Αμπελόκηποι 2

( προηγούμενα )

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δικαίωση κατοίκων - δήμου για τα Κουντουριώτικα

Διαμάχης συνέχεια για τα πολύπαθα «Κουντουριώτικα», την ελεύθερη επιφάνεια πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μια διαμάχη που δεν έχει τέλος και που εκτυλίσσεται σε «συνέχειες».

Η πρόσφατη απόφαση της 14ης Ιανουαρίου 2008 του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του δήμου από τους διάφορους ιδιοκτήτες που εποφθαλμιούν την έκταση, οδηγεί σε νέα δεδομένα.
Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, ιδιώτης είχε επιχειρήσει να καταλάβει το συγκεκριμένο τμήμα του οικοπέδου επί της οδού Κόνιαρη και να ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες, τοποθετώντας τσιμεντόλιθους και οικοδομικά υλικά. Τότε οι ίδιοι οι κάτοικοι είχαν ξεσηκωθεί, αξιώνοντας την απομάκρυνσή τους. Ενα μήνα μετά και παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, συνεργεία του δήμου προχώρησαν στην αποκομιδή των απορριμμάτων και άλλων υλικών επικίνδυνων για την υγεία των κατοίκων. Το γεγονός είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιωτών-καταπατητών, οι οποίοι, με τον ισχυρισμό ότι κατέχουν νόμιμα τα συγκεκριμένα τμήματα γης, είχαν προβεί στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του δήμου.
Η εν λόγω απόφαση του Πρωτοδικείου δικαιώνει τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διεκδικούν τη διαφύλαξη και αξιοποίηση των ελεύθερων κομματιών προς όφελος όλων. «Το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί στους κατοίκους, πρέπει να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος και να αποδοθεί σε μας και τα παιδιά μας», λένε.
Η περίπτωση των Κουντουριώτικων δεν είναι η μοναδική, αφού το υπάρχον νομικό καθεστώς έχει δημιουργήσει πάμπολλα «κενά» για τα ελεύθερα κοινόχρηστα κομμάτια, με αποτέλεσμα οι διάφοροι επιτήδειοι να βρίσκουν «πατήματα».
Η ιστορική συνοικία των Αμπελοκήπων, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη υπερδομηθεί, συνεχίζει να αποτελεί το «φιλέτο» για διάφορα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και ιδιωτών. Αν και έχουν περάσει 20 χρόνια μετά το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τον νόμο 1515/85, που όριζε την ευρύτερη περιοχή ως περιοχή ανάπλασης για κοινόχρηστο πράσινο, τα Κουντουριώτικα εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Στην περιοχή οι κάτοικοι έχουν ήδη συστήσει τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων. Ο σύλλογος, με τη βοήθεια νομικών, ζητάει εδώ και πολύ καιρό την ανάπλασή της, ενώ έχει επεξεργαστεί και ένα πλαίσιο θέσεων για την αξιοποίηση. «Είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε, ακριβώς όπως κάνουμε χρόνια τώρα», υποστηρίζουν.

ΚΑΤΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/01/2008

Επιστροφή στην αρχή

Ένα "αυθαίρετο" περίπτερο...

Την απομάκρυνση περιπτέρου που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει "θρονιαστεί" στο μέσον της πλατείας Κανελλοπούλου (μετρό Πανόρμου) απομειώνοντας τον λιγοστό ελεύθερο χώρο της πλατείας σε μια πυκνοδομημένη γειτονιά των Αμπελοκήπων ζητούν σύλλογοι γονέων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ’νω Αμπελοκήπων.

Για τον λόγο αυτόν προγραμματίζουν την Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 7 το βράδυ, καλώντας τον Δήμο Αθηναίων και τη Νομαρχία Αθηνών να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να απομακρυνθεί το περίπτερο και μέχρι τότε να επιβάλουν με αυστηρότητα την τήρηση όλων των διατάξεων που καταστρατηγούνται (τύπος περιπτέρου, διαστάσεις, κατάληψη χώρου πέραν του περιγράμματος). Στο κάλεσμά τους επισημαίνουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 29 του μήνα, στις 12.30, πρέπει να αποφασίσει την άμεση απομάκρυνσή του.

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων -7ο διαμέρισμα- οφείλει να μετατοπίσει το περίπτερο της ανακύκλωσης σε νέα θέση, στη συμβολή των οδών Λ. Ριανκούρ και Πανόρμου, να απομακρύνει την κεραία κινητής τηλεφωνίας από την είσοδο του μετρό και το τσιμεντένιο βάθρο από το μέσον της πλατείας.  Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 20/1/2008

Επιστροφή στην αρχή

Πάρτε μέτρα για την ανάπλαση των Κουντουριώτικων

Το θέμα της ανάπλασης στα Κουντουριώτικα φέρνει στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Φιλίνη καταθέτοντας αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό, του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, ο οποίος ζητεί να λάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα αναγκαία μέτρα για να δρομολογηθεί άμεσα η ανάπλαση στα Κουντουριώτικα και να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και οι δικαστικές αποφάσεις.

Αναλυτικότερα το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει να προχωρήσει "στη σύνταξη της απαραίτητης μελέτης ανάπλασης, να εκδώσει νέα απόφαση οριοθέτησης της περιοχής ανάπλασης που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή, να εκδώσει νέα, κατάλληλα διατυπωμένη, απόφαση απαγόρευσης χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε ολόκληρη την περιοχή ανάπλασης και να εκδώσει προδιαγραφές μελετών ανάπλασης, που είναι προϋπόθεση για την εκπόνηση και έγκριση της παραπάνω μελέτης, οι οποίες εκτός των άλλων θα διασφαλίζουν τις συμμετοχικές διαδικασίες". 

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 7/2/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Βελεστίνου 15 11523 ΑΘΗΝΑ τηλ./φαξ: 2106457730

Αθήνα 4-3-2008

Συνέντευξη τύπου για την  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ

25 χρόνια ΅ετά την ανακοίνωση του υπουργού Αντώνη Τρίτση για την Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα.

23 χρόνια ΅ετά τη θεσ΅οθέτηση της περιοχής Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα (Ρυθ΅ιστικό Σχέδιο Ν. 1515/85 άρθρο 15/ Α.2.5).

20 χρόνια ΅ετά την έγκριση του Γενικού Πολεοδο΅ικού Σχεδίου

19 χρόνια ΅ετά την εκπόνηση της πρώτης ΅ελέτης Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα σε συνεργασία Δή΅ου και Οργανισ΅ού Αθήνας.

11 χρόνια ΅ετά τη ψήφιση του νέου οικιστικού νό΅ου 2508/97, που περιλα΅βάνει, για πρώτη φορά, θεσ΅ικό πλαίσιο για τις αναπλάσεις.

Μετά από σειρά αυθαιρεσιών, παλινωδιών, άστοχων, άτολ΅ων, αποσπασ΅ατικών ενεργειών, καιροσκοπισ΅ού, αδιαφορίας, πολιτικής και κοινωνικής αναλγησίας των καθ' ύλη αρ΅όδιων, η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ όχι ΅όνο βρίσκεται σε ΅ηδενικό ση΅είο αλλά έχει φορτωθεί ΅ε πρόσθετα προβλή΅ατα.

Η Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα φαίνεται σή΅ερα εξαιρετικά περίπλοκο και κατακερ΅ατισ΅ένο θέ΅α, αν και είναι ενιαίο και απλό. Γι' αυτό αναρωτιό΅αστε αν το ΅πλέξι΅ο είναι σκόπι΅ο.

Στην ανα΅που΅πούλα ο λύκος χαίρεται, λέει ΅ια παροι΅ία.

Ο Σύλλογός ΅ας επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να φέρει το θέ΅α στο προσκήνιο επειδή Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ είναι η τελευταία δυνατότητα για στοιχειώδη αναβάθ΅ιση της ποιότητας ζωής στη περιοχή μας και ΅ια από τις λίγες που από΅ειναν για την αναβάθ΅ιση της Αθήνας.

Στη πολύπλευρη και συνεχή προσπάθειά ΅ας για την Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα, διαπιστώσα΅ε ότι οι πολιτικά ή υπηρεσιακά υπεύθυνοι κάνουν επιλογές και ενέργειες, ενάντια στο κοινωνικό συ΅φέρον και στη κοινή λογική, έχουν εσφαλ΅ένη αντίληψη ή «άγνοια», ΅ε ή χωρίς εισαγωγικά, του θέ΅ατος, «άγνοια» της νο΅οθεσίας και των υποχρεώσεών τους και περιπλέκουν το θέ΅α ή προκαλούν αρνητικά «τετελεσ΅ένα».

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η προσπάθεια του Δη΅άρχου Νικήτα Κακλα΅άνη για τη προστασία του Δη΅οτικού Κτή΅ατος στα Κουντουριώτικα από καταπατητές, την οποία δυναμικά στηρίξα΅ε και θα συνεχίσου΅ε να στηρίζου΅ε ΅ε τα ΅έσα που διαθέτου΅ε παρά τις διώξεις που υφιστά΅εθα για τη δράση ΅ας. Εκκρεμούν μηνύσεις κατά του προέδρου και μελών του Συλλόγου κατά κατοίκων αλλά και κατά του Δημάρχου και αντιδημάρχων.

Για να δώσου΅ε σαφή εικόνα ξεχωρίσα΅ε τα «13 αγκάθια» της Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα:


ΤΑ 13 ΑΓΚΑΘΙΑ  ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ

1.         Ο «χώροs πρασίνου», πίσω από τον ’ρειο Πάγο, είναι δη΅όσια γη που, εκτός από το πολυώροφο υπόγειο σταθ΅ό 850 αυτοκινήτων, γέ΅ισε από κτίρια. Η δό΅ησή τους καταστρατηγεί το Γενικό Πολεοδο΅ικό Σχέδιο που προβλέπει Κοινόχρηστο Πράσινο. Κοινόχρηστο Πράσινο προβλέπουν και οι προτάσεις ανάπλασης 1983 και 1989.

Ζητού΅ε από το Δή΅ο να ελέγξει τη νο΅ι΅ότητα της δό΅ησης σ' αυτό το δη΅όσιο χώρο.

Θα επανέλθου΅ε στο θέ΅α ΅ε περισσότερα στοιχεία.

2.         Οι προσφυγικές πολυκατοικίες ακό΅η περι΅ένουν τη κήρυξή τους ως διατηρητέων. Μετά την έκδοση της 3050/2004 απόφασης του Ε' Τ΅ή΅ατος του ΣτΕ, που ακύρωσε την αποσπασ΅ατική κήρυξη 2 από τα 8 συγκροτή΅ατα πολυκατοικιών, ο υφυπουργός ΥΠΠΟ Πέτρος Τατούλης, ανάπε΅ψε (28-6-2005) το θέ΅α στο Κεντρικό Συ΅βούλιο Νεωτέρων Μνη΅είων για γνω΅οδότηση ΅ε την ίδια εισήγηση της αρ΅όδιας Διεύθυνσης, τη παλιά που προβλέπει τη κήρυξη όλων των πολυκατοικιών ως ενιαίου συνόλου. Για περισσότερα από δυο χρόνια το θέ΅α δεν εισάχθηκε στο ΚΣΝΜ. Ο φάκελος καταχωνιάστηκε στα ράφια του Κ.Σ.Ν.Μ. (άλλο ένα επεισόδιο της καθ' η΅άς Ζαχοπουλιάδας).

Για τη ΅η εφαρ΅ογή από τη Διοίκηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου ο Σύλλογος προσέφυγε στη Τρι΅ελή Επιτροπή του ΣτΕ (Π-423/12-4-07). Το θέ΅α συζητείται σ’ ένα ΅ήνα.

Στο ΅εταξύ, ΅ετά από δια΅αρτυρίες ΅ας (30-10-07), ο φάκελος επιστράφηκε από το ΚΣΝΜ στην αρ΅όδια Διεύθυνση για να εισαχθεί ξανά.

Ζητού΅ε από το ΥΠΠΟ να απλοποιήσει και επιταχύνει τις διαδικασίες κήρυξης.

Η κήρυξη διατηρητέων των προσφυγικών πολυκατοικιών είναι πλέον θέ΅α χρόνου. Αυτό που είναι καίριο σή΅ερα είναι να επιλεγούν οι κατάλληλες νέες χρήσεις.

Ο Σύλλογός ΅ας, ΅ε δεδο΅ένο ότι το ΅εγαλύτερο ποσοστό των δια΅ερισ΅άτων των πολυκατοικιών ανήκουν στο Δη΅όσιο, έχει προτείνει εδώ και δυό΅ισι χρόνια:

-Διευκόλυνση των ιδιοκτητών να παρα΅είνουν στα σπίτια τους υπό ανθρώπινες συνθήκες.

- Εγκατάσταση του Μουσείου του ελληνισμού της Ανατολής και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

-Δη΅ιουργία ξενώνα ασθενών βραχείας νοσηλείας.

-Δη΅ιουργία ξενώνα κακοποιη΅ένων γυναικών.

Τι έχει γίνει ΅έχρι σή΅ερα;

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, λες και ζει σ' άλλο κόσ΅ο, δέκα ΅έρες ΅ετά την αναπο΅πή του θέ΅ατος από τον υφυπουργό Πέτρο Τατούλη για κήρυξη των πολυκατοικιών ως συνόλου, συνέχιζε να δηλώνει δη΅όσια: «Σύ΅φωνα ΅ε το σχέδιο, αλλά είναι και βαθιά πίστη ΅ου, από τις προσφυγικές κατοικίες θα πρέπει να ΅είνουν δύο, ως σεβασ΅ό και ως δείγ΅α γραφής για την ιστορία...» (Συνέντευξη τύπου 8-7-2005). Παραδόξως, οι πράξεις δε συνάδουν ΅ε τις δηλώσεις: Το ΥΠΕΧΩΔΕ δε παρακατέθεσε αποζη΅ίωση για την απαλλοτρίωση των δια΅ερισ΅άτων ΅έσα σε 18 ΅ήνες που προβλέπει ο νό΅ος και δεν ισχύει πλέον η κήρυξη της απαλλοτρίωσης.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, απαντώντας στις 4-10-07 στη βουλευτή του Συνασπισ΅ού ’ννα Φιλίνη αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προέχει να γνωρίσου΅ε την Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισ΅ού ... ».

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δη΅ήτρης Αβρα΅όπουλος, απαντώντας στις 25-10-2007 στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, δηλώνει ότι προωθεί τη ΅ετατροπή των πολυκατοικιών «σε ξενώνες καρκινοπαθών και συγγενικών τους προσώπων» σε συνεργασία ΅ε τη ΚΕΔ που τις «διαχειρίζεται» και τη κοινωνική υπηρεσία του «’γιου Σάββα». Δηλαδή, η πρόταση που έχου΅ε κάνει από το 2005, επιδιώκεται σή΅ερα να υλοποιηθεί ευκαιριακά, καθώς σύζυγος γνωστού επιχειρη΅ατία δηλώνει ότι γι' αυτό το σκοπό αναλα΅βάνει την αποκατάσταση ΅ιας πολυκατοικίας. Η εξέλιξη είναι θετική. Επιδιώκεται, ό΅ως, να υλοποιηθεί ΅ε αρνητικό τρόπο, απρογρα΅΅άτιστα και ξεκο΅΅ένα από το σύνολο της Ανάπλασης. Ση΅ειώνου΅ε ότι ΅ε την αναπο΅πή της υπόθεσης από τον υφυπουργό Πέτρο Τατούλη (28-6-2005) για έκδοση απόφασης κήρυξης «απαγορεύεται η εκτέλεση οποιωνδήποτε οικοδο΅ικών εργασιών στο παραπάνω συγκρότη΅α κτηρίων, σύ΅φωνα ΅ε το άρθρο 6 παρ. 7 του Ν. 3028/2002». Ελπίζου΅ε ότι αυτό θα συ΅βάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών κήρυξης και αποκατάστασης του συνόλου των πολυκατοικιών στο πλαίσιο της Ανάπλασης.

Ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, Πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης, προτείνει («Καθη΅ερινή» 14-10-2007): «Ας κρατήσου΅ε δυο από τις οκτώ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας και από πίσω ΅πορού΅ε να χτίσου΅ε ένα καινούργιο υπερσύγχρονο κτίριο Εθνικής Πινακοθήκης». Αυτή η πρόταση είναι έξω από τα πραγ΅ατικά δεδο΅ένα της υπόθεσης, ΅ιας και προϋποθέτει τη κατεδάφιση των προσφυγικών.

Η Πολιτεία έχει τη κυριότητα του ΅εγαλύτερου ΅έρους των προσφυγικών πολυκατοικιών. Αυτό δίνει την ευκαιρία να εκπληρώσει ένα για δεκαετίες ανεκπλήρωτο χρέος προς τους πρόσφυγες της Ανατολής: Να στεγάσει σ' αυτές τη Συλλογική Μνή΅η, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο μουσείο του ελληνισ΅ού της Ανατολής. Σ' αυτό το χώρο ΅πορούν να συνυπάρξουν οι ΅νή΅ες και ο πολιτισ΅ός των παλιών πατρίδων ΅ε την αγωνία και τους αγώνες στη νέα πατρίδα. Η παράλληλη στέγαση στις προσφυγικές πολυκατοικίες του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών είναι για ΅ας αυτονόητη και θα δώσει νέα δυνα΅ική σ' αυτό το ιδιαίτερα αξιόλογο ίδρυ΅α που σή΅ερα στενάζει σε ακατάλληλο χώρο.

Έχου΅ε συζητήσει αυτή τη πρόταση ΅ε προσφυγικά σω΅ατεία, που έχουν κάνει ανάλογες προτάσεις. Είναι γνωστό ότι και η παγκόσ΅ιου κύρους Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, όπως πολλοί πανεπιστη΅ιακοί και άνθρωποι των γραμμάτων, συχνά αναφέρεται στην ανάγκη ανάπτυξης σε πανεπιστημιακό επίπεδο των ΅ικρασιατικών σπουδών.

            Θα κλι΅ακώσου΅ε αυτή τη διεκδίκησή ΅ας, που τη θεωρού΅ε καταλυτική για τη πορεία και το χαρακτήρα του συνόλου της Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα.

3.         Το γήπεδο στην Αλεξάνδρας, απο΅ονώθηκε από την έκταση  Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα και εντάχθηκε ΅ε απόφαση του Δη΅οτικού Συ΅βουλίου, ΅ετά από πρόταση της Δη΅άρχου Ντόρας Μπακογιάννη, στη «Διπλή Ανάπλαση» για τον Ελαιώνα και την Αλεξάνδρας (Νοέ΅βριος 2005). Πρόκειται για ανάπλαση τύπου Real Estate, που δε συ΅φωνεί ΅ε το πνεύ΅α και το γρά΅΅α του θεσ΅ικού πλαισίου για τις αναπλάσεις. Στο χώρο του γηπέδου προβλεπόταν η κατασκευή υπόγειου πολυώροφου σταθ΅ού αυτοκινήτων, ΅ουσείου του Παναθηναϊκού και αναψυκτηρίου. Για να στηριχθεί η πιο πάνω απόφαση, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φρόντισε να τροποποιήσει το Ρυθ΅ιστικό Σχέδιο (’ρθρο 11 Ν.348ι/06 ΦΕΚ ι62Α /2-8-06). Ό΅ως, α΅φισβητείται η εγκυρότητά της (Γνω΅οδότηση Επι΅ελητηρίου Περιβάλλοντος της 4-12-2006). Πρόσφατα, το Δη΅οτικό Συ΅βούλιο πήρε νέα απόφαση ΅ε την οποία στον χώρο του παλιού γηπέδου της Αλεξάνδρας προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου σταθ΅ού αυτοκινήτων. Ό΅ως, πουθενά δε τεκ΅ηριώνεται η σκοπι΅ότητα, ή το εφικτό κατασκευής και λειτουργίας ενός ακό΅η τεράστιου χώρου στάθ΅ευσης στη περιοχή.

Θεωρού΅ε λάθος τη κατασκευή ενός ακό΅η ΅εγάλου σταθ΅ού αυτοκινήτων, που σε συνδυασ΅ό ΅ε το σταθ΅ό του ΅ετρό «Α΅πελόκηποι», θα λειτουργήσει ως σταθ΅ός ΅ετεπιβίβασης σε ΅ια κυκλοφοριακά κορεσ΅ένη περιοχή, πάνω στον εσωτερικό δακτύλιο.

Τα κυκλοφοριακά αποτελούν μέρος της Ανάπλασης και θα μελετηθούν στο πλαίσιο της ΅ελέτης Ανάπλασης.

   4.        Οι υπαίθριοι σταθ΅οί αυτοκινήτων, ΅εταξύ των οδών Κόνιαρη και Μ. Μελά αποτελούν καταστάσεις που προσβάλουν τη λογική κάθε πολίτη. Πρόκειται για επαγγελ΅ατικές δραστηριότητες ιδιωτών, που λειτουργούν ή επιδιώκεται να λειτουργήσουν, ΅ε α΅φιλεγό΅ενης εγκυρότητας στοιχεία, σε περιοχή ΅ε αδιάνοικτους δρό΅ους ΅έσα στο Δη΅οτικό Κτή΅α ή σε εκτάσεις του Δη΅οσίου (Υπ. Υγείας Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών ΔΥ8γ/Γ.Π. 90468/19-9-05) χωρίς συγκατάθεση των αρ΅όδιων φορέων αλλά ΅ε εγκρίσεις-βεβαιώσεις υπηρεσιών του Δή΅ου.

Έχου΅ε ζητήσει από τη Νο΅αρχία (Ιανουάριος 2008) να διακόψει τη λειτουργία του υπαίθριου σταθ΅ού αυτοκινήτων και να ΅η δόσει άλλη άδεια ίδρυσης.

Οι αυθαίρετες καταλήψεις και οι διεκδικήσεις ιδιωτών σε τ΅ή΅ατα του Δη΅οτικού Κτή΅ατος έχουν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις και δικαστικές διώξεις.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δε ΅πορεί να ΅ας τρο΅οκρατήσει. Θα συνεχίσου΅ε να αγωνιζό΅αστε για να αποδοθεί ολόκληρο το δη΅οτικό κτή΅α στο κοινωνικό σύνολο και θα στηρίζου΅ε το Δή΅αρχο σ' αυτή τη κατεύθυνση.

5.Υπό ανέγερση πολυκατοικίες

Μετά την ακύρωση από το Ε' Τ΅ή΅α του ΣτΕ (2556/2005), για τυπικούς λόγους, του χαρακτηρισ΅ού ΅ερικών Ο.Τ. ως Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου, και τη συνέχιση, ΅ε δεύτερη απόφαση του ΣτΕ, της ανέγερσης πολυκατοικίας στο κρίσιμο ση΅είο σύνδεσης της περιοχής Ανάπλασης ΅ε το Λυκαβηττό, το Δη΅οτικό Συ΅βούλιο αποφάσισε την απαλλοτρίωση της συγκεκρι΅ένης οικοδομής.

Ζητού΅ε από το Δή΅ο να ΅η εκδώσει άλλη οικοδομική άδεια, να ελέγξει τη νο΅ι΅ότητα των αδειών που έχουν εκδοθεί και να ανακαλέσει αυτές που δεν είναι σύννo΅ες, δεδο΅ένου ότι πολλοί δρό΅οι στην περιοχή δεν είναι διανοιγ΅ένοι και δεν έχουν υψο΅ετρικές ΅ελέτες.

6.         Το Ο.Τ. του Πάγκειου Κληροδοτή΅ατος είναι αδό΅ητο,

κατάφυτο και βρίσκεται σε ΅ια κρίσι΅η θέση της περιοχής Ανάπλασης. Κατά καιρούς έχει επιδιωχθεί να χρησι΅οποιηθεί για διάφορες χρήσεις, όπως σχολείο, ξενοδοχείο κλπ.

Μετά την επέκταση της α΅ερικάνικης πρεσβείας στο οικοδο΅ικό τετράγωνο πίσω από αυτή, που προοριζόταν να γίνει Κοινόχρηστος Χώρος Πρασίνου, θεωρού΅ε αυτονόητο να προτείνου΅ε ο πλησιέστερος αδό΅ητος χώρος, το Ο.Τ. του Πάγκειου Κληρoδoτή΅ατoς, να ΅ετατραπεί σε Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου στο πλαίσιο της Aνάπλασης στα Κουντουριώτικα.

7.        Tο βιoτεχνικό συγκρότη΅α των Κουντουριώτικων, στην οδό Τσόχα, πίσω από το γήπεδο ΠΑΟ, δίπλα στα σχολεία, είναι το ΅οναδικό κτίριο του Συνοικισ΅ού Κουντουριώτη που έχει διασωθεί.

Για να χρησι΅οποιηθεί ως νυκτερινό κέντρο, χρήση που έχει σή΅ερα, έχουν γίνει και έχουν διαπιστωθεί σειρά αυθαιρεσιών και αλλοιώσεων.

Από το Νοέ΅βριο 2005 έχου΅ε προτείνει το βιοτεχνικό κτίριο να κηρυχθεί διατηρητέο και να αποκατασταθεί.

Το ΥΠΠΟ δεν απάντησε ποτέ στο αίτη΅ά ΅ας για προστασία.

8.         Ο Ναός ’γιων Πάντων είναι το ΅οναδικό Βυζαντινό ΅νη΅είο των Α΅πελοκήπων. Βρίσκεται στη θέση αρχαίου ιερού της Αφροδίτης των Κήπων, δίπλα στη διαδρο΅ή του Αδριάνειου υδραγωγείου.

Παρά τις δια΅αρτυρίες και τις εκκλήσεις ΅ας (Νοέ΅βριος 2005), το ΅νη΅είο εγκλωβίστηκε ανά΅εσα σε πολυκατοικίες ΅ετά από τη δό΅ηση ΅ικρής ιδιοκτησίας που όφειλε το ΥΠΠΟ να απαλλοτριώσει.

Προτείνου΅ε ο ναός Αγίων Πάντων να περιληφθεί στη περιοχή Aνάπλασης, να γίνουν κατάλληλες ρυθ΅ίσεις για ανάδειξή του και ανασκαφική έρευνα στην περιοχή, στο πλαίσιο της Aνάπλασης.

9.         Το Βενζινάδικο στην Αλεξάνδρας, είναι χαρακτηρισ΅ένο

Κοινόχρηστος Χώρος Πρασίνου. Ό΅ως, δικαστικές αποφάσεις επιβάλουν να αρθεί ο χαρακτηρισ΅ός, λόγω ΅η καταβολής της αποζη΅ίωσης προς τον ιδιοκτήτη, την Εκκλησία της Ελλάδος.

Αυτό το οικόπεδο, έκτασης περίπου δυο στρε΅΅άτων, είναι καίριο για τη συνολική αναβάθ΅ιση των κοινόχρηστων χώρων. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο ΅εταξύ του χώρου του γηπέδου και της δη΅οτικής παιδικής χαράς επί της Αλεξάνδρας ενώ, ΅ε κατάλληλη δια΅όρφωση, θα βοηθήσει στην ανάδειξη του ναού των Αγίων Πάντων.

Προτείνου΅ε το βενζινάδικο μαζί με τη παιδική χαρά, να περιληφθούν στη περιοχή Aνάπλασης και να προωθηθεί η απαλλοτρίωσή του και η αποζη΅ίωση της Εκκλησίας.

10. Η «ταπείνωση» της Αλεξάνδρας αποτελεί αντικεί΅ενο ΅ελέτης ύψους 930.000 ευρώ, που προκηρύχθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Ε.Δ. ΤΕΕ 2475/11-2-2008): «Μελέτη ενοποίησης ελεύθερων χώρων στην περιοχή του γηπέδου ΠΑΟ ΅ε τοπική ταπείνωση και κάλυψη της Λεωφόρου Αλεξάνδρας».

Είναι τρίτη φορά που επιδιώκεται «ταπείνωση» της Αλεξάνδρας.

Η πρώτη αφορούσε στη βύθιση της Αλεξάνδρας στον κό΅βο Α΅πελοκήπων. Ο στόχος ήταν κυκλοφοριακός. Θα αποσυ΅φόριζε το κό΅βο Α΅πελοκήπων διευκολύνοντας τη ροή στον «Ολυ΅πιακό Δακτύλιο», δηλαδή στον άξονα Βασ. Σοφίας - Κηφισίας.

Τελικά η κυκλοφοριακή ρύθ΅ιση έγινε ισόπεδη. Διαπλατύνθηκε η ήσυχη οδός Ζαχάρωφ, ΅εταξύ του ’λσους Μιας Νυκτός και της Υγειονο΅ικής Σχολής, και εντάχθηκε στη λειτουργία του κό΅βου. Έτσι, το ’λσος Μιας Νυκτός, από λειτουργικό πάρκο των Α΅πελοκήπων κατάντησε απο΅ονω΅ένη κυκλοφοριακή νησίδα.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε στη βύθιση της Αλεξάνδρας στη θέση του γηπέδου, στην ίδια θέση που επιδιώκεται σή΅ερα η «ταπείνωση». Στόχος ήταν η κατασκευή ενός εφιαλτικής έ΅πνευσης νέου γηπέδου - σούπερ ΅άρκετ της ΠΑΕ ΠΑΟ, που για να χωρέσει, θα έπρεπε να επεκταθεί πάνω στη Λεωφόρο. Προβλεπόταν επίσης η κατεδάφιση των ιστορικών πολυκατοικιών της Αλεξάνδρας, ώστε να υπάρχει χώρος για εκτόνωση του γηπέδου και η κατεδάφιση κάποιων ... σχολείων που ε΅πόδιζαν. Η θεά «Μπάλα» απαιτούσε ΅εγαλύτερο ναό και για χάρη της, προς όφελος επιτήδειων αρχιερέων της ..., ας πάει και το παλια΅πελόκηπο ...

Για να ΅πει οριστικά στο συρτάρι αυτό το εξωφρενικό σχέδιο δε χρειάστηκε να κινητοποιηθούν για πολύ οι Σύλλογοι Γονέων των «υπό κατεδάφιση» σχολείων, οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής. ’λλωστε, η έκδοση από το ΣτΕ της απόφασης της σχετικής ΅ε τη κήρυξη των προσφυγικών πολυκατοικιών δεν άφηνε περιθώρια να επανέλθει τέτοιο θέ΅α.

Η τρίτη, προβλέπεται στη ΅ελέτη που προκήρυξε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η εξέλιξη των προηγού΅ενων περιπτώσεων επιβάλουν τη προσεκτική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η «ταπείνωση» προκηρύσσεται ενω δεν έχει εκπονηθεί η ΅ελέτη Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα, στα όρια της οποίας περιλα΅βάνεται το ση΅είο «ταπείνωσης». Η ΅ελέτη αναφέρεται ως «΅ελέτη ενοποίησης ελεύθερων χώρων» αλλά προκηρύσσεται από τη Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ) της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων της Γ. Γ. Δη΅οσίων Έργων και όχι από τον Οργανισ΅ό της Αθήνας ή από αρ΅όδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ΅ελέτη οδοποιίας που καλύπτεται κάτω από ψευδεπίγραφο τίτλο.

Το 1989 έχει εκπονηθεί «Μελέτη Ανάπλασης της περιοχής Κουντουριώτικων» ΅ε συνεργασία Δή΅ου και Οργανισ΅ού Αθήνας. Η ΅ελέτη έχει εκτι΅ήσει πολεοδο΅ικές και κυκλοφοριακές παρα΅έτρους, και δε προβλέπει τη «ταπείνωση» της Λεωφόρου. Ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο που επιβάλει τη «ταπείνωση» της Αλεξάνδρας; Μήπως είναι τα κυκλοφοριακά προβλή΅ατα που θα προκαλέσει στην ήδη κορεσ΅ένη Λεωφόρο, στον εσωτερικό κυκλοφοριακό δακτύλιο της Αθήνας, η λειτουργία του υπόγειου πολυώροφου σταθ΅ού αυτοκινήτων που έχει εξαγγελθεί ότι θα κατασκευαστεί στο χώρο του γηπέδου;

Το κόστος «ταπείνωσης» είναι δυσανάλογα ΅εγάλο. Είναι δυνατό το Δη΅όσιο να επιβαρύνθεί τόσο πολύ ΅όνο και ΅όνο για να κατασκευαστεί και να ΅πορέσει να λειτουργήσει, σε ΅ια κυκλοφοριακά κορεσ΅ένη λεωφόρο, ένας σταθ΅ός αυτοκινήτων την κατασκευή και λειτουργία του οποίου πιθανό να αναλάβει, ΅ε σύ΅βαση παραχώρησης, κάποια ιδιωτική εταιρεία;

Προτείνου΅ε τα κονδύλια που προβλέφθηκαν για τη «ταπείνωση» να δοθούν για το πιλοτικό πρόγρα΅΅α  Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα. Από τη ΅ελέτη Ανάπλασης ΅πορεί να προκύψει ότι η «ταπείνωση» είναι περιττή.

11. Η διεκδίκηση από ιδιώτη αδό΅ητου χώρου στη συ΅βολή των οδών Δέγλερη και Κάλβου ΅έσα στην περιοχή Ανάπλασης αποτελεί ένα ακό΅η αγκάθι. Πρόκειται για ΅έρος παλιού διευθετη΅ένου ρέ΅ατος και βρίσκεται ΅έσα στα όρια του Δη΅οτικού Κτή΅ατος (Διάγρα΅΅α Διεύθυνσης Τοπογραφικού του Δή΅ου αρ. πρωτ. 774/1965).

Ζητά΅ε ο Δή΅ος να ξεκαθαρίσει ά΅εσα την υπόθεση. Ο Σύλλογος θα συ΅παρασταθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.

12. Η οριοθέτηση της περιοχής Ανάπλασης είναι η πρώτη ενέργεια που, από τη στιγ΅ή που «η περιοχή ανάπλασης δεν ορίζεται από το αντίστοιχο Γ.Π.Σ. ή ρυθ΅ιστικό σχέδιο», πρέπει να γίνει «΅ε απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δη΅οσίων Έργων, που δη΅οσιεύεται στην Εφη΅ερίδα της Κυβερνήσεως, εφόσον η Ανάπλαση εναρ΅ονίζεται ΅ε τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου αυτού» (’ρθρο 8-4 Ν.2508/97). Η προετοι΅ασία του φακέλου υποστήριξης της Υπουργικής απόφασης για την Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα είναι απλή υπόθεση. Αρκεί να αξιοποιηθούν οι ΅ελέτες ανάπλασης (1983, 1989) και τα στοιχεία που υπάρχουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στον Οργανισ΅ό Αθήνας και στο Δή΅ο. Το να ΅η εκδίδεται η απόφαση και να πετιέται σα ΅παλάκι από τον ένα στον άλλο, αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι ουσιαστικό ή τυπικό πρόβλη΅α.

Ζητά΅ε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει ά΅εσα στην έκδοση απόφασης υπουργού οριοθέτησης της περιοχής Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα και από το Δή΅ο να εισηγηθεί ά΅εσα τα όρια της περιοχής Ανάπλασης όπως ορίζονται στη ΅ελέτη που έχει εκπονήσει σε συνεργασία ΅ε τον Οργανισ΅ό Αθήνας.

13. Η έκδοση προδιαγραφών ΅ελετών Ανάπλασης ΅ε απόφαση υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, επιβάλλεται από το άρθρο 8.8 του Ν.2508/97.

Ό΅ως ΅έχρι σή΅ερα, παρά τα επανειλη΅΅ένα αιτή΅ατά ΅ας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδοθούν αυτές οι προδιαγραφές που είναι απαραίτητες για τη σύνταξη και έγκριση της ΅ελέτης Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν τις έχει εκδόσει.

Απαιτού΅ε την ά΅εση έκδοση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των προδιαγραφών μελετών ανάπλασης που θα προδιαγράφουν και τις συμμετοχικές διαδικασίες.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι, έστω και τώρα, η Πολιτεία πρέπει να λειτουργήσει ΅ε γνώ΅ονα το κοινωνικό συ΅φέρον, υπεύθυνα και συντεταγ΅ένα και όχι για να εξυπηρετήσει άνο΅α και ανο΅ολόγητα ιδιωτικά συ΅φέροντα που η ικανοποίησή τους θα προκαλέσει ακόμη ΅εγαλύτερη υποβάθ΅ιση της περιοχής που ζουν και εργάζονται χιλιάδες πολίτες.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η εκπόνηση, ΅ε διαφανείς δη΅οκρατικές διαδικασίες, της ΅ελέτης Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα. Με αυτή θα προταθούν και θα ιεραρχηθούν τα έργα και οι παρε΅βάσεις, θα εκτι΅ηθεί το κόστος και θα προγρα΅΅ατιστεί η υλοποίησή τους. Για τη σύνταξη της μελέτης πρέπει να αξιοποιηθούν οι μέχρι τώρα μελέτες ανάπλασης (1983 και 1989), οι μελέτες και έρευνες που έχουν συνταχθεί από το ΕΜΠ για το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών, κυρίως με την ευθύνη και την έμπνευση της αείμνηστης   ’ννης Βρυχέα, κλπ. 

 

Αναλυτικά, ανά φορέα, αυτά που πρέπει να γίνουν είναι:

ΥΠΕΧΩΔΕ

1. Έκδοση απόφασης υπουργού οριοθέτησης της περιοχής Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα στα όρια που προβλέπονται από τη ΅ελέτη ΟΡΣΑ-Δή΅ου Αθηναίων (1989).

2. Έκδοση απόφασης Υπουργού απαγόρευσης έκδοσης αδειών και εκτέλεσης οικοδο΅ικών εργασιών ΅έσα στην οριοθετη΅ένη περιοχή ανάπλασης σύ΅φωνα ΅ε τις διατάξεις του Ν. 2508/97 περί αναπλάσεων.

3. Έκδοση απόφασης υπουργού έγκρισης των προδιαγραφών σύνταξης των ΅ελετών ανάπλασης. Σε αυτές θα προδιαγράφονται και οι συ΅΅ετοχικές διαδικασίες κατά την εκπόνηση της ΅ελέτης και κατά την υλοποίηση των σχετικών προγρα΅΅άτων.

4. Διακοπή των διαδικασιών ανάθεσης ΅ελέτης «ταπείνωσης» της Αλεξάνδρας και διάθεση των αντίστοιχων κονδυλίων για τη μελέτη και τα έργα Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα ως πρώτης πιλοτικής ΅ελέτης και εφαρμογής τέτοιου χαρακτήρα. Το έργο «ταπείνωσης» ενδέχεται να προκύψει, αν κριθεί αναγκαίο, από τη ΅ελέτη Ανάπλασης.

Δή΅ος

1. Ξεκαθάρισ΅α του Δη΅οτικού Κτή΅ατος από επίδοξους καταπατητές και άλλων που κάνουν αυθαίρετη χρήση εκτάσεων του Δή΅ου ή άλλων κοινόχρηστων εκτάσεων.

2. Προκήρυξη της ΅ελέτης ανάπλασης Κουντουριώτικων ΅όλις αντι΅ετωπιστούν οι εκκρε΅ότητες που υπάρχουν (έκδοση προδιαγραφών, εξασφάλιση χρη΅άτων από το ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ). Επιλογές όπως ή κατασκευή ή όχι υπόγειου πολυώροφου γκαράζ στη θέση του γηπέδου θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της ΅ελέτης Ανάπλασης.

3. Έλεγχος νομιμότητας των οικοδομικών αδειών στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, των επεμβάσεων στο βιοτεχνικό κτίριο πίσω από το γήπεδο και της λειτουργίας του ως νυκτερινού κέντρου, των επεμβάσεων στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης και των κτιρίων πίσω από το Εφετείο, και λήψη μέτρων.

4. Επανακήρυξη της απαλλοτρίωσης και αποζημίωση του  βενζινάδικου επί της Αλεξάνδρας.

5. Σύνταξη ΅ελέτης κατεδάφισης για το γηπέδο και προγρα΅΅ατισ΅ός του έργου της κατεδάφισης.

ΥΠΠΟ

1. Έκδοση απόφασης υπουργού για την κήρυξη ως διατηρητέου ΅νη΅είου του συγκροτή΅ατος των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφ. Αλεξάνδρας.

2. Έκδοση απόφασης υπουργού για την κήρυξη ως διατηρητέου του βιοτεχνικού συγκροτήματος στην οδό Τσόχα.

3. Προγρα΅΅ατισ΅ός αξιοποίησης ορισ΅ένων συγκροτη΅άτων των προσφυγικών πολυκατοικιών για την εγκατάσταση του ΅ουσείου των ελλήνων της Ανατολής και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (σε συνεργασία ΅ε άλλους φορείς).

4. Εξέταση του ενδεχό΅ενου προγρα΅΅ατισ΅ού διερευνητικών ανασκαφικών εργασιών στη περιοχή.

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

1. Συντονισμός του προγράμματος δημιουργίας ξενώνα για τους αρρώστους βραχείας νοσηλείας με το πρόγραμμα Ανάπλασης.

Νομαρχία

1. Ανάκληση της άδειας λειτουργίας του υπαίθριου σταθμού αυτοκινήτων επί της οδού Κόνιαρη.

2.   Απόρριψη της αίτησης για άδεια ίδρυσης οποιουδήποτε άλλου υπαίθριου σταθμού αυτοκινήτων στην περιοχή.

 

ΣΥΝΟΨΗ

1. Στο «χώρο πρασίνου», πίσω από τον ’ρειο Πάγο, ο Δήμος να ελέγξει τη νομιμότητα των κτιρίων.

2. Στις προσφυγικές πολυκατοικίες Το ΥΠΠΟ να επιταχύνει τις διαδικασίες κήρυξης. Στα πλαίσια της ανάπλασης:

-Διευκόλυνση των ιδιοκτητών να παραμείνουν στα σπίτια τους υπό ανθρώπινες συνθήκες.

-Εγκατάσταση του μουσείου του ελληνισμού της Ανατολής και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

-Δημιουργία ξενώνα ασθενών βραχείας νοσηλείας.

-Δημιουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.

3. Στο χώρο του γηπέδου να μη κατασκευαστεί μεγάλος σταθμός αυτοκινήτων. Τα κυκλοφοριακά θέματα να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της μελέτης Ανάπλασης.

4. Η Νομαρχία να διακόψει άμεσα τη λειτουργία του υπαίθριου σταθμού αυτοκινήτων και να μη δώσει άλλη άδεια ίδρυσης.

5. Ο Δήμος να μη εκδώσει άλλη οικοδομική άδεια και να ελέγξει τη νομιμότητα όσων έχουν εκδοθεί.

6. Το Ο.Τ. του Πάγκειου Κληροδοτήματος να μετατραπεί σε Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου σε αντιστάθμισμα του χώρου πρασίνου πίσω από την αμερικάνικη πρεσβεία που οικοδομήθηκε.

7. Το βιοτεχνικό κτίριο να κηρυχθεί διατηρητέο από το ΥΠΠΟ και να αποκατασταθεί.

8. Ο ναός Αγίων Πάντων να περιληφθεί στην περιοχή Ανάπλασης, και να μελετηθεί ο τρόπος ανάδειξής του στο πλαίσιο της μελέτης Ανάπλασης. Να διερευνηθεί από το ΥΠΠΟ η δυνατότητα ανασκαφικής έρευνας.

9. Το βενζινάδικο να περιληφθεί στην περιοχή Ανάπλασης και να προωθηθεί η απαλλοτρίωσή του και η αποζημίωση της Εκκλησίας.

10. Τα κονδύλια που προβλέφθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη «ταπείνωση» της Αλεξάνδρας να δοθούν για την Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα που θα θεωρηθεί «πιλοτικό» πρόγραμμα ανάπλασης.

11. Ο Δήμος να αντιμετωπίσει άμεσα τη διεκδίκηση από ιδιώτη αδόμητου χώρου στη συμβολή των οδών Κάλβου και Δέγλερη.

12. Το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση απόφασης υπουργού οριοθέτησης της περιοχής Ανάπλασης στα Κουντουριώτικα. Ο Δήμος να εισηγηθεί άμεσα τα όρια της περιοχής Ανάπλασης όπως ορίζονται στη μελέτη του 1989.

13. ’μεση έκδοση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των προδιαγραφών μελετών Ανάπλασης που θα προδιαγράφουν και τις συμμετοχικές διαδικασίες.  

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Για οκτώ μήνες αναστέλλεται η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Η απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, για την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό είχε προαναγγελθεί από τον Ιανουάριο με αφορμή την αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας είχε κατασκευάσει το σπίτι του στο Κορωπί χρησιμοποιώντας άδεια για αναψυκτήριο. Σκοπός του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να ελέγξει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το καθεστώς χορήγησης οικοδομικών αδειών στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού, το οποίο, όπως προκύπτει και από την περίπτωση του πρώην υπουργού, είναι διάτρητο.

Με άλλη απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αναστέλλεται για έναν χρόνο η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή «Κουντουριώτικα» του Δήμου Αθηναίων. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο κ. Σουφλιάς προχωρά στην αναστολή των οικοδομικών αδειών στην περιοχή, αφού στο προσεχές διάστημα αναμένεται η έναρξη των έργων ανάπλασης μετά και τη «μετακόμιση» του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τη δημιουργία Μουσείου του Παναθηναϊκού και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Από την αναστολή εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες και η εκτέλεση εργασιών επισκευών για λόγους χρήσεως υγιεινής σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια ή σε κτίρια που είναι ετοιμόρροπα. Επιπλέον, εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες οι οποίες θα χορηγηθούν για την εκτέλεση εργασιών στο ακίνητο που βρίσκεται το νοσοκομείο «Ελπίς».

ΕΘΝΟΣ 9/4/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Βελεστίνου 15,  11523 Αθήνα, Τηλ. /φαξ: 210 6457730,  email: popesyka@otenet.gr

 

Αθήνα 12-5-2008

Α.Π. 296

Προς: τον κ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη (α.π. 2564/15-5-08)

    τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη

Προστασία και ανάδειξη διατηρητέου κινηματογράφου «Ελληνίς»

   Κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε

   Στην κεντρική περιοχή των Αμπελοκήπων, επί της Λεωφόρου Κηφισίας, υπάρχει από πολλές δεκαετίες και λειτουργεί ο θερινός κινηματογράφος «Ελληνίς», που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος με                                                                        απόφαση Υπουργού Πολιτισμού.

   Πρόκειται για τον μοναδικό, πλέον, υπαίθριο κινηματογράφο της συνοικίας μας και αποτελεί σήμερα μοναδικό τεκμήριο της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής. Η διατήρηση και λειτουργία του αποτελεί σήμερα αναντικατάστατη πολιτιστική ανάγκη. Παράλληλα, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους, αν όχι τον μοναδικό αδόμητο χώρο, ενώ οι ανάγκες για ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους είναι τεράστιες λαμβανομένων υπόψη των αναγκών σε κοινόχρηστους χώρους, που έχουν προσδιοριστεί από το θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Θεωρούμε εγκληματική την οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης αυτού του θερινού κινηματογράφου ή/ και δόμησης στη θέση του κτιρίου, έστω και αν αυτό θα περιλάμβανε κάποιο υπαίθριο κινηματογράφο.

Αντίθετα, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί ο χώρος, να διατηρηθεί και να αυξηθεί το αξιόλογο πράσινο που διαθέτει και να αναβαθμιστεί ως χώρος πολιτισμού της συνοικίας μας.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για θέματα που αφορούν σ’ αυτόν (τυχόν αιτήσεις για εγκρίσεις ή για έκδοση αδείας οικοδομής κλπ) και ζητούμε να μη ληφθεί και να μη προωθηθεί οποιαδήποτε απόφαση θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα αυτού του μοναδικού χώρου.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ         Φ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ              Μ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προς πάντα ενδιαφερόμενο,
Στις 17 Ιουνίου θα γίνει το δικαστήριο για πλημμέλημα με κατήγορο τον αρχι-καταπατητή των Κουντουριώτικων Γ. Γκιούλη με 4 ψευδομάρτυρες. Κατηγορούμενοι, οι πέντε που πήγαμε στην αστυνομία για να τον καταγγείλουμε επώνυμα. Μεταξύ των 5 είναι και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αμπελοκήπων.  Οι κατηγορίες είναι για απειλή ζωής, εξύβριση κλπ. πράγματα που είναι απολύτως ψευδή για τη συγκεκριμένη περίπτωση (1η κρούση μαζί τους).
Μήπως, κατόπιν επικοινωνίας με τους δικηγόρους, θα ήταν εφικτή μία εντονώτερη παρουσία των κατοίκων στη δίκη;  Κανείς δεν μας πληρώνει τα σημαντικά μέχρι τώρα έξοδα και κινδυνέυουμε να πάθουμε και ζημιά από τους αλήτες. Μήπως θα ήταν χρήσιμο να υπήρχαν ερικές δεκάδες να ψάλλουν εν χορώ κατά των καταπατητών;
Ευχαριστώ
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επικοινωνήστε με: hoplonite1@gmail.com 

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 2-6-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Οχι» ΣτΕ για «Μετροπόλιταν»

Οχι είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κατεδάφιση του θερινού θεάτρου «Μετροπόλιταν» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που αποτελεί τυπικό δείγμα ανοιχτού θεάτρου των τελευταίων 60 χρόνων.
Το Ε' τμήμα του δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση (1/8/2005) του υφυπουργού Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίστηκε το θέατρο μνημείο αμιγούς θεατρικής χρήσης.
Το «Μετροπόλιταν» υπήρξε η πρώτη θερινή στέγη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 1948, όπου και παρουσιάστηκε το έργο «Βαφτιστικός» του Θεοφ. Σακελλαρίδη και στη συνέχεια λειτούργησε ως ιδιωτικό θέατρο.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Οργανισμού ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί και να οικοδομήσει το ακίνητο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/07/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

Η κακή μοίρα των Προσφυγικών

Ολγα Σελλα

Εξακολουθούν να είναι εγκαταλελειμμένες και να καταρρέουν οι εργατικές πολυκατοικίες, τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας, αφού εκκρεμούν ακόμη αποφάσεις για την τύχη τους.

Κι όμως, για μία από αυτές η τύχη φάνηκε να χαμογελάει, αφού από τον περασμένο Μάρτιο παραχωρήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Ενα χρόνο νωρίτερα, από τον Μάρτιο του 2007, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), ευαισθητοποιημένο από δημοσίευμα της «Κ», εκδήλωσε την επιθυμία να αναλάβει, δυνάμει δωρεάς, εξ ολοκλήρου την ανάπλαση, τον εξοπλισμό και την ανακαίνιση του συγκροτήματος Α, με σκοπό να γίνει ξενώνας για τους συγγενείς και τους συνοδούς των καρκινοπαθών. Οι άνθρωποι του ΙΜΕ δήλωσαν διατεθειμένοι να καλύψουν στη συνέχεια και ορισμένα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του ξενώνα επί μακρόν.

Απευθύνθηκαν στο υπουργείο Υγείας και σε συνεννόηση με τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου καθόρισαν τα επόμενα βήματα, μιας που η αποδοχή δωρεάς με τη μορφή ανάπλασης - ανακαίνισης από το υπουργείο έπρεπε να καλυφθεί με ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης. Φυσικά το ΙΜΕ θα έπρεπε νωρίτερα να έχει εκπονήσει και υποβάλει λεπτομερή τεχνική μελέτη αλλά ολοκληρωμένη πρόταση λειτουργίας και διαχείρισης του ξενώνα. Τελευταίο, αλλά απαραίτητο στάδιο στη διαδικασία ήταν η σύναψη Σύμβασης Δωρεάς με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη (ΙΜΕ, υπουργείο Υγείας, ΕΚΚΑ, νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»).

Η κ. Ουρανία Εφραίμογλου απευθύνθηκε πάλι προχθές στην «Κ» για να εκφράσει αυτή τη φορά την απογοήτευσή της για μια ακατανόητη καθυστέρηση και δυστοκία. Από τον περασμένο Μάιο τα δύο μέρη συμφώνησαν να υπογράψουν Μνημόμιο Συνεννόησης, στο οποίο σε γενικές γραμμές θα αναφέρονται οι υποχρεώσεις των μερών και τα στάδια υλοποίησης. «Ομως παρ’ ότι έχουν περάσει περισσότερο από τρεις μήνες τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί από τα συμφωνημένα», λέει η κ. Ουρανία Εφραίμογλου.

Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι το μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος, του Bauhaus, και αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια σημαντικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων του Μεσοπολέμου (Κ. Λάσκαρη, Δ. Κυριακού) για οργανωμένη και αξιοπρεπή στέγαση των προσφύγων.

Η τύχη τους έχει περάσει πολλές φορές από μύρια κύματα. Για τη διάσωσή τους έχουν κινητοποιηθεί, πολλές φορές, πολλοί φορείς. Αυτή τη φορά ιδιώτες, σύγχρονοι χορηγοί, προσφέρονται να διασώσουν μία από αυτές, και μάλιστα δίνοντάς της χρήση που αφορά ένα ευπαθές τμήμα της κοινωνίας. Υπάρχει κάποια απάντηση στην καθυστέρηση του υπουργείου Υγείας;

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_24/07/2008_278747

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ: Οι καταπατητές μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν

Ενταση δημιουργήθηκε χθες στα Κουντουριώτικα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όταν υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων επιχείρησαν να εμποδίσουν ιδιώτες που πραγματοποιούσαν εργασίες ασφαλτόστρωσης χωρίς πολεοδομική άδεια. Κάτοικοι ενημέρωσαν για τις αυθαίρετες ενέργειες -αφού η ασφαλτόστρωση γινόταν σε τμήμα ακινήτου που ανήκει στον δήμο- και επί τόπου έσπευσαν υπηρεσιακοί παράγοντες, οπότε και σταμάτησαν οι εργασίες. Οπως δήλωσε αργότερα ο Νικήτας Κακλαμάνης, «κάποιοι, θεωρώντας ότι παραμονές Δεκαπενταύγουστου οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να οικειοποιηθούν γη που ανήκει στον δήμο». Παράλληλα, έδωσε εντολή να μηνυθούν οι καταπατητές. Για τη συγκεκριμένη περιοχή υφίσταται από τον περασμένο Απρίλιο νέα αναστολή των οικοδομικών εργασιών, η οποία -όπως και η πρώτη, στις 5/2/2007- αποφασίστηκε για να προωθηθούν οι σχεδιασμοί που έχουν «παγώσει» εδώ και δεκαετίες. Η εν λόγω δημοτική έκταση, που έχει χαρακτηριστεί «κοινόχρηστος χώρος», διεκδικείται από διάφορους ιδιώτες. Εχουν, ωστόσο, εκδοθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών τέσσερις αποφάσεις που δικαιώνουν τον Δήμο Αθηναίων, απορρίπτοντας τις εκάστοτε αιτιάσεις των ιδιωτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/08/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Με πιλότο τα Κουντουριώτικα

Η δήλωση είναι κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται να χαριστεί ούτε μια σπιθαμή γης αυτής της πόλης που μπορεί να μείνει ελεύθερη στον οποιοδήποτε φιλοδοξεί ή ήδη την έχει καταπατήσει». Με αυτή τη φράση ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ξεκαθάρισε τις προθέσεις του σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει για την επανάκτηση όλων των οικοπέδων του δήμου, που με διάφορους τρόπους έχουν οικειοποιηθεί πολίτες και επιχειρήσεις.
Η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων από το 2007, που ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε διεκδικήσεις απέναντι σε ιδιώτες που του έχουν καταπατήσει οικόπεδα ή με διάφορες μεθοδεύσεις έχουν καταφέρει να τα αξιοποιούν, ξεκινά από τα Κουντουριώτικα στους Αμπελοκήπους. Αιτία το γεγονός ότι στην περιοχή μέσα σε δύο χρόνια το πολύ θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασής της.

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν εργαζόμενοι με 20 φορτηγά του δήμου καθάρισαν οικόπεδο που ιδιώτης έχει μετατρέψει σε υπαίθριο πάρκινγκ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, έκτασης 2,5 στρεμμάτων. Το οικόπεδο καθαρίστηκε από μπάζα, σκουπίδια και άλλα άχρηστα υλικά και φυτεύτηκαν δέκα πλάτανοι, υπό την εποπτεία του κ. Κακλαμάνη, καθώς η επίμαχη έκταση προορίζεται για πάρκο.

Τότε ο φερόμενος ιδιοκτήτης του οικοπέδου, κ. Γιώργος Γκιούλης, αφού αποκάλεσε τον κ. Κακλαμάνη «καταπατητή», υπέβαλε μήνυση εναντίον του, ενώ με τη σειρά του ο δήμαρχος Αθηναίων τον μήνυσε για εξύβριση. Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, όπου ο κ. Κακλαμάνης πήγε οικειοθελώς προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Εκεί αμφότεροι απέσυραν τις μηνύσεις τους και δεν οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο.
Αμέσως μετά ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκαθάρισε ότι το οικόπεδο ανήκει από το 1878 στο δήμο και για αυτό το λόγο θα το διεκδικήσει δικαστικώς. Στο πλευρό του δήμου είναι οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων και των Κουντουριώτικων, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Γκιούλη. «Είναι πολύ σημαντικό για μας ότι έχουμε τη στήριξη των κατοίκων», δηλώνει στον ΕΤ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λευτέρης Σκιαδάς, επισημαίνοντας ότι λειτουργούν ως φρουροί της δημοτικής περιουσίας, καθώς είναι υπέρ του πρασίνου και κατά του τσιμέντου.

Ωστόσο, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του οικοπέδου υποστηρίζει ότι κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας από το 1845 και λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο η Νομαρχία Αθηνών τού έχει χορηγήσει άδεια λειτουργίας του πάρκινγκ, γεγονός που καυτηρίασε ο κ. Κακλαμάνης.
Η άδεια λειτουργίας όντως του έχει δοθεί και γι’ αυτό το θέμα γίνεται έρευνα από την πλευρά της νομαρχίας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να θίξει τα περιουσιακά συμφέροντα του δήμου.

Η περιοχή Κουντουριώτικα, στην οποία εντάσσεται ο χώρος του γηπέδου του Παναθηναϊκού επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και οι προσφυγικές πολυκατοικίες βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια σε φάση ανάπλασης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ από το Φεβρουάριο του 2006 έχει αναστείλει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, αφού πολλά κτίρια μαζί με το γήπεδο του ΠΑΟ θα κατεδαφιστούν για να δημιουργηθεί πάρκο. Αυτή την εποχή συντάσσεται μελέτη γι’ αυτό το σκοπό, καθώς η πρώτη μελέτη απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην περιοχή υπάρχουν 8 στρέμματα τα οποία βρίσκονται εξ αδιαιρέτου σε πολλούς ιδιοκτήτες. Μέσα στα οικόπεδα αυτά υπάγεται και η περίπτωση του κ. Γκιούλη.

Μία ιστορία 130 ετών...

▪ 1878 ο Δήμος Αθηναίων αποκτά το 300 στρέμματα τα οποία χαρακτηρίζει δημοτικό κτήμα Αμπελοκήπων.

▪ 1922 χτίζεται το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

▪ 1932 παραχωρούνται 8 στρέμματα και χτίζονται οι 6 προσφυγικές πολυκατοικίες.
▪ 1998 η Διεύθυνση Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Αθηναίων αναφέρει ότι δεν έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην επίμαχη περιοχή.

▪ 2002 μελέτη ανάπλασης της περιοχής, η οποία απορρίπτεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005.

▪ 2005 αποφασίζεται οριστικά η ανάπλαση της περιοχής και μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό.

▪ 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά σε αναστολή των οικοδομικών εργασιών στην περιοχή λόγω ανάπλασης.

▪ 2007 η Νομαρχία Αθηνών εκδίδει άδεια λειτουργίας για υπαίθριο χώρο στάθμευσης στο επίμαχο οικόπεδο, την οποία προσβάλλουν δικαστικά οι κάτοικοι.
▪ 2008 τέσσερις δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν αρχικά το δήμο, στην προσπάθεια διεκδίκησης των οικοπέδων.

Ελέγχονται όλα τα συμβόλαια ακινήτων του Δήμου Αθηναίων

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει όλα τα συμβόλαια ακινήτων που έχει υπογράψει ο Δήμος Αθηναίων από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει στον ΕΤ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λευτέρης Σκιαδάς μόνο τα συμβόλαια που έχουν καταγραφεί από τον 19ο αιώνα αγγίζουν τις 250.000 και έχουν όλα ελεγχθεί. Σκοπός του δήμου είναι μέσα στις προθεσμίες να καταθέσει τις ιδιοκτησίες του στο Κτηματολόγιο. Μέσα στις ιδιοκτησίες αυτές ο Δήμος Αθηναίων, όπως αναφέρει ο κ. Σκιαδάς, θα καταθέσει και διεκδικούμενες από ιδιώτες και φορείς, καθώς η πολιτική πλέον που ακολουθεί ο δήμος χαρακτηρίζεται από την εντολή του δημάρχου της πόλης κ. Νικήτα Κακλαμάνη προς τη διεύθυνση της δημοτικής περιουσίας, που είναι ρητή και κατηγορηματική: «Δεν περισσεύει ούτε ένα μέτρο γης». «Υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας που τους αναζητούμε στο ιστορικό αρχείο», αναφέρει ο κ. Σκιαδάς, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται επειδή προέρχονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν πολλές περιοχές της Αθήνας ήταν τσιφλίκια, όπως για παράδειγμα η περίπτωση των Κουντουριώτικων στους Αμπελοκήπους.
Η δημοτική αρχή μαζί με τους τίτλους των αγοροπωλησιών εξετάζει και τους τίτλους παραχώρησης που έχει κάνει κατά καιρούς. Για παράδειγμα, τα οικόπεδα στα οποία σήμερα λειτουργούν τα νοσοκομεία «’γιος Σάββας» και «Ελπίς» καθώς και τα οικόπεδα των προσφυγικών έχουν παραχωρηθεί από το δήμο. Βέβαια τότε η Αθήνα δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα και γι’ αυτό το λόγο η γη δινόταν χωρίς πολλούς ενδοιασμούς.

Από τις κερκίδες και το «τριφύλλι» σε πνεύμονα πρασίνου

Το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στη σύγχρονη ιστορία της αποκτά η Αθήνα μέσα σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της. Πρόκειται για την περιοχή Κουντουριώτικα στους Αμπελόκηπους, όπου υπάρχουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και οι προσφυγικές πολυκατοικίες. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς υπέγραψε την απόφαση με την οποία καθορίζονται τα όρια περιοχής ανάπλασης στη συνοικία Κουντουριώτικα, ενώ σήμερα η μελέτη πρόκειται να παρουσιαστεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Δήμου Αθηναίων, που έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης από το 2005, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του ΠΑΟ θα δημιουργηθεί πάρκο υψηλού πρασίνου (όχι γκαζόν αλλά δένδρα) συνολικής έκτασης 19 στρεμμάτων, ένα πολιτιστικό κέντρο και το μουσείο του Παναθηναϊκού συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης 900 θέσεων με τη διαδικασία της αυτοχρηματοδότησης. Το έργο όμως που θα προσφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της περιοχής είναι η ενοποίηση του πρασίνου με την βύθιση της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο τμήμα του γηπέδου με τα προσφυγικά.

Τα έργα κατασκευής του πάρκου θα ξεκινήσουν μετά την κατεδάφιση του γηπέδου του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το αργότερο το χειμώνα του 2010. Προς το τέλος του 2009 θα κατεδαφιστεί η «λεωφόρος». Ο στόχος του δήμου είναι να εκτελούνται σχεδόν παράλληλα οι εργασίες με την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Και αυτό γιατί ο δήμος δεν θέλει ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός να μείνει χωρίς δικές του εγκαταστάσεις, αφού θα κατεδαφιστεί η «λεωφόρος», για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας αθλητικής σεζόν. Ωστόσο το πάρκο θα δημιουργηθεί μέσα 12 μήνες το αργότερο μαζί με το υπόγειο πάρκιν. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις 6 προσφυγικές πολυκατοικίες, οι οποίες βρίσκονται από την απέναντι πλευρά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο δήμος έχει συμφωνήσει με την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η πρόταση αυτή προβλέπει την κατεδάφιση των 4 πολυκατοικιών και την ανάδειξη των υπολοίπων δύο σε μουσειακούς και μνημειακούς χώρους με θέμα την εποχή του 1922.

ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=50502

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Λεωφόρος»: Σχέδιο για πάρκο

Πάρκο και μουσείο για τον Παναθηναϊκό προβλέπουν τα σχέδια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τον χώρο των 17,8 στρεμμάτων της σημερινής έδρας του «τριφυλλιού» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μετά την προώθηση των μελετών για τη νέα στέγη του ΠΑΟ στον Βοτανικό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε απόφαση για τη μελέτη ανάπλασης που θα αφορά την ευρύτερη περιοχή.

Το ακίνητο που βρίσκεται το γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» ανήκει στον Δήμο Αθηναίων που το είχε παραχωρήσει στην ομάδα. Οι αρχικές σκέψεις της δημοτικής αρχής κατά τη θητεία της κ. Μπακογιάννη προέβλεπαν επίσης την κατασκευή εμπορικού κέντρου 2.000 τετραγωνικών, με καφέ και εστιατόρια, αλλά αποσύρθηκαν ύστερα από παρέμβαση του κ. Σουφλιά. Υπάρχει ωστόσο συμφωνία για την κατασκευή υπογείου γκαράζ.
Τα έργα ανάπλασης, που θα καθοριστούν από τη μελέτη θα συνδυαστούν με τη «βύθιση» της λεωφόρου Αλεξάνδρας σε τμήμα που θα καθοριστεί από τη μελέτη. Τα μεγάλα ερωτηματικά αφορούν τρεις σημαντικές ενότητες:
*Τις προσφυγικές πολυκατοικίες που βρίσκονται απένατι από το γήπεδο. Το συγκρότημα των οκτώ πολυκατοικιών επρόκειτο να κατεδαφιστεί εκτός από δύο κτίρια και να διαμορφωθεί η έκταση των 14,5 στρεμμάτων σε χώρο πράσινου και πολιτισμού. Μάλιστα είχαν αγοραστεί από το Δημόσιο 137 διαμερίσματα σε σύνολο 228. Οι κάτοικοι είχαν αντιδράσει, φθάνοντας ώς το ΣτΕ που τους δικαίωσε, αναγνωρίζοντας ότι το έργο των Κ. Λάσκαρη και Δ. Κυριακού αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής του 1936.
* Τα Κουντουριώτικα, το δημοτικό ακίνητο πίσω από το γήπεδο που απειλείται εδώ και χρόνια από καταπατητές. Ορισμένοι μάλιστα έχουν στραφεί και κατά του δημάρχου που όμως δικαιώθηκε από τα δικαστήρια.
* Το ακίνητο της Εκκλησίας, δίπλα στο γήπεδο, που σήμερα φιλοξενεί βενζινάδικο.

Χ.ΤΖ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/09/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παραμένει στη «μέγκενη»

Χωρίς άδεια λειτουργίας παραμένει το Γηροκομείο Αθηνών, που καλείται να φωτίσει τα «θολά» τελευταία χρόνια της ζωής περίπου τετρακοσίων γερόντων. Και είναι αυτή η έλλειψη άδειας που δεν επιτρέπει οικονομική ενίσχυση από το κράτος και αναγκάζει το Γηροκομείο να συνεχίζει τις πωλήσεις ακινήτων, με συνέπεια ενίοτε αντιδράσεις από τοπικούς φορείς.

Με τον παραπάνω τρόπο περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας το οικονομικό πρόβλημα του Γηροκομείου και της «Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών», που το διαχειρίζεται από το 1864. Πώς αισθάνεται όμως στις μέρες του σκανδάλου Βατοπεδίου ένας ιερωμένος που καλείται ως εκλεγμένος πρόεδρος της «Ελεήμονος» να διαχειριστεί 500 ακίνητα; «Για μένα αυτό που μετράει είναι η αρωγή που οφείλουμε ως κοινωνία απέναντι στους γέροντες και οι υποχρεώσεις προς τους 280 εργαζομένους του ιδρύματος. Κάθε πώληση ελέγχεται από ορκωτούς ελεγκτές και ορίζουμε τιμή έως και τριπλάσια από την αντικειμενική αξία για να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές. Γι' αυτό και συχνά οι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι. Στόχος πάντως είναι στο μέλλον να μην πωλούμε, αλλά να αξιοποιούμε ακίνητα» λέει ο αρχιμανδρίτης.
Με τις πωλήσεις ακινήτων από πλευράς Γηροκομείου ασχοληθήκαμε προσφάτως (20/8/08 - Κτήμα Καρέλλα: Μνηστήρες, δήμος και Γηροκομείο). Αφορμή η πρόθεση του Γηροκομείου να πουλήσει, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, «φιλέτο» 11,5 στρεμμάτων στο Μαρούσι, κληρονομιά του Ν. Μητσοτάκη (θείου του επίτιμου). Ο Δήμος Αμαρουσίου προχώρησε εκτάκτως σε επαναπαλλοτρίωση του οικοπέδου και μπλόκαρε τελικά την πώληση, ώστε να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος. Σε απάντηση το Γηροκομείο κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του δήμου επειδή είχε υποθηκεύσει το ακίνητο για να πάρει δάνειο το 2003, όταν είχε γίνει η πρώτη απαλλοτρίωση που ακυρώθηκε όμως από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τις μέρες εκείνες ο π.Προκόπιος είχε εκδώσει ανακοίνωση λέγοντας ότι, εφόσον δεν αφήνεται να αξιοποιήσει την περιουσία του, το Γηροκομείο θα σταματήσει να δέχεται γέροντες και θα αναστείλει τη λειτουργία του έπειτα από δύο μήνες. Οι απειλές («κραυγές αγωνίας» τις χαρακτήρισε χθες ο κ.Μπούμπας) δεν έγιναν τελικώς πράξη, καθώς στο μεταξύ πουλήθηκε μία μονοκατοικία στην οδό Ραβινέ, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, που δίνει παράταση ζωής λίγων μηνών.
Από το 2003 που βγήκε με θόρυβο στη δημοσιότητα η έλλειψη άδειας λειτουργίας, αδειοδοτήθηκε μόνο ένα από τα οχτώ οικήματα. «Στα υπόλοιπα πρέπει να προχωρήσουν οι ανακαινίσεις για να τηρούνται οι σύγχρονες προδιαγραφές» λέει ο πρόεδρος: «Ωστόσο αστυνομία και νοσοκομεία συνεχίζουν να μας στέλνουν γέροντες άστεγους και άπορους, τους οποίους οφείλουμε να περιθάλψουμε».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Σεβαστοπούλου 30  &  Ζαλίκη,  Τηλ/Fax  210  69 23 591

923/8-12-2008

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Προς: κ. Ε. Ζενάκου, Πρόεδρο 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος

Θέμα: «Διπλή Ανάπλαση» (Ελαιώνας-Αμπελόκηποι)

Σχετικά με το «Υπόμνημα για υπογραφές κατοίκων – Δήλωση, Εξουσιοδότηση» που μας κοινοποιήσατε στις 5/12/2008 ώστε να διακινηθεί προς υπογραφή στα μέλη μας, σας επισημαίνουμε τις θέσεις του Συλλόγου μας, όπως έχουν εκφραστεί σε επανειλημμένα ομόφωνα ψηφίσματα Γενικών Συνελεύσεων.

1)                 Η Αθήνα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (λιγοστό πράσινο, μόλυνση ατμόσφαιρας, κυκλοφοριακός φόρτος κ.λπ.), τα οποία θα επιδεινωθούν λόγω των διαφαινόμενων κλιματικών αλλαγών (μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης καύσωνες κ.λπ.), σε συνδυασμό με την καταστροφή του περιαστικού πράσινου (Πεντέλη, Πάρνηθα), έχει ανάγκη από μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα, αλλά και μικρότερα σε επίπεδο γειτονιάς, σημεία αναφοράς για επικοινωνία και πολιτιστική δημιουργία.

            Αυτό σημαίνει πως οι μεγάλοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι: Γουδή, Ελαιώνας, Ελληνικό, πρέπει να αξιοποιηθούν και θεσμοθετηθούν στο σύνολό τους, ως μητροπολιτικά πάρκα υψηλού πρασίνου, και φυσικά να αποτραπεί οποιαδήποτε κατασκευή, και έκδοση οικοδομικής άδειας σ΄ αυτούς τους χώρους.

            Επομένως, είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή μεγάλου εμπορικού Κέντρου (72.000 τ.μ.) του Μπ. Βωβού, και θεωρούμε θετική την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (στις 4/12/2008) για προσωρινή αναστολή των εργασιών.

            Έχουμε άλλωστε σαν Αμπελοκηπιώτες πικρή εμπειρία από τα «αναπτυξιακά έργα» του Μπ. Βωβού (στο κτήμα Θών), που δυστυχώς υλοποιήθηκαν με την συναίνεση τόσο της τότε δημοτικής αρχής, όσο και της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και τις μεθόδους του («στήσιμο παρασυλλόγων αγανακτισμένων πολιτών, δυσφήμιση των αγώνων μας κ.λπ).

2)                 Για την περιοχή των Αμπελοκήπων που διακρίνεται για την έντονη πυκνοδόμηση υποστηρίζουμε:

            α) Την διατήρηση των προσφυγικών κατοικιών της Λεωφ. Αλεξάνδρας στο σύνολό τους χάριν της ιστορικής μνήμης και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και την αξιοποίηση της σημαντικής έκτασης  μεταξύ των κατοικιών ως περιοχής υψηλού πρασίνου (Στηρίξαμε το θέμα και πρόσφατα με την παρέμβασή μας στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού).

β) Την αξιοποίηση του Γηπέδου ΠΑΟ και των παρακείμενων Κουντουριώτικων ως χώρων υψηλού πρασίνου (χωρίς υπόγειο Πάρκιγκ και άλλες κατασκευές).

γ) Την υπογειοποίηση της Λεωφ. Αλεξάνδρας, ώστε να διαμορφωθεί μια ενιαία μεγάλη έκταση από το Νοσοκομείο Ελπίς έως τον Λυκαβηττό.

Προτείνουμε τέλος το 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα, γι΄ αυτά τα μεγάλα θέματα (Διπλή Ανάπλαση, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας, Πανόρμου κ.λπ.), να οργανώσει πλατιές συσκέψεις με φορείς της περιοχής μας, ώστε να ανταλλαγούν απόψεις, να διαμορφωθούν κοινές θέσεις, και να αποφασισθούν κοινές δράσεις.

 Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας

Μ. Ζωίδης                                                                   Δ. Κλεφτοδήμος

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Aναπλάσεις... "μαϊμού" και οδικά έργα στην Αλεξάνδρας 

Για να δικαιολογήσει στην περιοχή του Βοτανικού το φύτεμα τουλάχιστον 200.000 τ.μ. μπετόν σε χώρο που προοριζόταν για δημιουργία κοινόχρηστου πρασίνου, το ΥΠΕΧΩΔΕ, μεταξύ άλλων, ως αντιστάθμισμα κραδαίνει ξεχασμένη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας, η οποία προβλέπει “τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου κοινόχρηστων χώρων πρασίνου με την ενοποίηση της διαδρομής Λυκαβηττός - Τουρκοβούνια”. Σε αυτήν υποτίθεται ότι ανήκει άλλος πόλος “ανάπλασης”, που περιλαμβάνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας, τα 20 στρέμματα του οποίου θα γίνουν, μετά την κατεδάφισή του, κοινόχρηστο πράσινο. Μέχρι τώρα όμως ουδεμία κίνηση έχει εκδηλωθεί, παρά μόνον η προκήρυξη ενός ακόμη οδικού έργου από τη Γραμματεία Δημοσίων Έργων και τη Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποίας, αστρονομικού προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ.

Ο τίτλος της μελέτης: “Ενοποίηση ελεύθερων χώρων στην περιοχή του γηπέδου ΠΑΟ με τοπική ταπείνωση και κάλυψη της Λεωφόρου Αλεξάνδρας”. Στο ύψος του γηπέδου προβλέπεται η βύθιση της Αλεξάνδρας σε μήκος 675 μέτρων. Ακόμη, εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για την ευρύτερη περιοχή, όπως και η αναμόρφωση των τριών ισόπεδων κόμβων επί της Λ. Αλεξάνδρας στη συμβολή με τις οδούς Κ. Λουκάρεως, Δημητσάνας - Αγίων Πάντων - Κυριακού και Πανόρμου.

Οι καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες σχεδιασμού και ο Οργανισμός Αθήνας δεν έχουν λόγο, παρ' ότι άλλη μελέτη, “Ανάπλαση της Περιοχής Κουντουριώτικων, του 1989, Οργανισμού Αθήνας και Δήμου Αθηναίων απέρριπτε την 'ταπείνωση'. Κι αν προκύψει ότι το έργο αυτό είναι άχρηστο; Τι πιο λογικό από το να προηγηθεί μελέτη για το σύνολο της περιοχής, η οποία θα εξετάσει όλες τις πολεοδομικές και κυκλοφοριακές μελέτες; Πόσο μάλλον όταν, παρά την επιθυμία και της προηγούμενης και της τωρινής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να κατεδαφίσουν, εκτός από δύο, τις ακριβώς απέναντι από το γήπεδο προσφυγικές πολυκατοικίες, τις έσωσε πρόσφατα, μετά την απόφαση του ΣτΕ το 2004, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κηρύσσοντάς τες διατηρητέες. ’ρα ο τίτλος της προκήρυξης είναι... “μαϊμού”, καθώς καμία ενοποίηση ελεύθερων χώρων δεν περιλαμβάνει.

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. 

ΑΥΓΗ 01/02/2009 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Την ανάπλαση του παλαιού γηπέδου του ΠΑΟ ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε χθες- με οριακή πλειοψηφία- το master plan για την περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας, βάσει του οποίου το γήπεδο του ΠΑΟ θα μετατραπεί σε πράσινο στο πλαίσιο εφαρμογής της διπλής ανάπλασης. Η ψηφοφορία εξελίχθηκε γρήγορα σε θρυαλλίδα για τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ Ανοιχτή Πόλη και τον επικεφαλής της κ. Αλ.Τσίπρα. « Εριξαν λευκό στο πράσινο » ήταν επισήμως το σχόλιο του δήμου, με περισσή ειρωνεία ως επίλογο, « κατά τα άλλα στηρίζουν το πράσινο και το γήπεδο...».
Στην ίδια ανακοίνωση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτική διγλωσσίας που από τη μια του υπαγορεύει να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του μπροστά στις κάμερες και να διατρανώνει τη θέλησή του να προχωρήσει η άδεια για την ανέγερση του γηπέδου και από την άλλη, την ώρα του «διά ταύτα», να λιποτακτεί και να ρίχνει λευκό στο πράσινο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Τη στάση της ερμήνευσε η Ανοιχτή Πόλη ως απόρροια του γεγονότος ότι το σχετικό έγγραφο ήλθε σε γνώση των δημοτικών συμβούλων, για ένα θέμα τόσο σοβαρό, πέντε λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Κάνοντας σαφέστερη τη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας του κοινόχρηστου πρασίνου και του μουσείου του ΠΑΟ στον χώρο, αλλά διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τις εμπορικές χρήσεις που προβλέπονται. Υπέρ, παρά τις ίδιες επιφυλάξεις, ψήφισε πάντως το ΠαΣοΚ (Η Αθήνα ΑλλάΖΕΙ), ενώ αρνητική ψήφο «έριξε» το ΚΚΕ (Συμπαράταξη) κάνοντας λόγο τόσο για μελλοντική « εμπορευματοποίηση » όσο και για « ουσιαστική απαγόρευση του υψηλού πρασίνου », καθώς προβλέπεται υπόγειο γκαράζ 700 θέσεων στην έκταση.

ΒΗΜΑ,10-2-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διαφωνία με την πρόταση του ΤΕΕ για τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας  04/04/2009 

Χαιρετίζει μεν την πρόταση του ΤΕΕ για ανταλλαγή του ελεύθερου χώρου ιδιοκτησίας του στα  Εξάρχεια , με μέρος του συγκροτήματος των προσφυγικών της Αλεξάνδρας ο Πολιτιστικός  Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, ο οποίος έχει δώσει μάχες για τη σωτηρία τους, αλλά τη θεωρεί άστοχη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του εάν μεταφερθούν εκεί τα γραφεία και οι υπηρεσίες του ΤΕΕ θα φορτωθεί επιπλέον η περιοχή, ενώ αποτελεί "χρήση που δεν συνάδει με την ανάπλαση της περιοχής, η οποία συνθλίβεται σήμερα από την αυθαίρετη εγκατάσταση υπουργείων και άλλων κεντρικών λειτουργιών εθνικού επιπέδου, σε αντίθεση με το θεσμοθετημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας". Ο Σύλλογος θεωρεί ότι οι πολυκατοικίες πρέπει να αποδοθούν σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως Στέγαση του Μουσείου Ελληνισμού της Ανατολής, δημιουργία ξενώνα για τους νοσηλευόμενους στον ’γιο Σάββα και τους συγγενείς τους, ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες και παραμονή των κατοίκων που συνεχίζουν να ζουν σε αυτές. Ακόμη επισημαίνει ότι τα προσφυγικά εντάσσονται στην θεσμοθετημένη από το Ρυθμιστικό περιοχή ανάπλασης των Κουντουριώτικων, που ξεκινά από τον Περιφερειακό Λυκαβηττού και φθάνει μέχρι την οδό Κεδρηνού, πίσω από το Νοσοκομείο Ελπίς αλλά και την ανάγκη σύνταξης συνολικής μελέτης ανάπλασης. Για τον λόγο αυτό ζητάει από το ΤΕΕ να απαιτήσει από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να εκδώσει επιτέλους προδιαγραφές των μελετών ανάπλασης μια εκκρεμότητα 12 ετών, όπως και απόφαση οριοθέτησης τους συνόλου της περιοχής ανάπλασης. Ο Σύλλογος παρατηρεί ακόμη ότι επείγει η συνολική μελέτη ανάπλασης για να σχεδιαστεί ο χώρος ενιαία, προκειμένου να περιληφθεί και το γήπεδο στο οποίο προβλέπεται υπογείως η κατασκευή τεράστιου γκαράζ,  σε μια κορεσμένη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ και η υπογειοποίηση τμήματος του οδικού άξονα που έχει προκηρυχθεί ως οδικό έργο. Μόνο η μελέτη της προσυπολογίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, κονδύλι που φθάνει και περισσεύει για την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής.

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ.  ΑΥΓΗ 4/4/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι προσφυγικές πολυκατοικίες ν' αναβαθμιστούν με ευθύνη του κράτους

Αντίθετη στην ανταλλαγή του οικοπέδου του ΤΕΕ της οδού Ναυαρίνου με τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας η «Συμπαράταξη»

Την «απαράδεκτη συμπαιγνία του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Αλαβάνου και του δημάρχου Αθήνας Ν. Κακλαμάνη, για την παράδοση μέρους των Προσφυγικών πολυκατοικιών στην ηγεσία του ΤΕΕ για εκμετάλλευση, με δήθεν αντάλλαγμα την μετατροπή του οικοπέδου του ΤΕΕ (Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου) σε πάρκο», καταγγέλει με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Οπως σημειώνεται στη σχετικό δελτίο Τύπου, γεννώνται πολλά ερωτήματα για κάθε εργαζόμενο και κάτοικο της πόλης. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν για ακόμα μία φορά συμπεράσματα για το επικοινωνιακό παιχνίδι και τη "χείρα βοηθείας" του προέδρου του ΤΕΕ κ. Αλαβάνου (εκλεγμένου με τη στήριξη ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) και του δήμαρχου της Αθήνας, εκλεγμένου με τη ΝΔ». Η «Συμπαράταξη» στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαζικών φορέων και των κατοίκων και απαιτεί :

Οι Προσφυγικές πολυκατοικίες να ανακαινιστούν, να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους με ευθύνη και χρήματα του κράτους (υπουργείο Πολιτισμού, υπ. Υγείας).

Να αξιοποιηθούν τα κτίρια για κοινωφελείς σκοπούς, χωρίς καμία εμπορευματοποίηση ή ανταποδοτικότητα. Στις πολυκατοικίες να γίνουν, δημόσιος ξενώνας για συγγενείς των ασθενών του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», δημόσιος ξενώνας για τις κακοποιημένες γυναίκες, δημόσιος ξενώνας για άστεγους και για άπορους μετανάστες, μουσείο της ιστορίας των Προσφύγων και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, χώροι για Πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Να εξασφαλιστεί η παραμονή στα διαμερίσματά τους όσων ιδιοκτητών προσφύγων συνεχίζουν να διαμένουν στις Προσφυγικές, κόντρα στις πολύπλευρες απαράδεκτες πιέσεις της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Τέλος, η «Συμπαράταξη» τονίζει ότι, επειδή οι Προσφυγικές πολυκατοικίες βρίσκονται στην περιοχή της «Διπλής ανάπλασης», θα πρέπει συνολικά η περιοχή από τις πολυκατοικίες έως και τους πρόποδες του Λυκαβηττού να γίνει δημόσιο πάρκο ψηλού πρασίνου, «ανάσα ζωής» για την πολύπαθη περιοχή των Αμπελοκήπων.

«Τουλάχιστον άστοχη», χαρακτηρίζει και ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, την πρόταση ανταλλαγής. «Επιμένουμε», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ότι στο χώρο των προσφυγικών πολυκατοικιών πρέπει να στεγαστούν κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και όχι γραφεία διοίκησης του ΤΕΕ, που θα καταλάβουν σχεδόν όλες τις ελεύθερες πολυκατοικίες με επιπλέον, μάλιστα, προσθήκη αμφιθεάτρου. Πρόκειται για χρήση που δε συνάδει με την ανάπλαση της περιοχής».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 4 Απρίλη 2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αγαπητοί φίλοι,
φέτος έκλεισε και κινδυνεύει να κατεδαφιστεί ένας ακόμη ιστορικός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων. Πρόκειται για το ’στρον Αμπελοκήπων, στη Λ. Κηφισίας 37. Παράπλευρη απώλεια της οικονομικής ύφεσης, της οικιακής ψυχαγωγίας, των multiplex και της απληστείας των ιδιοκτητών του.
Μαζί με τον "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ" κάνουμε μια προσπάθεια να κηρυχτεί διατηρητέο κτίριο και σας καλούμε να γίνετε συμπαραστάτες μας, υπογράφοντας στο παρακάτω link: http://astron.petitionhost.com/
Αρκεί μόνο ονοματεπώνυμο και mail, με λατινικούς χαρακτήρες. Αν θέλετε, γράψτε κι ένα σχόλιο.
Προωθείστε αυτό το μήνυμα σε όσους περισσότερους πιστεύετε ότι μπορεί να ενδιαφερθούν.

 

Πρωτοβουλία για τη σωτηρία των τελευταίων χειμερινών και θερινών κινηματογράφων της πόλης μας.

Να κριθεί άμεσα διατηρητέο το σινέ «ΑΣΤΡΟΝ»

 

 

Εφέτος έκλεισε και κινδυνεύει να κατεδαφιστεί ένας ακόμη ιστορικός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων. Πρόκειται για το ’στρον στη Λ. Κηφισίας 37. Παράπλευρη απώλεια της οικονομικής ύφεσης και της οικιακής ψυχαγωγίας

Το «ΑΣΤΡΟΝ» ήταν ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων. Δεν ήταν απλά ένας εμπορικός κινηματογράφος, αλλά ο χώρος που στέγασε παράλληλα πολλές θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο κινηματογράφος «’ΣΤΡΟΝ» άναψε τα φώτα του στις 3 Ιανουαρίου του 1957. Ανήκει στη νέα γενιά κινηματογράφων της μεταπολεμικής Αθήνας και είναι από τους πρώτους που καθιερώνουν την αποκέντρωση της πρώτης προβολής προς τις συνοικίες. Τολμηρός και νεωτεριστικός από κάθε άποψη, αποτελεί έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη. Είναι ο πρώτος κινηματογράφος που ανατρέπει τα κατεστημένα και, σε αντίθεση με τους άλλους κινηματογράφους, καθορίζει ακριβότερο εισιτήριο για τον εξώστη και φθηνότερο για την πλατεία. Δικαιολογημένα, γιατί η αρχιτεκτονική του διαμόρφωση ανατρέπει την μέχρι τότε θεώρηση του εξώστη ως  «λαϊκού». Μετά την ανακαίνισή του το 1996, διατήρησε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του (ευρύχωρη και περίτεχνη αίθουσα προβολής, μεγάλοι χώροι υποδοχής, υπερυψωμένη οθόνη 70 τμ, μεγαλοπρεπής μαρμάρινη σκάλα, ξεχωριστή πρόσοψη κλπ.).

 

Για τον Πολιτιστικό - Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων, αλλά και για κάθε κάτοικο της περιοχής και όχι μόνο, είναι αδιανόητο να κατεδαφιστεί αυτός ο ιστορικός χώρος πολιτισμού και αναψυχής της συνοικίας μας, ένας χώρος που αποτελούσε για χρόνια και μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα κοινωνικής και πολιτιστικής συνεύρεσης και αναβάθμισης της συνοικίας μας και της Αθήνας γενικότερα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα αντισταθούμε σε κάθε ενέργεια μετατροπής του «ΑΣΤΡΟΝ» σε ένα ακόμα τσιμεντένιο μεγαθήριο. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη μετατροπή του χώρου σε πολυκατάστημα ή άλλη ανάλογη επιχείρηση, όπως πρόσφατα συνέβη με έναν άλλο ιστορικό κινηματογράφο των Αμπελοκήπων, την «ΠΛΑΖΑ».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ το «ΑΣΤΡΟΝ» να κηρυχτεί άμεσα διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και να αποτελέσει μέρος ενός δημοτικού πολιτιστικού πυρήνα που θα αναπτυχτεί στο κέντρο της συνοικίας μας, ο οποίος θα περιλαμβάνει το «ΑΣΤΡΟΝ», το γειτονικό θερινό κινηματογράφο «ΕΛΛΗΝΙΣ», μαζί με τους ενδιάμεσους αδόμητους χώρους. Μετά από την τσιμεντοποίηση του κτήματος ΘΩΝ, στη συμβολή Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Κηφισίας, και μετά τη μετατροπή του «ΠΛΑΖΑ» σε σούπερ-μάρκετ, πρέπει να σταματήσουμε την παραπέρα τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση της περιοχής μας, αλλά και να διασώσουμε τους εναπομείναντες ιστορικούς κινηματογράφους.

Ζητάμε από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στην προσπάθεια για τη διάσωση των τελευταίων κινηματογράφων, ξεκινώντας από το «ΑΣΤΡΟΝ».

Απαιτούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) να κηρύξουν άμεσα τον κινηματογράφο «ΑΣΤΡΟΝ» διατηρητέο.

Απαιτούμε  από το Δήμο Αθηναίων να πάρει άμεσα θέση και να ενεργήσει προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να κριθεί ως διατηρητέο το «ΑΣΤΡΟΝ» και στη συνέχεια να εξετάσει τις διαδικασίες για τη μετατροπή του σε δημοτικό κινηματογράφο και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Υπογραφές στήριξης της πρωτοβουλίας για τη σωτηρία του σινέ «ΑΣΤΡΟΝ», ώστε να χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και να διαμορφωθεί σε δημοτικό κινηματογράφο και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

MAIL

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

 

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Βελεστίνου 13, Τηλ./Fax 210-6457730 (καθημ. 7-9 μμ.)

e-mail: popesyka@otenet.gr

 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στοπ στη ΔΕΗ, «ναι» σε πράσινο και σχολείο

Ναι στο πράσινο και το σχολείο, όχι στη ΔΕΗ, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής. Το Ε'τμήμα του ΣτΕ απέρριψε αίτηση της ΔΕΗ, η οποία διεκδικεί στην περιοχή του Γηροκομείου (μεταξύ των οδών Λάμψα-Φλώρου και Γεωργούλα) χώρο για την ανέγερση κτιρίου των κεντρικών υπηρεσιών της.

Στη συγκεκριμένη περιοχή θα δημιουργηθούν οριστικά ελεύθεροι χώροι πράσινου και ένα σχολείο. Η απόφαση αποτελεί κόλαφο και για τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, που πέρσι ξερίζωσε το παρκάκι στην οδό Πατησίων για να ανεγερθεί εκεί υπόγειο γκαράζ!

Με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ ο συγκεκριμένος χώρος στην περιοχή του Γηροκομείου αποχαρακτηρίστηκε από χώρος ανέγερσης των γραφείων της ΔΕΗ, μετατράπηκε σε χώρο πρασίνου και δόθηκε η άδεια για την ανέγερση μιας σχολικής μονάδας (58ου Γυμνασίου - Λυκείου).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στη συγκεκριμένη περίπτωση αιτιολογείται επαρκώς, κυρίως λόγω της αναγκαιότητας ανέγερσης σχολείου και δημιουργίας χώρου πρασίνου. Οπως συμπλήρωναν μάλιστα, η περιοχή του Γηροκομείου είναι πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη και βρίσκεται μεταξύ υπερτοπικών κυκλοφοριακών αξόνων. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία τη διατήρηση και αξιοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων, κατέληξε το ΣτΕ, επικυρώνοντας την επίμαχη υπουργική απόφαση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21-7-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΕΛΑΙΩΝΑΣ: Διπλή ανάπλαση σημαίνει διπλή τσιμεντοποίηση

Οι εκτιμήσεις της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» ότι η λεγόμενη διπλή ανάπλαση σε Αμπελόκηπους και Ελαιώνα μετατρέπεται σε διπλή τσιμεντοποίηση, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, καθώς χτες, στη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, καταγράφηκαν οι προθέσεις της δημοτικής αρχής να προχωρήσει το «έργο», με όρους που εξυπηρετούν τα εργολαβικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη - με αφορμή απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνει το εμπορικό κέντρο του Μπ. Βωβού στην περιοχή του Ελαιώνα - ότι «ένα κομμάτι του νόμου βγήκε αντισυνταγματικό, το οποίο είναι όμως θεραπεύσιμο».

«Εχουμε δηλώσει κατ' επανάληψη την κάθετη αντίθεσή μας στην εμπλοκή του δήμου με εργολαβικά συμφέροντα καθώς και τη θέση μας ότι η διπλή ανάπλαση δε θα έχει οφέλη για τους κατοίκους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εκ μέρους της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο Μ. Δανδουλάκης. Αναφερόμενος στην κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στον Ελαιώνα είπε ότι κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα σε αγορές ακινήτων που είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει ένα γήπεδο πολυδιασκεδαστήριο. Ενα γήπεδο που δε γίνεται βέβαια για τους φιλάθλους, ενώ την ίδια ώρα τα μικρά σωματεία της πόλης παραμένουν άστεγα. Την ίδια ώρα, όπως συμπλήρωσε ο Μ. Δανδουλάκης, τα όρια της διπλής ανάπλασης στην περιοχή των Αμπελοκήπων συρρικνώνονται, καθώς από διάφορους καταπατητές, ανάμεσά τους και η Εκκλησία, προωθούνται έργα τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης της περιοχής.

Από την πλευρά της η «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) επανέλαβε τη θέση της να μη γίνει το εμπορικό κέντρο του Μπ. Βωβού στον Ελαιώνα, να προχωρήσουν όμως κανονικά οι εργασίες κατασκευής του γηπέδου. Την αγωνία της για να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου εξέφρασε και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο δημοτικό συμβούλιο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ζητούν παρέμβαση για την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα

Γιωργος Λιαλιος

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια εξαφάνισης των τελευταίων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στα Κουντουριώτικα και ευρύτερα στους Αμπελοκήπους.

Αυτό υποστηρίζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την υλοποίηση της ανάπλασης στα Κουντουριώτικα «πριν να είναι αργά».

Ταυτόχρονα, απορρίπτουν την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για μεταφορά των γραφείων του στα προσφυγικά, υποστηρίζοντας την πρόταση της Ενωσης Σμυρναίων για μετατροπή τους σε Mουσείο Mικρασιατικού Eλληνισμού και ξενώνα για τους καρκινοπαθείς και τις κακοποιημένες γυναίκες.

Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κέντρο Αμπελοκήπων» παρουσίασε χθες όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όσον αφορά την τύχη των ελεύθερων χώρων. Στο επίκεντρο έθεσε για ακόμα μια φορά την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα, σχέδιο που προβλέπεται από το ρυθμιστικό της Αθήνας αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. «Στο μεταξύ βέβαια οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι της περιοχής χτίζονται ο ένας μετά τον άλλο, τα προσφυγικά εγκαταλείφθηκαν, η περιοχή εντάχθηκε με άλλη λογική στη διπλή ανάπλαση», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόδρος του συλλόγου, κ. Φαίδων Παπαθεοδώρου. «Η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έθεσε τις αστικές αναπλάσεις στις προτεραιότητές της και ελπίζουμε πως θα ασχοληθεί επιτέλους με τα Κουντουριώτικα».

Οσον αφορά την τύχη των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι φορείς των Αμπελοκήπων συντάσσονται με την Ενωση Σμυρναίων υπέρ της μετατροπής τους σε Μουσείο του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολής και σε ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και για τις οικογένειες των καρκινοπαθών που νοσηλεύονται στον παρακείμενο Αγιο Σάββα. Ο σύλλογος των Αμπελοκήπων, επίσης, προτείνει τη διατήρηση των κινηματογράφων Αστρον και Ελληνίς μέσω της ανακήρυξής τους σε διατηρητέα μνημεία, ενώ απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εφαρμογή των αποφάσεών του για το Θων και το μεταλλικό κτίριο δίπλα στο Ιπποκράτειο. «Δίνουμε μάχη για τους τελευταίους ελεύθερους χώρους των Αμπελοκήπων, αλλά είμαστε μόνοι μας», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σ. Δημητριάδης. «Ο δήμος, η νομαρχία, τα υπουργεία μάς έχουν εγκαταλείψει».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_26/11/2009_380886

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Αφανίζονται ελεύθεροι χώροι

Την έντονη ανησυχία τους, για τον αφανισμό των τελευταίων ελεύθερων χώρων από τους πάσης φύσης καταπατητές και για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, εξέφρασαν μέλη του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Από τη μία πλευρά, κερδοσκοπικά συμφέροντα που συνεχίζουν να εποφθαλμιούν «φιλέτα» της περιοχής και από την άλλη η λεγόμενη διπλή ανάπλαση, με την οποία μπαίνει φρένο στη δημιουργία ενιαίου δημόσιου πάρκου υψηλού πρασίνου.

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος χτες κατήγγειλε την απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να αντιπαρατεθούν σε συμφέροντα, αλλά και να εφαρμόσουν τη νομιμότητα απέναντι σε αυθαίρετες και παράνομες πράξεις. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ οι κυβερνήσεις βρίσκουν χρήματα (σ.σ. 1 εκατ. ευρώ) για την υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας, έργο με αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή, δεν υπάρχουν χρήματα, για την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την ανάπλαση της περιοχής «Προσφυγικά - γήπεδο λεωφόρου Αλεξάνδρας - Κουντουριώτικα» που «εκκρεμεί» από το 1985. Μέλη του Συλλόγου αναφέρθηκαν στα νέα δεδομένα μετά από πρόσφατες διοικητικές πράξεις και αποφάσεις του ΣτΕ. Και ζήτησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, την έκδοση προδιαγραφών σύνταξης μελετών ανάπλασης, οριοθέτηση του συνόλου της περιοχής ανάπλασης και την έναρξη μελέτης ανάπλασης. Αναφέρθηκαν και στο χώρο του γηπέδου της Αλεξάνδρας, σημειώνοντας ότι είναι λάθος η κατασκευή ενός ακόμη μεγάλου πολυώροφου σταθμού αυτοκινήτων στην περιοχή. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και για την ανάγκη προστασίας των κινηματογράφων «ΑΣΤΡΟΝ» και «ΕΛΛΗΝΙΣ». Για τον πρώτο μάλιστα είπαν ότι έχει εκδοθεί και άδεια κατεδάφισης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προσφυγή της ΔΕΗ για αδόμητο χώρο στους Αμπελοκήπους

Της Ελενας Kαρανατση

Σίριαλ προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρατήσει «παγωμένες» τις εξελίξεις σε οικόπεδο των Αμπελοκήπων, επί της οδού Λάμψα, όπου η ΔΕΗ επιδιώκει την κατασκευή ενός κτιρίου ύψους 28 μέτρων, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής προσβλέπουν στην ανέγερση σχολείου και δημιουργία χώρου πρασίνου.

Τις τελευταίες ημέρες, ο σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων αλλά και οι σύλλογοι γονέων σχολείων της περιοχής κατέβηκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια της ΔΕΗ με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε σχολείο και όχι το θηρίο»! Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη δικαιώσει την πλευρά των κατοίκων με απόφασή του μέσα στο 2009. Ωστόσο, η ΔΕΗ προσέφυγε από την πλευρά της στο ΣτΕ κατά της κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 884/4-10-2004) των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών περί απαλλοτρίωσης από τον ΟΣΚ των 6 στρεμμ. για την ανέγερση σχολείου, και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 25 Ιανουαρίου 2010.

«Το θέμα είναι να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες στα σχολεία της γειτονιάς. Για το λόγο αυτό συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτη, ο οποίος μας είπε ότι συμφωνεί με το αίτημά μας για ανέγερση σχολείου και δεσμεύτηκε να εξετάσει τρόπους επίλυσης του θέματος, ώστε να περάσει το οικόπεδο στο Δήμο Αθηναίων και στον ΟΣΚ χωρίς να ζημιωθεί η ΔΕΗ», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Κοντός, διαμερισματικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» του Δήμου Αθηναίων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του υφυπουργού Περιβάλλοντος είναι να επιχειρήσει να πείσει τη ΔΕΗ να αποσύρει την προσφυγή.

Για το οικόπεδο έκτασης 10 στρεμμάτων, που βρίσκεται πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών, το οποίο έχει ήδη απαλλοτριωθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, το δημοτικό συμβούλιο Αθηνών είχε αποφασίσει από το Νοέμβριο του 2007, τα έξι από τα δέκα στρέμματα να μετατραπούν σε χώρο πρασίνου και στα υπόλοιπα τέσσερα να χτιστεί σχολείο. Μάλιστα, ήδη από το 2003 το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε χαρακτηρίσει το οικόπεδο ως χώρο για ανέγερση σχολείου και πρασίνου.

Ωστόσο, τόσο η απόφαση του δήμου, όσο και οι αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων και του ΟΣΚ έχουν μέχρι στιγμής μπλοκάρει λόγω της πρόσφατης προσφυγής της ΔΕΗ, η οποία επιμένει στην κατασκευή ενός μεγάλου κτιρίου που θα στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες και θα διαθέτει και υπόγειο γκαράζ. Στο μεταξύ, έκρηξη και πυρκαγιά χωρίς μεγάλες διαστάσεις σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή των Αμπελοκήπων (διασταύρωση Πανόρμου και Φθιώτιδας), η οποία αποδίδεται σε βραχυκύκλωμα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_02/12/2009_381629

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στοπ σε κτίριο-μαμούθ της ΔΕΗ

Με σύνθημα «θέλουμε σχολείο και όχι το θηρίο», κάτοικοι των Αμπελοκήκων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πάρκο Καπάψ στην περιοχή τους, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΔΕΗ που προβλέπουν την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου, ύψους 28 μ., σε οικόπεδο έκτασης 10 στρεμμ., επί της οδού Λάμψα πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών.

Εκεί θέλει η ΔΕΗ να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της. Οι κάτοικοι αντιδρούν, γιατί η κατασκευή του κτιρίου σχεδιάζεται σε οικόπεδο το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2003 χώρος για ανέγερση σχολείου και πρασίνου. Υπογράμμισαν την ανάγκη σχολείου στην περιοχή τους, τη στιγμή μάλιστα που καταργήθηκε το 58ο Γυμνάσιο - Λύκειο, κάτι που έχει οδηγήσει στη «φυγή» σε σχολεία -ιδιωτικά και δημόσια- σε άλλες περιοχές.

Τον αγώνα των κατοίκων δικαίωσε και το ΣτΕ, που το 2009 απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ που ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ΔΕΗ έκανε προσφυγή και κατά της κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 884/4-10-2004) των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών περί απαλλοτρίωσης από τον ΟΣΚ των 6 στρεμμ. για την ανέγερση σχολείου. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 25/1/2010.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01/12/2009&id=107411

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

                    Σεβαστοπούλου 30  &  Ζαλίκη,  Τηλ/Fax  210  69 23 591,

                                       Εmail: anoampelokipi@gmail.com                         

1003/ Ιανουάριος 2010

 

Ψ  Η  Φ  Ι  Σ  Μ  Α

Το αυγό του φιδιού (φασισμός, ρατσισμός) δεν έχει θέση στη γειτονιά μας

 

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε ψήφισε:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την προκλητική εισβολή ομάδας φασιστοειδών στην αίθουσα του συλλόγου μας, την Κυριακή 10/1/2010, η οποία είχε παραχωρηθεί (με απόφαση του Δ.Σ. μας) για δημόσια-ανοιχτή εκδήλωση στην αντιρατσιστική κίνηση «Απελάστε τον ρατσισμό».

            Οι εισβολείς καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με μάσκες πέταξαν τρικάκια ρατσιστικού περιεχομένου, έβρισαν τους παρευρισκόμενους (Έλληνες και μετανάστες), ρύπαναν με σπρέι τους τοίχους της αίθουσας και έγραψαν το ρατσιστικό σύνθημα «έξω οι ξένοι» στο μανδρότοιχο της γειτονικής κατοικίας.

            Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της κίνησης «Απελάστε τον ρατσισμό» του 7ου Δ. Δ/τος, εντυπωσιακή ήταν και η στάση της αστυνομίας που ενώ ήλθε νωρίς στον χώρο της εκδήλωσης (δηλώνοντας ότι ήταν εκεί για την «προστασία» των παρευρισκομένων στην εκδήλωση) αργότερα στη διάρκεια της εισβολής των φασιστοειδών ήταν απούσα, «δρώντας» στη πράξη ως κάλυψή τους.

            Αν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση δεν ήταν ψύχραιμοι πιθανόν να υπήρχε συμπλοκή με τραγικές συνέπειες.

            Ας σημειωθεί ότι την ενέργειά τους, την βιντεοσκόπησαν και την πρόβαλλαν «ως μεγάλο κατόρθωμα» στο διαδίκτυο.

Η επίθεση στην αίθουσά μας είναι μια πρωτοφανής στη γειτονιά μας αντιδημοκρατική πράξη, που προσβάλλει το άσυλο του συλλόγου και κάθε δημοκρατικό πολίτη.

            Η επίθεση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά ρατσιστικών επιθέσεων (Ν. Κόσμος, Αγ. Παντελεήμονας κ.α.) στην προσπάθεια καλλιέργειας αντιρατσιστικού κλίματος ενόψει και του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των μεταναστών.

            Στους ’νω Αμπελοκήπους Έλληνες και μετανάστες ζουν αρμονικά τόσο σε κοινωνικό-εργασιακό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο (μετανάστες συμμετέχουν σε πολιτιστικά τμήματα του συλλόγου μας, στις εκδηλώσεις μας στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, στο ανοιχτό θεατράκι κ.λπ.) ενώ στα σχολεία της περιοχής μας τα ελληνόπουλα μαθαίνουν γράμματα μαζί με μεγάλο αριθμό παιδιών μεταναστών, αναπτύσσοντας φιλίες, παίζοντας στις ίδιες παιδικές χαρές κ.λπ.

            Εκτός από ανθρώπινο δικαίωμα είναι και ζήτημα πολιτισμού το να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια οι μετανάστες. Διαφορετικά εκκολάπτεται το «αυγό του φιδιού»: ο ρατσισμός και ο φασισμός.

            ΚΑΛΟΥΜΕ τους κατοίκους της περιοχής μας, κάθε δημοκρατικό πολίτη να αποκρούσουν στην πράξη τον ρατσισμό, συμμετέχοντας στις αντιρατσιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από μαζικούς φορείς της περιοχής μας (πολιτιστικούς, αθλητικούς συλλόγους, σωματεία εργαζομένων στην εκπαίδευση, στην υγεία, συλλόγους γονέων σχολείων, αντιρατσιστικές κινήσεις κ.λπ.).

ΚΑΛΟΥΜΕ τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της περιοχής μας να καταδικάσουν την φασιστική επίθεση στα γραφεία του συλλόγου μας.

            ΚΑΛΟΥΜΕ τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να εκδηλωθεί η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους μετανάστες και να μην περάσει η ρατσιστική τρομοκρατία.

            «Όταν ήλθαν (οι ναζί) να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήλθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει» (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

 

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

 

Κοινοποίηση:

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Γενική Αστυνομική Δ/νση Αθηνών

Α/Τ Αμπελοκήπων

Μ.Μ.Ε.

Κόμματα και Πολιτ. Οργανώσεις

Φορείς της περιοχής μας

Δήμο Αθηναίων και Δημοτ. Παρατάξεις

Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

 

Ο Σύλλογός μας μαζί με άλλους φορείς διοργανώνει Ανοιχτή Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Για Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010 ώρα 12 μεσημέρι στην πλατεία «Μετρό Πανόρμου»

 

 Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Μ. Ζωίδης   Ο Γραμματέας   Δ. Κλεφτοδήμος

                                                                                                                                                           

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

                    Σεβαστοπούλου 30  &  Ζαλίκη,  Τηλ/Fax  210  69 23 591,

                                       Εmail: anoampelokipi@gmail.com                         

Αρ. Πρωτ. 1005/26-1 2010

 «Όταν ήρθαν [οι Ναζί] να πάρουν τους Τσιγγάνους, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει.»

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αγαπητοί Γείτονες

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ομόφωνα καταγγέλλει:

 Την εισβολή ομάδας 25 ατόμων στην αίθουσα του Συλλόγου μας, την Κυριακή 10/1/2010, η οποία είχε παραχωρηθεί με απόφαση του Δ.Σ. (στα πλαίσια απόφασης Γ.Σ. του συλλόγου να παραχωρείται η αίθουσα σε κόμματα και κινήσεις πολιτών), για δημόσια –ανοιχτή εκδήλωση στην Αντιαρατσιστική κίνηση κατοίκων Αμπελοκήπων «Απελάστε το Ρατσισμό».

Οι εισβολείς καλύπτοντας με μάσκες τα πρόσωπά τους, πέταξαν φέϊ βολάν ρατσιστικού περιεχομένου με την υπογραφή «Αυτόνομοι» έβρισαν τους παρευρισκόμενους, κα ρύπαναν με σπρέϊ, γράφοντας διάφορα συνθήματα, τους τοίχους της αίθουσας.

Την επίθεση της ίδιας ομάδας, ενισχυμένη και από άλλες γειτονιές (50 περίπου άτομα) στην ανοιχτή συγκέντρωση φορέων (πολιτιστικών, γονέων, αθλητικών, καθηγητών κ.λ.π.), και κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μετρό Πανόρμου, στις 23/1/2010 ως διαμαρτυρία για την εισβολή στην αίθουσα του Συλλόγου μας.

Οι εισβολείς, με κουκούλες, επιτέθηκαν ξαφνικά και βίαια κατά των συγκεντρωμένων, αδιακρίτως (δεν σεβάστηκαν τους ηλικιωμένους, μεσήλικες, γυναίκες), με λοστούς καδρόνια, πέτρες, φωνάζοντας φασιστικά συνθήματα και χαιρετώντας φασιστικά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Δυστυχώς εκείνη τη στιγμή στο χώρο της συγκέντρωσης υπήρχε πολύ μικρή Αστυνομική δύναμη, παρ’ ότι επιτροπή των φορέων είχε συναντηθεί πριν 2 ημέρες με τον Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος Αμπελοκήπων, όπου τον ενημέρωσε για την εισβολή στο σύλλογο και για την επικείμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 23/1/2010.

Η σθεναρή στάση των συγκεντρωμένων, και η επέμβαση στην συνέχεια των ΜΑΤ με καθυστέρηση περίπου 20 λεπτών, αποσόβησε  τραγικότερες καταστάσεις, ενώ στην συνέχεια οι δυνάμεις των ΜΑΤ συνέλαβαν 45 άτομα από τους επιτεθέμενους, που οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη.

Καλούμε

Όλους τους φορείς, κόμματα, κατοίκους, να καταδικάσουν, την πρωτοφανή για την φιλήσυχη γειτονιά μας, τρομοκρατική επίθεση των νεοφασιστών.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα, γιατί μεταξύ των επιτιθέμενων ήταν και παιδιά της γειτονιάς μας μαθητές λυκείου, όπως επίσης και ανήλικοι.

Όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε, και ιδιαίτερα η σχολική κοινότητα και φυσικά η πολιτεία ώστε να μην αντικατασταθεί ο δημοκρατικός διάλογος και η ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη από τον φανατισμό και τη βία.

Ο Σύλλογός μας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τις προσπάθειές του, για την αρμονική συμβίωση με αγάπη, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια όλων των κατοίκων της περιοχής μας, ανεξάρτητα από καταγωγή, εθνότητα, θρησκεία, ιδεολογία.

Είναι θετικό ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία μας στις 26/1/2010, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ), και Συλλόγων Γονέων (16ου Λυκείου-Γυμνασίου, 104, 107, 125 Δημοτικών) της περιοχής μας καταδίκασαν με το πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και πρωτοφανή για την γειτονιά μας επίθεση των νεοφασιστών.

 Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Μ. Ζωίδης Ο Γραμματέας   Δ. Κλεφτοδήμος

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Λεωφόρος: Μόνο πράσινο 17 στρεμμάτων

Ø      Μόνο πράσινο στα 17 στρέμματα του σημερινού γηπέδου του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπουν τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η νομοθετική ρύθμιση, που είχε προωθηθεί το 2006, προβλέπει στον συγκεκριμένο χώρο υπόγειο γκαράζ 700 θέσεων και ένα κτίριο 400 τετραγωνικών, ενώ το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προωθούσε μελέτη για την υπογειοποίηση τμήματος της λεωφόρου, που επίσης εγκαταλείπεται. Η κατεδάφιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, που σήμερα αξιοποιούνται μόνον από τον ερασιτέχνη ΠΑΟ, είναι πιθανόν να ξεκινήσει πριν από την ολοκλήρωση του νέου συγκροτήματος στον Βοτανικό.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο Βοτανικός, όπου το ΣτΕ έχει δώσει το «πράσινο φως» για τα έργα του ΠΑΟ, για τα οποία έχει εκδοθεί από το καλοκαίρι η οικοδομική άδεια. Η κατασκευή του όμως δεν ξεκίνησε γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί το θέμα της στάθμευσης. Το αθλητικό συγκρότημα, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, πρέπει να διαθέτει 1.500 θέσεις, από τις οποίες οι 500 θα κατασκευαστούν στα υπόγεια των γηπέδων. Οι υπόλοιπες όμως είχαν προβλεφθεί στο εμπορικό κέντρο των 70.000 τετραγωνικών και στον δημοτικό πολυχώρο των 45.000 τετραγωνικών, που με βάση την απόφαση του ΣτΕ δεν μπορούν να προχωρήσουν.

«Θα προχωρήσει το γήπεδο», διαβεβαίωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, που τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την υπάρχουσα ρύθμιση και υποσχέθηκε ότι το νέο νομοθέτημα που θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες θα στηριχτεί στο πνεύμα του ΣτΕ.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται εν όψει της νομοθετικής ρύθμισης:

* Η αντιμετώπιση της στάθμευσης στα όρια των 40 στρεμμάτων που διατίθενται για το αθλητικό συγκρότημα, όπου μπορούν να κατασκευαστούν υπόγεια γκαράζ και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου στην επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο θα θωρακιστούν οι εγκαταστάσεις απέναντι σε ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣτΕ. Τα 18 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας πρέπει να αγοραστούν ή να απαλλοτριωθούν.

* Η αναθεώρηση, σημειακή ή και συνολική, του διατάγματος του 1995 για τον Ελαιώνα. Υπάρχουν προτάσεις να ενοποιηθούν οι προβλεπόμενοι χώροι πρασίνου και να αναθεωρηθούν μέτρα που αφορούν τη βιομηχανία, τομέας όπου σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια, παρά το διάταγμα, κατά μήκος της λεωφόρου Αθηνών αναπτύσσονται κτίρια γραφείων, ενώ δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που θα προκύψουν με τη μεταφορά των ΚΤΕΛ, τα οποία θα εξυπηρετούν 35.000 άτομα την ημέρα.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26/02/2010&id=135907

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αγαπητοί φίλοι

Το σημαντικό και διαχρονικό αίτημα για δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού της Μικρασίας και της Ανατολής στην Αθήνα έχει έλθει στην επικαιρότητα.

Η κήρυξη ως ιστορικού διατηρητέου Μνημείου του Συγκροτήματος Προσφυγικών Πολυκατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος στο Δημόσιο, δίνει την ευκαιρία το Μουσείο να βρει την κατάλληλη στέγη.

Δείτε τη πρόταση της Ένωσης Σμυρναίων και προσθέστε την υπογραφή και τα σχόλιά σας στην αίτηση συμπαράστασης στην ιστοσελίδα http://envοsismyrneon.gr    

 Πολλούς χαιρετισμούς

Φαίδων Γ. Παπαθεοδώρου

(ελήφθη 24-2-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στην τελική ευθεία για τα προσφυγικά

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με το ΤΕΕ, οι διαπραγματεύσεις με τα υπ. Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου και τον δήμο Αθηναίων, για την ανταλλαγή του οικοπέδου της Χαριλάου Τρικούπη (ιδιοκτησίας ΤΕΕ) με τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπως υποστήριξε χθες ο κ. Αλαβάνος, σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να είναι ορατή η υπογραφή της συμφωνίας. Η πρόταση του ΤΕΕ έχει περιοριστεί στην απόκτηση των τεσσάρων πρώτων πολυκατοικιών, για τη μεταφορά της βιβλιοθήκης, των εκδόσεων και ορισμένων άλλων υπηρεσιών του. «Από τις υπόλοιπες τέσσερις προσφυγικές πολυκατοικίες, η μια κατοικείται, ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το μουσείο μικρασιατικού ελληνισμού και τη δημιουργία ξενώνα για τις οικογένειες των νοσηλευομένων στο παρακείμενο νοσοκομείο “Αγ. Σάββας”», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Αλαβάνος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_05/03/2010_393063

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χωρίς μπαρ η Πανόρμου

Τη μετατροπή των προσφυγικών σε περιοχή αμιγούς κατοικίας ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο. Στόχος η απομάκρυνση σε δύο χρόνια των καταστημάτων που προκαλούν «ηχορύπανση»

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Την απομάκρυνση όλων των μπαρ από τα προσφυγικά της Πανόρμου προτείνει ο Δήμος Αθηναίων, ώστε να μετατραπεί σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.

Η πρόταση την οποία ο δήμος καταθέτει στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπει ότι σε δύο χρόνια από την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος μπαίνει «λουκέτο» στα μπαρ και γενικώς σε όλα τα καταστήματα που προκαλούν «ηχορύπανση», όπως για παράδειγμα τα μεζεδοπωλεία που διαθέτουν ζωντανή μουσική.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή καταθέτει πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα όπου βρίσκονται τα προσφυγικά να κριθούν διατηρητέα. Σήμερα, η περιοχή έχει έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ και την ημέρα οι καφετέριες είναι ασφυκτικά γεμάτες. Ωστόσο, αυτό το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια στα προσφυγικά της Πανόρμου ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί να το αλλάξει. Καταθέτει πρόταση για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου που προβλέπει νέο καθορισμό χρήσεως γης και περιορισμούς δόμησης.

Ομοφωνία

Η νέα πολεοδομική μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου αφορά τα δύο οικοδομικά τετράγωνα στην οδό Πανόρμου όπου βρίσκονται προσφυγικά κτίρια και στα οποία στεγάζονται σήμερα μπαρ, καφετέριες, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες.

Στόχος, κατά τη δημοτική αρχή, είναι η διατήρηση της αρχιτεκτονικής και της φυσιογνωμίας της περιοχής, καθώς και η προστασία των ελεύθερων κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων.

Όπως υπογράμμισε στο «Έθνος» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ν. Αβραμίδης, ο δήμος αποφάσισε να καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου «μετά από έντονες διαμαρτυρίες των μόνιμων κατοίκων που αντιδρούν με τη μετατροπή της περιοχής σε Ψυρρή».

Έλεγχος

Ειδικότερα, η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου προβλέπει ότι η περιοχή μετατρέπεται σε γενική κατοικία, ενώ για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία απαιτείται έλεγχος από την αρχιτεκτονική υπηρεσία της νομαρχίας.

Οι μόνες χρήσεις που επιτρέπονται είναι: παραδοσιακά καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί. Την ίδια στιγμή δεν θα επιτρέπονται τραπεζάκια έξω, αλλά μόνο στους χώρους όπου θα δίνει άδεια ο δήμος με μέγιστο εύρος τα δύο μέτρα.

Όσα υφιστάμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν περιλαμβάνονται στους νέους κανόνες θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για δύο χρόνια μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα εκδοθεί, αφού συμφωνήσει με την πρόταση του δήμου το υπουργείο Περιβάλλοντος.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=10819010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΘ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ - Πρώτα η Αλεξάνδρας και μετά ο Βοτανικός

Ø      «Όπως η Αθήνα δεν μπορεί να  αντέξει δεύτερο γήπεδο γκρεμισμένο (μετά της ΑΕΚ στη Νέα  Φιλαδέλφεια),έτσι δεν μπορούν  να υπάρξουν ταυτόχρονα γήπεδα και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό»  δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αθ.  Μωραΐτης αναφορικά με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος διεμήνυσε ότι «την ιδέα που προτείνουν κάποιοι όταν εκδοθεί η οικοδομική άδεια να γκρεμιστεί η Λεωφόρος Αλεξάνδρας δεν θα τη δεχθεί κανείς», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι «θα υπάρξει συγχρονισμός των ενεργειών διότι πολύ απλά κανείς δεν θέλει να δει ξανά αυτές τις εικόνες των γκρεμισμένων γηπέδων και ερασιτέχνες αθλητές στον δρόμο». Και δήλωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα κατατεθεί άμεσα.

«Πρόθεσή μας είναι να γίνει το γήπεδο, να εξυπηρετηθεί ο στόχος της διπλής ανάπλασης και να διασφαλίσουμε ότι ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και οι εκατοντάδες νέοι που στεγάζονται σήμερα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν θα μείνουν ούτε μία μέρα άστεγοι» συμπλήρωσε ο κ. Μωραΐτης.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=326000&dt=16/04/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η γραφειοκρατία ρημάζει τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας

Καλυβιώτη Μαρία

Η γραφειοκρατία ρημάζει τις προσφυγικές πολυκατοικίες της οδού Αλεξάνδρας, αντιπροσωπευτικά δείγματα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος του Μεσοπολέμου, ζωντανή ιστορία, αφού στέγασαν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, αποτελώντας την πρώτη κατασκευή κοινωνικής κατοικίας. Ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να διακρίνει σ' αυτά τα φθαρμένα από το χρόνο και την απαξίωση κτήρια ίχνη από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944 στους τοίχους. Πώς συνδέονται δύο κινήματα πόλης με τη μοίρα των προσφυγικών και είναι ο χαρακτηρισμός τους ως διατηρητέα αρκετός για την επιβίωσή τους; Στην «Α» μιλάνε η Βιβή Μπάτσου, αρχιτέκτονας - πολεοδόμος και μέλος αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και ο Χάρης Κωνσταντάτος, συντονιστής της Ανοιχτής Πόλης.

Ιστορικό*

Η περιοχή περιήλθε στον Δήμο το 1878 και με αδιαμφισβήτητα όρια το 1887, με βάση σχέδιο του μηχανικού Μπον. Έκτοτε, με διάφορες αποφάσεις του Δήμου, εκχωρήθηκαν εκτάσεις για την ανέγερση των φυλακών "Αβέρωφ", του δημοτικού νοσοκομείου, του γηπέδου του Παναθηναϊκού και των προσφυγικών πολυκατοικιών.

Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών οικοδομήθηκε το 1933-1935, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρη και Δημητρίου Κυριακού, υπαλλήλων τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πρόνοιας. Από αρχιτεκτονικής άποψης, πρόκειται για αυστηρά ωφελιμιστικά κτήρια, στη γραμμή του γερμανικού φανξιοναλισμού.

Στα τέλη του Νοέμβρη 2008, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού αλλάζοντας την προ πενταετίας απόφασή του σύμφωνα με την οποία διατηρούνταν μόνον οι δύο εκ των οκτώ, αποφάσισε τη διατήρηση του συνόλου των προσφυγικών πολυκατοικιών, αναγνωρίζοντάς τα ως μνημεία.

Σήμερα στην περιοχή απομένουν 200 στρέμματα ελεύθερων χώρων, ιδιοκτησία του Δήμου. Οι οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες (228 διαμερίσματα) βρίσκονται σε έκταση 14,5 στρεμμάτων, από τα οποία το 30% καταλαμβάνουν τα κτίσματα και το υπόλοιπο 70% είναι ελεύθερος χώρος.

Από την άλλη πλευρά, στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, στα Εξάρχεια, βρισκόταν το κτήριο της κλινικής Σμπαρούνη, το οποίο αγοράστηκε από το ΤΕΕ το 1972, έναντι 75 εκατομμυρίων δραχμών. Κατεδαφίστηκε και ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη στέγαση του ΤΕΕ. Έκτοτε, έγιναν αλλεπάλληλες προτάσεις από τις διοικήσεις του ΤΕΕ να δοθεί στο Δήμο Αθηναίων τμήμα του οικοπέδου για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και ταυτόχρονα η δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή δόμησης, σε άλλο οικόπεδο του ΤΕΕ.

Κομβικό σημείο των εξελίξεων αποτέλεσε η κοινή πρόταση Δήμου Αθηναίων και ΤΕΕ τον Μάρτιο του 2009, η οποία περιλαμβάνει την ανταλλαγή του οικοπέδου του ΤΕΕ στα Εξάρχεια, με τμήμα των κτιρίων των προσφυγικών, ώστε να μετασκευαστούν σε αιγκαταστάσεις αιχμής του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Σχέδια ΤΕΕ*

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις τέσσερις από τις οκτώ πολυκατοικίες, όπου σκοπεύει να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη (μεγαλύτερη μονάδα τεχνικής τεκμηρίωσης στη χώρα), το ΙΕΚΕΜ, την Τράπεζα Πληροφοριών και τις εκδόσεις του ΤΕΕ, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία υπόγειου αμφιθεάτρου για εκδηλώσεις τεχνικού, επιστημονικού αλλά και ευρύτερα κοινωνικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Αναλυτικότερα, το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι με την πρότασή του διασφαλίζει την ίδρυση Μουσείου Προσφύγων της Μικρασίας και στέγαση συγγενών ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «’γιος Σάββας».

Το ΤΕΕ σκέφτεται να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχει προτείνει για τη συντήρηση και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων στη χώρα: Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, αντισεισμική ενίσχυση των προσφυγικών πολυκατοικιών, αισθητική επαναφορά στην αρχική τους μορφή, εφαρμογή πρότυπων προγραμμάτων - έργων για την εξοικονόμηση ενέργειας, σύγχρονα συστήματα πληροφορικής κ.ά.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η πρότασή του διασφαλίζει την ανάδειξη του μνημείου και της ιστορικότητάς του, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου ως χώρου πρασίνου και διαρκούς πολιτιστικού χώρου, με μόνιμες εκθέσεις φιλοξενίας και προβολής νέων ρευμάτων και τεχνών (εικαστικά, γλυπτική κ.λπ.). Επίσης, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος.

Τέλος, το ΤΕΕ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα υπόγειο αμφιθέατρο μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης πολυκατοικίας, για εκδηλώσει και εκθέσεις.

Βιβή Μπάτσου: Το ότι κηρύχθηκε μνημείο δεν σημαίνει ότι σώθηκε

«Η πρόταση του ΤΕΕ προβλέπει τα κτήρια να έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και όχι να μεταφερθούν σε αυτά οι διοικητικές υπηρεσίες του ΤΕΕ», υποστήριξε μιλώντας στην «Α» η Βιβή Μπάτσου, αρχιτέκτονας - πολεοδόμος και μέλος αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. «Είναι ένα μεγάλο κόστος για το ΤΕΕ, προφανώς η ανέγερση θα ήταν πολύ πιο εύκολη από την αναπαλαίωση. Αλλά το ΤΕΕ διάλεξε μία δύσκολη λύση γιατί διάλεξε να προσφέρει. Τώρα μένει να κινηθεί η ΚΕΔ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρόταση. Το πρόγραμμα είναι συνολικό, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διώξουμε τους κατοίκους, αλλά να παραμείνει η μεικτή χρήση και για τις 8 πολυκατοικίες, για να ζωντανέψει η ενότητα των κτιρίων. Από εδώ και πέρα είναι θέμα Πολιτείας, ΥΠΠΟ, Δήμου Αθηναίων και ΚΕΔ, οι οποίοι δεν έχουν αντίρρηση, απλά πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα η γραφειοκρατία. ’λλωστε, το ότι κηρύχθηκε μνημείο, δεν σημαίνει ότι σώθηκε. Μπορεί να καταρρεύσει» προειδοποίησε. Τέλος, τόνισε ότι «το ΤΕΕ, εφόσον περιέλθουν τα κτίρια στην ιδιοκτησία του, θα προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό».

Χάρης Κωνσταντάτος: Νίκη δύο κινημάτων

«Η πρόταση του ΤΕΕ έρχεται σαν αποτέλεσμα της συνδυασμένης από δύο κινήματα δράσης: Από τη μία τα προσφυγικά έχουν χαρακτηρισθεί οριστικά και αμετάκλητα ως διατηρητέα και από την άλλη το πρώην πάρκινγκ στη Ναυαρίνου θα κατοχυρωθεί ως πάρκο», επισήμανε μιλώντας στην «Α» ο Χάρης Κωνσταντάτος, συντονιστής της δημοτικής κίνησης Ανοιχτή Πόλη και σημείωσε: «Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες στα σχέδια του ΤΕΕ και αν αυτά μπορούν να προχωρήσουν οικονομικά και νομικά».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τον ρόλο των τοπικών συλλόγων και φορέων, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει τα σχέδια να προχωρήσουν με τη συμμετοχή τους, καθώς έχουν αγωνιστεί για τα προσφυγικά και έχουν λόγο, αλλά και σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, ούτως ώστε και μετά την απομάκρυνση του γηπέδου του Παναθηναϊκού να δημιουργηθεί ένας εκτεταμένος χώρος πρασίνου, αναψυχής και κοινωνικών υποδομών, πολύτιμος για ολόκληρη την πόλη, από τους πρόποδες του Λυκαβηττού έως και πέρα από τα προσφυγικά. Με αυτούς τους όρους το έργο θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, για να αποφευχθεί η περαιτέρω απαξίωση του κτιριακού συγκροτήματος», κατέληξε.

ΑΥΓΗ, 08/05/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σώθηκε από καταπατητές και θα δενδροφυτευτεί

Της Έλενας Kαρανατση

Ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα δημοτικά κτήματα της χώρας (χρονολογείται από το 1878) αποδίδεται οριστικά στον Δήμο της Αθήνας ύστερα από αλλεπάλληλες καταπατήσεις και δικαστικές διαμάχες. Πρόκειται για οικόπεδο επί της οδού Κόνιαρη, στα Κουντουριώτικα, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, το οποίο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της «Διπλής Ανάπλασης» ως χώρος πρασίνου, ενώ έχει ήδη δενδροφυτευτεί ένα τμήμα του.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή διεκδικητών, οι οποίοι επιχειρούσαν να ιδιοποιηθούν τον συγκεκριμένο χώρο επικαλούμενοι... τουρκικά πωλητήρια (χοτζέτια). Το δικαστήριο αναγνώρισε την κυριότητα και τους τίτλους ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων επί του ακινήτου τουλάχιστον από το έτος 1878, δεχόμενο ότι οι διεκδικητές, σε αντίθεση με τον δήμο, ουδέποτε άσκησαν υλικές πράξεις νομής στο ακίνητο.

«Ύστερα από τρία χρόνια συστηματικής δουλειάς ήλθε η δικαστική δικαίωση για την περιβόητη υπόθεση των Αμπελοκήπων και ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει τυχόν μιμητές από προσπάθειες σφετερισμού δημόσιας γης στο μέλλον» επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης.

Τα εμπόδια μέχρι τη δικαστική δικαίωση ήταν πολλά. Κυρίαρχο, η απώλεια σημαντικών εγγράφων - ντοκουμέντων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Λ. Σκιαδά, «υπήρχε ένα σχεδιάγραμμα του 1878, το οποίο περιέργως είχε καταχωνιαστεί, και άλλα έγγραφα που είχαν χαθεί. Ύστερα από πολλές προσπάθειες αποκαταστάθηκε το κρίσιμο σχεδιάγραμμα και μαζί με αυτό η αλήθεια». Συμπαραστάτης στη διεκδίκηση του ακινήτου ήταν ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_03/06/2010_403239

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Όχι σε μεγαθήριο της ΔΕΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα στις 7 μ.μ. ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος ’νω Αμπελοκήπων, από κοινού με συλλόγους γονέων και άλλων φορέων της περιοχής, στο ανοιχτό θεατράκι Φλώρου και Λάμψα, πίσω από το Γηροκομείο. Αίτημά τους ο μεγάλος αδόμητος χώρος των 6 στρεμμάτων, επί της οδού Λάμψα, να χρησιμοποιηθεί για σχολείο και στα υπόλοιπα 4 να δημιουργηθεί πράσινο, όπως προβλέπει απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2003.

Παρά ταύτα, η ΔΕΗ επιμένει να ανεγείρει μεγαθήριο ύψους 27 μέτρων προκειμένου να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της και προσέφυγε στο ΣτΕ. Η αίτησή της απερρίφθη και κατέθεσε νέα κατά της απόφασης των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών (ΦΕΚ 884/4.10.2004) για την απαλλοτρίωση των 6 στρεμμάτων που προορίζονται για την ανέγερση σχολείου. Η δίκη μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

ΑΥΓΗ 16/06/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σχολείο και πράσινο vs ΔΕΗ

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το απόγευμα της Τετάρτης κάτοικοι και φορείς της περιοχής των ’νω Αμπελοκήπων διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη ανέγερση πολυώροφου κτηρίου για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών της ΔΕΗ σε χώρο 10 στρεμμάτων.

Οι κάτοικοι, που θα συγκεντρωθούν στις 19.00 μ.μ. στη συμβολή των οδών Φλώρου και Λάμψα, στο ανοιχτό θεατράκι, ζητούν τη διάσωση του ελεύθερου χώρου δίπλα στο Γηροκομείο και την ανέγερση σχολείου.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλάκις στο παρελθόν καθώς εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να διατηρήσουν έναν από τους τελευταίους ελευθέρους χώρους στην περιοχή και να τον αξιοποιήσουν καταλλήλως καλύπτοντας λειτουργικές ανάγκες της περιοχής.

Το οικόπεδο, συνολικής εκτάσεως 25 στρεμμάτων, είχε απαλλοτριωθεί από τη δεκαετία του '70  από τη ΔΕΗ για την κατασκευή υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος. Ο σταθμός κατασκευάστηκε αφήνοντας τότε ανεκμετάλλευτα 10 στρέμματα στα οποία τώρα η επιχείρηση σχεδιάζει να οικοδομήσει οκταώροφο κτήριο για να μεταφέρει τις διοικητικές της υπηρεσίες.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και την πυκνή δόμηση της περιοχής ο χώρος με απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ έχει χαρακτηριστεί χώρος σχολείου και πρασίνου ενώ έχουν εκδοθεί και κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών περί απαλλοτρίωσης από τον ΟΣΚ των 6 στρεμμάτων και την μετατροπή της υπόλοιπης έκτασης σε χώρο πρασίνου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=15936949

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο κινηματογράφος ΑΣΤΡΟΝ στη Λεωφόρο Κηφισίας 37, στους Αμπελόκηπους, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011. Τα μέλη του Συμβουλίου μοιράστηκαν στα δύο, οι μεν τέσσερις υπέρ του χαρακτηρισμού του κτηρίου ως διατηρητέου μνημείου, οι δε τέσσερις κατά του χαρακτηρισμού του. Η πλειοψηφία κατά του χαρακτηρισμού επιτεύχθηκε με τη διπλή ψήφο του προέδρου, εκείνη την ημέρα του νομικού συμβούλου που προήδρευε στη θέση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΤ!
Το 2009 η MOnuMENTA ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να προστατευθεί το κτήριο από την επικείμενη κατεδάφισή του και ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων καταθέτει αίτηση χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου. Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών επιθυμεί την κατεδάφισή του και εκδίδει άδεια κατεδάφισης που τελικά δεν υλοποιείται. Το ιστολόγιο που δημιουργεί ο Σύλλογος Αμπελοκήπων γίνεται αφορμή για να υπογράψουν πάνω από 1000 πολίτες υπέρ της διατήρησής του και πολλοί φορείς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η ΕΤΕΚΤ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Ένωση Σεναριογράφων κ.ά.
Ο χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΡΟΝ κτίστηκε το 1957 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και είναι από τα λίγα κτήρια που κτίστηκαν με αποκλειστική χρήση κινηματοθεάτρου. Ήταν υπερπολυτελής, 1300 θέσεων, και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ήταν επηρεασμένα από το αρ ντεκό. Ο κεκλιμένος εξώστης τον έκανε να ξεχωρίζει. Η λειτουργία του σταμάτησε το 2008.
Η εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, υπέρ του χαρακτηρισμού, μιλά για την αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου και κυρίως για την ιστορική του αξία και τη μεγάλη σημασία του ως τοπόσημου των Αμπελοκήπων. Επίσης επισημαίνει ότι είναι ένα από τα τελευταία αυτοτελή κτήρια χειμερινών κινηματογράφων της Αθήνας. Ωστόσο τα χαρακτηριστικά αυτά δεν ελήφθησαν υπόψη στην εισήγηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, η οποία έκρινε ότι το κτήριο δεν αξίζει να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, αφού έχει αλλοιωθεί το αρχικό σχέδιο, είναι ανενεργός ο κινηματογράφος και υπάρχουν στην περιοχή πολλοί κινηματογράφοι. Ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων και η MOnuMENTA τάχθηκαν υπέρ της κήρυξης και της πολιτιστικής χρήσης του τονίζοντας τη μεγάλη του σημασία για τους κατοίκους, την περιοχή, την ιστορία του κινηματογράφου, την αρχιτεκτονική και πολεοδομική του αξία. Η πρόταση του Συλλόγου είναι ο κινηματογράφος να γίνει δημοτική κινηματογραφική αίθουσα, χώρος πολιτισμού και κοινωνικών εκδηλώσεων. Μαζί με τον γειτονικό θερινό κινηματογράφο ΕΛΛΗΝΙΣ, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέος, μπορούν να αποτελέσουν ένα ενιαίο πολεοδομικό σύνολο πολιτισμού και αναψυχής σε μια ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή. Πολύ σημαντική κρίνεται η παρουσία εκπροσώπου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία κατέθεσε το ενδιαφέρον για την απόκτηση του κινηματογράφου και νομίζουμε ότι θα πρέπει να υποστηριχτεί από τη επίσημη πολιτεία (ΥΠΠΟΤ, Δήμο Αθηναίων κ.λπ.).
Η απόφαση της μη κήρυξης του ΑΣΤΡΟΝ ως διατηρητέου μνημείου με οριακή πλειοψηφία βασισμένη στη διπλή ψήφο του προέδρου του Συμβουλίου, κάτι που από το 2008 είχε σταματήσει από τον τότε υπουργό πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, θεωρούμε ότι πρέπει να εξετασθεί από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΤ και να μη γίνει δεκτή, επαναφέροντας το θέμα στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ο χαρακτηρισμός του κινηματογράφου ως διατηρητέου μνημείου σημαίνει την προστασία του και αποτελεί την ελάχιστη συμβολή του αρμόδιου φορέα για την προστασία της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, του ελληνικού κινηματογράφου και την αναβάθμιση της περιοχής των Αμπελοκήπων.
ΜΟnuMENTA- Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων

(ελήφθη 14-7-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

δυστυχώς με μεγάλη πλειοψηφία τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισαν, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011, ότι ο κινηματογράφος ΑΣΤΡΟΝ δεν αξίζει να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο της κατεδάφισής του. Η MOnuMENTA και ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος του Κέντρου Αμπελοκήπων που αγωνίζονται εδώ και τρία χρόνια μαζί με το ΕΜΠ, τον Δήμο Αθηναίων κ.ά. για τη διάσωσή του είναι σε προβληματισμό για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειες. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα. (17-9-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή