Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού  (6)

(προηγούμενα κείμενα για Ελληνικό 1, Ελληνικό 2, Ελληνικό 3, Ελληνικό 4, Ελληνικό 5, Ελληνικό 6, Ελληνικό 7) (άλλα σχετικά κείμενα)

επιστροφή

ΥΠΕΧΩΔΕ: «Ξεχνά» καθοριστικά στοιχεία για την ανάπλαση- Ενα... πάρκο αποκρύψεις

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τρία μεγάλα θέματα για το μέλλον του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό παρακάμπτει για άλλη μία φορά το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Εβαλε ήδη «νερό στο κρασί του» και πλέον κάνει λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα σε αστική περιοχή στον κόσμο», αλλά αποφεύγει να αναφερθεί σε ορισμένες παραμέτρους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μητροπολιτικό πάρκο:
* Αποσιωπάται το γεγονός ότι η συνολική δόμηση στο παλιό αεροδρόμιο θα είναι της τάξης των 1,3 εκατ. τετραγωνικών! Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,025, που μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως χαμηλός αλλά σε απόλυτους αριθμούς φτάνει σε αυτά τα επίπεδα αφού ο υπολογισμός γίνεται για την έκταση των 5.500 στρεμμάτων. Το υπουργείο που ρωτήθηκε από την «Ε» διευκρινίζει, πάντα ανεπίσημα, ότι στη δομημένη επιφάνεια συμπεριλαμβάνονται και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, που υπολογίζει ότι αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου.
* Συνυπολογίζει στο πάρκο τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, αλλά και τους... ακάλυπτους χώρους των τμημάτων που θα διατεθούν για οικιστική αξιοποίηση. Ετσι, τα περίπου 1.000 στρέμματα που προορίζονται γι' αυτό τον σκοπό μειώνονται σε 300 αφού τόση προβλέπεται να είναι η επιφάνεια κάλυψης. Δεν αναφέρεται επίσης ότι προβλέπεται η κατασκευή υψηλών κτιρίων, με ύψος πάνω από τα 29 μέτρα που επιτρέπει σήμερα ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ).
* Αποκρύπτονται οι επιφάνειες που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα συνδέσει απευθείας τη λεωφόρο Ποσειδώνος με την Αττική Οδό, κοντά στο «Ελ. Βενιζέλος». Η νέα αρτηρία, που θα κατασκευαστεί μέσω της Αργυρούπολης και της ανατολικής πλευράς του Υμηττού, θα διατρέχει το δυτικό όριο του παλιού αεροδρομίου.
Θα διαθέτει 3-4 λωρίδες ανά κατεύθυνση και λίγο μετά τον προβλεπόμενο κόμβο, στη διασταύρωση με την παραλιακή, θα έχει διαπλάτυνση για να γίνουν οι χώροι διοδίων, κατά τα πρότυπα της περιφερειακής Υμηττού. Το επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η μελέτη και με αυτό τον τρόπο αποφεύγει να πάρει θέση στην αποκάλυψη των δημάρχων ότι στο πάρκο που υπόσχεται το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχουν συμπεριληφθεί περίπου 1.700 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκινγκ και άλλους χώρους που δεν θα φυτευθούν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/01/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χωρίς επιχειρήματα το ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ελληνικό

Για μαξιμαλισμό και ακραίο τοπικισμό κατηγορεί ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς τους τέσσερις δημάρχους οι οποίοι με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ τεκμηρίωσαν ότι η πρότασή του για την πρώην έκταση του αεροδρομίου Ελληνικού οδηγεί στη δημιουργίας μιας νέας πόλης, καθώς από τα 5.300 στρεμματα τα 1.716 καλύπτουν κτίρια και μπετόν.

Από τα υπόλοιπα 3.584 στρ. μόνον στα 2.650 θα φυτευθεί υψηλό πράσινο και αυτό κατακερματισμένο λόγω της διατήρησης των αεροδιαδρόμων και των μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων στο εσωτερικό του.

Στη χθεσινή ανακοίνωση το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφεύγει να αναφερθεί σε αριθμό θάμνων και δένδρων και παραπέμπει σε εξειδικευμένη μελέτη που θα εκπονηθεί. Αντί επιχειρημάτων καταφεύγει σε λαϊκισμούς "όπως οι τέσσερις δήμοι είναι προνομιούχοι αφού απολαμβάνουν ταυτόχρονα Υμηττό και Σαρωνικό" και νουθεσίες τύπου "πρέπει να αντιληφθούν ότι δημιουργούμε πάρκο σε αστική περιοχή και όχι... δάσος. Ας μην συγκρίνουν λοιπόν κάποιοι το πάρκο που θέλουμε να δημιουργήσουμε στο Ελληνικό με δάση όπως αυτό της Βουλώνης".

Απάντηση του νομάρχη

Να προσέλθει στο τριήμερο φόρουμ για το Μητροπολιτικό Πάρκο, που διοργανώνουν οι Δήμοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας καλεί τον Γ. Σουφλιά ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός. Απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Γ. Σγουρός σημειώνει ότι το υπουργείο "μετά την απόφασή του να τσιμεντοποιήσει" το Ελληνικό, "τώρα επιχειρεί να συκοφαντήσει". Διευκρινίζει ότι ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα η Νομαρχία και δείχνει την πραγματική εικόνα του Πάρκου Ελληνικού, σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ -μια πράσινη λωρίδα ανάμεσα σε πυκνή δόμηση- βασίστηκε στον χάρτη του υπουργείου, με τη διαφορά ότι χρωματίστηκαν με κόκκινο όλα τα κτίρια, οι δρόμοι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

"Οι εγκέφαλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ βασίστηκαν στην 'τεχνική της οφθαλμαπάτης' για να επιτύχουν επικοινωνιακά το στόχο τους, δηλαδή να παραπλανήσουν τους πολίτες", επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 17/1/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δήμαρχοι προς Σουφλιά: Δώστε όλα τα στοιχεία

Μπορεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να απεφάνθη στην ανακοίνωσή του ότι στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού θα γίνει «αστικό πάρκο» και όχι το δάσος της Βουλώνης (!), ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός όμως και οι δήμαρχοι της Κοινής Δράσης αποφάσισαν να μην το... βουλώσουν.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε «παραπειστικό» τον χάρτη που δημοσιεύτηκε χθες και έδειχνε με κόκκινο χρώμα τις τσιμεντωμένες επιφάνειες. Η νομαρχία απαντά ότι ήταν οι εγκέφαλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ που βασίστηκαν στην τεχνική της οφθαλμαπάτης, αφού εκείνοι είχαν εκδώσει τον ίδιο χάρτη αλλά έβαψαν κτίρια, δρόμους και αθλητικές εγκαταστάσεις σε αποχρώσεις του πράσινου

Οι δήμαρχοι Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού καλούν τον κ. Σουφλιά να δώσει επιτέλους αναλυτικά στοιχεία και να μην προσθέτει στην έκταση τα 500 στρέμματα του γκολφ, αφού «δεν είναι ελεύθερης πρόσβασης για τους πολίτες».

Το υπουργείο κατηγόρησε την Κοινή Δράση ότι δεν συμβάλλει στη δίμηνη διαβούλευση «που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2008». Η νομαρχία απαντά ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ παρέδωσε μόνο συνοπτική έκθεση (και όχι το πλήρες κείμενο) της μελέτης για το πάρκο και έτσι δεν είναι δυνατό να υπάρξει σοβαρή διαβούλευση, ενώ οι δήμαρχοι τονίζουν ότι ουδέποτε έγινε διάλογος.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ γίνεται επίσης λόγος για «μαξιμαλισμό», «ακραίο τοπικισμό» και «πολιτική τού τίποτα», τη στιγμή που οι κάτοικοι του Ελληνικού «είναι πολύ προνομιούχοι, αφού απολαμβάνουν τον Υμηττό και τον Σαρωνικό και προβλέπεται να αποκτήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα σε αστική περιοχή στον κόσμο».

Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι η έκταση του πρώην αεροδρομίου είναι ελεύθερος χώρος που ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, ακόμη και εκείνους «των υποβαθμισμένων περιοχών, που ξαφνικά θυμάται και επικαλείται».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=94839664

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ οι επιστήμονες-Ασπίδα δροσιάς το πάρκο στο Ελληνικό

Των ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η υπερθέρμανση χτυπά περισσότερο τους φτωχούς και τα νότια προάστια της Αθήνας. Το αστικό πράσινο είναι η κύρια μορφή άμυνας απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τους αέριους ρύπους, τόνισαν οι επιστήμονες που μίλησαν στο ανοικτό Φόρουμ και έδωσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, επιχειρήματα στον αγώνα που ξεκίνησε για να γίνει το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου και όχι μία ακόμη πόλη με γκαζόν...

Ο καθηγητής Φυσικής (Κτιριακό Περιβάλλον) Μάνθος Σανταμούρης περιέγραψε την κατάσταση με αριθμούς:
* Οι ώρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου αυξήθηκαν έως και 40% στην περίοδο 1990-2004 σε σύγκριση με το διάστημα 1977-1989.
* Παρατηρούνται συνεχή διαστήματα με θερμοκρασίες άνω των 28 βαθμών που διαρκούν 9 ώρες τον Ιούνιο, 10 ώρες Ιούλιο και Αύγουστο, 6 ώρες το Σεπτέμβριο.
* Εγιναν μετρήσεις σε κατοικίες χαμηλού εισοδήματος, χωρίς μόνωση, διπλά τζάμια και κλιματισμό, που έδειξαν ότι η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι έμενε σταθερά άνω των 34 βαθμών Κελσίου επί 145 διαδοχικές ώρες!!!
* Μόνο το 28% των πολιτών χαμηλού εισοδήματος κατοικεί σε κτίρια με μόνωση, ενώ το ποσοστό φθάνει το 73% σε πολίτες υψηλού εισοδήματος.
* Η υπέρμετρη χρήση κλιματιστικών συσκευών επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και το περιβάλλον καθώς αυξάνεται η πίεση για νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Σανταμούρης τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, με πρώτον ανάμεσά τους την αύξηση του αστικού πρασίνου λέγοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται 2-3 εκατομμύρια δέντρα.
Ξεχειλίζουν οι ρύποι
Στη δική του παρουσίαση ο καθηγητής Φυσικής (Ατμοσφαιρικά Μοντέλα) Γιώργος Κάλλος έδωσε στοιχεία που δείχνουν ότι η περιοχή των νοτίων προαστίων (όπου και το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού), αν και θεωρείται προνομιακή, υποφέρει:
* από θερμοκρασίες που είναι ίδιες με εκείνες στο κέντρο της Αθήνας και σταθερά υψηλότερες κατά 4-5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη Νέα Φιλαδέλφεια.
* Από αέριους ρύπους όπως όζον, οξείδια του αζώτου και μονοξείδιο του άνθρακα που έχουν πολύ συχνά μετρηθεί σε ύψη αντίστοιχα με εκείνα του κέντρου της Αθήνας.
Ο κ. Κάλλος απέδωσε την κατάσταση στο γεγονός ότι τα νότια προάστια βρίσκονται στην περιοχή όπου η θερμότητα και το καυσαέριο «ξεχειλίζουν» από το λεκανοπέδιο και τα γυμνά βουνά. Τόνισε μάλιστα ότι η ύπαρξη της θάλασσας ελάχιστα βοηθά, στον βαθμό μάλιστα που είναι σε μεγάλο βαθμό κατειλημμένη και δεν επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
«Ανόητες» οδηγίες;
Αποκαλυπτικός για το ιστορικό των μελετών σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Λ. Βασενχόφεν, επικεφαλής της ομάδας που ξεκίνησε σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα το 1996.
Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ να μιλούν για λάθη και ασύλληπτες ανοησίες, όταν η τότε κυβέρνηση είχε δώσει οδηγίες «για ήπια οικιστική ανάπτυξη ώστε να συσσωρευθούν οι αναγκαίοι πόροι για δημιουργία πάρκου με αυτοχρηματοδότηση, δίκτυα ποιότητας ζωής στην περιοχή των Μεσογείων όπου θα πήγαινε το νέο αεροδρόμιο και ζώνες πρασίνου στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής.
Δέκα Mall
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Ν. Μπελαβίλας τόνισε ότι με βάση τις προδιαγραφές που έχουν γίνει γνωστές, υπάρχει δυνατότητα μέσα στο χώρο να κτισθούν έως και δέκα τεράστια εμπορικά κέντρα αντίστοιχα με το «The Mall».
Ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής του ΕΜΠ (Σχολή Τοπογράφων-Μηχανικών) σημείωσε ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να στηρίξουν τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου που θα βελτιώσει συνάμα τη στάση των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον γιατί «είναι ανάγκη να περπατούμε περισσότερο και να μπορούμε να συναντιόμαστε».
Δικαστικές εμπλοκές
Μέσω της εκπροσώπου του κ. Στεφανάκη, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ. Μιχαήλ Δεκλερής ενημέρωσε τους πολίτες ότι η προσπάθεια να πουληθούν εκτάσεις από το πρώην αεροδρόμιο θα «πέσει» στα δικαστήρια εφόσον υπάρξουν προσφυγές, ενώ εμπλοκές θα δημιουργήσουν και οι αξιώσεις όσων είχαν περιουσία στην περιοχή που απαλλοτριώθηκε παλαιότερα για να γίνει το αεροδρόμιο.
Στη δική της παρέμβαση, η πρώην διευθύντρια των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη μίλησε για την ανάγκη εξυγίανσης των εδαφών που επί πολλά χρόνια μολύνθηκαν από διαρροές καυσίμων και άλλων υγρών από εκατομμύρια αεροσκάφη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο επίτροπος Δήμας κατά της τσιμεντοποίησης - ο «γαλάζιος» γ. γραμματέας θυμήθηκε... Σημίτη

«Είναι καλύτερο οι ελεύθεροι χώροι να παραμείνουν ελεύθεροι και να μην τσιμεντοποιούνται. Σε βάθος χρόνου, είναι καλύτερο να περιμένουμε λίγο, παρά να καταστρέψουμε κάτι δεδομένο, αφού μετά η επιστροφή θα είναι αδύνατη».

Με τα λόγια αυτά έκλεισε την ομιλία του ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σταύρος Δήμας, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους ενεργούς πολίτες που είχαν έρθει να ακούσουν, στους τέσσερις δημάρχους της Κοινής Δράσης, αλλά όχι και σε όλους τους πολιτικούς που βρίσκονταν στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα.
Σε αναμμένα κάρβουνα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς χρειάστηκε να επιστρατεύσει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Σημίτη για να δικαιολογηθεί. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Σπύρος Κουβέλης αναγκάστηκε να αναφωνήσει «μέα κούλπα» λέγοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πολεοδόμηση όταν στο χρόνο που κύλησε από τη δεκαετία του '90 «χάθηκε όλόκληρο το περιαστικό πράσινο της Αττικής».
Την επόμενη μέρα του Φόρουμ και ενώ οι δηλώσεις Δήμα είχαν ανάψει φωτιές, τον λόγο πήρε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, που προχώρησε ακόμη περισσότερο: «Το να συνδυάζεις ένα έργο βασισμένο στο περιβάλλον με κτίσιμο κατοικιών είναι ασύλληπτα ανόητο», είπε ο ευρωβουλευτής. Προηγουμένως είχε σχολιάσει την έντονη παρουσία πολιτών στο Φόρουμ «που συναγωνίζεται εκείνη στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή» η οποία συνεδρίαζε στο ΣΕΦ προετοιμάζοντας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό είναι πολύ θετικό», είπε. «Για εμάς σίγουρα», του απάντησαν από το ακροατήριο...
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγ. Μπαλτάς δέχθηκε ανηλεές σφυροκόπημα από όλες τις κατευθύνσεις. Παρά ταύτα, έμεινε, άκουσε όλους τους ομιλητές και δευτερολόγησε. «Το πρώην αεροδρόμιο είναι κτήμα όλων των Ελλήνων και όχι των τεσσάρων δήμων». «Δεν είναι τοπική υπόθεση», «δεν θα βοηθήσει στο περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί είναι μακριά από το κέντρο», «είμαστε υποχρεωμένοι να κατευθύνουμε τα κονδύλια σε έργα που είχαν καθυστερήσει και αφορούν την περιφέρεια», είπε μεταξύ άλλων. Και όταν οι αντιδράσεις ογκώθηκαν, είπε ότι η ιδέα να πουληθούν κομμάτια της έκτασης για να εξοικονομηθούν πόροι ήταν των κυβερνήσεων Σημίτη και σε ποσοστό έως 18%. «Ντροπή σου να λες τέτοια πράγματα» ακούστηκε στεντόρεια η φωνή του Τάσου Μαντέλη, πρώην υπουργού Μεταφορών και εκ των ανθρώπων που ήταν πολύ κοντά στον Κ. Σημίτη τα πρώτα χρόνια και βρισκόταν μέσα στο ακροατήριο.
Υπενθυμίζεται ότι βασικό αίτημα των τεσσάρων δημάρχων της Κοινής Δράσης (Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Αλίμου) είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημόσια διαβούλευση για την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ επιμένει να τελειώσει μέσα στον Ιανουάριο. Ο επίτροπος Στ. Δήμας ζήτησε πάντως να υπάρξει εποικοδομητική συνεννόηση ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές, ενώ και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαν. Αγγελάκας ζήτησε επίσης να δοθεί περισσότερος χρόνος. Αργότερα, ο δήμαρχος Ελληνικού θύμισε πάντως ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, στη μοναδική συνάντηση με τους τέσσερις δημάρχους, εμφανίστηκε αδιάλλακτος. «Εγώ είμαι ο υπουργός, εγώ αποφασίζω», μας είπε ο κ. Σουφλιάς.
Ωστόσο, στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε σίγουρος ότι ο αγώνας των πολιτών θα είναι επιτυχής διότι: Υπάρχει πλατιά συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές δυνάμεις, τα περιβαλλοντικά προβλήματα διογκώνονται, το έργο του πάρκου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δικαιολογίες για πράσινο ταμείο που θα φέρει αναπλάσεις αλλού είναι ανόητες, αλλά και επειδή ανάμεσα στους δημάρχους είναι ο Χρ. Κορτζίδης, θυμίζοντας τον αγώνα του πέρυσι το καλοκαίρι για να ελευθερωθεί η παραλία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΝΑΙ σε πάρκα στην καρδιά της πυκνοκατοικημένης Αθήνας
Η έκταση του παλαιού αεροδρομίου είναι 5.200 στρέμματα. Αν το 50% της έκτασης  δοθεί σε κοινή χρήση (1600 στρέμματα για δρόμους και πλατείες και 1000 στρέμματα για πάρκα και κήπους), τα υπόλοιπα 2.600 στρέμματα ως οικοδομήσιμα οικόπεδα έχουν αξία που με βεβαιότητα υπερβαίνει τα 4,0 δις ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει λοιπόν ιδιοκτησία στο Ελληνικό αξίας 4 δις € και το ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη αξιοποίησή της. Η γνώμη είναι ότι με τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να απαλλοτριωθούν 20 εκτάσεις των 100 στρεμμάτων στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και να δημιουργηθούν 20 κήποι των 100 στρεμμάτων. Η Κυψέλη μπορεί να αποκτήσει Κήπο. Το ίδιο και ο Κολωνός, το Περιστέρι, το Αιγάλεω κ.ο.κ. Ως μέτρο σύγκρισης ο Εθνικός Κήπος χωρίς το Ζάππειο δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα.
Αν η Αθήνα διέθετε ήδη τέτοιους κήπους κοντά στους χώρους κατοικίας και αν οι αξίες γης ήταν χαμηλές θα μπορούσα να δεχθώ τη λογική διαμόρφωσης ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στα προάστια. Αλλά με τα σημερινά πολεοδομικά δεδομένα θεωρώ την επιλογή επίδειξη ματαιόδοξου νεοπλουτισμού.
ΝΑΙ στην αναβάθμιση του Ελληνικού
Αν τα 2.600 στρέμματα από τα 5.200 στρέμματα του Ελληνικού γίνουν οικοδομήσιμα οικόπεδα, η αξία της γης στο Ελληνικό θα είναι η υψηλότερη σε όλο το λεκανοπέδιο. Διότι πουθενά στο λεκανοπέδιο δεν θα προσφέρεται γη για οικοδόμηση με καλύτερες συνθήκες. Παραθαλάσσια, με σύγχρονη πολεοδόμηση, με συντελεστή δόμησης 0,2 το μισό του Σ.Δ. της Εκάλης, με υπόγειες όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες (ηλεκτρικό, τηλέφωνο, γκάζι, κεραίες τηλεόρασης, κ.λπ.), με πρόβλεψη για οργανωμένη στάθμευση, με πάρκα έξω από τις κατοικίες στην πρωτοφανή αναλογία 1 στρέμμα πάρκο για κάθε 2,6 στρέμματα οικόπεδο, που και αυτό θα είναι πράσινο λόγω του εξαιρετικά χαμηλού συντελεστή δόμησης, κ.λπ.

ΝΑΙ στη δημιουργία πάρκων κοντά στα σπίτια μας
Οι κήποι χρειάζονται κοντά στους τόπους κατοικίας. Όπου οι μητέρες με τα παιδιά τους μπορούν να πάνε με τα πόδια κάθε μέρα. Το ίδιο και οι μεγάλοι άνθρωποι που αλλιώς νοιώθουν φυλακισμένοι στα τσιμεντένια κουτιά της Αθήνας και η μόνη τους αναψυχή είναι η επίσκεψη στο καφενείο. Ιδεωδώς θα ήθελα όλα τα σπίτια να έχουν ένα κήπο σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 15 λεπτά με τα πόδια.
Ο κ. Σουφλιάς συνέκρινε το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης με το Central Park της Νέας Υόρκης που διαθέτει «μόνο» 3.500 στρέμματα. Υπάρχουν όμως μερικές σημαντικές διαφορές: Το Central Park της Νέας Υόρκης λέγεται Central επειδή ακριβώς βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν και περιβάλλεται σε όλες τις πλευρές του από τεράστιους ουρανοξύστες με ατέλειωτο αριθμό κατοικιών. Για τους κατοίκους του Μανχάταν το Central Park δεν είναι προαστιακό πάρκο αλλά κήπος έξω από την πόρτα τους. Το ίδιο ισχύει και για το  Hyde Park στο Λονδίνο.
Αξίζει επίσης να σημειωθούν οι τεράστιες οικονομικές συνέπειες της παρέμβασης στην αξία της γης. Ας αναλογιστεί κανείς τις αξίες των ακινήτων επί της οδού Ηρώδου Αττικού και ας σκεφτεί ότι θα υπάρχουν 4 τέτοιοι δρόμοι γύρω από κάθε νέο κήπο που θα δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας: Ογδόντα δρόμοι με πρόσωπο σε Εθνικό Κήπο.
ΟΧΙ στη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου στην Ευρώπη
Πως θα πάει η μητέρα με τα παιδιά της στο μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης; Με τη συγκοινωνία; Με το Ι.Χ.; Μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο κάθε μέρα; Αλλά και για τους κατοίκους των δήμων πάνω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης τι νόημα έχει το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης; Θα διασχίσουν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα περπατήσουν με τα μικρά τους παιδιά δύο χιλιόμετρα για να φθάσουν στη θάλασσα;
Και επιπλέον, έχουμε την εμπειρία της συντήρησης των λίγων κήπων της Αθήνας. Ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση του μεγαλύτερου πάρκου της Ευρώπης; Ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της αχανούς έκτασης;
ΝΑΙ στη δημιουργία ενός χρηστικού πάρκου στο Ελληνικό
Μια λωρίδα πάρκου πλάτους 200 μέτρων κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης και της βόρειας περιμέτρου του αεροδρομίου θα δημιουργούσαν ένα χρηστικό κήπο που θα κάλυπτε τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
ΝΑΙ σε μεγάλα πάρκα στον Υμηττό, το Αιγάλεω, την Πάρνηθα και την Πεντέλη
Τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης μπορούσαν και έπρεπε να διαμορφωθούν στα γύρω βουνά: τον Υμηττό, το Αιγάλεω, την Πάρνηθα και την Πεντέλη. Εκεί η γη έχει μικρή αξία (με εξαίρεση τις περιοχές όπου το κράτος ανέχτηκε εμπρηστές και καταπατητές) και η σημασία για το κλίμα της Αθήνας και την υγεία των Αθηναίων τεράστια. Εκεί θα έπρεπε να εστιαστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και όχι σε φαραωνικές επιδείξεις νεοπλουτισμού.'
Στέφανος Μάνος

ΠΗΓΗ http://www.in.gr/news/reviews/placeholder.asp?lngReviewID=829017&lngChapterID=833606&lngItemID=833607

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μήνυμα 7.000 δένδρων από τους πολίτες

Πήραν φωτιά τα... φτυάρια στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Και μέσα σε δύο ώρες κατάφεραν να φυτέψουν ακόμη 7.000 μικρά δέντρα σε περιοχές της έκτασης οι οποίες, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, προβλέπεται να πουληθούν ως οικόπεδα.

Μετά την επέλαση των χιλιάδων μαθητών, που την περασμένη Παρασκευή φύτεψαν 5.000 δέντρα και θάμνους, η τσιμεντένια έρημος του αεροδρομίου κατακλύστηκε και πάλι χθες το πρωί από εκατοντάδες πολίτες που ήρθαν να δηλώσουν ότι θέλουν εδώ ένα πραγματικό πάρκο υψηλού πρασίνου.
Διακόσιοι ποδηλάτες
Οι διάδρομοι προσγείωσης μετατράπηκαν εν ριπή οφθαλμού σε ένα απέρνατο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι ότι σε αυτό το αεροδρόμιο δεν υπήρχε πρόσβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς... Το δικό τους χρώμα έδωσαν περίπου διακόσιοι ποδηλάτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο αργότερα, έκαναν μια εντυπωσιακή βόλτα στον διάδρομο απογείωσης και βοήθησαν να φυτευθούν τα τελευταία δέντρα στην πλευρά του Δήμου Αλίμου, βορειοδυτικά πίσω από τα κτίρια των πάλαι ποτέ γραφείων του Αριστοτέλη Ωνάση - εκεί όπου σχεδιάζεται να χτιστούν ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα.
Συνεργεία των δήμων είχαν φροντίσει να οργώσουν το χώμα για να διευκολύνουν το έργο των πολιτών. Τα είκοσι χιλιόμετρα που είχαν σκαφτεί φαίνεται όμως ότι δεν ήταν αρκετά και πολλοί άνοιγαν δικούς τους λάκκους.
Με τις τσάπες στον ώμο, το πλήθος βάδισε υπομονετικά για να βρει ο καθένας το σημείο όπου θα φυτέψει το δικό του δέντρο. «Να, εδώ κοντά στο φυλάκιο. Στη δεύτερη σειρά, το πέμπτο. Θα το σημειώσω για να ερχόμαστε να το βλέπουμε», έλεγε ένας ηλικιωμένος στη συμβία του.
Ο 5χρονος Νικόλας είχε βρει άλλο τρόπο να το ξεχωρίζει: «Το δικό μου έχει ένα σήμα έτσι (και έκανε με τα δαχτυλάκια του το σχήμα της νίκης). Αλλά μπορώ να του δώσω και ένα όνομα (μας το είπε, αλλά θα το κρατήσουμε μυστικό) για να έρχομαι να το φωνάζω»...
Μεσημέρι πλέον, τα συνεργεία άρχισαν να μαζεύουν τα εκατοντάδες εργαλεία που είχαν μοιράσει στον κόσμο και σκουπίδια φερμένα εδώ -ποιος ξέρει από πού- μαζί με τις σακούλες της δενδροφύτευσης. Η διαύγεια του ουρανού και ο ανοιχτός ορίζοντας επέτρεψαν σε όλους να δουν από μέσα τον αχανή χώρο που διεκδικούν από τη μια το πράσινο και από την άλλη οικονομικά συμφέροντα. «Κοίτα πώς φαίνεται από εδώ ο κατάξερος Υμηττός. Πόσο έχουν σκαρφαλώσει τα σπίτια έως τις κορυφές του στην Ηλιούπολη, τη Βούλα». Μια τέτοια θέα μπορεί να γεννήσει διεκδικήσεις. Ισως γι' αυτό κάποιοι θέλουν να την εμποδίσουν...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

«Δεν θα του περάσει του Σουφλιά»

Οταν οι «Τρεις μέρες για μια ζωή», που ήταν και το σύνθημα του τριήμερου Φόρουμ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου, συνάντησαν τους εκπροσώπους του «μια μέρα για μια τετραετία»... Οταν οι πολίτες που οργανώνουν κινήματα βρίσκουν επιτέλους την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους και με τους εκροσώπους της εξουσίας...

«Να αφουγκραστείς την αγανάκτηση, αυτή είναι η πρώτη σου μέριμνα... δεν θα του περάσει του υπουργού σου». Τέτοια λόγια διέκοψαν πολλές φορές την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευ. Μπαλτά που προσπαθούσε να βγάλει το υπουργείο ασπροπρόσωπο.
Μια «αγανάκτηση» ορατή σε ολόκληρο το ολυμπιακό κέντρο καλαθοσφαίρισης, καθώς δεκάδες ήταν τα περίπτερα που είχαν στηθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο επερχόμενο «πάρκο με το τσιμεντένιο πρόσωπο», αλλά και για να μην αφήσουν «να χαθεί η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να αναπνεύσει».
Οικολογικές και εξωραϊστικές οργανώσεις, δημοτικές κινήσεις, επιτροπές, δίκτυα και πρωτοβουλίες πολιτών από περιοχές της Αθήνας που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από το Ελληνικό, βρίσκονταν εκεί για να πούνε το δικό τους «όχι» στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για «τσιμεντοποίηση και ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου».
Νέοι με μακριά μαλλιά και βλέμμα θυμωμένο, κυρίες που μόλις είχαν βγει από το κομμωτήριο, πρόσωπα σκαμμένα, φωνές δυνατές, γέλια και παρεμβάσεις. Ενέργεια που γέμισε τους διαδρόμους όλες τις μέρες του Φόρουμ. Λόγος που βρήκε την ευκαιρία να εκφραστεί σε μια μαραθώνια συνέλευση κινημάτων που τελειώσε κοντά στα μεσάνυκτα του Σαββάτου.
Μέχρι και Κέντρα Θεραπείας Εξαρτημένων Ανθρώπων, όπως η «Στροφή» ήταν εκεί, λέγοντας, υπό το δικό τους πρίσμα ότι «για να αλλάξουμε τον εαυτό μας, για να τον αγαπήσουμε, πρέπει να αγαπήσουμε και να αλλάξουμε τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε».
Η Κατερίνα Γιαννούλια από τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) είπε πως «όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το περιβάλλον όπως όλα τα υπόλοιπα αγαθά. Για να βγάλουν κέρδος». Και ενώ το κέρδος καραδοκεί, η πρόεδρος της Οικολογικής Δράσης Ecoaction, Μαρία Λεβέντη-Πέππα λέει ότι «εάν δεντροφυτευτεί όλο το αεροδρόμιο, τότε θα αυξηθεί το κατά κεφαλήν πράσινο κατά 4% από το περίπου 2% που είναι τώρα», ενώ σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιήσει ο αναμενόμενος πληθυσμός της «νέας τσιμεντούπολης» που δρομολογείται στο Ελληνικό θα είναι 16.563 κάτοικοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στο Βερολίνο κλείνουν - φυτεύουν το αεροδρόμιο

Αλλοι τόποι, άλλοι λαοί, άλλες κυβερνήσεις...Τη στιγμή που στον τσιμεντόκηπο της Αθήνας οι κάτοικοι παλεύουν για να μην κτιστεί το πρώην αεροδρόμιο, στο Βερολίνο έχουν ήδη ξεκινήσει ξεναγήσεις των πολιτών στο Πάρκο που θα δημιουργηθεί όταν κλείσει το ιστορικό αεροδρόμιο Τέμπελχοφ.

Για το θέμα μίλησε στο Φόρουμ ο Γκίντο Μπρέντγκενς, επιστημονικός σύμβουλος των κομμάτων της Αριστεράς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου. Η γερμανική πρωτεύουσα έχει σήμερα τρία αεροδρόμια, εκ των οποίων θα μείνει το ένα (Σένεφελντ) που θα μεγαλώσει. Το Τέμπελχοφ αποφασίστηκε να κλείσει το 1996 και προορίζεται να μετατραπεί σε ανοικτό πάρκο για αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή. «Βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και οι κάτοικοι θέλουν να μείνει σαν ένα απέραντο λιβάδι», μας λέει ο κ. Μπρέντγκενς. Μας λέει ότι έχει προγραμματιστεί να κλείσει μέσα στο 2008, ενώ το αεροδρόμιο Τέγκελ θα κλείσει αφού τελειώσουν οι εργασίες στο Σένεφελντ. «Στο Τέμπελχοφ να ελευθερωθούν περισσότερα από 3.000 στρέμματα και η σκέψη είναι να δοθεί ένα ποσοστό 20% για να κτιστούν κατοικίες», μας λέει. «Αυτό όμως δεν γίνεται για κανένα πράσινο ταμείο και δημόσια έσοδα. Το Βερολίνο έχει ήδη 2.500 χώρους πρασίνου, το οποίο καλύπτει το 14% της έκτασης (σ.σ. έναντι 2,1% στην Αθήνα) και συνεχώς δημιουργούνται νέα πάρκα. Τα κτίρια θα βοηθήσουν να υπάρχει περισσότερη ησυχία μέσα στο Πάρκο αφού πίσω τους περνά αυτοκινητόδρομος και γραμμές τρένου». Δεν υπάρχουν δηλαδή προβλήματα και διχογνωμίες εκεί; «Υπάρχει η αντιπολίτευση που ζητεί τώρα να μην κλείσει το αεροδρόμιο για ιστορικούς λόγους και επειδή είναι πολύ κοντά στο κέντρο. Επίσης, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τι θα απογίνει το τεράστιο κτίριο του αεροσταθμού (300.000 τ.μ. δημιούργημα του Χίτλερ) που δεσπόζει στη μια πλευρά του».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πέρασε και ο Καρατζαφέρης

Τι συμβαίνει όταν ο Αλέκος Αλαβάνος υποκλίνεται μπροστά στον πατριωτισμό των Ελλήνων; Τότε, μπορεί ακόμη και ο Γ. Καρατζαφέρης να πει ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι πρόβλημα ταξικό... Η παρουσία του προέδρου του ΛΑΟΣ προκάλεσε αναταραχή και πολλές συζητήσεις στο Φόρουμ για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Εφτασε μετά την έναρξη των εργασιών, πέρασε με βήμα γοργό μπροστά από τα περίπτερα των κινημάτων, μίλησε και αποχώρησε από την πίσω πόρτα. Προφανώς για να αποφύγει τις φωνές («έξω οι φασίστες») που συνόδευσαν την έλευσή του. Οταν όμως άκουσε τον Αλ. Αλαβάνο να λέει ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», «να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες ζώνες γης», «να κρατήσουμε τη σημαία του Ελληνικού για να μην ανέβει η σημαία του Mall του κ. Λάτση, της Marfin και του Ντουμπάι», έσπευσε να υπερκεράσει. Είπε λοιπόν ότι «Λάτσης και Βγενόπουλος καταστρέφουν το περιβάλλον» και «ένας άνθρωπος, ο Μπ. Βωβός, ήταν αρκετός για να ανέβει η θερμοκρασία στο Μαρούσι κατά ένα βαθμό από τα γυάλινα κτίρια που κατασκεύασε». Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του σαν να έγραφε εύθυμο χρονογράφημα: «Για να συντηρηθεί το πάρκο υπάρχει απλή λύση. Να κατασκευάσουμε 200 ξύλινα αναψυκτήρια για να εξασφαλίσουμε έσοδα. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει τον κατάλληλο άνθρωπο, τον κ. Μαγγίνα»...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

Βέτο Δήμα κατά της οικοπεδοποίησης του Ελληνικού

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας μίλησε στο Φόρουμ για το Μητροπολιτικό Πάρκο, το οποίο διοργάνωσαν οι Δήμοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας

ΧΑΣΤΟΥΚΙ και από τον κοινοτικό επίτροπο Σταύρο Δήμα εισέπραξε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προς τα σχέδια τσιμεντοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
«Εάν χρειάζεται να οικοδομηθεί ή να χρησιμοποιηθεί ένα κομμάτι γης, θα πρέπει να απελευθερώνεται άλλο. Και επειδή αυτό είναι πολύ δύσκολο και επειδή οι υποσχέσεις δεν αρκούν, είναι καλύτερο οι ελεύθεροι χώροι να παραμείνουν ελεύθεροι και να μην τσιμεντοποιούνται» υπογράμμισε ο κ. Δήμας, μιλώντας στο πλαίσιο του Φόρουμ για το Μητροπολιτικό Πάρκο, το οποίο διοργάνωσαν οι δήμοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

«Στην πατρίδα μας, όταν βλέπουμε ελεύθερο χώρο, τον βλέπουμε ως οικόπεδο. Κακώς! Θα πρέπει να τον βλέπουμε ως πάρκο» προσέθεσε ο επίτροπος, ταυτιζόμενος με τις φωνές εκατοντάδων πολιτών οι οποίοι παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις του περασμένου τριημέρου. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στο επιχείρημα του ΥΠΕΧΩΔΕ πως από τα χρήματα της οικοδόμησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα καλυφθούν ανάγκες πρασίνου σε άλλες περιοχές της Αττικής, ο κ. Δήμας τόνισε πως «το πάρκο αυτό δεν είναι μόνο γι΄ αυτούς που μένουν εδώ αλλά για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου» και συνέστησε:

«Είναι καλύτερα να περιμένουμε λίγο, παρά να καταστρέψουμε κάτι δεδομένο».

Κατά της τσιμεντοποίησης εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Θέση μας τώρα είναι να γίνει όλος ο χώρος πράσινο» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος υπογράμμισε πως το εγχείρημα της κυβέρνησης στηρίζεται σε ευτελείς σοφιστείες. Σε ανάλογη γραμμή εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και η αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαΐδου από το ΚΚΕ. Απών από το Φόρουμ ήταν, πάντως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και η κυβερνητική παρουσία περιορίστηκε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ευάγγ. Μπαλτά, ο οποίος αν και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις, έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν μας αγγίζουν οι ακραίες τοποθετήσεις». Υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των πολιτών, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε πως «πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δημιουργούμε πάρκο σε αστική περιοχή και όχι δάσος». Παράλληλα, επανέλαβε πως η δόμηση του πρώην αεροδρομίου είναι αναγκαία καθώς διαφορετικά «δεν θα είναι βιώσιμο» αφού το κόστος συντήρησης φτάνει τα 30-40 εκατ. ευρώ, ενώ θα συνεισφέρει στο «πράσινο ταμείο» για δημιουργία χώρων πρασίνου σε άλλες περιοχές.

«Η Ελλάδα διαθέτει περιβαλλοντικά ταμεία με εξασφαλισμένους πόρους» υπήρξε η απάντηση της εκπροσώπου του WWF, Θεοδότας Νάντσου. «Περιβαλλοντικά ταμεία στα χαρτιά, γιατί στην ουσία μιλάμε για συρτάρια με χρήμα άγνωστου προορισμού» κατήγγειλε και υποστήριξε πως μέσω του Εθνικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) μοιράζονται χρήματα για διάφορους, περιβαλλοντικά αδιάφορους, σκοπούς

Το παράδειγμα του Βερολίνου

Τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες ως προς τις πρακτικές για το περιβάλλον απέδειξε το μέλος της Βουλής του Βερολίνου, υπεύθυνος για θέματα περιβαλλοντικής ανάπτυξης, Γκίντο Μπρέντγκενς. Μιλώντας για το παράδειγμα μεταφοράς του αεροδρομίου του Βερολίνου και τη μελλοντική χρήση του χώρου 3.860 στρεμμάτων, που θα μείνει ελεύθερος, περιέγραψε μια πολύμηνη διαδικασία διαλόγου. Εκτός από τους φορείς, κλήθηκαν οι ίδιοι οι πολίτες μέσω του Διαδικτύου να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για το υπό κατασκευή πάρκο. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του Φόρουμ φυτεύτηκαν περισσότερα από 11.000 δέντρα, πρασινίζοντας έκταση 20 χιλιομέτρων μέσα στο πρώην αεροδρόμιο. Το δικό τους μήνυμα έστειλαν 120 ποδηλάτες, που έφτασαν στο πρώην αεροδρόμιο από το Κέντρο της Αθήνας

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080121&nid=7232905&sn=&spid=876

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 20-1-08 η ποδηλατοπορεία των ΠΟΔΗΛΑΤισσΩΝ, μετά από πρόσκληση της ΠΡΩτοβουλίας ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ και τοπική στήριξη από την ίδια και τους ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ Νοτίων Προαστίων.

Πάνω από 200 ποδηλάτες και ποδηλάτισσες, όλων των ηλικιών και ποδηλατικών προτιμήσεων, με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος, διήνυσαν την Λ.Βουλιαγμένης και εφόρμησαν στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο διέσχισαν κατά μήκος με μια μικρή παράκαμψη από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος για να καταλήξουν στους διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης και στη δενδροφύτευση που πραγματοποιούταν την ίδια ώρα από φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Κεντρικό αίτημα της ποδηλατοπορείας ήταν η αντίθεση σε κάθε σχέδιο οικιστικής και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του πρώην αεροδρομίου και η μετατροπή του σε πάρκο υψηλού πρασίνου, ανοιχτό και δωρεάν σε όλη του την έκταση σε ποδηλάτες και πεζούς. Οι ποδηλάτες-κάτοικοι της Αθήνας έστειλαν έτσι, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, βάζοντας έμπρακτα το δικό τους όραμα για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού και τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας.

Η επίμονη προσπάθεια της πρωτοβουλίας μας για ουσιαστικό συντονισμό με ανεξάρτητες κινήσεις και απλούς κατοίκους των δικών μας και άλλων περιοχών της Αθήνας, με στόχο την έμπρακτη υλοποίηση των αιτημάτων μας, έφερε πλέον θεαματικά αποτελέσματα που δημιουργούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, αλλά και έναν «οδηγό» για το πως πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Νιώθουμε δικαιωμένοι που δεν υποταχθήκαμε στους σχεδιασμούς των δημοτικών αρχών, οι οποίες εκτός του ότι δεν μας εκφράζουν με τα λόγια και τις πράξεις τους, εχθρεύονται τις δικές μας πρωτοβουλίες, τις πρωτοβουλίες των δημοτών τους.

Δεν λυγίσαμε ούτε στα χτυπήματα του κράτους, του παρακράτους και των οικονομικών συμφερόντων που αποπειράθηκαν να κάψουν το στέκι μας μέσα στις γιορτές, για να τερματίσουν έτσι τη δράση μας.

Δείξαμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι παρά τις μικρές μας δυνάμεις, με μοναδικό μας όπλο την ανάπτυξη πραγματικών και ειλικρινών σχέσεων με τον κόσμο της περιοχής και την ισότιμη συνεργασία με άλλες συλλογικότητες, μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα ικανοποιητικής κλίμακας και απήχησης.

Για μας, ο στόχος «να πάρουν οι κάτοικοι τον αγώνα στα χέρια τους» παραμένει περισσότερο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ, γιατί μόνο τότε μπορεί να είναι νικηφόρος και να αφήσει στην περιοχή μας, εκτός από άπλετο πράσινο, τις απαραίτητες εκείνες κοινωνικές σχέσεις και δομές αυτοοργάνωσης των αγωνιζόμενων κατοίκων, που μπορούν να φέρουν την πραγματική αναβάθμιση της ζωής μας σε όλα τα επίπεδα στο μέλλον.

Η ποδηλατοπορεία της Κυριακής ήταν μόνο η αρχή. Ο αγώνας συνεχίζεται!

Τερψιθέα 23-1-2008 ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ

κάθε  Κυριακή απόγευμα μετά τις 7.00, Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας  www.prwkat.blogspot.com, email: prwkat@gmail.com

Επιστροφή στην αρχή

 

και μετά τις τρεις μέρες τι;

Συμπολίτες-ισσες,

λίγο καιρό μετά το περιβαλλοντικό έγκλημα των πυρκαγιών βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες εξαγγελίες και υποσχέσεις από την κυβέρνηση, με επιθετικούς σχεδιασμούς που αφορούν νέους δρόμους στην περιοχή αλλά και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Από την πρώτη στιγμή τα επιχειρηματικά συμφέροντα έσπευσαν να «αξιοποιήσουν» τον χώρο αυτό για διάφορες δραστηριότητες (εκθέσεις, αγώνες τροχοφόρων, συναυλίες κτλ), προκαταβάλλοντας έτσι το μέλλον του. Στον αντίποδα, η θέληση του λαού της περιοχής, αλλά και όλης της Αθήνας, είναι ξεκάθαρη, έχει εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν και βρίσκεται απέναντι στους σχεδιασμούς τους για τη δημιουργία ενός τεράστιου επιχειρηματικού και εμπορευματικού πάρκου και μιας νέας πόλης, ενάντια στους σχεδιασμούς τους για νέες λεωφόρους.

Αυτοί, όμως, που έχουν πει και έχουν κάνει τα λιγότερα μέχρι σήμερα είναι οι 4ις Δήμοι. Οι Δήμοι αυτοί είναι που έχουν πρωτοστατήσει στις φιέστες αλλά έχουν μειοδοτήσει σε ουσιαστικές ενέργειες περιφρούρησης του αεροδρομίου και του αθλητικού κέντρου του Αγ. Κοσμά από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους κρατικούς σχεδιασμούς. Οι δημοτικές αρχές μπορεί να μην είναι οι ίδιες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το περιεχόμενο των διεκδικήσεων τους και οι πρακτικές τους παραμένουν σταθερά πολύ πίσω ή ενάντια στα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής.

Και είναι αυτοί οι ίδιοι, οι τοπικοί εκφραστές των κυρίαρχων πολιτικών, που έρχονται πάλι σήμερα με ένα τριήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της «κοινής τους δράσης» να πάρουν συγχωροχάρτι για τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων τους.

Και για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι:

·                    Δεν εξηγούν τις πραγματικές αιτίες των κυβερνητικών σχεδιασμών. Μιλούν μόνο για «ιδιωτικά» επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα αποκρύπτωντας ότι το σχέδιο για το Ελληνικό εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τη μετατροπή της Αθήνας σε μητροπολιτικό κέντρο με πρωταγωνιστικό ρόλο σε Βαλκάνια και ανατολική Μεσόγειο. Είναι στο πλαίσιο της μετατροπής της Αθήνας σε επιχειρηματικό και εμπορευματικό κέντρο, σε κέντρο μεταφορών, τουρισμού και αγοραίου «πολιτισμού». Η επίθεση που δέχονται συντονισμένα οι γειτονιές μας και ο εργαζόμενος κόσμος που ζει σε αυτές δεν είναι, λοιπόν, τυχαία και αρκεί να αναφέρουμε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και νομαρχιακών και δημοτικών αρχών να υποβαθμίσουν, να τσιμεντοποιήσουν ή να περιφράξουν και να εμπορευματοποιήσουν πάρκα και ελεύθερους χώρους σε όλη την Αθήνα. Το «όραμα» τους αυτό βρίσκεται, όμως, μακριά και ενάντια στις πραγματικές μας ανάγκες.

·        Αρνούνται την οικοπεδοποίηση και την ιδιωτική εκμετάλλευση του χώρου, αλλά όχι και κάθε επιχειρηματική εκμετάλλευση του και διεκδικούν την διαχείριση του χώρου από τους ΟΤΑ. Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κρατικής και δημοτικής εκμετάλλευσης, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που ανοίγει το δρόμο και για την ιδιωτική εκμετάλλευση και παράδοση του αεροδρομίου στους νόμους της αγοράς.

·        Δεν αρνούνται συνολικά τους νέους δρόμους, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί συνδεόνται άμεσα με την επιχειρηματική εκμετάλλευση του χώρου και τα σχέδια αξιοποίησης του.

·        Δεν κάνουν συνολική κριτική στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την παραλία. Η κοινή δράση των 4ων Δήμων δεν τοποθετείται ανοιχτά ενάντια στην επιχειρούμενη από το κράτος τουριστική ανάπτυξη της παραλίας, με μαρίνες, ξενοδοχεία και πόλους αναψυχής. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η λειτουργία των εναπομείναντων νυχτομάγαζων, η διαχείριση του αθλητικού κέντρου του Αγ. Κοσμά και η παραχώρηση του Κέντρου Ιστιοπλοΐας στους ιδιώτες υπονομεύουν ευθέως το μέλλον της παραλίας.

·        Εκλιπαρούν για τα κονδύλια της Ε.Ε., όταν αυτή κατά κανόνα δίνει λεφτά για έργα και πολιτικές που βρίσκονται σε συγκεκριμένες αντιλαϊκές κατευθύνσεις και με δεσμευτικούς όρους, προτάσσει την ανταγωνιστικότητα των πόλεων και τη λειτουργία των Δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εισάγει την «επιχειρηματικότητα» σε κάθε δημόσια και κοινωνική υπηρεσία και λειτουργία. Για αυτό υποστηρίζουμε ότι είναι ευθύνη του κράτους η κατασκευή και η συντήρηση του πάρκου χωρίς να εφαρμόσει ανταποδοτικές πολιτικές και λογικές «πράσινης» αντιπαροχής.

Τα λόγια και οι πράξεις των 4 Δήμων μας βρίσκουν, όμως, και κάθετα αντίθετους σε πολλά άλλα ζητήματα. Ο Δήμος Γλυφάδας, ενώ τόσα χρόνια εισπράττει το «πρασινόσημο» από τους δημότες δεν έχει προχωρήσει σε μια απαλλοτρίωση χαρακτηρισμένου κοινόχρηστου χώρου, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του γκολφ, στηρίζει την κατασκευή της Περιφερειακής και της Σήραγγας Υμηττού και προσπαθεί να μεταφέρει το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμάτων και το νεκροταφείο στο στρατόπεδο της αεροπορίας στο βουνό, που διαφορετικά θα μπορούσε να γίνει δάσος. Ο Δήμος Αργυρούπολης τοποθετείται λεκτικά ενάντια στην κατασκευή του ΚΥΤ και του Καρφούρ στον Υμηττό, αλλά αυτά είναι ακόμα εκεί... Δυστυχώς, ακόμα και η δημοτική αρχή Ελληνικού μπορεί να παλεύει σήμερα για τους μεγάλους δημόσιους χώρους, αλλά εκχωρεί τους μικρούς στους «επενδυτές» και διατηρεί εργασιακές σχέσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης στο Δήμο.

Επίσης, η συμμαχία των 4ων δημοτικών αρχών επιζητά σήμερα τη «συμμετοχή» μας μόνο για την υλοποίηση των σχεδιασμών της. Δεν επιδιώκει και εχθρεύεται καθέ αμεσοδημοκρατική διαδικασία, ενώ επιδιώκει πολιτικές συμμαχίες με φορείς όπως το ακροδεξιό ΛΑΟΣ και η Νομαρχία που είναι υπόλογη, ενδεικτικά, για την εμπορευματοποίηση του Πεδίου του Άρεως, για την τσιμεντοποίηση του Ρέματος της Πικροδάφνης και για την κατασκευή του ΚΥΤ στον Υμηττό. Αυτού του τύπου οι πολιτικές συμμαχίες, όμως, χαρίζουν απλόχερα πολιτικά άλλοθι σε όλους αυτούς που φέρουν ακέραιη την ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στην πόλη μας.

Όσο για τη διαδικασία σχεδιασμού του τριημέρου, αυτή χαρακτηρίστηκε από ακραία μυστικοπάθεια και παρασκηνιακούς χειρισμούς, για αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής μάθαμε για αυτό μόλις 10 μέρες πριν την πραγματοποίησή του! Ωστόσο ούτε χρήματα έλλειψαν για την ενημέρωση του κόσμου, ενώ η προπαγάνδισή του έγινε σε συνεργασία ακόμα και με ιδιώτες χορηγούς (με αντάλλαγμα φυσικά τη διαφήμισή τους στην περιοχή).

Εμείς, ως κάτοικοι της περιοχής, θεωρούμε ότι πρέπει να πάρουμε πραγματικά την υπόθεση στα χέρια μας. Όπως στο Πεδίο του Άρεως, το Λόφο του Φιλοπάππου και τις κεραίες στο κέντρο της Αθήνας, το ΚΥΤ σε Ηλιούπολη-Αργυρούπολη, το ρέμα της Πικροδάφνης στο Μπραχάμι, τον Υμηττό στο Βύρωνα και την Καισαριανή, τη βίλα Ζωγράφου, την πλατεία στη Ν.Σμύρνη, τους ελεύθερους χώρους στο Περιστέρι, τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα κ.α., ανοιχτά, σε κάθε γειτονιά, με λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα των κατοίκων, που με την πραγματικά κοινή δράση τους μπορούν να οδηγήσουν τον αγώνα αυτό στην τελική νίκη.

Το τριήμερο αυτό είναι τελικά μια ευκαιρία να δούμε ποιοί είναι οι φίλοι μας και ποιοί οι εχθροί μας. Η διεκδίκηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου και η αποτροπή των νέων λεωφόρων δε μπορούν να ανατίθενται στους «ειδικούς», ούτε στους θεσμικούς φορείς και τις αρχές, που ούτε θέλουν ούτε και μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μας.

Απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να μας περιχαρακώσουν εντός συγκεκριμένων πολιτικών σχεδιασμών και κομματικών σκοπιμοτήτων, να αντιτάξουμε τους συλλογικούς μας αγώνες.

Ο αγώνας στα χέρια των κατοίκων

κάθε  Κυριακή απόγευμα μετά τις 7.00, Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας

www.prwkat.blogspot.com, email: prwkat@gmail.com

(Ανακοινώθηκε μετά το τριήμερο της 18-20-1-2008 στο Ελληνικό)

Επιστροφή στην αρχή

Μύθοι και πραγματικότητες για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Έξι απαντήσεις σε επίκαιρες ερωτήσεις

Του Νικου Μπελαβιλα

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για το μέλλον του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, ακούστηκαν και ακούγονται σειρά επιχειρημάτων για το μέγεθος, τη λειτουργία, το κόστος του Πάρκου. Υποστηρίζω ότι σε μία Αθήνα η οποία δεν έχει ούτε έναν μεγάλο πράσινο χώρο, η οποία έχασε προ λίγων μηνών μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους από τα βουνά της, η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να έχει τελειώσει προ πολλού. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, με τις αποκαλύψεις για τον χορό των γκρίζων κονδυλίων προς άγνωστες κατευθύνσεις που φθάνει στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η συζήτηση περί κόστους του Πάρκου επίσης θα έπρεπε να έχει κλείσει. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει κλείσει και για πολλούς λόγους αξίζει να απαντήσουμε.

 

Ερώτηση πρώτη: Πόσο μεγάλο θα είναι το Πάρκο του Ελληνικού;

Σύμφωνα με το σχέδιο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2007, από τα 5.300 στρέμματα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, τα 1.700 θα καλύπτονται από κτίρια, μπετόν και άσφαλτο. Παρότι η συνολική δόμηση κρύβεται επιμελώς πίσω από συμπαθητικές πράσινες ή αμυδρά διακρινόμενες πρασινοκίτρινες διαγραμμίσεις στους επίσημους χάρτες, εν τέλει προκύπτουν 1.300.000 τ.μ. κτίρια επιχειρήσεων, εμπορικά κέντρα και κατοικία. Μέσα σε αυτά χωρούν εν ολίγοις, δέκα εμπορικά κέντρα τύπου "The Mall" και μία πόλη 8-10 χιλιάδων κατοικιών, πάει να πει 25 περίπου χιλιάδων κατοίκων, με δρόμους, χώρους στάθμευσης και αυτοκίνητα. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ας σκεφτούμε ότι αυτή η πόλη "εντός του πάρκου" θα έχει έναν στόλο 15-21 χιλιάδων αυτοκίνητων τα οποία θα ανήκουν στους μόνιμους κάτοικους, στους εργαζόμενους και στους πελάτες των εμπορικών κέντρων, θα κινούνται και θα σταθμεύουν εκεί.

Σύμφωνα πάλι με το Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι φυτεύσεις υψηλού πρασίνου θα καλύψουν μόνο 2.650 στρ. Θα φυτευτούν 40.000 έως 60.000 δένδρα. Ας το δεχθούμε! Κατακερματισμένα και αυτά, λόγω της διατήρησης των αεροδιαδρόμων όπως και των μεγάλων συγκροτημάτων κτιρίων στο εσωτερικό του.

Προσπαθούσα να εντοπίσω ένα ανάλογο αθηναϊκό παράδειγμα για σύγκριση. Υπάρχουν λίγα, αλλά χαρακτηριστικά. Οι φυτεύσεις της Φιλοδασικής Εταιρείας, του Ζαππείου, του Πεδίου του Άρεως, του Δημήτρη Πικιώνη στου Φιλοπάππου. Το πιο ενδιαφέρον είναι η δημιουργία του άλλοτε Βασιλικού Κήπου. Κατά την κατασκευή του, το 1839-40, φυτεύτηκαν 15.000 δένδρα και θάμνοι, εισαγόμενοι από τη Γένοβα, 1.000 φτελιές από την Αιτωλοακαρνανία και άγνωστος αριθμός δένδρων από το Σούνιο και την Εύβοια. Ο κήπος συνέχισε να δενδροφυτεύεται για 50 χρόνια από την ίδρυση του. Σήμερα, περιλαμβάνει 7.000 μεγάλα δένδρα και 40.000 μικρά δένδρα και θάμνους.

Η έκταση του Εθνικού Κήπου ανέρχεται μόλις στο 3% του χώρου του Ελληνικού. Αν στο Ελληνικό εφαρμοζόταν ένα ανάλογο σενάριο, όπως αυτό του 1839-40, θα έπρεπε να φυτευτούν 1.600.000 δένδρα και θάμνοι! Προφανώς δεν μιλάμε για αυτό. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για ένα πολύ πιο "αραιό" σενάριο, για τη διαμόρφωση δηλαδή του πρώην αεροδρομίου, ως αστικού πάρκου και όχι ως βοτανικού κήπου, με πυκνότητα κατά τρεις φορές μικρότερη του Εθνικού Κήπου. Κάτι σαν το Ζάππειο ή το Πεδίο του Άρεως στα καλά του. Αυτό προϋποθέτει τη φύτευση 100-150.000 μεγάλων δένδρων (πεύκα, πλατάνια, κυπαρίσσια, λεύκες, ακακίες, ελιές κ.ά.) και 400-600.000 μικρότερων δένδρων και θάμνων. Συνολικά δηλαδή θα έπρεπε να φυτευτούν στο Ελληνικό 500.000-750.000 μεγάλα και μικρά δένδρα και θάμνοι. Αυτό είναι ένα πάρκο. Με δένδρα, δροσιά, σκιά και οξυγόνο. Οι άλλες εκδοχές αντιστοιχούν σε διακοσμητικές φυτεύσεις των ακαλύπτων χώρων κτιρίων.

 

Ερώτηση δεύτερη: Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης;

Όχι, δεν θα είναι. Αναφέρθηκε κατ' επανάληψη και επισήμως ότι το Πάρκο του Ελληνικού |"θα είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε αστική περιοχή"|. Το ισχυρίζονται, εκτός των υπουργών, και συνάδελφοι του οικολογικού χώρου. Από τα στοιχεία των ευρωπαϊκών πάρκων προκύπτει ότι αυτό δεν ισχύει. Τα Πάρκο του Ελληνικού θα είναι ένα μεσαίου μεγέθους πάρκο, αν λάβουμε υπόψη τα μεγέθη των πάρκων σε άλλες πρωτεύουσες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η Μαδρίτη, για παράδειγμα, διαθέτει τουλάχιστον δέκα μεγάλα πάρκα, εκ των οποίων το Casa de Campo έχει έκταση 17.220 στρ. Στη Βιέννη, το πασίγνωστο Wiener Prater έχει έκταση 12.870 στρ. Στη Μόσχα το πάρκο Gorky, στο κέντρο της πόλης, με έκταση 1.200 στρ., είναι το μικρότερο από τα πάρκα της ρωσικής πρωτεύουσας. Προηγούνται το πάρκο Kuzminsky-Lyublino με έκταση 3.750 στρ. και το πάρκο Sokolniki με έκταση 6.000 στρ. Στο Παρίσι υπάρχουν δέκα μητροπολιτικής σημασίας χώροι πρασίνου, εκ των οποίων το Bois de Vincennes με 9.950 στρ., το Bois de Boulogne με 8.460 στρ. και το Parc de Saint Cloud με 4.600 στρ.

Στο Λονδίνο, η συνολική έκταση των βασιλικών και δημοτικών πάρκων της πόλης ανέρχεται σε 60.000 στρ. Δηλαδή δώδεκα φορές η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Εξ αυτών το γνωστό Hyde Park είναι ένα από τα πιο μικρά, με έκταση 1.420 στρ. Με μία διαφορά! Τόσο αυτό όσο και ένα άλλο διάσημο πάρκο, το Central Park της Νέας Υόρκης με έκταση 3.372 στρ., βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Αντιστοιχούν δηλαδή ως προς τη θέση στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, μόνο που ο Εθνικός Κήπος έχει έκταση μόλις 158 στρ. ή 288 μαζί με το Ζάππειο. Άλλα πάρκα του Λονδίνου, όπως το Richmond Park, το Bushy Park ή το Hampstead Heath έχουν έκταση 9.550, 4.400 και 3.650 στρ. αντίστοιχα.

Η σύγκριση του μελλοντικού Πάρκου του Ελληνικού, με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δυστυχώς είναι απογοητευτική. Το Ελληνικό θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο πάρκο μεσαίου μεγέθους, αν πρασίνιζε ολόκληρο και βέβαια εάν δεν ήταν το μοναδικό στην Αθήνα!

 

Ερώτηση τρίτη: Τα πάρκα είναι "νεκροί" χώροι;

Όχι, δεν είναι. Τα δέκα μεγαλύτερα λονδρέζικα πάρκα δέχθηκαν την περασμένη χρονιά 29 εκατομ. Επισκέπτες -- περίπου οκτώ φορές τον πληθυσμό της Αθήνας. Μόνο ο Βοτανικός τους κήπος δέχθηκε σχεδόν δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί έκαναν σε ένα έτος 424 επιστημονικές και ερευνητικές δημοσιεύσεις. Στα θερμοκήπια και στα παρτέρια του αναφύονται 5.500 διαφορετικά είδη φυτών. Κατά το περασμένο έτος, οι εργαζόμενοι στον Κήπο αφιέρωσαν 7.600 εργατοημέρες στην έρευνα και την εκπαίδευση, προστατεύοντας έμπρακτα τη βιοποικιλότητα των φυτών.

Η εικόνα του Hyde Park του Λονδίνου, του Central Park της Νέας Υόρκης, του Prater της Βιέννης, του Buen Retiro της Μαδρίτης, του Gorky της Μόσχας, με χιλιάδες περιπατητές, ποδηλάτες, ζευγάρια, ηλικιωμένους και παιδιά είναι μια εικόνα καθημερινότητας που δίνει ευκαιρίες για χαλάρωση, παιχνίδι και άθληση στους κατοίκους της πόλης. Ακόμη και ο μικρός Εθνικός Κήπος της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης του, δέχεται 2-3.000 επισκέπτες ημερησίως ή περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Βέβαια, προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των πάρκων είναι η καθαριότητα, η φροντίδα των υποδομών και η προστασία του πρασίνου, που θα στηρίζονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία τους.

 

Ερώτηση τέταρτη: Πόσο κοστίζει η συντήρηση των πάρκων;

Η συντήρηση και λειτουργία των πάρκων κοστίζει, αναλογικά, λιγότερο ή το ίδιο με άλλες λειτουργίες της πόλης, όπως για παράδειγμα η συντήρηση και λειτουργία των δρόμων, του μετρό, των λεωφορείων, η καθαριότητα, ο φωτισμός κ.ά.

Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας, τα Βασιλικά και τα Δημοτικά Πάρκα του Λονδίνου κόστισαν το 2007 (κατά μέσο όρο σε ευρώ) δύο χιλιάδες ανά στρέμμα. Με "αγγλικές τιμές" δηλαδή το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Πάρκου του Ελληνικού θα ανερχόταν σε 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ, αν πρασίνιζε απ' άκρου εις άκρον. Το κόστος λειτουργίας του Πάρκου Ελληνικού θα μπορούσε να είναι ένα ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισμού ενός από τους μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου, όπως π.χ. του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει ετήσιο προϋπολογισμό 800 εκατομμυρίων ευρώ, ή του Δήμου Πειραιά ο οποίος έχει ετήσιο προϋπολογισμό 330 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ερώτηση πέμπτη: Τα πάρκα "βγάζουν τα λεφτά τους";

Πουθενά στον κόσμο τα πάρκα και το πράσινο δεν καλύπτουν το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους. Η αυτοδιοίκηση και το κράτος καλύπτουν σε ποσοστό που υπερβαίνει συνήθως το 90% του συνολικού κόστους, τα λειτουργικά έξοδα και τη συντήρηση των πάρκων, των μεγάλων πλατειών, των δημοσίων κήπων και γενικά όλων των ελεύθερων δημόσιων χώρων, πράσινων ή μη. Έσοδα από επισκέπτες ή δραστηριότητες αποτελούν ελάχιστο τμήμα αυτών των προϋπολογισμών. Η ανταπόδοση έρχεται από το συνολικό όφελος για την πόλη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Αξίζει να τονιστεί ότι ακόμη και σε χώρες όπου ιδιωτικοποιήθηκαν όλες οι βασικές υποδομές των πόλεων, η συντήρηση και λειτουργία των πάρκων παρέμειναν στις αρμοδιότητες του δημόσιου τομέα.

 

Ερώτηση έκτη: Πόσα πάρκα χρειάζεται η Αθήνα;

Τη δεκαετία του 1990 σχεδιάστηκε ένα δίκτυο μεγάλων πάρκων και χώρων πρασίνου στην Αθήνα για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα της πρωτεύουσας. Τότε, περί το 1996, εμφανίστηκε και στην Ελλάδα ο όρος Μητροπολιτικό Πάρκο, αναφερόμενος κυρίως στο Γουδί και το Ελληνικό. Όμως τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα;

Ο Ελαιώνας είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα χαμένης ευκαιρίας. Η έκταση των 8.300 στρ. προσφέρονταν για την ανάσα της Αθήνας. Με μικτές χρήσεις πρασίνου και βιοτεχνικού-βιομηχανικού πάρκου. Το μόνο μεγάλο έργο που δρομολογήθηκε από το 1991 μέχρι σήμερα είναι η κατασκευή του αθλητικού-εμπορικού κέντρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το οποίο κάθε άλλο παρά "ανάσα" πρασίνου θα είναι για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Στο Σελεπίτσαρι της Νίκαιας σχεδιάστηκε το 1992-1994 το "Πολιτιστικό Πάρκο Τέχνης και Άθλησης", σε έκταση 450 στρ. Το πάρκο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αντίθετα, ο χώρος δεσμεύτηκε για την κατασκευή του τεράστιου ολυμπιακού συγκροτήματος της Άρσης Βαρών, στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το 1996-98 σχεδιάστηκε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί-Ιλισός από το ΕΜΠ, με εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε αυτό προβλεπόταν η δημιουργία μίας ζώνης εικτών λειτουργιών με πράσινο 4.500 στρ. και η οριοθέτηση ενός πυρήνα 950 στρ. αμιγώς υψηλού πρασίνου. Έπειτα από δέκα χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα για την υλοποίηση του. Αντίθετα, ο χώρος συνεχίζει να τεμαχίζεται και να δομείται. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, υπουργικά κτίρια και νοσοκομειακές επεκτάσεις κατατρώγουν τον ελεύθερο χώρο.

Στα Τουρκοβούνια και το Γαλάτσι, η ιδέα ενός μεγάλου πάρκου 350 στρ., τορπιλίστηκε με την κατασκευή συγκροτήματος ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι οποίες μετασχηματίζονται σήμερα σε ένα γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο.

Στη Φαληρική Ακτή η έκταση των 1.000 στρ. δεσμεύτηκε αρχικά για "λυόμενες" ολυμπιακές εγκαταστάσεις που στην πορεία εξελίχθηκαν σε μόνιμα κτίρια. Στον Ιππόδρομο αναμένεται να προστεθούν τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το οικολογικό πάρκο μεταξύ των εκβολών του Ιλισού και του Κηφισού επρόκειτο να δημιουργηθεί το 2003-2004, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Από τον σχεδιασμό της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα προχώρησε με επιτυχία μόνο η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, αναβαθμίζοντας τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου γύρω από την Ακρόπολη.

Δημιουργήθηκε επίσης το Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" στον Πύργο Βασιλίσσης σε έκταση 980 στρ. Το πάρκο σήμερα φθίνει λόγω της έλλειψης κονδυλίων.

Από τους υπόλοιπους πράσινους χώρους μεσαίου και μικρού μεγέθους, διασώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση ο Εθνικός Κήπος, ο Λυκαβηττός, ο Αρδηττός, ο Λόφος Φινόπουλου, το Άλσος Νέας Σμύρνης, ο Λόφος Κολωνού και τα δημοτικά άλση Αιγάλεω και Περιστερίου. Στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας απετράπη την τελευταία στιγμή η κατασκευή σταδίου και εμπορικού κέντρου σε τμήμα του. Πιέσεις δέχονται ο Λόφος του Στρέφη λόγω εγκατάλειψης, το Ζάππειο, οι αλέες του οποίου έχουν μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης, καθώς και το Πεδίο του Άρεως με καταπατήσεις και αυθαίρετα κτίσματα.

Η Αθήνα, βάσει του ρυθμιστικού σχεδίου της, θα μπορούσε και θα έπρεπε να εξασφαλίσει περισσότερα από 10.000 στρ. πρασίνων χώρων αξιοποιώντας τις δημόσιες εκτάσεις της. Αυτό δεν έχει συμβεί. Οι ελεύθερες εκτάσεις δομήθηκαν από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα ή εγκαταλείφθηκαν.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές του 2007 στην Αττική πρέπει να οδηγήσει σε άμεση αναθεώρηση της στρατηγικής για το περιβάλλον στο Λεκανοπέδιο.

Η δημιουργία ενός ενιαίου, ελεύθερου από ρύπανση, με υψηλό πράσινο και χωρίς δόμηση, Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για την ανάκτηση τμήματος του χαμένου πράσινου της Αθήνας.

 

Τελευταία ερώτηση: Γιατί απαντούμε στις ερωτήσεις;

Όσο προχωρούσαμε την έρευνα για το Ελληνικό, όσο συγκρίναμε τα τεχνικά μεγέθη και τα οικονομικά μεγέθη, σερφάραμε στο Διαδίκτυο, διαβάζαμε τη βιβλιογραφία, μιλούσαμε με συναδέλφους στην Ευρώπη, τόσο ένιωθα σαν τους στριμωγμένους στη γωνία, ειρηνιστές του 1960, που έγραφαν στα πανώ τους την προφανή διαπίστωση: |Μία σφαίρα στοιχίζει όσο ένα μπουκάλι γάλα|. Λες και θα έπειθαν τα γεράκια του Ψυχρού Πολέμου να περιορίσουν το μεγάλο φαγοπότι των πολεμικών δαπανών.

Φοβάμαι ότι κάπως έτσι είναι τα πράγματα και τώρα. Οι αντίπαλοι γνωρίζουν και τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Επιλέγουν όμως να διαθέσουν τα χρήματα του προϋπολογισμού και τις δημόσιες εκτάσεις όπως ορίζει η συνταγή: λιγότερο δημόσιο, λιγότερο περιβάλλον, λιγότερα δικαιώματα. Να ολοκληρώσουν το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας. Οι απαντήσεις έχουν νόημα για μας, ώστε να ξέρουμε τι λέμε. Έχουν νόημα και για την υπεράσπιση του ορθού λόγου. Στον διάλογο με τους κατοίκους της Αθήνας, με τους φίλους των κινημάτων της πόλης, με όσους καλοπροαίρετα αναρωτιόνται ή επηρεάζονται από βαθυστόχαστες αναλύσεις οι οποίες πλασάρουν το πλιάτσικο ως ανάπτυξη, τις business ως περιβαλλοντική πολιτική.

ΥΓ.: Ευχαριστίες στη συνάδελφο Φερενίκη Βαταβάλη και τους μεταπτυχιακούς ερευνητές του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, Πασχάλη Σαμαρίνη, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου και Ειρήνη Λιόβα, για τη συνεργασία τους στη συλλογή και επεξεργασία των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων του άρθρου.

|Ο Νίκος Μπελαβίλας διδάσκει πολεοδομία στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ| 

ΑΥΓΗ 20/1/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κρίσιμη ώρα για την τύχη του Ελληνικού      

Συνεχίζονται οι έντονες διαμάχες για τον τρόπο χρηματοδότησης και τον χαρακτήρα του πάρκου που πρόκειται να δημιουργηθεί

Του Γιωργου Λιαλιου

Το 1937, η περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού ήταν μια μεγάλη κηπούπολη με ελάχιστα σπίτια: το Χασάνι, που σημαίνει σκληρό, ανώμαλο έδαφος. Οι εργασίες κατασκευής του αεροδρομίου, που ξεκίνησαν το 1938 έμελλε να καθορίσουν το πρόσωπο της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα εβδομήντα χρόνια. Σήμερα η τύχη της ίδιας περιοχής αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών για την Αθήνα. Θα γίνει το Ελληνικό μια ακόμα χρυσή μετριότητα, ένα μισοεγκαταλελειμμένο πάρκο με ολίγη από οικολογική ευαισθησία; Θα γίνει η χαριτωμένη «πίσω αυλή» ενοικιαζόμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων; Θα φυτευθεί τόσο ώστε να γίνει η πρώτη... αστική ζούγκλα στον κόσμο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ελληνικό θα σηματοδοτήσει τη νέα πορεία της πρωτεύουσας. Ομως, δύο βήματα πριν από τις τελικές αποφάσεις ο καβγάς έχει ανοίξει και καλά κρατεί. Από τη μια πλευρά βρίσκεται αμετακίνητο το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχοντας προαποφασίσει τους κεντρικούς άξονες του πάρκου πριν από διεθνή διαγωνισμό: Ο πυρήνας του πάρκου θα έχει έκταση 4.000 στρέμματα· περίπου 300 στρ. θα καταλαμβάνονται από εγκαταστάσεις υποδομών που θα διατηρηθούν (λ.χ. ολυμπιακά γήπεδα), ενώ επιπλέον 1.000 στρέμματα θα οικοπεδοποιηθούν και θα δομηθούν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή και συντήρηση του πάρκου. Στην έκταση θα προστεθούν 700 στρέμματα από την υπογειοποίηση τμήματος της Ποσειδώνος, ενώ θα εξεταστεί ο τρόπος σύνδεσης με την παραλία του Αγίου Κοσμά. Οσον αφορά τη δόμηση σε έκταση 1.000 στρεμμάτων, αυτή θα κατανεμηθεί σε επτά ενότητες ως εξής:

- Το επιχειρηματικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης (πολεοδομικό κέντρο, κάλυψη 78 στρ., χαμηλά και υψηλά κτίρια).

- Την περιοχή εισόδου Βουλιαγμένης (γενική κατοικία, 21 στρ., έως τριώροφα).

- Το Εκθεσιακό Κέντρο (γενική κατοικία, 60 στρ., δυνατότητα υψηλών κτιρίων).

- Την περιοχή Γκολφ Γλυφάδας (γενική κατοικία, κάλυψη 33 στρ., δυνατότητα και υψηλών κτιρίων).

- Την τουριστική ζώνη κοντά στη Γλυφάδα και το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (τουρισμός, αθλητισμός, κάλυψη 5 στρ.).

- Το Κάτω Ελληνικό (αμιγούς κατοικίας, 74 στρ., χαμηλά έως τετραώροφα κτίρια).

- Την περιοχή πρώην δυτικού αερολιμένα (χρήσεις τουρισμού, αναψυχής, αθλητισμού, 29 στρ., έως τριώροφα κτίρια).

Διαχρονικά, το κύριο επιχείρημα του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία κατοικιών και κτιρίων γραφείων ή καταστημάτων στο Ελληνικό είναι η εισροή ζεστού χρήματος για τη δημιουργία του πάρκου, αλλά και του «πράσινου ταμείου», ενός ταμείου απαλλοτρίωσης χώρων και δημιουργίας πρασίνου σε πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας. Ενας γενικός υπολογισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι η οικοπεδοποίηση θα αποφέρει περί τα 500 εκατ. ευρώ. Τα επιχειρήματα αυτά, όμως, δέχονται ισχυρή κριτική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητάει να χρηματοδοτηθεί το πάρκο από ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να μη χρειαστεί οικοπεδοποίηση. Ανάλογες θέσεις εκφράζουν και ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Παράλληλα, αρκετοί πολιτικοί δεν δίστασαν να τοποθετηθούν δημόσια, εκφράζοντας ριζοσπαστικές απόψεις. Ο πρώην υπουργός Στ. Μάνος πρότεινε να δομηθεί το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού με πολύ ήπιους όρους δόμησης και 1.000 στρ. να μετατραπούν σε πάρκο. Με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, ο κ. Μάνος πρότεινε τη δημιουργία 50 πάρκων των 50 στρ. σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας. Δημόσια τοποθετήθηκε και ο επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Στ. Δήμας: «Είμαι αντίθετος με τη μετατροπή ελεύθερων χώρων του δημοσίου σε χώρους οικοδομής. Θέλω να είναι χώροι πρασίνου, αν είναι δυνατόν να γίνει και δάσος».

Τι απ' όλα αυτά τίθεται στο τραπέζι; Τυπικά, το ΥΠΕΧΩΔΕ συζητά: η μελέτη δόθηκε τον Νοέμβριο σε 33 φορείς για να τοποθετηθούν έως τον Ιανουάριο. Ουσιαστικά, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αποκλείσει κάθε συζήτηση στο «καυτό» θέμα της δόμησης. Το πιθανότερο λοιπόν είναι η διαβούλευση να εξελιχθεί σε μια τυπική κατάθεση απόψεων, όπως συνέβη με το εθνικό χωροταξικό.

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν, στο Ελληνικό και πότε; Θα γίνει η περίπτωση του παλαιού αεροδρομίου η πιο μεγάλη παρέμβαση στο φυσικό και αστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας; Ή θα μείνει στα συνήθη μέτρια επίπεδα; Δυστυχώς, υπάρχουν πλείστες όσες περιπτώσεις που ενισχύουν τη δεύτερη πιθανότητα. Επίσης, η Πολιτεία έχει επιδείξει την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερη ικανότητα στην «κατανάλωση» των λιγοστών ελεύθερων χώρων της, με κυριότερο παράδειγμα τη χωροθέτηση των ολυμπιακών γηπέδων. Με δεδομένη τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποφάσεις των εμπλεκομένων θα κριθούν αυστηρά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100018_26/01/2008_257009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χάθηκαν δέκα πολύτιμα χρόνια για την ανάπλαση

Χωρίς συγκεκριμένες οικονομικές μελέτες για το κόστος του πάρκου στο Ελληνικό και των απαλλοτριώσεων του «πράσινου ταμείου» δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος. Την επισήμανση αυτή κάνει ο γνωστός καθηγητής αρχιτεκτονικής Λουδοβίκος Βάσενχοφεν, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τα σχέδια για την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου. Εχει χαθεί ήδη μια δεκαετία χωρίς να έχει γίνει τίποτα, παρατηρεί ο κ. Βάσενχοφεν, ενώ το τελευταίο διάστημα ο διάλογος ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις οργανώσεις έχει πολωθεί. Αποτέλεσμα είναι να μη γίνεται συζήτηση για θέματα ουσίας, όπως ο τρόπος κατασκευής και λειτουργίας του πάρκου και ο χαρακτήρας του.

Ο κ. Λουδοβίκος Βάσενχοφεν, καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ ήταν επικεφαλής της επιτροπής που διόρισε το 1995 το ΥΠΕΧΩΔΕ για να διατυπώσει μια πρόταση για τη μετατροπή του παλαιού αεροδρομίου σε πάρκο. Οταν το υπουργείο αποφάσισε να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό, ορίστηκε μέλος της κριτικής επιτροπής. «Πάντως και στη δική μας μελέτη, η οποία δυστυχώς δεν έφθασε ποτέ στην επεξεργασία της τελικής πρότασης, είχαμε συμπεριλάβει την οικοπεδοποίηση έκτασης 800 - 1.000 στρεμμάτων, γιατί έτσι είχε ζητήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ», εξηγεί στην «Κ». «Εκτοτε όμως μεσολάβησαν σημαντικές αφαιμάξεις. Το Ελληνικό έγινε ολυμπιακός πόλος, κατασκευάστηκαν οκτώ γήπεδα, ορισμένα σε παλαιά κτίρια του αερολιμένα, τα “προσωρινά” γήπεδα έγιναν “μόνιμα”. Ετσι το τμήμα προς τον Αλιμο, που ήταν και το μεγαλύτερο ελεύθερο τμήμα, καταλήφθηκε από τα ολυμπιακά γήπεδα και τους χώρους τους. Οι αποφάσεις αυτές αφαίρεσαν πολύτιμες επιφάνειες και διέσπασαν την ενότητα του χώρου».

Γνώριζαν τα στοιχεία

Οι μελετητές, βέβαια, γνώριζαν τα στοιχεία αυτά όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός. «Η μελέτη που επικράτησε είναι πολύ ενδιαφέρουσα από άποψη διαμόρφωσης τοπίου», λέει ο κ. Βάσενχοφεν. «Η αναδημιουργία των ρεμάτων είναι καλή λύση από περιβαλλοντικής άποψης, ενώ θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό του εδάφους. Η μελέτη πάσχει όμως τελικά από την απώλεια εδαφών».

Η ανακοίνωση των τελικών σχεδίων πυροδότησε μια έντονη διαμάχη γύρω από το μέλλον του Ελληνικού. Ο καθηγητής όμως εκφράζει την απογοήτευσή του που η συζήτηση εστιάζεται μόνο στο θέμα του πρασίνου. «Θα έπρεπε η συζήτηση να αφορά και το πώς θα λειτουργήσει το πάρκο, τι χαρακτήρα θα έχει, πώς θα “συνεργαστεί” με την κοινωνία. Δυστυχώς, ο διάλογος έχει πολωθεί απίστευτα! Από τη μία πλευρά, το ΥΠΕΧΩΔΕ λέει ότι δεν συζητάει πόση έκταση θα οικοπεδοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, δήμοι και οργανώσεις αρνούνται κάθετα την οικοπεδοποίηση, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να βρεθούν χρήματα και από αλλού - επιχείρημα που θεωρώ κάπως λαϊκίστικο. Για να είμαι ειλικρινής, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις στο Ελληνικό το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σοκαρίστηκα με τη στάση των δύο πλευρών, η κατάσταση δείχνει να οδηγείται στα άκρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βάσενχοφεν, ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός όταν υπάρχουν ασάφειες σε κρίσιμα ζητήματα. «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να γίνει διάλογος και να βρεθεί μέση οδός χωρίς λεπτομερή οικονομική ανάλυση. Προσωπικά έχω δεχθεί ότι θα υπάρξει εμπορική εκμετάλλευση στο Ελληνικό. Μπορεί, όμως, τελικά να αποδειχθεί ότι αρκεί να διατεθούν 500 ή 400 στρέμματα για οικοπεδοποίηση, αντί για 1.000. Επίσης, μπορεί τα 1.000 στρέμματα να μην τα “σηκώνει” η αγορά. Σήμερα η Αθήνα είναι κορεσμένη από κτίρια γραφείων».

Αντίστοιχες ασάφειες παρατηρεί και στο ζήτημα του λεγόμενου «πράσινου ταμείου». «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που να μας δείχνουν ότι ξέρουν τι λένε. Οτι, για παράδειγμα, πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία πάρκου στο τάδε σημείο της Κυψέλης και στο δείνα του Παγκρατίου. Εφόσον δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, δεν έχουν κοστολογήσει το εγχείρημα. Αρα πώς κρίνουν πόσα χρήματα θα χρειαστούν;».

Οι δύο κινήσεις για σωστή εξέλιξη των σχεδίων

Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει τώρα είναι ο τρόπος υλοποίησης, τόσο για το πράσινο, όσο και για τις εμπορικές και λοιπές χρήσεις, εκτιμά ο κ. Βάσενχοφεν. Δύο κινήσεις θεωρεί ότι θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στη σωστή εξέλιξη των σχεδίων: η δημιουργία φορέων και η σταδιακή οικοδόμηση. «Κάτι που δεν έχει μέχρι τώρα γίνει είναι η ίδρυση φορέα για το πάρκο. Αν είχε ιδρυθεί, θα μπορούσε να ξεκινήσει ορισμένες από τις μελέτες που χρειάζονται (λ. χ. για την άρδευση, την αποχέτευση, τις συγκοινωνίες). Κατά τη γνώμη μου, μάλιστα, θα πρέπει να ιδρυθούν δύο φορείς, ένας για την υλοποίηση του πάρκου και ένας για τη διαχείριση. Στον δεύτερο θα είναι απαραίτητο να συμμετέχουν οι δήμοι και κοινωνικές ή περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η διευρυμένη συμμετοχή είναι απολύτως απαραίτητη· αν το πάρκο γίνει μια προέκταση του δημόσιου τομέα με ένα διορισμένο διοικητικό συμβούλιο, θα ήταν λάθος. Οπου το έκαναν δεν “δούλεψε”, όπως στο Πάρκο Τρίτση, που εγκαταλείφθηκε, ή τον Ελαιώνα, όπου δεν έγινε τίποτα».

Τέλος, ο κ. Βάσενχοφεν υποδεικνύει την ανάγκη η οικοδόμηση του πάρκου να γίνει σταδιακά. «Θα ήταν τεράστιο λάθος να ανατεθεί στο σύνολό της. Αν η οικοδόμηση γίνει σταδιακά, τότε θα ανεβούν σταδιακά οι αξίες και το κράτος θα επωφεληθεί από την υπεραξία. Ηδη οι αξίες γύρω από το αεροδρόμιο έχουν ανεβεί. Καλό θα ήταν επίσης το κράτος να συμμετέχει στο επιχειρηματικό σχήμα, ώστε να διατηρήσει ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να πράγματα να προχωρήσουν. Εχουν περάσει δέκα χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100006_26/01/2008_257008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΕΕ

Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΓΡ. ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Πληροφορίες : 2103291520-521

αρ. πρωτοκόλλου  …3638……                                              Αθήνα  5 / 2 / 2008

 

Προςτον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργο Σουφλιά Αμαλιάδος 17 - Αθήνα, Τ.Κ. 11523

Προς τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας , Πανόρμου 2 - Αθήνα, Τ.Κ. 11523

Θέμα :  Διαβούλευση για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού (ΜΠΕ)

Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση του σχετικού με υπ΄αριθμ. πρωτ.ΤΕΕ 33728/4-12-07 εγγράφου σας, που αφορά τις απόψεις μας για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, σας γνωρίζουμε τα εξής :

Η σκοπιμότητα ενός Μητροπολιτικού «σύνθετου» Πάρκου πολλαπλών επιπέδων εμβέλειας, όπως το προτεινόμενο, και η διασύνδεσή του με το γενικό σχεδιασμό του Πρασίνου και της ποιότητας ζωής στην Αθήνα είναι κρίσιμο θέμα που έχει τροφοδοτήσει πολλαπλές συζητήσεις και μπορεί πάντα να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής συζήτησης. Βασικά στοιχεία μιας τέτοιας συζήτησης πρέπει να είναι ότι:

Το ΜΠΕ έχει προκριθεί ήδη από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις και έχει αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς διαγωνισμού

Το ΜΠΕ, όπως έχει προωθηθεί, είναι σύνθετο έργο που δεν αποσκοπεί μόνο στην «αύξηση του πρασίνου» αλλά κυρίως στην ανάδειξη ενός μείζονος ελεύθερου χώρου «Πάρκου» με υπερβαίνουσα τη μητρόπολη της Αθήνας εμβέλεια και βασικό στόχο την ανάδειξη  νέου πόλου ελκυστικότητας της Αθήνας και μάλιστα στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

Ομοίως, σε άλλο πλαίσιο, πρέπει να συζητηθεί το θέμα του «Πράσινου Ταμείου» που τίθεται από πολλές πλευρές αλλά και από την Εκθεση του ΜΠΕ χωρίς επαρκή πληροφόρηση, ενώ αποτελεί ένα ενδιαφέρον μεν, εξαιρετικά δύσκολο δε, μέτρο που εάν δεν εκτιμηθεί και εφαρμοστεί σωστά και με επιτυχία θα έχει σίγουρα αρνητικά αποτελέσματα.

Η πείρα του παρελθόντος, αλλά και το παρόν μας, λέει τι τύχη είχαν αντίστοιχα εγχειρήματα, αρκεί να θυμηθούμε τα λεφτά του ΕΤΕΡΠΣ, το φόρο στη βενζίνη κλπ.

1. Διαβούλευση και δημοσιοποιημένα στοιχεία

Βασικό θέμα είναι η έννοια και ο σκοπός της διαβούλευσης. Οι γνώμες των φορέων θα επηρεάσουν το σχεδιασμό και πώς;

Σ’ ένα τέτοιας σημασίας έργο, η διαβούλεύση πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι επίφαση δημοκρατικών διαδικασιών. Οι γνώμες των φορέων να μην ακολουθούν απλώς το φάκελο, αλλά να λαμβάνονται υπόψη και να αποτελούν τμήμα της κοινωνικής συμφωνίας γύρω από το δημόσιο έργο.

Επισημαίνεται ότι στη διαβούλευση δεν καλούνται να συμμετέχουν σημαντικοί φορείς όπως ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων), το ΓΕΩΤΕΕ, μεγάλες οικολογικές οργανώσεις, ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς που αντιπροσωπεύουν τους εργαζόμενους οι οποίοι δεδομένα καλούνται να συνεισφέρουν στην υλοποίησή του.

Αντίθετα, έχουν κληθεί μία σειρά από φορείς, 11 τον αριθμό, που «φιλοξενούνται» ήδη  στο χώρο του ΜΠΕ και εκτός από το ΤΕΕ και τον ΣΕΠΟΧ ο μόνος άλλος επιστημονικός φορέας που καλείται είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου, πρόσφατος φορέας χωρίς τη μαζικότητα και αντιπροσωπευτικότητα σε παρόμοια θέματα του ΣΑΔΑΣ.

Είναι προφανές ότι η ουσιαστική διαβούλευση απαιτεί πλήρη πληροφόρηση και ειλικρινή διάλογο από την αρχή.

Όμως, το τεύχος «Συνοπτική παρουσίαση μελέτης ΜΠΕ» που μας δόθηκε δεν περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία προγραμματισμού της υλοποίησης του έργου σε συσχετισμό με τη χρηματοδότησή του από τον «πόρο γη» που εκμεταλλεύεται, στοιχείο κλειδί για την απαιτούμενη ολοκληρωμένη εικόνα του έργου και της υλοποίησής του και επομένως της αξιολόγησης της διατυπωμένης  πρότασης που μας έχει αποσταλεί.

Ελλιπή είναι ακόμα και τα χορηγούμενα τεχνικά στοιχεία. Ειδικότερα:

Θα έπρεπε  να έχουμε το πολεοδομικό σχέδιο, δηλαδή το σχέδιο με τις ζώνες χρήσεων, πίνακα με την έκταση τους, το μέγεθος της δόμησης τους, καθώς και τον τρόπο ανάπτυξής τους με σαφές χρονοδιάγραμμα και μέθοδο ανάπτυξης.

Οποιοδήποτε σχέδιο ρυθμιστικού χαρακτήρα για θεσμοθέτηση ακόμα και σε επίπεδο προμελέτης πρέπει να περιέχει τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω.

Το σχέδιο για τις προτεινόμενες για οικοπεδοποίηση εκτάσεις, αναφέρει ότι έχουν συνολική «κάλυψη» 300 στρ., ενώ οι εκτάσεις σύμφωνα με τις δικές μας επιμετρήσεις είναι 624 στρ. και αντιπροσωπεύουν το 10% της περιοχής. Αν θεωρήσουμε δε το σύνολο των χρήσεων που δεν είναι «πράσινες», η συνολική έκτασή τους, κατ΄ ελάχιστο, είναι 2.242 στρ. και αντιπροσωπεύουν το 37,27% της έκτασης του Πάρκου. Τέτοια στοιχεία δεν αναφέρονται σε κανένα σημείο του κειμένου της πρότασης.

2. Επί του τεχνικού μέρους του σχεδίου

Τα κύρια σημεία της κριτικής θεώρησης του σχεδίου είναι:

Η επιτυχής / οικολογικά ευαίσθητη διαμόρφωση του «πράσινου» (αναβίωση ρεμάτων, διατήρηση μνήμης, ένταξη Αγίου Κοσμά, υπογειοποίηση Ποσειδώνος, σύνδεση με τον Υμηττό κ.λ.π) που προτάθηκε από την βραβευμένη λύση, δεν συνοδεύεται με αντίστοιχα επιτυχή/ κοινωνικά ευαίσθητη οργάνωση των διατιθέμενων προς πολεοδόμηση χώρων.

Παρατηρείται ότι όχι μόνο προτείνεται μία εντατική «πολεοδόμηση» του χώρου, αλλά και στην προτεινόμενη διάταξη των «οικιστικών περιοχών» οι προς εκμετάλλευση κτιριακοί όγκοι τοποθετούνται στους έτοιμους για άμεση αξιοποίηση περιμετρικούς ελκυστικούς χώρους, αποκόπτουν  στην ουσία το ΜΠΕ από τον ευρύτερο ιστό της πόλης καθιστώντας το Πάρκο αθέατο από την πόλη και αποκλειστικό προνόμιο των τυχερών χρηστών των νεο-πολεοδομούμενων περιοχών .

Ακόμη, με ελλιπή πληροφόρηση, ως να μην απευθύνεται στο επιστημονικό και γνωστικό επίπεδο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, (ηθελημένα άραγε;)  ο Οργανισμός Αθήνας αναφέρει μόνο την κάλυψη και όχι την έκταση των περιοχών αυτών, όπως επίσης χωρίς επαρκή ανάλυση δίνει και τον μέσο ΣΔ με αναφορά στην έκταση του συνόλου του πάρκου (συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του «Αγ. Κοσμά») καθορίζοντας τον σε 0,25 που όμως σημαίνει συνολική εκμετάλλευση 1.504.845 μ2.

Στο σύνολο της προτεινομένης δόμησης με παραδοχή «κατοικίας» το 50%, προκύπτει ως αποτέλεσμα η δημιουργία μίας νέας πόλης 19.000 κατοίκων που δεν ανταποκρίνεται σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα, σε καμία προγραμματική επιταγή.

Βασικό στοιχείο ακόμα παραμένει ότι το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ένα προσχέδιο που ενώ περιέχει λεπτομέρειες διαμορφώσεων - εξοπλισμού (περιέχει π.χ. θέση πινάκων ανακοινώσεων, στέγαστρα κλπ.) σε ζώνες πρασινισμένες για ευνόητους λόγους, δεν καθορίζει ζώνες χρήσεων γης στην περιοχή, ούτε και το κείμενο που το συνοδεύει αναφέρεται σε αυτές.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρις ότου αποφασιστούν νόμιμα οι οριστικές επιλογές για το σύνολο του Πάρκου, θα πρέπει να σταματήσει η πρακτική της άκριτης παραχώρησης τμημάτων της περιοχής για διάφορες χρήσεις, ακόμα και κοινωφελείς.

Γεννούνται έτσι επί πλέον ερωτήματα σε σχέση με ασάφειες που αφορούν όχι μόνο την πραγματική μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων λόγω του νόμου Ν.3342/2005, αλλά και τις αναφερόμενες περιοχές «προς μελλοντικό καθορισμό χρήσεων». Οι παραπάνω ασάφειες αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανατροπών ως προς τους στόχους δημιουργίας του Πάρκου.

Ερώτημα βασικό παραμένει ποια θα είναι η μορφή του φορέα διαχείρισης της περιοχής και ποιοι θα τον απαρτίζουν. Το Πάρκο ως μητροπολιτικός χώρος ανήκει σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και επομένως, οι φορείς που θα συμμετέχουν στη διαχείρισή του πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικοί.

3. Το θέμα της αυτοχρηματοδότησης και της υλοποίησης του Πάρκου

Η διατύπωση άποψης για το προτεινόμενο ΜΠΕ, έργο δημοσίου συμφέροντος και ελεύθερου χώρου,  είναι προφανές ότι συνδέεται με τη συνολική θεώρηση του έργου από το σχεδιασμό μέχρι την έναρξη λειτουργίας του όπως κάθε δημόσια ή ιδιωτική επένδυση, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζουμε ένα «αυτοχρηματοδοτούμενο έργο» με σημαντικά τμήματα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης / αξιοποίησης.

Στα δοθέντα για διαβούλευση στοιχεία, όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν έχουν δοθεί καθόλου χρηματοοικονομικά στοιχεία, συνδυασμένα με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου και κυρίως με την πολιτική υλοποίησης και απόδοσης των «πράσινων ελεύθερων χώρων»  και των προς εκμετάλλευση σκληρών υποδομών και κατασκευών.

Επομένως, δεν μπορεί να διατυπωθεί άποψη για την τελική ωφελιμότητα του αναπτυξιακού σχεδιασμού και πάντως τα παραδοθέντα στοιχεία ουδόλως μας οδηγούν στη λύση της "αυτοχρηματοδότησης" ως μοναδικής για την εξεύρεση πόρων συντήρησης του Πάρκου.

Πιστεύουμε ότι η "αυτοχρηματοδότηση", θα ιδιωτικοποιήσει πολλές από τις προσφερόμενες δραστηριότητες στο Πάρκο, αλλοιώνοντας το βασικό του στόχο.

Η τελικά προκύπτουσα δημόσια ωφέλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την βραχυμεσοπρόθεσμη απόδοση του συνόλου του έργου στη Κοινωνία. Είδ’ άλλως δεν μπορεί παρά να εξεταστούν άλλες λύσεις «ταπεινότερου αποτελέσματος» πάρκου και διατήρησης του ζωτικού αυτού αποθέματος γης για τις επόμενες γενεές.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Αλαβάνος

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Οχι» αρχιτεκτόνων στα σχέδια ΥΠΕΧΩΔΕ

Απορρίπτει ο σύλλογος αρχιτεκτόνων τις χωροταξικές και πολεοδομικές επιλογές του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την παρακείμενη παραλία, τασσόμενος στο πλευρό των δήμων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Στο ψήφισμά της η αντιπροσωπεία των αρχιτεκτόνων ζητά:
* Να παραμείνει όλη η έκταση δημόσια περιουσία και να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης. Να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις παραχώρησης ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες.
* Να αναπτυχθεί η έκταση σε συνδυασμό με την παραλιακή ζώνη, οι οποίες θα συνδέονται με υπογειοποίηση της Ποσειδώνος.
* Να δημιουργηθεί πάρκο υψηλού πράσινου, με αντιστοιχία ενός μεγάλου δέντρου ανά 20-25 τετραγωνικά και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις με ήπιες χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού που θα παρέχονται δωρεάν.
* Να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός τοπίου και κηπευτική μελέτη που θα αφορά ολόκληρο το χώρο και τις εγκαταστάσεις του γκολφ.
* Επικριτικός προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ εμφανίζεται και ο Σύλλογος Πολεοδόμων-Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), που διαφωνεί με βασικές επιλογές του σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η χωροθέτηση ΑΠΕ δεν απαγορεύεται σε δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ στους εθνικούς δρυμούς εξαιρείται μόνο ο πυρήνας τους. Η διαφωνία δεν αφορά κυρίως τις εγκαταστάσεις αλλά τις επιπτώσεις από συνοδά έργα, όπως π.χ. η κατασκευή νέων δρόμων και η κίνηση βαρέων οχημάτων. Σε τοπικό επίπεδο διαπιστώνεται σύγκρουση χρήσεων και έλλειψη συντονισμού φορέων, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των νησιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/02/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ψηλώνουν οι οικοδομές στο Ελληνικό

Επτά χρόνια μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου, η ΥΠΑ «απελευθερώνει» την περιοχή

Χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θα μπορούν πλέον να κτίζουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται γύρω από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και συγκεκριμένα στους Δήμους Αλίμου, Ελληνικού και Γλυφάδας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος

Για τις περιοχές γύρω από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ίσχυε περιορισμός στο ύψος των οικοδομών, λόγω διεθνούς κανονισμού για την ασφάλεια πτήσεων

Με χτεσινή απόφαση του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη, καταργείται οριστικά ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών στο Ελληνικό κατά την έννοια που ιδρύθηκε το 1955, δηλαδή, ΤΕΛΟΣ ΤΟ «ΒΕΤΟ»

Οι άδειες δόμησης στους Δήμους Αλίμου, Ελληνικού και Γλυφάδας δεν χρειάζονται πλέον έγκριση από την ΥΠΑ ως αεροπορική εγκατάσταση. Η απόφαση προβλέπει και την κατάργηση προηγούμενης υπουργικής απόφασης του 2002, με την οποία το Ελληνικό παρ΄ ότι είχε κλείσει ως αεροδρόμιο παρέμενε σε μερική επιχειρησιακή ικανότητα για την εξυπηρέτηση ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, με τη χτεσινή απόφαση αίρεται η υποχρέωση χορήγησης από την ΥΠΑ γνωμάτευσης πριν από την έγκριση οποιασδήποτε κτιριακής κατασκευής στις γύρω περιοχές από τις αρμόδιες αρχές (πολεοδομίες κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι στα τελευταία επτά χρόνια, αφότου δηλαδή έκλεισε το αεροδρόμιο του Ελληνικού λόγω της λειτουργίας τού «Ελευθέριος Βενιζέλος», πάνω από 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων γύρω από το πρώην αεροδρόμιο δεν μπορούσαν να διαχειριστούν ελεύθερα την περιουσία τους, καθώς καμία οικοδομική άδεια δεν εγκρινόταν χωρίς τις... ευλογίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)! Επρόκειτο για ιδιοκτήτες ακινήτων στον Άλιμο, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα, οι οποίοι για να κτίσουν στα ακίνητά τους έπρεπε να έχουν έγκριση από την ΥΠΑ για λόγους ασφαλείας των πτήσεων! Με βάση τους διεθνείς κανόνες αεροπλοΐας, τα ακίνητα μέσα στη ζώνη επιρροής των αεροδρομίων οφείλουν να έχουν ελεγχόμενο ύψος. Αυτό ίσχυε και για την περίπτωση του Ελληνικού, το οποίο όμως από τον Μάρτιο του 2001 έπαψε να λειτουργεί ως αεροδρόμιο, με ρητή διάταξη της σύμβασης για τη λειτουργία του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παρά την κατάργηση του αεροδρομίου, όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθούσαν να ισχύουν οι περιορισμοί στη δόμηση, λόγω του «βέτο» της ΥΠΑ.

Αυτό συνέβαινε καθώς ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΥΠΑ, της οποίας τις θέσεις είχε υιοθετήσει και το υπουργείο Μεταφορών, είχε εισηγηθεί να διατηρηθούν ανέπαφα 1.200 μέτρα του διαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης του Ελληνικού.

Επίσης, είχε εισηγηθεί να κατεδαφιστούν ή να «κοντύνουν» τρεις πυλώνες φωτισμού που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των ολυμπιακών αθλητικών έργων, ώστε να μην εμποδίζουν τις μελλοντικές πτήσεις! Το ίδιο πρότεινε και για ορισμένες κερκίδες γηπέδων. Όσον αφορά τα ακίνητα που βρίσκονταν στην επίμαχη ζώνη, οι εμπειρογνώμονες της ΥΠΑ ζητούσαν να διατηρηθούν όλοι οι περιορισμοί στη δόμηση!

Το υπουργείο Μεταφορών είχε υιοθετήσει πλήρως τις εισηγήσεις αυτές της ΥΠΑ, ενώ αντίθετα το ΥΠΕΧΩΔΕ υποσχόταν τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Ανάμεσα στα δύο υπουργεία βρίσκονταν οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν να βγάλουν άδειες οικοδομής.

TA NEA 29-2-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4-3-08

Πάνω από 150 φίλοι και φίλες της ΠΡΩτοβουλίας ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ (ΠΡωΚΑΤ) συμμετείχαν στο γλέντι της Τσικνοπέμπτης στο ανακαινισμένο στέκι μας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μέλη δημοτικών κινήσεων άλλων Δήμων, μέλη σωματείων και εκπρόσωποι οργανώσεων από όλο το φάσμα της αριστεράς, όπως και ανεξάρτητοι αγωνιστές του αντικαπιταλιστικού χώρου τίμησαν με την παρουσία και τη συνεισφορά τους τη συλλογικότητα, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς που προσπάθησαν να τερματίσουν τη δράση μας βάζοντας φωτιά στα γραφεία μας στις 4 του Γενάρη.

Οι επιθέσεις που έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να εξαπολύονται σε δημοτικές κινήσεις, σωματεία, πρωτοβουλίες κατοίκων, οργανώσεις και απλούς αγωνιστές εμάς δεν μας τρομάζουν, αλλά μας πεισμώνουν και μας δυναμώνουν, δείχνοντάς μας πως πολυτιμότερη αξία είναι η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση. Τις συμμορίτικες λογικές και τις θρασύδειλες επιθέσεις τρομοκράτησης της κοινωνίας εμείς τις αφήνουμε στους κατ’ εξοχήν εμπνευστές τους, το κράτος, το παρακράτος και τα οικονομικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεγάλη επιτυχία μιας ακόμα δημόσιας εκδήλωσης της ΠΡωΚΑΤ, δείχνει ότι η παρουσία της και η παρέμβασή της τα τελευταία 2,5 χρόνια στην περιοχή, δεν έχει μόνο μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία σε έναν δήμο που κυριαρχούν οι αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές, αλλά ανταποκρίνεται και σε μια αναγκαιότητα για επανασύσταση των κοινωνικών σχέσεων στη γειτονιά, για διεύρυνση του φυσικού και πολιτικού δημόσιου χώρου, για ανάπτυξη μιας πολιτιστικής δραστηριότητας πιο κοντά στις ανάγκες και τις επιθυμίες του εργαζόμενου κόσμου.

Για αυτό εμείς συνεχίζουμε ακόμα δυνατότερα τη δράση μας, ανοιχτά και δημόσια, και προχωρούμε το επόμενο διάστημα σε τρεις ξεχωριστές πρωτοβουλίες:

α) νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων του στεκιού μας για τον Μάρτιο και προσπάθεια ίδρυσης πολιτιστικού και κοινωνικού κέντρου γειτονιάς

β) εκδήλωση στις 19/3 για το ασφαλιστικό με μέλη σωματείων και ανεξάρτητες πρωτοβουλίες εργαζομένων

γ) παρέμβαση για τα μεγάλα θέματα του Υμηττού (νέοι δρόμοι, στρατόπεδο αεροπορίας, χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων, μετεγκατάσταση νεκροταφείου, περιφρούρηση-πυροπροστασία-δενδροφύτευση, σήμανση μονοπατιών)

Συγχρόνως, συνεχίζουμε την αποκατάσταση και διακόσμηση του στεκιού μας και κάνουμε τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας περιοδικής έντυπης έκδοσης.

Κάθε συνεισφορά σας στα παραπάνω θέματα θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για αυτό μην διστάσετε να μας την προσφέρετε.

Οι συνελεύσεις μας συνεχίζουν να γίνονται κάθε Κυριακή στο στέκι μας (Ήβης 79) μετά τις 7.00 μμ και είναι ανοιχτές σε όποιον θέλει να συμμετάσχει.

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Μαρτίου 2008

Τετάρτη 5/3, 20.00: προβολή στο στέκι μας του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου».

Καθαρή Δευτέρα 10/3, 12.00: εκκίνηση από το στέκι μας για να ανέβουμε στο βουνό να πετάξουμε χαρταετούς και πικ-νικ στον Προφήτη Ηλία.

Σάββατο 15/3, 11.00: ποδηλατοβόλτα με εκκίνηση την πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (Αιγαίου).

Τετάρτη 19/3, 20.00: εκδήλωση για το ασφαλιστικό στο στέκι μας με ομιλητές μέλη εργατικών σωματείων και ανεξάρτητες πρωτοβουλίες εργαζομένων.

Τετάρτη 26/3, 20.00: παιχνίδια, καφές και κουβέντα στο στέκι μας.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΕΙΡΑΙΩΣ για το Πεδίον του Άρεως και το Ελληνικό

Να ενεργήσει ακτιβιστικά για το περιβάλλον της Αττικής ζητεί από τον Πρωθυπουργό η υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπέη. Όπως αναγγέλλει, ήδη το εργοτάξιο στήθηκε στο Πεδίον του Άρεως και σε έναν χρόνο από την έναρξη των έργων θα είναι έτοιμο το ξαναγεννημένο πάρκο. Επόμενο βήμα για την υπερνομαρχία είναι το Αττικό Άλσος, ενώ για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, η κ. Μπέη διαφωνεί πλήρως με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Πεδίον του Άρεως. Σήμερα είναι...

Το ιστορικό πάρκο της Αθήνας που ξαναγιεννιέται...

Αρχίζετε σχέδιο ανάπλασης. Τι επιδιώκετε;

Τα πάντα. Περισσότερο πράσινο, σεβασμό στο ύφος και την ιστορία, να το χαρεί ο κόσμος.

Υδάτινοι περίπατοι, ροδώνες, χώροι περιπάτου, ποδηλάτου και πολλά άλλα. Μήπως βάζετε ψηλά τον πήχυ και μείνουν στα χαρτιά;

Βεβαίως, τον πήχυ τον βάζουμε όσο γίνεται ψηλότερα. Τα χαρτιά τελείωσαν, το εργοτάξιο στήθηκε.

Η επιλογή του αρχιτέκτονα Α. Τομπάζη έγινε για να...

... ενισχύσει το έργο.
Μελετήθηκε από τον μεγάλο αρχιτέκτονα διεθνούς κύρους, αλλά πάνω από όλα με ιδιαίτερες οικολογικές ευαισθησίες και γνώση.

Πάρκο με οικολογικά στοιχεία σημαίνει;

Παρεμβάσεις με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, έμφαση στον εμπλουτισμό του πρασίνου με δένδρα και φυτά της Αττικής, φωτισμός με εξοικονόμηση ενέργειας.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων;

Περίπου ένας χρόνος από το ξεκίνημα του έργου.

Χρήματα έχετε;

Από το 2005 με ενέργειες της Φώφης Γεννηματά έχουν διασφαλιστεί 9.150.000 ευρώ.

Βοήθεια από κρατικούς φορείς;

Σημαντική η συμβολή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Μανιάτη.

Το κόστος συντήρησης ποιος θα το αναλάβει;

Διεκδικούμε από το υπουργείο Εσωτερικών τους αναγκαίους πόρους. Ό,τι έγινε, δηλαδή, με την παραχώρηση του Εθνικού Κήπου στον Δήμο της Αθήνας.

Πρόβλεψη για φύλαξη υπάρχει;

Το πάρκο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία, το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά μόνο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη και τη συντήρησή του. Ελπίζω ότι ο υπουργός κ. Παυλόπουλος έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα του έργου.

Αυθαίρετες κατασκευές στον χώρο. Τι θα γίνει;

Ο χώρος που έχει δοθεί στην υπερνομαρχία, δεν περιλαμβάνει αυθαίρετες κατασκευές.

Έχουμε δει μεγάλα έργα, μετά να εγκαταλείπονται. Πώς δεν θα συμβεί αυτό στο Πεδίον του Άρεως;

Το έχουμε αγαπήσει πολύ για να το εγκαταλείψουμε.

Γιατί δεν προχώρησε νωρίτερα η ανάπλαση;

Ένα έργο ήδη ενταγμένο στο ΠΕΠ Αττικής από το 2005, αρχίζει σήμερα λόγω των ενστάσεων των εταιρειών στο ΣτΕ.

Μετά το πάρκο ο επόμενος στόχος;

Το Πεδίον του Άρεως άρχισε, το Αττικό Άλσος έρχεται...

Παρούσα η υπερνομαρχία και στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού. Διαφωνείτε με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ;

Διαφωνούμε ανοιχτά και απόλυτα. Είμαστε στο πλευρό των δήμων και των κατοίκων της περιοχής.

Λίγο τσιμέντο στο Ελληνικό, δημιουργία «πράσινου ταμείου» για το Λεκανοπέδιο. Τι λέτε γι΄ αυτό;

Ούτε ένα μέτρο τσιμέντο στο Ελληνικό. Το Λεκανοπέδιο έχει ανάγκη από δένδρα και χώμα. Το «πράσινο ταμείο» αποτελεί πρόταση της υπερνομαρχίας από το 2005.

Μιλούν συχνά για υπερνομαρχία με αρμοδιότητα μόνο το Πεδίον του Άρεως. Είναι αλήθεια;

Η υπερνομαρχία μαζί με τις δύο νομαρχίες, της Αθήνας και του Πειραιά, αποτελούν ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο. Ο ρόλος της υπερνομαρχίας, εκτός από τα άλση και τα ΚΕΠ που ελέγχει απευθείας, είναι πολιτικός και συντονιστικός.

Νέα διοικητική δομή. Ο ρόλος της υπερνομαρχίας;

Η μητροπολιτική λειτουργία αφορά όλο το Λεκανοπέδιο, την Αθήνα, τον Πειραιά, τους δήμους. Γι΄ αυτό έχουμε προτείνει να δοθούν στην υπερνομαρχία μητροπολιτικές αρμοδιότητες.

Πρέπει να δώσει τη θέση της σε άλλο μητροπολιτικό φορέα;

Σημασία δεν έχει πώς θα λέγεται, σημασία έχει να ενισχυθεί ο θεσμός.

Έχετε απέναντί σας τον Πρωθυπουργό. Το πρώτο που θα ζητούσατε;

Να ενεργήσει ακτιβιστικά για το περιβάλλον της Αττικής.

Τα ΝΕΑ 12-3-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

(15-3-08)

 

Η Αθήνα είναι ένα υδροκέφαλο κέντρο που απομυζεί τόσο τους πόρους της περιφέρειας αλλά και τους φυσικούς πόρους του ίδιου του χώρου που καταλαμβάνει. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι διατίθενται πλέον στην Αθήνα, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη και το αστικό και περιαστικό πράσινο συνεχώς μειώνεται.

Αίτιο που οδήγησε τους πολίτες της πρωτεύουσας σε αυτό το περιβαλλοντικό αδιέξοδο είναι οι πολιτικές που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.. Πολιτικές που έχουν κύρια χαρακτηριστικά την υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, την προαγωγή της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου, την απρόσκοπτη καταπάτηση των περιαστικών δασικών εκτάσεων, το ξεπούλημα και το χτίσιμο δημόσιων εκτάσεων μέσα στην πόλη και την παντελή έλλειψη πολιτικών και τεχνικών ανάπτυξης πρασίνου και ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. Όλο και περισσότερο οι πολιτικές αυτές τείνουν να εμπορευματοποιήσουν κάθε κοινωνικό αγαθό, αποβλέποντας μόνο στο άμεσο κέρδος ολίγων είτε εταιριών είτε στελεχών της διοίκησης με την πρόφαση ότι όλα αυτά γίνονται για να εξισορροπηθεί το ισοζύγιο. Η συστηματική προώθηση και εκτεταμένη χρήση των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα και όχι η περιορισμένη κατά περίπτωση εφαρμογή τους, εκτός από την προφανή ιδιωτικοποίηση δεσμεύει για δεκαετίες ένα σημαντικό ποσοστό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (που σήμερα έχει φτάσει στο 10%) και περιορίζει τις χρηματοδοτήσεις για πολιτικές αύξησης των ελεύθερων χώρων και του πράσινου στο Λεκανοπέδιο. Οι πολιτικές αυτές έφτασαν και στο σημείο εξαπάτησης των πολιτών όπως έγινε με τις μη τηρημένες υποσχέσεις για το ολυμπιακό πράσινο, την υπογειοποίηση του προαστιακού, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού κλπ.

Σε αυτή την κατάσταση οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούν να σταματήσει η εκποίηση δημόσιων ελεύθερων χώρων και συντάσσονται με τα τοπικά κινήματα που αγωνίζονται για:

την μετατροπή ολόκληρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου.

την δημιουργία υπερτοπικών πάρκων υψηλού πρασίνου στο Γουδή, στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, στον Ελαιώνα, στην παραλία Μοσχάτου, στα στρατόπεδα Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων κ.ά.

τη διαφύλαξη και συντήρηση των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου σε κάθε γειτονιά και ταυτόχρονα την προστασία του συνόλου των μικρών και μεγάλων ελεύθερων χώρων, τουλάχιστον στους πιο πυκνοκατοικημένους κεντρικούς δήμους και την μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου.

την προστασία και οικολογική ανάπτυξη του περιαστικού πρασίνου (Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός) και των λόφων του λεκανοπεδίου (Ποικίλο όρος, Τουρκοβούνια κλπ)

τη δημιουργία δικτύου πράσινων διαδρόμων στο Λεκανοπέδιο με την εφαρμογή της μελέτης του Κηφισού ποταμού και των παραρεμάτιων περιοχών, την ανασύσταση των ρεμάτων σε εκβολές Κηφισού, Ιλισό, Ρέμα Πικροδάφνης κλπ, με γραμμικές φυτεύσεις σε πεζοδρόμια – νησίδες - κατακόρυφο πράσινο (αναρριχώμενα) και πράσινες ταράτσες,, την μερική υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου με ταυτόχρονη κάλυψη με γραμμικό πράσινο του απελευθερωμένου χώρου και την άρση των Ολυμπιακών Συντελεστών Δόμησης για εκτάσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την Ολυμπιάδα του 2004.

Ως προς την οικονομική διάσταση της ανάπτυξης των παραπάνω θεωρούν ότι είναι θέμα πρώτα από όλα προτεραιοτήτων και πολιτικής βούλησης:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ήδη προτείνει ως πόρο για απαλλοτριώσεις τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων, αλλά και το συνυπολογισμό του κόστους της γης στον προϋπολογισμό κάθε κοινωφελούς έργου, ώστε να αποκτάται ως αντιστάθμισμα άλλος ελεύθερος χώρος τουλάχιστον ίσης αξίας και έκτασης.

Επιπλέον χρήματα μπορούν να βρεθούν από τη διαφανή διαχείριση του περιβαλλοντικού ταμείου (ΕΤΕΡΠΣ, που χρηματοδοτείται από το «τάληρο» στην βενζίνη), από επιστρεφόμενα του 3ου ΚΠΣ (που μπορούν να επιστρέψουν για οικολογικές χρήσεις μετά τις φωτιές στην Ελλάδα), από τέλη, πρόστιμα από κατάληψη πεζοδρομίων από αυτοκίνητα ή καταστήματα, από παράνομες κοπές δέντρων, από τα πρόστιμα αυθαιρέτων κατασκευών, και εν γένει τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

 

Ειδικότερα για το Ελληνικό, θεωρούμε ότι το προωθούμενο Σχέδιο Σουφλιά και η εκτεταμένη οικοπεδοποίηση που προβλέπει, αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για τους ελεύθερους χώρους:

Η Αθήνα και το Λεκανοπέδιο δεν αντέχουν άλλες οικοπεδοποιήσεις, ιδιαίτερα μετά τις περσινές πυρκαγιές στην Πάρνηθα και τα άλλα περιαστικά δάση.

Αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο ο ισχυρισμός ότι χωρίς οικοπεδοποιήσεις το κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τη διαμόρφωση του πάρκου: η έκταση είναι ήδη δημόσια, υπάρχει δυνατότητα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και εισπράττονται ήδη μεγάλα μισθώματα από γειτονικά Ολυμπιακά Ακίνητα.

Η πρόβλεψη νέου κλειστού αυτοκινητοδρόμου από την Παραλιακή προς την Αττική Οδό, δεσμεύει σημαντική έκταση κατακερματίζοντας το χώρο, ενισχύει την κυριαρχία του ΙΧ και πολλαπλασιάζει τη ρύπανση και την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στις γύρω περιοχές.

Το πολυδάπανο σχέδιο ολικής υπογειοποίησης της Παραλιακής, δε μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα και μάλιστα με χρήματα από οικοπεδοποιήσεις.

Γενικότερα προτείνουμε υψηλό πράσινο με ήπιες παρεμβάσεις και με διαμορφώσεις περιορισμένου κατά το δυνατόν κόστους:

Πεζογέφυρες για τη σύνδεση του Μητροπολιτικού Πάρκου με τον Άγιο Κοσμά. Προτεραιότητα για τοπικές υπογειοποιήσεις της Παραλιακής έχουν τα κέντρα των γύρω δήμων, ώστε να ανακτήσουν επαφή με τη θάλασσα.

Η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων μαζικής άθλησης, που λειτουργούσαν στον Άγιο Κοσμά μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οφείλει να αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες στο σχεδιασμό του χώρου.

Από τα υπάρχοντα κτίρια του παλιού αεροδρομίου, μπορεί να διατηρηθεί μόνο πολύ περιορισμένο μέρος στεγάζοντας κοινωφελείς χρήσεις που λείπουν από την περιοχή. Χρειάζεται ειδική μελέτη για τον καθορισμό των συγκεκριμένων χρήσεων και την επιλογή των κτιρίων που δεν δημιουργούν κυκλοφοριακή ή άλλη επιβάρυνση στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

Μέρος των ήδη οικοδομημένων χώρων, όπως ο πρώην Δυτικός Αεροσταθμός, θα μπορούσε τέλος να ανταλλαγεί απευθείας με πολλαπλάσια γη σε υποβαθμισμένες περιοχές με έλλειψη πρασίνου όπως ο Ελαιώνας και τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας.

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή