Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004: ΑΡΘΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ 5 (για το αρχείο 1, για το αρχείο 2, για το αρχείο 3, για το αρχείο 4)

(πρόσβαση στα αρχεία άρθρων ΠΡΙΝ την Ολυμπιάδα 04: Αρχείο 1 πιέστε εδώ, Αρχείο 2 πιέστε εδώ, Αρχείο 3)


Η αχαριστία των ευεργετηθέντων και το χαμόγελο του h. Siemens

Δεν είναι χαμίνι, φτηνός αλητάκος, απατεωνίσκος ή ένα ρεμάλι της πιάτσας ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Είναι άνθρωπος έξυπνος, ικανός -από τους ικανότερους του επιχειρηματικού στερεώματος-, σοβαρός και από τους πλέον κατάλληλους να προωθήσουν τα πανάκριβα προϊόντα της εταιρείας του.

Φτηνοί είναι όσοι εκ των υψηλόβαθμων στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων (και όσοι άλλοι τους υπηρετούν) χιμούν να τον ξεσκίσουν. Διότι:

* Εν πρώτοις, μικροί, αδύναμοι και ευάλωτοι, υποκρίνονται τα αιμοβόρα σαρκοφάγα, από απόσταση ασφαλείας.

* Διεφθαρμένοι οι ίδιοι και υπόλογοι για την άνετη διαφυγή αυτών των οποίων ζητούν την άνευ διαπραγματεύσεων έκδοση, προσποιούνται τώρα τους αδιάφθορους και προσβεβλημένους βαθύτατα από τις κατηγορίες περί χρηματισμού τους.

* Επιδεικνύουν τη συνήθη συμπεριφορά των ευεργετηθέντων εκείνων οι οποίοι μόλις δουν τον ευεργέτη τους λιγότερο ισχυρό απ' όσο τον γνώρισαν και υπόλογο πράξεων άνομων, εκείνοι είναι που του χώνουν τις πιο βαθιές μαχαιριές.

Καμιά δωδεκάδα υπολογίζει τους αγνώμονες και αχάριστους της δικής του επιρροής ο her Μιχάλης Χριστοφοράκος. Κατά τι λιγότεροι, φαίνεται, είναι εκείνοι που αρχικά έκαναν τον «σκληρό» απέναντι στον Θόδωρο Τσουκάτο. Οι οποίοι, γελοιωδέστατοι, λαμβάνοντας το απειλητικό μήνυμά του, φρόντισαν να στείλουν στον ανακριτή στοιχεία που μαλακώνουν τον θυμό του πρώην «στρατηγού». Δηλώνοντας βεβαίως πάντα «καθαροί». Και δίνοντας άφεση στον εαυτό τους με... το αφοπλιστικό επιχείρημα «αφού έτσι γίνεται πάντα»...

Οι ψεύτες. Αυτοί που υπόσχονται ότι θα αλλάξουν τον κόσμο. Θα επανιδρύσουν το κράτος. Θα αντιμετωπίσουν τη διαφθορά. Θα τιμήσουν την ψήφο του τίμιου πολίτη. Προβάλλουν ως αναγκαίο κακό να τηρούν διπλά βιβλία. Με τη βεβαιότητα ότι ουδείς εισαγγελέας θα τους πάει μέσα, όπως πάει για πλαστογραφία μετά χρήσης και απάτη σε βάρος του Δημοσίου κάθε άλλον κοινό απατεώνα.

Άσκησαν ή και ασκούν εξουσία. Άλλαξε η ζωή τους. Από ασημαντότητες ή μετριότητες έγιναν μεγέθη δυσθεώρητα. Ρυθμιστές των εξελίξεων. Καταλύτες της οικονομικής ανάπτυξης. Και της υπανάπτυξης, γενικώς. Έγιναν ίδιοι με όσους κατηγορούσαν ότι εξουσιάζουν ζώντας παρασιτικώς και εξασφαλίζοντας πλούτο για τους ίδιους και τα παιδιά τους, ανόμως και ατιμωρητί.

Έγιναν κι αυτοί πολιτικοί μεσάζοντες. Για να χρεώνουν τα -ήδη καταχρεωμένα- δημόσια ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισ. ευρώ. Προβάλλοντας, ως χρήσιμα, προϊόντα που διατίθενται σε απαγορευτική τιμή. Ή παντελώς άχρηστα, οπότε η ζημιά είναι διπλή. Αδιαφορούν πλήρως. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να γεμίζουν τα κομματικά (και άλλα) ταμεία, να «φτιάχνουν τη ζωή τους», οι κοινωνικώς ατσούμπαλοι (ενίοτε αγράμματοι), να υψώνουν το βλέμμα και να ρίχνουν κατραπακιές στον μαλάκα τον λαουτζίκο, για να μάθει επιτέλους να γίνει συνεργάσιμος κοινωνικός εταίρος.

Γιατί λοιπόν να μη χαμογελά ειρωνικά πίσω από το θυμωμένο του βλέμμα ο Μιχάλης Χριστοφοράκος; Στο χέρι τούς έχει όλους. Πολιτικούς και άλλους. Υπεράνω πάσης υποψίας, οι περισσότεροι. Να τον κλείσουν αυτόν μέσα, λιγάκι δύσκολο. Να τους εξευτελίσει αυτός, δίνοντας μάλιστα μαθήματα σωστής συμπεριφοράς και σε άλλους ευεργετηθέντες, πιο εύκολο. Το έχει κάνει ήδη για μερικούς. Μερικώς, έστω. Προειδοποιεί και τους υπόλοιπους. Για πλήρη εξευτελισμό.

Ψάχνουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο να κρυφτούν οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν βρίσκουν άλλο πέραν της παραγραφής. Πίσω από την οποία εκτίθενται ακόμη περισσότερο, διότι ομολογούν ότι και ένοχοι είναι ενώπιον της κοινωνίας και έχουν καταφέρει το ατιμώρητο με την εφαρμογή της πρόνοιας των συνταγματικών και άλλων διατάξεων «περί ευθύνης(!) υπουργών». Και έχοντας φτάσει στο χείλος της κατάρρευσης, φροντίζουν να μην αποκαλύψουν τίποτε περισσότερο από ό,τι έχει αποκαλυφθεί από μόνο του τυχαίως ή με την έρευνα τρίτου παράγοντα. Εξάλλου, νιώθουν την απόλυτη εξάρτηση από τη «βούληση του κ. Χριστοφοράκου να μη βλάψει το ελληνικό πολιτικό σύστημα». Η οποία, ως βούληση, μπορεί και να αλλάξει, υπό ορισμένες συνθήκες.

«Αυτή είναι η Ελλάδα»

Ιδρώνουν τώρα κατακαλόκαιρο επιφανείς άνδρες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ψάχνοντας να βρουν, τάχα, τρόπο να διαπεράσουν το συνταγματικό φίλτρο, το οποίο με «κομματική πειθαρχία» αφαιρεί τις ευθύνες των υπουργών από οποιεσδήποτε κολάσιμες πράξεις τους. Ούτε η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει τύχη ούτε η ολοκλήρωσή της με την διατύπωση του Προκόπη Παυλόπουλου -αρχιτέκτονες εξάλλου οι ίδιοι του νομικού πλαισίου προστασίας. Παράκαμψη συνταγματικών διατάξεων δεν υπάρχει με κανένα νόμο. Το πολιτικό σύστημα απλώς βυθίζεται χωρίς να μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια. «Τι να κάνουμε; Αυτή είναι η Ελλάδα», όπως είχε πει κάποτε, εξ αφορμής ενός άλλου ναυαγίου, ο πολιτικός προϊστάμενος του «στρατηγού».

 

επιστροφή

 

Η «ΠΡΟΙΚΑ» ΤΟΥ 2004

                                                      Του Πάνου Τότσικα

Και ξαφνικά, εν έτει 2010, η διεθνής κοινή γνώμη ανακάλυψε την ελληνική αναξιοπιστία.

Ανακάλυψε την «δημιουργική λογιστική», τα ψεύτικα και παραποιημένα στατιστικά στοιχεία με τα οποία δημιουργούσε η Ελλάδα μια διαφορετική εντύπωση για την οικονομική της κατάσταση. Όλοι φαίνονται πώς αγνοούν ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρω-ζώνη αν και δεν συγκέντρωνε τα κριτήρια που είχαν τεθεί, χάρις στα παραπλανητικά νούμερα που παρέθεσε και που οι ευρωπαίοι «εταίροι» αποδέχτηκαν. αν και γνώριζαν ότι ήταν ψεύτικα. Άλλωστε δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που παρέθεσε ψεύτικα στοιχεία…

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Ελλάδα συγκεντρώνει τα φώτα μιας παγκόσμιας αρνητικής δημοσιότητας: Το 2004, λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, η «διεθνής κοινότητα» κρατούσε την ανάσα της αν θα μπορέσουν τελικά να είναι έτοιμες στην ώρα τους οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και υποδομές που ήταν απαραίτητες για να γίνουν οι Aγώνες. Τότε οι ελληνικές ευρεσιτεχνίες και πατέντες έδωσαν και πήραν, οι εργολάβοι χρέωσαν τα έργα πολύ παραπάνω «λόγω του κατεπείγοντος», θυσιάστηκαν  και κάποιοι εργάτες , κυρίως ξένοι, και  τελικά «τα καταφέραμε», είπαν. Μίλησαν για τους «επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας» και ξέχασαν ότι το πραγματικό κόστος ήταν 4-5 φορές περισσότερο από το αρχικά προϋπολογισθέν. Ξέχασαν ότι ο φάκελος με τον οποίο «κέρδισε» η Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν εντελώς διάτρητος, ότι ήταν γεμάτος ψεύτικα στοιχεία, ότι ήταν αναξιόπιστος.

Ο Σουηδικός  λαός θεωρείται από τους πιο φιλειρηνικούς. Όταν όμως του τέθηκε το1997το δίλημμα αν θέλει να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Στοκχόλμη, η απάντηση δόθηκε με ένα μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις: το κύριο επιχείρημα των αντιτιθέμενων Σουηδών ήταν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιβάρυναν σοβαρά την οικονομία της χώρας τους και θα περιόριζαν τους πόρους που προορίζονταν για κοινωνικές δαπάνες. Έτσι, με χαμηλή βαθμολογία στο κριτήριο «λαϊκή αποδοχή», οι Σουηδοί απέτρεψαν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα τους. Μέχρι σήμερα αρνούνται να ενταχθούν στην Ευρω-ζώνη.

Στο Βερολίνο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η μη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων τέθηκε ως όρος για την συνεργασία στις Δημοτικές εκλογές  μεταξύ αριστερών και οικολογικών δυνάμεων. Μέχρι σήμερα, στο Βερολίνο, το ισχυρό αντι-Ολυμπιακό κίνημα που αναπτύχθηκε, απέτρεψε τη διεκδίκηση των περιζήτητων παγκοσμίως Ολυμπιακών Αγώνων…

Στην χώρα μας αντιθέτως, η «Μεγάλη Ιδέα» των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, άγγιξε την φαντασία ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Ο ανεκδιήγητος φάκελος που κατατέθηκε στην ανεκδιήγητη «Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή» του Σάμαρανγκ, των «αθανάτων» και των μαφιόζων, περιείχε στημένο γκάλοπ όπου το 97,5%  των ελλήνων ήταν υπέρ των Αγώνων στην Αθήνα. Όσοι εναντιώθηκαν, θεωρήθηκαν από «αντεθνικά στοιχεία» έως γραφικοί. Τα επιχειρήματά τους για τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, αποσιωπήθηκαν ή λογοκρίθηκαν. Έτσι, κάποιοι φαίνεται να πέφτουν από τα σύννεφα όταν αντιλήφθηκαν λίγα χρόνια μετά τους Αγώνες ότι το δημόσιο χρέος και ο δανεισμός είχαν εκτοξευθεί στα ύψη.

Το πραγματικό ωστόσο κόστος της «επιχείρησης Ολυμπιάδα 2004» δεν το μάθαμε ποτέ. Φρόντισε γι’ αυτό η Γιαννούλα και ο Σημίτης και στη συνέχεια ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ακόμα πληρώνουμε κι’ ακόμα χρωστάμε τα κερατιάτικα. Πριν λίγες μέρες κάτι ψέλλισε ο  Δήμαρχος Αθήνας…

Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική για τη χώρα. Αυτοί που μας «χάρισαν» τους Ολυμπιακούς

Αγώνες του 2004, αυτοί που μας επέβαλαν να αγοράσουμε άχρηστους εξοπλισμούς και πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, αυτοί που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά μας, οι Γερμανοί της Siemens και αυτοί που εισέπραξαν τις μίζες και τις προμήθειες, μας μιλάνε για «αναξιοπιστία» της χώρας . Μας ζητάνε να καθηλώσουμε τους ήδη χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, να περικόψουμε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες και ταυτόχρονα παίρνουν μέτρα για να στηρίξουν τις τράπεζες που τόσα χρόνια μας ξεζούμιζαν κανονικά.

Στο Μόντρεαλ του Καναδά δεν απέκρυψαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν γι’αυτούς μια οικονομική καταστροφή. Ακόμα πληρώνουν…

Στην Ελλάδα, αποκρύπτεται επιμελώς ότι η χρεωκοπία της χώρας ξεκινάει από το 2004 και κορυφώνεται σήμερα. Οι εμφανισθέντες   «υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης», τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας των προηγούμενων χρόνων δεν μπορούν να αποκρύψουν την ουσιαστική «προίκα» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, δηλαδή την πραγματικότητα των τεράστιων ελλειμμάτων, του αχαλίνωτου δανεισμού. Η φούσκα έσπασε. Το ζήτημα είναι αν και πότε θα ξεχειλίσει το ποτάμι της οργής.

περιοδικό "ΓΑΛΕΡΑ" Νο 52 - Φεβρουάριος 2010

 

επιστροφή

 

Μαρτυρία-φωτιά «καίει» τον Π. Βουρλούμη!

Τρίτη, 02 Μάρτιος 2010 01:43

Υποθαλάσσιες δονήσεις πολλών… ρίχτερ προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η αποκαλυπτική κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens, του πρώην διευθυντή του ΟΤΕ, κ. Νικήτα Μπαριτάκη, που έφερε σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τον πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Π. Βουρλούμη, με αποτέλεσμα στη χθεσινή του κατάθεση ενώπιον των βουλευτών να απαντήσει με… καταιγισμό υπεκφυγών.

Ο κ. Βουρλούμης προκάλεσε χθες την οργή αρκετών βουλευτών της Εξεταστικής, προερχόμενων τόσο από το κυβερνών κόμμα, όσο και από την αντιπολίτευση, καθώς σε όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις που δέχθηκε αρνήθηκε να απαντήσει, είτε δηλώνοντας άγνοια, είτε παραπέμποντας στο νομικό σύμβουλο του ΟΤΕ! Μάλιστα, η δυσφορία των βουλευτών για τις ελάχιστα διαφωτιστικές απαντήσεις Βουρλούμη ήταν τέτοια, που τους υποχρέωσε να τον καλέσουν σε νέα κατάθεση την επόμενη εβδομάδα, παρότι αρχικά προβλεπόταν να εξετασθεί μόνο χθες.

Ο κ. Μπαριτάκης αποκάλυψε στην Εξεταστική σημαντικές παραμέτρους του σκανδάλου Siemens, που σχετίζονται με τον ΟΤΕ. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις του έχουν ήδη υπερβεί τα όρια μιας κλειστής κοινοβουλευτικής επιτροπής, καθώς χθες βράδυ δεν δίστασε να εκθέσει τα ίδια στοιχεία και στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, προκαλώντας έτσι ανοικτά τη διοίκηση του ΟΤΕ είτε να απαντήσει, ενδεχομένως και με δικαστικά μέσα, είτε να σιωπήσει, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις αποκαλύψεις.

Πάντως, ως τώρα ο ΟΤΕ είχε κακό προηγούμενο με τον κ. Μπαριτάκη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μετά την αποπομπή του, με πρόσχημα δήθεν σφάλματα της διεύθυνσης Συντήρησης Δικτύων κατά τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Μπαριτάκης έχει κερδίσει ήδη σε τρεις βαθμούς τις δίκες κατά του ΟΤΕ και έχει κριθεί με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, ότι κακώς απομακρύνθηκε, επειδή αρνήθηκε να προσυπογράψει «φουσκωμένες» συμβάσεις με τους εθνικούς προμηθευτές του Οργανισμού. Μάλιστα, η διοίκηση του ΟΤΕ αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Α. Πάγου και να επαναφέρει, όπως υποχρεούται, τον κ. Μπαριτάκη στη θέση του.

Τρία είναι τα στοιχεία της κατάθεσης Μπαριτάκη στην Εξεταστική που σοκάρουν:

-         Ο πρώην διευθυντής του Οργανισμού αποκάλυψε και στους βουλευτές, όσα ήδη είναι γνωστά στις εισαγγελικές αρχές και έχουν οδηγήσει στη δίωξη Βουρλούμη σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με τις διαβόητες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης των ετών 2002-2004, που υπερτιμολογήθηκαν από τη διοίκηση Βουρλούμη, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των υπηρεσιών. Οι συμφωνίες αυτές με την Siemens και την Ιντρακόμ, που ήταν προέκταση των προγραμματικών, έκλεισαν μάλιστα ύστερα από προσωπική διαπραγμάτευση του κ. Βουρλούμη με τον Πρ. Μαυρίδη, στέλεχος της ελληνικής θυγατρικής της Siemens,  με πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων».

-         Με τη σύμβαση για την τεχνική υποστήριξη που υπογράφηκε το 2005, μετά την απομάκρυνση Μπαριτάκη και αφού είχαν υπερτιμολογηθεί τα κόστη της προηγούμενης τριετίας, άνοιξε «κερκόπορτα» ακόμη και για παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων στα δίκτυα του ΟΤΕ! Και αυτό, διότι επιτράπηκε για πρώτη φορά στους προμηθευτές να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα δίκτυα του Οργανισμού για να αποκαθιστούν εξ αποστάσεως βλάβες στο λογισμικό. Σύμφωνα με έκθεση αρμόδιων ελεγκτών του ΟΤΕ, αυτή η απομακρυσμένη πρόσβαση αφήνει περιθώρια για «κακόβουλες ενέργειες», ενώ ο κ. Μπαριτάκης τονίζει, ότι η British Telecom, σύμφωνα με έγγραφο που ο ίδιος κατέχει, είχε αρνηθεί ανάλογη υπηρεσία από προμηθευτές της, ακριβώς για λόγους ασφάλειας του δικτύου! Σημειώνεται, ότι ο ΟΤΕ έχει ασκήσει αγωγή κατά της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και της δημοσιογράφου Αρ. Μπουγάτσου για την αποκάλυψη αυτής της παραμέτρου των συμφωνιών τεχνικής υποστήριξης, ενώ δεν έχει πράξει το ίδιο και με την εφημερίδα «Παρόν», που επίσης έχει αποκαλύψει το θέμα.

-         Ο κ. Μπαριτάκης αποκάλυψε, επιπλέον, ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν μετά την απομάκρυνσή του σε άλλα στελέχη της διεύθυνσής του, για να νομιμοποιήσουν τις υπερτιμολογημένες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης ήταν τόσο ισχυρές, που κατέληξαν στο θάνατο από καρδιακό επεισόδιο του Γ. Στυλογιάννη, κορυφαίου στελέχους της διεύθυνσης, ο οποίος είχε επίσης αρνηθεί να θέσει την υπογραφή του κάτω από τις εισηγήσεις του κ. Βουρλούμη και του γενικού διευθυντή τεχνικών θεμάτων, κ. Γ. Ιωαννίδη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο «βομβαρδισμός» του κ. Βουρλούμη με επιβαρυντικές καταθέσεις αναμένεται να συνεχισθεί και σήμερα, καθώς καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Απ. Μπαράτσης, πρώην στέλεχος της διοίκησης του ΟΤΕ, ο οποίος απομακρύνθηκε το 2004, επειδή διαφώνησε με τις υπερτιμολογήσεις και υιοθέτησε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών. Ο κ. Μπαράτσης, σήμερα πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, έχει  καταθέσει και στη Δικαιοσύνη για το θέμα των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης και η μαρτυρία του ήταν μία από αυτές που οδήγησαν στην άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Βουρλούμη και όλων των άλλων μελών του τότε διοικητικού συμβουλίου.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--lr----2010030120500/

 

επιστροφή

 

«Οσμή» σκανδάλου πολιτικών υποκλοπών

Τετάρτη, 26 Μάιος 2010 01:36

 

«Οσμή» νέου σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών με στόχο τον Πρωθυπουργό, την οποία στάθηκε αδύνατο στον κ. Π. Βουρλούμη να απομακρύνει πειστικά ενώπιον των βουλευτών, διαχύθηκε κατά τη χθεσινή εξέταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά την υπόθεση Siemens.

Εξεταζόμενος στη Βουλή, ο κ. Βουρλούμης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με αφορμή παραπολιτικό σχόλιο της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου στην «Ε», όπου γινόταν λόγος για περίεργη «σιγή» του πρωθυπουργικού σταθερού τηλεφώνου στην κατοικία του Γ. Παπανδρέου στο Καστρί.

Ερωτώμενος από βουλευτές για την περίεργη φραγή των εισερχομένων κλήσεων στο τηλέφωνο του Πρωθυπουργού, ο κ. Βουρλούμης άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα και έπεσε σε αντιφάσεις, καθώς:

n  Αρχικά δήλωσε άγνοια για το θέμα και επιχείρησε να αντεπιτεθεί, μιλώντας για ανεύθυνες και υποβολιμαίες φήμες,

n  Ακολούθως, υπό την πίεση των βουλευτών που ζητούσαν πειστικότερη απάντηση, ο κ. Βουρλούμης εξήλθε του χώρου συνεδρίασης της Επιτροπής για να ενημερωθεί τηλεφωνικά από τον αρμόδιο διευθυντή του ΟΤΕ, κ. Α. Καραγιώργο,

n  Επιστρέφοντας στην αίθουσα, ο κ. Βουρλούμης αναγνώρισε ότι υπήρξε πρόβλημα διακοπής εισερχόμενων κλήσεων στο πρωθυπουργικό τηλέφωνο, αλλά απέδωσε το γεγονός σε κάποια εσφαλμένη πληκτρολόγηση από υπάλληλο (!).

Η απάντηση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές:

-         Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασιλική Τσόνογλου, δήλωσε ότι δεν πείθεται από αυτές τις εξηγήσεις, ότι είναι αδικαιολόγητο να μη γνώριζε το πρόβλημα διακοπής των κλήσεων του Πρωθυπουργού ο κ. Βουρλούμης και να μην έχει ενημερώσει προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου,

-         Ο βουλευτής της Ν.Δ., Πάνος Καμμένος, υπαινίχθηκε ανοικτά, ότι τίθεται θέμα ασφάλειας των δικτύων του ΟΤΕ, υπενθυμίζοντας τις παλαιότερες αποκαλύψεις, για την παροχή δικαιωμάτων απομακρυσμένης πρόσβασης στο δίκτυο στην Siemens και την Intracom, προκειμένου να διορθώνουν εξ αποστάσεως βλάβες.

«Θα το ερευνήσουμε»…

Υπό την πίεση των βουλευτών, ο κ. Βουρλούμης υποχρεώθηκε τελικά να δηλώσει ότι θα ερευνήσει περισσότερο το θέμα, για το οποίο μάλιστα δήλωσε στην Επιτροπή ότι είχε σχετική πληροφόρηση και ο πρώην διευθυντής του Οργανισμού, Ν. Μπαριτάκης, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τον ΟΤΕ, επειδή μέχρι τέλους επέμενε σε χαμηλότερα τιμήματα για τις υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης από την Intracom και την Siemens.

Βουλευτές που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής έλεγαν στο «S», ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Βουρλούμης μόνο πειστικά δεν ακούσθηκαν, καθώς μάλιστα, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο για κορυφαίο στέλεχος του ΟΤΕ, εμφανίσθηκε να μη γνωρίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η φραγή εισερχόμενων κλήσεων στην πρωθυπουργική κατοικία.

Για ένα τέτοιο θέμα, επισήμαιναν, ο κ. Βουρλούμης έπρεπε να έχει πλήρη ενημέρωση και να έχει ήδη δώσει σχετικές εξηγήσεις στον Πρωθυπουργό, αφού άπτεται της εθνικής ασφάλειας και είναι γνωστό από το πρόσφατο παρελθόν, ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου έχει αποκαλυφθεί σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος Πρωθυπουργού, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστο.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Παρόν» έχουν αποκαλύψει στο πρόσφατο παρελθόν έκθεση - βόμβα της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΤΕ, όπου διαπιστώνονταν ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ασφάλεια του δικτύου του ΟΤΕ, εξαιτίας της παραχώρησης, επί διοίκησης Βουρλούμη, δικαιωμάτων απομακρυσμένης πρόσβασης στους «εθνικούς προμηθευτές».

Στην έκθεση αυτή, που φέρει τις υπογραφές τεσσάρων εσωτερικών ελεγκτών  του ΟΤΕ,  αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι: «Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ελέγχου της απομακρυσμένης πρόσβασης των προμηθευτών οίκων, όταν αυτή αιτείται από τον Οργανισμό για άρση βλάβης του τηλεπικοινωνιακού του δικτύου. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται με ειδική προσωρινή σύνδεση, η οποία σε μερικές περιπτώσεις παραμένει ενεργή για κάποιο διάστημα πέραν της άρσης της βλάβης. Αυτό συμβαίνει επειδή η επίβλεψη από πλευράς ΟΤΕ στηρίζεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οίκο». Συνέπεια αυτών είναι ότι υπάρχει «πιθανότητα διενέργειας κακόβουλων πράξεων σε βάρος του τηλεπικοινωνιακού δικτύου».

Αγωγές, αγωγές, αγωγές…

Για την αποκάλυψη της έκθεσης αυτής από δύο εφημερίδες, περιέργως ο κ. Βουρλούμης έδωσε εντολή στους νομικούς του ΟΤΕ να υποβάλλουν αγωγή διεκδίκησης υπέρογκης αποζημίωσης για υποτιθέμενη δυσφήμιση, μόνο κατά της «Ελευθεροτυπίας» και της δημοσιογράφου Αρ. Μπουγάτσου, χωρίς να προχωρήσει στην ίδια ενέργεια και κατά της εφημερίδας «Παρόν».

Πρόσφατα, στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε δημόσια (στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου) και ο κ. Ν. Μπαριτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η απομακρυσμένη πρόσβαση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια του δικτύου και άλλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, όπως η British Telecom, αρνούνται να παραχωρήσουν τέτοια δικαιώματα στους προμηθευτές τους. Κατά του κ. Μπαριτάκη η διοίκηση Βουρλούμη επίσης υπέβαλε αγωγή διεκδίκησης υπέρογκης αποζημίωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Βουρλούμης είναι σήμερα υποχρεωμένος περισσότερο από κάθε άλλη φορά να παρέχει πλήρεις εξηγήσεις για κάθε θέμα που μπορεί να άπτεται της ασφάλειας των κλήσεων στο δίκτυό του, καθώς η διοίκησή του έχει περιέλθει στον έλεγχο ξένης εταιρείας, της γερμανικής Deutsche Telekom, η οποία μάλιστα από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στη μετοχική σύνθεση μερίμνησε για τη διασύνδεση του εθνικού μας τηλεπικοινωνιακού δικτύου με το αντίστοιχο γερμανικό.

Συνεπώς, ακόμη και η παραμικρή υπόνοια παρακολούθησης συνδιαλέξεων Ελλήνων αξιωματούχων μπορεί να αναχθεί πλέον σε ζήτημα κατασκοπίας εις βάρος της κυβέρνησης, γι’ αυτό και η διοίκηση του ΟΤΕ οφείλει να επιδεικνύει τη μέγιστη ευαισθησία σε οποιαδήποτε υπόνοια κακόβουλων ενεργειών με στόχο κυβερνητικά στελέχη ή κρατικούς αξιωματούχους, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Βουρλούμης, πάντως, πιθανότατα δεν θα προλάβει να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για το θέμα του πρωθυπουργικού τηλεφώνου από τη θέση που σήμερα κατέχει, καθώς ήδη η κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες απομάκρυνσής του από τον ΟΤΕ. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε προσεχή Γενική Συνέλευση.

Και άλλα κενά…

Ένα ακόμη σοβαρό «κενό» σε όσα έχει καταθέσει ο κ. Βουρλούμης στην Επιτροπή για την Siemens, όπως αναφέρουν βουλευτές, άπτεται των διαδικασιών ελέγχου που ακολούθησε ο Οργανισμός επί των ημερών του, σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση υλικών που προμηθευόταν ο ΟΤΕ από τους «εθνικούς προμηθευτές», με βάση τις σχετικές προγραμματικές συμφωνίες.

Ο κ. Βουρλούμης κατέθεσε, ότι δόθηκε εντολή στην PriceWaterhouseCoopers να ελέγξει τις τιμές των υλικών, σύμφωνα με τις ρήτρες που περιελάμβαναν οι προγραμματικές συμφωνίες, ώστε να διαπιστωθεί αν παρέχονταν εκπτώσεις αντίστοιχες της απαξίωσης των υλικών στο πέρασμα του χρόνου. Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος του ελεγκτικού οίκου, Μ. Ψάλτης, εξεταζόμενος από την Επιτροπή δήλωσε ότι ουδέποτε διενεργήθηκε έλεγχος σύμφωνα με τις ρήτρες των προγραμματικών συμφωνιών, αφήνοντας έτσι άλλη μια φορά έκθετο τον κ. Βουρλούμη

Μ. Ψάλτη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη αναμένεται να προχωρήσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο Siemens, ύστερα από την κατάθεση του πρώτου.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Π. Βουρλούμη είναι εκτεθειμένος, σε σχέση με τους κοστολογικούς ελέγχους που πραγματοποίησε επί των ημερών του η εταιρεία Price Water House για τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Οργανισμός με την SIEMENS, εξέτασε η Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Price Water House, στην κατάθεσή του αποκάλυψε ότι στους ελέγχους που πραγματοποίησε το 2005 η εταιρεία ύστερα από σχετική εντολή του ΟΤΕ, δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι τρεις ρήτρες που εμπεριέχονταν στις συμβάσεις της SIEMENS με τον Οργανισμό, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του.

Όπως φέρεται να δήλωσε ο Μ. Ψάλτης, η Price Water House έλεγξε μόνο δύο εκτελεστέες παραγγελίες ύψους 114 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν μόνο στο 5% των συνολικών συμβάσεων ύψους δύο δισ. ευρώ. Διευκρίνισε δε, ότι ο έλεγχος αυτός έγινε με την μέθοδο σύγκρισης του περιθωρίου κέρδους (29%) που είχε η γερμανική εταιρεία σχετικά με την υλοποίηση των συγκεκριμένων παραγγελιών με το συνολικό περιθώριο κέρδους (35%) της SIEMENS στην χώρα μας.

Από όσα φαίνεται να είπαν οι βουλευτές της Επιτροπής από την σύγκριση των δύο ποσοστών προέκυπτε εσφαλμένα το συμπέρασμα ότι οι συμβάσεις ήταν επ ωφελεία του ΟΤΕ. Ο Παναγής Βουρλούμης είχε αναφέρει στην κατάθεσή του, στις 8/3, ότι στους συγκεκριμένους κοστολογικούς ελέγχους είχαν ληφθεί υπ΄όψιν οι τρεις ρήτρες.

Ωστόσο, κατά την κατάθεσή του,αναίρεσε τον παραπάνω ισχυρισμό, λέγοντας ότι πιθανόν οι υπηρεσίες να είχαν πει στη διοίκηση του ΟΤΕ ότι δεν χρειάζονταν να εξεταστούν οι τρεις ρήτρες (κοστολογικός έλεγχος, ανταγωνιστική προσφορά, προτεινόμενος πελάτης).

Την αισιοδοξία του για την έκδοση κοινού πορίσματος από την επιτροπή για τη Siemens εξέφρασε ο πρόεδρός της Σ. Βαλυράκης. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης επέμεινε ότι για να μετέχει το κόμμα του σε κοινό πόρισμα θα πρέπει πρώτα να καταγραφεί η διαχρονική διαπλοκή του κράτους με τις πολυεθνικές εταιρείες, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Ν.Δ. επέμειναν ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων.

 

επιστροφή

 

Βόμβα Siemens στην «αφρόκρεμα» επιχειρηματιών!

Πέμπτη, 10 Ιούνιος 2010 00:17

Επιφανείς χρηματιστές, μάνατζερ και επιχειρηματίες βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens και οι «βόμβες» αυτής της σκοτεινής υπόθεσης απομακρύνονται για λίγο από το πολιτικό σκηνικό, μεταφερόμενες στο επιχειρηματικό, με απρόβλεπτες παρενέργειες!

Η έρευνα της Επιτροπής ξεφεύγει πλέον από τις «νόμιμες» πληρωμές που διενεργούσε για χρόνια η Siemens, με κονδύλια που αποτυπώνονταν στα λογιστικά της βιβλία και περνά στο «σκοτεινό» πεδίο των  πιο αδιαφανών συναλλαγών, οι οποίες διερευνάται τώρα αν γίνονταν με «βιτρίνα» τους λογαριασμούς καθ’ όλα ευυπόληπτων επιχειρηματιών και χρηματιστών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «S», οι ενδείξεις και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Εξεταστική συγκλίνουν στο ακόλουθο σενάριο, το οποίο τώρα θα διερευνηθεί με το «ξεσκόνισμα» λογαριασμών:

Ο κύριος όγκος των μιζών της Siemens διακινήθηκε στην Ελλάδα σε μετρητά, με αναλήψεις από λογαριασμούς επιχειρηματιών και χρηματιστών υπεράνω πάσης υποψίας, οι οποίοι δεν είχαν μάλιστα την παραμικρή σχέση σε επιχειρηματικό επίπεδο με τον όμιλο της Siemens. Το κύκλωμα χρηματισμών της Siemens για να λειτουργήσει αποτελεσματικά χρειαζόταν επιχειρηματίες που δεν θα κινούσαν υποψίες αν διακινούσαν μεγάλα ποσά,  αφού είχαν την οικονομική επιφάνεια για να δικαιολογήσουν αυτή τη διακίνηση.

Οι επιχειρηματίες υπεράνω υποψίας διακινούσαν τα μετρητά σε πρόσωπα κλειδιά του πολιτικού κόσμου και στους ευρισκόμενους σε κρίσιμα πόστα για τα συμφέροντα της Siemens λειτουργούς και υπαλλήλους και στη συνέχεια «αποζημιώνονταν» για τις υπηρεσίες τους με καταθέσεις μεγαλύτερων ποσών από τους «μαύρους» λογαριασμούς της Siemens προς τους δικούς τους λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας και άλλων χωρών με αυστηρό τραπεζικό απόρρητο. Σε άλλες περιπτώσεις, «αποζημιώνονταν» πιθανόν με αγορές μετοχών των εταιρειών τους από επενδυτές του εξωτερικού, πίσω από τους οποίους κρυβόταν το «μαύρο» ταμείο της Siemens.

Όπως σημειώνουν βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική, η κυρίαρχη πλέον υποψία είναι ότι από την ελληνική θυγατρική της Siemens και μέσα από τα επίσημα λογιστικά βιβλία της διακινήθηκαν μικροποσά κυρίως σε είδος (συσκευές, εξοπλισμός κ.ο.κ.), που πάντως ωχριούν μπροστά στις πραγματικά τεράστιες μίζες (συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ) που διακινήθηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens σε χώρες του εξωτερικού και μοιράσθηκαν στην Ελλάδα σε μετρητά μέσω επιχειρηματιών υπεράνω υποψίας και φαινομενικά άσχετων με τις υποθέσεις της Siemens.

Με επιστολή του προς την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διακίνησης Μαύρου Χρήματος και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, ζήτησε χθες το άνοιγμα των λογαριασμών 23 προσώπων, φυσικών και νομικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι επιχειρηματίες και χρηματιστές. Ανάμεσά τους πρόσωπα που εντάσσονται στην «αφρόκρεμα» της επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής κοινότητας της Αθήνας.

Στην επιστολή Βαλυράκη, γίνεται λόγος για λάθρα διακίνηση χρήματος από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, (παραλαβή μετρητών στην Ελλάδα και κατάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του εξωτερικού των ενδιαφερόμενων να εξάγουν χωρίς παραστατικά τα χρηματικά ποσά) αλλά και για υπόνοιες ότι με τα ποσά που παραλαμβάνονταν εν Ελλάδι, γινόταν χρηματισμός πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων, για λογαριασμό της Siemens, ενώ μέσω εταιριών off shore που σχετίζονταν με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρίας, εξοφλούντο οι Έλληνες.

Σημείο-κλειδί της υπόθεσης φέρεται να είναι τραπεζικό στέλεχος της Dresdner, ονόματι Oswald, ο οποίος παραλάμβανε τα μετρητά στην Αθήνα, συνήθως με τη διαμεσολάβηση χρηματιστών που εκπροσωπούσαν πελάτες. Ο ίδιος ήταν διαχειριστής off shore εταιριών, μέσω των οποίων διακινούντο χρήματα των μαύρων ταμείων της Siemens.

Σύμφωνα με την επιστολή, για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκύπτει κατ΄αρχήν θέμα λάθρας διακίνησης χρήματος προς το εξωτερικό, (που μπορεί να σχετίζεται με μαύρο χρήμα, φοροδιαφυγή, ενδεχομένως και με αγορές μετοχών τις οποίες ήθελαν να εμφανίζουν ως προερχόμενες από ξένους επενδυτές) , αλλά πρέπει να διερευνηθεί αν τελικά μέσω των λογαριασμών τους ελάμβαναν χώρα και δωροδοκίες πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων. Για αυτό και ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών προκειμένου να βρεθούν οι πιθανές διαδρομές του χρήματος, με τη γνωστή αμερικανική λογική «follow the money».

Τα 23 πρόσωπα για τα οποία ζητείται «ξεσκόνισμα» χρηματιστηριακών και τραπεζικών λογαριασμών είναι τα ακόλουθα:

1) Νικόλαος Δεβλέτογλου, χρηματιστής

2) Αθανάσιος Ράμμος, χρηματιστής

3) Γεώργιος Κορωνιάς, επιχειρηματίας

4) Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης, επιχειρηματίας

5) Δαμκαλίδης Δημήτριος

6) Δαμκαλίδης Γιάννης

7) Κορμάς Κωνσταντίνος

8) Νικολιδάκης Μάριος

9) Μαρκόπουλος Χρήστος

10) Περίσσιος Αντώνιος

11) Καντάς Αντώνιος

12) «Balisea»

13) Κουκουλομάτης Παναγιώτης

14) KPMG

15) Prince Pacific Limited

16) KIENEST H (Γερμανός πολίτης που ζει στην Ελλάδα)

17) Μάριος Κάτσικας, επιχειρηματίας

18) Βασίλειος Τυρογαλάς

19) Σάββας Γιαννακάκης, χρηματιστής

20) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης

21) Γρηγόριος Κυριτσάκας, πρόεδρος χρηματιστηριακής

22) Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, μέλος του ΔΣ της τράπεζας «Societe Generale»

23) Σκουταροπούλου (αγνώστων λοιπών στοιχείων) σύζυγος του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου

Από τον όμιλο Λαυρεντιάδη αμέσως εκδόθηκε ανακοίνωση χθες το βράδυ, όπου τονίζεται ότι «ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens».

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-siemens--lr--2010060924287/
 
Πόσα και πόσους πληρώνουν οι εταιρείες (και άλλοι “φορείς”) τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους για “επικοινωνία” και crisis management;
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS Γιώργος Φλέσσας (ένας από τους spin doctor της Νέας Δημοκρατίας και του Δ.Ν.Τ εν Ελλάδι) ομολόγησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι πλήρωνε δημοσιογράφους και ΜΜΕ για να ενισχύει το προφίλ της εταιρείας Siemens, με την οποία συνεργάζεται επί πολλά χρόνια. Το ίδιο έκανε προφανώς και για άλλες εταιρείες – πελάτισσές του, όπως άλλωστε και οι παρόμοιες εταιρείες  ”δημοσίων σχέσεων”, crisis management κ.α.
Την τακτική εξαγοράς συνειδήσεων δημοσιογράφων και ΜΜΕ -μέσω ειδικευμένων γραφείων του είδους Civitas ή και απ’ ευθείας- την οποία ονομάζουν πολιτική “δημοσίων σχέσεων”, με payroll, “εταιρικά δώρα”, ταξίδια κ.λπ, ακολουθούν σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες, τράπεζες (βλ. Τράπεζα Πειραιώς και μουντιάλ), οργανισμοί, υπουργεία, "εθνικές υπηρεσίες", αλλά και πολιτικοί, βλαχοδήμαρχοι, νομάρχες, μητροπολίτες, πρεσβείες κ.ο.κ.
Ετσι εξαχρειώνεται και εξαθλιώνεται ένας κλάδος. Γι αυτό μας λένε αλήτες, ρουφιάνους. Γιατί πολλοί από μας είναι αυθεντικοί ρουφιάνοι και τα “πιάνουν” συστηματικά ή, έστω, όποτε τους δοθεί η “ευκαιρία”.
Ενας παλιός
http://syspeirosi.wordpress.com/          
(ελήφθη 12-6-2010)

 

επιστροφή

 

Οι ανίερες σχέσεις Marfin – Μ. Βατοπεδίου! 
Κυριακή, 13 Ιούνιος 2010 23:14 
Τις ανίερες σχέσεις της Marfin Egnatia Bank και της Marfin Investment Group με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου (ΙΜΒ) αποκαλύπτει σε πολλές τους διαστάσεις το πόρισμα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για το σκάνδαλο που συγκλόνισε την πολιτική της χώρας και πλέον θα αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης από προανακριτική επιτροπή της Βουλής. 
Οι πολυδιάστατες σχέσεις αποκαλύπτονται στο υποκεφάλαιο του πορίσματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έχει τον τίτλο «Οι λογαριασμοί, η διακίνηση μετρητών, οι δανειακές συμβάσεις και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και των λοιπών συνδεδεμένων και εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Στις δέκα σελίδες αυτού του κεφαλαίου αναδεικνύονται οι ύποπτες σχέσεις της ΙΜΒ με την Marfin Egnatia Bank και την Marfin Investment Group, δηλαδή με τις δύο «ναυαρχίδες» του ευρύτερου επιχειρηματικού συγκροτήματος, που διοικεί ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος. Όπως προκύπτει από το πόρισμα, η Marfin Egnatia ήταν η βασική τράπεζα που χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους ο μοναχός Εφραίμ και η παρέα των… καλόγηρων με τα λάπτοπ, τις μεγάλες business και τις σχέσεις διαπλοκής με την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Επιπλέον, η Marfin Investment Group εμφανίζεται να υποδέχεται τεράστιες τοποθετήσεις κεφαλαίων της ΙΜΒ στην πολυδιαφημισμένη αύξηση του 2007, ενώ εμπλέκεται και σε ένα τουλάχιστον ύποπτο χρηματιστηριακό «παιχνίδι», καθώς οι «φωτισμένοι» επενδυτικά μοναχοί εμφανίζονται να αγοράζουν μετοχές του ΟΤΕ την ίδια περίοδο προ των εκλογών του 2007 που συγκέντρωνε μετοχές και η MIG, και να τις πωλούν λίγο μετά τις εκλογές με σεβαστό κέρδος.
Οι βουλευτές τονίζουν για τις ύποπτες συναλλαγές της ΙΜΒ και άλλων προσώπων που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο, στις οποίες κατά κύριο λόγο εμπλέκονται εταιρείες του ευρύτερου συγκροτήματος της Marfin, ότι «δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες ότι πίσω από αυτές τις συναλλαγές της Μονής και των εταιρειών Rassadel και Madeus, πίσω από όλους αυτούς τους λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, πίσω από τις δανειακές συμβάσεις, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τις επενδύσεις και τις αναλήψεις μετρητών, υπάρχουν σκοτεινά και αδιαφανή σημεία και ύποπτες διαδρομές των ροών του χρήματος».
Επιπλέον, οι βουλευτές τονίζουν, ότι «η χορήγηση δανείου στη Μονή από την τράπεζα MARFIN προκειμένου να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και στην αγορά μετοχών αξίας 50.000.000 € της Marfin Investment Group (MIG), δεν αποτελεί συνήθη τραπεζική και χρηματιστηριακή πρακτική και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης». Αφήνουν, έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ερευνών για τις σκοτεινές συνθήκες συμμετοχής της ΙΜΒ στην αύξηση κεφαλαίου της MIG το 2007.
Τα συγκλονιστικά στοιχεία
Το “S” παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά το σκέλος του πορίσματος που φωτίζει την εμπλοκή εταιρειών του ομίλου Marfin στο σκάνδαλο Βατοπεδίου:
1.     Από την Τράπεζα της Ελλάδας κατατέθηκαν τόσο στην προηγούμενη (του 2008) όσο και στην παρούσα Εξεταστική Επιτροπή κατατέθηκαν συνολικά τρείς (3) Εκθέσεις με την αποτίμηση των Συναλλαγών της Ιεράς Μονής ΒατοπεδΙου και το άνοιγμα των λογαριασμών της ιδίας και των συνδεδεμένων ή των εμπλεκομένων με αυτή φυσικών και νομικών προσώπων. (…) Από τα στοιχεία όμως που παρατίθενται στις παραπάνω Εκθέσεις και καταθέσεις, ανεξάρτητα εάν δεν φωτίζονται όλες οι πτυχές του σκανδάλου και δεν αποκαλύπτονται όλα τα πρόσωπα που ωφελήθηκαν από τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και του κρατικού πλούτου, μπορεί κανείς με προσεκτική μελέτη και διασταύρωση της πληθώρας των στοιχείων που προέκυψαν από το άνοιγμα των λογαριασμών να συνάγει και να απολήξει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης. Και τούτο γιατί όταν οι μάρτυρες, που παρέλασαν στην Εξεταστική Επιτροπή και οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις, αδυνατούσαν ή αρνήθηκαν να δικαιολογήσουν τις "περίεργες" συναλλαγές. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την Εξεταστική Επιτροπή ζητήθηκε από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών (17.2.2010) και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (2.3.2010 και 11.3.2010) το άνοιγμα των λογαριασμών συνολικά για σαράντα τρία (43) φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με το σκάνδαλο του 8ατοπεδίου και την ΙΜΒ.
2.     Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, τα συνολικά κεφάλαια που άντλησαν και διαχειρίστηκαν η Μονή και οι δύο κυπριακές εταιρείες στις οποίες συμμετέχει, Rassadel Co Ltd και Madeus Ltd, το εξεταζόμενο διάστημα (1.1.1998 έως 28.2.2010), ανέρχονται στο υπέρογκο ύψος των 360.813.250 €. Οι κύριες πηγές κεφαλαίων της Μονής και των δύο εταιρειών της προήλθαν στο μεγαλύτερο μέρος τους από δάνεια (173.600.811 €), από πώληση ακινήτων και συμμετοχών (70.659.550 €), από πώληση μετοχών (50.264.526 €) και από ενοίκια και επιχορηγήσεις (16.410.126 €). Από τα παραπάνω κεφάλαια διατέθηκαν συνολικά τα 289.418.976 €, ενώ η διαφορά μεταξύ των κεφαλαίων που αντλήθηκαν και αυτών που διατέθηκαν οφείλεται στη μη διάθεση ποσού ύψους 50 εκατ. € περίπου από το λογαριασμό όψεως που τηρεί η Μονή στη MARFIN. Έναντι δανείων διατέθηκαν 55.577.867 €, για αγορά μετοχών 115.537.379 €, σε λογαριασμούς τρίτων διατέθηκαν 21.660.237 €, ενώ έγιναν αναλήψεις μετρητών 8.049.222 €. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών έχουν απομείνει μετοχές αξίας κτήσης 69.254.208 €, καθώς ήδη πουλήθηκαν μετοχές αξίας κτήσεως 46.283.170 €. Είναι προφανές ότι η παραπάνω εικόνα της οικονομικής διαχείρισης και της περιουσιακής κατάστασης της ΙΜΒ και των δύο εταιρειών της παραπέμπει περισσότερο σε εταιρεία επενδύσεων ή σε εταιρεία συμμετοχών, παρά σε ένα Μοναστήρι ή σε κάποιο νομικό πρόσωπο της εκκλησίας ή έστω ακόμη και σε ένα εκκλησιαστικό Ίδρυμα. Η δραστηριότητα αυτή και μάλιστα αυτού του όγκου και αυτού του μεγέθους δεν συνάδει με τη συνήθη λειτουργία μιας Μονής και μάλιστα του Αγίου Όρους. Θα ήταν εξαιρετικά δυσχερές σε κάποιον που είχε την εικόνα των οικονομικών της Μονής να διακρίνει εάν επρόκειτο για την ΙΜΒ ή για κάποια Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία) Επενδύσεων ή Συμμετοχών.
3.      Δέσμευση Επενδυτικού Λογαριασμού της εταιρείας Rassadel Co. Ltd.: Μέσω του επενδυτικού λογαριασμού 00601251066197 που τηρείται στην ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ (του Ομίλου Marfin I.G.) στο όνομα της Rassadel Co. Ltd., διενεργούνται κατ' εντολήν και για λογαριασμό της Μονής επενδυτικές πράξεις (αγορές και πωλήσεις εισηγμένων μετοχικών τίτλων). Ο λογαριασμός αυτός έχει δεσμευτεί, βάσει της υπ' αριθμ. 2 Διάταξης της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, κατά το ποσό των 17.500.000 €.
4.     Δανειακές Συμβάσεις της Μονής και των εταιρειών της Rassadel Co Ltd και Madeus Ltd με τις Τράπεζες:  Το σημαντικότερο μέρος των κεφαλαίων που διαχειρίστηκε η Μονή και οι εταιρείες Rassadel Co Ltd και Madeus Ltd, προήλθε από τη σύναψη και τη λήψη δανείων συνολικού ύψους 173.600.811 €. Κύριος χρηματοδότης της Μονής και των εταιρειών της ήταν η MARFIN EGNA ΤΙΑ ΒΑΝΚ και η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (του Ομίλου MARFIN I.G.), χορηγώντας δάνεια συνολικού ύψους 156.920.780 €, ήτοι το 90% των συνολικών δανείων. Το πιο σημαντικό όλων των δανείων που συνήψε η Μονή αποτελεί τοκοχρεωλυτικό δάνειο ύψους 80.000.000 € που χορηγήθηκε από την τράπεζα MARFIN, βάσει της από 27.6.2007 σύμβασης δανείου. Σύμφωνα με την από 24.4.2009 Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας: « ... έγιναν δύο εκταμιεύσεις ύψους 50.000.000 € και 30.000.000 €. Η πρώτη εκταμίευση χρησιμοποιήθηκε στις 28.6.2007 ως συμμετοχή για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Marfin lnvestment Group (MIG). Η δεύτερη εκταμίευση έγινε στις 12.9.2007 και χρησιμοποιήθηκε για την αγορά μετοχών ΟΤΕ. Οι μετοχές αυτές στην συνέχεια πουλήθηκαν στις 19.9.07 και στις 20.9.07 και το προϊόν της πώλησης, ποσού 30.129.261,74 € πιστώθηκε στο λογαριασμό 00273036021197 της εταιρείας Rassadel. Το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά με την πληρωμή των τόκων». Δεύτερη σημαντική δανειακή σύμβαση μεταξύ Μονής και MARFIN ΕΓΝΑΤIΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., αποτελεί η από 12.12.2007 Σύμβαση Πίστωσης με Ανοιχτό (Αλληλόχρεο) Λογαριασμό για ποσό μέχρι 54.000.000 €. 
5.     Από τις ανωτέρω δύο δανειακές συμβάσεις μεταξύ Μονής και MARFIN προκαλούνται πλείστα ερωτηματικά. Η χορήγηση δανείου στη Μονή από την τράπεζα MARFIN προκειμένου να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και στην αγορά μετοχών αξίας 50.000.000 € της Marfin Investment Group (MIG), δεν αποτελεί συνήθη τραπεζική και χρηματιστηριακή πρακτική και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Η διάθεση ποσού 30.000.000 € από το ίδιο δάνειο για την αγορά μεγάλου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ από τη Μονή, με την υπόδειξη της MARFIN, την εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές του 2007 και την πώλησή τους αμέσως μετά ης εκλογές, χρήζει επίσης περαιτέρω διερεύνησης, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη η MARFIN συγκέντρωνε ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ μέσω του Χρηματιστηρίου. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των δανείων είναι ότι οι καλύψεις και οι διασφαλίσεις της τράπεζας για το δάνειο των 80.000.000 € είναι μόλις 40.322.000 €, ήτοι περίπου το 50% αντί 110% κατ' ελάχιστο που αποτελεί τη συνήθη τραπεζική πρακτική. Επιπλέον οι ως άνω δανειακές συμβάσεις δεν συμβαδίζουν με τη συνήθη τραπεζική πρακτική, αφού η τράπεζα προτείνει τις επενδύσεις και επιλέγει ο πιστούχος (ΙΜΒ), χωρίς να γίνεται προσδιορισμός ποιος θα καλύπτει ή ποια πλευρά θα ευθύνεται για τις ενδεχόμενες ζημιές των επενδυτικών επιλογών, ούτε επίσης διαφαίνεται από τους όρους της σύμβασης η πηγή αποπληρωμής τους.
6.     Η επένδυση στην Κύπρο της RassadeI σε αμοιβαία κεφάλαια της MARFIN POPULAR ΒΑΝΚ: Η ΙΜΒ στις 12.9.2007, με το δάνειο που της χορήγησε και με την καθοδήγηση της MARFIN EGNA Τ1Α ΒΑΝΚ στην Ελλάδα, προέβη στην αγορά μετοχών του ΟΤΕ αξίας 30.000.000 €, τις οποίες πούλησε στις 19 και 20.9.2007 έναντι του ποσού των 30.129.261,74 €. Το ποσό αυτό μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε λογαριασμό της Rassadel και το μεγαλύτερο μέρος αυτού επενδύθηκε στην Κύπρο σε αμοιβαία κεφάλαια της κυπριακής τράπεζας MARFIN POPULAR ΒΑΝΚ. Ειδικότερα, 10.000.000 € επενδύθηκαν στο αμοιβαίο κεφάλαιο Αris Multi-Strategy Offsh, Fund EUR - Α Shares και επίσης 10.000.000 € στο αμοιβαίο κεφάλαιο MFG DIVERSIFIED STRATEGY FUND EUR- Α SHARES. Από τις δύο αυτές επενδύσεις σε ελάχιστο χρόνο, ήτοι μέχρι τις 5.12.2008, η RassadeI είχε ήδη ζημιωθεί με το ποσό των 2.050.720,47 € (!!!).
7.     Η οικονομική συνεργασία της Μονής και η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών REAL ESΤΑΤΕ του Ομίλου ΠΑΠΙΣΤ Α - Τα παρένθετα πρόσωπα (Άθως Κοιρανίδης -Ιορδάνης Παπαϊωάννου): Η Μονή Βατοπεδίου είχε, διατήρησε και ανέπτυξε στενή οικονομική συνεργασία με τον Όμιλο ΠΑΠΙΣΤΑ, οι εταιρείες Real Estate του οποίου είχαν αναλάβει την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ανταλλαγέντων ακινήτων. Η σχέση αυτή έγινε ακόμη πιο στενή όταν η εταιρεία της Μονής Madeus Ltd που ιδρύθηκε στις 15.10.2007 στην Κύπρο και διαχειριστής της οποίας ήταν ο οικονομικός σύμβουλος της ΙΜΒ κ. Άθως Κοιρανίδης, συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΠΑΠΙΠΑΣ Συμμετοχική ΑΕ. του Ομίλου ΠΑΠΙΣΤΑ, για τη συνεκμετάλλευση των ανταλλαγέντων ακινήτων. Σύμφωνα με την από 24.4.2009 Έκθεση της Τράπεζας τα Ελλάδας (σελ. 12), στις 24.12.2007 πιστώθηκε ο λογαριασμός της εταιρείας Madeus Ltd με προϊόν χορήγησης της Τράπεζας Marfin Egnatia ύψους 15.000.000 €. Την ίδια ημέρα το ποσό αυτό των 15.000.000 € μεταφέρθηκε σε λογαριασμό που τηρεί στην ίδια Τράπεζα η εταιρεία ΠΑΠΙΣΤΑΣ Συμμετοχική ΑΕ., για κάλυψη της συμμετοχής της Madeus Ltd στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτής. Την ίδια ημέρα επίσης (24.12.2007) ποσό ύψους 20.000.000 € μεταφέρθηκε στο λογαριασμό της εταιρείας ΠΑΠΙΣΤΑΣ Συμμετοχική Ακινήτων ΑΕ. που τηρείται στην Marfin Egnatia γα την κάλυψη της συμμετοχής της Madeus Ltd στο μετοχικό της κεφάλαιο. Οι παραπάνω δύο εταιρείες αποτελούν τις εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών των δύο επιχειρηματικών κλάδων της εταιρείας ΠΑΠΙΣΤΑΣ, του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων και του κλάδου ανάπτυξης και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Με το ανωτέρω ποσό των 35.000.000 € τεκμαίρεται ότι η Madeus Ltd κάλυψε την ίδια συμμετοχή της στον Όμιλο ΠΑΠΙΣΤΑ.
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/---marfin----2010061324418/

 

επιστροφή

 

Σφίγγει ο κλοιός για Βγενόπουλο-Βατοπέδι!

Τρίτη, 15 Ιούνιος 2010 23:25

ΕκτύπωσηPDF

 «Φως» στο ρόλο του Α. Βγενόπουλου και βασικών εταιρειών του ομίλου που διευθύνει στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ζήτησαν να χυθεί άμεσα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ –και βαθύς γνώστης της υπόθεσης Βατοπεδίου-, Σωκράτης Ξυνίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσιρώνης.

Οι συναλλαγές της Marfin Egnatia Bank με εταιρείες-φαντάσματα, πίσω από τις οποίες βρισκόταν η Μονή Βατοπεδίου, αλλά και το τεράστιο δάνειο της ίδιας τράπεζας στην εταιρεία Rassadel, για να καλύψει τη συμμετοχή της στην πολυδιαφημισμένη αύξηση κεφαλαίου της Marfin Investment Group, το καλοκαίρι του 2007 είχαν την τιμητική τους στην επτάωρη συζήτηση που διεξάχθηκε την Δευτέρα στη Βουλή, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ο κλοιός της κοινοβουλευτικής έρευνας σφίγγει γύρω από τις εταιρείες του ομίλου της Marfin και τον κ. Βγενόπουλο προσωπικά, ενόψει μάλιστα των αποφάσεων της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία αναμένεται ότι θα αποδώσει ποινικές ευθύνες σε εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο πολιτικά πρόσωπα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις του κ. Ξυνίδη για το ρόλο της Marfin στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, καθώς οι απόψεις του απηχούν το κλίμα που διαμορφώνεται στα ηγετικά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί στενά εδώ και πολλά χρόνια τις εξελίξεις γύρω από τις δραστηριότητες της διαβόητης Μονής.

«Το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο», τόνισε ο κ. Ξυνίδης, «έχει να κάνει με τις ανταλλαγές, τις υποεκτιμήσεις και τις υπερεκτιμήσεις, έχει να κάνει με τριάντα ένα συμβόλαια, έχει να κάνει με διακόσια εξήντα οικόπεδα που άλλαξαν χέρια, με το Ολυμπιακό ακίνητο, έχει να κάνει με τις εξωχώριες εταιρίες, την Ράσσαντελ, την Μαντέους, την Όλιντεν, την Τορκάσκο, έχει να κάνει με εισροές και εκροές 360 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 1998 και 2010 ανάμεσα στις εταιρείες Ράνσαντελ, Μαντέους και της Μονής Βατοπεδίου, έχει να κάνει με τη δανειοδότηση με 50 εκατομμύρια ευρώ της Marfin,  ένα δάνειο το οποίο δίνεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου και στη συνέχεια αυτά τα χρήματα δίνονται για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Marfin,  έχει να κάνει με αγορά μετοχών του Ο.Τ.Ε αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2007, οι οποίες σε 10 ημέρες ξαναπουλούνται».

Ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνης, τόνισε στην ομιλία του, ότι «το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό σκάνδαλο, όπου η Μονή Βατοπεδίου ήταν το κέλυφος ενός καλοστημένου πολιτικοοικονομικού συστήματος διαφθοράς, με τη συμμετοχή, συνέργεια και ευθύνη των Υπουργών της Κυβέρνησης Καραμανλή, με τη συμμετοχή μίας μονής του Αγίου Όρους που λειτούργησε περισσότερο ως εταιρεία επενδύσεων και ως εταιρεία συμμετοχών και λιγότερο ως μοναστήρι, με βασικό χρηματοδότη την Τράπεζα MARFIN EGNATIA BANK του κ. Βγενόπουλου».

Και πρόσθεσε, ότι «χρήζουν σοβαρής και περαιτέρω διερεύνησης οι τεράστιες δανειοδοτήσεις ύψους 50 εκατομμυρίων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, καθώς και για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ ύψους 30 εκατομμυρίων την επίμαχη περίοδο όπου ο κ. Βγενόπουλος το καλοκαίρι του 2007 αγόραζε μετοχές για να ξεπουλήσει την περιουσία του ΟΤΕ στην Deutche Telecom».

Στην ίδια κατεύθυνση με τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  που έχει ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίσει στα δικαστήρια τον κ. Βγενόπουλο, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του, τόνισε ότι «ακόμα και σήμερα παραμένει σκοτεινός και στο απυρόβλητο ο ρόλος της Τράπεζας Marfin, του προνομιακού φορέα χρηματοδοτήσεων και χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων της Μονής».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Βγενόπουλος ως τώρα δεν έχει τολμήσει να σχολιάσει την εμπλοκή της Marfin Egnatia Bank και της MIG στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον για το επενδυτικό κοινό να εξηγήσει πώς χορήγησε δάνειο 50 εκατ. ευρώ η Marfin Egnatia για να συμμετάσχει η off-shore του Βατοπεδίου στην αύξηση κεφαλαίου του 2007, καθώς και αν με την ίδια μέθοδο της απόκτησης συμμετοχής με δανεικά από την Marfin Egnatia μπήκαν στην ίδια αύξηση και άλλοι επενδυτές.

Προς το παρόν, πάντως, αν και δεν έχει αμφισβητηθεί η νομιμότητα των συναλλαγών με τις εταιρείες του Βατοπεδίου, φαίνεται ότι είναι κοινή η διαπίστωση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα πρέπει να διερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος αυτές οι συναλλαγές και να φωτισθεί αυτή η «προνομιακή», σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σχέση μεταξύ Marfin και Μονής Βατοπεδίου…

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-06-15-21-26-33-2010061524538/

 

επιστροφή

 

Αναξιοποίητα τα ολυμπιακά ακίνητα

Μεγάλα προβλήματα στο μοντέλο αναθέσεων σε ιδιώτες.

Από τα έξι ακίνητα προς μίσθωση, τα τέσσερα παραμένουν «στάσιμα».

Του Γιωργου Λιαλιου

Η ολυμπιακή κληρονομιά της Αθήνας πληρώνει σήμερα την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η μετέπειτα διαχείρισή της. Δεν είναι μόνο η -στερημένη οράματος- χωροθέτηση όλων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε δημόσιους ελεύθερους χώρους, που οδήγησε στη μείωση του πρασίνου στην Αθήνα από 2,58 τ.μ. σε 2,1 τ.μ. ανά κάτοικο μόλις μέσα σε μια πενταετία. Η πολιτεία ελάχιστα σκέφθηκε την επόμενη ημέρα των Αγώνων, με αποτέλεσμα σήμερα να πασχίζει να βρει λύση, προκειμένου τα πανάκριβα γήπεδα να μην μείνουν... κουφάρια. «Το μοντέλο μετα-ολυμπιακής αξιοποίησης αντιμετώπισε στην πράξη σημαντικά προβλήματα, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα είναι μπροστά μας», λέει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. κ. Γιώργος Παναγιώτου. «Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν έξι χρόνια μετά τους Αγώνες, από τους έξι διαγωνισμούς που έγιναν για τη μίσθωση ακινήτων έχουν αποτελέσματα μόνο οι δύο», τονίζει. Μέχρι πριν από λίγους μήνες τα Ολυμπιακά Ακίνητα παρουσίαζαν έλλειμμα 800.000 ευρώ τον μήνα...

Το ενδιαφέρον του Κατάρ να επενδύσει στο Ελληνικό έφερε και πάλι στην επικαιρότητα τα προβλήματα της αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η επένδυση στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Αλλά και τα υπόλοιπα γήπεδα του Ελληνικού δεν βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα: η μετατροπή του Κανόε-Καγιάκ Σλάλομ σε υδροπάρκο «κόλλησε» για δύο χρόνια, καθώς δεν εκδιδόταν η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση. Τα υπόλοιπα γήπεδα παραχωρούνται κυρίως περιστασιακά σε αθλητικές ή εμπορικές χρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι από τα έξι ακίνητα που προορίζονταν για μετατροπή και μίσθωση, μόλις δύο (το Badminton και το GoldeHall) αποδίδουν έσοδα. Όλα τα υπόλοιπα έχουν σταματήσει να πληρώνουν.

«Το μοντέλο που επελέγη για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ήταν το εξής: ένα μέρος των ακινήτων θα δινόταν σε επενδυτές με μακροχρόνιες μισθώσεις και τα έσοδα θα διοχετεύονταν στη συντήρηση και λειτουργία των υπολοίπων, όσων το κράτος διέθεσε σε κοινωφελείς δραστηριότητες. Όμως το μοντέλο αυτό αντιμετώπισε στην πράξη μεγάλα προβλήματα», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. «Τα προβλήματα αυτά αφορούσαν κυρίως την ταχύτητα αδειοδότησης των εγκαταστάσεων που είχαν μισθωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τέσσερα από τα έξι ακίνητα που έχουν μισθωθεί να είναι «στάσιμα»». Ωστόσο, ο κ. Παναγιώτου υποστηρίζει ότι η κατάσταση σε αυτά τα τέσσερα ακίνητα (Beach Volley, κλειστό Γαλατσίου, Άγιος Κοσμάς και Κανόε-Καγιάκ Σλάλομ, στα οποία πρέπει να προστεθεί και το γήπεδο Tae KwoDo για το οποίο ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί) «δυσφημούν» τα υπόλοιπα. «Είναι άδικο να πιστεύει ο κόσμος ότι όλες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν. Υπάρχουν 16 κτίρια που έχουν δοθεί σε ιδρύματα, φορείς, αθλητικούς συλλόγους και δήμους και λειτουργούν κανονικά, ανοιχτά για τους πολίτες. Ακόμα και το Ελληνικό, που ο κόσμος αλλά και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας κ. Πολύζος πιστεύει ότι είναι κλειστό, είναι ανοιχτό από το πρωί έως τη δύση του ήλιου σε όλους, με ελάχιστες περιφράξεις για λόγους ασφαλείας».

Πόσο «ολυμπιακό» όμως είναι το μέλλον, όταν τα έσοδα της εταιρείας (με τα οποία συντηρούνται οι περισσότερες εγκαταστάσεις) είναι περιορισμένα; «Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας από το τέλος του 2009 είναι ζοφερή. Διότι το επιχειρηματικό μοντέλο της οδήγησε σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και τελικά σε στάση πληρωμών. Άρα η εταιρεία είχε έσοδα περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως και έξοδα 20 εκατ. ευρώ», εξηγεί ο κ. Παναγιώτου. «Πρώτο μας μέλημα λοιπόν ήταν να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά ώστε να σταματήσουμε να «μπαίνουμε μέσα» 800.000 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο γεννάται ένα ερώτημα: πώς θα συντηρεί η εταιρεία τη δωρεάν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεών της; Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει τις αμιγώς αθλητικές εγκαταστάσεις να τις αναλάβουν οι επιμέρους φορείς, λ.χ. η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ή στην περίπτωση των περιφερειακών γηπέδων (Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλος) οι δήμοι. Πρόκειται για ολοκληρωμένα συγκροτήματα που μπορούν να έχουν οικονομική αυτάρκεια. Σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται να «κυνηγούμε» τα αθλητικά σωματεία για να μας πληρώσουν τα χρέη τους».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_29/09/2010_416729

 

επιστροφή

 

Ομολογία Γιούνκερ για Ελλάδα

"Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν"

08/10/2010 

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν «ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση».
«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες», είπε ο Γιούνκερ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν φανερό πως κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα» και αυτό - όπως είπε – το συζητούσαν Γερμανοί, Γάλλοι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο ίδιος.

http://www.skai.gr/news/finance/article/153695/omologia-gioynker-gia-ellada/

 

Γιούνκερ: "Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν την κατάσταση στην Ελλάδα"

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες" και παραδέχθηκε πως ήξερε ότι "η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα", σημειώνοντας "εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα".

Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν "ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει" την δημοσιονομική κρίση που την έπληξε στις αρχές του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ.

   "Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετωπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να , πρόσθεσε ο

   Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες" και παραδέχθηκε πως ήξερε ότι "η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα", σημειώνοντας "εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα".

"Ημερησία" Online 9/10

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=67579147

Μια βόμβα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα, αν υπήρχε κυβέρνηση με κότσια, έριξε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την Ουάσιγκτον. Ο κ. Γιουνκέρ, αν και καθυστερημένα, διότι λίγο πολύ όλοι το ξέραμε, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Ευρωπαίοι γνώριζαν για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας πολύ πριν έλθει η κρίση αλλά έκαναν τα στραβά μάτια διότι έτσι κάποιοι θησαύρισαν

Ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές για αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση“, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Προσθέτοντας όμως πως «δεν μπορούσε να το πει δημόσια»

Ανέφερε επίσης ότι «ήταν φανερό ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κάποια μέρα αυτό το πρόβλημα. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες και όχι τον τελευταίο χρόνο.

Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα” σημείωσε.

Η βόμβα Γιούνκερ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία έπαιξαν ένα άσχημο παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, χωρίς αυτό να μας αθωώνει για το χάλι που φέραμε οι ίδιοι την οικονομία μας.

Ωστόσο, οι εταίροι μας στην ΕΕ ενώ έβλεπαν ότι η οικονομία της Ελλάδας εκτροχιάζεται συνέχιζαν να τη δανείζουν ώστε να συνεχίζεται το καταναλωτικό πάρτι των πολιτών με τεράστια οφέλη φυσικά γι’ αυτούς. Σκεφτείτε πόσα δις. ευρώ είναι οι εισαγωγές μας από Γερμανία και Γαλλία. Σκεφτείτε πόσα όπλα και αεροπλάνα έχουμε αγοράσει ή πρόκειται να αγοράσουμε από αυτούς. Μας δάνειζαν λοιπόν για να μη μα χάσουν από πελάτες ενώ ήξεραν ότι πάμε για χρεοκοπία. Είναι σαν τις τράπεζες στην Ελλάδα οι οποίες την τελευταία δεκαετία έδιναν απίστευτα δάνεια ακόμη και στους πιο φαλιρισμένους Έλληνες, συνέχιζαν να τους δίνουν αν και γνώριζαν ότι τα οικονομικά των οικογενειών δεν πάνε καλά και έπειτα τους έκαναν και αγωγές ή τους έπαιρναν τα σπίτια.

Έτσι, και οι Ευρωπαίοι αφού μας δάνεισαν μέχρι τελικής πτώσεως απαίτησαν τα λεφτά τους βάζοντάς μας στην τρόικα και το Μνημόνιο και συνεχίζουν έτσι να μας δανείζουν για να συνεχίσουμε κι εμείς να αγοράζουμε τα προϊόντα τους.

Όταν πριν μερικές εβδομάδες ο Ντανιέλ Κον Μπετίντ κατηγορούσε με σφοδρότητα τους Γάλλους ότι κορόϊδεψαν τους Ελληνες και όλα αυτά τα χρόνια τους έβαλαν στο παιχνίδι για να αγοράσουν γαλλικά όπλα, όλοι τον είπαν γραφικό και φιλότουρκο διότι θέλει να βάλει την Τουρκία στην Ευρώπη.

Τώρα, ο Γιούνκερ με απόλυτη ψυχραιμία και κυνισμό μας λέει ότι είστε κορόιδα.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση μετά από αυτό; Θα διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με καλύτερους όρους; Θα χαλαρώσει τη θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων; Έχει τα κότσια ο κ. Παπανδρέου να τραβήξει τ’ αυτιά των Ευρωπαίων. Ιδού μια πρόσκληση για μια περήφανη εξωτερική πολιτική.

http://www.antinews.gr/?p=65236

 

Ερμηνείες και παρερμηνείες Γιούνκερ

σχολιάστε και εσείς

ΑΘΗΝΑ 11/10/2010

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν οι δηλώσεις Γιούνκερ, μετά την προσπάθεια ερμηνείας τους από κόμματα, εκπροσώπους πρώην πρωθυπουργών, αλλά και τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι δεν επρόκειτο για συνομιλία του επικεφαλής του Eurogroup με πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά αναφορά σε δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου.

Ο Γκι Σιουλέρ, εκπρόσωπος του Γιούνκερ, διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Ουάσιγκτον ο κ. Γιουνκέρ σε σύντομη αναφορά του για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι "πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς". Ωστόσο, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, "ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη".

"Για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά", καταλήγει ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times, φιλοξενούνταν οι ακριβείς δηλώσεις Γιούνκερ: "Δεν μπορούσα να αποκαλύψω τα όσα γνώριζα (για την ελληνική οικονομία). Ήξερα ότι ένα από τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: "Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα". Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε φερθεί τελείως διαφορετικά ξεκινώντας πριν από δεκαετίες". Όπως επίσης σημειώνεται, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι "ήταν σαφές ότι θα προέκυπτε αυτό το πρόβλημα. Γνωρίζαμε ότι θα προέκυπτε, καθώς υπήρχαν συζητήσεις για αυτό μεταξύ των Γερμανών, των Γάλλων και εμού".

"Ουδέποτε ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε για διεφθαρμένη χώρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας ότι "η κυβέρνηση μάχεται κατά της διαφθοράς". Ψέγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: "Η ΝΔ, ως νοσταλγοί του παρελθόντος, προσπαθούν να αποφύγουν τις τεράστιες ευθύνες τους".

Από την πλευρά της, η Κομισιόν αρνείται να σχολιάσει, λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει πολλές φορές."Δεν ανακαλύψαμε τι γινόταν με την ελληνική οικονομία το Φεβρουάριο του 2010", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ και συνέχισε λέγοντας ότι πριν από τον Όλι Ρεν, ο τέως Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια είχε φέρει πολλές φορές προς συζήτηση στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, είτε το ζήτημα της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας είτε το θέμα των στατιστικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ η Επιτροπή, είχε επισημάνει πολλές φορές, κατά το παρελθόν, τον κίνδυνο απόκλισης από τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, κάτι το οποίο αποδείκνυαν- όπως είπε- οι τακτικές εκθέσεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι ανακοινώσεις της Eurostat.

Σημίτης- Καραμανλής


Είχαν προηγηθεί διαψεύσεις τόσο από τον Κ. Σημίτη όσο και από τον Κ. Καραμανλή ότι είχαν κάνει αυτές τις δηλώσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε- ερωτηθείς σχετικά- ότι «νομίζω πως είναι απολύτως σαφές, ακόμη και χωρίς την λέξη ΄΄πρώην΄΄ ότι ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, άλλα σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι, νομίζω, μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται".

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
τόνισε ότι προκύπτει μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος "έσπευσε να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής".

Η αρχική απόδοση των δηλώσεων Γιούνκερ, ότι "συζήτησε με ένα πρωθυπουργό της Ελλάδας, και εκείνος απάντησε ότι κυβερνώ τη χώρα της διαφθοράς", άναψε φωτιές στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ενώ προκάλεσε και την οργή του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε: "Μένω έκπληκτος, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο".

Την εκτίμηση πως τα προβλήματα διαφθοράς στη χώρα μας συνεχίζονται, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε πως δεν έχει τόσο σημασία ποιος από τους τρεις πρωθυπουργούς ανέφερε τα περί διαφθοράς στον κ. Γιούνκερ, καθώς "ούτε η Ευρώπη περίμενε να ενημερωθεί από πρωθυπουργικά χείλη για τη διαφθορά, τη στιγμή που έκλειναν όλα αυτά τα χρόνια δουλειές με διεφθαρμένους υπουργούς,ενίοτε και συγγενείς, που λειτουργούσαν κάτω από την ομπρέλα των εκάστοτε πρωθυπουργών".

http://www.nooz.gr/greece/ermineies-kai-parermineies-gioinker

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

 

Κυριακή, 10 Οκτ. 2010, 15:38

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννη Παρασκευόπουλου για τη συζήτηση γύρω από τις δηλώσεις του κου Γιούνκερ

"Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πως ήταν από την αρχή γνωστό σε Αθήνα και Βρυξέλλες ότι επιλογές όπως η διπλωματία των εξοπλισμών και τα φαραωνικά έργα, με πιο προκλητικό παράδειγμα το πάρτυ των Ολυμπιακών Αγώνων, οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην κατάρρευση.

Η κυβέρνηση, που μόλις πρόσφατα επιβράβευσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά με την περαίωση, είναι τουλάχιστον σε θέση να διεκδικήσει από την ΕΕ μια ευκαιρία να επενδύσουμε πραγματικά στην έξοδο από την κρίση, αντί να αντιγράφουμε συνταγές του ΔΝΤ που έχουν οδηγήσει δεκάδες χώρες σε κοινωνική και περιβαλλοντική κατάρρευση, κατά κανόνα χωρίς μάλιστα αυτό να τους δίνει και οικονομική διέξοδο;"

 

επιστροφή

 

Tώρα αποκτά νόημα το ''Μαζί τα φάγαμε''

Date: Sat, 1 Jan 2011 10:25:52 +0200

Δημόσιος υπάλληλος ακόμη η Γιάννα Αγγελοπούλου με 55.000 ευρώ μισθό!

Δεκεμβρίου 31st, 2010

Την διόρισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 1998 και ακόμη παραμένει δημόσιος υπάλληλος παίρνοντας κανονικότατα τον μισθό της αλλά όπως λέει τον δίνει σε. φιλανθρωπίες

Υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών με μισθό 55.000 ευρώ ετησίως είναι η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Η σύζυγος του κ. Θόδωρου Αγγελόπουλου διορίστηκε από τον Θόδωρο Πάγκαλο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων το 1998, λόγω του ρόλου της στην ανάληψη και προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση αυτή εισπράττοντας κανονικά τον μισθό της, αλλά και θεμελιώνοντας τα συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα που έχουν όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Διπλωματικού Σώματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» η κυρία Αγγελοπούλου έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να αμείβεται, ωστόσο εισπράττει κανονικά το μισθό της από το υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία 13 χρόνια, ακόμη και μετά τη λήξη της αποστολής της με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για τη μακροβιότερη πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή κάποια συμμετοχή της σε διπλωματικές προσπάθειες της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Αντί να καταθέτει τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η κυρία Αγγελοπούλου προκειμένου να μην επιβαρύνει το προϋπολογισμό της «χρεωκοπημένης» Ελλάδας προτιμά να δίνει τα χρήματα σε φιλανθρωπίες και φυσικά να εξασφαλίζει έκπτωση φόρου!

Σύμφωνα με την εφημερίδα ένας ακόμη λόγος που η κυρία Αγγελοπούλου δεν παραιτήθηκε της θέσης είναι ότι κράτησε το διπλωματικό διαβατήριο που της εξασφαλίζει επαφές με τους «Αθανάτους» της ΔΟΕ και αξιωματούχους ξένων χωρών.

Το διορισμό της κυρίας Αγγελοπούλου έκανε ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος!

 

επιστροφή

 

Ολυμπιακά ακίνητα με άγνωστο ιδιοκτήτη

Δεν έχουν καταλήξει ακόμη η ΚΕΔ, το Γενικό Λογιστήριο και το υπουργείο Πολιτισμού

Του Γιωργου Λιαλιου

Σε ποιον ανήκουν τα γήπεδα στα οποία τελέστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε. προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να ανακαλύψει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που διαχειρίζεται για λογαριασμό του κράτους... χωρίς αποτέλεσμα! Μια ιστορία στα όρια του παραλόγου, η οποία επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η επόμενη ημέρα των Αγώνων.

Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε. ιδρύθηκε το 2002, με στόχο την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η εταιρεία δεν είναι ο ιδιοκτήτης των ακινήτων, αλλά ο διαχειριστής τους, αυτή που προκηρύσσει διαγωνισμούς για τη μίσθωση ή αξιοποίησή τους, φροντίζει για τη συντήρησή τους κ. λπ. Για τον λόγο αυτόν, δεν χρειάστηκε ποτέ να ασχοληθεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Μέχρι προσφάτως. «Για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που μισθώθηκαν μακροπρόθεσμα σε ιδιώτες, η διαδικασία αδειοδότησης απαιτεί στα τελικά στάδια συμβολαιογραφική δέσμευση των χώρων στάθμευσης. Η δέσμευση αυτή μπορεί να γίνει μόνο από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Με αφορμή, λοιπόν, την υπόθεση δύο ακινήτων, στα οποία έπρεπε να λύσουμε το θέμα των χώρων στάθμευσης, ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε ποιος ή ποιοι κρατικοί φορείς είναι οι ιδιοκτήτες», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων, κ. Γιώργος Παναγιώτου. «Οι υπηρεσίες μας απευθύνθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους, όπως την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Πολιτισμού, που είχε και το γενικό πρόσταγμα των Αγώνων. Ακούγεται παράλογο, αλλά οι προσπάθειές μας δεν κατέληξαν ακόμα».

Κατά τα άλλα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα συνεχίζουν την προσπάθεια να «ξεκολλήσουν» τα επενδυτικά σχέδια. «Εχουμε έτοιμες επενδύσεις που δεν έχουν προχωρήσει, επειδή ακόμα προσπαθούν να αδειοδοτηθούν ή να ξεμπλέξουν από τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας», λέει ο κ. Παναγιώτου. «Εύχομαι στη σημερινή συγκυρία που αναζητούμε αγωνιωδώς επενδύσεις, οι όποιοι αρμόδιοι φορείς να επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις». Πού βρίσκονται λοιπόν τα κύρια προβλήματα;

Αγιος Κοσμάς: Είναι ίσως η πιο «προβληματική» από τις περιπτώσεις μίσθωσης Ολυμπιακών Ακινήτων, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω των επενδυτικών σχεδίων της κυβέρνησης για το Ελληνικό. Η σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας για την ανάπτυξη μεγάλης επένδυσης υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2006 και έκτοτε... δεν έγινε τίποτα. Ο ιδιώτης έχει αποταθεί στη διαδικασία διαιτησίας, ζητώντας όμως διαδοχικές αναβολές, με αποτέλεσμα να μην έχει καταθέσει επισήμως τις απαιτήσεις του από το Δημόσιο. Ο ιδιώτης έχει καταβάλει έως σήμερα 33 εκατ. ευρώ, έδωσε ακόμα 16 εκατ. ευρώ σε επιταγές και χρωστάει επιπλέον 17 εκατομμύρια. Το Δημόσιο δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, επειδή έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαιτησίας.

Κανόε Καγιάκ Σλάλομ: Η αδειοδότηση της εγκατάστασης για τη μετατροπή της σε υδρο-πάρκο (waterpark) δείχνει πλέον να έχει «ξεκολλήσει». Ωστόσο, ο ιδιώτης έχει προσφύγει στη διαδικασία διαιτησίας, ζητώντας να μην καταβάλει τα χρωστούμενα ενοίκια (έχει καταβάλει 4,6 εκατ., χρωστάει 10 εκατ. ευρώ) και να του αφαιρεθούν από μελλοντικά ενοίκια ακόμα 10 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της υπαιτιότητας της πολιτείας στην καθυστέρηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

– Γαλάτσι: Η σύμβαση για τη μετατροπή του χώρου σε εμπορικό κέντρο έχει «κολλήσει», λόγω καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης. «Κάτι πρέπει να γίνει. ΄Η να λυθεί η σύμβαση ή να τροποποιηθεί για να προχωρήσει», λέει ο κ. Παναγιώτου. Ο ιδιώτης έχει καταβάλει ήδη 10,3 εκατ. ευρώ και χρωστάει 8 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι λήγουν οι εγγυητικές επιστολές του.

– Μπιτς Βόλεϊ: Η σύμβαση για τη μετατροπή του γηπέδου σε αθλητικό-εμπορικό χώρο έχει «κολλήσει» στις αδειοδοτήσεις. Ο μισθωτής έκανε αγωγή στα Ολυμπιακά Ακίνητα, διεκδικώντας διαφυγόντα έσοδα. Στο μεταξύ έχει καταβάλει 340.000 ευρώ και χρωστάει 3 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο λήγει η εγγυητική επιστολή του.

Τάε Κβον Ντο: Ο παλαιός διαγωνισμός για τη μετατροπή του σε διεθνές συνεδριακό κέντρο ακυρώθηκε. Ο νέος διαγωνισμός παρατάθηκε έως τις 14 Απριλίου.

– Γήπεδα Πάτρας και Ηρακλείου: Τα γήπεδα έχουν παραχωρηθεί στους δήμους. Μέσα στις προσεχείς ημέρες τα Ολυμπιακά Ακίνητα θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν και τη συντήρησή τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_13/03/2011_435745

Hμερομηνία δημοσίευσης: 13-03-11

 

επιστροφή

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν διαβόητη για την πληρωμή δημοσιογράφων, προκειμένου αυτοί να γράφουν αρεστές ιστορίες

Οι σχέσεις διαπλοκής μεταξύ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής, το… ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς του εγχώριου Τύπου αλλά και η αμερικανική παρείσφρηση σε αυτόν αποκαλύπτονται στο νέο κύμα αποκαλύψεων του ιστότοπου WikiLeaks.

Πρόκειται για τρία απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσιγκτον, το 2006, το 2008 και το 2010, όπου γίνεται αναφορά στην ελληνική δημοσιογραφία εν γένει, στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά ειδικότερα, στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΣΚΑΪ, στα free press έντυπα, ακόμα και… στις σχολές δημοσιογραφίας.

Στο πρώτο, με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2006 και τίτλο «Πώς να διαβάσετε τον ελληνικό Τύπο: Ένας οδηγός για τους αμύητους», αναφέρεται πως τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους, αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης, ενώ αναφέρεται ότι υπάρχουν Έλληνες δημοσιογράφοι που διατηρούν θέση σε πολιτικά γραφεία Τύπου, τα οποία, ταυτόχρονα, καλύπτουν δημοσιογραφικά, λαμβάνοντας από αυτά δώρα και χρήματα.

«Με μια πρώτη ματιά, τα ελληνικά ΜΜΕ μοιάζουν με τα αμερικανικά, μ’ ένα μείγμα εφημερίδων ταμπλόιντ και μεγάλης σελίδας, εθνικούς και τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και Συνταγματικές εγγυήσεις για την προστασία της ελευθεροτυπίας. Μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει μια ελληνική βιομηχανία ΜΜΕ, που ελέγχεται από μεγιστάνες των επιχειρήσεων, των οποίων οι άλλες επιτυχημένες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες επιτρέπουν να επιδοτούν τις ζημιογόνες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Με τη σειρά τους, αυτές οι επιχειρήσεις ΜΜΕ τούς παρέχουν τη δυνατότητα να ασκούν πολιτική και οικονομική επιρροή. Το αποτέλεσμα είναι πως τα Μέσα συχνά προβάλλουν μια σχεδόν κοινή εικόνα για τα εθνικά και διεθνή γεγονότα, εκτός από τις μεταξύ τους κομματικές διαφορές. Ομοίως, ένας ενιαίος αντιαμερικανισμός εμπεριέχεται σχεδόν σε κάθε θέμα, ο οποίος, όμως, μικρή επίδραση έχει στις διμερείς σχέσεις».

Αναφορά και στον… Όμηρο

Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί διπλωμάτες φτάνουν μέχρι τον Όμηρο για να πουν πως «όπως ο ποιητής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, έτσι και τα σύγχρονα ελληνικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν ένα κράμα γεγονότων και φαντασίας».

«Σήμερα η Ελλάδα έχει περίπου 160 εφημερίδες, 180 τηλεοπτικούς σταθμούς, 800 ραδιοφωνικούς, 3.500 περιοδικά και μόλις 10 εκατ. κατοίκους – η Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό έχει 35 εφημερίδες, 62 τηλεοπτικούς και 221 ραδιοφωνικούς σταθμούς, σύμφωνα με το World Factbook του 2004. Πώς είναι δυνατόν όλες αυτές οι επιχειρήσεις να είναι κερδοφόρες; Δεν είναι. Επιδοτούνται από τους ιδιοκτήτες τους, που, αν και θα καλωσόριζαν κάθε έσοδο από την πώλησή τους, χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να ασκήσουν πολιτική και οικονομική επιρροή και για το λόγο αυτό ελάχιστα ενδιαφέρονται για την κερδοφορία των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Επειδή δεν υπάρχουν συνδρομές και παραδόσεις εφημερίδων κατ’ οίκον, οι εφημερίδες αναγκάζονται να πωλούνται σε περίπτερα προσπαθώντας να αποσπάσουν την προσοχή του αναγνώστη. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και η σπανίως ήρεμη και μερικώς ακριβή ιστορία έχει έναν παραπλανητικό τίτλο που πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με το θέμα. Επίσης, τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν συναισθηματικούς τίτλους και αφηγήσεις για να προσελκύσουν αναγνώστες και οι σημαντικές για όλους μετρήσεις της (σημ. Greece SOS: τηλεθέασης της) τηλεόρασης καθορίζουν την κατανομή των διαφημιστικών εσόδων. Επίσης, οι εφημερίδες χρησιμοποιούν εργαλεία όπως οι προσφορές dvd και περιοδικών».

«Οι Έλληνες ενημερώνονται κυρίως από την τηλεόραση, αλλά οι εφημερίδες είναι η κύρια πηγή αναλύσεων. Οι πρωινές “ενημερωτικές” εκπομπές αποτελούν προφορική επανάληψη των επί τούτου “συναισθηματικών” επικεφαλίδων των εφημερίδων. Τα αθηναϊκά ΜΜΕ κυριαρχούν στη χώρα, έχοντας το 80% της θεαματικότητας και αναγνωσιμότητας, μέσω και της αναμετάδοσης των ραδιοφωνικών προγραμμάτων από τους σταθμούς της επαρχίας. Οι κρατικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν μικρότερο κοινό σε σύγκριση με τους ιδιωτικούς. Μόνο το 6% των Ελλήνων ενημερώνεται από το Διαδίκτυο. Αν και η εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στα ΜΜΕ πέφτει σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είναι πολύ πιθανό να ακούσεις φράσεις όπως “μα το διάβασα στην εφημερίδα” ή “το είδα στην τηλεόραση”, όταν προσπαθούμε να διορθώσουμε λάθος σε ιστορίες. Μια δημοσκόπηση τον Οκτώβριο του 2005 έδειξε πως, αν και το 71% των Ελλήνων θεωρεί τα ΜΜΕ ιδιαιτέρως συναισθηματικά, οι εφημερίδες με πιο συναισθηματικό χαρακτήρα είναι εκείνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις».

«Ένας Έλληνας πολιτικός αρθρογράφος περιέγραψε την κατάσταση σαν ένα… μουσακά με πολλές στρώσεις υλικών που έχουν ψηθεί μαζί. Το κοινό στην Ελλάδα, είπε, δεν δίνει σημασία στα ΜΜΕ. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν υψηλά επίπεδα αντιαμερικανισμού – ή, όπως είπε, αντι-κυβερνητικού ή αντι-εξουσιαστικού ή αντι-οτιδήποτε… Εάν ψάξεις βαθύτερα στο μουσακά, συνέχισε, θα διαπιστώσεις πως το κοινό είναι σε γενικές γραμμές ευχαριστημένο από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ακόμα και σε αυτές που υπάρχει συμμαχία με τις ΗΠΑ».

Διαπλοκή με την πολιτική

Σχετικά με το ποιοί κατέχουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις διαπλοκής με την πολιτική αναφέρεται στο διπλωματικό έγγραφο:

«Τα ιδιωτικά ΜΜΕ της Αθήνας ανήκουν σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν δημιουργήσει ή κληρονομήσει περιουσίες από τη ναυτιλία, τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τον αθλητισμό, τα πετρέλαια, τις ασφάλειες κ.λπ. και έχουν δεσμούς αίματος, γάμου ή μοιχείας με πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους μεγιστάνες των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων.

»Ο ελληνικός όρος “διαπλεκόμενα συμφέροντα” αναφέρεται αποκλειστικά στον ιστό των σχέσεων μεταξύ ΜΜΕ, επιχειρήσεων και κυβέρνησης… Οι σχέσεις είναι πιο περίπλοκες από αυτές μεταξύ θεών, ημίθεων και ανθρώπων στην ελληνική μυθολογία…

»Όσον αφορά στους ίδιους τους δημοσιογράφους, είναι ένα μάτσο κακοπληρωμένων, που συνήθως έχουν πολλές δουλειές προκειμένου να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Δεν είναι ασυνήθιστο ένας δημοσιογράφος να εργάζεται στο γραφείο Τύπου του υπουργείου που καλύπτει. Γνωρίζουν πολύ καλά για τους διαφορετικούς αφέντες. Μια έμπειρη δημοσιογράφος του MEGA λέει πως μόνο μία φορά ασκήθηκε κριτική από το σταθμό σε κάποιον από τους πέντε ιδιοκτήτες του. Είναι, επίσης, αποδεκτό για τους δημοσιογράφους να λαμβάνουν δώρα ή ακόμα και χρήματα. Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν διαβόητη για την πληρωμή δημοσιογράφων, προκειμένου αυτοί να γράφουν αρεστές ιστορίες».

Έλεγχος και σε σχολές δημοσιογραφίας

Τέλος, ο συντάκτης του τηλεγραφήματος αναφέρεται στην προσπάθεια των Αμερικανών να επιτύχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις σχολές δημοσιογραφίας, ώστε να καταπολεμήσουν τον αντι-αμερικανισμό.

«Η πλειονότητα των ΜΜΕ υιοθετεί μια αντι-αμερικανική ή/και αντι-Μπους οπτική (σημ. Greece SOS: το τηλεγράφημα εστάλη τη περίοδο της προεδρίας Μπους) σε κάθε ιστορία με διεθνείς προεκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, της φτώχειας, του περιβάλλοντος και του ελέγχου του Διαδικτύου. Έχουμε με επιτυχία δημοσιεύσει συνεντεύξεις, ξένες καταχωρίσεις (…) για σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε σφάλματα και παραλείψεις μέσω τηλεφωνημάτων και επιστολών προς αρχισυντάκτες και μέσω συναντήσεων με δημοσιογράφους, διευθυντές και εκδότες. Επίσης, προσθέτουμε πόρους στις σχέσεις μας με σχολές δημοσιογραφίας και σπουδαστές, ευελπιστώντας πως η επόμενη γενιά δημοσιογράφων θα είναι πιο ελεύθερη από προκαταλήψεις που χαρακτηρίζουν την παρούσα και τις προηγούμενες γενιές. Οι συνομιλητές μας στις σχολές δημοσιογραφίας (…) φοβούνται ότι οι αλλαγές στη βιομηχανία των ΜΜΕ σημαίνει πως οι σπουδαστές τους δεν θα μπορούν να βρουν και πολλές θέσεις στη δημοσιογραφία όταν αποφοιτήσουν».

Σχέσεις «στοργής» με δημοσιογράφο

Το δεύτερο τηλεγράφημα, με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2010, αναφέρεται στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ειδικότερα στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» –οι Αμερικανοί την αποκαλούν το αντίστοιχο «60 Minutes»–, η οποία είχε θέμα την κρίση Γεωργίας-Ρωσίας. Το τηλεγράφημα αναφέρει πως έγινε μια «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων», χαρακτηρίζει τον Αλέξη Παπαχελά ως «τον πιο γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο», ενώ ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ – όπως για το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν.

«Εν γένει, η εκπομπή ισορρόπησε και πέτυχε να περάσει το μήνυμα των Αμερικανών στην Ελλάδα», καταλήγει το έγγραφο, που υπογράφει ο Αμερικανός διπλωμάτης Σπέκχαρντ.

Όχι και τόσο… free τα free press

Το τρίτο τηλεγράφημα, με ημερομηνία 8 Απριλίου 2008, έχει τίτλο «Το φαινόμενο free press», υπογεγραμμένο, επίσης, από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Σε αυτό γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η πρεσβεία χρησιμοποιεί αυτά τα έντυπα για να παρέμβει όχι μόνο σε αυτά, αλλά και σε σχολές δημοσιογραφίας, έτσι ώστε η νέα γενιά δημοσιογράφων να μην είναι τόσο αρνητικά διακείμενη απέναντι στην Αμερική και την πολιτική της.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται σε μια συνέντευξη που η αμερικανική πρεσβεία κατάφερε να δημοσιευτεί στη Lifo, με αφορμή ένα διήμερο συνέδριο σε παραλιακό ξενοδοχείο στην Αθήνα, όπου η πρεσβεία διοργάνωσε στην Αθήνα στις 25-26 Ιουλίου μαζί με το mosaiko.gr.

Σε αυτό συμμετείχαν περίπου τριάντα εκδότες, αρχισυντάκτες και δημοσιογράφοι, οι οποίοι αντιπροσώπευαν τα δεκαπέντε δημοφιλέστερα εναλλακτικά και free press έντυπα στην Ελλάδα.

«Σε συνάρτηση με τα παγκόσμια γεγονότα, ένας μεγάλος αριθμός εφημερίδων διανέμεται χωρίς χρέωση, καθώς τα παραδοσιακά έντυπα μειώνονται», τονίζεται στο τηλεγράφημα, όπου επισημαίνεται η περίπτωση της free press εφημερίδας METRO, «που έχει (2008) καθημερινή διανομή 135.000 φύλλων, σε αντίθεση με τη μεγάλη σε κυκλοφορία εφημερίδα Τα Νέα». Αναφορά γίνεται και στην εβδομαδιαία Athens Voice. Όπως σημειώνεται, «αυτές οι εφημερίδες πάνε καλά στην Ελλάδα, κυρίως επειδή η χώρα δεν έχει μεγάλη εξοικείωση με τα ιντερνετικά μέσα –μόλις 30% διείσδυση–, αν και ακόμα δεν έχουν το κύρος ή το επίπεδο των παραδοσιακών εντύπων».

Τέλος, ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρεται στην άρρηκτη σχέση της διαφημιστικής πίτας με το κράτος και, ως συνέπεια, στη δυσκολία της «ελεύθερης σκέψης» στις free press εφημερίδες.

«Οι Έλληνες συμμετέχοντες (σημ. Greece SOS: εννοεί στο συνέδριο) ενδιαφέρονταν κυρίως για το πώς θα διατηρήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, δεδομένης της απόλυτης εξάρτησης της διαφήμισης με το μοντέλο των free press… Κάποιοι συμμετέχοντες τόνισαν ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο στην Ελλάδα, γιατί εν μέρει το κράτος ελέγχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαφημιστικής πίτας. Ένας έμπειρος Έλληνας δημοσιογράφος, που γράφει τόσο σε mainstream όσο και σε εναλλακτικές εφημερίδες, μας είπε, off the record, ότι αυτή η αναλογία είναι περίπου 30% με 40% και οι καταχωρίσεις της κυβέρνησης έχουν κυρίως πολιτικά και όχι οικονομικά κίνητρα».

Χαρά Ζαχοπούλου

-Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα στις 01/09/2011 και στον συγγενή ιστότοπο ΕΠΙΚΑΙΡΑ on line στις 7 του ίδιου μήνα. Οι μαυρισμένες λέξεις και οι διευκρινιστικές σημειώσεις οφείλονται στο Greece SOS)

Πηγή: http://www.greecesos.gr/?p=2309

 

επιστροφή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

web: www.ecogreens.gr

15-02-2012

OΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004: AΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΣΤΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚH ΤΟΥΣ

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι για την συμβολή της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας της Αθήνας στην οικονομική και κοινωνική κρίση που ακολούθησε στην Ελλάδα, η συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωννίδου, δήλωσε: 

«Χρειάστηκε η αντίδραση της κυβέρνησης της Ιταλίας για να μας υπενθυμίσει πόσο καταστροφική στάθηκε για την ελληνική οικονομία η επιλογή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο οικολογικός χώρος ήταν από τους ελάχιστους που είχε εναντιωθεί σ’ αυτό το υπερφίαλο σχέδιο για λόγους ορθής χρήσης των πόρων και επενδύσεων της Ελλάδας, μιας  ισόρροπης χωρικά και τομεακά οικονομίας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος της Αττικής. Οι οικολόγοι και οι λίγοι άλλοι που τότε εναντιώθηκαν έφτασαν να κατηγορούνται ως εθνικά επιζήμιοι από τους «πολλούς» που στήριζαν ένα σχέδιο, το οποίο τελικά και την οικονομία υπονόμευσε αλλά και καλλιέργησε στους πολίτες το μύθο της ισχυρής Ελλάδας με τα δανεικά. Καθώς  η σημερινή κρίση απαιτεί τον ιστορικό απολογισμό των τελευταίων δεκαετιών σε πολλούς τομείς, εκκρεμεί ένας συνολικός απολογισμός για την οικονομία και το περιβάλλον από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκ μέρους των κυβερνητικών, και όχι μόνο, κομμάτων αλλά και των επιχειρηματικών κύκλων και των ΜΜΕ που πρωτοστάτησαν για την ανάληψη τους.»

Για περισσότερες πληροφορίες

Γραφείο Τύπου 210-3306301-303

 

επιστροφή

 

Ο ΕΟΤ διαψεύδει το Στουρνάρα για το όφελος των αγώνων:

Διαβάστε την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Πανούση στη Βουλή, σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

http://news247.gr/eidiseis/politiki/stoyrnaras_apo_toys_olympiakous_agwnes_prokuptei_kerdos_kai_oxi_zhmia.2090802.html  

Σημεία από την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, σχετικά με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, έρχονται την Πέμπτη στο φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικά η ομιλία στη Βουλή:

Η προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Είναι ένας τομέας με μεγάλη δυναμική, που θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα φέρει έσοδα για το Δημόσιο και κυρίως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Προς την ίδια κατεύθυνση, κινείται και η διαδικασία αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Η αξιοποίησή τους ανήκει στην αρμοδιότητα της Εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), η οποία διαχειρίζεται τα εξής δεκατρία Ολυμπιακά Ακίνητα:

1. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου

2. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά

3. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων

4. Πανθεσσαλικό Στάδιο

5. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου

6. Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή

7. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου

8. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας

9. Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC)

10. Κέντρο Γραπτού Τύπου

11. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου

12. Παμπελοννησιακό Στάδιο

13. Παγκρήτιο Στάδιο

Πολλά από αυτά, έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις προς εκμετάλλευση, γεγονός που σημαίνει ότι τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας βαρύνουν τον μισθωτή.

Επίσης, η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των πρώτων έξι Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, από την παραπάνω λίστα, πλην του Beach Volley και της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που έχουν παραχωρηθεί. Το ετήσιο κόστος συντήρησης των προαναφερόμενων έξι εγκαταστάσεων ανέρχεται στο ποσό των 1.100.000 ευρώ.

Για πολλά από τα ολυμπιακά ακίνητα, έχουν γίνει ήδη προσπάθειες αξιοποίησης, με εκμισθώσεις και παραχωρήσεις, που αποφέρουν έσοδα για τα ταμεία του κράτους και απαλλάσσουν το Δημόσιο από το κόστος που συνεπάγεται η συντήρησή τους.

Παράλληλα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της εμπορικής αξιοποίησής τους, μια σειρά εγκαταστάσεων έχει παραχωρηθεί σε δημόσιους φορείς, δημιουργώντας μια κοινωνική δυναμική στη χρήση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, καταρχήν το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004».

Από αυτά, περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ. Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία. Αυτά τα έργα έμειναν στην κοινωνία.

Κατά συνέπεια, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα, προς όφελος της κοινωνία, όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου κλπ.

Τα οφέλη των ΟΑ σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα

Όπως ανέφερε ο υπουργός, "οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα. Έφεραν τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Μόνο από το ΦΠΑ, που εισπράχθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε τεράστια δημοσιότητα.

Συνεπώς από την ανάλυση κόστους- οφέλους, προκύπτει ότι υπήρξε καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες περάσαμε στη λήθη. Φταίμε εμείς οι ίδιοι που αφήσαμε την Ελλάδα και μπήκε στη μεγάλη κρίση. Δεν φταίνε οι Αγώνες γι αυτό. Το 2004 ήταν μια σημαντική στιγμή για τον Ελληνισμό".

Συνεχίζοντας ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στον τομέα αυτό.

"Η περαιτέρω αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αρμοδιότητας ΕΤΑΔ Α.Ε. εξετάζεται στο πλαίσιο του εκπονούμενου συνολικού επιχειρησιακού Σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων. Το εν λόγω σχέδιο θα βασιστεί σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι σε αποσπασματικές λύσεις, που δεν πετυχαίνουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, τόσο για τα δημόσια έσοδα, όσο και για ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων

Η αντιπολίτευση ερμηνεύει την προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών περιουσιακών στοιχείων, ως την πλήρη αποξένωση του δημοσίου από την περιουσία του. Αυτό δεν είναι σωστό.

Είμαι της άποψης ότι το Δημόσιο αποξενώνεται από την περιουσία του, όταν την αφήνει να ρημάζει και να γίνεται λεία και πεδίο πολλαπλών καταπατήσεων, όπως γλαφυρά αποκαλύπτουν και τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου, στα οποία αναφέρεται η ερώτησή σας.

Οι εικόνες εγκατάλειψης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων , όσο και των περιβαλλόντων χώρων τους δεν συνάδουν με μια χώρα, που αναζητά μια καινούργια προοπτική. Έχουμε δυνατότητες, πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και θα το κάνουμε", είπε ο υπουργός.

 

Άλλα λέει το

  1. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ | EOT | ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

www.gnto.gov.gr/el/ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

"Ανάλυση της Πορείας της Τουριστικής Κίνησης 2001-2010", Κείμενο - Επιμέλεια: Αλέξης Χατζηδάκης, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Εθνικό Τυπογραφείο, Αθήνα 2011). Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

 

«παρά τις ελπίδες που επενδύθηκαν μαζί με τα εκατομμύρια Ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Αθήνα δεν παρουσιάζει τουριστική άνθηση» αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (Γεν. Συνέλευση 5-7-2005).  Και συνεχίζει: «Τα στοιχεία του 2005 είναι ακόμη πιο απογοητευτικά αφού η Αθήνα είναι η μόνη πόλη από το δείγμα [σ.τ.σ. 11 πόλεων] …στην οποία παρουσιάζεται πτώση (περίπου 12%) όταν:

-όλες οι άλλες πόλεις παρουσιάζουν αύξηση

-οι περισσότερες από αυτές παρουσιάζουν συνεχή αύξηση τους τελευταίους 15 μήνες

-ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η Κωνσταντινούπολη που τον Απρίλιο του 2005 παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2004»

http://www.all-athens-hotels.com/public/uploads/Athens%202015.pdf

 

επιστροφή

 

Κείμενα για το κόστος της Ολυμπιάδας 2004

 

Η τρόικα ζητάει επιστροφή 13 δισ ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες! [How_the_2004 Olympics Triggered Greece's Decline]

Επιστροφή 13 δισ.ευρώ από την "σκοτεινή" περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και...  ιδιαίτερα για την προετοιμασία τους, ζητάει η τρόικα, επιβεβαιώνοντας ότι είχαν συμβεί υπερβολικές (το ευγενικότερο) υπερβάσεις!!!
24 Νοεμβρίου 2013
Για χρόνια αναρωτιόμασταν πόσο τελικά κόστισαν τα υπερκοστολογημένα έργα, και οι μη προσοδοφόρες αθλητικές εγκαταστάσεις που πλέον σαπίζουν από την αχρηστία, αλλά τριπλοπληρώθηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
To «πάρτι» των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έβαλε στο μικροσκόπιο η Τρόικα η οποία ζητεί να επιστραφεί το σύνολο των υπερβάσεων που καταγράφηκαν επί των ημερών της Γιάννας Αγγελοπούλου.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς ανακάλυψαν «μαύρη τρύπα» ύψους 13 δισ. ευρώ τουλάχιστον στην αναθεώρηση του ελλείμματος (2001-2006) που πραγματοποιήθηκε πριν από επτά χρόνια και ζήτησαν την κάλυψη του ποσού από τη διοργανώτρια Αρχή.
Η είδηση πέρασε στα "ψιλά" και δεν φωτίστηκε από τα κατεστημένα ΜΜΕ, αφού στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από επιχειρηματικά σχήματα που εκείνη την περίοδο συμμετείχαν στην ασυδοσία των εκτροχιασμένων προΫπολογισμών.
Μέχρι τώρα τα νεοταξίτκα ΜΜΕ και η ντόπια ελίτ αντιμετώπισαν την τρόικα έως και φιλικά, καθότι θεωρούσαν ότι θα αρκεστούν στο αίμα των "ιθαγενών" (μεσαία τάξη) και δεν θα στραφούν εναντίον τους. ...
Από τα υποζύγια όμως δεν έχουν τίποτε άλλο να πάρουν και σειρά έχουν τα "ανώτερα" στρώματα, άλλωστε οι ξένοι όταν ΄έρθουν στη χώρα για να "επενδύσουν" δεν θέλουν να βρουν κανέναν ανταγωνιστή.
Τρόικα και ελίτ, συντομα θα συγκρουστούν, ελπίζουμε να μην επαληθευθεί το ρητό "όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια", γιατί αυτοί είναι ικανοί τον λογαρισμό να τον ζητήσουν πάλι από εμάς, αν και προς ώρας η τρόικα έχει προσωποποιήσει από ποιούς τα ζητάει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Οι Ολυμπιακοί του 2004 πυροδότησαν την κρίση;

Από factorx στις 07/08/2012

 Καθώς παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πολλοί Έλληνες σίγουρα θα αναρωτιούνται για το πώς η χώρα τους ξέπεσε στη σημερινή κρίση, από την διεθνή δόξα που έζησε το 2004 φιλοξενώντας τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
Οι αγώνες του 2004 κόστισαν στην Ελλάδα σχεδόν €9 δισ (€11 δισ σημερινά), καθιστώντας τους τους πιο ακριβούς μέχρι τότε. Οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν €7 δισ, χώρια τα έξοδα για το νέο αεροδρόμιο, και το νέο μετρό.
Λίγες μέρες μετά το τέλος των Αγώνων, η Ελλάδα προειδοποίησε την ευρωζώνη ότι τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματά της θα ήταν πολύ χειρότερα από ότι αναμένονταν.
Το έλλειμμα του 2004 ήταν 6.1% του ΑΕΠ, περισσότερο δηλαδή από το διπλάσιο του ορίου της ευρωζώνης, ενώ το ελληνικό χρέος άγγιζε το 110.6% του ΑΕΠ, το πιο ψηλό στην ΕΕ. Το σημερινό χρέος της χώρας είναι 165.3% του ΑΕΠ. Έτσι, το 2005, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που μπήκε σε δημοσιονομική επιτήρηση από την Κομισιόν.
Με το δημόσιο χρέος της να είναι €168 δισ το 2004, είναι ξεκάθαρο πως δεν φταίνε μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Συμβολίζουν όμως τα διαρθρωτικά προβλήματα που μαστίζουν την χώρα επί δεκαετίες. Και δεν είναι μόνο θέμα πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, αλλά από πού προήλθαν, καθώς και που ακριβώς ξοδεύτηκαν.
Μετά από μια περίοδο λιτότητας με σκοπό να ελεγχθούν τα δημοσιονομικά της, για να πιάσει τους όρους ένταξης της στο ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε διάπλατα τα ταμεία, έχοντας ήδη ενταχθεί στην ευρωζώνη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν απλά ένας από τους πολλούς τομείς, όπου δαπανήθηκαν ανεξέλεγκτα δημόσια χρήματα, τα οποία προέρχονταν από εξίσου ανεξέλεγκτο δανεισμό.
Αν και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες έσπευσαν στην Ελλάδα το 2004 για να γιορτάσουν την επιστροφή των αγώνων στη γενέτειρά τους, στα επόμενα χρόνια το μερίδιο της χώρας στον τουρισμό μειώθηκε, αφού οι ξένοι επισκέπτες στράφηκαν προς άλλους περιορισμούς, όπως την Τουρκία και την Κροατία, οι οποίες επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές και την καλύτερη διαφημιστική προβολή. Πολλά από τα στάδια και τις εγκαταστάσεις που κόστισαν πανάκριβα, περιήλθαν σε αχρηστία. Στην νότια Αθήνα, ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 2 χιλιομέτρων, που συνέδεε τρία ολυμπιακά στάδια, κατάντησε να είναι σήμερα μια χωματερή. Η κυβέρνηση ξαναπροσπαθεί τώρα να πουλήσει μια ολυμπιακή εγκατάσταση (Ελληνικό) 620 εκταρίων, αφού αρχικά απέτυχε να το αναπτύξει.
Όπως λέει ο Στράτος Σαφιολέας, που ήταν ο επικεφαλής για τα διεθνή ΜΜΕ της ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, «η φιλοξενία των Αγώνων για την Ελλάδα σήμαινε επενδύσεις στις υποδομές, στους ανθρώπους και στο εμπορικό branding… δυστυχώς, οι δυο επόμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν σταθερά να εκμεταλλευτούν την ολυμπιακή κληρονομιά της χώρας».
Στη διάρκεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας, ένας εθελοντής καλωσόριζε τους επισκέπτες στο Ολυμπιακό Στάδιο, με ένα μεγάφωνο, λέγοντάς τους «να περάσουν καλά, διότι πότε θα ξαναζήσουν τέτοιες μέρες»;
Σήμερα, βουτηγμένοι στην ύφεση, με τους Ευρωπαίους εταίρους τους να μην τους εμπιστεύονται και με την παρουσία τους στο ευρώ να κρέμεται από μια κλωστή, οι Έλληνες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ονειρεύονται πως θα κερδίσουν το στοίχημα για μια ακόμη φορά.
Εν κατακλείδι, οι πανάκριβοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, υπογράμμισαν την ανικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί τον προϋπολογισμό της, μια κατάσταση που συνεχίζει να στοιχειώνει την χώρα μέχρι και σήμερα.

 

businessweek.com S.A.

Athens: Aug. 13, 2004

As they watch the London Olympics, many Greeks may wonder how their country went from the international glory of the Athens Games in 2004 to the recriminations of today’s crisis. Hosting the event cost almost €9 billion ($11 billion at today’s exchange rate), making the 2004 Games the most expensive ever at that point. Greek taxpayers were on the hook for €7 billion, which did not include the cost of extra projects such as a new airport and metro system.

Within days of the closing ceremony, Greece warned the euro area that its public debt and deficit figures would be worse than expected. The 2004 deficit came in at 6.1 percent of gross domestic product, more than double the euro-zone limit, while debt reached 110.6 percent of gross domestic product, the highest in the European Union. (Today, Greece’s debt is 165.3 percent of GDP.) Greece became the first EU country to be placed under fiscal monitoring by the European Commission, in 2005.
With public debt totaling €168 billion in 2004, it’s clear that the Olympics alone did not bring about an economic collapse. Yet the Athens Games epitomized the structural problems that bedeviled the country for decades. It’s not just a question of how much money was spent on the Olympics, it’s also how it was spent and where it came from. After a period of austerity to tighten up its finances and qualify for euro entry in 2001, the Greek government loosened the purse strings once it entered the single currency. The games were just one of several areas where public spending was unchecked and funded by unsustainable borrowing.

STORY: Why the Olympics Are Costing America $1.4 Billion

Although hundreds of thousands of visitors came to Greece in 2004 to be a part of the games’ return to their birthplace, in the following years Greece’s share of the tourism pie grew smaller as visitors opted for other countries, such as Croatia and Turkey, which benefited from lower prices and better marketing. Many of the stadiums and facilities built at such huge cost fell into disuse. In southern Athens, a 2 kilometer seafront promenade linking three stadiums used for the games has become a dumping ground for rubble and trash. The government is renewing its efforts to sell one nearby Olympic site—the 620-hectare area at Hellenikon—after failing to develop it profitably.
“For Greece, hosting the games meant investing in infrastructure, people skills, and branding,” says Stratos Safioleas, who was head for international media for Greece’s Olympic Committee and has worked as a consultant for bid cities since 2004. “Unfortunately two consecutive governments refused steadfastly to capitalize on Greece’s Olympic legacy.”
During the Athens Games, one volunteer welcomed visitors to the Olympic Stadium with a loudspeaker announcement that urged them to “Enjoy yourselves. When will we ever see days like these again?” Mired in economic depression, distrusted by European partners, their future in the euro hanging by a thread, Greeks can only dream of beating the odds once more.

STORY: The Olympics Descend on a Grumbling London

The bottom line: The €9 billion Athens Games highlighted Greece’s inability to manage its budget—a shortcoming that haunts the Greeks to this day.

Malkoutzis is a Bloomberg Businessweek contributor.

Πηγή: http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2013/11/13-how-2004-olympics-triggered-greeces.html

 

Ο Μ. Τρεμόπουλος για το όργιο σπατάλης στους Ολυμπιακούς του 2004: «Εμείς τα λέγαμε από τότε...»

23/11/2013

Για τις αποκαλύψεις σχετικά με τη «μαύρη τρύπα» και τις υπερβάσεις που διαπίστωσε ακόμα και η τρόικα, στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, από το συνέδριο κοινωνικής Οικονομίας στην Αθήνα όπου βρίσκεται με άλλους Ευρωπαίους πράσινους, δήλωσε:

 «Οι αποκαλύψεις για το υπέρογκο πραγματικό κόστος της Ολυμπιάδας του 2004 επιβεβαιώνουν όλους όσους, πριν γίνει, μιλούσαμε για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Το μεγάλο πάρτυ τελείωσε, αλλά ο λογαριασμός βούλιαξε την χώρα και επιβαρύνει όλους τους Έλληνες».

Το γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μιχάλης Τρεμόπουλος 6974263574

*Η δήλωση υπάρχει οπτικοποιημένη στην τηλεόραση του STAR

 

"Για μαύρη τρύπα 16 δις ευρώ κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι"

23, Νοεμβρίου

Τρομακτικές υπερβάσεις στον προυπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που οδήγησαν σε «μαύρη τρύπα» ύψους 16 δις ευρώ, κατέγραψε η Τρόικα μετά από έλεγχο που έκανε στις δαπάνες των αγώνων, σύμφωνα με δημοσίευμα των παραπολιτικών.

Αν και ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, είχε αποστείλει στοιχεία που ανέφεραν πως οι δαπάνες του Δημοσίου και της οργανωτικής επιτροπής ήταν τελικά μικρότερες κατά 500 εκατ. ευρώ από την αρχική πρόβλεψη των 8,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα στοιχεία που ήρθαν αργότερα στη δημοσιότητα έδειξαν διαφορετικά πράγματα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, πως μόνο για τα καύσιμα των μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής δόθηκαν 5 εκατ. ευρώ, πως η αμοιβή του συμβούλου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν 1,3 εκατ. ευρώ το μήνα ή πως το ποσό για την ανακατασκευή του ΟΑΚΑ από τα 3,9 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκε στα 398,9 εκατ. ευρώ και αυτό του Καυτανζογλείου από 1,1 εκατ. ευρώ σε 66,8 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τρόικα ζητά να καλυφθεί το ποσό των 16 δις, είτε από την οργανωτική επιτροπή της Γιάννας Αγγελοπούλου, είτε από τα δημόσια ταμεία, όπως αναφέρει δημοσίευμα στα «Παραπολιτικά».

Πηγή:  http://www.exedra.gr/orgio-spatalis-stous-olimpiakous-tou-2004-diapistose-i-troika/

 

 

Η Τρόικα "καίει" τη Γιάννα για το πάρτι δισ. ευρώ, που έστησε το 2004!

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Η ώρα του απολογισμού για το «πάρτι» των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται πως έφτασε με τον πλέον επονείδιστο τρόπο... για την ελληνική πλευρά, με την τρόικα να απαιτεί την επιστροφή του συνόλου των υπερβάσεων που καταγράφηκαν επί των ημερών της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Το μέγεθος της σπατάλης μπορεί να παραμένει αδιευκρίνιστο, παρά το πλήθος στοιχείων που εστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή ενεγράφησαν σε προϋπολογισμούς και πίνακες του υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων, όμως η ομάδα τεχνικών συμβούλων των δανειστών κατάφερε να… αθροίσει τους αριθμούς και να καταστήσει απαιτητά τα ποσά.
Και τούτο διότι, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Παραπολιτικά", οι «Ευρωπαίοι» της τρόικας, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς, εκπρόσωποι της Ε.Ε και της ΕΚΤ, κατέγραψαν «μαύρη τρύπα» 13 δισ. ευρώ τουλάχιστον στην αναθεώρηση του ελλείμματος (2001-2006) που πραγματοποιήθηκε πριν από επτά χρόνια και ζήτησαν την κάλυψη του ποσού είτε από τη διοργανώτρια Αρχή της κ. Αγγελοπούλου είτε από τα δημόσια ταμεία.

planet-greece.blogspot.com

 

Πόσο στοίχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004
19/11/12 |
Σε 8.486 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στοιχεία για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και για τα αποτελέσματα των διαχειριστικών ελέγχων, αν έγιναν, είχαν ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στο ποσό των 8.486 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβάνονται τόσο οι δαπάνες που καλύφθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο όσο και οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές που είχαν συνυπογράψει την ερώτηση ανέφεραν ότι αποτελεί κοινή πίστη πως τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 έχουν σχέση με την εκτόξευση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος.
Στην ερώτηση έχει απαντήσει εγγράφως και ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος ενημερώνει ότι οι δαπάνες που έγιναν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Σε ό,τι αφορά όμως στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο υφυπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει πόρισμα ελέγχου από το ελεγκτικό συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διότι το προαναφερόμενο συμβούλιο ασκεί διαχειριστικό έλεγχο μόνο στους φορείς που εποπτεύει και επιχορηγεί και ύστερα από σχετική εντολή του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.
Ο κ. Ιωαννίδης παραθέτει στην απάντησή του στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο για τη φύλαξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έως την 1.2.2007 δαπανήθηκαν 4,8 εκατομμύρια ευρώ ενώ για τη συντήρησή τους έχουν δαπανηθεί 28,7 εκατομμύρια ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/11/2004.html

 

Στουρνάρας: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είχαν καθαρό όφελος για την Ελλάδα

Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): […] Η αξιοποίησή τους (των Ολυμπιακών Ακινήτων) ανήκει στην αρμοδιότητα της εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου, την ΕΤΑΔ Α.Ε., μετά τη συγχώνευση των εταιρειών «Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου Α.Ε.», «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» και «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.».

   Η ΕΤΑΔ Α.Ε. διαχειρίζεται τα εξής δεκατρία ολυμπιακά ακίνητα: Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου, Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, Πανθεσσαλικό Στάδιο, Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή, Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου, Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), Κέντρο Γραπτού Τύπου, Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, Παμπελοποννησιακό Στάδιο και Παγκρήτιο Στάδιο.

   […] Πρώτον, στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδί, αρχικά το Badminton, στο οποίο φιλοξενούνται διεθνείς μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κλπ είναι μισθωμένο στην εταιρεία «ATHENS BADMINTON CULTURAL DEVELOPMENT S.A.».

   Στη συνέχεια, το κτήριο Β07 έχει μισθωθεί στην Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων Βόλος-Λάρισα 2013. Τμήματα των εγκαταστάσεων έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου και στα SPECIAL OLYMPICS HELLAS, για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

   Δεύτερον, το IBC, δηλαδή το Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο Τύπου έχει αξιοποιηθεί ως ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο (Golden Hall), υψηλών προδιαγραφών, επίσης με ιδιωτικές επενδύσεις, το οποίο έχει ήδη αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

   Τρίτον, στο Στάδιο Tae Kwon Do φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεγάλες συναυλίες, Διεθνή Φεστιβάλ και άλλα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Β’ Φάση του Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού για την αξιοποίησή του ως Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Τέταρτον, η ολυμπιακή εγκατάσταση BEACH VOLLEY έχει εκμισθωθεί στην εταιρεία Σ.Κ. Παζαρόπουλος Α.Ε. Πέμπτον, η Ναυταθλητική Μαρίνα Φαλήρου, καθώς και κτηριακές εγκαταστάσεις στις ζώνες Α2 και Β1 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δήμο Καλλιθέας Αττικής.

   Έκτον, στο MPC, δηλαδή το Κέντρο Διεθνούς Τύπου, έχει μεταστεγαστεί το Υπουργείο Υγείας. Έβδομον, δύο Περιφερειακά Στάδια, το Παγκρήτιο και το Παμπελοποννησιακό, έχουν παραχωρηθεί στους αντίστοιχους δήμους, ενώ το Πανθεσσαλικό χρησιμοποιείται ως χώρος αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων.

   Επίσης, χώροι γραφείων του Πανθεσσαλικού Σταδίου έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών. Όγδοων, το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για σαράντα χρόνια.

   Ένατων, στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων φιλοξενούνται από το φθινόπωρο του 2010 εννέα ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων. Δέκατον, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, πέρα από χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων (κωπηλασία), λειτουργεί και ως πάρκο ήπιας άθλησης και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες. Ενδέκατων, το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου είναι παραχωρημένο στην Αστυνομία. Δωδέκατων, στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου υφίσταται μίσθωση με τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (Ο.Δ.Ι.Ε.). Επίσης, τμήματα της εγκατάστασης έχουν παραχωρηθεί σε φορείς, όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας και η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδας, για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

   Δέκατο τρίτο, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου είναι παραχωρημένο με μακροχρόνια μίσθωση στην εταιρεία «Park Avenue S.A.» για χρονικό διάστημα σαράντα ετών. Επίσης, σε πολλά από τα παραπάνω ακίνητα έχουν εκμισθωθεί χώροι για γραφεί, αποθήκες και εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας, έναντι σημαντικού ανταλλάγματος.

   Από την παράθεση όλων αυτών των στοιχείων συνάγεται ότι για μία σειρά ολυμπιακών ακινήτων έχουν γίνει ήδη προσπάθειες αξιοποίησης, με εκμισθώσεις και παραχωρήσεις, που αποφέρουν έσοδα για τα ταμεία του κράτους και απαλλάσσουν το Δημόσιο από το κόστος που συνεπάγεται η συντήρησή τους.

   Παράλληλα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της εμπορικής αξιοποίησής τους, μία σειρά εγκαταστάσεων έχει παραχωρηθεί σε δημόσιους φορείς, δημιουργώντας μία κοινωνική δυναμική στη χρήση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Ας αναφερθούμε τώρα στο σημαντικό θέμα του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου υπάρχουν σημαντικές παρεξηγήσεις.

   Κατ’ αρχήν, το συνολικό ακαθάριστο κόστος -αυτό δεν είναι κόστος για το φορολογούμενο, αλλά είναι το ακαθάριστο κόστος- ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από το Πρόγραμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού για μισθούς, υπερωρίες, κλπ. Βέβαια, αυτό καλύπτει και τις δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004».

   Όμως, τώρα πρέπει να αρχίσουμε να αφαιρούμε, για να δούμε το καθαρό κόστος. Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ καλύφθηκαν από την είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα, κλπ. Άρα, λοιπόν, μένουν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το γκρος των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Απ’ αυτά, όμως, τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία, τα οποία δεν σχετίζονται πολύ με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά μόνο έμμεσα. Όμως, μετά αφέθηκε στην κοινωνία.

   Κατά συνέπεια, λοιπόν, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα που ωφελούν την κοινωνία, πέραν από τις εγκαταστάσεις, όπως είναι η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου, κλπ.

   Ακόμα, όμως και αυτά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι κόστος για το φορολογούμενο, διότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα, έφεραν τουριστικό ρεύμα, κλπ. Μόνο και μόνο από το ΦΠΑ που έχουμε υπολογίσει ότι έχει εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί, είναι παραπάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, μένει ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

   Εάν τώρα λάβουμε υπ’ όψιν μας και τα παραπάνω έσοδα από τον τουρισμό και από όλη αυτή τη δημοσιότητα που έλαβε η Ελλάδα, φυσικά η ανάλυση κόστους-οφέλους αφήνει καθαρό όφελος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. […] (Βουλή 18.01.2013)

 

Πηγή: http://onusnewsgr.blogspot.com/2013/05/2004.html

 

επιστροφή