Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ATTIKH EΚΤΟΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Περιεχόμενα αυτής της σελίδας

 

Λατομεία στα Μεσόγεια

 

 Άλλα θέματα για την περιοχή: Τα Μεσόγεια,  Μαραθώνια διαδρομή, 

Άλλα θέματα για: "Αττική εκτός του Λεκανοπεδίου Αθήνας": Συνταγματική Αναθεώρηση και δασική προστασία, Εκτός Υπ. Γεωργίας η Διαχείριση των Δασών, Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω, Προαστειακός Σιδηρόδρομος, Κτηματολόγιο, Μείωση αρτιότητας των 20 στρ στην Αττική, Τα ρέματα της Αττικής, Αυθαίρετα και αυθαιρεσίες, Τα δασικά "οικόπεδα", Βιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα, Αιγιαλός

  

 

Λατομεία στα Μεσόγεια

Στο Κορωπί τα λατομεία "Ράμμος", όπως καταγγέλει ο Δήμαρχος, λειτουργούν μερικά μόλις μέτρα από τη Θάλασσα στην παραλιακή οδό, και οι ιδιοκτήτες τους με το πρόσχημα της ανάπλασης προχωρούν στην καταστροφή του βουνού. Εκεί, καθημερινά 800-1.000 φορτηγά καθημερινά αδειάζουν χιλιάδες τόνους μπάζα και ύποπτα υλικά χωρίς κανένα έλεγχο. Αντί οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές να βρίσκονται στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την πολεμούν. Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρει ότι στην περιοχή δεν υπάρχει καμιά υποδομή για την αποχέτευση των ακαθάρτων λυμάτων, η πόλη των 30.000 κατοίκων (130.000 από άνοιξη έως φθινόπωρο) δεν έχει καθόλου δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, υπάρχει επιβάρυνση από τις βιομηχανικές-βιοτεχνικές ζώνες, η περιοχή κατακερματίζεται από το πλέγμα των νέων υπερλεωφόρων, με το νέο αεροδρόμιο χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έγιναν τσιμέντο και θα υπάρξουν προβλήματα από ηχορύπανση και αέρια από αεροσκάφη (Ελευθεροτυπία, 15-12-99)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στο Μαρκόπουλο, τα Λατομεία Μερέντα, μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, σε ζώνη χαρακτηρισμένη απολύτου προστασίας, λειτουργεί παράνομα επί 5 χρόνια. Ο δήμος Μαρκόπουλου ενέκρινε την λειτουργία τους για άλλα 4 χρόνια (Ελευθεροτυπία 7-3-2000)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στην ίδρυση νέων λατομείων αδρανών υλικών στην Αττική, αλλά και στην επανενεργοποίηση παλιών παρόμοιων λατομείων, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την κατασκευή των Ολυμπιακών και άλλων μεγάλων έργων στο Λεκανοπέδιο! Αυτό παραδέχτηκε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία προσπάθησε να δώσει μια "μαγική" φιλοπεριβαλλοντική εικόνα της κυβέρνησης και στον τομέα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από τον Οργανισμό Αθήνας να εκπονήσει ειδική μελέτη και να προτείνει χώρους, όπου θα επιτραπεί η ίδρυση λατομείων αδρανών υλικών, αλλά και να υποδείξει κάποια παλιά λατομεία, τα οποία θα μπορούν να ενεργοποιηθούν ξανά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε αδρανή υλικά των εργολάβων. Μάλιστα, η υπουργός απέρριψε προς το παρόν τη μέθοδο της ανακύκλωσης των αδρανών υλικών, λέγοντας ότι αυτή είναι μία λύση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον... Οι προτάσεις αυτές του Οργανισμού Αθήνας προφανώς στη συνέχεια θα χρειαστεί να νομοθετηθούν, ώστε να νομιμοποιηθεί η λειτουργία των λατομείων αυτών.

Κατά τα άλλα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι σημαντικός αριθμός ανενεργών λατομείων αδρανών υλικών έχουν αποκατασταθεί και έχουν δοθεί για χρήση στους πολίτες, είτε ως χώροι αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, είτε έχουν διαμορφωθεί σε χώρους πρασίνου με κάλυψη του αναγλύφου τους και φύτευση. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα ανενεργά λατομεία της Πεντέλης αποτελούν ειδική περίπτωση, λόγω αρχαιολογικής και αισθητικής αξίας, ενώ ο Οργανισμός Αθήνας έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση - χωρίς να έχει ολοκληρωθεί - πέντε εξ αυτών (Κοκκιναρά, πρώην Μαλτέζου, πρώην 3 Α, Πυροφυλακείου, Ράικου). (Ριζοσπάστης 23-5-2002  

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κλείνουν όλα τα λατομεία
Στην ανάκληση των αδειών και στη διακοπή λειτουργίας όλων των λατομείων αδρανών υλικών προχωρά η νομαρχία Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες και την περιοχή. Αναφερόμενος στο εν λόγω πρόβλημα, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής δήλωσε:

“Οι συνεχείς και επί μήνες παραστάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα των λατομείων στην Ανατ. Αττική προφανώς δεν συγκίνησαν τους αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ετσι, αντί να προχωρήσει ο σχεδιασμός αποκατάστασης, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αυστηρές ρήτρες για τους υπεύθυνους, κάποιοι προσπαθούν να αναβιώσουν διά της τεθλασμένης τις γνωστές συμβάσεις, με τις οποίες εξυπηρετούνται μεγαλοεργολάβοι, αλλά υπονομεύεται το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2004

 

Επιστροφή στην αρχή

Πινγκ πονγκ ευθυνών για λατομεία Μαρκοπούλου- Παρά την απόφαση του ΣτΕ τα φουρνέλα καλά κρατούν...

Του Γιαννη Ελαφρου

Αγνοούν προκλητικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιβάλλει την άμεση αναστολή κάθε εργασίας, τα δύο λατομεία της περιοχής Μαρκόπουλου, καθώς συνεχίζουν απτόητα τις εκρήξεις και την εξορυκτική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι, Νομαρχία και Περιφέρεια, παίζουν το γνωστό παραπλανητικό παιχνίδι «μπαλάκι του πινγκ πονγκ». Η απόφαση του ΣτΕ, η οποία ανακοινώθηκε στις 5 Μαΐου, δημοσιοποιήθηκε ευρέως χθες. Με αυτήν γινόταν δεκτή η αίτηση του Δήμου Μαρκόπουλου να ανασταλεί η υλοποίηση απόφασης της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία δινόταν ουσιαστικά παράταση ζωής στα λατομεία, στο όνομα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Η απόφαση του ΣτΕ επιβάλλει την παύση κάθε εργασίας.

Η απάντηση των λατομικών εταιρειών ήταν άμεση. Σείστηκε χθες το ξημέρωμα η περιοχή του Μαρκόπουλου από τα φουρνέλα. Αντί να σταματήσουν, πυροδότησαν τα εκρηκτικά που κατατρώνε τις σάρκες του βουνού στη Μερέντα. «Λες και ήμασταν στη Βηρυτό. Ισχυρότατες εκρήξεις δόνησαν όλη την περιοχή στις 4 το ξημέρωμα. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια μας. Δεν αντέχεται πια αυτή η κατάσταση», κατήγγειλε στην «Κ» κάτοικος της περιοχής.

Γιατί όμως ενώ υπάρχει εδώ και τόσο καιρό τελεσίδικη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν υλοποιείται; Τι κάνουν οι αρμόδιοι;

Ρωτήσαμε τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Λεωνίδα Κουρή. Ο κ. νομάρχης δήλωσε άγνοια για την απόφαση! «Δεν γνωρίζω να έχει έρθει η απόφαση του ΣτΕ στις υπηρεσίες της Νομαρχίας», είπε στην «Κ». Σε ερώτησή μας γιατί δεν παρεμβαίνει πολιτικά για να εφαρμοστεί η απόφαση, ώστε να σταματήσει μια κατάσταση που θίγει πολίτες της περιοχής του, απάντησε ότι «αρμόδια είναι η Περιφέρεια, καθώς δική της ήταν η απόφαση για την έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων των δύο λατομείων». Το μπαλάκι λοιπόν πετάχθηκε στην Περιφέρεια...

Επικοινωνήσαμε στη συνέχεια με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Χαράλαμπο Μανιάτη, ο οποίος μας είπε ότι «άσχετα από το εάν η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε πράξη της Περιφέρειας, αρμόδια για την υλοποίησή της είναι η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Νομαρχίας». Το μπαλάκι επιστρέφει στη Νομαρχία...

Κάπου σε αυτό το πινγκ πονγκ μεταξύ της Περιφέρειας και της Νομαρχίας χάνεται η ευθύνη, η νομιμότητα, το περιβάλλον. Κάπως έτσι διαιωνίζεται η απαράδεκτη κατάσταση. Εδώ και δεκαετίες οι δύο μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες της χώρας λειτουργούν παράνομα ή στην γκρίζα ζώνη μιας αμφισβητούμενης «νομιμότητας». Με τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς λειτουργούς να κάνουν τα στραβά μάτια. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του Μαρκόπουλου και των Καλυβίων βομβαρδίζονται από σύννεφα σκόνης, από ηχορρύπανση και από τις εξατμίσεις χιλιάδων φορτηγών. Η υγεία τους υποσκάπτεται αργά αλλά σταθερά, καθώς οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων είναι ανάλογες με αυτές των πιο επιβαρυμένων περιοχών της Αθήνας, όπως έδειξε έρευνα του Αστεροσκοπείου. Επιπλέον, η τεράστια χωματερή που λειτουργεί τελείως ανεξέλεγκτα μέσα στους χώρους των λατομείων μολύνει και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Κι όμως η δικαστική απόφαση μένει στον αέρα από τις αρχές Μαΐου, ενώ οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες περί άλλα τυρβάζουν. Και όλα αυτά παραμονές εκλογών... http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100024_21/07/2006_191772

Επιστροφή στην αρχή

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το υπουργείο Πολιτισμού αντιδρά, το ΟΙΚΟ απαντά

Μετά τη δημοσίευση στο ΟΙΚΟ Ιουνίου του ρεπορτάζ για τα δύο μεγάλα λατομεία Μαρκοπούλου και τις ολέθριες επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την περιοχή, το υπουργείο Πολιτισμού -υπεύθυνο για τα αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται εκεί- απέστειλε στο περιοδικό την παρακάτω επιστολή.

«Σε συνέχεια του άρθρου των κ.κ. Λίνας Γιάνναρου και Γιάννη Ελαφρού, με τίτλο «Λατομεία Μαρκοπούλου: 40 χρόνια παρανομία», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΟΙΚΟ, τεύχος Ιουνίου αρ. 45, και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας και την αποκατάσταση της αλήθειας, καθώς η διατύπωση «...το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε τις ευλογίες του για τη συνέχιση της καταστροφής...» κρίνεται εντελώς άδικη, σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

Το θέμα της έγκρισης ή μη της ειδικής μελέτης αποκατάστασης των Λατομείων αδρανών υλικών Αφοί Σταύρου και Λατομεία Μαρκοπούλου (ΕΜΑΛ) εξετάσθηκε αρχικά στην με αριθ. 46/29-11-2005 Συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην οποία αποφασίσθηκε να αναβληθεί το θέμα ύστερα από αίτημα των ενδιαφερομένων εταιρειών. Στη συνέχεια το θέμα εξετάσθηκε εκ νέου στην με αριθ. 48/12-12-2205 Συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην οποία αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση αυτοψίας από την ολομέλεια του ΚΑΣ στο χώρο. Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 3-2-2006, το Συμβούλιο πραγματοποίησε γενική επισκόπηση του αρχαιολογικού χώρου, ενώ παράλληλα επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις των λατομείων.

Μετά την αυτοψία και τη σύνταξη σχετικού Πρακτικού, το θέμα εξετάστηκε εκ νέου στη Συνεδρία υπ. αριθ. 11/28 Μαρτίου 2006. Το Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης μελέτης αποκατάστασης των λατομείων με τους εξής όρους, οι οποίοι είναι απόλυτα δεσμευτικοί:

1 Να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός για την εφαρμογή - υλοποίηση της μελέτης, αποτελούμενος από εξειδικευμένους επιστήμονες με την εποπτεία της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ (Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων), η αμοιβή των οποίων να βαρύνει τον ιδιώτη.

2 Να υπάρξει ελεγκτικός αρχαιολογικός μηχανισμός παρακολούθησης των μνημείων με δαπάνες του ιδιώτη.

3 Να αποκαλυφθεί η είσοδος του σπηλαίου Χόνι - Λάγκι (ίχνη κατοίκησης προϊστορικών χρόνων), να γίνει διαμόρφωση της εισόδου και να διεξαχθεί ανασκαφική έρευνα με δαπάνες του ιδιώτη.

4 Να ασφαλτοστρωθούν οι οδοί πρόσβασης στο λατομείο, ενώ τα οχήματα μεταφοράς των αδρανών υλικών να είναι σκεπασμένα, προκειμένου να μην προκαλείται κονιορτός.

5 Να ενισχυθεί σε όγκο το πλάτωμα των λατομείων, ώστε να δημιουργηθεί κλίση και να γίνεται ομαλά και φυσικά η απορροή των ομβρίων.

6Να υπάρξει συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αν. Αττικής με τις αρμόδιες οργανικές μονάδες του ΥΠΠΟ (Β΄ ΕΠΚΑ, 1η ΕΒΑ, ΕΠΣΝΕ) για τη συνολική ανάπλαση της περιοχής.

Επισημαίνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης του θέματος ελέχθη ότι η Κοινοπραξία που δραστηριοποιούνταν σε μεγάλο έργο, αν και είχε αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει σε ανάπλαση των ανωτέρω λατομικών περιοχών, μετά τη χρησιμοποίησή τους για την παραγωγή αδρανών υλικών για την Αττική Οδό, ουδέποτε προχώρησε σε ενέργειες αποκατάστασης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προσπαθώντας να επουλώσει χρόνιες πληγές, έλαβε κατ' αρχήν υπ' όψιν του ότι η εν λόγω μελέτη δεν επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη επί των μνημείων της περιοχής, ενώ η εφαρμογή της κρίθηκε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τη συνολική βελτίωση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου των μνημείων, που είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένος αισθητικά με πάμπολλες ρυπογόνες δραστηριότητες, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και από το Δήμο Μαρκόπουλου ως χωματερή και ως χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων. Στην αντίθετη περίπτωση (μη έγκρισης) και καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση, η κατάσταση θα ήταν δυνατόν να καταστεί ανεξέλεγκτη με μια τυχούσα εγκατάλειψη και την έλλειψη υπεύθυνης διαχείρισης. Επιπλέον, η άδεια αποκατάστασης χορηγήθηκε με χρονοδιάγραμμα τριών ετών, διάστημα για το οποίο το ΥΠΠΟ διατηρεί το δικαίωμα διακοπής πάσης φύσεως εργασιών, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι όροι που ετέθησαν καταστρατηγούνται.»
Ο γενικός γραμματέας Χρήστος Ζαχόπουλος

Η απάντηση του ΟΙΚΟ

Δυστυχώς η επιστολή του κ. Ζαχόπουλου επιβεβαιώνει την ουσία του ρεπορτάζ του ΟΙΚΟ. Δηλαδή ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης της μελέτης αποκατάστασης των λατομείων». Μια μελέτη που ήταν ψευδεπίγραφη, αφού πίσω από την αποκατάσταση κρυβόταν η συνέχιση λειτουργίας και ειδικά η συνέχιση εξορυκτικού έργου. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που το Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε την αναστολή εργασιών του.

Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση του ΚΑΣ ότι «η εν λόγω μελέτη δεν επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη επί των μνημείων της περιοχής», την ίδια ώρα που νομιμοποιούσε τη συνέχιση των εκρήξεων και τη μεταφορά μπάζων και απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Οσο για τους όρους που έθεσε το ΚΑΣ, ακόμα κι αν ήταν επαρκείς, ήταν αβέβαιο εάν θα μπορούσαν να ελεγχθούν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Ζαχόπουλος εμφανίζει τη συγκεκριμένη μελέτη ως μόνη πρόταση. Σε περίπτωση μη έγκρισης «η κατάσταση θα ήταν δυνατό να καταστεί ανεξέλεγκτη», σημειώνει. Και όμως, υπήρχε κι άλλη λύση. Να απορριφθεί η μελέτη, να ζητηθεί να έρθει καινούργια με βάση τις παρατηρήσεις και τους όρους του ΚΑΣ και μέχρι τότε να σταματήσει η λειτουργία των λατομείων, αφού -υποτίθεται- μοναδικός σκοπός είναι η αποκατάσταση.

ΟΙΚΟ της Καθημερινής 20-8-2006

Επιστροφή στην αρχή

 

Λατομεία σε περιοχές φυσικού κάλλους;

Πρόταση–βόμβα για το περιβάλλον από εταιρείες εξόρυξης

Του Γιωργου Λιαλιου

Το δικαίωμα να μετατρέψει σε λατομεία τμήματα των προστατευόμενων περιοχών ζητεί ο σύνδεσμος των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Επικαλούμενες τη συνεισφορά της εξορυκτικής δραστηριότητας στην οικονομία της χώρας, οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις ζητούν πρόσβαση στις περιοχές Natura, οι οποίες προστατεύονται λόγω του ιδιαίτερου φυτικού και ζωικού τους πλούτου. Παράλληλα απαιτούν προνομιακή αντιμετώπιση στα υπό εκπόνησιν χωροταξικά σχέδια της χώρας και ζητούν τροποποιήσεις στο περίφημο σχέδιο νόμου για τη λατόμευση.

Οι θέσεις των επιχειρήσεων του μεταλλευτικού κλάδου σχετικά με την έρευνα και την εξόρυξη κοιτασμάτων παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα τη σχέση εξόρυξης και χωροταξικού σχεδιασμού. Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ασκεί πίεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ εν όψει της ολοκλήρωσης του εθνικού χωροταξικού και των τεσσάρων ειδικών σχεδίων, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΜΕ, κ. Ευθ. Βιδάλης, ο εξορυκτικός κλάδος πρέπει να έχει προτεραιότητα στη χρήση γης και η δραστηριότητά του να αντιμετωπίζεται συνολικά στον ευρύτερο χώρο ενός κοιτάσματος και το διάστημα που απαιτεί η εκμετάλλευσή του, δηλαδή με λιγότερους τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς. Στις θέσεις αυτές αντιτάχθηκε όμως ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κώστας Μενουδάκος, που σημείωσε ότι η εξορυκτική δραστηριότητα πρέπει να εξαρτάται από τον χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος δεν εξετάζει μόνο τη φυσική καταλληλότητα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους.

Επικαλούμενος τη σημαντική συμβολή του στην οικονομία της χώρας, ο ΣΜΕ προχωράει ένα βήμα περισσότερο και ζητά να επιτραπεί η εξορυκτική δραστηριότητα μέσα στις προστατευόμενες περιοχές, στις οποίες υποστηρίζει ότι βρίσκεται το 60% του ορυκτού πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίζει ειδικές προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί λατομείο στις περιοχές Natura, οι οποίες καταλαμβάνουν το 19% της ελληνικής επικράτειας. Η απαίτηση αυτή (η οποία βασίζεται στην ερμηνεία μιας πρόβλεψης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί «επιτακτικών λόγων σημαντικού δημοσίου συμφέροντος») δεν δείχνει να βρίσκει αντίθετο το ΥΠΕΧΩΔΕ και όπως ανέφερε χθες ο διευθυντής Χωροταξίας του υπουργείου, κ. Α. Μαυρωνάς, η λατομική δραστηριότητα στις Natura πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα με άλλες δραστηριότητες. Την ημερίδα απασχόλησε και το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λατομική δραστηριότητα, η δημοσιοποίηση του οποίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του ΣΜΕ αμφισβήτησε ευθέως το άρθρο 4 περί λατομικών ζωνών, καθώς δεν τις συναρτά με τον χωροταξικό σχεδιασμό (άρα θα προσκρούσει στις αντιρρήσεις του ΣτΕ), ενώ εξέφρασε τη υποστήριξή του στις προβλέψεις για αξιοποίηση ενός εκάστου ορυχείου. Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ σημείωσε πως το προσχέδιο δεν καταφέρνει να καταπολεμήσει επαρκώς τη γραφειοκρατία, ενώ είναι ασαφές στη σχέση εξόρυξης και χωροταξικού σχεδιασμού. Με την άποψη αυτή, τέλος, συντάχθηκε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Αλαβάνος, τονίζοντας πως «η πρόβλεψη για χωροθέτηση λατομείων με βάση περιβαλλοντικές μελέτες είναι μεμονωμένη λύση που δεν καλύπτει το πρόβλημα». Καθημερινή 21-9-06

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ενα έγκλημα σε βάρος χιλιάδων ατόμων

Ø      Μέχρι και 1.000% υπέρβαση στις τιμές μικροσωματιδίων από τη λειτουργία των παράνομων λατομείων στο Μαρκόπουλο Του Γιαννη Ελαφρου

Εγκλημα διαρκείας συντελείται εναντίον δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του Μαρκοπούλου, των Καλυβίων και της γύρω περιοχής από την αυθαίρετη λειτουργία των παράνομων μεταλλείων Μαλέα και Σταύρου! Εφιαλτικές οι συγκεντρώσεις των φονικών μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στο Μαρκόπουλο, λόγω της λειτουργίας των δύο τεράστιων μεταλλείων, αφού οι έως και 1.000% πάνω από τα όρια συγκεντρώσεις των ΡΜ10 σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Το πιο προκλητικό είναι ότι τα δύο λατομεία, που δουλεύουν νύχτα - μέρα, λειτουργούν τελείως παράνομα, σε πείσμα απόφασης του ΣτΕ για την άμεση αναστολή εργασιών τους, από τις 5 Μαΐου 2006. Και ενώ όλοι οι αρμόδιοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών από τη μια υπηρεσία στον άλλη, οι εταιρείες συνεχίζουν απτόητες να σκάβουν το βουνό της Μερέντας και να υποσκάπτουν την υγεία των κατοίκων.

Υπερβάσεις

«Ακρως ανησυχητική» χαρακτηρίζουν την εν γένει κατάσταση στο Μαρκόπουλο οι μελετητές του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), που πραγματοποίησε τις μετρήσεις στο διάστημα από 4 ώς 10 Οκτωβρίου και τις έδωσε στη δημοσιότητα χθες. Ο σταθμός μέτρησης του ΠΑΚΟΕ μέτρησε τα ολικά αιωρούμενα σωματίδια (TSP) σε πολύ υψηλά επίπεδα, που έφταναν μέχρι και τα 897,3 μg ανά κυβικό μέτρο, με ελάχιστη τιμή 100,3 μg/m3, όταν το όριο είναι 80 μg/m3. Καταγράφηκαν λοιπόν υπερβάσεις έως και 900%!

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ10 (μικρότερα από δέκα μικρά) είναι και τα πιο επικίνδυνα, καθώς μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στον ανθρώπινο οργανισμό και στους πνεύμονες, ενώ καταγράφηκαν εφιαλτικά επίπεδα συγκέντρωσης που έφτασαν και τα 852,5 μg/m3! Και όλα αυτά ενώ το όριο επιφυλακής είναι τα 40 μg/m3 και το όριο συναγερμού 50 μg/m3 για ημερήσιες συγκεντρώσεις. Παρόμοιες συγκεντρώσεις είναι κυριολεκτικά εξωφρενικές ακόμα και για ωριαία μέτρηση. Στο κέντρο της Αθήνας τα ΡΜ10 σπάνια ξεπερνούν τα 100 -150 μg/m3... Το οκτάωρο 8.30 - 16.30 της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου, στο Μαρκόπουλο ο μέσος όρος των συγκεντρώσεων ήταν 515,67 μg/m3! Πρόκειται για δολοφονικές συγκεντρώσεις. Η ελάχιστη τιμή που μετρήθηκε για τα ΡΜ10, Κυριακή μεσημέρι, ήταν 95,3 μg/m3, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο του ορίου συναγερμού. Συνολικά, οι ερευνητές του ΠΑΚΟΕ υπολογίζουν ότι στα όρια των ΡΜ10 καταγράφεται υπέρβαση από 100% - 1.000%. H κατάσταση επιβαρύνεται από την έντονη παρουσία διοξειδίου του θείου (SO2). Kαι τις έξι μέρες που μετρήθηκε το SO2 οι συγκεντρώσεις του ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 80 μg/m3. Βασική πηγή του SO2 θεωρείται η έντονη παρουσία πετρελαιοκίνητων φορτηγών (από 800 ως 1.000 μόνο το 6ωρο του πρωινού), που μεταφέρουν μπάζα και σκουπίδια στα λατομεία ή παίρνουν μεταλλευτικό υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετρήσεων ΡΜ10 και SO2 ήταν πάνω από το όριο λήψης έκτακτων μέτρων. Επίσης μετρήθηκε το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2), το οποίο βρέθηκε και αυτό σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά λίγο κάτω από τα όρια επικινδυνότητας.

Μην φανταστείτε ότι πρόκειται για τυχαία δείγματα. Μεγάλη έρευνα του Αστεροσκοπείου, το 2003 και το 2004, είχε καταγράψει επίσης συγκεντρώσεις των PM10 736 μg/m3 (15λεπτη τιμή) στο νεκροταφείο και 467 μg/m3 στο Λύκειο.

Σύμφωνα με τους μελετητές του ΠΑΚΟΕ, «τα αιωρούμενα σωματίδια μαζί με το διοξείδιο του θείου αποτελούν ένα φονικό δίδυμο». Πέρα από τα έντονα αναπνευστικά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα παιδιά, ενώ μπορεί να είναι και καρκινογόνα. Πόσω μάλλον όταν η δράση τους είναι σωρευτική σε ανθρώπους που βρίσκονται για δεκαετίες στη σκιά των λατομείων. Ανατριχιαστικό είναι ότι οι μελετητές του ΠΑΚΟΕ σημειώνουν ότι «θα ήταν αξιόλογο εάν υπήρχαν από το ληξιαρχείο Μαρκοπούλου στο διάστημα αυτό οι θάνατοι και από το νοσοκομείο οι νοσηρότητες».

Μέγα πρόβλημα

Ο σταθμός μέτρησης είχε τοποθετηθεί 1.700 μέτρα από τα λατομεία, στα όρια του οικισμού Μαρκοπούλου προς την πλευρά των λατομείων Μαλέα - Σταύρου, έτσι ώστε να καταγράφει τις επιπτώσεις πάνω στους κατοίκους, χωρίς να είναι δίπλα στα λατομεία, όπου επικάθηται μόνιμα ένα σύννεφο σκόνης. Σύμφωνα με τους μελετητές, το 90% της ρύπανσης οφείλεται στα λατομεία. Μεγάλο πρόβλημα των κατοίκων είναι και η ηχορύπανση, που προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα, προβλήματα ακοής κ.λπ. Το ΠΑΚΟΕ έστησε πέντε σταθμούς μέτρησης. Η μεγαλύτερη καταγραφή (90 dB με όριο εξωτερικών χώρων τα 50 dΒ) σημειώθηκε σε εκείνον που ήταν στη διασταύρωση της Λεωφόρου Σουνίου, λόγω κυρίως των φορτηγών. Στα όρια του οικισμού μετρήθηκαν 34 dB. Οι ερευνητές προτείνουν άμεσα ασφαλιστικά μέτρα, ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση του χώρου των λατομείων, επιδημιολογικές έρευνες, ενώ υπογραμμίζουν τις συνέπειες και στον αρχαιολογικό χώρο (γυψοποίηση μαρμάρων από τα μικροσωματίδια). http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100060_13/10/2006_201320

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μια παρανομία με πολλούς συνενόχους

Στις 5 Μαΐου 2006 η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Eπικρατείας αποφάσισε το άμεσο σφράγισμα των δύο μεγα-λατομείων στο Μαρκόπουλο. Τέσσερις μήνες μετά αυτά εργάζονται κανονικά! Bομβαρδίζουν με εκρηκτικά την περιοχή, ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και κάνουν ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και επικίνδυνων αποβλήτων! «Χάσαμε την απόφαση, στοπ!». Θα μπορούσε να είναι νεοελληνική κωμωδία, περιβαλλοντική εκδοχή του «λούφα και παραλλαγή», αλλά δυστυχώς είναι μια θρασύτατη αγνόηση της νομιμότητας, μια καραμπινάτη παρανομία με πολιτικές συνενοχές.

«Πινγκ πονγκ»

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Μαρκοπούλου και διέταξε την άμεση αναστολή εργασιών των δύο λατομείων, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης την 1η Νοεμβρίου. Ο δήμος στρεφόταν ενάντια στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της «αποκατάστασης του λατομικού χώρου» από την Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι προβλέπεται συνέχιση του λατομικού έργου. Η απόφαση του ΣτΕ κοινοποιήθηκε στη διοίκηση στα μέσα Ιουνίου. Από τότε άρχισε ένα «πινγκ πονγκ» ευθυνών μεταξύ περιφέρειας, νομαρχίας, δήμου και κρατικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τα λατομεία να λειτουργούν κανονικά. Στο ρεπορτάζ της «Κ» ο κ. Λ. Κουρής, νομάρχης Ανατολικής Αττικής, είχε πει τον Ιούλιο ότι «αρμόδια είναι η περιφέρεια, καθώς δική της ήταν η απόφαση». Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Χ. Μανιάτης, είχε δηλώσει στη συνέχεια ότι «άσχετα από το εάν η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε πράξη της Περιφέρειας, αρμόδια για την υλοποίησή της είναι η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Νομαρχίας». Και οι δύο απέφευγαν την πολιτική ευθύνη για την εφαρμογή μιας απόφασης της δικαιοσύνης. Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Φώτης Μαγουλάς εξέφρασε την άποψη (πριν από δέκα μέρες) ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση αναστολής, γιατί οι λατόμοι έχουν προσφύγει κατά της απόφασης του ΣτΕ και ισχυρίζονται ότι τους καλύπτει πράξη του υπουργού Πολιτισμού και έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Ομως η αντίκρουση των λατόμων, αφού δεν έχει εκδικαστεί, δεν έχει καμιά νομική σημασία και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση αιτία μη εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ. Δηλαδή, ο δήμος εμφανίζεται να έχει παραιτηθεί από την εφαρμογή της απόφασης και να περιμένει ουσιαστικά την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης. «Επιμένουμε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν έχω αρμοδιότητα να τα κλείσω», είπε ο κ. Μαγουλάς. Και η αστυνομία; ρωτήσαμε το διοικητή του αστυνομικού τμήματος Μαρκοπούλου, γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση, και μας απάντησε ότι ο κανονισμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν του επιτρέπει να απαντήσει. Επιμείναμε, ρωτώντας εάν η αστυνομία περιφρουρεί τη νομιμότητα και μας είπε ότι «υπεύθυνη για το σφράγισμα των λατομείων είναι η Διεύθυνση Βιομηχανίας και Λατομείων της Νομαρχίας».

Υπάρχει βούληση;

Στη Διεύθυνση Μεταλλείων και Ορυκτού Πλούτου μας απάντησαν ότι «δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι, πρέπει να έρθει εισήγηση από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας (υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης), που αδειοδοτεί τα λατομεία»! Δηλαδή, για να εφαρμοστεί μια άμεσα εκτελεστή απόφαση αναστολής του ΣτΕ περιμένουν -μετά τέσσερις μήνες- κάποια εισήγηση από την ΕΜΝΕ! Τελικά υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοστεί ο νόμος; Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης; Μήπως κάποιοι κρατούν καθυστέρηση, μέχρι ο νέος νόμος που προετοιμάζεται για τη λατομική δραστηριότητα να διασώσει και τα δύο τερατουργήματα του Μαρκοπούλου; http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100038_13/10/2006_201318

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δύο λατομεία γελοιοποιούν ένα κράτος...

Αποκαλυπτική η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Του Φωτη Καλλιαγκοπουλου

Τη διακομματική και διαχρονική αναποτελεσματικότητα και ως εκ τούτου γελοιοποίηση του κράτους, έδειξε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ερωτήσεως για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των -κλειστών κατά τα άλλα- λατομείων στη θέση Μερέντα του Μαρκόπουλου. Για μια ακόμη φορά το κράτος που χθες εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αν. Νεράντζη παλινδρόμησε ανάμεσα στην ανευθυνοϋπευθυνότητα των διαφόρων αρμοδίων και στην αδυναμία συντονισμού και συνεννόησης όσων εμπλέκονται εδώ και 18 χρόνια για να σταματήσουν επιτέλους να λειτουργούν τα λατομεία-φαντάσματα που παράλληλα έχουν μεταλλαχθεί και σε απέραντη χωματερή. Το θέμα έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Αθ. Λεβέντης με την επισήμανση ότι ισχυροί προφανώς προστάτες ευνοούν τη συνέχιση λειτουργίας του κλειστού λατομείου, αφού λειτουργεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και έτσι εκατοντάδες αυτοκίνητα πηγαινοέρχονται φορτώνοντας λατομικά υλικά και ξεφορτώνοντας σκουπίδια.

«Εχετε δίκιο, απάντησε ο κ. Νεράντζης, η άδεια έχει ανακληθεί ύστερα από απόφαση του ΣτΕ από το 1995. Εμείς ως υπουργείο έχουμε επιβάλλει υψηλότατα πρόστιμα, πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά αυτά εξακολουθούν το έργο τους». Ο υφυπουργός επέρριψε την ευθύνη στη Νομαρχία για να σφραγίσει τον ηλεκτρομηχανολογικό μηχανισμό θραύσης των αδρανών υλικών, που αποφασίστηκε μεν, αλλά δεν εκτελέστηκε ύστερα από δύο προσωρινές δικαστικές διαταγές, αλλά και για την προσφυγή στον περιφερειάρχη, που έγιναν μόλις τον περασμένο μήνα. Ευθύνη επέρριψε και στο ΥΠΕΧΩΔΕ που είναι αρμόδιο για την εναπόθεση απορριμμάτων. Κι εδώ έπεσαν πρόστιμα, ακόμη και στον Δήμο Μαρκόπουλου που αποθέτει στερεά απόβλητα. «Φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες έχουν την προστασία κάποιας αόρατης δύναμης, πάνω από νόμους και κυβερνήσεις, και έτσι συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Προς δόξαν  του ελληνικού κράτους και της ρωμέικης ατσιδοσύνης», σχολίασε ο κ. Λεβέντης. «Εμείς ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, κάναμε», ανταπάντησε ο κ. Νεράντζης, επιμένοντας στη δευτερολογία του ότι δεν είναι πλέον αρμόδιο το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε και την ανέξοδη επιφύλαξη: «Ποιος παροτρύνει αυτούς τους κυρίους να πάνε στα δικαστήρια». Αλλά και άλλη απόδειξη αδράνειας και διαχρονικής ανικανότητας και έλλειψης συντονισμού του κράτους: «Εύλογη η απορία σας, για το αν εισπράχθηκαν πράγματι αυτά τα πρόστιμα, αλλά δεν είναι έργο να το παρακολουθήσει η επιβάλλουσα τα πρόστιμα αρχή. Εμείς έχουμε αρμοδιότητα μόνον περί την επιβολή προστίμων και εκεί εξαντλείται η δικαιοδοσία μας»...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100025_27/04/2007_224980

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μπλόκο ΣτΕ σε 2 λατομεία

Μπλόκο στη λειτουργία δύο λατομείων αδρανών υλικών στην περιοχή Μερέντα του Δήμου Μαρκοπούλου βάζει εισήγηση που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι εισηγητές Αθ. Ράντος και Ι. Μαντζουράνης προτείνουν την ακύρωση των αποφάσεων του περιφερειάρχη Αττικής που επιτρέπουν τη λειτουργία τους, υποστηρίζοντας ότι τα λατομεία λειτουργούν σε περιοχή που ανήκει σε ζώνη απόλυτης προστασίας και έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Με άλλη εισήγηση προτείνεται να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που άναψε το πράσινο φως για τη χωροθέτηση του μεταλλείου και εργοστασίου χρυσού στα όρια των Δήμων Μαρωνείας και Σαπών Ροδόπης. Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι από τη λειτουργία του μεταλλείου θα επέλθουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/06/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προσφυγή για να κλείσουν τα λατομεία Μαρκοπούλου

Νέα προσφυγή κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νομαρχιακής απόφασης που έδωσε «παράταση ζωής» στα λατομεία Μαρκοπούλου για άλλους 8 μήνες, ανακαλώντας την προηγούμενη που είχε διατάξει τον περασμένο Αύγουστο τη διακοπή λειτουργίας τους.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο πολιτιστικός - περιβαλλοντικός σύλλογος Μερέντας κατά των υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης και του νομάρχη Αν. Αττικής Λ. Κουρή, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η απόφαση με την οποία ανακαλείται η εντολή να σταματήσει η λειτουργία, με την αιτιολογία να δοθεί χρόνος για να μεταφερθεί το λατομείο σε άλλη θέση.

Στην προσφυγή τονίζεται ότι πέρυσι το ΣτΕ είχε αναστείλει τη λειτουργία του λατομείου, ενώ υποστηρίζεται ότι υπάρχει ζημία του περιβάλλοντος, παράνομη εξόρυξη και εκμετάλλευση με χρησιμοποίηση εκρηκτικών υλών του παρακείμενου δημόσιου λατομείου αδρανών υλικών.

Ακόμα τονίζεται ότι, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο αποφασίστηκε να σφραγιστούν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της εταιρείας «Λατομεία Μαρκοπούλου ΑΒΕΕ», εντούτοις ο νομάρχης άλλαξε αργότερα γνώμη, ανακαλώντας εν μέρει την αρχική του πράξη.

ΕΘΝΟΣ 17/10/07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Λατομείο - χωματερή!

Μαρκόπουλο: στη σκόνη και τις εκρήξεις προστέθηκε η καύση σκουπιδιών

«Οι κάτοικοι του Μαρκόπουλου αντιμετωπίζουμε προβλήματα δύσπνοιας, αλλεργίες, ενώ οι πόνοι στα μάτια είναι έντονοι».

Η κ. Αφροδίτη Θεοδωρίδη μιλά στα «ΝΕΑ» για τα λατομεία του Μαρκόπουλου τα οποία, εκτός από τις εκρήξεις και την επεξεργασία αδρανών υλικών τα τελευταία περίπου 40 χρόνια, πρόσφατα μετατράπηκαν και σε έναν απέραντο... σκουπιδότοπο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση, Θόδωρος Νικολάου

Πριν από 40 ημέρες, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής επέβαλε βαρύ πρόστιμο στον Δήμο Μαρκόπουλου και στην εταιρεία του λατομείου, επειδή εντόπισε την απόρριψη στερεών απορριμμάτων στη λατομική περιοχή. «Έχουν ανοίξει μια χοάνη μεγάλου βάθους, γύρω στα 100 μέτρα, που- όπως καταγγέλλεται - έχει φτάσει στον υδροφόρο ορίζοντα και ρίχνουν μέσα ανεξέλεγκτα από μπάζα μέχρι σκουπίδια», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μερέντας Μαρκοπούλου Λεωνίδας Καμίτσης. «Έχει γίνει μια παράνομη χωματερή, όπου καίνε τα

ΒΑΣΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Οι κάτοικοι του Μαρκόπουλου αντιμετωπίζουν προβλήματα δύσπνοιας, αλλεργίες, ενώ σε αυτά προστέθηκε και η δυσοσμία από τα σκουπίδια

σκουπίδια και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται κόλαση», προσθέτει.

Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρής δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι επειδή ο ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια δεν δέχεται σκουπίδια από το Μαρκόπουλο, ο δήμος της περιοχής χρησιμοποιεί «κατά διαστήματα» τον χώρο του λατομείου ως παράνομη χωματερή! Το σπίτι της κυρίας Θεοδωρίδη απέχει μόλις 500 μέτρα από το λατομείο- όπως σημειώνει, υπάρχουν μέρες που αναγκάζεται να πηγαίνει ακόμα και στο Πόρτο Ράφτη, για να αντιμετωπίσει τα σύννεφα σκόνης που σηκώνονται. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο από έκρηξη πετάχτηκε κομμάτι βράχου στη σκεπή ενός σπιτιού και τραυμάτισε τον ιδιοκτήτη. «Λίγα λεπτά πριν είχε φύγει ο γιος τού ιδιοκτήτη με τον εγγονό του. Κατά τύχη ξέφυγε ο βράχος και κατά τύχη δεν είχαμε θύματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καμίτσης.  ΝΕΑ 31-10-2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ενα προς ένα κλείνουν τα παράνομα λατομεία

Του Γιαννη Ελαφρου

Οριστικό λουκέτο βάζει στο λατομείο «Κυριακού», στη θέση Λαμπρικά του Δήμου Κρωπίας, η εισήγηση προς το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφαιρώντας ταυτόχρονα κρίσιμα «νομικά όπλα» από τις εταιρείες που επιδιώκουν τη συνέχιση λειτουργίας των λατομείων.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Αντ. Νέμσιας εισηγείται να γίνει αποδεκτή η προσφυγή της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής (της 15ης Νοεμβρίου 2006), με την οποία δινόταν στο λατομείο παράταση λειτουργίας 18 μηνών, για να γίνει «αποκατάσταση» του χώρου. Ο εισηγητής χαρακτηρίζει την απόφαση του περιφερειάρχη «παράνομη».

«Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εξαντλήσει κάθε χρονικό όριο πραγματοποίησης της αποκατάστασης, αν αυτό ήθελε να κάνει», είπε στην «Κ» ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Λεωνίδας Κουρής. «Η αποκατάσταση έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα στη δεκαετία του «90. Από κει και πέρα έπαιρνε καταχρηστικά ανανεώσεις λειτουργίας. Επιπλέον, ενώ δεν έπρεπε να πραγματοποιεί εξορύξεις, συνέχιζε να σκάβει το βουνό. Αυτό προέκυψε από αυτοψίες των υπηρεσιών μας, αλλά και από παρουσιάσεις της ίδιας της εταιρείας». Το λατομείο «Κυριακού», όπως είπε ο κ. Κουρής, σφραγίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, με απόφαση της Νομαρχίας. «Τώρα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, που θα δώσει τέλος οριστικά», είπε ο κ. Κουρής.

Η εισήγηση όμως έχει μια γενικότερη σημασία, καθώς προσπαθεί να οριοθετήσει την έννοια της αποκατάστασης του λατομικού χώρου. Με πρόσχημα την «αποκατάσταση» (το πιο σύντομο ανέκδοτο μεταξύ των λατόμων), τα νταμάρια συνεχίζουν να δουλεύουν σε μια σειρά περιοχές, πραγματοποιώντας ακόμα και εξόρυξη! Το ΣτΕ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η έκδοση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η τήρηση των χρονικών ορίων (ακόμα και η μη εξάντλησή τους, εάν δεν είναι αναγκαίο) και το σταμάτημα της απαράδεκτης τακτικής της συνεχούς ανανέωσης των αδειών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_13/11/2007_248715

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Λατομείο... υπογείως και από πάνω πάρκο αναψυχής και περιπέτειας»

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Οταν η πίστη κινεί βουνά, σίγουρα το κάνει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στην περίπτωση όμως των λατομείων της περιοχής Μερέντα, στο Μαρκόπουλο, το φιλικό προς το περιβάλλον ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση και για την ώρα είναι μόνο μια «πρόταση».

Τα «Λατομεία Μαρκόπουλου ΑΒΕΕ» έπειτα από δεκαετίες κανιβαλισμού του βουνού, προστίμων, δικαστικών διαμαχών και αναστολή των εργασιών τους από το ΣτΕ, ανέθεσαν σε ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου της περιοχής.
Η ομάδα του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του ΕΜΠ με επικεφαλής τον διευθυντή του εργαστηρίου και αναπληρωτή καθηγητή, Δημήτρη Καλιαμπάκο, πήγε τη μελέτη ένα βήμα μπροστά, προτείνοντας μέχρι τη δημιουργία πάρκου αναψυχής και περιπέτειας.
Χωρίς να κλείνουν τα μάτια στη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί και συνεχίζει, αφού στην περιοχή «λειτουργούν» παράνομες χωματερές (εκτιμήσεις για 575.000 τόνους αποβλήτων), το πρώτο που προτείνουν είναι να μη γίνουν επιφανειακές ή προσχηματικές αποκαταστάσεις.
Με την Αττική να καταπίνει ετησίως 20 εκατ. τόνους αδρανών υλικών «ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι συνδεδεμένος με την ανάγκη για αδρανή υλικά» και τα λατομεία, λέει ο κ. Καλιαμπάκος. Αέρια ρύπανση, θόρυβος, δονήσεις από ανατινάξεις και επιπτώσεις σε υπόγεια και επιφανειακά νερά. «Ομως, μπορεί να υπάρξει μια ριζικά διαφορετική λατόμευση, η οποία εξ ορισμού μηδενίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», συνεχίζει.
Αυτή είναι η υπόγεια εκμετάλλευση που παράλληλα απελευθερώνει χώρο στην επιφάνεια, ενώ η υψηλότερη αρχικά επένδυση αντισταθμίζεται από τη μελλοντική αξιοποίηση του υπόγειου χώρου.
Για τη Μερέντα προτείνουν «βέλτιστη επιχωμάτωση», που συνεπάγεται μικρότερο όγκο επιχωμάτωσης και άρα μικρότερο χρόνο αποπεράτωσής της (5 χρόνια - 3,5 εάν υποδεχθεί τα μπάζα από την Αττική Οδό). Ταυτόχρονα διαμορφώνεται ένας νέος χώρος για εγκατάσταση νέων χρήσεων γης. Καταρχήν πράσινο. Με την Αθήνα να έχει 2,58 τ.μ. αναλογία πράσινου ανά κάτοικο, θα γίνει μια «σημαντική ένεση πρασίνου... που θα αυξήσει την αναλογία αυτή κατά 4,5%».
Με γνώμονα το τετράπτυχο Πράσινο, Παιδί, Περιπέτεια, Περιβάλλον, «προτείνουμε κάτι διαφορετικό για τα μέτρα της ελληνικής πραγματικότητας». Επιχωμάτωση που συμβαδίζει με τα αρχικά χαρακτηριστικά, όπως δηλαδή το έφτιαξε η φύση. Υπογειοποίηση του βιολογικού καθαρισμού, μονοπάτια περιπάτου, διαδρομές ποδηλασίας, ελαφρές κατασκευές σύμφωνα με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, λίμνες, αθλητικές εγκαταστάσεις (ανοιχτά γήπεδα), bungee jumping, λόφοι για skateboard, αερόστατα, αναρρίχηση, πίστες για πατίνια, μικρό θέατρο για συναυλίες και παραστάσεις, τρενάκι roller-coster και φουτουριστικές κατασκευές χωρίς συμβατικές μορφές.
Οι ενεργειακές απαιτήσεις θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ για την αξιοποίηση του υπόγειου χώρου προτείνονται τα υπόγεια κελάρια, αφού η περιοχή έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση οινοπαραγωγών. Τέτοια υπόγεια κελάρια υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες, πολλά από τα οποία φιλοξενούνται σε παλιότερα λατομεία.
«Είναι πρόταση ρεαλιστική, μελετημένη ως προς την εφικτότητά της, ριζοσπαστική και καινοτόμος», καταλήγει ο κ. Καλιαμπάκος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/12/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το ΣτΕ κλείνει το λατομείο αδρανών υλικών στη θέση Λάμπρικα στο Κορωπί για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του έκρινε ότι παράνομα η πολιτεία παρέτεινε με αλλεπάλληλες αποφάσεις της τη λειτουργία του λατομείου, το οποίο έπρεπε να έχει ήδη σταματήσει από το 1998 καθώς βρίσκεται εντός δασικής έκτασης και εντός της ζώνης προστασίας του Υμηττού.
Το Ε' τμήμα του ΣτΕ, επικαλούμενο το άρθρο 24 του Συντάγματος, το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Υμηττού και τη νομοθεσία για τα λατομεία, τονίζει ότι επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του λατομείου μόνο για να αποκατασταθεί το τοπίο και ο περιβάλλων χώρος από τη βλάβη που δέχτηκε κατά τη λειτουργία του και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να έχει εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/06/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δίωξη κατά του νομάρχη για τα λατομεία

Με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος παραπέμφθηκε σε δίκη από το Συμβούλιο Εφετών ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής

Σε δίκη παραπέμφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Κουρής κατηγορούμενος σε επίπεδο πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος και ολογωρία.

Ο κ. Κουρής εξέδωσε άδεια μετεγκατάστασης για τα λατομεία, χωρίς να δώσει εγκαίρως εντολή στη ΔΕΗ για διακοπή της ηλεκτροδότησης ενώ παράλληλα παρέκαμψε απόφαση της Επιτροπής Αναστολών τυο ΣτΕ σφραγίζοντας τον εξοπλισμό των λατομείων.

Η Επιτροπή είχε αποφανθεί τον Ιούνιο του 2006 ότι η λειτουργία των λατομείων πρέπει να ανασταλεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στην ολομέλεια του ΣΤΕ.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο τριμελές εφετείο πλημμελημάτων στις 17 Δεκεμβρίου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8334&pubid=1954934

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

Η νομαρχία υπεύθυνη για τα παράνομα λατομεία

Με αφορμή καταγγελίες για συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων Μαρκόπουλου (Αφοί Κ. Σταύρου- Λατομεία- Ετοιμο Μπετόν ΑΕ και Λατομεία Μαρκοπούλου ΑΒΕΕ), το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του η αδειοδότηση των λατομείων και των σχετικών δραστηριοτήτων τους. «Πρόκειται για αποκεντρωμένη διαδικασία και βάσει του Συντάγματος δεν είναι δυνατόν οι αρμοδιότητες να επανέλθουν στο ΥΠΑΝ» αναφέρει στην ανακοίνωση το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «επιθεωρήσεις έχουν γίνει και έχουν καταλογιστεί την τελευταία τετραετία πρόστιμα, ύψους 4.000.000 ευρώ, και στις δύο επιχειρήσεις για παράνομη εκμετάλλευση». Με την ανακοίνωση αυτή υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ως υπεύθυνη για την παράνομη λειτουργία λατομείων και στην περιοχή του Μαρκόπουλου.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artid=272635&dt=09/06/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Σταματά τα λατομεία Μαρκόπουλου

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε ως μη νόμιμες τις αποφάσεις του για συνέχιση της εξορυκτικής δραστηριότητας δύο λατομείων στη θέση Χώνι Ντάγλα της περιοχής Μερέντα του Δήμου Μαρκόπουλου Αττικής.

Σημειώνεται ότι τα δύο λατομεία λειτουργούσαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και μάλιστα σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής και με πρόσχημα τη δήθεν μορφολογική αποκατάσταση των λατομείων είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για συνέχιση των λατομείων.

Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ' αριθμό 1803-4/2009 αποφάσεις του έκρινε ότι οι πράξεις του περιφερειάρχη με τις οποίες «επετράπη προς το σκοπό της αποκατάστασης των λατομείων η συνέχιση της εξορυκτικής δραστηριότητας εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι μη νόμιμες».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 19 Ιούνη 2009

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή