Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Επιστροφή

Ένα ενδιαφέρον κείμενο από τη Θεσσαλονίκη που αφορά όλες τις πόλεις: ΝΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Υπογράψτε για τα πρώην Στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκης

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

τηλ. 031.222 503, 409 770, fax 421 196

ΝΑ ΜΗ ΧΤΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία να ανασάνει η Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 5.3.2001, στις 11 π.μ.

στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Η σχεδιαζόμενη ανοικοδόμηση των στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης, που απομακρύνονται, είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της πόλης.

Η απομάκρυνση των στρατοπέδων από την πόλη υπήρξε χρόνιο αίτημα των φορέων της πόλης. Λόγω της επέκτασης της Θεσσαλονίκης, τα στρατόπεδα παγιδεύτηκαν μέσα στον αστικό ιστό. Αντί όμως να αξιοποιηθεί αυτή η καταπληκτική ευκαιρία για ν' ανασάνει η πόλη, ψηφίστηκε νόμος ώστε τα πρώην στρατόπεδα να πολεοδομηθούν κατά 50%, για να "αντιμετωπιστεί το κόστος της μετεγκατάστασης"!

Τα 13 συζητούμενα από τα 20 στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης έχουν συνολική έκταση γύρω στα 2.000 στρέμματα. Όμως έχουν ήδη δοθεί υποσχέσεις για την "παραχώρηση" εκατοντάδων στρεμμάτων από τα στρατόπεδα στους όμορους Δήμους για την κατασκευή χώρων στάθμευσης, δρόμων, πεζοδρομίων, κόμβων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων, υποσταθμού της ΔΕΗ κτλ. Ταυτόχρονα, αρκετοί κρατικοί και άλλοι φορείς ή ιδιώτες διεκδικούν εκτάσεις και ονειρεύονται οικοδομήματα και "σαλαμοποίηση".

Από την άλλη, η αναλογία ελεύθερων και πράσινων χώρων για το πολεοδομικό συγκρότημα έχει φθάσει περίπου στο 1,6 τ.μ./κάτοικο, είναι δηλαδή περίπου 18 φορές μικρότερο από το διεθνώς αποδεκτό όριο! Η επίδραση όλων αυτών των ελλείψεων στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, στη συμπεριφορά τους και τις κοινωνικές δραστηριότητες είναι προφανής.

Επομένως, το πρασίνισμα των στρατοπέδων είναι ο μοναδικός άμεσος τρόπος για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη περισσότερο πράσινο ενώ οι ελεύθεροι χώροι είναι ανάγκη να διατηρηθούν με κάθε τίμημα, ως σωτήρια διέξοδος σε περίπτωση σεισμού. Γι' αυτό λοιπόν είναι απαράδεκτο και να σκέπτεται κάποιος την πολεοδόμηση των στρατοπέδων και μάλιστα σε ποσοστό 50%. Με τον τρόπο αυτό η πόλη θα υποβαθμιστεί οριστικά, ενόψει μάλιστα και της εκτίναξης του αριθμού των αυτοκινήτων και της αύξησης του πληθυσμού της.

Η Πρωτοβουλία για τα πρώην στρατόπεδα, που συγκροτήθηκε πρόσφατα από ενεργούς πολίτες, επιστήμονες και στελέχη της Αυτοδιοίκησης, θεωρεί ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να υπερασπιστούν το συλλογικό συμφέρον και να συμμετάσχουν στον ενιαίο σχεδιασμό του μέλλοντος της πόλης, υπερασπίζοντας την ποιότητα της ζωής τους αλλά και των επόμενων γενεών. Γι' αυτό και καλούν τους Θεσσαλονικείς και τους φορείς τους σε ευρεία συμπαράταξη.

Δημόσια ΣΥΖΗΤΗΣΗ την Τετάρτη 7.3.2000,

στις 7 μ.μ. στη Μονή Λαζαριστών

Εισηγητές: Νίκος Παπαμίχος, καθηγητής Πολυτεχνείου Α.Π.Θ. Δαμιανός Ανδρέου, Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελοκήπων, Τάσος Κωστίδης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πολίχνης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης