2006-07: Συνταγματική αναθεώρηση και δασική προστασία (Β’ μέρος)

για μέρος Α’ πιέστε εδώ για μέρος Γ’ πιέστε εδώ για μέρος Δ’ πιέστε εδώ,

Για την εκκλησιαστική περιουσία και το άρθρο 24

Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Αθήνα 27/9/2006

Δελτίο Τύπου

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Χώρας, στα πλαίσια της κινητοποιήσεως του οικολογικού κινήματος για την αποτροπή της αναθεωρήσεως του άρθ. 24 του Συντάγματος. 

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, με τη συνεργασία του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπροσωπήθηκαν πάνω από 100 οργανώσεις, οι οποίες συμφώνησαν στην διεύρυνση του αγώνα με την κινητοποίηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Α’ και Β’ βαθμού και τη δέσμευση των υποψηφίων τοπικών αρχόντων στην υπεράσπιση των δασών και δασικών εκτάσεων. 

Απεφασίσθη επίσης, μεταξύ άλλων μέτρων, η συγκρότηση μείζονος Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, καθώς και Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών, οι οποίες θα αναλάβουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

ΓΙΑ  ΤΟ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ                                 ΓΙΑ  ΤΟ  ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΜΙΧΑΗΛ  ΔΕΚΛΕΡΗΣ

Πληροφορίες:

210-3823.850  (κα Ερρίκου)

24210-20.620  (κα Καπνουτζή)

Επιστροφή στην αρχή

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας οργανώνει Δημόσια Συζήτηση με θέμα «Το Διακύβευμα από την Αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος» Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006 Ώρα έναρξης: 17:30 Αίθουσα Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Καραγεώργη Σερβίας 4 (5ος όρ.)

 Ομιλητές:Γ. Αλαβάνος  Πρόεδρος ΤΕΕ, Κ. Μενουδάκος       Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, Μ. Δεκλερής      Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., Γ. Παπαδημητρίου Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνταγματολόγος, Π. Κουκουλόπουλος Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Δ. Καραβέλλας Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς. Συντονιστής:Γ. Καραλής Δημοσιογράφος

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου ΤΕΕ, Γραφείο Περιβάλλοντος, Τηλ: 210-3291508, 3291442, 3291.514, Email: environment@central.tee.gr

Επιστροφή στην αρχή

Δελτίο Τύπου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, 14 Δεκεμβρίου 2006

 

Καθολικό ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος

Δεν είναι το άρθρο 24 του Συντάγματος που εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας, ώστε να χρειάζεται αναθεώρησή του, αλλά η κοινή πλέον διαπίστωση ότι από το 1975, οπότε και περιελήφθη το άρθρο αυτό στο Σύνταγμά μας, ως σήμερα δεν υλοποιήθηκαν οι προβλέψεις του.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη συζήτηση που οργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Το διακύβευμα από την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος», στην οποία συμμετείχαν οι:

Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος του ΤΕΕ,

Κ. Μενουδάκος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και Πρόεδρος του 5ου τμήματος,

Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας,

Γ. Παπαδημητρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνταγματολόγος, Π. Κουκουλόπουλος, Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ,

Αναστ. Καλλιτσάντσης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και

Δ. Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι ο τεχνικός κόσμος υπερασπίζεται τη συνταγματική διάταξη, όπως άλλωστε και το άρθρο 16, τονίζοντας ότι ενώ οι προβλέψεις του επί της ουσίας δεν έχουν υλοποιηθεί, κάποιοι σήμερα θέλουν στην πραγματικότητα να το διαγράψουν. Χαρακτήρισε αυθαίρετη και επικίνδυνη την αποστροφή της πρότασης σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προσταστευθούν μόνο οι εκτάσεις που ήσαν δάσος από το 1975 και μετά, καθώς ουσιαστικά απελευθερώνονται κάπου 45 εκατομμύρια στρέμματα. Παραδέχθηκε ότι προκύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις και ακραίες καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα σε πολίτες, αλλά και την αναπτυξιακή πολιτική, ωστόσο, όπως επεσήμανε τα προβλήματα αυτά απορρέουν από την έλλειψη πολιτικής βούλησης να εκπονηθούν και εφαρμοστούν οι χωροταξικές μελέτες, αλλά και να εκδοθούν οι κανονιστικές διατάξεις. Ο ίδιος τάχθηκε κατά της πρόβλεψης για σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς αυτή αποβλέπει στη μείωση της δικαστικής εξουσίας και εν προκειμένω του ΣτΕ.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Μενουδάκος τόνισε ότι η αναθεώρηση αυτή προωθείται ερήμην των πολιτών και «εν τη αδιαφορία» των πολιτών. Χαρακτήρισε την προσπάθεια ως πλήγμα κατά της έννομης τάξης τη νέα απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 24, όταν απορρίφθηκε πριν πέντε χρόνια. Το πρόβλημα δεν είναι το άρθρο αυτό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε, ή πιο σωστά δεν εφαρμόστηκε ως σήμερα. «Αν όλα είχαν γίνει όπως έπρεπε δεν θα υπήρχε θέμα αναθεώρησης, αλλά και θα χρειάζονταν να εκδίδονται λιγότερες αποφάσεις από το ΣτΕ» είπε. Η απόπειρα αναθεώρησης, πρόσθεσε, αποβλέπει στην αποδυνάμωση της προστασίας του περιβάλλοντος και ζήτησε να υλοποιηθούν όσα προβλέπει και το Σύνταγμα, αλλά και οι βασικοί νόμοι για τη χωροταξία, το περιβάλλον και τα δάση, αφού διορθωθούν, εάν κριθεί σκόπιμο, οι τυχόν αδυναμίες τους.

Ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε το Σύνταγμα του 1975 πρότυπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά την πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος. Θύμισε ότι κατά την αναθεώρηση του 2001 επιχειρήθηκε η απομείωση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά τελικώς επιτεύχθηκε η υιοθέτηση διατάξεων που εμπλουτίζουν το «περιβαλλοντικό Σύνταγμα». Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι κάθε προσπάθεια απομείωσης του άρθρου 24 είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, είπε εμφατικά. Η κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας δεν οφείλεται ασφαλώς στο «περιβαλλοντικό Σύνταγμα», αλλά στην αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεως και την απουσία πολιτικής βούλησης, να διαμορφώσουν μια αξιόπιστη πολιτική και της διοίκησης να εγγυηθεί την εφαρμογή της. Αντί να αναλώνουμε τις δυνάμεις μας για μια υπόθεση που δεν έχει προοπτική, θα ήταν πιο χρήσιμο να επεξεργαστούμε και να προωθήσουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση, προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και την ασφάλεια δικαίου.

Η Σύμβουλος Επικρατείας κ. Καραμανώφ αναρωτήθηκε τι νόημα έχει ένα αυστηρό Σύνταγμα, όταν μπορεί να αναθεωρείται τόσο εύκολα και τόσο συχνά. Κατά την άποψή της, οι συχνές αναθεωρήσεις αποβλέπουν στην εξουδετέρωση των δυο άλλων εξουσιών του κράτους (της δικαστικής και εκτελεστικής). Το διακύβευμα από την απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 24 είναι η απελευθέρωση 40-50 εκατομμυρίων στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται δάση ή – κυρίως – δασικές, είπε. Υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια αναθεώρησης δεν γίνεται με «κατά μέτωπο επίθεση», αλλά δια της μείζονος προστασίας ! Αντί η πολιτική εξουσία να προσβλέπει σε αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, καλό θα ήταν να προωθούσε ταχύτατα την κατάρτιση δασολογίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι η ΚΕΔΚΕ τάσσεται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24. Κάποιοι, πρόσθεσε, επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την αυτοδιοίκηση για τα σχέδιά τους, επειδή υπήρχαν κάποιες τριβές με το ΣτΕ. Στην πραγματικότητα, η ΚΕΔΚΕ, από κοινού με το ΤΕΕ, έχουν συζητήσει τα θέματα που έχουν ανακύψει από το χωροταξικό σχεδιασμό με το ΣτΕ και έχουν διαμορφώσει μια κοινή και θετική αντίληψη. Έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε από κοινού με το ΤΕΕ στην απαίτηση για μια αποκεντρωμένη χωροταξική πολιτική σε επίπεδο σχεδιασμού και εφαρμογής, σεβόμενοι απολύτως το περιβάλλον.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Καλλιτζάντσης αναφέρθηκε στο φόρουμ για το περιβάλλον που οργάνωσε το καλοκαίρι ο Σύνδεσμος και την κοινή διαπίθστωση ότι το χωροταξικό έλλειμμα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, δεν είναι το άρθρο 24 που εμποδίζει να υπάρξουν τα σχέδια και οι κανονιστικές διατάξεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο και ο καθένας θα ξέρει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και πού. Είναι εύλογη απαίτηση να υπάρχουν κανόνες που θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται, είπε, και αυτό το θέλει πάνω απ’ όλα ο επιχειρηματικός κόσμος.

Ο Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς κ. Καραβέλλας υποστήριξε ότι το περιβάλλον ενδιαφέρει πλέον τους πολιτικούς, αλλά ως εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Αναφέρθηκε στον χρονικό προσδιορισμό που τίθεται στην πρόταση αναθεώρησης (1975) τονίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο ο «έξυπνος», που καταπάτησε και αυθαιρέτησε στο παρελθόν θα έχει και συνταγματική κατοχύρωση. Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και φυσικά των οικολογικών οργανώσεων και κινημάτων τηρούν αμυντική στάση, αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή, επειδή δεν έχει κανείς εμπιστοσύνη ότι οποιαδήποτε σχετική συζήτηση δεν θα αξιοποιηθεί για το χειρότερο.

Δεκάδες ήσαν οι παρεμβάσεις και ερωτήσεις που υποβλήθηκαν.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε το κόμμα του απορρίπτει την πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24. Και όταν του υποδείχθηκε από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ ότι έχει κατατεθεί πρόταση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη στο ίδιο άρθρο διάταξης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι δεν θα δεχτεί συζήτηση ούτε αυτής της θετικής πρότασης, επειδή δεν θέλει να ανοίξει καμιά συζήτηση επί του άρθρου 24.

Επιστροφή στην αρχή

"Κάτω τα χέρια" από το άρθρο 24 και το ΣτΕ

Ο αποχαρακτηρισμός τουλάχιστον 45 εκατ. στρεμμάτων πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων και ως εκ τούτου η απώλεια δημόσιας γης, ο διασυρμός της χωροταξίας, η επιβράβευση του εμπρηστή και καταπατητή και εντέλει η οποισθοδρόμηση σε σχέση με το Σύνταγμα του 75 και τις πρωτοποριακές τότε διατάξεις του για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνιστούν "το διακύβευμα από την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος".
Σε αυτό συμφώνησαν άπαντες κατά την τρίωρη συζήτηση που οργάνωσε το ΤΕΕ το βράδυ της Τετάρτης επισημαίνοντας ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 συνδέεται άρρηκτα με την σχεδιαζόμενη ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου ώστε να εξουδετερωθεί το ΣτΕ και να γίνουν ανεξέλεγκτες και απρόσβλητες οι κυβερνητικές πολιτικές. Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος ΤΕΕ κ. Αλαβάνος εξέφρασε την αντίθεσή του με την αναθεώρηση του άρθρου 24, όπως και του 16 για τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Υπογράμμισε ότι οι συνταγματικές προβλέψεις π.χ. για χωροταξική αναδιάρθρωση ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Χαρακτήρισε αυθαίρετη και επικίνδυνη την κυβερνητική πρόταση για διαχωρισμό των εννοιών δάσους και δασικής έκτασης, εξηγώντας ότι χάνουν την προστασία 40-45.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, νομιμοποιούνται όλες οι αυθαιρεσίες και καταπατήσεις μέχρι το 1975. Απεμπολείται δημόσια περιουσία αφού ο δασικός χαρακτήρας αυτών των εκτάσεων αποτελεί το ισχυρό εργαλείο για τη στοιχειοθέτηση του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου. Τάχθηκε επίσης κατά της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ και \πρόεδρος του Ε' τμήματος Κ. Μενουδάκος\ παρατήρησε ότι οι νόμοι που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών το 1976 χωροταξικός, 1979 για τα δάση (δασολόγιο, δασικοί χάρτες), 1986 για το περιβάλλον, 1999 πάλι για τη χωροταξία αν εφαρμόζονταν θα αποτελούσαν ένα μέτρο και μέσο εφαρμογής της πρόληψης-προφύλαξης. Τριάντα ένα χρόνια μετά το εθνικό χωροταξικό δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί, δασικοί χάρτες δεν υπάρχουν ενώ οι όροι των Περιβαλλοντικών Μελετών έργων και δραστηριοτήτων παραμένει άγνωστο αν τηρούνται είπε για να προσθέσει ότι οι ΜΠΕ που έχει εξετάσει το δικαστήριο παρουσιάζουν μια περίεργη ομοιομορφία ως προς τις συνέπειες και τις εναλλακτικές λύσεις. Αν είχαν υλοποιηθεί τα παραπάνω, είπε, δεν θα υπήρχε ανατροπή των πράξεων της διοίκησης. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνταγματολόγος Γ. Παπαδημητρίου αναρωτήθηκε σε τι έφταιξε το Σύνταγμα του 1975 πρότυπο για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο με τους προωθημένους κανόνες όταν κυβερνήσεις και διοίκηση αδράνησαν. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση θα εγκαταλειφθεί. Η \σύμβουλος Επικρατείας Μ. Καραμανώφ\ και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος χωρίς περιστροφές είπε ότι η δεύτερη σε πέντε χρόνια αναθεώρηση ευτελίζει τον θεμελιώδη νόμο το Σύνταγμα, εκφυλίζει την λειτουργία και τη δομή του κράτους δικαίου και πρόνοιας με την επιχειρούμενη εξουδετέρωση των δικαστηρίων, η οποία θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες και απρόσβλητες κυβερνητικές πολιτικές. Χαρακτήρισε παραπλανητική και αβάσιμη την κυβερνητική πρακτική διαχωρισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων και χονδροειδές τέχνασμα "διά της μείζονος προστασίας των δασών" τη σύνδεσή τους με τον χωροταξικό σχεδιασμό. Επιχειρείται, υπογράμμισε, η οριστική έξοδος από τη δημόσια ιδιοκτησία καθώς τα δάση περιήλθαν στο κοινό των Ελλήνων και όχι στην ιδιωτική περιουσία του κράτους, με απώλεια δημόσιας γης.
Ο \πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος\ ανέφερε ότι κάποιοι επεχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την αυτοδιοίκηση στην αναθεώρηση του 24 με αφορμή την αποκέντρωση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων και την διαφωνία του ΣτΕ. Μίλησε για μεγάλα εγκλήματα που γίνονται με τις παράλογες επεκτάσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Μοναδική παραφωνία στο μέτωπο του "όχι" ο \εκπρόσωπος του ΣΕΒ Αν. Καλλιτζάντσης\, ο οποίος έκανε λόγο για ασύμμετρο περιορισμό του δικαιώματος στην ανάπτυξη, συμπληρώνοντας ότι το χωροταξικό έλλειμμα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο \διευθυντής της WWF Ελλάς Δ. Καραβέλλας\ επεσήμανε ότι η απληστία και η ανευθυνότητα δεν γνωρίζουν πλέον όρια, αφού ο εμπρηστής και ο καταπατητής θα απολαμβάνει της συνταγματικής προστασίας. Οι δασικές εκτάσεις πρόσθεσε είναι πολύτιμες, καθώς σε αυτές απαντώνται πολλοί τύποι προστατευόμενων οικοτόπων και χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα ενδημισμού, αν οικοπεδοποιηθούν χάνεται κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Ο βουλευτής Στ. Μπένος κατέθεσε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 24. Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ  Αυγή 15-12-06

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οχι στην κυβερνητική παρανοϊκή επιδρομή κατά της δημόσιας γης-Με την αναθεώρηση του άρθρου 24

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

Χριστούγεννα χωρίς χιόνια σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελβετία έχουν τον πιο θερμό Νοέμβριο και Δεκέμβριο εδώ και 500 χρόνια. Από την ηλιόλουστη καταχείμωνα Γερμανία δεν έφυγαν ακόμη τα αποδημητικά πουλιά. Στα βουνά της Βουλγαρίας οι αρκούδες δεν λένε να πέσουν σε χειμερία νάρκη. Αδεια τα αλπικά κοσμικά χιονοδρομικά κέντρα -κι είναι να βαλαντώνουμε πού θα περάσουν εφέτος τις χρονιάρες μέρες οι λεφτάδες...
Δεν τρελάθηκε ξαφνικά η φύση. Ούτε έχουμε προμηνύματα της Αποκάλυψης. Ο άνθρωπος ζει πια και ενεργεί παρανοϊκά. Αποκλειστικά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και επεμβάσεις στη φύση οφείλεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που επιφέρει τις κλιματικές αλλαγές, με τις παρατεταμένες ξηρασίες, τους τυφώνες και τις πλημμύρες, που καταστρέφουν περιοχές κι εξολοθρεύουν πληθυσμούς. Τις ζούμε ήδη. Κι αν δεν ληφθούν επειγόντως δραστικά μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα, οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι τρομακτικές για το πολύ κοντινό μέλλον -τις επόμενες μόλις δεκαετίες. Τότε που θα λιώσουν οι παγετώνες στην Αρκτική και την Ανταρκτική (υποχωρούν ήδη όχι μόνο στους δύο Πόλους, αλλά και στις Αλπεις και τα Ιμαλάια), θα στερεύουν τα ποτάμια, η γη θα ερημοποιείται ραγδαία, το θερμόμετρο θα ανεβαίνει, η στάθμη της θάλασσας θα υψώνεται, η βιοποικιλότητα θα φθίνει δραματικά. Τότε που το πόσιμο νερό (είδος εν ανεπαρκεία και τώρα για τη μισή ανθρωπότητα) θα προκαλεί πολέμους, η ρύπανση θα γενικευθεί, τα τοξικά απόβλητα θα αποδεκατίζουν, τα «μεταλλαγμένα» και τα φυτοφάρμακα θα δηλητηριάζουν καθημερινά το πιάτο μας.
Μέγιστο από τα δεινά της εποχής μας, αφού απειλεί την ίδια την επιβίωση στον πλανήτη μας, η οικολογική κρίση είναι οικουμενική. Και δεν κάνει ταξικές ή άλλες διακρίσεις.
Κοινός τόπος πια για τον παγκόσμιο προβληματισμό, ότι γενεσιουργός της αιτία είναι το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης. Η ανάπτυξη, δηλαδή, χωρίς όρια, με κατασπατάληση των φυσικών πόρων, καταστροφικές επεμβάσεις στη φύση και ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο. Ανάπτυξη, που εκτός από την πλανητική διαταραχή, θα οδηγήσει αναπότρεπτα και σε παγκόσμια οικονομική ύφεση και κοινωνική αποδιοργάνωση (με δραματικούς τόνους προβλήθηκε προ διμήνου διεθνώς το σχετικό πόρισμα έρευνας ομάδας ειδικών υπό τον οικονομολόγο, σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, Νίκολας Στερν).
Παντού στον κόσμο προβληματίζονται σοβαρά, ανησυχούν, ανασκουμπώνονται, προτείνουν και παίρνουν μέτρα. Παντού; Οχι ακριβώς. Πέρα βρέχει για τη μακάρια χώρα μας, την τελευταία στην Ευρώπη σε μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και πρώτη σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη) και τις κοινοτικές οδηγίες.
Ακόμη χειρότερα: Σε αγαστή σύμπνοια, μεγάλο κεφάλαιο και διαχειριστές της εξουσίας συναγωνίζονται σε μικρόνοια, ενεργώντας εγκληματικά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τελευταίο και πιο κραυγαλέο δείγμα, η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση (και) του άρθρου 24 του Συντάγματος -κάποτε πρωτοποριακού και πάντοτε θεμελιώδους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Την πρόταση, που θα συζητηθεί στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή μετά τις γιορτές, υπογράφουν αγεληδόν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. Οι συντάκτες της αιτιολογικής έκθεσης κατέβαλαν προσπάθειες να συγκαλύψουν τις πραγματικές προθέσεις για:
1. Νομιμοποίηση των προ του 1975 καταπατήσεων δημόσιας γης, δασών και δασικών εκτάσεων. Και
2. Κατάρτηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου για τις δασικές εκτάσεις και οικοπεδοποίησή τους για οικιστική εκμετάλλευση (μιλάμε για 40-50 εκατομμύρια στρέμματα...), με ένταξη στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ώς τώρα επίθεση στη δημόσια γη και την πλέον εγκληματική επέμβαση στην ελληνική φύση -για εξυπηρέτηση οργανωμένων συμφερόντων και κοντόθωρων αναπτυξιακών σκοπιμοτήτων.
Οι συντάκτες της αιτιολογικής έκθεσης αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις, όταν προκρίνουν τον όρο «βιώσιμη ανάπτυξη» από την «αρχή της αειφορίας» (κατά την οποία η ανάπτυξη προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον και όχι το αντίστροφο). Και γίνονται εξόχως αποκαλυπτικοί, όταν ανενδοίαστα γράφουν:
«Η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης επιβάλλει μεν τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και για τις επερχόμενες γενεές, χωρίς όμως να αποκλείει και την αξιοποίησή του (!), δηλαδή τη λήψη εκείνων των μέτρων, που είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία για την περαιτέρω ανάπτυξη, ιδίως οικονομική, της παρούσας γενεάς...».
Δηλαδή, απλά ελληνικά, ωμά και κυνικά: Θα καταστρέψουμε τώρα για τη βολή μας ό,τι προλάβουμε, και ό,τι περισωθεί θα μείνει για τους επιγενόμενους -τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας...
Την περασμένη Τετάρτη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας οργάνωσε δημόσια συζήτηση με θέμα «Το διακύβευμα από την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος». Εισηγητές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος, η σύμβουλος Επικρατείας και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Μαρία Καραμανώφ, ο συνταγματολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Γ. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος, ο γεν. διευθυντής της WWF Ελλάς Δ. Καραβέλλας και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Αν. Καλλιτσάντσης.
Ολοι τους τάχθηκαν αναφανδόν κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24. Και, επιχειρηματολογώντας αλληλοσυμπληρωματικά:
* Διεπίστωσαν ότι όλοι «θα κολυμπάμε σε θολά νερά» όσο η χώρα μας παραμένει σκοπίμως η μοναδική στην Ευρώπη χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο, Δασολόγιο και Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, που αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες.
* Συνέδεσαν την επιχειρούμενη αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 με την επιδιωκόμενη αποδυνάμωση του ΣτΕ με την πρόταση για ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
* Κατέρριψαν τους μύθους ότι οι δασικές εκτάσεις είναι υποδεέστερα (δεύτερης κατηγορίας) οικοσυστήματα και ότι το δασικό μας οικοσύστημα έχει δήθεν προκύψει από άτεγκτη νομολογία, που εμποδίζει την ανάπτυξη.
* Κατήγγειλαν την επίθεση κατά της δημόσιας γης και του δασικού οικοσυστήματος με την επιδιωκόμενη νομιμοποίηση των ώς το 1975 αυθαιρεσιών και την οικιστική εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων. Και
* Συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι με την πολιτική απομόνωση και την κοινωνική κατακραυγή η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.
Μοναδική και εύγλωττα αποκαλυπτική εξαίρεση, η εισήγηση του εκπροσώπου του ΣΕΒ, για τον οποίο το Σύνταγμα κατοχυρώνει εξίσου τα δικαιώματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομικής ελευθερίας και της ιδιοκτησίας και κανένα δεν υπερτερεί ή υπολείπεται του άλλου...
Εντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και τριγμούς στην κοινωνική συνοχή προκαλούν τούτο τον καιρό οι κυβερνητικές «μεταρρυθμίσεις» στον δημόσιο τομέα της οικονομίας. Η επιχειρούμενη παρανοϊκή επίθεση κατά της δημόσιας γης θα πρέπει αναλογικά να συναντήσει την καθολική αντίσταση, αφού απειλεί με μη αναστρέψιμες καταστροφές στο φυσικό πλούτο της χώρας που αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Σε μιαν εποχή, μάλιστα, που εναγώνιο πρόταγμα για την ανθρωπότητα είναι η αποκατάσταση της πλανητικής οικολογικής ισορροπίας. Στα παιδιά μας το χρωστάμε...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2006

Επιστροφή στην αρχή

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΧΑΝΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ!

Όχι στην υπονόμευση της προστασίας της φύσης και των δικαιωμάτων των πολιτών μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος

 

            Μια από τις πιο κρίσιμες εξελίξεις στα πολιτικά πράγματα της χώρας – ίσως η πιο κρίσιμη- είναι η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος που έχει ξεκινήσει με συνενόχους τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, αυτό της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέμε συνενόχους, γιατί οι τροποποιήσεις που προωθούνται έχουν όλες στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω της άρσης της προστασίας των δασών και της ανεμπόδιστης οικοδόμησής τους και μέσω της ανεμπόδιστης ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επιπλέον, προωθείται η κατάργηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός σώματος που  έχει καταργήσει πολλές φορές  αντισυνταγματικούς νόμους και αποφάσεις που είχαν εκδοθεί σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων-πολύ συχνά εις βάρος και του περιβάλλοντος. Είναι γνωστό, επίσης, πως το Σ.τ. Επικρατείας έχει δικαιώσει σε πολλές περιπτώσεις διάφορες κατηγορίες πολιτών που προσέφυγαν σε αυτό για θέματα μισθών, επιδομάτων κ.α. αιτημάτων που οι κυβερνήσεις αρνιόνταν να εξυπηρετήσουν.

Με εξαίρεση το ζήτημα της τροποποίησης του άρθρου 16 του Συντάγματος –για το οποίο υπάρχει μια σχετική δημοσιότητα εξ αιτίας των κινητοποιήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας- το συνολικό θέμα δεν έχει προβληθεί αρκετά, και κυρίως δεν έχει γίνει μια συνολική κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο. ‘Όμως, αν αξίζει τον κόπο να γίνει ένας αγώνας, εδώ και τώρα, είναι ακριβώς για τη ματαίωση αυτής της αναθεώρησης – τουλάχιστον των επίμαχων σημείων της. Κι αυτό γιατί αν γίνουν αυτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα,  θα οδηγήσουν σε μια πραγματικότητα πολύ πιο ζοφερή από την τωρινή.  Η χώρα θα είναι «ξέφραγο αμπέλι» για την κάθε κυβέρνηση (που έτσι κι αλλιώς έχει τον έλεγχο της Βουλής με το ισχύον εκλογικό σύστημα) και που θα μπορεί να νομοθετεί ανεξέλεγκτα υπέρ των πολιτικά και οικονομικά ισχυρών και εναντίον των πολιτικών  και κοινωνικών δικαιωμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Πιο αναλυτικά:

Ø      Άρθρο 24

ΠΕΡΙ ΔΑΣΩΝ

«Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά η κατασταλτικά μέτρα. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και γενικά των δασικών εκτάσεων. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δημοσίων δασών και των δημόσιων δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλει το δημόσιο συμφέρον.»

Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 24

Όπως είναι γνωστό, στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 οι οικολογικές οργανώσεις είχαν δώσει σκληρή μάχη για να μην περάσουν οι αρχικές εισηγήσεις των τροποποιήσεων στο άρθρο 24.   Οι διατυπώσεις που πέρασαν τελικά, δεν κατάφεραν να συρρικνώσουν την προστασία των δασών τόσο όσο επεδίωκαν οι εμπνευστές της αναθεώρησης στις αρχικές τους εισηγήσεις. Την αναθεωρημένη συνταγματική διατύπωση επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν σειρά νόμων και εγκυκλίων της περιόδου 2003-2004, προωθώντας αντισυνταγματικές διατάξεις και παιχνίδια  επανακαθορισμού της έννοιας του δάσους, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων και την άρση της συνταγματικής τους προστασίας προς όφελος αυθαίρετων οικιστών, οικοδομικών συνεταιρισμών, καταπατητών, αλλά και «νόμιμων» επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εναντίον του γνωστού Ν.3208/03 για τα δάση και της εγκυκλίου 90422 του υφυπουργού Γεωργίας, έχουν ασκηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης. Προφανώς το νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί και υπάρχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, οπότε επιχειρείται τώρα νέα συνταγματική αναθεώρηση, ως χαριστική βολή για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας.

            Επιδιώκεται η μείωση της προστασίας του δασικού κεφαλαίου της χώρας μας με τον επιχειρούμενο διαχωρισμό «δασών» και «δασικών εκτάσεων». Επί πλέον επιδιώκεται η δυνατότητα επέκτασης πολεοδομικού σχεδιασμού και σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για την ευρεία αλλαγή χρήσης της γης, ενώ παράλληλα νομιμοποιούνται και «επιβραβεύονται» οι καταπατητές μέχρι το 1975 (άρθρα 24 και 117). (Η αναγνώριση μιας περιοχής αν είναι δασική ή όχι θέλουν να γίνεται με βάση την κατάσταση του 1975, και όχι με παλιότερα στοιχεία, όπως συμβαίνει τώρα. Νομιμοποιούνται λοιπόν όσοι καταπάτησαν και έχτισαν μέχρι τότε).

Ø      Άρθρο 16 

Ο βασικός στόχος της τροποποίησης του άρθρου 16 από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι οι παράγραφοι 4, 5 και 8.

        Παράγραφος 4: Κατοχυρώνει το δικαίωμα Δωρεάν Παιδείας για όλους τους Έλληνες σε όλες τις βαθμίδες. Αποτελεί συνέχεια της μεταρρύθμισης του Γ. Παπανδρέου το 1963-64 που προωθούσε τη Δωρεάν Παιδεία, καταργώντας τα δίδακτρα και τα εξέταστρα, όλες τις οικονομικές επιβαρύνσεις που έφραζαν το δρόμο στα φτωχότερα στρώματα στην εκπαίδευση. Από τις «ιδέες» που συζητούνται είναι η επιβολή διδάκτρων, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένα μεταπτυχιακά και, φυσικά, αποτελεί ταξικό φραγμό για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους εργαζόμενους φοιτητές, ενώ πιθανότατα μπορεί να προσβληθεί νομικά με βάση το Σύνταγμα.

        Παράγραφος 5 και παράγραφος 8: Απαγορεύουν την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και προβλέπουν ότι τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοικούμενα. Στο σημείο αυτό η φιλολογία που έχει ξεκινήσει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για «μη κρατικά ΑΕΙ» υποκρύπτει την πρόθεση ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ που υιοθετεί και η κυβέρνηση ΝΔ.

Ένα ακόμη βασικό σημείο που θέλουν να αλλάξουν ΠΑΣΟΚ ΝΔ είναι το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Σε περίπτωση ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ αποτελεί εμπόδιο για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες, οι οποίοι προφανώς θα θέλουν να διοικούν οι ίδιοι τα ιδρύματα που θα αποτελούν ιδιοκτησία τους και, βεβαίως, να παύουν και να διορίζουν καθηγητές κατά βούληση. Στο σημείο αυτό εμπλέκεται και η συζήτηση για τη μείωση ή κατάργηση της φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ, η οποία προβλέπεται από το Ν. 1268 του 1982.

Ø      Το Συμβούλιο της Επικρατείας

Είναι θεσμός που ισχύει πάνω από 100 χρόνια. Σχεδιάζουν (και μάλιστα προβάλλεται πολύ έντονα τελευταία από τα ΜΜΕ) την ίδρυση ενός Δικαστηρίου που θα λέγεται Συνταγματικό και το οποίο θα ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων. Ο έλεγχος αυτός μέχρι τώρα ασκείται από τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο. Το Συνταγματικό αυτό Δικαστήριο  θα ορίζεται……από το Βουλή! (ή από την κυβέρνηση!). Με άλλα λόγια,  δηλαδή, οι ελεγχόμενοι θα ορίζουν τους ελεγκτές τους!

            Υπενθυμίζουμε πως, χρόνια τώρα, το Σ.τ.Ε. έχει βγάλει σωτήριες για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας αποφάσεις, και έχει επανειλημμένα έρθει σε αντίθεση με την εκάστοτε  κυβέρνηση (πρόσφατη αντιπαράθεση που συνεχίζεται το θέμα της εκτροπής του Αχελώου κ.α.). Επίσης, έχει δικαιώσει προσφυγές εργαζομένων για καταβολή επιδομάτων (και μάλιστα αναδρομικά-η συζήτηση των ημερών).

            Είναι σαφές πως η εξουδετέρωση του Σ.τ.Ε. θα αποτελέσει καίριο πλήγμα κατά του (όποιου) κράτους δικαίου (έχει απομείνει) στην Ελλάδα. Το Σ.τ.Ε. ως τώρα έκανε –απ’ όσο μπορούμε να κρίνουμε- καλά τη δουλειά του, εν μέσω του χάους, των παρανομιών και της αυθαιρεσίας που μαστίζουν το ελληνικό κράτος. Επειδή, λοιπόν, τους «χαλάει τη σούπα», τα δύο κόμματα εξουσίας θέλουν να το καταργήσουν…..

            Θα τους αφήσουμε;

            Είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθούν πλατειές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα (ήδη έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες πόλεις) που να κινητοποιήσουν τους πολίτες ενάντια στις μεθοδεύσεις που αναφέραμε.

                                                                                                                  Καλούμε όλους τους φορείς και τους συμπολίτες μας σε κοινή δράση. Οι καταστροφικές αναθεωρήσεις δεν πρέπει να περάσουν!

 

Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100  -    ΤΗΛ.- FAX.: 2821059510

E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: www.ecocrete.gr

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Αθήνα 27/10/2006

Πρόσκληση

Προς τις Οικολογικές Οργανώσεις και τους Κοινωνικούς Φορείς

 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Καθ’ όλες τις ενδείξεις, η συζήτηση για την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007.

Επέστη, λοιπόν, ο χρόνος να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στις Κυβερνητικές προτάσεις το Οικολογικό Κίνημα της Χώρας και οι Κοινωνικές Οργανώσεις, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο για τα δάση, τις ακτές και την δημόσια κτήση που εποφθαλμιούν διάφορα ιδιοτελή συμφέροντα. 

Προτείνουμε τον ακόλουθο προγραμματισμό των ενεργειών μας για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος στην χώρα μας:

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2007, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος (Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια, 1ος όρ., τηλ.210-3823.850), Συγκέντρωση Εκπρόσωπων των Οικολογικών Οργανώσεων και των Κοινωνικών Φορέων, για ενημέρωση και προετοιμασία της συγκέντρωσης κατά της τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2007, στις 11.30 το πρωί, Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ, Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8), με θέμα: «Οι Συνταγματικές αλλαγές κατά του φυσικού περιβάλλοντος».

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007, στις 7 το απόγευμα, Συγκέντρωση Φορέων και Πολιτών, στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (αμφιθέατρο ΓΣΕΕ, Πατησίων 69 & Αινιάνος, 4ος όρ.) με εισηγήσεις συνταγματολόγων, δασολόγων, περιβαλλοντολόγων κ.λπ. για τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε όσο γίνεται περισσότερους φορείς και οργανώσεις να συμμετάσχουν στην πρώτη μας συνάντηση (9-1-2007) και να έχετε προτάσεις για την καλύτερη προετοιμασία της εκδήλωσης της 15ης Ιανουαρίου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΓΙΑ  ΤΟ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ                                                ΓΙΑ  ΤΟ  ΠΑΝΔΟΙΚΟ

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Η  ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ  ΔΕΚΛΕΡΗΣ                                            ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

Πληροφορίες:

210-3823.850  (κα Ερρίκου),

24210-20.620  (κα Καπνουτζή)

Τηλ/Φαξ:  210-3823.850 (Επιμελητήριο)  και  24210-20.620 (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Email:  decleris@environ-sustain.gr  και  info@pandoiko.gr

Επιστροφή στην αρχή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΠΕΙΓΟΝ

Συγκέντρωση υπογραφών για την αναθεώρηση του άρθρου 24 που συζητείται στις 17-1-2007 στη Βουλή

(Κινητοποιηθείτε. Συγκεντρώστε υπογραφές από πολιτιστικούς και/ή περιβαλλοντικούς Συλλόγους, Δημοτικές παρατάξεις, φορείς, μεμονωμένα άτομα.

Στείλτε τις υπογραφές σας στο Ελ. Πορτάλιου portel@central.ntua.gr, Μ. Ευαγγελίδου m-evan@otenet.gr, Η. Γιαννίρης igiann@tee.gr ή στο FAX 210-7721587.

Υπογραφές συγκεντρώνουμε όλοι και τις καταθέτουμε στην επόμενη συνάντηση της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας που θα ανακοινωθεί στον Τύπο και  στην Ιστοσελίδα www.asda.gr/elxoroi/elxoroi )

Ο επόμενος μήνας θα είναι μήνας κινητοποιήσεων

 

Το κείμενο που επισυνάπτεται επιδιώκουμε να υπογραφεί από θεσμικούς φορείς (δήμους, ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ κ.λ.π.), από κοινωνικές, συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ.λ.π.), από φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικές κινήσεις, οικολογικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, ΜΚΟ και κάθε άλλο κοινωνικό σχήμα , όπως και πολίτες ( δημοτικοί σύμβουλοι μέλη διοικητικών συμβουλίων , διανοούμενοι , καλλιτέχνες κ.λ.π.).

Η Πρωτοβουλία μας δεν είναι ανταγωνιστική, αντίθετα αθροίζεται με άλλες ανάλογες. Επιδιώκουμε να δοθεί πλατιά δημοσιότητα στο θέμα μέσω του ημερήσιου τύπου, τοπικών εντύπων, επιστημονικών εκδόσεων κ.λ.π. Καθένας / καθεμιά μπορεί να πάρει πρωτοβουλία γι’ αυτό. Κείμενα βοηθητικά θα υπάρχουν στο site της Πρωτοβουλίας.

Στις 17 Ιανουαρίου, το θέμα συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ετοιμάζουμε την παρέμβασή μας ώστε να αποτυπωθεί ο μαζικός κοινωνικός χαρακτήρας της αντίθεσης στην αναθεώρηση των άρθρων 24, 117, 100. Γι’ αυτό και η συγκέντρωση υπογραφών φορέων και ατόμων επείγει. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις ότου η αναθεώρηση έρθει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κάθε οργάνωση μπορεί και είναι ανάγκη να στείλει ένα/μία εκπρόσωπο στις συναντήσεις του Συντονιστικού της Πρωτοβουλίας.

Επόμενες συναντήσεις : Παρασκευή 5 / 1 / 2007 , 7.00 μ.μ. εφημερίδα ΕΠΟΧΗ ,   Ακαδημίας 62,   5ος όροφος.  

                                         Πέμπτη 11 / 1 / 2007 , 7.00 μ.μ. εφημερίδα ΕΠΟΧΗ

 

Ομάδα που ξεκίνησε την Πρωτοβουλία

 

Αποστόλου Βαγγέλης kta@syn.gr   τηλ: 6944556486

Γιαννίρης Ηλίας  igiann@tee.gr   τηλ: 2108237397, 6974185330

Διάκος Κώστας  eko-diak@otenet.gr  τηλ: 2103211490, 6972223030

Ευαγγελίδου Μάρω m-evan@otenet.gr  τηλ: 2109223369, 6974035518

Θεοδωρακοπούλου Νατάσσα  nathe@syn.gr  τηλ: 2103378519, 6977346322

Ιατρίδου Μαριλένα  mariatrid@ath.forthnet.gr τηλ: 2109828999

Καραμάνος Χρήστος leonkar@otenet.gr  τηλ: 6932424547

Κρομμύδας Τάσος  tkromm@gmail.com

Ναθαναηλίδου Κωνσταντίνα   τηλ:2105820598, 6938827526

Παπακώστας Κώστας  stlm@ath.forthnet,.gr  τηλ: 6977357062

Πορτάλιου Ελένη  portel@central.ntua.gr τηλ: 2107512560

Σκλαβούνος Γεράσιμος  gsklavounos@hotmail.com  τηλ: 2108814717

Σταματάκη Ελένη  tolimanitisagonias@gmail.com τηλ: 2104194252, 6939395915

Σχίζας Γιάννης schizas1@otenet.gr  τηλ: 2108664335, 6944805739

Τότσικας Πάνος ptots@tee.gr τηλ: 2109954362, 6979145366

Χατζημιχάλη Έλενα elenichatzimichali@yahoo.com  τηλ: 6976150944

 

Για τη δήλωση υπογραφών του κειμένου επικοινωνείτε με ένα από τα παραπάνω emails

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 24, 117 ΚΑΙ 100 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

Η παγκόσμια οικολογική κρίση συνδέεται άμεσα με την εκτεταμένη αστικοποίηση του πλανήτη. Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αρνητικούς δείκτες περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ειδικότερα στην Αττική, όσον αφορά τα δάση, πρόσφατα έχει καεί το 4% της επιφάνειας του νομού και πολλά τετρ. χλμ. αυτών των εκτάσεων οικοδομήθηκαν. Η αναδάσωση είναι πολύ περιορισμένη, έτσι προκύπτει απώλεια του 24% της δασοκάλυψης του 1990. Σε όλη τη χώρα, δασικές και περιαστικές εκτάσεις, πράσινοι ελεύθεροι χώροι μέσα στον αστικό ιστό, οικοδομούνται καθημερινά. Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος έρχεται να θεσμοθετήσει αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσει τη μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή.

Οι φορείς, οι οργανώσεις και οι πολίτες, που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, η οποία αποσκοπεί στην κατάργηση της προστασίας των δασικών εκτάσεων και των δασών που αποψιλώθηκαν πριν το 1975, όπως και στην αναθεώρηση του άρθρου 100, που αφορά στην κατάργηση του διάχυτου συνταγματικού ελέγχου, ασκούμενου κυρίως από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στην καθιέρωση Ειδικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Με την προτεινόμενη αναθεώρηση αίρεται η συνταγματική προστασία 40 εκατομ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και περιορίζεται δραματικά το ποσοστό των προστατευόμενων δασών. Η άρση της προστασίας έχει ως συνέπεια την οικοπεδοποίηση καθώς, με τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, δεν ισχύει πλέον το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και, επομένως, οι δασικοί χώροι περνούν στην δικαιοδοσία μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Όσον αφορά νόμιμες εκκρεμείς υποθέσεις ιδιωτών που χρήζουν ρυθμίσεων, υπάρχουν τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία γι’ αυτές και δεν πρέπει να συνδέονται με την συνταγματική αναθεώρηση.

Με την άρση της προστασίας του περιβάλλοντος συνδέεται και η αναθεώρηση του άρθρου 100 και η δημιουργία Ειδικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, εξαρτημένου από την πολιτική εξουσία, με προφανή στόχο την αφαίρεση του ελέγχου συνταγματικότητας από το ΣτΕ, το εκ παραδόσεως πιο ανεξάρτητο δικαστήριο, που έχει λειτουργήσει ως σοβαρό αντίβαρο της κυβερνητικής αυθαιρεσίας σε περιβαλλοντικά θέματα.

Εξ άλλου με τη νέα, μέσα σε 5 χρόνια, αναθεώρηση κινδυνεύει η αναθεωρητική λειτουργία να αποτελέσει το νομικό εργαλείο για να καταστούν απρόσβλητες και ανεξέλεγκτες συγκυριακές κυβερνητικές πολιτικές.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε μέσον στην επαπειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας καθώς έχουν εξαντληθεί τα όρια αντοχής της φύσης και διακυβεύεται η επιβίωση του πλανήτη. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24, ανεξαρτήτως περιεχομένου, καθώς αυτή παρέχει τη δυνατότητα να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών στην επόμενη βουλή.       

 

Οι φορείς, οι οργανώσεις και οι πολίτες, που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο

Όνομα-Επώνυμο

Ιδιότητα

Τηλ. ή e-mail

Υπογραφή

1.

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή στην αρχή

Κάθε μήνα το WWF Ελλάς στέλνει στους εκπροσώπους μας στην ελληνική Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδική ενημέρωση για επιλεγμένα «καυτά» ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής, με τον τίτλο «Γνωρίζετε ότι....». Κάθε ενημερωτικό δελτίο αναλύει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και καλεί τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους βουλευτές σε κοινοβουλευτική δράση.

Γνωρίζετε ότι... για το δίλημμα «περιβάλλον ή ανάπτυξη» δε φταίει το Σύνταγμα;
Αθήνα, Ιανουάριος 2007

Αξιότιμα μέλη της Βουλής των Ελλήνων,

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τις χρήσεις και την ιδιοκτησία της γης στην Ελλάδα, και τα οποία τελικά αποβαίνουν εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Πριν αναζητήσουμε τις λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, πρέπει απαραιτήτως να εντοπίσουμε τις πταίει. Ευθύνεται η νομοθεσία; Φταίνε οι δικαστές; Είναι υπεύθυνοι οι πολιτικοί, γιατί θεσπίζουν νόμους με «παραθυράκια» για καταπάτηση των δασών και των ακτών; Γιατί δε λαμβάνουν γενναίες αποφάσεις για την προστασία του φυσικού χώρου και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας; Μήπως χωλαίνει η εκτελεστική εξουσία και δεν εφαρμόζει σωστά τους νόμους; Μήπως πάλι εμείς οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουμε δείξει υπερβολική ανοχή στη ληστρική καταπάτηση του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, επιτρέποντας έτσι τη διαιώνιση μιας κατάστασης που σαφώς πρέπει επειγόντως να αλλάξει;

Νέα αναθεώρηση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για το περιβάλλον...
Η κατάθεση τον Μάιο 2006 από τη Νέα Δημοκρατία της πρότασης αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος άνοιξε για δεύτερη φορά μέσα σε έξι χρόνια τη συζήτηση γύρω από τη συνταγματική κατοχύρωση του περιβάλλοντος και τη δήθεν «σύγκρουση» της προστασίας του με την ανάπτυξη. Η Νέα Δημοκρατία προέβη σ' αυτήν την πρόταση, διότι «...η νομολογία, ερμηνεύοντας το αρθ. 24 σε συνδυασμό με το αρθ. 117 παρ. 3 και κάνοντας σημαντική προσπάθεια να περισώσει το δασικό πλούτο της χώρας, είχε οδηγηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ανελαστικές παραδοχές σε ό,τι αφορά τις δασικές εκτάσεις, που παραγνώριζαν πραγματικές καταστάσεις διαμορφωμένες εδώ και δεκαετίες, μην εξυπηρετώντας πάντοτε το δημόσιο συμφέρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και καταλήγοντας συχνά σε ανεπιεικείς λύσεις». Το γεγονός, πως στις αιτιάσεις που προβλήθηκαν από τους προτείνοντες βουλευτές δεν περιλαμβάνεται ως στόχος η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος που παρέχει στους Έλληνες πολίτες το αρθ. 24, έχει δικαιολογημένα προκαλέσει έντονη ανησυχία σχεδόν όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το WWF Ελλάς διαφωνεί με την εκ νέου αναθεώρηση του αρθ. 24 για τους εξής λόγους:
* Η προτεινόμενη αναθεώρηση αποδυναμώνει το άρθρο 24
Στο σκεπτικό της πρότασης αναθεώρησης δε διαφαίνεται καμία πρόθεση βελτίωσης του ισχύοντος θεσμικού καθεστώτος προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας. Αντιθέτως, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της προώθησης έργων και παρεμβάσεων σε ευαίσθητες περιοχές, δασικού κυρίως χαρακτήρα, οι οποίες είναι ασύμβατες με το ισχύον συνταγματικό καθεστώς προστασίας.
* Δε φταίει η νομολογία, αλλά η έλλειψη σχεδιασμού
Βασικό επιχείρημα της αναθεωρητικής πρωτοβουλίας είναι ότι η Δικαιοσύνη, κυρίως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), έχει υπερβεί τον ρόλο της ερμηνεύοντας το αρθ. 24 κατά τρόπο «αυστηρό» που εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο ισχυρισμός αυτός είναι τουλάχιστον λανθασμένος και σαθρός. Η πλούσια σχετική νομολογία του ΣτΕ ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο της ανάπτυξης της Ελλάδας ορίζοντας ως προαπαιτούμενο για κάθε επέμβαση στο χώρο το συνολικό και τομεακό χωρικό σχεδιασμό. Το ΣτΕ έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει, επίσης, ότι η σύνταξη Κτηματολογίου και Δασολογίου αποτελούν ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας. Προφανώς, λοιπόν, το μόνο «εμπόδιο» που θέτει το ΣτΕ αφορά την κακώς σχεδιασμένη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, και δεν αποτελεί επ' ουδενί άκριτη ή υπερβολική παρεμπόδιση της ανάπτυξης. Επομένως, δεν ισχύει ούτε το επιχείρημα ότι υπάρχει ανάγκη σύνδεσης των δασικών εκτάσεων με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Το ίδιο το ΣτΕ έχει παρακινήσει επανειλημμένα τη νομοθετική εξουσία και την Πολιτεία να βάλουν «τάξη στον χώρο», μια υποχρέωση που απορρέει και από το Σύνταγμα.
* Η χωροταξία δεν αποχαρακτηρίζει εκτάσεις
Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στερείται θεσμοθετημένου χωροταξικού σχεδιασμού. Η έλλειψή του σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, αποτελεί βασικό κίνητρο για τη διαιώνιση των καταπατήσεων δημόσιας και οικολογικά πολύτιμης γης. Στόχος κάθε επιστημονικά βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού είναι ο συγκερασμός της προστασίας του φυσικού χώρου με τις ανάγκες της χώρας για οικονομική ανάπτυξη. Όπως όμως διαφαίνεται από το κείμενο της αρχικής πρότασης αναθεώρησης, ο χωροταξικός σχεδιασμός νοείται μάλλον ως νομικά ισχυρή μεθόδευση αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων παρά ως βασικό εργαλείο ολοκληρωμένης και ισόρροπης κατανομής των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο χώρο, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
* Ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων είναι επιστημονική διαδικασία
Ο όρος «δασική έκταση» είναι πρωτίστως επιστημονικός και δευτερευόντως νομικός. Το αρθ. 24 του Συντάγματος ορίζει ως δασική έκταση το δασικό σύνολο, του οποίου η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά. Ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής είναι επιστημονική διαδικασία που καθορίζεται από την ύπαρξη ή όχι συγκεκριμένων οικολογικών χαρακτηριστικών και δεν υπόκειται στην κρίση του νομοθέτη ή του πολιτικού. Ο ορισμός αυτός, που αποτελεί πόρισμα της δασολογικής επιστήμης, είναι δεσμευτικός.
* Η νομιμοποίηση αυθαιρεσιών είναι άσχετη με το Σύνταγμα
Οι προτεινόμενες διατάξεις που προβλέπουν την τοποθέτηση του χρονικού ορίου του 1975 για τη συνταγματική κατοχύρωση του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων αποτελούν μείωση του κύρους του Συντάγματος και υποβιβασμό του σε εργαλείο νομιμοποίησης παρανομιών. Αν η Βουλή των Ελλήνων θέλει να προχωρήσει σε απάλειψη από τη συλλογική μνήμη της βάναυσης καταπάτησης και οικοδόμησης εκατομμυρίων στρεμμάτων του φυσικού χώρου της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε δια νόμου ρύθμιση των σχετικών θεμάτων.
* Οι δασικές εκτάσεις έχουν οικολογική αξία
Οι δασικές εκτάσεις δεν είναι άγονα κατσάβραχα, αλλά οικολογικά πολύτιμα οικοσυστήματα μεσογειακού χαρακτήρα. Καλύπτουν περίπου το 24% της ελληνικής επικράτειας και δεν αποτελούν μόνο υποβαθμισμένα πρώην δάση, όπως συχνά ισχυρίζονται οι επικριτές του καθεστώτος προστασίας τους. Πολλοί από τους τύπους οικοτόπων που στην ελληνική νομική ορολογία καλύπτονται από τον όρο «δασικές εκτάσεις» αποτελούν αντικείμενο προστασίας για την κοινοτική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» προβλέπει μέτρα προστασίας για συγκεκριμένους οικοτόπους, τους οποίους η ελληνική νομοθεσία χαρακτηρίζει ως «δασικές εκτάσεις». Τέτοιες εκτάσεις συχνά φιλοξενούν βιοτόπους πολλών και απειλούμενων ή και ενδημικών (δηλ. περιορισμένης τοπικής εξάπλωσης) ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Οχιά της Μήλου (είδος προτεραιότητας για την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ), το απειλούμενο πλέον τσακάλι, τον κρητικό αίγαγρο (γνωστό ως κρι-κρι), το ενδημικό φυτό της Πελοποννήσου Linaria hellenica, το ενδημικό φυτό της Ζακύνθου Limonium zakynthium και δεκάδες άλλα είδη ερπετών, θηλαστικών, αμφιβίων και φυτών.
* Oι συχνές αναθεωρήσεις μειώνουν το κύρος του Συντάγματος
Οι συχνές τροποποιήσεις των συνταγματικών διατάξεων θίγουν το κύρος του καταστατικού χάρτη της χώρας και βέβαια της ίδιας της Βουλής, καθώς με πρωτοβουλία της εθνικής μας αντιπροσωπείας μειώνεται η κανονιστική εμβέλεια και η δυνατότητα του Συντάγματος για χάραξη μακρόπνοης και σταθερής πορείας της χώρας.

Ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Με τη μέχρι σήμερα νομολογία του, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δεν έχει επιδείξει ξεχωριστή οικολογική ευαισθησία, όπως σε πολλές περιπτώσεις έχει «κατηγορηθεί» από πολέμιούς του υπουργούς των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Το ΣτΕ έχει απλώς επιτελέσει στο ακέραιο το ρόλο του εγγυητή της περιβαλλοντικής νομιμότητας. Το WWF Ελλάς θεωρεί πως η πρόταση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τροποποίηση του αρθ. 100 του Συντάγματος, που προβλέπει σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν αποσκοπεί στη διευκόλυνση της απονομής δικαιοσύνης, αλλά στην υποβάθμιση του ΣτΕ και την αφαίρεση του ελέγχου της συνταγματικότητας των εφαρμοστέων διατάξεων από τις αρμοδιότητές του. Υπό αυτό το πρίσμα, το WWF Ελλάς είναι αντίθετο προς την προτεινόμενη τροποποίηση του αρθ. 100.

Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του άρθρου 24;
Σαφώς υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του αρθ. 24. Αυτή όμως η μεγάλη συζήτηση δεν μπορεί να ανοίξει με δεδομένο τον προσανατολισμό της αρχικής πρότασης αναθεώρησης προς τον ασχεδίαστο και απροκάλυπτο αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Το WWF Ελλάς ευχαρίστως θα συμμετείχε σε μια καλόπιστη και ειλικρινή προσπάθεια βελτίωσης του συνταγματικού πλαισίου προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι παρούσες όμως συνθήκες καθιστούν κάθε τέτοια συζήτηση τουλάχιστον αφελή, καθώς θέτει το άρθ. 24 σε κίνδυνο υποβάθμισης ουσιωδών διατάξεων, υπό το πρόσχημα της βελτίωσης ή της προσθήκης παραγράφων συγκριτικά επουσιώδους σημασίας.

Τι ζητάμε από τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων
* Να μην τεθεί το άρθ. 24 σε διαδικασία νέας αναθεώρησης.
* Σε περίπτωση που η παρούσα Βουλή ψηφίσει το άρθ. 24 ως αναθεωρητέο, ζητάμε από τον κάθε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο βουλευτή να δώσει μάχη για την προάσπιση των σημαντικών διατάξεων που αφορούν την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, ακόμα και αν χρειαστεί να καταψηφίσει τελική πρόταση που περιέχει και βελτίωση κάποιων διατάξεων.

Αν η ελληνική πολιτεία επιθυμεί ειλικρινά να προστατεύσει το δασικό μας πλούτο και να λύσει τα όποια προβλήματα ιδιοκτησίας, τότε θα πρέπει να διαλέξει τη δύσκολη, πλην όμως αναγκαία οδό του μακρόπνοου σχεδιασμού, και με θάρρος να προχωρήσει με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις στα εξής ζητήματα:
* Άμεση ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου.
* Ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με αδιαμφισβήτητες περιβαλλοντικές κατευθύνσεις. 
* Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που συμβάλλει πλέον αποκλειστικά και μόνο στην καταστροφή του δασικού και παράκτιου πλούτου της χώρας και αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το τοπίο.
* Ολοκλήρωση σχεδίων πόλεως, όχι μόνο σε περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί οικισμοί σε πρώην δασικές εκτάσεις, αλλά και εκεί όπου απαιτείται στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου χωροταξικού σχεδιασμού.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχετικά κείμενα και ιστότοποι:
1. Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. «Προστασία περιβάλλοντος - Άρθρο 24 του Συντάγματος». Μάρτιος 2006.
2. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Μνημόνιο θέσεων της Ελληνικής Εταιρείας για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Ιούνιος 2006.
3. Φάκελος: Περιβάλλον και Αναθεώρηση του Συντάγματος». Νόμος + Φύση. Ιστότοπος www.nomosphysis.org.gr
4. Ιστότοπος www.anatheorisi.gr
5. WWF Ελλάς, ΕΜΠ, ΣΕΒ, ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ & ΚΕΔΚΕ. «Χωροταξικός σχεδιασμός για την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας». Κοινή διακήρυξη. Αθήνα, Ιανουάριος 2005.
6. WWF Ελλάς. «Το δάσος είναι υπόθεση όλων μας - η σιωπή μας είναι συνενοχή». Θέση του WWF Ελλάς για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Νοέμβριος 2003.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής, tnantsou@wwf.gr, τηλ. 210-3314893

Επιστροφή στην αρχή

Προς δημοσίευση στον Δαίμονα της Οικολογίας (Ιαν. 2007)

ΠΕΡΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ

Για μια λεξούλα, μόνο μια…

            Πάει καιρός τώρα που παρακολουθώ εσάς τους δίποδους –και κυρίως όσους έχετε την αρμοδιότητα να νομοθετείτε για μας τους τετράποδους- να συζητάτε για την συνταγματική προστασία μας. Ναι, καλά το καταλάβατε: Η συζήτηση αφορά την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος (των ανθρώπων) και το κατά πόσο σ’ αυτό θα συμπεριληφθεί η προστασία των δικαιωμάτων μας.

            Εμφανίστηκε λοιπόν, προσφάτως, η πρόταση 58 βουλευτών, οι οποίοι ζητούν να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο Σύνταγμα και ομολογώ ότι το άκουσα με χαρά. Βέβαια, σκαλίζοντας λίγο περισσότερο το θέμα, κατάλαβα ότι η τόσο καλή πρόταση των 58 μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες άλλες καταστάσεις, για τις οποίες πολλοί απ’ αυτούς έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους Κι εδώ αρχίζει το μπέρδεμα.

            Πηγαίνοντας μερικούς μήνες πίσω, βρήκα ότι η αναγκαιότητα της συνταγματικής μας προστασίας είχε διατυπωθεί σε ψήφισμα του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων[1], στο οποίο, μεταξύ άλλων, έγραφε: «…Η κυβέρνηση, τα κόμματα και όλη η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να προχωρήσουν σε ένα επόμενο βήμα νομικού πολιτισμού, με αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων, τουλάχιστον στο πλαίσιο του προταθέντος Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Αυτό πρέπει να γίνει με τη συνταγματική προστασία των ζώων, ως συμπλήρωμα των διατάξεων για τη φύση και την ποιότητα ζωής των πόλεων. Η ήδη υπάρχουσα συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλαχτεί».

            Λίγο αργότερα, η ΜΚΟ «Σόλων» διατύπωσε συγκεκριμένη θέση, για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η προστασία των δικαιωμάτων μας στο Σύνταγμά σας, αφού «η ήδη υπάρχουσα προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλαχτεί» (λέγε με άρθρο 24). Πρότεινε λοιπόν (και η θέση υιοθετήθηκε από πλήθος οργανώσεων) να γίνει η παρακάτω ιδιαίτερη αναφορά: «Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ζώων στη ζωή με την αναγνώριση της αξίας της ζωής στο άτομο και το είδος της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο του βιώσιμου και ισόρροπου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Τα ζώα δεν είναι πράγματα είναι όντα που συναισθάνονται και υποφέρουν».

            Μέχρι εκεί λοιπόν είχαμε το αίτημα, χωρίς να έχει θιγεί το περίφημο άρθρο 24, που καθορίζει τα της προστασίας του περιβάλλοντος. Στην πορεία προέκυψε η θέση του (συμπαθούς και ενδιαφερόμενου για τα τετράποδα) βουλευτή Στέλιου Ματζαπετάκη, ο οποίος ζήτησε να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 («διότι κάθε ελαστικοποίηση των υπαρχουσών παραδοχών θα οδηγήσει σε περαιτέρω άλωση των δασών»). Η πρόταση του βουλευτή ήταν να προστεθεί ειδικό άρθρο για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων[2] με περιεχόμενο ταυτόσημο με την πρόταση των οργανώσεων.

            Άθικτο λοιπόν το άρθρο 24, σαφές το αίτημα όσων επιθυμούν και την δική μας προστασία αλλά και αυτή των δασών. Παρένθεση: Την αντίθεσή του προς την αναθεώρηση του άρθρου 24 έχει εκφράσει το επίσημο ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του συντονιστή περιβάλλοντος κ. Μπένου[3], ο οποίος δημοσιοποίησε το «μεγάλο ΟΧΙ» του κόμματος στην επιχειρούμενη αλλαγή του άρθρου 24 από τη Νέα Δημοκρατία.

            Ας γυρίσουμε τώρα στην πρόταση των 58 βουλευτών (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που λέγαμε στην αρχή. Διαβάστε πρώτα την εισηγητική έκθεση: «Έχει σήμερα γίνει δεκτό, ότι στην έννοια του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος 1975/1986/2001, περιλαμβάνεται και η άγρια πανίδα. Ζήτημα ωστόσο γεννάται, σχετικώς με το αν και κατά πόσο στο ανωτέρω άρθρο θεμελιώνεται, έστω και εμμέσως, η προστασία των λεγόμενων οικιακών ζώων ή και των ζώων που εκτρέφονται για τη διατροφή των ανθρώπων ή ακόμη και των μεγαλύτερων ζώων, που δεν ανήκουν στην άγρια πανίδα. Σημειώνεται, ότι ορισμένα από τα πλέον πρόσφατα συνταγματικά κείμενα κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβάνουν διατάξεις για την προστασία των ζώων [π.χ. άρθρο 20Α του γερμανικού Θεμελιώδους Νόμου, όπου προβλέπεται η υποχρέωση της πολιτείας να εγγυάται τους στοιχειώδεις όρους διαβίωσης (και) των ζώων με νομοθετήματα και δικαστικές αποφάσεις και το άρθρο 72 του Συντάγματος της Σλοβενίας, όπου ορίζεται ότι η προστασία των ζώων από τη βαρβαρότητα καθορίζεται με νόμο]. Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει συναφθεί η σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς του 1987 (η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν.2017/1992). Είναι δεδομένο, ότι οι σύγχρονες αξιακές αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και το πολιτισμικό της επίπεδο, επιβάλλουν τη θεμελίωση της προστασίας των ζώων στο Σύνταγμα. Η προστασία αυτή, μάλιστα, πρέπει να είναι αυτοτελής, να μην εξαρτάται δηλαδή από τα συναφή δικαιώματα του ιδιοκτήτη των ζώων».

            Και τώρα η πρόταση των 58: «Προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος 1975/1986/2001 με την προσθήκη νέας παραγράφου 7 η οποία θα αποτελέσει το συνταγματικό θεμέλιο της προστασίας των ζώων».

            Τι καταλάβατε; Μάλλον το ότι η συνταγματική προστασία των ζώων θα χρησιμεύσει ως όχημα (ή ως πρόσχημα), προκειμένου να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 24 και να ανοίξει ο δρόμος για την «περαιτέρω άλωση των δασών». Γιατί άλλο να προσθέσεις νέο άρθρο στο Σύνταγμα και άλλο να προσθέσεις παράγραφο σε άρθρο που πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο. Όπως επίσης είναι άλλο το να υπερασπίζεσαι το άρθρο 24 και άλλο το να βγάζεις από την πόρτα την αναθεώρησή του, βάζοντάς τη συγχρόνως από το παράθυρο… Το παιχνίδι θα παιχτεί για το «άρθρο» ή την «παράγραφο». Για μια λεξούλα, μόνο μια…

Ένας δημοσιογάτος που υπερασπίζεται (και) τα δάση

Για την αντιγραφή: Πόπη Μπάκα

Επιστροφή στην αρχή

«Οχι τα κατοικίδια, δούρειος ίππος για την αναθεώρησή του»

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές που έχουν καταθέσει τις προτάσεις αναθεώρησης για την προστασία των κατοικιδίων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, απευθύνει η πανελλήνια πρωτοβουλία κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος ζητώντας να συνδυάσουν την ευαισθησία τους και για την προστασία των δασών.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Το άρθρο 24 αποτελεί τη συνταγματική ασπίδα προστασίας του, γι' αυτό και τυχόν αναθεώρησή του θα ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της δασικής δημόσιας κτήσης και στην αποψίλωση των δασών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της οικολογικής κρίσης.
»Για το άρθρο 24 έχουν υποβληθεί (πλην της κυβερνητικής πρότασης που πλήττει ευθέως τα δάση) άλλες δύο προτάσεις: Η μία από 58 βουλευτές αφορά την προστασία των κατοικίδιων ζώων, και η άλλη από 53 βουλευτές την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
»Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε -συνεχίζει η πανελλήνια πρωτοβουλία- την καλή πρόθεση των βουλευτών που υποβάλλουν τις τροπολογίες, όμως αυτές εφ' όσον ενταχθούν στο άρθρο 24, συνεργούν στην αναθεώρησή του -ταυτόχρονα στο σκέλος που αφορά τα δάση. Επιτρέπουν δηλαδή εφ' όσον πλέον των 180 βουλευτών ζητήσουν αναθεώρηση του άρθρου 24, η επόμενη Βουλή να το αναθεωρήσει με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών».
Η πανελλήνια πρωτοβουλία εξηγεί πως «όσον αφορά τα ζώα ο στόχος προστασίας των κατοικίδιων δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην άρση της προστασίας των ζώων που ζουν στα δάση και συνεχώς καίγονται ή εξαφανίζονται ως είδη.
»Οσον αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον, τόσο το άρθρο 24 όσο και ο νόμος 1650, η νομολογία του ΣτΕ και οι διεθνείς συμβάσεις εγγυώνται την προστασία του. Το πρόβλημα με το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ότι οι ισχύοντες νόμοι παρακάμπτονται ποικιλοτρόπως, δεν είναι επομένως λογικό, στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας συνταγματικής διάταξης προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να αρθεί η προστασία του δασικού».
Η πρωτοβουλία απευθύνει έκκληση στους βουλευτές που έχουν καταθέσει αυτές τις δύο προτάσεις αναθεώρησης, να δουν συνολικά το θέμα του περιβάλλοντος και να συνδυάσουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και τα ζώα με την ανάλογη ευαισθησία για την προστασία των δασών.
Η πανελλήνια πρωτοβουλία ζητά να αποσυρθεί οποιαδήποτε πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24 και αν κρίνεται απαραίτητο από τους προτείνοντες η πρόταση για τα ζώα να αποτελέσει ξεχωριστό άρθρο και η πρόταση για το θαλάσσιο περιβάλλον να ενσωματωθεί σε άλλα.

Φ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

Το ΠΑΣΟΚ αποσύρει τις τροπολογίες από το άρθρο 24

Μετά τις αντιδράσεις ότι ξεκλειδώνει το άρθρο 24 για το περιβάλλον, το ΠΑΣΟΚ αλλάζει τακτική και οι βουλευτές του δεν καταθέτουν τις δύο τροπολογίες για τα δικαιώματα των ζώων και το θαλάσσιο περιβάλλον στο άρθρο 24, αλλά αντιστοίχως στο άρθρο 5 (αφορά την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και τα δικαιώματα) και στο άρθρο 102 του Συντάγματος (αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση). Το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι το άρθρο 24 δεν πρέπει να αναθεωρηθεί και, συνεπώς, οι τροπολογίες των βουλευτών του επείχαν θέση προσθήκης. Μπροστά στον κίνδυνο η Ν.Δ. να αξιοποιήσει τις τροπολογίες για να προωθήσει την αναθεώρηση του άρθρου 24 με 180 έδρες από αυτή τη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τακτική.
Εκδήλωση σήμερα στην ΚΕΔΚΕ
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις κατά της αναθεώρησης του άρθρου του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ενόψει της συζήτησής του την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σήμερα στις 11.30 το πρωί στην αίθουσα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) (Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8), με θέμα: "Οι συνταγματικές αλλαγές κατά του φυσικού περιβάλλοντος" δίδεται κοινή συνέντευξη φορέων και οργανώσεων.
Θα μιλήσουν οι: Μιχαήλ Δεκλερής, αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Μαρία Καραμανώφ, σύμβουλος Επικρατείας, Πάρις Κουκουλόπουλος, πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικόλαος Μπόκαρης, δασολόγος, πρόεδρος ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων), Γεώργιος Ντούρος, δασολόγος, μέλος ΠΕΔΔΥ, Ιωσήφ Στεφάνου, καθηγητής Χωροταξίας – Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Βασίλης Κελάρης, μέλος Επταμελούς Γραμματείας ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων), με συντονιστή τον Γιώργο Βότση.
Θα παραστούν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΕΔΚΕ, ΟΛΜΕ, ΟΤΟΕ, ΤΕΕ, ΙΝΚΑ, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων κ.ά.). Επίσης τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα προγραμματίζεται συγκέντρωση φορέων και πολιτών οι οποίοι αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 24 (στο κτίριο της ΓΣΕΕ, Πατησίων 69 και Αινιάνος, 2ος όροφος). Αυγή 11-1-07

Επιστροφή στην αρχή

Ας σώσουμε τα δάση μας!

Η άπληστη βουλιμική κερδοσκοπία μάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο βάραθρο. Θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο τα δάση και να τα κάνει οικόπεδα. Στις 17 Ιανουαρίου εισάγει στη Βουλή τροποποιήσεις των άρθρων 24, 117, 100 του Συντάγματος, που προστατεύουν τα δάση.
Ο άνθρωπος, δηλαδή εμείς, κατοικήσαμε αυτόν τον πλανήτη εδώ και κάποιες χιλιάδες χρόνια, η φύση μας φιλοξένησε και μας παρείχε όλα της τα αγαθά. Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια κατορθώσαμε να την καταστρέψουμε τόσο ανεπανόρθωτα, που ο ξενοδόχος μας, δηλαδή η φύση, έφτασε στα πρόθυρα της απόγνωσης. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, είναι ακόμη... χειρότερα! Οι αυτόματοι μηχανισμοί προστασίας της φύσης έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και επικίνδυνα καιρικά και άλλα φαινόμενα προβλέπονται δυσοίωνα.
Στα πέντε τελευταία χρόνια χάθηκαν παγκοσμίως 370 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Στην Αττική μόνον χάσαμε από το 1990 το 24% των δασών μας! Σε όλη τη χώρα, δάση και περιαστικές εκτάσεις, πράσινοι ελεύθεροι χώροι μέσα στον αστικό ιστό οικοδομούνται καθημερινά. Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος έρχεται να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσει τη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή. Με τη μεθόδευση αυτή ιδιωτικοποιείται η δημόσια γη που ανήκει στους Έλληνες πολίτες, παραδιδόμενη με μακρόχρονες μισθωτικές συμβάσεις 50 και 100 χρόνων στην ουσιαστική κυριότητα των εκμεταλλευτριών εμπορικών -τουριστικών συνήθως- επιχειρήσεων.
Το άρθρο 24 ΔΕΝ πρέπει να πειραχθεί ούτε να συμπληρωθεί με οποιοδήποτε περιεχόμενο, γιατί αυτή η δήθεν θετική τροποποίηση δίνει τη δυνατότητα στους κερδοσκόπους να παρακάμψουν την ασπίδα στα δάση, που διαθέτει το άρθρο, τροποποιώντας το με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων στην επόμενη Βουλή! Αν αντισταθούμε σε οποιαδήποτε τροποποίηση, θα απαιτηθούν είτε σήμερα είτε στην επόμενη Βουλή 181 ψήφοι.  Αυγή 11-1-2007

Επιστροφή στην αρχή

Δημοσίευμα στο «Έθνος» προωθεί την αναθεώρηση του άρθρου 24!

Μάχη για οικόπεδα - φιλέτα

Ρεπορτάζ: Χάρης Αναγνωστόπουλος, Στέλιος Bογιατζάκης

Mάχη για οικόπεδα-φιλέτα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ, ξεκινούν τα 500.000 μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Πρόκειται για περιζήτητες εκτάσεις στις περιοχές της Πεντέλης και της Πάρνηθας στην Aττική, στην Kρήτη, σε τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου, στη Xαλκιδική, στην Kέρκυρα και στα Δωδεκάνησα, οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί λόγω του δασικού τους χαρακτήρα και οι ιδιοκτήτες τους κινούνται τώρα δυναμικά για τον αποχαρακτηρισμό τους.

H επερχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος λύνει ουσιαστικά το θέμα δίδοντας το δικαίωμα στα μέλη των 350 συνεταιρισμών, που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, να αρχίσουν την οικιστική αξιοποίηση των εκτάσεων που κατέχουν. Oι επίμαχες εκτάσεις, «κομμένες» ήδη από δεκαετίες σε ευμεγέθη οικόπεδα πάνω στους χάρτες, εκτιμάται πως ανέρχονται σε 80.000 στρέμματα πανελλαδικά.

Oι ιδιοκτήτες τους, περίπου 500.000, προβάλλουν και λόγους ανθρωπιστικούς, αναφέροντας πως πάνω από 1,5 εκατ. άτομα μέλη των συγκεκριμένων οικογενειών πρόκειται να επωφεληθούν, κυρίως για λόγους αναψυχής από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων εκτάσεων.

Tο Δημόσιο και συγκεκριμένα τα υπουργεία Oικονομικών, Aγροτικής Aνάπτυξης και ΠEXΩΔE καλούνται τώρα να λύσουν τον χρυσό για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς γρίφο, καθώς πρέπει να προχωρήσουν σε ανταλλαγή των επίμαχων εκτάσεων παραχωρώντας στους κατόχους άλλες ίσης αξίας, «καθαρές» από απαγορεύσεις κ.λπ., στις οποίες θα μπορέσουν να χτίσουν.

Oπως όμως πληροφορούμεθα από τα αρμόδια κατά τόπους δασαρχεία, τέτοιες εκτάσεις δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον το Δημόσιο δεν είναι σε θέση να τις εξασφαλίσει, παρά το γεγονός ότι υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια στρέμματα οι καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. H λύση που απομένει, είναι να προχωρήσει το Δημόσιο στην καταβολή αποζημιώσεων στα μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών, κάτι που φαντάζει... εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Aποτέλεσμα, οι συνεταιρισμοί να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους μέσω της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Hδη περισσότεροι από 40 οικοδομικοί συνεταιρισμοί μπήκαν στη «μάχη της διεκδίκησης», προσφεύγοντας σε αρμόδια κοινοτικά όργανα, και καμία ενέργεια δεν θεωρείται τυχαία:

Συζήτηση
Στη Bουλή μετά το άρθρο 16 για την Παιδεία θα αρχίσει η συζήτηση για την τροποποίηση του άρθρου 24, που θα ανοίξει τον δρόμο για την οικιστική αξιοποίηση περισσότερων από 5 εκατ. στρ. δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. «Kλειδί» εδώ οι αεροφωτογραφίες, που θα ληφθούν υπόψη για τη «ρύθμιση» και θα αφορούν την απεικόνιση δασών - δασικών εκτάσεων μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975.

O δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Nίκος Xλύκας λέει στο «Eθνος» πως θα πρέπει η τροποποίηση του άρθρου 24 να συνοδευτεί από την ένταξη της αξιοποίησης των επίμαχων εκτάσεων (χορτολιβαδικών κ.λπ.) καθώς και όσων ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, να γίνει μέσα από την ένταξή τους στον «εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό», που πρέπει επιτέλους να αποκτήσει η χώρα μας.

ΣΥΝEΤAIΡΙΣΜΟΙ
Ποιοι έκαναν προσφυγές

Aνάμεσα στους 40 συνεταιρισμούς που έχουν προσφύγει στην Eπιτροπή Aναφορών του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου είναι και οι:

«O Παν», «το Πωγώνι», «Tο προάστιο Aθηνών», Aσφαλιστών και Προσωπικού Aσφαλιστικών Eπιχειρήσεων, Eθνικής Aντιστάσεως, Eλεύθερων Eπαγγελματιών, Eργαζομένων Πολεμικής Aεροπορίας, «η Aλκυωνίς», «Nέα Bαρυμπόμπη», «Προβάλινθος», Συνταξιούχων Aστυνομίας Πόλεων, Συνεταιριστικών Yπαλλήλων Γεωργικών Oργανώσεων, Tραπέζης της Eλλάδος, Yγειονομικών «H Yγεία».

ΔAΣOΛOΓOI
Kατακόρυφη πτώση στις αναδασώσεις με ταυτόχρονη αύξηση των πυρκαγιών

Oι πυρκαγιές εξαντλούν τον δασικό πλούτο της Eλλάδας, αλλά οι αναδασώσεις ελαττώνονται χρόνο με τον χρόνο. H έλλειψη κονδυλίων αλλά και οι οργανωτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προκαλέσει την κατακόρυφη πτώση του αριθμού των στρεμμάτων που αναδασώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Tα στοιχεία δείχνουν μια διαρκώς φθίνουσα πορεία των αναδασώσεων στη χώρα μας από την αρχή της δεκαετίας του 1990 και μετά. Eνώ μέχρι το 1994 αναδασώνονταν ετησίως περισσότερα από 40.000 στρέμματα, από το 1995 και μετά οι αναδασώσεις φαίνεται ότι πέρασαν στο περιθώριο. Eτσι, το 2004 η έκταση των καμένων εκτάσεων που αναδασώθηκε έφτασε μόλις τα 8.574 στρέμματα. H πτώση αυτή συμπίπτει χρονικά με μια σημαντική αύξηση του αριθμού των εκτάσεων που κάηκαν.

Tο 1998, για παράδειγμα, κάηκαν περισσότερα από 800.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ το 2000 ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε το 1,1 εκατομμύρια στρέμματα.

H εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Eνωσης Δασολόγων Δημοσίων Yπαλλήλων, Nικόλαου Mπόκαρη, είναι ότι οικονομικοί λόγοι είναι αυτοί που έχουν προκαλέσει τη μεγάλη πτώση του συνολικού αριθμού των στρεμμάτων που αναδασώνονται.

«H διάθεση πόρων για προγράμματα αναδάσωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική στη χώρα μας.

Tο Γ Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης πέρασε ανεκμετάλλευτο για τον δασικό τομέα. H αποκέντρωση του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης στις Περιφέρειες, σε συνδυασμό με την παράλληλη μείωση του προϋπολογισμού των δασικών μέτρων, προκάλεσε την εξαφάνιση δράσεων όπως οι αναδασώσεις, η υποστήριξη των ορεινών βοσκοτόπων, τα ορεινά υδρονομικά κ.λπ.», τονίζει.

Eκτός από την οικονομική δυσπραγία, ο κ. Mπόκαρης εντοπίζει και οργανωτικές δυσκολίες που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για αναδασώσεις.

«Aν προσθέσουμε τη διοικητική υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών, τη γήρανση του προσωπικού της και την αποκέντρωσή της, που λειτούργησε αποδιοργανωτικά για τον προγραμματισμό ουσιαστικών παρεμβάσεων και την ανάληψη ρόλου με κοινωνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος», σημειώνει.

Σύγκριση
O κ. Mπόκαρης επισημαίνει, πάντως, ότι η άμεση σύγκριση των εκτάσεων που καίγονται με αυτές που αναδασώνονται δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθούνται.

«Oυσιαστικά όταν συζητάμε για την ανάγκη αναδασώσεων πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα δάση που καταστρέφονται και όχι στο σύνολο των εκτάσεων.

Aυτό συμβαίνει διότι οι δασικές εκτάσεις αείφυλλων πλατύφυλλων που καταστρέφονται αναγεννιούνται φυσικά με πρεμνοβλαστήματα και συνεπώς δεν απαιτείται η παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση για την αποκατάστασή τους», λέει.

H εκτέλεση αναδασώσεων, εξηγεί ο κ. Mπόκαρης, δεν είναι μια απλή υπόθεση που συνίσταται σε μια τυχαία δενδροφύτευση ύστερα από πυρκαγιά.

Aρκετές αναδασώσεις έχουν αποτύχει επειδή δεν έγινε σωστή επιλογή των δέντρων που φυτεύτηκαν στις καμένες εκτάσεις. «Eχει ιδιαίτερη σημασία το δασικό είδος που καταστράφηκε -κωνοφόρο ή πλατύφυλλο-, η ηλικία του δάσους, η ύπαρξη σπόρων και η γνώση της βιολογίας και των τοπικών συνθηκών».

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Πού βρίσκονται οι μπλοκαρισμένες εκτάσεις

Oι μπλοκαρισμένες εκτάσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών, που αποτελούν και την πλειονότητα, βρίσκονται σχεδόν σε ολόκληρη την έκταση του νομού Aττικής αλλά και στην Kορινθία, τη Bοιωτία και την Eύβοια.

Oι περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι περισσότεροι συνεταιρισμοί είναι το Πόρτο Γερμενό, τα Bίλια, το Λουτράκι, η Mάνδρα, ο Σχινιάς, ο Mαραθώνας, το Kάτω Σούλι, οι Aγιοι Θεόδωροι, το Aλιβέρι, το Δήλεσι, η Oινόη, η Kινέττα, η Nέα Mάκρη και η Aνάβυσσος.

ΠΩΣ EPMHNEYEI TON NOMO TO ΣτE
Oι οικοδομικοί συνεταιρισμοί προστατεύονται από το άρθρο 12 παράγραφος 4 του Συντάγματος και μέχρι το 1984 διέπονταν από τη νομοθεσία περί Aστικών Συνεταιρισμών, των οποίων αποτελούν ειδικότερη κατηγορία.

Tο 1984 έγινε η πρώτη προσπάθεια αναμόρφωσης και ενοποίησης της νομοθεσίας τους με το Προεδρικό Διάταγμα 17/1984 που αντικαταστάθηκε, τρία χρόνια αργότερα, από το ισχύον Π.Δ. 93/1987 «Aναμόρφωση και ενοποίηση της νομοθεσίας για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, τρόπος οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας αυτών και πολεοδόμηση εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών και οικοδομικών οργανισμών».

Aπό το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα προκύπτει, όπως τονίζουν τα μέλη των συνεταιρισμών σε υπόμνημά τους, ότι «αποκλειστικός σκοπός των οικοδομικών συνεταιρισμών είναι η εξασφάλιση στα μέλη τους κατοικιών σε αστικές ή παραθεριστικές περιοχές ή η εν γένει αναμόρφωση, ανάπλαση και εξυγίανση περιοχών κατοικίας προς όφελος μόνο των μελών τους. Mεταβολή δε του σκοπού τους απαγορεύεται με ποινή τη διάλυσή τους».

Tα προβλήματα, επισημαίνεται στο υπόμνημα, άρχισαν με τις ερμηνείες που έδωσε το Συμβούλιο της Eπικρατείας σε άρθρα του Συντάγματος του 1975, στο οποίο γινόταν για πρώτη φορά αναφορά στο θέμα της προστασίας των δασών.

«Tο ΣτE έκρινε μεταξύ άλλων τα εξής: α) Oτι η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων αφορά τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά δάση και τις δασικές εκτάσεις, εκτεινόμενη απεριορίστως στο παρελθόν, β) ότι η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων για λόγους δημόσιου συμφέροντος αφορά μόνο τα δημόσια δάση και τις δασικές εκτάσεις, όχι όμως και τα ιδιωτικά δάση και τις δασικές εκτάσεις ως προς τα οποία απαγορεύεται απολύτως η μεταβολή του προορισμού τους, γ) ότι η χρησιμοποίηση για οικιστικούς λόγους ιδιωτικών ή δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους απαγορεύεται από το Σύνταγμα, η δε οικιστική αξιοποίησή τους δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος που θα δικαιολογούσε κατ αρχήν μεταβολή του προορισμού τους και δ) ότι συνακόλουθα καθίστανται ως αντισυνταγματικές όλες οι προαναφερθείσες διατάξεις επεμβάσεως στα δάση και τις δασικές εκτάσεις για την οικιστική αξιοποίησή τους». ΕΘΝΟΣ 6-1-07

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

ΚΕΔΚΕ,  ΓΣΕΕ,  ΑΔΕΔΥ,  ΤΕΕ,  ΠΕΔΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ,  ΟΤΟΕ,  ΟΛΜΕ,  ΙΝΚΑ/Γεν. Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος,  Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά,  Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι παραπάνω φορείς σας προσκαλούν στη Μεγάλη Συγκέντρωση Φορέων και Πολιτών τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007, στις 7 το απόγευμα, στη Γενική Συνομοσπονδία

Εργατών Ελλάδας (αμφιθέατρο ΓΣΕΕ, Πατησίων 69 & Αινιάνος, 4ος όρ.) με θέμα:

«Οι Συνταγματικές Αλλαγές κατά του Φυσικού Περιβάλλοντος»

Τοποθετήσεις θα κάνουν οι κ.κ.: Μιχ. Δεκλερής - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Μαρία Καραμανώφ -  Σύμβουλος Επικρατείας, Γιάννης Παναγόπουλος -  Πρόεδρος ΓΣΕΕ, Νίκος Μπόκαρης - Πρόεδρος ΠΕΔΔΥ, Ιωσήφ Στεφάνου - καθηγητής ΕΜΠ και Κώστας Βολιώτης -  εκπρόσωπος ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

Τηλ/Φαξ:  210-3823.850 (Επιμελητήριο)  και  24210-20620 (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Email:  <mailto:decleris@environ-sustain.gr>  decleris@environ-sustain.gr και  info@pandoiko.g <mailto:info@pandoiko.gr>

Επιστροφή στην αρχή

Ψήφισμα Της λαϊκής συγκέντρωσης που έγινε στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ την 15η Ιανουαρίου 2007 και ώρα 7μ.μ.

Με πρωτοβουλία των οργανώσεων:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

ΓΣΕΕ,  ΑΔΕΔΥ,  ΚΕΔΚΕ,  ΤΕΕ,  ΠΑΣΕΓΕΣ,  ΠΕΔΔΥ,  ΟΤΟΕ,

ΟΛΜΕ,  ΙΝΚΑ/Γεν. Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος,

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά,  Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων

και άλλων που συμπαρατάσσονται με συλλογικές και ατομικές δηλώσεις

Οι Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις που πήραν μέρος στη Μεγάλη Συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ την 15η Ιανουαρίου 2007, αφού άκουσαν τις εισηγήσεις των αρμοδίων επιστημόνων για τις κυβερνητικές προτάσεις προς αναθεώρηση των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος,

Διαπιστώνουν

Ότι οι προτάσεις αυτές θέτουν σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο την δημόσια και ιδιωτική δασική κτήση από τον σχεδιαζόμενο αποχαρακτηρισμό και την συνακόλουθη προσβολή, ιδιωτικοποίηση και καταστροφή πολλών εκατομμυρίων στρεμμάτων της Ελληνικής δημοσίας δασικής κτήσεως.  Όλα αυτά θα διαταράξουν σοβαρά την οικολογική ισορροπία στην Χώρα μας και θα την εκθέσουν στον κίνδυνο της ερημοποίησης που έχει ήδη αρχίσει.

Διακηρύσσουν

1.            ότι κανένα ιδιωτικό, οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον δεν είναι σήμερα ανώτερο από το εθνικό συμφέρον της διαφυλάξεως των δασών και δασικών εκτάσεων,

2.            ότι το εθνικό αυτό συμφέρον προστατεύεται ήδη ικανοποιητικά από το Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα άρθρα 24, 100 και 117 του Συντάγματος και την παγία νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας,

3.            ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να απόσχουν εντελώς από κάθε απόπειρα και για οποιοδήποτε λόγο αναθεωρήσεως των άρθρων 24, 100 και 117,

4.            ότι η αληθινή προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων δεν είναι η μείωση και ο αποχαρακτηρισμός τους, αλλά ο σεβασμός και η πιστή εφαρμογή της νομολογίας του ΣτΕ, ιδίως δε η κατάρτιση Δασολογίου, την οποίαν έχει το Δικαστήριο τούτο διατάξει από του έτους 1996.

5.            ότι η Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουν να σεβαστούν την ιστορία, το κύρος και την μεγάλη συνεισφορά του ΣτΕ στην εμπέδωση της εννόμου τάξεως της Χώρας μας και να παύσουν να σχεδιάζουν την αφαίρεση του τελικού ελέγχου της συνταγματικότητος των νόμων από το Δικαστήριον αυτό.

Διαδηλώνουν

1.            Την απόφασή τους να αγωνισθούν με κάθε νόμιμο μέσο για να ματαιώσουν την επιβουλή κατά των άρθ. 24, 100 και 117 του Συντάγματος και της Εθνικής Δημοσίας και Ιδιωτικής Δασικής Κτήσεως,

2.            Την βούλησή τους να διασώσουν το Ελληνικό Τοπίο, την Μακκία Βλάστηση και την τεράστια βιοποικιλότητα των δασικών εκτάσεων, την δημόσια δασική κτήση και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Καλούν

1.            Την Κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις αναθεώρησης του άρθρων 24, 100 και 117 του Συντάγματος,

2.            Την Επιτροπή Αναθεωρήσεως και την Βουλή να απορρίψουν τις προτάσεις αυτές, εάν δεν αποσυρθούν.

Επιστροφή στην αρχή

«Επτά σπουδαίοι λόγοι για να διασώσωμε τις δασικές μας εκτάσεις»

Μιχαήλ Δεκλερής

Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ε.τ.

Αθήνα 15.1.2007

Φίλες και Φίλοι,

Η αποψινή συγκέντρωση είναι η τελευταία των εκδηλώσεων του αγώνος μας για την διάσωση των δασών μας.

Εν τω μεταξύ, ο τόπος βοά:  Η εμπορία της γης έχει ήδη ανεβάσει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων.  Μεγάλες ξένες εταιρείες έχουν κλείσει τις δουλειές τους και οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους για το μεγάλο τσιμέντωμα που περιμένει τη Γη της Ελλάδος.  Στην τελευταία ομιλία μου, θα προσπαθήσω να κάνω έκκληση στην λογική των συμπατριωτών μας.  Υπάρχουν επτά σπουδαίοι λόγοι για να διασώσωμε τις δασικές μας εκτάσεις.

Λόγος 1.

Η αναθεώρηση του άρθ. 24 για την νομιμοποίηση της καταστροφής και ιδιωτικοποιήσεως των δημοσίων δασικών εκτάσεων είναι πράγματι νόσφισις συντακτικής εξουσίας, στην οποία το πολιτικό σύστημα της Χώρας επιδίδεται ήδη από το έτους 1975 για να χρησιμοποιεί την ηυξημένη τυπική ισχύ του Συντάγματος προς νομιμοποίησιν σε αυτό διατάξεων αντικειμένων σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος ή σε δικαστικές αποφάσεις.  Αυτό συμβαίνει τώρα που επιδιώκεται η ανατροπή της νομολογίας του ΣτΕ για τα δάση και ο ακρωτηριασμός των αρμοδιοτήτων του.  Αλλ’ η αναθεωρητική διαδικασία είναι συντεταγμένη (περιωρισμένη) εξουσία υποκειμένη πλήρως στον έλεγχο των δικαστηρίων.  Οι «ψευδαναθεωρητικές» διατάξεις είναι εσαεί ανίσχυρες.  Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν δικαστές που θα το διακηρύξουν εις το μέλλον, εάν οι διατάξεις αυτές ψηφιστούν.

Λόγος 2.

Οι λεγόμενες δασικές εκτάσεις είναι αναντικατάστατο στοιχείο του λιτού ελληνικού τοπίου.  Είναι το τυπικό μεσογειακό δάσος (μακκία βλάστηση) των νησιών, των ακρωτηρίων και των ημιορεινών περιοχών της νοτίου Ελλάδος.  Το λιτό αυτό ελληνικό τοπίο είναι θεμελιώδης έννομη αξία που προστατεύεται όχι μόνον ως συστατικό του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ως στοιχείο της ταυτότητας της Χώρας.  Αυτοί που θα βανδαλίσουν το Ελληνικό τοπίο, θα πλήξουν την ιδιαιτερότητα της Χώρας.

Λόγος 3.

Η επιστήμη της δασικής οικολογίας προειδοποιεί:

·         Κατά περισσότερο από 60% έχει μειωθεί το κρίσιμο φυσικό κεφάλαιο, στον κόσμο και στην Ελλάδα.

·         Έχει επιταχυνθεί η κλιματική αλλαγή, κατόπιν της οποίας η Ελλάς εμπίπτει στην Αφρικανική ζώνη και απειλείται με ερήμωση που έχει ήδη αρχίσει.  Η καταστροφή 50.000.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων (που είναι, κατά την διατύπωση του Κανονισμού Δασών της Ε.Ε., οι «συλλέκτες του άνθρακα» και η συγκράτηση των υδάτων και του εδάφους), θα επιταχύνει την αρξαμένη ερήμωση της χώρας μας.

Λόγος 4.

Η εθνική κοινοκτησία επί των δασικών εκτάσεων και η κοινοχρησία των ακτών είναι η σπουδαιότερη κοινωνική παροχή του κράτους στους Έλληνες, που πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ομορφιές της χώρας τους.  Είναι η αναφαίρετη ποιότητα της ζωής τους.

Λόγος 5.

Η αρχή της «διαφυλάξεως των δασικών οικοσυστημάτων» είναι σήμερα η πρώτη παράγωγος αρχή που πηγάζει από την θεμελιώδη Αρχή της Βιωσιμότητος τόσο στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο όσο και στο Ευρωπαϊκό.  Η αρχή αυτή καλύπτεται πλήρως από την αυστηρά νομολογία του ΣτΕ στην ερμηνεία του άρθ.24 και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να θιγεί με την δήθεν αναθεώρησή του.  Είναι ο ανώτατος νόμος που δεν μπορεί να ανατραπεί με τίποτε.

Λόγος 6.

Η αρχή και το τεκμήριο της δημοσίας δασικής κτήσεως που χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δίκαιο των Δασών συνάπτεται αμέσως με τις έννοιες της κυριαρχίας και της επικρατείας ως συστατικών αυτής ταύτης της εννοίας του ελληνικού κράτους.  Είναι διά τούτο θεμελιώδης και δεν επιδέχεται καμμίαν αλλαγή και κανένα περιορισμό.  Η δημόσια δασική κτήση δε θα βγει στο σφυρί!

Λόγος 7.

Η αρχή της δημοσίας δασικής κτήσεως είναι η καλυτέρα εγγύηση της βιωσιμότητος των ελληνικών δασών ή δασικών εκτάσεων, ότι δηλ. αυτά θα περιέλθουν ακέραια στις επόμενες γενεές.  Και θα περιέλθουν.  Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τους τα στερήσει. 

Φίλες και φίλοι,

Από του βήματος αυτού θα απευθυνθώ στους συντάκτες των προτάσεων των οποίων οι προθέσεις είναι διαφανείς.  Θα αντιπαρέλθω τους ευτελείς συλλογισμούς της πελατειακής λογικής.  Και ας υποθέσωμεν –έστω- ότι οι αναθεωρητές του Συντάγματος πιστεύουν ειλικρινώς πως η σφράγιση εκατομμυρίων στρεμμάτων της εξαισίας ελληνικής γης για την β’ κατοικία των Ευρωπαίων συνταξιούχων και τα γήπεδα γκολφ των ευπόρων περιηγητών, ας υποθέσωμεν –λέγω- ότι όλα αυτά, ότι είναι έργα αναπτύξεως!

Αλλά την ιστορία του τόπου αυτού, μυθική και αληθινή, που είναι γραμμένη ανεξίτηλα στην λιτή αυτή ελληνική φύση, αυτήν, δεν θα την αναλογιστούν καθόλου;

Προχθές ακόμα, ένας ξένος ανθρωπολόγος είπε στο Μπενάκειο ότι η αρχιτεκτονική περισσότερο από την γλώσσα χαρακτηρίζει ένα λαό, και τους Νεοέλληνες τους χαρακτηρίζει η πολυκατοικία και όχι η Ακρόπολη!  Εκεί, λοιπόν, εφθάσαμε.  Αυτόν τον αναιδή ισχυρισμό θέλομεν να δικαιώσουμε;

Εν τέλει, όμως, ας συνοψίσωμε ήρεμα τις αλήθειες μας. 

Έτσι μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι οι απόγονοί μας θα σας ευλογούν αντί να σας καταρώνται.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μαρία Καραμανώφ Σύμβουλος Επικρατείας, Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

 

Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος επιχειρείται πέντε (5) μόλις χρόνια μετά την ανάλογη απόπειρα η οποία έλαβε χώρα το 2001 και απέτυχε χάρη στην πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση για τη διάσωση του δασικού πλούτου της χώρας. 

Η εμμονή σε ένα ζήτημα που τόσο πρόσφατα και με τόσο πανηγυρικό τρόπο είχε κλείσει, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, πολλώ μάλλον καθ’ όσον και οι δύο νομιμοποιητικοί μύθοι, στους οποίους επιχειρείται να στηριχθεί η αναθεώρηση, έχουν ήδη καταρριφθεί στα πλαίσια του ευρύτατου επιστημονικού, νομικού και κοινωνικού διαλόγου που έλαβε χώρα κατά την αναθεώρηση του 2001. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος μύθος αφορά στην υποτιθέμενη διάκριση μεταξύ δασών και δασικών εκτάσεων, η οποία, κατά τους εφευρέτες και υποστηρικτές της, δικαιολογεί την υπαγωγή των τελευταίων σε μειωμένο ή κατ’ ουσίαν ανύπαρκτο καθεστώς προστασίας.  Αγνοείται, έτσι, με προκλητικό τρόπο η αρμοδία επιστήμη της δασικής οικολογίας, η οποία, όχι μόνο δεν θεωρεί τις δασικές εκτάσεις ως δευτέρας κατηγορίας ή ήσσονος σημασίας δασικά οικοσυστήματα, αλλ’ αντιθέτως αναγνωρίζει την εξαιρετική τους συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητος και της οικολογικής ισορροπίας των κρίσιμων στοιχείων του περιβάλλοντος, δηλ. νερού, εδάφους και αέρος.  Επισημαίνεται ότι οι δασικές εκτάσεις, η λεγομένη μακκία βλάστηση, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας ως εκ του μεσογειακού της χαρακτήρος, έχουν δε επίσημα αναγνωριστεί ως προστατευτέο φυσικό κεφάλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσο για τον δεύτερο μύθο, δηλ. το υποτιθέμενο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται στους ιδιοκτήτες δασοτεμαχίων εκ της συνταγματικής απαγορεύσεως ανοικοδομήσεως της ιδιοκτησίας τους, δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόθεν αυτοί απέκτησαν καλοπίστως τέτοιο δικαίωμα νομίμου προσδοκίας, αφού η οικιστική εκμετάλλευση δασών και δασικών εκτάσεων ανέκαθεν απαγορευόταν από την ελληνική νομοθεσία, τόσο πριν το Σύνταγμα του 1975 όσο και μετά, ενώ, εξ’ άλλου, οι κατατμήσεις δασών από οικοδομικούς συνεταιρισμούς χάριν οικοπεδοποιήσεως έγιναν κατά παγία καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί δασοπονίας, ρητινοσυλλογής κ.λπ.

Γιατί λοιπόν επανέρχεται ο αναθεωρητικός νομοθέτης στην αναθεώρηση του άρθρου 24;  Οι ενδείξεις είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά δάση, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκει, για λόγους εθνικούς και ιστορικούς, στη δημοσία κτήση, έχουν τεθεί στο στόχαστρο των λεγομένων ‘επενδυτών’, αλλοδαπών και ημεδαπών, οι οποίοι προσδοκούν να μετατρέψουν την κοινοκτησία και κοινοχρησία του ελληνικού λαού σε ιδιωτικούς παραθεριστικούς παραδείσους.  Στο σημείο αυτό έχουν σύμμαχο και συνέταιρο την ελληνική πολιτεία, η οποία έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία «αξιοποιήσεως» του εθνικού μας πλούτου, πουλώντας, παραχωρώντας, μετοχοποιώντας την ελληνική δημόσια γη.  Μοναδικό εμπόδιο, όσον αφορά τα δάση, ήταν οι συνταγματικοί περιορισμοί ως προς τη χρήση τους, οι οποίοι επιχειρείται να αρθούν με την παρούσα αναθεώρηση. 

Τα νομικά τεχνάσματα που θα χρησιμοποιηθούν, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την κυβερνητική πρόταση, είναι δύο: 

Το πρώτο είναι η συνταγματική κατοχύρωση της αδυναμίας αποδείξεως του δασικού χαρακτήρα μιας εκτάσεως για το προ του 1975 χρονικό διάστημα.  Πρόκειται για μια πρωτοφανή επέμβαση στο δίκαιο των αποδείξεων και την δικαστική ανεξαρτησία, η οποία επιβραβεύει πράγματι τους προ του 1975 εμπρηστές, καταπατητές και αποψιλωτές για την τόλμη και την υπομονή τους. 

Το δεύτερο τέχνασμα είναι η υπαγωγή των δασικών εκτάσεων στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.  Με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται πλήρως η προστασία τους, αφού μέχρι σήμερα τον χωροταξικό σχεδιασμό των δασών και δασικών εκτάσεων, δηλ. τον καθορισμό της επιτρεπομένης εντός αυτών χρήσεως, η οποία δεν είναι άλλη από το να υπάρχουν και να λειτουργούν ως δασικά οικοσυστήματα, τον ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα.  Αυτό ακριβώς που θέλησε παγίως και για ευνοήτους λόγους το Σύνταγμα να αποφύγει, δηλ. τον καθορισμό των χρήσεων των δασικών εκτάσεων από τον κοινό νομοθέτη ή την Διοίκηση, επιτυγχάνεται ήδη και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την οικιστική, τουριστική, εμπορική κ.ο.κ. εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων προς ικανοποίηση όσων είχαν την πρόνοια να επενδύσουν, εγκαίρως και έναντι μηδαμινού τιμήματος, σ’ αυτές. 

Οι απώλειες από την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τις επόμενες γενεές των Ελλήνων αναμένεται να είναι σημαντική.  Όχι μόνο θα στερηθούν πάνω από 40.000.000 στρέμματα πολυτίμων για την επιβίωσή τους οικοσυστημάτων, αλλά θα χάσουν για πάντα μεγάλο μέρος της δημοσίας γης που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους, το οποίο θα περάσει οριστικά και για πρώτη φορά στην ιστορία σε ιδιωτικά χέρια.

Είναι, λοιπόν, ανάγκη να αποτραπεί η αναθεώρηση του άρθρου 24.  Τυχόν υπερψήφισή της, έστω και με σκοπό την βελτίωσή του, όπως επικαλούνται μερικοί, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για παντοειδείς επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, τη στιγμή ακριβώς που, κατά τις αναμφισβήτητες και ψύχραιμες εκτιμήσεις Ο.Η.Ε., Ευρωπαϊκής Ενώσεως και αρμοδίων επιστημόνων, διανύουμε την ύστατη στιγμή για τη διάσωσή του. _

Επιστροφή στην αρχή

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Αγίου Φανουρίου 12, 71601 Ηράκλειο, τηλ: 2810 242451, fax: 2810 284520, e-mail: opi@ecocrete.gr, web site: www.ecocrete.gr,

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Ηράκλειο 15.01.2007

ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα απόπειρα τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος για την αποδέσμευση δασικών οικοσυστημάτων, με προορισμό την υπαγωγή τους σε άλλες χρήσεις, οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Η προσπάθεια τροποποίησης του ίδιου άρθρου του Συντάγματος το 2001 κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση και απέτυχε μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε.

Και τότε τέθηκε θέμα αποδυνάμωσης της επιταγής για προστασία του περιβάλλοντος  χάριν της οικιστικής ανάπτυξης, αντί να θεωρηθεί αυτονόητο ότι η οικιστική ανάπτυξη θα πρέπει να περιορίζεται χάριν της προστασίας του αναντικατάστατου αυτού συλλογικού αγαθού.

Και τότε η αποδυνάμωση επιχειρήθηκε να γίνει με μετάθεση στον κοινό νομοθέτη, δηλαδή στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό, της εξουσίας να καθορίζει με νόμο το σχεδιασμό μιας περιοχής, αλλά και τη δυνατότητα να ορίζει κατά περίπτωση την έννοια προστασίας του δάσους και της δασικής έκτασης, ανάλογα με την περίσταση, τις επιδιώξεις και τις πιέσεις των συμφερόντων.

Αν, όμως, τότε η προσπάθεια ήταν να διασφαλιστεί η επιλεκτική και αποσπασματική δυνατότητα της κυβέρνησης και της διοίκησης να χειρίζονται τις χρήσεις γης χωρίς συνταγματικές δεσμεύσεις, σήμερα απροκάλυπτα επιχειρείται η συνολική αποδέσμευση δασικών οικοσυστημάτων που έχουν ήδη καταπατηθεί για διάφορες χρήσεις μέχρι και το 1975 και που υπολογίζονται σε 40.000.000 στρέμματα. Το ίδιο απροκάλυπτη είναι και η υποκατάσταση της δικαστικής εξουσίας από ένα και μόνο θεσμό, το  Συνταγματικό Δικαστήριο, με την προσδοκία ότι θα διακοπεί βίαια η συνέχεια μιας μακρόχρονης πορείας  προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά της Κρήτης, που, ενώ κατατάσσεται στα πιο ευαίσθητα και εύθραυστα Οικοσυστήματα σύμφωνα με τη Σύνοδο Rio 92, UNCD 94, Agenda 21, ζει όλο και πιο έντονα την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων αυτών και τη συσσώρευση περιβαλλοντικών προβλημάτων που έχουν συμβάλει αισθητά σε χρόνια κρίση της οικονομίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εξαιτίας:

·                    της κυριαρχίας της άγριας ανάπτυξης που επιτελείται σε βάρος όλων των φυσικών πόρων,

·                    των πιέσεων για να συνεχιστεί και να ενταθεί αυτό το καθεστώς,

·                    των πρακτικών της εκάστοτε κυβέρνησης για διευκολύνσεις σε επενδυτές, που έχουν οδηγήσει, σε πολλές περιπτώσεις, στο μαζικό αποχαρακτηρισμό δασικών, γεωργικών και αρχαιολογικών περιοχών, καθώς και στην θεσμική παράκαμψη αρμόδιων υπηρεσιών,

και επειδή θεωρεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη κάθε άλλης χρήσης, για την παρούσα και τις μελλοντικές γενεές, συντάσσεται με όλους εκείνους, φορείς και πολίτες, που αγωνίζονται για την υλοποίηση και όχι την αναθεώρηση της Συνταγματικής επιταγής.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις και στην πορεία κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007 και στο Ηράκλειο.

Επιστροφή στην αρχή

ΔΑΣΗ SOS - ΌΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος

ΌΧΙ στο Συνταγματικό Δικαστήριο

 Εκδήλωση και συνέντευξη Τύπου

 Οι Οικολογικές –Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, που αποδυναμώνει την προστασία των δασών της χώρας, τη Δευτέρα 15.1.07, 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του  Δικηγορικού Συλλόγου (Τσιμισκή & Βύρωνος -Διαγώνιος).

 Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με εισηγήσεις:

 Το μεσημέρι της Δευτέρας 15.1.07, στις 12, οι ίδιοι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 198), όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις των δασολόγων, των νομικών και των φορέων, που συντονίζονται ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο.

 Γιατί είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση:

Εκατοντάδες φορείς και οργανώσεις είναι ριζικά αντίθετοι στη νέα, μέσα σε 5 χρόνια, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, η οποία αποσκοπεί στην κατάργηση της προστασίας των δασικών εκτάσεων και των δασών που αποψιλώθηκαν πριν το 1975, όπως και στην αναθεώρηση του άρθρου 100, που αφορά στην κατάργηση του συνταγματικού ελέγχου, ασκούμενου κυρίως από το θετικό σε περιβαλλοντικά θέματα Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στην καθιέρωση Ειδικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, εξαρτημένου από την πολιτική εξουσία.

Με την προτεινόμενη αναθεώρηση αίρεται η συνταγματική προστασία περίπου 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και περιορίζεται δραματικά το ποσοστό των προστατευόμενων δασών. Η άρση της προστασίας έχει ως συνέπεια την οικοπεδοποίηση καθώς, με τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, δεν ισχύει πλέον το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και, επομένως, οι δασικοί χώροι περνούν στον έλεγχο μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε μέσον στην επαπειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας καθώς έχουν εξαντληθεί τα όρια αντοχής της φύσης και διακυβεύεται η επιβίωση του πλανήτη. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24, ανεξαρτήτως περιεχομένου, καθώς αυτή παρέχει τη δυνατότητα να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών στην επόμενη Βουλή.       

 Στις 17 Ιανουαρίου, το θέμα συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η  συγκέντρωση υπογραφών βρίσκεται πανελλαδικά σε εξέλιξη και ετοιμάζονται και άλλες πρωτοβουλίες.

 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Εταιρία Νομικών Περιβάλλοντος, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος των Οικισμών του Ενιαίου Δήμου Χορτιάτη, Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη, Οικολογία - Αλληλεγγύη, Οικολογική Κίνηση Δήμου Χορτιάτη, Οικολογική Κίνηση Θερμαϊκού, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, «Οικοτοπία», Σύλλογος Κατοίκων Πεύκων Θεσσαλονίκης «Οικο-όραμα»

Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ 2310.222503, 409770, fax 2310. 421196 

Επιστροφή στην αρχή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 24,117,100 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Η Πανελλήνια πρωτοβουλία κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος σας καλεί να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που οργανώνει την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2007, ώρα 6.00μμ, στο ξενοδοχείο Imperial (πλατεία Καραϊσκάκη, μετρό Μεταξουργείο) με θέμα την αναθεώρηση των άρθρων 24,117,100 του Συντάγματος.
Επίσης, επείγει η συγκέντρωση υπογραφών φορέων και ατόμων στο κείμενο που επισυνάπτεται και επιδιώκουμε να υπογραφεί από θεσμικούς φορείς (δήμους, ΤΕΔΚΝΑ,
ΚΕΔΚΕ κ.λ.π.), από κοινωνικές, συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ.λ.π.), από φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικές κινήσεις, οικολογικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, ΜΚΟ και κάθε άλλο κοινωνικό σχήμα, όπως και πολίτες (δημοτικοί σύμβουλοι μέλη διοικητικών συμβουλίων, διανοούμενοι, καλλιτέχνες κ.λ.π.).
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 



[1] Ψήφισμα που εκδόθηκε στο τέλος της ημερίδας «Άνθρωποι, πόλεις, ζώα», 1/4/2006, που οργάνωσε το ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.

[2] «Το (νέο) Σύνταγμα για τα ζώα», Π. Διαμαντής, Ελευθεροτυπία, 4/12/06

[3] Σ. Μπένος: «Σχόλια για το άρθρο 24», 30/10/06, http://www.neosyntagma.gr/?p=121