Επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

Τουρκοβούνια, Βεïκου (2) (προηγούμενα κείμενα)

Σε ιδιώτες πλατεία στο Γαλάτσι;  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ξεπούλημα ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της περιοχής έγινε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή του Ν. Τέρματος (Βεΐκου και Ηνιόχου) πραγματοποίησαν την Τετάρτη το απόγευμα η Επιτροπή Κατοίκων Ν. Τέρματος και η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Γαλατσίου, μετά το νέο «κρούσμα τσιμεντοποίησης και ιδιωτικοποίησης», αφού ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποχαρακτήρισαν το μεγαλύτερο - μέσα στον πολεοδομικό ιστό - ελεύθερο χώρο (Βεΐκου - Ηνιόχου - Κουντουριώτου) από χώρο πρασίνου σε χώρο πολλαπλών χρήσεων.

«Εμείς αγωνιζόμαστε από το 1991 για να σώσουμε την πλατεία από την οικοδομική "αξιοποίηση" των Βεΐκων, δώσαμε μάχες με τις μπουλντόζες και τα ΜΑΤ, φυτέψαμε τα δέντρα της με τα χεράκια μας. Αν χρειαστεί θα ξαναβάλουμε τα κορμιά μας ασπίδα!», αναφέρεται σε ανακοίνωση των κατοίκων.

Ολα τα μέσα χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή προκειμένου να ξεπουλήσει σε ιδιώτη την πλατεία. Στο παρελθόν είχε προτείνει, στο πάρκινγκ που θα χτιστεί -εκτός των άλλων- να αφήνουν οι κάτοικοι που μένουν γύρω από την πλατεία το αυτοκίνητό τους, πληρώνοντας μόνο 1 ευρώ τη μέρα! «Τι προσπαθεί ο δήμαρχος; Μας χαρίζει χάντρες και καθρεφτάκια, για να μας πάρει το χρυσάφι;», είπε χαρακτηριστικά η Κ. Αρβανιτάκη, από την επιτροπή κατοίκων.

Απείλησε στη συνέχεια, ότι αν γίνει η πλατεία, θα πληρώσουν κάμποσα ευρώ, αφού η περιοχή θα αναβαθμιστεί (!) και συνεπώς θα ανέλθει η αξία των γύρω κατοικιών! Πρόκειται για ένα νόμο που θεσπίστηκε επί Μεταξά και που μέχρι σήμερα καμιά δημοτική αρχή δεν έχει εφαρμόσει... «Μήπως μας αποζημίωσε ποτέ κανείς για την αξία που χάνουν τα σπίτια μας από την καθημερινή υποβάθμιση της περιοχής;», λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Ν. Τέρματος.

Η μαζική συγκέντρωση της Τετάρτης, ήρθε σαν αποστομωτική απάντηση στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού των πολιτών από μεριάς της δημοτικής αρχής. Στη συγκέντρωση μάλιστα συμμετείχαν και μαθητές του 2ου Δημοτικού Γαλατσίου, που λίγο πριν τη συγκέντρωση, ζωγράφισαν και τοιχοκόλλησαν τα έργα τους με θέμα «Το περιβάλλον». Ο Χρ. Σουρβίνος, δάσκαλος και κάτοικος Γαλατσίου, είπε στο «Ρ»: «Με δική τους πρωτοβουλία τα παιδιά, έφτιαξαν αυτοσχέδιες αφίσες για το πάρκο και τις μοίρασαν στις καφετερίες!».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία προς το Δημαρχείο, κατά την οποία δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να ακούγονται συνθήματα ενάντια στη «δημοτική αρχή - επιχείρηση». Ριζοσπάστης 18-6-2005

επιστροφή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

Πληροφορίες: Πετρόπουλος Ίκ. τηλ. 6977268371, Μούκας Γ. τηλ. 6932420013,    Αρβανιτάκη Κ.  τηλ. 6974724598, Τσόνα-Τόγελου Μ. τηλ.  6945 497228

 Γαλάτσι, 18/11/05  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρά τις επίσημες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις από το καλοκαίρι του 2005,

 1. Η κρατική εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καλεί τον ιδιώτη – επενδυτή να «πάρει» το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (36.068 τ.μ.), αλλά και να χτίσει οκτώ (8) ακόμη στρέμματα !!
 2. Για το ίδιο θέμα η κυβέρνηση νομοθέτησε μόλις στις 3.6.2005 το ακριβώς αντίθετο: « … οι χρήσεις αυτές παρέχονται αποκλειστικά εντός του υφισταμένου κτιρίου και δεν χρησιμοποιείται ο υπόλοιπος συντελεστής δόμησης» (Ν.3342, αρ.19 και εισηγητική έκθεση) !!!
 3. Ο εντεταλμένος από την κυβέρνηση «χειριστής» του θέματος κ. Σπύρος Κλαδάς, Γ.Γ.Ο.Α., αφού μας διαβεβαίωσε για λογαριασμό της κυβέρνησης για «ανοιχτό διάλογο και επικοινωνία» και για παραχώρηση χώρων (3000-4150 τ.μ.)» στο Δήμο Γαλατσίου για χρήση των δημοτών, τώρα αρνείται ακόμα και να μας ενημερώσει, μετερχόμενος τακτική εμπαιγμού και προσβολής των κοινωνικών φορέων !!!

Για την κραυγαλέα αθέτηση των δημοσίων δηλώσεων – δεσμεύσεων, για τον τραυματισμό της αξιοπιστίας του δημοσίου βίου, για την προστασία της νομιμότητας, αλλά κυρίως και για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής από την περαιτέρω τσιμεντοποίηση, από την εγκατάσταση μιας σειράς μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων σε προστατευόμενη περιοχή και την προκλητική μετατροπή της αθλητικής χρήσης του «Παλαί» σε οίκο εμπορίου, για το δικαίωμα των πολιτών και της νεολαίας για ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής στο Γαλάτσι διοργανώνει συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου (Γαλατσίου & Βεϊκου) την Τρίτη 22/11/05 στις 6 μμ. Θ’ ακολουθήσει πορεία επί της Λ. Βεϊκου προς το Ολυμπιακό Γυμναστήριο.

Σας καλούμε να καλύψετε την εκδήλωση και να προβάλετε τους στόχους της.

Με εκτίμηση,                                                                                                                                                           Η Γραμματεία  

επιστροφή

 ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝ, ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ!

 

Γαλατσιώτισες, Γαλατσιώτες,

Οι Ολυμπιακοί αγώνες πέρασαν και, εκτός από το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, δεν άφησαν τίποτα θετικό για το Δήμο και την περιοχή.

Δε φτάνει που το Ολυμπιακό Γυμναστήριο («Παλαί») χωροθετήθηκε σε προστατευόμενη περιοχή και καταστράφηκε ένας εξαιρετικά πολύτιμος για όλο το λεκανοπέδιο ελεύθερος χώρος,

Δε φτάνει που η κυβέρνηση το παραχωρεί στους «ιδιώτες επενδυτές» για κερδοσκοπική εκμετάλλευση κι έτσι θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής και θα την υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο,

Ο ιδιώτης επενδυτής καλείται να χτίσει ΚΙ ΑΛΛΑ 8000 τ.μ. για καθαρά εμπορική χρήση διότι, όπως φαίνεται, ο αθλητισμός δεν είναι ελκυστική «μπίζνα» για τους επίδοξους εκμεταλλευτές και χρειάζεται να την πλαισιώσουν με φαστφουντάδικα, εμπορικά κέντρα, σκυλάδικα και ποιος ξέρει τι άλλο… (εξάλλου κι οι εργολάβοι πώς θα ζήσουν;)

Αλλά και τα 4150 τ.μ. που ο Δήμαρχος καμάρωνε ότι «εξασφάλισε» (επί πληρωμή) για τους Γαλατσιώτες με την καπατσοσύνη του, με τους υπουργικούς του φίλους και τη μαγκιά του, όνειρο ήτανε και πάνε! Για να αποδειχτεί για μια φορά ακόμα ότι ο παραγοντισμός και οι δημόσιες σχέσεις δεν υποκαθιστούν τη δυναμική της κοινωνίας.

Ο Δήμαρχος μπορεί να είναι αποτελεσματικός, μόνον όταν αφουγκράζεται, σέβεται και εκφράζει τις ανάγκες των δημοτών, όταν μπαίνει επικεφαλής στους αγώνες τους, όταν στηρίζεται στη δύναμή τους.

Ενώ ο κ. Τούντας δε διστάζει να αγνοεί τους δημότες, ακόμα και να τους κηρύσσει τον πόλεμο! Υπονομεύει τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Γαλατσίου με κάθε τρόπο. Όπλο του τα τρία τοπικά έντυπα που κατασκευάζουν τα γεγονότα στα μέτρα του (με το αζημίωτο και με χρήματα των δημοτών) για να τον δοξάζουν και να συκοφαντούν κάθε διαφορετική φωνή.

Όμως το «Παλαί» ανήκει στον Ελληνικό λαό και τη νεολαία, όχι στους εργολάβους και τους «επενδυτές» και θα συνεχίσουμε τους αγώνες για να μη γίνει κι αυτό οίκος εμπορίου.

Ο Δήμαρχος ας απολογηθεί: Γιατί φοβάται τόσο πολύ τους Γαλατσιώτες; Γιατί αγνοεί τις εκκλήσεις των φορέων;; Γιατί δε συμπορεύεται μαζί μας στην προσπάθεια να σωθεί το Παλαί από τα νύχια των κερδοσκόπων;;;

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ, ΟΧΙ (ΜΕ ΤΟΝ) ΕΧΘΡΟ ΜΑΣ!

ΤΟ «ΠΑΛΑΙ» ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ!

ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΟΞΥΓΟΝΟ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ!

ΟΧΙ ΚΙ ΑΛΛΑ 8000 Τ.Μ. ΤΣΙΜΕΝΤΟ!

ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ !!!

·         Να παραμείνει δημόσιος χώρος άθλησης και πολιτισμού και να αποδοθεί στη νεολαία και το λαό της περιοχής για δωρεάν χρήση

·         Καμία αλλαγή χρήσης, καμία επέκταση, ούτε ένα τετραγωνικό επιπλέον τσιμέντο, να δεντροφυτευτεί το μη δομημένο τμήμα του και να προστατευτεί από καταπατητές και «αξιοποιητές» πάσης φύσεως

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ «ΠΑΛΑΙ»

ΤΡΙΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΗ,

ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Π.ΤΕΡΜΑ)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

επιστροφή

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ  « ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ »

Γράφει: ο Κουνάνης Ελευθέριος Φραγκίσκος.

  Εργαστηριακός Εκπαιδευτικός - Παιδαγωγός, ΑμεΑ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ η προσπάθειά μας  είναι να παλέψουμε όλοι μαζί, για να γίνει ακόμη καλλίτερη και να μπορέσουν οι νεότεροι να ζήσουν πιο ανθρώπινα. Όμως καίριο σκοπό έχουμε πάνω απ’ όλα την ανάδειξη των αξιών που είχαμε την τύχη να βιώσουμε, αλλά και την αφύπνιση όλων μας από το λήθαργο για ν’ αρχίσουμε να νοιαζόμαστε και για το διπλανό μας. 

Άριστο τότε το περιβάλλον στό ΓΑΛΑΤΣΙ  μας (πολλά δέντρα, πεύκα, ακακίες, ευκάλυπτοι, λεμονιές, νεραντζιές, γεράνια,  πικροδάφνες, ζουμπούλια, πασχαλιές, νυχτολούλουδα) απίθανη καθαρή ατμόσφαιρα και γάργαρο νερό που πίναμε και νιώθαμε δυνατοί. Όμως ένα ακόμη στοιχείο της ζωής, μας είχε δοθεί από τη φύση σε όλους σχεδόν απλόχερα, το ΧΑΜΟΓΕΛΟ. Τότε το χρήμα δεν είχε αγγίξει τις ψυχές των ανθρώπων. Κακία, μίσος, υποκρισία, ζήλια, άγνωστα πράγματα τότε για όλους μας ( βέβαια υπήρχαν και οι εξαιρέσεις ) αλλά αυτό που γίνεται σήμερα να συνθλίβεται η προσωπικότητα του συνανθρώπου μας και όλα να ξεπουλιούνται στο βωμό του χρήματος, αδιανόητο για μας τότε να το σκεφτούμε.

Γι’ αυτό αγαπητοί φίλοι σήμερα, πρέπει και Θ’ ασχοληθώ  με τις  κοινωνικές  ομάδες, εκείνους  τους συνανθρώπους μας πού εμείς τους θυμόμαστε δυστυχώς μόνο τις Άγιες Μέρες. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη ΑΝΘΡΩΠΟΙ που ενδιαφέρονται όλο το χρόνο για τους αόρατους ανθρώπους  κατ’ άλλους. Σε όλους αρέσει το πράσινο το Όμορφο περιβάλλον, οι πλατείες, τα  λουλουδιασμένα πεζοδρόμια, η καθαριότητα, το άνετο παρκάρισμα, και τόσα αλλά πού κάνουν πιο ανθρώπινη τη ΖΩΗ μας. Όλα όμως μηδενίζονται αν μόνο για τον εαυτόν μας νοιαζόμαστε &καθόλου για τον άνθρωπο της άλλης πόρτας που μπορεί να χρειάζεται ένα χαμόγελο μας και μόνο.  

Δεν θα είχα λόγο να  ζητήσω την προσοχή σας, σε αυτά που θα πω αν το κράτος  η πολιτεία αν θέλετε, έκανε το χρέος της όπως όλες οι χώρες πού έχουν επίκεντρο τον συνάνθρωπο ( Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, κλπ. ).

Δεν μηδενίζουμε  ποτέ τίποτα, σίγουρα έχουν γίνει βήματα  αλλά πολύ λίγα  χρειάζονται  μεγάλες τομές για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι δικοί τους που τραβούν μεγάλο σταυρό στο δικό τους Γολγοθά μιας και οι μη έχοντες πρόβλημα που βρίσκονται εκάστοτε στο τιμόνι, σχεδιάζουν για τους συνανθρώπους μας χωρίς αυτούς.

Το μόνο λόγο που προσωπικά εντοπίζω σαν δικαιολογητικό αυτής της ακατανόητης αρνητικής πολιτικής του κρατικού μηχανισμού ( και των πολιτικών προϊστάμενων του) έναντι των ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ είναι η  ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ με παραμέτρους τον εφησυχασμό και το δεν βαριέσαι αδερφέ. 

Πως αλλιώς θα μπορούσα να ερμηνεύσω μια ακατανόητη διαχρονική αλλά σταθερή αρνητική πολιτική έναντι των Ευπαθών ομάδων  από το Κράτος, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και υπουργών. (Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις βέβαια, σίγουρα δεν είναι όλα μαύρα). Ακόμα και με τη σημερινή κυβέρνηση που είναι δεσμευμένη (με το προεκλογικό πρόγραμμα) παρατηρούμε ότι οι ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΠΑΝΤΑ απουσιάζουν από τα εξαγγελλόμενα κοινωνικά μέτρα. Ότι φτιάχνεται (δύσκολα εκπροσωπείται πραγματικά όλο το αναπηρικό κίνημα) και οι αποφάσεις παίρνονται συνήθως από τους ίδιους και τους ίδιους.

Όποια νέα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ και αν παρθούν πάλι προκλητικά οι ανάπηροι απουσιάζουν, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τα αρμόδια Υπουργεία και εκείνους του αρμόδιους λειτουργούς, που σε συναντήσεις μαζί μας πάντα τα γνωρίζουν όλα και επιπλέον δεν τους έχουμε δει ποτέ δίπλα μας στους αγώνες, αλλά πάντα σε όλες τις κυβερνήσεις αυτοί(οι ίδιοι) κρατούν τα πόστα των αποφάσεων, και αποφασίζουν αυτοί χωρίς τους ανάπηρους για τους ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ. Αγαπητοί κύριοι καιρός είναι ν’ αρχίσετε να προβληματίζεστε και να δημιουργείτε θετικά για τους συνανθρώπους μας αργήσατε ήδη!

 

 1. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν ανάπηροι που πληρώνουν 500 ευρώ  τον μήνα ηλεκτρικό ρεύμα διότι η ζωή τους εξαρτάται από την συνεχή λειτουργία των κλιματιστικών του σπιτιού τους;
 2. Γνωρίζετε ότι το βιοτικό επίπεδο των αναπήρων με την πετρελαϊκή κρίση της σήμερον έχει φθάσει σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα; Όπως και όλων των κοινωνικών ευπαθών ομάδων και των οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας
 3. Γνωρίζετε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της πληθωριστικά μειούμενη χορηγίας του Γραφείου ΑμεΑ και απόρων  καθήλωσε στα σπίτια τους εκατοντάδες συνανθρώπους μας με ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες;
 4. Γνωρίζετε ότι το 95% των ΑμεΑ, Ευπαθών Ομάδων και οικονομικά Αδύναμων συνανθρώπων μας ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ και έτσι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ πέραν του πενιχρού επιδόματος η της σύνταξης πείνας;
 5. Είναι δυνατόν σήμερα το 2006 οι κοινωνικές ομάδες να μην γνωρίζουν τα δικαιώματα τους; Άραγε ποιοι λυμαίνονται τα χρήματα ΟΛΩΝ των ευπαθών κοινωνικά ομάδων από τις επιχορηγήσεις της ΕΟΚ! Και όχι μόνο.
 6. Αδιανόητο ο νόμος να επιτρέπει για ένα ΑμεΑ να έχει κάποιο δικαίωμα ενώ για άλλον συνάνθρωπο με δυσκολότερη πάθηση η παρόμοια να τον εξαιρεί από το δικαίωμα, αλλά να δίνει τα πάντα σε μαϊμούδες Άτομα με Αναπηρίες.
 7. Είναι δυνατόν σήμερα να μην υπάρχει μια επιτροπή ελέγχου σε κάθε γειτονιά που να καταγράφει όλα τα προβλήματα των συνανθρώπων και μαζί με τον δήμο και τις ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης επιχορηγούμενη αδρά από το υπουργείο κοινωνικής αλληλεγγύης να επιλύουν  άμεσα τα προβλήματα;
 8. Επιτρέπεται να μην υπάρχει σε κάθε γειτονιά, Ξενώνας αυτόνομος ΑμεΑ, ευπαθών ομάδων και τρίτης ηλικίας; Κέντρο σίτισης και ένδυσης για όλες τις κοινωνικά αδύναμες και ευπαθείς ομάδες, Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Απασχόλησης, Μέριμνας, αποκατάστασης και επαγγελματικής κατάρτισης, ΑμεΑ και Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων;
 9. Είναι δυνατόν σήμερα να μην δίνεται η δυνατότητα σε όλους να μορφωθούν, αλλά και να έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης και άνετης διακίνησης σε όλους τους χώρους; για δουλειά, διασκέδαση, διάβασμα, φιλικές συναντήσεις για ανταλλαγή σκέψεων απόψεων και προσωπικών επαφών, με όλους τους συνανθρώπους μας.

Αυτά και δεκάδες άλλα προβλήματα υπάρχουν και παραμένουν άλυτα χρόνια τώρα. Τα 3 τελευταία χρόνια έχουμε εντοπίσει πολλά περισσότερα προβλήματα από παλιότερα που ασχολούμεθα με τα κοινωνικά θέματα. Με μεγάλο αγώνα προσπαθούμε και με την στενή συνεργασία όλων, Δήμου, Δημάρχου, Πολιτών και Φορέων, έχουμε καταφέρει αρκετά και πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό θα είμαστε υπερήφανοι που θα μπορούμε να λέμε και να κοιτάζουμε στα μάτια τους συνανθρώπους μας ότι το μέρος τουλάχιστον πού κατοικεί ο καθένας μας. Παράδειγμα ο δικός μας τόπος (Tο ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ) άρχισε να γίνεται Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!! Μια ΠΟΛΙΤΕΙΑ που θ‘ αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της ΙΣΟΤΙΜΑ χωρίς διακρίσεις για μια ΖΩΗ πιο ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ για όλους. (Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο στις 15-5-06)

επιστροφή

Πλειοδότης για Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου

Η ελληνοπορτογαλική κοινοπραξία των εταιρειών Ακροπόλ Χαραγκιώνης - Sonae Sierra πλειοδότησε στο διαγωνισμό τής «Ολυμπιακά Ακίνητα» για την παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου.
Χθες αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των δύο υποψηφίων (ο άλλος είναι ο όμιλος Ελληνική Τεχνοδομική - Ακτωρ - REDS) και σήμερα θα αποφασιστεί από το Δ.Σ. τής «Ολυμπιακά Ακίνητα» αν το τίμημα που προσφέρθηκε είναι ικανοποιητικό, ώστε να προχωρήσει η κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία που πλειοδότησε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία Ακροπόλ Χαραγκιώνης - Sonae Sierra προσέφερε ετήσιο μίσθωμα 3 εκατ. ευρώ για περίοδο 40 χρόνων (το ποσό είναι σε σημερινές τιμές και δεν περιλαμβάνει τις αναπροσαρμογές). Επίσης, η προσφορά της περιλαμβάνει «αέρα» (entry fee) 3 εκατ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό της σχέδιο προβλέπει επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου με επιφάνεια προς μίσθωση περίπου 35.000 τ.μ., το οποίο θα φέρει την ονομασία «Park Avenue». Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Η προσφορά των Ακροπόλ Χαραγκιώνης - Sonae Sierra είναι σχεδόν διπλάσια αυτής του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής, που προσέφερε ετήσιο μίσθωμα 1,6 εκατ. ευρώ και «αέρα» της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη του διαγωνισμού φαίνεται να διαψεύδει σενάρια που ήθελαν τους δύο υποψηφίους να συνεργάζονται, με δεδομένη τη συμμετοχή του ομίλου Χαραγκιώνη στο μετοχικό κεφάλαιο της REDS, θυγατρικής της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Κ. ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/05/2006

επιστροφή

Επίθεση από Ν. Αλευρά για το Κλειστό Γαλατσίου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των Oλυμπιακών Aκινήτων και ειδικότερα την παραχώρηση του Kλειστού Γαλατσίου για 40 χρόνια σε ιδιωτική κοινοπραξία με σκοπό να γίνει εμπορικό κέντρο, εξαπέλυσε, χτες, ο βουλευτής του ΠAΣOK Nάσος Aλευράς.  O πρώην υπουργός Oλυμπιακών Έργων κάνει λόγο για «πλήρη απαξίωση της ολυμπιακής κληρονομιάς και για παράδοσή της έναντι πινακίου φακής στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς προσχήματα και χωρίς κανένα ενδιαφέρον», τονίζοντας ότι «η κινδυνολογία για το δήθεν υψηλό κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων υπήρξε το άλλοθι για το ξεπούλημά τους». Eιδικότερα, υπογραμμίζει ότι «ενώ το Oλυμπιακό Kέντρο Γαλατσίου κατασκευάστηκε ως ένα πολυδύναμο αθλητικό κέντρο, τώρα ξεθεμελιώνεται στην κυριολεξία για να γίνει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο. Tόσο δυσβάστακτο για τα δημόσια οικονομικά θα ήταν να παραχωρηθεί το Kλειστό στο δήμο Γαλατσίου για την άθληση των νέων παιδιών;» διερωτάται ο κ. Aλευράς. ΗΜΕΡΗΣΙΑ 18/5/2006

επιστροφή

Ø  Δύο νέα εμπορικά κέντρα, με ενοικιάσιμο χώρο περίπου 85.000 τ.μ., σε Μαρούσι και Γαλάτσι

Του Μακη Θεοδωρατου

Τα τελευταία πέντε χρόνια η προσέγγιση των κλάδων του εμπορίου και της αναψυχής με το real estate έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον «χάρτη» των δύο πρώτων, προσφέροντας παράλληλα έναν νέο χώρο δραστηριοποίησης στις εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης εμπορικών ακινήτων. Η έναρξη της λειτουργίας των δύο πρώτων μεγάλων εμπορικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και η ανταπόκριση που είχαν από το καταναλωτικό κοινό, έδειξε ότι υπάρχουν τα περιθώρια για τέτοια σχέδια στην ελληνική αγορά, που μέχρι πέρυσι είχε συνηθίσει σε αναπτύξεις σαφώς μικρότερης κλίμακας, όπως τα πολυκαταστήματα, στο κέντρο της Αθήνας.

Πέραν των εμπορικών κέντρων, αξιοσημείωτη είναι επίσης και η εμφάνιση αναπτύξεων με αμιγώς ψυχαγωγικό χαρακτήρα, που στηρίζονται στους πολυκινηματογράφους και την εστίαση, δραστηριότητες που ούτως ή άλλως αποτελούν και την αιχμή του δόρατος της ψυχαγωγίας που προσφέρουν τα εμπορικά κέντρα. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν ότι μπορεί η σημερινή κατάσταση να χρειάστηκε αρκετό καιρό για να διαμορφωθεί, αλλά από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες, με τα ολυμπιακά ακίνητα να λειτουργούν καταλυτικά στις επικείμενες αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων διαγωνισμών η Αθήνα θα αποκτήσει μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες δύο νέα εμπορικά κέντρα με ενοικιάσιμο χώρο περίπου 85.000 τ.μ. σε Μαρούσι και Γαλάτσι και έναν πολυχώρο για ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην εγκατάσταση του μπάντμιντον στο Γουδί.

Η εξασφάλιση του ακινήτου του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου από τη LAMDA Development και η προοπτική μετατροπής του σε εμπορικό κέντρο, το δεύτερο της ίδιας σε πολύ μικρή απόσταση, καθιστά την εταιρεία του Ομίλου Λάτση ως τον απόλυτο εμπορικό κυρίαρχο της Λ. Κηφισίας και της ευρύτερης περιοχής του Αμαρουσίου, ενώ η ύπαρξη πληθώρας κινηματογραφικών αιθουσών ενδυναμώνουν και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της περιοχής, που πλέον με δεδομένες τις καλές συγκοινωνιακές προσβάσεις της αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού πόλου εμπορίου και ψυχαγωγίας.

Αντίστοιχος πόλος διαμορφώνεται και στα νότια προάστια και πιο συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο και το Δέλτα του Φαλήρου. Στη συγκεκριμένη περιοχή αναπτύσσει εμπορικό κέντρο και κτίρια γραφείων η «Μπάμπης Βωβός», ενώ οι διαδικασίες για την παραχώρηση της εγκατάστασης του Beach Volley θα δημιουργήσει σύντομα έναν νέο χώρο ψυχαγωγίας και εμπορίου. Παράλληλα, στα σχέδια είναι η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο ακίνητο του Τάε Κβον Ντο, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ η έκταση του πρώην Ιπποδρόμου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων. Παράλληλα, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού προχωρά ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση του κανό–καγιάκ, που θα δημιουργήσει έναν ακόμα χώρο ψυχαγωγίας με εμπορικές χρήσεις. Με δεδομένη την επιθυμία της Village Roadshow να δημιουργήσει εντός Αττικής το πρώτο της θεματικό πάρκο, αλλά και τη συμμετοχή της τόσο στον διαγωνισμό του Beach Volley όσο και του κανό–καγιάκ, οι πιθανότητες να φιλοξενήσουν τα νότια προάστια ένα θεματικό πάρκο αυξάνονται αισθητά.

«Είναι πλέον εμφανές πως ο κλάδος της ψυχαγωγίας και του εμπορίου με οργανωμένη μορφή μετασχηματίζεται με βασικό χαρακτηριστικό αυτών των αλλαγών τη δημιουργία πόλων ικανών να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό καταναλωτών, τους οποίους θα προσπαθεί να “κρατά” εντός της εγκατάστασης όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο, προσφέροντας ποικιλία δραστηριοτήτων. Γεωγραφικά, τα Μεσόγεια θεωρείται η επόμενη περιοχή που θα πρωταγωνιστήσει, καθώς αναμένεται σημαντική μετακίνηση πληθυσμού, ενώ διαθέτει ικανοποιητική πρόσβαση και ελεύθερες εκτάσεις», εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου της Πειραιώς Real Estate. «Ολες οι περιοχές που έχουν ανεπτυγμένο εμπόριο μπορούν εν δυνάμει να φιλοξενήσουν χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Ομως, το υψηλό κόστος της γης σε συνδυασμό με την έλλειψη ικανών εκτάσεων θα οδηγήσει σε διάσπαση των προορισμών σε μικρότερα σημεία πολλαπλού ενδιαφέροντος. Η γη είναι ακριβή στους σημαντικούς εμπορικούς πόλους και αυτοί δεν μπορούν να φιλοξενήσουν χώρους διασκέδασης οικονομικά βιώσιμους, άρα πάμε στις παρυφές αυτών των πόλων», σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Χαραγκιώνη, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου ανάπτυξης ακινήτων, που με τη συνεργασία της Sonae Sierra εξασφάλισε πρόσφατα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης του Γαλατσίου. Στο πλαίσιο αυτό κινείται ο όμιλος με το πρόγραμμα «Fun in the City», που ουσιαστικά αποτελεί μείξη εμπορικών και ψυχαγωγικών προορισμών. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 σχέδια (Millenium, Aίγλη, Galleria Κοραή και πολυχώρος Ανεσις). Σύμφωνα με τον κ. Θ. Χαραγκιώνη, μέσα στην επόμενη 5ετία στόχος του ομίλου είναι ο τριπλασιασμός των προορισμών του «Fun in the City». «Ο σχεδιασμός αυτός, βέβαια, ισχύει εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, καθώς στην Ελλάδα παραμένουμε όμηροι του αβέβαιου πολεοδομικού καθεστώτος».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_206039_03/06/2006_186260

επιστροφή

Αναδασωτέα 206 στρέμματα στην Θέση Τουρκοβούνια

Με απόφαση τού Συμβουλίου τής ‘Επικρατείας, κη­ρύσσεται αμετάκλητα ως δασική και αναδασωτέα

έκτασις 206 στρεμμάτων στην Θέση Τουρκοβούνια του Δήμου Ψυχικού. Με την ύπ’ άριθ. 2763 απόφαση του, το ΣτΕ απορρίπτει αίτηση τής «ΑΕ ΚΕΚΡΟΨ» για ακύρωση τής σχετικής άποφάσεως τού 1998, αίτηση βασισμένη στο σκεπτικό ότι «ή επίδικη έκτασις ουδέποτε είχε δασικό χαρακτήρα και δεν μπορούσε να κηρυχθεί αναδασωτέα επειδή είχε λειτουργήσει σε αυτήν το λατομείο ΚΕΚΡΩΨ»

Το ΣτΕ αναφέρει ότι «η έκταση ήταν δάσος κωνοφόρων και υπώροφο από πλατύφυλλα δασικά είδη, μη αποτελούσα μεμονωμένη οικολογική ενότητα αλλά τμήμα ευρύτερης έκτασης εξαπλωμένης σε ολόκληρα τα Τουρκοβούνια».

Στην δίκη παρενέβησαν, προς υποστήριξη τού κύ­ρους τής πράξεως αναδασώσεως, ό Δήμος Ψυχικού, διά τού δικηγόρου κ. Χρ. Πολίτη, και ό Σύλλογος Περιβαλ­λοντικής Προστασίας Ψυχικού, διά της δικηγόρου Αντι-δημάρχου Ψυχικού κ. Ζωής Ράπτη. ΕΣΤΙΑ 11-10-06

επιστροφή

Εμπορικό κέντρο σε δασική έκταση

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ ΦΩΤ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι περίφημες εγκαταστάσεις που μετά το 2004 υποτίθεται ότι θα δίνονταν στους πολίτες, ως χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης, προσφέρονται τώρα σε διεθνείς κοινοπραξίες για εμπορική εκμετάλλευση και μάλιστα με μηδαμινό αντίτιμο. Το «μεταολυμπιακό real estate» που στήνεται στο Λεκανοπέδιο αδιαφορεί για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και κωφεύει απέναντι στην αγωνία εκατομμυρίων πολιτών που δεν επιθυμούν περαιτέρω υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους.

Το Γαλάτσι και η Ν. Ιωνία βρίσκονται επί ποδός, καθώς δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη μετατροπή του ολυμπιακού γυμναστηρίου, που χωροθετήθηκε στην καρδιά του δασικού κτήματος Βεΐκου, σε εμπορικό κέντρο τεραστίων διαστάσεων.

«Υπό κανονικές συνθήκες δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει εμπορικό κέντρο σε δασική αναδασωτέα περιοχή. Βλέπουμε, όμως, ότι τα ολυμπιακά έργα που χτίστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, χρησιμοποιούνται σαν δούρειος ίππος κι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε επ' ουδενί», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας κατοίκων, Γ. Κελεπούρης.

Μίσθωση για 40 χρόνια

*Το «Παλαί» του Γαλατσίου βρίσκεται στο άλσος Βεΐκου που αποτελεί τελεσίδικα δασική έκταση, σύμφωνα με απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ του 1998.

«Χωροθετήθηκε κατά παρέκκλιση για να εξυπηρετήσει την τέλεση των αγωνισμάτων της γυμναστικής και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην Ολυμπιάδα, με τη ρητή διαβεβαίωση ότι μετά τους αγώνες θα αποτελούσε χώρο άθλησης της νεολαίας», όπως τονίζει η Ελένη Αυλωνίτου, δημοτική σύμβουλος Γαλατσίου και πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης.

*Μεσολάβησε ο νόμος 3.016/2002, που παραχωρούσε τη διαχείριση όλων των ολυμπιακών χώρων στην «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.».

*Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε περισσότερο και με το νόμο 3.342/2005 επιτρέπει εμπορικές χρήσεις στα «ολυμπιακά φιλέτα».

*Επειτα από δημόσιο διαγωνισμό λοιπόν, το «Παλαί» κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία του ομίλου Χαραγκιώνη με την πορτογαλική εταιρεία Sonae Sierra για 40 χρόνια με δικαίωμα εξαετούς παράτασης και ενοίκιο 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Τα εμπορικά κέντρα τα λατρεύει ο κόσμος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Και όπως αποδεικνύεται τελευταία οι έλληνες καταναλωτές δεν διαφέρουν από αυτούς του εξωτερικού», σημειώνει ο επικεφαλής του ομίλου, Θ. Χαραγκιώνης. «Πρόκειται για επένδυση 80 εκατ. ευρώ με μεγάλη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων, αφού θα υπάρξει χρηματοδότηση από γερμανική τράπεζα. Θα εξασφαλιστούν επίσης 2.500 θέσεις εργασίας».

Διαφωνίες για τα δημοτικά τέλη

Ο δήμαρχος Γαλατσίου, Κ. Τσίρος, επισημαίνει ωστόσο, ότι η μετατροπή του «Παλαί» σε εμπορικό κέντρο θα σωρεύσει δυσεπίλυτα προβλήματα.

«Η λεωφόρος Βεΐκου θα γίνει αδιαπέραστη απ' τα αυτοκίνητα και θα μαραζώσει η τοπική αγορά. Θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της Ομορφοκκλησιάς που αποτελεί βυζαντινό μνημείο, ενώ έπεται η καταστροφή του άλσους. Δεν είναι τυχαίο ότι αντιδρούν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, ο εμπορικός και οι τοπικοί σύλλογοι ακόμη και η εκκλησία». Και προσθέτει: «Η κοινοπραξία δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει δημοτικά τέλη κι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μαζεύουμε τα σκουπίδια της δωρεάν».

«Ισα ίσα, στη σύμβαση προβλέπεται ειδικό τέλος υπέρ του δήμου που ανέρχεται στο 2% επί των εισπράξεων», αντιτείνει ο Θ. Χαραγκιώνης. Αλλά η Ελ. Αυλωνίτου εξηγεί: «Αφαιρούνται από τους ΟΤΑ οι αρμοδιότητες για αδειοδότηση των καταστημάτων και απαλλάσσονται οι εγκαταστάσεις από την καταβολή δημοτικών φόρων εκτός του συγκεκριμένου τέλους (2%), που θα καταβάλλεται ωστόσο στους δήμους με τρόπο και σε χρόνο που θα αποφασίζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί».

*Το κτήμα Βεΐκου βρίσκεται μεταξύ των δήμων Γαλατσίου, Αθηναίων, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης και Ψυχικού. Η συνολική του έκταση είναι περί τα 4.500 στρέμματα, εκ των οποίων μόνον τα 2.000 έχουν μείνει αδόμητα και αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου μιας περιοχής που περιλαμβάνει επίσης την Κυψέλη, τα Πατήσια και τη Λαμπρινή. Είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο μαζί, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών με τις οποίες γειτνιάζει και δεν έχουν άλλη πρόσβαση σε χώρους πράσινου ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Διεκδικήσεις εκτάσεων

Το σύνολο της έκτασης έχει χαρακτηρισθεί δασικό με υπουργικές αποφάσεις του 1915 και του 1934, δημόσιο από το 1987, αναδασωτέο από το 1994 και τελεσίδικα δασικό με απόφαση του ΣτΕ το 1998.

*Παρ' όλα αυτά οι κληρονόμοι του Λάμπρου Βεΐκου και ο οικοδομικός συνεταιρισμός πολιτικοστρατιωτικών υπαλλήλων το «Προάστιο Αθηνών» εγείρουν, κατά καιρούς, αξιώσεις επικαλούμενοι τίτλους ιδιοκτησίας από την εποχή της τουρκοκρατίας.

«Η ιδέα λειτουργίας σύγχρονου εμπορικού κέντρου στην καρδιά μιας δασικής έκτασης, επικυρωμένης μάλιστα με δεκάδες δικαστικές αποφάσεις, μόνο σε νοσηρούς εγκεφάλους καρεκλοκένταυρων μπορεί να γεννηθεί», σημειώνει ο Γ. Κελεπούρης.

*Ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων Αντ. Βγότζας περιορίζεται να πει ότι «η όλη εμπορική εκμετάλλευση συνιστά επιβάρυνση του περιβάλλοντος» και ότι «ασφαλώς θα γίνει προσφυγή στο ΣτΕ μόλις εκδοθεί διοικητική πράξη, όπως οικοδομική άδεια».

Παρόμοιο πρόβλημα με το Γαλάτσι αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι που φιλοξένησαν εγκαταστάσεις του 2004. «Ζητάμε να μην αλλάξει χρήση το ολυμπιακό γυμναστήριο. Να χρησιμοποιηθεί απ' τους δήμους για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότες και να ενοικιάζεται σε συλλόγους ώστε και τα έξοδα συντήρησης να εξοικονομεί και κέρδος να προσκομίζει», καταλήγει ο Κ. Τσίρος.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 03/06/2007

επιστροφή

Στο πόδι οι κάτοικοι στο Γαλάτσι

Κάτοικοι και φορείς του Γαλατσίου μπήκαν την Κυριακή στο Ολυμπιακό Κέντρο της περιοχής προκειμένου να ποτίσουν τα ξεραμένα δέντρα που έχουν εγκαταλειφθεί.

Καταγγέλουν ότι η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, έχει αφήσει ανεκμετάλλευτο το χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε το αγώνισμα του Πινγκ Πονγκ, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η έκταση αναμένεται να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο.

Η Κίνηση Πολίτες σε Δράση, πιστεύει πως ένα μελλοντικό εμπορικό μεγαθήριο, θα αλλοιώσει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα επιβαρύνει το κυκλοφοριακό, και θα καταστρέψει τον εμπορικό κόσμο του Δήμου.

Οι κάτοικοι φέρονται αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για να μην μετατραπεί ένας χώρος άθλησης και πρασίνου, σε εμπορικό κέντρο.

ΣΚΑΙ 30-9-07

επιστροφή

ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ!
ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ  ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ!

ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Ο Χαραγκιώνης και η Πολυεθνική εταιρεία στους οποίους έχει παραχωρηθεί το Ολυμπιακό Γυμναστήριο έχουν βγάλει ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ, και ξεκινάνε άμεσα τις εργασίες δημιουργίας του Εμπορικού Μεγαθηρίου.
Από μέρα σε μέρα ξεκινάει η εκτέλεση του μεγαλύτερου περιβαλλοντολογικού, κυκλοφοριακού και οικονομικού εγκλήματος του Γαλατσίου και της γύρω περιοχής.
Η πόλη κινδυνεύει να υποστεί ένα τεράστιο Σοκ σε όλες τις πλευρές της.
Θα γίνουμε Καλκούτα όπως εύστοχα έγραψε το Βήμα.
Αν δεν αντιδράσουμε να βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση που δεν θα υπάρχει επιστροφή όχι μόνο για μας αλλά και για τις επόμενες γενιές.
Την απόφαση των τελευταίων κυβερνήσεων να παραδώσουν το Γυμναστήριο στον Χαραγκιώνη, την αδράνεια και τις σκοπιμότητες των Δημοτικών Διοικήσεων που άφησαν τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ καλούνται να την πληρώσουν οι πολίτες και η ίδια η πόλη.
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λόγια:
Να μην επιτραπεί στον Χαραγκιώνη να κάνει καμιά αλλαγή στο Γυμναστήριο.
Πρέπει να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση όλων.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος κ. Τσίρος οφείλουν, ΤΩΡΑ να τοποθετήσουν στις εισόδους του Γυμναστηρίου τα μηχανήματα του Δήμου.
Να μπλοκαριστεί συμβολικά και πολιτικά ο Χαραγκιώνης.
Αν χαθεί το Ολυμπιακό Γυμναστήριο κ. Τσίρος θα γραφεί στην ιστορία σαν ο Καταστροφέας της πόλης.
Η “Πρωτοβουλία πολιτών” καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς της πόλης σε ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, με κεντρικό σύνθημα: ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΩΡΑ.
Καλεί το Δήμο και τους φορείς σε ένα ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΑ:
· Το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ να μετατραπεί σε ένα βήμα καταγγελίας και αποτροπής των εργασιών στο χώρο.
· Να γίνει άμεσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
· Να γίνει προσφυγή τώρα ενάντια στην άδεια κατεδάφισης, με τη συμμετοχή του Δήμου και όλων των Φορέων.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.
όλη η πόλη στο πόδι !!
02/01/2008
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ & Ν. ΙΩΝΙΑΣ

επιστροφή

ΟΧΙ  ΣΤΟ MALL  ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ MALL No 2 ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 

1. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα υφίσταται μια τριπλή επίθεση: σαν πόλη, στο περιβάλλον που αναπνέουμε και στη δομή του εμπορίου της. Το πρόσχημα αυτής της επίθεσης είναι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων. Τρεις είναι και οι στυλοβάτες αυτής της επίθεσης, που βρίσκονται σε στενή συνεννόηση μεταξύ τους.

Πρώτος στυλοβάτης είναι το Υπουργείο Οικονομικών που διαμορφώνει στη συγκεκριμένη περίπτωση τη κυβερνητική πολιτική και το νομοθετικό πλαίσιο. Με το Ν. 3342/2005 που ψήφισε η Ν.Δ. εκχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι για τη κατασκευή εμπορικών κέντρων 45.000 τ.μ. και 48.000 τ.μ. αντίστοιχα, μεγάλων όσο και το MALL στη Νερατζιώτισα περίπου. Με το Ν. 3377/2005 η αδειοδότηση εμπορικών κέντρων στην Αθήνα – σε αντίθεση με τη περιφέρεια – δεν οφείλει να λάβει υπόψη της την επίδραση στη τοπική οικονομία, την επίπτωση στο περιβάλλον και την επιβάρυνση από τις μετακινήσεις! Η απορύθμιση της αγοράς συνεχίζεται με νέα υπουργική απόφαση του 2007 που εξαιρεί όσα καταστήματα λειτουργούν σ’ εμπορικά κέντρα από το νόμο για τις εμπορικές μισθώσεις, δίνοντας τη δυνατότητα του συμψηφισμού του ΦΠΑ στα μισθώματα.

Δεύτερος στυλοβάτης είναι το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον που προωθεί με κάθε θεμιτό κι αθέμιτο τρόπο αυτή τη πολιτική, συγκεκριμένα οι Σπ. Κλαδάς και Χρ. Χατζηεμμανουήλ, προϊστάμενοι μέχρι πρόσφατα της Γ.Γ. Ολυμπιακής Αξιοποίησης και των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. αντίστοιχα. Μερικά από τα μέσα που χρησιμοποίησαν σχετικά, ήσαν οι παραπλανητικές υποσχέσεις όπως και η διαμοίραση μεγάλου μέρους της κινητής Ολυμπιακής περιουσίας για να κλείσουν στόματα και να έχουν ευνοϊκή δημοσιότητα.

Τρίτος στυλοβάτης  αυτής της εισβολής στη πόλη είναι μεγάλα τραπεζικά, κατασκευαστικά και εμπορικά συμφέροντα με κερδοσκοπικά κίνητρα.

Ο όμιλος ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ έχει αναλάβει την ανάπτυξη του νέου MALL στο Γαλάτσι και ο όμιλος ΛΑΤΣΗ το MALL No 2 στο Μαρούσι (πέρα από το MALL που ήδη λειτουργεί στη Νερατζιώτισα). Και στις δυο περιπτώσεις προηγείται η εσωτερική κατεδάφιση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που η αξία τους ξεπερνά συνολικά τα 130 εκατ. € και που δημιουργήθηκαν με δημόσιο χρήμα, δηλαδή με λεφτά των φορολογούμενων. Ο όμιλος ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ έχει ήδη εργολάβο κατεδάφισης, εγκατεστημένο μέσα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο με τηλέφωνα εργοταξίου. Η άδεια κατεδάφισης που πήρε πρόσφατα από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ανασταλεί προσωρινά για τυπικούς λόγους. Συγκεκριμένα, λόγω γειτνίασης με την Ομορφοκλησιά, βυζαντινό μνημείο του 12ου αιώνα, απαιτείται η προηγούμενη έγκριση  της διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Γεννάται το ερώτημα εάν στο ΥΠ.ΠΟ., μετά τη φαυλότητα που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στη διοίκησή του, θα υπάρξουν αντιστάσεις στα ιδιωτικά συμφέροντα που απειλούν τη κληρονομιά μας. Το ίδιο ισχύει και για τη Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα αφήσει να προχωρήσει η κατεδάφιση κι ανάπτυξη του νέου MALL, χωρίς να έχει προεγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της νέας υπερεντατικής χρήσης; Το ερώτημα το θέτει η ίδια η διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ. Το θέμα αφορά ασφαλώς και την αυτοδιοίκηση. Προσπάθησαν, προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να εκμαυλίσουν τις δημοτικές αρχές με κάποια ανταποδοτικά ψίχουλα για να εξασφαλίσουν την ανοχή τους στο επιχειρούμενο έγκλημα. Οι πολίτες όμως των γύρω Δήμων είναι σε εγρήγορση. Και θα είναι αμείλικτοι.

 

2. ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχει καμία μελέτη για τη χωροθέτηση ή τη πολεοδομική βιωσιμότητα των μεγάλων εμπορικών κέντρων στην Αθήνα. Το υφιστάμενο MALL στο Μαρούσι, το MALL στο Γαλάτσι και το MALL No 2 στην Κηφισίας βρίσκονται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. μεταξύ τους και έχουν ουσιαστικά την ίδια σφαίρα επιρροής. Σ’ ένα μικρό τρίγωνο εγκαθίστανται 3 μεγάλα MALL επειδή έτυχε να βρίσκονται εκεί Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που λειτούργησαν ελάχιστα, ενώ εδώ θα έχουμε την εντατικότερη δυνατή χρήση για τουλάχιστον 40 χρόνια. Το MALL στη Νερατζιώτισα είχε το 2007 12,5 εκατ. επισκέπτες, ενώ στο καθένα από τα σχεδιαζόμενα MALL Γαλατσίου και Κηφισίας αναμένονται άλλοι 10-12 εκατ. επισκέπτες μόνο στο 1ο χρόνο λειτουργίας τους. Αυτά τα MALL δεν ενσωματώνονται στη πόλη και θα ενισχύσουν τη γραμμική ανάπτυξη στις Λ. Βεΐκου, Κηφισίας κι Αττική Οδό, δηλαδή ότι το χειρότερο για τη βιωσιμότητα της πόλης. Συρρικνώνονται δηλαδή οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και ο μόνος συνεκτικός δεσμός της πόλης θα είναι πλέον οι λεωφόροι που συνδέουν τεράστια εμπορικά κέντρα.

 

3. ΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Στα επόμενα 8 έως 10 χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας σταθμός Μετρό κοντά στα σχεδιαζόμενα MALL, επομένως η εξάρτηση των επισκεπτών τους από το ΙΧ θα είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Αυτό αντιστρατεύεται  το διακηρυγμένο στόχο της σημερινής κυβέρνησης να αυξήσει στο 50% το μερίδιο των Δημόσιων Συγκοινωνιών στην Αθήνα. Αντί να αποθαρρυνθεί, στη περίπτωση των νέων MALL, ενθαρρύνεται η χρήση του ΙΧ. Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας του ΥΠΕΧΩΔΕ που μετράει σε 24ωρη βάση μετά τους Ολυμπιακούς τη κυκλοφορία στην Αθήνα, διαπιστώνει στη περίοδο 2005-2007 αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στις Λ. Βεΐκου και Κηφισίας κατά 12% και 7% με αντίστοιχη αύξηση του κορεσμού (ουρών ΙΧ) στους σηματοδοτούμενους κόμβους τους. Πρόκειται για αρτηρίες που έχουν σχεδιαστεί για υπερτοπικές συνδέσεις και όχι για παρόδιες χρήσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι οι εκπομπές ρύπων μονοξειδίου του άνθρακα CO στις αναμονές των φαναριών δηλητηριάζουν περίπου 2.000 Αθηναίους κάθε χρόνο. Με τα εκατομμύρια επισκεπτών με ΙΧ στα νέα MALL, το μποτιλιάρισμα στις Λ. Βεΐκου και Κηφισίας θα γίνει κυριολεκτικά αφόρητο. Για τις δεκάδες εκατομμυρίων πρόσθετων ωρών καθυστέρησης λόγω της κίνησης των νέων MALL, δεν θα επιβαρυνθούν προφανώς οικονομικά οι ιδιώτες κερδοσκόποι αλλά η κοινωνία. Η πρόσθετη κυκλοφορία θα διαχυθεί στα τοπικά οδικά δίκτυα και θα προκαλέσει αυξημένα επίπεδα θορύβου και ενόχλησης σε πολλές γειτονιές. Για παράδειγμα, η ησυχία των κατοίκων της Νεάπολης Ν. Ιωνίας που ζουν κοντά στο σχεδιαζόμενο MALL Γαλατσίου θα χαθεί με το συνεχή θόρυβο οριστικά. Στο γειτονικό Άλσος Βεΐκου οι επισκέπτες και οι περίοικοι, αντί να αναπνέουν οξυγόνο θα εισπνέουν καυσαέρια.  Το σχεδιαζόμενο MALL θα απαξιώσει το Άλσος Βεΐκου, βασικό υπερτοπικό πόλο αναψυχής του Λεκανοπεδίου. Τα Τουρκοβούνια δεν θα μπορέσουν πια να προστατευθούν και να αναδασωθούν. Αντί να αποφορτιστεί το περιβάλλον με δενδροφύτευση, επιχειρείται η επιβάρυνσή του με ένα τεράστιο MALL.

Στο Μαρούσι το νέο MALL θα  λειτουργήσει σε «γειτονιά» που είναι ήδη κυκλοφοριακά κορεσμένη από τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου AVENUE , του Νοσοκομείου ΙΑΣΩ, του εκθεσιακού κέντρου HELEXPO,  του μεγαλοκαταστήματος MEDIA MARKT, του Κέντρου Γραπτού Τύπου (Υπουργείο Πρόνοιας), της Γερμανικής Σχολής, φυσικά του συμπλέγματος του ΟΑΚΑ  αλλά και των σχεδιαζόμενων νέων δραστηριοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ και στο ίδρυμα Χατζηκώστα. Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του, πέρα από τους γειτονικούς Δήμους που θα είναι φυσικά άμεσες, προβλέπεται να επηρεάσουν σημαντικά και όλους τους Δήμους και τις περιοχές που εξυπηρετούνται από τον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας.

 

4. ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι θέσεις εργασίας (Θ.Ε.) που θα δημιουργηθούν στα νέα MALL θα αντισταθμίσουν μόνον εν μέρει τις διπλάσιες Θ.Ε. που θα χαθούν με τα λουκέτα των εμπόρων στις τοπικές αγορές. Τα δημοτικά τέλη που θα χαθούν μεσο-μακροπρόθεσμα με τα λουκέτα των τοπικών εμπόρων αντισταθμίζουν το 2% του τζίρου των MALL που υπόσχεται ο Ν. 3342/05 στους δήμους. Με το τεράστιο μέγεθος αυτών των MALL και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους, υπολογίζεται  ότι ένα 40% τουλάχιστον της αγοραστικής δύναμης που κατευθύνεται σήμερα στο τοπικό λιανεμπόριο, θα στραφεί στα νέα MALL. Η συνήθης πρακτική των δήμων στη Γερμανία είναι να μην αδειοδοτούν εμπορικά κέντρα μεγέθους που θα προσελκύσουν περισσότερο από το 10% της τοπικής αγοράς. Η απειλή για το τοπικό εμπόριο είναι επομένως λόγω μεγέθους και γειτνίασης άμεση. Ήδη στην Αθήνα τέσσερις όμιλοι ελέγχουν το 60% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων.  Με την οριστική διαμόρφωση μονοπωλιακών συνθηκών στο λιανεμπόριο, οι τεχνητά χαμηλότερες τιμές προϊόντων στα MALL  θα εκτιναχθούν προς τα πάνω. Είναι γνωστό ότι τα MALL δεν ανταγωνίζονται κύρια τις υπερτοπικές αλλά τις τοπικές αγορές.

 

5. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 Όπως γράφεται και στην ιστοσελίδα http://palaigalatsi.wordpress.com, ο δημόσιος χώρος και η δυνατότητα να ζούμε ανθρώπινα στη πόλη είναι δικαίωμα, όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Στα MALL υπάρχει η ψευδαίσθηση του δημόσιου χώρου, στη πραγματικότητα όμως είναι ιδιωτικός χώρος όπου απαγορεύεται να κάτσει κάποιος κάτω, να μοιράσει προκηρύξεις, να μαζέψει υπογραφές ή να παίξει ένα μουσικό όργανο. Τα νέα MALL θα εκτοπίσουν τις σημερινές χρήσεις πράσινου, αναψυχής και άθλησης. Για ένα νέο που θα μπορούσε να παίζει με τη παρέα του κιθάρα στο πάρκο, η μόνη νόμιμη δραστηριότητα μέσα στο εμπορικό κέντρο θα  είναι να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες.

Σε πλήρη συντονισμό, το  Υπουργείο Οικονομικών με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα εμπορικά κέντρα, το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον Κλαδά-Χατζηεμμανουήλ σαν εκτελεστές, μαζί με τους ιδιώτες κερδοσκόπους Χαραγκιώνη-Λάτση προώθησαν και προωθούν με κάθε τρόπο τα νέα MALL. Οι πολίτες όμως αντιστέκονται στα σχέδια αυτής της ισχυρής πολιτικοοικονομικής διαπλοκής συμφερόντων και θα προστατέψουν τη ποιότητα της ζωής τους που απειλείται βάναυσα. Η Πρωτοβουλία Φορέων και οι Δημοτικές Παρατάξεις πέντε (5) δήμων που θίγονται από τα νέα MALL καλούν όλους τους πολίτες, τους περιοίκους, τους νέους, τα αθλητικά σωματεία, τους εμπορικούς συλλόγους και κάθε συλλογικότητα που αρνείται την επιχειρούμενη βαρβαρότητα ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

 

► ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ MALL ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥ MALL No 2      ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

► ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ, ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΣΤΑ     ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΚΛΗΣΙΑ

► ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ – ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ‘ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ’

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ‘ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ’

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ‘ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ’

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ‘Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ’

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ‘ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ’

επιστροφή

Νέα mall κατά της ποιότητας ζωής

Να κινητοποιηθούν άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά, ενάντια στη δημιουργία των δύο νέων Mall σε Γαλάτσι και Μαρούσι καλούν τους πολίτες η Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών Νέας Ιωνίας-Γαλατσίου, οι δημοτικές παρατάξεις Γαλατσίου "Πολίτες σε δράση", Νέας Ιωνίας "Αριστερή Όχθη", Ηρακλείου "Η επόμενη μέρα", Χαλανδρίου "Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου" και η δημοτική κίνηση Αμαρουσίου "Κόντρα στον καιρό".
Σε κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρονται εκτενώς στις πολεοδομικές, κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κατασκευής δύο εμπορικών "μεγαθηρίων" στην περιοχή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κερδοσκοπική συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και για την απαξίωση του άλσους Βεϊκου, της αναδάσωσης στα Τουρκοβούνια και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ομορφοκλησιά.
"Σε πλήρη συντονισμό το υπουργείο Οικονομικών με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα εμπορικά κέντρα, το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον Κλαδά-Χατζηεμμανουήλ σαν εκτελεστές, μαζί με τους ιδιώτες κερδοσκόπους Χαραγκιώνη-Λάτση προώθησαν και προωθούν με κάθε τρόπο τα νέα Mall", επισημαίνουν συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία Φορέων και οι 5 δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις. "Οι πολίτες όμως αντιστέκονται στα σχέδια αυτής της ισχυρής πολιτικοοικονομικής διαπλοκής συμφερόντων και θα προστατέψουν τη ποιότητα της ζωής τους που απειλείται βάναυσα" τονίζουν.
Η Πρωτοβουλία Φορέων και οι 5 δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη για τη χωροθέτηση ή την πολεοδομική βιωσιμότητα των δύο νέων Mall στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, 45.000 τ.μ., και στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, 48.000 τ.μ. Μάλιστα, βρίσκονται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το υφιστάμενο Mall στη Νεραντζιώτισσα.
Σημειώνουν ότι τα επόμενα 8 έως 10 χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας σταθμός μετρό κοντά στα σχεδιαζόμενα εμπορικά κέντρα, επομένως η εξάρτηση των επισκεπτών τους από το Ι.Χ. θα είναι σχεδόν ολοκληρωτική με αποτέλεσμα την τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Τέλος, αναφέρουν ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα αντισταθμίσουν μόνον εν μέρει τις διπλάσιες θέσεις εργασίας που θα χαθούν με τα "λουκέτα" των καταστημάτων στις τοπικές αγορές.

Γαλανοπούλου Μαρία          ΑΥΓΗ 12/3/08

επιστροφή

Κύριε Κουβέλη,

Στις  14.4.08 απευθύνατε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ερώτηση–τερατούργημα με θέμα: Αξιοποίηση του λατομείου ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι με την μετατροπή του σε ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ

Στην εν λόγω ερώτηση:

ü  Χαρακτηρίζετε το πρώην νταμάρι της ΛΑΤΟ σαν «αστικό κενό στο Αττικό τοπίο, το οποίο είναι αποκομμένο από τον υπόλοιπο οικιστικό ιστό, έχει δε εγκαταλειφθεί η αξιοποίησή του από την πολιτεία, με συνέπεια να αποτελεί ένα νεκρό χώρο στο κέντρο του πολεοδομικού ιστού του Λεκανοπεδίου Αττικής».

ü  Ισχυρίζεστε ότι «Διάφοροι φορείς πρότειναν την αξιοποίηση ορισμένων κτιρίων, καθώς και τη διαμόρφωση της περιοχής γενικότερα σε χώρο πολιτισμού», χωρίς να μπαίνετε στον κόπο να αναφέρετε ποιοι είναι άραγε αυτοί οι φορείς (προφανώς επειδή είναι ανύπαρκτοι).

ü  Υιοθετείτε κάποια «μελέτη ομάδας αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, η οποία έχει και την έγκριση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης» Για την ακρίβεια πρόκειται για διπλωματική εργασία τεσσάρων τελειοφοίτων υπό την καθοδήγηση-επίβλεψη τριών καθηγητών της Σχολής, η οποία προτείνει την «αξιοποίηση και ανάδειξή της για πολιτιστικές χρήσεις και τη δημιουργία Κέντρου Τεχνών», με τη δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων εμβαδού 17000 τμ  στην έκταση των 35 στρεμμάτων του λατομείου, που ο ίδιος αναγνωρίζετε ότι είναι χαρακτηρισμένη αναδασωτέα

Και ζητάτε από την κυβέρνηση:

§  να πάρει θέση (άκουσον άκουσον!) πάνω στη διπλωματική εργασία των προαναφερθέντων φοιτητών (ούτε στη δική μου διπλωματική πήρε θέση η κυβέρνηση; Να κάνω ερώτηση κι εγώ στον αρμόδιο Υπουργό;)

§  να απολογηθεί αν έχει εκπονήσει «σχέδιο ανάπλασης, αξιοποίησης και ανάδειξης» της εν λόγω περιοχής, ποιο το χρονοδιάγραμμα και οι πόροι για την ολοκλήρωσή του

Αφού υπενθυμίσουμε (για όσους δε γνωρίζουν, διότι εσείς σαφώς και γνωρίζετε) ότι  το πρώην νταμάρι ΛΑΤΟ είναι ένα μικρό τμήμα από τα 10000 στρέμματα του όγκου των Τουρκοβουνίων, ο οποίος, όπως ακριβώς και η ΛΑΤΟ, είναι δασικός- αναδασωτέος και μέσα σ’ αυτόν καιροφυλακτούν και ερίζουν ποικίλα μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αναζητώντας τρύπες, που θα τους επιτρέψουν ν’ αρχίσουν να ρίχνουνε μπετά, μη έχοντας όμως μέχρι σήμερα κατορθώσει να τις δημιουργήσουν,

Θέλουμε να σας θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα, τα οποία βοούν απεγνωσμένα για μια πειστική απάντηση:

Ø  Ποιος και γιατί υπέβαλε το θέμα της εν λόγω διπλωματικής εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στους 4 τελειόφοιτους και από πού κι ως πού ξεφύτρωσε στην… Ξάνθη το ενδιαφέρον για την «αξιοποίηση» ενός εγκαταλειμμένου νταμαριού στο Γαλάτσι;

Ø  Πώς και γιατί η περίεργη αυτή διπλωματική έφτασε στα χέρια μιας τοπικής μηνιαίας διαφημιστικής (και όχι πολιτικής) εφημερίδας (και πουθενά αλλού) που διανέμεται δωρεάν σε όλο το Γαλάτσι, η οποία ανέλαβε να τη διαφημίσει σε πρωτοσέλιδο και σαλόνι και η οποία ουδεμία ευθύνη έχει να λογοδοτεί οπουδήποτε για τις πολιτικές επιλογές που προωθεί, για τις προθέσεις της και τα αποτελέσματά τους;

Ø  Πώς, στη συνέχεια, η δημοσιευμένη σ’ αυτό το έντυπο «αθώα» διπλωματική έγινε πολιτική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου; Άραγε όλες οι διπλωματικές των τελειοφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων γίνονται αντικείμενο διεκδίκησης από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή επιλέγονται όσες πατρονάρονται από πολιτικά ανεύθυνα έντυπα-επιχειρήσεις και τα άρρητα συμφέροντα που αυτές τυχόν υπηρετούν;

Ø  Φροντίσατε να διαφημίσετε την κατάπτυστη ερώτηση που κάνατε. Πριν την κάνετε όμως, απευθυνθήκατε στους τοπικούς φορείς του Γαλατσίου και της ευρύτερης περιοχής, στις πολιτικές οργανώσεις, στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοτική κίνηση «Πολίτες σε Δράση», σε όσους/ες σας ψήφισαν, στους/τις πολίτες που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για μια φούχτα χώμα, για ένα δέντρο, για λίγο οξυγόνο, για μια χαραμάδα φως στην περιβαλλοντική κόλαση της Αττικής για να ρωτήσετε τη δική τους θέση;

Ø  Είναι πολλοί οι επιστήμονες που μέσα στα εργαστήριά τους παράγουν ερήμην της κοινωνίας τέρατα. Όμως από πότε η Αριστερά θεωρεί τους ελεύθερους χώρους «αστικά κενά», ειδικά στο «Αττικό τοπίο», «νεκρούς χώρους» «αποκομμένους από τον υπόλοιπο οικιστικό ιστό» και προωθεί την οικοδόμησή τους, καμουφλάροντάς τη μάλιστα με πολιτιστικό περιτύλιγμα;

Ø  Δεν ακούσατε τίποτα για τις κλιματικές αλλαγές, για τις περιβαλλοντικές καταστροφές, για την κόλαση του δηλητηριασμένου λεκανοπεδίου; Ούτε για τους αγώνες που δίνονται στον Ελαιώνα, στο Ελληνικό και σε μια σειρά άλλους από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της Αττικής, για μια πράσινη ανάσα, για μια πράσινη ελπίδα, για να προστατευτεί το περιβάλλον που δεν αργοπεθαίνει πλέον, αλλά θανατώνεται ανελέητα και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς από τη βουλιμία των εργολάβων;

Ø  Να πιστέψουμε πως εσείς, ένας έγκριτος νομικός και έμπειρος πολιτικός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αριστερού κόμματος, δε γνωρίζετε ότι χώροι χαρακτηρισμένοι δασικοί και αναδασωτέοι δεν επιτρέπεται να οικοδομούνται; Ότι η νομοθεσία και η νομολογία επιβάλλουν τα λατομεία να επαναφέρονται στην αρχική τους φυσική κατάσταση μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους; Ότι για το παρακείμενο πρώην λατομείο ΚΕΚΡΩΨ, μετά από πολυετείς αγώνες, εκδόθηκε πρόσφατα απόφαση αποκατάστασης από το ΣτΕ και ότι η απόφαση αυτή είναι μεγάλη νίκη για το περιβαλλοντικό κίνημα και δεδικασμένο για όλα τα υπόλοιπα λατομεία; Ότι λίγο πιο κάτω, πάλι στο Γαλάτσι, δίνεται αυτό το διάστημα άλλη μια μάχη για την αποκατάσταση και δενδροφύτευση του πρώην λατομείου Λεβεντάκη; Ότι αν χτιστεί έστω και ένα τετραγωνικό στα Τουρκοβούνια, που διεκδικούνται από πλήθος «ιδιοκτητών» και καταπατητών, την ίδια ώρα θα πιάσουν δουλειά αμέτρητες μπετονιέρες, μέχρι να τσιμεντώσουν απ’ άκρη σ’ άκρη το βουνό και θα είστε εσείς που τους δώσατε το χέρι πολιτικής νομιμοποίησης που τους έλειπε;

Ø  Και εντέλει, αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένα χιλιόμετρο πιο πέρα, για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (38000τμ), εξελίσσονται αγώνες των κατοίκων προκειμένου να μη μετατραπεί σε ένα ακόμα εμπορικό μεγαθήριο, αλλά να λειτουργήσει ΑΚΡΙΒΩΣ σαν αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο, ποιο πολιτιστικό κενό θα κάλυπτε το σχεδιαζόμενο «Κέντρο Τεχνών» που υιοθετήσατε;

Ø  Αν ήσασταν κυβερνητικός θα μιλούσαμε για διαπλοκή. Αφού δεν είστε, πώς εξηγείται η αριστερή περιφρόνηση  για τους αγώνες και τις ανάγκες των πολιτών, η ευθεία προσβολή του κοινωνικού συμφέροντος και η de facto  υποστήριξη των συμφερόντων των εργολάβων που κατασπαράζουν το φυσικό περιβάλλον και λεηλατούν και την τελευταία γωνιά ελεύθερου και πράσινου χώρου τσιμεντώνοντας το παρόν και το μέλλον της χώρας;

Αποκατάσταση των ξεκοιλιασμένων λατομείων, αναδάσωση όλης της αναδασωτέας έκτασης των Τουρκοβουνίων και απόδοσή της στους/τις πολίτες του λεκανοπεδίου για οξυγόνο και ζωή!

Αυτή είναι η μόνη αποδεκτή «χρήση» για τα Τουρκοβούνια στις σημερινές συνθήκες περιβαλλοντικού θανάτου του λεκανοπεδίου

               Πώς θα επανορθώσετε τη ζημιά που κάνατε κε Κουβέλη;;;

Κατερίνα Αρβανιτάκη

Επιτροπή Κατοίκων Ν. Τέρματος Γαλατσίου

Αντιπρόεδρος Συλλ. Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Γυμνασίου Γαλατσίου

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 14-5-08)

επιστροφή

Ολυμπιακά ακίνητα…ευτυχώς που θα έμεναν για να αθλούμαστε

Δημοσιεύθηκε την 8 Ιούνιος, 2008 από SAA

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΡΜΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

19 ΙΟΥΝΙΟΥ 8:00 ΜΜ

ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Η καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών, οι συνεχείς διαμαρτυρίες των φορέων της πόλης, και των γειτονικών περιοχών, η παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχουν μπλοκάρει έστω και προσωρινά τα σχέδια της κυβέρνησης για την δημιουργία του νέου ΤΗΕ ΜALL.

Η κατάσταση έχει αλλάξει, και σαφώς παρά τους μεγάλους κινδύνους που καραδοκούν, η πόλη έχει πετύχει μια πρώτη νίκη.

Γελαστήκανε, γιατί δεν καταλάβανε ότι : είμαστε ενεργοί πολίτες και όχι πελάτες στο Εμπορικό Μεγαθήριο.

Μάλλον δεν περιμένανε ότι έχουμε φωνή και όνειρα για μας και τα παιδιά μας.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει την φωνή των πολιτών. Στέλεχος της, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ( σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου) δηλώνει ευθαρσώς ότι πρέπει να γίνουν εμπορικές χρήσεις στο Παλαί.

Την ίδια στιγμή ο Χαραγκιώνης σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια προσεταιρισμού της τοπικής κοινωνίας, παραθέτει γεύμα σε τοπικά ΜΜΕ.

Στις προσπάθειες αυτές οι φορείς και οι πολίτες πρέπει να απαντήσουν: καμία συνάντηση, καμία συνδιαλλαγή, η πόλη μας ανήκει.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος του σκοπού που όλη η πόλη απαιτεί: να φτάσουμε στην τελική νίκη.

Το “κίνημα φορέων και πολιτών” επιδιώκει την δημιουργία ενός μαζικού μετώπου όλων των δυνάμεων που θέλουν να αποτρέψουν το περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα.

Η Συναυλία πρέπει να μετατραπεί σε ένα βήμα μαζικής διαμαρτυρίας: να ακυρωθεί η άδεια οικοδόμησης του Εμπορικού Κέντρου και η σύμβαση παραχώρησης στον Χαραγκιώνη.

Για να γίνει αυτό όλοι οι φορείς, όλη η πόλη, να είναι εκεί.

Το σύνθημα που πρέπει να ακουστεί δυνατά είναι:

“Σήμερα είμαστε απ έξω αύριο θα είμαστε μέσα.”

Nα υιοθετήσουμε κάθε μορφή δράσης που βοηθάει των αγώνα μας.

Περιφερειακές συσκέψεις, διοργάνωση εκδηλώσεων ή αθλητικών αγώνων, συμβολικές καταλήψεις, συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων της πόλης, συμβολική δεντροφύτευση από τους πολίτες μέσα στο Παλαί. Ο χώρος αυτός μας ανήκει.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙ

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ

ΚΙΝΗΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΠΗΓΗ http://saarchitects.wordpress.com/2008/06/08/olympic-real-estate/#more-18

επιστροφή

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ  & ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ  ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ                                                                                                                                                                                     ΗΜ.     04/06/2008

Βαρδουσίων 1 , Τηλ. 2102133413                                                                                                                                                      ΑΡ.ΠΡΩΤ. 01/2008

        2102923785,2102925559

    6977650564 ΦΑΞ 2102926633

 

ΠΡΩΤΟ Δ.Σ. - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2008-2010

Μετά τις εκλογές που έγιναν την 1η Ιουνίου του 2008, ο πρώτος μεταξύ των εκλεγμένων βάσει του καταστατικού κάλεσε στα γραφεία του Συλλόγου την Τετάρτη 04/06/2008 τους εκλεγμένους υποψηφίους προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να διατυπώσουν προτάσεις ώστε να συναποφασίσουν σχετικά με τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ.

Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, αποφασίσθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω :

 

Το νέο Δ.Σ.

Πρόεδρος

Κουνάνης Ελευθέριος-Φραγκίσκος. Υπεύθ. Για όλες τις διαδικασίες του Συλλόγου. Ευπαθείς Ομάδες, Δημόσιες Σχέσεις με τον  Ηλεκτρονικό  Τοπικό και όχι μόνο Τύπο.

Αντιπρόεδρος

Πολυχρόνης Αντώνιος. Αντικαθιστά τον Πρόεδρο σε κάθε πρόβλημα. Υπεύθ. Της Παναττικής Επιτροπής κατά της Ηλεκτρομαγνητικής Ενέργειας.

Γενική Γραμματέας

Πουλάκη Μαρία. Υπεύθ. Για τα πρακτικά και τις Επιστολές όπου αυτές αποστέλλονται. Κρατά τα βιβλία της Γραμματείας και την σφραγίδα του Συλλόγου σε συνεργασία με τον Β. Γραμματέα.

Ταμίας

Πολυχρόνης Βασίλειος. Υπεύθ. Για κάθε οικονομική  συναλλαγή του Συλλόγου. Συνεργάζεται πάντα έχοντας και στο βιβλιάριο Τραπέζης τα ονόματα τους με τον Β. Ταμία κ. Αποστολόπουλο Ιωάννη. Αποδίδουν στο ΔΣ σε κάθε συμβούλιο και όποτε χρειαστεί.

Γενικός Έφορος

Σαββιδάκης Ιωάννης. Υπεύθ. Μουσικών και των εν γένει εκδηλώσεων του Συλλόγου σε συνεργασία με το ΔΣ και φίλους που θα θελήσουν να έρθουν στην επιτροπή.

Μέλος

Πεταλάς Δημήτριος. Υπεύθ. Μουσικών -Τμημάτων και Χορωδίας με στόχο να ιδρυθούν και καινούργια τμήματα στο Σύλλογο. Άμεσοι συνεργάτες του ο Γεν. Έφορος και όποιοι θελήσουν να μπουν στην Επιτροπή. Αποδίδουν στο ΔΣ.

Μέλος

Βούλγαρης Θεοδόσιος. Υπεύθ. Καταγραφής των προβλημάτων και της ιεράρχησης τους σε συνεργασία με το Πρόεδρο, τον Γεν. Έφορο, και άμεσα με τους υπεύθυνους των ανάλογων επιτροπών αποδίδοντας στο ΔΣ, προς συζήτηση και επίλυση αυτών από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου. Παράλληλα προσερχόμενος μια φορά την εβδομάδα για το άνοιγμα των γραφείων εκτός των συναντήσεων για τα θέματα της γειτονιάς αλλά και του Γαλατσίου θα παρευρίσκεται στα καλέσματα των φορέων και του Δήμου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο. Τέλος αναλαμβάνει μαζί με τους συνεργάτες του την ενεργοποίηση ξανά και λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης.

Επίσης ορίστηκαν

Βοηθός Ταμία

Αποστολόπουλος Ιωάννης. Υπεύθ. Για τα οικονομικά του Συλλόγου γενικά. Σε συνεργασία με τον Ταμία και τον Πρόεδρο.

Βοηθός Γεν. Γραμματέα

Ελευθερίου Ιωάννης. Άμεσος Συνεργάτης της Γεν. Γραμματέως σε όποια εργασία χρειαστεί.

 

       Δημιουργήθηκαν και οι ακόλουθες επιτροπές    

Γραμματειακή - Ηλεκτρονική Υποστήριξη

Μακρίδης Βλάσιος. Άμεσος συνεργάτης Προέδρου της Γ. Γραμματέως.

Τοπικών Προβλημάτων

Κώττης Σπυρίδων. Άμεσος συνεργάτης Προέδρου Εφόρου και κατά προτεραιότητα με το υπεύθ. Μέλος καταγραφής και ιεράρχησης των προβλημάτων της Γειτονιάς μας αλλά και του Γαλατσίου.

Κοινωνικών Προβλημάτων

Αγγουριά Ιωάννα - Κώττη Φωτεινή Συνεργάζονται με τον Πρόεδρο και το Μέλος υπεύθ. Στην καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων.

Νομικά Θέματα - Αλλαγές Καταστατικού

Οι κ.κ Διάκος Κωνσταντίνος  ή  Νικόπουλος  Άγγελος

επιστροφή

Αγώνας κατά της φτώχειας

Η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γαλατσίου, καλώντας όλους τους Επίκουρους Εθελοντές, το ΔΣ του συλλόγου Άνω Γαλατσίου

και Φίλους σε ανοικτή πλατιά συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα να υλοποιήσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει όσο είναι δυνατόν

την ΦΤΩΧΙΑ!
Αρχικά στο ΓΑΛΑΤΣΙ μας και αν μπορέσουμε και υπάρχει δυνατότητα και εκτός Γαλατσίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο κατά της Φτώχειας, στο τόπο που ζούμε.
Η αφορμή δόθηκε όταν είδαμε όλοι μας το τι συμβαίνει τα 2 τελευταία χρόνια, από τις ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ που ετοιμάζουμε κατά διαστήματα.
Για πρώτη φορά κάνουμε έκκληση να συμμετάσχουν σ'αυτόν τον κοινωνικό αγώνα μας.
Φορείς, Εκκλησία, Εκπρόσωποι Δημοτικών Παρατάξεων, Τοπικός τύπος, Επιχειρήσεις, Μπλόκερς κ όποιοι θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας

για να πετύχει τα μέγιστα ο κοινωνικός αυτός σκοπός.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις συμμετοχικές διαδικασίες ως μοχλός προόδου στην πορεία προς την εξάλειψη της φτώχειας στο ΓΑΛΑΤΣΙ μας.
Όλοι θα ξέρετε πια τι αναφέρει ο ΟΗΕ σήμερα. Περίπου 600 εκατομμύρια των φτωχών του κόσμου είναι κάτοικοι πόλεων.
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, ενώ 2,6 δισεκατομμύρια ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα σε έναν παγκόσμιο πληθυσμό των 6,7 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από την ηλικία των 5 ετών, με την συντριπτική πλειοψηφία να ξεψυχά από την φτώχεια και τον υποσιτισμό.
ΑΠΟ 1/7/08 ΕΩΣ 1/11/08, ΚΑΛΑΜΩΝ 36 ΣΤΟ ΑΝΩ ΓΑΛΑΤΣΙ(Καραγιαννέικα)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ: ΡΟΥΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ, ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κατά της ΦΤΩΧΙΑΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !
ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ.
ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210.2923785 KAI 6977.650564.
Η ΓΡΑΨΤΕ ΣΤΟ ΕΜΑΙΛ: fracisko@otenet.gr
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ.
1. Μουτσόπουλος Ιωάννης.
2. Πουλάκη Μαίρη.
3. Πολυχρόνης Αντώνιος.
4. Μακρίδης Βλάσιος.
5. Παναγοπούλου Αγγέλα.
6. Νικολάου Γεώργιος.
7. Τούντας Σωτήριος.
8. Μπουγιούκα Κατερίνα.
9. Κουνάνης Γεώργιος.
10. Τούντας Δημήτριος.
11. Κουνάνης Ελευθέριος Φραγκίσκος.
12. Μπουγιούκας Αντώνιος.
13. Πίκουλας Μάνος.
14. Χατζής Νικόλαος.
15. Κώττη – Αγγουριά Φώφη.
16. Διάκος Κωνσταντίνος.
17. Βέλλης Ιωάννης.
18. Τούντας Θεόδωρος.
19. Πιταράς Ελευθέριος.
20. Σιδηρόπουλος Δημήτρης.
21. Παπαιωάννου Κώστας.
22. Μπίλιος Ιωάννης.
23. Μπανίλας Θεόδωρος.
24. Καλαϊτζής Στέλιος.
25. Τζίμας Σπύρος.
26. Παπατζήμας Γεώργιος.
27. Μπαλάφας Νικόλαος.
28. Λαμπροπούλου Πόπη.
29. Βασιλείου Ντίνα
30. Δάσκα Μαίρη.
31. Ανδρή Κατερίνα.
32. Τούντας Βασίλης. Του Θεοδώρου.
33. Αδαμόπουλος Γρηγόρης.
34.Μαργέλη Κοραλία.
35. Χριστοδούλου Παναγιώτης.
36 Πρωτοπαπαδάκης Άρης.
37 Καμπέρης Γρηγόρης.
38. Φόρτη Δήμητρα.
39. Κόνιαρης Συμεών.
40. Μαρκόπουλος Γιώργος Τοπογράφος
41. Ρίζος Χρήστος και Κατερίνα
42. Βιτζηλαίος Αυγουστής
43. Πιττακή Ειρήνη.
44. Βιτζηλαίος Αλέξανδρος.
45. Ντιμπέλο Ανδρέας και Ελένη.
46. Γκιώνη – Χατζοπούλου Νίκη.
47. Λεκάκης Γεώργιος.
48. Τούντα Θεανώ.
49. Τούντα Αργυρώ.
50. Ζήσιμος Κώστας και Αργυρώ.
ΥΓ= ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ fracisko@otenet.gr Mail.
ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.
ΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, Ο Κ.ΔΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ.
ΜΕ ΤΙΜΗ
Κουνάνης Ελευθέριος Φραγκίσκος.
Εκπαιδευτικός μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.

επιστροφή

Ζητούν την ολοκλήρωση του έργου

Την επίσπευση των εργασιών για την ανάπλαση του χώρου του πρώην Λατομείου Λεβεντάκη στην περιοχή των Κρητικών του Δήμου Γαλατσίου ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Από το Δεκέμβριο του έτους 2007 φέρεται ότι ελήφθη η οριστική απόφαση για την αποκατάσταση της περιοχής , την ανάπλαση και την εν γένει αξιοποίησή της ενώ τη σχετική μελέτη ανέλαβε ο ΕΣΔΚΝΑ με στόχο υλοποίησης του έργου εντός διαστήματος τριών μηνών.

Μέχρι στιγμής δενδροφύτευση έχει γίνει μόνο στο1/5 περίπου της εκτάσεως και η υλοποίησή του γίνεται χωρίς τον απαιτούμενο και δηλούμενο σχεδιασμό σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τους ισχυρισμούς των κατοίκων και φορέων της περιοχής, οι οποίοι δηλώνουν ότι:

Το ζήτημα έφερε στην επιφάνεια με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ο οποίος ερωτά ποια είναι η θέσης για τη μέχρι σήμερα πραγματοποιηθείσα ανάπλαση του χώρου αναφορικά με τον αρχικό σχεδιασμό και τον ακολουθούμενο τρόπο υλοποίησής της αλλά και εάν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής από τον ΕΣΔΚΝΑ, ποιο είναι αυτό και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του;

Τέλος ο βουλευτής ερωτά ποια είναι η θέση των αρμοδίων υπηρεσιών (Δήμου Γαλατσίου και ΠΕΧΩΔΕ) για τη μορφή της σημερινής λειτουργίας της οδού Σούδας στο τμήμα που γειτνιάζει με την περιοχή του χώρου του πρώην λατομείου (ύπαρξη πεζοδρομίων , μορφολογική αποκατάσταση, κ.λ.π.)

http://www.ethnos.gr (24-7-08)

επιστροφή

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ:

ΟΧΙ! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ Η ΗΝΙΟΧΟΥ!

Όλα τσιμέντο για το ΙΧ

Όσο μαρτυρικότερο γίνεται το να κυκλοφορείς με ΙΧ στην Αθήνα, τόσο αυξάνεται ανεξέλεγκτα η κυκλοφορία νέων ΙΧ. Τίποτα, τίποτα, τίποτα δε μας σταματά από την κατηφόρα που οδηγεί στο βέβαιο εγκλεισμό σε θάλαμο αερίων…

Ένα απέραντο πάρκινγκ έγινε η Αθήνα κι εμείς ασυγκίνητοι ζητάμε κι άλλα μέχρι να χαθεί κάθε ελπίδα ζωής στην ανθρωποφάγα πόλη.

Ήδη οι πρώην αυλές των μονοκατοικιών της Αθήνας, που τις κατάπιε η αντιπαροχή, έγιναν πάρκινγκ στο σύνολό τους. Τσιμέντο που ισοπέδωσε το λίγο χώμα και το πράσινο.

Ήδη οι ακάλυπτοι χώροι των πολυκατοικιών που παλιότερα ήταν πράγματι ακάλυπτοι, με ακόμα λιγότερο χώμα και πρασινάδες, τσιμέντο-θέσεις στάθμευσης έγιναν κι αυτοί.

Ήδη, αφού κάθε δρόμος και δρομάκι, καλντερίμι και καντούνι,  διάδρομοι, πεζόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, λεωφορειόδρομοι έχουν πήξει στο παρκαρισμένο ΙΧ, τι μένει πια για να παρκάρουμε;

Οι ατυχείς ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει στην πόλη.

Πρώτες και ατυχέστερες οι πλατείες. Εκ πρώτης όψεως είναι τραβηγμένο να τις κάνεις κι αυτές παρκοεπιχειρήσεις. Και αντιοικονομικό. Πόσα ΙΧ πια να χωρέσει μια πλατεία… Για να φτουρήσει, πρέπει να έχει 5-6 ορόφους. Η λύση είναι απλή: Το τσιμεντένιο πολυώροφο, που θα προκαλούσε στημένο πάνω στην πλατεία, το… αναποδογυρίζουμε και το χώνουμε από κάτω της! Από πάνω φυτεύουμε γκαζόν και λουλουδάκια και τώρα φανταστείτε μια βυθισμένη πολυκατοικία με ρουφ γκάρντεν στην ταράτσα: Αυτή είναι η «σύγχρονη», η «αξιοποιημένη» εκδοχή πλατείας, μια καρικατούρα κοινόχρηστου χώρου που κανείς δεν έχει σε τι να χρησιμοποιήσει, εκτός από τ’ αδέσποτα σκυλιά.

Πόσες φορές μας είπαν ότι το Χ μεγάλο έργο θα ξαλάφρωνε την πόλη από τα ΙΧ, από τη μόλυνση και το κυκλοφοριακό χάος;

Το μετρό, η Αττική οδός, τα διάφορα οδικά ολυμπιακά έργα, όπως η βύθιση της Λ. Κύμης και ο κόμβος της Καλογρέζας, αύξησαν αντί να μειώσουν την κυκλοφορία ΙΧ.

Όλοι οι σχετικοί επιστήμονες χτυπάνε συναγερμό: Κάθε έργο που διευκολύνει το ΙΧ, το ενθαρρύνει, συμβάλλει στoν πολλαπλασιασμό του. Κι εγώ, όπως κι εσύ και κάθε μάγκας συνέλληνας, όταν ξέρω πως δε θα βρω να παρκάρω, μπορεί να πάρω ένα τραίνο, ένα τραμ, ένα λεωφορείο, ακόμα και ταξί. Αν όμως μου εξασφαλίσεις πάρκινγκ, ποιος με κρατάει; Καβαλάω τη ρόδα κι έφυγα! Όμως ποτέ δε συλλογιζόμαστε ότι αυτοκτονούμε κι ότι δολοφονούμε τα παιδιά μας!

Ήδη λοιπόν και κάμποσες πλατείες στο κέντρο της Αθήνας έχουν μεταλλαχτεί σε υπόγεια πάρκινγκ.

Οι πλατείες-«μαϊμούδες»

Ελάτε να δούμε την πλατεία Αιγύπτου, την Κάνιγγος και την Κοτζιά: Απελευθερώθηκαν γύρω τους οι δρόμοι; Μήπως χαλάρωσε το κυκλοφοριακό χάος; Αντίθετα, αυξήθηκε η κυκλοφορία αυτοκινήτων που κινούνται για να εξυπηρετηθούν στους υπόγειους χώρους και αυτό συνεπάγεται αύξηση των εκπομπών ρύπων.

Και τι είδους πλατείες είναι άραγε αυτά τα ρουφ γκάρντεν;

Στην Πλατεία Αιγύπτου φυτεύτηκαν λεωφορεία και όχι δέντρα. Στην Κοτζιά ευδοκιμεί απ’ άκρη σ’ άκρη η τσιμεντόπλακα και η περιστερίσια κουτσουλιά συν το γκλάμουρ σιντριβάνι για να μείνει η μνήμη του κατασκευάσαντος Δημάρχου αιωνία. Στο Γουδί, στην Κάνιγγος και παντού φύονται κουβούκλια για τα ΑΤΜ των τραπεζών, καθώς και τσιμεντένια καρούμπαλα – απολήξεις των ασανσέρ και των εγκαταστάσεων κλιματισμού-αερισμού των υπογείων χώρων.

Αντί μεγάλα δέντρα και χώρους που να προσελκύουν τους ανθρώπους να ξεκουραστούν, να συναναστραφούν και να ξεφύγουν από την τσιμεντένια ασχήμια, εδώ κι εκεί μια πράσινη πινελιά, λίγο γκαζόν και μερικοί θάμνοι: παίζουν το ρόλο του διακοσμητικού στοιχείου και ρίχνουν στάχτη στα μάτια ότι εδώ δήθεν πρόκειται για πλατεία κι όχι για μεταμφιεσμένο μπετόν. Πουθενά δεν ξαναδημιουργήθηκε τουλάχιστον το πράσινο που υπήρχε πριν.

Όμως το γκαζόν που φυτεύουν σ’ αυτές τις «πλατείες» δήθεν για πράσινο, όχι μόνο δεν προσφέρει οξυγόνο, αλλά καταναλώνει και μεγάλες ποσότητες νερού, που έτσι κι αλλιώς είναι πια πολύτιμο αγαθό εν ανεπαρκεία.

Τι διαφορά έχει ένα επίγειο από ένα υπόγειο πολυώροφο κτίριο;

Οι ίδιες οι κατασκευές έχουν έντονο αντι-οικολογικό χαρακτήρα: Προσθέτουν νέες μεγάλες επιφάνειες τσιμέντου με τις ράμπες εισόδου-εξόδου, οι οποίες και πάλι αφαιρούνται από τους γύρω ελεύθερους χώρους ή από τους χώρους υπαίθριας στάθμευσης στους παρακείμενους δρόμους.

Εμποδίζουν την απορροή των υδάτων από τις βροχοπτώσεις, δυσκολεύουν την ανανέωση των υπόγειων υδάτων και περιορίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Παράγουν μεγάλες ποσότητες ρύπων που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα με τον εξαερισμό.

Απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για τις πολλαπλάσιες ανάγκες που έχει ένας υπόγειος χώρος σε φωτισμό κι αερισμό.

Και τέλος οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης ευνοούν την ανάπτυξη εγκληματικότητας.

Τα μεγάλα γκαράζ κάτω από πλατείες δεν είναι παρά δημόσιοι χώροι που μετατράπηκαν αθόρυβα κι αναίμακτα σε οικόπεδα (σε τι διαφέρει που είναι υπόγεια;) και χαρίστηκαν σε ιδιώτες για να στήσουν επιχειρήσεις.

Οι πολίτες δε χάνουν «απλώς» το πράσινο. Χάνουν τους τελευταίους δημόσιους χώρους, όπου συναντιόνταν και συναναστρέφονταν, όπου μπορούσαν να γνωριστούν μεταξύ τους και ν’ αναπτύξουν κάποια κοινωνικότητα, να φέρουν τα παιδιά τους σ’ επαφή μεταξύ τους και με τα φυσικά στοιχεία υπό εξαφάνιση, όπως είναι το χώμα, το αγριολούλουδο, το χορταράκι, το πετραδάκι, το δεντράκι, το ξυλαράκι, το σκουληκάκι, το πουλάκι…  Για τα σημερινά παιδάκια όλ’ αυτά είναι όπως τα πόκεμον: εικονική πραγματικότητα που είδαν μονάχα στην τηλεόραση, στο game boy και το play station, άντε και σε πλαστικό παιχνίδι. Από πού κι ως πού θα τ’ αγαπήσουν και θα εκτιμήσουν τη σημασία τους για την επιβίωση τη δική τους και του πλανήτη;

 

Η εξαπάτηση …

Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε ότι το γκαράζ κάτω από την πλατεία Κολωνακίου θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Άραγε οι Κολωνακιώτες έχουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία ή πιο ευαίσθητη υγεία από τους λοιπούς ιθαγενείς αυτής της πόλης;

Έτσι θάναι, αλλιώς δεν εξηγείται γιατί την πλατεία Ηνιόχου συμφωνήσαμε χωρίς δεύτερη κουβέντα να τη δώσουμε για υπόγειο πάρκινγκ:

Δήμαρχοι, «υμέτεροι», εργολάβοι, «εμπορικός κόσμος», καφετεριάρχες και περίοικοι περιμένουμε να επωφεληθούμε, κατά τις ανάγκες του ο καθένας :

Οι Δήμαρχοι σε ψήφους. Οι «υμέτεροι» σε μίζες. Οι εργολάβοι σε «αρπαχτές». Ο «εμπορικός κόσμος» σε εποχούμενους πελάτες. Οι καφετεριάρχες σε μόνιμους και έκτακτους θαμώνες. …Κι οι ευκολόπιστοι περίοικοι σε μιαν ειρηνική θεσούλα χωρίς ατέλειωτο ξεθέωμα γύρω-γύρω στα τρίγωνα και τα τετράγωνα.

Στο «άρπα-κόλλα», όπως πάντα και όλοι ευχαριστημένοι θα είμαστε!

Θα είμαστε…;;;

Ποια περιβαλλοντική μελέτη ερεύνησε τι επίδραση θα έχει στην ήδη αφόρητη ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής το 24ωρο «σταμάτα-ξεκίνα» τόσων ΙΧ που θα μπαινοβγαίνουν και θα κάνουν μανούβρες στο υπόγειο;

Ποια κυκλοφοριακή μελέτη διαπίστωσε τι συνέπειες θα έχουν τόσα επιπλέον ΙΧ που θα προσελκύονται στην ήδη πνιγμένη Βεϊκου μόνο και μόνο για το πάρκινγκ;

Και ποίων τις ανάγκες σε χώρους στάθμευσης θα καλύψει το κοινωφελές αυτό έργο;

Με τόσες «καφετέριες», δηλ. μπαρ 24ωρης λειτουργίας γύρω-γύρω, συν το εμπορικό κέντρο δυο βήματα πιο πέρα, ποιον ιδιώτη επιχειρηματία συμφέρει να νοικιάσει θέση σε περίοικο (έσοδο το πολύ 100-120€ το μήνα);

Σε κανένα πάρκινγκ-«πλατεία» δεν ισχύει κάτι τέτοιο!

Γιατί η ίδια θέση μπορεί να του αποφέρει και 200€ την ημέρα, αφού θα τη νοικιάζει πολλές φορές το 24ωρο με ελάχιστο 8€ την ώρα! Εδώ και έτσι δεν τους συμφέρει και ζητάνε να γίνει κι η επιφάνεια καφετέρια για να την πάρουν προίκα και θα διαθέσουν θέσεις στους περίοικους;

… και το αποτέλεσμα:

Αν επιτρέψουμε να γίνει η Ηνιόχου υπόγειο γκαράζ,

Και θέση στάθμευσης δε θα έχουμε!

Οι ελεύθερες, δημόσιες, πράσινες πλατείες δεν είναι οικόπεδα για εκμετάλλευση, δεν είναι πολυτέλεια, είναι στοιχειώδης ανάγκη!

Το ΙΧ μας σκοτώνει με πολλούς τρόπους και πρέπει να περιοριστεί επειγόντως! Με μέτρα αποθάρρυνσης από την πολιτεία. Και μέτρα που να ενθαρρύνουν τη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς, του ποδηλάτου και κυρίως του αρχαιότερου, του οικονομικότερου, του οικολογικότερου και υγιεινότερου μέσου μεταφοράς, με το οποίο μας εφοδίασε -όχι από βλακεία της- η φύση: των ποδιών μας βρε αδερφέ!

 

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΙΧ ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ ΖΩΗ !!

Κατερίνα Αρβανιτάκη

Μάρτης 2008

(Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου της εφημερίδας του συλλόγου «Δράση για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό & την Ποιότητα Ζωής» και το Νοέμβρη στο www.e-galatsi.gr)                                              

 

Η αλάνα 3,6 στρεμμάτων, γνωστή στο Γαλάτσι ως "πλατεία Ηνιόχου", έχει δενδροφυτευτεί και συντηρείται από τους κατοίκους της γειτονιάς και που η υπεράσπισή της είναι ένα σήριαλ διαρκειας 15ετίας τουλάχιστον. Υπάρχει επιτροπή κατοίκων που το παλεύει την τελευταία τριετία. 

επιστροφή

Συμμαχία» για τη διάσωση των Τουρκοβουνίων

Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι Δήμοι Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης και Ψυχικού προκειμένου να προστατεύσουν την πολύτιμη για την πρωτεύουσα αδόμητη έκταση των Τουρκοβουνίων και να τη μετατρέψουν σε μητροπολιτικό χώρο πρασίνου.

Την περασμένη Παρασκευή, ο νεοσύστατος «Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων» παρουσίασε σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ψυχικού (η έδρα του Συνδέσμου είναι ο Δήμος Ψυχικού) τους ιδρυτικούς σκοπούς του, παρουσία εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και πλήθους φορέων της Αυτοδιοίκησης.

 «Η επιφάνεια του οικιστικού ιστού της πρωτεύουσας τριπλασιάστηκε από το 1944 ως το 2000 σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συνδέσμου και αντιδήμαρχος Ψυχικού, Ζωή Ράπτη, περιγράφοντας τη μεγάλη σημασία του έργου της διάσωσης των Τουρκοβουνίων για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

Ολοι οι ομιλητές, άλλωστε, υπογράμμισαν πως το στοίχημα να αναδειχθούν τα Τουρκοβούνια σε πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής δεν αφορά μόνο τους δήμους που τα περιβάλλουν, αλλά όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Η διαφύλαξη των εκτός σχεδίου εκτάσεων και η αποτροπή κάθε ενέργειας ένταξής τους σε σχέδιο πόλης, όπως και η αποδέσμευση της έκτασης του μητροπολιτικού χώρου πρασίνου από κάθε κατοχή τρίτου ή διεκδίκηση αποτελούν ιδρυτικούς στόχους του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος επίσης αποσκοπεί να αποκαταστήσει το ανάγλυφο από τη λατόμευση, να αναδασώσει τις αναδασωτέες εκτάσεις και να δημιουργήσει χώρους δασικής αναψυχής κ.ά.

Η κ. Ράπτη διευκρίνισε πως ο Σύνδεσμος έχει λάβει ήδη πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων από το Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ πρόσθεσε πως στην προσπάθεια που ξεκινούν οι δήμοι έχουν τη συμπαράσταση των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της κυβέρνησης και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και πλήθος φορέων της Αυτοδιοίκησης, ενώ γραπτό μήνυμα έστειλε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας.

ΕΘΝΟΣ 16/3/09

 

Τέσσερις «σωματοφύλακες» για τα Τουρκοβούνια

Σχέδιο διάσωσης και ανάπλασης παρουσίασε ο σύνδεσμος που δημιούργησαν οι Δήμοι Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Ψυχικού και Φιλοθέης. Της Στέλλας Xαραμή

Η ψηλότερη κορυφή της πόλης, τα Τουρκοβούνια, περνά στην προστασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Ψυχικού και Φιλοθέης που περιβάλλουν το βουνό συσπειρώνονται σε ένα σύνδεσμο διεκδικώντας τη διαχείριση του χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προωθήσουν την αποκατάσταση των πληγών του. Στην πρώτη επίσημη συνάντηση των φορέων, την προηγούμενη Παρασκευή, οι τέσσερις «σωματοφύλακες» των Τουρκοβουνίων παρουσίασαν το σχέδιο διάσωσης και ανάπλασής του που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διαφύλαξη των εκτός σχεδίου εκτάσεων, την αποκατάσταση του αναγλύφου της οροσειράς, την αναδάσωση και τη διαμόρφωση χώρων δασικής αναψυχής, την εφαρμογή πολιτικών προστασίας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρών.

Πράσινο

«Το περιβάλλον μάς ενώνει ώστε να δημιουργήσουμε ένα μητροπολιτικό χώρο πρασίνου μέσα στον οικιστικό ιστό», ανέφερε στην εισαγωγή της εκδήλωσης η πρόεδρος του συνδέσμου Ζωή Ράπτη. Είναι η πρώτη φορά που κρατικός φορέας προτίθεται να ασχοληθεί με τη διαχείριση των 1.500 στρεμμάτων, όση ελεύθερη γη δηλαδή απέμεινε από τα Τουρκοβούνια. Ο μοναδικός ορεινός όγκος στην καρδιά της Αθήνας έχει λαβωθεί κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα ποικιλοτρόπως. Πυρκαγιές, οικισμοί αυθαιρέτων, άναρχη δόμηση, χρήσεις λατομείων και χάραξη λεωφόρων έχουν αλλοιώσει το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον του, αυτό που μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα εκτεινόταν από την κορυφή της λεωφόρου Κηφισίας ως την Πατησίων και τη Λένορμαν. Σήμερα, η μισή σχεδόν έκταση που επιβίωσε από τις κάθε είδους καταπατήσεις διεκδικείται από ιδιώτες και Δημόσιο. Η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, άρα και των μνηστήρων του Τουρκοβουνίων είναι το πρώτο μέλημα του συνδέσμου. Την αναλυτική χαρτογράφηση των εκτάσεων θα διαδεχθούν μελέτες για την ανάπλασή του, βάσει των οποίων θα αντληθούν κονδύλια από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. «Σήμερα ξεκινάει ο συντονισμός δράσεων, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία ώστε να δούμε αποτέλεσμα», εκτιμά η κ. Ράπτη. Προτεραιότητα στα έργα αποκατάστασης αποτελούν τα δύο λατομεία του βουνού (το ένα στα διοικητικά όρια του Δήμου Ψυχικού και το άλλο στο Γαλάτσι) που αν και είναι ανενεργά από τη δεκαετία του ’70 παραμένουν ανοιχτά, υπενθυμίζοντας το σφετερισμό του φυσικού πλούτου των Τουρκοβουνίων.

Εκδήλωση

Την ίδρυση του συνδέσμου έσπευσε να χαιρετίσει πλήθος κυβερνητικών και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, σκορπίζοντας από το βήμα του ομιλητή «πράσινα» ευχολόγια και τονίζοντας την «πιεστική ανάγκη για ελεύθερους χώρους στην Αθήνα» -ξεχνώντας μάλλον την τύχη που έχουν τα βουνά του Υμηττού, της Πάρνηθας και του Ποικίλου. Η απάντηση στα σχόλια ήρθε από το δήμαρχο Αιγάλεω και πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), Δημήτρη Καλογερόπουλο, ο οποίος υπενθύμισε πως «αν δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση για την προστασία του πρασίνου όλοι θα έχουμε την ίδια μοίρα, είτε μένουμε στο Ψυχικό είτε στο Αιγάλεω. Εκτός κι αν φροντίσουμε να κάνουμε το Αιγάλεω Ψυχικό».

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ,18-3-2009

επιστροφή

H προοπτική mall ξεσήκωσε το Γαλάτσι

Αντίθετος ο δήμος στην κατασκευή εμπορικού κέντρου δίπλα σε μνημείο. Πράσινο φως από το ΚΑΣ.

Της Στέλλας Xαραμή

Κάτω από το γυάλινο όγκο ενός εμπορικού κέντρου κινδυνεύει να θαφτεί ένα ακόμα βυζαντινό μνημείο της πόλης και να εξαφανιστεί ένας χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων και πρασίνου, έκτασης 92 στρεμμάτων. Το νέο μέτωπο άνοιξε στην περιοχή του Γαλατσίου ύστερα από την επιχειρούμενη αλλαγή χρήσης του  Ολυμπιακού Γυμναστηρίου σε εμπορικό κέντρο, την ώρα που σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Αγιος Γεώργιος, το σπουδαίο μνημείο της Ομορφοκλησιάς που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Το κλίμα πυροδότησε η προχθεσινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να συνηγορήσει στην κατασκευή του mall –και παρά το ότι η αρμόδια 1η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων είχε γνωματεύσει αρνητικά- θέτοντας απλώς προσχηματικούς όρους που θα επιχειρήσουν να αμβλύνουν την οπτική ρύπανση προς το μνημείο. Η τοπική κοινωνία με πρωταγωνίστρια τη δημοτική αρχή Γαλατσίου αντιτίθεται στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου, διεκδικώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης και τη διαφύλαξη του μνημείου. «Θεωρούμε ότι δεν έχει χαθεί τίποτα, γιατί υπάρχουν πολλά νομικά κενά και παρανομίες που συνδέονται με την υλοποίηση του mall», παρατηρεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου Γιάννης Μανιάτης.

Χρήσεις

Σε υπόμνημα που έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Γαλατσίου επισημαίνει πως η ανέγερση εμπορικών εγκαταταστάσεων είναι αντίθετη (άρα και παράνομη) σε σχέση με τις υφιστάμενες χρήσεις γης (βάσει σχετικού Π.Δ.) και τονίζει ότι «θα επιφέρει τη δραματική επιδείνωση των όρων διαβίωσης» των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το εμπορικό κέντρο που έχει αναλάβει να χτίσει η κατασκευαστική εταιρία «Park Avenue» θα στεγάζει 180 καταστήματα ενώ προβλέπεται η δημιουργία τριών υπόγειων και υπαίθριων πάρκινγκ 1.400 θέσεων. Η  περιβαλλοντική μελέτη της αναδόχου παραδέχεται ότι σε ώρα αιχμής το εμπορικό κέντρο θα προσελκύει τουλάχιστον 2.000 οχήματα, λόγος για τον οποίο, μεταξύ άλλων, απορρίφθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τις ζοφερές επιπτώσεις σημειώνει και η τεχνική έκθεση που συνέταξε ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Παπακώστας για λογαριασμό του Δήμου Γαλατσίου και η οποία καταδεικνύει ότι η μετα-mall κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα καταστήσει τη λεωφόρο Βεΐκου «απροσπέλαστη». «Συζητάμε για την οικοδόμηση ενός ακόμα ελεύθερου χώρου την ώρα που η ανάγκη για χώρους πρασίνου είναι επιτακτική και μάλιστα σε έναν τόπο όπως τα Τουρκοβούνια, που χαίρει ειδικής προστασίας, είναι δασική περιοχή και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα», υπενθυμίζει ο κ. Μανιάτης.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 14-5-2009

επιστροφή

Γαλάτσι: ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΑ ΕΡΓΑ!

Ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (Τσίρος-Τούντας) το «επιχειρηματικό σχέδιο» για τα υπόγεια πάρκινγκ στην Ηνιόχου και τη Λυσίου.

Ειδικό κονδύλι διαθέτει ο Δήμος για να παραμυθιάσει τους Γαλατσιώτες, ώστε να συμφωνήσουν να γίνουν τα πάρκα τους πάρκινγκ για τους κατοίκους της Φιλοθέης και του Ψυχικού!

Κανένα ψέμα δεν είναι αρκετό, μπροστά στα κέρδη που προσδοκά το κύκλωμα των μιζοεργολάβων!

Το Ψέμα: «Θα φτιάξουμε πάρκινγκ για τους κατοίκους που δεν έχουν να παρκάρουν»

Η Αλήθεια: Το πάρκινγκ σχεδιάζεται ως σταθμός μετεπιβίβασης στο ΜΕΤΡΟ για κατοίκους «βορειότερων περιοχών», καθώς και για τους περαστικούς επισκέπτες της περιοχής (δηλ. των καφετεριών). Από τις 324 θέσεις, μόνο 56 θα είναι για μηνιαία στάθμευση.

Το Ψέμα: «Οι κάτοικοι θα παρκάρουν φτηνά».

Η Αλήθεια: Ο Δήμος δεν θα συμμετέχει στην εκμετάλλευση του γκαράζ. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας θα δουλέψει φυσικά με τις τιμές της αγοράς.

Εκτός αυτού προγραμματίζουν ΚΑΙ σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης σε συνδυασμό με τσουχτερά πρόστιμα στη γύρω περιοχή.

Το Ψέμα: «το πάρκινγκ θ’ ανακουφίσει την περιοχή απ’ την κυκλοφοριακή συμφόρηση»

Η Αλήθεια: το πάρκινγκ θα προσελκύσει επιπλέον ΙΧ (που σήμερα δεν περνούν καθόλου από το Γαλάτσι), μόνο και μόνο για το ΜΕΤΡΟ, για τις καφετέριες ή για ψώνια. Προβλέπεται αύξηση των εμπορικών καταστημάτων και της κυκλοφορίας. Πρόσθετος φόρτος, μόνο για το πάρκινγκ: 195 οχήματα την ώρα. Όλα θα έχουν είσοδο και έξοδο στην οδό Κουντουριώτου και θα φεύγουν από τη Χριστιανουπόλεως. Οι δρόμοι πρόσβασης στο σταθμό θα είναι όλοι όσοι περιλαμβάνονται στο τετράγωνο Βεϊκου-Χριστιανουπόλεως-Παπαφλέσσα-Τράλλεων. Άρα θα «πήξουν» ακόμα και τα ήσυχα στενά, όπως η Νυμφών, η Πυθίας, η Δρυάδων, η Αλκυόνης. Και δεν υπολογίσαμε όλους αυτούς που δε θα βρίσκουν θέση, ή δε θα θέλουν να πληρώσουν και θα τριγυρίζουν μέχρι να βρούνε να παρκάρουν.

Το Ψέμα: «Δε θα πέσει σταγόνα τσιμέντο»

Η Αλήθεια: 10.000 μ2 θα είναι το υπόγειο κτίσμα. Αυτό άραγε δεν είναι τσιμέντο; Εκτός αυτού όμως, οι προηγούμενες αποφάσεις να γίνει το πάρκο  οικοδομήσιμο οικόπεδο, ουδέποτε ανακλήθηκαν. Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται και η μελλοντική κατασκευή κτίσματος (κούκου! η καφετέρια!).

Το Ψέμα: «Από πάνω θα φτιάξουμε καταπράσινη πλατεία με ακόμα περισσότερα δέντρα»

Η Αλήθεια: Μετά την ανάπλαση η πλατεία θα περιλαμβάνει «εκτεταμένα πλακόστρωτα (για τα τραπεζοκαθίσματα της καφετέριας), απολήξεις δύο κλιμακοστασίων, απολήξεις αεραγωγών των μηχανοστασίων αερισμού (τσιμεντένια κουτιά), ράμπες οχημάτων για την είσοδο-έξοδο του σταθμού, πλακόστρωση στους διαδρόμους κίνησης των πεζών».

Όπου πράσινο κι ελεύθερος χώρος, οι νονοί του τσιμέντου  ονειρεύονται και μαγειρεύουν να τον κατασπαράξουν. Δε θα σταματήσουν πουθενά, θα χτίσουν ακόμα και τα νεκροταφεία (δεν είναι πλάκα, ετοιμάζουν υπόγειο γκαράζ και στο Α΄Νεκροταφείο!).

 

ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ !

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ!

 

Την Τετάρτη 11/11, ώρα 7μμ οι Επιτροπές κατοίκων Παλιού και Νέου Τέρματος διοργανώνουν συζήτηση στο Δημαρχείο με θέμα «ενημέρωση για τα πάρκα Ηνιόχου και Λυσίου». Έχει κληθεί ο Δήμαρχος κ. Τσίρος να μιλήσει απευθείας με τους κατοίκους για τα σχέδιά του. Ας μη λείψει κανείς!

                                                               Επιτροπή Κατοίκων Ν. Τέρματος  Οκτώβρης 09

επιστροφή

Δυσαρέσκεια και για το εμπορικό κέντρο στο Γαλάτσι 
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Aegean Park που δοκιμάζει τις «αντοχές» της κοινοπραξίας Sierra Χαραγκιώνης και κυρίως του πορτογαλικού οίκου της Sonae Sierra που δεν έχει συνηθίσει στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση της υλοποίηση μιας επένδυσης. Αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ανάληψη του έργου αξιοποίησης της ολυμπιακής εγκατάστασης στο Γαλάτσι, η μετατροπή του κλειστού γυμναστηρίου σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για την πραγματοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών. Έτσι, η εταιρεία καταβάλει στην ιδιοκτήτρια Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ τα συμφωνηθέντα μισθώματα, χωρίς παράλληλα να έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου που σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα επρόκειτο να λειτουργήσει στα μέσα του 2008, δηλαδή σε λιγότερο από έξι μήνες από σήμερα. Με βάση τα δεδομένα αυτά και την καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών, η κοινοπραξία των  Ακροπόλ ΧαραγκιώνηςSonae Sierra εκτιμά πως τελικά το εμπορικό κέντρο Galatsi Olympic Hall δεν θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό πριν από το 2010. 

capital.gr/news
ελήφθη 13/11/2009

επιστροφή

Το  Αθλητικό  Κέντρο  Γαλατσίου  έχει   παραχωρήσει   χώρο   μέσα  στο  Άλσος  Βέικου  σε  μια  ιδιωτική  Ανώνυμη   εταιρεία,   την   Ice  Fairs  Events & Construction  S.A” ( IFEC  S.A)    και  έχει κατασκευάσει  ένα  παγοδρόμιο  όπου  ο  κάθε  χρήστης  θα  πληρώνει  10 ευρώ  την  ώρα.

Το  παγοδρόμιο αυτό  είναι  παράνομο:

            Αν  δηλ.  παίξει  4 ώρες  θα  πληρώσει  40 ευρώ.

Ήδη  έχει  ενημερωθεί  η  Διεύθυνση  Δασών  Αθηνών  και  ο  ίδιος  ο  Δασάρχης    και   μας  διαβεβαίωσε  ότι  το  παγοδρόμιο  είναι  παράνομο  και  θα  κάνει  άμεσα  όλες  τις  ενέργειες  για  να   σταματήσει  την  λειτουργία  του.

ΤΗΝ  ΠΕΜΠΤΗ    19  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ    8:00 μμ   ΟΛΟΙ  ΣΤΟ  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ   ΤΙ  ΘΑ  ΚΑΝΟΥΜΕ.

ΤΗΝ  ΚΥΡΙΑΚΗ   22  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  12:00  μμ   ΣΤΗΝ  ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΠΥΛΗ  ΤΟΥ  ΑΛΣΟΥΣ   ΒΕΙΚΟΥ   ΝΑ   ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ   ΓΙΑ   ΝΑ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ  Η  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ   ΤΟΥ  ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ   ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΕΣ  ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

επιστροφή

Σε αναδασωτέα έκταση το παγοδρόμιο στο Γαλάτσι    14-12-2009

 14/12/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τις κ.κ. Υπουργούς

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής  Αλλαγής

 Θέμα: Σε αναδασωτέα έκταση το παγοδρόμιο στο Γαλάτσι

 Έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η απόφαση για τη λειτουργία παγοδρομίου μέσα στο Άλσος Βεϊκου από μια ιδιωτική εταιρεία. Ο Δήμος Γαλατσίου παραχώρησε το χώρο, με έσοδα δύο χιλιάδων ευρώ το μήνα, μέσα στο Άλσος Βεϊκου όπου υπήρχε δωρεάν πίστα σκέιτ μπόαρντ για τους πολίτες, σε ιδιωτική εταιρία η οποία ξεκίνησε ήδη την λειτουργία παγοδρομίου με κόστος εισόδου οκτώ ευρώ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο χώρος του Άλσους είναι δασική αναδασωτέα έκταση, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευαστική παρέμβαση και ότι στο χώρο βρίσκονται καφετέριες που λειτουργούν χωρίς άδεια.

Η δασική υπηρεσία επεμβαίνει κατά διαστήματα αλλά δυστυχώς το ζήτημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Ενώ η   Διεύθυνση  Δασών  Αθηνών  και  ο  ίδιος  ο  Δασάρχης  έχουν ενημερωθεί και έχουν διαβεβαιώσει ότι  το  παγοδρόμιο  είναι  παράνομο  και ότι πρέπει γίνουν όλες  τις  ενέργειες  για  να   σταματήσει  την  λειτουργία  του, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Μετά από αυτά ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Ποια είναι η θέση των Υπουργείων επί του θέματος; Εντός δασικών αναδασωτέων εκτάσεων είναι θεμιτό να αναπτύσσονται κατασκευαστικές δραστηριότητες;

- Ποιού είδους αναδάσωση έχει επιλεχθεί για την εν λόγω έκταση και γιατί αυτή καθυστερεί; 

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης

επιστροφή

1.200 ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΦΥΤΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ
Σπόροι ζωής

Πηγή xtypos@xtypos.gr ελήφθη 11-2-2010

επιστροφή

δύο βιντεάκια από τη φροντίδα του πάρκου Ηνιόχου το τελευταίο διάστημα.

Κατερίνα Αρβανιτάκη

 http://www.youtube.com/watch?v=3oHpvVenm5I
 
http://www.youtube.com/watch?v=cBnXszrc32g

ελήφθη 25-3-2010

επιστροφή

Κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου - Αυθαίρετη στέγη... ζητεί νομιμοποίηση

Απίστευτο κι όμως... ελληνικό. Η στέγη του κλειστού γηπέδου στο Γαλάτσι είναι τυπικά αυθαίρετη και χρειάζεται ειδική ρύθμιση προκειμένου να νομιμοποιηθεί! Αυτό είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πολιτεία και ο επενδυτής, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη μετατροπή του γηπέδου σε εμπορικό κέντρο. Τα σχέδια της πολιτείας για το γήπεδο, πάντως, έχουν δεχθεί δριμείες αντιδράσεις, καθώς θα προκαλέσουν «ασφυξία» σε μια πυκνοδομημένη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Το γήπεδο μισθώθηκε το 2006, προς 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο μισθωτής κατέβαλε τα έτη 2006-2008 και μετά σταμάτησε, λόγω της στασιμότητας στην αδειοδότηση του έργου. «Υπήρχαν πολλά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν», παραδέχεται ο κ. Παναγιώτου. Όπως «το θέμα της στάθμευσης, που για να γίνει υπόγεια ήθελε ειδική ρύθμιση. Ή το θέμα της κυκλοφοριακής πρόσβασης, καθώς απαιτείται η κατασκευή κόμβου, της προστασίας της Ομορφοκκλησιάς και αρκετά ακόμα».

Το πιο απίστευτο απ’ όσα ανέκυψαν αφορούσε... τη νομιμότητα της οροφής του κτιρίου. «Το κτίριο δεν απέκτησε την ειδική, προηγμένης τεχνολογίας σκεπή που προέβλεπε η οικοδομική άδεια του 2001. Αντ’ αυτής το κτίριο σκεπάστηκε με μια μεταλλική κατασκευή, η οποία τυπικά θεωρείται αυθαίρετη, αφού δεν πληροί τις προδιαγραφές της οικοδομικής άδειας. Για το θέμα αυτό υπήρξε αλληλογραφία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που ενέκρινε τη «νομιμοποίηση» της σκεπής σύμφωνα με τα όσα ορίζει η πολεοδομική νομοθεσία». Όσον αφορά την κριτική γύρω από την επιλογή για τη δημιουργία ενός ακόμα εμπορικού κέντρου δίπλα σε μια εξαιρετικά πυκνοδομημένη περιοχή όπως το Γαλάτσι, ο κ. Παναγιώτου είναι κατηγορηματικός. «Δεν δέχομαι τη συζήτηση περί κατεδάφισης του γηπέδου. Δεν μπορεί η πολιτεία να ξοδεύει τόσα χρήματα για να κατασκευάσει κάτι που θα γκρεμίσει».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_29/09/2010_416724

επιστροφή

ΚΤΗΜΑ ΒΕΪΚΟΥ

Απόσπασμα από τη Συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας «Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – Κανκούν 2010», Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, 3-12-2010 για τη Συγκέντρωση στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 4  Δεκεμβρίου 2010, 11:30 π.μ. – 2.00 μ.μ., με αφορμή τη  ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ  ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, 29 / 11  -   10 / 12/ 2010. Συμμετείχε στους διοργανωτές και η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

                                                                                                           

Το κτήμα Βέικου ή δασόκτημα της Ομορφοκλησιάς, έκτασης 1215 στρ. ,εξελίσσεται σε έναν από τους βασικούς πόλους πρασίνου και αναψυχής για το βόρειο λεκανοπέδιο προσελκύοντας χιλιάδες πολίτες και παιδιά, για αναψυχή, συνεύρεση, άθληση και παιχνίδι. Τον χώρο αυτό, που έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέος με τρεις αποφάσεις της διοίκησης (τελευταία το 1992), επιβουλεύονται στο σύνολό του οι κληρονόμοι Βέικου. Βρίσκεται ,επίσης, υπό απειλή από τις επιλογές της κρατικής εξουσίας με την ήδη πραγματοποιθείσα κατασκευή σε αυτόν σε πρώτη φάση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου και μετέπειτα με την εκχώρηση του συγκροτήματος σε ιδιώτες (Όμιλος Χαραγκιώνη) για την μετατροπή του σε νέο Mall. Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα επιφέρει τεράστιες κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις στην ευρύτερη περιοχή, εντατικές εμπορικές χρήσεις στους βασικούς άξονες πρόσβασης στο χώρο, ανατροπή της φυσιογνωμίας της έκτασης και υποβάθμιση του μνημείου του χώρου, επιδείνωση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων της περιοχής (θόρυβος, ρύποι, άνοδος θερμοκρασίας) και καταστροφή των εμπορικών κέντρων των όμορων δήμων. Η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατέψει το δασόκτημα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

 

επιστροφή

Μια πρόταση για τα Τουρκοβούνια

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Δείτε τη γενική διάταξη της πρότασης εδώ: http://1.bp.blogspot.com/-7lk1tuXfJyk/UdGWyWSzcDI/AAAAAAAAPUM/-1dV3PDe9f8/s260/dipl_ntafa_2013_06_tramp.jpg

Το Νοέμβρη του 2009, σε μια ανάρτηση για την υπόθεση της ανάπλασης των Τουρκοβουνίων , που εκκρεμούσε για κάτι δεκαετίες και μιζεριάζοταν από υπουργό σε υπουργό και από δήμαρχο σε δήμαρχο, είχα διατυπώσει κάποιες «συγκριτικές σκέψεις»  όσον αφορά τους μεγάλους ελεύθερους χώρους του λεκανοπεδίου Αθηνών .

http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2009/11/blog-post_26.html

Σε σύγκριση με όλους αυτούς,  τα Τουρκοβούνια υπερείχαν από την άποψη της θέσης  και της προσπελασιμότητας των πολιτών του μείζονος λεκανοπεδίου. Τότε, το 2009, όταν τα θέματα ποιότητας ζωής ήταν  ακόμη «στα πάνω τους», είχαμε επισκεφθεί το χώρο με την αντιδήμαρχο Ψυχικού και ένα συνεργείο του ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ, για να παράξουμε (και στη συνέχεια να διαμορφώσουμε ) μια ωριαία τηλεοπτική εκπομπή για το θέμα…

Παρά την εξωφρενική προβολή του θέματος του Ελληνικού και την αφόρητη σίγαση άλλων σημαντικών θεμάτων (Ελαιώνας, Τατόϊ), η υπόθεση των Τουρκοβουνίων επανέρχεται στο προσκήνιο με μια μελέτη  που εκπόνησε η φοιτήτρια ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΤΑΦΑ  υπό την επίβλεψη του καθηγητή ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΡΗ του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών  του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της μελέτης,

 http://www.greekarchitects.gr/gr/συμμετοχές-2012/τουρκοβούνια-αθήνας-id7588

«Αιτία για την επιλογή, την ανάλυση και τη μελέτη του θέματος αποτέλεσε η εξέταση του αστικού τοπίου της πόλης της Αθήνας. Αφορμή ήταν η παρατήρηση της έλλειψης ελεύθερων χώρων εξαιτίας της επέκτασης και της πύκνωσης του αστικού ιστού……

…..Η περιοχή μελέτης  («οροσειρά» αποτελούμενη από τρεις λόφους)βρίσκεται ανάμεσα σε τέσσερις δήμους της Αθήνας τους οποίους ενώνει και παράλληλα χωρίζει. Σαν αποτέλεσμα παρατηρούνται ποικίλες καταστάσεις στα διάφορα μέτωπα της περιοχής, όσον αφορά την πυκνότητα των κατοικιών, τους όρους δόμησης και τις χρήσεις. Εξαιτίας της πίεσης που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια από την επέκταση του αστικού ιστού, περιλαμβάνει πλέον δυο ξεχωριστές περιοχές, από της οποίες η μια  ανήκει στην εκτός σχεδίου περιοχή και η άλλη στην εντός σχεδίου περιοχή με τον χαρακτηρισμό του άλσους.

Η  σημασία διατήρησης του χώρου των Τουρκοβουνίων  είναι μεγάλη, ιδιαίτερα καθώς μέσα στον τελευταίο αιώνα παρατηρήθηκε έντονη συρρίκνωση της αρχικής δασικής έκτασης και παράνομες καταπατήσεις του  εναπομείναντος ελεύθερου χώρου.

Σκοπός της μελέτης είναι η ένωση των δυο εναπομεινάντων ελεύθερων περιοχών και η  διαμόρφωση τους σε έναν ενιαίο χώρο πρασίνου και υπερτοπικής αναψυχής για την Αθήνα μητροπολιτικής εμβέλειας, ώστε να αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου ο οποίος να εξυπηρετεί τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου. Για τη διαμόρφωση της μελέτης προηγήθηκε ανάγνωση του τοπίου και του ανάγλυφου της περιοχής σε συνδυασμό με τις λειτουργίες και τις χρήσεις της περιοχής των Τουρκοβουνίων.

Η μελέτη διαμόρφωσης βασίζεται στην ιδέα δημιουργίας τριών ειδών πόλων δραστηριοτήτων στις ήδη διαμορφωμένες από το ανάγλυφο και τις ανθρώπινες επεμβάσεις περιοχές, (παιδείας και αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, νεανικών δραστηριοτήτων) σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του ελεύθερου εναπομείναντος φυσικού περιβάλλοντος σε χώρο πρασίνου με τη συμβολή του υδάτινου στοιχείου.

Ως μέθοδος διαμόρφωσης της κίνησης στην περιοχή χρησιμοποιείται η λογική της λειτουργίας των νεύρων του φύλλου. Συγκεκριμένα, το πράσινο εισέρχεται στην περιοχή από το σημείο μεγαλύτερης έντασης και την τροφοδοτεί, με τον ίδιο τρόπο που τα νεύρα τροφοδοτούν τα φύλλα με ουσίες απαραίτητες για την ανάπτυξη τους. Δημιουργείται έτσι ένα δίκτυο κυκλοφορίας το οποίο εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή αντίστοιχο με το δίκτυο των νεύρων του φύλλου. Στόχος είναι ένα δίκτυο κίνησης που θα ενώνει τους τρεις πόλους δραστηριοτήτων και θα εξυπηρετεί την πρόσβαση στο πάρκο από όλες τις γύρω περιοχές.

Πηγή: http://oikologein.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html

επιστροφή