Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Νέα Φιλαδέλφεια

 

Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ν.Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας.

Έδρα: Δεκελείας 144 Ν. Φιλαδέλφεια Τηλ.: 2518798 - 2512163

Το πράσινο υπό διωγμό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με παρανομίες, μεθοδεύσεις και την ανοχή των αρμοδίων Αρχών

Κόβονται δέντρα σε όλη την πόλη

Τσιμεντοποιείται το Άλσος μας

Οικοδομούνται Ζώνες Πρασίνου

Χάνονται ελεύθεροι χώροι

Κλείνονται και τσιμεντοποιούνται ποτάμια

Η Δημοτική Αρχή, θεωρώντας αναχρονιστικό το άρθρο 24 και το Νόμο 998/79 που προστατεύουν τα δάση, προβαίνει σε έργα “εξωραϊσμού” του Άλσους και “ανάπλασής” του, που όμως στην πράξη συντελούν στη μεγάλη μείωση των δέντρων, στην αλλοίωσή του και στη σταδιακή μετατροπή του από δάσος σε “πάρκο με μερικά δέντρα”.

Από την άλλη πλευρά, με πρόταση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και επίταξη του Υπουργείου Παιδείας και Οικονομικών, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προχωράει χωρίς την έγκριση της Πολεοδομίας ή του ΥΠΕΧΩΔΕ, αυθαίρετα σε τοποθέτηση προκατασκευασμένων σχολικών κτιρίων επάνω σε Ζώνη Πρασίνου που δεν δομείται με βάση το Γ.Π.Σ. και με απόφαση του Σ.τ.Ε.

Μεγάλη επίσης Ζώνη Πρασίνου στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αφήνεται στο έλεος καταπατητών που αναπτύσσουν επιχειρήσεις (εκθέσεις αυτοκινήτων κ. ά) και ασφαλτοστρώνουν το χώρο που κανονικά θα έπρεπε να δενδροφυτευθεί.

Χώρος 13 στρεμμάτων χαρακτηρισμένος από το 1971 σαν πράσινο: Προτείνεται σήμερα από τη Δημοτική Αρχή για οικοδόμηση πολυκατοικιών.

Χώρος 33 στρεμμάτων γεμάτος δέντρα, χαρακτηρισμένος πράσινο και ΒΙΟΠΑ από το Γ.Π.Σ. 89, που διασχίζεται από ποτάμι με χλωρίδα: Προτείνεται από τη Δημοτική Αρχή να αποχαρακτηριστεί από πράσινο, να δομηθεί και να κλειστεί το ποτάμι.

Αναλυτικά οι περιοχές στη Νέα Φιλαδέλφεια που έχουν πράσινο ή προορίζονται για πράσινο και κινδυνεύουν είναι οι εξής:

Περιοχή Μπριτάνια

Χώρος πρασίνου 33 στρεμμάτων γεμάτος δέντρα που κατά το ήμισυ καταλαμβάνεται από 3 εργοστάσια (ΒΙΟΠΑ). Προτείνεται από το Δήμο να φύγει ο χαρακτηρισμός πράσινο, να γίνουν 2 σχολεία και ένα αθλητικό κέντρο, να γίνουν νέοι δρόμοι και πάρκινγκ και να κλειστεί το ποτάμι Γιαμπουρλάς που τον διασχίζει (είναι στη φυσική του κατάσταση).

Περιοχή Τεγόπουλου (Ο.Τ. Κοινόχρηστος χώρος 298)

Χώρος πρασίνου (13 στρέμματα) κοινόχρηστος από το 1971. Δεν έχει δέντρα. Έχει ένα παλιό εργοστάσιο. Προτείνεται από το Δήμο αποχαρακτηρισμός και μετατροπή σε οικοδομήσιμο.

Περιοχή Ο.Τ 57 (Παιδικός σταθμός δίπλα στο σχολείο Σπαθάρη)

Κοινόχρηστος χώρος πρασίνου από το 1933 με πολλά αιωνόβια πεύκα. Υπήρχε παιδικός σταθμός 100 περίπου τ.μ. Σήμερα κόπηκαν πολλά μεγάλα πεύκα και κατασκευάζεται παιδικός σταθμός 400 περίπου τ.μ. χωρίς άδεια.

Περιοχή Ρενώ (Ο.Τ. 243 - Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας)

13 στρέμματα χαρακτηρισμένα από το 1971 Πράσινο. Εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων έκτισε με άδεια (άγνωστο πως) επάνω στο χαρακτηρισμένο πράσινο 8.000 τ.μ. κτίσμα. Τώρα κάνει δωρεές στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και ζητάει αποχαρακτηρισμό. Η Δημοτική Αρχή ψήφισε παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου (δρόμου) στην Εταιρεία και συμφωνεί με τον αποχαρακτηρισμό και τον προωθεί.

Ζώνη Πρασίνου 8ου χλμ Εθνικής οδού.

Μεγάλη σε μήκος λωρίδα γης, ανάμεσα στην Εθνική οδό και τον Κηφισό. Χαρακτηρισμένη Ζώνη Πρασίνου από το Γ.Π.Σ. 89 και με απόφαση του Σ.τ.Ε. 1509/97. Περιέχει τμήματα που ανήκουν στο Δημόσιο. Ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της Εθνικής οδού με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο.

Ζώνη Πρασίνου Πέταλο Νησίδας

Έκταση 20 στρεμμάτων που εφάπτεται στο Νεκροταφείο και τον Κηφισό. Είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Πρασίνου με το Γ.Π.Σ. 89 και με απόφαση του Σ.τ.Ε. Με πρόταση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων τοποθέτησε αυθαίρετα, χωρίς έγκριση από Πολεοδομία ή ΥΠΕΧΩΔΕ, προκατασκευασμένο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, με ταυτόχρονη κατασκευή μεγάλων προαυλίων χώρων. Η Δημοτική Αρχή ετοιμάζει εκεί κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και κόβει δέντρα. Η θέση είναι εντελώς ακατάλληλη για παιδιά. Υπάρχει άμεση θέα στο Νεκροταφείο (50 μέτρα). Στο σημείο αυτό ο Κηφισός τσιμεντοποιείται και κλείνεται ενώ έχουν κοπεί πολλά δέντρα

Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Έκταση 470 στρεμμάτων πευκοδάσους αναδασωτέα από το 1915 και 1934. Προστατεύεται και από τους Νόμους και από το παραχωρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας προς το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας. Αποκλείεται κάθε άλλη χρήση και προορισμός πλην της αναδάσωσης.

Σήμερα υπάρχουν μέσα στο Άλσος πολλές κατασκευές που έχουν γίνει όλες χωρίς άδεια, ήτοι: 2 κέντρα διασκεδάσεως, κινηματογράφος, παιδικός σταθμός, περίπτερα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, γκαράζ απορριματοφόρων του Δήμου και δεξαμενές καυσίμων, παιδούπολη, εκκλησία, λίμνη με ανεμόμυλο, γήπεδα τέννις και μετεωρολογικός σταθμός ενώ αναπτύσσονται συνεχώς ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και πλακοστρώσεις και κατασκευάζονται πολλά τσιμεντένια τοιχεία με θεμέλια.

Η Δημοτική Αρχή έχει στο πρόγραμμά της την κατασκευή θεάτρου και κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών.

Το 1991 κόπηκαν 1200 δέντρα (αναγράφεται στα πρακτικά του Δήμου) και αφαιρέθηκε η θαμνώδης χαμηλή βλάστηση. Από τότε κόβονται δέντρα σε διάφορα σημεία και έχουν δημιουργηθεί ξέφωτα που δεν υπήρχαν.

Ο Σύλλογος έχει προσφύγει στο Σ.τ.Ε. την 1-8-95 (αρ. Προσφ. 5946 και 5947) κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ για παράνομη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών από το 1958 και 1970. Μετά από πολλές αναβολές το Συμβούλιο Επικρατείας παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο. Εάν τελικά εκδικασθεί, αυτό θα γίνει το Φεβρουάριο του 2001.

Ελεύθεροι χώροι

            Στη Νέα Φιλαδέλφεια υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι χώροι οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν αδόμητοι.

Ο Σύλλογος Φίλοι του Δάσους διεκδικεί και θα απαιτεί οι ελεύθεροι αυτοί χώροι να παραμείνουν αδόμητοι και να γίνουν χώροι πρασίνου, πράγμα αναγκαίο και για περίπτωση σεισμών.

Επιστροφή στην αρχή

 

Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας

Πρόκειται για αναδασωμένη έκταση 400 περίπου στρεμμάτων μεταξύ Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Ιωνίας. Είναι απομεινάρι μιας αναδασωτέας έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων, που μετά την έλευση των προσφύγων έγινε στο μεγαλύτερο μέρος της ο οικισμός Ν. Φιλαδέλφειας.

Το σημερινό βόρειο τμήμα του έχει υποστεί λίγες παρεμβάσεις. Στο νότιο τμήμα του 122 στρ. έχουν παραχωρηθεί κατά κυριότητα από το Υπ. Γεωργίας υπό όρους. Ως αστικό πάρκο μπορεί να δεχτεί κηποτεχνικές επεμβάσεις και το πολύ πολύ να υπάρχει μια παιδική χαρά και αν υπάρχει πρόβλεψη εξ αρχής για ένα αναψυκτήριο, που όμως δεν μπορεί να είναι τεράστιο ούτε να εξελιχθεί σε μπουζουκτζίδικο. Σήμερα λειτουργεί ένα ολόκληρο νυκτερινό κέντρο (ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ) που ξεκίνησε σαν ένα μικρό αναψυκτήριο. Το άλσος έχει γεμίσει τσιμέντο, μπετονιέρες, συρματοπλέγματα, σανίδες και καλουπώματα. Ο Δήμος κατασκευάζει ένα χώρο ψυχαγωγίας παιδιών με τσιμεντένια τοιχία επενδυμένα με πέτρα, και εκτεταμένη τσιμεντόστρωση και πλακόστρωση του χώρου. (ΒΗΜΑ 6-10-1999).

Επιστροφή στην αρχή

 

Έχει έκταση 470 στρ, κηρυγμένα ως αναδασωτέα το 1915 και το 1934. Παραχωρήθηκε από το Υπ. Γεωργίας στο Δήμο αποκλείοντας κάθε άλλη χρήση και προορισμό πλην της αναδάσωσης. Σήμερα έχουν γίνει χωρίς άδεια 2 κέντρα διασκεδάσεως, κινηματογράφος, παιδικός σταθμός, περίπτερα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, γκαράζ απορριματοφόρων, δεξαμενές καυσίμων, παιδούπολη, εκκλησία, γήπεδα τένις, μετεωρολογικός σταθμός, ενώ αναπτύσσονται συνεχώς ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, τοιχία με θεμέλια. Η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει την κατασκευή Θεάτρου και Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου. Το 1991 κόπηκαν 1200 δέντρα και αφαιρέθηκε η θαμνώδης βλάστηση. Από τότε κόβονται συνεχώς δέντρα και δημιουργούνται ξέφωτα. Ο Σύλλογος έχει προσφύγει στο ΣτΕ (1-8-95) κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ για παράνομη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών. Το ΣτΕ έχει παραπέμψει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο και αν δεν αναβληθεί θα δικαστεί το Φεβρουάριο 2001 (6-11-2000 Σύλλογος Φίλοι του Δάσους)

Επιστροφή στην αρχή

 

Νέες παράνομες κατασκευές στο Άλσος Νέας Φιλαδελφείας: Άφθονες λαμαρινοκατασκευές και τσιμεντοστρώσεις μεγάλης έκτασης δίπλα στα πεύκα, μερικά από τα οποία κόπηκαν προκειμένου να μετατραπεί σε "κέντρο" παράνομο και κατεδαφιστέο αναψυκτήριο (Ελευθεροτυπία 14-3-2001)

Επιστροφή στην αρχή

 

Αντί τα λιγοστά άλση του Λεκανοπεδίου που δίνουν ανάσα σε ολόκληρες γειτονιές να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, κάποιοι τοπικοί άρχοντες τα διαχειρίζονται σαν προσωπικά τους φέουδα. Στην περίπτωσή μας το άλσος Νέας Φιλαδελφείας, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ν. Φιλαδέλφειας, χώρος του άλσους υπάγεται στο σχέδιο ως χώρος ειδικών χρήσεων και παραμένει άλσος. Επιπλέον τα 470 στρέμματά του έχουν χαρακτηρισθεί ως αναδασωτέα σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας. Όμως γίνονται πλακοστρώσεις, κόβονται πεύκα, επεκτείνονται υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ενέργειες προφανώς παράνομες, που ανάγκασαν τον Σύλλογο "Φίλοι του Δάσους, του Πρασίνου και του Φυσικού Περιβάλλοντος Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας" να ζητήσει την παρέμβαση της Πολεοδομίας Αθηνών και της Διεύθυνσης Δασών μέσω εξωδίκου αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου, στο πευκοδάσος στη θέση του κέντρου "Κένταυρος" παράπλευρα της μεγάλης λίμνης παρατηρείται οργασμός οικοδομικών εργασιών. Επί της πλευράς της κυρίας εισόδου τοποθετήθηκαν λαμαρίνες σε απόσταση 0,60 μ. από το περίγραμμα του κτιρίου που μαζί με αυθαίρετη προσθήκη της προηγούμενης χρονιάς υπερβαίνουν την πλάκα οροφής κατά ένα μέτρο. Το ίδιο έχει γίνει στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική πλευρά. Έχουν κοπεί πολλά πεύκα από την ανατολική πλευρά και μέχρι την παράνομη επέκταση με μονομπλόκ του υπαίθριου χώρου που έγινε πριν από ένα χρόνο ακριβώς καλύφθηκε με γκρο μπετόν. Όλος ο χώρος του κέντρου, περιλαμβανομένης και της υπαίθριας επέκτασής του, έχει μαντρωθεί με τοιχίο και κιγκλιδώματα! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Κένταυρος" ήταν ένα μικρό δημοτικό αναψυκτήριο (1971), το 1980, οπότε έγινε επέκτασή του, μετατράπηκε σε εστιατόριο και ενοικιάστηκε από τον δήμο σε ιδιώτες. Τον Μάιο του 2000 προστέθηκαν νέες αυθαιρεσίες, όπως για παράδειγμα 100 τ.μ. νέου κτίσματος. Για το θέμα αυτό η Διεύθυνση Δασών υπέβαλε μήνυση. Οι "παρεμβάσεις" δεν εξαντλούνται στο εστιατόριο. Πραγματοποιείται αλλαγή χρήσης του δάσους στην κυριολεξία, καθώς, όπως επισημαίνει ο σύλλογος, "στο Στέκι της Νεολαίας επεκτάθηκαν οι βοηθητικοί χώροι, πλακόστρωση του υπαίθριου χώρου και νέα περίφραξη. Το περίπτερο για δημιουργική απασχόληση των παιδιών με τεράστιο περιφραγμένο αύλειο χώρο, την πόλη του παιδιού, τα δώδεκα πλαστικά περίπτερα με πλακοστρώσεις, διαπλατύνσεις των πεζόδρομων αλλά και δημιουργία ξέφωτων"! Με το εξώδικό του ο σύλλογος καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν αυτοψία και να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να σταματήσουν οι πολεοδομικές παραβάσεις. (ΑΥΓΗ 6-5-2001)

Νέα Φιλαδέλφεια: Το Πράσινο υπό διωγμό: Περισσότερες λεπτομέρειες

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Επιστροφή στην αρχή

 

Το άλσος καλύπτει 470 στρέμματα και εκτείνεται μεταξύ των Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Ιωνίας. Ως αστικό πάρκο μπορούσε να δέχεται μόνο κηποτεχνικές επεμβάσεις, και να στεγάσει μια παιδική χαρά και ένα αναψυκτήριο. “Από τότε όμως όλοι οι δήμαρχοι παρενέβαιναν στο άλσος κατά τρόπο που έβλαπτε το δασικό του χαρακτήρα”, ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι του Δάσους, του Πρασίνου, του Φυσικού Περιβάλλοντος, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας και Νέας Χαλκηδόνας”, Χρήστος Τσερπάνης. Εξηγεί: “Σήμερα στο χώρο του δάσους λειτουργούν 2 κέντρα διασκεδάσεως, κινηματογράφος, παιδικός σταθμός, περίπτερα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, γκαράζ απορριμματοφόρων, δεξαμενές καυσίμων, τσιμεντένια παιδούπολη, εκκλησία, γήπεδα τένις, ενώ αναπτύσσονται συνεχώς ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, τοιχία με θεμέλια”. Η δημοτική αρχή προγραμματίζει την κατασκευή θεάτρου και κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών. Το 1991 κόπηκαν 1.200 δέντρα και αφαιρέθηκε θαμνώδης βλάστηση. Από τότε κόβονται συνεχώς δέντρα και δημιουργούνται ξέφωτα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Επιστροφή στην αρχή

 

Με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Αττικής ο βοηθός του Συνήγορου του Πολίτη υπογραμμίζει τον κίνδυνο καταστροφής του πρασίνου, ζητώντας την ανάκληση όλων των οικοδομικών αδειών, καθώς και της απόφασης με την οποία παραχωρείται η έκταση στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας

Κόλαφο για τη δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας και τους συνεργούς της αποτελεί η επιστολή του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη προς τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Αττικής με ημερομηνία 15/6/2002 με την οποία αναδεικνύεται ο κίνδυνος καταστροφής του Άλσους Νέας φιλαδέλφειας και ζητεί να σταματήσουν όλες οι οικοδομικές εργασίες που γίνονται σήμερα με ανάκληση των οικοδομικών αδειών τους, αλλά και να ανακληθεί η απόφαση παραχώρησης στο δήμο της έκτασης που έγινε με την 12419/1041.205-69 του υπουργού Γεωργίας μήπως και σωθεί. Το Άλσος Νέας Φιλαδελφείας, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ν. Φιλαδέλφειας, υπάγεται στο σχέδιο ως χώρος ειδικών χρήσεων και παραμένει άλσος. Επιπλέον τα 470 στρέμματά του έχουν χαρακτηρισθεί ως δημόσιος κοινόχρηστος χώρος και αναδασωτέος σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας. Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή που φέρει την υπογραφή του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Μιχαήλ, "μετά την εξέταση των στοιχείων που προσκόμισαν οι καταγγέλλοντες και τη διευρεύνηση της υπόθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνονται τα εξής: "Με πρόφαση την εγκατάσταση υποτίθεται κοινωφελών -κοινόχρηστων ή και άλλων εγκαταστάσεων, που συχνά συνεπάγονται την εκτεταμένη δόμηση και εμπορική χρήση έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας σε τέτοια βαθμό (νέκρωση δένδρων) ώστε να υπάρχει ο κίνδυνος πλήρους καταστροφής του δάσους. Η επισήμανση αυτή εμπεριέχεται σε σχετικά έγγραφα του υπουργείου Γεωργίας (99571/2783/9-1-2001 και 90597/586/5-3-2002). Ο Συνήγορος του Πολίτη κατονομάζει και τους συμμάχους του δημάρχου στην καταστροφή του δάσους που εκ της θέσης τους οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ήτοι, "εκτός από τις ενέργειες και παραλείψεις του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δάσος, ευθύνονται και εμπλέκονται πολλοί δημόσιοι φορείς όπως ΚΕΔ, ΟΣΚ, ΥΠΕΧΩΔΕ κ.ά., οι οποίοι εγκρίνουν τις εγκαταστάσεις, χρηματοδοτούν και εκδίδουν τις σχετικές οικοδομικές άδειες. Ιδιαίτερα δε αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ενώ προφορικά οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομία και Διεύθυνση Δασών, Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας) αναγνωρίζουν τη σοβαρή απειλή του δάσους, εν τούτοις υπογράφουν όλα τα σχετικά με την αλλαγή της χρήσης του έγγραφα". Πλακοστρώσεις, κόβονται πεύκα, επεκτείνονται υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ενέργειες προφανώς παράνομες, που έχουν αναγκάσει τον Σύλλογο "Φίλοι του Δάσους, του Πρασίνου και του Φυσικού Περιβάλλοντος Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας" να ζητήσει την παρέμβαση της Πολεοδομίας Αθηνών και της Διεύθυνσης Δασών ακόμη και με εξώδικα. Μεταξύ των έργων... προστασίας του δάσους, ο κατάλογος είναι μακρύς, περιλαμβάνονται:

- Στο πευκοδάσος στη θέση του κέντρου "Κένταυρος" παράπλευρα της μεγάλης λίμνης, επί της πλευράς της κυρίας εισόδου τοποθετήθηκαν λαμαρίνες σε απόσταση 0,60 μ. από το περίγραμμα του κτιρίου που μαζί με αυθαίρετη προσθήκη της προηγούμενης χρονιάς υπερβαίνουν την πλάκα οροφής κατά ένα μέτρο. Το ίδιο έχει γίνει στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική πλευρά. Έχουν κοπεί πολλά πεύκα από την ανατολική πλευρά και μέχρι την παράνομη επέκταση με μονομπλόκ του υπαίθριου χώρου που έγινε πριν από ένα χρόνο ακριβώς καλύφθηκε με γκρο μπετόν. Όλος ο χώρος του κέντρου, περιλαμβανομένης και της υπαίθριας επέκτασής του, έχει μαντρωθεί με τοιχίο και κιγκλιδώματα! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Κένταυρος" ήταν ένα μικρό δημοτικό αναψυκτήριο (1971), το 1980, οπότε έγινε επέκτασή του, μετατράπηκε σε εστιατόριο και ενοικιάστηκε από τον δήμο σε ιδιώτες. Τον Μάιο του 2000 προστέθηκαν νέες αυθαιρεσίες, όπως για παράδειγμα 100 τ.μ. νέου κτίσματος. Για το θέμα αυτό η Διεύθυνση Δασών είχε στο παρελθόν υποβάλλει μήνυση.

- Η παλιά δεξαμενή ύδρευσης η οποία παραχωρήθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και μέχρι τον σεισμό του 1999 λειτουργούσε ως νηπιαγωγείο ο δήμος και στέγαζε κάποιες δραστηριότητές του (προσκοπικές ομάδες, φιλαρμονική κ.ά.) κτίριο 330 τ.μ. ανά όροφο, τώρα σχεδιάζει να το μετατρέψει σε πολυδύναμο κέντρο. Μάλιστα έχει εκδοθεί και οικοδομική άδεια με αύξηση του όγκου του κτιρίου και χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ με το αστρονομικό ποσό 930.000.000 δρχ. για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό στον σκελετό της δεξαμενής. Ο Σύλλογος Φίλοι του Δάσους εξανίσταται και με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ σημειώνει: "Το ποσό αυτό κτίζει και εξοπλίζει ένα νοσοκομείο για την πόλη μας ή αλλού και αρκεί για το κτίσιμο όλων των αδικοκατεδαφισμένων σπιτιών".

- Τοποθέτηση σιδηροκατασκευής υπαίθριου λυομένου θεάτρου,

όπως πιστοποιεί μετά από αυτοψία τον Μάιο η Διεύθυνση Πολεοδομίας άνευ αδείας "μετά το υπ' αριθμό 56187/22-2-2002 έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ Διεύθυνση ΔΟΚ". Ακραίο φαινόμενο χαρακτηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη στην ίδια επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Μ. Κυριακίδη την πρακτική αυτή εξεύρεσης των αναγκαίων κοινωφελών χώρων μέσα στους ελεύθερους χώρους πρασίνου "δεδομένων των πολύ χαμηλών αναλογιών πρασίνου που έχει ο αστικός ελληνικός χώρος" που έρχεται σε αντίθεση με όλες τις τις σύγχρονες πολεοδομικές επιταγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την αντίστοιχη πολιτική που εκφράζεται μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων για την επέκταση και εμπλουτισμό του πρασίνου. Παρατηρεί επιπλέον ότι την έντονη δυσαρέσκεια των ευαισθητοποιημένων στα θέματα περιβάλλοντος πολιτών επιτείνει και ο τρόπος διαχείρισης μεγάλων χρηματικών ποσών από τις δημόσιες επενδύσεις για την υλοποίηση των εν λόγω επιβλαβών έργων. (ΑΥΓΗ 14/7/2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι πολίτες ξεσηκώνονται για τη Νέα Φιλαδέλφεια

Στην τελική ευθεία προς την πλήρη ανακατασκευή του μπήκε χθες το απόγευμα το "Νίκος Γκούμας" της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή, κατά πλειοψηφία, η τροπολογία με την οποία το γήπεδο της ΑΕΚ εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό και εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Κατά της τροπολογίας ψήφισε το ΚΚΕ, καθώς όπως ο εκπρόσωπός του στη συζήτηση Νίκος Γκατζής πρώτος αναρωτήθηκε "αν γι' αυτό συμφωνεί το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας", ενώ τόνισε πως "υπάρχουν οι φορείς, οι κάτοικοι, τα συνοικιακά συμβούλια της περιοχής αλλά και οι φίλοι του δάσους, που διαφωνούν με την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου και των ειδικών όρων δόμησης. Αυτοί όλοι δεν θέλουν και θα το δώσουμε εμείς στον Ψωμιάδη για να το εκμεταλλεύεται και να μας λέει από εκεί και πέρα "εσείς κόψτε το λαιμό σας, γιατί εγώ είμαι το αφεντικό". Ποιο αφεντικό;", κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η επιτροπή πολιτών της Νέας Φιλαδέλφειας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ με προεδρικό διάταγμα, δίχως να συμπεριλάβει το γήπεδο, χαρακτήρισε παραδοσιακό τον προσφυγικό οικισμό στο Αλσος και καθόρισε νέους αυστηρότερους όρους δόμησης, τώρα, με τη νέα τροπολογία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση, αφού επιτρέπει την κατασκευή κτιρίων που φτάνουν τα 35 μέτρα ύψος (σ.σ. στα 11,5 μέτρα με την κεραμοσκεπή τα κτίρια του οικισμού) και αυξημένο συντελεστή δόμησης".

Η επιτροπή πολιτών τονίζει ακόμη ότι "οι συνέπειες για την πόλη και το περιβάλλον, την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης αλλά και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Νέας Φιλαδέλφειας θα είναι πολλαπλές. Η αύξηση των δραστηριοτήτων και των χρήσεων του γηπέδου θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του Αλσους και σε συνεχή συμφόρηση των ελάχιστων παράπλευρων δρόμων και των δρόμων της πόλης, αφού το γήπεδο της ΑΕΚ έχει περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης πεζών και οχημάτων".

Παράλληλα χαρακτηρίζεται "απαράδεκτη και καταδικαστέα η ψήφιση μιας τέτοιας σοβαρής πολεοδομικής παρέμβασης στην περιοχή, που γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, χωρίς να σχεδιαστούν συνοδευτικά κυκλοφοριακά έργα και χωρίς να ληφθεί υπόψη το παραχωρητήριο συμβόλαιο, η αρχική έκταση και ο σκόπος της παραχώρησης του γηπέδου στην ΑΕΚ. Τα σχέδια "άλωσης" του γηπέδου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και καταστρατήγησης της προοπτικής και των δικαιωμάτων άθλησης των νέων της πόλης, με ταυτόχρονη παραχώρηση δημόσιας γης, είναι αντίθετα προς το συμφέρον των πολιτών και εξυπηρετούν συμφέροντα επιχειρηματιών". (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/07/2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Ναι στο γήπεδο της ΑΕΚ, όχι στην καταστροφή του Άλσους

Του Θανάση Μάλλιου

Η διοίκηση της "ερασιτεχνικής ΑΕΚ" απεφάσισε, με πρόφαση την κατασκευή νέου γηπέδου, την εμπορική εκμετάλλευση των 26.621,50 τετραγωνικών μέτρων γης, που είχε παραχωρηθεί με την, από 2 Σεπτεμβρίου 1934, απόφαση του υπουργείου Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως "εις την Αθλητικήν Ένωσιν Κωνσταντινουπόλεως προς ίδρυσιν γυμναστηρίου αρθείσης της αναδασώσεως". Στην περίπτωση που αλλάξει η χρήση, όπως στην προκειμένη περίπτωση, το παραχωρητήριο προβλέπει ρητώς: "Η παραχώρησις υπόκειται εις ανάκλησιν άμα η έκτασις αυτή θα έπαυεν εξυπηρετούσα τον δι ου παρεχωρήθη κοινωφελή σκοπόν".

Τον Αύγουστο του 2002, στο θερινό τμήμα της Βουλής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΚΚΕ και Συνασπισμός καταψήφισαν) ο νόμος 3044/2002 ο οποίος με το άρθρο 19 τροποποιεί το ρυμοτομικό σχέδιο και παρέχει σκανδαλώδη προνόμια στην ερασιτεχνική ΑΕΚ και κατ' επέκταση στα μεγάλα επιχειρηματικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα που υπηρετούν τα σχέδιά της.

Αναλυτικά το άρθρο 19 του ν. 3044/2002 προβλέπει:

1. Ύψος κτιρίου 27 μέτρα. 2. Ύψος στεγάστρων κερκίδων 35 μέτρα (όσο μια δωδεκαώροφη πολυκατοικία). 3. Ύψος πυλώνων ανάρτησης στεγάστρων 40 μέτρα.

4. Συντελεστή δόμησης δυο (2,0) (334% υπέρβαση από τον ανώτατο επιτρεπόμενο για αθλητικές εγκαταστάσεις. 5. Ποσοστό κάλυψης 60%. 6. Παραχώρηση δασικής έκτασης 6.232 τ.μ. (3.200 τ.μ. απ' ευθείας στην ΑΕΚ και 3.032 τ.μ. για δρόμο περιμετρικά).

Η ΑΕΚ προβλέπει τις εξής χρήσεις: 8 αίθουσες κινηματογράφου, παγοδρόμιο, bowling, κολυμβητήριο, γυμναστήριο, εστιατόρια, fast food, ταβέρνες κ.λπ. συνολικής έκτασης, 5.400 τ.μ. Εμπορικά πολυκαταστήματα συνολικής έκτασης 8.500 τ.μ. Ξενώνας 60 κλινών, εγκαταστάσεις υποστήριξης όπως τράπεζες, φαρμακεία κ.λπ. Υπόγειο (!) γήπεδο μπάσκετ 8.000 θέσεων. Αθλητικό μουσείο, συνεδριακό κέντρο, κατάστημα αθλητικών ειδών και video wall συνολικής έκτασης 2.280 τ.μ. χώρος στάθμευσης 1.600 θέσεων. Η συνολική έκταση εμπορικών μη αθλητικών χρήσεων ανέρχεται περίπου στα 25.000 τ.μ.

Στην ουσία πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου για το οποίο εδώ και χρόνια μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο των κατασκευών και του real estate αντιμάχονται η μια την άλλη ως προς το ποια θα είναι αυτή που θα καταφέρει πρώτη να λειτουργήσει.

Επιχειρείται δηλαδή η οικοδόμηση ενός κτιριακού συγκροτήματος με τεράστιο μέγεθος και εμπορικές χρήσεις με λειτουργία επί 24ώρου σχεδόν βάσης τοποθετημένου ασφυκτικά μέσα στον προσφυγικό οικισμό και δίπλα (αλλά και μέσα) στο δάσος. Αυτό το κτίριο τέρας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια κυκλοφοριακή περιβαλλοντική, πολιτισμική και κοινωνική υποβάθμιση στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το τοπικό αγωνιστικό κίνημα πολιτών με τη συγκρότηση της Κίνησης Ποιότητας Ζωής Νέας Φιλαδέλφειας αντέδρασε από την πρώτη στιγμή. Έγιναν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συλλογή χιλιάδων υπογραφών και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή των εργασιών εκσκαφής έως την τελική εκδίκαση στις 5 Νοέμβρη. Το σκεπτικό του, αφού αποδέχεται πλήρως την επιχειρηματολογία των πολιτών, είναι καταλυτικό για την ΑΕΚ της οποίας οι θέσεις είναι διάτρητες όπως π.χ. ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Μια άλλη αμαρτωλή ιστορία για σκανδαλώδεις υπερβάσεις και όχι μόνο!).

Η Κίνηση Πολιτών είχε προειδοποιήσει την ΑΕΚ να μη προχωρήσει στην κατεδάφιση του σταδίου για το οποίο ψευδώς ο κ. Γρανίτσας είχε πει ότι είναι ετοιμόρροπο από το σεισμό του 1999. Αν αυτό είχε συμβεί τότε θα έπαυε η χρησιμοποίησή του μετά το σεισμό. Πράγμα που δεν έγινε. Άλλωστε το ΤΑΣ με τις εκθέσεις του (17.9.99, 21.10.99 και 21.11.99) δεν χαρακτήρισε το γήπεδο "ακατάλληλο για χρήση" δηλαδή "κόκκινο".

Τώρα η θέση της τοπικής κοινωνίας είναι μια. Να γίνει γήπεδο αλλά με τις προδιαγραφές που επιβάλλουν οι πάγιοι νόμοι για την ανέγερση σταδίων (π.χ. συντελεστή δόμησης 0,4), χωρίς να πάρει δασική έκταση, με σεβασμό στον περιβάλλοντα οικιστικό χώρο. Και επιπλέον χωρίς εμπορικές εξωαθλητικές χρήσεις όπως προβλέπει και το παραχωρητήριο του 1934.

Η ποιότητα ζωής των πολιτών δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό των στεγανών επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία κυριαρχούν κυρίως στο ποδόσφαιρο μέσα από την εκμετάλλευση του λαϊκού αυτού αθλήματος.

Επειδή όμως αυτοί που εκπροσωπούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα θα επανέλθουν με μειωμένες υποτίθεται απαιτήσεις η Κίνηση Ποιότητας Ζωής, οι πολίτες της Φιλαδέλφειας και των όμορων Δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή και αγωνιστική ετοιμότητα.

* Ο Θανάσης Μάλλιος (μαιευτήρας, χειρούργος-γυναικολόγος), είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Ποιότητας Ζωής Νέας Φιλαδέλφειας. ΕΠΟΧΗ 14-9-03

Επιστροφή στην αρχή

 

“Κίνηση Ποιότητας Ζωής” ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Τηλ.: 6972910075 – 6944949741 Fax: 2102532650 E-Mail: KINHSH_NEAS_PHILADELPHIAS@HOTMAIL.COM Νέα Φιλαδέλφεια 14 Δεκεμβρίου 2003

ΘΕΜΑ: ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ <<ΝΕΑ>> ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ <<ΝΕΑ>> ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Στις 11 Δεκεμβρίου ο κ. Ι. Γρανίτσας σε ειδική εκδήλωση ανακοίνωσε νέα, κατ’ αυτόν, πρόταση για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Την ίδια μέρα ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή έτσι ώστε να αρχίσουν άμεσα τα έργα εκσκαφής και ανέγερσης του νέου γηπέδου. Επί των ενεργειών αυτών σημειώνουμε τα εξής :

  1. Η <<νέα>> πρόταση που οδεύει σε νομοθετική ρύθμιση δεν περιέχει κανένα διαφορετικό στοιχείο από την πρόταση που απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας την 1η Δεκεμβρίου 2003, ο δε εισηγητής του Ε! τμήματος του Σ.τ.Ε. προτείνει την μη αποδοχή της στη συνεδρίαση του Σ.τ.Ε. στις 3 Δεκεμβρίου.
  2. Με την καινούργια μεθόδευση επιχειρείται να νομοθετηθεί και πάλι κάτι το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ακύρωσης από το Σ.τ.Ε.. Δηλαδή γίνεται προσπάθεια δημιουργίας νομικών προβλημάτων στις αντιδράσεις των κατοίκων προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Σύμφωνα δε και με τη δήλωση του κ. Ι. Γρανίτσα ότι <<η τροπολογία αυτή δεν προσβάλλεται(!!!) στο Σ.τ.Ε. …>> αποκαλύπτεται πλήρως ο σκοπός της μεθόδευσης αυτής. Η κυβέρνηση όχι μόνο καλύπτει, αλλά και σκανδαλωδώς προωθεί με αστήρικτες δικαιολογίες αυτή την αντισυνταγματική διαδικασία.
  3. Η <<νέα>> πρόταση είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να ξεγελάσει τον κόσμο ότι δήθεν πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο ενώ κατά βάση είναι η ίδια με την προηγούμενη. Η μείωση του συντελεστή δόμησης, η μείωση του ύψους καθώς και η μείωση των εμπορικών χρήσεων ουσιαστικά αποτελούν επικοινωνιακά τρικ. Ο εισηγητής στο Σ.τ.Ε. αναφέρει για την συγκεκριμένη πρόταση << η επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων και του οικιστικού περιβάλλοντος, οφείλεται στον υψηλό σ.δ. στις εξαιρετικά εκτεταμένες μη αθλητικές χρήσεις, εξακολουθεί δε να μην είναι συνταγματικά ανεκτή…>>. Σε ότι αφορά στο ύψος, ουσιαστικά πρόκειται για κοροϊδία . Δηλαδή αντί για 12-όροφη πολυκατοικία, η <<νέα>> πρόταση παρέχει ύψος 10-όροφης. Όταν το οικιστικό σχέδιο προβλέπει 3-όροφες κατοικίες! Ταυτοχρόνως, με περισσή προσπάθεια κάλυψης, εξακολουθεί να παραχωρείται τμήμα του Άλσους πράγμα που αντίκειται στο Άρθρο 24 του Συντάγματος.
  4. Η ανευθυνότητα του κ. Ι. Γρανίτσα και οι επιπολαιότητες του κ. Γ. Λιάνη έχουν ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να οδηγείται σε νέες περιπέτειες και νέες καθυστερήσεις στην απόκτηση γηπέδου. Ενώ ταυτόχρονα αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής μιας ολόκληρης πόλης προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα και προεκλογικές κομματικές ανάγκες. Η Κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση αυτών των στόχων συνομιλεί και δρα από κοινού με τον

κ. Ι. Γρανίτσα. Νομιμοποιεί δηλαδή έναν έκπτωτο διοικητικό παράγοντα, ο οποίος σύμφωνα με τις διατάξεις του αθλητικού Νόμου αφού μετέχει στις διοικήσεις των ΠΑΕ ΑΕΚ και ΚΑΕ ΑΕΚ δεν έχει δικαίωμα να μετέχει στη διοίκηση του ερασιτεχνικού σωματείου της ΑΕΚ. Αυτό ο κ. Γ. Λιάνης δεν το γνωρίζει;

  1. Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει γήπεδο μέσα στα όρια των 26.621,5 τ.μ. που της έχουν παραχωρηθεί με τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης που προβλέπονται για τα στάδια και τις χρήσεις που καθορίζει το παραχωρητήριο και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Η Κίνηση Ποιότητας Ζωής ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε πολιτικό, κοινωνικό και νομικό μέσο έως την τελική δικαίωση.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Κική Καραθανάση Σταύρος Κόντος Θανάσης Μάλλιος Χρήστος Τσερπάνης

Επιστροφή στην αρχή

 

Στοπ στα όνειρα κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μπαίνει από το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό και εκτός των ευρωπαϊκών πλαισίων, το νόμο στο οποίο στηριζόταν ο Γιάννης Γρανίτσας για την υλοποίηση του σχεδίου του.

Συγκεκριμένα το 2003 υπουργική απόφαση ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την ανέγερση του νέου γηπέδου. Ωστόσο 131 πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας κατέθεσαν προσφυγή σε βάρος αυτής της απόφασης και του σχεδίου του Γιάννη Γρανίτσα, την οποία έκανε αποδεκτή του Συμβούλιο ασφαλείας. Όλα ωστόσο θα κριθούν οριστικά και αμετάκλητα σε περίπου ένα χρόνο, κατά την συνεδρίασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται και η αντίδραση του Δημήτρη Μελισσανίδη που ανακοίνωσε την κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια με το όνομα «Αγιά Σοφιά». Πάντως ο Ντέμης Νικολαϊδης πήρε ήδη πρωτοβουλίες και συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. Ο πρόεδρος της Ενωσης τόνισε ότι η διοίκηση βρίσκεται ήδη στην διαδικασία αναζήτησης χώρου εκτός της Ν.Φιλαδέλφειας για την κατασκευή του νέου γηπέδου. http://www.kalimera.gr 23-5-05

Επιστροφή στην αρχή

 

Tον Γενάρη κρίνεται η υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά και του αθλητικού κέντρου που φιλοδοξεί να φτιάξει στη Ν. Φιλαδέλφεια η διοίκηση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Λεπτομέρειες για το σχέδιο του αθλητικού κέντρου στη Ν. Φιλαδέλφεια θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ερασιτεχνικής στις 11 του ερχόμενου μήνα. Είναι μια υπόθεση που τρέχουν από κοινού ο (πρόεδρος) Αχιλλέας Κουρέπης και ο Κώστας Σταματιάδης, οι οποίοι δουλεύουν και στο κομμάτι που αφορά τη χρηματοδότηση του έργου. Υπενθυμίζουμε ότι το αθλητικό κέντρο θα στεγάσει στη Ν. Φιλαδέλφεια όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ, ενώ υπάρχει η προοπτική και για την κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ για την ομάδα της ΑΕΚ.
Η ιστορία του αθλητικού κέντρου βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ποδοσφαιρικό γήπεδο που επιθυμεί να κατασκευάσει σε άλλη περιοχή η ΠΑΕ. Στην Ερασιτεχνική εκτιμούν ότι, μέχρι να ανακοινώσουν οι ίδιοι τα σχέδια για το αθλητικό κέντρο, θα έχουν γίνει οι εξαγγελίες από την ΠΑΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Προ πολλού έχει διαρρεύσει ότι από το υπουργείο προτάθηκε στη διοίκηση Νικολαΐδη ο χώρος του ΟΔΔΥ (επί της Αττικής Οδού), στο ύψος της Φυλής.
Να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ερασιτεχνικής συνεδριάζει και αύριο, με αντικείμενο συζήτησης την οικονομική χρήση της τρέχουσας σεζόν και την πρόοδο των τμημάτων. Οι διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν στο συμβούλιο και ο ισχυρός αντιπολιτευτικός πυρήνας θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα τον Αχιλλέα Κουρέπη στην απόφαση να προκηρύξει εκλογές προς το τέλος του χειμώνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/12/2005

Επιστροφή στην αρχή

ΑΛΣΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ: Τέρμα στις βλαπτικές χρήσεις βάζει το ΣτΕ   Θεανώ Ποτήρη

Το δρόμο για να μπει φρένο στις αλόγιστες και καταστροφικές για τη βλάστηση χρήσεις και για να επουλωθούν οι πληγές που κερδοσκοπικές και μικροκομματικές ορέξεις προκάλεσαν στα άλση της Αττικής-και όχι μόνον- άνοιξαν οι ακυρωτικές των σχετικών παράνομων διοικητικών πράξεων αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας.
Συγκεκριμένα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 974/2005 απόφασή του ακύρωσε διοικητική πράξη του 1995 που επέτρεπε την λειτουργία του αναψυκτηρίου, απορρίπτοντας την παρέμβαση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο σύλλογος «Φίλοι του Δάσους, του Πρασίνου και του Φυσικού Περιβάλλοντος Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας», μέσω της τότε προέδρου του Χρυσάνθης Δ. Γκούμα.
Τεκμηριώνοντας την απόφασή του το Ε΄ Τμήμα διασαφηνίζει ότι δεν νοείται μια μικρή κατασκευή, το «περίπτερο» που επιτρέπει η νομοθεσία για την εξυπηρέτηση των περιπατητών στα άλση, να γιγαντώνεται σε εστιατόριο- κέντρο διασκέδασης (που φιλοξενούσε επίσης διάφορες εκδηλώσεις, από συνεστιάσεις ως επιδείξεις μόδας, και οι αυθαίρετες επεκτάσεις του κινητοποίησαν τους κατοίκους), οι διαστάσεις και η λειτουργία του οποίου οδηγούν σε ουσιώδεις βλάβες του δασικού οικοσυστήματος και σε αποκλεισμό της χρήσεώς του από το ευρύ κοινό. Υπογραμμίζει δε ότι ως «περίπτερα» ο νομοθέτης εννοεί «μόνον μικρές κατασκευές, οι οποίες δεν οδηγούν σε καταστροφή της δασικής βλαστήσεως και σε σφράγιση του εδάφους, δεν αναιρούν δηλαδή τον προορισμό του άλσους ως υποκατάστατου του φυσικού περιβάλλοντος εντός της πόλεως».
Μα δάσος έχουμε μπόλικο φαίνεται πως σκέφτονταν εκεί στη Νέα Φιλαδέλφεια οι δημοτικοί άρχοντες. ΄Ετσι αποφάσισαν και την στέγαση του «Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς- Ανδρέας Γ. Παπανδρέου» μέσα στο άλσος. Πήραν λοιπόν το κτίριο της παλιάς υδατοδεξαμενής που δεκαετίες πριν είχε φτιαχτεί για να εξυπηρετεί τον προσφυγικό οικισμό, το αποκατέστησαν, τούκαναν προσθήκες και επεκτάσεις (Αληθεύει άραγε ότι όλ’ αυτά έγιναν με χρήματα που προορίζονταν για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων;) Ωστόσο, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, ύστερα από προσφυγή των Φίλων του Δάσους, φρέναρε και αυτές τις φιλοδοξίες, ακυρώνοντας υπουργική απόφαση του 2002 που επέτρεπε τις παρεμβάσεις (απόφαση του ΣτΕ υπ’ αριθμ. 975/2005). Ερχεται και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με απόφασή του στηριγμένη σ’ εκείνην του ΣτΕ και διατάσσει επιστροφή στο Δημόσιο των χρημάτων που διατέθηκαν και μάλιστα εντόκως, μας πληροφορεί ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Δάσους», Χρήστος Τσερπάνης.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά να και η ΑΕΚ, διεκδικώντας και παίρνοντας τρία στρέμματα -που εκφράζονται φόβοι ότι θα γίνουν πολύ περισσότερα, αν δεν εμποδιστεί. Και αυτή η παραχώρηση πήρε την άγουσα προς το ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση της –όπως ελπίζεται- θετικής για την διαφύλαξη του άλσους απόφασης. Παράλληλα αναμένεται η παρέμβαση της πολεοδομίας για την κατεδάφιση του αναψυκτηρίου και των λοιπών παράνομων κατασκευών.
Πολύτιμη ανάσα της τσιμεντένιας μας πόλης αλλά πολύπαθο το 470 στρεμμάτων άλσος υφίσταται ακόμη το γκαράζ των απορριμματοφόρων, το πλύσιμο των κάδων και τις δεξαμενές καυσίμων (παράνομα εγκατεστημένα όλα αυτά, και επικίνδυνα, πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν και να γίνει επαναφύτευση του χώρου, διότι έχουν αρρωστήσει τα δέντρα, τονίζει ο κ. Τσερπάνης). Αλλά και τα 16 πλαστικά περίπτερα (σε τσιμεντένιες βάσεις) που έστησε ο Δήμος για μικροπωλητές, καθώς και τον ζωολογικό κήπο με τα τσιμεντένια κλουβιά, τα αλογάκια, τα κρι κρι, τις πάπιες, τις κότες του, κλπ. Μόλις πριν 2-3 χρόνια, κάτω από την πίεση φιλοζωικών οργανώσεων, απομακρύνθηκαν τα άγρια ζώα που εκρατούντο εκεί. ΕΠΟΧΗ 12-3-2006

Επιστροφή στην αρχή

Εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, δημόσια έκταση η οποία παραχωρήθηκε για χρήση στο παρελθόν όταν η μεγαλομανία κάποιων εκ των παραγόντων της, σε συνδυασμό με την προσμονή εύκολου κέρδους και περιτύλιγμα την Ολυμπιάδα του 2004 έφερε το ακατόρθωτο, την κατεδάφιση του γηπέδου της, τα στοιχεία του φακέλου έτσι όπως αποτυπώνονται στην παραπεμπτική απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ προκαλούν τρόμο. Σε μια περιοχή κατοικίας σε επαφή με το άλσος, τα σχέδια προέβλεπαν "την κατασκευή και λειτουργία νέου σταδίου και πολυλειτουργικού κέντρου της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, ενός γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 32.000 θέσεων, ενός κλειστού γηπέδου μπάσκετ χωρητικότητας 7.000 θέσεων, δύο κλειστών γηπέδων βόλεϊ, υπόγειων χώρων σταθμεύσεως τουλάχιστον 1.800 θέσεων, καθώς και 22.000 τ.μ. εμπορικών χρήσεων. Το ιστορικό στάδιο της Ν. Φιλαφέλφειας θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα πρότυπα σύγχρονων σταδίων. Θα μεταβληθεί σε πολυλειτουργικό χώρο πολλαπλών χρήσεων, με κύριες δραστηριότητες τον αθλητισμό και την οικογενειακή αναψυχή και διασκέδαση, ενώ θα αναπτυχθεί εκ βάθρων σύγχρονο εμπορικό κέντρο τόσο γύρω από το στάδιο της ΑΕΚ όσο και στους εμπορικούς δρόμους γενικής κατοικίας εκτός των γηπέδων και των χώρων της ΑΕΚ (Μουσείο ΑΕΚ, συνεδριακό κέντρο ΑΕΚ, κατάστημα αθλητικών ειδών κ.ά.) το έργο περιλαμβάνει και κέντρο αναψυχής με πολυκινηματογράφους, μπόουλιγκ, κολυμβητήριο ημιολυμπιακών εγκαταστάσεων, γυμναστήριο και fitness club, θεματικά εστιατόρια, φαστ φουντ, ταβέρνες, εμπορικό πολυκατάστημα, τράπεζες, φαρμακεία, bady parking κ.ά."." Για να νομιμοποιηθούν όλα αυτά και να φιμωθούν οι πολίτες που αντιδρούσαν στην υποβάθμιση της περιοχής τους χρησιμοποιήθηκε η Βουλή κατά κόρον. Έτσι, με τον πρώτο ολυμπιακό νόμο 2730/1999 το γήπεδο χαρακτηρίσθηκε περιοχή "υποδοχής ολυμπιακών έργων". Αργότερα, με τον νόμο 3044/22 του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, άρθρο 19, τροποποιείται το σχέδιο πόλης με την επέκταση του χώρου σε τμήμα 3.200 τ.μ. του άλσους και καθορίζονται όροι δόμησης. Εν τω μεταξύ, πολίτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Γεωργίας, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο "ανέγερση νέου σταδίου και πολυλειτουργικού κέντρου ΑΕΚ". Συζητείται η υπόθεση στο ΣτΕ στις 9 Δεκεμβρίου του 2003, με απορριπτική εισήγηση. Το σκεπτικό της "η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 3044/2002, όπου θα κατασκευασθεί το νέο αθλητικό και πολυλειτουργικό κέντρο της ΑΕΚ, ο οποίος καταλαμβάνει μάλιστα και μέρος του παρακείμενου άλσους, γίνεται από τον νομοθέτη κατά τρόπο οριστικό και επομένως δεσμευτικό για τη διοίκηση ώστε να μην καταλείπεται πλέον σ' αυτήν στάδιο αναζητήσεως εναλλακτικών λύσεων ως προς τον χώρο κατασκευής του εν λόγω έργου, καθώς και ως προς τον τρόπο κατασκευής του και τις προβλεπόμενες χρήσεις.
Περαιτέρω, με τις ίδιες διατάξεις επιχειρείται ειδικός σχεδιασμός και ορισμός όρων δομήσεως συνθέτου κτιριακού όγκου. Επιχειρείται δηλαδή ο σχεδιασμός ενός έργου το οποίο, ενόψει της φύσεως και του μεγέθους του, αλλά και των προβλεπόμενων χρήσεων των χώρων του αθλητικών εμπορικών και άλλων, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον κα στην ποιότητα ζωής όχι μόνον των κατοίκων της περιοχής και του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και γενικότερα των κατοίκων της πόλεως των Αθηνών". Ακριβώς τότε δημοσιεύεται άλλος ολυμπιακός νόμος που επιχειρεί να καταργήσει τη δίκη, ο 3207/2003 άρθρο 11, με τον οποίο εγκρίνονται νέοι περιβαλλοντικοί όροι, χορηγείται οικοδομική άδεια και άδεια επέμβασης και κοπής 55 δένδρων. Επιπλέον καταργείται αναδρομικά η ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων!
Τελικά, με απόφασή του το Ε τμήμα (δημοσιεύτηκε στις 19 Μαϊου 2005) κρίνει ότι οι διατάξεις των άρθρων 11 του ν. 3207/2003 και 19 του ν. 3044/2002 είναι αντισυνταγματικές, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος που απορρέουν από το Σύνταγμα, αλλά και "της σπουδαιότητας των θεμάτων που ανέκυψαν", παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια. Στην απόφαση αριθμός 1568/2005 επισημαίνεται ακόμη ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις παραβιάζουν τις κοινοτικές οδηγίες για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεδομένου ότι "ούτε από την αιτιολογική έκθεση ή τα οικεία πρακτικά συζητήσεων της Βουλής ή κάποιο άλλο στοιχείο, προκύπτει ότι ο επίμαχος πολεοδομικός σχεδιασμός υπήρξε ως όφειλε προϊόν επιστημονικής μελέτης, η οποία είχε εκπονηθεί με γνώμονα τη φυσιογνωμία και τις ανάγκες τις περιοχής επί τη βάσει πολεοδομικών κατ' αρχήν κριτηρίων και με την οποία να έχουν εκ των προτέρων εκτιμηθεί οι επιπτώσεις στο περιβάλλον του συγκεκριμένου έργου το οποίο υπάγεται στην κατηγορία των εργασιών πολεοδομίας".  Αυγή 23-4-06

 

Επιστροφή στην αρχή

Η προστασία των ποταμών

Στα καθήκοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνεται η προστασία του Περιβάλλοντος και επομένως των ποταμών.

Η Νέα Φιλαδέλφεια σχηματικά ορίζεται από τον Ποδονίφτη ανατολικά και από τον Κηφισό ποταμό δυτικά. Η έντονη ανοικοδόμηση του Λεκανοπεδίου περιόρισε τα ποτάμια σε μια στενή ζώνη και η κοίτη τους σε πολλά σημεία έγινε τεχνητή. Εξ αιτίας επίσης της έντονης βιομηχανικής ανάπτυξης ο Κηφισός και ο Ποδονίφτης αντί να αποτελούν πηγή ζωής με καθαρό νερό και ωραίο φυσικό περιβάλλον, όπως ήταν παλιά, υποβαθμίστηκαν λόγω της ρύπανσης αλλά και της έλλειψης ελέγχου και φροντίδας από μέρους των αρμοδίων Αρχών περιλαμβανομένου του Δήμου μας.

Οι προτάσεις μας

 Η σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη θέλει τα ποτάμια ανοικτά και όχι κλεισμένα με τσιμεντένιες κατασκευές και οδικά έργα. Θέλουμε να παραμείνουν ανοικτά όλα τα ποτάμια της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Κηφισός, ο Ποδονίφτης και ο Γιαμπουρλάς και να αναπλασθούν. Ιδιαίτερα ο Κηφισός ποταμός σε μεγάλο μήκος στην περιοχή Απομάχων παραμένει σε φυσική μορφή και  προστατεύεται, εκτός από τους γενικούς Νόμους και με το ειδικό Προεδρικό Διάταγμα περί προστασίας του Κηφισού του 1994.

Ο Δήμος πρέπει να ενεργήσει ώστε, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς, να αξιοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, να σταματήσουν η ρύπανση, τα αυθαίρετα και τα μπαζώματα. Με στόχο την ανάκαμψη του φυσικού οικοσυστήματος να πραγματοποιηθεί η ανάπλαση του ποταμού και η απελευθέρωση και ανάπλαση των γύρω ελεύθερων χώρων για να αποδοθούν στην κοινή ωφέλεια.

Σημαντικό κεφάλαιο επίσης είναι η ανάπτυξη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή των Απομάχων και στο νεκροταφείο.

Οι παρακηφίσιες Ζώνες Πρασίνου

Ιδιαίτερη σημασία για το κομμάτι του Κηφισού που υπάρχει στην πόλη μας έχουν δύο παρακηφίσιες εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί σαν Ζώνες Πρασίνου από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Η μια Ζώνη Πρασίνου ευρίσκεται στο Πέταλο Νησίδας απέναντι από το Νεκροταφείο και η άλλη κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στο 8 χλμ, από την οδό Πίνδου μέχρι την οδό Αχαρνών. Τα σημαντικά αυτά τμήματα γης (γύρω στα 90 στρέμματα συνολικά) που σήμερα είναι αναξιοποίητα, επιτρέπουν την ανάπλαση της παρακηφίσιας περιοχής σε μεγάλο μήκος έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο επίμηκες πάρκο με πράσινο και χρήσεις αναψυχής.

Τα οφέλη

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τέτοιου μήκους ζώνες πρασίνου συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος της πόλης με την κυκλοφορία ρευμάτων αέρα και τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι. Έτσι, σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Κηφισού ποταμού, η Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί να αποκτήσει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα που θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό την επιβάρυνσή της από τη μεγάλη κυκλοφορία της Εθνικής οδού και την ύπαρξη του νεκροταφείου.

ΌΡΑΜΑ ΠΟΛΗΣ-δυναμικά μπροστά - ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ, ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2006     

Επιστροφή στην αρχή

 

Έγκλημα διαρκείας στον Κηφισό
Αυθαίρετα συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν στην κοίτη και τις όχθες του ποταμού
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

«Αυτό το σπίτι χτίστηκε μόλις πριν από έναν - ενάμιση χρόνο. Είναι σχεδόν δίπλα στην κοίτη του Κηφισού, μέσα στην Α' ζώνη προστασίας όπου απαγορεύεται κάθε είδους κτίσμα. Κι όμως, βρίσκεται ακόμη εδώ...».

Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι η μοναδική νέα αυθαιρεσία στο ποτάμι, λέει ο κ. Κωνσταντίνος Λάσκαρης, μέλος του φορέα διαχείρισης για την προστασία του Κηφισού και του συλλόγου «Οικολογική Εξόρμηση». Όπως προσθέτει, το έγκλημα στον Κηφισό δεν έχει τέλος: αυθαίρετα συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν δίπλα στην κοίτη και στις όχθες του ποταμού. Σκουπίδια και απόβλητα ρυπαίνουν τα νερά του. Κατοικημένες περιοχές πνίγονται από τη δυσοσμία. Οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες που έπρεπε να είχαν φύγει από το 2004, όπως όριζε το προεδρικό διάταγμα (του 1994), έχουν πάρει νέα παράταση και παραμένουν στην περιοχή.

Όσο για τον φορέα διαχείρισης και ανάπλασης του Κηφισού, είναι σαν μην υπάρχει: συστάθηκε πριν από 4 χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει χρηματοδοτηθεί ούτε με ένα ευρώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ δεν έχει στελεχωθεί με προσωπικό.
Χαβούζα η κοίτη του ποταμού

Και τα 12 χιλιόμετρα κατά μήκος του Κηφισού, που είναι ενταγμένα σε καθεστώς προστασίας - στα όρια των Δήμων Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Ν. Φιλαδέλφειας, Κηφισιάς - δεν μοιάζουν σε τίποτα με τον τόπο αναψυχής που προβλεπόταν να δημιουργηθεί σύμφωνα με το διάταγμα του 1994. Ο επισκέπτης δεν θα ξεκουραστεί σε παγκάκια ούτε θα ενημερωθεί για τη χλωρίδα και την πανίδα του Κηφισού από ειδικά κιόσκια - όπως προβλεπόταν. Σκουπίδια, μπάζα, ακόμη και σαραβαλιασμένα αυτοκίνητα βρίσκονται δίπλα και μέσα στο ποτάμι στην περιοχή Χαμόμηλος, στα σύνορα Μεταμόρφωσης - Αχαρνών. Παρόμοια είναι η εικόνα λίγο παρακάτω. Παράγκες, κοτέτσια, παλιοσίδερα και άλλα σκουπίδια βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι. Σε ένα άλλο σημείο στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου μπάζα και μάρμαρα από ένα μαρμαράδικο συχνά... καταλήγουν στην κοίτη του ποταμού.

Όπως λέει ο κ. Παναγιώτης Τσίτουρας, μέλος του φορέα διαχείρισης και πρόεδρος του συλλόγου «Οικολογική Εξόρμηση», ο Κηφισός καταστρέφεται με την ανοχή του κράτους. «Ενδεικτικό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί που αυθαιρετούσαν αθωώθηκαν από τα δικαστήρια». Γι' αυτόν τον λόγο, συμπληρώνει, ο φορέας πριν από ένα χρόνο σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση έφτασε στον εισαγγελέα κ. Δ. Παπαγγελόπουλο.
Πνίγονται από τη δυσοσμία

«Πνιγόμαστε από τη βρώμα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε παράθυρο ανοιχτό». Η κ. Λιλή Ρόρη, που μένει κοντά στον Κηφισό στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου, λέει ότι αυτή η ανυπόφορη κατάσταση με τη δυσοσμία παρατηρείται κυρίως τα 2 τελευταία χρόνια. Από τη δυσοσμία πνίγεται και η συνοικία Απομάχων στη Ν. Φιλαδέλφεια. Όπως τονίζει ο κ. Γιάννης Μανίκας, που κατοικεί στην περιοχή, «η δυσοσμία είναι εντονότερη αργά το βράδυ αλλά και τις αργίες, όταν συνήθως τα εργοστάσια δεν λειτουργούν».
«Νεκρός» φορέας

ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ανάπλασης του Κηφισού μόνο στα... χαρτιά είναι ο φορέας που δημιουργήθηκε πριν από 4 χρόνια. Κι αυτό διότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν τον έχει χρηματοδοτήσει ούτε τον έχει στελεχώσει. «Ακόμη περιμένουμε μία υπογραφή για να πάρουμε το αρχικό ποσό 800.000 ευρώ λειτουργίας του Φορέα. Πώς θα κάνουμε ελέγχους και επιθεωρήσεις αφού δεν έχουμε ελεγκτές ούτε και οχήματα; Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με δικά μας έξοδα», λέει ο κ. Λάσκαρης.  ΤΑ ΝΕΑ , 09/11/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Ομορφη πόλη», στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ø  Τα «νεο-προσφυγικά», που διατηρούν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οικισμού του ’22, είναι ανάρπαστα

Του Γιωργου Λιαλιου

Μια όμορφη πόλη, με κομψά, ολιγώροφα σπίτια με κεραμοσκεπές στο πρότυπο των προσφυγικών κατοικιών των αρχών του προηγούμενου αιώνα δημιουργείται τα τελευταία χρόνια μέσα στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας. Ολα αυτά χάρη σε μια τολμηρή ιδέα: τον χαρακτηρισμό του λαβωμένου από τον σεισμό του 1999 προσφυγικού οικισμού της πόλης ως παραδοσιακού και τη συνεπακόλουθη θέσπιση αρχιτεκτονικών κανόνων. Οι αυστηροί αυτοί περιορισμοί, σπάνιοι στην Αττική, αρχικά προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς δυσκολεύουν την εκμετάλλευση της περιουσίας τους. Σήμερα όμως, πέντε χρόνια μετά το Προεδρικό Διάταγμα, η γκρίνια και οι διασταγμοί έχουν υποχωρήσει, ενώ τα διαθέσιμα οικόπεδα γίνονται ανάρπαστα· όχι από μεγαλοεργολάβους, αλλά από οικογένειες ή φίλους, που επιλέγουν από κοινού να στεγάσουν το μέλλον τους σε μια μικρή μονοκατοικία με δύο ή τρία το πολύ διαμερίσματα. Και η ίδια η Νέα Φιλαδέλφεια δείχνει πλέον τον δρόμο στον οποίο θα έπρεπε να κινηθούν τοπικοί άρχοντες και Πολιτεία, προκειμένου να διασώσουν την ιστορική συνέχεια των πόλεων: μέσα από μικρά οικιστικά σύνολα και όχι μόνο μεμονωμένα διατηρητέα κτίρια, χαμένα δίπλα στις πολυώροφες κατοικίες...

Ο προσφυγικός οικισμός του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίες του ’20 από το τότε υπουργείο Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ταμείο Περίθαλψης. Η οικοδόμηση του συνοικισμού, που περιελάμβανε 549 κτίρια με 1.720 κατοικίες, διήρκεσε τρία χρόνια. Αρχιτεκτονικώς, τα κτίρια ακολούθησαν επτά διαφορετικούς οικιστικούς τύπους: μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, τετρακατοικίες και οκτακατοικίες, σε σχήμα Πι, Εψιλον ή Ταυ. Ολες οι κατοικίες είχαν κεραμοσκεπές και μικρούς κήπους. Οι πρώτοι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού ήταν οι αποκαλούμενοι «πυροπαθείς των Αμπελοκήπων», άνθρωποι που έμειναν άστεγοι μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Γηροκομείου το 1927. Ακολούθησαν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που έδωσαν ζωή στην πόλη με την εργατικότητα και την κουλτούρα τους και της χάρισαν το νέο της όνομα (το 1932).

Με το πέρασμα του χρόνου, η Νέα Φιλαδέλφεια κατάφερε σε γενικές γραμμές να αντισταθεί στη λαίλαπα της αντιπαροχής. Μεγάλα τμήματα της πόλης εξακολουθούσαν να αποτελούνται από τα χαρακτηριστικά ολιγώροφα σπίτια, που λόγω της καλής και άνετης κατασκευής τους μπόρεσαν για πολλές δεκαετίες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των οικογενειών που τα κατοικούσαν.

Οι σεισμοί

Κι ύστερα ήρθε ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, περίπου 400 προσφυγικά σπίτια κατέρρευσαν ή χαρακτηρίστηκαν κόκκινα, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν. Ο σεισμός έδειχνε να είναι το τελειωτικό χτύπημα στα προσφυγικά της περιοχής, όσα επέζησαν από τον σεισμό του 1981 και τα διαδοχικά κύματα αντιπαροχής. Η ανάγκη να σωθεί το σημαντικό αυτό κομμάτι της ιστορίας της πόλης, που σε έκταση ξεπερνά το ένα τρίτο του δήμου οδήγησε σε συζητήσεις για τη λήψη μέτρων και τελικά το 2000 το δημοτικό συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας πρότεινε στο ΥΠΕΧΩΔΕ τη μετατροπή του προσφυγικού οικισμού σε «παραδοσιακό», χαρακτηρισμός που συνδέεται με τη θέσπιση αυστηρών αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών περιορισμών. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 476Δ) δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2001 και συμπληρώθηκε με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής για τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων δύο χρόνια αργότερα (ΦΕΚ 646Δ, 25.6.2003).

O παραδοσιακός προσφυγικός οικισμός της Nέας Φιλαδέλφειας εκτείνεται από τη Xαλκηδόνα μέχρι τη Nέα Mάδητο και από τη Nέα Iωνία μέχρι την εθνική οδό. «Το διάταγμα προβλέπει μια σειρά από περιορισμούς, προκειμένου όσα νέα σπίτια χτιστούν στον προσφυγικό οικισμό να θυμίζουν την αρχιτεκτονική των προσφυγικών του ’20», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σπύρος Κακριδώνης, πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στην περιοχή. «Επίσης ορίζει περιορισμούς για τους ορόφους, υποχρεωτικά κεραμοσκεπή ύψους 2 μέτρων με φρούσια (σ.σ. ξύλινα υποστηλώματα), συγκεκριμένα ανοίγματα στα παράθυρα και μικρά μπαλκόνια». Παράλληλα έχει γίνει επεξεργασία νέου Προεδρικού Διάταγματος (βρίσκεται σήμερα στο ΣτΕ) που θα «απαλύνει» ορισμένους από τους περιορισμούς (επιτρέποντας, για παράδειγμα, την εξάντληση του συντελεστή δόμησης). Το 2003 το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε και την ανακήρυξη δέκα προσφυγικών κατοικιών σε διατηρητέων (ΦΕΚ 23Δ, 24.1.2003).

Στην αρχή, οι Φιλαδελφειώτες δεν υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό τα νέα μέτρα, καθώς συνεπάγονταν σαφείς περιορισμούς στην εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας τους (όπως για παράδειγμα ότι δεν θα μπορούσαν να δώσουν αντιπαροχή τις υπό κατεδάφιση μονοκατοικίες τους). «Αρχικά υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις», λέει ο κ. Παντελής Γρετζελιάς, δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας το διάστημα 1991-2002. «Ο κόσμος πίστευε ότι θα υποτιμούνταν η περιουσία του. Ομως οι αντιδράσεις σιγά σιγά ξεπεράστηκαν και το ένα μετά το άλλο τα οικόπεδα άρχισαν να οικοδομούνται από τους ιδιοκτήτες τους και η αξία της γης να ανεβαίνει. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή, η οικοδόμηση αυξήθηκε κατά 150%, ενώ η αποδοχή του κόσμου ξεπερνά το 80%».

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και εντάθηκε την επόμενη τετραετία. Οπως σημειώνει ο απερχόμενος δήμαρχος, κ. Νικόλαος Αδαμόπουλος, το 30-40% των κατοικιών που γκρεμίστηκαν το 1999 έχουν ήδη ξανακτιστεί (με βάσει τους νέους κανονισμούς), ενώ δεκάδες κτίρια είναι σήμερα υπό κατασκευή. Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως η ανέγερση των νέων κατοικιών δεν γίνεται από εργολάβους, καθώς δεν προσφέρει σημαντικά περιθώρια κέρδους. «Συνήθως το κόστος αναλαμβάνουν από κοινού δύο αδέρφια, ή δύο-τρεις οικογένειες φίλων. Ελάχιστα σπίτια βγαίνουν στην αγορά», λέει ο κ. Θωμάς Κουμαριανός, μεσίτης στην περιοχή. «Αν δεν υπήρχαν ιδιοκτησιακά προβλήματα, θα είχαν ανοικοδομηθεί πολύ περισσότερα».

Σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια τα προσφυγικά του ’22 συνυπάρχουν με τα «νεο-προσφυγικά» του 2001, δημιουργώντας μέσα στην πόλη ένα όμορφο και «ανθρώπινο» οικιστικό σύνολο που θυμίζει χωριό. «Ηταν μια σωστή κίνηση που θα έπρεπε να γίνει και σε άλλες περιοχές. Μπορεί η πολιτεία να μην παρείχε αποζημιώσεις στους πολίτες για τις περιοριστικές ρυθμίσεις, ωστόσο η Νέα Φιλαδέλφεια έχει ομορφύνει πολύ», λέει ο κ. Κακριδώνης. «Το πείραμα ήταν απολύτως θετικό και έσωσε την αισθητική της πόλης», υποστηρίζουν οι δύο προηγούμενοι δήμαρχοι της Νέας Φιλαδέλφειας.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Καλογιάννης. «Η περίπτωση του παραδοσιακού οικισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει», λέει στην «Κ». Στο ερώτημα αν το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ήταν πρόθυμο να θεσπίσει ανάλογες περιοριστικές διατάξεις και για άλλες περιοχές, ο κ. Καλογιάννης δεν είναι αρνητικός. «Αντίστοιχοι πυρήνες θα μπορούσαν να θεσπιστούν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, εφόσον υπάρχει η «μαγιά». Σε αυτόν τον τομέα, η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντική. Οσο για τις αντιδράσεις που στην αρχή υπάρχουν, πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα τα οφέλη και το γενικό συμφέρον είναι σημαντικότερα. Σε δέκα χρόνια από σήμερα, οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας θα έχουν μια σαφώς ομορφότερη πόλη».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_06/01/2007_211194

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στα πλαίσια του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας διοργανώνει έκθεση Οικολογικών Οργανώσεων στο χώρο της Λίμνης του Άλσους, τη Δευτέρα 30 Απριλίου και την Τρίτη 1 Μαΐου.

Συμμετέχουν: Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Εξόρμηση Αττικής, Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας (μέλος του Παγκοσμίου δικτύου Friends of Nature), Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής, Οικο-λόγος και εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική», Φιλοζωϊκός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας, Φίλοι του Δάσους του Πρασίνου και του Φυσικού Περιβάλλοντος, Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για ελεύθερους χώρους Αθήνας, Οικολογικό Περιοδικό: «Παρατηρητήριο των Ελεύθερων Χώρων»  καθώς και ο Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι Οικολογικές Οργανώσεις θα προβάλλουν το έργο τους με έκθεση σε περίπτερα και με ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις, που θα γίνουν το απόγευμα σε ειδικό χώρο δίπλα στα περίπτερα. Οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις θα έχουν διάρκεια περίπου 20 λεπτά και οι ομιλητές θα απαντούν στη συνέχεια σε ερωτήσεις.

Αναλυτικά οι ομιλίες που θα γίνουν :

Δευτέρα 30 Απριλίου ώρες 18.00 έως 20.00 :

18.00 «Τα ζώα στην πόλη»: Κική Καραθανάση, Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας

18.30 «Το δάσος και η διαχείρισή του»: Ηλίας Αποστολίδης, δασολόγος.

19.00 «Κηφισός, προβλήματα και προοπτικές»: Κωνσταντίνος Λάσκαρης, Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού

19.30 «Ελεύθεροι χώροι και δημόσιο συμφέρον»: Ηλίας Γιαννίρης, Αρχιτέκτων πολεοδόμος
Τρίτη 1 Μαΐου ώρες 17.00 έως 20.00:

17.00 «Προστασία των δασών και εθνικοί δρυμοί»: Δέσποινα Κουρουπάκη, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Βουνού και της Θάλασσας

17.45 «Βιολογική Γεωργία»: Θόδωρος Αρβανίτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής

18.30«Κλιματικές Αλλαγές & Νερό - Οι αλλαγές στην Καθημερινή μας ζωή» Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS .

19.15 «Η Οικολογία και η Κοινωνία των Πολιτών». Κώστας Διάκος, μέλος του Δ.Σ. του «Οικο-λόγου».

Επίσης την 1η  Μαΐου διοργανώνονται:

Παιδικές δραστηριότητες με θέμα "Εξοικονόμηση Νερού" στο περίπτερο του «Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS», από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.

Ποδηλατικές Διαδρομές μέσα στο Άλσος. Το «Δίκτυο Μεσόγειος SOS» σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας θα προσφέρει δωρεάν ποδήλατα και θα συνοδεύει ομάδες ποδηλατών σε επιλεγμένες διαδρομές μέσα στο Άλσος, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι ηλικίας άνω των 12 ετών.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  (28/09/2007) 

Αποξήλωση παράνομων Διαφημιστικών Πινακίδων...

 Ξεκίνησε από το πρωινό της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου η διαδικασία αποξήλωσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στην πόλη μας.

Βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί, η διαδικασία αποξήλωσης ξεκίνησε από τη λεωφόρο Δεκελείας ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους κεντρικούς οδικούς άξονες της Νέας Φιλαδέλφειας (Πίνδου, Πατριάρχου Κων/νου, Νικολάου Τρυπιά). Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει μετά από διαγωνισμό η εταιρία Αττική Δίοδος, ενώ το σύνολο των διαφημιστικών πινακίδων προς αποξήλωση -σε αυτή τη φάση- φτάνει τις 18.

Αναλυτικά πρόκειται για τις διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται εγκατεστημένες στα παρακάτω σημεία:

Πατριάρχου Κων/νου, έναντι πρώην σχολής Αστυνομίας

Δεκελείας και Ελευθερίου Βενιζέλου

Δεκελείας, απέναντι από οδό Καρδίτσης

Δεκελείας και Νάξου

Δεκελείας και Χίου

Δεκελείας, απέναντι από οδό Λαχανά

Δεκελείας, απέναντι από οδό Μωραϊτίνη

Δεκελείας, απέναντι από κέντρο διασκέδασης Φάρος

Δεκελείας (διπλή), ανάμεσα από Παπάγου και Ξενόπουλου

Δεκελείας, είσοδος Άλσους για Κένταυρο

Νικολάου Τρυπιά και Εφέσου

Πίνδου και Σοφούλη

Πίνδου, έμπροσθεν Πάρκου Μακεδονομάχων

Δεκελείας και Επταλόφου, έμπροσθεν Εθνικής Τράπεζας

Δεκελείας, έμπροσθεν Εμπορικής Τράπεζας

Δεκελείας, πλησίον Πλατείας Πατριάρχου

Δεκελείας, έμπροσθεν Πάρκου Τριγώνου

Δεκελείας, απέναντι από Πάρκο Τριγώνου, μεταξύ Κιλικίας και Μερσίνης.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί απόδειξη των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής να προτάξει την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση των πεζών, αποσύροντας διαφημιστικές πινακίδες που αποτελούν μεν πηγή εσόδων για το Δήμο, αλλά υποβαθμίζουν τη γενικότερη εικόνα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Επίσης, φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της πόλης, ώστε πλέον να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της διαφημιστικής προβολής με ανάλογο τρόπο, αποφεύγοντας την αισθητική υποβάθμιση της πόλης.

από το site του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Οχι» του ΣτΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε χθες την απόφασή της με την οποία δεν επιτρέπει την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την ανέγερση του γηπέδου του δικεφάλου στη Ν. Φιλαδέλφεια είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι τόσο το παλαιό όσο και το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3044/2002 και 3207/2003), σύμφωνα με το οποίο εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που επιτρέπει την ανέγερση του γηπέδου, είναι αντίθετα στα άρθρα 4, 24 και 26 του Συντάγματος περί ισότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και διακρίσεως των λειτουργιών, καθώς και στην κοινοτική οδηγία 85/337/ΕΟΚ.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080614&nid=8856186&sn=&spid=

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ.

 http://www.neafiladelfeia.gr/default.aspx?pid=159

(ελήφθη 15=2=09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σε θετικό κλίμα το ραντεβού για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια
Καλό κλίμα υπήρξε την Τρίτη στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Νίκος Θανόπουλος με τους Αντώνη Βγόντζα, Γιάννη Γρανίτσα, Δημήτρη Χατζηχρήστο και Σταύρο Κοντό για την πιθανή ανέγερση του νέου γηπέδου της Ενωση στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αντώνης Βγόντζας, νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ στο θέμα του γηπέδου, τόνισε: "Μόνο η ΠΑΕ μπορεί να ενημερώσει για τις αποφάσεις της συνάντησης. Εγώ ενημέρωσα για τα νομικά δεδομένα όπως έχουν προκύψει από το ΣτΕ όπου και οι δύο νόμοι (σ.σ. 2002, 2003) κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Δεν μπορεί να κοπεί ούτε ένα δέντρο από το άλσος. Αξιοποιώντας τις προηγούμενες προσπάθειες, θα δούμε αν μπορεί να χτιστεί το γήπεδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εκτός της πολεοδομικής λογικής που επικρατεί στη Νέα
 Φιλαδέλφεια.
Τις εμπορικές χρήσεις ξεχάστε τες. Θα είναι αυτές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της ΑΕΚ. Δεν μπορούν να φαντασιώνονται κάποιοι καινούριες τροπολογίες και αυτό φάνηκε από την εισήγηση του αρμόδιου εισηγητή στην υπόθεση του Παναθηναϊκού. Η ΑΕΚ μπορεί να ελπίζει αρκεί οι ελπίδες να κινηθούν στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ. Καινούριοι νόμοι δεν είναι σίγουρο ότι απαιτούνται. Χρειάζεται νέα προσπάθεια με την αξιοποίηση όλων όσων έχουν γίνει ως τώρα. Το σχέδιο (σ.σ. Γρανίτσα) που έχετε στο νου σας δεν μπορεί να γίνει. Είναι
 σημαντικό ότι υπήρξε ζωντανός διάλογος, με τους νομικούς των δύο πλευρών να μην διαφωνούν μεταξύ τους. Χρειάζεται ο κόσμος της ΑΕΚ να ελπίζει, αλλά κανείς δεν πρέπει να αναθερμάνει ελπίδες που δεν βασίζονται σε νομικό πλαίσιο".
Μπορείτε να κάνετε εκτίμηση για το μέγεθος – χωρητικότητα του γηπέδου;
"Θα πρέπει να μιλήσουμε με τους αρμόδιους πολεοδόμους. Εχω στο μυαλό μου περίπου πόσο μπορεί να είναι, αλλά αν δεν έχω όλα τα στοιχεία στα χέρια μου δεν μπορώ να μιλήσω".
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Σταύρος Κοντός είπε:"Ο Δήμος δεν είναι απέναντι στην κατασκευή του γηπέδου. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα".
Παράλληλα, έδωσε επιστολή στην ΠΑΕ με την οποία επισημαίνει ότι ο Δήμος ούτε είχε ούτε έχει πρόβλημα με το γήπεδο, αρκεί να τηρηθούν όλοι οι συνταγματικοί, πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί κανόνες και διατάξεις, σύμφωνα με τον νόμο.
Ο Δημήτρης Χατζηχρήστος, πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, σχολίασε: "Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο μετά από πολλά χρόνια. Διαπιστώνουμε ότι η ΠΑΕ θέλει γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια. Θα αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες του κ. Γρανίτσα. Με κατάλληλους χειρισμούς θα λυθούν τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Η ΑΕΚ θα γυρίσει και πάλι σπίτι της. Έχουν γίνει άλματα, το τείχος έπεσε. Προχωράμε για κάτι νέο από την αρχή. Ο νόμος είναι το δίκαιο του λαού της ΑΕΚ".
Τέλος, ο Γιάννης Γρανίτσας σημείωσε πως "το πιο σημαντικό είναι ότι η ΑΕΚ παρουσιάζεται ενωμένη στο θέμα του γηπέδου μετά από πολύ καιρό".

Από http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/AEK/233184.html

(ελήφθη 11-3-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Εγκρίθηκε η προμελέτη για το γήπεδο της ΑΕΚ- Στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, υπήρξαν αντιδράσεις και αποχωρήσεις από τις παρατάξεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

21/11/13

Η προμελέτη που κατέθεσε η ΑΕΚ για το νέο γήπεδό της, την «Αγια-Σοφιά», ψηφίστηκε στη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας το βράδυ της Τετάρτης.

Ωστόσο, η συνεδρίαση λίγο έλειψε να διακοπεί μετά τις συνεχείς τοποθετήσεις του δημοτικού συμβούλου Βεργή Βαλασσά, που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Ο τελευταίος αναφέρθηκε και σε «σωτήρες που έχουν καταστρέψει την ΑΕΚ», φράση που προκάλεσε πανδαιμόνιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα λιποθύμησε η σύμβουλος της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Ματσουκά-Κουμαριανού, η οποία στη συνέχεια αποχώρησε. Αποχώρησαν, επίσης, ο Βεργής Βαλασσάς και η Δανάη Γκούμα (και οι δύο πρόσκεινται στο ΚΚΕ).

Τελικά, από τους 19 συμβούλους που απέμειναν, 17 ψήφισαν υπέρ και 2 διαφοροποιήθηκαν όχι για το γήπεδο αλλά για τις υπογειοποιήσεις των δρόμων.

http://www.efsyn.gr/?p=152643

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Για να μην παριστάνουν τους ανήξερους πολιτικά κόμματα, περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις

10 Απριλίου 2014

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, με διατάξεις του, μετατρέπει το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας σε Μητροπολιτικό Πάρκο και προβλέπει «ανάπτυξή του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής», ενώ καθορίζουν οι συντάκτες του με ωμότητα – και με τις ευλογίες φυσικά της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου – την μοίρα μας στην πόλη αυτή δια των ακολούθων που υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ:

«Η ανάδειξη του Άλσους Φιλαδέλφειας σε Μητροπολιτικό Πάρκο συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ, καθώς και τις αναγκαίες και προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές στάθμευσης αλλά και την ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή».

Δεν τους είναι όμως αυτό αρκετό: Γι” αυτό προχωρούν κι άλλο – διαβάστε λοιπόν διάταξη που έχωσαν στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής:

«Επιτρέπεται επίσης κατ” εξαίρεση η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος Άλσους ή Πάρκου στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενα από αυτήν νομικά πρόσωπα ή σε όσα έλκουν από αυτό δικαιώματα, καθώς και την αλλαγή χρήσης τμήματος Άλσους ή Πάρκου το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, συμπλήρωση και ασφαλή λειτουργία νομίμως υφισταμένων ή για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων υπό τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:

αα) Το παραχωρούμενο τμήμα του Άλσους ή Πάρκου δεν διασπά την συνοχή και την συνέχειά του ως δασικού οικοσυστήματος και δεν αναιρεί την λειτουργία του.

ββ) Οι εγκαταστάσεις ή τα κτίρια στο σύνολο της επιφανείας του Άλσους ή του Πάρκου (συμπεριλαμβανόμενου και του παραχωρουμένου κατά χρήση τμήματος) δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά το 5% της επιφανείας του Άλσους ή του Πάρκου.

γγ) στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων θα προβλεφθούν πρόσφορα και κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα και ειδικοί όροι περιβαλλοντικής προστασίας που αντισταθμίζουν περιβαλλοντικά την αλλαγή της χρήσης του τμήματος του Άλσους ή Πάρκου».

Αρχίσαμε απ” τα 3 στρέμματα, περάσαμε μετά στα 6, στην νομοθετική ρύθμιση για το Γήπεδο της ΑΕΚ πηδήξαμε στα 9 στρέμματα (το 2% των συνολικά 450 στρεμμάτων του Δάσους μας) και τώρα με το 5% των 450 στρεμμάτων προσγειωνόμαστε στα 22,5 στρέμματα – και ακόμη δεν αρχίσαμε! Τι θα ακολουθήσει;

Δεν μ” αρέσει να κινδυνολογώ, ποτέ δεν το έχω κάνει, πάντοτε επιχειρηματολογώ με βάση τα στοιχεία που έχω υπ” όψη μου, και τις αξίες για τις οποίες μια ζωή μάχομαι – όμως βρισκόμαστε μπροστά σε επιχειρηματικά συμφέροντα αδίστακτα, φαταούλικα, που οι επιδιώξεις τους τυχόν πραγματοποιούμενες θα βλάψουν τους ανθρώπους και την φύση, την Φιλαδελφειώτικη κοινωνία και γενικότερα, μάλιστα με ουσιαστική την συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου σε γη και χρήμα, νομοθετικές και διοικητικές διευκολύνσεις, κλπ. κλπ.

Κατέγραψα και σχολίασα τα παραπάνω για δυο λόγους:

Πρώτα, για να πληροφορηθούν οι συμπολίτες μου, μα και οι Συνέλληνες.

Και μετά, για να μην παριστάνουν τους ανήξερους τα πολιτικά κόμματα οι περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις, που δεν τολμούν καν να ψελλίσουν λόγο έστω συνήθη αντιπολιτευτικό στα προωθούμενα από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προς εξυπηρέτησιν επιχειρηματικών συμφερόντων με τον μανδύα της ΑΕΚ.

Κώστας Π. Παντελόγλου

10-4-2014

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Ν. Φιλαδέλφεια "χάρισμα" στον Μελισσανίδη!

Πάνος Κοσμάς

2 Ιουνίου 2014

Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας ενώ οι τραμπούκοι δήθεν "φίλαθλοι" τρομοκρατούν ανοιχτά

Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλη η Αριστερά και πολλοί πέρα απ' αυτήν υπογράμμισαν τον τεράστιο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η "έφοδος" επιχειρηματιών για άμεσο έλεγχο μεγάλων δήμων μέσα από δημοτικά σχήματα που εξέφραζαν άμεσα τα συμφέροντά τους. Στον Πειραιά και το Βόλο τέτοια σχήματα πήραν το δήμο, με τον Μαρινάκη και τον Μπέο να ανακηρύσσονται σε "δημοτική αρχή"! Στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, όμως, ο εκλεκτός των Χάρη Τομπούλογλου και Δημήτρη Μελισσανίδη, Λύσσανδρος Γεωργαμλής, δεν κατάφερε να "πάρει την πόλη", χάνοντας καθαρά στο δεύτερο γύρο των εκλογών από την παράταξη της Αριστεράς "Δύναμη Πολιτών" με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο.

Ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής και τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε δεν έπαιξαν βέβαια με δημοκρατικούς όρους στην προεκλογική περίοδο. Οι απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής του επικεφαλής της "Δύναμης Πολιτών" Άρη Βασιλόπουλου, αλλά και άλλων στελεχών της παράταξης, ήταν στοιχείο της καθημερινότητάς τους τους τελευταίους μήνες. Το κεντρικό περίπτερο της "Δύναμης Πολιτών" κάηκε με μολότοφ, άλλα κιόσκια καταστράφηκαν, ενώ οι "φίλαθλοι της ΑΕΚ" έκαναν αντισυγκέντρωση (!) 200 μέτρα μακριά από το χώρο της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης της "Δύναμης Πολιτών". Το αποτέλεσμα ήταν το κέντρο της Ν. Φιλαδέλφειας να γνωρίσει ένα πρωτοφανές "σκηνικό", με μια μαζική συγκέντρωση 1.000 υποστηρικτών της "Δύναμης Πολιτών", μια απειλητική αντισυγκέντρωση "ΑΕΚτζήδων" και διμοιρίες ΜΑΤ ανάμεσα στις δύο συγκεντρώσεις!

Οι εκλογικοί στόχοι που θα εξυπηρετούσαν έμεσα τα συμφέροντα του Δ. Μελισσανίδη δεν ευοδώθηκαν: οι εκλεκτοί του (Γεωργαμλής και Σγουρός) ηττήθηκαν στις εκλογές (στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας και Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα). Αλλά το πράγμα -όπως γνωρίζαμε πολύ καλά- δεν τελείωσε εκεί. Μετεκλογικά, η κυβέρνηση ανέλαβε να κάνει σημαντικά "δώρα" στα ίδια συμφέροντα που ηττήθηκαν στις εκλογές, ενώ ένα "στρατός" τραμπούκων προχώρησε σε ανοιχτά τρομοκρατικές πρακτικές.

Για να είναι καθαρό από την αρχή για ποιο πράγμα μιλάμε: Από τη μια, η κυβέρνηση, με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας που προωθείται προς ψήφιση αυτή τη βδομάδα στη Βουλή, παραδίδει όχι μόνο 6 στρέμματα του άλσους, όχι μόνο ολόκληρο το άλσος αλλά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή στη Ν. Φιλαδέλφεια βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα του Δ. Μελισσανίδη - και όχι μόνο! Από την άλλη, οι προκλογικές πρακτικές εκφοβισμού, μετεκλογικά αναβαθμίστηκαν σε ανοιχτή και μαζική τρομοκρατία! Την περασμένη Πέμπτη, 300 τραμπούκοι ("φίλαθλοι" - ο όρος βολεύει για να κρύβονται κάποιοι πίσω απ' αυτόν) εισέβαλαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου και διέλυσαν πριν καν ξεκινήσει συγκέντρωση-συζήτηση που είχαν οργανώσει φορείς και κινήματα πολιτών με θέμα την οικοδόμηση αντιστάσεων ενάντια στο νέο Ρυθμιστικό και στα επιχειρηματικά συμφέροντα που απειλούν να αλώσουν την περιοχή.

Το πράγμα είναι πλέον σοβαρό και κεντρικής πολιτικής σημασίας (όπως θα φανεί ξεκάθαρα και από όσα θα παραθέσουμε στη συνέχεια). Δίπλα στο κέντρο της Αθήνας τείνει να δημιουργηθεί "σκηνικό Σκουριών". Όσοι σηκώνουν το βάρος μιας σκληρής αντιπαράθεσης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και "στρατούς" τραμπούκων, η παράταξη "Δύναμη Πολιτών", η Αριστερά της περιοχής, οι κινηματικές συλλογικότητες και φορείς της περιοχής, αισθάνθηκαν ήδη αρκετά μόνοι στη μάχη που έδιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τώρα όμως, η υπόθεση αποκτά κεντρική πολιτική σημασία και τπο ελαφρυντικό της ενασχόλησης με τις εκλογές δεν υπάρχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, όλη η Αριστερά, πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να στηρίξουν ανεπιφύλακτα και με όλα τα μέσα όσους/ες στη Ν. Φιλαδέλφεια δίνουν μια άνιση μάχη για λογαριασμό όλων μας!

Το νέο Ρυθμιστικό: γενικό ξεπούλημα στα επιχειρηματικά συμφέροντα!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο Δ. Μελισσανίδης θέλει να καταπατήσει 6 στρέμματα από το Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Το νέο Ρυθμιστικό όμως, δεν "νομιμοποιεί" απλώς αυτή την καταπάτηση, αλλά αποχαρακτηρίζει ολόκληρο το Άλσος προσφέροντάς το βορά για πάσης φύσεως "ειδικές χρήσεις", ενώ μετατρέπει το χαρακτήρα ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ν. Φιλαδέλφειας: από χρήση αμιγούς κατοικίας, μετατρέπεται σε χρήσεις "γενικής κατοικίας" με ένα σύνολο νέων επιτρεπόμενων "ειδικών χρήσεων". Με λίγα λόγια, αποχαρακτηρίζεται όχι μόνο ολόκληρο το Άλσος, αλλά και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή!

Συγκεκριμένα:

1. Παραχωρούνται "κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση" στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ τα περίπου 29.121 τ.μ. του γηπέδου της ΑΕΚ και επιπλέον 3.002 τ.μ. (τρία στρέμματα) του Άλσους για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, με τον τίτλο Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού ''Αγία Σοφία - Ν. Φιλαδέλφεια''. Συνολικά, παραχωρείται έκταση 6 στρεμμάτων (6.048 τ.μ.).

2. Αποχαρακτηρίζεται ολόκλητο το Άλσος: από δάσος και αναδασωτέα περιοχή, χαρακτηρίζεται πλέον μητροπολιτικό πάρκο, αίρεται ο χαρακτήρας του ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και επιτρέπεται πληθώρα "ειδικών χρήσεων". Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση του Άλσους περνάει από το δήμο στο νέο φορέα που θα διαχειρίζεται την υλοποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου. (Η νέα δημοτική αρχή παρακάμπεται διά νόμου...)

3. Στο πλαίσιο αυτών των ειδικών χρήσεων, επιτρέπεται η οικοδόμηση εγκαταστάσεων και κτηρίων που μπορούν να καλύπτουν μέχρι και το 5% της συνολικής επιφάνειας του Άλσους. Δεδομένου ότι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών η συνολική επιφάνεια του Άλσους ανέρχεται σε 550 στρέμματα, αυτό σημαίνει ότι παραχωρούνται έως και 27,5 στρέμματα από το Άλσος για κατασκευή "εγκαταστάσεων" και "κτηρίων", συναρτώμενων με τις νέες "ειδικές χρήσεις".

4. Αλλάζουν οι χρήσεις ολόκληρης της γύρω από το γήπεδο, αλλά και ευρύτερα, περιοχής: Στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, περί "ανάδειξης και προστασίας των ιστορικών στοιχείων" (αρ. 3 παρ. 3.α), του τονισμού του "μητροπολιτικού ρόλου" της Αθήνας και της αναφοράς στις αθλητικές υποδομές (αρ. 4 παρ. 4.ζ), της υιοθέτησης της έννοιας της "εντατικοποίησης" (εγκαταστάσεις σημαντικού μεγέθους και ύπαρξη υποστηρικτικών χρήσεων), της θεώρησης του γηπέδου της ΑΕΚ ως "κοινωνικού εξοπλισμού μητροπολιτικού επιπεδου" και στην κατεύθυνση του "αθλητικού τουρισμού" (αρ. 9 παρ. 1.1.), στο πλαίσιο της προώθησης του προγηράμματος οργάνωσης "υπερτοπικών πόλων αναψυχής και περιαστικών Μητροπολιτικών Πάρκων" (αρ. 18 παρ. 4) προβλέπονται ρητά:

- "Μητροπολιτικό Πάρκο Ν. Φιλαδέλφειας: Προωθείται η ανάπτυξή του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής. Η ανάδειξη του Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας σε μητροπολιτικό πάρκο συνδυάζεται με την κατασκευήν και λειτουργία του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ (...)".

- Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται πλέον περιοχή "γενικής κατοικίας", στο πλαίσιο της οποίας καταργούνται οι παλιοί περιορισμοί και επιτρέπονται πλέον οι "ειδικές χρήσεις" του Π.Δ. 23.2.1987: ξενοδοχεία μέχρι 100 κλινών και ξενώνες, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, πρατήρια βενζίνης, αθλητικές εγκαταστάσεις, κτήρια και γήπεδα στάθμευσης, μπαρ και μουσικά κέντρα με ζωντανή και ηλεκτρονική μουσική.

Και με λίγα λόγια: το Άλσος παραδίδεται απροστάτευτο στα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι "ειδικές χρήσεις" επελαύνουν, η κατοικία διώκεται, οπότε "αποχαιρέτα τη Ν. Φιλαδέλφεια που ήξερες"... Τώρα πλέον μετατρέπεται σε "υπερτοπικό πόλο αναψυχής"...

Καραμπινάτη περίπτωση ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας!

Αλλά δεν πρόκειται μόνο γι' αυτά (που από μόνα τους είναι ήδη αρκετά τρομακτικά): η περίπτωση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ συνιστά επίσης "καραμπινάτη" περίπτωση ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας με έξοδα του Δημοσίου!

Συγκεκριμένα:

1. Ο χώρος κατασκευής του γηπέδου είχε παραχωρηθεί από το Δημόσιο στην ερασιτεχνική ΑΕΚ το 1934. Με το άρ. 81 παρ. 1 του νέου Ρυθμιστικού παραχωρείται στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, μαζί με τα 6 πρόσθετα στρέμματα του Άλσους, "κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση".

Με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου, η ερασιτεχνική ΑΕΚ "δύναται να αποδέχεται δωρεές ή χορηγίες από τρίτους, να εκχωρεί δικαιώματα και υποχρεώσεις σε τρίτους, να συμβάλλεται με αυτούς (...)".

2. Η παρ. 3 μάς εξηγεί πολύ εύγλωττα τι σημαίνουν τα "προκαταρκτικά" της παρ. 2:

"(...) ο οικείος Δήμος, η οικεία Περιφέρεια, Ιδρύματα, το Δημόσιο ή άλλοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (...) δύνανται να υπογράφουν με το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο ειδικές προγραμματικές συμβάσεις αθλητικής ανάπτυξης στις οποίες ορίζεται το αντικείμενο της σύμβασης, ο σκοπός και το περιεχόμενο των μελετών, των έργων, των προγραμμάτων ή των υπηρεσιών, ο προϋπολογισμός τους (...) οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες υποχρεώσεις (...)".

3. Στο άρθρο 82 παρ. α) προβλέπεται ότι "Επιτρέπεται επίσης, κατ' εξαίρεση, η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενα από αυτή νομικά πρόσωπα ή σε όσα έλκουν από αυτή δικαιώματα, καθώς και η αλλαγή χρήσης τμήματος άλσους ή πάρκου, το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, συμπλήρωση και ασφαλή λειτουργία νομίμως υφισταμένων ή για την ενέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων (...)".

Και στην τελευταία παράγραφο του άρθρου δηλώνεται ευθαρσώς ότι η εξαίρεσηγ αυτή αφορά αποκλειστικά το άλσος - μητροπολιτικό πάρκο πλέον Ν. Φιλαδέλφειας και όχι πάρκα ή άλση των δήμων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσααλονίκης!

Τα συμπεράσματα είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα:

  • Το Δημόσιο παραχωρεί 29 + 6 στρέμματα, του χώρου του παλιού γηπέδου και του άλσους αντίστοιχα, "κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση" αορίστου χρόνου στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, η οποία με τη σειρά της μπορεί και θα τα παραχωρήσει την ΠΑΕ ΑΕΚ, δηλαδή στον επιχειρηματία Μελισσανίδη. Πρόκειται για έμμεση πλην σαφή ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, αφού ο Μελισσανίδης αποκτά δικαιώματα χρήσης, διοίκησης και διαχείρισης αυτής της περιουσίας με όλους τους κερδοφόρους τρόπους χωρίς χρονικό όριο! Για να δώβσουμε ένα παράδειγμα του τι σημαίνει αυτό: Ο Κόκκαλης απέκτησε τη διαχείριση του γηπέδου του Ολυμπιακού από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αφού το έφτιαξε με τα δικά του λεφτά, για 50 χρόνια, ύστερα από τα οποία το παραδίδει ξανά στη Γ.Γ. Αθλητισμού.
  • Σε αντίθεση με την περίπτωση Κόκκαλη, ο Μελισσανίδης απ' ό,τι φαόινεται δεν θα χτίσει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ με δικά το λεφτά, αλλά με δωρεές του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει η παρ. 3 του άρ. 81 που παραθέσαμε παραπάνω. Και ήδη ο απελθών περιφερειάρχης Αττικής είχε προλάβει να δηλώσει ότι θα εκταμιεύσει 20 εκατ. για την κατασκευή του γηπέδου. Ανάλογες δωρεές μπορούν να κάνουν η Γ.Γ. Αθλητισμού, εποπτεύομενοι απ' αυτή φορείς καθώς κια άλλοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γενικό προσκλητήριο για δημόσια χρηματοδότηση ενός ιδιωτικού επιχειρηματικού πρότζεκτ!
  • Τα μπόνους του Δημοσίου στον Μελισσανίδη δεν σταματούν εδώ: Η Γ.Γ. Αθλητισμού δύναται να παραχωρήσει κατά χρήση στον Μελισσανίδη -και όχι μόνο- μέχρι και 27,5 στρέμματα του άλσους!

Ύστερα από αυτή την "περιποίηση", δεν είναι φανερό ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε ο Μαρινάκης θα "καταπιεί" το "Γ. Καραϊσκάκης", ο Αλαφούζος τη Λεωφόρο, κι ο Μπέος να βάλει το Δήμο (που ελέγχει προσωπικά) να υπογράψει ανάλογες "προγραμματικές συμφωνίες" με παραχώρηση νέων δημόσιων εκτάσεων και ασφαλώς χρηματοδότηση για "πρότζεκτ" σε σχέση με το γήπεδο του Ολυμπιακού Βόλου;

Δεν πρόκειται λοιπόν για τις δακρύβρεχτες ιστορίες για το γήπεδο της "μάνας ΑΕΚ της προσφυγιάς", αλλά για ένα μείζον πολιτικό και επιχειρηματικό πρότζεκτ με βασικό παρονομαστή την πολύπλευρη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας!

Καταψήφιση του Ρυθμιστικού στο σύνολό του και κίνημα ενάντια στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας!

Το Ρυθμιστικό έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση αυτή τη βδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής. Η πλευρά της κυβέρνησης και του Μελισσανίδη προσπαθούν να χρυσώσουν το "χάπι", με στόχο να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπερψήφιση των άρθρων 81 και 82 του Ρυθμιστικού που αφορούν το γήπεδο της ΑΕΚ, υποσχόμενοι "βελτιωτικές προτάσεις".

Όμως, είναι φανερό από όσα παραθέσαμε (που κάποιοι πολύ πιο αρμόδιοι από μένα θα μπορούσαν να αναδείξουν και εμπλουτίσουν πολύ περισσότερο) ότι όλο το Ρυθμιστικό στην περίπτωση της Ν. Φιλαδέλφειας έχει στηθεί σαν υποστηρικτικό πλαίσιο για την "μπίζνα" του γηπέδου της ΑΕΚ και είναι δεμένο με αυτήν με χίλια νήματα, που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και τη δημόσια επιδότηση επιχειρηματικών πρότζεκτ! Γι’ αυτό, οι "βελτιωτικές προτάσεις" της κυβέρνησης και του Μελισσανίδη είναι στάχτη στα μάτια. Εξάλλου, το συνολικό πλαίσιο του Ρυθμιστικού επιτρέπει ανά πάσα στιγμή πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις που -μετά την "απομάκρυνση εκ του ταμείου"- θα άρουν τις όποιες "βελτιώσεις" και θα ξεπουλήσουν τα πάντα.

Με τις "βελτιωτικές προτάσεις" για το γήπεδο πάνω στα τετελεσμένα του νέου Ρυθμιστικού (που θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως από την κυβερνητική πλειοψηφία), επιχειρούν να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να απαλλοτριώσει προκαταβολικά τις δικές του πολιτικές εάν και εφόσον γίνει κυβέρνηση.

Η μόνη αυτονόητη απόφαση είναι τούτη: καταψήφιση του Ρυθμιστικού στο σύνολό του από τα κόμματα της Αριστεράς (το ΚΚΕ έχει ήδη ανακοινώσει κάτι τέτοιο), περιλαμβανομένων και των άρθρων 81 και 82 που αφορούν το γήπεδο της ΑΕΚ και προετοιμασία για ευρύτερο κίνημα ενάντια στη λεηλασία του δημόσιου χώρου, με συντονισμό κινηματικών συλλογικοτήτων, αριστερών δημοτικών παρατάξεων και με τη στήριξη όλων των οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αφήσει προκαταβολικά πολιτικά "ακάλυπτη" αυτή την προοπτική! Έχει ήδη ανακοινώσει αυτονόητα ότι δεν ψηφίζει το Ρυθμιστικό. Τώρα, πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη «σκιά» ότι συζητάει αναζητώντας συμφωνία με τον Μελισσανίδη για το άρθρο που αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ που δήθεν θα ακυρώνει το Ρυθμιστικό για τη Ν. Φιλαδέλφεια.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ: Η ΝΕΑ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ΝΑ ΜΗΝ ΠΝΙΞΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

  • Ευτελισμός του Ρυθμιστικού και της δημοκρατίας, η συναλλαγή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με πελατειακά και οικονομικά συμφέροντα.
  • Προσκύνημα στη διαπλοκή, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και την αυτοδιοίκηση.
  • Υποτιμούν τη νοημοσύνη και των φίλων της ΑΕΚ: μια ευρωπαϊκή ομάδα,  χρειάζεται και ευρωπαϊκά κριτήρια για το γήπεδό της. 
  • Απαραίτητοι όροι για κάθε λύση: συγκριτική μελέτη χωροθέτησης, επαρκής κάλυψη με Μέσα Σταθερής Τροχιάς και οδική πρόσβαση,  απόλυτος σεβασμός στο πράσινο,  πλήρης τήρηση περιβαλλοντικής νομιμότητας.
  • Στο παλιό γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας να διατηρηθεί η σύνδεση με την ΑΕΚ, με εγκαταστάσεις μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, και προπονητικό κέντρο. 

 

Κατηγορηματική αντίθεση εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη συμφωνία για το φαραωνικό γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και για την προσπάθεια να χωροθετηθεί η σχετική ρύθμιση απευθείας από τη Βουλή, με ειδικό άρθρο στο νέο νόμο για το Ρυθμιστικό. 

Το σχεδιαζόμενο γήπεδο χωροθετείται μέσα σε προστατευόμενο προσφυγικό οικισμό, με όγκο και ύψος που είναι αδύνατον να συνυπάρξουν ομαλά με τον υπόλοιπο οικιστικό ιστό και με το Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας, από το οποίο αφαιρούνται τουλάχιστον 6 στρέμματα. Άλλα 24 στρέμματα του Άλσους κινδυνεύουν να αφαιρεθούν στο μέλλον, με βάση το άρθρο 82 του νομοσχεδίου για το Ρυθμιστικό, που απειλεί όλους τους χώρους πρασίνου.  Πρόσθετο παράγοντα ασφυξίας, αποτελεί η απουσία κοντινού Μέσου Σταθερής Τροχιάς αλλά και μεγάλων οδικών αξόνων για τις μετακινήσεις των δεκάδων χιλιάδων θεατών.

Το σχέδιο για τη «νέα Αγιασοφιά» υποτιμά και τη νοημοσύνη των ίδιων των οπαδών της ΑΕΚ, που καλούνται να γίνουν άμισθος ιδιωτικός στρατός του προέδρου της για τις προσωπικές του επιδιώξεις, και συνεχίζει το έργο παλιότερων διοικήσεων που κατέστρεψαν την ΑΕΚ και κατεδάφισαν το ιστορικό της γήπεδο με παρόμοιους στόχους. 

Τέλος, οι αδιαφανείς διαδικασίες χωροθέτησης και τα κρούσματα βίας και απειλών, ευτελίζουν και την ήδη ταλαιπωρημένη δημοκρατία. Ιδιαίτερα η πρόσφατη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την ΠΑΕ ΑΕΚ, αποτελεί για την αξιωματική αντιπολίτευση «προσκύνημα στη διαπλοκή» και δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο η τελευταία έχει πλέον την πολιτική βούληση να υπερασπίζεται πραγματικά το δημόσιο συμφέρον σε κάθε περίπτωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι μια ευρωπαϊκή ομάδα όπως η ΑΕΚ χρειάζεται και ευρωπαϊκά κριτήρια για το γήπεδό της. Ο περιορισμένος και ευαίσθητος χώρος της Ν. Φιλαδέλφειας δεν έχει προϋποθέσεις και αντοχές να λειτουργήσει ως «φυσική έδρα» μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας, που θα πρέπει να επιλέξει είτε Συγκριτική Μελέτη Χωροθέτησης για νέο ιδιόκτητο γήπεδο σε επαφή με το μετρό ή τον Προαστιακό, είτε μακροχρόνια παραχώρησης της χρήσης του ΟΑΚΑ, κατά το πρότυπο του Ολύμπικο της Ρώμης όπου συστεγάζονται η Ρόμα και η Λάτσιο.

Ο ιστορικός χώρος της Ν. Φιλαδέλφειας μπορεί να φιλοξενήσει μόνο ήπιες χρήσεις, συμβατές με την απόλυτη προστασία του Άλσους και του χαρακτήρα της περιοχής: τέτοιες χρήσεις μπορούν να είναι τα ερασιτεχνικά μόνο τμήματα της ΑΕΚ συνδυασμένα με εγκαταστάσεις μαζικού αθλητισμού, ένα Κέντρο Ιστορίας της ομάδας και της περιοχής, ίσως και το Προπονητικό Κέντρο της ΠΑΕ.

 (Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων)

 

Αναλυτικότερα:

Σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια βιώσιμης πολεοδομίας κινείται η συμφωνία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να χωροθετηθεί  από τη Βουλή στη Νέα Φιλαδέλφεια το νέο μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕΚ, δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Επισημαίνουν ότι:

  • Κανένα γήπεδο δεκάδων χιλιάδων θέσεων δε μπορεί να «χωρέσει» σε μια περιοχή όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, με περιορισμένη οδική πρόσβαση, χωρίς άμεση επαφή με Μέσα Σταθερής Τροχιάς και με βέβαιη την απειλή κυκλοφοριακής ασφυξίας.
  • Ακόμη πιο απαράδεκτη είναι η προβλεπόμενη οικοπεδοποίηση 6 ολόκληρων στρεμμάτων από το Άλσος, που αποτελεί αναδασωτέα έκταση με ενισχυμένο καθεστώς προστασίας.  Όλα αυτά, όταν το ίδιο νομοσχέδιο του Ρυθμιστικού αφήνει περιθώρια να αφαιρεθούν από το Άλσος για «αθλητικές χρήσεις» άλλα 24 στρέμματα, και όταν στο Λεκανοπέδιο λείπει σήμερα το 75% των χώρων πρασίνου που απαιτούν οι ελάχιστες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
  • Ακόμη και με την κατά 10% μείωση του, το ύψος του γηπέδου (27 μ.) θα είναι υπερδιπλάσιο από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των γύρω κτιρίων (12,5 μ.), ενώ το ύψος των πυλώνων τριπλάσιο. Η ασφυξία από μια τέτοια φαραωνική κατασκευή  είναι απολύτως ασύμβατη με το καθεστώς της περιοχής ως προστατευόμενου παραδοσιακού οικισμού και τη μνήμη της προσφυγικής ιστορίας της. 
  • Ήδη πριν την κατεδάφιση του παλιού γηπέδου, το 2003, η Νέα Φιλαδέλφεια είχε σοβαρό πρόβλημα με την λειτουργία του σε κάθε μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα.
  • Τα 5.000 τ.μ. εμπορικών χρήσεων που συνοδεύουν το νέο γήπεδο, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κρίση των μικρών και μεσαίων καταστημάτων στις γύρω περιοχές, όπου ήδη υπάρχουν δεκάδες κλειστά μαγαζιά. 

 

Τα σχέδια για το γήπεδο, υποτιμούν όμως τη νοημοσύνη ΚΑΙ των φίλων της ΑΕΚ:

  • Φίλαθλοι και οπαδοί δεν παύουν να είναι πάνω από όλα πολίτες, που δικαιούνται και χρειάζονται τα συλλογικά αγαθά όσο και όλοι οι άλλοι. Ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, η υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών μας κάνει όλους διπλά φτωχούς. 
  • Μια ευρωπαϊκή ομάδα όπως η ΑΕΚ,  χρειάζεται και ευρωπαϊκές διαδικασίες για το γήπεδο της:  χρήσεις με κοινό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, όπως τα μεγάλα γήπεδα, μπορούν να χωροθετούνται μόνο με Συγκριτικές Μελέτες Χωροθέτησης, που εξετάζουν διεξοδικά όλες τις εναλλακτικές λύσεις, και θέτουν σε ανοικτό δημόσιο διάλογο και διαβούλευση όσες καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια.
  • Διαχρονικά η ΑΕΚ (και όχι μόνο) έχει πληρώσει πανάκριβα τις προσπάθειες των ιδιοκτητών της να χρησιμοποιήσουν τους οπαδούς της ως  στρατό για προσωπικά ή επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να δεχθούν σήμερα το ίδιο, ούτε για χάρη του κ. Μελισσανίδη.
  • Στο θέμα του γηπέδου, η «Αγιά Σοφιά» του κ. Μελισσανίδη συνεχίζει  απλώς το παλιότερο φαραωνικό σχέδιο της καταστροφικής διοίκησης Γρανίτσα. Η τελευταία, με τη στήριξη της τότε κυβέρνησης Σημίτη,  κατεδάφισε αυθαίρετα το 2003 το παλιό ιστορικό γήπεδο, επιχειρώντας να χτίσει παράνομα στη θέση του μεγάλο εμπορικό κέντρο με νέο γήπεδο που θα καταπατούσε και μέρος του Άλσους.

 

Η δημοκρατία ευτελίζεται ακόμη περισσότερο, όταν το πολιτικό σύστημα τίθεται διακομματικά στην υπηρεσία των επιδιώξεων του ιδιοκτήτη μιας ΠΑΕ.

  • Η απευθείας χωροθέτηση του γηπέδου με απόφαση της Βουλής, αντί για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζει το παλιότερο σκάνδαλο των αυθαίρετων ολυμπιακών χωροθετήσεων που αποτέλεσαν μνημείο διαπλοκής και διαφθοράς και επιδείνωσαν τα αδιέξοδα της πόλης. 
  • Μετά τις νίκες Μώραλη στον Πειραιά και Μπέου στο Βόλο, έχουμε δυστυχώς μια ακόμη εύκολη επιτυχία για τα (συνήθως αδιαφανή) συμφέροντα που χρησιμοποιούν τον έλεγχο μιας ΠΑΕ ως μέσο για να επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους: η κ. Δούρου ως νέα περιφερειάρχης και ο κ. Βασιλόπουλος ως νέος δήμαρχος  Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας οφείλουν να τοποθετηθούν καθαρά  για το η νέα συμφωνία καλύπτει τους όρους που οι ίδιοι έθεταν για το γήπεδο. 
  • Η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση και την ΠΑΕ ΑΕΚ αποτελεί καθαρό «προσκύνημα στη διαπλοκή». Ο κ. Μελισσανίδης είναι γνωστός φίλος του κ. Σαμαρά και επιχειρηματίας στην εμπορία πετρελαίου και τα τυχερά παιχνίδια, τομείς με σοβαρό έμμεσο κόστος για την κοινωνία και ανάγκες για ισχυρές ρυθμίσεις από την πολιτεία. Πώς θα αντισταθεί αύριο η Αριστερά σε  άλλες απαιτήσεις του σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, ή σε αξιώσεις του για ασυλία σε ενδεχόμενες παράνομες πράξεις του, όταν σήμερα τον βοηθά να κόψει την πολεοδομική νομοθεσία στα μέτρα του για να ενισχύσει μέσω του γηπέδου την επιρροή του ως... «νέος Ιουστινιανός»;
  • Οι (καταστροφικοί για το περιβάλλον) κυβερνητικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι δυστυχώς εύστοχοι στην επισήμανση τους ότι η «ευελιξία» του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο γήπεδο απειλεί να υπονομεύσει τις (επιβαλλόμενες) αντιδράσεις του και για άλλες αρνητικές επενδύσεις: «όχι μόνο λαός της ΑΕΚ και ψήφοι». 
  • Σε τοπικό επίπεδο έχουμε ήδη τα πρώτα κρούσματα φίμωσης των αντίθετων φωνών, με την πρόσφατη βίαιη εισβολή οργανωμένων οπαδών σε δημόσια εκδήλωση πρωτοβουλίας κατοίκων στη Ν. Φιλαδέλφεια για το θέμα του γηπέδου, αλλά και με την αντισυγκέντρωση απέναντι στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Αρ. Βασιλόπουλου δύο μέρες πριν το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.    

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητο ένα ευρωπαϊκό και βιώσιμο πλαίσιο, και στο θέμα του γηπέδου, όπως ήδη υποστηρίξαμε στο απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο μέσω της Αττικής Οικολογικής Απάντησης:

  • Στον παλιό χώρο της Ν. Φιλαδέλφειας να γίνει μόνο ό,τι είναι συμβατό με την προστασία του πρασίνου, το χαρακτήρα της περιοχής και τις χρήσεις που μπορεί να δεχθεί χωρίς υπέρμετρη πολεοδομική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση.
  • Αποδεκτές χρήσεις εκεί μπορούν να είναι η στέγαση μόνο των ερασιτεχνικών τμημάτων της ΑΕΚ (χωρίς κερκίδες χιλιάδων θεατών), ένα μικρό Κέντρο Ιστορίας της ομάδας και της περιοχής, πιθανόν και το Προπονητικό Κέντρο της ΠΑΕ. Απαραίτητος ο αποκλεισμός εμπορικών χρήσεων, η διατήρηση του στίβου και η δωρεάν άθληση όλων των νέων των γύρω δήμων, όπως προβλέπει και η αρχική παραχώρηση του 1934. 
  • Απόλυτη προστασία του Άλσους, με παράλληλη αναβάθμιση της πρόσβασης του για πεζούς και ποδηλάτες από την πλευρά της Νέας Ιωνίας. Ασφαλείς διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα και από το σταθμό των ΗΣΑΠ στον Περισσό.
  • Δραστηριότητες και υποδομές των κερδοσκοπικών ΠΑΕ χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από δικά τους ιδιωτικά κεφάλαια. Τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι πολίτες για τα χρέη των ΠΑΕ, είναι ήδη υπεραρκετά-και δυσβάστακτα. Τα 30 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής για γήπεδα επαγγελματικού ποδοσφαίρου, να διοχετευθούν άμεσα σε δράσεις για την ανεργία και για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι άστεγοι.
  • Για το γήπεδο ποδοσφαίρου της ΠΑΕ ΑΕΚ, να δοθούν λύσεις με βάση τα δεδομένα του 21ου αιώνα, όχι με αυτά της συνοικιακής ομάδας του 1934. Οι δύο βασικές εναλλακτικές λύσεις είναι, είτε Συγκριτική Μελέτη Χωροθέτησης για νέο γήπεδο σε ιδιόκτητη έκταση της ΠΑΕ κοντά σε σταθμό του μετρό ή του Προαστιακού, είτε συμφωνία για μακροχρόνια χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου (μόνη της, ή από κοινού με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός) με ανάληψη των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας του και δέσμευση για διατήρηση των υπόλοιπων αθλητικών δραστηριοτήτων, κατά το πρότυπο άλλων μεγάλων ομάδων όπως η Ρόμα και η Λάτσιο, που μοιράζονται από κοινού το Ολύμπικο της Ρώμης.  

Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν το άρθρο που εντάσσει  στο νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας τη συμφωνία με την ΠΑΕ ΑΕΚ και τη χωροθέτηση του φαραωνικού γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.                       

(ελήφθη 3-6-2014)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η καταστροφή του Αλσους, ο Μελισσανίδης και τα δεκανίκια του

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/21662.Η-καταστροφή-του-Αλσους-ο-Μελισσανίδης-και-τα (ελήφθη 3-6-2014)

Δεν είπε τίποτα το συγκλονιστικό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, στη δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (Δευτέρα, 2.6.14), η οποία συζητούσε το νομοσχέδιο για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα αυτονόητα είπε. Αυτά που υποστηρίζουμε και εμείς από τις στήλες της «Κόντρας» και κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας από τις στήλες τοπικών Μέσων και με δημόσιες παρεμβάσεις τους, σχετικά με την κυοφορούμενη καταστροφή του Αλσους της πόλης.
Συμπυκνώσουμε την τοποθέτηση του βουλευτή:

  1. Τα άρθρα 81 και 82 του νομοσχεδίου είναι «πακέτο». Το 81 δίνει άμεσα κομμάτι 6 στρεμμάτων Αλσους στον Μελισσανίδη, ενώ το 82 επιτρέπει την εκχώρηση στην ίδια επιχείρηση 5% της έκτασης του Αλσους, δηλαδή 24 στρέμματα συνολικά. Είπε ο Β. Αποστόλου: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Κύριε Υπουργέ, τα άρθρα 81 και 82, πάρτε τα πίσω. Γιατί το 81 δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και το 82 ανοίγει τον “Ασκό του Αιόλου”, όταν λέει για όλη την επικράτεια πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Εκεί επιτρέπεται η χρήση κομματιού άλσους, για ανάγκες αθλητικές, ανάγκες αναψυχής. Ξέρουμε τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Αρα, λοιπόν, εκεί πρέπει ο Υπουργός να τα πάρει πίσω».
  2. Η ρύθμιση που επιχειρείται να περάσει τώρα είναι ίδια με τη ρύθμιση του 2002, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ. «Θέλω να πω απευθυνόμενος στους παράγοντες της ΑΕΚ, ότι επιχειρήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία και το 2002. Το ξέρετε όλοι ότι πραγματικά με το ν.3044/2002 και το άρθρο 19, χωροθετήθηκε στα πλαίσια του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Νέας Φιλαδέλφειας, αυτό που σήμερα επιχειρείται με το άρθρο 81. Ομως, η συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ στο ν.1847/2008 απορρίφθηκε».
  1. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι παράνομη. «Τι έπρεπε λοιπόν να κάνει η ΑΕΚ ως Ερασιτεχνικό Σωματείο; Να ζητήσει την παραχώρηση της έκτασης των 6 στρεμμάτων από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ή την Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου. Εφόσον αυτές οι υπηρεσίες δεν απαντούσαν, έπρεπε να ζητήσει την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης από την Διεύθυνση Δασών Αθηνών. Εκεί κάπου σε αυτές τις τρεις υπηρεσίες, θα έβρισκε ποιος έχει την συγκεκριμένη κυριότητα. Αυτό όμως, προϋπέθετε να γίνει άρση της αναδάσωσης στο συγκεκριμένο τμήμα. Εκεί λοιπόν είναι το πρόβλημα, το οποίο θα βρει πάλι μπροστά της η συγκεκριμένη ρύθμιση».
  1. Η ρύθμιση που επιχειρείται, επειδή είναι αντισυνταγματική, θα απορριφθεί από το ΣτΕ, όταν προσβληθεί. «Η αναδάσωση στα άλση είναι αναδάσωση στο διηνεκές. Δεν είναι μία αναδάσωση η οποία προέκυψε εξαιτίας του ότι κάηκε ή καταστράφηκε κάποια περιοχή και αυτόματα κηρύσσεται αναδάσωση. Είναι άλλος ο χαρακτήρας στην συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό βεβαίως είναι ένα ζήτημα, το οποίο αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ το έχουν καθιερώσει. Αρα λοιπόν, από αυτή την άποψη κακώς επιχειρείται μία ρύθμιση η οποία αύριο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, εκτός αν κύριε Υπουργέ, μπαίνουμε στην λογική όπως στην περίπτωση του MALL, όπου τα έγραψαν όλα στα παλιά τους τα παπούτσια, στήθηκαν εκείνα τα συγκροτήματα και σήμερα βεβαίως έχουν κηρυχθεί παράνομα και κατεδαφιστέα. Τώρα, ούτε ένα πρόστιμο δεν μπορούμε να εισπράξουμε, όταν έρχεται το συγκεκριμένο ρυθμιστικό και νομιμοποιεί ουσιαστικά όλες αυτές τις καταστάσεις (…) Δεν είναι απλό το ισοζύγιο το ότι παίρνουμε μία έκταση από εδώ και την πάμε πιο πέρα και εκεί φυτεύουμε νέα δέντρα και ισοφαρίζουμε. Όχι και αυτό φαίνεται και από την ρύθμιση που γίνεται στο άρθρο 82, γιατί εκεί λέει όχι άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή στον Πειραιά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι φάσκει και αντιφάσκει με μία ρύθμιση η οποία ουσιαστικά θα καταρριφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Από την τοποθέτηση του Β. Αποστόλου απουσιάζει η αναφορά στη μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα, η οποία επίσης συντελεί στην καταστροφή δασικού πλούτου. Για παράδειγμα, στο Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας, εκτός από τα 24 στρέμματα που παραχωρούνται στον Μελισσανίδη (τα έξι άμεσα, τα υπόλοιπα στο μέλλον), θα μπορούν να αναπτυχθούν και «ειδικές χρήσεις», οι οποίες δεν προσδιορίζονται ούτε ως προς την έκταση ούτε ως προς το είδος. Το σημειώνουμε όχι για να κάνουμε κριτική στο βουλευτή που το παρέλειψε, αλλά για να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα της κυοφορούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Ο Β. Αποστόλου, όμως, που είπε τα αυτονόητα, αποδοκιμάστηκε από τη συνάδελφό του Ελένη Αυλωνίτου, η οποία χαρακτήρισε προσωπικές τις απόψεις του Αποστόλου και κατέληξε με ύφος χιλίων καρδιναλίων: «Εγώ, λοιπόν, σας λέω ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή. Είναι τελειωμένο αυτό»! Μόλις δυο μήνες συμπλήρωσε στη Βουλή η Ε. Αυλωνίτου (διαδέχτηκε την παραιτηθείσα Ρ. Δούρου), αλλά το εξουσιαστικό στιλάκι το αφομοίωσε πλήρως. Αν αξίζει να σημειωθεί κάτι, είναι πως στη γυμνάστρια-εργοφυσιολόγο Αυλωνίτου, που δεν έχει ιδέα από δασική νομοθεσία και περιβαλλοντικά θέματα, ανατέθηκε να «αδειάσει» τον δασολόγο Αποστόλου, που αν μη τι άλλο γνωρίζει το αντικείμενο.
Η Αυλωνίτου, όμως, ήταν κατοχυρωμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε στα όσα είχε ανακοινώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής (29 Μάη) το τρίο Πάντζας-Αυλωνίτου-Στρατούλης, αλλά εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος, η οποία αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του κόμματος, η οποία κατέληγε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει ολόκληρο το νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης, πλην του άρθρου 81 που αναφέρεται στο γήπεδο της ΑΕΚ».
Πρόκειται γα ένα μνημείο υποκρισίας και ψευδολογίας. Πώς μπορεί να διαχωρίζει κάποιος το άρθρο 81 από το άρθρο 82, όταν και τα δύο αναφέρονται σε εκχώρηση τμημάτων του Αλσους στην επίχείρηση Μελισσανίδη; Πλέον δεν το λέμε μόνο εμείς, δεν το λένε μόνο οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας, το λέει επιπρόσθετα ο –και δασολόγος υο επάγγελμα– βουλευτής Αποστόλου.
Η υποκρισία έγκειται στο εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το άρθρο 81 (το παράνομο και αντισυνταγματικό, όπως ο ίδιος ο βουλευτής του υποστηρίζει), αλλά όχι το άρθρο 82. Αυτό θα το ψηφίσουν οι υπόλοιποι και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Θα τ’ αφήσει να περάσει χαλαρά. Πώς γίνεται, όμως, από τη μια να λες ότι δε θα ψηφίσεις το άρθρο 82 και από την άλλη να ισχυρίζεσαι, στην ίδια ανακοίνωση ότι εξασφάλισες την «προστασία και θωράκιση του δασικού χαρακτήρα του άλσους»; Πώς εξασφάλισες θωράκιση και προστασία, όταν δεν απαίτησες να αποσυρθεί το άρθρο 82 για να ψηφίσεις το 81; Οταν, δηλαδή, δεν έκανες ούτε ένα στοιχειώδες παζάρι με τον Μελισσανίδη, αλλά υποτάχτηκες πλήρως στα σχέδιά του;
Στην ίδια ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας και των γύρω περιοχών ως Χαχόλους, γράφοντας ότι συμφώνησε με τον Μελισσανίδη «το ισοζύγιο έκτασης άλσους που παραχωρείται στην ΑΕΚ, πέραν αυτού που της ανήκει, να αντιστοιχηθεί με εξαγορά ισόποσης έκτασης από την πλευρά της ΑΕΚ εντός Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία να χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστη έκταση πρασίνου ή άλσος».
Αυτό το δικαίωμα (δηλαδή του αποχαρακτηρισμού άλσους και της δήθεν ανταλλαγής του με ισόποση έκταση σε άλλο σημείο της πόλης) δεν το έχει κανείς, όπως επεσήμανε και ο Β. Αποστόλου. Δεν είναι τσιφλίκι κανενός το άλσος, για να κόβει φέτες και να τις «ανταλλάσσει». Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνει την ευκαιρία να κατακεραυνώνει τη συγκυβέρνηση για κουρέλιασμα του συντάγματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζει μια κατάφορα αντισυνταγματική πράξη σε βάρος του περιβάλλοντος. Για ποιο λόγο; Για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Μελισσανίδη.
Και κάτι σαν υστερόγραφο. Στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που είναι σχετική με το αντικείμενο, δεν πήρε καθόλου το λόγο. Δεν ξέρουμε καν αν πήρε μέρος στη συνεδρίαση. Ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση ανακοίνωσε με πανηγυρικούς τόνους τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-Μελισσανίδη, δεν πήρε το λόγο να αντιπαρατεθεί στον Β. Αποστόλου (ανήκουν και οι δύο στο λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ). Ο ρόλος αυτός ανετέθη στον παντελώς άσχετη Ε. Αυλωνίτου, που έδωσε τις δικές της εξετάσεις.
Πλην του Β. Αποστόλου, άλλες αντιρρήσεις δεν εκφράστηκαν από καμιά πλευρά. Ηταν μια διαδικασία «ξεπέτας», που απεκάλυψε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν προωθείται για να θεσπίσει τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια, αλλά αποτελεί το φερετζέ για να προωθηθεί η μεγάλη μπίζνα του Μελισσανίδη σε βάρος του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.

 

Ψευτιές του προέδρου της ΑΕΚ

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Μελισσανίδη να κρύψουν την αλήθεια για την καταστροφή του άλσους υποστηρίχτηκε από τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξανδρο Αλεξίου, ο οποίος παρέστη στην Επιτροπή της Βουλής, αντί του Μελισσανίδη που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Μετά τους τραμπουκισμούς στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας, κρίθηκε ότι δεν συνέφερε η παρουσία του Μελισσανίδη στη Βουλή.
Η Ε. Αυλωνίτου του έκανε μερικές ερωτήσεις με αβανταδόρικο χαρακτήρα, στις οποίες απάντησε με άνεση, παρουσιάζοντας μια ψευδή εικόνα, σύμφωνα με την οποία θησαυροί θ’ αρχίσουν να τρέχουν στα ταμεία της χρεοκοπημένης ερασιτεχνικής ΑΕΚ (μέχρι έξωση από τα γραφεία της της έκαναν) αν ο Μελισσανίδης χτίσει το γήπεδο. Αρκεί να παραθέσουμε μόνο ένα χοντρό ψέμα του προέδρου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Οταν ρωτήθηκε πού θα φιλοξενηθούν οι υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες της ΑΕΚ, απάντησε ότι «ο συγκεκριμένος χώρος θα έχει κλειστές αίθουσες γυμναστηρίων στις οποίες μπορούν να αθλούνται όλοι οι ερασιτέχνες αθλητές της ΑΕΚ».
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στις 20.11.2013, κατά την οποία η εταιρία συμφερόντων Μελισσανίδη («Δικέφαλος 1924 ΑΕ») παρουσίασε προμελέτη του γηπέδου που θέλει να κατασκευάσει, ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Μελισσανίδη, Δ. Ανδριόπουλος, πού θα αθλούνται τα τμήματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Απάντησε: «Δεν προβλέπονται χώροι του Ερασιτεχνικού Σωματείου όσον αφορά άλλα αθλήματα, εκτός ίσως από μερικά, διότι έχει τέτοιους περιορισμούς το οικόπεδο που ούτε πριν υπήρχαν, ούτε μπορεί πάλι να προβλεφθούν. Το Ερασιτεχνικό Σωματείο είναι σε επαφές και συζητήσεις μαζί με τη Δικέφαλος ώστε να εξασφαλιστούν χώροι στην περιοχή, για όλα τα τμήματα του Ερασιτεχνικού Σωματείου» (σελίδα 9 των πρακτικών, όπως δημοσιεύτηκαν).
Ενώ, λοιπόν, δεν προβλέπονται στο γήπεδο Μελισσανίδη χώροι για τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ, ο πρόεδρός της είπε ψέματα στους βουλευτές, ότι δήθεν θα υπάρχουν χώροι στους οποίους θα αθλούνται όλοι οι ερασιτέχνες αθλητές της ΑΕΚ! Και βέβαια, η πολύπλαγκτος κα Αυλωνίτου, που δε δίστασε ν’ αδειάσει το συνάδελφό της σε ζητήματα για τα οποία η ίδια δεν έχει ιδέα, δεν αντέτεινε κάτι στο χονδροειδές ψέμα του προέδρου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Είτε δεν ήξερε είτε δεν ήθελε να χαλάσει την ψεύτικη εικόνα, το ίδιο κάνει. Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και η ίδια και το κόμμα της.

 

Συνένοχη η νέα δημοτική αρχή Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες μας, το βράδυ της Τρίτης 27 Μάη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αρης Βασιλόπουλος έκανε μια περατζάδα από τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της Κατάληψης «Στρούγκα», οι άνθρωποι του οποίου είχαν συνέλευση. Με επιτηδευμένα (όπως αποδείχτηκε) περίλυπο ύφος, τους ανακοίνωσε ότι προωθείται για ψήφιση το Ρυθμιστικό (πράγμα που το ήξεραν, βέβαια). Δεν τους είπε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει το παρασκηνιακό παζάρι του με τον Μελισσανίδη και ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει με το αποτέλεσμα του παζαριού, πετώντας στα σκουπίδια τις δεσμεύσεις που αναλάμβανε προεκλογικά.
Στις 29 Μάη, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Νλέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κάλεσε σε σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, η οποία διαλύθηκε βιαίως από τις ορδές των τραμπούκων, οι οποίοι λειτούργησαν σαν ιδιωτικός στρατός του Μελισσανίδη, που προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, μολονότι είχε διαβεβαιώσει ότι θα ήταν εκεί, δεν εμφανίστηκε! Οταν αργότερα ρωτήθηκε για την απουσία του, ψέλλισε κάτι γελοίες δικαιολογίες.
Με 24 ώρες καθυστέρηση, ο συνδυασμός Βασιλόπουλου εδέησε να βγάλει μια καταγγελία ενάντια στη δράση των τραμπούκων. Εκτιμούμε ότι το έκανε γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Είχε βουΐξει η πόλη, είχε κατακλυστεί το Διαδίκτυο από την καταγγελία της Πρωτοβουλίας Κατοίκων. Το πιο σημαντικό είναι πως στην ανακοίνωση αυτή η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος τάσσονται, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ-Μελισσανίδη. Εξαιρεί (έμμεσα, χωρίς να το λέει ευθέως) το άρθρο 81 του νομοσχεδίου από τις υπόλοιπες καταστροφικές για το άλσος ρυθμίσεις.
Την απάντηση πάνω σ’ αυτό τους την έχει δώσει πλέον και ο βουλευτής του κόμματός τους, δασολόγος Β. Αποστόλου.
Γράφουν ακόμη στην ίδια ανακοίνωση: «Ως Δύναμη Πολιτών έχουμε εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή μας στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ζητώντας μάλιστα σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου και διαμόρφωση κοινής θέσης όλων των παρατάξεων γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα». Κι αφού το δημοτικό συμβούλιο δε συγκλήθηκε, αυτοί νίπτουν τας χείρας τους ως σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι. Το αίμα στον νιπτήρα –για να θυμηθούμε τον Μπρεχτ– δεν το είδαν;
Για την ιστορία να πούμε ότι στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, μολονότι κλήθηκε αριθμός-ρεκόρ φορέων (26, ενώ το σύνηθες είναι 6), η Νέα Φιλαδέλφεια δεν αντιπροσωπεύτηκε. Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής αντιπροσωπεύτηκε από τον δήμαρχο Κρωπίας. Και βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέβαλε αίτημα να κληθεί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Αλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, ούτε στο παζάρι με τον Μελισσανίδη ήταν μαζί τους. Τον αντιμετώπισαν σαν το παιδί για τους καφέδες, χωρίς –όπως όλα δείχνουν–και ο ίδιος να έχει πρόβλημα.
Το ρεπορτάζ μας λέει ότι υπάρχει κόσμος και εντός ΣΥΡΙΖΑ που έχει αγανακτήσει γι’ αυτή τη μεθόδευση. Ο Β. Αποστόλου διαφοροποιήθηκε στη Βουλή, δημοσιογράφος το έκανε στην «Αυγή», η συνιστώσα στην οποία ανήκει ο δήμαρχος Βασιλόπουλος προσπαθεί να κρύψει τη ντροπή του εκφράζοντας τη δική της διαφοροποίηση. Ολ’ αυτά, όμως, μπορούν εύκολα να καταντήσουν ένας φερετζές που θα επιτρέψει να κρυφτεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν δεκανίκι του Μελισσανίδη. Ο λαός της πόλης πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να εκφράσει αυθεντικά τη θέλησή του, βάζοντας κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

ΥΓ: Η παράταξη Βασιλόπουλου έκανε νικητήριο πάρτι το περασμένο Σάββατο, θυμίζοντας την αρχαιοελληνική παροιμία: «Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν» (τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε)…

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ορέγονται ολόκληρο το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/21663.Ορέγονται-ολόκληρο-το-Αλσος-της-Νέας-Φιλαδέλφειας

Είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο 82 άρθρων, που καθορίζει τα Ρυθμιστικά Σχέδια των δυο μεγαλύτερων αστικών συγκροτημάτων της χώρας (Αθήνας και Θεσσαλονίκης), ενώ περιλαμβάνει και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ ενός μεγαλοκαπιταλιστή (120 σελίδες είναι μόνο η εισηγητική έκθεση για τις υπέρ Μελισσανίδη ρυθμίσεις), να συζητιέται κατ’ άρθρον στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή (Παραγωγής και Εμπορίου) σε μια συνεδρίαση τριών ωρών; Και όμως είναι! Μιλάμε για τον ορισμό της «ξεπέτας», όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας τα πρακτικά της περασμένης Τρίτης (3.6.2014). Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που καταπίνουν αμάσητα ό,τι τους σερβίρει η κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μούγκα

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι κανένας από τους εισηγητές των κομμάτων δεν έκανε αναφορά στη μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα, η οποία απεργάζεται την παράδοσή τους στα κάθε είδους καπιταλιστικά συμφέροντα. Θεώρησαν άραγε ασήμαντο ένα ζήτημα μείζονος σημασίας; Τα άλση έχουν ειδική προστασία ως δάση (απολύτως λογικό, διότι πρόκειται για τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στις πόλεις), η οποία πλέον νοθεύεται, με σκοπό τη βαθμιαία τσιμεντοποίησή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να το βουλώσει πάνω σ’ αυτό το θέμα, διότι σχετίζεται άμεσα με τα σχέδια Μελισσανίδη για την αρπαγή του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Αν άνοιγε αυτό το θέμα, τότε μοιραία η συζήτηση θα πήγαινε στο τρίπτυχο: [άμεση παραχώρηση 6 στρεμμάτων άλσους στον Μελισσανίδη - μελλοντική παραχώρηση έως 24 στρεμμάτων στον Μελισσανίδη - αλλαγή του χαρακτήρα του άλσους], γεγονός που θα αποκάλυπτε τον σκανδαλώδη-εγκληματικό χαρακτήρα της συμφωνίας που έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Μελισσανίδη, ύστερα από μυστικές διαπραγματεύσεις ομάδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του καπιταλιστικού ομίλου. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, που καταψηφίζουν τις υπέρ Μελισσανίδη ρυθμίσεις, τι λόγο είχαν να σιωπήσουν για τη μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα; Το ηπιότερο που μπορεί να λεχθεί είναι πως αδιαφορούν για την προστασία του περιβάλλοντος και λειτουργούν με όρους κοινοβουλευτικής ρουτίνας.

Δεξιότερα από τη ΔΗΜΑΡ!

Με τη θέση υπέρ του άρθρου 81 του νομοσχεδίου, που κατοχυρώνει τα συμφέροντα Μελισσανίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοτοποθετήθηκε δεξιότερα της ΔΗΜΑΡ σ’ ένα μείζονος σημασίας περιβαλλοντικό ζήτημα.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα είπε για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Οσον αφορά την ΑΕΚ και το θέμα της παραχώρησης έξι πρόσθετων στρεμμάτων του άλσους κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση, θα ήθελα να πω ότι ο χώρος κατασκευής του γηπέδου είχε παραχωρηθεί από το δημόσιο στην ερασιτεχνική ΑΕΚ το 1934. Ας οικοδομηθεί λοιπόν στα όρια του ιδιόκτητου οικοπέδου με πλήρη σεβασμό των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών όρων. Οι προβλέψεις της παραγράφου α του άρθρου 82, ότι επιτρέπεται επίσης κατ' εξαίρεση η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και η αλλαγή χρήσης τμήματος άλσους ή πάρκου, είναι για εμάς ανεπίτρεπτη και ζητούμε να απαλειφτούν. Η άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και ΠΑΕ, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Οι διατάξεις για αποδοχή δωρεών και χορηγιών από αθλητικά σωματεία ή προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ περιφέρειας και σωματείων με προβλέψεις για την ανάληψη υποχρεώσεων από δημόσιο εις βάρος του ιδιωτικού, μας βρίσκουν αντίθετους. Επομένως, θα συμφωνήσουμε σε αυτό το άρθρο μόνο εάν απαλειφθούν οι δύο αυτές γραμμές, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα και περιθώριο για άλλα πράγματα πέρα από αυτά που θέλουμε να γίνουν για το γήπεδο της ΑΕΚ».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής τα μπουρδούκλωσε, καταβάλλοντας προσπάθεια να μη σηκώσει τους τόνους κατά Μελισσανίδη, να μην μιλήσει για σκάνδαλο. Ζήτησε απλά το γήπεδο να είναι κρατικό και όχι ιδιωτικό. Σε ό,τι αφορά το άλσος, ζήτησε «για τα στρέμματα που λέγονται για το άλσος για αθλητικές εγκαταστάσεις να ελαχιστοποιηθούν έως και να εξαφανι στούν»! Δεν παρέλειψε να μιλήσει για κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος προεκλογικά έβγαινε στα κεραμίδια για το περιβάλλον, τις καταπατήσεις, το άλσος κ.λπ. - κ.λπ. και μετεκλογικά όλα αυτά τα κατάπιε και σήμερα υποστηρίζει την άποψη της συγκυβέρνησης για το άλσος και το γήπεδο», ενώ επί του πρακτέου δήλωσε ότι θα καταψηφίσουν τα άρθρα 81 και 82.

Ψάχνοντας, όμως, κανείς το «Ριζοσπάστη», που είχε εκτενή ρεπορτάζ από τις τρεις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δε θα βρει λέξη για το σκάνδαλο Μελισσανίδη. Δε θα βρει ούτε καν την τοποθέτηση Χαλβατζή! Τυχαίο; Οχι βέβαια. Κάνουν μια τυπική τοποθέτηση στη Βουλή, για να είναι καλυμμένοι, ενώ εξαφανίζουν το θέμα στην προπαγάνδα και τη ζύμωσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λέξεις «Μελισσανίδης» και «σκάνδαλο» δεν βγήκαν από τα χείλη του Χαλβατζή.

Ορέγονται όλο το Αλσος

Εχουμε γράψει αρκετές φορές, ότι τα 6 στρέμματα που με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο παραχωρούνται άμεσα στον Μελισσανίδη (άρθρο 81), είναι μόνο το ορεκτικό. Το κυρίως πιάτο θα είναι τα υπόλοιπα 18 στρέμματα (άρθρο 82), ενώ θα ακολουθήσει και επιδόρπιο. Στόχος είναι να μετατραπεί ολόκληρο το άλσος σε περιβάλλοντα χώρο πρασίνου μιας μεγάλης μπίζνας.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου (σελίδα 108) διαβάζουμε:

«Σημειώνουμε, επίσης, ότι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Α.β.ii) αναφέρεται ότι “Το άλσος του Δήμου εντάσσεται στο σχέδιο ως ζώνη ειδικών χρήσεων και παραμένει άλσος”. Η διατύπωση αυτή διαφέρει μερικώς από το χαρακτηρισμό που αποδίδεται, όπως αναφέρεται πιο πάνω, στο χάρτη. Θεωρούμε ότι υποδηλώνει την πρόθεση του ΓΠΣ το άλσος, διατηρώντας συνολικά τον χαρακτήρα ενός πράσινου χώρου, να διαθέτει ευρύτερο λειτουργικό περιεχόμενο περιλαμβάνοντας (σε ποσοστό που δεν αλλοιώνει το βασικό χαρακτήρα) και άλλες, ειδικές (σ.σ. η υπογράμμιση στο πρωτότυπο), χρήσεις, πέραν του πρασίνου. Αν η πρόθεση ήταν το άλσος να έχει τον κλασικό χαρακτήρα ενός κοινοχρήστου χώρου πρασίνου, δεν θα υπήρχε ο όρος “ειδικές χρήσεις”» (οι εμφάσεις δικές μας).

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις ή αναλύσεις. Μόνοι τους ομολογούν ότι ορέγονται ολόκληρο το άλσος και όχι μόνο τα 24 στρέμματα. Βλέπουν το άλσος ως χώρο πρασίνου που θα περιβάλλει το γήπεδο, το εμπορικό κέντρο και ό,τι άλλο υπάρχει στα (μη δημοσιευμένα ακόμη) σχέδια του Μελισσανίδη.

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εύψυχοι της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας», που είχαν το θάρρος να καλέσουν σε συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου για το κυοφορούμενο σκάνδαλο και δέχτηκαν την τραμπούκικη επίθεση του «ιδιωτικού στρατού του προέδρου», ο οποίος ματαίωσε την εκδήλωση, κατάφεραν μέσα σε μια βδομάδα να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ήδη εσωτερική κρίση, η οποία σκιάζει τους πανηγυρισμούς για την εκλογική του πρωτιά. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη με άλλη ατζέντα, όμως ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη σκανδαλώδη συμφωνία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μελισσανίδη.

Δεν μας απασχολούν, βέβαια, τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημειώνουμε το ρήγμα που σημειώθηκε στο αρραγές μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταφέρει να δημιουργήσει ο Μελισσανίδης. Γι’ αυτό και έκλεισαν άρον-άρον τη Βουλή, πριν το σκανδαλώδες νομοσχέδιο συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει θερινό αιφνιδιασμό, αφού πρώτα «κατακαθίσουν τα πάθη» εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εύψυχοι που κατάφεραν να προκαλέσουν το ρήγμα, παρά την τρομοκρατία που ασκήθηκε σε βάρος τους, έχουν τώρα νέα καθήκοντα. Πρέπει να ηγηθούν του ευρύτερου λαϊκού μετώπου στην περιοχή, τα πρώτα φύτρα του οποίου ξεπήδησαν ήδη.

ΚΟΝΤΡΑ/ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 6 ΙΟΥΝΗ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και η τρόικα επιχειρούν να περάσουν από τη βουλή τέσσερις καινούργιους νόμους που αλλάζουν ριζικά τη ζωή μας προς το χειρότερο: Νόμος περί "χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης" (ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις αρχές Ιούλη), νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (εκκρεμεί στη βουλή), νέα δασική νομοθεσία (αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα), νομοσχέδιο περί αιγιαλών (δημοσιοποιήθηκε και αποσύρθηκε καταρχάς λόγω των αντιδράσεων). Και οι τέσσερις έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων ή μικρότερων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Περιγράφουν και οραματίζονται την πλήρη απορύθμιση της κοινωνικής ζωής μέσα κι έξω απ' την πόλη, την εξαφάνιση ή την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, την εμμονική αντιμετώπιση των σημαντικών δομικών προβλημάτων της οικονομίας και της χωρικής οργάνωσης που ανέδειξε η κρίση, δια του δόγματος ΧΤΙΣΤΕ, ΧΤΙΣΤΕ, ΧΤΙΣΤΕ - μια οικονομικά μάταιη και περιβαλλοντικά καταστροφική επιλογή τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Οι τρεις πρώτες απ' αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην πόλη μας. Γι' αυτό, το Συντονιστικό Κατοίκων εξακολουθεί την εντατική του δραστηριότητα για την υπεράσπιση του Άλσους και της πόλης, η οποία ξεκίνησε πριν σχεδόν δύο μήνες με αιχμή τις άμεσες επιπτώσεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου στη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα. Τις προηγούμενες ημέρες, μοιράσαμε δεκάδες χιλιάδες ενημερωτικά κείμενα πόρτα-πόρτα, συζητώντας κι ενημερώνοντας τους συμπολίτες μας. Παράλληλα, έγινε μια εκτεταμένη και εντατική προσπάθεια επαφής και επικοινωνίας με ανήσυχες συλλογικότητες σε όλη την Αττική, με στόχο τη συνεργασία και τη διαμόρφωση ενός κοινού βηματισμού προς ένα ενιαίο και δυναμικό κίνημα για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, το δικαίωμα στην πόλη και την αντίκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται τη γη.
Πέρασαν μερικοί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ακούμπησαν το Συντονιστικό
Κατά τη διαδικασία αυτή, διαπιστώσαμε ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις βάζουν ως στρατηγικό τους στόχο να ηγεμονεύσουν σε κάθε κίνημα, χωρίς ωστόσο να έχουν συμμετάσχει ούτε στη δημιουργία του, ούτε στη διάδοσή του, ούτε στους σχεδιασμούς του. Σε δυο τουλάχιστον περιστατικά, μάθαμε με έκπληξη απ' τις εφημερίδες ότι το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας θα συμμετείχε σε συζητήσεις που οργάνωναν άλλες συλλογικότητες εκτός πόλης. Αντιμετωπίσαμε, φυσικά, και στις δυο περιπτώσεις την παραχάραξη και επισημαίνουμε στους υπεύθυνους γι' αυτήν ότι θα την αντιμετωπίσουμε ξανά, αν το φαινόμενο επαναληφθεί.
Ιδού η Ρόδος...
Άλλες δυνάμεις, που είναι άφαντες όλο αυτό τον καιρό στο δρόμο, αλλά και στις απόπειρες δημόσιου διαλόγου, μετέφεραν προσφάτως προς τα έξω μια μαγική εικόνα για τα τεκταινόμενα στην πόλη μας. Αγωνίζονται, λέει, κι εκείνοι για τα ζητήματα που απασχολούν και το Συντονιστικό μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και με Λαϊκές Επιτροπές και κινητοποιήσεις. Μακάρι! Μόνο που εδώ και καιρό το δημοτικό συμβούλιο δε συνεδριάζει όποτε είναι να το απασχολήσουν τα πραγματικά κρίσιμα ζητήματα, ενώ τις κινητοποιήσεις των λαϊκών επιτροπών περιέργως δεν τις μάθαμε ποτέ. Προς τι η τόση διακριτικότητα;
Ο δύσκολος αγώνας για την υπεράσπιση του Άλσους και της πόλης, αλλά και γενικότερα για το δικαίωμα στην πόλη και την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης του χώρου, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, είναι καρπός του κόπου των ανθρώπων που συσπειρώθηκαν γύρω από το Συντονιστικό Κατοίκων, το οποίο έχει κερδίσει πια τη θέση του στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Μέχρι σήμερα, οι κάθε είδους οργανωμένες δυνάμεις της πόλης έχουν σταθεί, δυστυχώς, κατώτερες των περιστάσεων.
Έχουμε μπροστά μας πολλές μάχες να δώσουμε μέχρι να κερδίσουμε τον πόλεμο, αλλά μπορούμε να τον κερδίσουμε. Όσοι, λοιπόν, θέλουν να θέσουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία αυτού του σκοπού, ας το κάνουν όσο είναι καιρός. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα, θα κριθούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν...
ΥΓ. Οι θέσεις του Συντονιστικού δημοσιεύονται στο http://syntonistikofx.wordpress.com και το μοναδικό email επικοινωνίας του, για όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας, είναι το syntonistikofx@gmail.com.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

24-7-2014

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στον αέρα τα σχέδια Μελισσανίδη: δεν μπορεί να χτίσει γήπεδο-εμπορική επιχείρηση!

Μπορεί το διαφημιστικό τμήμα των επιχειρήσεων Μελισσανίδη, με τα έντυπα και διαδικτυακά όργανα που ελέγχει να έστησε «τρελό χορό» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής», καλώντας τους οπαδούς της ΑΕΚ να προσέλθουν στο ταμείο για ν’ αγοράσουν διαρκείας, διότι «άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση της Αγιασοφιάς» (η φετινή ζήτηση κινούνταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα), όμως η αλήθεια δεν έχει καμιά σχέση με την προπαγάνδα.
Μετά την ψήφιση του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» (πρόκειται για το γνωστό αντιδασικό νόμο που ψηφίστηκε και στο σύνολό του την Τρίτη 5 Αυγούστου), γήπεδο-εμπορική επιχείρηση δεν μπορεί να χτιστεί. Ο Τίγρης (του γλυκού νερού) δεν μπορεί να κατασπαράξει το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Τα άρθρα 42, 43, 18 και19, καθώς και το Παράρτημα VII του νόμου για το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής και άλλες διατάξεις», που ήδη έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ με τον αριθμό 4277/2014, είναι πλέον άχρηστα στολίδια, αφού προσκρούουν στις διατάξεις του μεταγενέστερου νόμου, οι οποίες στην ουσία τα καταργούν.
Ας μην σπεύσουν τα παπαγαλάκια (και τα θύματά τους) να μιλήσουν για… καλαμπούρι των «οικοταλιμπάν», γιατί –όπως θα δούμε στη συνέχεια- είναι η γυμνή αλήθεια. Καλό θα ήταν, λοιπόν, τα θύματα ν’ ανοίξουν τα μάτια τους και να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του νόμου για το Ρυθμιστικό έχουν ήδη καταστεί άχρηστες, ελάχιστες μέρες μετά την ψήφισή τους! Αν μας ρωτήσετε για ποιο λόγο η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον απαγορεύει ρητά την παραχώρηση έστω και ενός μέτρου από το Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας για την κατασκευή γηπέδου και γενικά αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει και τη μετατροπή των Αλσών και Πάρκων σε Μητροπολιτικά Πάρκα, θα σας απαντήσουμε ότι δεν τον γνωρίζουμε, ούτε θα καθήσουμε σ’ αυτή τη φάση να τον ψάξουμε. Σημασία δεν έχουν τα κίνητρα, αλλά το αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει συμβεί, πώς διαμορφώθηκαν τα πράγματα.
Στις 17 Ιούλη κατατέθηκε στη Βουλή το αντιδασικό νομοσχέδιο, οπότε από τότε γνωρίζαμε, ότι με το άρθρο 36, το οποίο τροποποιεί τα άρθρα 45 έως 61 του βασικού δασικού νόμου 998/1979 (πρόκειται για τα άρθρα που καθορίζουν τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις, πάντα στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος») απαγορεύονταν ρητά τόσο η παραχώρηση έστω και ενός μέτρου άλσους για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και ειδικά ποδοσφαιρικών γηπέδων όσο και η μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα.
Το γεγονός αυτό το επισημάναμε αμέσως δημόσια (δες εδώ). Γράφαμε, μάλιστα, ότι φαίνεται καθαρά σχιζοφρενικό, να ψηφίζονται δύο διαδοχικοί νόμοι και ο δεύτερος να ακυρώνει διατάξεις του προηγούμενου, γι’ αυτό και «μάλλον δε θα παραμείνει μέχρι το τέλος έτσι». Περιμέναμε κάποια τροπολογία στο δασικό νομοσχέδιο, που θα κατοχύρωνε τις υπέρ Μελισσανίδη σκανδαλώδεις διατάξεις. Οσο διαρκούσε η συζήτηση των δύο αυτών νόμων δεν ξαναγράψαμε τίποτα γι’ αυτό το θέμα, γιατί δε θέλαμε να είμαστε εμείς που θα «πονηρέψουμε» τους συντάκτες των νομοσχεδίων. Τελικά, δεν άλλαξε τίποτα και το δασικό ψηφίστηκε αναλλοίωτο ως προς τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Ας δούμε τι ακριβώς ισχύει πλέον.
Το νέο άρθρο 59 του βασικού δασικού νόμου 998/1979, όπως εισάγεται με το άρθρο 36 του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», προβλέπει:

Αρθρο 59
Επιτρεπτές επεμβάσεις στα πάρκα και άλση

1. Σε πάρκα ή άλση και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου δύναται, μετά από έρευνα του υπεδάφους για την καταλληλότητα, να κατασκευάζονται έργα του Μετρό ή του Τραμ και τα συνοδά έργα αυτών (π.χ. γραφεία), καθώς και τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 του ν. 4269/2014 με την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί πλήρως από τον υπεύθυνο του έργου ή την αναθέτουσα αρχή, μετά το πέρας των εργασιών κατασκευής και στο σύνολο της έκτασης επέμβασης η λειτουργία του πάρκου, του άλσους ή του χώρου πρασίνου ως φυσικού συστήματος εντός του αστικού ιστού.
Ο… ποιητής είναι σαφέστατος. Αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ποια συγκεκριμένα έργα μπορούν να κατασκευαστούν σε άλση, πάρκα και χώρους πρασίνου, αφού πρώτα εξεταστεί το υπέδαφος. Επομένως, απαγορεύεται η παραχώρηση του 5% της έκτασης του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας ως συμπληρωματική έκταση στα 26,61 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί παλαιά στην ερασιτεχνική ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου. Η παρ. 1α του άρθρου 43 (το παλιό άρθρο 82) του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό) δεν ισχύει, είναι στον αέρα.
Το άρθρο 43 του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό) τροποποιεί το άρθρο 49 του νόμου 998/1979, που προέβλεπε τις επιτρεπτές επεμβάσεις στα άλση, πάρκα κ.λπ. Ομως, ούτε το άρθρο 49 του 998/1979 επέτρεπε την κατασκευή γηπέδων, πριν την τροποποίησή του. Αφού, λοιπόν, τροποποιήθηκε με το άρθρο 43 του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό), καταργείται με το άρθρο 36 του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» και γίνεται άρθρο 59.
Στο άρθρο 59 δεν εισήχθη διάταξη που να αναφέρει ρητά, ότι ισχύει η παράγραφος 1α του άρθρου 43 του νόμου 4277 (το παλιό άρθρο 82). Το νομοσχέδιο με τις υπέρ Μελισσανίδη σκανδαλώδεις ρυθμίσεις είχε ψηφιστεί στο σύνολό του την Τετάρτη 30 Ιούλη, μια μέρα πριν αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας». Είχαν, λοιπόν, όλη την άνεση τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος (ήταν αρμόδιο και για τα δύο νομοσχέδια) να προσθέσουν μια τέτοια διάταξη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον Μελισσανίδη και να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά του. Δεν το έκαναν! Αντίθετα, στο άρθρο 59 προστέθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία στα άλση και στα πάρκα επιτρέπονται και οι επεμβάσεις που εισήχθησαν για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις με το νόμο 4269/2014, που ψηφίστηκε με διαδικασίες fast track λίγες ημέρες πριν (το περιβόητο Χωροταξικό), οι οποίες –το τονίζουμε- δεν επιτρέπουν την οικοδόμηση γηπέδων. Δηλαδή, στο φινάλε… παραπονεμένος έμεινε μόνο ο Μελισσανίδης, που έχει στα χέρια του μερικές άχρηστες διατάξεις!
Επίσης, στην παράγραφο 2α του άρθρου 59 του νόμου 998/1979, απαγορεύεται η παραχώρηση στον Μελισσανίδη των έξι στρεμμάτων άλσους, που γίνεται με το άρθρο 42 του νόμου 4277/2014 (το παλιό άρθρο 81). Ιδού η διάταξη, η οποία ίσχυε και πριν την ψήφιση του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό):
«Η παραχώρηση της χρήσεως πάρκου ή άλσους επιτρέπεται μόνο σε ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της αρμόδιας περιφερειακής δασικής υπηρεσίας, υπό τον όρο της μη μεταβολής του προορισμού ή της χρήσης της παραχωρούμενης έκτασης. Επιτρέπονται έργα ή δραστηριότητες που είναι απολύτως αναγκαία για την λειτουργία του πάρκου ή του άλσους» (οι εμφάσεις δικές μας).
Είναι τόσο καθαρή η διάταξη που απαγορεύει την παραχώρηση των έξι στρεμμάτων του Αλσους Ν. Φιλαδέλφειας που καθιστά περιττή κάθε παραπέρα διευκρίνηση.
Είναι, επίσης γνωστό, ότι με την παρ. 4 του άρθρου 42 (παλιό άρθρο 81) του νόμου 4277/2014) αίρονται για τα έξι στρέμματα που παραχωρούνται στον Μελισσανίδη οι αποφάσεις του 1915 και του 1934, με τις οποίες όλη η έκταση του άλσους κηρύχτηκε αναδασωτέα. Και αυτή η ρύθμιση είναι παράνομη, γιατί η παράγραφος 7 του άρθρου 58 του νόμου 998/1979 προβλέπει: «Αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως δασωτέων ή αναδασωτέων που αφορούν πάρκα και άλση αίρονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας μετά την δημιουργία ή αναδημιουργία της δασικής βλάστησης». Η άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα των έξι τσρεμμάτων είναι παράνομη γιατί έγινε με νόμο και όχι με τη διαδικασία που προβλέπει η παράγραφος 7 του άρθρου 58 του νόμου 998/1979.
Τέλος, το άρθρο 58 παρ. 1α του νόμου 998/1979, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 36 του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», απαγορεύει και τη μετατροπή των αλσών (μεταξύ των οποίων και το Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας) σε Μητροπολιτικά Πάρκα. Ιδού η διάταξη:

Αρθρο 58

Πάρκα και άλση

1α. Υπό την επιφύλαξη των, στα άρθρα 48 παρ. 1 και 59 του παρόντος προβλεπομένων, καθώς και στο άρθρο 21 του ν.4269/2014 (Α΄142), δεν επιτρέπεται η μεταβολή του κύριου προορισμού και η αναίρεση της λειτουργίας των πάρκων ή αλσών ως και των δασών της περίπτωσης ε’ της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν.δ. 86/1969 όπως ισχύε».
Επομένως, τα άρθρα 18 και 19, το Παράρτημα VII και το άρθρο 18 παρ. 4α του νόμου 4277 αντίκεινται στα άρθρα 58 και 59 του νόμου 998/1979, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με το άρθρο 36 του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας».

Τελικό συμπέρασμα: ο Μελισσανίδης μπορεί να κατασκευάσει γήπεδο μόνο στα 26,6 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί παλιά στην ερασιτεχνική ΑΕΚ (εννοείται με απόλυτο σεβασμό στις ισχύουσες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές διατάξεις). Επειδή όμως αυτός θέλει να φτιάξει γήπεδο-εμπορική επιχείρηση και όχι γήπεδο για να αγωνίζεται η ΑΕΚ δύο Κυριακές το μήνα, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ο ίδιος και οι κολαούζοι του, γι’ αυτό και γήπεδο δεν πρόκειται να κατασκευάσει.
Σπεύδουμε να προλάβουμε τα παπαγαλάκια της… τιγροπροπαγάνδας, που θα μας πουν ότι το αφεντικό τους θα προχωρήσει, με την κάλυψη της συγκυβέρνησης, να εφαρμόσει τα άρθρα 18 και 19, το Παράτημα VII και το άρθρο 18 παρ. 4α: για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν οι προσφυγές στο ΣτΕ.

ΥΓ: Για διευκόλυνση όλων όσων θέλουν να έχουν άμεση επαφή με αυτά τα δύο πρόσφατα νομοθετήματα, παραθέτουμε τους σχετικούς συνδέσμους:
Το νόμο 4277/2014 (Ρυθμιστικό) μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ.

Το νόμο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή (δε δημοσιεύτηκε ακόμη στο ΦΕΚ) μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ (κατεβάστε το pdf με τίτλο «Ψηφισθέν Νομοσχέδιο»).

(ελήφθη 8-8-2014)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Ρένα χωρίς φρένα στο δρόμο του Σγουρού

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ν.Φ.-Ν.Χ.

http://syntonistikofx.wordpress.com/2014/10/16/perifereia-elegktiko/

 

16/10/2014 / SYNTONISTIKOFX

Έμπρακτη απάντηση έδωσε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην από 2/10 ανοιχτή επιστολή μας και στο αίτημά μας να παρέμβει υπέρ της πράξης 381/2014 του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία μπλοκάρεται η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο και η έγκριση της επιχορήγησης με 7 εκ. ευρώ στον μεγαλοκαπιταλιστή Αλαφούζο για το έργο «Αναβάθμιση του γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας». Υπενθυμίζουμε ότι ο πυρήνας του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποστηρίζει ότι δεν μπορεί η Περιφέρεια να ασκήσει κρατικές αρμοδιότητες αν δεν μεταβιβαστούν σ’ αυτή οι απαιτούμενοι πόροι σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος.

Η περιφερειάρχης, αφού λοιπόν συναντήθηκε με τον εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματία, στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση από κοινού μ’ εκείνον, στην οποία απλά αρκέστηκε να αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τον ίδιο για την πρόθεσή του να καταθέσει αίτηση ανάκλησης της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ίδια ως Περιφερειάρχης επέλεξε να μην παρέμβει υπέρ της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να απόσχει από το καθήκον της, στηρίζοντας ουσιαστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνίας.

Εκτός, βέβαια, αν η ίδια αντιλαμβάνεται τις επιχορηγήσεις για κατασκευή “σουιτών” για επισήμους και προσθήκη χώρων πολλαπλών χρήσεων με εστιατόρια και εμπορικές δραστηριότητες σε αθλητικούς χώρους που εκμεταλλεύονται κατά βάση Ανώνυμες Εταιρείες, ως την ενίσχυση του ρόλου της Περιφέρειας στη κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, όταν δήλωνε στη πρόσφατη Γενική Συνέλευση για τις αρχαιρεσίες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ότι επιδιώκει να καταστήσει την Περιφέρεια πολιτικά και κοινωνικά χρήσιμη για τους πολίτες.

Με τον πιο εύγλωττο τρόπο, λοιπόν, έδειξε πώς εννοεί η ίδια τη μάχη με τα συμφέροντα, τηρώντας στάση Πόντιου Πιλάτου και διευκολύνοντας ουσιαστικά τον Αλαφούζο να διεκδικήσει μια ευμενέστερη για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σημειώναμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας ότι τυχόν θετική έκβαση της επιχορήγησης Αλαφούζου θα χρησιμοποιηθεί ως πρόκριμα από τον μεγαλοκαπιταλιστή Μελισσανίδη και για τη δική του χρηματοδότηση με 20 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια. Η κα Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε με τη στάση της ότι δεν έχει σκοπό να θέσει εμπόδια στις αδηφάγες ορέξεις μεγαλοκαπιταλιστών να απομυζούν το δημόσιο χρήμα. Εξάλλου, δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που εκφράζουν την πλευρά Αλαφούζου, τα οποία δεν διαψεύστηκαν, καταγράφουν την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει σε κάθε περίπτωση τη χρηματοδότηση του έργου.

Αναμένουμε τώρα και τη στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να τοποθετηθεί επί της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της αίτησης ανάκλησης Αλαφούζου. Με δική του, άλλωστε, απόφαση εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση με τον Αλαφούζο και ως εκ τούτου είναι και το αρμόδιο συλλογικό όργανο που οφείλει να δηλώσει και την τωρινή του θέση έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Συντονιστικό Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το Συντονιστικό Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 17/10/2014 με τον Δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και με στελέχη της νέας δημοτικής αρχής και συζήτησε πάνω στα ερωτήματα που έθεσε προς τον Δήμαρχο με την ανοιχτή του επιστολή της 10ης Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα 20/10/2014 έλαβε γνώση της απάντησης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος προς την "Δικέφαλος 1924" Κατασκευαστική ΑΕ σε σχέση με την υποβληθείσα απ' αυτήν υψομετρική μελέτη για το νέο γήπεδο του Δημήτρη Μελισσανίδη, για την οποία είχαμε απευθύνει σχετικό ερώτημα. Η υπηρεσία ζητά από την "Δικέφαλος 1924" ΑΕ επιπλέον έγγραφα και σχέδια, ενώ επισημαίνει ότι αρμόδια όργανα για την έγκριση της μελέτης είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου. Αναμένοντας τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης από τα υπηρεσιακά, αλλά κυρίως τα πολιτικά όργανα του δήμου, θέλουμε να κάνουμε μια πρώτη παρατήρηση:
Δεν είναι μόνο απαίτησή μας αλλά και υποχρέωση της διοίκησης του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος να ενημερώνει τους κατοίκους της πόλης και τα πολιτικά όργανα του δήμου για την εξέλιξη της υπόθεσης· υποχρέωση που δεν απορρέει μόνο από το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης που κρατά από την 1 Σεπτεμβρίου τα ηνία, αλλά από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων και τη διαρκή παρουσία ανήσυχων πολιτών στο αγωνιστικό μετερίζι για την υπεράσπιση της πόλης και του Άλσους της.
Το Συντονιστικό δίνει σήμερα στη δημοσιότητα την απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος προς τη "Δικέφαλος 1924" ΑΕ για το ζήτημα των υψομέτρων και δεσμεύεται να ενημερώσει αναλυτικά για τη συνάντηση της Παρασκευής μόλις ολοκληρωθούν οι συλλογικές του διαδικασίες.
Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο στον εξής σύνδεσμο: http://wp.me/p4KWSA-26
Συντονιστικό Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας
http://syntonistikofx.wordpress.com

 

Επιστροφή στην αρχή


Το Συντονιστικό Κατοίκων Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών καταδικάζει και την τραμπούκικη διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, τον ξυλοδαρμό και τον τραυματισμό δημοτικών συμβούλων από τους ίδιους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ, οι οποίοι εδώ και μήνες προβαίνουν ανεμπόδιστοι σε βίαιες επιθέσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας Κατοίκων και του Συντονιστικού Κατοίκων, σε δημοτικά συμβούλια, στους 17 προσφεύγοντες στο ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση που στην πόλη επιχειρείται να γίνει συζήτηση για τα αρπαχτικά σχέδια του Μελισσανίδη σε βάρος της πόλης και του άλσους της, με το μανδύα της ανέγερσης γηπέδου της ΑΕΚ.

Το χθεσινό περιστατικό είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί μέσα από τις γνωστές «υπαλληλικές» ιστοσελίδες. Ο ηθικός αυτουργός είναι γνωστός, όπως ήταν και στο παρελθόν. Πέραν αυτού, φάνηκε ακόμη πιο καθαρά ποιες πολιτικές δυνάμεις της πόλης στέκονται στο πλευρό των αρπακτικών, υποθάλποντας ή και υποκινώντας τις επιθέσεις των τραμπούκων, όπως ο Γιώργος Αράπογλου, αλλά και ποιες τις ανέχονται επικαλούμενες τη «λογική» και τις ίσες αποστάσεις. Επίσης, η αποτύπωση του περιστατικού στον τοπικό Τύπο δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων για το ρόλο που παίζουν ορισμένα απ' τα τοπικά μέσα "ενημέρωσης".

Το Συντονιστικό εδώ και μήνες έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς, δυστυχώς, να βρει επαρκή και έγκαιρη ανταπόκριση μέσα στα όρια της πόλης. Ήδη από τις 18 Ιουνίου γράφαμε, ενόψει της αντισυγκέντρωσης της Original που κατέληξε στο πογκρόμ της 20ης Ιουνίου κατά των ανθρώπων του Συντονιστικού και του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου της Στρούγκας: "Τι θα γίνει λοιπόν; Θα επιβληθούν οι όροι του δημοκρατικού διαλόγου ή θα επικρατήσει άνευ διαλόγου αυτός που φωνάζει δυνατότερα; Στη μια περίπτωση, θα ζούμε στη Νέα Φιλαδέλφεια με την παράδοση των δημοκρατικών αγώνων και της λαϊκής συμμετοχής. Στη δεύτερη, ίσως οι αρμόδιοι θα πρέπει να σκεφτούν να την μετονομάσουν σε Παλέρμο…".

Η ανοχή και το «κλίμα διαλόγου» αποθρασύνουν τα επιθετικά επιχειρηματικά συμφέροντα που δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μαφιόζικες μεθόδους για να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό έδειξαν και τα χθεσινά γεγονότα. Καθήκον των κατοίκων της πόλης είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αποτρέψουν την επικράτηση του φόβου και των μαφιόζικων πρακτικών. Κάθε ειλικρινής πρωτοβουλία σ' αυτή την κατεύθυνση θα μας βρει δίπλα της.

Και βέβαια, δεν αρκούν μόνον οι καταγγελίες. Χρειάζονται να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την υπεράσπιση της πόλης και του Άλσους της. Χρειάζεται να διασφαλιστεί έμπρακτα, ότι δε θα χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο άλσους.

23-12-2014

Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών

syntonistikofx.wordpress.com

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ας μιλήσουμε επιτέλους ανοιχτά για το γήπεδο Μελισσανίδη

(ελήφθη 29-10-2015)

Πέρασαν δύο χρόνια από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 2/10/2013, η οποία ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο Μελισσανίδη για ανέγερση εμπορικού ποδοσφαιρικού γηπέδου και άλλων εμπορικών χώρων στο οικόπεδο που το 1934 είχε παραχωρηθεί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ για τις ανάγκες των αθλητών της.

Από τότε η πόλη μας βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό και δυσλειτουργία. Ο δημόσιος διάλογος γύρω από τη σκοπιμότητα κατασκευής του γηπέδου επιδιώχθηκε να μονοπωληθεί από αυτούς που στηρίζουν το σχέδιο, καταπνίγοντας ταυτόχρονα με όλα τα μέσα κάθε άλλη φωνή. Οι πρωτοβουλίες που διαμορφώθηκαν μέσα στην πόλη και έθεταν σε κριτική το σχέδιο, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν ομαλά και στα πλαίσια των στοιχειωδών έστω δημοκρατικών κανόνων: δημόσιες εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν ή διακόπηκαν βίαια (Πρωτοβουλία Κατοίκων, Συντονιστικό Κατοίκων, Δύναμη Πολιτών, Δημοτικό Συμβούλιο κλπ.), η χρήση των ένδικων μέσων λοιδωρήθηκε (αιτήσεις ακυρώσεως των “17” και του δήμου στο ΣτΕ), η κριτική δια του τύπου έγινε επικίνδυνη υπόθεση (ξυλοδαρμοί, απειλές, αποσιωπήσεις κλπ.). Ζήσαμε μια σκοτεινή περίοδο.

Το σχέδιο Μελισσανίδη εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, αν και πρόκειται για ένα σχέδιο αμφίβολης νομιμότητας και αμφίβολης χρησιμότητας για τη Νέα Φιλαδέλφεια, την Αττική γενικότερα και την ΑΕΚ ειδικότερα.

Για τη Νέα Φιλαδέλφεια, το σχέδιο Μελισσανίδη σημαίνει κυρίως την άλωση της πόλης και του πνεύμονά της, του δάσους της, από τα μεγάλα και μικρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα, την επιδείνωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση, τη γενικότερη υποταγή των πολλών στα συμφέροντα του Μελισσανίδη και λίγων επιχειρηματιών της εστίασης. Σημαίνει μια αβίωτη καθημερινότητα στη διάρκεια της κατασκευής του έργου, χωρίς ωστόσο να έχει να προσμένει κανείς κάτι θετικό από τη λειτουργία του.

Για την Αττική, το σχέδιο Μελισσανίδη έρχεται να προστεθεί σ' εκείνα τα μεγαλεπήβολα σχέδια που μας κληροδότησαν τα κουφάρια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και 15 δις ευρώ χρεών, χωρίς το λεκανοπέδιο και οι κάτοικοί του να ωφεληθούν σε τίποτα. Έρχεται να βάλει ευθέως το χέρι στην τσέπη των κατοίκων της ταλαιπωρημένης Αττικής για να επωφεληθεί ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας με την άμεση δημόσια χρηματοδότηση του κερδοσκοπικού του σχεδίου.

Για την ΑΕΚ, το σχέδιο Μελισσανίδη δεν είναι “η επιστροφή στα πάτρια εδάφη”.

Είναι η αφαίρεση για πενήντα χρόνια του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του ερασιτεχνικού σωματείου και το οριστικό ξεσπίτωμα όλων των τμημάτων της, πλην του ποδοσφαιρικού.

Τη Δευτέρα 2/11/2015, δύο χρόνια μετά την επί της αρχής έγκριση του σχεδίου Μελισσανίδη, το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ξανά για να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Αυτή τη φορά το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά, με σεβασμό στη διαδικασία, και να απορρίψει εμπεριστατωμένα τη μελέτη. Το γήπεδο Μελισσανίδη δεν είναι αυτονόητα θετικό για την πόλη. Τα όσα επισήμανε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και η ομάδα των ειδικών επιστημόνων, όπως επίσης και τα επιχειρήματα κατά της κατασκευής που έχουν διατυπωθεί όλο αυτό το διάστημα στην πόλη μας επαρκούν για να σκεφτεί και να κρίνει το ανώτατο όργανο του δήμου με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και μόνον αυτό. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που σκοπεύουν να στηρίξουν τη μελέτη και το έργο αναλαμβάνουν και την ευθύνη της επερχόμενης καταστροφής.

Δεν αρκεί όμως μόνο μια αρνητική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία εξάλλου δεν είναι δεσμευτική για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα εκδώσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Ο δήμος πρέπει ενεργητικά να επιδιώξει την κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) και των υπόλοιπων διατάξεων του Ν. 4277/14, να αποτρέψει τον ακρωτηριασμό της πόλης κατά τα 500 περίπου στρέμματα του δάσους που επιφέρει το ΡΣΑ και να ασκήσει τις εξουσίες του για την προστασία και βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του προσφυγικού συνοικισμού και του Άλσους. Η δημοτική αρχή πρέπει να πάψει να συνομιλεί με εξευτελιστικούς όρους με το Μελισσανίδη και τους ανθρώπους του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, πριν να είναι αργά. Πρέπει να εξαντλήσει τα πολιτικά και νομικά μέσα που διαθέτει για να επιβάλλει την τροποποίηση της μελέτης του έργου προς όφελος της πόλης, κατ' ελάχιστον στη βάση των πορισμάτων του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και της ομάδας ειδικών επιστημόνων.

Δεν έχει, όμως, μόνο ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας ευθύνες για την πορεία των πραγμάτων.

Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να απορρίψει με τη σειρά της τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου Μελισσανίδη και να αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό της τη χρηματοδότησή του με 20 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι δεσμεύτηκαν κατά την ψήφιση του περσινού προϋπολογισμού της περιφέρειας η Ρένα Δούρου και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης οικονομικών, αν και δεν υλοποίησαν ως τώρα τη δέσμευσή τους. Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να σταματήσει να μεταχειρίζεται προνομιακά το Μελισσανίδη και να αξιοποιήσει τους πόρους της εκεί που πράγματι χρειάζονται: στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε συνθήκες σκληρής οικονομικής κρίσης. Είναι απαραίτητο με το ζήτημα να ασχοληθεί το περιφερειακό συμβούλιο για να ακουστούν οι θέσεις των συμβούλων, των παρατάξεων και της περιφερειακής αρχής έναντι του σχεδίου Μελισσανίδη.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, αντί να χαριεντίζεται μπροστά στις κάμερες με το Μελισσανίδη και τα άλλα παιδιά, ζηλεύοντας τη δόξα του Γιάννη Μανιάτη, πρέπει να προωθήσει στη βουλή την κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής και των υπόλοιπων διατάξεων του Ν. 4277/14, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί από τη θέση της αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του 2014.

Άλλη λύση δεν υπάρχει. Το σχέδιο Μελισσανίδη είναι επιβαρυντικό για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Αττική, κοστίζει πολλά λεφτά στο ελληνικό δημόσιο και στην τσέπη του καθενός μας, δεν καλύπτει τις ανάγκες της ΑΕΚ και έχει ήδη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα μπορούσε να λύσει, σε όλα τα επίπεδα.


Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της Νέας Φιλαδέλφειας από τα μεγάλα και μικρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να την αλλάξουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των κατοίκων και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ειδικά στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού.


ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ


Επικοινωνία: kypalnf@gmail.com
Σύντομα θα λειτουργήσει το μπλογκ της ΚΥΠΑΛ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://kypalnf.wordpress.com

 

Επιστροφή στην αρχή