Ιανουάριος 2001
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και η πλήρης τσιμεντοποίηση των δασών
και των ελεύθερων χώρων του Μαρουσιού
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, που ένα σημαντικό κομμάτι τους θα γίνει στο Μαρούσι, θα έπρεπε την επόμενη μέρα των αγώνων, να αφήσουν πίσω τους μια καλύτερη πόλη για τους κατοίκους της. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να γίνει αφορμή για την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, ούτε εφαλτήριο για την ιλιγγιώδη αύξηση κερδών του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Εμείς, η Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου, που παρακολουθούμε την άναρχη και περιβαλλοντικά καταστροφική ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία χρόνια, ανάπτυξη που καταργεί τον χαρακτήρα του Μαρουσιού σαν περιοχής κατοικίας και μάλιστα χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να εκφράσουν την γνώμη τους για την ίδια τους τη ζωή, και που ανησυχούμε για τις τροποποιήσεις*** άρθρων του συντάγματος που θα μεγιστοποιήσουν την ληστρική αντιμετώπιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, θα επαναλάβουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, ώστε να είναι η πόλη βιώσιμη.
1. Δάσος Συγγρού
Το κτήμα, συνολικής έκτασης 1000 στρ. στην μεγαλύτερή του έκταση είναι δάσος, και μετά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στην Πεντέλη, το μόνο δάσος στην περιοχή μας.
Πριν μερικούς μήνες υπογράφθηκε σύμβαση παραχώρησης του δάσους από το υπ. Γεωργίας και το Ι.Γ.Ε. προς τους δήμους Αμαρουσίου Μελισίων και Κηφισιάς. Κατά πληροφορίες, ο δήμος έχει διαμορφώσει πρόταση που κρύβει προς το παρόν στα συρτάρια του, ‘’αξιοποίησής’’ του, σε συνεργασία με επιχειρηματίες., -ζητούν μάλιστα κονδύλια από την Ε.Ε-.
Επί σειρά ετών παρακολουθούμε τις προσπάθειες πολιτειακών φορέων, ευτυχώς λίγο ή πολύ άκαρπες, να επέμβουν με διάφορες αφορμές στο Δάσος Συγγρού και να εγκαταστήσουν χρήσεις που θα καταργούσαν την έννοια και τη λειτουργία του δάσους.
Το τελευταίο διάστημα όμως και με αφορμή τους Ολ.αγώνες 2004 πληθαίνουν τα σενάρια “αξιοποίησης” του δάσους Συγγρού, δυστυχώς και με πρωτοβουλία της διοίκησης του δήμου Αμαρουσίου. Από τον Δήμο,υπογραφόμενο από την τεχνική υπηρεσία καταρτίστηκε σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας (εφ. Επενδυτής) όπου τα 3/4 της επιφάνειας του δάσους αποψιλώνονται για να κατασκευαστούν εκεί πολυτελές ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, πολυτελή εστιατόρια και καφετέριες, γήπεδα γκολφ και παγοδρόμια!! Στην ημερίδα με θέμα τους ολ. αγώνες 2004 που διοργάνωσε ο δήμος την άνοιξη 1999 ο νεοπροσληφθείς αρχιτέκτονας -σύμβουλος του δήμου, ειδικός για τα θέματα των Ολ.αγώνων ενεπνεύσθει(;) και εξέθεσε την ιδέα να κατασκευασθεί εναέριο τραίνο που να διοχετεύει τις χιλιάδες των θεατών στο δάσος, με την ίδια μάλιστα λογική πρότεινε να κτιστούν στη δασική περιοχή της ΣΕΛΕΤΕ που βρίσκεται κοντά στο ολυμπιακό στάδιο ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα σε ογκώδες φυλλάδιο του δήμου με τα προγραμματιζόμενα έργα διατυπώνεται η άποψη, να δοθούν οι ελεύθεροι χώροι προς εκμετάλλευση σε επιχειρηματίες για 25 χρόνια και κατόπιν να αποδοθούν στο δήμο.!!
Με κάθε ευκαιρία βαφτίζεται το Δάσος πάρκο ώστε οι μεθοδευμένες βήμα-βήμα ενέργειες κατά του δασικού χαρακτήρα του να συναντήσουν αναιμικές αντιδράσεις ή και την αποδοχή από τους κακοπληροφορημένους κατοίκους. Διοργανώνονται μαζικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις δυσανάλογα ογκώδεις και ασύμβατες με το χαρακτήρα του Δάσους, αθλητικές εκδηλώσεις που αφήνουν πίσω τους σκουπιδότοπο, η είσοδος των τροχοφόρων είναι ανεξέλεγκτη και η φύλαξη του δάσους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ελλιπέστατη. Παράλληλα κάποιοι αντιμετωπίζουν το δάσος σαν χωματερή. Το τελευταίο διάστημα μεταφέρθηκαν τα μπάζα κατεδάφισης και τα χώματα εκσκαφών από το ανεγειρόμενο πολιτιστικό κέντρο του δήμου και διαστρώθηκαν μέσα στο δάσος καταπλακώνοντας δασικούς θάμνους και δέντρα, διευρύνοντας έτσι δασικά μονοπάτια και δρόμους. Θα θέλαμε να επισημάνουμε επίσης, ότι παρά τους όρους της διαθήκης της Ιφιγένειας Συγγρού, λειτουργούν εντός του κτήματος σχολεία Μέσης εκπαίδευσης , τα οποία επιβαρύνουν για ακόμα μια φορά το δάσος με σκουπίδια, θόρυβο και ρύπους τροχοφόρων.
Ο δασικός χαρακτήρας του κτήματος ΣΥΓΓΡΟΥ είναι αδιαπραγμάτευτος
.Το κτήμα στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι φυσικό δάσος που σημαίνει οικοσύστημα και δεν έχει καμμιά σχέση με πάρκο, που εξ’ορισμού είναι τεχνητή
κατασκευή δενδροστοιχιών και παρτεριών καλλωπιστικών θάμνων.Απαιτούμε:
2.
Παράλληλα επισημαίνουμε την ανάγκη για τη διασφάλιση και των υπολοίπων ελεύθερων ακόμα χώρων. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται :Α. Το δάσος ΜΙΜΙΚΟΠΟΥΛΟΥ έκτασης περίπου 120 στρεμμάτων, για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση ( υπ’ αριθ. 1531/1997 ) από το Σ.Τ.Ε. αποχαρακτηρισμού του. Στην απόφαση του Σ.Τ.Ε. αναφέρεται πως το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ολιγώρησε να επικυρώσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, μια που δεν κατεβλήθη στο ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ και ΔΑΝΕΙΩΝ η οφειλόμενη αποζημίωσή του.
Β. Το ΑΜΑΛΙΕΙΟ, για το οποίο εκκρεμεί προσφυγή του ιδιοκτήτη κ. Σταματιάδη στο Σ.Τ.Ε. για αποχαρακτηρισμό του από κοινόχρηστο χώρο Ήδη ο δήμος δέχθηκε να οικοδομηθεί, εφ΄ όσον δεν την απαλλοτριώνει, έκταση δυόμισι στρ. του Αμαλίειου από τον Μπ. Βωβό, με διάφορες
δικαιολογίες.Γ. Το κτήμα ΚΑΡΕΛΑ, όπου ένα κομμάτι είναι δασικό και απαιτούμε να παραμείνει ως δάσος. Οι όποιες αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες ενταχθούν εκεί, δεν μπορούν παρά να είναι ήπιου χαρακτήρα που δεν θα αντιβαίνει σ’ αυτόν του χώρου ως δασικού και αγροτικού περιαστικού πρασίνου.
Δ. Μικρότεροι αλλά όχι λιγότερο σημαντικοί ελεύθεροι χώροι πρασίνου είναι απαραίτητο να κατοχυρωθούν ως κοινόχρηστο πράσινο. Π.χ. ο Αγ. Γεώργιος των Χωματιανών στον Παράδεισο Αμαρουσίου -χαρακτηρισμένος πράσινο εδώ και τριάντα χρόνια αλλά και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και που περιλαμβάνει εκτός από το εκκλησάκι, παλιό νεκροταφείο και αλσύλλιο αιωνόβιων κυπαρισσιών- είναι τοπόσημο του Αμαρουσίου. Μέχρι στιγμής ο δήμος επιμένει στην απόφασή του να μην αποζημιωθεί αλλά να χτιστεί εκεί άλλο ένα εμπορικό κτίριο, με δικαιολογία την οικονομική του αδυναμία να το αποζημιώσει. Απαλλοτρίωσε όμως πρόσφατα εκατοντάδες στρέμματα γης. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και το οικόπεδο της Berkshire ακριβώς απέναντι από το Χωματιανό στη Λ. Κηφισίας!!
3.Το Βαθύρεμα (ρέμα Σαπφούς)
Πρόκειται για ένα μεγάλο σε μήκος και βαθύ ρέμα που διαρρέει το Μαρούσι από Βορειοανατολικά προς Νοτιοδυτικά. Μαζί με τη ρεματιά που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου με τους Δήμους Βριλησσίων και Χαλανδρίου αποτελούν τα δύο σημαντικότερα ρέματα της περιοχής. Με το διάταγμα “περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Αμαρουσίου, Φ.Ε.Κ. 559-Δ της 8ης Οκτωβρίου 1981”, οριοθετείται η κοίτη του ρέματος κατά το μήκος όλης της διαδρομής του μέσα από το Μαρούσι. Εμφανίζεται ανοικτό, με εξαίρεση ελάχιστα αναγκαία σημεία όπου υπάρχουν γέφυρες για να περάσουν σημαντικοί δρόμοι (Πεντέλης, Σταυρού- Ελευσίνας, κ.λ.π.).
Τα τελευταία χρόνια αυτό το διάταγμα σιωπηρά τροποποιήθηκε με τις εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης του Σωρού και του Αγ.Θωμά, όπου το ρέμα καλύπτεται σε μεγάλο μέρος της διαδρομής του κατά μήκος αυτών των περιοχών.Πρόσφατα (1998) ο Δήμος με την αναθεώρηση του ρυμοτομικού που προώθησε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το τμήμα του ρέματος όπου παράνομα βρίσκεται το γκαράζ της ΗΒΗ στη Λ.Κηφισίας, το χαρακτήριζε οικοδομήσιμο και μάλιστα με χρήση “Γενικής Κατοικίας!” πράγμα όμως που δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο, στο ΣΧΟ.Π. του οποίου είχαμε παρέμβει.
Αυτή η όμορφη ρεματιά έχει υποστεί πολλές αυθαίρετες παρεμβάσεις από ασυνείδητους καταπατητές οι οποίοι επωφελούμενοι της αδράνειας και της αδιαφορίας των αρμοδίων για την προστασία της φορέων (Ε.Υ.Δ.ΑΠ., Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ.). Ζητάμε λοιπόν από τους αρμόδιους να σταματήσουν να μένουν αδιάφοροι στην καταστροφή και να εφαρμόσουν τους νόμους, επαναφέροντας το ρέμα στην αρχική φυσική του κατάσταση.
Η ρεματιά πρέπει να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου, ένας τόπος αναψυχής και περιπάτου και κυρίως μια δίοδος καθαρού αέρα που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας.
4. Αττική οδός
Η επιβάρυνση του Μαρουσιού από το έργο αυτό που συναρτάται και με τους Ολ. Αγώνες και που θα εξυπηρετεί την κίνηση όλης της χώρας προς το διεθνές αεροδρόμιο, θα είναι τεράστια. Πέρα από τις εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκινήτων που θα διέρχονται, ο αυτοκινητόδρομος διχοτομεί το Μαρούσι για μία ακόμα φορά (διχοτομείται από την Λ.Κηφισίας και από την γραμμή ΗΣΑΠ) σπάζοντας τον πολεοδομικό του ιστό με μια τάφρο βάθους από έξι έως δεκατριών μέτρων.Έτσι μετά την κατασκευή της Αττικής οδού το Μαρούσι θα είναι χωρισμένο σε έξι κομμάτια.
Ειδικά στο ύψος του Ολυμπιακού σταδίου όπου υπάρχουν περιοχές αμιγούς κατοικίας (Ψαλίδι-Αγ.Θωμάς) πρέπει να καλυφθεί και να δημιουργηθεί εκεί ζώνη πρασίνου. Η κατασκευή αυτή θα βελτιώσει και την ποιότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή του σταδίου. Ακόμα, από τη χρήση γης –Γενική κατοικία-, που προβλέπεται εκατέρωθεν της Αττικής οδού, πρέπει να αφαιρεθεί η κατηγορία 3 του άρθρου 2 του Π.Δ.της 23.2/6.3.1987(ΦΕΚ 166 Δ΄ -χρήσεις γης), δηλαδή γραφεία, τράπεζες και ασφάλειες, εκτός αν εξυπηρετούν μόνο τους κατοίκους της γειτονιάς (περιορισμένης εμβέλειας).
5. Επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων
Η Ολυμπιάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά, και στο κυκλοφοριακό και στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η εφαρμογή ολοκληρωμένου σύγχρονου συστήματος Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η αναβάθμιση της δυνατότητας κυκλοφορίας των πεζών και η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, θα πρέπει να γίνει άμεσα ο κύριος στόχος της πολιτείας.
Οι ονομαζόμενες αναπλάσεις στο Μαρούσι, και οι πεζόδρομοι που έχουν γίνει, και που είναι στην πραγματικότητα παρκόδρομοι, έργα για τα οποία έχουν δαπανηθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμου,5,5 δισ., δεν λειτουργούν υπέρ των πεζών. Οι πεζοί είναι αναγκασμένοι να κινούνται στο μέσον των δρόμων αυτών, ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας από τα συνεχώς, και προς όλες τις κατευθύνσεις, διερχόμενα αυτοκίνητα.
6.Πολεοδομικές επισημάνσεις- προτάσεις
Για να προστατευθεί το Μαρούσι από κερδοσκοπικές πιέσεις, να μη γίνουν:
α) δυσμενείς αλλαγές στις χρήσεις γης, αντίθετα να μειωθούν οι περιοχές με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου και γενικής κατοικίας που προβλέπονται από το Γ.Π.Σ. (1994) και που θα ενεργοποιηθούν με την αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου.
β) αύξηση συντελεστών δόμησης
γ) μεταφορά συντελεστή δόμησης κυρίως στις περιοχές περί τη Λ. Κηφισίας.
Παράλληλα, προτείνουμε, μέχρι να καταρτισθεί ολοκληρωμένη χωροταξική μελέτη για την Αττική, ή και μέχρι το 2004, να επιβληθεί αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στο Μαρούσι, εξαιρουμένων των περιοχών με χρήση ‘’Αμιγούς κατοικίας’’, και των αποδεδειγμένα απαραίτητων κοινωφελών κτιρίων.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Όμως αν συνδυάσουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, εφ’ όσον τροποποιηθούν τα άρθρα 24,94 και 95 με τη διατύπωση που προτείνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και τα συμφέροντα που εμπλέκονται, συν την μέχρι τώρα στάση της δημοτικής αρχής, δημιουργείται ένα εκρηκτικό πλαίσιο, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ολοκληρώσει την καταστροφή της πόλης, η οποία έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία
.Όσα εκτίθενται παρακάτω, δυστυχώς ενισχύουν αυτή την εκδοχή.
Υπάρχουσα κατάσταση: Είναι γνωστή η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην Λ. Κηφισίας και στη γύρω περιοχή η ανεξέλεγκτη ανέγερση μεγαθηρίων, με διάφορες μεθόδους, όπως μεταφορά συντελεστή δόμησης, χαριστικές ή φωτογραφικές πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικής κλίμακας και άλλες
μεθοδεύσεις.Πολεοδομικές ρυθμίσεις: Στο ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου του Αμαρουσίου, με διάφορες παλινδρομήσεις μεταξύ υπουργείου και ΣΤΕ, όπου προβλέπεται η επέκταση των επιβαρυντικών χρήσεων πολεοδομικού κέντρου, σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή από αυτή που είναι λογικό να υπάρχει σε μια πόλη για να είναι βιώσιμη.
Προοπτικές: Τα κτίρια γραφείων θα συνεχίσουν να φυτρώνουν σ’ αυτή την περιοχή, ενώ στην μελέτη των συγκοινωνιακών έργων που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την υποστήριξη των Ολυμπιακών αγώνων 2004, δεν προβλέπεται, εκεί, καμία βελτιωτική παρέμβαση.
Η στάση της δημοτικής αρχής: Με την ευκαιρία των Ολ.Αγ., η δημοτική αρχή λειτουργώντας σε πλήρη σύμπνοια με εμπλεκόμενους κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματίες, και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το Μαρούσι και το συμφέρον του συνόλου των κατοίκων του, πιστεύει ότι έφτασε η στιγμή, -όπως φαίνεται και από τα έντυπα του δήμου,- να μετατραπεί το Μαρούσι σε “Μανχάταν” όπως εδώ και χρόνια, προβλεπτική όπως είναι, συστηματικά προσπαθεί,
είτε τροποποιώντας τις χρήσεις γης προς το χειρότερο, είτε δεχόμενη κάθε κερδοσκοπική πρόθεση εργολάβων εναντίον των ελεύθερων χώρων της περιοχής - είτε παρεμβαίνοντας υπέρ ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων (Π.χ. ο δήμαρχος Αμαρουσίου -μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Ολ. Αγώνων-, για να παρεμποδίσει τον χαρακτηρισμό σαν διατηρητέου μνημείου του εργοστασίου της Ήβης – γράφοντας μάλιστα ότι εάν χαρακτηρισθεί διατηρητέο εκείνος θα το κατεδαφίσει (!) γιατί ασχημίζει την Κηφισίας- και στην συνέχεια επιδιώκοντας να καταργήσει δύο δρόμους στην περιοχή της προς όφελος του Μπ. Βωβού. Σε συνέντευξή του μάλιστα σε κυριακάτικη εφημερίδα, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν “πολεοδομικά κίνητρα” υπέρ των επιχειρηματιών για την ανέγερση ξενοδοχείων.)Ολυμπιακά και παραολυμπιακά έργα:Έτσι σήμερα, με δεδομένη αυτή την κατάσταση, και το πλαίσιο συγκυριών που ανέφερα, εκτός από τα προγραμματισμένα και γνωστά έργα που θα κατασκευαστούν εν όψει των Ολ. Αγώνων 2004, πλήθος άλλων περιβαλλοντοκτόνων έργων στοχεύουν να υλοποιήσουν επιχειρηματίες στο Μαρούσι, που κατατάσσεται στις “χρυσοφόρες” περιοχές του λεκανοπεδίου.
Στα γνωστά έργα της Ολυμπιάδας συμπεριλαμβάνεται το Ολυμπιακό Ραδιοτηλεοπτικό κέντρο των 75.000 τετρ. μ. που ανακοινώθηκε ότι θα εγκατασταθεί στον χώρο του ΟΑΚΑ, που βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτή την περιοχή. Το Ο.Ρ.Κ., αν γίνει στο χώρο του ΟΑΚΑ με μόνιμη κατασκευή, θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση στην περιοχή την μεταολυμπιακή εποχή. Το κτίριο πιθανότατα θα αλλάξει χρήση, (π.χ. γραφεία μεγάλων εταιρειών) θα στεγάζει πάνω από είκοσι χιλιάδες υπαλλήλους και θα εξυπηρετεί κάποιες χιλιάδες επιπλέον επισκέπτες. Φαντάζεστε τι κυκλοφορική επιβάρυνση θα προκύψει και στην Κηφισίας και συνολικά στο Μαρούσι! Δίπλα σ’ αυτό θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό κέντρο Τύπου,42.000 τ.μ., σε 3!
Εμείς προτείνουμε εκτός από το υπόγειο γκαράζ που προβλέπεται, τα κτίρια αυτά, να γίνουν με προσωρινή λυόμενη κατασκευή, που θα απομακρυνθεί αμέσως μετά τους Ο.Α. 2004. Εξ’ άλλου, η ανέγερση του κτιρίου ραδιοτηλεόρασης, βασίζεται σε διπλασιασμό του σ.δ. στο ΟΑΚΑ ,με βάση Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Αυτή η μέθοδος επιλέχθηκε προκειμένου να παρακάμψουν την απορριπτική απόφαση από το Σ.τ.Ε., για αύξηση σ.δ. στο ΟΑΚΑ που, εκδόθηκε το 1999 (είχε προταθεί αύξηση σ.δ. κατά 50%,στα πλαίσια της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. του Μαρουσιού).
Αν τελικά επιμείνει η διοίκηση σε μόνιμη κατασκευή, επειδή δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο για να προσβάλλουμε τις αποφάσεις της Βουλής, θα προσβάλλουμε όποια άλλη διοικητική πράξη γίνει στη συνέχεια.
Όσον αφορά τα “παράλληλα” έργα, αυτά θα υλοποιηθούν σε δάση και δημόσιους χώρους ,σε περιοχές εντός σχεδίου με αύξηση συντελεστή δόμησης .και αλλαγή χρήσης, ενώ επανειλημμένα το ΣΤΕ έχει με αποφάσεις του κρίνει αντισυνταγματικές αυτές τις ενέργειες.
Αναλυτικά:
1 Δημοσιογραφικό χωριό:
α) πρόταση του δήμου μαζί με ξένη κατασκευαστική εταιρεία
Με το πρόσχημα της κατασκευής τμήματος του ‘‘δημοσιογραφικού χωριού’’ στον Αγ. Θωμά, ο δήμος προτείνει μαζί με ολλανδική εταιρεία την κατασκευή δεκάδων χιλιάδων μέτρων επιπλέον εμπορικών κέντρων, και μάλιστα σε περιοχή που απαγορεύεται να χτιστούν. Στην περίληψη της ‘‘μελέτης’’ του δημοσιογραφικού χωριού που παρουσιάστηκε στον τοπικό τύπο στις 30-10-2000 βλέπουμε πράματα και θάματα! Τι πύργους, τι πυραμίδες, τι σουπερμάρκετ και ξενοδοχεία, μπαρ εστιατόρια και σινεμά στήνονται για τους καταναλωτές που θα συρρέουν κατά χιλιάδες! Όλα αυτά, που τα προτείνει η δημοτική αρχή, είναι εμβέλειας λεκανοπεδίου! Στην μετά το 2004 εποχή, στο Μαρούσι εκτός από το ‘‘Μανχάταν’’, θα έχουμε και κανονικό ‘‘Λας Βέγκας’’!
Ας σημειωθεί ότι το 1999 μετά από προσφυγή μας κρίθηκε αντισυνταγματική και απορρίφθηκε από το ΣΤΕ η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που προέβλεπε αλλαγή χρήσης από αμιγή σε γενική κατοικία σ’ αυτή την περιοχή.
Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά, και για τα κίνητρα της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής να φέρει το χωριό των δημοσιογράφων, και για την νομιμότητα κάποιων πλευρών του εγχειρήματος και για την αναγκαιότητα της κατασκευής του ‘’πακέτου’’:
β. Πρόταση του Δημοσίου
Προτείνει να κατασκευαστούν στο κτήμα της ΣΕΛΕΤΕ δίπλα στο σταθμό Ειρήνη των ΗΣΑΠ καταλύματα για τους δημοσιογράφους. Το κτήμα περιλαμβάνει δάσος έκτασης 300 περίπου στρ., που κινδυνεύει.
2. Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και επί πλέον εμπορικά κέντρα από επιχειρηματίες
Στην περιοχή Δηλαβέρη δίπλα στο Υγεία, όπου η ιδιοκτησία της Benex Plaza-Hyatt, σε απαράδεκτη επιστημονικά μελέτη του δήμου για την ένταξη της στο σχέδιο πόλης, βλέπουμε ότι η εν λόγω εταιρεία όχι μόνο δεν δίνει ούτε μέτρο εισφορά σε γη, αλλά ούτε για τους δρόμους που περιβάλλουν το οικόπεδό της, ενώ οι ελάχιστοι κοινόχρηστοι χώροι παίρνονται από τους γύρω μικροϊδιοκτήτες. Η Hyatt σκοπεύει να χτίσει εκεί τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για το 2004, φυσικά με μεγάλο συντελεστή εκμετάλλευσης, αφού όλα επιτρέπονται και καθαγιάζονται από την νέα ‘‘Μεγάλη Ιδέα’’
Η Σάνυο, όπως γράφτηκε στον ημερήσιο τύπο, θέλει να χτίσει στην περιοχή του Αγ. Θωμά 51.000 τ.μ. ξενοδοχεία και εμπορικό κέντρο. Για. να χτιστούν με τον ισχύοντα Σ.Δ. απαιτούνται 63 στρ. γης, που δεν υπάρχουν, επομένως και εκεί σχεδιάζουν μεγάλη αύξηση Σ.Δ. Σημειωτέον ότι η εταιρεία αυτή έχτισε στην ιδιοκτησία της το γνωστό σούπερ μάρκετ Continent-Carrefour επί της Κηφισίας,όπου δεν δόθηκε εισφορά σε γη –εξαγοράστηκε με σκανδαλωδώς χαμηλό τίμημα- (Για την μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα εκκρεμεί προσφυγή στο ΣΤΕ).
Αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου, υπάρχουν και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι μεγαλοεργολάβοι.