Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ 7

(προηγούμενα 1, προηγούμενα 2, προηγούμενα 3, προηγούμενα 4, προηγούμενα 5, προηγούμενα 6)

1.      Ενημερωτικό Δελτίο 13, Εξελίξεις στο δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2009 που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής

2.      Ενημερωτικό Δελτίο 14, Εξελίξεις στο δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009 που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής

3.      Ενημερωτικό Δελτίο 15, Εξελίξεις στο δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής

4.      Ενημερωτικό Δελτίο 16, Εξελίξεις στο δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος 2010 που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής

5.      Αξιολόγηση της απόδοσης των ηλεκτρονικών υπογραφών της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου (6-6-2010)

6.      Ένας άξονας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ Αθήνας-Αττικής

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.asda.gr/elxoroi

 

Ενημερωτικό Δελτίο Νο 13

Εξελίξεις στο δίμηνο «Σεπτέμβριος-Οκτώβριος» 2009 που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα-Αττική.

Περιληπτική αποδελτίωση των δημοσιευμάτων της ιστοσελίδας

 

Πολιτικές-Ποιότητα Ζωής: Έρευνα δείχνει ότι σε θερμική βόμβα μετατρέπεται το Λεκανοπέδιο Αθηνών και ότι στους 54 βαθμούς Κελσίου φτάνει η θερμοκρασία στην Ακρόπολη. Επιπλέον, η θερμότητα που εκπέμπεται από τα κτίρια, δημιουργεί τις συνθήκες για καταιγίδες στην Αττική.

Το Σεπτέμβρη κλείνουν 10 χρόνια από το σεισμό της Αθήνας του 1999 και ακόμη τα θύματα δεν έχουν βρει δικαίωση.

Επισημαίνεται από το Παρατηρητήριο ότι  με 100.000 απούλητα ακίνητα και με συμφωνία για μαζικούς πληστιριασμούς το Δεκέμβρη του 2009 μεγαλώνει το ενδεχόμενο της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Δημοσκόπηση δείχνει ότι επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει την αυθαίρετη δόμηση με κανέναν τρόπο.

Εκτιμάται ότι ο κ. Σουφλιάς έδρασε ως προεκλογικός διεκπεραιωτής συγκεκριμένων επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων.

Διατυπώνονται 10 Βασικές Θέσεις για το νέο «Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας – Αττικής» ( Κ. Φωτεινάκης). 

Η Συντονιστική Ελεύθερων Χώρων Αθήνας στέλνει Ανοιχτή Επιστολή προς τα Πολιτικά Κόμματα με πλήρη δέσμη μέτρων για το Πράσινο και τους Ελεύθερους Χώρους του Λεκανοπεδίου, εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

Εκλογές και αλλαγή Κυβέρνησης στις 5-10-2009.

Τοποθετείται διευθύντρια του Γραφείου του Νέου Πρωθυπουργού η δικηγόρος της Μονής Τοπλού, του Κακλαμάνη-Βωβού στον Ελαιώνα, των ανεμογεννητριών στον Ελικώνα, της Cosco και της Μαρίνας Ζέας.  

Προεκλογικά εξαγγέλλεται Υπουργείο Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες για τα δάση και τη βιοποικιλότητα, και ταυτόχρονη ίδρυση κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων (24-9), που υλοποιείται μεταεκλογικά. Ανακοινώνονται οι άξονες πολιτικής του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.(18-10).

 

Πυρκαγιές Δασών:

Δημοσιοποιούνται οδηγίες από ΜΚΟ για τα πολλά άγρια ζώα που κατέφυγαν στην πόλη μετά τις πυρκαγιές Αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε ο ΔΣΑ-Ζητεί €10 εκατ. για παραλείψεις στην προστασία των δασών. Για πολιτικές και ποινικές ευθύνες και με συγκροτημένες προτάσεις μιλούν οι ειδικοί σε ημερίδα για το τι πρέπει να γίνει με τα δάση. Ο Επιθεωρητής Δημ. Διοίκησης κ. Ρακιντζής καταγγέλλει ότι η ασυνεννοησία της Πυροσβεστικής έκαψε την Αττική και δηλώνει ότι αν δεν γίνει αεροφωτογράφηση των καμένων εκτάσεων και δεν συνταχθούν δασικοί χάρτες θα συνεχίσουν να σημειώνονται εμπρησμοί από πρόθεση. Καταγγελία για την αποπομπή και μη αξιοποίηση εθελοντών δασοπυροσβεστών. Ξεδιπλώνονται από επιχειρηματίες  σχέδια για τα  καμένα της ΒΑ Αττικής. Σε 100.000 στρ. δασών ανέρχονται οι διεκδικήσεις από 237 οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Καταγράφονται τα κόλπα για τον αποχαρακτηρισμό δασών. Μελέτη των ΑΠΘ-WWF συμπεραίνει ότι χάθηκαν 184.000 στρέμματα δάσους σε 20 χρόνια. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αποζημιώνει και πυρόπληκτους που έχουν χτίσει σε δασική ή αναδασωτέα έκταση και γενικώς δεν εξετάζει αν δεν υπάρχει νόμιμη άδεια. Σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα δασοπροστασίας, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Καταπελτης ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές. Δημοσιοποιούνται αυθαίρετες βίλες που δεν γκρεμίζονται (ο Αχ. Καραμανλής, ο Αγούδημος και η αυτοκτονία της Σταθέα). Δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τη σύνταξη των δασικών χαρτών ζήτησε η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Γίνεται κατάργηση δύο άρθρων του δασοκτόνου νόμου Δρυ του 2003.

 

 Περιαστικά βουνά-Μεσόγεια:

Υμηττός: Εν μέσω πυρκαγιών ο κ. Σουφλιάς προχώρησε στη δημοπράτηση των αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό. Το ΣτΕ σταματάει την ανέγερση κατοικιών στο στρατόπεδο Σακέτα. Κατατίθεται υπόμνημα από πολίτες προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ρυθμιστικό Σχέδιo Αττικής, τον Yμηττό και τους Νέους Αυτοκινητόδρομους. Η WWF ζητά την απόσυρση του εξαγγελθέντος ΠΔ Υμηττού. Ο Περιφερειάρχης δεν περιλαμβάνει όλες τις καμένες εκτάσεις του Υμηττού στην απόφαση αναδάσωσης. Αντίθετη στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ στον Υμηττό είναι η Γενική Διεύθυνση Δασών (4-10). «Πάρτε πίσω τα σχέδια καταστροφής του Υμηττού» ζητούν οι κάτοικοι (24-10), καθώς δεν βλέπουν να παγώνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων.

Ποικίλο όρος: Η ιερά οδός, ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης, μπαζώνεται από την ΕΡΓΟΣΕ και κινδυνεύει από αυτοκινητόδρομο (18-10). 

Πεντέλη: Στη Μονή Πεντέλης, τα αρχικά 130 στρέμματα με τα χρόνια έγιναν ...48.000. Επίσης έμειναν ανείσπρακτα πρόστιμα 3 εκατομμυρίων ευρώ και αποφάσεις κατεδάφισης που ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Πριν φύγει η στάχτη «Διακάτοχοι Δασών» περιφράσσουν τα καμένα με οδηγίες του... υπουργείου (3-10).

Πάρνηθα: «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ»-Φυτεύουν μια νέα πόλη στον αυχένα της Πάρνηθας (10-9). Στάσιμη η αποκατάσταση των μνημείων στο Τατόι-Μετά 5 χρόνια ακόμη δεν έγινε ο φορέας.

Θριάσιο Πεδίο: Οι αρχές κωφεύουν για το παράνομο εργοτάξιο του ΑΚΤΟΡΑ στο λόφο  Βλύχας που διενεργεί παράνομες επιχωματώσεις για την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Η Νομαρχία στις 18-9 νομιμοποιεί όλες τις αυθαίρετες εργασίες της ΠΕΤΡΟΛΑ μετά από πρωτοφανή απόκρυψη στοιχείων. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ-Αντίθετοι στο έργο του Βιολογικού Σταθμού στον Ασπρόπυργο

Υπόλοιπο Αττικής: Προειδοποίηση της ΕΕ για τον υγρότοπο Βραυρώνας που απειλείται από κατασκευή αντιπλημμυρικού.Μαραθώνας: Αγώνας του δημάρχου για μείωση ζωνών προστασίας του Πάρκου Σχινιά, του Πεντελικού όρους και του μνημείου των πεσόντων για ...τσιμέντο.70 χρόνια μετά θυμήθηκε το κράτος ότι είναι δημόσιες διακατεχόμενες δασικές εκτάσεις ο Αγ. Στέφανος και η Ανοιξη. Καταγγέλλεται ότι το Δημοτ. Συμβούλιο Παλλήνης προωθεί τις ορέξεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Κτήματος Καμπά. Γίνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το ΣτΕ γνωματεύει ότι το Κτήμα Καμπά δεν είναι Γεωργική Γη αλλά "Ζώνη εγκατάστασης 2γενούς & 3γενούς τομέα". Η  REDS προχωράει την κατασκευή της α' φάσης (περίπου 31.000 μ2) του Εμπορικού Πάρκου της Γυαλού στα Σπάτα Αττικής (17-10). Στο Γραμματικό σταμάτησαν οι εργασίες για τον ΧΥΤΑ λόγω ανεύρεσης αρχαιοτήτων.

 

Λεκανοπέδιο Αθήνας:

Αλση, πλατείες, οικόπεδα, πάρκα εξακολουθούν να συρρικνώνονται, να χτίζονται, να κακοποιούνται, να ιδιωτικοποιούνται.

Στην παλιά βάση του Ελληνικού-30 στρ- μπήκαν κάτοικοι της περιοχής, για  να τον μετατρέψουν σε πράσινο-αναψυχή.

Οι αρχαιολόγοι ζητούν το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, από φέουδο ημετέρων, να ενωθεί με τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως  (23-9).

Οι κάτοικοι δεν έχουν ενημερωθεί για το γκαράζ του 1ου Νεκροταφείου, ούτε έχει ζητηθεί η γνώμη τους (30-10).

Κτήμα Δρακόπουλου: Αποχαρακτηρίστηκε επί ΠΑΣΟΚ-Κατεδαφίστηκε επί ΝΔ. Άμεση απαλλοτρίωση του ισοπεδωμένου χώρου από το Δήμο Αθηναίων ζητούν οι κάτοικοι. Δενδροφύτευση, πότισμα και ...ζωγραφική από τους κατοίκους. Μια διδακτική ιστορία: Πώς η διατηρητέα έπαυλη Δρακόπουλου από στολίδι αρχιτεκτονικής έγινε μπάζα για μπουλντόζες. Ο Δήμαρχος επιτίθεται στην τοπική επιτροπή αγώνα γιατί δεν τον αφήνει να κόβει δέντρα και να χτίζει.

Φιλοπάππου: Ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει καμία πρόθεση να ακούσει για τα προβλήματα της πόλης όπως τα ζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Ελλείψεις στον φάκελο για την οικοδομική άδεια κατασκευής του γηπέδου ΠΑΟ Στον Ελαιώνα. Το Ο.Τ. 55, που έχει πλέον στην κατοχή του ο δήμος θα δοθεί ως επιπλέον πράσινο. Bόμβα Βωβού για το γήπεδο του ΠΑΟ: «Θα το μπλοκάρω!..». Το ΣτΕ επιτρέπει εμπορική χρήση στο 35% της  δόμησης του γηπέδου-Αρχίζει η διεκδίκηση για Πάρκο γύρω από το γήπεδο. Ο Ολυμπιακός περιμένει να γίνει το γήπεδο ΠΑΟ για να χτίσει 4,5 στρ γύρω από το Καραϊσκάκη, ζητώντας … ισονομία!!!

Ιππόδρομος: Η Εθνική Λυρική Σκηνή να είναι αντίβαρο στην υποκουτούρα και όχι εμπόρρευμα.

Πεδίον Άρεως: Παραδέχεται παρατυπίες του Πανελληνίου (κοπή δέντρων) η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Π. Άρεως: Δικάζονται (16/9) οι συλληφθέντες της δενδροφύτευσης. Καταγγελίες ότι το Πεδίο του Άρεως συρρικνούται.

Ακαδημία Πλάτωνα: Η Α' φάση της μελέτης τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς κατάφεραν να αποτρέψουν το Δήμο Ζωγράφου να μετατρέψει τις πλατείες σε γκαράζ και εμπορικά κέντρα κόβοντας δεκάδες δένδρα. Κινητοποίηση 6 και 7/10.

Σε κίνδυνο  το Κτήμα Παπάγου στην Κάτω Κηφισιά. 

Δικάστηκε ο Ν Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος των Συλλόγων Γονέων του Πολυγώνου που αντιστάθηκε για να μη γίνει πολυκατοικία ο χώρος κατασκευής του 24ου Λύκειου (28-10).

Ανύπαρκτη η ενσωμάτωση των ξένων στην Κυψέλη-Προτάσεις από τοπικούς συλλόγους.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ φτιάχνει «οικολογικά» σχέδια ιδιωτικοποίησης αντί για αντιπλημμυρικά στο Μοσχάτο.  

Πλημμύρα  στη Λεωφόρο Φυλής από τα ορμητικά νερά του ρέματος της Εσχατιάς.

Έρχεται "Βροχή" εμπορικών κέντρων-Αλίμου, Κηφισού, ΟΣΕ, Αθηνών Αρένα, Κηφισού και Λένορμαν, Νέο Φάληρο, Γαλάτσι, 2 Mall στα Σπάτα-Γυαλού, Κάντζα, Ολ. Χωριό, 2 στο Λαύρειο, κλπ. Εκτιμάται ότι σκάνδαλα τύπου Mall θα μπορούν να μένουν ατιμώρητα αν γίνει το Συνταγματικό δικαστήριο που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Από το... μηδέν η διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής-ΧΥΤΥ αντί ΧΥΤΑ

Επικίνδυνα αυξανόμενη η συχνότητα  υπερβάσεων όζοντος στην Αθηναϊκή ατμόσφαιρια.

                                                                                           

ΙΧ, πεζοί, ποδήλατο, Μετρό, τράμ:

Κινητοποιήσεις στον Κόμβο Αγ. Στεφάνου για τα διόδια. Διαμαρτυρία για τις διαφημιστικές πινακίδες- 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω των διαφημιστικών Πινακίδων τα τελευταία δύο χρόνια. 

Ημέρα χωρίς Ι.Χ. με... μποτιλιάρισμα. ΠΕΖΗ: Κάθε φέτος και χειρότερα.

88 μοντέλα ΙΧ χαμηλής εκπομπής που από το Σεπτέμβριο του 2011 θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο. Δημοσιεύεται η αποδελτίωση του Παρατηρητηρίου για τους χώρους στάθμευσης στην Αθήνα.

Η Ε.Ε. ανακοινώνει μέτρα για οικολογικότερες και φιλικότερες προς το χρήστη αστικές μετακινήσεις.

 

Διάφορα:

ΣτΕ: οποιαδήποτε πολεοδομική ρύθμιση δεν πρέπει να οδηγεί σε αύξηση της δόμησης μιας περιοχής. Ζητείται Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για τα έτη 2012 και 2013. Αθεμπίγιο: όλες οι πόλεις πρέπει να συμμετέχουν σε νέες τεχνολογίες και να λαμβάνουν μέρος σε έναν τρόπο οικοδόμησης, που υπαγορεύεται από αυτές τις τεχνολογίες-Δηλαδή; ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ; Ο αρχιτέκτονας Richard Woditsch ανακάλυψε έναν αρχιτεκτονικό «θησαυρό»: Την πολυκατοικία! Ένα ενδιαφέρον κείμενο για το αστικό πράσινo του Δασολόγου Α. Β. Καπετάνιου. Ανακοινώνεται ότι  θα προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης όλοι οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης σε οικοδομές μετά τις 22 Ιουλίου 2009. «Τράπεζα γης» και «πράσινο ταμείο» προτείνει το ΕΜΠ.  

 

Ημερολόγιο: Καταγράφτηκαν  28 εκδηλώσεις στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2009. (μειωμένες λόγω βουλευτικών εκλογών)

 

Δράση του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2009

·        Συνεργασία με διάφορα ΜΜΕ.

·        Συμμετοχή στη συνεδρίαση (25/9/2009) της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

·        Συμμετοχή στην έκδοση Δελτίου Τύπου της Συντονιστικής (29-6-2009)

·        Συμμετοχή στην έκδοση της  ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

·        Προετοιμασία του Λευκώματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ σε συνεργασία με το ΤΕΕ

·        Υπογραφή Εξώδικου κατά της εταιρείας «Ολυμπιακά ακίνητα» που υπέβαλε η κίνηση πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»

·        Συνεργασία με την Ομάδα «Κέντρο-Απόκεντρο» για τα ρέματα του Λεκανοπεδίου Αθήνας 

·        Συμμετοχή με άρθρο «The urban social movement of Open Spaces in Athens, Greece» σε ξενόγλωσση ηλεκτρονική έκδοση για τα κοινωνικά κινήματα (ΑΠΘ).

·        Συμπαράσταση στον δικαζόμενο Νίκο Σπυρόπουλο που αντιστάθηκε στο μη χτίσιμο αυλής σχολείου στο Πολύγωνο.

·        Συνεργασία με φοιτητή από το ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ για πτυχιακή εργασία για το Μπαρουτάδικο-Αιγάλεω

 

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ: Ηλίας Γιαννίρης igiann@tee.gr , (τηλ. 210-8237397)

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, ημερομηνία: 26-5-2010

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ Αθήνας-Αττικής

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.asda.gr/elxoroi

 

Ενημερωτικό Δελτίο Νο 14

Εξελίξεις στο δίμηνο «Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009»  που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα-Αττική.

Περιληπτική αποδελτίωση των δημοσιευμάτων της ιστοσελίδας

 

Γενικά:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε οριστικό τέλος σε κάθε δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί μετά το 1983.

Άλλη μια διάταξη του δασοκτόνου νόμου Δρυ, τρίτη κατά σειρά) καταργεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κύρωση της διεθνούς σύμβασης για το τοπίο- «Aσπίδα» για τα δάση.

Ζητείται  κατάργηση του δικαιώματος της Ναοδομίας να εκδίδει οικοδομικές  άδειες.

Πολίτες ζητούν από το Υπ. Περιβάλλοντος νόμο για τη διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων και των χώρων αστικού πρασίνου. Η Υπουργός Περιβάλλοντος υπόσχεται έμφαση στους χώρους πρασίνου της Αθήνας και ένταξή τους στην καθημερινότητα των πολιτών.

Υπ. Περιβάλλοντος: «Οχι» στην επιβολή αστικών διοδίων και άλλων «πράσινων φόρων»

Μελετάται τα ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου να δοθούν ως «προίκα» σε εταιρία αξιοποίησης ακινήτων που θα εισαχθεί στο ΧΑ.

«Μαύρη τρύπα» στη διαχείριση κληροδοτημάτων στην Ελλάδα -Συχνά δεν τηρείται η επιθυμία του δωρητή, ενώ οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι.

Σχεδόν οι μισές από 8000 εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι παράνομες και δεν ελέγχονται από πλευράς ακτινοβολίας και ασφαλούς χώρου εγκατάστασης.

Συμπαράσταση ξεσηκώνει η  τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι αγωνιστών στα Πετράλωνα, που θεωρείται ως επίθεση εναντίων όλων των κινημάτων πόλης.

Υπόλοιπο Αττικής:

Απολογισμός της πυρκαγιάς Αν. Αττικής: Το 80-90% της καμένης έκτασης είχε ξανακαεί. Θετικό χαρακτηρίζει το ΤΕΕ το σχέδιο νόμου του Υπ Περιβάλλοντος για την προστασία των καμένων της Αττικής. Σχέδιο νόμου για τα δάση της Αττικής: Πολύς θόρυβος για το τίποτα;

21 βαλτόπαπιες (παγκόσμια απειλούμενο είδος) καταμετρήθηκαν πέρσι στη Λίμνη Κουμουνδουρου.

Στην Ελευσίνα κατασκευάζεται ήδη το νέο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ με πενταπλάσια ισχύ... θα εκλύονται 950.000 τόνοι Διοξειδίου του Άνθρακα, το χρόνο (αύξηση 350%). Στο Θριάσιο τα δέντρα δεν τα καίνε, τα ξεριζώνουν.

Ασωπός: Στο ΣτΕ για κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Βιολογικού και Χημικού καθαρισμού.

Στην δικαιοσύνη οι παρανομίες από το Κολέγιο στην Κάντζα Παλλήνης.

20 τόνους επικίνδυνα απόβλητα θα εναπόθετε απορριμματοφόρο του Δήμου Ασπροπύργου στο ΧΥΤΑ Φυλής! Άγνωστο πόσα άλλα φορτία έχουν θαφτεί.

  Περιαστικά βουνά:

Υμηττός: Αρχαιολόγοι: Το ΠΔ Υμηττού έχει παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις που θίγουν την απόλυτη προστασία των αρχαιολογικών χώρων.  Η νομολογία του ΣτΕ απαγορεύει αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό.  40 πολίτες κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά των αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό. «Διάσπαση και κατακερματισμό του σημαντικού οικοσυστήματος» στον Υμηττό βλέπει το Υπ. Γεωργίας. Προς ακύρωση οδηγείται ο διαγωνισμός για τους αυτοκινητόδρομους της Αττικής. Σώζεται προς το παρόν ο Υμηττός.

Πάρνηθα: SOS Για Πάρνηθα: Οι παράνομες αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2003 κατέρριψαν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των Εθνικών Δρυμών.

Λεκανοπέδιο Αθήνας:

Αγ. Παρασκευή: Θέλουμε τον Ιόλα ανοιχτό και όχι ένα νέο DaVinci

Μαρούσι: Λογοκρισία υπέρ του MALL από τη Wikipedia. Επανέρχεται το κτήριο Βωβού 3.000 τ.μ. επί Λ. Κηφισίας & οδού Σίνα στο Μαρούσι που είχε σταματήσει από το 2005. Το οικόπεδο Παναγόπουλου για εμπορικο κέντρο, τσιμεντοποίηση του Αμαλίειου, τσιμεντοποίηση 80 στρ.στο ΟΑΚΑ, στην ΚΕΔ 66 στρ.

Γαλάτσι: ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΑ ΕΡΓΑ! Το εμπορικό κέντρο Galatsi Olympic Hall δεν θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό πριν από το 2010.

Προωθούν επίγειο προαστιακό στα Σεπόλια παρά την απόφαση του ΣτΕ.

Απόφαση ΣτΕ: Παράνομες οι πολεοδομικές ρυθμίσεις του Δ. Αθηναίων στον Προμπονά.

Κτήμα Δρακοπούλου: Απίστευτα μυστικά και ψέματα θα σκέπαζαν τα 9.000 τετραγωνικά μέτρα μπετόν, εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις των κατοίκων. Απαλλοτρίωση του Κτήματος και απόδοσή του στους κατοίκους

επιχείρηση  του Δ. Αθηναίων να καταργηθεί απόφαση του Δ.Σ για το χαρακτηρισμό του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων ως πάρκου από τον ίδιο το δήμο.

Αγ. Παντελεήμονας: Ξανά στο Συνήγορο του πολίτη για να ξανά-ανοίξει η Παιδική Χαρά στον Άγιο Παντελεήμονα. Πλήθος κόσμου στην αντιρατσιστική συναυλία- ομάδα ακροδεξιών επιχείρησε να σταματήσει την εκδήλωση.

Η Νομαρχία αμφισβητεί τον δασικό χαρακτήρα του Π. Άρεως; Κλειστό το πάρκο λόγω ενστάσεων.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Με οδηγό την «ξεχασμένη» μελέτη του Πολυτεχνείου, που χρειάζεται, όμως, επικαιροποίηση, θα κινηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε κινητοποιήσεις οι κάτοικοι. 

Αμπελόκηποι: Επιμένει η ΔΕΗ παρά την απόφαση του ΣτΕ και υπέβαλε προσφυγή για τον αδόμητο χώρο.

Ζητείται παρέμβαση για την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα. οι κυβερνήσεις βρίσκουν χρήματα (σ.σ. 1 εκατ. ευρώ) για την υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα, για την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα.

Μηνύσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων για τη ρίψη χημικών στη γειτονιά τους θα καταθέσουν μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων.

Κέντρο: Πρόταση παρεμβάσεων μεταξύ Β. Σοφίας, Β. Κωνσταντίνου, Αμαλίας και Β. Ολγας, ενοποιεί ελεύθερους και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητους χώρους. Αντι-οικολογικό και ενεργοβόρο το Μέγαρο Μαξίμου. Συγκρότημα των γραφείων Δοξιάδη, στον περιφερειακό του Λυκαβηττού: Θα μετατραπεί σε κατοικίες- Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι αλλοίωσης της εξωτερικής μορφής στο κτήριο έμβλημα. Θα αναστυλωθεί το Θέατρο Διονύσου, κάτω από την Ακρόπολη. Να μη χρησιμοποιείται ο κήπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης ως χώρος στάθμευσης των ΙΧ. Αμεση παρέμβαση ζητούν οι κάτοικοι για τη σωτηρία του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς από την τσιμεντοποίηση.

Γκάζι, Κεραμεικός, Ρούφ: Το Διασκεδαστήριο της Αθήνας, με τη πλήρη ασυδοσία. Άβατο στην έννομη τάξη- το βασίλειο της αρπαχτής.

Αγώνες να μη γίνουν τα Άνω Πετράλωνα σαν το Γκάζι ή του Ψυρρή.

Εισήγηση υπέρ της περίφραξης του Λόφου του Φιλοπάππου στο ΣτΕ. Απάντηση των κατοίκων στην αδιαφορία Δήμου Αθηναίων και Εφορείας Αρχαιοτήτων για το πράσινο του Φιλοπάππου.

Οδός Πειραιώς 166: το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε δημόσια γη με αντιπαροχή.

Διπλή ανάπλαση σε Ελαιώνα-Αμπελόκηπους: Το ΥΠΕΧΩΔΕ γνώριζε εκ των προτέρων ότι η διπλή ανάπλαση δεν θα μπορούσε να σταθεί στη κρίση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου σε περίπτωση προσφυγής. Και νέο Βατερλό της ενημέρωσης. Διαψεύδει το υπουργείο Περιβάλλοντος το "πράσινο φως στο ΒΩΒΟ" για Διπλή Ανάπλαση. ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βωβού. Πλάτη κόστους δεκάδων εκατομμυρίων από το Δ. Αθηναίων για γήπεδο, Βωβοκτίριο-Διχάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Θα γίνει κολυμβητήριο στο πρώην γήπεδο ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας; Πολλές είναι οι εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν. η λεγόμενη διπλή ανάπλαση σε Αμπελόκηπους και Ελαιώνα μετατρέπεται σε διπλή τσιμεντοποίηση;  Ο Δήμαρχος Αθηναίων ζητά να δίνει λιγότερους χώρους για πράσινο στον Ελαιώνα-Πέταξε «Το μπαλάκι» του γηπέδου στην κυβέρνηση. Αβάσιμη  η εμμονή κάποιων που συνεχίζουν να μιλάνε περί ολοκλήρωσης του συνόλου της διπλής ανάπλασης Η διπλή ανάπλαση θα προχωρήσει σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ξεκαθάρισε η υπουργός Περιβάλλοντος στον Δήμο Αθηναίων. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο της ομάδας ΕΒΕΡΤΟΝ-Λίβερπουλ για νέο γήπεδο επειδή περιλαμβάνεται και η κατασκευή εμπορικού κέντρου.

Εκδηλωση Παρουσιασης του Χαρτη του Άλσους Παγκρατιου.

Στον Βύρωνα ένα πάρκο στοίχισε 2,8 εκ. ευρώ- όσο είναι το εργολαβικό κόστος για 30 περίπου διαμερίσματα των 100 τ.μ!

Το σενάριο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης από Αιγάλεω και Περιστέρι στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μελετά η κυβέρνηση. Θα επαναλειτουργήσουν οι προϋπάρχουσες αεροπορικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό;

Ρέμα Πικροδάφνης: Ναι στην απόλυτη φυσική μορφή του ρέματος-όχι πέτρα και τσιμέντο με δήθεν ανάπλαση.

Ο Δήμαρχος Πειραιά επιχειρεί να δώσει στην ΠΑΕ «Ολυμπιακός» ότι έδωσε ο Κακλαμάνης στην ΠΑΕ «Παναθηναϊκός» και την «Βωβός ΑΕ» στο Βοτανικό. Λόγω Παναθηναϊκού, οι εμπορικοί χώροι του γηπέδου του Ολυμπιακού ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστούν με τον κατάλληλο συντελεστή δόμησης. ΧΡΩΠΕΙ: Ο Χαραγκιώνης πιέζει για την ανάπτυξη εμπορικού – ψυχαγωγικού κέντρου Aegean Park. Το τρίγωνο πρασίνου στην οδό Ερεχθέως κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί. Επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων της Νομαρχίας Πειραιά στο μικρό νησί του Δοκού.

Δήμος Κερατσινίου: Καταγγέλλουμε την επίθεση της αστυνομίας στον πολιτικό χώρο ΡΕΣΑΛΤΟ του Κερατσινίου και το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Μονή Δαφνίου: Αναστήλωση ή κατάρρευση?

Κεραίες Κινητής τηλεφωνίας: Κινητοποίηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων 3 σχολείων της Γλυφάδας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν τοποθετηθεί κοντά στα σχολεία. Διαμαρτυρία για τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Κάντζα.

ΙΧ, πεζοί, ποδήλατο, Μετρό, τράμ: Έγιναν διαρκές έγκλημα οι διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο CAR SHARING – ΕΝΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Ο σύλλογός ΠΕΖΗ έχει στείλει στη νέα κυβέρνηση υπόμνημα σχετικά με τα προβλήματα των πεζών. Αττική Οδός: Με κόλπα οι εργολάβοι θα έχουν συνολικά έσοδα πάνω από 4 φορές από όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης!

Διάφορα:

Απo-ανάπτυξη (de-growth), η μόνη βιώσιμη απάντηση στην οικονομική και περιβαλλοντική κρίση.

Η Αθήνα 22η σε περιβαλλοντικές επιδόσεις σε Σύνολο 30 Ευρωπαϊκών Πόλεων.

Κτηματολόγιο: έχει ολοκληρωθεί μόνον το 17% του έργου-Προτάσεις. Κτηματολόγιο: μέχρι στιγμής δεν έχει κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης, ενώ η θεσμοθετημένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας δεν ξεπερνάει το 20%. Το Δημόσιο και οι οργανισμοί του δεν υποχρεώθηκαν να δηλώσουν την περιουσία τους.

150 μέτρα από την πλατεία του δήμου Αχαρνών εντοπίστηκε το κέντρο λατρείας της Ιππίας Αθηνάς.

Πρόταση για Συμμετοχικό Προϋπολογισμό στη Νέα Ερυθραία. Ένα ενδιαφέρον κείμενο για Συμμετοχικό Προϋπολογισμό από το Ζεφύρι.

Ιερή δυσφορία για τον συντελεστή φορολόγησης των εκκλησιαστικών ακινήτων.

Ευρωπαϊκό μητρώο για τις εκπομπές βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Ημερολόγιο: Καταγράφτηκαν  41 εκδηλώσεις στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009.

Δράση του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009

·        Συμμετοχή στην ετήσια εκδήλωση των κινημάτων πόλης στο Σύνταγμα (12/12/2009) για την Κλιματική Αλλαγή

·        Συμμετοχή στην παρουσίαση της έκδοσης του ΤΕΕ για τον Πολεοδόμο Γρηγόρη Διαμαντόπουλο «Τι απομένει μετά από 40 χρόνια μαχόμενης Πολεοδομίας;»

·        Συμμετοχή στην, ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ 18/11/09 για τον Άγιο Παντελεήμονα

·        Συμπαράσταση διαμαρτυρίας του Παρατηρητηρίου κατά της τρομοκρατικής επίθεσης στο σπίτι των αγωνιστών Γιάννη και Τρισεύγενης Γιαννατσή

·        Συμμετοχή στη Συνέλευση Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

·        Συμμετοχή στην Ανακοίνωση της Συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων (10/12/2009)

·        Συμμετοχή στην Ανοιχτή Συνέλευση Παναττικής Πρωτοβουλίας για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας  και την Ακτινοβολία 13/12/09

·        Προετοιμασία του Λευκώματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ σε συνεργασία με το ΤΕΕ 

·        Επεξεργασία του Παρατηρητηρίου: Μερικά παραδείγματα για την επίσημη χρήση του όρου «ελεύθερος χώρος» 28-11-2009

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ: Ηλίας Γιαννίρης igiann@tee.gr , (τηλ. 210-8237397)

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, ημερομηνία: 26-5-2010

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ Αθήνας-Αττικής

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.asda.gr/elxoroi

 

Ενημερωτικό Δελτίο Νο 15

Εξελίξεις στο δίμηνο «Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010» που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα-Αττική.

Περιληπτική αποδελτίωση των δημοσιευμάτων της ιστοσελίδας

 

Γενικά:   

Υπό εξέταση η πρόταση για νέα «Ολυμπιακού τύπου» έργα, για το ΣτΕ και την «παράκαμψη» του πολίτη.

Δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για ενίσχυση του πράσινου ταμείου- Τα χρήματα που συλλέγονται για την ποιότητα ζωής πηγαίνουν αλλού. Η νεοσύστατη Υπηρεσία Κατεδαφίσεων θα έχει ... μόνο 12 υπαλλήλους;

Η Αθήνα εκπέμπει SOS-Στοιχεία και αριθμοί. Μέσα σε μια 20ετία οι οικισμοί επεκτάθηκαν κατά 30% και αν αυτό συνεχιστεί  η Ομόνοια θα... ενωθεί με τη Ραφήνα. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: απέτυχε το μοντέλο των πόλεων που αναπτύσσονται ως "μικρές Αθήνες", δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός και "ο ιδιωτικός χώρος είναι κυρίαρχος με αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος να υποβαθμίζεται.

Εξαγγέλλονται: πάρκα «τσέπης» και κατεδαφίσεις. Από κόσκινο το νέο ΡΣΑ-Θα δημοσιοποιηθεί Οκτώβρη 2010.

Προσδοκίες στην αγορά από το αναμενόμενο γενικό ξεπούλημα στα ακίνητα του Δημοσίου. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ζητά και ο βουλευτής Παπαδημούλης!! Κρατικό real estate: εκποίηση-ενοικίαση ακινήτων-κατασκευή μεγάλων εμπορικών κέντρων ή χώρων αναψυχής από τις ΔΕΚΟ του υπ. Υποδομών-για πράσινο ούτε λόγος. Ετοιμάζονται να πουλήσουν στο real estate και την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων (5 δισ. ευρώ).

Για ΣΔΙΤ δεσμεύονται από το ΠΔΕ κάθε έτος 200 εκατ. ευρώ για 25 έτη. Τα δημόσια έργα μέσω ΣΔΙΤ κοστίζουν 1,5 φορά ακριβότερα. Νέος σχεδιασμός για τις ΣΔΙΤ. Με ΣΔΙΤ γκαράζ σε 3 κεντρικές πλατείες της Πάτρας-Με ΣΔΙΤ και ο ΟΣΕ!

«Προστασία οικοδομική» και όχι δασική παρέχει το δασικό νομοσχέδιο.  Τα επόμενα 4 χρόνια, μόνο στην Αττική ανακοινώθηκε ότι θα αναδασωθούν 100.000 στρέμματα που έχουν καεί.

Την παραχώρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου - Αγίων Αναργύρων και «Γουδή», ζήτησε η «Συνεργασία των 12 φορέων για το περιβάλλον»-Θα χτιστεί το 50%;

88 από τους 97 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων αντιμετωπίζουν κατασκευαστικά προβλήματα-τραυματίστηκαν 3 παιδάκια από πτώση σοβάδων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων χτίζει παρκάκια γιατί …δεν μπορεί να τα φροντίζει!

Αττική:

Λίμνη Κουμουνδούρου - Βουρκάρι Μεγάρων-Να τους προστατέψουμε.

Η Ελευσίνα... τιμωρείται γιατί έχει πάρει στα ζεστά την υπόθεση της ανακύκλωσης των σκουπιδιών.

Η ΕΑΒ προσπαθεί να φιμώσει ενεργούς πολίτες για το εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό. Οινόφυτα-Ασωπός: Βιομηχανίες: Επιβλήθηκαν 200 πρόστιμα, πληρώθηκαν έξι!

Κτήμα Καμπά: θρίαμβος... του σχεδιασμού της κερδοσκοπίας στη γη.

ΤΑ ΜΑΤ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ -Η προετοιμασία των κατοίκων για την ...υποδοχή τους συνεχίζεται.

Όχι στη Χαβούζα της ΔΕΗ Λαυρείου που βλάπτει ανεπανόρθωτα το Περιβάλλον στηνΚαμάριζα και το αρχαίο Θέατρο «Θορικού».

 Περιαστικά Βουνά:

Μελέτη για αναδασώσεις με νερό από την Ψυττάλεια

Νέα αναστολή δόμησης στον Υμηττό-έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Αυθαίρετο κτίσμα και εντός αναδασωτέας έκτασης το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης!!! Αρνητικές εξελίξεις στο δάσος Παπαδημητρίου (100 στρ.)  στα Μελίσσια.

Όρος Αιγάλεω: Από τη μια δενδροφύτευαν, από την άλλη γνωστός-άγνωστος (;) έκοβε 28 δέντρα!! Ψευδή της ΕΡΓΟΣΕ- Μεταξύ άλλων απαντά ότι ΔΕΝ έχει διανοίξει βοηθητικούς δρόμους ΕΝΩ έχει μηνυθεί δύο φορές από το Δασονομείο Αιγάλεω!!!

1.200 δενδρύλλια φυτεύτηκαν κατά την αναδάσωση στα Τουρκοβούνια.

Λεκανοπέδιο Αθήνας::

Οι μαθητές αγκαλιάζουν το πάρκο Κύπρου και Πατησίων. 26-1-2010: Ένας χρόνος Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Ακροδεξιοί έκλεισαν την παιδική χαρά Αγ. Παντελεήμονα πριν 9 μήνες-Μετά ο Δήμος «έκλεισε»(!!) την παιδική χαρά για ...ανάπλαση [Ακόμη είναι κλειστή].  Ανάπλαση σε 3 οικοδομικά τετράγωνα του Αγ. Παντελεήμονα-Εργασία φοιτητών ΕΜΠ.

Στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη του Αγ. Αθανασίου Κυψέλης-Ο Δήμος Αθηναίων υπέρ των 40.000 τ.μ. τσιμέντου στο πάρκο;

Αμπελόκηποι: Μόνο πράσινο στο γήπεδο ΠΑΟ-Αλεξάνδρας-εγκαταλείπεται υπόγειο γκαράζ 700 θέσεων, το κτήριο 400 τ.μ. και η υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας. Να στεγαστεί στα Προσφυγικά Αλεξάνδρας (διατηρητέα) το Μουσείου του Ελληνισμού της Μικρασίας και της Ανατολής. Για τους κουκουλοφόρους φασίστες στους Αμπελόκηπους στις 23-1-2010.

Εξάρχεια: LSP (Lunch Street Party) θα γίνει στο λόφο του Στρέφη. Απαλλοτριωμένο οικόπεδο για σχολείο μεταξύ των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Μαυρομιχάλη-το Υπουργείο Μεταφορών το έκανε ...πάρκινγκ. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων καλεί σε μια ανοιχτή κουβέντα για την εξάπλωση του εμπορίου ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Κέντρο: Έκανε πίσω το ΥΠΠΟ για το στέγαστρο του Λυκείου Αριστοτέλη. Αναβλήθηκε η συζήτηση (για 12η φορά) για την τύχη της Αγροτέρας Αρτέμιδος- Η απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρυχθεί 10(!) φορές ως τώρα, κι ακόμη δεν έγινε! Δεν ήταν νόμιμες οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο Κολωνάκι για λόγους ασφαλείας της βρετανικής πρεσβείας. Διατηρητέα ανακηρύσσονται τριάντα δύο κτίρια, ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Λ. Αλεξάνδρας. ΟΧΙ στην ανέγερση νέου πολυτελούς εστιατορίου μέσα στο Αλσος Ευαγγελισμού Άλσος Ευαγγελισμού: προσθέσουν ένα αυθαίρετο κτίσμα σε ένα ήδη αυθαίρετο. ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ: Παλιό νοσοκομείο 401: επτά από τα 13 κτήρια κηρύσσονται διατηρητέα μνημεία από το ΥΠΕΚΑ-εξετάζεται το κτήριο του Νοσοκομείου από το Υπ. Πολιτισμού. Η πρώτη πλατεία που κατασκευάζεται στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 100 χρόνια θα γίνει στην οδό Βερανζέρου-Κατεδαφίζεται το κτίριο του ΝΑΤ. Στα αζήτητα τα κτήρια μνημεία-Μέγαρο Λοβέρδου-Ακροπόλ. Σχεδιάζεται «λίφτινγκ» στο κέντρο της Αθήνας-Πεζοδρόμηση Πανεπιστημίου-Πολιτιστικό πάρκο-Ενοποίηση Αρχ. Χώρων

Δ. Ζωγράφου: Αντιστάσεις να μη δοθούν οι 5 δεντροφυτεμένες πλατείες του Δ. Ζωγράφου σε ιδιώτες για γκαράζ. Νέα επιτυχία στον αγώνα των πολιτών για την υπεράσπιση των πλατειών από τα γκαράζ

Πάρκο Τρίτση: Κίνδυνος άλωσής του από επιχειρηματικά συμφέροντα. Φοιτητές της αρχιτεκτονικής καλούνται να σώσουν το πάρκο Τρίτση

Φιλοπάππου: ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ Φυτεύσεις δέντρων και θάμνων στο λόφο Φιλοπάππου επί δημαρχίας Κακλαμάνη. μαζική καταστροφή στα πεύκα από χιλιάδες κάμπιες και ο Δήμος ασχολείται με το ποιος (κακός) φύτεψε δέντρα  στο παρκάκι του Θησείου. Κρατικές αυθαίρετες φαιδρότητες έξω από την Ακρόπολη: παράνομη εγκατάσταση δύο κουβούκλιων-Απομακρύνθηκαν μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων. Στα σκουπίδια τα πράγματα των  αστέγων στου Φιλοπάππου για να κάνει «καθώς πρέπει» Κούλουμα ο Κακλαμάνης- Βιτρίνα αντί για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, που έχει σταματήσει στον Κεραμεικό, θα συνεχιστεί ώς την Ακαδημία Πλάτωνος. Πεζόδρομοι-σωτήρες για το κυκλοφοριακό-Κατά 58% μειώθηκε η κυκλοφορία στη Β. Ολγας λόγω της πεζοδρόμησης της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τι σχεδιάζει το Υπ. Πολιτισμού για Λύκειο Αριστοτέλους και Ακαδημία Πλάτωνα. Στοπ στην κατεδάφιση  δύο διατηρητέων κτηρίων πίσω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης επί των οδών Μακρυγιάννη- Χατζηχρήστου και Μητσαίων. Λόφος Ακρόπολης: οικοσύστημα με ζωντανή βιοποικιλότητα, που ζει ερήμην μας στο κέντρο της Αθήνας.

Μπίζνες στο Γκάζι-ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ από το Δήμο Αθηναίων.

Ελαιώνας: Μπλόκο στον Βοτανικό από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Δεν θα γίνει ο κοινόχρηστος υπεραστικός σταθμός λεωφορείων στον Ελαιώνα λόγω του ιδιωτικού εμπορικού του Βωβού; Τους έδιωξαν λόγω ,,,Βωβού-Περίπου 550 Pομά σε άθλιο γκέτο στην οδό Oρφέως στον Bοτανικό.

Νέα σχέδια για την Ακαδημία Πλάτωνος  μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων

"Όχι στο τείχος του αίσχους" λένε οι κάτοικοι του 4ου διαμερίσματος της Αθήνας ζητώντας υπογειοποίηση του Προαστιακού σιδηρόδρομου.

Πειραιάς: «Δεύτερη ευκαιρία» για τον Πύργο Πειραιά. Χαρακτηρισμένος από το το δήμο Πειραιά κοινόχρηστος χώρος πρασίνου κινδυνεύει από καταπατητές με άδεια του Δήμου!!! Τα περίφημα Μακρά Τείχη, που βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση στο Νέο Φάληρο και στο Μοσχάτο θα ξαναθαφτούν για χάρη του ΗΣΑΠ. Θα χτίσουν ναυτικό μουσείο ανάμεσα στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο Αθλητικό Κέντρο του δήμου Π. Φαλήρου. Άπλετο φως στις απαξιωμένες Ηετιώνειες Πύλες του Πειραιά.

55 συλλογικότητες υπογράφουν: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ  ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ  ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.

Ρέμα Εσχατιάς: Διαρκές οικολογικό έγκλημα στο Ζεφύρι.

 Αποξήλωση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Δ. Αθήνας σε οκτώ σημεία της Αθήνας-Ακολουθούν άλλες 22. Υπόμνημα  στην Κυβέρνηση έστειλε η Παναττική Πρωτοβουλία και άλλοι σύλλογοι  για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Έγιναν διαρκές έγκλημα οι διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο. ΣτΕ: Ναι στην αποζημίωση των 117.000 ευρώ. Αυτόφωρο για τους κατά νόμο υπεύθυνους για τις διαφημιστικές πινακίδες-οι αιρετοί των δήμων απλώς θα μηνύονται

Τράμ: Το «πράσινο κύμα» εγκαταστάθηκε αλλά δεν λειτουργεί. 

Διάφορα::

Τα αιωρούμενα σωματίδια σκοτώνουν τους κατοίκους των πόλεων -Οι Ελληνες χάνουν 4.000.000 χρόνια από τη ζωή τους.

ΠΕΖΗ: Υπόμνημα προς την νέα κυβέρνηση: πέντε απλά μέτρα που μπορούν (και πρέπει) να ληφθούν άμεσα.

Πανάκριβα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι όχι για μέτρα προστασίας αλλά για τη διαχρονική και δικομματική απραξία στην αντιμετώπιση αποβλήτων  και περιοχών προστασίας.

Μόνον σε οικόπεδα με γεωγραφικές συντεταγμένες θα χορηγείται πλέον νέα οικοδομική άδεια στις 18 εντός σχεδίου καμένες περιοχές της Αττικής.

«Πράσινη κάρτα» για όλα τα καινούργια κτίρια. Πριμ 2.000- 3.000 ευρώ ανά σπίτι για εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια- από τον Ιούνιο. Φωτοβολταϊκά στις στέγες: συμφέρει!. 

Σε επιτήρηση η Ελλάδα και για τα νερά-οι απώλειες του δίκτυου της ΕΥΔΑΠ στο 20%.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Νέες αναγκαιότητες-ανάγκη για νέες πολιτικές.

Μένουν στα χαρτιά τα σχέδια για τα νέα εμπορικά κέντρα - Για χρονικό διάστημα ενός έως δύο ετών.

Η «ΠΡΟΙΚΑ» ΤΟΥ 2004 του Π. Τότσικα.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  Ή  ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΟΛΟΓΙΟ; του Πάνου Τότσικα.

Το Lunch Street Party είναι ένας τρόπος να παρέμβουμε στον κακοποιημένο δημόσιο χώρο.

Green Attack: Αναδασώσεις με σπόρους-Γιατί είναι καλύτερα.

Ημερολόγιο: Καταγράφτηκαν  24 εκδηλώσεις στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010.

Δράση του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010

·        Συμμετοχή με εισήγηση (11/2/2010) στην Ημερίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους στην πόλη

·        Συμμετοχή σε εκπομπή της Ψηφιακής ΝΕΤ (18-1-2010) για τα Πάρκα Τσέπης και το δίκτυο Πρασίνου (Δημοσιογράφοι: Πούλος, Αργείτη)

·        Συμμετοχή στην αντίδραση για τη ρατσιστική συγκέντρωση της Πλατείας Αμερικής

·        Συνεργασία με δημοσιογράφους εφημερίδων

·        Προετοιμασία της έκδοσης του 24ου τεύχους του Περιοδικού της Συντονιστικής Επιτροπής «Ελεύθεροι Χώροι»

 

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ: Ηλίας Γιαννίρης igiann@tee.gr , (τηλ. 210-8237397)

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, ημερομηνία: 26-5-2010

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ Αθήνας-Αττικής

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.asda.gr/elxoroi

 

Ενημερωτικό Δελτίο Νο 16

Εξελίξεις στο δίμηνο «Μάρτιος-Απρίλιος 2010»  που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα-Αττική.

Περιληπτική αποδελτίωση των δημοσιευμάτων της ιστοσελίδας

 

Γενικά:   

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει ο "Καλλικράτης" στην Αττική- με τη μέθοδο της δημιουργικής μαγειρικής. Ημερίδα από κινήσεις πολιτών «Η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών χώρων στη ζωή της πόλης»

Διαμαρτυρία στην εκδήλωση πεπραγμένων του Ν. Κακλαμάνη: Έχουμε τεράστια προβλήματα-Δεν έχουμε Δήμαρχο-Όχι στις φιέστες.Κακλαμάνης: Η Αθήνα αξιολογήθηκε ως η καθαρότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης!

ΥΠΕΚΑ: Πράσινοι διάδρομοι θα ενώνουν την Πάρνηθα και την Πεντέλη με το κέντρο της Aθήνας.

Παρέμβαση της Κομισιόν για τη (μη) διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων. Η Ελλάδα μετρά ήδη έξι καταδίκες για μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα-Έρχονται μεγάλα πρόστιμα.

Αττική:

Ρύπανση Ασωπού ποταμού: Διαπιστώθηκε η επιμόλυνση κηπευτικών και λαχανικών που φτάνουν στο τραπέζι των Αθηναίων μέσω λαϊκών αγορών ή σούπερ μάρκετ. Δεν είναι αρκετά τα λόγια του ΥΠΕΚΑ, Χρειάζονται έργα.

Σχινιάς: Έξη χρόνια μετά την Ολυμπιάδα σκέφτονται να ανοίξουν για το κοινό το κωπηλατοδρόμιο.

Χάος με τους συνεταιρισμούς στα Μεσόγεια.

Αυτεπάγγελτα οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη ΒΑ Αττική από την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων.

Σκάνδαλα και Βόμβα για τη δημόσια υγεία ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας 13 Δήμοι από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Απόπειρα προβοκατόρικου εμπρησμού στην Κερατέα;

Κτήμα Καμπά: Βλέποντας το δένδρο και όχι το δάσος- Όχι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρίας REDS.

Η λίμνη Κουμουνδούρου φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό υδρόβιων πτηνών της Αττικής το χειμώνα!

Πλήρη κάλυψη στα ΕΛΠΕ για τη ρύπανση που προκαλούν από το 2004 στη λίμνη Κουμουνδούρου αλλά και για την επικίνδυνη επέκτασή τους δίπλα στην ΠΥΡΚΑΛ έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο θα μπορούσε να είναι μεγάλη πηγή εσόδων για τον ΟΣΕ και το ελληνικό Δημόσιο.

Δίνονται 5 Άδειες παραγωγής ενέργειας με τεράστια ρύπανση-2228,3 MW σε Ελευσίνα, Ν. Πέραμο, Αγ. Θεοδώρους.

Η ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι προετοιμάζεται στην καύση των σκουπιδιών-Υπέρ ο Νομάρχης.

Περιαστικά Βουνά:

Πράσινα πυροτεχνήματα, αντί μιας ουσιώδους πολιτικής για τα δάση από το υπουργείο Περιβάλλοντος- μοιράζει 10.000.000 ευρώ τον χρόνο σε εργολαβίες για αναδασώσεις.

Υμηττός: ΥΠΕΚΑ: να καταργηθούν τα περίφημα «αναψυκτήρια» και τα «πολιτιστικά κέντρα»- Αντίθετα, οι δήμαρχοι θέλουν εκπαιδευτήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία στον Υμηττό! Μέρος των εσόδων από τα διόδια της Αττικής Οδού να διατίθεται στο Φορέα Διαχείρισης του Υμηττού. Αντιδράσεις κατά του Υπ. Μεταφορών για τα σχέδια αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό. Το ΥΠΕΚΑ και ο ΟΡΣΑ να ξεκαθαρίσουν αν θα αντισταθούν  στα συμφέροντα που επιδιώκουν την λεηλασία του Υμηττού. Εξαγγέλλεται Σχέδιο ΠΔ Υμηττού- Δύο μητροπολιτικά πάρκα - Γουδή και ευρύτερη ζώνη του Ιλισού- περιλαμβάνει το σχέδιο ΠΔ Υμηττού -Προτάσεις-αντιδράσεις.

Ποικίλο-Αιγάλεω: Ανεξέλεγκτη χωματερή (μέχρι και ραδιενεργών αποβλήτων) το όρος Αιγάλεω. Να μη γίνει η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 10Ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΖΩΝΗ Β ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ. «Θάβεται'' η αρχαία Ιερά Οδός από την ΕΡΓΟΣΕ.

Λεκανοπέδιο Αθήνας::

Προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι 10.000 κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού έξι χρόνια μετά.

Ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Ν. Ερυθραίας-Προτάσεις στο Δημοτ. Συμβούλιο

Χολαργός: Θέλουν να κόψουν 63 δέντρα δέντρα της οδού Φανερωμένης για στάθμευση!

Χωρίς άδεια οι κάμερες από το Δήμο στη ρεματιά Χαλανδρίου.

Στο... πόδι βρίσκονται κάτοικοι της περιοχής του Πράσινου Λόφου στο Ηράκλειο-Ανάπλαση με πολύ τσιμέντο.

Μαρούσι: Ο Εισηγητής Νίκος Ρόζος ζητάει από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο, βάσει του οποίου ανεγέρθηκε το MALL.

Γαλάτσι: Εγκαινιάστηκε το αναμορφωμένο Αττικό Αλσος. Φροντίδα από τους πολίτες του πάρκου Ηνιόχου-Γαλάτσι.

Κάτω Πατήσια, Ιωνίας και Βυζαντίου, σκοτώθηκε από βόμβα σε κάδο ανήλικος  Αφγανός.

Πλατεία Αμερικής: Επίθεση σε 2 κοπέλες που έκαναν σεμινάριο για μετανάστες από μια παρέα 4 φασιστοειδών 25αρηδων.

Πολίτες από το 6ο Διαμέρισμα Δ. Αθηναίων: Μετανάστες ελάτε να κάνουμε κοινές δράσεις.

Αφού την είχε εγκαταλείψει και ήθελε να τη γκρεμίσει-Απαράδεκτες δηλώσεις Κακλαμάνη για Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στο Πεδίο του Άρεως για την επέκταση του 38ου γυμνασίου-λυκείου Αθηνών, κόβουν και τα δέντρα. Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί να ξεράνει τους 300 φοίνικες του Πάρκου.

Διοχάρους: Το υπόγειο γκαράζ που προωθεί ο Δήμος είναι σε πάρκο μέσα στη ζώνη προστασίας Υμηττού.

Λυκαβηττός: Οι "μάχες" για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο απέδωσαν-Ήθελε ξενοδοχείο η εκκλησία.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Αντί για δέντρα το ΥΠΕΚΑ φυτεύει ... άλλο ένα κτήριο 9.240,39 τ.μ. σε 10 στρ του Πάρκου. Το (προσωρινό) γήπεδο μπάντμιντον θα κατεδαφιστεί μετά από ...15 χρόνια! Οι κάτοικοι εντόπισαν εργασίες που εκτελούνται στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου Μπάντμιντον»-αναρμόδιοι οι αρμόδιοι.

Τη μετατροπή των προσφυγικών Πανόρμου σε περιοχή αμιγούς κατοικίας ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο.

Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας: Προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή του οικοπέδου της Χαριλάου Τρικούπη (ιδιοκτησίας ΤΕΕ).

Κέντρο: ΣτΕ: αναστολή των εργασιών στο Άλσος Ευαγγελισμού και σε κτήριο της εκκλησίας στην Πλάκα. 42 μεμονωμένα κτήρια στο κέντρο της πόλης και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, χαρακτηρίζονται διατηρητέα. Μεγάλα Αχρησιμοποίητα Κτήρια (ΙΚΑ Πειραιώς Εφετείο κλπ) περιμένουν να ξαναζωντανέψουν με νέες χρήσεις-Να γίνουν πάρκα. Σχέδιο 8 αξόνων για να διασωθεί το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας από τη γκετοποίηση, τη «βιομηχανία διασκέδασης» και την υποβάθμιση - πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.  Οι “νεο-αστοί” ανακαλύπτουν το υποβαθμισμένο κέντρο. Κίνδυνος αποχαρακτηρισμού επικρέμαται πάνω από το ιστορικό κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 7, ιδιοκτησίας του ΝΑΤ. Η ΕΑΧΑ επεκτείνει τις αρμοδιότητές της και επαναφέρει τη μελέτη για πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας. Τεράστια επέκταση στην Πινακοθήκη-Διπλασιάζεται ο όγκος

Παναθηναϊκό Στάδιο: Τι κρύβεται κάτω από τα κατάλευκα μάρμαρα και τους γύρω λόφους.

Μετά από 109 μηνύσεις για καταστροφή αρχαιοτήτων στο Μουσείο Ακρόπολης και στο Μετρό ως το 2005, σήμερα παραδέχονται την αξία των 3.500 χρόνων ιστορίας της θέσης.  Δεκάδες καφέ-εστιατόρια που έχουν απλωθεί στον πεζόδρομο, δίπλα στο Μουσείο.

Λόφοι Φιλοπάππου: Οι κάτοικοι είδαν τη μαζική νυχτερινή εκφόρτωση οικοδομικών υλικών στου Φιλοπάππου και ... «ξύπνησαν» την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπογραφές για την προστασία του έργου Πικιώνη στου Φιλοπάππου και την επαναλειτουργία του αναπαυτηρίου-καφενείου στου Λουμπαρδιάρη: filopappou.wordpress.com.

Πάρκο Τρίτση: Η διακοπή ηλεκτροδότησης είναι το κερασάκι στην τούρτα στο γενικότερο χάος που επικρατεί στο πάρκο.

Η κτιριακή αξιοποίηση σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο από την εταιρεία OLIAROS φέρνει ελπίδες και αντιρρήσεις.

Ελαιώνας: Η Υπουργός ΠΕΚΑ ικανοποίησε τις απαιτήσεις του «μπλοκ» Κακλαμάνη – Βωβού – ΠΑΕ ΠΑΟ για την πάση θυσία ανέγερση του εμπορικού στον Ελαιώνα. Πως μπορούν να χωρέσουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών [40 στρέμ], οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και ένα εμπορικό κέντρο 52.000 τ.μ. Σε 55 στρέμματα; Το γήπεδο στον Ελαιώνα διπλή ζημιά για το κράτοςΓιατί το υπ. Περιβάλλοντος επέλεξε να επαναφέρει μια λύση που έχει απορρίψει το Συμβούλιο της Επικρατείας;  "Φρένο" από το ΣτΕ στην επένδυση Ιασώ - Ιντρακάτ στον Ελαιώνα. Απορρίπτει ο ΠΑΟ την πρόταση Βγενόπουλου για χρήση του ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό. Πρώτα το γήπεδο ΠΑΟ στον Ελαιώνα και μετά η παράδοση του γηπέδου Αλεξάνδρας, θέτει ως όρο ο ΠΑΟ. Ο ΠΑΟ ζητεί γήπεδο στο Βοτανικό με τους... παλιούς όρους. Επιμένει ο Βωβός: «Τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά το mall στο Βοτανικό»! «Πάγωσε» για άλλη μια φορά  η ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Λ. Αλεξάνδρας. Όπως παλιά το ΥΠΕΚΑ: Επιχειρεί αντισυνταγματικές τροποποιήσεις του σχεδίου πόλης στον Ελαιώνα.  Δήμος Αιγάλεω: Να μην επιτραπεί η κατασκευή εμπορικών κέντρων «τύπου Mall» στην περιοχή του Ελαιώνα. ΥΠΕΚΑ: Δεν μπορούν  να υπάρξουν ταυτόχρονα γήπεδα και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό. Η όλη αντιπαράθεση γύρω από την επανάχρηση της περιοχής του «Ελαιώνα» κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Ξεσηκωμός στην Ακαδημία Πλάτωνος: Οικόπεδο δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο είχε χαρακτηριστεί «αστικό πράσινο-ελεύθεροι χώροι»-Θέλουν να χτίσουν 20.000 τμ. Aναστολή οικοδομικών αδειών στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Αφού εκποίησαν ότι μπορούσαν, μετά το χτίσιμο του Ιπποδρόμου, δεν πρόκειται να βυθίσουν την Ποσειδώνος και θέλουν να «αξιοποιήσουν» και την παραλία Μοσχάτου. Το τέως ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έκανε τα  έργα φύτευσης, δεν φρόντισε τα στάσιμα νερά, δεν έβαλε ηχοπετάσματα στον Ολυμπιακό αυτοκινητόδρομο.  Οι κάτοικοι Μοσχάτου-Ρέντη υποφέρουν από τον θόρυβο και την... μπόχα του μισοτελειωμένου Ολυμπιακού αυτοκινητόδρομου.

Νίκαια-Δασάκι της Δεξαμενής: Ζητείται βοήθεια από γεωπόνο-πάνω από τα μισά τα πεύκα έχουν η δείχνουν να έχουν καταστραφεί.

Παραλία Σαρωνικού: Ανάπλαση από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ώς το συγκρότημα του τάε κβον ντο στο Φάληρο από το ΕΤΕΡΠΣ. Τέλος στις ρυθμίσεις του μεταολυμπιακού νόμου του 2005 για τον Φαληρικό όρμο βάζει το ΥΠΕΚΑ. Σειρά παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ακυρώνονται τα σχέδια για εμπορικά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού; Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Έξη χρόνια μετά σκέφτηκαν να απομακρύνουν τις άχρηστες περιφράξεις της Ολυμπιάδας. Ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρ Κορτζίδης σε Απεργία Πείνας για τον Καλλικράτη-Ζητά τοπικό δημοψήφισμα. Χρηματοδότηση του «Δημοτικού Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής», στον Δήμο Καλλιθέας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος-Ανέβηκε στα 550 εκατ το κόστος του χτισίματος στον Ιππόδρομο.

Αρχίζει το ξήλωμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στη λεωφόρο Κηφισίας, στη λεωφόρο Καβάλας αλλά και στην οδό Πειραιώς. Οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν την ύπαρξη πινακίδων που κατά τη γνώμη τους είναι παράνομες:  www.illegalsigns.gov.gr

ΟΧΙ στο "Attica Enduro Cup" στην Αίγινα τον Απρίλιο.

ΙΧ, πεζοί, ποδήλατο, Μετρό, τράμ:

Οι διαφημιστικές πινακίδες κλέβουν ρεύμα από κολώνες και μεγάλα ποσά πληρώνουν εν αγνοία τους οι δημότες μέσω των τελών φωτισμού. Σε κρίσιμη φάση ο αγώνας για την υπογειοποίηση του Προαστιακού.  Επιτέλους: πεζογέφυρα στην Κηφισίας, στο Ψυχικό. Υπογραφές συμπαράστασης για τους 7 δικαζόμενους του αγώνα υπογειοποίησης του Προαστιακού (http://www.petitiononline.com/giatous7/petition.html). 28/3/10 Πανελλαδική Κινητοποίηση ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ Σε όλη την Ελλάδα. Αναμένεται να  εξαγγελθούν δύο μεγάλα δίκτυα ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα-Θα είναι έτοιμα σε 2 χρόνια.

 Διάφορα::

Κοινωνικά Δίκτυα, Κοινωνικά Κινήματα κι Ακτιβισμός. Οι ακτιβιστές εμφανίζονται πιο «ζωντανοί» και νιώθουν πιο «πλούσια» την καθημερινότητά τους.

Πράσινο «κίνημα» κατά του τσιμέντου- Οι πολίτες προσπαθούν να σώσουν τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους ώστε να αξιοποιηθούν ως πάρκα. Οι αντάρτες με τις τσάπες-Βλέποντας το πράσινο της Αθήνας να εξαφανίζεται, πολίτες παίρνουν τους... σπόρους στα χέρια τους.

Ο κατάλογος των γερμανικών εταιρειών που κατηγορούνται για δωροδοκίες στην Ελλάδα συνέχεια μεγαλώνει. Στην Εξεταστική της Βουλής σημαντικές παράμετροι του σκανδάλου Siemens, που σχετίζονται με τον ΟΤΕ.

Τζόρτζ Ευσταθίου (Ο αρχιτέκτονας του Ντουμπάι): «Η Αθήνα δεν θέλει ψηλά κτίρια».

Ερν. Τσίλερ: Ο «άγνωστος» αρχιτέκτονας των 500 νεοκλασικών κτιρίων της Ελλάδας.

Real estate για ξεπούλημα της περιουσίας των ακινήτων των κληροδοτημάτων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Αδυναμία χρηματοδότησης των εντάξεων 150.000 στρ στην Αττική, καθώς ορισμένοι δήμοι έχουν σπαταλήσει τα χρήματα σε άλλες δραστηριότητες.

Στο τέλος 2010 θα τιναχθεί στον αέρα ολόκληρος ο σχεδιασμός των ΧΥΤΑ. Σε Ιδιώτες και ΣΔΙΤ η διαχείριση των απορριμμάτων. Η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη στηρίζεται σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για πολυάριθμους ΧΥΤΑ από τεχνικό σύμβουλο διευθυντή ιδιωτικής εταιρείας;

Συνέχεια περί Ελαιώνα και Κορμοράνων: Τρία σπανιότατα μικροσκοπικά βατραχάκια σταμάτησαν την κατασκευή μεγάλου Ιππόδρομου της Βικτώριας-Αυστραλία.

Χάλασε η «μεγάλη μπίζνα» του Μπόμπολα, του Κακλαμάνη, του Φασούλα για καύση σκουπιδιών στη Θήβα.

Η σωτηρία του Κορινθιακού, αντικείμενο έρευνας και αγώνων των πολιτών-Συμπεράσματα Ημερίδας.

 Θέλουν να κλείσουν το πετυχημένο σχολείο της Ένωσης Φιλιπιννέζων Μεταναστών.

Κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς αστυνομικών κατά μετανάστη μικροπωλητή στο Μετρό Νέου Κόσμου. Η κρίση στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών και το έλλειμμα βιωσιμότητας της χώρας.

Κηδεύτηκε η Βάσω Τότσικα.

Ημερολόγιο: Καταγράφτηκαν  39 εκδηλώσεις στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2010. (μεσολάβησε το Πάσχα)

Δράση του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2010

·        Συμμετοχή στην Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

·        Συμμετοχή στη Γιορτη για την 6η επαίτεια της ΈΝΩΣΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, Δημοτική Αγορά Κυψέλης

·        Συμμετοχή στη συνάντηση γνωριμίας με το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), στο ΕΜΠ

·        Επεξεργασία: Πράσινο «κίνημα» κατά του τσιμέντου- Οι πολίτες προσπαθούν να σώσουν τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους ώστε να αξιοποιηθούν ως πάρκα

·        Επεξεργασία: Η κρίση στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών και το έλλειμμα βιωσιμότητας της χώρας

·        Συνεργασία με Real News για δημοσίευμα (Δημοσιογράφος Λία Παπαδράγκα) και με BHMAGAZINO (Δ. Θεοδωρόπουλος).

·        Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

·        Υποστήριξη στην προβολή της ταινίας «Τα παιδία δεν παίζει».

·        Υπογραφή στο ΨΗΦΙΣΜΑ - ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ να μη χτιστεί το 10 ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ στο Ποικίλο Όρος.

·        Συνεργασία με μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Παντείου για Διπλωματική με θέμα «Νέα Κοιονωνικά Κινήματα-Κινήματα Πόλης»

·        Συνεργασία για προετοιμασία της Ημερίδας της Συντονιστικής «Τι Ρυθμιστικό Θέλουμε»

·        Προετοιμασία της έκδοσης του 24ου τεύχους του Περιοδικού της Συντονιστικής Επιτροπής «Ελεύθεροι Χώροι»

 

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ: Ηλίας Γιαννίρης igiann@tee.gr , (τηλ. 210-8237397)

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, ημερομηνία: 26-5-2010

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αξιολόγηση από το Παρατηρητήριο 6/6/2010

Η αξιολόγηση που ακολουθεί αφορά την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής http://www.asda.gr/elxoroi/elypograpste.htm όπου δημοσιεύονται τα αιτήματα διαφόρων φορών για συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών.

 

ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ

Έναρξη συλλογής υπογραφών

Διάρκεια (μήνες)

Αριθμός υπογραφών

Απόδοση (υπογραφές/ μήνες)

Σειρά

 1. Για την ΑΡΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ   Τέλος φόρμαςhttp://www.gopetition.com/online/36021/sign.html#se 

May 07, 2010

1

38928

38928

1

 1. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ http://www.gopetition.com/online/19993.html Να φτάσουμε τις 5000

Jun 18, 2008

24

4173

174

7

 1. 27/5/2010 δίκη των επτά κατοίκων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την πλήρη υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών σε όλον τους τον άξονα κι όχι μόνο σε ένα τμήμα του, στην περιοχή του κέντρου των Αγίων Αναργύρων. Υπογράφουμε συμπαραστεκόμενοι στο: http://www.petitiononline.com/giatous7/petition.html  

15 Απριλίου 2010

2

281

141

9

 1. υπογράψτε για την προστασία του έργου Πικιώνη στου Φιλοπάππου και την επαναλειτουργία του αναπαυτηρίου-καφενείου στου Λουμπαρδιάρη. Περισσότερα στο blog filopappou.wordpress.com 

27 Μαρτίου 2010

2

2175

1088

3

 1.  

 

 

 

 

 

 1. Υποστηρίξτε το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ)-ΧΑΝΙΑ, υπογράψτε "http://www.gopetition.com/online/33998.html" ΟΚ ΔΟΘΗΚΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 

Μαρ 2010

2

543

272

   6

 1. Για τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους-καρμανιόλες Υπογράψτε στο παρακάτω σάϊτ http://diodiastop.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html 

Φεβ 2010

4

2661

665

4

 1. Ψήφισμα για τον εμπρησμό της συναγωγής Χανίων, απευθύνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. http://www.petitiononline.com/chasynag/petition.html

ΙΑΝ. 2010)

5

2805

561

5

 1. Φορολογώντας την τεράστια περιουσία της εκκλησίας οι φόροι για τους πολίτες θα μειωνόταν αισθητά  και το κρατικό έλλειμμα θα μηδενιζόταν! ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ: http://www.petitiononline.com/taxchu/petition.html

16-10-09

7

27202

3886

2

 1.  

 

 

 

 

 

 1. "Διαμαρτυρία για τη δημιουργία Στρατοπέδων Συγκέντρωσης Προσφύγων" http://www.ipetitions.com/petition/Concentration-Camps?eυπογραφές 6/6/2010

Ιούνιος 12, 2009

12

863

72

14

 1. Καταργούν το Ερευνητικό Κέντρο της χώρας στις κοινωνικές επιστήμες Υπογράψτε: http://www2.ekke.gr/signatures.php  υπογραφές 6/6/2010

Μάιος /09

13

158

12

15

 1. ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 6ου Δ. Δ. Αθήνας για τη μήνυση Κακλαμάνη κατά Μ. Βήχου: http://www.PetitionOnline.com/kyproupa/petition.html   Total Signatures 6/6/2010

24.5.2009

13

111

9

16

 1. Μαλιακός sos! όχι άλλη ρύπανση! ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ! http://www.gopetition.com/online/27261.html

Apr 25, 2009

14

1202

86

11

 1. Υπογράψτε ενάντια στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ στους πρόποδες της ΠΑΡΝΗΘΑΣ http://www.petitiononline.com/parnith/petition.html  

15 Απρίλιος 2009

14

47

3

17

 1. να κηρυχτεί διατηρητέος ο κινηματ. ΑΣΤΡΟΝ Αμπελοκήπων: Υπογράψτε άμεσα: http://astron.petitionhost.com/ 

April 3, 2009

14

1057

76

13

 1. Πάρκο Ναυαρίνου και Τρικούπη: Υπογράψτε: http://www.petitiononline.com/leoh17/petition.html 

Μαρτιος 2009

15

1212

81

12

 1. υπογράψτε άμεσα  για να σώσουμε τα κτήρια του πρώην 401 Στρατ. Νοσοκομείου, Δεινοκράτους 68,  http://www.PetitionOnline.com/001Mon/petition.html   Κηρύχθηκαν διατηρητέα 8 από τα κτήρια

Μάρτιος 2009

15

2254

150

8

 1. Πάρκο Κύπρου και Πατησίων: http://www.PetitionOnline.com/parko/petition.html  

Ιαν 2009

17

2229

131

10

 

Στην τελευταία στήλη, με πορτοκαλί χρώμα τονίζονται τα κινήματα ελεύθερων χώρων.

Διαπιστώσεις:

Πρώτο από τα κινήματα ελεύθερων χώρων με την Τρίτη καλύτερη απόδοση είναι της προστασίας του έργου Πικιώνη στου Φιλοπάππου (3).

Δεύτερο από τα κινήματα ελεύθερων χώρων με όγδοη καλύτερη απόδοση είναι για τα κτήρια του πρώην 401 Στρατ. Νοσοκομείου.

Τρίτο, με ένατη καλύτερη επίδοση είναι για τη δίκη των επτά κατοίκων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την πλήρη υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών.

Τέταρτο σε απόδοση το Πάρκο Ναυαρίνου και Τρικούπη (απόδοση 12).

Πέμπτο σε απόδοση μεταξύ των κινημάτων ελεύθερων χώρων είναι το αίτημα να κηρυχτεί διατηρητέος ο κινηματ. ΑΣΤΡΟΝ Αμπελοκήπων (απόδοση 13).

Ηλίας Γιαννίρης

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου 6/6/2010

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

Ένας άξονας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010

Ηλίας Γιαννίρης

1/7/2010

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται ασφαλώς και μπορούμε να δώσουμε το δικό μας περιβαλλοντικό-οικολογικό στίγμα. Στην Περιφέρεια Αττικής όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι μπορούμε να έχουμε μια καλή εκπροσώπηση, αν δουλέψουμε συστηματικά και οργανωμένα.

Το πλεονέκτημά μας πρέπει να είναι στο πρόγραμμά μας. Χρειάζονται στόχοι και καλή εξειδίκευση μέτρων και προτάσεων. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός πολιτικός λόγος.

Ίσως, η σημαντικότερη απειλή για μας να προέρχεται από διαχειριστικές λογικές που ικανοποιούνται από καλές και έξυπνες προτάσεις που όμως δέχονται την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση. Η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Αττική δεν αφήνει χώρο για τέτοιες λογικές. Πρέπει οι προτάσεις μας να υπαγορεύονται από το σύνθημα «αλλάζουμε πολιτικές-αλλάζουμε κι εμείς» και που να εδράζονται στη θεμελιακή μας θέση ότι το έλλειμμα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό. Είναι έλλειμμα βιωσιμότητας.

 

Χρειάζεται αποκέντρωση με συστηματικό τρόπο.

Χρειάζεται άλλη ιεράρχηση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού που να στηρίζεται στο δημόσιο συμφέρον.

Χρειάζεται εξυγίανση του πολιτικού και αυτοδιοικητικού συστήματος.

 

Σε μια τέτοια συστράτευση πρέπει να καλέσουμε τους πολίτες.

 

Βασικό μας επιχείρημα πρέπει να είναι ότι και χρήματα υπάρχουν και θέσεις εργασίας μπορούν να γίνουν για ένα βιώσιμο μέλλον στην Αττική. Αρκεί να απαντήσουμε στα «πλεονάσματα» εκείνα που είναι αρνητικά:

Το πλεόνασμα της πολιτικής υποκρισίας

Το πλεόνασμα της εκτεταμένης διαφθοράς και της ασυδοσίας

Το πλεόνασμα της  συνεχούς επέκτασης των οικιστικών περιοχών.  

 

Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο που μας έχει επιβληθεί.

 

Η οικονομική κρίση συνδέεται και με το γεγονός ότι παραχτίσαμε. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχική της μορφή η οικον. κρίση προήλθε από στεγαστικά δάνεια και υπερβολικό χτίσιμο στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο κολοσσός της  Λήμαν Μπράδερς και να πυροδοτηθούν οι παγκόσμιες εξελίξεις των τελευταίων 2 χρόνων. Σημαντικές διαστάσεις κρίσης πήρε και η περίπτωση του Ντουμπάι και των φαραωνικών βαβέλ που χτίζονται εκεί. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε γιατί κάποιοι κύκλοι προωθούν τους ουρανοξύστες και στην Αθήνα (προφανώς στον Ελαιώνα και στην παραλία).

 

Σήμερα, όλοι καταλαβαίνουν ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές.

Απαιτείται η σύνταξη ενός σχεδίου που να βάζει σε άλλες βάσεις την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και της Αττικής. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, φυσικά όχι μόνο νομισματικού χαρακτήρα. Δεν έχει υπόσταση να ξαναμπούν σε κίνηση οι μηχανισμοί της οικοδομής και των κατασκευών που ξέραμε μέχρι σήμερα. Δηλαδή ο κύκλος των διαδοχικών επεκτάσεων των σχεδίων πόλης της εκτός σχεδίου δόμησης, της παρόδιας δόμησης, της αυθαίρετης δόμησης, των σημειακών μεγάλων επενδύσεων, της κρατικής παρανομίας, των πελατειακών πολιτικών κυκλωμάτων, των καθ’ υπαγόρευση μεγάλων και μικρών έργων  και του λαδώματος.

Πρέπει να απεμπλακούμε από την εργολαβική πολιτική προώθηση άλλοτε των Καζίνο, άλλοτε των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων του εξωτερικού, άλλοτε των γηπέδων γκόλφ, άλλοτε των Malls και άλλοτε των Condo-Hotels του Σουφλιά. Έτσι έγινε χάλια η χώρα και η Αττική.

Εμείς δεν έχουμε αυτή τη λογική, και στηρίζουμε την πολιτική μας σε ένα άλλο σύστημα αξιών.

 

Το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής: μια όχι τόσο γνωστή διάσταση στο περίφημο Μνημόνιο με το ΔΝΤ

Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας γνωστοποιήσω μια παραμελημένη διάσταση στο περίφημο Μνημόνιο με το ΔΝΤ.

Σε τουλάχιστον 5,2 δις ευρώ ανέρχονται οι απώλειες εσόδων για δημόσιες επενδύσεις, για την αυτοδιοίκηση, για ποιότητα ζωής στο οικιστικό περιβάλλον, για ελεύθερους χώρους. Συγκεκριμένα:

Ο Καλλικράτης θα αφαιρέσει 1,5 δις πόρους από την αυτοδιοίκηση για το «χρέος».

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συρρικνώνεται για τα επόμενα τρία χρόνια κατά 1,5 δις ευρώ, συνοδευόμενο με μέτρα για την διευκόλυνση των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα. Δηλαδή περισσότερη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης, περισσότερη επιχειρηματική πόλη, περισσότερο τσιμεντάρισμα, κάγκελα, εμπορευματοποίηση και τραπεζοκαθίσματα σε βάρος του δημόσιου χώρου και της ποιότητας ζωής.

Το Πράσινο Ταμείο, το τέλος ημιυπαιθρίων, τα πρόστιμα αυθαιρέτων δεν θα πάνε για την βελτίωση των πόλεων αλλά θα συνεισφέρουν 2,2 δις στο ΔΝΤ.

 

Επίσης, να σας γνωστοποιήσω ότι όπως αποκαλύφθηκε στις 17/6/2010,  όργιο ρουσφετιών που γινόταν με τα χρήματα του Εθνικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), από το 1972 μέχρι σήμερα, όταν πρωτοεπιβλήθηκε το τάληρο στη βενζίνη, ως περιβαλλοντικός φόρος. Το κόστος στην ποιότητα της ζωής μας από την απώλεια αυτών μόνο των πόρων, των πόρων του ΕΤΕΡΠΣ, είναι ανυπολόγιστο και μπορεί να αγγίζει, αν όχι να ξεπερνάει το ένα τρισεκατομμύριο.

Αυτά, για να μην νομίζουν ότι κοροϊδευόμαστε.

Εμείς βέβαια, ξέρουμε καλά ότι το ζήτημα δεν είναι στα λεφτά αλλά στο νέο μοντέλο βιωσιμότητας που πρέπει να αντικαταστήσει το παλιό.

Η μάχη μας για την αυτοδιοίκηση στην Αττική πρέπει  να παίξει ένα πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν στην μείωση του ελλείμματος βιωσιμότητας.

Με σαφήνεια και όραμα, με συμμετοχή και δράση, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικούς πολιτικούς στόχους. Οι εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής είναι μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Καλή επιτυχία.

Ηλίας Γιαννίρης

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου