Λόφος Ελικώνος ή "Αλεπότρυπα"

Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

Περισσότερες πληροφορίες για το Λόφο Αλεπότρυπας στο: Λόφος Ελικωνος ή Αλεπότρυπα

"Αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7/9/99 κάτοικοι από διάφορα σημεία της Κυψέλης έτρεξαν έντρομοι να καταφύγουν στο μόνο ελεύθερο χώρο της κυψέλης που γνώριζαν, τα παλιά νταμάρια της Κυψέλης, "Αλεπότρυπα". Όμως... ο χώρος που γνώριζαν δεν υπήρχε πια. Ένα τεράστιο πανύψηλο τείχος από μπετόν, μήκους περίπου 100 μέτρων, και ένα πανύψηλο μεταλλικό δίχτυ έκρυβαν τον ελεύθερο χώρο που γνώριζαν.

Κατασκευάστηκε παράτυπα και παράνομα από το Δήμο Αθηναίων ...ένα τεράστιο γήπεδο ποδοσφαίρου... και δίπλα κατασκευάζονται άλλα δύο γήπεδα μπάσκετ κλεισμένα με συρματόπλεγμα. ...Αυτοί οι συνάνθρωποί μας δεν είχαν μάθει για τον αγώνα που κάνουμε εναντίον του γηπέδου και υπέρ του ελεύθερου και πράσινου χώρου. Ή μπορεί να αδιαφόρησαν..." (Ομάδα Προστασίας Λόφου Ελικώνος, 16-9-1999).

"Να συνεχιστούν οι εργασίες στα νταμάρια της Αλεπότρυπας. Πολυεπίπεδο αθλητικό πάρκο, με όσο το δυνατόν περισσότερες υπαίθριες εγκαταστάσεις, καθώς και με δημιουργία χώρου στάθμευσης 600 θέσεων" (Απόφαση 6ου Διαμερίσματος 10-11-1999 για το Τεχνικό Πρόγραμμα Πρασίνου, από ανακοίνωση της ομάδας προστασίας του λόφου Ελικώνος)

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Αθήνας με ανακοίνωσή της (Δεκ 2000) αναφέρει ότι "κατασκευάστηκε και λειτουργεί ποδοσφαιρικό γήπεδο για λίγες δεκάδες άτομα ενω στη θέση του μπορούσε να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου όπως ζητούσαν οι κάτοικοι. Ακόμη τώρα κτίζονται κτίρια στη μέση του δρόμου (τέρμα Μεγίστης) και διανοίγονται αυθαίρετα δρόμοι (Ελικώνος και Σπον)".

Στην Αλεπότρυπα φτιάχνει ο Δήμος Αθηναίων και άλλα γήπεδα (Συντονιστικό Ελ. Χώρων Αθήνας, συνεδρίαση 15/3/01)

Είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Κυψέλης. Καταλαμβάνει έκταση 140 στρεμμάτων στη βορινή πλευρά του 6ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, στα όρια με το Γαλάτσι, ενώ ένα τμήμα του, 32 στρεμμάτων περίπου, ανήκει στο Δήμο Γαλατσίου. Παρ' ότι πρόκειται για βραχώδη λόφο, σε μεγάλο μέρος του περιλαμβάνει όχι μόνο θαμνώδη αλλά και υψηλή βλάστηση. Η θέση του όμως, δίπλα στην πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, γέννησε από πολύ νωρίς την απειλή της καταπάτησης. Από το 1955 κιόλας άρχισαν να χτίζονται τα πρώτα αυθαίρετα επί της οδού Ελικώνος. Ηταν μικρές κατοικίες, ενώ στην περίοδο της δικτατορίας χτίστηκε και η πρώτη πολυκατοικία. Στα χρόνια που ακολούθησαν άρχιζαν να αναγείρονται αυθαίρετα και στο εσωτερικό του λόφου, γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη για διάνοιξη δρόμων, κάτι που έκτοτε συμβαίνει συχνά. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει ενταθεί, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι αφού είδαν να καταρρέει το “μεγαλεπίβολο” σχέδιο του τέως δημάρχου Αθηναίων Μιλτιάδη Εβερτ για δημιουργία πάρκου ψυχαγωγίας, έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα προοπτική μετατροπής του σε χώρους άθλησης. “Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δημιουργηθεί τρία γήπεδα, ένα μεγάλο ποδοσφαίρου με κερκίδες, ένα mini football, και ένα μπάσκετ, η κατασκευή των οποίων έγινε με αποψιλώσεις, εκσκαφές και επιχωματώσεις. Διαδικασίες που αλλοίωσαν το φυσικό περιβάλλον”, υποστηρίζει ο κ. Τριανταφύλλου, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για τη Διάσωση του Ελικώνος. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Αθήνα, 19.9.2003 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΚΑΙ "ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ" ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Μία έκπληξη περίμενε όσους γύρισαν από την δουλειά τους χθές 18.9.2003 το απόγευμα:

Μία πολυτελής έντυπη πρόσκληση είχε διανεμηθή σε όλα τα σπίτια και στις πολυκατοικίες της περιοχής του λόφου "Αλεπότρυπα" της Κυψέλης. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (ΟΝΑ) του Δήμου Αθηναίων κ. Ελευθέριος Σκιαδάς προσκαλούσε τους κατοίκους στα εγκαίνια του γηπέδου ποδοσφαίρου Άνω Κυψέλης που θα γίνονταν από την Δήμαρχο κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για τις 7 η ώρα το απόγευμα ... της ίδιας ημέρας!

(Έτσι λύθηκε και η απορία γιατί τα συνεργεία του Δήμου έπλεναν από το πρωί τους γύρω δρόμους).

Στις 7 η ώρα, μέσα σε μία παγερή ατμόσφαιρα, παρουσία ολίγων γνωστών οπαδών της κυρίας Δημάρχου καθώς και επίδοξων "παραγόντων" του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου επιδεικτική απουσία και αδιαφορία κοινού. Ούτε οι περίοικοι δεν εμφανίσθηκαν στα παράθυρά τους, παρακάμπτοντας ακόμη και την φυσική περιέργειά τους, εκδηλώνοντας έτσι και πάλι την αντίθεσή τους στο ποδοσφαιρικό γήπεδο που τους φύτεψαν οι "φίλαθλοι" παράγοντες στο κεφάλι τους. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι ... προσεβλήθησαν από την έλλειψη τακτ του κυρίου Προέδρου του ΟΝΑ που τους κάλεσε την τελευταία στιγμή!...

Η τελετή έληξε σύντομα με ένα λογύδριο της κυρίας Μπακογιάννη.

Η Επιτροπή για την Σωτηρία της Αλεπότρυπας αν και δεν είχε ενημερωθή από κανένα για τα εγκαίνια, εξέφρασε την διαμαρτυρία της αναρτώντας ένα τεράστιο πανό στην κορυφή του λόφου που έγραφε "ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΕΣ!".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το γήπεδο αυτό (και τα άλλα μικρότερα δίπλα του) κατασκευάσθηκαν και λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια!

(Περί αυτών αναλυτικά προσεχώς).

Η Επιτροπή για την Σωτηρία του Λόφου "Αλεπότρυπα"

Επιτροπή Σωτηρίας Λόφου οδού Ελικώνος (Αλεπότρυπα) Κυψέλης-Γαλατσίου

Τηλ.210 8649263 (και φαξ), 210-3203022, κινητό 6977327802

E-mail: alepotrypa@hotmail.com

Τόπος Διαδικτύου: www.geocities.com/alepotrypa

ΠΡΟΣ ΤΟ Αθήνα, 18.7.2003

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ            Έλαβε αριθμ. Πρωτ. Δήμου Αθηναίων

                                                                                    106348/8.8.2003

Κοινοποίηση: Προς πάντα ενδιαφερόμενο.

ΕΝΣΤΑΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΑΙΤΗΣΗ

ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΟΦΟΥ "ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ "ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ" ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΕΡΕΛ

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Οι υπογεγραμμένοι κάτοικοι και μη της περιοχής του Λόφου της οδού Ελικώνος ή Λόφου "Αλεπότρυπα" Κυψέλης-Γαλατσίου

Ενιστάμεθα και διαμαρτυρόμαστε

για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δεσμεύσει για την κατασκευή σχολείων μεταξύ άλλων οικοπέδων και "οικόπεδο" που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αρμονίας και Κόκκερελ.

Το "οικόπεδο" αυτό ευρίσκεται ακριβώς επάνω στον Λόφο "Αλεπότρυπα" ο οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους ακόμη ελεύθερους χώρους της Αθήνας και μάλιστα μέσα στην πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της. Διαθέτει ακόμη φυσική και τεχνητή βλάστηση (το τμήμα του που ανήκει στον Δήμο Γαλατσίου είναι από χρόνια δενδροφυτευμένο) παρ' όλη την καταστροφή που αυτή υπέστη από την κατασκευή γηπέδων (βλ. κατωτέρω) και πρέπει να διατηρηθή ως ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής πράγμα για το οποίο οι κάτοικοι αγωνιζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.. Επί πλέον είναι άγνωστο αν υπάρχει νόμιμος ιδιοκτήτης με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας νομίμως μεταγεγραμμένους ή αν είναι αντικείμενο καταπατήσεως.

Μετά μάλιστα από το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τα γήπεδα μπάσκετ και μίνι ποδοσφαίρου που δημιούργησε ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων παρά τις διαμαρτυρίες χιλιάδος κατοίκων με υπογραφές και τα οποία μείωσαν τον ελεύθερο χώρο του Λόφου και έκαναν την ζωή των κατοίκων σωστή κόλαση, επιβάλλεται όχι μόνον να ματαιωθή οριστικά η κατασκευή σχολείου αλλά και να σταματήσει η λειτουργία των γηπέδων, να εκκαθαρισθή ο Λόφος από τα αυθαίρετα και τα καταπατημένα, να εξαιρεθή ο Λόφος πάση θυσία από τυχόν νομιμοποίηση αυθαιρέτων και καταπατημένων, να δενδροφυτευθή και να αποδοθή στους κατοίκους ολόκληρος ο Λόφος ως ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Σημειώνουμε ότι. για τα γήπεδα αυτά διαπιστώθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχίας ότι είναι παράνομα διότι αντίκεινται στις διατάξεις περί ηχορυπάνσεως. Γνωρίζουμε μάλιστα ότι έχουν επιβληθή και πρόστιμα στον Δήμο για την συνέχιση λειτουργίαςτωνγηπέδων.                                            

Με τιμή

Δημήτριος Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος "Συμπαράταξης" στην "Επιτροπή Ρύπανσης-Προστασίας Περιβάλλοντος κ.λπ. του Δημοτικού Συμβουλίου

Αμοργού 40, 113 64 Αθήνα, τηλ. (& φαξ) 210-8649263, 6977327802, email: triantafyl@yahoo.com, ιστοσελίδα : www.triantafy.gr

Έπονται άλλες οκτώ υπογραφές.

Επιστροφή στην αρχή

Αναδασωτέα η έκταση του Λόφου Ελικώνος !!!

Η Δασική Υπηρεσία γνωστοποίησε στον Δήμο Γαλατσίου ότι ο Λόφος της οδού Ελικώνος είναι έκταση αναδασωτέα και έτσι ο Δήμος δεν επιτρέπεται να προβεί σε διευθετήσεις επάνω στον Λόφο, στο τμήμα που υπάγεται σ’ αυτόν.

Για τον ίδιο λόγο ο Δήμος Αθηναίων αναγκάσθηκε να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του προς κατασκευή σχολείου επάνω στον Λόφο.

Η Επιτροπή μας και άλλοι περίοικοι είχαμε υποβάλει ένσταση κατά της αποφάσεως για κατασκευή σχολείου.

Είναι ανεπίτρεπτο η Κεντρική και η τοπική Διοίκηση να βάζουν τους πολίτες να γίνονται «ρουφιάνοι» για να υποδεικνύουν οικόπεδα ή ελεύθερες δημόσιες εκτάσεις για να γίνονται σχολεία, γήπεδα ή οτιδήποτε άλλο: Το Κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν υποχρέωση να αγοράζουν ή να απαλλοτριώνουν τις αναγκαίες εκτάσεις –δομημένες ή μη- από ιδιώτες και όχι να καταπατούν και τσιμεντοποιούν τους τελευταίους ελεύθερους δημόσιους χώρους που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο !!!

Η Επιτροπή μας συνεχίζει να αγωνίζεται για να σταματήσει η λειτουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου της ντροπής, της σπατάλης και της ψηφοθηρίας, να σταματήσουν οι καταπατήσεις και η δόμηση σε όλο τον Λόφο της οδού Ελικώνος, να απομακρυνθούν οι καταπατητές με ταυτόχρονη εύρεση λύσεως ανθρωπιστικής για όσους από αυτούς είναι αναξιοπαθούντες και να φυτευθεί ολόκληρος ο Λόφος με υψηλό πράσινο αμέσως χωρίς «κορδελάκια και φιοριτούρες», μελέτες και ξανά μελέτες (δηλαδή χωρίς σπατάλη του ιδρώτα των πολιτών).

Σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει και μπορεί να προσφέρει με τις γνώσεις, την πείρα του ή και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Η Επιτροπή για την Σωτηρία του Λόφου της οδού Ελικώνος Κυψέλης-Γαλατσίου. Μάιος 2006

Επιστροφή στην αρχή

Ο Λόφος Αλεπότρυπα κτίζεται !!! Οι πολυκατοικίες έχουν υπερβεί το ύψος του Λόφου (φωτό Δεκ. 2005 από ΒΑ στο http://www.geocities.com/alepotrypa/ ). Δεν ντρέπεται κανείς; Πού είναι ο Δήμος, η Νομαρχία, το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι άλλοι αρμόδιοι; Νέο: καταπατητής στον Λόφο!

Επιστροφή στην αρχή

www.geocities.com/alepotrypa

Μακελλειό στα δένδρα από τον Δήμο Αθηναίων !

Συνεργεία του Δήμου (ή μήπως ανίδεοι εργολάβοι του Δήμου;) προσπαθώντας να κλαδέψουν (;) τα δένδρα των δενδροστοιχιών ρήμαξαν πολλά από αυτά !

Ένα δείγμα παραθέτουμε στις φωτογραφίες από την γωνία των οδών Ταϋγέτου και Κυθήρων:

Μία εληά πολλών δεκαετιών με πλουσιότατο φύλλωμα που προσέφερε ομορφιά, σκιά και οξυγόνο μακελλεύθηκε από συνεργεία ή εργολάβους του Δήμου το πρωί της 7 ή 8 Μαΐου.

 Όχι μόνο τα συνεργεία δεν άφησαν φύλλο για φύλλο αλλά έκοψαν και τα χοντρά κλαδιά με τόσο άγαρμπο τρόπο που τα ξεφλούδισαν. Οι κάτοικοι έμειναν άναυδοι από το ανοσιούργημα και διερωτώντο ποιό μυαλό το συνέλαβε.

 Μετά την πρώτη ταραχή και στενοχώρια αποφάσισαν να συλλέξουν υπογραφές διαμαρτυρίας αλλά και να προβούν σε νόμιμες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου!

Υπήρξαν και φήμες ότι η εληά μακελλεύθηκε επειδή οι καρποί της ρύπαιναν το πεζοδρόμιο. Δηλαδή αντί ο Δήμος να καθαρίζει τα πεζοδρόμια και τους δρόμους ως οφείλει (δείτε τα χάλια της φωτογραφίας) προτιμά να "καθαρίζει" μιά και καλή κόβοντας τα δένδρα.

Αίσχος !!!

   ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΣΥ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΟΥ !

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Επιτροπής Κατοίκων του Λόφου της Αλεπότρυπας

Την Κυριακή 6 Απρίλη 2008 ώρα 11:00, πραγματοποιούμε συμβολική δενδροφύτευση στο λόφο της Αλεπότρυπας, στη συμβολή οδών Αρμονίας και Κοκερέλ, πάνω στο λόφο.

Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για το έγκλημα που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια σ’ αυτό το λόφο, όπου αντί να φυτεύονται  δένδρα φυτεύεται τσιμέντο.

Δυστυχώς, παρ’ όλες τις αποφάσεις για κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων μέχρι τώρα δεν εχει γίνει καμιά κατεδάφιση, πράγμα που ανοίγει την όρεξη και σε άλλους μελλοντικούς καταπατητές.

Είναι χαρακτηριστικό εξ άλλου ότι ο μισός λόφος που ανήκει στο Δήμο Γαλατσίου είναι πευκοφυτεμένος, σε αντίθεση με το κομμάτι του λόφου που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων.

Το Συμβούλιο του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, τον Ιούλη του 2007 πήρε ομόφωνη απόφαση για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων και τη δενδροφύτευση του λόφου.

Παρ’ όλα αυτά τιποτε μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί.

Εχει έρθει η ώρα να αντιδράσουμε !

Επιτροπή Κατοίκων του λόφου της Αλεπότρυπας

Επικοινωνία:

Ελένη Τζαννή  (τηλ. 6932 241 788)

Μαρίνα Βήχου  (τηλ. 6937 052 664)

Μάρκος Γαρμπής  (τηλ. 6937 760 038)

Υ.Γ. Παρακαλούμε για τη βοήθειά σας στη διάδοση αυτού του μηνύματος και για την ενεργό συμμετοχή σας στη δενδροφύτευση.

Επιστροφή στην αρχή

Αυθαίρετα στην Αλεπότρυπα

Στο έλεος της αυθαίρετης δόμησης έχει αφεθεί ο λόφος της Αλεπότρυπας, ο μόνος ελεύθερος χώρος στην Ανω Κυψέλη που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε όαση πρασίνου για την πιο πυκνοδομημένη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η επιτροπή κατοίκων, λόγω της αδιαφορίας του Δήμου Αθηναίων, αποφάσισε να παρέμβει και την Κυριακή στις 11 π.μ. οργανώνει δεδροφύτευση, με σημείο συνάντησης τη συμβολή των οδών Κοκκερέλ και Αρμονίας.
Ο λόφος έχει έκταση περίπου 140 στρέμματα, από τα οποία τα 32 ανήκουν στο Δήμο Γαλατσίου και έχουν φυτευθεί από χρόνια. Στο κομμάτι του Δήμου Αθηναίων έχουν ξεκινήσει καταπατήσεις από τη δεκαετία του '50, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν «ξεφυτρώσει» πολυώροφα κτήρια που έχουν εξαφανίσει ένα μέρος του λόφου. Σε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων έχουν κατασκευαστεί γήπεδα.
«Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι γίνονται εργασίες επέκτασης σε υπάρχουσες αυθαίρετες κατασκευές και περιφράξεις χωρίς άδεια. Η διαπίστωση έγινε και από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά δεν έχουν ληφθεί μέτρα», μας ενημερώνει η Μαρίνα Βήχου, σύμβουλος στο 6ο διαμέρισμα από την παράταξη «Ανοικτή Πόλη». Εκφράζει φόβους για τοποθέτηση ασφάλτου στον υπάρχοντα χωματόδρομο, που αν επαληθευθούν θα ολοκληρωθεί η καταπάτηση του λόφου και η ανέγερση οικοδομών.

Χ.ΤΖ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/04/2008

Επιστροφή στην αρχή

Η Επιτροπή για την Σωτηρία του Λόφου "Αλεπότρυπα συμμετέσχε σε δενδροφύτευση του Λόφου μας !

Citizen tree planting on Alepotrypa Hill of Athens!

Την περασμένη Κυριακή 6 Απριλίου 2008 μέλη της Επιτροπής μας, με τα δένδρα τους και τα εργαλεία τους συμμετέσχαν σε δενδροφύτευση τμήματος του Λόφου Αλεπότρυπα.

Στις 11 το πρωί τα μέλη μας έφθασαν πρώτα στον Λόφο, ακριβώς πάνω από το σημείο όπου συμβάλλουν οι οδοί Ελικώνος και Κόκκερελ. (Πρόκειται για το σημείο όπου ο Δήμος Αθηναίων είχε αποφασίσει να κατασκευάσει σχολείο αλλά η Επιτροπή μας -με ένστασή της και με την συμπαράσταση της Δημοτικής Κίνησης "Συμπαράταξη για την Αθήνα"- το απέτρεψε). Μαζί με μέλη της νεοσύστατης Επιτροπής Κατοίκων Αλεπότρυπας (αλήθεια, γιατί δημιούργησαν νέα Επιτροπή;) και άλλους κατοίκους φυτέψαμε πενήντα πεύκα και άλλα θαμνοειδή. Διευκολυνθήκαμε στο έργο μας από το γεγονός ότι είχε βρέξει και το έδαφος ήταν αρκετά μαλακό (αυτό δεν απέτρεψε το να βγάλουν ... κάλλους στα χέρια μερικοί από εμάς).

Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε περιοίκους και άλλους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το σημείο όπου φυτεύαμε είναι ... οικόπεδα και ότι τους ανήκουν ! Έγιναν λογομαχίες, κλήθηκε η Αστυνομία να μας εμποδίσει αλλά η δενδροφύτευση συνεχίσθηκε και τελείωσε επιτυχώς. Οι "οικοπεδούχοι" απείλησαν ότι θα βγάλουν όλα τα δένδρα που φυτέψαμε αλλά μέχρι χθές Δευτέρα 7-4-2008 το μεσημέρι δεν είχαν τολμήσει να πειράξουν τίποτα.

Κατά την διάρκεια των λογομαχιών αναφέρθηκαν ονόματα "οικοπεδούχων" και οικοπεδοφάγων.

 Θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής

Ο Λόφος της οδού Ελικώνος είναι δημόσια έκταση αναδασωτέα. Δεν υπάρχουν οικόπεδα εκεί! Ούτε χρησικτησία σε δημόσια έκταση υπάρχει! Όσοι έκτισαν εκεί ήταν καταπατηταί, έκτισαν παράνομα με άδειες και τίτλους "μαϊμούδες" που τους έδωσαν οι διάφοροι πολιτικάντηδες για να τους έχουν ψηφοφόρους ή ακόμη και χωρίς άδειες ή τίτλους. Πολλοί έκτισαν με "άδειες" της Δικατορίας (καταλαβαίνετε...).

Η Επιτροπή μας δεν επιθυμεί να βλάψει κανένα αναξιοπαθούντα κάτοικο. Αν υπάρχουν τέτοιοι εκεί σήμερα, θα βρεθεί κάποια λύση. Η Επιτροπή μας είναι εναντίον των οικοπεδοφάγων και αυτών που "πούλησαν" "οικόπεδα" σε αφελείς (και μη) ανθρώπους. Αλλά και εναντίον των πολιτικάντηδων που επί δεκαετίες πωλούν ελπίδες σε φτωχούς ανθρώπους. Είναι ακόμη και εναντίον του Δήμου Αθηναίων ο οποίος έχει πληρώσει για απαλλοτριώσεις, έκτισε ένα τεράστιο γήπεδο εκεί που έπρεπε να υπάρχει υψηλό πράσινο, βλέπει να κτίζονται αυθαίρετα (ακόμη και βίλλες) κάθε ημέρα και δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτήν την κατάσταση.

Η Επιτροπή μας θα συνεχίσει τις δενδροφυτεύσεις σε όλα τα σημεία του Λόφου όπως έχει δικαίωμα από το Σύνταγμα της Ελλάδος:

άρθρο 24: "Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέω ση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον."

άρθρο 120: 4. "H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

(Ελήφθη 9-4-08)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Κάτοικοι της Αλεπότρυπας,

Μετά από τόσες ενέργειες και κινητοποιήσεις προς το 6^ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων για το βουνό μας σε θέματα καθαριότητας, δεντροφύτευσης και αποψίλωσης είδαμε ότι δεν γίνεται τίποτα από τους υποτιθέμενους αρμόδιους φορείς.

Ετσι λοιπόν, μετά την καθαριότητα και αποψίλωση σε μεγάλο μέρος του βουνού που κάναμε μόνοι μας πάλι οι κάτοικοι....

Σας καλούμε να συμμετέχετε στην δεντροφύτευση μας την

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 09.30 π.μ.

Το ραντεβού μας στην οδό Αστυπαλαίας 86, να πάρουμε τα δέντρα, τις τσάπες (οποιος έχει ας φέρει) και ότι άλλο χρειασθούμε για να ανεβούμε να δεντροφυτεύσουμε.

Η παρουσία όλων των κατοίκων της γειτονιάς μας είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.

Φίλοι Γείτονες,

Αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, το βουνό μας θα γεμίσει και από άλλα αυθαίρετα και από άλλους καταπατητές και η απαξίωση της γειτονιάς μας θα γίνει ακόμα πιο έντονη.

Αθήνα 27 Νοεμβρίου 2008.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.

Επικοινωνία:

tzannie@gmail.com

Επιστροφή στην αρχή

Πέθανε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, από το κίνημα των Ελεύθερων Χώρων.

 

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου ήταν βασικό στέλεχος του κινήματος των ελεύθερων χώρων. Από το 1996 συμμετείχε ενεργά στη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας. Πρωτοστατούσε και είχε αναδείξει το θέμα του λόφου της Αλεπότρυπας ή ορθώτερα Λόφου Ελικώνος [http://www.asda.gr/elxoroi/alepotr.htm], και υποστήριζε ορθώς ότι θα πρέπει να θεωρούμε το Λόφο ότι ανήκει στο σύστημα προστασίας των Τουρκοβουνίων, ως ένα ελάχιστο απομεινάρι φυσικής βλάστησης και αναγλύφου που διεισδύει στην Κυψέλη.

Αντιτέθηκε σθεναρά στην περίφραξη του λόφου από το Δήμο Αθηναίων στη δημιουργία γηπέδου και μετέπειτα στη δημιουργία πάρκινγκ και διαφόρων οικοδομών που άρχισαν να ξεφυτρώνουν μέσα στο λόφο. Στο σεισμό της ΑΘήνας ο ίδιος και οι κάτοικοι προσπάθησαν να βγούν στο λόφο για να γλυτώσουν αλλά βρήκαν την περίφραξη του Δήμου Αθηναίων.

Ήταν συστηματικά παρών και συμπαραστάτης στους αγώνες για την προστασία και άλλων ελεύθερων χώρων της περιοχής (Βεϊκου για το Ολυμπιακό έργο του Πινγκ Πόνγκ, Άγιο Αθανάσιο, Πεδίο Άρεως, Πλατεία Κυψέλης, Άλσος Ευελπίδων, Λόφος Φινόπουλου, Λόφος Στρέφη) αλλά και ενεργός συμπαραστάτης στη κινήματα ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου στους αγώνες για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, τα προσφυγικά Αλεξάνδρας, τους Λόφους Φιλοπάππου, το Άλσος Παγκρατίου, το Πάρκο Λαγουμιτζή (Ν. Κόσμος), το Πάρκο Ριζάρη, και άλλα).

Όλοι τον θυμόμαστε βαθειά ανθρώπινο και προσφιλή, κριτικό, σταθερό στις αξίες του, απαιτητικό και αποτελεσματικό. Η συμβολή του στα κινήματα ήταν πάντα θετική. Όπως έγραψε και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος (Μελίσσια) "ας φροντίσουμε όλοι να μείνει κάτι ουσιαστικό από τους αγώνες ανθρώπων σαν κι αυτόν, για την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών."

Η κηδεία του Δημήτρη Τριανταφύλλου έγινε την Πέμπτη 15/1 στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας - Αττικής

 

Επιστροφή στην αρχή