Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004: ΑΡΘΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΡΧΕΙΟ 2 (για το αρχείο 1)

(πρόσβαση στα αρχεία άρθρων πριν την Ολυμπιάδα 04: Αρχείο 1 πιέστε εδώ, Αρχείο 2 πιέστε εδώ, Αρχείο 3)

μεταολυμπιακή χρήση: -Δηλώσεις Πετραλια για το νομοσχέδιο, δηλώσεις Αλευρά (ΠΑΣΟΚ), μεταολυμπιακή χρήση(Αφιέρωμα Καθημερινής 31-3-2005), μεταολυμπιακή χρήση (Ελευθεροτυπία 31-3-2005), μεταολυμπιακή χρήση-ΚΕ του ΚΚΕ (Ριζοσπάστης 31-3/1-4-05), μεταολυμπιακή χρήση (Εποχή 3-4-05), Κριτική στο νομοσχέδιο 4-4-05: Δικαίωμα στην πόλη, εκδήλωση 8-4-05, ΥΠΟΜΝΗΜΑ 8/4/2005 ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΥΠΠΟ 6-17/4/05: Δηλώσεις ΤΕΔΚΝΑ-Δημάρχων, ΣΕΒ κλπ στις συναντήσεις με Κα Πετραλιά, Όχι του Δ. Νίκαιας στην ιδιωτικοποίηση, Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αγώνα, (εισήγηση Η. Γιαννίρη, εισήγηση Μαριλένας Ιατρίδου), Εφημεριδογραφία με αφορμή τη συνέντευξη τύπου της 20-4-05, αντιδράσεις από Καλλιθέα-ΤΕΔΚΝΑ, Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το Νομοσχέδιο, Το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ,

ΠΑΣΟΚ: Δηλώσεις Νάσου Αλευρά για την μεταολυμπιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων  31/3/2005

Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις της Κυβέρνησης για την μεταολυμπιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων ο βουλευτής κ. Νάσος Αλευράς έκανε την παρακάτω δήλωση: “Οι σημερινές ανακοινώσεις για την προοπτική των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποκαλύπτουν πως η κυβερνητική ανικανότητα δεν έχει όρια. Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές για τους πολίτες και τη νεολαία μέχρι το 2007.

Με πρόσχημα την αξιοποίησή τους οι εγκαταστάσεις εκχωρούνται σε ιδιώτες στο σύνολό τους, με “προίκα” εμπορικές χρήσεις και κατά περίπτωση δικαιώματα δόμησης μόνιμων και απεριόριστων λυόμενων κατασκευών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες και το αθλητικό κίνημα περιφρονούνται εξευτελιστικά και αγνοούνται.

Εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως χώροι άθλησης των νέων και ενταγμένοι στις τοπικές κοινωνίες, πρόκειται να “ιδιωτικοποιηθούν” και με προφανώς αβέβαιο αποτέλεσμα.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να εκχωρηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως η Νίκαια, τα Λιόσια, το Γαλάτσι, το Πανθεσσαλικό, το Παμπελοποννησιακό και το Παγκρήτιο Στάδιο, το Ιππικό Κέντρο.

 

Η παραλία του Αγίου Κοσμά παραχωρείται σε βαριά δόμηση με 15% συντελεστή δόμησης με ύψος 11,5 μέτρα (4όροφα κτίρια) και απαράδεκτα εξαιρείται από το ΠΔ για τις ακτές (που προώθησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εγκρίθηκε από το ΣΤΕ στις αρχές του 2004).

Οι όροι δόμησης “προφανώς” θα καταπέσουν στο ΣΤΕ.

Στον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο προβλέπεται σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση σε χώρους και με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Το ΟΑΚΑ (και το έργο Calatrava) απειλείται από νέα δικαιώματα δόμηση που δίνονται, ενώ ο περιβάλλων χώρος παραμένει αδικαιολόγητα κλειστός στους πολίτες.

Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης που αυτονόητα θα μπορούσε να δοθεί στη ΔΕΘ - HELEXPO [πέραν των Μουσείων] για να γίνει το νέο εκθεσιακό κέντρο όπως προσφέρεται από την κατασκευή του, θα επιχειρηθεί να ιδιωτικοποιηθεί με κίνδυνο να προκύψει ένα νέο ανταγνωνιστικότερο εκθεσιακό κέντρο δίπλα στο κέντρο της ΔΕΘ.

Η επιλογή αυτή προσβάλλει τη Θεσσαλονίκη.

Δίνεται “δώρο” στους εργολάβους αναδόχους η τεχνική συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων μετονομάζεται σε “ολυμπιακής αξιοποίησης” με πρόσληψη 160 ατόμων προσωπικού όταν έκανε την ολυμπιακή προετοιμασία άψογα με 20 μετακλητούς και 20 ωρομίσθίους.

Παράλληλα αποκτά το δικαίωμα ανέλεγκτων και απεριόριστων προσλήψεων με σύμβαση έργου.

Δημιουργείται επίσης Διεύθυνση Ολυμπισμού προφανώς ως “καπέλο” στην Ε.Ο.Ε. με αρμοδιότητες που αφορούν την Ε.Ο.Ε.

Τελευταίο και ενδεικτικό της προχειρότητας : χθες ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε την κατάργηση των Ειδικών Λογαριασμών των Υπουργείων, σήμερα στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί ο Ειδικός Λογαριασμός και θα πληρώνεται η σχετική γνωμοδοτική επιτροπή.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Οι κλειστές ολυμπιακές εγκαταστάσεις αποτελούν πλέον μνημείο της κυβερνητικής ανικανότητας και προχειρότητας.”

επιστροφή στην αρχή

Aξιοποιούνται τα ολυμπιακά έργα (Αφιέρωμα Καθημερινής 31-3-2005)

Eλκυστικότερες για επενδυτές οι εγκαταστάσεις με αλλαγή χρήσεων γης

Tο πλαίσιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν για τους Oλυμπιακούς Aγώνες θέτει νομοσχέδιο που παρουσίαστηκε χθες από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Mε το νομοσχέδιο αλλάζουν οι χρήσεις γης στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις έτσι ώστε να καταστούν περισσότερο εκλυστικές σε ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν τη λειτουργία τους με βάση συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν έσοδα για το Δημόσιο, αλλά και να καλυφθεί η σημαντική δαπάνη για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι έγιναν οι μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις, χωρίς να μεταβληθούν οι ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Mεταξύ των χρήσεων που προβλέπονται είναι θεματικό πάρκο (Eλληνικό), Mουσεία (IBC Mαρούσι), εγκαταστάσεις γκολφ (Mαρκόπουλο), μαρίνα (στον Aγιο Kοσμά) και χώροι πρασίνου (παλαιός Iππόδρομος στο Φάληρο). Oι εγκαταστάσεις του Aγίου Kοσμά, του Eλληνικού και του Mαρκοπούλου θεωρούνται “φιλέτα” για τους ιδιώτες επενδυτές. Oρισμένες άλλες (Λιόσια, Nίκαια) θα εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αν και προβλέπεται η άντληση εσόδων από τη λειτουργία καταστημάτων, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ή εκθέσεων.

Καθημερινή 31-3-05

 

Kάλεσμα για μεταολυμπιακές επενδύσεις

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουν ιδιώτες τις εγκαταστάσεις ώστε να αντληθούν έσοδα για το Δημόσιο

Tου Φωτη Kολλια

Tην άντληση των μεγαλύτερων δυνατών ωφελημάτων, με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν για τους Oλυμπιακούς Aγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Mέσω του νομοσχεδίου χωροθετούνται εμπορικές και άλλες χρήσεις στο σύνολο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με στόχο να καταστούν περισσότερο ελκυστικές σε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν την αξιοποίησή τους με βάση μακροχρόνιες μισθώσεις ή συμβάσεις παραχώρησης. Mεταξύ των χρήσεων που προβλέπονται είναι θεματικό πάρκο (Eλληνικό), Mουσεία (IBC), εγκαταστάσεις γκολφ (Mαρκόπουλο), μαρίνα (στον Aγιο Kοσμά), χώροι πρασίνου (παλαιός Iππόδρομος στο Φάληρο), κ.λπ.

Oι διαδικασίες με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η παραχώρηση των εγκαταστάσεων (π.χ. σε πόσες συμβάσεις θα “τεμαχιστεί” το Eλληνικό, το Φάληρο ή το Mαρκόπουλο), το κόστος μετασκευών σε αρκετά στάδια (π.χ. Λιόσια) είναι μόνο δύο από τις εκκρεμότητες που θα κληθεί να επιλύσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση. Προτεραιότητα αποτελεί, επίσης, η εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης έτσι ώστε να αντληθούν έσοδα για το Δημόσιο και να περιοριστεί η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τη συντήρησή τους (το ετήσιο κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ).

H κυβέρνηση καλείται, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν την αγορά, να “τετραγωνίσει τον κύκλο”, καθώς η απουσία μεταολυμπιακού σχεδιασμού από τους προκατόχους της δυσκολεύει την προσπάθεια αξιοποίησης ορισμένων εγκαταστάσεων. Eπιπλέον, οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένους τομείς της αγοράς ακινήτων, αποτελούν εμπόδιο για κάποια σχέδια. Kατά την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού το νομοσχέδιο “καθορίζει με σαφήνεια ποιος είναι ο ρόλος του κράτους, ποιος των ιδιωτών και ποια η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο σχέδιο αυτό”. Θεσμοθετείται, μάλιστα, ενιαίος φόρος 2% που θα επιβαρύνει τους επενδυτές προς όφελος των Oργανισμών Tοπικής Aυτοδιοίκησης. H Γενική Γραμματεία Oλυμπιακών Aγώνων μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Oλυμπιακής Aξιοποίησης και θα λειτουργεί παράλληλα με την εταιρεία Oλυμπιακά Aκίνητα A.E. στην οποία έχουν εκχωρηθεί οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Σε ανακοίνωση του βουλευτή του ΠAΣOK και πρώην υφυπουργού Πολιτισμού N. Aλευρά αναφέρεται ότι “οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές για τους πολίτες και τη νεολαία μέχρι το 2007”, ενώ “με πρόσχημα την αξιοποίησή τους οι εγκαταστάσεις εκχωρούνται σε ιδιώτες στο σύνολό τους, με “προίκα” εμπορικές χρήσεις και κατά περίπτωση δικαιώματα δόμησης μόνιμων και απεριόριστων λυόμενων κατασκευών”. “O κ. Aλευράς δεν κατανόησε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου”, απαντούν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Καθημερινή 31-3-05

Aθλητισμός, τουρισμός και αναψυχή στο OAKA

Σε υπερτοπικό πόλο αθλητισμού, τουρισμού - αναψυχής μετατρέπεται, κατά το υπουργείο Πολιτισμού, το συγκρότημα του Oλυμπιακού Σταδίου (OAKA), ενώ στο παρακείμενο κτίριο που φιλοξένησε το Διεθνές Kέντρο Pαδιοτηλεόρασης (IBC) προβλέπεται η δημιουργία δύο μουσείων. Σύμφωνα με την κ. Πετραλιά, οι νέες χρήσεις που προβλέπονται στο συγκρότημα του OAKA “χωρίς να αναιρούν τον κύριο αθλητικό προορισμό της εγκατάστασης και τη βασική πολεοδομική της λειτουργία, καθιστούν το συγκρότημα ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο τόπο επίσκεψης και αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τη συντήρηση και λειτουργία του”. Δημιουργείται, επίσης, με κεντρικό σημείο αναφοράς το αρχιτεκτονικό έργο του Σαντιάγο Kαλατράβα, ειδικός χώρος περιπάτου, που ονομάζεται “Oλυμπιακός Περίπατος”, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

Στο OAKA επιτρέπεται η λειτουργία (σε υπαίθριους και στεγασμένους χώρους) εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, αλλά εξαιρούνται τα πολυκαταστήματα. Tο συγκρότημα θα φιλοξενεί, επίσης, εκθέσεις εντός των υφισταμένων εγκαταστάσεων ή σε προσωρινές λυόμενες κατασκευές στους χώρους που τις περιβάλλουν. Στο κτίριο του IBC χωροθετείται το Mουσείο Eλληνικών Oλυμπιακών Aγώνων καθώς και το Παγκόσμιο Mουσείο Kλασικού Aθλητισμού. Tο κόστος για την κατασκευή των δύο μουσείων θα καλυφθεί εν μέρει από κονδύλια του Tρίτου Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ KΠΣ). Eπίσης, στο Διεθνές Kέντρο Pαδιοτηλεόρασης επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, γραφεία και ιατρεία. Eπιτρέπεται, σύμφωνα με τους υφιστάμενους όρους δόμησης, η κατασκευή οποιωνδήποτε πρόσθετων διαμερισματώσεων, καθ’ ύψος ή κατά πλάτος, εντός του όγκου του κτιρίου προκειμένου να καταστούν λειτουργικά τα δύο μουσεία.

Καθημερινή 31-3-05

 

“Aστικό πράσινο” τελικά στο Φάληρο

O χώρος του παλαιού ιπποδρόμου στο Φάληρο χαρακτηρίζεται, τελικώς, “Aστικό πράσινο” με τον συντελεστή δόμησης να περιορίζεται στο 0,20. H αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα διελκυστίνδας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ ενεπλάκη και η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής. Kατά τα άλλα, στο συγκρότημα του Φαλήρου προβλέπεται η λειτουργία οικολογικού πάρκου και ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων στίβου κλασικού αθλητισμού και γηπέδων ομαδικών αθλημάτων) καθώς και υποστηρικτικών χώρων (αποδυτήρια, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους, φυλάκιο, υπαίθριους χώρους συνάθροισης κοινού κ.ά.).

H μαρίνα που κατασκευάστηκε δίπλα στο Στάδιο Eιρήνης και Φιλίας (ΣEΦ) θα λειτουργήσει ως Eθνικό Nαυταθλητικό Kέντρο και εγκαταστάσεις των ναυταθλητικών ομίλων, των ναυτοπροσκόπων και των αλιέων, που ήταν ήδη εγκατεστημένοι στην περιοχή. Θα δημιουργηθούν, επίσης, εγκαταστάσεις υποστήριξης των αθλητικών και ναυταθλητικών χρήσεων, σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών, εγκαταστάσεις τεχνικής εξυπηρέτησης σκαφών, γραφεία διοίκησης, χώροι εστίασης κοινού, εμπορικά καταστήματα κ.λπ. Tο κλειστό γυμναστήριο του Φαλήρου μετατρέπεται, ως γνωστόν, σε συνεδριακό κέντρο, ενώ το γήπεδο του Beach Volley θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στο Στάδιο Eιρήνης και Φιλίας και τον περιβάλλοντα χώρο του επιτρέπονται σε υπαίθριους και στεγασμένους χώρους, και του υφιστάμενου υπαίθριου θεάτρου (Δελφινάριο) και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις: εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, γραφεία διοίκησης αθλητικών και ναυταθλητικών συλλόγων, προπονητικό κέντρο. Kαλύπτεται, επίσης, το νομικό κενό για τη διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές, λυόμενες κατασκευές στον χώρο του ΣEΦ.

Καθημερινή 31-3-05

 

“Φιλέτο” το Eλληνικό και ο Aγιος Kοσμάς

Tο συγκρότημα του Eλληνικού και το Kέντρο Iστιοπλοΐας Aγίου Kοσμά αποτελούν δύο από τις εγκαταστάσεις που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ιδιωτών. Tο πρώτο γιατί η κυβέρνηση εμμένει στην αξιοποίηση τμήματος του παλαιού αεροδρομίου για οικιστική ανάπτυξη (παράλληλα με τη δημιουργία του Mητροπολιτικού Πάρκου) και το δεύτερο γιατί θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες προκειμένου να λειτουργήσει ως μαρίνα. Tο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες αναφέρει, πάντως, ότι “απαγορεύεται η ανέγερση οποιασδήποτε μόνιμης κατασκευής μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Mητροπολιτικού Πάρκου Eλληνικού”.

Στην εγκατάσταση του κανό καγιάκ - σλάλομ στο Eλληνικό, στις μεν υφιστάμενες εγκαταστάσεις επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα ενοικίασης ή αγοράς αθλητικών ειδών, χώροι εστίασης κοινού. Στον περιβάλλοντα χώρο χωροθετείται θεματικό πάρκο (αθλητικό), αλλά και υδροπάρκο. Στις εγκαταστάσεις καλαθοσφαίρισης και ξιφασκίας επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων, εστιατορίων κ.λπ., ενώ στο γήπεδο του baseball, softball και hockey επιτρέπεται η διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων και η λειτουργία χώρων εστίασης.

Για τη λειτουργία της μαρίνας στον Aγιο Kοσμά (που κατά το υπουργείο Πολιτισμού θα είναι μία από τις μεγαλύτερες της Mεσογείου) απαιτούνται αρκετές παρεμβάσεις για τη δημιουργία υποστηρικτικών χώρων. Yστερα από αρκετές εβδομάδες συζητήσεων στην κυβέρνηση (επειδή αντιδρούσε το υπουργείο ΠEXΩΔE) τελικά επιτρέπεται η κατασκευή τουριστικού καταλύματος 30 υπνοδωματίων και κατηγορίας πέντε (5) αστέρων, συνολικής επιφάνειας χιλίων τετρακοσίων (1.400) τ.μ. για την υποστήριξη της μαρίνας.

Λυόμενες κατασκευές

Tο συγκρότημα του Aγίου Kοσμά χωρίζεται σε ζώνες και σε ορισμένες εξ αυτών χωροθετούνται αρκετές δραστηριότητες (πλην νυχτερινών κέντρων) όπως σταθμός καυσίμων, αναψυκτήριο (καντίνα), εγκαταστάσεις υποστήριξης και εξυπηρέτησης σκαφών, εγκαταστάσεις αποθηκών, φυλάκια κ.λπ. Eπιτρέπονται, επίσης, κινητές λυόμενες κατασκευές για τη στέγαση εκθέσεων και την υποστήριξη και εξυπηρέτηση σκαφών, υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού. Στον Aγιο Kοσμά θα μπορούν να φιλοξενηθούν υπαίθριες πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αποδυτήρια και χώροι υγιεινής, κινητές λυόμενες κατασκευές για τη στέγαση εκθέσεων, αναψυκτήρια, υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού.

H κ. Πετραλιά επέμεινε χθες ότι ο Aγιος Kοσμάς αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων γιατί εκεί θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις (με την κατασκευή νέων κτιρίων). Kατά την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις “οι χρήσεις και οι συντελεστές δόμησης αφορούν τα υφιστάμενα κτίρια”.

Καθημερινή 31-3-05

 

Yπαίθριες αρένες και γκολφ στην περιοχή Mαρκόπουλου

Στο Iππικό Kέντρο του Mαρκόπουλου γίνονται οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις για την μεταολυμπιακή του αξιοποίηση με πρόβλεψη για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου. Στο ιππικό κέντρο θα λειτουργούν υπαίθριες αρένες, γήπεδα, στάβλοι, αποθήκες, κτηνιατρική κλινική, κλειστή αρένα, γραφεία διοίκησης, ιππικό μουσείο, σχολές ιππασίας και αναβατών, καταστήματα πωλήσεως ειδών που σχετίζονται με τη λειτουργία του ιππικού κέντρου, εκθέσεις, χώροι εστιάσεως, δημοπρασίες, ξενοδοχείο και ελικοδρόμιο.

Tον τελευταίο καιρό υπήρξε αρκετή συζήτηση για το πού έπρεπε να εγκατασταθεί το γήπεδο γκολφ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι αν λειτουργούσε στο Eλληνικό θα στήριζε το παρακείμενο γήπεδο γκολφ. Tο υπουργείο ΠEXΩΔE είχε διαφορετική άποψη και τελικώς οι εγκαταστάσεις για το γκολφ θα λειτουργήσουν στο Mαρκόπουλο.

Στο παρακείμενο Oλυμπιακό Σκοπευτήριο του Mαρκόπουλου θα λειτουργήσει κέντρο σκοποβολής και εμπορικά καταστήματα πωλήσεως ειδών που σχετίζονται με τη λειτουργία του κέντρου σκοποβολής και ειδών πρώτης ανάγκης, χώροι εστίασης κοινού και τουριστικό κατάλυμα.

Στα Aνω Λιόσια

Σημαντικό θα είναι το κόστος ανακατασκευής του Oλυμπιακού Kέντρου Aνω Λιοσίων στο οποίο θα λειτουργήσουν οι Σχολές και Aκαδημίες Πολιτισμού και η εθνική αρχειοθήκη οπτικοακουστικού και ψηφιακού περιεχομένου. Eπίσης, στο γήπεδο των Λιοσίων επιτρέπονται οι εμπορικές χρήσεις, η λειτουργία χώρων εστίασης και καταλυμμάτων που υποστηρίζουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Στη Nίκαια

Στο Oλυμπιακό Kέντρο Nίκαιας καθορίζονται χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης, γραφεία, ιατρεία, ενώ επιτρέπεται η διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Eπιπλέον προβλέπεται η λειτουργία ξενώνα εντός του υφιστάμενου υποστηρικτικού κτιρίου και προπονητικού κέντρου.

Στο Γαλάτσι

Στο Oλυμπιακό Kέντρο Γαλατσίου δεν καθορίζεται (όπως συμβαίνει στις περισσότερες από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις) ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα κατασκευαστούν πρόσθετα κτίρια. Προβλέπεται, πάντως, η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων, αλλά και θεματικού χώρου ψυχαγωγίας. Aντίστοιχες χρήσεις προβλέπονται και για το Oλυμπιακό Kέντρο Γουδί.

Καθημερινή 31-3-05

 

Xώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού στην περιφέρεια

Tη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων και τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων επιτρέπει το νομοσχέδιο και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της περιφέρειας. Στο Kαυτατζόγλειο Στάδιο και στον περιβάλλοντα χώρο του προστίθενται χρήσεις για καταστήματα, χώρους εστίασης κοινού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, προπονητικό κέντρο, αλλά και γραφεία και ιατρεία.

Στο Παγκρήτιο Στάδιο του Hρακλείου χωροθετούνται, επίσης, δράσεις που συμπληρώνουν την εγκατάσταση και καθορίζεται, εκτός του περιγράμματος της ολυμπιακής εγκατάστασης, εμπορικός συντελεστής 20%. Προβλέπονται χρήσεις για καταστήματα, χώρους εστίασης κοινού, γραφεία, ραδιοτηλεοπτικά στούντιο, χώρους αναψυχής και διασκέδασης, προπονητικό κέντρο, τουριστικά καταλύματα και διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές, λυόμενες κατασκευές.

H κ. Πετραλιά υποστήριξε χθες ότι έχουν δαπανηθεί περί τα οκτώ εκατ. ευρώ για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της παράλιας περιοχής Kαράβολα (που βρίσκεται δίπλα στο Παγκρήτιο) και έχει ήδη απαλλοτριώσει γειτονικές του σταδίου εκτάσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ενιαίος χώρος ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού και ένα νέο θαλάσσιο μέτωπο για τους κατοίκους του Hρακλείου.

Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας και στον περιβάλλοντα χώρο του επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων και εστιατορίων, η διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, προπονητικό κέντρο. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα διοργάνωσης εκθέσεων σε προσωρινές, λυόμενες κατασκευές. Oι ίδιες χρήσεις προστίθενται και στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Bόλου.

H αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι τόσο το Παγκρήτιο, όσο και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο συγκαταλέγονται στις εγκαταστάσεις που αξιοποιούνται ήδη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, φεστιβάλ ή διεθνών αγώνων προσφέροντας έσοδα στο Δημόσιο. Kαι οι τέσσερις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της περιφέρειας λειτουργούν, επίσης, σήμερα ως έδρες ποδοσφαιρικών ομάδων. Καθημερινή 31-3-05

επιστροφή στην αρχή

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ κλειστές οι εγκαταστάσεις Τη γλιτώνει το Φάληρο - την πληρώνει ο Αγ. Κοσμάς Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μικρότερες “απώλειες” στο Φάληρο, αλλά μεγάλη επιβάρυνση στον Αγιο Κοσμά είναι τα σημαντικότερα νέα στοιχεία του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση 17 ολυμπιακών ακινήτων, που παρουσίασε χθες η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς θα απαιτήσουν τουλάχιστον μια διετία.

Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού απέφυγε να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για τους διεθνείς διαγωνισμούς, που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των χώρων στο κοινό. Είπε ότι το νομοθέτημα, που επισήμως είχε προναγγελθεί για τον περασμένο Δεκέμβριο, θα υποβληθεί σήμερα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία, θα διακινηθεί για την υπογραφή του από 7 συναρμόδιους υπουργούς και θα έχει έχει ψηφιστεί ώς τις αρχές Μαΐου. Υπογράμμισε, ωστόσο, σε όλους του τόνους ότι “τίποτα δεν πωλείται και δεν θα πουληθεί”.

Στο Φάληρο, όπου θα κυριαρχεί το συνεδριακό κέντρο στο κτίριο του τάε κβον ντο, καθώς και στον γειτονικό παλιό Ιππόδρομο, δεν προστίθενται νέα κτίρια παρά μόνον αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ διατηρείται το ολυμπιακό πάρκο στις εκβολές του Κηφισού. Αγνωστο παραμένει το μέλλον του αντιπλημμυρικού έργου παράλληλα με τη λεωφόρο Ποσειδώνος, που θα θωρακίσει τις Τζιτζιφιές.

Αντίθετα, στον Αγιο Κοσμά θα κατασκευαστούν τελικά οι 30 σουίτες συνολικής επιφάνειας 1.400 τετραγωνικών, ενώ αυξάνει ο συνταλεστής δόμησης στο 0,15. Ερωτήματα υπάρχουν για το Ελληνικό, όπου εξακολουθεί να υπάρχει η απόφαση της κ. Πετραλιά και του κ. Σουφλιά για παραχώρηση των εγκαταστάσεων, συνολικής επιφάνειας 40 στρεμμάτων, στην κρατική εταιρεία “Ολυμπιακά Ακίνητα” μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο των 2.200 στρεμμάτων. Με το νομοσχέδιο δεν καταργείται η απόφαση και θεσπίζεται μόνον ότι ο περιβάλλων χώρος δεν μπορεί να οικοδομηθεί, θα ενταχθεί στο μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο που σχεδιάζει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αλλά θα μπορεί να γεμίσει με λυόμενες εγκαταστάσεις.

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, αλλάζουν τα προεδρικά διατάγματα για το Φάληρο και τον Αγιο Κοσμά, ενώ παρακάμπτονται οι διατάξεις του σκληρού νομοθετήματος για το παραλιακό μέτωπο που είχε θεσμοθετήσει η Βάσω Παπανδρέου και το οποίο, μεταξύ άλλων, απαγορεύει τα νυχτερινά κέντρα.

Κοινός παρονομαστής όλων των προβλέψεων είναι οι εμπορικές χρήσεις που θα καλύπτουν το 10%, με εξαίρεση το Παγκρήτιο που φτάνουν στο 20%, στο όνομα την ανάπτυξης του θαλάσσιου μετώπου. Ανοίγει η πόρτα για λυόμενες κατασκευές, που προκαλούν ανησυχία, με δεδομένο ότι θεσμοθετείται η διατήρηση των “προσωρινών” εγκαταστάσεων στο Γουδί και το Ελληνικό. “Είναι πολύ ωραίες, δεν είναι προσωρινές και κόστισαν πολλά”, είπε η κ. Πετραλιά.

Στα νέα στοιχεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

* Η θέσπιση νέου φόρου 2% στις εμπορικές χρήσεις που θα διατίθεται υπέρ των δήμων.

* Η δημιουργία γραμματείας ολυμπιακής αξιοποίησης με 160 υπαλλήλους, πιθανόν με διαδικασία που παρακάμπτει το ΑΣΕΠ, όταν την ολυμπιακή προετοιμασία έφεραν εις πέρας 25 μετακλητοί υπάλληλοι και 20 ωρομίσθιοι.

* Καθορίζεται χρονικό περιθώριο 60 ημερών για την έκδοση των οικοδομικών αδειών από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και 50 ημερών για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας. Οι τελευταίες όπως και ο έλεγχος ανατίθενται στον περιφερειάρχη, παρακάμπτοντας την υπάρχουσα νομοθεσία, με την οποία οι αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί στους δήμους και τις νομαρχίες.

Το ΠΑΣΟΚ

Οι χθεσινές ανακοινώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς, με εκτενή δήλωσή του, επισημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις, με πρόσχημα την αξιοποίησή τους, εκχωρούνται σε ιδιώτες με “προίκα” εμπορικές χρήσεις και κατά περίπτωση δικαιώματα δόμησης μόνιμων και απεριόριστων λυόμενων κατασκευών. Υπογραμμίζει ότι περιφρονούνατι εξευτελιστικά η αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες και το αθλητικό κίνημα, ενώ προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις θα μείνουν κλειστές ώς το 2007.

Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού εξέφραζαν χθες τη λύπη τους για τις δηλώσεις του κ. Αλευρά, ενώ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενό τους υποστηρίζοντας ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως βαρίδια από τα οποία πρέπει να απαλλαγεί, επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Καρτάλης, πρώην γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων. Επισημαίνει και αυτός ότι οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές για άλλα δύο χρόνια και όταν ανοίξουν θα είναι απόντες οι ενδιαφέρόμενοι φορείς. “Δυστυχώς”, καταλήγει, “η απαξίωση του μεταολυμπιακού δυναμικού έχει επαναφέρει το Σίδνεϊ ως πρότυπο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Η Αθήνα είναι τρανταχτά απούσα”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/03/2005

επιστροφή στην αρχή

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ Ειδικό καθεστώς ολοκληρωτικής απελευθέρωσης του ωραρίου τις καθημερινές, εξαιρέσιμες και αργίες, μαζί και Κυριακές, το "δωράκι" στους υποψήφιους "επενδυτές"

Στη δεύτερη φάση λεηλασίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με νομοσχέδιο, που παρουσίασε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, η μεγάλη πλειοψηφία των εγκαταστάσεων, που φτιάχτηκαν με τους κόπους και τις βαριές θυσίες των εργαζομένων και του λαού, παραδίδονται τώρα στην επιχειρηματική κερδοσκοπία. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου είναι οι μακροχρόνιες παραχωρήσεις των εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, η εκτεταμένη τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων, η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων σε περιοχές που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ολοκληρωτική απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αφού προβλέπει τη διαμόρφωση ειδικού καθεστώτος στις ζώνες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο, με ωράριο που θα είναι πέραν του καθιερωμένου, ενώ επιτρέπει τη λειτουργία τους την Κυριακή και τις αργίες! Ριζοσπάστης 31-3-05

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Πλιάτσικο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Με κυβερνητικό νομοσχέδιο, παραδίδονται στους ιδιώτες αθλητικά κτίρια και περιβάλλοντες χώροι για εκμετάλλευση και, μάλιστα, με απελευθέρωση ωραρίου και μειωμένες φορολογίες!

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΝΙΚΑΙΑ

Η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, επισημοποιεί το μετα-Ολυμπιακό πλιάτσικο των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο εκ προοιμίου προσφέρει "γην και ύδωρ", προκειμένου να τις λεηλατήσει αποκομίζοντας σίγουρα κέρδη.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ και με βάση το άρθρο 5, προβλέπει ότι το ωράριο λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών που θα παραχωρηθούν στο μεγάλο κεφάλαιο θα είναι πέραν του καθιερωμένου και θα ορίζεται κάθε φορά από απόφαση του περιφερειάρχη. Δηλαδή, η κυβέρνηση εγκαινιάζει την απελευθέρωση του ωραρίου μέσω της παραχώρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων! Μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου, αλλά και των άλλων ολυμπιακών πόλεων (Θεσσαλονίκη - Πάτρα - Ηράκλειο - Βόλος), καθώς ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου να ακολουθήσουν, για λόγους ανταγωνισμού, το ίδιο απελευθερωμένο ωράριο και όλες οι άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Αττικής βρίσκονται σχεδόν σε όλη της την περιφέρεια...

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση χορηγεί στο μεγάλο κεφάλαιο και άλλα προνόμια όπως: Με βάση το άρθρο 1, το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσα σε 60 μέρες από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να έχει έτοιμες τις οικοδομικές άδειες που θα επιτρέπουν στους ιδιώτες (πριν καλά καλά τους παραχωρηθεί η χρήση) να κάνουν όποιες μετατροπές θέλουν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να προσθέσουν και νέες, εξαντλώντας τους συντελεστές δόμησης που είχαν προβλεφτεί με τα προηγούμενα Ολυμπιακά νομοσχέδια που συνέταξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με το άρθρο 7, καθορίζεται ειδικός φόρος ύψους 2% επί των εισπράξεων των πάσης φύσεως εμπορικών χρήσεων υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας φόρος που υπολείπεται κατά πολύ από την υπάρχουσα φορολογία, προφανώς ως κίνητρο για την κερδοφορία των ιδιωτών.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

Παρά το γεγονός ότι η κα Φ. Πάλλη - Πετραλιά, επανειλημμένα κατά τη χτεσινή της συνέντευξη Τύπου, μίλησε περί "ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις", μόνο αυτό δε συμβαίνει, αφού όλες αυτές οι εγκαταστάσεις παραχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση. Πρόκειται για το αποκορύφωμα του εμπαιγμού, πολύ περισσότερο όταν ο ελληνικός λαός - με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγες βδομάδες - πλήρωσε πανάκριβα την κατασκευή τους, αφού στοίχισαν 8,5 φορές πιο πάνω από το κόστος που προβλεπόταν στο Φάκελο Διεκδίκησης. Αντίθετα, ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να πληρώνει πλέον καθημερινά και για τη χρήση των εγκαταστάσεων αυτών...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

* Παραμένουν σε χρήση και παραδίδονται για εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ακόμη και αυτές που είχαν χαρακτηριστεί ως ..."προσωρινές", όπως του μπάμπινγκτον στο Γουδί, του σόφτμπολ, του μπέιζμπολ, του κανόε καγιάκ και χόκεϊ στο Ελληνικό ή του μπιτς βόλεϊ στο Φαληρικό όρμο.

* Μέσα στις εγκαταστάσεις αυτές και σε ποσοστό 10% της συνολικής τους επιφάνειας, χωροθετούνται διάφορες εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια, ψυχαγωγικά κέντρα κλπ.). Για παράδειγμα, στον Αγιο Κοσμά χωροθετείται ξενοδοχείο 5 αστέρων, στο ΟΑΚΑ κτίρια τουριστικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών χρήσεων, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θερινός κινηματογράφος, κολυμβητήριο και θέατρο, στο Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου ξενοδοχείο σε συνδυασμό με γήπεδο γκολφ κλπ.

* Γύρω από τις εγκαταστάσεις αυτές και κατά περίπτωση, χωροθετούνται μια σειρά από άλλες μόνιμες εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 10 με 20% του συνολικού συντελεστή δόμησης που επιτρέπεται σε κάθε περιοχή.

* Στον περιβάλλοντα χώρο επίσης των εγκαταστάσεων αυτών, θα επιτρέπεται να στήνονται κατά περίπτωση λυόμενες εγκαταστάσεις, που θα λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι ή χώροι παζαριών, με κοινές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών.

* ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ

Για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στους ιδιώτες, προβλέπεται υπεύθυνη να είναι η εταιρία "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ", η οποία θα αναλάβει να διενεργήσει τους σχετικούς διαγωνισμούς. Με το άρθρο 37, μάλιστα, ορίζονται χαμηλές αποζημιώσεις για τους συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες και δικηγόρους που θα αναλάβουν τις μεταβιβάσεις των εγκαταστάσεων στους ιδιώτες...

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων διατηρείται και μετεξελίσσεται, ώστε να παρακολουθεί τη διαδικασία αδειοδότησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τη συντήρησή τους σε όλη την επικράτεια.

Ριζοσπάστης 31-3-05

Συμφέροντα που "φωτογραφίζονται" σε κάθε εγκατάσταση

Σε όλα τα Ολυμπιακά συγκροτήματα, προβλέπει ρητά το νομοσχέδιο, "επιτρέπονται οι αθλητικές χρήσεις", ενώ "στους αμιγώς αθλητικούς χώρους των Ολυμπιακών συγκροτημάτων επιτρέπονται περιστασιακά βραχυχρόνιες εμπορικές χρήσεις". Κατ' οικονομία στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι με την έννοια "θεματικό πάρκο" εννοείται υπαίθριος χώρος αναψυχής, ο οποίος προορίζεται να παρουσιάζει ένα ή περισσότερα θέματα, σε μία ή περισσότερες περιοχές της εγκατάστασης (ενυδρείο, ζωολογικός κήπος, λούνα παρκ, υδροπάρκο, μίνι γκολφ κ.ά.).

Ως "θεματικός χώρος ψυχαγωγίας" εννοείται στεγασμένος χώρος αναψυχής, ο οποίος προορίζεται για την ανάπτυξη χώρων συνάθροισης και εστίασης κοινού (π.χ. κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια). Οπως καταλαβαίνει κανείς, "φωτογραφίζεται" ό,τι χρήση ζήτησε το μεγάλο κεφάλαιο.

Αναλυτικότερα, με βάση τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου, σε κάθε μια από τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπονται τα εξής:

* Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ΟΑΚΑ): Στους χώρους του ΟΑΚΑ προβλέπονται εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού και διάφορες εμπορικές χρήσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν τόσο στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ θα ανεγερθούν και πρόσθετες στον περιβάλλοντα χώρο.

* Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ): Προβλέπεται εντός του υπάρχοντος κτιρίου εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, γραφεία διοίκησης αθλητικών και ναυταθλητικών συλλόγων και προπονητικό κέντρο. Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η λειτουργία θερινού κινηματογράφου, κολυμβητηρίου και θεάτρου, ενώ παράλληλα προβλέπεται η διοργάνωση εκθέσεων σε λυόμενες κατασκευές.

* Καυτατζόγλειο Στάδιο: Στην υπάρχουσα εγκατάσταση, όπως και στον περιβάλλοντα χώρο, προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού, χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις, προπονητικό κέντρο, γραφεία και ιατρεία.

* Παγκρήτιο Στάδιο: Προβλέπεται σειρά εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν γύρω και μέσα στο στάδιο, καταλαμβάνοντας συνολικά το 30% του συντελεστή δόμησης που ισχύει για τη συγκεκριμένη περιοχή. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης και συνάθροισης κοινού, χώρων αναψυχής και διασκέδασης, πολιτιστικών εκδηλώσεων και ξενοδοχειακής υποδομής. Παράλληλα προβλέπεται η διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές λυόμενες κατασκευές του περιβάλλοντα χώρου.

* Παμπελοποννησιακό Στάδιο: Και στην εγκατάσταση αυτή, όπως και στον περιβάλλοντα χώρο της, προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προπονητικό κέντρο, καθώς και διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές λυόμενες κατασκευές.

* Πανθεσσαλικό Στάδιο: Προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προπονητικό κέντρο και διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές λυόμενες κατασκευές.

* Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας: Προβλέπονται εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, γραφεία, ιατρεία, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, προπονητικό κέντρο, αλλά και ξενώνες εντός του υφιστάμενου υποστηρικτικού κτιρίου.

* Ολυμπιακό Κέντρο Ανω Λιοσίων: Στο Κέντρο αυτό προβλέπεται η ανέγερση: Σχολών και ακαδημιών πολιτισμού (χορού, κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής). Το Εθνικό Ψηφιακό Μουσείο (πρόκειται για εθνική αρχειοθήκη οπτικοακουστικού και ψηφιακού περιεχομένου). Τα δύο αυτά έργα θα χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό Δημόσιο. Προβλέπονται επίσης, εμπορικές χρήσεις, χώροι εστίασης και αναψυχής, καθώς και καταλύματα και ξενώνες υποστηρικτικοί των δύο χωροθετούμενων έργων, τη λειτουργία των οποίων θα αναλάβουν ιδιώτες.

* Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου: Προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων χώρων εστίασης κοινού και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, προβλέπεται θεματικός χώρος ψυχαγωγίας που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και αναψυκτήρια.

* Ολυμπιακό Κέντρο Γουδιού: Προβλέπονται οι χρήσεις χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εστίαση κοινού, καθώς επίσης και υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού, παράλληλες και συμπληρωματικές με τη λειτουργία του Ολυμπιακού Κέντρου Μοντέρνου Πεντάθλου. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το όραμα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

* Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης: Στο κτίριο αυτό προβλέπεται να στεγαστούν το Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, το Παγκόσμιο Μουσείο Κλασικού Αθλητισμού, που θα καθοριστούν με Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης επιτρέπονται και οι χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού, γραφείων και ιατρείων.

* Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου: Στην έκταση αυτή, που περιλαμβάνει και τον παλιό Ιππόδρομο της Αθήνας προβλέπονται θεματικό πάρκο (ενυδρείο, ζωολογικός κήπος, λούνα παρκ, υδροπάρκο, μίνι γκολφ κ.ά.), κλειστό αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων. Επίσης σε διάφορες περιοχές της έκτασης εθνικό ναυταθλητικό κέντρο, σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών, εγκαταστάσεις τεχνικής εξυπηρέτησης σκαφών, υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού κλπ. Οσον αφορά τον Ιππόδρομο καθορίζονται διάφορες χρήσεις, καθώς προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,20 και κάλυψη 25% του συνολικού χώρου. Κατά τα άλλα η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φ. Π. Πετραλιά, ισχυρίστηκε ότι αυξάνεται το πράσινο στην υποβαθμισμένη περιοχή των γύρω πυκνοδομημένων πόλεων (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρος και Ν. Σμύρνη).

* Ολυμπιακός Πόλος Ελληνικού: Σύμφωνα με το νομοσχέδιο επιτρέπεται η λειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα στο Σλάλομ προβλέπεται θεματικό πάρκο - υδροπάρκο, στα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ξιφασκίας, όμως, προβλέπονται χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εμπορικών καταστημάτων, χώροι εστίασης κοινού και εκθέσεων. Στις εγκαταστάσεις Μπέιζμπολ, Σόφτμπολ και Χόκεϊ προβλέπονται χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων και εστίασης κοινού. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι "απαγορεύεται η ανέγερση οποιασδήποτε μόνιμης κατασκευής μέχρι την ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού". Οπως όμως σαφώς δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, στην περιοχή μόνο Μητροπολιτικό Πάρκο δεν προβλέπεται να γίνει, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την οικοπεδοποίηση 1.000 στρεμμάτων της έκτασης, την κατασκευή συνεδριακών κέντρων, ξενοδοχείων κλπ, που βάζουν ταφόπλακα στο όνειρο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου.

* Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά: Εντός μιας αδιαμόρφωτης έκτασης 440 στρεμμάτων προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας τεραστίων διαστάσεων, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων, όπως τουρισμού, αναψυχής και ναυταθλητισμού, ξενοδοχείου 5 "αστέρων" συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ., σταθμού καυσίμων, λυόμενων εγκαταστάσεων για τη στέγαση εκθέσεων και άλλων υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών λειτουργιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή όχι μόνο δε διατηρείται ο συντελεστής δόμησης, αλλά αυξάνεται.

* Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου: Προβλέπονται οι χρήσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού, αλλά και τουριστικών καταλυμάτων.

* Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου: Προβλέπονται ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ, σχολές ιππασίας, χώροι που σχετίζονται με τον Ιππόδρομο, χώροι εκθέσεων εστίασης, δημοπρασιών, ελικοδρόμιο και χώροι στάθμευσης.

Ριζοσπάστης 31-3-05

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΟΧΙ στη λεηλασία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από το κεφάλαιο!

Τις από καιρό εκφρασμένες θέσεις της κυβέρνησης για την παραχώρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, αποτυπώνει το σχετικό νομοσχέδιο, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΑ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως:

"Οι αθλητικές ολυμπιακές υποδομές για τις οποίες ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα που ξεπερνά τα 3,5 τρισ. δραχμές μετατρέπονται σε εμπόρευμα και παραδίδονται στο κεφάλαιο για να τις χρησιμοποιήσει ως πηγή πλουτισμού εκμεταλλευόμενο τις ανάγκες του λαού για αθλητισμό και ψυχαγωγία. Συγχρόνως οι ελεύθεροι χώροι μέσα στους οποίους βρίσκονται οι εγκαταστάσεις μετατρέπονται σε τσιμέντο".

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας τονίζει πως μ' αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ανοίγει έναν δεύτερο γύρο - μετά τη σκανδαλώδη κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων - ληστείας του λαού και αύξησης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που θα βάλουν στο χέρι τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αφού θα επιβάλουν χαράτσι στο λαό για τη χρήση τους.

Η ΚΟΑ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο "πρόκληση", καθώς "εκχωρείται η κρατική περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο τη στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείται να σφίξει για άλλη μια φορά το ζωνάρι και να πληρώσει τα σπασμένα της ολιγαρχίας και να αυξήσει τα κέρδη της".

"Η κυβέρνηση - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - αποδείχνει για μια ακόμα φορά ότι υπηρετεί με ευλάβεια τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Σοβαρές ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ που προετοίμασε την εκχώρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, προώθησε ως κυβέρνηση και στηρίζει ως "αντιπολίτευση" την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και εμπορευματοποίησης των πάντων".

Το ΚΚΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης ή εκχώρησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με οποιοδήποτε πρόσχημα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, εκφράζει και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο την αντίθεσή του και καλεί το λαό, την εργατική τάξη, τους μαζικούς φορείς να αντιπαλέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και να αγωνιστούν για:

* Να παραμείνουν αυτές κρατική περιουσία.

* Να αναλάβει το κράτος το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους.

* Να αξιοποιηθούν υπέρ του λαού και της νεολαίας με δωρεάν χρήση, για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού μέσα από κρατικό σχεδιασμό με τη συμμετοχή των μαζικών λαϊκών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Η ΚΟΑ του ΚΚΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - τονίζει ότι το αντιλαϊκό αυτό νομοσχέδιο αποτελεί τμήμα της συνολικής επίθεσης ΕΕ, κυβέρνησης, πλουτοκρατίας στα δικαιώματα και τις στοιχειώδεις ελευθερίες και κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης είναι η συνολική και συλλογική σύγκρουση και ρήξη με αυτή την πολιτική, είναι η λαϊκή αντεπίθεση που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική και τους φορείς της".

Αντιδρούν μαζικοί φορείς

Στο μεταξύ την αντίδραση του λαού, όσο και μαζικών φορέων συναντά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά.

Τη Δευτέρα 4 Απρίλη τέσσερις μαζικοί φορείς διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση για το συντονισμό του αγώνα ενάντια στην εκποίηση, την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και τη δόμηση χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική, με πρόσχημα την "αξιοποίηση" των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του ΤΕΕ (Καρ. Σερβίας 4, 5ος όροφος) με πρωτοβουλία των: "Συνεργαζόμενοι κοινωνικοί φορείς Ν.Α. Αθήνας και Πειραιά", "Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού", "Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας" και "Πρωτοβουλία "για το δικαίωμα στην πόλη"". Ριζοσπάστης 1-4-05

επιστροφή στην αρχή

Νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Του Πάνου Τότσικα

Δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη νομοσχέδιο με τίτλο "Αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες Ολυμπιακών εγκαταστάσεων κ.λπ.".
Το νομοσχέδιο, με πρόσχημα την "αξιοποίηση" των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, κινείται στην συνολική πολιτική κατεύθυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, που προωθούν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠαΣοΚ καθώς και της εκμετάλλευσης των τελευταίων αδόμητων-ελεύθερων χώρων που απέμειναν στην Αττική.
Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την -σωστή- πολιτική των "μεικτών χρήσεων", το νομοσχέδιο ουσιαστικά προωθεί την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μέσω της άμεσης ή έμμεσης επέκτασης και διόγκωσής τους.

Γενικές κατευθύνσεις

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, προωθείται η:
Αλλαγή χρήσεων γης σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές της Αττικής χωρίς συνολικό και ουσιαστικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
Αύξηση της δόμησης δημόσιων, ελεύθερων και παραλιακών χώρων της Αττικής.
Εμπορευματοποίηση αθλητικών και λοιπών ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες επιχειρηματίες, μέσω της Α.Ε "Ολυμπιακά Ακίνητα".
Πιο συγκεκριμένα:
- Νομιμοποιείται η διατήρηση των προσωρινών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (π. χ. στο Γουδί, στο Ελληνικό κ. ά.), οι οποίες θα έπρεπε να καταργηθούν 6 μήνες μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
-Δομούνται ανεξέλεγκτα ελεύθεροι χώροι γύρω από τις υφιστάμενες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με τη μορφή "προσωρινών λυόμενων κατασκευών".
-Επιτρέπονται και εμπορικές χρήσεις στους αμιγώς αθλητικούς χώρους. Προβλέπεται η λειτουργία εκτεταμένων εμπορικών καταστημάτων στους υπαίθριους και στεγασμένους χώρους γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, εκθεσιακών χώρων, φαγάδικων κ.λπ.

Αλλαγή χρήσεων γης

Ανατρέπονται οι υφιστάμενες και προβλεπόμενες χρήσεις γης. Π.χ. στον Άγιο Κοσμά, το Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο μετατρέπεται σε Μαρίνα 1.200 θέσεων και στον παραλιακό χώρο εγκαθίστανται τριάντα σουίτες 5 αστέρων, νυχτερινά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, κτίρια στάθμευσης, ελικοδρόμιο, ενώ το νομοθετημένο παράκτιο πάρκο μετατρέπεται σε τεράστιο εκθεσιακό κέντρο με "λυόμενες κατασκευές".
Στο Φάληρο, το στάδιο Τάε Κβον Ντο μετατρέπεται σε συνεδριακό κέντρο, ενώ στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου, που προορίζεται για χώρος πράσινου, προβλέπεται κάλυψη 20% και Συντελεστής Δόμησης 0,25%, χωρίς να διευκρινίζεται για ποια χρήση. Στο Μαρκόπουλο, στο Ιππικό Κέντρο θα λειτουργήσουν ξενοδοχείο, ελικοδρόμιο, γήπεδο γκολφ (πιθανώς στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου...)
Αντίστοιχες αλλαγές στις χρήσεις γίνονται στις περισσότερες περιοχές των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, χωρίς μια συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και σε αντίθεση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Κατ' εξαίρεση ωράρια λειτουργίας

Με το νομοσχέδιο που προωθείται, προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών και λοιπών καταστημάτων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις να επεκτείνεται, κατ' εξαίρεση, και "εκτός συνήθους ωραρίου, περιλαμβανομένων των μη εργάσιμων ημερών και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών".
Δηλαδή, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκληρωτική απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τη διαμόρφωση ειδικού καθεστώτος στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και Ηράκλειο.

Ιδιωτικοποίηση και εκποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων

Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Νομοσχεδίου, "... η αποκλειστική αξιοποίηση, χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση των Ολυμπιακών συγκροτημάτων ανατίθεται στην Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε".
Η εταιρία αυτή, που ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό να λειτουργήσει "χάριν του δημοσίου συμφέροντος", με τον Νόμο 3207/2003 μετατράπηκε ουσιαστικά σε ιδιωτική εταιρία, η οποία δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε" έχει τη δυνατότητα πώλησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων, εκμίσθωσης και γενικώς παραχώρησης και κάθε άλλου ενοχικού και εμπράγματου δικαιώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη.

Αντιδράσεις κοινωνικών φορέων

Ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στον Φλοίσβο του Φαλήρου εκδήλωση διαμαρτυρίας από την "Κίνηση Φαληριωτών για την Παραλία", ενώ αύριο πραγματοποιείται συγκέντρωση-συζήτηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος από συνεργαζόμενους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται στις 7.4 στη Γλυφάδα και στις 13.4, στην Καλλιθέα (Ιππόδρομος).

Δημόσια συζήτηση για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στις 7.30 μ. μ., πραγματοποιείται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος) συγκέντρωση-συζήτηση για το συντονισμό του αγώνα ενάντια στην εκποίηση, την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και τη δόμηση χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική, με πρόσχημα την "αξιοποίηση" των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Τη συζήτηση οργανώνουν οι:
Συνεργαζόμενοι κοινωνικοί φορείς ΝΑ Αθήνας και Πειραιά.
Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού
Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας.
Πρωτοβουλία "για το δικαίωμα στην πόλη".
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210/98.28.999, 6937/131389 - 210/38.15.430, 210/32.34.066 - 6972/84.7497. ΕΠΟΧΗ 3/4/05

επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣΙΑ συγκέντρωση – συζήτηση: ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Δευτέρα 4 Απριλίου 2005, 7.30 μ.μ., Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, (Σταδίου & Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος), με θέμα “τον συντονισμό του αγώνα ενάντια στην εκποίηση, την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και την δόμηση χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική, με πρόσχημα την “αξιοποίηση” των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.”

Την συζήτηση οργανώνουν οι: Συνεργαζόμενοι κοινωνικοί φορείς Ν.Α. Αθήνας και Πειραιά, Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού, Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, Πρωτοβουλία “για το δικαίωμα στην πόλη”.

Εισήγηση της Πρωτοβουλίας: ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

19 γενικές επισημάνσεις-παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο του ΥπΠο:

Εισηγητής: Δρ. Πολεοδόμος Χωροτάκτης Ηλίας Γιαννίρης

 1. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από την αναπλ. Υπουργό Πολιτισμού Κα Φ. Π. Πετραλιά την Πέμπτη, 31-3-05. Την επόμενη ημέρα παρουσιάστηκε στις ημερήσιες εφημερίδες και σε ορισμένες υπήρξε και κριτική αξιολόγηση. Είναι εντυπωσιακό ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το θέμα σχεδόν εξαφανίστηκε από την ειδησειογραφία για λόγους που είναι γνωστοί στα κινήματα της πόλης. Το νομοσχέδιο περιέχει φωτογραφικές διατάξεις (κυρίως για τον Αγ. Κοσμά, το Μαρούσι και του Γουδή) και έχει ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των επενδυτών, γεγονός που υποδηλώνει τις διεργασίες διαπλοκής κατά την εκκόλαψη του νομοσχεδίου. Η εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών αποτελεί κυρίαρχη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Είναι κραυγαλέα η μη αναφορά (ούτε στην εισηγητική έκθεση) του Ν για το Βασικό Μέτοχο, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της προικοδότησης επιχειρηματιών των ΜΜΕ με Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.
 2. Κρίνουμε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και οι φορείς που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση πρέπει να επεξεργαστούν ένα σχέδιο για τη συντήρηση του θέματος, για την ευρύτατη ενημέρωση των πολιτών και για δράση.
 3. Το νομοσχέδιο βασίζεται στο νομοθετικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και κινείται στο πολιτικό πλαίσιο που αυτή είχε καθορίσει. Συγκεκριμένα βασίζεται σε περίπου 7 νόμους σχετικούς με την Ολυμπιάδα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ κλπ, σε ισάριθμες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, και αρκετές άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις (Ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης ΑνάΠτυξης [ΕΣΟΑΠ], ΠΔ κλπ). Η προηγούμενη κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί δεν είχε ρυθμίσει τις μεταολυμπιακές χρήσεις και το καθεστώς των εγκαταστάσεων, δεν είχε ορίσει διαδικασία και τις επαρχιακές πόλες-αποδέκτες των “προσωρινών” εγκαταστάσεων (που τώρα μονιμοποιούνται και επεκτείνονται), δεν είχε ρυθμίσει το ρόλο της αυτοδιοίκησης στην μεταολυμπιακή περίοδο. Η πολιτική αυτή ήταν σκόπιμη και το ΠΑΣΟΚ αντί να κλαυθηρμίζει θα πρέπει να δώσει συγχαρητήρια στη ΝΔ που αντιλήφθηκε εγκαίρως το πνεύμα της πολιτικής Σημίτη για την Ολυμπιάδα 2004.
 4. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να θέσει εκτός εθνικού θεσμικού πλαισίου τις 19 Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις δημιουργώντας 19 ελεύθερες εμπορικές-επιχειρηματικές ζώνες μέσα σε πόλεις, κατ’ αντιστοιχία των ελεύθερων τελωνειακών ζωνών και των διασυνοριακών επιχειρηματικών ζωνών. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης που έγινε με την Αττική Οδό επεκτείνεται σε ολόκληρες περιοχές. Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις αυτές δεν ισχύουν διατάξεις πολεοδομικοού-περιβαλλοντικού, υγειονομικού δικαίου, εργατικού δικαίου, εμπορικών μισθώσεων, δικαιώματα συμβολαιογράφων-Ταμείου Νομικών-υποθηκοφυλάκων, διατάξεις για την αυτοδιοίκηση (εκτός δικαιοδοσίας των αυτοδιοικήσεων, διατάξεων αδειοδότησης, για ανταποδοτικά τέλη-φόρους, περιβαλλοντικές διατάξεις). Μάλιστα τις απαλλάσσει αναδρομικά από όποια χρέη, οφειλές, τέλη, πρόστιμα κλπ είχαν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα.
 5. Στο άρθρο 9 αναφέρεται ότι οι 19 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αναφέρονται μπορούν και να ... “πληθύνουν”. Συγκεκριμένα: “Τα ως άνω ονόματα των εγκαταστάσεων μπορούν να καταργηθούν, αντικατασταθούν ή συμπληρωθούν με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού”. Επομένως η κυβέρνηση μπορεί να βαφτίζει ότι θέλει ως Ολυμπιακή Εγκατάσταση, σε όποιο μέρος της Ελλάδας επιθυμεί, και να το εντάσσει στις ειδικές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου. Επίσης, με τη λαθροχειρία των τοπογραφικών διαγραμμάτων που θα συνταχθούν, μπορεί να εντάξει στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις ό,τι θέλει, γιατί δεν υπάρχουν τα συνοδευτικά τοπογραφικά διαγράμματα για τις 19 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μέσα στο νομοσχέδιο.
 6. Το νομοσχέδιο αποτελεί ισχυρό όπλο κατά του στόχου για βιώσιμες πόλεις στην Ελλάδα. Προδιαγράφει το πνεύμα της επερχόμενης ριζικής αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας σχετικά με τους ελεύθερους χώρους, τους περιαστικούς όγκους, τις παραλίες, τους βιότοπους, τις προστατευόμενες περιοχές, τα δάση. Το νομοσχέδιο αποτελεί προπύργιο για τον προδιαγραφόμενο νέο τρόπο διαχείρισης της ελληνικής πόλης. Επεκτείνει στις περιφερειακές Ολυμπιακές πόλεις το ίδιο αρνητικό καθεστώς προδιαγράφοντας τις πολεοδομικές-χωροταξικές κατευθύνσεις γενικά στην Ελλάδα.
 7. Με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται θεσμικά “η πολιτική των μεικτών χρήσεων, που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή παρά τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων” (εισηγητική έκθεση σ. 3). Η νέα αυτή πολιτική επιτρέπει κυρίως τις χρήσεις “τουρισμός-αναψυχή” του Ν 3139/03 (ΦΕΚ 100Α΄/03) στις 19 Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, και αύριο σε όλους τους ελεύθερους χώρους, ανατρέποντας έτσι την κρατούσα πολεοδομική πρακτική.
 8. Το νομοσχέδιο επιτρέπει σε όλες τις μόνιμες και πρώην προσωρινές εγκαταστάσεις (που μονιμοποιούνται με το νομοσχέδιο):
 1. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου σε αρκετές μη αθλητικές Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και στις προσωρινές και μόνιμες κατασκευές που έχουν δημιουργηθεί εκεί.
 2. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι και τα 19 Ολυμπιακά συγκροτήματα ανατίθενται στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ για αποκλειστική αξιοποίηση, χρήση, διαχείριση, εκμετάλλευση, πλην του παλιού Ιπποδρόμου. Μάλιστα, τα ΟΑΚΑ και ΣΕΦ (ΝΠΙΔ) μπορούν να παραχωρούν χώρους για επιχειρηματική εκμετάλλευση σε εταιρείες που το δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Είναι γνωστό ότι έχει προβλεφθεί σε μελλοντική φάση ότι το δημόσιο στα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ μπορεί να περιοριστεί στο 33%. Επομένως ο δρόμος για πλήρη ιδιωτικοποίηση και των 19 Ολυμπιακών συγκροτημάτων είναι ανοικτός αφού και η αδειοδότηση προβλέπεται να είναι αορίστου διαρκείας.
 3. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή (και στο Παγκρήτιο Στάδιο) προβλέπονται ειδικά (εκτός από δημιουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού, χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις), και “υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού” που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για γήπεδο του ΠΑΟ. Δεν αναφέρει με σαφήνεια “γήπεδο”, μάλλον γιατί η εταιρεία του ΠΑΟ δεν έχει ακόμη αποφασίσει σε ποια δωρεάν δημόσια έκταση επιθυμεί να εγκατασταθεί (Γουδή, Ελληνικό, Ελαιώνας). Επίσης στο Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου προβλέπονται 3 γήπεδα γκολφ και “γήπεδα” αορίστως, σε βάρος του αρχαιολογικού χώρου.
 4. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αμβλύνει την όποια αντίθεση της αυτοδιοίκησης ευνοώντας τους ΟΤΑ της κάθε περιοχής όπου υπάρχουν οι 19 Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις με οικονομίστικο τρόπο (Φόρος 2% επί των εισπράξεων των επιχειρηματιών και αναδιανομή τους στους ΟΤΑ χωρίς να δεσμεύεται για τον τρόπο απόδοσης του φόρου). Ουσιαστικά, αφαιρεί από την έκταση αυτών των ΟΤΑ τις εκτάσεις των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους στο Δήμο, και τις εντάσσει σε ιδιαίτερο καθεστώς αφαιρώντας και κάθε ανταποδοτική δικαιοδοσία της αυτοδιοίκησης επί των Ολυμπιακών εκτάσεων. Βέβαια οι ΟΤΑ της κάθε περιοχής μάλλον θα υποχρεωθούν να μαζεύουν τα σκουπίδια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της περιοχής τους, να παρέχουν εξυπηρετήσεις πόλης, δημοτικό φωτισμό κλπ. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, οι υπόλοιποι ΟΤΑ της Πρωτεύουσας και των Ολυμπιακών Πόλεων εξαιρούνται. Η ελληνική επικράτεια δεν ωφελείται ούτε οικονομικά από την Ολυμπιάδα του 2004, παρ’ όλο που πλήρωσε την Ολυμπιάδα με κονδύλια των ΟΤΑ που στερήθηκαν και που υπολογίζονται σε περίπου 5,5 δις ευρώ που εκτιμάται ότι έχουν παρακρατηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (περίοδος 1990-2004).
 5. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι επιχειρηματίες θα παίρνουν άδεια λειτουργίας για ολόκληρο το Ολυμπιακό Συγκρότημα ή τμήμα αυτού, δηλαδή για ολόκληρες περιοχές που μπορεί να έχουν πολλά εμπορικά μαγαζιά, τράπεζες, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις. Επομένως, θα ανάγονται σε “πάτρονες” ολόκληρων συστημάτων εμπορικής δραστηριότητας που θα αναλαβαίνουν άλλοι (πιθανόν με τη μορφή υπενοικίασης!). Αντιλαμβάνεται κανείς το ειδικό καθεστώς τύπου Λας Βέγκας που θα υπάρχει στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
 6. Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων και σκόπιμες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ασάφειες στην αδειοδότηση (οικοδομικές άδειες, άδειες οικοδομικών εργασιών, άδειες ίδρυσης και λειτουργίας). Επίσης υπάρχουν ασάφειες και στον έλεγχο των επιχειρηματιών.
  1. Μετά τη γνωμοδότηση υπάρχει ασάφεια στην έκδοση της άδειας λειτουργίας. Στο άρθρο 2 “η άδεια λειτουργίας Ολυμπιακής Εγκατάστασης εκδίδεται υπέρ του νόμιμου χρήστη... με ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού”. Στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι “οι σχετικές άδειες ίδρυσης και λειτουργίας χορηγούνται με απόφαση του ΓΓ της Περιφέρειας εντός 40 ημερών”. Διαφαίνεται ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί 2 επίπεδα αδειών ίδρυσης και λειτουργίας: Το πρώτο (άρθρο 2) αφορά το σύνολο της εγκατάστασης και το δεύτερο επίπεδο (άρθρο 4) την κάθε μια από τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται μέσα στην Ολυμπιακή Εγκατάσταση. Μάλιστα, αν δεν εκδοθεί η ΚΥΑ των υπουργών για αδειοδότηση όλης της Ολυμπιακής εγκατάστασης μέσα σε 40 ημέρες, που είναι πολύ πιθανό αφού θα εξαρτάται από 2 υπουργούς, θα υποχρεούται ο ΓΓ της Περιφέρειας να εκδώσει προσωρινή άδεια για όλη την Ολυμπιακή εγκατάσταση στο νόμιμο χρήστη εντός 10 ημερών (!). Ο ίδιος θα χορηγεί και τις μεμονωμένες άδειες λειτουργίας για τις επιχειρήσεις που θα ιδρύονται μέσα στην Ολυμπιακή εγκατάσταση. Επομένως, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού μπορούν να ελέγχουν κατά το δοκούν την αδειοδότηση, υποχρεώνοντας τον Περιφερειάρχη να εκδίδει προσωρινές άδειες λειτουργίας Ολυμπιακής εγκατάστασης και κατόπιν τις μεμονωμένες άδειες.
  2. Επίσης υπάρχει ασάφεια και ως προς την εποπτεία. Στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι “η εποπτεία ...ανατίθεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας ΓΓ Περιφέρειας”. Στο άρθρο 30 “η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΟΑ είναι αρμόδια για την εποπτεία της τηρήσεως των όρων και προϋποθέσεων υπό τις οποίες εκδόθηκαν οι άδειες λειτουργίας με την ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού”. Επομένως διαφαίνεται ότι υπάρχουν και δύο επίπεδα εποπτείας προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχιση.
  3. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή του ωραρίου ο διορισμένος από την κυβέρνηση ΓΓ της Περιφέρειας (και όχι ο ΟΤΑ ή η Νομαρχία) επιβάλλει πρόστιμα, προσωρινή ανάκληση άδειας έως και οριστική ανάκληση άδειας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ανάκληση αδείας αφορά την άδεια λειτουργίας Ολυμπιακής εγκατάστασης ή την άδεια λειτουργίας μεμονωμένων επιχειρήσεων που θα βρίσκονται μέσα σε αυτή.
 1. Η μόνη πρόβλεψη που κάνει το νομοσχέδιο για ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι η περίπτωση του Ολυμπιακού Περίπατου στο ΟΑΚΑ. Σε όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις θα υπάρχει εισιτήριο ή οι πολίτες θα πηγαίνουν ως πελάτες στις εμπορικές δραστηριότητες. Αλλά και στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός Περίπατος θα είναι εν μέσω ενός διαδρόμου που θα χτιστούν μαγαζιά αριστερά και δεξιά. Μάλιστα προς το παρόν με το νομοσχέδιο εξαιρούνται τα πολυκαταστήματα και τα σουπερμάρκετ, αλλά η πρακτική της κυβέρνησης, που νομιμοποιεί τις σημερινές προσωρινές εγκαταστάσεις, δεν εγγυάται ότι αυτά θα εξαιρούνται και στο μέλλον.
 2. Το νομοσχέδιο δεν απαντά στο ερώτημα για το οποίο δημιουργήθηκε: Θα υπάρχουν τελικά έσοδα με αυτή την μεταολυμπιακή χρήση; Ο κ. Αλευράς, που κάτι ξέρει από έξοδα, επισημαίνει τα εξής:

Είναι αναγκαία μια οικονομική εκτίμηση για τα αναμενόμενα κέρδη ή ζημιές του δημοσίου που θα συνεπάγεται η εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου.

 1. Συμφωνούμε με τη διατύπωση: “Κανένας λογικός άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να εκχωρηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως η Νίκαια, τα Λιόσια, το Γαλάτσι, το Πανθεσσαλικό, το Παμπελοποννησιακό και το Παγκρήτιο Στάδιο, το Ιππικό Κέντρο”.
 2. Σημαντικά ζητήματα που όμως δεν σχετίζονται με business αλλά με πολιτισμό παραπέμπονται σε μελλοντικά ΠΔ και ΚΥΑ (ίδρυση και λειτουργία Σχολών και Ακαδημιών Χορού, Κινηματογράφου, Θεάτρου, Μουσικής, Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκόσμιο μουσείο κλασσικού Αθλητισμού, όλα στην Αθήνα και κανένα στη Θεσσαλονίκη ή άλλη πόλη). Αυτό χαρακτηρίζει και τις προτεραιότητες του ΥπΠο με αυτό το νομοσχέδιο.
 3. Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε την προχειρότητα του νομοσχεδίου. Εκτός από τις ασάφειες και παραλείψεις που προαναφέρθηκαν, στο σχέδιο νόμου που έχουμε στα χέρια μας υπάρχουν 28 λάθος παραπομπές σε άρθρα του νομοσχεδίου σε 23 σελίδες κειμένου! Επίσης, υπάρχουν νομικά λανθασμένες διατυπώσεις. Επίσης υπάρχουν, μάλλον εσκεμμένα, ορισμένα άλλα δυσνόητα και μπερδεμένα σημεία που αποτρέπουν την κατανόηση του κειμένου.

επιστροφή στην αρχή

Στη συνάντηση συντονισμού της 4-4-05 αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση συντονισμού την Παρασκευή 8-4-05, 7:30 μμ, στο ΕΜΠ

Φορείς που θίγονται από την εφαρμογή του νομοσχεδίου του Υπ.Πο. “Αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων-διάρθρωση, οργάνωση και λειτουργία Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης”

 1. Η αυτοδιοίκηση (ΕΝΑΕ και Νομαρχίες που έχουν Ολυμπιακά Συγκροτήματα, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ και ΤΕΔΚ των ολυμπιακών πόλεων, όλοι οι Ολυμπιακοί Δήμοι)
 2. Εργατικά Κέντρα Αθήνας και των άλλων Ολυμπιακών πόλεων
 3. Εμπορικοί σύλλογοι και Επιμελητήρια, σύλλογοι εργαζομένων
 4. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΣΑΔΑΣ, ΣΕΠΟΧ, Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία που σχετίζονται με επιστήμες του χώρου (Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία, Χωροταξία, Κοινωνιολογία κλπ)
 5. Καλλιτεχνικά σωματεία (χορού, κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής)
 6. Επαγγελματικοί σύλλογοι δικηγόρων, συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων
 7. Τα ΝΠΙΔ ΟΑΚΑ και ΣΕΦ
 8. Τοπικοί σύλλογοι και τοπικά κινήματα πόλης
 9. Κοινωνικά κινήματα

επιστροφή στην αρχή

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Αθήνα 8/4/2005

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι κοινωνικοί φορείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με το νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε στις 30/3 από το ΥΠΠΟ σχετικά με αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες ολυμπιακών εγκαταστάσεων κ.λ.π, για τους παρακάτω συνοπτικά λόγους:

 1. Στις υφιστάμενες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις προστίθενται ή καθιερώνονται υπέρμετρες εμπορικές χρήσεις και διατηρούνται ή αυξάνονται οι εξαιρετικά υψηλοί όροι δόμησης.
 2. Νομιμοποιούνται οι “προσωρινές” ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι τώρα αυθαίρετες και θα έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο, να κατεδαφιστούν 6 μήνες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
 3. Αντί να γίνει το έργο "Ολυμπιακό πράσινο", οι ελεύθεροι χώροι γύρω από τις εγκαταστάσεις δομούνται ανεξέλεγκτα, υπό το πρόσχημα “προσωρινών-λυόμενων κατασκευών” , οι οποίες προορίζονται επίσης για εμπορικές χρήσεις.
 4. Χιλιάδες στρέμματα δημόσιων εκτάσεων και 15 ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρούνται στην “Ολυμπιακά Ακίνητα” Α.Ε., μία ιδιωτική εταιρεία που δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σκοπό να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων, ή ακόμα και να πουληθούν.
 5. Το νομοσχέδιο θέτει εκτός εθνικού θεσμικού πλαισίου τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις , δημιουργώντας ελεύθερες εμπορικές –επιχειρηματικές ζώνες μέσα στις πόλεις (όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και το Ηράκλειο). Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις αυτές ανατρέπεται η ισχύουσα πολεοδομική-περιβαλλοντική νομοθεσία, παύουν να ισχύουν διατάξεις υγειονομικού και εργατικού δικαίου, δικαίου εμπορικών μισθώσεων , νόμιμα δικαιώματα συμβολαιογράφων-Ταμείου Νομικών-υποθηκοφυλάκων κ.λ.π.   Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών και λοιπών καταστημάτων να επεκτείνεται, κατ’ εξαίρεση και “εκτός συνήθους ωραρίου, συμπεριλαμβανομένων των μη εργάσιμων ημερών και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών”. Δηλαδή μπορεί να λειτουργούν όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.
 6. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά εξαιρεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τους περιβάλλοντες χώρους από τη δικαιοδοσία των αντίστοιχων Ο.Τ.Α, τις εντάσσει σε ένα ειδικό καθεστώς καταργώντας κάθε φόρο, τέλη, ΤΑΠ κλπ και θεσμοθετεί φόρο 2% στις εμπορικές δραστηριότητες, που θα διατίθεται στους Δήμους, χωρίς να υπάρχει όμως δέσμευση για τον τρόπο απόδοσης του φόρου.
 7. Παρ' όλο που οι εγκαταστάσεις παραχωρούνται σε ιδιώτες, η συντήρηση τους μεταφέρεται στη ΓΓ Αθλητισμού και θεσμοθετείται Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης με 160 υπαλλήλους που θα παρέχει τεχνική στήριξη των εγκαταστάσεων με κρατική χρηματοδότηση. Αυτό, ουσιαστικά, αποτελεί ένα “bonus” στους εργολάβους και τους επιχειρηματίες που θα αναλάβουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
 8. Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων με ασάφειες στην αδειοδότηση (οικοδομικές άδειες, άδειες οικοδομικών             εργασιών, άδειες ίδρυσης και λειτουργίας), και ασάφειες στον έλεγχο των επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ και να ξεκινήσει άμεσα ένας δημόσιος διάλογος για τα Ολυμπιακά συγκροτήματα, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο πρωθυπουργός, στις 7/12/2004.

Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι ελεύθεροι χώροι τους πρέπει να αποδοθούν στην ελεύθερη και δωρεάν χρήση των κατοίκων και της νεολαίας, να μην εμπορευματικοποιηθούν και να μην ιδιωτικοποιηθούν

Θα αγωνιστούμε μαζί με τους πολίτες και τους φορείς που θα συντονιστούν μαζί μας με κάθε πρόσφορο μέσο, προσφεύγοντας στα ελληνικά δικαστήρια, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Το παραπάνω κείμενο προσυπογράφουν οι

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7512560, 210-3815430, 210-9828999, 210-8814717, 210-7721584, 210-7776425, 6937131389

επιστροφή στην αρχή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 06.04.05

Η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά στο πλαίσιο των επαφών της με Δημάρχους του νομού Αττικής για το νόμο για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 6 Απριλίου 2005, με το Προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ.

Αμέσως μετά την συνάντηση, η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Πέτρος Φιλίππου έκαναν τις εξής δηλώσεις:

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ- ΠΕΤΡΑΛΙΑ: Για πέμπτη φορά συναντηθήκαμε σήμερα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ, με το οποίο, άλλωστε, είχαμε τακτικές συναντήσεις όλους τους προηγούμενους μήνες κατά την προετοιμασία του νομοσχεδίου για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση. Πρέπει να πω ότι λάβαμε σοβαρότατα υπόψη στη κατάρτιση του νομοσχεδίου, που ετοιμάζεται να πάει στη Βουλή, τις προτάσεις που είχε κάνει η ΤΕΔΚΝΑ αλλά και οι Δήμοι χωριστά.

Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά, πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι τίποτα δεν πωλείται. Προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κυρίαρχοι στόχοι είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των δημοτών.

Θέλουμε οι εγκαταστάσεις αυτές να αποτελέσουν κέντρο για την κάθε τοπική κοινωνία και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Θυμίζω ότι με το νομοσχέδιο, πέραν όλων των άλλων, θεσμοθετείται και ειδικός φόρος επί των εισπράξεων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπέρ των Δήμων και τον ομόρων δήμων όπου έχουμε υπερτοπικούς πόλους. Θεωρώ ότι είναι ένα νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να κερδίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο στοίχημα, το στοίχημα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης. Πρέπει οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός να πιάσουν τόπο.

Ήρθε επιτέλους η ώρα, η μεγάλη ολυμπιακή κληρονομιά να κεφαλαιοποιηθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχατε κάποιες επαφές χθες με τη Δήμαρχο Αθηναίων, σήμερα με το Δήμαρχο Πειραιά, πριν από λίγο με τους εκπροσώπους της ΤΕΔΚΝΑ, αύριο θα έχετε και με άλλους Δημάρχους;

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ- ΠΕΤΡΑΛΙΑ: Οι επαφές θα συνεχιστούν. Επαναλαμβάνω ότι αυτές οι συναντήσεις δεν είναι οι πρώτες που κάνουμε. Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του νομοσχεδίου, ολοκληρώνεται ο διάλογος όχι μόνο με τους Δήμους που έχουν ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά και με όλους τους Δήμους του λεκανοπεδίου. Στον κύκλο των συναντήσεων μας, με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, περιλαμβάνονται ασφαλώς και οι Αρχές των άλλων τεσσάρων ολυμπιακών πόλεων.

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Είδαμε σήμερα την Υπουργό σαν Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής, η οποία μας δέχτηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης για το νομοσχέδιο για τις μεταολυμπιακές χρήσεις.

Στην Υπουργό μεταφέραμε τις όποιες τυχόν αντιθέσεις ή αντιρρήσεις υπάρχουν επιμέρους Δήμων για τις διάφορες προτάσεις, οι οποίες γίνονται μέσα από το νομοσχέδιο και πήραμε κάποιες απαντήσεις διευκρινιστικές για όλα όσα προτείνονται.

Εμείς άμεσα θα συγκαλέσουμε μια σύσκεψη στη ΤΕΔΚΝΑ μεταξύ όλων των Δημάρχων των Δήμων όπου υπάρχουν ολυμπιακές εγκαταστάσεις αφού δώσουμε το αντίγραφο του νομοσχεδίου, το οποίο επίσημα σήμερα μας δόθηκε. Θα συγκεντρώσουμε τις απόψεις όλων των Δημάρχων και θα ξαναέρθουμε στο Υπουργείο να μεταφέρουμε τυχόν αντιθέσεις ή αντιρρήσεις για όλα όσα προτείνονται.

Επί της αρχής, βεβαίως, συμφωνούμε το ό,τι σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις πλην δύο, προτείνονται για αθλητικές χρήσεις, για χρήσεις πολιτισμού και γενικά θα είναι εκτάσεις και χρήσεις ανοικτές και ελεύθερες προς τους πολίτες.

Κάποια σημεία, τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε είναι αυτά που έχουν να κάνουνε με τις εμπορικές χρήσεις και πώς αυτές θα διαμορφωθούν και το κυριότερο πως και οι Δήμοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μετέχουν σε αυτές τις αποφάσεις, για τις όποιες εμπορικές χρήσεις έχουν προταθεί για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη για αυτό το εγχείρημα;

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Όχι, δεν θέσαμε τέτοιο πράγμα γιατί δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σηκώσει αυτό το βάρος. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να έχουμε ενεργό μέρος στα κέντρα λήψης των όποιων αποφάσεων και να ακούγεται βεβαίως η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό βεβαίως μπορώ να πω ότι έχει γίνει με το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι είναι η πέμπτη φορά που η Υπουργός μας δέχεται σε σύσκεψη στο πλαίσιο του διαλόγου που έχουμε για τις μεταολυμπιακές χρήσεις. Βεβαίως υπάρχουν αντιθέσεις και είναι φυσικό, πιστεύω όμως ότι με τη συζήτηση και αυτές θα εξομαλυνθούν.

 

Αθήνα, 07.04.05

Η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, στο πλαίσιο του διαλόγου που συνεχίζεται με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σχέδιο νόμου για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, συναντήθηκε διαδοχικά σήμερα, Πέμπτη 7/4/2005 στο ΥΠΠΟ, με τους Δημάρχους Αμαρουσίου κ. Παναγιώτη Τζανίκο, Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνο Ασκούνη, Μοσχάτου κ. Ταξιάρχη Παπαντώνη, Π.Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη και Γαλατσίου κ. Θεόδωρο Τούντα.

 

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων η Αν. Υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε ότι “στόχος του νομοσχεδίου για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση είναι να ενταχθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην καθημερινή ζωή της τοπικής κοινωνίας και να αποτελέσουν πόλο αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας προς όφελος των δημοτών”.

Αναφερόμενη στο ΟΑΚΑ, η κ. Πετραλιά διαβεβαίωσε ότι “θα γίνει ελκυστικός τόπος προορισμού τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για τους τουρίστες”, ενώ σχετικά με τον υπερτοπικό ολυμπιακό πόλο του Γαλατσίου, δήλωσε ότι στόχος είναι “να γίνει μέρος της ζωής των δημοτών”.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Παναγιώτης Τζανίκος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το ΟΑΚΑ “ μία πολύ μεγάλη κληρονομιά για το Μαρούσι” και πρόσθεσε ότι “ με το ΥΠΠΟ έχουμε κοινούς στόχους και στρατηγική”, ενώ ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Θεόδωρος Τούντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο “βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση” και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Γαλατσίου θα υποβάλλει στην Αν. Υπουργό Πολιτισμού μία πρόταση σχετικά με την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, σε συνέχεια του δημόσιου διαλόγου με αντικείμενο το νόμο για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή 8/4/2005 και ώρα 14.00 στο ΥΠΠΟ, με τους Δημάρχους Γλυφάδας κ.Στέλιο Σφακιανάκη, Ελληνικού κ. Ιορδάνη Εφραιμίδη, Αλίμου κ. Κωνσταντίνο Μαντζουράνη και Αργυρούπολης κ. Ιωάννη Τσαπαρλή.

 

Αθήνα, 08.04.05

Η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, στο πλαίσιο του διαλόγου που συνεχίζεται με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σχέδιο νόμου για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 8/4/2005 στο ΥΠΠΟ, με τους Δημάρχους Γλυφάδας κ. Στέλιο Σφακιανάκη, Ελληνικού κ. Ιορδάνη Εφραιμίδη, Αλίμου κ. Κωνσταντίνο Μαντζουράνη και Αργυρούπολης κ. Ιωάννη Τσαπαρλή.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά διαβεβαίωσε ότι “οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, θα ενσωματωθούν στο μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου” και τόνισε ότι “στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι εγκαταστάσεις βιώσιμες και να αποτελούν πόλο αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας”.

Από την πλευρά τους, ο Δήμαρχος Ελληνικού κ. Ιορδάνης Εφραιμίδης δήλωσε ότι “τους βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η δέσμευση της Υπουργού ότι θα δοθούν χρήσεις μόνο στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ ο περιβάλλον χώρος θα ενταχθεί στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού”, ενώ ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Κώστας Μαντζουράνης τόνισε ότι “το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση έχει στόχο την αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος συντήρησης τους, που ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως”.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Στέλιος Σφακιανάκης χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση με την Αν. Υπουργό Πολιτισμού “ιδιαίτερα φιλικό” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “όλα θα έχουν ένα αίσιο τέλος”, ενώ ο Δήμαρχος Αργυρούπολης κ. Γιάννης Τσαπαρλής εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη δέσμευση της Υπουργού ότι “τίποτα δεν πωλείται ούτε χτίζεται”.

Η Αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τη Δευτέρα 11/4/2005 και ώρα 13.00 στο ΥΠΠΟ, θα συναντηθεί για το ίδιο θέμα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ,

κ. Δρακούλη Φουντουκάκο.

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων των Δημάρχων μετά τη συνάντηση τους με την Αν. Υπουργό Πολιτισμού:

Εφραιμίδης Ιορδάνης, Δήμαρχος Ελληνικού: “Συναντήσαμε την κ. Υπουργό και μας εξήγησε τι σκέφτεται για το χώρο του πρώην αεροδρομίου, στο Ελληνικό. Μας είπε ότι θα γίνει χρήση μόνο των κτισμάτων, τα οποία έχουν ήδη γίνει μέσα στο χώρο αυτό και ο υπόλοιπος χώρος θα ενταχθεί στο μητροπολιτικό πράσινο. Θα υπάρχουν και κάποιες χρήσεις, οι οποίες θα είναι υποστηρικτικές των χώρων που είναι μέσα και θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση. Αυτά τα πράγματα μας βρίσκουν σύμφωνους. Πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουμε στην ίδια κατεύθυνση με το νομοσχέδιο που μας έδωσε σήμερα η Υπουργός. Θεωρούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στη βάση αυτή.”

Μαντζουράνης Κώστας, Δήμαρχος Αλίμου: “Μετά τη συνάντηση που είχαμε με την κ. Υπουργό, εκείνο που αποκομίσαμε είναι ότι το υπό κατάθεση νομοσχέδιο αποβλέπει στην αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων και δομημένων αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να συντηρηθεί όλη αυτή η επένδυση που είχε γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού και της οποίας το κόστος συντήρησης ανέρχεται, σύμφωνα με την κ. Υπουργό, σε 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό το κόστος της συντήρησης έρχεται το νομοσχέδιο να καλύψει και να εξεύρει.

Το θετικό είναι ότι μιλάμε για τις ήδη δομημένες αθλητικές εγκαταστάσεις και ο περιβάλλον χώρος εντάσσεται στο σχεδιασμό του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου.

Θεωρούμε ότι η κύρια φυσιογνωμία αυτού του χώρου θα είναι καθαρά αθλητική και πολιτιστική.”

Σφακιανάκης Στέλιος, Δήμαρχος Γλυφάδας: “Η σημερινή συνάντηση με την κ. Υπουργό εξελίχθηκε σε ένα φιλικό κλίμα. Έγινε μία πλήρης ενημέρωση, μας βρήκε σύμφωνους και πιστεύω ότι το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί θα εναρμονίζεται προς το υπόλοιπο μητροπολιτικό πάρκο και όλα θα έχουν ένα αίσιο τέλος.”

Τσαπαρλής Γιάννης, Δήμαρχος Αργυρούπολης: “Είχαμε μία θετική έκπληξη: το νομοσχέδιο μας δόθηκε σε cd και θα το μελετήσουμε το Σαββατοκύριακο για να έχουμε τις προτάσεις μας. Εκείνο που φαίνεται, είναι ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις για τις οποίες συζητήσαμε, ταιριάζουν απόλυτα με το χαρακτήρα του πάρκου που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Εκείνο που δεσμεύτηκε η Υπουργός είναι ότι κανένα μέτρο δεν πωλείται ή χτίζεται, δεν υπάρχει κανένας συντελεστής δόμησης εκεί πέρα, θα παραμείνει, δηλαδή, ο χώρος, πράσινο. Βεβαίως, οι εγκαταστάσεις θα έχουν αθλητική και εμπορική χρήση για να συντηρείται το πάρκο.”

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 12.04.05 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που συνεχίζεται με τους ΟΤΑ και τους κοινωνικούς φορείς, για το σχέδιο νόμου για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 12/4/2005, διαδοχικά με το Δ.Σ. και τον Πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο και τους Δημάρχους Μαρκόπουλου κ. Φώτη Μαγούλα, Νίκαιας κ. Στέλιο Μπενετάτο και Λιοσίων κ. Νίκο Παπαδήμα .

Η Αν.Υπουργός Πολτισμού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι “στόχος του υπό κατάθεση νομοσχεδίου είναι αφενός να κεφαλαιοποιηθεί η ολυμπιακή κληρονομιά και αφετέρου να μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να απολαύσει τις μοναδικές εγκαταστάσεις, τις οποίες πλήρωσε από το υστέρημα του”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι “το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών”.

Την βεβαιότητα ότι “ με την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η περιοχή του Μαρκόπουλου και γενικότερα η Ανατολική Αττική, θα γίνει μία όαση πρασίνου και ψυχαγωγίας”, εξέφρασε η Αν.Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Δήμαρχο Μαρκόπουλου κ. Φώτη Μαγούλα, ενώ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι “η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής του Μαρκόπουλου και θα δώσει την δυνατότητα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.

 

Ακολουθεί πλήρης απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου και του Δημάρχου Μαρκόπουλου κ.Φώτη Μαγούλα.

Πρόεδρος ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος: Ενημερωθήκαμε από την κ. Υπουργό για το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σε λίγες μέρες στην Βουλή για την κοινωνική και βιώσιμη αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Είναι ένα νομοσχέδιο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και πιστεύω ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων επενδυτών ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε και κάποια θετικά οικονομικά οφέλη από την πολύ μεγάλη επένδυση που έχει κάνει η ελληνική κοινωνία.

Δήμαρχος Μαρκόπουλου κ. Φώτης Μαγούλας: Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την κ. Υπουργό για το θέμα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων. Ο Δήμος Μαρκοπούλου φιλοξενεί δύο ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το ιππικό κέντρο και το σκοπευτήριο και η μεταολυμπιακή χρήση πραγματικά θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή μας, να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και γενικότερα η Ανατολική Αττική και η περιοχή του Μαρκόπουλου, να αλλάξουν μορφή.

επιστροφή στην αρχή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Bουλή 15 Απριλίου 2005 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 15.04.2005, στη Βουλή, το σχέδιο νόμου :

“Βιώσιμη ανάπτυξη και Κοινωνική αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες τους – διάρθρωση, οργάνωση και λειτουργία Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης”.

Η κ. Πετραλιά, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες είμαστε υπερήφανοι γιατί η χώρα οργάνωσε και τέλεσε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλάζοντας ταχύτητα, κατάφερε να ολοκληρώσει εγκαίρως και πλήρως τα ολυμπιακά έργα. Με όλους τους Έλληνες ενωμένους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με εθνική υπερηφάνεια, πετύχαμε τη διεθνή αναγνώριση της χώρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει να εργάζεται σε Ολυμπιακούς ρυθμούς. Με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, όλοι μαζί, στελέχη, τεχνικοί και ειδικοί επιστήμονες, διαχειριζόμαστε και αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά που άφησαν στη χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το νομοσχέδιο, που καταθέσαμε σήμερα, για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, είναι το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης και πολύπλευρης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που διήρκεσε έξι μήνες”.

- Οι συναντήσεις που είχατε με τους Δημάρχους απέδωσαν;

“Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, υπήρξε εντατικοποίηση του διαλόγου με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της χώρας, με κεντρικό συνομιλητή μας, φυσικά, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ΤΕΔΚΝΑ.

Πρέπει να σας πω ότι από τον πολύ θετικό και εποικοδομητικό αυτό διάλογο, επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών αλλά και της οικονομικής κοινότητας της χώρας για τις ρυθμίσεις που εισάγονται από το νομοσχέδιο”.

- Υπήρξαν αλλαγές στο νομοσχέδιο, βάσει και των αιτημάτων των Δημάρχων;

“Οι αλλαγές που επήλθαν και θα οριστικοποιηθούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου - πέρα από το άρθρο 40 που προστέθηκε από το Υπουργείο Απασχόλησης και ρυθμίζει θέματα του “Χωριού Δημοσιογράφων” του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας- είναι δύο:

Πρώτον, μειώνεται ο συντελεστής δόμησης στις εγκαταστάσεις του παλαιού Ιπποδρόμου κατά 25%, και χαρακτηρίζεται περιοχή Αστικού Πρασίνου, προκειμένου να αποδοθεί άμεσα στους πολίτες ως χώρος πρασίνου, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Υπήρχε η πρόταση από το Υπουργείο Πολιτισμού, η μείωση του συντελεστή δόμησης να είναι μεγαλύτερη και να φτάσει στο 50%, όμως αυτό θα μείωνε την αξία της περιουσίας του δημοσίου κατά 70.000.000 ευρώ τουλάχιστον, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, αφού όπως γνωρίζετε καμία εγκατάσταση δεν πωλείται.

Έτσι αποφασίστηκε η μείωση να φτάσει στο 25% του συντελεστή δόμησης, ρύθμιση που καλύπτει τόσο την ανάγκη για πράσινο και ελεύθερους χώρους αλλά ταυτόχρονα προστατεύει και την αξία της δημόσιας περιουσίας που αποδίδεται στον πολίτη .

Δεύτερον, όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησαν να εκπροσωπηθούν στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές Αδειοδότησης των Εγκαταστάσεων, αίτημα που έγινε δεκτό από την κυβέρνηση και προσετέθη στο σχέδιο νόμου.

Όλες οι υπόλοιπες διατάξεις, που συμπυκνώνονται σε 39 άρθρα, σε 4 βασικά κεφάλαια, παραμένουν στο σχέδιο, όπως είχαν δημοσιοποιηθεί από τον περασμένο μήνα. Και όπως σας είπα προστέθηκε και το άρθρο 40 από το Υπουργείο Απασχόλησης.

- Ποιοι είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου;

“Είναι ξεκάθαρο, και το έχω δηλώσει επανειλημμένως δημόσια, ότι ο πυρήνας των επιδιώξεων του νομοσχεδίου, είναι το τρίπτυχο:

“ανάπτυξη – νέες θέσεις εργασίας – ποιότητα ζωής για τον πολίτη”.

Και το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει τους στόχους αλλά και υποδηλώνει τα μέσα που η ελληνική πολιτεία θα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να πετύχει την καλύτερη αξιοποίηση της ολυμπιακής παρακαταθήκης.

Περιμένω, πλέον, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των κομμάτων, προκειμένου το σχέδιο της μεταολυμπιακής ανάπτυξης της χώρας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων των κομμάτων”.

επιστροφή στην αρχή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 17.04.2005

Χαιρετισμός της Αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στην εκδήλωση για τον Ολυμπιακό Περίπατο στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

Είναι πολύ αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και των δημοτών, γι’ αυτήν τη σημερινή άσκηση, γι’ αυτόν τον Ολυμπιακό Περίπατο.

Βρισκόμαστε σε μία από τις ωραιότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Είναι μία πολύ μεγάλη κληρονομιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η φιλοδοξία, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και συζητείτε την επόμενη βδομάδα, είναι όλο το θαλάσσιο μέτωπο του Φαλήρου να μεταβληθεί σε μία όαση πρασίνου, θεματικών πάρκων, περιβαλλοντικών πάρκων για τους κατοίκους της περιοχής κι όχι μόνον. Είναι ένας χώρος για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, είναι η ανάσα της πόλης στη θάλασσα και η φιλοδοξία είναι να μεταμορφωθεί σε ένα θαλάσσιο πόλο.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία. Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, αθλητισμός, πολιτισμός, ψυχαγωγία. Και είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς γιατί επιτέλους η μεταολυμπιακή κληρονομιά κεφαλοποιείται για τους πολίτες. Τους πολίτες που με το υστέρημά τους έφτιαξαν αυτές τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και που τώρα γυρίζουν πίσω σ’ αυτούς.

Γίνεται πράξη αυτό το οποίο επαγγελλόμαστε: ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία είναι ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο: ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ “Οχι” στην εκχώρηση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων γενικότερα αλλά και του “Σπιτιού της Αρσης Βαρών” ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, τόνισε ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη -Πάλλη Πετραλιά.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Μπενετάτος, επισήμανε: “Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε πολυεθνικούς "χορηγούς". Το κτίριο της Αρσης Βαρών - συνέχισε - βρίσκεται σε δημοτική έκταση και ο δήμος μας δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τα όποια σχέδια εκμετάλλευσής του. Το κράτος πρέπει να αναλάβει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του σταδίου και να είναι ανεμπόδιστη η χρήση του από το δήμο για αθλητικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις”.

Το άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν τα προβλήματα που παρατηρούνται στον περιβάλλοντα χώρο του “Σπιτιού της Αρσης Βαρών”. Ο δήμαρχος της Νίκαιας τόνισε πως “είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εκτός σχεδίου περιοχής γύρω από το "Σπίτι της Αρσης Βαρών" και να προχωρήσει η διάνοιξη της οδού Ακροπόλεως ώστε να υπάρξει καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή. Ο υπόλοιπος χώρος μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί με εγκαταστάσεις για τη νεολαία και τους δημότες”.

Τέλος, σημείωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη μεταολυμπιακή χρήση του “Σπιτιού της Αρσης Βαρών” θα πρέπει να καλυφθούν και από άνεργους δημότες της περιοχής. Από την πλευρά της, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού είπε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα που έθεσε η δημοτική αρχή της Νίκαιας και συγκεκριμένα την αξιοποίηση γειτονικών χώρων για αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η ολική αποκατάσταση του γηπέδου “Παντελής Νικολαΐδης” θα προχωρήσει άμεσα. Ριζοσπάστης 15-4-05

επιστροφή στην αρχή

Συνέντευξη για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η "Επιτροπή Αγώνα κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων" θα παρουσιάσει τις απόψεις της σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 20 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι στο ΤΕΕ (Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος) με τη συμμετοχή του Μιχ. Δεκλερή, προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.
Η "Επιτροπή Αγώνα" συγκροτήθηκε στις 4 Απριλίου ύστερα από μια ευρεία σύσκεψη κοινωνικών φορέων της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και του Πειραιά. Ήδη στα πλαίσια της "Επιτροπής Αγώνα" έχουν συσπειρωθεί Συντονιστικά σχήματα και δεκάδες κοινωνικές οργανώσεις (δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι, περιβαλλοντικές κινήσεις, συνδικαλιστές παρατάξεις κ.ά.)
Στόχος της "Επιτροπής Αγώνα" είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που προωθεί η κυβέρνηση και να ξεκινήσει άμεσα ένας δημόσιος διάλογος, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο πρωθυπουργός στις 7/12/04/ Βασική θέση της "Επιτροπής Αγώνα' είναι ότι, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι ελεύθεροι χώροι τους πρέπει να αποδοθούν στην ελεύθερη και δωρεάν χρήση των κατοίκων και της νεολαίας, να μην εμπορευματοποιηθούν και να μην ιδιωτικοποιηθούν. Η "Επιτροπή Αγώνα" έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς φορείς και κόμματα, ενώ το Υπόμνημα που διακινεί έχει υπογραφεί από δεκάδες Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους. Ακόμη, αρκετοί κοινωνικοί φορείς έχουν εκφράσει με αποφάσεις και ψηφίσματα την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, είτε στο σύνολό του είτε σε επιμέρους σημεία. ΕΠΟΧΗ 17-3-05

επιστροφή στην αρχή

ΕΠIΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τηλ.: 7512560, 3815430, 9828999,8814717,772184, 7764426, 6937 131389

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ με θέμα: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τετάρτη 20 Απριλίου, 12:00 το μεσημέρι στη μεγάλη αίθουσα του Τ.Ε.Ε. Σταδίου & Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την πολεοδομική σημασία του νομοσχεδίου, το νέο σύστημα αδειοδότησης, τις διατάξεις για τους ΟΤΑ, τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, το κόστος και τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ηλίας Γιαννίρης

 1. Το νομοσχέδιο θέτει εκτός εθνικού θεσμικού πλαισίου τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας ελεύθερες ιδιωτικές εμπορικές-τουριστικές-επιχειρηματικές ζώνες μέσα στις πόλεις (όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και το Ηράκλειο). Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις αυτές ανατρέπεται η ισχύουσα πολεοδομική-περιβαλλοντική νομοθεσία, παύουν να ισχύουν διατάξεις Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, υγειονομικού και εργατικού δικαίου, δικαίου εμπορικών μισθώσεων, νόμιμα δικαιώματα συμβολαιογράφων-Ταμείου Νομικών-υποθηκοφυλάκων κ.λ.π.

Επομένως, στους γύρω δήμους των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων θα διαταραχθούν οι τοπικές αγορές και θα αναδιαταχθούν οι εμπορικές-τουριστικές δραστηριότητες ολόκληρης της Αθήνας και των Ολυμπιακών Πόλεων.

 

Ειδικότερα, ως προς την πολεοδομική κατάσταση:

 

 1. Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων με ασάφειες στην αδειοδότηση (οικοδομικές άδειες, άδειες οικοδομικών             εργασιών, άδειες ίδρυσης και λειτουργίας), και ασάφειες στον έλεγχο των επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα:

 

Επομένως, θεσπίζεται ένα νέο επιχειρηματικό σύστημα που θα περιλαμβάνει μεγαλο-πάτρωνες που θα βγάζουν άδεια για όλη την Ολυμπιακή Εγκατάσταση ή μέρος αυτής, και καταστηματάρχες που θα υπόκεινται στην γενική άδεια της εγκατάστασης (άρθρο 4 παρ. 1), δηλαδή θα “ανήκουν” στον μεγαλοεπιχειρηματία της Ολυμπιακής Εγκατάστασης.

Σε αυτή τη διαδικασία “υποταγής” στη συνολική άδεια δεν εξαιρούνται από το νομοσχέδιο ούτε χρήσεις και δραστηριότητες όπως: Θεματικοί χώροι ψυχαγωγίας (στεγασμένοι χώρος), θεματικά πάρκα (υπαίθριοι χώροι), αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις τεχνικής εξυπηρέτησης σκαφών, γραφεία διοίκησης, αποθήκες, ιατρείο, χώροι υγιεινής, δημοτικά γήπεδα κλπ)

 

 1. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά εξαιρεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τους περιβάλλοντες χώρους από τη δικαιοδοσία των αντίστοιχων Ο.Τ.Α, τις εντάσσει σε ένα ειδικό καθεστώς καταργώντας κάθε φόρο, τέλη, ΤΑΠ κλπ (άρθρο 7) και θεσμοθετεί φόρο 2% στις εμπορικές δραστηριότητες, που θα διατίθεται στους Δήμους, χωρίς να υπάρχει όμως δέσμευση για τον τρόπο απόδοσης του φόρου. Ουσιαστικά πρόκειται για αφαίρεση δημοτικής έκτασης από την συνολική έκταση του κάθε Δήμου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος μιας τέτοιας εξαίρεσης αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δέχεται ότι ο φόρος 2% αντισταθμίζει τα έσοδα των ΟΤΑ από την εφαρμογή του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα. Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προωθεί μια τέτοια εξαίρεση υποκρύπτει σκοπιμότητες που αναλύονται παρακάτω, στο σημείο 7

Μάλιστα, με το άρθρο 8 “Τυχόν διοικητικά πρόστιμα, που αφορούν την, μέχρι την έκδοση του παρόντος, λειτουργία των Ολυμπιακών συγκροτημάτων, διαγράφονται και οι σχετικές αξιώσεις παραγράφονται.” Η αναδρομικότητα αυτής της διάταξης είναι απαράδεκτη.

 

 1. Θεσμοθετείται Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης με 160 υπαλλήλους για τη διαχείριση της υλικής και άυλης κληρονομιάς των Ολυμπ. Αγώνων. Μεταξύ άλλων θα υπάρχει ετήσια δαπάνη 280.000 ευρώ (Πολιτικές και διοικητικές αμοιβές) και άγνωστης δαπάνης από προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, όπως και άγνωστης δαπάνης από τη συγκρότηση επιτροπών ή ομάδων εργασίας που θα εγκριθούν με ΚΥΑ (άρθρο 32 παρ 4). Περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο 6.

 

 1. Θεσμοθετούνται ετήσια έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία, συντήρηση, φύλαξη, καθαρισμό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων καθώς και πληρωμή λογαριασμών των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας ύψους 19.400.000 ευρώ (έξοδα ΕΥΔΕ/ΑΟΕΕ μέχρι 31-8-05, έξοδα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ από το έτος 2006 και εξής). Είναι άγνωστο ποιος θα πληρώνει αυτά τα έξοδα το τετράμηνο Σεπτ-Οκτ-Νοε-Δεκ 2005.

 

 1. Σχετικά με το μεταολυμπιακό κόστος η εικόνα είναι ασαφής και τείνει να εξομοιωθεί με το υπερδιογκωμένο κόστος συντήρησης που είχε εξαγγελθεί το Σεπτέμβριο 2004, και που αποτέλεσε το βασικό ιδεολογικό επιχείρημα του ξεπουλήματος. Σύμφωνα με το ΓΛΚ θα υπάρξουν δαπάνες επί του κρατικού προϋπολογισμού:

Φυσικά οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, κοινωνικές κλπ δαπάνες δεν αποτιμώνται από κανέναν.

 1. Οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι απαράδεκτες και αντιδεοντολογικές. Το νομοσχέδιο θεσπίζει φόρο 2% επί των εισπράξεων για απόδοση στους Δήμους που έχουν Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Έτσι δημιουργεί μια κατάσταση απαράδεκτη.

επιστροφή στην αρχή

Εισήγηση συνέντευξης τύπου 20/4/05: Μαριλένα Ιατρίδου

Νομοσχεδιο για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις: Ξεπούλημα, τσιμέντο, εμπορευματοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων

Η αγορά μετακομίζει στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Όλοι οι χώροι που είχαν την ατυχία να φιλοξενήσουν Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις:

α) Ιδιωτικοποιούνται δια νόμου καθώς παραχωρούνται στην ιδιωτική εταιρία "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε., με προφανή στόχο την εκποίηση τους σε επιχειρηματίες.

β) Δομούνται υπέρμετρα καθώς διατηρούνται και επαυξάνονται οι ήδη υψηλότατοι συντελεστές δόμησης και γεμίζουν καταστήματα, εστιατόρια και κάθε είδους εμπορικές χρήσεις

γ) Καθιερώνεται ειδικό αποικιακό καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας για τούς επιχειρηματίες που θα τα πάρουν

α)Το μεγάλο ξεπούλημα

Τόσα έχει πεί (επί ΠΑΣΟΚ) η κ. Πετραλιά στη Βουλή για το μεγάλο σκάνδαλο που συνιστά η εταιρία ξεπουλήματος Ολυμπιακών έργων "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε" ("Ο.Α.Α.Ε". ).Γι αυτό και φρόντισε να της παραχωρήσει εκτός από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και χιλιάδες στρέμματα ελεύθερων χώρων γύρω από αυτές, με προφανή στόχο την περαιτέρω παραχώρηση τους σε επιχειρηματίες.

Επιχειρώντας να ξεπεράσει τα προβλήματα συνταγματικότητας που εγείρονται από την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε μία ιδιωτική εταιρία με το νομοσχέδιο παραχωρείται στην"Ο.Α.Α.Ε". "η αποκλειστική αξιοποίηση, χρήση και εκμετάλλευση" 15 εκτάσεων με Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα :

Συγκεκριμένα παραχωρούνται στην "Ο.Α.Α.Ε" :

1.Ολυμπιακό Πόλος Φαλήρου δηλ. η παραλία του Φαληρικού Όρμου (757 στρ) με εγκαταστάσεις Ταεκβοντό, Μπήτς -Βόλλευ, μαρίνα κλπ.

2.Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας Αγ Κοσμά δηλ η παραλία και μαρίνα του Αγ. Κοσμά (άνω των 415 στρ)

3. Ολυμπιακό Πόλος Ελληνικού δηλ τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού (πρώην Αεροδρόμιο) με τις εγκαταστάσεις μπάσκετ, μπέιζ-μπωλ, σόφτ-μπώλ, χόκευ, σλάλομ.

4. Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί δηλ τμήμα από το Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί-.

5. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (άλσος Βείκου)

6. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας ( Σελεπίτσαρι)

8. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων

8. Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στο Σχινιά

9. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου

10.Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου

11. Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης

12. Κέντρο Γραπτού Τύπου

13. Πανγκρήτιο Στάδιο

14. Παμπελοποννησιακό Στάδιο

15. Πανθεσσαλικό Στάδιο

Σημειωτέον ότι από την παραχώρηση στα Ολυμπιακά Ακίνητα εξαιρείται ο χώρος του Ιπποδρόμου χάρις προφανώς στη σθεναρή στάση και τις κινητοποιήσεις του Δήμου Καλλιθέας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη μεταγραφή των παραπάνω στο υποθηκοφυλάκιο, σε μερίδες του Ελληνικού Δημοσίου και της ιδιωτικής εταιρείας "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε."

Πρόσφατα ανατέθηκε στην Ο.Α.Α.Ε η διοίκηση , διαχείριση και αξιοποίηση του Ολυμπιακού πόλου του Αγ. Κοσμά δηλ 415 στρέμματων παραλίας και 215 στρ θάλασσας ( η οποία επί ΠΑΣΟΚ ειχε μισοπαραχωρηθεί στην ΕΤΑ Α.Ε.) καθώς και 2300 στρεμμάτων από το αεροδρόμιο Ελληνικού όπου υπάρχουν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. με την 2550/11-10-2004 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, αναπληρωτή Πολιτισμού, και Εμπορικής Ναυτιλίας ( ΦΕΚ Β/1664/10-11-2004) Κατά της παραπάνω ΚΥΑ κατατέθηκαν δύο προσφυγές στο ΣτΕ , οι οποίες επικαλούνται λόγους παραβίασης του Συντάγματος.

Έτσι με το νομοσχέδιο επιχειρείται νομοθετική παρέμβαση σε εκκρεμείς δίκες .

Είχε προηγηθεί η 8153/2003 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 1647/ 11.11.2003) των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, με την οποία ανατίθεται στην Ο.Α.Α.Ε. "η κατα αποκλειστικότητα διοίκηση διαχείριση και αξιοποίηση της χρήσης ... των εξής περιουσιακών στοιχείων , τα οποία αποτυπώνονται στα θεωρημένα διαγράμματα που επισυνάπτονται στις αντίστοιχες οικοδομικές άδειες τους ...

Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου, Μπήτσ Βόλλευ

Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου, Ταεκβοντό

Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου, Μαρίνα

Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου

Ολυμπιακό Κέντρο Γουδιού-Αντιπτέρισης, Μοντέρνου Πεντάθλου

Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων

Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας

Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου

Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρόπουλου

Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας Κανώ -Καγιάκ

Βασικό Κέντρο Τύπου (MPC) (δεν περιλαμβάνεται το ακίνητο της ΚΕΔ)

Πανγκρήτιο Στάδιο

Παμπελοποννησιακό Στάδιο

Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Καθώς δεν έχουμε τα τοπογραφικά που συνοδεύουν το νομοσχέδιο και την απόφαση (οικοδομικές άδειες) δεν γνωρίζουμε κατά πόσον επεκτείνεται η παραχώρηση όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο πράγμα που είναι βέβαιο μόνο για το Φαληρικό Όρμο.

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε." Μία ιδιωτική εταιρία που πωλεί & εκμισθώνει ακίνητα.

Με το ν3016/2002, ιδρύθηκε η "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε." (Ο.Α.Α.Ε.) , η οποία αρχικά λειτουργούσε χάριν του δημοσίου συμφέροντος, στην οποία ανετέθη η μεταολυμπιακή αξιοποίηση των παραπάνω, με τη μορφή εκμισθώσεων , αλλά όχι πωλήσεων. Οι ολυμπιακές εκτάσεις και εγκαταστάσεις παραχωρούνται στην εταιρεία με κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Με την παρ 7α, άρθ. 7, του ν3207/2003, η μετατρέπεται σε ιδιωτική εταιρία, η οποία δεν ανήκει στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, . Με τον τρόπο αυτό, οι εκμισθώσεις αλλά και οι πωλήσεις αυτής της Εταιρίας καθίστανται ανέλεκτες από το Κοινοβούλιο και τη Διοικητική Δικαιοσύνη, παρόλο που προς το παρόν το σύνολο των μετοχών της κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Με την παρ 7γ, άρθρου 7, προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων, για την οποία απαιτείται πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που παραχωρεί την κυριότητα των προς πώληση ακινήτων στην Ο.Α.Α.Ε.

Με την παρ 7ε του άρθρου 7, επιτρέπει την εκμίσθωση και γενικά την παραχώρηση χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού και εμπράγματος δικαιώματος , σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξη.

Δηλ δημιουργείται μία εταιρία χειρότερη από την ΕΤΑ Α.Ε., δήθεν διαχειριστική της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί και να πουλά και μάλιστα εξαρχής εντελώς ανέλεκτα.

ΣΕΦ και ΟΑΚΑ

Τα ΝΠΙΔ ΣΕΦ και ΟΑΚΑ δεν παραχωρούνται άμεσα στην ΟΑΑΕ αλλά μπορούν να παραχωρούν τους χώρους γύρω από αυτούς, που καθιερώνονται ως Ολυμπιακοί με το νομοσχέδιο, σε εταιρείες των οποίων την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο για την ανα΄πτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Απευθείας εκποίηση από τον ΟΕΚ στη Δημοτική Επιχείρηση Αμαρουσίου

Επιτρέπεται η απευθείας εκποίηση του ολυμπιακού χωριού Τύπου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στη Δημοτική Επιχείριση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Αμαρουσίου Α.Ε.

β)Αύξηση της δόμησης- Εμπορικές χρήσεις

Θεματικό πάρκα- Θεματικός χώροι ψυχαγωγίας

Το νομοσχέδιο δίνει νέους πολεοδομικούς ορισμούς ειδικά για τις Ολυμπικές εγκαταστάσεις θεματικό πάρκο, το οποίο σημαίνει Ενυδρείο, ζωολογικός κήπος, λούνα πάρκ, υδροπάρκο, μίνι γκόλφ και θεματικός χώρος ψυχαγωγίας, το οποίο σημαίνει κινηματογράφοι.θέατρα, εστιατόρια ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια.

Επιτρέπονται οι χρήσεις που δόθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Παντού υπάρχει η παραπάνω πονηρή διάταξη , η οποία επιτρέπει λυόμενες κατασκευές και νομιμοποιεί προσωρινές χρήσεις.

Η παραλία του Φαληρικού Όρμου στο μάτι του κυκλώνα

Στην ιδιωτικοποιούμενη παραλία του Φαληρικού ΄Ορμου από τον Κηφισσό ως τον Αη Γιώργη του Π.Φαλήρου (757 στρ) καθιερώνεται συντελεστής δόμησης (ΣΔ) 0,075 δηλ Επιτρέπεται να κτιστούν 56.775τμ , 30.458 παραπάνω από τα ήδη κτισμένα 27235τμ.

Το ΕΣΟΑΠ καθιερώνει ΣΔ 0,05 που αντιστοιχεί σε 37875τμ και ο ν3105/2004 επιτρέπει τη δόμηση Ενυδρείου 17000τμ και 5 εστιατορίων 300 τμ το καθένα.

Έτσι όπως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο φαίνεται ότι σκοπεύουν να κτίσουν το Ενυδρείο και τα 5 εστιατόρια και 10.000τμ ακόμη.

Οι χρήσεις αλλάζουν καθώς και ο πολεοδομικός σχδιασμός του ΕΣΟΑΠ

Ο πρώην Ιππόδρομος κτίζεται

Παρόλο που γλυτώνει την ιδιωτικοποίηση (έχει παραχωρηθεί από το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Καλλιθέας) , δεν γλυτώνει την τσιμεντοποίηση με συντελεστή δόμησης 0,2 και κάλυψη 25%.

Ο κακός χαμός στην παραλία του Αγ.Κοσμά

Ομοίως αυξάνει ο συντελεστής δόμησης από 0,1σε 0,15. Επιτρέπονται τριάντα σουίτες 5 αστέρων, νυκτερινά κέντρα χωρίς μπουζούκια, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, θέατρα , κινηματογράφοι κλπ, κτίρια στάθμευσης, ελικοδρόμια, κ.α., ενώ το νομοθετημένο παράκτιο πάρκο μετατρέπεται σε τεράστιο εκθεσιακό κέντρο με "λυόμενες"κατασκευές.

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μόνιμων κατασκευών, επειτρεπει να λειτουργήσουν στις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις εμπορικά καταστήματα , εστιατόρια κ.α.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί

Στο Γουδί παραμένουν οι προσωρινές κατασκευές του Μπάντιντον, επιτρέπονται εστιατόρια και "λυόμενες κατασκευές ".

Άλσος Βείκου

Θα γίνουν εμπορικά καταστήματα εστιατόρια, θεματικός χώρος ψυχαγωγίας (κινηματογράφοι.θέατρα, εστιατόρια ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια).

Σελεπίτσαρι

.Στο μοναδικό ελεύθερο χώρο της Νίκαιας θα γίνουν Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, γραφεία, ιατρεία, Ξενώνες κ.α.

Ανω Λιόσια

Θα γίνουν σχολές και Ακαδημίες Πολιτισμού και η εθνική αρχειοθήκη οπτικοακουστικού και ψηφιακού περιεχομένου, εμπορικές χρήσεις εμπορικές χρήσεις, χώροι εστ'ίασης και αναψυχής καταλύματα και ξενώνες.

Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου

Θα γίνουν Ιππικό Κέντρο, εκθέσεις, εστιατ΄'ορια, δημοπρασίες, ξενοδοχείο ελικοδρόμιο, γήπεδο γκόλφ

Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου

Θα λειτουργήεσει σαν σκοπευτήριο με εμπορικά καταστήματα εστιατόρια, τουριστικά καταλύματα

Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης

Θα γίνουν Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκόσμιο Μουσείο Κλασσσικού Αθλητισμού, εμπορικά καταστήματα, γραφεία ιατρεία και θα αυξηθεί η δόμηση με την προσθήκη διαμερισματώσεων καθύψος ή κατά πλάτος

Πανγκρήτιο Στάδιο

Θα γίνουν εμπορικά καταστήματα , εστιατόρια, γραφεία , ιατρεία, ραδιοτηλεοπτικά στούντιο, κινηματογράφοι, θέατρα, νυκτερινά κέντρα, τουριστικά καταλύματα, εκθέσεις σε λυόμενες κατασκευές

Παμπελοποννησιακό Στάδιο-Πανθεσσαλικό Στάδιο

Θα γίνουν εμπορικά καταστήματα , εστιατόρια, προπονητικό κέντρο εκθέσεις σε λυόμενες κατασκευές

Καυταντζόγλειο

Θα γίνουν εμπορικά καταστήματα , εστιατόρια, προπονητικό κέντρο, γραφεία ιατρεία.

ΟΑΚΑ

Θα γίνουν εμπορικά καταστήματα , εστιατόρια , εμπορικές χρήσεις στις υφιστάμενες αλλά και σε νέες κατασκευές , προπονητικό κέντρο και αθλητικοί κοιτώνες , καθώς και εκθέσεις σε λυόμενες κατασκευές.

ΣΕΦ

Θα γίνουν εμπορικά καταστήματα , γραφεία διοίκησης αθλητικών και ναυταθλητικών συλλόγων εστιατόρια, προπονητικό κέντρο εκθέσεις σε λυόμενες κατασκευές.

γ) Ειδικό αποικιακό καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας

Οικοδομικές άδειες από τη ΔΟΚΚ

Οι οικοδομικές άδειες στις 15 παραχωρούμενες στην ΟΑ ΑΕ εκτάσεις και εγκαταστάσεις , καθώς και στο ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Καυταντζόγλειο, και το Βασικό Κέντρο Τύπου εκδίδονται εντ'ος 60 ημερών από το Τμήμα Οικοδομικού Κανονισμού της Διε'ύθυνσης Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) υου ΥΠΕΧΩΔΕ.

Άδεια λειτουργίας με ΚΥΑ ή απόφαση Περιφερειάρχη μετά από Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή

Παρακάμπτοντας την ισχύουσα νομοθεσίακαι τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υγιεινομικό, Πολεοδομία, Πυροσβεστική κλπ) ιδρύεται ειδική γνωμοδοτική Επιτροπή η οποία

α) Καθορίζει τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πληρότητα του φακέλου προκειμένου να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας.

β) Ελέγχει τις χρήσεις, το κυκλοφοριακό , τον ιατρικό και υγιειονομικό εξοπλισμό την καταλληλότητα των περιφράξεων και των χώρων υγιεινής, εστίασηη και φιλοξενίας κλπ

Η άδεια λειτουργίας Ολυμπιακ'ής εγκατάστασης θα δίδεται με ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, εντός 40 ημερών από τη γνωμοδότηση της παραπάνω Γνωμοδοτικής Επιτροπής.

Παρακάμπτοντας τους Δήμους η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Λοιπόν Εμπορικών Χρήσεων , δίδεται εντός 40 ημερών από τον Περιφερειάρχη , μετά από γνωμοδότηση της ίδιας Επιτροπής.

Στην Περιφέρεια ανατίθεται και η εποπτεία της τήρησης των όρων της άδειας καθώς και του ωραρίου λειτουργίας.

Καταργούνται τα Δημοτικά Τέλη,

Οι Ολυμπιακές εγκτάστάσεις απαλλάσσονται από κάθε δημοτικό φόρο ή τέλος . Επιβ΄λλεται ειδικός φόρος υπέρ των Δήμων 2% επί των εισπράξεων των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Λοιπόν Εμπορικών Χρήσεων.

Μειώνονται τα δικαιώματα συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων καθώς οι εισφορές στο Ταμείο Νομικών

Κατά την κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης κλπ τα δικαιώματα συμβολαιογράφων δεν θα υπερβαίνουν το ποσόν των 1500 ευρώ , των υποθηκοφυλάκων τα 500 ευρώ και οι εισφορές στο Ταμείο Νομικών τα 3000 ευρώ.

επιστροφή στην αρχή

Όχι στην εμπορική εκμετάλλευση των Τζιτζιφιών και του Ιππόδρομου

 "Η παραλία των Τζιτζιφιών και ο Ιππόδρομος ανήκουν στο λαό της Καλλιθέας". Αυτό φώναξαν εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι έδωσαν το παρών σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νόμου για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που διοργάνωσε χθες ο δήμος Καλλιθέας στον πεζόδρομο του δημαρχείου.
Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης διατύπωσε την πλήρη διαφωνία του δήμου με το σχέδιο νόμου, υπογραμμίζοντας ότι οδηγεί στην εμπορική εκμετάλλευση της παραλίας των Τζιτζιφιών και τον αποκλεισμό των κατοίκων από τη χρήση της. Τόνισε, εξάλλου, ότι ο δήμος είναι αντίθετος με την προτεινόμενη αύξηση του συντελεστή δόμησης στο χώρο του τέως Ιπποδρόμου. Ο Κ. Ασκούνης κάλεσε τους κατοίκους σε εγρήγορση και κινητοποιήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι οι χιλιάδες υπογραφές των πολιτών που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις αυτές θα κατατεθούν στη Βουλή κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου.
Στο μεταξύ, το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων συζητήθηκε προχθές σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλλιθέας. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης, Μιλένα Αποστολάκη, Νόρα Κατσέλη, Ανδρ. Λοβέρδος, Χρ. Πρωτόπαπας, Στ. Μπένος και Ευτυχία Σχοιναράκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, ο Π. Σοφός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο πρώην γεν. γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Μιχ. Κυριακίδης, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων και συλλόγων της Καλλιθέας. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τάχθηκαν κατά της αρχής του νομοσχεδίου.
* Τη διαφωνία του με διατάξεις του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων εξέφρασε το Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες, με τη συμμετοχή και δημάρχων που έχουν στα όρια των δήμων τους ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Η ΤΕΔΚΝΑ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αποστερεί πόρους από τους δήμους, όπως με την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών. Επίσης, σημειώνει ότι καταργεί θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της Τ.Α., όπως αυτή για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν εξασφαλίζει έστω και μερικώς τον κοινωνικό χαρακτήρα των αθλητικών εγκαταστάσεων και δεν προβλέπει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Με βάση αυτά, η ΤΕΔΚΝΑ ζητά να κληθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να εκθέσει εκτενέστερα τις απόψεις της κατά τη διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου. Γαλανοπούλου Μαρία         21/04/2005 Η ΑΥΓΗ

επιστροφή στην αρχή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 19.4.2005

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΟΧΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την κυβέρνηση:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι:

συντάσσονται με την “Επιτροπή αγώνα κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων” και συνυπογράφουν το κοινό κείμενο κατά του νομοσχεδίου για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

καλούν τους πολίτες να ενεργοποιηθούν για την αποτροπή των αντιπεριβαλλοντικών προθέσεων της κυβέρνησης

Η Εκτελεστική Γραμματεία

επιστροφή στην αρχή

Δημόσια διαβούλευση με στόχο περισσότερο πράσινο στο Λεκανοπέδιο

 Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τις μεταολυμπιακές χρήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων για το πρωταρχικό ζήτημα της διαχείρισης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με γνώμονα την αναγκαιότητα για άμεση αύξηση των χώρων πρασίνου ζητά το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι για τους περισσότερους ολυμπιακούς πόλους έχουν θεσμοθετηθεί τα ΕΣΟΑΠ (Ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ολυμπιακών Πόλων) από τον Οργανισμό Αθήνας. Σε αυτά καθορίζεται η ολυμπιακή και μεταολυμπιακή χρήση, ενώ στην επιτρεπόμενη δόμηση δεν έχουν προσμετρηθεί οι λυόμενες κατασκευές, οι οποίες ως προσωρινές είναι αυτή τη στιγμή αυθαίρετες και ως εκ τούτου κατεδαφιστέες. Αν για οποιονδήποτε λόγο το περιεχόμενο των ΕΣΟΕΑΠ θα έπρεπε να επανεξεταστεί, αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού της Αθήνας και η μόνη νόμιμη διαδικασία είναι η τροποποίηση των Π.Δ. μετά από πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες, γνωμοδότηση των αρμοδίων οργάνων (δημοτικά, νομαρχιακά συμβούλια) και έλεγχος συνταγματικής νομιμότητας.
Πέραν της παράκαμψης των ισχυουσών διαδικασιών, σχολιάζει το Τμήμα Οικολογίας, η ουσία των ρυθμίσεων ευνοεί σειρά εμπορικών χρήσεων. Αυτές ευνοούνται αφενός με την παραχώρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη ενός πλήθους εμπορικών δραστηριοτήτων σε καθεστώς ελεύθερου ωραρίου που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μεγάλης κλίμακας αποσταθεροποίηση στους μικρομεσαίους επαγγελματίες της πρωτεύουσας, αφετέρου με την παροχή υψηλότερων συντελεστών δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο θα προστεθούν δομημένοι χώροι σε μια πόλη που ασφυκτιά.
Ταυτόχρονα το σχέδιο νόμου μεθοδεύει τις εκχωρήσεις των ολυμπιακών χώρων μέσω μηχανισμών ιδιωτικοποίησης της δημόσιας γης για να παρακαμφθεί ο έλεγχος του ΣτΕ. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: "Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν τα αρμόδια όργανα και θεσμοί που λαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τα ζητήματα χωροθέτησης χρήσεων, δόμησης και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, αφού ακολουθήσουν τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Ανάρτηση των σχεδίων στον δήμο και δικαίωμα ένστασης από τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο. Από το σχέδιο νόμου φαίνεται ότι απουσιάζει όχι μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ και φυσικά ο καθ' ύλην αρμόδιος για την Αττική φορέας σχεδιασμού, ο Οργανισμός Αθήνας. Αντ' αυτών φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις με ιδιώτες και η διακηρυσσόμενη διαφάνεια έχει πάει περίπατο! Η εσπευσμένη εισαγωγή για συζήτηση στη Βουλή θεμάτων χρήσεων γης και επιλογών χωροθέτησης δραστηριοτήτων παρακάμπτει αυτήν την κατακτημένη από το 1923 δεοντολογία και συνιστά απαράδεκτη στροφή σε αυταρχικές μεθόδους λήψης αποφάσεων. Και ακόμη υποβαθμίζει τη λειτουργία της Βουλής, προκαλεί αγκυλώσεις στο διοικητικό έργο και εν τέλει δεν διασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα θεσμικού πλαισίου που απαιτείται για να απευθυνθεί το δημόσιο σε ιδιώτες επενδυτές, αφού διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πλήθος προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια και την πορεία εφαρμογής του νέου νόμου". Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα         Η ΑΥΓΗ 12/4/05

επιστροφή στην αρχή

(Εφημεριδογραφία με αφορμή τη συνέντευξη τύπου της 20-4-05 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 10 Δημοσιεύματα)

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ 20/04/05 17:40  

“Και οι κρίνοντες κρίνονται” Διαξιφισμοί μεταξύ των μελών του ΣτΕ και του Γ.Σουφλιά

“Η αρχή "και οι κρίνοντες κρίνονται" ισχύει ασφαλώς για όλους” επισημαίνουν οι λειτουργοί του ΣτΕ

Αθήνα Τελευταία ενημέρωση 20/04/05 19:35

Για επίθεση εναντίον του Δικαστηρίου κατηγόρησε τον Γιώργο Σουφλιά η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι το ΣτΕ “έχει δική του αντίληψη περί του δημοσίου συμφέροντος” και “πολλές φορές λειτουργεί ως νομοθέτης”. Σκληρή η απάντηση του υπουργού.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρει: “Μας προκαλεί έκπληξη το ύφος των δηλώσεων, όπως τουλάχιστον μεταφέρονται από τον Τύπο, γιατί με αυτό δίνεται η εντύπωση επίθεσης εναντίον του Δικαστηρίου”.

”Πέρα από αυτό, επισημαίνουμε ότι το έργο το δικαστηρίων συνίσταται στην ερμηνεία και εφαρμογή της νομοθεσίας στα πλαίσια που καθορίζει το Σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας για όλους ανεξαιρέτως τους διαδίκους. Αν δεχθούμε ότι τα δικαστήρια πρέπει να παραιτηθούν από το έργο αυτό, τότε δεν έχει νόημα η ύπαρξη τους”.

”Η αρχή 'και οι κρίνοντες κρίνονται' ισχύει ασφαλώς για όλους, ακόμη και για αυτούς που την επικαλούνται. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια η δημόσια κριτική, και όταν ακόμα προέρχεται από διαδίκους συγκεκριμένων υποθέσεων, συμβάλλει στην ποιότητα και την αμεροληψία των δικαστικών αποφάσεων”.

”Η κριτική όμως αυτή νομίζουμε ότι δεν είναι σωστό να ασκείται με βάση αποκλειστικά το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των αποφάσεων και κυρίως τις αιτιολογίες τους”.

Απάντηση Σουφλιά

“Εντολές και μαθήματα δεν δέχομαι από τον κ. Δεκλερή. Επί 31 χρόνια στην πολιτική, αποδεικνύω καθημερινά ότι σέβομαι το Σύνταγμα, τους νόμους, τις αποφάσεις των δικαστηρίων, υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον και φυσικά δέχομαι και αποδέχομαι την κριτική” υπογραμμίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

“Τις αξίες και τους θεσμούς αυτούς οφείλει να υπηρετεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας και επί του θέματος αυτού, έχω δικαίωμα ως πολίτης και υποχρέωση ως υπουργός να κάνω τις επισημάνσεις που κρίνω απαραίτητες για το δημόσιο συμφέρον” σημειώνει.

“Οι δηλώσεις του κ. Δεγκλερή αποδεικνύουν ότι δεν δέχεται την βασική δημοκρατική αρχή ότι "και οι κρίνοντες κρίνονται" και ξεχειλίζουν από αλαζονεία. Δικαιώνονται έτσι όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή η νοοτροπία τον οδήγησε πολλές φορές, όταν ήταν στο ΣτΕ, να εισηγηθεί αποφάσεις που με τις υπερβολές τους αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου” καταλήγει η απάντηση του Γ.Σουφλιά.

Εθνος 21/4/2005

EΠIΘEΣH ΓIΩPΓOY ΓIA TO NOMOΣXEΔIO ΓIA THN AΞIOΠOIHΣH TΩN EΓKATAΣTAΣEΩN Mεταολυμπιακό έγκλημα

O Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του μεταολυμπιακού οράματος, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα με αδιαφανή τρόπο

Γράφει ο B. Σκουρής

[20.4.2005] “Eγκλημα› χαρακτήρισε την εγκατάλειψη του μεταολυμπιακού οράματος της χώρας από την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Bουλή, έκανε λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων.
“O κ. Kαραμανλής μιλάει για πόλεμο, ενώ με το νομοσχέδιο για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα με αδιαφανή τρόπο›, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠAΣOK, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων, αλλά και για ανικανότητα στη διαχείριση.
“Γίνεται επίθεση στο περιβάλλον, καταστρατηγείται η νομοθεσία για την προστασία της Aττικής›, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ υπογράμμισε ότι η εγκατάλειψη του οράματος για τη μεταολυμπιακή Eλλάδα οδηγεί τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
Aξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπανδρέου, στη συζήτηση που έγινε για τον πολιτισμό, κατηγόρησε τον κ. Kαραμανλή για “φόβο απέναντι στον κόσμο του πολιτισμού›, ο οποίος έχει “αντιεξουσιαστικό λόγο›, αλλά και για χειραγώγηση του εθελοντισμού.
“Oταν η θητεία του κ. Kαραμανλή στο υπουργείο Πολιτισμού έχει αποβεί σε βάρος του πολιτισμού, καιρός είναι να αποβεί και σε βάρος του... υπουργού›, φέρεται να είπε και ο Γραμματέας της KO Δημ. Pέππας, ενώ με πρόταση της κυρίας Mαρίας Δαμανάκη συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ημερίδα “ώστε να μάθει ο κόσμος την κυβερνητική πολιτική για τον πολιτισμό›, καθώς και να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Tύπου.
Στη συνεδρίαση των Συντονιστών, πάντως, όπου συζητήθηκε κυρίως το νομοσχέδιο για τη μεταολυμπιακή ανάπτυξη των έργων, ο κ. A. Λοβέρδος εκτίμησε πως ουσιαστικά το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση, αφού η κυβέρνηση θα ξεμπλέξει από το Συμβούλιο της Eπικρατείας το 2007, άποψη την οποία εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Bουλής Aπόστολος Kακλαμάνης.
Περικοπή
Παράλληλα, επισήμανε πως με πρόσχημα τον κρατικοδίαιτο πολιτισμό, η κυβέρνηση έκοψε τις δαπάνες στους πιο σημαντικούς φορείς του πολιτισμού, καθιστώντας τους επαίτες.
Στο θέμα του νομοσχεδίου για τη μεταολυμπιακή χρήση, μάλιστα, το ΠAΣOK αποφάσισε να κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε πρόταση για τη δημιουργία Eπιτροπής που θα παρακολουθεί το όλο θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικεφαλής στην Eπιτροπή θα τοποθετηθεί ο κ. Nάσος Aλευράς.
Aξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος τοποθέτησε στη συνεδρίαση μία κλεψύδρα των εννέα λεπτών, διάρκεια στην οποία θα πρέπει να γίνονται δύο τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να μιλήσουν 21 στελέχη!
Στην τοποθέτησή του ο κ. N. Aλευράς αναφέρθηκε στο τσιμέντο που επιφέρει το νομοσχέδιο στο ήδη βεβαρημένο Λεκανοπέδιο, αλλά και στην εκτόπιση του πολίτη και των δήμων από τους χώρους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
“Xάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για την αξιοποίηση της ολυμπιακής υποδομής›, εκτίμησε ο πρώην γραμματέας των Oλυμπιακών Aγώνων Kώστας Kαρτάλης, ενώ ο κ. Γ. Λιάνης διάβασε ένα απόσπασμα από άρθρο του Σταμάτη Φασουλή που απευθυνόταν στον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Tατούλη: “Στον χώρο του πολιτισμού ο μόνος κρατικοδίκαιος είστε εσείς, και να παραιτηθείτε›.
Mε θέμα την έγκριση των Σχεδίων Kανονισμών των δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών οργανώσεων, συνέρχεται σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠAΣOK. Πιθανότατα, μάλιστα, να ορισθούν και οι Γραμματείς των Tομέων του Eθνικού Συμβουλίου.

Ριζοσπάστης 21-4-05 Προκλητική επίθεση Σουφλιά

Συνεχίζει τις επιθέσεις του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, αυτή τη φορά όχι μόνο κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αλλά και κατά του επίτιμου προέδρου του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ Μ. Δεκλερή.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με χτεσινή γραπτή δήλωση ανέφερε ότι “εντολές και μαθήματα δε δέχομαι από τον κ. Δεκλερή”. Με αυτό τον τρόπο απάντησε στον επίτιμο πρόεδρο του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, ο οποίος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είπε: “Ο κ. Σουφλιάς να κοιτάξει να εφαρμόζει τις αποφάσεις (...) Δεν είναι ελέγχων αλλά ελεγχόμενος”. Στη δήλωσή του ο Γ. Σουφλιάς κατηγόρησε τον Μ. Δεκλερή, αναφέροντας ότι πολλές φορές, όταν ήταν στο ΣτΕ, εισηγήθηκε “αποφάσεις που με τις υπερβολές τους αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου”!

Στο μεταξύ, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ έδωσε σκληρή απάντηση στις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος κατηγορούσε το ΣτΕ ότι θέτει εμπόδια στα έργα της κυβέρνησης και στην ανάπτυξη της χώρας. “Μας προκαλεί έκπληξη το ύφος των δηλώσεων, όπως τουλάχιστον μεταφέρονται από τον Τύπο, αναφέρει η Ενωση, γιατί με αυτό δίνεται η εντύπωση επίθεσης εναντίον του Δικαστηρίου”. Στην ίδια ανακοίνωση η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ αναφέρει ότι “το έργο των δικαστηρίων συνίσταται στην ερμηνεία και εφαρμογή της νομοθεσίας στα πλαίσια που καθορίζει το Σύνταγμα (...) Αν δεχτούμε ότι τα δικαστήρια πρέπει να παραιτηθούν από το έργο αυτό, τότε δεν έχει νόημα η ύπαρξή τους”.

Ο Γ. Σουφλιάς απάντησε λέγοντας: “Τις αξίες και τους θεσμούς αυτούς οφείλει να υπηρετεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας και επί του θέματος αυτού έχω δικαίωμα ως πολίτης και υποχρέωση ως υπουργός να κάνω τις επισημάνσεις που κρίνω απαραίτητες για το δημόσιο συμφέρον”.

 Συνέχεια άρθρων-εκδηλώσεων

επιστροφή στην αρχή