Άδειες Καταστημάτων

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

ΤΟ ΠΟΝΕΜΕΝΟ "καταστηματολόγιο" της Αθήνας Καφενείο με τις άδειες

Των ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

1ο. Κρυμμένα πίσω από τον... δάχτυλο της διάτρητης νομοθεσίας και των ατέρμονων διαδικασιών στον Δήμο της Αθήνας, με αναβολές, επανεξετάσεις, προσφυγές στη Δικαιοσύνη και σε διάφορες επιτροπές, λειτουργούν δεκάδες νυχτερινά κέντρα με θέα στην Ακρόπολη. Ενεδεικτικό από μόνο του το γεγονός ότι στην Πλάκα, το Θησείο και στου Ψυρρή τρία στα δέκα μαγαζιά δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Κ. Δαφέρμου.

Επίσης, το 80% δεν διαθέτει άδεια να παίζει μουσική, το 85% έχει καταλάβει παρανόμως κοινόχρηστους χώρους με τραπέζια και καρέκλες, το 60% έχει τροποποιήσει τους όρους λειτουργίας του και στο 54% καταγράφηκαν παραβάσεις των κανόνων πυρασφάλειας.

Οι αριθμοί είναι μία πλευρά του νυχτερινού χάρτη της διασκέδασης στην Αθήνα. Μαζί με αυτούς "ευημερούν" και οι υποσχέσεις περί ευταξίας και νομιμότητος, σεβασμού στην ιστορική κληρονομιά και τα μνημεία. Αυτά όμως που φαίνεται να κυριαρχούν είναι η επιτηδειότητα, οι ελαστικές ή και... ξεχειλωμένες ερμηνείες των νομικών διατάξεων, οι αντεγκλήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολυποίκιλες μεθοδεύσεις με ουσιαστικό αποτέλεσμα να παραμένουν άθικτα τα κακώς κείμενα.

Η μαφιόζικη εκδοχή των νυχτερινών εργασιών ακούει στο όνομα "παρκοεταιρείες", υπάλληλοι των οποίων με το "έτσι θέλω" εισπράττουν ταρίφα για το παρκάρισμα σε δημόσιους δρόμους, εκβιάζουν, απειλούν, χτυπούν, ως προέκταση της κλασικής πώλησης προστασίας. Ο τζίρος των "εταιρειών" αυτών μόνο σε μία σεζόν μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα δισ. δραχμές. Οι υπηρεσίες της Τροχαίας, ανήμπορες να ελέγξουν ουσιαστικά τα κυκλώματα των παρκαδόρων, αρκούνται σε ευκαιριακές εξορμήσεις με κλήσεις και συλλήψεις.

Η κυβέρνηση, χωρίς να το έχει ανακοινώσει, έχει υποσχεθεί αναβολή δύο ετών στην εφαρμογή του Π.Δ.257/2001 σύμφωνα με το οποίο οι καταστηματάρχες θα πρέπει να έχουν πάρκινγκ για τους πελάτες τους ώστε είτε να αποκτήσουν νέα άδεια είτε να συνεχίσουν να έχουν την παλιά. Αυτό που μάλλον θα γίνει και φέτος θα είναι μια επανάληψη των παλαιότερων σκηνών με αυτοκίνητα να κρέμονται σε κάθε πεζοδρόμιο και παρκαδόρους να κρύβονται στις ελάχιστες φυλλωσιές της Αθήνας.

Μία από τις περιοχές της Αθήνας που δοκίμασε για τα καλά στο πετσί της την εκρηκτική εξάπλωση των κέντρων διασκέδασης είναι το Θησείο. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 στην περιοχή υπήρχαν μόνο τρία μαγαζιά. Πριν από τη δημιουργία του νέου πεζοδρόμου της Αποστόλου Παύλου, πέρυσι, είχαν ήδη γίνει 110. Και όλα είχαν πάρει άδεια για να λειτουργούν ως καφενεία παραδοσιακού τύπου, όπως προβλέπει το αυστηρό Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση. Ομως, όσοι πέρασαν έστω και μία φορά από την περιοχή σίγουρα ξέρουν ότι τα μαγαζιά με τις σαρδεληδόν καρέκλες ουδεμία σχέση έχουν μ' εκείνα που προσφέρουν "βαρύ γλυκό", λουκούμι και... "υποβρύχιο".

Αφόρητη κατάσταση για τους κατοίκους δημιουργούν τα όλο και περισσότερα καφέ στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο, είπε η αντιδήμαρχος Αθηναίων Ηρα Βαλσαμάκη. Αλλά ουδείς μπορεί να βάλει φραγμό...

Ουσιαστικά, ο τρόπος ήταν πανεύκολος. Οι ενδιαφερόμενοι δήλωναν στις αιτήσεις τους ότι θ' άνοιγαν παραδοσιακό καφενείο. Ακόμα και αν η αίτηση σκόνταφτε στο τοπικό Διαμερισματικό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτούσε αρνητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο με το σκεπτικό ότι η περιοχή ήταν κορεσμένη, το επιχείρημα αυτό δεν είχε νομικό έρεισμα και οι επίδοξοι μαγαζάτορες δικαιώνονταν προσφεύγοντας στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της Περιφέρειας Αττικής. Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και παραμένει το γεγονός ότι μετά τη χορήγηση της άδειας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις μεταλλάξεις των "παραδοσιακών καφενείων" σε εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Αλλοτε γιατί δεν επαρκούν οι υπάλληλοι κι άλλοτε λόγω διαφόρων σκοπιμοτήτων...

Ο νέος πεζόδρομος (Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αποστόλου Παύλου) άνοιξε την όρεξη για περίπατο και για την εγκατάσταση ακόμα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων από τα κέντρα διασκέδασης που θα προλάβουν μια θέση στον ήλιο αλλά κυρίως στο φεγγάρι κάτω από τον Ιερό Βράχο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση επτά καταστημάτων στην περιοχή του Θησείου στις διευθύνσεις Απ. Παύλου 29, Ηρακλειδών 8, Απ. Παύλου και Βασίλης 1, Απ. Παύλου και Βασίλης 2, Ηρακλειδών 2, Απ. Παύλου και Ακάμαντος 1, Ακάμαντος 3. Για τα μαγαζιά αυτά, που λειτουργούσαν όλο το καλοκαίρι, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε στις 5 Σεπτεμβρίου τη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού. Σε έγγραφο που υπογράφει η διευθύντρια Αδειών Καταστημάτων και Θεαμάτων, Αύρα Δασκαλάκη, επαναλαμβάνεται το αίτημα του δήμου για γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τις άδειες των καταστημάτων αυτών οι οποίες βρίσκονται σ' εκκρεμότητα.

Ενα ολόκληρο καλοκαίρι πέρασε στον νέο πεζόδρομο της Απ. Παύλου, με τα τραπεζοκαθίσματα να αυξάνονται καθημερινώς και τους αρμοδίους να "συζητούν" για το αν επιτρέπεται αυτό σε αρχαιολογικούς χώρους...

Τα συμπεράσματα είναι δύο: ότι τα μαγαζιά αυτά προφανώς λειτουργούν χωρίς καμία άδεια και παρανόμως απλώνουν δεκάδες τραπεζοκαθίσματα στους πεζοδρόμους και τα πεζοδρόμια. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο δήμος, μπροστά στην αντικειμενική αδυναμία του να ελέγξει, προσπαθεί να μοιραστεί την ευθύνη με το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι η περιοχή του Θησείου είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ηδη από τις 12 Μαΐου 2003, πριν ακόμα ανοίξει η θερινή περίοδος, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτήρισε την κατάσταση στον πεζόδρομο της Απ. Παύλου "άθλια" λέγοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων "δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να παρέμβει παρά μόνο παρατύπως". Και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε μία εβδομάδα από τότε θα πρέπει να έχει λυθεί το πρόβλημα για το ποιος έχει την αρμοδιότητα στον πεζόδρομο γιατί αλλιώς "θα δουλέψουμε με τη λογική των κεκτημένων δικαιωμάτων και θα βρεθούμε μπροστά σε διπλά προβλήματα για να διορθώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση".

Η τοποθέτηση αυτή είχε έρθει σε απάντηση στα λόγια του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Χαλβατζή που είχε μιλήσει για "πάρα πολλές διαφημιστικές ομπρέλες", "παραβίαση των γραμμών κίνησης των τυφλών", "αυθαίρετα φωτιστικά", "παράνομο παρκάρισμα των πελατών των καφέ στον πεζόδρομο" και για "χώρους φύτευσης λουλουδιών στην Ακάμαντος που χρησιμοποιούνται για τραπεζοκαθίσματα". Ως γνωστόν, από τότε έχουν περάσει πολλές εβδομάδες...

Το θέμα επανήλθε, πάντως, στις 12 Ιουνίου και η συζήτηση για το Θησείο φούντωσε πάλι με την Ηρα Βαλσαμάκη -την αρμόδια αντιδήμαρχο- να δηλώνει ότι η κατάσταση στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών έχει γίνει αφόρητη με πολλά καταστήματα "τα οποία ονομάζονται παραδοσιακά και δεν είναι". Η κ. Βαλσαμάκη μεταφέρει εικόνες από την περιοχή κατόπιν προσωπικών της ελέγχων λέγοντας ότι αρκούν και μόνο οι συζητήσεις των εκατοντάδων θαμώνων για να κάνουν αβίωτο το βίο των ενοίκων των γύρω πολυκατοικιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Καψής, που στη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου λέει ότι αυτοί που έχουν κάνει αίτηση για άδεια δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. "Μας κοροϊδεύουν. Το καφενείο, τρόπος του λέγειν καφενείο, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία αυθαίρετα, ασύδοτα και προκλητικά, καθόσον οι υπεύθυνοι ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν, έχοντας καταπατήσει τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάνοντας τα εγκαίνια είπε: "Ελπίζω να μην την κάνετε Μηλιώνη"" (σ.σ. ασφυκτικά γεμάτος πεζόδρομος του Κολωνακίου). Από αναβολή σε αναβολή στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων το αν λειτουργεί νομίμως ή όχι το καφέ "Βιβλιοθήκη" στο Κολωνάκι

Και μια που βρεθήκαμε στο Κολωνάκι, ας αναφερθούμε σε ακόμα μία περίπτωση ασάφειας νόμων και διαδικασιών που επιτρέπουν τη διαιώνιση εκκρεμοτήτων και απανωτές αναβολές. Πρόκειται για το κατάστημα "Βιβλιοθήκη" που λειτουργεί στο κάτω μέρος της πλατείας. Η διαμάχη για το συγκεκριμένο κατάστημα ξεκίνησε πριν από το 1985 όταν οι ένοικοι της πολυκατοικίας στο ισόγειο της οποίας λειτουργεί ζήτησαν να απομακρυνθεί υποστηρίζοντας ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική στέγη. Στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου 2003 η δημοτική αρχή εισηγείται την ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Επικαλείται τρεις δικαστικές αποφάσεις (1985, 1999 και 2001) εναντίον της χρήσης του χώρου ως επαγγελματικής στέγης, δική της προηγούμενη απόφαση του 2001 για ανάκληση της άδειας και την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου (1319/2002) με την οποία "κρίθηκε τελεσίδικα και αμετάκλητα ότι απαγορεύεται η λειτουργία του εν λόγω καταστήματος".

Η συζήτηση που ακολουθεί είναι θυελλώδης και καταλαμβάνει δεκαπέντε πυκνογραμμένες σελίδες πρακτικών. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Παπουτσής μιλά μεταξύ άλλων για υπηρεσίες του δήμου και άλλους πολιτειακούς παράγοντες που "κυριολεκτικά παίζουν τις κουμπάρες εννέα χρόνια" και για "τρομερό κύκλωμα μέσα στο δήμο". Λέει ότι είναι κάτοικος της περιοχής, ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας είναι του 1947, ότι ο δήμος δεν έχει ελέγξει αν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας και ότι "είναι πολύ γελασμένες οι υπηρεσίες του δήμου που έχουν μάθει απλώς να διαμορφώνουν τις αποφάσεις μέσα από αλλεπάλληλες επαφές και συναλλαγές με τους πολίτες". Κατηγορεί το δήμο ότι δεν έχει συμβάλει στο να εκδοθεί ένα καινούργιο προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης στην περιοχή του Κολωνακίου το οποίο είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Προτάσσει τις 26 απολύσεις που απειλούνται σε περίπτωση που κλείσει το κατάστημα και καταλήγει ότι "βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να κλείνουμε καταστήματα" με διάφορα νομικά κενά και αδυναμίες.

Υποστηρικτικά προς το ίδιο κατάστημα τοποθετούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι Φ. Κουβέλης, Κ. Μπουρδάρα και Γ. Δημαράς που μιλούν επίσης για "τις Συμπληγάδες μιας αντιφατικής νομολογίας", "το γνωστό κατάστημα στο οποίο όλοι έχουμε κάνει τις πολιτικές συζητήσεις, επομένως έχουμε και ένα προσωπικό σύνδεσμο" και το θέμα που είναι "ένα από τα δυσκολότερα που μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει το Δημοτικό Συμβούλιο". Τελικά και παρά την εμμονή της αρμόδιας αντιδημάρχου ότι το θέμα δεν αφορά τις χρήσεις γης αλλά αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, τίθεται σε ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία αποφασίζεται παράταση τεσσάρων μηνών (σ.σ. η οποία έχει λήξει). Το πιθανότερο, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, είναι ότι θα ακολουθήσει ακόμα μια "θυελλώδης" συνεδρίαση και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα είναι για μία ακόμα φορά όμηρος των διαδικασιών.

Αλλη μια περίπτωση στην οποία οι διαδικασίες ξεγυμνώθηκαν είναι το κατάστημα "Λίντο" στη Λ. Συγγρού 95-101. Από το Φεβρουάριο ώς το Μάιο του 2003, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε τρεις αποφάσεις για προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας μετά από συνολικά δέκα μηνύσεις της Αστυνομίας στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Απριλίου. Ο "πέλεκυς" Αστυνομίας και δήμου προσέκρουσε, όμως, σε τρεις αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου που ανέστειλαν τη σφράγιση και σε δύο αθωωτικές αποφάσεις του Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Και όλα μέσα σε μία χειμερινή σεζόν. Ενδέκατη μήνυση στο ίδιο μαγαζί υπεβλήθη τον περασμένο Αύγουστο και όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό, ο δήμος ανέμενε τη δωδεκάτη ώστε να συμπληρωθούν τρεις (όπως ορίζει ο νόμος) για να εκδοθεί τέταρτη απόφαση για προσωρινή αφαίρεση της άδειας. Τελικά ποιος έχει το άδικο; Η Αστυνομία, ο δήμος, τα δικαστήρια; Γιατί και σ' αυτήν την περίπτωση ούτε οι ιδιοκτήτες ξέρουν αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ούτε και οι εργαζόμενες αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

Δύο από τα μεγαλύτερα κέντρα διασκέδασης στην Ιερά Οδό, που σφραγίστηκαν πριν από το καλοκαίρι επειδή δεν είχαν άδεια, αφού προηγουμένως λειτούργησαν μήνες ολόκληρους με εκατοντάδες θαμώνες κάθε βράδυ

Μια ξεχωριστή κατηγορία καταστημάτων είναι αυτά που λειτούργησαν για μια ολόκληρη σεζόν ή και περισσότερες χωρίς καν να έχουν άδεια. Πρόκειται για μεγάλα κέντρα διασκέδασης στα οποία συχνάζουν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε βράδυ με εισπράξεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών.

Το κέντρο διασκέδασης "Πύλη" στην Ιερά Οδό 74 και Σπ. Πάτση δέχθηκε την πρώτη μήνυση από την Αστυνομία τον Οκτώβριο του 2001, οπότε και διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς άδεια. Δεύτερη μήνυση υπεβλήθη το Νοέμβριο. Τον Απρίλιο του 2002 η Επιθεώρηση Θεάτρων Κινηματογράφων διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις στις εγκαταστάσεις του αλλά το Μάιο του ίδιου έτους το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τού χορήγησε αναβολή για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες και να συμμορφωθεί. Προφανώς αυτό δεν συνέβη αλλά χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος -μεσολάβησαν και οι δημοτικές εκλογές- μέχρι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Απριλίου 2003 ν' αποφασίσει τη σφράγιση.

Την ίδια ημερομηνία το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να σφραγίσει και το γνωστό κέντρο "Γραμμές" στην ίδια περιοχή (Λ. Κωνσταντινουπόλεως). Σημειωτέον ότι η μήνυση από την Αστυνομία για έλλειψη άδειας είχε υποβληθεί από το Νοέμβριο, σχεδόν στην αρχή της σεζόν.

"Ντίσκο σε δορυφόρο του Δία" θύμιζε το VOX (Ιερά Οδός 16-20) στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όπως είχε πει ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2002 εν όψει των εκεί εμφανίσεών του αλλά όπως διαπίστωσαν δύο μήνες μετά οι αστυνομικοί του τμήματος της Ομόνοιας, το κέντρο δεν είχε άδεια. Ετσι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 21 Απριλίου 2003 να σφραγίσει το VOX. Το συγκεκριμένο κέντρο ανήκει στον Ηλία Μαροσούλη που διαθέτει αρκετά και μεγάλα νυχτερινά κέντρα στην Αθήνα και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή, Γκάζι. Απευθυνθήκαμε στον ίδιο και μας είπε ότι είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να πάρει άδεια οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν πέρυσι. Υπερτόνισε την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα λέγοντας ότι εκείνος πρώτος ξεκίνησε να δημιουργεί χώρους σαν την "Ιερά Οδό" όταν στην περιοχή υπήρχαν μόνο οίκοι ανοχής και φούρνοι. Παραδέχθηκε πάντως ότι η λειτουργία ενός κέντρου χωρίς άδεια είναι συνέπεια ενός στρεβλού συστήματος.

Με τις στρεβλώσεις του συστήματος των κέντρων διασκέδασης κλήθηκε ν' ασχοληθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη αναφορικά με το κέντρο "Σινέ Κεραμεικός" στην οδό Κεραμεικού 58. Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Ιουνίου 2003, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι "λειτουργεί ήδη από τις αρχές του 2002 ως κέντρο διασκεδάσεως χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας και χωρίς άδεια μουσικών οργάνων, εν γνώσει των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων και της Νομαρχίας, ενώ εκκρεμεί η σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη για χορήγηση άδειας λειτουργίας αναψυκτηρίου-καφετέριας που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του λειτουργία". Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, το κατάστημα δεν δικαιούνταν άδεια για να λειτουργήσει ως κέντρο διασκέδασης λόγω του ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις χρήσεις γης της περιοχής. Διαπιστώθηκε, επίσης, ηχορύπανση από τα συστήματα κλιματισμού.

Ο εκπρόσωπος, πάντως, της επιχείρησης Δ. Ζούμπος, στην ίδια συνεδρίαση, υποστήριξε ότι ο μόνος που τον έχει καταγγείλει συνολικά 65 φορές είναι ένας συνταξιούχος που "δεν τον φτάνει η σύνταξή του να πληρώνει δικηγόρους" και ότι το κατάστημα είχε πάψει να λειτουργεί από τις 7 Ιανουαρίου 2003 ενώ μετά λειτούργησε μόνο για μερικές εκδηλώσεις χωρίς μουσική. Ομως, ο συνταξιούχος αστυνομικός και δημοτικός σύμβουλος Αθαν. Σπυράκος τον διέψευσε μετά μουσικής λέγοντας ότι στις 17 Μαΐου έγινε εκδήλωση στο "Σινε Κεραμεικός" με γνωστό οργανοπαίχτη και ότι το κατάστημα λειτουργούσε μέχρι το Πάσχα. Παραδόξως, πάντως, και ενώ η εισήγηση πρότεινε την ανάκληση της άδειας, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η αναβολή λήψης απόφασης.

Σε εκκρεμότητα ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές βρίσκεται και το θέμα της αδείας του γνωστού εστιατορίου "Mamaca's" στο Γκαζοχώρι. Τον Ιούλιο του 2002 οι επόπτες δημόσιας υγείας της Νομαρχίας διαπίστωσαν παραβάσεις στη λειτουργία του δεδομένου ότι είχαν προστεθεί χώροι που δεν υπήρχαν στην άδεια, επεδείχθησαν μόνο τρία θεωρημένα βιβλιάρια υγείας και λειτουργούσε μουσική με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα ενώ δεν είχε άδεια μουσικών οργάνων. Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε μια διαδικασία που κατέληξε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2003.

Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Στη συνεδρίαση αυτή εμφανίστηκε η δικηγόρος της επιχείρησης -εργαζόμενη σε δικηγορικό γραφείο προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου δήμου των βορείων προαστίων- και ζήτησε αναβολή. Υποστήριξε ότι "έγινε μια ελαφρά διεύρυνση των τετραγωνικών του καταστήματος, νομίζω, λιγότερο από 50 τετραγωνικά", ότι χρειάζονταν λίγες ημέρες ακόμα για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά της αίτησης για νέα άδεια και ότι θα ήταν μεγάλη ζημιά για τους εργαζόμενους μια ενδεχόμενη ανάκληση άδειας.

Ακολούθησε μια σειρά παρεμβάσεων και διαξιφισμοί του στιλ "εδώ λειτουργούμε σαν μαγαζί ρουσφετιών" ή "μη μιλάς με το τσιγάρο αναμμένο" και ενώ η εισήγηση επισήμως ήταν περί ανάκλησης της άδειας για πολεοδομικές παραβάσεις, μετά από μακρά συζήτηση κι αφού κόντευε να... ξημερώσει, το θέμα αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Για να ξανάρθει σε άλλες δύο συνεδριάσεις στις 5 Ιουνίου και τις 17 Ιουλίου. Την πρώτη φορά δεν πρόλαβε καν να φουντώσει η συζήτηση και το θέμα αναβλήθηκε γιατί υπήρχε λάθος στο εισηγητικό. Τον Ιούλιο πλέον, προεγκρίθηκε η χορήγηση αδείας τελικώς αλλά από τότε, όπως μας πληροφόρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, δεν προσκομίστηκαν νεότερα στοιχεία και το κατάστημα, που συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες θαμώνες, παραμένει χωρίς άδεια... ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2003

Επιστροφή στην αρχή

4 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργεί στο Μοναστηράκι αλλά...-«Ασυλία» Μπαϊρακτάρη

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Την τύχη τής προ διετίας «εκστρατείας κατά των νταβατζήδων» τη γνωρίζουμε. Ομως η ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη γίνεται τώρα αφορμή να περιγραφεί η απόλυτη σύγχυση που επικρατεί στα συστήματα χορήγησης των αδειών στα κάθε μορφής κέντρα διασκέδασης και ελέγχου των συνθηκών υγιεινής από τους αρμοδίους.

Η ταβέρνα-οβελιστήριο του Σπύρου Μπαϊρακτάρη βρίσκεται στην πλατεία (ο Θεός να την κάνει) στο Μοναστηράκι. Ουσιαστικά, όμως, δεν μιλούμε για ένα αλλά για τέσσερα «κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος» (όπως υπηρεσιακώς αποκαλούνται) στα οποία δίνει άδεια λειτουργίας ο Δήμος Αθηναίων. Κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα:
1) Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας διαπιστώνει στις 19 Ιουλίου 2006 παρανομία που απαγορεύεται σαφώς από την Υγειονομική Νομοθεσία. Πρόκειται για την ψησταριά που βρίσκεται εκτός του καταστήματος για να ψήνεται ο γύρος. Αυτό, όπως αναφέρεται, «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, διότι τα τρόφιμα είναι άμεσα εκτεθειμένα στις ρυπάνσεις του περιβάλλοντος». Πού βρίσκεται αυτή η ψησταριά; Σύμφωνα με τη Νομαρχία, στο κατάστημα που βρίσκεται «στην οδό Ερμού 85 και πλ. Μοναστηρακίου» (σημειώστε τη διεύθυνση).
2) Ανησύχησε κάποιος για την υγεία των καταναλωτών; Ο δήμος, πάντως, όχι... Θα περάσει το καλοκαίρι, πριν κοινοποιήσει -στις 28 Σεπτεμβρίου- το έγγραφο της Νομαρχίας στον κ. Μπαϊρακτάρη.
3) Ο οποίος κ. Μπαϊρακτάρης απαντά ταχύτατα στις 2 Οκτωβρίου και λέει ότι έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και δεν υπάρχει λόγος για ανάκληση της άδειας ή τη σφράγιση του καταστήματος. Τίνος καταστήματος; Εκείνου που βρίσκεται στην οδό Ερμού 85 (σημειώστε και αυτή τη διεύθυνση).
4) Με βάση την απάντηση Μπαϊρακτάρη, ο δήμος ζητά από τη Διεύθυνση Υγείας να κάνει νέα αυτοψία. Στο κατάστημα της οδού Ερμού 85...
5) Φτάνουμε, έτσι, στις 18 Οκτωβρίου, κατά την οποία η Διεύθυνση Υγείας κάνει νέα αυτοψία και βρίσκει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις Μπαϊρακτάρη σε τέσσερα σημεία με ισάριθμες παρανομίες:
- Στην Ερμού 85 είναι αναψυκτήριο Everest (ιδιοκτησίας Μπαϊρακτάρη), με άδεια όμως «εστιατορίου-ψητοπωλείου».
- Στην πλατεία Μοναστηρακίου 2 υπάρχει «εστιατόριο μετά ψησταριάς», όπου το κρέας ψήνεται πάνω στο πεζοδρόμιο «με άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
- Στην οδό Μητροπόλεως 88 λειτουργεί εστιατόριο-οβελιστήριο «που έχει αναπτύξει 200 καθίσματα στον πεζόδρομο, την πλατεία και πέριξ του ιερού ναού, χωρίς αυτό να προβλέπεται από την άδεια λειτουργίας».
- Στην οδό Μητροπόλεως 71 υπάρχει επίσης κατάστημα της ίδιας επιχείρησης «χωρίς να κατέχει άδεια λειτουργίας» (σ.σ.: αν και λειτουργεί από το 2004).
Με βάση τα παραπάνω, ο νομίατρος Αθηνών ζητεί να ανακληθούν οι άδειες των δύο πρώτων καταστημάτων. Τι απαντά ο Δήμος Αθηναίων;
6) Με την υπογραφή του δήμαρχου Θ. Μπεχράκη έρχεται θέμα στην αρμόδια Δημαρχιακή Επιτροπή, που συνεδριάζει στις 22 Νοεμβρίου. Ποιο είναι το θέμα; Να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας για το κατάστημα επί της οδού Ερμού 85... Κατά τελεία σύμπτωση, δηλαδή, η αρμόδια διεύθυνση του δήμου, αν και επικαλείται όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, επιλέγει να γίνει συζήτηση για ένα από τα τέσσερα καταστήματα. Δηλαδή το Everest, που έχει άδεια εστιατορίου αλλά λειτουργεί ως αναψυκτήριο. Πού πήγαν οι υπόλοιπες παραβάσεις; Προφανώς αγνοούνται... Το καλύτερο όλων όμως είναι η απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής:
Αναβολή για επόμενη συνεδρίαση «προκειμένου να έρθει το σωστό εισηγητικό ως προς την επωνυμία»... Εκτοτε, ουδέν. Λέτε ο δήμος να μη γνωρίζει σε ποιες επιχειρήσεις και πού έχει δώσει άδειες;
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/12/2006

Επιστροφή στην αρχή

ΟΚΤΩ μεγάλα νυχτερινά κέντρα χωρίς καμιά άδεια και άλλα τρία με «παρανομίες»

Τσιφτετελιστάν... Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ενδεκα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, ανάμεσα σε εκείνα που βρίσκονται μόνο γύρω από το κέντρο της Αθήνας και στα οποία συνωθούνται δεκάδες χιλιάδες πολίτες κάθε εβδομάδα, λειτουργούν χωρίς καθόλου άδεια λειτουργίας, είτε με παραβίαση των όρων της.

Το αποκάλυψε χθες ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός μιλώντας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως είχε ακούσει τις διαμαρτυρίες του συλλόγου κατοίκων της Ιεράς Οδού «Μέγας Αλέξανδρος», που υφίστανται τις συνέπειες της λειτουργίας τέτοιων κέντρων διασκέδασης, αλλά και νομαρχιακών συμβούλων, που τόνισαν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν.
Ο κ. Σγουρός παραδέχθηκε ότι το σύστημα χορήγησης αδειών και ελέγχου στα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» αντιμετωπίζει προβλήματα. Είπε ακόμη ότι «είναι θέμα τύχης ότι δεν υπήρξαν θύματα» έως τώρα από κάποιο ατύχημα. Σημείωσε όμως ότι η Νομαρχία δεν θα αναλάβει περισσότερες ευθύνες από εκείνες που της αναλογούν. Μίλησε για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες της Νομαρχίας, που έχουν ελεγκτική αρμοδιότητα στο όλο ζήτημα, δηλαδή τη διεύθυνση Υγείας, που κάνει τους υγειονομικούς ελέγχους. Το πιστοποιητικό της διεύθυνσης Υγείας είναι απαραίτητο προκειμένου να εκδοθεί τελικώς η άδεια λειτουργίας από τον δήμο στον οποίο υπάγεται το κατάστημα. Η ίδια διεύθυνση, υποτίθεται ότι οργανώνει κλιμάκια που επισκέπτονται τα καταστήματα και ελέγχει εάν τηρούνται οι όροι της άδειας λειτουργίας.

Ομως, όπως είπε ο κ. Σγουρός, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να απασχολούνται μετά τις 11.00 μ.μ. και χρειάστηκε να πάρει ο ίδιος την ευθύνη και να ζητήσει αστυνομική συνοδεία προκειμένου να βγουν κλιμάκια και να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους, που έδειξαν ότι οκτώ (8) μεγάλα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν χωρίς καμιά άδεια. Πρόκειται για τα καταστήματα:
**ΟΠΕΡΑ, Ιερά Οδός 30.
**ΝΟΤΕΣ, Ιερά Οδός 41.
**ΠΛΑΤΟ, Πέτρου Ράλλη 2.
**MUSIC ROOM, Πέτρου Ράλλη 18.
**VOICE, Πέτρου Ράλλη 29-Κρήτης 1.
**ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Λαμίας 4 (Ταύρος).
**ΕΝΑΣΤΡΟΝ, Πειραιώς 178 (Ταύρος).
**VOX, Ιερά Οδός 16.
Στην ίδια λίστα, που έχει ήδη σταλεί στους δημάρχους Αθηναίων και Ταύρου για τα περαιτέρω, αναφέρονται τρία ακόμη, που έχουν μεν άδεια λειτουργίας, αλλά:
* Τα κέντρα διασκέδασης «Κεραμεικός» (Κεραμεικού 58) και «Μικρός Κεραμεικός» (Μαραθώνος & Κεραμεικού) «βρέθηκαν εκτός λειτουργίας, αλλά από στοιχεία που υπάρχουν στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι έχουν τροποποιήσει ουσιωδώς τους όρους λειτουργίας τους».
* Το κέντρο «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22-24) «διαπιστώθηκε ότι έχει τροποποιήσει ουσιωδώς τους όρους λειτουργίας».

Ο σύλλογος κατοίκων «Μέγας Αλέξανδρος» παρέστη χθες στο νομαρχιακό συμβούλιο Αθηνών, κατόπιν εισήγησης της νομαρχιακής συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Φωτεινής Πιπιλή. Το συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα στις 18/1 την εισήγηση της επί 20ετία δημοτικής συμβούλου Αθηναίων κ. Πιπιλή, η οποία χθες τόνισε ότι η Νομαρχία έχει μερίδιο ευθύνης στο τεράστιο πρόβλημα των παρανόμως λειτουργούντων καταστημάτων. Πρότεινε η Νομαρχία να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων που κινητοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους των οργάνων που διαθέτει και να οργανώσει επιτροπές ελέγχου, στις οποίες θα συμμετέχουν και νομαρχιακοί σύμβουλοι μαζί με τους αρμόδιους υπαλλήλους, στελέχη της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» Σπ. Πηλίτσης κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, μπράβους και προστάτες που λυμαίνονται την περιοχή, καταλαμβάνουν κάθε ελεύθερο χώρο και τρομοκρατούν τους κατοίκους. Πολλοί από τους νομαρχιακούς συμβούλους τέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων, που «βασανίζονται και έχουν χάσει τον ύπνο τους», ενώ και ο νομάρχης κ. Σγουρός θύμισε ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα απειλητικών τηλεφωνημάτων, των οποίων την προέλευση εντόπισε προκειμένου οι υπεύθυνοι να βρουν την απάντηση που τους αξίζει. arihadj@enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

«ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ» του Δήμου Αθηναίων για τα κέντρα χωρίς άδεια και πάρκινγκ

Το βασίλειο του νυχτομάγαζου

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» όταν η Δημόσια Διοίκηση ασχολείται με τη νομιμότητα στα κέντρα διασκέδασης.

Ενα μήνα μετά τις εκ νέου διαπιστώσεις, ότι η παρανομία «βασιλεύει» στο χώρο των ξενυχτάδικων, κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση συναγωνίζονται ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους επιχειρηματίες του χώρου, άλλοτε επιταχύνοντας και άλλοτε καθυστερώντας τις διαδικασίες των νόμων. Ιδού τρία ενδεικτικά γεγονότα:
1 Στις 31 Ιανουαρίου και ύστερα από διαμαρτυρίες κατοίκων της Ιεράς Οδού ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός μιλά για ένδεκα από τα πιο μεγάλα κέντρα διασκέδασης κοντά στο κέντρο της Αθήνας που λειτουργούν παρανόμως και για καταστηματάρχες που «δεν έχουν σε μεγάλη υπόληψη την ανθρώπινη ζωή». Τη σκυτάλη παίρνει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και αναφέρεται σε κέντρα τα οποία σφραγίστηκαν 23 φορές αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν. Ακολουθεί σύσκεψη και αποφασίζεται σύσταση τριμερούς επιτροπής (Δήμος - Νομαρχία - Αστυνομία) που θα προτείνει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. Η επιτροπή συνεστήθη, αλλά δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, ένα μήνα μετά...
2 Στο διάστημα που το σύστημα έκδοσης των αδειών υποτίθεται ότι βρίσκεται σε αναταραχή για να δει τι φταίει και οι παράνομοι συνεχίζουν να λειτουργούν θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί (Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος), δύο υφυπουργοί (Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, Εσωτερικών Α. Ανδρεουλάκος) και τρεις γενικοί γραμματείς (Εμπορίου Γ. Μπενόπουλος, Δημ. Διοίκησης Π. Γεωργιάδης και Β. Ανδρονόπουλος) καλούν τους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Τους ανακοινώνουν κάτι που θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί με ένα απλό δελτίο Τύπου και κάνουν πολλούς από τους παρισταμένους να «μυριστούν» επίσπευση εκλογών. Το θέμα; Οτι η τοπική αυτοδιοίκηση, που εκδίδει τις άδειες για τα καταστήματα, θα πρέπει να το κάνει μέσα σε 65 μέρες. Διαφορετικά θα λογίζεται «ότι η άδεια εδόθη και βεβαίως είναι ελεγκτέοι εκείνοι οι οποίοι δεν κάνουν την επιβαλλόμενη ενέργεια ελέγχου των φακέλων», όπως είπε ο κ. Σιούφας.
3 Και ενώ η κεντρική διοίκηση βάζει τις μηχανές να τρέξουν στο φουλ για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη-επιχειρηματία, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει το ίδιο κινούμενη αντίστροφα... Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με τους χώρους στάθμευσης που πρέπει να έχουν τα κέντρα διασκέδασης για να είναι νόμιμα. Η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το 2001 αλλά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε δώσει προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο του 2003 για να βρουν οι καταστηματάρχες τους απαραίτητους χώρους και να συμμορφωθούν. Οι καταστηματάρχες όμως κατάφεραν να κερδίσουν δύο παρατάσεις, αρχικώς έως τον Μάρτιο του 2005 και στη συνέχεια έως τις 31/12/2006. Παραδόξως, το υπουργείο δεν έδωσε νέα παράταση και θεωρητικώς θα έπρεπε στο διάστημα αυτό οι καταστηματάρχες να έχουν συμμορφωθεί 40 μήνες μετά. Το διάστημα δεν ήταν για κάποιους αρκετό, αλλά στο Δήμο της Αθήνας, τον μεγαλύτερο της χώρας, βρέθηκε η λύση. Δόθηκε μία ακόμη παράταση...
Τουλάχιστον 15
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τουλάχιστον 15 τα κέντρα διασκέδασης εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων που δεν έχουν προσκομίσει τα δικαιολογητικά για να αποδείξουν ότι διαθέτουν χώρους ώστε να σταθμεύουν οι θαμώνες τα αυτοκίνητά τους, να μην κατακλύζουν τα γύρω πεζοδρόμια και να μην ανθεί το πάρκινγκ όπως συχνά το «οργανώνουν» εκκολαπτόμενοι μπράβοι της νύχτας.
Στη Δημαρχιακή Επιτροπή, που είναι αρμόδια να εκδίδει και να ανακαλεί άδειες καταστημάτων, ήρθαν εισηγήσεις για ανάκληση των αδειών των παραπάνω καταστημάτων από τις 15 Φεβρουαρίου. Πλην όμως ουδέν συνέβη, αφού στις δύο συνεδριάσεις που μεσολάβησαν (21 και 28 Φεβρουαρίου) αποφασίσθηκε να δοθεί χρόνος στους καταστηματάρχες. Μεταξύ των κέντρων διασκέδασης που απειλούνται με ανάκληση της αδείας περιλαμβάνονται κυρίως «μεσαίου» μεγέθους καταστήματα όπως: Φαντασία (Λιοσίων 325), Bailar (Γκύζη και Ραγκαβή), Ρεμπέτικη Κλίκα (Κοδριγκτώνος 17), Ταξίμι (Ισαύρων 29Γ'), Dolce Vita (Λένορμαν 254), Φέρε να πιεις (Αχαρνών 335), Next (Κοδριγκτώνος 54). Σας προξενεί εντύπωση που δεν εμφανίζονται καταστήματα σε Ιερά Οδό, Πειραιώς, Γκάζι, Ψυρρή κ.λπ.;
«Μα εκεί τα περισσότερα δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας, οπότε δεν χρειάζεται να έχουν και τον ανάλογο χώρο στάθμευσης», μας λέει γελώντας επιχειρηματίας του χώρου. Εν ολίγοις και με το ισχύον καθεστώς ελέγχου, είναι προτιμότερο να μην έχεις καθόλου άδεια! Γιατί τότε, το μόνο που χρειάζεται είναι να πληρώνεις τον «αυτοφωράκια», εκείνον δηλαδή που εμφανίζεται ως αντικαταστάτης του υπεύθυνου, συλλαμβάνεται αν προκύψει έλεγχος και η ζωή συνεχίζεται. Επίσης για τα κέντρα διασκέδασης σε άλλες περιοχές της Αθήνας, θα πρέπει να κινητοποιηθούν αντιστοίχως οι υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων και να δείξουν ανάλογο ενδιαφέρον τα τοπικά αστυνομικά τμήματα και οι διευθύνσεις υγείας των Νομαρχιών.
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ελέγχου στα καταστήματα έχουν μόνο η Αστυνομία και οι διευθύνσεις Υγείας και μόνο εάν εκείνες καταγγείλουν μπορεί να παρέμβει ο δήμος που εκδίδει την άδεια. Μέσα σε αυτό το πήγαιν'-έλα των υπηρεσιών χάνονται στις περισσότερες περιπτώσεις τα παράπονα των πολιτών που δεν μπορούν να κοιμηθούν από το θόρυβο και τις μυρωδιές των γειτονικών κέντρων διασκέδασης.
Υπέρ επιχειρηματιών
Ομως, υπουργεία και τοπική αυτοδιοίκηση δείχνουν πρόθεση να φροντίσουν περισσότερο τους επιχειρηματίες και όχι όσους ταλαιπωρούνται από τη λειτουργία των κέντρων. Μέτρα για την ανακούφισή τους θα συζητούσε η τριμερής επιτροπή (Δήμος Αθηναίων-Νομαρχία Αθηνών-Αστυνομία) αλλά ακόμη και αν συνεδριάσει μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα συζητήσει πρωτίστως το μέτρο που ανακοίνωσαν τα υπουργεία για την προθεσμία των 65 ημερών. Πώς θα γίνει όμως αυτό τη στιγμή που οι υπουργοί έκαναν ανακοινώσεις χωρίς να υπάρχει γραπτή υπουργική απόφαση; Πάντως, ήταν αρκετή η ανακοίνωση για να θορυβηθούν οι υπηρεσίες («δεν προλαβαίνουμε», «δεν έχουμε προσωπικό» κ.λπ.) και να ζητήσει ο δήμαρχος Νικ. Κακλαμάνης προκαταβολικώς γνωμάτευση των νομικών υπηρεσιών.
Το χειρότερο δε είναι ότι άλλα υπουργεία δεν έχουν καν προχωρήσει σε ανακοινώσεις κάποιων μέτρων. Ετσι, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει εκδώσει προεδρικά διατάγματα για τις χρήσεις γης (τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή), το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκσυγχρονίσει τις αγορανομικές διατάξεις που είναι πλέον ηλικίας 24 ετών και απαγορεύουν π.χ. στα ψιλικατζίδικα να πωλούν γάλα και στις πιτσαρίες να εξυπηρετούν ορθίους και διερχομένους...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2007

Επιστροφή στην αρχή

Επιχείρηση-"σκούπα" για την απομάκρυνση τραπεζιών και καθισμάτων, με τα οποία είχαν κατακλύσει παράνομα ολόκληρη σχεδόν την πλατεία Μοναστηρακίου τέσσερα καταστήματα, πραγματοποίησαν χθες συνεργεία του δήμου Αθηναίων. Νωρίς το πρωί, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας, οι εργαζόμενοι του δήμου φόρτωσαν σε δύο φορτηγά τα τραπεζοκαθίσματα και καθάρισαν το χώρο, παρά τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών.

Ο δήμος Αθηναίων είχε προειδοποιήσει από τον Μάιο τους καταστηματάρχες, οι οποίοι δεν είχαν σχετική άδεια, να μην βγάζουν τραπεζάκια στην πλατεία Μοναστηρακίου, η οποία θεωρείται αρχαιολογικός χώρος και ως εκ τούτου απαιτείται έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία. Μάλιστα, η δημοτική αστυνομία είχε επιβάλει και πρόστιμα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Εξαιτίας της κατάληψης της πλατείας από τα τραπεζοκαθίσματα, ήταν αδύνατη η διέλευση ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ είχε γίνει εξαιρετικά δύσκολη και η κυκλοφορία των πολιτών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρ. Παπαδάκης, αν τα τέσσερα καταστήματα παρανομήσουν ξανά, ο δήμος θα δράσει και πάλι άμεσα.

Γαλανοπούλου Μαρία  ΑΥΓΗ 23/6

Επιστροφή στην αρχή

«Σκούπα» στους πεζόδρομους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ akarimali@pegasus.gr

Τραπεζοκαθίσματα που ολοένα επεκτείνονται, αυθαίρετες κατασκευές που καταλαμβάνουν τους πεζόδρομους και ανεξέλεγκτη ηχορύπανση, είναι τα τρία βασικά συστατικά της απόλυτης αναρχίας που επικρατεί σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας όπου υπάρχουν μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες.

Πεζόδρομοι στο Κολωνάκι, το Θησείο, το Μοναστηράκι, την Πλάκα, την Υμηττού, οι οποίοι υποτίθεται ότι προορίζονται για περίπατο, έχουν καταληφθεί από τραπεζάκια, μηχανάκια και πλανόδιους.

Από τη μια πλευρά, ο δήμος προσπαθεί να επιβάλει τάξη και απ την άλλη, οι επιχειρηματίες παίζουν «κρυφτό» με τη δημοτική αστυνομία η οποία μόλις απομακρύνεται, τα τραπεζάκια επεκτείνονται ευθύς αμέσως, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να βάλει βαθιά το «μαχαίρι στο κόκαλο» ώστε να μπει τάξη στο αλαλούμ. Μάλιστα χθες το πρωί έγινε η πρώτη έφοδος στο Μοναστηράκι όπου δύο φορτηγά του δήμου σήκωσαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα που είχαν καταλάβει την πλατεία. Οι τέσσερις επιχειρηματίες της περιοχής είχαν ειδοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό από τον ίδιο τον Νικήτα Κακλαμάνη, χωρίς όμως να συμμορφωθούν.

«Αίσχος»
Η κατάσταση αυτή, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντος του δημάρχου, έχει ενοχλήσει τον Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος μάλιστα, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στους πεζόδρομους, παραδέχθηκε ότι επικρατεί χάος, ακόμα και στη δική του γειτονιά, το Παγκράτι. Ειδικά για την Υμηττού, έκανε λόγο για «αίσχος» το οποίο έχει βάλει στόχο να παταχθεί. Απείλησε τους παρανομούντες με πολύ τσουχτερά πρόστιμα, στέλνοντάς τους ταυτόχρονα μήνυμα ότι το πολύ σε ένα μήνα η εικόνα των πεζόδρομων θα έχει αποκατασταθεί. «Δεν θέλουμε μία πόλη απέραντο νεκροταφείο, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η απίστευτη αναρχία με τραπεζοκαθίσματα», ήταν τα λόγια του δημάρχου Αθηναίων.

Οι εντολές του Ν. Κακλαμάνη, όπως λένε άνθρωποι του δήμου, είναι σαφείς: «Βάλτε τάξη στην πόλη». Μένει τώρα να δουν στην πράξη οι δημότες και ιδίως οι κάτοικοι των συνοικιών όπου υπάρχει μεγάλος φόρτος τραπεζοκαθισμάτων, ότι οι αποφάσεις θα υλοποιηθούν και το βασικότερο ότι θα είναι μόνιμες.

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό των τραπεζοκαθισμάτων, στην οδό Μηλιώνη στο Κολωνάκι, όπου κίτρινες διαγραμμίσεις οριοθετούν την έκταση που πρέπει να καταλαμβάνουν. Η επιχείρηση τάξης θα συνεχιστεί στην Τσακάλωφ, τη Βαλαωρίτου, τη Μητροπόλεως, την Υμηττού και θα ακολουθήσουν το Θησείο και το Μοναστηράκι.

Εκτός από τις κίτρινες διαγραμμίσεις ο δήμος θα δώσει ενιαίο αρχιτεκτονικό σχέδιο για τα σκέπαστρα που τοποθετούνται στους εξωτερικούς χώρους των καφετεριών, των μπαρ και γενικώς των κέντρων διασκέδασης, προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία, ενώ το κόστος θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Ηδη έχουν καταγραφεί 2.600 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στις οποίες έχουν αποσταλεί τα μέτρα τα οποία δικαιούνται να καταλαμβάνουν.

Στη συνέχεια γίνεται αυτοψία από κλιμάκια του δήμου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι νέες προδιαγραφές. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε, όπως τόνισε στο «Εθνος» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Παπαδάκης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότατα πρόστιμα. Εάν και πάλι δεν συμμορφωθούν, τότε θα ακολουθήσουν δύο ακόμα υποδείξεις. Στην τρίτη προειδοποίηση, ο δήμος έχει το δικαίωμα, όπως άλλωστε έγινε χθες, να σηκώσει με φορτηγό τα τραπεζάκια και τα καθίσματα.

Οι «καμπάνες»
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρηματίες που δεν πειθαρχούν θα κληθούν να καταβάλουν στον δήμο πρόστιμο που φτάνει μέχρι και 200 φορές πάνω το ενοίκιο που πληρώνουν για τα μαγαζιά τους. Βέβαια μόνο στην πλατεία Μοναστηρακίου, το χαμηλότερο πρόστιμο που χρωστάει επιχειρηματίας είναι 100.000 ευρώ. Ο δήμος σπανίως εισπράττει τα χρήματα εξαιτίας κυρίως των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αρκεί να αναφερθεί ότι από την πρώτη προειδοποίηση μέχρι τη δεύτερη, μεσολαβούν 20-25 ημέρες, όπως αντίστοιχα και στην τρίτη. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, όπως διατείνονται οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, που η αναρχία ζει και βασιλεύει στην Αθήνα.

ΕΘΝΟΣ 23/6

Επιστροφή στην αρχή

«Σφράγισμα» και «καμπάνες»

«Λουκέτο εξπρές» και βαριά πρόστιμα έως και 200 χιλιάδες ευρώ, τόσο για τους υπεύθυνους λειτουργίας όσο και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, θα επιβάλλονται από το 2008 σε βάρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν χωρίς άδεια ή παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας.

Το «πακέτο» των αυστηρών μέτρων συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου με τον νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη, ως απόρροια πορίσματος κοινής επιτροπής νομαρχίας, δήμου και ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των παρανομιών στα νυχτερινά κέντρα.
Μεταξύ των αλλαγών που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνεται και η κατάργηση διάταξης πρόσφατης απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης, η οποία προέβλεπε την έκδοση προσωρινής άδειας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περίπτωση που ο οικείος δήμος δεν απαντήσει στον αιτούντα εντός 65 ημερών.
Περί το τέλος του τρέχοντος μηνός θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα υπουργείων, ώστε το καθένα να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, είτε προωθώντας νομοθετικές ρυθμίσεις είτε εκδίδοντας υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, ενώ το νέο καθεστώς αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2008.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που περιλαμβάνει το «πακέτο» των εν λόγω μέτρων είναι:
* Βαρύ πρόστιμο έως και 200 χιλιάδες ευρώ, άμεσα καταβλητέο και διπλασιασμός του σε περίπτωση υποτροπής, σε βάρος τόσο του υπευθύνου λειτουργίας της επιχείρησης όσο και του ιδιοκτήτη του παράνομου ακινήτου, που λειτουργεί χωρίς άδεια. Σήμερα δεν προβλέπεται πρόστιμο παρά μόνο υποβολή μήνυσης. Τα πρόστιμα προτείνεται να επιβάλλονται από τους δήμους και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
* Αυτόφωρο σε βάρος του ιδιοκτήτη και του υπευθύνου λειτουργίας της επιχείρησης και ποινικό πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ στον καθένα. Σήμερα προβλέπεται Αυτόφωρο για όποιον δηλώνει κατά τον έλεγχο υπεύθυνος και μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
* Αμεση σφράγιση του καταστήματος εντός 24 ωρών και παράλληλη διακοπή όλων των παροχών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.) για όσα καταστήματα λειτουργούν χωρίς άδεια. Για όσα έχουν άδεια αλλά παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο και θα γίνεται επανέλεγχος σε ορισμένη ημερομηνία. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, η επιχείρηση θα σφραγίζεται.
Σήμερα προβλέπεται εν προκειμένω ανάκληση της άδειας λειτουργίας και σφράγιση σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. όταν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία). Μάλιστα, η διαδικασία είναι χρονοβόρα, με υποβολή ενστάσεων κ.λπ.
* Προώθηση υπογραφής των επικαιροποιημένων σχεδίων για τις επιτρεπόμενες σε κάθε περιοχή χρήσεις γης, κάτι που εν πολλοίς δεν υπάρχει σήμερα.

Μ.Σ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

Συνάντηση κ.Σγουρού ,κ.Παυλόπουλου και κ. Κακλαμάνη για τα νυχτερινά κέντρα

Γράφει ο/η athinapoli    08.11.07

    Μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού και σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Νικ. Κακλαμάνη πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή συνάντηση των δυο με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, με θέμα τον περιορισμό της παράνομης λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων και τα απαιτούμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, μετά και την πρόταση που είχε κατατεθεί (Ιούλιος 2007), από κοινού από το Νομάρχη Αθηνών, το Δήμαρχο Αθηναίων και την Ελληνική Αστυνομία. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ασφάλεια των κατοίκων και των θαμώνων των νυχτερινών κέντρων, την έλλειψη μέσων πυρασφάλειας, την προστασία της δημόσιας υγείας, την ηχορύπανση και την γκετοποίηση των περιοχών.
    Ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: «Έχω πει πολλές φορές ότι είναι εξευτελιστικό το Κράτος να μην μπορεί να κλείσει οριστικά νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν χωρίς άδεια. Η Κυβέρνηση έχει στα χέρια τις συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις από μια σοβαρή δουλειά που έγινε από κοινού, από τη Νομαρχία Αθηνών και το Δήμο Αθηναίων. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ψήφισή τους και να δοθεί ένα τέλος. Σε αυτά τα μαγαζιά κινδυνεύουν άνθρωποι που πάνε να διασκεδάσουν, αλλά κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε θύματα. Δεν πάει άλλο!
    Συζητήσαμε σήμερα εδώ, αναλυτικά, όλα αυτά τα θέματα και δόθηκε η διαβεβαίωση από τον κ. Παυλόπουλο ότι στο τέλος Νοεμβρίου, θα ξανασυναντηθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να λυθούν με οποιοδήποτε τρόπο τα προβλήματα αυτά και πάντα μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα απαιτούμενα μέτρα. Επίσης, συζητήσαμε και θέματα, όπως είναι η ηχορύπανση, η χρήση γης και ποια Υπουργεία εμπλέκονται στο θέμα των νυχτερινών κέντρων, δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΥΠΕΣΔΑ, μαζί με το πλέον τέως-Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Είναι μια κατάσταση που εμένα προσωπικά με θλίβει, αφού έχουμε κάνει συγκεκριμένη δουλειά, την οποία έχουμε παραδώσει εδώ και αρκετούς μήνες. Είχα στείλει σχετικό υπόμνημα σε όλα τα Υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα και ελπίζω να ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου η εφαρμογή των μέτρων, ώστε να μην υπάρχουν παράνομα νυχτερινά μαγαζιά στην Αθήνα».
    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο Νομάρχης Αθηνών, από κοινού με τον Δήμαρχο Αθηναίων και την Ελληνική Αστυνομία, είχαν καταθέσει κοινή πρόταση, η οποία καταρτίστηκε από τριμερή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αφού διαπιστώθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν παρέχει τα μέσα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μπει φραγμός στη λειτουργία των παράνομων νυχτερινών κέντρων.
    Τα κύρια σημεία της πρότασης περιγράφονται παρακάτω:
    1. Έναρξη Επιτηδεύματος από την οικεία ΔΟΥ
    Καμία επιχείρηση δεν κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια ΔΥΟ, χωρίς την προέγκριση της δημαρχιακής επιτροπής και χωρίς την κατάθεση πλήρους φακέλου δικαιολογητικών.
    2. Πρόστιμα
    Να καθιερωθεί αυστηρότερο πλαίσιο επιβολής προστίμων 1.000 έως 50.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν μέχρι 200 καθίσματα και 10.000 έως 200.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις άνω των 200 καθισμάτων.
    Παράλληλα, να προβλεφθεί η δυνατότητα επιβολής προστίμου και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ενώ τα παραπάνω πρόστιμα να είναι άμεσα καταβλητέα.
    3. Διαδικασία αυτοφώρου
    Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης καθώς και ο υπεύθυνος λειτουργία ς να παραπέμπονται σε δίκη με παράλληλη επιβολή ποινικού προστίμου τουλάχιστον 5.000 ευρώ ως παρεπόμενη χρηματική ποινή.
    4. Σφράγιση
    Η Δημοτική Αστυνομία προβαίνει στη σφράγιση της επιχείρησης με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, εάν είναι απαραίτητο.
    Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενημερώνουν όλες τις υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ), οι οποίες υποχρεώνονται να προβούν στην άμεση διακοπή όλων των παροχών προς τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η παράλειψη ενημέρωσης ή η παράλειψη άμεσης διακοπής από μέρους των ΔΕΚΟ να αποτελέσει πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.
    5. Παραβίαση σφραγίδων
    Καθιέρωση αυστηρής ποινής -τουλάχιστον δύο ετών- στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και παράλληλη καθιέρωση διοικητικής κύρωσης, εάν παραβιάσει τη σφράγιση και επαναλειτουργήσει την επιχείρηση. Σε περίπτωση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, επιχείρησης που έχει σφραγιστεί, ο νέος ιδιόκτητης να αναλαμβάνει όλες τις βεβαιωμένες χρηματικές ποινές της σφραγισμένης επιχείρησης.
    6. Προσωρινές διαταγές
    Στη διαδικασία ενώπιον της διοικητικής δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, θα πρέπει να καλείται υποχρεωτικά και η εκδούσα αρχή, προκειμένου να εκθέτει τις απόψεις της, κάτι που σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό.
    7. Χρήσεις γης
    Να καθορισθούν άμεσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι χρήσεις γης σε κάθε περιοχή και να προχωρήσει η υπογραφή των επικαιροποιημένων σχεδίων για τις επιτρεπόμενες σε κάθε περιοχή χρήσεις γης, ώστε πολίτες και υπηρεσίες να γνωρίζουν τις χρήσεις κάθε οικοδομικού τετραγώνου.
    8. Καταργούμενες διατάξεις
    Η Επιτροπή πρότεινε, όπως είναι φυσικό, και την κατάργηση και ορισμένων διατάξεων που είναι αντίθετες με το πνεύμα των αλλαγών που προτάθηκε να υπάρξουν. 

Επιστροφή στην αρχή

ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ καθεστώς ηχορύπανσης στην Αθήνα

«Μπάχαλο»... ωραρίου

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Νέες σελίδες... δόξας ετοιμάζεται να γράψει ο Δήμος Αθηναίων, αλλάζοντας το καθεστώς για τα χιλιάδες μπαρ-καφέ-εστιατόρια-μουσικές σκηνές που παίζουν μουσική. Από εκεί που σήμερα η παρανομία είναι ο κανόνας, αφού οι άδειες μουσικής λήγουν στις 22.00, συζητιέται αύριο το ενδεχόμενο να έχουν όλοι τη δυνατότητα παράτασης έως τις 3.00 τα ξημερώματα.

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους πολλούς εμπλεκομένους (Δήμος-Νομαρχία-Αστυνομία-Πολεοδομία-Αρχαιολογία-Υγειονομικό κ.λπ.) και τις ερμηνείες των διαφόρων νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκαλεί μια καθημερινότητα εφιαλτική και στον τομέα της ηχορύπανσης.
«Εμείς δεν ζητούμε τίποτε άλλο παρά την εφαρμογή του νόμου. Και αν υπάρχουν 100 κακοί επαγγελματίες που πραγματικά ηχορυπαίνουν, αυτοί να τιμωρηθούν και όχι οι 10.000 που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες», λέει ο Δημήτρης Αρβανίτης, πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Διασκέδασης και Εστίασης Αττικής. Ο ίδιος δεν κρύβει ότι έχει θέσει επανειλημμένως τα αιτήματα που προκαλούν αύριο και πάλι συζήτηση στη Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων. Ποια είναι όμως εν προκειμένω η εισήγηση του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη; Διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι:
- Η άδεια μουσικών οργάνων χορηγείται το χειμώνα έως τις 22.00 και το καλοκαίρι έως τις 23.00. Ανάλογα με το είδος της μουσικής, τη θέση του κέντρου σε σχέση με τις γύρω κατοικίες, μπορεί να δοθεί παράταση έως τις 3.00 για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο.

«Ομίχλη»
- Μέσα στο 2007 δόθηκαν 700 άδειες μουσικής. Περίπου και οι 700 καταστηματάρχες έχουν υποβάλει αίτηση για παράταση, χωρίς να έχουν λάβει θετική απάντηση. Το θέμα προκαλεί προστριβές ανάμεσα στους ενδιαφερομένους και την υπηρεσία.
- Προτείνεται, λοιπόν, να συζητηθούν αποφάσεις για τη χορήγηση της παράτασης υπό προϋποθέσεις.
Ποιες όμως μπορεί να είναι οι προϋποθέσεις; Εδώ, επικρατεί η συνήθης ομίχλη. Σε πρόσφατη συζήτηση για το ίδιο θέμα στη Δημαρχιακή Επιτροπή ακούστηκαν πολλά και μερικώς αντικρουόμενα:
- Ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορομάντζος, παραδέχεται ότι «πολλά καταστήματα ξεκινούν τη λειτουργία στις 10 το βράδυ, δηλαδή εκεί που εμείς δίνουμε τερματισμό ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων». Προτείνει λοιπόν, «αφού οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την κυκλοφορία των ανθρώπων και κάποιες άλλες ώρες», να δίνονται παρατάσεις ωραρίου, αλλά «να μην εξαντλείται το ωράριο μέχρι εκεί που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μέχρι τις 3 το πρωί, αλλά να το περιορίσουμε ανά κατηγορίες και ανάλογα με τη χωροταξική κατανομή των καταστημάτων». Προτείνει επίσης να υποβάλει κάθε καταστηματάρχης υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναφέρει εάν το κατάστημα βρίσκεται μέσα σε πολυκατοικία ή όχι...
- Ο αρμόδιος για τα καταστήματα, αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκης, αφού είπε ότι «κανένα μαγαζί δεν τηρεί το ωράριο», προσπαθεί να γίνει πιο συγκεκριμένος: Εάν το κέντρο βρίσκεται μέσα σε πολυκατοικία να παίρνει παράταση μέχρι τη 1 π.μ., έαν όχι να παίρνει έως τις 2.30. Αλλά το καλοκαίρι να ισχύει το όριο στις 11 μ.μ. Και επειδή κάποια μαγαζιά είχαν πάρει παλαιότερα παράταση, «να επαναξιολογηθούν όλα από την αρχή».
- Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νικόλαος Βαφειάδης προτείνει ωράριο έως τις 2.00 και κατηγοριοποίηση, αφού παραδεχθεί ότι με τη σημερινή κατάσταση «δίνουμε έναυσμα στους παρανόμους».
- Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δημόπουλος ζητεί να μπει φρένο στην ασυδοσία και να ελεγχθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Με δεδομένη την έλλειψη συγκεκριμένης εισήγησης σε εκείνη τη συνεδρίαση, αποφασίζεται, με πρόταση και του εκπροσώπου της μειοψηφίας Γ. Αναγνωστόπουλου, να γίνει διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους και το θέμα να επανέλθει. Ερώτημα αναπάντητο παραμένει το αν σε αυτή τη διαβούλευση εκπροσωπεί κάποιος τους πολίτες που συχνά ταλαιπωρούνται από καταστήματα που λειτουργούν δίπλα σε σπίτια δημιουργώντας πολύ θόρυβο...

«Παραμάγαζα»
Στις γραπτές προτάσεις του, πάντως, ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Δ. Αρβανίτης μιλά συχνά για «παραμάγαζα» (π.χ. στο Υγειονομικό της Νομαρχίας). Διαφωνεί μάλιστα με τη χωροταξική κατανομή και την κατηγοριοποίηση, λέγοντας ότι αυτό θα ανοίξει νέα «παραμάγαζα», δηλαδή μηχανισμούς που χρηματίζονται για να ευνοήσουν κάποιους: «Ποιοι, πώς και με ποια κριτήρια θα πουν ότι το κατάστημα εδώ μπορεί να βάζει δυνατά μουσική και δίπλα όχι;», αναρωτιέται ο κ. Αρβανίτης.
Η αρμόδια αντινομάρχης, Αθηνά Δρέττα, που ενημερώθηκε από εμάς για την όλη συζήτηση, δήλωσε ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι, απλώς νομιμοποιείται η αυθαιρεσία» και πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει συζήτηση για τα όρια θορύβου και τους τρόπους μέτρησης. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν υπάρχει προσωπικό διαθέσιμο για να πραγματοποιεί μετρήσεις ήχου στην έκταση που θα απαιτούσε ένα σύστημα με χιλιάδες μαγαζιά να παίζουν μουσική νομίμως έως τις 3 τα ξημερώματα...

arihadj@enet.gr  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΜΒ. ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Να αφαιρεθούν όλες οι κατασκευές-προεκτάσεις των καταστημάτων στα πεζοδρόμια

Τραπεζάκια... μέσα

Να αφαιρεθούν οι τέντες από πλαστικά φύλλα ή τα τζάμια που χρησιμοποιούν ιδιοκτήτες προκειμένου να προεκτείνουν τους χώρους των καταστημάτων τους σε πεζοδρόμια, διατάσσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ η κατασκευή προστεγάσματος με κάθετα στηρίγματα στους πεζόδρομους, στα πεζοδρόμια και σε κοινόχρηστους χώρους παραβιάζει την πολεοδομική νομοθεσία.
Οι δικαστές για να καταλήξουν στην κρίση τους αυτή επικαλούνται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων αλλά και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. Κατά την άποψή τους λόγοι δημόσιου συμφέροντος που σχετίζονται με την ανεμπόδιστη, ελεύθερη και ομαλή διέλευση των πεζών και την ακώλυτη και διαρκή χρήση των κοινόχρηστων χώρων τονίζουν ότι εκεί δεν μπορούν να τοποθετούνται τέντες. Τη στιγμή, μάλιστα, που όπως σημειώνουν παρατηρείται το φαινόμενο να μετατρέπονται τα προστεγάσματα σε κλειστό χώρο, είτε με πλαστικά φύλλα νάιλον είτε με τζάμια, είτε με άλλο υλικό, επεκτείνοντας με τον τρόπο αυτό τον χώρο των καταστημάτων (καφετέριες, ταβέρνες κ.ά.).
Οι δικαστές επιτρέπουν να τοποθετούνται τέντες αρκεί να στηρίζονται σε οριζόντια στηρίγματα επί των τοίχων των κτιρίων, να μην υπερβαίνουν το μήκος που έχουν οι βεράντες των οικημάτων και να μη βγαίνουν έξω από το περίγραμμα της οικοδομικής γραμμής. Αφορμή για την έκδοση της απόφασης αποτέλεσε αίτηση καταστηματάρχη στην Αλεξανδρούπολη ο οποίος ζητούσε να του επιτραπεί να κατασκευάσει τέντα σε κοινόχρηστο χώρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

«Σκούπα» σε καφετέριες

Το ΣτΕ ζητά από τους δήμους να ξηλώσουν τις παράνομες κατασκευές που αναπτύσσουν σε πεζοδρόμια πολλές καφετέριες. Υποχρεωτική και η ανάκληση των σχετικών αδειών

Πράσινο φως για να «ξηλωθούν» πολλές χιλιάδες παράνομες εγκαταστάσεις και κατασκευές (μόνιμες ή κινητές) που αναπτύσσουν καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. σε όλη τη χώρα, κλείνοντας κατά παράβαση του Συντάγματος κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια κ.λπ.), ανάβει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, προσκρούει στο Σύνταγμα κάθε κατασκευή προστεγασμάτων και των στηριγμάτων τους, εφόσον παρέχει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τη δυνατότητα να μετατρέπουν κοινόχρηστο χώρο σε κλειστό ή ημίκλειστο, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών από το σημείο αυτό. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να ξηλώσουν τέτοιες κατασκευές ή να ανακαλέσουν σχετικές άδειες, κάτι που μπορεί να γίνει και μετά από «μπαράζ» προσφυγών από πολίτες ή άλλους ενδιαφερόμενους ή θιγόμενους φορείς (περιβαλλοντικούς κ.λπ.), ενώ οι αρμόδιες αρχές που επιτρέπουν τέτοιες παρανομίες σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί να υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

Στον αέρα...

Με τη δικαστική απόφαση βρίσκονται πλέον «στον αέρα» οι προσθήκες που συνήθως κάνουν οι μαγαζάτορες (πέρα από τους νόμιμους εξώστες και τα οριζόντια κινητά προστεγάσματα σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων), για να μεγαλώσουν τους χώρους που εκμεταλλεύονται. Ετσι παράνομα θεωρούνται ακόμα και τα στηρίγματα (δοκάρια) των νόμιμων εξωστών και τεντών, εφόσον αυτά μπαίνουν στον κοινόχρηστο χώρο (και όχι σε τμήμα του μαγαζιού).

Παράνομο είναι επίσης το συνηθισμένο φαινόμενο της μετατροπής των προστεγασμάτων σε κλειστό χώρο, είτε με πλαστικά φύλλα (νάιλον), είτε με τζάμι, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, που επεκτείνει τον κλειστό χώρο των καταστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. πεζοδρόμια, παραλίες κ.λπ.).

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, οι δημοτικές αρχές έχουν υποχρέωση να ξηλώσουν τέτοιες παράνομες κατασκευές (τέντες, τζάμια, νάιλον, δοκάρια κ.λπ.), που μειώνουν τους κοινόχρηστους χώρους και εφόσον έχουν δώσει άδειες για τέτοιες εγκαταστάσεις, οφείλουν να τις ανακαλέσουν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την τήρηση του Συντάγματος και των πολεοδομικών διατάξεων.

Η ανάκληση τέτοιων αδειών και η απομάκρυνση παρόμοιων εγκαταστάσεων είναι κατά το ΣτΕ υποχρεωτική εν όψει και των διατάξεων του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού), που θέτουν αυστηρούς όρους για τους εξώστες, τα προστεγάσματα (τα οριζόντια), αλλά και τα στηρίγματά τους που δεν επιτρέπεται να ακουμπούν σε κοινόχρηστους χώρους.

Συνεπώς τα δοκάρια που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους για να στηρίζουν εξώστες, οριζόντια προστεγάσματα, τέντες κ.λπ. είναι παράνομα (μπορούν να βρίσκονται σε οποιαδήποτε άλλη θέση ακόμα και σε τμήματα εξωστών πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους, εφόσον τα δοκάρια αυτά στηρίζονται στους εξώστες και δεν εξέχουν από το περίγραμμά τους).

Απορρίφθηκε αίτηση

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε αίτηση ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αλεξανδρούπολη και συμφώνησε ότι οι τοπικές δημοτικές αρχές όφειλαν να ανακαλέσουν την άδεια που είχαν δώσει για να μπουν δοκάρια για εξώστη σε κοινόχρηστο χώρο (στο πεζοδρόμιο). Δέχτηκε επίσης ότι νόμιμα επιβλήθηκε η αφαίρεσή τους με δαπάνες του ιδιοκτήτη και όλων των κατασκευών που μετέτρεψαν τα προστεγάσματα σε κλειστό χώρο (με νάιλον και τζάμια). Γιατί το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να αρθούν κάθε είδους εμπόδια στην ομαλή διέλευση των πεζών από το πεζοδρόμιο, ώστε να το χρησιμοποιούν ακώλυτα και διαρκώς.

Το δικαστήριο έκρινε συνταγματική τη διάταξη του ΓΟΚ που θέλει τα στηρίγματα των οριζόντιων προστεγασμάτων να μην μπαίνουν σε κοινόχρηστους χώρους, σημειώνοντας ότι είναι αντισυνταγματική κάθε άλλη κατασκευή που μετατρέπει τα επιστεγάσματα σε κλειστούς ή ημίκλειστους χώρους που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία του κοινού.

ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΙΛΟΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Καθοριστικής σημασίας για χιλιάδες άλλες υποθέσεις είναι και οι σκέψεις που κάνει το ΣτΕ για την ανάκληση των παράνομων αδειών (κατασκευής κ.λπ.). Σύμφωνα με το δικαστήριο, το κράτος είναι υποχρεωμένο να ανακαλεί τις παράνομες πράξεις του. Αλλά τέτοια υποχρέωση δεν υπάρχει, εάν υπάρχει πλημμέλεια στην ίδια την άδεια (και όχι σε τυχόν υπερβάσεις της), εφόσον έχει περάσει τουλάχιστον μια 5ετία και έχει δημιουργηθεί καλόπιστα υπέρ του πολίτη (δικαιούχου της άδειας) μια πραγματική κατάσταση, που είναι δεκτική έννομης προστασίας. Ομως το κράτος μπορεί και σε αυτήν την περίπτωση να προχωρήσει σε ανάκληση της παράνομης άδειας, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες του κρίνουν αιτιολογημένα ότι αυτό επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος (τήρηση του Συντάγματος, των πολεοδομικών - χωροταξικών διατάξεων κ.λπ.)

Το δικαστήριο διευκρινίζει επίσης ότι δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το κράτος δεν μπορούσε να ανακαλέσει μετά την 5ετία μια παράνομη άδεια, εφόσον υπάρχουν πλημμέλειες στον τρόπο εκτέλεσής της, γιατί τότε προβλέπονται άλλες δυσμενείς συνέπειες, όπως είναι ο χαρακτηρισμός των κατασκευών ως αυθαιρέτων, η κατεδάφισή τους κ.λπ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ 8/12/2007

Επιστροφή στην αρχή