Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Δήμος Αμαρουσίου - ΟΑΚΑ

Άλλα θέματα για Μαρούσι: Το Χωριό τύπου-The Mall, Κτήμα Συγγρού-Κτήμα Καρέλλα, Άλσος Μιμικόπουλου, Διάφορα άλλα θέματα για το Μαρούσι

 

Λεπτομερής αναφορά στα προβλήματα της περιοχής Αμαρουσίου (2001),

Ένα ενδιαφέρον κείμενο: Ολυμπιακοί αγώνες 2004: κερδοσκοπία και αυθαιρεσία στο Μαρούσι

 

OAKA

 Για 4η φορά μέσα σε 6 χρόνια το Σ.τ.Ε. (Ε' Τμήμα) έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου, και επομένως την επέκταση της πόλης στις περιοχές γύρω από το ΟΑΚΑ. Το Σ.τ.Ε. υπογραμμίζει ότι για τους γεωργικούς θύλακες που έχουν διασωθεί έχει θεσπιστεί καθεστώς Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, ότι η αλλαγή στις χρήσεις γης θα είναι αρνητική με επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, ότι θα επιβαρυνθεί το κυκλοφοριακό, ότι ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός καθώς και ο καθορισμός ή η τροποποίηση των χρήσεων γης πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ορθολογικό και συνεπή και μόνο "επί τω ευμενεστέρω". (Ναυτεμπορική, 2-4-99)

 

Με αφορμή την πραγματοποίηση του 40% των αθλημάτων των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στο ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, και με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής,( ο δήμαρχος του Μαρουσιού ως γνωστόν μετέχει στην 15αμελή ολυμπιακή επιτροπή), θα συσσωρευτούν στην περιοχή γύρω από το Στάδιο και επί της Λ. Κηφισίας τεράστια κτίρια και εμπορικά κέντρα: Το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ και το ΧΩΡΙΟ ΤΥΠΟΥ, στο οποίο η πρόταση του Δήμου, εντάσσει 75.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών κέντρων. Η χωροθέτηση τους δείχνει την προχειρότητα και την παντελή έλλειψη συνολικού επιστημονικού σχεδιασμού, χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης που έχουν καταστρέψει το λεκανοπέδιο. Ταυτόχρονα δεκάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επενδύουν σε γη στο Μαρούσι και ζητούν αυξήσεις συντελεστή δόμησης, μεταφορά συντελεστή και άλλες ευνοϊκές πολεοδομικές ρυθμίσεις, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, ρυθμίσεις που ο ίδιος ο δήμαρχος είχε προτείνει! (συνέντευξή του στην Κ. Ελευθεροτυπία, ρεπορτάζ του Π. Υφαντή με τίτλο ‘’λογαριάζουν χωρίς τους ξενοδόχους’’).

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ: Άλλο ένα μεγαθήριο παράνομα στην Λ. Κηφισίας. Καταγγέλλουμε την εγκατάσταση του Ο.Κ.Ρ. σε νέο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 75.000 τετραγωνικών και κάτοψης 50.000 τετρ. μέτρ. , στο χώρο του ΟΑΚΑ, πάνω στην Λ. Κηφισίας. Η κατασκευή του εκεί στηρίζεται σε αύξηση του Συντελεστή δόμησης, που έγινε με το νόμο 2833/2000. Η αύξηση αυτή είναι παράνομη, αφού με την υπ΄ αριθ. 1027/1999 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τότε προβλεπόμενη (1999), στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αμαρουσίου, αύξηση του Σ.Δ. απορρίφθηκε, ως επιβαρύνουσα υπέρμετρα το περιβάλλον. Ας σημειωθεί ότι το ΟΑΚΑ είναι εκτός σχεδίου, και ο συντελεστής διπλασιάστηκε, από 0,20 σε 0,40.             Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σκοπεύει, μετά το 2004 να ενοικιάσει το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου στη γειτονική ΗΕLLEXPO. Η ενέργεια αυτή είναι παράνομη, αφού η απαλλοτρίωση του ΟΑΚΑ έγινε για αθλητικές και όχι εμπορικές χρήσεις, ενώ είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η αλλαγή του σκοπού των απαλλοτριώσεων. Η πρόθεση της Γ.Γ.Α. εμπορευματοποίησης του χώρου, ενισχύεται από το γεγονός ότι χωροθετείται το κτίριο πάνω στη Λ. Κηφισίας δίπλα στην ΕΛΕΞΠΟ και όχι π.χ. στη δυτική πλευρά του επί της Λ. Κύμης.(βλέπε επισυναπτόμενο διάγραμμα).

2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ: πού αλλού; στην Λ. Κηφισίας! Οι εμπλεκόμενοι με τα ολυμπιακά έργα φορείς ζήλεψαν την ογκώδη ‘’δόξα’’ και το κτηνώδες μέγεθος των κτιρίων της ‘’Βωβόπολης’’ (όπως αποκαλείται από τους Μαρουσιώτες το σύμπλεγμα των γυάλινων κτιρίων που έχει κατασκευάσει ο Μπ. Βωβός στο Μαρούσι, πάνω στη Λ. Κηφισίας). Στο διπλανό του ΟΑΚΑ οικοδομικό τετράγωνο (αρ.1082), προβλέπεται να κατασκευαστεί το ολυμπιακό κέντρο τύπου... Στο Ο.Τ. αυτό, έκτασης περίπου 14.000 τετραγωνικών, που περιλαμβάνει το υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο ιδιοκτησίας Πετζετάκι και το οικόπεδο όπου στεγάζεται η ΕΛΕΞΠΟ, δόθηκε συντελεστής 3! (δηλ. μπορούν να κτιστούν 42.000 τετρ.), με το νόμο 2730/1999, ο οποίος καταργεί και τις πρασιές του τετραγώνου. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκηρύσσεται διαγωνισμός της κατασκευής του με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής. (Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου)

Επιστροφή στην αρχή

 

Παράγοντες της κεντρικής διοίκησης σε πλήρη σύμπνοια με τη δημοτική αρχή της πόλης, με αφορμή την πραγματοποίηση του 40% των αθλημάτων των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στο ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, προωθούν, -και μέσω του λεγόμενου νομοσχεδίου ‘σκούπα’ του ΥΠΕΧΩΔΕ που κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή- πολεοδομικές ρυθμίσεις που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων και την λεηλασία και τσιμεντοποίηση των δασικών και ελεύθερων χώρων του Μαρουσιού.           Στην περιοχή γύρω από το Στάδιο και κυρίως επί της Λ. Κηφισίας,αλλά και σε περιοχές εκτός σχεδιου και δασικές, θα συσσωρευτούν, τεράστια κτίρια γραφείων, εκθέσεων, υπεραγορών υπουργείων κ.ά. χωρίς συνολικό σχεδιασμό και χωρίς να είναι αναγκαία για τους Ολ. αγώνες , με μεταφορά συντελεστή δόμησης, επιβολή επιβαρυντικών χρήσεων γης και με επέκταση του ‘’υπερτοπικού κέντρου’’, ενώ ήδη η περιοχή είναι υπερκορεσμένη από τέτοια κτίρια που δημιουργούν το 80% της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης και ρύπανσης. Σε όλες αυτές τις περιοχές υπάρχει δημόσια γη, βασικός παράγοντας κόστους σε βάρος των επιχειρηματιών των έργων. Στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών είναι τα δημόσια ή ΝΠΙΔ κτήματα, όπως το Αμαλίειο, το κτήμα Μιμηκόπουλου στον Παράδεισο (δασικά), η ιδιοκτησία του Ο.Ε.Κ. στο Ψαλίδι, ακόμα και το ίδιο το δάσος Συγγρού. Η μεθόδευση όλων αυτών γίνεται και με πρωτοφανείς διαδικασίες, από τον δήμαρχο Αμαρουσίου: Εκατοντάδες στρέμματα γης έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα για δημοτικό όφελος, σε διάφορες περιοχές του Μαρουσιού (για τη δημιουργία πάρκων, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά.) και στη συνέχεια αναζητείται επενδυτής να τα οικοδομήσει για άλλο σκοπό. Αυτή η μεθοδολογία δεν ακολουθείται μόνο σε περιοχές όπου μπορεί έστω να προβληθεί η ανάγκη κατασκευής ολυμπιακών έργων, αλλά ακόμα και πλατείες από τις ελάχιστες που υπάρχουν, ακόμα και προαύλια σχολείων, παραδίδονται στην ιδιωτική εκμετάλλευση! Στην Αναθεώρηση του Σχεδίου πόλης -ΦΕΚ 130/Δ/01- προβλέπεται -πλαγίως πλην σαφώς- η νόθευση των περιοχών κατοικίας με επαγγελματικές χρήσεις. Για την ακύρωσή της καταθέσαμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 23/4/01.

Καταγγέλλουμε ακόμα, την εν κρυπτώ, έκδοση Διάταγματος (ΦΕΚ 264/Δ/00), που με πρόσχημα την ‘’ανάπλαση’’ περιοχών του Μαρουσιού, στην ουσία αυξάνει τον Συντελεστή δόμησης από 20 έως 25%! Όλα αυτά μεθοδεύονται ερήμην των μονίμων κατοίκων της πόλης, εναντίον της ήδη υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής τους. Μιλάμε για την πλήρη μετάλλαξη του Μαρουσιού. Ήδη τα πράγματα είναι δυσάρεστα, κυρίως στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λ. Κηφισίας, λόγω των νομίμως και παρανόμως συσσωρευμένων κτιρίων γραφείων, αλλά στο άμεσο μέλλον, λόγω των δήθεν ολυμπιακών σχεδιασμών και του κυκλοφοριακού φόρτου που τους συνοδεύει αλλά και της λειτουργίας της Αττικής οδού σε ανοικτό όρυγμα που διχοτομεί την πόλη σε μήκος 3.5 χλμ., το Μαρούσι θα απολέσει τα ήδη συρρικνωμένα γνωρίσματα περιοχής κατοικίας ενώ θα υπάρξουν δυσμενέστατες επιπτώσεις και για όλες τις περιοχές που εξυπηρετούνται απο τη Λ. Κηφισίας.

 Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών που συστήθηκε τον Απρίλιο για να αντιμετωπίσει την ‘ολυμπιακή’ λαίλαπα στην περιοχή, οργανώνει μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση και πορεία στο κεντρο του Μαρουσιού στις 24 Μαϊου στις 8.30 μ.μ.

 Σαν Ολ. Έργα, προβλέπεται να εγκατασταθούν στο Μαρούσι 1) το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (MBC) - με βάση την προκήρυξη- συνολ. έκτασης 75.000 τ.μ., και κατά πληροφορίες από την ‘’Αθήνα 2004’’ 100.000 τετρ.μ., με αύξηση του Συντελεστή Δόμησης του ΟΑΚΑ από 0.2 σε 0.4 (Ν. 2833/2000) και 2) το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ (IBC) έκτασης 42.000 τ.μ. (με το Νόμο 2730/2000 με τον οποίο δόθηκε στο Ο.Τ.1082 Σ.Δ. 3! ενώ ο ισχύων στην περιοχή είναι 0.8), κτίρια που μετά το 2004, θα αλλάξουν χρήση (επέκταση ΕΛΕΞΠΟ). Ας σημειωθεί ότι με την υπ’ αριθ.1027/1999 του ΣΤΕ, η προβλεπόμενη τότε αύξηση, στην τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Αμαρουσίου, του Σ.Δ. του ΟΑΚΑ από 0.2 σε 0.3, απορρίφθηκε ως επιβαρύνουσα υπέρμετρα το περιβάλλον.

Επιστροφή στην αρχή

 

“Τσιμέντο”, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει το Μαρούσι για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Το από πολύ καιρό αναμενόμενο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Πολιτισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, τριπλασιασμό του συντελεστή δόμησης, αύξηση του ποσοστού κάλυψης και μεταφορά συντελεστή δόμησης σε περιοχές γύρω από το ΟΑΚΑ για να χτιστούν ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις υπερτοπικού χαρακτήρα. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει 21 άρθρα και ρυθμίζει διάφορες εκκρεμότητες που αφορούν την προετοιμασία των Αγώνων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 6 το οποίο αναφέρεται στην επιτάχυνση των έργων και τη σύντμηση των προθεσμιών, αφού κατά γενική ομολογία έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος σε πολλές περιπτώσεις. Δεν προβλέπει απευθείας αναθέσεις, αλλά ορίζει ότι οι προβλεπόμενες οικοδομικές άδειες θα χορηγούνται από ειδική υπηρεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ μέσα σε 60 ημέρες, ενώ μειώνεται ο χρόνος για την προώθηση των απαλλοτριώσεων. Το “ζουμί” βρίσκεται στο άρθρο 2 -ειδικά στην παράγραφο 4-, με το οποίο καθορίζονται οι όροι δόμησης για ξενοδοχεία και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις σε περιοχές του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Αμαρουσίου που χαρακτηρίζονται ως πολεοδομικό κέντρο. Καθορίζεται υψηλότερος συντελεστής δόμησης, 1,8 έναντι 0,6 που ισχύει σήμερα, ενώ το ποσοστό κάλυψης ανεβαίνει στο 70%. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί το ύψος των κτιρίων με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, σε περιοχές που έχουν καθοριστεί από το ΓΠΣ ως Ζώνες Αγοράς Συντελεστή (ΖΑΣ). Ως αντιστάθμισμα για τη διατήρηση του πολεοδομικού ισοζυγίου, υποχρεώνονται όσοι χρησιμοποιήσουν τη μεταφορά συντελεστή να καταβάλουν στον οικείο δήμο ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό ίσο με το 10% της αντικειμενικής αξίας του μεταφερόμενου συντελεστή. Ορίζεται ακόμη ότι προϋπόθεση για την ανέγερση ξενοδοχείου είναι η σύναψη συμβολαίου ανάμεσα στον επενδυτή και τον “Αθήνα 2004”, καθώς και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Με το ίδιο άρθρο καθορίζονται οι εννέα περιοχές όπου θα δημιουργηθούν τα “δημοσιογραφικά χωριά”. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, το στρατόπεδο Παπαστάθη στο Μενίδι, το χώρο της ΣΕΛΕΤΕ στο Μαρούσι, που θα ενταχθεί στο σχέδιο και θα χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας μετά τους Αγώνες, εκτάσεις του δήμου, του ΟΕΚ και ιδιωτών στο Μαρούσι, που θα ενταχθούν στο σχέδιο, ακίνητο του ΟΤΕ στην Παλλήνη, ακίνητο της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, ακίνητα του ΟΛΠ στο λιμάνι, το Παλατάκι και την ακτή Βασιλειάδη, που θα αξιοποιηθούν τουριστικά μετά τους Αγώνες, έκταση του Ταμείου Πρόνοιας των κατώτερων πληρωμάτων στο Νέο Φάληρο, καθώς και η Ριζάρειος Σχολή στο Χαλάνδρι. Για όλες αυτές τις περιοχές δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ειδικών -προφανώς αυξημένων- όρων δόμησης με αποφάσεις των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. Με άλλες διατάξεις δημιουργείται ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος και απλουστεύεται η διαδικασία για την αδειοδότηση λατομείων εκτός Αττικής για τις ανάγκες των ολυμπιακών έργων. Εισάγονται επίσης νέες διατάξεις για την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το Ζάππειο. Για τις ανάγκες των Αγώνων χωροθετείται η κατασκευή κέντρων υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ στην Αργυρούπολη, το Μαρούσι, τη Νίκαια, τα Βριλήσσια, το Ελληνικό, το Καλλιστήρι Ασπροπύργου, το Ολυμπιακό Χωριό και το Φαληρικό Δέλτα... (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2001)

Επιστροφή στην αρχή

 

Αν και όλα τα έργα δεν είναι ολυμπιακά, χαρακτηρίστηκαν ολυμπιακά ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη διοργάνωση των αγώνων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο επ' ευκαιρία της διοργάνωσης”, δηλώνει ο κ. Ε.Βενιζέλος στην αρμοδία για την Ολυμπιάδα Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ταυτοχρόνως παραδέχεται ότι είναι εξαιρετικά πιθανή η υπέρβαση του προϋπολογισμού του 2004!

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο σημερινό Εξπρές http://ironman.kapatel.gr/showarticle.php?article=5153&categ=3&lang=1

Ιδού μερικά παραδείγματα δήθεν ολυμπιακών έργων που χαρακτηρίστηκαν ολυμπιακά χωρίς μάλιστα να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο:

1. Το υπερβαίνον κατά πολύ τις προδιαγραφές της ΔΟΕ τμήμα του Κέντρου Τηλεοπτικών μεταδόσεων επί της Λ. Κηφισίας ανεβαίνοντας αριστερά στο ύψος του ΟΑΚΑ. (βλ. σχετική δήλωση του κ. Ντ. Όσβαλντ, αντιπροέδρου της ΔΟΕ περί υπερβάσεως των προδιαγραφών). Το σύνολο του κτιρίου είναι 75.000 τ.μ. - Πόσα εξ αυτών είναι πράγματι απαραίτητα για την διεξαγωγή των αγώνων; http://www.maroussisos.gr/Kifissias_buildings%20SOS.htm

2. Το προπονητήριο μπέϊζμπωλλ που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στο Κτήμα Καρέλλα. (Τα γήπεδα μπέϊζμπωλλ των αγώνων θα βρίσκονται στο Ελληνικό...) http://www.maroussisos.gr/Karella%20estate%20SOS.htm

3. Το 60.000 τ.μ. και πλέον υπερτοπικό Εμπορικό Κέντρο που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στην απαλλοτριωθείσα για κατοικίες(!) έκταση του ΟΕΚ.

4. Ακόμη και το ίδιο το (αγνώστου ακόμη χωρητικότητος) Χωριό Τύπου στο Μαρούσι, το οποίον εκ των υστέρων συμπεριελήφθη στα πολυάριθμα χωριά τύπου αυτής της διοργάνωσης. http://www.maroussisos.gr/Media%20village%20SOS.htm

Αντιθέτως, δεν φυτεύεται ούτε ένα δένδρο από τα εκατομμύρια που έχει επιμόνως ζητήσει η ΔΟΕ! Τα θερμοκήπια του Δάσους Συγγρού γκρεμίζονται, για φύτευση ούτε κάν γίνεται λόγος (πλην των επιμενόντων εθελοντών), το Κτήμα Καρέλλα εγκαταλείπεται και ελεύθεροι χώροι ολοκλήρων οικοδομικών τετραγώνων... ανταλλάσσονται με χρήμα για τα ταμεία του Δήμου! (βλ. περίπτωση Sanyo http://www.maroussisos.gr/Sanyo.htm). (Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο στις 12-11-2001)

Επιστροφή στην αρχή

 

Η δημοσιευθείσα στην χθεσινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επιστολή του Αντιπροέδρου της ΔΟΕ, κ. Ντ. Όσβαλντ, αποκαλύπτει ότι Ολυμπιακά κτίρια και κατασκευές σχεδιάζονται υπερβαίνοντας(!) τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Τα παραδείγματα του Κέντρου Τηλεοπτικών Μεταδόσεων (75.000 τ.μ.) και του λεγομένου χωριού Τύπου στο Μαρούσι είναι εύγλωττα και αποδεικνύουν ότι η Ολυμπιάδα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για κατασκευές πέραν του Πολεοδομικού Σχεδίου Αμαρουσίου και του Ρυθμιστικού της Αθήνας. Με άλλα λόγια η Ολυμπιάδα χρησιμοποιείται ως μέσον νομιμοποιήσεως παρανομιών. Διαβάστε λεπτομέρειες στο www.MaroussiSOS.gr (στάλθηκε 13-11-01)

Επιστροφή στην αρχή

 

Για μια ακόμη φορά αναβάλλεται η εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων του Αμαρουσίου στο Σ.τ.Ε. κατά της μετατροπής εισφοράς γης σε χρήμα για το οικόπεδο Sanyo επί της Λ. Κηφισίας (Carrefour). Η προσφυγή είχε κατατεθεί στις αρχές του 1998 και επρόκειτο να εκδικασθεί την 31/10/01. Βάσει του νόμου 2944/2001 (έχοντος μάλιστα αναδρομική ισχύ!) η εκδίκαση της υποθέσεως μεταφέρεται από το Σ.τ.Ε. στο Διοικητικό Εφετείο, όπου μάλιστα τμήμα για την εκδίκαση παρομοίων υποθέσεων (εφαρμογή πολεοδομικών μελετών, τακτοποιήσεις, άδειες οικοδομών, κλπ) δεν έχει καν δημιουργηθεί ακόμη! Η υπόθεση Sanyo: Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου ώφειλε να παραχωρήσει στον Δήμο πέντε στρέμματα γης ως ελεύθερο χώρο. Κατόπιν διαπραγματεύσεως ο Δήμος αντήλλαξε τα στρέμματα αυτά με χρήμα βάσει τιμής μονάδος 110.000 δρχ./τ.μ. κατά μέσον όρον, δηλαδή, στο 1/4 της τότε ισχυούσης αγοραίας αξίας του οικοπέδου! Οι κάτοικοι προσέβαλαν την απόφαση αυτή στο Σ.τ.Ε. Η αφαίρεση αρμοδιότητος από το Σ.τ.Ε. να κρίνει πολεοδομικές μελέτες δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των πολιτών να προστατεύσουν το περιβάλλον τους. (29-10-01 http://www.maroussiSOS.gr)

Επιστροφή στην αρχή

 

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου υπέγραψε τις οικοδομικές άδειες για το Κέντρο Τύπου και για το Ολυμπιακό Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης. (Ελευθεροτυπία 20-11-2001)

Επιστροφή στην αρχή

 

Μια εναλλακτική πρόταση για τα Ολυμπιακά έργα στο Μαρούσι: Δένδρα, που ζητά η ΔΟΕ, αντί κατασκευών που δεν ζητά!

Με ρυθμό αναπτύξεως 3,8% για το 2002, με έναν άγνωστο αλλά διαρκώς διογκούμενο προϋπολογισμό Ολυμπιακών έργων και με σχεδόν ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες, δεν έχομε πλέον την πολυτέλεια να υλοποιήσομε όλα όσα αρχικώς προγραμματίσαμε για την Ολυμπιάδα. Υποχρεωτικώς οδεύομε προς ένα εναλλακτικό σχέδιο από το οποίον κατά προτεραιότητα θα πρέπει να διαγραφούν τα μη ολυμπιακά έργα που “χαρακτηρίστηκαν ολυμπιακά ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη διοργάνωση των αγώνων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο”, κατά δήλωσιν Ε. Βενιζέλου (13/11/01). Στο Μαρούσι τα μη ολυμπιακά έργα που εκ των υστέρων χαρακτηρίσθηκαν ολυμπιακά είναι:

1. Το 60.000 τ.μ. και πλέον υπερτοπικό Εμπορικό Κέντρο που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στην απαλλοτριωθείσα για κατοικίες(!) έκταση του ΟΕΚ (Στα 42 στρέμματα του ΟΕΚ με Σ.Δ. 1 και 40% κοινοχρήστους χώρους (Ν. 2947/2001) κτίζονται κανονικά 42000 Χ 0,60 Χ 1 = 25.200 τ.μ. έναντι 60.000 τ.μ. που σχεδιάζονται. ).

2. Το υπερβαίνον κατά πολύ τις προδιαγραφές της ΔΟΕ τμήμα του Κέντρου Τηλεοπτικών Αναμεταδόσεων επί της Λ. Κηφισίας (βλ. επιστολή κ. Ντ. Όσβαλντ, αντιπροέδρου της ΔΟΕ, εφ. ΚΑΘ, 11/11/01) (Από την άποψη της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι μετα-Ολυμπιακές χρήσεις του χώρου. Σε πολλές περιπτώσεις, η ΔΟΕ έχει θεωρήσει ότι η κατασκευή ΚΤΑ [σ.σ. ΚΤΑ = Κέντρο Τηλεοπτικών Αναμεταδόσεων], το οποίο θα παρέχει τις αναγκαίες και μόνο υποδομές, είναι αρκετή. Τα υπάρχοντα σχέδια, όμως, υπερβαίνουν κατά πολύ τις προδιαγραφές ΚΤΑ).

3. Το προπονητήριο μπέϊζμπωλλ που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στο Κτήμα Καρέλλα, όταν τα γήπεδα μπέϊζμπωλλ θα βρίσκονται στο Ελληνικό.

4. Το αγνώστου ακόμη χωρητικότητος(!) “Χωριό Τύπου” στο Μαρούσι, το οποίον δεν προεβλέπετο στον αρχικό φάκελλο της Αθήνας, αλλά προσετέθη εκ των υστέρων στα πάμπολλα χωριά που είχαν ήδη χωροθετηθεί στην Αττική. Πόσα Χωριά Τύπου χρειαζόμαστε επί τέλους στην Ελλάδα, όταν στο Σίδνεϋ υπήρχε μόνον ένα χωρητικότητος 5.000 κλινών και... κρουαζιερόπλοια;

Τα παραπάνω έργα χωρίς να προσθέτουν κάτι ουσιώδες στην επιτυχία της Ολυμπιάδας συντελούν στην περαιτέρω τσιμεντοποίηση του Αμαρουσίου και των λοιπών βορείων προαστίων, καταχρεώνουν τον Δήμο, εκθέτουν την εξουσία, αποξενώνουν τους κατοίκους από τον στόχο της Ολυμπιάδας και ως νομικώς διάτρητα είναι ανοικτά σε προσφυγές και περαιτέρω καθυστερήσεις. Γι’αυτό πρέπει να ματαιωθούν και αντ’αυτών:

1. Να κατασκευασθεί λυόμενο Κέντρο Τηλεοπτικών Αναμεταδόσεων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΔΟΕ και μόνον αυτές – ούτε τετραγωνικό παραπάνω.

2. Να φιλοξενηθούν οι δημοσιογράφοι στα αρχικώς σχεδιασθέντα Χωριά Τύπου και σε περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν, σε κρουαζιερόπλοια, όπως έγινε στο Σύδνεϋ.

3. Να ορισθεί ως χώρος πρασίνου και να δενδροφυτευθεί το Κτήμα Καρέλλα.

Η ΔΟΕ ζητά να φυτεύσομε τουλάχιστον 20 εκ. δένδρα μέχρι το 2004. Πότε, πού και προς πόσο περιμένομε να τα φυτεύσομε; Αντί αχρήστων εμπορικών κέντρων και περιττών τετραγωνικών, ας αποφασίσομε πάραυτα: Δημοσιογραφικά Χωριά σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις χρήζουσες ανακαινίσεως, κρουαζιερόπλοια για τους λοιπούς δημοσιογράφους, και πολύ πράσινο. Έτσι έπραξε το Σίδνεϋ και επέτυχε. Γιατί δεν κάνομε και μεις το ίδιο; (Στάλθηκε από το www.MaroussiSOS.gr )

Επιστροφή στην αρχή

 

Άλλο ένα Ολυμπιακό έργο αποδεικνύεται ολυμπιακότερον της ΔΟΕ! Κατά δήλωσιν του κ. Ε. Βενιζέλου (MEGA, 26/11/01) το προγραμματιζόμενο επί της Λ. Κηφισίας δίπλα στην Hellexpo Κέντρο Τύπου δεν είναι... απλό Κέντρο Τύπου, αλλά Εκθεσιακό Κέντρο "που θα μοσχοπουληθεί" (sic). Έτσι εξήγησε ο υπουργός και την αύξηση του κόστους του από 10,7 σε 30δισ... (στάλθηκεστο Παρατηρητήριο στις 28-11-2001 από το http://www.maroussiSOS.gr )

Επιστροφή στην αρχή

 

Με επερχόμενη διεθνή ύφεση, με διαρκώς διογκούμενο προϋπολογισμό Ολυμπιακών έργων και με σχεδόν ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες, δεν έχομε πλέον την πολυτέλεια να υλοποιήσομε όλα όσα αρχικώς προγραμματίσαμε για την Ολυμπιάδα. Υποχρεωτικώς οδεύομε προς ένα εναλλακτικό σχέδιο από το οποίον κατά προτεραιότητα θα πρέπει να διαγραφούν τα μη ολυμπιακά έργα που “χαρακτηρίστηκαν ολυμπιακά ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη διοργάνωση των αγώνων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο”, κατά δήλωσιν Ε. Βενιζέλου (13/11/01). Μερικοί κάτοικοι του Αμαρουσίου, απ' αυτούς που εις πείσμα του πνεύματος της εποχής εξακολουθούν να ασχολούνται με τα κοινά, θεωρώντας ότι η ατομική ευημερία δεν εξαντλείται στην Σοφοκλέους, προτείνομε να περιορισθούν τα Ολυμπιακά έργα σε αυτά που απαιτεί η ΔΟΕ και μόνον αυτά! Θεωρούμε περιττές σπατάλες εκτός κλίματος και συνθηκών της εποχής να προγραμματίζεται, π.χ., εμπορικό κέντρο 60.000 τ.μ. προς χρήσιν μερικών εκατοντάδων δημοσιογράφων για 15 μέρες ή Κέντρο Τηλεοπτικών Μεταδόσεων "κατά πολύ μεγαλύτερο από τις προδιαγραφές της ΔΟΕ" (Δήλωση Όσβαλντ) ή Κέντρο Τύπου που δεν θα είναι απλό Κέντρο Τύπου, αλλά Εκθεσιακό Κέντρο 30 δισ. επί της Κηφισίας "που θα μοσχοπουληθεί" (δήλωση Ε. Βενιζέλου). Αδυνατούμε να καταλάβομε γιατί οι ελληνικοί Αγώνες χρειάζονται πολλά Χωριά Τύπου, όταν το Σύδνεϋ αρκέσθηκε στο ένα και σε μερικά κρουαζιερόπλοια. Αδυνατούμε να καταλάβομε γιατί εμείς θα πρέπει να κατασκευάζομε πολυτελή κτίρια, όταν το Σύδνεϋ είχε ακόμη και... ντέξιον! Αδυνατούμε να καταλάβομε γιατί θα πρέπει να κτισθεί και ο τελευταίος ελεύθερος χώρος της πόλης μας, όταν το Σύδνεϋ ήταν γεμάτο πράσινο και η ΔΟΕ απαιτεί 20εκ δένδρα! Αδυνατούμε να καταλάβομε γιατί μια μεσογειακή πρωτεύουσα θα πρέπει να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες της με μπετόν, κλιματισμούς και λέϊζερ σαν να ήταν η... Στοκχόλμη. Αδυνατούμε να καταλάβομε γιατί εν ονόματι της Ολυμπιάδας, θα πρέπει το Μαρούσι να γίνει Κυψέλη και η Κηφισίας, Πατησίων! Και αδυνατούμε να καταλάβομε, γιατί επί τέλους ολόκληρη η Βουλή των Ελλήνων δέχεται πειθήνια να καταστρατηγούνται η κοινή λογική, η αισθητική και το πραγματικό ολυμπιακό πνεύμα. Επισκεφθείτε τον δικτυακό μας τόπο: www.maroussiSOS.gr και δείτε ποιά ακριβώς ολυμπιακά έργα προτείνομε να ματαιωθούν. Δεν ζητούμε να καταστρατηγήσετε αρχές των κομμάτων σας. Ζητούμε απλώς να λειτουργήσετε ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι του λαού μας και να εμποδίσετε να κατασπαταληθεί πολύτιμος πλούτος σε άχρηστα έργα μιας χρήσεως εις βάρος της συνολικής βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Κάτοικοι του Αμαρουσίου και αντ' αυτών MaroussiSOS.gr (Σταλθηκε στο Παρατηρητήριο στις 2-12-2001)

Επιστροφή στην αρχή

 

Στους έχοντες ενεργό mail βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου εστείλαμε το εξής μήνυμα:

Επειδή με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες πολλά και διάφορα προγραμματίζονται και ήδη εκτελούνται στο Μαρούσι και τον άξονα της Κηφισίας υποβαθμίζοντας μερικές από τις καλύτερης ποιότητας οικιστικές περιοχές του λεκανοπεδίου, εξ αφορμής της συζητήσεως περί Ολυμπιακών έργων στην Βουλή (16/1/02), ζητούμε:

* Να μην κτισθούν περισσότερα και μεγαλύτερα ολυμπιακά κτίρια από αυτά που ζητεί η ΔΟΕ. (π.χ. το 75.000 τ.μ., κατά πολύ μεγαλύτερο των προδιαγραφών της ΔΟΕ Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης ή το 60.000 τ.μ. εμπορικό κέντρο στην έκταση του ΟΕΚ). ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΜΕ ΠΟΡΟΥΣ, ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ.

* Να γίνει σεβαστό το Πολεοδομικό Σχέδιο Αμαρουσίου σε ό,τι κατασκευασθεί (π.χ. κατοικίες για την φιλοξενία των δημοσιογράφων) και όχι οι αυξημένοι συντελεστές δομήσεως και οι δυσμενέστερες για τους κατοίκους χρήσεις γης που παρανόμως έχουν νομοθετηθεί (π.χ. με τον Νόμο περί Ολυμπιακής φιλοξενίας του Υπ.Πο.)

* Να κατασκευασθούν ΔΥΤΙΚΩΣ ΤΟΥ ΟΑΚΑ και με ΛΥΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ το Κέντρο Τύπου και το Κέντρο Τηλεοπτικών μεταδόσεων, ούτως ώστε να απομακρυνθούν αμέσως μετά τους Αγώνες.

* Με λυόμενη κατασκευή να κατασκευασθεί και ο 30.000 τ.μ. χώρος φιλοξενίας δημοσιογράφων που προγραμματίζεται στην ΣΕΛΕΤΕ, ώστε να ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ μεταολυμπιακώς... Υπουργείο Παιδείας!

* Να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η Κηφισίας: Δεν χρειαζεται η Hellexpo να αυξηθεί από 10.000 τ.μ. που είναι σήμερα σε... 52.000 τ.μ. ενσωματώνοντας μεταολυμπιακώς το προγραμματιζόμενο (περιττής πολυτελείας και κόστους) Κέντρο Τύπου. Η Κηφισίας δεν αντέχει περισσότερα αυτοκίνητα και γραφεία.

Ενημερωθείτε για το Χωριό Τύπου στην διεύθυνση http://www.maroussisos.gr/Media%20village%20SOS.htm

Για τα προγραμματιζόμενα επί της Κηφισίας Ολυμπιακά κτίρια http://www.maroussisos.gr/Kifissias_buildings%20SOS.htm

Για την πρόταση των κατοίκων του Αμαρουσίου http://www.maroussisos.gr/An_alternative_for_Maroussi.htm

Είμεθα στην διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση ή πληροφορία. Η διαχείριση του MaroussiSOS.gr (Ελήφθη 14-1-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Αγνωστο είναι πλέον το πού θα φτάσει το κόστος της υλοποίησης της έμπνευσης του Ισπανού αρχιτέκτονα Σ. Καλατράβα, στον οποίο έχει ανατεθεί - χωρίς διαγωνισμό - η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή του διπλού Σταθμού του ΗΣΑΠ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα στο Μαρούσι και η κατασκευή “θόλου” στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ως γνωστόν, ο Ισπανός αρχιτέκτονας είχε... δωρίσει την προμελέτη του έργου, όμως με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, αποφασίστηκε να ανατεθεί στον αρχιτέκτονα η εκπόνηση οριστικής μελέτης αντί του ποσού των 4 δισ. δρχ., χωρίς να διενεργηθεί έρευνα σε άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία για το αν υπάρχει δυνατότητα οριστικοποίησής της. Η πληρωμή της μελέτης πέρασε στον προϋπολογισμό των εξόδων της “Αθήνα 2004”. Το εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης που ασχολούνται με τη διοργάνωση των Αγώνων, δε γνωρίζουν αυτή τη στιγμή το πόσο θα κοστίσει η υλοποίηση των παραπάνω σχεδιασμών. Μια αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 δισ. δρχ. για να γίνουν όσα προβλέπει η μελέτη Καλατράβα. Ομως στους διαδρόμους αρμοδίων υπουργείων ακούγονται ποσά που φτάνουν ακόμα και τα 80 δισ. δρχ.! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης του έργου. Μια πρώτη απόφαση των ΥΠΠΟ και “Αθήνα 2004” προβλέπει επιμερισμό του κόστους κατά 70% στο ΥΠΠΟ και 30% στην “Αθήνα 2004”. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποίησαν τα “παραθυράκια” της κοινοτικής νομοθεσίας για να προχωρήσουν στην απευθείας ανάθεση. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισαν τη μελέτη “έργο καθαρά καλλιτεχνικής υφής, μοναδικό και πρωτότυπο, το οποίο κατά συνέπεια δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας 92/50/ΕΟΚ, όπως σήμερα ισχύει, και στο αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα 346/1998, όπως τροποποιήθηκε από το ΠΔ 18/2000”. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Απρίλη του 2002. Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο διακρίνεται στις εξής κατηγορίες: Κάλυψη κεντρικού σταδίου ΟΑΚΑ, κάλυψη και αναβάθμιση ποδηλατοδρομίου, αναβάθμιση - λειτουργική ανάδειξη υπαίθριου χώρου ΟΑΚΑ, ειδική κατασκευή κελύφους που θα στεγάσει το κέντρο φιλοξενίας χορηγών, χώρους παραχωρησιούχων, τοίχος των Εθνών (κινούμενη κατασκευή), αρχιτεκτονική τοπίου εντός δακτυλίου ΟΑΚΑ, σταθμός Νερατζιώτισσας, υποδομές στην περιοχή του ΟΑΚΑ μεταξύ νότιας περίφραξης και Σταδίου, κλειστού Γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου και ποδηλατοδρομίου, αστικός εξοπλισμός και επίπλωση, γυάλινος Οικισμός Συνεντεύξεων. (Ριζοσπάστης 27-1-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Ακριβότερος κατά 34 εκατ. ευρώ ο Καλατράβα: Ελαφρώς αυξημένος θα είναι ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων στο Ολυμπιακό Στάδιο, που έχει ανατεθεί στο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα με τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων ειδικών. Αυτό προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Νάσου Αλευρά όσο και του ίδιου του Καλατράβα, με τις οποίες απαντούν σε δημοσίευμα της "Καθημερινής" της Κυριακής. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι "ο αρχικός προϋπολογισμός έχει ήδη διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί, ερήμην του Καλατράβα", αποδίδοντας την αύξηση στην ελληνική τάση για υπερβάσεις. Κάνει, επίσης, λόγο για αδυναμία του ελληνικού δυναμικού να υλοποιήσει το έργο. Τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ανακοινώσει ότι ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 96 εκατ. ευρώ. Είχε πει επίσης ότι η αμοιβή της ομάδας Καλατράβα, που αποτελείται από 300 ξένους αλλά και Ελληνες ειδικούς, έφτασε τα 4,5 εκατ. δραχμές. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η ομάδα Καλατράβα υπέβαλε την οριστική μελέτη της, η οποία περιλαμβάνει τρία εναλλακτικά σενάρια, το κόστος των οποίων φτάνει έως και 120 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ο Ισπανός αρχιτέκτονας εξηγεί στη γραπτή δήλωσή του ότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη παράγοντες όπως οι ενισχύσεις λόγω της υψηλής σεισμικότητας στην Αθήνα και οι διακυμάνσεις στην τιμή του χάλυβα στη διεθνή αγορά. Στη δήλωσή του ο Νάσος Αλευράς παραδέχεται εμμέσως ότι έγιναν αναπροσαρμογές στις τιμές που τις αποδίδει στις τεχνικές δυσκολίες του έργου, για το οποίο μάλιστα λέει ότι είναι το μεγαλύτερο διεθνώς. Αναφέρει επίσης ότι οι συγκρίσεις των τιμών με ανάλογα έργα στην Ισπανία και την Πορτογαλία "πείθει ότι είναι αδικαιολόγητες οι αιτιάσεις για υπερτιμολογήσεις των έργων στην Ελλάδα".

Πηγές προσκείμενες στο υφυπουργείο Ολυμπιακών Αγώνων ανέφεραν χθες ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί αύξηση του προϋπολογισμού των έργων πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Εγινε επίσης γνωστό ότι ο Σ. Καλατράβα διεκδικεί συμμετοχή και στην επίβλεψη των κατασκευών. Η αισθητική ενοποίηση στην περιοχή του ΟΑΚΑ περιλαμβάνει την τοποθέτηση μεταλλικού κελύφους πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο και το διπλανό ποδηλατοδρόμιο που θα αναδιαρρυθμιστεί, τη δημιουργία "αγοράς", ολυμπιακού μνημείου, τεσάρων εισόδων, καθώς και ένα κινούμενο μεταλλικό στοιχείο μήκους 300 μέτρων που ονομάστηκε "τοίχος των εθνών".

Πάντως το χρονοδιάγραμμα του περασμένου Μαρτίου προβλέπει υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση του έργου στις 30 Μαΐου. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Αλευρά, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Προσήλθαν πέντε κοινοπραξίες ελληνικών εταιρειών σε συνεργασία με ξένους οίκους ειδικευμένους στις μεταλλικές κατασκευές. * Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ζητά να μάθει το τελικό κόστος των έργων της μελέτης Καλατράβα. Κάνει λόγο για αποκλίσεις υπερδιπλάσιες του αρχικού προϋπολογισμού και σημειώνει ότι η Ελλάδα στον τομέα των έργων είναι ακριβότερη και από την Αμερική. Επισημαίνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις που δημιουργούν κινδύνους στα έργα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/06/2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Διαβεβαιώσεις, αλλά... Του ΜΑΝ. ΔΡΑΚΟΥ
Οι ανησυχίες της ΔΟΕ για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου Καλατράβα έφεραν άρον-άρον τον Ισπανό αρχιτέκτονα στην Αθήνα. Η επίσκεψη-επιθεώρηση του Καλατράβα ήταν προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο, αλλά οι έντονες αμφιβολίες της ΔΟΕ οδήγησαν τον Ισπανό ενώπιον του έργου του. Χθες, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Νάσο Αλευρά, στελέχη της γενικής γραμματείας Ολυμπιακών Εργων, της ΓΓΑ και τη Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Καλατράβα βρέθηκε στο ΟΑΚΑ. Παρά τις προσωπικές του διαβεβαιώσεις, αλλά και την αισοδοξία τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του Νάσου Αλευρά, η εικόνα του έργου δείχνει αβέβαιη.
Τα τελευταία σιδερένια κομμάτια αναμένονται στην Αθήνα (από το ιταλικό εργοστάσιο στο οποίο κατασκευάζονται) ώς τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο Καλατράβα δεσμεύτηκε ότι η στέγη του ΟΑΚΑ θα έχει παραδοθεί ώς τον προσεχή Απρίλιο.
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Ομως υπάρχει και η κοινή λογική. Ολόκληρη η περιοχή είναι μέσα στα μπάζα και τη λάσπη. Από το κλειστό, το ποδηλατοδρόμιο, το κολυμβητήριο μέχρι και το κυρίως ΟΑΚΑ και τους ξενώνες γίνονται έργα. Οι γύρω δρόμοι είναι δύσκολα προσπελάσιμοι.
Περισσότερο με σαφάρι έμοιαζε η χθεσινή επίσκεψή μας, παρά με ξενάγηση σε υπό κατασκευή ολυμπιακό έργο!
Πριν από τις απαραίτητες δηλώσεις και φωτογραφίες, έγινε σύσκεψη, στην οποία ο Καλατράβα είπε (σύμφωνα με πληροφορίες) στον Ευάγγ. Βενιζέλο: “Παίζω τη φήμη μου και την καριέρα μου με αυτό το έργο. Σας διαβεβαιώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση”.
Στη συζήτηση τέθηκε θέμα... “εναλλακτικού σεναρίου”, όμως ο Ισπανός αρχιτέκτονας ήταν κάθετα αντίθετος. Η ΔΟΕ είναι ξεκάθαρη πάνω στο ζήτημα. Εχει ζητήσει (εδώ και καιρό) από την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει το έργο, αν είναι να μην ολοκληρωθεί έγκαιρα και ορισμένα στελέχη της ρωτούν κατά καιρούς πόσο χρόνο χρειάζεται για να ξηλωθούν τα δύο τόξα...
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Βενιζέλος, η Γιάννα και ο Ισπανός έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Πολιτισμού (έλεγε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι όσοι έκαναν κριτική στο έργο θα διαψευστούν) εμφανίστηκε αισιόδοξος: “Στις ερωτήσεις -είπε- αν ακολουθούμε πιστά το χρονοδιάγραμμα, αν θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως, η απάντηση είναι σαφής, κατηγορηματική: Ναι, ακολουθούμε το χρονοδιάγραμμα και θα είμαστε εμπρόθεσμοι, όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Στο ερώτημα, αν όλα όσα γίνονται σε σχέση με τη στέγαση του Σταδίου μπορούν να συνδυαστούν με τις ανάγκες της τελετής έναρξης, η απάντηση είναι: Ναι, αυτό είναι εφικτό και θα γίνει με όλες τις αναγκαίες συνεργασίες και συνέργειες, οι οποίες ήδη αναπτύσσονται με εξαιρετικό τρόπο”.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου ήταν επιφυλακτική: “Εγώ -τόνισε- θα είμαι ήσυχη μετά το τέλος των Αγώνων, αυτό το έχω πει. Αλλά έχει σημασία να παρακολουθούμε τα χρονοδιαγράμματα -και όχι απλώς με αισιοδοξία- πώς είναι η πρόοδος όλων των έργων. Γιατί εδώ υπάρχουν πάρα πολλά έργα που γίνονται την ίδια στιγμή. Δεν είναι μόνο η στέγη, αλλά το ένα μπορεί να έχει επίδραση στην εξέλιξη του άλλου. Γι' αυτό είμαστε όλοι εδώ και γι' αυτό έχει σημασία αυτό να γίνεται συχνά, από τώρα μέχρι το Μάιο, που θα αρχίσουμε -ελπίζω- τα δοκιμαστικά και τον Ιούλιο, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για τον Αύγουστο”.
Ο Καλατράβα δήλωσε υπερήφανος και υποστήριξε: “Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι στο μέσον αυτής της διαδικασίας κατασκευής όλα εξελίσσονται εμπρόθεσμα, ακολουθούμε το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που ισχύει και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο στην ώρα του και θα παραδώσουμε στην "Αθήνα 2004" τη στέγη στο απαιτούμενο διάστημα, προκειμένου να προχωρήσει η προετοιμασία για τις τελετές. Θέλουμε να έχουμε μία οροφή που συμβολίζει την ομορφιά και την κομψότητα και η οροφή αυτή πρέπει να αντανακλά το πνεύμα αυτής της χώρας. Γι' αυτό θα τοποθετήσουμε μια μπλε διάφανη οροφή, η οποία το βράδυ θα “ανάβει” σαν λάμπα και θα είναι μέρος αυτού του γοητευτικού συνόλου. Οπως είπα και προηγουμένως, όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις, προχωράμε μπροστά”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/12/2003

Επιστροφή στην αρχή

 

200 στρέμματα στο Ολυμπιακό Στάδιο με πράσινο, νερά και πάρκινγκ

Μια πλατεία... 200 στρεμμάτων με σφραγίδα Καλατράβα θα παραδοθεί στο τέλος Ιουλίου στο ΟΑΚΑ. H πλατεία του ΟΑΚΑ θα έχει ακόμα 94 στρέμματα "μονοπάτια", 61 στρέμματα πρασίνου, 22 στρέμματα με "στοιχεία νερού", 140 στρέμματα πάρκινγκ και περιμετρικούς δρόμους και άλλα 100 στρέμματα για εξυπηρέτηση του κοινού. Η πλατεία Καλατράβα γίνεται για να ενοποιήσει τον χώρο μεταξύ των γηπέδων στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Αμαρουσίου και δεν θυμίζει σε τίποτε την εικόνα που υπήρχε εκεί. Αντί για λόφους με μπάζα, τσιμεντένιους τοίχους και εσωτερικές περιφράξεις τις οποίες έπρεπε κανείς να διασχίσει για να "περάσει" από τη μία εγκατάσταση στην άλλη, σήμερα υπάρχει ήδη μια... τεράστια πλατεία! Το δάπεδό της έχει ήδη ξεκινήσει να στρώνεται με μάρμαρο ειδικά "κατεργασμένο" στην επιφάνεια για να μη γλιστράει, ενώ στα σημεία που προβλέπει η μελέτη Καλατράβα έχουν φυτευτεί τα μεγάλα δέντρα. Στην πλατεία του ΟΑΚΑ έχουν φυτευτεί επιπλέον 2.500 δέντρα, έχουν ξαναφυτευτεί στη θέση τους άλλα 600, 160.000 θάμνοι, 8.500 δέντρα ειδικά για περιφράξεις και 400 στρέμματα φυτά εδαφοκάλυψης.

Πάρκο αναψυχής

Μέσα σ' αυτή την τεράστια πλατεία που μπορεί να γίνει ένα υπερτοπικό πάρκο αναψυχής για την ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται μια σειρά από κατασκευές που ενοποιούν τον χώρο και δημιουργούν σημεία αναφοράς στην μεγάλη έκταση του συγκροτήματος. Πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές που δίνουν την αίσθηση της συνέχειας με την θεαματική στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου, όπως είναι η "Αγορά", το Ολυμπιακό Μνημείο, και το Τοίχος των Εθνών. Αλλά και στοιχεία, όπως η Πλατεία των Εθνών και το Ολυμπιακό "σιντριβάνι", τα οποία θα κλέψουν την παράσταση τον Αύγουστο.

Οι επισκέπτες θα μπαίνουν στον χώρο από τέσσερις εισόδους, τις οποίες επίσης σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας: δύο είναι στην πλευρά του σταθμού "Ειρήνη" και της "Αγοράς", ενώ άλλες δύο θα βρίσκονται από την πλευρά του Ολυμπιακού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου.

H ανάπλαση του χώρου αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τον Σαντιάγκο Καλατράβα. Ο ίδιος, περιγράφοντας τη φιλοσοφία του σχεδίου που εμπνεύστηκε για το συγκρότημα του ΟΑΚΑ, μιλάει με ενθουσιασμό για τον κλασικισμό, την βυζαντινή παράδοση, αλλά και το μεσογειακό στοιχείο. Και τα τρία συνυπάρχουν στο τελικό σχέδιο. "Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων για τη γενναιοδωρία της Ελλάδας και της Αθήνας απέναντι σε έναν εκπρόσωπο της αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό", υπογραμμίζει ο ίδιος ο Καλατράβα. http://ta-nea.dolnet.gr/

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Κομισιόν θέτει ζήτημα για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (ΙΒC) ;     07-07-2005

Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) για τη μεταολυμπιακή χρήση όσων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει χρηματοδοτήσει, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης ρωτούσε για τυχόν ενστάσεις της ΕΤΕ στη μεταολυμπιακή χρήση συγχρηματοδοτούμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ο κ. Αλμούνια, αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και χρηματοδοτικές υποθέσεις στην απάντησή του τονίζει:

·        Η Ελλάδα «στο πλαίσιο των δανείων που χορηγήθηκαν από την ΕΤΕ, έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία των διαφόρων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕ».

·        «Για οποιαδήποτε απόκλιση από την αρχικά προβλεπόμενη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών θα πρέπει να ενημερωθεί η ΕΤΕ και, εφόσον είναι απαραίτητο, να συμφωνήσει. »

·        «Στο βαθμό που τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕ επηρεάζονται άμεσα από το νέο νομοσχέδιο, το οποίο καλύπτει επίσης εγκαταστάσεις που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕ, το κράτος θα πρέπει να ενημερώσει την τράπεζα, ζητώντας ενδεχομένως τη σύμφωνη γνώμη της, εφόσον είναι απαραίτητη.»

 Εντύπωση προκαλεί ότι στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια αναφέρεται ειδικά στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (IBC), που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δημοπρατήσει σε διεθνή διαγωνισμό αύριο Παρασκευή 8/7/05 με σκοπό τη μίσθωσή του για 30 χρόνια από ιδιώτες, ως παράδειγμα έργου συγχρηματοδοτούμενο για το οποίο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ΕΤΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) συμμετείχε στη χρηματοδότηση αρκετών έργων στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, όπως για παράδειγμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων, των βελτιώσεων στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Αθήνας και διαφόρων έργων υποδομής σε ολυμπιακές πόλεις.

Το κράτος, στο πλαίσιο των δανείων που χορηγήθηκαν από την ΕΤΕ, έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία των διαφόρων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕ. Για οποιαδήποτε απόκλιση από την αρχικά προβλεπόμενη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών θα πρέπει να ενημερωθεί η ΕΤΕ και, εφόσον είναι απαραίτητο, να συμφωνήσει. Σε αυτή τη βάση, στο βαθμό που τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕ επηρεάζονται άμεσα από το νέο νομοσχέδιο, το οποίο καλύπτει επίσης εγκαταστάσεις που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕ, το κράτος θα πρέπει να ενημερώσει την τράπεζα, ζητώντας ενδεχομένως τη σύμφωνη γνώμη της, εφόσον είναι απαραίτητη. Συνεπώς, θα απαιτηθεί η συμφωνία της ΕΤΕ για τα συγκεκριμένα έργα και όχι για το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ελληνική βουλή. Συνεπώς, η ΕΤΕ δεν έχει προβάλει αντιρρήσεις ούτε έχει διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό καθεαυτό.

Επιστροφή στην αρχή

 

ΓIA TΟ EKΘEΣIAKΟ KENTPΟ THΣ ΗΕLΕΧΡΟ Kόβουν 20 στρέμματα από τον ελεύθερο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου
ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

«ΨΑΛΙΔΙ» βάζει η κυβέρνηση στον ελεύθερο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, προκειμένου να κατασκευαστεί το Εκθεσιακό Κέντρο της Helexpo στην Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος για το ΟΑΚΑ υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, το νέο εκθεσιακό κέντρο της HELEXPO «θα ανεγερθεί σε ακάλυπτο χώρο 20 στρεμμάτων εντός του ΟΑΚΑ, θα έχει συνολική στεγασμένη επιφάνεια 15.000 τ.μ. και αναμένεται να φιλοξενεί μέχρι και 15 εκθέσεις ετησίως και βέβαια, πολλά γεγονότα και εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του 2007».

H επίμαχη έκταση βρίσκεται μεταξύ του σταθμού του Ηλεκτρικού «Ειρήνη» και του ΟΑΚΑ, κοντά στα δύο υπαίθρια πάρκινγκ και την «Αγορά» - ένα από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της ολυμπιακής ανάπλασης που φέρει την υπογραφή του Ισπανού Σαντιάγκο Καλατράβα. Για την έκταση είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων πριν από λίγους μήνες, όταν η διοίκηση του ΟΑΚΑ επιχείρησε να την παραχωρήσει άνευ διαγωνισμού σε ιδιώτη (την εταιρεία Content) προκειμένου να γίνουν με προσωρινές «ελαφρές κατασκευές» (δηλαδή τέντες) εκθεσιακοί χώροι.

Για 5 χρόνια

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η μίσθωση από τη Helexpo θα έχει διάρκεια 5 χρόνια, ενώ η επένδυση θα ανέλθει σε 3 εκατ. ευρώ. H Hellexpo η οποία πριν από τους Ολυμπιακούς παραχώρησε το κτίριό της προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το Κέντρο Τύπου (πρόκειται για το MPC), ζητούσε ανάλογη λύση για να καλύψει τις ανάγκες της. «Το αίτημα της Helexpo είναι απολύτως λογικό», επισημαίνει στα «NEA» ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς. «Το παράλογο είναι ότι η κυβέρνηση, αντί να ικανοποιήσει το αίτημα παραχωρώντας το έτοιμο κτίριο του IBC, προσθέτει άλλο ένα κτίριο με εμπορικές χρήσεις και επιπλέον 15.000 τ.μ. στον ελεύθερο χώρο του ΟΑΚΑ».

Όπως έγινε γνωστό χθες, το νέο Εκθεσιακό Κέντρο «θα διαθέτει μεγάλα ελεύθερα ύψη για την κατασκευή πολυώροφων εκθετηρίων, το δάπεδο της κατασκευής θα διαθέτει πλήρες δίκτυο παροχών για ηλεκτροδότηση, ύδρευση και αποχέτευση ενώ οι είσοδοι θα είναι επαρκείς και μεγάλων διαστάσεων για την εξασφάλιση γρήγορης και άνετης φορτοεκφόρτωσης». ΤΑ ΝΕΑ , 07/07/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το ΟΑΚΑ είναι απομονωμένο 4 χρόνια μετά

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΕκτός κοινωνίας το έργο του Καλατράβα

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Πριν ακριβώς από τέσσερα χρόνια εκατομμύρια Ελληνες αγωνιούσαμε για την αγχώδη μεταμόρφωση του Ολυμπιακού Σταδίου από ένα επιβλητικό αλλά γερασμένο γήπεδο σε μια μνημειακή αθλητική εγκατάσταση υψηλού επιπέδου. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα είχε αναλάβει τον σχεδιασμό του νέου στεγάστρου, όπως και την αισθητική και λειτουργική αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ΟΑΚΑ με μια σειρά παρεμβάσεων (η Αγορά, το Τείχος των Εθνών, ο Πύργος της Ολυμπιακής Φλόγας) που όταν, τελικά, ολοκληρώθηκαν, μετέδωσαν σε όλον τον κόσμο μια ονειρική εικόνα. Εκείνες τις ωραίες ημέρες της μεγάλης γιορτής ούτε ο πιο απαισιόδοξος Ελληνας δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη σημερινή πραγματικότητα. Το ΟΑΚΑ, αυτονόητος πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες της Αθήνας, Ελληνες και ξένους, παραμένει κλειστός και αναξιοποίητος. Οταν ο δημοφιλής ταξιδιωτικός οδηγός «Time Out» κυκλοφορεί στην έκδοσή του για την Αθήνα με εξώφυλλο την αέρινη, τοξωτή ραχοκοκαλιά της Αγοράς, διαλαλώντας το μεταολυμπιακό λίφτινγκ της ελληνικής πρωτεύουσας, εμείς αντιμετωπίζουμε το ΟΑΚΑ σαν να μην έγιναν ποτέ οι παρεμβάσεις του Σαντιάγο Καλατράβα, σαν να μην έγιναν ποτέ εκεί Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι δυνατόν;

Μόνο στα λόγια

Ολα είναι δυνατά από τη στιγμή που το ΟΑΚΑ είναι ένας ακόμα δυσκίνητος δημoσοσιοϋπαλληλικός οργανισμός και οι δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις αποδεικνύονται καλές μόνο στα λόγια. Δήλωνε στις 25 Ιανουαρίου του 2005 η τότε υφυπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά: «Στο OAKA χωροθετούνται εμπορικές χρήσεις και ο ολυμπιακός περίπατος. Ηδη προχωρούν τα σχέδια για τη λειτουργία του Μουσείου Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων στο τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) που «βλέπει» προς το OAKA».

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε από εκείνον τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά. Ας δούμε τι συναντάει ένας ξένος επισκέπτης φτάνοντας στις περιφραγμένες εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Κατ' αρχήν καμία ενημερωτική σήμανση που να τον κατευθύνει κάπου συγκεκριμένα. Υποχρεωτικά θα «πέσει» πάνω στους ανθρώπους της ασφάλειας του ΟΑΚΑ.

Εκεί θα τους εξηγήσει τι θέλει (να δει από κοντά το Στάδιο, να περπατήσει στον περιβάλλοντα χώρο, που ευτυχώς διατηρείται σε καλή κατάσταση) και θα του επιτρέψουν την είσοδο. Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα για οργανωμένη ξενάγηση, αλλά για κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει προσυνεννόηση μέσω φαξ (!) κι εφόσον η ομάδα των επισκεπτών υπερβαίνει τα 15 άτομα. Το κόστος κατ' άτομο είναι ανησυχητικά χαμηλό (μόλις τρία ευρώ), ενώ οι οργανωμένες επισκέψεις ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν χρεώνονται καθόλου. Συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ελληνικά τουριστικά γραφεία να οργανώνουν επισκέψεις ξένων πελατών τους στο ΟΑΚΑ, κυρίως τους καλοκαιρνούς μήνες. Η δυνατότητα επίσκεψης ή οργανωμένης ξενάγησης αποτελεί πρόοδο αν θυμηθούμε τις ντροπιαστικές εικόνες τουριστών να βγάζουν φωτογραφίες έξω από το κλειδαμπαρωμένο ΟΑΚΑ λίγους μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φυσικά, όμως, δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο.

Το αναγνωρίζει και ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κυριάκος Γιαννόπουλος ο οποίος βλέπει στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων έναν τρόπο για να περιοριστούν τα ελλείμματα που κληρονομεί κάθε χρόνο στους Ελληνες φορολογουμένους η λειτουργία και η συντήρησή τους. Και θα πρέπει να ζηλεύει πολύ τους συναδέλφους του στο Σίδνεϊ που εισπράττουν πολλά εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την οροθολογική χρήση του Ολυμπιακού Πάρκου. Σήμερα το Ολυμπιακό Πάρκο του Σίδνεϊ χρησιμοποιείται ως ένας μεικτός χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας και εμπορικών χρήσεων. Μόνο το 2003, τρία, μόλις, χρόνια μετά τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ολυμπιακό Πάρκο προσέλκυσε 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες! Και φιλοξένησε μέσα σ' ένα χρόνο 1.800 διαφορετικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και άλλου χαρακτήρα.

Απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο και ο κ. Γιαννόπουλος μας ζητάει να κάνουμε υπομονή μέχρι το καλοκαίρι του 2009, όταν ελπίζει πως θα έχει εφαρμοστεί η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα βασικά της σημεία προβλέπει τη λειτουργία παιδότοπων, κινηματογράφων και θεάτρων, χώρων εστίασης, εκθεσιακού χώρου και καταστημάτων αναμνηστικών. Οσο για τα δύο Μουσεία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν νωρίτερα από το 2010, σύμφωνα με το ευνοϊκότερο σενάριο. Aλλά ακόμα και σήμερα, υπάρχουν περιθώρια με απλές κινήσεις από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ, να υποστηριχθεί η αρχιτεκτονική και τουριστική υπεραξία του ΟΑΚΑ. Πόση φαντασία χρειάζεται για να διαφημιστεί σε περιοδικά, οδηγούς ή απλά στο αεροδρόμιο των Σπάτων η ολυμπιακή κληρονομιά της Αθήνας; Αρκεί, φυσικά, να υποστηρίζεται από μια υποδομή που σήμερα υφίσταται στοιχειωδώς.

Καθημερινή 23-2-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Υπό κατάρρευση το στέγαστρο Καλατράβα που κόστισε 130. εκατ. ευρώ – Δεν έχει συντηρηθεί ποτέ http://www.iefimerida.gr/node/116424#ixzz3BSG0BiPI

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Νόμιμες είναι πλέον όλες οι αυθαίρετες κατασκευές του ΟΑΚΑ. Αυτό επετεύχθη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών (μεταξύ των οποίων και οι μεταλλικές κατασκευές «Καλατράβα»), οι οποίες είχαν υλοποιηθεί χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η τακτοποίηση αφορά τις εξής κατασκευές:
- Το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου
- Tο στέγαστρο του Ποδηλατοδρομίου
- H μετατροπή του Ποδηλατοδρομίου σε κλειστή εγκατάσταση
- H θολωτή περιοχή περιπάτου «Αγορά»
- Tο Τείχος των Εθνών
- Τα δύο στέγαστρα στις πύλες εισόδου επί της Κύμης και επί της Νεραντζιωτίσσης
- Τα pavilions που είναι κτίσματα με βοηθητικές χρήσεις (χώροι υγιεινής κοινού, γραφεία ομοσπονδιών, κλπ)
- Όλες οι περιφράξεις και όλα τα στοιχεία διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
- Επεκτάσεις στο Ανοικτό Κολυμβητήριο που χρησιμοποιούνται ως γραφεία
- Τέσσερα κτίσματα υποσταθμών της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο
- Αλλαγή χρήσεως στα κτίρια των ξενώνων, τα οποία πλέον στεγάζουν υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και διαφόρων Ομοσπονδιών.

Επισημαίνεται ότι για όσο διάστημα οι ως άνω κατασκευές ήταν αυθαίρετες, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα συντήρησης και επισκευής. Επίσης, για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που είχε να γίνει από το 2004, έχουν προβλεφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες 600 χιλιάδες ευρώ έχουν δοθεί από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του ΟΑΚΑ, για χώρους όπως το κλειστό προπονητήριο.
Η τακτοποίηση έγινε κατ' εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 29 του νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ 174/Α/8-8-2013) «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», η οποία συμπεριλήφθηκε στον νόμο μετά από συνεργασία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανού με τον τότε αν. υπουργό Σταύρο Καλαφάτη.

(ελήφθη 6-10-2014)

 

Επιστροφή στην αρχή