Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού  (7)

(προηγούμενα κείμενα για Ελληνικό 1, Ελληνικό 2, Ελληνικό 3, Ελληνικό 4, Ελληνικό 5, Ελληνικό 6) (άλλα σχετικά κείμενα)

επιστροφή

ΘΑ ΚΤΙΣΤΟΥΝ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ -13 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ, ΚΑΦΕ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ- ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - 2.500 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Τσιμεντο-θέα με πάρκινγκ

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.: Μ. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Εκατόν τέσσερα στρέμματα ακρογιαλιάς σε επιφανειακούς χώρους στάθμευσης σχεδιάζει ο επιχειρηματικός όμιλος που ανέλαβε την εκμετάλλευση του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (ΟΚΙ) για να κατασκευάσει εκεί ένα ακόμη σύμπλεγμα εμπορικών κέντρων - κινηματογράφων - κέντρων διασκέδασης - μαρίνας πολυτελών σκαφών συνολικής έκτασης 65.000 τ.μ.
Για τις ανάγκες των χιλιάδων αυτοκινήτων που θα επισκέπτονται καθημερινώς το σύμπλεγμα, θα αποψιλωθεί χώρος πρασίνου με παλαιά και νεότερα δέντρα, θάμνους και γκαζόν που απλώνεται σήμερα σε μήκος σχεδόν ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου. Το κωμικοτραγικό είναι ότι ο τεράστιος χώρος στάθμευσης θα κατασκευασθεί σε «Ζώνη Παράκτιου Πρασίνου» όπως την αναφέρει στους συνοδευτικούς χάρτες η Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υπέβαλε η κατασκευάστρια εταιρεία Σείριος του ομίλου Πανούση.
Η μελέτη, που παραδόθηκε για να εκφέρει άποψη (εντός δεκαημέρου!) ο Δήμος Ελληνικού, αποκαλύπτει χωρίς ενδοιασμούς τα σχέδια που εδώ και δεκαετίες εξυφαίνονται προκειμένου ένας ακόμη ελεύθερος χώρος να παραδοθεί τελεσίδικα σε αξιοποίηση τύπου The Mall, αφού προηγουμένως τον είχαν περιποιηθεί καταλλήλως οι μπράβοι των κέντρων διασκέδασης, τα ολυμπιακά ιδεώδη, τα σκουπίδια και η εγκατάλειψη.
Ο χώρος τον οποίο μίσθωσε η «Ολυμπιακά Ακίνητα» στον όμιλο Πανούση είναι συνολικής έκτασης 425 στρεμμάτων -πρακτικά η μισή παραλία του Δήμου Ελληνικού προς την πλευρά της Γλυφάδας. Περπατώντας στους χώρους που δεν είναι ακόμη περιφραγμένοι και αυστηρά φυλασσόμενοι από εταιρείες σεκιούριτι συναντούμε:

- Το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου που υπάγεται στη Μονή Πετράκη. Ο χώρος δίπλα από το ναό είναι ο μοναδικός που δεν μετατρέπεται (προς το παρόν) σε πάρκινγκ... (ηθικό δίδαγμα για όσους θέλουν να διαφυλάξουν ελεύθερους χώρους;)
- Κτίρια που βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης εγκατάλειψης, με εγκαταστάσεις κατεστραμμένες γεμάτα σκουπίδια και παλαιά οικοδομικά υλικά.

- Βλάστηση λιγότερο ή περισσότερο πυκνή, διακοσμημένη με το απαραίτητο σκουπιδαριό -κατάλληλη για να προκαλεί στον διαβάτη το συμπέρασμα: «Ας τα πάρουν οι εταιρείες να καθαρίσουνε».
- Μια παραλία «τσέπης», διαμορφωμένη με κερκίδες για την εξυπηρέτηση των λουομένων που γνωρίζουν τα μονοπάτια. Η μικρή παραλία όμως απέχει ελάχιστα από την είσοδο της μαρίνας και ουδείς γνωρίζει εάν θα παραμείνει κατάλληλη για κολύμβηση όταν θα μπαινοβγαίνουν καθημερινά εκατοντάδες μικρά και μεγάλα σκάφη.
- Τα κλασικά για ελληνική παραλία συρματοπλέγματα που καταλήγουν έως τη θάλασσα...*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ιστορικό

* 1930-1951: Υστερα από ανασκαφές, η χερσόνησος του Αγ. Κοσμά χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος μετά την ανακάλυψη ημιβυθισμένου πρωτοελλαδικού οικισμού.
* 1959: Παραχωρείται η παραλία στη Γεν. Γρ. Αθλητισμού για να δημιουργηθεί το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά.
* 1970: Ξεκινούν τα μπαζώματα δήθεν για να κατασκευαστεί λιμενοβραχίονας και εγκαταστάσεις κωπηλατοδρομίου. Τον αθλητισμό ακολουθεί ο «πολιτισμός» των νυκτερινών κέντρων.
* 1991: Ο Οργανισμός Αθήνας ξεκινά διαδικασίες για χωροθέτηση λιμένα-μαρίνας.
* 1998: Νέα πρόταση για δημιουργία «ολυμπιακού» νησιού πάνω στους υφάλους που βρίσκονται κοντά στην ακτή.
* 2002: Με τις ολυμπιακές προθεσμίες να πιέζουν, παραχωρείται η μισή παραλία Ελληνικού για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας και ξεκινούν τα έργα.
* 2005: Με νόμο αυξάνεται η συνολική επιτρεπόμενη μεταολυμπιακή δόμηση από τα 33.000 στα 62.000 τ.μ.
* 2007: Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός και ο χώρος παραχωρείται στην εταιρεία «Σείριος» για 45 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης). Τα Ολυμπιακά Ακίνητα πανηγυρίζουν που το Δημόσιο θα εισπράξει από ενοίκια 800 εκ. ευρώ.
Σ.σ. Το σύντομο ιστορικό προκύπτει από μελέτες και παρουσιάσεις του Παναγιώτη Κουμουνδούρου, αρχιτέκτονα της Τεχν.Υπηρεσίας στο Δήμο Ελληνικού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/04/2008

 

Δήμαρχος: Συνεχίζουμε με προσφυγές

Ετοιμος για νέες μάχες δηλώνει ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, λέγοντας ότι ο δήμος έχει ήδη προσφύγει δικαστικά εναντίον της παραχώρησης του ΟΚΙ, αλλά παλεύει και για να κατοχυρώσει τα επιτεύγματα του περασμένου καλοκαιριού.

Ολα όσα διαβάζουμε στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η αποψίλωση του πρασίνου για να γίνει το πάρκινγκ, το γκρέμισμα των κτιρίων που κτίστηκαν πριν τέσσερα χρόνια για να ανεγερθούν νέα συνολικού εμβαδού 65.000 τετραγωνικών μέτρων, η ανάγκη εργασιών εκβάθυνσης της μαρίνας για να χωρούν θαλαμηγοί μήκους 100 μέτρων, η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου για να φτάνουν εδώ 15.000 αυτοκίνητα ημερησίως, απλώς μας δίνουν περισσότερα επιχειρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε όταν έρθει η ώρα της εκδίκασης», λέει ο δήμαρχος Ελληνικού.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη (υπεύθυνο για τον αθλητικό κέντρο Αγίου Κοσμά) και ακόμη περιμένουμε. Από τον Ιούνιο περιμένουμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ζήτησε ο προκάτοχός του Γ. Ορφανός για τις συμβάσεις με τα κέντρα διασκέδασης που θεωρούμε παράνομα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο προφυλακισμένος επενδυτής

Η παραλία του Ελληνικού δεν πληρώνει μόνο ολυμπιακές αλλά και χρηματιστηριακές αμαρτίες... Η προφυλάκιση του επιχειρηματία Π. Πανούση την περασμένη Παρασκευή για τις «φούσκες» δημιουργεί νέα δεδομένα:
Το Δημόσιο προσδοκά μισθώματα 800 εκατ. ευρώ από πρόσωπο που κατηγορείται για βαρύτατες απάτες (66 σελίδες κατηγορητήριο). Αυτό δεν εμπόδισε τα Ολυμπιακά Ακίνητα να διαπραγματεύονται με τον επιχειρηματία και τον ίδιο να σχεδιάζει:
* Χώρους στάθμευσης για 2.500 αυτοκίνητα (το γιγαντιαίο Mall στο Μαρούσι διαθέτει επισήμως 2.065 θέσεις), * κτίρια σε ύψος έως 11,5 μέτρα μπροστά στην ακτή, * ξενοδοχείο 28 δωματίων με αυτόνομες πισίνες.
Μέσα στη μαρίνα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) μιλά για ελλιμενισμό 340 σκαφών. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ελληνικού εκφράζει έντονες επιφυλάξεις (κανονικά θα χωρούσαν τουλάχιστον 1.000 σκάφη μεσαίου μεγέθους) αφού τα μεγα-γιότ θα δυσκολεύονται στις μανούβρες εξαιτίας υφάλων στην μπούκα της μαρίνας.
Η ΜΠΕ προβλέπει ακόμη κυκλοφορία 1.722 οχημάτων ανά ώρα αιχμής και συνολική ημερήσια κίνηση 14.350 οχημάτων που θα μεταφέρουν σε ημέρες αιχμής 21.000 επισκέπτες (οι 1.000 εργαζόμενοι) και στις καθημερινές 5.700 (οι 700 εργαζόμενοι).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τσουνάμι ακρίβειας στην παραλία

Την ώρα που οι ιδιωτικές πλαζ ανεβάζουν τις τιμές, στο Ελληνικό προσπαθούν να «αναστήσουν» την ελεύθερη παραλία

«Σίγουρα χωρίς κάγκελα η παραλία είναι τελείως διαφορετική. Μέχρι πρόπερσι μια τετραμελής οικογένεια ήθελε τουλάχιστον 40 ευρώ για να κάνει μια βουτιά στη θάλασσα.

Όμως δεν φτάνει που έπεσαν τα κάγκελα.

Χρειάζεται η παραλία να οργανωθεί καλύτερα, να μπουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, να ανοίξουν και πάλι οι τουαλέτες, να δουλέψουν τα ντους».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Μανωλάς xmanolas@dolnet.gr

O κ. Δημήτρης Σαββίδης, συνταξιούχος και μόνιμος κάτοικος Ελληνικού βρέθηκε μαζί με «ΤΑ ΝΕΑ» χθες στην ελεύθερη παραλία του Ελληνικού. «Σίγουρα η σημερινή της εικόνα απέχει πολύ από την ιδανική», παραδέχεται ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης. «Η Αθήνα διαθέτει ένα πλεονέκτημα μοναδικό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Την παραλία της. Ωστόσο η πρόσβαση σε αυτήν έχει δύο ταχύτητες. Οι έχοντες απολαμβάνουν και οι μη έχοντες στερούνται. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Η πραγματικότητα τον επιβεβαιώνει. Την ίδια στιγμή που η ελεύθερη παραλία του Ελληνικού δείχνει εγκαταλελειμμένη και με πολλές ελλείψεις, στις ιδιωτικές οργανωμένες πλαζ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω οι εργασίες ανακαίνισης για τη νέα σεζόν είναι πυρετώδεις. Και τα επιχειρηματικά σχήματα που τις εκμεταλλεύονται, ετοιμάζουν- εκτός από τις παραλίες-

ΕΚΚΛΗΣΗ

Βοήθεια από την πολιτεία ζητάει ο δήμαρχος του Ελληνικού προκειμένου να αποκαταστήσει τις υποδομές στην παραλία

και τα νέα τους τιμολόγια τα οποία αναμένεται να είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή εισόδου κατ΄ άτομο στις παραλίες το Σαββατοκύριακο πέρσι, ήταν από 6 ώς 7 ευρώ. Φέτος η χαμηλότερη τιμή εισόδου θα είναι 8 ευρώ.

Ακριβό εισιτήριο

Στον Άλιμο, στη Βουλιαγμένη, στη Βούλα, στη Βάρκιζα οι αυξήσεις δεν θα περιοριστούν στην είσοδο, η οποία ειδικά τα Σαββατοκύριακα θα είναι ακόμα πιο ακριβή από τις καθημερινές. Ο επισκέπτης του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να πληρώνει είσοδο, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Εάν, δε, επιλέξει να πιει και έναν καφέ τότε θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Πέρσι είσοδος και ομπρέλες στοίχιζαν 12 ευρώ. Ο καφές φραπέ δεν έπεφτε κάτω από τα 3 ευρώ. Το μπουκαλάκι νερό κόστιζε σταθερά 0,80 ευρώ. Φέτος το χαράτσι θα είναι μεγαλύτερο. «Για μια οικογένεια οι τιμές που ισχύουν σε αυτές τις παραλίες είναι απαγορευτικές», λέει ο κ. Σαββίδης, οικογενειάρχης και ο ίδιος. «Ωστόσο ακόμα και στις ελεύθερες παραλίες ο πολίτης θέλει ποιότητα».

«Κάναμε μια γιγάντια προσπάθεια για την παραλία του Ελληνικού και ακόμα αντιμετωπίζουμε μια σειρά προβλημάτων. Ο πρώην επιχειρηματίας της πλαζ αμφισβητεί το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με όποιον τρόπο μπορεί», λέει ο κ. Κορτζίδης. «Έφερε ένα κοντέινερ στην είσοδο της πλαζ για να μαζέψει ομπρέλες και ψάθες της επιχείρησής του και το άφησε εκεί έναν χρόνο τώρα. Μόλις χθες, με προσωπική εργασία ανθρώπων του Δήμου καθαρίστηκε η παραλία από τα σκουπίδια που είχαν μαζευτεί όλο τον χειμώνα. Θέλουμε βοήθεια από την Πολιτεία», συμπληρώνει.

Όπως και να έχει, η εικόνα της πλαζ παραμένει «χειμωνιάτικη»- και δεν προδιαθέτει για ευχάριστες στιγμές δίπλα στο κύμα. Οι ψάθινες ομπρέλες έχουν φύγει από τη θέση τους και έχουν στριμωχθεί σε μια γωνιά της παραλίας. Ξαπλώστρες δεν υπάρχουν. Οι τουαλέτες έχουν σφραγιστεί, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια- που έπαψαν να λειτουργούν όταν άνοιξε η παραλία για τους πολίτες- παραμένουν έρημα και κλειστά. Στα αποδυτήρια έχει μπει λουκέτο.

Ο Δήμος είχε στείλει δείγματα του θαλασσινού νερού σε εργαστήρια. Τα αποτελέσματα ήταν καλά παρά τη φήμη που κυκλοφορεί χρόνια στην περιοχή ότι πολύ κοντά υπάρχει ένας αγωγός ομβρίων υδάτων της ΕΥΔΑΠ που καταλήγει στη θάλασσα. Κουβούκλιο εισόδου δεν υπάρχει πια, ούτε κάγκελα. Ωστόσο έχει απομακρυνθεί ακόμα και η ταμπέλα που έγραφε «ελεύθερη παραλία Ελληνικού»- πέρσι το καλοκαίρι. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω το σκηνικό είναι διαφορετικό: σε όλες τις πλαζ γίνονται έργα αυτήν την περίοδο.

Το παρατηρητήριο του ναυαγοσώστη έχει καταρρεύσει από τους ανέμους του χειμώνα. Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα στη λειτουργία της παραλίας του Ελληνικού

TA NEA 1-4-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χαστούκι για τα κέντρα και τα κάγκελα

Δεκατέσσερα χρόνια παρανομίας του Ελληνικού Δημοσίου φέρνει στην επιφάνεια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την παραλία στο Ελληνικό, την κατάληψή της από κέντρα διασκέδασης και το κλείσιμο με κάγκελα.

Τη γνωμοδότηση είχε ζητήσει πέρσι το καλοκαίρι ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός, μετά την πρωτοβουλία του Δήμου Ελληνικού να αξιώσει απελευθέρωση της παραλίας. Η παραλία άνοιξε για το κοινό ύστερα από την πολυήμερη απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού, Χρ. Κορτζίδη, αλλά ακολούθησε πόλεμος με τον όμιλο Ρέστη που εκμεταλλευόταν την πλαζ και τρία κέντρα διασκέδασης.
Η γνωμοδότηση, που προέκυψε από την Ολομέλεια του ΝΣΚ στις 22/2/2008 και προσυπογράφηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Ι. Ιωαννίδη στις 10/4/2008 (μεσούντος του σκανδάλου ντόπινγκ), αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
- Είναι άκυρη η σύμβαση για τη λειτουργία της πίστας κάρτινγκ (υπεγράφη επί Γ. Λιάνη τον Αύγουστο του 1994!) επειδή δεν προηγήθηκε δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός.
- Είναι άκυρη η σύμβαση με την «Ποσειδών Πετροκλάμπ», που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 1994 και πήρε παράταση το 2007. Εδώ, υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του ΝΣΚ. Η πλειοψηφία έκρινε ότι είναι παράνομη μόνο κατά το μέρος που αφορά την εκμετάλλευση της παραλίας διότι ο αιγιαλός «είναι κοινόχρηστο και ανεπίδεκτο συναλλαγής πράγμα». Η μειοψηφία έκρινε πάντως ότι άκυρη πρέπει να θεωρηθεί η σύμβαση και σε ό,τι αφορά τα κέντρα διασκέδασης.
- Ακυρη είναι και η σύμβαση ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Αθλητικό Κέντρο Αγιος Κοσμάς και τον Δήμο Ελληνικού, που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2001, βάσει της οποίας εγκαταστάθηκε αναψυκτήριο σε αλιευτικό καταφύγιο δίπλα στο ΕΚΘΕ.
Το ΝΣΚ την έκρινε άκυρη με το σκεπτικό ότι η ΓΓΑ «δεν είχε αρμοδιότητα να παραχωρήσει προς οιονδήποτε δικαιώματα επί της παραλιακής έκτασης».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, Οδός 25η & Αγ.Τριάδας  Eλληνικό     16777                                       

Τηλ.: 210-9616540-3, fax:210-9636310                

16 -05 -2008  

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Φίλες και Φίλοι,

 Έναν  χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις πετύχαμε την  μετατροπή της ιδιωτικής πλαζ του Αγ. Κοσμά, σε ελεύθερη, δημοτική ακτή κολύμβησης, την  παραπομπή των συμβάσεων που το ΕΑΚΝ  Αγ. Κοσμά σύναψε με επιχειρήσεις, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την εισαγγελική έρευνα του Αρείου Πάγου.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πέρσι το καλοκαίρι χιλιάδες πολίτες του Ελληνικού και του λεκανοπεδίου χάρηκαν τη θάλασσα χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο σε μια ακτή καθαρή που τους παρείχε δωρεάν τις βασικές εξυπηρετήσεις.

Η Δημοτική Πλαζ Αγ. Κοσμά, φέτος θα είναι πολύ καλύτερη από πέρσι. Με αποδυτήρια, τουαλέτες και ντουζιέρες. Με περισσότερες ομπρέλες. Με κυλικείο για τους λουόμενους. Με ναυαγοσώστη, καθαριότητα, φύλαξη και φροντίδα από υπαλλήλους και εθελοντές.

Την Κυριακή 25 του Μάη στις 11π.μ. συναντιόμαστε σε ένα δυναμικό ξεκίνημα της νέας σεζόν της παραλίας μας.

 Ζητούμε χωρίς άλλη χρονοτριβή να ξεκινήσει η διαδικασία αποβολής των επιχειρήσεων από την παραλία του Αγ. Κοσμά.

Ζητούμε το Υπουργείο Οικονομικών να παραχωρήσει στο δήμο Ελληνικού τους  χώρους  που σήμερα εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες επιχειρηματίες με σκοπό τη διαχείρισή τους ως ελεύθερων χώρων για κολύμβηση, περίπατο και αναψυχή.

Και σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε βέβαιοι ότι θα είστε κοντά μας.

 

                                                                     Ο Δήμαρχος  Ελληνικού

                                                                         Χρήστος Κορτζίδης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Εμποδίζουν τον δήμο να φροντίσει την παραλία

Ενόψει (και) της μεγάλης κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (στις 11 π.μ.) στην παραλία του Ελληνικού, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επισκέφτηκε χθες το πρωί την πλαζ του Αγ. Κοσμά (Ελληνικό) και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη.

Μετά την απεργία πείνας που έκανε πέρυσι το καλοκαίρι ο Χρ. Κορτζίδης, αλλά και χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες των κατοίκων, η παραλία αποδόθηκε στους δημότες, ενώ είναι χαρακτηριστική και η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε σχέση με το θέμα του Ελληνικού ότι δεν προσφέρεται για εμπορικές μισθώσεις ένα δημόσιο αγαθό όπως είναι ο αιγιαλός. Ωστόσο, υπάρχουν μπαίνουν διάφορα προσκόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την αστυνομία και τις κρατικές αρχές "να αφήσουν τον δήμο να περιποιηθεί την παραλία και να σταματήσουν να βάζουν προσκόμματα και εμπόδια στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τα μπάζα που είχαν συνηθίσει επί τόσα χρόνια να ρίχνουν ανεξέλεγκτα οι επιχειρηματίες". Επιπροσθέτως ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει όλη τη διαχείριση του αιγιαλού, όλης της παραλίας στη δημοτική αρχή, όπως γίνεται σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας.

Δεν παρέλειψε να θέσει και το ζήτημα με τα νυχτερινά κέντρα προτρέποντας την κυβέρνηση "να σταματήσει να θεωρεί ως σύμμαχό της το βασίλειο της νύχτας και να στηρίζει τις αυθαιρεσίες που συνεχίζουν να γίνονται στην περιοχή". Ο Χρήστος Κορτζίδης επανέλαβε ότι "σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε την όσο καλύτερη δυνατόν λειτουργία αυτής της πλαζ, απρόσκοπτα, χωρίς εμπόδια από τη μεριά του επιχειρηματία και δεύτερον να επαναεπιβάλουμε τη σφράγιση στην πίστα κάρτινγκ που λειτουργεί παράνομα παρότι έχουμε αφαιρέσει τις άδειες και έχουμε σφραγίσει εκεί τα καταστήματα".

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ελληνικού, η αμμουδιά δεν μπορεί να χωρίζεται σε ιδιωτική και κοινόχρηστη αναφέροντας ότι ο δήμος του αξιοποιεί "τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκτός από τη δική μας περίπτωση ανοίγει και ένα γενικότερο θέμα και για τις υπόλοιπες πλαζ, και όλης της χώρας και εδώ του Σαρωνικού που είναι κλειστές, που πρέπει να πληρώνει ο κόσμος εισιτήριο για να πάει να κάνει ένα μπάνιο". 

ΑΥΓΗ 20/5/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: «Επιχειρηματίες» εναντίον πολιτών

Εκαναν τη μέρα... νύχτα

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτογρ: Μ. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μια στρατιά από αστυνομικούς με ασπίδες και κλομπ, δικηγόρους με μηνύσεις για κάθε λόγο, «αγανακτισμένους εργαζόμενους» έτοιμους να μετατραπούν σε μπράβους, ακόμη και οδοφράγματα πάνω στον αιγιαλό αντιμετώπισαν χθες οι πολίτες και εθελοντές εργαζόμενοι που πήγαν στην παραλία του Ελληνικού να απομακρύνουν σκουπίδια και μπάζα.

Αποτέλεσμα; Επεισόδια που κορυφώθηκαν με τον ξυλοδαρμό ενός καθηγητή του Πολυτεχνείου, τη στιγμή που εκπρόσωποι του Δήμου Ελληνικού πήγαν να σφραγίσουν για πολλοστή φορά την πίστα καρτ και το διπλανό κέντρο διασκέδασης που ετοιμάζει εγκαίνια την 29η Μαΐου.
Ενα χρόνο μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πλαζ στο Ελληνικό, ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης έδωσε το σύνθημα για περιφρούρηση της παραλίας «που κατακτήθηκε με τους δικούς μας αγώνες», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι παίζει τον Πόντιο Πιλάτο και δεν βοηθά τον δήμο να φέρει ένα νοικοκύρεμα, παρά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εντοπίζει τις παρανομίες.
Μηχανήματα του δήμου μπήκαν στην παραλία στρώνοντας τη νέα άμμο που είχε έρθει με φορτηγά, ενώ μεγάλοι φορτωτές προσπαθούσαν να απομακρύνουν από τον αιγιαλό τεράστιους όγκους από μπάζα που είχαν συσσωρευθεί από τη λειτουργία των «σφραγισμένων» νυχτερινών κέντρων.
Υπενθυμίζεται ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αποφανθεί ότι είναι παράνομη η προ 14 ετών μίσθωση των 40 στρεμμάτων για τη λειτουργία πίστας καρτ και νυχτερινού κέντρου (επιχειρηματίας Α. Νικολούζος), αλλά και η παραχώρηση του διπλανού αιγιαλού στον όμιλο Ρέστη.

Μηνύσεις
Ωστόσο, εκπρόσωποι του ομίλου Ρέστη και δικηγόροι ξεκίνησαν να απειλούν από νωρίς με μηνύσεις. Οταν τους ρωτήσαμε στις 12 το μεσημέρι, μας είπαν ότι σκέφτονται να υποβάλουν μήνυση για την τοποθέτηση άμμου χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας και δύο πινακίδων χωρίς πολεοδομική άδεια. Αργότερα όμως δήλωσαν ότι θα μηνύσουν τον επικεφαλής της Αστυνομίας επειδή δεν συλλαμβάνει επ' αυτοφώρω εργαζομένους που διαπράττουν το αδίκημα της εργασίας σε ημέρα αργίας (Κυριακή)!
Τη στιγμή εκείνη, ο δήμαρχος Ελληνικού μαζί με τους βουλευτές Σπ. Κουβέλη (ΠΑΣΟΚ), Γ. Μπανιά (ΣΥΝ) και τον Μανώλη Γλέζο διαπραγματεύονταν με την Αστυνομία. Ζητούσαν να τους επιτραπεί η απομάκρυνση σκουριασμένων κοντέινερ και άλλων υλικών που έχουν μείνει στην παραλια από πέρυσι. Οι αστυνομικοί επέδειξαν παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιου, που τους καθιστούσε υπεύθυνους σε περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας, και προσπάθησαν να αποτρέψουν δυναμικές ενέργειες υποσχόμενοι ότι εάν υπάρχουν εστίες μόλυνσης, θα επιληφθεί (από τώρα;) αρμοδίως το Υγειονομικό της Νομαρχίας.
«Κομμούνια» και οδοφράγματα
Η ένταση διατηρήθηκε, καθώς εθελοντές συνέχισαν να μαζεύουν σκουπίδια και ξερόχορτα κάτω από τα βλέμματα δικηγόρων και ΜΑΤ, αλλά κορυφώθηκε όταν το συγκεντρωμένο πλήθος ξεκίνησε για τη διπλανή παραλία μπροστά από την πίστα καρτ.
Το στενό πέρασμα είχαν φρακάρει με τρία αυτοκίνητα νεαροί υπάλληλοι (;) της εκεί επιχείρησης. Ο κόσμος πέρασε με μεγάλη δυσκολία, για να βρεθεί αντιμέτωπος με την εκπρόσωπο της επιχείρησης Αναστασία Ιωαννίδου, που τοποθετούσε νεαρούς σε σχηματισμό προκαλώντας ταυτοχρόνως φραστικά επεισόδια: «Κομμούνια! Κάνετε πως νοιάζεστε για τους εργαζόμενους αλλά θέλετε να μας βγάλετε στον δρόμο», φώναξε στον Γιάννη Μπανιά.
Μοιραία η κατάσταση ξέφυγε και θύμα της βρέθηκε ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Ζουπάνος: «Προσπάθησα να αντιδράσω στις ύβρεις, αλλά μου επιτέθηκαν καμιά δεκαριά και βρέθηκα στο χώμα. Μόλις κατάφερα να σηκωθώ ήρθα αντιμέτωπος με μια κάμερα και τον νεαρό που την κρατούσε και μου ζητούσε να απολογηθώ!... Λυπάμαι για την κατάσταση στην οποία μας έφεραν τα συμφέροντα της νύχτας, που αναγκάζουν νέα παιδιά να συμπεριφερθούν σαν στρατός», είπε ο πανεπιστημιακός δάσκαλος. Πηγαίνοντας στη συνέχεια να υποβάλει μήνυση, απειλήθηκε με αυτόφωρη κράτηση, αφού η αντίπαλη πλευρά έσπευσε να υποβάλει αντι-μήνυση. Οταν ζήτησε να μεταβεί στο νοσοκομείο γιατί πονούσε, χρειάστηκε να περιμένει αρκετή ώρα, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό.
Ακόμη μία διμοιρία ΜΑΤ με χακί εμφάνιση ήρθε στο μεταξύ και πήρε θέση ανάμεσα στους πολίτες που περίμεναν να ολοκληρωθεί η επανασφράγιση και τους «αγανακτισμένους» υπαλλήλους, που είχαν καθήσει στους καναπέδες κάτω από τις πέργκολες. Τα τρία αυτοκίνητα που έφραζαν το πέρασμα απομακρύνθηκαν και μια μπουλντόζα ξεκίνησε να απομακρύνει και από κει τα σκουπίδια. Τεράστια κάγκελα, σκουριασμένα, σάπια δοκάρια, ολόκληρα κομμάτια από σπασμένα ελενίτ ξεθάφτηκαν, ενώ υπάλληλοι των παράνομων κέντρων συνέχισαν να βιντεοσκοπούν. Ισως για να καταγγείλουν αργότερα παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον... *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/05/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Μητροπολιτικό πάρκο τσιμέντου

Στο όνομα της «αξιοποίησης» παραχωρούνται εγκαταστάσεις και «φιλέτα γης», με αποτέλεσμα η αναψυχή, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός να γίνονται πανάκριβα εμπορεύματα για γερά πορτοφόλια.

Πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο

Σε μια έκταση 5.300 στρ. σύμφωνα και με τις τελευταίες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα 1.000 στρ. προορίζονται για οικοπεδοποίηση. Θα δημιουργηθεί μια πόλη περίπου 20.000 κατοίκων - για υψηλά βαλάντια -, θα χτιστούν περίπου 1,5 εκατομμύρια τ.μ. τσιμέντου (εκτός από τους περιβάλλοντες χώρους).

Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν ένα χώρο 2.200 στρ. περίπου και έχουν παραχωρηθεί σε επαγγελματικές ομάδες και επιχειρηματίες: Το γήπεδο μπάσκετ στην ΚΑΕ Πανιώνιος, τα γήπεδα μπέιζμπολ στην ΠΑΕ Εθνικός και το κανόε καγιάκ σε επιχειρηματίες. Επίσης, 200 στρ. στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο ανήκουν στην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», 126 κτίσματα που υπάρχουν είναι της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ εκεί βρίσκεται και η έδρα του FIR και του πύργου ελέγχου του «Ελ. Βενιζέλος».

«Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, ελάχιστος χώρος απομένει για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου», λέει στον «Ρ» ο Μπάμπης Χολίδης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ελληνικού».

Διαχρονικές ευθύνες πέραν των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία με τη στάση τους όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.

«Η πρωτοβουλία της "Κοινής Δράσης" των δήμων Ελληνικού, Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης, αν και διεκδικεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου, ταυτόχρονα υποστηρίζει τη διαχείρισή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι τέτοιο θα σημάνει αργά ή γρήγορα τη διείσδυση επιχειρηματιών μέσω των ΣΔΙΤ, είτε την αύξηση της τοπικής φορολογίας, είτε τη μη δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων, ή και όλα τα παραπάνω», υπογραμμίζει ο Μπ. Χολίδης.

Αγιος Κοσμάς

Η εταιρεία «Σείριος» θα εκμεταλλεύεται το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά για 45 χρόνια. Στα 425 στρέμματα που εκτείνονται στην παραλία του Ελληνικού έχουν εξαγγελθεί: Η εκμετάλλευση μαρίνας για 1.170 σκάφη. Υπέργειο και υπόγειο πάρκινγκ 1.500 περίπου θέσεων. Κατασκευή κτιρίων σε 60 στρέμματα για εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχείου κ.ά.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας «Αγιος Κοσμάς» (ΕΑΚΝ/ΑΚ) κάθε άλλο παρά τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό υπηρετεί. «Οι συμβάσεις παραχώρησης τμημάτων του αθλητικού κέντρου σε επιχειρηματίες (καφετερίες, νυχτερινά κέντρα, πίστα κάρτινγκ κλπ.) πρέπει να κηρυχτούν παράνομες, όπως ήδη προβλέπει για κάποιες από αυτές η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος», τονίζει ο Μπ. Χολίδης.

Κανόε Καγιάκ

Η εγκατάσταση του Κανόε Καγιάκ που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει περάσει στον έλεγχο των εταιρειών «J&P Αβαξ» - ΓΕΚ - ΒΙΟΤΕΡ - «Corfu Waterpark», που θα το εκμεταλλεύονται για 30 χρόνια.

Η εγκατάσταση θα λειτουργήσει ως υδροπάρκο (σ.σ. «νεροτσουλήθρα» ή αλλιώς «Θαλάσσιο τσίρκο»), κέντρο ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και θα έχει ακόμη αθλητικές χρήσεις, για «γερά πορτοφόλια». Στόχος, η προσέλκυση τουριστών έτοιμων να καταβάλουν γερά ποσά για την αναψυχή τους. Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ουσιαστικά υψώνεται ένα τεράστιο τείχος, αφού το κόστος θα είναι απαγορευτικό για το λαϊκό εισόδημα.

Με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους του Ελληνικού να διεκδικήσουν: Το Ελληνικό να διαμορφωθεί με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, με ελεύθερη και δωρεάν είσοδο. Η φυσική του κατάληξη να είναι στην παραλία, ελεύθερη από κάγκελα και επιχειρηματικές δραστηριότητες για δωρεάν χρήση στο λαό. Να μην οικοπεδοποιηθεί τμήμα του αεροδρομίου. Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις να ενταχθούν στο πάρκο, να αξιοποιηθούν από το κράτος για την ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού.

Ριζοσπάστης 29 Ιούνη 2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προσβάσιμη για τα ΑμεΑ η παραλία Ελληνικού

Μια παραλία που απελευθερώθηκε με αγώνες που άγγιξαν τα υπέρτατα των ανθρώπινων ορίων, δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει ίσους όρους πρόσβασης σε όλους τους Ελληνες πολίτες που συστηματικά παρεμποδίζονται να απολαύσουν την επαφή με το υγρό στοιχείο.

Ο λόγος για την απελευθερωθείσα πέρυσι παραλία του Δήμου Ελληνικού, που εδώ και μερικές εβδομάδες δημιούργησε κάποιες πρώτες βασικές υποδομές για τους ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα -χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου: Διαμορφώθηκε ειδικός χώρος στάθμευσης, πολύ κοντά σε ράμπα που οδηγεί στη θάλασσα. Δημιουργήθηκε σκιασμένος χώρος για την άνετη παραμονή. Αγοράστηκε για τη διαδρομή ώς τη θάλασσα αμαξίδιο, ενώ φτιάχτηκε και ντουζιέρα στο κατάλληλο ύψος για ανεμπόδιστη χρήση.
«Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι πρώτες, αποσκοπούν στη στοιχειώδη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα, αφορούν το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου (σ.σ. μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου)» εξηγεί η πρωτεργάτιδα της προσπάθειας Φρόσω Κορτζίδη, δίνοντας παράλληλα και το μακροπρόθεσμο στίγμα της προσπάθειας: «Πλήρης υποδομή θα 'χει δημιουργηθεί έως του χρόνου. Μεταφράζεται σε διαθεσιμότητα όλων των εισόδων της παραλίας, διαδρόμους για την ανεμπόδιστη χρήση όλων των παραλιακών χώρων, αλλά και στην αναγκαία ύπαρξη προσβάσιμων στα ΑμεΑ τουαλετών που σήμερα δεν υπάρχουν». Κρίσιμη μοιάζει μια επιπρόσθετη πληροφορία διά στόματος της πρωτεργάτιδος: «Η δημιουργία των πρώτων, βασικών υποδομών στηρίχτηκε στο μεράκι υπαλλήλων του δήμου μας που δούλεψαν κοπιαστικά. Κατανοώντας βαθιά μέσα τους ότι η δυνατότητα ισότιμης συνύπαρξης όλων συνιστά θεμελιώδες προαπαιτούμενο μιας πραγματικά "ελεύθερης" παραλίας».
Η παραπάνω φράση υποδηλοί ότι το διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος για προσβάσιμες παραλίες (σ.σ. σήμερα σε ολόκληρη την Αττική αληθώς προσβάσιμη είναι μόνο η παραλία στο ΠΙΚΠΑ Βούλας!) μόνο δυσεπίλυτο δεν είναι, αρκεί να υπάρχει αληθινή πολιτική βούληση για την ικανοποίησή του. Υπό αυτή την έννοια, η πρόσκληση του δημάρχου Χρ. Κορτζίδη προς τα στελέχη των αναπηρικών οργανώσεων για «συνάντηση γνωριμίας» την ερχόμενη Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου (ώρα 7.30 μ.μ.) με τις πρώτες υποδομές της «ελεύθερης παραλίας» Ελληνικού, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι των απαιτούμενων παρεμβάσεων για πλήρη προσβασιμότητα έως του χρόνου, μπορεί να ιδωθεί και ως απαρχή μιας συνολικής προσπάθειας για απανταχού προσβάσιμες παραλίες.
Επί του παρόντος: Δεδομένης πλέον της ύπαρξης στοιχειωδών υποδομών, οι συμπολίτες μας -χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου που επιθυμούν άμεσα να γνωρίσουν την παραλία Ελληνικού, χρήσιμο είναι προηγουμένως να επικοινωνούν με αρμόδιο επί του θέματος υπάλληλο (τηλ.: 6956266963) που θα τους «εφοδιάζει» με όλες τις απαραίτητες, χρηστικές πληροφορίες.

Α. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Συνέντευξη του Δ. Αβραμόπουλου, υπουργού Υγείας

Πριν από δεκαπέντε μέρες συνάντησα τον Εκλεστον και τον ρώτησα, τι γίνεται με την πίστα στην Ελλάδα; Και η απάντηση του ήταν: «Γιατί; Τη θελήσατε ποτέ;». Και για να συμπληρώσω την ερώτηση, το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου έγινε το γκραν πρι μέσα στους δρόμους της Βαλένθια, είναι ένα παράδειγμα, που θα μπορούσαμε να το ακολουθήσουμε. Ο Εκλεστον είχε προτείνει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.

Τον καιρό που ήμουν Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης αυτά είχαν συζητηθεί αλλά δεν προκάναμε! Απόδειξη, ότι είχαμε κάνει τότε τις επαφές μας, είχαν έρθει, είχαν δει τους χώρους και περίμεναν την επόμενη κίνησή μας. Να τους κατατεθεί επίσημα η πρότασή μας. Για να είμαι ειλικρινής, δεν παρακολούθησα το θέμα, διότι ήταν άλλο το αντικείμενο που άρχισα να διαχειρίζομαι εκείνη την περίοδο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΤΣΙΚΑ
Wheels and Motors ΕΘΝΟΣ 24-10-2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ 12 ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνεδρίαση Συντονιστικής Επιτροπής Παρακολούθησης

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ:  Μαρία Νικολακοπούλου (Αρχιτέκτονας- Πολεοδόμος, Στέλεχος Γραφείου Χωροταξίας ΤΕΕ)

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

Γεώργιος Δαβάκης, Δημήτρης Δαμιανίδης, Λίζα Δρακοπούλου, Χριστίνα Θεοχάρη, Νίκος Κασκαβέλης, Δημήτρης Μπέης, Μαρία Νικολακοπούλου, Αλέξανδρος Παπαγιάννης, Γιώργος Πολίτης, Ιωάννης Πολύζος.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, Λέκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

(χώρος πρώην Αεροδρομίου)

Εισηγητές:

                  Χριστίνα Θεοχάρη (Δρ. Περιβαλλοντολόγος- Μηχανικός, Γραμματέας Περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ),

                 Νίκος Κασκαβέλης (Δικηγόρος- Ευρωπαϊκή Διοίκηση και Πολιτική, εκπρόσωπος της Υπερνομαρχίας)

Απόφαση

Η περιοχή του «Μητροπολιτικού Πάρκου» του Ελληνικού αποτελεί μια περίπτωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία για το Λεκανοπέδιο της Αττικής συνολικά, αφού η κατασκευή του θα έχει ευεργετικές συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού που κατοικεί σε αυτό και όχι μόνο για τους κατοίκους των όμορων Δήμων. Για την κατασκευή του πάρκου έχουν υπάρξει διαφορετικές προτάσεις και εισηγήσεις, ενώ έχουν επανειλημμένα πραγματοποιηθεί και σχετικές εξαγγελίες από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Αποτελεί θέση της «Συνεργασίας των 12 φορέων για το Περιβάλλον» ότι η κατασκευή και διαμόρφωση του πάρκου, ιδιαίτερα μετά από τις διαδοχικές καταστροφικές δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών που έχουν επιβαρύνει κατά πολύ τους περιβαλλοντικούς όρους του Λεκανοπεδίου, είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να τοποθετηθεί στις προτεραιότητες της Πολιτείας.

Υποστηρίζουμε την κοινή θέση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζητούμε και εμείς τη διαμόρφωση του σχετικού πάρκου υψηλού πρασίνου με περιορισμένες χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού, στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου (5.300 στρέμματα) και όχι σε μέρος αυτού, όπως έχει εξαγγείλει το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Η οικοπεδοποίηση μέρους του πρώην αεροδρομίου (πέραν της ήδη παραχωρηθείσας έκτασης στα «Ολυμπιακά Ακίνητα»), θα έχει δυσμενείς συνέπειες στον ήδη υπέρμετρα φορτωμένο αστικό ιστό και θα σημάνει τη δημιουργία μιας νέας πόλης στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ζητάμε τη δημιουργία ενός μεγάλου και ζωντανού Μητροπολιτικού Πάρκου, στο οποίο θα έχει πρόσβαση το σύνολο του πληθυσμού της Αττικής και το οποίο θα διαμορφωθεί με βάση μελέτες ανεξάρτητων φορέων σε σχέση με τη βιωσιμότητα και διαχείρισή του (στην οποία ρόλο οφείλουν να έχουν η τοπική κοινωνία, το κράτος και η κοινωνία των πολιτών), αξιοποιώντας και την πλούσια εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις του εξωτερικού. Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει κοινοτικούς και εθνικούς πόρους με μια αναπτυξιακή λογική, καθώς πρόκειται περί παραγωγικής και ανταποδοτικής δαπάνης η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο.

Η εισηγήτρια Χριστίνα Θεοχάρη κατέθεσε στην Επιτροπή την παρακάτω έγγραφη εισήγηση:

Η περίπτωση των περίπου 5.300 στρεμμάτων της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αύξηση του ποσοστού πρασίνου στην Αθήνα, που αποτελεί πανευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» στην έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων. Ένα μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό, αν το συγκρίνουμε με άλλες μεγαλουπόλεις ή μητροπολιτικές περιοχές του ευρωπαϊκού χώρου που έγιναν αναπλάσεις ανάλογες όπως η La Villette (550 στρέμ.), το πρώην αεροδρόμιο Fornebu του Όσλο (3400 στρ.), το λιμάνι της Κοπεγχάγης, όπως και με κλασσικά παραδείγματα, το Central Park της Νέας Υόρκης (3700 στρ), το Centerial –πρώην Millenium- Park στο Sidney (4500 στρ.) ή το Hyde Park του Λονδίνου (2500 στρ.)

Η ύπαρξη πνευμόνων λειτουργικού πρασίνου που θα βελτιώσουν ουσιαστικά και πρακτικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής είναι επιτακτική ανάγκη για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Τα θλιβερά δεδομένα της Αθήνας με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου, 2.55μ2/κάτοικο, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των μικροσωματιδίων, του όζοντος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περίπτωση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αύξηση αυτού του ποσοστού. Η αποκατάσταση ενός χώρου είναι συνάρτηση φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που διαμορφώνουν σε κάθε περίπτωση τον τρόπο και το χαρακτήρα ανάπτυξης της έκτασης αυτής. Μια μελέτη θα πρέπει να αναδείξει όλες τις πλευρές του θέματος: τη σύλληψη, τη σχεδίαση, την κατασκευή, τη διαχείριση, τη συντήρηση – λειτουργία και το ακανθώδες ζήτημα της εξεύρεσης πόρων.

Το θέμα της αξιοποίησης του χώρου του Ελληνικού δεν έχει μόνο τοπική σημασία, αλλά υπερτοπική και ενδιαφέρει όλους. Oι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα επηρεάσουν γενικότερα την Αθήνα, όπου υπάρχει οικιστικός κορεσμός και προβληματικές υποδομές. Όταν πρόκειται για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής και ανάσας για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής, δεν μπορεί να επικρατούν λογικές ανταποδοτικότητας λογιστικού τύπου.

Για το Ελληνικό υπάρχουν δύο  προτάσεις:

Η μία του ΥΠΕΧΩΔΕ απαντά στο θέμα της χρηματοδότησης με την παραχώρηση μέρους από τη συνολική έκταση για ήπια οικιστική ανάπτυξη. Πρόκειται για έκταση 1000 στρεμμάτων, που ισοδυναμεί με την ανάπτυξη 10.000 κατοικιών των 100 τ.μ.. Η πρόταση αυτή οδηγεί στην δημιουργία μιας πόλης μέσα στην πόλη με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Η  άλλη της ΤΑ υποστηρίζει την αξιοποίηση του χώρου αποκλειστικά για πράσινο, αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό, που όμως θα πρέπει να αναλυθεί και να τεκμηριωθεί περισσότερο.

ΤΟ  ΙΣΤOΡΙΚO

Μετά την ψήφιση του Ν. 2338/ 95, το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του OΡΣΑ, ανέθεσε στο ΕΜΠ το «Ερευνητικό Πρόγραμμα»: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡOΥ ΤOΥ ΑΕΡOΔΡOΜΙOΥ ΕΛΛΗΝΙΚOΥ. Στη συνέχεια –μετά την απόφαση για ένταξη Oλυμπιακών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό (μέσα 2000) - έγινε συμπληρωματική ανάθεση προγράμματος στο ΕΜΠ για τη σύνταξη Ρυθμιστικού Σχεδίου και κατευθύνσεων για την περιοχή Oλυμπιακών εγκαταστάσεων εντός του αεροδρομίου, τη Παραλία Αγ. Κοσμά και την παράκτια ζώνη μέχρι τον Φλοίσβο, που περιελάμβανε και προτάσεις συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων.

Βάσει σχετικών ΚΥΑ, το 2001, χωροθετήθηκαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής (Αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, Αμαξοστάσιο τραμ, Σταθμός Διανομής ΔΕΗ, αντιπλημμυρικά έργα), και καθορίστηκε ποιες ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραμένουν μεταολυμπιακά. Συγκεκριμένα, σε έκταση περίπου 2.500 στρ. χωροθετήθηκαν τα αθλήματα Baseball, Softball, Hockey (με κύρια και βοηθητικά γήπεδα), το Slalom στην περιοχή του πρώην Cargo της Oλυμπιακής καθώς και 3 ακόμα αθλήματα στα πρώην υπόστεγα επισκευής αεροπλάνων της Oλυμπιακής. Επίσης, βάσει νόμου παραχωρήθηκαν (8/2001) 170στρ. στην ΕΤΑ για δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου. Η Β’ φάση του ερευνητικού προγράμματος προσαρμόστηκε στις πιο πάνω εξελίξεις, ενώ η Γ’ φάση δεν προχώρησε.

Τον Oκτώβριο του 2003, αποφασίστηκε η διενέργεια Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών υπό την έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και σύμφωνα με τους κανονισμούς της UIA- UNESCO για τους διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με τις εξής βασικότερες προδιαγραφές:

Α. Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα περιλαμβάνει λειτουργίες αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού, πρασίνου.

Β.  Η περιοχή Πολεοδομικής Ανάπτυξης, έκτασης μέχρι 1000 στρ. με Σ.Δ. 1,00, δύναται να περιλαμβάνει τις ακόλουθες χρήσεις: κατοικία, χώρους αναψυχής, κοινωνική υποδομή, κτίρια στάθμευσης.

Γ. Θα παραμείνουν ορισμένες υφιστάμενες ή προγραμματισμένες εγκαταστάσεις.

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡOΤΑΣΕΙΣ ΤOΥ ΤΕΕ

1. Καμία άλλη μεγάλη επέμβαση στην Αττική χωρίς το νέο ΡΣΑ.

2. Λειτουργία του Ελληνικού ως μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, όπως προβλέπει ο Νόμος 2338/1995 με ιδιαίτερο βάρος στην απάλειψη της λέξης «κυρίως».

3. Oι χρήσεις γης να είναι συμβατές με το χαρακτηρισμό του σε Μητροπολιτικό Πάρκο και να μην επιτρέπουν μορφές εμπορικής εκμετάλλευσης που θα αλλοιώσουν το βασικό σκοπό του Πάρκου.

4. Να αποκλεισθεί η πώληση γης, η οικοπεδοποίηση και η οικιστική ανάπτυξη για την εξεύρεση πόρων.

6. Oι πόροι για τη διαμόρφωση, λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του πάρκου θα πρέπει να είναι:

α) Κοινοτικοί, με βάση το είδος των έργων.

β) Εθνικοί, λόγω της μεγάλης εμβέλειας και σημασίας του Πάρκου για τη ζωή ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

γ) Η εκμετάλλευση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων λειτουργιών, να εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών.

7. Φορέας Διαχείρισης θα πρέπει να είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Λεκανοπεδίου μαζί με τους Δήμους της περιοχής, καθώς και Φορείς αρμόδιοι για τη την διαχείριση τέτοιων χώρων.

Από την  συνάντηση της 8ης Δεκεμβρίου 2008 προέκυψαν προς διερεύνηση τα ακόλουθα:

Οι  προδιαγραφές της μελέτης που έχει αναθέσει η ΤΑ στο ΕΜΠ.

Το περιεχόμενο της εν λόγω μελέτης.

Η μορφή του φορέα διαχείρισης. Σχετική διεθνής εμπειρία.

Οι πηγές  χρηματοδότησης.

5.    Νομικά θέματα, προσφυγές που εκκρεμούν  κ.ά.

Ο εισηγητής Νίκος Κασκαβέλης κατέθεσε στην Επιτροπή το παρακάτω σχέδιο απόφασης:

Απόφαση «Συνεργασίας 12 φορέων» για το Πάρκο Ελληνικού

Η περίπτωση του πάρκου του Ελληνικού αποτελεί μια περίπτωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία για το Λεκανοπέδιο της Αττικής συνολικά, αφού η κατασκευή του θα έχει ευεργετικές συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού που κατοικεί σε αυτό και όχι μόνο για τους κατοίκους των όμορων Δήμων. Για την κατασκευή του πάρκου έχουν υπάρξει διαφορετικές προτάσεις και εισηγήσεις ενώ έχουν επανειλημμένα πραγματοποιηθεί και σχετικές εξαγγελίες από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Αποτελεί θέση της «Συνεργασίας των 12 φορέων για το Περιβάλλον» πως η κατασκευή και διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου, ιδιαίτερα μετά από τις διαδοχικές καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών που έχουν επιβαρύνει κατά πολύ τους περιβαλλοντικούς όρους του Λεκανοπεδίου, είναι μία αναγκαιότητα που πρέπει να τοποθετηθεί στις προτεραιότητες της Πολιτείας.

Υποστηρίζουμε την κοινή θέση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζητούμε και εμείς τη διαμόρφωση πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού, στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου (5.300 στρέμματα) και όχι σε μέρος αυτού, όπως έχει εξαγγείλει το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η οικοπεδοποίηση μέρους του πρώην αεροδρομίου (πέραν της ήδη παραχωρηθείσας έκτασης στα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.») είτε αφορά 1000 στρέμματα είτε 300, θα είχε δυσμενείς συνέπειες στον ήδη υπέρμετρα φορτωμένο αστικό ιστό και θα σήμαινε την ανάπτυξη μιας νέας πόλης στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ζητάμε τη δημιουργία ενός μεγάλου και ζωντανού Μητροπολιτικού Πάρκου, στο οποίο θα έχει πρόσβαση το σύνολο του πληθυσμού της Αττικής και το οποίο θα οικοδομηθεί με βάση σχετικές μελέτες ανεξάρτητων φορέων σε σχέση με τη βιωσιμότητα και διαχείρισή του (στην οποία ρόλο οφείλουν να έχουν η τοπική κοινωνία, το κράτος και η κοινωνία των πολιτών), αξιοποιώντας και την πλούσια εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις του εξωτερικού. Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει κοινοτικούς και εθνικούς πόρους με μια αναπτυξιακή λογική καθώς πρόκειται περί παραγωγικής και ανταποδοτικής δαπάνης, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

15.000 δέντρα στον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου

Οι δήμοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ξεκινούν οι ίδιοι τη δενδροφύτευση στην περιοχή των 1.000 στρεμμάτων που προορίζεται για σπίτια και γραφεία  «E» 6/2

 

Στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ παραμένουν τα σχέδια για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο από «Σέντραλ Παρκ» της Αθήνας μετατρέπεται σε «Γεφύρι της Αρτας».

Το πρώην αεροδρόμιο είναι σήμερα μια ξεχασμένη αχανής έκταση με κατεστραμμένα κτίρια -όπως το τέρμιναλ του δυτικού αερολιμένα- και ξεχασμένα κουφάρια αεροπλάνων Την ίδια στιγμή οι όμοροι δήμοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ξεκινούν οι ίδιοι τη δημιουργία του πάρκου με τη φύτευση 15.000 δέντρων στον χώρο όπου, βάσει του σχεδίου του Γιώργου Σουφλιά, βρίσκονται τα 1.000 στρέμματα που προορίζονται για την κατασκευή σπιτιών και γραφείων.

Αν και, θεωρητικά, το έργο βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος -η καταληκτική ημερομηνία έναρξης των εργασιών τοποθετείται στην αρχή του 2009- είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις.

Ετσι, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, που αποτελεί δέσμευση όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 15 χρόνια, και όνειρο των κατοίκων της πρωτεύουσας, οι οποίοι βλέπουν τους πνεύμονες πρασίνου να εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον, φαίνεται να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω.

 

Χρυσή τομή

Η απάντηση που δίνουν στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ στο σχετικό ερώτημα είναι «σύντομα» με προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης των εργασιών στους 6 μήνες από σήμερα.

«Βρισκόμαστε στη φάση της ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων που έχουν κάνει οι τοπικοί φορείς. Γνωρίζουμε ότι έχουν προκληθεί αντιδράσεις και για τον λόγο αυτό θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή», επισημαίνουν.

Την αισιοδοξία των στελεχών του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι φορείς των δήμων της περιοχής, οι οποίοι αφενός δεν προβλέπουν ότι τα έργα θα αρχίσουν σύντομα και αφετέρου αισθάνονται ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις τους για την οικοπεδοποίηση των 1.000 επίμαχων στρεμμάτων.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Θανάσης Ορφανός, εκτιμά ότι το πάρκο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, αλλά όχι με τον τρόπο που οραματίζεται ο υπουργός. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την οικοπεδοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου.

Ο υπουργός λέει ότι θα χτιστούν μόνο 1.000 στρέμματα, αλλά αυτά θα είναι μόνο οι κατοικίες. Πόσα ακόμα στρέμματα θα γίνουν τσιμέντο για να φτιαχτούν οι υποδομές για τις κατοικίες;» αναρωτιέται.

Ο δήμαρχος Αργυρούπολης, Δημήτρης Ευσταθιάδης, συμπληρώνει ότι «δεν χρειάζεται να γίνει ακόμα ένα εμπορικό κέντρο σε δημόσια γη» και συμπληρώνει ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σουφλιάς «καταδεικνύει ότι γίνεται μια προσπάθεια να αλλοιωθεί ο χώρος και να μη γίνει τελικά πάρκο».

Ο δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού, Χρήστος Βλάχος, πάει ακόμα πιο μακριά και λέει κατηγορηματικά ότι «δεν είμαστε σε καμία διαβούλευση.

Ο κ. Σουφλιάς δεν μας έχει καλέσει ποτέ να συζητήσουμε για το πάρκο. Σκοπεύουμε να φυτέψουμε άμεσα 15.000 δέντρα στην περιοχή που προβλέπεται να χτιστούν οι κατοικίες και τα γραφεία», τονίζει.

«Δεν έχει γίνει καν συζήτηση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια εξομάλυνσης και δεν υπάρχει προσπάθεια συμβιβασμού. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορεί να λυθεί το θέμα με επωφελή και για τις δύο πλευρές τρόπο, αλλά δεν μας κάλεσε κανείς να συζητήσουμε», συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας, Στέλιος Δίβαρης.

Μέχρι να υλοποιηθεί η δέσμευση που έκανε τελευταίος ο κ. Σουφλιάς τον Αύγουστο του 2007, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα παραμείνει, σε μεγάλο ποσοστό, ένας εγκαταλελειμμένος χώρος.

Στο τέρμιναλ του Ανατολικού Αερολιμένα στεγάζονται τα γραφεία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ το κτίριο και η πίστα χρησιμοποιούνται συχνά ως εκθεσιακοί χώροι. Στο πρώην γήπεδο του μπέιζμπολ έχει μεταφέρει την έδρα της η ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού, ενώ οι εγκαταστάσεις του κανό καγιάκ σχεδιάζεται να μετατραπούν σε θεματικό πάρκο.

Τέλος, στις εγκαταστάσεις του Δυτικού Αερολιμένα βρίσκεται και το αμαξοστάσιο των τραμ.

Από εκεί και πέρα το πρώην αεροδρόμιο είναι μια ξεχασμένη αχανής έκταση με κατεστραμμένα κτίρια -όπως το τέρμιναλ του Δυτικού Αερολιμένα- και ξεχασμένα κουφάρια αεροπλάνων που έχουν απομείνει για να θυμίζουν ότι ο χώρος αυτός συνέδεε κάποτε την Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Κοινές δεσμεύσεις

Η ειρωνεία σε αυτή την υπόθεση είναι ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο αποτελεί μια από τις ελάχιστες κοινές δεσμεύσεις όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 15 χρόνων. Η πρώτη αναφορά έγινε το 1995 με τη δημιουργία του νόμου 2338/95, στον οποίον αναφέρεται ότι ο χώρος του Ελληνικού «προορίζεται κυρίως για τη δημιουργία μητροπολιτικής ζώνης πρασίνου».

Στις 31 Ιανουαρίου 2001, και εν όψει των εγκαινίων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του πάρκου και δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη».

Στις 8 Δεκεμβρίου 2003, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου συναντάται με τον κ. Σημίτη και αμέσως μετά δηλώνει: «Ο κ. Σημίτης έχει δηλώσει δύο φορές πως το Ελληνικό θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο και ότι ένα μέρος του, περί τα 1.000 στρέμματα θα δοθεί προς εκμετάλλευση».

Στις 8 Ιουνίου 2006 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς παρουσιάζει για πρώτη φορά τα σχέδια για την κατασκευή του πάρκου και περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 2 Αυγούστου 2007, τα παρουσιάζει ξανά λέγοντας ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2013.

 

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Το 1938 ξεκίνησε η κατασκευή

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο τη δεκαετία του 1990 εξυπηρετούσε 10-12 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο, άρχισε να κατασκευάζεται το 1938 στην περιοχή Χασάνι έπειτα από απαλλοτριώσεις τμημάτων στις τότε κοινότητες Κομνηνών και Ελληνικού.

Ο πρώτος διάδρομος προσγείωσης είχε μήκος 1.800 μέτρα, αλλά η ολοκλήρωση του έργου δεν έγινε παρά μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί προσπάθησαν να το επεκτείνουν, ενώ η συμμαχική αεροπορία το βομβάρδιζε ανηλεώς. Μετά το τέλος του πολέμου, οι ζημιές αυτές επιδιορθώθηκαν και το 1950 το αεροδρόμιο απέκτησε δεύτερο διάδρομο με μήκος 2.250 μέτρα. Παράλληλα έγιναν εργασίες για την επέκταση και του παλιού διαδρόμου. Το 1958 έγιναν νέες εργασίες επέκτασης και το μήκος του κυρίως διαδρόμου έφτασε στα 3.000 μέτρα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή του Ανατολικού Αερολιμένα, ο οποίος σχεδιάστηκε από τον Φινλανδό Αρχιτέκτονα Ερο Ζάρινεν. Τα εγκαίνιά του έγιναν το 1969.

Τη δεκαετία του 1970 ο κυρίως διάδρομος επιμηκύνθηκε στα 3.500 μέτρα και το 1976, δηλαδή 25 χρόνια πριν από την τελική μεταφορά του, η τότε κυβέρνηση ανέθεσε σε κοινοπραξία της Aeroports de Paris και του Αεροδρομίου της Φρανκφούρτης την επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας για τη μεταφορά του αεροδρομίου. Τα Σπάτα είχαν επιλεγεί και τότε, αλλά η μεταφορά αναβλήθηκε.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ svogiatzakis@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 7/2/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Πράσινη όαση" στη Λ. Βουλιαγμένης

 Μια πράσινη "όαση" άνω των 50 στρεμμάτων δίπλα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, με δεκάδες ψηλά δένδρα, διεκδικεί ο Δήμος Ελληνικού ως χώρο πρασίνου. Την ίδια έκταση ωστόσο, που στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος αστικού πρασίνου, διεκδικεί και το ΥΠΕΧΩΔΕ, που σχεδιάζει να την τσιμεντοποιήσει κατασκευάζοντας έναν από τους έξι κόμβους των νέων λεωφόρων που θα καταλήγουν από τον Υμηττό στην παραλιακή λεωφόρο.

Η έκταση, ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκεται στη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής και εντός της φιλοξενείται τμήμα της ελληνικής αεροπορικής βάσης (129 Π.Υ.), η οποία έχει ήδη αρχίσει την αποχώρησή της από τον χώρο. Ήδη το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης έχει αποστείλει δύο επιστολές (21.04.09) προς τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκη, με τις οποίες τους ζητεί την άμεση παραχώρηση του χώρου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δήμος μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα του.

Στις επιστολές του ο Χρ. Κορτζίδης επισημαίνει ότι ο χώρος βρίσκεται σε μια γειτονιά που δοκιμάζεται εδώ και χρόνια από τις εγκαταστάσεις των αμαξοστασίων της ΕΘΕΛ και του τραμ, που γειτνιάζουν άμεσα με την 129 Π.Υ. "Ελεύθεροι χώροι όπου οι κάτοικοί της θα μπορούν να κάνουν περίπατο ή τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα είναι ελάχιστοι" επισημαίνει. Ένα κομμάτι του μάλιστα το έχει καταλάβει εδώ και περίπου δύο χρόνια ο σταθμός του μετρό που κατασκευάζεται.

Μέχρι στιγμής καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τους δύο υπουργούς. Το θέμα έφερε στη Βουλή, με αναφορά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης μεταφέροντας το αίτημα του δήμου Ελληνικού για παραχώρηση του χώρου. Ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης ενημέρωσε πριν από λίγες μέρες το δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού, ενώ εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει ευρεία σύσκεψη με τους φορείς του δήμου προκειμένου να αποφασιστούν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις.

Μ.Γ. ΑΥΓΗ 9/5/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μελέτη του ΕΜΠ, με πρωτοβουλία της ΤΕΔΚΝΑ, αμφισβητεί τις υποσχέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Φόβοι για καταπάτηση των ελεύθερων χώρων.

Της Στέλλας Xαραμή

Απέναντι από την είσοδο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού το σύνθημα στον τοίχο γράφει: «Καλώς ήρθατε στο γαλατικό χωριό». Κι αυτό γιατί η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι του Ελληνικού εξακολουθούν να αντιστέκονται. Το νέο εγχείρημά τους φέρει τη σφραγίδα του ΕΜΠ και αφορά στην εκπόνηση έρευνας για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στη διαθέσιμη έκταση των 5.300 στρεμμάτων. Η μελέτη που έχει αναθέσει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) στο Εργαστήρι Αστικού Περιβάλλοντος, ύστερα από την πρωτοβουλία των Δήμων Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας, θα χρησιμοποιηθεί ως ένας επιστημονικός αντίλογος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα πρώτα συμπεράσματα του προγράμματος είναι ανησυχητικά. «Διαπιστώσαμε ότι η παραχώρηση εκτάσεων στα Ολυμπιακά Ακίνητα έχει  αποσπάσει άτακτα νησίδες γης μέσα στο πάρκο, πράγμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όποιες συνθήκες κι αν λειτουργήσει ο χώρος», εξηγεί ο λέκτορας του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας. «Η χωροθέτηση, δε, πέντε κόμβων ως αποτέλεσμα της επέκτασης της Αττικής οδού μέσα στο πάρκο δεν αφήνει αμφιβολία ότι το  ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί όχι μόνο κατοικία αλλά και υψηλές εμπορικές χρήσεις». Στο άμεσο μέλλον η ομάδα του ΕΜΠ θα σχεδιάσει την πρόταση του νέου ανάγλυφου και θα εκτιμήσει το πλήρες κόστος του έργου – το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Σύμμαχοι στον αγώνα υπέρ του πρασίνου και της ήπιας πολιτιστικής και αθλητικής ανάπτυξης δηλώνουν και οι κάτοικοι της περιοχής, κατηγορώντας το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι αποφασίζει γι’ αυτούς χωρίς αυτούς. «Δεν είμαστε οι μόνοι που αξιώνουμε έναν ελεύθερο χώρο. Ο κόσμος της Αθήνας, χιλιάδες μέλη από 150 και πλέον συλλογικότητες δηλώνουν πως δεν θα ανεχθούν άλλο τσιμέντο», τονίζει ο κάτοικος Ακης Μπαδογιάννης. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που προσδίδει χαρακτήρα «πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού», αλλά «σε συνδυασμό με περιορισμένης έκτασης αστική ανάπτυξη μικτών χρήσεων, διοίκησης, επιχειρήσεων, τουρισμού και κατοικίας» στο πάρκο του Ελληνικού, πυροδοτεί τους φόβους τους. Οπως σημειώνει ο Σταύρος Ζάρτας, «ο αγώνας είναι άνισος, αλλά θα τον δώσουμε. Είμαστε άνθρωποι εργαζόμενοι που υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον στον ελεύθερο χρόνο μας, την ώρα που για τους κατασκευαστές η καταπάτηση των ελεύθερων χώρων είναι η βασική τους δουλειά».

Τέσσερις μύθοι σύμφωνα με το ΕΜΠ

1. Τουλάχιστον 1.700 από τα περίπου 5.300 στρέμματα της έκτασης δεν θα είναι πράσινο. Απομένουν, δηλαδή, 3.584 ελεύθερα στρέμματα. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι φυτεύσεις θα καλύψουν μόνο τα 2.650, με 40.000 έως 60.000 δέντρα. Η διαμόρφωση του χώρου όμως σε πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο απαιτεί τη φύτευση 500.000-750.000 δέντρων και θάμνων.

2. Το πάρκο δεν θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Η Μαδρίτη διαθέτει δέκα μεγάλα πάρκα, εκ των οποίων το Casa de Campo εκτείνεται σε 17.220 στρέμματα. Στη Βιέννη το Wiener Prater έχει έκταση 12.870 στρέμματα και στο Παρίσι το Bois De Vincennes 9.950.

3. Τα μητροπολιτικά πάρκα δεν είναι νεκροί χώροι που συγκεντρώνουν περιθωριακά στοιχεία. Οι πράσινοι χώροι της βρετανικής πρωτεύουσας κατέγραψαν το 2007 επισκεψιμότητα 29 εκατ. ανθρώπων. Την ίδια χρονιά στον Εθνικό Κήπο περιπλανήθηκαν 1 εκατ. επισκέπτες.

4. Η συντήρηση του πάρκου δεν έχει υψηλό κόστος, όπως ισχυρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά αντίστοιχο με τις υπόλοιπες λειτουργίες της πόλης. Με αγγλικό κοστολόγιο το ετήσιο κόστος του πάρκου θα ανερχόταν σε 10-12 εκατ. Ευρώ.

Ψηφοφορία ΕΤ

Συμφωνείτε με τη δόμηση στο Ελληνικό κατά τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου;

ΝΑΙ: 32.4%

ΟΧΙ: 67.6%

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 14-5-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η 129 ΦΕΥΓΕΙ! Ν’ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ!

Χρόνια τώρα αυτός ο πολύτιμος χώρος, δεκάδων στρεμμάτων, γεμάτος ψηλά δένδρα δίπλα στα σπίτια μένει κλειστός για το κοινό. Ο Δήμος τον έχει ζητήσει επανειλημμένα.
Ο χώρος αυτός στο πλάι της Λ. Βουλιαγμένης, αμέσως μετά το Practiker, ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τα χρόνια της Δικτατορίας παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας για τις ανάγκες της 129 Π.Υ. Σήμερα που η μονάδα αυτή αποχωρεί πρέπει ν’ ανοίξει στο κοινό, και να σωθούν τα δέντρα και το πράσινο από την επίθεση που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει στη θέση των εκατοντάδων ψηλών δέντρων που σήμερα στολίζουν το χώρο να φυτέψει δυο τεράστιους κόμβους και στη θέση του πράσ ινου να γεμίσει με άσφαλτο και τσιμέντο τη γειτονιά.
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ! ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ !
Δείτε πού θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση:
http://www.ploigos.gr/?sessionid=1fe4883d046315c931c9635952165311

ΠΗΓΗ http://www.elliniko.gr/article.php?id=6149

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο Δήμος Ελληνικού απελευθέρωσε την "129 ΠΥ"

Σφέτσα Δάφνη

Μέσα στα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των εκατοντάδων συγκεντρωμένων πολιτών οι εργάτες του δήμου με τα εργαλεία τους αλλά και ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης απελευθέρωσαν ακόμη μια περιφραγμένη περιοχή του Ελληνικού.

“Θύμα” αυτή τη φορά ήταν ένα κομμάτι συρματοπλέγματος γύρω από τα περίπου 30 στρέμματα της 129ης Π.Υ. της αεροπορικής βάσης, ένα χώρο με εκατοντάδες ψηλά δέντρα και πράσινο που απειλείται από τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζει δύο τεράστιους κόμβους και ασφαλτοποίηση του χώρου στο πλαίσιο των σχεδίων του για τους νέους αυτοκινητόδρομους, την περαιτέρω υποβάθμιση του Υμηττού αλλά και την “αξιοποίηση” του πρώην αεροδρομίου.

Στην κινητοποίηση που οργάνωσε ο δήμος την Κυριακή το πρωί, εκατοντάδες πολίτες ήταν εκεί. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας αλλά και οι υποψήφιες Α. Φρατζεσκάκη και Ζ. Κωνσταντοπούλου. “Το πάρκο ανήκει στους πολίτες κι όχι στους δρόμους που το καταστρέφουν”, ήταν το σύνθημα του πανό που είχε τοποθετήσει από νωρίς το πρωί ο δήμος, ενώ μετά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν συμβολικά ένα κομμάτι του σύρματος, μπήκαν στην πρώην βάση, περπάτησαν μέχρι την απέναντι πλευρά και βγήκαν από την κεντρική πύλη.

Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα όσους ήρθαν από άλλες περιοχές για τη μαζική συμμετοχή τους. Επικεφαλής όλων σχεδόν των παρατάξεων του δήμου ήταν εκεί, αφού σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αντιτίθεται στα σχέδια του υπουργείου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Λιβανός, γραμματέας του τομέα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται δίπλα σε όλους τους αγώνες αναφέροντας ακόμη και τον Ελαιώνα. Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων ανακοινώθηκε, χωρίς όμως να πάρει κάποιος τον λόγο, ενώ το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Αργυρούπολης καθώς και επικεφαλής δεκάδων δημοτικών κινήσεων των νοτίων προαστίων.

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος βρέθηκε στον χώρο και συνομίλησε με τον Χρ. Κορτζίδη ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο δήμαρχος Βάρης.

Αλ. Τσίπρας: Πράσινο το χρώμα της φύσης κι όχι του χρήματος

“Η μόνη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στα μεγάλα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, στην συρρίκνωση του περιβάλλοντος είναι η δύναμη των ενεργών πολιτών” σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισημαίνοντας πως “θα βρισκόμαστε δίπλα τους σε όλους τους αγώνες”. Αναφερόμενος δε στο σύνθημα της “πράσινης ανάπτυξης” που χρησιμοποιούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρωθυπουργός, αναρωτήθηκε αν “με τον όρο 'πράσινο' εννοούν το χρώμα της φύσης ή το χρώμα του χρήματος”, αφού, όπως σημείωσε “συναινούν σε σχέδια που καταστρέφουν το περιβάλλον, σε περιβαλλοντοκτόνους νόμους, σε σχεδιασμούς για αυτοκινητόδρομους, για μεγάλα εμπορικά κέντρα, για εκτροπές μεγάλων ποταμών”.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=461249

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Nέα μάχη στο Ελληνικό για το στρατόπεδο της Αεροπορίας

Μαζική διαμαρτυρία για τη διεκδίκηση της «129», όπου σχεδιάζεται κόμβος των νέων αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό.

Της Στέλλας Xαραμή

Τα συρματοπλέγματα έπεσαν ξανά στο Ελληνικό. Αυτή τη φορά γιατί κάτοικοι και δημοτική αρχή διεκδικούν το χώρο της Πτέρυγας Υποστήριξης 129, της στρατιωτικής μονάδας της Αεροπορίας που αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις την περασμένη εβδομάδα. Αίτημα της τοπικής κοινωνίας –η οποία έδωσε μαζικά το «παρών» στη χθεσινή διαμαρτυρία- είναι η απόδοση της έκτασης (50 περίπου στρεμμάτων) στο κοινό για τη δημιουργία ενός ζωντανού χώρου πρασίνου. «Για την ακρίβεια, είναι ένα έτοιμο πάρκο με εκατοντάδες αιωνόβια δέντρα», τόνιζε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης. «Το αίτημά μας είναι ρεαλιστικό. Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα για να μας αρνηθούν». Από τη δεκαετία του ’70 την έκταση διαχειριζόταν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ανήκει, όμως, στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, κανένας από τους δύο φορείς δεν φαίνεται πρόθυμος να το παραχωρήσει στο δήμο. «Η έκταση θα επιστραφεί στο Δημόσιο, όπου και ανήκει. Αυτό που μπορεί να κάνει το υπουργείο μας είναι να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Δήμο Ελληνικού και το υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι μας αφορά, δεν χρειαζόμαστε πια το 90% του χώρου. Και αυτό θα εισηγηθούμε», εξηγεί ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Κώστας Τασούλας. Σκληρότερη στάση στο αίτημα των κατοίκων να ανακτήσει έναν ελεύθερο χώρο τηρεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου δηλώνοντας πως «θέματα που αφορούν αιτήματα φορέων για παραχώρηση τμημάτων του πρώην Αεροδρομίου, αξιολογούνται στο πλαίσιο των κυβερνητικών οδηγιών για τη λειτουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, για το οποίο αρμόδιο είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ». Η διεκδίκηση του χώρου στρέφεται ταυτόχρονα κατά των νέων αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό, αφού σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ στη θέση της «129» προγραμματίζεται να χωροθετηθεί  ένας κόμβος καταπίνοντας ό,τι θυμίζει πράσινο. «Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές», ήταν το σύνθημα που πέρασαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις Ελληνικού, εκπρόσωποι επιτροπών κατοίκων ακόμα και βουλευτές - ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Το Ελληνικό βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των αγώνων υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος της πόλης μας», παρατηρούσε από μικροφώνου η καθηγήτρια του ΕΜΠ  Ελένη Πορτάλιου. Το δυνατό χειροκρότημα των κατοίκων που συνόδευε το συμβολικό κόψιμο της περίφραξης του στρατοπέδου μαρτυρούσε πως το καλοκαίρι των δικεκδικήσεων στο Ελληνικό θα είναι και φέτος θερμό.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 25-5-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Φυτεύουν» το γκαράζ- κουβέντα για το πάρκο

Ενα... πάρκινγκ προβλέπεται να «φυτευθεί» στο μελλοντικό πάρκο Ελληνικού. Οκτώ χρόνια μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου και σχεδόν μια πενταετία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορεί το πράσινο να έχει μείνει στα «θα» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αλλά προχωρούν όλα τα άλλα σχέδια τσιμέντου.

Με το άρθρο 46 του νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς Αγώνες, που έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα ήταν νόμος του κράτους αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε πρόωρη λήξη εργασιών, προβλέπεται η δημιουργία γκαράζ για την εξυπηρέτηση των αναγκών στάθμευσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, το οποίο θα κατασκευαστεί εκτός του περιγράμματος των αθλητικών υποδομών. Η επιφάνειά του δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο, όπως δεν διευκρινίζεται αν θα είναι επιφανειακό ή κλειστή κατασκευή.

Στη νέα «σαλαμοποίηση» του πάρκου συνηγορεί και ο κ. Σουφλιάς, που συνυπογράφει το νομοσχέδιο. Με τη ρύθμιση αυτή στην ουσία επεκτείνεται ο αθλητικός-επιχειρηματικός πόλος σε βάρος του πάρκου και προστίθεται νέα παράγραφος στο άρθρο 23 του νόμου 3342 του 2005 που καθορίζει τη μετα-ολυμπιακή χρήση στο συγκρότημα του Ελληνικού.

Ισχυρισμοί

Είναι πιθανόν οι αρμόδιοι να ισχυριστούν ότι το πάρκινγκ θα καλύπτει ανάγκες και του μελλοντικού πάρκου, που ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και τις πιεστικές προθεσμίες διαβούλευσης που είχε ορίσει. Στον χώρο του Ελληνικού υπάρχουν δύο κλειστά γήπεδα μπάσκετ, ο ανοιχτός χώρος του χόκεϊ και το κανόε καγιάκ, που, σύμφωνα με παλιότερη ανακοίνωση της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα», καλύπτουν έκταση 780 στρεμμάτων στη νότια και κεντρική πλευρά του μελλοντικού πάρκου. Από αυτά, τα 287 στρέμματα ανήκουν στην ενότητα του κανόε καγιάκ, που έχει εκμισθωθεί ύστερα από διαγωνισμό σε επιχειρηματικό σχήμα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 45) παρέχεται η δυνατότητα να κατεδαφιστεί τμήμα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων έως και 30% και να χτιστούν νέα κτίρια με αντίστοιχα τετραγωνικά για τις ανάγκες του θεματικού πάρκου.

Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση παιχνιδιών-κατασκευών συνδεδεμένων με τη λειτουργία του θεματικού πάρκου, τα οποία διευκρινίζεται ότι δεν θα συνυπολογίζονται στους όρους δόμησης του ακινήτου. Η δομημένη επιφάνεια, που είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες των Αγώνων, υπολογίζεται σε 8.000 τετραγωνικά. Με βάση τη μίσθωση στο συγκρότημα μπορεί να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα για είδη αθλητισμού, χώροι εστίασης κοινού, αθλητικό θεματικό πάρκο και υδροπάρκο.

Το συμβόλαιο

Οι αλλαγές αυτές έχουν επίδραση στο συμβόλαιο μίσθωσης του ακινήτου, όπως αναφέρει το Λογιστήριο του Κράτους, και χρειάζεται να τακτοποιηθούν. Η σύμβαση για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2007 με προοπτική να λειτουργήσει στα τέλη του 2008.

Η πιο μεγάλη απειλή για το μελλοντικό πάρκο παραμένει ο νέος αυτοκινητόδρομος, που προωθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και διατρέχει τη δυτική πλευρά του παλιού αεροδρομίου, σχεδόν σε όλο της το μήκος. Μέσα στα όρια του πάρκου προβλέπονται έξι ανισόπεδοι κόμβοι, που θα τεμαχίσουν το πάρκο και απειλούν με καταστροφή το πράσινο στην πρώην ελληνική βάση.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά τη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής, που θα έπρεπε να λειτουργεί ως μία πύλη εισόδου στο πάρκο αλλά στην πράξη αποκόπτεται, αφού ο ίδιος ο αυτοκινητόδρομος με τους κόμβους του λειτουργεί ως φράγμα. Επιπλέον, παρεμβάλλεται το αμαξοστάσιο του τραμ, η γραμμή του οποίου προβλέπεται να επεκταθεί ώστε να συνδεθεί με το υπό κατασκευή Μετρό. 

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01/06/2009&id=49899

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η οικοπεδοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού που προβλέπουν οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ θα επιφέρει άνοδο της θερμοκρασίας στο Λεκανοπέδιο κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό εκτιμά μελέτη, που εκπόνησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Σανταμούρης και Γ. Κάλος, η οποία παρουσιάστηκε χτες σε Ημερίδα που οργάνωσε η Νομαρχία Αθηνών με θέμα «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού».

Σύμφωνα με τη μελέτη, την τελευταία 30ετία, η θερμοκρασία στην Αθήνα εξαιτίας της τσιμεντοποίησης έχει αυξηθεί τους δύο πιο ζεστούς μήνες μήνες του χρόνου, Ιούνη και Ιούλη, κατά 40% και 50%, αντίστοιχα. Και, βέβαια, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη μετά την οικοπεδοποίηση της έκτασης του Ελληνικού.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 14 Ιούλη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Για νέες δυναμικές πρωτοβουλίες προειδοποιεί ο Χρ. Κορτζίδης

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/08/2009

Την αναγκαιότητα μετατροπής του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου επανέφερε ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρ. Κορτζίδης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο Σακέτα, που πραγματοποίησαν την Τρίτη ο Σύνδεσμος Προστασίας του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και ο Δήμος Βύρωνα.

Συγκεκριμένα ο Χρ. Κορτζίδης υποστήριξε πως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα στις πόλεις, ωστόσο σημείωσε πως εκεί που αυτές απομακρύνονται, όπως στην περίπτωση του Υμηττού, είναι “απαράδεκτο” να χτίζονται στη θέση τους κατοικίες αντί “να αποδίδονται στους πολίτες ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου”.

Ως ενδεικτική περίπτωση ανέδειξε αυτήν του Δήμου Ελληνικού και της 129 αεροπορικής μονάδας. Βέβαια, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ελληνικού, το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να διέλθει από εκεί “κλάδος των νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής, συνοδευόμενος από δύο κόμβους”, στο πλαίσιο της “εμπορικής εκμετάλλευσης τους πρώην αεροδρομίου”.

Επίσης, υπογράμμισε τον επίκαιρο χαρακτήρα του αιτήματος για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, δεδομένων των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν και φέτος στην Αττική.

ΑΥΓΗ 27/8/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Εισβολή με μπουλντόζες για τη δημιουργία παιδικής χαράς

Στον χώρο της παλιάς στρατιωτικής βάσης του Ελληνικού μπήκαν χθες περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής, αποφασισμένοι να τον μετατρέψουν σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη, οι κάτοικοι έριξαν με μπουλντόζες τα συρματοπλέγματα στη συμβολή των οδών Βοσπόρου και Δραγατσανίου, μπήκαν στον χώρο, τον καθάρισαν και ξεκίνησαν τις εργασίες για την κατασκευή παιδικής χαράς και γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5.

Οπως τονίζουν εκπρόσωποι του δήμου, το συγκεκριμένο τμήμα της 129 ΠΥ, το οποίο διεκδικούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, δεν χρησιμοποιείται και δεν έχει καμία λειτουργική αξία για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται στον χώρο. Για τον λόγο αυτό έχουν διατυπώσει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το αίτημα να τους παραχωρηθεί ο χώρος και περιμένουν την απάντηση.

Πράσινο

«Ο χώρος είναι ήδη ενταγμένος στο σχέδιο πόλης του δήμου μας, χαρακτηρισμένος ως αστικό πράσινο και έχει πολλά και ψηλά δέντρα και γενικότερα πράσινο», επισημαίνουν.

Η πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου «Πρόοδος», Ερασμία Αργυράκη, λέει ότι «ξεκινήσαμε με την παιδική χαρά και ήδη τα πρώτα παιδιά έπαιξαν χθες. Σχεδιάζουμε να φέρουμε άμεσα συνεργείο για να κάνει τις χωματουργικές εργασίες που απαιτούνται, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου 5Χ5».

Ο δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του στρατού δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα. Σκοπός μας από εδώ και στο εξής είναι να διεκδικήσουμε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων για να διατηρήσουμε αυτό τον πολύ σημαντικό χώρο πρασίνου».

ΣΤ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ΕΘΝΟΣ 28/9/09

 

Άνοιξε το παλιό στρατόπεδο Ελληνικού δείτε κάνοντας κλικ εδώ >> ρεπορταζ του TVXS για την 129  & από την ιστοσελίδα του Δήμου Ελληνικού

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Απελευθέρωσαν» 15 στρέμματα πράσινου στο Ελληνικό

Ακόμη έναν ελεύθερο χώρο για την αναψυχή των πολιτών δημιούργησε ο Δήμος Ελληνικού, χωρίς να περιμένει κάποιας μορφής... ανταλλάγματα από την κεντρική κυβέρνηση. 

Η στιγμή της εισόδου στον χώρο που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε μονάδα της Αεροπορίας

 Χθες το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μαζί με εκπροσώπους φορέων και μερικών πολιτικών κομμάτων άνοιξαν το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου της πρώην αεροπορικής μονάδας 129 ΠΥ και μέσα σε τρεις ώρες είχαν συρματοπλέξει έκταση περίπου 15 στρεμμάτων εγκαθιστώντας παιδική χαρά, γήπεδο 5 επί 5 και εννέα πάγκους για να κάθονται οι επισκέπτες.

Ο χώρος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, εκεί όπου ξεκινά το συρματόπλεγμα επί της Βουλιαγμένης μετά τον ανισόπεδο κόμβο με την οδό Αλεξιουπόλεως. Εως πρόσφατα φιλοξενούσε τη μονάδα 129 ΠΥ, που έχει μεταφερθεί χωρίς να έχουν απομακρυνθεί ακόμη όλες οι δραστηριότητες από την περιοχή. Είναι γεμάτος πεύκα και ευκάλυπτους, τα οποία σώθηκαν χάρη στη λειτουργία του στρατοπέδου αλλά απειλήθηκαν από τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις νέες λεωφόρους. 

Βόλτες με τα πόδια ή το ποδήλατο για τους κατοίκους -μεγάλους και μικρούς- του Ελληνικού

 Ο Δήμος Ελληνικού διεκδίκησε τον χώρο για να διατηρήσει το πράσινο και να τον αποδώσει στους πολίτες αλλά τα υπουργεία Οικονομίας και Αμυνας δεν έδωσαν τελική απάντηση. Τον περασμένο Μάιο έγινε μια πρώτη διέλευση πολιτών μέσα από τον χώρο και χθες έγινε πιο συγκεκριμένη κίνηση. Ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης με τη συμπαράσταση πολλών βουλευτών και υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπείας του ΚΚΕ αλλά και του ΠΑΣΟΚ (μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο Απ. Κακλαμάνης, παραβρέθηκε ο Σπ. Κουβέλης), εκατοντάδες κατοίκους κάθε ηλικίας με μπάλες και ποδήλατα μπήκαν στον χώρο, τον διαχώρισαν από τα σημεία του στρατοπέδου που πρέπει ακόμη να διαφυλαχτούν και απόλαυσαν το πράσινο έως το ηλιοβασίλεμα. Στόχος είναι να επεκταθεί ο ελεύθερος χώρος στα 25 στρέμματα και αυτό θα γίνει μόλις απομακρυνθούν κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο Χρ. Κορτζίδης ευχαρίστησε τους παρισταμένους μιλώντας για «ένα καλό παράδειγμα του πώς μπορούν κάτοικοι και φορείς με τις παρεμβάσεις τους να υπερασπιστούν και να απελευθερώσουν χώρους πρασίνου στην πόλη».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 28-9-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πρόταση - βόμβα του ΣτΕ για το αεροδρόμιο του Ελληνικού

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ τινάζει τα σχέδια για αποκλειστική χρήση του αεροδρομίου του Ελληνικού ως μητροπολιτικού πάρκου εισήγηση του Συμβούλου της Επικρατείας Ηρ. Τσακόπουλου, που χαρακτηρίζει παράνομη την υπουργική απόφαση διά της οποίας καταργήθηκαν οι προϋπάρχουσες αεροπορικές εγκαταστάσεις.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι ιδιοκτήτες των μικρών αεροσκαφών, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2001 από τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελή για την κατάργηση του αεροδρομίου του Ελληνικού και να διατηρηθεί ένα τμήμα του σε λειτουργία. Σημειώνεται ωστόσο ότι, ενώ έχουν μεσολαβήσει πλέον των οκτώ ετών, έως σήμερα δεν έχουν δοθεί επαρκείς λύσεις για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της Γενικής Αεροπορίας, των πτήσεων δηλαδή, των ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Η αίτηση της Αερολέσχης Ελληνικού, όπως εκπροσωπείται από τον κ. Π. Σακελλαρίου, συζητείται σήμερα στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώπιον του οποίου- σύμφωνα με πληροφορίες- θα εισηγηθεί ο κ. Τσακόπουλος να γίνει δεκτή η προσφυγή και να ακυρωθεί η επίδικη υπουργική απόφαση, διατυπώνοντας πάντως μια σειρά επιφυλάξεων. Ο εισηγητής θα στηρίξει τον συλλογισμό του στο γεγονός ότι ο νόμος του 1995, που προβλέπει την κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τη μετατροπή του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο, δεν αναφέρεται σε κατάργηση του αεροδρομίου, αλλά σε κλείσιμο ή διακοπή λειτουργίας.

«Ο μόνος αερολιμένας που εξυπηρετεί σήμερα την Πολιτική Αεροπορία στη εγγύτερη περιοχή της Αθήνας είναι το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου όμως δεν μπορεί να φιλοξενηθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα της Γενικής Αεροπορίας» επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίου. Αναφερόμενος στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για τη Γενική Αεροπορία η κατάργηση του Ελληνικού, τονίζει ότι η Αθήνα αδυναμεί να εξυπηρετήσει τα υπάρχοντα ελαφρά αεροσκάφη και τις αυξανόμενες δραστηριότητες της Γενικής Αεροπορίας.

«Οι πλησιέστεροι στην Αθήνα αερολιμένες της Πολιτικής Αεροπορίας είτε στερούνται κατάλληλης υποδομής είτε βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις (200 χλμ./ 3 ώρες οδήγησης)» προσθέτει και διευκρινίζει: «Τα πλησίον της Αθήνας αεροδρόμια ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία (Δεκέλεια, Ελευσίνα και Τανάγρα) και δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες της Γενικής Αεροπορίας».

ΝΕΑ, 10-11-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το Ελληνικό θα «πρασινίσει» και τις δυτικές συνοικίες

Το σενάριο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης από Αιγάλεω και Περιστέρι στον χώρο του πρώην αεροδρομίου μελετά η κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Δεν θα ανεγερθούν εμπορικά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες στο Ελληνικό όπως προβλέπει η μελέτη που παρουσίασε πριν από 2 χρόνια ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

«Η κατασκευή εμπορικών κέντρων είναι απαγορευτική για εμάς στο πάρκο του Ελληνικού», λέει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης. «Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υποδομών, στον επανασχεδιασμό των επεκτάσεων της Αττικής Οδού θα λάβουμε υπόψη και την πιθανότητα να τροποποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός που προβλέπει την κατασκευή κόμβων στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης- Αεροπορική Μονάδα- και την Κύπρου που επιβαρύνουν, σύμφωνα με τις καταγγελίες δήμων και κατοίκων, την περιοχή γύρω από το πάρκο του Ελληνικού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχει κατατεθεί και η πρόταση για μεταφορά συντελεστή δόμησης- σ΄ ένα τμήμα του πρώην αεροδρομίου- από τις δυτικές συνοικίες της Αττικής (Αιγάλεω, Περιστέρι κ.ά.) προκειμένου να προωθηθούν σ΄ αυτές τις περιοχές απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων.

«Στα σύγχρονα πολεοδομικά μοντέλα των πόλεων στα οποία παρατηρούνται έντονες κοινωνικές και πολεοδομικές ανισότητες πολλές φορές γίνεται αυτή η ανταλλαγή προκειμένου να υπάρχει πλεόνασμα ελεύθερων χώρων», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Το τι θα γίνει τελικά στο Ελληνικό θα αποφασιστεί από το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πηγές του υπουργείου επισήμαναν ότι ισχύει η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να γίνει το Ελληνικό χώρος πρασίνου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τελικά σχέδια αλλά θα συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα λάβει υπόψη της όλες τις προτάσεις που θα γίνουν.

Οι αντιδράσεις. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Επιθυμούμε να δημιουργηθεί ενιαίος χώρος πρασίνου χωρίς να υπάρξει καμία νέα πολεοδόμηση για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων και πολυτελών κατοικιών», λέει ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης.

Σύμφωνα με τα σχέδια του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά- τα οποία έχουν παγώσει- η προς πολεοδόμηση έκταση κατανέμεται σε 7 ζώνες: το Επιχειρηματικό Κέντρο, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Η «Είσοδος Βουλιαγμένης», ως περιοχή γενικής κατοικίας. Το Εκθεσιακό Κέντρο, η περιοχή Γκολφ Γλυφάδας, η Τουριστική Ζώνη, η περιοχή Κάτω Ελληνικό ως ζώνη ήπιας οικιστικής ανάπτυξης και ο χώρος του πρώην δυτικού αερολιμένα για χρήσεις τουρισμού κ.ά.

Στο ΣτΕ το αίτημα για διατήρηση μέρους του αεροδρομίου

Η Αερολέσχη, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητεί να διατηρηθεί σε λειτουργία ένα μικρό μέρος του παλαιού αεροδρομίου Στον σχεδιασμό του μητροπολιτικού πάρκου θα πρέπει πλέον να ληφθεί υπόψη και μια άλλη παράμετρος. Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κάνει δεκτή ή όχι την αίτηση της Αερολέσχης Ελληνικού με την οποία ζητείται να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση- που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2001- για την κατάργηση του αεροδρομίου του Ελληνικού και να διατηρηθεί ένα τμήμα του σε λειτουργία. Η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην πρόεδρος της Αερολέσχης Πέτρος Σακελλαρίου «εμείς διεκδικούμε το πολύ 5 στρέμματα για να λειτουργήσει ο διάδρομος προσγείωσης για τις ανάγκες της γενικής αεροπορίας (αερολέσχες, ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, πυροσβεστικά). Η Αερολέσχη πλέον έχει γονατίσει οικονομικά. Από τα 3 αεροσκάφη έχουμε μόνο 1 στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, αλλά δεν διαθέτουμε τα χρήματα για να το μεταφέρουμε».

Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Πολεοδομίας, Γιάννης Πολύζος υποστηρίζει ότι «στην Αττική με την έλλειψη πρασίνου που παρατηρείται δεν μπορεί να συνυπάρξουν πάρκο υψηλού πρασίνου και διάδρομος προσγείωσης αεροσκαφών».

Η Ποσειδώνος. Όπως επισημαίνει, «πρέπει να ξαναδούμε τις προτάσεις που προέκυψαν από τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Ελληνικό και προκειμένου να μειώσουμε το κόστος προς όφελος του υψηλού πρασίνου πρέπει να επανεξεταστεί η σχεδιαζόμενη υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, ακόμη και η διάτρηση του Υμηττού με τον επανασχεδιασμό των οδικών αξόνων».

Όπως λέει ο δήμαρχος Αργυρούπολης κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης «δεν συζητάμε για την κατασκευή σπιτιών- μόνο για πράσινο. Περιμένουμε να συναντηθούμε με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας»

Δίκτυο μητροπολιτικών πάρκων σε όλη την Αττική

Oι δήμαρχοι Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου διεκδικούν τη δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου στο Ελληνικό και έχουν αναθέσει από τον περασμένο Ιούνιο- μέσω της ΤΕΔΚΝΑ- στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) τη σύνταξη νέας μελέτης.

Η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής του προγράμματος, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, «θα πρέπει πλέον να ληφθεί υπόψη και ο επανασχεδιασμός των επεκτάσεων της Αττικής Οδού.

Με την προηγούμενη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ οι αυτοκινητόδρομοι μέσω των σχεδιαζόμενων κόμβων στην Αεροπορική Μονάδα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και την Κύπρου καταλαμβάνουν μέρος του πάρκου και επιβαρύνουν συνολικά την περιοχή του Ελληνικού. Η λογική τους είναι να εξυπηρετήσουν εμπορικές χρήσεις με την κατασκευή εμπορικών κέντρων και την οικιστική ζώνη που θα επιβαρύνουν κυκλοφοριακά και πολεοδομικά το Λεκανοπέδιο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπελαβίλα, «πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός του Ελληνικού, όχι όμως με τη λογική τού ενός μεγάλου πάρκου. Το Ελληνικό πρέπει απλώς να είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των μητροπολιτικών πάρκων μεγάλης εμβέλειας που πρέπει να δημιουργηθούν στην Αττική. Αυτά είναι το Γουδή, ο Ελαιώνας, το Αττικό Άλσος (στο Γαλάτσι), το πάρκο Αντώνης Τρίτης (στο Ίλιον)

και η βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας όπου προορίζονται για ανάπλαση 640 στρέμματα. Σ΄ αυτόν τον σχεδιασμό, όπου μπαίνει η προοπτική της ανάδειξης του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό, το πάρκο του Ελληνικού έχει ιδιαίτερη θέση».

Σύμφωνα με τους μελετητές η αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κτιρίων που υπάρχουν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου δίνει μια σοβαρή προοπτική για την εγκατάσταση βιώσιμων χρήσεων στο εσωτερικό του πάρκου, όπως είναι οι χρήσεις μικρής κλίμακας εμπορίου χωρίς να απαιτείται η οικοδόμηση νέων κτιρίων.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την έως τώρα εξέλιξη της έρευνας, «το πρόβλημα που προκύπτει είναι με τα υλικά που είναι κατασκευασμένοι οι διάδρομοι για τα αεροπλάνα, αφού λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές και υποβαθμίζουν αισθητικά το τοπίο. Οι διάδρομοι αποτελούν πρόβλημα εξαιτίας του μεγάλου βάθους των θεμελιώσεων και της δυσκολίας στην αποξήλωση εκατομμυρίων τόνων τσιμέντου».

ΝΕΑ, 14-11-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ανοίγουν πάλι οι πόρτες στο Ελληνικό

Ø                           Τον Απρίλιο επισκέψιμος ο χώρος

Του Γιώργου Λιαλιου

Ανοίγει για το κοινό η ολυμπιακή πλατεία στο Ελληνικό, έξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα στον Απρίλιο πρόκειται να ανοίξουν οι είσοδοι και να καταργηθούν οι εσωτερικοί φράχτες στα 783 στρέμματα που αποτελούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο πρώην αεροδρόμιο, προκειμένου ο χώρος να αποκτήσει και πάλι ζωή. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να «ξεκολλήσουν» τα έργα στον Φαληρικό Όρμο.

Ο νέος γ.γ. Ολυμπιακής Αξιοποίησης κ. Γ. Πυργιώτης είναι παλαιός γνώριμος της υπόθεσης των Αγώνων. Διετέλεσε εντεταλμένος σύμβουλος και αργότερα μέλος του Δ.Σ. του Αθήνα 2004 (από το 1998 έως το 2005), ενώ διαθέτει αξιόλογες επιστημονικές περγαμηνές ως πολεοδόμος. «Γιατί να είναι κλειστή η πλατεία ανάμεσα στα ολυμπιακά γήπεδα του Ελληνικού; Πολλές από τις περιφράξεις τοποθετήθηκαν το 2004 για λόγους ασφαλείας και απλώς... έχουν ξεμείνει!», λέει στην «Κ». «Αποφασίσαμε λοιπόν να ανοίξει όλη η έκταση των Ολυμπιακών Ακινήτων στο πρώην αεροδρόμιο, με την απομάκρυνση των εσωτερικών περιφράξεων. Θα οριστικοποιηθούν μία ή δύο είσοδοι από τις οποίες η διέλευση θα είναι ελεύθερη. Ελπίζουμε ότι θα το επιτύχουμε μέσα στον Απρίλιο».

Η άρση του ιδιότυπου αποκλεισμού των ολυμπιακών γηπέδων στο Ελληνικό είναι μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, ενόσω εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα για την τύχη όλων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Όπως συμβολικού χαρακτήρα ήταν και η επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Ασεμπίγιο στο Ελληνικό και στο Φάληρο, μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές. Αν σε συμβολικό επίπεδο τα μηνύματα είναι θετικά, σε πρακτικό επίπεδο... δεν υπάρχει ακόμα τίποτα...

Δέσμευσε χώρους

Ο κακός αρχικός σχεδιασμός, η πολύχρονη αχρηστία των εγκαταστάσεων και η σημερινή έλλειψη πόρων προσγειώνουν απότομα τα φιλόδοξα οράματα των πολεοδόμων για την επανένταξη των εγκαταστάσεων στη ζωή της πόλης. «Αν ήταν στο χέρι μου, δεν θα είχα χτίσει πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Όχι με τη σημερινή εμπειρία, αλλά ακόμα και με τη γνώση που είχαμε τότε», λέει ο κ. Πυργιώτης. «Για παράδειγμα, η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων για το σόφτμπολ και το μπέιζμπολ ήταν απολύτως παρανοϊκή! Δέσμευσε χώρους για αθλήματα που δεν επρόκειτο να «πιάσουν» ποτέ στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις αυτές έπρεπε να ήταν προσωρινές και να απομακρύνονταν την επόμενη ημέρα».

Η έλλειψη οράματος στον προ-ολυμπιακό σχεδιασμό αποτυπώνεται γλαφυρά στην τύχη πολλών από τις εγκαταστάσεις. Το γήπεδο κανόε-καγιάκ σλάλομ στο Ελληνικό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ιδιώτης που έχει αναλάβει (από το 2007) τη μετατροπή του σε «υδροπάρκο» και τη χρήση του έχει σταματήσει εδώ και ένα έτος να καταβάλλει το μίσθωμα στα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., καθώς η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να εκδοθούν οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες για τη μετατροπή του. Η διένεξη ανάμεσα στα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. (που παραμένουν «ακέφαλα» μετά την παραίτηση του κ. Διον. Σταμενίτη) και του ιδιώτη έχει οδηγηθεί στη διαδικασία διαιτησίας, όπως προβλέπει η σύμβαση που οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει. Εν τω μεταξύ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ο Δήμος Ελληνικού προσέφυγαν (το 2008) στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης 104263/15/9/2008 με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μετατροπή του κανόε καγιάκ σλάλομ σε «υδροπάρκο» με ψυχαγωγικές και εμπορικές χρήσεις. Όπως υποστηρίζουν, η μετατροπή του γηπέδου σε «θεματικό πάρκο-υδροπάρκο» έγινε χωρίς μελέτη και θα υποβαθμίσει το σχεδιαζόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Το μέλλον του Ελληνικού είναι ακόμα μακριά...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_19/03/2010_394700

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ελεύθερη πρόσβαση σε Ελληνικό και παραλία

Ακυρώνονται τα σχέδια για εμπορικά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Τέλος στην υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος από την πύλη τού παλιού αεροδρομίου έως τη λεωφόρο Αμφιθέας που προέβλεπαν τα σχέδια του 2007, βάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με τα νέα σχέδια για το πάρκο του Ελληνικού, καταργούνται ακόμη τα εμπορικά κέντρα και οι πολυτελείς κατοικίες.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πέσουν όλες οι περιφράξεις των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Ελληνικό προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού. Αυτό, σύμφωνα με πηγές από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, δεν σημαίνει και αλλαγή στις συμβάσεις εκμετάλλευσης. Στα σχέδια περιλαμβάνεται ακόμη η ένωση του χώρου του πρώην αεροδρομίου με την παραλία του Αγίου Κοσμά με το ρίξιμο των περιφράξεων και τη μεταφορά αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην παραλία, στους χώρους των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Ελληνικό.

Τα νέα σχέδια για τη δημιουργία χώρου πρασίνου στο Ελληνικό και την απελευθέρωση του θαλάσσιου μετώπου αναμένεται να παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι νέες επεμβάσεις αναμένεται να είναι αισθητά πιο οικονομικές από τον αρχικό σχεδιασμό του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.
Χώρος πρασίνου. Την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του νέου προέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας κ. Γιάννη Πολύζου με τους δήμαρχους Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την αλλαγή πλεύσης στα σχέδια σχετικά με τη δημιουργία χώρου πράσινου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Βασικός στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας. Σήμερα, έξι χρόνια μετά τούς Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Γλυφάδα βλέπει κανείς μπάζα, περιφράξεις, κατασκευές νυχτερινών κέντρων και στο... βάθος θάλασσα.
«Η απόδοση της διαχείρισης της πλαζ του Αγίου Κοσμά στον Δήμο προκειμένου να ανοίξουμε τις εγκαταστάσεις είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης. «Σε ό,τι αφορά τον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Διεκδικούμε να γίνει χώρος πρασίνου χωρίς να υπάρχει καμία νέα πολεοδόμηση για την κατασκευή εμπορικών κέντρων και κατοικιών».
Έργα σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα πέσουν όλες οι περιφράξεις στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Κανόε- Καγιάκ, στις εγκαταστάσεις Σόφτμπολ και στο Κέντρο Ξιφασκίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού και να γίνει δενδροφύτευση όλων των ελεύθερων χώρων.

Οι όποιες πολεοδομικές παρεμβάσεις θα γίνουν μόνο στα υφιστάμενα κτίρια που υπάρχουν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, ενώ τα έσοδα για τη συντήρηση του πάρκου θα προέρχονται από την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Στον χώρο του πρώην αεροδρομίου υπάρχουν 419 κτίρια και το σχέδιο του 2007 προέβλεπε την κατεδάφιση των 378 και τη διατήρηση των 41.

Ελάττωση του κόστους. Η δεύτερη φάση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά την υλοποίηση- αλλά με μικρότερο κόστος- των όσων προβλέπονται στο βραβευθέν αρχιτεκτονικό σχέδιο (στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διεξήχθη) μόνο στα έργα πρασίνου, όπως είναι για παράδειγμα οι διαδρομές πρασίνου και τα ρέματα.

Αντιπαράθεση και για το κόστος των δέντρων

Τον Ιούλιο του 2009 οι δήμοι Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου που διεκδικούν τη δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου και εξέφρασαν αντιρρήσεις στα σχέδια του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ανέθεσαν μέσω ΤΕΔΚΝΑ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) τη σύνταξη νέας μελέτης. Οπως προκύπτει από την πρώτη φάση της μελέτης που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, υπήρξε ένας υπερβολικός προϋπολογισμός που οφειλόταν στα συμπληρωματικά έργα πολεοδόμησης- δεν είχαν σχέση με το πάρκο- και στην υπερκοστολόγηση των έργων πρασίνου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας επίκουρο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Νίκο Μπελαβίλα, «με βάση την προκήρυξη το έργο έπρεπε να ξεκινήσει με 351 εκατ. ευρώ. Το ελάχιστο κόστος εκκίνησης ήταν 51,1 εκατ. και το ανταποδοτικό τέλος για τα Σπάτα 300 εκατ. Ενδεικτικά διαπιστώσαμε ότι η προμήθεια κωνοφόρων υπολογίστηκε με τιμή από 400 έως 2.300 ευρώ το δένδρο, ενώ οι πραγματικές τιμές είναι το πολύ 280 ευρώ για δένδρα ύψους 3 μέτρων! Την ίδια ώρα, το κόστος φύτευσης χωρίς την εκσκαφή και την προσθήκη χώματος υπολογίστηκε στα 37 ευρώ ανά δένδρο ενώ το πραγματικό κόστος μαζί με τη διάνοιξη του λάκκου και το χώμα ανέρχεται σε 10 ευρώ...».

Οπως επισημαίνει ο κ. Μπελαβίλας, με 47 εκατ. ευρώ (τιμές 2010) τα υπάρχοντα χωμάτινα εδάφη του Ελληνικού μπορούν να καλυφθούν με 240.000 δένδρα και 210.000 θάμνους αντί των 40.000- 60.000 δένδρων που προέβλεπε το σχέδιο του 2007». Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη τι θα γίνει με το ανταποδοτικό τέλος για τα Σπάτα που ανεβάζει το κόστος.

Λειτουργικό κόστος. Στην έρευνα που συνέταξε το ΕΜΠ προκύπτει ότι το λειτουργικό κόστος του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού για τους αμιγείς χώρους πρασίνου ανέρχεται ετησίως σε 1.000.000 ευρώ αν ληφθεί υπόψη το ελάχιστο προβληματικό κόστος των 500 ευρώ το στρέμμα σήμερα στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» ή σε 2.600.000 για το σύνολο της έκτασης. Με ευρωπαϊκές ωστόσο τιμές το κόστος ανέρχεται γύρω στα 5 εκατ. ευρώ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4566051 21-3-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Από το Δήμο Ελληνικού που ο Δήμαρχός του ξεκινά σήμερα Απεργία Πείνας αντιδρώντας στο σχέδιο Καλλικράτης

Υπερασπιζόμαστε το δήμο μας, δηλαδή όσα μέχρι σήμερα έχουμε καταχτήσει, αλλά κυρίως το δικαίωμα να μπορούμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.

Από τις αρχές του χρόνου έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με το πρόγραμμα Καλλικράτης και ειδικότερα το ενδεχόμενο εξουδετέρωσης του ενοχλητικού Δήμου Ελληνικού, διά της συνένωσης του με άλλον ή άλλους γειτονικούς.

Σήμερα είμαστε  βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της πόλης μας είναι αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη.

Γιαυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη θέληση των πολιτών και αν την αμφισβητεί, να δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα ενός τοπικού δημοψηφίσματος που μπορούμε να οργανώσουμε.

Ταυτόχρονα και  αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, διεκδικούμε  οικονομικούς πόρους, αρμοδιότητες και  αυτοτέλεια για να μπορούμε ως δήμος  να υπηρετούμε αποτελεσματικότερα τα λαϊκά συμφέροντα. 

Ο αγώνας μας  αναπτύσσεται σε μια πολύ δύσκολη γενικότερα περίοδο, στην οποία

εκδηλώνεται μια  πρωτοφανής επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα των λαϊκών τάξεων. Επίθεση μάλιστα, η οποία συνοδεύεται από μια επίσης πρωτοφανή, επιχείρηση χειραγώγησης του μυαλού και της ψυχής των απλών ανθρώπων, που καλούνται να αποδεχτούν ότι όλα αυτά αποτελούν μονόδρομο και γίνονται για το καλό τους.

Πιστεύουμε  λοιπόν ότι το πρόβλημα μας δεν είναι παρά μέρος του γενικότερου προβλήματος και ο αγώνας μας δεν είναι παρά μέρος του γενικότερου αγώνα. 

Η απεργία πείνας που ξεκινάμε είναι ένα σημαντικό αλλά όχι το μόνο στοιχείο των κινητοποιήσεών μας.

Συνεχίζουμε και εντείνουμε την ενημέρωση και συλλογή υπογραφών.

Σχεδιάζουμε και  οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις αλληλεγγύης ή διαμαρτυρίας. Και φυσικά συντονιζόμαστε με άλλους δήμους και φορείς, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας είναι κοινός με τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας.

(ελήφθη 29-4-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι φρουροί της παραλίας

Οι πολίτες και πάλι στην πρώτη γραμμή

Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

Η παραλία του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους λουόμενους. Χθες από τις 7 το πρωί συνεργείο του δήμου και κάτοικοι της περιοχής, όπως και κάτοικοι από Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, βρέθηκαν εκεί για να την καθαρίσουν αλλά και να την εξοπλίσουν με όλα τα απαραίτητα -ομπρέλες, ξύλινα αποδυτήρια, πλαστικές καρέκλες και κάδους απορριμμάτων-, ενώ έβαψαν τους ήδη υπάρχοντες μεταλλικούς κάδους. Και βέβαια κλάδεψαν τους φοίνικες! Στον χθεσινό καθαρισμό συμμετείχαν και μικρά παιδιά!

Κάθε χρόνο

Ο καθαρισμός της παραλίας του Αγίου Κοσμά πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάιο, από το 2007, από τότε δηλαδή που ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης είχε κάνει 24 ημέρες απεργία πείνας διεκδικώντας την ελεύθερη πρόσβαση και κάτοικοι είχαν ρίξει τα κάγκελα περίφραξης.

Ο δήμαρχος Ελληνικού από τις 29 Απριλίου πραγματοποιεί νέα απεργία πείνας, αυτή τη φορά για να εκφράσει την αντίθεσή του στη συνένωση του δήμου του με τον Δήμο Αργυρούπολης και γενικότερα στο «σχέδιο κατεδάφισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπως αποκαλεί τον «Καλλικράτη».

Πανό

Χθες ανάρτησαν στην παραλία μεγάλο πανό που έγραφε: «Η παραλία αποκτήθηκε με αγώνα... Την προσέχουμε σαν τα μάτια μας!». «Βρήκαμε αποτσίγαρα, σκουπίδια, περιττώματα ζώων, μπουκάλια», λέει στην «Ε» μια κυρία που συμμετείχε στον καθαρισμό.

Η παραλία είναι προσβάσιμη και για τα ΑμεΑ, αφού ο δήμος έχει εγκαταστήσει ξύλινο διάδρομο και αναβατήριο.

Ωστόσο, αν και ο δήμος διαχειρίζεται 3 χρόνια τώρα την παραλία, επίσημα δεν του έχει παραχωρηθεί η διαχείρισή της. «Την πλαζ αυτή που ήταν αποκλεισμένη - ιδιωτική την ανοίξαμε με τις κινητοποιήσεις μας το καλοκαίρι του 2007.

Παρών ήταν και ο σημερινός πρωθυπουργός»..., αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος.

Πίστες

Όμως, το καθεστώς παρανομίας καλά κρατεί, μια και στην παραλία συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα δύο νυχτερινά κέντρα και η πίστα καρτ, αν και ο δήμος τα έχει σφραγίσει, ενώ ακόμα ένα νυχτερινό κέντρο πραγματοποιεί εργασίες ανακαίνισης!

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/05/2010&id=160547

 

Επιστροφή στην αρχή

 

εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον συναγωνιστή Χρήστο Κορτζίδη

Κάποτε αποτρέψαμε με αγώνες:

  1. την πλήρη παράδοση της περιουσίας του ΕΟΤ στο χρηματιστήριο 
  2. την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος
  3. την απελευθέρωση της παραλίας Αγ. Κοσμά
  4. Αν ψάξει κανείς θα βρεί πολλά άλλα παραδείγματα στην Αθήνα και αλλού.

Όλοι μαζί πετυχαίνουμε

 Ηλίας Γιαννίρης

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

11-5-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η απεργίας πείνας του Χρ. Κορτζίδη  Αρθρο του Θ Καρτερού στην Αυγή 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΧΟΛΗ  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΗΛ 210 7723590-91  FAX 210 7723592,  E-Mail astiko@central.ntua.gr. ,  http://www.arch.ntua.gr/envlab,  ΠΑΤΗΣΙΩΝ 42, 10682 ΑΘΗΝΑ 

 

Ερευνητικό Πρόγραμμα ΕΜΠ-ΤΕΔΚΝΑ

Α’ ΦΑΣΗ – μαΪΟΣ 2010

Βασικές αρχές σχεδιασμού, εκτίμηση κόστους και φάσεις υλοποίησης έργου Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού

 

ΣΥΝΟΨΗ

Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λεκανοπεδίου και για την αναπλήρωση της μεγάλης έλλειψης μητροπολιτικού πρασίνου στην Αθήνα. Είναι γνωστό ότι μετά την υπερδόμηση της πόλης, μόνον σε δύο μεγάλους αστικούς χώρους σε μητροπολιτικό επίπεδο, υπάρχουν τα μεγέθη και οι δυνατότητες συγκρότησης πάρκων για το σύνολο της πρωτεύουσας. Οι χώροι αυτοί είναι το Γουδί και το Ελληνικό. Επίσης, με δεδομένο τον πλήρη αποκλεισμό του μεγαλύτερου τμήματος της αθηναϊκής και πειραϊκής ακτής του Σαρωνικού, κατά ένα μήκος το οποίο υπερβαίνει τα 20 χλμ από το Πέραμα μέχρι τον Άγιο Κοσμά, η απόδοση σε ελεύθερη ανοικτή δημόσια χρήση του θαλασσίου μετώπου μήκους 3 χλμ του Ελληνικού καθίσταται αναγκαία.

Την περίοδο 2003-2007 προγραμματίστηκε για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου ένα έργο εκτεταμένης αστικής ανάπλασης με κόστος έως και 16 φορές ακριβότερο από τα αντίστοιχα έργα αναπλάσεων πρώην αεροδρομίων ή κατασκευής αντίστοιχων πάρκων στον ευρωπαϊκό χώρο. Παράλληλα προγραμματίστηκε η δημιουργία εντός του πάρκου μίας μικρής πόλης με επιφάνειες 1.300.000 τ.μ. κτιρίων. Κατά τη διάρκεια δε της τελευταίας 5ετίας ο χώρος του πρώην αεροδρομίου όπως και ο παράκτιος χώρος κατατμήθηκε σε δεκάδες τμήματα με θεσμικές εκχωρήσεις και αδικαιολόγητες νέες περιφράξεις μήκους 56 χλμ. Στην ίδια περίοδο, στις περιοχές του πρώην ανατολικού αεροσταθμού και στο παράκτιο μέτωπο, παλαιές και νέες αυθαίρετες κατασκευές καταλαμβάνουν χώρους και επεκτείνονται.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ προχώρησε στην πλήρη καταγραφή της συνολικής έκτασης των 6.264 στρεμμάτων (θεσμικό καθεστώς, κατατμήσεις, κτιριακές εγκαταστάσεις, εδάφη). Η καταγραφή αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από το 1996. Αναλύθηκε επίσης και αποτιμήθηκε το σύνολο των προτάσεων (αναπλάσεων, δόμησης, οδικών έργων) οι οποίες σχεδιάστηκαν από τη στιγμή της παύσης λειτουργίας του αεροδρομίου. Μελετήθηκαν οι ανάλογες περιπτώσεις αναπλάσεων σε ανενεργά ευρωπαϊκά και αμερικανικά αεροδρόμια όπως και τα στοιχεία των μητροπολιτικών πάρκων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Με βάση τα νέα δεδομένα και με την ολοκλήρωση της α’ φάσης του προγράμματος προτείνονται:

 

1.      Η άρση των εσωτερικών περιφράξεων και η άμεση απομάκρυνση αυθαίρετων εκθεσιακών λυόμενων κατασκευών στον προαύλιο χώρο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου.

2.      Η εγκατάλειψη του ιδιαίτερα δαπανηρού σχεδίου δόμησης νέων πολεοδομικών ενοτήτων και η ακύρωση του προγράμματος πώλησης τμημάτων του χώρου.

3.      Η ακύρωση των επίσης πολυδάπανων προτεινόμενων οδικών έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ 2009) στα σκέλη των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αλίμου (υπογειοποιήσεις, διαπλατύνσεις και ανισόπεδοι κόμβοι).

4.      Σε ότι αφορά τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου υπάρχει άμεσα η δυνατότητα σταδιακής υλοποίησης έργων πρασίνου με βάση το ευρωπαϊκό κόστος και συγκεκριμένα:

·        Η άμεση απόδοση σε δημόσια χρήση πάρκου, του νότιου τμήματος έκτασης 1.705 στρεμμάτων

·        Η άρση των περιφράξεων του ολυμπιακού πόλου και ή άμεση απόδοση του αντίστοιχου βόρειου τμήματος έκτασης  1.801 στρεμμάτων σε δημόσια χρήση πάρκου και αθλητισμού.

·        Η σταδιακή απόδοση των υπολοίπων τμημάτων μετά από τις απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.α.).

·        Η εξαίρεση από την ανοικτή χρήση των τμημάτων με χρήση μεταφορών (Τραμ, ΕΘΕΛ, ΚΤΕΟ, Αττικό Μετρό) έκτασης 189 στρεμμάτων με έλεγχο της δόμησης.

·        Η σταδιακή αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού με αποκλειστική διάθεση των εσόδων στη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση του πάρκου.

5.      Τέλος, στην παράκτια ζώνη προτείνεται η άμεση εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας περί ακτών  και περί λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με παράλληλη ανάκληση διοικητικών αποφάσεων «εξαιρέσεων» οι οποίες έχουν εκδοθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το ερευνητικό πρόγραμμα ανετέθη στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για λογαριασμό των Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού.

 

Την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ αποτελούν οι: Νίκος Μπελαβίλας, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ (επιστημονικός υπεύθυνος), Φερενίκη Βαταβάλη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Υποψ. Δρ ΕΜΠ, Μαρία Καλαντζοπούλου,  Πολιτικός Μηχ. Συγκοινωνιολόγος, Υποψ. Δρ ΕΜΠ, Πασχάλης Σαμαρίνης,, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Υποψ. Δρ ΕΜΠ, Νάντια Σουρέλη, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, Υποψ. Δρ UCLA, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Υποψ. Δρ ΕΜΠ, Βασιλική Βαλληνδρά, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, Πολίνα Πρέντου, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, Δώρα Χατζή-Ροδοπούλοι, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, Μαρίνα Θεοδώρου, Φοιτήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ. Σύμβουλοι της έρευνας είναι οι: Φαίδων Γεωργιάδης Πολεοδόμος-Χωροτάκτης,  Βάσω Τροβά, Αρχιτέκτων Μηχ., Αναπλ. Καθηγήτρια Παν/μίου Θεσσαλίας, Γιάννης Ψυχάρης, Οικονομολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Παντείου Παν/μίου.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η συνολική επιφάνεια του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού έχει έκταση σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση 5.287 στρέμματα.

Το αντίστοιχο παράκτιο μέτωπο έχει έκταση 977 στρέμματα. Συνολικά η έκταση του χώρου που έχει χαρακτηριστεί μητροπολιτικό πάρκο ανέρχεται σε 6.264 στρέμματα.

Ο χώρος αυτός καλύπτεται κατά ποσοστό 41% από μαλακές επιφάνειες (χέρσες, γρασίδι, χαμηλή ή υψηλή  βλάστηση) και κατά ποσοστό  59% από τεχνητές και δομημένες επιφάνειες. Σε αυτή την έκταση υπάρχουν 388 κτίρια τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 708 στρεμμάτων. Στην περιοχή υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές λειτουργίες υποδομών και δεσμεύσεις εκτάσεων (εγκαταστάσεις Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ΤΡΑΜ και ΕΘΕΛ, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά κ.α).

Στον χώρο του πρώην αεροδρομίου και στο παράκτιο μέτωπο υπάρχουν εκτεταμένες περιφράξεις μήκους 56.000 μέτρων, οι οποίες καταλαμβάνουν την κεντρική περιοχή του πρώην Αεροδρομίου, όπως και το παράκτιο μέτωπο. Οι περιφράξεις αποκλείουν την πρόσβαση και διασπούν την ενότητα του χώρου. Στην περιοχή του πρώην Ανατολικού Αεροσταθμού, στη νοτιοανατολική πίστα του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, έχουν κάνει την εμφάνιση τους αυθαίρετες κατασκευές μεγάλης κλίμακας για τη στέγαση εκθέσεων ενώ το ίδιο το τεράστιο κτίριο, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Eero Saarinen έχει εγκαταλειφθεί από τους χρήστες του χώρου (Ε.Τ.Α.Α.Ε), σε ημιερειπωμένη κατάσταση. H παράκτια ζώνη έχει επίσης καταληφθεί από αυθαίρετα καταστήματα αναψυχής, κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου του 2004 για τις ακτές του Σαρωνικού.

 

1.      ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΧΩΔΕ 2007 ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Το σχέδιο ανάπλασης του χώρου το οποίο παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2007 και περιελήφθη στο σχέδια ΡΣΑ του 2009, προέβλεπε συνοπτικά:

Διαμόρφωση ενός μεγάλου πάρκου πρασίνου. 

Πολεοδόμηση 1.000 στρεμμάτων

Επαναχάραξη της Λεωφ. Ποσειδώνος και την υπογειοποίηση τμήματος ώστε να συνδεθεί το πάρκο με την παραλία του Αγ. Κοσμά.

Κατασκευή -εντός της βόρειας πλευράς της περιοχής- ελεύθερης λεωφόρου με δύο κόμβους και σταθμό διοδίων που θα συνδέει την Λ. Ποσειδώνος με τη Λ. Βουλιαγμένης και στη συνέχεια με την Αττική οδό.

Κατεδάφιση του 90% των κτιρίων του πρώην Αεροδρομίου και τη διατήρηση μόνο 41 εξ’ αυτών.

1.1.            Η πολεοδόμηση τμήματος του πρώην Αεροδρομίου

Από την έκταση των 5.287  στρεμμάτων της συνολικής έκτασης του πρώην Αεροδρομίου προβλεπόταν η πολεοδομική ανάπτυξη 1.000 στρεμμάτων με επιχειρηματικές και εμπορικές χρήσεις, χρήσεις τουρισμού και  κατοικίας. Η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχονταν στα 1.325.000 τ.μ. με μέσο ΣΔ 0,25 και ΣΔ 1,00  για την περιοχή προς πολεοδόμηση. Αυτό σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των νέων κυκλοφοριακών αξόνων δημιουργούσε εντός του πάρκου μεγάλα εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα, στη βόρεια και την ανατολική πλευρά του, όπως και ζώνες κατοικίες στα νότια.

Η τεκμηρίωση της ανάγκης πολεοδόμησης των 1.000 στρεμμάτων βασίστηκε σε πολιτική απόφαση με βάση οικονομικά κριτήρια σχετιζόμενα  με την ευρύτερη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων της περιόδου. Δεν προκύπτει δηλαδή η ανάγκη οικοδόμησης μεγάλου τμήματος του χώρου από λόγους που αναφέρονται στην πολεοδομική ή περιβαλλοντική ισορροπία του συγκροτήματος, αλλά από μία αμιγώς επιχειρηματική επιλογή η οποία δεν σχετίζεται τόσο με το Ελληνικό όσο με τις ευρύτερες επιλογές σε σχέση με την εθνική οικονομία.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι ελήφθη την περίοδο 1996-1998, σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, του οικονομολόγου Γ. Σπράου. Την ίδια περίοδο το  ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε από την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ  με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Λ. Βασενχόβεν, η οποία μελετούσε τις νέες χρήσεις στο πρώην Αεροδρόμιο,  τη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του τριτογενή τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυτοχρηματοδότηση και βιωσιμότητα του έργου. Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, ολοκλήρωσε τις δύο από τις τρεις προβλεπόμενες φάσεις, επεξεργάστηκε διάφορα σενάρια εντοπίζοντας ως δυσμενέστερο σενάριο αυτό της πολεοδόμησης 1.100 στρεμμάτων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε στη χωροθέτηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στον χώρο, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί έως τότε και στην προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού επιλέγοντας το δυσμενέστερο σενάριο.

1.2.            Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Προ του τελικού σχεδιασμού του Πάρκου, την περίοδο 2000-2003, χωροθετήθηκαν στο κεντρικό τμήμα του χώρου εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των ολυμπιακών αγώνων, οι οποίες δέσμευσαν τη μελλοντική «καρδιά» του ελεύθερου πράσινου χώρου. Αυτές οι εγκαταστάσεις στη συνέχεια, παρότι είχαν χαρακτηριστεί ως λυόμενες και προσωρινές, παρέμειναν και παραχωρήθηκαν προς αξιοποίηση στον φορέα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» ο οποίος ιδρύθηκε επί τούτου. Περιφράχθηκαν όλες αποσπώντας από το πάρκο κεντρικές του περιοχές.

1.3.            Ο σχεδιασμός του Πάρκου και της πολεοδομικής ανάπτυξης

Τον Δεκέμβριο του 2003, προκηρύχθηκε Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων για τον σχεδιασμό του χώρου. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 159 προτάσεις, και βραβεύτηκαν 3 ενώ έτυχαν διάκρισης άλλες 6.

Το πρώτο βραβείο έλαβε η πρόταση ομάδας συνεργαζόμενων γραφείων από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη:  DZO Architecture (Elena FernandezDavid Serero / New York, Arnaud DescombesAntoine Regnault / Paris, Philippe Coignet (Landscape Architect), Ryosuke Shimoda και Erwin Redl (Artist).

Οι οικονομικές παράμετροι του έργου τις οποίες όφειλαν να λάβουν υποχρεωτικά υπ’ όψη τους οι διαγωνιζόμενοι, με βάση τη δημόσια προκήρυξη, βασίζονταν στην ιδέα της ανταποδοτικότητας του χώρου υπό τη νέα του μορφή. Ζητείτο, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του Πάρκου να ικανοποιεί ανάγκες πέραν της κατασκευής και λειτουργίας του. Ειδικότερα το κόστος δημιουργίας του Πάρκου υπολογιζόταν στα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ (400.000.000 €), ενώ τα εκτιμώμενα έσοδα από την πολεοδομική ανάπτυξη του Ελληνικού ζητείτο να υπερβαίνουν το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής και συντήρησης του Πάρκου κατά τουλάχιστον τριακόσια εκατομμύρια ευρώ (300.000.000 €). Τμήμα αυτού του κεφαλαίου θα εξυπηρετούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη που προέβλεπε ο Ν. 2338/95 για την περιοχή των Μεσογείων.

1.4.            Το κόστος κατασκευής του έργου υψηλού πρασίνου

Ο υπολογισμός των ελάχιστου και μέγιστους κόστους του έργου βασίστηκε σε ενδεικτικό προϋπολογισμό ο οποίος συμπεριλαμβανόταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Δόθηκαν ως δεδομένες οι επιβαρύνσεις από την αποξήλωση του συνόλου των σκληρών επιφανειών (5,1 εκατ. €), την  καθαίρεση των υφιστάμενων κτιρίων (20,0 εκατ. €) και το κόστος αποστράγγισης – αποχέτευσης ομβρίων υδάτων: (26,0 εκατ. €). Δηλαδή για το έργο οριζόταν ένα ελάχιστο κόστος εκκίνησης 51,1 εκατ. € και ένα υποχρεωτικό ανταποδοτικό τέλος 300 εκ. €.

Με αυτά τα δύο κονδύλια, το έργο επιβαρυνόταν με ένα αρχικό κόστος 351.000.000 € κατά την εκκίνηση του.

Η ανάλυση του κόστους έργων πρασίνου και κτιριακών, βασίστηκε αρχικά σε ένα συνοπτικό πίνακα-τιμολόγιο ο οποίος περιελήφθη στο φάκελο του διαγωνισμού.  Στα οικονομικά μεγέθη του πίνακα, με βάση τον οποίο καθοριζόταν το κόστος, εντοπίζονται τιμές οι οποίες είναι υπερπολλαπλάσιες  των τιμών δημοσίου και των τιμών της αγοράς. Αντιθέτως, το τιμολόγιο των κτιριακών έργων ανταποκρίνεται στις τιμές δημοσίου και τις τιμές αγοράς.

Οι τιμές του πίνακα σύμφωνα με την προκήρυξη «…είναι ενδεικτικές του μέσου μοναδιαίου κόστους των βασικών κατηγοριών εργασιών, όπως έχουν διαμορφωθεί από τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο για παρόμοιας φύσης έργα, προσαρμοσμένες σε τιμές 2003. Τα κόστη των εργασιών φύτευσης και των ειδικών κατασκευών δίδονται σε διαστήματα τιμών και οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενδιάμεσες τιμές με βάση την πρότασή τους και την τεχνογνωσία τους.»

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προμήθεια κωνοφόρων υπολογίστηκε με τιμή 400-2.300 € ανά δένδρο. Οι πραγματικές επίσημες τιμές -σε τιμές 2009- κυμαίνονται από 3 €  έως το μέγιστο 280 € για 70 είδη δένδρων, 8 κατηγοριών ωρίμανσης, ύψους κ.α. συμπεριλαμβανομένων των κωνοφόρων. Το κόστος φύτευσης χωρίς την εκσκαφή και την προσθήκη κηπευτικού χώματος υπολογίστηκε στα 37 € ανά δένδρο ενώ το πραγματικό κόστος συμπεριλαμβανομένης της διάνοιξης λάκκου και της προμήθειας κηπευτικού χώματος σύμφωνα με τα τιμολόγια έργων πρασίνου για μεγάλη κλίμακα ανέρχεται σε 10 € ανά δένδρο. Οι τιμές 2010 είναι κατά 14,95% υψηλότερες του 2009 για το φυτικό υλικό και κατά 11,38% για τα έργα πρασίνου.

2.      Πραγματικό κόστος πρασίνου με συμβατικές φυτεύσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Μία συμβατική κατασκευή έργων πρασίνου με φυτεύσεις, όπως προκύπτει από τα εγκεκριμένα τιμολόγια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων δίνει κόστος ανά στρέμμα πρασίνου 8.300 € για το σύνολο των εργασιών και των προμηθειών που απαιτούνται για φύτευση 110 δένδρων ύψους 1,5-2 μέτρων και 100 θάμνων.

Οι τιμές σε έργα πρασίνου και αστικών διαμορφώσεων, εκθεσιακών περίπτερων και αναπλάσεων για το πρώην Tempelhof Airport του Βερολίνου ανέρχεται σε 16.000 €/στρέμμα όπως ανακοινώθηκαν στις 8-5-2010 (συνολικός προϋπολογισμός 60.000.000 € για 3.800 στρέμματα) ενώ οι αντίστοιχες πολύ πιο ήπιες επεμβάσεις στο Maurice Rose Airfield της Φρανκφούρτης, οι οποίες τιμήθηκαν με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γερμανίας το 2005, κόστισαν 4.500 €/στρέμμα.

Αντίθετα στην περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού σχεδιάστηκε το 2007, ένα έργο με κόστος 76.000 €/στρέμμα χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται τα κτιριακά και τα οδικά έργα.

Αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο πυκνότατης φύτευσης, τα υπάρχοντα χωμάτινα εδάφη του Ελληνικού, έκτασης 2.200 στρεμμάτων, μπορούν να καλυφθούν με 240.000 δένδρα και 210.000 θάμνους περίπου, αντί των 40.000-60.000 δένδρων και θάμνων που προέβλεπε το σχέδιο 2007 του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ένα τέτοιο έργο έχει κόστος διαμορφώσεων και φυτεύσεων 47.000.000 € σε τιμές 2010, συμπεριλαμβανομένου Γ.Ε. & Ο.Ε. 18% και ΦΠΑ 21%. Για το σύνολο της έκτασης των 5.300 στρεμμάτων το κόστος είναι υπερδιπλάσιο, αλλά σε αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί η αδικαιολόγητη σπατάλη  κατεδάφισης των περίπου 400 κτιρίων και αποξήλωσης των παλαιών διαδρόμων προσγείωσης, αλλά και των νέων εκτεταμένων διαμορφώσεων του 2004.

2.1.            Ενδεικτικό λειτουργικό κόστος Πάρκων στη Μεγάλη Βρετανία

Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας, τα Βασιλικά Πάρκα με έκταση 20.000 στρ. υψηλού πρασίνου στην Βρετανική πρωτεύουσα, είχαν προϋπολογισμό για το 2007, 31,5 εκατομμύρια £ ή περίπου 42 εκατομμύρια €.

Με βάση τα επίσημα αυτά μεγέθη, το κόστος συντήρησης τους ανέρχεται σε 2.100 €/στρέμμα κατ’ έτος. Στον προϋπολογισμό αυτόν περιλαμβάνεται και το κόστος της μητροπολιτικής αστυνομίας, η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συγκεκριμένων πάρκων. Το Hampstead Heath, ένα πάρκο-δάσος έκτασης 3.650 στρ. στο κέντρο του Λονδίνου που περιλαμβάνει λίμνες κολύμβησης, ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές και εκατοντάδες χιλιάδες δένδρα, έχει ετήσιο προϋπολογισμό λειτουργίας και συντήρησης 5,1 εκατομμύρια £ ή 6,8 εκατομμύρια €. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί σε μέση τιμή συντήρησης και λειτουργίας 1.900 €/στρέμμα κατ’ έτος.

2.2.            Ενδεικτικό λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα

Οι τιμές λειτουργίας ανάλογων χώρων στην Ελλάδα είναι φαινομενικά μικρότερες. Αυτό συμβαίνει διότι δεν διατίθενται κονδύλια για τακτικά έργα βελτιώσεων τα οποία είναι απαραίτητα στη λειτουργία των πάρκων. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» έχει λειτουργικό κόστος στο οποίο περιλαμβάνεται η φύλαξη, ο φορέας λειτουργίας, η εποχιακή συντήρηση και τα έξοδα ύδρευσης, φωτισμού, καθαριότητας, το οποίο ανέρχεται σε 500.000 € ανά έτος, για έκταση 1.000 στρεμμάτων. Η τιμή διαμορφώνεται στα 500 €/στρέμμα. Αν σε αυτά συμπληρωθούν και τα απαραίτητα έργα βελτιώσεων, συντήρησης κ.α. οι τιμές λειτουργίας του πάρκου, θα προσέγγιζαν τις αγγλικές τιμές που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

2.3.            Πραγματικό κόστος συντήρησης, λειτουργίας και φύλαξης πρασίνου

Σύμφωνα με αυτές τις τιμές  και με μία εκτίμηση ετήσιου λειτουργικού κόστους 2.000 € / στρέμμα πρασίνου, το λειτουργικό κόστος του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού για τους αμιγείς χώρους πρασίνου ανέρχεται σε μέγιστες τιμές 5.000.000 €/ έτος. Με το ελάχιστο προβληματικό κόστος των 500 € / στρέμμα πρασίνου (με βάση το οποίο λειτουργεί το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης») το ετήσιο λειτουργικό κόστος και κόστος συντήρησης μπορεί να φθάσει στα 1.000.000 €/ έτος για τους αμιγείς πράσινους χώρους ή σε 2.600.000 €/ έτος για το σύνολο της έκτασης.

3.      ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την ανάλυση των ως σήμερα προτάσεων η ομάδα έρευνας εκτιμά ότι:

Ο χώρος κινδυνεύει άμεσα από την κατάτμηση και τις νέες αυθαίρετες κατασκευές. Απαιτείται άμεση άρση τουλάχιστον των εσωτερικών περιφράξεων και άμεση απομάκρυνση αυθαίρετων εκθεσιακών λυόμενων κατασκευών στον προαύλιο χώρο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου

Προτείνεται η εγκατάλειψη του ιδιαίτερα δαπανηρού σχεδίου δόμησης νέων πολεοδομικών ενοτήτων και η ακύρωση του προγράμματος πώλησης τμημάτων του χώρου.

Προτείνεται η ακύρωση των επίσης πολυδάπανων προτεινόμενων οδικών έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ 2009) στα σκέλη των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αλίμου (υπογειοποιήσεις, διαπλατύνσεις και ανισόπεδοι κόμβοι)

Με στόχο την δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου υπάρχει άμεσα η δυνατότητα σταδιακής υλοποίησης έργων πρασίνου με το ευρωπαϊκό κόστος της τάξης των 5-10.000 €/ στρέμμα και όχι με το προγραμματισμένο κόστος των 76.000 €/ στρέμμα.

Προτείνεται:

1.      Η άμεση απόδοση σε δημόσια χρήση πάρκου, του νότιου τμήματος έκτασης 1.705 στρεμμάτων

2.      Η άρση των περιφράξεων του ολυμπιακού πόλου και ή άμεση απόδοση του αντίστοιχου βόρειου τμήματος έκτασης  1.801 στρεμμάτων σε δημόσια χρήση πάρκου και αθλητισμού.

3.      Η σταδιακή απόδοση των υπολοίπων τμημάτων μετά από τις απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.α.).

4.      Η εξαίρεση από την ανοικτή χρήση των τμημάτων με χρήση μεταφορών (Τραμ, ΕΘΕΛ, ΚΤΕΟ, Αττικό Μετρό) έκτασης 189 στρεμμάτων με έλεγχο της δόμησης.

5.      Η σταδιακή αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού με αποκλειστική διάθεση των εσόδων στη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση του πάρκου.

6.      Στην παράκτια ζώνη προτείνεται η άμεση εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας περί ακτών  και περί λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με παράλληλη ανάκληση διοικητικών αποφάσεων «εξαιρέσεων» οι οποίες έχουν εκδοθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Όλο το υλικό είναι αναρτημένο και στο site του Εργαστηρίου www.arch.ntua.gr/envlab

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή