ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να παρέμβει γιατί δεν διαθέτει συνεργεία κατεδάφισης. Αυτός ο ισχυρισμός του Δήμου είναι ψευδής, γιατί στον Προϋπολογισμό του Δήμου-1999 υπήρχε εγγεγραμμένο κονδύλι 10 εκατομμυρίων δραχμών για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, που δεν χρησιμοποιήθηκε.

Εν τω μεταξύ ο Πανελλήνιος συνεχίζει τις αυθαίρετες κατασκευές με την ανέγερση κλειστού κολυμβητηρίου Ολυμπιακών Διαστάσεων και την κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο. Καθημερινά κόβει δέντρα και ανοίγει νέους χώρους όπου τοποθετεί στέγαστρα, κτίσματα και γήπεδα. Είναι ορατές στα γήπεδα οι νέες βάσεις για να τοποθετηθούν στέγαστρα στο μέλλον.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι αποκαλυπτικές.

Οι εμπορικές εκθέσεις αποτελούν επίσης μια μεγάλη απειλή. Καθημερινά, χιλιάδες άτομα δεν έρχονται για το Άλσος και αυτά που μπορεί να προσφέρει ένας χώρος πρασίνου, αλλά προσελκύονται από τις κάθε είδους εκθέσεις. Παζάρι Χριστουγέννων, Παζάρι Πάσχα, Έκθεση Λουλουδιών, Έκθεση Βιβλίου, τροχοβίλες, Λουνα-Πάρκ, όλα διαδέχονται το ένα το άλλο. Χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες καθημερινά επιβαρύνουν το πράσινο, ρυπαίνουν, αφοδεύουν και ουρούν πίσω από τις δεντροστοιχίες. Η ηχορύπανση είναι καθημερινή από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το σκουπίδι και η δυσοσμία κυριαρχεί. Η ηρεμία και η απόλαυση του Πάρκου διαταράσσονται. Τα πρόχειρα περίπτερα εμποδίζουν τους καθημερινούς επισκέπτες του Πάρκου αλλά και το παιχνίδι των Παιδιών.

Οι μπάρες που κάποτε απέτρεπαν την είσοδο των αυτοκινήτων τώρα είναι πάντα ανοιχτές. Τα αυτοκίνητα μπαίνουν στο Άλσος ανεμπόδιστα. Ιδιαίτερα στο χώρο γύρω από τις δυο εκκλησίες του Πάρκου το Άλσος έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ.

Τη νύχτα το Άλσος είναι σκοτεινό και απλησίαστο. Οι συνταξιούχοι φοβούνται και πάντα φεύγουν τρεις-τρεις για ασφάλεια. Τα ζευγαράκια έχουν προ πολλού εκτοπιστεί από το έγκλημα και κάθε είδους παρανομία και ανωμαλία.

Το Πεδίο του Άρεως είναι ένας χώρος πρασίνου Παναθηναϊκής σπουδαιότητας. Είναι, όπως και ο Εθνικός Κήπος, ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Χρειάζεται σωστή αντιμετώπιση, διαχείριση και προστασία.

Ζητάμε από την Πολιτεία (Κυβέρνηση-Νομαρχία-Δήμος) να προστατέψει το κοινόχρηστο Άλσος του Πεδίου του Άρεως από την καταπάτηση και την οικοδόμηση, από τις συνεχείς εμπορικές εκθέσεις που το έχουν πλήρως εμπορευματοποιήσει, από τα αυτοκίνητα που το κατακλύζουν για στάθμευση..

Ζητάμε να σταματήσει η υποβάθμιση του Άλσους , η βεβήλωση του Χώρου του Ηρώου, η υποβάθμιση γύρω από το χώρο των δύο εκκλησιών.

Ζητάμε να υπάρχει επαρκής φύλαξη, καθαριότητα και περιποίηση του Πάρκου.

Ζητάμε να γίνει σεβαστή η νομιμότητα. Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα του Πανελλήνιου Γ.Σ.

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο και με κινητοποιήσεις των πολιτών τον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου του Άλσους και θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα.

Ζητάμε από τις Δημοτικές Παρατάξεις, από τα Κόμματα και τους Ευρωβουλευτές, να πάρουν θέση στο πρόβλημα του Πεδίου του Άρεως και να ενεργήσουν για την προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα του Άλσους ως μητροπολιτικού πράσινου.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14-2-2000 Οι κάτοικοι της Αθήνας σε κινητοποίηση για τη σωτηρία του Πεδίου του Άρεως

 Μεγάλη επιτυχία είχε η συγκέντρωση των περιοίκων του Πεδίου του Άρεως, που διοργανώθηκε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στο καφενείο του Άλσους (πρώην Οικονομίδη), μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, που έχει συγκροτηθεί και δραστηριοποιηθεί από το 1998. Στη συγκέντρωση, είχαν κληθεί να συμμετέχουν όλα τα κόμματα, φορείς, Δημοτικές και Νομαρχιακές παρατάξεις, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, είχε σταλθεί ειδικό υπόμνημα στα συναρμόδια Υπουργεία, στα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στους Ευρωβουλευτές, στην Αυτοδιοίκηση, και σε άλλους φορείς, από τους οποίους είχε ζητηθεί να τοποθετηθούν για το πρόβλημα του Πεδίου του Άρεως.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Έγινε εισηγητική ενημέρωση της Επιτροπής Αγώνα, όπου παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισαν, κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο Πεδίο του Άρεως, έναν από τους σημαντικούς εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται συνεχώς.

Βασική διαπίστωση, τόσο της Επιτροπής, όσο και του κοινού, είναι ότι ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, με τον οποίο επί χρόνια η γειτονιά συμβίωνε αρμονικά, τελευταία, καθημερινά επεκτείνει ανεμπόδιστα τις εγκαταστάσεις του με νέα κτίρια κόβοντας ακόμη και δέντρα, και παρά το γεγονός ότι η Πολεοδομία Αθήνας έχει χαρακτηρίσει τα κτίσματα αυθαίρετα. Σημαντικές ήταν οι καταγγελίες των παρευρισκομένων ότι η ΕΤΜΟΑ που ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, σκόπιμα έχει αφήσει σε εγκατάλειψη μια ολόκληρη παιδική χαρά που συνορεύει με τον Πανελλήνιο.

Άλλη σημαντική απειλή για το Πεδίο του Άρεως όπως αναφέρθηκε, είναι η συνεχής εμπορευματοποίησή του, κυρίως μέσω των διαφόρων εκθέσεων και παζαριών που γίνονται μέσα στο χώρο του Πάρκου: Παζάρι Χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών, πωλήσεις Χριστουγεννιάτικων Δέντρων, Παζάρι Πασχαλινών Ειδών, έκθεση τροχοβιλών, Λούνα-Πάρκ, δύο Εκθέσεις Βιβλίου, δύο ανθοκομικά παζάρια. Τέλος, καταγγέλθηκε ότι κατά καιρούς το Πάρκο μεταβάλλεται σε εκτεταμένο Πάρκινγκ, ότι είναι σκόπιμα απεριποίητο και σκοτεινό, ότι τα σιντριβάνια και οι βρύσες δεν λειτουργούν, και τέλος ότι τα τελευταία χρόνια το ίδιο το Πάρκο είναι επικίνδυνο για τους διαβάτες, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Στη συγκέντρωση τελικά παρευρέθηκαν μόνο η Βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Καραγιάννη-Αράπη Βασιλική, ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Σπύρος Χαλβατζής και Χάρης Παπαμάργαρης (ΝΑΣ), ο Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Βαρδαλάκης, η Δημοτική Σύμβουλος Άννα Φιλίνη (Κίνηση Πολιτών), ο Δημοτικός Σύμβουλος Στ. Λάμπρου (Συμπαράταξη) ορισμένοι διαμερισματικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων.

Όπως ανέφερε η Επιτροπή Αγώνα, παρά το γεγονός ότι στάλθηκαν προσκλήσεις και σε όλα τα ΜΜΕ, ελάχιστες δημοσιεύσεις ή αναφορές έγιναν για την αναγγελία της συγκέντρωσης της 6 Φεβρουαρίου. Η αθρόα προσέλευση των πολιτών οφείλεται στη δραστηριοποίηση των ίδιων των κατοίκων, που βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση του μοναδικού πνεύμονα της περιοχής τους. Στην ίδια τη συγκέντρωση χαρακτηριστική ήταν επίσης η απουσία δημοσιογράφων ημερήσιου τύπου (εκτός από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ-Δ. Ρίζου).

Μετά την ενημέρωση του κοινού για τις ενέργειες που έχει κάνει η "Επιτροπή Αγώνα", οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι ζήτησαν από την Επιτροπή τη διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων, την πλατύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών του Λεκανοπεδίου για ένα ζήτημα που τους αφορά, και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για συνεχείς αγώνες με στόχο τη σωτηρία του Πάρκου.

 Η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε, ως πρώτο μέτρο, τη διοργάνωση ανοικτής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Άγαλμα του Κωνσταντίνου, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στις 5:00 μ.μ. Μάλιστα, με ανοικτή πρόσκληση που απευθύνεται προς όλους τους Πολίτες και Φορείς καλεί τον Αθηναϊκό Λαό να συμμετέχει ενεργά.  14-2-2000

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-2-2000 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σωτηρία του Πεδίου του Άρεως

 Η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως καλεί τον Αθηναϊκό λαό σε ανοικτή συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο Πεδίο του Άρεως, στο Άγαλμα του Κωνσταντίνου, αύριο Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στις 5:00 μ.μ.

Στη συγκέντρωση έχουν κληθεί να συμμετέχουν το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Δήμος Αθήνας, τα Κόμματα, οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Παρατάξεις, και φορείς για να τοποθετηθούν απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μητροπολιτικό αυτό Πάρκο.

Επίσης, από τις αρχές Φεβρουαρίου, έχει σταλθεί ειδικό υπόμνημα στα συναρμόδια Υπουργεία, στα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στους Ευρωβουλευτές, στην Αυτοδιοίκηση, και σε άλλους φορείς, από τους οποίους έχει ζητηθεί να τοποθετηθούν για το πρόβλημα του Πεδίου του Άρεως. 21-2-2000

ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Αθήνα, είναι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Λιγότερο Πράσινο. Το Πεδίο του Άρεως αποτελεί, μαζί με τον Εθνικό Κήπο, τις μόνες ανάσες Μητροπολιτικού Πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Είναι αυτονόητο ότι κάθε δέντρο θα πρέπει να προστατεύεται, ότι το Πράσινο θα πρέπει να είναι περιποιημένο και φιλικό για τους κατοίκους της πόλης...

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ δεν είναι αντίθετη με τα παζάρια, ούτε φυσικά με τον αθλητισμό. Υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνονται τέτοιες δραστηριότητες μέσα στο χώρο πρασίνου, αλλά σε άλλα σημεία της πόλης. Το Πάρκο θα πρέπει να ξαναγίνει αυτό που ήταν: τόπος ξεκούρασης, φιλικό για τα παιδιά, πρόσφορο για περίπατο, ήσυχο για περισυλλογή.

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-2-2000 -παρά το τσουχτερό κρύο-Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σωτηρία του Πεδίου του Άρεως

"Θέλουμε πίσω το Πάρκο μας". Αυτή ήταν η ουσία της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22/2 στις 5:00μμ μπροστά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου στο Πεδίο του Άρεως, με πικέτες, πανώ, έκθεση φωτογραφίας και ενημερωτικό υλικό. Παρά το τσουχτερό κρύο εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως και διαδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για την υποβάθμιση και την αθλιότητα στην οποία βρίσκεται το Πεδίο του Άρεως.

Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν οι βουλευτές Μπάμπης Αγγουράκης (ΚΚΕ) και Γ. Δραγασάκης (ΣΥΝ), η Τασία Ανδρεαδάκη (πρώην Βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών-Νομαρχιακή Σύμβουλος Συνασπισμός των Πολιτών), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Στ. Λάμπρου (Συμπαράταξη) και Παν. Μπέης (Αθήνα), οι Διαμερισματικοί Σύμβουλοι Θαν. Ανανίδης (1ο Διαμέρισμα-Συμπαράταξη), Διαμ. Αρμένης (6ο Διαμέρισμα-Συμπαράταξη), εκπρόσωποι των Συλλόγων "Γειτονιά", "Εξωστρεφείς", Γυναικών Εξαρχείων, ΠΕΑΕΑ-Κυψέλης και εκπρόσωποι των οικολογικών περιοδικών "Οικοτοπία" και "Νέα Οικολογία-Φίλοι της Γης Ελλάδος".

Από τους ομιλητές τονίστηκε ότι η εγκατάλειψη είναι απαράδεκτη για ένα μητροπολιτικό πάρκο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας.

Η Συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα διαμαρτυρίας όπου μεταξύ άλλων ζητείται να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα που έχουν γίνει στο Πάρκο από τον Πανελλήνιο Γ.Σ., να απαγορευτούν κάθε λογής παζάρια στο Πάρκο, να εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων, να υπάρχει επαρκής φύλαξη, να ενισχυθεί και πυκνώσει ο φωτισμός.

"Να γίνει σεβαστό το δικαίωμά μας στο πράσινο, στον κοινόχρηστο χώρο, στην κοινωνική συναναστροφή, στο παιχνίδι των παιδιών, στον καθαρό αέρα, στην ίδια τη ζωή", καταλήγει το ψήφισμα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον Πανελλήνιο ΓΣ.

Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου, έχει σταλθεί ειδικό υπόμνημα στα συναρμόδια Υπουργεία, στα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στους Ευρωβουλευτές, στην Αυτοδιοίκηση, και σε άλλους φορείς, από τους οποίους έχει ζητηθεί να τοποθετηθούν για το πρόβλημα του Πεδίου του Άρεως.

Επίσης, έχουν κατατεθεί ερωτήσεις από το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ ενώ ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έχει καταθέσει το υπόμνημα της Επιτροπής Aγώνα σε 4 υπουργεία. Οι απαντήσεις αναμένονται με ζωηρό ενδιαφέρον. 22-2-2000

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Πραγματοποιήθηκε πρωτότυπη προεκλογική συγκέντρωση- ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Μια μέρα μετά την Πρωταπριλιά "τελείωσαν τα ψέματα". Το "Πάρκο", ένας χώρος Μητροπολιτικού Πράσινου, ένας χώρος Παναθηναϊκής σημασίας, ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας σήμερα (Κυριακή) στο άγαλμα του Κωνσταντίνου και ζήτησε από τους πολιτικούς να τοποθετηθούν για το μέλλον του.

Η Επιτροπή Αγώνα παρουσίασε στους πολιτικούς τους φορείς και τους πολίτες που παρευρέθησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η υποβάθμιση του Πάρκου πηγαίνει χέρι-χέρι με την εμπορευματοποίησή του και την παράνομη δόμηση, από συμφέροντα που το βλέπουν ως "φιλέτο' για αξιοποίηση. "Μέρα με τη μέρα το υποβαθμίζουν-Μας διώχνουν απ΄ το Πάρκο για να το χτίζουν" έλεγε εύγλωττα ένα από τα συνθήματα της συγκέντρωσης.

Ο κύριος ομιλητής ανέφερε ότι τα Παζάρια που γίνονται στο Πεδίον του Άρεως έχουν φτάσει σήμερα να διαρκούν 5 μήνες το χρόνο. Οι ίδιοι οι συγκεντρωμένοι άλλωστε διαπίστωσαν επι τόπου την υποβάθμιση που φέρνουν τα Παζάρια, αφού γύρω από το Άγαλμα του Κωνσταντίνου αλλά και στον Κεντρικό Δρόμο του Πάρκου και στο δρόμο των Ηρώων άρχισαν να στήνονται τα Περίπτερα του Πασχαλινού Παζαριού, ένα ολόκληρο μήνα πριν το Πάσχα (!), εμποδίζοντας το παιχνίδι των παιδιών και τον περίπατο των μεγάλων.

Η εμπορευματοποίηση έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού, όπως έλεγε ένα άλλο σύνθημα της συγκέντρωσης ν τύχει μες το Πάρκο και διψάσεις, οι βρύσες δεν δουλεύουν, πρέπει να αγοράσεις".

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αυθαίρετα που έχει κτίσει ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος από το 1998 και στο ότι η Πολεοδομία τα έχει κρίνει ως κατεδαφιστέα και έχει επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα. Μάλιστα, η Επιτροπή Αγώνα μοίρασε στους παρευρισκόμενους όλα τα έγγραφα της Πολεοδομίας που έχουν κρίνει αυθαίρετα και κατεδαφιστέα τα κτίσματα που έχει κατασκευάσει ο Πανελλήνιος από το 1998 μέχρι σήμερα.

Καταγγέλθηκε το εξωφρενικό γεγονός όχι μόνο να μην έχει κινηθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ στο οποίο ανήκει ο χώρος, ή ο Δήμος Αθηναίων που έχει την ευθύνη κατεδάφισης των αυθαιρέτων, για την προστασία της κοινόχρηστης έκτασης αλλά και να έχει επιπλέον χρηματοδοτηθεί ο Πανελλήνιος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να κατασκευάσει μέρος των εγκαταστάσεων αλλά και για να διεξάγει αγώνες μέσα στα αυθαίρετα κτίσματα. "Συχνά αναγκαζόμαστε, εμείς της Επιτροπής Αγώνα, να πηγαίνουμε τα έγγραφα από το ένα υπουργείο στο άλλο αφού η δημόσια διοίκηση δεν είναι ενημερωμένη, με αποτέλεσμα η ίδια να χρηματοδοτεί την παρανομία" ανέφερε ο εισηγητής της Επιτροπής Ηλίας Γιαννίρης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους παρευρισκομένους ότι έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Βουλευτές Μπ. Αγγουράκης (ΚΚΕ) και Αράπη Καραγιάννη Βασιλική (ΔΗΚΚΙ), οι υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες Μ. Κοντού (ΝΔ-δημοτική σύμβουλος), Άννα Φιλίνη (ΣΥΝ-Δημοτική Σύμβουλος), Δ. Ευφραιμίδης (ΣΥΝ), Αλ. Ζορμπαλά (Κομμουνιστική Ανανέωση που συνεργάζεται με το ΚΚΕ), Γ. Μπαλάφας (ΣΥΝ) και Γ. Τσελέντης (Οικολόγοι Εναλλακτικοί που συνεργάζονται με το ΣΥΝ). Επίσης μίλησαν η Τζένη Καδόλα (ΑΚΟΑ), οι εκπρόσωποι της Α' ΕΛΜΕ Θ. Βουρεκάς, Γ' ΕΛΜΕ κ. Καραμπέτσος και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για τη σωτηρία του Πεδίου του Άρεως.

Παρευρέθησαν επίσης οι Γ. Πρωτονοτάριος (υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΝ), Δ. Σιαπκίδης (Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων), Χρ. Ρουμπάνης (Β' ΕΛΜΕ), κ. Ανανίδης (Συμπαράταξη Για την Αθήνα), εκπρόσωποι του Σύλ. Γον-Κηδ. 60 Λυκείου Αθήνας, του Συλλόγου ΓΕΙΤΟΝΙΑ, του Συλλόγου Εξαρχείων ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ και πλήθος κόσμου. Στην συγκέντρωση δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αλλά έστειλε μήνυμα συμπαράστασης ο Βουλευτής κ. Πεπονής.

Τόσο οι Πολιτικοί που παρευρέθηκαν όσο και οι πολίτες υπέγραψαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης με αιτήματα την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων μέσα στο πάρκο, το σταμάτημα των εμπορικών εκθέσεων μέσα στο Πάρκο, τον επαρκή φωτισμό και φύλαξή του, τη συντήρηση του και το σταμάτημα της υποβάθμισης και εγκατάλειψης ολόκληρων τμημάτων του Πεδίου του Άρεως. Το Ψήφισμα θα κυκλοφορήσει και στις γειτονιές για συγκέντρωση και άλλων υπογραφών.

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε επίσης Έκθεση Φωτογραφίας για τις απειλές που αντιμετωπίζει το Πάρκο και η γύρω περιοχή. 2Απριλίου 2000

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Καλά νέα από τη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιά για τη σωτηρία του Πεδίου του Άρεως

Μετά από ενέργειες της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών-Πειραιώς την 5/10/2000 εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα του Πεδίου του Άρεως.

Η Επιτροπή εξέθεσε τα χρονίζοντα προβλήματα του Πάρκου με κάθε λεπτομέρεια και ζήτησε την τοποθέτηση των συμβούλων όλων των παρατάξεων.

Ο υπερνομάρχης κ. Κατριβάνος διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι ο χώρος του Πεδίου του Άρεως έχει περιέλθει ως προς τη διαχείριση και συντήρηση στην πλήρη δικαιοδοσία της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας-Πειραιά.

Κατόπιν εισήγησης του ιδίου (προέδρου της ΕΝΑΕ) το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο τάχθηκε ομόφωνα θετικά ως προς τα αιτήματα της Επιτροπής μας που αφορούν την καθαριότητα, το φωτισμό, τη φύλαξη, την απομάκρυνση των σταθμευμένων αυτοκινήτων και την ανάπλαση του πρασίνου του Πεδίου του Άρεως. Επίσης, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την υποστήριξη στον αγώνα μας για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και παράνομων κτισμάτων του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου καθώς και την σταδιακή απομάκρυνση των παζαριών και των εκθέσεων ώστε το Άλσος να ανακτήσει τον χαρακτήρα του ως χώρος κοινόχρηστου πράσινου, αναψυχής, παιχνιδιού και ανθρώπινης επικοινωνίας, επαφής και ηρεμίας.

Επίσης, την Παρασκευή 13/10/2000 σε σύσκεψη της υπερνομαρχίας με εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων και του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου συμμετείχε και η Επιτροπή μας, υπήρξε διαβεβαίωση όλων των φορέων που συμμετείχαν ότι θα επιδιώξουν την υλοποίηση των αποφάσεων του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ο κ. Κατριβάνος δεσμεύτηκε επίσης ότι:

Α) θα υποστηρίξει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου την υπόθεση της κατεδάφισης των παράνομων κτισμάτων του Πανελληνίου εφ΄ όσον το θέμα έρθει προς συζήτηση, και

Β) θα απομακρύνει τουλάχιστον τις εμπορικές εκθέσεις Χριστουγέννων και Πάσχα από το 2001 και μετά.

Η Επιτροπή θεωρεί τις εξελίξεις αυτές θετικές και αποτέλεσμα του επίμονου και επίπονου αγώνα της, με την υποστήριξη των κατοίκων και γενικότερα των Αθηναίων.

Δηλώνει ότι θα παρακολουθεί άγρυπνα την υλοποίησή τους, χωρίς να παραιτηθεί από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις της μέχρι την πλήρη αναβάθμιση και αποκατάσταση του Πεδίου του Άρεως. 16-10-2000

Επιστροφή στην αρχή

Μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 ο Μ. Κυριακού εκλέχθηκε Πρόεδρος στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Το 1998 έγιναν κατασκευές που χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετες από την Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας και έχει εκδοθεί εντολή κατεδάφισης από την Πολεοδομία. Ο Δήμος με το πρόσχημα ότι δεν έχει συνεργεία δεν κατεδαφίζει τα αυθαίρετα. Το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης έχει εντολή διακοπής εργασιών. Φέτος το καλοκαίρι άρχισε να κατασκευάζει κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Ο Χώρος δεν είναι ιδιοκτησία του Πανελληνίου αλλά έχει παραχωρηθεί ως προς τη χρήση. Το 1978 το ΣτΕ έχει ακυρώσει (απόφαση 1139/78) διάταγμα του 1977 με το οποίο επιχειρούσε το ΥΠΕΧΩΔΕ να νομιμοποιήσει έργα στο Πεδίο του Άρεως. Κανείς ΠΕΧΩΔΕ, Δασαρχείο, Δήμος Αθήνας δεν τολμά να εναντιωθεί στο χτίσιμο των ελεύθερων χώρων του Πανελληνίου. (Πηγή: ΕΠΟΧΗ, 3-10-99, ΔΙΚΤΥΟ, ειδικό Ιδρυτικό τεύχος, 10/11/99)

Το ίδιο το ΠΑΡΚΟ, το "Πεδίον του Άρεως", που ανήκει στην ΕΤΜΟΑ (Ειδικό Ταμείο Μόνιμων Οδοστρωμάτων Αθηνών) του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν ησυχάζει από τη μία έκθεση και αρχίζει η άλλη. Έκθεση λουλουδιών, έκθεση βιβλίου, έκθεση χριστουγεννιάτικων δώρων, έκθεση πασχαλινών δώρων, έκθεση μικροβιοτεχνών, ξανά έκθεση λουλουδιών... Τα κιόσκια κοντεύουν να γίνουν μόνιμα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ διαλύει την ΕΤΜΟΑ με αποτέλεσμα να αγνοείται η τελική κατάληξη του Πάρκου.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως με ανακοίνωση της διαμαρτύρεται για την μετατροπή του Πάρκου σε διαρκές εμπορικό κέντρο, γιατί είναι απεριποίητο και αφύλαχτο, γιατί έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ γύρω από τις δύο εκκλησίες, γιατί ο Πανελλήνιος έχει επεκτείνει παράνομα τις εγκαταστάσεις σε χώρο 5 στρεμμάτων που έχουν κριθεί αυθαίρετες, συνεχίζει δε να κατασκευάζει παράνομες εγκαταστάσεις, γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει αυτές τις εγκαταστάσεις.

Ολοσέλιδο εμπεριστατωμένο άρθρο για την κατάσταση στο Πεδίον Άρεως δημοσίευσε η Καθημερινή 5-3-2000.

Επιστροφή στην αρχή

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές (2-4-2000) οι κάτοικοι γύρω από το Πεδίο του Άρεως, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των κομμάτων τους οποίους κάλεσαν να τοποθετηθούν στα αιτήματά τους σχετικά με το μέλλον του πάρκου και ειδικότερα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων του Πανελληνίου και την απαγόρευση της εμπορικής εκμετάλλευσης του Πάρκου. Μίλησαν μεταξύ άλλων υποψήφιοι εκπρόσωποι των κομμάτων ΚΚΕ (Βουλευτής Μπ. Αγγουράκης), ΣΥΝ (Υποψήφια Α. Φιλίνη και άλλοι), Οικολόγοι Εναλλακτικοί (Χ. Τσελέντης), ΑΚΟΑ, Κομμουνιστική Ανανέωση (Αλ. Ζορμπαλά), ΔΗΚΚΙ (Βουλευτής Κα Αράπη), ΝΔ (υπόψήφια Μάρω Κοντού). Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Πεπονής έστειλε μήνυμα συμπαράστασης. Οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των κομμάτων υπόγραψαν κοινό ψήφισμα. Στο χώρο λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας. (Βραδυνή 3/4/2000, Ριζοσπάστης 3/4/2000, Νέα 3/4/2000)

Στις 30-6-2000 η Επιτροπή Αγώνα διοργάνωσε με επιτυχία γλέντι με μουσική στο πρώην Θέατρο Αλίκη.

 Την ένταξη του άλσους του Πεδίου του Άρεως στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποφάσισε ομόφωνα στις 28-9-2000 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από πρόταση του προέδρου της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθήνας-Πειραιά Θ. Κατριβάνος. Οι πόροι θα διατεθούν για περίφραξη του άλσους, φωτισμό, ανανέωση πρασίνου, καθαριότητα και απαλλαγή των αυθαίρετων κτισμάτων ειδικά αυτών του Πανελληνίου (Ελευθεροτυπία 29-9-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2000 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα, στην μικρή παιδική χαρά (Δρόμος Ηρώων) γιατί είναι ύποπτη η εγκατάλειψή της από τη διοίκηση του Πάρκου. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι παρά τις υποσχέσεις του κ. Κατριβάνου, συνεχίζεται η υποβάθμισή του με την οργάνωση παζαριών και φέτος, ενώ τα αυθαίρετα του Πανελληνίου αυξάνονται (ανακοινώθηκε ότι η Πολεοδομία Αθήνας εξέδωσε και νέα (τέταρτη από το 1998) πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων του Πανελληνίου που αφορά την κατασκευή κτισμάτων κατά μήκος του βορειο-ανατολικού τοίχου του Πανελληνίου) και η διέλευση των τροχοφόρων συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Για την εγκαταλειμμένη μικρή Παιδική Χαρά υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταπάτησης του τμήματος αυτού του Πάρκου από τον παρακείμενο Πανελλήνιο Γ.Σ.

Για να δείτε φωτογραφίες με την κατάσταση του Πεδίου του Άρεως κάντε κλικ εδώ 

Η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως έχει επιδώσει υπόμνημα σε υπουργεία-αυτοδιοίκηση-κομματα-δημοτικές παρατάξεις. Για να δείτε αυτό το υπόμνημα κάνετε κλικ εδώ

Η Επιτροπή Αγώνα έχει εκδώσει Δελτία Τύπου για τις κινητοποιήσεις της 6-2-2000, 22-2-2000 και 2/4/2000 και για νεότερα σε σχέση με το Πάρκο. Για να τα δείτε κάνετε κλικ εδώ

Καλά νέα για το Πεδίο του Άρεως. Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα της 17-10-2000

"Πού ζούμε αδερφέ;" Σχόλιο του Γ. Β. Για τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Μ. Κυριακού

Και 5ο Έγγραφο κατεδάφισης αυθαιρέτου εξέδωσε κατά του Πανελληνίου η Πολεοδομία Αθήνας για κτίσμα που έχει ήδη κατασκευάσει. Το θέμα των αυθαιρέτων του Πανελληνίου έχει έρθει στα τρία τελευταία Δημοτ. Συμβούλια και διαπιστώνεται παρελκυστική τακτική μεταξύ Δήμου και Νομαρχίας, γιατί ο ένας παραπέμπει το θέμα στον άλλο. Για τα παζάρια αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένας εκδότης που ωφελείται οικονομικά από τους πάγκους που στήνονται. Την Κυριακή 8/4/01 το πρωί η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της οδού Ευελπίδων δίπλα από τον Πανελλήνιο (Συντονιστικό Ελ. Χώρων Αθήνας, συνεδρίαση 15/3/01)

Δυο ενδιαφέροντα κείμενα του ICOMOS για τους Ιστορικούς Κήπους (στα αγγλικά) : Κείμενο 1, Κείμενο 2

Επιστροφή στην αρχή

Περί τους 20 νέους υπόγειους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα αποκτήσει η ευρύτερη περιοχή των Αθηνών μέχρι το 2004. Μεταξύ άλλων εντός του 2001 θα ξεκινήσει το γκαράζ στην πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον του Αρεως) (11-5-2001 news.in.gr)

Επιστροφή στην αρχή

Μια από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις επικράτησης των οικονομικοπολιτικών συμφερόντων σε βάρος των ελεύθερων χώρων είναι το Πεδίον του Αρεως (277 στρέμματα). Από το 1998 που ο κ. Κυριακού ανέλαβε την προεδρία του Πανελληνίου Γ.Σ. οι εγκαταστάσεις του συλλόγου επεκτείνονται διαρκώς. Σήμερα τα αυθαίρετα κτίσματα καλύπτουν έκταση 5 στρεμμάτων εντός του Πεδίου του Αρεως, ενώ έγιναν χωρίς άδεια και επεμβάσεις στις ήδη -μέχρι το 1998- υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως το σκέπαστρο στην πισίνα. Για όλα αυτά τα αυθαίρετα κτίσματα από το 1998 η Πολεοδομία Αθηνών έχει εκδώσει πέντε αποφάσεις κατεδάφισης και επιβολής προστίμων στους υπευθύνους. Αντ' αυτού, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν οι παραπάνω αποφάσεις, αλλά συνεχίζονται οι παράνομες επεκτάσεις του συλλόγου με αθλητικές, και όχι μόνο, εγκαταστάσεις (αποδυτήρια, γραφεία κ.λπ.). Η Νομαρχία Αθηνών πετάει το μπαλάκι στο δήμο για την κατεδάφιση, ενώ ο τελευταίος δηλώνει ότι δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να προχωρήσει στο γκρέμισμα, ισχυρισμός ψευδής, καθώς, -όπως υποστηρίζει η Βέρα Καραγιάννη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως- “το 1999 υπήρχε εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του δήμου κονδύλι 10 εκατομμυρίων δραχμών για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, που δεν χρησιμοποιήθηκε”. Το καλοκαίρι εκδόθηκαν δύο πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη. Το ένα είχε αποδέκτη τη νομάρχη Αθηνών Ελένη Μπεσμπέα, που την καθιστούσε υπεύθυνη για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, και το δεύτερο την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο ο Συνήγορος ζητούσε να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον Πανελλήνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αθηνών (ΦΕΚ 80Δ'/1988) στο χώρο που έχει καταλάβει ο Πανελλήνιος προβλέπει μόνο πράσινο. Ο νόμος 998/79 “υπέρ προστασίας των δασών” απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης ή προορισμού για τα εντός σχεδίου πόλεως υφιστάμενα πάρκα, άλση και δεντροστοιχίες.
Πέρα, όμως, από το θέμα των αυθαιρέτων, ο χώρος του Πεδίου του Αρεως επιβαρύνεται από τις εκθέσεις και τα παζάρια που διαδέχονται το ένα το άλλο, εμποδίζοντας του Αθηναίους να κάνουν χρήση ενός εκ των ελαχίστων πάρκων του κέντρου της πόλης τους. Η ηχορρύπανση, ο συνωστισμός και τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους αποτρέπουν τον επισκέπτη που αναζητά την ηρεμία. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η μετατροπή μεγάλου μέρους του πάρκου σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, γίνεται αντιληπτό ότι το Πεδίον του Αρεως έχει αφεθεί στις εκάστοτε επιδιώξεις των επιτήδειων. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001) 

Επιστροφή στην αρχή

Την έντονη διαμαρτυρία τους προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Δήμο Αθηναίων και τη Νομαρχία για την εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης που παρουσιάζει το Πεδίον του Αρεως εξέφρασαν, την Κυριακή το πρωί, όλοι όσοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του πάρκου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με παράσταση Καραγκιόζη, που θέμα είχε τις καταπατήσεις ελεύθερων χώρων και όλοι, μικροί και μεγάλοι, εξέφρασαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να προστατέψουν το άλσος. “Το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατέψουμε”, επισήμαιναν πολλοί από τους συγκεντρωμένους.

Οι μέχρι σήμερα αγώνες των κατοίκων της περιοχής έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Αγγελος Οικονόμου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις και αγώνες η διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας- Πειραιά αποφάσισε να μην παραχωρείται το πάρκο για “πάσης φύσεως αγορές”, με εξαίρεση μόνο τις εκθέσεις βιβλίων και ανθέων. Η απόφαση αυτή, αξίζει να σημειώσουμε, δεν ικανοποιεί πλήρως την Επιτροπή Αγώνα αφού εξαιρεί τις παραπάνω εκθέσεις και δεν απαγορεύει ρητά την εμπορευματοποίηση των χώρων του πάρκου. Παράλληλα, ο νομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Θ. Κατριβάνος, μετά από πιέσεις, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε ρυθμίσεις για τη φύλαξη και την περίφραξη του πάρκου. Οπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους πολλοί από τους συγκεντρωμένους, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, να παρεμποδιστεί η χρήση του πάρκου ως χώρου στάθμευσης, να βελτιωθεί η καθαριότητα, οι τουαλέτες, να ηλεκτροφωτιστεί ο χώρος κλπ.

Βέβαια, όπως επισημάνθηκε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν “να βάλουν χέρι” σε περιοχές του πάρκου, ιδιαίτερα τώρα με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάντως, κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των κατοίκων και τις διαμαρτυρίες της Επιτροπής Αγώνα, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων επέβαλε πρόστιμο ύψους 130 εκατ. δραχμών στον Πανελλήνιο ΓΣ (πρόεδρος του οποίου είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του “ΑΝΤΕΝΝΑ”, Μ. Κυριακού) για αυθαίρετα κτίσματα στο χώρο του πάρκου. “Γι' αυτό, τόνισε ο Αγγελος Οικονόμου, πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας και να αντιταχτούμε όλοι μαζί απέναντι στην πολιτική της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης”. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της “Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας” (ΝΑΣ) και νομαρχιακός σύμβουλος, ο Μανώλης Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της “Συμπαράταξης για την Αθήνα”, ο Θανάσης Ανανίδης, διαμερισματικός σύμβουλος της “Συμπαράταξης”, ο Απόστολος Σωτηρόπουλος από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), κ.ά. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12-3-2002)

Επιστροφή στην αρχή

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: Τα αυθαίρετα μένουν, το τσιμέντο έρχεται

Ο Κυριακού ξεκίνησε την καταστροφή, η κυβέρνηση φροντίζει για την ολοκλήρωσή της...

Πάκιας Μανόλης

Την έντονη αντίδραση κατοίκων και φορέων της Αθήνας έχουν προκαλέσει τα σχέδια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Αθηνών - Πειραιά να αλλάξει ουσιαστικά τις χρήσεις και τη φυσιογνωμία του Πεδίου του Αρεως, διατηρώντας ταυτόχρονα τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις του Μ. Κυριακού στο χώρο.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει σε μία τριμελή επιτροπή την αρμοδιότητα των διαδικασιών εκπόνησης και υλοποίησης της μελέτης για την ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως, προσχέδιο της οποίας είχε παρουσιάσει προσφάτως η πρόεδρος του οργάνου, Φ. Γεννηματά. Σύμφωνα με αυτό, δύο μεγάλοι δρόμοι, πλάτους 20 μέτρων, θα διασχίζουν το χώρο, ενώ οι είσοδοι από 14 μειώνονται σε 5, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στους κατοίκους. Παράλληλα, προβλέπονται αναψυκτήριο και μόνιμα εκθετήρια, τα οποία θα "κοστίσουν" σε πράσινο. Οπως είπε στο "Ρ" η Φ. Δημαρόγκωνα, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως, "πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα πάρκα των Βαλκανίων, το οποίο δεν έχει ανάγκη από ανάπλαση, αλλά αναβάθμιση και συντήρηση". Η ίδια κατήγγειλε την Φ. Γεννήματα ότι δεν κάνει λόγο για τα αυθαίρετα του Κυριακού, ενώ αρνήθηκε, όταν παρουσίασε τη μελέτη, να δώσει το λόγο στους κατοίκους για να τοποθετηθούν.

Ωστόσο, αυτό δεν ενοχλεί την ηγεσία της διευρυμένης Νομαρχιακής Αρχής - στην εισήγησή της για την εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του χώρου - να σημειώνει πως οι διορθώσεις που έγιναν στην προμελέτη, έλαβαν "υπόψη τα αιτήματα των κατοίκων"...

Καταψήφισε η ΝΑΣ

Την εισήγηση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Ηλ. Νικολόπουλος και Ελ. Παπαδοπούλου, με το σκεπτικό ότι δε λαμβάνεται υπόψη η άποψη των κατοίκων, ενώ την ίδια ώρα ανατίθεται σε μια τριμελή επιτροπή να αποφασίσει, παραγκωνίζοντας το ρόλο του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου. Παράλληλα, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ κατέθεσαν την αντίθεσή τους στην προμελέτη, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, "κάνει γαργάρα" τα αυθαίρετα του Μ. Κυριακού και ζήτησαν η ΝΑ να μην προχωρήσει ερήμην της βούλησης κατοίκων και φορέων.

Οι σύμβουλοι της ΝΑΣ καταψήφισαν επίσης την εισήγηση της διευρυμένης ΝΑ Αθηνών - Πειραιά, να ανατεθεί σε ιδιώτες η φύλαξη και η καθαριότητα του Πεδίου του Αρεως και του Αττικού Αλσους, με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού. Οι Ηλ. Νικολόπουλος και Ελ. Παπαδοπούλου σημείωσαν την αντίθεσή τους στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης στον ιδιωτικό τομέα, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει η διευρυμένη ΝΑ να ζητήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη των δύο χώρων.Ριζοσπάστης 3/6/03

Επιστροφή στην αρχή

“Eγκλημα” στο Πεδίον του Aρεως

Για να μπει κάποιος στο πάρκο θα είναι αναγκασμένος να περπατήσει σχεδόν ένα χιλόμετρο

Mορφή επιδημίας παίρνει εδώ και κάποιους μήνες η περίφραξη των λιγοστών ελεύθερων χώρων πρασίνου της Αθήνας με το πρόσχημα μιας αισθητικής και λειτουργικής ή για λόγους ασφαλείας ανάπλασης που στην πράξη περιορίζει την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών, αλλά και αδυνατεί να επιλύσει ουσιαστικά προβλήματα. Μετά το λόφο του Φιλοπάππου σειρά είχε το Πεδίον του Aρεως. Οι είσοδοι περιορίστηκαν από δεκατέσσερις σε τέσσερις, σε αρκετά σημεία του πάρκου κόπηκαν δέντρα υγιή, ενώ τη θέση της μέχρι πρότινος θαμνώδους περίφραξης πήραν ξαφνικά το τσιμέντο και τα κάγκελα, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις έκδοση σχετικής άδειας από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών. Επόμενο βήμα, η διάνοιξη δύο οδικών αξόνων μέσα στο Πεδίον του Άρεως, που ουδείς γνωρίζει σε τι εξυπηρετούν την επικείμενη “αναβάθμισή” του, αν και μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί από την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς το ενδεχόμενο διέλευσης αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών στο εσωτερικό του πάρκου.

Πρόγραμμα Oλυμπιακών Aναπλάσεων

Oταν επί χρόνια οι κάτοικοι της Κυψέλης, του Γκύζη, των Εξαρχείων ζητούσαν επίμονα από την πολιτεία την ενεργή παρέμβασή της με σκοπό την προστασία του μοναδικού ίσως πνεύμονα πρασίνου της περιοχής, μάλλον δεν φαντάζονταν τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιοι φορείς θα ερμήνευαν την αγωνία τους για την τύχη του. Το Πεδίον του Aρεως εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ολυμπιακών Αναπλάσεων που εκπονεί το ΥΠΕΧΩΔΕ εν όψει 2004 με τη συγκατάθεση της Υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς, αλλά η “ανάπλαση” ξεκίνησε μάλλον αντίστροφα. “Αντί να ενισχυθεί ο χώρος, που σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με μόνιμο προσωπικό το οποίο θα εγγυάται τη σωστή συντήρηση και φύλαξή του, αποφασίστηκε η καγκελόφραξη του πάρκου και το κλείσιμο των δέκα από τις δεκατέσσερις εισόδους του, με αποτέλεσμα να πρέπει να διανύσει κανείς έως και 700 μέτρα για να μπει σε αυτό. Κι ενώ θα έπρεπε να απαγορευθεί αυστηρά η διέλευση και στάθμευση κάθε είδους μηχανοκίνητων οχημάτων εντός του πάρκου με επιβολή προστίμου στους παραβάτες, αποφασίστηκε η διάνοιξη δύο οδικών αξόνων, των οποίων οι σκοποί χρήσης δεν έχουν γίνει ακόμα σαφείς: ο πρώτος θα ξεκινά από το Aγαλμα της Αθηνάς στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και θα καταλήγει στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ενώ ο δεύτερος θα συνδέει το Aγαλμα του Κωνσταντίνου με την Πλατεία Πρωτομαγιάς κοντά στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων”, λέει ο κ. Θοδωρής Κοκκινάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Aρεως.

Yπερνομαρχία: παρωνυχίδα το θέμα της πρόσβασης

Ωστόσο τα σενάρια για τη μελλοντική αξιοποίηση του Πεδίου του Aρεως στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας δίνουν και παίρνουν. Πληροφορίες μιλούν για ενδεχόμενη κατασκευή χώρου στάθμευσης πολυτελών αυτοκινήτων ή για πιθανή ανέγερση υπαίθριου εστιατορίου τύπου κέτερινγκ μέσα στο πάρκο. “Σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπεται μια τέτοια εξέλιξη”, υπογραμμίζει ο κ. Πάρις Βεντήρης, σύμβουλος της Υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς σε θέματα ελεύθερων χώρων πρασίνου. “Το Πεδίον του Aρεως θα διατηρήσει το χαρακτήρα που είχε και πριν την έναρξη των έργων ως χώρος αναψυχής, περιπάτου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε σχέση με τα οφέλη που θα αποκομίσει ο πολίτης με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης, η πρόσβαση των περιοίκων στο Aλσος αποτελεί παρωνυχίδα στο όλο ζήτημα”. Αφού λοιπόν η ίδια η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θεωρεί ήσσονος σημασίας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει πλέον ο Αθηναίος προκειμένου να μπει μέσα στο πάρκο μετά τη μείωση των εισόδων του, τα έργα βέβαια συνεχίζονται κανονικά με την περιμετρική θαμνώδη βλάστηση που λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως περίφραξη να έχει ξεριζωθεί στο σύνολό της χωρίς την απαραίτητη άδεια από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών και την καγκελόφραξη να έχει πλέον ολοκληρωθεί. Oσο για την κοπή των δέντρων εν όψει της πολυσυζητημένης διάνοιξης οδικών αξόνων, ύστερα από καταγγελίες των κατοίκων έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι να εκδοθεί σχετική απόφαση από την ίδια υπηρεσία.

Eλεύθερα τα πάρκα στην Eυρώπη

Κι ενώ η πολιτεία προχωρά σε περιφράξεις των μετρημένων στα δάχτυλα ελεύθερων χώρων πρασίνου της πρωτεύουσας, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης περιφραγμένα είναι τα πάρκα αυστηρά θεματικού χαρακτήρα, όπως οι ζωολογικοί κήποι ή τα υπαίθρια μουσεία. Είναι ακόμα όσα αποτελούσαν τμήμα βασιλικής περιουσίας και αργότερα άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό, κατηγορία στην οποία εμπίπτει και ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας. Αντίθετα, οι πνεύμονες πρασίνου που εξ αρχής σχεδιάστηκαν με σκοπό τη λειτουργία τους ως χώρων αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους των πόλεων δεν διαθέτουν περίφραξη, προκειμένου να διασφαλίζεται και να κατοχυρώνεται η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε. (Καθημερινή 19-1-03)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΚΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ Οριστικά το χριστουγεννιάτικο παζάρι πάει στην Πλατεία Πρωτομαγιάς
“Κόκκινη” στους μικροπωλητές
Το Πεδίον του Αρεως δεν πρόκειται πλέον να παραχωρείται στους μικροπωλητές για το εορταστικό παζάρι ούτε θα φιλοξενεί την έκθεση βιβλίου.

Η αμετάκλητη απόφαση της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου, παρόντων των εκπροσώπων των μικροπωλητών.
Η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία προβλέπει την παραχώρηση της πλατείας Πρωτομαγιάς στην περιοχή των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, για το εορταστικό παζάρι των Χριστουγέννων.
Εκεί προβλέπεται να δημιουργηθούν 300 κιόσκια μικροπωλητών και άλλα 60 για άτομα με ειδικές ικανότητες.
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο υποστήριξαν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η απόφαση για την παραχώρηση της πλατείας Πρωτομαγιάς στους μικροπωλητές αλλά πρότειναν να τους παραχωρήσουν για τελευταία φορά το Πεδίον του Αρεως. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου (3 Νοεμβρίου), ήταν ομόφωνη η απόφαση για την παραχώρηση της πλατείας Πρωτομαγιάς.
Τελικά την απόφαση για μη παραχώρηση του Πεδίου του Αρεως καταψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης του Γ. Τζαννετάκου ενώ η παράταξη του Γ. Καρατζαφέρη ψήφισε λευκό.
Το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να αυξήσει κατά 40 τις θέσεις των μικροπωλητών και να παρατείνει μέχρι την Παρασκευή την προθεσμία υποβολής αιτήσεων, για τη χορήγηση των αδειών.
Η μη παραχώρηση του Πεδίου του Αρεως προκάλεσε την αντίδραση περίπου 200 μικροπωλητών, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την υπερνομαρχία.
Ο πρόεδρος της επιτροπής τους Σταμάτης Μελάς δήλωσε ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι τις προσεχείς ημέρες θα κάνουν κατάληψη του χώρου μπροστά στο Πεδίον του Αρεως.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/12/2003

Επιστροφή στην αρχή

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: Κατά της υποβάθμισης
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η σταδιακή μείωση του προσωπικού καθαρισμού και φύλαξης του Πεδίου του Αρεως, που είχε ως αποτέλεσμα τη φθορά τόσο του πρασίνου του πάρκου, όσο και της λοιπής υποδομής του (παγκάκια, καλαθάκια, παιδικές χαρές) αλλά και οι ολοένα επεκτεινόμενες αυθαίρετες εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμνασικού Συλλόγου, μπορεί για χρόνια να μη συγκινούσαν κανέναν αρμόδιο φορέα, αλλά έπεισαν περίπου 30 κατοίκους της γύρω περιοχής να αναλάβουν δράση για τη διάσωση του Πεδίου του Αρεως.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως συγκροτήθηκε το 1998, με σκοπό την προστασία του πάρκου από την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση και την αλλαγή χρήσης του. Είναι από τις πιο δραστήριες επιτροπές κατοίκων και στις διάφορες εκδηλώσεις της κινητοποιεί συνήθως 1.000 με 1.500 πολίτες. Χαρακτηριστικότερη εκείνη που έγινε στις αρχές του περασμένου έτους, όταν είχε ξεκινήσει η καγκελόφραξη του πάρκου.
Θα είχε σταματήσει άραγε η αυθαίρετη επέκταση των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου, που ήδη καλύπτουν πέντε στρέμματα, θα είχαν ματαιωθεί τα αρχικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για μείωση των εισόδων του σε τέσσερις και διάνοιξη δύο κεντρικών δρόμων στο εσωτερικό του άλσους, θα είχε ξεκινήσει η ανακαίνιση των Παιδικών Χαρών και η εγκατάσταση δικτύου φωτισμού, αν δεν είχε πιέσει η επιτροπή;
Οι επιδιώξεις, ωστόσο, των κατοίκων της περιοχής δεν έχουν τελειώσει. Η υλοποίηση των πέντε αποφάσεων της Πολεοδομίας Αθηνών για κατεδάφιση των αυθαίρετων του Πανελληνίου αποτελεί πάγιο αίτημά τους, όπως και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τον καθαρισμό, τη συντήρηση και φύλαξή του. Η επιτροπή ζητά, τέλος, να αντικατασταθούν τα άρρωστα δέντρα που κόβονται από άλλα ίσου μεγέθους. Για επικοινωνία: τηλ. 210-8217996, 210-3234066, www.pedioareos.gr. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/01/2004

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ για την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων να διατηρηθούν οι αφετηρίες των ΚΤΕΛ

Χαμένοι στο Πεδίον του Αρεως Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με βήμα σημειωτόν προχωρούν οι αναπλάσεις στο Πεδίον του Αρεως, ενώ πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων να διατηρήσει τις αφετηρίες των ΚΤΕΛ δίπλα σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες της πρωτεύουσας.

Η μελέτη των παρεμβάσεων που εκπονήθηκε από την Υπερνομαρχία Αττικής προβλέπει τη διάθεση 16 εκ. ευρώ. Εως τώρα όμως από τα συναρμόδια υπουργεία έχουν διατεθεί ελάχιστοι πόροι. Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες ότι χορηγούνται 485 χιλιάδες ευρώ, τα οποία όμως αφορούν πληρωμές σε έτοιμα έργα, ενώ σε διαδικασία έγκρισης βρίσκεται άλλο ένα κονδύλι της τάξης των 685.000 από το υπουργείο Εσωτερικών.
“Είμαστε μόνο στο 25% των προβλεπόμενων παρεμβάσεων και χρειαζόμαστε σημαντικά κονδύλια για να προχωρήσουν τα έργα”, μας ενημερώνει ο Φώτης Αποστολόπουλος, διευθυντής Προγραμματισμού και Διοίκησης της Υπερνομαρχίας. Ηδη έχει διαμορφωθεί ο χώρος γύρω από το άγαλμα του Β. Κωνσταντίνου και έχει ηλεκτροφωτιστεί το 25% του Πεδίου του Αρεως. Μας μιλά όμως για τα επόμενα βήματα, που προβλέπουν κατά προτεραιότητα:
* Την ολοκλήρωση του ηλεκτροφωτισμού, που είναι και το πιο άμεσο αίτημα των επισκεπτών του χώρου.
* Την τοποθέτηση συστήματος άρδευσης που σήμερα γίνεται με το ...λάστιχο!
* Την ενίσχυση του πράσινου και την αντικατάσταση των κάδων και των καθισμάτων που σήμερα καλύπτουν ένα μικρό μέρος του χώρου.
* Τη διαμόρφωση του παλιού θεάτρου “Αλίκη”, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία εκδηλώσεων κοινωνικών φορέων.
* Τη λειτουργία παιδικού σταθμού στο χώρο του θεάτρου “Αλσος”, για τον οποίο υπάρχει συμφωνία και με τη δημοτική αρχή. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1930, έχει κηρυχθεί διατηρητέο, αλλά μπορεί να φιλοξενήσει αυτή τη δραστηριότητα.
Ο κ. Αποστολόπουλος μας ενημέρωσε ότι σήμερα η συντήρηση και η φύλαξη του Πεδίου του Αρεως γίνεται από ιδιωτική εταιρεία, αλλά έχει ζητηθεί η πρόσληψη 90 ατόμων, μέσω ΑΣΕΠ.
Το νέο θέμα που ανέκυψε και ακυρώνει τις παρεμβάσεις, απειλώντας με υποβάθμιση τον πνεύμονα πρασίνου, είναι οι αφετηρίες των ΚΤΕΛ στην οδό Μαυρομματαίων. Η Φώφη Γεννηματά, με ανοιχτή επιστολή της προς τους κατοίκους της γύρω περιοχής, εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων να διατηρήσουν τις στάσεις των λεωφορείων. Διευκρινίζει ότι στη σχετική σύσκεψη δεν είχε προσκληθεί η Υπερνομαρχία, ενώ δεν ενημερώθηκε καν για το θέμα.
Την απομάκρυνση έχουν ζητήσει οι κάτοικοι της περιοχής. Η Υπερνομαρχία συμφωνεί και επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο να παραμένουν οι αφετηρίες στο κέντρο της πρωτεύουσας και μάλιστα σε περιοχές δύσβατες από τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς. Προτείνει να απομακρυνθούν οι αφετηρίες από το κέντρο και να χωροθετηθούν κοντά σε σταθμούς του μετρό ή του προαστιακού.
* Κονδύλι 4,2 εκ. ευρώ θα διατεθεί με απόφαση του κ. Σουφλιά για τα έργα παράκαμψης Ναυπάκτου, ενώ 1,5 εκ. θα διατεθεί για άμεσες παρεμβάσεις στο “πέταλο” του Μαλιακού στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Με άλλη απόφαση χορηγούνται 4,95 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμό ρεμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τέλος, 62.000 ευρώ θα διατεθούν για τη συντήρηση και βελτίωση του πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”, στους Αγίους Αναργύρους, που είναι μια άλλη “πονεμένη” ιστορία ελεύθερου χώρου στην πρωτεύουσα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2004

Επιστροφή στην αρχή

Πεδίο του Άρεως “ O Tempora O Mores !!

Οι φωτογραφίες που πρόκειται να επισυνάψω εφόσον τούτο μου ζητηθεί δεν είναι ούτε από το Tsunami ούτε από το Πουκέ αντιθέτως είναι από το εγκαταλελειμμένο και αποδεκατισμένο λόγω της αδιαφορίας των κυβερνήσεων Πεδίο του Άρεως.

Άραγε έχετε επισκεφθεί αντίστοιχο πάρκο στο εξωτερικό σε αυτό το χάλι;

Από τις ανολοκλήρωτες εργολαβίες των τελευταίων χρόνων παρατηρούμε, μόνο ορισμένα παγκάκια του ενός μαδεριού από το σύνολο αυτών της κατοχικής περιόδου να τα έχουν αντικαταστήσει, για δε τα υπόλοιπα φοβάσαι μήπως και βρεθείς στο έδαφος. Οι κακοτεχνίες του εργολάβου που δεν είναι και οι μοναδικές από τη μη ορθή και μη επίπεδη διάστρωση των κυβόλιθων στο πεζόδρομο κοντά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου είναι ακόμη εμφανείς.

Το μήνα Φεβρουάριο είχαμε και τη πτώση 10 έως 15 μεγάλων δένδρων σε διάφορα σημεία της εκτάσεως του πάρκου για τα οποία καμία μνεία δεν έγινε από τους ταγούς της πολιτείας ώστε να φροντίσουν να αιτιολογήσουν την πτώση τους και να ενημερώσουν για την προοπτική μελλοντικής αντικατάστασης τους ( εκτός εκείνων τα οποία είχαν κοπή παλαιότερα ) και συγχρόνως την ενίσχυση στη βλάστηση.

Κατά τα άλλα οι κορμοί των δένδρων κείτονται στο έδαφος, ( έτυμοι να γίνουν καυσόξυλα ) προς κοινή θέα και τέρψη των αμέτρητων τουριστών που κατακλύζουν τη χώρα μας!

Ετσι αποκαλύπτεται εμπράκτως ο σεβασμός που τρέφουμε για τα θέματα του περιβάλλοντος και τη κοινή προοπτική αναπτυξιακής πορείας του δίδυμου προϊόντος ισχυρούς συνάφειας “Περιβάλλον – Τουρισμός”.

Στο πάρκο αισθητή είναι και η παρουσία της Εκκλησίας μας με τους ναούς Αγ. Χαράλαμπο και Ταξιαρχών δυστυχώς όμως με κανένα συμμετοχικό ενδιαφέρον στα κοινά της κοινωνίας αφού οι χώροι που περιβάλλουν τους Ναούς παραμένουν αναξιοποίητοι και σε μη ευπρεπή εμφάνιση.

Και για να ολοκληρώσουμε είναι πλέον τώρα γνωστό ότι στα υπόγεια των πολυκατοικιών, στις γειτονιές γύρω από το Πεδίο του Άρεως διαμένουν χιλιάδες ξένοι από τη Βαλκανική χερσόνησο μας.

Μήπως εάν αντιστρέφαμε τους χώρους διαμονής και μεταφέραμε τους πολιτικούς μας από τα Βόρεια προάστια να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας τότε ίσως να δημιουργούταν εμπράκτως κίνητρο ενδιαφέροντος για την ποιοτική αναβάθμιση του πάρκου και κέντρου της Αθήνας ;; Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ. Κιν 697 24 08 531

Επιστροφή στην αρχή

Όπως περιμέναμε, ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ-1, ο πρόεδρος του Πανελληνίου, το μέλος του Δ.Σ. της IAFF (παγκόσμια ομοσπονδία στίβου…), Μίνωας Κυριακού είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Φυσικά με την συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνιόμαστε. Είπαμε όταν ο κύριος Κυριακού καταπατούσε το ταλαίπωρο Πεδίο του Άρεως, κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευση η ΝΔ.

Με 23 ψήφους υπέρ, 2 λευκά και 1 άκυρο ο κ. Κυριακού ανέλαβε την προεδρία. Η πλάκα είναι ότι οι Πασόκοι, αφού ψήφισαν (στην συντριπτική τους πλειοψηφία…) τον Κυριακού, στη συνέχεια αποχώρησαν γιατί λέει δεν ήθελαν να γίνει αμέσως ψηφοφορία για τις θέσεις του προεδρείου. Ήξεραν ότι θα τις χάσουν και γι' αυτό έκαναν "μανούρα". Τώρα θα μου πείτε ποιος ασχολείται με τις θέσεις του προεδρείου της ΕΟΕ; Κανείς. Αλλά είπαμε οι Πασόκοι στη προσπάθειά τους κάτι να κάνουν σηκώθηκαν και έφυγαν.

Είναι η κλασσική στάση της… στρουθοκαμήλου. Κάνει μια "ματσολιά" και στη συνέχεια βάζει το κεφάλι μέσα στο χώμα. Έτσι και οι Πασόκοι αθλητικοί παράγοντες. Πρώτα ψηφίζουν τον Κυριακού για πρόεδρο της ΕΟΕ και στη συνέχεια αποχωρούν για να μην ηττηθούν και στις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου. Κλασσικός… στρουθοκαμηλισμός!  ΕΠΟΧΗ 20-2-2005

Επιστροφή στην αρχή

Νέα αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής

Για τέταρτη φορά αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων και κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας κατά των αυθαίρετων κατασκευών στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου στο Πεδίον του Αρεως.

Η διαδικασία ξεκίνησε το 2003 αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συντονιστικής, μόλις τώρα το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ένας από τους κατηγορούμενους είναι δικηγόρος και γι' αυτό το λόγο το θέμα πρέπει παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τον Ελαιώνα. Η επιτροπή διαφωνεί με το σχέδιο διατάγματος που υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Σουφλιάς με το οποίο επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πειραιά μέσα στον ελαιώνα του κτήματος Μερκάτη, από τον οποίο διασώζεται μόνον μια στενή λωρίδα που βαφτίζεται σε «πάρκο ελιάς». Παράλληλα, η δήμαρχος Αθηναίων έχει καλέσει τη διοίκηση του ΠΑΟ να αποφασίσει ώς το τέλος του μηνός για τη μεταφορά του γηπέδου στον Βοτανικό σε χώρο χαρακτηρισμένο ως πρασίνου.
Η συντονιστική αναφέρεται επίσης στην υπόθεση του τραμ και ζητεί τη λήψη μέτρων για να μειωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις (π.χ. θόρυβος, ατυχήματα κ.λπ.), ενώ θεωρεί αναγκαία την υλοποίηση του σχεδιασμού για επέκταση του δικτύου στις βασικές αρτηρίες (Πανεπιστημίου, Πατησίων κ.λπ.), καθώς και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τις νυχτερινές ώρες.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/06/2005

Επιστροφή στην αρχή

 

Σχεδόν δύο χρόνια εχουν περάσει από την ολοκλήρωση της «εργοληπτικής» Ολυμπιάδας και η κατάσταση στο μνημειακό Πάρκο της πρωτεύουσας εχει παραμείνει αμετάβλητη πάντοτε σε σύγκριση και με τα αντίστοιχα πάρκα των άλλων ευρωπαίκών πόλεων

Σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο δελτίο 2340 του ΤΕΕ  την 18/4/05 κατέγραψα λεπτομερέστατα την όλη κατάσταση φθοράς και αποσάθρωσης που έχει  παραπαίσει όλη η έκταση του πάρκου εδώ και δεκαετίες..

Στο ενοχλητικό αυτό άρθρο  για κάποιους με αναφορές και σε ένα σύνολο αρκετών προσωπικών φωτογραφιών από το αρχείο μου ακολούθησαν δύο άρθρα που επίσης δημοσιεύθηκαν , της επιτροπής αγώνας για την προστασία του Π.Α και ένα άρθρο της υπερνομάρχου κ.Φ.Γεννηματά.    

Είναι  μεγάλη μου τιμή να δέχομαι της παρατηρήσεις και τη κριτική  της  Κας Υπερνομάρχου ως υπεύθυνη της μοναδικής Δνουσας Υπηρεσίας για τη διαχείρηση και ποιοτική αναβάθμηση του πάρκου.

Στην ευαίσθητη αυτή ηλικία της αυστηρούς ωρίμανασης των 50 και μετά από 20ετή καρριέρα χαρακτηρίστικα επιτέλους  από έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, μηδενικών αντιλήψεων και οτι οι μισές μου αλήθειες οδηγούν σε μεγάλα ψέματα όπως αναφέρεται στο άρθρο της στο δελτίο του ΤΕΕ.

Με την ιδιότητα του Μηχανικού , γέννημα θρέμα του πάρκου μαζί με το παιδί μου ( 18 ετων σήμερα ),  ως μόνιμοι κάτοικοι και καθημερινοί επισκέπτες, θεωρώ οτι επαγγελματικά πλέον  είχα ενεργήση εκείνο το διάστημα «αυτοψία» στο σύνολο του πάρκου , ουδόλως λοιπόν απέκλεινα από αυτά που πιστοποίησα λίαν επιεικώς με αδιασάλευτη τεκμηρίωση, σύνεση και διαφάνεια και πάντοτε ανυπερέαστος από φορείς και συγκυρίες .

Υποθετικά   όπως έσπευσε να δηλώσει η Κα  Υπερνομάρχης μπορούμε να πούμε οτι το πάρκο πέρασε κάποια κακοκαιρία και ξεριζώθηκαν 30 περίπου μεγάλα δένδρα

( παραβλέποντας την γενικώτερη ελειψη συντήρησης και γήρανσης της υπόλοιπης βλάστησης ),

Τι συμβαίνει όμως άραγε η Υπερνομαρχία αποποιείται των ευθυνών της και άραγε δεν πρόκειται στο μέλλον να αναδασώσει και δενδροφυτεύσει τις αποψηλωμένες νησίδες ;;??

Αυτά τα δένδρα κατόπιν συγκεκριμένης  εντολής απομακρύνθηκαν και οδηγήθηκαν για καυσόξηλα με φυσικά τελικό σκοπό το κέρδος ως είναι το σύνηθες !   

Αντίστοιχη κατάσταση αναφορικά με προγράμματα  οραματικών  αναδασώσεων και δενδροφυτεύσεων  και είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί αφού είχαν ανακοινωθεί, επικρατεί και στα όρια των βουνών της  Αττικής στη περιοχή της Αμυγδαλέζας.

Πρώην απολυθέντες εργαζόμενοι δήλωασν οτι το προσωπικό δεν επαρκεί, τα δε κονδύλια είναι ανύπαρκτα.   

Επιστρέφοντας λοιπόν εδώ στο εγκαταλελημένο Π.του Αρεως, ¨στο έλεος του Θεού, υπάρχουν περίπου 4 χώροι τουαλετών από τους οποίους ο ένας κοντά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου, η ανακαίνιση  - ανακατασκευή του οποίου εχει ολοκληρωθεί, δυστυχώς όμως  για τους επισκέπτες η πόρτα εχει κλειδωθεί με λουκέτο και σφραγιστεί.

Ενας άλλος χώρος τουαλέττας που βρίσκεται στην υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Αλεξάνδραςστο ύψος του αγάλματος της Αθηνάς βρίσκεται στο κακό του χάλι,  ο  φωτισμός  δεν επαρκεί και παραμένει μια εστία μόλυνσης.

Σχετικά με τις υπάρχουσες χημικές τουαλέτες γεναιοδωρη χορηγία εδώ και 2 χρόνια της υπερνομάρχου όπως μας εδήλωσε σε συνέδριο, αναφέρεται από τους τακτικούς  θαμώνες του πάρκου το εξής περιστατικό.

Μια ομάδα ανηλίκων αδιευκρίνήστως εάν ήσαν αλλοδαποί, περαστικοί από το σημείο τοποθέτησης της χημικής τοαλέτας φρόντισαν να δώσουν κλωτσιά στο πλαστικό Box της τουαλέτας και να το ρίξουν κάτω ενώ στο εσωτερικό υπήρχε μία ηλικιωμένη γυναίκα.!    

Τα σοβαρά περιστατικά των εγκαταλειμένων αδέσποτων σκύλων μοναδική περίπτωση ισως σε πανευρωπαικό επίπεδο δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητα.

Τη Παρασκευή 13/1/2006 7.30 το βράδυ παρέα με το σκυλάκι μου θηλυκό κανίς – γκριφόν, αποφάσισα να διασχίσω το Π. Αρεος για να πάω στην οδό Μουστοξύδι στο Pet shop.

Στην επιστροφή  μέσα από το Πάρκο δέχτηκα την επιδρομή υπο μορφή αγέλης  πέντε μεγάλων σκύλων. Προσπαθώντας να προστατέψω το μικρούλη μου και να απομακρυνθώ  εχασα την ισορροπία  μου με αποτέλεσμα ένα από τα πέντε σκυλιά να με ξεσκίσει και τα πόδια μου να βρεθούν στα αίματα,. Αργότερα έμαθα από τον μοναδικό «security» του πάρκου όταν έφθασε με το jeep του, ο οποίος φυσιογνωμικά  με γνωρίζει ως τακτικό θαμώνα, ότι η παρουσία τους αφορά ένα πρόγραμμα του Δήμου για τα αδέσποτα ( η μήπως της Υπερνομαρχίας ;).!! 

Γεμάτος αίματα παρακάλεσα τον security  να καλέσει το ΕΚΑΒ και να με δεχθεί στο εσωτερικό του  jeep  ώστε να με συνοδεύσει προς την έξοδο, μου τόνισε οτι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και ότι δεν διαθέτει κινητό!!.

( Καλά ποιος ο  ρόλος της παρουσίας του στο πάρκο και  πως δικαιολογεί την αμοιβή του ως καθημερινή εργασία που επικαλείται και που καλύπτεται με τα  χρήματα του φορολογούμενου πολίτη  μέσω των κονδυλίων  της υπερνομαρχίας ;;;; )

Τελικά περπατώντας και με τη συνοδεία του αμαξιού σε χαμηλή ταχύτητα και με το σκυλί που μου επετέθηκε να κινείτε προκλητικά εμπρός  από τον προφυλακτήρα με συνόδευσε έως την έξοδο.

Στη διαδρομή με τη συνοδεία του  ΕΚΑΒ το οποίο   εκάλεσα από το σπίτι ( 500 μ από το πάρκο ) προς το Λαίκό πληροφορήθηκα ότι τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν τουλάχιστον  4 φορές την ημέρα και οτι από το καλοκαίρι εχουν συμβεί 40 ( κάποιος συνάνθρωπος μας  σε χειρώτερη κατάσταση κόντεψε να χάσει και τη ζωή του, όμως ευτυχώς δέχθηκε τις πρώτες  βοήθειες μέσα στο ασθενοφόρο! )   

Το γεγονός ότι αυτά τα σκυλιά δεν είναι ευτυχώς  λυσσασμένα καθώς μαζί και με  την πληροφόρηση σχετικά με την κατάργηση του Λυσιατρείου, υποδειλώνει ότι βρίσκονται στο πάρκο σκόπιμα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επιθυμώ λοιπόν να δηλώσω  οτι για μερικούς που θέλουν να ικανοποιήσουν κάποιες σκοπιμότητες οτι …….

« τα σκυλιά είναι άνθρωποι και οι άνθρωποι παρατηρώντας ορισμένες στιγμές τα του καθημερινού τους  βίου   είναι ζώα.»  τουλάχιστον αυτά μου έλεγε η μανούλα μου κάποτε.

Μαρκαράς Πόλ Αρχ.Μηχ  Αθήνα (ελήφθη από το Παρατηρητήριο 27-2-2006)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Nεροτσουλήθρες στο Πεδίον Άρεως
Xωμάτινες διαδρομές, κιόσκια, νέα φυτά και δένδρα προβλέπει το σχέδιο αναμόρφωσης

Χωμάτινοι δρόμοι, νεροτσουλήθρες και πολύ περισσότερα δένδρα θα έχει το - νέο - Πεδίον του Άρεως, εάν υλοποιηθούν τα φιλόδοξα σχέδια για την αναμόρφωσή του.

Σύμφωνα με αυτά, από το τέλος του 2008 οι κάτοικοι της Αθήνας θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πάρκο που δεν θα μοιάζει σε τίποτε με το σημερινό. H κυριότερη αλλαγή αφορά τους εσωτερικούς δρόμους του πάρκου. H γνωστή - σε όσους το επισκέπτονται - άσφαλτος με την οποία είναι στρωμένοι οι δρόμοι αφαιρείται και στη θέση της θα μπει χώμα. Παράλληλα θα γίνει ανάπλαση του συνόλου των πεζόδρομων με αδρανή, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, σε συνέχεια της ανάπλασης που έχει ήδη ολοκληρωθεί στην κεντρική είσοδο του Πάρκου και γύρω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου.

H αναμόρφωση θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ είναι σε εξέλιξη - και ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες - ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού γραφείου που θα αναλάβει την υλοποίησή της. H Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά, στις αρμοδιότητες της οποίας ανήκει η συντήρηση του πάρκου, υπολογίζει ότι χρειάζονται δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Παραδοσιακά φωτιστικά

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αντικατασταθούν οι υποδομές ηλεκτροφωτισμού και τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης και θα τοποθετηθούν φωτιστικά παραδοσιακού τύπου στο σύνολο του Πάρκου. Θα δημιουργηθούν «υδάτινες» διαδρομές, νεροτσουλήθρες, ενώ ορισμένα τμήματα του πάρκου θα αποκτήσουν θεματικό χαρακτήρα - θα είναι αφιερωμένα, για παράδειγμα, στη μυθολογία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ελληνική χλωρίδα και θα χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς λόγους από σχολεία της Αθήνας. Θα τοποθετηθούν κιόσκια, νέα παγκάκια και το πάρκο θα εμπλουτιστεί με πολλά νέα ποώδη φυτά και δένδρα. Μάλιστα, μια νέα γεώτρηση προστίθεται στην υπάρχουσα, ώστε να υπάρχει αυτονομία νερού. Τέλος θα συντηρηθούν τα υπάρχοντα μικρά κτίσματα για τις λειτουργικές ανάγκες του πάρκου και θα εκσυγχρονιστούν οι τουαλέτες.

Πολυχώρος 3.000 τ.μ.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 9.100.00 ευρώ και στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η δημιουργία σύγχρονου πολυχώρου 3.000 τ.μ. στον χώρο του θεάτρου «Άλσος» με αίθουσες και χώρους που θα προάγουν τον πολιτισμό. «Το πάρκο ανήκει σε όλους μας, αποτελεί ανάσα ζωής. Για αυτό εξασφαλίσαμε από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τη μεγαλύτερη επένδυση για το πράσινο στην Αττική» δήλωσε στα «NEA» η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς κ. Φώφη Γεννηματά.

Δημιουργήθηκε για τους ήρωες του '21

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ο χώρος του πάρκου, μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, χρησίμευε για την άσκηση των μονάδων του Ιππικού που στεγάζονταν στις εγκαταστάσεις των σημερινών δικαστηρίων - από εκεί άλλωστε προέρχεται και η ονομασία του. Ως πάρκο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1934. Προπολεμικά στη δυτική του πλευρά είχε στηθεί μια πολυγωνική εξέδρα πάνω στην οποία έπαιζε η φιλαρμονική τα καλοκαιρινά βράδια. Από την εξέδρα αυτή πήρε την ονομασία της η γειτονική με το πάρκο συνοικία Πολύγωνο. Το πάρκο δημιουργήθηκε για να τιμηθούν οι ήρωες του 1821 και γι' αυτό και την κεντρικότερη οδό του κοσμούν οι προτομές τους.

Κάθε ανάπλαση και... αντίδραση

ΑΠΟ... σαράντα κύματα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως.

Στα τέλη του 2002 οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν όταν για «λόγους ασφαλείας» και στο πλαίσιο μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση περίφραξης του χώρου με τσιμέντο και κάγκελα, ενώ στόχος ήταν οι είσοδοι πρόσβασης να περιοριστούν από 14 σε 4 μόνο σημεία. Μάλιστα, για να γίνει η τσιμεντένια περίφραξη είχαν τότε κοπεί αρκετά δέντρα.

H μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ για ανάπλαση του χώρου είχε επίσης πυροδοτήσει διαμαρτυρίες, καθώς προέβλεπε και τη δημιουργία ενός τεράστιου δρόμου κατά μήκος του πάρκου από όπου θα περνούσαν αυτοκίνητα.

Στις αρχές του 2003 η νέα ηγεσία της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς - σημειώνεται ότι το Πεδίον του Άρεως αποτελεί και τη μοναδική ουσιαστική αρμοδιότητά της - παρουσίασε καινούργια μελέτη βάσει της οποίας θα διαμορφωνόταν ένα «ανοικτό πάρκο», με διατήρηση 8 σημείων εισόδου και δέσμευση ότι «κανένα δέντρο δεν κόβεται». Τότε, άρχισε και η επιχείρηση καθαρισμού του χώρου - μέσα σε ένα έτος απομακρύνθηκαν πάνω από 800 κυβικά μέτρα σκουπιδιών - καθώς και ανακατασκευής των παιδικών χαρών.

Νέες αντιδράσεις προκάλεσε τον Μάρτιο του 2004 - λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης - η άρνηση χρηματοδότησης της ανάπλασης του πάρκου, με τον υφυπουργό Οικονομίας να επικαλείται περιορισμένες πιστώσεις και αδυναμία επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τελικώς, στις αρχές Απριλίου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση από κονδύλια που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου υπουργείου.  ΤΑ ΝΕΑ , 04/08/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΓΩΝΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΟΥ  ΠΕΔΙΟΥ  ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

 

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ (Σεπτ. 2006)

 

Από το 1998 έως το 2002 ο Πανελλήνιος Γ.Σ., με πρόεδρο τον κ.Μίνωα Κυριακού, αυθαίρετα και παράνομα, κατασκευάζει, προσθέτει και κτίζει μέσα στο χώρο του Πεδίου του Άρεως χωρίς καμία άδεια και καταστρέφοντας 5,5 στρέμματα πρασίνου.

Μπορεί ο κάθε πολίτης να το κάνει αυτό; Βεβαίως και μπορεί, εάν έχει την ανοχή και την αρωγή των παρακάτω κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών.

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:  Παραχωρεί την έκταση με όρο να μην πειραχθεί η χλωρίδα αλλά, όλως τυχαίως, δεν καταμετρά τα δέντρα του χώρου και έτσι δεν ξέρει, αν κόπηκαν δέντρα κατά την κατασκευή ενός κτηρίου 1570 τ.μ. μέσα σ’ ένα καταπράσινο χώρο.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ:  Διαπιστώνει την αυθαιρεσία, κρίνει τα κτίσματα κατεδαφιστέα, αλλά δεν προχωράει στην κατεδάφισή τους. Στις ποινικές δίκες κατά του κ. Κυριακού και όλου του Δ.Σ. του Π.Γ.Σ. δεν στέλνει ούτε ένα δικηγόρο για να υπερασπιστεί τις θέσεις της. Έτσι η μία αναβολή διαδέχεται την άλλη, μέχρι την παραγραφή.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Αδιαφορεί για τις εκκλήσεις των πολιτών για κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Αρνείται την κατεδάφιση των κτισμάτων με την πρόφαση της έλλειψης κατάλληλου συνεργείου, την ίδια στιγμή που συνεργεία του Δ.Α. κατεδαφίζουν το παλιό εργοστάσιο του ΦΙΞ στην Πατησίων. Ενημερωτικά στον Δ.Α. έχει συσταθεί ειδική, διαπαραταξιακή επιτροπή κατεδαφίσεων, η οποία δεν συνεδριάζει ποτέ. Επίσης, δεν εισπράττει τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει στον Π.Γ.Σ. και δεν κάνει τις νόμιμες κατασχέσεις.

ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ.: Δεν αφαιρεί την φορολογική ενημερότητα του Π.Γ.Σ., όπως ο νόμος ορίζει για τους οφειλέτες στο δημόσιο και στον δήμο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις των περιοίκων για τις παράνομες κατασκευές, όλως περιέργως, όποτε φθάνουν τα αστυνομικά όργανα στο χώρο της οικοδομής, δεν βρίσκουν ούτε εργάτες, ούτε εργολάβους, ούτε κάποιον υπεύθυνο για να συλλάβουν. Δεν κατορθώνει επί 4 έτη να σταματήσει τα παράνομα κτισίματα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Δεν εκταμιεύουν κονδύλια για την δημιουργία συνεργείων κατεδάφισης και έτσι αποτρέπουν την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων.

ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ: Ως Πόντιος Πιλάτος “νίπτει τας χείρας της”, δεν συμπαρίσταται ούτε ηθικά ούτε φυσικά στους αγώνες και τις διαμαρτυρίες των ενεργών πολιτών που προσπαθούν να προστατέψουν το πάρκο, που διοικεί, από τα αδηφάγα σχέδια του κ. Κυριακού. Επίσης, δεν διώκει νομικά και δεν απαγορεύει την ύπαρξη εισόδου για την διέλευση φορτηγών προς τα αυθαίρετα μέσα από το πάρκο.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Αναβάλλει 4 φορές τις δικάσιμες για το ποινικό μέρος της παρανομίας με ασήμαντες και δικολαβίστικες αφορμές. Στην τέταρτη αναβολή και μετά την παρέλευση 4,5 χρόνων, οι δικαστές ανακαλύπτουν ότι ένας σύμβουλος του Δ.Σ. του Π.Γ.Σ. είναι δικηγόρος και ως εκ τούτου, η υπόθεση πρέπει να δικαστεί από ανώτερο δικαστήριο (εφετείο). Μ’ αυτό τον τρόπο μεθοδεύεται η παρέλευση της πενταετίας και βγαίνει απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Κυριακού και το υπόλοιπο Δ.Σ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και των δύο κομμάτων της εξουσίας παρελαύνουν και παρευρίσκονται συνδιαλεγόμενοι με τον κ. Κυριακού σ’ όλες τις φιέστες και τις παράτες του Π.Γ.Σ., μέσα στα αυθαίρετα κτίσματα νομιμοποιώντας τα de facto.

Επίσης, προωθούν με τους κομματικούς τους μηχανισμούς τον καταπατητή και αυθαιρετούντα κ. Κυριακού στη θέση του προέδρου της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι εκ του καταστατικού του Π.Γ.Σ. μέλος του Δ.Σ. είναι και ο εκάστοτε υφυπουργός αθλητισμού, ο οποίος παρ’ όλα τις παρανομίες δεν έχει την ευθιξία να τις καταγγείλει και να παραιτηθεί.

ΜΕ ΤΟΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ, ΠΩΣ Ο Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΝΩΣΗΚΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΩΣ ΓΝΩΣΤΩΝ, Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΧΕΙ ΠΑΤΑΧΘΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΤΟΧΟΣ Μ.Μ.Ε. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5% ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ.

 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

Παρακαλούμε διαβιβάστε στους Φορείς της περιοχής σας (ανά την Ελλάδα) το παρακάτω κείμενο (υπάρχει και σε συνημμένο). Η συλλογή υπογραφών φορέων θα συνεχιστεί για δυό εβδομάδες, ωστόσο το κείμενο με όσους φορείς υπογράψουν μέχρι την Πέμπτη θα διαβιβαστεί στον Τύπο για μια πρώτη δημοσιότητα. Στείλτε τις υπογραφές των φορέων της περιοχής σας στο igiann@tee.gr. το αργότερο μέχρι 15/4/07. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ζητάμε να υπογράφουν Κινήματα Πολιτών και όχι πολιτικοί φορείς ή κόμματα. 

 

Με αφορμή τα γεγονότα της δενδροφύτευσης στο Πεδίον του Άρεως της 1/4/07 

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - www.asda.gr/elxoroi

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

·        Ευρύτατο κίνημα συμπαράστασης

·        Τους 87 έφτασαν οι τοπικοί -συλλογικοί φορείς που υπέγραψαν την καταγγελία για τα γεγονότα της δενδροφύτευσης στο Πεδίον του Άρεως της 1/4/07 

·        Νέα δενδροφύτευση στις 29 Απριλίου

 

Σημαντική ήταν η αντίδραση μαζικών φορέων, τοπικών κινημάτων και συλλόγων μετά τα γεγονότα της δενδροφύτευσης της 1/4/07 (Κυριακή των Βαΐων) στο Πεδίον του Άρεως. Το κείμενο της καταγγελίας συντάχθηκε έξω από τα Δικαστήρια Ευελπίδων τη Μεγάλη Δευτέρα και διακινήθηκε μέσω του διαδικτύου με καταληκτική ημερομηνία συγκέντρωσης υπογραφών τις 15/4 (Κυριακή του Θωμά). Στους 87 φορείς που υπογράφουν δεν συμπεριλαμβάνονται οι δεκάδες πολιτικοί φορείς και δημοτικές παρατάξεις που επίσης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται και οι μεμονωμένες υπογραφές εκατοντάδων πολιτών.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των υπογραφών των φορέων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν μεσολαβούσαν οι διακοπές του Πάσχα, γεγονός που έκανε αδύνατη τη σύγκλιση των οργάνων πολλών φορέων προκειμένου να ληφθεί απόφαση συμπαράστασης.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως αποφάσισε να διοργανώνει νέα δενδροφύτευση την Κυριακή 29/4/07. Θα προηγηθεί συγκέντρωση στις 11.00 π.μ.,  στο άγαλμα του Κωνσταντίνου.

Σχετικά κείμενα διαφόρων φορέων και του τύπου για την δενδροφύτευση υπάρχουν στο www.asda.gr/elxoroi

20-4-2007

 

Ακολουθεί το κείμενο της Καταγγελίας και οι υπογράφοντες φορείς:

 

 

Καταγγελία Φορέων

 

     Γιατί, στην πόλη του τσιμέντου,  μια δεντροφύτευση καταλήγει στη σύλληψη τριών πολιτών;

     Γιατί μια δεντροφύτευση έξω από μια παράνομη είσοδο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου η οποία οδηγεί μέσα στο Πάρκο, δηλαδή σε δημόσιο χώρο που ανήκει στην αρμοδιότητα της Υπερνομαρχίας Αθήνας, καταλήγει σε συλλήψεις;

     Γιατί έχει το δικαίωμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, κ. Μίνως Κυριακού, και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, παράνομα να χτίζει καταπατώντας 5 στρέμματα από το δημόσιο πάρκο, το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα της υπερνομαρχίας Αθήνας, όπως έκανε πριν 7 χρόνια;

     Γιατί όταν η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, την 1/4/07, φύτεψε δεντράκια έξω από την παράνομη είσοδο της καταπατημένης, από τον κ. Κυριακού, περιοχής, αντιμετώπισε τη βία από τα ΜΑΤ, τα οποία εκτός από τις συλλήψεις φρόντισαν να ξεριζώσουν και τα δεντράκια;

     Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ και την παραπομπή στο αυτόφωρο, του Θοδωρή Κοκκινάκη, του Αχιλλέα Σαϊντ και της Μαρίνας Βήχου, τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, για «απείθεια κατά της αρχής» και «διακεκριμένη φθορά περιουσίας».

     Καταγγέλλουμε αυτή τη δίωξη, που βαραίνει τόσο την κυβέρνηση, όσο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που εξυπηρετούν διαπλεκόμενα συμφέροντα.με τη συνενοχή της Yπερνομαρχίας Αθηνών.

     Καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη ποινικοποίηση και τρομοκράτηση των κατοίκων της πόλης μας, που διεκδικούν το δημοκρατικό δικαίωμα της υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων. Το δικαίωμα για περισσότερο πράσινο.

     Απαιτούμε την παύση κάθε ποινικής δίωξης των συλληφθέντων

     Απαιτούμε την εφαρμογή των 5 πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων του Πανελληνίου, που έχει εκδώσει η Πολεοδομία Αθηνών.

     Απαιτούμε να ξαναγίνει το Πάρκο χώρος μας, χώρος αναψυχής, χώρος παιχνιδιού και συνομιλίας, χώρος ανθρώπινος για όλους εμάς, τους κατοίκους αυτής της πόλης.

 

Οι 87 Φορείς που υπέγραψαν (1-15 Απριλίου 2007):

(σημείωση: Δεν καταχωρήθηκαν υπογραφές πολιτικών φορέων και δημοτικών/νομαρχιακών παρατάξεων)

1.                  Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως

2.                  Πρωτοβουλία κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

3.                  Συντονιστική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για το Φιλοπάππου

4.                  Πρωτοβουλία κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για την υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου

5.                  Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

6.                  Συντονιστική Επιτρ. Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

7.                  Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

8.                  Πολιτιστικός-Αθλητικός Σύλλογος «ΠΗΓΑΣΟΣ» Νέου Κόσμου

9.                  Κίνηση Πολιτών για τα δικαιώματα των Πεζών «ΠΕΖΗ»

10.              Σύνδεσμος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια

11.              Πρωτοβουλία επιτροπής κατοίκων για τη διάσωση της «Κολούμπια»

12.              Κίνηση Πολιτών «Μεσοποταμία»-Μοσχάτο

13.              ΒΙΟΖΩ-Πανελ. Ένωση Καταναλωτών "Βιο-Καταναλωτές για Ποιοτική Ζωή"

14.              Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου

15.              Ελληνική Ομάδα Ανιδιοτελούς Προσφοράς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΑμεΑ και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων

16.              Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων

17.              Εθελοντική Ομάδα Γαλατσίου

18.              Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εξαρχείων

19.              "Ναυτίλος εν δράσει"-Θεσσαλονίκη

20.              Επιτροπή Για τη Σωτηρία του Λόφου οδού Ελικώνος «Αλεπότρυπα» Κυψέλης-Γαλατσίου

21.              Συντακτική Ομάδα «ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ»

22.              Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

23.              Αντιγόνη, Κέντρο Πληροφόρησης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία

24.              Πολίτες εν δράσει Χαϊδαρίου

25.              Κινηση Πολιτων ΚΗΦΙ_SOS

26.              Πρωτοβουλία «Δικαίωμα στην Πόλη»

27.              Συντακτική Ομάδα «Η ΚΥΨΕΛΗ ΜΑΣ»

28.              Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης

29.              Σύλλογος «Φίλοι της Κυψέλης»

30.              Παρατηρητήριο Eλεύθερων Xώρων Αθήνας www.asda.gr/elxoroi

31.              Περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ

32.              Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 133ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

33.              Σύλλογος Αρκάδων Κυψέλης «Ο Παν»

34.              Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού (22 φορείς)

…..

56.  Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

57.  Ηλιόσποροι (Δίκτυο Νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία)

58.  ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ... ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ- http://www.e-ecology.gr-Λαμία

59.  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄  ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ  ΄΄ -32 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ- 

60.  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΕΚΔΟΤΗΣ΄΄  -18 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-

61.  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ  -24 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-

62.  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΡΑΟΤΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΄΄ΡΥΘΜΟΣ΄΄ (1859 ΜΕΛΗ)

63.  περιβαλλοντικός σύλλογος ΙΛΙΣΟΣ

64.  Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης (Α.Ε.Π.Α.Φ.)

65.  ''κίνηση Πολιτών για το κτήμα Βέικου''

66.  Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο «Το Λιμάνι της Αγωνίας»

67.  ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗΣ

68.  ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΥ-ΠΑΡΝΩΝΑ "Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ"

69.  πολιτιστική ομάδα Art Attack

70.  κίνηση πολιτών Οι Πάνθηρες των δρόμων www.streetpanthers.gr

71.  "Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών" www.enosipezon.gr    

72.  Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου

73.  Πρωτοβουλία Κατοίκων Ηλιούπολης

74.  Σύλλογος Βιολογικών Λαϊκών Αγορών Αθήνας ΣΥΒΙΛΑΑ

75.  πρωτοβουλία αναρχικών/αντιεξουσιαστών από τά νότια προάστια Αθήνας, "Μαύρο καί Κόκκινo"

76.  επιτροπή πολιτών 4ου διαμερίσματος για την υπογειοποίηση του προαστιακού

77.  "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου, Κουκακίου"

78.  Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου

79.  ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ Ήβης 79, Άνω Γλυφάδα

80.  Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου, Αττικής

81.  ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ (MOnuMENTA), www.monumenta.org

82.  " Ο ΠΑΡΙΛΙΣΣΙΟΣ " Σύλλογος για την προστασία των παριλισσίων περιοχών.

83.  Επιτροπή για την υλοποίηση - προστασία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή - Οι Φίλοι του Πάρκου.

84.  ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΧΟΛΑΡΓΟΥ

85.  ΜΚΟ ΟΙΚΟ-ΛΟΓΟΣ

86.  ΜΚΟ Αττική Περιβάλλον Σ.Ο.Σ

87.  Οικολογική Εξόρμηση Αττικής

88.  Κοινότητα Καλλιτεχνών ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

 

Επιστροφή στην αρχή