Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Βριλήσσια-Μελίσσια

 

Στις 11-11-1998 τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ένα επίμαχο γήπεδο 8,5 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκε για χρήσεις κοινωφελούς εξυπηρέτησης. Ο Δήμος προτείνει την αποζημίωση του ιδιοκτήτη εργολάβου. Στις 22-12-1999 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράφει νέα εξάμηνη αναστολή οικοδομικών εργασιών (ΦΕΚ 10-1-2000). Στις 11-1-2000 η Πολεοδομία εκδίδει άδεια κατεδάφισης παρά την τροποποίηση του ΓΠΣ ενός αναψυκτηρίου και αθλητικών εγκαταστάσεων (8 γήπεδα τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία πισίνα). Ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Στ. Λώλας έχει ξεκινήσει καμπάνια για να σωθεί ο χώρος από την ανοικοδόμηση. Υποστήριξε ότι "ακόμη και οι υπουργοί είναι πολύ μικροί μπροστά στα συμφέροντα των εργολάβων" (Ελευθεροτυπία 21-1-2000)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γ. Δραγασάκη δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προστατεύσει τον εν λόγω χώρο, που ο δήμος και οι δημότες προσπαθούν να διαφυλάξουν. (Πρακτικά βουλής 18-2-2000, Ελευθεροτυπία 21-2-2000)

Στις 2-12-2001, 11 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων, Κισσάβου 11, διοργανώνεται συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή της Ναυτικής Βάσης στα Βριλήσσια. "Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ, ζητάει η Προσωρινή Επιτροπή Αγώνα. Ένα από τα θέματα είναι η Συγκρότηση ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα (Συνάντηση Συντονιστ. Επιτροπής Αθήνας, 15-11-2001)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ

Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΚΥΡΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001 / 11:00 π.μ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (Κισσάβου 11)

Δημότες και Δημότισσες του Δήμου Βριλησσίων

Εμείς που πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή, συμπολίτες σας, απευθυνόμαστε σε σας προκειμένου να ζητήσουμε την ενεργοποίησή σας στην προσπάθεια που ξεκίνησε για να μη καταστραφεί η Ναυτική Βάση και τελικά χαθεί ακόμα ένας πνεύμονας πρασίνου στη περιοχή μας.

Σας καλούμε να αντισταθείτε σ’ αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο. Ότι για την εγκατάσταση υποσταθμού της ΔΕΗ και γκαράζ απορριμματοφόρων στη Ναυτική Βάση πρέπει να χαιρόμαστε. Ότι τα 150.000 βολτ και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την λειτουργία του υποσταθμού δεν επηρεάζουν την υγεία μας. Ότι για το γκαράζ των απορριμματοφόρων δεν μπορούσε να εξευρεθεί οικόπεδο μακριά από κατοικίες, αλλά θα πρέπει να γίνει στη κατάφυτη Ναυτική Βάση, δίπλα σε κατοικίες.

Σας καλούμε να σκεφτείτε πόσοι ελεύθεροι χώροι πρασίνου τσιμεντοποιήθηκαν στις μέρες μας. Ότι η Ναυτική Βάση στο σύνολό της θα μπορούσε να γίνει ένα μοναδικό πάρκο, στολίδι για το Δήμο μας.

Δημότες και Δημότισσες των Βριλησσίων

Καταγγέλλουμε

Αγωνιζόμαστε

Απαιτούμε

(ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Νοέμβρης 2001)

 

Επιστροφή στην αρχή

  

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΚΥΡΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001 / 11:00 π.μ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (Κισσάβου 11)

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ “ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ”

Τηλ. 097 3607555

Αθήνα 23 Νοεμβρίου 2001

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ και στη τσιμεντοποίηση της Ναυτικής Βάσης Βριλησσίων διοργανώνει η Πρωτοβουλία κατοίκων Βριλησσίων για τη διάσωση της Ναυτικής Βάσης, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11).

Η Ναυτική Βάση Βριλησσίων, μια κατάφυτη έκταση 50 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι από χρόνια επιχειρησιακά ανενεργή

Το εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής χαρακτηρίζει τη Βάση ως χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών. Στηριζόμενοι στο παραπάνω οι κάτοικοι του Δήμου Βριλησσίων διεκδικούσαν πάντα το κλείσιμο της Βάσης και την απόδοση της έκτασης στους Δημότες.

Με την ψήφιση του νόμου 2947 περί “Ολυμπιακής φιλοξενίας” η πολιτεία με την ανοχή/στήριξη της σημερινής Δημοτικής πλειοψηφίας προωθεί τη κατασκευή εντός της έκτασης

Α. Υποσταθμού υψηλής τάσεως της ΔΕΗ και κτίρια συνολικής επιφανείας 4000 μ2.

Β. Γκαράζ για τα απορριμματοφόρα του Δήμου

Στα παραπάνω αντιδρούν οι πολίτες των Βριλησσίων οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έτσι αφενός μεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αφετέρου υποβαθμίζεται το περιβάλλον μέσω της τσιμεντοποίησης ενός ακόμα ελεύθερου χώρου (κατασκευή γκαράζ, κλειστού κολυμβητηρίου κλπ).

Ακόμη περισσότερο με τη σχεδιαζόμενη κατάτμηση η χρήση γης της έκτασης αλλάζει εις βάρος του πρασίνου και τελικά του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφού ουσιαστικά χωροθετούνται βιομηχανικές/ επαγγελματικές χρήσεις.

Με την εκδήλωση η Πρωτοβουλία κατοίκων επιδιώκει εκτός των άλλων τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα, που θα συντονίσει την αντίδραση των κατοίκων και θα γνωστοποιήσει το πρόβλημα σε όλους τους φορείς (κόμματα, βουλευτές, δημοτικές παρατάξεις κλπ)

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Δήμου Βριλησσίων

H συγκέντρωση συζήτηση τον Δεκέμβριο 2001 είχε μεγάλη επιτυχία. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Η Πρωτοβουλία Πολιτών συνεχίζει με τη συλλογή υπογραφών (έχουν ξεπεράσει τις 1500 με στοχο τις 3000. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταιες εκλογές στα Βριλήσσια ψήφισαν 9000). Παράλληλα έχει οργανωθεί ένα "νομικό τμήμα" που εξετάζει τις δυνατότητες προσφυγών μια και ανακοινώθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις απο 2004 για τον υποσταθμό και από Δήμο για το γκαράζ. Τέλοςσυστάθηκε Επιτροπή Αγώνα που εργάζεται συστηματικά.. Νέα συγκέντρωση στις 3/3/2001 στη Πλ. Αναλύψεως στα Βριλήσσια και πορεία στη Ναυτική Βάση. Η Επιτροπή Αγώνα πιστεύει ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση. (τηλ. Επικοινωνίας 010 6134592 και 097 3607555) (Πληροφορίες που στάλθηκαν στο Παρατηρητήριο στις 7-2-2002)

Μια ανεξάρτητη πολιτική πρωτοβουλία δημιουργείται στα Βριλήσσια ενόψει των δημοτικών εκλογών. Πρόκειται για την "Παρέμβαση Πολιτών στα Βριλήσσια", που στόχο έχει τη διαρκή ανάπτυξη της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών. Έχοντας επίγνωση ότι μια αξιόπιστη πρόταση προς τους δημότες προϋποθέτει ενωτική προσπάθεια, η "Παρέμβαση Πολιτών στα Βριλήσσια" απευθύνεται σε κάθε πολιτικό ή κοινωνικό φορέα, σε οικολογικά, ριζοσπαστικά ρεύματα, σε δημότες με κοινωνική προσφορά και προπάντων σε κάθε πολίτη που αμφισβητεί τη σημερινή εικόνα του συντηρητισμού και της απολιτικοποίησης στην Αυτοδιοίκηση. Καλεί έτσι όλους τους ενδιαφερόμενους να συμβάλλουν με τις απόψεις τους στην ενδυνάμωση της προσπάθειας, σε μια συζήτηση αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στην ταβέρνα "Κυριάκος" (Λεωφ. Πεντέλης 33 & Κυθήρων). (Αυγή 8-6-2002)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Φρένο ΣτΕ στα σχέδια της ΔΕΗ για Βριλήσσια

Απαγορεύει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την κατασκευή κέντρου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στα Βριλήσσια, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη των μελών της, κρίθηκε ότι η απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού, με την οποία τροποποιήθηκε το σχέδιο πόλεως του Δήμου Βριλησσίων, ώστε να κατασκευαστεί μέσα σε δασική έκταση υποσταθμός της ΔΕΗ, παραβιάζει το Σύνταγμα (άρθρο 24) και πρέπει να ακυρωθεί.

Κατά την κρίση των δικαστών, η υπουργική απόφαση, που προβλέπει την κατασκευή του κέντρου της ΔΕΗ, επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ επιπλέον για την υλοποίηση του έργου δεν υπάρχει και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο εκπρόσωπος του δήμου και κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2004

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πάρκο το “Nαυτικό οχυρό” Bριλησσίων

ΣΕ ΠΑΡΚΟ θα διαμορφωθεί έκταση 50 στρεμμάτων στα Βριλήσσια, την οποία παραχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό στον Δήμο της περιοχής.

H έκταση ανήκε μέχρι τώρα στο Πολεμικό Ναυτικό υπό τη μορφή “Ναυτικού οχυρού” για την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών αναγκών. H παράδοση έγινε χθες στον δήμαρχο Βριλησσίων κ. A. Ντινόπουλο από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΝ, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

Επίσης στον Πόρο ο υφυπουργός κ. Βασ. Μιχαλολιάκος εγκαινίασε αθλητικές εγκαταστάσεις στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου. ΤΑ ΝΕΑ , 21/04/2005

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ … ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ! 

Το 1985 παρουσιάστηκε ιδιώτης που άσκησε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ισχυριζόμενος ότι το 1971 αγόρασε από την Ι.Μ. Πεντέλης 11,4 στρ. στο δάσος του Αγ. Θεόκλητου. Η Μονή άσκησε παρέμβαση υπέρ του ιδιώτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών (1986) όπου και απορρίφθηκε αντίστοιχη αγωγή του Δημοσίου. Το Δημόσιο επανέρχεται στο πρωτοδικείο για να εξεταστεί το θέμα επί της ουσίας (1987) και το 2005, εκδίδεται οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατά της οποίας ασκείται έφεση. Τον Ιούνιο του 2007 το Εφετείο δικαιώνει και πάλι τον ιδιώτη. Είναι η πρώτη τελεσίδικη απόφαση υπέρ κάποιου που διεκδικεί έκταση μέσα στο δάσος των Άνω Βριλησσίων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΑΣΗ

Στη δικογραφία της υπόθεσης, καταγράφεται η βάση των επιχειρημάτων της Ι. Μονής Πεντέλης. Σε κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται η έννοια του δημόσιου δάσους, για να αποκλειστεί η κυριότητα του Δημοσίου επί όσων εκτάσεων διεκδικεί η Ι. Μονή. Διαβάζουμε λοιπόν τα εξής: 1) Στην Ελλάδα πριν την εφαρμογή του αστικού κώδικα (1946), ίσχυε το Ρωμαϊκό Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο μπορούσε κάποιος να αποκτήσει κυριότητα επί ενός ακινήτου μετά από χρησικτησία 30 ετών, εάν εντωμεταξύ, δεν εγείρονταν αμφισβητήσεις. Τα κτήματα του Δημοσίου δεν εξαιρέθηκαν της χρησικτησίας, έως το 1915. 2) Με διάταγμα το 1836, τα δάση ανήκαν στο Δημόσιο, εκτός από όσα ανήκαν σε ιδιώτες πριν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. 3)Το Ελληνικό Δημόσιο, δεν έγινε καθολικός διάδοχος του Τουρκικού Κράτους, αλλά στην κυριότητά του περιήλθαν εκείνα μόνο τα κτήματα των Οθωμανών, τα οποία κατά τη διάρκεια του πολέμου κατάλαβε με τις στρατιωτικές του δυνάμεις. Η Αττική, δεν καταχτήθηκε δια των όπλων, αλλά παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Κράτος με την συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως (1833).

Η Ι. Μ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ…

Σε δεύτερο επίπεδο, η Ι. Μονή Πεντέλης, προσπαθεί να θεμελιώσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στις εκτάσεις, που σύμφωνα με τα προηγούμενα, δεν ανήκαν στο Δημόσιο. Έτσι εμφανίζει το δάσος των Άνω Βριλησσίων μέρος ενός ευρύτερου κτήματος, έκτασης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων, που έφερε τότε την ονομασία «Γ(Χ)εροτσακούλι». Το κτήμα αυτό άρχιζε από την Πεντέλη και έφθανε μέχρι την θάλασσα στην περιοχή της Ν. Μάκρης και της Ραφήνας, περιλάμβανε τον Γαργητό, το Πικέρμι, την Μεσογείων, το Μαρούσι, τα Μελίσσια κλπ και συνόρευε δυτικά με τα όρια ενός άλλου μεγάλου κτήματος της Αττικής, που ανήκε στην Ι.Μ. Πετράκη! Το «Γ(Χ)εροτσακούλι» περιήλθε στην Ι.Μ. Πεντέλης από την ίδρυσή της, το 1578, ύστερα από δωρεές ευσεβών και από αγορά που έγινε το 1600 από κάποιον Οθωμανό της Καρύστου. Η Ι. Μονή εμφάνισε μισθωτήρια εκμετάλλευσης πόρων του κτήματος, δηλ. δικαιώματα συλλογής ρητίνης, ξύλευσης, καλλιέργειας, βοσκής κλπ., ως απόδειξη ότι η έκταση αυτή αναγνωριζόταν ως δική της. «Είχε έτσι με τον χρόνο την πεποίθηση», ότι έχει αποκτήσει κυριότητα επί του κτήματος, οπότε αργότερα πούλησε εκτάσεις σε τρίτους, ιδίως σε συνεταιρισμούς, χωρίς να «ενοχληθεί» από το Ελληνικό Δημόσιο. Όταν το 1972 συνεπώς, πούλησε συγκεκριμένο τμήμα στο δάσος των Άνω Βριλησσίων, ήταν από καιρό ιδιοκτήτης της περιοχής με χρησικτησία, οι τίτλοι συνεπώς του σημερινού ιδιοκτήτη είναι έγκυροι.

 ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

Δεν είναι στην αρμοδιότητά μας να αξιολογήσουμε τα νομικά επιχειρήματα αυτής της απόφασης. Ακόμη πιο πρόσφατα πάντως πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε νεότερη απόφαση άλλου Εφετείου, πάλι για περίπτωση ιδιώτη στο δάσος Θεόκλητου, που είχε εντελώς διαφορετική νομική κατάληξη. Αυτή τη φορά το Εφετείο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ι. Μ. Πεντέλης μπορούσε να γίνει κύριος δημοσίων εκτάσεων μέσω χρησικτησίας, δίνοντας έτσι νομικά επιχειρήματα στον Δήμο μας σε περίπτωση νέων αμφισβητήσεων. Οριστική λύση στο ζήτημα θα δώσει πλέον ο Άρειος Πάγος, στον οποίον θα προσφύγει το Δημόσιο. Πάντως, θα αποτελούσε λογικό παράδοξο, στο εσωτερικό μιας τόσο μεγάλης έκτασης, τα σύνορα της οποίας ΔΕΝ προσδιορίζονται επακριβώς, να μην υπήρχαν και άλλες ιδιοκτησίες ή να μην αποκτήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που η Μονή διεκδικεί δικαιώματα για λογαριασμό της! Εκτός τούτου, υπάρχουν αμφισβητήσεις για το αν αποτελούν πραγματικά ιστορικά περιστατικά, όσα επικαλούνται διάφοροι σ’ ολόκληρη την Αττική για να θεμελιώσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι ευθύνη της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το ολοκαύτωμα των πυρκαγιών, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λύσουν οριστικά το ζήτημα των δασών σε κατεύθυνση κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα τους.

(Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο 16-10-07)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Λόφος Μποκόρου: έχτιζαν με την «άδεια» της Πολιτείας, που τώρα απειλεί με μπουλντόζες

Ένας ολόκληρος... οικισμός στον λόφο Μποκόρου στα Μελίσσια, με δεκάδες κατοικίες που έχουν φως, νερό, τηλέφωνο από το κράτος εδώ και δεκαετίες, κηρύσσεται αναδασωτέα περιοχή μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου στην Πεντέλη. Την ίδια ώρα κάτοικοι των σπιτιών, που περιμένουν 20 χρόνια τώρα να μπουν στο σχέδιο πόλης, αναρωτιούνται αν οι αρμόδιοι που αποφάσισαν ότι «τα σπίτια θα γίνουν... δάσος» είναι στα καλά τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

«Έχουν τρελαθεί εντελώς;» αναρωτιέται ο κ. Νικόλαος Μαγγίνας, βοσκός που γεννήθηκε το 1946 στην υπό αναδάσωση περιοχή. «Πριν από πολλές δεκαετίες ο πατέρας μου είχε έρθει στον Μποκόρο και έχτισε ένα σπίτι δίπλα στη στάνη, ενώ εγώ κατοικώ εδώ από τότε που γεννήθηκα.

Μπορεί το 1950 να ήταν δάσος, όμως με τα χρόνια ο κόσμος άρχισε να αγοράζει γη, να χτίζει σπίτια και να κατοικεί μόνιμα. Τώρα αποφασίζουν να ξαναγίνει δάσος η περιοχή;

Όλα αυτά τα χρόνια γιατί μας άφησαν να χτίζουμε, μας έδιναν ρεύμα και νερό και μας υπόσχονταν ότι θα μπούμε στο σχέδιο;» λέει ο κ. Μαγγίνας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

«Μία λύση θα ήταν να χορηγηθούν εξαιρέσεις, όπου η αλλαγή χρήσης γης είναι αιτιολογημένη»

Στις 13 Νοεμβρίου η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής αποφάσισε να κηρύξει αναδασωτέα τα 195,81 στρέμματα στα Μελίσσια μετά την πυρκαγιά στην Πεντέλη στις 16 Αυγούστου 2007. Μόλις μάλιστα δημοσιευθεί η συγκεκριμένη απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα αρχίσουν και οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτισμάτων.

«Παράταση»

Παράταση για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος ζήτησε στην εισήγησή του προς τη Διεύθυνση Δασών ο δασάρχης Πεντέλης κ. Αλέξανδρος Ρήγας. Ωστόσο, η κήρυξη περιοχών ως αναδασωτέων σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνεται το πολύ τρεις μήνες μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς. Στην περίπτωση της Πεντέλης η προθεσμία θα έληγε αύριο.

«Η αλλαγή χρήσης της γης στον λόφο Μποκόρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται δασική έκταση, έγινε παράνομα την τελευταία 20ετία. Πίστευα όμως ότι έπρεπε να ψάξουμε περισσότερο πριν κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά σπίτια. Γι΄ αυτό τον λόγο έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες έτσι ώστε να μπορούμε γρήγορα και αποτελεσματικά να κάνουμε τη δουλειά μας- δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού που έχει το δασαρχείο. Σήμερα το ενεργό δυναμικό μας ανέρχεται σε 7 δασονόμους και 5 δασοπόνους», λέει ο δασάρχης, ο οποίος έχει κληθεί σε απολογία για την καθυστέρηση της εισήγησής του κατά 12 ημέρες μετά την προθεσμία  που του είχε τεθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Να δοθεί λύση

«Συμφωνούμε απόλυτα με την πολιτική «ό,τι ήταν δάσος να ξαναγίνει δάσος». Όμως στον λόφο Μποκόρου, ο οποίος είναι γεμάτος σπίτια- υπολογίζω περίπου 100-, και όπου δεν υπήρχε δάσος την ημέρα της πυρκαγιάς, θα μπορούσε να βρεθεί διαφορετική λύση. Πιστεύω ότι ο δασάρχης είχε δίκιο να ζητήσει παράταση για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των 200 στρεμμάτων», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Μελισσίων κ. Εμμανουήλ Γραφάκος. «Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια έχουν φως, νερό, τηλεφωνικές συνδέσεις. Με το να κηρύσσει την περιοχή αναδασωτέα η Πολιτεία δεν βλέπει το πρόβλημα επί της ουσίας», συμπληρώνει ο κ. Γραφάκος.

«Μία λύση που θα μπορούσε να δοθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο εξειδικευμένος αποχαρακτηρισμός των αναδασωτέων περιοχών κατά περίπτωση. Δηλαδή, να εξετάσει πλέον το δασαρχείο λεπτομερώς τις αλλαγές χρήσης γης και όπου εμφανίζονται αιτιολογημένες να χορηγήσει εξαίρεση. Με την έννοια αυτή θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι αδικίες που προκύπτουν για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι λειτουργώντας με την «άδεια» της Πολιτείας έχτισαν τα τελευταία 30 χρόνια. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και μετά την πυρκαγιά του 1998», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού και δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου.

ΝΕΑ 15-11-2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ενα κοτέτσι που (ίσως) θα γινόταν βίλα...

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΧαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσίας στα καμένα της Πεντέλης, που απετράπη από την... παρατηρητικότητα των περιοίκων

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Πεδίον δόξης λαμπρόν για επίδοξους καταπατητές αποτελούν οι καμένες εκτάσεις στην Πεντέλη, ειδικά εκείνες που βρίσκονται στις παρυφές των νόμιμων οικισμών. Το δασαρχείο δεν έχει τη δυνατότητα να επιτηρήσει τις εκτάσεις, συνολικά 9.408 στρέμματα, που κηρύχθηκαν αναδασωτέες μόλις πριν από δεκαπέντε ημέρες και οι οποίες θα μπορούσαν να αποφέρουν στους ιδιοκτήτες τους πολλά εκατομμύρια ευρώ αν μετατρέπονταν σε οικόπεδα.

Με έκπληξη οι κάτοικοι της οδού Διονύσου στα Μελίσσια, παρατηρούσαν εδώ και ημέρες να καθαρίζονται τα καμένα δέντρα στο δάσος παραπλεύρως και στη συνέχεια να ρίχνονται μπάζα σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα (θέση Λάκκα Ρήγα) με πράξη που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 19 Νοεμβρίου 2007. Η φωτιά έχει ήδη αποκαλύψει την ύπαρξη ενός παράνομου παραπήγματος- κοτετσιού αλλά οι προθέσεις του φερόμενου ως ιδιοκτήτη της έκτασης ήταν πολύ μεγαλύτερες. Προχθές το πρωί, οι περίοικοι διαπίστωσαν έκπληκτοι, ότι μπουλντόζα χωρίς αριθμό κυκλοφορίας ισοπέδωνε τα μπάζα προκειμένου να φτιαχτεί δρόμος, ενώ παράλληλα στο εν δυνάμει «οικόπεδο» είχαν μεταφερθεί οικοδομικά υλικά. «Ειδοποιήσαμε αμέσως την αστυνομία που ήρθε μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και έτσι σταμάτησαν οι εργασίες», λέει κάτοικος της περιοχής που ωστόσο δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του γιατί όπως τονίζει «δημιουργούνται καβγάδες και παρεξηγήσεις. Εμείς αφήνουμε τις δουλειές μας για να κάνουμε ό,τι θα έπρεπε να κάνει το κράτος και αναγκαζόμαστε να συγκρουστούμε». Δίπλα ακριβώς στη συγκεκριμένη έκταση λίγες ημέρες νωρίτερα οι κάτοικοι της περιοχής είχαν δοκιμάσει να φυτέψουν πεύκα σε μια προσπάθεια να πρασινίσει και πάλι το τοπίο, όταν έξαλλος ιδιοκτήτης εμφανίστηκε και τους ζήτησε να τα αποσύρουν. Πάντως σύμφωνα με τη νομοθεσία ακόμα και αν πρόκειται για ιδιωτική δασική έκταση που κάηκε θα πρέπει να αναδασωθεί.

Το σημείο που έχουν πέσει τα μπάζα, επισκέφτηκε και ο δήμαρχος Μελισσίων κ. Εμμανουήλ Γραφάκος, ο οποίος δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση του θέματος. Οπως δήλωσε στην «Κ» «έχουμε ήδη κάνει καταγγελία στο δασαρχείο, που θα κάνει αυτοψία προκειμένου να διαπιστώσει την παράβαση». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η ανησυχία των κατοίκων και οι παρεμβάσεις τους μπορούν να σώσουν την κατάσταση.

Την κατάθεση καταγγελίας επιβεβαίωσε και ο δασάρχης Πεντέλης κ. Αλέξανδρος Ρήγας, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η περιοχή. «Προωθήσαμε το θέμα στο αρμόδιο δασονομείο της Αγίας Παρασκευής για να διερευνήσουν το θέμα άμεσα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε δεδομένων των συνθηκών. Για παράδειγμα οι εκτάσεις αρμοδιότητας του συγκεκριμένου δασονομείου εκτείνονται από τη Βάρη έως τη Μεταμόρφωση», δήλωσε στην «Κ» ο δασάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια αυθαίρετα, που επίσης αποκαλύφθηκαν από την πυρκαγιά της 16ης Αυγούστου. «Κάποια από αυτά, έχουν περάσει τις δύο φάσεις της διαδικασίας που είχε γίνει το 1983, που διαφημίστηκε με το σλόγκαν “αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις” αλλά δεν νομιμοποιήθηκαν ποτέ εντελώς γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν χαρτί από το δασαρχείο εφόσον βρίσκονται σε δασική έκταση», επισημαίνει ο δήμαρχος Μελισσίων.

Καθημερινή 6-12-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Από τη λίστα του Παναττικού Δικτύου (5-2 έως 9-2-2010)

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή υπάρχουν κάποιες αρνητικές εξελίξεις με το δάσος Παπαδημητρίου (100 στρ.)  στα Μελίσσια, θα ήθελα μία βοήθεια για το πώς μπορούμε να διερευνήσουμε την νομιμότητα της ιδιοκτησίας. Η σημερινή έκταση απαλλοτριώθηκε το 1928 υπέρ του Παπαδημητρίου για να χτίσει σανατόριο (σημερινή κλινική ΙΚΑ). Το ποσό της απαλλοτρίωσης ορίστηκε σε 150 δρχ το στρέμμα και τελικά πληρώθηκε το 1980!!!!. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄αυτό;

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή ο οποιος Παπαδημητρίου η το ΙΚΑ πλήρωσε 15,000 δρχ? Αυτό είναι το πρόβλημα?  Δεν είμαι νομικός αλλά είμαι σίγουρος ότι αν δεν υπάρχει προσαρμογή, σίγουρα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι υπερημερίας. Θα το προωθήσω όμως.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά, αλλά αν η έτσι αποκτηθείσα ιδιοκτησία είναι νόμιμη.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απ όσο γνωρίζω την περιοχή και την έκταση το ζήτημα είναι να προστατευτεί το δάσος που έχει η εκταση, και να χαρακτηριστεί μέρος του Κοινόχρηστο.  Ο όποιος προβληματισμός περί την απαλλοτρίωση θα πρέπει να ενταχθεί σ' αυυτη τη λογική

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας. Νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη εξήγηση του θέματος.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζω τα χρήματα της απαλλοτρίωσης για του Παπαδημητρίου πληρώθηκαν το 1980 στην Μονή πεντέλης. ΤΟ 2007 ο Σουφλιάς υπογράφει επιτέλους το Π.Δ το οποίο χωρίζει την έκταση σε 3 Ο.Τ. Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο στο ΠΔ χάρτη το μεγαλύτερο Ο.Τ χαρακτηρίζεται κοινόχρηστη δασική έκταση. Στο Ο.Τ 98Γ στο οποίο βρίσκεται και η βίλλα της Παπαδημητρίου (περίπου 4 στρ) επιτρέπονται χρήσεις κατοικίας, αθλητισμού και πρόνοιας, ενώ στο 3ο Ο.Τ παραμένει ο χώρος περίθαλψης. Το ΠΔ δεν έλυσε το ιδιοκτησιακό.
Η αρνητική εξέλιξη στην οποία αναφέρομαι είναι ότι από το Ο.Τ 98Γ έχουν πουληθεί  2 στρ. που ήταν μέχρι τώρα άχτιστα . Το ζήτημα που προκύπτει είναι αν έχουμε κάποια δυνατότητα να προσβάλλουμε αυτήν την αγοροπωλησία ή αν θα αρκεστούμε στο να ελέγχουμε την άδεια, ωστε να τηρηθούν οι όροι δόμησης, που προβλέπει το ΠΔ.
Σημειωτέον ότι η κλινική ΙΚΑ που στεγάζεται στο πρώην Παπαδημητρίου πληρώνει ενοίκιο στους φερόμενους; ως ιδιοκτήτες εδώ και χρόνια. Επίσης οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες αφήνουν το δάσος να καταστρέφεται ή το καταστρέφουν και οι ίδιοι κάνοντάς το πάρκινγκ.  Επομένως ένα άλλο θέμα είναι η φροντίδα και συντήρηση του δάσους που είναι κοινόχρηστο μεν, εμφανίζεται όμως ως ιδιόκτητο. Στο μέλλον θα ζητήσουν και χρήματα για να μπορέσει να το πάρει ο Δήμος.
Είναι προφανές ότι αν οι ιδιοκήτες είναι "φερόμενοι" τότε η διεκδίκησή μας θα έχει άλλη τροπή από το αν είναι νόμιμοι.
Άρα ένα ερώτημα που μπαίνει είναι,  πώς μπορεί (και αν αξίζει)  να διερευνηθεί αν οι ιδιοκτήτες είναι "φερόμενοι" ή είναι νόμιμοι.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Ο ΔΑΣΙΚΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ (ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΛΗΣΕ )

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΕ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΟΙ (ΤΥΧΟΝ) ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΔΙΟΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΩΔΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ  ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ   ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ  ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΑΠΛΑ Π.Χ ΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΤΙΤΛΟ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ Π.Χ  ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ ? ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ? ΤΩΡΑ, ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ''ΝΟΜΙΜΟΙ''  ΣΗΚΩΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥ ΕΝΔΕΛΕΧΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ (ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ  ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΤΙΤΛΟΙ)

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ (ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ) ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΡΟΤΙΘΕΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θέμα είναι μεγάλο και πιστεύω ότι πρέπει -πλην δικηγόρων- να ενεργοποιήσουμε /σετε  και τις υπηρεσίες του Δήμου που είναι η δουλειά τους. Πχ για την υλοποίηση του ρυμοτομικού -τουλάχιστον για το ΟΤ που είναι πλέον ΚΧ- θα πρέπει να συντάξουν πράξη αναλογισμού ώστε στη συνέχεια να το μεταγράψουν ως ΚΧ, αν είναι δασικό ή να το απαλλοτριώσουν αν είναι ιδιωτικό. Αξίζει να τους ρωτήσει κανείς τι σκοπεύουν να κάνουν για την εφαρμογή του ΠΔ του 2007

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: είναι η πράξη αναλογισμού; Γενικά η θέση του Δήμου είναι ότι θα πρέπει να απαλλοτριωθεί, που σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται να προσβάλλει τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας. Έχουμε δηλ.την ιδιομορφία μίας κοινόχρηστης δασικής έκτασης που φέρεται ως  ή είναι (;) ιδιωτική. Ποιός δικηγόρος θα μπορούσε να βοηθήσει αν χρειαστεί;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η πράξη αναλογισμού είναι μια μικρή κτηματογράφηση και επιμερισμός του κόστους για την απαλλοτρίωση. (επειδή πληρώνουν και ο Δήμος και οι περίοικοι)  Αυτός που τη συντάσσει(συνήθως τοπογράφος μηχανικός)  θα πρέπει να βρει τίτλους ιδιοκτησίας (και να τους ελέγξει νομικά υποθέτω) πριν προβεί ο Δήμος στην απαλλοτρίωση.

Είναι λοιπόν μια πράξη (νομίζω ότι την κυρώνει η Νομαρχία( κατά της οποίας μπορείτε να προσφύγετε αν δεν είναι τεκμηριωμένη η ιδιοκτησία. Γιατί δεν συνεργάζεστε με την Υπηρεσία εφαρμογής του σχεδίου πόλεως? (αν έχει ο Δήμος αυτός) ή με της Νομαρχίας?

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Άλσος Θεόκλητου Βριλησσίων- Δενδρύλλια, ανθρωπάκια και ...Πολίτες!

Οι απειλές προς το άλσος Θεόκλητου, υπενθυμίζουν ότι τα πάντα, μας αφορούν!


Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι με αφορμή λίγες φωτογραφίες, που τράβηξε ένας πραγματικός Πολίτης, (με όλη τη σημασία του όρου -δευτερευόντως και συνταξιδιώτης μας στη «Δράση»), που έδειχναν μικρά πεύκα, κομμένα άνανδρα, στην περιοχή του περιαστικού άλσους Βριλησσίων, ενεργοποιήθηκε η τοπική κοινωνία για την προστασία της ΚΟΙΝΗΣ μας περιουσίας. Η αντίδραση εκδηλώθηκε με δημοσιεύματα και αναρτήσεις στις τοπικές ιστοσελίδες (βλ. Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων), αλλά κυρίως, με την ουσιαστική ανακοίνωση της ομάδας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, των δημοτών δηλαδή, που έχουν ταυτίσει τη συμβολή τους με την προστασία του άλσους.


Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, έχει ως εξής:

1] ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ
2] Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ) ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

3] ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΟ, ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ.

4] ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΤΗΛ.:

α] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 210-6130917

β] ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ ΤΑΣΟΣ 6987852894

γ] ΑΝ.ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ 6987852454

δ] ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 210-6135010

ε} ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 100

ζ] ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 199

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΟΥΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!!! ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!

Κατά δεύτερον, αξίζει να αναφερθούμε πιο διεξοδικά σ’ αυτή την υπόθεση...


Τον Ιανουάριο του 2008, η «Δράση» είχε αναρτήσει σ’ αυτή την ίδια ιστοσελίδα, άρθρο, (που για λόγους ενημέρωσης, παρατίθεται ως είχε), με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων του Ιουλίου του 2007, όπου και συζητήθηκε το ζήτημα του νομικού καθεστώτος του άλσους Θεόκλητου. (http://www.drasivrilissia.gr/themata/parousiash.aspx?sxID=41)
Είναι εντυπωσιακό βέβαια, όταν κανείς, μετά από χρόνια, συνειδητοποιεί, ότι μπορεί μεν να αλλάζουν οι διοικήσεις, αλλά κάποια ζητήματα παραμένουν άλυτα, χρόνιες «εκκρεμότητες», όπως αυτή η υπόθεση του περιαστικού άλσους.

Από το 2007, δεν είναι λίγες οι αναφορές για υποθέσεις διεκδίκησης της έκτασης από ιδιώτες που έφθασαν στα δικαστήρια. Παρά την ελλιπή ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για την εξέλιξη των νομικών υποθέσεων του Δήμου, είναι γεγονός, ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι απαιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν από τη Δικαιοσύνη, και πάντως, καμία απολύτως δεν δικαιώθηκε σε δεύτερο δικαστικό βαθμό, όπου πάντα, σε κάθε περίπτωση, η έκταση αναγνωρίστηκε ως δημόσια και δασική. Όμως είναι θλιβερό, μετά από τόσα χρόνια, ότι ούτε το δημόσιο, ούτε ο Δήμος, φρόντισαν να οριστικοποιήσουν τον χαρακτήρα της έκτασης, αφήνοντας περιθώρια, έστω και περιορισμένα, αμφισβητήσεων.
Και όχι μόνον αυτό. Η «εμπλοκή», έχει κι άλλες συνέπειες. Ο Δήμος αδυνατεί , λόγω «ελλειμματικής» αρμοδιότητας, να προστατέψει αποτελεσματικά το δάσος από τους εμπρησμούς και να εγκαταστήσει (σε συνεργασία με το Δασαρχείο), π.χ. συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης ή να διευθετήσει το χώρο, σε ένα επισκέψιμο άλσος.
Άλμα στη διευθέτηση του θέματος, (όχι το μοναδικό), θα αποτελούσε η ολοκλήρωση της Αναθεώρησης του Γ.Π.Σ., καθώς στο προς υποβολή σχέδιο, ο Δήμος ρητά «εμμένει στο χαρακτηρισμό του άλσους ως ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας), όπου απαγορεύεται η δόμηση.

Μήπως όμως ήρθε ο καιρός να «τελειώνουμε» επιτέλους μ’ αυτή την υπόθεση;

Ιδού λοιπόν το εν λόγω άρθρο της ιστοσελίδας μας (2008), που αναφέρεται στο ιστορικό του θέματος:


ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (ΔΑΣΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ)

Το περιαστικό άλσος των Άνω Βριλησσίων, είναι το μόνο παρθένο δάσος στα όρια του Δήμου μας. Η ονομασία «Αγ. Θεόκλητος» προέρχεται από τον ομώνυμο τίτλο του συνεταιρισμού υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που υποτίθεται ότι αγόρασε αυτήν την έκταση από την Ι.Μ. Πεντέλης. Όλα κυλούσαν «ήρεμα», μέχρι που κάποιος ιδιώτης το 1985, άσκησε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, δηλώνοντας ότι η έκταση 11,4 στρεμμάτων που αγόρασε το 1971 από την Ι.Μ. Πεντέλης στον Θεόκλητο ανήκει στον ίδιο και όχι στο Δημόσιο. Μετά από αλλεπάλληλες νομικές διαδικασίες, στις οποίες η Ι.Μ. Πεντέλης άσκησε παρέμβαση υπέρ του ιδιώτη, τον Ιούνιο του 2007 το Εφετείο δικαίωσε οριστικά τον ιδιώτη. Ήταν η πρώτη τελεσίδικη απόφαση υπέρ κάποιου που διεκδίκησε ιδιοκτησία μέσα στο δάσος των Άνω Βριλησσίων. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2007, έρχεται και έτερος ιδιοκτήτης να ακολουθήσει την ίδια νομική οδό, αλλά το αποτέλεσμα σ’ αυτή την περίπτωση ήταν τελείως διαφορετικό, ένα άλλο Εφετείο έκρινε πως η περιοχή ανήκει στο Δημόσιο.

Ενδιαφέρον έχει η δικογραφία της υπόθεσης που ανακίνησε τη συζήτηση στον Δήμο μας. Εκεί, καταγράφεται η βάση των επιχειρημάτων της Ι. Μονής Πεντέλης που αφορούν περίπου τον μισό νομό Αττικής! Σε κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται η αμφισβήτηση της έννοιας του δημόσιου δάσους, ώστε να αποκλειστεί κυριότητα του Δημοσίου επί των εκτάσεων που διεκδικεί η Ι. Μονή.

Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται το γεγονός ότι μέχρι το 1836 τα δάση ανήκαν μεν στο Δημόσιο, εκτός όμως από εκείνα που ανήκαν σε ιδιώτες πριν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Σε δεύτερο επίπεδο, η Ι. Μ. Πεντέλης εμφανίζει το συγκεκριμένο δάσος ως τμήμα ενός τεράστιου κτήματος, έκτασης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων από την Πεντέλη και τα Μεσόγεια, μέχρι την Ν. Μάκρη και την Ραφήνα, που περιήλθε στην Μονή από ιδρύσεώς της, το 1578, ύστερα από δωρεές ευσεβών. Καθώς λοιπόν με το πέρασμα των χρόνων κανείς δεν αμφισβητούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μονής, αυτή «είχε με τον χρόνο την πεποίθηση», πως απέκτησε πλήρη κυριότητα σε όλες αυτές τις εκτάσεις, οπότε αργότερα δικαιολογημένα άρχισε να πουλάει σε τρίτους, ιδιαίτερα σε συνεταιρισμούς, χωρίς ποτέ να «ενοχληθεί» από το Ελληνικό Δημόσιο. Όταν το 1972 συνεπώς, πούλησε γη μέσα στο δάσος των Άνω Βριλησσίων, ήταν από ήδη νόμιμος ιδιοκτήτης λόγω χρησικτησίας, οι τίτλοι συνεπώς και του σημερινού ιδιοκτήτη, είναι έγκυροι.


Απόσπασμα της τοποθέτησης του εκπροσώπου της «Δράσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο (πρακτικά)

«Δεν αρκεί να αναδείξουμε την Ι. Μ. Πεντέλης σε αντίδικο, ή γενικότερα την Εκκλησία, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από την απόφαση του δικαστηρίου. Κι’ ας ξεχάσατε εσείς και ο προκάτοχός σας να αναφέρετε στις δηλώσεις σας, ποιος ακριβώς είναι ο συνεταιρισμός που διεκδικεί σήμερα την έκταση του Θεόκλητου. Διότι το πρόβλημά μας είναι πολιτικό όχι νομικό. Για την ακρίβεια, το αδιέξοδο είναι πολιτικό και όχι νομικό. Και με πολιτικό τρόπο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η ίδια απόφαση του Εφετείου, ως αφορμή της σημερινής συνεδρίασης στηρίζεται σε μια επιχειρηματολογία που υπερβαίνει το τοπικό ζήτημα. Αναδεικνύει θέματα, ερμηνείες και παραδοχές, για την έννοια του Δημόσιου χώρου, ιδιαίτερα στην Αττική, δεδομένα που στοιχειοθετούν την ιδιοκτησία της Ι. Μ. Πεντέλης, όχι μόνο επί της συγκεκριμένης έκτασης, αλλά και σε δεκάδες άλλες χιλιάδες στρέμματα γης. Χρησιμοποιεί ιστορικό υλικό και ερμηνεύει διαχρονικά νόμους που αφορούν τον ιδιοκτησιακό χαρακτήρα των δασών από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Επομένως είναι μια απόφαση που δεν αφορά στενά το Δήμο μας. Αντίθετα, αφορά τους όλους τους Δήμους της Αττικής. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απόφαση που αντανακλά το αδιέξοδο στον τρόπο που το πολιτικό μας σύστημα χειρίζεται το περιβάλλον. Ό,τι δεν αντιμετωπίζεται πολιτικά, παραπέμπεται να λυθεί νομικά και το αδιέξοδο μεγαλώνει.

Όλοι "αγανακτούμε" για τα δάση που χάνονται και τους ελεύθερους χώρους που συνεχώς μειώνονται, αλλά τη ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης ψηφίζουν νόμους, είτε σαν το νόμο Δρύ του 2003, είτε προωθούν εγκυκλίους τύπου Μπατσιάκου και αλλαγή του άρθρου 24, για να θυμηθώ μόνο τα πιο πρόσφατα. Τα ξέρετε όλα αυτά. Γνωρίζετε ότι το Δημόσιο δεν θέλησε, όχι δεν μπορούσε, να φτιάξει δασολόγιο, κτηματολόγιο, να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ίσως βέβαια δεν ξέρετε, ότι η Αλβανία ολοκλήρωσε μέσα σε 4 χρόνια το δικό της κτηματολόγιο, για να καταλάβετε που βρισκόμαστε. Όμως δεν θέλω να επεκτείνουμε εκεί τη συζήτηση. Όταν προσπαθούμε να θέσουμε τα πράγματα σε μια πιο πολιτική βάση, δεν είναι για να παραπέμψουμε τη λύση τους αόριστα στο μέλλον ή για να δηλώσουμε την ανάγκη ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών. Ούτε για να προχωρήσουμε σε διαχωρισμούς.

Το πρόβλημα έχει τη δική του δυναμική.


Το περίγραμμα της δικής μας πρότασης είναι να ανοίξουμε το ζήτημα προς κάθε κατεύθυνση. Η υποστήριξη των κατοίκων είναι όρος και εγγύηση για την επιτυχία οποιουδήποτε δημοτικού στόχου, ιδίως αν χρειαστούν μακροχρόνιες ενέργειες.

Να δημοσιοποιήσουμε προς όλους, αυτό που πραγματικά συμβαίνει και αφορά ολόκληρη την Αττική και το περιβάλλον της. Να δημιουργήσουμε συμμαχίες με άλλους Δήμους, να ενεργοποιήσουμε τους δημότες που για μια ακόμη φορά αφήνουμε χωρίς ενημέρωση και συμμετοχή. Να απαιτήσουμε λύσεις που δεν αφορούν μόνο το Δήμο μας. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και οι πολίτες ευαισθητοποιημένοι. Ας προσπαθήσουμε για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, οι εκλογές να αποτελέσουν ευκαιρία για την προστασία και όχι την καταπάτηση των Δασών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα τελειώσει το δασολόγιο για να μάθουμε επιτέλους ποιο είναι δάσος που προστατεύουμε, ούτε πότε θα εκδοθεί η όποια απόφαση του Αρείου Πάγου. Μέχρι τότε είτε θα σβήνουμε πυρκαγιές, είτε θα κυνηγάμε δικαστικές αγωγές ιδιωτών».

(ελήφθη 13-3-2015)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Συμπαράσταση στους κατοίκους του Πανοράματος Μελισσίων δήμου Πεντέλης

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβίβασης του περιβάλλοντος και μετατροπής ελεύθερων χώρων πρασίνου σε οικοδομήσιμους, ιδίως στο χώρο της Αττικής, μιας περιοχής που έχει δεινοπαθήσει από πυρκαγιές, καταστροφή των γύρω δασών και είναι κορεσμένη από οικοδομές και τσιμέντο, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί αφύσικα τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία σε αφόρητο βαθμό για τους καλοκαιρινούς μήνες.


Στο Πανόραμα Μελισσίων το ΟΤ 53 ήταν κοινόχρηστος χώρος που άλλαξε χρήση και έγινε οικοδομήσιμος (ΦΕΚ 818/4-8-2005). Αυτή τη στιγμή ξεκίνησαν οι εκσκαφές με συνέπεια την καταστροφή του πρασίνου και με σκοπό να κτιστεί μια ακόμα εκκλησία μαζί με το ενοριακό της κέντρο, έκτασης 675,5 τ.μ. (κάλυψη επί του οικοπέδου 31,3% βάσει της αιτιολογικής έκθεσης αρχιτεκτονικής επιτροπής 30/5/20011). Οι περίοικοι, που έλαβαν γνώση όταν είδαν τις μπουλντόζες να καταστρέφουν το πράσινο και τα δέντρα κινητοποιήθηκαν σε Δήμο, Περιφέρεια και Δασαρχείο, με ενέργειες νομικές κ.ά. με σκοπό να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να επανέλθει ο χώρος στην προτεραία του κατάσταση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στις ενέργειες αυτές των κατοίκων του Πανοράματος της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, δήμου Πεντέλης, θεωρούμε δίκαιο το αίτημά τους και επιπλέον όταν:

 

Οικολόγοι Πράσινοι
Πολιτική Κίνηση Β /Α τομέα Αθήνας

(ελήφθη 28-5-2015)

 

Επιστροφή στην αρχή