Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

 

  

Τα Μεσόγεια 4 (Προηγούμενα Μεσόγεια1, Μεσόγεια 2 )

Ιστορικό του Κτήματος Καμπά (17-10-09)

Μαραθώνια διαδρομή,  Λατομεία στα Μεσόγεια,  Βιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα,

Λεπτομερής καταγραφή (4-3-2001)

Άλλα θέματα: Συνταγματική Αναθεώρηση και δασική προστασία,

Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω,

Προαστειακός Σιδηρόδρομος, Κτηματολόγιο,

Τα ρέματα της Αττικής, Αυθαίρετα και αυθαιρεσίες,

δασική πολιτική, Αιγιαλός

Αίτηση από ΔΕΗ για αιολικό πάρκο 100 ΜW στη Μακρόνησο

Από ένα σύνολο επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για τις ΑΠΕ, η θυγατρική της ΔΕΗ έχει αρχίσει να υλοποιεί νέα έργα ΑΠΕ ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε 12 περιφέρειες της χώρας

Της Μανταλένας Πίου

Aιολικό πάρκο ισχύος 100 ΜW στη Μακρόνησο επιδιώκει να κατασκευάσει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η οποία κατέθεσε σχετική αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρότζεκτ από τις αιτήσεις για νέα αιολικά, συνολικής ισχύος 1.200 MW που υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ στο πλαίσιο του κύκλου του Ιουνίου.

Ο στόχος 
Στόχος της ΔΕΗ, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τάκης Αθανασόπουλος, σε συνέδριο για την Ενέργεια που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΑ και η εφημερίδα «Απογευματινή» είναι η εξασφάλιση μεριδίου αγοράς 20% με ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 490 MW ως το 2012, συν άλλα 120 MW που θα εγκατασταθούν μέσω κοινοπραξιών και εξαγορών.

Από ένα σύνολο επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για τις ΑΠΕ, η 100% θυγατρική «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» έχει αρχίσει να υλοποιεί νέα έργα ΑΠΕ ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε 12 περιφέρειες της χώρας.

Στόχος είναι ως το 2014 να έχει εγκαταστήσει 950 «ανανεώσιμα» MW. To υπουργείο Ανάπτυξης, όπως επανέλαβε χθες στο συνέδριο ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, προετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική ενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά.

Παρά τις εξαγγελίες , προβλήματα στην αδειοδότηση εξακολουθούν να μπλοκάρουν την υλοποίηση των επενδύσεων. Στη ΡΑΕ παραμένουν εγκλωβισμένες πολλές αιτήσεις, όχι μόνον εξ αιτίας του «συνωστισμού» των προηγούμενων χρόνων, αλλά και λόγω της ανεπάρκειας των απαιτούμενων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που δεν επιτρέπουν την υλοποίηση για εκατοντάδες σχέδια ΑΠΕ.

Γι’ αυτό το λόγο, η αγορά επιμένει ότι η ΡΑΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις αξιολογήσεις επενδυτικών σχεδίων σε περιοχές που «αντέχουν» οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις ή που προγραμματίζονται νέες.

Ισχύς 
Από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ που προτάθηκαν στον κύκλο Ιουνίου είναι της EGL για ηλιοθερμία ισχύος 75 MW στον Πύργο Ηλείας, ηλιοθερμικό 50 MW της Nur MOH στη Νότια Ρόδο, τέσσερα αιολικά πάρκα ισχύος, δύο αιολικά πάρκα ισχύος 48 MW και 38 MW στα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα από την εταιρεία Venergia, τρία αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 73 MW από την Electricite de France σε Ροδόπη, Τρίκαλα και Καρδίτσα, αιολικό πάρκο ισχύος 40 ΜW από την «Πουνέντης ΑΕΕ» στα Αγραφα Ευρυτανίας, αιολικό 36 MW από την «Ανανεώσιμες Θεσσαλίας ΑΕΕ» στην Καρδίτσα κ.λπ.

Επέκταση αγωγού έως τη Ρουμανία

Την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής - Χάσκοβο, Βουλγαρίας ως τη Ρουμανία πρόκειται να συζητήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον Ρουμάνο ομόλογό του κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Βουκουρέστι στις 12 - 13 Ιουλίου, όπως δήλωσε χθες στο συνέδριο για την Ενέργεια.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν πρόκειται να αυξηθούν.«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο», είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά στον νέο αγωγό δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως πρόκειται για σχέδιο που έχει εξεταστεί από τη ΔΕΠΑ, εφόσον η επέκταση δίνει τη δυνατότητα τροφοδοσίας με αέριο από τον ελληνο-τουρκικό αγωγό ή με υγροποιημένο της αρκετά μεγάλης ρουμανικής αγοράς.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9464&pubid=11895190 1-7-09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΨΗΦΙΣΜΑ 14 ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ -ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ - στο κτήμα Καμπά

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΣΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ.

Για την
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γιάννης Τιλκιτζής

http://pallini-perivallon.blogspot.com

(ελήφθη 7-7-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ  16/09/2009 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΤΟΥ κου ΣΟΥΦΛΙΑ (βλέπε ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ- ΟΡΣΑ) ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ κο Σ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ κα ΛΕΒΑΝΤΗ, ΜΕΣΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ,  ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ (βλέπε Καραμανλής στον Μπαϊρακτάρη).
ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΟΡΣΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΜΠΑ ΑΠΟ ΖΟΕ ΣΕ ΠΟΑΠΔ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ REDS ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ  ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ.
ΑΣ  ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ :
2007 ΟΜΟΦΩΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ
2009 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 14 ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ, ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ΝΑΙ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ REDS.
ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Η ΜΟΝΗ ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΤΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΜΠΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ (ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, Κ.Α.) ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΟΝΤΕΨΕ ΝΑ ΚΑΕΙ Η ΜΙΣΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑΤΙ Η  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.
Κε ΣΟΥΦΛΙΑ ΚΑΙ κε ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕΣΟΥΣΗΣ ΜΙΑΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΟΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ, ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΑΛΗΤΕΙΑ" ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ.
ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ ΚΑΕΙ ΟΛΗ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ...!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κατατέθηκαν τα σχέδια για τη μετατροπή του κτήματος Καμπά σε εμπορικό

Του Γιωργου Λιαλιου

Από τον ομορφότερο αμπελώνα στα Μεσόγεια, στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Το κτήμα Καμπά βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, μετά την κατάθεση των επιχειρηματικών σχεδίων στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Η κατασκευή εμπορικού - ψυχαγωγικού κέντρου στην Παλλήνη δρομολογείται σταθερά για περισσότερο από μια δεκαετία, ωστόσο είχε προσκρούσει στο παρελθόν στις αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και της νομαρχίας Αν. Αττικής.

Από τα πρώτα οινοποιεία

Το κτήμα Καμπά, έκτασης 354 στρ., φιλοξενούσε τους ομώνυμους αμπελώνες και μάλιστα εκεί βρίσκεται ακόμα ένα από τα πρώτα οινοποιεία της χώρας (1879). Το 1997, όσο η περιοχή ήταν ακόμα γεωργική, το κτήμα πωλήθηκε στην «Καμπάς Α.Ε.», που ιδρύθηκε από την Τεχνική Εταιρεία Βόλου (ΤΕΒ). Στη συνέχεια η ΤΕΒ εξαγοράστηκε από την Ελληνική Τεχνοδομική, θυγατρική της οποίας (ΑΚΤΩΡ) ήταν επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκεύαζε την Αττική Οδό (το τμήμα της Παλλήνης ξεκίνησε το 1997). Στο κτήμα Καμπά κατασκευάστηκε κόμβος της Αττικής Οδού και σταθμός του Προαστιακού. Το ίδιο διάστημα ο νέος ιδιοκτήτης της γης εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ανέγερση μεγάλου εμπορικού - ψυχαγωγικού συγκροτήματος. Ο δήμος Παλλήνης υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το 1999, αλλάζοντας έτσι τις χρήσεις γης: από ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος (γύρω από τη βίλα Καμπά) και ζώνη προστασίας τοπίου (γύρω από το εργοστάσιο Καμπά) σε ζώνη άλλης χρήσης πλην κατοικίας, με μέσο μικρό Συντελεστή Δόμησης 0,4.

Η νομαρχία Αν. Αττικής αντιτάχθηκε στα επιχειρηματικά σχέδια και προσέφυγε στο ΣτΕ, που δύο χρόνια αργότερα (αρ. 2675/01) ακύρωσε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με το ΣτΕ, τα σχέδια έρχονται σε αντίθεση με τον βασικό στόχο του Ρυθμιστικού της Αθήνας, δηλαδή την ανάσχεση της εξάπλωσης της πόλης, δεν περιλαμβάνονταν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την περιοχή και επρόκειτο για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Οι αντιρρήσεις του ΣτΕ «αντιμετωπίστηκαν» συστηματικά μέσα στην επόμενη διετία: ο ιδιοκτήτης του χώρου εκρίζωσε τους αμπελώνες, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ συμπεριέλαβε την περιοχή στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων (2003) ως ζώνη δραστηριοτήτων δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Κατόπιν, το ΥΠΕΧΩΔΕ θέσπισε (2005) ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο, τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ). Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αίτηση να χαρακτηριστεί το κτήμα Καμπά ως ΠΟΑΔΠ. Το 2007, η νομαρχία Αν. Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά, κρίνοντας δυσθεώρητες τις επιπτώσεις της επένδυσης στα Μεσόγεια, ωστόσο ο δήμος Παλλήνης ανέκρουσε πρύμναν και ανακοίνωσε μέσα στο καλοκαίρι ότι ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία REDS (θυγατρική της ΑΚΤΩΡ).

Η απόφαση επικυρώθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, διερευνά αν η επένδυση θα μεταβάλει τις χρήσεις γης της περιοχής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/09/2009_330441

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Από αμπελώνας ανάπτυξη-μαμούθ

Αλλάζει η χρήση γης στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα στο κτήμα Καμπά, ύστερα από απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ ), με αποτέλεσμα η περιοχή από «ζώνη οικιστικού ελέγχου» να χαρακτηρίζεται πλέον «περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων».

Ο οργανισμός αποφάσισε την αλλαγή χρήσης της γης σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 16 Σεπτεμβρίου -μεσούσης της προεκλογικής περιόδου- βρίσκοντας, απρόσμενα, σύμμαχο στα σχέδιά του το δημοτικό συμβούλιο της Παλλήνης, το οποίο τέθηκε υπέρ της απόφασης. Και λέμε απρόσμενα, γιατί πρόκειται για το ίδιο δημοτικό συμβούλιο που από το 2007 είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για πρωτοβουλίες εμπορικής ανάπτυξης στην περιοχή και μάλιστα στα πρακτικά ομόφωνης απόφασής του είχε ταχθεί κατά «της κατασκευής εμπορικού κέντρου μαμούθ» στο κτήμα Καμπά.

Σύμφωνα με καταγγελίες συλλογικών φορέων της περιοχής, τόσο η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όσο και η αντίστοιχη του ΟΡΣΑ εξυπηρετεί ουσιαστικά τις βλέψεις μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου που σκοπεύει να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στο συγκεκριμένο κτήμα.

Το έκτασης 354 στρεμμάτων κτήμα της οικογένειας Καμπά, γνωστό για τα αμπέλια του και τις οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις του, ύστερα από διαδοχικές αγοραπωλησίες έχει καταλήξει στην κοινοπραξία REDS, θυγατρική της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι καταγγέλλοντες υποσηρίζουν πως η εκμετάλλευση του κτήματος θα περιλαμβάνει, εκτός από το εμπορικό κέντρο, και τη δημιουργία ψυχαγωγικού πάρκου. Τα πυρά των πολιτών της Παλλήνης που αντιτίθενται στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο κτήμα συγκεντρώνει ο δήμαρχος της πόλης Σπύρος Κωνσταντάς, αλλά και η αντιπολίτευση, τρεις εκπρόσωποι της οποίας ψήφισαν υπέρ της αλλαγής χρήσης της γης.

Η περιοχή στην οποία ανήκει το κτήμα θεσμοθετήθηκε ως ζώνη οικιστικού ελέγχου στις 6/3/2003 με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 199Δ) ύστερα από την εκπόνηση και ολοκλήρωση ερευνητικού προγράμματος που ανέθεσε ο ΟΡΣΑ στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστήμιου, με στόχους, μεταξύ άλλων, τη συνολική εκτίμηση των τομέων παραγωγής που θα αναπτυχθούν στην περιοχή και τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος (τίτλος: «Οικονομική ανάπτυξη και σχεδιασμός πεδιάδας Μεσογείων 1995-2020. Χωρικές ρυθμίσεις περιοχής αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος"»).

Ρουτσ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22-9-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ & ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΜΠΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 28/09/2009 ΩΡΑ 08:00

Παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Παλλήνης, που εκφράστηκε με την ανακοίνωση – ψήφισμα των 14 μεγαλύτερων συλλογικών φορέων.

Παρά την αντίθεση και τα όνειρα των παιδιών της περιοχής.

Παρά το σταθερό αίτημα όλων των κατοίκων για ενημέρωση τους και απόφαση μέσα από λαϊκές συνελεύσεις για τον μέλλον του τόπου μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης στις 8/7/2009 προχώρησε σε 3η κατά σειρά συνεδρίαση και με την παράνομη απόφαση του, με 12 ψήφους υπέρ και με πρωτεργάτη τον κο Δήμαρχο, έδωσε το πράσινο φώς στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, στην συνεδρίαση της 16/09/2009, για να κατασκευαστεί στο Κτήμα Καμπά, δίπλα στα σπίτια μας και σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία των παιδιών μας, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων. Ανέτρεψε πραξικοπηματικά την πριν από δύο χρόνια ομόφωνη απόφασή του ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΜΟΥΘ.

Τίθεται εύλογα το ερώτημα: ΓΙΑΤΙ τόση πρεμούρα από τον κο Δήμαρχο και την παράταξή του, την οποία συνεπικουρούν και 3 δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης; ΓΙΑΤΙ τα μεγάλα συμφέροντα να βρίσκουν πρόθυμους  συνεργούς ακόμη και στον δικό μας χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ικανοποιήσουν τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια;

Άραγε με την ίδια βιασύνη θα προστρέξει  και ο Υπουργός  ΠΕΧΩΔΕ για υπογραφή λίγες μέρες πριν τις εκλογές ;

Καταγγέλλουμε όλη αυτή την σπουδή στην εξυπηρέτηση συμφερόντων της εταιρίας REDS από τον δήμο Παλλήνης και την κεντρική εξουσία  σε σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας .

Σήμερα περισσότερο από ποτέ μετά την συγκλονιστική καταστροφή του περιβάλλοντος από τις τελευταίες πυρκαγιές, οφείλουμε να βλέπουμε το αύριο.

Το αύριο  της ζωής και όχι του κέρδους. Το αύριο των ελεύθερων χώρων πρασίνου και όχι του τσιμέντου.Το αύριο του Πολιτισμού και όχι του καταναλωτισμού του Μall.

Διεκδικούμε ανάπτυξη της περιοχής μας σύμφωνα με τις ανάγκες  των πολιτών και όχι για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Αποδείχτηκε ότι τα συμφέροντα αυτά δεν συγκλίνουν. Αποδείχτηκε στην υπέρογκη – παράλογη – επικίνδυνη ανάπτυξη της Αθήνας.  Δεν θέλουμε να γίνει η περιοχή μας και τα Μεσόγεια μια νέα τσιμεντούπολη.

Γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε σταθερά να διεκδικούμε να παραμείνει το κτήμα Καμπά τελευταίος μεγάλος ελεύθερος χώρος στην περιοχή μας ανοιχτός στους κατοίκους με χρήσεις που συμφωνούν με την ιστορία του και που προβάλλουν ένα μοντέλο διαχείρισης  στο μέλλον εναλλακτικό, οικολογικό, μορφωτικό, πολιτιστικό .

Θα παλέψουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ζωής και του μέλλοντος μας ,στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, στην διαγραφή των χώρων ιστορικής μνήμης .

Όλοι στον αποκλεισμό της Λεονταρίου την ΔΕΥΤΕΡΑ 28/09/2009  8 το πρωί στις Αποθήκες Καμπά πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας  για να μην υπογραφεί από τον κ.Σουφλιά στο παραπέντε των εκλογών η απόφαση για το Εμπορικό Κέντρο Μαμούθ στο κτήμα Καμπά.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ: http://pallini-perivallon.blogspot.com

E-mail                 : perivallon2007@gmail.com

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αγώνας για μην χτιστεί το κτήμα Καμπά

 Αγώνα για να μην δημιουργηθεί ένα ακόμα τεράστιο εμπορικό κέντρο στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Αττικής που τσιμεντοποιείται συνεχώς δίνουν οι πολίτες της Παλλήνης. Η κατασκευαστική εταιρεία "Άκτωρας" προσπαθεί να χτίσει στο ιστορικό κτήμα Καμπά το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και οι πολίτες της Παλλήνης προχωρούν σε κινητοποιήσεις για να μην τσιμεντοποιηθεί η Αν. Αττική, όπως η Αθήνα της δεκαετίας του '60.

Την Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη στις 8 το πρωί θα αποκλειστεί από πολίτες η Λεονταρίου στις αποθήκες Καμπά ως "πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας για να μην υπογραφεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά στο παραπέντε των εκλογών η απόφαση για το Εμπορικό Κέντρο Μαμούθ στο κτήμα Καμπά".

Το κτήμα Καμπά είναι ένα αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα στην Κάντζα της Αν. Αττικής όπου για σχεδόν έναν αιώνα υπήρχαν αμπελώνες, καθώς και εργοστάσιο. Το 1993 πωλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα στον όμιλο Μπουτάρη. Αποτελεί στόχο των κερδοσκόπων εδώ και πολλά χρόνια, από το 1997, όταν ο όμιλος Μπουτάρη αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες. Το κτήμα βρίσκεται ανάμεσα στη συμβολή της Αττικής Οδού με την Περιφερειακή Υμηττού και φυσικά αποτελεί "φιλέτο" για κάθε κατασκευαστική. Το 1999 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης υπέγραψε την αλλαγή χρήσης γης, αλλά η απόφαση ανατρέπεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 2002 ξεριζώνονται οι αμπελώνες από την νέα ιδιοκτήτρια του κτήματος, την κατασκευαστική Άκτωρας, η οποία προσπαθεί να αλλάξει τις χρήσεις γης εκ νέου. Από το 2008 προσπαθεί να δημιουργήσει στο κτήμα εμπορικό κέντρο μεγέθους 120 χιλιάδων τ.μ., που, αν χτιστεί, θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων.

Το δημοτικό συμβούλιο Παλλήνης στις 8 Ιούλη ενέκρινε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, όπως και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας στις 16 Σεπτέμβρη. Να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια το δημοτικό συμβούλιο είχε ταχθεί ομόφωνα εναντίον της κατασκευής του Mall. Η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην Υποβάθμιση του Περιβάλλοντος επιτίθεται στον δήμαρχο Παλλήνης τονίζοντας ότι "τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί τόση πρεμούρα από τον κύριο δήμαρχο και την παράταξή του, την οποία συνεπικουρούν και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης;". Επίσης επισημαίνουν ότι "διεκδικούμε ανάπτυξη της περιοχής μας σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών και όχι για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, δεν θέλουμε να γίνει η περιοχή μας και τα Μεσόγεια μια νέα τσιμεντούπολη".

Η Πρωτοβουλία Πολιτών προτείνει τη δημιουργία στο κτήμα Καμπά ενός "Αντι-Mall" με μητροπολιτικό πάρκο, θεματικό μουσείο Οίνου κι "έναν συνδυασμό χρήσεων που να επιτρέπουν ένα λογικό κέρδος και παράλληλα να προβάλουν τις βιολογικές καλλιέργειες, το δίκαιο κι αλληλέγγυο εμπόριο, τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την ανακύκλωση, τον υπεύθυνο τουρισμό και την εναλλακτική ενημέρωση".

ΑΥΓΗ 26/9/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από πληροφορίες ότι το  ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να αναστείλει (προεκλογικά) την υλοποίηση της θετικής εισήγησης του Ο.Ρ..Σ.Α  περί χωροθέτησης Π.Ο.Α.Π.Δ στο κτήμα Καμπά,(παρά την επιδιωχθείσα συμφωνία  μεταξύ Δήμου Παλλήνης και κατασκευάστριας εταιρίας, για την ανέγερση εμπορικού κέντρου σε έκταση 300 στρεμμάτων της ομώνυμης περιοχής), εμείς έχουμε να ξεκαθαρίσουμε τα κάτωθι.

            Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές, δεν νομιμοποιείται να τσιμεντοποιήσει την μοναδική μεγάλη ελεύθερη έκταση στην περιοχή, η οποία εκτός των άλλων έχει δημιουργήσει τόσες και τόσες αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής.

            Το ΠΑΣΟΚ,  έως τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσημα την θέση του (όπως στην περίπτωση αντίστοιχων εγκαταστάσεων στον Βοτανικό) μάλλον λόγω αδυναμίας των βουλευτών του να εμπλακούν σε αντιθέσεις με τα μεγάλα συμφέροντα

Τις τελευταίες μέρες, σε προεκλογική συγκέντρωση, αναφέρθηκε  μόνο από συγκεκριμένο βουλευτή, η αντίθεσή στην εκμετάλλευση του κτήματος Καμπά.. Αναμένουμε την αλλαγή στάσης όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ , και τις  αγωνιστικές τους  πρωτοβουλίες.

            Ελπίζουμε η Ν Δ, εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική αλλαγή, να αναθεωρήσει τις απόψεις της τόσο για την συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και για την ‘ανάπτυξη ‘ του Λεκανοπεδίου  Αττικής με τις γνωστές επιπτώσεις, στο περιβάλλον, και την ποιότητα ζωής των πολιτών και των παιδιών τους.

Είναι επιτακτικό για εμάς καθώς και για τους ενεργούς πολίτες των Μεσογείων που μαζί συμπορευόμαστε  επί σειρά ετών, να ματαιωθούν αυτές οι λογικές εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης κάθε ελεύθερου τμήματος γης των Μεσογείων.

            Η ανέγερση νέων συγκροτημάτων κατοικιών στην Παλλήνη (δίπλα σε συγκρότημα σχολείων),  η κατασκευή πολυκαταστημάτων στην περιοχή Γιαλού των Σπάτων λίγα χιλιόμετρα από την Παλλήνη επιβαρύνουν τόσο την περιοχή, που η ανέγερση και λειτουργία των εγκαταστάσεων στο κτήμα Καμπά θα  δημιουργήσει έμφραγμα στην πόλη και πολλά προβλήματα στους κατοίκους των γύρω περιοχών, ενώ ένα τέτοιο εμποροψυχαγωγικό μεγαθήριο θα έχει τραγικές συνέπειες για τους καταστηματάρχες και μικροεμπόρους γιατί θα  διαλύσει  τις τοπικές αγορές.

Καταδικάζουμε όλους όσους με απερισκεψία και ελαφρότητα προσπάθησαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρίας REDS, βλέποντας το δένδρο και όχι το δάσος.

            Εμείς δηλώνουμε αρωγοί και συναγωνιστές της πλειοψηφίας των

κατοίκων και φορέων της περιοχής (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου που έχουν κυκλοφορήσει), ενώ είμαστε διαθέσιμοι για κάθε είδους πρωτοβουλία,  με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου και την αξιοποίηση του προς όφελος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

            Ιδίως μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Βορειανατολικής Αττικής, εμμένουμε στην πρόταση που έχουμε υποστηρίξει έως τώρα (για εξαγορά με δάνειο από την Νομαρχία και τον Δήμο Παλλήνης) προκειμένου στον συγκεκριμένο χώρο να λειτουργήσουν αντίστοιχες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ενώ το υπόλοιπο τμήμα να γίνει χώρος πρασίνου άθλησης και ξεκούρασης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Στον αέρα» δάσος 100.000 στρεμμ.

Ø      Οι διεκδικήσεις σε περιοχές φιλέτα της Αττικής από 237 οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Πάνω από 100.000 στρέμματα κυρίως δασών και δασικών εκτάσεων διεκδικούν οι 237 οικοδομικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία των καταλόγων που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για εκτάσεις σε θέσεις φιλέτα, όπως στη Δροσιά, τα Μελίσσια, την Εκάλη, τον Διόνυσο, την Κηφισιά, τον Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, το Πόρτο Ράφτη κ.ά., που εφόσον κατοχυρωθούν ως ιδιωτικά και στη συνέχεια χάσουν τον δασικό τους χαρακτήρα, αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ενωσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών κ. Δημήτρης Χατζημιχάλης αποδίδει ευθέως την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών στο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και τη δασική πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα.

Εν όψει των εκλογών, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι τα μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών που αναμένουν δεκαετίες να δικαιωθούν αριθμούν περί τα 150.000 άτομα, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος. Αν μάλιστα σε αυτούς προσθέσουμε τις οικογένειές τους, ο κ. Χατζημιχάλης εκτιμά το σύνολο των ατόμων που θα ευνοούνταν από μια ρύθμιση για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς σε 500.000.

Oι ισχυροί

Η «δύναμη» της συγκεκριμένης ομάδας είναι χαρακτηριστική αν λάβουμε υπόψη ότι παραμονές εκλογών, τον Δεκέμβριο του 2003, ψηφίστηκε ο νόμος 2208 για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, για τον οποίο ο κ. Χατζημιχάλης τονίζει ότι ήταν «στη σωστή κατεύθυνση αλλά δυστυχώς κηρύχθηκε αντισυνταγματικός», ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για το ότι εξετάστηκε η πιθανότητα ο ίδιος να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Το θέμα έρχεται στην προσκήνιο καθώς το Κτηματολόγιο στις συγκεκριμένες περιοχές θα φέρει στην επιφάνεια την έκταση του προβλήματος. Πώς όμως βρέθηκαν όλοι αυτοί να διεκδικούν στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων σε περιοχές φιλέτα, προκειμένου βέβαια να τα οικοδομήσουν;

«Πρόκειται για διάφορες περιπτώσεις. Κυρίως για συνεταιρισμούς που αγόρασαν δάση και δασικές εκτάσεις τις δεκαετίες 195 5 -1975» εξηγεί στην «Κ» ο πρώην προϊστάμενος της διεύθυνσης Δασών κ. Ελεύθεριος Φραγκιουδάκης. Εκείνη την εποχή, τονίζει, δεν υπήρχε συγκεκριμένη διάταξη που να αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις ούτε όμως καταγραφόταν ότι επιτρέπεται η οικοδόμησή τους. Για πολλούς από αυτούς υπάρχει πρόβλημα και ιδιοκτησιακό, εφόσον οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι της εποχής δεν τους ενημέρωναν ότι προκειμένου να είναι έγκυρο το συμβόλαιό τους χρειάζεται αναγνωριστική πράξη από το υπουργείο Γεωργίας ότι επρόκειτο για ιδιωτική έκταση και άρα μπορεί να πουληθεί.

Επίσης ένα ποσοστό της τάξης του 30% αυτών των συνεταιρισμών βρέθηκε να κατέχει δάση που είχαν παραχωρηθεί για ρητίνευση. «Το 1923 - 1955 τα δάση αυτά παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα στους ρητινοσυλλέκτες, με την αιτιολογία ότι έτσι θα τα προστάτευαν καλύτερα» λέει ο κ. Φραγκιουδάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται μόνο για ρητίνευση. Πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες πούλησαν στη συνέχεια τα δάση τους - αν και η νομοθεσία απαγορεύει και απαγόρευε την κατάτμηση του δάσους για οικοπεδικούς σκοπούς. Στα χρόνια που μεσολάβησαν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί προσπαθούν αρχικά να αποδείξουν ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις τούς ανήκουν και έπειτα να τις αποχαρακτηρίσουν προκειμένου να μπορέσουν να χτίσουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι κληρονόμοι τους -πλέον- δεν αποθαρρύνονται, καθώς ασκώντας πίεση και εκμεταλλευόμενοι τα παράθυρα της νομοθεσίας πολλοί συνεταιρισμοί στο πέρασμα του χρόνου έχουν καταφέρει να εντάξουν τις εκτάσεις τους στο σχέδιο πόλης.

«Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα δικαστικά ή τα βουλευτικά» τονίζει στην «Κ» ο κ. Φραγκιουδάκης. Η προσπάθεια αξίζει, αρκεί να υπολογίσει κάποιος πόσο κοστίζει σήμερα ένα οικόπεδο εντός σχεδίου στην Εκάλη, την Κηφισιά ή τα Μελίσσια. Χαρακτηριστικό της «λογικής» που βέβαια το κράτος με τις πράξεις του έχει επιτρέψει να γιγαντωθεί είναι η ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζικών Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατων Σχολών, το 1992.

Kαταπάτηση νόμων

«Το Δ.Σ. του συνδέσμου μας μετά επίμονες και επίπονες προσπάθειες προκειμένου να ικανοποιήσει ανάγκες των μελών του για παραθεριστική ή κύρια κατοικία κατόρθωσε να εξασφαλίσει έκταση 1.000 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή Κάτω Σούλι Μαραθώνος. Η έκταση αυτή αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης έκτασης συνολικής επιφάνειας 4.026 στρεμμάτων, η οποία το έτος 1989 και μετά πολύχρονους δικαστικούς αγώνες αναγνωρίστηκε από το ελληνικό Δημόσιο σαν ιδιωτική έκταση δασικού χαρακτήρα» τονίζεται στην ανακοίνωση. Εφόσον η συγκεκριμένη έκταση είναι δασική σύμφωνα με τη νομοθεσία -που το 1992 είναι σαφής και συγκεκριμένη και απαγορεύει την οικοδόμηση δασών και δασικών εκτάσεων- δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Γιατί λοιπόν κάποιος να ενδιαφερθεί να την αγοράσει; Μα γιατί οι νόμοι μπορούν να «καταπατηθούν»... Οπως εξηγείται στην ανακοίνωση, η συγκεκριμένη έκταση επιλέχθηκε:

- επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στον Σχινιά και συνορεύει με έκταση των Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία όταν αγοράστηκε ήταν από όσο γνωρίζουμε ιδιωτική δασική έκταση, πλην όμως στη συνέχεια εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης.

- επειδή είναι αμφιθεατρική, βλέπει στη θάλασσα και απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από αυτήν

- επειδή δεν είναι πευκόφυτη ή δασωμένη και επομένως παρά τον χαρακτηρισμό της ως δασική ευελπιστούμε στην αξιοποίησή της...

Oικόπεδο στο πράσινο με τιμή αγοράς 10 ευρώ

H εκτίμηση ότι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα «διαλυθούν» κάποια στιγμή επειδή οι κληρονόμοι κληροτεμαχίων, τόσα χρόνια αργότερα, δεν κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν, μάλλον δεν ευσταθεί. Αντίθετα, ακόμα και σήμερα κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι το νεφελώδες τοπίο που επικρατεί γύρω από τη δραστηριότητά τους, αποκτούν περιουσίες αντί πινακίου φακής. Μόλις το 2004 και μάλιστα στις 31 Δεκεμβρίου σύμφωνα με συμβόλαιο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ» μεταβιβάστηκε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο στον Αγιο Στέφανο 800 τετραγωνικών μέτρων με αντίτιμο 10,27 ευρώ ή 3.500 δραχμών... Το συγκεκριμένο «οικόπεδο»- δάσος για την ακρίβεια- που όμως έχει μεγάλες πιθανότητες να ενταχθεί άμεσα στο σχέδιο πόλης αποτελεί, όπως ισχυρίζεται ο συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς», κλήρο τον οποίο ο δικαιούχος δεν είχε αναζητήσει από το 1958 όταν είχαν μοιραστεί οι εκτάσεις του συνεταιρισμού στα μέλη του. Εως το 2000 ο ίδιος συνεταιρισμός έδινε ξεχασμένους κλήρους στα μέλη του αντί αντίστοιχου αντιτίμου, για εκτάσεις ωστόσο για τις οποίες υπέγραψε προσύμφωνο το 1976 και οι οποίες τυπικά ποτέ δεν περιήλθαν στην κατοχή του. Μάλιστα, η «Νέα Αιολίς» αγόρασε ή καλύτερα ήθελε να αγοράσει 500 στρέμματα από τους κληρονόμους του Ηλιόπουλου, για τα οποία ο συνεταιρισμός έχει υπογράψει προσύμφωνο με τους κληρονόμους του Ηλιόπουλου το 1976. Σε επικύρωση του συγκεκριμένου προσυμφώνου δεν έγινε ποτέ συμβόλαιο, οπότε τυπικά οι εκτάσεις ανήκουν ακόμα στους κληρονόμους του Ηλιόπουλου. Γιατί άραγε δεν τις διεκδικούν; Πάντως, ένα στρέμμα στην περιοχή αποτιμάται σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ οι τυχεροί κληρούχοι που απέκτησαν μια περιουσία καταβάλλοντας μόλις δέκα ευρώ φυσικά δεν έχουν πληρώσει τόσα χρόνια φόρους για την περιουσία τους. Με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή έχουν μεταβιβαστεί πολλά ακόμα στρέμματα την τελευταία δεκαετία, ανεβάζοντας την αρχική «περιουσία» του συνεταιρισμού, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε εκκαθάριση, από 2.713 στρέμματα τη δεκαετία του 1950 σε 4.000 στρέμματα σήμερα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_27/09/2009_331000

 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Reds: Εκδόθηκε η άδεια για το εμπορικό πάρκο της Γυαλού

 

Δημοσιεύθηκε: 28/9/2009

Εκδόθηκε από το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο η οικοδομική άδεια για τις εργασίες κατασκευής της α' φάσης (περίπου 31.000 μ2) του Εμπορικού Πάρκου στο ακίνητο της Γυαλού στα Σπάτα Αττικής, ιδιοκτησίας της κατά 100% θυγατρικής της "ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ", όπως ανακοίνωσε η Reds.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πορεία των μισθώσεων προχωράει ικανοποιητικά και σε μεγάλο ποσοστό βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Με την ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού προγράμματος η εταιρεία θα προχωρήσει άμεσα τις εργασίες κατασκευής. Η λειτουργία του Πάρκου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2011.

http://www.estatereview.gr/present/news/121/article/143265/Article.aspx

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Τσιμέντο να γίνει;»

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία στην Παλλήνη, μετά την πρόσφατη αλλαγή στάσης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης απέναντι στη νέα πρόταση της εταιρείας REDS για ανάπλαση του κτήματος Καμπά, κατά τα πρότυπα ενός μεγάλου ψυχαγωγικού και εμπορικού κέντρου.

 Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, κάτοικοι απέκλεισαν για μία ώρα δρόμους γύρω από το κτήμα, εκφράζοντας ανοιχτά την αγωνία τους για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής, ύστερα και από τη θετική γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για την κοινή συμφωνία των δύο πλευρών, αλλά και την αποδοχή από τον οργανισμό της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της Παλλήνης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους που αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό του κτήματος Καμπά, έτσι όπως τον οραματίζεται η REDS, ήταν ότι το δημοτικό συμβούλιο, που το 2007 είχε απορρίψει ομόφωνα κάθε επιχειρηματική προοπτική στο κτήμα, σήμερα αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου (μόλις δύο χρόνια πριν από χαρακτήριζε έργο-μαμούθ). Τα ανταποδοτικά οφέλη για τον δήμο, δηλαδή ένα επιπλέον 20% κοινόχρηστου χώρου, 25.000 τ.μ. λιγότερων οικοδομήσιμων χώρων, η αναπαλαίωση και παραχώρηση του εργοστασίου Καμπά και έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης, που δεσμεύθηκε να υλοποιήσει η εταιρεία, ήταν αρκετά για την αλλαγή στάσης του δήμου.

Οι κάτοικοι

Οι βελτιωτικές προτάσεις όμως της εταιρείας, σύμφωνα με 14 φορείς κατοίκων της περιοχής, «δεν αναιρούν στο ελάχιστο την ανεπανόρθωτη υποβάθμιση που θα επιφέρει στην περιοχή ένα τέτοιας κλίμακας εμπορικό κέντρο», όπως υπογραμμίζουν σε ψήφισμά τους. Καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για «έλλειμμα πληροφόρησης (κατά παράβαση, όπως λένε, της ευρωπαϊκής συνθήκης του Ααρχους)», για «αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη» και για υποβάθμιση του χώρου λόγω πλημμελούς φύλαξης και φροντίδας.

Στο ίδιο ψήφισμα γίνεται λόγος για «πολιτιστική, περιβαλλοντολογική και οικιστική υποβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής στην πόλη». Οι κάτοικοι προειδοποιούν πως αν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από το προτεινόμενο ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, «η δημιουργία του εμπορικού κέντρου Καμπά, που υιοθετείται ως μοντέλο ανάπτυξης, είναι η κερκόπορτα εισόδου επιχειρηματικής εκμετάλλευσης παρόμοιων χώρων» και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν «με οποιοδήποτε νόμιμο μέσο υπέρ της προστασίας του φυσικού/οικιστικού περιβάλλοντος». Στόχος των κατοίκων, να επανακτήσει το υποβαθμισμένο σήμερα κτήμα τη γεωργική του υπόσταση και να (υπο)δεχθεί στο έδαφός του καλλιέργειες αμπελώνων όπως στο παρελθόν.

Ο επενδυτής

Από την πλευρά της, η REDS υποστηρίζει πως τα έργα θα ωφελήσουν την περιοχή με την ανάθεση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Διά στόματος του εκπροσώπου της και γενικού διευθυντή Γιάννη Μωραΐτη δε, η εταιρεία φέρεται να αναζητεί τη συναίνεση της ντόπιας κοινωνίας, με την πρότασή της για ανάληψη έργων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού. Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση του κτήματος και την προοπτική ανάπτυξης γεωργικών καλλιεργειών, όπως αξιώνουν κάτοικοι, ο κ. Μωραΐτης επικαλείται έγγραφο της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ανατολικής Αττικής, στο οποίο γνωμοδοτείται πως οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια του συγκεκριμένου χώρου έχουν αχρηστευθεί, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και πως το κτήμα με τη σημερινή του μορφή δεν αποτελεί γη υψηλής παραγωγικότητας.

Το μέλλον

Μεταξύ γνωμοδοτήσεων, αντιδράσεων και επενδυτικών πρωτοβουλιών μεσολαβεί εύλογος... χρόνος, που δεν σχετίζεται απαραίτητα με τις εκλογές. Για να θεσμοθετηθεί αλλαγή χρήσης γης απαιτείται, έτσι κι αλλιώς, όπως άλλωστε σημειώνει και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, κοινή υπουργική απόφαση (ακόμη και αν η περιοχή στο συγκεκριμένο τμήμα της και από το 2003 και το προεδρικό διάταγμα περί Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου έχει καθοριστεί ως ζώνη εγκαταστάσεων δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα). Το ενδιάμεσο διάστημα, άλλωστε, από την εκπόνηση ενός σχεδίου έως την έναρξη ενός μεγάλου έργου, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει αρκετές φάσεις ακόμη. Και αυτός ο δρόμος, σε ευνομούμενες κοινωνίες, είναι όχι απαραίτητα μακρύς αλλά στενός...

Από την πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, Αικατερίνη Συκιανάκη, έφθασε στην εφημερίδα η ακόλουθη επιστολή:

«Χρόνια τώρα παρακολουθώ τα δημοσιεύματά σας σχετικά με τη δουλειά μας στον Οργανισμό Αθήνας και στο ΥΠΕΧΩΔΕ και θεωρώ ότι πρέπει να δώσω μια απάντηση σε όσα γράφετε στο δημοσίευμά σας της 22/9/2009 σχετικά με το κτήμα Καμπά στον Δήμο Παλλήνης, δεδομένου ότι στο σύνολό του σχεδόν το άρθρο αναφέρεται σε ανακριβή στοιχεία που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και παραπληροφορούν τους αναγνώστες σας.

Συγκεκριμένα:

1. Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε/Ε) του Οργανισμού Αθήνας στις 16/9/2009 δεν ήταν έκτακτη συνεδρίαση με ένα θέμα, αλλά τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση, που εξετάζει θέματα που έχουν ολοκληρωθεί από πλευράς μελέτης ή διαδικασιών.

Τα θεσμοθετημένα συμβούλια του ΥΠΕΧΩΔΕ (Ε/Ε, ΚΣΧΟΠ, κ.λπ.) δεν "σταματούν" ποτέ τις δραστηριότητές τους με την προκήρυξη των εκλογών, δεδομένου ότι δεν είναι αποφασιστικά αλλά κυρίως γνωμοδοτικά. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Ε/Ε δεν αποτελεί τελικό στάδιο στη διαδικασία έγκρισης, καθόσον ο φάκελος του θέματος της ΠΟΑΠΔ προωθείται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Ν 2742/99), στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για την έκδοση της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

2. Με την από 16/9/2009 γνωμοδότηση της Ε/Ε του Οργανισμού Αθήνας δεν αποφασίσθηκε αλλαγή χρήσης γης στην περιοχή Καμπά στον Δήμο Παλλήνης από ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) σε ΠΟΑΠΔ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων), καθόσον η ΖΟΕ δεν συνιστά αυτοτελή χρήση, αλλά είναι πολεοδομικό εργαλείο καθορισμού χρήσεων γης στην περιαστική ζώνη. Ηδη με το 6/3/2009 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ 199Δ/2003 της ΖΟΕ Μεσογείων), η περιοχή έχει καθοριστεί ως ζώνη εγκαταστάσεων του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (Κ1), με συγκεκριμένους όρους δόμησης.

Η συγκεκριμένη χρήση έχει γίνει αποδεκτή από το ΣτΕ κατά την επεξεργασία του Π.Δ/τος της ΖΟΕ, μετά από ενδελεχή εξέταση του σχεδίου Π.Δ/τος.

3. Ο καθορισμός της περιοχής ως ΠΟΑΠΔ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2742/99, στόχο έχει να προσδιορίσει τις επιμέρους χρήσεις γης, εξειδικεύοντάς τις από τις γενικές χρήσεις που προσδιορίζονται από τη ΖΟΕ. Επιπλέον, εξασφαλίζει τη δημιουργία τουλάχιστον 40% της έκτασης ως ενιαίου κοινόχρηστου χώρου, γεγονός που δεν υλοποιείται εάν η περιοχή πολεοδομείται μόνο με τις διατάξεις της ΖΟΕ ως οικόπεδα.

Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι η γνωμοδότηση της Ε/Ε με την οποία υιοθετήθηκε η απόφαση του Δ.Σ. Παλλήνης, προτείνει την αύξηση της εισφοράς γης από 40% σε 50%, ώστε να εξασφαλισθεί ένας αξιόλογος κοινόχρηστος χώρος για την περιοχή.

Η γνωμοδότηση της Ε/Ε αποδέχθηκε την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πρόταση κινείται στα πλαίσια της ήδη θεσμοθετημένης χρήσης γης και επιπλέον αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου και του Φορέα Ανάπτυξης. Η επίτευξη κοινής συμφωνίας με αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο είναι κατά την εκτίμησή μας θετική για την εξέλιξη του σχεδιασμού.

4. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο αρχικός χαρακτηρισμός (από το Π.Δ/γμα της ΖΟΕ Μεσογείων) του κτήματος Καμπά ως Ζώνης αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, βασίστηκε στο γεγονός της καλής προσβασιμότητας και της άμεσης εξυπηρέτησης του χώρου με σταθμό προαστιακού τρένου και μετρό, βασικό κριτήριο στη χωροθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων».

Απάντηση του συντάκτη

Το ότι στο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρεται σε έκτακτη συνεδρίαση -χωρίς ωστόσο να γίνεται πουθενά λόγος για συνεδρίαση με ένα θέμα- διόλου διαφοροποιεί το έκτακτο χρονικό πλαίσιο της συνεδρίασης, την προεκλογική περίοδο δηλαδή. Αλλωστε, πουθενά δεν αναφέρεται -ούτε καν υπονοείται- πως δραστηριότητες σταματούν κατά τις προεκλογικές περιόδους. Απεναντίας μάλιστα...

Πράγματι, δεν αλλάζει η χρήση γης στην περιοχή, αλλά... προσδιορίζεται για επιμέρους τμήματα αυτής της γης. «Ο καθορισμός ως Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 10 του Ν. 2742/99, στόχο έχει να προσδιορίσει τις επιμέρους χρήσεις γης, εξειδικεύοντάς τις από τις γενικές χρήσεις που προσδιορίζονται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου».

Οσο για τα ανακριβή στοιχεία και την παραπληροφόρηση: το γεγονός ότι το κτήμα κάποτε ήταν αμπελώνας -μιλάμε για μόλις 20 χρόνια πριν- αφορά τη μακρόχρονη ιστορία του. Ποιος άλλωστε δεν θυμάται το περίφημο διαφημιστικό σλόγκαν: ...«Τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα, Καμπά»; *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2-10-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 16/10/2009 διαβάζουμε (βλέπε συν. κείμενο) για την απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε μεν την προσφυγή του Δήμου Παλλήνης, του ΦΕΣ Η ΚΑΝΤΖΑ κ.α. για να χαρακτηριστεί η περιοχή του κτήματος Καμπά γεωργική γη και  είπε ναι στη χρήση γης του Κτήματος Καμπά ως "Ζώνη εγκατάστασης 2γενούς & 3γενούς τομέα" (όπως ορίζει η ΖΟΕ) βασιζόμενη στην συνημμένη γνωμάτευση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας & Περιβάλλοντος, αλλά με περιορισμούς. Περισσότερο σοφοί θα γίνουμε όταν θα έχουμε στα χέρια μας την Απόφαση του ΣτΕ (πιστεύουμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να την έχουμε).

Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο από την αρχή:

1999 η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΝΕΧΩΠ) Ανατ. Αττικής, με το υπʼ αριθ. 9 / 99 πρακτικό της, αποφάνθηκε ότι η περιοχή κτήματος Καμπά, αποτελούμενη από τους γνωστούς αμπελώνες με τοπικά χαρακτηριστικά, παραδοσιακή καλλιέργεια και πολλαπλή χρησιμότητα, αποτελεί γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητα
2000 κατασκευάζεται η Αττική Οδός και όλα τα μπάζα οι κατασκευάστριες εταιρίες (μεταξύ των οποίων και μητρική εταιρία της ιδιοκτήτριας του κτήματος καμπά) τα ρίχνουν  στους αμπελώνες του κτήματος, θάβοντας έτσι αμπελώνες και μια από τις πιο εύφορες περιοχές των Μεσογείων την μετατρέπουν σε χωματερή.  Καμιά αντίδραση από την τότε υπεύθυνη Δημοτική Αρχή (Δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάς) η μόνη αντίδραση προερχόταν από τους κατοίκους της Κάντζας πρωτοστατούντος του ΦΕΣ  Η ΚΑΝΤΖΑ.
2001 Το ΣτΕ  με την υπʼ αριθμόν (2675 / 2001) απόφαση του δικαιώνει την προσφυγή του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής προσφεύγει στο ΣτΕ, με στόχο την αναίρεση της ένταξης του κτήματος με χρήση πολεοδομικού κέντρου, όπως είχε προτείνει το 1999 το Δημοτικό Συμβούλιο με Δήμαρχο τον Σ. Κωνσταντά. Έτσι μέχρι τον Μάρτιο του 2003, οπότε και δημοσιεύεται το ΦΕΚ για τη ΖΟΕ Μεσογείων, ισχύει η αρχική διάταξη του ΓΠΣ Παλλήνης που ορίζει το κτήμα ως ζώνη προστασίας τοπίου.
2002 συνέρχεται, μετά από αίτημα της ιδιοκτήτριας του κτήματος Καμπά Α.ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ (σήμερα REDS), η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας & Περιβάλλοντος (ΝΕΧΩΠ) η οποία αλήθεια γιατί δεν ενεργοποιήθηκε όταν οι κάτοικοι έκαναν καταγγελίες για τα μπάζα αλλά ενεργοποιήθηκε όταν το ζήτησαν "τα ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ" (οι ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ όπως τους κατονόμαζε ο πρώην Πρωθυπουργός κος Καραμανλής). Η εν λόγω επιτροπή - τα μέλη της οποίας θα έπρεπε να ντρέπονται για την απόφαση τους αυτή - σύμφωνα με το αριθ. 5/2002 πρακτικό της (βλέπε συνημ.)  έβαλε την ταφόπλακα στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Τίθεται εύλογα το ερώτημα : ΓΙΑΤΙ κε Δήμαρχε δεν υποβάλλατε τότε ένσταση αφού τόσο τότε όσο και σήμερα κόπτεστε για το περιβάλλον (δυστυχώς μόνο κούφιες ντουφεκιές ρίχνετε).
Το ιστορικό του κτήματος Καμπά σας το επισυνάπτουμε για να γνωρίζετε ότι τα τελευταία 10 χρόνια όλες οι αποφάσεις τόσο του Δήμου Παλλήνης όσο και του ΟΡΣΑ και άλλων θεσμικών οργάνων φωτογραφίζουν την δημιουργία Εμπορικού Κέντρου  ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται.
Για την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  Γιάννης Τιλκιτζής

(ελήφθη 17-10-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αδιαπραγμάτευτη «αρχή» των δήμων, η οικοδομή...

Του Γιωργου Λιαλιου    

Νυν υπέρ πάντων η οικοδομή. Αυτή φαίνεται να είναι η μοναδική αδιαπραγμάτευτη αρχή σχεδόν όλων των δημάρχων της Αττικής, που δεν διστάζουν να στραφούν απέναντι σε κάθε φιλοπεριβαλλοντικό μέτρο, αν αυτό περιλαμβάνει περιορισμούς. Το αποδεικνύει η περίπτωση των δήμων Παλλήνης και Ραφήνας, που στράφηκαν ενάντια στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου των Μεσογείων, το μοναδικό πολεοδομικό εργαλείο που έχει συγκρατήσει κάπως τη χαώδη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής. Χθες όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή τους ως αβάσιμη.

Τρόπος ανάπτυξης

Η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων θεσμοθετήθηκε το 2003. Χωρίζει τον κάμπο των Μεσογείων σε ζώνες και προβλέπει χρήσεις γης για κάθε περιοχή ορίζοντας τον τρόπο ανάπτυξης, ώστε να προστατεύσει τη γεωργική γη και να περιορίσει κάπως την άναρχη επέκταση της πόλης.

Οι δήμοι Παλλήνης και Ραφήνας προσέφυγαν το 2003 ενάντια στη ΖΟΕ, ζητώντας κατά κύριο λόγο να ακυρωθούν οι περιορισμοί στην οικιστική εξάπλωση των περιοχών τους. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο δήμοι υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί παραγνωρίζουν τις τρέχουσες οικιστικές ανάγκες, πλήττουν το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη χρήση της ιδιοκτησίας τους και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Θέσπιση περιορισμών

Το σύνολο των ισχυρισμών αυτών απέρριψε χθες το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις 3179/09, 3181/09). Το ΣτΕ επανέλαβε... τα αυτονόητα, ότι η θέσπιση Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου γίνεται για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των κατοίκων στο μέλλον και ενάντια στην επιδείνωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, κατ’ επιβολή του Συντάγματος. Και πως η θέσπιση περιορισμών στους όρους δόμησης με ΖΟΕ επιτρέπεται από το νόμο, καθώς δεν αφορά περιοχές που προορίζονται για οικιστική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι όλες οι περιοχές προορίζονται για κατοικία! Στο μόνο σημείο που το ΣτΕ δέχεται τις προσφυγές των δήμων αφορά την απομάκρυνση των βιομηχανιών από περιοχές όπου η ΖΟΕ άλλαξε τις χρήσεις γης. Το ΣτΕ ζητά να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως ζήτησαν οι δύο δήμοι.

Η απόφαση επί της προσφυγής της Παλλήνης αναφέρεται και στο κτήμα Καμπά. Το ΣτΕ απορρίπτει το αίτημα του δήμου, να χαρακτηριστεί η περιοχή γεωργική και όχι «ζώνη εγκατάστασης του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα», όπως όριζε η ΖΟΕ βασιζόμενο σε γνωμοδότηση της νομαρχιακής επιτροπής περιβάλλοντος. Το παράδοξο είναι ότι σήμερα, έξι χρόνια μετά την προσφυγή, ο ίδιος δήμος προωθεί τη μετατροπή του κτήματος Καμπά σε εμπορικό κέντρο.

Η περίπτωση των δήμων Παλλήνης και Ραφήνας δεν είναι βέβαια η μόνη. Στο παρελθόν, οι δήμοι της νότιας Αττικής έχουν στραφεί ενάντια στην ΖΟΕ Λαυρεωτικής (την οποία τελικά... «ξεδόντιασε» το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ), ενώ η ΖΟΕ Βόρειας Αττικής ουδέποτε θεσπίστηκε εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών δήμων. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αποτελεί η προσφυγή, στα τέλη του 2007, τεσσάρων δήμων της Πάρνηθας ενάντια στο προεδρικό διάταγμα που μετέτρεπε την Πάρνηθα σε εθνικό πάρκο, μόλις μερικούς μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά. Οι δήμοι ζητούσαν να επιτραπεί η γεωργία και η κατοικία σε ζώνες του δρυμού.

Πιέσεις για εξαιρέσεις

Στο ίδιο κλίμα και οι τοποθετήσεις πολλών δήμων περί τον Υμηττό, που στην πρόσφατη διαδικασία διαβούλευσης τέθηκαν μεν υπέρ της επέκτασης της ζώνης απόλυτης προστασίας στο μεγαλύτερο μέρος του Υμηττού. Αλλά ταυτόχρονα πίεζαν για να εξαιρεθούν μεγάλες εκτάσεις από τις περιοριστικές διατάξεις, να νομιμοποιηθούν περιοχές αυθαιρέτων και να επεκταθούν οι υπάρχοντες οικισμοί επάνω στο βουνό... Καθημερινή 16/10/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Προστατεύστε τη Βραυρώνα»

Ø      Προειδοποίηση της ΕΕ για τον υγρότοπο που απειλείται λόγω της κατασκευής αντιπλημμυρικού έργου

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Εξηγήσεις ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα για τον υγρότοπο της Βραυρώνας. Η Επιτροπή απηύθυνε επιστολή στις ελληνικές Αρχές για την πιθανή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας λόγω της κατασκευής αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή. Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, το έργο απειλεί με άμεση καταστροφή μεγάλο τμήμα του προστατευόμενου υγροτόπου (είναι ενταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Νatura 2000), αφού προβλέπεται να αντικατασταθεί με βιοτάπητα το φυσικό έδαφος και να κατασκευαστεί ανάχωμα το οποίο θα αποκόψει υδρολογικά τον υγρότοπο από τη γύρω περιοχή.

Με τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Ερασίνου- με σημείο εκκίνησης τον υγρότοπο της Βραυρώνας- υπολογίζεται ότι θα πληγεί περίπου το ένα τρίτο του βιοτόπου και μάλιστα το πιο αξιόλογο από οικολογικής απόψεως, δηλαδή περίπου 50 στρέμματα, όπως καταγγέλλει η υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί σπάνια είδη ζώων και 176 είδη πουλιών, εκ των οποίων πολλά θεωρούνται απειλούμενα. Ο υγρότοπος της Βραυρώνας επιτρέπει ακόμη την επιβίωση προστατευόμενων υδρόβιων οργανισμών όπως η ντάσκα (ενδημικό ψάρι) και η ποταμοχελώνα. Επίσης έχουν καταγραφεί δύο οικότοποι που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση: τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τα μεσογειακά εποχικά τέλματα.

Μ ε τη διευθέτηση όμως της κοίτης του Ερασίνου η εικόνα θα αλλάξει, αφού η παροχή νερού στον υγρότοπο κατά την ξηρή περίοδο του έτους θα μειωθεί ή θα μηδενιστεί. «Στη προσπάθεια να λυθεί ένα πρόβλημα δημιουργούνται άλλα δέκα. Οι υγρότοποι αποτελούν ευαίσθητα οικοσυστήματα απαραίτητα για την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανθρώπινη διαβίωση. Η προχειρότητα και η αδιαφορία στη διαχείρισή τους αποτελεί εγκληματική αμέλεια» λέει η κυρία Κορμπέτη.

Τον επιζήμιο για τον υγρότοπο σχεδιασμό του έργου διευθέτησης της κοίτης του Ερασίνου είχε καταγγείλει εδώ και καιρό η Ορνιθολογική, καθώς αγνοήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα εθνικά δικαστήρια να εφαρμόσουν το κοινοτικό δίκαιο- εκκρεμεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το έργο, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=295464&dt=23/10/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

Ιστορικό του Κτήματος Καμπά (17-10-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Από: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ <perivallon2007@gmail.com>
Ημερομηνία: 15 Νοεμβρίου 2009 10:14 μ.μ.
Θέμα: τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Κάντζα !!! εκπέμπει ήδη !!!
Προς: "ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΡΗΣ (ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ)" <lkouris1@otenet.gr>, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ <mayor@palini.gr>, "ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ" <pressatt@otenet.gr>, ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ <info@palini.gr>

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ (ΚΥΡΙΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ) ΝΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ κο ΝΟΜΑΡΧΗ, ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ.
ΕΠΙΣΗΣ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΕΡΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ,

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΙΔΙΟΧΕΙΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΝΤΖΑΣ (ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΦΛΕΜΙΓΚ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΡΑΙΑΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;) ΚΑΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ . ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΣΟ  ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΝΤΖΑΣ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΦΛΕΜΙΓΚ, ΕΙΝΑΙ 150 ΜΕΤΡΑ !!! Η ΚΕΡΑΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΣΤΕΓΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ (ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΤΖΑΚΙΟΥ) ΚΑΙ ΜΗ ΟΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ! ΟΠΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ) , Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΝΕΙ ΔΙΠΛΑ , Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΣΗΛΙΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΦΟΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΚΕΡΑΙΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΣΗΜΕΙΑ ΖΩΗΣ . Η ΚΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ  ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η VODAFON ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΗΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ , ΕΨΑΧΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ,ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΣΘΕΝΕΣ  ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΑΤΥΧΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΛΕΜΙΓΚ ΚΑΙ  ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ. ΤΟ ΔΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 10000 ΕΥΡΩ. (ΤΟΣΟ ΤΙΜΑΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ !!) . Η ΚΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΑΦΟΥ ΣΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΜΙΑ ΧΑΛΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ - ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΕΣΑ. Η ΚΕΡΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΜΕΣΩΣ , ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ !! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΛΙΣ 150 ΜΕΤΡΑ !! ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ . ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ (ΚΑΝΤΖΑΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ ) ΓΙΑΤΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΚΕΡΑΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ .

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΣΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ , ΟΣΟ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΑΦΟΥ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΙΚΗΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ . ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. ΕΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΦΛΕΜΙΓΚ , ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ . ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ .

ΙΣΩΣ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΙΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ;;;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟ , ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΜΕΣΑ .  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ !!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

ΑΚΗΣ - ΕΥΗ ΦΡΑΓΚΟΥ  

ΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΚΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ 6937 568 840 ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254 Fax. 210-8542813

Αθήνα, 8-12-2009

Στην δικαιοσύνη οι παρανομίες από το Κολέγιο στην Κάντζα Παλλήνης

Σε απάντηση της ερώτησης (Αριθμ. Πρωτ. 614/04-11-09) αναφορικά με την έναρξη εργασιών οδοποιίας σε δασική έκταση στην Κάντζα Παλλήνης, που είχαν σταματήσει πριν ένα χρόνο ως παράνομες, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, μας απάντησε ότι κατόπιν της ανάδειξης του θέματος με ερώτησή μας στην Βουλή, διενεργήθηκε έλεγχος από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α. Ανατολικής Αττικής και από το Δασαρχείο Πεντέλης όπου διαπιστώθηκε με νεώτερη αυτοψία η επανέναρξη εργασιών οδοποιίας και συγκεκριμένα εργασίες επιχωμάτωσης κατά παράβαση της υπ’ αριθμ 2583/16-10-08 απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Αττικής περί μερικής παύσης εργασιών που είχαν εγκριθεί με την 1832/29-08-07 απόφαση εγκριτικής μελέτης «Προστασία και Πυροπροστασία δασικής έκτασης ιδιοκτησίας Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος». Όπως διαπιστώθηκε το έργο ήταν και πάλι παράνομο αφού δεν είχαν εκδοθεί οι νόμιμες άδειες. Κατόπιν αυτών υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το με στοιχεία ΑΒΔΛ 85/09 πρωτόκολλο μήνυσης του Δασοφύλακα Δασονομείου Σπάτων Παναγιώτη Μητσιάρα με το υπ’ αρίθμ. 8368/17-11-09 έγγραφο του δασαρχείου Πεντέλης. Η κυρία Υπουργός μάλιστα δηλώνει σε απάντηση σχετικού μας ερωτήματος ότι προετοιμάζεται το νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των δασών με στόχο την προώθηση μιας ολοκληρωμένης δασικής πολιτικής με συγκεκριμένους στόχους, ξεκάθαρους κανόνες και νομικό πλαίσιο τόσο για την προστασία όσο και για την ανάπτυξη των δασών. 

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και γενικότερα των κρατικών υπηρεσιών που επενέβησαν ταχύτατα και αποτελεσματικά. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μέσα σε ένα μήνα και σε τρία σημαντικά ζητήματα που ανέδειξε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Οικονόμου, υπήρξε άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων Υπουργείων. Στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών των Αθλητικών Σχολείων βρέθηκε λύση, στην Αυλώνα προχωρούν τα έργα που θα προστατεύουν τους κατοίκους από την μέχρι πρότινος αφύλακτη ουσιαστικά διάβαση του τρένου και στην δασική έκταση της Κάντζας σταμάτησαν οι εργασίες και παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

Είναι η πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που εκπροσωπεί ο Βασίλης Οικονόμου τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής στην Βουλή που τα προβλήματα που αναδεικνύει δια μέσου του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αντιμετωπίζονται οριστικά και με μεγάλη ταχύτητα. Είναι προφανές ότι η υπεύθυνη και σοβαρή διακυβέρνηση του τόπου από το ΠΑΣΟΚ αλλάζει πλέον τα δεδομένα. Οι αρμόδιοι επιτέλους εντοπίζονται, κινητοποιούνται και δρομολογούνται λύσεις για τα καίρια προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Οικονόμου δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα των πολιτών και να αναζητά την επίλυσή τους έχοντας εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στα μηνύματα που ο λαός έστειλε στις εκλογές πριν δύο μήνες.          

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κτήμα Καμπά: Τσιμέντο να γίνει;

Σταυρογιάννη Λ.

Στην περίπτωση του κτήματος Καμπά στα Μεσόγεια, κάποτε αμπελώνες για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν και κοινοτικά κονδύλια προς αναμπέλωση, αποτυπώνεται ο θρίαμβος... του σχεδιασμού της κερδοσκοπίας στη γη, που αλλάζει βίαια τον χαρακτήρα του κάμπου με την λειτουργία του αεροδρομίου και της Αττικής οδού στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Και το αρμόδιο για τον σχεδιασμό υπουργείο να ακολουθεί επικροτώντας.

Οι απόπειρες πολεοδόμησης του κτήματος, περί τα 300 στρέμματα, ως επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου της Παλλήνης για δημιουργία εμπορικών κέντρων, σκόνταψαν μετά από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θύμιζε ότι το Ρυθμιστικό της Αθήνας δεν επιτρέπει χύδην επεκτάσεις εις βάρος της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.

Αυτά το 2001. Τώρα στα χέρια της νέας διοίκησης του Οργανισμού Αθήνας και της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται η τύχη του κτήματος, καθώς προεκλογικά (16 Σεπτεμβρίου) η Ε.Ε. του οργανισμού ενέκρινε τον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση του κτήματος ως Ζώνης Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα επιχειρηματικά σχέδια για δημιουργία εμπορικού κέντρου 90.000 τετραγωνικών. Η έκταση ανήκει στη REDS εταιρεία real estate, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα.

Αντιγράφουμε από την, ομόφωνη, παρακαλώ απόφαση του Οργανισμού, η οποία εκδόθηκε για να προωθηθεί η ΠΟΑΠΔ με κοινή απόφαση υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Η Εκτελεστική Επιτροπή "αποδέχεται την 152/2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΥΠΕ και ειδικότερα:

- Τον καθορισμό Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, τριτογενούς τομέα, σε έκταση 315.172 τ.μ. στην Κάντζα του Δήμου Παλλήνης.

- Την οργάνωση του χώρου σε τρεις ζώνες χρήσεων γης ως εξής:

α) Τη ζώνη προστασίας του κτηριακού συγκροτήματος Καμπά, εμβαδού περίπου 20 στρεμμάτων, με χρήσεις τις καθορισθείσες στο ΦΕΚ 196Δ/2004 (χαρακτηρισμός ως διατηρητέου του Εργοστασίου Οινοποιίας Καμπά κα καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτού). 

 β) Ζώνη προστασίας του σταθμού Κάντζα με χρήσεις καθορισθείσες στα ΦΕΚ 288Β/86 και 85Β/1996.

γ) Ζώνη επιχειρηματικών χρήσεων στην υπόλοιπη έκταση, στην οποία προτείνονται χρήσεις του τριτογενούς τομέα, και ειδικότερα οι εξής χρήσεις: γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, διοίκηση, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού, ξενώνες, ξενοδοχεία, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, εμπορικές εκθέσεις - εκθεσιακά κέντρα".

Επίσης οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα καλύπτουν το μισό της συνολικής έκτασης της ΠΟΑΠΔ και η συνολική δόμηση στη Ζώνη επιχειρηματικών χρήσεων δεν θα ξεπερνά τα 90.00 τ.μ.!

Οι κοινόχρηστοι χώροι να αναπτυχθούν σε επαφή με τις περιοχές κατοικίας και τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και η πολεοδόμηση να αναπτυχθεί στο τμήμα της ιδιοκτησίας που γειτνιάζει προς την Αττική οδό. Και η ειρωνεία: "Στους κοινόχρηστους χώρους να δημιουργηθεί οικολογικός αμπελώνας έκτασης 25 έως 30 στρεμμάτων".

Ο αμπελώνας που έγινε... όλως τυχαίως οικόπεδο κατά το τεύχος της ΣΜΠΕ

Το γήπεδο του σχεδίου βρίσκεται σε στρατηγική θέση της περιοχής των Μεσογείων, σε επαφή με δύο κόμβους της Αττικής οδού, τον κόμβο 16, που είναι η διασταύρωση της Αττικής οδού με την Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, και τον κόμβο 17, που συνδέει την Αττική οδό με τοπικές οδούς προς τους Δήμους Παλλήνης και Παιανίας.

Στον κόμβο 17 υπάρχει ήδη ο κοινός σταθμός «Κάντζα» του προαστιακού σιδηροδρόμου και του μετρό (η αποβάθρα βρίσκεται σε απόσταση 150 μ. από την είσοδο της προτεινόμενης ΠΟΑΠΔ και υπάρχει υπόγεια διάβαση που επιτρέπει την απευθείας κίνηση του πεζού χωρίς διασταυρώσεις με το πρωτεύον οδικό δίκτυο).

Η έκταση που προτείνεται να αναπτυχθεί ως ΠΟΑΠΔ έχει εμβαδόν περίπου 319 στρ. (318,732 στρ.). Στα ανατολικά είναι σε επαφή με τον κλειστό αυτοκινητόδρομο της Αττικής οδού (σε δύο σημεία παρεμβάλλονται αντίστοιχα μικρά γήπεδα), πέραν αυτής υπάρχουν εκτός σχεδίου εκτάσεις του Δ. Παλλήνης (ΖΟΕ Μεσογείων). Στα βόρεια, ΒΔ και Δυτικά είναι σε επαφή με εντός ή εκτός σχεδίου εκτάσεις του Δ. Παλλήνης (ΓΠΣ Παλλήνης ή ΖΟΕ Μεσογείων), με τη μεσολάβηση της οδού Λεονταρίου, σημαντικού διαδημοτικού οδικού άξονα. Στα νότια είναι σε επαφή με εκτός σχεδίου εκτάσεις του Δ. Παιανίας (ΖΟΕ Μεσογείων).

Κάλυψη γης: Το οικόπεδο, πριν χρησιμοποιηθεί ως χώρος εργοταξίου της Αττικής Οδού, αποτελούσε καλλιεργούμενη έκταση κυρίως αμπελώνων. Σήμερα είναι χέρσο και μόνο στην περίμετρο των κτηριακών εγκαταστάσεων του Οινοποιείου Καμπά και του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Κάντζας υπάρχουν φυτεύσεις διασκορπισμένων υψίκορμων δένδρων και θάμνων (πεύκα, πλατάνια, φοίνικες, ευκάλυπτοι κ.ά.).

Στοιχεία τοπίου: Το οικόπεδο εφάπτεται προς τα ανατολικά με τον οικισμό της Κάντζας και καθορίζεται από τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και τους συνδετήριους με αυτήν δρόμους. Η παρουσία του οικισμού είναι σχετικά περιορισμένη και επικρατεί η έντονη παρουσία των περιβαλλόντων.

Σημαντικότερα στοιχεία του τοπίου αποτελούν οι αρχικές εγκαταστάσεις του Οινοποιείου του Ανδρέα Καμπά -μεταγενέστερα στο Οινοποιείο έγιναν αρκετές επεκτάσεις και προσθήκες  και το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κάντζας. Τα κτήρια αυτά μαζί με τους περιβάλλοντες χώρους τους αποτελούν προστατευόμενα διατηρητέα μνημεία (ΦΕΚ 196Δ/04, 85Β/96 και 288Β/86).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πυκνή παρόχθια βλάστηση στο μη διευθετημένο τμήμα του ρέματος Λεονταρίου, στο ανατολικό όριο του οικοπέδου, κοντά στην είσοδο του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=518067

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΝΩΣΗ  ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Φ. Πορφύρη 8,  19500

Τηλ. 22990-68605 Email: lavreotiki@hotmail.com 

Λαύριο

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη της ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ, οι φίλοι της Ένωσης και οι κάτοικοι των οικισμών του Λαυρίου και της Κερατέας, σ υ ζ η τ ή σ α μ ε  στην Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Νοέμβρη 2009 στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου στις 11πμ μεταξύ άλλων και το θέμα της μετατροπής της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού (ΜΒΚ) Λαυρίου σε Επιχείριση Επεξεργασίας Λυμάτων με την ονομασία ΔΕΥΑΤΗΛ που εξυπηρετεί ολόκληρη την Νοτιοανατολική Αττική κατασκευάζοντας στα σύνορα των Δήμων Κερατέας και Λαυρεωτικής, 100 μέτρα από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, ΧΑΒΟΥΖΑ. Χαβούζα που βλάπτει ανεπανόρθωτα το Περιβάλλον, την Υγεία των κατοίκων των γύρω οικισμών των δύο Δήμων και της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζα) και γίνεται αποτρεπτικό στοιχείο για όλη τη περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής ως προς την πολιτιστική της ανάπτυξη και την χρήση και αξιοποίηση του αρχαιότατου Θεάτρου του «Θορικού» και γενικά για κάθε τουριστική ανάπτυξη από το Μαρκόπουλο μέχρι το Ναό του Σουνίου. Έτσι μολύνεται ο Υδροφόρος Ορίζοντας και υποβαθμίζεται ολόκληρη η περιοχή που καταδικάζεται σε ερήμωση για μια χούφτα Ευρώ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

   Να ολοκληρωθεί η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού με αποχετευτικό δίκτυο που να συμπεριλάβει τους οικισμούς του Λαυρίου και τους όμορους οικισμούς της Κερατέας με κρατική χρηματοδότηση και όχι με δάνειο 1.750.000 Ευρώ που έλαβε από την τράπεζα η ΔΕΥΑΤΗΛ για την κατασκευή του έργου της χαβούζας και που θα το πληρώσουν μόνο οι λαϊκές τάξεις του Λαυρίου. Να κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός μέχρι τα 1000 μέτρα από την ακτή για να μη ρυπαίνεται η θαλάσσια περιοχή μας.

   Να μην εγκατασταθεί η ιδιωτική χαβούζα που δεν έχει λάβει άδεια από το Πολεοδομικό Γραφείο Μαρκοπούλου (έγγραφο με αριθμ. Πρωτοκόλου 3579/09 και ημερομηνία 5/5/2009 Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών Μαρκοπούλου Μεσογαίας) και δέχεται λύματα μέχρι σήμερα από Λαύριο, Κερατέα, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Ανάβυσσο, Παλαιά Φώκαια και άλλους γειτονικούς οικισμούς συνολικού πληθυσμού 150.000 κατοίκων. Όλα αυτά τα λύματα να πηγαίνουν στη Μεταμόρφωση, όπως μέχρι πρότινος που έχει αποπερατωθεί το εκεί εργοστάσιο αφυδάτωσης και ξήρανσης.

   Και πάνω από όλα απαιτούμε σεβασμό στο Περιβάλλον από τις Αρχές που έχουν την υποχρέωση να διοικούν με τις αρχές της Χρηστής Διοίκησης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που εκ του Συντάγματος και των Νόμων του Κράτους είναι εντεταλμένες να το προστατεύουν από κάθε καταστροφή που επιφέρουν τα συμφέροντα και οι διάφοροι καταπατητές σε Ουρανό, Γη και Θάλασσα.

Δ Ι Α Μ Α Τ Υ Ρ Ο Μ Α Σ Τ Ε

   Προς κάθε Αρχή και Εξουσία και ζητούμε την άμεση επέμβασή τους για να σταματήσει αυτό το έγκλημα που γίνεται στην περιοχή μας.

   Ζητάμε να αποδοθούν όπου υπάρχουν ευθύνες, να τιμωρηθούν οι ένοχοι κα άμεσα να σταματήσουν τα παράνομα έργα και η παράνομη μεταφορά των λυμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής και να ολοκληρωθεί η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Λαυρίου τρίτου Βαθμού.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ 

(ελήφθη 18-1-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΑ ΜΑΤ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Αγαπητοί φίλοι, συναγωνιστές και συνάδελφοι καλημέρα

Η προετοιμασία μας συνεχίζεται. Οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την καταστολή και την βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ.

Οβριόκαστρο Κερατέας - Υδατόρεμα Μουζάκι

http://www.youtube.com/watch?v=ABh8eOkzu-c

Καθημερινή ενημέρωση από τα παιδιά του Blog της πληροφόρησης για τον αγώνα μας:

 http://antixyta.blogspot.com
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΕΡΑΤΕΑ  Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ της ΤΕΡΑΤΟΥΠΟΛΗΣ

 Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της Εγκατάστασης ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ανασκόπηση για τον ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

 

Οι Ενεργοί Πολίτες Ανατολικής Αττικής, μέσω των Συλλόγων και Οργανώσεων Πολιτών επανειλημμένα έχουμε πάρει θέση τουλάχιστον προ 4ετίας, μέσα από επιστημονικές ημερίδες, και έχουμε αναφερθεί με σαφήνεια για το πως έπρεπε να το έχουν χειριστεί οι κρατούντες το πολύ καυτό θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Φθάσαμε στο και πέντε, με τη γλώσσα έξω, και για να μη χάσουμε τις χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά ταμεία, χρησιμοποιώντας τριτοκοσμικές λύσεις, προσπαθούμε να εκπορθήσουμε το Οβριόκαστρο. Γελοιότητες που δυστυχώς διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες και δεν πείθουν κανέναν για την αποτελεσματικότητά τους.
Η Ανατολική Αττική δεν θα γίνει ποτέ η πίσω αυλή της Αθήνας. Οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να πείθουν και να έχουν όραμα και προοπτική γι' αυτό τον τόπο.

ΧΥΤΑ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και ήρθε η ώρα να βρούμε ΛΥΣΗ. Υπομονή δεν περισσεύει πια.

ΧΥΤΑ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

 

Η ίδια η Πολιτεία χωρίς σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα, χωρίς σεβασμό στην κοινωνία, επιλέγει πολιτικές χωρίς επιστημονική υποστήριξη και κάνει εξαιρετικά δύσκολη την βιωσιμότητα της Αττικής επιταχύνοντας το καταστροφικό αδιέξοδο μιας ωραίας περιοχής.
Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση των μεγάλων έργων ανακούφισης (Αττική οδός – Μετρό), χωροθετεί χώρους υγειονομικής ταφής στην Αττική χωρίς μελέτες :
α) περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
β) χωροταξικού σχεδιασμού καταλληλότητας κλπ.
Χωρίς πρόβλεψη και ένταξη στο ρυθμιστικό, στις ΖΟΕ, στις ζώνες προστασίας.
Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπήρξε και υπάρχει εναλλακτική λύση που να υποστηρίζεται επιστημονικά;
Αφού Πρώτον η μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε με υπευθυνότητα και με καθαρή επιστημονική προσέγγιση υπέδειξε την περιοχή της Ριτσώνας για χωροθέτηση του χώρου υγειονομικής ταφής,
Δεύτερον όλες οι επιστημονικές έρευνες σε περίπτωση ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων εντός της Αττικής, αναφέρονται σε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης και όχι στον ενταφιασμό,
Τρίτον, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι χώροι υγειονομικής ταφής που έχουν επιλεγεί στην Αττική είναι παντελώς ακατάλληλοι, αφού όλα μπορούν να γίνουν … 20 χιλιόμετρα μόνο πιο μακριά … στη Ριτσώνα
Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα όλου του έθνους που εισάγει κάθε μορφή δράσης και απορρίμματα όλης της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να μεταφέρει τα σκουπίδια της 20 χλμ. έξω από την Αττική.
Αν δημιουργηθούν οι χώροι υγειονομικής ταφής, φυλακίζονται οι Αθηναίοι με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν ούτε βόρεια, ούτε νότια ούτε ανατολικά.

 

ΜΕΛΕΤΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

(ΑΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ- Καθηγητής Τμ. Μηχ/κών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης)

Η διαμόρφωση ενός σχεδίου διαχείρισης των Ανακυκλώσιμων Στερεών Αποβλήτων σε Εθνικό, αντί σε Περιφερειακό ή Νομαρχιακό επίπεδο παρέχει καλύτερες δυνατότητες χωροθέτησης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσής των και ως εκ τούτου επιτρέπει τη διαμόρφωση ορθολογικότερων λύσεων από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά.
Ένας νέος σχεδιασμός σε Εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημαντική υποδομή σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ, αλλά και την υποδομή σε σταθμούς μεταφόρτωσης και μονάδες επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας συνάμα μια ομαλή μετάβαση από το σημερινό σύστημα διαχείρισης στο βέλτιστα Εθνικό.
Στα πλαίσια του νέου αυτού σχεδιασμού αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στην επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής, η οποία δεν διαθέτει σήμερα αξιόλογη υποδομή σε ΧΥΤΑ.
Για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα ρεαλιστική και γρήγορα εφαρμόσιμη θα ήταν η προώθηση μιας κεντρικής, εκτός Αττικής Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμάτων, η οποία, μαζί με την υφιστάμενη εγκατάσταση αερόβιας Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας της Δ. Αττικής, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο την Αττική όσο και ευρύτερες περί αυτήν περιοχές.
Η κεντρική αυτή μονάδα θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες επεξεργασίας των Ανακυκλώσιμων Στερεών Απονλήτων που θέτει η Ε.Ε. για το σύνολο της χώρας έως τουλάχιστον το 2013.
Με αυτό τον τρόπο παρέχεται χρόνος στις υπόλοιπες περιφέρειες να αξιοποιήσουν τη σημαντική υποδομή που οι περισσότερες θα διαθέτουν σε ΧΥΤΑ, για οικονομική απ’ ευθείας διάθεση των απορριμμάτων τους.
Πολύ πριν από το 2013 θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί και η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού, η οποία θα ορίσει την περαιτέρω πορεία.
Έτσι εύκολα οδηγούμεθα, από τη χρήση της πληθώρας των υφιστάμενων και προβλεπόμενων ΧΥΤΑ, στην ίδρυση και λειτουργία ολιγάριθμων, κεντρικών εγκαταστάσεων σε ιδιαίτερα κατάλληλες θέσεις.
Οπότε τα Ανακυκλώσιμα Στερεά Απόβλητα θα μεταφέρονται στις κεντρικές αυτές εγκαταστάσεις με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο οδικής, σιδηροδρομικής και ακτοπλοϊκής μεταφοράς που είναι βέβαιο ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και την πλειονότητα των νησιών με οικονομικά βέλτιστο τρόπο.
Άρα, η επικαιροποίηση του υφιστάμενου εθνικού σχεδίου διαχείρισης του οικιακού τύπου απορριμμάτων είναι αναγκαία μια και τούτο προσφέρει εθνικής εμβέλειας οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα και συνάμα λύσεις που δεν υπόκεινται σε χρονικούς περιορισμούς.
Οι θέσεις αυτές όχι μόνο δεν θα προκαλούν τοπικές οχλήσεις και κοινωνικά προβλήματα, αλλά αντιθέτως αποτελούν πολύτιμους πόλους περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης, παρέχοντας επιπροσθέτως τη δυνατότητα αξιοποίησης βασικών προϊόντων των μονάδων επεξεργασίας, όπως το κομπόστ, για αποκατάσταση διαταραγμένων εδαφών, και για τη γεωργία.

ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΑΜΕ – Απρίλης 2007


Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σκουπίδια. Προτείνεται ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή και θερμική επεξεργασία, ώστε να μειωθεί στο 80% ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε ταφή.
«Με το σημερινό σύστημα των ΧΥΤΑ θα χρειαστούμε χώρους που φθάνουν το 80% της έκτασης του παλιού αεροδρομίου»
Ακόμα και αν δοθεί το πράσινο φως από το ΣτΕ για τους τρεις χώρους που έχουν επιλεγεί (Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό), θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για μια πενταετία και θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες λύσεις σε μια κορεσμένη Αττική.
Και επιτέλους έχουμε το τελευταίο ψήφισμα του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου που ΟΜΟΦΩΝΑ
Καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές εκείνων που θεωρούν την Αττική τον σκουπιδότοπο της Αθήνας
Στηρίζει τις ομόφωνες προσφυγές των Δ.Σ. για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στη Κερατέα και το Γραμματικό
Βροντοφωνάζει ΌΧΙ άλλη πια υποβάθμιση στη περιοχή μας… μια περιοχή λαβωμένη από,
Τα εκατομμύρια ρύπους του διεθνούς αεροδρομίου
Το φόρτο κίνησης των δύο λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου
Τις πληγές των λατομείων στη ράχη μας που ήδη γίνονται άτυπες χωματερές
Τις γιγάντιες φορτίσεις της ατμόσφαιρας από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι και τα λοιπά ενεργειακά συστήματα της ΔΕΗ.
Ο Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης με την συνεργασία και υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και των Οργανώσεων Πολιτών και Γονέων της περιοχής μας, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2007 στο 1ο Δηµοτικό Σχολείο Παλλήνης με τα παρακάτω θέματα :
• Ανακύκλωση απορριµµάτων.
Εισηγητές : - Στ. Κωνσταντούλας Πρόεδρος Μαραθώνιας Διαδημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης
- Ι. Σπηλιωτόπουλος Δ/ντής Ανάπτυξης Σχεδιασμού και Τεχνικής Υποστήριξης Μ.Δ.Α.Ε.
• Χ.Υ.Τ.Α (Χώροι Υγειονοµικής Ταφής Απορριµµάτων)
Εισηγητής : - Π. Παντελάρας Διπλ. Χημ. Μηχ/κός, Εκπρόσωπος της Ομάδας Μελέτης του ΤΕΕ για τα απορρίμματα στην Αττική
• Είναι καθαρές οι παραλίες της Αττικής;
Εισηγητής : Π. Χριστοδουλάκης Χημικός – Γεωλόγος, Πρόεδρος ΠΑΚΟΕ
• Ο ευρωπαίος πολίτης και περιβάλλον
Εισηγητής : Δρ. Νίκος Γιαννής - ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση - Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Βουτζά

 

Δελτίο τύπου από τον δήμο Κερατέας

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Κερατέα Ώρα Μηδέν... τα ΜΑΤ έρχονται για να κάνουν πράξη τη Καταστροφή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου τύπου ο Δήμαρχος Κερατέας κος Σταύρος Ιατρού έδωσε συνέντευξη τύπου με θέμα: «ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΚΕΡΑΤΕΑ ΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος είπε:
Πριν από 10 ημέρες, μετά την συγκρότηση και πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Θ. Πάγκαλο, ο Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος, ανακοίνωσε επίσημα στη Δημοτική Αρχή Κερατέας, ότι άμεσα εντός του Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. στη Κερατέα κατ’ εφαρμογή του Υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει η Περιφέρεια και όχι ο ΕΣΔΚΝΑ τις δημοπρατήσεις των μονάδων επεξεργασίας που προβλέπονται.
Ο Γ.Γ. ζήτησε να μάθει τις θέσεις και τη στάση της Δημοτικής Αρχής. Η Δημοτική Αρχή Κερατέας δια του Δημάρχου γνωστοποίησε στον Γ.Γ. Περιφέρειας την ανυποχώρητη στάση της στο θέμα, την αντίσταση σε κάθε προσπάθεια κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. και όποιου έργου στον Αρχαιολογικό Χώρο Οβριοκάστρου. Επίσης, τον ενημέρωσε για το ιστορικό του θέματος, τα επιχειρήματα καθώς και τις νομικές διοικητικές προσφυγές που είναι σε εξέλιξη ζητώντας του, να τις λάβει υπ’ όψιν και να ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας επισήμανε ότι σήμερα 18/2/2010 υπάρχει επίσημη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και αρμόδιο για τη παρακολούθηση των έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην χώρα μας κ. Poncet. , δηλώνοντας ότι με τα δεδομένα που έχει και τη πίεση της Ε.Ε. και προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των εργολάβων, αφού προηγηθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ακόμα και αν χρειαστεί η συνδρομή των μονάδων τάξης της ΕΛ.ΑΣ.
Με αυτά τα δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατέας σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε για άλλη μια φορά ομόφωνα, να αντισταθεί με κάθε μέσο στη ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΩΝ ΧΥΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, οι κοινωνικοί φορείς της πόλης, οι γειτονικοί Ο.Τ.Α., η Νομαρχία Αν. Αττικής, και όλοι όσοι έχουν καταγγείλει τον ΑΔΙΕΞΟΔΟ και μη εφαρμόσιμο περιφερειακό σχεδιασμό ήδη κινητοποιούνται, και με διαρκή 24-ώρη φύλαξη του χώρου του Οβριοκάστρου, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.
Ο Δήμος Κερατέας καλεί την Κυβέρνηση τους αρμόδιους παράγοντες για το έργο να εξετάσουν άλλη μια φορά το θέμα να διαβουλευτούν επιτέλους με την κοινωνία μας και να τροποποιήσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Ο Δήμος Κερατέας αλλά και οι γειτονικοί Ο.Τ.Α. έχουν αποδείξει ότι θέλουν λύση στο πρόβλημα, με διάλογο και αξιοπιστία και όχι με βίαια επιβολή άνωθεν λύσεων αδιεξόδου.
Ο Δήμος Κερατέας ενημερώνει περαιτέρω ότι δίνει έμφαση στα νομικά και διοικητικά μέτρα σύμφωνα με τα οποία ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.
Συγκεκριμένα :
Εκκρεμούν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας :
Για την ανανέωση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε τον Ιούλιο του 2009.
Για τις απαλλοτριώσεις.
Για τα παραπάνω έχει ζητηθεί προσωρινή διαταγή και αναστολή έως την εκδίκαση τους.
Έγινε καταγγελία στη Ε.Ε. για όλες τις παράνομες μεθοδεύσεις μεταξύ των οποίων η παραβίαση της οδηγίας 98/2009 της Ε.Ε. που απαιτεί προεπεξεργασία.
Είναι σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση για αναζήτηση ευθυνών, για τη "ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ". Η παραγγελία του Εισαγγελέα προέκυψε από αναφορά του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη μετά από ενημέρωση του για το έργο.
Εκκρεμεί διοικητική αναφορά μας από τον Ιούλιο του 2009 στο Υπουργείο Πολιτισμού και αίτηση για εισαγωγή του θέματος στο Κ.Α.Σ. με τεκμηριωμένη γνωμοδότηση.
Είναι γνωστό ότι με μελέτες του 2001 και 2003 οι οποίες ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ την ύπαρξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου (με δύο ΦΕΚ) στο ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ υπήρξε ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ της Βουλής, ενώ είναι ΝΟΜΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να εγκατασταθεί χωματερή σε κηρυγμένο Αρχαιολογικό χώρο με πλήρη οπτική επαφή με άλλο Αρχαιολογικό χώρο Α’ ζώνης προστασίας, χωρίς την γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.
Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων σήμερα, ο δήμος μας καταγγέλλει την στάση του ΕΣΔΚΝΑ που παρανόμως και εκβιάζοντας πολιτικά δεν δέχεται στις εγκαταστάσεις του απορρίμματα των περιοχών μας την ίδια στιγμή που αποδεδειγμένα δέχεται απορρίμματα από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ που επικαλούνται πολλοί είναι δικαιολογία και πρόσχημα.
Το 2003 η Βουλή των Ελλήνων πιεστικά και λόγω ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ επέβαλλε τον περιφερειακό σχεδιασμό στην Αττική. Άραγε αυτό το ΑΔΙΕΞΟΔΟ και τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ μέτρα κρατούν 5 χρόνια ;
Ο Δήμος Κερατέας εφαρμόζει ήδη τα περισσότερα από το θεσμοθετημένα συστήματα ανακύκλωσης. Με διαδοχικές αποφάσεις ζητά να κλείσει τον παλαιό νόμιμο χώρο διάθεσης των απορριμμάτων του, όμως ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ στις εγκαταστάσεις του ΕΣΔΚΝΑ.
Παράλληλα υιοθετεί και προτείνει την λύση Οικονομόπουλου-Πολυτεχνείου Κρήτης που αποτελεί Εθνική πρόταση και αποκαλυπτικά απαντά σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται χρόνια το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα.
--
Ανάρτηση Από τον/την Ενεργός Πολίτης των Μεσογείων Αττικής στο ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ τη 2/20/2010 04:38:00 μμ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Απόπειρα Εμπρησμού

Σήμερα Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010 γύρω στις δυο το μεσημέρι οι «άγρυπνοι» φρουροί του άπαρτου Οβριόκαστρου εντόπισαν ένα μαύρο τζιπ να κινείται ύποπτα στην περιοχή μας. Αμέσως σήμανε συναγερμός και σύμφωνα με τα σχέδια περιφρούρησης του χώρου γρήγορα εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε το ύποπτο όχημα με τους τρεις επιβάτες. Τους απομακρύναμε πάραυτα από το χώρο και με την βεβαιότητα από τον τρόπο των κινήσεών τους πως είχαν έλθει με αντικειμενικό σκοπό να βάλουν φωτιά κα να προκαλέσουν έτσι σύγχιση και ανακατοσούρα στη περιοχή, δεδομένου πως έπνεαν και δυνατοί άνεμοι, χωρίς χρονοτριβή ο Δήμαρχος και ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάθεσαν μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Κερατέας για πιθανή απόπειρα εμπρησμού και στημένης προβοκάτσιας, όπως είχαν κάνει και πέρσι στο Γραμματικό!...

 

Αμέσως μετά συνήλθε στο χώρο του Οβριόκαστρου η Συντονιστική Επιτροπή, ενημερώθηκαν όλες οι ομάδες, επικαιροποιήθηκαν τα σχέδια δράσης και πάντα σύμφωνα με τα σχέδια περιφρούρησης του χώρου που έχει εκπονήσει η Συντονιστική επιτροπή αγώνα κατά του Χυτά συνεχίζεται η φρούρηση του χώρου και των δυνατών προσβάσεων σε αυτόν. Για να καταλάβετε τι κλίμα επικρατεί στις τάξεις του ξεσηκωμένου λαού της ευρύτερης περιοχής της Κερατέας σας ενημερώνουμε πως η φύλαξη του χώρου έχει προσλάβει τρόπο τινά εορταστικό χαρακτήρα, χωρίς παρόλα αυτά να χαλαρώνει ούτε κατά ένα χιλιοστό η επαγρύπνησή μας. Αντίθετα η ατυχείς προσπάθειες των ανθρώπων των Mega-εργολάβων να «εισβάλουν» στο σπίτι μας έχει θίξει το φιλότιμο των Κερατιωτών που όπως όλοι ξέρετε είμαστε γνωστοί και ως Αρβανίτικα κεφάλια, δηλαδή ξεροκέφαλοι!...

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της Εγκατάστασης του Χυτά στο Οβριόκαστρο στέλνει περήφανο αγωνιστικό χαιρετισμό στους απεργούς της Πέμπτης 11 Μαρτίου 2010 της Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας και τους εύχεται καλή επιτυχία στον κοινό μας αγώνα. Γιατί τελικά όλοι καταλαβαίνουμε πως ένας είναι ο κοινός εχθρός, τα συμφέροντα των Mega-εργολάβων που ταλανίζουν τόσο εμάς, μια φιλήσυχη αγροτική κωμόπολη, όσο και όλους τους εργαζομένους της χώρας μας.

 

Για την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της Εγκατάστασης του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο

Μαρία Μυρωδιά και Τέλης Μολφέτας

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

 Ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας 13 Δήμοι από έξι ευρωπαϊκές χώρες.

 Έκκληση με επιστολή προς την ευρωπαϊκή επιτροπή περιβάλλοντος να επανεξετάσει και να επαναξιολογήσει την κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας κάνουν οι Δήμοι του ευρωπαϊκού δικτύου RURENER (δίκτυο Ευρωπαϊκών αγροτικών δήμων για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή ουδετερότητα), ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Κερατέας,

Από 10 έως 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Τιράνο της Ιταλίας συνάντηση των δημάρχων μελών του δικτύου στην οποία υπογράφηκε και η χάρτα συνεργασίας του προγράμματος RURENER.

Τον Δήμο Κερατέας εκπροσωπεί στο πρόγραμμα ο κ. Σωτήρης Ιατρού Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος ο οποίος ενημέρωσε για το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Κερατέας με το ζήτημα του ΧΥΤΑ καταθέτοντας το ιστορικό και τα μεταφρασμένα έγγραφα της υπόθεσης .

 Στη διάρκεια της πρώτης μέρας του συνεδρίου έγινε αποδεκτή η πρότασή του για στήριξη του δικτύου στον Δήμο Κερατέας ενώ ενημερώθηκαν για το ζήτημα και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιτροπής που είχαν κληθεί να παραστούν στις εργασίες.

 Έτσι στις 11 Μαρτίου συνυπογράφηκε επιστολή με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή επιτροπή Περιβάλλοντος και κοινοποίηση στα ελληνικά υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών αλλαγών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη.

 Η ανάδειξη του ζητήματος εξέπληξε τους ευρωπαίους εταίρους και τους ήταν αδιανόητο ότι συμβαίνουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που πλήττουν το περιβάλλον αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά πόσο μάλλον όταν αφορά την Ελλάδα και δήλωσαν συμπαράσταση αλλά και βεβαιότητα για την θετική έκβαση του αγώνα μας. Πιο ενημερωμένος και υποψιασμένος βέβαια ο Δήμαρχος Νικηφόρου Δράμας κ. Γιώργος Καριώτης αλλά και ο Δήμαρχος του Τιράνο κ.Pietro del Simone ο οποίος αυτή την εποχή βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με κατασκευαστική εταιρία που παραβαίνει περιβαλλοντικούς όρους σε υπό κατασκευή ενεργειακό έργο στον Δήμο του.

 Εκτός της παρουσίασης των στοιχείων του τοπικού προβλήματος ο κ. Σ. Ιατρού πρόσθεσε στους συνέδρους:

 «Οι υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής ένωσης δεν μπορούν να σταματούν στην κατανομή και μόνο των πόρων. Είναι ανάγκη να προηγείται αυστηρός και ενδελεχής έλεγχος πριν την κατανομή τους αλλά και κατά την διάρκεια διαχείρισης και αξιοποίησής τους. Όπως επίσης οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν στην έκδοση οδηγιών-κατευθύνσεων και στην επιβολή μέτρων χωρίς να διαπιστώνεται άμεσα η εφαρμογή τους αλλά και αν ο τρόπος εφαρμογής τους θίγει αναφαίρετα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια των πολιτών και ότι τους περιβάλλει. Η περίπτωση της Κερατέας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα όπου κοινοτικοί πόροι έρχονται να στηρίξουν ένα σαθρό σύστημα που ζημιώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά, τον φυσικό πλούτο και ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο όταν στα υπόλοιπα κράτη μέλη τα απορρίμματα είναι πηγή κερδοφορίας με άμεσο αποδέκτη τον πολίτη. Η κοινότητα οφείλει να παίρνει θέση. Δεν την τιμά ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου». 
Ο κ. Σ. Ιατρού δήλωσε:

«Αν θα πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την εβδομάδα που πέρασε στην υπόθεση Οβριόκαστρο είναι η άμεση και αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων στην προσπάθεια των εργολάβων να μπουν στο χώρο του Οβριοκάστρου την περασμένη Τετάρτη.

Η παρέμβασή μας στην Ιταλία σίγουρα θα ακουστεί και θα ληφθεί υπόψη από εκείνους στους οποίους απευθύνεται. Για τους έλληνες υπεύθυνους δεν αλλάζει κάτι. Γιατί πολύ απλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η Κερατέα έχει ήδη κερδίσει τον αγώνα. Είμαστε ακόμα εδώ για να δώσουμε τη χαριστική βολή ώστε να μην επανέλθουν ποτέ ξανά. Γι’αυτό δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.

Φρόνιμο, συνετό αλλά και γενναίο θα ήταν για αυτούς που εκπροσωπούν και στηρίζουν το δημοκρατικό μας σύστημα να επιλέξουν τη χαριστική βολή ενός δικαστηρίου ή μιας διοικητικής πράξης. Αλαζονικό, προσβλητικό και ανόητο θα ήταν να αναζητήσουν τη “χαριστική βολή” στα χώματα.

Στα χώματα, που εμείς τρέξαμε, ονειρευτήκαμε, τραφήκαμε, αναπνεύσαμε...»

http://antixyta.blogspot.com,  

Για την Συντονιστική Επιτροπή κατά της Εγκατάστασης ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο

 Μαρία Μυρωδιά και Τέλης Μολφέτας

(ελήφθη 17-3-2010)

 

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ:              Λατομεία στα Μεσόγεια

 

Επιστροφή στην αρχή