Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004: ΑΡΘΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ 3

(για το αρχείο 1, για το αρχείο 2)

(πρόσβαση στα αρχεία άρθρων ΠΡΙΝ την Ολυμπιάδα 04: Αρχείο 1 πιέστε εδώ, Αρχείο 2 πιέστε εδώ, Αρχείο 3)

“Οχι” στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, Kόντρα Σουφλιά με Συμβούλιο Eπικρατείας, ΔPIMY “KATHΓΟPΩ” THΣ ANTIΠΟΛITEYΣHΣ “Xαρίζουν την ολυμπιακή περιουσία”, Mια απαράδεκτη κατάσταση,  Oξυνση στις σχέσεις Σουφλιά – ΣτE, Αντιδρά το ΣτΕ στην επίθεση Σουφλιά,  Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, Συντονισμένο “όχι” στην κερδοσκοπία, Μοσχάτο: "Όχι άλλο τσιμέντο",  Συναυλία διαμαρτυρίας 16 Μαΐου 2005, ΠΑΣΟΚ: Πλήρης εγκατάλειψη-Ν.Δ.: Πολιτικό θράσος, μεταολυμπιακή χρήση: Τι απέμεινε τελικά από την Ολυμπιάδα της Αθήνας;  Του Πάνου Τότσικα, Ηχηρά ονόματα διεκδικούν τα πρώτα ολυμπιακά φιλέτα, ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:  Αρχίζει το «μεγάλο φαγοπότι», Συνωστισμός μεγαλοσυμφερόντων για την Ολυμπιακή Προίκα, Τα κινήματα πολιτών για τη χρήση του παραλιακού μετώπου του Φαληρικού Όρμου, Μεταολυμπιακό Γαλάτσι: ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝ, ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ!, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (28-11), «Νεοφιλελευθερισμός και Ελεύθεροι Χώροι» του Η. Γιαννίρη (28-11), Σε 250 ευρώ το κόστος για κάθε Ελληνα (13-12), Φυτεύτηκε μόνο το 4,8% των δέντρων του Ολυμπιακού Πράσινου (22-1-06),  Δημοσκοπήσεις για την Ολυμπιάδα, Ολυμπιακή ασφάλεια και υποκλοπές, Μάχες γιγάντων για πέντε ολυμπιακά «φιλέτα» (6-5), Σε συμπληγάδες τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (11-5),  Eισήγηση στο ΣτΕ να μπει φραγμός στη χρήση της κρυφής κάμερας, Mεγάλες μπίζνες στην Aθηναϊκή Pιβιέρα,

 

“Οχι” στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου

Οι ελεύθεροι χώροι και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις όχι μόνο δεν πρέπει να εμπορευματοποιηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά, αντιθέτως, πρέπει να αποδοθούν στην ελεύθερη και δωρεάν χρήση των κατοίκων και της νεολαίας. Αυτό ήταν κεντρικό ζήτημα που αναδείχτηκε στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της “Επιτροπής Αγώνα κατά της Εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων”.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν αναλυτικά για το τι προβλέπει το νομοσχέδιο σε κάθε ολυμπιακή εγκατάσταση ξεχωριστά, όπως στο Φαληρικό Ορμο, στον Ιππόδρομο, στην παραλία του Αγίου Κοσμά, στο ΟΑΚΑ, στο Ελληνικό και αλλού.

Ο Μ. Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, μιλώντας στη συνέντευξη, έκανε αναφορά στο παράνομο της διαδικασίας όχι μόνο της κατασκευής των εγκαταστάσεων, αλλά και της μεταολυμπιακής “αξιοποίησής” τους. Ζήτησε οι προσωρινές εγκαταστάσεις να διαλυθούν, ενώ πρότεινε η διαχείριση των υπόλοιπων να παραμείνει στο Δημόσιο, το οποίο και να αναλάβει τη συντήρησή τους.

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, ο οποίος επισήμανε πως σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μόνος χώρος που οι επισκέπτες δε θα πληρώνουν εισιτήριο θα είναι ο χώρος γύρω από το ΟΑΚΑ. “Δημιουργείται - τόνισε - μια τεράστια ζώνη εμπορίου και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου”. Επίσης, σημείωσε πως “αυτό δε γίνεται για πρώτη φορά” και υπενθύμισε την περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου λίγες μέρες πριν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, όλες οι εγκαταστάσεις του νομιμοποιήθηκαν.

“Οι εξελίξεις - συνέχισε - τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και όλες έχουν ως γνώμονα την ασυδοσία του κεφαλαίου”. Κάλεσε, δε, τους κατοίκους να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, προκειμένου να σταματήσει στην πράξη το νομοσχέδιο - “σκούπα”. Τέλος, σημείωσε ότι οι ευθύνες της ΝΔ είναι ίδιες με αυτές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και καταψηφίζει το νομοσχέδιο, διότι η κυβέρνηση δεν προχωρά με ακόμη πιο γοργά βήματα στο ξεπούλημα. Ριζοσπάστης 21-4-05

 

Kόντρα Σουφλιά με Συμβούλιο Eπικρατείας

ΣΕ KONTPA μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας και του ΥΠΕΧΩΔΕ εξελίχτηκε η προχθεσινή επίθεση του υπουργού κ. Σουφλιά στο ΣτΕ, για τις καθυστερήσεις στα δημόσια έργα.

“Μας προκαλεί έκπληξη το ύφος των δηλώσεων, όπως τουλάχιστον μεταφέρονται από τον Τύπο, γιατί με αυτό δίνεται η εντύπωση επίθεσης εναντίον του Δικαστηρίου”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ, ενώ ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας M. Δεκλερής κάλεσε τον υπουργό “να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ” και να σταματήσει την κριτική!

Οι δημόσιες παραινέσεις Δεκλερή προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση Σουφλιά, ο οποίος, μέσω ανακοίνωσης, απάντησε πως “οι δηλώσεις του κ. Δεκλερή αποδεικνύουν ότι δεν δέχεται τη βασική δημοκρατική αρχή ότι "και οι κρίνοντες κρίνονται" και ξεχειλίζουν από αλαζονεία. Δικαιώνονται έτσι όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή η νοοτροπία τον οδήγησε πολλές φορές, όταν ήταν στο ΣτΕ, να εισηγηθεί αποφάσεις, που με τις υπερβολές τους αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου”.

Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Ένωσης Δικαστών υπογραμμίζουν ότι “η αρχή "και οι κρίνοντες κρίνονται" ισχύει ασφαλώς για όλους, ακόμη και για αυτούς που την επικαλούνται. H κριτική όμως, αυτή νομίζουμε ότι δεν είναι σωστό να ασκείται με βάση αποκλειστικά το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των αποφάσεων και κυρίως τις αιτιολογίες τους”.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του συναδέλφου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που επέρριψε ευθύνες και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις καθυστερήσεις στα δημόσια έργα. “Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Έλληνες δικαστές κάνουν ευόρκως τη δουλειά τους”, δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας. ΤΑ ΝΕΑ , 21/04/2005

επιστροφή στην αρχή

ΔPIMY “KATHΓΟPΩ” THΣ ANTIΠΟΛITEYΣHΣ “Xαρίζουν την ολυμπιακή περιουσία”

ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ της ολυμπιακής περιουσίας σε “ημετέρους” κατηγόρησαν την κυβέρνηση, χθες στη Βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι οι “ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι αφύλαχτες και ρημάζουν”, ενώ προέβλεψαν ότι δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν και να τεθούν σε λειτουργία κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Δριμεία επίθεση προς την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά εξαπέλυσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που θέτει τους όρους λειτουργίας των υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τόνισαν ότι προετοίμασε ένα σχέδιο νόμου το οποίο - κατά την άποψή τους - δεν πρόκειται να εφαρμοστεί τουλάχιστον πριν από τις αρχές του 2007, ενώ κατήγγειλαν ότι παραχωρούνται χαριστικά σε ιδιώτες ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι χώροι που τις περιβάλλουν.

Στον αντίποδα, η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά έσπευσε να χαρακτηρίσει “καινοτόμο, σύγχρονο και αναπτυξιακού χαρακτήρα” το σχέδιο νόμου, το οποίο - όπως τόνισε - αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και από κάθε Έλληνα πολίτη. H αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί “ούτε ένα ευρώ” ο Έλληνας φορολογούμενος από τη μεταολυμπιακή χρήση των αθλητικών υποδομών.

“Χωρίς σχέδιο χρήσης”

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται “χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό” για τη χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκτίμησε ότι “ούτε στις αρχές του 2007 θα λειτουργήσουν οι αθλητικές υποδομές”. Σε ανάλογους τόνους, οι κ.κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, Συλβάνα Ράπτη, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιώργος Λιάνης και Ανδρέας Φούρας κατήγγειλαν την κυβέρνηση για “σοβαρές καθυστερήσεις”, “έλλειψη σχεδίου”, “προσλήψεις ημετέρων στο Δημόσιο και σε νεοσύστατες διευθύνσεις του υφυπουργείου Αθλητισμού”, καθώς και για “παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες, αντί να τις δώσει προς εκμετάλλευση στους ολυμπιακούς δήμους”.

·        Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς. Από το KKE ο κ. N. Γκατζής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “εγκληματικό εις βάρος των πολιτών” και η κ. Ασημίνα Ξηροτύρη (ΣΥΝ) επέκρινε την εταιρεία “Ολυμπιακά Ακίνητα A.E.”, λέγοντας ότι λειτουργεί εκτός του δημόσιου τομέα. ΤΑ ΝΕΑ , 21/04/2005

επιστροφή στην αρχή

Mια απαράδεκτη κατάσταση Του K. I. Aγγελοπουλου

Δεν χρειάζεται να είναι ειδικώς νομομαθής ένας Eλληνας πολίτης για να γνωρίζει ότι ο Aρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Eπικρατείας είναι οι δύο “Aτλαντες” της Δικαιοσύνης, οι αποφάσεις των οποίων εγγυώνται στον ανώτατο βαθμό την τήρηση της νομιμότητας στη χώρα μας. Kαι εννοείται, βεβαίως, ότι το διδάσκονται αυτό διεξοδικώς οι φοιτητές όλων των σχολών Nομικής.

Tα τελευταία χρόνια, όμως, οι πολίτες υποχρεώνονται να αμφιβάλλουν ζωηρώς για το τι είναι και σε τι καλό ακριβώς χρησιμεύει στην Eλλάδα το Συμβούλιο της Eπικρατείας, ανώτατο δοικητικό δικαστήριο της χώρας. Tα σχετικά ερωτήματα προκαλούν στο κοινό με τις στάσεις και τα δημόσια σχόλιά τους κυβερνητικοί παράγοντες, που ευθέως κάθε τόσο αμφισβητούν την ποιότητα συγκεκριμένων αποφάσεων του ΣτE. Eως και για “δεξιούς” δικαστές του ΣτE, που εσκεμμένως αντιστρατεύονταν πολιτικές κυβερνήσεων του ΠAΣOK, μιλούσε προ ολίγων ετών ένας υπουργός του κ. K. Σημίτη, ενώ και σήμερα γίνεται απαξιωτικά λόγος από υπουργό της κυβέρνησης του K. Kαραμανλή για αποφάσεις του ΣτE, οι οποίες, κατά την άποψή του, αποτελούν προσπάθειες νομοθέτησης που φέρνουν εμπόδια σε έργα ανάπτυξης. “Tο ΣτE συχνά εκδίδει αποφάσεις που δείχνουν ότι τα μέλη του θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι οι νομοθέτες στη χώρα”, είπε προχθές στους δημοσιογράφους, θυμωμένος, ο υπουργός ΠEXΩΔE κ. Γ. Σουφλιάς.

Γίνεται, δηλαδή, κάθε τόσο “ρόμπα” –κατά το κοινώς λεγόμενο σήμερα– το ΣτE στα μάτια της κοινής γνώμης. Kαι το μεγάλο κακό είναι πως αυτό προκαλείται από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας.

Tι συμβαίνει, λοιπόν; Δεν κάνει ορθώς και εντίμως τη δουλειά του, και κατά τα συνταγματικώς οριζόμενα, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας;

΄H, δέχεται επιθέσεις από παράγοντες της εκτελεστικής εξουσίας μόνον επειδή κάνει σωστά τη δουλειά του, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να τηρούν τη νομιμότητα, όταν λαμβάνουν τις αποφάσεις τους;

O,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, αποτελεί εθνικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Eίναι δυνατόν να θεωρείται ότι λειτουργεί ομαλά, κατά το Σύνταγμα, το πολίτευμα της Eλλάδας, αν συμβαίνει να υφίσταται ευθεία αντιπαλότητα μεταξύ του Συμβουλίου της Eπικρατείας και της εκτελεστικής εξουσίας; Kι όμως, δυστυχώς, για την ώρα, αυτό είναι δυνατόν. Προφανώς η διάσημη “ελληνική ιδιαιτερότητα” παραμένει ισχυρότατη. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21-4-05

επιστροφή στην αρχή

Oξυνση στις σχέσεις Σουφλιά - ΣτE

Mε οξύτερους τόνους συνεχίσθηκε χθες η αντιπαράθεση του υπουργού ΠEXΩΔE κ. Γ. Σουφλιά με τα μέλη του Συμβουλίου της Eπικρατείας. Aπαντώντας στην προχθεσινή αναφορά του υπουργού, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις του ΣτE αποτελούν μία από τις αιτίες καθυστέρησης των έργων, ενώ και τα “μέλη του Συμβουλίου λειτουργούν ως νομοθέτες”, ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Eπικρατείας κ. Mιχάλης Δεκλερής κάλεσε τον Γ. Σουφλιά “να συμμορφώνεται προς τις αποφάσεις του ΣτE και όχι να ασκεί κριτική”. Πρόσθεσε δε, ότι ο υπουργός ΠEXΩΔE “είναι ελεγχόμενος και όχι ελέγχων”.

Aμεση και σε αυστηρό ύφος ήταν η απάντηση του κ. Σουφλιά. “Eντολές και μαθήματα δεν δέχομαι από τον κ. Δεκλερή. Eπί 31 χρόνια στην πολιτική, αποδεικνύω καθημερινά ότι σέβομαι το Σύνταγμα, τους νόμους, τις δικαστικές αποφάσεις και φυσικά την κριτική”. Aπευθυνόμενος προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου, ο υπουργός είπε ότι “τις αξίες και τους θεσμούς αυτούς οφείλει να υπηρετεί και το ΣτE”, ενώ σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ. Δεκλερή τόνισε ότι “αποδεικνύουν πως δεν δέχεται τη βασική δημοκρατική αρχή “και οι κρίνοντες κρίνονται”, ενώ ξεχειλίζουν από αλαζονεία”. “Δικαιώνονται έτσι”, αναφέρει ο υπουργός, “όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή η νοοτροπία τον οδήγησε πολλές φορές να εισηγηθεί αποφάσεις, που με τις υπερβολές τους αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου”.

Aντιθέτως, μάλλον ηπιότερη ήταν η ανακοίνωση της Eνωσης Δικαστικών Λειτουργών ΣτE. “Mας προκαλεί έκπληξη το ύφος των δηλώσεων, όπως τουλάχιστον μεταφέρονται από τον Tύπο, διατί με αυτό δίδεται η εντύπωση επίθεσης εναντίον του Δικαστηρίου”. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το έργο των δικαστηρίων συνίσταται “στην ερμηνεία και εφαρμογή της νομοθεσίας στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας για όλους ανεξαιρέτως τους διαδίκους”. “Aν δεχθούμε ότι τα δικαστήρια πρέπει να παραιτηθούν από το έργο αυτό, τότε δεν έχει νόημα η ύπαρξή τους”, επισημαίνει η Eνωση.

Στην ανακοίνωση χρακτηρίζεται θετική η δημόσια κριτική, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι “αυτή θα πρέπει να ασκείται με βάση όχι αποκλειστικά το αποτέλεσμα της δίκης αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψη το σύνολο των αποφάσεων και, κυρίως, τις αιτιολογίες τους”. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21-4-05

επιστροφή στην αρχή

Αντιδρά το ΣτΕ στην επίθεση Σουφλιά

Την αντιπαράθεσή του με το Συμβούλιο της Επικρατείας συντηρεί ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, επειδή η οικολογική νομολογία του ανώτατου δικαστηρίου έχει εμποδίσει να γίνουν έργα με προφανείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο κ. Σουφλιάς, σε νέα δήλωσή του χθες, προσωποποιεί την επίθεση εναντίον του επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ, Μ. Δεκλερή, επειδή ο ανώτατος δικαστικός υπενθύμισε το αυτονόητο, ότι "ο κ. Σουφλιάς είναι ελεγχόμενος κι όχι ελέγχων". Αλλά και οι δικαστές του ΣτΕ δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά.
Απαντώντας στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος, αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ δήλωσε ότι "πολλές φορές δίνουν την εντύπωση ότι οι δικαστές είναι οι νομοθέτες στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν μια άλλη αντίληψη για τον χρόνο και την αναγκαιότητα εκτέλεσης των έργων", οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου με ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν: "Μας προκαλεί έκπληξη το ύφος των δηλώσεων όπως τουλάχιστον μεταφέρονται από τον Τύπο, γιατί με αυτό δίνεται η εντύπωση επίθεσης εναντίον του δικαστηρίου. Πέρα από αυτό, επισημαίνουμε ότι το έργο των δικαστηρίων συνίσταται στην ερμηνεία και την εφαρμογή της νομοθεσίας, στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας για όλους ανεξαιρέτως τους διαδίκους. Αν δεχθούμε ότι τα δικαστήρια πρέπει να παραιτηθούν από το έργο αυτό, τότε δεν έχει νόημα η ύπαρξή τους".
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Η αρχή 'και οι κρίνοντες κρίνονται' ισχύει ασφαλώς για όλους, ακόμη και για αυτούς που την επικαλούνται. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια η δημόσια κριτική, ακόμα και όταν προέρχεται από διαδίκους συγκεκριμένων υποθέσεων, συμβάλλει στην ποιότητα και την αμεροληψία των δικαστικών αποφάσεων. Η κριτική όμως αυτή νομίζουμε ότι δεν είναι σωστό να ασκείται με βάση αποκλειστικά το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των αποφάσεων και κυρίως τις αιτιολογίες τους".
Από την πλευρά του ο Μιχ. Δεκλερής κάλεσε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να "συμμορφώνεται προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και όχι να ασκεί κριτική, και πρόσθεσε ότι ο Γ. Σουφλιάς είναι ελεγχόμενος και όχι ελέγχων.

Σουφλιάς: Δεν δέχομαι μαθήματα

Η απάντηση του Γ. Σουφλιά, η οποία αναφέρει το όνομα του αντιπροέδρου και ως... "Δεγκλερή", έχει ως εξής: "Εντολές και μαθήματα δεν δέχομαι από τον κ. Δεκλερή. Επί 31 χρόνια στην πολιτική, αποδεικνύω καθημερινά ότι σέβομαι το σύνταγμα, τους νόμους, τις αποφάσεις των δικαστηρίων, υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον και φυσικά δέχομαι και αποδέχομαι την κριτική. Τις αξίες και τους θεσμούς αυτούς οφείλει να υπηρετεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας και επί του θέματος αυτού έχω δικαίωμα ως πολίτης και υποχρέωση ως υπουργός να κάνω τις επισημάνσεις που κρίνω απαραίτητες για το δημόσιο συμφέρον.
Οι δηλώσεις του κ. Δεκλερή αποδεικνύουν ότι δεν δέχεται τη βασική δημοκρατική αρχή ότι "και οι κρίνοντες κρίνονται" και ξεχειλίζουν από αλαζονεία. Δικαιώνονται έτσι όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή η νοοτροπία τον οδήγησε πολλές φορές, όταν ήταν στο ΣτΕ, να εισηγηθεί αποφάσεις που με τις υπερβολές τους αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου". Συντάκτης : Λαζαρίδου Ειρήνη

Η ΑΥΓΗ  20/04/2005 21:50:55

επιστροφή στην αρχή

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις

 Αυτό ήταν το κεντρικό αίτημα και η ουσία της χθεσινής συνέντευξης τύπου που οργάνωσε στο ΤΕΕ η Επιτροπή Αγώνα κατά της εκποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις (το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 15 Απριλίου και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα), παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτών και απλών πολιτών. Όλοι οι ομιλητές (Η. Γιαννίρης, Ε. Πορτάλιου, Μ. Ιατρίδου, Μ. Παπασυμεών) συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο "τερατούργημα" και κάλεσαν όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, μαζί με τους ενεργούς πολίτες να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ο κεντρικός ομιλητής κ. \Μιχαήλ Δεκλερής\, επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, τόνισε το αυτονόητο, ότι "η δημόσια κτήση ανήκει σε όλους και δεν μπορεί το κράτος να την εκμεταλλεύεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού" ενώ προειδοποίησε πως η ήδη βεβαρυμένη περιοχή της Αττικής δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον δόμηση και ατμοσφαιρική ρύπανση. Ανέφερε πως "η κυβέρνηση λειτουργεί ως αποτυχημένος επιχειρηματίας σε κατάσταση πανικού και υπότασσεται άνευ όρων στις επιταγές των μεγάλων κεφαλαίων". Ο κ. Δεκλερής κατήγγειλε ως παράνομες τη μονιμοποιήση των προσωρινών ολυμπιακών εγκαταστάσεων, την εκμίσθωση γης για εμπορική χρήση όπως και το ειδικό νομικό καθεστώς που θα ισχύει στις εμπορικές αυτές ζώνες.
Οι υπόλοιποι ομιλητές τόνισαν τις πολεοδομικές επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο, καθώς οι διατάξεις προβλέπουν εκτεταμένη "τσιμεντοποίηση", γεγονός που θα διαταράξει σε μεγάλο βαθμό τις εμπλεκόμενες περιοχές. Επιπλέον, σχολίασαν αρνητικά το ιδαίτερο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών (ελεύθερο ωράριο εργασίας και πολλές ασάφειες όσον αφορά τις άδειες πολεοδομίας, την αδειοδότηση, την απουσία δημοτικών τελών). Τέλος, εξέφρασαν και την απογοήτευσή τους για το γεγονός πως οι πολίτες πλήρωσαν και πληρώνουν για έργα που ελάχιστα τους ωφέλησαν και που δεν προορίζονται για αυτούς.
Η Επιτροπή Αγώνα, υποστηρίζει πως οι εγκαταστάσεις πρέπει να δοθούν στους δήμους για ελεύθερη και δημόσια εκμετάλλευση και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις, ζητώντας την αρωγή όλων όσων ευαισθητοποιούνται απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής για ένα ευρύτατο μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών φορέων και ενεργών πολιτών κατά του νομοσχεδίου και θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση εντός και εκτός Βουλής. Χρήστος ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Η ΑΥΓΗ 21/04/2005

επιστροφή στην αρχή

Συντονισμένο “όχι” στην κερδοσκοπία

“Το κράτος υποχρεούται να συντηρήσει τα ολυμπιακά ακίνητα, όπως συντηρεί τόσα δημόσια κτίρια και όχι να τα δώσει στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι εγκαταστάσεις είναι περιουσία του ελληνικού λαού και πληρώθηκαν από δικούς του πόρους, συνεπώς έχει δικαίωμα να αξιώσει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές”. Αυτά μεταξύ άλλων είπε ο Μιχάλης Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, σε συζήτηση για το μέλλον των Ολυμπιακών Ακινήτων.

**Για το ίδιο θέμα και ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι “η ιδιωτικοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ένα παράνομο ξεπούλημα. Ο λαός θα είναι απ' έξω και θα πρέπει να πληρώσει και εισιτήριο! Ολοι μαζί, πολίτες, πολιτικοί, φορείς, να παλέψουμε γι' αυτό το σκοπό”.
Η νέα συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Κατά της Εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.
Η επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε από πολίτες και μέλη τοπικών οργανώσεων, αντιτίθεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων και σταδίων της Ολυμπιάδας και την παραχώρησή τους στην “Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.”.
Οπως πρεσβεύει, με την εφαρμογή του νομοσχεδίου δημιουργείται στην ουσία μια ζώνη κερδοσκοπίας γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις -αφού οι επιχειρηματίες θα επιβάλουν αντίτιμο πρόσβασης στους πολίτες- ενώ το περιβαλλοντικό κόστος θα είναι τεράστιο, δεδομένου ότι οι συντελεστές δόμησης θα αυξηθούν.
**“Αυτή η εκδήλωση υπερβαίνει το χαρακτήρα απλής ενημέρωσης για το ολυμπιακό νομοσχέδιο. Τεκμηριώνουμε τη ριζική μας αντίθεση και ζητάμε την απόσυρσή του”, λέει η Ελένη Πορτάλιου, μέλος της επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβησαν μέλη της επιτροπής, εκπρόσωποι άλλων τοπικών
φορέων και επιτροπών αλλά και ενεργοί πολίτες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/04/2005

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου στο Μοσχάτο με αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο που αφορά τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και την παραλία της περιοχής.Με κεντρικό σύνθημα "Όχι άλλο τσιμέντο" και ευφάνταστα πανό, όπως "Ιστορία μου, Παραλία μου", αρκετοί πολίτες της περιοχής, μαζί με εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Η. Γιαννίρης εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα κατά της Εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, Κ. Ζαχάρος από την Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας, η Μ. Ιατρίδου από την Κίνηση Πολιτών Φαλήρου και ο Π. Υψηλάντης εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου "Μεσοποταμία", η οποία είχε διοργανώσει την εκδήλωση.
Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως το νομοσχέδιο αυτό καταδικάζει σε πλήρη τσιμεντοποίηση την περιοχή και αποκλείει τους κατοίκους των συγκεκριμένων δήμων, αλλά και όλους τους Αθηναίους από την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Κατηγόρησαν και την κυβέρνηση για τη μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεών της για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη το επιβαρυμένο περιβάλλον της πρώτευουσας. Τέλος έκαναν λόγο για το "πέπλο μυστηρίου" που καλύπτει τόσο το εργασιακό καθεστώς που θα ισχύει όσο και τις πολεοδομικές και φορολογικές διευκολύνσεις προς τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι παρευρισκόμενοι, μιας και αυτός ήταν ο σκοπός της συνέλευσης, και όλοι συμφώνησαν πως τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το μέλλον και η βιωσιμότητα της περιοχής και ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι η συνεχής ενημέρωση και η κινητοποίηση των ενεργών πολιτών με τους φορείς στο πλευρό τους.
Φθάνοντας λοιπόν στο συμπέρασμα της κοινής λογικής πως "δεν είναι δυνατόν να έχουμε πληρώσει για όλα αυτά τα έργα και να συνεχίσουμε να πληρώνουμε χωρίς να τα χαιρόμαστε" οι διαμαρτυρόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχζόμενη Δευτέρα στην Καλλιθέα και για τις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) στην παραλία του Μοσχάτου.
Χρήστος ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΥΓΗ 12/5/05

επιστροφή στην αρχή

Συναυλία διαμαρτυρίας 16 Μαΐου Διευρύνεται το μέτωπο των φορέων που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, το οποίο θα συζητηθεί την Τρίτη 17/5 στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ΤΕΔΚΝΑ, το ΕΚΑ, τη ΓΣΕΕ, το ΤΕΕ, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά, την Ομοσπονδία ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων Αττικής, τον Τομέα Χωροταξίας- Πολεοδομίας Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Δημοτικά Συμβούλια περιοχών με Ολυμπιακούς Πόλους και πλήθος άλλων οργανώσεων, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν με το ίδιο θέμα η ΚΕΔΚΕ, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, η Υπερνομαρχία Αθήνας- Πειραιά και η ΑΔΕΔΥ. Συνέντευξη Τύπου θα δώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 12/5. Η Επιτροπή Αγώνα κατά της Εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων απευθύνει
Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η ριζική κριτική που ασκήθηκε στο νομοσχέδιο από την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή η οποία δεν αντικρούστηκε από τους ελάχιστους βουλευτές της ΝΔ που έλαβαν τον λόγο. Μεγάλη Συναυλία Διαμαρτυρίας συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλλιθέας και η Επιτροπή Αγώνα τη Δευτέρα 16 Μαΐου, ώρα 8 μ.μ., στο χώρο του Ιππόδρομου στη συμβολή με την αρχή της Εσπλανάδας. Οι καλλιτέχνες που μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: Ανδρουλάκης Νίκος-Αρσενίδης Γιώργος, Βενετσάνου Νένα, Βέττα Καλλιόπη Στεφανίδου Δέσποινα Γισδάκης Βασίλης- Θεοδωράτου Άννα, Καλημέρη Λιζέττα -Κοτεπάνος Θόδωρος, Κουλλιά Καίτη, Λιούγκος Ηλίας, Μακρινά Ξαδέρφια, Χριστοδούλου Γιώργης- Μαραμής Δημήτρης. Επίσης, η Ορχήστρα Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλλιθέας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17-5-2005

Μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας συνδιοργάνωσαν χτές ο Δήμος Καλλιθέας, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα κατά της Εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων τη Δευτέρα 16 Μαΐου, ώρα 8 μ.μ., στο χώρο του Ιππόδρομου στη συμβολή με την αρχή της Εσπλανάδας.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ που συζητείται σήμερα Τρίτη 17-5-05 στη Βουλή διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να γίνει ο ευρύτατος διάλογος που είχε εξαγγείλει στις 7-12-05 ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού για την μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων. Παρευρέθησαν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συνδικάτων, κοινωνικών φορέων και τοπικών κινημάτων, και πλήθος κόσμου που από τους διοργανωτές εκτιμάται σε 2.500-3.000. (βλέπε φωτογραφίες).

Ακολούθησε η συναυλία. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν (αξίζει να αναφερθεί: αφιλοκερδώς) είναι: Ανδρουλάκης Νίκος-Αρσενίδης Γιώργος, Βενετσάνου Νένα, Βέττα Καλλιόπη-Στεφανίδου Δέσποινα, Γισδάκης Βασίλης- Θεοδωράτου Άννα- Άλκηστη Ραυτοπούλου, Καλημέρη Λιζέττα -Κοτεπάνος Θόδωρος, Πάνος Κατσιμίχας- “Αργοναύτες”, Κουλλιά Καίτη, Λιούγκος Ηλίας, Λήδα, Μακρινά Ξαδέρφια, Χριστοδούλου Γιώργης- Μαραμής Δημήτρης, η Ορχήστρα Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλλιθέας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η Λιάνα Μαλανδρενιώτη. Η ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

επιστροφή στην αρχή

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ   ΠΑΣΟΚ: Πλήρης εγκατάλειψη Ν.Δ.: Πολιτικό θράσος

Για παντελή απουσία σχεδίου αξιοποίησης των εγκαταστάσεων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Οπως ανέφεραν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις παραμένουν κλειδωμένες και οι εικόνες των εγκαταλελειμμένων έργων φιλοξενήθηκαν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό κατά την πρόσφατη πρώτη επέτειο από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Η απαξίωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ταχύτατη και ραγδαία», σχολίασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Μεταολυμπιακής Αξιοποίησης του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, αλλά και «η εγκατάλειψη του ολυμπιακού κεκτημένου σε κάθε τομέα της διοργάνωσης, στις μεταφορές, στη λειτουργία της πόλης και στη δημόσια υγεία».
Η Μαρία Δαμανάκη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αν αληθεύει πως ο πρωθυπουργός αξιολογεί καθημερινά τους υπουργούς του, θα θέλαμε να μάθουμε αν αξιολογεί και τον εαυτό του στο υπουργείο Πολιτισμού και αν είναι ικανοποιημένος από το έργο που έχει παραχθεί.»
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ακόμη την εγκατάλειψη του προγράμματος μεγάλων αναπλάσεων (Ελληνικό, Φάληρο, Αγιος Κοσμάς, Σχινιάς), ενώ ο συντονιστής του Τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων, Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι οι τρεις -όλοι κι όλοι- διαγωνισμοί για τις πρώτες ολυμπιακές εγκαταστάσεις πάσχουν από πλευράς νομιμότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το περίφημο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ασύστολα ψεύδη όταν ισχυρίζεται ότι έφτασε το ύψος των 13,5 δισ. ευρώ.
Με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου των τομεαρχών του ΠΑΣΟΚ, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πετραλιά, δήλωσε ότι «η προαναγγελθείσα ανακοίνωση της "Μαύρης Βίβλου" του ΠΑΣΟΚ για το υπουργείο Πολιτισμού εξελίχθηκε σε μυθιστόρημα κακής ποιότητας», ενώ κατέληξε «μόνο ως πολιτικό θράσος μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι για τα βάρη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που σηκώνουν σήμερα οι Ελληνες φορολογούμενοι, εξαιτίας της ανικανότητας και της αναποτελεσματικότητας που επέδειξαν στην ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας, μιλούν σήμερα για διαφάνεια και έλλειψη σχεδιασμού.
Η κυβέρνηση αφήνει όσους ανήκουν στο παρελθόν, να κοιτάνε πίσω τους, και προχωρά μπροστά». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2005

Τι απέμεινε τελικά από την Ολυμπιάδα της Αθήνας;  Του Πάνου Τότσικα

Η συμπλήρωση ενός έτους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έδωσε την αφορμή να γραφτούν πολλά και διάφορα. Κάποια μισόλογα αποδώ κι από κει, δεν στάθηκαν ικανά να αναδείξουν το μέγεθος των επιπτώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων στη διαμόρφωση της ζοφερής σημερινής κοινωνικο - οικονομικής πραγματικότητας.
Παραθέτοντας κάποια από τα δημοσιεύματα που ίσως πέρασαν απαρατήρητα, με δικούς μας τίτλους και ελάχιστα σχόλια, πιστεύουμε ότι ίσως δοθεί η δυνατότητα για την ανάδειξη κάποιων «πτυχών» που δεν θα πρέπει να αγνοούμε.
Π. Τ.

Χαμένα στοιχήματα και εξαφανισμένοι επενδυτές

«... Ένα χρόνο μετά, το μεταολυμπιακό στοίχημα δείχνει να χάνεται για την Αθήνα. Πού πήγε ο ενθουσιασμός, η αισιοδοξία, η διάθεση για υπέρβαση νοοτροπιών και αδυναμιών;...
... Παρά τις επιτυχημένες επαφές επιχειρηματιών και στελεχών πρεσβειών απ’ όλο τον κόσμο που έγιναν στο πλαίσιο του Athens Bisiness Club στο Σαρόγλειο Μέγαρο, ξένοι επενδυτές δεν ήρθαν στην Ελλάδα...»
Δήμητρα Κρουστάλλη, «Βήμα» 14/8/05

Εξαπλάσιο του προϋπολογισθέντος το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων

«... Αυξανόμενο βαίνει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη Πετραλιά θα φθάσει περίπου τα 13 δισ. ευρώ ή 4,4 τρις. δρχ. δηλαδή σχεδόν εξαπλάσιο του προϋπολογισθέντος (2,2 δισ. ευρώ) Κι αυτό γιατί... υπάρχουν δράσεις οι οποίες δεν είχαν συνυπολογιστεί, από πολλά υπουργεία...
...Γίνονται πιστοποιήσεις στις εργολαβίες και τους αναθεωρητικούς πίνακες... ενώ υπήρχε μετά τους Ολυμπιακούς αντικείμενο από τις συμβάσεις που δεν είχαν προλάβει οι κατασκευαστές να κάνουν, και αυτά έγιναν τώρα.»
E. Σωτηροπούλου «Ναυτεμπορική» 4/8/05

«Πάρτι» και δημόσια ελλείμματα

«... Μια από τις μικρότερες χώρες που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα, δαπάνησε γι’ αυτούς με την απλοχεριά του Ερμή... Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει την πραγματικότητα μετά τα πάρτι».

«Internationan Herald Tribune» 15/5/05

«... Με ρυθμούς που θυμίζουν το εκλογικό και Ολυμπιακό έτος 2004, τρέχουν τα ταμειακά ελλείμματα της κεντρικής κυβέρνησης. Παρά τις άγριες περικοπές δαπανών, το έλλειμμα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2005 είχε φτάσει στα 11.156 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το έλλειμμα του 2004, που ήταν 11.124 δισ. ευρώ...»
Γιάννης Αγγελής «Ελευθεροτυπία» 11/8/05

Οι «αρπαχτές» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

Γύρω στα 150.000.000 ευρώ (50 δισ. δραχμές) έφθασε το συνολικό κόστος της λεγόμενης «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», η οποία εμφανίστηκε ως «Πολιτισμός των Πολιτισμών» από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τα συνολικά έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 4,250.000 ευρώ (1,5 δισ. δραχμές). Ανάμεσα στις πιο δαπανηρές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας περιλαμβάνονται:
• Η «Μελωδία», του Βαγγέλη Παπαθανασίου (3,52 εκατ. ευρώ).
• Η όπερα «Λυσιστράτη» του Μίκη Θεοδωράκη (3,22 εκατ. ευρώ).
• Η εκδήλωση «Όλα είναι φως» του Νταλάρα-Γαβρά στη Νέα Υόρκη (2,21 εκατ. ευρώ).
•Η παράσταση «Μια κωμωδία» των Ι. Καμπανέλλη- Γ. Μιχαηλίδη (1,22 εκατ. ευρώ).
•Η παράσταση «Εκάβη-Τρωάδες» της Ειρήνης Παπά στη Ρώμη (1,00 εκατ. ευρώ) και πολλές – πολλές άλλες.
Ας υπενθυμίσουμε ακόμα ότι ανάμεσα στους «μισθωτούς συνεργάτες» της Ολυμπιάδας, ήταν και ο Τίτος Πατρίκιος, ο Κώστας Τσουκαλάς, ο Θάνος Μικρούτσικος και πολλοί – πολλοί άλλοι.

«Αθλητισμός», με ημερομηνία λήξης

Ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τι έμεινε στον ελληνικό αθλητισμό πάρα από τα έξι χρυσά, ισάριθμα ασημένια και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.
... Η –πολύ προ των Ολυμπιακών Αγώνων– επισήμανση πως ο ελληνικός αθλητισμός δεν πρέπει να έχει ως ημερομηνία λήξης την ημερομηνία λήξης των Αγώνων...δυστυχώς επιβεβαιώθηκε...
Ν. Α. Κωνσταντινίδης «Καθημερινή» 14/8/05

Αναμένεται μεταολυμπιακό κυκλοφοριακό χάος

«... Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για την κυκλοφορία στην πρωτεύουσα», προειδοποιεί ο Π. Παπαδάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων, επισημαίνοντας ότι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες η επιβατική κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς αυξήθηκε από 35 σε 40%, αλλά το τελευταίο χρόνο κυκλοφόρησαν 150.000 νέα Ι.Χ. και αποσύρθηκαν λίγες εκατοντάδες παλιά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος στους δρόμους της πρωτεύουσας κατά 10%...
«Τα κέρδη της Ολυμπιάδας χάθηκαν πέρυσι τον Οκτώβριο «υπογραμμίζει...»
Χαρά Τζαναβάρα
«Ελευθεροτυπία» 13/8/05

«Ασφαλίτικος» κοινωνικοπολιτικός έλεγχος

«... Ένα χρόνο μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το ζοφερό κλίμα των γενικευμένων παρακολουθήσεων, της καταστολής και της τρομοϋστερίας όχι μόνο παραμένει αλλά και διογκώνεται, με αποτέλεσμα να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της συνεχιζόμενης περιστολής των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως παρατηρεί ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης:
«... ο ένοπλος ολυμπισμός τον οποίο ζήσαμε πέρσι το καλοκαίρι και οι εμφανείς ή αφανείς παραβιάσεις των συνταγματικών μας δικαιωμάτων δεν μπορούσαν παρά ν’ αφήσουν τα ίχνη τους και στη μεταολυμπιακή εποχή... Τα προσχήματα πάντα υπάρχουν, οι ανεξάρτητες Αρχές συχνά ολιγωρούν, οι πολίτες ολοένα και λιγότερο αντιδρούν, μια νέα μορφή ασφαλίτικου κοινωνικοπολιτικού ελέγχου άρχισε να καλύπτει τη δημοκρατία.
Ειρήνη Λαζαρίδου «Αυγή» 7/8/05

Είμαστε ανεγκέφαλοι, απληροφόρητοι ή οι δημοσκοπήσεις είναι προκατασκευασμένες;

Ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κοινή γνώμη φέρεται «να νοσταλγεί τη επιτυχία τους» (σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH για το «Βήμα της Κυριακής» (3-5/8/05).
•Το 75,9% των ερωτηθέντων φέρεται να απαντά ότι, «συνολικά η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ωφέλησε ή μάλλον ωφέλησε τη χώρα μας», ενώ το 21,3% απαντά ότι τη ζημίωσε ή μάλλον τη ζημίωσε.
• Το 81,9% φέρεται να απαντά ότι άξιζε ή μάλλον άξιζε τον κόπο που αναλάβαμε το υψηλό οικονομικό κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το 26,8% απαντά ότι δεν άξιζε ή μάλλον δεν άξιζε.
• Το 62,6% φέρεται να συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης για τη μακροχρόνια παραχώρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες, ενώ το 34% δεν συμφωνεί.
Τελικά τι συμβαίνει; Δεν βάζουμε με τίποτα μυαλό, είμαστε ακόμα απληροφόρητοι ή μήπως οι έρευνες γίνονται κατά παραγγελία συγκεκριμένων συμφερόντων; ΕΠΟΧΗ 4-9-2005

επιστροφή στην αρχή

Ηχηρά ονόματα διεκδικούν τα πρώτα ολυμπιακά φιλέτα

 

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων, του εμπορίου, της ψυχαγωγίας και της τηλεόρασης, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση δυο ολυμπιακών εγκαταστάσεων, για τις οποίες έχουν δρομολογηθεί εδώ και δυόμισι μήνες οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Συγκεκριμένα, για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο Μαρούσι, που θα παραχωρηθεί για περίοδο τουλάχιστον 15 ετών και το οποίο μπορεί να στεγάσει γραφεία, εμπορικά καταστήματα και τηλεοπτικούς σταθμούς, εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα εξής σχήματα: Αθμονο Ακινήτων, Κωτσόβολος, Αντέννα TV, J&P-Aβαξ, Lamda Development, SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών, Ελληνική Τεχνοδομική - Ακτωρ, Μουστάκας, Acropole Charagionis - Sonae Sierra και ΓΕΚ.
Για το Κέντρο Σλάλομ Κανόε Καγιάκ στο Ελληνικό, το οποίο θα εκμισθωθεί για 12 χρόνια και όπου προβλέπεται να λειτουργήσει υδροπάρκο και θεματικό πάρκο, σε συνδυασμό με εμπορικές χρήσεις υπήρξε ενδιαφέρον από τις εξής εταιρείες: Village Roadshow, Intradevelopment, Intrakat και Θρύλος Α.Ε., Επιχειρήσεις Ηχου και Εικόνος, Ελληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα, Δημήτριος Κοντογιάννης, Waterworld Holdings, Γεώργιος Μελλάς και ΓΕΚ, J&P-Aβαξ, Βιοτέρ, Aqua Land.
Ηδη έχει λήξει από τις 12 Σεπτεμβρίου η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Κέντρο Μπάντμιντον στο Γουδί, το οποίο θα εκμισθωθεί για 12 έως 20 χρόνια με πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές χρήσεις. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι κοινοπραξίες:Vive Mar Βλ. Σταθοκωστόπουλος, Νέα Κτηματική, Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών, Μιχαήλ Αδάμ, Γεώργιος Γιώργας, Παναγιώτης Γιώργας και Δημήτριος Κοντογιάννης και Omikron Group. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/09/2005

επιστροφή στην αρχή

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:  Αρχίζει το «μεγάλο φαγοπότι»

Ανακοινώθηκαν χτες τα ονόματα των επιχειρηματικών ομίλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πλιάτσικο που «έστησαν» με τα χρήματα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ξεπουλώντας μέσω διαγωνισμών τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ως κοιτίδες μαζικού αθλητισμού - πολύ περισσότερο που για να κατασκευαστούν πλήρωσε ο ελληνικός λαός 10,3 δισ. ευρώ - τις παραδίδει και με τη «βούλα» στο μεγάλο κεφάλαιο, και μάλιστα μία μόλις μέρα μετά το θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ! Ετσι, χτες ανακοίνωσε τα ονόματα των επιχειρηματικών ομίλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις τρεις πρώτες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που έβγαλε ήδη «στο σφυρί», δηλαδή το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, το Κανόε-Καγιάκ στο Ελληνικό και το γήπεδο Μπάντμιντον στο Γουδί.

Οπως φαίνεται και από τους καταλόγους των υποψηφίων, στο μεγάλο πλιάτσικο στοιχίζονται μεγάλοι επώνυμοι επιχειρηματίες, τόσο από τον κατασκευαστικό τομέα, όσο και από τους άλλους τομείς. Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, δε δίστασε μάλιστα να θριαμβολογήσει, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, λέγοντας πως «η πληθώρα προσφορών που έχουν κατατεθεί από μεγάλα και σοβαρά επιχειρηματικά σχήματα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την επιτυχία του μοντέλου που ακολουθήσαμε»!

Σημειώνουμε ότι το μετα-Ολυμπιακό αυτό ξεπούλημα βασίστηκε σε νόμο που ψηφίστηκε από τη ΝΔ τον περασμένο Ιούνη, ο οποίος «πάτησε» πάνω στο δρόμο που έστρωσε με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας νόμος-πρόκληση, όπως τον έχει χαρακτηρίσει το ΚΚΕ, «γιατί με αυτόν εκχωρείται η κρατική περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο, τη στιγμή που ο λαός καλείται να σφίξει για άλλη μια φορά το ζωνάρι, για να πληρώσει τα σπασμένα της ολιγαρχίας και να αυξήσει τα κέρδη της».

Οι μνηστήρες στο «μεγάλο φαγοπότι»

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), που πρόκειται να μετατραπεί σε χώρους γραφείων και τηλεοπτικών στούντιο, είναι οι εξής:

Για το Κανόε-Καγιάκ Σλάλομ, που πρόκειται να παραχωρηθεί για υδροπάρκο («νεροτσουλήθρα»), ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα:

Για την εγκατάσταση «Μπάντμιντον» στο Γουδί, που πρόκειται να μετατραπεί σε αίθουσα μουσικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους εξής:

Ριζοσπάστης 27-9-2005

επιστροφή στην αρχή

Συνωστισμός μεγαλοσυμφερόντων για την Ολυμπιακή Προίκα

13 στο χορό για την ολυμπιακή προίκα   Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

Μεγάλη επιχειρηματική κόντρα με έπαθλο την παραχώρηση του Κέντρου Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά προμηνύεται με βάση τη μαζική εκδήλωση ενδιαφέροντος που σημειώθηκε στο διαγωνισμό της Ολυμπιακά Ακίνητα.

Αντιθέτως, περιορισμένο ήταν το ενδιαφέρον για το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου. Συνολικά 13 σχήματα τα οποία απαρτίζονται από περίπου 40 εταιρείες συμμετέχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, στην έκταση των 425 στρεμμάτων μπορούν να χτιστούν συνολικά 62.730 τ.μ. που θα φιλοξενήσουν μαρίνα και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, ξενώνα πολυτελών σουιτών, εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικοδρόμιο. Η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 25 χρόνια.
Τα 13 υποψήφια σχήματα είναι:
1. S. Cape (J&P Αβαξ, ΓΕΚ, ΒΙΟΤΕΡ, Μοτοδυναμική)
2. Intrakat
3. Σείριος
4. Waterfront
5. Mediterranean Marina Ag. Kosmas (ΑΤΤΕΝΕ, Θ. Καραγιάννης, Τρίτων, Marina Management Services, Marfin Bank, American Appraisal, REAG, Blue GR Mamidakis Hotels, Γ. Λεγάκης)
6. Pegasus Aviation
7. Αιγαίον Οϊλ, Hellenic Environmental Center, Oceanic Cruising, Majestic Marine, Γαντζούλας, Παντεχνική
8. Admiral Enterprises
9. Παζαρόπουλος, Mamidoil - Jetoil
10. Lamda Development
11. Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας, Προμηθέας Gas, Αθηνά, Semora Investments, Κυριακούλης (μεταξύ των οποίων και οι Αεροπόλ Χαραγκιώνης - Sonae Sierra)
12. Εταιρείες εκπροσωπούμενες από τους Δ. Κοντογιάννη και Β. Λαλιώτη
13. Dolphin Capital Partners, Focal Project Managers

Κέντρο Γαλατσίου - κανόε καγιάκ
Αντιθέτως, μόνο δύο σχήματα διεκδικούν το κέντρο Γαλατσίου, το οποίο θα παραχωρηθεί τουλάχιστον για 12 χρόνια. Σε έκταση 90 στρεμμάτων υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις 30.000 τ.μ. και μπορούν να χτιστούν επιπλέον 8.000 τ.μ. Στο ακίνητο μπορούν να φιλοξενηθούν εμπορικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι δύο υποψήφιοι είναι:
1. Ελληνική Τεχνοδομική - Ακτωρ
2. Ακροπόλ Χαραγκιώνης - Sonae Sierra
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών προεπιλογής για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι (IBC), ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που περνούν στην επόμενη φάση και των διαγωνισμών για το κανόε καγιάκ σλάλομ και το μπάντμιντον.
Για το κανόε καγιάκ στο Ελληνικό θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές τα σχήματα:
- Village Roadshow
- Intradevelopment, Intrakat, Θρύλος Α.Ε.
- Επιχειρήσεις Ηχου και Εικόνας, Ελληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα, Δ. Κοντογιάννης
- ΓΕΚ, J&P Αβαξ, Βιοτέρ, Aqua Land
Από τη συνέχεια του διαγωνισμού αποκλείστηκε η κοινοπραξία Waterworld Holdings - Γεώργιος Μελλάς
Κέντρο μπάντμιντον
Για το κέντρο μπάντμιντον προεπελέγησαν δύο σχήματα:
- Μ. Αδάμ, Γ. Γιώργας, Π. Γιώργας, Δ. Κοντογιάννης
- Omikron Group
Αποκλείστηκαν οι υποψήφιοι Vive Mar Βλ. Σταθοκωστόπουλος & Σία Ο.Ε., Νέα Κτηματική Α.Ε. και Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε.
Θυμίζουμε ότι επτά σχήματα συνεχίζουν στο διαγωνισμό για τη μεταολυμπιακή χρήση του IBC στο Μαρούσι:
- ΑΝΤ1 TV
- J&P Αβαξ
- Lamda Development
- SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών
- Ελληνική Τεχνοδομική – Ακτωρ

- Ακροπόλ Χαραγκιώνης - Sonae Sierra
- ΓΕΚ        ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2005

επιστροφή στην αρχή

Ο ρόλος των θεσμικών εκφράσεων και των κινημάτων πολιτών στους πολεοδομικούς σχεδιασμούς και τη χρήση του παραλιακού μετώπου του Φαληρικού Όρμου.

Κώστας Ζαχάρος, Μέλος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Καλλιθέας», e-mail: zacharos@otenet.gr

(Εισήγηση στο Τρίτο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. με θέμα: «Διαχείρηση και Βελτίωση Παράκτιων Ζωνών». Αθήνα, 21-24 Νοεμβρίου 2005, Ίδρυμα Ευγενίδου.)

 

Εισαγωγικά

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων, καλούμαστε να διαχειριστούμε τη «βαριά» τους κληρονομιά: Τις άχρηστες στην πλειοψηφία τους και τεράστιες σε μέγεθος εγκαταστάσεις που αλλοιώσαν περαιτέρω το ήδη κακοποιημένο Αττικό τοπίο. Παράλληλα το υπέρογκο κόστος τους χρησιμοποιείται για να μπαίνουν εκβιαστικά διλήμματα ώστε να προωθηθεί η λογική της «αξιοποίησής» τους. Η «αξιοποίηση» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την κυρίαρχη λογική, επιδέχεται μια μονοδιάστατη ερμηνεία: Την απόδοση των έργων και ειδικότερα του παραλιακού μετώπου που μας απασχολεί εδώ, στην εντατική εμπορική εκμετάλλευση.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να αποτελεί κεντρική επιλογή των κυβερνήσεων που ασχολήθηκαν με τα ολυμπιακά έργα. Στα πρόσφατα νομοθετήματα που αναφέρονται στην μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποτυπώνονται αυτές ακριβώς οι προτεραιότητες: Με όχημα τις εταιρείες «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» και «Εταιρεία Τουριστικής Αξιοποίησης» μεθοδεύεται η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για εντατική εμπορική εκμετάλλευση.   

 

Η «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων στην περιοχή μας και οι προοπτικές «αξιοποίησης»

Η «κληρονομιά» των ολυμπιακών έργων στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου είναι:

Παρά το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με τη μετα-Ολυμπιακή χρήση της παραλίας του Φαληρικού Όρμου και του χώρου του Ιπποδρόμου που, κατά τη γνώμη μας, αποτελούν ένα ενιαίο πολεοδομικό σύστημα, μια προσεκτική παρατήρηση και «ανάγνωση» των διαδικασιών που ήδη έχουν δρομολογηθεί, μας πείθουν για την «λογική» της εντατικής εμπορικής εκμετάλλευσης που συνέχει τις επιλογές των κυβερνήσεων προ-Ολυμπιακά και μετα-Ολυμπιακά.

Αναλυτικότερα, η προσπάθεια για την άγρια εμπορευματοποίηση της περιοχής αποτυπώνεται στα εξής:

Ι. Στο γενικό θεσμικό πλαίσιο, με το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στην εκμετάλλευση των περιοχών αυτών οι εταιρίες: «Εταιρεία Τουριστικής Αξιοποίησης» και «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.».

 ΙΙ. Στις ειδικότερες ρυθμίσεις που επηρεάζουν άμεσα την περιοχή:

- Με το νόμο 2730/99 που ανατρέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ο ν. 1515/85) και ανοίγει το δρόμο για μια άγρια τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής.

- Με τον πρόσφατο νόμο (3342/ΦΕΚ131/16-6-2005, άρθρο 22) που ρυθμίζει τα θέματα της μετα-Ολυμπιακής χρήσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και προβλέπει περαιτέρω τσιμεντοποίηση της περιοχής:

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη διαμορφώνονται χρήσεις μη συμβατές με τη νομοθεσία και τις επιθυμίες των πολιτών στην περιοχή της μαρίνας Τζιτζιφιών: Θαλαμηγοί, σκάφη και ημερόπλοια 100 μέτρων ελλιμενίζονται, καθώς και υδροπλάνα προσθαλασσώνονται, όλα  παράνομα, χωρίς καμία αποτρεπτική κυβερνητική παρέμβαση.

 

Θεωρητικές επισημάνσεις και μεθοδολογική προσέγγιση.

Προσεγγίζοντας το θέμα των χρήσεων στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου και της παραλίας του Φαληρικού Όρμου οφείλουμε να αναζητήσουμε ένα κοινό πεδίο θεωρητικών και μεθοδολογικών παραδοχών:

1. Η περίπτωση της Αττικής αποτελεί τυπικό παράδειγμα μιας χωρίς φραγμούς κερδοσκοπία στη γη και μιας γενικευμένης επίθεσης στους δημόσιους χώρους. Το γεγονός αυτό εντάθηκε με τα ογκώδη και άχρηστα στην πλειοψηφία τους Ολυμπιακά έργα που συνέβαλλαν στην περαιτέρω διατάραξη της σχέσεις της πόλης με το φυσικό τοπίο. Ειδικότερα η περιοχή μας, το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι την περιοχή του Φλοίσβου, υπέστη μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Οι τεράστιοι όγκοι μπετόν και τα θηριώδη κτήρια κατά μήκος της παραλίας δημιουργούν ένα αφιλόξενο τοπίο. Επιπρόσθετα, η έλλειψη μέριμνας για τη δημιουργία διαβάσεων που θα συνδέουν την πόλη με την παραλία κάνουν αδύνατη την πρόσβαση των πολιτών στους χώρους αυτούς. Ο Oriel Bohigas, αρχιτέκτονας στα Ολυμπιακά έργα της Βαρκελώνης, εργάστηκε πάνω σε μια εντελώς διαφορετική προοπτική, που αποτυπώθηκε στην έκφρασή του: «οι δημόσιοι χώροι να γίνουν πρωταγωνιστές στην ανασυγκρότηση του κατακερματισμένου ιστού της πόλης». Η δυνατότητα αυτή δυστυχώς χάθηκε για τους κατοίκους των δήμων της περιοχής.  

Φαντάζει λοιπόν αυτονόητο, ειδικότερα για τους πολίτες των παραλιακών δήμων, να ανθίστανται στην προοπτική περαιτέρω τσιμεντοποίησης του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού. Η περιοχή μας δεν μπορεί να δεχτεί άλλη επιβάρυνση. Συνεπώς, οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστεί να γίνουν μελλοντικά πρέπει να στοχεύουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Η διαφύλαξη και ανάδειξη των λίγων πολύτιμων ελεύθερων χώρων της Αθήνας, η δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στο παραλιακό μέτωπο,  πρέπει να αποτελέσουν μια βασική πολιτισμική μας αξία που οφείλει να αποτυπωθεί στους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, δηλαδή στις κεντρικές πολιτικές επιλογές που σχετίζονται το μέλλον αυτού του τόπου.

2. Οι παρεμβάσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, καθώς και οι χρήσεις σε εκτάσεις τέτοιων μεγεθών, όπως αυτές στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου και του παραλιακού μετώπου του Φαληρικού Όρμου, επιβάλλουν την υιοθέτηση συμμετοχικών διαδικασιών. Προϋποθέτουν, δηλαδή, την έκφραση γνώμης των άμεσα ενδιαφερομένων, σχετικά με την αναγκαιότητα των έργων, τις προτεραιότητες που τίθενται και τον τρόπο υλοποίησής τους.

Οι συμμετοχικές διαδικασίες είναι μια αναγκαία μεθοδολογική συνιστώσα σε τέτοιου τύπου πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις που αντανακλά μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα και είναι ένα διαρκές αιτούμενο των κινημάτων και των φορέων που ευαισθητοποιούνται γύρω από περιβαλλοντικά προβλήματα.

3. Η διευθέτηση του ελάχιστου πια ελεύθερου χρόνου, που τα τελευταία χρόνια συμπιέστηκε στις Κυριακές, από στιγμές ξεκούρασης και ενασχόλησης με αυτόνομες δραστηριότητες,  αποτελεί πια ένα μόνιμο πρόβλημα που, ιδιαίτερα οι νέοι γονείς, το βιώνουν εντονότερα. Το υπάρχον κοινωνικό περιβάλλον εκτός εργασίας δεν προσφέρει ευκαιρίες για συνεύρεση, επικοινωνία, κοινωνικές ανταλλαγές. Ο χώρος εκτός της εργασίας είναι συχνά ο χώρος της μοναξιάς, της απομόνωσης, της υποχρεωτικής απραξίας. Η προοπτική αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να είναι η γενίκευση του μοντέλου του Αllou Fan Park. Aπέναντι στην αγοραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη οι πολίτες οφείλουμε να (ξανα)προβάλλουμε με έμφαση τις ανάγκες μας. Να απαιτήσουμε ώστε να υπάρξουν συλλογικοί εξοπλισμοί τέτοιοι που θα μας προσφέρουν χώρους συνάντησης και αυτόνομων δραστηριοτήτων. Κάθε περιορισμός ανάληψης από το δημόσιο των κοινωνικών δαπανών για τέτοιου τύπου συλλογικούς εξοπλισμούς έχει σαν συνέπεια την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σημαίνει την απομάκρυνση των λιγότερο προνομιούχων από αγαθά που σπανίζουν στη σύγχρονη πόλη, όπως είναι ο χώρος, το φως, η καθαριότητα, με συνέπεια να ενισχύονται προκλητικά τα προνόμια των ανθρώπων του χρήματος και της ισχύος.

 

Επίλογος

Το αίτημα που ενοποίησε, χρόνια τώρα τους κατοίκους της Καλλιθέας και των όμορων δήμων ήταν ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου να λειτουργήσει ως χώρος περιπάτου, πολιτισμού και ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, το μέλλον του Ιπποδρόμου δεν μπορούμε να το διαχωρίσουμε από τις μελλοντικές χρήσεις του χώρου της παραλίας και των εκεί εγκαταστάσεων. Ο χώρος της παραλίας και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις οφείλουν να αποδοθούν άμεσα στους πολίτες με χρήσεις που θα διέπονται από ένα κοινόχρηστο και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Πιστεύουμε, τέλος, ότι τα έργα και οι υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αυτά που διεκδικούμε για τους χώρους του Ιπποδρόμου και της παραλίας, δεν μπορεί να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Ο υπερτοπικός χαρακτήρας τους μας νομιμοποιεί να απαιτήσουμε τη διεύρυνση της βάσης χρηματοδότησης και συντήρησής τους με την εμπλοκή δήμων, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και κράτους.

επιστροφή στην αρχή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 3815430, 6972847497, 6977230154

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκε στις 28-11-2005 δημόσια συζήτηση με θέμα «Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις: Αξιοποίηση για ποιους και για τι;» στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με ευρύτατη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, συλλόγων και επιτροπών πολιτών, μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας για το Δικαίωμα στην Πόλη.

 

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Πάνο Τότσικα. Παρουσιάστηκε η σημερινή κατάσταση, έξη μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου 3342/2005 σχετικά με την «βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες κλπ», που δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση, τη δόμηση και νέων κτισμάτων καθώς και τον καθορισμό νέων χρήσεων γης. Έγινε αναφορά στο περιεχόμενο του κοινού υπομνήματος που είχαν καταθέσει στη Βουλή το Μάιο η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ, η ΤΕΔΚΝΑ, η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, το ΤΕΕ, ο ΣΑΔΑΣ, οι Ολυμπιακοί Δήμοι και άλλοι φορείς, σύλλογοι και επιτροπές πολιτών διαφόρων περιοχών.

Διατυπώθηκαν οι εξής προτάσεις-στόχοι που υιοθετήθηκαν από τη συγκέντρωση:

Η «Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην Πόλη θεωρεί αναγκαία την άμεση ανασύσταση της «Παναττικής Επιτροπής κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», για να προωθήσει:

§         Την υποστήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών αντίστασης και κινητοποιήσεων για νομικές θεσμικές παρεμβάσεις στο Σ.τ.Ε. και γενικότερα στις δικαστικές αρχές.

§         Την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και αντίσταση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικής οικειοποίησης των εγκαταστάσεων.

§         Την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, την κατεδάφιση των προσωρινών εγκαταστάσεων και την αποτροπή ανέγερσης και νέων κτισμάτων.

§         Τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων που απέμειναν (Ιππόδρομος, παραλία Φαλήρου, πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, περιοχή ΟΑΚΑ, περιοχή Γουδή κ.ά.)

 

Εισηγήσεις-παρεμβάσεις έκαναν οι Ν. Σιαπκίδης (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων), Εύη Καρακώστα (Νομ. Σύμβουλος Πειραιά), Γ. Καλλιαμπέτσος (Αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου και μέλος της Συντονιστ. Επιτρ. για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού), Η. Γιαννίρης (Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων Αθήνας), Δ. Κλεφτοδήμος (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή), Σπ. Κίνιας (Συσπείρωση φορέων Αλίμου-Αργυρούπολης-Γλυφάδας-Ελληνικού), Ίκαρος Πετρόπουλος (Συντονιστ. Επιτροπή φορέων Γαλατσίου), Λ. Μαγιάκης (Δημοτική κίνηση «Κόντρα στον καιρό» Αμαρουσίου), Μ. Παπασυμεών (Παρέμβαση πολιτών Αμαρουσίου), Θ. Δρίτσας («Λιμάνι της Αγωνίας»), Στ. Αλφιέρη («Άρωμα Πόλης»), Γρ. Μανουσάκης (Αριστερό Σχήμα Ιλίου), Σπ. Οικονόμου (Πρωτοβουλία Πολιτών Καλλιθέας), Α. Καπετανάκης (Κέντρο Κοινων. Παρέμβασης Ηλιούπολης) και άλλοι.

Επίσης, διαβάστηκε παρέμβαση του Μ. Δεκλερή (Επιμελητήριο Περιβάλλοντος) και χαιρετισμοί συμπαράστασης διαφόρων δημάρχων και φορέων.

Η Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην Πόλη ανέλαβε το συντονισμό για την πρώτη συνάντηση εργασίας των φορέων που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Ο χώρος της συνάντησης θα ανακοινωθεί σύντομα. 29-11-2005

επιστροφή στην αρχή

Κεντρική Εισήγηση της Πρωτοβουλίας για το Δικαίωμα στην Πόλη

Εισηγητής Πάνος Τότσικας

επιστροφή στην αρχή

Εισήγηση από την

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 Στην εκδήλωση: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, Δημόσια συζήτηση, «Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις: Αξιοποίηση για ποιους και για τι;», Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005, 6:00 μ.μ., Αίθουσα ΤΕΕ, 5ος όροφος

 

«Νεοφιλελευθερισμός και Ελεύθεροι Χώροι»

Εισηγητής: Ηλίας Γιαννίρης

 

Εισαγωγικά

Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις ανήκουν στους πολίτες. Χτίστηκαν με λεφτά των πολιτών και σε δημόσιους χώρους. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του λαού, μέσω της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δημιούργησαν ένα νέο καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης της πόλης και της δημόσιας περιουσίας, με κύρια αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και άσκησαν μια αντίστοιχη πολιτική. Απέναντι σε αυτό το καθεστώς, έγκαιρα, τα κινήματα πόλης εντόπιζαν τα αρνητικά σημεία  και εναντιώθηκαν.

Οι στόχοι που τέθηκαν από το καθεστώς ήταν αντικοινωνικοί, αντιπολεοδομικοί-αντιπεριβαλλοντικοί και αντιλαϊκοί.

Στόχος 1ος: Να δημιουργηθεί τεράστιος οικονομικός τζίρος.

Στόχος 2ος: Να ενταχθεί η δημόσια και κοινόχρηστη γη μέσα στους μηχανισμούς της αγοράς. Η γη αποτελεί το μυστικό χρηματοδότη τόσο του Γ’ ΚΠΣ όσο και των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ειδικότερα για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις σήμερα δρομολογούνται τα υπόλοιπα των γραμματίων της διαπλοκής μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και τα άλλα Ολυμπιακά Έργα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με βάση  τις απαιτήσεις της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 αλλά και κατά παραγγελία των ιδιωτικών συμφερόντων.

Στόχος 3ος: Να αλλάξει ο περιφερειακός ρόλος της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο που καθόριζε το ΡΣΑ. (Το νέο brand name του Ελ. Βενιζέλου και της Γιάννας Αγγελοπούλου)

Στόχος 4ος: Να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές ώστε να διευκολυνθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια.

 

Οι πολίτες είχαν να κάνουν με έναν ισχυρό αντίπαλο, τους θεσμούς και ολόκληρη την πολιτεία, που χρησιμοποίησε δυο μεγάλα όπλα:

Στο εσωτερικό μέτωπο, μια τεράστια πολυμέτωπη προπαγάνδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που εξόπλισε ιδεολογικά το διακομματικό καθεστώς,  αφόπλισε τους πολίτες και μείωσε τις αντιστάσεις τους.

Στη διεθνή σκηνή, τη μεθοδευμένη καλλιέργεια μιας συμπαιγνίας με το Ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο και τα διεθνή συμφέροντα που συνασπίζονται γύρω από την ΔΟΕ.

 

Οι μηχανισμοί του καθεστώτος άλωσης των ελεύθερων χώρων

Για να πετύχουν τους στόχους τους,  προώθησαν τα εξής:

1. Έθεσαν εκτός κοινωνικού ελέγχου (Βουλή, αυτοδιοίκηση, επαγγελματικές ενώσεις, σωματεία, συλλόγους, συνδικάτα) όλο το μηχανισμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

2. Δημιούργησαν μέσα από ενδο-επιχειρηματικές και ενδο-καθεστωτικές οδύνες έναν πολιορκητικό κριό, την Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004

3. Εξασφάλισαν πόρους από δημόσιο χρήμα του λαού (ΛΑΦΚΑ, ΟΤΑ) και από την ιδιωτικοποίηση ζωτικών δημοσίων και κοινόχρηστων εκτάσεων.

4. Μεθόδευσαν την αναδιάρθρωση του κατασκευαστικού τομέα και την κινητοποίηση του χρηματιστηρίου με στόχο την τήρηση των κατασκευών μέσα σε εθνικό έλεγχο. Δημιούργησαν τις χρηματιστηριακές κτηματομεσιτικές εταιρείες (Real Estate). Τεράστια οικονομικά συμφέροντα άλλων οικονομικών τομέων επεκτάθηκαν  στις κατασκευές και στον κτηματομεσιτικό τομέα (Πετρελαϊκό κύκλωμα και Λάτσης-Μαμιδάκης, τουριστικό κύκλωμα και ΕΤΑ-Μαρίνες-Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, ΙΝΤΡΑΚΟΜ-Κόκκαλης και Ολυμπιακός-Ιππόδρομος, κλπ). Οι ίδιες οι κατασκευαστικές απέκτησαν και κτηματομεσιτικές δραστηριότητες. Σήμερα, πολλές και διάφορες επιχειρήσεις βλέπουν ότι η λεία είναι τεράστια και επεκτείνονται στην μετα-Ολυμπιακή εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων.

5. Έκαναν τυπικές θεσμικές αναπροσαρμογές του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου πολεοδόμησης.

6. Προώθησαν ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις που εξόπλισαν θεσμικά το καθεστώς και έλυσαν τα χέρια του για κατευθύνσεις ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών και της προοπτικής για μια βιώσιμη πόλη.

 

Το ιδιότυπο καθεστώς της διαπλοκής

Σήμερα οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις έχουν τεθεί από το ίδιο αυτό το γνωστό καθεστώς της διαπλοκής, ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, στην γνωστή Ολυμπιακή αρένα που είδαμε κατά την προ-Ολυμπιακή περίοδο, ως λεία προς αρπαγή.

 

Αυτό δεν είναι ευφυολόγημα αλλά το αποτέλεσμα μιας ιδιότυπης διακομματικής πολιτικής πρακτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν για να οριοθετήσουμε αυτή την πολιτική πρακτική:

 

Α. Σχετικά με την πολιτική της  ΕΤΑ Τρία παραδείγματα

 

Η ΕΤΑ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης το 1998 με την επωνυμία "Ανώνυμος Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας ΕΟΤ". Τον Αύγουστο του 2000 μετονομάσθηκε σε "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε" (ΕΤΑ). Σκοπός της ΕΤΑ είναι η διοίκηση και εκμετάλλευση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ. Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει σήμερα περισσότερες από 300 ιδιοκτησίες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια με περισσότερες από 40 επιχειρήσεις και σημαντικό αριθμό εκμεταλλεύσεων.

 

Α.1. Ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η ψιλή κυριότητα!

Στις 26 Μαΐου 2003, με ανακοίνωση της η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ) επιχειρεί να απαντήσει σε κατηγορίες του Μιλτιάδη Έβερτ και ημερήσιας εφημερίδας περί "ξεπουλήματος" , λόγω του χαμηλού τιμήματος της συναλλαγής, 120 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΕΟΤ (στη Βουλιαγμένη) στην Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα στην εταιρία που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Αστήρ Παλάς αντί του ποσού των 45 εκατ. το στρέμμα. Η ΕΤΑ υποστήριξε ότι υπήρχε σύμβαση από το 1976 (επί ΝΔ) που παρείχε στην Εθνική Τράπεζα προτιμησιακό δικαίωμα αγοράς σε περίπτωση πώλησης της έκτασης από το κράτος. Η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος, αποφάσισε την πώληση αυτού ακριβώς που παρέμεινε στο Δημόσιο: της ψιλής κυριότητας. Η αξία της ψιλής κυριότητας που παρέμεινε στον ΕΟΤ μετά την παραχώρηση του 1976, δεν υπερβαίνει το 20% της συνολικής αποτίμησης της έκτασης, καθώς κατά την ΕΤΑ, όπως συμβαίνει γενικά στις περιπτώσεις των ακινήτων, η αξία τους βρίσκεται στην επικαρπία, η οποία όμως είχε ήδη παραχωρηθεί στον "Αστέρα".

 

Α.2. Η Πάρνηθα

Οι εταιρίες HYATT REGENCY Ξενοδοχειακή & Τουριστική (Θεσσαλονίκη) Α.Ε. και Ελληνική Τεχνοδομική Τεχνική Επενδυτική Βιομηχανική Α.Ε. ανακοινώνουν ότι από κοινού με την Θυγατρική τους εταιρεία Athens Resort Casinos A.E. Συμμετοχών υπέγραψαν σήμερα 15 Νοεμβρίου 2002 και ώρα 19:00 με την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ ΑΕ) Σύμβαση Μεταβίβασης του 49% των Μετοχών Παραχώρησης της Διοίκησης της Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ (ΕΚΠΑΕ) και Διαχείρισης της επιχείρησης Καζίνο και Ξενοδοχείων.

Ευθύς ως κυρωθεί η Σύμβαση από τη Βουλή των Ελλήνων, η θυγατρική μας εταιρία όπως ήδη έχουμε δηλώσει, θα προβεί σε πλήρη αναμόρφωση και αναβάθμιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων

 

Α.3. Η μαρίνα του Φλοίσβου

Τον Ιανουάριο 2003 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ETA), και της εταιρίας Lamda Technol Flisvos Marina για την αξιοποίηση της μαρίνας του Φλοίσβου στο Φάληρο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ως επίσημη μαρίνα φιλοξενίας του 2004. Σημειώνεται ότι στην Lamda Technol Flisvos Marina με κύριους συμμετέχοντες την Lamda Development A.E και την Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε., συμμετέχουν επίσης οι εξής εταιρείες: Πόρτο Καρράς Α.Ε. του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, Τρίτων Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Θαλαμηγών Α.Ε., Τ. ΑΦ. Α.Ε., Intercontinental Real Estate and Development Co, Odyssey Fun Worlds and Entertainment Co, Floating Docks/ Greece, LLC και Marina Management Services Inc. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η εταιρεία Lamda Technol Flisvos Marina, θα έχει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της μαρίνας για τα επόμενα 40 χρόνια.

 

Β. Τα Μητροπολιτικά Πάρκα

Παρά τις πρωθυπουργικές και κυβερνητικές εξαγγελίες καμία κυβέρνηση δεν θεσμοθέτησε τα Μητροπολιτικά Πάρκα του Γουδή, του Ελληνικού, του Ελαιώνα. Η δημόσια γη σε αυτούς τους χώρους –ανάσες- για την πόλη κατακερματίζεται καθημερινά. Μελέτες του ΕΜΠ σταματάνε πριν την ολοκλήρωσή τους (Ελληνικό), ή δεν θεσμοθετούνται παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν (Γουδή, Ελαιώνας). Στην περίπτωση του Ελληνικού, αποκόπτεται στα δύο η φυσική συνέχεια μεταξύ του πρώην αεροδρομίου και του Αγ. Κοσμά καθώς έχει δρομολογηθεί η ξεχωριστή ιδιωτικοποίησή τους επειδή εκεί υπάρχουν διαφορετικές ομάδες και επιχειρηματικές κατευθύνσεις συμφερόντων. Στην ΕΤΑ παραχωρήθηκε η εκμετάλλευση της έκτασης 170 στρεμμάτων του πρώην Ανατολικού Αεροσταθμού στο Ελληνικό με βάση το Ν.2941/2001. Η έκταση περιλαμβάνει τα κτίρια αφίξεων, αναχωρήσεων, charters, συνολικής έκτασης 36.000 τ.μ, καθώς επίσης και το τελωνείο συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ.. Με απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) τον Νοέμβριο του 2001 οριοθετήθηκε η έκταση για την ανάπτυξη του "Συνεδριακού Κέντρου Ελληνικού".

                                                         

Γ. Άλλες περιοχές

Σε άλλες μεγάλες ελεύθερες περιοχές (Τουρκοβούνια-Βεϊκου, περιαστικοί όγκοι, Πάρνηθα, παραλία) καταστρατηγείται ο νόμος για το ΡΣΑ. Για τους περιαστικούς όγκους και την παραλία προωθούνται ειδικά χωροταξικά Σχέδια από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. Νέες χρήσεις προστίθενται. Ιδιαίτερη μέριμνα ιδιωτικοποίησης έχει δρομολογηθεί για τους Ολυμπιακούς πόλους (Ελληνικό, Μαρούσι, Γουδή, Φαληρικός Όρμος, Γαλάτσι).

Σε ορισμένες περιπτώσεις το καθεστώς έφτασε στο σημείο να βάλει τη Βουλή αντί της πολεοδομίας να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες. Σήμερα αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει στην αδειοδότηση από ειδικούς φορείς, όπως η ΓΓ Ολυμπιακής Αξιοποίησης.

 

Δ. Η υποβάθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Αυτή η πολιτική κατεύθυνση απεικονίζεται φανερά στο ενδοκυβερνητικό επίπεδο.

Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό έχει απωλέσει την θεσμική του δυνατότητα. Οι αποφάσεις για τα Ολυμπιακά έργα και τη μεταολυμπιακή χρήση καθοδηγούνται και παίρνονται από το ΥπΠο (Βενιζέλος-Καραμανλής-Πετραλιά). Συνήθως ορίζονται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι φορείς που τα διαχειρίζονται, και κυρίως η «Ολυμπιακά Ακίνητα» (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), είναι θεσμικά εξοπλισμένοι για απευθείας συνδιαλλαγή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους. Τα Υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι κοινωνικοί φορείς (ΟΤΑ, Νομαρχία κλπ) δεν έχουν λόγο στους φορείς στους οποίους έχει παραχωρηθεί η δημόσια και κοινόχρηστη γη.  Παρομοίως, οι αποφάσεις για την παραλία Σαρωνικού καθοδηγούνται και παίρνονται στο Υπουργείο Τουρισμού μέσω του ΕΟΤ-ΕΤΑ. Οι αποφάσεις για τις ροές στην πόλη, τα δίκτυα, τις συγκοινωνίες και το σχεδιασμό τους παίρνονται από διάφορους άλλους φορείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, και στο ΥΠΕΧΩΔΕ ανατίθεται ο ρόλος να προσαρμόσει αυτές τις πολιτικές στο χώρο με κάθε μέσο.

Σήμερα το ΥΠεΧωΔΕ (Λαλιώτης, Β. Παπανδρέου, Σουφλιάς) έχει καταντήσει χωροταξική και πολεοδομική καρικατούρα και όχι μόνο δεν ασκεί Χωροταξική και πολεοδομική πολιτική αλλά είναι θεσμικά αναγκασμένο να υλοποιεί τις χωροταξικές και πολεοδομικές αποφάσεις των άλλων υπουργείων αλλά και των ιδιωτικών φορέων (Αττικό Μετρό, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, Αττική Οδός κλπ). Το ΥΠεΧωΔΕ όλο και περισσότερο έχει μετακυλιστεί σε αρμοδιότητες Δημοσίων Έργων. Αλλά και εκεί, ακόμη και οι φορείς επίβλεψης των έργων είναι ιδιώτες, όπως καθαρά έδειξε η περίπτωση της πολύνεκρης κατάρρευσης της γέφυρας της Αττικής Οδού. Ίσως η κύρια περιβαλλοντική, χωροταξική και πολεοδομική αρμοδιότητα που ασκεί το ΥΠεΧωΔΕ είναι να  μεριμνά για την καταστρατήγηση των περιβαλλοντικών-χωροταξικών και πολεοδομικών διατάξεων προς χάριν των Δημόσιων Έργων που σχεδιάζει, ή προς χάριν των σχεδιασμών άλλων υπουργείων, υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων. Φάνηκε καθαρά ο καθεστωτικός στόχος της ένωσης των δύο υπουργείων (ΥΧΟΠ και Δημοσίων Έργων) σε ένα υπουργείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με ιδιαίτερη μέριμνα το ΥΠΕΧΩΔΕ φρόντισε την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κατασευαστικών εταιρειών, την είσοδό τους στο χρηματιστήριο, και σήμερα τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ).

 

Ε. Οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα

Ο νέο νόμος για τις ΣΔΙΤ (Ν. 3389/2005 για τις «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», που τέθηκε σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου)  αποτελεί την τελευταία μεταολυμπιακή καθεστωτική αναπροσαρμογή, αλλά και γενικότερα την νεοφιλελεύθερη ενσωμάτωση σε ενιαίο πλαίσιο των προηγούμενων συμπράξεων, με χαρακτηριστικότερα προηγούμενα παραδείγματα την Αττική Οδό, την Πάρνηθα και το Γήπεδο Καραϊσκάκη. Σήμερα οι ΣΔΙΤ αναλαβαίνουν γενικότερο ενεργό ρόλο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκποίηση στις μεταολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και για τον τρόπο μεταφοράς του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα.

Ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας συντονίστηκε γρήγορα, αλλά με ενδοκλαδικές τριβές και πολιτικές προεκτάσεις διαφθοράς και διαπλοκής, στο καθεστωτικό σκηνικό.

·        Εκμεταλλεύτηκε τα κενά της δημόσιας διοίκησης και δημιούργησε τετελεσμένες καταστάσεις (Λάτσης-The Mall, Βωβός-Πολυκατοικίες στου Θων) Σημειώσεις: (1) (Η εταιρεία Babis Vovos-International Construction S.A. υπερηφανεύεται ότι είναι - η 1η ελληνική real estate εταιρία που εισήχθη στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη EPRA/ NAREIT Global Real Estate Index, από 1ης Απριλίου 2004. Επίσης, ευθύνεται για διάφορα έργα στο Μαρούσι, Πουνταζέζα Σουνίου (67.450 μ2), Οικόπεδο Ριζαρείου στο Δέλτα Φαλήρου (17.000 μ2), και αλλού. Πηγή: http://www.pressreleases.gr/news/company/34208652/18497.html)  (2) (Άνοιξε και λειτουργεί από 25 Νοεμβρίου 2005 το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο the Mall του ομίλου Λάτση. Ενοικιαστές είναι μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (Champion Μαρινόπουλος, Κωτσόβολος, Markw & Spencer κλπ). Η Lamda Development βρέθηκε να κτίζει ένα εμπορικό κέντρο σε «ξένη» ιδιοκτησία και μάλιστα κρατική. Ο ΟΕΚ είχε παραχωρήσει το 2001 το οικόπεδο σε εταιρεία που είχε συστήσει ο Δήμος Αμαρουσίου με σκοπό να χτιστούν εκεί τα σπίτια που θα φιλοξενούσαν τους δημοσιογράφους την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ως αντάλλαγμα θα έπαιρνε αυτοτελές κτίριο γραφείων 12.000 τ.μ. και 3 δισ. δρχ. σε μετρητά. Η Lamda Development στη συνέχεια εξαγόρασε τη δημοτική επιχείρηση και εκμεταλλευόμενη την αλλαγή του συντελεστή δόμησης (με νόμο το 2003) μπορούσε να χτίσει μέχρι και 75.000 τ.μ Έτσι, αγόρασε πρακτικά από τον Δήμο Αμαρουσίου την έκταση όπου τελικά μεταξύ άλλων κτίστηκαν οι κατοικίες του Χωριού Τύπου, αλλά και το εμπορικό κέντρο The Mall. Μέσω του νόμου για τις ολυμπιακές υποδομές εκδόθηκαν και οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Αρχικά κάτοικοι της περιοχής είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε το έργο παράνομο, με το σκεπτικό ότι στη συγκεκριμένη έκταση μπορούσαν να χτιστούν μόνο κατοικίες. Η ανέγερση όμως του εμπορικού κέντρου προχώρησε, καθώς το έργο θεωρήθηκε «ολυμπιακό έργο» (κομμάτι του Χωριού Τύπου που αναπτύχθηκε σε όμορη έκταση) και με το νόμο 3207/2003 άλλαξε ο συντελεστής δόμησης και επέτρεψε να γίνουν οι εμπορικές χρήσεις. Η Lamda, όμως, βρέθηκε τελικά να κτίζει το εμπορικό κέντρο σε έκταση που τυπικά δεν της ανήκε, γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η αντιπαροχή της έκτασης αυτής από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ολοκληρώθηκε μόλις προχθές, όπως είχε συμφωνηθεί με τον Δήμο Αμαρουσίου. Αυτή τη στιγμή, εκκρεμεί και άλλη προσφυγή κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου και για το λόγο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου έθεσε θέμα νομιμότητας για το «Mall» με επιστολή που κατέθεσε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου την περασμένη Τρίτη, οπότε και εγκρίθηκαν οι άδειες λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα λειτουργήσουν εκεί. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 20/11/2005)

Βρισκόμαστε σε μια συνεχή καθεστωτική διακομματική, νεοφιλελεύθερη αναπροσαρμογή του Κράτους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν και είναι το σημαντικότερο πεδίο αυτής της κατεύθυνσης.

 

Το σημερινό επιχειρηματικό τοπίο και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Στις 19 Μαΐου 2005 (Νόμος 3342/2005, ΦΕΚ 131 Α΄ 6-6-2005), η κυβέρνηση παρουσίασε το νόμο για την «βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες κλπ)» Για να γίνει αντιληπτή η καθεστωτική διαδοχή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να θυμίσουμε ότι εν μέσω έντονων αντιδράσεων σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, ψηφίστηκε (19.4.2002) στη Βουλή η διάταξη για την σύσταση της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση των ακινήτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το επίμαχο άρθρο 16 ψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) ζήτησαν την απόσυρση του και απεχώρησαν από την ψηφοφορία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε σθεναρά και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν εναντίον αυτού του νόμου. Ας εξετάσουμε που βρίσκεται σήμερα η υλοποίηση αυτού του νόμου.

 

Άγιος Κοσμάς

Μεγάλη επιχειρηματική κόντρα με έπαθλο την παραχώρηση του Κέντρου Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά προμηνύεται με βάση τη μαζική εκδήλωση ενδιαφέροντος που σημειώθηκε στο διαγωνισμό της Ολυμπιακά Ακίνητα. Συνολικά 13 σχήματα τα οποία απαρτίζονται από περίπου 40 εταιρείες συμμετέχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, στην έκταση των 425 στρεμμάτων μπορούν να χτιστούν συνολικά 62.730 τ.μ. που θα φιλοξενήσουν μαρίνα και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, ξενώνα πολυτελών σουιτών, εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικοδρόμιο. Η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 25 χρόνια.

Τα 13 υποψήφια σχήματα είναι:

 1. S. Cape (J&P Αβαξ, ΓΕΚ, ΒΙΟΤΕΡ, Μοτοδυναμική)
 2. Intrakat
 3. Σείριος
 4. Waterfront
 5. Mediterranean Marina Ag. Kosmas (ΑΤΤΕΝΕ, Θ. Καραγιάννης, Τρίτων, Marina Management Services, Marfin Bank, American Appraisal, REAG, Blue GR Mamidakis Hotels, Γ. Λεγάκης)
 6. Pegasus Aviation
 7. Αιγαίον Οϊλ, Hellenic Environmental Center, Oceanic Cruising, Majestic Marine, Γαντζούλας, Παντεχνική
 8.  Admiral Enterprises
 9.  Παζαρόπουλος, Mamidoil – Jetoil
 10. Lamda Development
 11. Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας, Προμηθέας Gas, Αθηνά, Semora Investments, Κυριακούλης (μεταξύ των οποίων και οι Αεροπόλ Χαραγκιώνης - Sonae Sierra)
 12. Εταιρείες εκπροσωπούμενες από τους Δ. Κοντογιάννη και Β. Λαλιώτη
 13. Dolphin Capital Partners, Focal Project Managers

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2005

Γαλάτσι

Δύο σχήματα διεκδικούν το κέντρο Γαλατσίου, το οποίο θα παραχωρηθεί τουλάχιστον για 12 χρόνια. Σε έκταση 90 στρεμμάτων υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις 30.000 τ.μ. και μπορούν να χτιστούν επιπλέον 8.000 τ.μ. Στο ακίνητο μπορούν να φιλοξενηθούν εμπορικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι δύο υποψήφιοι είναι:

 1. Ελληνική Τεχνοδομική – Ακτωρ
 2. Ακροπόλ Χαραγκιώνης - Sonae Sierra

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2005

Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης-Μαρούσι

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών προεπιλογής για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι (IBC), ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που περνούν στην επόμενη φάση.  Επτά σχήματα συνεχίζουν στο διαγωνισμό για τη μεταολυμπιακή χρήση του IBC στο Μαρούσι:

- ΑΝΤ1 TV

- J&P Αβαξ

- Lamda Development

- SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών

- Ελληνική Τεχνοδομική – Ακτωρ

- Ακροπόλ Χαραγκιώνης

- Sonae Sierra

- ΓΕΚ       

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2005

 

κανόε καγιάκ σλάλομ στο Ελληνικό

Για το κανόε καγιάκ στο Ελληνικό, που ο διαγωνισμός βρίσκεται σε δεύτερη φάση, θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές τα σχήματα:

-         Village Roadshow

-         Intradevelopment, Intrakat, Θρύλος Α.Ε.

-         Επιχειρήσεις Ηχου και Εικόνας, Ελληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα, Δ. Κοντογιάννης

-         ΓΕΚ, J&P Αβαξ, Βιοτέρ, Aqua Land

Από τη συνέχεια του διαγωνισμού αποκλείστηκε η κοινοπραξία Waterworld Holdings –

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2005

 

Μπάντμιντον στου Γουδή

Για το κέντρο μπάντμιντον προεπελέγησαν δύο σχήματα:

-         Μ. Αδάμ, Γ. Γιώργας, Π. Γιώργας, Δ. Κοντογιάννης

-         Omikron Group

Αποκλείστηκαν οι υποψήφιοι Vive Mar Βλ. Σταθοκωστόπουλος & Σία Ο.Ε., Νέα Κτηματική Α.Ε. και Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2005

 

Καλογρέζα

Το στέγαστρο Καλατράβα αναμένεται να παραληφθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Κόστισε 244 εκατ. Ευρώ με υπέρβαση 36% από τον αρχικό προϋπολογισμό, εώ όπως αποκαλύφθηκε η κοινοπραξία υπό την ΆΚΤΩΡ διεκδικεί με δικαστικές προσφυγές άλλα 53 εκατ. Δρχ. (Καθημερινή 12 Nοεμβρίου 2005). 

Τα εγγενή προβλήματα στη στέγη του Oλυμπιακού Σταδίου είχαν αποτυπωθεί από 20μήνου τόσο από τον τεχνικό σύμβουλο του υπουργείου (την εταιρεία Bung), όσο και από την Germanische Lloyd που προσελήφθη τον Mάρτιο του 2004.  (ίδιο)

Στις 12-4-2004 δημοσιεύτηκε η εξής είδηση: «Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως στα κενά του πλέγματος του στεγάστρου έπρεπε να τοποθετηθούν υαλοπίνακες, πάχους δέκα περίπου πόντων. Στην πορεία όμως, οι κατασκευαστές συνειδητοποίησαν πως τα έξοδα ήταν πολλά και «δεν έβγαιναν», οπότε αποφάσισαν να μην αγοράσουν…κανονικό γυαλί. Αντ’ αυτού χρησιμοποίησαν ένα φτηνότερο συνθετικό υλικό, που μάλλον θα κάνει καλά τη δουλειά, καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων. Μετά όμως θ’ αρχίσουν τα προβλήματα: Πιο συγκεκριμένα, μέλος του επιστημονικού προσωπικού που έχει αναλάβει την εν λόγω κατασκευή, μας ενημέρωσε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα (ένα χρόνο περίπου), τα τζάμια του στεγάστρου θα θολώσουν. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και οι ηλιακές ακτίνες θα φθείρουν το φτηνό συνθετικό υλικό, το οποίο θα χρωματιστεί κίτρινο ή γκρι. Με λίγα λόγια, το στέγαστρο Καλατράβα θα αχρηστευθεί λίγο μετά το πέρας των Ολυμπιακών αγώνων. Είναι δηλαδή ένα έργο με ημερομηνία λήξης, παρά τα υπέρογκα ποσά με τα οποία ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.» («ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ» Η ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ _POSTEDON Δευτέρα, Απρίλιος 12, 2004, Στεφ. Νομικός (αποστολέας) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»,  στο www.meandros.net/portal/modules.php?op=modload& name=News&file=article&sid=763&mode=thread ).

Στις 8-11-2005 η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά διένειμε λογοκριμένη επιστολή του γερμανικού οίκου Germanischer Lloyd, που ελέγχει τη στέγη του Oλυμπιακού Σταδίου, επιχειρώντας να απαλλαχθεί από τις καίριες επισημάνσεις που φιλοξενούνταν στην εξαφανισμένη παράγραφο. Το πλήρες κείμενο της επιστολής των Γερμανών, καταλήγει σε πρόταση για επέκταση των ελέγχων στις συγκολλήσεις των μεταλλικών στοιχείων του στεγάστρου, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για κατά συρροήν κακοτεχνίες, και σε έλεγχο των βιδωτών διασυνδέσεων (δηλαδή, αν έχουν σφιχθεί με σωστή ροπή) στην αψίδα.

Το ιστορικό της σύμβασης της CON-TENT είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. H CON-TENT είναι η εταιρεία που επί χρόνια είχε στήσει τεράστιες αυθαίρετες τέντες δίπλα στο ΣΕΦ και έκανε εκθέσεις με κορυφαία την έκθεση «Φιλοξένια», με την ανοχή των τότε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Στις 17 Μαρτίου 2005 το ΔΣ του ΟΑΚΑ υπογράφει σύμβαση με την εταιρεία CON-TENT για τη διάθεση χώρου 19.500 τ.μ. και δύο συνημμένων parking 40.000 τ.μ. με σκοπό την πραγματοποίηση εκθέσεων σε ελεύθερο χώρο, χωρίς τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, για μια πενταετία με δυνατότητα επέκτασης. Εκεί θα ανεγείροντο νέες προσωρινές κατασκευές 15.000 τ.μ.

Στις 20-9-2005 η σύμβαση επικυρώνεται από τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Αναπληρωτής Πολιτισμού. Η απόφαση αυτή υπέχει θέση οικοδομικής άδειας για το νέο εκθεσιακό κέντρο.

Στις 1-11-2005 το ΔΣ του ΟΑΚΑ λύει και καταγγέλει τη σύμβαση με την CON-TENT   

Στις 4-11-2005 κατατίθεται σχετική ερώτηση 21 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με κύρια επιχειρήματα ότι το εκθεσιακό κέντρο, που θα ανεγερθεί στο ΟΑΚΑ, έρχεται σε ανταγωνισμό με το κέντρο της HELEXPO, ότι οι τέντες που θα ανεγερθούν θα προσβάλλουν την Αγορά και τα άλλα διεθνούς φήμης έργα του κ. Καλατράβα, και ότι δεν έγινε διαγωνισμός. Αμέσως μετά το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απομάκρυνση του προέδρου της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ. (ΤΑ ΝΕΑ 7-10-2005).

 

Τι λέει η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης-Οι ΣΔΙΤ

Η κυβέρνηση πέρασε ένα νέο νόμο για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτό είναι το κύριο όχημα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αλλά και της περιουσίας του ΕΟΤ (ΕΤΑ), καθώς και άλλες δημόσιες ιδιοκτησίες (π.χ. λιμανιών).

«Η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται στις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε», επισημαίνει ο κ.Καραμανλής στο συνέδριο του Economist με θέμα τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). (Πηγή: Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2005  http://www.athens24.gr/gr/index.phtml?modus=news_detail&id=13731&newsstil=homenews)

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι με τον νέο τρόπο θα δημιουργούνται ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και με χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος οι υποδομές που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αύξηση της παραγωγικότητας και που θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Ο υπ. Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ανέφερε ότι δημιουργούνται πλέον πολύ μεγάλες ευκαιρίες για συμπράξεις και συνεργασίες με σκοπό την αξιοποίηση των ολυμπιακών και τουριστικών ακινήτων αλλά και των ακινήτων των λιμανιών. Οπως ανάφερε ο κ. Σιούφας προχωρούν ήδη 5 διεθνείς διαγωνισμοί από την Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα και άλλοι 8 διαγωνισμοί απο την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται σχετικές μελέτες απο οργανισμούς δημοσίου για την αξιποίηση των ακινήτων τους.  Μάλιστα, ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα κατατίθεται νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Αλλωστε έχει ήδη θεσπιστεί νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι με το Πρόγραμμα "Θησέας" έως σήμερα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών και έχουν αξιολογηθεί 69 προτάσεις από 37 ΟΤΑ. Τα έργα κατανέμονται σε 15 κατηγορίες και περιολαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές υποδομές, ορεινό και χιονοδρομικό τουρισμό, συνεδριακούς χώρους, θεματικά πάρκα, μαρίνες, αθλητικά κέντρα κλπ.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι με συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής έχει ξεκινήσει στη σύγχρονη Ελλάδα με την υλοποίηση τριών μεγάλων έργων υποδομής μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τα έργα του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα, της Μόνιμης Ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου και της Αττικής Οδού και ότι "προχωρούμε στην κατασκευή με τη μέθοδο της παραχώρησης έξι οδικών έργων προϋπολογισμού περίπου 7 δισ. ευρώ". Σχετικά με έργα ή υπηρεσίες προϋπολογισμού κάτω των 200 εκατ. Ευρώ, που αφορούν και τους ΟΤΑ, ο υπουργός είπε ότι το σύστημα ΣΔΙΤ θα διευκολύνει τόσο την υλοποίηση έργων υποδομής διαφόρων κατηγοριών όσο και την παροχή υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. "Οι συνεργασίες αυτές θα πρέπει να προωθούνται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι δημοσιονομικές δυσχέρειες", τόνισε.

 

Επίλογος

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καθεστωτική λαίλαπα κατά των ελεύθερων χώρων και γενικά κατά του δημόσιου χώρου και των δημόσιων λειτουργιών. Ο νεοφιλελευθερισμός, όπως ανέπτυξε ο γεωγράφος Ντ. Χάρβεϋ στην Ακαδημία Αθηνών την Άνοιξη 2005, επιδιώκει την άλωση και κατάργηση του δημόσιου χώρου. Τα παραδείγματα από την Ελλάδα είναι υπεραρκετά και πολύ γνωστά σε όσους ασχολούνται με το κίνημα των ελεύθερων χώρων, με τοπικά ζητήματα και γενικότερα με σύγχρονα προβλήματα. Συνειδητοποιούνται και από ορισμένους ΟΤΑ, και από τους φορείς των εργαζομένων. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όπου μεθοδικά και συστηματικά κινήθηκαν οι δυνάμεις που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον, είχαμε αποτελέσματα και νίκες. Ωστόσο, ο συντονισμός πρέπει να ανέβει σε ένα ανώτερο επίπεδο αν θέλουμε να μην αρκούμαστε σε περιστασιακές και αποσπασματικές νίκες.

επιστροφή στην αρχή

Σε 250 ευρώ το κόστος για κάθε Ελληνα

Διακόσια πενήντα ευρώ κόστισε σε κάθε Ελληνα η κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και η συντήρησή τους κοστίζει δέκα ευρώ ετησίως. Η διαπίστωση του προέδρου τής «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» Χρήστου Χατζηεμμανουήλ έγινε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την αξιοποίηση των ολυμπιακών έργων, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, σε συνεργασία με τα ΙΕΚ Θέρμης, στο Μουσείο Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ υπογράμμισε ότι: «Εχω κατηγορηθεί κατά καιρούς, ακόμη και στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, για να μην είναι κι άλλο ζημιογόνες για τον ελληνικό λαό, θα πρέπει να δοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή τη στιγμή, πέρα απ' τα 250 ευρώ που κόστισαν, απ' τα 100 ευρώ που κοστίζει πλέον κάθε εγκατάσταση φέρνει πίσω, ως έσοδο, μόνο τα 8. Το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ κοστίζουν στον ελληνικό λαό 26 εκατ. ευρώ!». Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης που παρακίνησαν τον πρόεδρο τής «Ολυμπιακά Ακίνητα» να αποκαλύψει κι άλλους αριθμούς. «Το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ κοστίζουν 2,6 ευρώ σε κάθε Ελληνα, ακόμη και σε εσάς που ζείτε στη Βόρεια Ελλάδα» απάντησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ.
Ο κ. Ορφανός υποστήριξε ότι υπάρχει πλάνο αξιοποίησης και έκανε και πάλι μια απαρίθμηση των ολυμπιακών έργων που γίνονται στην περιφέρεια, υπογράμμισε ότι εγκρίθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η χρήση του ονομαστικού εισιτηρίου, ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τις διαχρονικές αξίες της: την πλούσια ιστορία της και την ομορφιά της, σε συνδυασμό πλέον με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, που πρέπει να εκμεταλλευθεί.
Και... ποντίκια
Ο πρόεδρος της Ενωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, αποκάλυψε: «Με λύπη μου έμαθα ότι το Καυταντζόγλειο, αυτή η υπέροχη εγκατάσταση, που όμως κόστισε 20 δισ. δρχ., κινδυνεύει τώρα από... ποντίκια! Ποντίκια είχε και πριν από την ανακαίνισή του, αλλά απ' ό,τι μαθαίνω έχει και τώρα, σε αρκετά σημεία του, αφού παραμένει αναξιοποίητο».  Κ. ΚΟΥΣΗΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/12/2005

επιστροφή στην αρχή

Προβλεφθέντα είδη βλαστήσεως από πρόγραμμα Αθήνα 2004 και των πραγματοποιηθεισών φυτεύσεων 

 

Προβλεφθέντα

Πραγματοποιηθέντα

ποσοστό

`Δένδρα`

282.296

13.650

4,83535

`Θάμνοι1>2.5μ.

1.174.673

248.271

21,13533

`Θάμνοι2>1μ.

210.963.610

81.410

0,03859

`Ανθόφυτα`

15.662.300

91.971

0,587213

Από τα ολυμπιακά έργα το μόνο που δεν έγινε ήταν αυτό του πρασίνου. Αντίθετα πλήθος εγκαταστάσεων κατέλαβε πολύτιμες αδόμητες εκτάσεις για την ανάσα του Λεκανοπέδίου, π.χ. στην καρδιά του σχεδιαζόμενου Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, Μαρούσι, Γαλάτσι, πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, ακτή Αγίου Κοσμά, Φαληρική ακτή. Σύμφωνα με την εισήγηση του Κ. Κασσιού, καθηγητή ΕΜΠ, στην ημερίδα του ΤΕΕ, 18 Μαρτίου 2005μ με θέμα "Ποιότητα της ατμόσφαιρας στις αστικές περιοχές-νέα δεδομένα και προοπτικές", το υλικό που φυτεύτηκε στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι υποτετραπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε εξαγγελθεί, στην Αθήνα με το θλιβερό προνόμιο να αντιστοιχούν 2,5 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο και αυτό άνισα κατανεμημένο. Όπως είναι γνωστό το πράσινο "φιλτράρει" σκόνη, σωματίδια κ.ά.  Αυγή 22-1-2006

επιστροφή στην αρχή

Δημοσκοπήσεις για την Ολυμπιάδα:

Πανελλαδική έρευνα για την εικόνα των αγώνων που παράγγειλε η ΟΕ ΑΘΗΝΑ 2004, 17-27 Σεπτ. 2004, (2000 άτομα) και αντίστοιχες δημοσκοπήσεις 2001, 2002, 2003, Μάϊος 2004, Ιούνιος 2004 (Πηγή: MRB-VPRC, www.v-prc.gr/olymp2004/index_gr.html)

Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έκανε καλά που ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ή όχι;»  το 20% δεν συνηγορεί ότι έκανε καλά

Δημοσκόπηση διαδικτύου 19-4 έως 19-5- 2004 (3402 άτομα) (Πηγή: http://www.dimoskopisi.gr/archive.php?id=2)

Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι έπρεπε να πάρουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες;» το 28,4% απαντά όχι.
 
Δημοσκόπηση διαδικτύου (538 άτομα) (Πηγή: http://www.touristnews.gr/mag/index.php/poll/result/5)

Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι οι ολυμπιακοί αγώνες θα έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα στον ελληνικό τουρισμό;» το 38 % απαντά «όχι» και το 13% «μόνο για την Αθήνα»

Δημοσκοπήσεις διαδικτύου για αθλητές (Πηγή: http://www.a-z.host-web.info/index.php?name=Surveys)

Στο ερώτημα «Σαν αθλητής θα κάνατε χρήση αναβολικών προκειμένου να κατακτήσετε μια νίκη σε Ολυμπιακούς Αγώνες?» το 38,33% απαντά ναι. Στο ερώτημα «Θα συμβάλλουν μελλοντικά στην ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004?» το 53,66% των αθλητών απαντά όχι. Στο ερώτημα «Θεωρείτε ηθικά αποδεκτό να αποτελούν οι αθλητικές εκδηλώσεις προϊόν του marketing?» το 56,54% απαντά όχι.

επιστροφή στην αρχή

Η Ολυμπιακή Ασφάλεια και η υποκατηγορία «Παρακολουθήσεις Κινητών Τηλεφώνων από την Vodaphone»

Τι έγινε με τους υπόλοιπους σχεδιασμούς; Υλοποιούνται κανονικά;

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπάρχει η «Παρουσίαση Σχεδιασμού Ολυμπιακής Ασφάλειας, Απρίλιος 2004». http://www.ydt.gr/main/Attachments/Attachment10678_o_asfalia.pdf 

Μαθαίνουμε ότι «η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ανατεθεί θεσμικά από την Πολιτεία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συγκεκριμένα στην Ελληνική Αστυνομία. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), μια ειδική αυτοτελής Yπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.» Επομένως για το πλήρες σύστημα παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων (μέρος των οποίων είναι της Vodaphone) αλλά και σταθερών, που, σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, υλοποιούσε η ΕΥΠ, την ευθύνη είχε ο ίδιος ο Υπουργός και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Επίσης, μαθαίνουμε ότι «ο Σχεδιασμός εξελίχθηκε μέχρι σήμερα, με την εκπόνηση:

Του Στρατηγικού Σχεδίου (15/11/2000)

Του Κατευθυντηρίου Σχεδίου (31/5/2001)

Του Τακτικού Σχεδίου (31/12/2001)

Του Επιχειρησιακού Σχεδίου, που είναι σε εξέλιξη», επομένως είναι εξασφαλισμένη η διαχρονικότητα του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων και των παρακολουθήσεων ανεξαρτήτως του κόμματος που κυβερνά.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι «Το Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών θα είναι ο μοναδικός κεντρικός φορέας συγκέντρωσης, καταχώρησης, σύνθεσης, ανάλυσης, αξιολόγησης και εκμετάλλευσης επεξεργασμένων Πληροφοριών Ολυμπιακού ενδιαφέροντος... Καθοριστικό ρόλο στον τομέα αυτό έχει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών(Ε.Υ.Π.), στην οποία θεσμικά ανήκει η αρμοδιότητα εκτίμησης απειλών κατά Χωρών και αποστολών τους, που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, καθώς επίσης και η διαχείριση των Ολυμπιακών πληροφοριών, που προέρχονται από

συνεργαζόμενους με αυτή Φορείς του εξωτερικούΆρα, η ΕΥΠ έχει άμεση εμπλοκή και γνώση για τη μη-διακοπή των Ολυμπιακών παρακολουθήσεων.

Μερικά ακόμη σημεία:

§         «Από την Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα (Ο.Σ.Ο.) [στην οποία συμμετέχουν επτά (7) Χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ισραήλ) παρέχεται συνδρομή σε ενενήντα δύο (92) Ειδικές Εκπαιδεύσεις, μερικές από τις οποίες αφορούσαν την ανάλυση πληροφοριών... Από τη Χώρα μας, υλοποιούνται αυτοδύναμα εκατόν δεκατρείς (113) Ειδικές Εκπαιδεύσεις, μερικές από τις οποίες αφορούν και θέματα Πληροφορικής». Άρα, δεν μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί. Χρειάζεται ειδίκευση που Έλληνες αξιωματούχοι είχαν αποκτήσει.

§         «Ειδικά τα Συστήματα C4I είναι σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επικοινωνιών, πληροφορικής και φυσικής Ασφάλειας τα οποία με πλήρως εξασφαλισμένη διαλειτουργικότητα παρέχουν πληροφόρηση (εικόνα, ήχο, δεδομένα) στους εξουσιοδοτημένους Διοικητές Ασφάλειας». Φαίνεται ότι το σύστημα παρακολουθήσεων σταθερών και κινητών τηλεφώνων, οι χαφιεδοκάμερες, τα Ζέπελιν, οι καταγραφές κλήσεων και θέσεων και κίνησης του κάθε πολίτη και οι συζητήσεις που έκανε συνεχίζει εν μέρει να λειτουργεί (μόνο το Ζέπελιν δεν υπάρχει), και ίσως αυτή είναι η εξήγηση της επιμονής του ΥΔΤ να κρατήσει τις χαφιεδοκάμερες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύστημα φαίνεται ότι μπορούσε να παρακολουθεί ακόμη και τις συζητήσεις που γινόταν μέσα σε οποιοδήποτε χώρο, αρκεί να υπήρχε εκεί μέσα ένα οποιοδήποτε, ακόμη και κλειστό, κινητό, αρκεί να είχε την μπαταρία του.

§         «Η συνεργασία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων με τους Εκπροσώπους των επτά (7) χωρών... έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα πολύ θετικά και συνεχίζεται με πρακτική προσέγγιση – συμβουλευτική συνδρομή [μεταξύ άλλων] και στην ανταλλαγή πληροφοριών.» Αυτή η πολύ θετική συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών φαίνεται ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

§         Ένα από τα βήματα που εναπόμεναν τον Απρίλιο 2004 ήταν, μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων, των εκπαιδεύσεων  και την εγκατάσταση του εξοπλισμού, όπως αναφέρει το κείμενο «η διεύρυνση και εντατικοποίηση των Διεθνών Συνεργασιών». Στο σχέδιο Ολυμπιακής Ασφάλειας δεν υπάρχει πουθενά η πρόβλεψη για άρση του σχεδίου μετά το πέρας των Αγώνων και οι διαδικασίες αποσύνδεσης του Σχεδίου. Φαίνεται, ότι το σκάνδαλο της Vodaphone ήταν μια επιμέρους αποκάλυψη αυτής της διεύρυνσης και εντατικοποίησης των διεθνών συνεργασιών!

§         Αν, ωστόσο, πιστεύει κανείς ότι το σύστημα παρακολουθήσεων συνέβαινε μόνο στην κεντρική περιοχή της Αθήνας και μόνο μέσω της Vodaphone η έκθεση είναι κατηγορηματική: «Ο Σχεδιασμός καλύπτει το σύνολο της επικράτειας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην αστική περιοχή των Ολυμπιακών πόλεων». Πρόκειται για τις πόλεις Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, δηλαδή συστηματική παρακολούθηση για το 80% του πληθυσμού της Ελλάδας, αλλά και για το υπόλοιπο 20% των αγροτικών περιοχών.

§         Απορία: Το Echelon, που προϋπάρχει της Ολυμπιάδας 2004 και συνεχίζει την κατασκοπευτική του δράση, που είναι; Γιατί δεν αναφέρεται στον Σχεδιασμό της Ολυμπιακής Ασφάλειας; Είναι απλά συλλέκτης πληροφοριών ή μπορεί να έχει και επιχειρησιακή αξία; Αν είναι απλά συλλέκτης, ποιός το τροφοδοτεί από την Ελλάδα; Αν έχει και επιχειρησιακή αξία είναι δυνατόν ολόκληρος Σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας να μην το περιέλαβε; Είναι τόσο «αθώοι» οι Έλληνες αξιωματούχοι ή είχαν  συμφωνήσει να διοχετεύει (-ουν) τις απαραίτητες πληροφορίες προς το Echelon άλλη (-ες) ξένη (-ες) δύναμη (εις); Ακόμη και αν είναι έτσι, δεν αποτελεί και αυτό άλλη μια απόδειξη ότι το σύστημα παρακολούθησης της Ολυμπιάδας σχεδιάστηκε για να συνεχίζει να λειτουργεί και μετά τους Αγώνες, ενισχύοντας απλά τα μέσα διεθνούς παρακολούθησης;  (Επεξεργασία στοιχείων: Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων, 26-2-2006)

επιστροφή στην αρχή

Μάχες γιγάντων για πέντε ολυμπιακά «φιλέτα»

Πριν από λίγες μέρες «έκλεισαν», οκτώ μήνες μετά την προκήρυξη, οι πέντε κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού το «φιλέτο» του Aγίου Kοσμά, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες, πιθανόν, θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το Mπάντμιγκτον στο Γουδί που ξεκίνησε τον περασμένο Iούλιο.

Eκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το προβάδισμα έχει η κοινοπραξία των επιχειρηματιών Mιχαήλ Aδάμ (Adam Productions), Γιώργου Γιώργα, Παναγιώτη Γιώργα και Δημήτρη Kοντογιάννη που συνεργάζεται με την Audiovisual, συμφερόντων της οικογένειας Bαρδινογιάννη.

Σε ό,τι αφορά τον Αγιο Kοσμά που συγκέντρωσε εντονότατο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες προβάδισμα φαίνεται να έχουν- με βάση τα επιχειρηματικά πλάνα που παρουσίασαν κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού - η εταιρεία Waterfront και η κοινοπραξία S.Cape που απαρτίζεται από τις εταιρείες J&P ABAΞ, ΓEK, BIOTEP και Mοτοδυναμική.

Στην τελική φάση έχουν περάσει ακόμη η εταιρεία Intrakat, συμφερόντων Σωκράτη Kόκκαλη, η Σείριος AEBE που εκμεταλλεύεται τον ομώνυμο σταθμό στην EO Aθηνών-Λαμίας και ελέγχεται από την εταιρεία συμμετοχών Παρνασσός Eπιχειρήσεις ABETE, η οποία ανήκει στον κ. Παναγιώτη Πανούση και η κοινοπραξία των εταιρειών Eμπορική Aκίνητης Περιουσίας, Προμηθέας Gas, AΘHNA ATE, Semora Investments και Kυριακούλης Mεσογειακαί Kρουαζιέραι Nαυτιλιακή AE.

Ανάδοχοι

Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότεροι του ενός αναδόχου. Kάτι που δεν αποκλείεται και για Kέντρο Pαδιοτηλεόρασης στο Mαρούσι (ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι τον Iούλιο) όπου το ακίνητο αναμένεται να «διασπαστεί» σε τηλεοπτικά στούντιο, γραφειακούς και εμπορικούς χώρους και το υπόγειο πάρκιγκ που εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο, κρίνοντας με βάση τη γεωγραφική θέση του ακινήτου, δίπλα από το OAKA και επάνω ακριβώς στον άξονα της Kηφισίας.

Tο ακίνητο διεκδικούν ο όμιλος του ANT1, η J&P Αβαξ, η Lamda Development, η κοινοπραξία της EΛTEB και Ακτωρ, το σχήμα των εταιρειών Acropole Charagionis SA και Sonae Sierra και η ΓEK.

Δύο μνηστήρες για το Κλειστό Γαλατσίου

Στην «Oλυμπιακά Aκίνητα» εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Kλειστό Γαλατσίου, ο διαγωνισμός του οποίου ξεκίνησε τον περασμένο Aύγουστο.

Tο ακίνητο διεκδικούν δυο κοινοπραξίες με ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικής συνεργασίας μεταξύ τους και από κοινού ανάληψης της εγκατάστασης. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες EΛTEB-AKTΩP και Acropole Charagionis-Sonae Sierra. Tο Γυμναστήριο Γαλατσίου θα παραχωρηθεί για περίοδο έως και 12 χρόνια και εκτός των αθλητικών χρήσεων προβλέπονται εμπορικά καταστήματα και χώροι εστίασης, πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεματικός χώρος ψυχαγωγίας.

H όλη έκταση φτάνει τα 90 στρέμματα εκ των οποίων τα 36 αφορούν τις εγκαταστάσεις ενώ δίνεται η δυνατότητα επιπλέον κατασκευών σε έκταση 8 στρεμμάτων.

Δίπλα από την εγκατάσταση προβλέπεται να κατασκευαστεί μελλοντικά και σταθμός του Mετρό. Iδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και στην περίπτωση του σλάλομ κανόε καγιάκ στο Eλληνικό, ο διαγωνισμός του οποίου «τρέχει» από τον περασμένο Iούλιο. Tην εγκατάσταση διεκδικούν η κοινοπραξία Intradevelopment, Intrakat και Θρύλος AE, συμφερόντων Σωκ. Kόκκαλη, η κοινοπραξία Eπιχειρήσεις Ηχου και Eικόνος AE (Audiovisual συμφερόντων οικογένειας Bαρδινογιάννη), Eλληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα AE και Δημήτριος Kοντογιάννης που συνεργάζονται στο Allou Fan Park, η Village Roadshow Operations Hellas που ελέγχει τα συγκροτήματα πολυσινεμά και η κοινοπραξία ΓEK AE, J&P-Αβαξ AE, Bιοτέρ AE, Aqua Land Kορφού Γουώτερπαρκ.

Eν τω μεταξύ, αυτή τη στιγμή τρέχει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Kέντρο Mπιτς Bόλεϊ στο Φάληρο ενώ αναμένεται η προκήρυξη για την αξιοποίηση του Παγκρητίου Σταδίου στο Hράκλειο.

Aκόμη, εκκρεμεί η απόφαση της αρμόδιας για τις ΣΔIT διυπουργικής επιτροπής για την ένταξη στο πρόγραμμα των συμπράξεων του κλειστού Tάε Kβον Nτο στο Φάληρο, το οποίο προορίζεται για Mητροπολιτικό Συνεδριακό Kέντρο.

Aπό εκεί και πέρα τα πράγματα είναι παγωμένα και δεν αναμένονται άμεσα εξελίξεις για τα υπόλοιπα ακίνητα στο Eλληνικό (4 ακίνητα), το Mαρκόπουλο (Iππικό Kέντρο και Σκοπευτήριο) και στα στάδια Bόλου και Πάτρας ενώ καθυστέρηση παρατηρείται και σε ότι αφορά την αξιοποίηση των κλειστών Γυμναστηρίων στη Nίκαια και τα Ανω Λιόσια, τα οποία θα παραμείνουν στην ευθύνη του δημοσίου. ΗΜΕΡΗΣΙΑ 6/5/2006 7:00:05 μμ

επιστροφή στην αρχή

Στις «συμπληγάδες» της γραφειοκρατίας, των επικείμενων δημοτικών εκλογών και των υπέρογκων χρεών τους βρίσκονται εγκλωβισμένα τα Ολυμπιακά Ακίνητα, με αποτέλεσμα την πολύμηνη καθυστέρηση της υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησής τους σε ιδιώτες. Ο πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα Χρ. Χατζηεμμανουήλ καλείται να επιλύσει 4 σοβαρά προβλήματα πριν προχωρήσει σε αναθέσεις: τις αντιδράσεις των τοπικών αρχόντων, τα ανεξόφλητα χρέη των Ολυμπιακών Ακινήτων, το αίτημα των διαγωνιζομένων για κρατική χρηματοδότηση των αναγκαίων επενδύσεων και την κατοχύρωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που δανειοδότησε την κατασκευή τους. ΕΞΠΡΕΣ 8-5-2006

επιστροφή στην αρχή

 

Eισήγηση για να μπει φραγμός στη χρήση της κρυφής κάμερας

«Φρένο» στη χρήση της κρυφής κάμερας αλλά για πολλούς και στις κάμερες του «Mεγάλου Aδελφού», που καταγράφουν τα πάντα στους δρόμους, βάζει εισήγηση προς την Oλομέλεια του Συμβουλίου της Eπικρατείας», που δέχεται παράλληλα ως απόλυτα απαγορευμένη από το Σύνταγμα τη χρήση της απεικόνισης ενός συγκεκριμένου προσώπου, εφόσον δεν υπάρχει η συναίνεσή του.

Σύμφωνα με την εισήγηση του συμβούλου Eπικρατείας Δημ. Γρατσία, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να μεταδοθεί από τηλεοπτικό σταθμό μια πληροφορία που βασίζεται σε ό,τι κατέγραψε μια «κρυφή κάμερα», αλλά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να μεταδοθεί και η σχετική εικόνα χωρίς τη συναίνεση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

Tο υλικό της συγκεκριμένης καταγραφής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο ενώπιον ενός δικαστηρίου, αφού κατά το Σύνταγμα το απόλυτο δικαίωμα που έχει κάθε άτομο επί της εικόνας του, αργεί μόνο απέναντι στη δικαστική αρχή και μόνο εφόσον πρόκειται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Nομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι θέσεις αυτές μπορούν να υποστηριχθούν και από όσους αντιμάχονται τις κάμερες στους δρόμους και ζητούν την απομάκρυνσή τους.

Mε την εισήγηση αυτή προτείνεται να απορριφθεί προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και να επικυρωθεί η χρηματική ποινή 100.000 ευρώ που επιβλήθηκε για δύο εκπομπές του M. Tριανταφυλλόπουλου, που παρουσίασαν με «κρυφή κάμερα» τον πρώην βουλευτή του ΠAΣOK Aλ. Xρυσανθακόπουλο να παίζει «φρουτάκια», ενώ ήταν πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Bουλής για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που είχε ζητήσει την απόσυρση όλων των τυχερών παιχνιδιών.

H δημοσιοποίηση των γεγονότων οδήγησε στην πολιτική τιμωρία του και την εμπόδιση της υποψηφιότητάς του. H δικαστική εισήγηση, αναλύοντας τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 19 του Συντάγματος και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε συνδυασμό με ένα πλέγμα συνταγματικών ρυθμίσεων που προστατεύουν την ιδιωτική ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, δέχεται -μεταξύ άλλων- ότι:

n Kάθε άτομο μπορεί να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε χρήση απεικόνισης που αφορά το ίδιο ως μοναδικό ή κύριο αντικείμενο και έχει ληφθεί χωρίς τη συγκατάθεσή του (ρητή ή έμμεσα τεκμαιρόμενη).

n Tαυτόχρονα οι κρατικές αρχές οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια που αποτελεί χρήση οποιασδήποτε απεικόνισης του ατόμου, αν δεν έχει τη συναίνεσή του και παράλληλα οφείλουν να προστατεύουν το άτομο προληπτικά ή κατασταλτικά έναντι της προσβολής των δικαιωμάτων του από τρίτους.

H υποχρέωση αυτή βαρύνει κυρίως το Eθνικό Συμβούλιο Pαδιοτηλεόρασης.

n H απαγόρευση χρήσης της απεικόνισης συγκεκριμένου ατόμου χωρίς τη συναίνεσή του είναι απόλυτη και καταλαμβάνει ακόμα και τη χρήση της απεικόνισης από κρατικές αρχές για λόγους δημόσιου συμφέροντος.

Ως μοναδική εξαίρεση στην απόλυτη προστασία του ατόμου στην εικόνα του (αλλά και στο απόρρητο της επικοινωνίας) η εισήγηση αναγνωρίζει την παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η απαγόρευση χρήσης της απεικόνισης (χωρίς τη συναίνεση) δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την ανάγκη ικανοποίησης του δικαιώματος του πληροφορείν και του πληροφορείσθαι. Aν τυχόν το πρόσωπο που έχει καταγραφεί σε κάμερα αρνηθεί την πληροφορία που μεταδίδεται από κανάλι, τότε το τελευταίο μπορεί να επιμείνει στην ορθότητα της πληροφορίας και εφόσον υποβληθεί εναντίον του μήνυση ή αγωγή, επιτρέπεται να καταθέσει το υλικό στις δικαστικές αρχές για αξιοποίησή του. ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ Έθνος 30-5-06

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ στο ΣτΕ δέχεται τη μετάδοση πληροφορίας που αποκτήθηκε από αθέμιτο μέσο, αλλά...

Στοπ στις εικόνες από κρυφή κάμερα

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εισήγηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας απαγορεύει την τηλεοπτική προβολή εικόνας που έχει καταγραφεί από κρυφή κάμερα, αφού δέχεται ότι η εικόνα του ατόμου ως πρωταρχικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασής του ανήκει στον πυρήνα των δικαιωμάτων προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Επικρατείας Δ. Γρατσία, η πληροφορία που αποκτήθηκε από αθέμιτο μέσο, όπως η κρυφή κάμερα, μπορεί, κατόπιν σχετικής στάθμισης, να μεταδοθεί, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να προβληθεί η εικόνα χωρίς τη συναίνεση του ατόμου.
Η εισήγηση ενώπιον της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου γίνεται με αφορμή την προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού «Αλφα» κατά των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και του υπουργού Τύπου του 2002 για την επιβολή προστίμων ύψους 200.000 ευρώ. Και αυτό διότι στις εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος», τον Ιανουάριο του 2002, προβλήθηκαν βίντεο από κρυφή κάμερα που παρουσίαζαν τον πρώην βουλευτή Αλ. Χρυσανθακόπουλο να μπαίνει σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στην Πάτρα και να παίζει φρουτάκια.
«Η απαγόρευση της χρήσεως απεικονίσεως συγκεκριμένου ατόμου χωρίς της συναίνεσή του είναι απόλυτη κατά το Σύνταγμα», τονίζει ο εισηγητής. Κατά την άποψή του, η απαγόρευση αυτή καταλαμβάνει ακόμη «και τη χρήση της απεικόνισης από κρατικές αρχές για λόγους δημοσίου συμφέροντος», θέση με την οποία τάσσεται, εμμέσως, και κατά της λειτουργίας καμερών σε δημόσιους χώρους.
Σύμφωνα με την εισήγηση, το απόλυτο δικαίωμα του ατόμου επί της εικόνας του υποχωρεί μόνον, έναντι της δικαστικής αρχής, για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.
Στην πολυσέλιδη πρότασή του ο κ. Γρατσίας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η μετάδοση από την τηλεόραση, πληροφορίας, της οποίας πηγή είναι η καταγραφή εικόνας με τη μέθοδο της κρυφής κάμερας, δεν αποτελεί παράβαση των συνταγματικών υποχρεώσεων που βαρύνουν τους εκμεταλλευόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς», αρκεί η μετάδοση αυτή να μη συνοδεύεται και από την προβολή της εικόνας που αποτελεί την πηγή της πληροφορίας.
«Οταν όμως η μετάδοση από την τηλεόραση της επίμαχης πληροφορίας συνοδεύεται και με την προβολή της αθεμίτως καταγραφείσης εικόνας, η οποία αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο, έστω και δημόσιο λειτουργό, δεν υφίσταται πλέον πεδίο σταθμίσεων μεταξύ δικαιώματος πληροφόρησης και δικαιωμάτων προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας. Στην περίπτωση αυτή, στοιχειοθετείται ευθεία παράβαση, η οποία δεν μπορεί επ' ουδενί να δικαιολογηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και επομένως ούτε από την ανάγκη ικανοποιήσεως του δικαιώματος του πληροφορείν και του πληροφορείσθαι».
Οπως αναφέρει ο κ. Γρατσίας, η υποχρέωση προστασίας του ατόμου από την εικόνα βαρύνει, κατά μείζονα λόγο, το ΕΣΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/05/2006

επιστροφή στην αρχή

 

Mεγάλες μπίζνες στην Aθηναϊκή Pιβιέρα
Mεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, τράπεζες, εταιρείες αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων, πολυεθνικές αλυσίδες πολυσινεμά, σπεύδουν να καταλάβουν μια θέση κάτω από τον ήλιο της «Aθηναϊκής Pιβιέρας», όπως αποκαλείται η τεράστια παραλιακή έκταση που αρχίζει από το Σούνιο και καταλήγει στο Δέλτα του Παλαιού Φαλήρου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Ξενοδοχεία, μαρίνες, ακτές, αλλά και τα ακίνητα -«φιλέτα» τόσο της Ολυμπιακά Ακίνητα όσο και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ETA), έχουν μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης αλληλοσυγκρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων. H λεγόμενη και «μάχη της παραλίας» δεν είναι βέβαια τυχαία: η παράκτια αυτή ζώνη, που υπερβαίνει τα 50 χιλιόμετρα, αναδεικνύεται χρόνο με τον χρόνο σε μια από τις πλέον ελκυστικές περιοχές της Αττικής για ξενοδοχειακές, ψυχαγωγικές αλλά και εμπορικές δραστηριότητες.

«Κράχτης», ο Αστέρας

Χαρακτηριστικό του μεγάλου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα» είναι και το γεγονός ότι στη μάχη διεκδίκησης του μάνατζμεντ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης είχαν μπει όλα τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς ξενοδοχειακής αγοράς (Starwood, Ledra Mariott, Intercontinental και ACCOR), με τελικό νικητή την αμερικανική Starwood, η οποία μανατζάρει και το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και τρία άλλα συγκροτήματα, σε νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με το νέο μάνατζμεντ, το μεγαλύτερο και ομορφότερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη χώρα, μπορεί να αποτελέσει τον «κράχτη» για κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης τα επόμενα χρόνια. Αυτό υποστηρίζουν ακόμη και ξενοδόχοι -«ανταγωνιστές» του Αστέρα, οι οποίοι περιμένουν ότι θα καρπωθούν ένα σημαντικό μέρος από την αύξηση αυτή. Επισημαίνεται ότι στην παραλιακή ζώνη, παρόντες είναι ήδη, εκτός του Αστέρα, όλοι σχεδόν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας: Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος ελέγχει το ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio, ο όμιλος Μαντωνανάκη ο οποίος εκμεταλλεύεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort στο Λαγονήσι και ο όμιλος Διβάνη στον οποίο ανήκει το ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στο Καβούρι. Στους ήδη υπάρχοντες «ενοίκους» της ξενοδοχειακής αγοράς της παραλιακής, αναμένεται να προστεθεί αργά ή γρήγορα και ένας ακόμη. Θα είναι αυτός ο οποίος θα αγοράσει το παροπλισμένο ξενοδοχείο-γιαπί, 300 κλινών, που ανήκει στον όμιλο της Eurobank και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πριν από το Λαγονήσι.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, που ανήκε κάποτε στον επιχειρηματία Σωκράτη Καλκάνη, είχε περιέλθει μέσω της τράπεζας Κρήτης, μαζί με το King George στο Σύνταγμα, στον όμιλο της Eurobank, ο οποίος τώρα αναζητεί αγοραστή.

Ολυμπιακή «προίκα»

Ωστόσο και άσχετα από τις επιπτώσεις που θα έχει στην ξενοδοχειακή αγορά της παραλιακής η ανάληψη του μάνατζμεντ του Αστέρα από τη Starwood, το επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, στους ήδη υπάρχοντες «ενοίκους» της παραλίας προστίθενται και νέοι, ενώ στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεών τους βρίσκεται η ολυμπιακή «προίκα» της Αθήνας.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως συνολικά οι επενδύσεις που θα γίνουν από ιδιωτικά κεφάλαια για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά και του Φαληρικού Δέλτα (μπιτς βόλεϊ, τάε -κβον- ντο, κανόε καγιάκ), μπορεί να φτάσουν τα 200-250 εκατ. ευρώ. Το κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά, αποτελεί ήδη το μήλον της έριδος γύρω από το οποίο συνωστίζονται πέντε ισχυρά κοινοπρακτικά σχήματα, στα οποία ηγετικό ρόλο παίζουν μεταξύ άλλων οι όμιλοι Μπόμπολα, Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου, Ρέστη, Κάμπα-Περιστέρη και Ιωάννου-Παρασκευαΐδη. Ο νικητής του διαγωνισμού που βρίσκεται στην τελική φάση, θα πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 100-140 εκατ. ευρώ, κατασκευάζοντας μαρίνα 1.200 θέσεων για μικρά σκάφη, χώρους εστίασης και αναψυχής και ενδεχομένως κάποια μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα (μπανγκαλόου), ενώ ο χρόνος εκμετάλλευσης του έργου είναι τα 25 χρόνια.

Φαληρικό Δέλτα: Ψυχαγωγική ζώνη σε 800 στρέμματα

Στο Φαληρικό Δέλτα, προχωρούν οι διαγωνισμοί για τη δημιουργία υδροπάρκου και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων, στους χώρους που φιλοξένησαν τα αθλήματα του κανόε-καγιάκ και του μπιτς βόλεϊ, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Με δεδομένη την επιθυμία της Village Roadshow να δημιουργήσει εντός Αττικής το πρώτο θεματικό πάρκο, αλλά και τη συμμετοχή της τόσο στον διαγωνισμό του μπιτς βόλεϊ, όσο και σε αυτόν του κανόε-καγιάκ, οι πιθανότητες να φιλοξενήσουν τα νότια προάστια ένα τέτοιο χώρο ψυχαγωγίας αυξάνονται σημαντικά. Στον ίδιο χώρο και πιο συγκεκριμένα στο ακίνητο του τάε -κβον- ντο, πρόκειται να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας, δυναμικότητας 5.000 συνέδρων και προϋπολογισμού 25-30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υποστηρίζεται από εστιατόρια και άλλες εμπορικές χρήσεις. Το έργο θα γίνει με τη νέα μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή θα κατασκευαστεί με ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά θα το χρησιμοποιεί έναντι μισθώματος το κράτος για 25 χρόνια. Τα οφέλη για την πόλη από τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου θα είναι πολλά, όπως λέει στην «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ο πρόεδρος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ. Οι μελέτες που έχουν γίνει, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηεμμανουήλ, δείχνουν ότι μετά τον 5ο χρόνο λειτουργίας του, οι σύνεδροι που θα επισκέπτονται την Αθήνα μπορεί να φτάνουν τους 160.000 ετησίως, ενώ τα ποσά που θα δαπανούν για διανυκτερεύσεις, φαγητό και ψυχαγωγία, μπορεί να φτάνουν και τα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Συνολικά οι επενδύσεις στο μέτωπο του Φαλήρου θα «απλωθούν» σε μια έκταση μήκους 800 στρεμμάτων, ενώ όσον αφορά την πρόσβαση των πεζών στην παραλία, που σήμερα είναι ανύπαρκτη καθώς κόβεται από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, θα γίνεται μέσω της λεγόμενης «Εσπλανάδα», μιας γέφυρας δηλαδή που θα αποτελεί τη νοητή συνέχεια της Λεωφόρου Συγγρού προς τη θάλασσα.

Ο χαρακτηρισμός «ψυχαγωγική ζώνη» πάντως δεν έχει δοθεί τυχαία στην παραλιακή ζώνη του Φαλήρου. Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Village World (εννέα αίθουσες, μπόουλινγκ, μπιλιάρδα, καφέ-εστιατόρια κ.ά.), επιφάνειας 6.150 τ.μ. στο Φάληρο, στο εμπορικό κέντρο που αναπτύσσει ο όμιλος Βωβού. Το τελευταίο φιλοδοξεί να φέρει αλλαγές και στον εμπορικό χάρτη της περιοχής, αφού σε χώρους επιφάνειας 13.600 τ.μ. θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων δύο μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, την Media Markt και την LG Electronics αντίστοιχα.

Κόντρες, ενστάσεις και προσφυγές

Όπως συμβαίνει για τις περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου πριν ολοκληρωθούν είναι υποχρεωμένες να ξεπεράσουν εμπόδια προσφυγών, ενστάσεων και ασφαλιστικών μέτρων, έτσι και στην παραλιακή, δεν είναι λίγα τα έργα τα οποία έχουν «παγώσει», ενώ άλλα δεν έχουν καν ξεκινήσει. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή για τις τρεις μαρίνες, που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή του Αλίμου, του Φλοίσβου και της Ζέας, όπου έπειτα από προσφυγές τοπικών φορέων και αλληλοσυγκρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα οι επενδύσεις έχουν μείνει στη μέση. Ανάλογα εμπόδια συναντά και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της μαρίνας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) η οποία διαθέτει 250 θέσεις ελλιμενισμού μεγάλων σκαφών. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση το πρόβλημα που έχει μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας είναι το γεγονός ότι η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ETA), στην οποία ανήκει, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει για το τι θα κάνει με το κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών που υπάρχει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας. Άλλη περίπτωση είναι αυτή του μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο, όπου ξεσηκώθηκαν οι δήμαρχοι και οι φορείς της περιοχής, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, με το επιχείρημα ότι τα έργα που θα γίνουν θα αποκόψουν την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων προς τον αιγιαλό, κάτι που πάντως αντικρούει η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα.

Επιχειρηματικοί Κολοσσοί μάχονται για τα Ολυμπιακά Ακίνητα

H ισχύς των συμφερόντων που συγκρούονται για την πίτα της παραλιακής ζώνης μπορεί εύκολα να δώσει εκρηκτικές διαστάσεις στους διαγωνισμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Άγιο Κοσμά, που είναι και το «φιλέτο» της υπόθεσης, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν 13 υποψήφια σχήματα με περισσότερες από 40 εταιρείες, ενώ στην τελική φάση έχουν μείνει 5 με πάνω από 12 εταιρείες. Συγκεκριμένα πρόκειται για την κοινοπραξία S. Cape, (αποτελούμενη από τις J&Ρ-ΑΒΑΞ, ΓΕΚ, ΒΙΟΤΕΡ και Μοτοδυναμική), την Intracat του ομίλου Κόκκαλη, τη Σείριος, τη Waterfront συμφερόντων του εφοπλιστή Σταμάτη Ρέστη και τη κοινοπραξία των εταιρειών Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας, Προμηθέας Gas, Αθηνά, Semora Investments (συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη), και Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι. Πρόκειται για την πιο «καυτή πατάτα», αφού εκτός από το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, η παραμικρή παρέκκλιση από τους αυστηρότατους όρους δόμησης θα προκαλέσει τις αντιδράσεις και πιθανότατα τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τις οικολογικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς. Σε μια έκταση 360 συνολικά στρεμμάτων, οι όροι δόμησης δίνουν τη δυνατότητα να κτισθούν το πολύ τα 60 στρέμματα, που βάσει του νόμου μπορούν να μετατραπούν σε μαρίνα, χώρους εστίασης, μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα και εμπορικά καταστήματα.

Μικρότερο, αλλά οπωσδήποτε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η εκμετάλλευση της εγκατάστασης που φιλοξένησε το άθλημα του μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο. Τα πέντε σχήματα που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι: ο όμιλος της Village Roadshow, το σχήμα Everest-ΑΤΕΣΕ, η κοινοπραξία ΓΕΚ, J&Ρ-ΑΒΑΞ και ΒΙΟΤΕΡ καθώς και δύο γαλλικοί όμιλοι ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων, η Altarea και η Sepi. Ο ανάδοχος θα διαμορφώσει την εγκατάσταση σε ένα ανοιχτό θέατρο 3.300, περίπου, θέσεων ή άλλο ψυχαγωγικό χώρο (κινηματογράφοι), μαζί με χώρους εστίασης και αναψυχής, αναλαμβάνοντας την εκμετάλλευσή του για 25 χρόνια. Τέλος, στην περίπτωση του κανόε-καγιάκ, όπου επίσης ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική του φάση, ο νικητής θα μετατρέψει τον χώρο σε υδροπάρκο, συνοδευόμενο από μικρούς χώρους εστίασης, ενώ δεν επιτρέπεται η ανέγερση μόνιμων κατασκευών. Τα τέσσερα σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι: H Village Roadshow Operations Hellas, μία κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες Intradevelopment, Intrakat και Θρύλος A.E., μια άλλη κοινοπραξία που απαρτίζουν οι επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας, Ελληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα μαζί με τον κ. Δημήτρη Κοντογιάννη και τέλος ένα σχήμα, αποτελούμενο από τις εταιρείες ΓΕΚ, J&Ρ-ΑΒΑΞ, ΒΙΟΤΕΡ και Aqua Land Κορφού Γουότερπαρκ. ΤΑ ΝΕΑ , 10/06/2006

 

επιστροφή στην αρχή