Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004: ΑΡΘΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΡΧΕΙΟ 1 (αρχείο 2)

(Για πρόσβαση στο Αρχείο 1 πιέστε εδώ, Αρχείο 2 πιέστε εδώ, Αρχείο 3)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ, Επίσπευση διαδικασιών για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, Θα αναλάβουν τη λειτουργία ιδιώτες μετά τους Αγώνες, Η μετα-Ολυμπιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ στο ΕΒΕΑ, Με ταχείς ρυθμούς η παράδοση των ολυμπιακών έργων, Τι θα γίνουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις;, Σκοπιά σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις, Εγκατάλειψη, σκουπίδια και λουκέτα παίρνουν το "χρυσό", η χαμένη τιμή της Αθήνας, τα ανοιχτά μέτωπα του μαχαιρωμένου Φ. Συρίγου, “Στο σφυρί” η δημόσια ακίνητη περιουσία, Το ΤΕΕ (Δρακάκης) για μεταολυμπιακή χρήση, Κριτική για την Ολυμπιάδα (Μαγγανάς),  Μεταολυμπιακή Χρήση και εξειδίκευση Αν. Υπουργού Πολιτισμού Φ. Πετραλιά, Άρθρο του Π. Τότσικα για Γουδί-Ελληνικό, Κουβέλης για Γουδί-Προσφυγικά-Ρουφ, ΔΕΗ: Ολυμπιακό πλήγμα στα κέρδη (-1,6%)  ψίχουλα τα κέρδη ΟΤΕ από την Ολυμπιάδα, Πιστοποιήθηκαν οι υψηλές υπερβάσεις για τα Ολυμπιακά έργα, Πληθωρισμός και υπερβάσεις Ολυμπιάδας, Δήμοι και φορείς αντιτίθενται στην τσιμεντοποίηση του Eλληνικού, μεταολυμπιακή χρήση-Δηλώσεις Πετραλια για το νομοσχέδιοΟι ιδιώτες θέλουν τα Ολυμπιακά φιλέτα καθαρά,

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2004
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που όλοι μαζί οι Έλληνες διοργανώσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε άφησαν στη χώρα μας μια σημαντική κληρονομιά. Τη διεθνή φήμη της Ελλάδας, την ανάδειξη των δυνατοτήτων της, τη νέα νοοτροπία που διαπερνά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι η άυλη κληρονομιά, το μέγεθος της οποίας μπορεί να μην αποτυπώνεται με ακρίβεια, αλλά συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και λειτουργεί ως πόλος έλξης για την έλευση παραγωγικών επενδύσεων και τουρισμού.
Υπάρχει βεβαίως και η υλική κληρονομιά των Αγώνων: Είναι οι μεγάλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που μαζί με το ευρύ πλέγμα συγκοινωνιακών, ξενοδοχειακών και άλλων υποδομών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας, δημιουργούν νέα δεδομένα για το λεκανοπέδιο της Αττικής και τους κατοίκους του.
Με την αξιοποίηση της ολυμπιακής κληρονομιάς έχουμε σαν κεντρικό στόχο μας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Να καταστήσουμε την Αττική ελκυστικό τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο. Να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και τεχνογνωσία. Πάνω απ’ όλα όμως, να βελτιώσουμε ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου, να τους προσφέρουμε περισσότερες επιλογές, ποιοτικότερες ευκαιρίες άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού.
Στην κατεύθυνση αποτελεσματικής αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων καταλήξαμε σε κάποιες βασικές και θεμελιώδεις επιλογές:
1. Οι εγκαταστάσεις παραμένουν δημόσια περιουσία.
2. Διαχειριζόμαστε και αξιοποιούμε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις με αναπτυξιακά και όχι στενά δημοσιονομικά κριτήρια. Κατευθύνουμε την αξιοποίηση σε χρήσεις που θα αποβούν, μεσο-μακροπρόθεσμα, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά περισσότερο επωφελείς για τους πολίτες.
3. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από ευρύ, εντατικό, ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.
4. Οι εγκαταστάσεις αυτές έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο από την τηλεοπτική μετάδοση των Αγώνων. Υπερκαλύπτουν όλες τις προδιαγραφές λειτουργικότητας, προσβασιμότητας και αισθητικής αρτιότητας. Είναι ταυτόχρονα σύμβολα της Ελλάδας στη νέα εποχή. Αυτή την υπεραξία των εγκαταστάσεων είμαστε αποφασισμένοι να την κεφαλαιοποιήσουμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
5. Κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης είναι ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια. Με ανοιχτούς, δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς, με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις.
Για μας οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό κεφάλαιο. Είναι, πρώτα και πάνω απ’ όλα, κοινωνικό κεφάλαιο, κεφάλαιο πολιτισμού. Παίρνουμε τις αποφάσεις μας όχι με εισπρακτικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την, σε βάθος χρόνου, κοινωνική απόδοση των μεταολυμπιακών χρήσεων. Πιστεύουμε ότι η απόφασή μας αυτή είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στους πολίτες που από το υστέρημα τους στήριξαν την υπόθεση των Αγώνων. Είναι η απόφαση που επιτάσσει το πνεύμα του ολυμπισμού, το πνεύμα που, το καλοκαίρι που μας πέρασε, μεταλαμπαδεύσαμε σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κυρία Πετραλιά θα εξειδικεύσει σε λίγο τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων. Ως Υπουργός Πολιτισμού, εγώ θα περιοριστώ σήμερα στην απόφαση για τη λύση του προβλήματος της στεγαστικής πολυδιάσπασης του Υπουργείου Πολιτισμού. Μιας κατάστασης που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών του και το επιβαρύνει με αδικαιολόγητο οικονομικό κόστος. Αποφασίσαμε λοιπόν τη μεταστέγαση του Υπουργείου σε ένα μεγάλο, ήδη κατασκευασμένο κτήριο επί της οδού Θηβών στου Ρέντη, που εδώ και τέσσερα χρόνια μένει αναξιοποίητο. Η μεταστέγαση και τα διοικητικά προβλήματα θα αντιμετωπίσει, αλλά θα συμβάλει και στην αποκέντρωση, δίνοντας ανάσα οικονομικής δραστηριότητας σε μία από τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της Αττικής, με την ανάπτυξη παράπλευρων δραστηριοτήτων.
Η κληρονομιά των Αγώνων είναι ένα σημαντικό, ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Είμαι βέβαιος ότι, με όραμα και συντονισμό των προσπαθειών μας, θα αξιοποιήσουμε αυτή την κληρονομιά, υλική και άυλη, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και όλων των πολιτών.

Επιστροφή στην αρχή

Επίσπευση διαδικασιών για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Συγκεκριμένες εντολές για την περαιτέρω αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων δόθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, καθώς και την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και τον πρόεδρο της εταιρίας Ολυμπιακά Ακίνητα Χρ. Χατζηεμμανουήλ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όσον αφορά τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τον κινητό εξοπλισμό που διαθέτουν, αποτελεί η όσο το δυνατόν καλύτερη και γρηγορότερη αξιοποίησή τους, προκειμένου να μη χρονίσει η όλη διαδικασία και αρχίσουν οι φθορές στις εγκαταστάσεις και η λεηλασία του κινητού εξοπλισμού. Παράλληλα, με παρέμβασή του το ΕΒΕΑ ζητεί η μετα-ολυμπιακή χρήση να γίνει με αναπτυξιακό χαρακτήρα. http://www.express.gr/showarticle.php?article=55135&categ=2&lang=1  

επιστροφή στην αρχή

Θα αναλάβουν τη λειτουργία ιδιώτες μετά τους Αγώνες Με τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων τα συναρμόδια υπουργεία θα επεξεργαστούν συνολικό σχέδιο αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με το κύριο βάρος να πέφτει στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα που θα διαχειριστεί και το 90% των έργων. Η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και το θέμα εξετάστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο πρόεδρος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Χρ. Χατζηεμμανουήλ. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση στον χρόνο εφαρμογής του σχεδίου αξιοποίησης που θα εγκριθεί, ενώ η λειτουργία συγκεκριμένων εγκαταστάσεων αναμένεται να ανατεθεί σε ιδιώτες με τη διαδικασία της μίσθωσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο σχεδιασμός που προωθείται δεν προβλέπει πώληση εγκαταστάσεων σε ιδιώτες. Θα συνεχιστεί η φύλαξη Με στόχο να αποφευχθούν φθορές ή ακόμη και η λεηλασία του κινητού εξοπλισμού στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να συνεχιστεί και μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες η φύλαξη των εγκαταστάσεων από την Ελληνική Αστυνομία. Στην πορεία, μέρος του κινητού εξοπλισμού αναμένεται να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς, καθώς και για ανάγκες του Δημοσίου. Όπως έγινε γνωστό, όλος ο κινητός εξοπλισμός έχει ήδη καταγραφεί και με επίσημα πρωτόκολλα θα παραδοθεί στις αποθήκες που λειτουργούν στην περιοχή Μαγούλας. Το υπόλοιπο 10% των εγκαταστάσεων, που αναφέρεται ουσιαστικά στο ΟΑΚΑ και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τα οποία προϋπήρχαν και ανήκουν σε δημόσιους οργανισμούς, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν υπό το καθεστώς που λειτουργούσε έως σήμερα. http://ta-nea.dolnet.gr/

επιστροφή στην αρχή

Η μετα-Ολυμπιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ στο ΕΒΕΑ Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ για τη μετα-Ολυμπιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει προταχθεί το δίπολο αξιοποίηση-ανάπτυξη, αντί του συντήρηση-αξιοποίηση στο οποίο δείχνει να προσανατολίζεται ως τώρα ο δημόσιος διάλογος που αναπτύσσεται. Ειδικότερα, ο κ. Αλαβάνος, επισημαίνοντας ότι οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ένας τεράστιος επενδυμένος πλούτος, τονίζει ότι θα πρέπει το κεφάλαιο αυτό να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση το κεφάλαιο αυτό κινδυνεύει να απαξιωθεί σε σύντομο χρόνο και τότε να αναφερόμαστε στην οικονομική ζημιά που άφησαν πίσω τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Αλαβάνου : Κυρίες και κύριοι, Θα ξεκινήσω με μια πολύ σύντομη υπενθύμιση των όσων το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υποστήριζε την εποχή που η χώρα μας ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Λέγαμε τότε: “Οι Αγώνες για την πόλη και τη χώρα και όχι η πόλη και η χώρα για τους Αγώνες”. Σήμερα, καθώς όλα έχουν τελειώσει, ξέρουμε πως επικράτησε, δυστυχώς, το δεύτερο. Ο “Μαραθώνιος” της προετοιμασίας κατέληξε σε ένα απίθανο “σπριντ” στη διάρκεια του οποίου ουδείς, από όσους είχαν την ευθύνη, μπορούσε ή είχε τη διάθεση να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο πλην του: “όπως-όπως για να προλάβουμε”. Αυτή είναι η μια πλευρά – η ουσιαστική πλευρά του θέματος που μας απασχολεί κατά τη σημερινή συζήτηση και ευρύτερα στα πλαίσια των συζητήσεων για τις μεταολυμπιακές επιπτώσεις. Η άλλη είναι η αδιαμφισβήτητη και διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχής διοργάνωση των Αγώνων, ένα κεφάλαιο εξαιρετικά σημαντικό και αξιοποιήσιμο, κάτω φυσικά από προϋποθέσεις, για τις οποίες οφείλουμε να εργαστούμε στο εξής. Με αυτά, ως πρόλογο και γενική θεώρηση, θα περάσω στο ζήτημα που θέτει η σημερινή συνάντηση και απασχολεί – δικαίως – όλους μας. Τους αρμόδιους της κυβέρνησης, τον τεχνικό κόσμο, την επαγγελματική κοινότητα, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού. Και που δεν είναι άλλο από την μετα-Ολυμπιακή χρήση ή πιο σωστά, την μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Για τις δύο από τις τρεις κατηγορίες Ολυμπιακών έργων:

Έργα υποδομών πόλης (δρόμοι, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, αναπλάσεις κλπ) Έργα με προδιαγεγραμμένη χρήση όπως το Ολυμπιακό Χωριό, τα Χωριά Τύπου Αθλητικές εγκαταστάσεις

δεν τίθεται ζήτημα αξιοποίησης ή συντήρησης καθώς πρόκειται για υποδομές με δεδομένη χρήση και προορισμό. Το Ολυμπιακό Χωριό ως γνωστόν προορίζεται για εργατικές κατοικίες, το χωριό τύπου του ΕΜΠ θα γίνει φοιτητικές εστίες, το χωριό τύπου της Αμυγδαλέζας θα χρησιμοποιηθεί από την Αστυνομία, κλπ.

Η τρίτη κατηγορία είναι και η πλέον ευαίσθητη δοθέντος ότι πρόκειται γα αθλητικές εγκαταστάσεις με περιορισμούς στις χρήσεις. Η αξιοποίηση τους πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μια υπόθεση που απαιτεί, στη μελέτη και υλοποίησή της, τη διεπιστημονική, τη διεπαγγελματική και κυρίως την καθολική συμμετοχή κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπ’ αυτή την οπτική, ο αποσπασματικός διάλογος, κυρίως ο δημόσιος, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, κατά τη γνώμη μου είναι λανθασμένος. Κι’ αυτό γιατί όλοι, όσοι έχουν – από θέση ή επιθυμία – εκφραστεί έως σήμερα, προσεγγίζουν το θέμα από μια στενά οικονομική θεώρηση, με τη σκέψη προσηλωμένη στο δίπολο αξιοποίηση-συντήρηση, αντί του αξιοποίηση-ανάπτυξη. Η διαφορά, νομίζω σαφής και αντιληπτή. Σήμερα σχεδόν όλοι αναφέρονται στο κόστος της συντήρησης-διατήρησης. Υπολογίζουν ότι οι περίπου 20 νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που προστέθηκαν στην Αθήνα, κυρίως, αλλά και στις τέσσερις άλλες Ολυμπιακές πόλεις, απαιτούν, μόνο για συντήρηση και λειτουργία τους, κάπου 52 εκατομμύρια € το χρόνο. Με αυτό το ποσό ως “πυξίδα” κατευθύνουν τη σκέψη τους και σχεδιάζουν τις προτάσεις τους. (Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το ετήσιο κόστος συντήρησης ανέρχεται σε 131 εκατ. ΕΥΡΩ, το κόστος απόσβεσης σε 85 εκατ. ΕΥΡΩ και το κόστος λειτουργίας σε 98 εκατ. ΕΥΡΩ). Ουσιαστικά συζητούν για τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστεί η ετήσια εκταμίευση του ποσού που υπολογίζεται για τη συντήρηση-διατήρηση. Παραγνωρίζουν, με άλλα λόγια, το γεγονός ότι για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις, επενδύθηκαν τεράστια ποσά, που θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα ν’ αρχίσει, τουλάχιστον, η απόσβεσή τους. Κυρίες και κύριοι, Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει μια διαφορετική άποψη για το ζήτημα. Θεωρεί ότι το επενδυμένο κεφάλαιο είναι τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας και θα πρέπει – πέρα από την απόσβεση – να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη πολυδιάστατη: Οικονομική, αθλητική, κοινωνική. Σε αντίθετη περίπτωση, το κεφάλαιο αυτό, κινδυνεύει να απαξιωθεί και στο τέλος να απολεσθεί. Το εγγενές πρόβλημα που δημιουργείται προέρχεται από το γεγονός ότι αυτό το κεφάλαιο αντιπροσωπεύεται σήμερα από καθαρά αθλητικές εγκαταστάσεις. Και, μάλιστα, μόνιμες κατασκευές. Αυτό δεσμεύει, σε σημαντικό βαθμό, σε μια προοπτική αθλητικής εκμετάλλευσης. Με άλλα λόγια, οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση ανάληψης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, διεθνούς απήχησης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές τους. Μόνο που τα παγκόσμια πρωταθλήματα δεν οργανώνονται συχνά και φυσικά δεν οργανώνονται από μια χώρα. Παρ’ όλα αυτά, άμεσα, θα πρέπει να επιδιώξουμε την ανάληψη κάποιων από αυτά. Όσο είναι “ζωντανές” οι μνήμες από την καλή οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουμε πιθανότητες για εξασφάλιση κάποιων από τις διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να κινηθούμε δραστήρια και οργανωμένα στη θέσπιση διεθνών αθλητικών συναντήσεων – για διάφορα σπορ – με επιδίωξη καθιέρωσής τους ως ετήσιων γεγονότων. Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της αθλητικής εκμετάλλευσης, οφείλουμε να επιδιώξουμε την προσέλκυση ομάδων που επιθυμούν να προετοιμαστούν-προπονηθούν σε άρτιες εγκαταστάσεις. Τις εγκαταστάσεις τις διαθέτουμε, οι κλιματολογικές και άλλες γενικότερες συνθήκες της χώρας μας και ειδικά της Αττικής, προσφέρονται σε μια τέτοια προοπτική. Αυτό προϋποθέτει οργάνωση, σωστή προβολή, δελεαστικά “πακέτα” φιλοξενίας. Στις περιπτώσεις που προανέφερα είναι προφανές ότι επιδιώκουμε την άμεση οικονομική εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τουλάχιστον, όσων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και με άλλους παράλληλους τρόπους. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάπτυξης του τουρισμού, του εμπορίου και των επιχειρήσεων αναψυχής, επιτυγχάνοντας έμμεσα, πλην, όμως, σημαντικά οικονομικά οφέλη. Έμμεσα οικονομικά και κυρίως κοινωνικά οφέλη, θα πρέπει να επιδιώξουμε με τη διάδοση και ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον επαγγελματικό αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό. Η ενασχόληση ευρύτατων ομάδων του πληθυσμού με τον αθλητισμό, έχει προφανείς ευεργετικές κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες είναι και οικονομικά μετρήσιμες. Αυτή την παράμετρο δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Υπάρχουν, αναμφισβήτητα, και κάποιες εγκαταστάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν για παράλληλη εκμετάλλευση. Το Ολυμπιακό Κέντρο του Αγίου Κοσμά είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση. Η νέα, μεγάλη και σύγχρονη μαρίνα, σε συνδυασμό με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ασφαλώς και θα λειτουργήσει ως ένα σημαντικό, υπερτοπικό, κέντρο τουρισμού και αναψυχής. Το Ολυμπιακό Κέντρο του Μπιτς-βολεϊ στο Φάληρο και ο περιβάλλοντας χώρος του ΟΑΚΑ είναι δυο ακόμη αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις. Το πρώτο, ως χώρος συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, ο δεύτερος ως χώρος υπαίθριων εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, φυσικά τους θερινούς μήνες. Ως χώροι πολλαπλών εκδηλώσεων θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα μεμονωμένα κλειστά γυμναστήρια στη Νίκαια, στα Άνω Λιόσια, το Περιστέρι, στο Γαλάτσι, στο Ελληνικό, στο Παλιό Φάληρο και το ΣΕΦ. Ειδικά στο Ελληνικό, οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να ενταχθούν στο τεράστιο πάρκο που εδώ και πολλά χρόνια συζητείται, κατά τρόπο αρμονικό, ώστε να εξυπηρετήσουν το ρόλο ενός υπερτοπικού τεράστιου χώρου αναψυχής. Στο Ελληνικό, ας μην λησμονούμε, υπάρχει και η εγκατάσταση του Κανόε-καγιάκ σλάλομ, της πιο ακριβής σε κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης απ’ όσες δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία και θα πρέπει να αξιοποιηθεί με κριτήρια ανάλογα του κόστους της. Αν και είναι αναγκαία μία ενιαία γραμμή πλεύσης για την αντιμετώπιση του θέματος, το κάθε έργο χρειάζεται μία ειδική κατά περίπτωση αντιμετώπιση που να το εντάσσει στις ανάγκες της περιοχής, πλην των υπερτοπικού χαρακτήρα και εμβέλειας έργων που θα πρέπει να ειδωθούν από ανάλογη σκοπιά. Ορισμένες εγκαταστάσεις απαιτούν αυξημένη προσοχή όπως για παράδειγμα το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ο χώρος του οποίου αν δεν προσεχθεί θα συμπαρασύρει και το συνολικό οικοσύστημα και τον βιότοπο σε παρακμή. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Μαραθώνα είναι καθοριστικός.   Για πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις κυρίως στους περιβάλλοντες χώρους. Οι χώροι αυτοί ευπρεπίσθηκαν σε μεγάλο βαθμό για τους αγώνες, πολλές από τις παρεμβάσεις όμως ήταν στιγμιαίες ενώ άλλες ήταν περιορισμένης εμβέλειας και προσωρινές (π.χ. πανό που κάλυπταν προβληματικές ζώνες εκτός εγκατάστασης). Οι χώροι πρασίνου παραμένουν ένα ζητούμενο καθώς απαιτούν συντήρηση, αντικατάσταση, ολοκλήρωση. Το πράσινο αποτελεί και ένα γενικότερο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά σε όλες τις παρεμβάσεις, καθώς η μη συντήρησή του θα οδηγήσει τελικά στην καταστροφή του. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σχεδιάστηκε να προστεθούν στην πόλη 15.000 στρέμματα πρασίνου και 120 χλμ γραμμικού πρασίνου σε νησίδες και κατά μήκος των οδών, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το αεροδρόμιο και η Αττική οδός όπου και εκεί έγιναν εκτεταμένες φυτεύσεις. Στο βαθμό που αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν οδήγησαν σε σημαντική – για τα δεδομένα της πόλης – αύξηση του ποσοστού του αστικού πρασίνου (ο συγκεκριμένος σχεδιασμός στόχευε από 2,55 τμ / κάτοικο στα 3,55 τμ / κάτοικο). Ωστόσο και αυτή η αύξηση είναι ελάχιστη σε σχέση με εκείνη που είχε ανακοινωθεί αρχικά ή αυτήν του φακέλου υποψηφιότητας. Ο τομέας του πρασίνου δεν είναι ο μόνος που σχετίζεται με το περιβάλλον και στον οποίο έγιναν εκπτώσεις, αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε το θετικό ότι αυτή η έκταση έχει συγκεκριμένη χρήση που δεν θα αλλάξει, αρκεί βέβαια το πράσινο να συντηρηθεί. Η ανάγκη νέων επενδύσεων κυρίως για την διαμόρφωση των περιβαλλόντων χώρων αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των περισσοτέρων εγκαταστάσεων. Η δημιουργία χώρων στάθμευσης και η επίλυση των όποιων εκκρεμοτήτων αποτελούν επίσης καίριας σημασίας ζητήματα. Τα πιο πάνω συναρτώνται και με την αναβάθμιση των περιοχών γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπήρξε εμπλοκή των περιοχών που τις φιλοξενούν υπό την έννοια ότι οι εγκαταστάσεις αυτές μέσω των ολυμπιακών γραμμών του ΟΑΣΑ και των εν γένει ΜΜΜ συνδέονταν απ’ ευθείας με κάποια κεντρικά σημεία της Αθήνας χωρίς να συνδέουν άμεσα τον δήμο που φιλοξενούσε την εγκατάσταση. Η έμφαση δόθηκε στις οριοθετημένες περιοχές πέριξ των εγκαταστάσεων και σε σημεία που είχαν άμεση οπτική επαφή με αυτές. Όταν όμως αυτές οι εγκαταστάσεις λειτουργήσουν σε επίπεδο Δήμου πλέον, είναι αναγκαίο οι γύρω περιοχές να βελτιωθούν για να είναι ελκυστικές αναδεικνύοντας τις εγκαταστάσεις. Όλα αυτά, που επιγραμματικά ανέφερα, προσδιορίζουν το σύνθετο και τεράστιο έργο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, από μόνη της η περιγραφή των ιδεών – και οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι σε μια συντεταγμένη συζήτηση θα υπάρξουν πολλές ιδέες – θέτει επί τάπητος κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Επίσης επιγραμματικά θα αναφερθώ και σ’ αυτές. Πριν απ’ όλα χρειάζεται ένα “όραμα”, χρειάζονται σαφείς και καθολικοί στόχοι. Τι επιτέλους θα επιδιώξουμε για το μέλλον με βάση το ήδη επενδυμένο κεφάλαιο. Δεύτερο, μας χρειάζεται ένα master plan, επίσης συνολικό και καθολικό. Η αποσπασματική αντιμετώπιση, ο κατακερματισμός στη σκέψη, τον σχεδιασμό και τελικά στην υλοποίηση κάποιων ιδεών, θα σημάνει αντίστοιχα περιορισμό του επιδιωκόμενου οφέλους (οικονομικού και κοινωνικού). Τρίτο. Είναι μάλλον βέβαιο ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις, συμπληρωματικές όσων έχουν γίνει, ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αναπτυξιακής και άρα της οικονομικής ικανότητάς τους. Αυτές μπορούν να είναι άμεσες ή έμμεσες. Ως άμεσες, είναι αυτονόητο, θεωρώ τις επενδύσεις σε συμπληρωματικά αθλητικά έργα στις εγκαταστάσεις, αυτές που αναφέρονται στη διασφάλιση του κόστους των έργων συντήρησης μέχρι να δοθούν οριστικές λύσεις, στη λήψη μέτρων φύλαξης των χώρων και του εξοπλισμού τους μετά την παράδοση από την Οργανωτική Επιτροπή, στην ολοκλήρωση των έργων πρόσβασης, στάθμευσης, πρασίνου, στην ολοκλήρωση των αναπλάσεων των γύρω περιοχών σε επίπεδο δήμου. Ως έμμεσες, θεωρώ την διαμόρφωση του πάρκου του Ελληνικού, μαζί με μια σειρά εγκαταστάσεων που θα εξασφαλίζει την ημερήσια παραμονή ενός μεγάλου πλήθους πολιτών και τουριστών. Ή την προσθήκη των απαραίτητων κέντρων εστίασης και αναψυχής στη φαληρική ακτή ή τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ κ.α. Όλα αυτά τα έργα θα πρέπει να απορρέουν από το master plan και κυρίως να αποσκοπούν στην αρμονική ένταξη των μεγάλων αθλητικών χώρων στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και κατ’ επέκταση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Με δυο λόγια, θα πρέπει να γίνει τώρα, ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ξεκινούσαμε την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Και να επιδιώξουμε, έστω εκ των υστέρων, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην – κατά τη γνώμη μας – ορθή θέση: “Οι Αγώνες για την πόλη και τη χώρα”. Κυρίες και κύριοι, Όλα αυτά έχουν αναμφισβήτητα τον χαρακτήρα του επείγοντος. Παρόλα αυτά επιβάλλεται, πριν καταλήξει η πολιτεία σε αποφάσεις, να γίνει ένας ευρύτατος και ουσιαστικός διάλογος. Σ’ αυτόν οφείλουν να συμμετάσχουν ο τεχνικός κόσμος, τα επαγγελματικά επιμελητήρια, η αθλητική ηγεσία, η αυτοδιοίκηση. Όχι απλώς για να καταθέσουν τις ιδέες τους και να επιδιώξουν την καλύτερο δι’ εαυτόν μετα-Ολυμπιακή χρήση του επενδυμένου πλούτου, αλλά για να συνθέσουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να μας άφησαν ως κληρονομιά μια καλή διεθνή φήμη και μια τεράστια παγκόσμια διαφήμιση, μας κληροδότησαν, όμως, και ένα πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων που είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε, πολλαπλώς και επιτυχώς, για μια περαιτέρω ανάπτυξη. Στην αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε καταδικασμένοι για πολλά επόμενα χρόνια, να μιλάμε για το τεράστιο χρέος που άφησαν πίσω τους οι Αγώνες. Μια δύσθυμη και αδιέξοδη, ομολογουμένως, συζήτηση.

επιστροφή στην αρχή

Με ταχείς ρυθμούς η παράδοση των ολυμπιακών έργων Mέχρι τις 26 Oκτωβρίου θα έχουν παραδοθεί και οι 28 ολυμπιακές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για τα στάδια που είναι αρμοδιότητας του YΠEXΩΔE. Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, έπειτα από χθεσινή σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, ήδη έχουν παραδοθεί το Bασικό Kέντρο Tύπου (MPC) και τα περιφερειακά στάδια. Tα 60 ολυμπιακά προπονητήρια σε ολόκληρη την Eλλάδα έχουν επίσης παραδοθεί -μαζί με τον εξοπλισμό τους- στους Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης (OTA). Παράλληλα, μια ακόμα διαδικασία καταγραφής θα ξεκινήσει μετά την παράδοση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην εταιρεία Oλυμπιακά Aκίνητα A.E. που έχει αναλάβει την αξιοποίησή τους. Εκτίμηση Σύμφωνα με την κ. Πετραλιά, ήδη λειτουργούν επιτροπές παραλαβής των εγκαταστάσεων από την “Aθήνα 2004”, αλλά παραμένουν οι δυσκολίες στην ακριβή εκτίμηση τόσο του κόστους κατασκευής, όσο και του κόστους συντήρησης. Oπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, ορισμένες εγκαταστάσεις λειτούργησαν κατά την περίοδο των Oλυμπιακών και των Παραολυμπιακών Aγώνων χωρίς να έχουν παραδοθεί επισήμως από τους εργολάβους (γιατί ολοκληρώθηκαν στο παραπέντε). Συνεπώς, αυτήν την περίοδο γίνονται οι σχετικές επιμετρήσεις, εξετάζονται οι τυχόν κακοτεχνίες προκειμένου να συγκριθούν με τις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου και να οριστικοποιηθεί η αμοιβή του. Πρόκειται για διαδικασία η οποία, κατά την κ. Πετραλιά, θα απαιτήσει χρόνο. Tέλος, σε ερώτηση για τις καταγγελίες περί κλοπών κινητού εξοπλισμού από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι η ευθύνη του εξοπλισμού, μέχρι την παράδοσή του σε αποθήκες που λειτουργούν στη Mαγούλα, ανήκει στην “Aθήνα 2004”. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_197859_28/09/2004_117571

επιστροφή στην αρχή

Σκοπιά σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις Μεταολυμπιακές σκοπιές επ' αόριστον διατάχτηκαν να φυλάξουν περίπου χίλιοι στρατιωτικοί, στελέχη και οπλίτες και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στο οποίο υπάγεται η στρατιωτική διακλαδική δύναμη ασφάλειας της Ολυμπιάδας, οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί θα συνδράμουν τους αστυνομικούς για τη φύλαξη ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Σχετικό αίτημα είχε πρόσφατα υποβάλει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οι μεταολυμπιακοί φύλακες στρατιωτικοί ανήκουν σε τρεις μονάδες επιχειρήσεων ασφάλειας (ΜΕΑ), την 3η αποτελούμενη από 446 άτομα του Στρατού Ξηράς, την 4η, από 232 άτομα του Πολεμικού Ναυτικού και τη 2η, από 217 άτομα της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα φυλάσσουν, με άοπλη αλλά και ένοπλη υπηρεσία, υπό την ευθύνη αστυνομικού διοικητή, τις εξής ολυμπιακές εγκαταστάσεις: ΟΑΚΑ, στάδιο πυγμαχίας στο Περιστέρι, ολυμπιακό χωριό, εγκαταστάσεις στα Ανω Λιόσια, κέντρο αντισφαίρισης στο Γαλάτσι, αμαξοστάσιο στο Γουδί, στάδιο άρσης βαρών στη Νίκαια, ΣΕΦ, εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, κέντρα ανεφοδιασμού Μαγούλας, εμπορευματικό σταθμό Ασπροπύργου, εγκαταστάσεις Ελληνικού και αγίου Κοσμά. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/10/2004

επιστροφή στην αρχή

Τι θα γίνουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Tης Ελένης Πορτάλιου

Ένας από τους βασικούς λόγους της αντίθεσης πολλών με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας ήταν η εικόνα του αστικού και φυσικού τοπίου την επόμενη μέρα. Δυστυχώς η φαντασία των νεοελλήνων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης τους και των πολιτικών, της αριστεράς μη εξαιρουμένων, τρέφεται από τα αισθητικά και πολιτιστικά πρότυπα της γενικευμένης κακογουστιάς και της επιθετικής ασυναρτησίας που διατρέχουν την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη, συμπιέζοντας προγενέστερους αξιόλογους αρχιτεκτονικούς και φυσικούς θυλάκους. Το να θαυμάζει π.χ. κανείς τα έργα του παραλιακού μετώπου και να νιώθει συμφιλιωμένος με την ολέθρια συγκέντρωση ακαλαίσθητων και ογκωδέστατων κατασκευών, ακριβώς μπροστά από την επίπεδη έκταση της θάλασσας, σημαίνει ότι δεν έχει καμιά μνήμη του ελληνικού χώρου, δεν έχει ταξιδέψει πουθενά στον κόσμο και επιπλέον δεν διανοείται την έκταση και το βάθος του ελλείμματος της παιδείας του. Τώρα, λοιπόν, μαζί με τα χρέη, τις κάμερες, το ντόπινγκ, τον εθνικό ανδρισμό, μάς έμειναν και τα Ολυμπιακά Έργα. Όταν λέμε Ολυμπιακά Έργα δεν εννοούμε τις απολύτως αναγκαίες υποδομές για τις συλλογικές μεταφορές (μετρό, τραμ, προαστιακός), που απορρόφησαν ένα ελάχιστο ποσοστό των συνολικών δαπανών και οι οποίες δεν χρειάζονταν τους αγώνες για να γίνουν. Τα μαζικά μέσα μεταφοράς, είναι μία τρέχουσα πραγματικότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις αλλά στη χώρα μας, με τον επαρχιωτισμό των αρμοδίων, το πιο μικρό αυτονόητο έργο χαρακτηρίζεται καινοτομία. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο σχεδιασμός του τραμ ως Ολυμπιακού Έργου, δηλαδή ανεξάρτητα από τις ανάγκες συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης της πόλης, το έχει καταστήσει μη λειτουργικό και κινδυνεύει σχεδόν να περιπέσει σε αχρηστία.

Τα Ολυμπιακά έργα

Με τον όρο Ολυμπιακά Έργα εννοούμε για παράδειγμα έργα εμβαδού 443.267 τ.μ. που πραγματοποιήθηκαν σε γήπεδα συνολικής επιφάνειας 4.350.825τ.μ. και κόστισαν 978.000.000 €. Αναφέρομαι μόνο στα 16 έργα με φορέα υλοποίησης τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, από τα οποία τα 14 έχουν ενταχθεί στο διαχειριστικό πρόγραμμα της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. (Κλειστό Γήπεδο Νίκαιας, Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου, Κλειστό Γήπεδο Άνω Λιοσίων, Βασικό Κέντρο Τύπου, Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου, Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου, Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πάτρας, Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου, Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου, Γήπεδο Μπιτς Βόλεϊ, Μαρίνα Φαλήρου, Συγκρότημα στο Γουδί, Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, Κέντρο Κανό Καγιάκ Σλάλομ.) Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από την Ελευθεροτυπία 1- 9 - 2004. Αυτές οι πρώτης προτεραιότητας και υψηλής αισθητικής υποδομές (!) φαίνεται ότι θα συγκίνησαν και τον πρόεδρο του Συνασπισμού που έσπευσε να δηλώσει ότι υπερβάλλαμε στην αντίθεσή μας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος προσωπικά ούτε διεφώνησε ούτε υπερέβαλε ποτέ, όμως αυτό δεν αφορά το μέλλον των Ολυμπιακών Έργων αλλά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αριστερά. Από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με δύο νόμους που αφορούσαν τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων είχε ιδρυθεί η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και καθοριστεί η λειτουργία της. Η εταιρεία αυτή, καθώς δεν ανήκει στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μπορεί να πωλεί και να εκμισθώνει τα ακίνητα που θα της μεταβιβαστούν με υπουργικές αποφάσεις αδιαφανώς και ανέλεγκτα από το Κοινοβούλιο και τη Διοικητική Δικαιοσύνη. Έχει δηλαδή δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα λειτουργεί με δυσμενέστερους όρους από την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ Α.Ε.) της οποίας ο βίος και η πολιτεία είναι γνωστά και απ' ότι φαίνεται θα συνεχιστούν με τη νέα κυβέρνηση. Η ΝΔ, παρά τις καταγγελίες του νόμου που αφορά τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ενίσχυσε με τον πρώτο Ολυμπιακό νόμο που έφερε στη Βουλή αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές τον ιδιωτικό και ανέλεγκτο χαρακτήρα της εταιρείας. Θα πείτε, αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μόνη πραγματικά ριζοσπαστική θέση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη να γκρεμιστούν ορισμένα έργα, ώστε να απελευθερωθούν πλήρως χώροι όπως ο Ιππόδρομος και το Ελληνικό (Αυγή, 5 / 9 /2004 ), ας εκμισθώσει τα μεγαθήρια που της ανήκουν η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και ας δοθούν τα χρήματα για περιβαλλοντικές ή αστικές αναπλάσεις. Δυστυχώς δεν έχουμε μπροστά μας εκδοχές επιλογών όπως οι παραπάνω. Στο επίπεδο των αρμοδίων δεν σκέφτονται τέτοιες λύσεις, αντίθετα διαφαίνονται πολύ δυσοίωνες εξελίξεις. Τα αθλητικά κτίρια δεν ενδιαφέρουν κανένα ιδιώτη γιατί δεν θα κερδίσει από τη λειτουργία τους. Αντίθετα ενδιαφέρουν προνομιακοί Ολυμπιακοί Πόλοι (όλη η παραλία του Φαληρικού όρμου, ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου, η παραλία και μέρος του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, ο χώρος του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο και το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά) που μπορεί να γίνουν κερδοφόροι υπό την προϋπόθεση νέας δόμησης χώρων για ανταποδοτικές χρήσεις. Ο Ολυμπιακός Νόμος 2730 προβλέπει ήδη υψηλούς συντελεστές δόμησης και εντατικές χρήσεις μεταολυμπιακά σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τον Φαληρικό Όρμο. Το κόστος συντήρησης Ο μεγάλος δηλαδή κίνδυνος είναι, αυτό που σχεδιαζόταν να γίνει όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες κατασκευής των έργων (το να δοθούν σε ιδιώτες υπό την προϋπόθεση συμπλήρωσής τους με κερδοφόρα δόμηση πλην των καθεαυτό αθλητικών εγκαταστάσεων), να συμβεί εκ των υστέρων και οι περιβαλλοντικές ζημίες να πολλαπλασιαστούν. Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα ενδιαφερόταν να πωλήσει ή να εκμισθώσει σε ιδιώτες έργα που θα αποδώσουν ταμειακά οφέλη, πολύ περισσότερο που υπάρχει η ανάγκη ν΄ αντιμετωπιστεί άμεσα το κόστος συντήρησης των έργων. Το κόστος συντήρησης εμφανίζεται υπέρογκο - 80 δις ευρώ ετησίως και από αυτή την άποψη υπάρχει ενδιαφέρον ορισμένα μη κερδοφόρα έργα να δοθούν (για να κυριολεκτούμε να φορτωθούν) στους δήμους, οι οποίοι όμως αδυνατούν να εξασφαλίσουν το λειτουργικό κόστος ακόμα και για εγκαταστάσεις επωφελείς για τους δημότες τους. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Π. Φαλήρου κ. Χατζηδάκη ότι η χρήση των εγκαταστάσεων του χάντμπολ, και του τάε κβον ντο θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσει ο Δήμος, μόνος του ή σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, να επωμιστεί τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας. Ήδη, πάντως, ο πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. δηλώνει ότι είναι σε επαφή με επιχειρηματίες αλλά δεν μπορεί ν΄ ανοίξει τα χαρτιά του και το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων λέει τα εξής επικίνδυνα: Βασική κατεύθυνση στα περισσότερα από τα Ολυμπιακά Έργα ήταν η πρόταση ενός "μίγματος" χρήσεων με εμπορικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να επιλεχθεί ένα μέρος από τις χρήσεις αυτές, τα οποίο θα ήταν περισσότερο επωφελές οικονομικά (σενάριο εκτεταμένης εμπορικής αξιοποίησης). Ωστόσο, ένας συνδυασμός χρήσεων είναι αυτός που θα μεγιστοποιούσε τα συνολικότερα οφέλη (κοινωνικά κι οικονομικά) από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Τι πρέπει να γίνει Τούτων δεδομένων, πιστεύω, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινή πολιτική φορέων και ατόμων, που ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια περιουσία και το περιβάλλον στο θέμα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Απ΄ αυτή την άποψη καταθέτω προς συζήτηση ορισμένες αρχές για τη μεταολυμπιακή χρήση τους. Δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης συμπληρωματικής των ήδη επιβαρυντικών περιβαλλοντικά εγκαταστάσεων, αντίθετα θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα σχέδια πράσινου και φύτευσης που έμειναν στα χαρτιά και να κατεδαφιστούν άχρηστες για τις σημερινές λειτουργίες κατασκευές. Δεν θα πρέπει να πωληθεί δημόσια περιουσία. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα όσα κτίρια και ανοιχτοί χώροι προσφέρονται για μαζική αναψυχή και άθληση από τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου με ελεύθερη πρόσβαση σ΄ αυτές. Θα πρέπει τα κτίρια που περιλαμβάνουν γραφειακούς χώρους να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών. Η ενοικίαση και όχι η ληστρική παραχώρηση σε ιδιώτες θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αφορά τη χρήση ορισμένων εγκαταστάσεων από αθλητικούς φορείς που έχουν καταδυναστεύσει την πόλη διεκδικώντας υπερτοπικούς δημόσιους πνεύμονες ελεύθερων χώρων και πράσινου (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός ). Κάθε περίπτωση εγκατάστασης θα πρέπει να εξεταστεί χωριστά και να ληφθούν υπ΄ όψη οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπωσδήποτε, πάντως, οι διαδικασίες δεν θα πρέπει να είναι αδιαφανείς και ανέλεγκτες. (ΕΠΟΧΗ 19-9-04) επιστροφή στην αρχή

Εγκατάλειψη, σκουπίδια και λουκέτα παίρνουν το "χρυσό"

* Μόλις δύο μήνες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, Έλληνες και ξένοι που επισκέπτονται τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αντικρύζουν μπάζα, ξεραμένα δένδρα και φυτά, παλιοσίδερα και κατεστραμμένα αντικείμενα μεγάλης αξίας. Άλλες έχουν γίνει εργοτάξια, ενώ άλλες έχουν αμπαρωμένες πόρτες και απογοητεύουν όσους θέλουν να τις θαυμάσουν από κοντά

* Απογοήτευση για όσους Έλληνες και ξένους επισκέπτονται τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

"Χρυσό μετάλλιο" στα σκουπίδια, την εγκατάλειψη και τα... λουκέτα κερδίζουν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μόλις δύο μήνες μετά τη λήξη των Αγώνων, Έλληνες και ξένοι που τις επισκέπτονται αντικρύζουν μπάζα, ξεραμένα δένδρα και φυτά, παλιοσίδερα και κατεστραμμένα αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Άλλες έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια, ενώ κάποιες έχουν αμπαρωμένες τις πόρτες απογοητεύοντας όσους θέλουν να τις θαυμάσουν από κοντά μετά τους Αγώνες. Χώροι που έσφυζαν από ζωή, τώρα έχουν ερημοποιηθεί...

"Αηδία, χάλια, ντροπή". Είναι τα σχόλια Ελλήνων και ξένων που επισκέπτονται το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά, περιοχή που έχει χαρακτηριστεί "προστατευόμενη". Ο κόσμος έμπαινε με ενθουσιασμό στο Κωπηλατοδρόμιο για να δει τον υγροβιότοπο και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και έβγαινε σοκαρισμένος.

Τις παράτησαν. "Τι είδαμε; Σκουπίδια και εγκατάλειψη. Αντί να βάλουν δύο-τρεις ανθρώπους για να συντηρούν τις εγκαταστάσεις, τις παράτησαν στη μοίρα τους", λέει ο κ. Κωνσταντίνος Παιδής. Και συμπληρώνει: "Παρουσιάσαμε μία όμορφη εικόνα στους Αγώνες και τώρα την καταστρέφουμε. Ήρθαμε να κάνουμε μία βόλτα με τα παιδιά μας και φεύγουμε απογοητευμένοι".

Εικόνα σκουπιδότοπου και εγκατάλειψης επικρατεί και στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο χώρος έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, όπως ήταν πριν από τους Αγώνες, με τα βουνά από μπάζα και τις μπουλντόζες. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός ξένων τουριστών που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και επισκέπτεται το ΟΑΚΑ καταφέρνει να το δει μόνο από... τα παράθυρα των πούλμαν. Και αυτό διότι δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε καν στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου.

"Πάλι καλά που η στέγη Καλατράβα φαίνεται από μακριά ώστε να πάρουμε μία εικόνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες", τονίζουν δυσαρεστημένοι κάποιοι τουρίστες. Άλλοι πάλι ρωτούν σε πόσες ημέρες θα ανοίξει το ΟΑΚΑ, μήπως προλάβουν να το επισκεφθούν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.

Μόνο για τους φύλακες... Την ίδια στιγμή, "λουκέτα" έχουν μπει σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις επισκεφθούν ούτε οι πολίτες ούτε οι αθλητές σωματείων για να προπονηθούν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το "Σπίτι της Πάλης" στα Άνω Λιόσια και το Μπιτς Βόλεϊ στο Νέο Φάληρο, τα οποία είναι ανοιχτά μόνο για τους... φύλακες.

Παράλληλα, κουβούκλια πληροφοριών της ΕΘΕΛ (στα Άνω Λιόσια), εκδοτήρια εισιτηρίων (Καλλιμάρμαρο), όπως και τα τεχνητά μεταλλικά τείχη που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις ασχήμιες της Αθήνας, είναι παρατημένα γύρω από αρκετές εγκαταστάσεις.

http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/neafile.pf?entypo=A&my_fyllo=18077

επιστροφή στην αρχή

Η χαμένη τιμή της Αθήνας

Περιμένοντας από του χρόνου τους τουρίστες που φέτος μας απέφυγαν, δικαίως ή αδίκως, δείχνουμε όλοι χαρούμενοι για την επιτυχία των Αγώνων, διαβεβαιώνοντας εαυτούς και αλλήλους ότι θα αξιοποιήσουμε την κληρονομιά τους. Αλήθεια, τι ακριβώς κληρονομήσαμε; Υπάρχει κάτι που αυτή η έκτακτη περίοδος των δύο εβδομάδων μπορεί να διδάξει στην "κανονική" Αθήνα;

Υποστηρίζεται ότι από τα πιο σημαντικά κέρδη είναι ότι έμαθαν οι Αθηναίοι να ζουν με τη δημόσια συγκοινωνία.

Ποιον κοροϊδεύουμε; Η Αθήνα επί δύο εβδομάδες είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Οι δρόμοι ήταν άδειοι, ακόμη και τα Ι.Χ., αν και είχαν στη διάθεσή τους μία μόνο λωρίδα, έτρεχαν με απίστευτες ταχύτητες. Δεν υπάρχουν συμπεράσματα που μπορούν να βγουν για τη δημόσια συγκοινωνία κάτω από αυτές τις "ιδανικές" συνθήκες. Το σύστημα μεταφορών θα εδικαιούτο να περηφανεύεται, αν αντιμετώπιζε την πρόσθετη ζήτηση υπό τις κανονικές συνθήκες της Αθήνας, όχι στους άδειους δρόμους.

Τους Ολυμπιακούς τούς είχαμε φανταστεί σαν γιορτή. Δεν θα ήταν υπόθεση μόνο των σταδίων αλλά και της πόλης. Τελικά, έγιναν χωρίς οικοδεσπότες, ερήμην της πραγματικής Αθήνας. Θα επέστρεφαν στον τόπο τους, θα

ξανάβρισκαν τις ιστορικές τους ρίζες. Ποια ήταν η ελληνικότητα που προσδώσαμε στους Αγώνες; Όχι βέβαια η δουλοπρέπεια. Τι ακριβώς σήμαιναν αυτές οι περίφημες ολυμπιακές λωρίδες; Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία,

εφιαλτική στη σύλληψή της, η δημιουργία ειδικών λωρίδων αφιερωμένων σε κάποια ελίτ. Ειδικές λωρίδες δίνονται στα λεωφορεία, στα τραμ, στα ποδήλατα, σε οχήματα με πολλούς επιβάτες, σε αυτούς που πληρώνουν ειδικά διόδια ενισχύοντας το δημόσιο ταμείο. Ποτέ δεν δόθηκαν σε "επισήμους" (ποιος τους ορίζει;), σε τέτοια έκταση, ειδικές λωρίδες μαζί με δωρεάν αυτοκίνητο με οδηγό, με παράλληλη "υπόδειξη" στους πολίτες να χρησιμοποιούν τη δημόσια συγκοινωνία. Η δημόσια συγκοινωνία χρησιμοποιήθηκε για να προκύψει χώρος για την ελίτ, όχι σαν μόνιμη λύση για την πόλη.

Για να πάψει η δημόσια συγκοινωνία να αποτελεί κοινωνική παροχή προς χαμηλόμισθους, για να απευθυνθεί σε όλους τους κατοίκους και να γίνει δομικό στοιχείο της αυριανής βιώσιμης πόλης, πρέπει να μην προσβάλλει την αξιοπρέπεια του επιβάτη. Ο σχεδιασμός των Ολυμπιακών Αγώνων δεν τα κατάφερε ως προς αυτό. Οι επιβάτες βρέθηκαν στο εσωτερικό συρμών του τραμ ή λεωφορείων, περιτυλιγμένων ολοκληρωτικά από διαφημιστικά ημιδιαφανή φιλμ που κάλυπταν κάθε γυάλινη επιφάνεια, αποκόπτοντας απόλυτα την οπτική επικοινωνία των έξω με το εσωτερικό των οχημάτων και περιορίζοντας συγχρόνως σημαντικά την ορατότητα των επιβατών προς την πόλη.

Με το "τυφλό σύστημα" των υπόγειων σηράγγων να επεκτείνεται τώρα και στην επιφάνεια, εξαφανίζοντας τους επιβάτες στο εσωτερικό κινούμενων διαφημιστικών όγκων, δεν ακυρώνεται ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα

της επιφανειακής δημόσιας συγκοινωνίας, που, σε αντίθεση με το μετρό, διατηρεί την τόσο πολύτιμη σχέση του επιβάτη με την πόλη; Το διαφημιστικό σκηνικό έκρυψε από τους επισκέπτες την Αθήνα που ξέρουμε, αδιαφορώντας αν τυφλώνει κανείς εκείνους που βρίσκονται πίσω από τις κουρτίνες.

Συμμέτοχοι στα ψέματα είμαστε όλοι. Αυτό αποδεικνύουν και οι εν γνώσει μας ζητωκραυγές για κάποιους ολυμπιονίκες - μαϊμούδες. Αν πραγματικά επιθυμούμε να φτιάξουμε μια Αθήνα διαφορετική, ας μην εθελοτυφλούμε. Η Αθήνα είχε την ευκαιρία να ζήσει μια μοναδική γιορτή. Ειδικά οι σημερινοί της κάτοικοι δεν θα την έχουν δει ποτέ ξανά αυτή την ευκαιρία. Απουσίασαν από τους Αγώνες, γιατί ελάχιστα έγιναν για να τους κρατήσουν εδώ, και κυρίως γιατί αυτός ο τόπος δεν τους αφορά, δεν τον αγαπάνε. Δεν ξέρουν να

βγαίνουν στο δρόμο και να γιορτάζουν μαζί μ' αυτό τον πολύχρωμο και κεφάτο κόσμο που ήρθε από κάθε γωνιά του πλανήτη. Την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι την εισέπραξαν από τις καφετέριες, παθητικά, ως τηλεοπτική εικόνα.

Ας κρατήσουμε, τουλάχιστον, τα πραγματικά αισιόδοξα μηνύματα που δόθηκαν από τους εθελοντές και τις εθελόντριες, από την πυκνή παρουσία των γυναικών και από τη δωρεάν χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας.

Θάνος Βλαστός, περ. |Κράμα|, Σεπτέμβριος 2004 Η Αυγή 24-10-04

επιστροφή στην αρχή

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Το δολοφονικό καρτέρι και οι σκέψεις του μετά από αυτό

Αναφερόμενος στην επίθεση τόνισε: “Δεν έχω καμία διάθεση να δημιουργήσω υπόπτους, ούτε θα κατασκευάσω ενόχους. Δημοσιογραφικά είχα τρία ανοικτά μέτωπα, που αναφέρω με τυχαία σειρά:

την υπόθεση του Σταδίου Καραϊσκάκη,

την υπόθεση της "Οκταγκον"

και την υπόθεση της ντόπας.

Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Αστυνομίας που έχει και θέληση και την ικανότητα να βρει και τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2004

επιστροφή στην αρχή

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ “Στο σφυρί” η δημόσια ακίνητη περιουσία

Στην εκμετάλλευση από το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο παραδίδονται σημαντικοί ελεύθεροι χώροι, ολυμπιακά ακίνητα, αγροτική γη, δασικές εκτάσεις, ακόμη και οικολογικά προστατευόμενες περιοχές...Προς ιδιωτική εκμετάλλευση ακόμα και ο υδροβιότοπος του Εβρου...Το “γενικό ξεπούλημα” στο μεγάλο κεφάλαιο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, των ελεύθερων χώρων ή ακόμη και των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών και δασικών εκτάσεων, προανήγγειλαν χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε ο “Ομιλος Καλοφωλιά”, με τον πιο επίσημο τρόπο σειρά από κυβερνητικά στελέχη. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει κατά γράμμα την πολιτική που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό, αναγορεύοντάς τη μάλιστα σε “έναν από τους κύριους άξονες της οικονομικής πολιτικής της”!

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρόεδρο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Γ. Ξηραδάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε επίσης πως “η οικονομία διαβλέπει ξεκάθαρα πλέον μια διέξοδο στην ακίνητη περιουσία, αφού είναι το κομμάτι του κρατικού πλούτου που παραμένει μια αναξιοποίητη πηγή εσόδων και ανάπτυξης”. Βέβαια, τόσο αυτός, όσο και συνολικά η κυβέρνηση, ότι η ακίνητη περιουσία ανήκει στο λαό, ο οποίος δεν έχει δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να τη διαχειρίζεται σε όφελος κάποιων ομίλων.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Γ. Ξηραδάκης, τα επόμενα δύο με 2,5 χρόνια δρομολογεί σε πρώτη φάση τον εντοπισμό των ακινήτων του Δημοσίου που έχουν προοπτική αξιοποίησης από τους ιδιώτες. Παράλληλα, με τη βοήθεια χρηματοοικονομικού συμβούλου, θα προχωρήσει στην επιλογή των ιδιωτών “επενδυτών” που θα εκμεταλλευτούν, με διάφορους τρόπους την κρατική περιουσία.

... αλλά και η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.“Στο σφυρί”, Ελληνικό, Ιππόδρομος και ...βιότοποι!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει προς εκμετάλλευση, δηλαδή σε οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση, όχι μόνο μερικούς από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου Αττικής που ασφυκτιά λόγω νέφους και έλλειψης πρασίνου, όπως η έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αλλά και του πρώην Ιπποδρόμου στο Ν. Φάληρο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τη βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου παραχωρώντας του προς εκμετάλλευση ακόμη και ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, όπως αυτές που διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, δηλαδή τις περιοχές NATURA και τους υδροβιότοπους της Συνθήκης Ραμσάρ! Οπως δήλωσε ο Γ. Ξηραδάκης, “ενισχύονται οι προσπάθειες για ανάπτυξη και λειτουργία οικοτουριστικών Συγκροτημάτων στις περιοχές αυτές, μέσω κατάλληλων επιχειρηματικών σχημάτων, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης καινοτόμου οικονομικής δραστηριότητας”! Περιοχές που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι για παράδειγμα παραποτάμιες περιοχές (Πηνειός, Εβρος), Παραλίμνιες (Βεγορίτιδα), αλλά και ορεινές (Βόρας, Πίνδος).

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η ΚΕΔ στο πλαίσιο της “αξιοποίησης” της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μελετά την προσφορά νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων, δρομολογώντας την ίδρυση Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΕΕΑΠ), η οποία θα εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα στέγασης των υπηρεσιών του Δημοσίου και εδώ η ΚΕΔ προβλέπει την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών, προκρίνοντας λογικές σαν αυτή της πώλησης και επανεκμίσθωσης, μέσω της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο μεταβιβάζει το ακίνητο στον ιδιώτη - “επενδυτή” “και το μισθώνει μακροχρόνια, έναντι μισθώματος και άλλων όρων που καθορίζονται ελεύθερα μεταξύ των δύο μερών”. Πρόκειται ουσιαστικά για μέτρο - “δώρο” σε συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό αποκτούν μεγάλη ρευστότητα και εξασφάλιση κερδοφορίας - χωρίς κανένα ρίσκο - για τις επόμενες δεκαετίες...

Ξεπουλά και η “ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ”

Το ξεπούλημα τεράστιας δημόσιας περιουσίας σχεδιάζει και η “Αγρογή ΑΕ”, εταιρία που διαχειρίζεται αγροτικές εκτάσεις και ακίνητα που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην παρέμβασή της, στην ίδια ημερίδα, η διευθύνουσα σύμβουλος της “Αγρογή”, Κατερίνα Αδαμοπούλου, βάφτισε “συνεκμετάλλευση” και “συνδιαχείριση” την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστική η υποκριτική δήλωσή της: “Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να ξεπουλήσουμε την ελληνική γη αλλά να την αξιοποιήσουμε, να τη συνδιαχειριστούμε, να συνεκμεταλλευτούμε τις εκτάσεις αυτές προς όφελος των κατοίκων”...

Στην ομιλία της είπε επίσης πως η Αγρογή διαχειρίζεται, 11 εκατ. στρέμματα τα οποία “σε πρώτη τουλάχιστον φάση”, όπως έσπευσε να σημειώσει, ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι εκτάσεις και τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 402 δήμους της χώρας.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Αγροτική Ανάπτυξη υποσχόταν “κατάργηση της "Αγρογή ΑΕ" με κατάργηση του σχετικού Νόμου, διότι μόνο γραφειοκρατικά εμπόδια προσθέτει στην αγορά γης”. Τώρα, την αξιοποιεί κατάλληλα, συνεχίζοντας το σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ για τη συγκεκριμένη ΑΕ. Διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την εκχώρησή της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Και τα “Ολυμπιακά ακίνητα”

Στο χαιρετισμό της στο συνέδριο η Φ. Π. Πετραλιά, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει το “μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα” για την “αξιοποίηση” των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση δε θα πουλήσει καμία εγκατάσταση.

Τέλος, στην παρέμβασή του ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος της “Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ”, δείχνοντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης, είπε πως η χώρα πάσχει από ξένες επενδύσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ενέταξε στο σχεδιασμό τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ριζοσπάστης 2/12/2004

Επιβεβαιώνεται το “γενικό ξεπούλημα”Επιστολή στο “Ρ” έστειλε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας “ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ” Κατερίνα Αδαμοπούλου με αφορμή σχετικό δημοσίευμαΜε επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα μας η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας “ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ” Κατερίνα Αδαμοπούλου, επιβεβαιώνει ουσιαστικά το χτεσινό δημοσίευμά μας, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δρομολογεί το γενικό ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στο μεγάλο κεφάλαιο, μεταξύ της οποίας περιλαμβάνονται, ελεύθεροι χώροι, δασικές εκτάσεις, αλλά και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της εφημερίδας της 2.12.2004 και συγκεκριμένα στη σελίδα 17 αναφέρεστε στην ομιλία μου που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Caravel από τον Ομιλο Καλοφωλιά την 1.12.2004 με θέμα τη Διαχείριση γαιών. Στο σχολιασμό του συντάκτη σας εμφιλοχωρούν ανακρίβειες οι οποίες καλό είναι να διευκρινιστούν.

Ετσι, αναφορικά με τα 11 εκατ. στρέμματα διαθεσίμων και κοινοχρήστων αγροτικών γαιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑΤ), η πραγματικότητα είναι ότι η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ έχει αναλάβει την καταγραφή τους σε Ολοκληρωμένο Γεωγραφικό Σύστημα σε όλη τη χώρα βάσει απόφασης Κυβερνητικής Επιτροπής. Οπως είναι γνωστό, η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ είναι μονομετοχική εταιρεία του ΥΑΑΤ και εποπτευόμενος Οργανισμός του ίδιου υπουργείου. Τώρα, αναφορικά, με τους 402 Δήμους η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν γι' αυτούς στοιχεία αγοραίας αξίας της αγροτικής γης σε μορφή τράπεζας δεδομένων, γεγονός που είναι μοναδικό στη σύγχρονη αγροτική μας ιστορία και είναι προσβάσιμη από τον όποιο θα ήθελε να ζητήσει στοιχεία. Ωστόσο, καμία σχέση δεν έχουν με τα εκατ. στρεμμάτων γαιών.

Αναφορικά δε, με τη ρήση του συντάκτη σας ότι η "ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ ξεπουλά τη δημόσια περιουσία", η πραγματικότητα είναι, όπως εξ άλλου το ανέφερα, ότι οι αγροτικές γαίες που θα καταγραφούν τελούν υπό την ιδιοκτησία του ΥΑΑΤ και όχι της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ. Η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ πρόκειται μετά την καταγραφή να εκπονήσει προτάσεις διαχείρισης προς το ΥΑΑΤ το όποιο και θα αποφασίσει περί της τύχης τους, μεταξύ δε, όλων των προτάσεων φυσικά θα συμπεριληφθεί και η συνεκμετάλλευση / συνδιαχείριση.

Πέραν όλων αυτών, εκκρεμεί μια απορία. Μήπως ο "Ριζοσπάστης" με την πολύχρονη ιστορία του θα έπρεπε να επιβάλει την αμφίδρομη πληροφόρηση και όχι τη μονόδρομη; Η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ θα επιθυμούσε να σας ενημερώσει με καθαρότητα και κάθε λεπτομέρεια, εάν φυσικά είναι και η δική σας η βούληση.

Πιστεύοντας ότι η δημοσίευση του παρόντος είναι δεδομένη, σας ευχαριστώ”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ “Ρ”

Δεν καταλαβαίνουμε για ποια ανακρίβεια μιλά η Κα Αδαμοπούλου, όταν μας επικρίνει για το γεγονός ότι γράψαμε πως “η ΑΓΡΟΓΗ ξεπουλά δημόσια περιουσία”, όταν η ίδια παραδέχεται πως ανάμεσα στις προτάσεις που θα κάνει για την τεράστια αυτή ακίνητη κοινόχρηστη αγροτική γη των 11 εκατ. στρεμμάτων θα είναι - “φυσικά”, μάλιστα, όπως αναφέρει - “η συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση” με ιδιώτες επιχειρηματίες.

Εμάς - και όπως είναι φυσικό και το λαό - πολύ λίγο ενδιαφέρει αν το ξεπούλημα θα γίνει από την ίδια την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ. ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή από το υπουργείο μετά από πρόταση της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ.

Το θέμα είναι ότι αποτελεί δημόσια περιουσία και η διαχείρισή της πρέπει να είναι προς όφελος του λαού και όχι των ολίγων. Αν η ίδια διαφωνεί - και διαφωνεί, προφανώς - με την πολιτική αυτή τοποθέτηση, δεν ευθυνόμαστε εμείς. Ας αναρωτηθεί καλύτερα γιατί το κόμμα της ΝΔ που την τοποθέτησε στη θέση αυτή, άλλα έλεγε για την ΑΓΡΟΓΗ πριν τις εκλογές και άλλα πράττει ως κυβέρνηση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θα θέλαμε, τέλος, να συστήσουμε στην Κα Κ. Αδαμοπούλου να είναι πιο προσεκτική όταν αναφέρεται στην εφημερίδα μας μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (όπως για παράδειγμα χτες στον “902”), προσδίδοντας χαρακτηρισμούς, που στη συνέχεια δεν μπορεί να στηρίξει.Ριζοσπάστης 3/12/2004

Επιστροφή στην αρχή

Η συμβολή του ΕΜΠ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η μετα-Ολυμπιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004

Ομιλία του Α΄ Αντιπροέδρου του ΤΕΕ κ. Μανώλη Δρακάκη

Κυρίες και κύριοι,

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από την ίδρυσή του, ήταν και παραμένει παρόν και πολύ συχνά πρωτοπόρο, σε όλες τις μεγάλες εθνικές προσπάθειες. Ήταν επόμενο, λοιπόν, να μην απουσιάζει από την προσπάθεια της χώρας να οργανώσει τους αρτιότερους και ομορφότερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το επιστημονικό δυναμικό του στελέχωσε από την αρχή της προετοιμασίας του εγχειρήματος, δεκάδες ομάδες εργασίας και με τη γνώση και την εμπειρία του πρόσφερε ιδέες και λύσεις, οι οποίες, αν είχαν γίνει αποδεκτές στο σύνολό τους, το τελικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τα έργα και τις δράσεις, θα ήταν πολύ καλύτερο.

Παράλληλα, σε όλη την πορεία της προετοιμασίας των Αγώνων, με τον τεκμηριωμένο παρεμβατικό τους λόγο, άλλοι επιστήμονες του Ιδρύματος, απέτρεψαν αποφάσεις και ενέργειες που θα ζημίωναν το εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον της ελληνικής πρωτεύουσας.

Στην αντίστροφη κατεύθυνση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έδωσαν στο ΕΜΠ την αφορμή και την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν πρότυπο οικισμό μέσα στα όρια της έκτασής του στην περιοχή Ζωγράφου, που κατά τη διάρκεια των Αγώνων χρησιμοποιήθηκε ως Χωριό Τύπου και σήμερα μετατρέπεται σε μια άρτια Φοιτητική Εστία. Ένα έργο αίτημα πολλών δεκαετιών, που επιτέλους έγινε πραγματικότητα.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, η σχέση του ΕΜΠ και των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε αμφίπλευρη και δημιουργική.

Επιγραμματικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση επιτεύχθηκε αυτό που διακήρυσσε το ΤΕΕ από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των Αγώνων από την Αθήνα: "Οι Αγώνες για την πόλη και τη χώρα και όχι η πόλη και η χώρα για τους Αγώνες".

Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με πολλά από τα άλλα έργα και δράσεις. Με συνέπεια, σήμερα, να συζητάμε το ζήτημα της μετα-Ολυμπιακής χρήσης των εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν, ενώ αυτό - κατά την άποψή μας - θα έπρεπε να ήταν ζήτημα λυμένο και σαφώς προσδιορισμένο από την εποχή του σχεδιασμού.

Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω το γεγονός ότι η σημερινή Ημερίδα ευτύχησε να αποκτήσει μια εξαιρετική επικαιρότητα, καθώς, μόλις προχτές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Υπ' αυτό το πρίσμα, είμαι υποχρεωμένος, να αναφερθώ στις ανακοινώσεις, να διατυπώσω τις πρώτες σκέψεις, αλλά και τους προβληματισμούς. Είναι βέβαιο, ότι πολύ σύντομα, μετά από τη συστηματική μελέτη όλων των δεδομένων, που θα περιγραφούν και στο ειδικό νομοσχέδιο που προαναγγέλθηκε, το ΤΕΕ θα είναι σε θέση να διατυπώσει τεκμηριωμένα μια ολοκληρωμένη άποψη για τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Οφείλω, ωστόσο, να πω ότι όσα ανακοινώθηκαν προχτές δείχνουν να βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι θετικό ότι αποφασίστηκε να μην πωληθεί καμιά εγκατάσταση, αλλά να αξιοποιηθούν όλες μέσα από επενδυτικά σχέδια που ως κύριο στόχο θα έχουν την ανάπτυξη.

Όπως θετικό, πρέπει να πω, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση, εκφράζει την άποψη ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν είναι απλώς ένα οικονομικό κεφάλαιο, αλλά είναι και κοινωνικό κεφάλαιο, που με την αξιοποίησή του θα επιδιώξει να καταστήσει την Αττική ελκυστικό τουριστικό προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ίδια κατεύθυνση, σας θυμίζω, ήταν και οι απόψεις που διατύπωνε το ΤΕΕ, τόσο κατά την περίοδο προετοιμασίας των Αγώνων, όσο και αμέσως μετά τους Αγώνες.

Πρόσφατα, σε μια Ημερίδα για την μετα-Ολυμπιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, είχαμε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

H αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μια υπόθεση που απαιτεί, στη μελέτη και υλοποίησή της, τη διεπιστημονική, τη διεπαγγελματική και κυρίως την καθολική συμμετοχή κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις, επενδύθηκαν τεράστια ποσά, που θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα ν' αρχίσει, τουλάχιστον, η απόσβεσή τους. Υπ' αυτή την οπτική, ο αποσπασματικός διάλογος που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, κατά τη γνώμη μας είναι λανθασμένος. Κι' αυτό γιατί όλοι, όσοι έχουν - από θέση ή επιθυμία - εκφραστεί έως σήμερα, προσεγγίζουν το θέμα από μια στενά οικονομική θεώρηση, με τη σκέψη προσηλωμένη στο δίπολο αξιοποίηση-συντήρηση, αντί του αξιοποίηση-ανάπτυξη.

Μόλις προχτές, η κυβέρνηση δια του Προέδρου της δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του δίπολου "αξιοποίηση-ανάπτυξη", δηλαδή της θέσης που είχε εκφράσει το ΤΕΕ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σταθερά υποστήριξε ότι το επενδυμένο κεφάλαιο είναι τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας και θα πρέπει - πέρα από την απόσβεση - να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη πολυδιάστατη: Οικονομική, αθλητική, κοινωνική.

Σε αντίθετη περίπτωση, το κεφάλαιο αυτό, κινδυνεύει να απαξιωθεί και στο τέλος να απολεσθεί.

Το εγγενές πρόβλημα που δημιουργείται προέρχεται από το γεγονός ότι αυτό το κεφάλαιο αντιπροσωπεύεται σήμερα από καθαρά αθλητικές εγκαταστάσεις. Και, μάλιστα, μόνιμες κατασκευές. Αυτό δεσμεύει, σε σημαντικό βαθμό, την προοπτική της ανάπτυξης και τις τελικές επιλογές.

Άμεσα οφέλη μπορούμε να επιδιώξουμε στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των επιχειρήσεων αναψυχής, αξιοποιώντας κάποιες από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Έμμεσα οικονομικά και κυρίως κοινωνικά οφέλη, θα πρέπει να επιδιώξουμε με τη διάδοση και ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον επαγγελματικό αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό. Η ενασχόληση ευρύτατων ομάδων του πληθυσμού με τον αθλητισμό, έχει προφανείς ευεργετικές κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες είναι και οικονομικά μετρήσιμες. Αυτή την παράμετρο δεν πρέπει να την ξεχνάμε.

Υπάρχουν, αναμφισβήτητα, και κάποιες εγκαταστάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν για παράλληλη εκμετάλλευση. Το Ολυμπιακό Κέντρο του Αγίου Κοσμά είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση. Η νέα, μεγάλη και σύγχρονη μαρίνα, σε συνδυασμό με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ασφαλώς και θα λειτουργήσει ως ένα σημαντικό, υπερτοπικό, κέντρο τουρισμού και αναψυχής.

Το Ολυμπιακό Κέντρο του Μπιτς-βολεϊ στο Φάληρο και ο περιβάλλοντας χώρος του ΟΑΚΑ είναι δυο ακόμη αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις. Το πρώτο, ως χώρος συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, ο δεύτερος ως χώρος υπαίθριων εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, φυσικά τους θερινούς μήνες. Η αξιοποίησή τους, ωστόσο, επιβάλλει πρόσθετες επενδύσεις και έργα, κάτι που προαναγγέλθηκε από την κυβέρνηση.

Ως χώροι πολλαπλών εκδηλώσεων θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα μεμονωμένα κλειστά γυμναστήρια στη Νίκαια, στα Άνω Λιόσια, το Περιστέρι, στο Γαλάτσι, στο Ελληνικό, στο Παλιό Φάληρο και το ΣΕΦ. Οι προχτεσινές ανακοινώσεις δεν απέχουν από την εκφρασμένη άποψη του ΤΕΕ και σ' αυτή την περίπτωση.

Ειδικά στο Ελληνικό, οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να ενταχθούν στο τεράστιο πάρκο που εδώ και πολλά χρόνια συζητείται, κατά τρόπο αρμονικό, ώστε να εξυπηρετήσουν το ρόλο ενός υπερτοπικού τεράστιου χώρου αναψυχής. Στο Ελληνικό, ας μην λησμονούμε, υπάρχει και η εγκατάσταση του Κανόε-καγιάκ σλάλομ, της πιο ακριβής σε κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης απ' όσες δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία και θα πρέπει να αξιοποιηθεί με κριτήρια ανάλογα του κόστους της.

Αν και είναι αναγκαία μία ενιαία γραμμή πλεύσης για την αντιμετώπιση του θέματος, το κάθε έργο χρειάζεται μία ειδική κατά περίπτωση αντιμετώπιση που να το εντάσσει στις ανάγκες της περιοχής, πλην των υπερτοπικού χαρακτήρα και εμβέλειας έργων που θα πρέπει να ειδωθούν από ανάλογη σκοπιά.

Ορισμένες εγκαταστάσεις απαιτούν αυξημένη προσοχή, όπως για παράδειγμα το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, ο χώρος του οποίου αν δεν προσεχθεί θα συμπαρασύρει και το συνολικό οικοσύστημα και τον βιότοπο σε παρακμή. Σ' αυτή την περίπτωση ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Μαραθώνα είναι καθοριστικός.

Για τις περισσότερες από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα χρειαστεί να γίνουν επενδύσεις κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο τους. Οι χώροι πρασίνου, γύρω από αυτές, παραμένουν ένα ζητούμενο, ενώ άλλοι απαιτούν ήδη συντήρηση, αντικατάσταση, ολοκλήρωση. Το πράσινο αποτελεί και ένα γενικότερο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά σε όλες τις παρεμβάσεις, καθώς η μη συντήρησή του θα οδηγήσει τελικά στην καταστροφή του.

Η ανάγκη νέων επενδύσεων κυρίως για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των περισσοτέρων εγκαταστάσεων. Η δημιουργία χώρων στάθμευσης και η επίλυση των όποιων εκκρεμοτήτων αποτελούν επίσης καίριας σημασίας ζητήματα.

Όλα αυτά συναρτώνται και με την αναβάθμιση των περιοχών γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπήρξε εμπλοκή των περιοχών που τις φιλοξενούν. Η έμφαση δόθηκε στις οριοθετημένες περιοχές πέριξ των εγκαταστάσεων και σε σημεία που είχαν άμεση οπτική επαφή με αυτές. Όταν όμως αυτές οι εγκαταστάσεις λειτουργήσουν σε επίπεδο Δήμου πλέον, είναι αναγκαίο οι γύρω περιοχές να βελτιωθούν για να είναι ελκυστικές αναδεικνύοντας τις εγκαταστάσεις.

Όλα αυτά, που επιγραμματικά ανέφερα, προσδιορίζουν το σύνθετο και τεράστιο έργο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ένα έργο που, πριν απ' όλα, χρειάζεται ένα "όραμα", χρειάζεται σαφείς και καθολικούς στόχους. Τι, επιτέλους, θα επιδιώξουμε για το μέλλον με βάση το ήδη επενδυμένο κεφάλαιο.

Αλλά και ποιες πρόσθετες επενδύσεις, συμπληρωματικές όσων έχουν γίνει, ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αναπτυξιακής και άρα της οικονομικής ικανότητάς τους.

Κατά την άποψή μας όλα αυτά θα πρέπει να απορρέουν από ένα master plan, αλλά και από προδιαγεγραμμένους σαφείς και διάφανους όρους, και, κυρίως, να αποσκοπούν στην αρμονική ένταξη των μεγάλων αθλητικών χώρων στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και κατ' επέκταση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Με δυο λόγια, θα πρέπει να γίνει τώρα, ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ξεκινούσαμε την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Και να επιδιώξουμε, έστω εκ των υστέρων, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην - κατά τη γνώμη μας - ορθή θέση: "Οι Αγώνες για την πόλη και τη χώρα".

επιστροφή στην αρχή

ΕΜΠ, Ημερίδα για τους ΟΑ, Πολυτεχνείο 9.12.04 “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, και το ΕΜΠ”

Ομιλία του Γιώργου Μαγγανά, οικονομολόγου, διδάσκοντος του ΠΔ 407/80 στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Θα καταθέσω κάποιους προβληματισμούς, παρά θα προχωρήσω σε μια αποτίμηση των επιπτώσεων και συνεπειών των Αγώνων, πράγμα που σε ένα βαθμό έγινε ήδη από προηγούμενους ομιλητές, χωρίς βεβαίως να εξαντλείται το θέμα. Ένα τέτοιο καθήκον απαιτεί συνδυασμένες και μακρόχρονες προσπάθειες, συνεργασία επιστημονικών κλάδων, επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία.

Πρώτο σημείο που σηκώνει συζήτηση είναι τα κριτήρια αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Τι δηλαδή έγινε και ποιος ωφελήθηκε από αυτό. Ποιος θα συνεχίσει να ωφελείται στο μέλλον.

Η αναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας επιτεύχθηκε στον ένα ή τον άλλο βαθμό και τα στοιχεία εδώ δεν χωρούν αμφισβήτηση. Αναμφισβήτητο όμως είναι και το γεγονός ότι η ανεργία συνέχισε να διογκώνεται, ξεπερνώντας τις 500 χιλιάδες εγγεγραμμένους, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, ο δανεισμός των νοικοκυριών εκτινάχθηκε. Εάν κάνουμε αναγωγή του βασικού μισθού του 1985 στο 2004, τότε αυτός θα έπρεπε να ισούται με 1175 €.

Ποιος επομένως καρπώνεται αυτήν την ανάπτυξη;

Ένα δεύτερο, όχι ως προς τη σημασία του, σημείο που θα ήθελα να θίξω είναι το εξής: ποιος γνωρίζει τη συμβολή του Χρήστου Μιάμη ή του Ηλία Μαυρόπουλου στην υπόθεση των ΟΑ; Ίσως ελάχιστοι. Είναι όμως δυο από τους 13, μόνο θα μπορούσε να πει κάποιος, νεκρούς στα ολυμπιακά έργα.

Πώς εξυπηρετείται το citius – altius – fortius με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, με καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινου ωραρίου και αξιοπρεπούς αμοιβής; Εκτός και αν συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζ. Ρογκ, που ισχυρίστηκε ότι τα ατυχήματα είναι αναμενόμενα στα μεγάλα τεχνικά έργα, αν συμφωνήσουμε με την άποψη, ότι ο εργάτης που βρίσκεται σε ένδεια, όταν βρει δουλειά πρέπει να εργάζεται μέχρι εξάντλησης και τελικής πτώσης για να εξοικονομήσει για το επόμενο μακρύ διάστημα ανεργίας.

Τρίτο σημείο, η μεταολυμπιακή χρήση. Σε πρόσφατη ομιλία του, το Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος αναφερόμενος σε μελέτη του ΟΠΑ και άλλων πανεπιστημίων είπε, ότι το κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 130 εκ. € ετησίως. Σε προχθεσινές δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός πολιτισμού ανέβασε το κόστος στα 200 εκ. €.

Από εδώ προκύπτει το εξής ζήτημα: μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ήταν απολύτως αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη λόγω της φύσης των εγκαταστάσεων, δεν έγινε πλατύτερα γνωστή, ώστε να μην ενταθούν και διευρυνθούν οι αντιδράσεις, να μην επισκιαστεί η γενική ευφορία εν όψει ανάληψης και τέλεσης των αγώνων.

Οι προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού κινούνται στη εδώ και καιρό πεπατημένη της προσέλκυσης ιδιωτικού κεφαλαίου με κύριο μοχλό τη δραστηριότητα της ΑΕ Ολυμπιακά Ακίνητα.

Οι διακηρύξεις περί παραμονής των εγκαταστάσεων στο Δημόσιο και διαφάνειας των διαδικασιών παραχώρησης της χρήσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο δεν ανατρέπουν το γεγονός της απομάκρυνσης της δυνατότητας χρησιμοποίησής τους για μαζικό λαϊκό αθλητισμό από τοπικά ερασιτεχνικά σωματεία και συλλόγους, από μαζικούς φορείς με στόχους που δεν είναι απαραίτητα αθλητικοί. Σοβαροί προβληματισμοί παρουσιάζονται και σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την προσβολή της ιστορικής μνήμης. Ό,τι κατασκευάστηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού μετατρέπεται σε εργαλείο πλουτισμού για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Όμως εδώ υπάρχει και η εξής παράμετρος: ποιος μη επαγγελματίας αθλητής θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης όσων εγκαταστάσεων απομείνουν για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού (έγινε μια σχετική αναφορά για το Γουδί), τη στιγμή που η εργάσιμη ημέρα διαρκεί περί τις 10 ώρες και ό,τι απομένει αφιερώνεται στη στοιχειώδη ανάπαυση;

Τέταρτο σημείο. Η ψευδεπίγραφη και ιδεολογικά χρωματισμένη έννοια του εθελοντισμού. Εδώ, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της ολυμπιακής παιδείας στα σχολεία, είχαμε μια εκτεταμένη επιχείρηση εμφύτευσης ιδεών στη νεολαία. Στόχος η στρέβλωση της αντίληψης περί κοινωνικής προσφοράς, η σύγχυση σχετικά με την έννοια της εργασίας και της αμοιβής. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, όμως οι επιπτώσεις του στην εργατική συνείδηση είναι σημαντικές.

Κλείνοντας θα αναφέρω τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το συνολικό κόστος. Θυμίζω, ότι αυτό ανέρχεται στα 9 δισ. €, ποσό που, προφανώς θα είναι μεγαλύτερο στην τελική του διαμόρφωση, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις όσων εδώ και χρόνια έλεγαν πως το κόστος των ΟΑ θα αγγίξει, αν δεν ξεπεράσει τα 3,5 τρισ. δρχ. Ο κάθε έλληνας και η κάθε ελληνίδα πλήρωσαν από 1000 €, χάριν των χορηγών, των συστημάτων παρακολούθησης και καταστολής, τη στιγμή, που πραγματικά μεγάλα και απαραίτητα έργα, όπως η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση μετατίθενται στο απροσδιόριστο μέλλον.

Με αυτές τις σκέψεις δεν είχα στόχο να τα παρουσιάσω όλα μαύρα. Έγιναν και έργα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει πριν δεκαετίες. Στόχος μου όμως ήταν να δείξω, ότι η κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας έχει στόχους, έχει αποδέκτες έχει εκείνους που ωφελούνται και επομένως εκείνους που πληρώνουν για να ωφεληθούν οι πρώτοι.

επιστροφή στην αρχή

07.12.2004 Ομιλία της Αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Φάνης Πάλλη- Πετραλιά στην εκδήλωση για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου μεταολυμπιακής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, με θέμα : “ ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ” Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι, Ο κος Πρωθυπουργός παρουσίασε τη στρατηγική κατεύθυνση των κυβερνητικών επιλογών, που αφορούν το σχέδιο αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.  Θα ήθελα να τονίσω ότι το σχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, συστηματικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και σοβαρής μελέτης δεκάδων ανθρώπων – τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω. Ως κυβέρνηση, επιδιώκουμε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι για να πετύχει το σχέδιο αξιοποίησης της ολυμπιακής κληρονομιάς πρέπει να δουλέψουμε, όλες και όλοι, ενωμένοι. Ενωμένοι δουλέψαμε και κερδίσαμε το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενωμένοι δουλεύουμε για να κερδίσουμε το στοίχημα της μεταολυμπιακής περιόδου, και να πάμε την χώρα μπροστά. Με το σχέδιο αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ξεκαθαρίζουμε ποιες κύριες και συμπληρωματικές δραστηριότητες επιλέγουμε να αναπτύξουμε σε κάθε μια εγκατάσταση ξεχωριστά. Ξεκαθαρίζουμε επίσης με ποιες διαδικασίες θα επιδιώξουμε να κάνουμε πράξη το σχέδιο αυτό. Ξεκινώ από την Περιφέρεια, η ταχεία και δυναμική ανάπτυξη της οποίας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. [1. Ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της Περιφέρειας] Αξιοποιούμε, λοιπόν, τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και πόλης. Το Παγκρήτιο Στάδιο αναδεικνύεται μαζί με τις γειτονικές δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες αναπτύσσονται και αναπλάθονται, σε συνεργασία με τον Δήμο, προκειμένου η πόλη του Ηρακλείου να βρει το πρότυπο και ελκυστικό “άνοιγμα” στην θάλασσα, που σήμερα της λείπει. Το νέο θαλάσσιο μέτωπο που διαμορφώνεται στο Δυτικό άξονα, ενώνοντας την πόλη και το στάδιο, χωρίς να παρεμβάλλεται οικοδομικός ιστός, προσφέρει στους κατοίκους πολλαπλά οφέλη. Τα άλλα δύο περιφερειακά στάδια, το Πανθεσσαλικό και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, διατηρούν τον κύριο χαρακτήρα τους, αλλά αναπτύσσουν και παράλληλες δραστηριότητες ως προπονητικά κέντρα για την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού. Δίνουμε ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη της περιφέρειας με το νέο πρόγραμμα “Ελλάδα 2005-2007”. Ειδικότερα, κατά την επόμενη διετία θα διατεθούν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ για 1.500 έργα στην περιφέρεια. Με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, όχι μόνο το Λεκανοπέδιο, αλλά το σύνολο της χώρας συμμετέχει στην μεταολυμπιακή ανάπτυξη. Έρχομαι τώρα στην Αττική, η οποία φιλοξενεί πολλές και σημαντικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η μελλοντική χρήση των οποίων συναρτάται άμεσα με την ποιότητα της ζωής των κατοίκων στο πολεοδομικό συγκρότημα. Οι εγκαταστάσεις αυτές δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής του πολίτη, αλλά και για την προσέλκυση του επισκέπτη. [2. Κέντρο Οικολογικής Ευαισθητοποίησης στο Σχοινιά] Ιδιαίτερη από την άποψη αυτή, είναι η περίπτωση του Σχοινιά. Στο Σχοινιά, το Κωπηλατοδρόμιο αναδεικνύεται σε βασικό κέντρο οικολογικής ευαισθητοποίησης του Λεκανοπεδίου, οργανικά εντεταγμένο στο ευρύτερο πλαίσιο διαμόρφωσης του Πρότυπου Οικολογικού Πάρκου. Για τον περιορισμένο χρόνο επισκεψιμότητας, που επιβάλλει η προστασία του ιδιαίτερου φυσικού κάλους, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, σχεδιάζονται νέες διαδρομές, παρατηρητήρια, και χώροι εξυπηρέτησης των πολιτών. Ο αθλητικός σκοπός της εγκατάστασης, με την διεξαγωγή αγώνων κωπηλασίας και την προετοιμασία Ελληνικών και ξένων ομάδων, εξυπηρετείται απόλυτα. [3. Το Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνολογίας στα Άνω Λιόσια] Η εγκατάσταση των Άνω Λιοσίων, η οποία βρίσκεται σε μια παραμελημένη  περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος, χρησιμοποιείται ως μοχλός για την αναβάθμιση και ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, καθώς μεταμορφώνεται σε Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνολογίας. Ειδικότερα, εκεί θα στεγαστούν οι Σχολές και Ακαδημίες Πολιτισμού (χορού, κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής), την ίδρυση των οποίων είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση. Με τον τρόπο αυτό, ένα μεγάλο και πάγιο αίτημα των ανθρώπων του Πολιτισμού βρίσκει επιτέλους την δικαίωσή του. Στα Λιόσια θα στεγαστεί ακόμη και το Εθνικό Ψηφιακό Μουσείο, ο φορέας δηλαδή του σύγχρονου πολιτισμού, που θα καταγράψει, θα διαφυλάξει και θα προβάλει την εθνική μας κληρονομιά εικόνας και ήχου. [4. Υπερτοπικός πόλος αθλητισμού και πολιτισμού στη Νίκαια] Στην Νίκαια, έχουμε μια θαυμάσια εγκατάσταση, την αξιοποίηση της οποίας δυσχεραίνουν τα ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης. Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, γίνονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας. Φροντίζουμε ακόμη για την σύνδεση της ολυμπιακής εγκατάστασης με τους γειτονικούς δημοτικούς χώρους και το Κατράκειο Θέατρο, έτσι ώστε το σύνολο της περιοχής να καταστεί ελκυστικός πόλος αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής υπερτοπικού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούμε ένα επίκεντρο συλλογικής ζωής στην νοτιοδυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος και ενισχύουμε την ευρύτερη αναπτυξιακή προοπτική μιας ακόμη παραμελημένης περιοχής του Λεκανοπεδίου. Και φυσικά, η Νίκαια παραμένει το σπίτι της Άρσης Βαρών. [5. Κέντρο ψυχαγωγικού αθλητισμού στο Γαλάτσι] Η κλειστή εγκατάσταση του Γαλατσίου χρησιμοποιείται για να προσφέρει νέες δυνατότητες στους κατοίκους μιας πυκνοκατοικημένης, κεντρικής περιοχής του Λεκανοπεδίου. Πιο συγκεκριμένα, χωροθετείται ως κέντρο ψυχαγωγικού αθλητισμού και υποστηρικτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ήδη η εγκατάσταση φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές συναντήσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, οι οποίες αποφέρουν έσοδα έως την τελική εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης. [6. Θεματικό αθλητικό και τουριστικό πάρκο στο Μαρκόπουλο] Το Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο αναδιαμορφώνεται, με στόχο την ανάπτυξη ενός θεματικού πάρκου αθλητικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δράσει συμπληρωματικά και η εγκατάσταση του Ο.Δ.Ι.Ε. Με τον τρόπο αυτό, πέρα από την κάλυψη των αναγκών του ιππικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, η εγκατάσταση θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, τόσο Αθηναίων όσο και ξένων. Δημιουργείται ένας σημαντικός χώρος δραστηριοτήτων στην καρδιά της, από δημογραφικής άποψης, ταχύτερα αναπτυσσόμενης περιοχής της χώρας, δηλαδή της Ανατολικής Αττικής. Σας επισημαίνω ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρέχει την δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας. [7. Πρότυπο, πολυχρηστικό Κέντρο Σκοποβολής] Σε μικρή απόσταση από την προαναφερόμενη εγκατάσταση, το πρότυπο Κέντρο Σκοποβολής αξιοποιείται για τις ανάγκες του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και για τις μόνιμες σκοπευτικές ανάγκες των σωμάτων ασφαλείας. Ταυτόχρονα, μέσα από την διεύρυνση των δραστηριοτήτων αναψυχής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προσελκυσθεί και ο μη συστηματικός χρήστης, και μάλιστα στην κατεύθυνση της οικογενειακής επίσκεψης. [8. Ο “Ολυμπιακός πόλος” της Αθήνας στο ΟΑΚΑ] Έρχομαι τώρα στο κυρίως Ολυμπιακό Συγκρότημα το οποίο θα αποτελέσει τον έναν από τους δύο βασικούς μεταολυμπιακούς πόλους έλξης του Λεκανοπεδίου. Στις γνωστές, βασικές αθλητικές του χρήσεις, προστίθενται μια σειρά άλλων υποστηρικτικών και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, που θα καταστήσουν το συγκρότημα διεθνώς αναγνωρίσιμο τόπο επίσκεψης, τόσο από τους Έλληνες όσο και από ξένους, για αθλητικούς, πολιτιστικούς και ψυχαγωγικούς λόγους. [Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων] Σε τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης ιδρύουμε το Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς και μαγνήτη για τους επισκέπτες της πόλης. [Εμπορικές χρήσεις και γραφεία] Το μεγαλύτερο τμήμα των 110.000 τ.μ. του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης θα δοθεί για πολυδύναμη επιχειρηματική δραστηριότητα. [Μεταφορά Υπουργείου] Το Κέντρο Γραπτού Τύπου, το κτήριο στο οποίο βρισκόμαστε, θα χρησιμοποιηθεί για να δοθεί λύση σε ένα από τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα του Δημοσίου. Τον κατακερματισμό, δηλαδή, ενός μεγάλου και κρίσιμου υπουργείου, οι υπηρεσίες του οποίου σήμερα στεγάζονται  σε περισσότερα από πενήντα κτήρια. Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρξει ο απαιτούμενος εξορθολογισμός και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, στο Κέντρο Γραπτού Τύπου θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ μια παρέκβαση. Γνωρίζετε ότι και το Υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει ανάλογη στεγαστική πολυδιάσπαση. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, στα πλαίσια της επανίδρυσης του κράτους, να μην επιτρέψει την συνέχιση δυσλειτουργικών φαινομένων και σπατάλης. Γι’ αυτό το λόγο, έχει προγραμματίσει την οριστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος όλων των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων. Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο Πολιτισμού συγκεντρώνεται σε ένα μεγάλο, ήδη κατασκευασμένο κτήριο, που για τέσσερα χρόνια τώρα μένει αναξιοποίητο. Μιλώ για το κτήριο της οδού Θηβών. Η μεταστέγαση του Υπουργείου μας εκεί δεν θα λύσει απλώς διοικητικά προβλήματα: θα δώσει ανάσα οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, όπου θα αναπτυχθούν παράπλευρες υπηρεσίες, και θα συμβάλει στην ανάδειξή της. Ετοιμάζουμε ήδη τις λύσεις για την διευκόλυνση της μετακίνησης των υπαλλήλων του υπουργείου προς και από το νέο κτήριο, έτσι ώστε και αυτοί να εξυπηρετούνται και να διευκολύνεται η συγκοινωνία. [Ολυμπιακός περίπατος] Επανέρχομαι, όμως, στο κυρίως θέμα μας, δηλαδή το μέλλον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και, ειδικότερα, της περιοχής του ΟΑΚΑ. Ένα πλήθος υποστηρικτικών και συμπληρωματικών δράσεων προστίθενται σε όλα τα επί μέρους θεματικά συγκροτήματά του ολυμπιακού αυτού πόλου, με τρόπο που να το καθιστούν ενδιαφέροντα και λειτουργικά αυτάρκη τόπο επισκέψεων για τους κατοίκους και τους τουρίστες, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας και της ημέρας. Με κεντρικό σημείο αναφοράς το αρχιτεκτονικό έργο του Καλατράβα, το Τείχος των Εθνών και την Αγορά, δημιουργούμε τον Ολυμπιακό περίπατο. [9. Αθλητικές εγκαταστάσεις στο Γουδί] Οι υφιστάμενες ολυμπιακές εγκαταστάσεις μοντέρνου πεντάθλου και η κλειστή εγκατάσταση στο Γουδί θα λειτουργήσουν για τις ανάγκες του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του πολιτισμού, ενταγμένες στο συνολικό σχέδιο ανάπλασης της περιοχής. [10. Το “θαλάσσιο μέτωπο” της Αθήνας] Η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τον Άγιο Κοσμά, θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα θαλάσσιο μέτωπο, που θα αποτελεί το σύμβολο της σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης. Ένα θαλάσσιο μέτωπο που θα παρέχει στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, αλλά και τους επισκέπτες της χώρας, νέες επιλογές για μια σειρά πολιτιστικών, αθλητικών, ναυταθλητικών, συνεδριακών, τουριστικών και ψυχαγωγικών υπηρεσιών. Ειδικότερα: Στο παράλιο μέτωπο του Φαλήρου προχωράμε στη χωροθέτηση ενός σταθερού Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου. Για το σκοπό αυτό, θα μετασκευαστεί κατάλληλα το κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do, έτσι ώστε να προσφέρει έναν άρτιο και εξειδικευμένο χώρο φιλοξενίας μεγάλων συναντήσεων, της τάξεως των 5.000 συνέδρων. Οι συνεδριακές χρήσεις, που θα απευθύνονται όχι μόνον στο ελληνικό, αλλά και στο διεθνές συνεδριακό κοινό, θα συνδυάζονται με υποστηρικτικές, πολυδύναμες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, που περιλαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες θεματικές δράσεις στις ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Το παράλιο μέτωπο του Φαλήρου θα αποτελεί επίσης υπερτοπικό πόλο αναψυχής και πολιτισμού. Η ανάπτυξη της περιοχής θα διασφαλίζει την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών του Λεκανοπεδίου. Το μέτωπο θα διαθέτει εγκαταστάσεις αναψυχής και εστίασης, παράλιους περιπάτους, αθλητικούς και ναυταθλητικούς χώρους. Προβλέπεται, μάλιστα, να διατεθούν χώροι στους όμορους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Μοσχάτου, αλλά και του Πειραιά, για την ανάπτυξη ελαφρών αθλητικών δράσεων. Στον Άγιο Κοσμά, δημιουργούμε μαρίνα υψηλών προδιαγραφών. Με τον τρόπο αυτόν, η μαρίνα του Αγίου Κοσμά αναβαθμίζεται σε διεθνών προδιαγραφών τουριστική και ναυταθλητική εγκατάσταση. [11. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό] Στο Ελληνικό, στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής μελέτης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για τη δημιουργία του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου, σε υπάρχουσες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αναπτύσσονται χώροι θεματικού αθλητισμού και παράπλευρων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Σε ότι αφορά το Μητροπολιτικό πάρκο, το θέμα χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο και θα σας ενημερώσει. [12. Νόμος-πλαίσιο] Για να γίνει το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης πράξη, το υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώνει σχέδιο νόμου, το οποίο διασφαλίζει ότι οι προτεινόμενες λύσεις για την αξιοποίηση κάθε εγκατάστασης εδράζονται σε ξεκάθαρες και ασφαλείς νομικές βάσεις. Το σχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή εντός του Δεκεμβρίου. Θα εξασφαλίζει ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες για την τελική αδειοδότηση και σύννομη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Θα προσαρμόζει τις υφιστάμενες χρήσεις γης στις ανάγκες της αξιοποίησης – με απαράβατη γένικη αρχή σε όλες τις περιπτώσεις τον σεβασμό της ακεραιότητας των στρατηγικών επιλογών και την προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, η αθλητική εγκατάσταση του Tae Kwon Do, η οποία μεταμορφώνεται σε συνεδριακό κέντρο, απαιτεί νομοθετική παρέμβαση. [13. Διαφάνεια με δημόσιους ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς] Για να εξυπηρετηθούν οι δημόσιοι στόχοι ως προς τις χρήσεις, αλλά και να προσελκυσθούν σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία, θα προχωρήσουμε άμεσα σε προσκλήσεις ενδιαφέροντος και ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτό θα γίνει εντός του 2005. Ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, θα ήθελα να σημειώσω ορισμένες γενικές, αλλά απαράβατες αρχές.

Η κοινοτική νομοθεσία είναι το θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα κινηθεί κάθε διαγωνιστική διαδικασία. Συνεπώς, διαφάνεια και νομιμότητα εξυπηρετούνται.

Για παράδειγμα, η μαρίνα του Αγίου Κοσμά είναι ένα ώριμο προς δημοπράτηση έργο. Για άλλες εγκαταστάσεις, η διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει ένα πιο μακρύ στάδιο πρόσκλησης ενδιαφέροντος πριν την φάση της τελικής επιλογής – έτσι ώστε, μέσα από την μελέτη εναλλακτικών προτάσεων, να καταστεί δυνατή η επιλογή της κοινωνικά, χωροταξικά και οικονομικά βέλτιστης λύσης. Για παράδειγμα το σχέδιο για το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο απαιτεί την ενδιάμεση φάση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές. Προσκαλούμε το επενδυτικό ενδιαφέρον με ανοικτές διαδικασίες, με διεθνείς διαγωνισμούς, με ενέργειες που στηρίζονται στη διαφάνεια. Περιμένουμε από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους, η επιρροή των οποίων στον αστικό ιστό και την οικονομική ανάπτυξη θα αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής, πέρα και πάνω από το άμεσο δημοσιονομικό όφελος. Προτού κλείσω, θα ήθελα να προσθέσω μία σημαντική εξέλιξη, η οποία συνδέεται άμεσα με την πολιτική αξιοποίησης της ολυμπιακής μας κληρονομιάς. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και σχετική απόφαση της IAAF, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Μουσείου του Παγκόσμιου Κλασικού Αθλητισμού. Επίσης, στη χώρα μας θα διοργανώνονται κάθε χρόνο επίσημοι αγώνες ρίψεων στην Αρχαία Ολυμπία, κάτω από την ομπρέλα της IAAF. Είναι δύο σπουδαία γεγονότα, που συμβάλλουν στην προβολή της Ελλάδας ως κέντρου υποδοχής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και ενισχύουν το κύρος και την εικόνα μας. Και όπως ασφαλώς γνωρίζετε, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, μια σειρά διεθνών διοργανώσεων και παγκοσμίων πρωταθλημάτων έρχονται στην χώρα μας. Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως, Κυρίες και κύριοι, Η στρατηγική μας για την αξιοποίηση της ολυμπιακής μας κληρονομιάς στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ανάπτυξη, Πολιτισμός, Ποιότητα Ζωής. Ανάπτυξη, για να καταστήσουμε την Ελλάδα προνομιακό τουριστικό και επιχειρηματικό προορισμό, να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και τεχνογνωσία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης.

Πολιτισμός, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος, αλλά και η μεγάλη άυλη κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Ποιότητα ζωής, γιατί στο κέντρο των επιλογών μας βρίσκεται ο άνθρωπος.

Όλη η Ελλάδα, μια ομάδα, έκανε μοναδικούς ολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι μαζί, θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της ολυμπιακής κληρονομιάς. Σας ευχαριστώ.

επιστροφή στην αρχή

ΓΟΥΔΙ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Η κερδοσκοπία απειλεί τις τελευταίες ανάσες της Αθήνας   Του Πάνου Τότσικα

Νέα τροπή παίρνει το "θρίλερ" της εξεύρεσης χώρου για την εγκατάσταση του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς με τους παράγοντες του Παναθηναϊκού "το θέμα μπήκε στην τελική ευθεία" για την εξεύρεση της λύσης του, όπως ανακοινώθηκε.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού θα πρέπει να υποβάλλουν την τελική τους άποψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για τους δύο χώρους που τους προτείνονται: το Γουδί ή το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ήδη ο Παναθηναϊκός έχει δηλώσει ότι προτιμά το Γουδί, αλλά, όπως διευκρίνισε ο κ. Σουφλιάς εκεί δεν μπορεί να γίνει μεγάλο γήπεδο (ποδοσφαίρου), ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν περιθώρια για εμπορικές χρήσεις και δραστηριότητες, δεδομένου ότι όλη η έκταση περιλαμβάνεται στη Β΄ Ζώνη προστασίας του Υμηττού, όπου δεν επιτρέπονται εμπορικές χρήσεις. Έτσι, όλα δείχνουν, ότι τελικά ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει το νέο γήπεδό του στο Ελληνικό, σε τμήμα της έκτασης των 2.200 στρεμμάτων που πρόσφατα παραχώρησε η κυβέρνηση στην ΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

Όμως, όπως ήδη αποφασίστηκε, στον χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Μπάτμινγκτον στο Γουδί θα στεγαστεί το γήπεδο του μπάσκετ και του βόλεϊ του Παναθηναϊκού, παρά την κοινή υπουργική απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΠΠΟ που προέβλεπε ότι "μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, οι προσωρινές εγκαταστάσεις θα πρέπει να απομακρυνθούν".

Αντιδράσεις στο Γουδί

Η απόφαση αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών τόσο στην περιοχή γύρω από το Γουδί, όσο και στην περιοχή γύρω από το Ελληνικό.

Όπως αναφέρει σε ψήφισμά της η "Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί", "η Πολιτεία, το επίσημο κράτος, η κυβέρνηση τα δίνει όλα, τα παραχωρεί όλα, τα ξεπουλάει όλα σε μια ανώνυμη εταιρεία για το εμποροαθλητικό της κέντρο"... "Ο κ. Σουφλιάς συνδιαλέγεται μόνο με τον κ. Βαρδινογιάννη και την "οικογένεια" αγνοεί τις εκκλήσεις μας... περιφρονεί τους νόμους που η ίδια πολιτεία θέσπισε και που προβλέπουν να γίνει η περιοχή Γουδί, Πάρκο." Περιφρονεί την απόφαση του Οργανισμού Αθήνας... γράφει στα παπούτσια του τους επιστήμονες, τη σύγκλητο του ΕΜΠ, το ΤΕΕ, την ΤΕΔΚΝΑ, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που με αποφάσεις τους και επιχειρήματα τάσσονται κατά της εγκατάστασης γηπέδου στο Γουδί..."

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ν.Α Αθήνα

Αλλά και στην περιοχή της Ν.Α Αθήνας, εκδηλώνονται αντιδράσεις τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα της μεταφοράς του γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στο Ελληνικό, όσο και για το συνολικότερο ζήτημα της παραχώρησης της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.

Ήδη έχει συγκροτηθεί Επιτροπή συνεργαζόμενων τοπικών φορέων από 13 Δήμους της Ν.Α Αθήνας και τον Πειραιά, η οποία προγραμματίζει εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 17 Ιανουαρίου στην Αργυρούπολη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής "στην εκδήλωση διαμαρτυρίας -η οποία στηρίζεται από τον Δήμο Αργυρούπολης- θα επισημανθεί ο ρόλος μιας σειράς επιχειρήσεων του Δημοσίου (ΚΕΔ, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα) οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ΑΕ και επιδιώκουν να ανατρέψουν τη σημερινή πραγματικότητα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, και θα συζητηθούν προτάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ευρύτερο συντονισμό των κοινωνικών φορέων της περιοχής. ΕΠΟΧΗ 25-12-2004

επιστροφή στην αρχή

Σημαντικές παρεμβάσεις για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, την περιοχή του Ρουφ και το Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή Γουδή, έκανε ο Φώτης Κουβέλης στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Η άλλη Αθήνα" κάλεσε το δήμο της Αθήνας να προχωρήσει άμεσα στην ανάπλαση και αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπως είπε, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία τα ιστορικά αυτά κτίρια χαρακτηρίζονται πλέον διατηρητέα και δεν μπορούν να κατεδαφιστούν, πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί η ανάπλαση και ανάδειξή τους.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Ρουφ, ο Φώτης Κουβέλης παρατήρησε ότι ενώ έχει μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και έχουν ανασταλεί οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών, καθημερινά ξεφυτρώνουν μεγαθήρια στον άξονα της Πειραιώς και εγγύς του άξονα. Αφού υπενθύμισε ότι ο άξονας της Πειραιώς είχε ονομαστεί "άξονας πολιτισμού", ζήτησε από τον Δήμο Αθηναίων να παρέμβει στο θέμα.

Παράλληλα, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, ο επικεφαλής της "Άλλης Αθήνας" επανέλαβε για άλλη μια φορά την πρόταση να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή Γουδή. Πρόταση την οποία στήριξε και ο Σπ. Χαλβατζής.

Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε την παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των χρήσεων γης στην πόλη ή τον ανακαθορισμό τους όπου χρειάζεται ώστε να ξεκαθαριστεί μια και καλή τι μπορεί να ισχύει σε κάθε περιοχή. Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά παράπονα τόσο από κατοίκους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έντονη δραστηριότητα καταστημάτων, όσο και από καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Αυγή 09/11/2004

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΗ: Ολυμπιακό πλήγμα στα κέρδη (-1,6%)

Αρνητικά επέδρασαν στα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω των έκτακτων δαπανών στις οποίες υποχρεώθηκε η επιχείρηση. Ετσι, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 1,6%, παρά την αύξηση του τζίρου. Στην περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, αρνητικά επηρεάστηκε ο κύκλος εργασιών, που μειώθηκε κατά 1,1%, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά περίπου 4%. Σε φάση ανάκαμψης, εξάλλου, εισέρχεται και η Εθνική Ασφαλιστική, της οποίας τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν το εννεάμηνο κατά περίπου 3%. Ειδικότερα, το εννεάμηνο τα έσοδα της ΔΕΗ ανήλθαν σε 3.078 εκατομμύρια ευρώ (+4,9%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 256,3 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 1,6%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, τα αποτελέσματα εννεαμήνου επηρεάστηκαν αρνητικά από τις έκτακτες δαπάνες λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, που ανήλθαν σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ εκτιμά ότι, με την εξαίρεση των έκτακτων δαπανών, τα κέρδη μετά από φόρους θα σημείωναν αύξηση κατά 13%. Σε ό,τι αφορά τα άλλα στοιχεία του εννεαμήνου, οι δαπάνες για αγορά ενέργειας υπερακοντίστηκαν σε 146,3 εκατομμύρια ευρώ (+29%), τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 5,7% και οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά 4,6%. Τέλος, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν και αυτά σημαντικά, κατά 23%. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/11/2004

επιστροφή στην αρχή

“Ψίχουλα” για τον OTE από τους Oλυμπιακούς Aγώνες O Oργανισμος δαπάνησε 319,5 εκατ. ευρώ αλλά εισέπραξε μόλις το 1/3 – Tον αρνητικό απολογισμό της χορηγίας εξετάζει σήμερα το Δ.Σ.

Tης Aριστεας Mπουγατσου

Tην ολυμπιακή “μαύρη τρύπα” υπολογίζουν τώρα στον OTE, οκτώ μήνες μετά το πέρας τον Oλυμπιακών Aγώνων, υπέρ των οποίων ο OTE, η Cosmote και η OTEnet εισέφεραν συνολικά 319,5 εκατ. ευρώ. H ανταπόδοση ήταν ο τίτλος του μεγάλου χορηγού και, δυστυχώς, πενιχρά έσοδα που έφθασαν μόλις τα 69,6 εκατ. ευρώ ή τα 104,2 εκατ. ευρώ αν προστεθούν κάποιες –μη κατονομαζόμενες– επιχειρηματικές συμφωνίες και λοιπά έσοδα.

O οικονομικός απολογισμός της Oλυμπιάδας για την Kοινοπραξία OTE-Cosmote-OTEnet μοιάζει επαχθής, υπό την έννοια ότι στους χορηγούς δεν επέστρεψε ούτε το 1/3 των κεφαλαίων που δαπάνησαν για έργα υποδομής και χορηγίες, ενώ φτωχή και επισφαλής είναι και η προσδοκία για μεταολυμπιακά έσοδα (αναμένουν 35,9 εκατ. ευρώ).

Tο κόστος αυτό ήδη έχει εγγραφεί στις οικονομικές καταστάσεις του OTE και των θυγατρικών του, ενώ σήμερα το Δ.Σ. του Oργανισμού, πέραν του απολογισμού της Oλυμπιάδας, θα εγκρίνει και τα αποτελέσματα του 2004.

O OTE κατέγραψε ζημία 133,7 εκατ. ευρώ κατά την περσινή χρήση, έναντι κερδών 381, 2 εκατ. ευρώ το 2003 και για πρώτη φορά από το 1985 δεν θα δώσει μέρισμα στους μετόχους του, που κατά τα άλλα αναμένουν ανακοινώσεις μέτρων ανασυγκρότησης στην τακτική Γ.Σ. που θα γίνει στις 16 Iουνίου. (H ζημία του OTE εις νέον κατά το 2004 τελικά διαμορφώθηκε σε 139,5 εκατ. ευρώ μετά τον φόρο εισοδήματος.)

Πάντως, στον απολογισμό για τα ολυμπιακά έργα και τις δράσεις δεν περιγράφονται οι συνέπειες των απευθείας αναθέσεων την ύστατη ώρα, οι ανορθόδοξες παραλαβές υλικών, οι ανεξέλεγκτες αμοιβές τεχνικής υποστήριξης, το προβληματικό ADSL υλικό, οι χορηγικές ενισχύσεις μέσω “ενδιάμεσων” σε αθλητές που ή απέφυγαν ελέγχους ντόπινγκ ή αποκλείσθηκαν εγκαίρως από την ολυμπιακή εθνική ομάδα εξαιτίας χρήσης απαγορευμένων ουσιών κ.ά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του OTE, η χορηγία σε χρήμα και σε υπηρεσίες προς την OEOA έφτασε τα 58,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο όμιλος επωμίσθηκε το βάρος των 319,5 εκατ. ευρώ από 301,9 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονταν για υποδομές, χορηγίες και συναφή έξοδα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση χορηγίας υπεγράφη στις 12 Aυγούστου 2004 και παρά την αποκλειστικότητα του OTE στην παροχή σταθερής τηλεφωνίας τα έσοδα ήταν έως και αμελητέα, μόλις 15,7 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να προκύψουν άλλα τόσα από τη δεκαετή μίσθωση κυκλωμάτων του TETRA κ.ά.

Στην απολογιστική έκθεση μεταξύ των άλλων αναφέρεται: “Παρά τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος, με υπαιτιότητα κυρίως τρίτων, ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι απαραίτητες υποδομές και λειτούργησαν άψογα καθ’ όλην τη διάρκεια των Aγώνων με την εμπλοκή 2.500 εργαζομένων, εντός και εκτός των ολυμπιακών εγκαταστάσεων”.

Πάντως, το 40% των ολυμπιακών υποδομών που ο OTE εισέφερε θεωρείται ήδη απαξιωθέν, καθώς από το υλικό των 105,7 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο συγκεκριμένο αξίας 75,9 εκατ. ευρώ. Aντίθετα, οι επενδύσεις της Cosmote και της OTEnet εμφανίζονται σε σημαντικό βαθμό αξιοποιήσιμες κατά τη μεταολυμπιακή περίοδο.

Ως προς τα στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται απολογιστικά στο Δ.Σ. του OTE φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, τουλάχιστον από την Cosmote. H θυγατρική του OTE στις 22/2/2005, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών μεγεθών του 2004 είχε γνωστοποιήσει ότι: Tα έκτακτα έσοδά της από την Oλυμπιάδα έφθασαν τα 25,5 εκατ. ευρώ, ενώ δαπάνησε 32,1 εκατ. ευρώ για έξοδα λειτουργίας δικτύου, για μισθοδοσία και διαφήμιση και άλλα 33 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που πραγματοποίησε για ολυμπιακές υποδομές.

Στα έσοδα της Cosmote που εμφανίζονται στον απολογισμό αναγράφονται 54 εκατ. ευρώ, προφανώς απεικονίζοντας ολυμπιακά έσοδα της εταιρείας κατά την τετραετία 2000-2004 από προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποίησαν τα σήματα των Oλυμπιακών Aγώνων.

Καθημερινή 12/5/05

επιστροφή στην αρχή

Πιστοποιήθηκαν οι υψηλές υπερβάσεις για τα Ολυμπιακά έργα

Aνησυχητικά στοιχεία για τις υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των Ολυμπιακών έργων δημοσιοποίησε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, που καταδεικνύουν ότι για πολλά έργα ενώ προϋπολογίσθηκε δαπάνη μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκε τελικά δαπάνη που έφθασε και ακόμα και τα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου Οικονομίας, τον οποίο παρουσίασε ο κ. Δούκας στην ημερίδα με θέμα “Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα στην μεταολυμπιακή Περίοδο” που διοργάνωσε το Κέντρο Σύγχρονης Πολιτικής, η ανακατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου προϋπολογίσθηκε το 2000 στα 8,8 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκε τελικά με 399 εκατ. ευρώ.

Το Ολυμπιακό συγκρότημα του Ελληνικού προϋπολογίσθηκε το 2000 στα 32,3 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκε τελικά με 200,4 εκατ. ευρώ κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού η χρηματοδότηση από πόρους του Δημοσίου μέχρι σήμερα έχει φθάσει στα 7.202 εκατ. ευρώ και το 2005 θα δοθούν 600 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των Ολυμπιακών έργων. Το 2006 θα δοθεί το τελευταίο κομμάτι της αποπληρωμής, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

http://www.express.gr/showarticle.php?article=60806&categ=2&lang=1

επιστροφή στην αρχή

“Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του 2004 δεν οφείλεται, παρά ελάχιστα, στη δημοσιονομική απογραφή, αλλά στις ολυμπιακές υπερβάσεις και στην αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η διαπίστωση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος καταρρίπτει εν πολλοίς τον βολικό περί απογραφής μύθο. Βολικό για το ΠΑΣΟΚ, που αποδίδει όλα τα κακά της οικονομίας στην απογραφή της Ν.Δ. Βολικό όμως και για τη Ν.Δ. που αποποιείται τις ευθύνες που της αναλογούν για την αποτυχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2004.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ ο εκτροχιασμός του ελλείμματος από το 1,2% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός στο μέχρι στιγμής υπολογιζόμενο 5,3% οφείλεται μόνο κατά 0,7% στη δημοσιονομική απογραφή. Το 0,4% οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αμυντικών δαπανών και το 0,3% στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των πλεονασμάτων των δημόσιων οργανισμών και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων. Το υπόλοιπο 3,4% της απόστασης ανάμεσα στο 1,2% και στο 5,3% οφείλεται σε παράγοντες που δεν έχουν σχέση με την απογραφή:
* Το 0,6% οφείλεται στις υπερβάσεις των ολυμπιακών δαπανών
* Το 2,8% στις αποκλίσεις που παρουσιάστηκαν κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Οπότε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2004 αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αποτυχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ευθύνεται κυρίως για την κατάρρευση των εσόδων, λόγω της δυσλειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών. Ομως βαρύτατες ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο επειδή εκτέλεσε τα 2/12 του προϋπολογισμού του 2004 αλλά κυρίως διότι συνέταξε έναν προϋπολογισμό που όπως σημειώνει η έκθεση ήταν "πολύ αισιόδοξος ως προς τις προβλέψεις του"”. Με απλά λόγια, ο προϋπολογισμός του 2004 που συνέταξε ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν εν πολλοίς πλασματικός, όπως πλασματικός θα αποδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα και ο προϋπολογισμός του 2005 που συνέταξε ο κ. Αλογοσκούφης”. Γ. ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗΣ - “ΑΥΓΗ” Αναδημοσίευση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3/3/05

επιστροφή στην αρχή

Δήμοι και φορείς αντιτίθενται στην τσιμεντοποίηση του Eλληνικού και καταθέτουν τις προτάσεις τους Tου Γιαννη Eλαφρου

Yπάρχει κίνδυνος από τα 5.300 στρέμματα του μητροπολιτικού πάρκου του Eλληνικού να απομείνουν λιγότερα από 2.000 στρέμματα; Eίναι πιθανό να δούμε ένα πάρκο “real estate”, με λίγες ζώνες πρασίνου σε ρόλο… “ζαρντινιέρας” των προνομιούχων κατοικιών; Δυστυχώς ναι! Kι αυτό παρά τη σαφέστατη δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Kώστα Kαραμανλή, ο οποίος στις 17 Φεβρουαρίου 2004 στην Αργυρούπολη, δήλωνε: “Το Ελληνικό είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη. Δεν υπάρχει δίλημμα “τσιμέντο ή πράσινο”. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη. Δεσμευόμαστε ότι οι χώροι που απελευθερώθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου. Μικρό ποσοστό των χώρων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, σε συνεργασία και μετά διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες”.

“Pοκανίζεται” η έκταση

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση Καραμανλή καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την τύχη του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού. Δυστυχώς, όμως, οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Η έκταση των περίπου 5.300 στρεμμάτων που απελευθερώθηκαν από την απομάκρυνση του αεροδρομίου “ροκανίζεται” επικίνδυνα. Η αρχή έγινε το 2001, όταν παραχωρήθηκαν περίπου 200 στρέμματα στην “αμαρτωλή” ΕΤΑ Α.Ε. (εκθεσιακό κέντρο στο παλιό ανατολικό αεροδρόμιο και γύρω χώρος). Τον Ιανουάριο του 2004, η κ. Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης Σημίτη είναι να πολεοδομηθούν 1.000 στρέμματα (με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους εργολάβους), ώστε να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία του πάρκου και η ανάπτυξη χώρων πρασίνου σε άλλα σημεία της Αθήνας.

Τον Νοέμβριο του 2004, από την κυβέρνηση Καραμανλή πια, παραχωρήθηκαν στην “Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.” άλλα 2.200 στρέμματα, που περιλαμβάνουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Στις 16 Φεβρουαρίου 2005, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, είπε ότι “βάση για τη διαμόρφωση του Ελληνικού θα αποτελέσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε”. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, στα 1.000 προβλεπόμενα τσιμεντοποιημένα στρέμματα έρχονται να προστεθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις (που είναι όλες μόνιμες, αν και γινόταν λόγος για μεγάλο μέρος προσωρινών και ελαφρών κατασκευών…). Μάλιστα, ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι υπάρχει χώρος και για ξενοδοχεία! Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, αιωρείται πάνω από το χώρο και το αθλητικο-εμπορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού, που απαιτεί 100 στρέμματα.

Kινητοποιήσεις κατοίκων

Ευτυχώς, οι κάτοικοι της περιοχής, με τη συμπαράσταση επιτροπών από άλλους δήμους, παραμένουν σταθεροί. “Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων στο σύνολο του χώρου του πρώην αεροδρομίου, που θα είναι ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία”, λέει το κάλεσμα της συσπείρωσης φορέων και δημοτικών παρατάξεων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού, που έχει ορίσει την 16η Μαρτίου ως ημέρα αγώνα. Αλλά και οι δημοτικές αρχές των παραπάνω τεσσάρων όμορων δήμων δρουν από κοινού. Συμμετέχουν στην κινητοποίηση στις 16 Μαρτίου, ενώ θα γιορτάσουν και τα Kούλουμα στο χώρο του αεροδρομίου.

H δημιουργία όμως του μητροπολιτικού πάρκου δεν αφορά μόνο τους γειτονικούς δήμους. Oπως τονίζει ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Ιορδάνης Εφραιμίδης, “το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές. Eως το 2008 θα έχει φθάσει εδώ το μετρό, ενώ ήδη υπάρχει σύνδεση με το τραμ. Eκατομμύρια κάτοικοι της Αθήνας και του Πειραιά μπορούν να επωφεληθούν από το πάρκο”.

“Eπίθεση” στην Παραλιακή

Το πάρκο του Ελληνικού θα αποτελέσει πνεύμονα οξυγόνου για όλο το Λεκανοπέδιο, ανοίγοντας ένα “παράθυρο” στη νοτιοανατολική του είσοδο. Ο κ. Πάνος Τότσικας δεν κατοικεί στην περιοχή. Ανήκει στην οργανωτική επιτροπή των συνεργαζόμενων τοπικών φορέων από 13 δήμους της ΝΑ Αθήνας, που υποστηρίζει τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου. “Σε όλο το μέτωπο της παραλίας του Σαρωνικού εξελίσσεται μια συνολική επίθεση για την καταπάτηση ή για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων εκτάσεων του Δημοσίου. Με τη δημιουργία του πάρκου του Ελληνικού, μαζί με την αξιοποίηση της παραλίας του Αγίου Κοσμά, δημιουργείται ένας ισχυρός πόλος ανάσχεσης αυτής της πορείας”.

Tι έχει αλλάξει όμως μετά τη δημιουργία και την παραχώρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων; “Oσες εγκαταστάσεις υπάρχουν, μπορούμε να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν μέσα στο συνολικό σχέδιο”, λέει ο δήμαρχος Ελληνικού. “Δεν είμαστε αντίθετοι σε κάποιες χρήσεις. Το βασικό είναι το μελλοντικό πάρκο να μπορεί να κρατήσει τους επισκέπτες του. Θα μπορούσαμε να δούμε συνεδριακό κέντρο, χώρους ψυχαγωγίας, αναψυχής και αθλητισμού. Oχι βέβαια ξενυχτάδικα. Eίμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στην οικιστική αξιοποίηση”. Ο κ. Εφραιμίδης δηλώνει αντίθετος στην παραχώρηση των 2.200 στρεμμάτων στα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., αλλά δηλώνει διαλλακτικός. “Το βασικό είναι να μην υπάρχει κατάτμηση των φορέων διαχείρισης”. Ο κ. Κορτζίδης, δημοτικός σύμβουλος Eλληνικού και μέλος της Συσπείρωσης φορέων, ζητάει την άρση των παραχωρήσεων σε ΕΤΑ Α.Ε. και σε ΟΑ Α.Ε. και απομάκρυνση όσων εγκαταστάσεων δεν μπορούν να ενταχθούν στη λογική του πάρκου.

Aγνωστο το κόστος

Και τα χρήματα για τη δημιουργία του πάρκου; Ο δήμαρχος Ελληνικού τονίζει ότι “καθώς πρόκειται για σχέδιο με υπερτοπική σημασία πρέπει να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και ένταξη στα κοινοτικά προγράμματα. Για το συνολικό κόστος δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μελέτη, αλλά το ύψος δεν μπορεί να είναι απαγορευτικό. Από ’κει και πέρα μπορεί να υπάρχουν και κέρδη για τη συντήρησή του”, συμπληρώνει.

Ο κ. Κορτζίδης τονίζει ότι το πάρκο πρέπει να είναι ανοιχτό στον κόσμο και γι’ αυτό δεν δέχεται την εμπορευματοποίηση. “Oσο για τη δημιουργία του, μπορεί να γίνει σταδιακά”, συμπληρώνει. Ο κ. Τότσικας είναι αντίθετος στην επιβολή εισιτηρίου στο πάρκο και σημειώνει με νόημα ότι υπάρχει και η εκκλησιαστική περιουσία για να φορολογηθεί…

Περισσότερο πράσινο στην πρωτεύουσα

Μήπως όμως είναι πολυτέλεια για την Αθήνα η δημιουργία ενός τόσο μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου; Καθηγητές πολεοδομίας έχουν τονίσει ότι στην Αθήνα απαιτούνται όχι ένα, αλλά τέσσερα μητροπολιτικά πάρκα (Ελληνικό, Γουδί, Ελαιώνας, Πάρκο Βασιλίσσης), που μπορούν να δημιουργήσουν ρεύματα ανανέωσης του αέρα, να επηρεάσουν θετικά το μικροκλίμα και να δημιουργήσουν οάσεις ζωής. Η μεγάλη έκταση ενός μητροπολιτικού πάρκου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία συνθηκών που προσομοιάζουν σε φυσικό περιβάλλον και όχι απλά σε ένα αστικό χώρο με δέντρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παρίσι έχει, πιο κοντά στο κέντρο του απ’ ό,τι είναι το Ελληνικό, δύο τεράστια πάρκα: το δάσος της Bουλώνης (7.000 στρέμματα) και το πάρκο της Vincenne (7.500 στρέμματα). Η ανάγκη των μητροπολιτικών πάρκων ενισχύεται από το γεγονός ότι η Αθήνα έχει μόλις 2,5 τ.μ. (ή 3,6 τ.μ. σε άλλες μετρήσεις) πράσινο ανά κάτοικο, όταν η Bιέννη και η Σόφια διαθέτουν 15 τ.μ. και το Λονδίνο μαζί με το Παρίσι 9 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο.

Mήπως είναι καλύτερο να εξοικονομηθούν κονδύλια για δημιουργία πρασίνου σε άλλες περιοχές, πιθανόν πιο στερημένες (δυτικές συνοικίες, κέντρο Αθήνας); “Εμείς δεν λέμε όχι. Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει σε βάρος του στρατηγικού στόχου του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό”, λέει ο κ. Κορτζίδης. “Εξάλλου, δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα έσοδα από το πάρκο δεν θα καλύψουν τελικά άλλες μαύρες τρύπες του Δημοσίου”, συμπληρώνει. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6-3-2005

επιστροφή στην αρχή

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005

Ομιλία της Αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου: “ Βιώσιμη ανάπτυξη και Κοινωνική αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες τους – διάρθρωση, οργάνωση και λειτουργία Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης” (OAKA, MPC)

Κυρίες και κύριοι,

Όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες είμαστε υπερήφανοι γιατί η χώρα οργάνωσε και τέλεσε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εμπειρία των Αγώνων είναι ακόμα νωπή στη μνήμη ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλάζοντας ταχύτητα, κατάφερε να ολοκληρώσει εγκαίρως και πλήρως τα ολυμπιακά έργα. Με όλους τους Έλληνες ενωμένους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με εθνική υπερηφάνεια, πετύχαμε την διεθνή αναγνώριση της χώρας. Και σ’ αυτή την εθνική επιτυχία ήταν αποφασιστικός και καθοριστικός ο ρόλος του Πρωθυπουργού και Υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Καραμανλή.

Δικαιώσαμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού και την προσδοκία όλων των Ελλήνων. Είμαστε περήφανοι και για την επόμενη ημέρα των Αγώνων. Το Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει να εργάζεται σε Ολυμπιακούς ρυθμούς.

Με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, όλοι μαζί, στελέχη, τεχνικοί και ειδικοί επιστήμονες, διαχειριζόμαστε και αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά που άφησαν στην χώρα μας οι ολυμπιακοί αγώνες. Το σημερινό νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης και πολύπλευρης εξάμηνης προσπάθειας.

Θα ήθελα καταρχήν να μιλήσω για ένα ακόμα Ολυμπιακό ρεκόρ, που κέρδισε η χώρα μας: η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες και όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχουν επιστρέψει από την Οργανωτική Επιτροπή στην κεντρική κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες. Στο Σίνδευ, χρειάστηκαν δύο χρόνια. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα η αξιοποίηση των ολυμπιακών έργων ξεκίνησε από την επομένη των Αγώνων, βήμα προς βήμα, έργο προς έργο, σταθερά, μεθοδικά και αποφασιστικά.

Με τη λήξη των πιο επιτυχημένων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα, ξεκίνησε μία συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση της αξιοποίησης της Ολυμπιακής κληρονομιάς. Η προσπάθεια αυτή έφτασε σήμερα στον “σταθμό” της κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Με τη λήξη των Αγώνων, η Ολυμπιακή φλόγα φωτίζει μια νέα πορεία προόδου και ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα. Στόχος μας είναι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις να δώσουν την ώθηση για ένα νέο αναπτυξιακό άλμα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα ώστε η γιγαντιαία οικονομική επένδυση στην Ολυμπιάδα να αποδώσει την “υπεραξία” της στον ελληνικό λαό.

Είναι στο χέρι μας, και δημιουργούμε ένα νέο περιβάλλον ευημερίας και νέων ευκαιριών για όλους. Είναι στο χέρι μας και οικοδομούμε και αναπτύσσουμε μια δυναμική “οικονομία του πολιτισμού” στη χώρα μας.

Όταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2004 έπεσε η αυλαία των Παραολυμπιακών Αγώνων, είχαμε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για την αφαίρεση των ολυμπιακών προσαρμογών και την αποκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το σπουδαιότερο είναι ότι είχαν κιόλας δοθεί προς χρήση εγκαταστάσεις που είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους για τους Αγώνες. Θα αναφέρω τρεις χαρακτηριστικές ημερομηνίες:

Δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της μεγάλης γιορτής για την Αθήνα,

στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004, και ενώ στη χώρα επικρατούσε ο πυρετός των Αγώνων και οι Παραολυμπιακοί ξεκινούσαν, είχε ήδη παραχωρηθεί στην ομάδα του Εργοτέλη στην Κρήτη, το Παγκρήτιο Ολυμπιακό Στάδιο και έγινε ο πρώτος επίσημος αγώνας Ποδοσφαίρου σε ολυμπιακή εγκατάσταση.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2004, το Ολυμπιακό Στάδιο του Βόλου, και ενώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ήταν σε εξέλιξη, παραχωρήθηκε ως έδρα στην ΠΑΕ Νίκης Βόλου για τις αγωνιστικές της ανάγκες.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, την ολυμπιακή εγκατάσταση Φαλήρου, χρησιμοποίησε για τις διαφημιστικές της ανάγκες γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία.

Μόλις έπεσε η αυλαία των Αγώνων, και έληξαν τα ειδικά μέτρα ασφάλειας των Αγώνων, ο κατάλογος των χρήσεων διευρύνθηκε αμέσως.

Παγκόσμια κύπελλα

Αγώνες του Ελληνικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, Βόλλευ και Μπάσκετ

Αθλητικές συναντήσεις

Διεθνή φόρα

Συναυλίες

Εκθέσεις

Δημοπρασίες

Φεστιβάλ

Πολιτικά Συνέδρια

Δείπνα ξένων Τραπεζών

Παρουσιάσεις-εκθέσεις αυτοκινήτων και Μοτοσικλέτας

Πολιτιστικές προβολές και παραστάσεις

Όλα αυτά τα γεγονότα και οι δραστηριότητες φιλοξενήθηκαν ήδη στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προσφέροντας έσοδα στα ταμεία του κράτους.

Μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες, έχουν ήδη συμφωνηθεί 11 συνεργασίες ιδιωτών και φορέων με την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα για Εκθέσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Φεστιβάλ και Διεθνείς Αγώνες για ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, στο Φάληρο, στο Γαλάτσι, στον Άγιο Κοσμά, στο Κλειστό Νίκαιας, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και το Παγκρήτιο.

Τους μήνες που προηγήθηκαν, η Ειδική Υπηρεσία Ολυμπιακών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, φρόντισε για τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, επεκτείνοντας, όπου επιβαλλόταν, τις συμβάσεις με τις υφιστάμενες εργολαβίες.

Συντάχθηκαν μελέτες, τεύχη δημοπράτησης και ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αποδεσμευτεί η Ελληνική Αστυνομία και ο Στρατός, που με απόλυτη επιτυχία πέτυχαν το στόχο της διοργάνωσης των ασφαλέστερων Ολυμπιακών Αγώνων της νεώτερης ιστορίας.

Συντάχθηκαν μελέτες, τεύχη δημοπράτησης και ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων και τις επόμενες ημέρες ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεθνείς διαγωνισμοί για τη Συντήρηση και Λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι επιμετρήσεις των έργων, προκειμένου μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εργασιών στο σύνολο των ολυμπιακών έργων.

Και βέβαια, παράλληλα με το τεράστιο αυτό έργο, βρισκόταν σε εξέλιξη και η κατανομή και διανομή της κινητής περιουσίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Την επομένη των αγώνων, 2.000.000 τεμάχια κινητής περιουσίας, κατανεμημένα σε 8.038 είδη και αυτά σε 12 μεγάλες κατηγορίες, ταξινομήθηκαν και αποθηκεύτηκαν με ασφάλεια.

Και αμέσως η κυβέρνηση, χωρίς να χαθεί ούτε μία ημέρα, ξεκίνησε το σχέδιο απογραφής, κατανομής και διανομής της κληρονομιάς αυτής.

Το 90% των ειδών έχει ήδη παραδοθεί, με πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής, στις 13 περιφέρειες της χώρας, χάρη στην εξαιρετικά αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων.

Ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθώ στους 13 Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας, τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας, τα στελέχη της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα και του Αθήνα 2004 και φυσικά τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων που συντόνισε την προσπάθεια.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς αλλά και του πάθους μας για τους Αγώνες και την ολυμπιακή κληρονομιά. Του πάθους μας να μεταλαμπαδεύσουμε τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στην καθημερινή πραγματικότητα της Αθήνας και των άλλων ολυμπιακών πόλεων. Γι’ αυτό προχωρήσαμε και προχωράμε με ταχύτητα, με ενθουσιασμό και κυρίως με αποτελεσματικότητα.

Έχουμε ένα σύγχρονο όραμα για την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό, που διαπνέει τη δράση μας και στον ευαίσθητο χώρο της Ολυμπιακής αξιοποίησης και το οποίο χαρακτηρίζεται από τρεις αρχές:

Πρώτον, Εμπιστοσύνη στην κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις της.

Δεύτερον, διεύρυνση της Συμμετοχής στην οικονομική δραστηριότητα.

Τρίτον, Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας και πρωτοβουλίας.

Η κυβέρνηση εμπιστεύεται έμπρακτα την κοινωνία και τους πολίτες, δημιουργεί και προωθεί σχήματα και θεσμούς συμμετοχής στην οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις και εγγυάται συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.

Εμπιστοσύνη, Συμμετοχή και Διαφάνεια είναι ένα τρίπτυχο αξιών που διασφαλίζει τις καλύτερες προοπτικές στην Ολυμπιακή Αξιοποίηση και κατοχυρώνει το μεγαλύτερο όφελος, τη μεγαλύτερη “ολυμπιακή υπεραξία” για όλους τους Έλληνες σήμερα και τα επόμενα χρόνια.

Με την πολιτική μας για την ολυμπιακή αξιοποίηση, που καταγράφεται στο νομοσχέδιο, τα χρήματα, που έδωσαν οι φορολογούμενοι για τη δημιουργία των υποδομών, πιάνουν τόπο.

Οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν από τους πολίτες και για τους πολίτες. Με το νομοσχέδιο υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με ενιαία φιλοσοφία σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, από το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο έως το ΟΑΚΑ στην Αθήνα και το Καυταντζόγλειο στην Θεσσαλονίκη.

Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαροι:

να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών

να επιταχύνουμε την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματική δραστηριότητα, να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και τεχνογνωσία σε κρίσιμους τομείς, και

να δημιουργήσουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Να αποκτήσουμε τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων,

να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που απαιτούνται για τους χώρους πρασίνου, τους χώρους ελεύθερης πρόσβασης του πολίτη, τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και το πολιτισμό.

Στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Δεν υπάρχουν άρθρα και διατάξεις που ερμηνεύονται και έτσι και αλλιώς.

Με το νομοσχέδιο αυτό, δεν πρόκειται να οικοδομηθεί ούτε ένα μέτρο γης στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Όλες οι χρήσεις και οι συντελεστές δόμησης αφορούν τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Μία μόνο εξαίρεση υπάρχει, για την δημιουργία της πλέον σύγχρονης μαρίνας σκαφών στον Άγιο Κοσμά, που απαιτούνται οι ανάλογες υποδομές για τα σκάφη και τη φιλοξενία των επισκεπτών.

Στον παλιό Ιππόδρομο μειώνουμε τον ήδη υπάρχοντα συντελεστή δόμησης κατά 50% και χαρακτηρίζουμε την περιοχή Αστικό Πράσινο. Το χρωστάμε στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Και αυτή η κυβέρνηση το κάνει πράξη.

Επιδιώκουμε την ενεργοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας, με διαφάνεια που εξασφαλίζουν οι ανοικτοί διεθνείς διαγωνισμοί. Με όρους ξεκάθαρους, ώστε να μην επιβαρύνεται με πρόσθετους φόρους ο πολίτης, αλλά πολύ περισσότερο να αποτελέσουν οι εγκαταστάσεις μοχλό ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η αξιοποίηση παίρνει υπόψη της τις τοπικές ανάγκες αλλά και το συνολικό συμφέρον. Η Κυβέρνηση “παρεμβαίνει τοπικά, σχεδιάζει εθνικά”.

Το νομοσχέδιο καθορίζει με σαφήνεια ποιος είναι ο ρόλος του κράτους, ποιος των ιδιωτών και ποια η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο σχέδιο αυτό.

Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι εάν υπάρχει ή όχι σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, προκειμένου τον σχέδιο αυτό να επιτύχει τους στόχους του.

Και η απάντηση αυτή θα δοθεί στην πράξη, με την εφαρμογή του νόμου και την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα δικαιωθεί η κυβέρνηση για τις στρατηγικές επιλογές της, θα δικαιωθούν οι πολίτες για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν μέχρι σήμερα.

Φίλες και φίλοι,

Το σχέδιο νόμου που θα πάρετε στα χέρια σας, χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα.

Στο πρώτο τμήμα του ρυθμίζει την αδειοδότηση των Ολυμπιακών

εγκαταστάσεων, είτε αυτές προϋπήρχαν της περιόδου της Ολυμπιακής προετοιμασίας των Αγώνων του 2004, είτε κατασκευάσθηκαν κατά την διάρκειά της. Αντιμετωπίζονται έτσι τα προβλήματα της γραφειοκρατίας που συνήθως στραγγαλίζουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, όταν ο επενδυτής συναντά μπροστά του δεκάδες αρμόδιους και κανέναν υπεύθυνο.

Στο δεύτερο τμήμα του ορίζει χρήσεις και χωροθετεί λειτουργίες

σε κάθε Ολυμπιακή εγκατάσταση ξεχωριστά. Για πολλά χρόνια, όπως γνωρίζεται, ο Πολιτισμός και η ψυχαγωγία δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Και όταν αυτό γινόταν, ήταν καταχρηστικό. Χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς σχέδιο. Επιτέλους, σε αυτό το παράδοξο μπαίνει ένα τέλος.

Στο τρίτο τμήμα του, ρυθμίζει την διάρθρωση, οργάνωση και

λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης η οποία διαδέχεται τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Διατηρείται, έτσι, μία ειδική υπηρεσία στην οποία σωρεύτηκε τεχνογνωσία καθ’ όλη την Ολυμπιακή προετοιμασία, με σκοπό την εποπτεία της αξιοποίησης της υλικής και άυλης κληρονομιάς των ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων Ήδη, το έργο που έχει επιτελέσει είναι τεράστιο, και φυσικά ο δρόμος είναι μπροστά μας μακρύς.

Τέλος, στο τέταρτο τμήμα του ρυθμίζονται ζητήματα συναφή με την νομοθεσία.

Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω κάποιες ειδικότερες αναφορές στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, στη συνέχεια θα σας το παρουσιάσει στο σύνολο του.

Όπως προανέφερα, καθιερώνεται η διαδικασία έκδοσης Άδειας Λειτουργίας των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ως ενιαίων αθλητικών, πολιτιστικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών υποδομών, η οποία θα επιτρέπει την ορθολογική αξιοποίηση και χρήση αυτών. Οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες έχουν ορισμένη προθεσμία – συνολικά 50 ημερών - προκειμένου να ανταποκριθούν στην ευθύνη του ελέγχου και της έκδοσης των αδειών.

Ισχύουν, φυσικά, χωρίς παρέκκλιση, οι νόμοι για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ειδική αναφορά θα κάνω για το ωράριο απασχόλησης του προσωπικού, για το οποίο ισχύει κανονικά η υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να αποφύγουμε παρερμηνείες.

Θεσμοθετείται για τους επενδυτές, ενιαίος φόρος 2% υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αντικατάσταση των κάθε λογής φόρων και τελών που ουδέποτε – και το τονίζω ουδέποτε μέχρι σήμερα – αποδόθηκαν στους Ο.Τ.Α.. Υπήρχαν χάριν της γραφειοκρατίας αλλά στην πραγματικότητα, χρήματα δεν έμπαιναν ποτέ στα ταμεία των Δήμων, από την χρήση των εγκαταστάσεων αυτών.

Τίθενται ξεκάθαροι κανόνες για τον επενδυτή και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, ενώ θεσμοθετούνται διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων των όρων της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας αναλαμβάνει την εποπτεία της τηρήσεως των όρων.

Μία σειρά από σημαντικά μέτρα λαμβάνονται, προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον, το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης του πολίτη στις εγκαταστάσεις, και η προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Παράλληλα:

Η απαγόρευση της δόμησης στα 2.200 στρέμματα του ολυμπιακού πόλου στο Ελληνικό,

η θεσμοθέτηση χρήσεων πρασίνου στον παλαιό Ιππόδρομο,

η χωροθέτηση της ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή του Ο.Α.Κ.Α.,

η ίδρυση και χωροθέτηση στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δύο νέων αθλητικών μουσείων, ενός ψηφιακού αρχείου εικόνας και ήχου και ακαδημιών χορού, θεάτρου, κινηματογράφου,

Όλα αυτά αποδεικνύουν την τεράστια σημασία που αποδίδεται από το νόμο στις πολιτιστικές υποδομές του Λεκανοπεδίου αλλά και στην δυνατότητα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Στο σημείο αυτό να σας τονίσω ότι έχουν ήδη βρεθεί οι κοινοτικοί πόροι από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των Μουσείων.

Επανερχόμενη, σας επισημαίνω ότι σε όλα τα Ολυμπιακά συγκροτήματα επιτρέπονται και προστατεύονται οι αθλητικές χρήσεις, ενώ στους αμιγώς αθλητικούς χώρους επιτρέπονται περιστασιακά και εμπορικές χρήσεις.

Για παράδειγμα στην ολυμπιακή εγκατάσταση ΟΑΚΑ, που σήμερα διαθέτει μόνον αθλητική χρήση, προκειμένου να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη περιοχή, ως υπερτοπικός πόλος αθλητισμού, τουρισμού – αναψυχής , κοινωνικών εξυπηρετήσεων και πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, επιτρέπονται επιχειρηματικές χρήσεις και λειτουργίες που υποστηρίζουν τις αθλητικές δραστηριότητες.

Οι χρήσεις και λειτουργίες αυτές, χωρίς να αναιρούν τον κύριο αθλητικό προορισμό της εγκατάστασης και τη βασική πολεοδομική της λειτουργία, καθιστούν το συγκρότημα ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο τόπο επίσκεψης και αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τη συντήρηση και λειτουργία του.

Με κεντρικό σημείο αναφοράς το αρχιτεκτονικό έργο του Σαντιάγο Καλατράβα, το τείχος των Εθνών και την Αγορά δημιουργείται ειδικός χώρος περιπάτου, ονομαζόμενος “Ολυμπιακός Περίπατος”, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι είναι απαρέγκλιτη και απαράβατη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης:

να μην μεταβληθούν οι ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις,

να μην αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης και η κάλυψη,

ενώ ταυτοχρόνως να γίνουν επισκέψιμοι τεράστιοι ελεύθεροι χώροι που βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής πυκνοδομημένων και πυκνοκατοικημένων δήμων της Αττικής.

Παρόμοιες ρυθμίσεις γίνονται σε όλα τα στάδια, ανάλογα με τις δυνατότητες που το κάθε ένα από αυτά διαθέτει προς αξιοποίηση. Παράδειγμα, στο Παγκρήτιο Στάδιο – που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Ηρακλείου – χωροθετούνται δράσεις εξυπηρετικές και ορίζεται περιορισμός του ποσοστού εμπορικών χρήσεων, ανάλογα με το αν αυτές πραγματοποιούνται εντός ή εκτός του περιγράμματος του υφιστάμενου κτιρίου.

Προβλέπεται εκτός του περιγράμματος της Ολυμπιακής εγκατάστασης εμπορικός συντελεστής 20%, και η περιοχή αυτή θα αποτελεί στο μέλλον ενιαίο χώρο ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης.

Ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει δαπανήσει πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της παράλιας περιοχής του δυτικού άξονα (περιοχή Καράβολα), έχει δημιουργήσει αρτιότερες οδικές υποδομές και έχει ήδη απαλλοτριώσει γειτονικές του σταδίου εκτάσεις, ώστε να είναι δυνατή σήμερα η δημιουργία του νέου θαλάσσιου μετώπου του Ηρακλείου.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω και στην παρέμβαση, που συντελείται σε μια παραμελημένη περιοχή του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, στα Λιόσια, που αξιοποιείται ως μοχλός για την αναβάθμιση και ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, καθώς χωροθετούνται εντός του κτιρίου του Ολυμπιακού Κέντρου Βαρέων Αθλημάτων οι Σχολές και Ακαδημίες Πολιτισμού (χορού, κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής), το Εθνικό Ψηφιακό Μουσείο, καθώς και συμπληρωματικές εμπορικές χρήσεις μεταμορφώνοντας την περιοχή σε Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνολογίας.

Φίλες και φίλοι,

Θα μελετήσετε στο σχέδιο νόμου αναλυτικά τους στρατηγικούς στόχους για το συνεδριακό κέντρο στο Φάληρο, τα θεματικά πάρκα, το οικολογικό κέντρο του Σχινιά, την Ναυταθλητική Μαρίνα του Φαλήρου, και όλες τις χρήσεις που προβλέπονται για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Ο πυρήνας των επιδιώξεων του νόμου, είναι το τρίπτυχο:

“ανάπτυξη – νέες θέσεις εργασίας – ποιότητα ζωής”.

Περιλαμβάνει στόχους αλλά και υποδηλώνει τα μέσα που η ελληνική πολιτεία θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να πετύχει την καλύτερη αξιοποίηση της ολυμπιακής παρακαταθήκης.

Η αναπτυξιακή προσπάθεια, για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, αποτελεί σημαντικό άξονα πάνω στον οποίο κινούνται οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού, ενώ ταυτόχρονα ο πολιτισμός κερδίζει χώρους, που παρέχουν τεράστιες δυνατότητες νέων ή σπάνιων δράσεων στην ελληνική πραγματικότητα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αθήνας.

Δημιουργούνται προσβάσεις στις εγκαταστάσεις για τους πολίτες, οι οποίοι διασκεδάζουν, ψυχαγωγούνται, αθλούνται σε αυτές ενώ συντηρείται ο περιβάλλων χώρος ως χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Το περιβάλλον, με την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, προστατεύεται και αποδίδεται στον πολίτη και τις επόμενες γενιές.

Τα κέρδη από τις εμπορικές χρήσεις δημιουργούν σοβαρό αντισταθμιστικό κοινωνικό όφελος, ενώ παράλληλα διαφυλάσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας των εγκαταστάσεων.

Τίποτα δεν πωλείται

Τίποτα δεν θα πωληθεί

Στο Υπουργείο Πολιτισμού είμαστε όλοι περήφανοι για το έργο που έχει επιτελεστεί.

Και είμαστε ακόμα πιο περήφανοι για όσα με όραμα, μεθοδικότητα και διαφάνεια σχεδιάζουμε για την επόμενη δεκαετία.

Δεν επαναπαυόμαστε, αντίθετα επιταχύνουμε και κλιμακώνουμε την προσπάθεια.

Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια και το έργο μας, δεν είναι παρά η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε.

Ότι έχει να κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι συνυφασμένο με τις αξίες της συλλογικής προσπάθειας, της άμιλλας, του πολιτισμού και της ποιότητας ζωής.

Με μεθοδικότητα και διαφάνεια, σχεδιάζουμε για την επόμενη δεκαετία.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, σας θέλουμε μαζί μας. Αυστηρούς κριτές, αντικειμενικούς παρατηρητές και πολύτιμους συμπαραστάτες. Πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα, που μαζί με όλους τους πολίτες, είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε. Σας ευχαριστώ

επιστροφή στην αρχή

Οι ιδιώτες θέλουν τα φιλέτα, αλλά καθαρά και νόμιμα

Στάση αναμονής τηρεί ο ιδιωτικός τομέας ως προς τη συμμετοχή του στη μεταολυμπιακή χρήση σειράς εγκαταστάσεων.

Από τη μία πλευρά είναι δεδομένο το ενδιαφέρον επιχειρήσεων από τους χώρους των κατασκευών, του real estate, αλλά ενδεχομένως και του τουρισμού, της ψυχαγωγίας, εκθεσιακών και συνεδριακών φορέων, αλλά και μεγάλων αθλητικών σωματείων δίχως ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.
Από την άλλη, όμως, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι τέτοιου είδους επιχειρήσεων, δεν έχουν γίνει δέκτες συγκεκριμένων σκέψεων ή προθέσεων από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να μπορέσουν να δώσουν και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις εγκαταστάσεις που ενδεχομένως θα τους ενδιέφερε να διαχειριστούν κάτω από προϋποθέσεις.
Επιχειρηματίες από τους χώρους κατασκευών και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων έχουν ήδη συνομιλήσει τόσο με τη νυν όσο και με την πρώην ηγεσία της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., αλλά και με στελέχη των υπουργείων που έχουν συμμετοχή στην υπόθεση. Από τις επαφές αυτές διεφάνη ότι μπορεί να υπάρξουν πεδία συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά για ορισμένα ακίνητα που θεωρούνται φιλέτα, όπως π.χ. το Βασικό Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι, ή ορισμένες εγκαταστάσεις κατά μήκος της παραλιακής.
Τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα για αμιγώς αθλητικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες πάντως, τουλάχιστον η προηγούμενη υπό τον κ. Κώστα Καρτάλη ηγεσία τής Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. είχε ήδη εκπονήσει σενάρια χρήσης τους από τα μεγάλα αθηναϊκά αθλητικά σωματεία. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή, μόνο η ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού έχει στέγη, το Στάδιο Καραϊσκάκη, και η αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με προσωρινή αλλά διαρκή τα τελευταία χρόνια λύση, αυτή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έχει το γνωστό εδώ και χρόνια κύκλο επαφών για το δικό της ποδοσφαιρικό γήπεδο. Η ΑΕΚ φρόντισε να γκρεμίσει το Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας πριν βρει λύση για το νέο της γήπεδο και ήδη προσανατολίζεται στη χρήση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, όχι μόνο για το ποδοσφαιρικό της τμήμα. Πολλά κλειστά γυμναστήρια, π.χ. στο Ελληνικό, στα Λιόσια ή στο Γουδί, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις έδρες τμημάτων των μεγάλων συλλόγων.
Σε ό,τι αφορά τις μη αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πιθανότητες συμμετοχής ιδιωτών στη διαχείρισή τους είναι αυξημένες υπό προϋποθέσεις. Βασικότερη αυτών, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες που κινούνται στο χώρο της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, είναι να αποσαφηνιστεί πλήρως και με τρόπο νομικά ξεκάθαρο τι μπορεί να κάνει κάποιος και πού. Αρκετές εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται π.χ. από σοβαρά πολεοδομικά κενά (ακόμα και παρανομίες), τα οποία δεν τονίστηκαν, όπως είναι φυσικό, μέσα στον κυκεώνα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Ωστόσο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κανείς ιδιώτης δεν θα ρισκάρει να συμμετάσχει σε μια διαδικασία νομικά έωλη, που δεν θα του διασφαλίζει τη λειτουργία της επένδυσής του.
Κατά συνέπεια δεν αρκεί η ολοκλήρωση ενός πακέτου προτάσεων για τη μεταολυμπιακή χρήση δημόσιων ακινήτων, αλλά απαιτείται και μία σύνθετη πρωτοβουλία για το νομικό και πολεοδομικό ξεκαθάρισμα των όρων χρήσης και εκμετάλλευσής τους. 

Κ. ΛΑΜΠΡΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2004

επιστροφή στην αρχή