Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Επιστροφή σε άλλα θέματα της Θεσσαλονίκης


-----Original Message-----
From:
owner-disabled@sae.gr [mailto:owner-disabled@sae.gr]On Behalf Of
Nikos Voulgaropoulos
Sent: Saturday, November 17, 2001 10:23 AM
To: Disabled@Sae. Gr
Subject: Απόλυτη προστασία για το Σέιχ Σου


Αγαπητοί φίλοι
Διαβάστε το κείμενο που σας αποστέλλουμε και συζητήστε το στο φορέα σας. Στόχο έχει να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από κοινωνικούς, οικολογικούς, πολιτικούς και άλλους φορείς. Η στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γι' αυτό και ζητούμε να ανταποκριθείτε αμέσως.
Με εκτίμηση,
οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης.

Απόλυτη προστασία για το Σέιχ Σου
Η θέση των κοινωνικών και πολιτικών φορέων

1. Οι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, που υπογράφουν αυτό το κείμενο, θέλουν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, του πολύπαθου Σέιχ Σου.
2. Αποδέχονται ότι η προστασία του δάσους έχει απόλυτη προτεραιότητα, για λόγους περιβαλλοντικούς, αντιπλημμυρικούς και ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων.
3. Θεωρούν ως σημαντικές τις αποφάσεις της πολιτείας (των ετών 1935, 1973 και 1990)
, που έχουν κηρύξει αναδασωτέα την περιοχή του δάσους των 30.000 στρεμμάτων και το ότι αυτό προστατεύεται σήμερα από το Σύνταγμα, τη δασική νομοθεσία και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
4. Γνωρίζουν ότι κάποιες εκτάσεις (652 στρέμματα), που βρίσκονται κυρίως στα πρανή του "Ρέματος του Πανοράματος" και των οποίων κάποιοι σημερινοί ιδιοκτήτες διεκδικούν την "αξιοποίηση",, δόθηκαν αρχικά για "γεωργική αποκατάσταση" στους κληρούχους πρόσφυγες στη διανομή του 1931-32. Όμως από το 1935 η περιοχή αυτή περιλαμβάνεται μέσα στη συνολική έκταση των 30.000 αναδασωτέων στρεμμάτων. Λόγω των καταστροφικών πλημμύρων των ετών 1945-1946, η περιοχή αυτή αναδασώθηκε από το 1947 μέχρι το 1950 από τη δασική υπηρεσία
με τη συμμετοχή Πανοραμιτών, για να προστατευθεί κυρίως η πόλη αλλά και για να γίνει επίσημα το Πανόραμα παραθεριστικό θέρετρο. Την υπεραξία αυτήν απολαμβάνουν σήμερα όσοι έχουν αγοράσει εκτάσεις από τους πρόσφυγες -και είναι οι περισσότεροι.
5. Υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι χτίστηκαν εκεί νομότυπα 22 σπίτια στη δεκαετία του '80 δεν αποτελεί λόγο ώστε να αναιρεθεί το προστατευτικό πλαίσιο του 1990. Η μεγαλύτερη απειλή για το δάσος σήμερα είναι οι
διεκδικήσεις και οι ιδιοκτησίες, που φτάνουν μέχρι και τη μισή έκταση του Σέιχ Σου, παρά τις υποσχέσεις για οριστική ρύθμιση του ιδιοκτησιακού μετά την πυρκαγιά του 1997. Αν εξαιρεθεί από την προστασία έστω και ένα
τετραγωνικό μέτρο δάσους, θα διεκδικήσουν την ίδια αντιμετώπιση και χιλιάδες άλλοι "ενδιαφερόμενοι".
6. Θεωρούν ότι και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες είναι θύματα του κράτους. Το κράτος έπρεπε να αποζημιώσει τους κληρούχους εγκαίρως, τουλάχιστον από το 1973, όταν επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ο δασικός χαρακτήρας των τεμαχίων τους, ενόψει του ότι αποκτούσε οικοπεδική αξία και είχαν αρχίσει να υπάρχουν πιέσεις.
7. Πιστεύουν ότι υπάρχει άμεση λύση στο πρόβλημα: είναι η αποζημίωση, με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και πληρωμής από το κράτος του ποσού που θα ορίσουν δίκαια τα δικαστήρια. Εναλλακτική λύση είναι η ανταλλαγή των ιδιωτικών τεμαχίων με
άλλες εκτάσεις που βρίσκονται σε κοντινές περιοχές, με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για το περιβάλλον και εφαρμόζεται όταν η πολιτεία ενδιαφέρεται να προστατεύσει μία ευαίσθητη περιβαλλοντικά έκταση,. όπως είναι και το δάσος Σέιχ Σου.
8. Συμπαραστέκονται σε αυτούς που υπερασπίζονται με πολύχρονους αγώνες όχι απλά το ατομικό τους αλλά το συλλογικό συμφέρον, που είναι η ίδια η ανάσα της πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Η οικολογική κριτική σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται αλλά να παίρνεται σοβαρά υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό και σε κάθε επιλογή που ενδέχεται να θίγει το περιβάλλον.
9. Θεωρούν ότι τα σοβαρά αυτά ζητήματα δεν πρέπει να προσωποποιούνται, ούτε να επισκιάζονται από την προβολή σοβαρών ζητημάτων υγείας, που απασχολούν προβεβλημένο πρόσωπο του χώρου των ιδιοκτητών. Άλλωστε η πιο αποτελεσματική άμυνα απέναντι στην υποβάθμιση της υγείας των πολιτών είναι η ίδια η προστασία του περιβάλλοντος.
10. Καλούν κάθε ευαίσθητο πολίτη και όσους ιδιοκτήτες αποδέχονται τη φωνή της λογικής να συνταχθούν με τις απόψεις αυτές.

http://users.otenet.gr/~fracisko/
http://ameai.org/

Επιστροφή

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ /Συνασπισμός των Πολιτών, -Εφημερίδα "Τα Εν Οίκω εν δήμω", -Κέντρο Πληροφόρησης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 0310.222 503, 409 770, fax 421 196

E-mail: ecology-trem@nath.gr

21.2.02

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΙ Η ΜΗΝΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ!

Και νέα εξέλιξη υπήρξε στο θέμα της δικαστικής αντιπαράθεσης των ιδιοκτητών και διεκδικητών του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης με τις Οικολογικές Οργανώσεις: ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έθεσε στο αρχείο τη βασική μήνυση της Ν. Γερασιμίδου!

Πρόκειται για την έγκληση-μήνυση που είχε καταθέσει η Νατάσα Γερασιμίδου εναντίον των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, για ανακοίνωσή τους, όπου εκτιμούσαν ότι η πρώην ηθοποιός χρησιμοποιεί την ασθένειά της και εκβιάζει την πολιτεία με ακραίες συμπεριφορές για να εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση ως κληρονόμος εκτάσεων μέσα στο Δάσος-Πάρκο Σέιχ Σου.

Όπως είναι γνωστό, έχουν υπάρξει μια σειρά από ηχηρά δικαστικά χαστούκια εναντίον όσων προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης στην προοπτική οικοπεδοποίησης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης με τη βιομηχανία μηνύσεων, αγωγών και δικών που έχουν στήσει τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα:

  1. Απορρίφθηκε από το δικαστήριο η απαίτηση για συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του προέδρου της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και νομαρχιακού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου και για προσωπική του κράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης, που ζητούσε η Νατάσα Γερασιμίδου. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή ήταν η διαδικασία των Ασφαλιστικών μέτρων από την αγωγή αποζημίωσης, που πρώην ηθοποιός ζητά προσωπικά από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο 300 εκατομμύρια δρχ. για δήλωση που έκανε στα ΜΜΕ αμέσως μετά την μήνυσή της εναντίον των Οικολογικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, όπου επανέλαβε την αξιολογική κρίση του περί “εμπορευματοποίησης της ασθένειάς της”. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο Μιχάλης Τρεμόπουλος "είναι ευυπόληπτο και φερέγγυο πρόσωπο" και καταδίκασε τη Ν. Γερασιμίδου να πληρώσει και όλα τα δικαστικά έξοδα του εναγόμενου, δεχόμενο έμμεσα πλην σαφώς ότι αυτός ταλαιπωρείται αδίκως.
  2. Στις 21.1.2002 στη δίκη εναντίον της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και των στελεχών της Γιάννη Τζιώλα και Μιχάλη Τρεμόπουλου κανείς δεν εμφανίστηκε από τους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζουμε ότι ήταν να συζητηθεί η έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης, που είχε υποχρεώσει τους δύο οικολόγους να πληρώσουν αποζημίωση 100.000 δρχ. και έτσι η υπόθεση ματαιώθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 1997, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά του Σέιχ Σου, που κατέστρεψε 16.650 στρέμματα δάσους (εντός και εκτός Σέιχ Σου), μέλη και φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης είχαν καταστρέψει συμβολικά μέρος του συρματοπλέγματος σε δασική έκταση στο Πανόραμα, που οι ιδιοκτήτες του είχαν εκχερσώσει από δέντρα και θάμνους και είχαν περιφράξει αμέσως μετά τον δολοφονικό εμπρησμό του δάσους.
  3. Έχει παύσει η ποινική δίωξη εναντίον των δύο περιφερειαρχών Κ. Μακεδονίας, που εφάρμοσαν τις δικαστικές αποφάσεις και δεν προχώρησαν σε άρση της αναδάσωσης στις ιδιοκτησίες του Σέιχ Σου, όπως ζητούσαν οι ιδιοκτήτες.
  4. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες δίκες:

  5. Εκκρεμεί αγωγή αποζημίωσης από τη Νατάσα Γερασιμίδου που ζητά προσωπικά από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο 300 εκατομμύρια δρχ. (880.410,85 ευρώ) για δήλωση που έκανε στα ΜΜΕ αμέσως μετά την μήνυσή της εναντίον των Οικολογικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης. Η κύρια αστική δίκη θα εκδικαστεί στις 10.6.2002.
  6. Έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη εναντίον του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Πρόκειται για το ποινικό μέρος, που συνοδεύει την αγωγή των 300 εκατομμυρίων δραχμών.
  7. Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του πανεπιστημιακού Αλέξανδρου Γεωργόπουλου, ως υπεύθυνου έκδοσης της εφημερίδας “Τα Εν Οίκω, εν δήμω”, επειδή δημοσίευσε την επίμαχη ανακοίνωση των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, για την οποία ανακοίνωση η πρώτη μήνυση της κ. Γερασιμίδου έχει τεθεί στο αρχείο. Εκκρεμεί και μια άλλη δίκη όπου ο Δασάρχης Θεσσαλονίκης Θ. Θεοδωρούδης ζητά άλλα πέντε εκατομμύρια από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, επειδή είχε καταγγελθεί για πλημμελή προστασία του δάσους.

Αν υπάρξει έστω και μία καταδίκη, αυτοί ακριβώς που υπερασπίζονται το περιαστικό δάσος, οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης, θα είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν την ολιγωρία της πολιτείας, να βρει τους εμπρηστές, να λύσει οριστικά το ιδιοκτησιακό με απαλλοτρίωση ή με ανταλλαγή και να αναγεννήσει το δάσος.

Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Κύπρο προς τις Οικολογικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και προσωπικά στον Μιχάλη Τρεμόπουλο: Οι κοινωνικοί, οικολογικοί, συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα, που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, έχουν φτάσει τους 80!

Επιστροφή

Ο Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ι Α-Α Λ Λ Η Λ Ε Γ Γ Υ Η, Συνασπισμός των Πολιτών, Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 0310.222503, 409770, fax 421196, E-mail: ecology-trem@nath.gr,

2-4-2002

ΝΕΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΪΧ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Νέες σημαντικές αποφάσεις για την υπόθεση του Σέιχ Σου και του "Κισσού" στο Χορτιάτη δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες θετικές αποφάσεις του που είχαν προκαλέσει οι οικολογικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα:

Με τις αποφάσεις 2772/2001, 4049, 4090, 4092, 4088, 4086, 4093, 4089/2001, απορρίφθηκαν οι προσφυγές οικοπεδούχων του Πανοράματος εναντίον της απόφασης 3643/1999 του ΣτΕ, που είχε κρίνει ότι δεν είναι νόμιμη η εξαίρεση από την αναδάσωση μερικών τεμαχίων στο Ρέμα Πανοράματος.

Έτσι, βεβαιώνεται ακόμα μια φορά ότι απαγορεύεται κάθε αλλαγή της χρήσης των εκτάσεων του Σέιχ Σου (περίπου 30.000 στρεμμάτων), που είχαν αναδασωθεί το 1973 με απόφαση του τότε Νομάρχη Θεσσαλονίκης, η οποία (απόφαση) επικυρώθηκε με όμοια απόφαση του 1990 της τότε Νομάρχη Ξηροτύρη. Με τις αποφάσεις αυτές εξαφανίζονται και οι τελευταίες ελπίδες των ιδιοκτητών να χτίσουν νόμιμα μέσα στην έκταση των 30.000 στρεμμάτων και απομένουν μόνον κάποιες προσωποποιημένες δίκες εναντίον του νομαρχιακού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου, που υπερασπίστηκε το δάσος, το συλλογικό συμφέρον και τη νομιμότητα. Δημοσιεύτηκαν όμως και κάποιες σημαντικές αποφάσεις για την υπόθεση ΚΙΣΣΟΣ του Χορτιάτη (594,595,596,597, 598,599,600, 601/2002), που απορρίπτουν τις προσφυγές μερικών οικοπεδούχων στην περιοχή Κισσός εναντίον της απόφασης 3651/1999 του ΣτΕ, την οποία είχαν προκαλέσει και πάλι οι οικολογικές οργανώσεις και με την οποία κρίθηκε ότι η πολεοδόμηση της περιοχής αυτής δεν είναι νόμιμη. Από τις νέες αυτές αποφάσεις προκύπτει ότι η νομοθετική πράξη (νόμος) που έγινε με την γνωστή "αμαρτωλή τροπολογία" για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση της ΚΙΣΣΟΣ αφορά μόνο τα έργα υποδομής και τις (δύο) οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την πολεοδομία και δεν αφορά την πολεοδόμηση της ίδιας περιοχής, για την οποία ισχύει η πιο πάνω (3651/1999) απόφαση του ΣτΕ που υποχρεώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει τα πολεοδομικά Διατάγματα. Από το σκεπτικό αυτό του Δικαστηρίου προκύπτει με σαφήνεια ότι δεν νομιμοποιούνται ούτε οι νέες οικοδομικές άδειες που ετοιμάζεται να εκδώσει η Πολεοδομία, ύστερα από αιτήσεις μερικών οικοπεδούχων. Συνεπώς οι άδειες αυτές, εάν τελικά εκδοθούν, θα είναι παράνομες και θα πρέπει να ακυρωθούν από τα αρμόδια Δικαστήρια .

Καλούμε λοιπόν την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να σεβαστεί το Σύνταγμα και να εφαρμόσει την απόφαση του Σ.τ.Ε, υπογράφοντας πράξη ανάκλησης των σχεδίων πολεοδόμησης της Ζ.Ε.Π. ΚΙΣΣΟΣ, που είναι περιοχή δασική και αναδασωτέα.

Επιστροφή