Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Μοσχάτο-εκβολές Κηφισού 2  (για προηγούμενα κείμενα πιέστε εδώ)

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ www.mesopotamia.gr

ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Ιππόδρομος: Κυκλοφοριακά έργα στην παραλία: Παραλία Φλοίσβου: Οικόπεδο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής:

Μαρίνα Αλίμου: Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού, Ηλιούπολη

 Για άλλα Θέματα Σαρωνικού: Πειραιάς Δραπετσώνα Νίκαια Κορυδαλλός Καστελλα Νέο Φάληρο

Γλυφάδα Βούλα-Υδρούσα: Παραλίες ΕΟΤ στο Σαρωνικό Καβούρι-Βουλιαγμένη: Λαγονήσι Ανάβυσσος

 

ΜΟΣΧΑΤΟ-«Ολυμπιακό» δώρο 240 στρεμμάτων στο κεφάλαιο

«Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» και Δήμος Μοσχάτου ετοιμάζονται να παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο άλλη μια δημόσια έκταση, πολύτιμη για τους κατοίκους της περιοχής

Η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» - δημιούργημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - παραδίδει τη δημόσια περιουσία στο κεφάλαιο με τη συναίνεση και των δημοτικών αρχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι η περίπτωση μιας έκτασης 240 στρεμμάτων στο Δήμο Μοσχάτου, στην περιοχή του Φαληρικού Ορμου αμέσως μετά τις εκβολές του ποταμού Ιλισσού. Το «σχέδιο» έχει ως εξής: Η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», προκειμένου να «ξεφορτωθεί» μια μη επικερδή - για την ίδια - έκταση, προτείνει την παραχώρησή της στο Δήμο Μοσχάτου... υπό προϋποθέσεις. Προτείνει να ακολουθήσει ο Δήμος ένα από τα τρία σενάρια για την «αξιοποίηση» του χώρου. Τα σενάρια αυτά καταλήγουν, σε κάθε περίπτωση, σε ξεπούλημα σε ιδιώτες.

Αναλυτικά: Στην πρώτη περίπτωση μιλάει για παραχώρηση τμήματος της έκτασης σε «ιδιώτη - ανάδοχο». Και αναφέρει προκλητικά ότι ο ιδιώτης «θα αποζημιωθεί από την εμπορική λειτουργία του κέντρου». Στη δεύτερη περίπτωση προτείνεται «άμεση παραχώρηση από την Εταιρεία στο Δήμο του συνόλου της εκτάσεως», ενώ σημειώνεται πως ο Δήμος «αναλαμβάνει την ευθύνη του συνόλου των έργων», «με μέθοδο της δικής του επιλογής». Ως γνωστόν τα ταμεία των δήμων είναι άδεια και η «επιλογή» θα είναι και πάλι η παραχώρηση - μέσω ενοικίασης ή των περιβόητων ΣΔΙΤ - σε ιδιώτη.

Στην τρίτη και τελευταία περίπτωση, προτείνεται η ανάπλαση της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία δημόσιου έργου ή ενδεχομένως σύμπραξης (σ.σ. με τον ιδιωτικό τομέα)». Και σε αυτή την πρόταση ο χώρος τελικά θα αξιοποιηθεί από το κεφάλαιο με τις γνωστές συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» θεωρεί ότι η «προσφορότερη λύση εμπίπτει στο πρώτο βασικό σενάριο». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι «το 55-60% της συνολικής έκτασης των περίπου 240 στρεμμάτων» θα «διαμορφωθεί σε χώρο πάρκου». Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της ΑΕ, μεταξύ των... «ήπιας μορφής» εγκαταστάσεων συμπεριλαμβάνονται ένα γήπεδο χωρητικότητας περίπου 3.000 θεατών και κερκίδες ύψους 8,5 μέτρων, δύο κτίρια αποδυτηρίων, άλλα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και γήπεδα 5Χ5 με κτίρια αποδυτηρίων κ.ά.

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ταξιάρχης Παπαντώνης (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) ενέκριναν - στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Νοέμβρη - την παραχώρηση. Το μόνο που βρήκε να πει ήταν πως θα... διεκδικήσει λιγότερες εγκαταστάσεις! Ουσιαστικά αποδεχόμενη την πρόταση δέχτηκε τη συμμετοχή ιδιώτη στην «αξιοποίηση του χώρου». Ο νεοεκλεγής (η θητεία του ξεκινάει απ' τις αρχές του έτους) δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μοσχάτου» Θωμάς Πέππας, παρακολούθησε το δημοτικό συμβούλιο και μίλησε στο «Ρ». Υπογράμμισε ότι η ΔΑΣ «επιμένει στην ανάγκη να αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί χώροι δημόσια περιουσία και να μην περάσουν στη δικαιοδοσία μιας ΑΕ, με τον κίνδυνο μετοχοποίησής τους». Προτείνει «να συσταθεί κρατικός φορέας διαχείρισης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις μελέτες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση του λαού». Τόνισε, τέλος, πως η ΔΑΣ «θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης».

Ριζοσπάστης 8-12-06

 

Επιστροφή

 

ΜΟΣΧΑΤΟ: 240 στρέμματα έτοιμα προς αξιοποίηση

Ø      Μετά την παραχώρηση της έκτασης, που αποτελεί τμήμα του φαληρικού Oρμου, από τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» στον Δήμο Μοσχάτου

Στον Δήμο Μοσχάτου θα παραχωρηθεί, εκτός απροόπτου, το τμήμα του φαληρικού όρμου ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού. Η παραχώρηση της έκτασης στον δήμο ήταν η μία από τις λύσεις που πρότεινε η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», προκειμένου να δρομολογηθεί με κάποιον τρόπο η αξιοποίηση αυτού του τμήματος του φαληρικού θαλάσσιου μετώπου. Εφόσον ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, ο δήμος θα αποκτήσει την ιδιοκτησία της έκτασης και θα αναλάβει ιδίοις εξόδοις τη δημιουργία οικολογικού πάρκου στο 55-60% της έκτασης και αθλητικών εγκαταστάσεων στο υπόλοιπο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νομοσχέδιο για τη μεταολυμπιακή χρήση των ακινήτων. Η αδόμητη έκταση των 240 στρεμμάτων είναι το τμήμα του φαληρικού όρμου ανάμεσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο γήπεδο του Beach Volley και ως εκ τούτου εντάχθηκε στον ολυμπιακό σχεδιασμό της περιοχής. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο τμήμα ατύχησε δύο φορές: Αρχικά, όταν μέσα στον προολυμπιακό πανικό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων αναβλήθηκε για μετά τους Αγώνες η ανάπλαση του φαληρικού όρμου (προέβλεπε μετακίνηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, δημιουργία αντιπλημμυρικών καναλιών και σύνδεση της παραλιακής ζώνης με τους όμορους δήμους). Στη συνέχεια, όταν η υπόσχεση δημιουργίας οικολογικού πάρκου μεταφράστηκε... σε φύτευση μερικών δενδρυλλίων, τα οποία και ξεράθηκαν περίπου δύο μήνες αργότερα.

Το μόνο που φρόντισε η Πολιτεία για την περιοχή ήταν να ξεκαθαρίσει το μέλλον της. Ο νόμος για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ακινήτων (ν. 3342/05, άρθρο 22) ορίζει συγκεκριμένες χρήσεις για το οικόπεδο (οικολογικό πάρκο και ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις), ενώ το Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ολυμπιακών Πόλων (ΕΣΟΑΠ) ορίζει μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια κτιρίων τα 2.500 τ.μ., με μέγιστο ύψος τα 8,5 μέτρα.

Τρία σενάρια

Στις αρχές του 2006, η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» ξεκίνησε διαβουλεύσεις με το δήμο Μοσχάτου, προκειμένου να βρεθεί λύση. Η εταιρεία πρότεινε (στις 29 Ιουνίου) τρία εναλλακτικά σενάρια για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος:

1. την αυτοχρηματοδότηση της κατασκευής των εγκαταστάσεων με παραχώρηση των αθλητικών χώρων σε ιδιώτη (μέσω διαγωνισμού)

2. την παραχώρηση της έκτασης και της ευθύνης υλοποίησης των έργων στο δήμο Μοσχάτου

3. την υλοποίηση των έργων με δημόσια δαπάνη, υπό την ευθύνη της Γενικής Γραματείας Αθλητισμού.

Το θέμα μετατέθηκε για τη μετεκλογική περίοδο και τελικά στις 28 Νοεμβρίου το νέο δημοτικό συμβούλιο του Μοσχάτου αποφάσισε να προκρίνει τη δεύτερη λύση, δηλαδή να ζητήσει την ιδιοκτησία των 240 στρεμμάτων, αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας όλα τα υπόλοιπα.

Η απόφαση του Δήμου

«Επιθυμούμε να αναλάβουμε οι ίδιοι την ανάπλαση της έκτασης, η οποία θα μείνει πιστή στο πνεύμα των όσων έχουν αποφασιστεί», ανέφερε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Μοσχάτου αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος έχει αναλάβει το χειρισμό της υπόθεσης. «Στην περιοχή θα δημιουργηθεί οικολογικό πάρκο και αθλητικές εγκαταστάσεις· οι τελευταίες όμως σε μικρότερη έκταση από αυτή που ήθελε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Θέλουμε λιγότερα γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ ο στίβος (που πρέπει να κατασκευαστεί και να παραδοθεί σε φορείς αθλητισμού του Πειραιά) να είναι για 500 θεατές και όχι για 3.000, με κερκίδες χαμηλότερες των 8,5 μέτρων. Για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου δεν έχουμε ακόμα καταλήξει: υπάρχει η σκέψη να ενταχθούν στο Δ΄ ΚΠΣ μέσω της νομαρχίας Πειραιά, ή να χρηματοδοτηθούν μέσω της παραχώρησης αθλητικών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες, εφόσον εξασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή. Ελπίζουμε τα έργα να ολοκληρωθούν από την παρούσα δημοτική αρχή».

«Χωρίς μεταβολές»

Η επιλογή της δεύτερης λύσης δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τα Ολυμπιακά Ακίνητα, καθώς για την τρίτη λύση (υλοποίηση από το Δημόσιο) είχαν ήδη εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 8 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο το δημοτικό συμβούλιο διατυπώνει την απόφασή του να προχωρήσει στα έργα προκαλεί ανησυχία στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., η οποία με νεότερη επιστολή της προς το δήμο Μοσχάτου (13 Δεκεμβρίου) αποδέχεται μεν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητάει δε από το δήμο να δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει το σύνολο όσων έχουν ήδη οριστεί, χωρίς μεταβολές.

Εφόσον, λοιπόν, ξεκαθαριστούν τα διαδικαστικά, μένει ο δήμος Μοσχάτου να διαψεύσει την κοινή πρακτική των δήμων απέναντι σε ανάλογα έργα (δηλαδή τη διασπάθιση κονδυλίων, την παράδοση ημιτελών έργων και τη σταδιακή τους εγκατάλειψη) και να παραδώσει έναν σύγχρονο και όμορφο χώρο πρασίνου και αθλητισμού στους πολίτες του...

Η ανάπλαση ολόκληρου του φαληρικού Oρμου

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα που συνδέθηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η ανάπλαση όλου του φαληρικού Oρμου. Ενα έργο που θα «απάλυνε» τη βίαιη εισχώρηση του παραλιακού μετώπου μέσα στη θάλασσα στις δεκαετίες ’70 και ’80, που θα βοηθούσε να επανασυνδεθούν οι παράκτιοι δήμοι με το θαλάσσιο μέτωπό τους και θα ρύθμιζε προβλήματα σχετικά με την αντιπλημμυρική τους θωράκιση. Δυστυχώς, η ανάπλαση του φαληρικού όρμου ήταν ένα από τα πρώτα έργα που «θυσιάστηκαν» προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων: η κατασκευή του μετατέθηκε γενικώς και αορίστως μετά τη λήξη των Αγώνων και μέχρι σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα.

Κύριος στόχος του έργου (μελετητική ομάδα «Φάληρο 21», από περίπου δέκα μελετητικά γραφεία) είναι η σύνδεση του οικιστικού ιστού με την παραλιακή ζώνη, η οποία επιτυγχάνεται σήμερα μόνο μέσω της Εσπλανάδας. Τα σχέδια προβλέπουν την κατάργηση του σημερινού υπερυψωμένου αυτοκινητοδρόμου (που ανακόπτει οπτικά και λειτουργικά την πόλη από τη θάλασσα) και τη μετακίνησή του 90 μέτρα νοτιότερα, σε χαμηλότερο επίπεδο από ένα τεχνικά διαμορφωμένο γραμμικό πάρκο. Τη νέα παραλιακή θα διασχίζουν δύο ανισόπεδες διαβάσεις. Στη θέση της καταργούμενης λεωφόρου προβλέπεται να κατασκευαστεί θαλάσσιο κανάλι πλάτους 35 μ., που θα επαναφέρει την επαφή της θάλασσας με την πόλη και θα λύσει τα προβλήματα πλημμυρών της περιοχής. Στο ίδιο έργο της ανάπλασης περιλαμβάνεται η κατασκευή μικρότερων αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και άλλα αισθητικά έργα. Η ολοκλήρωση των έργων έχει προϋπολογισμό στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. έχουν προβλέψει την απαραίτητη γη για την πραγματοποίησή τους. Το μόνο που μένει είναι να υπάρξει η σχετική βούληση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/12/2006_209090

 

Επιστροφή

 

«Χωρίς άδεια το τσίρκο MUNDIAL στο Μοσχάτο»

Ανευ αδείας λειτουργεί το τσίρκο MUNDIAL στο Μοσχάτο, όπως διαπίστωσε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τις καταγγελίες φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων.

Οι συνθήκες υγιεινής του τσίρκου κρίθηκαν απαράδεκτες για τη δημόσια υγεία από την υγειονομική υπηρεσία της νομαρχίας. Η ΠΟΦΥΖΩ (Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής) επισημαίνει ότι «εκτός από την άδεια λειτουργίας που δεν υπάρχει και αφορά θέματα ασφάλειας των θεατών από πτώση τέντας, πυρκαγιά, ηλεκτροπληξία κ.ά., τίθεται και ένα ηθικό ζήτημα. Που δεν είναι άλλο από τα ζώα που συμμετέχουν στις παραστάσεις και προέρχονται από παράνομο εμπόριο απειλούμενων ειδών». Επίσης, τονίζει η ΠΟΦΥΖΩ, «συμμετέχουν σε θεάματα αφού προηγουμένως, για να μπορούν να είναι έτοιμα και πειθαρχημένα, έχουν υποστεί βασανισμό και σαδιστική εκπαίδευση». Εκπροσωπώντας την οργάνωση η Ρόζα Μηνακούλη μας μετέφερε ότι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, «θα διακοπεί η συμφωνία με το τσίρκο MUNDIAL». Καιρός είναι, πάντως, να βάλει και το χεράκι του ο Δήμος Μοσχάτου, ώστε να διακοπεί το γρηγορότερο η παράνομη λειτουργία του. Φ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/01/2007

 

Επιστροφή

 

Στην συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου το δημοτικό συμβούλιο του Δημου Μοσχάτου ψήφισε με 16 ψήφους υπέρ και 5 κατά το ψήφισμα της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας κατά της αναθεώρησης των αρθρων 24, 100 και 117.

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Σταυροπούλου από τους "Πολίτες εν δράσει"

 

Επιστροφή

 

1-3-07

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ

 

Μοσχατιώτες - Μοσχατιώτισσες,

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι κάτοικοι της περιοχής μας είχαν την τύχη να περπατούν δίπλα στην θάλασσα να κολυμπούν, να ψαρεύουν, να χαίρονται μικροί και μεγάλοι την παραλία του Μοσχάτου. Σήμερα ζώντας σε μια τσιμεντούπολη η επαφή μας, ακόμα και οπτική, με την θάλασσα έχει χαθεί.

Φίλοι και φίλες,

Η κατάσταση είναι ακόμη και σήμερα αναστρέψιμη.

Η παραλία του Μοσχάτου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσα δροσιάς για την πόλη μας και τις γύρω περιοχές. Σ' ένα ΠΑΡΚΟ  με  δέντρα  δίπλα  στη  θάλασσα,   με  παιδική χαρά  και παγκάκια. Δηλαδή σ ένα χώρο ελεύθερο, φιλικό, ανοικτό σε όλους.

εμείς που βλέπουμε ότι η μόνη διέξοδος και ανάσα ζωής για τους κατοίκους του Μοσχάτου είναι η παραλία, και που είδαμε την τσιμεντοποίηση του φαληρικού όρμου (τεράστια ποσά για κτίσματα άχρηστα μετά την Ολυμπιάδα), δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι θεατές. Η παραλία μας μετά από παρεμβάσεις που ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του '60 από τη Χούντα με το «τείχος του αίσχους» έγινε σωρός από χώματα. Απροσπέλαστη για τους κατοίκους της.

 

Και αυτό το χώρο τον έχουμε ανάγκη. Ιδιαίτερα σήμερα.

Γιατί ο Κηφισός είναι πλέον σκεπασμένος και δε λειτουργεί σαν φυσικός αεραγωγός του λεκανοπεδίου.

Γιατί εξαιτίας της Λεωφόρου Κηφισού παντός είδους ρύποι κατακλύζουν την πόλη μας.

Γιατί κι από τις δυο πλευρές του Κηφισού τα σπίτια θάφτηκαν από τον τσιμεντένιο όγκο της Λεωφόρου.

Γιατί  η   ήδη   υποβαθμισμένη   από   τις   βιομηχανίες   και   βιοτεχνίες   περιοχή   μας υποβαθμίζεται κι άλλο από τα τεράστια κτίρια της πρώην παραλιακής και τη μετατροπή του Νέου Φαλήρου σε οδικό κόμβο.

Αγωνιζόμαστε και ζητάμε:

  • απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στην παραλία
  • δημόσια ιδιοκτησία για ελεύθερη χρήση από τους πολίτες (χωρίς εισιτήριο)
  • εξασφάλιση σωστής πρόσβασης

διαμόρφωση χώρου πρασίνου με δεντροφύτευση, παγκάκια, παιδική χαρά.

Ας   πούμε   όχι   στην   τσιμεντοποίηση   και   εμπορευματοποίηση   των   τελευταίων ελεύθερων χώρων.  Ας σώσουμε την παραλία του Μοσχάτου !

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ

 

Επιστροφή

 

Μοσχάτο, 28-2-07

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Νο 4

Δράσεις της Κίνησης πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» www.mesopotamia.gr

στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2007

Το πρώτο δίμηνο του έτους 2007 πραγματοποιήθηκαν οι εξής δραστηριότητες:

Πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα της Κινηματογραφικής Λέσχης  5 εκδηλώσεις στο «Σπίτι της Μεσοποταμίας», που περιελάμβαναν την προβολή  13 συνολικά ταινιών μικρού μήκους και συζήτηση με τους δημιουργούς τους.

Συνεχίστηκαν τα μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα στο «Σπίτι της Μεσοποταμίας» τα απογεύματα  (07:00 – 08:30) της  Τετάρτης και του Σαββάτου.

 Με την ευκαιρία της Τσικνοπέμπτης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία γλέντι μελών και φίλων στο Σπίτι της Μεσοποταμίας.

Η Μεσοποταμία συμμετείχε σε συνάντηση συλλογικοτήτων και δημοτικών παρατάξεων των παράλιων Δήμων από το Μοσχάτο έως την Γλυφάδα, που διοργανώθηκε στις 9/2 από τον Δήμο Ελληνικού με θέμα την κοινή δράση για θέματα διαχείρισης της παραλίας με την ευκαιρία κατάθεσης από την υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς πρότασης χρηματοδότησης από το Δ΄ Κ.Π.Σ. έργων στην παραλία.

Η   Μεσοποταμία συμμετείχε την Καθαρή Δευτέρα σε συνεργασία με το Δήμο Μοσχάτου, τις δημοτικές παρατάξεις και τις κινήσεις πολιτών Μοσχάτου στα παραδοσιακά κούλουμα, στην παραλία του Μοσχάτου.  Προβλήθηκαν με την ευκαιρία αυτή το αίτημά μας: Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ και η θέση μας για το Καρναβάλι του Μοσχάτου. Για το λόγο αυτό διανεμήθηκαν και οι προκηρύξεις που επισυνάπτονται.

Η Μεσοποταμία συνυπόγραψε με άλλες οργανώσεις κείμενα για την μη αναθεώρηση  του άρθρου 14 του Συντάγματος για τα Δάση, και κείμενο για την διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του πρώην Ιππόδρομου της Καλλιθέας.

Πραγματοποιήθηκαν οι δύο τακτικές συνελεύσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και μια έκτακτη με αποκλειστικό θέμα το Καρναβάλι του Μοσχάτου

Για όλες τις δράσεις της Μεσοποταμίας μπορείτε να βρίσκετε πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.mesopotamia.gr

Η Γραμματεία της «Μεσοποταμίας»

 

Επιστροφή

 

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Μήπως έκλεισε πια τον κύκλο του;

Η Αποκριά είναι μια Διονυσιακή γιορτή που επέζησε, παρά την αντίθετη θέση της εκκλησίας. Στηρίζεται στη σάτιρα, την ανατροπή της καθημερινότητας με το μασκάρεμα, που πίσω από την ανωνυμία της στολής δίνει την δυνατότητα αλλαγής ρόλων. Αποκριά είναι η κριτική στα κακώς κείμενα της κάθε εξουσίας. Αποκριά σημαίνει σεξουαλική απελευθέρωση, γιορτή για το τέλος του χειμώνα και χαρά για την επικείμενη άνοιξη.

Χαρακτηριστικά της Αποκριάς είναι τα πανάρχαια γαμοτράγουδα, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο: παπάδες, καλόγερους, γέρους και δημογέροντες, οικογενειακές σχέσεις κτλ..

Τι σχέση έχει το καρναβάλι του Μοσχάτου με την Αποκριά;

Εκδηλώσεις χωρίς σάτιρα, χωρίς αυθορμητισμό, φτιαγμένες με μια αισθητική τηλεοπτικού σόου που ανταγωνίζεται επάξια τις πρωινάδικες εκπομπές της τηλεόρασης.

Ακόμα και θετικές προσπάθειες όπως η εκδήλωση για την παράδοση την Τσικνοπέμπτη ή το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, χάνονται στη φτήνια των «μεταλλαγμένων» βραζιλιάνων χορευτριών που έκαναν το καρναβάλι του Μοσχάτου διάσημο για τις οφθαλμολάγνες επιδόσεις του.

Η παρέλαση, αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, είναι και αυτή προσαρμοσμένη στα μέτρα της TV, με «διατεταγμένο» κέφι μπροστά στις κάμερες, δίχως τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας - αν εξαιρέσει κανείς τα σχολεία που κι αυτά σύρονται (και περιορίζονται) απλά να παρελάσουν, με δέλεαρ τις πολύ χαμηλές τιμές για τις προκάτ στολές που διατίθενται στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Το τηλεοπτικό καρναβάλι του Μοσχάτου δε μας αφορά, κοστίζει πολλά και μας στερεί τη δυνατότητα να γίνονται στο δήμο μας πραγματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο τον χρόνο.

Μήπως μετά από 20 χρόνια ο θεσμός υπό τη μορφή αυτή έκλεισε πια τον κύκλο του και πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας για ένα Καρναβάλι με μεγαλύτερη συμμετοχή, μακριά από την TV, με εκδηλώσεις που να χαρακτηρίζονται από αυθορμητισμό, σάτιρα και πραγματικό κέφι;

ΝΑΙ στη Αποκριά, την ανθρώπινη επαφή, τη συμμετοχή, το πείραγμα, τον ερωτισμό. ΟΧΙ στο σεξισμό, το δήθεν κέφι,      την παθητική παρακολούθηση, τη φτήνεια, την υποβάθμιση των ανθρώπινων σχέσεων.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ   ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ

www.mesopotamia.gr

 

Επιστροφή

 

Η παραλία του Μοσχάτου τρία χρόνια μετά τους Αγώνες γέμισε παράγκες και μπάζα

Μάνος Χαραλαμπάκης

Παραλία Μοσχάτου 2003, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: μπάζα, σκουπίδια, παράγκες βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το μήκος και το πλάτος της παραλίας, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως και τις Τζιτζιφιές.

Εικόνα απέραντου σκουπιδότοπου. Ελάχιστοι κάτοικοι της περιοχής κατηφορίζουν στην παραλία. Και να το ήθελαν, η πρόσβαση για τους πεζούς μέσα από τις λεωφόρους είναι αδύνατη.

Παραλία Μοσχάτου 2007, τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: μπάζα, παλιοσίδερα, καδρόνια, βαρέλια, πλαστικά, έχουν δημιουργήσει έναν σκουπιδότοπο στον περιοχή που είχε αναπλαστεί και φυτευτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εικόνα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Beach Volley δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από την εικόνα της παραλίας το 2003...
Διαδρομές στα σκουπίδια

Η «μίνι χωματερή», που είχε απομακρυνθεί λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ξανά εκεί. Όσο για τους κατοίκους, και σήμερα ελάχιστοι είναι οι... τολμηροί που επιχειρούν να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα. Οι διάδρομοι περιπάτου και οι λωρίδες τυφλών δίπλα στο νερό δεν χρησιμοποιούνται από κανέναν. Τα φυτά που είχαν φυτευτεί στην παραλία λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αφέθηκαν στην τύχη τους και ξεράθηκαν. Όσο για τα λάστιχα ποτίσματος, μετά δυσκολίας διακρίνονται ανάμεσα στους σωρούς των σκουπιδιών.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος στον Δήμο Μοσχάτου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, «πράγματι η κατάσταση είναι αυτή, δηλαδή η παραλία είναι όπως ήταν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος των σκουπιδιών οφείλεται στην επιχείρηση απομάκρυνσης των Τσιγγάνων που είχαν καταλάβει τον χώρο μετά τους Αγώνες». Η «επιχείρηση» ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, σχεδόν τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες...

«Σήμερα δεν υπάρχει καν δυνατότητα να φτάσει κανείς στην παραλία. Κι όμως, παλαιότερα κάποιοι έκαναν ακόμη και μπάνιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικός κ. Σπύρος Πάγκαλος από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία».

Καθυστερούν τα έργα

Τα έργα υποδομής - η κατασκευή πρόσβασης για τους πολίτες, ο αντιπλημμυρικός αγωγός, αλλά και τα σχέδια για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση του χώρου - καθυστερούν. Ο Δήμος Μοσχάτου σχεδίαζε την κατασκευή πάρκου και μίνι αθλητικών χώρων για τους δημότες, δηλαδή στίβο και γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5. «Πριν από μερικούς μήνες τα Ολυμπιακά Ακίνητα μας ζήτησαν να επιλέξουμε αν επιθυμούμε να μας παραχωρηθεί η έκταση ή αν θέλαμε να παραχωρηθεί σε ιδιώτη», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Ευθυμίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κρατήσει τον χώρο.

«Ωστόσο», προσθέτει ο αντιδήμαρχος, «πριν από ένα δεκαήμερο τα Ολυμπιακά Ακίνητα μας ενημέρωσαν ότι μας παραχωρούν για 15 χρόνια μόνο ένα λοφίσκο, δηλαδή το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης του... ολυμπιακού σκουπιδότοπου»!

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18788&m=N17&aa=1

 

Επιστροφή

 

η κίνηση πολιτών ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ οργανώνει την Κυριακή 6 Μαΐου στις 19.00΄ στην πλατεία Μεταμόρφωσης του Μοσχάτου ανοιχτή συγκέντρωση/συζήτηση με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις για την παραλία του Μοσχάτου.

 Ομιλητές θα είναι οι:

- Μαριλένα Ιατρίδου, οικολόγος

- Νίκος Μπελαβίλας, Λέκτορας αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π.

- Ηλίας Γιαννίρης, Παρατηρητήριο Ελεύθερων χώρων Αθήνας

 Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Δήμαρχος Μοσχάτου κ. Ταξιάρχης Παπαντώνης.

 Έχουν κληθεί όλοι οι τοπικοί φορείς και δημοτικές παρατάξεις.

 Θα δοθεί ο λόγος σε όποιον/όποια το επιθυμεί για ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Είναι μια ευκαιρία για ουσιαστική ενημέρωση και έκφραση όλων των απόψεων. 

Η Γραμματεία

 

Επιστροφή

 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ ΩΡΑ 18:30 

Απελευθερώνουμε την παραλία από τα συρματοπλέγματα της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.»

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Μακρυγιάννη και Αγ. Κωνσταντίνου

 Την κινητοποίηση την διοργανώνει η Συντονιστική επιτροπή Αγώνα του Μοσχάτου, στην οποία εκτος της Μεσοποταμίας μετέχουν ο Δήμος Μοσχάτου, και πολλοί φορείς της πόλης.

 

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ

Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;

 

Την τελευταία εβδομάδα η "Ολυμπιακά ακίνητα Α.Ε." προχώρησε στο κλείσιμο με συρματοπλέγματα της πρόσβασης στην παραλία του Μοσχάτου.

Θεωρούμε την παραλία καταπατημένο χώρο αυτή τη στιγμή από την εμπορική εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και ζητάμε:

1. το χαρακτηρισμό της παραλίας ως χώρο πρασίνου και τη λειτουργία της ως δημόσιο ελεύθερο πάρκο

2. να προσφύγει ο δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη σωτηρία του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας αμφισβητώντας την συνταγματικότητα του νόμου 3342/05 ο οποίος παραχώρησε την διαχείριση της παραλίας στην εμπορική εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., ενώ δεν υπάρχει κανένα ολυμπιακό ακίνητο, δεν έγινε κανένα έργο στην περιοχή μας.

3. να μη γίνει καμία επέμβαση, κανένα έργο στην παραλία αν πρώτα δεν υλοποιηθούν τα έργα της Μεταολυμπιακής φάσης (αντιπλημμυρική προστασία και πρόσβαση στην παραλία) 

«ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ»

www.mesopotamia.gr

 

Επιστροφή

 

Παραλία Μοσχάτου   Γκρέμισαν τα συρμάτινα τείχη

Του ΑΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια», ιδιαίτερα όταν πας να το κάνεις στο τελευταίο ελεύθερο κομμάτι τής τόσο επιβαρημένης παραλιακής ζώνης: την αδόμητη έκταση των 240 στρεμμάτων στο Μοσχάτο ανάμεσα στο ΣΕΦ και στο γήπεδο beach volley, όπου χθες το απόγευμα σε πανηγυρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποκαθηλώθηκαν τα όσα συρματοπλέγματα την είχαν περιφράξει.

Αυτή τη φορά δεν ήταν οι «νονοί της νύχτας», όπως ελέχθη, που έκλεισαν την πρόσβαση στις παραλίες, αλλά τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Μια βόλτα νωρίτερα από το Μοσχάτο σε προϊδέαζε για το τι θα ακολουθούσε. Παντού πανό, αφίσες και φέιγ βολάν «Μοσχατιώτες - Μοσχατιώτισσες Ξεσηκωθείτε!». Στον χώρο διαμαρτυρίας μοιράζονταν μαύρες σημαίες, πλακάτ, φυλλάδια και νερό. Δημοτικά λεωφορεία έφερναν διαρκώς κόσμο, ενώ οι μπουλντόζες του δήμου είχαν σταθμεύσει και περίμεναν.

Αργότερα το απόγευμα εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί εκεί που ξεκινούσαν τα συρματοπλέγματα. Ομως, δεν περίμεναν το «πράσινο φως» αφού ξεκίνησαν οι ίδιοι να ισοπεδώνουν τα συρματοπλέγματα υπό την υπόκρουση τυμπάνων. Ο δήμαρχος Μοσχάτου, Ταξιάρχης Παπαντώνης, πήρε τον λόγο. «Πρέπει να πάρει το μήνυμα ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ», σημείωσε, λέγοντας στη συνέχεια ότι «είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν η παραλία θα γίνει του λαού και είναι κρίμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να αρνείται να δεχτεί τη δημοτική αρχή εδώ και τρία χρόνια».

Εκτός από δημοτικές και οικολογικές κινήσεις, τη συμπαράσταση και συμπαράταξή τους στον δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας εξέφρασαν και άλλοι δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πρόσβαση στις παραλίες, καθώς και οι Φώφη Γεννηματά, Τάκης Μίχας, Αλέξης Τσίπρας, Κώστας Γείτονας, Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης που έμεινε με το παράπονο ότι δεν πρόλαβε να ρίξει και αυτός συρματοπλέγματα. Πάντως, οι περισσότεροι εκ των παραπάνω ομιλητών άφησαν αιχμές για την παρούσα κυβέρνηση, με τον νομάρχη Πειραιά Τάκη Μίχα να λέει χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται άλλα να τάζουν προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά».
Μόλις οι ομιλίες τελείωσαν, ο δήμαρχος Μοσχάτου έδωσε το σύνθημα: «Ο,τι απέμεινε από τα συρματοπλέγματα ισοπεδώστε το».
Πομπώδης μουσική, τύμπανα και χειροκροτήματα όταν οι μπουλντόζες του δήμου ξεκίνησαν να τελειώσουν ό,τι είχαν αφήσει οι διαδηλωτές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/05/2007

 

Επιστροφή

 

Ανταλλαγή πυρών στο Μοσχάτο

Μπορεί τα συρματοπλέγματα στην παραλία του Μοσχάτου να αποκαθηλώθηκαν με τις ευχές του ομώνυμου δήμου, αλλά «η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μικροπολιτικά παιχνίδια τοπικού συμφέροντος», όπως είπε ο πρόεδρός της Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.

Τα όσα υποστηρίζει ο δήμαρχος Μοσχάτου, Ταξιάρχης Παπαντώνης, για τον κ. Χατζηεμμανουήλ αλλά και αντίστροφα, σηματοδοτούν την επόμενη μέρα της αντιπαράθεσης μεταξύ του δήμου και της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Αναφερόμενος ο κ. Χατζηεμμανουήλ στα όσα συνέβησαν προχθές, είπε ότι «ο δήμαρχος θέλει να εγκαταστήσει στην περιοχή δημοτικά καφενεία. Ολοι οι πολίτες ξέρουν τι σημαίνει αυτό! Και έχει έπειτα το θράσος να μιλάει για ιδιωτικά συμφέροντα, που δήθεν εμείς εξυπηρετούμε. Του λέμε όχι. Οχι στα καφενεία, όχι στην ανάθεση ενός μεγάλου έργου σε έναν κατάχρεο δήμο, που δεν έχει τα μέσα να το εκτελέσει. Οχι στον τραμπουκισμό και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαντώνης είπε ότι «το ύφος του κ. Χατζηεμμανουήλ δείχνει την αλαζονεία και την περιφρόνηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λέει ότι θα κάνει ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και οικολογικό πάρκο, αλλά αποφεύγει να μας πει ποιοι θα είναι οι χρήστες και διαχειριστές. Οι δαπάνες για τα συρματοπλέγματα που έριξαν οι πολίτες της πόλης θα πρέπει να καταλογιστούν στον κ. Χατζηεμμανουήλ, αφού έκανε την περίφραξη της παραλίας, η οποία είναι παράνομη και αντισυνταγματική».
Για το ίδιο θέμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη είπε ότι η επίμαχη περιοχή «δεν ανήκει στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Παραχωρήθηκε από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) στα Ολυμπιακά Ακίνητα ως χρησιδάνειο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο χώρος του Παραθαλάσσιου Μετώπου που ανήκει στο Μοσχάτο περνά στη δικαιοδοσία της ΕΤΑ».
Η βουλευτής ερωτά την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, εάν αφενός αναγνωρίζει αρμοδιότητα στα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. να διαπραγματεύονται περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαφύλαξη της οποίας έχει την αρμοδιότητα και αφετέρου εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αποδώσει τον χώρο στην ΕΤΑ και στη συνέχεια στον Δήμο Μοσχάτου και τους πολίτες του.
Αντιδρούμε εμπράκτως στα σχέδια τσιμεντοποίησης της παραλίας του Μοσχάτου, γι' αυτό συμπαραστεκόμεθα - συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων και φορέων της πόλης, δηλώνουν οι «Οικολόγοι πράσινοι».
Το έγκλημα του πολύπαθου αυτού χώρου, επισημαίνει η εκτελεστική γραμματεία του κόμματος, ξεκίνησε με το μπάζωμα της παραλίας από τη χούντα και «φορτώθηκε» με τον συντελεστή δόμησης. «Με νόμο του 2005 -παραλόγως- η παραλία αποδόθηκε στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., παρ' ότι κανένα ολυμπιακό έργο δεν υλοποιήθηκε σε αυτήν. Την τελευταία εβδομάδα τα Ολυμπιακά Ακίνητα προχώρησαν στον αποκλεισμό της παραλίας, γεγονός που οδήγησε στο χθεσινό ρίξιμο των συρματοπλεγμάτων από τους κατοίκους, γεγονός στο οποίο συμμετείχαμε».
Ο χώρος πρέπει να χαρακτηριστεί δημόσιο, ελεύθερο και πράσινο πάρκο και να μη γίνει κανένα έργο στην παραλία αν δεν υλοποιηθούν τα έργα της μεταολυμπιακής φάσης (αντιπλημμυρική προστασία και πρόσβαση στη θάλασσα).
Ηθικόν και δίκαιον.
Φ.Κ. Αλ. Κυρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/05/2007

 

Επιστροφή

 

Πρωτοβουλία Σουφλιά για εκτόνωση

Παρέμβαση στο ανοιχτό μέτωπο της παραλίας ετοιμάζει ο Γ. Σουφλιάς και την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Ταξιάρχη Παπαντωνίου.

Στόχος είναι να βρεθεί λύση στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κρατική εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα», που περιέφραξε την παραλία, και τους κατοίκους που ξήλωσαν τα κάγκελα ζητώντας η έκταση των 240 στρεμμάτων να γίνει οικολογικό παράκτιο άλσος με ήπιες χρήσεις αναψυχής, όπως προβλέπει το διάταγμα του 2003.
Η πρωτοβουλία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ανακοινώθηκε σε συγκέντρωση που οργάνωσε προχθές η δημοτική αρχή για την Ημέρα Περιβάλλοντος, από την Καίτη Συκιανάκη, πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας, που μετέφερε το χαιρετισμό του κ. Σουφλιά. Είναι πιθανόν στη συνάντηση να παραβρίσκεται και το συντονιστικό φορέων που έχει συγκροτηθεί για την παραλία, οπότε θα συζητηθεί και το Ελληνικό.
Στην εκδήλωση στο Μοσχάτο αποκαλύφθηκε ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης για τον φαληρικό όρμο βρίσκονται στο έλεος της πλημμύρας, γιατί δεν υλοποιήθηκε η εγκεκριμένη μελέτη που προβλέπει κατασκευή αντιπλημμυρικής τάφρου στη θέση της σημερινής παραλιακής λεωφόρου και κατασκευή νέας σε χώρο που έχει προβλεφθεί. «Εχει κατασκευαστεί σχεδόν το μισό έργο στην ολυμπιακή προετοιμασία» αποκάλυψε ο Ανδρέας Νικολόπουλος, μελετητής υδραυλικών έργων, και πρόσθεσε ότι το λοφάκι δίπλα στις εκβολές του Κηφισού κρύβει μια δεξαμενή 5.000 κυβικών, ενώ έχει κατασκευαστεί και το δίκτυο άρδευσης για το μελλοντικό πάρκο! Εξήγησε πως η υπερυψωμένη λεωφόρος, που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, έφραξε τις διόδους του νερού της βροχής προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κατοικημένες περιοχές στο Μοσχάτο και την Καλλιθέα. «Με τη λύση αυτή ξαναφέρνουμε τη θάλασσα στη θέση της και διευκολύνουμε την κυκλοφορία των νερών στον Κηφισό και τον Ιλισό τα οποία σήμερα λιμνάζουν και προκαλούν προβλήματα», τόνισε. Ο πολεοδόμος-συγκοινωνιολόγος Κώστας Ζέκκος, εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας του φαληρικού όρμου, επισήμανε ότι τα έργα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, καθώς είναι ήδη έτοιμα τμήματα της νέας λεωφόρου και των γεφυρών με τις ολυμπιακές υποδομές.
«Το πάρκο χρειάζεται δραστηριότητες για να παραμένει ζωντανό όλες τις ώρες», είπε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Δ. Κουτσογιάννης. Τα νομικά εφόδια που υπάρχουν για να διασωθεί η παραλία παρουσίασε η Ιωάννα Κουφάκη, εκπρόσωπος του ΔΣΑ, ενώ ο Γ. Αλαβάνος, πρόεδρος του ΤΕΕ, πρότεινε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης για όλο το θαλάσσιο μέτωπο.

Χ.ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2007

 

Επιστροφή

 

Μέλη και φίλοι της Μεσοποταμίας.

Την Κυριακή 17/6 η Επιτροπή Αγώνα για την παραλία και ο Δήμος Μοσχάτου διοργανώνουν

α) Καθαρισμό της Παραλίας σε συνεργασία με το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στις 6 μμ

β) Συναυλία με τον Διονύση Τσακνή στις 9μμ

Στις παραπάνω εκδηλώσεις η Μεσοποταμία θα παρέμβει ενεργά, αλλά και με με ταμπλό και με σημαίες...

Επειδή η παραλία πρέπει να ανήκει στον λαό, αλλά και πρέπει να είναι ζωντανή σας καλούμε να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

Επιστροφή

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ- ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Οι φωτιές που έπληξαν το καλοκαίρι τη χώρα μας, και ειδικότερα οι φωτιές της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού, κάνουν επιτακτικότερη την ανάγκη να χαρακτηριστούν τα 240 στρέμματα της παραλίας Μοσχάτου χώρος πρασίνου και μόνο.

Ακόμα και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχαμε ζητήσει να μη χτιστεί η παραλία μας και να γίνει χώρος πρασίνου – άλσος. Αγωνιστήκαμε γι’ αυτό, μαζί με τις κινήσεις πολιτών, τα κινήματα πόλης, τις επιτροπές κατοίκων, στο Δήμο, στη Νομαρχία και στη Βουλή με ερωτήσεις των βουλευτών του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και Γιάννη Δραγασάκη στις 14/4/2006, 21/12/2006, 26/4/2007, 21/5/2007 (επίκαιρη ερώτηση) και 30/5/2007.

Η πολιτεία οφείλει να λάβει υπόψη της τις αυξημένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην πόλη μας και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και να προσφέρει στην Αττική ένα παραθαλάσσιο δημόσιο άλσος.

Οι προτάσεις μας ήταν, είναι, και θα συνεχίσουν να είναι:

Ούτε ένα κυβικό τσιμέντο στην παραλία μας

Να καταργηθεί ο Ν.3342/2005, ο συντελεστής δόμησης και οι χρήσεις (εμπορικές και άλλες) που προβλέπονται για την παραλία.

Να γίνουν τα 240 στρέμματα της παραλίας Μοσχάτου χώρος πρασίνου

Μετά την καταστροφή της Πάρνηθας και τις φωτιές στην Πεντέλη και στον Υμηττό, αυτό τον χώρο τον έχει ανάγκη το Μοσχάτο και η ευρύτερη περιοχή Αθήνας-Πειραιά.

«Aν μας σκοτώσετε τη θέα στα σύννεφα θα μας πεθάνετε, αλλά ίσως όπως είναι δίκαιο και όσο υπάρχει καιρός, εμείς θα  σας πεθάνουμε»    Αριστοτέλης Προβελέγγιος

Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς  Πολιτική Κίνηση ΜΟΣΧΑΤΟΥ

 

Επιστροφή

 

Παραλία Μοσχάτου: Δημόσιο αγαθό, ανοιχτή πόρτα στον Σαρωνικό

Του Μπάμπη ΜΠΙΛΙΝΗ*

Όταν σήμερα μιλάμε για την παραλία του Μοσχάτου, ασφαλώς και δεν εννοούμε την παραλία με την παχιά άμμο που ο χιλιοτραγουδισμένος καπετάν Ανδρέας Ζέπος έδενε την ψαροπούλα του. Ούτε την παραλία αυτή που οι ψαράδες τράβαγαν τις πεζότρατες και ψάρευαν την περίφημη μαρίδα του Φαλήρου.

Σήμερα όταν λέμε παραλία Μοσχάτου, εννοούμε έναν αδόμητο χώρο- μια αλάνα διακοσίων σαράντα στρεμμάτων μεταξύ των εκβολών του Ιλισού ποταμού και Κηφισού, που έγινε από επιχωματώσεις, που ξεκίνησαν από την Χούντα το 1969, για να γίνει ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Ήταν τότε που η στρεβλή ανάπτυξη της πόλης που επέβαλε η Χούντα για να λαϊκίσει, αλλά και να προσεταιριστεί τα εργολαβικά συμφέροντα επέτρεψε ή επέβαλε να γίνουν "εγκλήματα" στην ανάπτυξη αυτής της πόλης (αντιπαροχή, εγκατάλειψη του θαλάσσιου μετώπου, αποχαρακτηρισμός και αποψίλωση δασών...). Έτσι με το Τοίχος του Αίσχους, όπως ονόμασαν οι Μοσχατιώτες τον υπερυψωμένο δρόμο και την μπαζωμένη έκταση μεταξύ της πόλης τους και της θάλασσας, ξεχάστηκε από τους ίδιους και οι νεώτερες γενιές ποτέ δεν συνειδητοποίησαν ότι το Μοσχάτο είναι παραθαλάσσιο.

Μετά την Χούντα αντί η έκταση αυτή να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Μοσχάτου παρέμεινε στον ΕΟΤ και εν συνεχεία στην ιδιοκτησία της αμαρτωλής ΕΤΑ Α.Ε., που παραχώρησε την διαχείριση της στην "Ολυμπιακά Ακίνητα" Α.Ε.

Παρόλο που στο σύνολο της έκτασης των διακοσίων σαράντα στρεμμάτων καμιά ολυμπιακή εγκατάσταση δεν έγινε, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, του Δήμου, αλλά και της χρονικής καθυστέρησης, που οδήγησε τους οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να προτιμήσουν την εύκολη λύση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η περιοχή χαρακτηρίστηκε Ολυμπιακό Ακίνητο και η τύχη της ρυθμίστηκε με τον νόμο 3342/2005 "Περί αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων".

Από τον Ιούνιο του 2004 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου "Μεσοποταμία" αναδείχθηκε ως πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα του Δήμου μας η παραλία του Μοσχάτου και η ανάγκη να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Με τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του 2006 της Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου "Πολίτες εν δράσει..." και με την παράλληλη δραστηριοποίηση της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου "Μεσοποταμία" υποχρεώθηκαν και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις να ασχοληθούν με αυτό το καυτό θέμα.

Ήδη από την προεκλογική περίοδο διαφάνηκε η τεράστια διαφορά απόψεων των παραπάνω αναφερομένων κινήσεων τόσο με την παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ), όσο και με την παράταξη του κ. Σπανάκη (Ν.Δ.).

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τους νόμους του 2002 και 2005 που ρυθμίζουν την μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, επιτρέπουν μέσω της Α.Ε. "Ολυμπιακά Ακίνητα" την ακόμα μεγαλύτερη τσιμεντοποίηση της παραλίας και την απόδοση της στα ιδιωτικά συμφέροντα. Προβλέπονται για την παραλία του Μοσχάτου, εκτός από το γήπεδο του στίβου για τον Πειραιά, με εξέδρες για τρεις χιλιάδες θεατές, ύψους οκτώμισι μέτρων, και κτίσματα δύο χιλιάδων πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων για υποστηρικτικές χρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και εμπορικές χρήσεις.

Η Δημοτική Αρχή (ΠΑΣΟΚ) αντιμετώπισε με απάθεια, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια τις εξελίξεις αυτές και δεν διεκδίκησε αποφασιστικά την παραλία του Μοσχάτου και την ανάδειξη της σε υπερτοπικό πόλο και χώρο πρασίνου. Την ίδια στιγμή ο κ. Σπανάκης (Ν.Δ.) "κατάφερνε" να χωρέσει κάθε απίθανη χρήση που μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, παντελώς ασύμβατη με ένα θαλάσσιο μέτωπο.

Οι εξελίξεις μετά τις δημοτικές εκλογές

Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2006 η "Ολυμπιακά Ακίνητα" Α.Ε. απέστειλε στο Δήμο πρόταση με τρία εναλλακτικά σενάρια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο νόμο 3342/2005.

Στο πρώτο σενάριο προβλεπόταν η παραχώρηση σε ιδιώτη η κατασκευή των εγκαταστάσεων και η αποζημίωση του από την εμπορική τους εκμετάλλευση, με παράλληλη παραχώρηση στο Δήμο της μισής έκτασης για δημιουργία οικολογικού (θεματικού) πάρκου, χωρίς να αποκλείει την παραχώρηση σε ιδιώτη και αυτής της έκτασης κατόπιν συμφωνίας με το Δήμο. Στο δεύτερο σενάριο ολόκληρη η έκταση παραχωρείται στο Δήμο με την υποχρέωση να φτιάξει ότι ακριβώς προβλέπει ο νόμος 3342/2005 και το τρίτο σενάριο να γίνουν τα προβλεπόμενε έργα από την κεντρική κυβέρνηση.

Είναι αυτονόητο ότι η εταιρία πρόκρινε το πρώτο σενάριο. Τελικά το δημοτικό συμβούλιο και κάτω από την πίεση των δημοτών που είχαν κινητοποιηθεί από την κίνηση "Μεσοποταμία" και παρευρίσκονταν στο συμβούλιο με πλακάτ και πανό ψήφισε την υιοθέτηση του δεύτερου σεναρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο αμέσως μετά τις εκλογές και δεν περίμενε την ορκωμοσία του νέου προφανώς πιεζόμενος από την κυβέρνηση και την Α.Ε. "Ολυμπιακά Ακίνητα".

Η δημοτική κίνηση "Πολίτες εν δράσει..." και η κίνηση πολιτών "Μεσοποταμία" διαφώνησαν ριζικά με αυτή την προοπτική, γιατί πιστεύουν ότι η περιοχή είναι ήδη επιβαρημένη με τόνους τσιμέντου ( λεωφόρος πάνω από τον Κηφισό) και δεν χρειάζεται άλλο.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η "Ολυμπιακά Ακίνητα" Α.Ε. επανήλθε με ένα σχέδιο σύμβασης που προέβλεπε:

1. παραχώρηση στο Δήμο των 2/3 της παραλίας μόλις για 15 χρόνια για την κατασκευή οικολογικού πάρκου.

2. κατασκευή των αθλητικών έργων που προβλέπονται στην υπόλοιπη έκταση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και καμιά μνεία για τα απαιτούμενα έργα υποδομής.

Αυτό το σχέδιο σύμβασης, κατά κοινή ομολογία, χαρακτηρίστηκε ως αποικιοκρατικού χαρακτήρα.

Η υποβολή αυτού του σχεδίου σύμβασης αποτέλεσε το κομβικό σημείο για εξελίξεις.

Ο δήμος διέκοψε τις συζητήσεις με την "Ολυμπιακά Ακίνητα" Α.Ε. και πρότεινε στο νέο δημοτικό συμβούλιο τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα.

Στην επιτροπή δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν οι παρατάξεις των κ.κ. Σπανάκη (Ν.Δ.) και Πέππα (ΔΗΚΚΙ-ΚΚΕ). Συμμετέχουν οι άλλες τρεις δημοτικές κινήσεις δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Οικολόγων, των ανταρτών Ν.Δ., η κίνηση πολιτών Μοσχάτου "Μεσοποταμία" και τοπικοί φορείς (ΕΒΕΑ, Ένωση Γονέων, πρόσκοποι).

Η δημοτική κίνηση "Πολίτες εν δράσει..." και η κίνηση "Μεσοποταμία" συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα διατηρώντας τις απόψεις τους και αγωνιζόμενες για αυτές, στηριζόμενες στους εξής βασικούς άξονες:

Η παραλία του Μοσχάτου είναι και θα μείνει δημόσιο αγαθό.

Υποχρεωτική η κατασκευή των προβλεπόμενων από το νόμο του 2002 έργων υποδομής.

Καμιά ανάμειξη ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η παραλία να γίνει ένας υπερτοπικός πόλος πρασίνου και ήπιας μορφής αναψυχής.

Κατάργηση του νόμου 3342/2005.

Στη διάρκεια της λειτουργίας της επιτροπής αγώνα οι ενέργειες που έγιναν ήταν:

Συγκέντρωση στην παραλία του Μοσχάτου και ρίξιμο των συρματοπλεγμάτων.

Συγκέντρωση στην πλατεία Μεταμόρφωσης, πορεία στην οδό Μακρυγιάννη και συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της έκδοσης άδειας για τη περίφραξη του παραλιακού χώρου.

Συζήτηση στο δημαρχείο του Μοσχάτου με συμμετοχή εκπροσώπων του ΤΕΕ, του ΔΣΑ, των μελετητών των υδραυλικών έργων της περιοχής, των μελετητών των σχεδιαζόμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκπροσώπου από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Καθαρισμός της παραλίας στο πλαίσιο της καμπάνιας του δικτύου "Μεσόγειος SOS" και της Ελευθεροτυπίας και συναυλία με το Δ. Τσακνή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών του Μοσχάτου με φυλλάδια και εκδηλώσεις.

Βασικά πολιτικά συμπεράσματα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών

Οι κινητοποιήσεις στην περιοχή αποτέλεσαν τον καταλύτη για ντόμινο εξελίξεων σε όλο το παραλιακό μέτωπο με βασικό στόχο τις ελεύθερες παραλίες.

Αφυπνίστηκαν τα αντανακλαστικά του κατά τα λοιπά απαθούς πολιτικού δυναμικού της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Έτσι μετά τους βουλευτές του ΣΥΝ Κουβέλη και Δραγασάκη, που με σειρά ερωτήσεων έφερναν το θέμα στη Βουλή όλο αυτό το χρόνο και βουλευτές των κομμάτων του δικομματισμού προκάλεσαν συζητήσεις στη Βουλή και με την παρουσία τους ενίσχυσαν τις εκδηλώσεις. Μένει βέβαια να αποδειχτεί ότι η στάση τους αυτή δεν ήταν μόνο μέρος της προεκλογικής τους καμπάνιας.

Διαπιστώνεται μια εντυπωσιακή συμφωνία τεχνοκρατών με τις θέσεις που οι κινήσεις "Πολίτες εν δράσει..." και "Μεσοποταμία" έχουν διατυπώσει.

Πάνω από όλα διαπιστώνεται μια εντυπωσιακή μεταστροφή των τοπικών παραγόντων του Μοσχάτου, που πλέον συμμερίζονται πολλές από τις θέσεις των αναφερομένων κινήσεων. Προφανώς η ειλικρίνεια των προθέσεων του καθένα κρίνεται συνεχώς από τις πράξεις του και τις ενέργειες του.

Τα επόμενα βήματα

Οι μέχρι τώρα ενέργειες της Επιτροπής Αγώνα έχουν μια χρησιμότητα, η οποία είναι οριακή και κινδυνεύει να εξανεμιστεί, αν δεν ακολουθήσουν οι απαιτούμενες επόμενες πράξεις:

Έμφαση στις ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο που θα περιλαμβάνουν. Α) Ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων αν είναι δυνατό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Β) Συνάντηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν είναι δυνατόν στο επίπεδο υπουργού.(Σημειώνω ότι ακόμα και σήμερα ο δήμαρχος επιδεικνύει αδυναμία να διεκδικήσει τέτοια συνάντηση με πρωτοβουλία του, παρά τις συνεχείς συζητήσεις στην επιτροπή αγώνα). Έμφαση στα νομικά ζητήματα με στόχο την κατάργηση του νόμου 3342/2005.

Και φυσικά δεν πρέπει να σταματήσει η κινηματική δράση που έφερε ξανά τους κατοίκους του Μοσχάτου σε επαφή με την παραλία τους.

Η παραλία του Μοσχάτου μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσα δροσιάς για την πόλη μας και τις γύρω περιοχές. Σε ένα άλσος με δέντρα δίπλα στη θάλασσα, με παιδική χαρά και παγκάκια. Δηλαδή σε ένα χώρο ελεύθερο, φιλικό, ανοικτό σε όλους. Και αυτό τον χώρο τον έχει σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ το πυρόπληκτο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

* Ο Μπάμπης Μπιλίνης είναι μέλος του Τμήματος Οικολογίας Συνασπισμού 

ΑΥΓΗ 6/10/2007

 

Επιστροφή

 

 

Παρασκευή, 26 Οκτώβριος 2007

ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ. ΗΞΕΡΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ; (Δείτε ολόκληρο το κείμενο με φωτογραφίες)

Το Ελληνοαραβικό Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Κέντρο δημιούργησαν οι μουσουλμάνοι της Αττικής στο Μοσχάτο. Με κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία αγοράστηκε ένα παλαιό εργοστάσιο υφασμάτων, το οποίο μετατράπηκε σε χώρο προσευχής και μελέτης.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας (22/6/07) το κτήριο αγοράστηκε το Δεκέμβριο του 2006 έναντι 2,5 εκατ. ευρώ με χρήματα του Σαουδάραβα επιχειρηματία Ελ Φαουζάν. Για να λάβει το κτήριο τη σημερινή του μορφή χρειάστηκε αρκετός χρόνος και χρήμα.
Το Πολιτιστικό Κέντρο βρίσκεται στο Μοσχάτο, στην οδό Κύπρου 2 και Πειραιώς, δίπλα από την εφορία Μοσχάτου, έχει συνολική επιφάνεια 1.800 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1.000 πιστούς μουσουλμάνους που προέρχονται κυρίως από αραβικές χώρες και όχι μόνο. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, γιγαντοοθόνες και ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις. Περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο που λειτουργεί ως χώρος προσευχής, και πρώτο όροφο που λειτουργεί ως γυναικωνίτης. Στο εσωτερικό του κάθε τετραγωνικό είναι καλυμμένο με χαλιά Τουρκίας ενώ περιστοιχίζεται από βιτρό τζάμια με αραβικές ιερές φράσεις.
Ο χώρος καλύπτει και τις ανάγκες των νέων Αράβων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα. Οπότε λειτουργεί σαν σχολείο Αραβικών. Η λειτουργία του ξεκίνησε από το καλοκαίρι.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ MOΣΧΑΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ TZAMIOY
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 4/7/07 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Βασίλης Σπανάκης ζήτησε ενημέρωση από τον δήμαρχο, Ταξιάρχη Παπαντώνη για το αν γνώριζε τη δημιουργία του Τζαμιού-πολιτιστικού κέντρου και ο δήμαρχος απάντησε ότι όχι μόνο γνώριζε αλλά είχε προσκληθεί και ο ίδιος. Ο Β. Σπανάκης τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να μαθαίνουν οι μοσχατιώτες για τη ίδρυση Τζαμιού στο Μοσχάτο από τηλεοπτικά και έντυπα μέσα και ότι ο δήμαρχος όφειλε να πληροφορήσει σχετικά τους δημοτικούς συμβούλους και φυσικά τον μοσχατιώτικο λαό και να θέσει το ζήτημα υπό συζήτηση, εφόσον το γνώριζε, στο Δ.Σ. Ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Ντερέκας απάντησαν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα υπό καμιά συζήτηση.
Γιατί δεν ενημερώθηκε κανείς για τη δημιουργία του στο Μοσχάτο; Γιατί το μάθαμε από τον Αντέννα; Μήπως οι τοπικοί παράγοντες αποφεύγουν να θίξουν τέτοια ζητήματα;

ΠΗΓΗ: http://aglaiakontolaimou.blogspot.com/

Σημείωση του Παρατηρητηρίου: Αφού λειτουργεί ήδη ένα τζαμί, το άλλο στον Ελαιώνα γιατί το προωθούν;

 

Επιστροφή

 

Παρασκευή, 26 Οκτώβριος 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟ ΝΙΚΟ ΣΕΛΛΑ

 «Δεν είμαστε δεξιά, ούτε αριστερά, είμαστε μπροστά»

Μια Κυριακή μεσημέρι επισκέφθηκα τον κύριο Νίκο Σελλά στο σπίτι του, Έβρου 14, όπου μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα διεξήχθη μια πολύωρη αλλά αρκετά διαφωτιστική συζήτηση. Ο Νίκος Σελλάς είναι χημικός μηχανικός , ιδρυτικό μέλος του κόμματος των οικολόγων πρασίνων, μέλος του ευρωπαϊκού πράσινου κόμματος, μέλος της δημοτικής παράταξης «πολίτες εν δράσει» και της κίνησης πολιτών «Μεσοποταμία».

Ο κ. Σελλάς μεταξύ άλλων σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών που έφεραν το κόμμα των οικολόγων πρασίνων έκτο, μίλησε για την πολιτική οικολογία και το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης στη χώρα μας, για την έλλειψη πρασίνου στο Μοσχάτο, για τη δημιουργία οικολογικού πάρκου στην παραλία και για την ανάγκη εφαρμογής προγράμματος ανακύκλωσης στον δήμο μας.

Α.Κ. Είστε ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος των οικολόγων πρασίνων το οποίο ήρθε έκτο με ποσοστό 1,05;

Ν.Σ.Σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα έχουμε μείνει πολύ πίσω.Θα μπορούσαμε να έχουμε και καλύτερο αποτέλεσμα. Μας ικανοποιεί για πρώτη εμφάνιση στις εκλογές. Δεχτήκαμε πιέσεις από τα άλλα κόμματα, πολύς κόσμος φοβόταν να ψηφίσει ένα μικρό κόμμα που θα έμενε εκτός βουλής ,λόγω της κυκλοφορίας του μύθου για ενίσχυση του πρώτου κόμματος, παρόλα αυτά είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό που μας δίνει τη δύναμη να το χρησιμοποιήσουμε στο επόμενο διάστημα.

Α.Κ. Πιστεύετε ότι ήταν επαρκής η κάλυψη του κόμματος από τα ΜΜΕ;

Ν.Κ. Ήταν αντισυνταγματικά ανύπαρκτη. Όχι επειδή εμείς δεν προσπαθήσαμε αλλά επειδή αποκλειστήκαμε από τα μέσα. Οι οικολόγοι πράσινοι εδώ και τρία χρόνια είναι μέλος του ευρωπαϊκού πράσινου κόμματος, υπάρχει κοινοτική νομολογία που λέει ότι όντας μέλος ευρωπαϊκού κόμματος εξομοιώνεσαι στα εκλογικά δικαιώματα με τα υπόλοιπα εθνικά κόμματα. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αυτό το είχε κρίνει θετικά και ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Γ.Γραμματέας του Υπουργείου εσωτερικών.Το παρήγορο είναι ότι μετά τις εκλογές έχουν αρχίσει τα ηλεκτρονικά μέσα να μας καλούν στα πανελς και αυτό δημιουργεί και σ' εμάς μια πρόσθετη υποχρέωση γιατί θα πρέπει να αναδείξουμε μια σειρά στελεχών που να μπορούν να αναπτύξουν με επάρκεια τις θέσεις των οικολόγων πράσινων. Είναι φανερό ότι ο αποκλεισμός από τα μέσα επηρέασε και το ποσοστό που θα παίρναμε.

Α.Κ. Μήπως οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές ευαισθητοποίησαν οικολογικά τους ψηφοφόρους και στράφηκαν στο κόμμα σας;

Ν.Σ. Οι φωτιές ήταν μια τραγική συγκυρία για όλους μας .Έχω την εντύπωση ότι δεν αποδόθηκε εκλογικά .Βέβαια επηρέασε πολύ τον κόσμο, αλλά αν δείτε τα ποσοστά στις πυρόπληκτες περιοχές βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ανατροπές που θα επηρέαζαν το αποτέλεσμα. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ψήφος στους οικολόγους πράσινους δεν είναι συγκυριακή. Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που αποδοκίμασαν τα μεγάλα κόμματα με την προτίμηση του σε μας αλλά ο κύριος κορμός που έφτασε στην κάλπη δεν έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά αλλά είναι η μαγιά για τα επόμενα βήματα που αν εμείς καταφέρουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας θα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Α.Κ. Πως κινείται και πώς θα κινηθεί το κόμμα των οικολόγων πρασίνων ;

Ν.Σ. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις , η πρώτη καμπάνια μας πριν τις εκλογές και μετά ήταν η απαίτηση μας να δημιουργηθεί Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι εμείς βάλαμε το θέμα στο τραπέζι και είναι ενδιαφέρον ότι και άλλα κόμματα έχουν ασπαστεί αυτήν την άποψη ως αναγκαιότητα .Επίσης εμείς φέραμε το θέμα της σοβαρής ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και ήδη ένα μήνα μετά τις εκλογές ακόμα και το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε μέτρα .Αντίστοιχη καμπάνια κάναμε στο Αλιβέρι και στις πυρόπληκτες περιοχές.. Τώρα δεν έχουμε δικαιολογία ότι είμαστε λίγοι δεν είμαστε πολλοί. Πρέπει να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους, να οργανωθούμε σε τοπικό επίπεδο.

Α.Κ. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κόμματος;

Ν.Κ.Δεν είναι προσωποπαγές το κόμμα. Υπάρχει ένα 10 μελές συμβούλιο που τα μέλη του εκλέγονται μια φορά στο ετήσιο συνέδριο. Έχουμε ήδη απαλλαγεί από τα ακτιβίστικα χαρακτηριστικά οργανώσεων όπως η GREENPEASE. Εμείς κάνουμε πολιτική οικολογία, δηλαδή έχουμε στο στόχαστρό μας το περιβάλλον και αντιλαμβανόμαστε την οικολογία σαν ένα μοντέλο αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης που αφορά όχι το μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο.

H αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομος και είναι εφικτή αλλά εξαρτάται από την πολιτική βούληση όλων των κομμάτων. Η έννοια ανάπτυξη ποικίλει ανάλογα με τα συμφέροντα .Υπάρχει ένα θέμα αξιοποίησης του πλούτου που παράγεται ,βλέπουμε ότι οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και προβάλλεται η ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας π.χ. φωτοβολταϊκά τόξα. Στην Γερμανία με λιγότερο ήλιο χρησιμοποιούνται χρόνια ενώ εδώ τώρα γίνονται κάποια δειλά βήματα από τους ιδιώτες γιατί το κράτος αδυνατεί να το διαχειριστεί.

Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, κατανάλωση εισαγόμενου πανάκριβου πετρελαίου, καύση ρυπογόνου λιγνίτη, αδικαιολόγητη εξάρτηση από το αυτοκίνητο, αλόγιστη σπατάλη ενέργειας στις οικιακές συσκευές .

Α.Κ. Τι νομίζεται ότι φταίει γι’ αυτή την στρέβλωση;

Ν.Σ. Εμείς οι ίδιοι. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να υπάρξει περιβαντολλογική παιδεία στα σχολεία όπως έχουν ήδη ολυμπιακή παιδεία.

Α.Κ. Ασχολείστε πολλά χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση στο Μοσχάτο. Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής από οικολογικής άποψης;

Ν.Σ. Η λεωφόρος Κηφισού δεν έλυσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Συνεχίζει να υπάρχει βαριά κυκλοφορία στις ώρες αιχμής στην Μακρυγιάννη, στη Κοραή, στην Χρ.Σμύρνης. Όσο χώρο και να δώσουμε στο αυτοκίνητο θα τον καταλάβει.Επίσης, προέκυψαν προβλήματα ηχορύπανσης, αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ιστού, δηλαδή διακοπή της φυσικής επικοινωνίας των νεοφαληριωτών με τους μοσχατιώτες.

Από το 1986 λέγαμε για την παραλία και τους κινδύνους. Εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να γίνεται αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ στο Υπουργείο Τουρισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης το δήμο και τα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να καρπωθούν το χώρο.

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες που συζητάμε τα προβλήματα της βιομηχανικής ζώνης του Μοσχάτου που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της .Δεν υπάρχουν μέτρα, έλεγχος, προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών που θα προσελκύσει πιο φιλικές χρήσεις. Το θέμα της οδού Πειραιώς, ενώ έφυγαν τα βυρσοδεψία προστέθηκαν μια σειρά από εκθέσεις αυτοκινήτων και σουπερμάρκετ που προσελκύουν εκατοντάδες Ι.Χ. Αυξάνουν έτσι τους παραγόμενους ρύπους σε μια περιοχή ήδη βεβαρημένη.

Δεν κάνουμε στο Μοσχάτο ανακύκλωση που το ζητάει και ο κόσμος και ο δήμος αντιστέκεται γιατί δεν γίνεται με σωστό τρόπο. Δεν τηρεί καν τις θεσμικές του υποχρεώσεις .

Α.Κ. Πώς σχολιάζετε τις κινήσεις της παράταξης “πολίτες εν δράσει”;

Ν.Σ. Οι “πολίτες εν δράσει” θέτουν ζητήματα και μάλιστα για πρώτη φορά μειοψηφική παράταξη θέτει ζητήματα στο Δ.Σ. όπως αυτό της ανακύκλωσης, το θέμα των παράνομων προσλήψεων στο δήμο. Η αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια είχε καταγγελτικό λόγο χωρίς να βγαίνει με προτάσεις. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αλλιώς. Θα καταγγείλουμε όταν ο δήμος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Για τα θέματα αυτά στις προηγούμενες εκλογές την ατζέντα τη δημιουργήσαμε εμείς. Υποχρεώσαμε και τις άλλες παρατάξεις να ασχοληθούν με το θέμα της παραλίας. Εδώ και 37 χρόνια ήταν ένα θέμα ξεχασμένο και ξαφνικά βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας όλων. Εμείς δώσαμε τον τόνο.

Α.Κ. Πιστεύετε ότι το Μοσχάτο έχει επαρκές πράσινο;

Ν.Σ. Δεν είναι πια πράσινος δήμος .Με ευρωπαϊκά και τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι αρκετό το πράσινο. Ο δήμος αντιπάλευε την πρότασή μας για παραλία γεμάτη πράσινο, ήθελε μια παραλία γεμάτη χρήσεις. Τώρα έχει έρθει προς τις δικές μας θέσεις αλλά τα συμφέροντα είναι ισχυρά. Θα δούμε. Στην παραλία μπορεί να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου που θα επηρεάσει όλη την πόλη.

Α.Κ. Συμφωνείτε με τη δημιουργία οικολογικού πάρκου στην παραλία όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί;

Ν.Σ. Ξέρει κανείς τι είναι οικολογικό πάρκο; είναι ένας αδόκιμος όρος του νομοθέτη. Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία σ’ αυτό. Επιστημονικά σημαίνει ένα πάρκο δοσμένο στη φύση, αλλά δεν συμφωνούν όλοι σ’ αυτό. Πάντως αποτελεί υποχρέωση του κράτους να φτιάξει στην παραλία πάρκο με εθνικούς πόρους και όχι να την παραχωρεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα .

Α.Κ.Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο που μας διαθέσατε.

Ν.Σ. Παρακαλώ, ευχαρίστησή μου.

ΠΗΓΗ: http://aglaiakontolaimou.blogspot.com/

 

Επιστροφή

 

Νέα πρόταση για τον όρμο του Φαλήρου

Ετοιμη προς έγκριση η μελέτη, που προβλέπει οικολογικό πάρκο στην παραλία του Μοσχάτου

Του Γιωργου Λιαλιου

Επιτέλους, η πολύπαθη υπόθεση του οικολογικού πάρκου στον φαληρικό όρμο δείχνει και πάλι να ανακινείται. Μια νέα μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για έγκριση και, αφ’ ης στιγμής διευκρινιστεί από την Πολιτεία ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου, θα χρειαστούν μόλις μερικοί μήνες για να γίνει πραγματικότητα. Το έργο έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια καθώς εξαιρέθηκε των (προ- και μετα-) ολυμπιακών προτεραιοτήτων, ενώ χαρακτηρίστηκε από δυσανάλογα πολύ, για το μέγεθος του έργου, παρασκήνιο.

Η δημιουργία χώρου πρασίνου και αθλητισμού στα 240 στρέμματα της παραλίας του Μοσχάτου θα βάλει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της νέας σχέσης της Αθήνας με το θαλάσσιό της μέτωπο, δίνοντας παράλληλα ανάσα στους πυκνοδομημένους δήμους της περιοχής. Το έργο ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου (έκτασης 770 στρεμμάτων και μήκους 2,5 χλμ.), όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε: η δημιουργία οικολογικού πάρκου μεταφράστηκε στη φύτευση μερικών ημιθανών δενδρυλλίων, τα περισσότερα από τα οποία ξεράθηκαν πριν ακόμη τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Εκτοτε, δεν υπήρξε σοβαρή εξέλιξη στα σχέδια για την ανάπλαση. Επί τρία έτη δεν έγινε απολύτως τίποτα· κατόπιν η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον δήμο Μοσχάτου, οι οποίες όμως κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία (και στην ανταλλαγή φαρμακερών δηλώσεων). Επειτα η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει μόνη της στην υλοποίηση του έργου και ανέθεσε τη μελέτη υλοποίησης των όσων έχουν προαποφασιστεί.

Χρόνος και κόστος

Το ελπιδοφόρο νέο για την τύχη της παραλίας του Μοσχάτου είναι η ολοκλήρωση της προμελέτης από γνωστό μελετητικό γραφείο (Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ) και η κατάθεσή της στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για έγκριση. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο άλλο κώλυμα, η μελέτη θα χρειαστεί περί τους 3 - 4 μήνες για να υλοποιηθεί. Το κόστος δημιουργίας του οικολογικού πάρκου και των γηπέδων εκτιμάται από την «Ολυμπιακά Ακίνητα» στα 35 - 40 εκατ. ευρώ, ένα μέρος από τα οποία (αυτό που αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις) μπορεί να καλυφθεί μέσω κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το υπόλοιπο ποσό προτείνεται να διατεθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Από την πλευρά τους, τα Ολυμπιακά Ακίνητα θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες μελέτες, ενώ θα συντηρούν το πάρκο μέσω των εσόδων του παρακείμενου γηπέδου Beach Volley (που έχει ήδη εκμισθωθεί).

Τι προτείνουν λοιπόν οι μελετητές για την παραλία του Μοσχάτου; Στο ανατολικό άκρο του χώρου θα δημιουργηθεί οικολογικό πάρκο, το οποίο θα παραπέμπει σε τυπικό παραθαλάσσιο υγρότοπο, με ένα μικρό ρυάκι στο κέντρο του και πυκνή βλάστηση περιμετρικά. Η φύτευση του πάρκου θα γίνει με επιλεγμένα είδη φυτών ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ανάγκες σε νερό άρδευσης.

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ενός πόλου ήπιων εγκαταστάσεων αναψυχής με άξονα το νερό (με τεχνητές «λίμνες» για διάφορες ηλικίες, που θα λειτουργούν ως δεξαμενές κολύμβησης, οι οποίες θα θερμαίνονται όλο τον χρόνο με χρήση ηλιακής ενέργειας).

Οσον αφορά το αθλητικό κομμάτι της ζώνης, τα αρχικά σχέδια περιελάμβαναν την κατασκευή στίβου (που καταργήθηκε στο Στάδιο Καραϊσκάκη) και δύο γηπέδων αθλοπαιδιών. Η μελέτη παρατηρεί, ωστόσο, ότι η χωροθέτηση του στίβου δεν είναι ενδεδειγμένη για το συγκεκριμένο σημείο και διερευνά το ενδεχόμενο μεταφοράς του σε παρακείμενη έκταση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Τέλος, στην έκταση εξετάζεται η δημιουργία αναψυκτηρίου, αλλά και αμμώδους ζώνης στην παραλία.

«Στόχος είναι η περιοχή να μετατραπεί σε έναν ήπιο άξονα πρασίνου και πολιτισμού, ένα χώρο εκτόνωσης για τους ανθρώπους που κατοικούν πίσω από το “τείχος” της παραλιακής», λέει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», κ. Δημ. Κυριακάκος. «Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής έχει έντονες εμπορικές χρήσεις, το κομμάτι αυτό θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο πράσινο».

Τα υπόλοιπα έργα

Οσον αφορά τα υπόλοιπα έργα που είχαν αποφασιστεί προολυμπιακά, αλλά αναβλήθηκαν για το μέλλον (δημιουργία αντιπλημμυρικών καναλιών, βύθιση παραλιακής λεωφόρου), δεν υπάρχει νεότερο. «Το αν θα υλοποιηθούν ή όχι εξαρτάται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε κάθε περίπτωση όλα τα έργα στον φαληρικό όρμο περιλαμβάνουν πρόβλεψη για την υλοποίησή τους. Προσωπική μου γνώμη, πάντως, είναι ότι θα έχουν υψηλό κόστος σε σχέση με την ωφέλειά τους», λέει ο κ. Κυριακάκος.

Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις στο υπόλοιπο φαληρικό μέτωπο, μετά την εκμίσθωση του γηπέδου Beach Volley εκκρεμεί η μετατροπή του γηπέδου Tae Kwon Do σε συνεδριακό κέντρο. «Είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη μετατροπή του γηπέδου μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και διαγωνισμός για την εκμίσθωση του χώρου», λέει ο πρόεδρος της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.». «Ο ένας διαγωνισμός εξαρτάται από τον άλλο, οπότε ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για την ολοκλήρωσή τους». Καθημερινή 9-12-07

 

Επιστροφή

 

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ- ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

Σήμερα όταν λέμε παραλία Μοσχάτου, εννοούμε έναν αδόμητο χώρο- μια αλάνα διακοσίων σαράντα στρεμμάτων μεταξύ των εκβολών  του Ιλισού ποταμού και Κηφισού, που έγινε από επιχωματώσεις, που ξεκίνησαν από την Χούντα το 1969, για να γίνει ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Έτσι με το Τοίχος του Αίσχους, όπως ονόμασαν οι Μοσχατιώτες τον υπερυψωμένο δρόμο και την μπαζωμένη έκταση μεταξύ της πόλης τους και της θάλασσας ,ξεχάστηκε από τους ίδιους και οι νεώτερες γενιές ποτέ δεν συνειδητοποίησαν ότι το Μοσχάτο είναι παραθαλάσσιο.

Μετά την Χούντα αντί η έκταση αυτή να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Μοσχάτου παρέμεινε στον ΕΟΤ και εν συνεχεία στην ιδιοκτησία της αμαρτωλής ΕΤΑ ΑΕ, που παραχώρησε την διαχείριση της  στην «Ολυμπιακά Ακίνητα» ΑΕ.

Παρόλο που στο σύνολο της έκτασης των διακοσίων σαράντα στρεμμάτων καμιά ολυμπιακή εγκατάσταση δεν έγινε, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, του Δήμου, αλλά και της  χρονικής καθυστέρησης, που οδήγησε τους οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να προτιμήσουν την εύκολη λύση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η περιοχή χαρακτηρίστηκε Ολυμπιακό Ακίνητο και η τύχη της ρυθμίστηκε με τον νόμο 3342/2005 «Περί αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων».

Από τον Ιούνιο του 2004 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» αναδείχθηκε ως πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα του Δήμου μας η παραλία του Μοσχάτου και η ανάγκη να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Με τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του 2006 της Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου «Πολίτες εν δράσει…» και με την παράλληλη δραστηριοποίηση της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου  «Μεσοποταμία» υποχρεώθηκαν και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις να  ασχοληθούν με  αυτό το καυτό θέμα.

Ήδη από την προεκλογική περίοδο διαφάνηκε η τεράστια διαφορά απόψεων των παραπάνω αναφερομένων κινήσεων  τόσο με την παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ), όσο και με την παράταξη του κ. Σπανάκη (ΝΔ).

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τους νόμους του 2002 και 2005 που ρυθμίζουν την μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, επιτρέπουν μέσω της ΑΕ «Ολυμπιακά Ακίνητα» την ακόμα μεγαλύτερη τσιμεντοποίηση της παραλίας και την απόδοση της στα ιδιωτικά συμφέροντα. Προβλέπονται για την παραλία του Μοσχάτου, εκτός από το γήπεδο του στίβου για τον Πειραιά, με εξέδρες για τρεις χιλιάδες θεατές, ύψους οκτώμισι  μέτρων, και κτίσματα δύο χιλιάδων πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων για υποστηρικτικές χρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και εμπορικές χρήσεις.

Η Δημοτική Αρχή (ΠΑΣΟΚ) αντιμετώπισε με απάθεια ,όπως και όλα τα   προηγούμενα χρόνια τις εξελίξεις αυτές και δεν διεκδίκησε αποφασιστικά την παραλία του Μοσχάτου και την ανάδειξη της σε υπερτοπικό πόλο και χώρο πρασίνου. Την ίδια στιγμή ο κ. Σπανάκης (ΝΔ) «κατάφερνε» να χωρέσει κάθε απίθανη χρήση που μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, παντελώς ασύμβατη με ένα θαλάσσιο μέτωπο.

 

Οι εξελίξεις μετά τις δημοτικές εκλογές

Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2006 η «Ολυμπιακά Ακίνητα» ΑΕ απέστειλε στο Δήμο πρόταση με τρία εναλλακτικά σενάρια για την κατασκευή των  εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο νόμο 3342/2005.

Στο πρώτο σενάριο προβλεπόταν η παραχώρηση σε ιδιώτη η κατασκευή των εγκαταστάσεων και η αποζημίωση του από την εμπορική τους εκμετάλλευση, με παράλληλη παραχώρηση στο Δήμο της μισής έκτασης για δημιουργία οικολογικού (θεματικού ) πάρκου, χωρίς να αποκλείει την παραχώρηση σε ιδιώτη και αυτής της έκτασης κατόπιν συμφωνίας με το Δήμο. Στο δεύτερο σενάριο ολόκληρη η έκταση παραχωρείται στο Δήμο με την υποχρέωση να φτιάξει ότι ακριβώς προβλέπει ο νόμος 3342/2005 και το τρίτο σενάριο να γίνουν τα προβλεπόμενε έργα από την κεντρική κυβέρνηση.

Είναι αυτονόητο ότι η εταιρία πρόκρινε το πρώτο σενάριο. Τελικά το δημοτικό συμβούλιο και κάτω από την πίεση των δημοτών που είχαν κινητοποιηθεί από την κίνηση «Μεσοποταμία» και παρευρίσκονταν στο συμβούλιο με πλακάτ και πανό ψήφισε την υιοθέτηση του δεύτερου σεναρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο  αμέσως μετά τις εκλογές και δεν περίμενε την ορκωμοσία του νέου προφανώς πιεζόμενος από την κυβέρνηση και την ΑΕ «Ολυμπιακά Ακίνητα».

Η δημοτική κίνηση «Πολίτες εν δράσει…» και η κίνηση πολιτών «Μεσοποταμία» διαφώνησαν ριζικά με αυτή την προοπτική, γιατί πιστεύουν ότι η περιοχή είναι ήδη επιβαρημένη με τόνους τσιμέντου ( λεωφόρος πάνω από τον Κηφισό) και δεν χρειάζεται άλλο.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η «Ολυμπιακά Ακίνητα» ΑΕ επανήλθε με ένα σχέδιο σύμβασης που προέβλεπε:

1.παραχώρηση στο Δήμο των 2/3 της παραλίας μόλις για 15 χρόνια για την κατασκευή οικολογικού πάρκου.

2.κατασκευή των αθλητικών έργων που προβλέπονται στην υπόλοιπη έκταση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και καμιά μνεία για τα απαιτούμενα έργα υποδομής.

Αυτό το σχέδιο σύμβασης, κατά κοινή ομολογία, χαρακτηρίστηκε ως αποικιοκρατικού χαρακτήρα .

Η υποβολή αυτού του σχεδίου  σύμβασης αποτέλεσε το κομβικό σημείο για εξελίξεις.

Ο Δήμος διέκοψε τις συζητήσεις με την «Ολυμπιακά Ακίνητα» ΑΕ και πρότεινε στο νέο δημοτικό συμβούλιο τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα.

Στην επιτροπή δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν οι παρατάξεις των κκ Σπανάκη (ΝΔ) και Πέππα (ΔΗΚΚΙ-ΚΚΕ).Συμμετέχουν οι άλλες τρεις δημοτικές κινήσεις δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Οικολόγων ,των  ανταρτών  ΝΔ, η κίνηση πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»και τοπικοί φορείς (ΕΒΕΑ, Ένωση Γονέων, πρόσκοποι)

Η δημοτική κίνηση «Πολίτες εν δράσει…» και η κίνηση «Μεσοποταμία» συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα διατηρώντας τις απόψεις τους και αγωνιζόμενες για αυτές , στηριζόμενες στους εξής βασικούς άξονες:

Η παραλία του Μοσχάτου είναι και θα μείνει δημόσιο αγαθό

Υποχρεωτική η κατασκευή των προβλεπόμενων από το νόμο  του 2002 έργων υποδομής.

Καμιά ανάμειξη ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η παραλία να γίνει ένας υπερτοπικός πόλος πρασίνου και ήπιας  μορφής αναψυχής.

Κατάργηση του νόμου 3342/2005.

Στη διάρκεια της λειτουργίας της επιτροπής αγώνα οι ενέργειες που έγιναν ήταν:

Συγκέντρωση στην παραλία του Μοσχάτου και ρίξιμο των συρματοπλεγμάτων.

Συγκέντρωση στην πλατεία Μεταμόρφωσης, πορεία στην οδό Μακρυγιάννη και συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της έκδοσης άδειας για τη περίφραξη του παραλιακού χώρου.

Συζήτηση στο δημαρχείο του Μοσχάτου με συμμετοχή εκπροσώπων του ΤΕΕ, του ΔΣΑ, των μελετητών των υδραυλικών έργων της περιοχής, των μελετητών των  σχεδιαζόμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκπροσώπου από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Καθαρισμός της παραλίας στο πλαίσιο της καμπάνιας του δικτύου «Μεσόγειος SOS» και της Ελευθεροτυπίας και συναυλία με το Δ. Τσακνή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών του Μοσχάτου με φυλλάδια και εκδηλώσεις.

 

Βασικά πολιτικά συμπεράσματα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών

Οι κινητοποιήσεις στην περιοχή αποτέλεσαν τον καταλύτη για ντόμινο εξελίξεων σε όλο το παραλιακό μέτωπο με βασικό στόχο τις ελεύθερες παραλίες.

Αφυπνίστηκαν τα αντανακλαστικά του κατά τα λοιπά απαθούς πολιτικού δυναμικού της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Έτσι μετά τους βουλευτές του ΣΥΝ Κουβέλη και Δραγασάκη ,που με σειρά ερωτήσεων έφερναν το θέμα στη Βουλή όλο αυτό το χρόνο και βουλευτές των κομμάτων του δικομματισμού προκάλεσαν συζητήσεις στη Βουλή και με την παρουσία τους ενίσχυσαν τις εκδηλώσεις. Μένει βέβαια να αποδειχτεί ότι η στάση τους αυτή δεν ήταν μόνο μέρος της προεκλογικής τους καμπάνιας.

Διαπιστώνεται μια εντυπωσιακή συμφωνία τεχνοκρατών με τις θέσεις που οι κινήσεις «Πολίτες εν δράσει…» και «Μεσοποταμία» έχουν διατυπώσει.

Πάνω από όλα διαπιστώνεται μια εντυπωσιακή μεταστροφή των τοπικών παραγόντων του Μοσχάτου, που πλέον συμμερίζονται πολλές από τις θέσεις των  αναφερομένων κινήσεων. Προφανώς η ειλικρίνεια των προθέσεων του καθένα κρίνεται συνεχώς από τις πράξεις του και τις ενέργειες του.

 

Τα επόμενα βήματα

Οι μέχρι τώρα ενέργειες της Επιτροπής Αγώνα έχουν μια χρησιμότητα, η οποία είναι οριακή και κινδυνεύει να εξανεμιστεί, αν δεν ακολουθήσουν οι απαιτούμενες επόμενες πράξεις:

Έμφαση στις ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο που θα περιλαμβάνουν. Α) Ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων αν είναι δυνατό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Β)Συνάντηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν είναι δυνατόν στο επίπεδο  υπουργού.(Σημειώνουμε ότι ακόμα και σήμερα  ο Δήμαρχος επιδεικνύει αδυναμία να διεκδικήσει τέτοια συνάντηση με πρωτοβουλία του, παρά τις συνεχείς συζητήσεις στην επιτροπή αγώνα.).

Έμφαση στα νομικά ζητήματα με στόχο την κατάργηση του νόμου 3342/2005.

Και φυσικά δεν  πρέπει  να σταματήσει η κινηματική δράση που έφερε ξανά τους κατοίκους του Μοσχάτου σε επαφή με την παραλία τους.

Η παραλία  του Μοσχάτου μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσα δροσιάς για την πόλη μας και τις γύρω περιοχές. Σε ένα άλσος με δέντρα δίπλα στη θάλασσα, με παιδική χαρά και παγκάκια. Δηλαδή σε ένα χώρο ελεύθερο, φιλικό , ανοικτό σε όλους. Και αυτό τον χώρο τον έχει σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ το πυρόπληκτο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»   www.mesopotamia.gr

(ελήφθη 15-5-08)

 

Επιστροφή

 

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΕΙΔΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ 8η ΦΟΡΑ

Δεν βρίσκουν το δίκιο τους για τις πλημμύρες

Οι κάτοικοι του Μοσχάτου, αν και έχουν περάσει 6 χρόνια, αδυνατούν να ξεχάσουν τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν το 2002 στην περιοχή τους τους καλοκαιρινούς μήνες Ιουλίου και Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο και η τελευταία πλημμύρα σημειώθηκε τον Νοέμβριο δίνοντας τη χαριστική βολή.

Μόνο τον Ιούλιο το νερό για τρεις μέρες είχε φτάσει το 1,5 μέτρο! Ευτυχώς που ήταν καλοκαίρι και είχαν κλείσει οι πέντε παιδικοί σταθμοί που πλημμύρισαν και δεν κινδύνεψαν παιδιά. Οι δύο μάλιστα βρίσκονται επί της οδού Πίνδου, δρόμος κοντά στο ποτάμι, κάτι που σημαίνει ότι, αν οι σταθμοί λειτουργούσαν, παιδάκια θα είχαν κινδυνέψει σοβαρά!
Μπορεί να μην κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και να μην υπήρξαν θύματα, αλλά καταστράφηκαν περιουσίες: σπίτια αλλά και επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, ενώ αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς! Οσο για την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων και την ψυχική οδύνη, κάποιοι υπέστησαν μέχρι και ψυχολογικό σοκ! Τα αυτοκίνητα έγιναν βάρκες, έπλεαν στα νερά, μια χαρακτηριστική εικόνα εκείνων των ημερών.
Ολα προκλήθηκαν γιατί πλημμύρισε ο Κηφισός ποταμός. Ετσι, ο Δήμος Μοσχάτου άσκησε μήνυση ευθύς αμέσως για ηθική δικαίωση κατά των επιβλεπόντων μηχανικών και των υπεύθυνων τεχνικών εταιρειών που κατασκεύασαν το έργο στην περιοχή τους: την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου του Κηφισού και του υδραυλικού έργου του Κηφισού ποταμού. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι το ποτάμι πλημμύρισε τόσο λόγω κακοτεχνίας αλλά κυρίως γιατί δεν είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα.
Ηταν, λοιπόν, να εκδικαστεί η υπόθεση την Παρασκευή στο 9ο Τριμελές αλλά για μία ακόμα φορά πήρε αναβολή για τις 8/1/2009, με αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης: δύο από τους συνηγόρους υπεράσπισης απουσίαζαν γιατί είχαν άλλες υποθέσεις. Ηταν όχι η πρώτη, ούτε η δεύτερη, αλλά η 8η φορά που η υπόθεση πήρε αναβολή! Το θέμα είναι ότι αν η εκδίκαση πάει από αναβολή σε αναβολή, μέχρι το 2010 θα παραγραφεί η υπόθεση αφού, όπως ορίζει ο νόμος, αν περάσουν 8 χρόνια και δεν έχει εκδικαστεί μια υπόθεση παραγράφεται...

Ναυ.Καρ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/09/2008

 

Επιστροφή

 

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον Ολυμπιακό αυτοκινητόδρομο στον Κηφισό 

Κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά για παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων στο οδικό έργο πάνω από τον Κηφισό ποταμό στις περιοχές Μοσχάτου, Ρέντη και Νέου Φαλήρου, μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής.

Όπως καταγγέλλουν η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου "Μεσοποταμία" και ο μορφωτικός εκπολιτιστικός σύλλογος Νέου Φαλήρου, τεσσερισήμισι χρόνια από τη λειτουργία του έργου, κομμάτι του Ολυμπιακού δακτυλίου,  ελάχιστα έχουν γίνει για την υλοποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που υποτίθεται ότι ελέγχει και επιβάλλει. Και εξηγούν: "Δεν έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα ηχοπετάσματα ώστε να μην εκτίθενται σε απαγορευτικές στάθμες θορύβου οι κάτοικοι, ούτε ανακυκλώνονται τα σκιασμένα από το έργο ανήλιαγα στάσιμα νερά του ποταμού με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μολυσματικών καταστάσεων και εντόμων, που μεταφέρουν τη μόλυνση στη γύρω περιοχή. Επίσης δεν έχει αναπτυχθεί το προβλεπόμενο πράσινο, που θα λειτουργούσε σαν φίλτρο για την ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδιαίτερα για τα 'φονικά μικροσωματίδια' από τις μηχανές των αυτοκινήτων. Η αναλγησία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πέρα από κάθε λογική, αφού ούτε στη θέση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρέντη, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το οδικό έργο φρόντισε για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, σε βάρος της υγείας και του δικαιώματος στη μόρφωση των μικρών μαθητών".

Καυτηριάζουν ακόμη  την αντιμετώπισή τους από  την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ η οποία ισχυρίζεται πως η προθεσμία ισχύος των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του έργου αποτελεί προθεσμία εφαρμογής τους! Κατηγορούν ακόμη την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕδιότι "δεν έχει ενημερώσει τους κατοίκους, ούτε έχει γνωστοποιήσει ελέγχους, τα αποτελέσματά τους και τη δρομολόγηση κυρώσεων για τις σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον Κηφισό". Οι κάτοικοι δεν κάθονται όμως με σταυρωμένα χέρια. Εχουν προσφύγει και στον Συνήγορο του Πολίτη και στο Σώμα Επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στα  αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. 

ΑΥΓΗ 17/4/09

 

Επιστροφή

 

Αγανάκτηση για τις... πληγές του Κηφισού

Οι περιβαλλοντικοί όροι για το οδικό έργο δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Η συζήτηση για την ανάπλαση του Κηφισού αναζωπυρώνεται, ωστόσο ουκ ολίγα «παρατράγουδα» συμβαίνουν στις κοίτες του. Σημαντικές παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων έχουν γίνει στο οδικό έργο πάνω από τον Κηφισό, στις περιοχές Μοσχάτου, Ρέντη και Νέου Φαλήρου. «Αν και το έργο έχει δοθεί στην κυκλοφορία εδώ και πέντε χρόνια, οι περιβαλλοντικοί όροι δεν έχουν υλοποιηθεί», λέει στην «Κ» ο κ. Λειβαδάρος Ρουσέτος από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία». «Σε σχετική ερώτησή μας, το ΥΠΕΧΩΔΕ απάντησε ότι η προθεσμία ισχύος των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί προθεσμία για την υλοποίησή τους - άρα υπάρχει χρονικό περιθώριο!» προσθέτει. Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δέχθηκαν αγόγγυστα την κατασκευή του έργου, σήμερα όμως διαπιστώνουν ότι έχει υποβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητα ζωής τους. «Η ηχορρύπανση είναι ο πρώτος μας εχθρός», εξηγεί ο κ. Ρουσέτος, «αφού δεν έχουν τοποθετηθεί ηχοπετάσματα για να μην εκτιθέμεθα σε θόρυβο πάνω από το επιτρεπτό όριο». Θύματα αυτής της κατάστασης είναι και οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Αγ. Ιωάννη Ρέντη, που γειτνιάζει με τη λεωφόρο. «Τα παράθυρα είναι υποχρεωτικά κλειστά και γίνεται συνεχώς χρήση air condition, αφού οι αίθουσες είναι ακριβώς στο ύψος της υπερυψωμένης λεωφόρου», επισημαίνει ο κ. Μανώλης Λεκκάκης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Οι γονείς, ανήσυχοι, έχουν φυτέψει κάποια δενδράκια, όμως όπως λένε «είναι ημίμετρα, αφού πρόκειται για δρόμο ταχείας κυκλοφορίας». Το σχολείο προϋπήρχε του έργου, ωστόσο, δεν υπήρξε σχεδιασμός για την ηχορρύπανση.

Η δεύτερη «πληγή» της περιοχής είναι τα λιμνάζοντα νερά στις παραποτάμιες γειτονιές. «Τα νερά του ποταμού αναμειγνύονται με αυτά της θάλασσας στο Φάληρο. Τον χειμώνα υπάρχει ελπίδα να ανανεωθούν λίγο από κάποια βροχή, το καλοκαίρι όμως η κατάσταση είναι αφόρητη. Στο μείγμα αυτό προστίθενται και λύματα. Επιπλέον, τα σημεία αυτά είναι ανήλιαγα, οπότε μετατρέπονται αυτόματα σε εστίες μόλυνσης και εντόμων», εξηγεί ο κ. Ρουσέτος. Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι, τα εντομοαπωθητικά και οι σίτες τούς είναι απαραίτητα όλο τον χρόνο. «Στην έκθεση, ωστόσο, προβλεπόταν η ανακύκλωση των υδάτων». Το τρίτο σημείο παρέκκλισης είναι το πράσινο, που υποτίθεται θα φυτευόταν. Οι ζώνες πρασίνου που θα λειτουργούσαν ως φίλτρο για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα φονικά μικροσωματίδια δεν κατασκευάστηκαν έως σήμερα. Η απογοήτευση στους τρεις δήμους είναι διάχυτη, καθώς είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι όροι, αλλά οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή είναι πολύ δυσμενέστερες από τις αναμενόμενες. «Ετσι ζητούμε αντισταθμιστικά οφέλη, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας: ένα πολιτιστικό κέντρο, χώρους στάθμευσης...», λέει ο κ. Ρουσέτος.

Μερικά χιλιόμετρα βορειότερα, στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, μια χαρακτηρισμένη ως ζώνη πρασίνου περιοχή έχει γίνει χώρος άλλων δραστηριοτήτων.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς

«Σε αυτοψία μας διαπιστώθηκε ότι εκτελούνται εργασίες τσιμεντένιων υποβάθρων σε μέρος έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, που είναι χαρακτηρισμένη από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως ζώνη πρασίνου», λέει ο κ. Κ. Λάσκαρης, αν. γενικός γραμματέας της «Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής». «Ηταν ασαφές το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ζώνης αυτής, με αποτέλεσμα να καταπατηθεί, παρά τις προσπάθειές μας να πρασινίσει». Σημειώνεται ότι η περιοχή περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάπλασης που έχει προταθεί από την ομάδα του αρχιτέκτονα - πολεοδόμου Βασίλη Ζώτου για τον Κηφισό. «Εκτός του ότι η γειτονιά μας στερείται για άλλη μια φορά κάποιων στρεμμάτων πρασίνου, ανησυχούμε καθώς πολλά φορτηγά εισέρχονται και εξέρχονται στην εθνική οδό χωρίς να υπάρχει σήμανση ή παράδρομος». Οπως πληροφόρησε όμως την «Κ» ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας, το ΥΠΕΧΩΔΕ τους ενημέρωσε ότι ο χώρος έχει καταληφθεί προσωρινά από εργολάβο που έχει αναλάβει την κατασκευή καλουπιών για τα πρανή Κηφισού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_03/06/2009_317123

 

Επιστροφή

 

WATER GIRLS, WATER BOYS / Paradiso Perduto 

Ταξιδεύοντας  στο φαληρικό όρμο, στο Κηφισό και στη νήσο Ψυτάλλεια. 
 Στο έργο αυτό οι ομάδες Αστικό Κενό, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, Flux factory, καθώς και μέλη των CUP (center for urban pedagogy) προσκαλούν το κοινό σε ταξίδια-διαδρομές στον φαληρικό όρμο, στις εκβολές του ποταμού Κηφισού και προς τη νήσο Ψυτάλλεια. 

Η περιοχή του φαληρικού όρμου παραμένει απροσπέλαστη από την πόλη, ξεκινώντας από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ) και καταλήγοντας στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Εκεί βρίσκονται οι εκβολές των ποταμών Κηφισού και Ιλισού.

Ο Φλοίσβος είναι η πλησιέστερη προς το κέντρο της Αθήνας παραλία και αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και  των μεταναστών. Γίνεται ο «Παράδεισός» τους, καθώς κολυμπούν σαν να ζουν σε μια άλλη εποχή. Όμως , όμως κάθε άλλο παρά παράδεισος είναι, όταν φυσάει νοτιάς. Το έργο β΄ φάσης βιολογικού καθαρισμού στη νήσο Ψυτάλλεια δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το μπάνιο στη περιοχή αυτή σήμερα αποτελεί μια ουτοπία  και συγχρόνως μια πραγματικότητα καθώς πολλοί κολυμπούν και ψαρεύουν.

Θα μπορούσαν τα παράκτια οικοσυστήματα των δύο ποταμών να αποκατασταθούν και η ουτοπία να γίνει όντως πραγματικότητα;

Οι κάτοικοι όπως και οι τοπικοί σύλλογοι διεκδικούν στην περιοχή ένα

παράκτιο πάρκο που θα αποκαταστήσει την επαφή της πόλης με τη θάλασσα και θα

εκτείνεται από το Σ.Ε.Φ. μέχρι το Παλαιό Φάληρο. 
 Οι ομάδες Αστικό Κενό, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, Flux factory  και μέλη των CUP προσκαλούν  το κοινό σε  π λ ε ύ σ ε ι ς στον φαληρικό όρμο από τον Φλοίσβο έως την Ψυττάλεια, σε  π ε ρ π ά τ η μ α στην ακτή και κατά μήκος του ποταμού Κηφισού εντός ή εκτός της κοίτης στις 13 & 14 Ιουνίου. Οι πλεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον σύλλογο ΣΕΑΝΑΤΚ (Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Τζιτζιφιών Καλλιθέας). Τα πλεούμενα θα ξεκινήσουν από την μαρίνα δίπλα στα γραφεία του Συλλόγου (Ολυμπιακά ακίνητα – Μαρίνα Τζιτζιφιών Καλλιθέας). Στις 14 Ιουνίου στις 9.οο μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Φλοίσβο με όλους τους συμμετέχοντες. 

Οι   χαρτογραφήσεις, οι εικόνες, τα κείμενα και οι ιστορίες που θα παραχθούν από τους συμμετέχοντες  θα αποτελέσουν υλικό για έναν «ταξιδιωτικό οδηγό» .  

Οι δράσεις ταξίδια-διαδρομές  έχουν σκοπό την επαφή μας με τα κομμάτια της χαμένης  φύσης μέσα στη πόλη, με τα ίχνη δραστηριοτήτων, με υποκειμενικότητες, με την ανάγνωση μιας βαθιάς καταστροφής που σχετίζεται με τους τρόπους ύπαρξης και κοινής ζωής στην Αθήνα, με μια πρόταση  για ένα νέο γίγνεσθαι.


Διαδρομές :  
Κατά μήκος του Φαληρικού όρμου:

13 Ιουνίου 2009, 10:00 π.μ 
Σημείο συνάντησης: Γραφεία ΣΕΑΝΑΤΚ  
Kατά μήκος του Κηφισού: 
14 Ιουνίου 2009, 4:00 μ.μ 
Σημείο συνάντησης: οδοί Σμολένσκυ & Κηφισού. 
Στη φαληρική ακτή: 
14 Ιουνίου 2009, 6:30 μ.μ  
Σημείο συνάντησης: Γέφυρα στις εκβολές του Κηφισού. 

Πληροφορίες στις ιστοσελίδες : http://www.faliron-bay-athens.blogspot.com &

http://www.urbanvoidathens.wordpress.com 

Δηλώσεις συμμετοχών στο e-mail: falironbayathens@gmail.com /

               τηλ: 6975926478  / 210-3312930 
Διοργάνωση : α)Αστικό Κενό: Νίκος Καζέρος, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Χαρίκλεια Χάρη,  Τζίμης Ευθυμίου, Τζίλλυ Τραγανού (εξωτερική συνεργάτης) 

http://urbanvoidathens.wordpress.com  β) α Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική: Πέγκυ Ζάλη, Μάνος Κορνελάκη, Στέφανος Χανδέλης, Valentina Ros http://www.nomadikiarxitektoniki.net/  γ) Flux Factory: Douglas Paulson ,Chen Tamir

www.fluxfactory.org   δ) (μέλη των CUP) : Damon Rich, Jae Shin 

www.anothercupdevelopment.org  

Χάρτης:  http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=115347714315245030265.00046b362d8e7de5df195&ll=37.942235,23.67794&spn=0.023826,0.03828&z=15 

 

Επιστροφή

 

Οικολογικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10 Ιουνίου 2009

Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζει την ουσιαστική αξιοποίηση της Ολυμπιακής μας κληρονομιάς, δημιουργώντας με ορθολογικούς όρους και περιβαλλοντική ευαισθησία νέους χώρους πολιτισμού και οικογενειακής αναψυχής. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, στη βάση του σχεδιασμού που υλοποιείται, προσθέτουν σημαντικές νέες χρήσεις στην πόλη, εξυπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ανέλαβε δράση για την αναβάθμιση του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Τα έργα αναβάθμισης αφορούν μία περιοχή (Ζώνη Α1), η οποία παρέμεινε αδιαμόρφωτη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα, όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., κ. Διονύσης Σταμενίτης,

“Δρομολογείται η δημιουργία Οικολογικού Πάρκου με ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις σε μία επιφάνεια 260 στρεμμάτων, στην έκταση μεταξύ των εκβολών του Ιλισού και Κηφισού”.

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, κ. Κωνσταντίνος Μπούρας, τονίζοντας ότι «θα γίνει ό,τι απαιτείται και είναι αναγκαίο για να δημιουργηθεί αυτό το νέο συγκρότημα το οποίο θα αποτελεί ένα μητροπολιτικό αγαθό» δήλωσε:

«Η παραλιακή ζώνη του Φαληρικού Όρμου αποτελεί τη φυσική διέξοδο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας στο Σαρωνικό.

Δημιουργώντας σήμερα ένα σημαντικό πάρκο, ένα χώρο οικολογικής σημασίας, καθώς και ένα χώρο αναψυχής και αθλητισμού, ωφελούνται αφενός οι κάτοικοι των όμορων δήμων και αφετέρου οι κάτοικοι του ευρύτερου Λεκανοπεδίου.

Συγχρόνως διασφαλίζεται η λειτουργική και αισθητική σύνδεση και συνέχεια της παραλιακής ζώνης του Π. Φαλήρου με το πάρκο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, την Καστέλα και τον Πειραιά, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα τα ήδη υλοποιημένα έργα στον Φαληρικό Όρμο, από τον Ιλισό στο Δέλτα Φαλήρου»

Νέες επιλογές ψυχαγωγίας, άθλησης και πολιτισμού για ολόκληρη την πόλη μας.

Αναπτύσσονται:

1. Οικολογικό Πάρκο μεσογειακής φύσης.

Περιλαμβάνει ένα ρυάκι κυμαινόμενης ροής που πριν εκβάλλει στη θάλασσα, σχηματίζει μια ενδιάμεση ζώνη, μια μικρή λίμνη με υφάλμυρο νερό. Προσφέρει έτσι στους επισκέπτες τη δυνατότητα περιπάτων στη φύση με εκπαιδευτικό παράλληλα χαρακτήρα, καθώς στο χώρο θα λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα μεγάλο θερινό σινεμά 200 θέσεων.

2. Γήπεδα αθλοπαιδιών και Adventure Park

Περιλαμβάνονται εννέα (9) γήπεδα αθλοπαιδιών «5x5» ή έξι (6) γήπεδα «5Χ5» και τρία (3) καλαθοσφαίρισης, καθώς και οι απαραίτητες βοηθητικές υποδομές για τις σχετικές υπηρεσίες (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής και ιατρείο). Στην ίδια ζώνη χωροθετείται επίσης και το adventure park, το οποίο προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες άσκησης για νέους.

3. Πάρκο νερού και αναψυχής

Περιλαμβάνει χώρους κολύμβησης, άσκησης και αναψυχής. Πιο συγκεκριμένα:

α. ένα Γυμναστήριο, ανοιχτό κατά μήκος της κοίτης του Ιλισού και προς τη μεγάλη πισίνα, το οποίο αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για άσκηση στο νερό, με όργανα και ελεύθερο χώρο για ομαδικά προγράμματα,

β. μια μεγάλη, ηλιακά θερμαινόμενη, πισίνα κολύμβησης με δυνατότητα σχεδόν 12μηνης λειτουργίας,

γ. ένα συγκρότημα δύο διακοσμητικών λιμνών,

δ. ένα σύγχρονο παιδότοπο.

4. Βοτανικό κήπο

Περιλαμβάνει φυτά των υδροβιότοπων, καθώς και ένα θερμοκήπιο (glass house) με ειδικά ενδημικά φυτά, πολλά από τα οποία έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

5. Παραλιακή αμμώδης ζώνη, σε άμεση επαφή με τη θάλασσα. Χώρος χαλάρωσης και αναψυχής, ζώνη δραστηριοτήτων ήπιας άσκησης όπως beach volley. Κατά μήκος της ζώνης διαμορφώνεται χώρος περιπάτου σε διάδρομους, προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμου, καθώς και η εγκατάσταση μικρών ελαφρών ξύλινων κατασκευών (καθίσματα) για διάλλειμα και ξεκούραση.

6. Κανάλι Κωπηλασίας, με σχεδίες τοποθετημένες στο χείλος της παραθαλάσσιας ζώνης.

Υποστηρικτικά, προβλέπονται αναψυκτήρια καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της οικογένειας.

Παράλληλα, εξετάζεται και η εναλλακτική πρόταση δημιουργίας θεματικών παιδικών χαρών στις εκτάσεις που θα καταλαμβάνονται από το Πάρκο νερού και τον Βοτανικό κήπο.

Το Οικολογικό Πάρκο αναβαθμίζει περιβαλλοντικά και αισθητικά την παράκτια αυτή περιοχή αλλά και τις γειτονικές αστικές ζώνες, παρέχοντας πολλαπλές ευκαιρίες για ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής με άξονα το νερό.

Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί μέσω της ιστοσελίδας www. olympicproperties.gr να καταθέσει τις απόψεις και προτάσεις του μέχρι τις 5 Ιουλίου. Στείλτε τις προτάσεις σας στο A1comments@olympicproperties.gr.

Στόχος μας είναι μέσω της Δημόσιας Διαβούλευσης να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες το Οικολογικό Πάρκο. Η τελική μορφή του πάρκου και το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουλίου.

Λεπτομέρειες για την ανάπλαση – πατήστε εδώ

 

Επιστροφή

 

Φυτεύουν και πάλι υποσχέσεις

Πέντε χρόνια «θα» -που και πάλι δεν φαίνεται να τελειώνουν- ακούνε οι κάτοικοι του Μοσχάτου και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου για το περίφημο οικολογικό πάρκο των 260 στρεμμάτων στην ακτή του φαληρικού όρμου, που ορίζεται από τις εκβολές του Ιλισού και του Κηφισού, καθώς και στην παραλιακή λεωφόρο.

Η κρατική εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» ανακοίνωσε χθες ότι έως τις 5 Ιουλίου θα γίνει δημόσια διαβούλευση μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.olympicpropreties.gr και διαβεβαιώνει ότι στις 15 του ίδιου μήνα θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την προώθηση των έργων.

Εδωσε επίσης στη δημοσιότητα τη μελέτη των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, που προβλέπουν, εκτός από το οικολογικό πάρκο, την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου 5x5 και μπάσκετ, πάρκων νερού και αναψυχής, πισίνα με αμμουδιά, βοτανικό κήπο, αναψυκτήρια, υπαίθριο κινηματογράφο 200 θέσεων, υπαίθριο πάρκινγκ, ακόμη και... Adventure Park. Προβλέπεται επίσης πεζογέφυρα στο ύψος της οδού Αθ. Διάκου, που αποτελεί παλιότερη δέσμευση. Δεν είναι σαφές ο φορέας διαχείρισης του χώρου, που αποτελεί τη μόνη εκτεταμένη ζώνη ελέυθερης πρόσβασης προς την παραλία.

Το... μειονέκτημα

Το μεγάλο «μείον» είναι όμως ότι η ίδια η εταιρεία είχε ανακοινώσει και πάλι την ίδια μελέτη πριν από ένα χρόνο (15 Ιουλίου 2008), χωρίς ώς τώρα να έχει προχωρήσει στην υλοποίησή της. Αλλωστε, λίγα μέτρα πέρα από το μελλοντικό πάρκο βρίσκεται ο μεγάλος κυκλοφοριακός κόμβος που εγκαινιάστηκε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον κ. Σουφλιά, ο οποίος είχε δεσμευθεί ότι θα τοποθετήσει ηχοπετάσματα για να προστατευτούν οι γύρω κατοικημένες περιοχές. Πέντε χρόνια μετά δεν έχουν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις.

Επειτα από διάβημα τοπικών φορέων (Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου, «Μεσοποταμία», Μορφωτικός Σύλλογος Νέου Φαλήρου), ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά διέταξε πριν από ένα μήνα προκαταρτική εξέταση κατά του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για την ηχορύπανση, αλλά και τη σοβαρή μόλυνση των νερών στα κανάλια των δύο ποταμών.

Το καλοκαίρι του 2007, τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» είχαν στείλει τελεσίγραφο στον δήμο, με το οποίο ενημέρωναν ότι θα εκχωρηθούν στον δήμο 160 στρέμματα για να δημιουργήσει άλσος. Η υπόλοιπη έκταση προβλεπόταν να εκχωρηθεί σε ιδιώτη, με δικαίωμα να κατασκευάσει εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών. Η πρόταση είχε αποσυρθεί μετά την ομόφωνη απόρριψή της από το δημοτικό συμβούλιο Μοσχάτου.

Η έκταση των 260 στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί με μπαζώματα στη δεκαετία του '70, οπότε κατασκευάστηκε η παραλιακή λεωφόρος, η οποία είναι υπερυψωμένη, εμποδίζει την έξοδο των νερών της βροχής προς τη θάλασσα και «πνίγει» μεγάλο μέρος των Τζιτζιφιών σε περιπτώσεις νεροποντής.

Χρειάστηκαν πολύχρονοι αγώνες της δημοτικής αρχής για να σταματήσει το 1986 το υπόγειο αλισβερίσι, για να πάψει να είναι χώρος υποδοχής των μπάζων της πρωτεύουσας. Με βάση το διάταγμα του 2002, για τον ολυμπιακό πόλο του Φαλήρου, μετά τους Αγώνες θα προχωρούσε το παράκτιο πάρκο σε συνδυασμό με τη «βύθιση» της λεωφόρου, τη μετατόπισή της και τη δημιουργία αντιπλημμυρικού καναλιού.

Τα τελευταία αυτά έργα έχουν ακυρωθεί με δηλώσεις του σημερινού υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Με τον νόμο του 2005 η περιοχή χαρακτηρίζεται και πάλι παραλιακή ζώνη πρασίνου, αλλά για μεγάλο διάστημα και με την ανοχή των αρχών είχε μετατραπεί σε καταυλισμό Αθιγγάνων.

Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Μοσχάτου, είχαν κατεδαφιστεί τα γήπεδα για τις ερασιτεχνικές ομάδες της ευρύτερη περιοχής, με τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθούν. Ούτε και αυτό προχώρησε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χώροι άθλησης. 

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=11/06/2009&id=53169

 

 

Πάρκο, σινεμά και γήπεδα στην παραλία του Φαλήρου

Ø      Δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Ιουλίου, οπότε κάθε πολίτης θα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του

Tου Κασσιανού Τζέλη

Πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η κυβέρνηση, μέσω της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, επιχειρεί να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της αδόμητης έκτασης μεταξύ των εκβολών Ιλισού και Κηφισού στην παραλία του Φαλήρου.

Με ανακοίνωσή της χθες, γνωστοποιεί το σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης προορίζοντάς τη για τη δημιουργία Οικολογικού Πάρκου. Στο σχέδιο προβλέπεται δόμηση για αναψυκτήρια που δεν διευκρινίζεται με τι συντελεστές θα δημιουργηθούν ή ποιος θα τα διαχειρίζεται. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε αποτελέσει στο παρελθόν αιτία σύγκρουσης με τον Δήμο Μοσχάτου ο οποίος ήθελε μεταξύ άλλων και την κυριότητα των αναψυκτηρίων αυτών.

Κινηματογράφος 
Ακόμη δόμηση προβλέπεται και για τη δημιουργία ενός θερινού κινηματογράφου 200 θέσεων, εννέα ανοιχτών γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5 και μπάσκετ με βοηθητικές υποδομές (αποδυτήρια, ιατρεία κ.λπ.). Επίσης χωροθετείται ένα adventure park χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ή αν υπάρχει σχεδιασμός για αξιοποίηση από ιδιώτη.

Επιπλέον δεν γίνεται καμία αναφορά για τον προϋπολογισμό των έργων και τις πηγές χρηματοδότησής τους.

Το σχέδιο προβλέπει σε γενικές γραμμές τη δημιουργία πάρκου «μεσογειακής φύσης» το οποίο θα περιλαμβάνει ρυάκι και λίμνη με υφάλμυρο νερό, τα προαναφερθέντα γήπεδα και το adventure park, ένα γυμναστήριο ανοιχτό κατά μήκος της κοίτης του Ιλισού, μια μεγάλη ηλιακά θερμαινόμενη πισίνα με δυνατότητα λειτουργίας καθ’ όλο το έτος, ξεχωριστό συγκρότημα δύο διακοσμητικών λιμνών, παιδότοπο, βοτανικό κήπο και θερμοκήπιο με ειδικά ενδημικά φυτά, κανάλι κωπηλασίας, ποδηλατόδρομους, εγκαταστάσεις μικρών ξύλινων κατασκευών (καθίσματα) και παραλιακή αμμώδης ζώνη.

Εξετάζεται ακόμα η εναλλακτική πρόταση δημιουργίας θεματικών παιδικών χαρών.

Προτάσεις 
Η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 5 Ιουλίου κάθε πολίτης θα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις και προτάσεις του για το πάρκο μέσω της ιστοσελίδας  www.olympi­cproperties.gr. Η τελική μορφή του πάρκου και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουλίου.

Η δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου προβλεπόταν στο σχέδιο αξιοποίησης που εκπονήθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2007 η τότε ηγεσία των Ολυμπιακών Ακινήτων με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επιχείρησε να προχωρήσει στα έργα και περιέφραξε την έκταση προκειμένου να σταματήσει η εγκατάσταση τσιγγάνικων καταυλισμών.

Ωστόσο ο Δήμος Μοσχάτου προχώρησε σε κινητοποιήσεις καταστρέφοντας την περίφραξη. Η «Ολυμπιακά Ακίνητα» τότε είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή ότι η πραγματική αιτία των αντιδράσεών της ήταν η επιθυμία της να έχει στην κυριότητά της τα αναψυκτήρια και να δημιουργήσει ζώνη παραλιακών καφέ κάτι που δεν επιθυμούσε η εταιρεία.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9464&pubid=10971184

 

Επιστροφή

 

Καταπέλτης οι διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ στο οδικό έργο του Κηφισού

Μετά από προσφυγή κατοίκων Μοσχάτου, Ν. Φαλήρου και Ρέντη, με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών Μοσχάτου "Μεσοποταμία" και του Μορφωτικού συλλόγου Ν. Φαλήρου, ο Συνήγορος του Πολίτη ουσιαστικά κατηγορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις απαράδεκτες συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή.
Λεπτομέρειες δείτε στο site:
www.mesopotamia.gr.

(ελήφθη 19-6-09)

 

Επιστροφή

 

Φίλες και φίλοι,
θα βρείτε συνημμένα δύο σημαντικά κείμενα που ρίχνουν έναν άλλο φωτισμό στη μελέτη του γραφείου Παπαγιάννη για την παραλία του Μοσχάτου, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Ο Δήμος Μοσχάτου κατά τρόπο βεβιασμένο και χωρίς να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό διάλογο με φορείς και άτομα όπως π.χ. οι υπογράφοντες/υπογράφουσες τα δύο συνημμένα κείμενα (και σίγουρα πολλοί/πολλές άλλοι που δεν πρόλαβαν ή δεν πληροφορήθηκαν το θέμα μέσα στο καλοκαίρι) έδωσε ήδη κατ' αρχήν τη συγκατάθεσή του (με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα) για τις χρήσεις που προβλέπει η μελέτη Παπαγιάννη.
Εμείς ως Μεσοποταμία έχουμε την πρόθεση να ζητήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει τη θέση του, υπό το φως των δύο σημαντικών δεδομένων που προέκυψαν μετά την απόφασή του.
Θα σας ενημερώσουμε για όλα.
Καλό καλοκαίρι
Η Γραμματεία
www.mesopotamia.gr (ελήφθη 2-7-09)

Ακολουθεί το ένα από τα 2 προαναφερόμενα κείμενα)

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ :  

 Το 1998 στα πλαίσια του σχεδιασμού για το 2004 με ανάθεση1 από το Υ.Π.Χ.Ω.Δ.Ε.  μελετήθηκε η περιοχή από το Σ.Ε.Φ. μέχρι το Φλοίσβο. Μελέτες για την περιοχή και το  Ολυμπιακό ζήτημα είχαν ήδη προϋπάρξει2 και δεν ήμασταν οι πρώτοι μελετητές3. Η δική  μας μελέτη έγινε σε δύο φάσεις, έλαβε υπ’ όψιν της όλες τις προηγούμενες και εμπεριείχε  όλες τις απαιτούμενες υπομελέτες.4  

. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ :   Στόχος της παρούσας έκθεσης δεν είναι να σχολιάσει την αρχιτεκτονική αρτιότητα της   τρέχουσας μελέτης5, αλλά ο εντοπισμός και ο σχολιασμός μιας αντίφασης που διέπει το   καθαυτό κτιριολογικό πρόγραμμα: Η διερεύνησή μας πάνω στο θέμα περί φυσικών   χώρων μέσα στην πόλη μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατή η συνύπαρξη   ενός πραγματικού οικολογικού πάρκου – υδροβιότοπου (κατασκευασμένου σύμφωνα με   υπάρχοντα παραδείγματα επιτυχημένα αστικών χώρων) με την πλειοψηφία των   προτεινόμενων λειτουργιών. Ή αλλιώς οι προτεινόμενες χρήσεις γης δεν είναι συμβατές   με τη λειτουργία ενός φυσικού πάρκου-υδροβιότοπου.   Επίσης, όντας πια η τελευταία σημαντική έκταση στην περιοχή (και σε επίπεδο πόλης) θα   περίμενε κανείς να γίνει εξαντλητική προσπάθεια εκμετάλλευσης και ανάδειξης του   φυσικού πλούτου που μπορεί να αποδώσει η περιοχή στο σύνολό της.  

. Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ :   Η αρχική πρόθεση του Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. το 1998, πριν την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης6   μελέτης ήταν η εγκατάσταση έξι ολυμπιακών γηπέδων.7 Η πίεση προς τους μελετητές για   την κατασκευή των έξι γηπέδων ή όσο το δυνατόν περισσότερων ήταν εξαιρετική. Όμως   κατά τη διάρκεια και μέχρι την ολοκλήρωση της φάσης αυτής8 αποδείχτηκε και έγινε   αποδεκτό ότι, θέτοντας ως στόχο την ανάπτυξη και διατήρηση του υδροβιότοπου ως   πόλου αναζωογόνησης, αναψυχής και εκπαίδευσης και τηρώντας προδιαγραφές που   είχαν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικές (σε παρόμοιες εφαρμογές σε υπάρχοντες   ευρωπαϊκούς αστικούς ιστούς), θα έπρεπε να κατασκευαστούν μόνο τα δύο γήπεδα του   Beach-Volley. Αυτό φάνηκε τότε ως μια μεγάλη κατάκτηση. Το φυσικό πάρκο με τις   υπόλοιπες λειτουργίες που προτάθηκαν οργανώθηκαν έτσι ώστε να αποτελέσουν   συνέχεια και εκτόνωση της πόλης προς την θάλασσα. Το πάρκο-υδροβιότοπος   αποτελούσε τη βασική λειτουργία την περιοχής, ενώ οι υπόλοιπες λειτουργίες είχαν   χαρακτήρα υποστηρηκτικό – ήταν σημαντικές αλλά δεν κυριαρχούσαν.  

Η συνολική ιδέα, ως μέσο διάσωσης του ευαίσθητου φυσικού πόλου αλλά και ως   επενδυτικό μέσο9, φάνηκε τότε ελκυστική από όλες τις πλευρές.   Κατά την Β΄ φάση10 ορίστηκε το κτιριολογικό, η γενική τελική χωροθέτηση11 διατυπώθηκαν   οι σχεδιαστικές κατευθύνσεις και ορίστηκε η μετα-ολυμπιακή λειτουργία.   Το έργο είχε χαμηλό κόστος κατασκευής, απαιτούσε μικρό σχετικά χρόνο αποπεράτωσης   και η μετα-ολυμπιακή προσαρμογή απαιτούσε ελάχιστο κόστος και χρόνο.   Είχε προβλεφτεί η οικονομική αυτάρκεια για τη λειτουργία και διατήρηση της έκτασης, με   την σύνταξη ενός κτιριολογικού προγράμματος που θα αναβάθμιζε όλη την περιοχή   δημιουργώντας ελκυστικές ζώνες, ζωντανές όλες τις ώρες χωρίς «σκοτεινά» σημεία. Είχε   σαφώς διατυπωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και η διαρκής προσαρμογή του χώρου στην   εξέλιξη .   Η μελέτη αυτή12 ικανοποίησε όλα τα μέτωπα και όλους τους ενδιαφερόμενους, δεν   υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις και, όπως φαίνεται από τις τότε δημοσιεύσεις13, υπήρξε   κοινή αποδοχή.   Διατυπώθηκαν σαφώς οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης.   Τότε, προέκυψε το ρυθμιστικό.  

. ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ :   Παρατηρώντας τον χώρο σήμερα, όπως είναι γνωστό σε όλους, τίποτα μα τίποτα δεν   δείχνει την αποτελεσματικότητα της πολλά υποσχόμενης τότε μελέτης μας.   Δεν θα σχολιάσουμε στο παρόν κείμενο την υπάρχουσα κατάσταση, είναι ορατή και   γνωστή στον όποιον παρατηρητή. Επίσης δεν θα σχολιάσουμε τον πολύ καλό κατά τη   γνώμη μας επιμέρους αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων της τρέχουσας μελέτης.   Θα σχολιάσουμε αυτό που φαίνεται να ακολουθεί14, που αντί να διορθώνει τις τυχούσες   αστοχίες των Ολυμπιακών έργων φαίνεται να εντείνει και να πολλαπλασιάζει το   πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε πιο αναλυτικά αυτό που στην   προηγούμενη παράγραφο ορίσαμε ως αντίφαση.   Έχοντας την εμπειρία της διερεύνησης του συγκεκριμένου χώρου, λόγω της συμμετοχής   μας στην αρχική μελέτη και λόγω της ιδιότητας μας ως επιστήμονες, θεωρούμε ότι πρέπει   να σχολιάσουμε και να τονίσουμε τα παρακάτω15 :  

1. Με μια πρώτη ματιά, βλέπει κανείς ότι, παρόλο που προτείνεται ένα φυσικό   πάρκο – το θέμα επαινέθηκε πολύ αυτές τις μέρες από τα μέσα μαζικής   ενημέρωσης -αγνοείται σε μεγάλο ποσοστό η ουσία του θέματος. Ο σχεδιασμός   δεν αποτελεί μέσο ανάπτυξης και διατήρησης ενός τέτοιου ευαίσθητου χώρου   ώστε να κυριαρχεί σε μια νευραλγική περιοχή – που κάποτε αποτελούσε   κληρονομιά για την πόλη μας – αλλά αποτελεί ένα μέσο ανάδειξης των   υπόλοιπων λειτουργιών που θα το περιβάλλουν.   Ξαναγυρίζουμε λοιπόν αρκετά χρόνια πίσω, και όπως τότε που συζητούσαμε με το   Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. να ξαναθέσουμε το ίδιο ερώτημα: Γιατί δεν είναι δυνατόν   υποστηριχθεί και να υπάρξει ένας καθαρά φυσικός χώρος, χωρίς να συνυπάρχει   με λειτουργίες που τον αναιρούν, να διατηρείται και να είναι μέσο απόλαυσης, να   υποδέχεται τους πολίτες, να είναι αναγκαίος και ζωντανός, να αποτελεί επένδυση   με ελάχιστες επεμβάσεις, όπως βλέπουμε σε παραδείγματα πόλεων κυρίως   προηγμένων χωρών. Πρέπει να αποδεχθούμε τον πλούτο αυτού του θέματος και   με γνώμονα αυτό να οργανώνουμε έργα.  

2. Δεν φαίνεται πουθενά ένας συνολικός και ολοκληρωμένος χωροταξικός   σχεδιασμός που να αφορά τη χωροθέτηση, διαδοχή και εναλλαγή λειτουργιών για   όλες τις περιοχές του Φαληρικού όρμου μαζί: το Σ.Ε.Φ. , τη ζώνη του Μοσχάτου   (που είναι η μόνη ανεκμετάλλευτη και για την οποία γίνεται ο λόγος), το τμήμα της   Καλλιθέας, του Π. Φαλήρου και του Ιπποδρόμου16. Η περιοχή συνολικά  κατατεμαχίζεται, και τοπικά εφαρμόζονται λειτουργίες σαν να πρόκειται για   άναρχη ιδιωτική πρωτοβουλία. Είδαμε ότι οι επιμέρους μελέτες κάθε μια χωριστά   λαμβάνει υπ’ όψιν της τις γειτνιάζουσες περιοχές. Οι μισές όμως περιοχές είναι   αδιαμόρφωτες και οι άλλες μισές, οι διαμορφωμένες, δε φαίνεται ότι έχουν βρει   αποτελεσματικές λειτουργίες και είναι υπό εγκατάλειψη, οπότε δεν μπορεί κανείς   να υποστηρίζει την όποια ένταξη των επιμέρους περιοχών στο περιβάλλον τους.   Επί μέρους αρμόδιοι φορείς αποφασίζουν χωρίς εμβάθυνση και ανεξάρτητα ο   ένας από τον άλλον το ο,τιδήποτε, οδηγώντας τους μελετητές σε χωροταξική   αστοχία.  

Πρέπει να μελετηθεί συνολικά ο χώρος του Φαληρικού όρμου και του Ιπποδρόμου,   με τα σημερινά νέα κριτήρια της υπάρχουσας κατάστασης στην περιοχή και στον   ευρύτερο αστικό ιστό, θεωρώντας ως δεδομένες μόνο τις κατασκευές και τις   λειτουργίες που έχουν ανατεθεί από το ίδρυμα Νιάρχου και τις εγκαταστάσεις που   έχουν παγιωμένες και αποδοτικές λειτουργίες. Για ό,τι είναι υλοποιημένο στο χώρο   αλλά χωρίς χρήση, υπάρχει η δυνατότητα επαναξιολόγησης της λειτουργίας του.   Για ό,τι δεν είναι υλοποιημένο δίνεται η ευκαιρία για μια συνολική επαναξιολόγηση.   Πρέπει να ξαναϊδωθεί όλος ο χώρος με σοβαρότητα και να οριστούν κατευθύνσεις   για τη συνολική υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει αυτή τη   στιγμή είναι ότι έχει μετατεθεί το πρόβλημα σε δευτερεύοντες φορείς, οδηγώντας   σε αποσπασματικότητα και βιασύνη. Αναπτύσσεται από την εκάστοτε πλευρά ένα   ανεξάρτητο σενάριο, πολλές φορές συγκρουόμενων συμφερόντων με τον διπλανό   του. Για παράδειγμα: Η τρέχουσα μελέτη των Ολυμπιακών Ακινήτων προβλέπει   ανοιχτή πισίνα. Η εικόνα είναι πολύ ελκυστική και ίσως η μοναδική συμβατή   λειτουργία από όλες όσες προτείνονται για τη ζώνη του Μοσχάτου με τη λειτουργία   ενός φυσικού πάρκου. Ο Δήμος Καλλιθέας λίγο πιο κάτω προτείνει ακριβώς την   ίδια λειτουργία. Έχουν συναποφασίσει οι αρμόδιοι μετά από διερεύνηση του   θέματος, ότι αυτό είναι αναγκαίο στην περιοχή;  

3. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕ   ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ Η ΤΗΝ   ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ.   

Το «οικολογικό πάρκο», όπως ονομάζεται στην τρέχουσα μελέτη, με το τέχνασμα   με τις εναλλαγές της σύστασης νερού και χώματος, που είναι και η ουσία του   υδροβιότοπου, είναι και η αρχική ιδέα που αποδέχθήκε το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. για το   φυσικό πάρκο. Η αρχική μελέτη προέβλεπε μέσα στον υδροβιότοπο, ειδικές   μεθόδους «αναγέννησης» της φυσικής χλωρίδας, ώστε να αναζωογονηθεί ο   χώρος όπου θα σταθμεύανε, θα φωλιάζανε και θα αναπαραγόντουσαν τα   αποδημητικά πουλιά. Με ειδικά μονοπάτια, παρατηρητήρια από ελαφριές  κατασκευές, ξύλινα πετάσματα, μεμονωμένα παγκάκια, θα ήταν επισκέψιμο το   πάρκο μέσα από μία πορεία που θα ξεκινούσε από σχεδιασμένους με ειδικό   τρόπο εκθεσιακούς χώρους-μουσείο. Το θέμα θα ήταν το συγκεκριμένο φυσικό   πάρκο, το περιβάλλον και η σημαντική Ιστορία της περιοχής. Ο χώρος θα ήταν   επισκέψιμος υπό συνθήκες και θα αποτελούσε ένα μεγάλο «υπαίθριο μουσείο» με   παρατηρητήρια πουλιών και με δείγματα φυτών μέσα στην πόλη!! : 133 ήδη   πουλιών – αρκετά υπό προστασία – είχαν εντοπιστεί από το 1983 έως το 1988!   και 250 ήδη φυτών είχαν καταγραφεί έως το 1971. Ο κύριος αυτός υδροβιότοπος   περιβαλλόταν και προστατευόταν από ένα εκτενέστερο φυσικό πάρκο με   ερευνητικό κέντρο, χώρους αναψυχής, μικρά αναψυκτήρια -κιόσκια, με υπαίθρια   καθιστικά, παιδικές χαρές και πεζόδρομους -μονοπάτια. Οι κτιριακές κατασκευές   ήταν στη πλειοψηφία τους υπόσκαφες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο σχεδιασμό του   πάρκου της αρχικής μελέτης για την πλήρη αποκατάσταση του υδροβιότοπου οι   λειτουργίες πέραν των περιγραφομένων ήταν απαγορευμένες από τους ειδικούς   επιστήμονες. Κατά την έννοια αυτή, οχλούσες λειτουργίες με υψηλή συγκέντρωση   ανθρώπων δεν είναι συμβατή με τη λειτουργία του φυσικού πάρκου όπως γήπεδα,   υπαίθριοι κινηματογράφοι κ.λ.π. όπως περιγράφονται στην τρέχουσα μελέτη.  

4. Κτιριακές μονάδες, που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια της Ολυμπιακής   λειτουργίας και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, εξακολουθούν να μην έχουν   ταυτότητα. Μήπως, πριν κατασκευαστούν τα νέα κτίρια, στεγάσει κανείς εκεί   κάποιες από τις αναγκαίες λειτουργίες; Αυτό δεν συνεπάγεται οικονομία χρόνου,   χώρου και χρημάτων; Για παράδειγμα: Το γραμμικό κτίριο πολύ επιτυχημένα   συνδέεται και συνεχίζει την πεζογέφυρα -εσπλαναδα17 (που ξεκινά από τον   Ιππόδρομο), αλλά δεν έχει καμία απολύτως χρήση και ούτε ακούγεται κάτι   ουσιαστικό για αυτό το θέμα. Η σημασία του είναι ιδιαίτερη μόνο και μόνο από την   σχέση του κτιρίου με την παραλία και τη θάλασσα. Η ερώτηση είναι: μήπως αυτό   το κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές από τις προτεινόμενες λειτουργίες; Γενικά   θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν λειτουργικά υπάρχουσες Ολυμπιακές   εγκαταστάσεις πριν την απόφαση κατασκευής νέων κτιρίων. Το θέμα του   επικείμενου προβλήματος της ανάμειξης των χρήσεων γης σε επίπεδο Δήμων θα   πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο και όχι με εκ νέου κτίσιμο.   

5. Θα μπορούσε να αποδεχθεί την κατασκευή της ανοικτής πισίνας της τρέχουσας   μελέτης, βρίσκοντας μια συμβολική έστω σχέση με τη θάλασσα. Δεν μπορεί όμως   να αποδεχθεί έναν αιτούμενο υπόστεγο χώρο γυμναστικής 700 τ.μ.!! Αυτός ο   χώρος ως λειτουργία στεγάστρου για δραστηριότητες τύπου γυμναστικής   προτείνεται σε ένα μέγεθος εκτός κλίμακας ! Εκτός αυτού τα 100 τ.μ. που   προτείνονται στην εν λόγω μελέτη για κλειστό χώρο γυμναστικής είναι υπέρ   αρκετά.   

6. Απέραντες επιφάνειες τσιμέντου με τις γνωστές επιπτώσεις στο μικροκλίμα18 που   έγιναν λόγω των Ολυμπιακών αγώνων, απλώνονται και κυριαρχούν σε όλο το   Φαληρικό Όρμο. Μοιάζει μάλλον με την εξέλιξη ενός λιμανιού παρά με χώρο   αναψυχής.   Μήπως σε αυτές τις ήδη τσιμεντωμένες επιφάνειες μπορούν να τοποθετηθούν   κάποια γήπεδα, και όχι στο φυσικό πάρκο και πάνω από έναν τεράστιο χώρο   στάθμευσής;   Εκεί όπου υπάρχουν ήδη χώροι στάθμευσης με τις κυκλοφοριακές συνδέσεις, δε   θα μπορούσαν να κατασκευαστούν υπόσκαφα και όσο απαιτούνται οι πρόσθετοι   χώροι στάθμευσης; Διότι, όταν πρόκειται για ένα φυσικό πάρκο με χαρακτήρα   εκπαιδευτικό και αναψυχής, δε χρειάζεται να σταθμεύσεις έξω από την είσοδο του   πάρκου. Οι χώροι στάθμευσης θα είναι κατά κύριο λόγω απαραίτητοι για τις   λειτουργίες του Συνεδριακού Κέντρου και του Θεάτρου στα Ολυμπιακά γήπεδα.   Ο ποδηλατόδρομος που προτείνεται κατά μήκος της παραλίας δε θα πρέπει να   αποτελέσει άλλον έναν λόγο τσιμεντένιας κατασκευής, δεδομένου ότι μπορείς να   ποδηλατήσεις ακόμα και στο χώμα. Θα ήταν σκόπιμο να υπήρχε η σχεδιαστική   υποδομή να συνδεθεί ο ποδηλατόδρομος με ένα γενικότερο δίκτυο. Αν υπάρχει   τρόπος να δαπανηθούν χρήματα σε ποδηλατόδρομο, θα ήταν καλύτερα να   κινείσαι προς την περιοχή και όχι μέσα στην περιοχή.  

7. Όσον αφορά το ‘Adventure-Park’, αν είναι οικολογικού χαρακτήρα, θα μπορεί να   φιλοξενεί δραστηριότητες όπως Bird-Watching, ή ‘παιδικής χαράς εφήβων’, οπότε   εντάσσεται στη λειτουργία του φυσικού πάρκου και για την υλοποίησή του θα   πρέπει να ακολουθηθούν οι ειδικοί περιορισμοί. Ο,τιδήποτε άλλο, θα απαιτούσε   πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις19 και φυτεύσεις ετών (π.χ. δάσος). Διαφορετικά, θα   οδηγηθούμε σε λειτουργίες όπως το ‘Allou Fun Park στον Αγ. Ι. Ρέντη’, που, ενώ   είναι πολύ επιτυχημένες για το είδος τους, δεν είναι καθόλου συμβατές με τη   λειτουργία του φυσικού πάρκου, κυρίως λόγω της όχλησης. Επίσης απαιτούν   μεγάλες εκτάσεις περιφραγμένες διακόπτοντας τη συνέχεια του χώρου και   επιμερίζοντάς τον.  

8. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η συνέχεια της πόλης προς τη θάλασσα και οι   προσβάσεις. Με την «εσπλανάδα» πολύ καλά έχει λυθεί το ζήτημα της πεζής   σύνδεσης για μία εκτεταμένη ζώνη. Οι προσβάσεις που προστίθενται με την   τρέχουσα μελέτη είναι πολύ σημαντικές αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Η   ελεύθερη χρήση της περιοχής εδώ και χρόνια οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι   κάποια περάσματα κάτω από τη λεωφόρο (που αφέθηκαν παλιά για   αντιπλημμυρική προστασία κατά την κατασκευή της λεωφόρου) αποτελούν πολύ   καλά συνδετήρια μέσα. Θα ήταν πολύ αποτελεσματικό τέτοια περάσματα, τα   υπάρχοντα διευρυμένα ή εκ νέου κατασκευασμένα, να συνδέσουν τον αστικό   χώρο με την παραλία.   Το 1999, πριν το ρυθμιστικό, υποτίθεται ότι το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. μετά από διαδοχικές   συζητήσεις και μελέτες αναγνώρισε ότι: το όφελος της οργάνωσης και διατήρησης ενός   πραγματικά φυσικού χώρου μέσα σε έναν υποβαθμισμένο αστικό ιστό, με την πάροδο του   χρόνου, είναι τεράστιο και συνήθως μεγαλύτερο από τα αναμενόμενα μιας απλής μελέτης   γενικής χωροθέτησης λειτουργιών αναψυχής.   Τα πράγματα εξελίχθηκαν γρήγορα, με τα γνωστά αποτελέσματα.   Αυτή τη φορά δεν έχουμε μπροστά μας Ολυμπιακούς αγώνες. Υπάρχει ο χρόνος για   ουσιαστική και γόνιμη διερεύνηση του προβλήματος της παραλίας και του Ιπποδρόμου.   Αν δοθεί χρόνος για σοβαρή, ειλικρινή και ξεκάθαρη σκέψη το κέρδος θα είναι για όλους.   Θα πρέπει να αναλυθεί το πρόβλημα στο σύνολό του και ίσως να ξαναθυμηθούμε το   θεσμό των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών.   Θα πρέπει κάποια στιγμή να παραχθεί ένα έργο δυνατό, ουσιαστικό και κυρίως σημαντικό   και χρηστικό για όλους εμάς τους πολίτες. Όταν λεμε οικολογικό πάρκο, θα πρέπει να   εννοούμε οικολογικό πάρκο και να εστιάσουμε σε αυτό, χωρίς να αναζητάμε λίγο από το   κάθε τι. Μόνον έτσι μπορεί να πετύχει το εγχείρημα και να μη χαθεί αυτή η μοναδική   ευκαιρία!  

Εμείς αυτό που σίγουρα είμαστε υπεύθυνοι και πρέπει να καταθέσουμε και να τονίσουμε   ως μελετητές και ως επιστήμονες είναι ότι, ειδικά στις μέρες που διανύουμε, στο όνομα   του περιβάλλοντος δεν πρέπει να γίνονται αβλεψίες και εκμετάλλευση για τους όποιους   λόγους. Αν υπήρξαμε κάποτε ελαστικοί στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων χώρων   ήταν λόγω του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να   υποστηρίξουμε αυτό που λέγεται φυσικό και αστικό περιβάλλον.   Πέρα από τις δικές μας προτάσεις και τόσων άλλων αξιόλογων μελετητών, και αυτή ακόμα   η μελετητική ομάδα που εκπόνησε τη Β1 φάση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ   καλύτερα αν δεν της επιβαλλόταν το στρίμωγμα όλων των δυνατών χρήσεων σε ένα   κομμάτι γης και της ζητιόταν η μελέτη ενός αμιγώς οικολογικού πάρκου φυσικής   προστασίας, τομέα στον οποίο η ομάδα και ο επικεφαλής της ξέρουμε ότι έχουν   συνεισφέρει πολλαπλά σε άλλες περιοχές της χώρας.

  « ... 4.3 ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΗ ΩΦΕΛΕΙΑ .20   

Η δημιουργία του πάρκου συμβάλλει στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης σε ένα ευρύ φάσμα   επισκεπτών, διασφαλίζει τη διατήρηση, αναβάθμιση και διαχείριση της περιοχής και λειτουργεί ως πρότυπο   αρμονικής συνύπαρξης των στόχων προστασίας της φύσης και ήπιας ανάπτυξης.   Τα πιο πάνω αναφερόμενα αποτελούν πολύ σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του προσδοκώμενου οφέλους   της προτεινόμενης επένδυσης (δηλ. της δημιουργίας του Πάρκου), τα οποία ποσοτικοποιούνται με αυστηρά   οικονομικά μεγέθη και είναι συγκρίσιμα με το ύψος του κόστους επένδυσης.   Τα έσοδα του πάρκου θα προέρχονται από το εισιτήριο για την είσοδο αλλά και τις πωλήσεις διαφόρων   προϊόντων, το αναψυκτήριο, κ.λπ. Ανάλογα με τον αριθμό επισκεπτών ανά χρόνο μπορούν να ισοσκελίσουν τα   απαιτούμενα λειτουργικά έξοδα, ώστε το πάρκο να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.   Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν ορνιθολογικά πάρκα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες   όπως η Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία κ.λπ. Η επιτυχία τους οφείλεται στο ότι συνδυάζουν την προστασία της   φύσης με την παράλληλη προσέλκυση του συγχρόνου ανθρώπου κοντά στο φυσικό περιβάλλον ...»  

Ε. Δελφίνο – Μ. Πυλαρινού (αρχιτέκτονες μηχανικοί)21   

Σ. Πάρχας (οικονομολόγος)  

Αθήνα, Ιούνιος 2009  

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 Η ανάθεση έγινε λόγω βράβευσης προϋπάρχουσας μελέτης αναβάθμισης της παραλίας του Φαληρικού   Όρμου (Α΄ Βραβείο – από κοινού με μελετητές από το Μεξικό) στο διεθνή διαγωνισμό ιδεών με θέμα “Χώροι   επικοινωνίας -αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων” [“Convivial Spaces”], που διοργανώθηκε από την UIA σε   συνεργασία με το Κέντρο Οικισμού του ΟΗΕ το 1996. (βλ. http://www.uiaarchitectes.

org/texte/news/2a1a.html) Η μελέτη που συντάχθηκε για το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. είχε τίτλο: ‘ΜΕΛΕΤΗ   ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ   ΦΑΛΗΡΟΥ ‘ Α’ & Β’ Φάση (1998-1999).  

2 Ήδη από την Ορνιθολογική Εταιρεία είχε εντοπιστεί ο υδροβιότοπος και ήδη είχαν γίνει μελέτες από τον   οργανισμό Αθήνας και το Ε.Μ.Π. που συμπεριλαμβάνανε τον υδροβιότοπο. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε   αποφασιστεί για την περιοχή να τοποθετηθούν έξι γήπεδα (βλ. Φάκελο υποψηφιότητας), κάτι που   δημιούργησε τότε πολλές αρνητικές αντιδράσεις. Την εποχή εκείνη γινόντουσαν ανοιχτές συζητήσεις και   προτάσεις από πολλούς μελετητές ή υποστηριχτές της περιοχής, από τους αρμόδιους φορείς και το Ε.Μ.Π.  

3 Ομάδα μελέτης: Ε. ΔΕΛΦΙΝΟ – Μ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί / ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ :   Τ. ΜΠΙΡΗΣ, Αρχιτέκτων Μηχανικός – ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ : Γ.   ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. (για θέματα υδραυλικά) -Σ.   ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ, Δασολόγος -Τ. ΔΗΜΑΛΕΞΗΣ, Βιολόγος -Β. ΚΟΡΜΠΗ, Νομικός Σύμβουλος -Χ. ΤΑΓΑΡΑΣ,   Νομικός Σύμβουλος -Σ. ΠΑΡΧΑΣ, Οικονομολόγος. (Την παρούσα έκθεση την συνυπογράφουμε τρεις από   τους συνολικούς μελετητές, λόγω του ότι οι υπόλοιποι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα επί του θέματος).  

4 Πολεοδομική, Αρχιτεκτονική, Νομική, Οικονομική, Φυτοτεχνική, Γεω-Βιολογική, Υδραυλική Εδαφολογική   κ.λ.π. – βλ. Ομάδα μελέτης.  

5 Β1’ Φάση – Πολεοδομική Διάταξη / Προκαταρτική Πρόταση. (Ομάδα μελέτης : Θ. Παπαγιάννης &   Συνεργάτες) / πηγή : ‘’Ολυμπιακά Ακίνητα΄΄ & Δήμος Μοσχάτου-Δημοσίευση / Ιούνιος 2009 / με ανοικτή   πρόσκληση σχολιασμού.  

6 Στόχος της Α΄ (1998) φάσης ήταν η ανάλυση της τότε κατάστασης στην περιοχή, η παρουσίαση των έως   τότε κύριων προτάσεων διαμόρφωσής της (από πλευράς αρμοδίων φορέων), η κριτική έκθεση της   πρότασης διαμόρφωσης με βάση το Φάκελο Υποψηφιότητας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων   2004 και η παρουσίαση και αντιστικτική διερεύνηση εναλλακτικών προτάσεων.  

7 Ο Φάκελος υποψηφιότητας προέβλεπε για το Φαληρικό Όρμο τη δημιουργία έξι συνολικά Σταδίων για τη   διεξαγωγή των αγωνισμάτων baseball, softball και beach volley (από δύο γήπεδα), σύμφωνα με τις   προδιαγραφές διεξαγωγής των αγώνων.  

8 Έγιναν πολλές συναντήσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων. Έγινε   αποδεκτή η διερεύνηση και η διατύπωση των απαιτούμενων περιορισμών, ώστε με την εγκατάσταση στην   περιοχή ολυμπιακών λειτουργιών να μην θιχτεί ο πολύ ευαίσθητος πόλος συγκέντρωσης σπάνιων   μεταναστευτικών πουλιών και να αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επαφή του αστικού ιστού   με την παραλία..  

9 Όλα τα παραδείγματα φυσικών χώρων μέσα σε αστικούς ιστούς παρόλη την μικρή έκταση έργων είχαν   επενδυτικό χαρακτήρα, παράλληλα με όλα τα προφανή προτερήματα της λειτουργίας τους.  

10 Στόχος της Β΄ φάσης (1999) ήταν η σαφής διατύπωση των απαιτούμενων χρήσεων γης, η γενική   χωροθέτηση των λειτουργιών στην επιφάνεια των γηπέδων και η διατύπωση κατευθύνσεων σχεδιασμού,   ώστε να ανοιχθεί η παραλιακή ζώνη προς την πόλη, και ταυτόχρονα να είναι εφικτή η διαφύλαξη, ανάπτυξη   και διατήρηση του υδροβιότοπου, παρόλη την παρουσία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και λειτουργιών,   τόσο Ολυμπιακά όσο και μετα-Ολυμπιακά.  

11 Διερευνήθηκαν δυο εναλλακτικές λύσεις .

12 Επισυνάπτουμε περίληψη. Το θέμα της παρούσας έκθεσης δεν είναι η παρουσίαση του 1999.   

13 Βλ. Δημοσιεύσεις στον τύπο και περιοδικά..

14 Σχολιάζουμε τις μελέτες που δημοσιεύουν τα Ολυμπιακά ακίνητα, ο Δήμος Μοσχάτου, και ο Δήμος   Καλλιθέας, κάνοντας ανοιχτή πρόσκληση σχολιασμού.  

15 Ο δήμος Μοσχάτου μάλλον θα τοποθετηθεί με μία πρώτη ματιά αντίθετα με τις απόψεις μας, αλλά αυτό   που σίγουρα έχουμε να πούμε ότι τα προφανή και άμεσα επενδυτικά μέσα δεν είναι και τα μοναδικά.   Επίσης, όπου εφαρμόστηκε το προτεινόμενο μοντέλο, από ότι φάνηκε απέδωσε στο χρόνο περισσότερο   από τα αναμενόμενα.  

16 Θεωρούμε ότι για την περιοχή του Ιπποδρόμου τα μόνα σημεία προς συζήτηση είναι το κτιριολογικό   πρόγραμμα της προς παραχώρηση στο Δήμο Καλλιθέας έκτασης 280 στ. Η υπόλοιπη έκταση με το πάρκο   Νιάρχου θεωρείται και επενδεδυμένη σε μελέτες τα μέγιστα και κατά συνέπεια δεδομένη.  

17 Η ιδέα της «εσπλανάδας» πρωτοπαρουσιάζεται από τους οι μελετητές του Οργανισμού Αθήνας προ του   1997. (βλ. μελέτη “Θαλάσσιο Μέτωπο Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθήνας – Ακτές Σαρωνικού” του   Οργανισμού, Αθήνα, Νοέμβριος 1997) .  

18 Η άνοδος της θερμοκρασίας της παραλιακής ζώνης και του Ιπποδρόμου λόγω της κατασκευής των   υπαίθριων χώρων στάθμευσης με τσιμέντο και άσφαλτο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι χαρακτηριστική   και οι επιπτώσεις στις περιβάλλουσες περιοχές, όπως πολλοί έχουν επισημάνει, είναι πολλές, ενώ θα   μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί τεχνικές που δεν θα επιβάρυναν το περιβάλλον και θα ήταν λιγότερο   δαπανηρές. (π.χ. πατημένο χώμα ή κυβόλιθοι μέσα σε άμμο κ.λ.π.).  

19 ECO ADVENTURE PARKS, εκτός από παρατήρηση πουλιών φιλοξενούν δραστηριότητες, όπως :   ελεύθερη ιππασία, ορειβασία, περπάτημα, αναρρίχηση, ελεύθερη κατασκήνωση κ.α.  

20 Απόσπασμα της οικονομικής προμελέτης (σύνταξη Σ. Πάρχας Οικονομολόγος) από : ‘ΜΕΛΕΤΗ   ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ -Α΄ ΦΑΣΗ’ / ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1998  

21 Ηλεκτρονική διεύθυνση : e_delfino@teemail.gr  

 

  Επιστροφή