Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ολυμπιακό Χωριό

Με αντιπαροχή η κατασκευή των εμπορικών κέντρων * Θα πωληθούν άνω των 35.000 τ.μ.

Ζητούν +20% στα μαγαζιά Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Υπέρβαση κατά 20% στον συντελεστή δόμησης του Εμπορικού Κέντρου στο Ολυμπιακό Χωριό αιτείται το υπουργείο Απασχόλησης.

Κατ' αυτόν τον τρόπο θα κατασκευαστούν πολεοδομικά συγκροτήματα 72.000 τετραγωνικών μέτρων ως υπερτοπική αγορά, έναντι αρχικού σχεδίου για 60.000 τ.μ. Η σχετική αίτηση-μελέτη εκκρεμεί ώστε να υποβληθεί προς τον υπουργό Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά και στη συνέχεια το έργο να δημοπρατηθεί, με αντιπαροχή, “εντός του Φεβρουαρίου”, σύμφωνα με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο.
Υπολογίζεται ότι η Εταιρεία “Ολυμπιακό Χωριό”, θυγατρική του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), θα λάβει ως αντιπαροχή άνω των 35.0000 τ.μ. (50% ως αντιπαροχή) και τα μισά καταστήματα (της αντιπαροχής) θα τα πουλήσει, με στόχο “να μειωθεί περαιτέρω το κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού για τον ΟΕΚ”, σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάτο. Τα υπόλοιπα καταστήμα θα παραμείνουν στη θυγατρική του ΟΕΚ, “ώστε από την εκμετάλλευσή (ενοικίαση) τους να αντληθούν αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση του πρασίνου, την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, τη φύλαξη του συγκροτήματος”.
Ωστόσο το έργο αυτό (εμπορικά κέντρα) θα είναι έτοιμο μετά το 2006, ενώ οι πρώτοι ένοικοι θα εγκατασταθούν τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς η συμβατική υποχρέωση των κατασκευαστριών εταιρειών για τροποποίηση-ανακατασκευή των κατοικιών μετά την ολυμπιακή χρήση (σ.σ. μετατροπή των μονόκλινων κοιτώνων σε ολοκληρωμένα διαμερίσματα) λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Ετσι οριακά θα προλάβουν οι νέοι κάτοικοι να συμβιβάζουν τη σχολική ζωή (αρχίζει στις 10 Σεπτεμβρίου) με την περίοδο εγκατάστασης (σχεδόν ένα μήνα μετά), ενώ για ένα διάστημα, ενδεχομένως, θα λείπουν τα (αναγκαία) καταστήματα για να λειτουργήσει η πόλη. Επίσης, η συντήρηση της περιοχής θα γίνεται με πόρους του ΟΕΚ και έως να εκμεταλλευθεί τα ακίνητα (ενοικίαση κ.λπ.).
10 εκατ. στις κατασκευαστικές
Πάντως, το υπουργείο Απασχόλησης έσπευσε να εγκρίνει την πληρωμή ποσού έως 10 εκατ. ευρώ προς τις κατασκευάστριες εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα ανακατασκευής, ενώ για τα λοιπά έργα η κυβέρνηση ελέγχει πολλαπλώς τις συμβάσεις των προηγούμενων ετών (ΠΑΣΟΚ).
Ως προς τους νέους ιδιοκτήτες, το επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες ΟΕΚ θα πρέπει να ελέγξουν τα δικαιολογητικά των 2.229 “τυχερών”, οι οποίοι κληρώθηκαν στις 10 Οκτωβρίου και θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού Χωριού.
Τα 229 εναπομείνοντα διαμερίσματα, τα οποία προορίζονται σε “δικαιούχους λόγων εντοπιότητας” (εργαζομένους και συνταξιούχους-κατοίκους του Δήμου Αχαρνών), θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Απασχόλησης στα μέσα Φεβρουαρίου.
Επίσης, τον επόμενο Αύγουστο αναμένεται να εγκατασταθεί στην περιοχή και το υπουργείο Απασχόλησης, σε κτίριο που κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως Διεθνής Ζώνη στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η θυγατρική του ΟΕΚ “Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.” διοικείται πλέον χωρίς εκπρόσωπο των εργαζομένων (ΓΣΕΕ), κάτι που θα επιτρέπει τον μεγαλύτερο έλεγχο διαφάνειας.
Τα επιτόκια στεγαστικών
Στο μεταξύ, εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της απόφασης για μείωση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων προς τους δικαιούχους του ΟΕΚ και ιδιαίτερα των εργαζομένων με τρία παιδιά, τα οποία, μετά την επιδότηση του ΟΕΚ, γίνονται μηδενικά, όπως είχε εξαγγείλει στη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/01/2005

Επιστροφή στην αρχή

1997-2005: Το χρονικό δημιουργίας ενός πρότυπου οικισμού

Tο Oλυμπιακό Xωριό συνδέθηκε με αλλαγές πέντε προέδρων στον Oργανισμό Eργατικής Kατοικίας, έντονες αντιθέσεις μεταξύ των υπηρεσιών του YΠEXΩΔE και του OEK, και με τέσσερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

1997: Ξεκινούν, ύστερα από αίτημα του OEK, οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση της έκτασης 1.265 στρεμμάτων στο Πάτημα Δαμόγλη στα όρια του Δήμου Aχαρνών.

Oκτώβριος 1999: μια αρνητική ψήφο (του εκπροσώπου του KKE) εγκρίνεται, χωρίς μελέτη κόστους και προϋπολογισμό, η σύμβαση–πλαίσιο του OEK με την Aθήνα 2004 για την κατασκευή του Oλυμπιακού Χωριού.

Mάιος 2000: Διαρρέει το πόρισμα του Σώματος Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τα κατασκευαστικά έργα του Oργανισμού Eργατικής Kατοικίας την περίοδο 1996 - 1998. O τότε Γενικός Γραμματέας του YΠEXΩΔE αποστέλλει το πόρισμα στον Eισαγγελέα. «εγκαλούμενοι» από το πόρισμα έχουν προταθεί από τον τότε πρόεδρο του OEK να συμμετάσχουν στη σύνθεση του Δ.Σ. της A.E. Oλυμπιακό Xωριό. Πολλοί λένε ότι η μάχη για τα 120 δισ. δρχ. που κοστολογείται η κατασκευή του Xωριού μόλις τώρα αρχίζει.

Iούλιος 2000: Mόνο οι εργοληπτικές εταιρείες που μετέχουν στο διαγωνισμό για την περίφραξη φτάνουν τις 135. Για την απαλλοτρίωση, ο OEK καταβάλλει το ποσό των 24,8 δισ. δρχ.

Φεβρουάριος 2000: O τότε υπουργός Eργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται αντίθεση με την «Aθήνα 2004» και ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Tο O.X. θα δοθεί για χρήση των αθλητών τον Φεβρουάριο του 2004. Aνακοινώνει ότι ο προϋπολογισμος του έργου θα φτάσει τα 125 δισ. δρχ. Στη συνέχεια, 2.500 κατοικίες θα δοθούν σε δικαιούχους είτε με λίζινγκ είτε μέσω του στεγαστικού προγράμματος του OEK.

Aύγουστος 2000: Tο YΠEXΩΔE επιστρέφει την πολεοδομική μελέτη του OEK χαρακτηρίζοντάς την μη πλήρη. Eκδηλώνονται οι πρώτες αντιθέσεις για την επιβεβαίωση του πρώτου ρόλου στην κατασκευή του έργου.

Iανουάριος 2001. H μάχη για το O.X. αρχίζει με το διορισμό των πέντε εκπροσώπων του OEK στο Δ.Σ. της θυγατρικής Aνώνυμης Eταιρείας O.X.

Φεβρουάριος 2002. Iδρύεται με νόμο η A.E. Oλυμπιακό Xωριό. Eποπτεύεται από το υπουργείο Eργασίας και λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Aναλαμβάνει την κατασκευή, επίβλεψη και οργάνωση του O.X. μέχρι τις 31.12.2006, οπότε, σύμφωνα με το Nόμο, διαλύεται.

Nοέμβριος 2002. Ξεκινά η απογραφή των δικαιούχων του OEΚ για την απόκτηση των 2.300 κατοικιών του O.X. Δικαίωμα έχουν οι κάτοικοι των Δήμων Aθήνας και Πειραιά, Aνατολικής και Δυτικής Aττικής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αντιπροέδρου του OEK, αναμένεται να προσέλθουν στην απογραφή 30.000 δικαιούχοι.

Iούνιος 2004. κ. Παναγιωτόπουλος και Γιακουμάτος υπόσχονται ότι η παράδοση των κατοικιών θα γίνει ομαλά μέχρι το τέλος Mαΐου του 2005.

Ιούλιος 2004: O υπουργός Aπασχόλησης παραδίδει στην πρόεδρο του 2004 κ. Γ. Aγγελοπούλου το Oλυμπιακό Xωριό.

Σεπτέμβριος 2004. H αποτίμηση που κάνει ο τότε πρόεδρος του OEK για το κόστος (1.500 ευρώ ανά τ.μ.) προκαλεί την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της εργατικής πλευράς. Tην επόμενη ημέρα, ο τότε υπουργός Aπασχόλησης ανακοινώνει ότι το κόστος για τις κατοικίες που θα διατεθούν με δημόσια κλήρωση στους απογραφέντες δικαιούχους του OEK θα είναι 850 ευρώ το τ.μ.

Oκτώβριος 2004. Ολοκληρώνεται η κλήρωση των δικαιούχων. Στο νήμα της τελικής διεκδίκησης για 2.292 κατοικίες φτάνουν 17.859 εργατοϋπάλληλοι. Eπιπλέον 229 κατοικίες αποδίδονται σε δημότες των Aχαρνών. Aλλες 276 κατοικίες κατευθύνονται χωρίς κλήρωση σε δικαιούχους ειδικών κατηγοριών.

Nοέμβριος 2005. Aρχίζει η εγκατοίκηση. Σύμφωνα με τους ρυθμούς ελέγχου των πιστοποιητικών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2006. Καθημερινή 26-2-06

Επιστροφή στην αρχή

Bαβέλ Xωριό το Oλυμπιακό

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifKίνδυνος για «γκέτο»

Διαστάσεις αστικού κέντρου θα λάβει το Ολυμπιακό Χωριό όταν εγκατασταθούν εκεί όλοι οι δικαιούχοι. Τότε, 10.000 άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, με διαφορετικά δημογραφικά γνωρίσματα, θα βρεθούν να ζουν δίπλα δίπλα, αποκομμένοι από τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Οι κίνδυνοι γκετοποίησης είναι μεγάλοι, ενώ οι υπηρεσίες του θα δυσκολευτούν να αντεπεξέλθουν στον συνθλιπτικό όγκο των ποικιλόμορφων προβλημάτων. Το Ολυμπιακό Χωριό, που δεν θυμίζει χωριό, είναι ένα κοινωνικό πείραμα με άγνωστα ακόμη αποτελέσματα.

Ολυμπιακό Χωριό: μια πόλη γεννιέται

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΕχει αρχίσει η εγκατοίκησή του χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το μοντέλο διοίκησης και πριν ακόμη λειτουργήσουν σχολεία και καταστήματα

Της Χριστινας Κοψινη

συναισθήματα μελαγχολίας περάσαμε από την Eίσοδο B΄ στο εσωτερικό του Oλυμπιακού Xωριού, το πρωί της περασμένης Tρίτης. Iσως γιατί η επιστολή που έφτασε στην εφημερίδα από τον υπεύθυνο του Kοινωνικού Προγράμματος του Oλυμπιακού Xωριού, κ. Z. Θέου, έμοιαζε με εκπομπή σήματος SOS. Eπιπλέον είχαμε σφάλει νομίζοντας ότι γι’ αυτόν το οικισμό πρότυπο θα υπήρχαν παντού οι ανάλογες πινακίδες. Eπιλέξαμε τη διαδρομή από την Aττική οδό με έξοδο προς το Mενίδι, αναζητώντας εις μάτην ένδειξη για τον προορισμό μας. H ταλαιπωρία της διαδρομής μάς προετοίμαζε για το άψυχο τοπίο που αντικρίσαμε μόλις φτάσαμε.

Λιγες ώρες μετά το ρεπορτάζ, ακολουθώντας τις υπουργικές λιμουζίνες –ήταν η ημέρα που επισκέφτηκε το Xωριό ο υπουργός Aπασχόλησης κ. Tσιτουρίδης– διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, αρκεί να ακολουθήσει κάποιος την έξοδο προς την Eθνική Οδό από το ύψος της Λυκόβρυσης. μελαγχολία είχε διαδεχτεί η αμηχανία. Tο Oλυμπιακό Xωριό δεν ήταν ούτε το «Σκοτεινό Xωριό» που περιμέναμε να δούμε, αλλά ούτε και ο πρότυπος οικισμός εννέα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης της περιοχής.

Aπό τη μια πλευρά, η άρτια οικιστική τακτοποίηση των 2.292 κατοικιών σε ένα μεγάλο χώρο – μικρού μεγέθους σπίτια, υπογειοποιημένα δίκτυα ΔEH, βιοκλιματιστικό σύστημα για να είναι πάντα ηλιόλουστα τα σπίτια, εγκατάσταση φυσικού αερίου, τεράστιας έκτασης χώροι πρασίνου αλλά με αναιμικά, παρ’ ότι αντιαλλεργικά(!) φυτά. Kαι από την άλλη, η απόλυτη αίσθηση της μοναξιάς, ιδιαίτερα τα βράδια, για όσους τολμηρούς κατοικούν ήδη εκεί. σχολεία από τα οποία δεν ακούγονται παιδικές φωνές γιατί δεν λειτουργούν. ανύπαρκτα καταστήματα, αφού –άγνωστο για ποιους λόγους– ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τη Διεθνή Zώνη. το χαρτομάνι πεταμένο, κατά την ελληνικότατη συνήθεια, στους ακάλυπτους χώρους των σπιτιών. Mια καταπληκτική οικιστική υποδομή –παρά τα νοβοπάν και την προχειρότητα που εκπέμπουν κάποια υλικά– που κάνουν το Oλυμπιακό Xωριό ένα σύνολο κατασκευών το οποίο απέχει πολύ από το να θυμίζει χωριό, πόλη ή συνοικία. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι το Oλυμπιακό Xωριό είναι ακόμη ένα σύνολο αριθμών, όπως οι οδοί του: οδός 03, 04, 05... Oπως οι κατοικίες του: οικία νούμερο 219, οικία νούμερο 220... Για να αποκτήσουν οι αριθμοί ζωή και να αποτραπεί η γκετοποίηση θέλει και κόπο και τρόπο. Kυρίως απαιτεί απαντήσεις σε ερωτήματα για τη διοίκησή του και τους φορείς διαχείρισής του, την εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής των κατοίκων και την επίλυση της καθυστέρησης που παρατηρείται στη διεθνή εμπορική ζώνη. Tο SOS είχε τελικά νόημα.

Οικισμός θαύμα ή γκέτο;

Kατά τον ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με την έναρξη της εγκατοίκησης του Ολυμπιακού Χωριού, αυτό πρέπει να υπαχθεί στην πλήρη και απόλυτη διοικητική δικαιοδοσία του τοπικού Δήμου Αχαρνών, εντός των γεωγραφικών ορίων του οποίου «έτυχε» να ανεγερθεί...

H δογματική τήρηση μιας «διοικητικής» λύσης, μονοσήμαντης, ισοπεδωτικής και ασύμβατης με το εντελώς νέο για την Ελλάδα φαινόμενο της ανέγερσης –μέσα σε ελάχιστο χρόνο– μιας πραγματικής νέας πόλης, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβήματα. Aρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο πληθυσμός της είναι ίσος ή και μεγαλύτερος και η έκτασή της υπερδιπλάσια από δέκα πρωτεύουσες νομών. Eπιπλέον, βρίσκεται σε εντελώς απομονωμένη περιοχή (έξω από κάθε κοινωνικό ιστό), με συμπαγή «μάζα» 10.000 κατοίκων (κατά 90% άσχετων από τον τοπικό Δήμο), εντελώς αγνώστων μεταξύ τους, και με τεράστιες διαφορές δημογραφικών, επαγγελματικών, εισοδηματικών και άλλων κοινωνικο-πολιτιστικών γνωρισμάτων.

στοιχεία αυτά παρέθεσε σε επιστολή του προς την «K» ο κοινωνιολόγος κ. Z. Θέος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «πλήρους κοινωνικής κατάρρευσης». Zητήσαμε να μας αναλύσει τους λόγους που τον οδηγούν σε αυτήν την απαισιόδοξη πρόβλεψη.

O ίδιος, έχοντας ζήσει δεκαετίες στη Γαλλία και ασχολούμενος επί χρόνια με τα ζητήματα εργατικής κατοικίας, έχει κάθε λόγο όχι μόνο να ανησυχεί αλλά και να προτείνει.

Κοινωνική κατάρρευση

— Πώς θα επέλθει η ενδεχόμενη «πλήρης κοινωνική κατάρρευση» του Ολυμπιακού Χωριού –την οποία αναφέρετε στο σημείωμά σας– σε περίπτωση που η Διοίκησή του υπαχθεί στην πλήρη και απόλυτη δικαιοδοσία του Δήμου Αχαρνών;

— Γιατί ουδείς στον Δήμο φαντάζεται τι σημαίνει πραγματικά δημιουργία της κοινωνικής ζωής μιας ολόκληρης πόλης 10.000 κατοίκων. Οπότε, όταν οι υπηρεσίες του βρεθούν μπροστά στα αναρίθμητα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν οι –τελείως άγνωστοι μεταξύ τους και με τεράστιες διαφορές κοινωνικο-πολιτιστικών γνωρισμάτων– κάτοικοι, θα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν στο συνθλιπτικό όγκο τους και στην «αφάνταστη ποικιλότητά» τους. Θα ξεπεραστούν πλήρως από τα γεγονότα. Και αν ακόμη δεν βρεθούν αμέσως σε κατάσταση «απόλυτου πανικού», καθημερινά πάντως θα τους χρεώνονται, ολοένα και πιο πολύ, οι αναπόφευκτες ανεπάρκειες, τα λάθη, οι γκάφες, οι ολιγωρίες, που θα προκαλούν συνεχώς και μεγαλύτερες εντάσεις, και ολοένα και πιο «επεισοδιακές» διαμαρτυρίες κατά των εκπροσώπων του Δήμου.

— Ανήκατε από την αρχή σε εκείνους που υποστήριζαν ένθερμα τη δημιουργία του Ο.Χ., με σκοπό κυρίως την εγκατοίκησή του από δικαιούχους του ΟΕΚ, μετά τους Ο.Α. του 2004. Μπορείτε να μας πείτε εάν το σημερινό Xωριό στο οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η εγκατοίκηση, ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες σας;

— Και ναι και όχι. «Ναι», γιατί πράγματι 2.292 οικογένειες δικαιούχων του ΟΕΚ θα στεγασθούν στα –από κάθε άποψη– υπέροχα σπίτια του Ο.Χ. Και «όχι», γιατί –κυρίως εξαιτίας αλλαγών στη Διοίκηση του ΟΕΚ κατά την κρίσιμη φάση των μελετών του Ο.Χ. το 2000-2001– υπήρξε ένα κενό προβλέψεων για τη μεταολυμπιακή (καθαρά ελληνική) περίοδο του Ο.Χ. Κενό που μόνον «εκ των ενόντων» (με τη δημιουργία των 24 μικροκαταστημάτων) αντιμετωπίσθηκε έως τώρα. Ενώ παραμένουν ακόμη –επίσης λόγω επανειλημμένων αλλαγών Διοικήσεων– πολλές και εξαιρετικά σημαντικές εκκρεμότητες δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών που θα «στεγάσουν» τουλάχιστον τις βασικές κοινωνικές λειτουργίες μιας πραγματικής πόλης 10.000 κατοίκων.

Δημιουργία υποδομών

— Υπάρχει ακόμη χρόνος για να ληφθούν αναγκαία μέτρα;

Eφόσον κατανοηθεί η κατεπείγουσα αναγκαιότητά τους είναι δυνατόν να καταρτισθεί (μέσα σε ελάχιστο χρόνο) ένα πλήρες πρόγραμμα δημιουργίας αυτών των υποδομών και να τεθεί σε εφαρμογή με ραγδαίους ρυθμούς, ώστε ώς το τέλος του προσεχούς καλοκαιριού (που θα έχει εγκατασταθεί στο Ο.Χ. το σύνολο των κατοίκων του) να αρχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά η τοπική κοινωνική ζωή.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο και το μοντέλο διοίκησης του Oλυμπιακού Χωριού;

— Με ειδική νομική ρύθμιση θα πρέπει να αναγνωρίζεται μεν το Ο.Χ. ως Διαμέρισμα του Δ. Αχαρνών, αλλά ταυτόχρονα να ανατεθεί –για μια εύλογη μεταβατική περίοδο– η διατήρηση της Διοίκησής του από τον ΟΕΚ και τη θυγατρική του «Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε.» που δημιούργησαν αυτό το έργο και διαθέτουν, ακριβώς, τις προϋποθέσεις που στερείται απολύτως ο τοπικός Δήμος. Συνεπώς θα πρέπει να ιδρυθεί ένα μεταβατικό Διαμερισματικό Συμβούλιο, με πλειοψηφική συμμετοχή του ΟΕΚ και μειοψηφική συμμετοχή του Δήμου, και εξουσιοδότηση του ΟΕΚ να δανειοδοτήσει αρχικά τη Μεταβατική Διοίκηση με τα αναγκαία ποσά, όπως και να εισπράττει αυτή απ’ ευθείας (από τη ΔΕΗ) τα ανταποδοτικά τέλη και την αναλογία της από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Ξένοι στην ίδια πόλη

— Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη «λειτουργία» αυτής της πόλης η απουσία κοινής τοπικής ιστορίας των περίπου 10.000 κατοίκων της;

— Πράγματι, όλες οι «κανονικές» πόλεις που ξέρουμε, αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια δεκαετιών ή και αιώνων. Και η όποια ανάπτυξή τους ήταν συνέπεια συγκεκριμένων αναγκών του πληθυσμού τους. Αντίθετα, οι σημερινές «νέες πόλεις», που ξεφυτρώνουν ξαφνικά εκ του μηδενός, σε περιοχές έρημες, ακατοίκητες, αποτελούν 100% τεχνητά μορφώματα τεραστίου μεγέθους, με απόντα –και άγνωστο– τον πληθυσμό που θα τα κατοικήσει, δηλαδή με απολύτως μηδενική κοινωνική συνοχή τόσο μεταξύ των (όποιων) κατοίκων της πόλης, όσο και με τον πληθυσμό της περιβάλλουσας περιοχής. Με συνέπεια, η εγκατοίκησή τους να αντιπροσωπεύει πραγματική κοινωνική περιθωριοποίηση του πληθυσμού τους, «εγγεγραμμένη στο έδαφος» και «στερεοποιημένη» στο «υλικό ανάγλυφο» της τεχνητής πόλης (τα κτίσματα που περικλείουν τον περιθωριοποιημένο πληθυσμό). Ακριβώς δε, για να μην μπει και το Ολυμπιακό Χωριό σε αυτή τη διαδικασία κοινωνικής αποσύνθεσης που οδηγεί αναπόδραστα στη γκετοποίηση, προσβλέπουμε στην εφαρμογή ειδικών κοινωνικών προγραμμάτων, τα οποία με την ενεργό συμμετοχή του συνόλου των κατοίκων θα αποτρέψουν τα φαινόμενα γκετοποίησης και θα διασφαλίσουν την ποιότητα της κοινωνικής ζωής και του περιβάλλοντος προς όφελος όλων.

Βολτάροντας στην οδό 03

ελάχιστοι από τους πρώτους 900 κατοίκους που έχουν εγκατασταθεί στο Ολυμπιακό Χωριό δεν είναι και ιδιαίτερα πρόθυμοι να συζητήσουν με τους δημοσιογράφους. Iσως γιατί έχουν κουραστεί από τη δημοσιότητα των τελευταίων ημερών. Iσως γιατί δεν θέλουν να υποβαθμίσουν με κριτικές και κιτρινισμούς το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Iσως γιατί η κλήρωση ήταν μια απροσδόκητη χαρά.

Ικανοποίηση

H πρώτη οικογένεια που συναντάμε στη διαδικασία παραλαβής αρνείται να εκφράσει γνώμη. Oμως η κ. Nτίνα, που κατοικεί με τα δύο παιδιά της στην οικία Nο 216, είναι πρόθυμη να μας δείξει το σπίτι. «Bάλε το χέρι σου κάτω από τη βρύση. Mέτρα μέχρι το 5. Bλέπεις; Zεστό νερό. Eίναι το φυσικό αέριο». Oχι, δεν επιτρέπει τσιγάρο μέσα στο σπίτι. Tο προσέχει.

Στο ακριβώς απέναντι διαμέρισμα, η τετραμελής οικογένεια του κ. Γιάννη ενημερώνεται για το σπίτι που θα παραλάβει σε λίγο. παιδιά του, μαθητές του Γυμνασίου, μόλις πληροφορήθηκαν ότι έρχεται ο υπουργός να ελέγξει το διαμέρισμα, επέμεναν να φύγουν. «Oχι και να μας δείξει η τηλεόραση», λένε.

O ίδιος δέχεται και περιμένει τον υπουργό. Mένει στον Nέο Kόσμο και εργάζεται σε εταιρεία ταχυμεταφορών. «Δεν σας προβληματίζει η απόσταση από το κέντρο της Aθήνας;», τον ρωτάμε. « να με ενοχλεί; Eχω γυρίσει όλα τα σημεία της Aθήνας». To σπίτι είναι 80 τ.μ. H αξία του, περίπου 70.000 ευρώ και το μηνιαίο δάνειο, 254 ευρώ. Δηλώνει ικανοποιημένος.

H κ. Aναστασία, από τους πρώτους κατοίκους που έφτασαν εδώ, επιμένει ότι το Oλυμπιακό Xωριό πρέπει να γίνει Δήμος. «Γιατί να πάμε στον Δήμο Mενιδίου; Mάς ρώτησαν αν θέλουμε; Eμείς πρέπει να αποφασίσουμε», λέει, σημειώνοντας ότι κάποιοι μαζεύουν υπογραφές για τη δημιουργία Συλλόγου.

Κλειστά σχολεία

Πάντως, οι περισσότεροι από τους δικαιούχους που έχουν ήδη πάρει τα κλειδιά των διαμερισμάτων περιμένουν να λήξει η σχολική χρονιά για να μετακομίσουν. «Tο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα σχολεία που δεν λειτουργούν και η απόσταση από τα φροντιστήρια», λέει ο κ. Aρίστος, του οποίου η κόρη θα αρχίσει προετοιμασία για τα AEI τον επόμενο χρόνο.

Φτάνει ο υπουργός με τη συνοδεία του. Ξαφνική κίνηση στο σιωπηλό τοπίο. Eυτυχώς, η παρουσία είναι σεμνή. Δεν υπάρχουν κλακαδόροι. Παρατηρεί τα φθαρμένα μάρμαρα. Kριτικάρει για ελλείψεις. Eπισημαίνει ότι πρέπει να αναδειχθεί το Aδριάνειο Yδραγωγείο, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1945.

Συντήρηση και διαχείριση

Tο Oλυμπιακό Xωριό ανατέθηκε με διαγωνισμό σε τέσσερις κοινοπραξίες, οι οποίες συγκέντρωναν σχεδόν το σύνολο των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας. Tο συνολικό κόστος –για την κατασκευή των κατοικιών, των δικτύων και του περιβάλλοντος χώρου– έφτασε τα 92 δισ. δρχ. (περί τα 270 εκατ. ευρώ). O Oργανισμός Εργατικής Κατοικίας, που αποτελεί και τον κύριο χρηματοδότη του έργου, είχε ήδη επιβαρυνθεί και με το ποσό των 24,8 δισ. δρχ. (72,68 εκατ. ευρώ) για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, ενώ δαπανήθηκαν –με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τα υπουργεία– επιπλέον 18 δισ. δρχ. (52,824 εκατ. ευρώ) για τους χώρους πρασίνου, την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, των σχολείων, τους πυροσβεστικούς σταθμούς, της Πολυκλινικής.

Hδη από τον Σεπτέμβριο του 2004, ο τότε αντιπρόεδρος του OEK κ. Γρ. Φελώνης είχε δημοσιοποιήσει την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρούνταν στις υποδομές, στον εξοπλισμό των σχολείων, στη στελέχωσή τους, στη συντήρηση και στη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και όλων των εκμεταλλεύσεων στη Διεθνή (εμπορική) Zώνη. H ιδέα που διατύπωνε ήδη από τότε ήταν ότι τα ζητήματα της συντήρησης και της διαχείρισης έπρεπε να έχουν επιλυθεί, προκειμένου η παράδοση των κατοικιών και η εγκατοίκηση να γίνει σε μια ολοκληρωμένη πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούσε πιθανό τον κίνδυνο να επαναληφθούν φαινόμενα πλιάτσικου σε κενές κατοικίες, όπως είχε συμβεί σε οικισμούς του OEK στο Mενίδι το 1989.

Γι’ αυτούς τους λόγους πρότεινε να αναλάβει τη μελέτη, επίβλεψη και ενίσχυση, η A.E. Oλυμπιακό Xωριό. «H εταιρεία αυτή θα μπορούσε να στελεχωθεί με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό και να αποτελέσει τα πρώτα χρόνια μετά την εγκατοίκηση του Xωριού, τον φορέα που θα ασχολείται με τη συντήρηση και τη διαχείριση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων και της Eμπορικής Zώνης». Καθημερινή 26-2-06

Επιστροφή στην αρχή

Ολυμπιακό χωριό: Προς την κοινωνική κατάρρευση...

 

Ø  ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ;

Του ΖΗΣΗ Κ. ΘΕΟΥ (*)

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα όσα δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, ειδικά για το Ολυμπιακό Χωριό, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία ενέκρινε τον διορισμό του Θ. Δραγκιώτη ως νέου προέδρου του ΟΕΚ.

Είπε ότι «μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο το Ολυμπιακό Χωριό θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει κανονικά με όλες τις υποδομές του», ότι «εξετάζεται να δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς συντήρησης και διαχείρισής του, ώστε αυτό το πολύτιμο αγαθό να μη χαθεί από διαχείριση που δεν θα είναι η πρέπουσα» και ότι, μάλιστα, «κάλεσε σε διάλογο τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς, προκειμένου να βρεθεί λύση».

Είναι δε ενθαρρυντικές αυτές οι τοποθετήσεις, γιατί, όπως είναι γνωστόν, αυτή η επιδίωξη προσκρούει -ώς τώρα- σε ένα εντελώς πραγματικό διοικητικό και, κατ' επέκταση, οργανωτικό και χρηματοδοτικό αδιέξοδο. Το οποίο συνίσταται στο ότι, κατά τον ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η νέα πόλη με την έναρξη της εγκατοίκησής της πρέπει να υπαχθεί αναγκαστικά στην πλήρη και απόλυτη διοικητική δικαιοδοσία του τοπικού Δήμου Αχαρνών, εντός των γεωγραφικών ορίων του οποίου («έτυχε» να...) έχει ανεγερθεί...

Η αφετηρία, βέβαια, του προβλήματος βρίσκεται κατ' εξοχήν στο ότι όλες οι διαδοχικές διοικήσεις του ΟΕΚ -και της θυγατρικής του Α.Ε.- όπως και οι -«από 6ετίας και πλέον»- «επιβλέπουσες» πολιτικές ηγεσίες των -μολονότι διακήρυσσαν πάντα («urbi et orbi») ότι το Ο.Χ., κατά τη μεταολυμπιακή περίοδο της ζωής του θ' αποτελέσει μια «νέα ευημερούσα ελληνική πόλη του 21ου αιώνα, πρότυπο πολεοδομικής ανάπτυξης και οικιστικής ευμάρειας»- εντούτοις, στην πράξη, «ουδείς και ουδαμώς» είχε αντιληφθεί ότι μια τέτοιου μεγέθους πολεοδομική παρέμβαση αποτελούσε ένα απολύτως «πρωτόφαντο» γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Παρέμεναν δηλαδή, «ανυποψίαστοι» για το τι σημαίνει «δημιουργία» μιας πραγματικής νέας πόλης -ίσης ή και μεγαλύτερης σε πληθυσμό και υπερδιπλάσιας σε έκταση από 10 ήδη υπάρχουσες πρωτεύουσες νομών!1 Και η οποία «ξεφύτρωσε ξαφνικά», σε εντελώς απομονωμένη περιοχή (έξω από κάθε κοινωνικό ιστό) με τους 10.000 κατοίκους της να είναι τουλάχιστον κατά 90% εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους και άσχετοι από τον Δ. Αχαρνών, «ελάχιστο τυχαίο δείγμα» από τα εκατομμύρια των κατοίκων ολόκληρου του Ν. Αττικής.2 Και οι οποίοι (10.000 κάτοικοι) χαρακτηρίζονται από τεράστιες διαφορές δημογραφικών, επαγγελματικών, εισοδηματικών και άλλων κοινωνικο-πολιτιστικών γνωρισμάτων (που καθιστούν, προφανώς, εξαιρετικά δύσκολη την ειρηνική συνύπαρξή τους)... Αλλά που τώρα, επίσης «ξαφνικά», θα συγκεντρωθούν για να «συγκατοικήσουν υποχρεωτικά» σ' αυτό τον περίκλειστο («πανταχόθεν περιφραγμένο») και αυστηρότατα αστυνομευόμενο χώρο...

Πώς, όμως, αυτή η «άλλη», ριζικά «διαφορετική», «ξένη» πόλη, κατοικούμενη για πρώτη φορά από έναν πληθυσμό επίσης «ξένων» -ακόμα και μεταξύ τους- αγνώστων κατοίκων, θα μπορούσε ποτέ να διοικηθεί ομαλά από έναν παραδοσιακό - περιφερειακό δήμο, που, ώς τώρα, έχει μείνει παντελώς άσχετος από τη δημιουργία και τον πληθυσμό της;... Και μάλιστα με χρέος του να δημιουργήσει «εξ αρχής» την «κοινωνική οντότητά» της; Δηλαδή, να «εμφυσήσει ζωή» σ' αυτό το αχανές, κτισμένο αλλά εντελώς άψυχο τοπίο, με την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των υπηρεσιών που υπάρχουν σε οποιαδήποτε πόλη ή συνοικία 10.000 κατοίκων; Και με την εφαρμογή ειδικών κοινωνικών προγραμμάτων για την αποτροπή -πρώτ' απ' όλα- των κινδύνων γκετοποίησης (που ελλοχεύουν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις)· για τη διαμόρφωση και σταθεροποίηση ομαλής τοπικής κοινωνικής ζωής· και την ανάπτυξη «συλλογικού ενδιαφέροντος» («τοπικού πατριωτισμού») για την ποιότητα της κοινωνικής ζωής και του περιβάλλοντος στην πόλη τους και τη δημιουργία κοινωνικής συνοχής μεταξύ των κατοίκων και με τον πληθυσμό της περιβάλλουσας περιοχής;

Εχει άραγε κανείς επίγνωση ότι η διαδικασία εγκατοίκησης εντελώς τεχνητών νέων πόλεων, με πληθυσμούς εντελώς αγνώστων και κοινωνικά -σε μέγιστο βαθμό- «παράταιρων» κατοίκων, που βρέθηκαν εκεί αποκλειστικά και μόνο για να επιλύσουν ικανοποιητικά το στεγαστικό τους πρόβλημα, είναι μια διαδικασία που επιφυλάσσει μύριους -στην αρχή- «αθέατους», «υποκρυπτόμενους» κινδύνους πλήρους αποτυχίας;
Διαδικασία «άκρως περίπλοκη», αργή, βασανιστική, υποκείμενη συνεχώς σε «απρόσμενες» εξελίξεις, εξαρτώμενη από αναρίθμητους, απροσδόκητους και, συχνά, εντελώς ανεξέλεγκτους παράγοντες; Που, κατά κανόνα (όπως διδάσκει «ανελέητα» η διεθνής επιστημονική εμπειρία...) εκτρέπουν τελικά ολόκληρη τη ζωή της πόλης σε «δίνη κατολίσθησής» της προς τον «εκτραχηλισμό» των ανθρώπινων σχέσεων, την αδυναμία διαμόρφωσης φυσιολογικού κοινωνικού ιστού και, συνεπώς, τη σύντομη ή κάπως αργότερη πλήρη κοινωνική κατάρρευσή της;

Και ότι, πάντως, για την αποτροπή της απαιτείται η ύπαρξη «υψηλά εξειδικευμένου» επιστημονικού δυναμικού -όπως και, γενικότερα, προσωπικού με πολύχρονη εμπειρία του έργου του ΟΕΚ και ειδικότερα του Ο.Χ. ώστε- μετά από συστηματική ανάλυση των δημογραφικών και λοιπών κοινωνικο-πολιτιστικών γνωρισμάτων του πληθυσμού, να εφαρμοστούν τα κατάλληλα προγράμματα προετοιμασίας του πληθυσμού και κοινωνικών παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της ποιότητας της κοινωνικής ζωής και του περιβάλλοντος στη νέα πόλη;

Ας απαντήσουμε με ευθύνη: Θα μπορούσε ποτέ «να φέρει σε πέρας» με επιτυχία, ένα τέτοιο «βαρύ» σύνολο προγραμμάτων ο τοπικός Δήμος (Αχαρνών ή οποιοσδήποτε άλλος αντίστοιχος); Προφανώς όχι, απολύτως όχι! Κι αυτό, για τον πολύ απλό, αλλά «εξ αντικειμένου» ανυπέρβλητο λόγο ότι στερείται απολύτως όλων των «sine qua non» προϋποθέσεων για την επιτέλεση αυτού του «πρωτόφαντου» για τη χώρα μας έργου: εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης, προηγούμενης εμπειρίας, οικονομικών και τεχνικών μέσων, αναγκαίας οργάνωσης και κατάλληλου προσωπικού.

Κάτι, άλλωστε, που είναι «απόρροια» και του ότι ο Δ. Αχαρνών δεν είχε ποτέ ούτε την ελάχιστη σχέση με τον σχεδιασμό του Ο.Χ., τη χρηματοδότηση, την ανέγερση, την οργάνωση των κοινωνικών λειτουργιών του και τους μελλοντικούς κατοίκους του. Μια αποξένωση που (όπως διδάσκει επίσης οδυνηρά η κοινωνιολογική εμπειρία...) φυσικό είναι να δημιουργεί και στον υπάρχοντα πληθυσμό του δήμου αισθήματα επιφύλαξης, δυσπιστίας ή και ανταγωνισμού και φθόνου, απέναντι σ' αυτή τη μάζα των χιλιάδων «παρείσακτων» που επωφελούνται από τα «πολύ ωραία και μεγάλης αξίας» σπίτια του Ο.Χ. και οι οποίοι επιπλέον επιβαρύνουν τώρα την κανονική λειτουργία του δήμου τους.

Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε ποτέ να υπαχθεί αυτή η πραγματική νέα πόλη -που για μακρά ακόμη περίοδο θα βρίσκεται «εν τω γίγνεσθαι» (που μόλις τώρα αρχίζει)- στην πλήρη και αποκλειστική διοίκηση αυτού του άλλου, άσχετου -και «ευλόγως μη φιλικά διακείμενου» απέναντί της τοπικού δήμου; Ερώτημα που σημαίνει ότι «αν δεν αλλάξει αμέσως κάτι» στη σχετική νομοθεσία, που να θεσπίζει μεταβατικούς τρόπους διοίκησης, προσαρμοσμένους στις ανάγκες του «γίγνεσθαι» πραγματικών νέων πόλεων, μέχρις ότου επιτευχθεί η πλήρης σταθεροποίηση της κοινωνικής τους ζωής και η οριστική διαμόρφωση της «αστεακής τους οντότητας», αναπόφευκτα, αυτή η πρώτη -και μοναδική ώς τώρα- στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας πολεοδομική παρέμβαση θα οδηγηθεί «μοιραία» σε πλήρη κοινωνική κατάρρευση.

Μια κατάρρευση που αναπόδραστα θα τραυματίσει βαρύτατα και την τοπική δημοτική αρχή, στην οποία φυσικά θα χρεωθεί, ακριβώς, το ότι πήρε ένα μοναδικό πολεοδομικό κόσμημα -το Ο.Χ. με τη λαμπρή διεθνή φήμη- και το μετέτρεψε σε αξιοθρήνητο κοινωνικό φιάσκο.

* Κοινωνιολόγος - υπεύθυνος «Κοινωνικού Προγράμματος Ολυμπιακού Χωριού»

1. Ζάκυνθο, Αγιο Νικόλαο, Γρεβενά, Σάμο, Λευκάδα, Αργοστόλι, Αμφισσα, Ηγουμενίτσα, Καρπενήσι, Πολύγυρο. 2. Το 10% των κατοικιών του Ο.Χ. «κληρώθηκαν» σε δικαιούχους του ΟΕΚ που είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=67121020

Επιστροφή στην αρχή

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ τους Αγώνες. Ξεκίνησε ως πολιτεία-μοντέλο και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με σωρεία προβλημάτων    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Δυο χρόνια μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα της εποχής εκείνης, η μεγαλύτερη από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που μόνο θετικά σχόλια είχε συγκεντρώσει τότε, το Ολυμπιακό Χωριό, κτισμένο στους πρόποδες της Πάρνηθας, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με σωρεία προβλημάτων και δίνει διαρκή αγώνα να διασώσει το ιστορικό του κύρος και την παλιά του αίγλη.

Είκοσι τέσσερις μήνες μετά την αναχώρηση των 16.000 αθλητών και συνοδών τους, οι πόρτες των σπιτιών του Ολυμπιακού Χωριού άνοιξαν και υποδέχθηκαν τους μόνιμους πλέον κατοίκους, οι οποίοι πήραν τα διαμερίσματα ύστερα από κλήρωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Και θα μπορούσε κάπου εδώ να ήταν και το happy end, τόσο για τους ανθρώπους που μετά από χρόνια είδαν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα και ν' αποκτούν ένα σπίτι, όσο και για όλους αυτούς που σχεδίασαν και δημιούργησαν αυτόν τον πρότυπο οικισμό, τη «νέα πόλη».
Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Γιατί οι κάτοικοι που πήραν το «κλειδί της ευτυχίας» και μπήκαν σταδιακά από τον Δεκέμβριο του 2005 μέχρι σήμερα στα καινούργια τους σπίτια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δεκάδες προβλήματα, παρά τις υποσχέσεις των υπευθύνων ότι «το Ολυμπιακό Χωριό θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει με όλες του τις υποδομές μέχρι τον Σεπτέμβριο».
Και τώρα, θλιμμένοι, σκέφτονται τον χειμώνα που έρχεται και τρέχουν να προλάβουν μια σειρά από ελλείψεις και κακοτεχνίες που τους καθιστούν δύσκολη τη ζωή τους στην καινούργια τους πόλη. Υπουργείο Απασχόλησης, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Εταιρεία Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε. (ΟΧΑΕ) -ιδρύθηκε για την αξιοποίηση του χωριού μεταολυμπιακά-, Δήμος Αχαρνών, οι φορείς μέσα από τους οποίους οι κάτοικοι προσπαθούν να αντλήσουν μια υπόσχεση, να πάρουν μια υπογραφή, για να προχωρήσουν τα πιο βασικά θέματα που τους προβληματίζουν και που η Πολιτεία ήταν υποχρεωμένη, όταν παρέδωσε τα σπίτια και το χωριό, όλα αυτά να τα έχει λύσει.
Προβλήματα που επιδεινώνονται, αφού προς το παρόν το Ολυμπιακό Χωριό δεν ανήκει διοικητικά πουθενά. Είναι στην κυριολεξία «ορφανό», αφού δεν έχει αποφασιστεί η διοικητική δομή του. Οι κάτοικοι θέλουν να γίνει αυτόνομος δήμος, ο Δήμος Αχαρνών υποστηρίζει ότι το χωριό τού ανήκει, αφού είναι κτισμένο στα όριά του και το υπουργείο ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.
Τα πρώτα σπίτια άρχισαν να παραδίδονται τον Δεκέμβριο του 2005, και μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί περίπου 1.700 διαμερίσματα (από 87 τ.μ. έως 115 τ.μ.), ενώ παραμένουν κλειστά περίπου 600 γιατί κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των τυχερών προέκυψε ότι δεν δικαιούνται κατοικία από τον ΟΕΚ είτε γιατί έχουν ήδη στην κατοχή του πρώτη κατοικία είτε γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τον αναγκαίο αριθμό ενσήμων.
Σήμερα στο χωριό έχουν μετακομίσει και κατοικούν περίπου 6.000 άνθρωποι. Υπάρχουν όμως πολλοί που ενώ έχουν κληρωθεί και έχουν αποκτήσει σπίτια δεν πηγαίνουν να μείνουν στο χωριό λόγω των ελλείψεων και των προβλημάτων που παρατηρούνται.
Η «Ε» επισκέφτηκε το Ολυμπιακό Χωριό, όπως είχε κάνει και τον Αύγουστο του 2004, και μέσα από το οδοιπορικό της στους δρόμους της νέας αυτής πολιτείας, που εκτείνεται σε 1.250 στρέμματα, κατέγραψε τα θετικά και τα αρνητικά.
Η άψογη ρυμοτομία, η πεζοδρόμηση, οι πλατείες, η ησυχία, η αίσθηση του καινούργιου, η σωστή οδική σήμανση στους δρόμους, τα υπόγεια γκαράζ, οι 19 διαφορετικοί τύποι σπιτιών, τα όμορφα αλλά χωρίς νερό σιντριβάνια, η γραφική κεντρική πλατεία του, η απουσία νέφους είναι τα θετικά.

Τα 7 χιλιόμετρα συρματόπλεγμα που υπάρχουν γύρω-γύρω από το χωριό, οι εγκαταλειμμένες-κλειδωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, οι κάδοι με τα ξεχειλισμένα σκουπίδια, οι δρόμοι που αντί για ονόματα έχουν αριθμούς (018, Π15 κ.λπ.), οι μικρές φτωχικές παιδικές χαρές, το πράσινο και τα δένδρα που κάθε άλλο παρά ζωηρά είναι, οι άνθρωποι που περιμένουν όρθιοι στις στάσεις για να περάσει το λεωφορείο και δεν έχουν ούτε πού ν' ακουμπήσουν αφού δεν υπάρχουν στέγαστρα, η απουσία βασικών χώρων (αναψυκτήρια, κινηματογράφοι, καφενεία, βιβλιοθήκη, τράπεζα, καθαριστήριο και πολλά άλλα) είναι τα αρνητικά που εντοπίζεις με την πρώτη ματιά.
Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού όπως τα περιέγραψε ο προσωρινός πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού Νίκος Ηλιόπουλος.
ΥΓΕΙΑ
Λειτουργεί μια πολυκλινική, ιδιωτικού δικαίου, η οποία όμως δεν έχει σύμβαση με το ΙΚΑ, τη στιγμή που το 90% των κατοίκων του χωριού είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Ετσι, αν κάποιος κάτοικος του χωριού αρρωστήσει και επισκεφτεί την κλινική θα πληρώσει επίσκεψη 20 ευρώ. «Στο χωριό ζουν σήμερα περίπου 1.100 παιδιά. Ερχεται χειμώνας, θα ξεκινήσουν οι ιώσεις και οι επιδημίες. Τι θα γίνει; Εάν ο γονιός δεν έχει τα 20 ευρώ πού θα το πάει το παιδί του;» αναρωτιέται ο κ. Ηλιόπουλος.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αν κάποιος κάτοικος του χωριού έχει αυτοκίνητο είναι και τυχερός. Εάν δεν έχει, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Πρέπει να περιμένει στις στάσεις που υπάρχουν στους δρόμους του χωριού και οι οποίες δεν έχουν στέγαστρα, οπότε όταν βρέχει κάθεται καταμεσής του δρόμου, να περάσουν τα δυο λεωφορεία που εξυπηρετούν το χωριό. Το Χ40 και το Χ41, τα οποία πηγαίνουν στην Κηφισιά ή στον σταθμό «Ειρήνης» μέσω Μενιδίου. Πρόβλημα όμως είναι και οι εσωτερικές μετακινήσεις στο χωριό, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν με τα πόδια γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Το μεγάλο πρόβλημα για το χωριό. Την αποκομιδή των απορριμμάτων έχει αναλάβει ο Δήμος Αχαρνών και οι κάτοικοι πληρώνουν σ' αυτόν δημοτικά τέλη. Ο ΟΕΚ αγόρασε 250 κάδους σκουπιδιών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στους δρόμους του χωριού, και δυο αυτοκίνητα τα οποία δόθηκαν στον Δήμο Αχαρνών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, στο χωριό μέρα παρά μέρα περνάει ένα απορριμματοφόρο, αδειάζει κάποιους κάδους και φεύγει. Για να ξανάρθει και να αδειάσει τους υπόλοιπους, πρέπει να πάρουν τηλέφωνο στο δήμο.

ΣΧΟΛΕΙΑ
Για τα 1.100 παιδιά που ζουν μέχρι στιγμής στο χωριό, γιατί αναμένεται να έρθουν κι άλλα, λειτουργούν δυο δημοτικά, ένα γυμνάσιο-λύκειο και ένας βρεφονηπιακός σταθμός. Ο βρεφονηπιακός σταθμός, δυναμικότητας 60 παιδιών, δέχθηκε τελικά 30, αφού δεν έχει το ανάλογο προσωπικό και υπάρχουν ακόμα κτιριακές ελλείψεις. Ετσι, περίπου 85 παιδιά έμειναν εκτός, αφού οι αιτήσεις που είχαν κάνει οι γονείς ήταν 115. Τα παιδιά αυτά πηγαίνουν είτε σε ιδιωτικούς σταθμούς στο Μενίδι είτε οι μητέρες τους τα παίρνουν μαζί τους στις δουλειές τους. Υπάρχει μάνα μέσα στο χωριό που έχει πάρει ενάμιση μήνα άδεια άνευ αποδοχών, γιατί δεν έχει πού ν' αφήσει το παιδί της. Υπεράριθμα παιδιά και στα δυο δημοτικά του χωριού, αφού στο καθένα γράφτηκαν 340 παιδιά, με αποτέλεσμα στην κάθε τάξη να μπουν 33 παιδιά και επιπλέον επειδή δεν υπάρχουν οι αίθουσες για τα δυο νηπιαγωγεία όπως ήταν προγραμματισμένο, τα παιδιά των νηπιαγωγείων μπήκαν και αυτά στις αίθουσες των δημοτικών.
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Μεγάλα τα προβλήματα για τις 40 οικογένειες που κατοικούν μέσα στο χωριό και για τις άλλες 60 που πρόκειται να κατοικήσουν και οι οποίες έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι οικογένειες που έχουν κληρωθεί και έχουν πάρει σπίτια αλλά εξακολουθούν να μένουν εκτός χωριού είναι γιατί δεν έχουν πού ν' αφήσουν τα παιδιά τους. Οι κάτοικοι ζητούν να δημιουργηθεί ένα κέντρο Υγείας, στο οποίο οι γονείς να μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους και να πάνε στις δουλειές τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τα στολίδια του Ολυμπιακού Χωριού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένουν κλειδωμένα και εγκαταλειμμένα. Η ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, η οποία αν λειτουργούσε θα ήταν «όαση» για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους του χωριού, είναι κλειστή, χωρίς νερό, και τα χορτάρια έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν επικίνδυνα γύρω από αυτή. Τα δυο γήπεδα μπάσκετ έρημα. Το ένα χρησιμεύει για γραφεία του ΟΧΑΕ και ταυτόχρονα για πρόχειρο ταχυδρομείο. Κλειστό και το γήπεδο τένις. Ολες οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειδωμένες μέχρι να εκδικασθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Δήμος Αχαρνών στον ΟΕΚ.
ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ - ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι παρέλαβαν τα διαμερίσματα με πολλές κακοτεχνίες και ελλείψεις. Στα μπάνια, στα μάρμαρα, τα εσωτερικά χωρίσματα είναι με γυψοσανίδες, τα εξωτερικά στέγαστρα δεν είχαν τοποθετηθεί, με αποτέλεσμα με τις πρώτες βροχές να πλημμυρίσουν τα σπίτια τους. «Για να τα παραδώσουν γρήγορα, δούλευαν μέρα-νύχτα, με αποτέλεσμα να γίνουν όλα αυτά. Ετσι επιβαρυνθήκαμε εμείς και πληρώσαμε από 3.000 έως 10.000 ευρώ ο καθένας για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις ατέλειες. Πήραμε όλοι δάνεια. Για να σκεπαστεί το κάθε μπαλκόνι θέλει 1.500 ευρώ. Τι νόμιζαν, ότι έδωσαν σπίτια σε Ωνάσηδες;» αναρωτιέται ο κ. Ηλιόπουλος και διευκρινίζει ότι τα σπίτια δεν τους τα χάρισαν, όπως πιστεύουν πολλοί. Ο καθένας πληρώνει ένα μηνιαίο ενοίκιο στον ΟΕΚ που το ανώτερο είναι 270 ευρώ».

ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ
Το χωριό περικλείεται από συρματοπλέγματα τα οποία έμειναν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γι' αυτό πολλοί το αποκαλούν και γκέτο. Οι κάτοικοι ζητούν να πέσουν αυτά που είναι στην μπροστινή πλευρά, στη Λ. Κύμης, και να μείνουν αυτά που βρίσκονται βόρεια κάτω από το βουνό, για λόγους ασφαλείας.
ΠΡΑΣΙΝΟ
Η ζώνη πρασίνου που εκτείνεται από τη μια άκρη του χωριού έως την άλλη (η έκτασή της είναι δυο φορές σαν το Πεδίον του Αρεως) δεν μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση γιατί και εδώ υπάρχει μπέρδεμα. Οπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος, ο ΟΧΑΕ υποστηρίζει ότι η ζώνη ανήκει ακόμα στις εργολαβίες, αλλά οι εργολαβίες λένε ότι την έχουν παραδώσει στον ΟΧΑΕ. Και οι κάτοικοι από την πλευρά τους φωνάζουν ότι μέχρι ν' αποφασιστεί σε ποιον ανήκει το πράσινο, στο τέλος θα ξεραθούν τα πάντα.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Λειτουργούν 15 καταστήματα από τα 21 που υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό. Το ένα από το άλλο είναι πολύ μακριά, εσωτερικό λεωφορείο δεν υπάρχει, οπότε οι κάτοικοι προτιμούν και πάνε στο Μενίδι για να κάνουν τα ψώνια τους. Λειτουργεί μόνο μία καφετέρια, με αποτέλεσμα η νεολαία να κάνει βόλτες στους δρόμους και να κάθεται στα δένδρα. Ταχυδρομείο, τράπεζα, καθαριστήριο, αίθουσα χορού, αίθουσα εκδηλώσεων, καφενείο, ΚΑΠΗ, βιβλιοθήκη, αναψυκτήρια, κινηματογράφος, που υπήρχαν στα σχέδια του χωριού, προς το παρόν παραμένουν ακόμα εκεί.
«Οι κάτοικοι έχουν δίκιο. Κι εγώ αν ήμουν στη θέση τους, θα διεκδικούσα, θα απαιτούσα. Αλλά είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα. Ξαφνικά γεννήθηκε ένα Καρπενήσι, ένα Ναύπλιο, μια Ζάκυνθος. Για τέτοιο μέγεθος πόλης μιλάμε, η οποία δομείται από μηδενική βάση. Για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια γεννιέται μια καινούργια πόλη στην Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΧΑΕ (Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.), θυγατρικής εταιρείας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Πέτρος Πολίτης.
Προβλέπει ότι στην πορεία θα υπάρξουν κι άλλα προβλήματα, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά «αν δεν ζήσεις μέσα στη νέα πόλη που γεννήθηκε, δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει». Υποστηρίζει πως πολλά από αυτά προκύπτουν γιατί το χωριό είναι διοικητικά «ορφανό», με αποτέλεσμα ο ίδιος ως πρόεδρος του ΟΧΑΕ να εισπράττει τα παράπονα του δημάρχου, ο οποίος δεν υπάρχει. Δηλώνει αισιόδοξος για τη λειτουργία του χωριού γιατί «υπάρχει καλή διάθεση και συνεργασία» και επιθυμεί να παραμείνει το Ολυμπιακό Χωριό «μια πρότυπη πόλη, χωρίς αυθαιρεσίες, γκράφιτι και σύριγγες».
Η «Ε» ανέφερε στον πρόεδρο του ΟΧΑΕ τα παράπονα και τις καταγγελίες των κατοίκων του χωριού και εκείνος απάντησε:
Για τη διοικητική του δομή: «Οι κάτοικοι λένε να γίνει ανεξάρτητος δήμος και έχουν δίκιο. Ο Δήμος Αχαρνών υποστηρίζει ότι ανήκει σε αυτόν, το ίδιο και ο Δήμος Θρακομακεδόνων. Ενα τέτοιο φιλέτο, μια τέτοια νύφη, με τέτοια προίκα ποιος δεν τη θέλει; Καταλαβαίνετε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να αποφανθεί κάποιος έτσι. Υποθέτω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διακομματική απόφαση».
Για τα στέγαστρα στα σπίτια: «Η αρχική μελέτη που προέβλεψε αυτά τα 19 διαφορετικά μοντέλα σπιτιών, δεν προέβλεψε τέντες ή στέγαστρα προστασίας των σπιτιών από τη βροχή ή από τον ήλιο. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στη σύμβαση του έργου και στις υποχρεώσεις των κατασκευαστών των σπιτιών. Αφού λοιπόν δεν το έλεγε ο κανονισμός, γιατί μας κατηγορούν εμάς τώρα;».
Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις: «Ναι, πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Παραμένουν κλειδωμένες και υπόκεινται στη φθορά του χρόνου. Αλλά το πρόβλημα δεν απορρέει από εμάς. Ολη η αθλητική εγκατάσταση, 80 στρέμματα, μεγαλύτερη από τον Αγιο Κοσμά, ανήκει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Το κόστος συντήρησής τους είναι ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Αποφασίστηκε λοιπόν εδώ και πολύ καιρό να γίνει ένας διαγωνισμός ανάθεσης σ' ένα φορέα, σωματείο, που θα έχει τη δυνατότητα ν' αναλάβει το κόστος συντήρησης. Και ενώ ακουγόταν έντονα το όνομα της ΑΕΚ, ο Δήμος Αχαρνών κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΕΚ υποστηρίζοντας ότι "είναι δική τους ιδιοκτησία" και δεν μπορεί ο ΟΕΚ να κάνει απολύτως τίποτα. Οπότε μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη οι εγκαταστάσεις είναι κλειδωμένες».
Για την Πολυκλινική και το ΙΚΑ: «Το ΙΚΑ δεν είναι απλή υπόθεση. Αυτό που καταφέραμε εμείς είναι να υπάρχει παθολόγος, ορθοπεδικός και παιδίατρος μέσα στην Πολυκλινική. Βέβαια ακόμα οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 20 ευρώ επίσκεψη. Τώρα όμως μεθοδεύουμε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία να μπορούν να πηγαίνουν στην Πολυκλινική δωρεάν, και το ΙΚΑ από μόνο του να πληρώνει στην κλινική τα 20 ευρώ. Αυτό όμως για να γίνει θέλει μια διαδικασία».
Για τα συρματοπλέγματα: «Αυτά που υπάρχουν στο μπροστινό μέρος τα κρατάμε μέχρι να επανδρωθεί πλήρως το αστυνομικό τμήμα. Μετά θα τα κατεβάσουμε. Υπάρχουν όμως κάτοικοι του Χωριού που λένε: "Μακάρι να τα κρατήσετε για να έχουμε ασφάλεια και να μπορούν να παίζουν τα παιδιά μας ελεύθερα". Τι να σας πω; Μπροστά γκρεμός και πίσω ρέμα. Μήπως το έκανα και σε παλαιότερη πόλη για να ξέρω;». papastat@enet.gr  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2006

 Επιστροφή στην αρχή

θέμα της περιβαλλοντικά ορθής και κοινωφελούς αξιοποίησης του ελεύθερου χώρου που βρίσκεται στα βόρεια του Ολυμπιακού Χωριού.
Πρόκειται για χώρο κατά πάσα πιθανότητα άνω των 100 στρεμμάτων, μεταξύ του Ολυμπιακού Χωριού και του Δήμου Θρακομακεδόνων.
 Με τη βοήθεια του δορυφορικού προγράμματος «GoogleEarth», βρήκα φωτογραφία του χώρου την οποία και επεξεργάστηκα πρόχειρα ώστε να είναι ευκρινέστερο για ποια έκταση πρόκειται. Στη φωτό  ισχύουν τα εξής:

parko a

Ελεύθερος Χώρος: μπλέ περίγραμμα,

Θρακομακεδόνες: πράσινος κύκλος,

Ολυμπιακό Χωριό: κόκκινος κύκλος.
Πληροφορίες : Γιάννης Κροντηράς Σταθερό: 210 2435024, κινητό: 6944 553210
email: yannis11@yahoo.com

Επιστροφή στην αρχή

Το εργατικό χωριό... κλαμπ Εκάλης και ο «σαμποτέρ» κοινωνιολόγος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Με υποδομές Εκάλης αλλά βαλάντια Περιστερίου προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού.

Σχεδόν 14 μήνες παρήλθαν από τη στιγμή που «άνοιξε» και άρχισε να δέχεται μέρος από τους 10.000 κατοίκους και ακόμη η πολιτεία-πρότυπο δεν απέκτησε τις αναγκαίες υποδομές. Ετσι οι «τυχεροί» που κληρώθηκαν και απέκτησαν ένα ακριβό «κεραμίδι» έχουν περιοριστεί μόνο σε αυτή τη δυνατότητα: να μένουν σε μια υπνόπολη. «Λες και είναι ακριβή συνοικία των βορείων προαστίων όπου οι κάτοικοι δεν επιθυμούν τοπική αγορά και κοινωνική ζωή καθώς συγχρωτίζονται σε διάφορα κλαμπ της περιοχής», αναφέρει δηκτικά ο κοινωνιολόγος, πρώην σύμβουλος της «Α.Ε. Ολυμπιακό Χωριό», Ζήσης Θέος. Ετσι από κυβερνητικές αβελτηρίες και απαράδεκτες καθυστερήσεις του υπουργείου Απασχόλησης «οι κάτοικοι μένουν κλεισμένοι στο καβούκι του διαμερίσματος, αφού είναι ανύπαρκτη οποιαδήποτε κοινωνική ζωή που θα μπορούσε να τους ελκύσει και να τους ενσωματώσει». Συγκεκριμένα:
1 Λειτουργούν μόνο 2-3 καφενεία και μόλις 1 φαρμακείο για σχεδόν 10.000 κατοίκους.
2 Για τις στοιχειώδεις εξετάσεις των ασφαλισμένων στην τοπική Πολυκλινική, η οποία λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία προκειμένου η Ν.Δ. να κάνει προσλήψεις και ρουσφέτια εκτός νόμιμων διαδικασιών (ΑΣΕΠ), απαιτείται η έγκριση από το ΙΚΑ... Μενιδίου. Δηλαδή η διπλή ταλαιπωρία.
3 Ο χώρος για τη λειτουργία τραπεζών, μεγάλων καταστημάτων κ.λπ. (Διεθνής Ζώνη) δεν έχει καν δημοπρατηθεί.
4 Τα σχολεία δεν έχουν στελεχωθεί σωστά, ενώ όπως και στην... Εκάλη δεν λειτουργούν φροντιστήρια. Με τη διαφορά ότι στα βόρεια προάστια οι μαθητές εξυπηρετούνται από ιδιωτικά σχολεία ή κατ' οίκον φροντιστήρια.
5 Οι κάτοικοι επικοινωνούν από ένα δρόμο με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το καθημερινό μποτιλιάρισμα πρωί και βράδυ.
Αντέδρασαν στην απόλυση
Τα ζητήματα θέτουν με ιδιαίτερη ένταση οι κάτοικοι του Χωριού, αλλά ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος θεωρεί ότι τους οργανώνει, τους συντονίζει, «προκειμένου να σαμποτάρουν το έργο της κυβέρνησης», ο... κοινωνιολόγος. Και διέταξε την απόλυση του Ζήση Θέου.
Ακόμη και ορισμένα μέλη του Δ.Σ. τα οποία διατάχθηκαν να «αποκεφαλίσουν» τον ειδικό για την ομαλή κοινωνική ανάπτυξη του Χωριού, δήλωναν τη διαφωνία τους αμέσως μετά την αποπομπή Θέου. Αν και είναι διορισμένα από την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης διαπιστώνει ότι «μια πόλη πρότυπο η οποία σχεδιάστηκε για τους αθλητές και στη συνέχεια να υποδεχθεί τους φυσικούς δικαιούχους που είναι οι άστεγοι εργατοϋπάλληλοι της Αττικής, μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε γκέτο».
Τώρα, με την απόλυση Θέου, η κυβέρνηση νομίζει ότι τα προβλήματα των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού αντιμετωπίστηκαν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/02/2007

Επιστροφή στην αρχή

Εδιωξαν χωρίς λόγο τον μοναδικό κοινωνιολόγο

Την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το Ολυμπιακό Χωριό (Ο.Χ.) είναι η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής των 10.000 κατοίκων του, ο μοναδικός κοινωνιολόγος, υπεύθυνος του κοινωνικού προγράμματος του Ο.Χ. από το 2002, βάσει ειδικής σύμβασης, ο Ζήσης Θέος απολύθηκε τον προηγούμενο μήνα από την ΟΧΑΕ και μάλιστα χωρίς καμιά αιτιολογία.

Ο κ. Θέος, διδάκτορας ψυχοκοινωνιολογίας, καταγγέλλει ότι η απόλυσή του ήταν «η βίαιη έκβαση φανατικής επιδίωξης, από το 2005, του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου, ν' απαλλαγεί από τον ενοχλητικό κοινωνιολόγο». Δηλώνει επίσης ότι θεωρεί τον εαυτό του ευτυχή μ' αυτή την τροπή γιατί αισθανόταν να τον κρατούν εκεί αιχμάλωτο, αφού δεν εφαρμοζόταν ούτε στο ελάχιστο το κοινωνικό πρόγραμμα, του οποίου συμβατικά έφερε την ευθύνη. Οπως υποστηρίζει, ήταν αδύνατον να φύγει «οικεία βουλήσει» γιατί τότε σίγουρα θα του φόρτωναν όλες τις ευθύνες «για ό,τι πάει στραβά στο Ο.Χ.».
Ο γνωστός κοινωνιολόγος, που όλ' αυτά τα χρόνια «βομβάρδιζε» τους αρμοδίους με τις εργασίες του, εκφράζοντας μέσα από αυτές τους φόβους του ότι το Ο.Χ. θα εξελιχθεί σε μια «ωραία υπνούπολη», μίλησε στην «Ε»:
**Πώς βλέπετε σήμερα την κατάσταση στο Ο.Χ., δεδομένου ότι πολλές φορές έχετε επισημάνει τον κίνδυνο για «πλήρη κοινωνική κατάρρευση»;
**«Υπάρχει μια εκπληκτική αντίφαση ανάμεσα στα "λόγια" και στα "έργα" των ηγεσιών που διαχειρίζονται τις τύχες του Ο.Χ. Ο υπουργός Σ. Τσιτουρίδης, τουλάχιστον φραστικά, έχει υιοθετήσει επανειλημμένα την ουσία των προτάσεών μου. Πέρυσι το καλοκαίρι, εδήλωνε ότι "το Ο.Χ. είναι μέρος της ολυμπιακής κληρονομιάς που πρέπει να αποδοθεί στους Ελληνες και στους πολίτες του κόσμου που θα επισκέπτονται τη χώρα μας, ως μια πόλη-πρότυπο, σύμβολο οικιστικής ανάπτυξης". Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε έκτοτε, αλλά δυστυχώς, στην πράξη, πέραν της μετασκευής των ολυμπιακών κτισμάτων σε διαμερίσματα για τους μόνιμους κατοίκους-δικαιούχους του ΟΕΚ (και εδώ ακόμη, με πολλά τεχνικά προβλήματα), σχεδόν τίποτε το ουσιαστικό δεν έγινε που να επιτρέπει σ' αυτό το αχανές κτισμένο -αλλά ακόμη νεκρό -τοπίο να είναι μια πραγματική ζωντανή πόλη 10.000 κατοίκων. Και αν τα σχολεία λειτουργούν στοιχειωδώς, με τεράστιες πάντα ελλείψεις αιθουσών και προσωπικού, και κάποια λεωφορεία καλύπτουν επίσης στοιχειωδώς -ορισμένες μόνον- συγκοινωνιακές ανάγκες και υπάρχουν κάποια "μικρομάγαζα" που λειτουργούν στην τεράστια έκταση αυτής της νέας πόλης, δεν θυμίζουν φυσικά σε τίποτα τη ζωή, έστω μιας συνοικίας, σαν αυτές που ζούσαν οι κάτοικοι πριν έλθουν στο Ο.Χ. Αυτή η τεχνητή νέα πόλη, 2,5 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραμένει απλώς μια "υπνούπολη με ωραία σπίτια"».
**Για να μη συμβούν όλ' αυτά τα αρνητικά που επισημαίνετε τι έπρεπε να είχε γίνει;
**«Επρεπε να είχαν εφαρμοσθεί τα κοινωνικά προγράμματα που είχαν κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2002. Το πρώτο προέβλεπε την κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών για την εγκατάσταση και λειτουργία των παντός είδους εξυπηρετήσεων που υπάρχουν σε οποιαδήποτε πόλη ή συνοικία 10.000 κατοίκων. Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα συστηματικής πολύμορφης καθημερινής επικοινωνίας ειδικευμένου προσωπικού "κοινωνικών animateurs" με τον πληθυσμό, με κύρια στόχευση την ανάπτυξη κάθε μορφής συλλογικών δραστηριοτήτων από μέρους των κατοίκων για τη δημιουργία ακριβώς κοινωνικής συνοχής στον πληθυσμό. Δυστυχώς όμως οι "πραγματικοί" ιθύνοντες της Εταιρείας (διεπόμενοι από το "πνεύμα Γιακουμάτου") όχι μόνο δεν τα εφάρμοσαν, αλλά ούτε καν τα διάβασαν. Αυτό εξηγεί βαθύτερα και την κατάργηση του "Υπεύθυνου Κοινωνικού Προγράμματος Ο.Χ."».
**Το μεγάλο «αγκάθι» για τους κατοίκους είναι ότι ακόμα δεν έχει αποφασισθεί πού ανήκει διοικητικά αυτή η «νέα πόλη». Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
**«Δημιουργία του "ιδιότυπου νομικού καθεστώτος" διοίκησης και διαχείρισης του Ο.Χ., που εξαγγέλθηκε στη Βουλή από τον κ. Τσιτουρίδη (05-04-2006), αλλά που "ουδέν έγινε έκτοτε και επ' αυτού". Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα ασφαλώς οφείλεται στο ότι θ' αποτελούσε μέγιστο και ολέθριο λάθος η ακαταλόγιστη μετατροπή της ιδιότυπης -μοναδικής- νέας πόλης 10.000 κατοίκων του Ο.Χ. σε μια απλή "ξεμοναχιασμένη" συνοικία του Δήμου Αχαρνών. Κατεπείγουσα, λοιπόν, η ανάγκη θέσπισης μεταβατικής, ενδιάμεσης, προσωρινής, διοίκησης και διαχείρισης, μέχρις ότου αναπτυχθεί και σταθεροποιηθεί φυσιολογική τοπική κοινωνική ζωή και διαμορφωθεί η "αστεακή οντότητα" της νέας πόλης».
**Είναι γνωστό ότι ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα για το Ο.Χ. Εσείς, όμως, υποστηρίζετε ότι η απόλυσή σας έγινε με δική του εντολή. Πώς το εξηγείτε αυτό;
**«Σ' αυτή την ερώτηση μόνο ο υπουργός Τσιτουρίδης μπορεί ν' απαντήσει. Είναι πάντως γνωστό ότι το 2004 που ο Γ. Γιακουμάτος είχε αυτή την αρμοδιότητα (επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου), ήταν ουσιαστικά ο "απόλυτος άρχων" του Ο.Χ. Σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. είχαν διορισθεί απ' τον ίδιο και κυρίως είχε εγκαταστήσει έναν μηχανισμό διεύθυνσης της Α.Ε. με "καταδικούς" του ανθρώπους, οι οποίοι τότε είχαν καθημερινό ανοιχτό μέτωπο με τον Παναγιωτοπουλικό πρόεδρο του ΟΕΚ και της Α.Ε. Α. Οικονομόπουλο. Και μετά την ανάληψη από τον κ. Τσιτουρίδη της ευθύνης για το Ο.Χ., ουσιαστικά ο ίδιος μηχανισμός (το "καθεστώς") Γιακουμάτου συνεχίζει να ελέγχει ασφυκτικά το Ο.Χ. και την Α.Ε. "Τύποις", βέβαια, πρόεδρος της Α.Ε. είναι ο (και προσωπικός φίλος του υπουργού Τσιτουρίδη) -εξαιρετικής ποιότητας άνθρωπος- Π. Πολίτης. Στην πραγματικότητα, όμως, το πανίσχυρο αφεντικό της Α.Ε. -που λύνει και δένει σε όλα- είναι πάντα ο πιστότερος των εντολοδόχων του Γιακουμάτου».
Πρόεδρος ΕΚΑ
Για τον κοινωνιολόγο Ζήση Θέο και το έργο του μίλησε στην «Ε» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, Γρηγόρης Φελώνης.
«Ο Ζήσης Θέος υπήρξε στενός συνεργάτης μου για μία 12ετία και ήταν ένας εκ των τεσσάρων που συλλάβαμε την ιδέα κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού και ξεκινήσαμε τις επαφές με τον τότε πρωθυπουργό για την αποδοχή και υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Μια ιδέα που είχε αποτέλεσμα την κατασκευή της "πόλης-πρότυπο", όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Μια πόλη που ο κ. Θέος την ένιωθε δημιούργημά του και τη βλέπει δυστυχώς να κινδυνεύει να μετατραπεί σε απαίσιο γκέτο, κάτι που αποτελούσε και τον μεγαλύτερο φόβο του».
Ο πρόεδρος του ΕΚΑ επισημαίνει ακόμα ότι ο Ζ. Θέος, συνεργάτης του Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας στη Γαλλία, κλήθηκε στην Ελλάδα το 1984 από τον τότε υπουργό Β. Γιαννόπουλο προκειμένου να συμβάλει με τις τεράστιες γνώσεις του στη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΕΚ και για να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση η μετατροπή σε απαίσια γκέτο των μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων, η κατασκευή των οποίων ξεκινούσε εκείνη την περίοδο στο Μενίδι και στο Ηλιακό Χωριό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2007

 Επιστροφή στην αρχή

Πέτρος Πολίτης, Πρόεδρος της εταιρείας «Ολυμπιακό Χωριό»:

«Η πόλη που γεννήθηκε δεν μελετήθηκε, όπως έπρεπε, κοινωνικά. Δεν φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια οι κρατούντες, η Πολιτεία, να κάνουν μια κοινωνιολογική μελέτη για το πώς θα κρατήσουν τους 10.000 αυτούς άγνωστους ανθρώπους μεταξύ τους σε κοινωνικό ιστό. Τους βάλαμε σε καλά σπίτια, σε καλά μπετά, σε καλούς δρόμους, σε 211 στρέμματα πρασίνου. Αλλά δεν φθάνουν αυτά. Η πόλη πρέπει να ζήσει. Πρέπει να χτυπήσει η καρδιά της στην πλατεία, όπως γίνεται στο Ναύπλιο, στη Ζάκυνθο, στο Καρπενήσι. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωριστούν μεταξύ τους».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2007

 Επιστροφή στην αρχή

Ολυμπιακό Χωριό: Χτίστηκε ως πόλη - μοντέλο, κινδυνεύει να γίνει πόλη - φάντασμα

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Πέρασαν σχεδόν 15 μήνες από τότε που το Ολυμπιακό Χωριό, στους πρόποδες της Πάρνηθας, υποδέχθηκε τους πρώτους του κατοίκους και τα προβλήματα γι' αυτούς - παρά τις υποσχέσεις των υπευθύνων ότι όλα ήταν έτοιμα- εξακολουθούν να είναι πολλά και δύσκολα. Το σημαντικότερο όλων, αυτό που προβληματίζει και φοβίζει κατοίκους και επιστήμονες, είναι η μη εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής των ανθρώπων που κατοικούν στη νέα αυτή πόλη.

Σήμερα στο Ολυμπιακό Χωριό διαμένουν περίπου 7.500 άνθρωποι στα 1.858 διαμερίσματα, που τους έχουν παραδοθεί έπειτα από ειδική κλήρωση που έγινε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Αναμένεται να φθάσουν τους 10.000, συνολικά, όταν παραδοθούν και τα υπόλοιπα σπίτια, τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των δικαιολογητικών.
Ενάμιση χρόνο, όμως, μετά την εγκατάστασή τους και αφού πέρασαν οι πρώτες ενθουσιώδεις εντυπώσεις από την άψογη ρυμοτομία, τα ωραία σπίτια (εξωτερικά τουλάχιστον), το όμορφο περιβάλλον, την καθαρή ατμόσφαιρα, οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα. Αυτή της «νεκρής» πόλης από άποψη κοινωνικότητας. Με την πάροδο του χρόνου διαπίστωσαν ότι οι υποδομές του χωριού σε κοινωνικά έργα, τέτοια που θα τους έφερναν κοντά και θα γνώριζε ο ένας τον άλλο, ήταν εντελώς ανύπαρκτες.
Δεν αρκούν τα κτίρια
«Δεν αρκούν τα κτίρια για να φτιαχτεί μια πόλη. Χρειάζονται σημεία αναφοράς ώστε οι κάτοικοι να γνωριστούν, να συζητήσουν, να διασκεδάσουν. Γιατί δεν κατασκευάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο, το ΚΑΠΗ, ο κινηματογράφος, η βιβλιοθήκη, αναψυκτήριο, καφενείο, λαϊκή αγορά, και πολλές άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που συνοδεύουν μια πόλη; Η κατασκευή μιας καινούργιας πόλης είναι ένα εγχείρημα φιλόδοξο και τολμηρό και χρειάζεται τη σύμπραξη ειδικών από διάφορους τομείς, ώστε να βρεθούν όλες οι παράμετροι που θα υποστηρίξουν την εγκατάσταση, τη διαβίωση και τη συνοχή των άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων, ώστε το έργο αυτό να προσδώσει τιμή σε όλους μας, αυτών που το κατασκεύασαν και υμών που το βιώνουμε», αναφέρουν οι κάτοικοι και ζητούν να γίνουν κοινωνιολογικές μελέτες για μια βιώσιμη και υγιή κοινωνία και ημερίδες ενημέρωσης για τους κατοίκους, για να προλάβουν γεγονότα και καταστάσεις που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Ο φόβος της απομόνωσης του χωριού και η μετατροπή του από πρότυπο οικισμό σε γκέτο, έκανε τους κατοίκους του να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ετσι ίδρυσαν το Σύλλογο Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού -η μοναδική διέξοδος των ανθρώπων αυτών- που προσπαθεί να καλύψει ανάγκες και προβλήματα με πενιχρά μέσα. Πρόεδρος εξελέγη ο δάσκαλος Ρίζος Τζαλακώστας, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη τρέχουν να προλάβουν, πριν τα προβλήματα φωλιάσουν για πάντα στα συρτάρια των υπηρεσιών.
«Γευόμαστε τις αστοχίες όλων των κυβερνήσεων, όχι μόνο της σημερινής. Είναι πραγματικά κρίμα αυτό το τόσο μεγάλο έργο των 120 δισεκατομμυρίων δραχμών να παραμεληθεί, να πάει χαμένο. Ενας πρότυπος οικισμός, όπως το Ολυμπιακό Χωριό θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να αποτελέσει εφαλτήριο ποιότητας ζωής», τονίζει ο κ. Τζαλακώστας, ο οποίος μας παραθέτει μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοί του, όπως αυτό της διοικητικής «τακτοποίησής» του. Οι κάτοικοι επιμένουν ότι το χωριό πρέπει να γίνει ανεξάρτητος δήμος και είναι κάθετα αντίθετοι με αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ενταχθεί στο Δήμο Αχαρνών.

Απαξίωση, εμπαιγμός
«Η εμμονή ορισμένων να παραχωρηθεί το Ολυμπιακό Χωριό στο συγκεκριμένο δήμο με μοναδικό επιχείρημα πως η γη αυτή του ανήκε, γεννά πολλά ερωτήματα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα πολιτικά οφέλη που κάποιοι προσδοκούν. Το να αποβαίνουν αυτά όμως εις βάρος μιας ολόκληρης πόλης δεν είναι κοινωνικά ηθικό. Υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία πληρώνουμε δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους στο Δήμο Αχαρνών. Εισπράττει επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών διπλάσια επιδότηση για τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού. Απ' όλα αυτά σε μας δεν φτάνει ούτε ένα ευρώ. Γευτήκαμε την απαξίωση και τον εμπαιγμό όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας και άλλες που έπρεπε να παρέχονται στην πόλη μας. Εχοντας καθημερινά να αντιμετωπίσουμε σωρεία προβλημάτων, βρεθήκαμε στη δίνη του "παιχνιδιού", για να μην πω εκβιασμού, μεταξύ δήμου και κυβέρνησης με τις όποιες συνέπειες έχει αυτό για μας», υποστηρίζουν οι κάτοικοι.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που τους στενοχωρούν. Είναι κι άλλα, όπως: Οι κακοτεχνίες και οι ελλείψεις στα διαμερίσματα. Από μια έρευνα που έκανε ο Σύλλογος σε 100 σπίτια, διαπιστώθηκε ότι τρία είναι τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Εκείνα που δημιουργούνται από τα όμβρια ύδατα (υγρασίες, πλημμύρες), ο κακός εξοπλισμός τους και τα κακής ποιότητας αλουμίνια. Επίσης: Η προβληματική μόνωση των υπογείων, καθιζήσεις, οι ντουλάπες που πλημμυρίζουν από τις βροχές, το μυστήριο με τον αέρα που μπαίνει από τις πρίζες, οι λαμαρίνες στην οροφή των μπάνιων που χορεύουν όταν φυσάει αέρας, ακόμη και με τα παράθυρα σφραγισμένα, οι εξώπορτες των πολυκατοικιών που ανοίγουν με μια σπρωξιά κ.ά.
Τα σχολεία, οι παιδικές χαρές, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι κεραμοσκεπές, η Πολυκλινική, η συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου, τα σκουπίδια, τα πεζοδρόμια, η απουσία έργων για άτομα με ειδικές ανάγκες, η συντήρηση της πράσινης ζώνης, είναι μερικά από τα υπόλοιπα προβλήματα που οι κάτοικοι επισημαίνουν και ζητούν την άμεση λύση τους.
Πρόεδρος ΟΧΑΕ
«Η πόλη που γεννήθηκε δεν μελετήθηκε, όπως έπρεπε, κοινωνικά. Δεν φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια οι κρατούντες, η Πολιτεία, να κάνουν μια κοινωνιολογική μελέτη για το πώς θα κρατήσουν τους 10.000 αυτούς άγνωστους ανθρώπους μεταξύ τους σε κοινωνικό ιστό. Τους βάλαμε σε καλά σπίτια, σε καλά μπετά, σε καλούς δρόμους, σε 211 στρέμματα πρασίνου. Αλλά δεν φθάνουν αυτά. Η πόλη πρέπει να ζήσει. Πρέπει να χτυπήσει η καρδιά της στην πλατεία, όπως γίνεται στο Ναύπλιο, στη Ζάκυνθο, στο Καρπενήσι. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωριστούν μεταξύ τους».
Ετσι περιέγραψε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΟΧΑΕ (Εταιρεία «Ολυμπιακό Χωριό», θυγατρική του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας), Πέτρος Πολίτης, το σημαντικότερο κατ'αυτόν πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το Ολυμπιακό Χωριό. Και αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο της κοινωνικής συνοχής των 7.500 ανθρώπων που κατοικούν μέχρι σήμερα εκεί. «Οι εκκρεμότητες, οι αστοχίες, τα μερεμέτια θα κλείσουν. Το βάρος πέφτει από 'δώ και στο εξής στην επικοινωνία των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτή την πόλη», επισημαίνει ο πρόεδρος.
**Ενάμιση χρόνο μετά την εγκατάσταση των πρώτων δικαιούχων του ΟΕΚ στο Ολυμπιακό Χωριό, ποιο κρίνετε εσείς ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που παραμένει άλυτο;
**«Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ιδρύεται μια καινούργια πόλη. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι, που προήλθαν από κλήρωση, άγνωστοι μεταξύ τους, ήρθαν σ' ένα πρωτοδοκιμαζόμενο μοντέλο να συνθέσουν μια νέα πόλη. Δυστυχώς, και είναι εγκληματικά επικίνδυνο αυτό -ξέρω τα λόγια μου- δεν έγινε από πριν μια κοινωνιολογική μελέτη για το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ζήσουν εκεί αρμονικά, έχοντας μια κοινωνική συνοχή. Κάναμε ένα πρότυπο από πλευράς τεχνολογίας, αλλά όχι από πλευράς ψυχολογίας. Για μένα, το βάρος πέφτει αυτή τη στιγμή, στο πώς θα ενταχθούν κοινωνικά αυτοί οι 10.000 κάτοικοι στη νέα αυτή πόλη».
**Είστε λίγο ανήσυχος;
**«Αγωνιώ, γιατί μια μέρα ρώτησα έναν κάτοικο του χωριού πώς νιώθει. Και ξέρετε τι μου είπε; "Πάω στην Πετρούπολη, στο παλιό μου σπίτι". "Γιατί;" τον ρώτησα έκπληκτος και μου απάντησε: "Εκεί πίνω τον καφέ μου, εκεί βρίσκω ανθρώπους που ξέρουν εμένα και τα προβλήματά μου"».
**Μα και να ήθελε να μείνει στο χωριό, πού θα τον έπινε τον καφέ του, αφού τέτοιου είδους μαγαζί δεν υπάρχει;
**«Ξέρετε ότι προ διετίας ανακαλύψαμε ότι υπήρχε μελέτη για Πυροσβεστική Υπηρεσία, για σχολεία, για υπουργείο, για αθλητικές εγκαταστάσεις και δεν υπήρχε καμία μελέτη για μαγαζιά, για περίπτερα, για τίποτα. Ετσι βρέθηκαν υπόλοιπα συντελεστών δόμησης που περίσσευαν και από αυτά γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν 28 μαγαζιά, από τα οποία τα 25 βγήκαν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό ενοικίασης και ενοικιάστηκαν. Πόλη χωρίς μαγαζί στον πλανήτη δεν υπάρχει».
**Εδώ δεν υπάρχει ούτε μία τράπεζα, ούτε μία καφετέρεια να πάνε οι έφηβοι. Για τα πάντα βγαίνουν εκτός χωριού.
* «Δρομολογείται τώρα ο διαγωνισμός για δύο τράπεζες και επίσης για ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο σε 103 στρέμματα. Τώρα ετοιμάζομαι να καταγράψω από μια ανάλογη πόλη, όπως είναι το Ναύπλιο, πόσα μαγαζιά έχει, κινηματογράφους, εκκλησίες, καφενεία, και να πάω να ζητήσω τροποποίηση γενικού πολεοδομικού σχεδίου, γιατί οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ζήσουν εδω και να μην εγκαταλείψουν το χωριό».
**Οι κάτοικοι όμως παραπονούνται και για άλλα, όπως σοβαρές ελλείψεις στα σπίτια που παρέλαβαν.
**«Υπήρξαν κάποια προβλήματα, τα οποία όμως σιγά σιγά αποκαθίστανται, όπως οι υγρασίες στα υπόγεια. Οι υπόλοιπες αστοχίες ή εκκρεμότητες εντός των σπιτιών θεωρούνται επουσιώδεις και άρα αντιμετωπίσιμες».
**Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι οι κάτοικοι δεν έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται;
**«Οχι, δεν λέω αυτό. Και εγώ αν ήμουν κάτοικος θα ζητούσα παραπάνω. Εξάλλου, οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν κάπως ξεκρέμαστοι σε μια τεράστια πόλη που δεν έχουν κανένα φίλο ή γνωστό».
**Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα. Ο μοναδικός κοινωνιολόγος της εταιρείας Ζήσης Θέος, απολύθηκε χωρίς ποτέ να μάθει την αιτία της απόλυσής του. Μήπως τελικά τη γνωρίζετε εσείς;
**«Είναι μια λεπτή και δύσκολη ερώτηση. Από πλευράς μου, εγώ εκείνο που έχω να πω είναι ότι ναι μεν είμαι πρόεδρος της ΟΧΑΕ, αλλά δεν είμαι πολιτικός. Είμαι πολιτικός μηχανικός».

papastat@enet.gr   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2007

 Επιστροφή στην αρχή

Ο Γιακουμάτος για το Ολυμπιακό Χωριό

«Το Ολυμπιακό Χωριό είναι πόλη-πρότυπο για τη χώρα μας. Και ως πόλη-πρότυπο η κυβέρνηση, η πολιτεία, οι τοπικοί φορείς και πρωτίστως οι κάτοικοι του Χωριού οφείλουν να τη διατηρούν και να την προστατεύουν, γιατί μεγαλώνουν τα παιδιά τους σ' ένα χώρο σύμβολο της άμιλλας, της φιλοξενίας και του ανθρωπισμού».

Αυτά υποστηρίζει για το Ολυμπιακό Χωριό, στους πρόποδες της Πάρνηθας, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος σε επιστολή που έστειλε στην «Ε», με αφορμή δημοσίευμα στις 28/3 με τίτλο «Χτίστηκε ως πόλη-μοντέλο, κινδυνεύει να γίνει πόλη-φάντασμα».
Ο υφυπουργός ανάμεσα στ' άλλα αναφέρει ότι «ήδη το υπουργείο Απασχόλησης, σε συνεργασία με τον ΟΕΚ και τη θυγατρική του εταιρεία Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε., έχει μεριμνήσει ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που δεν υπήρχαν ούτε και είχαν προβλεφθεί μετά το 2000 που άρχισε η μελέτη και η μετέπειτα κατασκευή του Ο.Χ. για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».
Οσο για το θέμα της κοινωνικής απομόνωσης, που, όπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ, είναι κάτι που προβληματίζει έντονα τους κατοίκους του Χωριού, ο κ. Γιακουμάτος επισημαίνει: «Η κοινωνικότητα είναι θέμα που δεν μπορεί να αποφασιστεί με νόμο. Η στήριξη των κοινωνικών υποδομών όμως είναι ζήτημα στο οποίο το υπουργείο Απασχόλησης ανταποκρίνεται και με το παραπάνω».
Ο κ. Γιακουμάτος αναφέρει επίσης αναλυτικά τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι πρόκειται να γίνει στο Ο.Χ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-Για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι έχει προβλεφθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου. Ηδη όμως λειτουργούν περίπου 29 μικροκαταστήματα στο χώρο του Ο.Χ.
-Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, που έχει και την αρμοδιότητα της λειτουργίας των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, δημιουργούνται νέες αίθουσες διδασκαλίας, που θα λειτουργούν από τη νέα σχολική χρονιά.
-Εχει προβλεφθεί η λειτουργία και 3ης γραμμής αστικής συγκοινωνίας και έχουν τοποθετηθεί σκέπαστρα στις στάσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
-Για την εξυπηρέτηση των χρηματικών συναλλαγών των οικιστών και καταστημαρχών του Ο.Χ. διενεργείται σήμερα, 2 Απριλίου, νέος διαγωνισμός για την εκμίσθωση χώρων σε τράπεζες.
-Οι μικρές φθορές που παρουσιάζονται σε σπίτια αντιμετωπίζονται με δαπάνη του Ολυμπιακού Χωριού.
-Φθορές που διαπιστώνεται ότι οφείλονται σε κατασκευαστικές αστοχίες, επισκευάζονται από τους κατασκευαστές. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει ακόμα εκδοθεί η βεβαίωση περαίωσης εργασιών.
-Εχουν επιλυθεί τα προβλήματα με τις ιατρικές εξετάσεις, καθώς έχει προβλεφθεί η νομοθετική ρύθμιση για τη σύμβαση της Πολυκλινικής του ΙΚΑ.
-Σύντομα θα προσληφθεί και κοινωνική λειτουργός ή κοινωνιολόγος για άμεση-προληπτική στήριξη σε κοινωνικά προβλήματα που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2007

 Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ, ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

Αγαπητοί φίλοι, την περασμένη εβδομάδα (Ελευθεροτυπία 28/03/07, ΣΚΑΪ ΤV) ακούσαμε εκπροσώπους της ΟΧ ΑΕ  και του ΟΕΚ να μιλάνε για « ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ Ο.Χ.», προκειμένου να κτιστούν μαγαζιά για να αποκτίσουν οι κάτοικοι κοινωνική συνοχή.

Τους ρωτάμε λοιπόν ευθέως:

Μιλάτε κύριοι για την Ζώνη Πρασίνου του Ο.Χ.;  Δεν ξέρετε ότι υπάρχει απόφαση Γενικής Συνέλευσης Κατοίκων, που απαγορεύει οποιαδήποτε επέμβαση στην Πράσινη Ζώνη;

            Πνευματικό Κέντρο (Για τα Οικοδομικά Τετράγωνα  22β και  18β) :

Αίθουσα εκδηλώσεων  πολλαπλών χρήσεων (800-1000 Μ2),Εργαστήρια εικαστικών τεχνών (250 Μ2),

Σχολή χορού (150 Μ2), Ωδείο (150 Μ2), Αίθουσα υποδοχής επισκεπτών – Εκθετήριο (250 Μ2) ,

Βιβλιοθήκη (200 Μ2).

            Υπηρεσίες Διοίκησης (Για το Οικοδομικό τετράγωνο 18 δ) :

Ταχυδρομικό γραφείο και ταμιευτήριο, Γραφείο εξόφλησης λογαριασμών Δ.Ε.Η, Γραφείο εξόφλησης λογαριασμών ΕΥΔΑΠ, 

Γραφείο εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΦΑ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ),Γραφείο Ι.Κ.Α,Υποκατάστημα Τράπεζας,

Αστυνομικό Τμήμα, Γραφεία Νομαρχίας, Γραφείο Διαχείρισης Οικισμού –Δήμου κτλ.

            Εμπορικό Κέντρο  (σε 103 στρέματα οικοπέδου).

Επίσης γιατί δεν εγκρίνετε αυτά που ήδη έχουμε ζητήσει:

Πλήρη λειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων για τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού

Λειτουργία των τριών καφενείων του Χωριού μας,

Επιπλέον χώρους για να στεγάσουμε τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες.

Αγαπητοί φίλοι, μήπως αυτή η Κοινωνική Συνοχή αρχίζει και τελειώνει στην εισπρακτική πολιτική ορισμένων;

Σας καλούμε όλους, να είστε σε πλήρη επαγρύπνηση, προκειμένου να διαφυλάξουμε ένα  Μοναδικό Χώρο Πρασίνου, απ’ τους  λίγους που υπάρχουν στην Αττική.

Περιβαλλοντική  Ομάδα του Συλλόγου Κατοίκων Ο. Χ.

Κοινοποίηση:

1. ΟΧ ΑΕ,        

2. ΟΕΚ,                                  

3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,                                                       

4. ΜΜΕ,           

5. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ,

6. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. 

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 4-4-07)

 Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ, ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

Αγαπητοί φίλοι ακούσαμε (Ελευθεροτυπία 28/03/07, ΣΚΑΪ ΤV)  εκπροσώπους της ΟΧ ΑΕ  και του ΟΕΚ να μιλάνε για « ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ Ο.Χ.», προκειμένου να κτιστούν μαγαζιά για να αποκτίσουν οι κάτοικοι κοινωνική συνοχή.

Τους ρωτάμε λοιπόν ευθέως:

Μιλάτε κύριοι για την Ζώνη Πρασίνου του Ο.Χ.;  Δεν ξέρετε ότι υπάρχει απόφαση Γενικής Συνέλευσης Κατοίκων, που απαγορεύει οποιαδήποτε επέμβαση στην Πράσινη Ζώνη;

Γιατί κύριοι αφού κόπτεστε για την Κοινωνική Συνοχή των Κατοίκων δεν υλοποιείται  τα ήδη προγραμματισμένα έργα εκτός Πράσινης Ζώνης:

            Πνευματικό Κέντρο (Για τα Οικοδομικά Τετράγωνα  22β και  18β) :

Αίθουσα εκδηλώσεων  πολλαπλών χρήσεων (800-1000 Μ2),Εργαστήρια εικαστικών τεχνών (250 Μ2),

Σχολή χορού (150 Μ2), Ωδείο (150 Μ2), Αίθουσα υποδοχής επισκεπτών – Εκθετήριο (250 Μ2) ,

Βιβλιοθήκη (200 Μ2).

            Υπηρεσίες Διοίκησης (Για το Οικοδομικό τετράγωνο 18 δ) :

Ταχυδρομικό γραφείο και ταμιευτήριο, Γραφείο εξόφλησης λογαριασμών Δ.Ε.Η, Γραφείο εξόφλησης λογαριασμών ΕΥΔΑΠ, 

Γραφείο εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΦΑ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ),Γραφείο Ι.Κ.Α,Υποκατάστημα Τράπεζας,

Αστυνομικό Τμήμα, Γραφεία Νομαρχίας, Γραφείο Διαχείρισης Οικισμού –Δήμου κτλ.

            Εμπορικό Κέντρο  (σε 103 στρέματα οικοπέδου).

Επίσης γιατί δεν εγκρίνετε αυτά που ήδη έχουμε ζητήσει:

Πλήρη λειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων για τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού

Λειτουργία των τριών καφενείων του Χωριού μας,

Επιπλέον χώρους για να στεγάσουμε τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες.

Αγαπητοί φίλοι, μήπως αυτή η Κοινωνική Συνοχή αρχίζει και τελειώνει στην εισπρακτική πολιτική ορισμένων;

Σας καλούμε όλους, να είστε σε πλήρη επαγρύπνηση, προκειμένου να διαφυλάξουμε ένα  Μοναδικό Χώρο Πρασίνου, απ’ τους  λίγους που υπάρχουν στην Αττική.

 

Περιβαλλοντική  Ομάδα

Κοινοποίηση: 1. ΟΧ ΑΕ,        2. ΟΕΚ,                                  3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,                                           του Συλλόγου Κατοίκων Ο. Χ.

4. ΜΜΕ,           5. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ,            6. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.                         (Λουρδής Γ-6932253852, Τσιβγούλς Απ.-6977547027)

 Επιστροφή στην αρχή

Πράσινη Ζώνη και Φάρμα των Ζώων

 

Ψηφίσαμε κάποιους οι οποίοι βροντοφώναζαν «που θα κάνουν τα παιδιά μας παρέλαση στο Χωριό τους ή στο Μενίδι?»

Και τώρα ακολουθούμε κάποιους που μετά από ένα χρόνο παραμονής τους στο ΟΧ δεν είχαν απάντηση όταν στη τελευταία ΓΣ του Συλλόγου των Κατοίκων.ερωτήθηκαν: ¨Μπορεί κάποιος να μας πει τι χρειάζεται για να γίνουμε δήμος?».

Ποιος από τους υποψήφιους και τους τελικά ψηφισθέντες ασχολήθηκε πραγματικά με το 1ο κοινό θέμα μεταξύ των κατοίκων, την δημιουργία δήμου?

Πόσες επιστολές στάλθηκαν και που κοινοποιήθηκαν αυτές?

Όλοι αυτοί που έδωσαν μέχρι σήμερα συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και αυτοπροβλήθηκαν

Πόσες φορές είπαν τις λέξεις «Αυτόνομος Δήμος» για να αναδείξουν την επιθυμία των κατοίκων? (κανείς δεν ξέρει).

πόσες φορές χρησιμοποίησαν τις λέξεις «κοινωνική συνοχή» για να δημιουργήσουν ανάγκες και να κατευθύνουν την κοινή γνώμη στις δικές τους επιθυμίες? (κάθε μέρα, μία τουλάχιστον φορά).

Πόσες φορές ενημέρωσαν τους κατοίκους για τα ειδικά πολυήμερα σεμινάρια του ΔΣ του Συλλόγου με ειδικούς συμβούλους της ΟΧΑΕ? (κανείς δεν ξέρει).

πόσες φορές ανέφεραν και δημοσιοποίησαν τις αποφάσεις της ΓΣ των κατοίκων όπως πχ «κανένα έργο στη Πράσινη Ζώνη μέχρι να γίνουμε Δήμος»? (κανείς δε ξέρει).

Πόσες φορές μέχρι σήμερα δεν αναφέρθηκαν στο συντελεστή δόμησης για την αύξηση της επιφάνειας στα υπάρχοντα 24 καταστήματα παρά μόνο αναφέρθηκαν για την τσιμεντοποίηση της Πράσινης Ζώνης που θα μισθώνεται στους σφετεριστές της Ολυμπιακής Ζώνης Ανάσας όλης της Αττικής? (κάθε μέρα, μία τουλάχιστον φορά).

 

Προβλήθηκαν όμως τα αυτονόητα, δηλαδή πολιτιστικά, αθλητικά, και τεχνικά θέματα όπου αξιοποιήθηκαν ως σημεία ενδιαφέροντος και τριβής μεταξύ των κατοίκων για

αποπροσανατολισμό με τον παρακάτω τρόπο και στόχο:

Στα πολιτιστικά δίνοντας τροφή για ενασχόληση με το θέμα των πληρωμών των εκπαιδευτών και χωρίς να έχει αναζητηθεί ή προωθηθεί κάποια δραστηριότητα που να αξιοποιεί τον χώρο και να προβάλλει ότι η Πράσινη Ζώνη μπορεί να εξυπηρετήσει την κοινωνική συνοχή χωρίς τσιμέντο και χωρίς αναψυκτήρια. Προωθούνται μεθοδικά μόνο οι δραστηριότητες που απαιτούν κτήρια.

Στα αθλητικά με τον διχασμό των μελών και τις συγκρούσεις για τον 2ο Αθλητικό Όμιλο και τις ομάδες επίβλεψης καθαριότητας κα. (Συζητήσεις και συγκρούσεις που πολώνουν, υποσχέσεις στους ανεύθυνους επιτηρητές των ομάδων, εξοστρακισμό κάποιων μελών του ΔΣ κλπ). Εδώ έπεσαν με τα μούτρα όλο το ΔΣ, ψάχνουν μάλιστα και άλλους εθελοντές επιτηρητές να ρισκάρουν μόλις γίνει το πρώτο ατύχημα και να μοιρασθούν ίσως τον κίνδυνο κατηγορίας για κατάχρηση χρημάτων.

Στα τεχνικά θέματα ψάχνουν οι εθελοντές «ειδικοί» με μανία τις υγρασίες και τα σπασμένα μάρμαρα οπότε μπορούν να παρακολουθούν τις μεθοδεύσεις τσιμεντοποίησης μόνο με τα κυάλια.

 

Υπάρχει φυλαγμένη στο μανίκι και πρόσθετη ενασχόληση αποπροσανατολισμού (αν βρούμε τα σκούρα), συζητήσεις και διαμάχες για το καταστατικό του Συλλόγου.

 

Και επειδή η αντίσταση άρχισε, άρχισε και η διάσπαση στα μέλη του συλλόγου.

 

Ενώ έξω από το σύλλογο γίνονται:

Οι συζητήσεις και τα σεμινάρια με ειδικούς συμβούλους, συνεντεύξεις (αντί αλληλογραφία και δημοψηφίσματα) και διαπροσωπικές επαφές με τους αρμόδιους φορείς, παράξενες δωρεάν δημοσιεύσεις και προβολές αγνώστων συμβούλων στην εφημερίδα του χωριού, καταστρατήγηση του καταστατικού και αυθαιρεσίες, απειλές σε σελίδες του διαδικτύου και διαβολές όσων αντιστέκονται ή αντιλαμβάνονται.

Οι συζητήσεις σε κρυφούς χώρους στο διαδίκτυο και σε πηγαδάκια για το μέλλον της Πράσινης Ζώνης. (στη ΓΣ ειπώθηκε ότι «…γίνονται συζητήσεις για ένα αναψυκτήριο στους Ολυμπιονίκες…» και στο διαδίκτυο γίνονται αναφορές από τους Προεστούς του Συλλόγου για 3-4 πλατείες με αναψυκτήρια, μαγαζιά κα).

Άσπρισαν τα γένια μερικών στην αναμονή της υπογραφής του πρακτικού της ΓΣ όπου πάρθηκε ομόφωνα απόφαση να μην γίνει κανένα έργο στην Πράσινη Ζώνη μέχρι να γίνουμε αυτόνομος Δήμος.

Τώρα συζητάμε ότι ξεχνάμε τον ανεξάρτητο Δήμο, «…αφού το είπαν στη Βουλή…» την ώρα που εμείς φυλάγαμε τσίλιες στο γήπεδο τένις.

 

Τι γίνεται συμπολίτες?

Ποιοι Προεστοί αποφασίζουν για την Απαξίωση των Κατοικιών, το Χρέος Οξυγόνου στην Αττική και τις «Νύφες» του ΟΧ.?

Και μάλιστα πολλές νύφες μαζεύτηκαν μέσα στα όνειρά μας και στα οράματά μας:

κάποια θέση προεστού,

οι αθλητικές εγκαταστάσεις

τα μαγαζιά στη Πράσινη Ζώνη

 

Το όνειρο των Προεστών δεν είναι η «κοινωνική συνοχή» της ανθρωποθάλασσας του ΟΧ (γιατί τότε θα φέρναν και τις 10000 στο Σύλλογο) αλλά είναι

ένα Γκάζι, ένα Μπουρνάζι, μία Αγ. Ιωάννου στην Αγ. Παρασκευή, μια Λισαβόνα και άλλες πολλές περιοχές που εξυπηρετούν οικονομικές και όχι κοινωνικές ανάγκες.

Το όραμα των Προεστών

δεν είναι η Μοναδικότητα της Ολυμπιακής Πράσινης Ζώνης να γίνει 400 στρέμματα πνεύμονα για τους κατοίκους του ΟΧ και τους κατοίκους της υπόλοιπης περιοχής και Αττικής αλλά

είναι να γίνει Μοναδική Ζώνη Διασκέδασης που θα εξυπηρετεί Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Καπανδρίτη, Βαρυμπόμπη, Ν. Ευθραία, και τις υπό κατασκευή ιδιωτικές πολιτείες όπως η Ιπποκράτειος Πολιτεία κλπ . Ταυτόχρονα θα συνδέεται άμεσα (30 λεπτά απόσταση) με την Νυχτερινή Διασκέδαση της Παραλιακής μέσω της Εθνική Οδού.

 

Μαζί με την ιδιωτική αστυνομία για να εμπνέει συναίσθημα ασφάλειας η Πράσινη Ζώνη ή Ζώνη Ελεγχόμενης Διασκέδασης θα γίνει Πόλος Οικονομικής Αφαίμαξης της Νεολαίας της Αττικής και θα προσφέρει χρήματα όχι μόνο για να αποσβεσθούν κόστη των Ολυμπιακών Έργων αλλά θα προσφέρει και έσοδα στο Δήμο Αχαρνών.

Όλες αυτές οι περιοχές που προαναφέρθηκαν ονομάζουν την κοινωνική συνοχή ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, καθαρό αέρα, χώρο κίνησης, ησυχία και διώχνουν μακριά τη φασαρία, το συνωστισμό, τα καυσαέρια και τους μεθυσμένους.

 

ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΟ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΣΤΟΙ του Χωριού και

ΞΕΧΑΣΑΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΟΧ.

 

Αυτά δείχνουν ο τρόπος, ο χώρος και ο χρόνος που προσπαθούν να πείσουν και να δημιουργήσουν και άλλες κοινωνικές ανάγκες (τσιμέντα) από αυτές που προβλέπει η Σύμβαση του Έργου «Ολυμπιακό Χωριό» πριν το Έργο τελειώσει.

 

Τι υποσχέσεις δόθηκαν? Σε ποιους? Από ποιους?

Γιατί αυτή η μανία για τσιμέντο στην Πράσινη Ζώνη?

 

Γιατί αποφεύγετε να πείτε την αλήθεια και να δείξετε στους κατοίκους ανοικτή την σκακιέρα?

Γιατί δεν ξεσηκώνετε τον κόσμο να ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα για την βλάβη που προκλήθηκε στην κοινωνική συνοχή από το κλείσιμο της 2ης καφετερίας και από την αλλαγή χρήσης του καφενείου σε σουβλατζίδικο?

Ποιοι κάτοικοι στο ΟΧ μπορούν να συντηρήσουν όλα αυτά τα όνειρα των Προεστών όταν δεν κατάφεραν να συντηρήσουν μία καφετερία?

Γιατί επιμένετε με τα αναψυκτήρια και δεν προσπαθείτε να ανοίξουν τα υπάρχοντα μαγαζιά στην προβλεπόμενη χρήση τους, για τα σχολεία, για τα ΑΜΕΑ, για τον αυτόνομο Δήμο, για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Εμπορικού Κέντρου πριν την κατασκευή του?

Γιατί δεν ζητάτε τη δενδροφύτευση της Πράσινης Ζώνης για να ελπίζουμε όλοι σε φυσικό δροσισμό και όχι σε κλιματιστικά και αναψυκτήρια.

 

Αφήστε τα υπολειπόμενα Έργα της Σύμβασης του ΟΧ ως έχουν, ανύπαρκτα.

Έτσι σε λίγο θα ζητάμε μόνοι μας να χτιστούν «τσιμεντένιες σκιές» στις κατάξερες παιδικές χαρές τις Πράσινης Ζώνης.

Υπομονή συμπολίτες, σύντομα θα αλλάξει το Γεν. Πολεοδομικό σχέδιο και θα αρχίσουν τα Έργα της Τεχνικής Σκίασης και της υποβάθμισης του ΟΧ και των κατοικιών του?

 

Κύριοι Προεστοί

Με σουβλατζίδικα και πορτοκαλάδα δεν βοηθάτε τους κατοίκους αλλά άλλους.

Οι κάτοικοι, ως συνδομητές του ΟΕΚ, κληρώθηκαν ασφαλή και στεγνά σπίτια σένα υγειές περιβάλλον.

Με αυτό να σχολειθήτε και να αφήσετε τα υπόλοιπα.

 Επιστροφή στην αρχή

«Πλημμύρισε» προβλήματα

Το Ολυμπιακό Χωριό, ο τόπος που κάποτε μονοπωλούσε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, έχει χάσει πια την αίγλη του και αποτελεί πλέον ένα χωριουδάκι! Ο τόπος κατοικίας, η γειτονιά 7.500 ανθρώπων, στους οποίους ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας παραχώρησε 2.300 διαμερίσματα ύστερα από ειδική κλήρωση, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ετσι, την Παρασκευή το πρωί πραγματοποίησαν την πρώτη τους κίνηση διαμαρτυρίας με δίωρη συμβολική κατάληψη στα γραφεία τής «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.», της θυγατρικής εταιρείας του ΟΕΚ, υπεύθυνης για τη διαχείριση και εποπτεία του Ολυμπιακού Χωριού. «Ηρθαμε εδώ για μόνιμα, ας μην έχουμε και τα προβλήματα μόνιμα», φώναζαν και επέδωσαν στον πρόεδρο της εταιρείας Πέτρο Πολίτη ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
«Στις 29/2/07 είχε συσταθεί συμβουλευτική γνωμοδοτική επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον τότε υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, η οποία, όμως, μετά την αποχώρησή του έχει πέσει σε αδράνεια. Ο κ. Μαγγίνας τι έχει σκοπό να κάνει με την επιτροπή;», αναρωτιέται ο γραμματέας του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού Γιώργος Λουρδής.
Και πώς να μην είναι αγανακτισμένοι οι άνθρωποι, όταν ακόμα και τα σπίτια τους δεν έχουν την προβλεπόμενη στεγανότητα στα τοιχία του υπογείου, ενώ κάτω από τα κεραμίδια δεν υπάρχει η προβλεπόμενη μόνωση;
Την έντονη δυσαρέσκειά τους έχει προκαλέσει και η νέα προκήρυξη του ΟΕΚ για τα αθλητικά κέντρα του χωριού. «Ζητάμε οι αθλητικές εγκαταστάσεις να δοθούν στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Αθλητισμού για δωρεάν χρήση των παιδιών μας. Αυτή τη στιγμή στο χωριό, μόνον οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 1.300», μας λέει ο κ. Λουρδής.
Οι κάτοικοι αγωνιούν και για την πρόταση της ΟΧ Α.Ε. να τροποποιηθεί το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και από 103 στρέμμ., όπου θα χτιζόταν σε 52.000 τ.μ. εμπορικό κέντρο, να χτιστεί και στη ζώνη πρασίνου, ενώ στα οικοδομικά τετράγωνα 22β και 18β, όπου έχει εγκριθεί η ανέγερση πνευματικού κέντρου και υπηρεσιών διοίκησης, ακόμα δεν έχουν καν αρχίσει οι εργασίες.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/05/2007

 Επιστροφή στην αρχή

Απλήρωτοι ιδιοκτήτες γης όπου κτίστηκε το Ολυμπιακό Χωριό

Τριάμισι χρόνια έχουν περάσει από τότε που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και πρωτολειτούργησε το Ολυμπιακό Χωριό στον Δήμο Αχαρνών, αλλά ακόμη οι αρχικοί ιδιοκτήτες της περιοχής δεν έχουν αποζημιωθεί για την απαλλοτρίωση των εκτάσεών τους . 500 (ποσοστό 20%) από τους συνιδιοκτήτες της γης, όπου κτίστηκε το Ολυμπιακό Χωριό με αναγκαστική απαλλοτρίωση από το 1999, εμπαίζονται από τις υπηρεσίες της πολιτείας αν και παρήλθαν οχτώ χρόνια, επισημαίνει με ερώτησή του ο πρώην υπ. Οικονομίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης.

"Επειδή με τη γη τους εξυπηρετήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο ο σκοπός της διενέργειας των Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια ασκήθηκε κοινωνική πολιτική με τη διάθεση των σπιτιών του Ολυμπιακού Χωριού στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), είναι άδικο και απαράδεκτο αυτοί ακόμη να περιμένουν την πληρωμή της γης τους" τονίζει ο Θ. Λεβέντης ζητώντας να γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ιδιοκτητών. 

ΑΥΓΗ 4/1/2008

 Επιστροφή στην αρχή

 

Κρύβεται η κυβέρνηση για την παραχώρηση κάτω από περίεργες συνθήκες του κεντρικού κτιρίου του Ολυμπιακού Χωριού στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, η οποία στη συνέχεια σε χρόνο-ρεκόρ το πούλησε σε ιδιώτη, σε πολύ μεγαλύτερη τιμή.

Στο κτίριο, συνολικού εμβαδού 22.000 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας, επρόκειτο να στεγαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης. Ομως το τελευταίο, όπως αποκάλυψε ο Alpha, το αποδέσμευσε, και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με συνοπτικές διαδικασίες έσπευσε να το παραχωρήσει στη Μονή.

«Φιλέτα»
Η παραχώρηση αυτή, όπως και άλλων σημαντικών «φιλέτων» του Δημοσίου (81 οικόπεδα εντός σχεδίου σε προνομιακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, 7.800 στρέμματα στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κ.ά.), έγινε για να δοθούν ως ανταλλάξιμα για τις αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τη μονή, απαντώντας χθες έκανε λόγο για... εξειδικευμένο θέμα και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο αρμόδιο υπουργείο.

«Εχουμε πολύ μεγάλα ερωτηματικά για το τι συμβαίνει, για τη διαδικασία και την αδιαφάνεια και ζητούμε να μάθουμε ακριβώς γιατί έχει γίνει αυτή η παραχώρηση, σε τι τίμημα, αν υπάρχει εμπορική χρήση από αυτόν στον οποίο παραχωρήθηκε και γιατί άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΕΘΝΟΣ 28/8/08

 Επιστροφή στην αρχή

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

«Ιερές μπίζνες» με ... παρελθόν

Η εκχώρηση ακινήτων του Ολυμπιακού χωριού στη Μονή Βατοπεδίου έχει παρελθόν

Η εκχώρηση ακινήτων του Ολυμπιακού χωριού, από την κυβέρνηση στη μονή Βατοπεδίου, είναι μόνο η τελευταία πράξη από ένα αλισβερίσι, με παρελθόν. Προηγήθηκε χάρισμα μιας έκτασης στη λίμνη Βιστωνίδα, ανταλλαγή με άλλη έκταση στη Χαλκιδική και προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της, με σκοπό επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ας δούμε, όμως, πώς ξεκίνησε αυτό το «πάρε - δώσε». Η μονή, για χρόνια, διεκδικούσε εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα, παρουσιάζοντας οθωμανικά φιρμάνια, για να αποδείξει την ιδιοκτησία της. Ξεκίνησε διαδικασίες νομιμοποίησης με τη βοήθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συνέχεια έγινε πέρυσι, όταν η κυβέρνηση αντάλλαξε την έκταση αυτή με 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική και, αργότερα, με άλλα 180 στρέμματα στο Δήμο Βεγορίτιδας του Ν. Πέλλας.

Η έκταση στη Χαλκιδική έχει τη δική της ιστορία. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποχαρακτηρίσει την έκταση. Μάλιστα, επειδή οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες δεν της έκαναν τη χάρη, παρέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ηθελε να μετατρέψει την έκταση από δάσος σε δασική. Στις 6 Φλεβάρη 2008, το ΝΣΚ γνωμοδότησε θετικά για τον αποχαρακτηρισμό.

Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι η μονή ήδη έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο σκόπευε να το αναθέσει σε επιχειρηματικό οίκο του εξωτερικού ή εσωτερικού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διεκδικήσεις δημοσίων εκτάσεων δεν έχουν σχέση μόνο με τη μονή Βατοπεδίου. Στην περιοχή της Χαλκιδικής μοναστήρια διεκδικούν 80.000 στρέμματα με βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά μολυβδόμηλα!

Χτες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε στις δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο οποίος, προχθές, είχε παραπέμψει στις απαντήσεις που θα δοθούν απ' τους αρμόδιους υπουργούς! Στο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι περιμένει απαντήσεις στη Βουλή, μετά από σχετική Ερώτηση που έχουν καταθέσει βουλευτές του κόμματος του.

Ριζοσπάστης 30 Αυγούστου 2008

 Επιστροφή στην αρχή

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - Α. ΛΙΟΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι εκχωρήσεις έχουν παρελθόν...

Ανακοίνωση για τις εκχωρήσεις ακινήτων του Ολυμπιακού Χωριού στη Μονή Βατοπεδίου

«Οι εκχωρήσεις στη Μονή Βατοπεδίου δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Μενιδίου - Α. Λιοσίων του ΚΚΕ. Και υπενθυμίζει όσα προηγήθηκαν των εκχωρήσεων ακινήτων στο Ολυμπιακό Χωριό από το Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου. Την επιχείρηση υφαρπαγής της Λίμνης Βιστονίδας με «οθωμανικά φιρμάνια», την ανταλλαγή της με 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική και 180 στρέμματα στο Ν. Πέλλας. Επιπλέον, σημειώνει τη δραστηριότητα του ΚΚΕ γύρω απ' το θέμα και υπογραμμίζει:

«Μετά τους αγώνες, τα διαμερίσματα του Ολυμπιακού Χωριού παραδόθηκαν στους δικαιούχους που πληρώνουν για την αγορά τους (χωρίς να έχει ακόμα οριστεί η τιμή τους). Τα υπόλοιπα κτίρια και χώροι αντί να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των κατοίκων του και των γύρω περιοχών, του Λεκανοπεδίου συνολικά, παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, για να "αυγατίσει" τα κέρδη του "χαρίζοντας του" περιουσία του λαού».

Οπως τονίζει, τα κτίρια που παραχωρήθηκαν στην εκκλησία δεν είναι τα μοναδικά:

·         Η πολυκλινική μετά την Ολυμπιάδα αντί να γίνει Κέντρο Υγείας που να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη, παραχωρήθηκε σε ανώνυμη εταιρεία και λειτουργεί με την είσπραξη εισιτηρίου.

·         Οι αθλητικές εγκαταστάσεις αντί να περάσουν στη ΓΓΑ για δωρεάν χρήση από τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για την ανάπτυξη μαζικού λαϊκού αθλητισμού, αφέθηκαν 4 χρόνια να ρημάξουν. Τώρα περνάνε στο Δήμο Αχαρνών, ο οποίος, για να καλύψει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας, θα προχωρήσει, είτε στη χρήση τους με ανταποδοτικότητα, είτε στην ενοικίασή τους σε ιδιώτες.

·         Την ίδια περίοδο έγινε διαγωνισμός για την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου, σε έκταση 103 στρεμμάτων.

·         Επίσης εκκρεμούν και άλλα φιλέτα (Ζώνη Πρασίνου κ.ά.) που κινδυνεύουν να παραχωρηθούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα οι ανάγκες των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, του Μενιδίου και των γύρω περιοχών είναι τεράστιες. Μεγάλες ελλείψεις σε σχολικά κτίρια, ανάγκες για πνευματικό κέντρο - χώρο πολιτισμού - βιβλιοθήκη - ΚΑΠΗ, για ταχυδρομείο, ΚΕΠ και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Η Αχτιδική Επιτροπή καλεί τους κατοίκους, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να περιφρουρήσουν τη λαϊκή περιουσία, να προχωρήσουν σε μαζικούς αγώνες.

Ριζοσπάστης 2 Σεπτέμβρη 2008

 Επιστροφή στην αρχή 

Τα 31 συμβόλαια της Μονής Βατοπεδίου

Ø  Οι πράξεις που αποκάλυψε το ΠαΣοΚ αφορούν 260 ακίνητα που παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ

Τριάντα ένα συμβόλαια στα οποία περιγράφονται τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου από το ελληνικό Δημόσιο αποκάλυψε χθες το ΠαΣοΚ. Οι πράξεις υπεγράφησαν κατά την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2005 ως τον Ιούλιο του 2007 και αφορούν 260 ακίνητα στις εξής περιοχές: Καρδιά, Ν. Ραιδεστός, Πανόραμα, Ωραιόκαστρο, Νέοι Επιβάτες, Ουρανούπολη, Σωζόπολη, Ν. Καλλικράτεια, Ν. Αγχίαλος, Μίκρα Θεσσαλονίκης, Τρίλοφος, Γοργογύρι, Βλαχάβα Τρικάλων, Βεγορίτιδα Πέλλας, Ξηροπόταμος Χαλκιδικής, Αμουλιανή Χαλκιδικής, Κάριανη Ουρανούπολης, Ν. Πέραμος Καβάλας, Ν. Ηρακλείτσα Καβάλας, Λαύριο, Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Ακροπόταμος Καβάλας, Ολυμπιακό Χωριό, Τρίγλια Χαλκιδικής, Ν. Πλάγια Χαλκιδικής, Νέα Κρήνη Καλαμαριάς

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των υπευθύνων του ΠαΣοΚ, οι ανταλλαγές, επιστροφές και ακυρώσεις συμβολαιογραφικών πράξεων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου γίνονταν με εντυπωσιακή ευκολία, «σαν να πρόκειται για εκθέματα εμπορικού καταστήματος και όχι για ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν χθες ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί και οι μεθοδεύσεις οργανώθηκαν ακόμη και κατατμήσεις (επί της ουσίας ή επί ιδανικών μεριδίων) της λίμνης Βιστωνίδας και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου.

Μεταξύ των 31 επίμαχων συμβολαιογραφικών πράξεων, οι οποίες σύμφωνα με στελέχη του ΠαΣοΚ υπογράφονται από συγγενικό πρόσωπο πρώην υπουργού (και νυν βουλευτή) της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε χθες τις εξής ενέργειες:

- Με τα συμβόλαια 2195/21-12-05 και 2196/21-12-05 ανταλλάχθηκαν 73 ακίνητα του Δημοσίου με τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας

- Με το συμβόλαιο 2335/12-4-06 επιστράφηκαν από τη Μονή 18 από τα προηγούμενα ακίνητα, για να της παραχωρηθούν 20 άλλα ακίνητα του Δημοσίου.

- Με τα συμβόλαια 2800, 2801, 2802/26-04-07 και 3076/27-03-08 ανταλλάχθηκαν 121 ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου με χιλιοστά εξ αδιαιρέτου της λίμνης Βιστωνίδας και πιο συγκεκριμένα του... νερού της λίμνης.

- Τα συμβόλαια 2816/09-05-07, 2822/22-05-07 και 2824/22-05-07 ακυρώθηκαν μεταγενέστερα επειδή τα ακίνητα που μεταβίβασε το Δημόσιο στη Βουλή δεν του ανήκαν.

- Στο συμβόλαιο 2823/22-05-07 το ακίνητο του ελληνικού Δημοσίου στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, εκτάσεως 8.608.430 τ.μ., αποτιμήθηκε 1.107.044 ευρώ, τη στιγμή που η αποτίμηση της αρμόδιας ΔΟΥ ήταν 8.470.695 ευρώ.

- Στο συμβόλαιο 3191/17-07-07 το ακίνητο του ελληνικού Δημοσίου στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, εκτάσεως 2.517.275 τ.μ., αποτιμήθηκε 1.111.378 ευρώ, ενώ η αποτίμηση της αρμόδιας ΔΟΥ ήταν 11.755.965 ευρώ.

- Με το συμβόλαιο 2875/13-07-07 η Μονή Βατοπαιδίου επέστρεψε στο Δημόσιο 94 ακίνητα που είχε πάρει με προηγούμενα συμβόλαια, για να της μεταβιβάσει το 74,95% εξ αδιαιρέτου των οικοδομικών τετραγώνων 1 και 2 του Ολυμπιακού Χωριού, με 6 και 7 κτίρια στο καθένα, αντίστοιχα. Αυτό που επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η προθυμία της Μονής να εγκαταλείψει 94 ακίνητα, τα οποία είχαν περιέλθει στην κυριότητά της κατά 100%, με αντάλλαγμα το 74,95% εξ αδιαιρέτου από 13 κτίρια. «Ηταν τόσο σίγουρη ότι θα της μεταβιβαζόταν από το Δημόσιο και το υπόλοιπο ποσοστό;» είναι το ερώτημα με τον χαρακτηριστικό υπαινιγμό που υπέβαλαν χθες οι υπεύθυνοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Η απάντηση, όπως συμπλήρωσαν, δόθηκε μία εβδομάδα αργότερα, όταν με το συμβόλαιο 2883/20-07-07 η Μονή επέστρεψε στο Δημόσιο ένα άλλο ακίνητο, που είχε πάρει με προηγούμενο συμβόλαιο, προκειμένου να της μεταβιβαστεί το υπόλοιπο ποσοστό 25,05% εξ αδιαιρέτου των 13 κτιρίων του Ολυμπιακού Χωριού. «Είναι προφανές ότι επέστρεφαν ακίνητα για να πάρουν άλλα, που τους εξυπηρετούσαν καλύτερα στους ευρύτερους σχεδιασμούς τους. Η δημόσια περιουσία πηγαινοέρχεται για τις “ανάγκες” τρίτων» σχολίασαν χθες οι χειριστές της υπόθεσης για λογαριασμό του ΠαΣοΚ.

- Μεταξύ των όλων παραδοξοτήτων που εντοπίζονται στην υπόθεση, η αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε και το γεγονός ότι τα νερά των λιμνών Βιστωνίδα και Νταλιάνη χαρακτηρίζονται ακίνητα και περιλαμβάνονται στο μεγαλύτερο μέρος των ανταλλαγών.

«Στο Μαξίμου ο ηγούμενος του σκανδάλου»

Η κυρίαρχη εκτίμηση του ΠαΣοΚ είναι ότι στην υπόθεση υπάρχει καταφανής εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Με βάση αυτό το στοιχείο θα ενταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα οι πιέσεις προς τους υπευθύνους της Δικαιοσύνης προκειμένου να έλθουν οι σχετικές υποθέσεις στη Βουλή, ενώ, όπως λέγεται από χθες, «ωριμάζουν οι συνθήκες για το αίτημα της Εξεταστικής».

«Το σκάνδαλο έχει ηγούμενο και αυτός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου» υπογράμμισε ο κ. Ι. Δριβελέγκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι εννοεί τον κ. Θ. Ρουσόπουλο. Παρεμβαίνοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «έχει περάσει ο καιρός που θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ανάληψη ευθυνών από συγκεκριμένους υπουργούς. Ολες τις ευθύνες τις έχει αναλάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός, καλύπτοντας τους υπουργούς του, που αυταπόδεικτα εμπλέκονται σε πολύ σημαντικά σκάνδαλα».

Ο εκ των χειριστών της υπόθεσης κ. Ντ. Ρόβλιας μίλησε για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, ζήτησε διαβίβαση των φακέλων στη Βουλή, προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και τόνισε ότι «το σκάνδαλο των ομολόγων και το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου αλλάζουν επίπεδο στην ιεραρχία των σκανδάλων».

Στις ευθύνες του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης εστίασε ο κ. Μ. Καρχιμάκης. «Η συμπεριφορά του κ. Αλογοσκούφη είναι μια επιχείρηση συγκάλυψης του μεγαλύτερου σκανδάλου που έχει δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια» σημείωσε και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν παραπλανημένοι υπουργοί, όπως λέει ο κ. εισαγγελέας, ο αρχιδικαστής της χώρας κ. Σανιδάς». Ο κ. Καρχιμάκης κατηγόρησε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι συγκαλύπτει ύποπτες υποθέσεις και επεσήμανε ότι «ο κ. Τζεφεράκος αποδέχθηκε την παραίτηση του Δημοσίου, εισέπραξε τα αργύρια της προδοσίας του δημοσίου συμφέροντος αναλαμβάνοντας με απόφαση της κυβέρνησης πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Η χθεσινή πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται σε συνέχεια των σχετικών αιτημάτων που είχαν κατατεθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της εκ μέρους της κυβέρνησης άρνησης να καταθέσει τα συμβόλαια στη Βουλή.

Κατόπιν της άρνησης αυτής 10 βουλευτές του ΠαΣοΚ (οι κυρίες Χρύσα Αράπογλου και Θεοδώρα Τζάκρη και οι κκ. Ντ. Ρόβλιας, Μ. Καρχιμάκης, Γ. Πεταλωτής, Μ. Τιμοσίδης, Γ. Ντόλιος, Ι. Δριβελέγκας, Μ. Μπόλαρης και Χρ. Αηδόνης) απευθύνθηκαν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, από την οποία και έλαβαν- διά της νομικής οδού πλέον- τα αντίγραφα των συμβολαιογραφικών πράξεων.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20081010&nid=10028449&sn=&spid=

Επιστροφή στην αρχή

Ολυμπιακή κοροϊδία

Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στο ολυμπιακό χωριό η δημόσια περιουσία παραχωρείται κατά το δοκούν. Στην περίπτωση των μοναχών του Αγίου Ορους η μπίζνα έγινε με την περίφημη ανταλλαγή. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του, όμως, ο δήμος Αχαρνών, που τις ζητούσε για τους δημότες του, υποχρεώθηκε και μίσθωμα να πληρώσει αλλά και όλα τα έξοδα συντήρησης. «Φιλική τιμή» περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως!

Ολα δείχνουν ότι για την εκμετάλλευση της ολυμπιακής περιουσίας ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται σαν να είναι επιχειρηματίας, με γεμάτα ταμεία έτοιμα να αδειάσουν. Αντιθέτως οι ιδιώτες επιχειρηματίες... αντιμετωπίζονται ως επενδυτές που πρέπει να διασφαλιστεί γι' αυτούς, από την πολιτεία, το κέρδος τους.
Η περίπτωση της μίσθωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του ολυμπιακού χωριού, που διαχειρίζεται η εταιρεία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε.», θυγατρική του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, (ΟΕΚ) είναι ενδεικτική.

*Πριν από τη συμφωνία με το δήμο έγιναν δύο άγονοι διαγωνισμοί για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες. Κανείς δεν εμφανίστηκε, προφανώς συνυπολογίζοντας το δυσβάσταχτο κόστος συντήρησης με το οικονομικό αποτέλεσμα της επένδυσης. Ετσι, σαν εύκολο «θύμα» βρέθηκε ο δήμος Αχαρνών. Πίεζε για να του παραχωρηθεί η έκταση και το υπουργείο Απασχόλησης τού μίσθωσε το χώρο και του «φόρτωσε» όλα τα πάγια έξοδα λειτουργίας. Πρόκειται για ένα ανοικτό κολυμβητήριο, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με περιμετρικό στίβο, τέσσερα γήπεδα τένις και δύο κλειστά γήπεδα μπάσκετ.
*Οι χώροι σήμερα υπολειτουργούν και υποσυντηρούνται. Πριν από δύο μήνες το κολυμβητήριο λεηλατήθηκε από αγνώστους, επισκευάστηκε και κλειδώθηκε. Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Το ένα κλειστό γήπεδο του μπάσκετ παραχωρήθηκε στους αθλητικούς συλλόγους του ολυμπιακού χωριού, ενώ το άλλο έχει μετατραπεί από την εταιρεία «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.» σε γραφεία!

*Πριν από λίγες ημέρες η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών επικύρωσε τη συμφωνία με την «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.», παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, που επέμεναν ότι «ο δήμος πιάστηκε "κορόιδο"». Ο δήμαρχος Παν. Φωτιάδης (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) παραδέχεται ότι είναι «μια σημαντική συμφωνία, παρ' ότι θα πληρώσουμε αρκετά χρήματα».
Στην άλλη άκρη της Αθήνας, όμως, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης (υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ.) εξασφάλισε εντελώς δωρεάν την χρήση 80 στρεμμάτων γης στην παραλιακή ζώνη από την εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» (ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού) και δήλωσε έκπληκτος από τη συμφωνία στο δήμο Αχαρνών.

*Ποια θεωρούνται τα «μελανά» σημεία της επίμαχης μίσθωσης;
1 Εκτός από το κόστος συντήρησης, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ ετησίως ο δήμος, ανέλαβε να πληρώνει και ετήσιο μίσθωμα 70.000 ευρώ. Το «κερασάκι» στην τούρτα είναι ότι το συμβόλαιο είναι μόνο πενταετούς διάρκειας.

«Αντί ο δήμος να διεκδικήσει την ισόβια παραχώρηση των εγκαταστάσεων, συμβιβάστηκε με μια απλή πενταετή μίσθωση και με όρους επαχθείς για το συμφέρον των δημοτών και επέτρεψε στο υπουργείο Απασχόλησης να κάνει "μπίζνες" με δημοτικά χρήματα», μας είπε ο Γ. Κασσαβός, δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών.
2 Ο δήμος επίσης υποχρεώθηκε να καταβάλλει ασφάλιστρα για τις εγκαταστάσεις για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς αλλά και... σεισμού! Συμφώνησε επίσης ότι θα πληρώνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για πρόκληση σωματικών βλαβών ή θανάτου, με συνδικαιούχο τον ΟΕΚ, για ποσά 500.000 ευρώ ανά ατύχημα και συνολική ασφάλιση 1.500.000 ευρώ.

3 Φορτώθηκε ακόμη και έξοδα που δεν του αναλογούν, όπως την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας το οποίο δεν υπήρχε (;)
4 Ο ΟΕΚ διατήρησε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (!) που είναι τοποθετημένες στους ιστούς φωτισμού του γηπέδου ποδοσφαίρου! Είναι ήδη μισθωμένες προς 20.000 ευρώ ετησίως η κάθε μία.

5 Επίσης ο Οργανισμός κρατά «το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το ανεκμετάλλευτο υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης του εμπορικού κέντρου 52.000 τ.μ. στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν ομοειδείς χρήσεις και δεν δικαιούται (ο δήμος) εκ των αιτιών αυτών οποιαδήποτε αποζημίωση, μείωση μισθώματος, πρόωρη καταγγελία ή οποιαδήποτε μεταβολή των υποχρεώσεών του».
*Γιατί αυτό; Δύο μεγάλες εταιρείες, η Ακτωρ και η Αβαξ, έχουν ήδη καταθέσει προσφορές για να δημιουργήσουν στα 52 στρέμματα μεγάλο εμπορικό κέντρο, τύπου «The Mall». Ουσιαστικά, δηλαδή, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, λόγω ανταγωνισμού, δεν θα μπορεί να σταθεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφέρει έσοδα στο δήμο.
*Και πώς θα βγάζει ο δήμος τα έξοδα, ρωτήσαμε τον δήμαρχο.
«Θα πληρώνουν οι δημότες για τη χρήση των εγκαταστάσεων», μας απάντησε.
Την ίδια ώρα τα παιδιά του ολυμπιακού χωριού «αθλούνται» σε αυτοσχέδιες μπασκέτες!

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/11/2008

Επιστροφή στην αρχή

Χωριό πρότυπο... φάντασμα

 

Ø      «Πρότυπος» ο οικισμός, «πρότυπα» και τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι 10.000 κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού έξι χρόνια μετά τις ένδοξες μέρες και νύχτες του 2004.

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αν τη διαχείριση της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων συμπυκνώνουν οι όροι «διάψευση ονείρων», «προχειρότητα», «ανοργανωσιά» και «σκοπιμότητες», μοιάζει σαν να έχουν όλα μαζί εγκατασταθεί στα 366 κτίρια με τα 2.292 διαμερίσματα -χωρίς μάλιστα να πληρώνουν δημοτικά τέλη στον Δήμο Αχαρνών.

Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν είχαν προβλεφθεί αρκετές σχολικές αίθουσες σε έναν οικισμό όπου θα έρχονταν να κατοικήσουν δικαιούχοι με κοινωνικά κριτήρια (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες); Αποτέλεσμα: Ενώ μεταξύ των κατοίκων υπάρχουν 3.500 παιδιά όλων των ηλικιών, οι αυλές των σχολείων «κοσμούνται» με 24 κοντέινερ που καλύπτουν όπως όπως τις στεγαστικές ανάγκες, μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού Κ. Σκέντζος, καθώς περπατούμε στον περίβολο ενός δημοτικού: «Βλέπετε το κτίριο; Μελετήθηκε για να εξυπηρετεί 200 παιδιά και σήμερα φοιτούν 400»...

Χωρίς σχέδιο

Η έλλειψη σχολικής στέγης είναι ένα από τα προβλήματα που ζητούν λύση. Από πλευράς κυβέρνησης η τελευταία επίσημη απάντηση ήταν τον Απρίλιο του 2009 (επαφές έγιναν με τη νέα κυβέρνηση αλλά έως πρόσφατα δεν είχε τοποθετηθεί διοίκηση στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που διαχειρίζεται το Ο.Χ.). Από εκείνη την απάντηση οι κάτοικοι έμαθαν ότι η διοίκηση είναι ενήμερη πως «οι κατασκευασμένες αίθουσες δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες σε πρωινή βάρδια» και υπήρχε σε εξέλιξη διαδικασία τροποποίησης της Πολεοδομικής Μελέτης του Ολυμπιακού Χωριού για να εξασφαλιστεί χώρος σε άλλο οικοδομικό τετράγωνο!

Ζώνη ιερών ανταλλαγών

Οι ίδιοι κάτοικοι όπως και εκατομμύρια άλλων Ελλήνων είναι όμως ενήμεροι για τον πολύ αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η διοίκηση για να εξυπηρετήσει, μέσω Ολυμπιακού Χωριού, όχι τους δικαιούχους εργαζόμενους αλλά τη Μονή Βατοπεδίου. Το συγκρότημα κτιρίων των 20.000 τετραγωνικών μέτρων, που «στοιχειώνει» σήμερα στη νοτιοδυτική γωνία του οικισμού, πρωταγωνίστησε μαζί με τα άλλα πρόσωπα και ακίνητα του περιώνυμου σκανδάλου. Ήταν αυτό που κατέληξε στα χέρια της μονής εσπευσμένα τον Ιούλιο του 2007. Προηγουμένως η μονή είχε ανταλλάξει τις αμφισβητούμενες εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα με 97 άλλα ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία επίσης παραχώρησε με αντάλλαγμα το κτίριο αυτό. Το οποίο κτίριο πούλησε στη συνέχεια έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Νόλιντεν για να το κάνει ιδιωτικό θεραπευτήριο. Τα αθεράπευτα χάλια που ανέδειξε η όλη «κομπίνα» έχουν παγώσει κάθε επενδυτικό σχέδιο και το κτίριο ερημώνει καθώς περνά ο καιρός και ουδείς γνωρίζει εάν το Δημόσιο θα διεκδικήσει ξανά την κυριότητα του κτιρίου.

Ζώνη πρασίνου

Ενώ όμως τα 20.000 τετραγωνικά μένουν «νεκρά», «ζωντανά» διατηρούνται τα σχέδια για την εγκατάσταση ενός ακόμη τεράστιου εμπορικού κέντρου τύπου Mall, συνολικού εμβαδού άνω των 50.000 τ.μ., σε διπλανή κενή έκταση που φιλοξενούσε εν έτει 2004 το πάρκινγκ και χώρους σίτισης. Αντιθέτως, άδηλο παραμένει το μέλλον για τη «ζώνη πρασίνου» του Ολυμπιακού Χωριού, μια μακρόστενη «πλατεία» 250 στρεμμάτων (διπλάσια από τον Εθνικό Κήπο) που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πάρκο υψηλού πρασίνου αλλά σήμερα κυριαρχείται από την εγκατάλειψη καθώς κανείς δεν αναλαμβάνει το κόστος και την ευθύνη.

Κατόπιν πλειοδοσίας

Σύμβολα της ίδιας εγκατάλειψης είναι και πολλά από τα μαγαζιά που νοικιάστηκαν όταν πρωτοεγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι, για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια από τους μισθωτές τους. «Από τα 29 μαγαζιά που υπήρχαν στο σχέδιο, ζήτημα να λειτουργούν σήμερα έξι, μεταξύ των οποίων ένα φαρμακείο και ένα σουβλατζίδικο» μας λένε οι κάτοικοι καθώς περνούμε μπροστά από τη χορταριασμένη αυλή χώρου που ήθελε να εξελιχθεί σε καφέ-μπαρ «Pueblo»! Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε νοικιάσει δύο μαγαζιά στον πλειοδοτικό διαγωνισμό αναλαμβάνοντας μηνιαίο μίσθωμα άνω των 10.000 ευρώ! «Δεν μπορώ να καταλάβω τι περίμεναν οι επιχειρηματίες και ανέβασαν τόσο πολύ τις τιμές» μας λέει σκεπτικός ο κάτοικος του Χωριού Γ. Λουρδής: «Άνθρωποι του μεροκάματου ήρθαμε να ζήσουμε εδώ».

Αυτοσχεδιασμοί

Το δεδομένο είναι πως ολόκληρος οικισμός, με πληθυσμό σαν το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, έμεινε για πολύ καιρό χωρίς ένα καφενείο, ένα στέκι για να συναντιούνται οι κάτοικοι, που ούτε την πολυτέλεια είχαν να τρέχουν σε άλλες συνοικίες με το αυτοκίνητο ούτε αξιόπιστες αστικές συγκοινωνίες μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν. «Στην έλλειψη αυτή, όπως και σε πολλές άλλες, προσπαθήσαμε να υποκαταστήσουμε τη διοίκηση μέσω της συλλογικής πρωτοβουλίας» μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Κ. Σκέντζος, καθώς μας ξεναγεί σε δύο αυτοσχέδια «στέκια»:

«Απαιτήσαμε και μας παραχωρήθηκαν δύο από τα μαγαζιά που έμεναν κενά. Το ένα το κάναμε στέκι για τη νεολαία, το άλλο για μεγαλύτερους. Μόνοι μας εγκαταστήσαμε ράμπες για να έχουν πρόσβαση οι ανάπηροι, εξασφαλίσαμε δύο κομπιούτερ, αναζητούμε πολλά περισσότερα -κυρίως να μη χάσουν το κουράγιο τους οι κάτοικοι και τα παρατήσουν» λέει ο κ. Σκέντζος. Στο «νεανικό στέκι», δύο νεαροί παίζουν τάβλι, οι υπόλοιποι συζητούν με φόντο μια άδεια μηχανή αυτόματης πώλησης αναψυκτικών. Χαμόγελα, δυο λόγια αμηχανίας, υποδοχή σε έναν άλλο νεαρό που φτάνει από τον σκοτεινό δρόμο. Στο «λαϊκό στέκι», οι ηλικίες μεγαλύτερες, η τηλεόραση αναμμένη, το κλίμα ανάλογο: «Εδώ εφαρμόζεται καθεστώς αυτοδιαχείρισης. Μερικοί φέρνουν καφέ από το σπίτι, άλλοι προτιμούν να πληρώνουν κάτι συμμετέχοντας στα έξοδα λειτουργίας. Εδώ μαζευτήκαμε για να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη», μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Κατάλοιπα...

Μια γυναίκα φτάνει στο αυτοσχέδιο στέκι κρατώντας τη μικρή της κόρη, ενώ την ίδια στιγμή πέφτει η ασφάλεια του ηλεκτρικού. Το φως επανέρχεται σύντομα μέσα στον χώρο ενώ έξω αρχίζει να κυριαρχεί το σκοτάδι. Διακρίνουμε στο βάθος κάποια μικρά τσιμεντένια βάθρα και στον αέρα έντονη τη μυρωδιά από ακαθαρσίες ζώων. Για τα πρώτα, μας εξηγούν ότι είναι οι βάσεις που κάποτε έμπαιναν οι σημαίες των εθνικών ομάδων επί Ολυμπιάδας. Για τη μυρωδιά που ξυπνά σε εμάς μνήμες από χωριό, ο κ. Σκέντζος δεν δείχνει καμία νοσταλγική διάθεση: «Πρόκειται για μια μονάδα εκτροφής ζώων που μας ταλαιπωρεί όλο τον χρόνο με τα απόβλητά της. Έχουμε διαμαρτυρηθεί αλλά χωρίς αποτέλεσμα»...

Πώς να γίνει διαφορετικά όμως, με δεδομένη την έλλειψη σχεδιασμού; Ο χώρος όπου χτίστηκε το Ολυμπιακό Χωριό ήταν παλιά χώρος βοσκής για τους κατοίκους του Μενιδίου, όπου με τα χρόνια εγκαταστάθηκε ο στρατός (αεροδρόμιο Δεκέλειας, αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις). Η επιλογή και οι απαλλοτριώσεις έγιναν όπως όπως για να προλάβουν τα έργα. Θυμόμαστε τις στατιστικές των θυμάτων από τα ολυμπιακά έργα: από τους δώδεκα νεκρούς που χάθηκαν στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2001 και Απριλίου 2004, οι τέσσερις εργάζονταν για τους εργολάβους και τους υπεργολάβους του Ο.Χ.

Θυσία χωρίς αντίκρισμα

Η θυσία τους όμως δεν ήταν αρκετή για να γεννηθεί ένα δημόσιο έργο απαλλαγμένο από κακοτεχνίες και κόστη που συνεχώς απαιτούν αναπροσαρμογή. «Οι περισσότεροι από τους δικαιούχους διαπίστωσαν με το που ήρθαν να κατοικήσουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στις κατά τα άλλα πρότυπες κατοικίες» λέει ο Γ. Λουρδής, τεχνικός και ο ίδιος: «Πολλοί αναγκάστηκαν να πάρουν δάνειο 20 ή και 30.000 ευρώ για να τις αποκαταστήσουν. Μετά υπήρχαν πολλά μπαλκόνια από τα οποία έλειπαν τα στέγαστρα. Αναγκάστηκε ο καθένας να αυτενεργήσει και προέκυψαν πρόχειρες κατασκευές που με τον δυνατό αέρα της Πάρνηθας απογειώνονται, με κίνδυνο να καταλήξουν στα κεφάλια μας. Το κόστος για την αποπληρωμή των δανείων έρχεται να προστεθεί στο ποσό που καθένας πληρώνει στον ΟΕΚ για να εξοφλήσει κάποτε το σπίτι που παρέλαβε».

Πρότυπο κόστος

Θεωρητικώς, ο ΟΕΚ έχει αναγνωρίσει τις κακοτεχνίες αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το έργο δεν έχει ακόμη παραληφθεί τελεσίδικα, αφού αυτό προϋποθέτει οι εργολάβοι να αναγνωρίσουν τα υπάρχοντα προβλήματα και το ανάλογο κόστος. Το όλο έργο ξεκίνησε με προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, δημοσιεύματα το αναπροσάρμοσαν αργότερα στα 430 εκατ., αλλά θεωρείται δεδομένο ότι δεν έχει εξοφληθεί από το Δημόσιο. Συνέπεια αυτού είναι να μην ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς χρωστάμε, λένε οι κάτοικοι. «Ευτυχώς, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έγινε δεκτό να μειωθεί δραστικά το ποσό που πληρώνουμε κάθε μήνα» λέει ο κ. Σκέντζος. «Πρέπει όμως κάτι να γίνει και με το κόστος που θα χρεωθούμε. Μας είπαν για 850 ευρώ το τετραγωνικό. Πριν από δέκα χρόνια, με τέτοιο κόστος έφτιαχνες παλάτι...».

Μήπως τελικά οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού είναι υπερβολικά απαιτητικοί; Μήπως άδικα διαμαρτύρονται πληρώνοντας για καινούργια σπίτια πολύ λιγότερα από όσα θα πλήρωναν για κάτι ανάλογο σε κάποια αθηναϊκή συνοικία; Μήπως ξεχνούν ότι έχουν φρέσκο αέρα, ανοικτούς δρόμους και χώρους για να παίζουν τα παιδιά με μεγάλη άνεση; Τα ερωτήματα κλωθογυρίζουν στο μυαλό μας από νωρίς, όταν πρωτοφτάσαμε στο Χωριό και είδαμε παιδιά να τρέχουν στα παρτέρια και τις αλάνες. Όσα είδαμε στο μεταξύ μας έδωσαν κάποιες απαντήσεις καθώς επίσης και:

* Η πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων του προπονητικού κέντρου που χορταριάζει αδειανή δίπλα στα αντλιοστάσια που σκουριάζουν.

* Η διαμάχη για τους κοινόχρηστους χώρους, τη συντήρησή τους και το ποιος θα έχει την ευθύνη εάν κάποιο παιδί έχει ένα ατύχημα στην παιδική χαρά. Ο ΟΕΚ επιμένει ότι στον χώρο ενός τέτοιου οικισμού, η ευθύνη ανήκει στους οικιστές και δεν μεταβιβάζεται στον δήμο όπου υπάγεται.

* Η έλλειψη πολιτιστικού κέντρου και κτιρίου διοίκησης, αν και υπάρχουν στον πολεοδομικό σχεδιασμό. (Για την έλλειψη εκκλησίας κάποιοι διαμαρτύρονται, αλλά άλλοι δεν θέλουν καν να ακούσουν μετά το φιάσκο με το κτίριο της Μονής Βατοπεδίου).

* Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται στις παρυφές του Χωριού, χωρίς να υπάρχουν αρκετά ψηλά κτίρια για να τις κρύβουν.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/03/2010&id=141789

Επιστροφή στην αρχή

Ονομάζομαι Χούλιας Αργύρης και είμαι υπεύθυνος για την λειτουργία του Κέντρου Νέω Ολυμπιακού Χωριού που λειτοργεί υπό την αιγίδα του συλλόγου κατοίκων Ολυμπικού Χωριού.

Σας επισυνάπτω αρχεία σχετικά με το πρόγραμμά μας καθώς και λίγα λόγια για την οργάνωσή μας.

Χούλιας Αργύρης τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945624110

Περιγραφή του προγράμματος Green Village:

   Στα πλαίσια της παρούσας Πρωτοβουλίας – Δράσης παρουσιάζονται οι βασικές γνώσεις και πληροφορίες για την ανάγκη αντικατάστασης της ενέργειας που όλοι μας χρησιμοποιούμε με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σκοπός είναι οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία να οδηγηθουν στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, και κυρίως να υιοθετήσουν ένα σύνολο πρακτικών καθηκόντων, υποχρεώσεων και δράσεων για τη διατήρηση προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος με απλές καθημέρινες παρεμβάσεις στις ανάγκες τους για ενέργεια. Θα ενημερωθούν για το πώς με απλές καθημερινές κινήσεις θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια άλλα και γενικότερα  για το πώς μπορούν να αντικαταστήσουν συνολικά την ανάγκη τους για ενέργεια με τη λεγόμενη ΄΄πράσινη΄΄ ενέργεια.

Επιπρόσθετα οι εταίροι που θα συμμετάσχουν στη δράση αλλά και όσοι από το Ολυμπιακό Χωριό δείξουν ενδιαφέρον, θα ενημερώθουν με σεμινάρια από ειδίκους επιστήμονες του είδους στα γραφεία της οργάνωσης αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους που ασχολούνται με τη τις ήπιες μορφές ενέργειας. Ετσι ώστε να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις που να τους επιτρέπουν να πάρουν αποφάσεις για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ενεργειακών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων και ετσι να συμμετάσχουν ενεργά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, ατομικά ή και σε ομάδες .

H Διάρκεια του προγράμματος θα είναι από 28 Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2012. Η επιλογή των 5 μηνών είναι ενσυνείδητη καθώς η πρωτοβουλία θα έχει πέντε κύκλους εργασιών Προετοιμασία - Πληροφορία – Εκπαίδευση – Δράση - Αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε μήνα της πρωτοβουλίας. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν φέρουν τα ίδια ενεργειακά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα καθώς και τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν στην πρωτοβουλία μας θα συμμετέχουν 20 συνολικά νέοι από την Κροατία, την Τουρκία (Ατάλεια) την  Μάλτα και την Κροατία.

Όλοι μαζί,θα δώσουμε λύσεις και χρώμα στην ενεργειακή καθημερινότητα των κοινοτήτων στις οποίες ζούμε. Όλοι μαζί θα δώσουμε χρώμα στο Ολυμπιακό Χωριό – χρώμα Πράσινο! «Πράσινο Χωριό», ωραία δεν ακούγεται;

 

Στόχοι και προτεραιότητες:

Το περιβάλλον είναι ο ζωτικός χώρος του ανθρώπου,το οποίο του παρέχει τα υλικά και την ενέργεια για την ανάπτυξη του. Τα περιβαλλόντικά προβλήματα των πόλεων ( νέφος, επιδείνωση κλιματικών συνθηκών) καθώς και η διαφαινόμενη εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων των συμβατικών καυσίμων ( άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, σχάσιμα υλικά ) σε συνδιασμό με την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, αλλά και τη βαθμιαία επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων,οδήγησε τις σύγχρονες κοινώνίες να στραφούν αφενός σε τεχνικές εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας, αφετέρου στην αξιοποίηση των ήπιων ή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

 

Το πρόγραμμα αυτό όπως συνεπάγεται παρακάτω είναι συναφές με τους κύριους στόχους της Νέας Γενιάς σε Δράση αφού   :

·         προάγει την ιδιότητα του ενεργού πολίτη γενικά και του Ευρωπαίου πολίτη ειδικότερα

καθώς μέσα από συντονισμένες δράσεις θα πληροφορήσει , θα εκπαιδεύσει και θα κινητοποιήσει τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και συνάμα τις πρωτοβουλίες εκείνες για την χρησιμοποίηση φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Ταυτόχρονα παρόμοιες δράσεις θα συμβάινουν από τους εταίρους μας στην Τουρκία, την Κροατία και την Μάλτα, υπογραμμίζοντας πως το περιβάλλον είναι θέμα όλων μας. Στην τελική φάση του προγράμματος δε, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη,η οποία πλέον και μετά την συνθήκη της Λισσαβώνας αποκτά βαρύνουσα σημασία ως κατά κάποιο τρόπο συμβουλευτικό όργανο προς το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο (καθώς μπορεί να γίνει πρόταση νόμου με την υπογραφή ενός εκατομμυρίου Ευρωπαίων πολιτών).

·         ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων από διάφορες χώρες

και μάλιστα με ένα θέμα που μας αφορά όλους όπως το περιβάλλον.Μέσα από συντονισμένες, ταυτόχρονες δράσεις οι νέοι θα καταλάβουν πως τελικά πασχίζουν για τους ίδιους στόχους και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τους πετύχουν παρά να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Αυτό βέβαια προαπαιτεί την αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό ώστε ομαδικά να προάγουν τους στόχους τους.

·         συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των υποστηρικτικών δομών για νεανικές δραστηριότητες και των δυνατοτήτων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στον τομέα της νεολαίας καθώς για την πραγματοποίηση της πρωτοβουλίας «Πράσινο Χωριό» θα χρειαστεί η σύμπραξη και η υποστήριξη όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας,από την Δημοτική αρχή μέχρι την μικρότερη μη κυβερνητική Οργάνωση. Όλοι μαζί θα υποστηρίξουν και θα αναδείξουν την νεολαία ως το πιο δραστήριο κύτταρο της κοινωνίας και ίσως την πιο δραστική δύναμη από όλες. Η όλη πρωτοβουλία προυποθέτει άρτια οργάνωση σε επίπεδο περιφεριακό και Ευρωπαικό που μορεί να επιτευχθεί μόνο με έμφαση στις υποστηρικτές δομές και την δημιουργία ενός σταθερού δικτύου το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει έργο και μετά το πέρας της πρωτοβουλίας αυτής.

 

Και αναπόφευτα έχει συνάφεια με τις προτεραιότητες του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση και  ειδικότερα με τις παρακάτω κύριες θεματικές πρωτοβουλίες, αφού έχει σαν σκοπό:

1.      Την ενημέρωση, ευαισθητοποιήση, συνειδητοποιήση και ενεργοποιήση του πολίτη γενικά και του Ευρώπαίου πολίτη ειδικότερα, για την κατανόηση, επεξεργασία και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

2.      Να ενθαρρύνει, οργανώνει και να κατευθύνει τις δραστηριότητες των νέων από διάφορες χώρες,προτείνει πηγές πληροφόρησης, τρόπους προσέγγισης και επεξεργασίας, προκαλεί συζητήσεις και εισάγει τους νέους σε καινούργια παιδία σκέψης και οικολογικού προβληματισμού.

3.      Να προάγει τη συμμετοχή των νέων από διάφορες χώρες και να τους δώσει την δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη υλοποιησή του.

4.      Να προκαλέσει το ενδιάφερον στους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα της πράσινης ενέργειας,αφου η συνεχής μελέτη της αγοράς για νέες τεχνολογίες και προιόντα που θα οδηγήσουν  στη μεγιστοποίηση της παραγόμενης πράσινης ενέργειας, τους δίνει την ευκαιρία να ασχόληθούν με ένα κλάδο ραγδαία αναπτυσόμενο ευρωπαικά, με αποτέλεσμα να πετύχουν την επαγγελματική αποκατάσταση και να καταπολεμηθεί η ανεργία στους κόλπους των νέων.

Ακόμη θα δοθεί προτεραιότητα στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες και τουλάχιστον 5 (πέντε) θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Επίσης στα πλαίσια της πρωτοβουλίας θα προαχθεί ο εθελοντισμός ως το μέσο εκείνο που μπορεί να βελτιώσει το περιβάλλον. Όπως περιγράφεται στη συνέχεια του προγράμματός μας, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής θα πραγματοποιούνται εθελοντικές δράσεις κάθε εβδομάδα μέσα από τις οποίες κερδισμένο θα βγαίνει το περιβάλλον μας

 

Η σύμπραξη αυτού του project  αποτελεί από μόνη της μία από τα ισχυρά όπλα για την επιτυχή υλοποίησή του, καθώς έχει ήδη αποδειχθεί από παλαιότερα προγράμματα στα οποία μετείχαν μέλη της System and g, Η επιλογή των εταίρων έγινε με βάση τις θεματικές πάνω στις οποίες δραστηριοποιούνται οι οργανώσεις αυτές, καθώς επίσης και την γεωγραφική τους θέση και τις κλιματικές συνθήκες ώστε να μπορεί να υπάρξει πραγματική συνεργασία για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας. Αποτελεσματικές εταιρικές σχέσεις έχουν ήδη  αρχίσει από την προετοιμασία των αιτήσεων του project, και βασίζονται σε τακτική επικοινωνία μέσω e-mail για να βοηθήσουν την πρωτοβουλία και να συζητηθούν οι λεπτομέρειες των θεμάτων και των πέντε διαφορετικών κύκλων εργασιών, καθώς και το προφίλ των πιθανών συμμετεχόντων, η προετοιμασία των εγγράφων  κ.λπ. Οι εταίροι θα συμμετάσχουν ενεργά όχι μόνο στην προετοιμασία και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αλλά και την αξιολόγηση αυτής.
Η προετοιμασία της εφαρμογής του
project είναι ήδη σε εξέλιξη και ως είθισται η εργασία για πιο λεπτομερή ανάπτυξη του προγράμματος θα συνεχιστεί από τα αρμόδια πρόσωπα μέχρι την έναρξη του project, προσδιορίζοντας συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως τον απαραίτητο εξοπλισμό,  την επιλογή των συμμετεχόντων, κλπ. Μετά την επιλογή των νέων που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, - υπό την ηγεσία των αντιστοίχων εταίρων- θα διερευνήσουν στην χώρα καταγωγή τους  κατά πόσον οι πολίτες χρησιμοποιόυν φιλική προς το περιβάλλο νενέργεια.
Για τους συνοδούς της ομάδας είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη για την προπαρασκευαστική συνάντηση, αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος της ανταλλαγής κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναπτυχθεί το λεπτομερές πρόγραμμα του
project, καθώς και της κοινής κατευθυντήριας γραμμής των δράσεων που πρέπει να γίνουν συντονισμένα και ταυτόχρονα και στις 4 χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Μάλτα, Κροατία). Αμέσως μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση και συνεχίζοντας τον μήνα προετοιμασίας όπου οι νέοι θα ερευνήσουν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας (φιλικές προς το περιβάλλον)στην χώρα τους, έχοντας ποια πλήρη εικόνα ταυτόχρονα και στις 4 χώρες θα αρχίσει η εκστρατεία ενημέρωσης που θα διαρκέσει ένα μήνα. Έπειτα θα περάσουμε στην εκπαίδευση των πολιτών της κοινοτητάς μας για το πως μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια και να προστατεύουν το περιβάλλον με απλές καθημερινές κινήσεις, για να φτάσουμε στην Δράση όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν το Ολυμπιακό χωριό, θα προβούν σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και τελικά θα αντικαταστήσουν κοινόχρηστες συμβατικές λάμπες. Τέλος θα περάσουμε στην αξιολόγηση της πρωτοβουλίας , η οποία θα γίνει με επιστημονικό τρόπο μέσω, έρευνας, παρατήρησης και σύγκρισης και θα αναφέρεται σε συγκρίσιμα μεγέθη ώστε να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπερασμάτα.
Πιο αναλυτικά κατά τη διάρκεια του προγράμματος της διακρατικής πρωτοβουλίας  νέων, «Πράσινο Χωριό»,  θα πρέπει να γίνουν σε ισορροπία και οι  5 κύκλοι της πρωτοβουλίας στον καθένα εκ των οποίων θα αφιερωθεί ένας μήνας.


Πολύ μεγάλη σημασία κατά την διάρκεια της πρωτοβουλίας θα δοθεί στην έννοια της άτυπης εκπαίδευσης και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού. Άλλωστε μέθοδοι μη τυπικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την δημιουργικότητα των νέων, θα χρησιμοποιηθούν για την εκμάθηση απλών καθημερινών κανόνων συμπεριφοράς για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για πιο σύνθετες παρουσιάσεις όπως είναι η ηλιακή ενέργεια, η μετατροπή  της οικίας μας σε ενεργειακή οικία κτλ.  Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης και στις αναφορές αξιολόγησης του
project που θα γίνουν από τους ίδιους του συμμετέχοντες αλλά και από όλους του φορείς και τους κατοίκους που θα συμμετέχουν σε αυτό. Θα διεξαχθεί μια πολυποίκιλη αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του project και οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν ένα μικρό ερωτηματολόγιο ώστε η αξιολόγηση να γίνει γραπτώς. Πέρα από τους συμμετέχοντες θα αξιολογήσουμε και τα αποτελέσματα των οικογενειών που θα μετέχουν στο πρόγραμμα συγκρίνοντας το ενεργειακό τους τιμολόγιο πριν και μετά την παρακολούθηση των σεμιναρίων.

(ελήφθη 14-9-2011)

 

Απολογισμός Δράσεων Κέντρου Νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G, Νοέμβριος 2010 - Μάιος 2011

6 Μήνες Λειτουργίας

Συμμετοχή σε 8 Διεθνή Προγράμματα στο εξωτερικό

Οργάνωση 3 Διεθνών Ανταλλαγών Νέων

Αποστολή 26 Νέων από την περιοχή μας σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα

Φιλοξενία 105 Νέων από όλη την Ευρώπη σε προγράμματα άτυπης εκπαίδευσης

„Η ομάδα κέντρου νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G έχει συσταθεί για να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε νέους από την Ελλάδα δίνοντας προτεραιότητα σε νέους με λίιγότερες ευκαιρίες. Μάλιστα ιδρυτικά της μέλη αποτελούν και 2 νέα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σκοπός της επίσης αποτελεί  η συλλογή άλλων εθελοντών, δίνοντας τους την ευκαιρία να αποκτήσουν νέα διεθνή εμπειρία, να ανακαλύψουν έναν άλλο πολιτισμό και μέσα από την δημιουργικότητα  να χρησιμεύσει μελλοντικά  για τους νέους,  ως μια δύναμη για την προσωπική τους ανάπτυξη και τη διεύρυνση των οριζόντων τους. Το κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει τους εθελοντές  της στους τομείς  της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε σχετικές διαδικασίες, καθώς επίσης και να τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες ευκαιρίες για συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή προγράμματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Για την επίτευξη των στόχων του, το κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G σχεδιάζει να διοργανώνει και να συμμετέχει σε ποικίλες εθνικές και διεθνείς εκδηλώσεις - σεμινάρια, κατασκηνώσεις, ανταλλαγές νέων, μέσω  της παρουσίας νέων με κίνητρα,  συμβάλλοντας έτσι στην ελληνική κινητικότητα των νέων ανθρώπων σε άλλους πολιτισμούς καθώς και στην δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης.
 Όλες οι δραστηριότητες του κέντρου νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G θα βασίζονται κυρίως σε μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης. Έννοιες όπως δημιουργικότητα, πολιτισμός, τέχνη, φύση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, διαπολιτισμικός διάλογος, χαρά, ευρωπαϊκή συνείδηση, έρευνα, δημοκρατία, ενεργός συμμετοχή, ανεκτικότητα, ένταξη, πληροφόρηση, άτυπη εκπαίδευση και εθελοντισμός – θα αποτελούν λέξεις κλειδιά σε όλες τις δραστηριότητες του κέντρου νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G. Πεποίθηση του κέντρου νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G είναι ότι η διεθνή εμπειρία, η πολιτιστική αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή εμπειριών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την προσωπική ανάπτυξη, καθώς διευρύνει σημαντικά τους ορίζοντες των νέων και τους ανοίγει νέες οδούς για το μέλλον.”

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από το καταστατικό ίδρυσης του κέντρου νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G και συγκεκριμένα από την σελίδα «Στόχοι και προτεραιότητες» και αποτελεί την μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση για εμάς, βλέποντας πως μέσα σε 6 μήνες όχι απλώς δεν παρεκλίναμε επ’ ουδενί από τους αρχικούς μας στόχους αλλά καταφέραμε να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας δίνοντας την ευκαιρία σε 26 + 105 Νέους να συμμετάσχουν σε προγράμματα άτυπης εκπαίδευσης ανά την Ευρώπη.
Το κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G συμμετείχε ως έταιρος:

·         Με 5 Νέους στην Πρωτοβουλία Νέων ”Block against violence / Φραγμός στην Βία” , που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα της Τουρκίας 21 – 27 Νοεμβρίου, 2010.

·         Με 1 Νέο στο διεθνές Σεμινάριο “The Step for Minority Youth Participation and Involvement in Public Life through Human Rights Education”, 18-24.02.2011, Ρίγα, Λετονία.

·         Με 2 Νέους στο διεθνές Σεμινάριο „In Contact” , 11 - 15 of April 2011, Τόρουν, Πολωνία.

·         Με 5 Νέους στην διεθνή Ανταλλαγή Νέων: “Let’s Rebuild Europe“ 20 -27 .05.2011, Μούγκλα,Τουρκία.                                                                        

·         Με 1 Νέο στο διεθνές Σεμινάριο: “Inclusion EVS in Europe”, 27-31.05.2011, Dlugopole Dolne, Πολωνία.                                       

Το κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G πραγματοποίησε ως οργανωτής:

·         Την διεθνή Ανταλλαγή Νέων ”Educated MindsBrighter Future / Εκπαιδευμένα Μυαλά – Λαμπρότερο Μέλλον”, η οποία έλαβε χώρα 30 Μαρτίου με 7 Απριλίου, 2011 και φιλοξένησε στο Ολυμπιακό Χωριό 35 Νέους από 7 διαφορετικές χώρες.

·         Την διεθνή Ανταλλαγή Νέων ”PHOTO TALK: One Icon – 1000 words / Η Φωτογραφία μιλάει: Μία εικόνα – 1000 λέξεις”, η οποία έλαβε χώρα 30 Απριλίου με 10 Μαίου, 2011 και φιλοξένησε στο ΠΥ-ΒΑ (Πάρκο Αντώνης Τρίτσης) 30 Νέους από 6 διαφορετικές χώρες .

·         Την διεθνή Ανταλλαγή Νέων ”3D(imensions) / 3Δ(ιαστάσεις)”, η οποία έλαβε χώρα 24 –31 Μαίου, 2011 και φιλοξένησε στο ΠΥ-ΒΑ (Πάρκο Αντώνης Τρίτσης) 40 Νέους από 8 διαφορετικές χώρες .

Όλα τα προαναφερθέντα προγράμματα συγχρηματοδοτήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής, μέσω της αντίστοιχης Εθνικής Υπηρεσίας Προγραμμάτων Ε.Ε. Νέα Γενιά σε Δράση, η οποία στην χώρα μας είναι το Ινστιτούτο Νεολαίας-Εθνική Υπηρεσία των Προγραμμάτων Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση» και «Eurodesk» του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Όλοι οι νέοι που συμμετείχαν στα παραπάνω προγράμματα έλαβαν πιστoποιητικό συμμετοχής(Youth Pass), το οποίο φέρει την σφραγίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής και αναγνωρίζεται αναλόγως στην αγορά εργασίας.

Το κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G, είναι ιδιαίτερα υπερήφανο που κατάφερε να προσφέρει σε νέους της περιοχής μας(πολλοί εκ των οποίων νέοι με λιγότερες ευκαιρίες), τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα προγράμματα Νέα Γενιά σε Δράση και να αποκτήσουν μέσα από αυτά γνώσεις και εμπειρίες αλλά και μία νέα αντίληψη των πραγμάτων μέσα από τον διαπολιτισμικό διάλογο με νέους από όλη την Ευρώπη.

Βεβαίως μόνοι μας δεν θα είχαμε καταφέρει τόσα πολλά πράγματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αρωγός στην προσπάθειά μας εξ’ αρχής είναι ο Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, υπό την αιγίδα του οποίου άλλωστε λειτουργεί το κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του , για την στήριξη που μας παρέχει ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Οφείλουμε δε να ευχαριστήσουμε προσωπικά την κυρία Εύα Πασχαλίδου και τον κύριο Ανδρέα Σκέντζο που πρώτοι πίστεψαν στο πρόγραμμά μας , καθώς και τον κύριο Παραδέλλη Βασίλη που είναι δίπλα μας παρέχοντας λύσεις από την πρώτη στιγμή. Τέλος, ευχαριστούμε τον κύριο Αδαμόπουλο Σωκράτη, ο οποίος δώρισε στο κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G έπιπλα γραφείου, σημαντικής χρηματικής αξίας.

Το κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G, θα αρχίσει την λειτουργία του πάλι στις 25 Αυγούστου του 2011 με πολλές εκπλήξεις και ακόμη περισσότερες δράσεις. Ετοιμαστείτε για Ευρωπαική Εθελοντική Εργασία(EVS), «Νέοι Σε Κίνηση» και «Πράσινο Χωριό»!                                                                    Έως τότε.. καλό Καλοκαίρι!

 

Ομάδα Κέντρου Νέων Ολυμπιακού Χωριού / System and G

With real passion for creative youth work

Official partner of

European Neighbour’s Day  (http://www.european-neighbours-day.com/).

 “IDA Network  (http://www.idanetwork.eu/ ),

 “United for Intercultural Action”.

 

Σύλλογος Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού ΕΥΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ Πρόεδρος ΣΚΟΧ 6974484659

Επιστροφή στην αρχή