Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004: ΑΡΘΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ 4 (για το αρχείο 1, για το αρχείο 2, για το αρχείο 3)

(πρόσβαση στα αρχεία άρθρων ΠΡΙΝ την Ολυμπιάδα 04: Αρχείο 1 πιέστε εδώ, Αρχείο 2 πιέστε εδώ, Αρχείο 3)

Η Αθήνα δεν εξαργυρώνει την Ολυμπιακή επιταγή, αντίθετη η Νομαρχία στην εκποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, Για τους προπηλακισμούς και τις μηνύσεις κατά των πολιτών στη Ζέα-Πασαλιμάνι, Αναβλήθηκε η δίκη για τους καμερο-χαφιέδες, ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ-Μόνο την κυκλοφορία δεν παρακολουθούν, Κάμερες κατέγραφαν διαδηλωτές -Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έπιασε στα πράσα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Ολυμπιακοί Αγώνες: «Η Επόμενη ημέρα» μετά το πάρτι , Να μην δοθούν σε ιδιώτες τα Ολυμπιακά Ακίνητα και το Ελληνικό, ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ- Στάχτη δύο κάμερες, Ανοίγει φάκελος «απαλλοτριώσεις» - Προκαταρκτική εξέταση από τον Αρειο Πάγο, η οποία αφορά το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο, ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΝΙΔΑ, μετά τις καταγγελίες για κομπίνες και υπέρογκες αποζημιώσεις,  Η εισαγγελία Μονάχου την κατηγορεί για δωροδοκίες και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας,  ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΙΜΕΝΣ- Κομβικός ο ρόλος του Ελληνα μάνατζερ, Ζίμενς: «Λαδώσαμε σε δύο υπουργεία», Λεηλατούν την ολυμπιακή περιουσία, Τρία χρόνια μετα - ολυμπιακή φαγούρα,  «Μπουρίνι» μεταξύ Αλογοσκούφη - Λιάπη για την Ολυμπιακά Ακίνητα, ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ στην Ουρανούπολη, Εκτός ο Χριστοφοράκος- επώδυνες αλλαγές εν όψει , Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ του Μονάχου ψάχνει τις σχέσεις Siemens-κρατικών αξιωματούχων-κομμάτων, ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» για το σκάνδαλο «Ζίμενς», Σκάνδαλο Ζήμενς με μπλε και πράσινους κόκκους, Χρυσοχοΐδης - Παπαντωνίου αλληλοκατηγορούνται για «Ζίμενς», Οι μάσκες έπεσαν στην άρση βαρών Του Φ. Συρίγου,  ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ, ΔΕΙΧΝΕΤΑΙ ΩΣ Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS,  Ενα καθαρό σκάνδαλο με μια θολή δικογραφία, ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ SIEMENS ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ, SIEMENS Στο φως οι μαύρες διαδρομές για το C4i, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ στο μετρό, χάθηκε το στοιχημα για την Ολυμπιάδα, Αναζητώντας το χαμένο χρόνο για την Ολυμπιακή κληρονομιά, «Λουκέτο» στην ολυμπιακή Αθήνα, ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Συνειδητή επιλογή η παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο, Χαμένη ευκαιρία οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την εικόνα της Αθήνας, Τα χρυσοπληρωμένα κουφάρια του 2004, Το απίστευτο πλιάτσικο με την ολυμπιακή κληρονομιά,


Η Αθήνα δεν εξαργυρώνει την Ολυμπιακή επιταγή
Κινδυνεύει να χαθεί οριστικά το τρένο της μεταολυμπιακής αξιοποίησης αν δεν γίνουν πιο εντατικοί οι ρυθμοί
Με νέο πρόσωπο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Σίδνεϊ και η Βαρκελώνη κέρδισαν το στοίχημα της προβολής τους στο εξωτερικό και αξιοποίησαν κάθε υποδομή, ενώ η Αθήνα βρίσκεται ακόμα σε κομβικό σημείο
ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Ο αείμνηστος Γιώργος Κανδύλης, ο πολεοδόμος που μελέτησε και σχεδίασε τον φάκελο υποψηφιότητας της Αθήνας, θεωρούσε ότι η Αθήνα είναι... βαριά άρρωστη με καρκίνο. Αρρώστια που «δεν θεραπεύεται με ασπιρίνες». Ήλπιζε όμως πως μέσα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπορούσε η πόλη να θεραπευτεί. Όπως κατάφερε να «θεραπευτεί» το Σίδνεϊ το 2000 και πολύ περισσότερο η Βαρκελώνη το 1992.

Δύο χρόνια αφότου έπεσε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Αθήνα βρίσκεται σε κομβικό σημείο όπως λένε οι ειδικοί: «Ακόμα δεν έχει χάσει το τρένο τής μεταο-ολυμπιακής αξιοποίησης, αλλά αν δεν κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς και προς άλλες κατευθύνσεις ενδέχεται να το χάσει οριστικά».

Αφού έσβησαν τα φώτα του Ολυμπιακού Σταδίου και τα πρωτοσέλιδα-ύμνοι για την ελληνική διοργάνωση άλλαξαν θεματολογία, η Αθήνα ξαναγύρισε στην προ-ολυμπιακή εσωστρέφεια. Οι ρυθμοί έπεσαν, «εκεί που έπρεπε να ενταθούν» όπως επισημαίνουν στελέχη.

Παρότι όπως επισημαίνει ο κ. Πέτρος Συναδινός - συνεργάτης του Κανδύλη - «η Αθήνα δεν έχει χάσει εντελώς την ευκαιρία», το ρολόι μοιάζει κολλημένο. Οι τουρίστες που την επισκέφθηκαν και φέτος είδαν... μέσα από τα κάγκελα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ όπως δηλώνει ο πρόεδρος τής Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, οι εγκαταστάσεις «θα ανοίξουν σταδιακά, ανάλογα με το πότε θα τις μετασκευάσουν οι ιδιώτες-ανάδοχοι».
Η προίκα. Την ώρα που το Σίδνεϊ μετέτρεπε σε παράδεισο το Homebush Bay, μια έκταση 5.000 στρεμμάτων - άλλοτε χώρο αποθήκευσης... λυμάτων - στην Αθήνα δήμοι και υπουργεία δεν έχουν καταφέρει να καταστήσουν «επισκέψιμο» ούτε το Φάληρο με την... Εσπλανάδα του. Την ώρα που η Βαρκελώνη μετά τους Ολυμπιακούς του 1992 δεν προλάβαινε να... χτίζει νέα ξενοδοχεία για να υποδεχθεί τους τουρίστες, στην Αθήνα προχωρούν με βήμα σημειωτόν ακόμα και οι προγραμματισμένες επεκτάσεις του Μετρό, του Τραμ και του Προαστιακού. Η μεγάλη «προίκα» των Αγώνων, οι μεγάλες οδικές αρτηρίες έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά τις μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο (Αττική Οδός, Λ. Μαραθώνος, κ.λπ.) αλλά οι ρυθμοί σχεδιασμού για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών έχουν «πέσει». Η Αθήνα κοντεύει να φτάσει στη Ραφήνα και το Λαύριο, αλλά οι δρόμοι σταμάτησαν το 2004.

Οι ανάσες. Οι μεγάλες εκτάσεις-ανάσες στην πόλη (όπως το Ελληνικό και το Φάληρο) βρίσκονται ακριβώς (από πλευράς αξιοποίησης) στο σημείο όπου ήταν και στην προ-ολυμπιακή φάση· με - βασική - τη διαφορά ότι τουλάχιστον έχουν «καθαρίσει» από άσχετες χρήσεις και έχουν απαλλαγεί από τους πάσης φύσεως καταπατητές. Την ώρα που η επίσης μεσογειακή Βαρκελώνη έχει καταφέρει να πλασαριστεί στην πρώτη πεντάδα των πόλεων-προορισμών συνεδριακού/επαγγελματικού τουρισμού, στην Αθήνα ακόμα... σχεδιάζουν τις μακέτες των συνεδριακών κέντρων.

Στο Σίδνεϊ αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς τον Σεπτέμβριο του 2000, η αυστραλιανή κυβέρνηση διοργάνωσε μια εθνική επικοινωνιακή καμπάνια στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις τον Νοέμβριο του 2000, και στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2001.

Η προβολή. Στην Αθήνα, αντιθέτως, η τουριστική προβολή εξαντλήθηκε στις καθιερωμένες προσπάθειες του ΕΟΤ και τις επισκέψεις υπουργών κυρίως στο Πεκίνο που έχει πάρει την ολυμπιακή σκυτάλη για το 2008.

Η Αθήνα δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς είναι ξανά μια πόλη «χωρίς χρονοδιάγραμμα». ΤΑ ΝΕΑ , 02/09/2006

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Την αντίθεσή του, στην αιφνιδιαστική και χωρίς συνολικό σχεδιασμό  παραχώρηση για εκμετάλλευση, είτε από ιδιώτες είτε από άλλους φορείς, των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων καθώς και την αλλαγή του σκοπού της λειτουργίας τους εκφράζει με σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε κατά πλειοψηφία, το   Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών-Πειραιώς. Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:   «Ζητάμε από την Κυβέρνηση η αναγκαία αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων να είναι αποτέλεσμα συντονισμένης και σύνθετης μελέτης, καθώς και συνεργασίας με την Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εν πάση δε περιπτώσει η αξιοποίηση τους και όπου είναι εφικτό να μην αλλοιώνει τον αθλητικό χαρακτήρα τους.
Τέλος επισημαίνουμε ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις χρηματοδοτήθηκαν για την κατασκευή τους από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, οφείλουμε να σεβόμαστε τον ιδρώτα τους και να παρέχουμε την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτές και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής και τα αθλητικά σωματεία ή οι μαθητές».

http://www.local-news.gr/full_article.php?article_id=90000&page=1 18/09/2006

 

επιστροφή στην αρχή

 

Για τους προπηλακισμούς και τις μηνύσεις κατά των πολιτών που υποστηρίζουν τη νομιμότητα στη Ζέα-Πασαλιμάνι

Παρέμβαση στη συνάντηση στο Δημαρχείο Πειραιά, Τετάρτη 20-9-06

Ηλίας Γιαννίρης, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος

·        μέλος της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα

·        υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Αθήνας έχει τοποθετηθεί ήδη από τις 30-3-2006 για το ζήτημα της Ζέας: Συγκεκριμένα, αναφέραμε τότε στο σχετικό δελτίο τύπου μετά την τακτική μας συνάντηση:

«Καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων των Πειραιωτών στη Μαρίνα της Ζέας, όπου κατατέθηκε αγωγή της εταιρείας «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ Α.Ε.» κατά του μέλους της Επιτροπής Κατοίκων ΠΛ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΟΥ  - ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ και πανεπιστημιακού Νίκου Μπελαβίλα, με τις οποίες  ζητείται αποζημίωση συνολικού ποσού 6.000.000 €, και συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα της Επιτροπής». (30-3-2006)

Κοινή πεποίθηση όλων των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής είναι ότι οι αγώνες που κάνουν οι σύλλογοι και οι κινήσεις για την προστασία των ελεύθερων χώρων σήμερα δεν είναι απλά αγώνες υπεράσπισης του δημόσιου ή κοινόχρηστου χαρακτήρα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματικοποίηση αλλά και αγώνες υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας.

Επίσης κοινή πεποίθηση είναι ότι οι σημερινές πολιτικές αποθρασύνουν τους εκμεταλλευτές της ανάσας μας και της ποιότητας ζωής μας.

Συχνά στους αγώνες μας αντιμετωπίζουμε τραμπούκους, τρομοκρατία, ξυλοδαρμούς, μηνύσεις. Αυτά δεν τα ξέρουν οι πολίτες και ήρθε η ώρα να τα πούμε. Ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Πριν 3 μήνες καταγγείλαμε την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 105ου Δημοτικού Σχολείου στο Πολύγωνο στις 14-6-2006, Νίκος Σπυρόπουλος, ημέρα κατά την οποία συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου κατά της κατασκευαστικής εταιρείας που χτίζει πολυκατοικία στο χώρο των 700 τ.μ. που είχαν δεσμευτεί για την ανέγερση του 24ου Λυκείου από τον Ο.Σ.Κ.

Καταγγείλαμε ότι «Η άδικη και απρόκλητη επίθεση, που δέχτηκε ο Ν. Σπυρόπουλος είναι μέρος της  επιχείρησης τρομοκράτησης των κατοίκων και των συλλόγων γονέων της περιοχής από την πλευρά της συγκεκριμένης κατασκευαστικής εταιρείας. Θεωρούμε ότι με αυτές τις μεθόδους το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να δείχνουν τον δικό τους πανικό μπροστά στην ολοφάνερα δίκαιη διεκδίκηση των κατοίκων». (ΔΤ 11-7-2006).

Οι τραμπούκοι-μπράβοι των κέντρων της νύχτας της οδού Πειραιώς έχουν επιβάλει το δικό τους καθεστώς.

Το ίδιο και στην Αίγλη, όπου ένα μέρος του Ζαππείου έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό πάρκινγκ του κέντρου με μπάρες και μπράβους.

Πριν ένα χρόνο, αφού το ΣτΕ γνωμοδότησε υπέρ της κατεδάφισης του «Πολυδιασκεδαστηρίου», απέναντι από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στην Αθήνα, ο επιχειρηματίας μήνυσε τον Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων για διαφυγόντα κέρδη.

Όταν δίνονταν η μάχη της σωτηρίας του κτήματος Θων ο μεγαλοεργολάβος Μπ. Βωβός είχε συκοφαντήσει την τοπική επιτροπή αγώνα, γεγονός που οδήγησε σε αλληλομηνύσεις και δικαστική εμπλοκή των συντρόφων που αγωνίζονταν να μη χτιστεί το κτήμα Θων.

Η δική σας περίπτωση δεν είναι μοναδική, και έχουμε ακούσει παρόμοιες περιπτώσεις βίας και για τον Πειραιά και για όλη τη ζώνη του Σαρωνικού. Αθωώθηκε ο Κορτζίδης για συκοφαντική δυσφήμηση, αθωώθηκε ο Φιλίππου Δήμαρχος Καλυβίων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, αθωώθηκε για κεραίες κινητής τηλεφωνίας ο Δήμαρχος Νίκαιας και τόσοι άλλοι.

Μάλλον η βία αποτελεί μέρος της τακτικής όλων αυτών των μεγάλων και μικρών που οι κυβερνήσεις και συχνά ορισμένοι δήμαρχοι και νομάρχες τους έχουν ανοίξει την όρεξη.

Ο κύκλος της ασυδοσίας πρέπει να κλείσει. Και αυτό γίνεται με ευρεία δημοσιοποίηση αλλά και με τη συσπείρωση, με συνέχιση των αγώνων και με την κατάλληλη ψήφο στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές.

Η Συντονιστική Επιτροπή, στη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 2006 έδωσε τον τίτλο «Ελεύθεροι χώροι: Δημόσιο αγαθό ή Εμπόρευμα;».

Εκεί διαπιστώναμε: «Η δημόσια και κοινόχρηστη γη, οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι πρασίνου, αντί να παίζουν τον πολυσήμαντο ρόλο της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών για ψυχαγωγία, περίπατο, περισυλλογή, συνάντηση, ελεύθερο παιχνίδι, μετατρέπονται όλο και περισσότερο και για πάντα σε καταναλωτικό προϊόν και μέσο κερδοσκοπίας.

Οι τοπικές κινήσεις και σύλλογοι αντιμετωπίζονται  ως «εχθροί» από την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση αντί να είναι θεσμοθετημένοι και καλοδεχούμενοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε λίγους μήνες οι δημότες θα κληθούν να εκλέξουν τις νέες νομαρχιακές και δημοτικές αρχές.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους δημότες να προτιμήσουν υποψήφιους που έχουν δραστηριοποιηθεί σε αγώνες που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επίθεση, και ιδιαίτερα σε αγώνες για την προστασία των ελεύθερων χώρων. Οι ελεύθεροι χώροι δεν ψηφίζουν. Ψηφίζουν όμως οι ελεύθεροι πολίτες, και το κριτήριο σήμερα είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Καλεί τους δημότες να σκεφτούν πως θα είναι το λεκανοπέδιο αν ολοκληρωθεί η σημερινή πολιτική κατεύθυνση και ιδιωτικοποιηθούν-χτιστούν και μετατραπούν σε εμπόρευμα όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Πρωτεύουσας, τα κληροδοτήματα, τα πάρκα, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Ελληνικό, τα Τουρκοβούνια-Βεΐκου, ο Ελαιώνας, το Δάσος Συγγρού, το Αττικό Άλσος, οι Λόφοι Φιλοπάππου, η Κορεάτικη Αγορά, το Άλσος Ριζάρη και εκατοντάδες άλλοι χώροι που σήμερα δέχονται τεράστιες πιέσεις.

Καλεί τους δημότες να δραστηριοποιηθούν και να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές που κλέβουν την ανάσα της πόλης,  για την προάσπιση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει αλλά και στην επιστροφή των δημόσιων χώρων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.»

Αγαπητοί συναγωνιστές, οι Σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα που συμμετέχουν στο Συντονιστικό των Ελεύθερων Χώρων Αθήνας είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα σας, είναι μαζί σας σε ότι βοήθεια χρειαστείτε.

 

επιστροφή στην αρχή

Αναβλήθηκε η δίκη για τους καμερο-χαφιέδες

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες δίκη του δημάρχου της Νίκαιας και εκ νέου υποψήφιου με τη «Δημοκρατική Ενότητα», Στέλιου Μπενετάτου, από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος δικάζεται επειδή το Γενάρη του 2004 μαζί με φορείς και κατοίκους της πόλης, υπερασπίστηκε στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, απενεργοποιώντας δύο κάμερες παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί εντός των ορίων της πόλης. Αλλη μία αναβολή είχε γίνει την 1/2/2006.

«Στόχος αυτής της συμβολικής πολιτικής πράξης είναι η διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κατοίκων της Νίκαιας, αφού έχει αποδειχθεί ότι η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης με το άλλοθι της ρύθμισης της κυκλοφορίας, σκοπό είχε την παρακολούθηση πολιτικών και συνδικαλιστικών πράξεων (πορείες, απεργίες, συλλαλητήρια)», σημειώνεται σε προχτεσινή ανακοίνωση του Δήμου με αφορμή τη δικάσιμο. «Η Δημοτική Αρχή της πόλης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια σε κάθε μηχανισμό παρακολούθησης και ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης», καταλήγει η ανακοίνωση. Ριζοσπάστης 21-9-06

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ-Μόνο την κυκλοφορία δεν παρακολουθούν

Επιβεβαιώνεται πλέον με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ακόμα και από την - πάσχουσα από... στραβισμό όλο το προηγούμενο διάστημα - Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι οι «χαφιεδοκάμερες» συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και ως «Μεγάλος Αδερφός» καταγράφοντας όλες τις δραστηριότητες των Αθηναίων.

Ετσι λοιπόν, η ΕΛ.ΑΣ. για άλλη μια φορά - μετά την υπόθεση με τις συλλήψεις και ανακρίσεις των Πακιστανών, τις πτήσεις των αεροπλάνων της CIA κλπ. - συλλαμβάνεται να ψεύδεται ασύστολα και να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, όταν ισχυρίζεται πως οι χαφιεδοκάμερες δε λειτουργούν.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Προστασίας διενήργησε έλεγχο στις 12/5/2006 και 24/5/2006 στις εγκαταστάσεις της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από το πόρισμα ελέγχου (3-7-2006) διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις της ΕΛ.ΑΣ.:

Αρκετές από τις κάμερες που δεν έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με την απόφαση 58/2005, και συγκεκριμένα οι κάμερες αρ. 149, 150, 151, 165, 177, 178, 180, 186, 188, 189, 227, 275 και 288 ήταν ενεργές.

Ο χρόνος τήρησης των λαμβανόμενων εικόνων υπερέβαινε τις επτά μέρες.

Στις 49 κάμερες που προϋπήρχαν του συστήματος C4I δεν είχε εγκατασταθεί λογισμικό απόκρυψης εικόνων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΕΛ.ΑΣ. με έγγραφό της στις 21/8/2006 προς την Αρχή Προστασίας ισχυρίζεται πως... εκ των υστέρων προέβη στην απενεργοποίηση των καμερών που αναφέρονται στην απόφαση 58/2005 και πως από τον Ιούλη του 2006 δεν πραγματοποιείται αποθήκευση στο σύστημα. Υπάρχει όμως κανείς που πιστεύει τους νέους ισχυρισμούς και διαβεβαιώσεις της αναξιόπιστης ΕΛ.ΑΣ.; Τελικά, η Αρχή Προστασίας για όλα αυτά τα «έργα και ημέρες» της ΕΛ.ΑΣ. ...εδέησε να της επιβάλει με την υπ' αριθμό 57/2006 απόφασή της πρόστιμο 3.000 ευρώ! Ριζοσπάστης 30-9-06

 

επιστροφή στην αρχή

 

Κάμερες κατέγραφαν διαδηλωτές -Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έπιασε στα πράσα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ

Στα πράσα έπιασε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης: οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται τοποθετημένες στους δρόμους της Αθήνας αποδείχθηκαν κάμερες... ανασφάλειας, οι οποίες παραβίαζαν συστηματικά τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών με απόλυτη ευθύνη της Αστυνομίας.

Όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσαν παράνομα πορείες διαδηλωτών, κάτι που ρητά είχε απαγορευθεί από την Αρχή. Σε εκείνες τις περιπτώσεις φαινόταν ξεκάθαρα πως οι τρεις κάμερες που βρίσκονται τοποθετημένες στην Πλατεία Συντάγματος παρακολουθούσαν τους διαδηλωτές, ενώ θα έπρεπε να είναι κλειστές. Τις καταγγελίες αυτές εξέτασαν επιθεωρητές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι οποίοι στις 12 και στις 24 Μαΐου διενήργησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ., όπου γίνεται η λήψη και η επεξεργασία των εικόνων που λαμβάνονται μέσω του συστήματος.

Από τον έλεγχο προέκυψε πως στις 49 κάμερες που προϋπήρχαν του συστήματος C4I δεν είχε εγκατασταθεί λογισμικό απόκρυψης εικόνων, όπως όριζε η συμβατική υποχρέωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Επίσης βρέθηκαν 13 κάμερες να λειτουργούν παράνομα και με ευθύνη του υπουργείου, τη στιγμή μάλιστα που η Αρχή είχε ορίσει με σαφήνεια ποιων η λειτουργία επιτρεπόταν. Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία κατά παράβαση όσων είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Αρχής και του υπουργείου, διατηρούσε το υλικό με τις εικόνες για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας. Ύστερα από τα ευρήματα αυτά η Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τιμώρησε με πρόστιμο 3.000 ευρώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Απαντώντας στην απόφαση της Αρχής το υπουργείο αμφισβητεί την επιχειρηματολογία της και αναφέρει πως τα θέματα που αναφέρονται στη σχετική απόφαση θα εκδικαστούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την 1η Δεκεμβρίου 2006, ενώ θα ασκηθεί επίσης και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το πρόστιμο.  ΤΑ ΝΕΑ , 02/10/2006

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μια αποτίμηση: Ολυμπιακοί Αγώνες

Written by Administrator   

Monday, 06 November 2006

ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΕΤΣΙ

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Η Επόμενη ημέρα» μετά το πάρτι

του Κώστα Φωτεινάκη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Πριν - κατά την διάρκεια - αλλά και μετά την διεξαγωγή των Ο.Α, ποικίλες και αντικρουόμενες απόψεις διατυπώθηκαν γι΄ αυτό το τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, αθλητικό και πολιτιστικό εγχείρημα.

Εμείς, που σε ανύποπτο χρόνο είχαμε με θάρρος δημοσιοποιήσει τις απόψεις μας και τις αντιρρήσεις μας για την διεξαγωγή τους στην χώρα μας, εκτιμούμε πως την «επόμενη ημέρα» δικαιούμαστε να κωδικοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας, να αναγνωρίσουμε τυχόν υπερβολές μας στην κριτική που ασκήσαμε, αλλά κυρίως να συμβάλλουμε στον διάλογο της κοινωνίας, ο οποίος όφειλε να είναι μακρύς, αναλυτικός και αποκαλυπτικός.

Η δημόσια συζήτηση, που διήρκησε ελάχιστα και ευκαιρικά, έληξε με τον εορτασμό της πρώτης επετείου από την διεξαγωγή των Ο.Α., δηλαδή τον Αύγουστο του 2005.

Αλλά και αυτή η «ολίγον» συζήτηση ήταν επιπόλαιη, επικεντρώθηκε και περιορίστηκε κυρίως:

* στο «ταμείο», δηλαδή πόσα χρήματα ξοδέψαμε και πόσα εισπράξαμε,

* στην μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων,

* στα μεγάλα δημόσια έργα που βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης και μετακίνησης των κατοίκων της πρωτεύουσας (ΜΕΤΡΟ, Αττική Οδός κ.λ.π.)

* στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία (επενδύσεις, εξαγωγές κ.λ.π.)

* στην τεχνογνωσία που αποκτήθηκε,

* στην αποθέωση του εθελοντισμού.

Αντίθετα δεν συζητήθηκαν δημόσια επαρκώς:

* Εάν είχαμε οφέλη στον ατομικό και στον μαζικό αθλητισμό. Εάν δηλαδή η διεξαγωγή των Ο.Α. στη χώρα μας επηρέασαν θετικά την κοινωνία να στραφεί στον αθλητισμό,

* Οι συνέπειες ή οι παραλήψεις στο αστικό περιβάλλον,

* Ο ρόλος των υποτιθέμενων «χορηγών»,

* Η εθνική αυτοϊκανοποίηση που έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις στην αλαζονεία και στον άκρατο εθνικισμό,

* Τα συστήματα ασφαλείας (κάμερες, παρακολουθήσεις κ.λ.π.) που παρέμειναν στη χώρα μας και μετά τους Ο.Α,

* Το περιεχόμενο του αθλητισμού σε σχέση με τα ρεκόρ, το ντόπινγκ, την υγεία, την άμιλλα και την ειρήνη.

Η οπτική γωνία, η κριτική (θετική ή αρνητική – συνολική ή επιμέρους) που κάνει ο καθένας μας εξαρτάται από τις προσδοκίες και κυρίως την ιδεολογική αφετηρία που βασίζεται ο απολογισμός.

Πάντως θα πρέπει να δεχτούμε ως αντικειμενικά δεδομένα ότι:

* Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μοναδικός και κοινά αποδεκτός απολογισμός των Ο.Α.

* Οι Ο.Α. έχουν παραμέτρους που μπορούν να μετρηθούν κατά προσέγγιση (π.χ. οικονομικό κόστος, έργα κ.λ.π.) αλλά και άλλες μη μετρήσιμες (π.χ. η «επιτυχία» της διοργάνωσης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των δυνατοτήτων του λαού μας ή θα οδηγήσει στην αυτοϊκανοποίηση, στον εφησυχασμό, στην αλαζονική και εθνικιστική συμπεριφορά του λαού μας;),

* Τα οποιαδήποτε οικονομικά, ιδεολογικά ή ψυχολογικά οφέλη ή ελλείμματα είναι υπό εξέλιξη και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) στην οικονομική και γενικότερη πολιτική πορεία της χώρας μας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

 

Με δεδομένο ότι δεν «μπορεί να υπάρξει μοναδικός και κοινά αποδεκτός απολογισμός των Ο.Α.» επικεντρωνόμαστε στα θέματα εκείνα τα οποία είχαμε προβάλλει και αναλύσει στα τρία άρθρα πριν την διεξαγωγή των αγώνων. Υπενθυμίζουμε τους τίτλους:

* Η εκμετάλλευση της Ολυμπιακής Ιδέας και του εθελοντισμού από τον «Αθήνα 2004» Α.Ε.,

* Ο ρόλος των χορηγών στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και αθλητική ζωή μας (& ιδιαίτερα των χορηγών στους Ολυμπιακούς Αγώνες),

* Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Ούτε «θεατής» - ούτε εθελοντής (τι προτείνουμε), στην τελευταία παράγραφο του οποίου έκανα την παρακάτω σύσταση:

«...να είμαστε κριτικοί στα διάφορα διαφημιστικά καταναλωτικά μηνύματα, στην πολιτική εκμετάλλευση των Ο.Α., στις ρατσιστικές ιδέες, στον μεγαλοϊδεατισμό, στην λογική της εξασφάλισης των ρεκόρ με κάθε μέσο, στις έννοιες «χορηγός» και «εθελοντής», στην υποκρισία των «ειρηνοποιών» κ.α.»

Σύσταση η οποία ελάχιστα μέχρι καθόλου την πήραν υπ΄ όψιν τους οι υπέρμαχοι της διεξαγωγής των Ο.Α. στην χώρα μας οι οποίοι αποθέωσαν τις κούφιες έννοιες (άδεια πουκάμισα) της άμιλλας, της ειρήνης, του θεάματος και της ψυχαγωγίας.

Γενική Αποτίμηση του διαλόγου για τους Ο.Α. δύο χρόνια μετά: Εκτιμώ ότι ο διάλογος για τα συν και πλην των Ο.Α. δεν διεξήχθη σε έκταση και σε βάθος από την κοινωνία μας. Ευκαιριακά τον Αύγουστο του 2005 ορισμένες εφημερίδες προσπάθησαν με διάφορα επιδερμικά ρεπορτάζ και δηλώσεις πολιτικών (κυρίως της κυβέρνησης της Ν.Δ. και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ) να αποτιμήσουν τα οφέλη ή τα ελλείμματα της διεξαγωγής.

Η κύρια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν για το πόσο έφτασε το κόστος της διεξαγωγής, ποιος τελείωσε τα έργα τα οποία καθυστερούσαν, ποιος δικαιούται να στεφανωθεί με τις δάφνες της επιτυχίας των Ο.Α., εάν και πόσο αξιοποιήθηκε κατά την διάρκεια του μεταολυπιακού έτους 2005 το θετικό κλίμα της διεξαγωγής κ.λ.π.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα επιμελητήρια ελάχιστα μέχρι καθόλου συμμετείχαν στον διάλογο. Έχουμε υπ΄ όψιν μας μόνο μία ημερίδα που διοργανώθηκε1 με θέμα «Αθήνα.2004: Μετα-ολυμπιακοί αναστοχασμοί» και στην οποία συμμετείχαν μόνο fan των Ο.Α. Παρ΄ όλο τον fan-ατισμό ανακοινώθηκαν άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία τα οποία δεν είναι δυνατόν (λόγω περιορισμένου χώρου) να τα παρουσιάσουμε, όμως θα χρησιμοποιήσουμε στην συνέχεια ορισμένα απ΄ αυτά για να στηρίξουμε κάποιες «αιρετικές» θέσεις μας.

Σ΄ αυτό το σημείο παρουσιάζουμε επιλεκτικά κάποια αποσπάσματα από μεταολυμπιακές εκτιμήσεις δημοσιογράφων που εργάζονται σε εφημερίδες οι οποίες είχαν άκρως θετική άποψη για την διεξαγωγή των Ο.Α. στη χώρα μας:

* Δήμητρα Κρουστάλη, ΒΗΜΑ 14/8/2005: «...Παρά τις επιτυχημένες επαφές επιχειρηματιών και στελεχών πρεσβειών απ΄ όλο τον κόσμο που έγιναν στο πλαίσιο του Athens Business Club στο Σαρόγλειο Μέγαρο, ξένοι επενδυτές δεν ήρθαν στην Ελλάδα...»

* Ε.Σωτηροπούλου, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 4/8/2005: «...Σύμφωνα με δηλώσεις της κας Φάνης Πάλλη Πετραλιά το κόστος των Ο.Α. θα φθάσει περίπου τα 13 δισ. ευρώ, δηλαδή εξαπλάσιο του προϋπολογισθέντος (2,2 δισ.ευρώ)...»

* International Herald Tribune, 15/5/2005: «...Μια από τις μικρότερες χώρες που φιλοξένησαν τους Ο.Α., η Ελλάδα, δαπάνησε γι΄ αυτούς με την απλοχεριά του Ερμή... Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει την πραγματικότητα μετά τα πάρτυ...»

* Ν.Α.Κωνσταντινίδης, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/8/05: «...Έναν χρόνο μετά τους Ο.Α. της Αθήνας, τι έμεινε στον ελληνικό αθλητισμό παρά από τα έξι χρυσά, ισάριθμα ασημένια και τέσσερα χάλκινα μετάλλια... Η – πολύ προ των Ο.Α. – επισήμανση πως ο ελληνικός αθλητισμός δεν πρέπει να έχει ως ημερομηνία λήξης την ημερομηνία λήξης των αγώνων... δυστυχώς επιβεβαιώθηκε...»

 

Και επειδή επιδιώκουμε να δώσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες στους αναγνώστες για τον απόηχο των Ο.Α. σας παρουσιάζουμε συνοπτικά ορισμένα στοιχεία από την έρευνα της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ (3-5/8/05): Το 75,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «η διεξαγωγή ωφέλησε ή μάλλον ωφέλησε τη χώρα μας». Το 21,3% απάντησε ότι «τη ζημίωσε ή μάλλον τη ζημίωσε».

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι είμαστε μειοψηφία, καθόλου όμως ευκαταφρόνητη και σαφώς περισσότεροι από εκείνους που ορισμένοι πιστεύουν ότι είμαστε. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ενάντια στο ρεύμα και στην ομογενοποίηση.

Κωδικοποιημένη αποτίμηση με 10 τίτλους:

1. Χορηγοί: Ουσιαστικά πρόκειται για επενδυτές σε βάθος χρόνου που αντικειμενικός τους σκοπός είναι η προώθηση των προϊόντων τους σ΄ όλον το κόσμο(2). Καμία – η μικρή σχέση – με την άμιλλα και την προβολή του «ευ αγωνίζεσθαι» ή με την «κοινή ωφέλεια». Ορισμένα παραδείγματα: Η εταιρία ΦΑΓΕ (μεγάλος χορηγός των Ο.Α. στην ΑΘήνα) η οποία «αύξησε τις πωλήσεις των προϊόντων της και επίσπευσε την ίδρυση εργοστασίου στις ΗΠΑ(3)». Η εταιρεία Samsung η οποία «Τον πρώτο χρόνο μετά τους Ο.Α. του Σϊδνεϊ οι πωλήσεις των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων μας αυξήθηκε κατά 44(4)».

2. Εθελοντές: Κατ΄ αρχήν να θυμίσουμε ότι οι «εθελοντές» δεν έτρεξαν αυθόρμητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Προηγήθηκε μία μεγάλη κλίμακας επικοινωνιακή «προπαγάνδα» το κόστος της οποίας υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 70 εκατομμύρια ΕΥΡΩ ή περίπου 20 δισ. δραχμές. Ο θεσμός των εθελοντών ξεκίνησε για πρώτη φορά με 28.700 εθελοντές στους Ο.Α. του Λος Άντζελες το 1986 (23η διοργάνωση) για να φτάσει το 2000 στο Σϊδνεϊ τους 50.000. Ο θεσμός των εθελοντών με την υποτιθέμενη κοινωνική τους προσφορά (στην πραγματικότητα πρόκειται για απλήρωτη εργασία μεγαλύτερης αξίας από το ποσό που ξοδεύτηκε για την προπαγάνδα προσέλκυσης(5)) εκτός από την οικονομία σε δαπάνες για την διεξαγωγή αποβλέπει κυρίως να θωρακίσουν την από παντού βαλλόμενη σύγχρονη εμπορεύσιμη «Ολυμπιακή Ιδέα». Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί η ανταπόκριση δεκάδων χιλιάδων εθελοντών οι οποίοι πίστεψαν ότι συμβάλουν στην προβολή της χώρας μας και στο κοινό όφελος. Ανεξάρτητα από την άποψη που έχουμε εμείς για τους Ο.Α. οι εθελοντές έδειξαν ότι υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν την διάθεση να προσφέρουν αφιλοκερδώς εργατοώρες για την υπόθεση του «κοινού οφέλους». Η κριτική που ασκήθηκε μετά την λήξη των Ο.Α. είναι πως για άλλα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την υγεία κ.λ.π. η πολιτεία δεν έδειξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των εθελοντών ούτε για την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας.

3. Μεγάλα Έργα: Είναι γεγονός ότι πολλά έργα που αφορούσαν ευθύνες και υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους κατοίκους της πρωτεύουσας και είχαν καθυστερήσει (π.χ. ΜΕΤΡΟ, Αττική Οδός, ΤΡΑΜ κ.λ.π.) επιταχύνθηκαν με τους Ο.Α. Όμως είχαν καθυστερήσει αδικαιολόγητα, ήταν απαραίτητα να γίνουν άμεσα και ανεξάρτητα από την διεξαγωγή των Ο.Α. στην Αθήνα. Παράλληλα άλλα έργα (όπως η γέφυρα του ΡΙΟ και το νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος) επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν ότι είναι έργα που συνδέονται με τους Ο.Α. για να αυξηθεί το κύρος τους. Ένα ακόμα παράδειγμα που ισχυροποιεί την θέση μας ότι δηλαδή προσπάθησαν με οποιοδήποτε τρόπο να αυξήσουν το κύρος των Ο.Α: Στο Χαϊδάρι, η αγορά των Ξενώνων στο Παλατάκι από το Υπουργείο Πολιτισμού(6) οι οποίοι φιλοξενούν το μεγάλο έργο του Νικόλαου Γύζη «Τέσσερις Εποχές» εντάχθηκε στις πολιτιστικές δραστηριότητες των Ο.Α. όμως αντικειμενικά και ανεξάρτητα από την διεξαγωγή τους στην Αθήνα η πολιτεία είχε την υποχρέωση να εξασφαλίσει τον χώρο. Παρεμπιπτόντως αναφέρουμε ότι o χώρος έγινε επισκέψιμος δύο χρόνια μετά την λήξη των Ο.Α.

4. Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις: Έγιναν πολλές νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και στην συνέχεια αποδείχτηκαν αρκετές απ΄ αυτές μια «αβάσταχτη κληρονομιά(7)». Εμείς επιμέναμε ότι πολλές απ΄ αυτές θα έπρεπε να είναι λυόμενες έτσι ώστε μετά την διεξαγωγή των Ο.Α. να αποσυναρμολογηθούν και να παραμείνουν οι ελεύθεροι χώροι. «Φωνή βοώντος...». Τώρα έχουμε εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν τσιμεντάρει ελεύθερους χώρους και έχουν ακυρώσει την πρόσβαση της πρωτεύουσας στην θάλασσα(8). Παράλληλα με τον νόμο που ψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία διατηρούνται ή αυξάνονται στις υφιστάμενες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι υψηλοί όροι δόμησης, νομιμοποιούνται οι «προσωρινές» εγκαταστάσεις οι οποίες σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο θα έπρεπε να κατεδαφιστούν 6 μήνες μετά τη λήξη των Ο.Α. Χιλιάδες στρέμματα δημοσίων εκτάσεων και 15 ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρούνται στην εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» κ.λ.π.

5. Περιβάλλον: Δύο μόνο λόγια από τον Δημήτρη Καραβέλλα (Πρόεδρος WWF): «Οι ευκαιρίες που χάθηκαν για περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι δυστυχώς αμέτρητες: η λανθασμένη χωροθέτηση εγκαταστάσεων, οι χαμένες ευκαιρίες δημιουργίας χώρων πρασίνου, η αδιαφορία για την σπατάλη ενέργειας και τις δυνατότητες χρήσης ανανεώσιμων πηγών κ.α.... Ο Σχοινιάς(9) σε τμήμα του οποίου κατασκευάστηκε το κωπηλατοδρόμιο καταστράφηκε(10) οικολογικά...». Η δενδροφύτευση στην Αθήνα περιορίστηκε στο 15% από αυτό που αρχικά είχε εξαγγελθεί. Ντόπινγκ: Αποδείχτηκε το μεγάλο πρόβλημα στης φαρμακοδιέγερσης των αθλητών το οποίο έχει διεισδύσει σε γυμναστήρια ακόμα και στα σχολεία. Το ντόπινγκ τελικά δεν ήταν «θεωρίες συνωμοσίας» όπως ακόμα ορισμένοι αρέσκονται να πιστεύουν. Ρεκόρ χωρίς ντόπινγκ είναι σχεδόν ακατόρθωτο να επιτευχθούν. Αξίζει να θυμίσουμε την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση Κεντέρη – Θάνου «ντροπή για τους Ο.Α. που διοργανώνει η Ελλάδα». Ο Ολυμπιονίκης, προπονητής πάλης ως το 2000 Μπάμπης Χολίδης δήλωσε ότι: «Λίγο πριν τους Ο.Α. σου Σίδνεϊ αποχώρησα διότι διάφοροι παράγοντες αγαπούν την εύκολη επιτυχία». Ενώ αντίθετα ο αρχιεπίσκοπος κ.Χριστόδουλος δήλωσε για το ίδιο θέμα: «...Το να τα λέμε εμείς οι ίδιοι είναι σαν να βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια...». Το πρόβλημα σαφώς δεν είναι ελληνικό, Ανατολική Γερμανία «ζεις (;) εσύ μας οδηγείς». (περισσότερα στα ΙΑΤΡΙΚΑ της Ελευθεροτυπίας 21/9/2004, ειδικό αφιέρωμα με τίτλο: Υπάρχουν ρεκόρ χωρίς ντόπινγκ;)

6. Εθνοχουλιγκανισμός: Ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό – ιδεολογικό – πολιτικό πρόβλημα που αναδείχτηκε στην διάρκεια των Ο.Α. στην χώρα μας. «Διακομματική ανοχή των χουλιγκανικών εξαλλοτήτων» χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Ηλία Κανέλλης τις αντιαμερικανικές κραυγές και το γιουχάισμα των νικητών όταν «οι 70.000 θεατές του σταδίου φώναζαν υπέρ του Κεντέρη την ώρα της εκκίνησης του τελικού των 200 μέτρων ανδρών, αποδοκιμάζοντας με χουλιγκανικό τρόπο τους Αμερικάνους δρομείς της κούρσας(11)». Εφημερίδα δε της αριστεράς επιδοκίμασε και χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις αυτές ότι είχαν αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα!!!

7. Τα περί Ειρήνης και το πνεύμα άμιλλας και συνεργασίας των λαών που αναδεικνύουν οι Ο.Α.: Αυτό δεν ισχύει και δεν ίσχυε ποτέ... Να θυμίζουμε την πολιτική εκμετάλλευση των Ο.Α. από τη ναζιστική Γερμανία, την προσπάθεια αξιοποίησης των μεταλλείων για προπαγανδιστικούς σκοπούς (π.χ. αφελή συμπεράσματα οι «σοσιαλιστικές χώρες κέρδισαν τόσα μετάλλια – οι καπιταλιστικές τόσα, άρα το τάδε πολιτικό σύστημα είναι καλύτερο»), την υποκριτική «Ολυμπιακή εκεχειρία» (κατά την διάρκεια των αγώνων πρέπει να επικρατεί η ειρήνη ενώ το υπόλοιπο χρόνο μπορείτε να σκοτώνεστε), την υποκρισία του κ.Μπλέρ να υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο για την Ειρήνη. Το πνεύμα που προσπαθούν να περάσουν μέσα από τους Ο.Α. ότι «όλοι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την ειρήνη» ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα να ξεπλύνουν οι πολεμοχαρείς ιμπεριαλιστές τις αμαρτίες τους ενάντια στην ανθρωπότητα (πόλεμοι – φτώχεια – εκμετάλλευση ανθρώπινων και φυσικών πόρων – ρύπανση κ.λ.π.). Τελικά ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΙΑ – όπως θέλουν να μας περάσουν στο DNA μας χωρίς να το καταλάβουμε οι ιδεολόγοι της αστικής και ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας.

8. Το οικονομικό κόστος του πάρτι (Ο.Α): Το πραγματικό κόστος δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όμως είναι προφανές και πανθομολογούμενο ότι ξεπέρασε 3-4 φορές τον προϋπολογισμό. Ενός προϋπολογισμού τα έσοδα του οποίου προέρχονται από έμμεσους φόρους και κυρίως από εισφορές των εργαζομένων οι οποίοι και πάλι θα «πληρώσουν τη νύφη». Ο Γιώργος Λιάννης δήλωσε ότι: «Κάναμε περισσότερο αθλητισμό απ΄ όσο αντέχει ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα(12)». Όμως τα πάρτι κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να αποτιμηθούν, να γίνει «ταμείο» και να αναζητηθεί η σχέση κόστους – οφέλους. Η γνώμη μας είναι ότι το όφελος είναι ιδιαίτερα μικρό (προβολή της χώρας με ελάχιστα για την ώρα οφέλη στον τουρισμό(13)) και το κόστος πολύ μεγάλο. Οι Ο.Α. σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού επιβάρυναν το έλλειμμα του 2004 κατά 1,37% του ΑΕΠ.. Ηλεκτρονική παρακολούθηση –

9. «κάμερες παντού»: Τοποθετήθηκαν (και παρέμειναν μετά την λήξη των Ο.Α.), «για την ασφάλεια μας» υποτίθεται, εκατοντάδες κάμερες και ΗΝ συστήματα ελέγχου της επικοινωνίας των πολιτών, το κόστος των οποίων ήταν «ίσο με την κατασκευή 3 φορές της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, του μεγαλύτερου έργου που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους(14)».

 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όντως υπήρξαν οφέλη από την διοργάνωση των Ο.Α. στην Αθήνα το 2004, μόνο που τα «οφέλη» τα κέρδισαν λίγοι και το κόστος της διεξαγωγής θα το πληρώσουν οι πολλοί.

Το παράδειγμα του Mall(15) στο Μαρούσι (κέντρο τύπου την περίοδο των Ο.Α. υποτίθεται, τώρα εμπορικό κέντρο των Λάτσηδων), είναι ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Οι Ο.Α. έχουν χάσει το κύρος τους, η πολιτική εκμετάλλευση, το ντόπινγκ και η εμπορευματοποίηση του «Ολυμπιακού Ιδεώδους» βάλλεται. Οι «αθάνατοι», οι πολυεθνικές της αθλητικής βιομηχανίας αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν το κύρος και την επιρροή των Ο.Α. διαφορετικά θα χάσουν την ακροαματικότητα, τις πωλήσεις αθλητικών ειδών και διατροφικών «συμπληρωμάτων» και άλλων καταναλωτικών προϊόντων (Ι.Χ. αυτοκίνητα, κινητή τηλεφωνία, τραπεζικά καταναλωτικά δάνεια κ.λ.π.).

Για την υπεράσπιση της ιδεολογίας και την ύπαρξη των Ο.Α. θα επιστρατευτούν πάλι κούφια λόγια περί ειρήνης, ευγενικής άμιλλας, οικονομικά οφέλη και ανάπτυξης της διοργανώτριας χώρα κ.λ.π.

Τις ιδεολογικές, πολιτικές και οικονομικές βρωμιές θα προσπαθήσουν να τις κρύψουν «κάτω από το χαλί» του εθελοντισμού και των «ευγενικών» χορηγών...

Εμείς ας είμαστε «ψηλιασμένοι» και ας γίνουμε περισσότερο κριτικοί στους μεγαλόσχημους λόγους, στις νέες «κόκκινες μηλιές», στην φλυαρία της εθνικής υπερηφάνειας και ας δούμε πως θα γειωθούμε στην καθημερινή άθληση ως στοιχείο σωματικής και πνευματικής ευεξίας.

Να γίνουμε από θεατές των «αθλητικών διοργανώσεων» πραγματικά αθλούμενοι στον στίβο, στα πάρκα, στις πλατείες και στα βουνά.

Ίσως να είναι έτσι όπως τα παρουσιάσαμε παραπάνω... Σκεφτείτε το ...

Κώστας Φωτεινάκης

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Ημερίδα: «Αθήνα 2004. Μετα-ολυμπιακοί αναστοχασμοί», 25 Ιανουαρίου 2005, Διοργάνωση: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

2. Ο Λουί Μπασάτ. Παραγωγός των Ολυμπιακών τελετών της Βαρκελώνης, τις χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο διαφημιστικό σποτ» στην καριέρα του. (εφ.ΠΡΙΝ 15/8/2004)

3. Γιάννης Γρανίτσας, αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ και μέλος της διοίκησης της εταιρίας ΦΑΓΕ. Τοποθέτηση στην Ημερίδα (σημείωση 1), περιοδικό «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΩΝΙΑΣ», τ.2, σελ.142 (περίληψη των εργασιών)

4. Ιλ Γιουνγκ Τσανγκ, υπεύθυνος Ολυμπιακής χορηγίας της Samsung (περιοδικό ΚΑΠΑ – Καθημερινή)

5. Υπολογίζεται ότι το κόστος προπαγάνδας για την προσέλκυση «εθελοντών» σους Ο.Α. της Αθήνας ήταν 70 εκατομμύρια ΕΥΡΩ ενώ το όφελος από την απλήρωτη εργασία 60.000 εθελοντών θα ανερχόταν στα 280 εκατομμύρια ΕΥΡΩ!!!

6. Παραχωρήθηκε στον Δήμο Χαϊδαρίου.

7. Τάκης Παπαϊωαννου (καθηγητής ΕΜΠ), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 4/8/2005

8. Γιάννης Πολύζος, (καθηγητής ΕΜΠ), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9/8/2005,

9. ΕΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο Σχινιάς χρησιμοποιήθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Το Εθνικό Πάρκο δημιουργήθηκε για να κάμψει τις αντιδράσεις των οικολόγων και να προσδώσει περιβαλλοντικό προφίλ στους Ολυμπιακούς. Μετά από αυτό, το κρατικό ενδιαφέρον εξαϋλώθηκε», ΟΙΚΟ της Καθημερινής τ.49 (Οκτώβριος 2006),

10. Κίμων Χατζιμπήρος (Πρόεδρος του Φορέα Δοαχείρισης του Σχινιά): «...Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τον Σχινιά, ενώ η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έχει στείλει εκπρόσωπό της στο φορέα. Στα εξώδικα που στείλαμε πέρυσι στα αρμόδια υπουργεία δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Όσο για τον Δήμο; Πρωταγωνιστεί στις αυθαιρεσίες που γίνονται στην περιοχή...», ΟΙΚΟ της Καθημερινής τ.49 (Οκτώβριος 2006),

11. Ηλίας Κανέλλης, «ΕΘΝΟΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ» - Εκφράσεις της νεοελληνικής ιεδεολογίας στους Ο.Α. 2004», εκδ.ΟΞΥ, 2005

12. Γ.Λιάνης, συνέντευξη στην Αυγή.

13. «Ο τουρισμός το 1ο εξάμηνο του 2005 φαίνεται να παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 6%, που ισοδυναμεί απλά με την ισοφάριση περσινών απωλειών... Στην αύξηση των αφίξεων περισσότερο φαίνεται να συμβάλλουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ανταγωνιστικές χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος παρά η αξιοποίηση του ολυμπιακού κεφαλαίου...», εφημ.ΕΘΝΟΣ

14. Φώτης Γεωργαλές, Athens Voice, 8-14 Σεπτεμβρίου 2005.

15. Με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων χτίστηκε και λειτουργεί το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης. Ένα πολεοδομικό θρίλερ όπου συμπρωταγωνιστούν εταιρείες real estate, κατασκευαστικές και εμπορικές, ο Δήμος Αμαρουσίου, πολιτικοί όλων των κομμάτων, media. Παράνομο και αυθαίρετο εξακολουθεί να είναι το νέο εμπορικό κέντρο. (από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ τ.4)). Επίσης «πολίτες σε δράση» τ.18, Πράσινη Πόλη τ.2. παρουσίαση Κ.Φ.

Υ.Γ.: Το κείμενο άρχισε να γράφεται τον Φεβρουάριο του 2006, εγκαταλείφθηκε για μήνες και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2006 την περίοδο των Δημοτικών εκλογών .

Last Updated ( Wednesday, 08 November 2006 )

 

Να μην δοθούν σε ιδιώτες τα Ολυμπιακά Ακίνητα και το Ελληνικό

Μόλις το 34,5% των πολιτών εκτιμά ότι τα Ολυμπιακά Ακίνητα πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες, όπως προκύπτει από έρευνα της Κάπα Ρισέρτς. Αντιθέτως, το 34,5% εκτιμά ότι πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες, το 32,4% εκτιμά ότι πρέπει να αξιοποιηθούν από τις κατά τόπους τοπικές αυτοδιοικήσεις και το 23,6% από την κυβέρνηση. Για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το 62,6% των ερωτηθέντων θέλει να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ το 24,5% εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί στους δήμους της περιοχής για αξιοποίηση και ένα ποσοστό 8,4% ότι πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες επενδυτές.
Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων, το 71,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα το 2006 θα αυξηθούν έναντι ποσοστού 80% το 2005, το 7,1% εκτιμά ότι οι τιμές ακινήτων το 2006 θα σημειώσουν μείωση έναντι ποσοστού 5,9% το 2005, ενώ το 13,2% πιστεύει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές το 2006 έναντι ποσοστού 9,4% στην έρευνα του προηγούμενου έτους. Τα Νότια προάστια αποτελούν την πιο δημοφιλή περιοχή κατοικίας, σε περίπτωση αναζήτησης νέας στέγης. Ειδικότερα το 19,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε περίπτωση που για κάποιο λόγο αφήσουν το σπίτι που μένουν σήμερα, θα προτιμούσαν τα Νότια προάστια. Ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια σε ποσοστό 18,4%, το κέντρο της Αθήνας 15,5%, ο Πειραιάς και οι γύρω Δήμοι 8,6%, τα Δυτικά Προάστια 8,2%, τα Ανατολικά Προάστια 6,9%, η παραθαλάσσια περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδος 5,6%, η νησιωτική περιοχή 4,8%, η ορεινή ή μη παραθαλλάσια περιοχή 3,3%, η ΝΑ Αττική 2,7% η ΒΑ Αττικής 2,3%, η Δυτική Αττική 0,6%.
Τέλος η έρευνα έδειξε ότι το 81,6% των ερωτηθέντων έχει ιδιόκτητο σπίτι (έναντι ποσοστού 77,2% το 2005), ενώ με ενοίκιο ζει το 18,4% του δείγματος (έναντι 22,8% το 2005). Σε διαμέρισμα κατοικεί το 69% των πολιτών σε σχέση με 70,9% το προηγούμενο έτος και σε μονοκατοικία το 30,3% (έναντι 29,1% την προηγούμενη χρονιά).  Αυγή 12-10-06

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ- Στάχτη δύο κάμερες

Δύο κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας κατέστρεψαν χθες, λίγο μετά τις 2 μ. μ. άγνωστοι νεαροί στο κέντρο της Αθήνας. Οι δράστες πυρπόλησαν τα ΚΑΦΑΟ στις βάσεις από τις κάμερες, που βρίσκονται η πρώτη στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Μάρνη και η δεύτερη στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Στουρνάρη και κατάφεραν να διαφύγουν

Καθημερινή 25-10-06

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ανοίγει φάκελος «απαλλοτριώσεις» - Προκαταρκτική εξέταση από τον Αρειο Πάγο, η οποία αφορά το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο

Της Φωτεινης Καλλιρη

Μια όζουσα υπόθεση απαλλοτρίωσης μεγάλης έκτασης στον Μαραθώνα, προκειμένου να κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο, στέκεται η αφορμή για ν’ ανοίξει συνολικά ο φάκελος των απαλλοτριώσεων που έγιναν, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, για τα ολυμπιακά έργα. Με εντολή του ανωτάτου εισαγγελέα κ. Γ. Σανιδά διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για κακουργηματική απάτη, με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/1950), ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του Δημοσίου και του Δήμου Μαραθώνα. Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Εφετών εισέρχεται το καθεστώς, υπό το οποίο έγινε η απαλλοτρίωση των 147 στρεμμάτων στην περιοχή του κωπηλατοδρομίου, αλλά και όλες οι περιπτώσεις απαλλοτριώσεων που πραγματοποιήθηκαν βιαστικά για την κατασκευή ολυμπιακών έργων με τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί δικαιώματος ιδιοκτησίας να καταρρίπτονται βάσει δικαστικών αποφάσεων.

Στον Μαραθώνα, εν προκειμένω, ως ιδιοκτήτης των 147 στρεμμάτων φέρεται ένας 85χρονος, ο οποίος όμως εκτιμάται, κατά εισαγγελικές πηγές, ότι είναι «βιτρίνα» άλλων προσώπων που συνεργάστηκαν για να ιδιοποιηθούν την έκταση και να καρπωθούν την υψηλή αποζημίωση που κατέβαλε το Δημόσιο. Από τα 147 στρέμματα που απαλλοτριώθηκαν είναι χαρακτηριστικό ότι τα 10 ανήκουν στον Δήμο Μαραθώνος. Ο 85χρονος κατάφερε, τελικά, να εισπράξει τρία δισεκατομμύρια δραχμές, από τα οποία ο δήμος έπρεπε να λάβει 60.000 ευρώ.

Κτήμα «Πεύκα Βέρδη»

Μια δεύτερη, σοβαρή υπόθεση, που ενδιαφέρει κατοίκους των περιοχών Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου θα διερευνηθεί ενδελεχώς από την Εισαγγελία Εφετών, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Σανιδάς ζήτησε, ειδικότερα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες περί καταπάτησης έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων από τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου της Λαμίας και κληρονόμων της οικογένειας Βέρδη, στην οποία ανήκε από το 1870 η έκταση.

Η ιστορία ξεκινάει το 1916, όταν το κτήμα «Πεύκα Βέρδη», με ασαφή όρια, περιέρχεται στην κατοχή της Ιεράς Μητρόπολης Λαμίας μέσω διαθήκης. Η έκταση ανέρχεται αρχικώς σε 1.000 στρέμματα, τα οποία μετέπειτα, σε συμβόλαια του 1927, κληρονόμοι της οικογένειας Βέρδη εμφανίζουν ως 7.500 στρέμματα, καθ’ υπολογισμό και με επίκληση την περιγραφή των ορίων.

Οι δήμοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του επίδικου κτήματος είναι δασική έκταση και ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Ηδη, από το 1905 το εν λόγω κτήμα περιλαμβάνεται στο βιβλίο Κτηματολογίου Εθνικών Δασών Αττικής και χαρακτηρίζεται ως «εθνικό δάσος».

Ο δήμαρχος Πετρούπολης κ. Στεφ. Βλάχος είχε καταθέσει στην Εισαγγελία αναφορά για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η Μητρόπολη διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα στις δυτικές συνοικίες και το Ποικίλο Ορος, στηριζόμενη σε μια διαθήκη, που αμφισβητείται από τους νομικούς εκπροσώπους των δήμων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς παρήγγειλε ακόμη να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται και το αδίκημα της εκβίασης εις βάρος πολιτών, καθώς καταγγέλλεται ότι γραφείο που χειρίζεται για λογαριασμό του Ιερού Ναού την υπόθεση, ζητεί από ιδιοκτήτες να συμβιβαστούν με το αζημίωτο, ώστε να μην υπάρξουν διεκδικήσεις επί των ακινήτων τους. Η Εισαγγελία Εφετών θα διερευνήσει εάν είναι βάσιμες οι καταγγελίες και αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης εις βάρος του Δημοσίου και της απόπειρας εκβίασης κατά πολιτών.

Καθημερινή 25-10-06

επιστροφή στην αρχή

 

Προκαταρκτική εξέταση εις βάρος της Μητρόπολης Λαμίας για το Ποικίλο Όρος

Προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες εις βάρος της μητρόπολης Λαμίας σχετικά με τις καταπατήσεις στο Ποικίλο Όρος παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Ύστερα και από αναφορά του δημάρχου Πετρούπολης Στέφανου Βλάχου, ο Γ. Σανιδάς ζήτησε να εξετασθεί αν α) είναι βάσιμες οι καταγγελίες για δεκαπλασιασμό έκτασης 1.000 στρεμμάτων στο Ποικίλο Όρος (Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι) από τον ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου της Λαμίας και από κληρονόμους της οικογένειας Βέρδη, στην οποία άνηκε αρχικά από το 1870 η έκταση και β) αν υπάρχει το αδίκημα απόπειρας εκβίασης σε βάρος πολιτών και της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του δημοσίου από γραφείο του ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο ναός καλεί τους πολίτες να συμβιβαστούν με το αζημίωτο, καθώς υπάρχουν διεκδικήσεις επί των ακινήτων τους.
Προκαταρκτική και για απαλλοτρίωση για το κωπηλατοδρόμιο
Ο Γ. Σανίδας παρήγγειλε ακόμη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κακουργηματική απάτη εις βάρος του δημοσίου και του δήμου Μαραθώνα, ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, σχετικά με υπόθεση απαλλοτρίωσης 147 στρεμμάτων που έγινε για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου, ενόψει των ολυμπιακών αγώνων του 2004. Ως ιδιοκτήτης των 147 στρεμμάτων φέρεται 85χρονος, ο οποίος θεωρείται ότι λειτουργεί ως "βιτρίνα" άλλων προσώπων που συνεργάστηκαν για να ιδιοποιηθούν την έκταση. Από τα 147 στρέμματα τα 10 ανήκουν στον δήμο Μαραθώνα. Υπογραμμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να επεκταθεί η έρευνα σε όλες τις απαλλοτριώσεις που έγιναν για ολυμπιακά έργα και το Δημόσιο προέβαλλε δικαίωμα ιδιοκτησίας, χωρίς όμως οι ισχυρισμοί του να γίνουν δεκτοί από τα δικαστήρια. ΑΥΓΗ 25-10-06

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΝΙΔΑ, μετά τις καταγγελίες για κομπίνες και υπέρογκες αποζημιώσεις- Θα επανεξεταστούν όλες οι απαλλοτριώσεις

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εντολή να επανεξεταστούν όλες οι δικογραφίες που αφορούν απαλλοτριώσεις εκτάσεων που έγιναν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, για τις οποίες προέβαλε δικαίωμα ιδιοκτησίας το Δημόσιο, χωρίς όμως να του αναγνωριστεί από τα δικαστήρια, έδωσε χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

Στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε ο κ. Σανιδάς προς τον εισαγγελέα Εφετών είναι να διερευνηθεί αν διαπράχθηκε το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου, καθώς ιδιώτες εισέπραξαν υπέρογκες αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων, που έγιναν για να κατασκευαστούν τα ολυμπιακά έργα.
Την αιχμή του δόρατος αποτέλεσαν καταγγελίες για κομπίνα που έστησαν ιδιώτες προκειμένου να καρπωθούν τεράστια αποζημίωση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ από απαλλοτρίωση 147 στρεμμάτων στον Μαραθώνα για να κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα, η απαλλοτριωθείσα έκταση ανήκει στο Δημόσιο, ενώ μέρος αυτής (10 στρέμματα) έχουν εκχωρηθεί στον δήμο. Παρ' όλα αυτά, το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε ως δικαιούχο της έκτασης 85χρονο ιδιώτη, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2004 εισέπραξε την αποζημίωση των 8,5 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν, μάλιστα, και ένορκες καταθέσεις που βεβαίωναν ότι την επίμαχη έκταση κληροδότησε στον υπερήλικα ο πατέρας του και οι οποίες ελέγχονται τώρα αν είναι ακριβείς, ενώ κατά τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης στο Πρωτοδικείο δεν ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία που προσκόμισαν τόσο ο Δήμος Μαραθώνα όσο και το Δημόσιο για να τεκμηριώσουν ότι η έκταση τούς ανήκει.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ευθύνη δικαστικού λειτουργού, ενώ εκτιμάται ότι πίσω από τον 85χρονο κρύβεται κύκλωμα τρίτων που συνεργάστηκαν προκειμένου να ιδιοποιηθούν την έκταση του Δημοσίου. Ο εισαγγελέας Εφετών, μετά την παραγγελία Σανιδά, θα ερευνήσει εάν διαπράχθηκε απάτη σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Στο Ποικίλον Ορος
Παράλληλα, στο εισαγγελικό μικροσκόπιο μπαίνει και μια άλλη μεγάλη υπόθεση καταπάτησης δημόσιας έκτασης στο Ποικίλον Ορος ύστερα από καταγγελίες του δημάρχου Πετρούπολης, Στ. Βλάχου. Σύμφωνα με αναφορά που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο ιερός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διεκδικεί παρανόμως χιλιάδες στρέμματα από τις δυτικές συνοικίες (Πετρούπολη, Περιστέρι, Χαϊδάρι).
Η αφετηρία των διεκδικήσεων είναι το κτήμα «Πεύκα Βέρδη», τα όρια του οποίου ήταν ασαφή. Από τους διεκδικητές συνεχώς εκτεινόταν. Ετσι, ενώ σε διαθήκη του 1833 γίνεται αναφορά σε έκταση 1.000 στρεμμάτων, ο Ιερός Ναός Λαμίας, που φέρεται ως αποδέκτης μεταγενέστερης διαθήκης κάνει λόγο για 10.000 στρέμματα! «Υπάρχει δεδομένη καταπάτηση», σχολίαζαν εισαγγελικοί κύκλοι, ενώ διερευνάται και η εμπλοκή δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, αλλά και εκπροσώπων της Εκκλησίας.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Πετρούπολης, δημότες, οι οποίοι δεν μπορούν να οικοδομήσουν σε οικόπεδα που διεκδικεί ο ιερός ναός, του κατήγγειλαν ότι εκβιάζονται από νομικό γραφείο που φέρεται να εκπροσωπεί τον ιερό ναό προκειμένου να παραιτηθεί από τις διεκδικητικές αγωγές που έχει ξεκινήσει από το 1930. Ο κ. Σανιδάς ζητεί να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και αν διαπράχθηκε κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου και εκβίαση ή απόπειρα εκβίασης σε βάρος των δημοτών.
Η υπόθεση έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις καθώς η Μαρία Δαμανάκη με πρόταση που έχει καταθέσει προς την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής έχει ζητήσει να «υιοθετήσει το Ποικίλον Ορος» και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωσή του.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2006

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η εισαγγελία Μονάχου την κατηγορεί για δωροδοκίες και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Σκάνδαλο με Ζίμενς και 2004

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Για μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών, που αφορά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, κατηγορεί η Εισαγγελία του Μονάχου τη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Ζίμενς».

Ενα λαβύρινθο από εταιρείες-φαντάσματα, μαύρο χρήμα, εξαγορές αξιωματούχων και άλλα πολλά φαίνεται ότι αποκαλύπτει η έρευνα αυτή, που, σύμφωνα με τη χθεσινή έκδοση της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» φτάνει μέχρι τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, καθώς μόλις προχθές η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε τις πρώτες αιφνιδιαστικές έρευνες στα γραφεία της εταιρείας στην ίδια πόλη, αλλά και σε άλλα τριάντα διαμερίσματα και γραφεία, ενώ στις έρευνες αυτές συμμετέχουν και οι αρχές της Ιταλίας και της Ελβετίας.
Το μυστικό ταμείο
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πριν από ένα χρόνο έφτασαν στις αρχές ανώνυμες πληροφορίες για ύπαρξη μυστικών ταμείων της «Ζίμενς» στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν, μέσω των οποίων στελέχη της εταιρείας δωροδοκούσαν αξιωματούχους στο εξωτερικό, ώστε να αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία μεγάλα έργα.
Τα ταμεία αυτά, που κάλυπταν εταιρείες-φαντάσματα στις δύο χώρες, διακίνησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάνω από 20 εκατ. ευρώ, που χρησιμοποιήθηκαν σε λάδωμα αξιωματούχων, σε χώρες όπου η «Ζίμενς» ενδιαφερόταν να αναλάβει έργα. Οι υποθέσεις που ερευνά η Εισαγγελία του Μονάχου, είναι:
* Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.
* Μεγάλα τηλεπικοινωνιακά έργα στην Αίγυπτο, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, το Βιετνάμ.
Η Εισαγγελία του Μονάχου απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 12 ατόμων, ενώ προχώρησε σε πέντε συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο κορυφαία στελέχη της εταιρείας. Οι μάνατζερ της θυγατρικής Spartcom, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ και Αντι Βάτες.
Οι έρευνες
Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μονάχου, ήταν αυτοί που ενέκριναν τις μίζες και έδιναν «πράσινο φως», ώστε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των μυστικών λογαριασμών, σε υποθέσεις δωροδοκιών.
Οι έρευνες της Εισαγγελίας είχαν ως αποτέλεσμα να κατασχεθεί μεγάλος αριθμός στοιχείων που, όπως ανακοινώθηκε, θα αναλυθούν, ώστε να βγουν καλύτερα συμπεράσματα, μια διαδικασία, όμως, που θα κρατήσει αρκετό καιρό. Επίσης, σύμφωνα με τη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες έχουν ομολογήσει, ενώ η «Ζίμενς» συνεργάζεται αρμονικά με τις αρχές. Οι γερμανικές αρχές συνεργάζονται εντατικά και με τις αρμόδιες στην Ιταλία και την Ελβετία, ενώ άγνωστο παραμένει εάν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και από την Εισαγγελία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους που διεξάγουν τις έρευνες, οι μέθοδοι που ακολουθούσαν τα στελέχη της «Ζίμενς» ήταν άκρως επαγγελματικές. Ενα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο εταιρειών, που ουσιαστικά δεν υπήρχαν, σε συνεργασία με άλλες οφ σορ, διακινούσαν το χρήμα αυτό με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να σβήνονται τα ίχνη και να μην είναι δυνατόν να βρεθεί η πηγή τους και ο τελικός προορισμός τους. Γι' αυτό λένε ότι οι έρευνες είναι πολύ δύσκολες και θα κρατήσουν αρκετούς μήνες. Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο, κάποιο χρηματικό ποσό που προοριζόταν για τις μίζες να μην έφτανε στο πραγματικό του προορισμό, αλλά να κατέληγε στις τσέπες των ίδιων των ανθρώπων της «Ζίμενς», που εμπλέκονταν στην ιστορία αυτή, εν αγνοία των προϊσταμένων τους.
Την ίδια ώρα, άλλη ανεξάρτητη έρευνα διεξάγει η Εισαγγελία του Βούπερταλ και αφορά τη θυγατρική της «Ζίμενς», Sparte Power. Στελέχη της εταιρείας αυτής κατηγορούνται ότι δωροδοκούσαν αξιωματούχους στην Ανατολική Ευρώπη, ώστε να αναλαμβάνουν έργα που αφορούσαν μονάδες παραγωγής ενέργειας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/11/2006

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΙΜΕΝΣ- Κομβικός ο ρόλος του Ελληνα μάνατζερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ολο και πιο πολλά στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα η έρευνα των διωκτικών αρχών στη Γερμανία, τα οποία αφορούν το σκάνδαλο δωροδοκιών της Ζίμενς, αλλά και τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε σ' αυτό ο πρώην επικεφαλής του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της εταιρείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Εισαγγελίας της Βέρνης στην Ελβετία, αλλά και αυτής του Μονάχου, πολλές λεπτομέρειες του σκανδάλου αποκαλύπτουν οι κινήσεις των λογαριασμών του Ελληνα μάνατζερ. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκδοση της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ο ίδιος «κατέθεσε 432 χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμό τράπεζας της Γενεύης, που ανήκει στον επικεφαλής της εταιρείας Vodafone στην Ελλάδα».
Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες 270 αστυνομικοί έκαναν αιφνιδιαστικές έρευνες σε τριάντα γραφεία της Ζίμενς σε ολόκληρη τη Γερμανία και κατάσχεσαν 36.000 φακέλους.
Οι έρευνες αυτές αποκάλυψαν ένα μεγάλο δίκτυο διαφθοράς και μαύρων ταμείων, με τα οποία -σύμφωνα με τις κατηγορίες- η Ζίμενς δωροδοκούσε αξιωματούχους σε πολλές χώρες του κόσμου για να εξασφαλίζει μεγάλα έργα. Ανάμεσά τους και το σύστημα παρακολούθησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί έξι άτομα, ενώ κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε 14, ανάμεσά τους και ο Ελληνας μάνατζερ. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν σύσταση συμμορίας, απιστία σε βάρος της Ζίμενς, σύσταση μαύρου ταμείου για δωροδοκίες και προσωπικό πλουτισμό.
Ο 44χρονος Ελληνας μάνατζερ κατέθεσε ήδη στις 30 Μαρτίου 2006 στην Εισαγγελία της Βέρνης, η οποία πρώτη ξεκίνησε τις έρευνες. Λίγες μέρες αργότερα, επιστρέφοντας στην Αθήνα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και αποχώρησε από τη Ζίμενς, χωρίς να γίνουν άλλα στοιχεία γνωστά.
Το δημοσίευμα
Το χθεσινό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας με τίτλο «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα», φέρνει στο φως την κίνηση λογαριασμών του στην Ελβετία και αλλού. Τα χρήματα κατέληγαν εκεί μετά από μια μεγάλη διαδρομή, η οποία σκοπό της είχε να σβήσει τα ίχνη τους. Σύμφωνα με τα όσα γράφονται: «Στις 8 Αυγούστου του 2001 μεταβίβασε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελβετία. Ενα χρόνο αργότερα μετέφερε 500 χιλιάδες, ενώ τον Αύγουστο του 2003 μεταβίβασε 760.000. Το μεγαλύτερο ποσό των 6 εκατομμυρίων μεταβιβάστηκε σε λογαριασμό στην Ελλάδα».
Η Εισαγγελία της Ελβετίας που κατηγορεί τον Ελληνα μάνατζερ, ανακάλυψε σε διαφορετικούς λογαριασμούς του 41 εκατ. ευρώ. «Ο άνθρωπος από την Αθήνα παίζει μεγάλο ρόλο στην υπόθεση των μαύρων λογαριασμών... Ο άνθρωπος από την Αθήνα ήταν το σωστό πρόσωπο, γιατί γνώριζε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα είχε διαπραγματευθεί και με κυβερνήσεις, κατέληξαν αυτοί που ερευνούν την υπόθεση».
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, η Ζίμενς δωροδοκούσε επί χρόνια τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Σανί Αμπάκα, ενώ οι αρχές ερευνούν και το πώς η Ζίμενς έγινε βασικός συνέταιρος στον κρατικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας. Οπως δείχνουν οι έρευνες και υποστηρίζει η εφημερίδα του Μονάχου, πολλές φορές τα στοιχεία οδηγούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Για το C4I
«Ανάμεσα στα συμβόλαια της εταιρείας βρέθηκαν και δύο, με συμβούλους των ψευτοεταιρειών Waving στο Λονδίνο και Chroma στη Βιέννη, που υπογράφηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2002 για την ανάληψη του έργου C4I, που αφορούσε το σύστημα παρακολούθησης τού Αθήνα 2004. Η Ζίμενς είχε τότε αναλάβει και τη διαδικτύωση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού με διάφορα υπουργεία. Αν και εδώ υπήρξε διαφθορά είναι κάτι που εξετάζει η Εισαγγελία Αθηνών». Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ελληνας μάνατζερ υποστηρίζει ότι οι λογαριασμοί στην Ελβετία ανήκαν στη Ζίμενς και τα χρήματα που βρίσκονταν εκεί προορίζονταν για νέες αγορές.
Από την πλευρά της, η γερμανική εταιρεία υποστηρίζει ότι αγνοεί την ύπαρξη τέτοιων λογαριασμών.
Συνολικά στην έρευνα που αφορά το σκάνδαλο Ζίμενς συμμετέχουν η Εισαγγελία του Μονάχου, της Βέρνης στην Ελβετία, του Μπόζεν στην Ιταλία, του Ινσμπουργκ στην Αυστρία και η Εισαγγελία Αθηνών. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/11/2006

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Λαδώσαμε σε δύο υπουργεία»
Καταγγελία μάνατζερ της Ζίμενς για το σύστημα ασφάλειας τών Ολυμπιακών Αγώνων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Σε αποκαλύψεις για τους αποδέκτες των δωροδοκιών από τα «μαύρα» ταμεία της Ζίμενς προέβη ένας από τους έξι μάνατζερ του ομίλου που είχαν προφυλακιστεί στο Μόναχο.

Ο Ράινχαρτ Σ. είχε συλληφθεί στις 15 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των ερευνών για τους «μαύρους» λογαριασμούς της Ζίμενς. Μετά την ομολογία και την πλήρη συνεργασία του με τις ανακριτικές αρχές, την περασμένη Παρασκευή αφέθηκε ελεύθερος. Εκτιμάται δε ότι θα είναι από τους βασικούς μάρτυρες της εισαγγελίας του Μονάχου, όταν η υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Ζίμενς φτάσει στα δικαστήρια.

Όπως δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό «Spiegel Online» (Σάββατο 2.12.2006), ο μάνατζερ στην ανάκρισή του είπε ότι «σχετικά με το σύστημα ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα δόθηκαν χρήματα σε στελέχη που έπαιρναν αποφάσεις, τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο πρώην υπεύθυνος του ομίλου στην Αθήνα έπαιρνε κάθε χρόνο 8-10% του εκάστοτε τζίρου της Ζίμενς στην Ελλάδα, για να προωθήσει, με ρευστό, τις δουλειές. Ενίοτε, περίπου 10 εκατ. ευρώ».

Συγκλίνουσες είναι και οι πληροφορίες της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Στην έκδοση του Σαββατοκύριακου γράφει για τον μάνατζερ της Ζίμενς Ράινχαρτ Σ., ο οποίος «μίλησε και επιβάρυνε τη θέση πολλών». Ο 56χρονος είναι ο «άνθρωπος-κλειδί» και έπαιξε κεντρικό ρόλο στο στήσιμο των «μαύρων» λογαριασμών της Ζίμενς, στην υπηρεσία της οποίας παρέμεινε μέχρι το Νοέμβριο του 2004.

Σύμφωνα με τη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», στην ανάκρισή του o Ράινχαρτ Σ. είπε ότι «τον Σεπτέμβριο του 2002 η Siemens LC Ελλάδας, με τη δική μου ενεργό υποστήριξη κατόρθωσε να υλοποιήσει τη συμφωνία που έκλεισε επιτυχώς έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις με τη Cyprus Telekommunikation Authority».

Ο Έλληνας με το μουστάκι

«ΠΡΟΝΟΩΝΤΑΣ για τις δύσκολες ημέρες, για να μη γίνει εξιλαστήριο θύμα, ο Ράινχαρτ Σ. συγκέντρωσε αποδεικτικό υλικό για τις ανακριτικές αρχές», γράφει η εφημερίδα. Μεταξύ άλλων και μία φωτογραφία κατά την υπογραφή συμβολαίου τον Οκτώβριο του 2002, στην οποία «διακρίνεται και ένας μικρόσωμος Έλληνας με μουστάκι. Είναι εκείνος από τον οποίο διαχώρισε σιωπηρά τη θέση της η Ζίμενς τον Απρίλιο του 2006 μετά την ανάκρισή του από την εισαγγελία της Ελβετίας». Σημειωτέον ότι τον Απρίλιο του 2006 η Ζίμενς τερμάτισε τη συνεργασία με τον διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα Siemens-Com Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος ήταν στον όμιλο επί 18 χρόνια. ΤΑ ΝΕΑ , 04/12/2006

 

επιστροφή στην αρχή

 

Λεηλατούν την ολυμπιακή περιουσία

Αδιαφάνεια στην καταγραφή και στον τρόπο διάθεσης εξοπλισμού αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ - Β. ΝΕΔΟΣ

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τις διαβεβαιώσεις της τότε αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά ότι η κινητή περιουσία της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων θα μοιρασθεί για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ακόμη και σήμερα τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν οι παραλήπτες του υλικού και η καταγραφή παραμένουν διαδικασίες θολές. Χωρίς σχεδιασμό και συγκεκριμένα κριτήρια αποψιλώθηκαν από τον εξοπλισμό τους στάδια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αθλητικές εκδηλώσεις. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι έγινε μεταολυμπιακό «πλιάτσικο» καθώς η κινητή περιουσία απετέλεσε αντάλλαγμα για ψηφοθηρικούς σκοπούς τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και των δημάρχων, στους οποίους διατέθηκε εξοπλισμός αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αδιαφάνεια στην αξιοποίηση του υλικού που έλαβε από την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ο Δήμος Γαλατσίου. Οι καταγγελίες είναι πολλές και μέχρι στιγμής οι απαντήσεις, κυρίως από την πλευρά της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, λίγες.

Στο Γαλάτσι φαίνεται ότι ο δήμος και τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, η εταιρεία δηλαδή που ήταν υπεύθυνη για την τύχη και της κινητής περιουσίας των Αγώνων του 2004, έχουν κοινές ευθύνες για τη μη καταγραφή και τον τρόπο διάθεσής της. Ο Δήμος Γαλατσίου ήταν μάλιστα από τους πλέον ευνοημένους. Ωστόσο από τις επτά παρτίδες ολυμπιακού υλικού που μεταφέρθηκαν στο Γαλάτσι μόλις η μία καταγράφηκε και γνωστοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον προηγούμενο δήμαρχο κ. Θ. Τούντα. Τα πρώτα δελτία αποστολής από την Οργανωτική Επιτροπή προς τον δήμο βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος» και αναγράφουν ημερομηνίες οι οποίες εντοπίζονται μεταξύ της 27ης Ιουλίου και της 31ης Αυγούστου 2005.

Η τοπική εφημερίδα «Ηχώ του Γαλατσίου» είχε αναφερθεί στην έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση του υλικού. Είχε μάλιστα καταγγείλει ότι οι έξι παρτίδες υλικού που μεταφέρθηκαν το 2005 στο Γαλάτσι αποθηκεύτηκαν σε χώρο επί της οδού Βυζαντίου όπου ελάχιστοι είχαν πρόσβαση. Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Γαλατσίου κυρία Νατάσα Κάζαγλη δηλώνει στο «Βήμα» ότι όλη η διαδικασία μεταφοράς ήταν αδιαφανής. Οπως λέει, «το 2005, όταν πήραμε την πρώτη παρτίδα, ζητήσαμε να μάθουμε τι παραλάβαμε και πώς θα το αξιοποιήσουμε. "Παραλάβαμε πράγματα πολλών εκατομμυρίων" μας απάντησε τότε ο κ. Τούντας. Οταν ζητήσαμε εξηγήσεις, μας είπε αορίστως ότι "κάποια στιγμή θα δοθεί μια εξήγηση"».

Σύμφωνα με την κυρία Κάζαγλη, διφορούμενη στάση στο θέμα είχε και ο κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, εκλεκτός της τότε υφυπουργού Πολιτισμού κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του προέδρου της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα. «Τον Ιούνιο του 2006» περιγράφει η κυρία Κάζαγλη «έκανα μια επιστολή στον κ. Χατζηεμμανουήλ από τον οποίο ζήτησα τη λίστα με τα κινητά αντικείμενα. Δεν πήρα καμία απάντηση. Στη συνέχεια αναγκάστηκα να κάνω επιστολή και στον περιφερειάρχη. Μετά τηλεφώνησα ξανά στο γραφείο του κ. Χατζηεμμανουήλ. Ο ίδιος δεν μου μίλησε. Αντ' αυτού επικοινώνησε μαζί μου ένας συνεργάτης του και μου είπε ότι "ούτε εισαγγελέας δεν μπορεί να δει τα αντικείμενα αυτά. Αν θέλετε, μπορώ να σας τα πω τηλεφωνικά"».

Η κυρία Κάζαγλη αναφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το υλικό ο πρώην δήμαρχος και οι συνεργάτες του. Υποστηρίζει ότι «στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γραμμένη μόνο η πρώτη παρτίδα αντικειμένων. Οι υπόλοιπες πέντε ή έξι δεν είναι γνωστές. Μιλάμε για 200 ψυγεία, 150 κουζίνες, τηλεοράσεις plasma και πολλά ακόμη μικρά ή μεγαλύτερα πράγματα. Είχαμε ζητήσει τότε τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής για την απογραφή των αντικειμένων. Δεν έγινε φυσικά ποτέ. Οταν αναζήτησα πού είναι τώρα η λίστα με τα αντικείμενα, έμαθα ότι την έχει μια υπάλληλος του δήμου, πολιτικός μηχανικός. Μόλις ο νυν δήμαρχος ζήτησε τη λίστα με τα πράγματα, η υπάλληλος αρρώστησε για δύο εβδομάδες». Ο νέος δήμαρχος κ. Κυρ. Τσίρος έχει αναλάβει καθήκοντα για περισσότερο από έναν μήνα αλλά δεν έχει κατορθώσει να πείσει ακόμη τη συγκεκριμένη υπάλληλο να του δώσει τη λίστα.

Η κυρία Κάζαγλη καταγγέλλει ακόμη ότι στην αποθήκη της οδού Βυζαντίου έχει γίνει στην πραγματικότητα «πλιάτσικο». «Το 2005, όταν μοιράζονταν αριστερά και δεξιά τα πράγματα αυτά, άκουσα κάποιον φίλο του τότε δημάρχου να λέει σε έναν άλλον αλαζονικά: "Εγώ πήρα τρία ψυγεία. Εσύ τι πήρες;"».

Σύμφωνα με την κυρία Ελένη Αυλωνίτου, δημοτική σύμβουλο Γαλατσίου με την παράταξη Πολίτες Εν Δράσει, το μεγάλο ερώτημα είναι τι αντάλλαγμα ζήτησαν η κυβέρνηση και η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα από τον πρώην δήμαρχο Γαλατσίου για να του δώσουν ολυμπιακό εξοπλισμό. «Οπως φαίνεται, του τα έδωσαν για να δεχθεί αμαχητί και χωρίς καμία διαπραγμάτευση τα της μεταολυμπιακής χρήσης του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου. Και είναι κατ' αρχάς απαράδεκτο ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Τούντα δέχθηκε να λάβει διάφορα συμπράγκαλα σαν αντάλλαγμα για να ξεπουλήσει το Παλαί, το οποίο ανήκει σε όλους τους Γαλατσιώτες και σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου». Επιπλέον, επισημαίνει η κυρία Αυλωνίτου, «δεν φρόντισε τουλάχιστον να διαθέσει αυτά τα αντικείμενα με έναν διαφανή και αδιάβλητο τρόπο, με διαπαραταξιακό τρόπο και συναίνεση, αλλά προτίμησε να τα μοιράσει σαν λάφυρα σε όλους τους κολλητούς του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, στο Αλσος Βεΐκου, κατακυρώθηκε ύστερα από διαγωνισμό στην κοινοπραξία της πορτογαλικής εταιρείας Sonae Sierra με τον ελληνικό όμιλο Χαραγκιώνη. Η χρήση του Γυμναστηρίου, το οποίο προοριζόταν να είναι χώρος άθλησης, άλλαξε με τον νόμο 3342/2005, με τον οποίο επιτρέπεται η κατασκευή εμπορικών καταστημάτων και χώρων ψυχαγωγίας. Δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες του Γαλατσίου οι οποίοι αντιδρούν θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης στην κοινοπραξία.

Τι απαντούν τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ

ΗΟλυμπιακά Ακίνητα ΑΕ (και συγκεκριμένα το γραφείο του κ. Χατζηεμμανουήλ) επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες δέχθηκε επανειλημμένες ενοχλήσεις για να απαντήσει σε ποιους ακριβώς φορείς διέθεσε την κινητή περιουσία. Οι συνεργάτες του κ. Χατζηεμμανουήλ περιορίστηκαν στην αποστολή μιας έκθεσης του 2005 με τα αντικείμενα που απαρτίζουν την κινητή περιουσία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην έκθεση περιλαμβάνονται τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να μοιραστούν αυτά τα αντικείμενα. Μεταξύ άλλων αναφέρονται «η εξακρίβωση της υπάρχουσας ανάγκης με βάση τους ήδη καταρτισμένους προϋπολογισμούς», «ο κοινωνικός χαρακτήρας των αναγκών του φορέα» και «η πλήρης κάλυψη των αναγκών του». Επίσης, σύμφωνα με τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε σε 65 φορείς προέκυψε ότι υπάρχουν παρεκκλίσεις στην παραλαβή των αντικειμένων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ποσοστό περίπου 78% δεν είχε καμία απολύτως απώλεια στην παράδοση. Υπόλοιπο 22% των δειγμάτων εμφανίζει αμελητέα ασυμφωνία των πινάκων κατανομής και των πρωτοκόλλων παράδοσης - παραλαβής». Επισημαίνεται ακόμη ότι «ποσοστό περίπου 12% επί του συνόλου των εξεταζομένων φορέων παρέλαβε επιπλέον είδη σε σχέση με αυτά που προβλεπόταν να παραλάβει». Τέλος, σημειώνεται ότι «παρουσιάστηκαν μικρές απώλειες υλικών κατηγορίας λινών, όπως κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, μαξιλάρια και μαξιλαροθήκες, τα οποία προορίζονταν για το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοια είδη υλικών δόθηκαν ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που δέχθηκαν το χτύπημα του Εγκέλαδου τον Δεκέμβριο του 2004».
Το ΒΗΜΑ, 11/02/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τρία χρόνια μετα - ολυμπιακή φαγούρα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Και τέσσερα ολυμπιακά ακίνητα περιλάμβανε το προεκλογικό «καλάθι» της κυβέρνησης! Μέσα σε μία εβδομάδα, από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, σχεδόν δεκαπέντε ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, ολοκληρώθηκαν οι παραχωρήσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Βόλο, του Παμπελοποννησιακού στην Πάτρα, του κτιρίου της Αρσης Βαρών στη Νίκαια και του κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά.

Οι δύο πρώτες συμβάσεις αφορούν τους αντίστοιχους δήμους, η τρίτη το πανεπιστήμιο του Πειραιά και η τελευταία τη Διεθνή Κωπηλατική Ομοσπονδία. Το γεγονός ότι τα έργα αυτά έχουν ως παραλήπτες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και παραχωρήθηκαν χωρίς διαδικασίες διαγωνισμού κάνει ακόμα πιο φανερή τη μεγάλη καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην αξιοποίηση της ολυμπιακής προίκας.

Η Αθήνα, έναν χρόνο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στο Πεκίνο, δείχνει ότι δεν ακολούθησε τις θετικές εμπειρίες του Σίδνεϊ και ιδιαίτερα της Βαρκελώνης. Η ισπανική μεγαλούπολη, στην οποία λειτουργεί ως σήμερα η ολυμπιακή επιτροπή σχεδιάζοντας νέες παρεμβάσεις, παραμένει από το 1992 έως σήμερα μέσα στους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς, με το αεροδρόμιο να παρουσιάζει αύξηση αφίξεων κατά 119% και τον συνεδριακό τουρισμό να έχει ανέβει κατά 270%. Οσο για το Σίδνεϊ, μέσα στην πρώτη διετία μετά τους αγώνες είχε φιλοξενήσει 97 επιστημονικά συνέδρια με 135.000 συνέδρους.

Εμείς φαίνεται πως ακόμα το... ψάχνουμε. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα δεν έχει μπει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τη μετασκευή του κτιρίου του τάε κβον ντο στο Φάληρο σε συνεδριακό κέντρο.

Το συνεδριακό του Φαλήρου

Η κρατική εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. επέλεξε να χωρίσει τη διαδικασία αξιοποίησης σε δύο ενότητες και να προχωρήσει σε χωριστή δημοπράτηση της μετασκευής που θα γίνει με το σύστημα Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με προοπτική να συμβάλει το Δημόσιο με κονδύλι έως 65 εκατ. ευρώ. Ο άλλος διαγωνισμός, που προηγείται χρονικά αφορά την αξιοποίηση του συγκροτήματος των 11.500 τετραγωνικών και του περιβάλλοντος χώρου των 160,8 στρεμμάτων. Οι επίσημοι σχεδιασμοί προβλέπουν την ολοκλήρωση των έργων ώς το φθινόπωρο του 2009.

* Η δυστοκία δεν αφορά μόνον το συνεδριακό κέντρο στο Φάληρο. Από τον Αύγουστο του 2004 έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί μόλις για 6 από τα συνολικά 17 ολυμπιακά ακίνητα. Αν προστεθούν οι τέσσερις πρόσφατες παραχωρήσεις και το Παγκρήτιο που δόθηκε στον δήμο Ηρακλείου τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να κεφαλαιοποιήσουμε την ιδιαίτερα ακριβή ολυμπιακή μας κληρονομιά.

* Από τον Ιούνιο του 2005, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος 3.342 για τη μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση, προωθήθηκαν οι χρονοβόρες και σύνθετες διαδικασίες διαγωνισμών για τα έξι σημαντικότερα ακίνητα.

Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αντιπτέρισης (μπάντμιντον) στην περιοχή Γουδή, το σύνθετο συγκρότημα κανόε-καγιάκ στο Ελληνικό, το γυμναστήριο στο Γαλάτσι, το κτίριο του IBC που είχε φιλοξενήσει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο, η μαρίνα στον Αγιο Κοσμά και το μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο έχουν ήδη εκχωρηθεί σε ιδιώτες και τα έσοδα του Δημοσίου που προβλέπονται από τις συμβάσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικά φθάνοντας τα 1,5 δισ. ευρώ.

Χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό

Υπολογίζεται, επίσης, ότι η εκχώρησή τους θα απαλλάξει τον δημόσιο κορβανά από τα έξοδα συντήρησης που για τα έξι συγκροτήματα αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι για όλους τους διαγωνισμούς εκκρεμούν προσφυγές από τις αντίπαλες κοινοπραξίες, αλλά οι αρμόδιοι δεν ανησυχούν αφού έως τώρα οι ενδιαφερόμενοι έχουν χάσει τα ασφαλιστικά μέτρα. Τα έργα διαμόρφωσης έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το κτίριο αντιπτέρισης έχει λειτουργήσει από την άνοιξη και έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη σκηνή της πρωτεύουσας.

Το μεγάλο «μείον» είναι η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού. Ο νόμος του 2005 καθόρισε τις επιτρεπόμενες χρήσεις, αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει παρουσιάσει το ρυθμιστικό σχέδιο που θα εντάξει αυτές τις εγκαταστάσεις στον ιστό της Αθήνας.

* Η καθυστέρηση αυτή γίνεται πιο έντονη στην παραλιακή ζώνη. Στο Φάληρο, εκτός του ότι ξεχάστηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα, χρειάζεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να προωθηθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πρωτεύουσας, όπου εκτός από το συνεδριακό κέντρο προβλέπεται η κατασκευή του πολιτιστικού πόλου στον γειτονικό Ιππόδρομο, με κτίρια για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, χάρη στη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου.

* Το ίδιο ισχύει για το Ελληνικό, όπου εκτός από το κανόε-καγιάκ, που εκχωρήθηκε σε ιδιώτες, υπάρχουν δύο κλειστές και άλλες τρεις υπαίθριες εγκαταστάσεις με εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών.

Οι υποδομές αυτές νοικιάζονται περιστασιακά για αθλητικές συναντήσεις και συναυλίες, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ και η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα έχουν συμφωνήσει ότι η οριστική αξιοποίησή τους θα είναι συμβατή με τον σχεδιασμό για το μητροπολιτικό πάρκο. Για το τελευταίο, όμως, οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς και τα οριστικά σχέδια προβλέπεται να δοθούν σε διαβούλευση στους τοπικούς φορείς σε έναν χρόνο, με προοπτική να ξεκινήσουν τα έργα φύτευσης το νωρίτερο το 2010.

* Δεν υπάρχουν, τέλος, εξελίξεις στα δύο ολυμπιακά συγκροτήματα στο Μαρκόπουλο. Στο ιππικό κέντρο των 290 στρεμμάτων προβλέπεται η κατασκευή γκολφ, ξενοδοχείου και ελικοδρομίου, καθώς και εμπορικό κέντρο. Στο σκοπευτήριο προβλέπονται τουριστικά καταλύματα και καταστήματα.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=23.09.2007,id=37768480

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Μπουρίνι» μεταξύ Αλογοσκούφη - Λιάπη

Μια αμφισβητούμενη παραίτηση προκάλεσε «μπουρίνι» ανάμεσα στους κυρίους Αλογοσκούφη και Λιάπη, αυτή τη φορά με αφορμή τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα».

Ο υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε χθες με τον Δημ. Κυριακάκο, που ασκεί καθήκοντα προέδρου μετά την αναβαθμισμένη μετάθεση του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ στη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνεται ότι ο κ. Κυριακάκος υπέβαλε την παραίτησή του καθώς και των υπόλοιπων μελών της διοίκησης, που έγιναν δεκτές από τον κ. Λιάπη. Πηγές προσκείμενες στον κ. Κυριακάκο διέψευδαν όμως τα των παραιτήσεων. Εξηγούσαν μάλιστα με νόημα ότι έχουν οριστεί από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, επομένως μόνον αυτός έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει τις παραιτήσεις τους.
Το πρώτο βήμα του υπουργείου Πολιτισμού να μπει στα «χωράφια» της εποπτευόμενης από τον κ. Αλογοσκούφη εταιρείας είχε γίνει πριν από ένα μήνα, όταν η γενική γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού είχε αναλάβει τον καθοριστικό ρόλο στο διαγωνισμό για τη μετατροπή του συγκροτήματος του τάε κβον ντο στο Δέλτα Φαλήρου σε συνεδριακό κέντρο. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του κ. Χατζηεμμανουήλ, είχε θεωρηθεί ως πρώτο βήμα για τη διάλυση της αυτοτελούς εταιρείας και την ένταξή της στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ενδεικτικό ότι δεν ορίστηκε νέος πρόεδρος και τη θέση του ανέλαβε ο τότε αντιπρόεδρος Δ. Κυριακάκος.
Την πλήρη ευθύνη για τους διαγωνισμούς των ολυμπιακών υποδομών είχαν τα «Ολυμπιακά Ακίνητα». Η εταιρεία είχε δημιουργηθεί το 2002 με σκοπό την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ως τα μέσα του 2007 είχε τακτοποιήσει τις σημαντικότερες υποδομές, είτε με παραχωρήσεις σε φορείς του Δημοσίου (Παγκρήτιο, Πανθεσσαλικό, κ.λπ.), είτε με μακροχρόνιες μισθώσεις σε ιδιώτες (μπάντμιντον, Αγιος Κοσμάς, κανόε καγιάκ, μπιτς βόλεϊ, κ.λπ.) μέσα από διαδικασίες διαγωνισμών που αποφέρουν στο Δημόσιο έσοδα δεκάδων εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Η μόνη εκκρεμότητα αφορά το τάε κβον ντο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι δύο διαγωνισμοί. Ο ένας αφορά τη μετασκευή του κτηρίου και ο άλλος την ίδια τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου.

Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/11/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΕΝΑΝΤΙ 1.107.000 ΕΥΡΩ ΤΩΝ 8.608 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ 1/3 ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 Ουρανούπολη 8/12/2007

   Νέες ανταλλαγές εκτάσεων γης τεράστιας αξίας του Ελληνικού Λαού στην Μονή  Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, γίνονται συνεχώς χωρίς να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενώ οι αναφορές μόνο από μια εφημερίδα στο «σκάνδαλο» των μέχρι πριν από τις εθνικές εκλογές ανταλλαγών έχει ήδη αποσιωποιηθεί, παρ’όλες τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Τοπικού Συμβουλίου Ουρανούπολης για ανάδειξη του προβλήματος.
   Πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε από τον νομάρχη Πέλλας η ανταλλαγή στην συγκεκριμένη Μονή, εκτάσεως 180 στρεμμάτων δίπλα στο χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν, στο χωριό Άγιος Αθανάσιος, στο όνομα της Βιστονίδας λίμνης έναντι 0,7% της αξίας της. Η αξία της έκτασης τα τελευταία χρόνια είναι ανυπολόγιστη λόγω της ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού και του αγροτοτουρισμού γενικότερα.
   Πνίγηκε επίσης η «ανταλλαγή» μέρους των εκτάσεων που έχουν «μεταβιβασθεί» στην Μονή από την σημερινή κυβέρνηση με μέρος των Ολυμπιακών ακινήτων της Αθήνας, εκεί όπου το Κέντρο Υποδοχής αποστολών και αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και προοριζόνταν να χρησιμοποιηθεί κατά την μεταολυμπιακή περίοδο ως πρότυπος οικιστικός πυρήνας και πολεοδομικό κέντρο.
   Σκεπάσθηκε έτσι και η «ανταλλαγή των 8.608 στρεμμάτων του κοινόχρηστου Δάσους της Ουρανούπολης και του 1/3 του δομημένου οικισμού της με το 2,36% της Βιστονίδας λίμνης έναντι 1.107.000 Ευρώ και ο χαρακτηρισμός του δάσους σε «γεωργική έκταση». Χαρακτηρισμος που για την Γενική Δ/νση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας των Δασών σύμφωνα με το 6698/13-7-07 έγγραφό της «εκφράζει προσωπική άποψη του νομικού συμβούλου του Υπουργίου Αγροτικής Ανάπτυξης … δεν έχει καμία ισχύ … δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».
   Το Τοπικό Συμβούλιο Ουρανούπολης συνεχίζει τον αγώνα για την επιστροφή του κοινόχρηστου δάσους και των σπιτιών στους κατοίκους της Ουρανούπολης και τον Ελληνικό Λαό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ιδιοκτησία της Μονής Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστονίδα με χρυσόβουλα αυτοκρατόρων και δηλώσεις υποταγής στους σουλτάνους-κατακτητές, είναι προσβολή στους Αγώνες των Ελλήνων και πράξη καταδολίευσης των δικαιωμάτων τους στη γη των προγόνων τους.
   Με δεδομένο ότι η λίμνη Βιστονίδα είναι χαρακτηρισμένη υψηλής σημασίας υγροβιότοπος από την συνθήκη Ramsar, η ανταλλακτική αξία της είναι ΜΗΔΕ ΝΙΚΗ και το καθεστώς διαχείρισής της παραμένει ΑΥΣΤΗΡΑ το ίδιο, μετά την «ανταλλαγή» ή με το προ της ανταλλαγής.
   Συνολικά το 100% της άχρηστης ανταλλακτικά λίμνης-υγροβιότοπος θα απόδώσει στην Μονή Βατοπαιδίου ακίνητα του Ελληνικού Λαού, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ. 
   Σ’αυτόν τον χορό των δισεκατομμυρίων δεν διαπλέκεται μόνο η περί τον καθηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου διοίκηση. Έχουμε την πεποίθηση πια ότι ένας χορός πολιτικών και εργολάβων συμμετέχουν στο τσιμπούσι που στήθηκε σε βάρος της Εθνικής Περιουσίας. Η σιωπή που παρατηρείται τους έξι τελευταίους μήνες από τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι χαρακτηριστική και αποκαλυπτική. Ο πανελλήνιος εμβέλειας τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, συμμετέχει με τον τρόπο του σ’αυτή την σιωπή κατόπιν «θεϊκής» παρέμβασης στα αφεντικά των ΜΜΕ.
Οι κραυγές διαμαρτυρίας των κατοίκων της Ουρανούπολης και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σταγείρων-Ακάνθου καθώς και του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν ιδρώνουν τ’αυτιά των πολιτικών και των καναλαρχών, που τα συμφέροντά τους συμπλέουν με το «ιερό» έργο των Βατοπαιδινών μοναχών.   Aκόμη και το γεγονός, ότι με την πράξη της «ανταλλαγής» που οργανώθηκε σε αγαστή σύμπνοια από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2002, αυτοαναιρείται η πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, της οποίας θεωρούνται συνεχιστές της, δεν τους αφορά. Η απαλλοτρίωση της έκτασης που περιλαμβάνει το κοινόχρηστο δάσος των 8.608 στρεμμάτων για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρά Ασίας, προγόνων των κατοίκων της Ουρανούπολης, κατέληξε από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις σε αντιπαροχή στους μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου οι οποίοι αντί να ασκούν τα πνευματικά και εκκλησιαστικά τους καθήκοντα συνδιαλέγονται με εργολάβους ως επιχειρηματίες, καταπατώντας κάθε έννοια της αποστολής τους.
   Εκτιμούμε επίσης δεδομένο τον αποκλεισμό της Ουρανούπολης από τον υπόλοιπο κόσμο αφενός γιατί η επίδικη έκταση την περικλείει, αφετέρου διότι οι μοναχοί έχουν ήδη κοινοποιήσει τα οράματά τους για επιχειρηματικές επενδύσεις στην εν λόγω έκταση. Έχει προηγηθεί πριν από λίγα χρόνια, ή με νόμο απαγόρευση του ψαρέματος στα πεντακόσια μέτρα από την ακτή του Αγίου Όρους [μεθοδεύεται τελευταία απαγόρευση στα 800μ.], ή με προεδρικό διάταγμα απαξίωση αναπτυξιακά 3.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίες των κατοίκων στα σύνορα με το Άγιο Όρος, και ακολούθησαν οι έντονες προσπάθειες των μοναχών για κατασκευή ιδιόκτητου λιμενικού έργου δίπλα στον οικισμό της Ουρανούπολης με παραχώρηση έκτασης από το Ελληνικό Δημόσιο για κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεών τους. Πολύ φοβούμαστε πως σε μερικά χρόνια θ’απαιτήσουν και τα σπίτια μας.
   Για εμάς τους κατοίκους της περιοχής θεωρούμε πως η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί υποβάθμιση της νοημοσύνης μας και καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Αισθανόμαστε αποτροπιασμό για όλους εκείνους που ενώ τους ορίσαμε να διαφυλλάτουν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού πράττουν το αντίθετο και αγανάκτηση για εκείνους που προσπαθούν να εκθέσουν την χιλιόχρονη ιστορία της Μοναστικής Πολιτείας του Άθω.
   Διατρανώνουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και δεν δεχόμαστε τους προσκυνητές των σουλτάνων γενίτσαρους του τόπου μας.
   Γι’αυτό απαιτούμε την άμεση και οριστική επιστροφή των 8.608 στρεμμάτων από την Μονή Βατοπαιδίου στον Ελληνικό λαό.

 ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ    ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εκτός ο Χριστοφοράκος- επώδυνες αλλαγές εν όψει
Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ
Προμήνυμα αλλαγών με ευρύτερες επιπτώσεις ενδέχεται να σηματοδοτεί η αποχώρηση του Μιχάλη Χριστοφοράκου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τής Siemens Ελλάς.
Η εταιρεία γνωστοποίησε χθες την αποχώρηση με μια λακωνική δήλωση, με την οποία αναφέρει επίσης πως προσωρινά τη θέση του αναλαμβάνει ο οικονομικός διευθυντής Ρούντολφ Φίσερ.
Ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε αναλάβει το τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής τής Siemens πριν από δέκα χρόνια και φέρεται να είχε υποβάλει την παραίτησή του από την περασμένη Παρασκευή. Η αποχώρησή του συμπίπτει με μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η νέα διοίκηση του γερμανικού κολοσσού ετοιμάζει μια ριζική αναδιοργάνωση στο
πλαίσιο της οποίας η Siemens χωρίζεται σε τρεις τομείς με δραστηριότητες στις υπηρεσίες υγείας, την ενέργεια και τον βιομηχανικό κλάδο. Αγνωστο παραμένει για την ώρα ποια θα είναι η τύχη του τομέα των τηλεπικοινωνιακών λύσεων που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Ελλάδα, αφού -εκτός από βασικός προμηθευτής του ΟΤΕ- η Siemens διαθέτει τη βιομηχανική μονάδα της Τηλεβιομηχανικής στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία λειτουργεί επίσης δύο κέντρα καινοτομίας στη χώρα, τα οποία ενδεχομένως θα σαρώσει ο άνεμος της αλλαγής.
Σημειώνεται πως η Siemens έχει παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 100 χρόνια και εκτός της πολύχρονης σχέσης της με τον ΟΤΕ έχει συμμετοχή σχεδόν σε κάθε μεγάλο έργο που έχει υλοποιηθεί στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μοντέλο λειτουργίας του ομίλου προβλέπει τη σταδιακή συρρίκνωση της ελληνικής θυγατρικής και τη μεταφορά της διοίκησης σε άλλη θυγατρική, κατά πάσα πιθανότητα στην Ισπανία. Εκτός της αναδιοργάνωσης, η εταιρεία εξακολουθεί σε διεθνές επίπεδο να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολυεπίπεδης έρευνας για τα «μαύρα ταμεία». Χθές υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens Γερμανίας
επρόκειτο να καταθέσουν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σε Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα και Ιταλία.
Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου υπενθυμίζουν επίσης τις δικαστικές περιπέτειες της Siemens σε Κίνα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ρωσία, Νορβηγία και Ινδονησία. Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία μπήκε στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης της Νιγηρίας μετά τις κατηγορίες για δωροδοκία τοπικών αξιωματούχων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ του Μονάχου ψάχνει τις σχέσεις Siemens-κρατικών αξιωματούχων-κομμάτων
«8% του τζίρου σε δωροδοκίες»
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Εφτασε και στον ΟΤΕ το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, έναν χρόνο μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το εκτενές δίκτυο διαφθοράς και δωροδοκιών,
που είχε στηθεί και «πότιζε» κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων, αποδίδοντας στον γερμανικό κολοσσό βαρύτιμες συμβάσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η Εισαγγελία του Μονάχου ζητεί από τον ΟΤΕ πληροφορίες και στοιχεία για συμβάσεις του με την Siemens, για τις οποίες έχουν βρεθεί εκταμιεύσεις εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν «ξεπλυθεί» με εικονικά συμφωνητικά εξωχώριων εταιρειών, ελεγχόμενων από στελέχη της Siemens.
Το συγκεκριμένο αίτημα του Μονάχου έχει συζητηθεί στα υψηλά κλιμάκια του ΟΤΕ, είναι όμως άγνωστο αν έχει λάβει και επίσημο χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, η εμπλοκή αξιωματούχων του ΟΤΕ σε δωροδοκίες προελεύσεως Siemens σύντομα θα φέρουν τον Οργανισμό στο «εδώλιο» και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), καθώς η μετοχή του είναι υπό διαπραγμάτευση και στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και οι αυστηροί κανόνες τον αγγίζουν.
Ηδη η Siemens για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότατου προστίμου από το SEC, που μπορεί να φτάσει και τα 5 δισ. ευρώ.
Οπως προκύπτει από τον βαρύ ποινικό φάκελο της υπόθεσης Siemens από το Μόναχο, από απολογίες των πρωτεργατών, αλλά και από τα αποκαλυπτήρια εταιρειών και λογαριασμών, η Ελλάδα ήταν ο παράδεισος των μιζών!
1Από την περίοδο 2000-2001, για δωροδοκίες για «δημόσιες σχέσεις», για εσωτερική πληροφόρηση κ.ά., η μητρική είχε εγκρίνει ποσοστό 8% επί του ετήσιου τζίρου της Siemens Ελλάδος, που κάθε χρόνο κατευθυνόταν σε κρατικούς αξιωματούχους (ΔΕΚΟ και Δημοσίου), αλλά και σε πολιτικά κόμματα («τα δύο κόμματα» εξουσίας). Ετσι γίνονταν οι δουλειές στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, στην ενέργεια, στο μετρό, στα νοσοκομεία (ιατρικός εξοπλισμός), στην πληφορορική κ.α. Ετσι, στο πολιτικό σύστημα και στο Δημόσιο οικοδομήθηκε το «γερμανικό λόμπι».
2 Στα «μαύρα ντοσιέ» της Siemens, που έχουν κατασχεθεί, οι άνομες πληρωμές προς Ελληνες καταχωρίζονται με την ένδειξη «Placid» και όλα βρίσκονταν στον φάκελο με την ονομασία «Enterprise Network».
3Τα «μαύρα συμβόλαια» της Siemens με τον ΟΤΕ, όπως αναφέρεται, έχουν εντοπιστεί από το 2000 μέχρι και το 2006, βάσει των projects, για τα οποία έχουν γίνει... παράπλευρες πληρωμές.
Σε αυτά περιλαμβάνονται: οι προγραμματικές συμφωνίες, δηλαδή οι απευθείας αναθέσεις που κλείστηκαν το 1998 και ολοκληρώθηκαν το 2003. Το μερτικό της Siemens, αναλογιστικά πλέον, έφτασε τα 885 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν από τον ΟΤΕ και άλλες αναθέσεις στη Siemens (2003-2007) ύψους 300 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, με επίδικη και «διάσημη» τη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης (60
εκατ. ευρώ). Η τελευταία έχει και ποινική εξέλιξη στην Ελλάδα, με την κατηγορία της απιστίας να έχει αποδοθεί στον πρόεδρο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη (βρίσκεται στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης).
4Στα συμβόλαια, πάντως, που είναι σταμπαρισμένα από τις γερμανικές αρχές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: συμβάσεις με την Armedel την περίοδο που ο ΟΤΕ ήλεγχε το 90% της αρμένικης εταιρείας, με την Globul (εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, αρχικά του ΟΤΕ, τώρα της Cosmote) και έργα στην Αλβανία.
5Εξοπλισμός ADSL των Ολυμπιακών Αγώνων, συμβάσεις για SDH, ΤΜΝ, ΙΝ κ.ά. θεωρούνται «μαύρες», ενώ για το διάσημο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I οι «πληρωμές» είναι δεδομένες, τουλάχιστον για ποσόν 10 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο ΟΤΕ δεν είναι ο μόνος προνομιακός τόπος της Siemens για άνομες συναλλαγές, ούτε από τα γερμανικά ντοκουμέντα λείπει η Intracom. Οι δύο εταιρείες, άλλωστε, στον ΟΤΕ τουλάχιστον, είχαν εναρμονισμένη πρακτική στις τιμές, στη μοιρασιά, στις επιρροές, πιθανώς και σε άλλα...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/12/2007

επιστροφή στην αρχή

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» για το σκάνδαλο «Ζίμενς»

«Δωροδοκήθηκαν πολιτικοί και στελέχη του ΟΤΕ»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πολύ ισχυρά στοιχεία φαίνεται να έχει στην κατοχή της η εισαγγελία του Μονάχου, που αποδεικνύουν ότι στελέχη του ΟΤΕ, αλλά και πολιτικών κομμάτων όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δωροδοκήθηκαν ώστε η εταιρεία Ζίμενς να εξασφαλίζει μεγάλα τηλεπικοινωνιακά έργα στην Ελλάδα.

Αυτά αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», η οποία πριν από ένα χρόνο είχε συμβάλει ώστε να αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς της Ζίμενς. Αναφορά γίνεται και σε λίστα με ονόματα στελεχών του ΟΤΕ, που έχει στην κατοχή της η εισαγγελία.
Σε άλλες 4 χώρες
Η εισαγγελία του Μονάχου διεξάγει εδώ και καιρό τις έρευνες, παράλληλα με άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα και αλλού και αφορούν τις μίζες που πλήρωνε η Ζίμενς σε διάφορες χώρες του κόσμου ώστε να εξασφαλίζει τηλεπικοινωνιακά και άλλα έργα.
Μέχρι στιγμής προφυλακίστηκαν οχτώ στελέχη της γερμανικής εταιρείας, αλλά οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού, όπως έγινε γνωστό, συνεργάστηκαν με τις ανακριτικές αρχές και έδωσαν στοιχεία για τη διαφθορά. Στις καταθέσεις αυτών των στελεχών φαίνεται να βασίζεται το δημοσίευμα της «Ζιντόιτσε» που έχει τον τίτλο: «Αλλος ένας μάνατζερ πρέπει να φύγει. Η Ζίμενς χωρίζει από τον διευθυντή της στην Ελλάδα. Οι κατηγορίες: Μεγάλες μίζες προς τον ΟΤΕ και πολιτικά κόμματα».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην απομάκρυνση από τη θέση του του Μιχάλη Χριστοφοράκου, μέχρι την περασμένη Δευτέρα διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Ζίμενς στην Ελλάδα. Επισήμως η εταιρεία δεν έκανε γνωστό τον λόγο που προχώρησε σε αυτή την κίνηση, θεωρείται όμως ότι αυτή έχει σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς.
«Στοιχεία για μίζες»
Μεταξύ άλλων στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Ζιντόιτσε» αναφέρεται ότι «η εισαγγελία του Μονάχου έχει συλλέξει στοιχεία για μίζες που πήγαν σε μεγάλο ντιλ προς την Ελλάδα. Αρκετοί κατηγορούμενοι, αλλά και μάρτυρες κατέθεσαν δικά τους στοιχεία, αλλά και μαρτυρίες στελεχών της Ζίμενς στην Αθήνα. Ενας πρώην υπάλληλος της Ζίμενς στο Μόναχο, ο οποίος, όπως κατέθεσε, οργάνωνε τα μέσα για τις δωροδοκίες, παραδέχτηκε την τακτική του λαδώματος. Τα χρήματα προορίζονταν για στελέχη του ΟΤΕ, που ανήκει εν μέρει στο ελληνικό κράτος. Ενας άλλος συνεργάτης της Ζίμενς στην Αθήνα κατέθεσε στο Μόναχο μια λίστα με ονόματα στελεχών του ΟΤΕ, που λάδωσε. Ενας από τους δύο ανθρώπους της Ζίμενς στην Αθήνα "φρόντιζε" για το χαμηλόβαθμο προσωπικό του ΟΤΕ και ο άλλος για το μάνατζμεντ. Ενας από τους δύο αυτούς ανθρώπους ήταν για χρόνια ο υποδιευθυντής της Ζίμενς Τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα και απολύθηκε τον Απρίλιο του 2007».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η «Ζιντόιτσε» και συμπληρώνει: «Ο μάνατζερ του τμήματος κατά της διαφθοράς της Ζίμενς έχει καταθέσει για τις δωροδοκίες προς τον ΟΤΕ αλλά και ελληνικά πολιτικά κόμματα.
«Σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.»
»Την κατάθεση αυτή επιβεβαιώνει και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Ζίμενς, αλλά και τα στοιχεία που λένε ότι δόθηκαν χρήματα (από μαύρα ταμεία) στο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη συντηρητική Ν.Δ. ώστε να εξασφαλίζεται η εύνοια της εκάστοτε κυβέρνησης. Ενας άλλος μάνατζερ της Ζίμενς, που οργάνωνε τα "μαύρα ταμεία" έκανε λόγο και για ένα συγκεκριμένο τηλεπικοινωνιακό έργο που αφορούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στο οποίο πληρώθηκαν χρήματα. Ανθρωποι της εταιρείας στην Αθήνα τον είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να δοθούν μίζες στα υπουργεία Αμυνας, Εσωτερικών, Αθλητισμού και άλλο ένα υπουργείο για να εξασφαλιστεί το έργο προς όφελος της Ζίμενς....».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Σκάνδαλο Ζήμενς με μπλε και πράσινους κόκκους

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Σε αστάθμητο πολιτικό παράγοντα εξελίσσεται η υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις ότι στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία για δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, σε κρατικούς λειτουργούς, αλλά και για «χορηγίες» σε κόμματα.
Τα μυστικά ντοσιέ και τα παραστατικά με τις μίζες προς τους Ελληνες βρίσκονται στην εισαγγελία του Μονάχου. Αλλα κατασχέθηκαν από την εισαγγελία της Βέρνης, όταν αποκαλύφθηκαν οι θυρίδες του παραλογιστηρίου της Siemens (Αύγουστος 2005) και άλλα παραδόθηκαν από στελέχη της ίδιας της εταιρείας κατά τις απολογίες τους (2006-2007). Το κρίσιμο αυτό υλικό δείχνει ότι από το 1998 (τουλάχιστον) μέχρι και το 2006, διοχετεύθηκαν σε Ελληνες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω του δικτύου των μυστικών εταιρειών που είχε ιδρύσει η Siemens και κυκλοφορούσε το χρήμα μεταξύ Ελβετίας και Ντουμπάι, με εικονικές συμβάσεις και τιμολόγια.
Τα σημειώματα του μάνατζερ
Από τις απολογίες τεσσάρων τουλάχιστον μεγαλοστελεχών της εταιρείας προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν το Ελντοράντο της μίζας. Οι «αλεπούδες» παρέδωσαν και τα «σημειώματα» με τα οποία ο μέχρι προ μηνός διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος Μιχ. Χριστοφοράκος ζητούσε χρήματα για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που τελικά του δόθηκαν. Σ' αυτά τα σημειώματα περιλαμβάνεται και το όνομα σημαίνοντος πολιτικού προσώπου, που συνδέεται με τη Siemens και διαχρονικά περιλαμβάνεται στους Ελληνες του γερμανικού λόμπι.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, πληρωμές από τη Siemens έγιναν:
1 Προς τα κομματικά ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η εταιρεία ήταν, όπως φαίνεται, μυστικός «χορηγός» των εκλογών του 2004, ώστε να είναι, σε κάθε περίπτωση, προτιμητέος ανάδοχος σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, υπουργείο Αμυνας και εν γένει σε όλο το ελληνικό Δημόσιο.
2 Στα υπουργεία Αμυνας, Δημ. Τάξης, Αθλητισμού και σε άλλο ένα υπουργείο, που δεν κατονομάζεται, δόθηκαν 10 εκατ. ευρώ, ώστε να επιλεγεί η Siemens (ήταν στην κοινοπραξία της αμερικανικής SAIC) για το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών, το C4I.
3 Σε κομματικά στελέχη και σε υψηλόβαθμους του ΟΤΕ για τη διαβόητη σύμβαση 8002 της Siemens. Πρόκειται για την πενταετή προγραμματική συμφωνία OTE-Siemens (1998-2002) που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 και ήταν αξίας 158 δισ. δρχ. Η σύμβαση αυτή (απευθείας ανάθεση) εμπλουτίστηκε και με άλλες δωρεές-επεκτάσεις κι έτσι έφθασε το 2005 τα 885 εκατ. ευρώ.
Το 8% του τζίρου
Γι' αυτή τη σύμβαση έγιναν 33 (!) καταχωρισμένες στα μαύρα βιβλία πληρωμές, οι περισσότερες μέσω του συστήματος «Siemens-Xρηματαποστολές». «Διεκπεραιωτές» είναι βάσει των αποδείξεων: ο Μ. Χριστοφοράκος (για υψηλής διαβάθμισης πρόσωπα), ο Π. Μαυρίδης, γ. διευθυντής της Siemens μέχρι τον Απρίλιο 2006 και ο Δ. Δενδρινός, υπεύθυνος για το C4I και για εξοπλιστικά συμβόλαια.
*Για την Ελλάδα είχε εγκριθεί από τη μητρική μίζα ίση με το 8%, του ετήσιου τζίρου του τηλεπικοινωνιακού τομέα. Από το 8% το 2% προοριζόταν για τους VIP. Το υπόλοιπο για πληροφοριοδότες, «συμβούλους», λομπίστες και κρατικούς λειτουργούς.
*Το «σύστημα» λειτουργούσε χωρίς επίσημα παραστατικά, με συνθηματικές λέξεις και όταν ζητούνταν από την Αθήνα προμήθειες, τα αιτήματα καταγράφονταν σε ένα κίτρινο Post-it. Οταν οι μίζες εγκρίνονταν άρχιζε η παραγωγή του κρυφού χρήματος.
*Η Siemens άρχιζε να κάνει εικονικές συμβάσεις με κάποια από τις εταιρείες που ελέγχονταν από τον έμπιστό της Paolo Floriani στην Ελβετία ή τον Amini στο Ντουμπάι.
Η ενδιάμεση εταιρεία εισέπραττε το χρήμα και με άλλες «συμβάσεις» και με εικονικά τιμολόγια το διακινούσε σ' ένα τρίτο επίπεδο εταιρειών, που είχαν ως διαχειριστές πρώην ή εν ενεργεία στελέχη της Siemens.
*Ο κεντρικός μηχανισμός κανόνιζε τις εκταμιεύσεις και τις χρηματαποστολές διεκπεραίωναν τραπεζικοί υπάλληλοι - στην περίπτωση της Αθήνας, της Dresdner Bank.
Σε θυρίδες ή βαλίτσες
*Οι αργυρώνητοι παραλάμβαναν τις «δωρεές» κατ' εξοχήν σε ρευστό, μέσω θυρίδων ή σε βαλίτσες από τα στελέχη της Siemens Ελλάδος. Κάποιοι νομιμοποίησαν τις δωροδοκίες με δήθεν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών off shore εταιρειών. Αλλοι φαίνεται ότι πήραν μικροποσά.
Πάντως, το διεθνές σκάνδαλο με τη Siemens στην Ελλάδα φτάνει κυρίως διά του τύπου. Η Δικαιοσύνη σπεύδει βραδέως: Από τον Νοέμβριο του 2006 που άρχισε η ποινική έρευνα στη Γερμανία μέχρι πρότινος η υπόθεση αυτή δεν είχε χαρακτηριστεί κατεπείγουσα. Χαρακτηρίστηκε τώρα...

 

Τα ντοκουμέντα για το μαύρο χρήμα του C4I

Ιδού και οι αποδείξεις για το C4I («συμφοράι» για πολλούς). Τα «τιμολόγια» και οι «μαύρες συμβάσεις» από δύο κρυφές εταιρείες που ελέγχονται από τη Siemens, καθώς και όλες οι μαρτυρίες των μεγαλοστελεχών της μητρικής δείχνουν μίζες στην Αθήνα. Αυτές δόθηκαν και πριν την ανάληψη του έργου από τη SAIC (βασικός υπανάδοχος η Siemens), και μετά, το καλοκαίρι του 2004.
-Οι μαϊμού συμβάσεις για να εξαχθεί μαύρο χρήμα για το C4I έγιναν μεταξύ της Siemens Financial Services και της KRHOMA Handels GmbH Αυστρίας. Η τελευταία ανήκει στο group των εταιρειών του Floriani (βλ. ρεπορτάζ δίπλα) και παράγει εικονικά τιμολόγια. Η ολυμπιακή μίζα συμβολαιοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίοιυ 2002, όταν το έργο ασφάλειας C4I ήταν ακόμα σε διαγωνιστική φάση και υποτίθεται ότι στο υπουργείο Αμυνας κρίνονταν οι προσφορές.
-Αλλο πονηρό συμβόλαιο για το C4I έγινε μεταξύ της Weavind LLC και της Siemens AG ICN Μονάχου. Και αυτή η εταιρεία ανήκει στον πυρήνα των εταιρειών «άνευ αντικειμένου», για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος.
Στους φακέλους της εισαγγελίας του Μονάχου βρίσκονται επιστολές, εντολές πληρωμών και «τιμολόγια», καθώς και λίστα εμπλεκόμενων με τις μίζες Ελλήνων. Πάντως τρεις άνομες πληρωμές της Weavind, συνολικού ύψους 1.875.000 ευρώ, έγιναν το καλοκαίρι του 2004. Αποδέκτης ο λογαριασμός 82543088 στην Barclays Bank, Knightbridge International στο Λονδίνο.
Τα τρία εμβάσματα έγιναν: Στις 20-7-2004, 785.000 ευρώ, στις 2-8-2004, 615.000 ευρώ και στις 20-8-2004, 475.000 ευρώ.
Κάποιοι τα έπαιρναν εν μέσω Ολυμπιάδας. Ποιοι; Ας ανοίξουν οι λογαριασμοί...

Α. Μπ.  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 03/02/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Χρυσοχοΐδης - Παπαντωνίου αλληλοκατηγορούνται για «Ζίμενς»

Οι πρώτες παρενέργειες της υπόθεσης «Siemens» στο ΠΑΣΟΚ ήρθαν στην επιφάνεια με ανακοινώσεις δύο πρώην υπουργών του, οι οποίοι διαφωνούν για το ποιο υπουργείο είχε την ευθύνη προμήθειας των απαραίτητων συστημάτων στο πλαίσιο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης μέχρι τον Ιούνιο του 2003, σε εκτενή ανακοίνωσή του αναφέρει επί λέξει:
«Η υλοποίηση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ανατέθηκε, για λόγους ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσής του, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο υπέγραψε την τελική σύμβαση».

Αντίθετα, ο Γιάννος Παπαντωνίου, υπουργός Εθνικής Αμυνας την περίοδο 2001-2004, υποστηρίζει ότι «σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας επιλογής καθοριστικό λόγο είχε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης». Μάλιστα αναφέρει ότι σε όλη τη φάση της διαδικασίας επιλογής λειτουργούσε επιτροπή υπό την προεδρία του εκάστοτε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος ενημέρωνε τον προϊστάμενο υπουργό και τη Διυπουργική Επιτροπή.
Στο μόνο σημείο που συμφωνούν και οι δύο είναι ότι με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, χρησιμοποιήθηκε το νομικό πλαίσιο προμηθειών του υπουργείου Αμυνας. Μόνο που ο καθένας δίνει σ' αυτό τη δική του ερμηνεία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί ουσιαστική την ευθύνη του υπουργείου Αμυνας, ενώ ο κ. Παπαντωνίου θεωρεί ότι το (τότε) υπουργείο του απλώς επέβλεπε την τήρηση των νομικών διαδικασιών.
Κατά τα άλλα:
*Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναρωτιέται «ποιον συμφέρει να συντηρούνται χωρίς να διερευνώνται πρωτοφανείς κατηγορίες που αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας και καλλιεργούν μια νοσηρή ατμόσφαιρα;» Δηλώνει ότι σκοπεύει να αντιδράσει δυναμικά απέναντι σε οποιονδήποτε εμπλέκει το όνομά του και ζητεί από όποιον αναφέρεται στην υπόθεση αυτή «να καταθέτει σε ποιους δόθηκαν και με ποιον τρόπο τα υποτιθέμενα χρήματα, με όνομα και διεύθυνση».
Ο πρώην υπουργός καλεί την κυβέρνηση να δεχτεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή και τη Δικαιοσύνη «να συνεργαστεί με συνοπτικές και αποτελεσματικές διαδικασίες με τις γερμανικές αρχές, ώστε να βγουν όλα στο φως εδώ και τώρα».
*Ο κ. Παπαντωνίου τονίζει ότι «πρέπει το ταχύτερο δυνατό να χυθεί άπλετο φως, με κάθε μέσο, δικαστικό και κοινοβουλευτικό, σε αυτήν όπως και σε όλες τις υποθέσεις που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/02/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Οι μάσκες έπεσαν στην άρση βαρών

Του Φ. Συρίγου

Το 2004, όταν πιάστηκε, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ντοπέ ο Λεωνίδας Σαμπάνης, η ελληνική ομοσπονδία Αρσης Βαρών, με επικεφαλής τον υπερ-πρόεδρό της, νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο αθλητής είχε πέσει θύμα προβοκάτσιας.
«Κάποιος μπορεί να έριξε τις απαγορευμένες ουσίες μέσα στη σούπα του ή στο γάλα του», ισχυρίζονταν ξεδιάντροπα, έχοντας την υποστήριξη διακεκριμένων επιστημόνων, αλλά και της ίδιας της πολιτείας, που για ευνόητους λόγους ήθελε να μετριάσει την έκταση του σκανδάλου.
Παράλληλα... βέβαιοι για την αθωότητα του αθλητή ανέθεσαν στον Αλ. Λυκουρέζο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της διετούς ποινής αποκλεισμού, αλλά όταν το πράγμα ξεχάστηκε, άφησαν τις μεγαλοστομίες και κρύφτηκαν στο καβούκι τους...
Πριν από 11 χρόνια, το 1997, ο αρσιβαρίστας Χρ. Κωνσταντινίδης είχε καταγγείλει τον προπονητή της εθνικής Χρ. Ιακώβου ότι του έκανε ο ίδιος ενέσεις με απαγορευμένες ουσίες για να βελτιώσει τις επιδόσεις του! Την υπόθεση ανέλαβε να ξεκαθαρίσει για λογαριασμό της πολιτείας (αλλά και της... ΕΟΑΒ) ο υπερ-πρόεδρος Γιάννης Σγουρός, που τότε ήταν γ.γ.Α.! Αυτό που τελικά πέρασε στον κόσμο ήταν ότι ο Κωνσταντινίδης έλεγε βλακείες: Πόσω μάλλον αφού υποχρεώθηκε να υπογράψει και μια δήλωση συσκότισης για να διατηρήσει τη θέση του στην αστυνομία.
Προχθές, όταν έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν ντοπέ 11 από τα 12 μέλη (άλλα δύο δεν ήταν παρόντα) της Εθνικής Αρσης Βαρών, ο Σγουρός και η ομοσπονδία του δεν είχαν πια άλλους λαγούς να βγάλουν από το καπέλο. Δεν τόλμησαν λοιπόν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, αλλά προσπάθησαν, πρώτον, να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους, διώχνοντας τον Ιακώβου και δεύτερον, να κρατήσουν στο απυρόβλητο τα κατορθώματα του παρελθόντος.
Ομως, έκαναν λάθος -δεν γίνεται και το ένα και το άλλο. Γιατί το λαμπρό παρελθόν είναι γερά συνδεδεμένο με το θλιβερό παρόν, όχι μόνο διά του Ιακώβου που ήταν προπονητής τόσο της «ντριμ τιμ» όσο και της σημερινής (κάτω από το βάρος του τρομερού σκανδάλου...) συντρίμ-τιμ, αλλά και διά του ίδιου του υπερ-προέδρου Γιάννη Σγουρού.
Αυτοί οι δύο είναι τα κομβικά πρόσωπα στην όλη ιστορία, αυτοί έφτιαξαν το λεγόμενο θαύμα της άρσης βαρών, αυτοί πρέπει από κοινού σήμερα να λογοδοτήσουν. Και πολύ περισσότερο ο Σγουρός, γιατί εντάξει, ο Ιακώβου έβαλε την τεχνογνωσία και το γλυκό του πρόσωπο, που είχε μεγάλη πέραση προς τα έξω. Αλλά ο Σγουρός έβαλε και κυρίως εισέπραξε, ως επιβράβευση, πολλά περισσότερα.
Ποια ήταν, λοιπόν, η διαδρομή; Στρατολόγηση αθλητών από την Αλβανία και τις τέως σοβιετικές δημοκρατίες, ελληνοποιήσεις, βαφτίσια, εκδόσεις διαβατηρίων και στενές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία -κυρίως του ΠΑΣΟΚ- που εξασφάλιζαν ελευθερία κινήσεων, και κάλυψη, όποτε αυτό ήταν αναγκαίο.
Και από την άλλη, μια προσωπική εκτόξευση άνευ προηγουμένου, καθώς από ταπεινός υπάλληλος της άλλοτε Τράπεζας Πίστεως, ο Γιάννης Σγουρός έγινε μέλος της ΕΟΕ, γενικός γραμματέας Αθλητισμού, δύο φορές νομάρχης Αθηνών και γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών. Σήμερα, λοιπόν, είναι αστείο να βάζει διαχωριστικές γραμμές, για να υπεραμυνθεί του έργου του. Οι μάσκες έπεσαν...

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/04/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ο Γ. ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ, ΔΕΙΧΝΕΤΑΙ ΩΣ Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS

5 εμβάσματα 3,8 εκατ. ευρώ στον Φραντς τον Ελληνα

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Εναν πελώριο χάρτη, που με σκούρα γράμματα γράφει «Απόρρητα προσωπικά δεδομένα του Γεωργίου Σκαρπέλη», περιλαμβάνει πλέον και η δικογραφία των Αθηνών, ενώ δείχνει τη διαδρομή του άνομου χρήματος της Siemens προς τον «Franz» για μια τετραετία. Ο χάρτης αυτός υπογράφεται από την Debevoise & Plimpton LLP (D&P), τη δικηγορική εταιρεία στην οποία η Siemens A.G. εδώ και καιρό έχει αναθέσει τις εσωτερικές έρευνες για την υπόθεση της διαφθοράς και των δωροδοκιών.

Σύμφωνα με το διάγραμμα της D&P, το ψευδώνυμο Franz, που βρίσκεται καταχωρισμένο στα βιβλία του κρυφού λογιστηρίου της Siemens, τα οποία παρέδωσαν οι «αλεπούδες» των ταμείων στην Εισαγγελία του Μονάχου, αντιστοιχεί στον Γεώργιο Σκαρπέλη, ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ μέχρι και το 2004.
Η αποκάλυψη είναι δραματική, καθώς ο Franz ή Γ. Σκαρπέλης αναφέρεται ως ο δικαιούχος του λογαριασμού 835835 στην τράπεζα Raiffeisenbank Tirol στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Σ' αυτό τον λογαριασμό έχουν καταλήξει πέντε εμβάσματα με αποστολέα τη Siemens, συνολικού ύψους 7,5 εκατ. μάρκων ή 3,8 εκατ. ευρώ. Το δεδομένο αυτό έχει καταστήσει ύποπτο τέλεσης σοβαρών αδικημάτων τον Γ. Σκαρπέλη, ο οποίος -μέχρι στιγμής- είναι το μόνο στέλεχος του ΟΤΕ, που έχει κληθεί να απολογηθεί στις 30 Απριλίου με τους υπόλοιπους έξι υπόπτους να προέρχονται από τα ρετιρέ της Siemens Ελλάδος.
Το στοιχείο αυτό μοιάζει ακαταμάχητο και πολλοί εύχονται να είναι ένα ψέμα, μια οφθαλμαπάτη ή ένα μπέρδεμα. Μοιάζει όμως να διασταυρώνονται πλήρως οι τραπεζικές εκροές του παραλογιστηρίου της Siemens με τις ημερομηνίες, αλλά και με τα ποσά που έχουν εισρεύσει στον λογαριασμό της τράπεζας του Ζάλτσμπουργκ.
Η διαδρομή του χρήματος συνδέει τη Siemens A.G. με τον αποδέκτη και των πέντε εμβασμάτων καθώς:
* Το χρήμα της Siemens αποδεσμεύεται από εταιρικό λογαριασμό, που αυτή διατηρεί στην Deutsche Bank του Μονάχου.
* Κατευθύνεται στη Raiffeisenbank στο Ζάλτσμπουργκ, δηλαδή στην τράπεζα που κινεί το πρώτο μεγάλο μαύρο ταμείο της Siemens, που προδόθηκε το 2001 και έτσι άλλαξαν διαδρομές οι μίζες. Δικαιούχοι του λογαριασμού της Siemens είναι το στέλεχός της Wolfang Rudolph, που συναντάται ως διαχειριστής του άνομου χρήματος σε δεκάδες «πληρωμές».
Πέντε συνολικά εμβάσματα αξίας από 1 έως 2,5 εκατ. μάρκα έχουν σταλεί στον Franz από τον Φεβρουάριο του 1998 μέχρι και τον Μάιο του 2001, κάτι που σημαίνει ότι η Siemens ή αμείβει τον άνθρωπό της στον ΟΤΕ ή διά μέσου αυτού ανταποδίδει στο πολιτικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ το καλό που της έκανε με τις απευθείας αναθέσεις των προγραμματικών-πλαισιακών συμβάσεων.
Η πρώτη πληρωμή ύψους 2,5 εκατ. μάρκων πραγματοποιείται στις 17 Φεβρουαρίου 1998. Δύο μήνες πριν, στις 10 Δεκεμβρίου 1997, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ έχει αποφασίσει να κλείσει χωρίς διαγωνισμούς (με απευθείας αναθέσεις) τις προγραμματικές συμφωνίες πενταετούς διάρκειας.
Με τη Siemens έκλεισε την 8002 αρχικού ύψους 158 δισ. δρχ. και τελικού τιμήματος 885 εκατ. ευρώ και με την Intracom την 8004, αρχικού τιμήματος 222,7 δισ. δρχ. και τελικής αξίας 1.205 εκατ. ευρώ.
Τις συμφωνίες αυτές υπέγραψε ο τότε πρόεδρος του ΟΤΕ (εκτελούσε προσωρινά και χρέη διευθύνοντος συμβούλου) Δ. Παπούλιας και οι Σωκράτης Κόκκαλης (Intracom) και Η. Γεωργίου (Siemens), με τον τελευταίο να περιλαμβάνεται στους εν δυνάμει κατηγορουμένους.
Ο Γ. Σκαρπέλης -τότε γενικός διευθυντής του ΟΤΕ- μετείχε στην ομάδα που έφτιαξε το πλαίσιο των προγραμματικών συμφωνιών και σ' αυτήν που διαπραγματεύτηκε το αντικείμενό τους και τα τιμήματα. Επρόκειτο ουσιαστικά για την εκπλήρωση μιας πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης Σημίτη, που στήριξε τους εθνικούς προμηθευτές και αξιοποίησε την κοινοτική εξαίρεση που είχε εξασφαλίσει η χώρα (μέχρι τις 31/12/1997) για απευθείας αναθέσεις σε τομείς δημοσίων συμβάσεων.
Ο Γιώργος Σκαρπέλης, που ξεκίνησε ως τοπογράφος στον ΟΤΕ, εκλέχθηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του οργανισμού και από το 1994 κατείχε σημαντικές θέσεις ευθύνης. Εφτασε να είναι εντεταλμένος αντιπρόεδρος του ΟΤΕ και πρόεδρος της ΟΤΕ International, έχοντας στην ευθύνη τις διεθνείς επενδύσεις του οργανισμού (Telecom Serbia, Armentel, Romtelecom, Globul, Cosmofom κ.ά.).
Ηταν για τους φίλους του ο Γκρομίκο του ΟΤΕ, ένας άνθρωπος ευφυής με υψηλές διασυνδέσεις στο όλον ΠΑΣΟΚ (παπανδρεϊκό και σημιτικό), αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε συνταχθεί υπέρ των προγραμματικών συμφωνιών, αν και το 1997 ψέλλιζε τα περί ανεξάρτητης αρχής για τις προμήθειες του Δημοσίου.
Η συνέχεια ασφαλώς αναμένεται με ενδιαφέρον, ιδιαίτερα το υπόμνημα του κ. Σκαρπέλη προς τον εισαγγελέα, με το οποίο θα πρέπει να εξηγεί πώς και γιατί έγινε ο Franz των μαύρων ταμείων της Siemens.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/04/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ενα καθαρό σκάνδαλο με μια θολή δικογραφία

Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Αντιφάσεις, γρίφους, αλλά και αντικρουόμενα μεταξύ τους στοιχεία περιέχει η μεγάλη δικογραφία της υπόθεσης ντόπινγκ των 11 αθλητών της ελληνικής ομάδας άρσης βαρών που έχει περιέλθει στο γραφείο του εισαγγελέα Αν. Καραφλού, ο οποίος διερευνά δικαστικά την υπόθεση.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ως ύποπτοι τέλεσης του εγκλήματος του ντόπινγκ τόσο οι αθλητές όσο και το σύνολο της προπονητικής ομάδας, αλλά και ο έμπορος Παν. Κατσέλος από τη Λάρισα και ο φαρμακοποιός που μετέτρεπε σε κάψουλες τις ουσίες. Ολοι έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι και από το αποτέλεσμα της έρευνας θα κριθεί αν ασκηθεί σε βάρος τους δίωξη.
Τα επίμαχα σημεία
Η «Κ.Ε.» επιχειρεί να σκιαγραφήσει αυτά τα σημεία της δικογραφίας τα οποία είτε είναι αντιφατικά μεταξύ τους είτε αποτελούν ένδειξη για το πώς λειτουργούσε η ομάδα της άρσης βαρών σε σχέση με τις ουσίες που χορηγούνταν.
Το επίμαχο σημείο για την εισαγγελική αρχή είναι ασφαλώς αν αθλητές, γιατροί και προπονητές γνώριζαν πράγματι ότι οι ουσίες δεν ήταν απλά συμπληρώματα, αλλά τελικά, όπως αποδείχθηκε, περιείχαν ισχυρή αναβολική ουσία απαγορευμένη να χορηγείται ακόμα και σε ζώα, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο πρόεδρος του ΕΟΦ!
Εντύπωση προκαλεί έγγραφο που παρέδωσε η Ομοσπονδία της Αρσης Βαρών και περιέχεται στην δικογραφία, σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε σε αθλήτρια της ομάδας (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Κ.Ε.») στην Κίνα στις 25 Ιανουαρίου αποδεικνύει ότι ήταν καθαρή από αναβολικά. Είναι μία από τις αθλήτριες για την οποία ο έλεγχος που της έγινε στις αρχές Μαρτίου εντόπισε ότι της είχαν χορηγηθεί στη συνέχεια αναβολικές ουσίες.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στον εισαγγελέα η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για τις ουσίες οι οποίες χορηγήθηκαν στους αθλητές. Το μεταφρασμένο έγγραφο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.», αναφέρει ότι στους αθλητές βρέθηκαν τρεις αναβολικές ουσίες. Πρόκειται για τη μεθυτριενολόνη, τη βουπρενορφίνη και αναστολέα της αρωματάσης.
Οπως αναφέρει, όμως, στην κατάθεση του ο διευθντής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ, Κων. Γεωργακόπουλος, το Ινστιτούτο Βιοχημείας της Κολονίας υποδεικνύει με το έγγραφο του ότι εντοπίσθηκε μόνο η πρώτη αναβολική ουσία. Οι άλλες δυο ουσίες, αναφέρει ο γιατρός Γεωργακόπουλος, αναφέρονται με την ένδειξη SOP, που σημαίνει Standard Operating Procedure και χρησιμοποιείται σε χημικά αναλυτικά εργαστήρια για να καταδείξει «τις αναλυτικές ικανότητες του εργαστηρίου». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά τον κ. Γεωργακόπουλο, οι δυο ουσίες χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπισθεί η πρώτη.
Η συγκεκριμένη ουσία, πάντως, είναι επικίνδυνη ακόμα και για κτηνιατρική χρήση και γι' αυτό απαγορεύεται η εισαγωγή της στη χώρα μας.
Οπως καταθέτει ο καθηγητής Νικ. Χούλης, η μεθυτριενολόνη «είναι στεροειδές αναβολικό, η οποία δεν χρησιμοποιείται σήμερα, καθότι είναι αρκετά τοξική ουσία και μπορεί να καταστρέψει το ήπαρ, αν χορηγείται σε συστηματική βάση...».

Ο εισαγγελέας, προκειμένου να εξακριβώσει την αλήθεια, έχει ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές, προκειμένου οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου της Κολονίας να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση.
Κόντρες υπευθύνων
Σε θρίλερ εξελίσσεται και η ικανότητα των επιστημόνων του ΕΣΚΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ) να εντοπίζουν ή όχι τέτοιες ουσίες. Σύμφωνα με την πρόεδρό του Χάιδω Σπηλιοπούλου, «οι έλεγχοι του οργανισμού είναι απολύτως αξιόπιστοι και στον κατάλογο ελέγχων περιλαμβάνονται και οι ουσίες, που ανευρέθηκαν».
* Αντίθετα, ο Κ. Γεωργακόπουλος του ΟΑΚΑ καταθέτει ότι «η ουσία μεθυλτριενολόνη δεν είναι στα αναβολικά ρουτίνας και ως εκ τούτου δεν θα ανιχνευόταν. Πράγμα που σημαίνει ότι οι παλαιότεροι έλεγχοι που έγιναν από το ΕΣΚΑΝ στους συγκεκριμένους αθλητές δεν ήταν δυνατόν να ανιχνεύσουν την ουσία».
Αγνοια για τις απαγορευμένες ουσίες που χορηγήθηκαν στους αθλητές δηλώνουν τόσο ο προπονητής τους Χρ. Ιακώβου, όσο και ο υπεύθυνος γιατρός της Ομοσπονδίας Χρ. Ζαφειρίου. Στο πόρισμα της Ομοσπονδίας καταγράφεται ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση της παραγγελίας των ουσιών ο Χρ. Ιακώβου «δεν ακολούθησε τη δέουσα και παγίως ισχύουσα διαδικασία».
Υποστηρίζεται ότι οι προπονητές, πλην του Χ. Ιακώβου, δεν προέκυψε ότι γνώριζαν για το περιεχόμενο των σκευασμάτων. Για τον γιατρό Ζαφειρίου και την τυχόν ευθύνη του στο πόρισμα καταγράφεται ότι «πρέπει να γίνει και περαιτέρω έρευνα».
Αντίθετα, ο προπονητής Ιακώβου στο υπόμνημά του υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε στον έμπορο Παν. Κατσέλο, διότι από το 2006 «υπήρχε δυσκολία να βρεθεί το αμινοξύ Β13 OROTICO», ο οποίος το βρήκε τελικά μέσω Ιντερνετ.
Τις κάψουλες τις έφτιαχνε ο φαρμακοποιός Χρ. Γιουρτουμάς. Ο προπονητής στο υπόμνημά του υποστηρίζει ότι «με την παράδοση των αμινοξέων διαπιστώσαμε πρώτη φορά ότι αυτά ήρθαν στην Ελλάδα από μια κινεζική εταιρεία».
Προσθέτει ότι τον Φεβρουάριο του 2008 οι αθλητές μετά τη χορήγηση των σκευασμάτων, ελέχθηκαν πριν πάρουν μέρος στους αγώνες της Κύπρου. Ετσι συμπεραίνει ο Χρ. Ιακώβου ότι «η πρώτη παρτίδα ήταν αξιόπιστη».
Σύμφωνα με τον Χρ. Ιακώβου, η επίμαχη παρτίδα χορηγήθηκε στους αθλητές στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.
Επιμένει στη Σου Λι
Ο λαρισαίος έμπορος Παν. Κατσέλος, θα καταθέσει ως ύποπτος μετά το Πάσχα και στον εισαγγελέα Καραφλό δηλώνει έκπληξη για το «λάθος» που έγινε από την κινεζική εταιρεία. Επικαλείται μάλιστα και δυο e-mail, τα οποία εστάλησαν από την Κίνα και υπογράφονται από το στέλεχος της κινεζικής εταιρείας Σου Λι. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία η εταιρεία παραδέχεται το λάθος είναι γνήσια, παραμένει πάντως άγνωστο αν είναι και η επίσημη θέση της εταιρείας, αφού και οι κινεζικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/04/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ SIEMENS ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ

Ενας λογαριασμός με μπλε και πράσινους κόκκους

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Σε απασφαλισμένη χειροβομβίδα εξελίσσεται ο λογαριασμός της Αντωνίας Μάρκου στη Ζυρίχη, πληρεξούσιος του οποίου ήταν ο γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς, Ηλίας Γεωργίου.

Οπως προκύπτει τώρα, μετά το άνοιγμα του λογαριασμού αυτού, του 480028 στην Schwcizetische Bankgesellschaft (μετέπειτα UBS), οι «πράσινες» και «μπλε» μίζες για τις προγραμματικές του ΟΤΕ έφευγαν από το ίδιο κέντρο.
Ενα έμβασμα 200.000 μάρκων έχει αποσταλεί στις 2 Νοεμβρίου 1998 από τον 480028 στον μέχρι πρότινος «ορφανό» λογαριασμό 22157 της Canadian Imperial Bank Of Commerce, στη Γενεύη. Εμφανής δικαιούχος αυτού του λογαριασμού είναι ο «άγνωστος» Α. Rocos, πίσω από τον οποίον, οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens, λένε ότι είναι ο πρώην υπουργός, Τ. Μαντέλης.
Το έμβασμα αυτό προέκυψε, μαζί με άλλα, εσχάτως καθώς η νόμιμη δικαιούχος του λογαριασμού - delivery, η Αντωνία Μάρκου, παρέδωσε στον εισαγγελέα την κίνησή του από την 1/4/1993, που άνοιξε μέχρι τις 20/3/2003.
Η Αντωνία Μάρκου, που προσήλθε και κατέθεσε στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, έχει υποστηρίξει ότι μέχρι το 2003 διατηρούσε αισθηματική σχέση με το στέλεχος της Ν.Δ. Δ. Νέγρη (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, πρόεδρο της Α1 ΝΟΔΕ και μέχρι προ μηνός αντιπρόεδρο του ΟΠΕ), φίλο του Ηλία Γεωργίου και μετέπειτα συμπέθερό του.
Οπως αναφέρει στην κατάθεσή της (7/5/2008), ο Νέγρης τής ζήτησε, και αυτή δέχτηκε, το 1993 να ανοίξει τον επίμαχο λογαριασμό στη Ζυρίχη, δίνοντας αμέσως πληρεξούσιο στον Ηλία Γεωργίου. Ο τελευταίος έχει εγγράφως αναλάβει την ευθύνη για τη διαχείριση αυτού του λογαριασμού μέχρι τον Μάρτιο του 2003, οπότε και ήρθη το πληρεξούσιο.
Αυτός ο λογαριασμός έχει δεχτεί εκατομμύρια μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, έχει τροφοδοτηθεί σε τρεις δόσεις για «χρήσιμες πληρωμές» προς πολιτικά πρόσωπα και προς στελέχη του ΟΤΕ, που ενδεχομένως συνέδρασαν για τα κλείσιμο της προγραμματικής συμφωνίας 8002.
Ο Ηλίας Γεωργίου, που ήταν γενικός διευθυντής της Siemens μέχρι τις 30/9/98 και μετέπειτα σύμβουλός της για δύο χρόνια, όπως τώρα προκύπτει, ήταν επιφορτισμένος με τη διανομή του «χρήματος» από τη μητρική, ακόμα και μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση που κατείχε. Αυτό μαρτυρά το έμβασμα των 200.000 μάρκων τον Νοέμβριο του 1998 προς τον «γρίφο» Α. ROCOS, αλλά και άλλες «αποστολές» ποσών προς Franz και άλλους.
Ετερο λογαριασμό στο ίδιο μοτίβο ο κ. Γεωργίου άνοιξε την ίδια εποχή και στο όνομα της τέως συζύγου τού Δ. Νέγρη, της Ζηνοβίας, από το άνοιγμα του οποίου αναμένονται νέες αποκαλύψεις. Με σοβαρότερη αυτήν που δείχνει ότι νεοδημοκράτες δικαιούχοι μαύρων λογαριασμών έστειλαν σε «φίλους» της Siemens χρήμα, πράσινο και μπλε.
Το χρήμα αυτό δρομολογούνταν από το «καταφύγιο» της Αυστρίας και την Railleisenverband με βασικούς «διανομείς» τον Ηλία Γεωργίου και τον Χρήστο Καραβέλη (οικονομικό διευθυντή της Siemens μέχρι τον Ιούλιο του 1998).
Χθες, πάντως, που εκλήθη για συμπληρωματική κατάθεση, ο κ. Γεωργίου φέρεται να μην τοποθετήθηκε με σαφήνεια ενώπιον του εισαγγελέα ούτε για το έμβασμα του Α. ROCOS ούτε για άλλα επίμαχα, επικαλούμενος την παρέλευση δεκαετίας. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/06/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

SIEMENS Στο φως οι μαύρες διαδρομές για το C4i

2,3 εκ. μίζες
και επί Ν.Δ.

Χρηματιστής-κλειδί στη διακίνηση μαύρου χρήματος

Θεόδωρος Τσουκάτος: Δεν έχω αποδείξεις ότι τα έδωσα. Επαφίεμαι στο θάρρος όσων εμπλέκονται...
Σκαραμαγκάς: Ψάχνουν 5 εκατ. ευρώ που αντί για τις φρεγάτες πήγαν σε offshore
Μετρό: Σκιές για γαλλικό «λάδωμα»
Ντοκουμέντα για 4 πληρωμές 2.348.400 ευρώ τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2004 για «υπηρεσίες» της εταιρείας «Krhoma» για το σύστημα C4i των Ολυμπιακών αποκαλύπτει η «Ε». Στο μεταξύ, προκύπτει ότι «γαλάζιο» πολιτικό χρήμα πέρασε από τα χέρια χρηματιστή, τον οποίο θα κατονομάσει εμπλεκόμενος επιχειρηματίας. Οσον αφορά τον Θ. Τσουκάτο, επιμένει ότι το 1 εκατ. μάρκα δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και ζητεί να εξετασθεί κατ' αντιπαράσταση με όσους τα μετέφεραν ή τα παρέλαβαν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ C4I ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

4 πληρωμές από τα μαύρα ταμεία Siemens επί Ν.Δ.

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Τα πρώτα ντοκουμέντα, που δείχνουν πληρωμές ύψους 2.348.400 ευρώ, οι οποίες έγιναν επί των ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ., από τα μαύρα ταμεία της Siemens για την προώθηση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I αποκαλύπτει σήμερα η «Ε».

Στο επίκεντρο των δικαστικών ερευνών βρίσκεται η εταιρεία «Krhoma Handels GmbH», η οποία είναι μία από τις εταιρείες-μαϊμού οι οποίες δημιουργήθηκαν για να δικαιολογούν τις εκταμιεύσεις του μαύρου χρήματος της Siemens όταν άλλαξε το σύστημα των προμηθειών (βλέπε μίζες).
Για τις επιτυχείς (!) (όπως χαρακτηρίζονται στα ντοκουμέντα) υπηρεσίες που προσέφερε η Krhoma για την προώθηση του C4I εισέπραξε 1.793.400 ευρώ στο διάστημα Αύγουστος- Σεπτέμβριος του 2004 από την εταιρεία Electronic Technology με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και άλλες 555.000 κατευθείαν από τη Siemens, με εντολή των Keil-von-Jagemann και Reinhart Siekackek, εκ των αρχιμαγείρων των μαύρων ταμείων της εταιρείας, στις 24/8/2004. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, άρχιζε ένας λαβύρινθος offshore εταιρειών και βαλιτσών ώστε να φτάσει όλο ή μερός των ποσών αυτών στους δωρολήπτες.
Το γεγονός, από μόνο του, ότι οι συγκεκριμένες πληρωμές στην «Krhoma» για υπηρεσίες επιχειρηματικού συμβούλου που υποτίθεται ότι προσέφερε για το C4I έγιναν μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 δεν σημαίνει ότι συνδέονται με το κυβερνητικό κόμμα ή με πολιτικό πρόσωπο της Ν.Δ. και ιδιαίτερα τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη και τον υφυπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη ή άλλα γαλάζια στελέχη, επί των ημερών των οποίων έγινε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για το πανάκριβο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο λειτούργησε μόνο κατά ένα μέρος εξαιτίας των ελλείψεων που παρουσίαζε.
Πολλοί βέβαια θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι μπορεί να αφορούσαν και ανειλημμένες υποχρεώσεις από το παρελθόν, δηλαδή από συμφωνίες που έγιναν κάτω από το τραπέζι, με στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όταν έκλεισε η αγορά του C4I. Η συνεχιζόμενη εκροή και επί των ημερών της Ν.Δ., όμως, και μάλιστα με ένα σχετικό βομβαρδισμό πληρωμών προβληματίζει. Ας δούμε τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει σήμερα η «Ε» και τα οποία βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα Π. Αθανασίου (του τα παρέδωσε το αμερικανικό νομικό γραφείο, τη συνεργασία του οποίου ζήτησε η Siemens):
1 «Εκκαθαριστικό τιμολόγιο» με ημερομηνία 7/9/2004 της «Electronic Technology LtD» που είναι εκ των εταιρειών-μαϊμού που δημιουργήθηκαν όταν άλλαξε το σύστημα των μιζών της Siemens. Το τιμολόγιο αναφέρεται σε «αμοιβή παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και αμοιβή επιτυχίας (success fees) για την εισαγωγή και τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της "Krhoma" και του πελάτη αυτής με πελάτη στην Ελλάδα (Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα). Εργο: Σύστημα C4I. Συνολικό οφειλόμενο ποσό ευρώ 1.793.400, πληρωτέο σε τρεις δόσεις, ως ακολούθως:
- 3/8/2004 αρ. τιμ. 16/04 676.200 ευρώ.
- 6/9/2004 αρ. τιμ. 17/04 573.300 ευρώ.
- 7/9/2004 αρ. τιμ. 18/04 543.900 ευρώ.
Υπάρχει η σημείωση ότι οι πληρωμές έγιναν στις 5 και 6 Αυγούστου με την παραλαβή του τιμολογίου.
2 Επιστολή της «Krhoma» προς τον Siekackek (Ζίκατσεκ) με ημερομηνία 24/8/2004 με τίτλο «Ελλάδα-Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα C4I». «Σχετικά με το συμφωνητικό επιχειρηματικού συμβούλου και υποστήριξης συνεργασίας παρακαλώ δεχθείτε το τιμολόγιό μας με αριθμό 036/04 ΙΙΙ* σχετικά με την εργασία που εκτελέσαμε». Το ποσό είναι 555.000 ευρώ και υποδεικνύεται η τράπεζα ΗΥΡΟ TIROL Bank AG, Wien, ο αριθμός λογαριασμού 52011019157 (EUR), κώδικας τράπεζας 57000, ΙΒΑΝ ΑΤ1357000052011019157, SWIFT ΗΥΡΤΑΤ22.
3 «Εντολή Πληρωμής» της Siemens για τα παραπάνω 555.000 με ημερομηνία 27/8/2004 (άμεση ήταν η ανταπόκριση) που φέρει την υπογραφή των Jagemann (Γιάγκεμαν) και Siekackek.
4 Τραπεζική επιταγή ύψους 555.000 ευρώ με ημερομηνία 2/9/2004 προς την «Krhoma».
Τον ρόλο της εταιρείας «Krhoma» φώτισαν οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens. Ο Keil-von-Jagemann στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα Μονάχου αναγνώρισε τις μαύρες συμβάσεις της «Krhoma», από τις οποίες κάποιοι έκαναν το δικό τους ολυμπιακό πάρτι πίσω από το C4I. Δημιουργήθηκε με άλλες εταιρείες-μαϊμού όταν άλλαξε το σύστημα των προμηθειών της Siemens.
«Το 2000-2001 οι Niedl και Siekackek πήραν εντολή να αλλάξουν το παλιό σύστημα για τη διεκπεραίωση των προμηθειών», κατέθεσε. «Η νέα λύση ήταν εταιρείες. Αυτές εξέδιδαν τιμολόγια. Πρόκειται για τις PromExport, BFA, Krhoma, Weavind. Τα χρήματα δεν παρέμεναν σ' αυτές, αλλά διαβιβάζονταν περαιτέρω. Ηταν απλά εταιρείες διέλευσης».
Στη δική του κατάθεση ο Siekackek είπε ότι «οι συμβάσεις που συνήφθησαν με τις εταιρείες Krhoma και Weavind είναι εικονικές». «Δηλαδή οι εταιρείες αυτές δεν προσέφεραν ποτέ υπηρεσίες στη Siemens για το C4I», δήλωσε. «Ο λόγος για τον οποίο έπρεπε να συγκεντρώνονται χρήματα για δωροδοκίες, ήταν ότι υπήρχαν συνεχώς απαιτήσεις.

korai@enet.gr   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/06/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ

Γαλλικό «λάδι» στις ράγες του μετρό;

Σκιές στο μετρό της Αθήνας έπεσαν μετά τις χθεσινές δικαστικές εξελίξεις με αφορμή αόριστες πληροφορίες, ως προς τον χρόνο και τα πρόσωπα, που κάνουν λόγο για μαύρο χρήμα στην ανάθεση έργων.

Από γαλλικές πηγές, που επικαλούνται ξένα πρακτορεία ειδήσεων, έγινε γνωστό ότι στέλεχος της εταιρείας του μετρό στο Παρίσι, απολογούμενος ενώπιον της Δικαιοσύνης της χώρας του, φέρεται να έχει πει ότι περιήλθε στην αντίληψή του περίπτωση «λαδώματος» σε διαδικασίες διαγωνισμού για το μετρό της Αθήνας.
Η διερεύνηση του θέματος ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Τσιμιτζόγλου, ενώ έγινε γνωστό από δικαστικές αρχές ότι βγήκε από το συρτάρι προκαταρκτική έρευνα που είχε ξεκινήσει πριν από μια διετία και είχε ανατεθεί στον επίσης εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αθανασίου.
Η «Ε» επικοινώνησε με συνεργάτη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Δεν έχουμε ενημέρωση, ούτε καν για τον χρόνο που αναφέρονται. Στο μετρό τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλοί διαγωνισμοί και έχουν υπογραφεί συμβάσεις με πλήρη διαφάνεια», μας είπε και υπενθύμισε τις δεκάδες ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από τις υποψήφιες κοινοπραξίες και είχαν απορριφθεί από τη Δικαιοσύνη.
Η πρώτη σύμβαση για την κατασκευή του μετρό υπογράφηκε τον Ιούνιο του 1991. Είχε προηγηθεί διαγωνισμός με συγκρούσεις ανάμεσα στον ελληνο-γαλλο-γερμανικό όμιλο που ανέλαβε το έργο και μια αμιγώς γερμανική κοινοπραξία. Το «Ολυμπιακό Μετρό», που ήταν ο ανάδοχος, απαρτίστηκε από 22 εταιρείες. Εκτός από την ελληνική συμμετοχή, κυριαρχούσαν αριθμητικά μεγάλες γαλλικές εταιρείες, όπως οι Alstom, Dumez κ.λπ., καθώς και η Siemens, η οποία ήταν η επικεφαλής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.
Ο γερμανικός όμιλος είχε αναλάβει μέρος της κατασκευής των βαγονιών καθώς και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. Η Siemens στην ουσία εξακολουθεί να παραμένει ώς σήμερα κατασκευαστής στα ηλεκτρομηχανολογικά, αφού δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η τεχνολογία των συστημάτων και η αρχική επιλογή συνοδεύει το έργο ώς το τέλος. Συμμετείχε το 2001 στον διαγωνισμό για τη δεύτερη γενιά βαγονιών, αλλά έχασε από κορεάτικο όμιλο.
Τα τελευταία χρόνια στα έργα του μετρό κυριαρχούν ελληνικές εταιρείες. Η Siemens μαζί με τη γαλλική Vinci, που τα τελευταία χρόνια έχει απορροφήσει μερικές από τις γαλλικές εταιρείες της κοινοπραξίας «Ολυμπιακό Μετρό», συμμετέχουν με ποσοστό 15% η κάθε μία στα έργα της επέκτασης της γραμμής προς Ελληνικό, όπου επικεφαλής με ποσοστό 70% είναι ο «Ακτωρας». Η υπογραφή της σύμβασης έγινε την άνοιξη του 2006.
Τον Μάιο του 2006 έκθεση καθηγητών είχε ασχοληθεί με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ύστερα από ανάθεση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και είχε διαπιστώσει κατασκευαστικές ελλείψεις στο έργο, επικεφαλής του οποίου είναι η Vinci. Το πόρισμα έχει αμφισβητηθεί από σημαντικούς επιστήμονες, Ελληνες και ξένους.

Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/06/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Αναξιοποίητες οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις

 

Ø      Χάθηκε το στοίχημα εξαιτίας της έλλειψης ολοκληρωμένου  σχεδιασμού

ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αν και ήταν από τους πιο επιτυχημένους από πλευράς διοργάνωσης, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς τα ολυμπιακά έργα στοίχισαν ακριβά, δεν βελτίωσαν όσο έπρεπε τη ζωή στην πόλη της Αθήνας, ενώ δεν συνέβαλαν στην αύξηση του μαζικού αθλητισμού. Επιπλέον χάθηκε το μεγάλο στοίχημα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των νέων εγκαταστάσεων, εξαιτίας της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Ωστόσο, έστω και τώρα, μπορούμε με κατάλληλους χειρισμούς, προγραμματισμό και πολιτική βούληση να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του ολυμπιακού αποθέματος προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

Αυτά διαπίστωσαν οι περισσότεροι ομιλητές στο διεθνές διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το ΤΕΕ με θέμα «Οι επιπτώσεις από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε Πεκίνο, Αθήνα, Σίδνεϊ, Βαρκελώνη- Αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων και έργων».

Στο συνέδριο τονίστηκε ότι το όραμα του ΤΕΕ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για μια ευκαιρία που χάθηκε. Η βελτίωση των υποδομών και των μεταφορών είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη κληρονομιά της πόλης. Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις, η Αθήνα απέκτησε μεν 18 νέες αγωνιστικές εγκαταστάσεις, αλλά στην παρούσα φάση μόνο τρεις έχουν αθλητική δραστηριότητα.

«Το κόστος που απαίτησε η διοργάνωση των Αγώνων (σε έργα, εξοπλισμούς και μέτρα) ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Τα ανταποδοτικά οφέλη καθόλου αμελητέα, αλλά όχι τα προσδοκώμενα» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος.

Και πρόσθεσε ότι οι Αγώνες στην Ελλάδα κόστισαν το 30% αυτών του Πεκίνου και το 50% των προβλεπομένων για το Λονδίνο. Ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος έφτασαν το 4,4%, ενώ αντίστοιχα στη Βαρκελώνη μόλις το 1,6% και στο Σίδνεϊ το 1,5% του ΑΕΠ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, επιβάρυναν το έλλειμμα του 2004 κατά 1,37% του ΑΕΠ.

Εξαιτίας των Αγώνων το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκε σημαντικά, αλλά μετά το 2004 και ως σήμερα εμφάνισε εξίσου σημαντική μείωση, στην οποία αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης που βιώνει σήμερα ο κατασκευαστικός τομέας. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το ΠΔΕ του 2009 επιβαρύνεται με κονδύλια εξόφλησης έργων των Ολυμπιακών Αγώνων, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέλος, αλλά ως αρχή για την αξιοποίηση των επενδύσεων και των εγκαταστάσεων της διοργάνωσης, με αναπτυξιακό προγραμματισμό για μακρά περίοδο μετά τους Αγώνες, επεσήμανε ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. «Χάσαμε δύο έως τρία πολύτιμα χρόνια» είπε ο κ. Θ. Σκυλακάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο κρίσιμος χρόνος για να γίνει αμέσως μετά τη διεξαγωγή των Αγώνων η μεταολυμπιακή αξιοποίηση.

«Η στρατηγική των μεικτών χρήσεων, με εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση των εγκαταστάσεων, ώστε να υλοποιούνται αναπτυξιακές επενδυτικές δραστηριότητες με διασφαλισμένη την πρόσβαση των πολιτών, μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοποίηση των ολυμπιακών υποδομών» είπε ο κ. Χρ. Μπούρας, γενικός γραμματέας Πολιτισμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι έξι ολυμπιακές εγκαταστάσεις προορίζονται για αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων μεικτής χρήσης, επτά έχουν παραχωρηθεί σε αθλητικές ομοσπονδίες, τρεις σε δημόσιες χρήσεις και άλλες τρεις εγκαταστάσεις για βραχυχρόνιες εμπορικές χρήσεις.

Οι συνολικές δαπάνες, πάγιες και λειτουργικές, σχετικά με τις ολυμπιακές δραστηριότητες της Αθήνας ήταν τελικά 11,274 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 20,1% καλύφθηκε με την ιδιωτική χρηματοδότηση, ανέφερε ο νομάρχης Αθηνών και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των ΟΑ της Αθήνας κ. Γιάννης Σγουρός. Σήμερα τα έργα, που κόστισαν περίπου 2,2 δισ. ευρώ, δεν θυμίζουν τίποτε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στη μεταολυμπιακή Αθήνα έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη να ξανασχεδιαστεί ολόκληρη η ζωή, αλλά και η δομή της πρωτεύουσας, ώστε να γίνει ανθρώπινη, λειτουργική και πράσινη.

Οι αριθμοί

- Εξι ολυμπιακές εγκαταστάσεις προορίζονται για αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων μεικτής χρήσης, επτά έχουν παραχωρηθεί σε αθλητικές ομοσπονδίες. 

- Τα 18 ολυμπιακά έργα στοίχισαν περί τα 2,2 δισ. ευρώ. 

- Τρεις σε δημόσιες χρήσεις. Τρεις για βραχυχρόνιες εμπορικές χρήσεις. Οι συνολικές δαπάνες, πάγιες και λειτουργικές, σχετικά με τις ολυμπιακές δραστηριότητες της Αθήνας έφθασαν τα 11,274 δισ. ευρώ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=266999&dt=08/05/2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο για την Ολυμπιακή κληρονομιά

Κάθε άλλο παρά θετικές ήταν οι διαπιστώσεις εμπειρογνωμόνων, τεχνοκρατών αλλά και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και των υποδομών στην Αθήνα, όπως εκφράστηκαν σε συνέδριο του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας.

"Χάσαμε το χρόνο της μεταολυμπιακής αξιοποίησης για μια ριζική βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο", ήταν η κοινή διαπίστωση όσων μίλησαν σε διεθνές συνέδριο του ΤΕΕ, με θέμα "οι επιπτώσεις από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε Πεκίνο, Αθήνα, Σίδνεϊ και Βαρκελώνη".

"Δεν πρέπει να κτίζουμε για τους Αγώνες, αλλά για το μέλλον των πόλεων και των κρατών που αναλαμβάνουν τη διοργάνωσή τους κάθε τέσσερα χρόνια", υπογράμμισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Αλαβάνος.

Όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις των Αγώνων, ο Γ. Αλαβάνος σημείωσε ότι το κόστος τους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ανήλθε σε 4,4%, όταν για τους Αγώνες της Βαρκελώνης διαμορφώθηκε στο 1,6% και για τους Αγώνες του Σίδνεϊ στο 1,5%. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, επιβάρυναν το έλλειμμα του 2004 κατά 1,37% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Αγώνες οδήγησαν στη σημαντική αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και στον απότομο περιορισμό του μετά το 2004, στην οποία απέδωσε μεγαλύτερο μέρος της κρίσης που βιώνει  ο κατασκευαστικός τομέας.

Την απώλεια πολύτιμου χρόνου για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. "Χάσαμε δύο έως τρία πολύτιμα χρόνια" εκτίμησε και ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στο συνέδριο εκφράστηκε, ωστόσο, η εκτίμηση ότι ακόμη και τώρα είναι δυνατό να κερδηθεί το στοίχημα, με κατάλληλους χειρισμούς και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Μπούρας, ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός και εκπρόσωποι κομμάτων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=42099

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Λουκέτο» στην ολυμπιακή Αθήνα

Ø      Πέντε χρόνια μετά τους Αγώνες 2004, οι πόρτες πολλών εγκαταστάσεων είναι ερμητικά κλειστές

Του Γιωργου Λιαλιου

Μίζερη είναι η επόμενη ημέρα της «ολυμπιακής» Αθήνας. Η απουσία σχεδιασμού πριν που οδήγησε σε απώλεια κρίσιμου χρόνου, σε συνδυασμό με την έλλειψη οράματος για την αξιοποίηση των υποδομών μετά τους Αγώνες καταδίκασε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε αχρηστία και απαξίωση. Την άποψη αυτή διατυπώνει σήμερα ο τεχνικός κόσμος αλλά και, το κυριότερο, πολλοί από τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης των Αγώνων.

Πέντε χρόνια μετά

Πέντε χρόνια μετά τους Αγώνες, οι πόρτες ορισμένων από τις κυριότερες «ολυμπιακές εγκαταστάσεις» παραμένουν ερμητικά κλειστές. Την αρνητική αυτή εξέλιξη αναγνώρισαν και πολλοί εκ των «πρωταγωνιστών» του 2004 σε διημερίδα για την τύχη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες της Αθήνας, του Πεκίνου, του Σίδνεϊ και της Βαρκελώνης που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«Στην Αθήνα δυστυχώς καθυστερήσαμε πολύ στον σχεδιασμό και προγραμματισμό της επόμενης μέρας», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπ. Καπράλος. «Δημιουργήσαμε μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς να μας έχει επιβληθεί, δημιουργήσαμε μόνιμες εγκαταστάσεις χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Σαν αποτέλεσμα, πολλές από αυτές σήμερα είναι εγκαταλελειμμένες και καταστρέφονται». «Πετύχαμε να κάνουμε λαμπρούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην υπόθεση της Ολυμπιακής αξιοποίησης, η επιτυχία δεν ήταν ανάλογη», ανέφερε ο κ. Θοδ. Σκυλακάκης, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην απουσία προ-ολυμπιακού σχεδιασμού. «Σήμερα τα έργα που κόστισαν κοντά στα 2,2 δισ. ευρώ δεν θυμίζουν σε τίποτα τους Αγώνες. Ελάχιστες εγκαταστάσεις δίνονται στο κοινό, οι πιο πολλές χρησιμοποιούνται για εμπορικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς, εξαιρουμένου πάντα του αθλητικού», ανέφερε ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός.

Αντίθετη ήταν η άποψη του νέου προέδρου της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» κ. Διον. Σταμενίτη. «Από τις 22 αθλητικές εγκαταστάσεις, οι 7 έχουν δοθεί σε ιδιώτες για μακροχρόνιες εμπορικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές χρήσεις, 10 παραχωρήθηκαν σε ομοσπονδίες και δήμους κυρίως για αθλητική χρήση και 5 δόθηκαν στην Πολιτεία», ανέφερε. Οπως υποστήριξε, η αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, όπως και η συντήρηση του πρασίνου και των εγκαταστάσεων. «Δεν συμφωνώ με τις αιτιάσεις περί εικόνας εγκατάλειψης», ανέφερε στην «Κ». «Η αξιοποίηση ορισμένων γηπέδων, όπως το Ταε Κβον Ντο, το Γαλάτσι και το Κανόε Καγιάκ Σλάλομ καθυστέρησε εξαιτίας προσφυγών μειοψηφιών στο ΣτΕ, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε».

Αποφάσεις

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Σταμενίτης, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα αποφασίσει σήμερα με ποια από τις δύο εναλλακτικές προτάσεις θα προχωρήσει η δημιουργία του οικολογικού πάρκου στον Ορμο Φαλήρου, το οποίο παραμένει αλάνα. Επίσης, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν νέες χρήσεις για τα γήπεδα χόκεϊ και σόφτμπολ στο Ελληνικό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/05/2009_313867

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Συνειδητή επιλογή η παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο

Παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχετικό συνέδριο που διοργάνωσε το ΤΕΕ

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει και τα Ολυμπιακά Ακίνητα να αξιοποιούνται προς όφελος των εργαζομένων, προς όφελος της νεολαίας, προς όφελος της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και να μη γίνονται αντικείμενο αξιοποίησης για το επιχειρηματικό κέρδος». Αυτό τόνισε χαιρετίζοντας το Διήμερο Συνέδριο με θέμα τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, που διοργανώνει το ΤΕΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Υπενθύμισε τη θέση του Κόμματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επισημαίνοντας ότι «αυτός ο εθνικός στόχος, όπως ονομαζόταν, είχε καταντήσει εθνικός βρόχος, με την έννοια ότι οι δαπάνες ήταν τεράστιες, ήταν τέτοιες που δεν μπορούσε να αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία». Επίσης, τόνισε πως ενώ έπρεπε να υπάρξει δυνατότητα τα έργα που κατασκευάστηκαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού, αντίθετα, παρά την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, μετατράπηκαν σε εμπορευματικούς χώρους και παραδόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο, με συγκεκριμένη νομοθεσία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έδωσε τέτοια δυνατότητα στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ».

«Πιστεύουμε - κατέληξε - ότι όλη αυτή η διαδικασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανεξάρτητα από την ποιότητα των αγώνων, που χαρακτηρίστηκαν αγώνες της εμπορευματοποίησης, της ντόπας, των μεγάλων εταιρειών, όπως και η συνέχεια, είναι αρνητική. Γιατί έπεσαν μέσα στο Λεκανοπέδιο εκατομμύρια κυβικά τσιμέντο, καταστράφηκαν ελεύθεροι χώροι, περιορίστηκε το πράσινο».

«Η πορεία "αξιοποίησης" - εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων δεν είναι ένα "τυχαίο" γεγονός, απόρροια ιδεολογικών εμμονών, αντιαναπτυξιακής λογικής, ανικανότητας κ.λπ. Είναι αποτέλεσμα των πολύ συγκεκριμένων προσανατολισμών της αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθείται, μιας πολιτικής ταγμένης στη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, στη με κάθε τρόπο υπεράσπιση της οικονομικής και πολιτικής τους εξουσίας». Αυτό επισήμαναν, εξάλλου, σε εισήγησή τους με θέμα «Προσανατολισμός της αναπτυξιακής πολιτικής και αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων», οι Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και Γρηγόρης Γρηγοριάδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

«Είναι φανερό - επισήμαναν - ότι έχουμε να κάνουμε όχι με ένα "τεχνοκρατικό", αλλά με ένα βαθιά πολιτικό πρόβλημα που δε μπορεί να αντιμετωπισθεί στο έδαφος του σημερινού προσανατολισμού της ανάπτυξης. Χρειάζεται συνολική αγωνιστική αμφισβήτηση από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται, ακριβέστερα, μια πολιτική ρήξης και αντεπίθεσης που θα βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών του εργαζόμενου και της οικογένειάς του και όχι τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Χωρίς τη ρήξη, την ανατροπή αυτής της βάσης, δε μπορεί κανείς να ελπίζει σε πραγματική διέξοδο που να ικανοποιεί τη γνήσια ανάγκη του ανθρώπου για ψυχαγωγία, αθλητισμό, πολιτισμό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν οι ίδιοι εισηγητές, τα συνολικά έσοδα από την εκποίηση αυτή της δημόσιας περιουσίας (για το σύνολο της διάρκειάς της, 40 και 50 χρόνια) υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση πόρων από τη συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων υπολογίζεται σε 12,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επίσης για τον ίδιο σκοπό καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 7 με 10 εκατ. ευρώ. Πόσο ψευδεπίγραφο ήταν τελικά - τόνισαν - το επιχείρημα του υπέρογκου κόστους συντήρησης, από τη μια, και των προσδοκιών για υψηλά οφέλη, από την άλλη, που καθιστούσαν επιτακτική την ανάγκη επιχειρηματικής αξιοποίησής τους. Επίσης αποδεικνύονται υποκριτικές οι υποσχέσεις για αναπλάσεις, πολιτιστικές οάσεις κ.ά., όταν η συντριπτική πλειοψηφία των «αξιοποιήσεων» αφορά επιχειρηματικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 8 Μάη 2009   

 

επιστροφή στην αρχή

 

Χαμένη ευκαιρία οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την εικόνα της Αθήνας

Παπαγιάννης Κώστας

 Η χαμένη ευκαιρία για μια ουσιαστική αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων φαίνεται ως μήνυμα από τη διημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το θέμα. Κι αυτό παρά την προσπάθεια αρκετών κυβερνητικών παραγόντων και παραγόντων του Αθήνα 2004 να ωραιοποιήσουν την κατάσταση ή να δικαιολογήσουν τις επιλογές για ιδιωτικοποίηση μέρους των ολυμπιακών έργων, κυρίως για τη δημιουργία κι άλλων εμπορικών κέντρων.

Το ζήτημα γίνεται πιο αποκαλυπτικό αν συγκρίνουμε την εμπειρία της Αθήνας με αυτήν της Βαρκελώνης, ενώ σημαντική πτυχή της αξιοποίησης είναι και η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού.

Ενδεικτική είναι η εισήγηση του γενικού γραμματέα του ΤΕΕ Ηρ. Δρούλια, που μίλησε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως "μια ευκαιρία που χάθηκε, οι προτάσεις του ΤΕΕ δεν εισακούστηκαν. Δεν προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό η σημερινή κατάσταση με την ετεροβαρή εμπορική αξιοποίηση σε σχέση με την αθλητική. Έχουμε μείνει χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις μεσαίου μεγέθους που θα ανέπτυσσαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό".

Από την άλλη οι κρατικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στον σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων υπερασπίστηκαν σε γενικές γραμμές τη γραμμή που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις.

Προς εμπορική εκμετάλευση τα ολυμπιακά ακίνητα

Ο Θ. Στάμου, πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που αναμείχθηκε στο χτίσιμο του Ολυμπιακού Χωριού, χρέωσε τις αναχωροθετήσεις πολλών εγκαταστάσεων σε περιοχές όπου χρειάζονταν απαλλοτριώσεις στις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο Δ. Σταμενίτης, πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. εξήρε το έργο της εταιρείας καθώς "συμβάλλει στον αναπροσδιορισμό της ελληνική αγοράς ακινήτων", ενώ για τη μετατροπή του κέντρου Τύπου και την επικείμενη μετατροπή του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου σε εμπορικά κέντρα είπε χαρακτηριστικά ότι "απαλλάσσεται ο φορολογούμενος από το κόστος συντήρησης".

Υπενθυμίζεται ότι 7 από τα 22 ολυμπιακά ακίνητα έχουν σήμερα διατεθεί για εμπορικές χρήσεις. Με μια κριτική διάθεση αλλά ουσιαστικά χωρίς δομικές διαφοροποιήσεις εμφανίστηκε ο Π. Συναδινός, τέως διευθύνων σύμβουλος του Αθήνα 2004. Τόνισε ότι "φυτεύτηκαν 350.000 δέντρα σε σχέση με τα εκατομμύρια που προβλέπονταν, ενώ οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, η ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, ήταν άγνωστες για τη διοργάνωση". Παρόλα αυτά τοποθέτησε στα θετικά τις 400 κάμερες ασφαλείας και για τα 10 δισ. που ξοδεύτηκαν υποστήριξε ότι "τα έξοδα άξιζαν τον κόπο".

Το παράδειγμα της Βαρκελώνης

Σημαντική παράμετρος της διημερίδας ήταν οι τοποθετήσεις ξένων καλεσμένων που μετέφεραν την εμπειρία από τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των έργων και κυρίως η εμπειρία της Βαρκελώνης. Ο καθηγητής J. Acebillo τόνισε τα έργα που έγιναν στη φτωχή περιφέρεια της πόλης, τη σύνδεση της πόλης με την παραλία και το χαμηλό κόστος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της πόλης σε σχέση με την Αθήνα και το Πεκίνο.

Επίσης χαρακτήρισε "αληθινή κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων" τη μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης και την απάντηση στην αποβιομηχάνιση με μετατροπή της σε μια πόλη όπου το 70% της οικονομίας προέρχεται από τον τουρισμό.

Προβληματική η κατάσταση στο Ολυμπιακό Χωριό

Συγχρόνως εκπρόσωποι των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού έδωσαν μια άλλη εικόνα για την καθημερινότητα στους Θρακομακεδόνες με ελλείψεις στη σχολική στέγη για τα 3.500 παιδιά, απουσία κοινωνικών υπηρεσιών και πυκνών δρομολογίων των λεωφορείων, 220 στρέμματα για πράσινο που δεν έχει φυτευτεί ακόμα και την προετοιμασία για ένα εμπορικό κέντρο μεγαλύτερου του Mall.

ΑΥΓΗ 8/5/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τα χρυσοπληρωμένα κουφάρια του 2004

Ø      Πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς, πολλές εγκαταστάσεις δεν έχουν κανένα μέλλον, καθώς παραμένουν αποκλεισμένες για το κοινό

Του Γιωργου Λιαλιου

Η κάμερα εστιάζει στα ξεραμένα δενδρύλλια μπροστά από το γήπεδο του «Τάε κβον ντο» στο Φάληρο και στα λουκέτα της περίφραξης.

«Αυτοί είναι οι “πράσινοι Αγώνες” της Αθήνας. Πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν έχουν κανένα μέλλον, καθώς παραμένουν αποκλεισμένες για το κοινό, με κόστος ενός εκατομμυρίου λιρών τον μήνα. Λονδίνο, πρόσεχε καλά». Το απαξιωτικό ρεπορτάζ που μετέδωσε πρόσφατα το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο BBC δεν αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών για την ολυμπιακή μας κληρονομιά.

Οπως τα περισσότερα αφιερώματα διεθνών μέσων, καταγράφουν τον τρόπο που η Ελλάδα χειρίστηκε την επόμενη ημέρα των Αγώνων ως παράδειγμα προς αποφυγήν, «προειδοποιώντας» το Λονδίνο, που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Η όλη υπόθεση απλώς αναφέρεται ως «greek tragedy»...

Πέντε χρόνια λοιπόν μετά τους Αγώνες, η Πολιτεία εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει ότι βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από την υλοποίηση μεγαλεπήβολων σχεδίων. Οπως και πέρυσι, όπως πρόπερσι. Οτι δηλαδή, οι εγκαταλειμμένοι και αφιλόξενοι ολυμπιακοί πόλοι, όπως το Δέλτα Φαλήρου και το Ελληνικό θα μετατραπούν σε εστίες πολιτισμού και αναψυχής, ότι θα γεμίσουν κόσμο που θα απολαμβάνει τον περίπατό του, ότι θα αποτελέσουν το συναρπαστικό «κάτι» στη ζωή της πόλης. Η πραγματικότητα το διαψεύδει οικτρά. «Δεν ξέρω αν υπάρχει περίπτωση ολυμπιακής πόλης που να είχε τόση δυσκολία να εντάξει στην καθημερινότητά της τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Οι ημέρες των Αγώνων άφησαν καλές μνήμες, αλλά τελικά σήμαναν την απώλεια σημαντικών ελεύθερων χώρων. Ολα δείχνουν ότι δεν υπήρξε μέριμνα για την επόμενη ημέρα», εκτιμά μιλώντας στην «Κ» ο κ. Γιάννης Πολύζος, καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και αντιπρύτανης του ιδρύματος.

«Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ένα μικρό μέρος όσων έγιναν στην Αθήνα για το 2004», αντιτείνει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. «Ωστόσο, όταν πέντε χρόνια μετά τους Αγώνες εξακολουθείς να ακούς ότι τα γήπεδα ΘΑ αξιοποιηθούν και ότι τα σχέδια ΘΑ προχωρήσουν, τότε είναι επόμενο να σου δημιουργείται προβληματισμός, σχετικά με το τι δεν γίνεται σωστά».

Για ποιο λόγο, λοιπόν, τα περισσότερα ολυμπιακά γήπεδα παραμένουν ακριβοπληρωμένα κουφάρια; Εγινε κακή εκτίμηση των αναγκών; Ή ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους οδήγησε εσκεμμένα στην απαξία, ώστε να διευκολυνθεί η αλλαγή χρήσης τους; «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε προγραμματισμός τι θα γίνει μετά», υποστηρίζει ο κ. Καπράλος. «Ούτε άδειες χρήσης, ούτε νομοθετικό πλαίσιο. Είχαν όλοι πέσει με τα μούτρα στην υπόθεση των Αγώνων, ώστε να προλάβουν και ο χρόνος χάθηκε. Δεν υπήρξε ένα σύστημα ανθρώπων που να λειτουργήσει παράλληλα και να ασχοληθεί με τη μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση».

«Εύνοια σε συγκεκριμένα συμφέροντα»

«Στην Αθήνα κατασκευάσαμε γιγαντιαίες εγκαταστάσεις, που στην πραγματικότητα δεν τις επέβαλε η Ολυμπιακή Επιτροπή. Η επιλογή αυτή ευνοούσε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά όχι το συμφέρον της πόλης», εκτιμά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιάννης Αλαβάνος. «Υπερβάλαμε υπό την πίεση των διεθνών ομοσπονδιών -που ζητούσαν πολυτελείς εγκαταστάσεις- και των αντίστοιχων ελληνικών, που πίστευαν ότι θα εξασφάλιζαν για το μέλλον τις εγκαταστάσεις τους», λέει ο κ. Καπράλος. «Πίεση άσκησαν και οι τεχνικές εταιρείες, τις οποίες συνέφερε να κατασκευαστούν νέες μεγάλες εγκαταστάσεις, παρά να ενοικιαστούν λυόμενες και μετά να απομακρυνθούν». «Ηταν μια εγχώρια... κουτοπονηριά», τονίζει ο κ. Πολύζος. «Ρίξαμε μπετά για να ικανοποιήσουμε τους εργολάβους για να έχουμε μετά περιουσία να εκμεταλλευτούμε! Οπως αποδείχθηκε όμως η πολιτική αυτή ήταν εντελώς λανθασμένη. Το πρόβλημα του μεγέθους των εγκαταστάσεων φάνηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα. Η κλίμακα των γηπέδων ήταν τέτοια που εμπόδιζε την ένταξή τους στον ιστό της πόλης. Γι’ αυτό και σχεδόν όλες άλλαξαν ή πρόκειται να αλλάξουν χρήση».

Από την πλευρά της, η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. παραδέχεται το έλλειμμα σχεδιασμού. «Είναι γεγονός ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχε τίποτα σχεδιαστεί για την επόμενη ημέρα. Αυτό το δεδομένο δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε όσους κλήθηκαν να ασχοληθούν εκ των υστέρων με την τύχη τους», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., κ. Διονύσης Σταμενίτης.

«Για παράδειγμα, ο μεγάλος όγκος των εγκαταστάσεων και το μεγάλο κόστος συντήρησής τους σημαίνει ότι κάποιες θα έπρεπε να δοθούν για μεγάλες εμπορικές χρήσεις ώστε να υπάρχουν έσοδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία εμφάνισε πέρυσι κέρδη 3 εκατ. ευρώ, έχοντας καλύψει τα έξοδα συντήρησης –περίπου 35 εκατ. ευρώ...– των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Οι πόροι προέρχονται από την ενοικίαση των χώρων ή τη μακροχρόνια μίσθωσή τους.

«Καλή η εικόνα»

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. αρνείται ότι στους μεγάλους ολυμπιακούς πόλους υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης. «Ο πόλος του Φαλήρου, για παράδειγμα, συντηρείται άριστα», υποστηρίζει ο κ. Σταμενίτης. «Το γήπεδο του μπιτς βόλεϊ βρίσκεται στα τελικά στάδια αδειοδότησης, ώστε να μετατραπεί σε υπαίθριο συναυλιακό χώρο, για το οικολογικό πάρκο ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Το Tάε κβον ντο έχει όντως καθυστερήσει, αλλά επειδή περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή μιας μικρής μειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, όταν ξεκινήσει η χρήση των γηπέδων, η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο τους, που είναι κλειστός σήμερα για λόγους ασφαλείας, θα είναι ελεύθερη».

Ο κ. Σταμενίτης υποστηρίζει ότι η γενική εικόνα της μετα-ολυμπιακής αξιοποίησης είναι ενθαρρρυντική. «Η αλήθεια είναι ότι απομένει να ξεκαθαριστεί η χρήση δύο εγκαταστάσεων, του γηπέδου σοφτμπόλ και του γηπέδου των Ανω Λιοσίων. Ομως με πολλές από τις εγκαταστάσεις έχουν καλυφθεί μεγάλα ελλείμματα που είχε η Πολιτεία σε ορισμένα αθλήματα. Λ.χ. το διεθνές κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά ή το εξαιρετικό ιππικό κέντρο στο Μαρκόπουλο. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις που άλλαξαν χρήση βρήκαν τη θέση τους στη ζωή της πόλης. Οπως το Μπάντμιντον, που μετετράπη σε μια στέγη για μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, κάτι που έλειπε από την Αθήνα».

«Αν έπρεπε να γκρεμιστεί μια από τις εγκαταστάσεις, τότε αυτή θα έπρεπε να είναι το Μπάντμιντον!», λέει στην «Κ» ο κ. Πολύζος. «Γιατί διέλυσε το πάρκο στο Γουδί, με το φόρτο της κυκλοφορίας που έφερε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την τύχη των εγκαταστάσεων, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Πρέπει να αναζητήσουμε δραστηριότητες που να μην είναι μόνο εμπορικές, αλλά κυρίως αθλητικές. Και να μην δεχθούμε άλλες “λύσεις” που θα επιβαρύνουν την πόλη, όπως τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο Γαλάτσι. Αυτό δεν είναι αξιοποίηση, είναι υποβάθμιση».

«Νεκρή» υπόθεση το πάρκο Ελληνικού

Σε μνημείo παροχολογίας παραπέμπει η υπόθεση δημιουργίας «του μεγαλύτερου πάρκου της Ευρώπης» στο Ελληνικό. Πρωθυπουργοί και υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας εξαγγέλλουν ο ένας μετά τον άλλο το πάρκο των 4.000 στρεμμάτων, κοσμώντας με τις μακέτες του τα προεκλογικά φυλλάδια. Στην πραγματικότητα, η μόνη εξέλιξη των τελευταίων ετών ήταν η αφαίρεση τμήματος του χώρου για τη δημιουργία ολυμπιακών γηπέδων και αργότερα η μίσθωσή τους σε ιδιώτες. Για πολλούς, το πάρκο στο Ελληνικό θεωρείται ήδη «νεκρή» υπόθεση...

Το αεροδρόμιο στο Ελληνικό δημιουργήθηκε το 1938 και έκλεισε το 2001, με τη μεταφορά του στα Σπάτα. Η πρώτη επιστημονική προσέγγιση για την επαύριο του αεροδρομίου έγινε το 1995, με την ανάθεση μελέτης από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη συνέχεια, το Ελληνικό μετετράπη σε ολυμπιακό πόλο με τη δημιουργία έξι γηπέδων (κανόε καγιάκ σλάλομ, μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, μπάσκετ, ξιφασκία) που κατέλαβαν 783 στρέμματα προς την πλευρά του Αλίμου. Κατόπιν προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος ανέδειξε την κυρίαρχη πρόταση το 2004. Η τελική μελέτη παρουσιάστηκε δύο χρόνια αργότερα και το 2007 δόθηκε στους φορείς για διαβούλευση. «Πιστεύω ότι οι πρόδρομες εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο 2008, ωστόσο μην το παίρνετε τοις μετρητοίς», ανέφερε τότε... προφητικά ο κ. Γιώργος Σουφλιάς. Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι η δημιουργία πάρκου στο Ελληνικό δεν είναι στις προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη και το περιβάλλον του νυν υπουργού δυσκολεύεται να ερμηνεύσει το «γιατί». Το μόνο που γίνεται είναι ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες που αφορούν στη λειτουργία των μισθωμένων σε ιδιώτες ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριελήφθη άρθρο στο σχέδιο νόμου για τους Μεσογειακούς Αγώνες στο οποίο παραχωρούνται 28 στρέμματα για δημιουργία 1.400 θέσεων στάθμευσης στην εγκατάσταση του κανόε καγιάκ (εκμισθώθηκε και θα μετατραπεί σε «υδροπάρκο»). «Το ΥΠΕΧΩΔΕ προετοιμάζει τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και το Μετρό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη νέα πόλη που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλαιό αεροδρόμιο», λέει ο καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ κ. Γιάννης Πολύζος. «Ετοιμάζει το έδαφος ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον της αγοράς. Κατά τα άλλα, το πάρκο φοβάμαι ότι θα γίνει κάτι σαν του Γουδή: ένας χώρος που θα τεμαχίζεται και θα παραχωρείται κατά περίπτωση».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_14/06/2009_318431

 

επιστροφή στην αρχή

 

Το απίστευτο πλιάτσικο με την ολυμπιακή κληρονομιά

Ωραία τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Ομως, υπάρχουν κι άλλα μουσεία που είναι αμφίβολο αν ανοίξουν ποτέ. Οπως το μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πάνε πέντε χρόνια από τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης, και ό,τι έχει απομείνει από τον ολυμπιακό εξοπλισμό που κόστισε 140 εκατ. ευρώ φυλάσσεται σε αποθήκες και... αργοπεθαίνει. Ακόμη και οι στολές των χορευτών...

Αλλα αντικείμενα πρόλαβαν και σώθηκαν, γιατί συντηρήθηκαν -θα μπουν στο μουσείο όταν και όποτε τελειώσει- και άλλα σκορπίστηκαν από δω κι από κει.

Δυστυχώς, η μεταολυμπιακή περίοδος δεν διαθέτει την αίγλη του παρελθόντος. Πίσω από σκόνες και λάσπες, προσπαθεί να «επιζήσει» ό,τι απέμεινε από κείνη την παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού.

Η «Κ.Ε.» επισκέφθηκε τις αποθήκες όπου βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από το 2004, μπήκε σε σπίτια «συλλεκτών», έψαξε στο Ιντερνετ για «στολές του κουτιού» και σήμερα «γιορτάζει» την 5η επέτειο των Αγώνων του 2004.

Πωλούνται στο Ιντερνετ

Ο γεν. γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού, Κ. Μπούρας, ήταν ο άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία να μας δώσει άδεια να επισκεφθούμε τους χώρους.

Ο Κ. Μπούρας, ο οποίος ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες, οραματίζεται ένα Ολυμπιακό Μουσείο ανοιχτό στο κοινό, που θα παρέχει πολλές δυνατότητες. Αγωνιά και για το μουσείο, αλλά και για την κατάσταση που παρέλαβε και προσπαθεί να συμμαζέψει.

Η ιστορία είναι καθ' όλα... ελληνική. Μετά τη λήξη των Αγώνων, μέρος του εξοπλισμού μεταφέρθηκε στις αποθήκες του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο. Μεταξύ άλλων, αντικείμενα που πλέον έχουν συλλεκτική αξία, όπως στολές εθελοντών, δάδες, μετάλλια συμμετοχής κ.λπ.

Εκείνη την περίοδο η φύλαξη δεν ήταν και η ασφαλέστερη. Χαρακτηριστική η περίπτωση «αγοραστή» που μπήκε στην αποθήκη πολλές φορές (!) για να «συλλέξει» αντικείμενα! Κάποια από αυτά εμφανίστηκαν αργότερα σε δημοπρασίες στο Ιντερνετ (ebay) και κάποια άλλα πουλήθηκαν χέρι με χέρι. Μεγάλο παζάρι έγινε και με τις δάδες των Ουμπιακών Αγώνων (από ξύλο ελιάς και μέταλλο), που σχεδίασε ο Κ. Βαρώτσος. Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση κατόχου δάδας από την Ξάνθη που την πουλάει αντί 4.500 ευρώ!

Στελέχη της πρώην Οργανωτικής Επιτροπής θέλησαν να υποβαθμίσουν το θέμα λέγοντας πως αυτλα συμβαίνουν μετά από κάθε Ολυμπιάδα και ότι πρόκειται για μεταπώληση και όχι για πλιάτσικο.

Ακόμη και όταν μέρος του εξοπλισμού μεταφέρθηκε αργότερα στο υπόγειο του IBC, του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου, πληροφορίες θέλουν να έκαναν φτερά πολλά αντικείμενα που ανήκαν στην Οργανωτική Επιτροπή.

Ενας πωλητής στο Ιντερνετ, από τη Νέα Σμύρνη, πουλάει στολές εθελοντών. Η αγγελία: «Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων πωλούνται στολές, αυθεντικές, συλλεκτικές (γυναικεία και αντρικά μεγέθη) στη συσκευασία τους καινούρια, περιλαμβάνουν ρολόι swatch, καπέλο, t-shirt και παντελόνι Adidas».

Βέβαια, από την αρχή οι άνθρωποι της οργανωτικής επιτροπής διαβεβαίωναν πως δεν βγαίνει τίποτα από τις αποθήκες του IBC δίχως δελτίο αποστολής (και αιτιολογία πού θα χρησιμοποιηθεί και για ποιον σκοπό). «Ακόμη και η Αγγελοπούλου να πάρει κάτι, θα υπογράψει δελτίο», έλεγαν.

Τα κινέζικα pins

Χαρακτηριστική η περίπτωση μοναδικών συλλεκτικών pins που βρέθηκαν στις αποθήκες και προορίζονταν να δοθούν στο τέλος των αγώνων. Ομως, το εμπόρευμα από την Κίνα έφτασε με καθυστέρηση και τα pins δεν δόθηκαν. Κοσμούν πλέον τις ιδιωτικές συλλογές (και είναι σπάνια, αφού δεν κυκλοφόρησαν).

Τον Δεκέμβριο του 2004, η οργανωτική επιτροπή, σε μια μάλλον κλειστή αγοραπωλησία, διέθεσε ορισμένα αντικείμενα (Ιωλκού και Φιλικής Εταιρείας στη Ν. Ιωνία).

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής Γ. Σγουρός, όχι μόνον επιβεβαιώνει τη δραματική αυτή μεταολυμπιακή εξέλιξη, αλλά ζητά δημόσιο απολογισμό, κάτι που όπως μας είπε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) -το μόνο που ανήκει στο επίσημο δίκτυο της ΔΟΕ- διαθέτει σημαντικά εκθέματα που δάνεισαν οι ίδιοι οι αθλητές ή και έλληνες συλλέκτες. Πολλές φορές οι άνθρωποι του μουσείου ζήτησαν επίσημα ολυμπιακά κειμήλια, αλλά δεν τους δόθηκε τίποτα παρά μόνον η επιστολή ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον ΣΕΓΑΣ.

«Εμείς δεν πήραμε»

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Κ. Μπούρας, σημαντική ποσότητα αντικειμένων και εξοπλισμού πήγε σε ομοσπονδίες και δήμους. Αλλά ο Γ. Σγουρός όταν τον ρωτήσαμε αν η Αρση Βαρών πήρε πράγματα, απάντησε «Οχι μόνο δεν πήραμε, αλλά μας πήρανε και ό,τι είχαμε».

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, αν και ο δήμος του είναι ολυμπιακός και μάλιστα στα όριά του βρίσκεται το ΟΑΚΑ, δεν έχει πάρει απολύτως τίποτα, όπως μας είπε.

Αλλά και ο Γ. Ψαρέλλης, γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου, μέλος του δ.σ. της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και competition manager του Τρίαθλου για την ΕΟΕ, όταν είχε ζητήσει επισήμως πράγματα για διοργάνωση τριάθλου, το αίτημά του δεν είχε βρει ανταπόκριση.

«Για ένα άθλημα δρόμου, όπως το τρίαθλο, η ποδηλασία ή ο μαραθώνιος, ο αθλητικός εξοπλισμός αυτός θα ήταν το οξυγόνο που θα εξασφάλιζε την ανάπτυξή του. Δυστυχώς δεν βρέθηκαν ποτέ ούτε τα βασικά και εξειδικευμένα υλικά. Οι περίεργες αποφάσεις προμήθειάς τους βαρύνουν την οργανωτική επιτροπή του Αθήνα 2004, αφού φαίνεται ότι κάποιοι έπαιζαν για τον εαυτό τους και η άστοχη διάθεσή τους βαρύνει το υπουργείο Πολιτισμού».

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/06/2009&id=58338 28-6-09

 

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή