Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Νέος Κόσμος, Παγκράτι, Μέτς 1

επόμενο 2

Νέος Κόσμος

Ο χώρος της οδού Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο

Είναι 22 στρέμματα. Περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χελντράιχ, Ντελακρουά. Υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες όπως η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) 6,2 στρ., η ΔΕΗ 5 στρ., ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) 1 στρ., ο Δήμος Αθηναίων και άγνωστοι. Ο Δήμος Αθηναίων από το 1987 ομόφωνα ζήτησε να του παραχωρηθεί ο χώρος και τον χαρακτήριζε "κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών".

Μάλιστα εκπόνησε ειδική μελέτη και εκτίμησε ότι για απαλλοτριώσεις χρειάζονται 1,7 δις δρχ. Όλες οι παρατάξεις και τα κόμματα συμφωνούν να γίνουν και τα 22 στρέμματα ελεύθερος χώρος. Μετά από πολλές προσπάθειες και αγώνες των κατοίκων της Επιτροπής και του 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων η ΚΕΔ παραχώρησε για χρήση στο Δήμο Αθηναίων το μεγαλύτερο χώρο, έκτασης 6,2 στρεμμάτων. Η ΔΕΗ έχει προσφύγει (Δεκ. 97) στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Δήμου. (Φάκελος της Επιτροπής Κατοίκων που έχει παραδοθεί στο Παρατηρητήριο Ελ. Χώρων)

Τελικά η ΔΕΗ "έφυγε" από το ΣτΕ και βρίσκεται στο Εφετείο ζητώντας ή αποχαρακτηρισμό του χώρου ή απαλλοτρίωση, ώστε να της καταβληθεί το τίμημα. (Βραδυνή 22-2-2000)

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Αθήνας με ανακοίνωσή της (Δεκ 2000) αναφέρει ότι "η ΔΕΗ επιμένει να κτίσει τα κτίριά της στο Ν. Κόσμο".

Γίνεται Παιδική Χαρά και ο χώρος 5,2 στρεμμάτων διαμορφώνεται για χρήση των περιοίκων. Ωστόσο η ΔΕΗ στη δική της έκταση επιμένει και στις 17/3/2001 δικάζεται η προσφυγή της. Σχετικά με την έκταση του ΟΔΕΠ η Επιτροπή Αγώνα βρίσκεται απέναντι σε "τοίχο" (Συνεδρίαση Συντονιστικού Αθήνας 11-1-2001)

Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικεί την αξιοποίηση του οικοπέδου, συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων, που περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χέλντραϊχ και Ντε Λακρουά, προκειμένου να δημιουργήσει χώρο αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους του Νέου Κόσμου. Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε μία περιοχή που κύρια χαρακτηριστικά της είναι ο υπερβολικός αριθμός συνεργείων και καταστημάτων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, η ύπαρξη κεντρικών αρτηριών και η λειτουργία τριών σταθμών του Μετρό, που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης. Ο Δήμος Αθηναίων από το 1986 στάθηκε δίπλα στους δημότες του Νέου Κόσμου και στους φορείς που τους εκπροσωπούν και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κήρυξε το οικόπεδο ως “χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών”. Σήμερα, ζητεί να του αποδοθούν, επιπλέον, τα 5,2 στρέμματα της έκτασης, που ανήκουν στη ΔΕΗ, η οποία με προσφυγή της στο Διοικητικό Εφετείο έχει ζητήσει την άρση του Π.Δ., που χαρακτηρίζει το χώρο αυτό ως χώρο πρασίνου, προκειμένου να τον οικοδομήσει. Η εκδίκαση της υπόθεσης για την ανάκληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος ορίστηκε, μετά από ενέργειες του Δήμου Αθηναίων, για τις 4 Ιουνίου 2002. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου 2002, θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημά του για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδος αποζημίωσης, ώστε να μπορέσει ο χώρος της ΔΕΗ να περιέλθει στην κυριότητά του. (Δελτίο Τύπου Δ. Αθηναίων, Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001)

Επιστροφή

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Να εκτελεστεί η απόφαση κατεδάφισης των κεραιών

Με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, και όλων των δημοτικών παρατάξεων και παρά την αρχική αδιαφορία των αρμοδίων, ύστερα από επίπονες προσπάθειες της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Νέου Κόσμου, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) διέταξε την άμεση διακοπή λειτουργίας κεραίας όπως αποφάσισε ομόφωνα και το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων. Ήδη διενεργείται προανάκριση για το θέμα.
Στην οδό Τερπάνδρου 7 βρίσκεται όχι μια αλλά ολόκληρο συγκρότημα κεραιών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί παράνομα εδώ και χρόνια, καθώς όπως γνωμοδότησε και η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας η αρχική μελέτη έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι άκυρη, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των περίοικων λόγω υπέρβασης των ορίων ασφαλούς έκθεσης. Συγκεκριμένα δεν τηρούσε τον πολεοδομικό κανονισμό, δηλαδή η κεραία, όταν εγκαθίσταται, να είναι πάνω από το ύψος των γύρω πολυκατοικιών.
Όπως όμως μας ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων και παρά τις αποφάσεις μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία κίνηση διακοπής λειτουργίας της κεραίας (από την εταιρεία, την ΕΕΤΤ ή το Δήμο Αθηναίων). Οι κάτοικοι απαιτούν απ’ τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν το νόμο επιβάλλοντας άμεσα τη διακοπή λειτουργίας των κεραιών. ΕΠΟΧΗ 5-3-06

Επιστροφή

Θέλουν αξιοποίηση

Ανοιχτή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου ζητώντας την αξιοποίηση του Πάρκου Λαγουμιτζή, ένα αίτημα 30 χρόνων.

«Ολες τις προτάσεις μας για το πώς θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το πάρκο προς όφελος όλων εμάς των κατοίκων της περιοχής τα έχουμε υποβάλει επανειλημμένα σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Παρ' όλα αυτά, κανένας τους δεν βρίσκεται εδώ σήμερα», τόνισε ο συντονιστής της συγκέντρωσης, Ανδρέας Φωτόπουλος.
Οπως είπε στην «Ε» ο κ. Φωτόπουλος, «σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του περασμένου μήνα (3/4) ο αντιδήμαρχος Χ. Ακριτίδης δήλωσε ότι το πάρκο, εκτός της Λέσχης Φιλίας, έχει ολοκληρωθεί, αναφερόμενος στα 204 φυλλοβόλα δέντρα τα οποία ο δήμος ανέλαβε να φυτευτούν στο χώρο. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να είχαν φυτευτεί περισσότερα, μη φυλλοβόλα, δέντρα και όχι μόνο. Θα έπρεπε ο δήμος να περιορίσει στο ελάχιστο την πλακόστρωση και να δημιουργηθεί χωμάτινος δρόμος για περίπατο και τρέξιμο, όπως και τουαλέτες και υπαίθριο αναψυκτήριο. Χώρος υπάρχει, η συνολική έκταση του πάρκου είναι 22 στρέμματα, εκ των οποίων τα 20,5 ανήκουν στο δήμο».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει «ούτε στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, όπου λειτουργούσε ως αποθήκη, το οποίο προβλεπόταν από το δήμο να γίνει Λέσχη Φιλίας, έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες».
Αν και οι κάτοικοι της περιοχής μόνο ικανοποιημένοι δεν είναι από την αξιοποίηση... του πάρκου, ο δήμος τους ζητάει να πληρώσουν και από πάνω! «Ο Δήμος Αθηναίων χρεώνει τους κατοίκους του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται κοντά στο πάρκο, με το αιτιολογικό της αποζημίωσης λόγω ρυμοτομίας», μας πληροφορεί ο κ Φωτόπουλος. «Συγκεκριμένα, από τους ενοίκους της πολυκατοικίας της οδού Χεντράιχ 25 ζητάει το ποσό των 18.000 ευρώ ανά διαμέρισμα», συμπληρώνει.

Ναυ.Καρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/05/2006

Επιστροφή

Αθήνα, 16-05-2006 Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 14-05-2006, συγκέντρωση κατοίκων του Νέου Κόσμου στο Πάρκο Λαγουμιτζή. Η συγκέντρωση έγινε γιατί το «πάρκο» δεν έχει ολοκληρωθεί παρά τα 30 χρόνια αγώνων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αθλοπαιδιών.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και μίλησαν κατά σειρά ομιλίας : ο Ιερέας του Ι. Ν. της Αναλήψεως πατήρ Νικηφόρος, ο κος Σ. Λάμπρου – εκπρόσωπος της Συμπαράταξης για την Αθήνα, η κα Ν. Σπηλιοπούλου – Διαμερισματική σύμβουλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορφέας», ο κος Ν. Ματζούτσος – πρώην Διαμερισματικός σύμβουλος, ο κος Π. Καραγιώργος από την Άλλη Αθήνα και η κα Αντ. Διγενή, πρώην Διαμερισματική σύμβουλος.

Επίσης παρευρέθηκαν η κα Μ. Αθανασιάδου – Δημοτική σύμβουλος από την Αθήνα η πόλη μας, η οποία έθεσε το θέμα του πάρκου στο Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη ημέρα), ο κος Π. Τσακανίκας – Διαμερισματικός σύμβουλος και η κα Μ. Ξανθού – πρώην Διαμερισματική σύμβουλος.

Στη συγκέντρωση δεν παρευρέθησαν ούτε έστειλαν μήνυμα, ο κ. Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι. Το γεγονός αυτό δημιούργησε άσχημη εντύπωση και την εκτίμηση ότι η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα των κατοίκων. Οι συγκεντρωθέντες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα για την ολοκλήρωση του έργου. Η Επιτροπή Κατοίκων δηλώνει ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για ένα πάρκο πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, φιλικό και λειτουργικό προς όλους τους κατοίκους της περιοχής του Νέου Κόσμου.

Η Επιτροπή Κατοίκων του Νέου Κόσμου.   (Για την αντιγραφή : Α.Φ.)

Επιστροφή

ΔΕΚΑΩΡΟΦΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ θέλει να κατασκευάσει η Εκκλησία * Αγανάκτηση κατοίκων

Αγιο τσιμέντο στο πάρκο Λαγουμιτζή

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μια δεκαώροφη πολυκατοικία ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Εκκλησία μέσα στο πάρκο Λαγουμιτζή, στον Νέο Κόσμο!

Στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων να εκχωρηθεί η έκταση για να ολοκληρωθεί η μοναδική πράσινη όαση των 22 στρεμμάτων της περιοχής, απαντά με προσφυγές στα δικαστήρια, διεκδικώντας υπέρογκα ποσά που στην ουσία αποκλείουν τα σχέδια ανάπλασης.
Γλυκόπικρη η γεύση από το μικρό οδοιπορικό μας στο χώρο δίπλα στην πολύβουη λεωφόρο Λαγουμιτζή και τις προσφυγικές πολυκατοικίες, με ξεναγούς μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Πήγασος».
Το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει το διαμορφωμένο πράσινο που δίνει μια άλλη νότα στη γειτονιά, παρά την πλημμελή συντήρησή του από τις υπηρεσίες του δήμου. Στην ίδια ενότητα βρίσκονται η σύγχρονη παιδική χαρά και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι καταφύγιο για τους νέους της περιοχής. Δίπλα βρίσκεται η υπό κατασκευή «Στέγη Φιλίας». «Με πολύχρονους αγώνες που ξεκίνησαν πριν από οκτώ χρόνια καταφέραμε να απαλλοτριωθεί η έκταση των 5,2 στρεμμάτων που ανήκε στη ΔΕΗ. Αλλα 6,5 στρέμματα καταλάμβανε το ΚΟΜΔΕ, ο χώρος που χρησιμοποιούσε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για τα μηχανήματά του.
Με παρέμβαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου το 2003, βρέθηκε λύση και δόθηκε και αυτός ο χώρος στους κατοίκους. Ακολούθησαν πολλά διαβήματα στο δήμο για να πειστεί να ξεκινήσουν τα έργα διαμόρφωσης του πάρκου», μας λέει ο Χρήστος Μαρκόπουλος, γέννημα-θρέμμα της περιοχής, που έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια αγώνες για να αποκτήσει ο Νέος Κόσμος το πάρκο που δικαιούται. «Το αυτονόητο», όπως είπε με δικαιολογημένη αγανάκτηση.

Η εικόνα όμως αλλάζει λίγα μέτρα πιο κάτω. Μέσα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χέλντραϊχ και Ντελακρουά, προς τη δυτική πλευρά, λειτουργεί μια μάντρα φορτηγών και άλλων οχημάτων. Πρόκειται για έκταση 1,2 στρέμματος που διεκδικείται από την Εκκλησία. «Ζητάμε να το παραχωρήσει στους κατοίκους, που πριν από πολλές δεκαετίες έχουν προσφέρει στην Εκκλησία χωρίς αντάλλαγμα την έκταση 4 στρεμμάτων, λίγο πιο πάνω από το πάρκο, για να χτιστεί ο ναός της Αναλήψεως», επισημαίνει ο Ανδρέας Φωτόπουλος, αντιπρόεδρος του «Πήγασου».
Η Εκκλησία όμως προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας υπέρογκα ποσά που στην ουσία δυσκολεύουν το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης. «Δίπλα ακριβώς, βρίσκεται ένα μικρό οικόπεδο 200 τετραγωνικών, με καθαρούς τίτλους και ο ιδιοκτήτης του δείχνει πολύ καλή διάθεση να το παραχωρήσει σε λογική τιμή για να ολοκληρωθεί το πάρκο», μας λέει ο κ. Φωτόπουλος, που δεν κρύβει την πικρία του και για μια άλλη απαίτηση της Εκκλησίας.
Μας δείχνει ένα μικρό οικόπεδο, που βρίσκεται στην οδό Ντελακρουά, και αποτελεί τη μόνη σύνεδεση του ναού με το πάρκο και εξηγεί: «Ανήκει στο υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, παρ' όλα αυτά η Εκκλησία έχει αναρτήσει ταμπέλα και προαναγγέλλει την κατασκευή πνευματικού κέντρου».
Ο σύλλογος δεν κρύβει την πικρία του για την ολιγωρία της δημοτικής αρχής. Μάλιστα, η νέα διαμερισματική σύμβουλος Ελπίδα Αλεβίζου μάς αποκάλυψε και μια άλλη πτυχή: «Ο δήμος κοινοποίησε στους περίοικους έγγραφα με τα οποία τους ζητεί να καταβάλουν υπέρογκα ποσά ως συμβολή τους στην ήδη απαλλοτριωμένη περιοχή!».
Μας μίλησαν επίσης για τα «μικρά» τους αιτήματα, όπως η συντήρηση του πρασίνου και φύτευση του χώρου με ψηλά δένδρα.
Η τοποθέτηση εμποδίων, όπως τα γνωστά «σαμαράκια», στον δρόμο που βρίσκεται στην έξοδο των αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να μην κινδυνεύουν οι μικροί αθλητές. Προτείνουν επίσης το υπό κατασκευή κτίριο να μη δοθεί μόνον για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά να εξασφαλιστεί χώρος για τους νέους της περιοχής που δεν διαθέτουν το δικό τους στέκι. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/11/2006

 

Επιστροφή

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: 31 χρόνια για να γίνει το πάρκο

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑ χρόνια διαμαρτυριών, συγκεντρώσεων, καταλήψεων και δικαστικών αγώνων χρειάστηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή των οδών Λαγουμιτζή και Χελντράιχ, στον Ν. Κόσμο, για να γίνει πάρκο μία έκταση 22 στρεμμάτων.

«Εάν δεν αντιδρούσαμε εμείς το πάρκο δεν θα υπήρχε σήμερα», λέει ο κ. Ανδρέας Φωτόπουλος από τον Σύλλογο Πήγασος, που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις. Όπως θυμάται, στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν πρόχειρες αποθήκες με εργαλεία και μηχανήματα δημοσίων έργων, ενώ ένα κομμάτι ανήκε στη ΔΕΗ. «Το 1996 προχωρήσαμε σε κατάληψη του χώρου. Κάναμε συγκεντρώσεις και φυτεύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν το 1998 να παραχωρηθούν από την ΚΕΔ στον Δήμο Αθηναίων 6,2 στρέμματα».

Ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες των κατοίκων με τη ΔΕΗ. Τελικά το 2004 άλλα 5 στρέμματα παραχωρήθηκαν στον δήμο και άρχισε να δημιουργείται το πάρκο και μία παιδική χαρά. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να διεκδικούμε. Ζητάμε να φυτευτούν άφθονα μη φυλλοβόλα δέντρα, να δημιουργηθούν χώροι ξεκούρασης, να περιοριστεί η πλακόστρωση», λέει ο κ. Φωτόπουλος.
ΤΑ ΝΕΑ , 08/03/2007

Επιστροφή

Αντί για πράσινο... πάρκινγκ το δημοτικό οικόπεδο

Σε πάρκινγκ αυτοκινήτων έχει μετατραπεί ο αναξιοποίητος δημοτικός χώρος δίπλα στην πλατεία Λεύκας, στο Νέο Κόσμο, μια περιοχή με 200.000 κατοίκους και ταχύτατη οικιστική ανάπτυξη λόγω του μετρό, όπου το πράσινο θεωρείται είδος... πολυτελείας. Παρ' όλα αυτά, η έκταση των περίπου τριών στρεμμάτων, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει απαλλοτριωθεί από το 1998 από το Δήμο Αθηναίων, περιμένει τα έργα δενδροφύτευσης σχεδόν μία δεκαετία!

Με τη σύμβουλο του 2ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων Ελπίδα Αλεβίζου και τον Μ. Αηδονίδη του αθλητικού πολιτιστικού συλλόγου «Πήγασος», βαδίσαμε ανάμεσα σε πολυκατοικίες της γειτονιάς που ασφυκτιά στο τσιμέντο. Μοναδική όαση, η πλατεία Λεύκας, με τα ψηλά δέντρα. «Είναι έργο της δεκαετίας του '80 και έγινε πράξη μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων», μας εξηγεί η διαμερισματική σύμβουλος.
Το απαλλοτριωμένο τμήμα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πλατεία Λεύκας και αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμά της. Η κ. Αλεβίζου μάς δείχνει αποφάσεις του διαμερισματικού συμβουλίου από το 2004, που ζητούν να προχωρήσει αμέσως η δενδροφύτευση, καθώς προχωράμε ανάμεσα σε πρόχειρες τσιμεντοστρώσεις που έγιναν από κατοίκους που είτε ήθελαν να προστατευθούν από τη σκόνη είτε να μην ταλαιπωρούν τα αυτοκίνητά τους!
Το σχέδιο της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου προβλέπει επίσης πεζοδρόμηση ενός μικρού τμήματος μεταξύ των οδών Φοίβου και Μαργαρίτη, ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός περίπατος ανάμεσα στις πολυκατοικίες ώς την οδό Παρασκευοπούλου.
«Ζητήσαμε με έγγραφό μας από το δήμο να προχωρήσει στα έργα δενδροφύτευσης, αφού μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα υπάρχει ανάγκη να πρασινίσει η Αθήνα και να διπλασιαστούν οι ελεύθεροι χώροι. Μας απάντησαν όμως ότι είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες για τη δημιουργία κήπων στις ταράτσες», αποκαλύπτει ο κ. Αηδονίδης, που σημειώνει: «Δεν λέμε όχι σε τέτοια μέτρα, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην αξιοποιούνται χώροι που έχουν αποκτηθεί με λεφτά των δημοτών». Εκλεγμένη με την «Ανοικτή Πόλη», η κ. Αλεβίζου προσθέτει: «Ζητάμε να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και να υπάρξει πρόγραμμα έργων. Τα διαμερισματικά συμβούλια εξακολουθούν να μη διαθέτουν υποδομές για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους».    Χ.ΤΖ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2007

Επιστροφή

Να πρασινίσουμε τους ελεύθερους χώρους

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική ισοδυναμούν με διπλασιασμό των ΙΧ που κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο. Η οικολογική κρίση παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με ορατές ήδη επιπτώσεις στο κλίμα και κατά συνέπεια στη δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίοι αδόμητοι χώροι της Αθήνας μένουν αναξιοποίητοι λόγω της αδιαφορίας του Δήμου.

Για παράδειγμα, στην περιοχή μας, ο χώρος, 500 τ.μ. περίπου, γύρω από την πλατεία Λεύκας (οδός Αγλαονίκης), αν και αποτελεί δημοτική περιουσία από το 1998 χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου έχει εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να καταλαμβάνεται σήμερα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όπως άλλωστε και οι αδόμητοι χώροι στην οδό Παρασκευοπούλου που έπρεπε να έχουν απαλλοτριωθεί από το 1988. Δρόμοι με λιμνάζοντα νερά, καταπατήσεις και σκουπίδια υποβαθμίζουν την ευρύτερη περιοχή, που θα μπορούσε να γίνει μια μικρή όαση, στο ασφυκτικό περιβάλλον της Λ. Βουλιαγμένης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΤΟΥΝ οι αδόμητοι χώροι γύρω από την ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΕΥΚΑΣ

ανήκουν στο Δήμο – να αξιοποιηθούν τώρα! 

Απέναντι σ’αυτή την πραγματικότητα οι φορείς και ενεργοί πολίτες συντονίζουν τη δράση τους για την ενίσχυση των αστικών και περιαστικών πνευμόνων πρασίνου της πόλης. Η δημοτική κίνηση της Ανοιχτής Πόλης στο 2ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, συμμετέχει έμπρακτα στην προστασία και φύτευση των ελεύθερων  χώρων της πόλης. Άλλωστε ήδη το 1/3 της μη δομημένης έκτασης του λεκανοπεδίου είναι καλυμμένο από αυτοκίνητα.

*μετά την καταστροφή ενός μεγάλου κομματιού του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου στους ελεύθερους χώρους

 * όχι άλλη εγκατάλειψη και ρύπανση της πόλης

 * η πόλη ξανά στους πολίτες της

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ 2ου διαμερίσματος (Μέτς- Παγκράτι- Αγ. Αρτέμιος- Ν. Κόσμος) Φιλολάου 159, 210 5202 373, www.anoihtipoli.gr, www.anoihtipoli.blogspot.com

(Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο 1-11-2007)

Επιστροφή

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΕΡΓΩΝ κ. ΧΡΟΝΗ ΑΚΡΙΤΙΔΗ

Κοινοποίηση:

Γραφείο Δημάρχου

Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου

Δημοτικές Παρατάξεις

Κατοίκους του Ν. Κόσμου

Μ.Μ.Ε.

Κύριε Αντιδήμαρχε,

Σάς απευθύνουμε αυτή την επιστολή διότι ματαίως περιμένουμε εδώ κι ενάμιση μήνα, ανταπόκριση στο αίτημά μας για μια συνάντηση μαζί σας ώστε να μας εξηγήσετε τους λόγους που σάς οδήγησαν να υποβάλετε σε «σκωτσέζικο ντους» το Σύλλογό μας. Μάταια – επίσης – περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο να ορίσετε μια συνάντηση για να σάς εκθέσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής του Νέου Κόσμου.

Κύριε Αντιδήμαρχε, σάς υπενθυμίζουμε ότι στις 17-12-2007 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφερθήκατε με απρεπή και συκοφαντικά σχόλια για εμάς με φράσεις όπως : «Είπα ότι βοηθάει πάρα πολύ και έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε πολλά θέματα. Υπάρχουν ορισμένα θέματα, όμως, που ο καθένας θέλει να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του όταν παύουν να υπάρχουν τα προβλήματα», «είχαν να κάνουν και όταν κατασκευάστηκε το Πάρκο της Λαγουμιτζή  γιατί μπήκαν 152 δέντρα ενώ έπρεπε να μπουν 154, γιατί είναι κάποια φυλλοβόλα, γιατί δεν είναι κάποια αειθαλή»

«Ο συγκεκριμένος Σύλλογος κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο συγκεκριμένο διαμέρισμα και βεβαίως κάνει και δουλειά που βοηθά το Δήμο αλλά κάμει και πολλές φορές δουλειά για ίδιον συμφέρον(!!!)».

Η τοποθέτησή σας αυτή που ταιριάζει απόλυτα με το γνωμικό «Να σε κάψω Γιάννη μου, να σ’αλείψω λάδι» μάς υποχρεώνει να παρατηρήσουμε τα εξής :

Ο Σύλλογός μας δεν αισθάνεται την ανάγκη να επιβεβαιώνει την παρουσία του. Αυτό αποδεικνύεται από την πολυετή ενεργητική συμμετοχή του στο Αθλητικό – Πολιτιστικό – Αυτοδιοικητικό κίνημα του Νέου Κόσμου.

Κύριε Αντιδήμαρχε, δεν επινοούμε εμείς τα προβλήματα στο Νέο Κόσμο. Τα προβλήματα υπάρχουν και όχι μόνον δεν λύθηκαν αλλά πολλαπλασιάζονται. Σάς τα θυμίζουμε :

-Παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, -Έλλειψη πρασίνου, -Κατεστραμένοι δρόμοι και πεζοδρόμια, -Συνεργεία αυτοκινήτων, -Παράνομη στάθμευση, -Έλλειψη αθλητικών και πολιτιστικών χώρων,

-Παράνομη λειτουργία οίκων ανοχής, -Έλλειψη γυμνασίου – λυκείου, -Ολοκλήρωση του Πάρκου Λαγουμιτζή, Ελλείψεις στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, -Αποχετευτικό Δουργουτίου, - Ανάπλαση Πλ. Λεύκας, -Ελλιπής ηλεκτροφωτισμός, -Κυκλοφοριακό, -Ανασφάλεια των κατοίκων, κ.ά.

Όσο για το πάρκο Λαγουμιτζή, δεν μιλάμε για «152 αντί 154 δέντρα» αλλά, όπως γνωρίζετε, για πύκνωση της δενδροφύτευση με υψηλά και αειθαλή δένδρα με στόχο τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου τόσο απαραίτητου στην υποβαθμισμένη συνοικία μας (σάς επισυνάπτουμε παλαιότερο έγγραφο).

Κύριε Αντιδήμαρχε, σχετικά με την εκτίμησή σας ότι κάνουμε δουλειά για ίδιο συμφέρον, δε νομίζουμε ότι κανείς από τους διατελέσσαντες προέδρους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, από το ξεκίνημά μας το 1985, έχει αποκτήσει πολυτελή αυτοκίνητα, εξοχικές βίλες, καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες ή έχει καταλάβει υπουργικές πολυθρόνες και αξιώματα.

Τελειώνοντας, διαβεβαιώνουμε εσάς και κάθε καλόπιστο άνθρωπο ότι ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται με μοναδικό γνώμονα την προώθηση λύσεων στα σοβαρά προβλήματα του Νέου Κόσμου, μακριά από κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες, γιατί πιστεύουμε ότι τα προ-βλήματα αφορούν όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από την πολιτική και κομματική τους τοποθέτηση.

Φιλικά,

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΗΓΑΣΟΣ» 14-2-08

Επιστροφή

Α Ν Ο Ι Χ Τ Η   Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

Προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο

Κοινοποίηση :

Γραφείο Δημάρχου

Συμβούλιο 2ου Δημοτ. Διαμερίσματος

Μ.Μ.Ε.

 

Σεβασμιώτατε,

Καταρχήν θα θέλαμε να σάς συγχαρούμε για την εκλογή σας ως προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος και να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο θεάρεστο έργο σας.

Στη συνέχεια θέλουμε να σάς ενημερώσουμε για ένα θέμα που απασχολεί επί πολλά χρόνια τους κατοίκους της περιοχής του Νέου Κόσμου.

Πρόκειται για μία έκταση 1.204 τ.μ. που κατέχει η Εκκλησία της Ελλάδος και την οποία έχει ενοικιάσει σε μία οχλούσα και ρυπογόνο επιχείριση. Ο εν λόγω χώρος αποτελεί μέρος μίας έκτασης 22 στρεμμάτων που έχει χαρακτηρισθεί από το Δήμο Αθηναίων ως χώρος πρασσίνου και αθλοπαιδιών, από το 1986.

Σεβασμιώτατε, απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά και σάς παρακαλούμε να δώσετε ένα τέλος στην πολυετή δικαστική διαμάχη, παραχωρόντας αυτή την μικρή έκταση στο Δήμο Αθηναίων ώστε να ολοκληρωθεί το πάρκο και να δημιουργηθεί ένας αξιόλογος πνέυμονας πρασίνου.

Κάνοντας μια παρένθεση σάς κάνουμε γνωστό ότι οι κάτοικοι της περιοχής βοήθησαν την ανέγερση του Ι.Ν. της Αναλήψεων σε δημόσιο καταπατημένο χώρο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το επίδικο. Πιστεύουμε ότι η παρέμβασή σας στα πλαίσια της Χριστανικής πρακτικής, θα γεμίσει με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης τους πολυπαθείς κατοίκους του Νέου Κόσμου.

Με εκτίμηση,

  ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΗΓΑΣΟΣ» 22-2-08

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 5-3-08)

 

Επιστροφή

 

15 Μαϊου 2008

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Πραγματοποιήθηκε στις 13-5-2008, μετά από πρόσκληση του Α.Π.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Νέου Κόσμου. Οι κάτοικοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους γιατί παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν από τη Δημοτική Αρχή πριν ένα χρόνο, ελάχιστα πράγματα υλοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα έχουν τεθεί στο Δήμο Αθηναίων και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τα εξής θέματα :

Η επικίνδυνη ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας,

Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των συνεργείων αυτοκινήτων,

Η έλλειψη πρασίνου και φροντίδας για το ήδη υπάρχον,

Η πλημμελής καθαριότητα,

Η παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες, ράμπες για ΑΜΕΑ και χώρους πρασίνου,

Η έλλειψη αθλητικών και πολιτιστικών χώρων για τη νεολαία,

Οι κατεστραμμένοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια,

Τα εγκαταλειμένα αυτοκίνητα,

Ο ελλιπής ηλεκτροφωτισμός,

Η ανασφάλεια των πολιτών,

Η έλλειψη αστυνόμευσης,

Η παράνομη λειτουργία οίκων ανοχής,

Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στη λαϊκή αγορά Δουργουτίου, κ.ά.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι κ.κ. Τάκης Μπέης - Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου της Αθήνας, Ελένη Πορτάλιου - Δημοτική Σύμβουλος του Δ. Αθηναίων, Ελπίδα Αλεβίζου – Διαμερισματική Σύμβουλος του 2ου Δημ. Διαμερίσματος, Φρόσω Κονδύλη - Διαμερισματική Σύμβουλος του 2ου Δημ. Διαμερίσματος, Παν. Τσακανίκας - Διαμερισματικός Σύμβουλος του 2ου Δημ. Διαμερίσματος, Δήμητρα Αγγελάκη – Νομαρχιακή σύμβουλος, Κώστας Τσεκούρας – εκπρόσωπος της βουλευτού κας Συλβάνας Ράπτη, Μπάμπης Καραγιώργος – Πρόεδρος της ΑΚΙΒΔΑ, Παναγιώτης Βωβός – Πολιτική Πρωτοβουλία εναντίον των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής.

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος – Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν πολυπληθής, ωστόσο «έλαμψαν» με την απουσία τους - μεταξύ άλλων - ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Ανδρέας Προμπονάς και εκπρόσωπος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Γ Ι Α Τ Ι ;  Μήπως επειδή δεν είχαν τίποτα ουσιαστικό να πούν;

Tο γεγονός αυτό προκάλεσε κακή εντύπωση και δυσμενή σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

Στη συγκέντρωση εκφράστηκε επίσης η έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων για την αδιαφορία της Πολιτείας και της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Νέου Κόσμου και της Αθήνας γενικότερα.

Παράλληλα αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να μη γίνει ο Νέος Κόσμος ... Τρίτος Κόσμος. Στη συνέχεια επακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους η οποία ολοκληρώθηκε στο Σταθμό του Μετρό «Νέος Κόσμος».

Η Οργανωτική Επιτροπή

 

Επιστροφή

Ελεύθεροι χώροι για... μπάζωμα

2.500 περιπτώσεις απαλλοτριώσεων εκκρεμούν. Οικόπεδα γίνονται πάρκινγκ, χωματερές ή τσιμέντο. Απελπιστική η κατάσταση στο Ν. Κόσμο. Στα χαρτιά οι δεσμεύσεις του Δήμου Αθηναίων για τρία πάρκα-ανάσα.

Μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να θέτει το πράσινο ως μία από τις βασικές προτεραιότητές του, όμως με το μεγαλεπήβολο σχέδιο της διπλής ανάπλασης σε Ελαιώνα και Λεωφόρο Αλεξάνδρας να έχει κολλήσει μόνο 40 στρέμματα της πόλης μετατράπηκαν σε κοινόχρηστο πράσινο την τελευταία διετία. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άλλοι χώροι κινδυνεύουν να χαθούν και να οικοδομηθούν, εξαιτίας της αδράνειας του δήμου να προχωρήσει γρήγορα τη διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών τους. Ωστόσο, ακόμα και σε περιπτώσεις που η διαδικασία της απαλλοτρίωσης έχει ολοκληρωθεί, η δενδροφύτευση δεν γίνεται ποτέ, με αποτέλεσμα τα οικόπεδα να μετατρέπονται σε ελεύθερα πάρκινγκ και χωματερές. Στην επιβαρημένη περιοχή του Νέου Κόσμου, κάτοικοι και τοπικοί φορείς διεκδικούν εδώ και χρόνια την υλοποίηση των δεσμεύσεων του δήμου για δημιουργία τριών μικρών πάρκων. Στο Δρουγούτι, μια έκταση ενός στρέμματος περίπου, στο τρίγωνο των οδών Ντουρμ, Κασομούλη και Σφιγγός, έχει μετατραπεί σε άναρχο πάρκινγκ. Οπως λέει η ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη, που μένει στην οδό Ντουρμ: «Οταν αγόρασα το σπίτι μου, με διαβεβαίωναν πως το πάρκο θα ήταν έτοιμο μέσα στους επόμενους μήνες. Πέρασαν τρία χρόνια και ακόμα βλέπω αυτοκίνητα παρκαρισμένα». Οι κάτοικοι έχουν στείλει πολλές επιστολές στο Δήμο Αθηναίων, συλλέγοντας μάλιστα υπογραφές, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει καμία απάντηση τα τελευταία δύο χρόνια. Σε ένα άλλο σημείο του Νέου Κόσμου, στις οδούς Αρτέμωνος, Αετίωνος και Πολυκλέους, έχει απαλλοτριωθεί από το δήμο ένα μικρό οικόπεδο με σκοπό να δημιουργηθεί μια πλατεία. Η διαδικασία όμως έχει κολλήσει, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει αυτοκίνητα και σκουπίδια. «Ο δήμος αδιαφορεί για τους χώρους που μπορούν να γίνουν μικρές οάσεις στην πόλη», εξηγεί η διαμερισματική σύμβουλος Ελπίδα Αλεβίζου. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και το οικόπεδο στην οδό Παρασκευοπούλου. Εκτός από χώρος στάθμευσης μοιάζει και με χωματερή, όπου σκουπίδια. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δημιουργήσει 18 νέους χώρους πρασίνου φυτεύοντας 1.252 δέντρα και 9.273 θάμνους», εξηγεί ο διευθυντής Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων Δημήτρης Κυριακάκης. Εξάλλου 2.500 περιπτώσεις απαλλοτριώσεων εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες. Το συγκεκριμένο αριθμό αποκάλυψε ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στην παρουσίαση της Χάρτας Πρασίνου. Από τότε ο δήμος κατάφερε να διαμορφώσει μόλις οκτώ μικρούς χώρους. «Οι απαλλοτριώσεις μπλέκουν στα γρανάζια μιας χρονοβόρας γραφειοκρατίας με σκοπό τη μη υλοποίησή τους», λέει η κυρία Αλεβίζου. Ο Γιώργος Μάρραιη, πολιτικός μηχανικός, είναι μέλος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Απαλλοτριώσεων και Σχεδίου Πόλεως. «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί ποτέ», εξηγεί, ενώ προσθέτει: «Πριν από ένα χρόνο, ο δήμος πήρε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις απαλλοτριώσεις. Τα περισσότερα έχουν δαπανηθεί για τον Ελαιώνα, την ώρα που δεκάδες χώροι σε όλες τις γωνιές της πόλης χάνονται». Τα παραδείγματα δεκάδες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του οικοπέδου στη συμβολή των οδών Πέτρας και Ιωαννίνων στον Κολωνό, το οποίο αντί για πλατεία έγινε πολυκατοικία, λόγω της αδυναμίας του δήμου να καταβάλει την αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του. Την ίδια τύχη κινδυνεύει να έχει και ο χώρος 265 τ.μ. στις οδούς Μιχαλακοπούλου, Λαοδικείας και Πόντου, παρόλο που είναι χαρακτηρισμένος ως πράσινος από το 1939. ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 25-2-2009

Επιστροφή

Οι μικροί ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν στη περιοχή Δουργουτίου ,παραμένουν αναξιοποίητοι (οδός Σφιγγός και Κασομούλη) και απροστάτευτοι παρουσιάζοντας από το 2000 που ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση, εικόνα τριτοκοσμικής εγκατάλειψης. Η παρατεταμένη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής παρ’ όλες τις προσπάθειες και το ενδιαφέρον των κατοίκων ήταν απαράδεκτη.

Η Ανοιχτή πόλη τον Ιούλιο του 2008 με ανακοίνωση της ασχολήθηκε με τα δύο έργα άμεσης προτεραιότητας στη περιοχή ,αποχετευτικό και προστασία του ελεύθερου χώρου. Στο μεν αποχετευτικό δόθηκε λύση μετά από πολλά χρόνια, η διαμόρφωση όμως στη Σφιγγός καθυστερούσε αδικαιολόγητα.

Όμως ,μετά το δημοσίευμα  της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος (Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου ) η δημοτική αρχή, αποφάσισε να ενδιαφερθεί. Η Δημοτική παράταξη της Ανοιχτής πόλης, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, την Δευτέρα 9-3-2009 έβαλε το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμαρχος  δεσμεύτηκε  ότι το έργο (δεντροφύτευση και διαμόρφωση του χώρου) θα τελειώσει  το συντομότερο.

Η παράταξή μας αγωνίζεται για το πράσινο στην πόλη. Πιστεύουμε ότι τα δέντρα είναι αναγκαία για τη ψυχική και σωματική μας υγεία ,τα κτήρια της πόλης φαίνονται διαφορετικά μέσα από τα φυλλώματα των δέντρων,τα οποία προσδίδουν ηρεμία και δίνουν μια εικόνα υψηλής αισθητικής . Το δέντρο στη πόλη μειώνει την θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λειτουργεί σαν φίλτρο για τη σκόνη , τους ρύπους και τους θορύβους της πόλης.

Ανοιχτή Πόλη, Δημοτική Παράταξη Παλαιολόγου 8-10, Αθήνα. Τηλ: 2105202373-5 ΦΑΞ: 2105203268 e-mail: cittaperta@gmail.comhttp://www.anoihtipoli.gr

(ελήφθη 12-3-09)

Επιστροφή

Χτες,  28-7-2009  εκδικάστηκε στο Α΄ Μονομελές η υπόθεση της καταγγελίας που είχαμε κάνει  στον Εισαγγελέα το 2006 ,γιατί η κεραία  λειτουργούσε ανενόχλητα αν και είχε γίνει ανάκληση της άδειας από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων )  .Ο κ. Δημήτρης Παπαθανασόπουλος  και εγώ είμαστε  μάρτυρες κατηγορίας μαζί με μια εκπρόσωπο της ΕΕΤΤ ,δικηγόρο δεν είχαμε, η δίκη είχε αναβληθεί 3 φορές το κλίμα αυτή τη φορά όμως ήταν καλό .Οι ερωτήσεις που μας έκανε ο πρόεδρος ήταν ουσιαστικές , ο δικηγόρος της εταιρίας έλεγε συνεχώς ότι οι καταστροφές έγιναν παρουσία βουλευτή του ελληνικού  κοινοβουλίου του απάντησα ότι αυτό είναι το καθήκον των εκλεγμένων να είναι κοντά στους αγώνες των πολιτών ,  ο πρόεδρος όμως δεν του έδινε ιδιαίτερη σημασία    Τελικά η απόφαση ήταν  καταπέλτης για την WIND .

·         Αφαίρεση της άδειας

·         Ένοχος για 8 μήνες

·         10000  πρόστιμο

·         Δήμευση των μηχανημάτων

 Η απόφαση μάλλον δεν θα αργήσει να καθαρογραφτεί  γιατί  μέσα σε 15 ημέρες έχουν δικαίωμα να κάνουν έφεση. Νομίζω ότι πάμε καλά

Χαιρετισμούς

Ελπίδα Αλεβίζου (ελήφθη 29-7-09)

 

Επιστροφή

Η Αστυνομία συγκαλύπτει τη ρατσιστική επίθεση στο Νέο Κόσμο

Χτες το βράδυ, οργανωμένη ομάδα 40-50 κρανοφόρων επιτέθηκαν σε Άραβες μετανάστες που ζουν στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου. Χτύπησαν μετανάστες (τέσσερις από αυτούς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο), κατέστρεψαν αυτοκίνητα, λεηλάτησαν μαγαζιά Αράβων, λήστεψαν τις εισπράξεις της ημέρας. Για να μην υπάρξουν αμφιβολίες για το πολιτικό περιεχόμενο της επίθεσης, οι κρανοφόροι φασίστες φώναζαν: «Έξω οι ξένοι» και «φύγετε από την Ελλάδα».

Εξίσου εξοργιστική όμως με τη ρατσιστική επίθεση, ήταν και η στάση της Αστυνομίας. Παραθέτουμε απλά τις αστυνομικές ενέργειες:

1.      Το περιπολικό που φτάνει στον τόπο της επίθεσης, παραμένει πέντε (5) ολόκληρα λεπτά και δεν προβαίνει σε κανενός είδους έρευνα. Οι αστυνομικοί μάλιστα αναρωτιούνται: «Μα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι ‘αυτό το περιστατικό».

2.      Η Αστυνομία σπεύσει να ανακοινώσει ότι στο «Νέο Κόσμο έγιναν συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών», παρά το ότι τα θύματα είχαν ήδη δώσει ακριβείς περιγραφές για το τι είχε συμβεί. Σειρά «έγκυρων» ΜΜΕ αναπαράγουν το οφθαλμοφανές ψεύδος.

3.      Ομάδα 7 μεταναστών εγκλωβίζει δύο Έλληνες που, λόγω της συμπεριφοράς τους, θεωρήθηκε ότι έχουν σχέση με την επίθεση. Οι αστυνομικές δυνάμεις που σπεύδουν, δεν συλλαμβάνουν μόνο τους υπόπτους, αλλά και τους μετανάστες (!). Μεταφέρονται όλοι στο ΑΤ Κυψέλης.

4.      Στην πρώτη μισή ώρα της κράτησης, οι αστυνομικοί διαβεβαιώνουν ότι «τα ελληνόπουλα δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, έπαιζαν απλά μπάσκετ».

5.      Ενώ η επίθεση έγινε στις 9:00 μμ, η υποτυπώδης προανάκριση από την Ασφάλεια ξεκινάει στις 2 το πρωί, και μόνο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες εκπροσώπων του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών καθώς και της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό” που βρίσκονται έξω από το αστυνομικό τμήμα. Τελικά, προς τα ξημερώματα θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες.

Η ρατσιστική επίθεση στο Νέο Κόσμο δείχνει το φασιστικό παρακράτος όχι μόνο παραμένει σε πλήρη λειτουργία, αλλά και αισθάνεται απολύτως ασφαλές για να προβαίνει σε καταδρομικού τύπου επιχειρήσεις. Η χτεσινή στάση της Αστυνομίας (που την έχουμε ξαναδεί στον Άγιο Παντελεήμονα και αλλού) ενισχύει αυτό το αίσθημα ασφάλειας των παρακρατικών.

Είναι προφανές ότι το αντιρατσιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει στους φασίστες παρακρατικούς και τους αστυνομικούς-προστάτες τους να δηλητηριάσουν τις γειτονιές μας. Ντόπιοι και μετανάστες παλεύουμε μαζί για τα δικαιώματα μας.

Αθήνα, 24/11/09

Κίνηση  “Απελάστε το Ρατσισμό”

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Επιστροφή

Επιτροπή Ελλήνων και Μεταναστών Κατοίκων Νέου Κόσμου

 Ο Νέος Κόσμος δεν ανέχεται τη ρατσιστική βία
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου της περιοχής, συγκροτήθηκε χθες Δευτέρα 30/11 σε ανοιχτή συνέλευση που έγινε στη γωνία των οδών Κασομούλη και Ντουρμ, η «Επιτροπή Ελλήνων και Μεταναστών κατοίκων του Νέου Κόσμου».

 Η Επιτροπή:
- Καταδικάζει τη φασιστική επιδρομή της Δευτέρας 23/11 σε βάρος μεταναστών που άφησε πίσω της 5 μετανάστες τραυματίες (οι τρεις πιο σοβαρά, ένας μετανάστης με σπασμένο χέρι, ένας με σπασμένο πόδι και ένας με ράμματα στο κεφάλι) καθώς και δύο σπασμένα και λεηλατημένα μαγαζιά αράβων.
- Δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η γειτονιά μας πεδίο πολέμου και ρατσιστικού μίσους και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε μετανάστη και πρόσφυγα που ζει στην περιοχή μας.
- Απαιτούμε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες της βάρβαρης ρατσιστικής επίθεσης.
- Να αποζημιωθούν από την πολιτεία οι ιδιοκτήτες των σπασμένων καταστημάτων και να ενισχυθούν οικονομικά οι τραυματίες.
- Να σταματήσει η ανοχή και η απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης από την αστυνομία, που έσπευσε να διοχετεύσει «πληροφορίες» περί συγκρούσεων μεταξύ μεταναστών. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της «παραπληροφόρησης» στο Σώμα.

 Αναλαμβάνουμε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και οργανώνουμε:
- Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3/12, 1 μ.μ. έξω από το αστυνομικό τμήμα Κουκακίου (Βείκου 43 – 45).
- Εξόρμηση ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών στην περιοχή το Σάββατο 5/12, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από τη συμβολή των οδών Κασομούλη και Ντουρμ.

 Καλούμε κάθε πολίτη της περιοχής καθώς και κάθε τοπικό φορέα, να στηρίξει και να συμμετάσχει στις δράσεις μας. Ο Νέος Κόσμος είναι μια γειτονιά όπου έλληνες και μετανάστες ζούμε αρμονικά εδώ και δεκαετίες. Δεν θα επιτρέψουμε σε φασιστικές ομάδες, ρατσιστικές ιδέες και πρακτικές να δηλητηριάσουν τη ζωή μας.

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ελλήνων και Μεταναστών Κατοίκων Νέου Κόσμου
Τηλ. Επικοινωνίας: 6932576886, 6973923689

ελήφθη 2-12-09

Επιστροφή

Παγκράτι

ΚΑΤΑΛΗΨΗ κοινόχρηστων χώρων, αυθαίρετες κατασκευές, καναπέδες, τραπεζοκαθίσματα, κομμένα δέντρα, αυτοκίνητα και μηχανάκια παντού με τις ευλογίες των δημοτικών αρχόντων-Η λεωφόρος της αυθαιρεσίας -Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αν θέλετε να περιδιαβείτε τα Ηλύσια Πεδία, δεν είναι ανάγκη να πάτε εις Παρισίους! Μπορείτε να έχετε την ίδια εμπειρία περπατώντας στη λεωφόρο Υμηττού στο Παγκράτι...

Δεν είναι η αιφνίδια ζέστη που μας κάνει να ειρωνευτούμε τους χιλιάδες κατοίκους της ιστορικής συνοικίας και τους οδηγούς που καθημερινά συνωστίζονται στα όρια του δακτυλίου ανάμεσα σε αυτοκίνητα διπλοπαρκαρισμένα ή σταθμευμένα κάθετα στα πεζοδρόμια. Απλώς μεταφέρουμε το «όραμα» του αναπληρωτή δημάρχου Αθηναίων Θεόδωρου Σκυλακάκη όπως το εξέφρασε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο στην προσπάθειά του να πείσει ότι καλώς κάνουν οι δεκάδες καφετέριες και κλείνουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους με στεγασμένα τραπεζοκαθίσματα!

Ιστορία περιπάτου
Η λεωφόρος Υμηττού είναι ένας από τους λιγοστούς δρόμους της πρωτεύουσας όπου οι προ εκατονταετίας αρμόδιοι σκέφτηκαν να κρατήσουν αρκετό χώρο για τους πεζούς. Σε μήκος περίπου 500 μέτρων, από το ύψος της Καισαριανής έως τον Προφήτη Ηλία, το πεζοδρόμιο στη μια πλευρά του δρόμου καταλαμβάνει πλάτος 10-12 μέτρων. Σε όλο το μήκος του, είχαν φυτευτεί δέντρα σε δύο σειρές, διαμορφώθηκαν παρτέρια με λουλούδια και σκάλες για να περνά ο κόσμος. Τα τραπεζοκαθίσματα ήταν μοιραίο να εμφανιστούν αλλά επί δεκαετίες κρατούσαν ένα επίπεδο «σεμνότητας και ταπεινότητας» μέχρι που...
Μέχρι που οι φωτισμένοι δημοτικοί άρχοντες αποφάσισαν να μας κάνουν Ευρώπη - με το αζημίωτο βεβαίως. Αρχικώς ήταν ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος που ανακάλυψε την παχιά αγελάδα των υπαίθριων καφέ μπαρ. Τα τέλη για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων αυξήθηκαν πριν από το 2000 σε ποσοστά έως και 16% φθάνοντας τις 70.000 δραχμές ανά τ.μ. Κάποιοι καταστηματάρχες αντέδρασαν, αλλά το θέμα ξεπεράστηκε και, από ό,τι φαίνεται, όχι μόνο με την εκτόξευση της τιμής του καφέ σε επίπεδα Καρτιέ Λατέν.

Κολωνάκι και Παγκράτι
Οσοι ήθελαν να αυξήσουν τα έσοδά τους δεν είχαν παρά να αυξήσουν την πελατεία τους, εγκαθιστώντας περισσότερα τραπεζοκαθίσματα χειμώνα-καλοκαίρι. Ετσι, ήρθε η μόδα της κατάληψης πεζοδρομίων και μάλιστα με τζάμια, ώστε οι θαμώνες να απολαμβάνουν τον εσπρέσο μακιάτο χωρίς το ξεροβόρι να ανακατεύει τα σομόν φύλλα με τις χρηματιστηριακές προβλέψεις. Η μόδα ξεκίνησε από το Κολωνάκι όπου ο Δήμος Αθηναίων έσπευσε να δοκιμάσει πιλοτικά το κλείσιμο των πεζοδρομίων με στέγαστρο, πλαϊνά τζάμια, σόμπες κ.λπ. Γρήγορα, το σύστημα επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές όπου υπήρχαν ελεύθεροι-κοινόχρηστοι χώροι. Ο Δήμος Αθηναίων έσπευδε να καταγράφει παρανομίες και να αυξάνει τα έσοδά του επιβάλλοντας πρόστιμα, αλλά ουδέποτε απομακρύνοντας τις παράνομες κατασκευές.
Η λεωφόρος Υμηττού στο Παγκράτι έμελλε να είναι το επόμενο πεδίον δόξης λαμπρόν. Με πληθυσμό περιοίκων που είχε πολλαπλασιαστεί, με εμπορικά καταστήματα που υπήρχαν και άλλα μεγαλύτερα που εγκαινιάζονταν (επίσης παρουσία Αβραμοπούλου) συνεχώς, με συνεχή κίνηση οχημάτων λόγω και του δακτυλίου που ξεκινά εδώ, με δεκάδες σχολεία και φροντιστήρια σε μικρή απόσταση... Κάποιοι ιδιοκτήτες καφέ μπαρ έσπευσαν να ανυψωθούν από το πεζοδρόμιο, έφτιαξαν εξέδρες με πατώματα, έβαλαν καναπέδες και ερ-κοντίσιον, σταθερά στέγαστρα και πλαϊνά κρύσταλλα. Αλλοι τούς ακολούθησαν και η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο, αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν έμενε καν διάδρομος για να περνούν οι πεζοί ενώ κόπηκαν δέντρα και έκλεισαν οι σκάλες.

Συνεδρίαση αυθαιρεσίας
Το θέμα έφθασε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στις 3 Αυγούστου 2004, δέκα ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη στιγμή που όλοι έτρεχαν «στην τούρλα του Σαββάτου» να καλύψουν κάπως τις ρυτίδες του κλεινού άστεως. Στόχος; Οχι να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές, αλλά να μπει κάποια τάξη. Ομως, η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί:
*Στο εισηγητικό, η αρμόδια Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού δέχεται να υπάρχουν «γυάλινα διαφανή πλαϊνά πετάσματα». Ο εισηγητής αντιδήμαρχος Χρ. Ακριτίδης αναγκάζεται «με το καλημέρα» να διορθώσει, λέγοντας ότι «δεν θα έχουν πλαϊνά πετάσματα» και υπόσχεται ότι «πλέον θα είμαστε αυστηρότατοι» με όσους παρανομούν.
*Ο αναπληρωτής δημάρχου Θεόδ. Σκυλακάκης υπερθεματίζει. Λέει ότι τα προβλήματα της πόλης δημιουργούνται από «συνήθειες και πρακτικές κατεστημένες», αλλά εδώ «υπάρχει μελέτη αρχιτεκτονική που αφορά κατασκευές που είναι κινητές» και τέτοιες που «να μην είναι σαν σαλόνι σπιτιού».
*Ματαίως ο Ματθαίος Πόταγας, παλαιός Παγκρατιώτης και ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Παλάς που παρίσταται στο συμβούλιο, επισημαίνει ότι πρόκειται για βαριές κατασκευές με σιδερένιες δοκούς 4 μέτρων και κρυστάλλινα παραπήγματα που έχουν καταλάβει κοινόχρηστους χώρους καταργώντας την Πολεοδομία. Ματαίως φωνάζει ότι τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες και ότι κάθε παράπηγμα κοστίζει χιλιάδες ευρώ.
Ματαίως και η τότε αρμόδια για τις άδειες καφενείων αντιδήμαρχος Ηρα Βαλσαμάκη λέει ότι πρόκειται «για παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου» με τον οποίο τα καταστήματα «διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν τον χώρο που έχουν» με κατασκευές «μόνιμες όπως και στο Κολωνάκι».

*Ο Θ. Σκυλακάκης, αναπληρωτής της Ντόρας Μπακογιάννη, κρατά για το τέλος το απόλυτο επιχείρημα: «Περπατήστε, για να μην πάω πολύ μακριά, στο Παρίσι, στη λεωφόρο που έχει την αψίδα του θριάμβου και θα βρείτε ακριβώς τις ίδιες κλεισμένες κατασκευές, οι οποίες επεκτείνουν κάποια καταστήματα με τον ίδιο τρόπο που πάμε να το κάνουμε εδώ και δίνουν χρώμα στην πόλη».
Ενα χρόνο μετά...

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση, σχεδόν έναν χρόνο μετά την απόφαση που ήθελε να βάλει τάξη στην Υμηττού;
1 Στα 500 μέτρα της Υμηττού, λειτουργούν περίπου 30 κέντρα αναψυχής (καφέ, μπαρ, φαστφούντ κ.λπ.).
2 Από αυτά, τα 16 έχουν κλειστά στέγαστρα με πάτωμα και πλαϊνά τζάμια. Τα υπόλοιπα απλώς αραδιάζουν τραπεζοκαθίσματα.
3 Ο Δήμος Αθηναίων εισπράττει 280 ευρώ (περίπου 100.000 δρχ.) για κάθε τετραγωνικό μέτρο τραπεζοκαθίσματος. Εάν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, επιβάλλονται πρόστιμα.
4 Η λειτουργία όλων αυτών των κέντρων αναψυχής έχει συμβάλει στην αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Κατά παράδοξο τρόπο, η Τροχαία επιτρέπει σε μεγάλο μήκος του δρόμου να παρκάρουν αυτοκίνητα κάθετα στο πεζοδρόμιο. Εάν δίπλα σε αυτά προστεθεί ένα διπλοπαρκαρισμένο, απομένει για την κυκλοφορία μία λωρίδα κυκλοφορίας - ή καμία εάν μπλοκάρει το διερχόμενο τρόλεϊ.

5 Αρμόδιοι στον Δήμο Αθηναίων παραδέχονται ότι η τάξη δεν επεβλήθη στα τραπεζοκαθίσματα. Πατώματα και πλαϊνά τζάμια είναι παράνομα, σκάλες έχουν κλείσει και δέντρα έχουν κοπεί.
6 Πρόχειροι υπολογισμοί ανεβάζουν το συνολικό κόστος για την κατασκευή των στεγάστρων στο 1 εκατ. ευρώ! Τα περισσότερα έγιναν μάλιστα από τον ίδιο εργολάβο, ο οποίος μάλιστα σκοτώθηκε σε τροχαίο λίγο μετά την ολοκλήρωση των έργων...
7 Τελευταίο και ενδεικτικότερο για τη λειτουργία του Δήμου Αθηναίων: οι αυθαιρεσίες της Υμηττού, όπως και 5.000 καταγεγραμμένες αυθαίρετες κατασκευές σε ολόκληρη την Αθήνα (από στέγαστρα καφενείων έως κοτέτσια σε ταράτσες) δεν γκρεμίζονται, αν και υπάρχει εργολάβος καθαιρέσεων, επειδή δεν έχει οργανωθεί ο απαραίτητος μηχανισμός!!! Λέτε τα γκρεμίσματα να ξεκινήσουν τώρα, έναν χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές; ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/05/2005

Επιστροφή

Οι κινήσεις του δήμου για τα καφέ μπαρ της Υμηττού - Τι λένε οι επιχειρηματίες-Πρόστιμα για τις αυθαιρεσίες-Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί άρθρο της «Ε» που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου με τίτλο «Η λεωφόρος της αυθαιρεσίας» και αντικείμενο τη λεωφόρο Υμηττού στο Παγκράτι, τις βαρειές κατασκευές με τις οποίες δεκάδες καφέ-μπαρ κλείνουν τα πεζοδρόμια υπό τις ευλογίες του Δήμου Αθηναίων και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκαλείται.

Ο Δήμος Αθηναίων έσπευσε να επισημάνει αυθαιρεσίες και να επιβάλει πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Κάποιοι καταστηματάρχες εμφανίζονται πρόθυμοι να αρχίσουν γκρεμίσματα. Το θέμα φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης ο σύμβουλος Σπύρος Χαλβατζής, και ο αναπληρωτής δημάρχου Θεόδωρος Σκυλακάκης, αν και είχε πρωτοστατήσει στο να εγκριθούν οι κατασκευές, δήλωσε ότι εάν δε συμμορφωθούν οι επιχειρηματίες, δεν θα τους δοθούν άδειες για τραπεζοκαθίσματα και ότι πλέον είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν εγγυητικές επιστολές που θα εκπίπτουν εφόσον παρανομούν.

Εν μέσω όλων αυτών, η «Ε» έλαβε επιστολή από τον επιχειρηματία της περιοχής Ιωάννη Παπαδόπουλο που ισχυρίζεται ότι το άρθρο περιλαμβάνει ανακρίβειες, ζητά επανόρθωση και υπερασπίζεται σθεναρά το έργο της δημοτικής αρχής στην Υμηττού. Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράφει μάλιστα ως πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Παγκρατίου χωρίς όμως να υπάρχουν στο έγγραφο σφραγίδα, τηλέφωνα και διευθύνσεις. Οταν καταφέραμε να τον εντοπίσουμε, ο Ι. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη σφραγίδα αν και καταστατικό εγκρίθηκε από το Μάρτιο του 2004. Πάντως, ένας από τους 20 επιχειρηματίες που εμφανίζονται να υπογράφουν το καταστατικό, ο Αντ. Κόκκαλης, μας δηλώνει ότι «ουδεμία ανάμιξη έχει με το συγκεκριμένο σύλλογο και σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει παράνομες ενέργειες».
Αντίλογος
Στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος ζητά να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας που είναι «μονόπλευρες, ειρωνικές και απόλυτες» και επισημαίνει μεταξύ άλλων:
1) Τα τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αυξήθηκαν επί δημαρχίας Αβραμόπουλου όχι κατά 16%, αλλά κατά 1000% στις 80.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο.
2) Ο καφές είναι πολύ φθηνότερος στην Υμηττού (3,8 ευρώ για τον καπουτσίνο) σε σχέση με Γλυφάδα (4,2), Κολωνάκι (4,10) και Περιστέρι (4).

3) Με τις κατασκευές που έγιναν, τα τραπεζοκαθίσματα μειώθηκαν. Ολα έγιναν σε συμφωνία με τον δήμο και τηρήθηκαν οι ελεύθερες ζώνες πεζοδρομίων.
4) Ολοι οι δήμοι της χώρας (Γλυφάδα, Κολωνάκι, Μπουρνάζι, Μαρούσι, Κηφισιά, Ψυχικό, Αγία Παρασκευή κ.λπ.) επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τέτοιου είδους κατασκευές, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού.
5) Οι υπαίθριοι χώροι της Υμηττού είναι απολύτως νόμιμοι και νοικιάζονται από το δήμο εδώ και 20 χρόνια.
6) Τα πεζοδρόμια είναι διπλά, πάνω και κάτω και έχουν πλάτος 3 μέτρα.
7) Η αυξημένη κίνηση της Υμηττού οφείλεται στο ότι η Αττική Οδός έχει μόνο μία έξοδο προς το κέντρο.
8) Οι συζητήσεις με τον Δήμο Αθηναίων κράτησαν έναν ολόκληρο χρόνο και οι κατασκευές ολοκληρώθηκαν μόλις 10 μέρες πριν τους Ολυμπιακούς για να μην αντικρίσουν οι επισκέπτες τις τέντες, τα νάιλον και τις χαλασμένες πλάκες των πεζοδρομίων.
9) Η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη και οι αντιδήμαρχοι Θ. Σκυλακάκης και Χρ. Ακριτίδης πραγματικά προσπάθησαν και προσπαθούν να δώσουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της Υμηττού. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, τέθηκαν κανονισμοί, οι πολίτες περπατάνε πιο άνετα στα πεζοδρόμια και χαίρονται μια καλύτερη εικόνα της πόλης.
10) Αν οδηγηθήκαμε σε κάποιες υπερβολές, είμαστε πρόθυμοι να επανορθώσουμε.

Τι ισχύει
Κάνοντας χρήση και όσων μας δήλωσε προφορικά ο κ. Παπαδόπουλος, όταν τον συναντήσαμε στις 13/6, οφείλουμε να επισημάνουμε επί των παραπάνω τα εξής:
1) Χρήσιμη η παρατήρηση για την κατά 1000% αύξηση των τελών τραπεζοκαθισμάτων επί Δ. Αβραμόπουλου. Επρεπε όμως να συναντήσουμε τον κ. Παπαδόπουλο για να μας πει ότι η παρούσα δημοτική αρχή ανέβασε το κόστος στις 125.000 από τις 85.000 δραχμές, όταν ο χώρος είναι κλειστός όπως στην Υμηττού.
2) Κόστος 3,8 ευρώ για έναν καφέ είναι ήδη πολύ ψηλότερο από εκείνο πολλών ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, ενώ τα ενοίκια στο Παγκράτι δεν είναι ίδια με άλλες περιοχές που αναφέρονται. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει καταστήματα σε Κολωνάκι και Γλυφάδα και γνωρίζει καλύτερα.
3) Προφανώς δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες με τον δήμο γι' αυτό και επιβλήθηκαν νέα πρόστιμα 50% επί των τελών, όπως μας δήλωσε.
4) Οσο η Αθήνα είναι η πόλη με τη μικρότερη αναλογία χώρων πρασίνου (2,5 τ.μ.) ανά κάτοικο, κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου είναι πολυτιμότερη από χρυσάφι.
5) Αυτοπροσώπως ο κ. Παπαδόπουλος μας ανέφερε ότι επί χρόνια γινόταν παράνομη κατάληψη στα πεζοδρόμια και μάλιστα με άθλιες κατασκευές-«τσαντίρια».
6) Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13/6, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για επιδρομή από παρκαρισμένα μηχανάκια στις διόδους αυτές. Ο Ι. Παπαδόπουλος «πετά το μπαλάκι» στην Τροχαία.
7) Αν η Τροχαία περνούσε επί ένα μήνα, μάζευε πινακίδες και παράνομα αυτοκίνητα, θα έμπαινε τάξη στην Υμηττού, λέει ο κ.Παπαδόπουλος και προσθέτει ότι μια Υμηττού χωρίς κορναρίσματα θα έφερνε καλύτερους πελάτες.
8) Εδώ οι ημερομηνίες μπερδεύονται... Ο κ. Παπαδόπουλος μας δήλωσε ότι η δήμαρχος δέχθηκε αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών το Μάρτιο του 2004. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τον τύπο των κατασκευών στις 3/8/2004, άρα εκ των υστέρων, όταν οι κατασκευές είχαν ήδη ολοκληρωθεί! Πόσο κράτησαν λοιπόν οι συζητήσεις;
9) Δικαίωμα του επιχειρηματία να στηρίζει τη δημοτική αρχή. Μετά την επιβολή νέων προστίμων πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος μας είπε ότι «θα βρουν τους επιχειρηματίες απέναντι». Οσο για τη χαρά των πολιτών, ο κ. πρόεδρος έχει αδιάσειστα επιχειρήματα: «Αν κάνετε μια έρευνα, κανείς δεν θα σας πει ότι κακώς έγιναν όλα αυτά. Ισως το πει ένα 5%, άνθρωποι άνω των 70 ετών που θυμούνται το παλιό Παγκράτι»...
10) Ελπίζουμε, όπως μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος, να αρχίσει όντως το ξήλωμα των αυθαίρετων κατασκευών, να ανοίξουν οι σκάλες που καλύφθηκαν και να ξαναφυτευθούν τα δέντρα, όπου κόπηκαν. Οχι όμως να απομακρυνθούν μόνο τα πλαϊνά τζάμια τώρα που είναι καλοκαίρι, για να εμφανισθούν ξανά με τις πρώτες ψύχρες.
Ο Ι. Παπαδόπουλος καταφέρεται ιδιαιτέρως εναντίον δύο προσώπων που αναφέρθηκαν στο άρθρο:
-Την Ηρα Βαλσαμάκη, η οποία ως αντιδήμαρχος είχε καταψηφίσει στις 3/8/2004 την έγκριση κατασκευών επί των πεζοδρομίων. Τη ρωτά τι έκανε για τη λύση του προβλήματος στα πολλά χρόνια που ήταν στον Δήμο Αθηναίων, και αν θεωρεί λύση την επιβολή προστίμων της τάξης του 300%.
-Τον επιχειρηματία Ματθαίο Πόταγα, που είχε επίσης ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην εγκρίνει τις κατασκευές που κλείνουν τα πεζοδρόμια. Ρωτά γιατί ο κ. Πόταγας νοικιάζει 4 καφέ-μπαρ και γιατί δεν τα δίνει για άλλη χρήση. Στη συνάντησή μας μάλιστα, ο Ι. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Μ. Πόταγα ότι προσφάτως εισέπραξε «μαύρο χρήμα» για να δώσει ένα από τα καταστήματα και να γίνει καφετέρια Starbucks.
Απαντώντας στον κ. Παπαδόπουλο, η κ. Βαλσαμάκη δήλωσε: «Τα πεζοδρόμια και οι πλατείες της πόλης είναι κοινόχρηστοι χώροι. Η κατασκευή ολόκληρων δωματίων και αιθουσών με βαριά επίπλωση παρεμποδίζει το κοινόχρηστο της χρήσης από τους πολίτες και εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής στην πόλη. Η κατάληψη κοινοχρήστου χώρου από τραπεζοκαθίσματα πρέπει να γίνεται με μέτρο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, με συνεκτίμηση των αναγκών των κατοίκων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί στην κατασκευή επί των πεζοδρομίων και των πλατειών αιθουσών με τις οποίες επεκτείνεται στην ουσία ο στεγασμένος χώρος των καταστημάτων».
Βάναυσο πλήγμα
Στην απάντηση που μας έστειλε ο Μ. Πόταγας, αναφέρει μεταξύ άλλων: 1) Οι προσπάθειές του για την αποτροπή της οικοδόμησης κοινοχρήστων χώρων δεν στρέφονται κατά των επιχειρηματιών οι οποίοι είναι θύματα και εκείνοι της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού επωμίσθηκαν τεράστιες δαπάνες. 2) Οσοι εμπνεύσθηκαν, σχεδίασαν και αποφάσισαν αυτά τα έργα προκάλεσαν ασφυξία στο Παγκράτι και βάναυσο πλήγμα στην αισθητική του περιβάλλοντος. 3) Οι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν τα καταστήματα και όχι τους προ αυτών κοινοχρήστους χώρους που ανήκουν στο λαό και τους διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει και την ευθύνη για τη νόμιμη χρήση τους. 4) Επιφυλασσόμενος πάσης νομίμου ενεργείας δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι ψευδή και συκοφαντικά όσα λέει ο κ. Παπαδόπουλος για «μαύρο χρήμα» και ότι δήλωσε αμέσως στην Εφορία το πέραν των μισθωμάτων ποσόν («αέρας») για την εκμίσθωση στο Starbucks.
«Είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται ελεύθεροι χώροι, να δημιουργείται αυτή η κατάσταση, να κυριαρχείται το πεζοδρόμιο από τραπεζοκαθίσματα και να μην μπορεί ούτε ο γέροντας ούτε η γυναίκα με το μωρό να κυκλοφορήσει», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» (ΚΚΕ) φέρνοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (13/6/2005). «Ο Θ.Σκυλακάκης μου απάντησε ότι επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, αλλά εγώ αντέτεινα ότι το θέμα είναι να απελευθερωθούν οι χώροι και να αποδοθούν στους κατοίκους», μας είπε ο κ. Χαλβατζής.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/06/2005

Επιστροφή

Ασφυξία στην οδό Δημητρακοπούλου

* Ενας δρόμος, κανένα δέντρο

Κουκάκι! Αν και μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να διατηρεί τη ζεστασιά της γειτονιάς. Η οδός Δημητρακοπούλου, ο ένας από τους δύο κεντρικούς δρόμους της περιοχής, σε τίποτα δεν θυμίζει τους απρόσωπους πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας.
Ομως, οι κάτοικοι της οδού Δημητρακοπούλου αισθάνονται ότι κάτι λείπει από τον ζωντανό, γεμάτο μαγαζιά, δρόμο τους: πράσινο! Θεωρούν αδιανόητο, σε έναν τόσο πυκνοκατοικημένο δρόμο, με επιβαρημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση, να μην είναι φυτεμένο ούτε ένα δέντρο, έτσι, έστω για δείγμα! Επιθυμούν μια ανάσα οξυγόνου στον πολυσύχναστο δρόμο τους, που καθημερινά επιβαρύνεται από αυτοκίνητα, 3 γραμμές του τρόλεϊ (3, 5 και 15), αλλά και από τους οδηγούς που κατευθύνονται προς το κέντρο από Καλλιθέα και Πειραιά και επιλέγουν τη Δημητρακοπούλου αντί της λ. Συγγρού. (Η Δημητρακοπούλου -το μήκος της ξεπερνάει το 1 χλμ.- είναι παράλληλη της λ. Συγγρού).
Αποφάσισαν, λοιπόν, ότι κάτι έπρεπε να κάνουν γι' αυτό: έστειλαν το αίτημά τους, αρχές Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο διαμερισματικό συμβούλιο του Πρώτου Διαμερίσματος και στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου, μαζί με την υπογραφή 325 κατοίκων.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κατοίκου Στέλλας Μαρκαντωνάτου. «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, οι υπογραφές μαζεύτηκαν μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες», λέει στην «Ε» η κ. Μαρκαντωνάτου.
Ωστόσο, η αντίδραση του δήμου μόνο θετική και θερμή δεν ήταν. «Μου τηλεφώνησε ένας κύριος από την Υπηρεσία Οδοποιίας του δήμου και μου είπε ότι πριν από 10 χρόνια ο δήμος είχε μελετήσει όλη την περιοχή Κουκακίου και αποφάσισε πως ό,τι φύτεψε, φύτεψε, και ότι όλα τα υπόλοιπα σημεία είναι ακατάλληλα για φύτευση. Μου είπε ότι τα πεζοδρόμια είναι στενά, κάτι που δεν επιτρέπει τη δενδροφύτευση. Οταν όμως του απάντησα ότι τα πεζοδρόμια έχουν οδοντώσεις για τους κάδους απορριμμάτων, για να μην βγαίνουν οι κάδοι στο πεζοδρόμιο, και ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και για να φυτευτούν δέντρα, άρχισε να μου φωνάζει», λέει η κ. Μαρκαντωνάτου.
Οι κάτοικοι όμως δεν το βάζουν κάτω και θα συνεχίσουν να διεκδικούν το αυτονόητο - μια ανάσα οξυγόνου στη γειτονιά τους. Τον Νοέμβριο, θα πραγματοποιήσουν ανοιχτή συνέλευση για να αποφασίσουν τι θα κάνουν από εδώ και πέρα για το μείζον θέμα της δενδροφύτευσης στη Δημητρακοπούλου.
«Περιμένουμε την απάντηση του αντιδημάρχου Κοινόχρηστων Χώρων και Πρασίνου, Αγγελου Μοσχονά», λέει στην «Ε» η κ. Μαρκαντωνάτου.

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2007

Επιστροφή

Στο δρόμο βγήκαν χτες κάτοικοι της Γούβας, διεκδικώντας λύση στα προβλήματά τους, όπως η λειτουργία ΙΚΑ στην περιοχή τους, η έλλειψη σχολικών αιθουσών, η προστασία των ελεύθερων χώρων, το κυκλοφοριακό και η απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Πλυτά και που διοργανώθηκε από μαζικούς φορείς, οι κάτοικοι ζήτησαν - και με ολιγόλεπτο αποκλεισμό της κυκλοφορίας της Φιλολάου - τη λειτουργία ΙΚΑ στην περιοχή τους. Επισήμαναν τα προβλήματα των παιδιών τους από την έλλειψη σχολικών κτιρίων και αθλητικών χώρων, την επικινδυνότητα που εγκυμονεί στην καθημερινότητά τους η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της οδού Φιλολάου. Τέλος, απαίτησαν να φύγει από τη γειτονιά τους η κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στην οδό Αμφικράτους 27. Μάλιστα, στις 11 αύριο το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο όπου βρίσκεται η κεραία.

Στην ομιλία της, η Αγγελική Αθανασοπούλου, από την Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, τόνισε πως «η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, η έλλειψη αιθουσών και καθηγητών στα σχολεία, η απουσία ελεύθερων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων, η συνεχής επιβάρυνση του περιβάλλοντος με την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τις επικίνδυνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τόσα άλλα που ζούμε καθημερινά, είναι όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, που απαξιώνει τη δημόσια Υγεία, που υποβαθμίζει τη δημόσια Παιδεία, που καταστρέφει το περιβάλλον, που απειλεί την υγεία μας».

Από αυτήν την πολιτική, υπογράμμισε, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, μόνη κερδισμένη είναι η κυρίαρχη τάξη της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βρεθούν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Τετάρτη.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε η Φρόσω Κονδύλη, διαμερισματική σύμβουλος για το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 3/11/2007

Επιστροφή

Μία ακόμη παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας αναγκάστηκαν να "ξηλώσουν" μόνοι τους κάτοικοι, αφού ο Δήμος Αθηναίων και η αρμόδια υπηρεσία του, η Πολεοδομία, συνεχίζουν να αδρανούν. Πρόκειται για παράνομη κεραία στην οδό Αμφικράτους 72 στον Άγιο Αρτέμιο, που τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από μεγάλη συνέλευση των κατοίκων του 2ου Διαμερίσματος.

Χαρακτηριστική είναι η απροθυμία του Δήμου Αθηναίων να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Ο πρόεδρος του 2ου Διαμερισματικού Συμβουλίου αρνήθηκε να συζητηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης κεραίας, η οποία δεν διέθετε καμία απολύτως άδεια, στο συμβούλιο, παρά το αίτημα δεκάδων κατοίκων και της διαμερισματικής συμβούλου της "Ανοιχτής Πόλης" Ελπίδας Αλεβίζου. Χαρακτηριστική είναι επίσης η επιμονή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να λειτουργήσει την κεραία, καθώς υπάλληλοί της προσπάθησαν να την επανασυνδέσουν.

Την ανάγκη να σταματήσει η ασυδοσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας υπογράμμισε ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μίλησε στη συγκέντρωση των κατοίκων. "Έχουμε θέσει το θέμα τόσο στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών όσο και στο δημοτικό συμβούλιο, όμως το μόνο που εισπράττουμε είναι η αδράνεια και η αδιαφορία. Αναρωτιέμαι αν μια κεραία ήταν τοποθετημένη απέναντι από το γραφείο του πρωθυπουργού, απέναντι από το γραφείο του υπουργού ή του δημάρχου, την ίδια αντιμετώπιση θα είχαν; Η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της υγείας έχει την ίδια αξία για όλους, είτε αυτοί έχουν αξιώματα είτε όχι", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.  ΑΥΓΗ 6/11/2007

Επιστροφή

Κεραία δίπλα σε δημοτικά σχολεία

Την ανάγκη η κεραία κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τα δημοτικά σχολεία (90ό και 123ο) της γειτονιάς στην πλατεία Πλυτά της Γούβας, να ξηλωθεί, αλλά παράλληλα το θέμα αυτό να συνδυαστεί με τα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, ήταν το κεντρικό μήνυμα της συγκέντρωσης κατοίκων και φορέων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μετά από πρόσκληση Επιτροπής Κατοίκων.

Ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», μιλώντας στη συγκέντρωση, επισήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι κεραίες, αλλά το σύνολο των περιβαλλοντικών - και όχι μόνο - ζητημάτων. Αναφερόμενος στη διοίκηση του δήμου, σημείωσε πως απ' τη μια αποφασίζει το ξήλωμα των κεραιών, που ποτέ όμως δεν υλοποιεί και απ' την άλλη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γίνονται χορηγοί σε μια σειρά από τις δραστηριότητές του.

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ σημειώνει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Σοβαρές ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, που υποστηρίζει τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες.

Οπως τόνισε ο Λεων. Σακκάς, μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης της περιοχής, «τα δικαστήρια από μόνα τους δε φέρνουν αποτέλεσμα», ενώ κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε συντονισμένο αγώνα για το σύνολο των προβλημάτων. Αντίστοιχα, η Πόπη Αλιφραγκή, από την Ενωση Γονέων 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος, επισήμανε τον κίνδυνο για την υγεία μαθητών - και όχι μόνο - από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η λειτουργία της κεραίας διακόπηκε μετά τη δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Βασίλης Δημόπουλος, ενώ μίλησε και ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», και ο Παναγιώτης Μπέης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 7/11/2007

Επιστροφή

Ιδού το σχέδιο - έγκλημα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Αποφάσεις του ΣτΕ και γνωματεύσεις για τον χαρακτήρα του άλσους επιχειρεί να παρακάμψει η δημοτική Αρχή της Αθήνας προκειμένου να προωθήσει τα μεγαλεπίβολα σχέδιά της για κατασκευή θεάτρου και αναψυκτηρίου μέσα στο άλσος Παγκρατίου, όπως αποκάλυψε χθες η «Ε». Από τα ίδια τα στοιχεία του δήμου προκύπτει ότι στη μοναδική όαση των 25 στρεμμάτων προβλέπεται να καλυφθούν τουλάχιστον 455 τετραγωνικά!

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έγινε στις 9 Ιουνίου 2008, ενώ δύο μήνες πριν (23/4/2008) είχε κοινοποιηθεί στον δήμο γνωμάτευση της διεύθυνσης Δασών Αθηνών, στην οποία δεν είναι δυνατή η κατασκευή, εντός του άλσους Παγκρατίου, θερινού θεάτρου 350 θέσεων και καφενείου, αφού «σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας δεν επιτρέπονται οι οποιεσδήποτε κατασκευές εντός των αλσών και πάρκων, παρά μόνον έργα βελτίωσης, συντήρησης και προστασίας της βλάστησης». Επισυνάπτεται μάλιστα πρόσφατη (20/3/2008) γνωμάτευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που προσυπογράφει ο κ. Κιλτίδης, με βάση την οποία στο καθεστώς υψηλής προστασίας εμπίπτουν και οι δενδροστοιχίες των δρόμων.
Η αποκάλυψη των σχεδίων ενόχλησε τη δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρόνης Ακριτίδης, που ήταν ο εισηγητής του θέματος, μας ενημέρωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος προχωρά με βάση νομοθέτημα του 1971, το οποίο, όπως είπε, δίνει δικαίωμα κάλυψης 332 τετραγωνικών. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι για τις νέες ανάγκες χρειάζεται να γίνει τροποποίηση του ρυμοτομικού, γιατί το θέατρο και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις μετατοπίζονται ελαφρώς, σημειώνοντας ότι η κάλυψη θα είναι 320 τετραγωνικά, μικρότερη από την προβλεπόμενη πριν από 37 χρόνια. Είπε τέλος ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επιδέχεται ενστάσεων, ενώ για να θεσμοθετηθεί, χρειάζεται ρύθμιση από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
«Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε στην «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Αναγνωστόπουλος. Γέννημα-θρέμμα του Παγκρατίου, μας εξηγεί ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια του δήμου και υπογράφουν υπέρ των έργων με την ανάμνηση των πραγματικά ιστορικών παραστάσεων του «Ελεύθερου Θεάτρου». Εκτός από το έγγραφο του δασαρχείου, μας έδωσε τις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ με βάση τις οποίες έγινε στις αρχές του 1981 από τον τότε υπουργό Γ. Πλυτά η κατεδάφιση όλων των κτισμάτων. Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της δημοτικής Αρχής για θεσμοθετημένους οικοδομήσιμους χώρους 332 τετραγωνικών και αποκαλύπτει ότι το 1977, όταν ξεκίνησαν οι αγώνες των φορέων της περιοχής, είχαν εντοπιστεί εγκαταστάσεις και ελαφρές κατασκευές που έφταναν τα 455 τετραγωνικά. Οι αποφάσεις του ΣτΕ το 1981 δεν στάθηκαν στις αυθαιρεσίες, αλλά στο σκεπτικό τους σημειώνουν ότι σε κοινόχρηστους χώρους «απαγορεύεται η καθ' οιονδήποτε τρόπον ανέργεσις οικοδομών, περιτοιχισμάτων, φρακτών και εν γένει η εκτέλεσις οιωνδήποτε εργασιών δομήσεως και οιαδήποτε προσωρινή ή μόνιμος εγκατάστασις».
«Στην πραγματικότητα η κάλυψη θα ξεπεράσει τα 700 τετραγωνικά», μας είπε η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, που διαπίστωσε ότι στα σχέδια δεν καταγράφεται η επιφάνεια που θα καταλάβουν οι κερκίδες και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις. «Δεν επιτρέπεται να προωθούνται αστικές χρήσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα», μας είπε και προτείνει στον δήμο να ενισχύσει τις θεατρικές ομάδες χωρίς να «τσιμεντάρει» τα ελάχιστα άλση της πρωτεύουσας. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/06/2008

Επιστροφή

Διχάζει το θέατρο στο άλσος Παγκρατίου

Παγκράτι: Κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην απόφαση του δήμου για κατασκευή χώρου παραστάσεων και αναψυκτηρίου

Τα απογεύματα στο άλσος Παγκρατίου συναντάς ηλικιωμένους ανθρώπους που ξεκουράζονται στα παγκάκια, γονείς που βγάζουν τα μωρά τους βόλτα, ζευγάρια που περπατάνε χέρι χέρι στα δρομάκια του, ακόμα και τουρίστες. Eνα γκρουπ με Γαλλίδες τουρίστριες, που συναντήσαμε, μας είπαν πως είδαν πράσινο στο χάρτη της Αθήνας και έτσι αποφάσισαν να επισκεφτούν το άλσος. Ενα από τα ελάχιστα πράσινα σημεία στο χάρτη της Αθήνας και το τελευταίο στο Παγκράτι. Λίγα μέτρα πιο μακριά, ορισμένα παιδιά παίζουν στο γηπεδάκι του μπάσκετ του άλσους. Στον έναν τοίχο του είναι γραμμένη η φράση: «Κανένα θέατρο στο άλσος». Η απόφαση του δήμου για κατασκευή θεάτρου μέσα στο άλσος είναι ο λόγος που έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ μερίδας κατοίκων της περιοχής και της δημοτικής αρχής. Η επιτροπή κατοίκων που εναντιώνεται στην κατασκευή του θεάτρου κατέθεσε μάλιστα προσφυγή στην Περιφέρεια Αττικής στις 19 Ιουνίου ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ, όπως λένε τα μέλη της, αν χρειαστεί θα φτάσουν μέχρι το ΣτΕ.
Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων αποφάσισε πρόσφατα την κατασκευή ανοικτού θεάτρου-κινηματογράφου και ενός αναψυκτηρίου μέσα στο άλσος. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών από τους περιοίκους. «Το άλσος έχει ανάγκη από καλύτερο φωτισμό, αστυνόμευση, φροντίδα και πολλαπλασιασμό του πρασίνου. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια τσιμεντένια κατασκευή», λέει η Φανή Τσαγκάρη, η οποία κάνει βόλτα με το μωρό της στο καροτσάκι. Ο Γιάννης Σαΐτας, αρχιτέκτονας και παλιός Παγκρατιώτης, εξηγεί: «Προσωπικά το μόνο που θα μπορούσα να δεχτώ είναι η κατασκευή ενός λυόμενου, ξύλινου περίπτερου που να προσφέρει αναψυκτικά. Το θέατρο σε καμία περίπτωση». Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που κρίνουν θετικά την απόφαση του δήμου. Η Μαρία Τσουβελέκη λέει: «Ηταν ωραία όταν λειτουργούσε το θέατρο. Νομίζω πως θα ωφελήσει την περιοχή η επαναλειτουργία του».
Παλιότερα μέσα στο άλσος λειτουργούσε θέατρο και καφετέριες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο, αποφάσισε το 1981 την απομάκρυνσή τους και επιβεβαίωσε το χαρακτήρα του ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, στον οποίο απαγορεύονται κάθε είδους επιχειρήσεις, τροποποιήσεις και κατασκευές. Ο αντιδήμαρχος, Χρόνης Ακριτίδης, απαντώντας στα παραπάνω λέει: «Δεν κάνουμε κάτι παράνομο. Η απόφαση στηρίζεται σε νόμο του 1971».
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει κατασκευή θεάτρου 350 θέσεων, ενώ θα κατασκευαστούν και ορισμένοι χώροι υποστήριξης, όπως σκηνή/οθόνη, καμαρίνια, κονσόλα και τουαλέτες. Το αναψυκτήριο, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ορίζεται ως καφετέρια, καφενείο, κυλικείο, σνακ μπαρ.
Η Ερση Παπαχρυσάνθου, μέλος της επιτροπής κατοίκων άλσους Παγκρατίου που αντιδρούν στην κατασκευή του θεάτρου, λέει: «Είναι σαφές τι επιχειρεί να κάνει ο δήμος. Αντιλαμβάνεται το άλσος ως χώρο που μπορεί να εκμεταλλευτεί οικονομικά». Στο επιχείρημα του δήμου πως το θέατρο θα φέρει ζωή και ασφάλεια στο άλσος, απομακρύνοντας τους σημερινούς… νυχτερινούς επισκέπτες του, η κυρία Παπαχρυσάνθου απαντάει: «Δεν μπορούμε να λύσουμε κοινωνικά προβλήματα, όπως τα ναρκωτικά, φυτεύοντας θέατρα μέσα σε χώρους πρασίνου».
Οπως εξηγεί η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και δημοτική σύμβουλος, Ελένη Πορτάλιου «Είναι ένας από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες της Αθήνας και πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα πόλη».

ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 03.07.08

Επιστροφή

Οι «μνηστήρες» του Aλσους Παγκρατίου

Η εξαγγελία για τη δημιουργία θεάτρου συγκρούεται με την επιθυμία των κατοίκων για περισσότερο ελεύθερο χώρο

Της Μαριας Κατσουνακη

Η κυρία Ερση Παπαχρυσάνθου, βέρα Αθηναία, διερμηνέας συνεδρίων (με σπουδές στο τραγούδι και στο πιάνο στη Μουσική Ακαδημίας της Βιέννης) ζει στο Παγκράτι από το 1979 και ανήκει στους προνομιούχους κατοίκους της περιοχής. Το μπαλκόνι της, στην οδό Νικοσθένους, βρίσκεται μέσα στα πεύκα του Αλσους. Παρακολουθεί την «υγεία» των δέντρων, σχολιάζει την ελλιπή συντήρησή τους, μου δείχνει το σημείο όπου υπήρχαν τα τέσσερα κυπαρίσσια -«έπεσαν πριν από τρία, τέσσερα χρόνια από μια ισχυρή ανεμοθύελλα»- και για το τέλος της συνάντησης φυλάει το καλύτερο: «κυκλοφορεί και μια μεγάλη χελώνα μέσα στο Αλσος, την οποία όλοι φροντίζουμε». Ομως η κυρία Παπαχρυσάνθου δεν είναι μια φυσιολάτρης αστή, με αυξημένη οικολογική συνείδηση. Οχι μόνον, τουλάχιστον. Δραστήριο μέλος της Επιτροπής Κατοίκων του Αλσους Παγκρατίου, πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για την προστασία αυτής της έκτασης πρασίνου, με μεγάλη ιστορία και δεκάδες... μνηστήρες. «Ο πόλεμος εμαίνετο ήδη όταν ήρθα εγώ στο Παγκράτι», θυμάται. Στην άλλη όχθη, διάφοροι εργολάβοι και επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν «ένα αξιοπρεπές βλέμμα στους συνταξιούχους». Ακούστηκε και αυτό το επιχείρημα από ενδιαφερόμενο! Παρατηρούσε ότι οι συνταξιούχοι κάθονταν στα παγκάκια «με απλανές και δυστυχισμένο βλέμμα». Ενώ θα μπορούσαν «να έχουν μπροστά τους ένα φλιτζάνι καφέ και πιο ευχάριστη διάθεση».

Στις 3 Ιουλίου, οι Παγκρατιώτες συγκεντρώθηκαν στο μικρό γήπεδο μπάσκετ του Αλσους για να διαμαρτυρηθούν και να αποφασίσουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους. Αντίπαλος αυτή τη φορά ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης που προτίθεται να κατασκευάσει θέατρο 350 θέσεων μαζί με μικρό καφενείο. Ο δήμαρχος το ονομάζει «ανάπλαση και αναζωογόνηση» του Αλσους Παγκρατίου και υπογραμμίζει: «Δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο». Για τους κατοίκους της περιοχής πρόκειται απλώς «για τσιμέντωμα ενός από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου του κέντρου της Αθήνας». Η διένεξη είναι παλιά. Από το '71, που δημιουργήθηκε το θέατρο του Αλσους, το οποίο στέγασε από το 1973 το «Ελεύθερο θέατρο». Και είναι αλήθεια ότι το «Ελεύθερο Θέατρο» δεν άλλαξε μόνο την επιθεώρηση στην Ελλάδα, αλλά και τη ζωή του Αλσους και της συνοικίας. Εστω και αν κάποιοι δεν το καλόβλεπαν.

Ο τοπικός σύλλογος «Προφήτης Ηλίας» είχε καταγγείλει το θέατρο ως «ακατάλληλο για χρήση». Ωσπου στις 19 Μαΐου του 1974, Κυριακή 5 η ώρα το απόγευμα, ένας εμπρησμός κατέστρεψε τη σκηνή και τα σκηνικά της παράστασης «Μια ζωή Γκόλφω», λίγο πριν από την πρεμιέρα. Η Υβόνη Μαλτέζου, από τα ιδρυτικά στελέχη του «Ελεύθερου Θεάτρου», θεωρεί ότι «ενοχλούσε τους περίοικους το γεγονός οτι το Αλσος είχε γίνει στέκι καλλιτεχνών και φοιτητών, μια ζωντανή εστία «αντίστασης»». «Το κοινό του Παγκρατίου ήρθε εκ των υστέρων. Αφού προηγήθηκαν τα υμνητικά δημοσιεύματα και οι κριτικές. Δεν το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Μόνο όταν καθιερώθηκε ως αξία». Το 1976 με το «Τραμ το τελευταίο», οι θεατές αλάλαζαν στις θέσεις τους με το άνοιγμα της αυλαίας. Ημουν αυτόπτης μάρτυς. Υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν την παράσταση ξανά και ξανά. «Οσοι δεν έβρισκαν θέση μας περίμεναν στο καφενείο για κουβέντα. Αποκαταστάθηκε μια πολύ στενή και θερμή σχέση με τον κόσμο», προσθέτει η Υβ. Μαλτέζου.

Εζησα προσωπικά τις μεταμορφώσεις του Αλσους, τις πολλές διαφορετικές εποχές και περιόδους του. Με αφηγήσεις (ο παππούς μου εγκαταστάθηκε στο Παγκράτι το 1930), ως παιδί, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη δεκαετία του '60, χαράζοντας με πέτρα το κουτσό στο χώμα του Αλσους, ως μικρή που περίμενε πώς και πώς να ακούσει για πολλοστή φορά την ιστορία με την αρκούδα «φυλακισμένη σε μια καταπακτή, εκεί στο πέταλο δίπλα στη βρύση» (πριν από την Κατοχή στο άλσος υπήρχε ζωολογικός κήπος) - για χρόνια περνούσα και κρυφοκοίταζα την κρύπτη... Μαθήτρια γυμνασίου -στο απέναντι ιστορικό 4ο Θηλέων- με κοπάνες στο Αλσος, «συρράξεις» για τα πολιτικά, μπουγελώματα στο τέλος της χρονιάς, γεύση από το «παγωτό φούρνου» στο Σαν Ριβάλ. Υστερα ως μητέρα, στη δεκαετία του '90, βίωσα την παρακμή και εγκατάλειψη της παιδικής χαράς (τώρα πια είναι θλιβερά απομεινάρια), με τσουλήθρες για φακίρηδες και τραμπάλες για ακροβάτες.

Εδώ και μια δεκαετία περνούσα τυχαία. Χάζευα «τους συμπολίτες μας Αλβανούς», όπως λέει η κ. Παπαχρυσάνθου, τα παιδιά με τις αλλοδαπές νταντάδες και τους συνταξιούχους, ένα πλήθος πολύχρωμο, τους παλιούς και νέους «εποίκους» του Αλσους σε αρμονική συνύπαρξη.

Πριν από ένα μήνα, ανυποψίαστη και από νοσταλγία για το «Τραμ το τελευταίο», υπέγραψα για την «επαναλειτουργία του θεάτρου». Εχουμε όμως πράγματι ανάγκη από ένα ακόμη θέατρο στην Αθήνα των δεκάδων θιάσων ή από ένα ζωτικό χώρο να κινηθούμε και να συνυπάρξουμε; «Η δόμηση που προτείνει ο δήμαρχος είναι 707 τ.μ. μόνο οι κλειστοί χώροι. Εκτός από το κομμάτι για τραπεζοκαθίσματα», έχει μετρήσει η αρχιτέκτων και δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου. Και αναρωτιέται: «υπάρχει μεγαλύτερη συμβολή για τον πολιτισμό από το να δώσουμε χώρο στα παιδιά;». «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα πόλη. Η καταστροφή του δημόσιου χώρου και η διάλυση της πόλης είναι η άλλη όψη της σπαταλημένης φύσης. Αυτά τα δύο διαπλέκονται», λέει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_12/07/2008_277482

Επιστροφή

Θέατρο παραλόγου

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Μόνο για ασυνέπεια δεν μπορεί να κατηγορηθεί στην περίπτωση του άλσους Παγκρατίου ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης: Προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργήσει θέατρο και καφενείο στο άλσος και τώρα προχωρεί ακάθεκτος. Ηδη το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την εκτέλεση του έργου, το οποίο, όμως, εξελίσσεται σε... θέατρο παραλόγου.

Στα σχέδια του δήμου αντιδρά η Επιτροπή Κατοίκων, που υποστηρίζει ότι «το άλσος δεν είναι ιδιωτικό οικόπεδο για εκμετάλλευση αλλά κοινωνικό αγαθό όπως προβλέπεται ρητά από το νόμο».
*Το άλσος Παγκρατίου είναι από τους παλαιότερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα: Φυτεύτηκε το 1903 και ώς τη γερμανική κατοχή είχε και ζωολογικό κήπο.
*Επί δικτατορίας λειτούργησαν σ' αυτό, θέατρο, κινηματογράφος και πέντε καφετέριες. Πέρασαν πολλοί θίασοι, τη σφραγίδα του όμως έβαλε το «Ελεύθερο Θέατρο» με τις επιθεωρήσεις του.
*Το 1981, έπειτα από προσφυγές 32 φορέων του Παγκρατίου και τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ, όπου γίνεται σαφές ότι το άλσος είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, κατεδαφίστηκαν όλες οι εγκαταστάσεις και έγιναν παρεμβάσεις ανάπλασης υψηλού κόστους.

Διάταγμα της χούντας
Η πρόσφατη απόφαση του δήμου νομιμοποιείται από διάταγμα της δικτατορίας (ΦΕΚ 157/1971) που χρησιμοποίησε η δημοτική αρχή για να παρακάμψει το νόμο 998/79, ο οποίος ορίζει ρητά ότι «τα άλση είναι δασικές εκτάσεις και κοινωνικό αγαθό προστατευόμενο από τα κρατικά όργανα αλλά και τους πολίτες».
*Ο διευθυντής Δασών Αθηνών, Γιώργος Αμοργιανιώτης, απαντώντας στην Επιτροπή Κατοίκων, είναι σαφής όσον αφορά στη νομιμότητα του σχεδίου: «...Σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας δεν επιτρέπονται οι οποιεσδήποτε κατασκευές εντός των αλσών και πάρκων, παρά μόνο έργα βελτίωσης, συντήρησης και προστασίας της βλάστησης».
Μέλος της επιτροπής, η Ερση Παπαχρυσάνθου προσθέτει ότι η δημιουργία θεάτρου και καφενείου «δεν εξυπηρετεί καμία πραγματική ανάγκη των κατοίκων. Θα επιφέρει μόνο μείωση του πρασίνου».
*Στον αντίποδα, η ηθοποιός και δημοτική σύμβουλος Βάσια Τριφύλλη προτάσσει τις 2,5 χιλιάδες υπογραφές πολιτών που είναι υπέρ του έργου. Μας λέει ότι η κατασκευή δεν θα φέρει ίχνος μπετόν, πλην των τριών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τα καμαρίνια, για το ηλεκτρολογείο και για την καμπίνα προβολής.

«Δεν θα κοπεί ούτε δέντρο»
«Το θέατρο και το καφενείο είναι η ευκαιρία αναβάθμισης ολόκληρου του άλσους. Δεν πρόκειται να κοπεί ούτε ένα δέντρο. Πρόθεσή μας είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου, όπου θα πραγματοποιούνται εκτός από θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών και εκθέσεις εικαστικών, βιβλίου, ακόμη και ανθοκομικής».
Οταν τη ρωτάμε αν υπάρχει ανάγκη ενός ακόμη θεάτρου στην Αθήνα αντιτείνει ότι η Αττική διαθέτει μόνο δύο καλοκαιρινά θέατρα, το «Αθήναιον» και το «Δελφινάριο».
*«Αντίθετα με όσα λέγονται, δεν πρόκειται για καταστροφή του άλσους αλλά για αναγέννησή του» θα μας πει και ο αντιδήμαρχος Χρόνης Ακριτίδης, ο οποίος υποστηρίζει τη νομιμότητα του έργου.
*Δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» και αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, η Ελένη Πορτάλιου αντιτείνει όμως ότι «το άλσος ως μικρό φυσικό οικοσύστημα χρειάζεται φροντίδα της βλάστησής του και όχι μια ογκώδη κατασκευή 700 τ.μ. κλειστού και 600 τ.μ. ανοιχτού χώρου, που θα εμπορευματοποιήσει μια ελεύθερη έκταση, για το παιχνίδι των παιδιών, την ξεκούραση και το οξυγόνο των δημοτών».
*Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 22 δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως της συμπολίτευσης. Κατά ψήφισαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που υποστηρίζονται από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ (εκτός του ηθοποιού Ρήγα Αξελού που δήλωσε αποχή). Από το ΠΑΣΟΚ, κατά ψήφισε ο Γ. Αναγνωστόπουλος, υπέρ η ηθοποιός Αννα Φόνσου και ο Γ. Γιομπαζολιάς, αποχή δήλωσε ο Π. Μπέης.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/07/2008

Επιστροφή

Αθήνα, 11.09.2008

Θέμα: Κατασκευή θεάτρου και καφενείου στο Άλσος Παγκρατίου από τον Δήμο Αθηναίων

σας πληροφορούμε ότι στις 29-08-2008 υποβάλαμε προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθ. 152  Κ.Δ.Δ. της Περιφέρειας Αττικής, 

κατά  του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής που απέρριψε σιωπηρά την προσφυγή μας κατά της απόφασης 1008/2008 του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων για «Τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως των Αθηνών στο Άλσος Παγκρατίου. Ο.Τ. 117 περιοχής 52 με 1) καθορισμό χώρου υπαίθριου θεάτρου-κινηματογράφου, 2) αναδιάταξη των οικοδομήσιμων χώρων και καθορισμό περιγραμμάτων για χώρους υποστήριξης του θεάτρου-κινηματογράφου, αναψυκτήριου και χώρων υγιεινής».

Στην προσφυγή μας επικαλούμαστε το άρθρο 24 παρ. 1 και το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος καθώς και τον Νόμο 998/1979, Κεφ. 5 (άρθ. 37-44) και Κεφ. 6 (άρθρα 45-61), ανεξάρτητα αν η πράξη κήρυξης αναδάσωσης έχει εκδοθεί πριν ή μετά την ισχύ του Συντάγματος 1975/1985/2001 (ΟΛ ΣτΕ 3193/2000 ΣτΕ 2778/1988).

Αλλά και σε περίπτωση μη εφαρμογής των δασικών διατάξεων, το άρθ. 29 του Ν. 2831/2000, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθ. 10 παρ. 1 του Ν. 3044/2002, παρ. 4 περ. α΄, προβλέπει ότι η τροποποίηση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών……πρέπει α) να μην επιφέρει μείωση της συνολικής επιφάνειας κοινόχρηστων χώρων ούτε των αναγκαίων κοινωφελών χώρων σύμφωνα με τα γενικά πλαίσια χρήσεων γης (Γ.Π.Σ,  Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.). 

Tα παραπάνω ακούγονται πολύ νομικίστικα, είναι όμως ο βασικός κορμός της υπεράσπισης των (λιγοστών) ελεύθερων χώρων στην Αθήνα. Ο κ. δήμαρχος Κακλαμάνης είναι παράνομος σε όλα τα επίπεδα, ο δε αντιδήμαρχός του κ. Ακριτίδης, προφανώς μέλος του ΤΕΕ, μάταια αναζητεί «τρύπες» να χωθεί.

Επίσης παρακολουθούμε το ΦΕΚ, μήπως και δημοσιευθεί απόφαση της Πολεοδομίας, την οποία θα προσβάλουμε στο ΣτΕ, όπως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έχουμε αναγγείλει προσωπικά στον κ. δήμαρχο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΑΛΣΟΥΣ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

τηλ. 210-75 19 185  και e-mail  ersipapa@hol.gr

Επιστροφή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΑΛΣΟΥΣ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

 Έρση Παπαχρυσάνθου, τηλ. 210-75 19 185               

 

ΠΡΟΣ  ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ και ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ/ ΜΑΘΗΤΕΣ του Παγκρατίου

            Πληροφορούμαστε ότι ο πρόεδρος του 2ου διαμερισματικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων μαζί με συμβούλους της παράταξής του περιέρχεται τα σχολεία του Παγκρατίου προσπαθώντας να πείσει μαθητές και γονείς για το πόσο καλό πράγμα είναι η κατασκευή θεάτρου 350 θέσεων και καφετέριας  ΜΕΣΑ  στο άλσος Παγκρατίου, στο γήπεδο του μπάσκετ και γύρω, όπου αθλούνται τα παιδιά.

            Αγωνιζόμαστε εδώ και 20 μήνες κατά του κυρίου Κακλαμάνη, που θέλει να ξεπουλήσει στους εργολάβους και το τελευταίο κομματάκι δάσους στην καρδιά της Αθήνας – ΕΝΤΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ! – αποκαλώντας αυτό το έγκλημα τάχα «Ανάπλαση» και «Πολι-τισμό». Στηρίζεται στη νοσταλγία των παλιών κατοίκων που θυμούνται το «Ελεύθερο Θέα-τρο» και άλλες 6 επιχειρήσεις που λειτουργού-σαν με άδεια της δικτατορίας από το 1971 ως το 1982 μέσα στο άλσος. Βέβαια, παράνομα ήταν ΑΝΕΚΑΘΕΝ – γι’ αυτό και μετά την μεταπολίτευση αποξηλώθηκαν, βάσει 4 αποφά-σεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η νοστ-αλγία είναι κατανοητή, αλλά η Αθήνα δεν είναι όπως παλιά. Ανεβείτε μια βόλτα στην Καισα-ριανή και κοιτάξτε κάτω: μια θάλασσα από μπετόν με ελάχιστους λεκέδες πρασίνου, ένας λαός που πνίγεται στο καυσαέριο, παιδιά χλω-μά, κατάθλιψη και πίκρα για την κατάντια μας.

            Πολλοί δήμαρχοι, με πρώτο τον δικό μας κύριο Κακλαμάνη, ξεπουλούν ό,τι απέμει-νε γύρω : θάμνους, άλση, πλατείες, ελεύθερους χώρους, πεζοδρόμια. Όλα για χτίσιμο. Όλα για να εισπράττουν μίζα και ενοίκια ξεπουλώντας την περιουσία των πολιτών. Αφήνουν τα υπάρχοντα άλση να ξεραθούν, τις παιδικές χαρές να καταρρέουν σταδιακά και σιωπηρά. Νέα δέντρα ΔΕΝ φυτεύονται στη θέση των παλιών που έπεσαν. Ο δήμαρχος Αθηναίων συμμαχεί με τα πιο αντιδραστικά και ρατσι-στικά στοιχεία της πόλης για να «αναπλάσει» το άλσος και να διώξει, λέει, τα κακοποιά στοιχεία που τριγυρνούν εκεί την νύχτα. Εμείς αναρωτιόμαστε : ποιο στοιχείο είναι πιο κακο-ποιό, αυτό που με ουσίες βλάπτει τον εαυτό του μονάχα, ή αυτό που κλέβει την δημόσια περιουσία στερώντας από τους πολίτες την ήρεμη, φυσική αναψυχή που τους εγγυώνται το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και η ΔΑΣΙΚΗ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ? 

            Ξέρετε ποιος θα μας «εκπολιτίσει» στο θέατρο που πρόκειται να γίνει;  η ηθοποιός κυρία Βάσια Τριφύλλη, γνωστή για το είδος θεάτρου που διακονεί. Ακολούθως θα «πίνει τον καφέ, το ουζάκι και την ελίτσα της κάτω απ’ τα δέντρα, γιατί έτσι της αρέσει».

            Και φθάνουμε στο καθαυτό θέμα. Πρέ-πει πράγματι να πίνουμε τον καφέ μας κάτω από τα δέντρα των δημοσίων δασών και πάρ-κων ; Πρέπει, όπου υπάρχει πράσινο, να στρω-νόμαστε στο γλέντι και το φαγοπότι ;  Η φύση δεν είναι ιδιοκτησία προς κατανάλωση, είναι η μάνα που μας γέννησε, που την σεβόμαστε και την τιμούμε, την διατηρούμε και την ανανεώ-νουμε, όχι με τσιμέντα και καφενεία, αλλά με φροντίδα, συντήρηση και αγάπη. Οι ιδιώτες εργολάβοι ΔΕΝ θα φροντίσουν το άλσος, ΔΕΝ θα διώξουν τον κόσμο της νύχτας, ΔΕΝ θα ανανεώσουν την εξαφανισμένη παιδική χαρά, ΔΕΝ θα φροντίζουν για την ασφάλεια, γιατί ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. Είναι επιχειρηματίες που θέλουν να κερδίσουν από το ωραίο φυσικό περιβάλλον, όπως έγινε στην οδό Υμηττού. Κάποια μέρα δεν θα υπάρχει πια φυσικό περιβάλλον και οι επιχειρηματίες θα τραβήξουν παραπέρα, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη. Το ίδιο συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα, γι’ αυτό ξεσηκώνονται παντού οι πολίτες. Κάποτε θα είναι αργά για οτιδήποτε, η ολοκληρωτική καταστροφή θα έχει γίνει, οι οικογένειες θα τρέχουν τρελαμένες να ξεφύ-γουν κάπου τα Σαββατοκύριακα, αλλά πού ;

            Γι’ αυτό, κύριε Κακλαμάνη, σας πολε-μούμε με συγκροτημένες δυνάμεις, με την υποστήριξη εκατοντάδων πολιτών (αν κλιμα-κώσετε τις προσπάθειές σας, θα αντιδράσουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ), παρά την πονηρή σας προπαγάν-δα σε ηλικιωμένους ανυποψίαστους πολίτες που μεταπείθονται άμεσα, μόλις καταλάβουν το κερδοσκοπικό παιχνίδι που τους παίζετε. Εμείς διαθέτουμε έμπειρους δικηγόρους και τολμη-ρούς  χρηματοδότες, περιμένοντας την ύστατη δικαστική αναμέτρηση (ΣτΕ) μ’ εσάς!

            Καλούμε μαθήτριες και μαθητές, γονείς και κηδεμόνες: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ στην παρά-νομη και αντισυνταγματική προσπάθεια του δημάρχου να ξεπουλήσει το τελευταίο κομμάτι πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Αθήνα, 28 Οκτωβρίου2008

Επιστροφή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΑΛΣΟΥΣ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Έρση Παπαχρυσάνθου, τηλ. 210-75 19 185

ΑΓΑΠΗΤΟΙ  ΓΕΙΤΟΝΕΣ,

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ

ΑΥΡΙΟ  ΚΥΡΙΑΚΗ  2. ΝΟΕ. 2008  ΣΤΙΣ  11.00 π.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΣΤΟ  ΚΟΡΟΝΕΤ, Φρύνης και Υμηττού,

ΓΙΑ  ΝΑ  ΠΕΙΣΕΙ  ΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ  ΟΤΙ  ΤΟ  ΘΕΑΤΡΟ  ΚΑΙ  Η  ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ  ΣΤΟ  ΑΛΣΟΣ  ΕΙΝΑΙ  ΚΑΛΟ  ΠΡΑΓΜΑ. ΕΛΑΤΕ  ΜΑΖΙΚΑ,  ΜΑΖΙ  ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ  ΚΑΙ  ΟΜΑΔΕΣ , ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ  ΤΗΝ  ΑΝΤΙΘΕΣΗ  ΣΑΣ ! !

Επιστροφή

Κόντρα για το Αλσος Παγκρατίου

Διαμάχης συνέχεια μεταξύ μερίδας κατοίκων του Παγκρατίου και του δημάρχου Αθηναίων. Μήλον της Εριδος το Αλσος Παγκρατίου και η ανάπλασή του. Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση για την αξιοποίηση του χώρου πρασίνου της περιοχής της Αθήνας γράφτηκε, χθες, στο θέατρο «Coronet» όπου ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους για να τους ανακοινώσει τα έργα που αναμένεται να γίνουν στο άλσος. Εξω από το θέατρο διαμαρτυρόμενοι με πλακάτ εξέφραζαν την αντίρρησή τους στα σχέδια αυτά.

Με το σλόγκαν «Πολιτισμός + πράσινο = επίπεδο ζωής» ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε τη δημιουργία θεάτρου 320 θέσεων, πέτρινου καφενείου, παιδικής χαράς (με πατημένο χώμα), χώρου αθλοπαιδιών, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής (τα σήματα θα είναι ζωγραφισμένα στο έδαφος), καθώς επίσης και περίφραξη και φωτισμό του πάρκου. Με συνθήματα όπως «Αυτό δεν είναι ανάπλαση, είναι καταπάτηση» και «Οχι άλλο τσιμέντο-Κανένα κομμένο δέντρο» οι διαφωνούντες συνέχισαν τις διαμαρτυρίες μέχρι το τέλος της ομιλίας του.

«Ούτε ένα δέντρο δεν θα κοπεί. Αντιθέτως θα φυτευτούν επιπλέον δέντρα. Το άλσος δεν ανήκει σε κανένα δήμαρχο. Κάνουμε το άλσος όπως το θυμόμαστε. Με φώτα, κόσμο, μουσική, πολιτισμός», δήλωσε ο δήμαρχος. «Το κόστος ανάπλασης ανέρχεται στα επτά εκατομμύρια ευρώ και προσέφυγα για δάνειο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ολοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην κριτική, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι λίγοι να επιβάλουν την άποψή τους στους πολλούς. Αυτοί που διαφωνούν είναι 30-40 κατά τα άλλα συμπαθέστατοι συμπολίτες μας, που είναι κατά σύμπτωση οι ίδιοι που τους βρίσκουμε μπροστά μας σε όποιο δημοτικό διαμέρισμα θέλουμε να κάνουμε κάτι».

Ο κ. Δημήτρης Γεράσης μένει στον Αγιο Αρτέμιο. «Ηρθα για συμπαράσταση» μας λέει. «Το θέατρο δεν εξυπηρετεί. Τι είναι καλύτερο οι φωνές των μικρών παιδιών και η πραγματική ζωή ή τα τσιμέντα; Το άλσος είναι σε αθλία κατάσταση. Φταίμε κι εμείς αλλά και ο δήμος απουσιάζει. Το πράσινο είναι ζωή, το θέατρο ας λείπει».

«Το πράσινο είναι πολιτισμός. Υποστηρίζουμε να μη χάσει το άλσος την ταυτότητά του» μας λέει ο κ. Χρήστος Καραμπίνης, ο οποίος είναι γεωπόνος και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου, και συνεχίζει: «Δέντρα έχουν κοπεί το Σεπτέμβριο και μάλιστα 20. Δεν γνωρίζουμε με ποια λογική και δεν ξέρουμε καν αν σε αυτό το σημείο θα γίνει το θέατρο. Υπήρξε μια δαιμονοποίηση του άλσους ότι δεν χρησιμοποιείται από κανέναν παρά μόνο από τοξικομανείς. Το άλσος ειδικά το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα σφύζει από ζωή. Θέλει περιποίηση αλλά δεν είναι εγκαταλελειμένο. Το Παγκράτι είναι γεμάτο από καφετέριες, τραπεζοκαθίσματα και η Αθήνα γεμάτη θέατρα. Εμείς τα παιδιά μας πρέπει να τα βάλουμε στο σπίτι να βλέπουν όλη ημέρα τηλεόραση και play station;».

ΓΑΡΝΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 03.11.08

 

Επιστροφή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ 2ΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ  ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ  9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 11.00 Π.Μ. ΠΤΙ –ΠΑΛΑΙ

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Άλσος Παγκρατίου πρόκειται να εγκατασταθούν ογκώδη μόνιμα κτίρια, εμβαδού 700 τ.μ. κλειστού χώρου (θέατρο – κινηματογράφος, βοηθητικοί χώροι - καμαρίνια , wc, αναψυκτήριο) και 600 τ.μ. ανοιχτού, ο οποίος θα καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα. Στο χώρο, που θα χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του,  θα κλείσει και θα εμπορευματοποιηθεί (βλέπε Αίγλη – Ζάππειο), παίζουν σήμερα εκατοντάδες παιδιά (μπάσκετ, ποδήλατο, ελεύθερη κίνηση). Αντίθετα με την κινδυνολογία ανωνύμων και επωνύμων πηγών περί περιθωριακών στοιχείων, το Άλσος Παγκρατίου, παρά τη σχετική εγκατάλειψή του, σφύζει από ζωή, κατοικείται καθημερινά από τον κόσμο της πόλης, ο οποίος ασφυκτιά στο στενό ιδιωτικό του χώρο και δεν έχει να πληρώσει το αντίτιμο μιας αγοραίας αναψυχής.

Αγωνιζόμαστε για να μην εφαρμοστεί η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Συντονιστικό των Φορέων 2ου Διαμερίσματος για τη σωτηρία του Άλσους σας καλεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, ώρα 11.00 π.μ. στον κινηματογράφο Πτι-Παλαί

Στο συντονιστικό των Φορέων 2ου Διαμερίσματος  μετέχουν : Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 147ου, 3ου, 90ού, 123ου, 13ου Δημοτικών Σχολείων και 17ου Λυκείου, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιλισσός», «O Παριλίσσιος» Σύλλογος για την Προστασία των Παριλισσίων Περιοχών, Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος», Πρωτοβουλία Κατοίκων για το Άλσος Παγκρατίου, Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς.

Επιστροφή

Απώλεια για την Αθήνα η "αξιοποίηση" του Άλσους Παγκρατίου

Στο πλευρό των κατοίκων του Παγκρατίου, που αντιδρούν στην απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας για κατασκευή θερινού θεάτρου και καφενείου στο Άλσος Παγκρατίου με ογκώδεις μόνιμες κατασκευές, τάσσεται και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Έχει δε ήδη ζητήσει με επιστολή της προς τον δήμαρχο Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνη να μην συνεργήσει ο δήμος στην εμπορική και βέβαιη απαξίωση του Άλσους, όπως τη χαρακτηρίζει, αλλά να αξιοποιήσει τα δεσμευμένα κονδύλια στην κατεύθυνση της ανάδειξης του Άλσους ως πραγματικού χώρου πρασίνου.

"Ο κατακερματισμός, η δόμηση και η κακώς εννοούμενη 'αξιοποίηση' αυτής της περιοχής συνεπάγονται την απώλεια για το κέντρο της Αθήνας ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, του οποίου η φέρουσα ικανότητα έχει αρχίσει προ καιρού να εξαντλείται" σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

"Περιμένουμε με αγωνία όλοι, φορείς και κάτοικοι, το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτόν τον πραγματικά πολύτιμο χώρο του κέντρου των Αθηνών, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί" υπογραμμίζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μ

ΑΥΓΗ 26/11/2008

Επιστροφή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΑΛΣΟΥΣ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Έρση Παπαχρυσάνθου, τηλ. 210-75 19 185, κιν. 6938-091776   ersipapa@hol.gr

                                             ΥΠΟΜΝΗΜΑ στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας

                                                                                                Αθήνα, 30.11.2008

Το Άλσος Παγκρατίου, 25 στρεμμάτων, θεσμοθετήθηκε το 1902 με βασιλικό διάταγμα δασωτέο και φυτεύθηκε τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποιούμενο μάλιστα ως φυτώριο για τα υπόλοιπα άλση της Αθήνας, δεδομένου ότι διέθετε πηγάδι. To Υπουργείο Γεωργίας με την απόφαση 9231/24.1.1936 παραχώρησε το άλσος στον Δήμο Αθηναίων «για την φύλαξη, συμπλήρωση αναδασώσεως, συντήρηση, εξωραϊσμό και μετασχηματισμό σε πάρκο….αναδασωτέας εκτάσεως 25 στρεμμάτων»

            Κατά περιόδους εγκαταστάθηκαν στο άλσος επιχειρήσεις, όπως καφενεία ή θέατρο/κινηματογράφος, με αποτέλεσμα να στεγάζονται κατά την μεταπολίτευση 1 θέατρο, 1 θερινός κινηματογράφος και 5 καφετέ-ριες και το δάσος να έχει περιέλθει σε άθλια κατάσταση.

            Μετά από προσπάθειες των κατοίκων (34 σωματείων, φορέων κ.λπ.) και πολλαπλές αποφάσεις του ΣτΕ (1698/81, 1699/81, 1700/81) κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η λειτουργία τους και το 1980 αποξηλώθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις.

            Κατά τη δεκαετία του ’80 έγιναν επανειλημμένα προσπάθειες από την δημοτική αρχή να εγκαταστήσει στο άλσος επιχειρήσεις υγειονο-μικού ενδιαφέροντος, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από το Υπ. Γεωργίας και τις δασικές υπηρεσίες.

            Ως υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο σημερινός δήμαρχος διεκήρυξε την κατασκευή θερινού θεάτρου και καφενείου-σνακ μπαρ και ζαχαροπλαστείου μέσα στο άλσος, που θα καταλάβουν συνολική επιφάνεια 1300 τ.μ. Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και δια-μαρτυρήθηκαν έντονα, επικαλούμενοι την δασική νομοθεσία για την προστασία του πράσινου – Ν. 998/1979, όπως ισχύει και καλύπτει άλση και πάρκα εντός πόλεων, το  άρθρο 24 του Συντάγματος 1975 κ.ά. – και πέτυχαν ευρεία απήχηση στα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη.

            Η σημερινή δημοτική αρχή κωφεύει, αποκαλώντας τις προσπάθειές μας «μιζέρια και υποκρισία», το άλσος ως κέντρο εγκλημα-τιών όπου «δεν πατάει κανείς γιατί απλά φοβάται» (εφημ. «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 23.Νοεμ.2008) και την Επιτροπή Κατοίκων ως κινούμενη από ιδιοτελή συμφέροντα! Έχει υποκλέψει υπογραφές κατοί-κων ρωτώντας τους αν θέλουν «ανάπλαση» και επιμένει να παραβιάσει την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικα-στηρίου. Πάρα πολλοί υπογράψαντες δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν τι υπέγραφαν.   

            Έχουμε δηλώσει εξ αρχής ότι θα προσφύγουμε στο ΣτΕ για να σώσουμε τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή και αναμένουμε την υποβολή της αίτησης της δημοτικής αρχής στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο κανονικά πρέπει να την απορρίψει.

            Σύσσωμη η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου βρίσκεται στο πλευρό μας, πλήθος περιοίκων και περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέβαλαν ενστάσεις κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

            Παρακαλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει υπ’ όψει του τα γεγονότα αυτά και να παρέμβει, ώστε η Αθήνα να μην γίνει άλλη μια φορά θύμα επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με εξαιρετική τιμή

για την Επιτροπή Κατοίκων του Άλσους Παγκρατίου

       Έρση Παπαχρυσάνθου

Συνημμένα: Απόφαση ΣτΕ 1699/1981 Απάντηση της Δ/νσης Δασών Αθηνών από 23-4-2008

Επιστροφή

Κόκκινη κάρτα στα σχέδια για το τσιμέντο

«Κόκκινη» κάρτα στον δήμαρχο Αθηναίων και τα σχέδια «τσιμέντου» για το Αλσος Παγκρατίου βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις προεκλογικές υποσχέσεις του ο κ. Κακλαμάνης είχε περιλάβει την κατασκευή θεάτρου στον μόνο πνεύμονα της πυκνοδομημένης συνοικίας. Τον περασμένο Ιούνιο η «Ε», με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, είχε αποκαλύψει τα σχέδια της δημοτικής αρχής να τροποποιήσει το πολεοδομικό καθεστώς στον συγκεκριμένο χώρο και να κατασκευάσει μέσα στον παλαιότερο χώρο πρασίνου της πρωτεύουσας εγκαταστάσεις σε έκταση περίπου 700 τετραγωνικών για θέατρο, αναψυκτήριο και βοηθητικούς χώρους.
Στις 13 Ιανουαρίου 2009, με έγγραφο που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, η Διεύθυνση Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: «Ενέργειες που θίγουν τον χαρακτήρα πάρκου ή άλσους και αλλάζουν τη χρήση τους διώκονται ως παράνομες σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία και λαμβάνονται μέτρα προστασίας της έκτασης και επαναφορά της στην προτεραία μορφή της». Προσθέτει επίσης ότι «η αλλαγή της χρήσης πάρκου ή άλσους δεν δικαιολογείται ακόμη και στην περίπτωση που αυτή επιχειρηθεί με πράξη της Διοίκησης» και ότι «η πράξη αυτή πρέπει να διορθωθεί άμεσα, διαφορετικά, με παρέμβαση της αρμόδιας περιφερειακής δασικής αρχής, θα επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη».

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι το Αλσος Παγκρατίου αποτελεί έκταση κηρυγμένη δασωτέα με το βασιλικό διάταγμα του 1902, ενώ το 1936 με απόφαση του τότε υπουργού Γεωργίας είναι αναδασωτέα και υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Ζητεί μάλιστα από τις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής να παρέμβουν για την προστασία του χαρακτήρα του άλσους και την ορθή διαχείρισή του.
Η δημοτική παράταξη «Ανοικτή Πόλη», που πρωτοστάτησε στη διαφύλαξη του χώρου, θεωρεί πως μετά την ξεκάθαρη θέση του υπουργείου ο δήμος οφείλει να εξηγήσει πώς συνεχίζει να προωθεί την κατασκευή θεάτρου-αναψυκτηρίου σε μια δασική έκταση στην πόλη που απολαμβάνει ειδικό καθεστώς προστασίας. «Δεν ήξεραν τη σημασία και το καθεστώς προστασίας του Αλσους ή θεωρούσαν ότι θα το παρακάμψουν και αυτό λάθρα», διερωτάται ο Χάρης Κωνσταντακάτος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21/1/09

Επιστροφή

Τέλος στα σχέδια για το Αλσος Παγκρατίου

Εφη Χατζηιωαννιδου

Mε απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εξεδόθη χθες μπαίνει τέλος στα σχέδια του Δήμου της Αθήνας για το Αλσος Παγκρατίου (μικρό θέατρο) και δικαιώνονται οι κάτοικοι που είχαν προσφύγει στην αρμόδια υπηρεσία.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στον δήμο της Αθήνας μόλις χθες με την υπόμνηση ότι το Αλσος αποτελεί έκταση κηρυγμένη ως αναδασωτέα και υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πάρκο (που βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής) προστατεύεται απόλυτα και καμιά παρέμβαση δεν μπορεί να προβλεφθεί εντός των ορίων του. Ετσι το μικρό θέατρο που θα έθιγε τον χαρακτήρα του δάσους και θα εισήγαγε μία νέα χρήση, κρίθηκε από την υπηρεσία παράτυπη.

Την απόφαση δέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση οι πολίτες που είχαν κινητοποιηθεί προκειμένου να ματαιώσουν τα δημοτικά σχέδια. Ανάμεσά τους και η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης κ. Ελένη Πορτάλιου που σχολίασε ότι «οι εξελίξεις στο θέμα της προστασίας του Αλσους Παγκρατίου είναι θετικές, αφού μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών ο δήμος της Αθήνας δεν έχει κανένα δικαίωμα να πραγματοποιήσει έργα που θίγουν τον χαρακτήρα του Αλσους». Χθες εξάλλου εγκαινιάστηκε ο διάλογος για το μείζον θέμα της αποκομιδής οικιακών απορριμμάτων από ιδιωτικές εταιρείες. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθαν. Νάκου συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος και ο πρόεδρος της ΠΟΠ - ΟΤΑ κ. Π. Βελέτζας. Ο υπουργός εγγυήθηκε ότι ο διάλογος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2009 και όρισε το πρώτο επίσημο ραντεβού την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οπότε όλες οι πλευρές θα έρθουν με συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα.

Πάντως, στη συνάντηση κατέστη σαφές ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2009 δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στα θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_21/01/2009_300158

Επιστροφή

«Μπλόκο» στα δημοτικά σχέδια για το Αλσος Παγκρατίου

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέει «όχι» σε θέατρο και αναψυκτήριο

Του ΒΑΣΙΛΗ ΔΑΝΕΛΛΗ

Στον «αέρα» βρίσκονται τα σχέδια του Δήμου Αθηναίων για το Αλσος Παγκρατίου, ύστερα από έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που χαρακτηρίζει «παράνομες» τις ενέργειες που σχεδιάζει ο δήμος. Σε παλαιότερα δημοσιεύματά του ο ΕΤ είχε αποκαλύψει την πρόθεση του δήμου να κατασκευάσει θέατρο 350 θέσεων, χώρους υποστήριξης, όπως σκηνή/οθόνη, καμαρίνια, κονσόλα και τουαλέτες, αλλά και ένα αναψυκτήριο μέσα στο άλσος. Μετά την τελευταία εξέλιξη, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης βλέπει άλλο ένα από τα φιλόδοξα σχέδιά του για ανάπλαση στην πόλη να μπλοκάρεται. Το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος αποτελεί την απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων για την Προστασία του Αλσους για σχετική γνωμοδότηση. Οπως αναφέρει: «Ο δήμος, στον οποίο κοινοποιείται το παρόν, καλείται να μην προβεί σε καμία ενέργεια που αφορά το Αλσος Παγκρατίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Δασών Αθηνών» καθώς, όπως επισημαίνεται παρακάτω, «τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση απολαμβάνουν απόλυτη προστασία σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας». Τέλος, διευκρινίζει πως «η αλλαγή της χρήσης πάρκου ή άλσους δεν δικαιολογείται ακόμη και στην περίπτωση που αυτή επιχειρηθεί με πράξη της διοίκησης» και προειδοποιεί το δήμο πως «ενέργειες που θίγουν το χαρακτήρα πάρκου ή άλσους και αλλάζουν τη χρήση τους διώκονται ως παράνομες». Οπως λέει η Ερση Παπαχρυσάνθου, επικεφαλής της επιτροπής κατοίκων, «είχαμε ζητήσει τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών από το Νοέμβριο. Η απάντησή της αποτελεί δικαίωση του αγώνα μας για την προστασία του άλσους». Εν τω μεταξύ -και ενώ ο δήμος δεν έχει τοποθετηθεί προς το παρόν για την εξέλιξη- η συζήτηση έχει μεταφερθεί στη Βουλή ύστερα από την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στις 21 Ιανουαρίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης. Σε αυτή ερωτώνται οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών: «Μετά και το προαναφερθέν έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς το χαρακτήρα του Αλσους Παγκρατίου, προτίθεστε ακόμη να προωθήσετε το σχέδιο κατασκευής θεάτρου εντός του Αλσους και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα περιαστικά δάση έχουν υποστεί καταστροφές από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών;». Οπως εξηγεί στον ΕΤ ο κ. Κουβέλης, «το έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης είναι δεσμευτικού χαρακτήρα και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ όταν ο δήμος θα απευθυνθεί σε αυτό. Θα τηρήσει η κυβέρνηση ενιαία στάση κατά του άλσους ή το κάθε υπουργείο θα γνωμοδοτεί διαφορετικά;». ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 26-1-2009

Επιστροφή

Σε επιφυλακή για το Άλσος Παγκρατίου 

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε χθες το πρωί η εμφάνιση εργαζομένων του δήμου Αθηναίων με εκσκαφέα στο Άλσος Παγκρατίου, την ώρα ακριβώς που συνεργεία του δήμου έκοβαν αιωνόβια δένδρα στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κύπρου, στην Κυψέλη. Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν άμεσα για να προστατεύσουν τα δένδρα του άλσους, φοβούμενοι ότι ξεκινούσε η "αξιοποίηση" του χώρου και οι πρώτες εργασίες για την υλοποίηση του μεγάλου "οράματος" του δημάρχου Αθηναίων, δηλαδή της κατασκευής θεάτρου, κινηματογράφου, αναψυκτηρίου κ.ά. με ογκώδη μόνιμα κτίρια μέσα στη μοναδική πράσινη όαση του πυκνοδομημένου Παγκρατίου.

Να καθησυχάσει τους συγκεντρωμένους επιχείρησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Β. Κικίλιας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι εργασίες είχαν να κάνουν μόνο με την ανάπλαση της παιδικής χαράς που βρίσκεται εκεί. Ωστόσο, την προσπάθειά του να ρίξει τους τόνους δεν βοήθησε ούτε το ειρωνικό χαμόγελο του ίδιου και του προέδρου του Β' Διαμερίσματος Ανδρ. Προμπονά μπροστά στο αίτημα των συγκεντρωμένων να φυτευτούν και όχι να κοπούν δένδρα, ούτε και οι προκλήσεις ενός "αγανακτισμένου πολίτη" που εμφανώς τους συνόδευε, ο οποίος μάλιστα είπε προς έναν από τους κατοίκους: "Εγώ λέω να φυτέψω εσένα".

"Είμαστε δύσπιστοι για τις εργασίες που θέλουν να κάνουν στο Άλσος Παγκρατίου. Γι' αυτό ζητούμε να μας δώσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν θα κοπεί κανένα δένδρο και ότι πρόκειται μόνο για ανάπλαση της παιδικής χαράς", εξήγησε από την πλευρά της η διαμερισματική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης στο Β' Διαμέρισμα, Ελπίδα Αλεβίζου. "Εμείς θα είμαστε έτοιμοι να παρεμβαίνουμε όποτε βλέπουμε να γίνεται κάτι", τόνισε με τη σειρά της και η Μαρία Ξανθού, στέλεχος της Ανοιχτής Πόλης.

Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μ. 

ΑΥΓΗ  27/01/2009 

Επιστροφή

Σε επιφυλακή και για το Αλσος Παγκρατίου

Σε επαγρύπνηση παραμένουν οι περίοικοι στο Αλσος Παγκρατίου και μετά την «κόκκινη κάρτα» που έβγαλε η Διεύθυνση Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα σχέδια του κ. Κακλαμάνη για κατασκευή θεάτρου και αναψυκτηρίου. Στις αρχές της εβδομάδας, την ώρα που υπάλληλοι του δήμου έκοβαν τα πεύκα στο παρκάκι της οδού Κύπρου στα Πατήσια, μπουλντόζες έκαναν την εμφάνισή τους και στο άλσος.
Οι κάτοικοι ανησύχησαν και κινητοποιήθηκαν αμέσως για να προστατεύσουν το πράσινο. «Διαπιστώσαμε πως πρόκειται για έργα ανάπλασης της παιδικής χαράς, που δεν είχε την απαιτούμενη συντήρηση, γιατί στη θέση της προβλεπόταν να κατασκευαστεί το θέατρο», μας ενημέρωσε η Ερση Παπαχρυσάνθου από την Επιτροπή Κατοίκων και πρόσθεσε: «Τους ζητήσαμε να βάλουν την υπογραφή τους στα σχέδια για να σιγουρευτούμε και παραμένουμε πάντα σε επιφυλακή». Η Επιτροπή Κατοίκων πρωτοστατεί στον αγώνα για τη σωτηρία του άλσους και ύστερα από αίτημα μελών της εκδόθηκε η καθοριστική γνωμοδότηση της υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που καθιστά σαφές ότι πρόκειται για δασική περιοχή, προστατεύεται από τη σχετική νομοθεσία και δεν είναι δυνατόν να γίνουν έργα.

Χ.ΤΖ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2009

 

Επιστροφή

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΚΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Την Δευτέρα 26 Γενάρη από τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία και εκσκαπτικά μηχανήματα των εργολάβων του Δήμου της Αθήνας  άρχισαν τις εργασίες ανάπλασης στην παιδική χαρά του Άλσους Παγκρατίου. Οι κάτοικοι ανήσυχοι συγκεντρωθήκαν στο χώρο των εργασιών .

Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την ανάπλαση της παιδικής χαράς άλλωστε αυτό ήταν αίτημα των πολιτών εδώ και πολλά χρόνια. Η απάντηση όμως της δημοτικής αρχής στα κινήματα της πόλης και στις επιτροπές κατοίκων που αντιστέκονται και πετυχαίνουν νίκες για τους ελευθέρους χώρους το πράσινο και τη ποιότητα ζωής είναι η προσπάθεια παραπληροφόρησης των πολιτών και απόκρυψης της αλήθειας, όπως γίνεται   με την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα και την ολική καταστροφή ενός πάρκου 45 υπεραιωνόβιων  δέντρων στη  πυκνοκατοικημένη Κυψέλη.

 Η επιτροπή κατοίκων για το Άλσος έχει έγγραφο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου αναφέρει ότι σε περίπτωση αλλαγής χρήσης στο άλσος θα παρέμβει η αρμόδια δασική αρχή και η δικαιοσύνη .

Ανάλογες απορριπτικές αποφάσεις για κοπές δέντρων είχαν και οι κάτοικοι της Κυψέλης, ο Δήμαρχος όμως πραξικοπηματικά έκοψε τα δέντρα του μικρού αυτού πάρκου.

Γι’ αυτό σας καλούμε σε ετοιμότητα ώστε  οι εργασίες να περιοριστούν  στην ανάπλαση της παιδικής χαράς και να μην επιτρέψουμε να γίνει Δούρειος Ίππος για την καταστροφή, την τσιμεντοποίηση και την εκμετάλλευση από ιδιώτες του Άλσους  μοναδικού πράσινου χώρου στο Παγκράτι.

Δεν εμπιστευόμαστε τη Δημοτική Αρχή η αφύπνιση, η συμμετοχή και η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας

Η παράταξη της “Ανοιχτής Πόλης” συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων.

ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ Η ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΤΩΝ 600 ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ   “ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ”

Tel.: 210-5202373  Site: www.anoihtipoli.gr  E-mail: anoihtipoli@anoihtipoli.gr

Επιστροφή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ    

 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ                                          

 Εμπεδοκλέους 12, Παγκράτι, Τ.Κ.: 116 36.

 Τηλέφωνο.: 210 7018130, Fax: 210 7521185

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2009

Αριθ. Πρωτ.: 105/26-03-2009

Προς τον Οργανισμό Νεολαίας, Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (Υπηρεσία Τεχνικών Έργων).

ΘΕΜΑ: Παιδική Χαρά Άλσους Παγκρατίου.

Κύριοι,

Σας ενημερώνουμε ότι πριν την τοποθέτηση των νέων παιχνιδιών στην παιδική χαρά του Άλσους Παγκρατίου, έγινε αφαίρεση του ήδη στρωμένου  νταμαροχώματος στα οριοθετημένα σημεία, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για τα παιχνίδια που πάνω τους τοποθετήθηκε το πλαστικό προστατευτικό δάπεδο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών δημιουργήθηκε, στη μέση της παιδικής χαράς, ένας σωρός από μπάζα, πέτρες, χαλίκια και άμμο, όγκου περίπου 10μ3, που θα έπρεπε να απομακρυνθεί από το χώρο του Άλσους. Αντί γι’ αυτό ανοίχτηκε πέρασμα στα κάγκελα με το διπλανό παρτέρι που γειτνιάζει με τον πιο πάνω χώρο και όλος ο σωρός τοποθετήθηκε και στρώθηκε ανάμεσα στα φυτά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ρείθρου, περιμετρικά και μέσα στο χώρο της παιδικής χαράς, δημιουργήθηκαν μπάζα τα οποία αντί να απομακρυνθούν τοποθετήθηκαν ανάμεσα στην υπάρχουσα βλάστηση.

Θα θέλαμε επίσης να σας υπενθυμίσουμε ότι, κατά την αρχική μας συζήτηση, τις πρώτες ημέρες ανάπλασης της παιδικής χαράς, με τον υπεύθυνο τεχνικών έργων του Οργανισμού σας, αξιότιμο κύριο Καράμπαμπα, είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα ενισχυθεί η περιμετρική βλάστηση και θα προστεθούν δέντρα στο τμήμα που βρισκόταν ο παλιός χώρος προβολών. Το θέμα της περιμετρικής βλάστησης είναι πολύ σημαντικό γιατί, με δεδομένο το γεγονός ότι η θέση της παιδικής χαράς είναι λανθασμένη αφού γειτνιάζει με αυτοκινητόδρομο μεγάλης κυκλοφορίας, επιβαρυμένο με μολυσμένα ατμοσφαιρικά σωματίδια, πρέπει τουλάχιστον να έχει έναν πυκνό και υψηλό φυτικό φράχτη που θα λειτουργεί σαν φίλτρο των μικροσωματιδίων και θα παίζει ηχομονωτικό ρόλο. Η φύτευση νέων δέντρων, στον κενό προαναφερθέντα χώρο, είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς θα εμπλουτίσει με πράσινο το χώρο και θα δημιουργήσει συνθήκες σκίασης που είναι απόλυτα επιθυμητές σε μία παιδική χαρά. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι ο σωστός χώρος για την παιδική χαρά είναι αυτός που βρίσκεται στο πλάτωμα πριν το γήπεδο του μπάσκετ όπου και δεν χρειάζεται καμιά κοπή δέντρων, όπως μεμονωμένα ακούγεται και γράφεται, εντελώς λανθασμένα, το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι το νταμαρόχωμα που τοποθετήθηκε μπορεί να ενδείκνυται για την κατασκευή ξερών γηπέδων ποδοσφαίρου, αλλά δεν ενδείκνυται με κανένα τρόπο για χώρους όπου υπάρχει βλάστηση. Η ασβεστολιθική ή δομική άμμος που αποτελεί και το κύριο συστατικό του, αυξάνει, με τις βροχές, τα επίπεδα ασβεστίου του εδάφους σε βαθμό που προκαλείται σταδιακή ξήρανση των φυτών.

Για όλα τα πιο πάνω ζητάμε:

Να υποχρεώσετε τον εργολάβο να απομακρύνει από το Άλσος όλα τα μπάζα που κακώς τοποθέτησε στο διπλανό από την παιδική χαρά παρτέρι και να καθαρίσει όλο το περιμετρικό, πίσω από το ρείθρο, έδαφος.

Να φυτέψετε τα φυτά που υποσχεθήκατε λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας.

Να απομακρύνετε το νταμαρόχωμα που βρίσκεται στους χώρους ανάμεσα στις βάσεις των παιχνιδιών και να το αντικαταστήσετε με καθαρό κοσκινισμένο χώμα αναμεμειγμένο με ποταμίσια άμμο, σε ποσοστό 40% χώμα και 60% άμμο, ώστε να έχει την απαραίτητη ελαστικότητα για προστασία των παιδιών από χτυπήματα, να στραγγίζει εύκολα χωρίς να λασπώνει και να μη σφίγγει δημιουργώντας πρόβλημα αερισμού του εδάφους και των ριζών.

Τέλος, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε τις προδιαγραφές του πλαστικού δαπέδου που τοποθετήθηκε στις βάσεις των παιχνιδιών και αν είναι εγκεκριμένο από κάποιο επίσημο φορέα.

Αναμένουμε σύντομα τις απαντήσεις σας και το χρονοδιάγραμμα των πιθανών ενεργειών σας, καθώς ο χώρος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για το παιχνίδι των παιδιών του Σχολείου μας, αλλά και γενικά όλων των παιδιών.

          Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                         Η Γραμματέας του Δ.Σ.

         Χρήστος Καραμπίνης                                       Αντιγόνη Ζαφειροπούλου

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Δημοτική Παράταξη: Η Αθήνα Αλλά-Ζει

Δημοτική Παράταξη: Ανοιχτή Πόλη

Δημοτική Παράταξη: Αγωνιστική – Αριστερή – Οικολογική Συμπαράταξη Για Την Αθήνα

Επιστροφή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΑΛΣΟΥΣ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

τηλ. 210-75 19 185                                                                                         1.05.2009

Η δημοτική αυθαιρεσία ξαναχτύπησε !

Αυτή τη φορά στο έργο «ανάπλασης» της παιδικής χαράς, όπου, με ευθύνη του Προέδρου του Ο.Ν.Α κυρίου Κικίλια, τοποθετήθηκε πάνω από το υπάρχον έδαφος παχιά στρώση από νταμαρόχωμα σύμφωνα, όπως μας είπαν, με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που ισχύουν για τέτοιους χώρους. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα καινούργια παιχνίδια με πλαστικό αντικραδασμικό υπόστρωμα στο χώμα και ο κύριος Κικίλιας γιόρτασε τα εγκαίνια με δήμαρχο, αγιασμό και μεγάφωνα.

Ως εδώ πολύ καλά. Ωστόσο περίοικοι, που παρακολουθούσαν καθημερινά τις εργασίες, κατήγγειλαν ότι όγκος τσιμέντων και μπάζων, που είχαν περισσέψει από την «ανάπλαση», είχε στρωθεί  στο έδαφος και στις πρασιές γύρω από την παιδική χαρά, εκεί όπου ο εργολάβος πίστευε πως δεν τον βλέπει κόσμος.

Με αριθμό πρωτοκόλλου 105/26.03.2009 το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του παρακείμενου 3ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κατήγγειλε στον Ο.Ν.Α. και κοινοποίησε στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι το νταμαρόχωμα τοποθετείται σε ξερά γήπεδα και πιθανόν σε παιδικές χαρές χωρίς ενδιάμεσο πράσινο όχι όμως και σε επιφάνειες όπου φύονται δέντρα. Συνέστησε να απομακρυνθούν τα μπάζα, τα τσιμέντα και λοιπά ακατάλληλα υλικά που είχαν θαφτεί στην παιδική χαρά και τους γύρω χώρους και να αντικατασταθεί η επίστρωση του εδάφους με χώμα άλλης σύνθεσης, διαφορετικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεραθούν και τα ψηλά δέντρα που σκιάζουν την παιδική χαρά.

Αντ’ αυτού, σαν να μη συνέβαινε τίποτα και με περισσή κοροϊδία, μερικές ημέρες μετά την επιστολή του Συλλόγου Γονέων, εργάτες ίσιωσαν το έδαφος, έριξαν μια φλοίδα χώμα πάνω από τα μπάζα και τοποθέτησαν φυτά (τηλεφωνικά η υπηρεσία του Αντιδήμαρχου Πρασίνου κυρίου Ξεπαπαδάκου, μας πληροφόρησε ότι φυτεύτηκαν 270 θάμνοι, 44 αναρριχητικά και 13 δέντρα), κυριολεκτικά μέσα στα μπάζα ! Πολλά αναρριχητικά φυτά έχουν ήδη ξεραθεί. Γενικά «ξέχασαν» να βάλουν σωλήνες για αυτόματο ποτισμό. Την απουσία αυτή αναπληρώνει ο φύλακας, με λάστιχο ποτίσματος τόσο κοντό που δε φτάνει να ποτίσει τίποτα παραπάνω από το παρτέρι πίσω από το φυλάκιό του !

 Η Επιτροπή Κατοίκων επισκέφθηκε την παιδική χαρά χθες, 30 Απριλίου και τεκμηρίωσε φωτογραφικά το έγκλημα.

Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή για ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ του κοινού με σκοπό να ΞΕΡΑΝΕΙ αργά και σταθερά τη βλάστηση, ώστε να ετοιμάσει το έδαφος για την τελική καταστροφή, δηλαδή το ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ μέσα στο Άλσος Παγκρατίου.

Για την Επιτροπή Κατοίκων του ΄Αλσους Παγκρατίου

Χρ. Καραμπίνης

Επιστροφή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΑΛΣΟΥΣ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Έρση Παπαχρυσάνθου, τηλ. 210-75 19 185

ΚΟΙΝΗ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΣΤΟ  ΑΛΣΟΣ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009 στον χώρο δίπλα στην παιδική χαρά

Αγαπητοί συμπολίτες,

μαζί με τους Πολίτες για τη Σωτηρία του Άλσους Παγκρατίου διοργανώνουμε την πρώτη μας κοινή εκδήλωση την Κυριακή, 29-11-2009. Η συνεργασία μας ήταν πολύ εποικοδομητική και ελπίζουμε να παραμείνει και στο μέλλον.

Σας καλούμε και με την ευκαιρία της δενδροφύτευσης που έγινε στο μεταξύ από τη δημοτική αρχή και την οποία χαιρετίζουμε. Οι εκπρόσωποι του Δήμου δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, δεν απαντούν σε υπομνήματα και αναφορές μας, συνεχίζουν να περιφρονούν τον δημότη και να δρουν «αυτοκρατορικά», πιστεύοντας ότι έτσι γίνεται η δημοτική πολιτική. Τον επόμενο χρόνο θα γίνουν δημοτικές εκλογές και επιφυλασσόμαστε.

Αν δεν υπήρχε κίνημα των πολιτών, σήμερα θα είχαμε ένα θέατρο μέσα στο άλσος, θα είχαμε καφετέριες, … γήπεδο κυκλοφοριακής αγωγής στην παιδική χαρά και πολλά ακόμα !!!

Τα προβλήματα που δημιουργεί η δημοτική αρχή δεν σταματούν. Πρόθεσή τους είναι να καταντήσουν το Παγκράτι Λας Βέγκας, αδειοδοτώντας άπειρα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος– δηλαδή μπαρ, εστιατόρια και νυκτερινά μαγαζιά,  τα οποία ο Δήμαρχος αποκαλεί « δυναμικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης, που χρήζει υποστήριξης ». Η ζωή των άτυχων γειτόνων έχει καταντήσει προβληματική λόγω θορύβου και όχλησης αργά τη  νύχτα. Στους πεζόδρομους που δημιουργούνται,

δήθεν για το καλό του δημότη, εγκαθίστανται τέτοια μαγαζιά και ο χώρος καλύπτεται από παρκαρισμένα δίκυκλα, τραπεζοκαθίσματα και σόμπες για τους θαμώνες. Η μουσική που εκπέμπουν στον υπαίθριο χώρο συμπληρώνει το ειδύλλιο.

Δεν θα επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Ο πρόεδρος του Β΄ Διαμερισματικού Συμβουλίου αγνοεί περιφρονητικά τα υπομνήματά μας. Στόχος είναι προφανώς να γίνει το Παγκράτι οδός Υμηττού, όπου οργιάζουν οι παρανομίες των καταστηματαρχών.

Το έγκλημα έχει αρχίσει στον πεζόδρομο της οδού Τιμοθέου, προχωρά στην Πλατεία Μεσολογγίου με γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα καλύψει ολόκληρο το Παγκράτι, αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από περιφρόνηση της δημοτικής αρχής προς τον δημότη αλλά και από γένεση απείρων τοπικών κινημάτων σε όλη την Ελλάδα. Ποιος θα κερδίσει στο τέλος ;  σίγουρα οι πολίτες με τα δίκαια αιτήματά τους.

Καλούμε όλους τους Παγκρατιώτες που υποστήριξαν τον αγώνα μας και επέφεραν την αλλαγή πλεύσης για το Άλσος Παγκρατίου, να συνδράμουν και τώρα στον αγώνα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος – όσο απέμεινε – και μιας ανθρώπινης γειτονιάς μέσα στην άθλια πόλη που θέλουν να δημιουργήσουν.

 

Εκδηλωση Παρουσιασης του Χαρτη του Άλσους Παγκρατιου

Από το καλοκαίρι του 2008 που συγκροτήθηκε η ανοιχτή συνέλευση των Πολιτών για τη Σωτηρία του Άλσους Παγκρατίου, έπειτα από την ανακοί­νωση των καταστροφικών σχεδίων του Δήμου Αθηναίων για το Άλσος, έχουμε γίνει επανειλημμένα μάρτυρες κοπής δεκάδων δέντρων. Πριν από ένα μήνα το ίδιο συνέβη για μια ακόμα φορά – πάντοτε χωρίς καμία προ­ειδοποίηση. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολλές φορές καταφέρει με τη συχνή παρουσία τους και την έγκαιρη παρέμβασή τους να δια­κόψουν τις εργασίες του Δήμου και να αποθαρρύνουν παρόμοιες ενέργειες. Ωστόσο, είναι αυτό αρκετό;

Αυτό ακριβώς το ερώτημα τέθηκε και στις συνελεύσεις, οπότε και αποφασίσαμε, τον περασμένο Ιούλιο, να ξεκινήσουμε τη χαρ­τογράφηση του Άλσους. Με ανοιχτά καλέ­σματα και με τη συμμετοχή αρκετών γει­τό­­νων, ειδικών και λιγότερο «ειδι­κών», απαριθ­μή­σαμε τα δέντρα περιμε­τρικά του γηπέδου μπάσκετ, καταγρά­φοντας το είδος και την κατά­στασή τους και τοποθετώντας ταμπε­λάκια με αριθ­μούς. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια δέντρα είναι υγιή, ποια χρήζουν φροντίδας και να τα εντοπίζουμε ανά πάσα στιγμή.

Πρόσφατα, μετά από χρόνια εσκεμμένης εγκατάλειψης, μετά από τις απόπειρες εμπο­ρικής ανάπλασης του Άλσους και τη συκοφά­ντηση των κατοίκων που είχαν άλλη γνώμη, ο Δήμος αποφάσισε επι­τέλους να μας «χαρίσει» μερικά νέα δεντράκια, γύρω από το γήπεδο, ορι­σμένα μάλιστα εκεί που τα προηγούμενα κόπηκαν γιατί χαρακτη­ρίστηκαν «ξερά». Κάτι που δεν μπορεί να μη μας θυμίζει τις δηλώσεις του δημάρχου στα «εγκαίνια» της παιδικής χαράς τον Μάρτιο του 2009, όταν παρουσίαζε την «ανά­πλαση της βλάστη­σης», ως ενδιάμεσο βήμα της συνολικής ανάπλασης.

Καλωσορίζουμε τα νεαρά δέντρα στο νέο τους περιβάλλον, όπου εκτός από αιω­νόβια πεύκα, μετριόφρονες θάμνους, ροδόχρωμες κου­τσου­πιές και γαλήνια νυκτόβια πουλιά θα συνα­ντήσουν και ένα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι έχουν τη διάθεση να κατοικούν στον ίδι­ο χώρο. Ενδεχομένως, θα τους αρέσει που θα βρουν τη θέση τους στους τυπωμένους χάρτες ή σε άλλους που αποτυπώνονται μόνο στη μνήμη και στη φαντασία. Θα μεγαλώσουν στη σκιά και το φως των με­γαλύτερων, με τα χαϊδευτικά χτυπήματα της μπάλας; Θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τα τυχαία λόγια των περα­στικών και τα αιώνια λόγια των τυχαίων συναντήσεων;

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 12:00, στο χώρο δίπλα στην παιδι­κή χαρά θα παρου­σιάσουμε τον χάρτη του Άλσους. Θέ­λου­με να μοιραστούμε αυτό το πολύ­τιμο εργαλείο, ώστε από 'δω και στο εξής, όλοι μαζί και με αποδείξεις, να εμπο­δίζουμε την οποι­αδήποτε αυθαίρετη επέμ­βα­ση του Δήμου στη βλάστηση. Ελάτε να γνω­ριστούμε, να περιηγηθούμε στα μονο­πάτια του Άλσους, να κουβε­ντιάσουμε και να οργανώσουμε την ολο­κλήρωση της χαρ­τογράφησης. Η εκδή­λωση θα ολο­κλη­ρωθεί με μουσική και σπιτικά εδέσματα, οπότε φέρτε ό,τι αγαπάτε!

Παίρνοντας όλοι μαζί αποφάσεις για τη διαχείριση ενός ανοιχτού και δημόσιου χώ­ρου όπως το Άλσος, αποφασίζουμε και για τις ίδιες μας τις ζωές.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

alsospagkratiou.wordpress.com

 

Επιστροφή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΑΛΣΟΥΣ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Έρση Παπαχρυσάνθου, 210-75 19 185

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΑΘΗΝΑΙΩΝ  ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΣΤΙΣ  28-04-2010

 

Αγαπητοί συμπολίτες,

            όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο κ. Κακλαμάνης θα παρουσιάσει τον απολογισμό του έργου του για το 2009 στο Μέγαρο Μουσικής. Πληροφορούμαστε ότι το κόμμα της Ν.Δ. τον τοποθετεί και πάλι υποψήφιο για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

            Τα πεπραγμένα της δημαρχίας του είναι σε όλους γνωστά. Το δικό μας Άλσος Παγκρατίου σώθηκε ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, αλλά ο δήμαρχος απείλησε ότι με τη δεύτερη θητεία του θα χτίσει το θέατρο. Στο άλσος Ευαγγελισμού συνέβαλε με την Πολεοδομία του και με συνεργασία της Εκκλησίας και του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ(νυν Υπ. Περιβάλλοντος) στην ανακατασκευή, δηλαδή στην εξαρχής κατασκευή του παράνομου «Μποσκέτο». Στην ακρόαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Διοικητικό Εφετείο όπου έγιναν 3 συνολικά προσφυγές αναστολής των έργων και ακύρωσης της παράνομης άδειας, ΚΑΙ οι τρεις αρχές – Εκκλησία, Δήμος και Υπ. Περιβάλλοντος -  διακηρύσσουν ότι το άλσος αυτό είναι ιδιοκτησία τους !!!! Το νέο κτίσμα έχει εμβαδόν 350 τ.μ. και είναι διώροφο.

            Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει πλήθος σκανδάλων, όπως την αγορά κτιρίου στην οδό Μητροπόλεως αντί 7 εκατ. € (διπλάσια από την πραγματική του αξία), την δαπανηρή «Ανάπλαση Α.Ε.» του Ελαιώνα, το θηριώδες ποσό 50 εκατ. € για αγορά απορριμματοφόρων και κάδων, τη βίλα Δρακόπουλου (άλλο θέατρο εκεί!), το σκάνδαλο της Κύπρου / Πατησίων, το δάνειο των 50 εκατ. €, τις πρώην δημοτικές επιχειρήσεις που μετατράπηκαν σε Α.Ε. κλειστές σε κάθε έλεγχο και με διευθυντές διπλο- και τριπλοθεσίτες, χάρη σε νόμο του Π. Παυλόπουλου που τροποποίησε τον Δημοτικό Κώδικα. Οι ανώνυμες αυτές εταιρίες αποφασίζουν μόνες τους, χωρίς όρια και έγκριση, τεράστια ποσά με απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους.

            Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και ο χορός των εκατομμυρίων καλά κρατεί. Η δημοτική αρχή πληρώνει γερά (65.000 στην εταιρία και άλλα 380.000 για τον σύμβουλο-βοηθό) την εταιρία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s για να βγάζει θετικά πορίσματα. Ωστόσο, ισχύει η αρχή ότι η πιστοληπτική ικανότητα ενός δήμου ακολουθεί αναγκαστικά εκείνην του Κράτους.

            Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας εγκρίνουν μονοκούκι κάθε από-φαση του δημάρχου και η καταλήστευση της περιουσίας των δημοτών συνεχίζεται απρόσκοπτη. Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι κλάσμα μόνο του οργίου που συντελείται. Αν επιτρέψουμε να συνεχιστεί το όργιο, εμείς θα τρέχουμε στο Συμ-βούλιο της Επικρατείας για ακύρωση, με ό,τι αυτό οικονομικά συνεπάγεται.

           

             Καλούμε όλους τους Παγκρατιώτες μπροστά στο Μέγαρο Μουσικής

                      την  ΤΕΤΑΡΤΗ  28  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ώρα 19.00

 

Επιστροφή

Μέτς (βλέπε και ΠΑΡΙΛΙΣΣΙΟΣ σύλλογος)

Το 1995 κηρύχθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Θ. Μικρούτσικο αναγκαστική απαλλοτρίωση για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Ιερού της Αρτέμιδος Αγροτέρας στο Μέτς, έκτασης 1390,7 τ.μ. (ΦΕΚ 431/22-6-95). Το δημόσιο όφειλε να καταθέσει το ποσό της απαλλοτρίωσης μέχρι τις 18/8/99, για να μην πάψει η ισχύς της απόφασης για απαλλοτρίωση. (Πηγή: Πανεπιστημονική, ΕΔ ΤΕΕ, Νο 2061, 26-7-99). Την κυριότητα έχει ο πρώην υπουργός κ. Λιβανός, που τώρα μπορεί να οικοδομήσει επί του ναού ανεμπόδιστα (ΑΥΓΗ, 10-10-99)

Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η Μελέτη Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας επεκτάθηκε και σήμερα περιλαμβάνει και τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Η κυριότητα του χώρου ανήκει σε 6-7 άτομα, που σήμερα, όπως έχει η κατάσταση, αν θέλουν μπορούν να χτίσουν πάνω στο ναό (Συντονιστικό Ελ. Χώρων Αθήνας, 10-1-2000).

Στο 1ο Νεκροταφείο ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να χτίσει τετραώροφο κτίριο 750 τ.μ. μέσα στο πράσινο για οστεοφυλάκειο. Οι υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Σε άλλα νεκροταφεία υπάρχουν οστεοφυλάκεια στον περιμετρικό τοίχο. Επίσης, με το νέο νεκροταφείο στο Σχιστό, όπου υπάρχει δυνατότητα καύσης των νεκρών έκλεισαν τρία νεκροταφεία (Πέραμα, Νεάπολη, Ανάσταση που λειτουργεί μόνο για τους οικογενειακούς τάφους). Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο Δ. Αθηναίων αντί να κάνει καινούργιο κτίσμα (Συντονιστικό Ελ. Χώρων Αθήνας, συνεδρίαση 15/3/01)

Επιστροφή στην αρχή

Ανησυχία για το ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας

Την ανησυχία τους εκφράζουν περίοικοι του οικοδομικού τετραγώνου, στο οποίο υπήρχε το ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας στο Μετς. Αν και τελεί υπό απαλλοτρίωση από το 1964, η υπόθεση καρκινοβατεί.
Τώρα -χωρίς να έχει γίνει η απαλλοτρίωση- θα αρχίσει -με ευθύνη της Γ' Εφορείας Αρχαιοτήτων- η κατεδάφιση των κτισμάτων πάνω από τη θέση του ιερού. Όμως, αν και υπήρχε εισήγηση της Εφορείας να μην χρησιμοποιηθούν μηχανικά μέσα στην κατεδάφιση για να μην προκληθούν ζημιές στα δομικά υλικά αρχαιολογικής αξίας, θα αρχίσει η κατεδάφιση με μηχανικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση, οι περίοικοι και η "Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς" ζητούν ενημέρωση για τη διαδικασία και τις προδιαγραφές της κατεδάφισης. Αυγή 19-11-06

Επιστροφή στην αρχή

Απαλοτριώνεται εδώ και 42 χρόνια!

Μια γη σπαρμένη με ιστορία είναι ολόκληρο το τοπίο της Αττικής. Θεμέλια αρχαίων ναών, κρήνες, γυμνάσια, ταπεινά σπίτια, αγορές, ξεχασμένοι θησαυροί πολιτισμού αναμετρώνται με τον χρόνο και κυρίως με το αδηφάγο συμφέρον των σύγχρονων εργολάβων και αρκετών κατοίκων - πολιτών. Ένα απο τα "ερείπια που δακρύζουν" είναι ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στον λόφο του Μέτς.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν ο ιστορικός χώρος απειλείται με οικοπεδοποίηση χάρι στο έργο-παρωδία που χρόνια τώρα σκηνοθετεί το υπουργείο Πολιτισμού.
Θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, αλλά και της μεταγενέστερης ιστορίας, αφού περιλαμβάνει τμήμα του αναλημματικού τοίχου και θεμέλια του ιωνικού ναού ο οποίος χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα Καλλικράτη, και συνδέθηκε άμεσα με την άνθηση της πόλης των Αθηναίων.
H σπουδαιότητα και η μεγάλη ιστορική αξία του ανωτέρω μνημείου επισημαίνονται από επιφανείς έλληνες και ξένους αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, σε άρθρα, μελέτες και διπλωματικές εργασίες.
Η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου όπου βρίσκεται η θέση του ναού, αλλά και η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου είχαν ήδη επισημανθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 1964 (!) όταν επιφανείς αρχαιολόγοι απεφάνθησαν ότι πρόκειται περί ενός των επιφανεστέρων μνημείων των αρχαίων Αθηνών και ότι θα έπρεπε να διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό χώρο ελεύθερο και επισκέψιμο.
Την πρώτη εισήγηση του ΚΑΣ ακολούθησαν άλλες επτά γνωμοδοτήσεις και τρεις υπουργικές αποφάσεις υπέρ της απαλλοτρίωσης, οι οποίες όμως ουδέποτε υλοποιήθηκαν, ενώ σήμερα, με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο αρχαιολογικός χώρος κινδυνεύει να αφανιστεί, αφού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποδοθεί ο χώρος στους ιδιοκτήτες των ερειπωμένων ακινήτων προς οικοδόμηση, με την αιτιολογία της έλλειψης πόρων για την αναγκαία απαλλοτρίωση.
Το κρίσιμο θέμα της οικοπεδοποίησης του χώρου φέρνει ακόμη μια φορά με ερώτησή του στη Βουλή ο Φώτης Κουβέλης.
"Δεδομένου ότι (αναφέρει στην ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού) η προστασία και ανάδειξη του χώρου, για την οποία αγωνίζονται επί χρόνια μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστημονικοί και τοπικοί σύλλογοι και πολίτες, θα διέσωζε για τις επόμενες γενιές ένα πολύτιμο κομμάτι ιστορικής και συλλογικής μνήμης και θα απέδιδε στην ασφυκτιώσα πόλη μας έναν ελεύθερο χώρο συνυφασμένο με τη μακραίωνη ιστορία της, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί εάν προτίθενται να λάβουν μέτρα για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη του μνημείου".
Να περιμένουμε κάτι θετικό μετά απο 42 έτη ή δεν ήρθε ακόμη το πλήρωμα του χρόνου;

Αυγή 15-12-06

Επιστροφή στην αρχή

Κατεδάφισαν ιερό της αρχαίας Αθήνας

ΠΑΥΛΟΣ ΗΛ. ΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Ø      Επτά κηρύξεις ως απαλλοτριωτέου του χώρου όπου βρισκόταν το σημαντικότατο ιερό της αρχαίας Αθήνας, στο Μετς, δεν εμπόδισαν τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ Χρήστο Ζαχόπουλο να ανακινήσει, δύο φορές, το θέμα «περί οικοδόμησης ή μη» του μεγάλης αξίας οικοπέδου.

Από το 1958 ακόμη είχε κηρυχθεί ως «αρχαιολογικός χώρος μεγάλης ιστορικής σημασίας»-που αποτελεί και σημείο αναφοράς της ένθεν όχθης του Ιλισού, απέναντι στον ναό του Ολυμπίου Διός- το οικόπεδο, εμβαδού 1.390,70 τ.μ., στην οδό Αρδηττού (μεταξύ των οδών Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα), όπου είχαν εντοπιστεί τα υπολείμματα του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος

Το 1964 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (μέλη του ήταν προσωπικότητες όπως ο Λίνος Πολίτης, ο Μανώλης Χατζηδάκης, ο Χ. Καρούζος) για πρώτη φορά έκρινε το οικόπεδο ως απαλλοτριωτέο. Έκτοτε και κάθε που προέκυπταν νέα στοιχεία το ΚΑΣ (ακόμη και επί χούντας) επιβεβαίωνε την κήρυξη του οικοπέδου ως απαλλοτριωτέου, και με διυπουργική απόφαση (και αξία 195 εκατ. δρχ.) επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη.

Πρωτοχριστιανικοί τάφοι. Στο μεταξύ, όταν το θέμα αναπέμφθηκε προς συζήτηση στο ΚΑΣ και άρχισαν έρευνες για να διαπιστωθεί «αν σώζονται κατάλοιπα αρχαίων» έγινε ανασκαφή στο οικόπεδο, το οποίο έχει και παλιά κτίσματα, από την Γ΄ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων και αποκαλύφθηκαν πρωτοχριστιανικοί τάφοι και καθορίστηκαν οι βάσεις του αρχαίου ναού.

Και ενώ έχουν φτάσει τις επτά οι επανεπιβεβαιώσεις της απαλλοτρίωσης, αίφνης οι ιδιοκτήτες ζητούν αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ για την άμεση απελευθέρωση και δόμηση του οικοπέδου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2004 η Εφορεία προτείνει κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων με «μη μηχανικά μέσα» (και με κόστος 60.000 ευρώ). Και το θέμα αναπέμπεται ξανά στο ΚΑΣ, για πρώτη φορά όχι ως απαλλοτρίωση ή μη αλλά ως «έγκριση ή μη οικοδόμησης», με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη- την ώρα που και κατασκευαστικές εταιρείες αποκτούν ιδιοκτησίες στον χώρο.

Ύστερα από δημοσιεύματα (και των «ΝΕΩΝ») και διαμαρτυρίες της δραστήριας «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Μετς»- η οποία κατάφερε μόνο με εξώδικα να πάρει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του οργάνου- η αναπομπή αναβλήθηκε.

Άδεια κατεδάφισης. Με κινήσεις που αποδίδονται στον πρώην γενικό γραμματέα και φίλο του Πρωθυπουργού Χρήστο Ζαχόπουλο, στις 10 Ιουλίου 2005 το θέμα αναπέμφθηκε στο ΚΑΣ για «έγκριση ή μη καθαίρεσης υφισταμένων κτισμάτων» και προτάθηκε στους ιδιοκτήτες να καταθέσουν άδεια κατεδάφισης που προηγείται της άδειας οικοδόμησης. Στην θετική- κατά πλειοψηφία- γνωμοδότηση δεν αναφέρεται ο τρόπος κατεδάφισης «με μη μηχανικά μέσα» που είχε προτείνει η Εφορεία.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2006 που αρχίζει η κατεδάφιση από υπηρεσία του ΥΠΠΟ από πλευράς υπουργείου υποστηριζόταν επανειλημμένα- παρά τις αντιδράσεις πολλών οργανώσεων κατοίκων της περιοχής, που στο μεταξύ έχουν φτιάξει και ιστοσελίδα για τα πάθη της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο http://www.artemisagrotera.org - πως δεν έχουν βρεθεί ίχνη αρχαιοτήτων στο οικόπεδο της οδού Αρδηττού 22 και «τα ελάχιστα κατάλοιπα του ναού, που κατεδαφίστηκε το 1778 από τον Βοεβόδα των Αθηνών Χατζή Αλή Χασεκή, καταστράφηκαν»

Μετέφεραν αρχαίο υλικό. Στη διάρκεια της κατεδάφισης όμως μεταφέρονται «τέσσερα ολόκληρα φορτηγά με αρχαίο υλικό που φαίνεται πως είχε εντοιχισθεί και στα ετοιμόρροπα κτίσματα», σύμφωνα με μαρτυρία περιοίκου, στις αποθήκες της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων. Όταν δύο μήνες μετά ρωτήθηκε από τον Συνασπισμό ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης παραδέχεται πως «περισυνελέγη αρχαίο αρχιτεκτονικό υλικό προερχόμενο από αρχαία και παλαιοχριστιανικά μνημεία». Γεννά λοιπόν ερωτηματικά με ποια λογική δεν συζητείται πλέον η- αντί του ποσού των 472 εκατ. δραχμών που είχε ορισθεί το 1998- απαλλοτρίωση του οικοπέδου με τα υπολείμματα του σημαντικότατου αρχαίου ιερού (η μόνιμη επωδός του πρώην γενικού γραμματέα, που φαίνεται πως έπειθε και μέλη του Κετρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ήταν πως «το υπουργείο δεν έχει χρήματα για απαλλοτριώσεις») αλλά ως «οικοδόμηση ή μη». Προτείνεται δε στους ιδιοκτήτες να βγάλουν άδεια κατεδάφισης για έναν επτάκις κηρυγμένο «αρχαιολογικό χώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας» που, όπως αποδεικνύεται, έχει να προσφέρει σημαντικό αρχαίο υλικό

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080104&nid=7096184&sn=&spid=876

Επιστροφή στην αρχή

Ιδιωτική εταιρεία "απειλεί" την Αγροτέρα Αρτέμιδα

Μαυροειδής Σταμάτης         

Τον κίνδυνο του ολοσχερούς αφανισμού του αρχαιολογικού χώρου του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς επισημαίνει για μια ακόμα φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης σε νέα ερώτηση που κατέθεσε στου Βουλή προς στους αρμόδιος υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος που αποτελεί πολύτιμο κομμάτι ιστορικής μνήμης, για τη διάσωση του οποίου αγωνίζονται επί χρόνια, τοπικοί σύλλογοι, πολίτες, αλλά και Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος έχει επανειλημμένα απασχολήσει και το ελληνικό κοινοβούλιο με αφορμή προηγούμενες ερωτήσεις του Φώτη Κουβέλη κατά τις οποίες ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι με Υπουργική Απόφαση "αποφασίστηκε η κατεδάφιση των ακινήτων χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, καθώς και η ανασκαφική έρευνα από την Γ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με δαπάνες του ΥΠΠΟ" καθώς και ότι "κύριο επιχείρημα της αρμόδιας Εφορίας ήταν πάντοτε ότι ο χώρος αποτελεί τόπο μνήμης του συγκεκριμένου αρχαίου ιερού και συγχρόνως ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα τμήματα της όχθης του Ιλισού, δηλαδή του κατ' εξοχήν ιστορικού τοπίου των Αθηνών". Σε μεταγενέστερη μάλιστα ερώτηση του βουλευτή, σχετικά με την ανεύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε στην απάντησή του ότι "εντοπίστηκε και περισυνελέγη αρχαίο αρχιτεκτονικό υλικό προερχόμενο από αρχαία ή Παλαιοχριστιανικά μνημεία της περιοχής". Παρ' όλα αυτά όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 28 Μαρτίου 2006, τεχνική κτηματομεσιτική εταιρεία αγόρασε τμήμα της περιοχής και στις 15/11/2007 κατέθεσε αίτηση στην Πολεοδομία Αθηνών για άδεια κατεδάφισης των υπαρχόντων κτισμάτων, ενώ στις 21/12/2007, κατέθεσε αίτηση στο τμήμα Επικινδύνων Κτισμάτων της Πολεοδομίας Αθηνών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την οικοδόμηση και, κατά συνέπεια, για τον ολοσχερή αφανισμό του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου. Κατόπιν τούτων ο Φώτη Κουβέλης ερωτά τους δύο υπουργούς αφ' ενός για ποιο λόγο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο το οποίο επανειλημμένα έχει κηρυχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ως απαλλοτριωτέο, γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων προχωρεί σε διαδικασία έκδοσης άδειας για κατεδάφιση ακινήτων στη συγκεκριμένη κτηματομεσιτική εταιρεία, ενώ υπάρχει υπουργική απόφαση η οποία ορίζει ότι οποιαδήποτε κατεδάφιση θα πραγματοποιηθεί μόνο από το ΥΠΠΟ και τέλος με ποια αρμοδιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ σπεύδει να εκδώσει άδεια για ένα χώρο υψίστου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για την προστασία του οποίου έχει δεσμευτεί με απόφασή του ο υπουργός Πολιτισμού;

http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=478737&-w=&-V=hpress_int&-P (18-1-2008)

Επιστροφή στην αρχή

Έκκληση για την Αγροτέρα Αρτέμιδα  

Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Βουλή των Ελλήνων και όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες

Ο αρχαιολογικός χώρος όπου βρίσκονται τα θεμέλια του παριλίσσιου ιωνικού ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο των Αθηνών κινδυνεύει. O λόγος είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους εκάστοτε Υπουργούς πολιτισμού, να προσκομίσουν το τίμημα για την απαλλοτρίωση του χώρου, την περαιτέρω ανασκαφή, ανάδειξη και απόδοση του στους πολίτες των Αθηνών.

Ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει 7 φορές σε διάρκεια 40 χρόνων για την άμεση απαλλοτρίωση, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ο Υπουργός Πολιτισμού αναπέμπει το θέμα στο συμβούλιο προτείνοντας έμεσα την οικοδόμηση του χώρου.

Εμείς οι υπογράφοντες αντιστεκόμαστε σθεναρά στην οικοπεδοποίηση των ιερών αρχαιολογικών χώρων. Οι κυβερνήσεις έχουν το χρέος να προστατεύουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και να την αποδίδουν στις γενεές που ακολουθούν. Ζητούμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την βουλή των Ελλήνων και όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να δράσουν υπέρ της προστασίας του χώρου αυτού.

Παρακαλούμε δηλώστε το όνομά σας, την ιδιότητά σας, την πόλη και χώρα σας ώς υπογραφή της παρούσας έκκλησης.

http://www.artemisagrotera.org/gr/petition.asp

Επιστροφή στην αρχή

 

Εικαστική Εκδήλωση στον Χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς Αρδηττού 18-26, Αθηνά, 14 Φεβρουάριου 2008 από 14:00 μέχρι την δύση του ήλιου.

Επτά καλλιτέχνες* δημιουργούν σε επτά ραγισμένες καρδιές ένα εικαστικό πανό διαμαρτυρίας στον Χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς. Η κάθε καρδιά αντιστοιχεί σε μια από τις επτά αποφάσεις απαλλοτρίωσης του αρχαιολογικού χώρου που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) από  το 1964 έως σήμερα. Το ράγισμα της κάθε καρδιάς αντιπροσωπεύει την αποτυχία του κράτους να υλοποιήσει τις αποφάσεις. Ας περάσουν οι πολίτες να επισκεφτούν τον χώρο που ετοιμάζουν να οικοπεδοποιήσουν «λόγο έλλειψης χρημάτων» οι προστάτες του πολιτισμού του τόπου μας και ας αναρωτηθούν τι κρύβεται πίσω από την αδράνεια της πολιτείας. 

Γιάννης Ζαγοριανάκος

Paola Lakah

Georgia Lambert

Κλειώ & Ζιζή Μακρή

Παντελής Μελισσηνός

Τάσος Μπούρας

pigsinspace

http://www.athinapoli.gr/athens/index.php?option=com_content&task=view&id=920&Itemid=9

Επιστροφή στην αρχή

Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ: ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΓΚΑΡΑΖ-Κόβουν 66 δένδρα φυτεύουν... ταρατσόκηπο

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τα δένδρα δεν θα πεθαίνουν όρθια, τουλάχιστον στην πλατεία μπροστά στο Α' Νεκροταφείο. Εξήντα έξι από τα καταμετρημένα 144 ψηλά δένδρα, ανάμεσά τους πλατάνια, δρύες και βελανιδιές ηλικίας 30 έως 40 ετών, καθώς και δεκάδες νεραντζιές, θα θυσιαστούν για να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ περίπου 300 θέσεων στάθμευσης και με την αόριστη δέσμευση των αρμοδίων ότι θα επανέλθουν, αλλά σε έναν ταρατσόκηπο!

 Ενα έργο-κατάλοιπο της... ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας, ακατάλληλο για την κλίμακα και τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης γειτονιάς.

Η κοινή υπουργική απόφαση, που περιγράφει τους όρους δόμησης και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος χώρου, είχε υπογραφεί στα τέλη του 2007, με ευθύνη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό για το γκαράζ. Τα έργα, όπως αποδείχθηκε, προωθήθηκαν χωρίς διάλογο με τους κατοίκους, ενώ και ο Δήμος Αθηναίων δεν είχε καν ενημερωθεί! Με αφορμή το Κτηματολόγιο, πιστοποιήθηκε ότι είναι ο ιδιοκτήτης της πλατείας και με αυτό το στοιχείο στα μέσα Απριλίου του 2009 το δημοτικό συμβούλιο δεν συζήτησε το θέμα, αναμένοντας περισσότερα στοιχεία από το υπουργείο.

Οι «λεπτομέρειες» αυτές αγνοήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και στις αρχές Ιουνίου ο ανάδοχος του έργου έφερε μηχανήματα και σχεδίαζε την κοπή των δένδρων. Αναγκάστηκε όμως να υποχωρήσει έπειτα από έντονες αντιδράσεις των περιοίκων, που από την αρχή και με τη συμπαράσταση των δημοτικών παρατάξεων «Ανοιχτή Πόλη» και «Συμπαράταξη» είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας τη λήψη προσωρινών μέτρων, χωρίς να το πετύχουν. Εχουν ήδη ζητήσει ανάκληση της απόφασης, ενώ στις 20 Ιανουαρίου 2010 εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης. «Το ιδιοκτησιακό είναι ένα νέο στοιχείο», διευκρίνισε στην «Ε» ο πολιτικός μηχανικός Γ. Μάραιη, ένας από τους 24 κατοίκους της περιοχής που έχουν κινηθεί δικαστικά κατά του διαγωνισμού. «Καλούμε τη δημοτική αρχή να παρέμβη», επισημαίνει η Ελπίδα Αλεβίζου, διαμερισματική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης». Η παράταξη, μέσω της καθηγήτριας Ελένης Πορτάλιου, έχει ζητήσει από τον κ. Κακλαμάνη να προχωρήσει αμέσως σε ασφαλιστικά μέτρα νομής ώστε να περιφρουρήσει την ιδιοκτησία του.

Βασικό επιχείρημα της περιβαλλοντικής μελέτης του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ είναι ότι τα δένδρα θα απομακρυνθούν και θα επαναφυτευθούν μετά την ολοκλήρωση των έργων. Ο γεωπόνος Κ. Τάτσης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εργοληπτών Εργων Πρασίνου, που έκανε αυτοψία στο χώρο, επισήμανε κατ' αρχήν ότι δεν έχει καταμετρηθεί σωστά το υπάρχον φυτικό υλικό. Επί της ουσίας αναφέρει ότι η μεταφύτευση μεγάλων δένδρων, όπως οι λεύκες, δεν μπορεί να γίνει. Η πρόβλεψη της μελέτης ότι τα 480 τετραγωνικά πράσινου θα αυξηθούν σε 1.089, στην ουσία αφορά έναν... ταρατσόκηπο με γκαζόν και θάμνους, αφού το βάθος του χώματος πάνω από την οροφή του υπόγειου γκαράζ θα είναι ένα μέτρο και δεν επαρκεί για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών. Στην προσφυγή τους στο ΣτΕ οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι πριν από 12 χρόνια είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για επαναφύτευση μεγάλων ευκαλύπτων και πεύκων μετά τα έργα για το γκαράζ του Μεγάρου Μουσικής, αλλά τα δένδρα ξεράθηκαν σε ένα φυτώριο της Νέας Μάκρης. Να σημειωθεί ότι την άδεια κοπής έδωσε η ίδια επιτροπή που είχε αποφασίσει για τα δένδρα στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων.

«Είναι σημαντικό το θέμα του υδροφόρου ορίζοντα», τονίζει ο Γ. Μάραιη και αποκαλύπτει ότι στον γειτονικό λόφο Λογγίνου υπάρχουν γεωτρήσεις και υπόγεια νερά που θα επηρεαστούν από τα έργα για το γκαράζ, τα οποία θα φθάσουν σε βάθος 25 μέτρων και είναι πιθανόν να προκαλέσουν τον μαρασμό των δένδρων στο Α' Νεκροταφείο και τη γύρω ζώνη. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22-7-2009

Επιστροφή στην αρχή

Γκαράζ 1ου Νεκροταφείου

 

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι προτίθεται άμεσα να ξεκινήσει τα  έργα κατασκευής τετραώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης στη πλατεία μπροστά από το Α Κοιμητήριο. Το έργο όμως αυτό είναι παράνομο καθώς υλοποιείται σε έκταση που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων  και όχι στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως μέχρι πρόσφατα νόμιζαν όλοι οι αρμόδιοι. Το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει κάνει καμμιά σχετική ενέργεια σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες και κυρίως δεν πρέπει να κοπεί ούτε ένα δένδρο.

 

Το έργο και η συγκεκριμένη σύμβαση που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία τετραωρόφου υπογείου πάρκιν θα έχει ως συνέπειες:

Την κοπή 145 δέντρων εκ των οποίων εκτός από τις νεραντζιές, υπάρχουν μεγάλης ηλικίας πλάτανοι, δρύες, βελανιδιές  και ως εκ τούτου αναντικατάστατα.

Η πλατεία σήμερα λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα με το Νεκροταφείο και το άλσος Λογγίνου και φιλοξενεί πλήθος ορνιθοπανίδας με σπάνια είδη όπως αηδόνια κλπ. Η τσιμεντοποίηση της πλατείας με τη κατασκευή μεγάλης κλίμακας αεραγωγών στην επιφάνεια θα προκαλέσει διαταραχή του οικοσυστήματος, και μάλιστα σε περίοδο κλιματικής αλλαγής και δραματικής αύξησης της θερμοκρασίας της Αθήνας.

Στο Άλσος Λογγίνου υπάρχει γεώτρηση άντλησης ύδατος για το πότισμα κοινόχρηστων χώρων, και οι μεγάλες υπόγειες εκσκαφές ενδέχεται να προκαλέσουν διατάραξη με δυσμενείς επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Την αύξηση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης της περιοχής, καθώς η παροχή θέσεων στάθμευσης ενθαρρύνει την χρήση του ΙΧ και έτσι οι περισσότεροι επισκέπτες θα έρχονται με τα αυτοκίνητα τους κι όχι με μέσα μαζικής μεταφοράς. (με τα οποία ήδη υπάρχει πολύ καλή εξυπηρέτηση)

Επίσης το έργο, όπως σχεδιάζεται από το ΥΠΕΧΩ, δεν απαντά στις ανάγκες των μονίμων κατοίκων της περιοχής καθώς είναι ιδιωτικό και έχει υψηλό τιμολόγιο όπως τα αντίστοιχα της πόλης. Αντίθετα απευθύνεται και επιχειρεί να βγάλει υπερκέρδη από τους επισκέπτες.

Δεν έχει γίνει καμμιά ενημέρωση του κοινού ότι ο σταθμός του ΤΡΑΜ που συνδέται με το ΜΕΤΡΟ απέχει 4-6 λεπτά με τα πόδια από το 1ο νεκροταφείο, με συνέπεια ο περισσότερος κόσμος να μην το γνωρίζει και να έρχεται είτε με ΙΧ είτε με ταξί Επίσης  υπάρχει στη Λ. Βουλιαγμένης και τη Λ. Ηλιουπόλεως ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνιακών γραμμών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι κάτοικοι δεν έχουν ενημερωθεί ούτε έχει ζητηθεί η γνώμη τους

(ελήφθη 30-10-09)

Επιστροφή στην αρχή

Διαρκής κίνδυνος τσιμεντοποίησής του

Αμεση παρέμβαση για τη σωτηρία του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς από την τσιμεντοποίηση ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.

Οι αρχιτέκτονες αναφέρονται στη σημασία του μνημείου που κτίστηκε το 448 π.Χ. από τον Καλλικράτη και θυμίζουν την περιπέτειά του από το 1960, οπότε ο χώρος του χαρακτηρίστηκε ως «αρχαιολογικός», καθώς και τις απανωτές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την απαλλοτρίωση και ανάδειξη του μνημείου, τις οποίες ουδέποτε εφάρμοσαν οι κυβερνώντες. Σημειώνουν επίσης την αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ (Μάρτιος 2005) ως ...«Εγκριση ή μη οικοδόμησης» του χώρου!

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, κυρίως οι πιο πρόσφατες, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας περί σαφούς προσπάθειας απεμπλοκής από τη σταθερή θέση για απαλλοτρίωση του χώρου, με ορατό το ενδεχόμενο της υπό προϋποθέσεις οικοδόμησής του», σημειώνει ο Σύλλογος και συνεχίζει: «Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στο χώρο, διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης απαξίωσης, τη στιγμή που έχει δαπανηθεί δημόσιο χρήμα για την αποκάλυψη και συλλογή αρχαιολογικών τεκμηρίων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί, για πολλοστή φορά, η ανυπολόγιστη αξία του χώρου ως αρχαίου μνημείου (...) Θεωρούμε ότι η απαξίωση του χώρου μόνο να διευκολύνει μπορεί τις όποιες επιχειρηματικές - κερδοσκοπικές βλέψεις και μεθοδεύσεις για εκμετάλλευση, με οικοδόμηση του οικοδομικού τετραγώνου (αγοραπωλησία οικοπέδου από εταιρεία το 2006, ακριβώς μετά την Υπουργική Απόφαση για κατεδάφιση από το ΥΠΠΟ 31/10/2005) (...) Δε νοείται συζήτηση που να αντιμετωπίζει ως δυνάμει οικόπεδο προς δόμηση οποιονδήποτε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, πόσο μάλλον αυτής της σημασίας. Οι έντονες πιέσεις που υπάρχουν την τελευταία πενταετία για την "αποδέσμευση" του χώρου δεν πρέπει να βρουν υποστηρικτές σε δημόσιες υπηρεσίες εντεταλμένες να προστατεύουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Καμία αδειοδότηση για κατεδάφιση και σε όνομα κανενός ιδιώτη δεν πρέπει να δοθεί πριν ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του χώρου και η μελέτη ανάδειξής του ως παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού (...)».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5401135&publDate=10/12/2009

Επιστροφή στην αρχή

Πρωτοβουλία για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος

Την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς ώστε να παραμείνει αδόμητος έχει στόχο η πρωτοβουλία της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία ζητεί τον καθορισμό Ζώνης Α΄ απολύτου προστασίας για όλο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο υπάρχουν τα θεμέλια του αρχαίου ναού. Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο (3028, άρθρο 14) ο καθορισμός της ζώνης πρέπει να γίνει από ειδική επιτροπή, η οποία θα οριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο ώστε να εξαγάγει τα συμπεράσματά της. Γι΄ αυτό και το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στο ΚΑΣ. Πρωταρχικός στόχος είναι η απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία όμως, παρ΄ ότι έχει κηρυχθεί 10(!) φορές ως τώρα, δεν τελεσφόρησε. Οι λόγοι είναι οικονομικοί, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ακριβή και το κράτος δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσόν. Επιπλέον έχουν αλλάξει οι ιδιοκτήτες του.

Ηδη όμως από το 1964, όταν κηρύχθηκε η πρώτη απαλλοτρίωση, είχε σημειωθεί από τα τότε μέλη του ΚΑΣ η αναγκαιότητα διατήρησης του χώρου ως ελεύθερου και επισκέψιμου.

Σημειωτέον ότι τα ελάχιστα κατάλοιπα του σημαντικού ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν έργο του Καλλικράτη, βρίσκονται στον χώρο που περικλείεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα, και αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1867. Η ιδιαίτερη σημασία του ναού- εκτός από τον αρχιτέκτονά του- προέρχεται από το γεγονός ότι είχε συνδεθεί με τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα, έτσι οι γιορτές της επετείου γίνονταν κάθε χρόνο εκεί.

Στη συνέχεια και για πολλούς αιώνες ο ναός διατηρήθηκε σχεδόν ολόκληρος χάρη στη μετατροπή του κατ΄ αρχάς σε βασιλική και εν συνεχεία στην εκκλησία της Παναγίας στην Πέτρα, όπως ονομαζόταν.

Δυστυχώς όμως κατεδαφίστηκε το 1778 από τους Τούρκους- όπως και άλλα μνημεία- προκειμένου να κατασκευαστεί εσπευσμένως το τείχος των Αθηνών (ή Χασεκή).

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=309157&dt=13/01/2010

Επιστροφή στην αρχή

Αναβλήθηκε η συζήτηση για την τύχη της Αγροτέρας Αρτέμιδος

KΑΣ. Σκάνδαλο μισού αιώνα με διαρκείς παρανομίες που έχουν αλλοιώσει την περιοχή στην οποία κάποτε υπήρχε ένα ποτάμι και ιερά, ενώ σήμερα βλέπουμε ό, τι έχει απομείνει από το Ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος περιστοιχισμένο από πολυκατοικίες και βαλλόμενο από δεκάδες συμφέροντα.

Στην πραγματικότητα τα πάθη του μνημείου άρχισαν το 1778 όταν κατεδαφίστηκε και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τείχους των Αθηνών. Συνεχίστηκαν όμως με πλήθος παρανομιών τον 20ό αι. To 1958 και το 1960, δύο υπουργικές αποφάσεις «Περί αρχαιοτήτων» κηρύσσουν την κοίτη του Ιλισού ζώνη προστασίας 50 μ. εκατέρωθεν, ενώ το 1964 έχουμε την πρώτη απόφαση απαλλοτρίωσης από το ΚΑΣ.

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν η 12η για το ίδιο ζήτημα. Εξι αποφάσεις απαλλοτριώσεων έχουν ληφθεί ώς σήμερα και καμία δεν έχει εκτελεστεί αφού κάθε φορά εξέπνεε το 18μηνο. Δυο φορές μάλιστα έχει οριστεί και τιμή από τα δικαστήρια.

Προχθές θα έπρεπε να οριστεί επιτροπή αυτοψίας ώστε την επόμενη φορά το Συμβούλιο να κηρύξει την περιοχή ως αρχαιολογικό χώρο με ζώνη Α προστασίας. Αλλά μια ακόμη εμπλοκή που ήρθε από τους εκπροσώπους δικηγόρους των ιδιοκτητών οδήγησε τη συζήτηση του θέματος σε αναβολή. Μικρή μεν (λίγων ημερών) αλλά ενδεικτική. Το συγκεκριμένο οικοπέδο - αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μια καυτή πατάτα που όσο περνάει ο καιρός κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο όλο και περισσότερα εκατομμύρια.

Μια κακή μοίρα κυνηγάει τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Για συμβολικούς όμως λόγους, το 2010 που το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, πρέπει να δώσει και ένα τέλος στην υπόθεση. Πολύ περισσότερο που εκεί τελούνταν μεγάλες θυσίες ως εκπλήρωση του τάματος που είχαν κάνει οι Αθηναίοι στη θεά Αρτέμιδα για τη νίκη τους στη μάχη.

Το ΚΑΣ ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της αναβολής της συζήτησης της υπόθεσης, προκειμένου να ρυθμιστούν τα θέματα πληρεξουσιότητας που τέθηκαν από τους παραστάτες δικηγόρους.

Ελπίζουμε στην επόμενη συζήτηση να δοθεί πράγματι ένα τέλος, γιατί και οι πολίτες ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια και οι υπάλληλοι της αρμόδιας εφορείας πιέζονται για αποφάσεις που δεν εκτελέστηκαν και χρήματα που δεν κατέβαλε το τότε υπουργείο Πολιτισμού, ακόμη και όταν τα διέθετε.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_15/01/2010_386819

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 17/3/2010

Η Αντιρατσιστική Επιτροπή Ελλήνων και Mεταναστών κατοίκων Νέου Κόσμου, καταγγέλλει κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς αστυνομικών κατά μετανάστη μικροπωλητή σήμερα το μεσημέρι λίγο μετά τις 12, στην οδό Ηλία Ηλιού, απέναντι από το Μετρό Νέου Κόσμου.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, 4 αστυνομικοί αφού έπιασαν και χτύπησαν αφρικανό μικροπωλητή που πουλούσε τσάντες στο πεζοδρόμιο, του άρπαξαν το μπόγο με τα εμπορεύματά του, τον έβαλαν μέσα σε περιπολικό, πέταξαν το μετανάστη στο δρόμο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Κόσμος που περνούσε από το σημείο αντέδρασε στη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών και διαμαρτυρήθηκε. Ο μετανάστης έχει νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά όχι - φυσικά - άδεια μικροπωλητή, καθώς εδώ και 3 χρόνια το κράτος αρνείται τέτοιες άδειες σε μετανάστες εκτός ΕΕ, ενώ έχουν ανακληθεί και όσες άδειες είχαν δοθεί σε μετανάστες  τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός του περιπολικού κρατήθηκε από κατοίκους της περιοχής.

Οι πρακτικές των ξυλοδαρμών και του "πλιάτσικου" απέναντι σε μικροπωλητές δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται ως πρακτική αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. ή Δημοτικών Αστυνομικών. Η Αντιρατσιστική Επιτροπή Νέου Κόσμου καλεί κάθε κάτοικο της περιοχής να μην ανεχτεί τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές σε μεροκαματιάρηδες συμπολίτες μας, που το μόνο έγκλημά τους είναι ότι προσπαθούν να βρουν τρόπο να βγάλουν το ψωμί τους. Τέτοια κρούσματα είναι που αποθρασύνουν τους φασίστες σαν κι αυτούς που επιτέθηκαν σε άραβες μετανάστες της περιοχής τον περασμένο Νοέμβρη, με απολογισμό 5 τραυματίες και 2 σπασμένα καταστήματα μεταναστών της γειτονιάς.

Καλούμε κάθε κάτοικο της περιοχής, καθένα και καθεμιά που δεν ανέχεται το ρατσισμό και τις διακρίσεις το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πάρκο Λαγουμιτζή. Στην γιορτή αλληλεγγύης που οργανώνεται από την επιτροπή μας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ενόψει της 21ης Μάρτη, Παγκόσμιας μέρας κατά του Ρατσισμού. (ακολουθεί το κάλεσμα)

Αντιρατσιστική Επιτροπή Ελλήνων και Μεταναστών κατοίκων Νέου Κόσμου

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
اليوم العالمي لمكافحة العنصريه

 γιορτή στο δουργούτι
نحتفل مع بعض

 έλληνες και μετανάστες γιορτάζουμε μαζί
Φαγητό, μουσική, χορός

مهاجرين ويونانيين نحتفل مع بعض
طعام وموسيقا وراقص

 Σάββατο 20 Μαρτίου 2010, 6μμ Πάρκο Λαγουμιτζή, Νέος Κόσμος

يوم السبت 20 اذار 2010 الساعه 6 مساء ملعب الطائره حديقه نيوكوزموز

 Το Σάββατο 20 Μάρτη, έλληνες και μετανάστες της γειτονιάς γιορτάζουμε μαζί, στο Δουργούτι. Εν’ όψει της Παγκόσμιας Μέρας κατά του Ρατσισμού (21 Μάρτη) στέλνουμε το μήνυμα πως δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με τους κατοίκους της διπλανής πόρτας, τους συναδέλφους μας στη δουλειά, τους συμμαθητές μας στο σχολείο. Πως ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν χωρούν στη γειτονιά μας. Την ίδια ώρα θα γίνουν κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις σε διάφορες γειτονιές και πόλεις της Ελλάδας και σε πολλές χώρες του κόσμου. Την ώρα της οικονομικής κρίσης κάποιοι θέλουν να στρέψουν τον ένα φτωχό απέναντι στον άλλο, τον ένα καταπιεσμένο εναντίον του άλλου, τον ντόπιο εργαζόμενο ενάντια στο μετανάστη. Απαντάμε: Ζούμε, δουλεύουμε, σπουδάζουμε μαζί, μαζί παλεύουμε, μαζί διασκεδάζουμε.

يوم السبت 20 اذار يونانيين و مهاجرين نحتفل مع بعض في حديقة نيو كوز موز ملعب الطائره في اليوم العالمي لمكفاحة

العنصرية نبعث رساله الئ العالم لاشئ يفراق بيننا نحن والجيران نحن و اليونانيين اخواه في العمل وفي الجامعه وفي المدارسه وفي الساعه نفسه نحتفل في
عدات مناطق من اثينا ومدان يونانيه اخرئ وفي جميع انحاء العالم في هذا اليوم العالمي لمكفاحة العنصريه في الساعه نفسه الازمه الاقتصاديه
تضراب جميع انحاء العالم بعض الاشخاص الاستغلالين يريدون ان نتحارب في ما بيننا يريدون ان نتحارب في ما بيننا العمل مع العمل الفقير
مع الفقير يونانيين مع مهاجر واليوم نبعث لهم رساله نعيش مع بعض نعمل مع بعض وفي الجامعه مع بعض والان نحتفل مع بعض

Αντιρατσιστική Επιτροπή Ελλήνων και Μεταναστών Κατοίκων Νέου Κόσμου
Καλούν τοπικοί φορείς και Σύλλογος Φοιτητών Παντείου

لجنة مكافحة العنصريه في نيوكوزموز يونانيين ومهاجرين
نرحبا في هذا الحفله طلاب جامعة بنديوا و نقابات عماليه وحركات مكافحة العنصريه والاحزاب اليساريه

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Κίνηση "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ"

tel-fax: 210-5130373, 3306286,6974363037, www.ksm.gr

Σημείωση: Το Παρατηρητήριο για πρώτη φορά δημοσιεύει αραβικό κείμενο, που είναι μετάφραση του Ελληνικού.

Επιστροφή στην αρχή