Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ 2

(προηγούμενα 1, επόμενα 3) (επόμενα 4)

  1. 12-6-07 Ο Χρήστος Κορτζίδης και η μάχη για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής  12/6/2007
  2. 21-10-07 επεξεργασία για τους συμμετέχοντες στο ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  3. 6-11-07 Ενημερωτικό Δελτίο 1 Οι Ελεύθεροι Χώροι και η Ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο Αθήνας για το Δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2007
  4. 13-11-07 Περιπτώσεις που η πολιτική του Δ. Αθηναίων χειροτερεύει την πόλη της Αθήνας
  5. 14-11-07 Πόσα τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο έχει η Αθήνα; Αποδελτίωση των πληροφοριών που υπάρχουν στο www.asda.gr/elxoroi
  6. 22-11-07 Κυψελη: Ελεύθεροι χώροι και ποιότητα ζωής-Μια καταγραφή
  7. 5-12-07 για τη σχέση δέντρων-πράσινου-οξυγόνου στην Αθήνα
  8. 8-12-2007 Κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλιματικής αλλαγής. Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας και το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχαν στη διοργάνωση. Περισσότερα
  9. 7-12-2007 Ανασκόπηση της δράσης του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας και των Τοπικών Κινημάτων
  10. 14-1-2008 Ενημερωτικό Δελτίο 2  (Εξελίξεις στο δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2007 που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα-Αττική)

 

 

Επεξεργασίες με βάση στοιχεία από το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

Ιούνιος 2007

 

 Ο Χρήστος Κορτζίδης και η μάχη για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής  - 12/6/2007

 

Ηλίας Γιαννίρης, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

http://www.asda.gr/elxoroi/elxoroi.htm

 

Το ζήτημα του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά πήρε ξαφνική δημοσιότητα με την απεργία πείνας του νεοεκλεγέντος δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη.

Έχει ενδιαφέρον ένα σύντομο ιστορικό της πολυετούς δράσης του δημάρχου, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες καταχωρήσεις του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

-         Για το Ολυμπιακό Νομοσχέδιο του ΥπΠο, έδωσαν κοινή Συνέντευξη τύπου στις 13/9/01 η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ και η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ. Εκ μέρους της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ οι Μαριλένα Ιατρίδου και Χρήστος Κορτζίδης  αναφέρθηκαν λεπτομερώς για τις απειλές που δέχονται ο Φαληρικός Όρμος, ο βιότοπος Ιλισού, η Παραλία Ελληνικού και το Αεροδρόμιο Ελληνικού. Αναφέρθηκαν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των παραλιών που προωθεί ο ΕΟΤ μέσω της Εταιρείας Τουριστικά. Ακίνητα-ΕΤΑ. Υπογράμμισαν ότι οι επεμβάσεις θα μείνουν και μετά το 2004 αφού έχει ανακοινωθεί ότι θα παραχωρηθούν για να εκποιηθούν από την ΕΤΑ. Ο Χρ. Κορτζίδης, δημοτικός σύμβουλος τους Ελληνικού, αναφερόμενος στα σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, τόνισε: “Εχει ήδη κατατεθεί τροπολογία που χαρακτηρίζει μέρος του χώρου οικοδομήσιμο, με σκοπό να χτιστεί συνεδριακό κέντρο 12.000 θέσεων. Από την άλλη, ανακοινώθηκε - και ο τρόπος που ανακοινώθηκε, προδικάζει συμφωνία - ότι το γήπεδο του ΠΑΟ θα χτιστεί στο χώρο. Ολα αυτά δείχνουν ότι το "μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης" που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το Ελληνικό, ίσως να είναι το συντομότερο ανέκδοτο”. Γενική πεποίθηση είναι ότι η κυβέρνηση κορυφώνει την επίθεση της κατά του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και των ελεύθερων χώρων της Αθήνας.  (Ριζοσπάστης 16-9-01)

 

-         Στις 19-11-2001 στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών γίνεται συγκέντρωση με θέμα "Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Αρνητικές Συνέπειες και Κοινωνικός Έλεγχος", που διοργάνωσε η Κίνηση για μια εναλλακτική κινηματική παρέμβαση στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές στην Αθήνα-Αττική. Ο Χρήστος Κορτζίδης ήταν εκεί και έκανε παρέμβαση.

 

-         Τον συναντάμε σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις της προ-ολυμπιακής περιόδου (ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, Αναθεώρηση συντάγματος 2003 κλπ), και στις συναντήσεις που έγιναν στο ΤΕΕ, στο ΔΣΑ, στο ΕΚΑ.

 

-         Μετά την Ολυμπιάδα 2004, όταν άρχισαν να ξεκαθαρίζουν σε όλο και περισσότερους πολίτες οι αρνητικές συνέπειες. Ο Χρ. Κορτζίδης, δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού και μέλος της Συσπείρωσης φορέων, αντιπολιτεύεται τις μεσοβέζικες πολιτικές του τότε Δημάρχου κ. Εφραιμίδη. Ζητάει την άρση των παραχωρήσεων σε Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. και σε Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και απομάκρυνση όσων εγκαταστάσεων δεν μπορούν να ενταχθούν στη λογική του πάρκου. Ο κ. Κορτζίδης τονίζει ότι το πάρκο πρέπει να είναι ανοιχτό στον κόσμο και γι’ αυτό δεν δέχεται την εμπορευματοποίηση. “Oσο για τη δημιουργία του, μπορεί να γίνει σταδιακά”, συμπληρώνει. “Εξάλλου, δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα έσοδα από το πάρκο δεν θα καλύψουν τελικά άλλες μαύρες τρύπες του Δημοσίου”. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6-3-2005).

 

-         “Ούτε ένα μέτρο γης στους ιδιώτες” από το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού απαίτησαν στις 16-3-05 οι κάτοικοι των Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή. Τη συγκέντρωση είχε διοργανώσει η Συσπείρωση Φορέων και Δημοτικών Παρατάξεων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού. Κεντρικός ομιλητής  ήταν ο Χρ. Κορτζίδης. “Αυτοί που θα εκμεταλλευτούν το χώρο - τόνισε - του Αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά έχουν να κερδίσουν πολλά. Πρέπει να ξέρουμε ποιους έχουμε απέναντί μας, δεν κυνηγάμε φαντάσματα, είναι το μεγάλο κεφάλαιο”. Και συνέχισε: “Απαιτούμε να ακυρωθούν οι παραχωρήσεις των 170 στρεμμάτων στην "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" (ΕΤΑ) και των 2.200 στρεμμάτων στην "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" που έγιναν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να μη γίνει εδώ το γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού”. (Ριζοσπάστης 17-3-05)

 

-         Στις 8-4-2005 το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο της ΝΔ σχετικά με  την μεταολυμπιακή «αξιοποίηση» -ξεπούλημα των εγκαταστάσεων εκφράζεται με ένα κείμενο που υπογράφουν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι Ιατρίδου Μ. (Π. Φάληρο), Κορτζίδης  Χ. (Ελληνικό), Γεωργακάκη Ρ. (Ελληνικό), Μπούκας Β. ( Ελληνικό) Δασκαλάκου Δ. (Ελληνικό).

 

-         Στις 9-2-2006 δικάζεται ο Χρ. Κορτζίδης. Η δίωξή του σχετίζεται άμεσα με τη δράση του για υπεράσπιση της παραλίας του Ελληνικού από τις "ορέξεις" των διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της. Στο πλευρό του κ. Κορτζίδη βρίσκονται εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής που με υπόμνημά τους δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στο δικαζόμενο δημοτικό σύμβουλο. «Έχουμε επίγνωση ότι ο πραγματικός λόγος των επιθέσεων αυτών είναι το γεγονός ότι ο κ. Χρήστος Κορτζίδης υπερασπίζεται τη δημόσια γη στην περιοχή μας, τόσο στο πρώην Αεροδρόμιο όσο και στην παραλία.»   (ΑΥΓΗ 8-2-06). Η αθώωση του Χρ. Κορτζίδη στις 8-3-06 ήταν νίκη όσων αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Το δικαστήριο έκρινε ότι η αρθρογραφία του Χρ. Κορτζίδη, η οποία αφορούσε στην υπεράσπιση της παραλίας του Ελληνικού από τις "ορέξεις" των διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί, στόχευε στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και δεν έκρυβε προσωπικά κίνητρα. Στην έναρξη της δίκης προτάθηκε από την έδρα συμβιβασμός στον Χρ. Κορτζίδη, τον οποίο δεν αποδέχθηκε. Ο υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους μηνυτές του, επιμένοντας στην ορθότητα της αρθρογραφίας του. (ΑΥΓΗ 9-3-06).

 

-         «Στο πρώην αεροδρόμιο να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πράσινου με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ανοιχτό στους πολίτες ολόκληρου του Λεκανοπεδίου», εξηγεί ο Χρήστος Κορτζίδης, δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού και υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές. Εκφράζοντας τη διαδημοτική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από χρόνια, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στα σχέδια οικιστικής αξιοποίησης ενός μέρους του χώρου, ακόμη και αν γίνει με χαμηλούς συντελεστές δόμησης. Στο ερώτημά μας για τους τρόπους εξεύρεσης πόρων είναι σαφής: «Τα απαραίτητα κονδύλια θα εξασφαλιστούν από τη λειτουργία του πάρκου. Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσει η συγκρότηση του φορέα διαχείρισης που προβλέπεται με το νόμο του 1996 για το αεροδρόμιο και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Αυτή η καθυστέρηση μας ανησυχεί, γιατί δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει απερίσπαστη στην προώθηση των σχεδίων της, που δεν θα μπορούσε να γίνουν με τον φορέα, όπου θα υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορών». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2006

 

-         Στις 11-6-06 ο Χρ. Κορτζίδης δημοσιεύει εμπεριστατωμένο άρθρο του στην «ΕΠΟΧΗ», ως υποψήφιος δήμαρχος της δημοτικής κίνησης «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό», όπου καταγγέλλει τα ατελείωτα ψέματα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Μας μιλάνε από το 2001 και οι δύο κυβερνήσεις, για το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης και μέχρι τώρα δεν έχουν φυτέψει ούτε ένα δέντρο. Αντίθετα «φυτεύουν» συνεχώς επιχειρηματικές δραστηριότητες.  Πώς μπορούμε να τους πιστέψουμε όταν μας λένε συνεχώς ψέματα; Όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μας λέει κατάμουτρα τέτοια χοντρά ψέματα ότι η παραλία αυτή είναι ελεύθερη, τότε καταλαβαίνουμε πόσο αξιόπιστος είναι… Ο μόνος δρόμος είναι ο ενωμένος αγώνας των πολιτών, με όλα τα μέσα. Στο δρόμο κυρίως αλλά και στην κάλπη. Ο συντονισμός κάθε δύναμης, πρωτοβουλίας, κίνησης, που αμφισβητεί την αδικία και παλεύει για το αυτονόητο: το πρώην αεροδρόμιο είναι μια δημόσια περιουσία, είναι απόλυτη ανάγκη να μείνει τέτοια και να γίνει στο σύνολό του πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και ήπιων πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων.»

 

-          «Η ιστορία της χαμένης παραλίας ξεκινά από το 1959, όταν η τότε κοινότητα Ελληνικού την παραχώρησε σχεδόν ολόκληρη στο υπουργείο Οικονομικών. Ήταν εποχή που λειτουργούσε το αεροδρόμιο και με την ανάπτυξή του δημιουργούσε ένα είδος τείχους», μας εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, που μαζί με τη Ρόδη Γεωργακάκη μάς «ξενάγησαν» στις καγκελόφρακτες ακτές. «Πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντας τα σχέδια για το παλιό αεροδρόμιο, ο Γιώργος Σουφλιάς είπε ότι υπάρχουν 770 στρέμματα ελεύθερης γης στην παραλία του Ελληνικού. Αναρωτιόμαστε πού υπάρχει αυτή η έκταση», μας είπε ο Χρ. Κορτζίδης δείχνοντας τα κάγκελα. Πρώτη στάση το ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας… «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με μικρότερες και ελαφρύτερες εγκαταστάσεις, όπως άλλωστε είχε γίνει στη Βαρκελώνη. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε πλέον ότι τα έργα έγιναν με σκοπό τη μετα-ολυμπιακή εποχή», επιμένει ο Χρ. Κορτζίδης…  Μάλιστα ο Αγιος Κοσμάς ήταν η μόνη ολυμπιακή εγκατάσταση για την οποία θεσμοθετήθηκε αύξηση του συντελεστή δόμησης. «Υπάρχουν σχέδια για σουίτες, ξενοδοχείο και εμπορικές χρήσεις. Αρκεί να σας πω ότι το "Χίλτον" είναι μικρότερο. Η τεράστια μαρίνα έχει χώρο για 1.200 σκάφη που μπορεί να είναι πολύ περισσότερα με πλωτά συστήματα», αποκαλύπτει ο Χρ. Κορτζίδης. (Ελευθεροτυπία 10-7-06)

 

-         Λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές ο Χρ. Κορτζίδης σε συνέντευξη του στην Αυγή, δηλώνει: "Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο 2ος ολυμπιακός δήμος είδε να περνά από πάνω του μια Ολυμπιάδα χωρίς να μένει τίποτα για τον ίδιο… Εμείς διεκδικούμε ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες εγκαταστάσεις πολιτισμού, άθλησης και αναψυχής, δημόσιο, ανοιχτό σε όλους, με φυσική κατάληξη στη θάλασσα, σε μια ελεύθερη παραλία… Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μια τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτήν που σχεδιάζουν κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι σ' αυτό το έδαφος συγκρούονται πολλοί και κρίνεται ο καθ' ένας. Η υπόθεση της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα αυτού του μεγάλου ελεύθερου χώρου είναι ζήτημα σκληρής σύγκρουσης με συμφέροντα και πολιτικές ιδιωτικοποίησης αλλά και ζήτημα που αξίζει γιατί αφορά τη ζωή όχι μόνο των δημοτών του Ελληνικού ή των γύρω δήμων αλλά κάθε κάτοικο του λεκανοπεδίου.» (Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Αυγή 1-10-06)

 

-         Τελικά ο κινηματικός Χρ. Κορτζίδης εκλέγεται Δήμαρχος και ανοίγει τη βεντάλια των αγώνων. Τον βρίσκουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 21-3-07 από οικολογικές επιτροπές της περιοχής με τη στήριξη των Δήμων Ελληνικού, Αλίμου και Αργυρούπολης κατά της σύνδεσης της παραλιακής λεωφόρου με την περιφερειακή του Υμηττού… Ο δήμαρχος του Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης δηλώνει: «Αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι ενίσχυση του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς και όχι ένας νέος εθνικός δρόμος που θα αναστατώσει εκατοντάδες νοικοκυριά». (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2007).

 
-                            Στις 21-4-07 δημοσιεύεται εμπεριστατωμένο άρθρο της Ελευθεροτυπίας (Άρης Χατζηγεωργίου) όπου αναφέρεται όλο το ιστορικό της υπόθεσης. Στο άρθρο καταγράφεται ότι η νέα δημοτική αρχή στις 14 Μαρτίου 2007 έλαβε τρεις αποφάσεις:
1. Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος αναβολής της σφράγισης της πίστας, όπως έκανε στο παρελθόν ο δήμος.
2. Απαγορεύει την ανάπτυξη των εκατοντάδων τραπεζοκαθισμάτων που «κοσμούσαν» το χώρο τα προηγούμενα καλοκαίρια.
3. Απορρίπτει την αίτηση για ανανέωση της άδειας μουσικής.
Οκτώ μέρες μετά, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά κρίνει την (από 30/1/2004) προσφυγή του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Κάτω Ελληνικού και κρίνει παράνομες τις οικοδομικές άδειες και την αναθεώρηση. 
 

-                     Στις 24-4-07 η δημοτική αρχή προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης. Δύο αντιδήμαρχοι, οι Ν. Ντάλλας και Ν. Σούγελας, έμειναν στο χώρο αφού αποχώρησε η Αστυνομία και αφού η Πολεοδομία είχε διαπιστώσει «αυθαίρετες εργασίες διαμόρφωσης χώρου». Εκεί έπεσαν οι γροθιές. Με μαυρισμένο μάτι ο Ν. Ντάλλας και εκδορές ο Ν. Σούγελας έμειναν έως τα μεσάνυχτα στο Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού… Ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης προαναγγέλλει συνέχιση του αγώνα των δημοτών για να αλλάξει η κατάσταση στην παραλία … (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/04/2007)

 

-                     Ακολουθεί σύσκεψη στα γραφεία του ΔΣΑ, παρουσία του προέδρου του Συλλόγου Δ. Παξινού, του προέδρου του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνου, εκπροσώπων του Οργανισμού Αθήνας και των δημάρχων Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, Καλυβίων Π. Φιλίππου, Ελληνικού Κ. Κορτζίδη, Βάρης Π. Καπετανέα και του αντιδημάρχου Αλίμου, συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της παραλίας του Σαρωνικού και αποφασίστηκε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω αλλοίωση του περιβάλλοντος και η ιδιωτικοποίηση των παραλιών, που επιχειρείται τελευταία στο όνομα της "αξιοποίησης" και της "ανάπτυξης". (ΑΥΓΗ 15-5-07).

 

-                     Στις 18-5-07 ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ξεκινά ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης. Ο δήμαρχος προανήγγειλε την απόφασή του χειροκροτούμενος στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος τόνισε πόσο μεγάλη σημασία έχει «η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η συνεργασία και η αλληλεγγύη όσων αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, του αυτονόητου δικαιώματος για ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρές και φροντισμένες ακτές και στη θάλασσα». (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/05/2007)

 

-                     Σε ανακοίνωσή του ο δήμος θέτει τα εξής ερωτήματα προς την κυβέρνηση που κωφεύει:

1. Υπάρχει ναι ή όχι απόφαση του ΣτΕ από το 1999 για την πίστα κάρτιγκ που δεν εφαρμόζεται;

2. Είναι ή όχι ακυρωμένη από το Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά η οικοδομική άδεια του κτιρίου όπου λειτουργεί το κέντρο Galazio;

3. Υπάρχει ναι ή όχι έγγραφο της Κτηματικής υπηρεσίας του Πειραιά για 10+7 αυθαίρετες κατασκευές στην πλαζ του Αγ. Κοσμά;

4. Το κάγκελο στην ίδια πλαζ φτάνει ναι ή όχι μέχρι τη θάλασσα;

5. Υπάρχουν ναι ή όχι επανειλημμένες απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών σε ερωτήσεις βουλευτών ότι χώροι που διαχειρίζεται το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά μπορούν να παραχωρούνται μόνο σε φορείς που εποπτεύονται από την ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτες;  (Αυγή 30-5-07)

 

-                     «Το πρόβλημα του Ελληνικού είναι πρόβλημα όλου του Λεκανοπεδίου», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Δημήτρης Παξινός, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του δημάρχου Ελληνικού. Η σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, η κατάργηση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων, που μόνο δεινά έχει προκαλέσει στην περιοχή, η ενεργοποίηση της σύμβασης του Ααρχους (το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται για το περιβάλλον και να προσφεύγουν ευχερώς και αδαπάνως στη Δικαιοσύνη, όταν χρειάζεται) είναι μερικά από τα αιτήματα που έθεσε ο ΔΣΑ και απεδέχθη και το ΤΕΕ. (Καθημερινή 3-6-07).

 

-                     Ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη για συλλογή υπογραφών υποστήριξης του αγώνα του δημάρχου Ελληνικού. Όμως, δεν έχουν υπογράψει, παρ' ότι τους προτάθηκε από τις 31 Μαϊου, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. (Αυγή 8-6-2007).

 

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Το βέβαιο όμως είναι ότι ο αγώνας είναι πλέον όλων των πολιτών της πρωτεύουσας και η λύση μπορεί να δοθεί με έμπρακτη αλληλεγγύη στους αγώνες του Δήμου Ελληνικού και σε όσους αντιστέκονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού.

Ο αγώνας συνεχίζεται για να κατοχυρωθεί και τυπικά η δημοτική πλαζ Ελληνικού. Ο αγώνας συνεχίζεται και για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας το οποίο δίνεται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες για 45 χρόνια.

Την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 11 το πρωί θα γίνει καθαρισμός της θάλασσας και της ακτής από τα φύκια. Στις 8 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της δημοτικής πλαζ Ελληνικού και φυσικά το απαραίτητο …. γαλατικό τσιμπούσι. (Δήμος Ελληνικού 10-6-07).

 Επιστροφή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

Από επεξεργασία που κάναμε στους συμμετέχοντες στο ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με βάση τον κατάλογο συμμετοχών που συντάχθηκε από το Παναττικό Δίκτυο, και που περιέχει όλους τους συμμετέχοντες από την αρχή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, προκύπτουν τα εξής:

 

Κατηγορία συμμετεχόντων

Αριθμός συμμετοχών

(από ίδρυση μέχρι σήμερα)

Ποσοστό

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΕΝΤΥΠΑ κλπ  

38

42%

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ 

27

30%

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 

26

28%

ΣΥΝΟΛΟ

91

100%

 

Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετέχει ως ιστοσελίδα στην πρώτη κατηγορία των 38 συλλογικοτήτων, όπως και άλλες 6 κινήσεις πολιτών και σύλλογοι που συμμετέχουν και στη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα. Είναι αυτονόητο ότι κάθε σύλλογος ή επιτροπή πολιτών έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να συμμετέχει και στις δύο συλλογικότητες (και όπου αλλού επιλέγει), Επίσης, θέλω να πιστεύω, ότι κανένας δεν βλέπει αντιπαραθετικά το Παναττικό Δίκτυο και τη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

Η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα (συμμετέχουν περίπου 25 συλλογικότητες πολιτών από το Δ. Αθηναίων και τους γύρω Δήμους) έχει αποφασίσει ότι η ίδια δεν συμμετέχει στο Παναττικό Δίκτυο, όπως έχει ήδη εξηγήσει στις συνελεύσεις του Παναττικού Δικτύου (βλέπε Δ.Τ. Συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας 3-5-07). Ας θυμηθούμε 2 τουλάχιστον λόγους:

1. από θέση αρχής, στη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (Αθήνα και γύρω δήμοι) ΔΕΝ συμμετέχουν ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ και μεμονωμένοι πολίτες.

2. είναι σημαντικό οι αποφάσεις να παίρνονται ομόφωνα, μετά από συζήτηση (αυτή την αρχή ακολουθεί η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας από το 1996). Αντίθετα, το Παναττικό Δίκτυο υιοθέτησε την αρχή της πλειοψηφίας. Με αυτό τον τρόπο η κατηγορία «Κινήσεις Πολιτών-Σύλλογοι-Έντυπα κλπ» δεν έχει καν την πλειοψηφία (42%).

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας έχει δηλώσει ότι θα συμμετείχε ευχαρίστως σε ένα Παναττικό Συντονισμό των Κινήσεων Πολιτών-Συλλόγων χωρίς συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων ή μεμονωμένων προσωπικοτήτων, και μάλιστα έχει επανειλημμένα πρωτοστατήσει για αυτό. Μάλιστα, στην αρχική φάση της συγκρότησης του Παναττικού Δικτύου (μετά τα γεγονότα της 1/4/06 στη δενδροφύτευση του Πεδίου του Άρεως), η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχε ενεργά, και υποστήριξε τη θέση της στις πρώτες οργανωτικές συνελεύσεις της συγκρότησης του Παναττικού Δικτύου (περισσότερα).

Υπενθυμίζεται ότι και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στην Αθήνα (Μάιος 2006) το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχε στην ενότητα «Πόλη και κινήματα πολιτών»,  ενώ η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα δεν συμμετείχε για τους ίδιους παραπάνω λόγους.

Η ανάγκη για έναν Παναττικό Συντονισμό των Κινημάτων Πόλης σήμερα καλύπτεται από το Παναττικό Δίκτυο, με τη σημερινή οργανωτική δομή και φυσιογνωμία. Ας σημειώσουμε ότι καλύπτεται επίσης και από Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο, μετά από απουσία ενός χρόνου, με χαρά ξαναείδαμε στις φετινές αντιπυρικές διαδηλώσεις.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο Παναττικό Δίκτυο εμφανίζεται μονομέρεια ως προς την εκπροσώπηση ορισμένων περιοχών (π.χ. με μία δημοτική παράταξη και καθόλου Κινήσεις Πολιτών ή τοπικούς Συλλόγους των περιοχών αυτών). Τι συμβαίνει; Δεν υπάρχουν συλλογικότητες σε αυτές τις περιοχές; Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εντοπίζονταν οι συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες του Λεκανοπεδίου που, ενώ βρίσκονται εκτός της εμβέλειας της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (Δήμος Αθήνας και γύρω δήμοι) και που καλύπτονται γεωγραφικά από το Παναττικό Δίκτυο, έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στο Παναττικό Δίκτυο γιατί συμμετέχουν π.χ. συγκεκριμένα Δημοτικά Σχήματα της περιοχής τους.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι  το φθινόπωρο του 2004 είχε δημιουργηθεί  η “Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στη Πόλη” με ταυτόσημο προσανατολισμό με το σημερινό Παναττικό Δίκτυο. Η πρωτοβουλία εκείνη ήταν πολλά υποσχόμενη, και οι συμμετοχές ατόμων (πανεπιστημιακοί, ενεργοί πολίτες κλπ), δημοτικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενη απόπειρα συντονισμού. Η τελευταία  παρουσία της Πρωτοβουλίας αυτής ήταν στο ΕΚΦ (Μάιος 2006), μετά από ενάμισι χρόνο δράσης. Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχε ενεργά σε εκείνη την Πρωτοβουλία από την αρχή, αποτέλεσε τον κύριο φορέα μετάδοσης των ανακοινώσεών της (περισσότερα) και μάλιστα παρουσίασε στο ΕΚΦ, ως ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, τον Κατάλογο και το Χάρτη των Κοινωνικών Αντιστάσεων (περισσότερα). Δυστυχώς, ποτέ δεν έγινε απολογισμός ή αναζήτηση των αιτίων για την άτυπη διάλυση εκείνης την πρωτοβουλίας. Ακόμη και σήμερα, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη μια τέτοια συζήτηση για τα αίτια της διάλισης της πρωτοβουλίας ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ μεταξύ όσων είχαν εμπλακεί τότε (και που σχεδόν όλοι έχουν εμπλακεί σήμερα στο Παναττικό Δίκτυο).

Το σημείωμα αυτό κινείται προς μια τέτοια κατεύθυνση διαλόγου. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι μόνο δική μου ανάγκη η ανησυχία που εκφράζω.

21/10/2007

Ηλίας Γιαννίρης, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

περισσότερα: Ανεξάρτητες Αυτοδιοικητικές Κινήσεις; Και όμως, υπάρχουν! (9-4-2008),

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ Αθήνας-Αττικής

Ιστοσελίδα: www.asda.gr Επικοινωνία: igiann@tee.gr

 

Ενημερωτικό Δελτίο 1

Περιληπτική αποδελτίωση των δημοσιευμάτων της ιστοσελίδας

 

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2007

 

 (Με το παρόν δελτίο το Παρατηρητήριο εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία. Την έκδοση δίμηνου ενημερωτικού δελτίου σχετικά με εξελίξεις που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα-Αττική. Οι πηγές του δελτίου είναι τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου). 

 

Πολιτικές

Έρευνα δείχνει ότι ένας στους δύο Αθηναίους θέλει να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, και παράλληλα οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα θα είναι άνυδρη και άγονη το 2070.

Αποκαλύπτεται ότι η Αττική είναι ανέτοιμη για πλημμύρες και ότι οι καμένες εκτάσεις δεν κηρύσσονται αναδασωτέες, παρ’ όλο που γνωστοποιείται ότι η Πρόληψη κοστίζει έως και 1000 φορές λιγότερο από την αποκατάσταση. Το δημόσιο υποχρεούται για πρώτη φορά να αποζημιώσει οικοδομικό συνεταιρισμό, η εκκλησία κάνει «ιερές μπίζνες» και στα καμένα και επισημαίνεται ότι  η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα σχολεία είναι ανεπαρκής και ανοργάνωτη.

Ο Άρειος Πάγος ζητά να υλοποιηθούν οι δικαστικές αποφάσεις και να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα. Το ΣτΕ υποδεικνύει ακόμη και αεροφωτογραφίες του 1937 πρέπει να χρησιμοποιούνται για προστασία των δασών.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχειρηματολογεί γιατί δεν χρειάζεται ξεχωριστό υπουργείο περιβάλλοντος, απαντώντας σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα και 13 πρώην υπουργούς και υφυπουργούς ΠΕΧΩΔΕ που ζητούν χωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος ο υπουργός χτίζει σπίτι χωρίς άδεια.

Τοπικά κινήματα και blogers συντονίζονται για το περιβάλλον, παρουσιάζονται πρωτοποριακές προτάσεις για αυτόνομα ενεργειακά σπίτια, για υπόγειες αστικές υποδομές, για πράσινες ταράτσες και διατυπώνεται πρόταση να απαγορευτούν τα τσίρκα με ζώα

Η ΕΕ κινείται σε πανευρωπαϊκή πρόληψη για τις πυρκαγιές. Γίνεται ανασκόπηση των παραπομπών της Ελλάδας στην ΕΕ (νερά, λήμματα κλπ). Ο Δήμαρχος Αθηναίων προτείνει στην ΕΕ να συσταθεί θεσμός για …οικολογική πρωτεύουσα στην Ευρώπη.

 

Ελεύθεροι Χώροι

Γίνεται δημοσίευση για την «πράσινη» εξέγερση των πολιτών.

Σημαντική κινητικότητα παρουσιάζεται στην περίπτωση του Ελληνικού (πρόθεση χρηματοδότησης ΕΕ-άρνηση ΥΠΕΧΩΔΕ και επιμονή για χτίσιμο 1000 στρ) Ελαιώνα (εκτοπισμός κατοίκων, Γήπεδο ΠΑΟ, επιθέσεις κατά πακιστανών και ρομά κλπ), στους Λόφους Φιλοπάππου (καταγγελίες για αστυνομοκρατία και τραμπουκισμούς, απουσία διαλόγου με ΥΠΠΟ), στη διάσωση του Κτήματος Ζωγράφου, στην μη κατεδάφιση των διατηρητέων της Αρεοπαγίτου, και για τα Λατομεία Μαρκόπουλου.

Δίνεται κοινή συνέντευξη τύπου για 5 ξεχωριστές περιπτώσεις που εξετάζονται στο ΣτΕ: Γουδή, Ελαιώνας, Υπογειοποίηση Προαστιακού, Αχελώος, Μονή Τοπλού.

Τοπικά κινήματα ποτίζουν τα εγκαταλειμμένα από την Ολυμπ. Ακίνητα δέντρα στου Βεϊκου, πετυχαίνουν αναστολή εργασιών για το υπόγειο γκαράζ της Διοχάρους, προσφεύγουν για το γκαράζ στο πάρκο  Κύπρου και Πατησίων, ξηλώνουν περιφράξεις στον Υμηττό (Χολαργός), προωθούν ξενώνα στα Προσφυγικά Αλεξάνδρας, ζητούν δενδροφύτευση στη Δημητρακοπούλου και στην Πλ. Λεύκας (Ν. Κόσμος), αντιδρούν σε υπέργειο γκαράζ σε πλατεία του Βύρωνα, ζητούν ανάπλαση στο σπίτι Λ. Καραγιάννη (Κυψέλη), αντιδρούν στο χτίσιμο του Νομισματοκοπείου (Χαλάνδρι) και στο Σταθμό Λαρίσης, ζητούν να μείνει δημόσιο αγαθό η παραλία Μοσχάτου, αντιδρούν στο τσιμέντωμα δενδροφυτευμένης περιοχής στο Μαρούσι, αντιδρούν στην επέκταση των ΕΛΠΕ, μαθαίνουν τη μέθοδο αναδάσωσης Fukuoka.

Σημειώνεται παρέμβαση Κακλαμάνη στα «Κουντουριώτικα» για να «φρενάρει» καταπάτηση, και του Δήμου Νίκαιας για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων.

Στον Πειραιά ανακοινώνεται «Αστικό Παρατηρητήριο» χωροκοινωνικών μεταβολών, εξαγγέλλεται η απαλλοτρίωση των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ,  καταγγέλλεται η δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου (Δραπετσώνα-Κερατσίνι)

Επισημαίνεται ότι στην Αττική εκδηλώθηκαν 221 πυρκαγιές, καταγγέλλεται ότι ο Κοκκιναράς (Πεντέλη) και τα καμένα Χολαργού δεν κηρύχθηκαν αναδασωτέα, καταγγέλλονται οι εκκλησιαστικές πιέσεις και στα 4 περιαστικά βουνά, καταγγέλλεται συνεταιρισμός στη Σταμάτα, κατατίθεται προσφυγή για εξαίρεση αναδάσωσης στην Πάρνηθα ενώ παράλληλα δικάζονται οι 27 συλληφθέντες για διαμαρτυρία στο Καζίνο Πάρνηθας, αποκαλύπτεται βούρκος από ημιτελή οικοδομή στην Καλλιθέα, εκδίδεται δικαστική απόφαση κατά του Δάσους Άνω Βριλησσίων, επισημαίνεται ο κίνδυνος απώλειας 7 ελεύθερων χώρων στο Χολαργό,  καταγγέλλεται η εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση.  

 Προτείνονται νέες καλλιέργειες στα Μεσόγεια αντί για σπίτια και βιομηχανίες

Ποιότητα Ζωής

Δεν προωθείται η υπογειοποίηση του προαστιακού στην Αθήνα. Οι ποδηλάτες οργανώνουν ποδηλατοπορείες και ζητούν ποδηλατόδρομους και μεταφορά ποδηλάτων στο μετρό, που αρνείται ο υπ. Μεταφορών. Προωθούνται νέα γκαράζ στην Αθήνα. Απουσιάζει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή εβδομάδα μετακίνησης.

Ευρωκαταδίκες για τα λήμματα σε 23 πόλεις, καρκινογόνο νερό στον Ασωπό και ολιγωρία των αρχών, επικίνδυνα νερά σε Ασωπό, Μαραθώνα, Κορωπί, Θριάσιο και Κηφισό, προωθούνται οι ΧΥΤΑ σε Κερατέα-Καπανδρίτι, πρόστιμα για ΧΥΤΑ Φυλής και Ψυττάλεια.

Ένοχα για καρκινογένεση τα κινητά και οι κεραίες, ξηλώματα κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε Εξάρχεια, Γκράβα, Πετράλωνα, η ΕΛΑΣ παρακολουθεί πορεία, ξήλωμα καμερών στην Πλ. Δροσιάς.

 

Ημερολόγιο

Καταγράφτηκαν 36 εκδηλώσεις στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

 

Νέα Μέτωπα

Καταγράφτηκαν 14 νέα μέτωπα: Δενδροφύτευση στην πλατεία Λεύκας (Ν. Κόσμος), χτίσιμο στο Νομισματοκοπείο, χτίσιμο στο Σταθμό Λαρίσης, απειλή Πευκώνα από Προαστιακό σταθμό (Αγ Ανάργυροι), ξήλωμα περιφράξεων (Χολαργός),  βούρκος στην Καλλιθέα, αίτημα δενδροφύτευσης της Μιχαλακοπούλου, γκαράζ σε πλατεία (Βύρωνας), χτίσιμο στο Λόφο Τσακού (Χολαργός), εγκατάλειψη στο σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, ναυτιλιακό κέντρο σε Δραπετσώνα-Κερατσίνι, χτίσιμο στην Μονή Αγ. Ιωάννη (Υμηττός), επέκταση των ΕΛΠΕ, παγοδρόμιο κατά δένδρων (Μαρούσι).

 

Δράση του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

Έγιναν:

Ανανέωση της ιστοσελίδας με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα

Συνέντευξη σε ντοκιμαντέρ για τις φωτιές στην Ελλάδα

Ειδική συνεργασία με συντάκτη από το ΒΗΜΑ για την εκκλησιαστική περιουσία

Ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Δηλεσίου για το καρκινογόνο νερό.

Επικοινωνία και ερωτήματα από 2 υποψήφιους διδάκτορες για στοιχεία

Συμμετοχή σε εκπομπή του ΣΚΑΪ για την BLOG-DAY με θέμα το περιβάλλον

Επικοινωνία με Πανελλαδική κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου και με ecocrete και Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

Έκδοση Δελτίου Τύπου για ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για τις υποθέσεις ΓΟΥΔΗ ΕΛΑΙΩΝΑΣ, υπογειοποίηση του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ, ΑΧΕΛΩΟΣ, ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ, που θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 2-11-2007

Συνεργασία με δημοσιογράφους και προσωπική συνεργασία με συντάκτες από Ελεύθερο Τύπο και Ελευθεροτυπία

Έκδοση Δελτίου Τύπου «ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ», όπου παρουσιάζονται οι θέσεις των επιτροπών πολιτών για 5 ξεχωριστές  περιβαλλοντικές υποθέσεις που εξετάζονται από το ΣτΕ.

 

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ: Ηλίας Γιαννίρης, Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, 6-11-2007

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

13/11/2007 Ενημερωτικό Σημείωμα

 

Περιπτώσεις που η πολιτική του Δ. Αθηναίων χειροτερεύει την πόλη της Αθήνας

 

Ευρωπαϊκή οικολογική πρωτεύουσα προτείνει στην ΕΕ ο …Κακλαμάνης!! Η είδηση ήταν εξοργιστική.

Στην Αθήνα έγινε Ερευνα: ένας στους δύο κατοίκους θέλει να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Επίσης άλλη έρευνα έδειξε ότι Με 3 εκατ. δέντρα θα αναπνεύσει η Αθήνα

Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων χώρων έκανε μια πρόχειρη καταγραφή των περιπτώσεων που η πολιτική του Δ. Αθηναίων χειροτερεύει την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Οι συνδέσεις που αναφέρονται στο κείμενο παραπέμπουν σε ορισμένα κρίσιμα κείμενα της κάθε περίπτωσης, που είναι καταχωρημένα στο Παρατηρητήριο.

 

1. Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Ο Δήμος αναφέρει ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του. Ο κατακερματισμός της περιοχής συνεχίζεται. Επιτροπή Γουδή για το ΣτΕ

2. Ελαιώνας: Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται να διασφαλίσει το συνολικό πράσινο που προβλέπει το ΠΔ για τον Ελαιώνα. Προωθεί μεμονωμένες και αποσπασματικές πράξεις ένταξης περιοχών στον Ελαιώνα. Το Γήπεδο του ΠΑΟ ο Δ. Αθηναίων χωροθέτησε σε χώρο που ήταν χαρακτηρισμένος ως πράσινο Επίσημη επιβεβαίωση της μεγάλης βλάβης του δημοσίου συμφέροντος στον Ελαιώνα   http://www.asda.gr/elxoroi/elaiwna3.htm#ΣτΕ2  Ελαιώνας: Φτιάχνουν λεωφόρο, μπαζώνουν ρέμα για τα ιδιωτικά συμφέροντα   Εν κρυπτώ προωθείται ανάπλαση Ελαιώνα και γήπεδο Παναθηναϊκού  ΕΛΑΙΩΝΑΣ: €63.000.000 ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ - ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

ο Ελαιώνας, μια έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων. Σήμερα η περιοχή είναι τραγικά υποβαθμισμένη... Στον Ελαιώνα θεσμοθετήθηκε η αύξηση του κτιριακού όγκου σε βάρος των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. Για τον λόγο αυτόν η «Επιτροπή για τη διάσωση του Ελαιώνα» επιμένει στην εφαρμογή των Π.Δ. του 1995 και του 1996 που ορίζουν το ποσοστό πρασίνου στο 30%.

3. Πεδίον του Άρεως: Ο Δήμος δηλώνει ότι εισπράττει μηνιαία πρόστιμα από τον Πανελλήνιο για τις 5 περιπτώσεις αυθαιρέτων που διαπίστωσε η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων. Δεν ενδιαφέρεται για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και την επαναπόδοση των 5 καταπατημένων στρ του Πάρκου στο Πάρκο. http://www.asda.gr/elxoroi/arews2

4. Θων: Με ευθύνη του Δ. Αθηναίων και του ΥΠΕΧΩΔΕ χτίστηκαν σταδιακά τα εναπομείναντα 8 στρ του Κτήματος Θών από τον Μπ Βωβό. http://www.asda.gr/elxoroi/arews2 

5. Πολυδιασκεδαστήριο απέναντι από το Ιπποκράτειο: Ο Δ. Αθηναίων δεν προωθεί την κατεδάφισή του παρά την απόφαση του ΣτΕ.

6. Η αυλή του σχολείου στου Γκύζη που γίνεται πολυκατοικία με ευθύνη του Δ. Αθηναίων

7. Αγ. Αθανάσιος και άλλες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από το Δ. Αθηναίων παλιότερα ως απαλλοτριωτέες για πράσινο. Ο Δήμος δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωσή τους και οι ιδιοκτήτες τα αποχαρακτηρίζουν από χώρους πράσινου, για χτίσιμο.

8. Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για σημαντικά χαρακτηρισμένα κτίρια (π.χ. Σπίτι Λέλας Καραγιάννη) Εγκατάλειψη για τα διατηρητέα-Ερώτηση στη Βουλή   Κυψέλη: Ανάπλαση τώρα στο σπίτι της Λέλας Καραγιάννη   Ο ΔΗΜΟΣ Αθηναίων «ξέχασε» το σπίτι της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη

9. Προσφυγικά Αλεξάνδρας: Ο Δήμος ενδιαφέρεται για την κατεδάφισή τους παρά την απόφαση του ΣτΕ. Δεν δείχνει ενδιαφέρον για τον ξενώνα των καρκινοπαθών Να γίνουν οι ξενώνες καρκινοπαθών στα Προσφυγικά   Ο Δήμος απειλεί και πάλι τα Προσφυγικά Αλεξάνδρας

10. Φιλοπάππου: Οι κάτοικοι ανακαλύπτουν έκταση του Δ. Αθηναίων και την υπερασπίζονται από την περίφραξη του ΥΠΠΟ. Ο ίδιος ο Δήμος αδιαφορεί http://www.asda.gr/elxoroi/filopapou.htm#περίφρ   Φιλοπάππου: οι σχεδιασμοί των πολιτικών να λαμβάνουν υπόψη τις εκφρασμένες ανάγκες των κατοίκων

11. Γκαράζ στη Διοχάρους και ευθύνες του Δ. Αθηναίων http://www.asda.gr/elxoroi/zwgrIlisia.htm#διοχάρους2 προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών του υπογείου σταθμού πάρκινγκ στην οδό Διοχάρους

12. Πάρκο Κύπρου και Πατησίων  Στα δικαστήρια προσέφυγαν οι περίοικοι της πλατείας Κύπρου και Πατησίων

13.  Κάτοικοι της Γούβας ζητούν προστασία των ελεύθερων χώρων και απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

14 Παρκο Λαγουμιτζή

15. Πλ Λεύκας στο Ν. Κόσμο ΝΑ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΤΟΥΝ οι αδόμητοι χώροι γύρω από την ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΕΥΚΑΣ (

16. Προαστιακός: Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για την υπογειοποίησή του που θα αποδέσμευε σημαντικότατες εκτάσεις και θα συνέδεε τις γειτονιές Υπογειοποίηση Προαστιακού και ΣτΕ

17 Σταθμός Λαρίσης Όχι στο χτίσιμο του Σταθμού Λαρίσης

18 Οδός Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι Αίτημα κατοίκων να δενδροφυτευτεί η Δημητρακοπούλου

19. Δημοτική Αγορά Κυψέλης Ο Δήμος ήθελε την κατεδάφισή της και το χτίσιμο πολυόροφου κτιρίου γραφείων και γκαράζ. Σωστικές εργασίες στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης πραγματοποιεί ομάδα πολιτών, καθώς η πολύμηνη επικοινωνία τους με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων του Δήμου Αθηναίων κ. Ακριτίδη για την αναγκαιότητα επισκευής του παλιού οικοδομήματος δεν απέδωσε καρπούς... Ετσι οι πολίτες με τη βοήθεια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Διάβαση» και του Διαπολιτισμικού Μεταβατικού Κέντρου «Μosaic» επισκευάζουν το ιστορικό κτίσμα. Με στόχο τη διάσωση και άλλων ιστορικών κτιρίων της Κυψέλης οι πολίτες αποφάσισαν να ιδρύσουν σύλλογο. «Θα ονομάζεται "Πολιτιστική Κυψέλη" και θα δραστηριοποιηθούμε για να διασώσουμε τα 1.000 ιστορικά κτίρια της Κυψέλης», εξηγεί η εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» Μαρίνα Βήχου.

20 Παλαί στου Βεϊκου βρίσκεται στα όρια του Δ. Αθηναίων.  οι κάτοικοι στο Γαλάτσι ποτίζουν τα εγκαταλειμένα δέντρα της Ολυμπιακά Ακίνητα

21 Τα πεζοδρόμια στους πεζούς ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη από το Δ. Αθηναίων  Επικίνδυνες οι βόλτες στα πεζοδρόμια της Αθήνας

22 ΠΟδηλατόδρομοι Χαράσσουν μόνοι τους δρόμους για ποδήλατα    ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ,

23 Διαχείριση χώρων στάθμευσης στα πεζοδρόμια για ειπρακτικούς λόγουςΡεζερβέ πάρκινγκ από πολιτικούς, δικηγόρους, κόμματα, τράπεζες, πρεσβείες κλπ

24 Απουσία από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης και τη μέρα χωρίς αυτοκίνητο 22-9-07  σε 3 χρόνια εννέα κεντρικοί άξονες θα παρουσιάζουν κορεσμό 78% και 95%,   Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης με 1270 πόλεις-Απούσα η Ελλάδα

25 Η Αθήνα χάνει το στοίχημα της καθαριότητας     Στη χωματερή καταλήγουν και μπλε κάδοι της ανακύκλωσης

26 Κεραίες κινητής τηλεφωνίας Οι κάτοικοι δεν βρίσκουν συμπαράσταση από το Δ. Αθηναίων  Ενοχα για καρκινογένεση είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα   Πάει και η Κεραία Πλαπούτα και Καλλιδρομίου (28-9),  Ανησυχούν οι Έλληνες γιατροί για την ασφάλεια των κινητών (10-7), Επιτροπή για την Κεραία στην Γκράβα-Πατήσια (2 κείμενα 20-6), Πετράλωνα: Οχι πολιτών στις κεραίες (12-5),

27 Κηφισός, Ιλισός, Καλλιρόης κλπ: Ένα γραμμικό πάρκο νερού αντί για καλυμένος αυτοκινητόδρομος

28 Ούτε 1 ευρώ από τα 10 εκατ.των προστίμων δεν πάει για το περιβάλλον

29 Στην Ελλάδα το «κίνημα» των πράσινων ταρατσών βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο

30 Εγκατάλειψη λόφων όπως ο Λόφος Στρέφη ο Λόφος Ελικώνος (Αλεπότρυπα), τα παλιά νταμάρια της Α. Κυψέλης και εκβραχισμοί στην οδό Ακάστου

31 Ψευδεπίγραφη ανάπλαση στα Κουντουριώτικα   http://www.asda.gr/elxoroi/atLykab#κουντψέμα

 

Μετά από όλα αυτά, που προδιαγράφουν μια σαφή αντιπεριβαλλοντική πολιτική του Δήμου Αθηναίων, η πρότασή του για την ίδρυση θεσμού για Οικολογική Πρωτεύουσα στην Ευρώπη είναι κενή περιεχομένου, τουλάχιστον για την Αθήνα.

 

Ηλίας Γιανίρης igiann@tee.gr

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

βλέπε και σχετικό δημοσίευμα

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

14/11/2007 Ενημερωτικό Σημείωμα

Πόσα τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο έχει η Αθήνα;

Αποδελτίωση των πληροφοριών που υπάρχουν στο www.asda.gr/elxoroi

1. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη και για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, καθώς η περίπτωση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την αύξηση του ποσοστού πρασίνου, που σήμερα στην πρωτεύουσα ισοδυναμεί σε 2,55 τ.μ. ανά κάτοικο και είναι μικρότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Ριζοσπάστης 23-3-05

2. To λεκανοπέδιο της Αθήνας το 1940 διέθετε πράσινο 12 τ.μ. ανά κάτοικο. Το 1965 η αναλογία έπεσε στα 6 τ.μ. ανά κάτοικο, το 1977 ήταν 4 τ.μ, και σήμερα αισίως έφθασε τα 2,5 τ.μ. “Και να σκεφθεί κανείς ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και περιοχές όπως ο Λυκαβηττός, ή περιφραγμένες και με εισιτήριο, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι”, επισημαίνει ο πολεοδόμος Γεράσιμος Σκλαβούνος. “Σε μερικές συνοικίες όπως τα Πατήσια, η Αχαρνών, η Καλλιθέα, το Κερατσίνι, τα Καμίνια, η κατάσταση είναι τραγική. Για παράδειγμα στην περιοχή της πλατείας Αττικής έως τον Αγιο Παντελεήμονα, αντιστοιχούν μόνο 0,5 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο”.

(Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ 13/05/2001)

3. Oι εκπρόσωποι της Tοπικής και Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, περιέγραψαν χθες με μελανά χρώματα την εικόνα του Λεκανοπεδίου, καθώς -όπως είπε- ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Mίχας η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο υπολογίζεται σε 2-2,5 τ. μ. ενώ περίπου το μισό αναλογεί για τις περιοχές του Πειραιά και της Δυτικής Aθήνας. Eφιαλτικό είναι και το στοιχείο που κατέθεσε ο νομάρχης Aθηνών κ. Γ. Σγουρός, ο οποίος είπε ότι τα τελευταία 50 χρόνια η επιφάνεια του οικιστικού ιστού της πρωτεύουσας τριπλασιάστηκε σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

(Πίκια Γαλάτη Καθημερινή 16-3-05)

4. Στα σημερινά δραματικά δεδομένα στάθηκε ιδιαίτερα ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, τονίζοντας ότι το ποσοστό πρασίνου στην Αττική είναι μόλις 2-2,5 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο και στον Πειραιά μόνον 1 τ.μ. Ο κ. Μίχας είπε ότι στόχος πρέπει να είναι ο διπλασιασμός του δείκτη πρασίνου, με προοπτική σε μια πενταετία να κινηθεί στα 10 τ.μ. ανά κάτοικο.

(Μ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/03/2005)

5. Η αναλογία περιαστικού “πρασίνου” ανά κάτοικο του Λεκανοπεδίου έχει “πέσει” στα 9 τετραγωνικά μέτρα από 12. Το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Ρώμη έχουν να επιδείξουν αναλογίες πάνω από τα 17 τ. μ. ανά κάτοικο.

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18172&m=N15&aa=1

6. Οπως σωστά αναφέρεται στη “Χάρτα της καθημερινότητας για το Λεκανοπέδιο” που διατύπωσε προεκλογικά η Ν.Δ., στην Αθήνα αναλογούν σήμερα 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο σε σύγκριση με τα 7, κατά μέσο όρο, στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ως στόχο θέτει τον πενταπλασιασμό των ζωνών πρασίνου με μετατροπή ελεύθερων χώρων σε οάσεις πρασίνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/12/2004

7. Προβλεφθέντα είδη βλαστήσεως από πρόγραμμα Αθήνα 2004 και των πραγματοποιηθεισών φυτεύσεων 

 

Προβλεφθέντα

Πραγματοποιηθέντα

ποσοστό

`Δένδρα`

282.296

13.650

4,83535

`Θάμνοι1>2.5μ.

1.174.673

248.271

21,13533

`Θάμνοι2>1μ.

210.963.610

81.410

0,03859

`Ανθόφυτα`

15.662.300

91.971

0,587213

Από τα ολυμπιακά έργα το μόνο που δεν έγινε ήταν αυτό του πρασίνου. Αυγή 22-1-2006

8. σε ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα “ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές - νέα δεδομένα και προοπτικές” αποδεικνύεται ότι ένα από τα καλύτερα “φάρμακα” κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι το περισσότερο πράσινο. Δηλαδή, αυτό που λείπει από τα αστικά κέντρα της χώρας, αφού η Αθήνα συγκαταλέγεται στη λίστα με τη μικρότερη αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο με μόλις 2,5 τ.μ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του καθηγητή του ΕΜΠ Σ. Κασσιού και της υποψήφιας διδάκτορα Δ. - Γ. Περπερίδου, αν ο προγραμματισμός για τις φυτεύσεις πρασίνου, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων είχε πραγματοποιηθεί πλήρως, τότε η ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας θα είχε απαλλαγεί από 23.388 τόνους διοξειδίου το χρόνο, ενώ θα είχε δεχτεί τον ευεργετικό εμπλουτισμό σε οξυγόνο σε πενταπλάσιες ποσότητες, δηλαδή 116.940 τόνους το χρόνο. Οπως, όμως, είναι γνωστό το πρόγραμμα αυτό έμεινε στα χαρτιά, με αποτέλεσμα τα είδη που φυτεύτηκαν να διακρατούν μόνο ένα 4,54% του διοξειδίου του άνθρακα που υπολογιζόταν!

Ριζοσπάστης, 17-3-05

9. Το ότι “η Αθήνα είναι η πρώτη από τις πόλεις της Ευρώπης με τη μικρότερη αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο (μόλις 2,5 τ.μ.) καθιστά αναγκαία την παρουσία βλάστησης και γενικότερα φυτών τα οποία έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και να απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα” τόνισε ο Κ. Κάσσιος, καθηγητής του ΕΜΠ, διευθυντής Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι “οι προγραμματιζόμενες δενδροφυτεύσεις, αν και είχαν επίσημα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Αθήνα 2004, δεν έγιναν”. ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/03/2005

10. Η Αθήνα (Δήμος Αθηναίων έχει 2 τ..μ. ανά κάτοικο, η Βιέννη έχει 20τ.μ. ανά κάτοικο, η Χάγη 27,7τ.μ., το Άμστερνταμ 27τ.μ., το Βερολίνο 13τ.μ., η Ρώμη 9τ.μ., το Παρίσι 8τ.μ., η Θεσσαλονίκη 2,7τ.μ., η Ουάσιγκτον 50τ.μ.

Πηγή: Δασολόγος Γ. Ντούρος  http://www.asda.gr/elxoroi/ntouros.htm

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παρίσι έχει, πιο κοντά στο κέντρο του απ’ ό,τι είναι το Ελληνικό, δύο τεράστια πάρκα: το δάσος της Bουλώνης (7.000 στρέμματα) και το πάρκο της Vincenne (7.500 στρέμματα). Η ανάγκη των μητροπολιτικών πάρκων ενισχύεται από το γεγονός ότι η Αθήνα έχει μόλις 2,5 τ.μ. (ή 3,6 τ.μ. σε άλλες μετρήσεις) πράσινο ανά κάτοικο, όταν η Bιέννη και η Σόφια διαθέτουν 15 τ.μ. και το Λονδίνο μαζί με το Παρίσι 9 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6-3-2005

11. Στο μνημόνιο, πάντως, που υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2001 η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου, με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, προέβλεπε διπλασιασμό του κοινόχρηστου πράσινου στα 5 τετραγωνικά ανά κάτοικο, με παρεμβάσεις σε 60.000 στρέμματα, με φυτεύσεις 280.000 δένδρων και 12 εκατ. φυτών.
- Λίγους μήνες αργότερα η Βάσω Παπανδρέου μιλούσε για 820.000 δένδρα και 14 εκατ. φυτά, αλλά και γκαζόν, αλλά στον απολογισμό της λίγο πριν εγκαταλείψει το υπουργείο έδινε στοιχεία για 32.110 στρέμματα πρασίνου.

-                     Τον περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων, ο Γ. Σουφλιάς πιστοποιούσε το χαμένο «στοίχημα», παρουσιάζοντας έναν απολογισμό που περιλάμβανε φυτεύσεις 27.000 δένδρων και 500.000 θάμνων, που σημαίνει υλοποίηση των αρχικών στόχων λίγο κάτω από το 10%. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/02/2005

12. Η αναλογία τετραγωνικών μέτρων χώρων πρασίνου ανά κάτοικο είναι από τις χαμηλότερες παγκοσμίως με αναλογία 2,55 τ. μ. για κάθε πολίτη της Αθήνας. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Θεσσαλονίκη, όπου η αναλογία είναι 2,73 τετραγωνικά μέτρα χώρων πρασίνου ανά κάτοικο, την ίδια στιγμή που στο Λονδίνο και τη Ρώμη η αναλογία είναι 9 τ.μ., στο Παρίσι 8,54 τ.μ., τη Βιέννη 20 τ.μ., τη Βαρσοβία 18 τ.μ., το Άμστερνταμ 27 τ.μ., τη Ζυρίχη 35 τ.μ. και την Ουάσιγκτον 50 τ.μ.

Πηγή: Το Ολυμπιακό Πρόγραμμα για Πράσινο στην Αθήνα http://www.valentine.gr/Athens-2004_gr.htm (17 Οκτωβρίου 2001)

13. Έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ του Φεβρουαρίου 2004  υπολογίζει την αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο της Αθήνας σε 2,55 και δηλώνει πως με τις παρεμβάσεις που σχεδίαζε τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ το ποσοστό θα ανέβαινε σε 3,55.

 

Ηλίας Γιανίρης igiann@tee.gr

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Κυψελη: Ελεύθεροι χώροι και ποιότητα ζωής

Ηλίας Γιαννίρης

Στην Κυψέλη, μια γειτονιά από τις πιο πυκνοκατοικημένες στον κόσμο, με 0,5 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο (Δ.  Αθηναίων  2 τ..μ./κάτ., Πειραιάς 1 τ.μ./κάτ), η πολιτική που ακολουθούν για τους Ελεύθερους Χώρους ο Δήμος Αθηναίων, η Νομαρχία και  η κεντρική διοίκηση είναι η εξής:

Αφήνουν τον Πανελλήνιο να καταλάβει 5,5 στρέμματα πράσινο και να χτίσει παράνομα 1.570 τ.μ. κτίρια (1998-2000). Δεν ξέρουν αν κόπηκαν δέντρα (!!!), και εξέδωσαν για το θεαθήναι 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων (που χτίστηκαν και με χρήματα της ΓΓ Αθλητισμού). Υποτίθεται ότι ο Δ. Αθηναίων εισπράττει μηνιαία πρόστιμα. Η αυθαιρεσία του Πανελληνίου είχε την ανοχή ή την αρωγή της ΚΕΔ, του Δήμου, της Πολεοδομίας, της ΔΟΥ, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της Νομαρχίας, της Υπερνομαρχίας και της κεντρικής διοίκησης. Μάλιστα, εκ του καταστατικού του Π.Γ.Σ. μέλος του Δ.Σ. είναι και ο εκάστοτε υφυπουργός αθλητισμού! Κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, παρ’ όλο που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των εισαγγελέων για να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα, γιατί «η μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για αυθαίρετα χαρακτηρισμένα τελεσίδικα ως κατεδαφιστέα, αμαυρώνει το κύρος της δικαιοσύνης και εμφανίζει το κράτος ως αδύναμο να επιβάλλει την έννομη τάξη και αποθρασύνει τους παραβάτες του νόμου».

Στο ίδιο το Πεδίον του Άρεως (250 στρ), αρχικά το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει περίφραξη, μόνιμα περίπτερα και την χάραξη ενός νέου κεντρικού δρόμου για αυτοκίνητα μέσα στο Πάρκο. Το σχέδιο αποσύρεται και εμφανίζεται νέο, από την Υπερνομαρχία, με πολυχώρο 3.000 τ.μ. νεροτσουλήθρες κλπ. Ευτυχώς, στέρεψαν τα κονδύλια του ΠΔΕ και έτσι το νέο σχέδιο ναυαγεί. Ακολούθησαν την Πρωταπριλιά 2007 οι αυτόφωρες συλλήψεις πολιτών επειδή δενδροφύτευαν χώρο του Πάρκου, εκτός του Πανελληνίου! Το Πάρκο είναι αφρόντιστο και με μόλις 4 φύλακες από περίπου 80 παλιότερα!

Στο δασύλλιο Πολυγώνου (Σχ. Ευελπίδων)  (90 στρ.) το ΣτΕ «πάγωσε» τη μελέτη του Δήμου Αθηναίων (κατασκευή γηπέδων, τραπεζοκαθίσματα κλπ), γιατί συνιστά "ανεπίτρεπτη μεταβολή του προορισμού του Άλσους». Ο περιφερειάρχης Αττικής και ο διευθυντής δασών παρά τις συνεχείς οχλήσεις των περίοικων από το 2002 δεν έχουν εκδώσει πράξη αναδάσωσης του δασυλλίου. Η ίδια η παραχώρηση του Άλσους από το υπουργείο Γεωργίας στο δήμο Αθηναίων έχει ακυρωθεί 4 φορές με αποφάσεις του ΣτΕ. 

Στο παρακείμενο δασύλλιο του Λόφου Φιννόπουλου (20 στρ), τα τραπεζοκαθίσματα έχουν επεκταθεί και ο Δήμος έχει το Λόφο απεριποίητο.

Στην πλατεία Πρωτομαγιάς, πάνω από το υπόγειο πάρκινγκ της Ευελπίδων, το κέντρο ΔΕΛΕΑΡ έχει επεκταθεί παράνομα και η πλατεία χρησιμοποιείται για …πάρκινγκ. Όμως, η Υπερνομαρχία (Φ. Γεννηματά) πρότεινε την παραχώρηση της πλατείας σε ιδιώτες, για να βρεθούν πόροι για την ανάπλαση του Πάρκου!. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από επιχειρήσεις λούνα παρκ και γήπεδα 5 επί 5.

Στα σύνορα Κυψέλης-Γαλατσίου, ο λόφος Αλεπότρυπα (Ελικώνος) (140 στρ!) είναι έκταση αναδασωτέα. Όμως η καταπάτηση από αυθαίρετα γίνεται από χρόνια, και τώρα επιχειρείται άλλη μια νέα διάνοιξη δρόμου, μετά από απόφαση του Δήμου Αθηναίων, σε περιοχή που με απόφαση επίσης του Δήμου το 1999 είναι χαρακτηρισμένη ως  κοινόχρηστο πράσινο! ο Δήμος Αθηναίων, αντί να φυτέψει το λόφο με ψηλό πράσινο,  έχει ήδη κατασκευάσει στο λόφο 3 γήπεδα και χώρους στάθμευσης, με αποψιλώσεις, εκσκαφές και επιχωματώσεις.

Στη συνέχεια του ίδιου λόφου, επί της οδού Αντιόπης (Α. Κυψέλη) δεν κυριαρχεί απλά εγκατάλειψη. Επιχειρείται από το Δήμο η διάνοιξη οδού  διά μέσου βράχου-υπολείμματος των Τουρκοβουνίων- με σκοπό την οικοδόμηση πολυκατοικίας και την εξασφάλιση περισσότερου όγκου οικοδομής σε εργολάβο,  παρ’ όλο που δεν το επιτρέπει η τοπογραφία της περιοχής, (υψομετρική διαφορά περίπου 18 μ!) και μάλιστα χωρίς μελέτη οδοποιίας, και παρά την αντίθεση διαφόρων φορέων. Το ΕΜΠ «καλεί τον Δήμο Αθηναίων να θέσει τέλος στην αλόγιστη επέκταση των πολυκατοικιών ακόμη και επάνω στους λόφους ή και μεμονωμένους βράχους, που έχουν απομείνει από το πάλαι ποτέ ιστορικό ‘Αττικό Τοπίο’». Η επίμαχη έκταση φέρεται ως ιδιοκτησία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι αναδασωτέα!

Πιο κάτω, μέσα στην πυκνοδομημένη Κυψέλη, επιχειρείται να χτιστεί με αντιπαροχή το καταπράσινο οικοδομικό τετράγωνο 5,5 στρεμμάτων, όπου υπάρχει ο ναός του Αγ. Αθανασίου και μικρότερα κτίσματα ορθόδοξης κατηχητικής σχολής με 150 μεγάλα δέντρα. Το χώρο αυτό ο Δ. Αθηναίων είχε κηρύξει «για απαλλοτρίωση». Είναι δωρεά με όρους στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας που αμφισβητήθηκε δικαστικά 33 φορές, μέχρι την τελευταία, πριν 6 χρόνια, απόφαση του Αρείου Πάγου. Στο πάρκο αυτό επιδιώκεται να κατασκευαστεί τεράστιο συγκρότημα κτιρίων κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, με υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων και αποθηκών.

Διατηρητέα: Η Κυψέλη έχει ακόμη εκατοντάδες διατηρητέα, αφημένα στην όποια τύχη επιφυλάσσουν οι ιδιοκτήτες τους. Ιδού τρία παραδείγματα:

Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, δίπλα στη Φωκίωνος Νέγρη, ο Δήμος επιδίωξε την κατεδάφιση για να κάνει κτίριο γραφείων και πάρκινγκ. Μεσολαβούν οι κάτοικοι και το κτίριο κηρύσσεται διατηρητέο. Ο Δήμος το αφήνει τρία χρόνια κλειστό. Πέρσι, οι κάτοικοι το άνοιξαν το καθάρισαν και το λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο. Ο Δήμος δεν έχει δώσει ούτε μια δεκάρα μέχρι σήμερα.

Το σπίτι της ηρωϊδας Λέλας Καραγιάννη, του 1923, κηρύχθηκε διατηρητέο το 1995 και αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων το 1997. Δέκα χρόνια βρισκόμαστε ακόμα στη φάση των μελετών.

Το σπίτι της Κάλλας (Πατησίων 61), του 1925, ανήκει στο ΝΑΤ από το 1950. Το 1989,  χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Μέχρι το 1999, ήταν μισθωμένο. Υπέστη ζημιές από το σεισμό, ευτυχώς επισκευάσιμες. Έκτοτε παραμένει αναξιοποίητο.

Πάρκινγκ σε πλατείες και πάρκα: Για αυτά υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, γιατί οι θέσεις είναι επιδοτούμενες.

Στην Πλατεία Κυψέλης, που υποτίθεται ότι θα γίνει ο σταθμός του Μετρό, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει μελέτη για ένα μεγαλεπήβολο υπόγειο πάρκινγκ: «Όλη η πλατεία από κάτω θα γίνει πάρκινγκ». φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το εξαγγελθέν υπόγειο πάρκινγκ στην οδό Βελβενδού (400 θέσεων). 

Στην πλατεία Αιγύπτου, μετά την ολοκλήρωση του υπόγειου γκαράζ, οι αρμόδιοι φύτεψαν ...λεωφορεία και όχι πράσινο, ενώ είχαν υποσχεθεί  την επαναφύτευση των μεγάλων δένδρων που προυπήρχαν. 

Στην πλατεία Κύπρου και Πατησίων ο Δήμος υπόσχεται ότι τα αιωνόβια δέντρα θα ξαναφυτευτούν πάνω από το σχεδιαζόμενο πάρκινγκ 500 θέσεων [όπως ΔΕΝ έκαναν στην Πλ. Αιγύπτου).

Παλιότερα είχαν εξαγγελθεί πάρκινγκ για το Πεδίο Άρεως-Βαλτινών (300 θέσεων), και για το πάρκο Αργεντινής στα Παναθήναια (400 θέσεων).

Πεζοδρόμια: Η κατάσταση στην Κυψέλη είναι απαράδεκτη. Πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, απέδειξε ότι το 43% των πτώσεων γίνονται σε πεζοδρόμια σαν της αυτά της Κυψέλης, που χαρακτηρίζονται μη ασφαλή και άκρως επικίνδυνα για τους πολίτες. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε με πόρισμά του από το Δ. Αθηναίων να διαφυλάξει τα δικαιώματα των πεζών, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό φθορών και παραβιάσεων, να  αλλάξει τα κριτήρια χορήγησης αδειών τραπεζοκαθισμάτων και να τροποποιήσει τους κανονισμούς παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων.

Μετά από όλα αυτά τι να πεί κανείς για τα αδόμητα οικόπεδα, για το 150 δημοτικό σχολείο που είναι σε λυόμενα από το 1999, για την ανάγκη να μειωθούν οι συντελεστές δόμησης, για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν περιζώσει παιδικούς σταθμούς, σχολεία και κατοικίες, και τέλος, για τα σκουπίδια, ένα διαρκές πρόβλημα στην Κυψέλη.

Και ακόμη, τι να πει για τα αγάλματα στους δημόσιους χώρους, για τις αγιογραφίες του Κόντογλου (στον Αη Γιώργη), για τον Κανάρη (που το σπίτι του έγινε πολυκατοικία).

Τι να πει για την ανάγκη δημιουργίας δημοτικών λουτρών και WC, κινητής μονάδας υγείας για πρόληψη και αιμοδοσία,  κινητής δανειστικής βιβλιοθήκης, την ανάγκη διαπολιτισμικών προγραμμάτων.

Αυτό όμως που πληγώνει περισσότερο είναι ότι τόσο το 6ο Διαμέρισμα όσο και ο Δήμος έχουν επιλέξει αυτή την πολιτική και γι’ αυτό έχουν τις πόρτες τους κλειστές για τους … «εχθρούς» δημότες.

Ηλίας Γιαννίρης igiann@tee.gr Πολεοδόμος, Χωροτάκτης

Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων www.asda.gr/elxoroi/elxoroi.htm

Δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό LIFE- O, Πέμπτη 22-10-07

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

για τη σχέση δέντρων-πράσινου-οξυγόνου στην Αθήνα

Στοιχεία που ζητήθηκαν από τον σύλλογο του Ν. Κόσμου ΠΗΓΑΣΟΣ και συγκεντρώθηκαν από την ύλη του Παρατηρητηρίου

Ηλίας Γιαννίρης 5/12/2007

Προς Αντρέα Φωτόπουλο

 

1.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ: Τόνοι δηλητήριου πάνω από την Αθήνα

Με περισσότερους από 23.000 τόνους επικίνδυνων ρύπων το χρόνο θα είχε απαλλαγεί η Αθήνα, αν είχε πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα φυτεύσεων στην Αθήνα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, που έμεινε “στα χαρτιά”...

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής στο μεγάλο κεφάλαιο για οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση, σε ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα “ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές - νέα δεδομένα και προοπτικές” αποδεικνύεται ότι ένα από τα καλύτερα “φάρμακα” κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι το περισσότερο πράσινο. Δηλαδή, αυτό που λείπει από τα αστικά κέντρα της χώρας, αφού η Αθήνα συγκαταλέγεται στη λίστα με τη μικρότερη αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο με μόλις 2,5 τ.μ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του καθηγητή του ΕΜΠ Σ. Κασσιού και της υποψήφιας διδάκτορα Δ. - Γ. Περπερίδου, αν ο προγραμματισμός για τις φυτεύσεις πρασίνου, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων είχε πραγματοποιηθεί πλήρως, τότε η ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας θα είχε απαλλαγεί από 23.388 τόνους διοξειδίου το χρόνο, ενώ θα είχε δεχτεί τον ευεργετικό εμπλουτισμό σε οξυγόνο σε πενταπλάσιες ποσότητες, δηλαδή 116.940 τόνους το χρόνο. Οπως, όμως, είναι γνωστό το πρόγραμμα αυτό έμεινε στα χαρτιά, με αποτέλεσμα τα είδη που φυτεύτηκαν να διακρατούν μόνο ένα 4,54% του διοξειδίου του άνθρακα που υπολογιζόταν!

Οπως σημειώθηκε από άλλες εισηγήσεις, μπορεί σήμερα κάποιοι από τους παλιούς ρύπους του νέφους να έχουν αντιμετωπιστεί, ωστόσο, έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέοι και πιο επικίνδυνοι για την υγεία, όπως τα αζωτοξείδια, το όζον, τα αιωρούμενα σωματίδια και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, τα αιωρούμενα σωματίδια παρουσιάζουν στην Αθήνα μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις από 75, 9 έως 61,3 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, έναντι οριακών τιμών 40 που ισχύουν στην ΕΕ. Παράλληλα, τα μέσα επίπεδα για το όζον κατά την περασμένη δεκαετία παρουσιάζουν σαφώς ανοδική τάση.

Οπως τόνισε ο Α' αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Μ. Δρακάκης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 22.000 πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στα υψηλά επίπεδα όζοντος και 3-14 μήνες ζωής χάνουν αυτοί που εκτίθενται σε ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια. Οπως επισήμανε ο ίδιος, αλλά και άλλοι ομιλητές, για την καταπολέμηση του νέφους πρέπει, μεταξύ των άλλων να γίνουν: Πριμοδότηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πάταξη της νοθείας καυσίμων, ανάπτυξη αξιόπιστων και αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου των εκπομπών, ενίσχυση του εθνικού δικτύου μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανάπτυξη του αστικού και περιαστικού πρασίνου, προστασία και διατήρηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων (Ελληνικό, Γουδί) και μετατροπή τους σε μητροπολιτικά πάρκα.

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Μπάμπης Ζιώγας, μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: “Είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα και αυτής της ημερίδας θα επιβεβαιώσουν την πάγια θέση του ΚΚΕ για τη φύση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Οτι, δηλαδή, δεν αποτελούν ζήτημα τεχνικό, αφού η επιστημονική έρευνα και γνώση παρέχει την τεχνική δυνατότητα αντιμετώπισής τους, αλλά βαθιά πολιτικό ζήτημα”.

“Για να υλοποιηθούν τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης και έρευνας στα ζητήματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, συνέχισε ο Μπ. Ζιώγας, απαιτείται συγκεκριμένη πολιτική βούληση, που θα κατευθύνει σημαντικούς πόρους προς την κατεύθυνση αυτή, ανακουφίζοντας έτσι και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πλατιών στρωμάτων των εργαζομένων στα αστικά, κύρια, κέντρα, αλλά όχι μόνο σε αυτά. Τέτοια βούληση, όμως, στους κυβερνώντες δεν υπάρχει”.

“Αντίθετα, κατέληξε, η διαχείριση των κρατικών πόρων, τόσο από τις προηγούμενες όσο και από την τωρινή κυβέρνηση, γίνεται με μοναδικό κριτήριο την "ανταγωνιστικότητα", όπως ονομάζουν οι θιασώτες της την πλήρη υποταγή στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο σε ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, αλλά και σε όσα άλλα ακόμη συνδέονται με την ποιότητα ζωής και εργασίας του λαού μας”. Ριζοσπάστης, 17-3-05

2.

Ενα δέντρο μεσαίου μεγέθους ισοδυναμεί με 3 κλιματιστικά, ενώ 3 μουριές μεσαίου μεγέθους μπορούν να "χορηγήσουν" σε έναν άνθρωπο το οξυγόνο ολόκληρης της ζωής του». Η αποπνικτική ατμόσφαιρα, που ήταν έντονη με τους 45 βαθμούς Κελσίου, θα είναι πλέον συχνότερη και θα προκαλεί προβλήματα, ακόμα και με 37 ή 38 βαθμούς.

ΕΘΝΟΣ 30/6/07

 

3.

Ηδη, μετά την καταστροφή 42.000 στρεμμάτων δάσους στην Πάρνηθα, η αναλογία οξυγόνου-διοξειδίου του άνθρακα έχει αλλάξει. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΕΡΠΑ και με άλλες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, το ποσοστό του οξυγόνου έχει μειωθεί στο 17% ανά κυβικό μέτρο αέρα, τη στιγμή που το όριο επιφυλακής είναι το 16% και το φυσιολογικό ποσοστό το 22%. Η συνεχής καταστροφή του περιαστικού πρασίνου της πρωτεύουσας σε συνδυασμό με το νέφος και τις υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί σε ασφυξία και δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα του αέρα των Αθηναίων», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δασολόγος Γρηγόρης Βάρρας, καθηγητής στο ΤΕΙ Ηπείρου και πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

«Σημαντικό ρόλο παίζει και η θαλάσσια αύρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει το λεκανοπέδιο από ρύπους. Ομως η πυκνή και ψηλή δόμηση ανακόπτει την πορεία του αέρα», σημειώνει ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλύκας. «Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι μια σωστή μελέτη για το πώς μετά την καταστροφή των γύρω δασών θα συνδεθούν οι αέριες μάζες, πώς να φτιάξουμε δηλαδή διαδρομές πρασίνου».

ΕΘΝΟΣ 15/7/2007

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Λιγότερο τσιμέντο, περισσότερο πράσινο!

Μια συνέντευξη με τον Ηλία Γιαννίρη
Υπεύθυνο του Παρατηρητήριου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

Ο Ηλίας Γιαννίρης είναι πολεοδόμος-χωροτάκτης, Δρ. Ε.Μ.Π. και  υπεύθυνος του Παρατηρητήριου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (www.asda.gr/elxoroi). ΄Εχει συμμετάσχει σε πολλές κινητοποιήσεις για την αναβάθμιση και προστασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων που στο λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από εργολαβικά και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Νέα Ερυθραία» εξηγεί τι είναι το Παρατηρητήριο. Μιλάει για τις κυρίαρχες στο λεκανοπέδιο πολιτικές που, παρά τις επίσημες διακηρύξεις, στην πράξη διαπνέονται από την εγκληματική λογική «περισσότερα κέρδη, άρα περισσότερο τσιμέντο και λιγότερο πράσινο» και αναφέρεται στο τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να σταματήσουν την εγκατάλειψη και την τσιμεντοποίηση των ελάχιστων χώρων πράσινου που έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα.

συνέντευξη: Μάκης Κορακιανίτης

- Τι είναι το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων; Πότε και γιατί δημιουργήθηκε; Ποια δυναμική μέσα στην κοινωνία εκφράζει αυτή η πρωτοβουλία;
«Δημιουργήθηκε το 1999 με πρωτοβουλία του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης. Από το 2001 εντάχθηκε στη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής της Αθήνας, η οποία λειτουργεί από το 1996. Στο Παρατηρητήριο φιλοξενούνται ανακοινώσεις τις οποίες στέλνουν συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο Λεκανοπέδιο όπως και σχετικά κείμενα που  συγκεντρώνονται από τον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο.  Καλύπτει επίσης θέματα που αφορούν τη δασική πολιτική, τα δικαιώματα των πεζών, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. Σε αυτό ανατρέχουν πολίτες, δημοσιογράφοι, φοιτητές, πολιτικοί. Παράλληλα, υπάρχει και το περιοδικό της Συντονιστικής Επιτροπής «Ελεύθεροι Χώροι», που κυκλοφορεί από το Μάιο 2001 και τώρα βρίσκεται στο 21ο τεύχος».

- Τι σηματοδοτούν κατά τη γνώμη σου οι διάφορες κινήσεις πολιτών που συγκροτούνται για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων, τα οποία αφορούν ελεύθερους χώρους, ποιότητα ζωής, μια πιο ανθρώπινη πόλη;
«Πάντα υπήρχαν τοπικά κινήματα πολιτών. Τη δεκαετία του ’90 φάνηκε μια συστηματική επίθεση κατά των ελεύθερων χώρων παράλληλα με την υποβληθείσα υποψηφιότητα της Αθήνα για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 1996- υποψηφιότητα που όπως είναι γνωστό απορρίφθηκε. Δημιουργήθηκε τότε από την πλευρά των τοπικών κινημάτων η ανάγκη ενός καλύτερου συντονισμού. Τελικά έπειτα από επίμονη δουλειά καταφέραμε να αναδείξουμε τη σημασία των ελεύθερων χώρων για να γίνει  η Αθήνα μια πόλη βιώσιμη. Πολλά τοπικά κινήματα ξέφυγαν από τα όρια της γειτονιάς τους. Σήμερα όλοι ξέρουν για τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας, για το λόφο του Φιλοπάππου, το Πεδίον του Άρεως, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή κ.λπ.
Μεταξύ μας εμείς  οι «ελευθεροχωρίτες» συνεννοούμαστε χωρίς πολλά-πολλά λόγια και διατηρούμε δεσμούς αλληλεγγύης. Πρωτεύον για μας είναι οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο και δευτερεύον τι κομματική ένταξη έχει (αν έχει) ο καθένας μας. Όσο περνάει ο καιρός, δικαιωνόμαστε. Πρωτεύον είναι η προστασία των ελεύθερων χώρων και η αύξηση του υψηλού πράσινου. Πρωτεύον είναι η ποιότητα ζωής στην Αθήνα, που καθημερινά  χειροτερεύει. Μετά την Ολυμπιάδα του 2004 και την καμένη Πάρνηθα όλοι οι πολίτες σήμερα το καταλαβαίνουν αυτό».

- Η τοπική αυτοδιοίκηση τι ρόλο έχει παίξει στα τοπικά κινήματα που αφορούν τους δημόσιους χώρους και την ποιότητα ζωής;
«Σήμερα όλες οι δημοτικές παρατάξεις στα προγράμματά τους περιλαμβάνουν και τους «ελεύθερους χώρους». Αυτό δεν συνέβαινε παλιότερα και εν μέρει είναι αποτέλεσμα της δράσης μας. Σε γενικές γραμμές η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εχθρική απέναντι στα τοπικά κινήματα, αντί να τα συμβουλεύεται και να συμμαχεί μαζί τους. Τα εργολαβικά συμφέροντα, οι κτηματομεσίτες, οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα κυριαρχούν στις πολιτικές πολλών Δήμων. Ιδιαίτερα στο Δήμο Αθηναίων».

- Μπορείς να μας αναφέρεις κάποια θετικά και κάποια αρνητικά παραδείγματα;
«Θετικό ήταν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη διατήρηση και των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας. Αρνητικό είναι ότι ακόμη και σήμερα τόσο ο Δήμος ,όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιμένουν στην κατεδάφισή τους. Μάλιστα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ακόμη κηρύξει διατηρητέα τα Προσφυγικά!
Θετικό ήταν ότι η Πολεοδομία της Αθήνας έχει εκδώσει πέντε πρωτόκολλα κατεδάφισης για τα αυθαίρετα του Πανελληνίου στο Πεδίο του Άρεως. Αρνητικό είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν τα έχει κατεδαφίσει. Χαρακτηριστικό επίσης αρνητικό παράδειγμα αποτελεί η συμβολή του Δήμου Αθηναίων στον καθημερινό κατακερματισμό και την οικοδόμηση των ελεύθερων χώρων που αποτελούν τις δύο μεγάλες «ανάσες» του Λεκανοπεδίου: Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και τον Ελαιώνα».

- Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά το Λεκανοπέδιο, προβλήματα κοινά σε όλους τους Δήμους που η ανάδειξη και αντιμετώπισή τους θέτει το ζήτημα μιας ευρείας, κοινής, υπερτοπικής κινητοποίησης των πολιτών;
«Υπάρχει ιδιοκτησιακή πολυδιάσπαση των ελεύθερων χώρων. Δεν υπάρχει ενιαίος φορέας διαχείρισης και αντίστοιχο Ταμείο. Δεν υπάρχει δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Δεν αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη και από το περιβόητο Ολυμπιακό Πράσινο φυτεύτηκε μόλις το 5% των προβλεπόμενων δέντρων.  Μάλιστα οι καταστροφικές πολιτικές εντείνονται, όπως δείχνει η μεταολυμπιακή «αξιοποίηση», το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, το Ελληνικό, ο Ελαιώνας, η μη προστασία των περιαστικών βουνών, των ρεμάτων και των ακτών του Σαρωνικού, αλλά και η πρόθεση να οικοδομηθούν οι ελεύθεροι χώροι των στρατοπέδων. Υπάρχουν κατά καιρούς υπερτοπικές κινητοποιήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Δυστυχώς στη χώρα μας προτεραιότητα έχουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο κτηματομεσιτικές και κατασκευαστικές εταιρείες και οι λοιπές βέβαια τεχνικές εταιρείες μέχρι και τον τελευταίο συνοικιακό εργολάβο.
Από την άλλη, όπως δείχνει ο τρόπος οργάνωσης και δωδεκαετούς δουλειάς της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, είναι εφικτό να μην «πνίγονται» από μικροκομματικούς εναγκαλισμούς οι προσπάθειες συντονισμού των τοπικών κινημάτων, αλλά να διατηρούν την αυτοτέλειά τους και να διασφαλίζουν έτσι τη συλλογικότητα και την αποτελεσματικότητά τους».

- Για την ποιότητα ζωής, για το δικαίωμα όλων στην πόλη, για μια πόλη  που να υπηρετεί τον άνθρωπο κι όχι διάφορες άλλες σκοπιμότητες τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά;
«Σε γενικές γραμμές οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις υπηρέτησαν «διάφορες άλλες σκοπιμότητες» όπως λες. Σε ορισμένες δράσεις υπήρχαν και «παράπλευρες ωφέλειες» για τους πολίτες. Το πανάκριβο Μετρό που αποκτήσαμε, εξυπηρετεί αναμφισβήτητα τους πολίτες, αλλά υλοποιήθηκε μόνον όταν συγκροτήθηκε η κατάλληλη επιχειρηματική δομή. Το Τράμ επίσης ήταν μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν έγινε με κυκλική τροχιά γύρω από το κέντρο, ούτε με προεκτάσεις σε όλο το λεκανοπέδιο, όπως ήταν η αρχική πρόταση. Κυριάρχησαν βλέπετε τα συμφέροντα του real estate της παραλιακής. Ο Προαστιακός είναι επίσης μια θετική εξέλιξη, δεν γίνεται όμως υπόγειος, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Μάλιστα τα τρία αυτά μέσα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο: Μετρό και Προαστιακός μέχρι το Αεροδρόμιο, Τράμ και Μετρό μέχρι τον Πειραιά. Έτσι γίνεται τεράστια κατασπατάληση πόρων.  Ο τρόπος που επεκτάθηκε το δίκτυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας πάνω στις ταράτσες ήταν εγκληματικός, ενώ θα μπορούσε να δικτυωθεί με υψηλούς ιστούς και πάνω στους λόφους. Επίσης ο τρόπος που οργανώνεται το σύστημα ανακύκλωσης είναι απαράδεκτος. Προτεραιότητα της νομοθεσία είναι η διευκόλυνση των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι η προστασία της ποιότητας της ζωής και το δικαίωμα στην πόλη».

- Τα τοπικά κινήματα των πολιτών, όπως τα έχεις δει και ζήσει να αναπτύσσονται στο Λεκανοπέδιο, έχουν σημειώσει νίκες και ποιες;
«Κάποιες «νίκες» προαναφέρθηκαν ήδη. Όμως το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι ακόμη και αν πετύχουν τα τοπικά κινήματα μια νίκη για το καλό της πόλης, οι κυρίαρχες πολιτικές και τα ιδιοτελή συμφέροντα δεν θα σταματήσουν να απεργάζονται την αναίρεση της. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι να κερδίσεις ένα χώρο για πάρκο και μετά να έρχεται ο Δήμος για να τον κάνει υπόγειο γκαράζ με παρτέρια από πάνω. Νομίζω όμως ότι η μεγαλύτερη νίκη είναι ότι, παρά τις κυρίαρχες πολιτικές, παρά την τεράστια διαφήμιση της Ολυμπιάδας και το εμπάργκο ενημέρωσης για τις συνέπειες, παρά τα ψέματα πρωθυπουργών, υπουργών και σειράς παραπλανητικών δεσμεύσεων, τα τοπικά κινήματα υπάρχουν και αυξάνονται».

Ποια ήταν τα «συστατικά στοιχεία» αυτών των κινήσεων που τις έκαναν αποτελεσματικές στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους;
Για ένα πετυχημένο αγώνα προστασίας ενός συγκεκριμένου  ελεύθερου χώρου, π.χ. ενός πάρκου, το κίνημα πολιτών πρέπει να είναι ανοιχτό προς όλους τους πολίτες. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται,  δημοκρατικά, χωρίς καπελώματα συμμετέχουν στη διαμόρφωση της τακτικής και της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν. Συντάσσουν τις θέσεις τους χωρίς στείρα αντιπολίτευση. Έτσι φαίνεται αμέσως ο «παρείσακτος», ο υστερόβουλος, εκείνος που στην ουσία δεν θέλει να συμπαραταχθεί. Δευτερεύουσα σημασία έχει η μορφή της κινητοποίησης, αν θα είναι Επιτροπή Αγώνα ή Σύλλογος. Αυτό το αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες.
Αποτελεσματική διεκδίκηση πετυχαίνουν τα τοπικά κινήματα όταν ενημερώνουν σωστά όσο περισσότερους πολίτες μπορούν.  Θα πρέπει γι’ αυτό το λόγο  να είναι εξοπλισμένα με επιχειρήματα, που θα έχουν αντλήσει από ντοκουμέντα, ημερίδες με επιστημονικούς φορείς κ.λπ.   Έτσι διευκολύνουν τη συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις, αλλά και την αντιμετώπιση των εξόδων που απαιτούνται για τον αγώνα.
Θα πρέπει να φροντίσουν να χτίσουν αυτό που θα λέγαμε «κοινό τοπικό μέτωπο». Να ενημερώνουν συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, εθνικοτοπικούς εξωραϊστικούς ή επαγγελματικούς συλλόγους, επιστημονικούς φορείς, προσωπικότητες της περιοχής, αιρετούς. Έτσι θα βρουν και κάποιο μόνιμο χώρο για τις συναντήσεις τους . Σε λίγες  μόνο περιπτώσεις είδαμε τον ίδιο το δήμο να παραχωρεί μόνιμη στέγη.
Θα πρέπει παράλληλα να προσφεύγουν σε προϊστάμενες αρχές (π.χ. Περιφέρεια, δασαρχείο) σε δικαστήρια ή σε ανεξάρτητες αρχές. Είναι σκόπιμο να οργανώσουν καλά τη νομική τους παρέμβαση είτε με δικές τους δυνάμεις είτε ζητώντας εμπειρία από συλλογικότητες άλλων περιοχών. Αυτό σήμερα, με τη δικτύωση που υπάρχει, είναι ευκολότερο.
Θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Δήμο και να αξιοποιούν δημοτικούς συμβούλους, νομάρχες, βουλευτές, επιστήμονες για παρεμβάσεις, ερωτήσεις κ.λπ. Συχνά υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που «τρέχουν» σε κάποια έκτακτη περίπτωση,  «μπαίνουν μπροστά» και εμποδίζουν μια αρνητική εξέλιξη.
Μερικές φορές χρειάζεται ένα τοπικό κίνημα, που έχει εξασφαλίσει την ευρεία αποδοχή των πολιτών, να προχωρήσει και σε πράξεις κατάληψης χώρου ή κτιρίου, ξηλώματος κάποιας (ή όλης της) περίφραξης, δενδροφύτευσης (συμβολικής ή ολικής), ξηλώματος κάποιας κεραίας κ.λπ.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ο επίμαχος ελεύθερος χώρος να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος στο κοινό. Να διοργανώνονται εκδηλώσεις μέσα σε αυτόν. Να τον κρατούν καθαρό οι πολίτες ζητώντας παράλληλα να τον καθαρίζει ο ίδιος ο δήμος. Να τον δενδροφυτεύουν και να τον περιποιούνται.
Και φυσικά τελικό, αλλά όχι τελευταίο στην ιεράρχηση, να συντονίζονται με άλλα κινήματα πολιτών άλλων περιοχών για τους κοινούς αγώνες και για ανταλλαγή εμπειριών.
Σε περίπτωση συντονισμού με συλλογικότητες πολιτών άλλων περιοχών, ΔΕΝ θα πρέπει να συμμετέχουν πολιτικές συλλογικότητες (π.χ. κάποια δημοτική παράταξη ή πολιτικός φορέας). Οι δημοτικές παρατάξεις διαφόρων περιοχών μπορούν να δημιουργήσουν δικά τους δίκτυα, κάτι που δεν έχουμε δει ακόμη στην Ελλάδα. Πάντως τα κινήματα πολιτών θα πρέπει να αποτελούνται μόνο από συλλογικότητες πολιτών, ανεξάρτητα από το αν επιζητούν υποστήριξη και από πολιτικές συλλογικότητες. Έτσι αν μια κινηματική δημοτική κίνηση καταφέρει να πάρει το δήμο, θα πρέπει να ξέρει καλά ότι από «κάτω» θα συνεχίσουν να υπάρχουν κινήσεις πολιτών που διεκδικούν και ελέγχουν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2007

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Κάθε εβδομάδα http://sepik.net/nea/?p=461

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ Αθήνας-Αττικής

 

Ενημερωτικό Δελτίο 2

 

 Εξελίξεις στο δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2007 που αφορούν τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα-Αττική.

Περιληπτική αποδελτίωση των δημοσιευμάτων της ιστοσελίδας

 

 

Πολιτικές

Μετεξεταστέα η Κυβέρνηση για θέματα περιβάλλοντος: Αντιδράσεις στην πολιτική για το κλίμα και το Μπαλί, το Εθνικό Χωροταξικό, τις επιστροφές του Γ’ ΚΠΣ, το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, τη ΔΕΠΟΣ, τα κονδύλια αντιπλημμυρικών, την παραχώρηση λιμανιών σε ιδιώτες, την κήρυξη αναδασωτέων 200 στρ στην Πεντέλη. Κόβονται οι δασικοί χάρτες από το Δ’ ΚΠΣ, προωθούνται  ΣΔΙΤ 2,6 δις, αποκαλύπτεται η δράση  οικοδομικών συνεταιρισμών στην Πεντέλη και αλλού. Σκάνδαλο Ζήμενς αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα της  Ολυμπιάδας 2004 ήταν παράδεισος για μίζες. Κατασκευαστικές εταιρείες υπαγορεύουν νέα οδικά έργα στην Αθήνα. Ανεκδοτολογική πρόταση του Δ. Αθηναίων για θέσπιση ευρωπαϊκής οικολογικής πρωτεύουσας. Η εγκύκλιος για ξήλωμα παράνομων διαφημιστικών πινακίδων εφαρμόζεται μεμονωμένα-ο εισαγγελέας ζητά άμεσο ξήλωμα. Διατυπώνεται το αίτημα για παύση κυνηγιού λόγω πυρκαγιών, για σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, για κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αναδασωτέες περιοχές, για κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα για ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Ανοίγουν θέματα για απούλητα διαμερίσματα, για το ύψος των κτιρίων στην Αθήνα, για πυκνοδομημένες περιοχές, για αναλογία πράσινου ανά κάτοικο, για πολιτική περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Δ. Αθηναίων. Δικαστικές αποφάσεις για κοινόχρηστες πιλοτές, συνταγματικότητα του Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών, απαγόρευση κάθε κατασκευής σε πεζοδρόμια. Ο Συνήγορος του Πολίτη γνωματεύει κατά της βίαιης εκδίωξης Τσιγγάνων από το Βοτανικό. Απόφαση για άμεσο κλείσιμο για υγειονομικές παραβάσεις, αλλά και για παράταση ηχορύπανσης καταστημάτων ως τις 3:00. Διαπιστώνεται μείωση των δασών κατά 10 εκατ. στρ. σε 40 χρόνια. 

 

Ελεύθεροι Χώροι

Η υπόθεση Μαγγίνα και τα αναψυκτήρια-σπίτια αποκαλύπτουν «παράθυρα» στο ΠΔ προστασίας  Υμηττού. Στον Υμηττό διεκδικούνται 25.000 στρ. Στον αέρα η αυτοψία για το αυθαίρετο Σουφλιά.. Κοινό μέτωπο δημάρχων-πολιτών κατά ΥΠΕΧΩΔΕ για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Τα ΥΠΕΧΩΔΕ-Μουσείο Γουλανδρή χωροθετούνται στο Ελληνικό. Αλχημείες Σουφλιά για το Πάρκο αποκαλύπτει η μελέτη. Ακύρωση απόφασης ΥΠΕΧΩΔΕ για αλλαγή χρήσης γης στην Πλάκα. Ο Ζαχόπουλος και η απόφαση κατεδάφισης των  διατηρητέων οδού Αρεοπαγίτου-αντίθεση επιστημόνων του ΥΠΠΟ και του ΣΑΔΑΣ. Εγκαταλείπεται από το ΥΠΠΟ η χρηματοδότηση του Λυκείου Αριστοτέλους-Ρηγίλης. Αναβιώνει η προσπάθεια περίφραξης του Φιλοπάππου. Πυρκαγιά σε διατηρητέα βίλα στα Πατήσια και ερώτηση για εγκατάλειψη διατηρητέων στη Βουλή. Σε μεταολυμπιακή εγκατάλειψη το Δέλτα. Σύγκρουση Λιάπη-Αλογοσκούφη για την «Ολυμπιακά Ακίνητα». Εκγατάλειψη στο Νοσοκομείο Βούλας για χάρη της MARFIN, και σε Θων-Προσφυγικά Αλεξάνδρας (Νέα προσφυγή για μη εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ). Η εκκλησία ζητά μισό δις για χτίσιμο και Μητροπόλεις-Αρχιεπισκοπή αποκτούν οικόπεδα φιλέτα. Αίτημα για κανονική λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά. Προσφυγές στο ΣτΕ για η εξαίρεση αναδάσωσης στην Πάρνηθα. Δενδροφύτευση στον Υμηττό, στο Πεδίον του Άρεως, στο παρκάκι Ριανκούρ-Πανόρμου, στην πλατεία Λεύκας (Ν. Κόσμος) και στη Δημητρακοπούλου (Κουκάκι). Το ΣτΕ ζητά αναδάσωση 30.000 στρ στη Βουλιαγμένη αντί για εγκαταστάσεις. Διώξεις για καταπάτηση χιλιάδων στρ. στη Γλυφάδα. Αποκαλύπτεται η επί 10ετίες καταπάτηση 345.000 στρ στα Μεσόγεια και νέα επιχείρηση καταπάτησης σε λίμνη Μαραθώνα (Βεργής). Πετυχαίνεται αναστολή εργασιών για παγοδρόμιο κατά δέντρων στο Μαρούσι και για το γκαράζ της Διοχάρους. Μπαράζ προσφυγών κατά «ημιυπόγειου» προαστιακού. Εισαγγελέας ζητά 24ωρη αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας. Φρένο ΣτΕ στις αλλαγές χρήσης σε διατηρητέα κτίρια και οικισμούς. 800 οι καταγγελίες ανά μήνα για αυθαίρετα. Διαμαρτυρίες για το Ποικίλο-μόνο το 16% του Ποικίλου θα παραμείνει δάσος. Διαμαρτυρία για το χτίσιμο 80 στρ στο Περιστέρι, για κοπή 1.500 δέντρων στο Ηράκλειο, για κίνδυνο κοπής δέντρων σε νησίδες στην Κηφισιά, για ελεύθερους χώρους και κεραίες στη Γούβα, για κοπή δέντρων στη Γλυφάδα, για 9 στρ στο Αιγάλεω και για το χτίσιμο στο  λόφο Μποκόρου-Μελίσσια. Αποτρέπεται η εκποίηση του θεάτρου «Βαφείο». Διατυπώνεται πρόταση για ανασύσταση του Κηφισού-Ιλισού-Καλλιρόης, ωστόσο προωθείται  το θάψιμο του παρακηφίσιου ρέματος Κοντοχρήστου. Διατυπώνεται πρόταση για χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Αθήνας (υψηλό πράσινο, πράσινη ζώνη σε Κηφισό και υπογειοποιημένο προαστιακό). Αιτήματα για δημιουργία ξενώνα καρκινοπαθών στα Προσφυγικά Αλεξάνδρας, για απομάκρυνση αμιάντου από γυμναστήριο (κτήμα Συγγρού), για σεισμόπληκτα σχολεία σε λυόμενα. Διαμαρτυρίες κατά Δ. Αθηναίων για Ελαιώνα (νέο Δημαρχείο, γήπεδο ΠΑΟ και νέα εμπορικά κέντρα, χτίσιμο στο Σεράφειο). Επέτειος ενός χρόνου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και στο Κτήμα Ζωγράφου. Καταγγέλλονται προβλήματα κινητικότητας ΑΜΕΑ από ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων. Κινητοποίηση για τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, για ενιαίο άλσος στη Δραπετσώνα, για ελεύθερους χώρους στη Ν. Ερυθραία, για να μη χτιστεί το ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα, το Νομισματοκοπείο και η Βίλα Ζωγράφου. Αναδεικνύονται τα προβλήματα στο Θριάσιο Πεδίο (Επέκταση ΠΕΤΡΟΛΑ-Χαλυβουργικής, Βιομηχανικά απόβλητα σε Μάνδρα). Απόβλητα  και επικίνδυνες ουσίες στην πρώην αμερικάνικη βάση Ν. Μάκρης και στο Ρέμα Δανιήλ (Ελαιώνας). Τοπική αντιπαράθεση για το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δ. Καισαριανής και τους κάδους ανακύκλωσης του Δ. Αθηναίων. Αδιέξοδο στα σκουπίδια της Αττικής από το φορέα διαχείρισης ΧΥΤΑ Φυλής-Κινητοποιήσεις σε Γραμματικό-Κερατέα-επίθεση τσιγγάνων σε οδηγό απορριμματοφόρου. Επειγόντως ξεκινά ο αγωγός βοθρολυμμάτων στο Μαραθώνα. Δάνειο για έργα στο Δ. Αθηναίων.

Ποιότητα Ζωής

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από Δ. Αθηναίων να ελευθερωθούν τα πεζοδρόμια. 43 δήμοι περιμένουν ποδηλατόδρομους. Καθυστερήσεις στις επεκτάσεις του τραμ. 10 δις το κόστος των τροχαίων μέσα σε 9 χρόνια. Δημιουργείται κίνημα οδηγών κατά της λακκούβας. Έρευνες δείχνουν ότι η ρύπανση αφαιρεί  από τους Έλληνες ένα χρόνο ζωής-τα μικροσωματίδια 9 μήνες ζωής. Αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα ο Ασωπός- επεκτείνεται η μολυσμένη ζώνη στη Μαυροσουβάλα-αποκαλύπτονται και άλλοι «Ασωποί». Ασωπός και αυτοδιοικητικές ευθύνες, επικινδυνότητα, αδράνεια του ΥΠΕΧΩΔΕ, παρέμβαση ΕΕ. Κίνδυνος δυσφήμισης της ανακύκλωσης-στη χωματερή οι μπλε κάδοι. Καταιγίδες στην Αθήνα προκαλεί το φαινόμενο θερμικής νησίδας. Η Βουλή εγκρίνει τη χρήση καμερών-κάμερες στις παιδικές χαρές ζητάει ο δήμαρχος Αθηναίων. Αποκάλυψη για παρακολουθήσεις από εταιρεία κιν. τηλεφωνίας στον Πειραιά. Συνέλευση της Παναττικής πρωτοβουλίας για κεραίες κιν. τηλεφωνίας. Ξηλώνονται κεραίες σε διάφορες περιοχές. Κίνδυνοι υγείας από τους πυλώνες της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

 

Ημερολόγιο

Καταγράφτηκαν 56 εκδηλώσεις στο δίμηνο Νοέ.-Δεκ. 2007 (36 εκδηλώσεις στο προηγούμενο δίμηνο).

 

27  Νέα Μέτωπα-Κινητοποιήσεις

Για τα αναψυκτήρια-σπίτια στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, για ευρύτερο συντονισμό 4 δήμων για πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, για συντονισμό φορέων Δυτ. Αθήνας για το Ποικίλο, για τους ελεύθερους χώρους στη Ν. Ερυθραία,  για δυσκολίες πρόσβασης ΑΜΕΑ, για οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, για προστασία Πεντέλης-Μελίσσια, για το 150 δημοτικό σχολείο Κυψέλης (σε κοντέϊνερ από το 1999), για το κτήμα Πουλή στο Περιστέρι, για την απαλλοτρίωση του ελεύθερου χώρου «μπουλντόζες» στο Αιγάλεω, για το μη χτίσιμο στο Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα, για την κοπή 1500 δέντρων στο Ηράκλειο, για την κοπή δέντρων σε νησίδες στην Κηφισιά, για την κοπή δέντρων στη Γλυφάδα, για δενδροφύτευση στο παρκάκι Ριανκούρ-Πανόρμου, για ανασύσταση των υδάτινων δρόμων του Λεκανοπεδίου, για το χτίσιμο του Λόφου Μπόκορου στα Μελίσσια, για επέκταση Χαλυβουργικής, για ελεύθερους χώρους και κατά κεραιών στη Γούβα, για δημιουργία ξενώνα συγγενών των καρκινοπαθών στα προσφυγικά Αλεξάνδρας, για δημιουργία κινήματος κατά της λακούβας από οδηγούς, για περιπολίες πολιτών κατά αποβλήτων στον Ασπρόπυργο, για αντίθεση σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο Δ. Καισαριανής, για δημιουργία ευρύτερης επιτροπής για μόλυνση στον Ασωπό,  για εναντίωση στις  επιθέσεις σε ξένους σε Ελαιώνα-Αιγάλεω, για το ξήλωμα κεραίας στον Αγ. Αρτέμιο, για ίδρυση συλλόγου κατά κεραιών στα Β. Προάστια.

 

Δράση του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

·        Ανανέωση της ιστοσελίδας με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα, σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών υποστήριξης του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων.

·        Παρουσία στο ΣτΕ για στήριξη της συζητούμενης υπόθεσης για τον Ελαιώνα.

·        Ενημερωτικό Σημείωμα προς ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Περιπτώσεις που η πολιτική του Δ. Αθηναίων χειροτερεύει την πόλη της Αθήνας». (Στοιχεία δημοσιεύτηκαν στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/12/2007)

·        Ενημερωτικό Σημείωμα προς συντάκτρια από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ: «Πόσα τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο έχει η Αθήνα;-Αποδελτίωση πληροφοριών από το Παρατηρητήριο.

·        Αποστολή κειμένου σε συντάκτρια από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθήνας. Η αναφορά μας στην «Ολυμπιακά Ακίνητα» φαίνεται ότι «έκοψε» τη δημοσίευση του.

·        Άρθρο: «Κυψελη: Ελεύθεροι χώροι και ποιότητα ζωής», Δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό LIFE-O

·        Ενημερωτικό Σημείωμα: «για τη σχέση δέντρων-πράσινου-οξυγόνου στην Αθήνα». Ζητήθηκε από τον σύλλογο του Ν. Κόσμου ΠΗΓΑΣΟΣ.

·        Προσκεκλημένος εισηγητής στο μάθημα "Υπαίθριοι Χώροι και Φύση στους οικισμούς και στην πόλη"-Καθηγήτρια Τζένη Κοσμάκη, ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Τομέας Πολεοδομίας-Χωροταξίας

·        Συμμετοχή στην έκδοση του τεύχους Νο 21 του Περιοδικού «Ελεύθεροι Χώροι»

·        Συμμετοχή στην τακτική συνάντηση Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας

·        Συμμετοχή στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κλίματος, Σύνταγμα 8/12/07.

·        Συνέντευξη Στην εφημερίδα Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Κάθε εβδομάδα http://sepik.net/nea/?p=461 για τους ελεύθερους χώρους και τα κινήματα πολιτών.

·        Επικοινωνία με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων

·        Έκδοση ΔΤ της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας με τρεις προτάσεις προς την Κυβέρνηση, για χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πρωτεύουσας από την Ε.Ε.

·        Παρουσίαση-Συζήτηση: «Σύγχρονη Πόλη, Νέα Προβλήματα-Νέα Μέτωπα» στο νεολαιίστικο στέκι NOSOTROS.
Διακίνηση-Δημοσιοποίηση της πρόσκλησης της Επιτροπής Αγώνα για τη Βίλα Ζωγράφου και συμμετοχή στην εκδήλωση

 

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ: Ηλίας Γιαννίρης, Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, 14-1-2008

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου