Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ 5

(προηγούμενα 1, προηγούμενα 2, προηγούμενα 3, προηγούμενα 4)

1.      Εισήγηση για τους Ελεύθερους χώρους της παραλίας Σαρωνικού

2.    για το νέο ΚΑΡΦΟΥΡ στο Χαλάνδρι 

  1. Εισήγηση για την κατάσταση των Ελεύθερων Χώρων σε σχέση με τους χώρους στάθμευσης και την εναλλακτική μετακίνηση στο Λεκανοπέδιο
  2.  

 

Εισήγηση για τους Ελεύθερους χώρους της παραλίας Σαρωνικού

Ηλίας Γιαννίρης

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής www.asda.gr/elxoroi

εκδήλωση «Μητροπολιτικό πάρκο και παραλία»
Διοργάνωση: 
(Πολιτικές κινήσεις Νοτίων Προαστίων και  Πειραιά και Νέοι Πράσινοι)
 Δευτέρα 16 Φλεβάρη 2009, αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ελληνικού, πρώην Αμερικάνικη Βάση, ώρα 19.00

 

Α. Γενική ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 Παραλία Σαρωνικού από Πέραμα έως Βουλιαγμένη

Απόσπασμα από τον Κατάλογο των περιοχών κοινωνικών αντιστάσεων του Λεκανοπεδίου που σχετίζονται με ελεύθερους χώρους-(Συνοδεύει τον ΧΑΡΤΗ: Ελεύθεροι Χώροι και Κοινωνικές Αντιστάσεις)

 

Βιολ. Καθαρισμός Ψιττάλειας Νησί, όπου υπήρχαν τάφοι Σαλαμινομάχων. Ισοπεδόθηκε για να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός. Η καθυστέρηση του δευτεροβάθμιου καθαρισμού, η απόπειρα μεταφοράς της λυματολάσπης στη χωματερή Α. Λιοσίων και η εξαγωγή στη Γερμανία δημιούργησαν τεράστιες κινητοποίησεις. Δυσοσμία. Να απομακρυνθεί η λυματολάσπη.

ΔΕΗ Κερατσινίου Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Τα τοπ. κινήπατα ζητούν την απόδοση του χώρου στην πόλη.

Πάρκο Αγάπης, Δραπετσώνα, 7 στρ Κατάφυτο πάρκο αναψυχής στο θαλάσσιο μέτωπο Δραπετσώνας. Το 2003  με απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας αποχαρακτηρίσθηκε. Αν χτιστεί υποβαθμίζει τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας (Καστράκι) και ακυρώνει την «Ανάπλαση της Παραλιακής Μετώπης».

Λιπάσματα Δραπετσώνας 250 στρ βιομηχανικό μνημείο του 1909. Κατεδαφίστηκε το 2003. Κτίρια γραφείων, εμπορίου, ξενοδοχεία, μαρίνες, ελάχιστο πράσινο και αποκλεισμός του θαλασσίου μετώπου από τους κατοίκους. Τα τοπ. κινήματα καταγγέλουν ψευδεπίγραφη ανάπλαση και ζητούν ενιαίο πάρκο.

Λιμενοβραχίονας Δραπετσώνας Σχέδια για τη δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου στην περιοχή της λιμενο-βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου, μέσα στο λιμάνι του Πειραιά

Τείχη Πειραιά Καταστρέφονται καθημερινά. Ο πρ. Δήμαρχος Πειραιά καταδικάστηκε μετά από παρέμβαση των τοπ. κινημάτων για πλημμελή προστασία τους.

Βοτσαλάκια Ακτή κολύμβησης δημόσιας χρήσης που ο Δήμος Πειραιά επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, λόγω των αντιδράσεων των τοπ. κινημάτων

Μαρίνα ΣΕΦ ΕΤΑ: H μαρίνα του ΣEΦ, εκμίσθωση της μαρίνας δυναμικότητας 220 σκαφών και mega yachts αλλά και των χερσαίων εγκαταστάσεων 1.200 τετρ. Μέτρων

Μαρίνα Ζέας Μετά την ιδιωτικοποίησή της τοπ. κινήματα  μέσω ΣτΕ πέτυχαν την αποτροπή της δόμησης. Η εταιρεία «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ Α.Ε.» ζητά αποζημίωση 6.000.000 € από μέλος της τοπικής επιτροπής αγώνα. Προπηλακισμοί στο Δημ Συμβούλιο. διαμαρτυρία στις 22/11/08 για τις εκρήξεις βομβών σε κατάστημα της Μαρίνας Ζέας

Παραλία Μοσχάτου Αδόμητη. Προβλέπεται από ΠΔ (2002) χτίσιμο (κολυμβητικό κέντρο, 400 θέσεις στάθμευσης, κλειστά γήπεδα , εμπορικές χρήσεις, κάλυψη 2500 τ.μ. και ύψος 8,50 μ.) και ιδιωτικοποίηση. Τοπ. κινήματα ζητούν ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο και κοινόχρηστη παραλία και ξήλωσαν την περίφραξη.

Τζιτζιφιές-Παραλία Καλλιθέας Τα γραμμικά κτίρια 27.000 τ.μ. χτίστηκαν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν για την Ολυμπιάδα. Με νόμο (3342/2005) προγραμματίζονται άλλα 30.000 τμ και ιδιωτικοποίηση. Τοπ. κινήματα ζητούν ελεύθερη πρόσβαση, κοινόχρηστη  ναυταθλητική μαρίνα και κοινόχρηστη παραλία. Η «Ολυμπιακά Ακίνητα» προωθεί  μακροχρόνια μίσθωση του Kέντρου Beach Volley. Κατατέθηκε προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου που επιτρέπει και εμπορικές χρήσεις στην παραλία. Η Ολ. Ακίνητα εκτιμά ότι το ΣτΕ θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

TAE-KWO-DO 160 στρ Η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού με το μισθωτή θα χρηματοδοτήσουν  μέσω σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με κρατική συνεισφορά 65 εκατ. ευρώ τη διαμόρφωση και  λειτουργία ως συνεδριακού χώρου. Τοπικά κινήματα ζητούν ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και στέγαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ιππόδρομος (πρώην)182 στρΟ Ν. 3342/05 τον χαρακτηρίζει αστικό πράσινο-ελεύθερο χώρο.  Με τους ισχύοντες όρους δόμησης είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθούν οι χρήσεις πολιτισμού  Βιβλιοθήκη και Λυρική σε 30 στρ.  Δεν αποκλείεται νέα νομοθετική παρέμβαση για αύξηση τους. Σε άλλα 30-35 στρ. θα γίνει γήπεδο χωρίς κερκίδες, κολυμβητήριο, αναψυκτήριο και παιδότοπος Άλλα 150 στρέμματα  για «πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις». Υπάρχει ανησυχία για τις οικιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο χώρο, τα μεγέθη και την τελική μορφή που θα πάρει το πάρκο

Ρέμα Πικροδάφνης Διατρέχει τους δήμους Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Φαλήρου και Αλίμου, χαρακτηρισμένη “ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος”. Επιχειρήθηκε η τσιμεντοποίηση ολόκληρου του ρέματος. Ύστερα από προσπάθειες και πολύμορφους αγώνες Διαδημοτικών Επιτροπών, κατοίκων της Ηλιούπολης, του Αγίου Δημητρίου, του Π. Φαλήρου και του Αλίμου, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε Διαταγή για την αναστολή εκτέλεσης εργασιών στην Ηλιούπολη.

Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού 5.350 στρ Έχει εξαγγελθεί Μητροπολιτικό Πάρκο.  330 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ εκδήλωσαν ενδιαφέρον να χτίσουν.  Αμερικανός μεγιστάνας υπόσχεται επενδύσεις τζόγου αξίας 11 δισ. δολαρίων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προσθέτει ως πράσινο τα 500 στρέμματα του Γκολφ Γλυφάδας, αλλά και τα 700 της παραλίας, και υποστηρίζει ότι θα χτιστούν 300 στρ. με επιπλέον στρ. για δρόμους και πάρκινγκ. Διατηρούνται 41 κτίρια 300 στρ. και οι αεροδιάδρομοι. Για υψηλό πράσινο μένει πολύ λιγότερο από όσο εκτιμά το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αγ. Κοσμάς 450 στρ Έχει κτίρια  8.945,50 τ.μ. που μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 63.730 τ.μ. Τα τοπ. κινήματα ζητούν να αντιμετωπιστεί ενιαία με το παρακείμενο αεροδρόμιο Ελληνικού.

κανόε-καγιάκ-σλάλομ στο πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού Το Σχέδιο Διαμόρφωσης Πάρκου (ΥΠΕΧΩΔΕ-Οργανισμός Αθήνας, Ιούλιος 2007) έδειχνε τον χώρο του κανόε-καγιάκ-σλάλομ καταπράσινο και δενδροφυτεμένο. Η αρχική ολυμπιακή μελέτη δείχνει 1.600 δέντρα σε έκταση 105 στρεμμάτων. Στη νέα μελέτη, όμως, φαίνονται 850 δέντρα σε 71 στρέμματα, ενώ, εάν γινόταν πυκνή δενδροφύτευση, θα προέκυπταν πάνω από 3.500 δέντρα στον ίδιο χώρο.

πλαζ A και B Bούλας Έχει μισθωθεί στην «Vernicos Yachts & Holdings». Συμμετέχει σε εταιρείες που διαχειρίζονται και την πλαζ της Bάρκιζας.

Λίμνη Βουλιαγμένης Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας την ανέγερση ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Βουλιαγμένης και ανάβει το πράσινο φως για την αναδάσωση έκτασης περίπου 30.000 τ.μ. στην περιοχή.

 

Β. Αναδρομή στην τελευταία 10ετία 

 

Σήμερα η χώρα βρίσκεται ολοκληρωτικά στην δίνη της εξάπλωσης του νεοφιλελευθερισμού

έχουν ήδη στηθεί οι θεσμοί και οι μηχανισμοί που αφορούν την γαιοκτησία και θέτουν πλέον εντονότερα το ζήτημα της μετατροπής της δημόσιας και  κοινόχρηστης γης σε «ιδιωτικοποιούμενη», στην διάθεση της ελεύθερης αγοράς.

Με την Ολυμπιάδα του 2004, μεθοδεύτηκε μια πορεία που είχε ως κατάληξη στους Ολυμπιακούς Πόλους να θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά ο «χώρος πρασίνου με κοινωνικές και εμπορικές χρήσεις»

Ήταν συνειδητή δικομματική επιλογή να σχεδιαστεί έτσι η Ολυμπιάδα και η μετα-ολυμπιακή χρήση ώστε να ανοίξει ένα νέο επιχειρηματικό ελντοράντο.

Άνοιξαν τόσα νέα επιχειρηματικά μέτωπα που δεν ήξεραν τι να κάνουν σε Λιόσια, Νίκαια, Σχινιά.

 

Αθήνα και Ολυμπιάδα 2004

Κατά την προ-ολυμπιακή περίοδο σημαντικοί κεφαλαιούχοι του ιδιωτικού τομέα στρέφονται προς τον κτηματομεσιτικό κλάδο, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του κ. Λάτση και την Lamda Development, του Mall στο Μαρούσι και του -προσωρινού- Ολυμπιακού έργου IBC. 

Παράλληλα, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θεσμοθετήθηκαν διάφορες ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου: ¨Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ», «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», «ΓαιαΟΣΕ» κλπ.

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έγινε «ΚΕΔ ΑΕ» και τα λιμενικά ταμεία έγιναν «Οργανισμοί Λιμένος ΑΕ».

Τα κληροδοτήματα, η περιουσία ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και γενικά οπουδήποτε υπάρχει ακίνητη περιουσία ενεργοποιείται.

Σχεδόν κάθε φορέας του δημοσίου τομέα απέκτησε και τον αντίστοιχο «κτηματομεσιτικό» φορέα του, με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας.

 

Η δημόσια και κοινόχρηστη γη ως χρηματοδότης

Σήμερα, έχουν συντελεστεί οι θεσμικές αλλαγές ώστε κάθε φορέας του δημοσίου τομέα να έχει και τον αντίστοιχο «κτηματομεσιτικό» φορέα του, με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας.

Η προ-ολυμπιακή περίοδος ήταν και η περίοδος που το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προέβλεπε τεράστια κονδύλια για τα οποία η εθνική συμμετοχή σε χρήμα δεν ήταν εξασφαλισμένη. Πίσω από αυτές τις αναδιατάξεις που συνέβησαν κατά τη λεγόμενη «εκσυγχρονιστική» περίοδο, κρύβεται πράγματι ένας μεγάλος «εκσυγχρονισμός»: Η ένταξη της δημόσιας και κοινόχρηστης γης, ως χρηματοδότη,  ως οικονομικού συντελεστή στα χρηματοδοτούμενα έργα

 

Η αστική γη, το δημόσιο έλλειμμα και το εξωτερικό χρέος

Το δημόσιο εξασφάλισε νομοθεσία, προϋποθέσεις, πόρους (Γ’ ΚΠΣ, Ολυμπιάδα) και γη και υλοποίησε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (κατασκευαστικές, κτηματομεσιτικές) όλα τα σχέδια, που βλέπουμε σήμερα υλοποιημένα

Οι ΣΔΙΤ είναι το αποκρυστάλλωμα αυτής της πορείας, με κύριο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αυτοχρηματοδοτούμενα ιδιωτικά γκαράζ μακροχρόνιας μίσθωσης σε πλατείες και πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους.

Σήμερα οι ΣΔΙΤ εξελίσσονται σε κύριο όχημα αστικής ανοικοδόμησης. Προωθούνται για οικονομικούς λόγους (δεν υπολογίζονται στο δημόσιο έλλειμμα και δεν σχετίζονται με το εξωτερικό χρέος) με σημαντικές όμως συνέπειες (ακριβότερες κατασκευές, εμπορρευματικοποίηση, δέσμευση σημαντικών ποσοστών του ετήσιου  ΠΔΕ

 

Γ. Δράσεις και αντιδράσεις κατά περιοχή

 

Τα τοπικά κινήματα αισθάνθηκαν ότι η Ολυμπιάδα 2004 ήταν μια τομή πολιτικής.

Σήμερα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι, για πρώτη φορά, τόσο συστηματικά καλλιεργήθηκε τέτοια επίθεση στο δημόσιο χώρο, στον ελεύθερο χώρο.

 

ΠΕΡΑΜΑ

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ SHELL: «Φρένο» στα σχέδια της εταιρείας «Shell Hellas» για επέκταση των εγκαταστάσεών της στο Πέραμα βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 3478/2008 απόφασή του έκανε δεκτή προσφυγή κατοίκων και του Δήμου Περάματος και ακύρωσε εν μέρει απόφαση του 1999 του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία είχε εγκριθεί η αύξηση της κινητήριας δύναμης σε εγκαταστάσεις της «Shell» στην περιοχή.

Ριζοσπάστης 27 Νοέμβρη 2008

 

Επέκταση αντί για απομάκρυνση των δεξαμενών στο Πέραμα

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαιοειδών από το Πέραμα μετατράπηκαν όχι μόνο σε παραμονή αλλά και σε επέκτασή τους!

...Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, που ανήκουν σε 5 εταιρείες, καλύπτουν σήμερα έκταση περίπου 300 στρεμμάτων και βρίσκονται ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές...

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε επίσκεψή του στο Πέραμα, στις 8 Οκτωβρίου 2003, τότε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συντασσόμενος με τους κατοίκους, τόνιζε την ανάγκη μετεγκατάστασης των αποθηκών πετρελαιοειδών.

Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευσή του σε ομιλία του στο Κερατσίνι, στις 5 Σεπτεμβρίου 2007.

Αντίθετα, όμως, με αυτές τις εξαγγελίες, το υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο «πάγωσε» κάθε συζήτηση για μετεγκατάσταση, αλλά έχει αρχίσει και αδειοδοτεί για τη συνέχιση της παραμονής τους.

ΕΘΝΟΣ 15/01/2009

 

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Την αξιοποίηση της έκτασης 250 στρ ιδιοκτησίας Εθνικής Ακινήτων (πρώην Γενικών Αποθηκών) στη Δραπετσώνα (μέρος του Χάρτη αριστερά) προωθεί η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο ανάπτυξης του real estate και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Προβλέπεται εμπορικό κέντρο, ξενοδοχειακές μονάδες με συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, εκθεσιακοί χώροι κλπ. (Καθημερινή 13-9-2000)

Εκτός από τα προς οικοδόμηση, εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά των Λιπασμάτων,

στην ιδιοκτησία ΟΣΕ στη Λεύκα ετοιμάζεται ένα ανάλογης έκτασης συγκρότημα στο οικόπεδο των 120 στρεμμάτων των παλαιών μηχανοστασίων.

Στον νέο τερματικό του Προαστιακού στο λιμάνι, άλλο ένα με έκταση περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων.

Δίπλα του ακριβώς, ο ΗΣΑΠ σχεδιάζει εξαώροφο κτίριο εμπορικών και γραφειακών χρήσεων, επάνω από το νέο αμαξοστάσιό του.

Στο Παλατάκι, ο ΟΛΠ προγραμματίζει το δικό του έργο, με ένα εκθεσιακό κέντρο και με άγνωστο το μέλλον του ήδη υπάρχοντος παλιού εκθεσιακού κέντρου του Αγίου Νικολάου.

Στα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ και περί το Στάδιο "Γ. Καραϊσκάκης" εκκρεμεί ακόμη η οικοδόμηση των χαρακτηρισμένων χώρων πρασίνου με το πολυώροφο εμπορικό κέντρο και τους πολυκινηματογράφους της εταιρείας Χαραγκιώνη.

Εκκρεμότητες για τη νέα χρήση της βιομηχανίας "Κεράνης", η οποία έκλεισε προκειμένου να αξιοποιηθεί ως οικόπεδο,

Εκμετάλλευση της βιομηχανίας "Αιγαίο" δίπλα στη ΧΡΩΠΕΙ

ΑΥΓΗ 29-3-07

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Στον Πειραιά οι επιχειρηματίες της γης βρήκαν την πλήρη ελευθερία τους. Σε οικόπεδα που δεν υπήρξαν ποτέ δικά τους. Πράσινοι χώροι και αιγιαλίτιδες ζώνες. Οικόπεδα του δημοσίου με χρήσεις λιμενικές, σιδηροδρομικές, αθλητικές. Οικόπεδα βιομηχανικά, αποκτημένα μέσω κατασχέσεων. Γη η οποία μεταλλάχτηκε σε χρηματιστηριακές μετοχές.

Για να φουσκώσει αυτή η φούσκα της κτηματαγοράς θυσιάζεται το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο του Πειραιά.

Μία νέα αγορά, μεγαλύτερη σε μέγεθος από ολόκληρη την υπάρχουσα αγορά της πόλης, ετοιμάζεται να κτιστεί χωρίς σχεδιασμό, χωρίς έλεγχο βιωσιμότητας, ακολουθώντας τους νόμους του οδού Σοφοκλέους.

Θυσιάζονται συνοικίες, ιστορικά κτίρια, ακτές, πάρκα, ελεύθεροι χώροι. Σε παιχνίδια ρουλέτας, τα οποία φέρουν το ψευδώνυμο "αναπλάσεις". 

ΑΥΓΗ 29-3-07

 

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 1

H EOE αποφασισμένη να μην “πουλήσει αντί πινακίου φακής” το Στάδιο Kαραϊσκάκη

απόφαση της Eπιτροπής Oλυμπιακών Aγώνων (EOE), να παραχωρήσει το φαληρικό στάδιο στη ΓΓA –η οποία, με τη σειρά της, θα το εκχωρήσει για κάποια χρόνια στον Oλυμπιακό, για να κατασκευάσει εκεί αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο–

 H EOE, από την αρχή είχε ζητήσει αντισταθμιστικά οφέλη, ανάλογα αυτού που χάνει. ... H Eπιτροπή, λοιπόν, δεν θεωρεί σοβαρά τ’ ανταλλάγματα τα οποία προσφέρει η γενική γραμματεία Oλυμπιακών Eργων (γ.γ. O.E.).

H EOE επιθυμεί να της δοθεί, για όσα χρόνια παραχωρηθεί στη ΓΓA το “Kαραϊσκάκη”, χώρος στον ιππόδρομο, που ανήκει στην εταιρεία Oλυμπιακά Aκίνητα, όπου θα κατασκευασθούν ένα στάδιο για τον στίβο με 7-8.000 θέσεις, δύο κλειστά γυμναστήρια πολλαπλών χρήσεων, τα οποία θ’ αντικαταστήσουν τις επτά αίθουσες αθλημάτων του “Kαραϊσκάκη”, και ίσως ένα κολυμβητήριο και γήπεδα τένις.

Oλα δε, θα είναι “ελαφριές κατασκευές”.H πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της EOE με τον γ.γ. O.E., κ. Kαρτάλη απέβη άκαρπη, αφού, όπως είπε ο τελευταίος, θεωρεί δύσκολο να δοθεί στην EOE χώρος στον ιππόδρομο.

 (Καθημερινή 14-1-2003)

Εκοψαν δέντρα για τις ανάγκες στάθμευσης

Το «μικρό», αλλά ουσιαστικό, περιβαλλοντικό έγκλημα, που συντελέστηκε πριν λίγες ημέρες στο χώρο του γηπέδου «Καραϊσκάκη» με την κοπή περίπου 30 δέντρων και με προφανή στόχο κάποιες διευκολύνσεις για τις λειτουργίες στάθμευσης, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πειραιάς - Αναγέννηση» Ελπίδα Παντελάκη και Ηλίας Λαμπρόπουλος και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Κώστας Τζατζάνης και Ελένη Παπαδοπούλου.

Αφού υπενθυμίζουν την αντίθεσή τους για την παραχώρηση των χώρων του γηπέδου «Καραϊσκάκη» σε ιδιώτες και γενικότερα για την εκχώρηση και ποδηγέτηση του αθλητισμού από τα μεγαλοσυμφέροντα, επισημαίνουν πως το τρομερά επιβαρυμένο περιβάλλον του Πειραιά δεν επιτρέπει ανοχή για τέτοιες ενέργειες, είτε αυτές έγιναν με κάποια άδεια, είτε όχι.

Ριζοσπάστης 1-10-2008

 

ΜΑΡΙΝΕΣ: Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για Φλοίσβο, Ζέα
Υπογράφτηκε ανάμεσα στην εταιρεία ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.) και τη “LAMDA Technol Flisvos Marina” που ιδρύθηκε από την ανάδοχη κοινοπραξία “Triaina Marinas” η συμφωνία για την αξιοποίηση της μαρίνας του Φλοίσβου στο Φάληρο.

Στην εταιρεία “LAMDA Technol Flisvos Marina” την πλειοψηφία ελέγχουν οι εταιρείες LAMDA Development του ομίλου Λάτση και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ συμμετέχουν επίσης και οι εξής ελληνικές και ξένες εταιρίες: “Πόρτο Καρράς Α.Ε.” του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, “Τρίτων Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Θαλαμηγών Α.Ε.”, “Τ. ΑΦ. Α.Ε”, “Intercontinental Real Estate and Development Co”, “Odyssey Fun Worlds and Entertainment Co”, “Floating Docks/ Greece”, “LLC” και “Marina Management Services Inc.”...Η εταιρεία “LAMDA Technol Flisvos Marina” θα έχει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της μαρίνας για τα επόμενα 40 χρόνια. ...

Την εκμετάλλευση της μαρίνας Ζέας, ανέλαβε με σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα η κατασκευαστική εταιρεία Εμπεδος, συμμετέχοντας σε κοινοπραξία με τις επιχειρήσεις Προμηθέας Gas, Κυριακούλης - Μεσογειακές Κρουαζιέρες, Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας και την τεχνική εταιρεία Αθηνά.

Η σύμβαση, η οποία υπεγράφη ανάμεσα στην κοινοπραξία Μαρίνα Ζέας Α.Ε. και την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, αφορά την εκτέλεση λιμενικών έργων μεγιστοποίησης της χωρητικότητας της μαρίνας από 566, που είναι σήμερα, σε 667 σκάφη, την αναβάθμιση των χερσαίων χώρων, καθώς και τη βελτίωση, ανάδειξη και συμπλήρωση των κτιρίων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2004 και η ανάδοχος κοινοπραξία θα έχει την εκμετάλλευση της μαρίνας για διάστημα 40 ετών.
Η Εμπεδος, εκτός από τη μαρίνα Ζέας, έχει ήδη συμμετοχή σε δύο ανάλογα έργα και συγκεκριμένα εκμεταλλεύεται τις μαρίνες Γουβιών στην Κέρκυρα και Λευκάδας. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/01/2003)

 

ΧΡΩΠΕΙ

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ ΔΙΩΚΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ  ΧΡΩΠΕΙ

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008 δικάζονται οι Μιχάλης Γκιών και Μαρία Ηλιάκη-Κωνσταντινίδου, μέλη της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τα Οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ μετά από αγωγή του επιχειρηματία Θεόδωρου Χαραγκιώνη και της εταιρείας του.

... η εταιρεία  ακολουθεί άλλη μία αποτυχημένη συνταγή. Μεθοδεύει την εξόντωση όσων αντιστέκονται μέσω δικαστικών διώξεων.

(ελήφθη 14-10-08)

 

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

"Απειλείται άμεση έναρξη εργασιών για τη μετατροπή του Κηφισού από Πειραιώς έως Ποσειδώνος σε Λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί επανεξέταση του έργου από μηδενική βάση. Ακόμα προωθείται η ανάθεση της μελέτης για τη μετατροπή της Λεωφόρου Ποσειδώνος από τον Ιππόδρομο έως το Ελληνικό σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας με 4-5 ανισόπεδους κόμβους, έργο που θα μετατρέψει τους Δήμους Π. Φαλήρου, Αλίμου και Ελληνικού από παραλιακούς σε Μεσόγειους"

 (Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Παραλίας Σαρωνικού στην Ημερίδα "Σεισμοί-Ελεύθεροι Χώροι-Ολυμπιακά Έργα", 22-11-99)

 

Καλύπτεται η κοίτη του Κηφισού με αρτηρία 8 λωρίδων κυκλοφορίας.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ εξαπατά τους κατοίκους διακυρήττοντας μέσω του ΓΓ του κ. Χρυσικόπουλου (15-2-98) και μέσω του Γ.Γ. κ. Σαράφογλου (24-2-98)ότι θα ερθούν οι απαλλοτριώσεις και θα επανεξεταστεί το έργο.

Στις 23-3-98 ο Υπουργός υπογράφει απόφαση επίσπευσης των έργων (Δ 12/0/30841).

Στις (9-3-98) απαντά σε ερώτηση βουλευτή ότι το έργο θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει τον Κηφισό από ποτάμι, για να μην ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις της ΕΕ για τα ποτάμια και ρέματα.

 (ΔΙΚΤΥΟ, ειδικό Ιδρυτικό τεύχος, 10/11/99)

 

ΜΟΣΧΑΤΟ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς τον κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ και τα ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ;

Το «οικόπεδο» όμως της εν λόγω εταιρείας (της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ) είναι η παραλία του Μοσχάτου, τα διοικητικά όρια δεν είναι καθόλου «νοητά», είναι πολύ υπαρκτά, και αυτό που με αμφίβολες νομοθετικές ρυθμίσεις βρέθηκε στην ιδιοκτησία της εταιρείας είναι στην ουσία δημόσια έκταση που λογικό, ηθικό και νόμιμο είναι να τη διαχειρίζεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την επίτευξη οικονομικών σκοπών.

http://www.asda.gr/elxoroi/Mosxato.htm

 

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ Στο Φαληρικό Δέλτα;
Σε πρώτη προτεραιότητα βάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών για την κρουαζιέρα στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Φαληρικού Δέλτα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Περικλής Παναγόπουλος, επιστρέφοντας άμεσα στην ενεργό δράση μετά το αίσιο τέλος που είχε η πρόσφατη περιπέτειά της απαγωγής του, έδωσε συνέχεια στην συνάντηση που είχαν στις αρχές Ιανουαρίου τα μέλη του Συνδέσμου με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝΑΝΠ, Γιώργο Βλάχο και στελέχη του υπουργείου για θέματα κρουαζιέρας.

Ο κ. Παναγόπουλος με επιστολή του με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2009 προς τον κ. Βλάχο θέτει επί τάπητος το θέμα της δημιουργίας λιμενικών υποδομών κρουαζιέρας στην περιοχή του Φαλήρου και ζητάει την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο το οποίο είχαν εξετάσει στην πρώτη σύσκεψη στο κτήριο του ΥΕΝΑΝΠ και το οποίο αναφερόταν από την μία στην εκμετάλλευση υπέρ της κρουαζιέρας της «παγόδας» του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και στην ανάπτυξη υποδομών κρουαζιέρας στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1623816

 

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ

Επιχειρείται πρωτοφανής τσιμεντοποίηση, μέσω του Ν. 2730/99 για τα Ολυμπιακά έργα. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (Ν. 1515/95) χαρακτηρίζει τα 230 στρέμματα ως πράσινο-ελεύθερο χώρο, και ως μέρος του υπερτοπικού πόλου αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών του Φαληρικού όρμου. Ο Ν. 2730/99 χαρακτηρίζει το χώρο ως πόλο "τουρισμού-αναψυχής" και αίρει το βασικότερο εμπόδιο για το οποίο το ΣτΕ απέρριψε το Καζίνο του Φλοίσβου. Ο Φάκελος της Ολυμπιάδας προέβλεπε 5 (!) γήπεδα. Το Υπ. Συμβούλιο (11-7-98) αποφάσισε να γίνουν δύο γήπεδα, και εμπορικά κτίρια, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γραφεία, καταστήματα, Εμπορικό Κέντρο, Συνεδριακό Κέντρο. Τελικά στο χώρο προωθούνται μεταξύ άλλων, 4 γήπεδα. Να μην παραχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα ο πολύτιμος χώρος του Ιπποδρόμου, να γίνουν μόνο τα δύο Ολυμπιακά Γήπεδα.

ΠΗΓΗ: Παράρτημα στην Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Παραλίας Σαρωνικού στην Ημερίδα "Σεισμοί-Ελεύθεροι Χώροι-Ολυμπιακά Έργα", 22-11-99), Διάσωση Παραλίας Σαρωνικού-Απρ. 99)

Για τον Ιππόδρομο ενδιαφέρεται η ΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας), για επένδυση 12 δις

(ΟΙΚΟΝΕΑ ΝΟΕ-ΔΕΚ 98)

Λεωνίδας Μπόμπολας: "Στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα ο όμιλός μας έχει εμπειρίες και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το συγκεκριμένο κομμάτι. Για τους ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας στα μεγάλα έργα όπως ο Ιππόδρομος και το Ολυμπιακό Χωριό".

(ΒΗΜΑ 23-1-2000)

 

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε στις 22-11-2000 ότι τα έργα σε Άγιο Κοσμά, Ελληνικό, Φάληρο, Σχινιά και Μαραθώνα θα είναι έτοιμα τον Ιανουάριο 2004, δηλαδή 4 μήνες πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει ο ίδιος στις 23-8-2000.

Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λόγω έλλειψης χώρου ένα από τα τρία ολυμπιακά αθλήματα που θα φιλοξενηθούν στον Ιππόδρομο Φαλήρου να μεταφερθεί στον όμορο χώρο του φαληρικού όρμου και όχι στο Ελληνικό όπως είχε διαρρεύσει.

Η καταληκτική ημερομηνία για τα έργα του ιππόδρομου στο νέο χώρο του Μαρκόπουλου είναι η 31-3-2001 οπότε και θα αρχίσει η μεταφορά των εγκαταστάσεων του ιπποδρόμου και να ελευθερωθεί ο χώρος (Ελευθεροτυπία 23-11-2000)

 

Ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Φούρας αναφέρει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα (Ιππόδρομος+Παραλία) με 45 δισ. Δρχ. έκτασης 500 στρ. που περιλαμβάνει βύθιση της Ποσειδώνος, αντιπλημμυρική θωράκιση.

Αναφέρει ότι για μετά το 2004 ο Ιππόδρομος θα έχει χρήσεις που θα αποφασίσουν ο Οργανισμός Αθήνας και το ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι υπάρχουν προτάσεις όπως Συνεδριακό Κέντρο ή Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης αλλά καμία απόφαση μέχρι σήμερα.

Δέχτηκε ότι με τον Ν. 2730/99 δίνονται χρήσεις για τουρισμό-αναψυχή αλλά ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Δήλωσε ότι στα τεύχη δημοπράτησης του Διαγωνισμού προβλέπονται μόνο λυόμενες εγκαταστάσεις και διαβεβαίωσε ότι ο Παραχωρησιούχος που θα πάρει το έργο Ιππόδρομος-Μαρκόπουλο-Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δεν θα έχει κανένα δικαίωμα μεταολυμπιακής χρήσης στον Ιππόδρομο.

(Εκπομπή Παν. Παναγιωτόπουλου ΠΡΟΦΙΛ, κανάλι Alter 5, 2-2-2000).

 

Η Επιτροπή Αγώνα Σαρωνικού ανάφερε ότι εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ που έχουν υποστηρίξει και το συνδυασμό του κ. Ασκούνη όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και πολίτες συμμετέχουν στην Επιτροπή, και ότι ανησυχούν βαθύτατα γιατί:

(α) Και στην περίπτωση του Φλοίσβου παλιότερα δεν περιλαμβανόταν Καζίνο αλλά τελικά η τότε Κυβέρνηση το προωθούσε (Ιατρίδου)

(β) Ο Ν. 2730/99 προβλέπει και τουριστικές χρήσεις γεγονός που είναι χειροτέρευση από τις προηγούμενες χρήσεις που είχε θεσπίσει το Ρυθμ. Σχέδιο Αθήνας (Τρίτσης) με το Ν. 1515/86, και γι αυτό αντισυνταγματικός (Ζαχάρος)

(γ) ο Ν. 2730/99 αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται μεν το Καζίνο αλλά ότι μπορούν να γίνουν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, συνεδριακά κέντρα, κινηματογράφοι, βενζινάδικα (Ν. Παπαθανάσης)

(δ) Ο Ν. 2730/99 μπορεί εύκολα στο μέλλον να περιλάβει και καζίνο, ιδιαίτερα αφού ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ του Κόκκαλη (Ιατρίδου)

(ε) Η Κυβέρνηση μεθοδεύει καθυστερήσεις ώστε τελικά να πάνε σε απ' ευθείας ανάθεση (Αβραμίδης).

(στ) Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των δημοτών και ότι ο Δήμαρχος θα έπρεπε να είναι μαζί με τους Δημότες και όχι απέναντι τους (όλοι)

(Εκπομπή Παν. Παναγιωτόπουλου ΠΡΟΦΙΛ, κανάλι Alter 5, 2-2-2000).

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τα 4 λυόμενα γήπεδα που προγραμματίζονταν στον Ιππόδρομο τελικά να γίνουν εκτός Ιπποδρόμου, γιατί καθυστερεί η μεταφορά του Ιπποδρόμου.

Οι εγκαταστάσεις του Χάντμπολ (μόνο για τους προκριματικούς) του Ταε-Κβον-Ντο και της Πυγμαχίας θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Φλοίσβου.

Το γήπεδο 15.000 θέσεων για τους προκριματικούς του Μπάσκετ και τελικούς του Χάντμπολ θα γίνει στο Ελληνικό εκεί που επρόκειτο να γίνει το γήπεδο του Μπάντμινγκτον που τελικά και αυτό θα μεταφερθεί στο Γουδί.

(ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ 2-2-2001)

 

Με διαφορά μιας ψήφου καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας ψήφισμα "ενάντια στην παραχώρηση του Φαληρικού Ιπποδρόμου στα διαπλεκόμενα" που ζητούσε "να ακυρωθεί ο διαγωνισμός του ΟΔΙΕ και να διαμορφωθεί ο Ιππόδρομος σε Πράσινο, ελεύθερο χώρο για αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και το πάγιο αίτημα του Δήμου και των κατοίκων της Καλλιθέας".

Καταψήφισαν ο νυν Δήμαρχος και σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. (ΓΒ Ελευθεροτυπία 17-2-2000).

Τρία στελέχη του ΣΥΝ στην Καλλιθέα (Χρ. Πιλάλης, Ν. Καβαλιεράτος, Αθηνά Λουράντου) με κοινή δήλωσή τους συντάσσονται με τη θέση της μειοψηφούσας άποψης και ζητούν να καταργηθούν οι διατάξεις του Ν. 2730/99 και να γίνει ο Ιππόδρομος ελεύθερος χώρος πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού

(Ανακοίνωση των τριών στελεχών του ΣΥΝ, ΓΒ. Ελευθεροτυπία 2-3-2000)

 

κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα A.E:

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, στον Δήμο Καλλιθέας προτείνεται να δοθεί η ναυταθλητική μαρίνα 400 θέσεων και ορισμένα από τα κτίρια στα οποία υπάρχει η υποχρέωση να στεγαστεί η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία Ελλάδας και τέσσερις ακόμα ναυταθλητικοί σύλλογοι.

Ο δήμος ζητά - εκτός από τη μαρίνα - και κομμάτι του «γραμμικού κτιρίου», το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο πάρκινγκ και στο γήπεδο μπιτς βόλεϊ. Ακόμη ζητά: να παραμείνουν το γήπεδο ποδοσφαίρου που βρίσκεται δίπλα στη μαρίνα και τα ανοιχτά γήπεδα μπιτς βόλεϊ δίπλα από την κύρια εγκατάσταση. Επίσης να δοθεί στον δήμο η έκταση του πρώην Ιπποδρόμου. Μάλιστα αύριο Πέμπτη 13 Απριλίου διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. στην παραλία των Τζιτζιφιών.  ΤΑ ΝΕΑ , 12/04/2006

 

Επιδιδόμενοι στην «επαναστατική γυμναστική» τους, ο δήμαρχος και οι «παράγοντες» παραβλέπουν ότι το μέλλον των εγκαταστάσεών μας δεν είναι φέουδό τους. Ο Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου ανήκει σε όλους τους Αθηναίους, περιβάλλεται από πέντε δήμους –Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Μοσχάτο και Πειραιά– και έχει εμφανή υπερτοπική, μητροπολιτική σημασία. Εδώ η μικροπολιτική με στόχο τις δημοτικές εκλογές δεν μπορεί να έχει θέση!

Εν τέλει, η αλήθεια είναι ότι, με την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, η μητροπολιτική Αθήνα ανοίγεται στη θάλασσα μέσα από τις νέες, βιώσιμες και δημοφιλείς δραστηριότητες στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

* Ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ είναι πρόεδρος Δ.Σ. της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Καθημερινή 22-4-2006

 

Οικόπεδο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής

Δίπλα από τη μαρίνα Φλοίσβου υπάρχει το οικόπεδο της Ριζαρείου, για το οποίο επιδιώκεται σε 35 στρ η δόμηση του Σέρατον, 11 ορόφων.

 (Πηγή: Ανεξάρτητη Κίνηση Αρχιτεκτόνων, ΕΔ ΤΕΕ, Νο 2035, 18-1-99, Διάσωση Παραλίας Σαρωνικού-Απρ. 99)

Ενδιαφέρεται η Σέρατον (ΟΙΚΟΝΕΑ ΝΟΕ-ΔΕΚ 98).

Με βάση το ΠΔ της 15-6-79 (ΦΕΚ Δ 368/10-7-79) επιτρέπεται η ανέγερση δωδεκαόροφου ξενοδοχείου ύψους 40 μέτρων και εμβαδού 34.000 τ.μ. Το Ίδρυμα της Ριζαρείου με προκήρυξή του στις 3-3-99 κάλεσε ενδιαφερόμενους για προσφορές αξιοποίησης του χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί προσφορές που αφορούν

α)εμπορικό κέντρο 100.000 τ.μ.,

β) πολυ-κινηματογράφο με 18 αίθουσες, εστιατόρια μπάρ κλπ.

(Παράρτημα στην Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Παραλίας Σαρωνικού στην Ημερίδα "Σεισμοί-Ελεύθεροι Χώροι-Ολυμπιακά Έργα", 22-11-99)

 

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, Ο Κ. ΒΩΒΟΣ... χτίζει κατά βούληση το Δέλτα Π. Φαλήρου     Μαριλένα Ιατρίδου

Με τις ευλογίες Δήμου Π. Φαλήρου και Νομαρχίας Αθηνών κτίζεται στην παράκτια ζώνη του Φαληρικού Όρμου, ένα γιγαντιαίο συγκρότημα με συνολικό όγκο 120.000 κυβικά μέτρα (όσο 20 πολυκατοικίες) που καταλαμβάνει 6,7 στρέμματα, με ύψος 18 μ. και συνολικό εμβαδόν 23.537 τμ.

Το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα συντελείται από τον κ. Μπάμπη Βωβό στην πρώην δημόσια έκταση 17 στρεμμάτων, που το 1979 παραχωρήθηκε στη Ριζάρειο (μαζί με οικόπεδο στην οδό Ακαδημίας ) ως αντάλλαγμα για το κτήμα Ριζάρη στη Β.Σοφίας.

Η έκταση αυτή είναι τμήμα του ελεύθερου χώρου της παραλίας, που μαζύ με το χώρο του Ιπποδρόμου αποτελούν τη διέξοδο της Αθήνας προς τη θάλασσα...

Μετά την αποκάλυψη από τον κ. Καψάνη ότι ο Δήμος έχει ήδη αποδεχθεί έργο αξίας 100.000. ευρώ ως δωρεά από τον κ. Βωβό, ο κύριος Δήμαρχος αναφέρθηκε στα 500.000 ευρώ που θα κερδίσει ο Δήμος από αυτή την υπόθεση χωρίς να διευκρινίσει ποιος έκανε αυτή τη συμφωνία με τον κ. Βωβό.

ΕΠΟΧΗ 18-12-2005

 

Tάε Kβο Nτο

Μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο το «Tάε Kβο Nτο» στο Φάληρο
η το μητροπολιτικο Συνεδριακό της Kέντρο αποκτά η πρωτεύουσα.

Tο γήπεδο του Tάε Kβο Nτο στο Φάληρο, ένα από τα Oλυμπιακά Aκίνητα, μετατρέπεται σε συνεδριακό κέντρο, με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Iδιωτικού Tομέα (ΣΔIT), ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα των διοργανωτών συνεδρίων για τη δημιουργία ενός Mητροπολιτικού Συνεδριακού Kέντρου που έλειπε από την Aθήνα.

τις επομενες ημερες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός από την εταιρεία «Oλυμπιακά Aκίνητα», αφού η πρόταση υποβληθεί προς έγκριση στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

O ανάδοχος θα συμπράξει με την «Oλυμπιακά Aκίνητα» για τουλάχιστον 25 χρόνια...

  Εθνος 4-3-06

 

Μπιτς Βόλεϊ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Oλυμπιακού ακινήτου του Mπιτς Bόλεϊ, στο Φάληρο.

O διαγωνισμός ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για την έκτη Oλυμπιακή εγκατάσταση που μπαίνει σε φάση δημοπράτησης στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση των Oλυμπιακών υποδομών από ιδιώτες επενδυτές.

H εγκατάσταση του Mπιτς Bόλεϊ αναμένεται να προκαλέσει κυρίως το ενδιαφέρον επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους χώρους της ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αφού στόχος είναι να μετατραπεί σε «Λυκαβηττό της παραλίας» για τη διενέργεια συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, κ.λπ.

H εγκατάσταση αποκτά ιδιαίτερη αξία και λόγω της θέσης της, αλλά και της ευκολίας πρόσβασης σε αυτή, αφού κανείς μπορεί να φτάσει εκεί από τους αυτοκινητοδρόμους του Kηφισού, της Συγγρού και της Ποσειδώνος. Aκόμα η εγκατάσταση εξυπηρείται από το Tραμ.

H συνολική παραχωρούμενη επιφάνεια ανέρχεται σε 141.000 τ.μ.

Tο δικαίωμα χρήσης της εγκατάστασης θα παραχωρηθεί για τουλάχιστον 15 χρόνια και προβλέπονται πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις, εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης και θεματικό πάρκο. Στην έκταση περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Tα τεύχη δημοπράτησης θα διατίθενται έως τις 14 Aπριλίου ενώ η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει την Παρασκευή 28 Aπριλίου. (2006)

http://www.imerissia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&pubid=230211

 

Η εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για τη μακροχρόνια μίσθωση της εγκατάστασης Μπιτς Βόλεϊ, στο Παλαιό Φάληρο, με την εταιρία Σ.Κ. Παζαρόπουλος ΑΕ.

Η σύμβαση έχει διάρκεια 30 ετών. Το συνολικό μίσθωμα ανέρχεται σε 48.952.989 ευρώ. Για το πρώτο έτος ο ανάδοχος θα καταβάλει το ποσό των 1.320.000 ευρώ, το οποίο σταδιακά θα αυξηθεί σε 1.740.000 ευρώ ετησίως, σε σταθερές τιμές 2007.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το υφιστάμενο γήπεδο Μπιτς Βόλει θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες αμφιθεάτρου πολλαπλών χρήσεων για την διενέργεια πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Επίσης, θα αναπτυχθούν εμπορικοί χώροι στην ζώνη Α2 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου και χώροι εστίασης στις ζώνες Α2 και Β1, σε υφιστάμενα κτίρια χωρίς να απαιτούνται επιπλέον κατασκευές. Προβλέπεται ακόμη χρήση εφοδιασμού σκαφών στην ζώνη Α2 και υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Περαιτέρω, η σύμβαση αναφέρεται και σε επικείμενη συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της υποψήφιας εταιρείας και της πρόθεσης της να επιδείξει περιβαλλοντική ευαισθησία.

Επιπλέον, η Ολυμπιακά Ακίνητα αποφάσισε να προχωρήσει με δικά της μέσα στην υλοποίηση Οικολογικού Πάρκου στην ζώνη Α1 (αδόμητη έκταση μεταξύ των εκβολών Κηφισού και Ιλισού).

Ειδικότερα, έπειτα από τη ματαίωση των διαπραγματεύσεων με τον Δήμο Μοσχάτου, η Ολυμπιακά Ακίνητα προχωρά στην επεξεργασία της μελέτης ανάπλασης του χώρου, η οποία σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων.

ΑΠΕ  22/06/07

 

Παραλία Φλοίσβου

Ο Ν. 2160/93 προβλέπει την κατασκευή μαρίνας και ιδιωτικό οικισμό (60 στρ). Στις 16.7.98 η βουλή με τροπολογία επιχείρησε να επιτρέπει την παραχώρηση της μαρίνας σε παρακείμενο ιδιοκτήτη ή επικαρπωτή.

Να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή του Φλοίσβου μέχρι και το Φαληρικό Δέλτα διατάσσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για μια ξύλινη προβλήτα 170 μέτρων, ένα κτίσμα 55 τ.μ. με λαμαρίνα και τζαμαρία, μια σιδηροκατασκευή με βάση από μπετόν 49 τ.μ. και δυο παράνομα στέγαστρα του Ναυτικού Ομίλου Αμφιθέας στην Παραλία Φλοίσβου.

(Ελευθεροτυπία 14-6-2000)

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να γίνουν στο Φλοίσβο τα γήπεδα του Χάντμπολ, του ΤΑΕ-Κβον-Ντο και της Πυγμαχίας

(ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ 2-2-2001)

 

«Αξιοποίηση - σκάνδαλο στο Παλαιό Φάληρο»

Για σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις στην αξιοποίηση του Πάρκου Φλοίσβου με κέντρα αναψυχής και σπόνσορες κατηγορούν τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη πολίτες της περιοχής και ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης.

Στην έρευνα της «Ε» για τα αυθαίρετα της παραλίας (11/7/2006), ο κ. Χατζηδάκης μάς είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Π. Φαλήρου απέσυρε την προσφυγή κατά των αυθαιρεσιών στη μαρίνα Φλοίσβου, επειδή πήρε ως αντάλλαγμα 144 στρέμματα παραλίας για αξιοποίηση.

Οσα λοιπόν θα διαβάσετε παρακάτω αφορούν ακριβώς την αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου της παραλίας από το δήμο. Σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει ότι:

-        Ο Δήμος Π. Φαλήρου παραχώρησε χωρίς διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία (F+K Group - Αφοί Κυριλή) τη διαμόρφωση 13 στρεμμάτων με κατασκευή πάρκου πολλαπλών δραστηριοτήτων.

-        - Η εταιρεία θα έχει ως χορηγούς εταιρείες (NESTLE, 3Ε, ΑΜΙΤΑ, TASTY όπως τις κατονομάζουν στην προσφυγή τους κάτοικοι της περιοχής), οι οποίες θα τοποθετήσουν τα σήματά τους πάνω σε όλες τις κατασκευές που θα εγκατασταθούν και θα πραγματοποιούν μέσα στο χώρο δράσεις προβολής των προϊόντων τους 8 φορές το χρόνο.

Στο ίδιο πνεύμα της αξιοποίησης, όπως καταγγέλλει η δημοτική σύμβουλος Μαριλένα Ιατρίδου, ο δήμος παραχώρησε το κέντρο Sea Park (δίπλα στο χώρο των 13 στρεμμάτων) σε εταιρεία συμφερόντων Γιάννη Μπολέτση, με μηνιαίο ενοίκιο 42.500 ευρώ.

Το κέντρο εκμεταλλευόταν επί χρόνια ο φυγόδικος Κ. Βοϊδονικόλας. Ο κ. Μπολέτσης είχε κατηγορηθεί το 2000 για ηθική αυτουργία στην τοποθέτηση εκρηκτικών σε κατάστημα άλλου επιχειρηματία, ενεπλάκη δε στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος μέσω πληροφοριών ότι ο προφυλακισμένος Ευάγγελος Καλούσης ζήτησε χρήματα για να μην τον προφυλακίσει.

Ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, τον οποίο ρωτήσαμε, μας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν ήταν ανάγκη να γίνει διαγωνισμός, ότι δεν θα κοπούν δέντρα και η χρήση των εγκαταστάσεων παιδότοπου θα είναι δωρεάν.  ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/09/2006

 

ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ

Ο κ. Γιώργος Μιχαήλ, από τη Νέα Σμύρνη, γράφει για τον σκουπιδότοπο στο Δέλτα του Φαλήρου:

«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Φαλήρου, από το τέλος της Συγγρού και την Εσπλανάδα μέχρι τα φυτεμένα πρανή κάτω από τις γέφυρες στους ανισόπεδους κόμβους, στα πεζοδρόμια και δίπλα στα Ολυμπιακά Στάδια.

Τα κάθε είδους σκουπίδια, οι όγκοι των μπαζών, τα κοντέινερ, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές, τα στρώματα, ξύλα, χόρτα, ξαπλωμένοι χρήστες ναρκωτικών και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς βρίσκονται παντού.

Τελευταία δημιουργήθηκε και κατασκήνωση Τσιγγάνων για να ολοκληρωθεί το τοπίο.

Προφανώς τη νύχτα η περιοχή προσφέρεται και για άλλες χρήσεις.

Η εικόνα σού δημιουργεί αηδία, ντροπή και αγανάκτηση γιατί κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, σε όποιον και να απευθυνθείς θα σου πει ότι άλλος είναι αρμόδιος, άλλη υπηρεσία είναι αρμόδια, υπάρχει συναρμοδιότητα και άλλες ανοησίες και τελικά αυτό το αίσχος το εισπράττουμε όλοι μας.

Στην περιοχή αυτή την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων χαιρόσουν να περπατάς και τώρα αηδιάζεις και μόνο που τη βλέπεις περνώντας με το αυτοκίνητό σου».

ΤΑ ΝΕΑ 7-11-07

 

ΡΕΜΑ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

Το ρέμα της Πικροδάφνης είχε χαρακτηριστεί από το 1993, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ «ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος». Σε ειδική περιβαλλοντική μελέτη το 1997 αναφερόταν ωστόσο «ανέγερση πολλών κτισμάτων, δεδομένου ότι η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως αγνοώντας το ρέμα»!

Επικαλούμενο το άρθρο 24 του Συντάγματος, το ΣτΕ χαρακτηρίζει τα ρέματα ιδιαίτερα οικοσυστήματα που έχουν ζωτική σημασία, ίδιως όταν διασχίζουν οικισμούς.

Επομένως το κράτος οφείλει να τα προστατεύει σε όλο τους το μήκος.

Για να ενταχθούν ρέματα στο σχέδιο πόλης απαιτείται ευρύτερος πολεδομικός σχεδιασμός και καθορισμός της οριογραμμής τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/08/2008

 

Οι ΠΛΑΖ του ΕΟΤ

Δεκαέξι κοινοπραξίες, που συγκρότησαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αναβάθμιση και εκμετάλλευση των πέντε πλαζ του ΕΟΤ, των ακτών Αλίμου Α και Β Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας.

 Ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον  περιλαμβάνονται εισηγμενες στην Σοφοκλέους επιχειρήσεις κατασκευαστικές όπως η Ελληνική Τεχνοδομική, η ΑΤΤΙΚΑΤ, η ΓΕΚΑΤ, η  θυγατρική της EFG Eurobank Ergasias, EFG Eurobank Properties και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως οι Αττικές  Εκδόσεις, Εκδόσεις Λυμπερη, ο Alpha αλλά και ναυτιλιακές, όπως η Βερνικος Κότερα και η Κυριακουλης.

 (flash 19/3/2001)

 

Τη νομιμοποίηση των χρήσεων για εντατική εκμετάλλευση των ακτών, που περιέχουν οι συμβάσεις της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα του ΕΟΤ με τους ιδιώτες στους οποίους εκχωρούνται (πλαζ Α και Β Βούλας, Βάρκιζας, Βουλιαγμένης, Αλίμου) προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού Αθήνας: "Προστασία και ανάπτυξη δραστηριοτήτων αναψυχής, τουρισμού, πολιτισμού. Καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης και διατάξεων για την παρακολούθηση της εφαρμογής στην παραλιακή ζώνη από Φαληρικό Όρμο μέχρι Αγία Μαρίνα Κρωπίας", εξαιρουμένων των περιοχών της φαληρικής ακτής και του Αγίου Κοσμά, που θα κακοποιηθούν για λογαριασμό της Ολυμπιάδας του 2004.

ΑΥΓΗ 20-1-2002

 

Ποινική δίωξη για το σκάνδαλο με τις ακτές του ΕΟΤ- Να ακυρωθούν οι παράνομες συμβάσεις με τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού

Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Αθηνών κατά του διευθύνοντος συμβούλου της "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε." Α. Χωμενίδη για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση - και συγκεκριμένα για παραβίαση της νομοθεσίας περί διαπλοκής και περί ανάθεσης δημοσίων έργων και υπηρεσιών - σχετικά με το σκανδαλώδη διαγωνισμό για την παραχώρηση των 5 ακτών του ΕΟΤ σε ιδιώτες. ...

επισημαίνει ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν περιέχουν μια σειρά από όρους ευνοϊκούς για τους ιδιώτες αναδόχους και εξαιρετικά βλαπτικούς για δημόσιο συμφέρον από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη.

(Ριζοσπάστης 12-4-2002)

 

ΕΤΑ –ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι αντέδρασαν στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την "Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις" που επιτρέπουν:

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ίδιας της Εταιρίας Τουριστικά Ακίνητα-διαχειρίστριας εταιρίας των εκτάσεων του Δημοσίου που ανήκαν στον ΕΟΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και το 66% των μετοχών της ΕΤΑ ΑΕ μπορεί να πουληθεί στα ελληνικά και τα ξένα χρηματιστήρια.

Την κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα και της παραλίας. Στην περίπτωση της πρωτεύουσας, οι δημόσιες εκτάσεις που κινδυνεύουν να ιδιωτικοποιηθούν αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού, από το Πασαλιμάνι ως τη Βάρκιζα, δηλαδή εκτάσεις με ιδιαίτερη οικολογική αξία και με κοινόχρηστο χαρακτήρα.

Στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι υπογραμμίζουν το γεγονός ότι με αυτό το νομοσχέδιο ο βασικός κορμός της χώρας θα παραχωρηθεί σε εταιρείες. (Εποχή 19-1-03)

 

ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Ο εισαγγελέας Δημ. Ζαχαρόπουλος άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά παντός υπευθύνου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το οποίο ομόφωνα το 1998 αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό 278 στρεμμάτων δασικής, αρχαιολογικής και παράκτιας έκτασης στα Αστέρια Γλυφάδας.

(Ελευθεροτυπία, 30-12-1999)

 

Ξεκινούν έργα ανάπλασης στις παραλίες της Γλυφάδας

Αλλάζουν όψη οι παραλίες της Γλυφάδας από τα Αστέρια μέχρι τον Αγιο Κοσμά. Χθες υπογράφηκε η συμφωνία παραχώρησης έκτασης 180 στρεμμάτων από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στον Δήμο Γλυφάδας και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο αναμόρφωσης και ανάπλασης της περιοχής.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, ο οποίος θα προχωρήσει τα έργα, των οποίων ο προϋπολογισμός αναμένεται να φθάσει τα 30 εκ. ευρώ. Η σύμβαση υπογράφηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα, τον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Π. Παπαγεωργίου και τον δήμαρχο Γλυφάδας, Ι. Θεοδωρόπουλο.

Ο κ. Παπαγεωργίου δεσμεύθηκε ότι από την παραλία θα απομακρυνθούν όλα τα νυκτερινά κέντρα των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον επόμενο χρόνο. «Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ανοικτές παραλίες με την ανάληψη και διαχείριση του δήμου», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δούκας.

Στο σχέδιο αναμόρφωσης προβλέπεται η ανάπτυξη σύγχρονων αυτοχρηματοδοτούμενων -κατά το πλείστον- εγκαταστάσεων, πλατείες και ποδηλατοδρόμιο σε όλο το μήκος της παραλίας δίπλα στις γραμμές τραμ. Μετά την ανάπλαση θα γίνει διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των χρήσεων εντός των 180 στρεμμάτων. Θα πρόκειται για ήπιες χρήσεις, όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια όχι πάνω από 300 τ.μ., ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να γίνουν εμπορικά κέντρα.

ΕΘΝΟΣ 4/7/2007

 

Σουφλιάς: Δεν δέχομαι μαθήματα
Η απάντηση του Γ. Σουφλιά, η οποία αναφέρει το όνομα του αντιπροέδρου και ως... "Δεκλερή", έχει ως εξής:

"Εντολές και μαθήματα δεν δέχομαι από τον κ. Δεκλερή. Επί 31 χρόνια στην πολιτική, αποδεικνύω καθημερινά ότι σέβομαι το σύνταγμα, τους νόμους, τις αποφάσεις των δικαστηρίων, υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον και φυσικά δέχομαι και αποδέχομαι την κριτική. Τις αξίες και τους θεσμούς αυτούς οφείλει να υπηρετεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας και επί του θέματος αυτού έχω δικαίωμα ως πολίτης και υποχρέωση ως υπουργός να κάνω τις επισημάνσεις που κρίνω απαραίτητες για το δημόσιο συμφέρον.

Η ΑΥΓΗ  20/04/2005

http://www.asda.gr/elxoroi/OAafter3.htm

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η αθώωση του Χρ. Κορτζίδη νίκη όσων αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον

Οι αγώνες και η αντίσταση για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας από τη λεηλασία δεν ποινικοποιούνται και δεν φυλακίζονται".

ΑΥΓΗ 9-3-06

http://www.asda.gr/elxoroi/saronic.htm

 

ΠΡΟΚΑΤ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ!

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 4/1 το στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια δέχθηκε εμπρηστική επίθεση με χρήση εύφλεκτου υλικού. Από τον εμπρησμό προκλήθηκαν σοβαρές υλικές καταστροφές φανερώνοντας μια προσχεδιασμένη επίθεση...

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια με τη δράση της σχετικά με τα ζητήματα του αεροδρομίου και των νέων δρόμων, με την επιμονή της στις λαϊκές συνελεύσεις και τις επιτροπές κατοίκων, τις εκδηλώσεις και τις κινηματικές δράσεις αντιτίθεται στους σχεδιασμούς κράτους και κεφαλαίου στην περιοχή.

Προφανώς αυτό ενοχλεί!

Τα σχέδια τους δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και για την υλοποίηση τους απαραίτητο συμπλήρωμα είναι η κρατική βία και καταστολή και η ενεργοποίηση κάθε είδους παρακρατικού μηχανισμού τρομοκράτησης.

Αυτοί που νομίζουν ότι μας φόβισαν μας έχουν εξοργίσει!

Ενάντια, στους νέους δρόμους, τα επιχειρηματικά σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο και την παραλία, τη κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, θα μας βρουν απέναντι τους.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Άνω Γλυφάδα, 4 Ιανουαρίου 2008

 

Λίμνη Βουλιαγμένης

Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας την ανέγερση ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Βουλιαγμένης, αλλά ανάβει το πράσινο φως για την αναδάσωση έκτασης περίπου 30.000 τ.μ. στην ίδια περιοχή.

Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου που είχε γίνει το 2004 σε συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο στη Λίμνη της Βουλιαγμένης (έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατεύεται από τη σύμβαση RAMSAR) προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια νομολογία του, το ΣτΕ έκρινε ότι η τροποποίηση πολεοδομικών σχεδίων δεν επιτρέπεται να γίνεται με υπουργική απόφαση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά με προεδρικό διάταγμα.

Παράλληλα, με άλλη απόφασή τους οι δικαστές ακύρωσαν απόφαση που εξέδωσε το 1997 ο περιφερειάρχης Αττικής, με την οποία εξαιρούσε από την αναδάσωση έκταση περίπου 30.000 τ.μ. στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ο Σύλλογος για την προστασία του περιβάλλοντος της Βουλιαγμένης Αττικής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/11/2007

 

Δ. Σύνθεση:

Δ.1. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ

 

Κι όμως, «οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη και την αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου της πρωτεύουσας», εξηγεί στην «Κ» ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Πολύζος.

«Οι χρήσεις που έχουν επιλεγεί για τα ολυμπιακά γήπεδα του Φαληρικού Ορμου θα αποδώσουν οικονομικά, ωστόσο δεν εντάσσονται σε κάποιο ευρύτερο όραμα για το θαλάσσιο μέτωπο. Είναι χρήσεις που δεν έχουν μεταξύ τους καμία συνοχή και τελικά “τεμαχίζουν” την παραλιακή ζώνη».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτοικος αυτής της πόλης που να μην έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι απέγινε η περίφημη “ολυμπιακή κληρονομιά”. Τέσσερα χρόνια μετά τους Αγώνες, δεν έχει προσθέσει τίποτα στα πλεονεκτήματα της πρωτεύουσας.».

Υποτίθεται ότι η διασπορά των ολυμπιακών γηπέδων στην πόλη θα δημιουργούσε τοπόσημα. Αναρωτιέμαι τι φιλοδοξία έχει για το Γαλάτσι η μετατροπή του κλειστού πινγκ-πονγκ σε καθαρόαιμο εμπορικό κέντρο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/03/2008_263842

 

 «Το παραλιακό μέτωπο είναι σήμερα σε πλήρη αχρηστία, γεμάτο ολυμπιακά κουφάρια», συμπληρώνει η αρχιτέκτων-πολεοδόμος κ. Ράνια Κλουτσινιώτη.

«Τρομάξαμε να διώξουμε τους τσιγγάνους για να αρχίσουν κάποιες εργασίες! Και τελικά οι εργασίες δεν άρχισαν και οι τσιγγάνοι επέστρεψαν.

Είναι κρίμα να μη χρησιμοποιείται τέτοιος πλούτος. Ο Φαληρικός Ορμος είναι σήμερα απρόσιτος και αντιλειτουργικός.

Ας μην ξεχνάμε ότι κατασκευάστηκε μόνο κατά 50% σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης: ούτε το οικολογικό πάρκο έγινε, ούτε η βύθιση της Ποσειδώνος, ούτε τα κανάλια νερού.

Αν κάποτε γίνονταν όλα αυτά, η περιοχή θα μεταμορφωνόταν. Εμείς όμως επιλέγουμε σταθερά τη μιζέρια».

«Η κατεύθυνση της πολιτείας είναι να “ξεφορτωθεί” τα ακριβά ολυμπιακά γήπεδα, κατεύθυνση που κατά τη γνώμη μου την οδήγησε σε ορισμένες λανθασμένες επιλογές, όπως στα γήπεδα του Φαληρικού Ορμου ή στο Γαλάτσι», συμπληρώνει η κ. Ράνια Κλουτσινιώτη. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα έπρεπε να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/03/2008_263842

 

Ο αρχιτέκτων κ. Νίκος Φιντικάκης ήταν επικεφαλής της ομάδας που σχεδίασε τις εγκαταστάσεις του Κανόε καγιάκ σλάλομ στο Ελληνικό.

«Πιστεύω ότι κανείς δεν σεβάστηκε τις μεταολυμπιακές χρήσεις που προτείναμε», λέει.

«Τον περασμένο Οκτώβριο βραβευτήκαμε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην Κολωνία για την περιβαλλοντική διάσταση του έργου μας, το οποίο τα Ολυμπιακά Ακίνητα αποφάσισαν... να μετατρέψουν σε τσίρκο!

Η πλήρης εμπορευματοποίηση των εγκαταστάσεων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Προβληματική ήταν και η μεταχείριση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

«Κατά την τοποθέτηση του ολυμπιακού εξοπλισμού, κάθε εργολάβος τοποθετούσε ό,τι ήθελε, όπου ήθελε.

Αλλοι πρόσθεσαν τσιμέντο, άλλοι τέντες, άλλοι μηχανήματα.

Κατά την αποξήλωση όλων αυτών προκάλεσαν βέβαια μεγάλη καταστροφή και οι εγκαταστάσεις έμειναν χάλι μαύρο».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/03/2008_263842

 

       Γίνεται φανερό ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και της  προάσπισης του, στις σημερινές συνθήκες,  υπηρετείται από τα τοπικά κινήματα πολιτών και όχι από τη συντεταγμένη πολιτεία.

       Τα τοπικά κινήματα ωριμάζουν και συντονίζονται.

       Μπορούν να αποτελέσουν δύναμη ανατροπής και να συμβάλουν στον αγώνα για βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Δ.2. Το πολιτικό πλαίσιο της αντιπαράθεσης

 «Φοβάμαι ότι σήμερα είμαστε όλοι νεοφιλελεύθεροι, ακόμη κι αν δεν μας αρέσει, ότι όλοι έχουμε αποδεχτεί, περίπου υποσυνείδητα, πολλές από τις βασικές αρχές του νεοφιλελευθερισμού» λέει ο Ντ. Χάρβεϊ.

Αν δεχτούμε ότι και οι ενεργοί πολίτες των τοπικών κινημάτων υπόκεινται σε αυτή την αλήθεια,  τότε διαγράφεται ένα πολιτικό πλαίσιο αντιπαράθεσης που χρειάζεται πολύ περισσότερα. Χρειάζεται κυρίως αλλαγές στις διεργασίες συνείδησης και ασυνείδητου. Τα ψήγματα μιας τέτοιας «νέου τύπου κοινωνικής χειραφέτησης» έχουν ήδη τεθεί από το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.

Συχνά τα τοπικά κινήματα των ελεύθερων χώρων και της ποιότητας ζωής στην πόλη  συμμετέχουν στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, όπως και σε άλλες κινηματικές διεργασίες, όπως για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, τα βιολογικά προϊόντα, και την προστασία των οικοσυστημάτων.

Οι ενεργοί πολίτες οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα πολιτικές που να προσπαθούν να αναστρέψουν αυτή την εξέλιξη.

 

Δ.3. Ένα νέο κοινωνικό κίνημα γεννιέται;

Σήμερα, γίνεται διακριτό ένα κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης,

Σήμερα, γίνεται όλο και πιο φανερό στους πολίτες ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και της  προάσπισης του, δεν υπηρετείται από τη συντεταγμένη πολιτεία, από το ίδιο το κράτος, αλλά υπηρετείται από τα τοπικά κινήματα πολιτών.

Όλα δείχνουν ότι τα τοπικά κινήματα συναισθάνονται την κρίση βιωσιμότητας, ωριμάζουν και συντονίζονται και μπορούν να συμβάλουν στον αγώνα για βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε γενικές γραμμές σήμερα γίνεται αποδεκτό ότι τα κινήματα πολιτών βρίσκονται «πιο μπροστά» από τους πολιτικούς και την αυτοδιοίκηση. Επίσης, γίνεται αποδεκτό ότι τα σημερινά πολιτικά κόμματα δεν θέλουν ή δεν μπορούν (λόγω ενδογενών περιορισμών) να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των κινημάτων. 

Τίθεται ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της δημοκρατίας. «Αντί να είμαστε σήμερα όλοι φιλελεύθεροι να προσπαθήσουμε να γίνουμε όλοι καλοί δημοκράτες. το ζήτημα του είδους της δημοκρατίας που επιθυμούμε και του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να την αποκτήσουμε πρέπει να έχει σταθερή θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων μας.» (Ντ. Χάρβεϊ).

Όλο και συχνότερα, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αμφισβητείται.

 

 

Δ.4. ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Για τους Ο.Π;

Οι ΟΠ θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ελληνική Πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις βρίσκονται υπό το κράτος μιας νέας καθεστωτικής λαίλαπας που αυξάνει το έλλειμμα βιωσιμότητας της πόλης και της χώρας.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η πολιτική για το Αττικό πράσινο δεν είναι δευτερεύον πρόβλημα, τεχνικού χαρακτήρα, αλλά βαθύτατα πολιτικό που συνδέεται με την προστασία των ελεύθερων χώρων και την αύξησή τους.

Είναι αναγκαία, σε ένα πρώτο επίπεδο μια συνεκτική πολιτική πρόταση προστασίας και αύξησης των ελεύθερων χώρων και σε ένα δεύτερο επίπεδο η ανάπτυξη σε αυτούς του αστικού και περιαστικού πράσινου.

Σε αντίθεση με την κύρια πολιτική κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορρευματικοποίησης των ελεύθερων χώρων, οι ΟΠ θα πρέπει να έχουν ως κεντρική θέση ότι η πόλη έχει ανάγκη από πράσινο και ελεύθερους χώρους που πρωτίστως να είναι χώροι περιπάτου, ψυχικής ηρεμίας, περισυλλογής και φυσικής επαφής του ανθρώπου της πόλης με  τη φύση.

 

ΤΕΛΟΣ

Τέλος;

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ως συνέχεια για στοιχεία μιας πιο αναπτυγμένης  σύνθεσης

 

Δ.5. διαμόρφωση εναλλακτικών λύσεων

Η σημερινή κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα περάσει και στην πραγματική οικονομία. Θα αποδυναμώσει τις προσπάθειες για την υλοποίηση των στόχων του Κιότο. Χρειάζεται:

Μετατόπιση δαπανών  από τις στρατιωτικές και άλλες μη παραγωγικές δαπάνες σε φιλοπεριβαλλοντικές δαπάνες, και αναδιάταξη των δαπανών του Δημόσιου Τομέα.

Αναδιάρθρωση του συγκεντρωτικού συστήματος Δημόσιας Διοίκησης με την ανάπτυξη ενδιάμεσων θεσμών ανάμεσα στο κράτος και τις τοπικές κοινωνίες

Αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης της ιδιωτικοποίησης ή εμπορρευμα-τικοποίησης των δημόσιων αγαθών και του δημόσιου-κοινόχρηστου χώρου.

Ενίσχυση της οικονομίας με εναλλακτικές μορφές οργάνωσης της επιχειρημα-τικότητας (συνεταιριστικής, περιβαλλοντικής, δημοτικής, αυτοδιαχειριστικής κλπ)

Ενίσχυση των πράσινων επαγγελμάτων και προσανατολισμός προς την πράσινη οικονομία.

Επαναφορά της δυνατότητας για δημοσιονομική πολιτική με περιβαλλοντική κατεύθυνση.

Θέσπιση Χωροταξικών Σχεδίων και Τοπικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για εναλλακτική κατεύθυνση της κοινωνίας και της οικονομίας. 

Προώθηση της οικολογικής δόμησης (Ενεργειακή απόδοση, οικιακή χρήση εναλλακτικής ενέργειας, ανακύκλωση κλπ), της οικολογικής πολεοδόμησης (σχέση δομημένου-ελεύθερου χώρου, φιλοπεριβαλλοντικά δίκτυα υποδομών κλπ) και της χωροταξικής αποκέντρωσης δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και πληθυσμού.

Θεσμική ρύθμιση και αποκεντρωμένη διαχειριστική ικανότητα για την προστασία του φυσικού χώρου

 

Δ.6. Η επιχειρηματική πόλη

Η σημερινή φάση του νεοφιλελευθερισμού λέγεται και περίοδος του μεταμοντερνισμού, ή περίοδος της μετανεωτερικότητας.

Η επιχειρηματική πόλη είναι αποτέλεσμα της νέας περιόδου της μετανεωτερικότητας.

Τα ενδογενή προβλήματα και η ανεπάρκεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση

Με τον τρόπο που δουλεύει η ελληνική οικονομία, για κάθε ευρώ που παράγεται το εθνικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) αυξάνει κατά 2,5 ευρώ. Όσο «ανταπτυσσόμαστε», χρεωνόμαστε. Αυτά με όρους οικονομίας και χωρίς να περιλαμβάνεται το περιβαλλοντικό κόστος και η αύξηση του οικολογικού ελείμματος.

Η Ελλάδα έχει ήδη εγχώρια κρίση στην οικοδομή (200.000 νεόδμητα ακίνητα είναι απούλητα). Η κρίση θα πλήξει οικοδομή, τουρισμό, ναυτιλία.

Η Ελλάδα έχει ανυπαρξία ρυθμίσεων για το δημόσιο φυσικό χώρο (φυσικές περιοχές, δάση, αστικό πράσινο, ακτές, βιότοποι-οικότοποι)

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα δεν έχει εργαλεία για  οργάνωση λύσεων σε στοιχειώδη σύγχρονα προβλήματα (ρύπανση εσωτερικών νερών και θαλασσών, οικιακά και επικίνδυνα απορρίμματα, κάθε λογής ατυχήματα, δασοπυρόσβεση, γεωργία, πρόνοια κλπ)

Η διατομεακή διαχρονική διαχείριση των προβλημάτων είναι ανύπαρκτη

Η συγκεντρωτική εξουσία (Κεντρική διοίκηση-Περιφέρεια) έχει διαμορφώσει ανίκανες τοπικές εξουσίες, διεφθαρμένες και «εργολαβικές»  

Το φορολογικό σύστημα ευνοεί τα πλουσιότερα στρώματα μεταθέτοντας βάρη προς τους μισθωτούς, ορισμένες κατηγορίες μεσαίων στρωμάτων και στην έμμεση φορολογία.

 

Οι ελληνικές πολιτικές επιλογές εντείνουν την κρίση

Συνεχίζονται οι εξοπλιστικές δαπάνες.

Συνεχίζεται η προγραμματισμένη ετήσια μείωση του ΠΔΕ και δέσμευσης σήμερα πάνω από το 10% του ΠΔΕ για ΣΔΙΤ, ποσοστό που θα συνεχίσει να ανεβαίνει δραστικά, μειώνοντας τους πόρους για δημοσιονομική πολιτική.

Θεσπίζονται το Εθνικό Χωροταξικό και τα Ειδικά Χωροταξικά Τουρισμού και ΑΠΕ με γνώμονα την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων 

Ιδιωτικοποιούνται στο διεθνές κεφάλαιο μεγάλα λιμάνια και μεγάλοι αποβιομηχανοποιημένοι χώροι (Ελαιώνας, ΧΡΩΠΕΙ, Δραπετσώνα)

Ενισχύεται το τραπεζικό σύστημα με 28 δισεκατομμύρια δημόσιων πόρων

Ο μικρός και μεσαίος κατασκευαστικός τομέας αφήνεται στην κρίση και προωθείται ο μεγάλος κατασκευαστικός τομέας

Συνεχίζονται οι πολιτικές απορρύθμισης για το δημόσιο τομέα (παιδεία, υγεία, ασφάλιση) και το δημόσιο φυσικό χώρο (φυσικές περιοχές, δάση, αστικό πράσινο, ακτές, βιότοποι-οικότοποι)

Επιλέγεται ακόμη μεγαλύτερη διοικητική συγκέντρωση (Καποδίστριας ΙΙ, κατάργηση Νομαρχιών, συνένωση δήμων και μείωση του αριθμού τους)

Ανοίγονται νέες αγορές για ιδιώτες επενδυτές σε τομείς όπως ενέργεια, νερό, απορρίμματα, επικίνδυνα απόβλητα, βιολογικοί καθαρισμοί, δημόσια ασφάλεια, δασοπυρόσβεση κλπ)

Καταργείται η επιχειρηματική δράση δημοτικών-συνεταιριστικών εταιριών

Εντείνεται η ανικανότητα τοπικής διαχείρισης ( π.χ. ανύπαρκτοι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών)  

 

Ηλίας Γιαννίρης

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

Αγαπητοί παλιοί γνωστοί Χαλανδριώτες

Ευχαριστώ για την ενημέρωση σχετικά με το ...5ο ή 6ο σουπερμάρκετ που επιχειρείται να γίνει στην περιοχή σας,  στο χώρο που παλιότερα στεγαζόταν το εκπαιδευτήριο «Ελληνογερμανική Αγωγή», στο Χαλάνδρι.

Θέλω να επισημάνω τα εξής:

1.      Ένας χώρος εκπαίδευσης πρέπει να μην αλλάζει χρήση. Κάθε απώλεια τέτοιου χώρου μέσα στον αστικό ιστό, αναγκάζει τα υπουργεία και τους δήμους να ακριβοπληρώνουν τη σχολική στέγη αλλά και να «σπρώχνουν» τέτοιες κοινωφελείς χρήσεις στα περιαστικά δάση. Από το Χαϊδάρι και την Πετρούπολη μέχρι την Πεντέλη και τον Υμηττό, πολλά νέα σχολεία, αλλά και αθλητικές-ψυχαγωγικές χρήσεις, σαν ντόμινο,  ωθούνται να χτίζονται σε περιοχές που θα έπρεπενα είναι δάση. Οι ίδιοι οι λόφοι της Αθήνας υποφέρουν από αυτή την πίεση. Το κολυμβητήριο στο Λόφο Στρέφη, οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Λόφο Αλεπότρυπα στην Άνω Κυψέλη και πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις καταλαμβάνονται από τσιμέντο αντί από πάρκα και δάση, και καταμαρτυρούν το ίδιο ακριβώς γεγονός γεγονός από γειτονιά σε γειτονιά: «Δεν φροντίσαμε τους χώρους εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στον αστικό ιστό και δεν προστατεύουμε τους ήδη υπάρχοντες», όπως συμβαίνει στην περίπτωσή σας. Θυμάμαι και ένα παλιότερο γεγονός (2003ή 04), όταν η ΠΑΕ ΠΑΟ προωθούσε την ιδέα να μεγαλώσει το γήπεδο της Αλεξάνδρας και να κάνει το παρακείμενο συγκρότημα σχολείων (Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων και άλλα σχολεία) ...πάρκινγκ για το γήπεδο! Είχαν μάλιστα σρχίσει να το συζητούν σοβαρά ακόμη και στον Οργανισμό της Αθήνας του ΥΠΕΧΩΔΕ!

2.      Είναι εξοργιστικό να συναντάμε όλο και συχνότερα περιπτώσεις που το επιχειρηματικό κεφάλαιο παίζει στα δάχτυλά του την κρατική μηχανή. Ακόμη περισσότερο, όταν τρυπώνει μέσα στη διοίκηση και προκαλεί έγγραφα που «παρακάμπτουν» τη νομοθεσία. Έτσι, βαφτίζεται «μεικτό κατάστημα τροφίμων» ένα «σουπερμάρκετ», όπως βαφτίζεται «καφενείο» ένα «κλάμπ ή χαρτοπαιχτική λέσχη» σε άλλες περιοχές και παίρνει άδεια.  Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Στην περιβόητη περίπτωση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων, στη γειτονιά μου, ο ίδιος ο Δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε άδεια από το δασαρχείο και όταν δεν την πήρε, μεταχειρίστηκε άλλο «κόλπο»: Την Πολεοδομία! Έτσι εξυπηρέτησε άριστα τον ιδιώτη που πρόκειται να κατασκευάσει εκεί γκαράζ, και του έδωσε «καθαρό» το ...οικόπεδο! Αλλά και το ίδιο το Mall στο γειτονικό Μαρούσι, χτίστηκε με πολεοδομική άδεια που εκδόθηκε από τη ...Βουλή (!) γιατί βαφτίστηκε ... «Ολυμπιακό Χωριό».

3.      Ο «καταναλωτισμός» διευρύνθηκε με την νεοφιλελεύθερη φάση του μεταμοντένου καπιταλισμού και μας έφερε σε ένα αχαλίνωτο laissez faire, αντίθετο σε κάθε λογική. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε με την παρούσα κρίση. Σωστά λοιπόν αντιδράτε σε ένα ακόμη «σουπερμάρκετ», γιατί βλέπετε μακρυά, και πάντως μακρύτερα από αυτό τον «άθλιο θίασο διαπλοκής που περιφέρεται από γειτονιά σε γειτονιά», και που τώρα ξαναχτυπάει  στο Χαράνδρι, όπως έκανε σ το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, στον Ελαιώνα, στο Mall, στον Προαστιακό, στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στις μαρίνες της παραλίας, στα λιμάνια και επιχειρεί να κάνει στην Κάντζα, στην Πάρνηθα, στον Υμηττό και αλλού.

Η ενημέρωση είναι σημαντικό όπλο στα χέρια των πολιτών. Και τα τοπικά κινήματα θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση του συμβούλου, όπως επιτάσσει και η ελληνική νομοθεσία που υιοθέτησε τη Σύμβαση του Άαρχους (Ν.3422/2005), αντί να αγωνίζονται ψάχνοντας τις παραλείψεις και τα κενά των ανομιών και παρανομιών της διαπλοκής.

11-3-09 Ηλίας Γιαννίρης

Πολεοδόμος – Χωροτάκτης

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής www.asda.gr/elxoroi

(δημοσιεύτηκε στην Τοπική μηνιαία έκδοση Χαλανδρίου “ΦΛΥΑ” 16ο Ε ΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΑΡ.Φ. 165)

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου