Τα προσφυγικά στη Λ. Αλεξάνδρας αναμένουν ακόμη αξιοποίηση
Tης Ιφιγενειας Διαμαντη
«Αμπελόκηποι, έναντι γηπέδου Λ. Αλεξάνδρας, πλησίον Μετρό - συγκοινωνιών, διαμέρισμα 50 τ.μ. ρυθμού Bauhaus, κατασκευής 1934, πέτρινο, διαμπερές, πρόσφατα ανακαινισμένο, 2ος όροφος, ηλιόλουστο, σαλόνι, 1 Υ/Δ, κουζίνα, μπάνιο».
Η υποθετική αγγελία περιγράφει ένα πραγματικό διαμέρισμα του διατηρητέου συγκροτήματος των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών στη Λ. Αλεξάνδρας. Βαμμένο σε όμορφα χρώματα, το διαμέρισμα ανήκει στην οικογένεια του αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Ευταξιόπουλου, καθηγητή στον Τομέα Μηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Είναι επίσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών των διαμερισμάτων της Λ. Αλεξάνδρας, από τους φορείς που μαζί με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και τη στήλη «Σημειωματάριο» της «Κ» έδωσαν αγώνα προκειμένου να μην κατεδαφιστούν οι ιστορικής μνήμης κατοικίες που χτίστηκαν για να στεγάσουν Μικρασιάτες πρόσφυγες και πέτυχαν να τις χαρακτηρίσει διατηρητέες το υπουργείο Πολιτισμού το 2008. Ακριβώς κάτω από το παραπάνω διαμέρισμα, ο ίδιος έχει συνενώσει εδώ και 13 χρόνια, δύο διαμερίσματα. Τα ανακαίνισε πλήρως εσωτερικά, ενώ εξωτερικά έβαψε απλώς την πρόσοψη, διατηρώντας τα σημάδια από τα Δεκεμβριανά.
Πρωτοβουλία ανακαίνισης
Η πρωτοβουλία του κ. Ευταξιόπουλου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για το υπόλοιπο συγκρότημα, αν αξιοποιούνταν προτάσεις για την ανάδειξη των πολυκατοικιών, που αποτελούν δείγμα κοινωνικής κατοικίας του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος της δεκαετίας του ’30. H ομορφιά, η ιστορία, η μνήμη που περικλείουν οι τοίχοι των διαμερισμάτων θα μπορούσε να αναδυθεί και στην εξωτερική, σήμερα άσχημη όψη τους, να αναζωογονήσει οικονομικά μια ολόκληρη περιοχή και να αποφέρει έσοδα στο κράτος.
Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα, το ιστορικό συγκρότημα παραμένει αναξιοποίητο. Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν τη κυριότητα 177 διαμερισμάτων, 51 είναι ιδιόκτητα, ο Δήμος Αθηναίων έχει λόγο για τους υπαίθριους χώρους, ενώ οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να φέρει την έγκριση του ΥΠΠΟ και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Χρήση οικονομικά βιώσιμη, με έγκαιρη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων από το πρόγραμμα Jessica (ΕΣΠΑ) για αειφόρες επενδύσεις στα αστικά κέντρα, καθώς και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, μετατροπή της περιοχής σε πόλο έλξης με αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κοινωνικών κατοικιών, περιλαμβάνει μελέτη που προτείνει δημιουργία Μητροπολιτικού Κέντρου Ιστορικής Συνέχειας, Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης στις προσφυγικές κατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας. Αξιοποιώντας ιδέες που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν και συνδυάζοντάς τις με νέες, όλες ιδωμένες υπό το πρίσμα της κάλυψης άμεσων και επίκαιρων κοινωνικών αναγκών, όπως οι άστεγοι και οι αιτούντες άσυλο, αλλά και η πολυπόθητη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας εν μέσω κρίσης και αύξησης των ποσοστών ανεργίας, η κ. Κέλλυ Μικρώνη και ο κ. Κώστας Τρυποσκούφης, φοιτητές στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οραματίζονται «μια μικρογραφία της κοινωνίας που θα θέλαμε να έχουμε. Μια Αθήνα με ανθρώπινο πρόσωπο, που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας», λένε στην «Κ».
Το σχέδιό τους προτείνει Μουσείο για τον Ελληνισμό της Ανατολής και Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης Ανηλίκων στα 24 διαμερίσματα της πρώτης πολυκατοικίας επί της Λ. Αλεξάνδρας και αξιοποίηση του κινηματογράφου Αρζεντίνα δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟ, για εκδηλώσεις του Μουσείου. Στις επόμενες τέσσερις (69 διαμερίσματα) όπισθεν της πρώτης, προτείνεται κοινωνική κατοικία, ενώ θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων πληροφορικής, Ιντερνετ, ιατρικών προϊόντων, έναντι ενοικίου, στην τελευταία (28 διαμερίσματα). Ξενώνας συνοδών και ασθενών του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» με συμβολικό ημερήσιο τίμημα 10 ευρώ προτείνεται να χωροθετηθεί στις δύο πολυκατοικίες όπισθεν του νοσοκομείου (25). Οι ελεύθεροι χώροι θα μπορούσαν να φιλοξενούν υπαίθρια παζάρια μπαχαρικών, εκθέσεις βιβλίου, Τέχνης κ.λπ.
Καθημερινή 31-03-12
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Σεβαστοπούλου 30 & Ζαλίκη, Τηλ/Fax 210 69 23 591
Εmail: anoampelokipi@gmail.com
5/4/2012
Την Τετάρτη το πρωί στις 4 Απριλίου, στην πλατεία Συντάγματος, στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, μια ανάσα από την Βουλή, ένας συμπολίτης και γείτονάς μας θέλησε αφαιρώντας την ζωή του να στείλει το δικό του ηχηρό μήνυμα ενάντια στην πολιτική που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Μια πολιτική αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης, που σαρώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα, εξαθλιώνει οικονομικά το λαό, στερεί τους νέους από το δικαίωμα στην δημιουργία και στο όνειρο. Μια πολιτική που έχει οδηγήσει 340.000 παιδιά στην πατρίδα μας (σύμφωνα με στοιχεία της Unicef) να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μια πολιτική που διαλύει κάθε ίχνος κοινωνικής πρόνοιας και επιβάλλεται βάναυσα από κυβέρνηση – Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Τα τελευταία δύο χρόνια περισσότεροι από 1.800 συμπολίτες μας κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης έδωσαν τέλος στην ζωή τους. Ο Δημήτρης (Μάκης για τους φίλους του) Χριστούλας επέλεξε να δώσει δημόσια τέλος στην ζωή του σε μια κίνηση πολιτικής διαμαρτυρίας (όπως φαίνεται καθαρά και από το σημείωμα που άφησε). Υπήρξε μέλος του πολιτιστικού μας συλλόγου για πολλά χρόνια και είχε δραστηριοποιηθεί σε επιτροπή ενάντια στα ναρκωτικά. Ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος, έντονα πολιτικοποιημένος, ένα αγωνιστής στον χώρο της αριστεράς.
Ο Σύλλογός μας συλλυπείται θερμά την οικογένειά του και πιστεύει πως η οργή του καθενός μας πρέπει να μετατραπεί σε συλλογικό αγώνα.
το Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Α.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κατασκευές και οι τροπολογίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, την διπλή ανάπλαση Αλεξάνδρας - Βοτανικού και την πολιτική των υδάτων
January 23,
2013
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/12074
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κατασκευές και οι
τροπολογίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, την διπλή ανάπλαση Αλεξάνδρας -
Βοτανικού και την πολιτική των υδάτων.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου
Περιβάλλοντος με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον
νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.
…
Γήπεδο Παναθηναϊκού
Επίσης έγινε δεκτή η τροπολογία με την οποία καλύπτονται νομοθετικά κενά της
διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, όπου
θα κτιστεί το νέο γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Από την ρύθμιση εξαιρείται για
τα επόμενα πέντε χρόνια γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και οι συνοδευτικές
εγκαταστάσεις του από την υποχρέωση κατεδάφισης ανεξαρτήτως της έναρξης και της
προόδου των έργων στον Βοτανικό. Επίσης παγώνουν για πέντε χρόνια - η είσπραξη
των προστίμων για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που βαρύνουν το γήπεδο του
Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας και «τακτοποιούνται» για πέντε χρόνια άλλου είδους
αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο της Λεωφόρου. «Αποσοβούμε το ενδεχόμενο να
κατεδαφιστεί το γήπεδο χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του νέου
γηπέδου» είπε ο αν. υπουργός Στ. Καλαφάτης και κατέθεσε σχετική προσθήκη στο
νομοσχέδιο. Διευκρίνισε δε σε δήλωσή του ότι «το υπουργείο δεν παίρνει θέση για
το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αλεξάνδρας, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχουν
τουλάχιστον δικαιώματα χρήσεως του γηπέδου ποδοσφαίρου από τον Παναθηναϊκό
Αθλητικό Όμιλο, τα οποία αναγνωρίζονται εξάλλου κι από όλους τους εμπλεκόμενους
φορείς και πρέπει να γίνουν σεβαστά». «Θα ελεγχούν τα
πάντα κι αυτό το προφυλάσσουμε με την συγκεκριμένη ρύθμιση» ανέφερε.
Από την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου
του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι
καταφεύγει και πάλι σε νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ενώ
φέρνει και τροπολογίες άσχετες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αυτόνομο
νομοθέτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ψήφισε «παρών» στην τροπολογία για το γήπεδο του
Παναθηναϊκού.
Για αντικοινοβουλευτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση, έκανε λόγο και ο
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ,
καταψηφίζοντας την τροπολογία για τα ύδατα, υπερψηφίζοντας όμως εκείνη για το
γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε ούτε αίτηση
αντισυνταγματικότητας ούτε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι οι
κοινοβουλευτικές συνθήκες είναι ομαλές κατ' αντιδιαστολή των όσων ακούστηκαν,
είπε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης. Εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου,
δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα, αλλά ψήφισε «λευκό» για το γήπεδο του
Παναθηναϊκού.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε η παρακάτω απόφαση:
Εξαίρεση από κατεδάφιση εγκαταστάσεων του γηπέδου Απόστολος Νικολαΐδης στην Περιοχή Ανάπλασης Ι σύμφωνα με την παρ. ΣΤ του τρίτου άρθρου του ν.4117/2013 (ΦΕΚ 29 Α΄)
http://sites.diavgeia.gov.gr/ypeka/ada/%CE%92%CE%952%CE%A00-%CE%9E%CE%985
ελήφθη 24-3-2013
Να
διασωθούν τα ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ(Πανόρμου)
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296 e-mail emdydasattikis@tee.gr
Αθήνα, 9/4/2013 Αρ. Πρωτ. :3873
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ(Πανόρμου)
Το Δ.Σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών , που εκπροσωπεί πάνω από 5000 διπλωμ. μηχανικούς ομόφωνα συμπαρατάσσεται με την απαίτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων -Π.Σ.Α.Α. (αρ. πρωτ. 1195/Μάρτης 2013 ) και του Δήμου Αθηναίων (πράξεις ΔΣ με αρ. 368/22-3-2010, 549/9-4-2010 και την πρόταση του Δήμου Αθηναίων η οποία υποβλήθηκε για έγκριση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το διαβιβαστικό με αριθ. πρωτ. Δήμου Αθηναίων 126915/24-6-2011 .Στο Υπουργείο πήρε αριθ. πρωτ. 28431/27-6-2011), για τη διάσωση των προσφυγικών κατοικιών Γηροκομείου, επί της οδού Πανόρμου , που αποτελούν τμήμα της ιστορικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής ταυτότητας της πόλης .
Οι Διώροφες προσφυγικές κατοικίες επί της οδού Πανόρμου,(όπως και της Λ.Αλεξάνδρας , για τις οποίες το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ είχε λάβει την ίδια θέση ) οικοδομήθηκαν για να στεγαστούν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας του 1992, το χρονικό διάστημα 1930-1932, με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος περί οργανωμένης δόμησης που κυριάρχησαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Είναι σημαντικό ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η μικρή κλίμακά τους στη περιοχή , όπου λόγω και της υπερδόμησης (με Σ.Δ. 3,60) και της πυκνοδόμησης τυχόν κατεδάφισής τους θα αποβεί σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της πόλης γενικότερα (‘’σβήσιμο’’ της ιστορικής και αρχιτεκτονικής μνήμης , τυχόν ανέγερση ενός νέου μεγαθηρίου κλπ) .
Επισημαίνουμε ότι προηγούμενη ‘’προσπάθεια’’ για την κατεδάφισή τους , για τη κατασκευή υπέργειου (λόγω της υπόγειας διέλευσης της γραμμής του Μετρό) μεγαθηρίου απετράπη με την 225/2000 απόφαση του ΣτΕ.
Καλούμε το ΥΠΕΚΑ και το αρμόδιο Συμβούλιο (ΚΕ.Σ.Α.) να συνταχθούν με τις θέσεις του Δήμου Αθηναίων και των κατοίκων της περιοχής (Π.Σ.Α.Α.).
Εγκρίθηκε
ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέου μνημείου του κινηματογράφου Αστρον!!!
(14-2-2013)
Ο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
Δημοσιεύεται το Σάββατο 13/3/2014 στο Δρόμο της
Αριστεράς
μνήμη Άννης Βρυχέα
Το συγκρότημα των 8 προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας - 228 διαμερίσματα κατανεμημένα σε 8 πολυκατοικίες με 5 στρ. ελεύθερου χώρου, των αρχιτεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρι και Δημητρίου Κυριακού - οικοδομήθηκε το 1933-35 στο πλαίσιο της κρατικής μέριμνας για τη στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Είναι ένα από τα περιορισμένα σε αριθμό υποδείγματα κοινωνικής κατοικίας η οποία παράγεται από δημόσιους φορείς (Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας). Μαζί με τις αστικές πολυκατοικίες της 10ετίας 1930-1940, που κτίζονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, και το εκτεταμένο σχέδιο ανέγερσης σχολικών κτιρίων της ίδιας περιόδου, οι προσφυγικοί συνοικισμοί αποτελούν σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του ελληνικού μοντερνισμού. Κτίρια λιτά, στο πνεύμα του ευρωπαϊκού πουρισμού, ξεχωρίζουν για τους άνετους υπαίθριους/κοινόχρηστους χώρους καθώς, σε αντίθεση με την αστική πολυκατοικία, δεν εντάσσονται στον αστικό ιστό αλλά σε νησίδες ελεύθερης δόμησης μέσα στην πόλη. Εκτός του συνοικισμού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σύνολα προσφυγικών πολυκατοικιών κτίζονται στη Δραπετσώνα, στη «Στέγη Πατρίδος» στο Λυκαβηττό, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, στο Δουργούτι και στους Αγίους Αναργύρους στον Πειραιά.
Ο αγώνας για τη διατήρηση/αποκατάσταση του προσφυγικού συνοικισμού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι αγώνας για τη διατήρηση της δημόσιας, της κοινωνικής και της ατομικής μνήμης. Τα προσφυγικά αποτελούν μια σημαντική κρατική πρωτοβουλία για τη συλλογική κατοικία των λαϊκών τάξεων και διατηρούν, με τη χωρική παρουσία τους, ενεργή την ιστορία των προσφύγων, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, στη διάδοση προοδευτικών ιδεών και στην ταυτότητα της ελληνικής αριστεράς. Πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς που έζησαν σ’ αυτούς τους οικισμούς έχουν ακουμπήσει εδώ τις μνήμες μιας ολόκληρης ζωής και της καταγωγής τους. Νεώτεροι ένοικοι διαμένουν ακόμα και σήμερα, καθώς περίπου 50 διαμερίσματα είναι ιδιόκτητα, και αγωνίζονται ως μέλη της κοινότητας των προσφυγικών για τη σωτηρία τους.
Η Εθνική Αντίσταση και ο Εμφύλιος άφησαν τα ίχνη τους στις πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ πολύ πρόσφατα, στη μεγάλη διαδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, γέμισαν κόσμο που παρακολουθούσε από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες τους.
Ο αγώνας για τη σωτηρία των προσφυγικών αποτέλεσε ένα οργανωμένο κίνημα φορέων και προσώπων, με μεγάλη διάρκεια και παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Προσφύγων, η Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Άνω και Κέντρου Αμπελοκήπων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η ΕΜΔΥΔΑΣ και η Ανοιχτή Πόλη. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι η απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ που ακύρωσε απόφαση του ΥΠΠΟ για διατήρηση μόνο 2 πολυκατοικιών (22/4/2004) και η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (27/11/2008) που κηρύσσει διατηρητέο μνημείο το σύνολο του συγκροτήματος. Αυτές οι δύο αποφάσεις είναι σημαντικά όπλα για να διασώσουμε από το ΤΑΙΠΕΔ τον προσφυγικό συνοικισμό.
Η Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ τα 137 διαμερίσματα που ανήκουν στην ΚΕΔ, με σκοπό να εκποιηθούν για τη μαύρη τρύπα του χρέους, είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην κατεδάφιση των πολυκατοικιών μέσω ανατροπής της θεσμοθετημένης προστασίας τους.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του κινήματος μια αποκατάσταση/ανάπλασή τους είναι χαμηλού κόστους (της τάξης των 10 εκατ. ευρώ) και μεγάλου κοινωνικού οφέλους αν στεγάσουν χρήσεις συναφείς με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί (μουσείο Μικρασιατικής Ιστορίας, ξενώνας συγγενών καρκινοπαθών, κοινωνικές υπηρεσίες, φοιτητική κατοικία κ.λπ.). Να σημειώσουμε ότι το ΤΕΕ και ο πρόεδρός του κ. Αλαβάνος είχαν στο παρελθόν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου σε 4 πολυκατοικίες, ταυτόχρονα με τη δημιουργία του μουσείου. Ένα μικρό μέρος των χρημάτων που σπαταλούνται για τα έργα του Rethink Athens θα έφτανε για το παραπάνω σχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας για τη διάσωση και αποκατάσταση/ανάπλαση του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας συνεχίζεται (με πράξεις και όχι ανέξοδες ρητορείες).
Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος δήμου Αθηναίων, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
ΦΟΡΕΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Οκτώβριος 2014
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ -ΓΟΝΕΩΝ - ΜΑΘΗΤΩΝ
Συζήτηση για την κλιμάκωση του αγώνα
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΩΡΑ 6
μμ Στό Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας
και Λάμψα)
Το οικόπεδο της ΔΕΗ επί της οδού Λάμψα κινδυνεύει να χαθεί οριστικά
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά.
Αν μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2015, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης η ΔΕΗ θα ανεγείρει μεγαθήριο κάλυψης εδάφους 4,5 στρεμ. ύψους 28 μμ με δυο υπόγεια γκαράζ, βυθίζοντας στην υποβάθμιση την περιοχή μας.
Θυμίζουμε ότι αυτό που κατοχυρώσαμε με τους μακρόχρονους αγώνες μας μέχρι τώρα έστω σε επίπεδο σχεδιασμού (χαρακτηρισμός χώρου με το ΦΕΚ 30/1/2013) είναι
1) Τα 6 στρέμματα να αξιοποιηθούν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) ώστε να επαναλειτουργήσει το 58ο Γυμνάσιο-Λύκειο (στεγαζόταν στο Βαρβάκειο), του οποίου η διακοπή λειτουργίας εδώ και κάποια χρόνια, αναγκάζει πολλούς μαθητές (ιδιαίτερα από το 107 Δημοτικό), να πηγαίνουν σε σχολεία πολύ μακριά από το σπίτι τους, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνθήκες συμφόρησης στα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής.
2) Τα υπόλοιπα 3 στρέμματα να αξιοποιηθούν ως χώρος πρασίνου από το Δήμο Αθηναίων σύμφωνα με την υπ' αρ. 2052/19-11-2007 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα έχει μείνει στα χαρτιά.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τον ΟΣΚ και τον Δήμο Αθηναίων, να ολοκληρώσουν άμεσα τη
διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Αγαπητοί Γείτονες,
Πολλοί από μας, πνιγμένοι στα προβλήματα που σώρευσαν στην πλάτη μας η οικονομική κρίση, οι κυβερνητικές πολιτικές και τα μνημόνια (μειώσεις μισθών-συντάξεων, υπέρογκη φορολογία, ΕΝΦΙΑ, ανεργία, περικοπές σε υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια), βάζουμε πιθανόν αυτού του είδους τις διεκδικήσεις σε δεύτερη μοίρα. Όμως σε συνθήκες κρίσης πρώτα απ' όλα η ποιότητα ζωής θίγεται κατάφωρα και πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Ενώ αυτές οι ίδιες συνθήκες κάνουν πολύ περισσότερο από ποτέ αναγκαίες για μας τις ποιοτικές δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες.
Τίποτα δεν μας χαρίζεται, για όλα πρέπει να αγωνιστούμε.
Είναι αδιέξοδο να περιοριστούμε μόνο σε διαβήματα και παραστάσεις.
Όλοι μαζί κάτοικοι - γονείς - μαθητές τώρα πρέπει να δείξουμε την
ενότητα, την μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά μας να κατακτήσουμε την
ποιότητα ζωής που μας αξίζει.
-
Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων
-
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος
Κέντρου Αμπελοκήπων
-
Σύλλογος Προσωπικού Γηροκομείου Αθηνών
-
Ένωση Γονέων 7ης Δημοτικής
Κοινότητας
-
Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
-
Σύλλογοι Γονέων 16ου
Γυμνασίου, 16ου Λυκείου, 107, 104 Δημοτικών
-
Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα Γκύζη –
Γαλάτσι – Κυψέλη
-
Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Αθήνας
-
Αθλητικός Όμιλος Πέρα Κλουμπ
-
Αθλητικός Όμιλος Αμπελοκήπων
-
Σύλλογος Κρητών
Αμπελοκήπων – Ψυχικού
-
Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό
Πάρκο Γουδή
-
Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Αμπελοκήπων
-
Επιτροπή Αλληλεγγύης Κατοίκων
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Σεβαστοπούλου
30 &
Ζαλίκη,
Τηλ/Fax 210 69
23 591
email: anoampelokipi@gmail.com , www.anoampelokipi.gr
FACEBOOK: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω
Αμπελοκήπων
1340/16-10-2014
Δελτίο τύπου
Με πρωτοβουλία όλων των φορέων και κινήσεων πολιτών Αμπελοκήπων (πολιτιστικοί Σύλλογοι, αθλητικοί, γονέων, καθηγητών, μαθητών κλπ) πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων, γονέων, μαθητών την Τετάρτη απόγευμα στις 15/10/2014, στο πάρκο ΚΑΠΑΨ με αίτημα:
Ο ΟΣΚ και ο Δήμος Αθηναίων, να ολοκληρώσουν
άμεσα τη διαδικασία απαλλοτρίωσης (η προθεσμία εκπνέει στις 20/2/2015), του
οικοπέδου της ΔΕΗ έκτασης 9 στρεμμάτων, επί της οδού Λάμψα,
ώστε να αξιοποιηθεί:
1) Για σχολείο τα 6 στρέμματα που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας (να επαναλειτουργήσει το 58ο Γυμνάσιο-Λύκειο)
2) Για πράσινο τα υπόλοιπα 3 στρέμματα
Καθολική ήταν η αντίθεση των συγκεντρωμένων στα σχέδια της ΔΕΗ να ανεγείρει τα κεντρικά της γραφεία στο εν λόγω οικόπεδο.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν εκφράζοντας την ολόθερμη συμπαράστασή τους στο μακροχρόνιο αίτημά μας, εκτός από τους εκπροσώπους των φορέων, και ο Αγγελόπουλος Βασίλης Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Σακελλαρίδης Γαβριήλ, Δούκα Μαρία (Μάρω), Δρογώσης Ευστάθιος, Κωνσταντίνου Πέτρος, οι Κοινοτικοί σύμβουλοι: Μεταξά Ευαγγελία και Δασκαλάκη Γεωργία.
Η συγκέντρωση αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με μαζικές παραστάσεις στον ΟΣΚ και τον Δήμο Αθηναίων, νέες συγκεντρώσεις, πορείες και συνέχιση συλλογής υπογραφών (ξεπέρασαν ήδη τις 1000) κλπ.
Για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων δημιουργήθηκε μεγάλη ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα από εκπροσώπους φορέων, κινήσεων πολιτών και κατοίκους, που θα συνεδριάζει ανοιχτά, σε ολομέλεια κάθε Τετάρτη 8.30 μμ στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων.
Επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα την
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου και ώρα 8.30μμ.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, Σεβαστοπούλου 30 & Ζαλίκη, Τηλ/Fax 210 69 23 591, email: anoampelokipi@gmail.com ,
www.anoampelokipi.gr, FACEBOOK: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων
1403/15 Μαρτίου 2015
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, για όσα συμβαίνουν στο Γηροκομείο Αθηνών.
· Από
τα 9 κτίρια λειτουργούν μόνο τα 3.
· Σήμερα
φιλοξενούνται περίπου 150 ηλικιωμένοι, ενώ πριν 10 χρόνια περίπου 450.
· Το
υπάρχον προσωπικό δεν πληρώνεται κανονικά από το Σεπτέμβριο 2010.
· Τα
μαγειρεία έχουν καταργηθεί. Η σίτιση πραγματοποιείται με κέτερινγκ.
· Το
Γηροκομείο Αθηνών, από κέρδη πριν λίγα χρόνια, εμφανίζει σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα
και «ερωτήσεις βουλευτών», χρέη περίπου 25 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ (προς ΙΚΑ, Εφορία,
οφειλές στους εργαζόμενους κ.λπ.).
Δυστυχώς
όλα δείχνουν πως το Γηροκομείο Αθηνών, οδηγείται στην πλήρη κατάργηση, ωθώντας
έτσι τους ηλικιωμένους στους ακριβοπληρωμένους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας, σε
μια τόσο δύσκολη εποχή που η οικογένεια (αυτή στηρίζει κατά κανόνα τους
ηλικιωμένους), χτυπιέται από την έντονη και συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.
Ας
σημειωθεί πως το Γηροκομείο Αθηνών που λειτουργεί
αδιάλειπτα από το 1864 (ούτε την περίοδο της κατοχής δεν ανέστειλε τη
λειτουργία του), έχει στην κατοχή του πάνω από 800 ακίνητα και κληροδοτήματα.
Επισημαίνουμε
ακόμη ότι ο χώρος του Γηροκομείου αποτελεί έναν ελεύθερο χώρο – όαση για την
περιοχή μας – και φοβόμαστε μήπως βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Άλλωστε
με την τροπολογία 1467/7-5-2014 του Νόμου 4262/2014 «περί εξυγίανσης Σωματείων,
Ιδρυμάτων», με χρέη στο Δημόσιο, δίνεται η δυνατότητα στην Εταιρεία Αξιοποίησης
Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ (μετά από εισήγησή της – σχέδιο εξυγίανσης – και έγκριση απ’
τον αρμόδιο Υπουργό), να δεσμεύσει και «αξιοποιήσει» (πιθανόν εκποιήσει), το
σύνολο της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών.
Απαιτούμε:
1) Να
επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν, ώστε να δεχθούν υπερήλικες, που αυτή τη
στιγμή είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
2) Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι και να
καταβληθούν τα δεδουλευμένα στο προσωπικό, που παρά τις δυσκολίες προσφέρει τις
υπηρεσίες του καθημερινά με αυταπάρνηση.
3) Να αντιμετωπιστούν άμεσα μια σειρά προβλήματα
(σίτιση, θέρμανση, περίθαλψη, συντήρηση κτιρίων κλπ), που οξύνονται καθημερινά
με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται η ποιότητα ζωής των διαμενόντων ηλικιωμένων.
4) Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα μαγειρεία.
5) Να
υπάρξει από τους αρμόδιους φορείς ουσιαστικός οικονομικός έλεγχος,
καταλογισμός ευθυνών, και φυσικά να παρθούν ανάλογες αποφάσεις ώστε να
αντιμετωπιστεί η σημερινή δύσκολη
οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου Αθηνών, και γενικά να εξυγιανθεί ένα από
τα μεγαλύτερα κοινωφελή μη κερδοσκοπικά σωματεία της χώρας μας.
Προς
αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν οι πορισματικές εκθέσεις 2489/22-7-2004, 3199/19-9-2008,
748/2-12-2009 και 11352/30-11-2010 των επιθεωρητών της Γενικής Διεύθυνσης
Οικονομικής Επιθεώρησης Αττικής.
6) Να ισχυροποιηθεί το
νομικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και παρεμβάσεις των αρμόδιων
φορέων σε περίπτωση κακοδιαχείρισης.
7) Να πραγματοποιηθεί έκτακτος διαχειριστικός
έλεγχος με την διαδικασία του εξαιρετικού επείγοντος, όπως ζητούν με τα έγγραφά
τους με αριθμούς 1393/25-5-2009, 1394/25-5-2009, 3295/4-11-2010 και
1876/15-2-2012 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το αρμόδιο τμήμα Εποπτείας
των Εθνικών Κληροδοτημάτων.
Αποφασίζουμε
μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων στο Γηροκομείο
Αθηνών, και την Επιτροπή Αλληλεγγύης των κατοίκων.
α) Συναντήσεις
με όλους τους αρμόδιους (Υπουργό Κοινωνικής
Αλληλεγγύης, Οικονομικών, Δήμαρχο Αθηναίων, Περιφερειάρχη Αττικής κλπ).
β) Ανοιχτή
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 ΩΡΑ
6μμ στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα)
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΤΗΣ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
• Οι 8 πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας χτίστηκαν το 1935 (80 ετών σήμερα!), σε
2 φάσεις, από τους αξιόλογους μηχανικούς Κίμωνα Λάσκαρη και Δημήτρη Κυριακό, με
σκοπό να στεγάσουν αποκλειστικά πρόσφυγες.
• Τα 228 διαμερίσματα ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ (κατόπιν κληρώσεως) από προσφυγικές
οικογένειες Μικρασιατών και Ποντίων, έναντι περίπου
80.000 δραχμών.
• Είναι κατασκευασμένες σε στυλ Bauhaus, μακρόστενες,
χωρίς κανένα εξωτερικό μορφολογικό στοιχείο, απολύτως λειτουργικές – χρηστικές.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ
• Οι 8 πολυκατοικίες είναι χτισμένες εξωτερικά από πέτρα πάχους 60 εκ.. Δεν
υπάρχουν κολώνες, αλλά υπάρχουν πλάκες και δοκάρια από μπετόν. Κάθε εξάδα
διαμερισμάτων (των 55 τ.μ. έκαστο) χωρίζεται από την
διπλανή με πέτρινο τοίχο επίσης 60 εκ.. Σε κάθε εξάδα υπάρχουν 2 διαμερίσματα
στο ισόγειο, 2 στον πρώτο όροφο, 2 στον δεύτερο, ενώ στην ταράτσα υπάρχουν και
2 πλυσταριά – αποθήκες, για κάθε τριάδα διαμερισμάτων. Κάθε πολυκατοικία έχει 5
εισόδους Χ 6 διαμερίσματα = 30 διαμερίσματα, εκτός από τις 2 μπροστινές που
έχουν 4Χ6= 24 διαμερίσματα.
• ΟΛΑ τα διαμερίσματα είναι διαμπερή (βορράς – νότος) με παράθυρο ή μπαλκόνι σε
κάθε χώρο. Διαθέτουν ευρύχωρα κλιμακοστάσια (10τ.μ.), εξαιρετική ηχο – θερμο – μόνωση και τα
εσωτερικά τους χωρίσματα είναι από τούβλα.
• Η συνήθης διαρρύθμιση (πρωτοποριακή για την εποχή) είναι ένα μεγάλο καθιστικό
μπαίνοντας (με ξύλινο δάπεδο), ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο (με ξύλινο δάπεδο, χωρίς
ντουλάπα), μια μεγάλη κουζίνα (δάπεδο πλακάκια), ένα μικρό W.C. (πλακάκια), και
ένα μικρότερο χολ (πλακάκια). Δεν υπήρχε κεντρική θέρμανση, αλλά εξαιρετική
υποδομή για προσαρμογή σόμπας με «μπουρί» σε κάθε δωμάτιο!
ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
• Η περιοχή των Προσφυγικών έχει έκταση 14.500 τ.μ., ενώ οι 8 πολυκατοικίες καταλαμβάνουν έκταση 4.500 τ.μ.. Δηλαδή κάλυψη 30% ΜΟΝΟ και Σ.Δ. 0,9, όταν η γύρω
περιοχή έχει Σ.Δ. 3,6!!!
• Κάθε πολυκατοικία έχει εμβαδόν 600 τ.μ. και κάθε
διαμέρισμα έχει στην κυριότητά του 600:30 διαμερίσματα = 20 τ.μ.
γη! (και μόνο).
• Η έκταση των 10.000 τ.μ. (14.500 – 4.500)
αποτελείται από 5 χωμάτινους δρόμους – αδιέξοδα, μια μεγάλη χωμάτινη «αλάνα»,
ένα ασφαλτοστρωμένο – κάθετο στην Λ. Αλεξάνδρας – δρόμο και ένα μικρότερο
ασφαλτοστρωμένο δρόμο πίσω από τον Άγιο Σάββα. ΟΛΗ αυτή η έκταση των 10.000 τ.μ. ανήκει στον Δήμο Αθηναίων!
(όλοι οι δρόμοι στα Προσφυγικά φέρουν ονόματα λιμνών!)
ΚΥΡΙΟΤΗΤΕΣ
Αυτή τη στιγμή, από τα 228 διαμερίσματα:
• Τα 51 είναι ιδιόκτητα και στεγάζουν απογόνους προσφύγων ή ενοικιάζονται,
είναι δε διάσπαρτα στις 4 πίσω πολυκατοικίες.
• Τα 137 διαμερίσματα (που πριν από 13 περίπου χρόνια πουλήθηκαν εκβιαστικά
στην ΚΕΔ από τους ιδιοκτήτες τους) έχουν αφεθεί στην τύχη τους, είναι στην
πλειονότητά τους κατειλημμένα (από αστέγους, πρόσφυγες, ασθενείς κοινωνικές
ομάδες, Έλληνες και Αλλοδαπούς), έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2013, ο
Δήμος Αθηναίων είναι σε διαδικασία ώστε να του παραχωρηθούν και είναι διάσπαρτα
και στις 8 πολυκατοικίες!
• Υπάρχουν και σαράντα ακόμα διαμερίσματα ( διάσπαρτα στις 4 μπροστινές πολυκατοικίες)
που απαλλοτριώθηκαν πριν 10 περίπου χρόνια από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην προσπάθειά του
να τις κατεδαφίσει. Από αυτά, στα 10 διαμένουν πεισματικά οι παλιοί κάτοικοι –
ιδιοκτήτες και τα υπόλοιπα 30 είναι (και αυτά) κατειλημμένα!
ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ
• Το 2003 το ΥΠΠΟ με ΦΕΚ έκρινε ως Διατηρητέα Μνημεία τις 2 από τις 8
πολυκατοικίες (πίσω από τον Άγιο Σάββα) και (κατόπιν προσφυγής κατοίκων και
δεκάδων φορέων στο ΣΤΕ) το ΥΠΠΟ «αναγκάστηκε» το 2009 να κρίνει ως Διατηρητέα
Μνημεία και τις υπόλοιπες 6, για κοινωνικούς, ιστορικούς και αρχιτεκτονικούς
λόγους.
• Η απόφαση διατήρησής τους δεν απαγορεύει αλλαγή χρήσης τους.
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ
1. Ποτέ δεν επισκευάστηκαν εξωτερικά, γιατί από τον Νοέμβριο του 1967 είχε
εκδοθεί ΦΕΚ που προέβλεπε την κατεδάφιση των 4 πρώτων πολυκατοικιών, ώστε να
αποτελέσουν υπαίθριο χώρο για το υπό ανέγερσιν
Δικαστικό Μέγαρο. Το Μέγαρο χτίστηκε, επί δεκαετίες είχε τεράστιο υπαίθριο χώρο
πίσω του και ΔΕΝ χρειάστηκε αυτόν των προσφυγικών, το ΦΕΚ όμως ίσχυε
απειλητικό, μέχρι το 2003!, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ζουν επί χρόνια σε
τεράστια αβεβαιότητα και να μην ρισκάρουν εξωτερική επισκευή των σπιτιών τους.
2. Οι 8 πολυκατοικίες μπορεί να έχουν φθαρμένους εξωτερικούς σοβάδες, τρύπες
από οβιδες στα Δεκεμβριανά το 1944, υγρασίες και φθαρμενους οπλισμους στις
ταράτσες, φθορές λόγω αδιαφορίας της ΚΕΔ, μικροεπεμβάσεις από τους καταληψίες,
σπασμένα εξωτερικά κουφώματα και τζάμια, ΑΛΛΑ (σύμφωνα με μελέτη από το Τμήμα
Στατικής των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ) ΔΕΝ είναι επικίνδυνα, ΔΕΝ χρειάζονται
ιδιαίτερες επισκευές, ΔΕΝ χρειάζονται ενισχύσεις και μπορούν εύκολα και με λίγα
χρήματα να ανακαινιστούν – αποκατασταθούν πλήρως! (Στον μεγαλο
σεισμο του 1999 ΔΕΝ επαθαν ουτε "γρατζουνια" !!!)
3. Μέχρι το 2012, ΟΛΑ τα διαμερίσματα κατοικούνταν από πρόσφυγες ή απογόνους
τους και ήταν σε άριστη κατάσταση, όπως σε άριστη κατάσταση βρίσκονται τα 51 –
νυν – ιδιόκτητα διαμερίσματα! Η εσκεμμένη αδιαφορία της ΚΕΔ συνέτεινε ώστε να
καταληφθούν τα περισσότερα και να ζουν τώρα οι άνθρωποι μέσα σε συνθήκες
«παρανομίας», με αποτέλεσμα να φαίνεται στους περαστικούς η εικόνα της
εγκατάλειψης…
4. Από το 2.000, όταν αποφασίστηκε να αγοραστούν τα διαμερίσματα από την ΚΕΔ,
ώστε να γκρεμιστούν και στη θέση τους να δημιουργηθεί ένα «πάρκο αναψυχής»
(μαζί με διάφορες άλλες ιδέες, όπως υπογειοποίηση της
Λ. Αλεξάνδρας, απομάκρυνση του γηπέδου του ΠΑΟ κτλ κτλ…..)
ΠΟΤΕ ΔΕΝ υπήρξε ούτε ένα σχέδιο – μελέτη αυτού του «πάρκου», γιατί απλούστατα ο
στόχος τους ήταν να δομηθεί εν καιρώ αυτός ο τεράστιος χώρος των 14,5
στρεμμάτων με 53.000 τ.μ. μπετόν!!! (αντί των
υπαρχόντων πέτρινων 13.500 τ.μ.)
5."Λυσσαλεοι" πολέμιοι-επι 10 χρονια- των Προσφυγικών ήταν το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Δήμος Αθηναίων,
η ΚΕΔ, το Υπ. Οικονομικών και – συγκαλυμμένα – το ΥΠΠΟ! Βασικοί υποστηρικτές
ήταν όλες οι Σχολές των Ελληνικών Πολυτεχνείων, όλοι οι Αρχιτεκτονικοί
Σύλλογοι, η Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων, άνθρωποι και φορείς του Πνεύματος και
της Τέχνης και παραδόξως ΟΛΑ τα ΜΜΕ (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί,
εφημερίδες και περιοδικά) διαβλέποντας προφανώς την τεράστια επιχειρηματική
κομπίνα που ετοιμαζόταν!
6. Η αγορά των διαμερισμάτων από την ΚΕΔ το 2002, έναντι 50.000€ έκαστο Χ 228 =
11.400.000€ (συνολικά , υποθετικά) συν το κόστος κατεδάφισής τους, συν τη
«διαμόρφωση» των 14,5 στρεμμάτων σε πράσινο, θα ήταν ΑΠΕΙΡΩΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ από το
να ανακαινίζονταν ΠΛΗΡΩΣ ΟΛΑ τα διαμερίσματα (μέσα – έξω) και να διαμορφώνονταν
ο ΥΠΑΡΧΩΝ υπαίθριος χώρος των 10 στρεμμάτων σε πλούσιο πράσινο με καθιστικά,
φυτά, λιμνούλα, θέατρο, παιδική χαρά κλπ!!!
7. Η ΚΕΔ και το ΥΠΕΧΩΔΕ δαπάνησαν 137 + 40 = 177 διαμερίσματα Χ 50.000€ για την
αγορά τους = 8.850.000€! προσδοκώντας στην κατεδάφισή τους. Αυτή τη στιγμή
είναι χαμένοι, για αυτό και τα έδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ για «αξιοποίηση».
Ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας για να κερδίσει, ανακαινίζοντας τα διαμερίσματα
των πολυκατοικιών και πουλώντας τα ως κατοικίες ή γραφεία (σε δικηγόρους,
γιατρούς ή αστυνομικούς π.χ.) πρέπει να πάρει τα διαμερίσματα από το ΤΑΙΠΕΔ
σχεδόν δωρεάν, άρα η αγορά τους ήταν ΛΑΘΟΣ, δηλαδή ζημιά 9.000.000€ για το
Δημόσιο!...
(Μόνη περίπτωση κέρδους είναι να αποχαρακτηριστούν οι 8 πολυκατοικίες ως
Διατηρητέα Μνημεία, οπότε ξαναγυρνάμε στα αρχικά κερδοσκοπικά σχέδια υπερδόμησης!..)
Συνεπώς η μόνη λύση αξιοποίησής τους είναι να δοθούν σε κάποιο φορέα δωρεάν, ο
οποίος με μέγιστο κόστος 5.000.000€ για ΟΛΑ + το κόστος διαμόρφωσης υπαίθριων
χώρων + το κόστος υπογείου γκαράζ, να τα επαναχρησιμοποιήσει για κοινωφελείς
και άλλους σκοπούς…
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Επί 15 χρόνια οι ανάγκες και τα αιτήματα είναι περίπου τα ίδια.
1. Δύο πολυκατοικίες ως κατοικία των υπαρχόντων κατοίκων (50 + 10 = 60
διαμερίσματα)
2. Μια πολυκατοικία ως Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης, εμβαδού περίπου 1.500 τ.μ. (με συνεχεις συνενώσεις ανά
2 διαμερίσματα). Κατά πάσα πιθανότητα με έσοδα από εισιτήριο εισόδου.
3. Μια πολυκατοικία ως γραφεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (με μικρό ενοίκιο)
4. Μια πολυκατοικία ως καλλιτεχνικά εργαστήρια, studios,
γκαλερί, αίθουσες τέχνης (με μικρό ενοίκιο).
5. Μισή πολυκατοικία (15 διαμερίσματα) ως φοιτητική εστία, για άπορους φοιτητές
(2Χ15=30 άτομα)
6. Η υπόλοιπη μισή (15 διαμερίσματα) ως Ξενώνας για τους συγγενείς των άρρωστων
στον Άγιο Σάββα από την επαρχία (με συμβολικό ενοίκιο).
7. Δυο πολυκατοικίες (30+30=60 διαμερίσματα) ως κατοικίες – προσωρινώς ίσως –
αστέγων. Δηλαδή 60 διαμερίσματα Χ 4 άτομα=240 άτομα (όταν η υπάρχουσα κατάληψη
150 περίπου διαμερισμάτων, φιλοξενεί ήδη περίπου 350 άτομα…)
• Δεδομένου ότι ο Άγιος Σάββας είναι χτισμένος σε όλο το οικόπεδό του, δεν επιτρέπει καμία συσχέτιση με τα Προσφυγικά. Παρομοίως, το νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, με τις πέτρινες μάντρες του χρειάζεται ιδιωτικότητα και όχι άμεση γειτνίαση με τις Προσφυγικές πολυκατοικίες. Το Δικαστικό Μέγαρο επίσης, φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, πέραν του ότι υπάρχει υψομετρική διαφορά με τα προσφυγικά.
ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ
Με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ένα διαμέρισμα 55 τ.μ.
μπορεί να ανακαινισθεί ΠΛΗΡΩΣ, ως εξής:
1) Γκρέμισμα: 300€
2) Χτίσιμο: 500€
3) Νέα Υδραυλικά: 2.000€
4) Νέα Ηλεκτρικά: 2.000€
5) Σοβάτισμα: 1.500€
6) Παρκέ: 1.500€
7) Πλακάκια: 500€
8) Είδη Υγιεινής: 500€
9) Πλακάκια WC: 500€
10) Κουζίνα: 2.000€
11) 5 εσωτ. πόρτες: 1.000€
12) 5 εξωτ. Κουφώματα: 5.000€
13) Ντουλάπα υπνοδ. 2.000€
14) Γύψινα – πριζοδιακόπτες: 400€
15) 2 Μπαλκόνια: 800€
16) Βάψιμο: 1.500€
17) 2 όψεις: 1.000€
23.000€ (55 τμ Χ 420 ευρω|τμ )
ΣΥΝΟΛΑ
1) 137 διαμερίσματα + 30 διαμερίσματα ΥΠΕΧΩΔΕ
= 167 Χ 23.000€ = 3.841.000€
2) (Είσοδος + κλιμακοστάσιο + 2 παράθυρα)
= 1.500€ Χ 38 είσοδοι = 57.000€
3) (2 πλυσταριά + ταράτσα)
=3.000€ Χ 38 είσοδοι = 114.000€
-------------------
4.012.000€
4) Μερική ανακαίνιση υπολοίπων 61
Διαμερισμάτων = 23.000 : 2 Χ 61= 701.500€
-------------------
4.713.500€
Ανώτατο: 5.000.000€ για πλήρη ανακαίνιση ΟΛΩΝ των διαμερισμάτων, κοινοχρήστων
χώρων και ΟΛΩΝ των όψεων!
• Σε αυτό το ποσόν πρέπει να προστεθεί το κόστος διαμόρφωσης
των 10 στρεμμάτων σε χώρους πρασίνου, με καθιστικά, φυτά, νερά, υπαίθριο
θέατρο, παιδική χαρά, χώρους άθλησης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής
κατάργησης των 2 ασφαλτοστρωμένων δρόμων και της αντίστοιχης διαμόρφωσής τους.
Κόστος περίπου 1.000.000€
• Να σημειωθεί ότι στη χωμάτινη μεγάλη «αλάνα», έκτασης περίπου 1.500 τ.μ., μπορεί κάλλιστα να σκαφτεί υπόγειο γκαράζ 2 ορόφων,
που να φιλοξενεί μέχρι και 200 αυτοκίνητα, προσφέροντας έσοδα. Κόστος περίπου
1.000.000€.
ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΜΑΧ: 7.000.000€
Με αυτό το μικρό σχετικά ποσό, ο χώρος των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας μπορεί να αποτελέσει γειτονιά όαση – πρότυπο για όλη την Αθήνα!
Δημήτρης Ευταξιόπουλος 27-5-2015
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Καταρτζή 12 - 14, Αμπελόκηποι Τηλ.: 210 6923591 – 6944914529, email: anoampelokipi@gmail.com , www.anoampelokipi.grFACEBOOK: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων
1473/2-12-2015
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
2015
Α) Εκφράζουμε τη θέλησή μας (συντονίζοντας τη δράση μας με τους άλλους φορείς), να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πλατιού φιλειρηνικού κινήματος με στόχο:
Να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή,
την ευρύτερη περιοχή και όλο τον κόσμο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να μπει φρένο στις επεμβάσεις των ισχυρών της γης, που στην επιδίωξή τους να διευρύνουν τις σφαίρες επιρροής τους, και να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των πρώτων υλών (πετρέλαια κ.λπ.), δε διστάζουν να τροφοδοτούν εμφύλιες διαμάχες, να διαλύουν χώρες (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη κ.λπ.), με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, η θάλασσα του Αιγαίου να μετατρέπεται σε υγρό τάφο, να τροφοδοτείται η τρομοκρατία, το μίσος, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, και να γιγαντώνεται το προσφυγικό ρεύμα.
Καταδικάζουμε τις πρόσφατες εγκληματικές πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, που όμως δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επεμβάσεων της Γαλλίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που μπορεί να οδηγήσει στο διαμελισμό της Συρίας με ακόμη πιο τραγικά αποτελέσματα.
Απαίτησή μας είναι η χώρα μας, να μη συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο, στα επικίνδυνα σχέδια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για συνέχιση των επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα.
Β) Εκφράζουμε τη θέλησή μας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να δυναμώσει το μαζικό κίνημα στη γειτονιά μας.
1) Για να συμβάλλουμε ώστε να αντιμετωπιστεί η
συνεχιζόμενη πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των πλειστηριασμών
πρώτης κατοικίας κ.λπ.
2) Για να προωθηθούν τα κοινά προβλήματα της περιοχής
μας
· Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας
και Λάμψα)
- Να παραχωρηθεί
μια μικρή αίθουσα (του υπογείου) κατά χρήση για γραφείο του συλλόγου μας
- Να αξιοποιηθεί
μια μεγάλη (του ισογείου) ως Λέσχη Φιλίας (ΚΑΠΗ)
· Οικόπεδο ΔΕΗ (επί της οδού Λάμψα)
Οι Κτ. Υπ. (πρ.
ΟΣΚ), να προχωρήσουν στην κατασκευή του σχολείου (Γυμνάσιο – Λύκειο), στα 6
στρέμματα, και ο Δήμος Αθηναίων πράσινο, στα υπόλοιπα 2,5 στρέμματα.
· Γηροκομείο Αθηνών
Να επαναλειτουργήσει, πλήρως στο σύνολό του.
· Προσφυγικά Πανόρμου
Να κηρυχθούν διατηρητέα
· Περίπτερο εντός της πλατείας – Μετρό Πανόρμου
Ο Δήμος Αθηναίων να προβεί άμεσα στην
απομάκρυνσή του απ΄ την πλατεία (Να τοποθετηθεί στο
πεζοδρόμιο).
· Οικοπεδάκι επί της οδού Μοισιόδακος
Να επαναφερθεί στην προτέρα
του κατάσταση.
· Τριγωνάκι Τριφυλλίας – Μπουγιουκλή – Καντούνη
Να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και όχι πάρκινγκ αυτοκινήτων
· Οδός Λουκά Μπέλλου
Να επεκταθεί το πεζοδρόμιο επί της οδού Τριφυλλίας ( στη συμβολή της με Λ. Μπέλλου), ώστε να μη
στρίβουν τα αυτοκίνητα προς οδό Λ. Μπέλλου.
· Κυκλοφοριακή μελέτη
Να
καταρτιστεί με κύριο στόχο μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις.
· Περιοχή Γουδή
Να
υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Να
απομακρυνθεί το Μπάντμιντον.
· Αττικό Άλσος
Να
διατηρηθεί ο δασικός δημόσιος χαρακτήρας του Αττικού Άλσους στο σύνολό του.
3) Για να συνεχιστούν και να διευρυνθούν οι
πολιτιστικές μας δραστηριότητες
4) Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας, σ΄ όσους βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση
και παράλληλα να διεκδικήσουμε αγωνιστικά μια αξιοπρεπή και καλύτερη ποιότητα
ζωής για όλους.
Αποφασίζουμε εντός του 1ου Διμήνου 2016
1) Κοινή σύσκεψη φορέων και κινήσεων
πολιτών ώστε να συντονίσουμε τη δράση μας, και να συμβάλλουμε στη δημιουργία
ενός πλατιού φιλειρηνικού κινήματος.
2) Ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, των κατοίκων και
εργαζομένων, σε συνεργασία με το σύλλογο εργαζομένων του Γηροκομείου και την
επιτροπή Αλληλεγγύης των κατοίκων με αίτημα: Να λειτουργήσει πλήρως στο σύνολό
του το Γηροκομείο Αθηνών.
3) Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Κατοίκων –
Γονέων – Μαθητών στο Δημαρχείο Αθήνας με αίτημα: Πράσινο στα 2,5 στρέμματα του
οικοπέδου της ΔΕΗ
4) Κοινή σύσκεψη φορέων και κινήσεων πολιτών με θέματα: α)
«πλειστηριασμοί κατοικιών», β) Ασφαλιστικό
5) Δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για την
αξιοποίηση μιας μεγάλης ισόγειας αίθουσας του πάρκου ΚΑΠΑΨ ως Λέσχη Φιλίας
(ΚΑΠΗ) με πρώτο καθήκον τη συλλογή υπογραφών από κατοίκους
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Καταρτζή 12 - 14, Αμπελόκηποι Τηλ.: 210 6926367 - 6944914529
email: anoampelokipi@gmail.com , www.anoampelokipi.gr
FACEBOOK: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων
1485/8-1-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ Ο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα)
ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ
(Κάτοικοι και Φορείς) ΑΠΑΙΤΕΙ
1) Να δοθεί κατά χρήση στο σύλλογό μας, ο χώρος του πάρκου ΚΑΠΑΨ(είσοδος από οδό Λάκωνος 9). Δηλαδή: μικρή αίθουσα 30 μ2 και μεγαλύτερη 100 μ2.
2) Να αξιοποιηθεί μια μεγάλη αίθουσα 100 μ2 επί του πάρκου ΚΑΠΑΨ (υπάρχουν συνολικά 5) για Λέσχη Φιλίας – ΚΑΠΗ.
Αγαπητοί Γείτονες
Για μια ακόμη φορά όλη η γειτονιά (εκατοντάδες κάτοικοι και όλοι οι φορείς με σχετικά υπομνήματά τους), Απαιτεί από το Δήμο Αθηναίων
1) ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΠΑΨ (είσοδος από οδό Λάκωνος
9)
α) Γιατί η δημιουργία του πάρκου
ΚΑΠΑΨ, είναι αποτέλεσμα των μακρόχρονων αγώνων των κατοίκων και της κοινής
δράσης όλων των φορέων, που ο σύλλογό
μας πρωτοστάτησε.
β) Γιατί με την παρουσία του συλλόγου μας στο πάρκο, με τα πολλά τμήματα που διαθέτει, όπως: πολιτιστικά (χορός, θέατρο, χορωδία, ζωγραφική, φωτογραφία, θεατρικό παιχνίδι, ραπτική, κινηματογράφος, εκδρομές, περιηγήσεις μουσείων, μουσική ειρήνη κ.λπ.), περιβαλλοντικά (Γουδή, οικόπεδο ΔΕΗ, προσφυ-γικά, Αττικό Άλσος, παρκάκια περίπτερο Μετρό Πανόρμου κ.λπ.), Κοινωνικών αναγκών (Αλληλεγγύη, Γηροκομείο, Εκδρομές, κ.λπ.), αλλά και τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογός μας (συσκέψεις, συζητήσεις, ημερίδες, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές – ποιητικές βραδιές, θεατρικά δρώμενα, βραδιές παραμυθιού κ.λπ.), το πάρκο θα αποτελέσει σημαντική εστία πολιτιστικής – ερασιτεχνικής δημιουργίας, προς όφελος όλων των κατοίκων και των παιδιών, ενώ παράλληλα έτσι θα εξασφαλιστεί και μεγαλύτερη προστασία του πάρκου.
Ας σημειωθεί ότι η πρόταση του Δήμου Αθηναίων προς το ΕΣΠΑ αναφέρει χρήση στο υπόγειο «Γραφείο τοπικού συλλόγου» υπονοώντας προφανώς το σύλλογό μας, ενώ και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (1785/18-12-2014), αναφέρει «Υπόγειο: χρήση μέσω του ΟΠΑΝΔΑ για πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις, κατά προτεραιότητα Πολιτιστικών Συλλόγων της γειτονιάς» (Δηλαδή κύρια του συλλόγου μας).
Είναι αυτονόητο πως η μακρόχρονη στενή συνεργασία και κοινή δράση του συλλόγου μας με όλους τους άλλους φορείς της γειτονιάς μας, εγγυάται πως δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, όποτε οι άλλοι φορείς επιθυμούν για κάποια εκδήλωσή τους, τη μεγάλη αίθουσα του υπογείου.
2) ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΙΑΣ – ΚΑΠΗ
Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της γειτονιάς μας, πρέπει να
αποκτήσουν το δικό τους στέκι, ιδιαίτερα αυτή την
περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης.
3) Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε (1785/18-12-2014), να αξιοποιήσει τις 5 μεγάλες αίθουσες επί του πάρκου ως εξής:
· Δύο (2) αίθουσες
συνεχόμενες να δοθούν στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν Σ επ) «Μίρτιλλο
Καφέ» που ιδρύθηκε το 2013.
· Μια (1) αίθουσα
να αξιοποιηθεί ως παιδική βιβλιοθήκη.
· Μια (1) αίθουσα
να λειτουργήσει ως βρεφική – νηπιακή βιβλιοθήκη με την ευθύνη του σωματείου
«Διαβάζοντας μεγαλώνω» που ιδρύθηκε το 2013.
· Μια (1) αίθουσα
να αξιοποιηθεί ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης για το παιδί με την ευθύνη του σωματείου «Η παιδική ηλικία και Γονεϊκότητα – το μεγάλο μας σπίτι».
Επισημαίνουμε πως και η πολύ
μεγάλη αίθουσα (πάνω απ΄ το υπόγειο) επί του πάρκο,
που χωρίστηκε σε 5 μικρότερες, θα αξιοποιηθεί από το «τμήμα Ψυχολογικής
υποστήριξης και συμβουλευτικής του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ)».
4) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
Δεν
έχουμε καμία πρόθεση
να υποβαθμίσουμε τη χρησιμότητα των παραπάνω χρήσεων.
Μάλιστα, απ΄
την πλευρά μας θα συμβάλλουμε για την επιτυχία των προσφερόμενων υπηρεσιών προς
τους κατοίκους.
Όμως
δεν είναι δυνατόν να μην
ικανοποιούνται οι βασικές πρωταρχικές μας ανάγκες της γειτονιάς μας, που είναι να αποκτήσουμε όλοι εμείς οι
γείτονες (κάτοικοι, παιδιά, ηλικιωμένοι), τα δικά μας στέκια (χώρους
επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, αλληλεγ-γύης,
πολιτιστικής δημιουργίας).
Ο Δήμος Αθηναίων έχει υποχρέωση να
ακούσει τη φωνή της λογικής, τη φωνή της γειτονιάς.
Για
το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Μ. Ζωίδης Ε. Παπαδήμα