Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού  (13)

(προηγούμενα κείμενα για Ελληνικό 1, Ελληνικό 2, Ελληνικό 3, Ελληνικό 4, Ελληνικό 5, Ελληνικό 6, Ελληνικό 7, Ελληνικό 8, Ελληνικό 9, Ελληνικό 10),  Ελληνικό 11, Ελληνικό 12, (άλλα σχετικά κείμενα)

Επιστροφή στην αρχή

 

Ελεγκτικό Συνέδριο: MΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΛΑΤΣΗ   ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Σημαντικές εξελίξεις και αναταραχές  προκαλεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μπλοκάρει την  υπογραφή της Σύμβασης πώλησης του 100 % των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το ΤΑΙΠΕΔ  στην Εταιρεία Lamda Development του Ομίλου Λάτση.

 Ως γνωστόν, ύστερα από έναν απερίγραπτης φαιδρότητας «διαγωνισμό», το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναθέσει στον μοναδικό τελικά «διαγωνισθέντα», στον Όμιλο Λάτση,  την εκμετάλλευση για 99 χρόνια της έκτασης των 6.204 στρεμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3, 5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

 Μέχρι σήμερα, η προς υπογραφή σύμβαση μεταξύ του Ομίλου Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, παρά αποσπασματικά και επιλεκτικά. Ούτε καν στους βουλευτές που την ζήτησαν δεν δόθηκε. Γι’ αυτό τα γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, διοχετεύουν κατά καιρούς παραπλανητικές και καθησυχαστικές πληροφορίες, που αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα, αποσιωπώντας  την ουσία αυτής της σύμβασης, η οποία θεωρείται επτασφράγιστο μυστικό.

Κατά τον προσυμβατικό έλεγχο  από το Ελεγκτικό Συμβούλιο (Ζ’ κλιμάκιο), προέκυψαν μια σειρά πολύ σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον «διαγωνισμό» της πώλησης του Ελληνικού, που αφορούσαν την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης  μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Ακόμη, στην Β’ φάση του διαγωνισμού, τροποποιήθηκαν  όροι της πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από όσους  είχαν ήδη αποκλειστεί και να περιοριστεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνο σε οικονομικούς φορείς που είναι νομικά πρόσωπα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους. Δηλαδή το Ελεγκτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία ανάδειξης πλειοδότη δεν ήταν νόμιμη, που αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του Ομίλου Λάτση δεν είναι νόμιμη.

Και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ  μιλούσε για «τυπικά και τεχνικά προβλήματα», ο Όμιλος Λάτση διοχέτευσε στα ΜΜΕ ότι «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την πορεία της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και ότι οι αποφάσεις αυτές είναι συνηθισμένες στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου για τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη, παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεψαν ότι η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου θα ανατραπεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όπως έγινε και σε άλλες πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, παραβλέποντας ότι αυτή τη φορά  το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού.

 Όμως, πέραν της νομιμότητος επί της διαδικασίας του διαγωνισμού, τέθηκαν  και μια σειρά άλλα, πολύ σημαντικά ζητήματα. Η πρόεδρος του Ζ’ κλιμακίου, Σύμβουλος  του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Μαυρουδή, έθεσε θέμα αποτίμησης των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, η οποία έπρεπε να γίνει πριν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακόμη έθεσε το ζήτημα αν η ελεγχόμενη συναλλαγή είναι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο και είχε την άποψη ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ως προς την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως.

  Η «Επιτροπή Αγώνα» και  το «δημόσιο συμφέρον»

Επισημαίνεται ότι η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», σε Υπόμνημά της   που είχε καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ  τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε μεταξύ άλλων «…Κατά τη γνώμη μας το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του καλείται να υπηρετήσει, δεν προωθείται από την Σύμβαση που επιδιώκετε να υπογράψετε με τους λεγόμενους «επενδυτές» ιδιώτες-διεκδικητές της έκτασης των 6204 στρ δημόσιας γης στο Ελληνικό. Το δημόσιο συμφέρον, κατά τη γνώμη μας, δεν προωθείτε με καμία σύμβαση ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Αν αδιαφορήσετε για το δημόσιο συμφέρον, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες».

Ακόμη, μέλη της  «Επιτροπή Αγώνα», σε Δελτίο Τύπου τον περασμένο Απρίλιο, είχαν επισημάνει ότι «σοβαρά προβλήματα νομιμότητας εγείρονται από την επίσπευση της υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης του Ελληνικού στην LAMDA DEVELOPMENT», και ανέφεραν μεταξύ άλλων: Καλούμε το ΤΑΙΠΕΔ «…1)Να μην προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης… χωρίς να έχει γίνει κανονικός προσυμβατικός έλεγχος και γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο…2)Να δώσει στη δημοσιότητα τη Σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει με την Lamda Development.  3)…4)Να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία».

Με το ίδιο πνεύμα, καταθέσαμε στη συνέχεια,  εξώδικο κατά του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ.

Επειδή, τίποτα από όσα αναφέρονται παραπάνω δεν έγινε, και λαμβάνοντας υπ όψιν την προαναφερθείσα απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και τις  απόψεις της προέδρου του Ζ’ Κλιμακίου, θεωρούμε ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να προχωρήσει δικαστικά σε βάθος  η έρευνα επί παράνομων και αξιόποινων πράξεων του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού.

Όσον αφορά το πολιτική πλευρά του ζητήματος, θα πρέπει να εκφραστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που σέβονται  τις εξαγγελίες τους περί υπεράσπισης του «δημοσίου συμφέροντος», η ενεργητική συμπαράστασή τους στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να μην ανατραπεί η απόφασή του. 

Τα σχέδια που προωθούνται στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, τα οποία  όχι μόνο δεν καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και δεν αποφέρουν οικονομικό όφελος σε μας αλλά στους κερδοσκόπους-«επενδυτές», αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας «ανάπτυξης» καταστροφικής για το φυσικό  και πολιτιστικό περιβάλλον και την ζωή μας.

                                                                                                                                 Πάνος Τότσικας

                                                  μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

(ελήφθη 11-9-2014)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

11-9-2014

Μαύρο χιούμορ και άγνοια στην αιτιολόγηση του Κλιμακίου του ΕΣ για το Ελληνικό

Στη διαγωνιστική διαδικασία, την αποτίμηση του περιουσιακού στοιχείου και τον αποκλεισμό συμμετοχής… φυσικών προσώπων εστιάζει το πόρισμα του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (κράτος) που βάζει φρένο στην ανάπτυξη του Ελληνικού, υποχρεώνοντας το ΤΑΙΠΕΔ (κράτος) να προσφύγει για τη λήψη τελικής απόφασης στο Τμήμα και πιθανόν και πιο ψηλά.

Κράτος εναντίον Κράτους

Στο ίδιο έργο θεατές με τη σύμβαση για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου μόνο που αυτή τη φορά βρέθηκε και το ευρηματικό επιχείρημα του «περιορισμού της πρόσκλησης ενδιαφέροντος «μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους» με αποτέλεσμα «την παρεμπόδιση της συμμετοχής , σε οικονομικούς φορείς που δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα, όπως είναι τα φυσικά πρόσωπα». Χιούμορ και μάλιστα μαύρο καθώς η σύμβαση αφορά σε χρονική διάρκεια 99 ετών, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή φυσικών προσώπων.

Σε ότι αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία το ΕΣ υποστηρίζει πως «κατά παράβαση των αρχών διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού παραβιάστηκαν οι όροι 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία», καθώς «στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιηθήκαν οι επίμαχοι όροι εκ των υστέρων και σε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που δεν ήταν δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από μη προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους επενδυτές».

Στην απόφαση του Κλιμακίου γίνεται αναφορά στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, που δεν επιτρέπει να τροποποιούνται ουσιωδώς οι όροι της σύμβασης που περιλαμβάνονται στην δημοσιευμένη πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης».

Η αποτίμηση

Διχογνωμία υπήρξε ως προς το χρόνο αποτίμησης του περιουσιακού στοιχείου με την πρόεδρο του κλιμακίου να υποστηρίζει ότι «η αποτίμηση του προς αξιοποίηση ακίνητου έπρεπε να διενεργηθεί πριν την έναρξη της ελεγχόμενης από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαδικασίας» ώστε. «να μπορούν όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό να γνωρίζουν την αξία του υπό πώληση ακινήτου για να διαμορφώσουν τις προσφορές τους».

Αντίθετα και κατά πλειοψηφία το κλιμάκιο του ΕΣ αποφάσισε πως «νόμιμα δεν έγινε η αποτίμηση των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν πριν από την έναρξη της ελεγχόμενης από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαδικασίας για την αξιοποίησή τους, καθώς αυτό επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ σε πιο ακριβές χρονικό σημείο θα γίνει».

Η πρόεδρος σημείωσε τέλος ότι «δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ως προς «την διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως, καθώς και ως προς το αν η ελεγχόμενη από το Ελεγκτικό Συνέδριο συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο».

Το ζήτημα της αλλαγής όρων στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ενώ ακούγεται λογικό, δεν βρέθηκε κανείς από του διαγωνιζόμενους να το προσβάλει. Αντίθετα η στάση των επενδυτών από το Ισραήλ, τη Βρετανία και τα ΗΑΕ μάλλον ανακούφιση έδειξε από την απεμπλοκή τους από το έργο του Ελληνικού.

Όσο για την αποτίμηση της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ, η επισήμανση του ΕΣ εστιάζει στο χρόνο και όχι στην ουσία, που είναι η δυσκολία αποτίμησης σε μια αγορά που δεν γίνονται πράξεις και κυρίως δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας και χρήσεις γης από το συνδυασμό των οποίων διαμορφώνεται η όποια αξία.

H απάντηση της Lamda Development

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η LAMDA DEVELOPMENT ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι ενημερώθηκε το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ζ’ Κλιμάκιο - Δ’ Διακοπών) κωλύει προσωρινά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

Η Εταιρεία ενημερώθηκε επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ ότι αυτό θα ασκήσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών, όπως ακριβώς έχει πράξει και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα κωλύματα.

Η Εταιρεία, η οποία εξ αρχής είχε γνωστοποιήσει ότι εκκρεμούσε ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα μελετήσει προσεκτικά την απόφαση, επιφυλασσόμενη όλων των δικαιωμάτων της και θα ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο, ενημερώνοντας παράλληλα αμελλητί το επενδυτικό κοινό.

http://www.ered.gr/content/To_porisma_tou_Elegktikou_Sunedriou_gia_to_Elliniko/

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

Το ξεπούλημα του Ελληνικού προσκρούει στο Ελεγκτικό Συνέδριο

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ

 

14/9/2014

 

Η απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία "μπλόκαρε" τη σύμβαση πώλησης του Ελληνικού δεν εμφανίστηκε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα σωρείας παράτυπων και αυθαίρετων επιλογών που έχουν γίνει από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ στην πορεία ιδιωτικοποίησης του αποκαλούμενου «μεγαλύτερου φιλέτου της Μεσογείου» ήδη από τη φάση προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. έως και τη στιγμή επιλογής του «προτιμητέου επενδυτή» που (όλως τυχαίως)- είναι ένας από τους «εθνικούς» εργολάβους, η εταιρεία Lamda Development του Ομίλου Λάτση. Παράτυπες και αυθαίρετες επιλογές που παραβιάζουν ακόμα και το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις ίδιες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την τρόικα για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 

Στην απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες πληροφορίες, επισημαίνει ότι η διαγωνιστική διαδικασία παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, αφενός διότι οι όροι της προκήρυξης αποκλείουν ένα μέρος των ενδιαφερόμενων επενδυτών και αφετέρου διότι κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν επιμέρους όροι. Συνεπώς, τίθεται ευθέως, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θέμα νομιμότητας για το διαγωνισμό και τη διαδικασία ανάδειξης του Ομίλου Λάτση ως «προτιμητέο επενδυτή»..

 

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι σαφές ότι πανικόβαλε όλους τους παίκτες του δράματος, κυρίως την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αποτέλεσε είδηση στα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ έσπευσαν να διαδώσουν ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα, φοβούμενοι μάλιστα ότι, όχι μόνο μπορεί να τιναχτεί στον αέρα ο διαγωνισμός για την πώληση του Ελληνικού, αλλά και να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση και μάλιστα με τη σφραγίδα οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης. Η υπόθεση προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στον μακρύ κατάλογο της λειτουργίας και των ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατ' αρχήν απονομιμοποιεί τον διαγωνισμό. Αυτό που συζητιέται εδώ και καιρό στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, τώρα φέρει και τη βούλα των αρμόδιων ελεγκτών. Η «ανάπτυξη» που προωθούν και επιβάλλουν με κάθε μέσο, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και στην προστασία του περιβάλλοντος, που μόνο στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγάλων ομίλων, δεν περνά ούτε τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας…

 

Ο πολυετής αγώνας των κινημάτων και συνολικά των κοινωνικών και ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου, πρέπει να συνεχιστεί όχι μόνον για να υλοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά για να ματαιωθούν οριστικά οι σχεδιασμοί για την ιδιωτικοποίηση και την εκμετάλλευση της έκτασης των 6.200 στρ. του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγ. Κοσμά.

Ο δρόμος για τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου με ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και του περιαστικού πρασίνου, καθώς επίσης και των συνθηκών διαβίωσης του συνόλου των κατοίκων του λεκανοπεδίου παραμένει ανοικτός.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αναγκαία η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το Ελληνικό

17.9.2014

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ζ’ κλιμάκιο), με απόφασή του, μπλόκαρε την υπογραφή της Σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Lamda Development του Ομίλου Λάτση, διότι «διαπίστωσε παράβαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού». Συγκεκριμένα έκρινε ότι «στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν οι επίμαχοι όροι εκ των υστέρων και σε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που δεν ήταν δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από μη προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους επενδυτές», κάτι που, σύμφωνα με τους δικαστές, συνιστά παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο, με βάση την αρχική προκήρυξη, να λαμβάνει το 30% όλων των οικονομικών ωφελημάτων που θα έδινε η εταιρία προς τους μετόχους της, στην τελική ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι ο επενδυτής δεν θα αποδίδει τίποτε στο ελληνικό δημόσιο για τα κέρδη του που αφορούν τη σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης έως 15%, αλλά θα αποδίδει το 30% αυτής της σωρευτικής αποδοτικότητας μόνο για το υπερβάλλον ποσό.

Ακόμη, η πρόεδρος του Ζ’ κλιμακίου, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Μαυρουδή, έθεσε το ζήτημα αν η ελεγχόμενη συναλλαγή είναι επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο, και είχε την άποψη ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ως προς τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοίκησης.

Επιβεβαίωσε δηλαδή όσους τόσο καιρό φωνάζουν και επιμένουν (κάτοικοι, φορείς και αντιπολίτευση) ότι ο διαγωνισμός για το Ελληνικό έχει σοβαρά προβλήματα νομιμότητας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης. Τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα:

Η απόφαση των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου έδειξε ότι κάποιοι δεν φρόντισαν τα συμφέροντα του δημοσίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ έκανε στην πραγματικότητα «δώρο» στον Όμιλο Λάτση την εκμετάλλευση, για 99 χρόνια, της έκτασης των 6.204 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

Δυστυχώς το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει να μιλά για «τυπικά και τεχνικά προβλήματα», και «προβλέπει» ότι η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου θα ανατραπεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όπως έγινε και σε άλλες πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου.

Η ουσία της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή η νομιμότητα του διαγωνισμού και η υπεράσπιση του «δημοσίου συμφέροντος», δεν αφορούν εξ όσων φαίνεται το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, στο όνομα της «ανάπτυξης», η διαπλοκή και η αδιαφάνεια οργιάζουν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την υποστήριξή τους στις κινήσεις του Ζ’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχε το θάρρος να θίξει αυτά τα προβλήματα και καλούν τα μέλη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όπου θα παραπεμφθεί το θέμα, να προστατεύσουν τη χώρα μας από τη καταστροφική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  27/9/2014

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ LAMDA DEVELOPMENT ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

 

Το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνήλθε στην Αθήνα στις 20/8/2014 για να ελέγξει την νομιμότητα του σχεδίου σύμβασης και τη διαδικασία ανάδειξης πλειοδότη για την πώληση του ακινήτου του Ελληνικού.

Το κλιμάκιο ελέγχει αποκλειστικά τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου και διατυπώνει αρνητική έγκριση μόνο στην περίπτωση που διαπιστώνει ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες.

Εν προκειμένω το Ζ΄ Κλιμάκιο έκρινε τα παρακάτω ως προς τη νομιμότητα της ελεγχόμενης σύμβασης.

1.  Κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, οι όροι των άρθρων 6.1 και 6.2 του παραρτήματος Α της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ περιόρισαν τη συμμετοχή στη διαδικασία μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους, απαγορεύοντας και παρεμποδίζοντας πλήρως τη συμμετοχή κι επομένως την άσκηση δραστηριοτήτων της ελεγχόμενης σύμβασης στο κράτος μέλος όπου θα εκτελεστεί, σε οικονομικούς φορείς που δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα (φυσικά πρόσωπα κ.λπ.) είτε αυτοτελείς είτε σε ένωση ή κοινοπραξία μεταξύ τους ή/και με νομικά πρόσωπα.

2.   Κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, οι όροι των άρθρων 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνισμό τροποποιήθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και προέβλεψαν την πώληση στην επενδυτή του συνόλου (100%) των μετοχών της εταιρείας. Οι επίμαχες τροποποιήσεις που καταργήθηκαν και συγκεκριμένα η διατήρηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών με πλήρη δικαίωμα μειοψηφίας, η αναλογική συμμετοχή στο σύνολο των αποδόσεών της αλλά και το δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποκλίσεις του επενδυτή από το επιχειρηματικό σχέδιο, μετέβαλαν ουσιωδώς εκ των υστέρων και σε στάδιο ελεγχόμενης διαδικασίας το αντικείμενο της σύμβασης. 

3.   Η αποτίμηση του προς αξιοποίηση ακινήτου έπρεπε να διενεργηθεί πριν την έναρξη της διαδικασίας για τα περιουσιακά στοιχεία που ήταν γνωστό ότι θα αξιοποιηθούν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο διαγωνισμό να έχουν πληροφόρηση της αξίας τους και να τη συνεκτιμήσουν ακριβέστερα κατά τη διαμόρφωση των προσφορών τους.

Επιπλέον, δεν αιτιολογείται επαρκώς η απόφαση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων αναφορικά με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και κατά συνέπεια ως προς τον συμφέροντα χαρακτήρα της σύμβασης. Ο προσδιορισμός της αξίας του ακινήτου δεν είναι γι’ αυτόν τον λόγο πλήρως αιτιολογημένος, πολύ περισσότερο που δεν προσμετράται η δυνατότητα πώλησης του ακινήτου τμηματικά ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ωφέλεια για το δημόσιο.

Τέλος επισημαίνονται μια σειρά θέματα τα οποία ενδέχεται να εγείρουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επενδυτή (μετεγκατάσταση υπηρεσιών δημοσίου που βρίσκονται στο ακίνητο, η λειτουργία καζίνο, κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα παραπάνω το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέληξε ότι κωλύεται η απογραφή του ελεγχόμενου από αυτό σχεδίου σύμβασης.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού θεωρεί, μετά την κρίση του Ζ΄  Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι οι συστηματικές αιτιάσεις της που διατυπώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής είναι απολύτως ορθές. Οι παραβιάσεις της νομιμότητας, όπως αναγράφονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορούν να αναιρεθούν. Επομένως η διαδικασία του διαγωνισμού είναι άκυρη λόγω σοβαρότατων παραβιάσεων της νομιμότητας στις διαδικασίες επιλογής επενδυτή.

Επικοινωνία : Ελένη Πορτάλιου   2107512560   portel@central.ntua.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

7 Οκτωβρίου 2014

Με την απόφαση του Ζ’ Κλιμάκιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημοσιεύτηκε στις10.9.2014, αναδείχθηκε ότι η σύμβαση παραχώρησης στη LamdaDevelopment συμφερόντων Ομίλου Λάτση για 99 χρόνια των 6.204 στρ. του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3,5χλμ της παραλίας του Αγ.Κοσμά που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ είναι σκανδαλώδης και παραβιάζει βασικές αρχές διαφάνειας,ίσης μεταχείρισης και υγιούς ανταγωνισμού,βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να επικυρωθεί και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να αποδοκιμαστούν οι πιέσεις που ασκούνται από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τον Όμιλο Λάτση ώστε να ανατραπεί.

‘Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό’ πιστεύει ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν άμεσα οι όροι της Σύμβασης που προωθείται προς υπογραφή μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση, οι οποίοι μέχρι σήμερα κρατούνται μυστικοί από τους πάντες και η οποία προβλέπεται να επικυρωθεί εκ των υστέρων από την Ελληνική Βουλή.

Θεωρώντας αναγκαία την περαιτέρω ανάδειξη του όλου ζητήματος και την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων ώστε να αποτραπεί η παράνομη υπογραφή Σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με την Lamda Developmentγια το Ελληνικό, καθώς αυτή παραβιάζει κατάφωρα το δημόσιο συμφέρον:

καλούμε σε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 στις 12.00 μμ στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα, Αθήνα.

Θα τοποθετηθούν:

Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος

Ιωάννης Καρδαράς, μέλος του ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Μαλαμώ Κορμπέτη, υπεύθυνη για θέματα πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος ΤΕΕ

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό 

http://parkoellinikou.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Νομικές εμπλοκές κατά ΤΑΙΠΕΔ για Ελληνικό

  1. - Εξώδικο και κύρια παρέμβαση της Hellenic Development Beteiligungs AG κατά ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό http://justiceforgreece.wordpress.com/2014/10/06/εξώδικο-και-κύρια-παρέμβαση-της-hellenic-development-beteiligungs/#more-15887
  2. - Hellenic Development Beteiligungs AG κατά ΤΑΙΠΕΔ, υπουργών οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδας για Χειραγώγηση/Κερδοσκοπία επί του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους http://justiceforgreece.wordpress.com/αναφορές/hellenic-development-beteiligungs-ag-κατά-ταιπεδ-υπουργών-οικονομι/
  3. - Μηνυτήρια αναφορά Νίκου Γαλανού για το Ελληνικό http://justiceforgreece.wordpress.com/αναφορές/μηνυτήρια-αναφορά-νίκου-γαλανού-για-τ/

(ελήφθη 14-10-2015)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

8.1.2015 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ!  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ!

Οι αγώνες που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια για να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μην δομηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, να παραμείνει δημόσιος και ελεύθερος και να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες, βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο.

Με τις πρωτοβουλίες, την κινηματική δράση και τις νομικές ενέργειές μας, καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα εκατομμυρίων συμπολιτών μας για μια αναβαθμισμένη ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη.

 Ο ανεκδιήγητος «διαγωνισμός» με τον μοναδικό διαγωνιζόμενο, που κατέληξε στη παραχώρηση του χώρου των 6.200 στρεμμάτων Ελληνικού και της παραλίας των 3,5 χιλιομέτρων του Αγίου Κοσμά από το ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο Λάτση έναντι πινακίου φακής, για 99 χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε. Το «μπλόκο» της σχετικής σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο τους τελευταίους μήνες, είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ξεπουλήματος. Η κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και η προοπτική μιας νέας κυβέρνησης, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

 Η «Επιτροπή Αγώνα», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την Περιφέρεια Αττικής, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτικά κόμματα και κυρίως δεκάδες κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες που εκπροσωπούν χιλιάδες πολίτες, συγκρότησε τα τελευταία χρόνια ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού που προωθήθηκαν από ιδιοτελή συμφέροντα μέσω του διαβόητου ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, επεξεργάστηκε  ένα σχέδιο ανάπλασης και δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, χωρίς την προσθήκη εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων τσιμέντου, με ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των ακτών, με σεβασμό στους αρχαιολογικούς χώρους, στο τοπίο και το φυσικό περιβάλλον, σε αντίθεση με το σχέδιο του ομίλου Λάτση που αποβλέπει αποκλειστικά στην μεγιστοποίηση των κερδών του αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Αττικής.  Η πρόταση  αυτή, που στηρίζεται στην προωθημένη έρευνα του ΕΜΠ, είναι εν μέρει αυτοχρηματοδοτούμενη, άμεσα υλοποιήσιμη και εξασφαλίζει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σε ένα εργασιακό πλαίσιο που θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με βάση όσα αναφέρονται παραπάνω,  η «Επιτροπή Αγώνα» καλεί όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση και την δόμηση  του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, να συσπειρώσουν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις τους  και να απαιτήσουν από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, την κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4062/2012 της κυβέρνησης Παπαδήμου και  την κατάργηση του σχετικού άρθρου του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που επιβάλει απαράδεκτες χρήσεις γης στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ανοιχτή Επιστολή / Υπόμνημα     Προς Κοινοβουλευτικά κόμματα - Υποψήφιους βουλευτές

Ελληνικό, 15.1.2015   

Θέμα: Τα αιτήματά μας για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό για όλους

Το Ελληνικό δεν πουλήθηκε! Οι αγώνες που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια για να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μην δομηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, να παραμείνει δημόσιος και ελεύθερος και να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες, βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο.

Με τις πρωτοβουλίες, τις κινηματικές δράσεις και τις νομικές ενέργειές μας, καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα εκατομμυρίων συμπολιτών μας για μια καλύτερη καθημερινότητα στην πόλη και για ένα περιβάλλον με ποιότητα και αξιοπρέπεια.

Ο ανεκδιήγητος «διαγωνισμός» με τον μοναδικό διαγωνιζόμενο, που κατέληξε στη συμφωνία παραχώρησης για 99 χρόνια του χώρου των 6.200στρ. Ελληνικού και της παραλίας των 3,5χλμ. του Αγίου Κοσμά από το ΤΑΙΠΕΔ στον Όμιλο Λάτση και μάλιστα έναντι πινακίου φακής, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το «μπλόκο» της σχετικής σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο τους τελευταίους μήνες, είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ξεπουλήματος. Η κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και η προοπτική μιας νέας κυβέρνησης, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

 

Η «Επιτροπή Αγώνα» καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους υποψήφιους βουλευτές και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 να δεσμευτούν ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για:

·         την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ -του μνημονιακού φορέα που συστάθηκε με σκοπό την υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου προς όφελος κάποιων κερδοσκόπων «επενδυτών»- και μαζί του εφαρμοστικού Νόμου με τον οποίο συστήνεται το ΤΑΙΠΕΔ και προωθείται η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

·         την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού όπως αυτή σκηνοθετήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

·         την κατάργηση του μνημονιακού Νόμου 4062/2012 για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του Ελληνικού και την αντικατάσταση του με ένα νόμο που θα κατοχυρώνει την ταυτότητα και τις χρήσεις που προβλέπει η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού που συνδιαμορφώθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους και κινήματα πόλης.

·         τη διάλυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., της μνημονιακής εταιρείας που ανέλαβε τη διαχείριση του Ελληνικού και την προώθηση της ιδιωτικοποίησής του, και την άμεση συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, επιστημονικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων.

·         την απόσυρση των άρθρων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που προωθούν μία πόλη όπου έχουν προτεραιότητα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα την κατάργηση του Άρθρου 11 που επιβάλει απαράδεκτες χρήσεις γης στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

·         τον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων πόρων ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να αρχίσει άμεσα και σταδιακά η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.

                                                                                                                             

Το συντονιστικό της Επιτροπής Αγώνα

E-mail: parkoellinikou@gmail.com   Τηλ. Επικοινωνίας: 6979145366, 6932254161, 693713138

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Δελτίο Τύπου 13.2.2015

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ TOY ΕΛΛΗΝΙΚΟY!

 

« H εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Εμείς θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της».

Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», χαιρετίζει την προαναφερόμενη  τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού κ. Παν. Λαφαζάνη, στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι εκκρεμεί από την Βουλή η επικύρωση της σύμβασης εξαγοράς του Ελληνικού, ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της σχετικής Σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 Η «Επιτροπή Αγώνα» θεωρεί απαράδεκτους τους ισχυρισμούς της εταιρείας «Lamda Development» (L.D) του Ομίλου Λάτση, όπως διατυπώνονται σε ανακοίνωσή της στις 11.2.2015 σχετικά με τις δηλώσεις Π. Λαφαζάνη. 

Η   επικαλούμενη από την L.D «καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία», βρίθει μεθοδεύσεων, παρανομιών και παραβιάσεων Συνταγματικών επιταγών, διατάξεων εθνικών νόμων και κοινοτικής νομοθεσίας.

Σχετικά με την δήλωση της L.D ότι «…παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διαλόγου και γόνιμης συνεννόησης με το Ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με το έργο του Ελληνικού», πιστεύουμε ότι, πράγματι, πρέπει επιτέλους να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος τόσο για τα πραγματικά σχέδια της εταιρείας του Ομίλου Λάτση για το Ελληνικό, όσο και για τις μεθοδεύσεις ενός ανεκδιήγητου «διαγωνισμού» που κατέληξε στην επιλογή του μοναδικού υποψηφίου, της «Lamda Development», με ένα εξευτελιστικό αντίτιμο, το οποίο προβλέπεται  να εισπραχθεί σε βάθος …δεκαετίας.

 O Όμιλος Λάτσης θα ήταν προτιμότερο να σιωπά και όχι να εμφανίζεται ως δήθεν…«εθνικός ευεργέτης».

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του ισχύοντος μνημονιακού νόμου 4062/2012 και στην διαμόρφωση ενός νέου νόμου που θα καθορίσει διαφορετικές χρήσεις γης και όρους δόμησης στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, σύμφωνα με τις πραγματικές  κοινωνικές ανάγκες και όχι με τα κερδοσκοπικά συμφέρονται του Ομίλου Λάτση.

Η «Επιτροπή Αγώνα» θεωρεί ότι, πέρα από τη νομιμότητα της διαδικασίας και το ύψος του τιμήματος, η σημερινή Κυβέρνηση, οφείλει να συνυπολογίσει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος της ιδιωτικοποίησης  και της δόμησης  του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά θέτοντας διαφορετικούς στόχους από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Το Ελληνικό πρέπει  να παραμείνει δημόσιος και ελεύθερος χώρος και να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου  με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό parkoellinikou@gmail.com

  

Επιστροφή στην αρχή

 

"Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό"

Απαράδεκτη η απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου για το Ελληνικό

Δελτίο Τύπου 25/2/2015

 

H τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Development του Ομίλου Λάτση που ανακοινώθηκε χτες είναι απλά απαράδεκτη. Παρακάμπτει με προκλητικό τρόπο τόσο τις οικονομικές, κοινωνικές και νομικές παραμέτρους της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει, όσο και την απόλυτα εμπεριστατωμένη απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προσκρούει ακόμη στην κοινή λογική δεδομένου ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού προέβλεπε την πώληση του 70% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., ενώ το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την πώληση του 100% των μετοχών της ίδιας εταιρίας. Ακόμη το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την παραχώρηση άδειας καζίνο, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ.

Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αγνοούνται μια σειρά παρανομίες της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά και μία σύμβαση παραχώρησης που -παραμένοντας μέχρι σήμερα αδημοσίευτη- δίνει ‘γη και ύδωρ’ στη Lamda Development. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάνοντας επιλεκτική χρήση των διαθέσιμων στοιχείων, στρέφεται καταφανώς ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι το ζήτημα του ευτελούς αντιτίμου για την πώληση του Ελληνικού αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρίνει τη νομιμότητα του σχεδίου σύμβασης με βάση την πολιτικά κατευθυνόμενη αυτή απόφαση, αλλά με βάση τις αρχές του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίες παραβιάζονται κατάφωρα. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές και πολιτικές ενέργειες για να ακυρώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Πρέπει να μην εγκρίνει στην Βουλή την απαράδεκτη σύμβαση με τον Όμιλο Λάτση και να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 4062/2012 στον οποίο στηρίζονται τα καταστροφικά σχέδια για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στο Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά.

"Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό"  http://parkoellinikou.blogspot.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΚΘΕΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Μάρτιος 2015

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!

Ο αγώνας για το Ελληνικό δεν είναι αγώνας μόνο για την ακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγ.Κοσμά από το ΤΑΙΠΕΔ και για την κατάργηση του απαράδεκτου Ν.4062/2012 για την περιβόητη ‘αξιοποίηση’ του Ελληνικού με ξενοδοχεία, mall, καζίνο, γκόλφ και πολυτελείς κατοικίες. Ο αγώνας για το Ελληνικό δεν είναι αγώνας μόνο για την απόδοσή του στους κατοίκους της Αθήνας ως ένα δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου.

Ο αγώνας για το Ελληνικό είναι αγώνας για τη δημόσια γη και τους κοινούς πόρους της χώρας μας. Είναι αγώνας για το δημόσιο πλούτο γενικά, ως στοιχείο που πρέπει να διαφυλαχθεί λόγω της περιβαλλοντικής του σημασίας και να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συντονισμό με φορείς και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, του μνημονιακού φορέα που συστάθηκε για να αποστερήσει από τον ελληνικό λαό τον δημόσιο πλούτο που του ανήκει - παραλίες, δάση, μνημεία, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, το νερό, ενεργειακά δίκτυα κτλ - και να τον παραδώσει στο μεγάλο εγχώριο και διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο.

Η ‘Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό’ έχει διατυπώσει επανειλημμένα το αίτημα για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, που συστάθηκε για να λεηλατήσει το δημόσιο πλούτο της χώρας. Σήμερα, μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και για το μέλλον του Ελληνικού, η Επιτροπή Αγώνα αντιτίθεται με όλες της τις δυνάμεις στην παρ.2 του Άρθρου 24 «Κατάργηση / Εκκαθάριση της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. - Συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της ΕΤΑΔ Α.Ε.» που έχει μπει εμβόλιμα στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο, όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά μεταβιβάζεται πρακτικά σε αυτό το σύνολο της δημόσιας γης της χώρας.

Η παρ.2 του Άρθρου 24 δεν μπορεί να διορθωθεί με φράσεις που δηλώνουν καλές προθέσεις. Ζητάμε να αποσυρθεί! Στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί και έρθει ως έχει στη Βουλή, καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να καταψηφίσουν το Άρθρο 24.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση ενός νέος νόμου που θα καταργεί το ΤΑΙΠΕΔ και θα αποκαθιστά όσα απαράδεκτα επιβλήθηκαν μέσω αυτού από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Ελληνικό, 17/3/2015

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Η εταιρία ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΠΕΤΡΟΚΛΑΜΠ βασιζόμενη σε μια παράνομη και άκυρη σύμβαση ανάμεσα σ’ αυτήν και το Αθλητικό κέντρο Αγ. Κοσμά είχε για χρόνια αποκλείσει την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Εισέπραττε εισιτήριο από τους λουόμενους και χρησιμοποιούσε την πλαζ για να λειτουργεί νυχτερινά κέντρα και χώρο δεξιώσεων.

Στις 10 Ιουνίου του 2007 ο Δήμος Ελληνικού με τη βοήθεια πολλών άλλων Δήμων και πολιτών, αφαίρεσε τα κάγκελα αποκαθιστώντας την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

Στις 25/5/2008 (Κυριακή) έγινε η έναρξη της 2ης χρονιάς της λειτουργίας ελεύθερης παραλίας. Με παρουσία επισήμων (Γλέζος, Μπανιάς, Δρίτσας κ.α), πολλών εθελοντών αλλά και αστυνομίας. Μετά από το χαιρετισμό του Δημάρχου συνεργεία εθελοντών και εργαζόμενοι του Δήμου άρχισαν να φροντίζουν την πλαζ. Οι εργασίες περιλάμβαναν καθαριότητα, τοποθέτηση ομπρελών και επισκευή των ντους. Τις εργασίες επέβλεπε ο τότε αντιδήμαρχος Νίκος Ντάλας.

Η επισκευή των ντους ήταν αναγκαία διότι τον πρώτο χρόνο η πλαζ λειτούργησε χωρίς ντους και υπήρχαν αιτήματα για τη λειτουργία τους. Η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσε να δώσει παροχή στο Δήμο (διότι δεν υπήρχε επίσημη παραχώρηση της πλαζ σ’ αυτόν). Ο Δήμος εγκατέστησε δεξαμενή 20 τόνων νερού που τη γέμιζε με υδροφόρες.

Ο Υδραυλικός θα επισκεύαζε τα ντους – που βρίσκονταν δίπλα στην είσοδο της πλαζ – τροφοδοτώντας τα με νερό από τη δεξαμενή. Γι αυτό είχε εγκαταστήσει μια σωλήνα από τη Δεξαμενή μέχρι την είσοδο της πλαζ.

Όταν επιχείρησε να τη συνδέσει με το κύκλωμα των ντους τον έπιασαν άνθρωποι της εταιρίας ισχυριζόμενοι ότι ήθελε να κάνει ζημιά στις εγκαταστάσεις της.

Ο Υδραυλικός προσπάθησε να εξηγήσει, στους αστυνομικούς, τι έκανε.

Μαζεύτηκε κόσμος, εθελοντές που δούλευαν γύρω από το σημείο και η τότε αντιδήμαρχος Ροδή Γεωργακάκη, που μόλις είχε έρθει, συζητούσε με τους αστυνομικούς ρωτώντας να μάθει για ποιο λόγο θέλουν να συλλάβουν τον υδραυλικό και εξηγώντας τους τη δουλειά που είχε αναλάβει.

Αποτέλεσμα: Οι δύο αντιδήμαρχοι στο σκαμνί για «ηθική αυτουργία σε φθορά» και για «υπόθαλψη εγκληματία» (εγκληματίας υποτίθεται ότι ήταν ο υδραυλικός που έφτιαχνε τα ντους.)

Μετά από σειρά αναβολών και δεκάδες ώρες, χαμένες, στην Ευελπίδων, σχεδόν 7 χρόνια μετά, σήμερα 27 Μάρτη του 15 δικάστηκαν οι δύο αντιδήμαρχοι.

Η αθώωσή τους έκλεισε άλλη μια σελίδα στη σειρά των διώξεων που δοκίμασε η διοίκηση του πρώην Δήμου Ελληνικού για να αποδώσει στους πολίτες ένα ανοικτό δρόμο για τη θάλασσα.

(ελήφθη 27-3-2015)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ για την δημιουργία  του Μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικό και για τα Αστέρια της Γλυφάδας.

ΓΛΥΦΑΔΑ  24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 

H O.M ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ στη συνέλευση της 23.03.2015 με θέμα το Μητροπολιτικό πάρκο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικό και την παραλία των Αστεριών αποφάσισε τα εξής:

Συμφωνούμε με την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ της Νότιας Αθήνας και επιβεβαιώνουμε κι εμείς τη θέση μας ότι είμαστε αντίθετοι στην πώληση του Ελληνικού. Καταγγέλλουμε την Διοίκηση της Ελληνικόν Α.Ε διότι απείλησε με αυτόφωρο τον πρόεδρο της ΠΟΛΚΕΘΑ και πέρασε λουκέτα στο Μουσείο της Αεροπορίας. Επίσης αρνείται να επιτρέψει στην Επιτροπή Αγώνα του Ελληνικού να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

                                  Δράσεις για το Ελληνικό

Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που οργανώνει το επόμενο διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή για το Ελληνικό.

Συντονιζόμαστε με τις υπόλοιπες οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ (Αργυρούπολη, Ελληνικό και Άλιμος) όπως και με την Δημοτική παράταξη Ανατροπή στη Γλυφάδα για κοινές δράσεις. Μέσα από την Επιτροπή Κατοίκων προωθούμε το ζήτημα και κάνουμε συγκεκριμένες δράσεις.

                                   ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Εκφράζουμε τη ριζική μας αντίθεση και διαφωνία με την απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού συμβουλίου Αττικής που ενέκρινε την προώθηση  των «επενδυτικών σχεδίων» για την «ανάπτυξη» τουριστικού συγκροτήματος στο σύνολο της έκτασης των Αστεριών Γλυφάδας. Μια απόφαση ανακόλουθη με τις αρχές και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ». Μια απόφαση που προωθεί ένα δήθεν «αναπτυξιακό σχέδιο» σε βάρος του δασικού και αρχαιολογικού χαρακτήρα των Αστεριών Γλυφάδας και αποδέχεται ως δεδομένη την επί δεκαετίες ασύστολη κακοποίηση του χώρου και την αυθαίρετη δόμηση ακόμη και στον αιγιαλό και στη δασική έκταση.

Εμείς, συνεπείς στις αρχές και τους αγώνες μας για την προστασία του χώρου των Αστεριών Γλυφάδας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας την ένταξή του σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και την απόδοσή του ως χώρο αναψυχής με εξασφαλισμένη ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες της Γλυφάδας και της Αττικής.

                                                                                          

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην iskra 24/4/2015

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20348:portaliou-paraktio&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ : ΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

της Ελένη Πορτάλιου μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

 

Οι κατά συρροήν παραβιάσεις ακόμα και της ελάχιστης νομιμότητας, που ισχύει στο πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν ευτυχώς τινάξει στον αέρα τη δυνατότητα υπογραφής σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Development, μετά από έγκριση της Βουλής. Για το θέμα έχει ενημερώσει αναλυτικά τους βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Τούτων δεδομένων το δημόσιο πρέπει να ανακτήσει την έκταση του Ελληνικού (τ. αεροδρόμιο και παραλιακή ζώνη Αγ. Κοσμά) εμβαδού 6.200 στρ.  και να προχωρήσει στην εφαρμογή σταδιακά ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα λειτουργήσει πολλαπλά επωφελώς τόσο για τους παρακείμενους δήμους και την παράκτια ζώνη του Σαρωνικού όσο και για το σύνολο της Αττικής.

 

Α. ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

 

Η πρόταση βασίζεται στη μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ που εκπονήθηκε για την Περιφέρεια και τους 3 Δήμους (Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας). Αντιμετωπίζει το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού ως ένα σημαντικό Πόλο Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού διεθνούς εμβέλειας  και ανοιχτό στους κατοίκους της Αττικής, ένα πόλο έλξης εναλλακτικού φυσιολατρικού/πολιτισμικού τουρισμού, που λειτουργεί όλο τον χρόνο και ενεργοποιεί φθίνουσες υπηρεσίες και αδιάθετα ακίνητα στους παρακείμενους δήμους και το παράκτιο μέτωπο από το ΣΕΦ έως το Λαύριο. Σκοπός είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και ταυτόχρονα στην οικολογική και πολιτισμική αναβάθμιση της Αττικής.

Στο παράκτιο μέτωπο και στους γειτονικούς δήμους, όπως η Γλυφάδα, υπάρχει ένα σημαντικό αδιάθετο οικιστικό απόθεμα. Στην περίπτωση οικοδόμησης του Ελληνικού σύμφωνα με τα φαραωνικά σχέδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η σημερινή φούσκα ακινήτων θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και η αγορά θα καταρρεύσει οριστικά. Αντίθετα, στο εναλλακτικό σχέδιο για το Ελληνικό τα ακίνητα αυτά μπορούν να ενεργοποιηθούν μαζί με τα υπάρχοντα μικρής/μεσαίας κλίμακας ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, τα περισσότερα ανακαινισμένα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που σήμερα φυτοζωούν. Η εκποίηση του Ελληνικού αποτελεί υφαρπαγή δημόσιας περιουσίας χωρίς κανένα οικονομικό όφελος που οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες. Το εναλλακτικό σχέδιο αναζωογονεί τις οικονομικές δραστηριότητες επ’ ωφελεία ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων και αποτελεί απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης για τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.   Το δημόσιο ακίνητο του Ελληνικού έχει τεράστια ιστορική, περιβαλλοντική και επενδεδυμένη οικονομική αξία σε 480 κτίρια, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αθλητικές υποδομές, αξία που μπορεί να αποδώσει στο πλαίσιο δημιουργίας ενός εναλλακτικού Πόλου Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

 

 

Β.  Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

 

Β1.    Κέντρο Πολιτισμού

Β1.1.  Αρχαιολογικό Πάρκο

Το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ταυτόχρονα ένας αρχαιολογικός χώρος. Αρχαιολογικά ευρήματα από ήδη πραγματοποιηθείσες ανασκαφές, ορισμένα εκ των οποίων είναι ήδη ορατά και προσβάσιμα, δίνουν τη δυνατότητα ανασύστασης της διαχρονικής ιστορίας του δυτικού παραλιακού μετώπου της Αττικής και ιδιαίτερα των 3 παρακείμενων δήμων : Αλιμούντος (Αλίμου), Ευωνύμου (Ελληνικού- Αργυρούπολης), Αιξωνής (Γλυφάδας), στους οποίους ανήκε στο παρελθόν η έκταση των 6.200 στρ.

Στο χώρο ήδη σήμερα, πολύ περισσότερο μετά από νέες ανασκαφές, μπορεί να συσταθεί, με σημεία αναφοράς τις ορατές αρχαιότητες και αυτές που δεν είναι προσβάσιμες λόγω επίχωσης, ένας Αρχαιολογικός Περίπατος. Δεδομένου μάλιστα ότι οι τρείς όμοροι αρχαίοι δήμοι συνδέονταν μεταξύ τους με κοινό οδικό δίκτυο - του οποίου οι βασικές αρτηρίες συμπίπτουν με τους σύγχρονους οδικούς άξονες Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ποσειδώνος - και επικοινωνούσαν επίσης με την Αθήνα, τον Πειραιά και το Λαύριο, η νέα ένταξη του Ελληνικού τόσο στην περιοχή των 3 σημερινών δήμων όσο και στον ευρύτερο παράκτιο χώρο από ΣΕΦ έως Λαύριο, βρίσκει το ιστορικό της ανάλογο  στην αρχαιότητα. Τις ανασκαφικές έρευνες έχει πραγματοποιήσει η αρχαιολόγος κα Κωνσταντίνα Καζά η οποία διαθέτει όλα τα στοιχεία για την υλοποίηση της πρότασης του Αρχαιολογικού Περίπατου που, άλλωστε, έχει ήδη διατυπωθεί.

Στο χώρο του Ελληνικού λειτουργούν σήμερα αποθήκες και εργαστήρια ανασκαφικών ευρημάτων, ενώ άλλες αρχαιότητες έχουν μεταφερθεί σε μουσεία εκτός του χώρου. Το Αρχαιολογικό Πάρκο ως ανασύσταση του αρχαίου κόσμου επί του εδάφους του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού συμπληρώνεται με  ένα Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει τις ήδη υπάρχουσες αρχαιότητες και νέες που θα προκύψουν από μελλοντικές ανασκαφές.

 

Β1.2.   Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών

Κατ’ αναλογίαν με το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, όπου ο αρχαίος πολιτισμός συμβιώνει με σύγχρονες εγκαταστάσεις τεχνών (μουσεία/εκθεσιακοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές κ.λπ.) στο Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να δημιουργηθεί ένα ισχυρός πόλος για τις σύγχρονες τέχνες, ενεργοποιώντας μέρος των υπαρχόντων κτιρίων και των υπαίθριων χώρων. Μεγαλουπόλεις όπως οι πρωτεύουσες Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, αλλά και μικρότερες όπως το Μπιλμπάο, η Αβινιόν, το Σεράγεβο, το Βελιγράδι, επενδύουν στον πολιτισμό. Στην περίπτωση της Ελλάδας και στο πλαίσιο μιας αριστερής πολιτιστικής πολιτικής, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού θα μπορούσαν να εγκατασταθούν όλοι οι τομείς των σύγχρονων τεχνών και πρωτίστως νέοι καλλιτέχνες οι οποίοι, παρά το σημαντικό έργο που δημιουργούν μέσα από ανυπέρβλητες δυσκολίες, δεν έχουν καμιά στήριξη από τους αρμόδιους δημόσιους θεσμούς και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της νέας αντίληψης για τα πολιτιστικά πράγματα που εξήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού, στο Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να παραχωρηθούν άμεσα χώροι ιδιοκτησίας του δημοσίου για τη στέγαση και ανάδειξη του έργου ελλήνων καλλιτεχνών και ταυτόχρονα να προχωρήσουν εκδηλώσεις διεθνικής συνεργασίας και υπερτοπικής εμβέλειας, από κοινού με πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα «διαρκές φεστιβάλ» γραμμάτων και τεχνών που θα στηρίξει τον πολιτισμικό τουρισμό σ’ ένα χώρο ο οποίος συνδυάζει ταυτόχρονα θαλάσσια κολύμβηση/αναψυχή και αθλητικές εγκαταστάσεις και μπορεί ν’ αποτελέσει αφετηρία για εξορμήσεις πολιτισμικού /φυσιολατρικού περιεχομένου σε όλο το παράκτιο μέτωπο. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να λειτουργήσουν χώροι εικαστικών εκθέσεων, προβολής και παραγωγής ταινιών, θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, προβολής βιβλίου, στις ήδη υπάρχουσες υποδομές σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, και, ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν νέα εστιακά σημεία τέχνης, όπως για παράδειγμα μια υπαίθρια γλυπτοθήκη με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου και σηματοδοτεί τον ευρύτερο χώρο του πάρκου σε αντίστιξη με την αρχαιότητα.

Στην προσέγγιση αυτή για τις νέες λειτουργίες του Ελληνικού εντάσσεται και το προτεινόμενο Συνεδριακό Κέντρο στον πρώην Ανατολικό Αεροσταθμό, στο διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, έργο του Eero Saarinen. Επίσης, το Μουσείο Πολιτικής και Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα συγκροτηθεί από ιστορικά κτίρια του π. Αεροδρομίου, τα αεροπλάνα και τον εξοπλισμό, τις ιστορικές εγκαταστάσεις ραντάρ και το σημερινό Μουσείο  της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

 

Β2. Θαλάσσιο Μέτωπο, Δενδρώνες υψηλής βλάστησης και Κήποι ανάδειξης

       της βλάστησης της Αττικής

Το Θαλάσσιο και Παράκτιο Πάρκο συγκροτείται με την αναβίωση της ακτής και των εκβολών των ρεμάτων και από το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) που λειτουργεί σήμερα στην περιοχή.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο αποτελεί εξ ορισμού ένα πόλο περιβαλλοντικής αναβάθμισης με μεγάλη οικολογική αξία. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΑΠ ΕΜΠ ένα τμήμα 56% της έκτασης (2600 στρ.) μπορεί να είναι άμεσα προσβάσιμο στο κοινό και διαθέτει ήδη υψηλή και πλούσια βλάστηση. Οι χώροι πρασίνου θα ολοκληρωθούν με νέες φυτεύσεις για τη δημιουργία δενδρώνων και κήπων  που προβάλλουν την πλούσια βλάστηση της Αττικής και αποτελούν ανοιχτά έργα τέχνης, διαμορφωμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά στοιχεία. Στην προσέγγιση αυτή εντάσσεται και η δημιουργία Βοτανικού Κήπου και Θερμοκηπίου και, οπωσδήποτε, οι Αστικές Καλλιέργειες σε σημεία  που πιστοποιείται η καταλληλότητα του εδάφους.

 

Β3. Αθλητικό Κέντρο

Συγκροτείται από τις υπάρχουσες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις λαϊκού αθλητισμού και ναυταθλητισμού Αγίου Κοσμά και τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις (ανοιχτά γήπεδα μπέιζμπολ, χόκεϋ και σόφτμπολ, κλειστές εγκαταστάσεις ξιφασκίας και καλαθοσφαίρισης). 

 

Β4.  Κοινωνικές Χρήσεις

Κοινωνικές Χρήσεις που ήταν μέχρι πρόσφατα εγκατεστημένες στην περιοχή και λόγω της εκποίησης είναι σε διαδικασία μετεγκατάστασης, επιβαρύνοντας με μεταφορές και ενοίκια το δημόσιο, παραμένουν στο χώρο. Στις διατηρούμενες χρήσεις συγκαταλέγονται οι εγκαταστάσεις του FIR Αθηνών, της Πολιτικής Αεροπορίας, της ΕΜΥ, οι εγκαταστάσεις μεταφορών (Τραμ, ΚΤΕΛ, ΕΘΕΛ).

 

Γ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ο χώρος του σχεδιαζόμενου πάρκου, μέρος της επικράτειας των αρχαίων δήμων Αλιμούντος, Εωνύμου, Αιξωνής, είχε ιστορικά επικοινωνία με την Αθήνα (άστυ) και το σύνολο του παράκτιου μετώπου από τον Πειραιά μέχρι το Λαύριο. Στη διαδρομή αυτή εντάσσονται σήμερα τόσο υποδομές πολιτισμού, όπως η νέα Λυρική Σκηνή και η Βιβλιοθήκη, όσο και σημαντικά αρχαία και νεώτερα μνημεία. Αναφέρω ενδεικτικά τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τα αρχαία λατομεία, μεταλλοπλύσια και λοιπές εγκαταστάσεις εξόρυξης στο Λαύριο, καθώς και τη  νεώτερη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, ένα μνημειώδες κτιριακό σύνολο βιομηχανικής αρχαιολογίας που αποκαταστάθηκε από την Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ. Στο Λαύριο βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο Θορικού. Στα μνημεία της φύσης του παράκτιου μετώπου ανήκουν η Λίμνη της Βουλιαγμένης, ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου με το φυσικό μνημείο «Χάος».

Εν τω μεταξύ όλο το παράκτιο μέτωπο διαθέτει υψηλής αισθητικής αξίας τοπία και ακτές με καθαρά νερά για κολύμβηση. Είναι σε μεγάλη σχετικά έκταση προσβάσιμο και πάντως πρέπει σε βάθος χρόνου να αναπλαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνέχειά του. Σήμερα το τραμ εξυπηρετεί κατά τους θερινούς μήνες χιλιάδες ντόπιων και ξένων κολυμβητών από Φάληρο έως Γλυφάδα. Θα μπορούσε μελλοντικά να επεκταθεί μέχρι τη Βουλιαγμένη και να συνδυαστεί με ένα καλύτερο συγκοινωνιακό δίκτυο που θα αποφορτίσει την παραλιακή ζώνη από την εκτεταμένη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Είναι σημαντικό οι επισκέπτες της Αθήνας να μπορούν να διαμένουν σε κάθε σημείο του παράκτιου μετώπου ή/και στο κέντρο της πόλης και να επισκέπτονται, όταν δεν έρχονται με οργανωμένα γκρουπ που χρησιμοποιούν πούλμαν, εύκολα και γρήγορα όλο το μήκος της ακτογραμμής και φυσικά το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού,

Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα για την αύξηση του τουρισμού στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Η Αττική διαθέτει, επίσης, το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού το οποίο μπορεί, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες σε όλη την έκταση υποδομές και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, ν’ αποτελέσει ένα νέο ελκυστικό αποδέκτη πολιτισμικού και φυσιολατρικού τουρισμού σχεδόν για όλο το έτος. Είναι λάθος να θεωρείται ότι οι ξένοι επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα αποκλειστικά για τα νησιά και την Ακρόπολη. Η Αττική διαθέτει εξίσου σημαντικά τοπία, θαυμάσιες ακτές και μπορεί να συνδυάσει τη θαλάσσια αναψυχή με προβολή του αρχαίου και νεώτερου πολιτισμού καθώς και με σύγχρονες καλλιτεχνικές διοργανώσεις.

Το παράκτιο μέτωπο της Αττικής συνδέεται εύκολα με τα κοντινά νησιά (Αίγινα, Σαλαμίνα, κ.λπ.) που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται οι ενδιαφέροντες τόποι/προορισμοί για τους επισκέπτες.  Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού μπορεί ν’ αποτελεί αφετηρία για θαλάσσιες περιηγήσεις σε όλο το παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού, η δε οδική επικοινωνία να συμπληρωθεί με τη θαλάσσια (στάσεις στο παράκτιο μέτωπο).

 

Δ. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Από τη μελέτη του ΕΑΠ ΕΜΠ για την πρώτη φάση κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται περίπου 50 εκ. €. Ορισμένα από τα υπάρχοντα κτίρια, κυρίως αυτά που στεγάζουν κοινωνικές χρήσεις, θα επαναλειτουργήσουν χωρίς κόστος. Οι αποκαταστάσεις άλλων κτιρίων θα γίνονται σταδιακά όπως και οι αναπλάσεις : φυτεύσεις/διαμορφώσεις του υπαίθριου χώρου. Αν το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού περάσει στη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και των τριών παρακείμενων δήμων, θα εξευρεθούν, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις σε βάθος χρόνου. Επίσης, ορισμένα ακίνητα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες που θ’ αναλάβουν την αποκατάστασή τους έναντι παραχώρησης κατά χρήση για ανάλογο διάστημα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο δεν πρέπει να στεγαστούν, πλην εξαιρέσεων, χρήσεις ανταγωνιστικές με τα υπάρχοντα καταστήματα στην περιοχή γενικά και ειδικότερα τα καταστήματα εστίασης, αφού στόχος είναι ν’ αναζωογονηθεί η οικονομία της ευρύτερης περιοχής του παράκτιου μετώπου.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο (urban design) υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της περιοχής και τα στάδια υλοποιήσης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Σ’ αυτό πρέπει ν’ αποτυπωθεί με ενιαίο συνθετικά τρόπο το σύνολο των διαμορφώσεων κατά στάδια, καθώς και η ταυτότητα κάθε κτιρίου και οι δυνατότητες επανάχρησης/αποκατάστασης. Πρέπει, επίσης, ν’ αποτιμηθεί σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο το σταδιακά απαιτούμενο κόστος της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Η λειτουργία του μπορεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως από την ανανεωμένη διαχείριση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (μαρίνα) Αγίου Κοσμά. Τα έσοδα μόνο από τα σκάφη μπορούν, σύμφωνα με σχετική έρευνα,  να ανέλθουν σε 5 - 7 εκ. € ετησίως ενώ τα έσοδα από τη χρήση άλλων υπαρκτών εγκαταστάσεων σε 2-3 εκ €. Υπενθυμίζεται ότι το ΟΚΙ ανήκει στην Ελληνικό ΑΕ, επομένως η πρόταση είναι εφικτή. Για τη λειτουργία μουσειακών ή άλλων χρήσεων που θα επιλεγούν μπορεί να υπάρξει, επίσης, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή ενοικίαση χώρων πάντα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το γενικό σχέδιο χρήσεις.

Σημαντικά έσοδα θα υπάρξουν από τα Ολυμπιακά Ακίνητα ενώ τα όποια έσοδα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά θα αποδίδονται για τη λειτουργία του.

 

Ε.  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η σημασία του Μητροπολιτικού Πάρκου δεν έχει γίνει κατανοητή στους κατοίκους των γειτονικών δήμων, πολύ περισσότερο του παράκτιου μετώπου. Κυρίως δεν έχει καθόλου συζητηθεί ο οικονομικός πλούτος που μπορεί να προκύψει αν το πάρκο λειτουργήσει ως πόλος φυσιολατρικού/πολιτισμικού/αθλητικού τουρισμού, ως ένα Κέντρο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Αττικής αλλά ταυτόχρονα και σε χιλιάδες ξένους επισκέπτες. Η λιμνάζουσα οικονομία της ευρύτερης περιοχής μπορεί ν’ αναζωογονηθεί σημαντικά, οι υπάρχουσες υποδομές ν’ αποκτήσουν πληρότητα και τα αδιάθετα ακίνητα  (κατοικίες, καταστήματα) να ενοικιαστούν ή /και να πωληθούν.

Το εναλλακτικό σχέδιο πρέπει, λοιπόν, να συζητηθεί με τους παραγωγικούς φορείς, την Περιφέρεια, τους δήμους, τα αρμόδια υπουργεία, τα κινήματα πολιτών και κάθε ενδιαφερόμενο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που μπορεί να παρακινήσει πρωτοβουλίες φορέων και ατόμων, αφήνοντας ανοιχτά θέματα συγκεκριμενοποίησης των χρήσεων σύμφωνα με ιδέες και προτάσεις αυτών που θα συμμετάσχουν.    

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει κάποιες εξηγήσεις για το Ελληνικό.

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της  «συμφωνίας»  μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και «θεσμών», παραμένουν ακόμη άγνωστες οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

Ο «αστερίσκος» στο κείμενο των 47 σελίδων της ελληνικής πρότασης που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες, δεν διευκρίνιζε αν θα ακυρωθεί αυτή η ιδιωτικοποίηση, ή απλώς, θα τροποποιηθούν οι όροι της σύμβασης με την Lamda Development (L.D) του Ομίλου Λάτση. Έτσι, παραμένει ακόμη ασαφές ποιά άποψη  επικρατεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: του Π. Λαφαζάνη ότι «…η εξαγορά του Ελληνικού είναι σκανδαλώδης…τα σχέδια είναι αντιπεριβαλλοντικά…εμείς θα επανεξετάσουμε αυτή την σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της..», ή  η άποψη του Γ.Σταθάκη ότι «…δεν θα διώξουμε τον επενδυτή αλλά θα επιδιώξουμε αλλαγές στους όρους παραχώρησης…».

 Υπενθυμίζεται ότι, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στην Βουλή στις 21.11.2014 οι τότε  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινοί Υπουργοί N. Βαλαβάνη, Ν. Βούτσης, Π. Κουρουμπλής,, Π. Λαφαζάνης καθώς και η σημερινή πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, θεωρούσαν  «άκρως επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο» την σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε, που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της L.D, ζητώντας να κατατεθεί στην Βουλή αυτή η σύμβαση καθώς και μια σειρά σημαντικά  έγγραφα.   

Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, με κυβέρνηση πλέον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκησή του ΤΑΙΠΕΔ με τον Όμιλο Λάτση.

 Και τίθενται πλέον τα ακόλουθα ερωτήματα στην νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ  και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

* Θεωρείται νόμιμη η διαδικασία προώθησης και υπογραφής από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ της Σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Ομίλου Λάτση;
* Τι ακριβώς προβλέπεται από αυτή τη Σύμβαση; Γιατί δεν  δημοσιοποιείται;
*Προτίθεται να στείλει το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή αυτή τη Σύμβαση προς επικύρωση- έγκριση;
* Προτίθεται το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην τροποποίηση κάποιων όρων αυτής της Σύμβασης;

Στα ερωτήματα αυτά οφείλει να απαντήσει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση.

                                                                                                                                            13.6.2015

                                                               Πάνος Τότσικας

                                  Μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠOΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Nα αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού!

 

Η  « Επιτροπή Αγώνα» από την ίδρυση της παλεύει αταλάντευτα για τη αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας Ελληνικού και τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου κυρίως υψηλού πρασίνου, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων κοινωφελών χρήσεων.

Η πρόσφατη πολιτική αλλαγή άνοιξε μια νέα περίοδο και δημιούργησε βάσιμες ελπίδες ότι αυτή η ανεκτίμητης αξίας δημόσια έκταση μπορεί να σωθεί και να ξεκινήσει σταδιακά η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου.

 Eκφράζουμε ωστόσο την ανησυχία μας για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, όταν φαίνεται να γίνονται επαχθείς συμβιβασμοί που θα έχουν βαριές αρνητικές συνέπειες και στο συγκεκριμένο θέμα.

 Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα μας τα οποία αυτή τη στιγμή συνοψίζονται στα εξης:

* Να ακυρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης στον Λάτση.

 Η διαδικασία αυτή συνιστά ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και νομικό σκάνδαλο.

*Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και σε κάθε περίπτωση να απεμπλακεί από αυτό το Ελληνικό. 

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο. Όσο το Ελληνικό είναι στο ΤΑΙΠΕΔ ή οτιδήποτε παρόμοιο του, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή αξιοποίηση του.

* Να ακυρωθεί ο μνημονιακός νόμος 4062/12 που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Ελληνικού και να αντικατασταθεί με ένα νόμο πλαίσιο που θα θεσμοθετεί την ταυτότητα και τις χρήσεις του μητροπολιτικού πάρκου για το οποίο τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε.

* Να δημιουργηθεί Φορέας Δημιουργίας & Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης β' & α' βαθμού, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων και κινημάτων.

 

Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση και να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες και δράσεις που  θα διαμορφώνουν ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου.

Σε αυτή την κατεύθυνση διαθέτουμε τις δυνάμεις μας και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε νέες δράσεις, να συντονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις το επόμενο διάστημα. 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠOΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

parkoellinikou@gmail.com

(ελήφθη 23-6-2015)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Δελτίο Τύπου  26.6.2015

Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού!

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου, σε προγραμματισμένη συνάντηση της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» με τον υπουργό ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη για την μη ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

Και από τις δυο πλευρές υπήρξε κοινή εκτίμηση για τις σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και δόμηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου και διερευνήθηκαν τρόποι παρέμβασης για την αποτροπή αυτής της προοπτικής.

Εξ’ άλλου, την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία της «Επιτροπής Αγώνα» συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα και  άλλα στελέχη  και   ζήτησε στοιχεία της  σύμβασης που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με την Lamda Development  Α.Ε του Ομίλου Λάτση,  το Σχέδιο Γενικής Διάταξης που έχει κατατεθεί από αυτήν καθώς και μια σειρά άλλα στοιχεία. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υποσχέθηκε ότι τα στοιχεία αυτά θα δοθούν τις επόμενες μέρες.

Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»  επισημαίνει  ότι η ιδιωτικοποίηση και παραχώρηση στον Όμιλο Λάτση  για 99 χρόνια του χώρου των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγ. Κοσμά, είναι επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον και αποτελεί μια παράνομη διαδικασία η οποία βρίθει μεθοδεύσεων, παρανομιών και παραβιάσεων Συνταγματικών επιταγών, διατάξεων εθνικών νόμων και κοινοτικής νομοθεσίας, οι οποίες ήδη έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί από δικαστές  του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης από ελληνικές και ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.

Η «Επιτροπή Αγώνα» θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες και συνεπώς, πρέπει να αποσυρθεί απ’ αυτές.

 

 Για επικοινωνία: parkoellinikou@gmail.com

6937 131389  -   6932 254161 -  6979145366 - 6977 668136

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Όχι στην υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας!

Να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού!

 

Σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε

Στις 15.1.2015, με Ανοιχτή Επιστολή «Προς Κοινοβουλευτικά κόμματα και υποψήφιους βουλευτές», η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», μεταξύ άλλων ζητούσε:

·          την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, όπως αυτή σκηνοθετήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ

·         την κατάργηση  του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου προωθείται η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου

·         την διάλυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, της μνημονιακής εταιρίας που ανέλαβε την διαχείριση  του Ελληνικού και την προώθηση της ιδιωτικοποίησής του και την άμεση συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, επιστημονικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων.

Για μια σειρά λόγους, η σημερινή Κυβέρνηση δεν προώθησε την παραπάνω διαδικασία. Διατηρήθηκαν τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε  και διορίστηκαν, απλώς,  νέα Διοικητικά Συμβούλια. Έτσι, εκ των πραγμάτων τίθενται τα ακόλουθα ζητήματα:

1.H προκήρυξη για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του Ελληνικού  προέβλεπε την πώληση του 70% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, ενώ η σύμβαση που έχει υπογραφεί  μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development (L.D) του Ομίλου Λάτση,  προβλέπει την παραχώρηση του 100% των μετοχών της ίδιας εταιρίας.

Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ  θεωρεί νόμιμη αυτή την διαδικασία; Η νέα διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, τι άποψη έχει;

2.  Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί το περιεχόμενο της Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και της  L.D. 

Η νέα διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε θεωρεί  ότι αυτή η σύμβαση υφίσταται νομίμως;

 

Nα αποσυρθεί από την ελληνική πρόταση στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού                                                         

H  «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»  μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς κινητοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες και να μην τσιμεντοποιηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε επίσκεψή του στο Δημαρχείο Ελληνικού το 2012, υποστήριξε ένθερμα αυτή την θέση.

Σήμερα, κάτω από την πίεση που ασκείται από εγχώριους και ξένους οικονομικούς παράγοντες, προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Στην πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης που κατατέθηκε στους «θεσμούς»  στις 21.6.2015 με υπογραφή Τσίπρα , το Ελληνικό προβλέπεται να πωληθεί. Kατανοούμε τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης και όσων αγωνίστηκαν ενάντια στα καταστροφικά, αντιπεριβαλλοντικά σχέδιά για το Ελληνικό, των προηγούμενων κυβερνήσεων,  αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ιδιωτικοποίηση και του Ελληνικού.

Πιστεύουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να πρέπει να γίνει δεκτή η παραχώρηση του Ελληνικού σε ιδιώτες. Τα «κέρδη» από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ελάχιστα, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι σημαντικές για την κοινωνία, το περιβάλλον, την πόλη. Όπως αναφέρεται και σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» (26.6.15 ) «…η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες και συνεπώς, πρέπει να αποσυρθεί απ’ αυτές…»

Kαι κάτι ακόμη: Στο πρόσφατο δημοψήφισμα, ψηφίσαμε ΟΧΙ στη πρόταση Γιούγκερ κλπ, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε την ιδιωτικοποίηση και του Ελληνικού. Ισχύει το ΟΧΙ ή έχει ήδη ξεχαστεί;

Πάνος Τότσικας

μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

(ελήφθη 9-7-2015)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

επιβεβλημένη η ακύρωση της όλης διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης στον Λάτση

EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 συναντήθηκαν αντιπροσωπείες από 6 δημοτικές παρατάξεις των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Μετά από ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας Ελληνικού, κατέληξαν στα εξής:

  1. Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την παραχώρηση της έκτασης στον Λάτση, έχει προβλήματα νομιμότητας με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
  2. Το τίμημα παραχώρησης της έκτασης είναι εξευτελιστικό και κατάφορα σε βάρος του δημοσίου.
  3. Η τσιμεντοποίηση μεγάλου μέρους της έκτασης με τη δημιουργία καζίνο, ουρανοξυστών και γενικότερα κατοικιών, εμπορικών κέντρων τύπου mall, προσχώσεων και οικοδόμησης στην παραλία κλπ, είναι έξω και πέρα από τις ανάγκες των πολιτών και υπονομεύουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και την ποιοτητα ζωής.
  4. Το ξεπούλημα στον Λάτση ασφαλώς και δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλες λύσεις - προτάσεις, που συνδυάζουν την ανάπτυξη με το σεβασμό στο περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
  5. Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε επιβεβλημένη την ακύρωση της όλης διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης στον Λάτση και την οργάνωση μιας ολιγόμηνης δημόσιας διαβούλευσης για την αξιολόγηση όλων των προτάσεων - λύσεων για το Ελληνικό.
  6. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, με ποικίλες προσπάθειες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θάνος Ορφανός - ΑΛΙΜΟΣ: ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ

Ελένη Μπελιά - ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Κώστας Κόκκορης - ΔΥΝΑΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

Τάσος Ταστάνης - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

Αθήνα Λυγνού - ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Χρήστος Κορτζίδης - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

(ελήφθη 14-9-2015)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Για τον κ. Πιτσιόρλα, το ΤΑΙΠΕΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ελληνικό.

                            Πάνος Τότσικας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Στις 8.12.2015, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το εν εξελίξει πρόγραμμα των εννέα  ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού, που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές μας. Σύμφωνα με τον Πιτσιόρλα, «…έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση του μεγάλου έργου του Ελληνικού… και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η διαδικασία συζήτησης για βελτιώσεις επί της σύμβασης με τους επενδυτές. Έχουν ενεργοποιηθεί οι δήμοι πέριξ του Ελληνικού, η Περιφέρεια, η Γ.Γ Δημόσιας Περιουσίας και οι επενδυτές από δική τους πλευρά και θα ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης Σύμβασης με στόχο μέσα στην άνοιξη να έχει τροποποιηθεί όσο δυνατόν και όπου πρέπει για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης..»

 Επισημαίνεται ότι η « υφιστάμενη Σύμβαση» στην οποία αναφέρεται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, υπογράφτηκε εσπευσμένα επί κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ στις 14.11.2014 από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση,  χωρίς να έχει τελειώσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο η προβλεπόμενη διαδικασία και παρά τις εκφρασμένες διαφωνίες  μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η «Σύμβαση» αυτή, κρατήθηκε στην αφάνεια όλο το προηγούμενο διάστημα, καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση ως παράνομη και αποικιοκρατικού χαρακτήρα και εμφανίζεται σήμερα από τον κ. Πιτσιόρλα ως «νόμιμη» και προς βελτίωση.

Οι εντός ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεις

Στις 27 Νοεμβρίου 2015,  21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, με την οποία ζητούσαν μεταξύ άλλων να πληροφορηθούν «…αν θεωρούν νόμιμη τη διαδικασία του διαγωνισμού και το προσχέδιο σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της LAMDA DEVELOPMENT και της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το 2014.  Εάν όχι, σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της νομιμότητας και απονομή ευθυνών σε τυχόν παρανομήσαντες; …».Oπως επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

 

-Τόσο η διαδικασία του διαγωνισμού όσο και το προσχέδιο σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της LAMDADEVELOPMENT και της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το 2014, έχουν καταγγελθεί  ως παράνομα και νομικά διάτρητα.

  προκήρυξη του διαγωνισμού προέβλεπε την πώληση του 70% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, ενώ το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την πώληση του 100% των μετοχών της ίδιας εταιρίας.

- Το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την παραχώρηση άδειας Καζίνο, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την προκήρυξη του διαγωνισμού από το  ΤΑΙΠΕΔ.

- Αποτελεί σκανδαλωδώς μικρό τίμημα η καταβολή 915 εκατομμυρίων ευρώ, για μια έκταση 6.200 στρεμμάτων ελεύθερου παραθαλάσσιου χώρου, σε μια από τις πιο αξιοποιήσιμες τουριστικά περιοχές της Μεσογείου - τίμημα το οποίο μάλιστα θα καταβληθεί τμηματικά σε 15 χρόνια και υπολείπεται κατά πολύ ακόμη και της αξίας που υπολογίστηκε (2,9 δις ευρώ) από τη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος

- Ο μεν  ανάδοχος αναλαμβάνει να κάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 4,57 δισ. ευρώ, αλλά το Δημόσιο επωμίζεται το κόστος της μεταφοράς των δικτύων κοινής ωφέλειας ως τα όρια του ακινήτου, καθώς και τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών και δομών που λειτουργούν σήμερα στο Ελληνικό, μετεγκατάσταση  η οποία υπολογίζεται ιδιαζόντως δαπανηρή (μόνον η μεταφορά του FIR Αθηνών, εκτιμάται ότι  θα κοστίσει ένα δισ. Ευρώ).

- Δεν έχει υπάρξει εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  της επένδυσης την οποία σχεδιάζει η LAMDA DEVELOPMENT και η οποία προβλέπει κτίσιμο περίπου 3.100.000 έως 3.700.000τ.μ,

- Δεν έχει υπάρξει δημόσια διαβούλευση για την εν λόγω επένδυση. (1)

 

Της Ερώτησης των 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ (10.11.2015) η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «…Θεωρείται  παράνομη και νομικά διάτρητη τόσο η διαδικασία του υποτιθέμενου διαγωνισμού όσο και το προσχέδιο σύμβασης που είχε υπογράψει η εταιρεία  συμφερόντων Λάτση “Lamda Development”, με την πρώην διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ το 2014. Και μάλιστα με ένα σκανδαλωδώς μικρό τίμημα που τόσο η μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου όσο και οι εμπειρογνώμονες μηχανικοί που ορίσθηκαν από την Εισαγγελία που διερευνά την υπόθεση το προσδιόρισαν περίπου στο τριπλάσιο….»

 

Ακόμη, ανακοίνωση 4 Τοπικών Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ (23.11.2015) επεσήμαινε:
«…Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να ακυρώσουν το διορισμό των νέων Μελών στην Ελληνικό Α.Ε., να αποσύρουν τη διάτρητη και παράνομη σύμβαση που η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε με την ανάδοχο Εταιρεία και να προχωρήσουν στη διαβούλευση της Κυβερνητικής πρότασης για την πραγματική αξιοποίηση του χώρου, με βάση την μελέτη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και το δημόσιο συμφέρον…».


Τέλος, επισημαίνουμε πρόσφατη ανακοίνωση των συνεργαζόμενων με τον ΣΥΡΙΖΑ Οικολόγων –Πράσινων:
«Ο νόμος 4062/12 και ο διαγωνισμός παραβιάζουν πολλές ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες και συμβάσεις. Οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές και οι αλλαγές εκ των υστέρων των όρων του διαγωνισμού ευνοούν απροκάλυπτα τον επενδυτή. Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και της παράκτιας ζώνης του είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης».

Επίλογος

Παρά τις αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ,  από τους συνεργαζόμενους Οικολόγους – Πράσινους, από κοινωνικούς φορείς και πολίτες, οι αρμόδιοι παράγοντες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με εκτελεστικό όργανο τον κ. Πιτσιόρλα, φαίνονται αποφασισμένοι να αγνοήσουν την ισχύουσα νομιμότητα. Φαίνονται αποφασισμένοι να μην χρησιμοποιήσουν την νομιμότητα ως «εργαλείο» για την αποτροπή της εκποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά στον Όμιλο Λάτση.  Θεωρούν ότι με κάποιες επουσιώδεις αλλαγές σε μια «ξεφωνημένη» Σύμβαση, αξιοποιώντας κάποιους «πρόθυμους» δημάρχους και κάποιους πρώην αριστερούς τεχνοκράτες, μπορούν να χρυσώσουν το χάπι, ώστε οι αγνώμονες «ιθαγενείς» να αλλάξουν στάση, να αποδεχτούν με ευγνωμοσύνη τα «αναπτυξιακά»  σχέδια των «επενδυτών» και να υποταχτούν στις απαιτήσεις  των δανειστών-εκβιαστών.

 Υπάρχουν άραγε επαρκείς  κοινωνικές δυνάμεις ικανές να τους σταματήσουν;

 Θα τολμήσουν οι εγκλωβισμένοι σήμερα βουλευτές να φτάσουν μέχρι το τέλος την αντιπαράθεσή τους με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ ; Τι θα απαντήσουν άραγε οι αρμόδιοι ερωτώμενοι  υπουργοί Τσακαλώτος και Τσιρώνης στην Ερώτηση των 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

(1)   Για περισσότερα στοιχεία που αφορούν την νομιμότητα της διαδικασίας παραχώρησης του Ελληνικού, δείτε το κείμενο μου «Σχετικά με την Ερώτηση για το Ελληνικό, 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ»

 

Επιστροφή στην αρχή