Αμπελόκηποι 1

(Αμπελόκηποι 2)

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Το νέο κτίριο της ΔΕΗ στους Αμπελόκηπους

Σημαντική αντίδραση έχει συναντήσει από κατοίκους των Αμπελοκήπων η απόπειρα της ΔΕΗ να κατασκευάσει νέο πολυώροφο κτίριο σε αδόμητο οικόπεδο 10 στρεμμάτων κοντά στην Κηφισίας, που περικλείεται από τις οδούς Φλώρου, Τριφυλίας και Λάμψα, πίσω από το γηροκομείο.

Προτείνουν ο χώρος να μείνει αδόμητος και να αποδοθεί σε δημόσια χρήση. Ζητούν να επιταχυνθεί η τροποποίηση του Ρυμοτομικού σχεδίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να γίνει λειτουργικό πράσινο σε 4 στρέμματα και στα υπόλοιπα να γίνει σχολείο (58ο Γυμνάσιο-Λύκειο). Το σχολείο αυτό φιλοξενείται με το φόβο της έξωσης στο Βαρβάκειο και σήμερα λειτουργεί συνεχώς απογευματινές ώρες. Με το αίτημα συμφωνεί και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Αθηναίων. (Ανοιχτή Επιστολή Πολιτιστ. Συλλόγου Α. Αμπελοκήπων Δεκ 1996. Ελευθεροτυπία, 27-11-99)

Στις 30-11-99 εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της εκδοθείσης υπουργικής απόφασης για απαλλοτρίωση 6 στρεμμάτων από το οικόπεδο της ΔΕΗ επί της οδού Λάμψα, για ανέγερση σχολείου. Αναβλήθηκε για 11 Απριλίου 2000. Το Ερώτημα του Συλλόγου Α. Αμπελοκήπων είναι γιατί η ΔΕΗ συνεχίζει τους δικαστικούς αγώνες τη στιγμή που οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνουν ότι δεν θα ανεγερθεί το μεγαθήριο της ΔΕΗ; (Νέα Άνω Αμπελοκήπων, Φεβ. 2000).

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Αθήνας με ανακοίνωσή της (Δεκ 2000) αναφέρει ότι "η ΔΕΗ επιμένει να κτίσει τα κτίριά της στους Αμπελόκηπους".

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Είναι δύο ελεύθεροι ακόμη χώροι που βρίσκονται στη νότια πλευρά του γηροκομείου και το μέλλον των οποίων δεν διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο. Πρόκειται για το κτήμα 8 στρεμμάτων, προσκείμενο στην οδό Λάμψα, και την πλατεία ΚΑΠΑΨ εμβαδού 10 στρεμμάτων, μεταξύ των οδών Λάμψα και Τριφυλλίας. Η πρώτη περίπτωση αφορά έκταση περιφραγμένη από τη ΔΕΗ. Η τελευταία, το 1967, απέκτησε -με αγορές και απαλλοτριώσεις- συνολική έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή. Από αυτή χρησιμοποίησε τα 8 για τη λειτουργία υποσταθμού και δώρησε τα 4 στο Δήμο Αθηναίων με την προϋπόθεση στα υπόλοιπα να ανεγείρει κτίριο για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών της. Οι κάτοικοι όμως θέλουν στην ίδια περιοχή να χτιστεί σχολείο. Ο δήμος και η νομαρχία δεν εκδίδουν άδεια δόμησης στη ΔΕΗ, ενώ το 1998 ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων απαλλοτριώνει τα 6 από τα 8 στρέμματα. Εκτοτε η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ όπου προσέφυγε η ΔΕΗ για να προσβάλει την απαλλοτρίωση αλλά και την άρνηση του δήμου και της νομαρχίας για έκδοση οικοδομικής άδειας. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πάντως ο ελάχιστος αυτός χώρος κάποια στιγμή θα “παραδοθεί” στο μπετόν. Στην πλατεία ΚΑΠΑΨ υπάρχουν μερικά εγκαταλειμμένα κτίρια που στέγαζαν μέχρι το 1994 το εθνικό ίδρυμα αναπήρων, καθώς και μικρό πάρκο με περίπου 100 δέντρα, ευκάλυπτους, ακακίες και λεύκες. Οι κάτοικοι επιθυμούν να γκρεμιστούν όλα τα κτίρια, εκτός από ένα πέτρινο διώροφο επί της οδού Λάκωνος που θα στεγάσει πολιτιστικό κέντρο, ενώ όλος ο υπόλοιπος χώρος να γίνει πάρκο. Αντίθετα, ο δήμος επιδιώκει τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ. “Από το 1999 που η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε τη χρήση του υπάρχοντος πάρκου στο Δήμο Αθηναίων, εγκαταλείφθηκε η συντήρηση του πρασίνου, ενώ ο ακάλυπτος χώρος γέμισε με αυτοκίνητα”, υποστηρίζει ο Μιχάλης Ζωίδης. Σε μια ακόμη δυσμενέστερη προοπτική για το χώρο η ΔΕΗ προτείνει να γίνει σε αυτό το χώρο η ανέγερση του σχολείου που ο ΟΣΚ θέλει να ανεγείρει στο κτήμα της. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

επιστροφή

Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Τα Προσφυγικά της Πανόρμου και Κηφισίας

Στο χώρο των Προσφυγικών (Πανόρμου και Κηφισίας) ετοιμάζεται μεγαθήριο κτίριο γκαράζ (σταθμός μετεπιβίβασης) (Αυγή 28-11-99) Ο συγκοινωνιολόγος Δημ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει ότι ο σταθμός μετεπιβίβασης της Πανόρμου δεν έχει νόημα γιατί είναι κεντρικό και όχι περιφερειακό το σημείο. Οι σταθμοί μετεπιβίβασης πρέπει να είναι δωρεάν ή με συμβολικό κόμιστρο, γιατί αν είναι σοβαρό το κόστος τότε ο οδηγός θα μπαίνει στο Κέντρο και θα βάζει το ΙΧ στο γκαράζ στο Κολωνάκι, αντί να παίρνει το Μετρό (ΑΥΓΗ 23-1-2000)

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ προωθεί 6όροφο κτίριο σταθμού μετεπιβίβασης για 468 οχήματα συνολικής επιφάνειας 16.000 τ.μ. και κάλυψη 4.598 τ.μ. Πρόκειται για εξυπηρέτηση ΙΧ αυτοκινήτων που θα εισρέουν (περίπου 250 οχήματα ανά ώρα). Παράλληλα προβλέπονται καταστήματα στο ισόγειο. (Νέα Άνω Αμπελοκήπων, Φεβ 2000).

Η συγκέντρωση κατοίκων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων στις 14-6-2000 απαίτησε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση του Αττικό Μετρό και του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον υπέργειο σταθμό. Αν προκύψει ανάγκη (μετά από μελέτη που ήδη έχει αναθέσει ο Δ. Αθηναίων) υπάρχει η εναλλακτική λύση του Δ. Αθηναίων για το υπόγειο γκαράζ επί της οδού Λ. Ριανκούρ (Δελτίο Τύπου 362/Ιούνιος 2000 Συλ Αμπελοκήπων)

Βλέπε και Προσφυγικά και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

επιστροφή

Το ΚΑΠΑΨ παραχωρήθηκε για πάρκο στο Δήμο Αθηναίων.

Δημόσιο ακίνητο 10 στρεμμάτων επί των οδών Λάμψα, Τριφυλλίας, Λάκωνος και Χατζηκωνσταντή. "Ο χώρος αυτός, στην καρδιά της συνοικίας μας, με πάνω από 1000 δέντρα, το γηπεδάκι μπάσκετ, τις ωραίες παραδοσιακές αίθουσες, προσφέρεται για να γίνει η πλατεία των Άνω Αμπελοκήπων, το Πάρκο μας, ο χώρος επικοινωνίας, ψηχαγωγίας, αθλητισμού, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας". (Ανοιχτή Επιστολή Πολιτιστ. Συλλόγου Α. Αμπελοκήπων, Δεκ. 1996)

Με την απόφαση 19/24.6.99/Δ31 το ΔΣ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου παραχωρεί στο Δήμο Αθηναίων τη χρήση με σκοπό "τη δημιουργία χώρου πρασίνου - πλατείας και παιδικής χαράς με πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά". Είχαν προηγηθεί επίμονοι αγώνες του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων.Ο Δήμος Αθηναίων δέχτηκε το παραχωρητήριο, και η υπόθεση φαίνεται ότι προχωράει ομαλά (Συντονιστικό Συλλόγων Αθήνας, 10-1-2000).

Το Μετρό Αθηνών ζητάει από τον Δήμο Αθηναίων έξη στρέμματα από το ΚΑΠΑΨ για διαμόρφωση 300-400 θέσεων πάρκινγκ και το υπόλοιπο για υπόγειο γκαράζ (Ελευθεροτυπία 24-1-2000)

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Δενδροφύτευση στον ελεύθερο χώρο του ΚΑΠΑΨ (Τριφυλίας και Λάμψα) αποφάσισαν Σύλλογοι και φορείς των Αμπελοκήπων, αύριο Παρασκευή 24 Μάη και ώρα 6 μ.μ. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα να προστατευτεί το πάρκο του ΚΑΠΑΨ και να αξιοποιηθεί άμεσα ο δημόσιος αυτός χώρος - όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρήθηκε - ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες - από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Δήμο Αθηναίων, ως λειτουργικό υψηλό πράσινο, χωρίς υπόγειο γκαράζ. (Ριζοσπάστης 23-5-2002)

επιστροφή

Κέρδισαν τη μάχη του πάρκου -Μια γειτονιά στους Άνω Αμπελόκηπους τα έβαλε με το υπουργείο Οικονομικών
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

«Κοιτάξτε τι όμορφο πάρκο δημιουργείται: θα έχει ψηλά δέντρα, παγκάκια και μπόλικα λουλούδια. Κι όμως, τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα γινόταν εάν δεν αγωνιζόμασταν από το 1959 για να μη χτισθεί κι αυτή η έκταση».

Ο κ. Μιχάλης Ζωίδης, που κατοικεί στους Άνω Αμπελοκήπους, απολαμβάνει τον περίπατό του στο υπό δημιουργία πάρκο της γειτονιάς του, στη συμβολή των οδών Λάμψα και Τριφυλίας. Όπως λέει, χρειάστηκε πολύς κόπος και αγώνες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων μέχρι να γίνουν πραγματικότητα - μόλις πριν από λίγες ημέρες - οι πρώτες φυτεύσεις από τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων στο έκτασης 10 στρεμμάτων πάρκο: Μία χούφτα κάτοικοι της γειτονιάς δηλαδή - 500 πολίτες αριθμεί ο σύλλογος - τα έβαλαν με το υπουργείο Οικονομικών που σχεδίαζε να χτίσει κτίριο στην περιοχή και κέρδισαν!

«Το 1994 έφυγε από τον χώρο το Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Ψυχικού, το λεγόμενο ΚΑΠΑΨ, που έχει δώσει τ' όνομά του στην περιοχή. Ωστόσο, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου σχεδίαζε να κατασκευάσει εκεί ένα κτίριο - μεγαθήριο του υπουργείου Οικονομικών», λέει ο κ. Ζωίδης. Οι κάτοικοι δεν έμειναν όμως με τα χέρια σταυρωμένα, θυμάται. «Με διαμαρτυρίες και δεκάδες πορείες ζητούσαμε να μη χτιστεί το κτίριο και να γίνει πάρκο». «Εάν δεν αγωνιζόμασταν από το 1959 για να μην τσιμεντοποιηθεί η έκταση στη συμβολή των οδών Λάμψα και Τριφυλίας στους Αμπελοκήπους δεν θα είχαμε το πάρκο», λέει ο κ. Μιχάλης Ζωίδης, κάτοικος της περιοχής

Παράλληλα είχαν να αντιμετωπίσουν έναν νέο... αντίπαλο. «Η οργάνωση ΑΧΕΠΑ ισχυριζόταν ότι ο χώρος τής ανήκει. Χρειάστηκε πενταετής δικαστικός αγώνας για να αποδειχθεί ότι η έκταση είναι δημόσια». Τελικώς το 2003 η ΚΕΔ παραχώρησε την έκταση στον Δήμο Αθηναίων. «Για εμάς ήταν η απόδειξη ότι οι αγώνες των κατοίκων φέρνουν αποτέλεσμα».
ΤΑ ΝΕΑ , 08/03/2007

επιστροφή

Το Κτήμα Θων

επιστροφή

Άλλοι ελεύθεροι χώροι στους Αμπελόκηπους

Στο οικόπεδο Λαμπρόπουλου έκτασης 3 στρεμμάτων, επί των οδών Λ. Ριανκούρ και Λάμψα, που το 1979 είχε χαρακτηριστεί "λειτουργικό πράσινο" τελικά ανεγέρθηκαν τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ο θερινός κινηματογράφος ΑΜΙΚΑ επί της οδού Πανόρμου, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων ότι θα χαρακτηριστεί διατηρητέος τελικά κατεδαφίστηκε.

Το οικόπεδο στον Ερυθρό Σταυρό

Πώς το οικόπεδο των 16 στρεμμάτων έγινε 24

Πάνε 40 χρόνια από τότε που στον αριθμό 107 της λεωφόρου Μεσογείων, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το "Ερρίκος Ντυνάν", ορθώθηκε ένας τσιμεντένιος σκελετός 15 ορόφων με την προοπτική να γίνει νοσοκομείο του φιλανθρωπικού σωματείου Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Αριστερά, ο 15ώροφος τσιμεντένιος σκελετός που κατεδαφίστηκε το 1995 για να χτιστεί το ιδιωτικό νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" και δεξιά, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, ο δημόσιος "Ερυθρός"

Ο σκελετός έμεινε γυμνός επί δεκαετίες, ενώ στην πίσω πλευρά του συνέχισε να λειτουργεί το "Κοργιαλένειο-Μπενάκειο" ("Ερυθρός") ως ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η οποία έβλεπε συνέχεια τον πληθυσμό της να μεγαλώνει και τις ανάγκες σε περίθαλψη να διογκώνονται.

Τα χρόνια πέρασαν και το 1985 τα νοσοκομεία που διαχειριζόταν ώς τότε ο ΕΕΣ ("Ερυθρός", "Ασκληπιείο Βούλας" και άλλες μικρότερες μονάδες) είχαν συσσωρεύσει χρέη που έφταναν τα 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Υστερα από διαπραγματεύσεις, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να έρθει σε συμφωνία με τον ΕΕΣ. Η συμφωνία εξελίχθηκε σε νόμο του κράτους (ν.1821) το 1988, με τον οποίο: 1) Το Δημόσιο ανέλαβε τα χρέη των νοσοκομείων, τα μετέτρεψε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα ενέταξε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). 2) Πρόεδρος στον "Ερυθρό" ορίζεται να είναι ο πρόεδρος του ΕΕΣ ή νόμιμος εκπρόσωπός του. Ο ΕΕΣ θα ορίζει στο "Ασκληπιείο" τον αντιπρόεδρο. Στα Διοικητικά Συμβούλια θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΕΕΣ και του Δημοσίου. 3) Το Δημόσιο αναλαμβάνει τη χρήση των εγκαταστάσεων, τις υποχρεώσεις του ΕΕΣ και τα δικαιώματα, πλην της κυριότητας. 4) Η κυριότητα παραμένει στον ΕΕΣ, ο οποίος θα επιχορηγείται (αναδρομικά από το 1986) για την εκπλήρωση του σκοπού του ετησίως με το ποσό των 500 εκατ. δραχμών (αναπροσαρμοζόμενο από το 1987).

Φαίνεται όμως πως η απαλλαγή του ΕΕΣ από τις υποχρεώσεις άνοιξε και το δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι τα παλαιά είχαν αποδειχθεί ζημιογόνα. Κι ενώ ο "Ερυθρός" συνέχισε να λειτουργεί κάτω από τη βαριά σκιά που άφηνε ο αχρησιμοποίητος τσιμεντένιος σκελετός στο πίσω μέρος του, η διοίκηση του ΕΕΣ μελετούσε τις επόμενες κινήσεις.

Δωρεές

Ενα σημαντικό βήμα έγινε το 1992, όταν ψηφίστηκε νόμος (ν. 2802) μέσω του οποίου ιδρύεται το "Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν". Η απόφαση ήταν δηλαδή να δημιουργηθεί ένα νέο νοσοκομείο, το οποίο δεν θα υπάγεται ευθέως στον ΕΕΣ αλλά σε ένα άλλο ίδρυμα.

Ο νόμος περιέγραφε με λεπτομέρειες και τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΕΣ που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Κοινωφελές Ιδρυμα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι βασική πηγή χρηματοδότησης του ΕΕΣ γενικότερα είναι οι δωρεές προσώπων (ακίνητα, μετρητά, τιμαλφή, κληροδοτήματα κ.λπ.) που εκτιμούν το φιλανθρωπικό του έργο. Σύμφωνα με δήλωση του Α. Μαρτίνη, η αξία της περιουσίας που κατέχει με αυτόν τον τρόπο ο ΕΕΣ ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά η αξιοποίησή της (πολλές φορές και η ανακάλυψή της) είναι πολύ δύσκολη.

Κεντρικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί βάσει εκείνου του νόμου, ήταν οικόπεδο 16,4 στρεμμάτων μέσα στο οποίο βρισκόταν ο 15ώροφος σκελετός από μπετόν. Το παράδοξο είναι ότι όταν αποφασίστηκε η κατεδάφιση του σκελετού και η ανέγερση νέου κτιρίου, στη διακήρυξη περιγραφόταν οικόπεδο 24 στρεμμάτων. Για να συμβεί αυτό, ο ΕΕΣ δώρησε στο Κοινωφελές Ιδρυμα με συμβολαιογραφική πράξη του 1993 πρόσθετη έκταση 7,7 στρεμμάτων, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, η οποία δεν αναφερόταν προηγουμένως στο νόμο.

Η μεταβίβαση αυτή επισημαίνεται σε ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή (20/2/2003) ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης. Ο κ. Μαντέλης ρωτά τον υπουργό Υγείας αν έχει ελέγξει τη νομιμότητα αυτής της μεταβίβασης. Χαρακτηρίζει επίσης "θεσμικό αδιέξοδο" και "καταστροφική πρωτοτυπία" το πλαίσιο διοίκησης του δημόσιου νοσοκομείου "Ερυθρός", όπου ορίζονται μέλη της διοίκησης που ταυτοχρόνως διοικούν τον ΕΕΣ και το Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, ενώ μερικά εξ αυτών και ο πρόεδρος Α. Μαρτίνης διώκονται ποινικά για απιστία με το 2859/2002 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Ο πρώην υπουργός μιλά επίσης για εξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων και πλήρη διοικητική σύγχυση, που "αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων του δημόσιου νοσοκομείου, του οποίου σοβαρά περιουσιακά στοιχεία χάνονται, διοχετευόμενα μέσω του σωματείου στο ιδιωτικό νοσοκομείο".

Μιλώντας για τη μεταβίβαση των 7,7 στρεμμάτων, ο Α. Μαρτίνης υποστήριξε ότι ήταν νόμιμη ενέργεια και ότι έπρεπε να γίνει, γιατί το 15ώροφο κτίριο που κατεδαφίστηκε είχε πάρει άδεια οικοδομής με βάση τα 24 και όχι τα 16,4 στρέμματα. Είπε επίσης ότι η αναγραφή στο νόμο των 16,4 στρεμμάτων έγινε από λάθος των νομικών του ΕΕΣ, γιατί ο παραπάνω αριθμός αναφερόταν σε πράξη απαλλοτρίωσης που προωθούσε νωρίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Δ. Τσοβόλας για να μετατρέψει τον τσιμεντένιο σκελετό σε κτίριο δημόσιων υπηρεσιών. Το θέμα είναι πάντως ότι η αύξηση της διαθέσιμης έκτασης απεδείχθη πολύ χρήσιμη, γιατί μέρος της δόθηκε ως αντιπαροχή στον εργολάβο που κατασκεύασε το κτίριο του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/02/2003

Επιστροφή στην αρχή

ΑΣΤΕΓΟΙ κινδυνεύουν να μείνουν οι 1.200 μαθητές του 6ου και 7ου ΤΕΕ Αθηνών Σχέδια για σχολείο και πάρκινγκ μαζί!

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αστεγοι κινδυνεύουν να μείνουν από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά (2006-2007) οι 1.200 μαθητές και οι 150 καθηγητές του 6ου Ημερήσιου και του 7ου Εσπερινού ΤΕΕ Αθηνών.

Με το εξώδικο που απέστειλε στις 18 Μαΐου στη Νομαρχία Αθηνών ο Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων, στον οποίο ανήκει το κτιριακό συγκρότημα της οδού Κυριακού (πρώην Σεβαστοπούλειος Σχολή), όπου στεγάζονται από το 1978 οι μοναδικές δημόσιες τεχνικές σχολές του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, ζητεί την απομάκρυνσή τους μετά τη λήξη του προσεχούς διδακτικού έτους, σύμφωνα με τις σχετικές τελεσίδικες αποφάσεις του Εφετείου.
Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις σχολείων στο Λεκανοπέδιο -οι οποίες δεν είναι λίγες όπως αποκαλύπτει ο Δήμητρης Κάτσιρας, νομαρχιακός σύμβουλος-υπεύθυνος για θέματα παιδείας- οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες διαθέτουν οικόπεδο για την ανέγερση των καινούργιων κτιρίων τους, το οποίο όμως τώρα λειτουργεί ως πάρκινγκ.
Εμειναν εξαγγελίες
Το οικόπεδο που βρίσκεται επί των οδών Μιχαλακοπούλου και Ξενίας αποκτήθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) το 2001, έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτοτε, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της προηγούμενης ηγεσίας του ΟΣΚ για δημοπράτηση του έργου εντός του 2003, το σχολείο παρέμεινε στις μακέτες και το οικόπεδο νοικιάζεται σε ιδιώτη και χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Τα σχέδια της προηγούμενης ηγεσίας του ΟΣΚ για το κτιριακό συγκρότημα προέβλεπαν εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, διάφορες άλλες χρήσεις, μεταξύ των οποίων και τετραώροφο υπόγειο γκαράζ, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σε έγγραφό του, στις 4/9/2003, το Τμήμα Γεωλογικών, Εδαφοτεχνικών και Περιβαλλοντικών Μελετών του υπουργείου, απαριθμώντας μια σειρά αρνητικών παραγόντων, όπως πιθανές επιπτώσεις από θόρυβο, κραδασμούς και ρύπανση, χαρακτήριζε προβληματική την ύπαρξη σταθμού αυτοκινήτων κάτω από το σχολείο όταν δεν θα εξυπηρετεί μόνο το σχολείο. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, ανέφερε το έγγραφο, βρίσκεται “σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πρακτική της απομάκρυνσης των αυτοκινήτων από τα σχολεία με πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων”.
Η νέα διοίκηση του Οργανισμού κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, διατηρώντας το υπόγειο πάρκινγκ και αυξάνοντας σε 330 τις θέσεις στάθμευσης, “με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ”, όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, Παναγιώτης Παταριάς. “Βρισκόμαστε στο στάδιο των μελετών και σε 270 μέρες θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση”, λέει.
Το χρονοδιάγραμμα της έναρξης αλλά και της ολοκλήρωσης των έργων είναι ακόμη ασαφές, αλλά τόσο ο ΟΣΚ όσο και το υπουργείο Παιδείας θεωρούν σίγουρο ότι “εφ' όσον έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής του σχολείου, κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να διατάξει την εκτέλεση της έξωσης”.
“θα δώσει ανάσα”
Οσον αφορά τη σκοπιμότητα της συνύπαρξης σχολείων με υπόγειο πάρκινγκ, ο κ. Παταριάς τονίζει: “Το πάρκινγκ θα δώσει ανάσα σε μια περιοχή με έντονο το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης και ο σχεδιασμός του έργου θα είναι τέτοιος ώστε να μην υπάρχει καμία όχληση στους μαθητές”.
Τις αμφιβολίες τους ως προς την απρόσκοπτη συνύπαρξη του γκαράζ με το σχολείο εξέφρασαν γονείς, μαθητές, αλλά και δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι στη συνέλευση που έγινε στα γραφεία του 7ου Διαμερίσματος, την περασμένη Τρίτη. Με ψήφισμά τους ζητούν όχι μόνο την άμεση έναρξη των εργασιών οικοδόμησης του νέου κτιρίου, αλλά και την εγκατάλειψη του σχεδίου για δημιουργία υπόγειου ιδιωτικού πάρκινγκ και χώρων εμπορικών χρήσεων. Ζήτησαν, δε, η εκτέλεση του έργου να γίνει με πόρους του ΟΣΚ και όχι με αυτοχρηματοδότηση από ιδιώτη ή συγχρηματοδότηση, όπως είχε γίνει λόγος στο παρελθόν, χωρίς όμως να λάβουν τις εγγυήσεις του προέδρου του ΟΣΚ, Θόδωρου Καρλάφτη, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέλευση.
Εκείνο στο οποίο συμφώνησαν τόσο οι εκπρόσωποι του ΟΣΚ όσο και οι εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς ήταν η άρση εκτέλεσης της έξωσης μέχρι να είναι έτοιμο το καινούργιο σχολείο, καθώς ο μηχανολογικός εξοπλισμός του 1ου Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου Αθηνών, το οποίο επίσης στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Σεβαστοπουλείου Σχολής και περιλαμβάνει τα εργαστήρια των δύο ΤΕΕ, είναι ογκώδης και δεν μεταφέρεται εύκολα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/06/2005

Επιστροφή στην αρχή

Ελεύθεροι χώροι και κινήσεις πολιτών  Του Δημ. Κλεφτοδήμου*

Έχουν γραφτεί πολλά για τις αρνητικές επιπτώσεις του εγχειρήματος της νέας Μεγάλης Ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. μεταξύ αυτών έχει επισημανθεί και η απομείωση μεγάλων ελεύθερων χώρων. Όμως το έγκλημα συνεχίζεται αφού με τον Ν. 3342/05 παραδίνονται, από τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. σε ιδιώτες, μεγάλοι ελεύθεροι χώροι (Ελληνικό, Γουδή, Ελαιώνας κ.ά.).
Η Παναττική Επιτροπή κατά της εκποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ένας πόλος συντονισμού συλλογικοτήτων που δρουν σε περιοχές του λεκανοπεδίου (Ελληνικό, παραλία Σαρωνικού, Νίκαια, Γαλάτσι, Ίλιον, Μαρούσι, Γουδή).
Από την άλλη μεριά θεσμοθετημένοι κοινόχρηστοι χώροι (Άλσος Πεδίον Άρεως, Αττικόν Άλσος κ.ά.) εμπορευματοποιούνται με ευθύνη αρμοδίων φορέων (δήμων και Νομαρχίας Αθηνών).
Επίσης στην καθημερινότητά μας, στη μικροκλίμακα της περιοχής μας, της γειτονιάς μας βλέπουμε την αδιαφορία και την ολιγωρία των αρμοδίων φορέων (ΥΠΕΧΩΔΕ, Δήμων, Νομαρχιών):
1.για τους θεσμοθετημένους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πράσινο) που καθημερινά χάνονται (άρση απαλλοτρίωσης) με ευθύνες (ακόμη και ποινικές σύμφωνα με τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων) των δημάρχων
2.για τους κοινωφελείς χώρους (π.χ. σχολεία) που ενώ έχει εξασφαλισθεί το ποσόν απαλλοτρίωσής των από τον αρμόδιο φορέα (ΟΣΚ) όμως δεν προχωρεί η διαδικασία χαρακτηρισμού τους (ως σχολικούς) με ευθύνες δημάρχων και νομαρχών (όπως χαρακτηριστικά έχει επισημανθεί στο σχετικό άρθρο της ΕΠΟΧΗΣ στις 11/12/05).
3.για αναπλάσεις πλατειών, που έχουν εγκαταλειφθεί (π.χ. η πλατεία Χαιροπούλου στους Άνω Αμπελοκήπους).
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε δεκάδες παραδείγματα όπου η αδιαφορία αλλά και η διευκόλυνση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων (που με το πρόσχημα του εξωραϊσμού, της φιλανθρωπίας, των φιλότεχνων, του μεγαλοφιλάθλου κ.λπ.) αποκομίζουν κέρδη σε βάρος της πόλης και των κατοίκων της (κτήμα Θων, άλσος Πεδίον Άρεως, Πάρκο Ελευθερίας, Μαρούσι κ.ά.).
Όμως υπάρχουν αντιστάσεις. Οι πολίτες αυτοοργανώνονται σε τοπικές συλλογικότητες (πολιτιστικούς συλλόγους, επιτροπές αγώνα, κινήσεις κ.λπ.) και αντιστέκονται.
Μία από τις πιο παλιές συλλογικότητες είναι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων (ΠΣΑΑ) ο οποίος από την ίδρυσή του (1959) μέχρι σήμερα έχει βάλει, με τους αγώνες του, την σφραγίδα του στην περιοχή: για τον κοινωνικό εξοπλισμό (σχολεία κ.ά.), για τον πολιτισμό, για την ειρήνη, για την διάσωση των ελεύθερων χώρων (οικόπεδα ΚΑΠΑΨ, ΔΕΗ), για την αποτροπή της κατεδάφισης των προσφυγικών (Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Πανόρμου), για το κτήμα ΘΩΝ κ.λπ.
Επίσης έχει πρωτοστατήσει στη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής, καθώς και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.
Ο ΠΣΑΑ συνεχίζοντας την δράση του θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 18/12/05 ώρα 11 π.μ. την δεντροφύτευση του ελεύθερου χώρου στη συμβολή των οδών Λ. Ριανκούρ και Πανόρμου (στα Προσφυγικά).
Επίσης την Τετάρτη 21/12/05 θα επισκεφθεί το Γηροκομείο με το χορευτικό τμήμα του προσφέροντας δώρα, κάλαντα και παραδοσιακούς χορούς.
Ο ΠΣΑΑ στηριζόμενος στις εισφορές των μελών του και των καταστηματαρχών της περιοχής εκδίδει την περιοδική εφημερίδα του ΤΑ ΝΕΑ των Άνω Αμπελοκήπων που μοιράζεται δωρεάν σε 3.000 πολίτες.
Ο ΠΣΑΑ είναι ένα ζωντανό κύτταρο αντίστασης και συλλογικότητας, απαραίτητο για την περιοχή και την πόλη γενικότερα. Δεν «παίζει» στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Είναι μια κίνηση από τα κάτω, που έχει δώσει δείγματα συσπείρωσης συλλογικοτήτων (πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, επιτροπών ειρήνης, Ε.Κ.Φ., Δράση Θεσσαλονίκη 2003, κ.ά.) όταν η περίσταση το καλούσε π.χ. μέσω της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αμπελοκήπων τον Φλεβάρη του 2003 που διαδήλωσε στην περιοχή κατά της εγκληματικής επέμβασης των Αμερικάνων- Βρετανών κ.ά. στο Ιράκ.

* Ο Δημήτρης Κλεφτοδήμος είναι μέλος Δ.Σ. ΠΣΑΑ.

ΕΠΟΧΗ 18-12-2005

Επιστροφή στην αρχή

Σε δίκη ο Βωβός

Δικάζεται σήμερα σε πρώτο βαθμό ο επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός, κατηγορούμενος για απλή δυσφήμηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων.
Η υπόθεση αφορά γιγαντοαφίσα που είχε κυκλοφορήσει ο επιχειρηματίας το Φεβρουάριο του 2001, στην οποία κατηγορούσε «στέλεχος της επιτροπής αγώνα του συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων» ότι του ζήτησε εκβιαστικά 100 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις των κατοίκων για τη σωτηρία του κτήματος ΘΩΝ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων καθιστά σαφές ότι το πρόσωπο που κατηγόρησε ο κ. Βωβός ως εκβιαστή, με το οποίο μάλιστα έχει δικαστική διένεξη, είναι κάτοικος Κολωνού και δεν είχε ποτέ σχέση με το σύλλογο και την επιτροπή αγώνα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

Διαμαρτυρία για το Γηροκομείο

Την έντονη ανησυχία τους για την εκποίηση περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη δώδεκα μέλη του ιδρύματος, μεταξύ των οποίων και πρώην μέλη του Δ.Σ. του Γηροκομείου, και τονίζουν ότι "εκφράζομεν την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον της περιουσίας του Γηροκομείου Πτωχοκομείου που έχει σχέση με τη διαβίωση των τριφίμων και τη συνέχιση της κοινωνικής προσφοράς στην τρίτη ηλικία".
Επίσης οι δώδεκα διατυπώνουν υπόνοιες για για περίεργη συμπεριφορά του προέδρου του Γηροκομείου, αρχιμανδρίτη Πρ. Μπούμπα, τον οποίο κατηγορούν επίσης για ψευδείς διαβεβαιώσεις σχετικά με το χρέος του ιδρύματος προς το ΙΚΑ.
Άντε να δούμε τι θα γίνει τελικά με το αμαρτωλό ίδρυμα. Β.Β. ΑΥΓΗ 3-4-07

βλέπε σχετικό άρθρο: Τι συμβαίνει στο Γηροκομείο Αθηνών;

Επιστροφή στην αρχή

Συμβολική δεντροφύτευση πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή κάτοικοι της περιοχής των Αμπελοκήπων, μετά από πρόσκληση του «Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων», στο παρκάκι που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ριανκούρ και Πανόρμου. Οι κάτοικοι διεκδικούν ο χώρος αυτός να αποτελέσει μια μικρή όαση πρασίνου στη γεμάτη τσιμέντο περιοχή των Αμπελοκήπων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Μανώλης Δανδουλάκης και η διαμερισματική σύμβουλος στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα με τη «Συμπαράταξη» Κατερίνα Μανιάτη. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 7/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Γήπεδο ΠΑΟ

Χτισμένα πριν από 65 χρόνια και αγορασμένα αποκλειστικά από πρόσφυγες της Μ. Ασίας, αντιπροσωπεύουν την Μοντέρνα Αρχιτεκτονική του ’30 (Bauhaus), συγκαταλέγονται μέσα στα 113 πιο σημαντικά έργα της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα (Έκθεση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής σε Φραγκφούρτη – Παρίσι – Θεσσαλονίκη – Αθήνα), διαθέτουν μοναδικές κατασκευαστικές αρετές (εκπληκτικός συνδυασμός π.χ. beton και πέτρας) και περιβάλλονται από 10 στρέμματα κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων στο κέντρο της Αθήνας! Εδώ και 35 χρόνια οι προτάσεις των κρατικών φορέων για κατεδάφιση των 8 πολυκατοικιών και “αξιοποίηση” των 14,5 στρεμμάτων (π.χ. Garage, εμπορικό κέντρο, νέα Μητρόπολη…), εμπόδισαν τους 228 ιδιοκτήτες να επισκευάσουν εξωτερικά τα σπίτια τους (τραυματισμένα και από τις οβίδες του Εμφυλίου…), τα οποία εσωτερικά είναι σε άψογη κατάσταση. Δεδομένου ότι

Παντού στην Ευρώπη τέτοια οικιστικά σύνολα ανακαινίζονται με ελάχιστο κόστος και επαναχρησιμοποιούνται, Σημαντικές Ευρωπαϊκές Συνθήκες περί Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Άμστερνταμ 1975, Γρανάδας 1985, Ευρωπαϊκή Οδηγία 1991) επιβάλλουν την προστασία – συντήρηση – ανάδειξη και αποκατάστασή τους, Διαθέτουν ποιότητα ζωής (ΣΔ: 0.95 όταν γύρω: 3.6 και κάλυψη 32% όταν γύρω: 70%), είναι έργα σημαντικών δημιουργών (Κ. Λάσκαρης – Δ. Κυριακός) και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Κοινωνικής μας Μνήμης και της Πολιτιστικής μας Ιστορίας,

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ελλάδας, Καθηγητές, επιστήμονες, επώνυμοι Αρχιτέκτονες και Δημοσιογράφοι, Πολιτικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Σύγκλητος του ΕΜΠ και η Αρχιτεκτονική Σχολή (με δεκάδες αξιολογότατες προτάσεις ανάπλασης), εκπομπές σε ραδιόφωνο-τηλεόραση, ακόμα και το Υπουργείο Πολιτισμού (που επί ένα χρόνο “προτίθεται” να τις κηρύξει διατηρητέες εις πείσμα των ορέξεων του ΥΠΕΧΩΔΕ…), ΟΛΟΙ συνηγορούν στη διατήρηση και ανακαίνιση των κατοικιών αυτών. Επειδή το χρηματικό κόστος της απαλλοτρίωσης των 228 διαμερισμάτων και της διαμόρφωσης των 14,5 στρεμμάτων σε “πράσινο” ανέρχεται σε MIN 5 ΔΙΣ, ενώ το κόστος ανακαίνισης εξωτερικά των 8 κτιρίων και της διαμόρφωσης των ενδιάμεσων χώρων έκτασης 10 στρεμμάτων αποκλειστικά σε πράσινο ανέρχεται σε MAX 1 ΔΙΣ Γι’ αυτό ζητάμε: Διατήρηση ΟΛΩΝ των συγκροτημάτων, συνολικής επιφάνειας 4.5 στρεμ., με παράλληλη συντήρηση και επισκευή τους εξωτερικά. Μετατροπή και Αξιοποίηση των διαμερισμάτων που οι ιδιοκτήτες τους εξαναγκάζονται να πουλήσουν στον Κ.Ε.Δ. (σε τιμή βέβαια που να περιλαμβάνει και την τεράστια αξία γης κάθε ιδιοκτησίας) σε χώρους Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Ανάπλαση των ενδιάμεσων εκτάσεων σε χώρους πράσινου, αναψυχής και παιδότοπους και κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης ανάμεσα στα υπάρχοντα κτίρια. Κάθε άλλη πρόταση περί απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών και της κατεδάφισης των κτιρίων, μας βρίσκει αντίθετους και καχύποπτους στις “αγαθές προθέσεις περί κοινοχρήστου πρασίνου” κι αυτής της νέας, ασύμφορης οικονομικά, επιζήμιας κοινωνικά και καταστροφικής Αρχιτεκτονικά και Πολιτιστικά, παραπλανητικής πρότασης του Κράτους!….. (Σύλλογος Ιδιοκτητών Προσφυγικών Πολυκατοικιών Λ. Αλεξάνδρας. Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο 15-5-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου το Γήπεδο Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας ζητά ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ. (ΕΔ ΤΕΕ, Νο 2062, 2-8-99). Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διαπραγματεύεται με το ΥΠΕΧΩΔΕ να χτιστούν εκεί τα γραφεία της Μητρόπολης. Στη δέσμευση ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα αποκτήσουν χώρους για γήπεδα, όπως έγινε και με τον Ολυμπιακό, προχώρησε την Τρίτη ο Κώστας Λαλιώτης. “Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προτάσεις. Έχει και ευαισθησία και ευθύνη να λυθούν τα προβλήματα των ιστορικών συλλόγων, αλλά και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής” τόνισε ο υπουργός. Ερωτηθείς ο κ. Λαλιώτης δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στα Ολυμπιακά έργα που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. “Όλα προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε αναλάβει. Εμείς δεν έχουμε καθυστερήσεις.” (Πηγή: ΑΠΕ news.in.gr 19-9-01)

Επιστροφή στην αρχή

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, λίγο πριν εγκαταλείψει το υπουργείο του, έριξε κι άλλη πρόταση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Μετά τις δυσκολίες που υπάρχουν όσον αφορά το Γουδί, το Ελληνικό και τον Ελαιώνα, ο κ. Λαλιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκσυγχρονισθεί το "Απόστολος Νικολαϊδης", αυξάνοντας τον συντελεστή δόμησης, προκειμένου να χτιστεί νέα εξέδρα από την πλευρά της οδού Τσόχα.
Ο κ. Λαλιώτης έκανε ακόμη έκκληση στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη, να προχωρήσει στην κατασκευή του γηπέδου στου Ρέντη από "πολεοδομική, κοινωνική και χωροταξική σκοπιά" και να μην επιλέξει την επιστροφή στο στάδιο Καραϊσκάκη. Τέλος, για το "Νίκος Γκούμας" αναφέρθηκε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ περιμένει από την ερασιτεχνική ΑΕΚ το πλαίσιο των πολεοδομικών ρυθμίσεων, που χρειάζονται, προκειμένου να προχωρήσει η ανακαίνιση. (ΑΥΓΗ 23-10-01)

Επιστροφή στην αρχή

“Να μείνουν τα προσφυγικά της μνήμης”
Να μην κατεδαφιστούν οι προσφυγικές κατοικίες της πρωτεύουσας (Λεωφ. Αλεξάνδρας, Γηροκομείο, Ν. Κόσμος, Καισαριανή κ.ά.) ζήτησαν χθες, σε εκδήλωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσφύγων 1922 και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση των Προσφυγικών Κατοικιών. Οπως ανακοίνωσαν, ήδη το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων των προσφυγικών πολυκατοικιών της Δραπετσώνας και ακύρωσε την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία χαρακτηρίζονταν σεισμόπληκτες, ετοιμόρροπες και κατεδαφιστέες. Ζητούν να εξευρεθούν πόροι για την αναβάθμισή τους από την αξιοποίηση της περιουσίας των προσφύγων του 1922. Ο κ. Αλέκος Μιχαλόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφύγων 1922, δήλωσε ότι το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει και απαίτησε η ελληνική κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση. “Δεν αρκούμαστε πια σε ημίμετρα. Είναι ιερή υποχρέωση σε όσους άφησαν τα κόκαλά τους να αξιοποιηθεί η ανταλλάξιμη περιουσία για την αναβάθμιση και συντήρηση των πολυκατοικιών”, είπε. Η κ. Αννη Βρυχέα, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, μίλησε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν: “Πρέπει να καταγραφούν με τα σημερινά δεδομένα οι προσφυγικοί συνοικισμοί και να γίνουν ποιοτικά προγράμματα”. Ο κ. Γεράσιμος Σκλαβούνος, πολεοδόμος, χωροτάκτης, είπε με τη σειρά του ότι “αν χαθούν τα Προσφυγικά, θα ξεθωριάσει και η ιστορική μνήμη”. (Ο.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Ψήφισμα με το οποίο διεκδικούν μεταξύ άλλων την άμεση διακοπή της προσπάθειας απομάκρυνσης των προσφύγων που ζουν σε προσφυγικά συγκροτήματα από τα σπίτια τους εξέδωσαν η “Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσφύγων 1922” και η “Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση των προσφυγικών κατοικιών”, μετά από ημερίδα που έγινε στο Πολυτεχνείο. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι “ενώ το στεγαστικό πρόβλημα των προσφυγικών οικισμών οξύνεται, ενώ η υποβάθμιση των προσφυγικών περιοχών αυξάνεται, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης αυτών των οικισμών. Ελάχιστες αναπλάσεις που ξεκίνησαν είτε έμειναν στα χαρτιά είτε παρέμειναν στην εξέλιξη στάσιμες και μη ολοκληρωμένες. Αντίθετα -συνεχίζει η ανακοίνωση- βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια απομάκρυνσης των κατοίκων από τις εστίες τους, προς όφελος κερδοσκοπικών σχεδίων υπερδόμησης των περιοχών από κατασκευαστικές εταιρίες. Στο ψήφισμα οι σύλλογοι ζητούν: την αναβάθμιση όλων των προσφυγικών περιοχών με τη συμμετοχή των κατοίκων τους και με στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας των οικισμών με παράλληλη εξασφάλιση σύγχρονων κατοικιών και κοινόχρηστων χώρων. Την άμεση κρατική χρηματοδότηση για την καταγραφή και αναβάθμιση όλων των προσφυγικών οικισμών. Και ζητούν η αρχή να γίνει με τις 3 γειτονιές Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Γηροκομείου, Δραπετσώνας που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα εξαφάνισης. Ταυτόχρονα, οι σύλλογοι ζητούν το άμεσο σταμάτημα της εκποίησης της ανταλλάξιμης προσφυγικής περιουσίας και το σχηματισμό πλήρους και αναλυτικού φακέλου της ανταλλάξιμης προσφυγικής περιουσίας από την πρώτη απογραφή της, το 1923, μέχρι σήμερα που απαραίτητα να περιέχει: τις παραχωρήσεις προς οποιονδήποτε, τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε χρόνου διαχείρισής της, πλήρη και αναλυτική καταγραφή του υπολειπόμενου τμήματος. Τέλος, ζητούν να κατατεθούν από την κυβέρνηση στη Βουλή όλα τα στοιχεία με πλήρεις εκθέσεις ανά διαμέρισμα της χώρας, για τις παραχωρήσεις και εκποιήσεις και κάθε είδους παραχωρήσεις σε καταπατητές κλπ. με ονομαστικές καταστάσεις. “Σε περίπτωση, καταλήγει το ψήφισμα, που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα δίκαια και νόμιμα αιτήματά μας, είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 25-12-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Μια “αθόρυβη” σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη με τους επίσης “αθόρυβους” Γ. Ζυγογιάννη, πρόεδρο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και Αντ. Αγγελίδη, σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα ποιότητας ζωής, έφερε τα αποτελέσματά της. Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, γίνονται οριστικά πάρκο. Η διαδικασία βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση. Από τα 228 διαμερίσματα των πολυκατοικιών, στους τοίχους των οποίων φαίνονται ακόμη τα κόκκινα συνθήματα του ΕΑΜ κατά των Γερμανών, αλλά και οι τρύπες από τις σφαίρες του Εμφυλίου, η ΚΕΔ έχει αγοράσει τα 76 και πρόκειται να αγοράσει άλλα 47 τις επόμενες εβδομάδες. Τα υπόλοιπα θα έχουν αγοραστεί μέχρι το τέλος του έτους. Η ιστορική γειτονιά των προσφυγικών της Αθήνας θα χαθεί οριστικά με το γκρέμισμά της. Ολες οι πολυκατοικίες θα κατεδαφιστούν, εκτός από μία που θα γίνει Μουσείο. Ιστορία κατά παράδοσης, εκσυγχρονισμός κατά ρομαντισμού, μουσείο αντί ζωής. Αρκεί το πάρκο να μη γίνει πάρκινγκ των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. (Κ.Τ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9-2-2002)

Επιστροφή στην αρχή

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ- Οχι κατεδάφιση αλλά ανάπλαση της γειτονιάς

Την αντίθεσή του στις προθέσεις της κυβέρνησης να κατεδαφίσει το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών στη Λ. Αλεξάνδρας, εκφράζει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών των διαμερισμάτων. Σε σχετική ανακοίνωσή του, επαναφέρει τις προτάσεις του για ήπια ανάπλαση της γειτονιάς και αξιοποίηση των μεγάλης έκτασης υπαρχόντων ελεύθερων χώρων, έκτασης 10 στρεμμάτων. Δηλαδή, διευκρινίζει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών, "χώρους πρασίνου, αναψυχής, υπαίθριους χώρους πολλαπλών χρήσεων, ακόμη και υπόγειο πάρκιν αν αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο, χωρίς να κατεδαφιστούν τα κτίρια. Ενας συνδυασμός παραδοσιακής οικιστικής χρήσης, διατήρησης της ιστορικής - αρχιτεκτονικής μνήμης και αναψυχής". Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών ασκεί κριτική στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, η οποία όταν εξήγγειλε την κατεδάφιση των προσφυγικών, "παρέλειψε να αναφερθεί σε ορισμένα κρίσιμα δεδομένα προς το συγκρότημα της Λ. Αλεξάνδρας". Δηλαδή: * Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα λαϊκής - κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα με βάση τις αρχές του Μοντέρνου Κινήματος της δεκαετίας του '30. Συνιστά τόπο συλλογικής μνήμης και αρχιτεκτονικής παιδείας ως ένα σημαντικό για την εποχή του αλλά και τη λειτουργικότητά του, παράδειγμα αστικού σχεδιασμού. * Ανήκει ισότιμα στην ιστορία της ευρωπαϊκής λαϊκής κατοικίας του μεσοπολέμου. Η ιδιαιτερότητα του χώρου εντοπίζεται όχι στο κάθε κτίριο ξεχωριστά αλλά στο σύνολο του έργου. * Χαρακτηρίζεται τέλος ως πολύτιμη νησίδα ιστορικής μνήμης για την κατοίκηση και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα για την Ελλάδα αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα. Τέλος, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών θυμίζει ότι οι προσφυγικές πολυκατοικίες είναι κτισμένες σε οικόπεδο έκτασης 14,5 στρεμμάτων και καλύπτουν μόλις το 31,7% της έκτασης, ενώ το υπόλοιπο αποτελεί ελεύθερο υπαίθριο χώρο. "Η γειτονιά έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της τόσο από την πολιτεία όσο και από τον Δήμο Αθηναίων, σκόπιμα προκειμένου να απαξιωθεί στη συνείδηση των Αθηναίων και να καταστεί δυνατό να "ξεφορτωθούν" το συγκρότημα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Εκτός αυτού, η ΚΕΔ εκβιάζει και παραπλανεί τους ιδιοκτήτες, καλώντας τους να πουλήσουν γιατί αλλιώς θα τα απαλλοτριώσουν", καταλήγει ο Σύλλογος. (Ριζοσπάστης 13-4-2002)

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ ΤΟΥ ΠΑΟ “Θέλουμε και οικόπεδο και νέο γήπεδο”! “Ευχαριστούμε, δεν τη δεχόμαστε...”! Ο Αγγελος Φιλιππίδης με δηλώσεις του απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία παραχωρεί στον Παναθηναϊκό έκταση 80 στρεμμάτων στον Ελαιώνα για την κατασκευή νέου γηπέδου με την προϋπόθεση να δοθεί στην Πολιτεία από τον ερασιτέχνη η Λεωφόρος, ενώ υποστήριξε τι οι “πράσινοι” ανταλλάσσουν το ιστορικό τους γήπεδο, αρκεί να τους δοθεί νέο στάδιο στον Ελαιώνα! Οσον αφορά την πρόταση Λιάνη για παραχώρηση του σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, ο πρόεδρος του “τριφυλλιού” τάχθηκε υπέρ αυτής της λύσης...
“Η ανταλλαγή που ζητάει η Πολιτεία με τη Λεωφόρο που ανήκει στον ερασιτέχνη ζημιώνει την ομάδα μας. Η αξία του οικοπέδου της Λεωφόρου μαζί με το υπάρχον γήπεδο είναι περίπου 25 δισ. δρχ. Η αξία του οικοπέδου που μας παρέχει η κυβέρνηση στον Ελαιώνα είναι μόλις 3 δισ. δρχ. Αυτό σημαίνει ότι ζημιωνόμαστε 22 δισ. δραχμές”, δήλωσε στον SuperSport-FM ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, τονίζοντας τη ζημιά που θα υποστεί ο σύλλογος εάν πάρει σάρκα και οστά η πρόταση της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θέση του “τριφυλλιού” για τη λύση του γηπεδικού προβλήματος που απασχολεί τους διοικούντες του την τελευταία πενταετία: “Εμείς ζητάμε να μας παραχωρηθεί η έκταση του Ελαιώνα μαζί με το νέο γήπεδο. Αυτή είναι η λύση που προτείνουμε στην πολιτεία με πρωτόκολλο που έχουμε υπογράψει με τον ερασιτέχνη, στον οποίο ανήκει το "Απόστολος Νικολαΐδης". Ο δήμος έχει αποδεχθεί ότι το γήπεδο της Λεωφόρου είναι ιδιοκτησίας του ερασιτέχνη. Νομίζω ότι η λύση που προτείνουμε είναι η πλέον λογική”.
Υπέρ Ολυμπιακού!
Ο Αγγελος Φιλιππίδης σχολίασε την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το στάδιο Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, επισημαίνοντας ότι “είμαστε υπέρ της λύσεως του Καραϊσκάκη για τον Ολυμπιακό. Υπάρχει όμως δέσμευση του κ. Βενιζέλου για ταυτόχρονη λύση του γηπεδικού τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και τον Ολυμπιακό, ενώ εμείς επιθυμούμε λύση και για τις τέσσερις μεγάλες ομάδες που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Το ότι διαφημίζουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό το είχε παραδεχθεί ο κ. υπουργός σε σχετική ερώτηση που του είχα κάνει σε συνάντηση που είχαμε μαζί του οι 16 πρόεδροι της Α' Εθνικής”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/11/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Να μην επεκταθεί το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας Οχτώ σύλλογοι και φορείς της περιοχής, με κοινό υπόμνημα εκφράζουν τη ριζική τους αντίθεση στην πρόταση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, να καθετοποιήσει το γήπεδο του ως προς την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ή να επεκτείνει σε βάρος 4 σχολείων, 2 διατηρητέων νεοκλασικών κτιρίων, ελεύθερων χώρων, αθλητικού κέντρου, δρόμων, πεζόδρομων, παιδικής χαράς κ.λπ. με ταυτόχρονη κατασκευή πλήθος βοηθητικών και εμπορικών εγκαταστάσεων, καθώς και υπόγειου γκαράζ στον παρακείμενο χώρο των προσφυγικών κατοικιών. Οι φορείς που υπογράφουν το κείμενο είναι η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και της Ποιότητας Ζωής, η Κίνηση Κατοίκων Κουντουριώτικων, οι Σύλλογοι Γονέων 16ου Δημοτικού, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος "Λυκαβηττός" , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Α. Αμπελοκήπων, ο Σύλλογος Κατοίκων Προσφυγικών Πολυκατοικιών, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας, αφού η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ επιβαρημένη οικιστικά (νοσοκομεία, Άρειος Πάγος, Μαιευτήρια, Γενικό Χημείο του Κράτους, Ινστιτούτο Παστέρ, Μέγαρο Μουσικής, Πρεσβεία ΗΠΑ, Γενική Ασφάλεια, Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ.) και διακρίνεται για την έντονη πυκνοδόμηση, την έλλειψη ελεύθερων χώρων και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τονίζει ότι θα οξυνθούν πολύ οι γνωστές παρενέργειες των ποδοσφαιρικών αγώνων (αποκλεισμοί δρόμων, ηχορύπανση, επεισόδια, ρήψη δακρυγόνων κ.λπ.). Υπογραμμίζει ότι οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τις προτάσεις του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και αρκετές μελέτες που συντάχθηκαν για την αναβάθμιση της περιοχής. Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι με το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα υπ' αριθμ. 222/20.3.2002 χαρακτηρίζεται ο αδόμητος χώρος των "Κουντουριώτικων" κοινόχρηστο πράσινο και αθλοπαιδιές, και θυμίζει τις επανειλημμένες κυβερνητικές εξαγγελίες για απομάκρυνση του γηπέδου Παναθηναϊκού και τη δημιουργία πάρκου στη θέση του. Εποχή 26-4-03    

Επιστροφή στην αρχή

Λίφτινγκ στην Αθήνα της αρχιτεκτονικής παράδοσης Της ΚΙΤΣΑΣ ΜΠΟΝΤΖΟΥ

Στο κέντρο της Αθήνας το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, από τα σημαντικότερα σε όγκο κτίρια, δέχεται τις παρεμβάσεις της ανακαίνισης. Υποβάλλεται με προσοχή σε γενικό λίφτινγκ ώστε όταν αφαιρεθούν τα προστατευτικά παραπετάσματα των εργασιών, να αναδειχθεί η παλιά του αίγλη. Σ' ένα άλλο κεντρικό σημείο, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας (που στις αρχές του αιώνα αποτελούσε την περιφέρεια), ένα άλλο ταπεινό κτίριο, που για εξήντα χρόνια στέγασε πληγές του Ελληνισμού, οι προσφυγικές κατοικίες, περιμένει υπομονετικά τη μοίρα του. Θα κατεδαφιστεί ή όχι. Μοναδικός συνήγορος υπεράσπισης, να μείνει το κτίσμα στη θέση του, είναι μερικοί επιστήμονες αρχιτέκτονες και μηχανικοί που αγωνίζονται όχι τόσο για το συναισθηματισμό που ίσως εκπέμπει, αλλά γιατί αναμφίβολα αποτελεί αρχιτεκτονικό δείγμα μιας εποχής. Βέβαια, ο παραλληλισμός των δύο κτίριων θυμίζει λίγο παλιό ελληνικό κινηματογράφο "Λαός και Κολωνάκι" κ.λ.π. Ιστορικά όμως έχουν κοινά σημεία. Ανήκουν στην ίδια εποχή, του Μεσοπολέμου, την εποχή του μοντερνισμού και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια φροντίδα. Κατά την περιγραφή του καθηγητή Δημήτρη Φιλιππίδη, οι κρατικές προσφυγικές πολυκατοικίες σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες Λάσκαρη και Κυριακό σε ύφος καθαρά φονξιοναλισμού. Οι όγκοι είναι απλά παραλληλεπίπεδα με πανομοιότυπους μικρούς εξώστες και χωρίς ίχνος διακόσμησης. Στη μεταφορά στην Ελλάδα των καθαρών μορφών του Μπαουχάουζ, οι πολυκατοικίες αυτές παρ' όλη την κακή τους συντήρηση διατηρούν ακόμη σήμερα μία γεωμετρική διαύγεια και μια πρωτοποριακή τολμηρότητα.

Αντίθετα, στις πολυκατοικίες που χτίστηκαν από τον ιδιωτικό τομέα προτιμήθηκε η πλούσια μορφολόγηση των όγκων με τις αρχές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής από τον Λε Κορμπιζιέ του 1920 ώς το Αρ Ντεκό σε συνδυασμό με τις έντονες αρχιτεκτονικές προεξοχές, όπως ακριβώς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού που χτίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1920, στους πρώην βασιλικούς σταύλους, από τους αρχιτέκτονες Βασίλειο Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό. Την εποχή εκείνη, όμως, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει μια τεράστια οικοδομική ανάπτυξη στο δημόσιο τομέα με νοσοκομεία, σχολεία και άλλα κοινωνικά ιδρύματα, αλλά και απογύμνωση διακοσμητικών στοιχείων, κάτι που για την εποχή ήταν ακραίο και επαναστατικό. Ηταν εποχή που ο κόσμος (για μια ακόμα φορά) πίστευε σε μια καλύτερη ζωή, στην κοινωνική δικαιοσύνη που θα εξασφάλιζε η νέα τεχνολογία και η επιστήμη. Οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες, απαλλαγμένοι από τα δεσμά του κλασικισμού, αναζητούν νέα γλώσσα έκφρασης.

Και αυτή βρέθηκε. Το νέο πλαίσιο ζωής και δημιουργίας είναι: Να έχουμε όλοι, όχι μόνο η άρχουσα τάξη. Να έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Τέλος στα περιττά και τα πομπώδη του νεοκλασικισμού. Ούτε διακοσμήσεις ούτε περίτεχνα κιγκλιδώματα ούτε μάρμαρα ούτε κολόνες ούτε άσκοπη σπατάλη υλικών. Μια πραγματική επανάσταση που γεννήθηκε στην Ευρώπη και απλώθηκε. Προάγγελοι οι Ρώσοι κονστρουκτιβιστές και μετά η Γερμανία και η Ελβετία. Στη Ρωσία γίνεται η Επανάσταση. Στον κόσμο όλο εμφανίζονται οι μεγάλοι φιλόσοφοι, αναπτύσσονται τα μεγάλα ιδεολογικά ρεύματα. Στην αρχιτεκτονική, ιερά τέρατα όπως ο Κρόπιους, ο Σαρούν, ο Λε Κορμπιζιέ μεταφέρουν μέσα στα τεράστια κτίρια που χτίζουν και τη νέα ανατρεπτική ιδεολογία, που επηρεάζει όλη την Ευρώπη. Ο μοντερνισμός Μέσα σ' ένα τέτοιο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, αναπτύχθηκε το κίνημα του μοντερνισμού, στις τέχνες, και στην προκειμένη περίπτωση στην αρχιτεκτονική, και στην Ελλάδα. Ηταν βέβαια φυσικό αυτή η ιδεολογία γρήγορα να περάσει. Ο νέος πόλεμος ανέστειλε αναγκαστικά τις δραστηριότητες, αλλά εν τω μεταξύ και τα οράματα για τη ζωή είχαν αλλάξει. Ο πλουτισμός και ο καταναλωτισμός είχε βαθιά μπολιάσει μέρος της κοινωνίας και οι θεωρίες για κοινωνική ευαισθησία αμβλύνθηκαν. Ωστόσο, υπάρχει μια πλούσια παραγωγή σε ιδιωτικές κατοικίες και δημόσια κτίρια που σήμερα αποτελούν αρχιτεκτονικά μνημεία του δικού μας αιώνα (20ού) το μουσειακό κομμάτι του Μεσοπολέμου. Αμιγή κτίσματα του μοντερνισμού είναι πάμπολλες πολυκατοικίες της πρωτεύουσας, στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια, στο Μουσείο, την περιοχή του Πάρκου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Βασιλίσσης Σοφίας, στα Πατήσια και αλλού, όσες διέφυγαν από τη λαίλαπα των κατεδαφίσεων και της αντιπαροχής.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα κτίρια αυτά θα γλιτώσουν ώς το τέλος (πολλά παρουσιάζουν την εικόνα της εγκατάλειψης και της φθοράς), γιατί δεν προστατεύονται από κανένα νόμο και μπορεί πολύ εύκολα να πέσουν στο βωμό της μαζικής εφαρμοζόμενης αρχιτεκτονικής και στον βωμό του οικονομικού κέρδους. Μεγάλα ονόματα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, όπως Καραντινός, Παπαδάκης, Κασσάνδρας, Μπόνης, Βαλεντής, Μιχαηλίδης, Μπίρης, Μάρθας, Κυριακίδης και πολλά ακόμα έχουν συνδεθεί με τα κτίσματα αυτά, που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά. Ο καθηγητής Νικόλαος Χολέβας στο βιβλίο του "Η αρχιτεκτονική της μετάβασης στην Αθήνα του Μεσοπόλεμου" αναφέρει: "Στην Ελλάδα, η εισαγωγή της νέας αντιμετώπισης της εικόνας του κτιστού χώρου πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς, μέσα από μια αφαιρετική διαδικασία στις μορφολογικές επιλογές και στις αισθητικές προτιμήσεις, οι οποίες αρχίζουν να γίνονται μια καινούργια μόδα για την αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας. Η Βιομηχανική Επανάσταση, τα νέα υλικά, αλλά κυρίως οι σύγχρονες απαιτήσεις θα επιβάλουν και μια νέα αρχιτεκτονική η οποία στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα θα φτάσει στο απόγειό της κατά τη διάρκεια του 1930". Ο γνωστός κατασκευαστής με ακραίες απόψεις και ιδέες Ηλίας Μπαρμπαλιάς θεωρεί την αρχιτεκτονική της εποχής του Μεσοπολέμου σαν "Την αρχή της σημερινής συνέχειας, άλλωστε οι διαφοροποιήσεις της αρχιτεκτονικής ακολουθούν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων". "Αίτημα της κοινωνίας, στα πλαίσια παγκόσμιας τάσης για μια καλύτερη ζωή, αξιοποίηση νέων συνθηκών και απελευθέρωση από τις παλιές καταπιεστικές δομές της αισθητικής" είναι η θέση του αρχιτέκτονα καθηγητή Τάσου Μπίρη, για το κίνημα του μοντερνισμού στην Ελλάδα. Κινητήρια δύναμη των δημιουργών ήταν η αρχιτεκτονική να έρθει στα μέτρα της κοινωνίας και να μην είναι κάτι που αφορούσε μόνο τα υψηλά στρώματα. "Σαν αυγή" "Παρομοιάζω την περίοδο του '30 λέει ο Τάσος Μπίρης, "σαν την αυγή που όλα είναι φρέσκα, καινούργια και καθαρά, σαν φαινόμενο που γεννιέται και δεν έχει προφτάσει ακόμα να ερμηνευτεί.

Η επανάσταση του '30, του Μεσοπολέμου είχε ως βασικό όραμα ζωής τη δίκαιη απόδοση χώρου σε όλο τον κόσμο, γι' αυτό και κράτησε πολύ λίγο. Δεν μπόρεσε να απαντήσει στην πραγματική νοοτροπία που είχαν οι αστικοποιημένες κοινωνίες, και οι εξουσιαστικές δομές που κινούν και κατευθύνουν τις κοινωνίες και γρήγορα οδήγησαν σε μια στρέβλωση του οράματος, δηλαδή στη συνεχή κατανάλωση της οποίας την κορύφωση βιώνουμε σήμερα. Μετά ήρθαν οι μεταγενέστερες εκφάνσεις του φαινομένου, η "βελτίωση", η διαφοροποίηση του κάθε αρχιτέκτονα με το πώς αυτός το αντιλαμβανόταν. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για το σήμερα, το όραμα είναι "όσο μπορούμε πιο εντυπωσιακά". Ανταγωνίζονται οι αρχιτέκτονες μεταξύ τους, οι χώρες μεταξύ τους. Το όραμα πια είναι ποιος θα υπερσκελίσει τον άλλον σε εντυπωσιασμό και σε μια αντίληψη της αρχιτεκτονικής που είναι πλέον καταναλωτικό είδος". Ποιος θέλει σήμερα τις πολυκατοικίες του '30, τις πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου. Οι αρχιτέκτονες δημιουργοί. Μερικοί ρομαντικοί που δεν θαμπώνονται από τη σύγχρονη πολυτέλεια και ονειρεύονται να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα εκεί. Και ακόμα όσοι πιστεύουν στην πλαστικότητα του απόλυτα απλού, και θεωρούν τα κτίρια αυτά εξισορρόπηση της σημερινής αισθητικής δομικής αναρχίας. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/08/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Σαν να είναι κληρονομιά της γιαγιάς του, ο υφυπουργός Πολιτισμού \Γ. Λιάνης\ υποβάλλει "λύση" στη διοίκηση του Παναθηναϊκού.

Να "μεγαλώσει" το γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας εις βάρος κοινόχρηστων χώρων σ' αυτό το κεντρικό σημείο της πόλης. Αυτών που θα απομακρύνονταν και η έκτασή τους θα αποτελούσε τμήμα του κατά \Λαλιώτη\ Δικτύου Πρασίνου. Μάλιστα, στο πλήθος των τομιδίων και των άπειρων συνεντεύξεων Τύπου, στα 8 χρόνια της βασιλείας του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, είχε ξεχωριστή θέση και αποτελούσε όλα αυτά τα χρόνια "πρώτη προτεραιότητα" η ενοποίηση χώρων πρασίνου κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών". Άρειος Πάγος, Αμπελόκηποι, Αλεξάνδρας, Κουντουριώτικα, Λυκαβηττός, Μέγαρο Μουσικής, Βασιλίσσσης Σοφίας, Πινακοθήκη, Ρηγίλλης, σε συνολική έκταση 870 στρεμμάτων το πράσινο θα κατελάμβανε 320 στρέμματα. Δηλαδή τετραπλασιασμός του κοινόχρηστου πρασίνου που θα καλύψει το 40% της έκτασης. Επρόκειτο δε "για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας, με στόχο την αύξηση των χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, τη διασύνδεση μεταξύ τους, όσο και τη διασύνδεση των κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών μέσα στον αστικό ιστό. "Στο Δίκτυο Πρασίνου"... περιλαμβάνεται και η ανέγερση τεράστιου ξενοδοχείου, στην έκταση του ΟΔΕΠ, στη συμβολή των οδών Δεινοκράτους και Ιατρίδου, παραπλεύρως των στρατιωτικών νοσοκομείων ΓΝΑ και ΝΙΜΙΤΣ, με χρήσεις γης από το Γενικό Πολοεδομικό Σχέδιο: κοινόχρηστος χώρος πρασίνου με εγκαταστάσεις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές. Όλως περιέργως και τα δύο αυτά θέματα χειρίζεται τώρα το υπουργείο Πολιτισμού. Το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι απασχολημένο με τις "Ολυμπιακές αναπλάσεις", που στη Λ. Αλεξάνδρας αντιστοιχούν στην κατεδάφιση της ιστορικής μνήμης των 6 προσφυγικών πολυκατοικιών. Επίκειται, μάλιστα, η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο στο σημείο αυτό. Η "ανάπλαση" κατά την περιγραφή νεοεκδοθέντος "ολυμπιακού" τόμου περιλαμβάνει "τη διαμόρφωση σε χώρο πρασίνου προσφυγικού συνοικισμού, μετά την κατεδάφιση των 6 προσφυγικών με κυκλοφοριακές μα αρχιτεκτονικές, φυτοτεχνικές παρεμβάσεις", χρόνο ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2004 και προϋπολογισμού, μαζί με το φτιασίδωμα της πλατείας Αργεντινής, 3.850.000. ευρώ. Αυγή 2-3-03

Επιστροφή στην αρχή

Η πρόταση του Παναθηναϊκού που έγινε αποδεκτή από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, για καθετοποίηση του γηπέδου του ως προς την Λ. Αλεξάνδρας και επέκτασή του σε βάρος ελεύθερων χώρων, δρόμων και σχολείων, υπονομεύει και γελοιοποιεί κάθε έννοια πολεοδομικού σχεδιασμού και νομιμότητας σε αυτόν τον τόπο και σε αυτήν την πόλη. Αν και δεν είναι το μόνο κρούσμα. Η ρύθμιση αυτή δεν προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ούτε από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τη μελέτη ενοποίησης των χώρων πρασίνου του Οργανισμού Αθήνας. Όλα τα παραπάνω σχέδια, εγκεκριμένα αντίστοιχα από τη Βουλή των Ελλήνων, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού, προβλέπουν την απομάκρυνση του γηπέδου, πηγή απείρων οχλήσεων σε μια πυκνοδομημένη περιοχή κατοικίας και σε έναν βασικό οδικό άξονα της πρωτεύουσας και τη μετατροπή του χώρου σε πάρκο. Η κυβέρνηση δεν είχε τα 2-3 δισ. δρχ. για την απαλλοτρίωση του κτήματος Θων ώστε να γίνει πράσινο, έχει όμως τα 4 δισ. για την αγορά - απαλλοτρίωση των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, ώστε με το ξεσπίτωμα των ενοίκων τους να γίνει "πράσινο". Στην πραγματικότητα χώρος βοηθητικών χρήσεων και υπόγειο γκαράζ για το γήπεδο. Λίγο πιο κάτω, η κυβέρνηση παραχώρησε το οικόπεδο του ΜΤΠΥ στην αμερικανική πρεσβεία για να επεκταθεί εκεί, το Μέγαρο ολοκληρώνει την επέκτασή του μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας, ενώ ετοιμάζεται να επιτρέψει την ανέγερση του ξενοδοχείου - μεγαθηρίου της Εκκλησίας ακριβώς δίπλα στο Πάρκο. \Μετά από αυτά, η υπεράσπιση και του Συντάγματος και του Ρυθμιστικού Σχεδίου εναπόκειται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και των Αθηναίων\. Αυγή 2-3-03

Επιστροφή στην αρχή

Στην κατηγορηματική διαφωνία του ΣΑΔΑΣ, έτσι όπως είχε εκφρασθεί μέσω επιστολών προς τους αρμόδιους, παραπέμπει ο πρόεδρός του Τ. Γεωργακόπουλος. Όπως εξηγεί, η θέση μας από το 1999 είναι ότι "μπορεί να εξευρεθεί ικανοποιητική χωροθέτηση για τις δραστηριότητες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που θα απομακρυνθούν από την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας. Μπορεί είτε να κατασκευασθεί στάδιο ποδοσφαίρου σε κατάλληλη περιοχή του λεκανοπεδίου είτε να φιλοξενούνται μόνιμα αυτές οι δραστηριότητες σε ένα από τα υπάρχοντα στάδια στο λεκανοπέδιο, ώστε να περιορισθεί "η κατανάλωση χώρου" της πολλαπλά επιβαρημένης περιοχής της Αθήνας από αυτές τις δραστηριότητες, χωρίς να δυσχεραίνεται η λειτουργία τους". Δυσβάστακτη και επιβαρυντική Όσον αφορά τα σχέδια της Εκκλησίας, συνεχίζει, με επιστολή μας στις 30 Ιανουαρίου είχαμε χαρακτηρίσει αδιανόητο το γεγονός στις υπώρειες του Λυκαβηττού, σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη αστική ζώνη, να προσθέτουμε κτιριακές μονάδες τέτοιου μεγέθους, που επιδρούν αρνητικά τόσο στο περιβάλλον τους όσο και σε αυτές τις ίδιες που τις καθιστούν προβληματικές στην λειτουργία τους. Πόσο μάλλον όταν είναι γνωστό ότι η περιοχή που σχεδιάζεται η ανέγερση της τεράστιου μεγέθους ξενοδοχειακής μονάδας αποτελεί μια κτιριακή παρέμβαση δυσβάστακτη και ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη συγκεκριμένη περιοχή, αφού είναι γνωστό ότι συνωστίζονται σε αυτήν σημαντικά κτίρια με υπερτοπικές λειτουργίες που προκαλούν κυκλοφοριακές συσσωρεύσεις πεζών και οχημάτων, οι οποίες εκτείνονται στο σύνολο της πόλης. Αυγή 2-3-03

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ. Τα αδιανόητα σχέδια της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Toυ Μανόλη Αναστασιάδη Έτσι λοιπόν μπορούν να βλέπουν σινεμά στις πολυαίθουσες. Να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται ή νομίζουν ότι χρειάζονται από τα πολυκαταστήματα και τις μπουτίκ. Να παίζουν τα μπιλιάρδα τους και τους κουλοχέρηδες στις λέσχες. Να "διασκεδάζουν" στα ξενυχτάδικα. Το όραμα λοιπόν είναι να μετατρέψουν τα γήπεδα σε γιγαντιαία πολυκαταστήματα ή χώρους πολλαπλών χρήσεων. Για τους οποίους βέβαια πρέπει να προβλέψουν αχανείς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και μηχανών. Φυσικά, πρέπει να είναι κατά προτίμηση σε κεντρικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Και να χουν δίπλα τους ΜΕΤΡΟ κι άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και επίσης φυσικά να έχουν "ενδοχώρα" για να συγκεντρώσουν γύρω τους δεκάδες δορυφορικές επιχειρήσεις που θα καλύπτουν πολλαπλές άλλες ανάγκες του φιλοθεάμονος κοινού Πρωτοπόρος ο Ολυμπιακός του κ. Κόκκαλη με το Καραϊσκάκη. Μετά από ατελείωτες διαπραγματεύσεις, πιέσεις, διαπλοκές κι άλλα τινά, κατάφεραν να το πάρουν από τη Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (διάβαζε Κυβέρνηση) για 50 μόνο χρόνια. Ήταν και η πιο εύκολη περίπτωση γιατί η περιοχή κατοικείται από γαύρους και ο χώρος δεν είναι μέσα σε κατοικίες και περιβάλλεται από αλάνες. Από κοντά η ΑΕΚ. Τσίριξαν, φώναξαν οι κάτοικοι. O Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας πήγε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Γιατί βέβαια ο χώρος του παλιού γηπέδου δεν φθάνει για το μεγαθήριο (πέντε φορές το ύψος των διπλανών προσφυγικών σπιτιών, δύο φορές το ύψος της διπλανής εκκλησίας!!!) και έπρεπε να αρπάξουν και μέρος του γειτονικού άλσους. Φυσικά και οι Βαρδινογιάννηδες δήλωσαν παρόντες! Διότι λέει, αν δεν πάρει κι ο Παναθηναϊκός ανάλογο χώρο και προνομιακούς όρους δόμησης κλπ, κλπ, τότε λέει, θα πρόκειται για άνιση μεταχείριση, γιατί έτσι ο ΠΑΟ θα ξεκινάει, είπαν, με 4 δις δραχμές λιγότερα από τους ανταγωνιστές του! Κι έτσι σκαρφίστηκαν το καλύτερο. Το πιο συγκλονιστικό: Να κατασκευάσουν, λέει, το γήπεδο, τοποθετώντας το κάθετα στη Λ. Αλεξάνδρας. Και για να χωρέσει βέβαια πρέπει να κατεδαφιστούν τρία (3) σχολεία και ένα διατηρητέο κτίριο, το παλιό αναμορφωτήριο θηλέων που εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια στεγάζει το Γ΄ Γυμνάσιο Λύκειο. Να καταστραφούν και να καταληφθούν γήπεδα και παιδικές χαρές, να υπογειοποιηθεί η Λ. Αλεξάνδρας, να γκρεμιστούν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της περιοχής και να γίνουν εκεί τα πάρκινγκ. Αυτή την αδιανόητη, την τρελή πρόταση, η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ τόλμησε να την κάνει στην πολιτεία. Και είναι τόσο απίστευτο το θράσος τους, που πολλοί κάτοικοι της περιοχής θεώρησαν ότι δεν μπορούσε να είναι αληθινή, αλλά κάτι άλλο έκρυβε. Γιατί βλέπετε, είναι γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός ορέγεται το Γουδί για να κάνει το πολυκατάστημά του το οποίο ως τώρα τουλάχιστον του το αρνείται η Κυβέρνηση. Ενώ την τρελή πρόταση για τη Λεωφόρο τη συζητά. Στην αρχή ο κ. Λιάνης τη βρήκε "πολύ ενδιαφέρουσα"! Και υποσχέθηκε να τη μελετήσει. Αργότερα αντιπρότεινε να γίνει μεν το έργο όχι όμως κάθετα στη Λ. Αλεξάνδρας, αλλά όπως είναι σήμερα με τις "αναγκαίες" βέβαια επεκτάσεις. Ο κ. Βαρδινογιάννης όμως δήλωσε ότι δεν τον καλύπτει (!!!) αυτή η θέση. Ευτυχώς οι Βάζελοι κάτοικοι της περιοχής δεν μασάνε. Παρά τα πανάρχαια παναθηναϊκά τους φρονήματα, ξεσηκώθηκαν. Μαζί τους και οι 15 μαζικοί φορείς της πόλης, οι εξής: Σύλλογος Κατοίκων Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφ. Αλεξάνδρας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσφύγων, Ελληνικό Δίκτυο Δράσης για το δικαίωμα στην πόλη και την κατοικία, Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, Πολιτιστικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, Επιτροπή για τη διάσωση των προσφυγικών γειτονιών Αθήνας Πειραιά, Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, Δίκτυο Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών, Ομάδα "Virus", Συντονιστική Επιτροπή για την αποτροπή της επέκτασης του γηπέδου του ΠΑΟ, Εθελοντική Εργασία Αθήνας Πρόγραμμα Υποστήριξης Προσφύγων, ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Κι ακόμα οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων είπαν ένα μονοσήμαντο "όχι" στην πρόταση. Και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τη γειτονιά τους. Και κυρίως τα σχολεία. Αφού σε μεγάλη ακτίνα σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένα ελεύθερο οικόπεδο για να μεταφερθούν. Τα οποία βέβαια πρέπει να μείνουν κοντά στα σπίτια των μαθητών και να μη μεταφερθούν στα Βόρεια Προάστια. Η "εμπνευσμένη" πρόταση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός φώτισε όμως χωρίς να το θέλει ίσως, και το πραγματικό μέλλον του χώρου που σήμερα στέκουν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας. Αυτού που η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου προσπαθεί να αρπάξει από τους δικαιούχους για να τον κάνει δήθεν πάρκο. Όταν θα έρθει η ώρα θα "αξιοποιήσει" το οικόπεδο φιλέτο για κάποιο δορυφορικό του γηπέδου πολυκαταστήματος κτίριο. Και θα βρει κάποιο άλλο παραμύθι να σερβίρει στους εύπιστους ιθαγενείς. Και τελικά αναλογίζεται ο πολύπαθος κάτοικος γείτονας της Λεωφόρου, που χρόνια τώρα ταλαιπωρείται κάθε φορά που γίνεται εκεί ένα ματς, αναλογίζεται πόσο πανίσχυρος ιδιοκτήτης αυτού του κράτους πρέπει να αισθάνεται ο μεγαλοεπιχειρηματίας ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού ώστε να θεωρεί αυτονόητες τέτοιες εξωφρενικές προτάσεις και να απαιτεί μάλιστα από το κράτος την αποδοχή τους. Και ταυτόχρονα πόσο παραδομένη σε τέτοιους επιχειρηματίες πρέπει να αισθάνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ώστε να τολμάει να συζητάει και μάλιστα να βρίσκει "ενδιαφέρουσες" αυτές τις ιδέες. Ευτυχώς για εκείνη, μπορεί να ποντάρει στη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και της δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη. Επί του θέματος θα υπάρξει "Εθνική Ομοψυχία". ΕΠΟΧΗ 14-9-03  

Επιστροφή στην αρχή

Ιστορία της Αθήνας
“Ο δρόμος είχε τη δική του Ιστορία...”, μας λέει το τραγούδι των Μάνου Λοΐζου και Κωστούλας Μητροπούλου. Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας είναι από τους πιο γνωστούς δρόμους της Αθήνας. Εχει τη δική της Ιστορία. Μέρος της Ιστορίας είναι και τα Προσφυγικά, τα οποία οδηγούνται στην κατεδάφιση. Σιγά σιγά συνηθίζουμε. Κατεδαφίζονται παλιά κτίρια και στη θέση τους υψώνονται πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια. Αναπλάθεται η περιοχή και πλέον αρκούμαστε να λέμε ότι είχε ιστορία. Δίπλα στα Προσφυγικά ήταν οι φυλακές Αβέρωφ, ανδρικές, γυναικείες, και το νοσοκομείο κρατουμένων “Αγιος Παύλος”. Γκρεμίστηκαν την εποχή της δικτατορίας.
Τα συντρίμμια και τα μπάζα πήραν μαζί τους την ιστορία, που έμενε ζωντανή με τα κτίρια. Εμεινε μόνο στη μνήμη και πέρασε στην καρδιά.
Υστερα από χρόνια υψώθηκαν τα μέγαρα του Αρείου Πάγου και του Εφετείου. Λίγο πιο πάνω, εκεί που είναι το μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και απέναντι το μέγαρο της Τράπεζας Κύπρου, ήταν δύο προσφυγικοί οικισμοί και μόνιμη λαϊκή αγορά. Κατεδαφίστηκαν και έχουμε το σύγχρονο επίτευγμα στη θέση τους. Ανεβαίνοντας τη Λεωφόρο από την πλατεία Αιγύπτου, στη διαδρομή του χρόνου είχαμε πρώτα, στ' αριστερά, τους θερινούς κινηματογράφους “Νινόν”, “Λουζ Βερντέν” και δεξιά τα “Παναθήναια”, τη “Γρανάδα” (είναι το θέατρο “Λαμπέτη”), το θέατρο “Ραντάρ”, τελευταία μάντρα του καραγκιοζοπαίχτη Μόλλα (μετά την Ασκληπιού) και τη “Νιρβάνα”. Τώρα έχουμε πολυκατοικίες. Από την οδό Γκύζη μέχρι το τέρμα Αμπελοκήπων είχαμε ταβέρνες, καφενεία. Εσβησαν, κατεδαφίστηκαν. Ο Πέτρος Μανταίος, Αθηναίος και εραστής της Αθήνας, αναφέρει ότι η περιοχή από τα Προσφυγικά μέχρι το Μέγαρο Μουσικής αγοράστηκε το 1875 από το Δήμο Αθηναίων, επί δημάρχου Παναγή Κυριακού, αντί 42 χιλ. δραχμών από το μεγαλοκτηματία της περιοχής, Νικολαΐδη. Η έκταση όπου είναι τα Προσφυγικά παραχωρήθηκε για τις ανάγκες των προσφύγων. Γεννάται εύλογα η απορία: Γιατί δεν παρεμβαίνει ο Δήμος Αθηναίων στο θέμα; Είναι ο μόνος που δικαιούται να πάρει την έκταση. Και, φυσικά, να μείνει το συγκρότημα.
Εχει τονιστεί η ιστορική, αρχιτεκτονική, κοινωνική σημασία του.
Η επιμονή των αρμόδιων κρατικών φορέων στην κατεδάφιση δείχνει το σεβασμό τους στην Ιστορία και την παράδοση. Η “ανάπλαση” και η “εξέλιξη” της Λεωφόρου διαχρονικά δείχνει τον “εκσυγχρονισμό” της και το μέλλον του χώρου των Προσφυγικών.
Πώς αλλοιώνεται η φυσιογνωμία, πώς αλλάζει ο χαρακτήρας, πώς (δεν ενδιαφέρει αν) σβήνει το παρελθόν.
ΝΙ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2003

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ καθηγητές Αρχιτεκτονικής και κάτοικοι της περιοχής στο γκρέμισμα των κτιρίων * “Μικρή η αποζημίωση των 18 εκατ. δρχ.” αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου
“Μην ξεριζώνετε τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας” Με ένα “τρικ” θα επιχειρήσει ο υπουργός Πολιτισμού να αντιμετωπίσει την κατακραυγή που ξεσήκωσε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για την κατεδάφιση των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με βασικά προσχήματα τη στατική ανεπάρκεια των οικοδομών και το μεγάλο κόστος συντήρησης. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσαν οι φορείς των αρχιτεκτόνων, ο νομικός σύμβουλος των ιδιοκτητών επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Βενιζέλος ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση που θα αφορά μόνον τη διατήρηση των δύο από τα οκτώ συνολικά κτίρια, που προβλέπεται να αξιοποιηθούν για πολιτιστικές δραστηριότητες, αφήνοντας το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να πάρει θέση για την κατεδάφιση των υπολοίπων.
Μια τέτοια σαλαμοποίηση, όπως καταγγέλθηκε, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές διατήρησης οικιστικών συνόλων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι φορείς, που αντιτίθενται από χρόνια στα προωθούμενα σχέδια, θα βρίσκονται σε αναμονή με σκοπό να εμποδίσουν την κατεδάφιση με προσφυγή στο ΣτΕ.
Για αρχιτεκτονικό έγκλημα έκανε λόγο ο Γ. Γεράκης, πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει και τις άλλες αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική και αρχιτεκτονική αξία των πολυκατοικιών, που φέρουν την υπογραφή των Λάσκαρη και Κυριακού και θεωρούνται δείγματα των αρχών του Bauhauss, του κινήματος μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική που μεσουράνησε στις αρχές του 20ού αιώνα. “Αμφιβάλλουμε για το αν θα γίνει ο χώρος πράσινο”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Ο μόνος τρόπος να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο είναι η ανάδειξη των κτιρίων και η δενδροφύτευση του ελεύθερου χώρου των 10 στρεμμάτων που τα περιβάλλει. Η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Αννυ Βρυχέα, που είναι η συντονίστρια των πρωτοβουλιών για τη διατήρηση και ανάδειξη του χώρου, χαρακτήρισε υποκριτικά τα επιχειρήματα που επικαλείται το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για την κατεδάφιση των πολυκατοικιών. Η επίσης αρχιτέκτων Αννα Φιλήνη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Φώτη Κουβέλη και της παράταξής του στο Δήμο Αθηναίων, με έμφαση στις ομόφωνες θέσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αλλά και του σχεδίου πόλης, που ανατράπηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ευθύνες στο δήμο, τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το Γραφείο Ποιότητας Ζωής του πρωθυπουργού, επέρριψε ο Δ. Ευταξόπουλος, που μίλησε εκ μέρους των κατοίκων. Μίλησε για πιέσεις που οδήγησαν τους 138 από τους 228 ιδιοκτήτες να παραδώσουν τα σπίτια τους παίρνοντας ως αποζημίωση μόλις 18 εκατ. δρχ.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της δημοσιογράφου της “Καθημερινής” Ελένης Μπίτσικα, με προσφυγικές ρίζες, που παρουσίασε φωτογραφία από λαϊκές κινητοποιήσεις κατά την απελευθέρωση, όταν ακόμη δεν υπήρχαν τα σημάδια στους τοίχους από τους πυροβολισμούς του Εμφυλίου. “Θέλουν και πάλι να ξεριζώσουν τους πρόσφυγες” είπε ο Κ. Μιχαλόπουλος, πρόεδρος των προσφύγων, και μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και για άλλους προσφυγικούς οικισμούς σε όλη τη χώρα. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2003

Συγκέντρωση αύριο το απόγευμα
Οκτώ φορείς των Αμπελοκήπων οργανώνουν αύριο στις 6 μ.μ. συγκέντρωση μπροστά από τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας ζητώντας να αποτραπούν τα σχέδια για τσιμεντοποίησης της περιοχής. Αφορμή είναι τα σχέδια που διαρρέουν κατά καιρούς για το γήπεδο του ΠΑΟ, η πρωτοφανής απόφαση για κατεδάφιση των προσφυγικών, η επιβάρυνση του χώρου στο Γουδί με νέες εγκαταστάσεις, κ.λπ. Ζητούν επίσης να μην ιδιωτικοποιηθεί ο Λυκαβηττός, καθώς και να μην γκρεμιστεί η πολυκατοικία στη λεωφόρο Κηφισίας 5 που βρίσκεται μέσα στο κτήμα Θων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2003

Επιστροφή στην αρχή

ΥΠΕΧΩΔΕ: Πέφτουν τα κτίρια - πάρκο το Μάιο
Παρά τις αντιδράσεις των αρχιτεκτονικών σχολών και των φορέων της χώρας, καθώς και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επιμένει στην κατεδάφιση έξι -από τις οκτώ συνολικά- πολυκατοικιών στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει αμέσως η κατεδάφιση των τριών πρώτων πολυκατοικιών, αυτών που βρίσκονται κοντά στη λεωφόρο, και η ανάπλαση θα έχει ολοκληρωθεί ώς το Μάιο.
Διαβεβαιώνει, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες των φορέων για “αξιοποίηση” του χώρου για άλλες χρήσεις, πως στη συγκεκριμένη έκταση θα δημιουργηθεί αποκλειστικώς πάρκο αναψυχής, με εκτεταμένη φύτευση γκαζόν και φυτών, καθώς και με τη δημιουργία κερκίδων, μικρού θεάτρου, καταρράκτη και περιφραγμένη παιδική χαρά. Θα υπάρχει επίσης ένα μικρό αναψυκτήριο, ανάλογο με το κιόσκι του Πικιώνη στον Λουμπαρδιάρη.
Οι δύο πολυκατοικίες που δεν θα κατεδαφιστούν θα ανακαινιστούν διατηρώντας το στιλ και και τη μνήμη των γεγονότων που έχουν συνδεθεί με την περιοχή.
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επικαλείται τη γνωμοδότηση του συμβουλίου νεοτέρων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού στους σχεδιασμούς του και αναφέρει ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει εξαγοράσει τα 137 από τα 228 διαμερίσματα. Τα δικαστήρια, έπειτα από επίσπευση του Δημοσίου, έχουν καθορίσει την προσωρινή τιμή αποζημίωσης των υπόλοιπων ιδιοκτησιών και έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων.
Εχει ενδιαφέρον ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στις ολυμπιακές αναπλάσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ενώ η περιοχή αναφέρεται ως “Κουντουριώτικα”, τοπωνύμιο που χαρακτηρίζει τη ζώνη πίσω από το γήπεδο του “Παναθηναϊκού” προς την πλευρά του Λυκαβηττού. Πάντως, ως περιοχή ανάπλασης καθορίζεται ο χώρος μεταξύ του Δικαστικού Μεγάρου και του νοσοκομείου του “Αγίου Σάββα”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/11/2003

Επιστροφή στην αρχή

Μετωπική για τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι ένοικοι διαμερισμάτων στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Σήμερα, λήγει η προθεσμία που έθεσε το τελευταίο σε 24 ιδιοκτήτες να αδειάσουν τα διαμερίσματά τους ώστε να ξεκινήσει η κατεδάφιση. Και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να συμμορφωθεί με το έγγραφο.
Το συγκρότημα των πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας περιλαμβάνει 224 διαμερίσματα, από τα οποία κατοικούνται τα 90. Τα σχέδια του υπουργείου προβλέπουν την κατεδάφιση των κτιρίων, εκτός από δύο που θα διατηρηθούν για να φιλοξενήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες.
Με τα σχέδια αυτά διαφωνούν όλες οι αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας, που ζητούν τη διατήρηση του οικισμού και την ανακαίνιση των κτιρίων, τα οποία χαρακτηρίζουν χαρακτηριστικά δείγματα οργανωμένης στέγασης στις αρχές του 20ού αιώνα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/12/2003

Επιστροφή στην αρχή

Γουδί με “αγκάθια” Του ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ακολούθησε τη “γραμμή” του Γιάννη Βαρδινογιάννη στο θέμα του γηπέδου και συμφώνησε με την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου στο Γουδί, όπου θα στεγαστούν όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού! Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε από τον κ. Γιαννακόπουλο παράταση μιας εβδομάδας, προκειμένου να συζητήσει με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, και τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη τα “αγκάθια” που υπάρχουν για τη... μετακόμιση του “τριφυλλιού” στο Γουδί.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΑΕ χαρακτήρισε “πολύ καλή και ειλικρινή τη συνάντηση, στην οποία ο υπουργός μού εξήγησε αναλυτικά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου στη Λεωφόρο. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει να δώσει άμεση λύση στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού και ελπίζω οι υποσχέσεις του, πολύ σύντομα να γίνουν πράξη”.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι “δεν μπήκαμε σε επιμέρους λεπτομέρειες” κι αυτό διότι “την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός θα συναντηθεί με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα του γηπέδου. Εφόσον το νέο γήπεδο δεν μπορεί να κατασκευαστεί στη Λεωφόρο, συζητάμε τη λύση του Γουδιού. Εκεί πρέπει να πάει όλος ο Παναθηναϊκός. Ο κ. Βενιζέλος με διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία δεν έχει αντίρρηση να στεγαστούν εκεί, στο νέο αθλητικό κέντρο που σχεδιάζουν, όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού”.
Οσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, ο κ. Γιαννακόπουλος είπε ότι “πρώτα θα καθοριστεί ο χώρος που θα στεγάσει όλο τον Παναθηναϊκό και μετά θα εξετάσουμε το θέμα του κόστους. Πιστεύω ότι η Πολιτεία θα μας βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού. Θέλω μάλιστα να κάνω έκκληση στις κ.κ. Παπανδρέου και Μπακογιάννη να βοηθήσουν όσο μπορούν για να εξευρεθεί επιτέλους μια λύση στο γηπεδικό του Παναθηναϊκού”.
Στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, λέγοντας ότι “είμαστε ένα... λεπτό πριν από τη λήξη μιας σημαντικής εκκρεμότητας. Είναι άδικο που δεν έχει δοθεί λύση στο γηπεδικό του Παναθηναϊκού, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα”.
Οι διοικούντες τον αθηναϊκό σύλλογο, εκτός από έκταση, θα ζητήσουν και οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου. Μία από τις λύσεις που συζητιέται είναι να αγοράσει η Πολιτεία την έκταση του γηπέδου της Λεωφόρου με ένα ποσό γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, αλλά τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στο ταμείο του Δήμου Αθηναίων και όχι στον Παναθηναϊκό.
Ισως γι' αυτό ο Παύλος Γιαννακόπουλος έκανε έκκληση στη δήμαρχο να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό (παραχωρώντας την έκταση στον Ερασιτέχνη) να αποκτήσει μόνιμη στέγη.
Σε εκδήλωση της ΠΑΛΕΦΙΠ, οι παράγοντες του Παναθηναϊκού ήταν επιφυλακτικοί για τη λύση του Γουδιού και μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αργύρης Μήτσου, τόνισε ότι “η συγκεκριμένη λύση θα αποδειχθεί φούσκα”.
Ο συντονιστής της όλης προσπάθειας Τάκης Μπαλτάκος διερωτήθηκε “αν ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί πραγματικά να δώσει μια λύση, αφού δεν θα έχει πολιτικό και προσωπικό όφελος” και επισήμανε ότι “δύσκολα θα υπάρξει λύση μέχρι τις εκλογές, καθώς είναι στενά τα χρονικά περιθώρια. Το πιο πιθανό είναι να αποσπάσουμε μια πολιτική δέσμευση ότι θα δρομολογηθούν συγκεκριμένες εξελίξεις μετά τις εκλογές. Λύση θα δοθεί σίγουρα αν εκλογές ξαναγίνουν σε ένα χρόνο λόγω μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας”.
Στην ομιλία του, ο νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ θυμήθηκε και τον... εφιάλτη του, λέγοντας ότι “ο Κόκκαλης πιέζει τον Βενιζέλο να μη φτιάξει γήπεδο”, ενώ αναφερόμενος στις ξεχωριστές συναντήσεις που κάνει ο υπουργός Πολιτισμού με τους παράγοντες του “τριφυλλιού”, είπε: “Φωνάζει ξεχωριστά τους κ. Γιαννακόπουλο, Βαρδινογιάννη για να τους διασπάσει”.
Για το Γουδί, ο κ. Μπαλτάκος είπε ότι “με γρασίδι και εξέδρα δεν φτιάχνεις γήπεδο, θέλουμε να μας παραχωρηθεί έκταση και για την κατασκευή εμπορικού κέντρου, όπως έγινε και με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/01/2004

Επιστροφή στην αρχή

Αρχισαν τα... όργανα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της πρότασης του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, για την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Ο Δήμος Παπάγου, έπειτα από ψήφισμα κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατασκευή του γηπέδου για περιβαλλοντικούς λόγους. Στο ψήφισμα επισημαίνεται “η παρανομία που θα συντελεστεί” αν ο Παναθηναϊκός βρει “στέγη” στο Γουδί και καλούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής “να αγωνιστούν με όλα τα μέσα για την αποτροπή μιας τέτοιας απόφασης”.
Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός δημοσιοποίησε την επιστολή που απέστειλε τον Ιούνιο του 2001 στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το γηπεδικό, ενώ στο site της ΠΑΕ αναφέρεται ότι “ολόκληρος ο Παναθηναϊκός περιμένει με αγωνία τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του γηπεδικού του προβλήματος. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι προτάσεις δεν θα μείνουν στο επίπεδο των προεκλογικών εξαγγελιών και οι δεσμεύσεις θα είναι ουσιαστικές για όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού”.
Στην επιστολή της 25ης Ιουνίου ο Παναθηναϊκός χαρακτηρίζει την περιοχή του Γουδιού “ως το χώρο που είναι ο πλέον κατάλληλος για να ανεγείρει ο Παναθηναϊκός το νέο του σπίτι. Είναι αυτονόητο ότι ο χώρος θα παραμείνει στην κυριότητα του Δημοσίου και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα έχει τη χρήση και εκμετάλλευση”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/01/2004

Επιστροφή στην αρχή

Ο ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Του Γιάννη Σχίζα Ο "Μαυρογιαλούρος" αποτέλεσε πρωταγωνιστικό χαρακτήρα ενός κλασσικού Ελληνικού φιλμ, που είχε σαν θέμα την πολιτική δημαγωγία. Ο Παναθηναϊκός αποτέλεσε αθλητικό σωματείο με έτος ιδρύσεως το 1908, με αφετηρία τους Αμπελόκηπους και τους βοσκότοπους της μείζονος περιοχής, που όχι τυχαία συνδέθηκε με το πράσινο χρώμα καθώς και με ένα κατεξοχήν κτηνοτροφικό φυτό όπως το τριφύλλι. Ο Παναθηναϊκός επίσης συνδέθηκε με το συγκεκριμένο χώρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και κατάφερε πολλές φορές στο παρελθόν να γεμίσει ασφυκτικά το γήπεδό του, όμως στις ημέρες μας υπέστη κι αυτός την πτωτική εξέλιξη των εισπράξεων του αθλητικού θεάματος: Το γήπεδό του έγινε υπερ-αρκετό για να φιλοξενήσει τους φίλους του "ζωντανού" ποδοσφαίρου, μάλιστα δε η τελευταία ανάπλασή του συνδυάστηκε και με την μείωση των θέσεων των θεατών...
Στο παρελθόν όλα τα επαγγελματικά αθλητικά σωματεία διεκδίκησαν "ζωτικό χώρο" για τις ανάγκες τους, που δεν ήταν πάντοτε συμβατές με τις ανάγκες της ευρύτερης κοινωνίας, με τις διαθέσεις μικρών και μεγάλων παιδιών για ελεύθερους χώρους, για ορθάνοικτα σε όλους γήπεδα, για περιοχές χαλάρωσης και ρέμβης μέσα στον αστικό ιστό. Και το μεν αίτημα του Παναθηναϊκού για ανάπλαση της παραδοσιακής έδρας του στους Αμπελόκηπους θα μπορούσε να συζητηθεί από την κοινωνία των πολιτών, όπως επίσης θα μπορούσε να συζητηθεί και το σενάριο μιας ριζικής απομάκρυνσης μέρους των αθλητικών χώρων πέρα από την Αττική, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του γηπέδου της Αλεξάνδρας. Έλα όμως που η ξαφνική προεκλογική επανατοποθέτηση του ζητήματος, με τις δηλώσεις Βενιζέλου και Γιαννακόπουλου, δημιούργησε νέα δεδομένα: Και τούτο γιατί σε ένα κατεξοχήν χωροταξικό θέμα όπως η διαχείριση του ελεύθερου χώρου στο Γουδί, αρμοδιότητας κυρίως του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων, ο Υπουργός Πολιτισμού (!) εμφανίστηκε στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες του ΠΑΟ ως "Υπερ-υπουργός - κομιστής λύσεων". Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κ. Βενιζέλος έπεισε τον κ. Παύλο Γιαννακόπουλο του ερασιτεχνικού ΠΑΟ (εφημερίδες 10.1.2004) στη λύση της ολικής μεταφοράς των εγκαταστάσεων του ΠΑΟ.
Τώρα το πως φαντασιώνουν κάποιοι αθλητικοί παράγοντες τις εγκαταστάσεις της "ομάδας του τριφυλλιού" στο Γουδί, είναι μια κατεξοχήν θλιβερή υπόθεση. Πέρα από το μπετόν, πέρα από τους αποκλεισμούς και τις επιβαρύνσεις της ευρύτερης κοινωνίας από τους χώρους, ο κ. Τάκης Μπαλτάκος - συντονιστής της όλης προσπάθειας κατά την "Ελευθεροτυπία" - αξιώνει την παράλληλη κατασκευή και εμπορικού κέντρου! Κατά πως έκανε- λέει- και ο Ολυμπιακός στο γήπεδο Καραϊσκάκη!
Το λόμπι του επαγγελματικού αθλητισμού ασκεί πιέσεις στους Μαυρογιαλούρους της πολιτικής με στόχο την ενίσχυση, δανειοδότηση, μέχρι και ολική χρηματοδότηση των προγραμμάτων τους. Ακόμη ασκεί πιέσεις για την ιδιοποίηση χώρων - που στη συγκεκριμένη περίπτωση του λεκανοπεδίου, με τον αυξανόμενο πληθυσμό και τις αυξανόμενες δραστηριότητες - όλο και περισσότερο σπανίζουν ή γίνονται ανεπαρκείς. Και μάλιστα ασκεί πιέσεις ανεξάρτητα από κάποιες ιστορικές περιπτώσεις και σημειολογίες - όπως αυτής του "τριφυλλιού"...
Είναι φανερό ότι η κοινωνία των πολιτών καλείται επειγόντως να μιλήσει, βάζοντας την κοινωνία των ποδοσφαιρικών παραγόντων στη θέση τους και αντικρούοντας όσα παράλογα αιτήματα προβάλλουν. Κι ακόμη πρέπει να μιλήσουν τα άλλα κόμματα, ενώ οι θιγόμενοι ως εκ της αναρμοδιότητας του κ. Βενιζέλου, ενδοκυβερνητικά και όχι μόνο στελέχη της πολιτικής, να αντιδράσουν πάραυτα... ΕΠΟΧΗ 11-1-2004

Επιστροφή στην αρχή

Διαμαρτυρία 4 δημάρχων για Γουδί * “Πρόκειται για εξαγγελία - φούσκα” “Κάποτε οι εθνικοί ευεργέτες δώριζαν περιουσιακά τους στοιχεία στο Δημόσιο. Σήμερα το τελευταίο χαρίζει-εκποιεί μέρος της δημόσιας περιουσίας του σε μεγαλοεπιχειρηματίες”, τόνισαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι Ζωγράφου, Χολαργού, Παπάγου και Ν. Ψυχικού, αναφερόμενοι στη δημιουργία γηπέδου και εμπορικού κέντρου στο Γουδί.Οι τέσσερις δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, για δημιουργία γηπέδου του Παναθηναϊκού στο στρατόπεδο Φακίνου. “Πρόκειται για περιοχή χαρακτηρισμένη ως δασική, εντός της Β' ζώνης Υμηττού, η οποία προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ζωγράφου, Γιάννης Καζάκος.
Στις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, αλλά και του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Σημίτη, ότι “δεν μπορεί να κατασκευαστεί το γήπεδο στο Γουδί”, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χολαργού, Δημήτρης Νικολάου. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βενιζέλου, τόνισε: “Πρόκειται για εξαγγελία-φούσκα, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν ευσταθεί. Η παραχωρηθείσα έκταση έχει εμβαδό 85 στρέμματα, τα οποία σαφώς δεν επαρκούν για τη δημιουργία γηπέδου και εμπορικού κέντρου. Επίσης, υπάρχει κοινοτική οδηγία, που απαγορεύει τη δημιουργία εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης κοντά σε νοσοκομεία”.
“Σε καμιά πολιτισμένη χώρα δεν κατασκευάζονται γήπεδα εντός των πόλεων και σε καμιά περίπτωση δεν καταστρέφεται το πράσινο για τον σκοπό αυτό. Αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο στο Γουδί, θα αποτελεί δικαίωση του κυρίου Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία μας μου είχε πει “δήμαρχε θέλεις, δεν θέλεις, θα γίνει το γήπεδο”. Αν με υπουργούς την Παπανδρέου και τον Βενιζέλο έχει τέτοια δύναμη, χαλάλι του”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παπάγου, Βασίλειος Ξύδης.
“Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπ' όψιν της τους επιστημονικούς φορείς, κάτι που κατά συνέπεια θα πρέπει να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση”, επεσήμανε ο δήμαρχος Ν. Ψυχικού, Πάρις Πασσίας, αναφερόμενος στην επιστημονική μελέτη που εκπόνησε το 1999 το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου σε έκταση 4.500 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Αθήνας, Ν. Ψυχικού, Παπάγου, Χολαργού και Ζωγράφου.
Οι τέσσερις δήμαρχοι εξέφρασαν τη λύπη τους για τη συναίνεση της δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, στη δημιουργία του γηπέδου, ενώ τόνισαν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία του. Αφησαν δε ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στους δήμους τους. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/01/2004

Επιστροφή στην αρχή

ΓΟΥΔΙ και ΓΗΠΕΔΟ του Παναθηναϊκού Φάουλ και γκολ για πράσινο Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
“Πράσινο” στον πόλεμο ανακοινώσεων έχει ανάψει η δέσμευση της κυβέρνησης, μέσω των συναρμόδιων υπουργείων, ότι θα παραχωρηθεί στον “Παναθηναϊκό” έκταση στο Γουδί για την κατασκευή γηπέδου και άλλων υποδομών για αθλητικές αλλά και εμπορικές χρήσεις. Η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην παρούσα Βουλή στη δέσμευση του απαιτούμενου χώρου, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που θα κάνουν πράξη τις ...συνήθεις υποσχέσεις για μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν ολόκληρη την έκταση των 4.500 στρεμμάτων, σχεδόν ίση με αυτή του Ελληνικού. Θα συνοδεύονται επίσης από τη δέσμευση για δημιουργία χώρου πρασίνου στο σημερινό γήπεδο του “τριφυλλιού” στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Το πρώτο “όχι” ήρθε από τον Δήμο Παπάγου, αλλά η πιο τεκμηριωμένη αντίρρηση προέρχεται από το Πολυτεχνείο και την ομάδα πολεοδόμων της Αρχιτεκτονικής Σχολής, που έχουν ετοιμάσει από το 1999 και για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας μελέτη για την αξιοποίηση του μοναδικού αυτού χώρου. Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι ότι δεν θα πρέπει να προστεθεί νέο “μπετόν” σ' αυτή την περιοχή. Βεβαίως, λίγα μέτρα πιο πάνω, στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, κατασκευάζεται φοιτητική εστία, χωρίς να ακουστούν αντιδράσεις...
Εχει ενδιαφέρον το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, που ανήκει σε 53 διαφορετικούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα· από υπουργεία έως δήμους και πανεπιστήμια. Αυτή η πολυαρχία είναι και η βασική αιτία της άναρχης και αποσπασματικής αξιοποίησης του χώρου. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο χώρος ήταν πεδίο βολής, έως το 1975 οπότε χτίστηκαν το νοσοκομείο της Αεροπορίας και το σημερινό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο χώρος έχει τη δική του ιστορία. Εως το 1938, σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου, λειτουργούσαν τα πρώτα έξι στρατόπεδα, ενώ το 1918 εγκαταστάθηκε η Σχολή της Χωροφυλακής σε ένα κτίριο που είχε χρησιμοποιηθεί ως ιερατική σχολή.
Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι σε αυτή τη ζώνη υπάρχουν σήμερα:
* Εννέα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, με σημαντικότερο το συγκρότημα του “Σωτηρία”, που θεωρείται υπόδειγμα τεχνητής δασικής διαμόρφωσης και αποτελείται από διάσπαρτα κτίρια, τα οποία θεωρούνται το “αλφαβητάριο” των αρχιτεκτονικών τάσεων του εκλεκτικισμού και του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα. Εχουν κατασκευαστεί από επώνυμους αρχιτέκτονες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.
* Δημόσια κτίρια, που στεγάζουν τρία υπουργεία, τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών, καθώς και το παλιό συγκρότημα της ΥΕΝΕΔ.
* Αθλητικές εγκαταστάσεις των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου. Ηδη κατασκευάζεται το ολυμπιακό κέντρο που θα φιλοξενήσει το μοντέρνο πένταθλο και την αντιπτέριση, ενώ ανακαινίζεται το κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων. Για τις ανάγκες αυτές αξιοποιήθηκε κυρίως το Στρατόπεδο Βαρύτη και το ιππικό κέντρο, ενώ κατασκυάστηκε ένα προσωρινό στεγασμένο αθλητικό κέντρο.
* Εκπαιδευτικά συγκροτήματα, με σπουδαιότερα την Πολυτεχνειούπολη και Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.
* Το άλσος ελληνικού στρατού με κτίρια μικρής αρχιτεκτονικής αξίας, από τα οποία ορισμένα ανακαινίζονται για να στεγάσουν πολιτιστικές χρήσεις.
“Το γήπεδο είναι απολύτως ασυμβίβαστο με τις χρήσεις υγείας και εκπαίδευσης που κυριαρχούν στην περιοχή, με τη μεγάλη οικολογική αξία του χώρου”, επισημαίνει ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής, Γιάννης Πολύζος, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελετητικής ομάδας που αποτελείται από τους καθηγητές του Πολυτεχνείου, Μ. Μαντουβάλου, Θ. Βλαστό, Κ. Χατζημπίρο, τον λέκτορα Ν. Μπελαβίλα, καθώς και τους καθηγητές των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Θράκης Β. Τροβά, Δ. Πολυχρονόπουλο και Γ. Πατρίκιο, τις πολεοδόμους Μ. Καλατζοπούλου και Ε. Καραβίτη. Θεωρεί ότι το συγκρότημα θα διασπάσει το ενιαίο της έκτασης και θα ακυρώσει οριστικά την προοπτική δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου Γουδιού - Ιλισσού. “Είναι ο τελευταίος ενιαίος αδόμητος χώρος στην κεντρική περιοχή της Αθήνας. Αν δομηθεί, θα κατακερματιστεί ανεπανόρθωτα, καθώς οι υπόλοιπες ελεύθερες εκτάσεις δεν θα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ενιαία”, υπογραμμίζει ο διακεκριμένος πολεοδόμος, προσθέτοντας ότι η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα αποκόψει τη φυσική και οπτική επικοινωνία της πόλης με τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Και καταλήγει: “Η μόνη θεμιτή επιδίωξη για το σύνολο του χώρου είναι η δημιουργία πάρκου, μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική που θα οδηγήσει σε μετα-ολυμπιακή σταδιακή παρόδοση του χώρου στο κοινό”.
*“Ναι” και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το γήπεδο του “Παναθηναϊκού” στο Γουδί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα παραχωρήσει την απαιτούμενη έκταση στο χώρο του στρατοπέδου Φακίνου. Τη σχετική τροπολογία για τη νέα χρήση θα προωθήσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία πάρκου στην υπόλοιπη έκταση των περίπου 4.500 στρεμμάτων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/01/2004

Επιστροφή στην αρχή

Αντίθετη και η Σύγκλητος του ΕΜΠ
Αντίθετη στην πρόταση για κατασκευή γηπέδου του “Παναθηναϊκού” στο Γουδί είναι η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου. Με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στις 16 Ιανουαρίου, η Σύγκλητος εκτιμά ότι η κατασκευή του νέου συγκροτήματος θα διασπάσει το ενιαίο της έκτασης και θα ακυρώσει οριστικά την προοπτική δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή - Ιλισού.
Θεωρεί επίσης ότι το γήπεδο είναι απολύτως ασύμβατο με τις χρήσεις της περιοχής, που αναφέρονται σε τομείς υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και με την υψηλή οικολογική αξία του χώρου. Τέλος υιοθετεί την πρόταση της ειδικής επιστημονικής ομάδας της Αρχιτεκτονικής Σχολής, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνα-2004 και του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που ετοιμάστηκε το 1999 αλλά δεν θεσμοθετήθηκε. Βασικά σημεία της μελέτης φιλοξένησε η “Ε” την περασμένη Δευτέρα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/01/2004

Επιστροφή στην αρχή

Στένεψαν τα περιθώρια Του ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ
Εδώ και μία δεκαετία ο Παναθηναϊκός περιφέρεται σε διάφορα σημεία της Αθήνας (Ελληνικό, Γαλάτσι, Ελαιώνας, Λεωφόρος) για την κατασκευή του νέου γηπέδου του. Στις 31 Δεκεμβρίου, με δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέφερε στο προσκήνιο το Γουδί, αλλά από τότε πέρασαν 36 ημέρες και δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Ετσι, τα σχέδια των παραγόντων και τα όνειρα των φιλάθλων για το νέο “παλάτι” μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν από την παρούσα Βουλή που διαλύεται στις 11 Φεβρουαρίου και ο Παναθηναϊκός πάει... καρφί για ΟΑΚΑ!
Χθες, ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και του είπε ότι καταβάλλει προσπάθειες για να κατατεθεί η τροπολογία πριν από την ερχόμενη Τετάρτη. Στον Παναθηναϊκό έχουν την πληροφορία ότι έχει μπλοκάρει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, μιλώντας στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, είπε ότι “και να μην προλάβει να περάσει τώρα (η τροπολογία), το θέμα είναι να τα βρουν οι δύο πλευρές. Αν είμαστε κυβέρνηση μετά τις εκλογές, τι θα κάνουμε, θα τινάξουμε τη συμφωνία στον αέρα;”. Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Λιάνης παρέπεμψε το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση, αν και όπως παραδέχθηκε, “δεν το χειρίζομαι εγώ το γηπεδικό του Παναθηναϊκού”.
Οι διοικούντες το “τριφύλλι” εξακολουθούν να κρατούν στάση αναμονής κι αυτό που θα επιδιώξουν οι παράγοντές του, εφόσον δεν κατατεθεί η τροπολογία, είναι να αποσπάσουν δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης για τη χωροθέτηση του έργου, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησής του.
Ευθύνες για την όλη καθυστέρηση έχει πάντως και ο Παναθηναϊκός, καθώς οι χειρισμοί που έγιναν δεν απέδωσαν. Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος της επιτροπής για το γηπεδικό, Τάκης Μπαλτάκος, κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας: “Δεν είναι ακόμη ώρα για δηλώσεις. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αδικήσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Περιμένουμε να δούμε αν τις προσεχείς ημέρες η αδικία θα αρθεί”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/02/2004

Επιστροφή στην αρχή

Το Γουδί στη νέα Βουλή Του ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ
Το... πινγκ πονγκ μεταξύ του Παναθηναϊκού και της κυβέρνησης για την κατασκευή γηπέδου στο Γουδί συνεχίστηκε και χθες με τους “πράσινους” να χάνουν άλλη μία ευκαιρία για την απόκτηση σύγχρονης “στέγης”! Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου να πετάξει το... μπαλάκι στον Αργύρη Μήτσου, ο οποίος τη Δευτέρα ζήτησε την ενεργοποίησή της για την επίλυση του επίμαχου θέματος. Η... μπαλιά της κ. Παπανδρέου ήταν η πρώτη και η τελευταία της (το πινγκ πονγκ άρχισε στις 31 Δεκεμβρίου όταν προτάθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο το Γουδί για την ανέγερση του νέου σταδίου του Παναθηναϊκού), αφού το θέμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.
Μέχρι τότε οι “πράσινοι” θα πρέπει να ετοιμάσουν εγγράφως τις προτάσεις τους για την κατασκευή του σταδίου. Κι αυτό διότι στην απαντητική επιστολή της στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός η κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη και την ολοκλήρωση του έργου! Η ουσία είναι ότι στον Παναθηναϊκό ασχολούνται από τον περασμένο Ιούνιο με το γηπεδικό και τελικά έμειναν και πάλι στον... άσο, ενώ η πολιτεία δρομολόγησε τις λύσεις για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Γι' αυτή την αρνητική εξέλιξη οι ευθύνες βαρύνουν και τους παράγοντες του “τριφυλλιού”, ενώ και η κυβέρνηση δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο που έδειξε και στην περίπτωση των δύο άλλων μεγάλων συλλόγων. Οι εξελίξεις μάλιστα θα φέρουν σημαντική καθυστέρηση στο έργο, καθώς, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα αρχίσει ένας νέος κύκλος επαφών που μπορεί να διαρκέσει και ένα και δύο και έξι μήνες...
Επιστολή
Στην απαντητική επιστολή της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου προς τον Αργύρη Μήτσου αναφέρεται:
“Η κυβέρνηση, όπως σας είναι γνωστό, έχει εκφράσει τη θέλησή της να λύσει το πρόβλημα χωροθέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού, όπως ακριβώς έπραξε για τον Ολυμπιακό όσο και την ΑΕΚ γιατί πιστεύει ότι οι μεγάλες και ιστορικές ομάδες πρέπει να διαθέτουν σύγχρονα γήπεδα στην έδρα τους. Ωστόσο η λύση που θα ανταποκρίνεται στις αθλητικές ανάγκες του Παναθηναϊκού πρέπει να είναι διαχρονική και διασφαλισμένη από εμπλοκές περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ να επεξεργαστούν προτάσεις που θα διασφαλίζουν τα ανωτέρω και θα οδηγούν σε λύση των προβλημάτων, είναι απαραίτητο να μας διαβιβάσετε εγγράφως τις προτάσεις του Παναθηναϊκού.
Μόνον έτσι θα υπάρχει μια πλήρης και δεσμευτική για τον Παναθηναϊκό εικόνα των αναγκών που επιβάλλεται να εξυπηρετηθούν με την ανέγερση του νέου γηπέδου.
Διαφορετικά η επεξεργασία των προτάσεων, εκ μέρους των υπηρεσιών θα προχωρήσει με βάση τα πολεοδομικά μεγέθη που θεσμοθετήθηκαν για το Στάδιο Καραϊσκάκη όπως άλλωστε έχει προταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι “μπερδεμένο” το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης που η κυβέρνηση προόριζε να δώσει στον Παναθηναϊκό στο Γουδί. Η περιοχή ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά μέρος αυτής έχει παραχωρηθεί σε δήμους της ευρύτερης περιοχής και θα πρέπει να γίνουν επιμέρους συμφωνίες του Παναθηναϊκού με τις τοπικές Αρχές. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2004

Επιστροφή στην αρχή

Πρόσφυγας στην Αθήνα
Παραφωνία για την πρωτεύουσα του γυαλιού και του μπετόν τα Προσφυγικά της λ. Αλεξάνδρας
Κάποτε, προτού τα φρέσκα ψάρια γίνουν είδος πολυτελείας και ο Κουλούρης κάνει δηλώσεις για “το πού θα βρούμε φτηνή σαρδέλα”, υπήρχε ένα μικρό αφρόψαρο, το πιο φτηνό απ' όλα, που το λέγανε “πρόσφυγα”. Ονομα και πράμα, ο πρόσφυγας, σαν το φτηνό εργατικό δυναμικό από “ξένες χώρες” ή “χαμένες πατρίδες”, ήταν σχεδόν τζάμπα και πολλοί τ' αγόραζαν για να ταΐζουν τα γατιά. Σήμερα δεν βρίσκεις πια “πρόσφυγες” στα καφάσια, εκτός κι αν πας στην κεντρική ψαραγορά. Επίσης σε λίγο δεν θα βρίσκεις πια τα σημάδια από τους δικούς μας πρόσφυγες που ήρθανε και ριζώσανε στον τόπο μας, τον τίμησαν και τον πλούτισαν. Για τα Προσφυγικά μιλάμε, όχι μόνο αυτά της λεωφόρου Αλεξάνδρας που πλέον επισήμως και με το νόμο κατεδαφίζονται, μολονότι διαφωνούν ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι αρχιτεκτονικοί σύλλογοι της χώρας και οι ίδιοι οι κάτοικοι.
Πολύ χαρήκαμε με την επιτυχία της “Πολίτικης κουζίνας” στους σινεμάδες, τις υποψηφιότητές της για Οσκαρ, όπως μαθαίνουμε, τις παχυλές εισπράξεις και την ωραία υπερπαραγωγή. Πολύ χαιρόμαστε με τις συνταγές προσφυγικής μαγειρικής που κυκλοφορούν ξανά, χρονιάρες μέρες, να πλουτίσουν τα τραπέζια μας. Ευφραίνεται η καρδιά μας που οι Λωξάντρες της κατσαρόλας γίνονται σικ, γκουρμέ, φολκλόρ, που η μνήμη μοσχοβολάει στις πωλήσεις αναμνηστικών cd και στα τρέντι “προσφυγομάγαζα”, όπου ο γαύρος με αμπελοφάσουλα κοστίζει όσο ένα μεροκάματο.
Με τα σημάδια από τις σφαίρες
Γιατί λοιπόν να τα βάψουμε μαύρα για μια παραφωνία, που αφεθήκανε στην τύχη τους να ρημάξουν και τώρα κατεδαφίζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα μνημειακά κτίρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας; Γιατί αυτά τα Προσφυγικά, υπόδειγμα κοινωνικής κατοικίας και Bauhaus αισθητικής, μάρτυρες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με τα σημάδια από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών στην κιτρινισμένη όψη τους, είναι πράγματι παραφωνία στη σημερινή λεωφόρο Αλεξάνδρας. Την Αλεξάνδρας της ΓΑΔΑ και των γυάλινων κτιρίων, των ένοπλων “Ειδικών Φρουρών” (εκείνων που μετά από δύο μήνες εκπαίδευση παίρνουν σβάρνα τους δρόμους με τα κουμπούρια), των franchise και της λαμαρίνας.
Είναι παραφωνία ό,τι μας θυμίζει πως Ελλάδα δεν είναι μόνο μπετόν, Babis Vovos και ολυμπιακά έργα, είναι παραφωνία ό,τι σε αυτή την πόλη, τη δίχως μνήμη, επιμένει να διαψεύδει τη συνωμοσία της λήθης.
Βέβαια η περίπτωση των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας (που το υπουργείο επιμένει πως δεν θα γίνουν “ίσωμα” και πάρκινγκ αλλά πάρκο, άσε που θα κρατηθούν και μερικά για “δείγμα”) δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Ο κανόνας που επιμένει πως δέντρο είναι μόνο ότι αποδεχόμαστε ως δέντρο, πως “πάρκο” σημαίνει τελικά “πάρκινγκ” και “ανάπλαση” σημαίνει “τσιμεντοποίηση”.
Είναι εύκολο να συγκινείσαι με το γκρέμισμα της ιστορικής μνήμης, εύκολο να “ανησυχείς” γενικώς με το περιβάλλον, όσο εύκολο σχεδόν είναι το να γυρνάς πλευρό στο κρεβάτι και να το ξεχνάς την άλλη μέρα. Ομως το δύσκολο είναι να αντιστέκεσαι. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιστέκονται στην κατεδάφιση - τσιμεντοποίηση - οικοπεδοποίηση αυτής της περιοχής “φιλέτου” (για τους εργολάβους), ζωντανής μνήμης και ζωτικής ανάγκης για τους κατοίκους, τους πολίτες, τους αρχιτέκτονες, τους μελετητές.
Οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων όλης της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, οι σύλλογοι των φοιτητών Αρχιτεκτονικής, πολιτικοί φορείς, πρωτοβουλίες ιδιοκτητών και κατοίκων της περιοχής, παλιοί “Αμπελοκηπιώτες”, που μαζί με τα Προσφυγικά βλέπουν να χάνεται ένα κομμάτι της ζωής τους, νέοι και λιγότερο νέοι που επιμένουν ότι αυτή η πόλη δεν ανήκει μόνο σε κατασκευαστικές, υπερ-πριζουνίκ, κάμερες παρακολούθησης και σώματα ασφαλείας.
Συνοικίες το “όνειρο”
Κι όσο γελοίο είναι να νοσταλγείς ένα παρελθόν που ποτέ δεν υπήρξε, όσο γελοίες είναι οι θεατρικές και διαφημιστικές αναπαραστάσεις μιας “παλιάς Αθήνας”, με τις κουκλίστικες γειτονίτσες, τις συνοικίες το όνειρο και όλα αυτά τα τουριστικά, όσο γελοίο είναι να κλείνεις τα μάτια στην αλλαγή και την αναγκαία καταστροφή του παλιού, άλλο τόσο γελοίο είναι να βλέπεις το παρελθόν κοντόφθαλμα, μουσειακά, ως “προστατευόμενο είδος”. Τα Προσφυγικά δεν είναι μουσεία που πρέπει να διατηρηθούν μουμιοποιημένα ή να εξαφανιστούν σαν τους δεινόσαυρους. Είναι κτίρια μοντέρνα, με την αρχιτεκτονική έννοια του όρου, αλλά και την κοινωνική του σημασία. Ανήκουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, που δεν έχει μόνο το πρόσωπο που δείχνουν τα προεκλογικά σποτ, οι ιλουστρασιόν βιτρίνες ή τα “αναβαθμισμένα”, πρώην γκαζάδικα, πρώην Ψυρρή, νυν βωμοί της γιαλαντζί τρεντουριάς. Είναι σάρκα από τη σάρκα μας, αίμα από το αίμα μας οι πέτρες τους, τα ευάερα παράθυρά τους που δέχονται τον ήλιο μέσα, οι χάσκουσες οπές από τις σφαίρες που σφύριζαν πάνω από τα κεφάλια των εξεγερμένων Αθηναίων των Δεκεμβριανών, τα “εργατικά διαμερίσματα” που στέγαζαν γενιές προσφύγων.
Για να μη νιώθουμε πρόσφυγες μέσα στην ίδια μας την πόλη, οφείλουμε όχι να “σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται” αλλά να επαναοικειοποιηθούμε τους δημόσιους χώρους, την ιστορία και τη ζωή μας την ίδια, από τους κάθε λογής εργολάβους ονείρων. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΛΙΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2003

Επιστροφή στην αρχή

Στοπ μέχρι νεωτέρας στην κατεδάφιση των προσφυγικών
Μπλοκάρεται προσωρινά η κατεδάφιση των έξι προσφυγικών πολυκατοικιών στη λ. Αλεξάνδρας, απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κων. Μενουδάκου. Ο ανώτατος δικαστής απαγορεύει κάθε εργασία κατεδάφισης μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί στο δικαστήριο. Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλου χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες μόνο οι δύο από τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες και άναψε το φως για την κατεδάφιση των υπόλοιπων. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η έκταση θα μετατραπεί σε πάρκο.
Κατά αυτής της υπουργικής απόφασης έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αρχιτέκτονες και πολιτιστικοί σύλλογοι.
Χθες το απόγευμα κάτοικοι των προσφυγικών πολυκατοικιών και μέλη κινήσεων πολιτών πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Ζητούν:
* Να αποτραπεί η κατεδάφιση των πολυκατοικιών.
* Να αποτραπεί η ανακατασκευή και η επέκταση του γηπέδου του Παναθηναϊκού.
* Να μην εμπορευματοποιηθεί ο Λυκαβηττός και να μην κατεδαφιστούν τα ιστορικά κτίρια στην περιοχή.
* Να μην κατεδαφιστεί η πολυκατοικία της οδού Κηφισίας 5, όπου ζουν και εργάζονται 400 άνθρωποι.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2003

Επιστροφή στην αρχή

Άκυρο το Προεδρικό Διάταγμα για τα Κουντουριώτικα

Στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί με ρυθμιστικό ή γενικό πολεοδομικό σχέδιο ως «περιοχές ανάπλασης», θα πρέπει οι πολεοδομικές ρυθμίσεις, όπως είναι η τροποποίηση του σχεδίου, να γίνονται με την ειδική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 2508/1977.

Με αυτό το σκεπτικό, το Ε` Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας - υπό επταμελή σύνθεση - ακύρωσε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του έτους 2002, με το οποίο επιχειρούνταν η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου σε έξι οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή Κουντουριώτικα, επειδή δεν τηρήθηκε η διαδικασία της ανάπλασης. Στην απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνεται ότι επιτρέπεται να γίνονται τροποποιήσεις για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, αλλά θα πρέπει, όμως, να είναι εναρμονισμένες στο σκοπό της ανάπλασης.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή των Κουντουριώτικων περιλαμβάνονται, τόσο το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όσο και οι προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ωστόσο, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αφορούσε τμήμα των Κουντουριώτικων, που δε συνδέεται άμεσα με τη συζήτηση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Ριζοσπάστης 26-8-05

Επιστροφή στην αρχή

Νέο "Θων" στην καρδιά των Αμπελοκήπων;

Με αυθάδη βεβαιότητα, η Ντόρα εγκαταλείπει την Κοτζιά για το υπ. Εξωτερικών και, με μια "σεμνή" τελετή οσκαρικής πνοής στο Μέγαρο, προβαίνει σε απολογισμό της τριετίας στο Δήμο αποχαιρετώντας το "κοινό" (ή τους πελάτες της;)...
Μιλώντας για το έργο της στην παραπάνω εκδήλωση, αναφέρθηκε στη δρομολόγηση της "κορυφαίας παρέμβασης της μεταΟλυμπιακής περιόδου", ήτοι στη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ας πούμε λίγα πράγματα για το δεύτερο σκέλος της, καθώς και για την "σωτηρία των ελεύθερων χώρων", κατά τη Ντόρα προτεραιότητα νούμερο δύο για την Αθήνα, μετά την επέκταση του μετρό. Φαίνεται λοιπόν ότι η "σωτηρία" αυτή εντάσσεται πλέον στη λογική της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης των ελεύθερων χώρων, που "τρώει" ζωτικό κομμάτι τους χάριν εμπορικών χρήσεων και από κει και πέρα, για τη μόστρα, προστίθεται και ολίγη από πρασινάδα με κάμποσο φυτευτό λουλουδικό.
Με μια τέτοια λογική προχωρά το "κατασκευαστικό υπερθέαμα" στην περιοχή του Βοτανικού, και χάνεται στην Αλεξάνδρας μια ευκαιρία για πραγματική ανάπλαση και πραγματικό πράσινο, τη στιγμή που από χρόνια είναι γνωστό το αίτημα φορέων και κατοίκων της περιοχής Κουντουριώτικα για ανάπλαση από τον Λυκαβηττό έως το νοσοκομείο "Ελπίς" πίσω από τις προσφυγικές πολυκατοικίες, του γηπέδου περιλαμβανομένου.
Εδώ και 20 χρόνια η ανάπλαση μένει κενό γράμμα βέβαια, με την περιοχή να είναι παρατημένη, γεγονός που έχει επιτρέψει καταπατήσεις δημοτικών οικοπέδων, ενώ τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του δήμου φαίνεται να υπονομεύονται και απ' τα μέσα (διάβαζε Πολεοδομία). Οι κάτοικοι φοβούνται ότι δημιουργούνται οι συνθήκες επανάληψης της ιστορίας του "Θων" στην καρδιά των Αμπελοκήπων. Αντί να μεριμνήσει για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, η Ντόρα απλώς έστρεψε τους προβολείς αλλού: στη δημιουργία πρασίνου στα 17 στρέμματα του γηπέδου (στα άλλα δύο θα γίνουν μουσείο και "αναψυκτήριο"), πρασίνου προβληματικού ωστόσο, καθώς από κάτω θα αναπτυχθεί πολυεπίπεδος χώρος πάρκινγκ...
Μάρω ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΥΓΗ 12-2-06

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ: Η εγκατάλειψή τους, πρώτο βήμα παράδοσης στους κερδοσκόπους;

Mαρία Μητσοπούλου

«Κορυφαία παρέμβαση της μεταολυμπιακής περιόδου», χαρακτήρισε τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας με αφορμή τη μεταφορά του γηπέδου το ΠΑΟ, η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τον απολογισμό της θητείας της στο Μέγαρο πριν ένα μήνα. Τα πομπώδη λόγια αρμόζουν προφανώς σε μια πρώην παγκόσμια δήμαρχο.
Πέρα από τα όσα «μεγαλόπνοα» θα γίνουν στο Βοτανικό έχει αξία να δούμε τα όσα (και γιατί) δεν θα γίνουν στην Αλεξάνδρας. Η πολυδιαφημισμένη ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟ – αν τελικά γίνει σύμφωνα με το σχέδιο που εξαγγέλεται – στηρίζεται στη βάση μιας κερδοσκοπικής λογικής: στα 17 στρέμματα θα αναπτυχθεί το όποιο πράσινο και στα υπόλοιπα δύο θα γίνει μουσείο του Παναθηναϊκού, «αναψυκτήριο», ενώ θα δημιουργηθεί και πολυεπίπεδο υπόγειο γκαράζ, (πόσο υγιές ή προβληματικό θα είναι το πράσινο υπό τέτοιες συνθήκες, είναι επίσης ένα θέμα).
Η Ντόρα αγνόησε επιδεικτικά την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής την οποία ρητά προβλέπει ο νόμος του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας 1515/1985, αφήνοντας να χαθεί μια ιστορική ευκαιρία. Μιλάμε βέβαια για τα Κουντουριώτικα, που εκτείνονται από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού έως και την οδό Κεδρηνού πίσω από το Νοσοκομείο «Ελπίς», περιλαμβάνουν δε το υπό ανάπλαση γήπεδο του ΠΑΟ και τις προσφυγικές πολυκατοικίες στην Αλεξάνδρας.
Η ανάπλαση των Κουντουριώτικων παραμένει κενό γράμμα εδώ και 20 χρόνια. Επιπλέον η περιοχή είναι εντελώς παρατημένη, με τις αδόμητες δημοτικές εκτάσεις έρμαιο στις οικοπεδοφαγικές ορέξεις καταπατητών και νονών της νύχτας, στις οποίες ο Δήμος κάθε άλλο παρά σθεναρά ανθίσταται. Και οι μεγαλοεργολάβοι παραμονεύουν στη γωνία...

Εκτροχιασμός της ανάπλασης

Η μόνη προσπάθεια για την προώθηση της ανάπλασης ήταν το ΠΔ 1/20-3-2002 το οποίο όμως ακυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με την 2556/2005 απόφαση του ΣτΕ καθώς είχε συνταχθεί παρακάμπτοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τις αναπλάσεις που προσδιορίζονται με το νόμο 2508/1997.
Η απόφαση αυτή οδηγεί τα πράγματα σε μια κρίσιμη καμπή καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αναγέννηση ή την καταδίκη της περιοχής. Γιατί; Ουσιαστικά δεν αναιρεί τον αναπλαστέο χαρακτήρα της αλλά ζητά να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη σύνταξη νέου ΠΔ: οριοθέτηση της υπό ανάπλαση περιοχής και κατάρτιση της σχετικής μελέτης ανάπλασης ύστερα από διαβούλευση και με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο κακής ερμηνείας της απόφασης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να θεωρηθεί η περιοχή οικοδομήσιμη και είναι αντιληπτό ότι κάποιοι προτιμούν αυτή την εκδοχή, όπως θα φανεί παρακάτω.
Από τη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ μέχρι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο κινήθηκε εν μέρει, αφού με απόφασή του στο τέλος του 2005 προέβη στην πολυπόθητη οριοθέτηση τμήματος μόνο (δύο οικοδομικά τετράγωνα επί της Κόνιαρη) και όχι ολόκληρης της περιοχής, αντιμετωπίζοντας τμηματικά έναν χώρο που με νόμο λογίζεται ως ενιαίος. Μοιραία, οι υπόλοιπες «ανοχύρωτες» θεσμικά εκτάσεις μετατρέπονται σε φιλέτα τα οποία ουκ ολίγοι ορέγονται. Το ΥΠΕΧΩΔΕ με επείγον έγγραφό προς την Πολεοδομία ζητά από τον Οκτώβριο να ενημερωθεί για την μελέτη ανάπλασης αλλά κανείς δεν έχει φιλοτιμηθεί ν’ απαντήσει (ούτε αυτό πιέζει).
Για την ώρα το «παιχνίδι» περιορίζεται σ’ αυτά τα δύο επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα. Επίμαχα, καθώς ιδιώτης με αμφιλεγόμενους τίτλους ιδιοκτησίας διεκδικεί εκτάσεις τους και προσπαθεί, να δημιουργήσει ντε φάκτο καταστάσεις, ενώ μετά και την απόφαση του ΣτΕ έχει επανέλθει δριμύτερος και κινείται ταχύτατα. Η Πολεδομία του έδωσε άδεια περιφράξεως (23.202/16-11-2005) – η οποία σημειωτέον εκδόθηκε βάσει ελλιπών στοιχείων – σε έκταση επί της Κόνιαρη την οποία οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν επι χρόνια ως πάρκινγκ γνωρίζοντας ότι αυτή είναι του Δήμου. Όταν κάποιοι απ’ αυτούς από κοινού με τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων υπέβαλλαν αίτηση ακύρωσης της παραπάνω άδειας ο εν λόγω ιδιώτης απάντησε με ασφαλιστικά μέτρα τα οποία εκδικάστηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο Δήμος άσκησε παρέμβαση υπέρ των κατοίκων αλλά φαίνεται ότι τα επιχειρήματά του ήταν ανίσχυρα μπροστά στις πράξεις και τις παραλείψεις ετών. Η δε Πολεοδομία έκανε αισθητή την παρουσία της στο παρασκήνιο και κόντρα στην παρέμβαση του εκπροσώπου του Δήμου...
Η απόφαση αναμένεται και το πολεδομικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη. Θρίλερ που οφείλεται στο ότι η πρώην δήμαρχος απέφυγε επιδέξια τη σύνδεση της ανάπλασης του γηπέδου με αυτή των Κουντουριώτικων. Μήπως κάτι γνώριζε για τα συμφέροντα που λυμαίνοται την περιοχή και προτίμησε να τους κλείσει το μάτι αντί να τα βάλει μαζί τους;
Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, που χρόνια ζητάει την ανάπλαση έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο θέσεων για την περιοχή με βάση το Ρυθμιστικό της Αθήνας. Συγκεκριμένα ζητά:
•Να προστατευθούν επιτέλους οι εκτάσεις του παλιού προσφυγικού συνοικισμού Κουντουριώτη στην περιοχή της Kόνιαρη (συνδέει τον περιφερειακό του Λυκαβηττού με την Αλεξάνδρας) με επίσημη οριοθέτησή τους και κατοχύρωσή τους ως χώρου πρασίνου.
•Να παραμείνει αδόμητος και να χαρακτηρισθεί χώρος πρασίνου το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Φιλομόνος – Μ. Μελά – Σκοπετέα – Παππά (Πάγγειο)
•Να επανακηρυχθεί ως χώρος πρασίνου η έκταση στη γωνία Λ. Αλεξάνδρας και Π. Κυριακού (όπου σήμερα βρίσκεται βενζινάδικο της BP). Το ίδιο και για την περιοχή στις οδούς Κάλβου-Δέγλερη.
•Να ληφθούν υπόψη οι γνώμες των επιστημονικών φορέων για τις προσφυγικές πολυκατοικίες, που προτείνουν αναβάθμιση ολόκληρου του συγκροτήματος, επισκευή των κατοικιών και στήριξη των ιδιοκτητών, και τέλος παραχώρηση κάποιων εξ αυτών για κοινοφελείς σκοπούς, όπως εγκατάσταση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, δημιουργία ξενώνα για καρκινοπαθείς και άλλες ευπαθείς ομάδες, κ.λπ. ΕΠΟΧΗ 12-2-2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Tο γήπεδο του ΠAΟ θα γκρεμιστεί μετά το 2008

META το 2008 προβλέπεται να αρχίσει η κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς εκεί στεγάζονται οι αθλητικοί χώροι του Ερασιτέχνη ΠΑΟ. Μετά την κατεδάφιση του γηπέδου θα αρχίσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου σε πάρκο, όπως διαβεβαίωσαν χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και ο δήμαρχος Αθηναίων Θόδωρος Μπεχράκης.

H «διπλή ανάπλαση» σε Αμπελοκήπους και Ελαιώνα τελικά δεν περιλαμβάνει την υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας, όπως είπε χθες ο κ. Μπεχράκης ύστερα από συνάντηση που είχε για το θέμα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το «πότε» θα κατεδαφιστεί το γήπεδο εξαρτάται από «την πρόοδο των εργασιών κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό».

Το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει τις αλλαγές στους όρους δόμησης στον Βοτανικό και τη Λ. Αλεξάνδρας αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο δεκαήμερο και θα ψηφιστεί, όπως επανέλαβε ο κ. Σουφλιάς, από 4 έως 6 Ιουλίου. Στο εν λόγω σχέδιο νόμου θα ορίζονται και οι ρυθμίσεις για τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή του Ελαιώνα, ώστε να κατασκευαστούν ή να διαπλατυνθούν οι δρόμοι γύρω από τις νέες εγκαταστάσεις. Επίσης, θα υπάρχουν οι ρυθμίσεις για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης από τη Λ. Αλεξάνδρας στον Ελαιώνα προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο, αλλά και εμπορικό κέντρο έκτασης πάνω από 45.000 τ.μ.

Στον Ελαιώνα

Στα έργα υποδομής στην περιοχή του Ελαιώνα (Βοτανικός, Μαρκόνι) περιλαμβάνονται έργα οδοποιίας, αποχέτευσης, ύδρευσης και η διευθέτηση του ρέματος. Ήδη, όπως τόνισε ο κ. Μπεχράκης, μεγάλοι ιδιοκτήτες «έχοντας αντιληφθεί ότι ο Ελαιώνας πρόκειται να αναπτυχθεί, έχουν αρχίσει και κάνουν τοπικές πράξεις εφαρμογής, αντί να προσπαθούν να ρίξουν νομικά τους πολεοδομικούς κανόνες της περιοχής. Έτσι λοιπόν, με αφορμή το γήπεδο, αυτή η πληγή για τον Δήμο Αθηναίων, που κρατάει χρόνια, πέντε λεπτά από την Ομόνοια, αρχίζει να μπαίνει σε λογική ανάπτυξης. Στον Ελαιώνα θα υπάρξει ανάπλαση, με πράσινο και κοινόχρηστους χώρους στο 61% της έκτασης. Θα μπει επιτέλους τάξη στο χάος».  ΤΑ ΝΕΑ , 16/06/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

Αντιδρούν για γήπεδο ΠΑΟ - κατεδάφιση προσφυγικών

Οι πρώτες αντιδράσεις για την τροπολογία του Γ. Σουφλιά που αφορά τη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό ήρθαν από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Ελαιώνα. Με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την τροπολογία και σημειώνει ότι ο χώρος του εμπορικού και αθλητικού συγκροτήματος είναι χαρακτηρισμένη ζώνη πρασίνου.

Θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή γίνεται με αποσπασματικό τρόπο, που αναιρεί το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε δεσμευτεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 θα είχε καταθέσει για δημόσιο διάλογο το επικαιροποιημένο σχέδιο για το Ρυθμιστικό, στο πλαίσιο του οποίου θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται η χωροθέτηση υπερτοπικών χρήσεων, όπως τα γήπεδα του ΠΑΟ και της ΑΕΚ. Είναι, επίσης, αρνητική με την πρόταση του κ. Σουφλιά για την κατεδάφιση των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θεωρεί, μάλιστα, ότι καταργεί κάθε έννοια δικαίου με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ και σημειώνει ότι αποτελεί περιφρόνηση της ιστορικής μνήμης της πόλης.

Επικριτική στα σχέδια του υπουργείου είναι και η «Ανοιχτή πόλη», ο συνδυασμός με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα που υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με πρόσχημα την πραγματική ανάγκη εξασφάλισης γηπέδου για την ομάδα του ΠΑΟ, θα οικοδομηθεί δημόσια γη χαρακτηρισμένη ως ζώνη πρασίνου με το διάταγμα του 1995 και θα χτιστεί ένα συγκρότημα εμπορευματικών χρήσεων 42.500 τετραγωνικών. Διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν διαφωνεί με την χωροθέτηση του γηπέδου στον Ελαιώνα με την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπεί το ισοζύγιο πρασίνου που προβλέπεται στην περιοχή. Αναφέρει, ακόμα, ότι η ανάπλαση στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντισταθμιστική αφού πρέπει να γίνει στην ίδια περιοχή, δηλαδή στον Ελαιώνα. Διαφωνεί, τέλος, και με την κατεδάφιση των προσφυγικών.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=54733268

Επιστροφή στην αρχή

 

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

Προκαλεί η κυβέρνηση για τα Προσφυγικά

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα το απόγευμα στις 6, στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Την «απαράδεκτη και προκλητική» δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, για την κατεδάφιση του κύριου κορμού των Προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Η «Συμπαράταξη» καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του 7ου Διαμερίσματος (Πανόρμου 59) και στη συνέχεια στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Αμαλιάδος 17) στις 7.30 το απόγευμα. «Η κυβέρνηση της ΝΔ - τονίζεται - "άξιος συνεχιστής" της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, έχει βάλει στο στόχαστρό της και τις Προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας».

«Στόχος τους», σημειώνεται, «είναι να "χαρίσουν" ένα ακόμα χώρο στα μεγάλα συμφέροντα και βέβαια ο χώρος αυτός δεν είναι μόνο τα Προσφυγικά, αλλά το σύνολο της περιοχής που περιλαμβάνει τα Προσφυγικά, το γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας, τα Κουντουριώτικα». Και τονίζει: «Πρέπει να τους σταματήσουμε. Η "Συμπαράταξη" και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής των Αμπελοκήπων και συνολικότερα της Αθήνας, όλους τους μαζικούς και επιστημονικούς φορείς, να βάλουμε αποτελεσματικά και δυναμικά εμπόδια στην πολιτική και τα σχέδια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας, αλλά και με την ψήφο μας στις ερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές». Ριζοσπάστης 5-7-06

Επιστροφή στην αρχή

 

«Οχι» Χαλβατζή στην κατεδάφιση των προσφυγικών

Την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατεδάφιση του κύριου κορμού των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και στην τσιμεντοποίηση της γύρω περιοχής εκφράζει με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Χαλβατζή. Παράλληλα, καταγγέλλει την «επιχείρηση ξεπουλήματος και τσιμεντοποίησης της περιοχής του γηπέδου λεωφόρου Αλεξάνδρας, με την οικοδόμηση υπόγειου γκαράζ 900 θέσεων, μουσείου ποδοσφαίρου και αναψυκτηρίου». Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» θεωρεί ότι «η διεκδίκηση των τελευταίων ελεύθερων χωρών της Αθήνας, της δημόσιας γης αλλά και των χώρων-μνημείων της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αποτελεί πεδίο σκληρής ταξικής πάλης με τα ισχυρά επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα και τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που τα στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια». Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» θα κάνει σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/07/2006

Επιστροφή στην αρχή

 

Στη Βουλή η τροπολογία για το γήπεδο του ΠΑΟ

Με τις υπογραφές τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών (ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, Οικονομίας και Πολιτισμού), κατατέθηκε επισήμως στη Βουλή η τροπολογία του Γιώργου Σουφλιά για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ και τη διπλή ανάπλαση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Βοτανικό.

Η διάταξη εντάσσεται στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη. Προβλέπεται η κατασκευή σύγχρονου αγωνιστικού συγκροτήματος, με γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων, εγκαταστάσεις μπάσκετ και βόλεϊ, με όλες τις υποστηρικτικές υποδομές, που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες στα μέσα του 2008.
Η «προίκα» που φέρνει στην υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή του Βοτανικού ανέρχεται σε 127 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε έργα υποδομής (διανοίξεις δρόμων, διευθέτηση ρέματος προφήτη Δανιήλ κ.λπ.), τα οποία έχουν εξασφαλιστεί με απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Αλογοσκούφης. Κονδύλι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος Αθηναίων για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για την έκταση των 178,3 στρεμμάτων όπου θα κατασκευαστεί το γήπεδο.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ και στο μεγαλύτερο μέρος του προβλέπεται να εξασφαλιστεί από την αξιοποίηση των 42.500 τετραγωνικών που αφορούν το δημοτικό πολυλειτουργικό κέντρο. Για να καλυφθεί η συνολική επιφάνεια των 95.500 τετραγωνικών που απαιτούνται, μαζί με τους χώρους του αθλητικού κέντρου του ΠΑΟ, η ρύθμιση Σουφλιά προβλέπει μεταφορά συντελεστή δόμησης από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και διπλασιασμό του τοπικού συντελεστή δόμησης. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση στη μετα-ολυμπιακή εποχή στο Λεκανοπέδιο.
Με χθεσινή δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη, που ως δήμαρχος Αθηναίων είχε προτείνει τη λύση του Βοτανικού, κάνει λόγο για «ιδιαίτερη ημέρα για την Αθήνα» και προσθέτει ότι η πρωτεύουσα θα αποκτήσει δύο υπερτοπικούς πόλους πρασίνου, στη Λεωφόρο και το Βοτανικό.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/07/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, Βελεστίνου 15, 11523 Αθήνα τηλ/φαξ 210-6457730

Αθήνα 22-7-2006

Προς: Τον Δήμαρχο Αθηναίων, Τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου, Τους Δημοτικούς Συμβούλους

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ

 

            Πρώτοι χαιρετίσαμε, τον Δεκέμβρη 2005, την εξαγγελία κατάργησης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όταν αυτή ανακοινώθηκε από την τότε δήμαρχο κα Μπακογιάννη στα πλαίσια της δημιουργίας γηπέδου για την Ποδοσφαιρική Α.Ε. ΠΑΟ στον Βοτανικό. Και αυτό γιατί η κατάργηση του γηπέδου της Λεωφόρου αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της προβλεπόμενης από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας «ανάπλασης των Κουντουριώτικων».

 

            Τον Σεπτέμβρη 2005,  πολύ πριν από την εξαγγελία, είχαμε υποβάλει γραπτά προς κάθε αρμόδιο (δήμος, ΥΠΕΧΩΔΕ, κλπ) τις απόψεις του Συλλόγου για την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα, που, ακολουθώντας τα πλαίσια του Ρυθμιστικού Σχεδίου, θα αποτελέσει ιστορική παρέμβαση για την αναβάθμιση των Αμπελοκήπων και ολόκληρης της Αθήνας.

            Οι προτάσεις μας για την περιοχή των Κουντουριώτικων, για την περιοχή που ξεκινά από τον Περιφερειακό του Λυκαβηττού και φθάνει μέχρι την οδό Κεδρηνού, είναι:

            Δημιουργία Κοινόχρηστων Χώρων Πρασίνου και Υπαίθριων Χώρων Άθλησης σε όλη την αδόμητη έκταση της περιοχής.

            Διατήρηση των προσφυγικών πολυκατοικιών και άμεση διακοπή της αναγκαστική απαλλοτρίωσης των διαμερισμάτων των κατοίκων τους.

            Οι πολυκατοικίες που έχουν ήδη εξαγοραστεί από την ΚΕΔ για λογαριασμό του Δημοσίου να διατεθούν κατά σειρά για:

            -Στέγαση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, που σήμερα στενάζει και υποβαθμίζεται σε ένα ακατάλληλο και ανεπαρκές κτίριο στην Πλάκα. Λειτουργία ως παραρτήματος του ΚΜΣ Μουσείου του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Είναι τα ελάχιστα που οφείλει σήμερα η ελληνική Πολιτεία προς αυτό το πολύπαθο κομμάτι του ελληνικού λαού που η παρουσία του στους Αμπελοκήπους από το ‘22 και μετά ήταν καθοριστική στη συνοικία μας.

            -Δημιουργία ξενώνα ευπαθών ομάδων, για να μπορεί ο πολίτης από την Περιφέρεια να φιλοξενηθεί δίπλα στο νοσοκομείο που θα χρειαστεί να προσφύγει για θεραπεία.

            - Δημιουργία κέντρου υποδοχής κακοποιημένων γυναικών.

            Ανάδειξη του βυζαντινού ναού των Αγίων Πάντων που αποτελεί το μοναδικό βυζαντινό μνημείο της περιοχής.

            Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο δήμος τα προβλήματα που είχαν προκύψει στην περιοχή δεν είχε καμιά σχέση με ανάπλαση όπως αυτή ορίζεται στο Ρυθμιστικό. Συγκεκριμένα:

-Εξαγγέλθηκε μια τύπου Real Estate «ανάπλαση» του χώρου του γηπέδου με:

-Δημιουργία πολυώροφου υπόγειου πάρκινγκ 900 θέσεων !

-Δημιουργία μουσείου του Παναθηναϊκού.

-Δημιουργία μεγάλου αναψυκτηρίου.

Τα παραπάνω, μαζί με τις εισόδους και τους εξαερισμούς του πάρκινγκ θα καταλάβουν ένα μεγάλο μέρους του χώρου και θα κατακερματίσουν αυτόν μη αφήνοντας χώρο λειτουργικού Κοινόχρηστου Πρασίνου.

Παράλληλα, η δημιουργία πάρκινγκ επάνω στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας, σε μια κορεσμένη κυκλοφοριακά λεωφόρο, δίπλα στο άλλο μεγάλο πάρκινγκ των Δικαστηρίων (1000 θέσεις), που ακόμη δεν έχει λειτουργήσει, θα δημιουργήσει κυκλοφοριακή κόλαση και παραπέρα υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτόχρονα, στη περιοχή του παλιού συνοικισμού Κουντουριώτη, πίσω από το γήπεδο, κυκλοφορούν ανενόχλητοι και λυμαίνονται το χώρο καταπατητές και νονοί της νύχτας.

Η υπόθεση της κήρυξης των προσφυγικών πολυκατοικιών παρά την απόφαση του ΣτΕ, καθυστερεί εδώ και 15 μήνες στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Ο ναός των Αγίων Πάντων κινδυνεύει να εντοιχιστεί σε πολυκατοικίες.

 

Και ενώ όλα αυτά είναι στον αέρα, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς επιδιώκει να «ρυθμίσει» με νόμο την «ανάπλαση» του χώρου του γηπέδου, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας και σε αντίθεση ακόμη και των προβλεπόμενων από τη μελέτη πολεοδομικής αναβάθμισης της περιοχής που έχει αναθέσει και έχει εγκρίνει ο Δήμος και που εδώ και χρόνια τη θάβουν στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο κ. Σουφλιάς προσπαθεί να εφαρμόσει πρακτικές παρόμοιες της προκατόχου του για το εμπορικό Κέντρο Mall και το γήπεδο της ΑΕΚ που γνωρίζουμε που κατέληξαν. Επιδιώκει δηλαδή, για άλλη μια φορά, να μετατρέψει τη Βουλή των Ελλήνων σε Ειδικό Πολεοδομικό Γραφείο Έκδοσης Αδειών των «εχόντων και κατεχόντων», προσδίδοντας σ’ αυτήν το γνωστό «κύρος» των Πολεοδομικών Γραφείων. Ελπίζουμε ότι οι Βουλευτές θα αντιδράσουν έγκαιρα σ’ αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις.

 

Οι ρυθμίσεις αυτές του κ. Σουφλιά έχουν τεθεί υπόψη του Δήμου και πρόκειται να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24-7-2006.

Για το Σύλλογό μας είναι αδιανόητο ένα τόσο σοβαρό θέμα για το μέλλον της ποιότητας ζωής ολόκληρης της Αθήνας να συζητείται στη μέση του καλοκαιριού, όταν οι περισσότεροι δημότες απουσιάζουν, και σε προεκλογική περίοδο δημοτικών εκλογών.

Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τα πρόσωπα που τώρα ασκούν τη διοίκηση αλλά και την αντιπολίτευση στο δήμο, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ούτε ο νυν δήμαρχος ούτε οι περισσότεροι από τους ηγέτες των δημοτικών παρατάξεων κατεβαίνουν στις εκλογές.

Θεωρούμε δεοντολογικά αναγκαίο να μη δεσμευθεί το επόμενο δημοτικό συμβούλιο και η επόμενη δημοτική αρχή με αποφάσεις για τόσο ζωτικής σημασίας θέματα για την Αθήνα από το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ζητούμε να τοποθετηθούν υπεύθυνα όλες οι παρατάξεις που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές, προσδιορίζοντας σαφώς την πολιτική τους στο θέμα της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής των Κουντουριώτικων.

Ζητούμε να διευκρινίσουν οι αρμόδιοι υπεύθυνα αν είναι εφικτό, ακόμη και με τη βοήθεια όλων, να λειτουργήσει για τους ευρωπαϊκούς αγώνες το νέο γήπεδο του ΠΑΟ. Εμείς πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα για να διασώσουμε την τελευταία δυνατότητα αναβάθμισης της περιοχής μας διεκδικώντας ουσιαστική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής των Κουτουριώτικων.        

                       

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΣ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ            Φ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ       Μ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δημοτική ...απροθυμία για τα Κουντουριώτικα - Πιέζουν οι «μνηστήρες»

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Στην Αθήνα του τσιμέντου και του νέφους η δημοτική αρχή δείχνει απρόθυμη να υπερασπιστεί από επίδοξους καταπατητές μια δημοτική έκταση περίπου 18 στρεμμάτων και μάλιστα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο λόγος για τα Κουντουριώτικα, τον αδόμητο χώρο πίσω από το σημερινό γήπεδο του ΠΑΟ, που αποτελεί σημαντικό κρίκο στα σχέδια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για ανάπλαση των Αμπελοκήπων και θα συνδέσει την πυκνοδομημένη περιοχή με το λόφο του Λυκαβηττού.

Το 1995, με την υπ' αριθμόν 912 απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής για την έγερση διεκδικητικών αγωγών εναντίον ιδιωτών που προβάλλουν απαιτήσεις στο δημοτικό χώρο. Εντεκα χρόνια μετά η επιτροπή δεν έχει καν συνεδριάσει! Οι διεκδικητές όμως έχουν τετραπλασιαστεί. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν αποθρασυνθεί, αφού η ευρύτερη περιοχή έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη αξία λόγω της σχεδιαζόμενης μεταφοράς του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό.
Απροθυμία όμως δείχνει και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ το οποίο καθυστερεί την έκδοση απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μια κίνηση που θα κόψει το βήχα σε όσους εποφθαλμιούν διάφορα τμήματα του δημοτικού ακινήτου. Και όλα αυτά όταν φουντώνουν οι φήμες για ενδιαφέρον μεγάλης οικοδομικής εταιρείας και επανάλειψη της «συνταγής» που ακολουθήθηκε για το κτήμα Θων.
Οι μόνοι που επαγρυπνούν φαίνεται ότι είναι οι περίοικοι, που μέσω του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού συλλόγου κέντρου Αμπελοκήπων έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια δικαστικούς αγώνες για να περιφρουρήσουν τα Κουντουριώτικα. Η τελευταία του παρέμβαση προς τους συναρμόδιους φορείς ευαισθητοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Με έγγραφό του προς την περιφέρεια Αττικής με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2006 ζητεί να ερευνηθούν οι καταγγελίες του συλλόγου για καταπατήσεις από ιδιώτες και αμέλεια της δημοτικής αρχής.
Τα Κουντουριώτικα καταγράφονται ως δημοτικό κτήμα 300 στρεμμάτων από το 1887, οπότε συντάχθηκε το σχεδιάγραμμα του μηχανικού Μπον και είναι καταχωρισμένο στα βιβλία κτηματολογίου του δήμου από το 1935. Με την εφαρμογή ρυμοτομικών διαταγμάτων η έκταση χωρίστηκε και κατά καιρούς παραχωρήθηκαν τμήματά της για κοινωφελείς σκοπούς. Η Σεβαστοπούλειος Σχολή, οι φυλακές εφήβων, οι παλιές φυλακές Αβέρωφ και το σημερινό κτίριο του Αρείου Πάγου, το Αντικαρκινικό, τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, το δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς», αλλά και το γήπεδο του «τριφυλλιού», κατασκευάστηκαν σε παραχωρημένα κομμάτια του δημοτικού τμήματος. Απέμειναν περίπου 18 στρέμματα, τα οποία αποτυπώνονται σε διάγραμμα του 1965 της διεύθυνσης τοπογραφικού του Δήμου Αθηναίων. Παρ' όλα αυτά οι καταπατητές δεν πτοήθηκαν και ορισμένοι κατάφεραν να κατοχυρώσουν τις διεκδικήσεις τους με δικαστικές αποφάσεις.
Η περιοχή καταγράφεται στο ρυθμιστικό σχέδιο του 1985 ως κοινόχρηστος χώρος, αλλά μόλις το 2002 εκδόθηκε το διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες πρασίνου, ενώ προβλέπονται πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και ένας βρεφονηπιακός σταθμός. Ιδιώτες όμως προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο το 2005 ακύρωσε το διάταγμα για διαδικαστικούς λόγους. Από τότε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει κάνει ούτε μία ενέργεια για να προστατεύσει την περιοχή. Ζήτησε να εκδοθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου για να προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών εργασιών, ώστε να αποφευχθούν τετελεσμένα μέχρι να προωθηθεί νέο διάταγμα, που και αυτό έχει ξεχαστεί. Η απόφαση κοινοποιήθηκε τον Ιανουάριο, αλλά δέκα μήνες μετά δεν υπάρχει υπουργική απόφαση. Εχει επίσης ενδιαφέρον το έγγραφο της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει πρόβλημα με οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί παλιότερα αλλά αφορά ακίνητο που βρίσκεται μέσα στην περιοχή της μελλοντικής ανάπλασης.
Η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών έχει ανοίξει την όρεξη κάποιων που επιχείρησαν να διεκδικήσουν τμήμα προς την πλευρά της οδού Κόνιαρη. Παρενέβησαν όμως οι περίοικοι, που μαζί με το σύλλογο, πέτυχαν να εκδοθεί πρόσφατα απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που δεν δικαιώνει τους ιδιώτες. «Εκκρεμούν και άλλες δικαστικές προσφυγές και η μόνη λύση είναι η θεσμική παρέμβαση ώστε να διασωθούν τα Κουντουριώτικα», μας είπε ο κ. Δημητριάδης, πρόεδρος του συλλόγου και προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις.
Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης με ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών. Ζητεί εξηγήσεις, αλλά και νέο διάταγμα για τη διασφάλιση του χώρου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2006

Επιστροφή στην αρχή

Το τσιμέντο θα πνίξει τους Αγίους Πάντες

Την οργή των κατοίκων των Αμπελοκήπων έχει προκαλέσει η απόφαση να δοθεί το «πράσινο φως» για την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αιτία, η γειτνίαση του υπό κατασκευήν κτιρίου με τη μικρή εκκλησία των Αγίων Πάντων, την οποία ο όγκος του νέου κτιρίου θα «εξαφανίσει». Οπως καταγγέλλουν περίοικοι, για την κατασκευή του κτιρίου θα θυσιαστούν και αρχαιότητες που βρέθηκαν στον χώρο. Ο Δήμος Αθηναίων, από την πολεοδομία του οποίου δόθηκε η άδεια, υποστηρίζει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν δώσει τη συναίνεσή τους.

Ο ναΐσκος των Αγίων Πάντων ανήκει στο μετόχι της μονής Πετράκη και είναι ένα από τα ελάχιστα βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Χτίστηκε επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού Ουράνιας Αφροδίτης περίπου τον 11ο αιώνα (στην ίδια περίοδο ανήκουν η Καπνικαρέα, οι Αγιοι Θεόδωροι στην πλατεία Κλαυθμώνος και η Ομορφοκκλησιά στο Γαλάτσι). Γύρω από την εκκλησία δημιουργήθηκε η μονή Αγίων Ομολογητών. Το 1957 ο ναός αναστηλώθηκε, ωστόσο σταδιακά βρέθηκε περικυκλωμένος από τις πολυώροφες κατοικίες της περιοχής. Η συγκεκριμένη πολυκατοικία, όπως καταγγέλλουν οι περίοικοι, σχεδόν «αγκαλιάζει» τη βυζαντινή εκκλησία, η οποία δεν έχει πλέον ζωτικό χώρο για την ανάδειξή της. Επιπλέον, όπως σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής, η ανέγερση της πολυκατοικίας είχε σταματήσει μετά την ανεύρεση αρχαίων, τα οποία φαίνεται ότι θα «τσιμεντωθούν».

Σύμφωνα πάντως με τον Δήμο Αθηναίων, η κατασκευή του κτιρίου έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα από τη γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, οι αρχαιότητες δεν θα χαθούν, καθώς επιτράπηκε η τμηματική μόνο κατασκευή του υπογείου. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/11/2006_206873

Επιστροφή στην αρχή

Ξανά «θα» για Κουντουριώτικα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Παρεμβάσεις σε δύο σημαντικές περιοχές του Λεκανοπεδίου, τα Κουντουριώτικα και τον οικισμό Προμπονά, προαναγγέλλει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με ισάριθμες αποφάσεις του Γ. Σουφλιά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οι χρονοβόρες όμως διαδικασίες που αφορούν τα πολεοδομικά θέματα και κυρίως τα «θα» που συνοδεύουν τις ανακοινώσεις δεν γεννούν αισιοδοξία για την υλοποίησή τους.
300 στρέμματα
Η πρώτη απόφαση αφορά τα Κουντουριώτικα, που βρίσκονται στην πυκνοδομημένη περιοχή των Αμπελοκήπων και αποτελούν σημαντικό κρίκο στα σχέδια για ζώνες πρασίνου από τις οικιστικές ζώνες ώς το Λυκαβηττό. Πρόκειται για δημοτικό κτήμα 300 στρεμμάτων, όπως καταγράφεται στο τοπογραφικό του 1887 του μηχανικού Μπον και έχει καταχωριστεί από το 1935 στα κτηματολογικά γραφεία του δήμου. Τμήματά του αποτελούσαν οι προσφυγικές πολυκατοικίες, οι παλιές φυλακές Αβέρωφ και σημερινό συγκρότημα του Αρείου Πάγου, καθώς και το γήπεδο του ΠΑΟ, που έχουν εκχωρηθεί με αποφάσεις του δήμου στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υλοποιηθεί σχέδια ανάπλασης, παρά το γεγονός ότι με το Ρυθμιστικό του 1985 καθορίζεται ως κοινόχρηστος χώρος. Είναι ενδεικτικό ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει συγκροτήσει από το 1995 επιτροπή για υπεράσπιση του χώρου από διεκδικητές, αλλά ώς τώρα δεν έχει καν συνεδριάσει!
Με την υπουργική απόφαση προσδιορίζεται μόνον η περιοχή ανάπλασης για ολόκληρο το δημοτικό κτήμα και ανατίθεται στο δήμο η εκπόνηση μελέτης που πρέπει να ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται άλλη απόφαση που θα αφορά αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα. Στην απόφαση για τον οικισμό Προμπονά … ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΣΕ 1,5 ΧΡΟΝΟ ξεκινούν τα έργα για υπογειοποίηση 800 μ. της λεωφόρου

Νέα όψη η Αλεξάνδρας

Σε 1,5 χρόνο προβλέπεται να ξεκινήσουν τα έργα υπογειοποίησης της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν εξαρτάται από τη μεταφορά της έδρας του ΠΑΟ στον Βοτανικό.

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, σχεδιάζεται όμως να «βυθιστούν» περίπου 800 μέτρα και να διατεθούν κονδύλια της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Σουφλιάς παρουσίασε το πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που προτείνονται να ενταχθούν στην 4η προγραμματική περίοδο, από όπου διεκδικεί το 42% των πόρων τους οποίους θα πάρει η χώρα μας. Το 80% αφορά έργα στην περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 8 δισ. αφορούν τους μεγάλους οδικούς άξονες. Ηδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης και την Ιόνια Οδό. Μέσα στον Ιανουάριο θα ακολουθήσει ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και τον Μάρτιο το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί. Αν δεν υπάρξουν προσφυγές, τον Μάιο θα υπογραφεί ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος και το φθινόπωρο οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Ο κ. Σουφλιάς υποσχέθηκε ότι οι κατασκευές θα ξεκινήσουν μέσα στο 2007, αλλά ώς τώρα δεν έχουν υποβληθεί οι συμβάσεις στη Βουλή.
Αλλα 5,7 δισ. ευρώ αφορούν τα υπόλοιπα έργα, κυρίως τα μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την Εγνατία κ.λπ. Στην Αττική προβλέπονται έργα, όπως η επέκταση της Κύμης, η λεωφόρος Μαρκόπουλου - Λαυρίου προς Σούνιο, που ώς τώρα περιλαμβάνονται στις επεκτάσεις τής Αττικής Οδού, ενώ εκσυγχρονισμός σχεδιάζεται και στον δρόμο Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη.
Για έργα περιβάλλοντος προγραμματίζεται η διάθεση 4,3 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Ειδικά για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ο κ. Σουφλιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι ώς τα τέλη του 2008 θα έχουν κλείσει οι παράνομες χωματερές, που υπολογίζονται σε 1.300, από τις οποίες οι 9 βρίσκονται στην Αττική. Διευκρίνισε πάντως ότι αν επιβληθεί πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τα σχετικά κονδύλια θα αφαιρεθούν από τους δήμους και τις νομαρχίες που δεν θα έχουν συμμορφωθεί, ενώ εμμέσως παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από τους φορείς τής Αυτοδιοίκησης στις απορροφήσεις κονδυλίων ύψους 80 εκατ. ευρώ τα οποία έχει εξασφαλίσει το υπουργείο, για την αποκατάσταση των παλιών χωματερών.
* Για κυβερνητική ανικανότητα στη διαχείριση των σκουπιδιών στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, αρμόδιος για θέματα υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Σημείωσε ότι μειώθηκαν οι προσπάθειες εξάλειψης των παράνομων χωματερών, ενώ ακυρώθηκαν τα προγράμματα σταθμών μεταφόρτωσης και ανακύκλωσης. Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για τις μεταβολές του κλίματος και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα το αναδείξει σε πρωτεύον θέμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

Αναστέλλονται για έναν χρόνο η έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στα Κουντουριώτικα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Η απαγόρευση αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Κάλβου - Δημητσάνης - Λεωφ. Αλεξάνδρας - Κυριακού - Σκοπετέα - Μελά - Κοτυλαίου - Κόνιαρη - Λεωφ. Αλεξάνδρας - Δέγλερη και Κάλβου.
Πρόκειται για συνέχεια της απόφασης που είχε εκδώσει το υπουργείο πριν από έναν μήνα, με την οποία προσδιορίζεται η περιοχή ανάπλασης και ανατίθεται στον Δήμο Αθηναίων η υποχρέωση για την εκπόνηση μελέτης που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 9 μήνες. Πηγές τού ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν προαναγγείλει από τις αρχές Ιανουαρίου την έκδοση της χθεσινής απόφασης, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τυχόν τετελεσμένων στην περιοχή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/02/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Δενδροφύτευση σε χώρο στη λεωφ. Αλεξάνδρας που ορέγεται ιδιώτης

Μέτωπο κατά καταπατητών

Του ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ

Μετά από πολύχρονες και επίμονες προσπάθειες των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, η δημοτική αρχή της Αθήνας αποφάσισε επιτέλους να ανοίξει μέτωπο με τους καταπατητές που λυμαίνονται δημοτικές εκτάσεις στην περιοχή «Κουντουριώτικα» της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Χθες το πρωί συνεργεία του δήμου, παρουσία του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, προχώρησαν στην αποκομιδή από οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού άχρηστων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία υλικών και εν συνεχεία φύτεψαν εκεί 10 πλατάνους.
Επί τόπου κατέφθασε ιδιώτης με τους δικηγόρους του, ο οποίος, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, εγκάλεσε τον δήμαρχο για την παρέμβαση, ισχυριζόμενος ότι το οικόπεδο είναι ιδιοκτησία του και μήνυσε τον κ. Κακλαμάνη για «καταπάτηση».
Ακολούθως ο δήμαρχος Αθηναίων προσήλθε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων και υπέβαλε με τη σειρά του μήνυση εναντίον του ιδιώτη για εξύβριση, υποστηρίζοντας ότι τον αποκάλεσε «απατεώνα και καταπατητή».
Ο κ. Κακλαμάνης είπε μάλιστα ότι ο υποτιθέμενος ιδιοκτήτης του οικοπέδου προσπάθησε το περασμένο Σάββατο να ανοίξει δρόμο μέσα στο οικόπεδο προκειμένου να διέλθουν την επόμενη μέρα αυτοκίνητα των φιλάθλων του αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού σε ιδιωτικό πάρκινγκ, για το οποίο οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι λειτουργεί παράνομα και η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια.
Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Αθηναίων κατέστησε χθες σαφή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να διεκδικήσει τη γη που ανήκει στον δήμο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:
«Το ιστορικό αρχείο της πόλης έχει αδιάσειστα στοιχεία και δεν πρόκειται να χαριστεί ούτε σπιθαμή γης αυτής της πόλης, που μπορει να μείνει ελεύθερη, στον οποιοδήποτε φιλοδοξεί ή την έχει καταπατήσει».
Η παρέμβαση της δημοτικής αρχής στην περιοχή «Κουντουριώτικα» έχει στόχο να «φρενάρει» κάθε προσπάθεια καταπάτησης, εν όψει της αξίας που θα αποκτήσουν οι ιδιοκτησίες με την ανάπλαση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και τη διαμόρφωση πάρκου στα 17 στρέμματα του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Η μετεξέλιξή της σε σημαντικό χώρο αναψυχής «έχει ανοίξει την όρεξη πολλών, διότι πλέον οι αντικειμενικές αξίες γης στην περιοχή θα εκτιναχθούν στα ύψη», δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης.
Η ιστορία στα «Κουντουριώτικα» εκκρεμεί από το 1878. Ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε τότε με συμβόλαια μια έκταση 300 στρεμμάτων, που αποτέλεσαν το δημοτικό κτήμα Αμπελοκήπων.
Εν συνεχεία αυτό, με την εφαρμογή διαφόρων ρυμοτομικών διαταγμάτων, χωρίστηκε σε διάφορα τμήματα, από τα οποία πολλά παραχωρήθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς (Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, Νοσοκομείο «Ελπίς», προσφυγικές κατοικίες, γήπεδο ΠΑΟ, σχολεία, ιδρύματα κ.λπ.).
Την προσπάθεια προστασίας της δημοτικής περιουσίας από τους καταπατητές δήλωσαν ότι στηρίζουν από την αντιπολίτευση του δήμου ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Αλέξης Τσίπρας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/09/2007

Επιστροφή στην αρχή

επιχείρηση καθαρισμού οικοπέδου από σκουπίδια και πάσης φύσεως μπάζα στα Κουντουριώτικα

Γράφει ο/η athinapoli    06.09.07

Ο Δήμος της Αθήνας προχώρησε σήμερα σε μεγάλη προγραμματισμένη επιχείρηση καθαρισμού οικοπέδου από σκουπίδια και πάσης φύσεως μπάζα στα Κουντουριώτικα , πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας.Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και πήραν  μέρος υπάλληλοι του Δήμου από τις διευθύνσεις Καθαριότητας και Πρασίνου με  φορτηγά και όλα τα απαραίτητα  μηχανήματα.Χρειάστηκαν  περίπου 20   φορτηγά  αυτοκίνητα για την αποκομιδή των άχρηστων υλικών και των μπαζών που είχαν συσσωρευτεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο, υλικά που όχι μόνο ήταν  επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία  αλλά    και  εύφλεκτα. Στη συνέχεια στο χώρο του οικοπέδου  φυτεύτηκαν 10 πλάτανοι.

 Στο χώρο προσήλθε  ένας ιδιώτης με τους δικηγόρους του, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων , εγκάλεσε τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για τον καθαρισμό και την δενδροφύτευση του οικοπέδου, με τον ισχυρισμό ότι είναι ιδιοκτήτης και τον μήνυσε για καταπάτηση .

Ο Νικήτας Κακλαμάνης προσήλθε οικειοθελώς στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων και υπέβαλλε με τη σειρά του μήνυση στον ιδιώτη για εξύβριση.

http://www.athinapoli.gr/athens/index.php?option=com_content&task=view&id=202&Itemid=9

Επιστροφή στην αρχή

Μετά από αδράνεια και ολιγωρία ετών, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει σημαντικές εκτάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας από καταπατητές, ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να κατοχυρώσει διάφορα οικόπεδα διάσπαρτα στην πόλη, τα οποία σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο της πόλης του ανήκουν αλλά διεκδικούνται από ιδιώτες που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Έτσι και χθες, συνεργεία του δήμου, με επικεφαλής τον ίδιο τον Νικ. Κακλαμάνη, πήγαν στα Κουντουριώτικα για να καθαρίσουν οικόπεδο από μπάζα και να φυτέψουν δένδρα. Η επιχείρηση όμως είχε απρόσμενη κατάληξη, με τον δήμαρχο Αθηναίων και τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη να καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων ανταλλάσσοντας μηνύσεις.

Συγκεκριμένα, υπάλληλοι του δήμου πήγαν χθες σε έκταση 2,5 στρεμμάτων επί της οδού Κόνιαρη 7 στα Κουντουριώτικα, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, μάζεψαν σκουπίδια και μπάζα, που γέμισαν 20 φορτηγά και φύτεψαν 10 πλάτανους. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της έκτασης, ο Νικ. Κακλαμάνης που επέβλεπε την επιχείρηση ήρθε αντιμέτωπος με έναν ιδιώτη που υποστηρίζει ότι είναι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Ο ίδιος ιδιώτης έχει απασχολήσει ξανά τον δήμο, ωστόσο χθες η υπόθεση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ο δήμαρχος και ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης διαπληκτίστηκαν, πήγαν με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, όπου ο ιδιώτης μήνυσε τον Νικ. Κακλαμάνη για καταπάτηση και ο Νικ. Κακλαμάνης τον ιδιώτη για εξύβριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το δήμο, η ιστορία στα Κουντουριώτικα εκκρεμεί από το 1878. Ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε με συμβόλαια (6925/1878 και 11436/1187) μια έκταση 300 περίπου στρεμμάτων, που αποτέλεσαν το δημοτικό κτήμα Αμπελοκήπων, το οποίο στη συνέχεια με την εφαρμογή διαφόρων ρυμοτομικών διαταγμάτων χωρίστηκε σε διάφορα τμήματα. Από αυτά, ο δήμος παραχώρησε πολλά για κοινωφελείς σκοπούς, όπως το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Ελπίς, οι προσφυγικές κατοικίες, το γήπεδο Παναθηναϊκού κ.λπ. και για διάφορα σχολεία και ιδρύματα.

"Η περιοχή Κουντουριώτικα φαίνεται ότι έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία, σε συνδυασμό με τη διπλή ανάπλαση", σχολίασε χθες ο Νικ. Κακλαμάνης. "Εμείς θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, έχουμε τίτλους, έχουμε σχεδιαγράμματα που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ανήκει στη πόλη και τους δημότες της", συμπλήρωσε.

Στο πλευρό του δημάρχου τάχθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Η Αθήνα Αλλά-Ζει" Κ. Σκανδαλίδης, καταδικάζοντας την "σκαιά συμπεριφορά των καταπατητών".

Ανοιχτή Πόλη: Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Σε ανακοίνωσή της, η "Ανοιχτή Πόλη" υπογραμμίζει ότι "μαζί με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την συνολική ανάπλαση της περιοχής, την εφαρμογή του 1515/1985 που προβλέπει τη δημιουργία κοινόχρηστου πράσινου και την υπεράσπιση του χώρου από κάθε είδους αυθαιρεσίες και καταπατήσεις". Υπενθυμίζει δε ότι έχει επανειλημμένα φέρει την καθυστέρηση της ανάπλασης στα Κουντουριώτικα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο 7ο Διαμερισματικό Συμβούλιο. "Η τελευταία ήταν δύο μήνες πριν και με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, όταν ο επικεφαλής της 'Ανοιχτής Πόλης' Αλέξης Τσίπρας έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής μιας συνολικής πολιτικής πρασίνου και συγκεκριμένου σχεδίου δράσης στην Αθήνα, με τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων πάρκων, μεταξύ των οποίων και τα Κουντουριώτικα", επισημαίνει. (Αυγή 6-9)

Επιστροφή στην αρχή

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ

Καραδοκούν ιδιωτικά συμφέροντα με την ανοχή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ενταση δημιουργήθηκε χτες το πρωί στα Κουντουριώτικα, με «πρωταγωνιστές» το δήμαρχο Αθήνας Νικ. Κακλαμάνη και τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του χώρου πίσω απ' το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας Γ. Γκιούλη, όταν συνεργεία του δήμου πήγαν για να καθαρίσουν το χώρο και να πραγματοποιήσουν συμβολική δενδροφύτευση. Ο ιδιοκτήτης, μετέβη εκεί και, αφού χαρακτήρισε το δήμαρχο «καταπατητή», πήγαν και οι δύο στο ΑΤ Αμπελοκήπων όπου ο δήμαρχος άσκησε μήνυση για εξύβριση και ο διεκδικητής, για φθορά ξένης περιουσίας.

Σε σχόλιό της, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», τονίζει: «Τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ενθαρρημένα από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από τη διαχρονική ανοχή - στην καλύτερη των περιπτώσεων - των διοικήσεων του Δήμου Αθήνας, που άφησαν πολλούς ελεύθερους χώρους να περάσουν στα χέρια ιδιωτών (Πάρκο Ελευθερίας, Πεδίον του Αρεως, Θων κλπ.), έρχονται σήμερα να μηνύσουν και το δήμαρχο Αθήνας, που επιχείρησε να καθαρίσει το χώρο και να κάνει συμβολική δενδροφύτευση. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι χωρίς τη δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος, στην οποία πρέπει να στηρίζονται οι δημοτικές αρχές, δεν είναι δυνατόν να αποκρουστούν οι επιθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου, στην καταπάτηση της γης». Επιπλέον, η γραμματεία του 7ου Διαμερίσματος της «Συμπαράταξης», καλεί τους κατοίκους και τους συλλόγους της περιοχής σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων της.

Αξίζει, πάντως να σημειωθεί, ότι το σύνολο της περιοχής των Κουντουριώτικων, βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων τα οποία οι διοικήσεις του δήμου, τουλάχιστον ανέχτηκαν, επί σειρά ετών. Ανακοινώσεις για το θέμα έβγαλαν και οι άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ριζοσπάστης 6-9-07

Επιστροφή στην αρχή

Ο Δήμος Αθηναίων απειλεί τα Προσφυγικά

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/8, η δημοτική σύμβουλος Άννα Φιλίvη ζήτησε από το Δήμο να στείλει μία επιστoλή πoυ vα ζητάει από τo Υπoυργείo Πoλιτισμoύ vα πάρει oρισμέvα μέτρα σχετικά με τη συvτήρηση και διατήρηση τωv οκτώ πρoσφυγικώv πoλυκατoικιώv της λεωφόρoυ Αλεξάvδρας και υπέρ της λήψης μέτρωv για τηv εφαρμoγή της απόφασης πoυ έχει πάρει τo Συμβoύλιo της Επικρατείας πριv από τρία χρόvια για τη διατήρηση τους.
Αντιγράφουμε εδώ κάποια σημεία από την απάντηση του Δημάρχου: "έχω ήδη κάvει επαφή με τηv Κτηματική Εταιρεία τoυ Δημoσίoυ" και "έχω ξεκιvήσει τηv κoυβέvτα της παραχώρησης αυτής της έκτασης, πoυ κατ' αρχήv δεv είvαι αρvητική η Κτηματική Εταιρεία τoυ Δημoσίoυ vα τηv παραχωρήσει στo Δήμo"
Η κ. Φιλίνη επανέρχεται λέγοντας:
"Αvαφέρθηκα στηv απόφαση τoυ Συμβoυλίoυ της Επικρατείας, πoυ διαφωvoύσε με τηv απόφαση τoυ Υπoυργείoυ Πoλιτισμoύ vα κηρύξει διατηρητέες μovάχα τις δύo από τις oκτώ πoλυκατoικίες και πoυ ζητoύσε vα κηρυχθoύv και oι oκτώ και γι αυτό o Περιβαλλovτικός Σύλλoγoς Κέvτρoυ Αμπελoκήπωv ζητάει από τo Συμβoύλιo της Επικρατείας vα παρέμβει, με καιvoύριo vόμo, πoυ υπάρχει εδώ και έvα χρovικό διάστημα, πoυ ζητάει από δημoτικoύς υπαλλήλoυς, πoυ δεv εφαρμόζoυv απoφάσεις τoυ Συμβoυλίoυ της Επικρατείας, vα τις εφαρμόσoυv."
Η απάντηση του Δημάρχου: "Θα τo συζητήσoυμε για vα δoύμε, αvτί για δύo - oκτώ, τι σημαίvει αυτό oικovoμικά για τo Δήμo ή αv είvαι πρoτιμότερo vα είvαι δύo και vα είvαι πράσιvoς χώρoς o υπόλoιπoς. Αυτό είπα."
Και όταν η 'Α. Φιλίνη του λέει "είvαι χώρoς μvήμης, κύριε Δήμαρχε και μεγάλης σημαvτικής αρχιτεκτovικής σημασίας " ο Δήμαρχος της απαντάει "και με τις δύo είvαι χώρoς μvήμης".
Μετά από αυτά δικαιούμαστε να πούμε:
Το κόλπο να "λυθεί" το θέμα των προσφυγικών όπως επιδιώκουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και η ΚΕΔ μέσω της μεταβίβασής τους στο Δήμο δεν θα περάσει!
Αν ο κ. Κακλαμάνης είχε στο μυαλό του τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας όταν προεκλογικά έλεγε "θα γκρεμίσω οικοδομικά τετράγωνα για πράσινο", ας το βγάλει!

http://anoihtipoli.blogspot.com/2007/09/blog-post_25.html (ελήφθη 25-9-07)

Επιστροφή στην αρχή

Το ΥΠΕΧΩΔΕ παραπέμπει στο ΥΠΠΟ για τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

Ως Πόντιος Πιλάτος εμφανίσθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο θέμα της προστασίας των προσφυγικών κατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η Άννα Φιλίνη με ερώτηση που συζητήθηκε χθες στη Βουλή ζήτησε την προστασία και των 8 πολυκατοικιών, ενώ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ουσιαστικά παρέπεμψε στο... υπουργείο Πολιτισμού.

Οι προσφυγικές κατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα αστικού σχεδιασμού στη χώρα μας, ενώ είναι γνωστό ότι η ελληνική πολιτεία δεν συνηθίζει να περιβάλλει με τη στοργή της την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ιδίως τα νεότερα και σύγχρονα μνημεία. Η Α. Φιλίνη επεσήμανε την τεράστια σημασία, τόσο ιστορική, όσο και αισθητική, που έχουν τα προσφυγικά, τα οποία αποτελούν ένα εξαίρετο αλλά και σπάνιο, για την Ελλάδα, δείγμα του Μπάουχαους, και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρέπει να διατηρηθούν και οι 8 πολυκατοικίες του. Όμως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων έχει κηρύξει διατηρητέες μόλις τις 2 από τις 8 πολυκατοικίες.

Ο Στ. Καλογιάννης επανέλαβε το ιστορικό της υπόθεσης, χωρίς να παίρνει ουσιαστικά θέση και πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Πολιτισμού. Συνέδεσε επίσης το τι μέλλει γενέσθαι με την απομάκρυνση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, όπου εναλλακτικές προτάσεις ανάπλασης επεξεργάζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ μαζί με το Δήμο Αθηναίων. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις που έχουν παρθεί στο παρελθόν, και στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο Στ. Καλογιάννης, είχαν ληφθεί τον Δεκέμβριο του 1967, κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες, και σε εποχές που δεν λαμβανόταν υπόψη η ιστορική μνήμη. Αναφέρθηκε ακόμα στο Άρθρο 95 του Συντάγματος που επιβάλλει την ανάγκη συμμόρφωσης με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά και στην τοποθέτηση του καθηγητή Μπίρη ότι "η διατήρηση κάποιων πολυκατοικιών και η κατεδάφιση άλλων είναι ακρωτηριασμός του συγκροτήματος και του μνημείου". Η Α. Φιλίνη στηλίτευσε την πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έχει διαρρεύσει στον τύπο να πέσουν οι 6 πολυκατοικίες, και τόνισε ότι το συγκρότημα καλύπτει μόνο το 31,7% της έκτασης και κάλλιστα ο περιβάλλοντας χώρος μπορεί να γίνει πράσινο και χώρος αναψυχής για τους κατοίκους των Αθηνών. Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε το αυτονόητο, ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να γίνονται σεβαστές από τη διοίκηση.  Πουλακίδας Κώστας        ΑΥΓΗ 5/10/2007

Επιστροφή στην αρχή

Ετοιμάζουν κατάληψη των προσφυγικών στη Λ. Αλεξάνδρας

Δεύτερη εκστρατεία διαμαρτυρίας - κατάληψης των ακατοίκητων κτιρίων (προσφυγικά) στη Λ. Αλεξάνδρας ξεκινούν στις 22 και 23 Οκτωβρίου κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, νοσηλευτές του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Αγ. Σάββας».

Αίτημά τους να τηρηθεί η υπόσχεση που δόθηκε από το υπ. Υγείας πριν από δύο χρόνια στην πρώτη κατάληψη, ότι θα χρησιμοποιηθούν τα κτίρια για τον 1ο Κοινωνικό Ξενώνα φιλοξενίας για καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους. Το πρόβλημα είναι έντονο για συνοδούς καρκινοπαθών από την επαρχία ή το εξωτερικό που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και χρειάζεται επί εβδομάδες να μένουν στην πρωτεύουσα.

Γ.Κ. ΕΘΝΟΣ 21/10/2007

Επιστροφή στην αρχή

Να γίνουν οι ξενώνες καρκινοπαθών στα Προσφυγικά

Αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης της Αθήνας "Ανοιχτή Πόλη" συναντήθηκε χθες με εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου "Αγ. Σάββας", στο πλαίσιο της έμπρακτης συμπαράστασης της παράταξης στο χρόνιο αίτημα για τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας στις προσφυγικές πολυκατοικίες για τους καρκινοπαθείς ασθενείς του νοσοκομείου και τους συγγενείς τους.

Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Αλ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "ενημερώσαμε για την πρόθεση μας να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας τόσο στο δήμο όσο και στην Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, ώστε να διατηρηθούν όλες οι προσφυγικές πολυκατοικίες και να καλύψουν υπάρχουσες κοινωνικές ανάγκες. Διαβεβαιώσαμε το σύλλογο εθελοντών και τους κοινωνικούς λειτουργούς του νοσοκομείου ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στο αίτημά τους για τη δέσμευση δύο πολυκατοικιών, συνολικά 60 διαμερισμάτων, για τις ανάγκες στέγασης των καρκινοπαθών και των συνοδών τους, καθώς και για τη δημιουργία ενός ξενώνα 'τελικού σταδίου'".

Βενιζέλος Βασίλης  ΑΥΓΗ 1/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

Ερασιτέχνης ΠΑΟ: Στα δικαστήρια, κ. Κακλαμάνη

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη να προσφύγει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει την κυριότητα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο κ. Κακλαμάνης, ερωτηθείς για πιθανή άρνηση του Ερασιτέχνη να παραχωρήσει τη Λεωφόρο, απάντησε: «Δεν μπορεί κάποιος να παραχωρήσει κάτι που δεν του ανήκει». Χθες, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός πέρασε στην αντεπίθεση και σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου περί της ιδιοκτησίας του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός Α.Ο. επιθυμεί να γνωστοποιήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο που αμφισβητεί την κυριότητά του, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να τη διεκδικήσει».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Βελεστίνου αριθ. 15 (Τ.Κ. 115-23 Αθήνα)  Τηλ./Fax 210-6457730

 Αθήνα, 07/11/2007

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων αγωνίζονται χρόνια για να αποτρέψουν την κατεδάφιση των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Πολεοδόμων από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, οι τοπικοί φορείς, οι προσφυγικές οργανώσεις των Μικρασιατών, σημαντικές προσωπικότητες συμπαρατάσσονται στον αγώνα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά τη λυσσώδη αντίδραση της τότε κυβέρνησης, ιδίως του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφάσισε τελεσίδικα ότι οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας ΔΕΝ επιτρέπεται να κατεδαφιστούν γιατί αποτελούν σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής παράδοσης της Αθήνας.

            Με αφορμή την επικείμενη εκδίκαση  νέας προσφυγής του Συλλόγου μας στο ΣτΕ, προκειμένου να υποχρεωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού να εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και να κηρύξει διατηρητέο το σύνολο των πολυκατοικιών, ενέργεια την οποία, επιμελώς και παρανόμως, αποφεύγει,

            Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις αρμοδίων, όπως του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του Δημάρχου Αθηναίων ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ οι έξη από τις οκτώ πολυκατοικίες μπορούν να κατεδαφιστούν (!!!),

            Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Αγ. Σάββας και συγγενών των καρκινοπαθών, που διεκδικούν δυο από τις πολυκατοικίες για στέγαση ασθενών βραχείας νοσηλείας και των συγγενών τους, αίτημα το οποίο θερμά υποστηρίζουμε,

            Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων σας καλεί

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος (οδός Πανόρμου 56) σε εκδήλωση με θέμα:

                         Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας : Παρόν και μέλλον

για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, συντονισμό του αγώνα για τη διάσωση και κοινωνική αξιοποίηση ΟΛΩΝ των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ.Αλεξάνδρας.

Το Δ.Σ.

Επιστροφή στην αρχή

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για να εφαρμοστεί προηγούμενη απόφασή του

"Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας: παρόν και μέλλον" είναι το θέμα της εκδήλωσης η οποία προγραμματίζεται αύριο, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος (Πανόρμου 56), με στόχο την ενημέρωση, τον συντονισμό του αγώνα για τη διάσωση και κοινωνική αξιοποίηση του συνόλου των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας.

Διοργανωτής είναι ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, ο οποίος υπενθυμίζει ότι οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων αγωνίζονται χρόνια για να αποτρέψουν την κατεδάφιση των Προσφυγικών. Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, σύλλογοι αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, εντός και εκτός Ελλάδας, τοπικοί φορείς, οι προσφυγικές οργανώσεις των Μικρασιατών κ.ά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά τη λυσσώδη αντίδραση της τότε κυβέρνησης, ιδίως του ΥΠΕΧΩΔΕ, έκρινε πως το σύνολο των προσφυγικών πολυκατοικιών, ως σημαντικό και ενιαίο μέρος της αρχιτεκτονικής παράδοσης, πρέπει να διατηρηθεί ακυρώνοντας πριν από τρία χρόνια την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για διατήρηση μόνον δύο.

Όπως εξηγεί ο σύλλογος, η εκδήλωση γίνεται "με αφορμή την επικείμενη εκδίκαση νέας προσφυγής του συλλόγου μας στο ΣτΕ προκειμένου να υποχρεωθεί το υπουργείο Πολιτισμού να εφαρμόσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να κηρύξει διατηρητέο το σύνολο των πολυκατοικιών, ενέργεια την οποία επιμελώς και παρανόμως αποφεύγει, με αφορμή δηλώσεις αρμοδίων, όπως του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Αθηναίων, ότι, παρά την απόφαση του ΣτΕ, οι έξι από τις οκτώ πολυκατοικίες μπορούν να κατεδαφιστούν, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας και συγγενών των καρκινοπαθών που διεκδικούν δύο από τις πολυκατοικίες για στέγαση ασθενών βραχείας νοσηλείας και των συγγενών τους, αίτημα το οποίο θερμά υποστηρίζουμε". 

Σταυρογιάννη Λελούδα  ΑΥΓΗ 18/11/2007

Επιστροφή στην αρχή